CITEȘTE CELE MAI NOI ȘTIRI DESPRE RĂZBOIUL DIN UCRAINA – AICI
10 septembrie 2023 – anul 2 – a 198 a zi a războiului (ziua 564 a războiului de la invazia din 24 februarie 2022)
Update 20:30 Bilanțul devastatorului cutremur din Maroc s-a agravat. S-au numărat oficial cel puțin 2.122 de victime. Echipele de salvare lucrează intens la salvarea supraviețuitorilor prinși sub dărâmături.
Update 20:15 Forțele ucrainene au eliberat Opytne. Într-o operațiune fulger, unitățile ucrainene au recapturat localitatea Opytne, la sud de Avdiivka, relevă Ukrainska Pravda. Luptele din zonă continuă.
Forțele ucrainene afirmă că ar mai fi eliberat lângă Robotyne 1,5 kilometri pătrați. La Melitopol s-a înregiostrat o explozie puternică, afirmă primarul legal, ucrainean, al orașului ocupat de ruși, Ivan Fedorov, reluat de presa ucraineană.
Artileria rusă a lovit autovehiculul unor voluntari care acordau ajutor umanitar în regiunea Donețk. Au fost uciși, la Chasiuv Yar, în autovehiculul bombardat, Emma Igual din Spania și Anthony Ignat din Canada, lucrând pentru ONG-ul ”Road to Relief”, care-i ajută pe civilii ucrainni din zona de război din Herson și Donețk. Alte două persoane au fost rănite.
Rusia își întărește prezența militară în Finlanda. Imagini din satelit scot în evidență construcții noi la garnizoana Alakurtti în orașul Petrozavodsk. Ministrul finlandez al apărării, Antti Häkkänen, nu crede că aceste consolidări reprezintă o amenințare pentru țara sa.
Ministerul român de externe a cerut Rusiei să pună capăt atacurilor de la frontiera româno-ucraineană.
Cancelarul german Scholz a calificat summitul G 20 drept un ”succes”, deși reuniunea s-a încheiat fără condamnarea explicită a războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina.
Șeful Statelor Majore americane, Mark Milley consideră că Ucraina ar mai avea 30-45 de zile pentru a-și executa contraofensiva, înainte ca vremea să se înrăutățească.
Coreea de Sud a promis Ucrainei ajutoare umanitare în valoare de 2,3 miliarde de dolari.
Update 13:00 ”Forțele ucrainene au avansat spre sud”, afirmă șeful frontului sudic, Oleksandr Tarnavskyi, reluat de Ukrainska Pravda. Înaintarea ar fi de peste un kilometru. Potrivit surselor militare ucrainene, rușii au pierdut în ultimele 24 de ore 226 de militari, din care 72 pe frontul din sud. Numărul total al invadatorilor uciși din februarie trecut încoace ar fi de 268.630.
În teritoriile ucrainene capturate, ocupate și anexate de ruși invadatorii au masat 420.000 de militari, informează serviciile secrete militare ucrainene, reluate de presă și de bloggerii din rețele. Această cifră nu include serviciile secrete, poliția, Garda Națională a Rusiei și birocrații, agenții și ofițerii administrației de ocupație.
Update 12:45 Capitala ucraineană Kiev a fost atacată în cursul nopții trecute cu drone. 26 din 32 ar fi fost interceptate de apărarea antiaeriană, relevă Kiev Independent. Potrivit presei ucrainene atacurile rusești au provocat avarii între altele unor școli și grădinițe.
De cealaltă parte, ministerul rus al apărării pretinde că ar fi distrus drone și ambarcații ucrainene în drum spre Crimeea, o informație imposibil de confirmat. Serviciile secrete britanice afirmă că drone care atacă aeroporturile rusești sunt lansate din interiorul Rusiei.
Update 12:15 Summitul G20 s-a încheiat în India fără să se condamne explicit invazia și războiul de agresiune al Rusiei. Cu atât mai puțin s-a luat notă de genocidul pe care încearcă să-l efectueze în Ucraina dictatorul rus, Putin. Brazilia președintelui de stânga Lula da Silva, un fost pușcăriaș închis pentru corupție, care s-a distins prin declarații extremiste și putiniste, a preluat conducerea grupului. Silva a recidivat în India, declarând că, dacă Putin vizitează summitul G 20 din Brazilia, ”în nici un caz nu va fi arestat”.
România l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Rusiei la ministerul de externe, după ce autoritățile au găsit de două ori urme de drone rusești pe teritoriul românesc. Președintele Iohannis a calificat survolul de către drone o violare ”inacceptabilă” a spațiului aerian” românesc. Secretarul general al NATO, Stoltenberg, a calificat atacurile ruse în zona de grniță cu statele NATO ”destabilizatoare”, dar a crezut util să adauge că n-ar exista semne că ar fi fost vorba de atacuri deliberate. Acest blog a argumentat și reliefat în repetate de ce nu pot fi considerate atacuri rusești cu drone accidentale, de vreme ce Rusia nu și-a admis greșeala, nu a regretat-o public și nu s-a angajat să nu o mai repete. DLF afirmă, greșit, că ar fi fost convocat ”ambasadorul” Rusiei la ministerul de externe ale României. Circulă informații, potrivit cărora la agenția rusă RIA NOVOSTI și la alte publicații se articulează bătăi de joc la adresa reacției românești la atacul rusesc cu drone. La Deutsche Welle, ziaristul Keno Verseck s-a arătat surprins de negarea repetată de către oficiali români a căderii și exploziei dronelor în România. Dar jurnalistul german de la DW face afirmația potrivit căreia ”Romania has so far been steadfast in its support for Ukraine and has not been afraid to take risks in the process”, acreditând că Bucureștiul nu s-ar fi temut să-și asume riscuri. Realitatea e la antipod. În realitate, spre deosebire chiar și de Bulgaria, România a fost și e tare la declarații de sprijin pentru Ucraina dar, cu excepția Ungariei, este singura țară care a refuzat constant să numească ajutoarele militare pe care i le-ar acorda Kievului. Dacă îi acordă vreunul.
Echipele de salvare încearcă să ajungă în Maroc la zonele greu accesibile, după devastatorul cutremur soldat cu cel puțin 2.000 de victime omenești. Sunt 48 de ore critice pentru salvarea sinistraților prinși sub dărâmături. În zonele cele mai afectate de seism trăiesc circa 300.000 de oameni, relevă Sky News.
Guvernul de stânga de la Berlin refuză în continuare să ia măsuri să reducă imigrația ilegală (care se îndreaptă, potrivit unui lider creștin-democrat regional, e vorba de premierul saxon Kretschmer, spre 350.000-400.000 de nou-veniți anual și a speriat și nemulțumit nu doar opoziția, ci autoritățile locale și mare parte din întreaga societate, alimentând extremismul). Guvernul de stânga al Germaniei și partidele progresiste ale coaliției guvernamentale berlineze sunt masiv criticate și pentru politica lor energetică, care a provocat un proces tot mai accelerat de dezindustrializare, precum și pentru masiva ideologizare a vieții publice, oamenilor dictându-li-se practic cum să gândească, și cum să trăiască, și cum să vorbească. Germania pendulează în prezent între stagnare economică și recesiune.
9 septembrie 2023 – anul 2 – a 197 a zi a războiului (ziua 563 a războiului de la invazia din 24 februarie 2022)
Update 22:30 Ministerul apărării de la București a anunțat sâmbătă, 9 septembrie, descoperirea unor părți dintr-o altă dronă rusească, relatează Hotnews, iar incidentul a fost rapid condamnat de președintele țării care a avut o discuție telefonică și cu șeful NATO, Jens Stoltenberg.
„Reiterez condamnarea fermă a atacurilor repetate ale Rusiei împotriva populației și a infrastructurii civile ucrainene, inclusiv cele asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre, din apropierea frontierei cu România. Aceste atacuri, profund nejustificate, încalcă normele de drept internațional, fiind crime de război. Identificarea astăzi de către autoritățile române pe teritoriul României, în proximitatea frontierei cu Ucraina, de noi fragmente de dronă, similară cu cele folosite de armata rusă, indică faptul că a avut loc o încălcare absolut inacceptabilă a spațiului aerian suveran al României, stat aliat NATO, cu riscuri reale la adresa securității cetățenilor români din zonă. Condamn cu fermitate acest incident provocat de atacurile rusești la porturile ucrainene de la Dunăre!”, a declarat Klaus Iohannis într-un comunicat publicat pe site-ul Administrației Prezidențiale.
Jens Stoltenberg a anunțat ulterior într-un mesaj postat pe Twitter că Alianța va suplimenta numărul de avioane F-16 pentru misiunile de poliție aeriană a spațiului românesc.
Update 22:20 Serghei Aksyonov, așa-zisul șef al Crimeei ocupate, a declarat în urmă cu scurt timp că un sistem rus de apărare aeriană ar fi doborât trei drone ucrainene în părțile de vest și nord-vest ale peninsulei în seara zilei de sâmbătă, 9 septembrie, notează Ukrainska Pravda. Kievul nu a comentat acuzațiile.
Update 22:00 Forțele de apărare ucrainene și-au continuat operațiunile ofensive pe frontul Melitopol și operațiunile de asalt pe frontul Bahmut, câștigând teren la sud de așezările Robotyne din regiunea Zaporijjea și Klișciivka din regiunea Donețk, anunță Statul Major de la Kiev citat de Ukrainska Pravda.
26 de ciocniri au avut loc în ultimele 24 de ore. Rusia a lansat 2 atacuri cu rachete și 29 de lovituri aeriene și a bombardat pozițiile forțelor și așezărilor ucrainene de 14 ori cu lansatoare multiple de rachetă.
Update 17:00 Cutremurul devastator produs vineri noapte în Maroc a produs 1037 de victime până la ora actuală. Mulṭi oameni, mai ales din sate, sunt prinşi sub dărâmături, afirmă presa locală citată de Al Monitor. Seismul a avut magnitudinea de 6,8 grade pe scara Richter şi s-a devastat oraşul Marrakesh, având epicentrul în Munṭii Atlas. Prima undă a lovit la ora locală 23:11, vineri, 8 septembrie. Sunt cel puṭin 1200 de persoane rănite între care 205 în stare critică, au anunṭat autorităṭile locale. Localităṭile de lângă Marrakesh au fost aproape complet distruse, spun jurnaliştii. Pentru Maroc, acesta este cel mai devastator cutremur din ultimii 100 de ani. Israelul a anunṭat trimiterea unei misiuni umanitare care să ajute la eforturile de salvare.
Update 14:00 Rusia și-a redistribuit forțele din alte zone ale frontului pe măsură ce forțele ucrainene avansează dincolo de Robotyne, regiunea Zaporojjea, ceea ce a limitat șansele trupelor moscovite de a efectua operațiuni ofensive în nord-estul și estul Ucrainei, potrivit ministerului britanic al apărării, reluat de Kiev Independent.
Forțele ucrainene au eliberat localitatea Robotyne la sfârșitul lunii august, ceea ce le permite să continue avansul spre Tokmak și Melitopol ocupate de ruși. Eliberarea Melitopolului ar întrerupe coridorul terestru al Rusiei către peninsula Crimeea. Armata ucraineană continuă să avanseze la est de Robotyne și „fac progrese tactice treptate împotriva pozițiilor ruse, în timp ce presează unitățile ruse din zonă”, informează aceeași sursă.

Update 13:40 Mai multe atacuri cu rachete rusești au avut loc în Ucraina, în ultimele 24 de ore. Oleksandr Vilkul, șeful consiliului de apărare al lui orașului Krîvîi Rih din regiunea Dnipropetrovsk, a raportat că o persoană a fost ucisă și 74 rănite, după ce armata rusă a lansat un bombardament cu rachete vineri, 8 septembrie. 34 dintre răniți sunt internați în spital, iar trei sunt în stare gravă, a adăugat Vilkul. Persoana ucisă este un ofițer, deoarece rușii au țintit o secție de poliție din Krîvîi Rih, orașul natal al președintelui ucrainean.
Guvernatorul militar al regiunii Dnipropetrovsk, Serhii Lysak, a raportat că au fost avariate 62 de blocuri, șapte case și peste 50 de mașini.
Forțele ruse au vizat, de asemenea, nord-estul Sumîi și orașul din sud-estul regiunii Zaporijjea, provocând rănirea a cel puțin două persoane la 8 septembrie.
Update 13:15 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat sâmbătă, 9 septembrie, că Rusia a pierdut 268.140 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă pe 24 februarie anul trecut. Acest număr include 600 de militari ruși uciși în luptă numai în ultimele 24 de ore.
Update 13:00 Convorbire telefonică între conducerile armatelor română și ucraineană. Valerii Zalujnîi, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, a avut o discuție telefonică cu generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Forțelor Armate ale României, vineri, 8 septembrie. Anunțul a fost făcut pe canalul de Telegram al generalului Zalujnîi.
„Am discutat despre situația provocată de atacurile aeriene rusești asupra infrastructurii civile și portuare de pe Dunăre”, a precizat comandantul de la Kiev. Au fost ridicate și probleme legate de riscurile de securitate, interacțiunea și schimbul de informații cu partenerii, informează mesajul publicat. „Am subliniat necesitatea de a întări apărarea antiaeriană a Ucrainei”, a încheiat gen. Zalujnîi.
La rândul său, generalul român Petrescu i-a transmis omologului său de la Kiev, că România a dispus suplimentarea măsurilor de securizare a spațiului aerian la granițele țării noastre și va întări capacitățile de monitorizare la frontiere.
Update 12:30 Marina Militară Română și cea americană vor desfășura un exercițiu comun „Sea Breeze 23.3” în Marea Neagră și Delta Dunării, care va debuta luni, 11 septembrie, relatează agenția NEXTA. La exercițiu vor participa și militari din Bulgaria, Franța, Marea Britanie, Turcia și Ucraina. Exercițiul va avea loc în perioada 11-15 septembrie.
Update 11:30 Rusia își întărește apărarea și schimbă strategia de luptă, pe fondul avansului continuu ucrainean, relatează Institutul pentru Studierea Războiului, citat de Kiev Independent. Trupele ruse și-au modificat structurile de telecomunicații și sunt în proces de adaptare a sistemelor de război electronic ca răspuns la contraofensiva ucraineană, notează aceiași sursă. În mod special, unitățile ruse încearcă să își îmbunătățească schimbul de informații, utilizând linii mai sigure și desfășurând cabluri pe front. Mai mult, armata rusă se străduiește să își întărească pozițiile de comandă de pe front, scrie ISW.
Situația militară. Forțele ucrainene și-au continuat avansul pe frontul de sud – în vestul regiunii Zaporojjea, dar și pe frontul de est, spre Bahmut. Lupte grele se duc în sudul orașului complet devastat, Bahmut, din regiunea Donețk. În Zaporojjea, armata Kievului a continuat să avanseze la sud de Robotyne, localitate-cheie pe care soldații ucraineni au cucerit-o la finalul lunii august.
8 septembrie 2023 – anul 2 – a 196 a zi a războiului (ziua 562 a războiului de la invazia din 24 februarie 2022)
Update 12:30 Autoritățile române au încercat să împiedice investigațiile de la locul faptei ale reporterilor ajunși joi la locul impactului dronei ruse explodate luni pe pământ românesc, la scurt timp după ce agenții de la centru găsiseră fragmentele aparatului de zbor fără pilot. Deflagrația lui în România, cu mai mult de trei zile înainte ca autoritățile de la București să admită în fine că s-au ”găsit rămășițe de dronă” în țară, fusese filmată la 4 septembrie de ucraineni.
Iată cum descrie, între altele, jurnalista televiziunii Antena 3/CNN, Cătălina Smereca, reluată de Libertatea, momentul din ziua detectării resturilor de dronă din România, cu tot cu încercarea oamenilor ministerului apărării sau serviciilor secrete de a escamota craterul deflagrației: ”Am găsit etichete cu serii, am găsit foarte multe șuruburi, foarte multe bucăți din carbon. Ei au acoperit inclusiv craterul produs la impactul cu solul. Am săpat cu mâinile ca să scoatem de acolo tot ce era, pentru că acolo erau cele mai multe bucăți din aparatul ăsta, acolo am găsit șuruburile, am găsit etichete cu serii, bucăți din fuzelaj. Au încercat cumva și atunci să acopere, pentru că craterul era acoperit cu paie, foarte multe crengi”.
Autoritățile române, în frunte cu președintele României, Iohannis, cu ministrul apărării, Tîlvăr, și cu ministra de externe Odobescu au mințit, zile în șir, negând în tot acest răstimp, repetat, survolul și impactul cu solul românesc al dronelor ruse, înainte de a verifica informațiile furnizate imediat de ucraineni. Până acum n-a demisionat nimeni și nimeni nu a fost îndepărtat din funcție în aparatul militar și prezidențial, precum și în serviciile secrete românești.
Update 12:00 Numărul rușilor uciși în ultimele 24 de ore s-ar ridica, potrivit Statului Major ucrainean, la 640 de militari. Numărul lor total s-ar ridica, de la invazia rusă din februarie 2022 încoace, la 267.540 de oameni.
Update 11:45 ONU se umilește și trădează. Ziarul german Bild relevă că se află în posesia unei scrisori secrete adresate Moscovei de secretarul general al ONU, Antono Guterres, în care șeful organizației mondiale îi propune șefului diplomației ruse, Lavrov, ”ample concesii în materie de sancțiuni în schimbul revenirii la acordul pe cereale.”
Update 11.30 Eficiența atacurilor rusești asupra silozurilor și infrastructurii portuare ucrainene e indiscutabilă. Potrivit evaluărilor britanice, premierului Sunak și postului tv Bloomberg, criminalele bombardamente rusești au redus în numai două luni cu o treime capacitatea de export de cereale a Ucrainei.
Bombardamentele nocturne rusești au afectat azi trei regiuni ucrainene și s-au soldat cu un mort și rănirea altor 45.
Statul Major al Ucrainei relevă că forțele ucrainene au avansat pe front lângă Bahmut și Robotyne. În speță la sud de Robotyne și la vest de Verbove. Acestă din urmă localitate e situată la 100 de kilometri nordest de Melitopol.
ISW și datele din geolocație au confirmat aceste informații. Comandamentul rus continuă să transfere trupe din est, în sud, ca să facă față contraofensivei ucrainene, relevă Kiev Independent, citând surse din Garda Națională ucraineană. Rușii au întărit și unitățile protejând garnizoana de opcupație din orașele ucrainene Melitopol și Berdiansk.
SUA oferă Ucrainei un nou pachet de ajutoare în valoare de 600.000.000 de dolari. Ucraina cheltuiește zilnic, numai pentru război, o sută de milioane de dolari. Fostul ambasador și diplomat american de rang înalt, Kurt Volker, a subliniat ieri, la Kiev, că Ucraina nu e ajutată suficient să-și îndeplinească misiunea pe câmpul de luptă.
SUA au respins învinuirile Rusiei, potrivit cărora uraniul sărăcit din muniția americană trimisă Ucrainei ar provoca sproirea cazurilor de cancer sau alte boli.
7 septembrie 2023 – anul 2 – a 195 a zi a războiului (ziua 561 a războiului de la invazia din 24 februarie 2022
Update 22:00 Kurt Volker, ex-reprezentant special american pentru Ucraina și fost ambasador al SUA la NATO a reliefat în capitala ucraineană, în fața ziariștilor, că ajutoarele militare americane pentru Kiev nu sunt suficiente. Volker a cerut pachete de ajutoare mai mari.
Kaghebiștii nu sunt siguri nicăieri în Ucraina ocupată. Un automobil la bordul căruia se aflau doi angajați ai serviciului secret rus FSB, cu misiunea de a ”filtra” și tortura ucraineni a sărit în aer la Oleșki, oraș ucrainean ocupat de ruși. Unul din cei doi a murit pe loc, celălalt, rănit serios, e la terapie intensivă. Trei militari ruși care-i escortau sunt răniți.
Update 19:45 Rusia își mută forțe militare din estul Ucrainei, în sudul ei, aflat sub asaltul contraofensivei, a remarcat Garda Națională ucraineană, reluată de Kiev Independent. Garda Națională a arborat drapelul național în două localități din zoni a regiunii Harkiv, din nordest, inaccesebile până de curând din pricina câmpurilor de mine rusești.
Numărul militarilor ruși uciși în Ucraina, în războiul generalizat declanșat de regimul Putin la 24 februarie 2022, se apropie vertiginos de 267.000. Pe moment e estimat de ucraineni la peste 266.900. Atacurile rusești din ultimele 24 de ore au omorât 19 civili ucraineni și au rănit alți 48, afirmă autoritățile, reluate de Kiev Independent.
Update 19:30 Elon Musk a oprit un atac ucrainean asupra flotei ruse de la Sevastopol, ordonând inginerilor săi să întrerupă legătura cu sateliții Starlink necesară traiectoriei unei drone ucrainene lansate spre Crimeea. Informația e transmisă de CNN, care l-a citat în acest sens pe jurnalistul și autorul Walter Isaacson, a cărui carte, conținând biografia lui Musk, urmează să apară la 12 septembrie. Musk ar fi acționat astfel din frica de o ripostă rusească, fiind indus de ruși în eroare și determinat să creadă că Moscova ar putea recurge, în reacție la atac, la o lovitură nucleară.
Ucraina a propus Turciei să deschidă un coridor al cerealelor în Marea Neagră fără implicarea Rusiei. Croația a început să exporte grâu ucrainean prin porturile ei. Președintele Lituaniei a declarat că Ucraina poate exporta 10 milioane de tone de grâu prin porturile republicilor baltice.
UE încă mai încearcă să găsească o soluție negociată chestiunii invalidării de către Rusia a acordului pe cereale agravate de problemele de import de grâne ale țărilor europene vecine, între care și România.
Update 17:00 Serviciile de informații americane consideră că Forțele Armate ucrainene vor străpunge apărarea Rusiei până la sfârșitul anului, citează agenția NEXTA. Trent Mol, director de analiză la U.S. Defense Intelligence Agency, a făcut declarațiile, în contextul contraofensivei din sudul țării.
“Dacă am fi vorbit despre asta acum două săptămâni, aș fi fost puțin mai pesimist. Străpungerea de către militarii ucraineni a celei de-a doua linii fortificate ruse este de fapt destul de importantă”, a declarat ofițerul de informații american pentru The Economist, reluat de NEXTA. Potrivit lui Trent Mol, doi factori sunt esențiali pentru succesul Forțelor de Apărare ale Ucrainei, în următoarele săptămâni: aprovizionarea artileriei cu muniția necesară, care ajută avansul, și vremea din această toamnă.
Update 15:50 Panică în sudul Angliei, după ce un deținut acuzat de terorism a evadat din închisoarea Wandsworth, situată în sudul Londrei. Poliția britanică a închis o porțiune din autostrada M20, sporind măsurile de securitate la aeroporturi, în încercarea de a-l prinde pe tânărul Daniel Abed Khalife, inculpat pentru plantarea unei bombe false la un aerodrom al Forțelor Aeriene Britanice și livrarea de informații secrete către grupări teroriste.
Khalife este un fost soldat din armata britanică, din care a fost dat afară în mai anul curent. A evadat deghizându-se în bucătar. Unii oficiali britanici au dezvăluit că pușcărila de categoria B Wandsworth fusese declarată în repetetate rânduri, o instituție cu “mari probleme de securitate” și subfinanțată. Daniel Abed Khalife nu se afla într-o închisoare de categoria A – cu cel mai strict regim- pentru că “nu a fost considerat un risc”, relatează Sky News. O întreagă polemică s-a creat în Regatul Unit cu privire la siguranța cetățenilor și măsurile luate de autorități. Locuitorii din sudul Londrei se întreabă, potrivit televiziunilor britanice, ce căuta “un terorist într-o bucătărie plină de cuțite”?
Update 11.45 Secretarul General al NATO, Stoltenberg, a afirmat în Parlamentul European, că ucraina progresează pe câmpul de luptă. Totodată, potrivit REUTERS, Stoltenberg afirmă că Alianța nu ar avea indicii că resturile de dronă rusă din România ar fi consecințele unui atac deliberat al Rusiei.
Update 11:00 NATO a reacționat placid la raportul României privind resturile de drone găsite pe teritoriul românesc. ” Observăm situația cu atenție și suntem în contact strâns cu aliatul nostru din România”, s-a afirmat, potrivit ziarului britanic The Guardian, la cartierul general al Alianței Nordatlantice. Nu e clar de ce NATO a reacționat abia acum. Nu e clar de ce România a negat categoric, mințind deliberat, timp de trei zile, spre a ”dezminți” la nivel de președinție, de minister al apărării și de minister de externe o informație adevărată transmisă de Ucraina dimpreună cu probe, iar oficialii de la București au acționat de parcă n-ar avea informații din satelit, elicoptere și automobile cu care să verifice știrea imediat.
.Pentru a patra oară în cinci zile dronele ruse au atacat orașul basarabean Ismail. Au fost avaraiate infrastructura portuară, un depozit de cereale și o clădire administrativă, relevă DLF. Ucrainenii au doborât, potrivit propriilor informații, 25 din cele 33 de drone lansate de ruși în ultimele ore. Localnicii din satul Plauru, comuna Ceatalchioicu cu care a stat de vorbă o echipă de jurnliști de la HotNews.ro cu o zi înainte ca Ministerul Apărării Naționale și președintele Iohannis să confirme oficial că fragmente dintr-o dronă rusească au căzut pe teritoriul localității, ”au tot reclamat că le trec drone peste case”. Iar ”autoritățile române le-au transmis că nu văd bine”, citim în HotNews.ro.
Trupele ucrainene anunță înaintări în sud, la Robotyne și Verbove. Statul Major ucrainean informează că forțele proprii au ucis 610 militari ruși în ultimele 24 de ore. În acest răstimp ar fi fost distruse, din arsenalul rus, nu mai puțin de 37 de sisteme de artilerie (precum obuzierele) 9 tancuri, 21 de alte blindate de luptă, 5 lansatoare multiple de rachetă, 1 sistem antiaerian și ar fi fost doborâte 8 rachete de croazieră și 22 de drone.
Rusia acuză Ucraina de atacuri cu drone la Moscova, în Briansk și la Rostov pe Don și SUA, că ar comite ”un act criminal” prin livrarea de muniție cu uraniu sărăcit. Șeful diplomației americane, Blinken, i-a promis Ucrainei sprijin pe termen lung, inclusiv după terminarea războiului cu Rusia.
Armenia a anunțat că, la invitația ei, va găzdui primul exercițiu militar comun cu SUA. Manevra ar urma să înceapă la 11 septembrie. Rusia a calificat exercițiul armeano-american de la nine/eleven drept ”îngrijorător”. Premierul armean Nikol Pașinian a acuzat recent Moscova (și țara sa care și-a bazat apărarea exclusiv pe Rusia) de eșec strategic în menținerea păcii în conflictul cu azerii, al căror lider, Aliev e puternic susținut de Turcia lui Erdogan. Cu care, potrivit WarFrontline, Putin nu vrea să-și strice relațiile. Moscova a respins, desigur, criticile Armeniei.
6 septembrie 2023 – anul 2 – a 194 a zi a războiului (ziua 560 a războiului de la invazia din 24 februarie 2022
Update 19:00 Întrebarea cheie care ar trebui pusă mai cu seamă autorităților din Washington, nu doar României, și alianței NATO, de vreme ce Statele Unite conduc pactul militar occidental. De ce a durat mai mult de trei zile pentru ca autoritățile de la București, care conduc un stat membru al Alianței Nordatlantice, care are un Secretar General adjunct român, în speță pe fostul lider al PSD și fiu al generalului de Securitate Geoană, să admită după ce s-au făcut plenar de rușine că au căzut ”bucăți de dronă” rusă în România?
Unde au fost autoritățile americane? Nu dispun americanii de sateliți care să descopere adevărul de luni? De ce a fost nevoie de un site specializat în geolocalizare și de un post TV german care au identificat locul în care s-a produs explozia, pentru ca românii să-și admită în fine eroarea, iar americanii să continue să tacă? Și de ce, după toate acestea, președintele României, Klaus Iohannis, continuă să vorbească la condițional-optativ: ”dacă se confirmă…etc”? Și de ce nu s-au luat în considerare imaginile video filmate de localnicii români?
Update 18:00 Prima reacție a șefului statului român după recunoașterea de către ministrul român al apărării că au căzut părți de dronă rusă pe teritoriul românesc e estimarea că, ”în cazul în care se confirmă, o astfel de situație ar fi complet inadmisibilă.” Președintele a anunțat că a cerut o investigație urgentă și profesionistă.
Klaus Iohannis a spus textual: ”înainte de a vorbi despre Summit, doresc să mă refer la informațiile de ultimă oră privind identificarea, de către MApN, pe teritoriul României, în proximitatea frontierei cu Ucraina, a unor componente care ar putea fi de dronă. Am fost informat în timp real de către Ministerul Apărării cu privire la această descoperire și am solicitat investigarea de urgență și profesionistă a provenienței acestor componente, precum și a momentului și circumstanțelor în care acestea au ajuns pe teritoriul României. În cazul în care se confirmă că aceste elemente provin dintr-o dronă rusească, o astfel de situație ar fi complet inadmisibilă și o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale a României, stat aliat NATO”.
Zile în șir (aproape trei) au mințit, pe acest subiect, mai întâi ministrul Apărării, Angel Tîlvar, apoi ministrul de externe al României, Luminița Odobescu, premierul României, Marcel Ciolacu, precum și președintele Klaus Iohannis. Generalul Constantin Spînu a recunoscut la Digi24, că au fost descoperite încă de marți seară, pe malul românesc al Dunării, în apropierea localității Ceatalchioi, ”mai multe elemente care pot fi asimilate unor elemente de dronă”, iar echipa de investigație a ridicat probe pentru a face analize. Vezi mai jos, la Update 14:30 precum și pe blog analize și comentarii pe acest subiect.
Update 15:50 Atac sângeros al armatei ruse asupra unei piețe din Konstatynivka, regiunea Donețk. Cel puțin 16 civili au fost uciși de o rachetă sovietică S-300, după ce armata rusă a bombardat piața centrală din oraș în plină zi, anunță Kyiv Post, citând Radio Europa Liberă. Președintele Volodimir Zelenski a dat publicității imaginile de pe camerele de supraveghere care arată momentul atacului, precizând că au fost loviți oameni absolut nevinovați.
Premierul Denys Șmyhal a confirmat că sunt 16 morți, între care un copil, și cel puțin 20 de răniți, iar misiunile de salvare intervin la fața locului.
Update 14:30 ”Bucăți dintr-o dronă rusească au fost găsite în România. Ministrul Apărării este la fața locului”, titrează Adevărul ro.
Analiză. Ministrul român al Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a admis azi, în fine, că bucăţi dintr-o dronă rusească au fost găsite pe teritoriul României. Dar de ce abia acum? Unde a fost Tîlvăr în ultimele două-trei zile? De ce a fost pus Președintele României, Iohannis, să-i mintă pe români? De ce a admis Președintele României să mintă Alianța Nordatlantică? De ce nu știa șeful statului adevărul, dacă a fost păcălit? De ce n-a știut liderul de la București, a cărui misiune principală este să asigure apărarea României, că trebuie trimisă instantaneu o echipă la fața locului care să caute și să cerceteze fiecare centimetru de pământ românesc din proximitatea perimetrului basarabean atacat de ruși în Ucraina, la 4 septembrie? Ș unde sunt forțele militare, ”armata” despre care Iohannis și alții au tot afirmat, mincinos, că ”monitorizează granița României”, care e și frontiera NATO? De vreme ce au trecut zile și nopți de la atac înainte să se recunoască evidența, e clar că ”armata” NU prea ”monitorizează granița României și a NATO”. E bine? Nu! Deloc!
Analiza la această știre poate fi citită: AICI
Update 13:00 Atac de artilerie ucrainean la Andriivka, soldat cu moartea unui număr neprecizat de ocupanți ruși, relevă Julian Röpcke de la ziarul german Bild. Röpcke contestă informația greșit formulată a agenției REUTERS, potrivit căreia militarii ruși s-ar fi retras ”tactic” din Ropbotyne. În realitate, au fost scoși cu forța acum o săptămână din oraș de înaintarea ucraineană.
Forțele ucrainene au creat un cap de pod pe malul stâng al Niprului la nordest de Peșanovka și nordvest de Podstepne, după cum reiese din cinci filme video filmate de dronele rusești, afirmă ”WarFrontline”.
Update 12:30 Unitățile ucrainene par a fi reușit o lovitură grea pentru ruși. Au ucis aproximativ 50 de militari ruși de elită aflați pe drum spre întărirea forțelor invadatoare care se află în partea ocupată a regiunii Zaporijjea sub asaltul trupelor Kievului, afirmă ISW, thinktank reluat și de presa ucraineană. Unitatea rusă ar fi fost lichidată lângă Staromaiorske, în Donețk, iar comandantul ei a abandonat cadavrele soldaților lui căzuți. Potrivit ISW, forțele ucrinene au continuat să înainte în vestul regiunii Zaporijjea.
În est, rușii încearcă să se răzbune la Kupiansk și Lîman. În zonă, trupele invadatoare se află în ofensivă. Artileria rușilor a distrus un tanc britanic de tip Challenger, aflat în posesia trupelor ucrainene, fapt confirmat de ministrul britanic al apărării, Grant Shapps. Numărul militarilor ruși uciși în ultiemele 24 de ore s-ar ridica la 610, afirmă Statul Major ucrainean. Potrivit lui, ar fi fost uciși din februarie trecut aproximativ 266.2910 militari ruși.
Forțele aeriene, ucrainene, au doborât în cursul nopții 8 rachete și 15 drone rusești.
Americanii au adus la Kiev, unde se află Secrtarul departamentului de Stat, Blinken, un pachet de ajutoare în valoare de 1 miliard de dolari. Vizita lui Blinken va dura două zile, relevă Ukrainska Pravda.
Cât mai valorează viața generalului Surovikin? Văzut aparent, recent, ”în libertate”, Surovikin, care a fost arestat în timpul puciului lui Prigojin, nu mai figurează pe site-ul ministerului rus de război. La ministerul lui Șoigu, pagina conținând informațiile despre ex-comandantul forțelor aero-spațiale ale Rusiei a dispărut, relevă Ukrainska Pravda.
Fostul ministru ucrainean de război, Reznikov, a fost salutat cu ovații de parlamentarii ucraineni, când și-a luat rămas bun ca șef al portofoliului apărării.
5 septembrie 2023 – anul 2 – a 193 a zi a războiului (ziua 559 a războiului de la invazia din 24 februarie 2022
Update 19:30 Polonia se înarmează puternic. Varșovia a anunțat achiziționarea a patru noi sisteme de apărare de coastă NSM (Naval Strike Missile) de la Norvegia în valoare de 1,5 miliarde dolari. Rachetele pot fi lansate de pe uscat, pot fi manevrate în timpul zborului la joasă altitudine și au o rază de acțiune de peste 250 km.
Separat, președintele Andrzej Duda a declarat că țara sa și-a propus creșterea bugetului pentru apărare la peste 4% din PIB, pentru anul 2024, informează Vișegrad24. Anul acesta, Polonia a depășit Statele Unite și a înregistrat cel mai mare buget alocat cheltuielilor defensive militare raportat la PIB dintre toate cele 31 de state NATO: 3,9%, față de 3,5% (SUA). Recomandarea Alianței Nord-Atlantice de mai mulți ani este ca toate statele membre să aloce cel puțin 2% din PIB pentru cheltuielile militare, însă mai mult de jumătate dintre țările NATO nu s-au conformat. Între ele se află și Germania sau Franța.
România a depășit în 2023 ținta recomandată, alocând 2,4% din PIB apărării.

Update 19:10 În prima linie. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a vizitat pe soldații aflați în prima linie a frontului din Bahmut, relatează ABC News. Liderul de la Kiev a fost însoțit de generalul Sîrskîi, comandantul forțelor terestre și a dorit să le mulțumească militarilor pentru dedicarea și lupta lor în recucerirea teritoriului. Unii dintre aceștia au fost decorați de președintele Ucrainei, pentru merite deosebite în luptă.
Forțele de apărare ucrainene continuă să avanseze în direcția Melitopol, a declarat purtătorul de cuvânt al Statului Major de la Kiev, Pavlo Kovalciuk, referindu-se la frontul de sud unde se desfășoară contraofensiva ucraineană, notează ABC News.
Update 18:00 Dronele rusești ar fi căzut la 800 de metri de granița României, a spus președintele Iohannis. Potrivit lui, România e ”foarte bine apărată” și el, (sau conducerea țării) ”are control total asupra spațiului nostru național”. Concomitent, ”suntem în cadrul NATO foarte bine apărați”, ”alerți” și ”îngrijorați” de ”distanța foarte mică” a atacurilor ”de granița românească”.
Update 17:45 Forțele ruse au intrat în panică pentru că unitățile ucrainene ar fi avansat spre așezările Novodonețke și Novomaiorske în vestul regiunii Donețk. Informația, transmisă de Ukrainska Pravda, nu e confirmată de ucraineni. Rușii din rețele sociale admit că ucrainenii acționează deja în interioriul liniei Surovikin și n-au putut fi dislocați, relevă jurnalistul Bild Julian Röpcke. Concomitent, din aceeași sursă și din rețele, dinspre zona rusă, se vorbește de un asalt asupra Robotyne a diviziei 76 aeroportate care s-ar fi soldat parțial sau total cu ”recucerirea localității”. Nici această afirmație nu e confirmată.
Update 15:15 Parlamentul ucrainean a aprobat demiterea lui Reznikov. Rocada la ministerul ucrainean al apărării (la care va trece, probabil, un tătar din Crimeea, ”nu va schimba natura guvernului de la Kiev”, a opinat Kremlinul. Moscova a afirmat constant că ar urmări să ”denazifice” Ucraina. Care va avea de acum încolo un președinte evreu și un ministru al apărării musulman, ceea ce, potrivit experților, evidențiază și mai clar absurditatea pretențiilor Rusiei genocidare privind imaginarul ”nazism” al conducerii Ucrainei.
Ministrul rus al apărării, Șoigu, a repetat că ofensiva ucraineană ar fi eșuat.
Autoritățile cubaneze i-a arestat pe membrii unei bande de traficanți de persoane care obligau persoanele traficate să se încorporeze în armata rusă.
Autoritățile ruse l-au pus în libertate pe generalul Surovikin care ar fi apărut în public. Dar numai dacă el era.
Update 14:30 Rușinea Europei: un diplomat suedez, în serviciu european, e arestat ilegal de către regimul iranian și deținut de aproape un an și jumătate la Teheran, iar Uniunea Europeană a recunoscut abia acum, public, ilegalitatea strigătoare la cer comisă de ayatolahii persani. Diplomații se bucură global de imunitate și nu pot fi arestați decât prin violarea dreptului internațional. Șeful diplomației europene, Borrell, a ieșit abia acum ca să admită captivitatea angajatului său. Suedia a cerut ieri Iranului să-l pună imediat în libertate pe Johan Floderus, aflat, prin fărădelege iraniană, într-o detenție de 500 de zile. Iranul fundamentalist islamic e una din țările care aplică cel mai asiduu tactica luării de ostateci occidentali, pentru a extorca avantaje politice, economice, financiare și judiciare de la statele din Vest.
Nu e clar de ce Floderus a fost lăsat să zacă atâta timp în temnițele iraniene fără să se anunțe și fără să se ia contramăsuri eficiente, de natură să descurajeze Iranul, pe viitor, să mai recurgă la asemenea crime. Potrivit New York Times, reluat de Hotnews.ro, Floderus lucrează pentru Serviciul European de Acțiune Externă. Oficialul UE, Peter Stano a trebuit să fie somat de corespondenta New York Times să adopte o poziție adecvată cu privire la colegul lui, aflat în detenție. Trimisul european s-a dovedit obraznic și a atacat-o verbal pe jurnalistă. Stano, chemat la ordine și de corespondentul publicației The Economist, s-a mulțumit în genere să repete că ”UE urmărește cu mare atenție” cazuri individuale fără să le comenteze, în ”interesul și siguranța” captivilor și că Suedia are prima ”răspundere consulară” pentru o persoană deținută. Șeful diplomației suedeze, Tobias Billström, a articulat la rândul său formula stas și standard potrivit căreia guvernul din care face parte ar fi ”lucrat” și ar lucra ”foarte intens la acest caz”.
România și minoritățile. Potrivit unui raport al Consiliului Europei, analizat în G4Media, România ar mai avea restanțe în privința tratamentului aplicat romilor și a nerecunoașterii, ca minoritate, a aromânilor, pentru a căror limbă, cultură și drepturi nu se face destul. Pentru autoritățile române, aromânii nu ar aparține unei alte etnii decât cea română, aromâna fiind doar un dialect al limbii române. Raportul laudă legislația românească în domeniul minorităților, dar critică transpunerea ei și tratamentul aplicat romilor, disputele istorice, controversa steagurilor cu secuii, precum și antisemitismul latent din societate.
Update 12:00 Ucrainenii au avansat puternic, în sudul ocupat al Ucrainei, recucerind teren până în fața celei de-a treia linii defensive rusești – care e și ultima, relevă experții militari ai Institutului pentru Studiul Războiului, ISW. Conform George Barros, de la ISW, ucrainenii se pregătesc să străpungă linia Surovikin lângă Verbove. Acum, combatanții Ucrainei se află în fața unei tranșee pline de militari ruși, ceea ce nu înseamnă că după trecerea de acești apărători, ucrainenii nu se vor mai confrunta cu fortificații defensive ruse. Problema este, potrivit thinktankului britanic Royal United Services Institute for Defence and Security Studies, (RUSI), citat de Sky News, că rușii au început să învețe să lupte de la ucraineni și să le preia unele tactici de succes.
Update 09:30 Forțele ucrainene anunță că au avansat în sud spre Novoprokopivka unde trupele aflate în contraofensivă își consolidează pozițiile cucerite, după cum relevă Statul Major ucrainean, reluat de Ukrainska Pravda. Continuă și contraofensiva ucraineană la sud de Bahmut.
În ciocnirile ruso-ucrainene ar fi fost uciși, potrivit acestei surse, ”560 de invadatori ruși” și ar fi fost distruse 38 de sisteme de artilerie (precum obuzierele). Ar mai fi fost distruse între altele 9 tancuri și alte 7 blindate de luptă, apoi 6 lansatoare multiple de rachetă și un sistem antiaerian, precum și 31 de drone. Numărul total al invadatorilor uciși din februarie trecut încoace s-ar ridica la 265.680 de militari.
Nevoia de drone și de muniție a figurat la loc de frunte în discuțiile purtate ieri seară de președintele Ucrainei, Zelenski, cu militarii ucraineni din Donețk, în est, și Zaporijjea, în sud.
Rusia anunță doborârea de drone ucrainene în drum spre Moscova. Ar fi fost luate de pe cer aparate de zbor fără pilot ale Kievului în regiunile Tver, Kaluga și Moscova.
Rușii au bombardat regiunea Herson de 57 de ori, relevă Kiev Independent.
Dictatorul nordcoreean Kim Iong Un intenționează să viziteze Rusia în cursul acestei luni și să discute cu omologul său rus, Putin, potrivit New York Times, livrarea de arme nordcoreene.
Comentatorii occidentali salută, în genere, înlocuirea lui Oleksii Reznikov la ministerul ucrainean al apărării, precum și substituirea lui cu Rustem Umerov, tătar de religie musulmană din Crimeea, elogiat pentru experiența și relațiile sale politice internaționale. Nu puțini observatori trimit la scandalurile de corupție implicând ministerul ucrainean al apărării.
4 septembrie 2023 – anul 2 – a 192 a zi a războiului (ziua 558 a războiului de la invazia din 24 februarie 2022
Update 22:00 Întrevederea de la Soci a liderilor rus și turc, Putin și Erdogan, n-a dus la revalidarea acordului pe cereale. Dictatorul rus Putin insistă asupra condițiilor puse de Moscova Vestului. Kremlinul cere Vestului să-și ia înapoi sancțiunile. Șefa diplomației germane, Baerbock, l-a acuzat pe Putin că ”joacă un joc cinic cu acordul pe cereale”. Erdogan s-a pliat revendicărilor tiranului rus și a cerut Ucrainei să-și ”edulcoreze poziția”. Ucraina nu se arată dispusă să-și catifeleze atitudinea sub șantaj rusesc. Șeful diplomației ucrainene, Kuleba, a pus degetul pe arnă calificând solicitările rusești drept ”șantaj”. Blocajul naval rusesc din Marea Neagră, cuplat cu atacurile asupra infrastructurilor portuare ucrainene de la Dunăre provoacă foamete în lume.
Ucraina insistă că România minte. Kievul ar avea dovezi că autoritățile de la București mint. România oficială insistă că Rusia n-ar fi atacat sau pus în pericol în noaptea trecută teritoriul românesc. Ministra de externe Dobrescu ține isonul dezmințirii MApN. Or, potrivit șefului diplomației ucrainene, Kuleba, negarea ”căderii dronelor ruse pe teritoriul românesc e inutilă”, fiind dovedită de proba imaginilor filmate, relevă Kiev Independent.
Cine minte? Cine n-are probe, din unghiul oamenilor raționali.
Războiul costă Ucraina zilnic 100 de milioane de dolari, a spus fostul ministru ucrainean al apărării, Reznikov, reluat de Kiev Independent.
Cancelarul Germaniei, Scholz, e singura persoană care blochează livrarea de rachete TAURUS necesare Ucrainei și cerute de Kiev, a reliefat cu regret doamna Strack Zimmermann, șefa Comisiei de Apărare a Bundestagului german
Update 17:30 Cine este Rustem Umerov, noul ministru al apărării din Ucraina? Rustem Enver Umerov s-a născut în Uzbekistan în 1982. Familia sa, ca majoritatea etnicilor tătari din Peninsula Crimeea, a fost deportată în 1944 de URSS în această țară din Asia Centrală, aflată și ea sub ocupație sovietică. La finalul anilor 80, familia lui Umerov s-a întors în Crimeea.
Rustem Umerov este un om de afaceri cu zero scandaluri, care și-a început cariera în domeniul telecomunicațiilor în anul 2004. În 2019, a fost ales în Rada de stat ucraineană ca deputat din partea partidului pro-european Holos. Până la numirea sa în executivul de la Kiev, a fost adjunctul șefului delegației permanente la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, precum și consilier al fostului președinte al Mejlis-ului poporului tătar din Crimeea, Mustafa Jemilev.
De confesiune musulmană și etnic tătar, Umerov este, de asemenea, copreședintele inițiativei diplomatice Platforma Crimeea.
Potrivit ziarului Guardian, numirea lui Umerov la cârma ministerului apărării ar constitui un semnal clar că Ucraina este hotărâtă să expulzeze Rusia și forțele sale de ocupație din Crimeea, sugerează surse militare de la Kiev, citate de publicația britanică. De la anexarea peninsulei în 2014, Rusia i-a persecutat pe tătarii Crimeei, care reprezintă 12-15% din cei 2 milioane de locuitori.
De asemenea, se știe că are relații personale strânse cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan – un partener regional important pentru Ucraina, mai ales în ceea ce privește livrarea de drone Bayraktar – și cu Arabia Saudită, scrie Guardian. Umerov a luat parte la discuțiile din culise cu oficiali ruși, inclusiv la negocieri privind schimburile de prizonieri și evacuările de civili.

Update 15:00 Președintele Rusiei, Putin, l-a primit pe omologul său turc, Erdogan, la Soci, spre a discuta cu el acordul privind cerealele. Înfomentarea globului a debutat în iulie, când Rusia lui Putin a denunțat unilateral acest acord internațional privind grânele ucrainene și exportul lor în țări care, fără ele, flămânzesc.
Update 13:00 Iată comunicatul ministerului român al Apărării Naționale dezmințind că dronele rusești ar fi căzut și explodat pe teritoriul României, așa cum a afirmat Ucraina pe bază de poze (vezi fotografia de mai jos – Update 11:30): ”ministerul Apărării Naționale infirmă în mod categoric informațiile din spațiul public cu privire la o așa-zisă situație apărută în cursul nopții de 3 spre 4 septembrie, în care drone rusești ar fi căzut pe teritoriul național al României. Structurile cu responsabilități ale Ministerului Apărării Naționale au monitorizat în timp real situația generată de atacurile rusești executate cu drone, atât în cursul nopții trecute, cât și sâmbătă spre duminică, asupra infrastructurii din proximitatea porturilor ucrainene de la Dunăre. În niciun moment, mijloacele de atac utilizate de Federația Rusă nu au generat amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau a apelor teritoriale ale României“.
Update 12:30 Papa a recidivat. Iar. Suveranul Pontif care a exalt, recent, imperiul rus și pe țarii lui cuceritori, s-a deplasat în Mongolia, a salutat China comunistă și l-a glorificat și pe criminalul în masă Gingis Han, împăratul mongol, cuceritorul și arhitectul unora din cei mai înalți munți de cranii din secolele 12 și 13. Plecăciunea Papei în memoria crudului han afirmă că Gingis Han ar fi ”avut capacitatea de a recunoaște calitățile extraordinare ale popoarelor prezente în imensul său imperiu și a le pune la lucru în slujba dezvoltării noastre comune”. ”Dezvoltarea” prezumtivă, de care vorbește Papa, afirmând că i s-ar datora lui Gingis Han, calificat de istorici drept unul dintre cei mai cumpliți conducători din toate timpurile, include distrugerea Bagdadului, ca și a altor orașe, precum și decimarea sau masacrarea de popoare întregi, cu zecile, cu sutele de mii sau cu milioanele. Hoardele sale au ajuns la Dunăre, au devastat teritoriile de azi ale Rusiei, Ucrainei, României, Bulgariei, Ungariei, Germaniei. ”Recunoașterea calităților popoarelor de către Gingis Han” trebuie că a inclus și valorificarea rămășițelor lor pământești, de vreme ce Enciclopedia Britanică cifrează numărul victimelor lui Gingis Han și ale ciracilor săi la ”40 de milioane de oameni”, ceea ce constituia în epocă 10% din populația lumii. Catastrofa numită Gingis Han a fost urmată de ciuma neagră, care a depopulat și mai grav spațiul euroasiatic. Autorii medievali îi acuză pe Gingis Han și ai lui de canibalism, terorism, viol în masă, crime în masă. Până și arabii afirmau despre mongoli că ar fi ”barbari care, oriunde apar, aduc întunericul”.
Update 11:30 Atac asupra NATO? Bombardamentul rus asupra portului basarabean Izmail, de la Dunăre, a provocat pagube serioase. Potrivit serviciilor secrete ucrainene, în această noapte, în timpul atacului asupra portului Izmail, drone rusești au căzut și au detonat pe teritoriul României.” Ministerul român al apărării a negat. Izmail e extrem de important ca infrastructură alternativă pentru exportul de cereale ucrainene. Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe ucrainean a postat poze demonstrând, indirect, că Ministerul român al Apărării minte. Drone kamikaze iraniene de tip Shahed au atins malul românesc, ”căzând și explodând și pe teritoriul României”, a spus Nikolenko, reluat de expertul ucrainean Serghej Sumlenni.
Moscova a lansat 32 de atacuri cu drone asupra portului Izmail, asupra regiunii Odesa și asupra regiunii Dniepropetrovsk. Forțele ucrainene afirmă că au doborât 23 de drone rusești. Rușii, care vor să discute azi cu turcii o nouă formulă de acord agricol, au făcut și ieri prăpăd cu bombardamentul lor asupra portului Reni, situat la o aruncătură de băț de teritoriul României și de orașul Galați, ca și asupra infrastructurilor portuare ale Ucrainei.
Președintele Ucrainei, Zelenski, l-a schimbat din funcție pe ministrul apărării, Oleksii Reznikov pe care l-a înlocuit cu Rustem Umerov, șef al Fondului Proprietății de Stat. Ministerul apărării fusese împovărat de repetate acuze de corupție.
Cancelarul Scholz continuă să blocheze livrarea de rachete de tip TAURUS, cu rază lungă de acțiune, cerute de Kiev cu sprijinul partenerilor de coaliție ecologiști și liberali din alianța guvernamentală berlineză, ca și a opoziției creștin-democrate.
Forțele ucrainene afirmă că au obținut succese militare în regiunile Donețk și Zaporijjea. Unitățile Kievului ar fi înaintat la Klișciivka, la 5 kilometri de Bahmut, precum și la Novoprokopivka și Novodanylivka, la sud de Robotyne, după cum relevă Kiev Independent și alte surse media.
Update 11:00 Fostul premier italian, Giuliani Amato, acuză Franța de doborârea, la 27 iunie 1980, cu o rachetă, a avionului de pasageri Itavia Airlines Flight 870. Atacul ar fi fost declanșat spre a-l ucide pe fostul dictator libian Gaddafi, care ar fi fost însă avertizat de fostul premier italian Bettino Craxi, ceea ce l-a salvat, relevă ziarul israelian Jerusalem Post.
3 septembrie 2023 – anul 2 – a 191 a zi a războiului (ziua 557 a războiului de la invazia din 24 februarie 2022
Update 22:15 Armada rusă de pe hârtia lui Medvedev. Potrivit fostului președinte Dmitri Medvedev, actual șef adjunct al Consiliului de Securitate al Moscovei, Rusia ar fi obținut anul acesta acceptul intrării în armată al unui număr de 280.000 de oameni. Sky News, care transmite știrea, amintește de tentativa putinistă de mobilizare de anul trecut care a determinat sute de mii de ruși s-o ia la sănătoasa, peste granițe.
Update 22:00 Ministerul român al apărării a condamnat atacurile ruse de la Reni, dar consideră că bombardamentele Moscovei nu ar reprezenta o amenințare.
Președintele Ucrainei, Zelenski, s-a întreținut la telefon cu omologul său francez, Macron. Cei doi lideri au vorbit despre ajutoarele militare și despre planul de pace al lui Zelenski.
Ucraina își oferă noi reguli de scutire medicală de armată. Ministerul apărării de la Kiev a amendat și înăsprit regulile în vigoare, astfel încât să poată fi încorporați mai mulți militari.
Update 18:30 Președinta Moldovei, Maia Sandu, a condamnat noul atac barbar al Rusiei asupra Odesei. Bombardamentul cu drone asupra infrastructurilor portuare din regiune s-a soldat cu rănirea a doi oameni.
La Odesa oamenii au ieșit în stradă împreună cu copiii lor, ca să protesteze împotriva unui proiect al primăriei de reconstrucție a tribunalului regional și a unui teatru. Protestatarii au cerut ca toți banii să fie transferați forțelor armate.
Ungaria recidivează cu insolență. Șeful de stat major al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, a declarat, potrivit Kiev Independent, că a se ajunge la ”pace în Ucraina” ar însemna ca ”Vestul să-i dea Rusiei garanții de securitate și, mai ales, să-i refuze Kievyului cererea de aderare la NATO”.
Forțele navale ucrainene afirmă că ar fi dejucat o tentativă de debarcare rusă. Ucrainenii, care au publicat un video pe Telegram, de natură să le documenteze informația, ar fi distrus o vedetă rapidă de tip KS-701 Tunets, ucigând 6 ruși din echipaj. Alți doi marinari ar fi fost răniți.
Potrivit unor surse neconfirmate, dar susținute de informații prin geolocație, forțele ucrainene controlează în prezent 4/5 din Klișciivka.
Update 12:15 22 din 25 de drone ruse care au atacat regiunea Odesa și portul Reni din apropierea graniței române au fost doborâte de apărara antiaeriană a Ucrainei. Valul de atacuri cu drone a durat între 3 și 4 ore. Rușii au bombardat și Dniepropetrovsk, rănind patru persoane, în vreme ce la sumî au omorît un om și au rănit alți trei. Alți doi au fost uciși în Donețk, unde au fost, de asemenea, rănite două persoane.
La Petersburg arde un depozit de petrol, anunță Ukrainska Pravda.
Potrivit unor relatări neconfirmate, dar credibile, forțele ucrainene încearcă să spargă liniile defensive ruse la est de Novoprokopivka spre Pșenicine. Ucrainenii au reușit să străpungă prima linie defensivă rusă, cea mai bine consolidată de care dispun rușii în sudul ocupat al Ucrainei. Problema rezidă în câmpurile extinse de mine, pe care mai nou rușii le-au incendiat. În est, rușii atacă puternic în anumite sectoare de front, fiind reținuți de forțele defensive ucrainene.
În ultimele 24 de ore, ucrainenii afirmă că au ucis aproximativ 600 de militari ruși și ar fi distrus, între altele 5 tancuri. Numărul total al militarilor ruși uciși se aprope de 265.000.
Potrivit serviciilor secrete britanice, regimul Putin oferă solde uriașe muncitorilor imigranți și voluntarilor din Asia Centrală și din alte state care se declară de acord să se lase recrutați.
Rușii de pe front își contactează generalii trași pe linie moartă, pentru că nu au încredere în comandamentul lor actual. Potrivit ISW, ofițerii militarilor ruși de pe front aparținând armatei a 58-a, care e dislocată în vestul regiunii ucrainene Zaporijjea, l-au contactat pe generalul maior Ivan Popov ca să-i ceară sfatul. Generalul a fost dat afară acum câteva săptămâni pentru că s-a arătat sceptic cu privire la competența șefului statului major, Gherasimov.
2 septembrie 2023 – anul 2 – a 190 a zi a războiului (ziua 556 a războiului de la invazia din 24 februarie 2022
Update 22.45 Un tribunal ucrainean l-a obligat pe inculpatul Ihor Kolomoisky să plătească o cațiune de aproa milioane de dolari sau să suporte 60 de zile de arest preventiv. Kolomoisky e oligarhul care a finanțat o parte din cariera politică și campania electorală a președintelui Zelenski.
Update 22:00 O Rusia „neliniștită” și-a relocat probabil forțele ofensive din nord pentru a ajuta la apărarea frontului de sud de un posibil succes ucrainean, a declarat la Sky News, analistul militar Sean Bell. Prima linie rusă pare „din ce în ce mai fragilă”, în timp ce Ucraina realizează un „progres lent” prin satul Robotyne, la sud de Zaporijjea, a explicat Bell.
Avansul militar al armatei ucrainene vine în ciuda „straturilor robuste” ale apărării ruse în regiunea sudică, existând dovezi că Moscova răspunde la această situație militară prin mutarea soldaților săi din operațiunea ofensivă condusă de câteva săptămâni în direcția orașului Kupiansk, pentru a-și consolida forțele din sud.
„Asta ar însemna că sunt foarte neliniștiți în legătură cu succesul Ucrainei, care s-ar putea întâmpla acolo”, consideră expertul militar britanic. „Deși nu vedem încă o străpungere majoră, există tot mai multe dovezi că presiunea ucraineană se intensifică asupra unei linii de front din ce în ce mai fragile a Rusiei”.
Update 21:45 Guvernatorii regiunilor Belgorod și Kursk din Rusia susțin că Ucraina a atacat Federația cu mai multe lansatoare de rachete, mortiere și drone în cursul zilei de sâmbătă, ucigând o persoană și rănind trei localnici, relatează Kiev Independent. Ucraina nu a comentat acuzațiile.
Update 20:00 Armata rusă a desfășurat acțiuni ofensive fără succes pe fronturile Lîman, Avdiivka și Marinka, a anunțat Statul Major de la Kiev.
Peste 15 ciocniri între forțele ucrainene și invadatorii ruși au avut loc în ultima zi, fiind înregistrate două bombardamente cu rachete și 34 de lovituri aeriene ale Moscovei. 42 de atacuri folosind lansatoarele multiple de rachete ale rușilor au fost înregistrate asupra pozițiilor trupelor ucrainene, dar și în zonele populate.
Update 19:40 O persoană a fost ucisă și alte două rănite grav, după ce Rusia a lansat bombe ghidate asupra regiunii Herson, în cursul zilei de azi, relatează Ukrainska Pravda.
În nord-estul țării, la Sumîi, un polițist de numai 32 de ani a fost ucis în atac rusesc, în timp ce aduna probe după un alt bombardament rusesc, notează aceeași sursă. Bărbatul lasă în urmă o soție și doi copii de 11 și 12 ani. În ultima săptămână, în regiunea de graniță Sumîi au fost înregistrate 187 de atacuri ale trupelor ruse, în urma cărora 3 persoane au fost ucise și 16 au fost rănite.
Update 19:30 Ambasadorii Rusiei, Belarusului și Iranului au fost excluși de la participarea la ceremonia acordării premiilor Nobel de anul acesta, care va avea loc la Stockholm. Comitetul Nobel a luat această decizie după ce însuși regele suedez Carl Gustav al XVI-lea și-a exprimat îndoiala cu privire la propria participare la ceremonie, alături de diplomații unor state agresoare. Ulf Kristersson, prim-ministrul Suediei, a salutat refuzul Fundației Nobel de a invita ambasadorii, într-un mesaj publicat pe Twitter.
Update 18:45 Ușurarea sancțiunilor pentru Rusia – propunerea Națiunilor Unite, susținută de Turcia, pentru a convinge Moscova să revină în Acordul pentru Cereale. Anunțul a fost făcut de agenția turcă Anadolu și de purtătoarea de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, notează Ukrainska Pravda. Mai exact, ONU a pregătit noi propuneri pentru restabilirea inițiativei ce vizează transportul de grâne ucrainene prin Marea Neagră, sugerând conectarea subsidiarei Băncii Agricole Ruse, Rosselkhozbank, la sistemul bancar internațional SWIFT și deblocarea activelor înghețate ale companiilor ruse producătoare de îngrășăminte în Europa. Băncile ruse au fost excluse din SWIFT, în primăvara anului 2022, după invadarea Ucrainei, ceea ce a provocat probleme serioase pe piața financiară din federație.
Șefii diplomațiilor de la Ankara și Moscova, Hasan Fidan și Serghei Lavrov, au avut astăzi o întrevedere în capitala rusă pentru a discuta revenirea Rusiei în acord. Agenția Anadolu a precizat că cele două propuneri au fost cerințele Kremlinului, fapt confirmat și de Zaharova. La 13 iulie, cu patru zile înainte de expirarea inițiativei pentru cereale, Reuters dezvăluise că șeful ONU, Antonio Gutteres, îi propusese lui Putin conectarea Rosselkhozbank la sistemul SWIFT în schimbul extinderii acordului.
Update 14:30 Unul dintre cei mai titrați oameni de știință din Rusia, specialist în dezvoltarea de rachete, Vitali Melnikov, a murit după ce a mâncat accidental ciuperci otrăvitoare, relatează Vișegrad 24, citând presa rusă.
Se pare că nu numai ceaiul, fereastra și poloniul sunt periculoase în Rusia.
Update 14:15 Washingtonul se pregătește să livreze Ucrainei un tip de muniție foarte performantă care conține uraniu sărăcit, afirmă Kiev Independent. Ar fi pentru prima dată când un astfel de armament va fi trimis în Ucraina. Această informație a fost dezvăluită într-un document văzut de agenția Reuters și confirmat în mod independent de doi oficiali americani.
Uraniul sărăcit este un produs secundar al îmbogățirii uraniului. Este de aproximativ două ori și jumătate mai dens decât oțelul, ceea ce îl face deosebit de eficient pentru străpungerea armurii grele pe câmpul de luptă.
Aceste muniții specializate, concepute pentru a combate eficient tancurile rusești, sunt o componentă cheie a viitorului pachet de ajutor militar pentru Ucraina, programat să fie anunțat oficial în săptămâna viitoare. Pachetul va avea o valoare cuprinsă între 240 de milioane și 375 de milioane de dolari, în funcție de ceea ce este inclus.
Update 13:30 Avans confirmat al trupelor ucrainene pe frontul de sud. Potrivit ISW, forțele Kievului au continuat să avanseze în vestul regiunii Zaporijjea, în direcția Novodanylivka-Novopokropivka (la cinci până la 13 kilometri sud de Orikhiv). În urmă cu scurt timp, Vișegrad24 informa că armata ucraineană ar fi intrat în Zavitne Bajannya, aflat la doar doi kilometri nord de Staromlynivka.

Pe frontul de est, forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive la sud de Bahmut, notează Institutul pentru Studierea Războiului, reluat de Kiev Independent. Imaginile obținute geolocalizate arată că truele Kievului au avansat puțin la nord-vest de Klișciivka, la aproximativ șapte kilometri sud-vest de Bahmut.
Zona de nord-est: în regiunea Harkiv unde trupele ruse au atacat masiv în ultimele săptămâni, linia frontului a rămas stabilă în jurul orașului Kupyansk, relatează blogul Ukraine Battle Map. În ciuda afirmațiilor ruse, armata invadatoare nu controlează orașul Synkivka și nu sunt cu mai mult de un kilometru mai aproape de orașul Kupiansk decât erau la începutul lunii iunie, informează aceeași sursă.
Update 13:00 Grecia va deveni membră a Inițiativei celor Trei Mări, o platformă politică axată pe Europa Centrală și de Est, din care face parte și România, anunță Greek City Times. Inițiativa include 13 state membre și două națiuni partenere, Republica Moldova și Ucraina. Obiectivele platformei sunt atât geopolitice, acționând în scopul promovării acestei regiuni cu 111 milioane de locuitori, cât și economice, accentuând importanța cooperării în domeniile investițiilor și infrastructurii. La 6 și 7 septembrie, Bucureștiul va găzdui cel de-al optulea summit al Inițiativei celor Trei Mări.

1 septembrie 2023 – anul 2 – a 189 a zi a războiului (ziua 555 a războiului de la invazia din 24 februarie 2022)
Update 17:30 Două noi cargoboturi au părăsit, la adăpstul flotei ucrainene, porturile Ucrainei, cu cereale la bord. Ministerul infrastructurii a anunțat știrea, reluată de Kiev Independent. Ucraina adesemnat concernele Mars și PepsiCo drept ”sponsori internaționali ai terorismului”.
Update 12:15 Serviciile secrete ucrainene au arestat încă un lunetist, membru al unui grup de comando însărcinat de FSB să lichideze comandantul trupelor ucrainene din Zaporijjea, după cum afirmă SBU, reluat de Ukrainska Pravda.
Forțele ucrainene par, potrivit raportului de ieri al ISW, să fi avansat în contraofensivele de la Bahmut, în Donețk și în sud, în regiunea Zaporijjea. Conform informațiilor armatei ucrainene, ar fi fost uciși în total, de la invazia din februarie trecut încoce, peste 263.000 de militari.
Update 11:30 Bombardamentele nocturne ale Rusiei au nimerit, potrivit DLF, clădirea unei întreprinderi și au rănit oameni la Vinița.
Și autoritățile ruse anunță atacuri și doborâri de drone ucrainene, între altele la Moscova, în regiunea Briansk și în regiunea Kursk.
Regimul Putin recurge, potrivit serviciilor secrete britanice, la generatoare de fum și la bariere subacvatice și plutitoare pentru ca să-și apere podul Kerci, (podul Crimeei) care leagă Rusia de peninsula ocupată a Crimeei, un teritoriu ucrainean anexat de Moscova. Podul a fost în repetate rînduri atacat de forțele ucrainene și reprezintă o arteră crucială pentru logistica rusă.
În Rusia continuă represiunea. Au fost arestați trei bloggeri militari care au criticat prestația militară a regimului Putin, relevă Sky News. Potrivit ISW, arestările ar putea să fi fost ordonate de ministerul rus de război, autoritatea cea mai criticată în chestiiuni ținând de așa zisa ”operațiune militară specială”, cum s-a denumit războiul, eufemistic, în Rusia. N-ar fi exclus ca ordinul arestării lor să fi fost emis de comandantul Brigăzii 205 de pușcași motorizați.
Copiii ucraineni și-au văzut mutat școlile în adăposturi antiaeriene. În subteran și-au început ei noul an școlar.
31 august 2023 – anul 2 – a 188 a zi a războiului (ziua 554 a războiului de la invazia din 24 februarie 2022)
Update 17:00 Ministrul de externe lituanian îndeamnă UE să renunțe la sintagma „sprijinirea Ucrainei atât timp cât este nevoie”, relatează Kiev Independent. Țările europene ar trebui să declare că vor „sprijini Ucraina până la victoria ei” , a explicat Gabrielius Landsbergis înainte de reuniunea șefilor diplomațiilor europene la Toledo, în Spania. Landsbergis a adăugat că „dacă nu putem spune acest lucru, este pentru că există alte opțiuni în mintea noastră, iar singura altă opțiune este victoria lui Putin”, ceea ce ar fi un dezastru nu numai pentru țara sa, dar și pentru toată Uniunea Europeană și zona Mării Negre, a avertizat oficialul de la Vilnius.
Update 16.30 Ivan Ghirkin (Strelkov), arestat de regimul de la Moscova pentru criticile sale dure la adresa dictatorului, a anunțat pe contul său de Telegram că va candida la președinție în contra lui Putin. Șeful ultranaționalist și secesionist al ocupanților ruși din Donbas, condamnat în Olanda la închisoare pe viață pentru complicitate la doborârea avionului malaiezian MH 17 și la asasinarea sutelor de pasageri și membri ai echipajului de la bordul lui, e colonel și s-a declarat net mai competent decât Putin în chestiuni militare. De asemenea, Ghirkin a reliefat că nu are prieteni oligarhi.
Șeful diplomației ucrainene, Kuleba, a criticat Germania pentru că refuză să-i dea țării sale și apărătorilor ei rachete de tip Taurus. Cancelarul Scholz, un lider de stânga care s-a arătat de multe ori intimidat de Putin, se teme că Ucraina (care a promis să nu folosească rachetele TAURUS împotriva unor ținte din Rusia) le va folosi contra unor ținte din Rusia. Colegii săi liberali și ecologiști din coaliție sunt de altă părere. Nici administrația de stânga a SUA nu le dă ucrainenilor rachete similare de tip ATACMS.
Update 12:45 O nouă tragedie aviatică a lovit armata ucraineană. Șase piloți ucraineni au murit după ciocnirea în aer a două elicoptere în regiunea Donețk, în apropierea Bahmutului, marți 29 august, a anunțat Ukrainska Pravda, citând autoritățile de la Kiev. Declarația a fost făcută noaptea trecută, nefiind oferite detalii suplimentare, nici numele piloților ori cauzele producerii accidentului, “din motive de securitate”. Cele două elicoptere Mi-8 au fost complet distruse și trupurile neînsuflețite ale celor șase piloți au fost găsite la fața locului.
Update 12:30 Ultimul video înregistrat de Evgheni Prigojin, săptămâna trecută în Africa cu puțin înainte de moartea sa, a fost publicat de canalul de Telegram al unei grupări afiliate mercenarilor Wagner. Sky News și consilierul ministrului de interne ucrainenea, Gerașcenko, au verificat veridicitatea imaginilor video și au asigurat traducerea în limba engleză.
„Pentru cei care discută dacă sunt sau nu în viață, cum mă descurc, acum este weekend, a doua jumătate a lunii august 2023, sunt în Africa. Pentru cei cărora le place să vorbească despre eliminarea mea, viața privată, veniturile sau alte lucruri – practic sunt bine”, a spus Prigojin. Nu s-a putut efectua însă geolocalizarea, notează Sky News.
Update 12:10 Astăzi este Ziua Limbii Române, celebrată atât în România, cât și în Republica Moldova. Sărbătoarea a fost stabilită printr-un act legislativ, în 2011 și prevede o serie de manifestări culturale, arborarea steagului și intonarea imnului de stat în instituții.
Limba română este una dintre cele cinci mari limbi romanice, alături de italiană, spaniolă, franceză și portugheză. Conform datelor oficiale, există aproximativ 28 milioane de vorbitori de limbă română în întreaga lume, cei mai mulți în România, Republica Moldova, dar și Israel (1%), Ucraina (1,2%), Banatul sârbesc (Voivodina – 0,60%) și diaspora (6%). Primele atestări ale limbii sub numele de „rumână” sau „rumâniască” au fost în secolul al XVI-lea, în scrierile călătorilor străini, dar și în documente precum Letopisețul Țării Moldovei și Palia de la Orăștie.
Curiozități ale limbii române:
– cuvintele “dor” și “doină” sunt intraductibile cu exactitate în alte limbi;
– toate literele cu diacritice se regăsesc doar în două cuvinte: “înfățișând” și “îmbrățișând“;
– limba română este singura limbă europeană în care se poate face o propoziție completă formată din 8 cuvinte ce conțin doar vocale.
Ex: „Oaia aia e a ei, eu o iau.”
– deși numărul cuvintelor vocabularului limbii române a ajuns la 80.000 se pare că în viața de zi cu zi folosim aproximativ 1500, printre acestea remarcându-se verbele „a da”, „a lua”, „a face”, „a pune”, „a avea” și substantivele „cap”, „mână”, „ochi”.
Update 12:00 Rusia afirmă că a dejucat mai multe atacuri ucrainene cu drone. Două aparate de zbor fără pilot ar fi fost doborâte în regiunea Briansk, altă dronă fiind reperată, potrivit primarului capitalei ruse, la Moscova. Zeci de zboruri au fost sistate în Rusia, în cursul nopții, din cauza atacurilor cu drone. În luna august, Ucraina a lansat potrivit serviciilor britanice, 25 de atacuri cu drone împotriva Rusiei. ISW relevă, potrivit Kiev Independent, că bloggerii militari ruși critică regimul de la Moscova pentru incapacitatea sa de a apăra teritoriul Rusiei și pentru cenzurarea opiniilor critice.
Forțele ucrainene au avansat și și-au consolidat pozițiile în sudul Ucrainei, în proximitatea localităților Novodanylivka și Novoprokopivka, relevă Ukrianska Pravda, citând surse militare. O unitate specială a Ucrainei anunță distrugerea unui punct de comandă și observație al forțelor ruse de la Bahmut.
S-au dat în ultimele 24 de ore lupte grele în Ucraina, soldate cu mulți morți și răniți. Potrivit Statului Major, ucrainean ar fi fost uciși în acest interval 610 militari ruși și ar fi fost distruse, între altele 13 tancuri, 8 alte blindate de luptă, 31 de sisteme de artilerie, 1 lansator multiplu de rachete, alte 23 de vehicule și autocisterne, 5 noi vehicule speciale și ar fi fost doborîte 22 de drone și 26 de rachete de croazieră. Numărul total al militarilor ruși omorâți de la invazia Rusiei în februarie trecut s-ar fi ridicat la peste 263.000.
Ministrul ucrainean al apărării, Reznikov, urmează să fie înlocuit din pricina unui nou scandal de corupție privind procurarea de arme.
Șeful diplomației ruse, Lavrov și omologul său turc Fidan vor să discute în această săptămână despre o ”alternativă” la acordul pe cereale cu Ucraina. Rusia propune să livreze cu ajutorul Qatarului (fundamentalist islamic) un milion de tone de cereale în Ucraina, de unde să fie ”prelucrate și împărțite țărilor nevoiașe”, relevă DLF.
Tragedie de proporții colosale la Iohannesburg. Incendiul dintr-un imobil din acest oraș-sudafrican s-a soldat cu cel puțin 73 de victime omenești, Sunt multe zeci de răniți. Clădirea fusese folosită de oameni fără adăpost. Circa 200 de oameni se estimează că s-ar fi aflat în clădire când s-a aprins focul.
Premierul britanic Sunak și-a remaniat cabinetul. Noul ministru britanic al apărării e Grant Shapps. Ben Wallace părăsește și cabinetul și Parlamentul. Shapps a fost de toate: ministru al transporturilor sub Boris Johnson, de interne sub Liz Truss, apoi s-a ocupat de securitatea energetică. Marea Britanie joacă un rol cheie în ajutorarea militară a Ucrainei. Funcția lui Shapps e crucială într-o lume tot mai nesigură.
30 august 2023 – anul 2 – a 187 a zi a războiului (ziua 553 a războiului de la invazia din 24 februarie 2022)
Update 21:45 Uraganul Idalia – (o furtună de categoria 3) a pustiit Florida, năpustindu-se din vest asupra statului american. Idalia a lăsat un sfert de milion de oameni fără curent electric, înainte de a se îndrepta spre Georgia. E cel mai puternic uragand de 125 de ani.
SUA au cerut Coreei de Nord să înceteze negocierile cu Rusia și livrările de muniție de artilerie utilizată de ruși în războiul din Ucraina.
De la anul, copiii ucraineni din Harkiv vor merge la școală în pasajele de metro, relevă DLF. Potrivit primarului Terehov se vor crea 60 de case în subteran, la care vor învăța circa 1000 de elevi. Mulți școlari vor continua să învețe online.
Update 21:30 Au avut loc azi 35 de ciocniri directe între forțele ucrainene și invadatorii ruși. Trupele ruse au lansat, potrivit Ukrainska Pravda, 30 de bombardamente cu rachete și 52 de raiduri aeriene, precum și, fără succes, ofensive terestre pe fronturile de la Lîman, lângă Novoiegorivka și Bilogorivka, pe frontul de la Bahmut, lângă Kurdiumivka și pe frontul din Zaporijjea, lângă Mala Tokmacika. De asemenea, ar fi fost oprite tentativele de înaintare de la Marinka și Staromaiorske în Donețk.
Președintele Zelenski a cerut revizuirea situației medicilor militari acuzați de corupție pentru scutirea unor ucraineni de serviciul militar.
România și Olanda au semnat o declarație de intenții privind crearea unui centru comun de instruire a piloților ucraineni pe avioane militare de tip F 16. Olandezii vor staționa avioane de vînîtoare F 16 la baza aeriană Borcea. în Danemarca, instrucția pe F 16 a ucrainenilor a și început. Potrivit DLF, grecii și portughezii vor și ei să ajute.
Germania a livrat Ucrainei un număr de tancuri de tip Leopard 1. Iar UE ar putea instrui până la finele anului 40.000 de militari. Ministrul eston al apărării, Hanno Pevkur, a cerut UE să-și sporească ajutoarele și cheltuielile militare destinate Ucrainei.
Update 11.30 Războiul dronelor și rachetelor ia amploare. La Kiev a curs sânge iar, cel puțin doi oameni fiind uciși de un nou bombardament nocturn rusesc cu rachete de croazieră, interceptate de rachete defensive, din care s-au prăbușit fragmente pe casele capitalei. În regiunea Sumî, rușii au omorât o femeie. Ucraina afirmă că ar fi doborât în cursul nopții toate cele 28 de rachete și 15 drone lansate de ruși. Kiev Independent cifrează rachetele rusești distruse de ucraineni la 43 din 44.
Miniștrii apărării ai statelor UE discută chestiunea noilor ajutoare militare pentru Ucraina. SUA au aprobat un nou pachet de asistență în valoare de 250 de milioane de dolari. Americanii continuă să refuze ucrainenilor cerute rachete ATACMS.
Rusia refuză o investigație internațională privind moartea lui Prigojin, în conformitate cu regulile internaționale privind prăbușirile de avioane, relevă autoritățile braziliene. Avionul prăbușit cu Prigojin la bord era un aparat de zbor Embraer, de fabricație braziliană. Normele în vigoare nu obligă Rusia să admită o anchetă internațională.
A avut loc cel mai amplu atac ucrainean cu drone asupra Rusiei de la începutul războiului, anunță Sky News. E vorba de atacuri asupra unui grup de șase regiuni rusești, din care zece drone s-au îndreptat spre aeroportul militar din Pskov. Altă dronă a fost reperată și ar fi fost doborâtă în raionul Ruzki din capitala rusă, Moscova.
Rusia, reluată de DLF, afirmă, la rândul ei, că forțele ei navale ar fi distrus în Marea Neagră 4 vedete rapide ucrainene, ucigându-le echipajele, formate din unități de comando cu efective de până la 50 de militari. De asemenea, rușii anunță respingeri ale atacurilor ucrainene în Zaporijjea și atacuri cu drone ale Kievului asupra mai multor regiuni rusești, din care unul, asupra aerodromului din Pskov, s-ar fi soldat cu avarierea serioasă a patru avioane de transport ale armatei ruse. Alte drone ucrainene ar fi fost doborâte în Oriol, Briansk, Riasan și Kaluga.
Forțele ucrainene informează, potrivit Ukrainska Pravda, că și-au consolidat pozițiile în sud lângă Novoprokopivka și Verbove, în regiunea Zaporijjea. Potrivit Statului Major ucrainean, ar fi fost uciși în ultimele 24 de ore 570 de militari ucrainei. Ar fi fost uciși în total, de la invazia din februarie trecut încoace, aproximativ 262.410 de militari ruși, relevă această sursă.
Rusia se confruntă cu refuzul militarilor ei de a lupta, relevă serviciile secret britanice, reluate de Sky News. Potrivit analiștilor britanici, ”moralul soldaților ruși e scăzut”. Mediazone a reliefat în iulie că Rusia judecă și condamnă săptămânal sute de militari osândiți pentru că au refuzat să lupte în război, relevă Ukrainska Pravda.
Destabilizarea Africii a continuat prin puciul militarilor din Gabon. Evocând fraude electorale, militari organizați într-o juntă l-au debarcat pe președintele Bongo Ondimba, declarat câștigător al recentului scrutin prezidențial, după ce s-a aflat în funcție de 14 ani.
29 august 2023 – anul 2 – a 186 a zi a războiului (ziua 552 a războiului de la invazia din 24 februarie 2022)
Update 20:15 Prigojin ar fi fost înmormântat în cerc restrâns la Petersburg, relevă serviciul de presă aș șefului probabil defunct al grupului Wagner.
În centrul Moscovei arde un mare depozit al Căilor Ferate ruse. Incendiul are loc în Piața Komsomolskaya.
Aproape 1500 de oameni au fost evacuați de ucraineni din raionul Kupiansk, aflat sub atacul și ofensiva forțelor ruse. Președintele Ucrainei, Zelenski, l-a dat afară pe șeful serviciilor secrete ucrainene Yevhen Borzilov, din regiunea Zakarpattia (Transcarpatia) unde se concentrează minoritatea maghiară din zonă, vizitată recent de șefa statului maghiar Katalin Novák
Update 17:15 Ce i-a reproșat demnitarul și vicepreședintele PNL Alexandru Muraru ambasadorului Israelului, Reuven Azar, în legătură cu întâlnirea sa cu șeful AUR, Simion? Că ”a ignorat politica oficială a Yad Vashem”, că ”a legitimat AUR, o grupare de ”fasciști și antisemiți”; că AUR ar fi ”incitat la violență împotriva instituțiilor democratice”; că ambasadorul israelian ar fi ”cauționat o grupare extremistă cu accente teroriste”, numită de Muraru și ”extremistă, xenofobă, antisemită, de factură legionară, neofascistă…”, a cărei ”politică oficială a fost aceea de negare a Holocaustului și de desconsiderare continuă a memoriei victimelor celei mai mari tragedii a umanității”. Că ar fi ca și cum ”ambasadorul României în Israel s-ar fi întâlnit cu liderii (grupărilor teroriste) Hamas Și Hezbollah”; că AUR a făcut ”liste negre cu intelectuali acuzați de “trădare națională“, ceea ce ”reprezintă un îndemn direct la violență”; că AUR ”a atacat mass-media”, instigând la violență împotriva presei în condițiile în care a ”creat o atmosferă de intimidare și hărțuire a jurnaliștilor. Aceasta este văzută ca o tehnică fascistă utilizată de formațiuni extremiste”; că (AUR) i-a ”elogiat pe legionari”, a ”răspândit știri false”, ”unul dintre membrii AUR, Sorin Lavric”, lăudând ”de la Tribuna Parlamentului legionari…”și pe ”liderul fascist român Ion Antonescu“.”
Vedeți mai jos, la ”Update 15:00”, ce declarații au apărut în comunicatul AUR și în presa israeliană.
Update 16:00 Un elicopter al serviciilor secrete ruse s-a prăbușit ucigând toate cele patru persoane aflate la bord. Aparatul de zbor al FSB a căzut din cer pe când se afla în misiune în raionul Sosnovski din regiunea rusă Celiabinsk.
Update 15:45 Primarul Crevediei respinge orice culpă proprie pentru exploziile soldate la o stație GLP cu moartea a două persoane și rănirea, în parte extrem de gravă, a altor zeci. Potrivit Hotnews.ro. Edilul, Florin Petre, ”susține că el nu a știut că stația GPL continua să funcționeze și după ce a fost închisă, în 2020, că ar fi trecut prin fața depozitului de două ori pe săptămână și că a văzut „poarta închisă şi atât”. Mai mult, el a dat vina pe oamenii care locuiesc lângă stația GPL, spunând că aceștia nu l-au sesizat. Întrebat cine este vinovat pentru tragedie, el a răspuns scurt: „Patronul firmei”. ”
Update 15:00 Presa israeliană relatează despre întâlnirea Ambasadorului Israelului, Reuven Azar, cu George Simion la biroul din Parlament al liderului AUR. Simion a afirmat că ar recunoaște responsabilitatea României pentru ”Holocaustul evreilor români” și și-a exprimat, potrivit Times of Israel, ”cel mai profund regret.” Simion a primit, în reacție, o invitație să viziteze Israelul împreună cu o delegație AUR. Deputatul PNL Alexandru Muraru protestat pe lângă Ambasada Israelului, reliefând că George Simion ”legitimează o formațiune extremistă, xenofobă, antisemită, de factură legionară”. Pe Azar l-a însoțit Yossi Dagan, membru de frunte al Likudului, formațiunea premierului israelian Netanyahu.
Comunicatul AUR de după întâlnire transmis azi în engleză, merge un pas în întâmpinarea solicitărilor nesatisfăcute anterior ale Yad Vashem, memorialul israelian al Holocaustului de la Ierusalim precum și condiționărilor părții israeliene pentru întâlnire. Astfel, se afirmă că George Simion a recunoscut rolul României în Holocaustul evreilor români „în teritoriile controlate de România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.” Apoi mai aflăm că ”Simion a osândit”, potrivit comunicatului său, ”cu putere antisemitismul” și a spus că ”AUR manifestă zero toleranță pentru antisemitism”.
Yad Vashem ceruse, înaintea întâlnirii, ca AUR să admită că România (antonesciană) n-a colaborat doar cu Germania nazistă, ci a inițiat și unele din omorurile în masă cărora le-au căzut victimă evreii (de pildă la Iași ori la Odesa). Simion s-a pronunțat în favoarea adoptării definiției (internațional acceptate) date antisemitului de IHRH și a predării acestui subiect la cursurile de istorie. Nu de mult, Simion minimizase predarea Holocaustului în școli.
Ministerul israelian de externe afirmase în fața presei statului evreu, fiind reluat de Times of Israel, că ”vrea să deschidă un dialog cu AUR”, dacă formațiunea lui Simion ”acceptă 4 principii fundamentale” ale Israelului. Și anume dacă admite că România a avut o răspundere pentru Holocaustul evreilor în ținuturile aflate sub control românesc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Dacă osândește antisemitismul și preia definiția IHRH a antisemitismului. Dacă își asumă interdicția glorificării criminalilor de război în frunte cu Ion Antonescu și dacă sprijină includerea Holocaustului între materiile de studiu în sistemul de educație românesc”.
Update 14:30 Abia după trei zile de la accidentul din Crevedia președintele Iohannis a hotărât să-i viziteze pe unii din răniți la Spitalul Floreasca.
Update 14:15 Surse oficiale ucrainene indică înaintarea forțelor proprii la sud-est de Robotyne, spre Verbove.
Ucraina a recuperat rămășițele pământești ale unui grup de 84 de militari ucraineni uciși în teritoriile încă ocupate de ruși.
Moscova a pus la strict secret locul și timpul înmormântării lui Evgheni Prigojin, șeful grupului Wagner ucis, probabil, din vindicta regimului, într-un atentat asupra avionului în care zbura în Rusia, în regiunea Tver de la nord de capitală, împreună cu alți nouă oameni, între care membri ai echipajului, nevinovați și neimplicați în conflictul dintre regimul Putin și Prigojin.
Vaticanul a relativat azi recentele încurajări naționaliste, colonialiste și imperialiste adresate tinerilor catolici ruși de către Papa Francisc. Papa n-ar fi vrut, cu declarația lui, ”să exalte logica imperialistă”, ci ”să-i încurajeze pe tineri să prezerve ce e pozitiv în moștenirea culturală și spirituală a Rusiei”, a declarat șeful biroului de presă al Vaticanului, Matteo Bruni. În fapt, Suveranul Pontif exact ce-a dezmințit Bruni a făcut, când Papa a afirmat expresis verbis, cu tot cu greșeli, la al 10-lea Congres al Tineretului Catolic Rus de la Petersburg: ”Never forget your inheritance. You are the heirs of the great Russia. The great Russia of the saints, of the kings, of the great Russia of Peter the Great, of Catherine II, that great imperial Russia, cultivated, with so much culture and humanity,” Francis said, according to the video clip. “Never forget this inheritance. You are the heirs of the great Mother Russia, go forward. And thank you. Thank you for your way of being, for your way of being Russian.” Adică: ”nu vă uitați niciodată moștenirea. Sunteți moștenitorii Rusiei mari. Rusia mare a sfinților, a regilor, a marii Rusii a lui Petru cel Mare, a Catarinei a II-a, acea mare Rusie imperială, cultivată, plină de atât de multă cultură și omenie”.
Analiză: deloc de mirare că propaganda Kremlinului a calificat aceste declarații ale Papei (de la la al 10-lea Congres al Tineretului Catolic Rus de la Petersburg) drept ”foarte, foarte satisfăcătoare”.
Papa încearcă de mult să intre în grațiile regimului Putin și să fie primit de patriarhul kaghebist al Bisericii Ortodoxe Ruse, Kiril. După declanșarea invaziei ruse la 24 februarie 2022, Papa nu s-a dat în lături să legitimeze indirect și sugestiv cotropirea Ucrainei. Suveranul Pontif a justificat, practic, războiul de agresiune al Rusiei, afirmând că ”NAT0” ar fi ”lătrat la poarta Rusiei” după cum i-ar fi ”spus lui” un anonim ”lider foarte înțelept”. Papa a sugerat pe această cale că agresiunea rusă ar fi fost pasămite ”provocată”, deși Francisc a condamnat, de asemenea, atunci”ferocitatea și cruzimea trupelor rusești”. Ulterior au avut loc alte derapaje pontificale similare, iar Papa a uitat de ”ferocitatea și cruzimea” și a început să exalte ”cultura” și ”omenia” Rusiei Mari. Pe care Ucraina tocmai o micșorează cu succes.
(care a condamnat și ferocitatea Update 11:30 SUA au condamnat măsurile represive adoptate de forțele de ocupație ruse asupra minorității tătarilor din Crimeea. Șeful diplomației americane, Blinken, a înfierat pe Twitter arestările și detențiile masive de tătari. Blinken a cerut Rusiei, în context, să pună capăt persecuțiilor de tătari, ocupării Ucrainei și detenției deținuților politici, relevă Ukrainska Pravda.
Cel puțin 10.000 de civili ucraineni uciși de ruși. Și alte crime de război. În partea ocupată din Herson, coloniștii ruși amenință să-i exproprieze pe locuitorii care refuză să ia în primire pașapoarte rusești. Numărul civililor uciși de ruși în Ucraina ar fi, potrivit cifrelor oficiale ale ONU, de cel puțin 9.511. Experții organizației mondiale admit că numărul lor real e probabil mult mai mare.
Noi teme și subiecte ale propagandei ruse. Serviciile secrete ucrainene avertizează, potrivit Ukrainska Pravda, că rușii ar pregăti o nouă campanie de dezinformare, care ar lansa narative mincinoase despre o imaginară ”mobilizare generală care să includă și minori”, basme despre ”neîncrederea partenerilor Kievului în victoria Ucrainei” și aranjamente de ”pace pe bază de (cedări de) teritorii”, ori despre prezumtiva ”lipsă de succes a contraofensivei” ucrainene. Invențiile dezinformatoare ale Rusiei ar mai include ”cedarea Kupianskului” ori căutarea, de către ucraineni, a unor ”țapi ispășitori pentru presupusele eșecuri militare proprii.”
Metode teroriste rusești. Între timp, ex-președintele Rusiei, Medvedev, și-a reluat tentativele de înfricoșare și intimidare a Vestului, afirmând că atacurile ucrainene asupra Crimeei, care ar fi, chipurile, ”Rusia”, ar oferi Moscovei un ”motiv legitim de război“ anti-occidental și ar ”apropia lumea de apocalipsă”.
Analiză: Medvedev, care e șef adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, cunoaște bine metodele aplicate de teroriști comuniști, naziști sau islamiști, spre a stimula Occidentul și democrațiile lui să renunțe la principii și să cedeze unor revendicări aberante. El lansează de mult amenințări nucleare și apocaliptice ca să provoace spaimă responsabililor din Vest și ca să-i convingă să retragă Ucrainei sprijinul militar necesar refacerii integrității ei teritoriale.
Forțele ucrainene sunt, după recapturarea localității Robotyne, din Zaporijjea, în drum spre Tokmak, oraș a cărui eventuală cucerire le-ar deschide calea spre Marea de Azov. Conform Statului Major ucrainean, reluat de presa din Kiev, forțele proprii ”au repurtat succese în zona Novodanylivka-Verbove” din Zaporijjea, unde ”își consolidează pozițiile”. Trupele ucrainene sunt, potrivit acestei surse, ”în ofensivă și în sudul Bahmutului”, unde, de asemenea, își consolidează și apărarea. De cealată parte, rușii ar fi fost opriți în tentativele lor ofensive de la ”Avdiivka și Marinka, în Donețk”. Concomitent, unitățile Kievului ar ”opri înaintarea trupelor ruse la Kupiansk, Lîman și Bahmut”.
În Donețk rușii ar fi ucis în bombardamentele din ultimele 24 de ore 5 civili, rănind alți 4. Alți 2 civili au fost omorâți în atacurile asupra altor regiuni. S-au numărat în total 11 răniți.
Forțele ucrainene afirmă că au ucis în luptele din ultimele 24 de ore aproximativ 530 de militari ruși, distrugând, concomitent, 14 tancuri, alte 17 blindate de luptă, alte 43 de vehicule și 11 speciale, 25 de sisteme de artilerie, 3 lansatoare multiple de rachete și au doborât patru rachete de croazieră și patru drone. Numărul total (dar aproximativ) al militarilor ruși uciși din februarie trecut încoace s-ar ridica la aproape 262.000 (mai precis la 261.840) de oameni, relevă Kiev Independent.
Putin nu-și va face plinul la oameni, deși oferă militarilor salarii mari, relevă serviciile secrete britanice, reluate de Sky News. Militarii câștigă de aproape 3 ori mai mult decât salariul mediu rusesc (mai precis de 2,7 ori mai mult) – la care se mai adaugă și varii alte beneficii, informează aceeași sursă. Cu toate acestea, regimul de la Moscova nu izbutește să adune suficienți voluntari. ISW estimează că armata rusă duce mare lipsă de unități de infanterie de elită, ceea ce îi grevează operațiunile ofensive pe scară largă în Ucraina.
Circulă zvonuri bazate pe măsuri de întărire a securității, potrivit cărora azi are loc înmormântarea lui Prigojin. Autoritățile ruse anunță doborîrea de drone ucrainene deasupra teritoriului rus, între altele, în regiunea Belgorod.
28 august 2023 – anul 2 – a 185 a zi a războiului (ziua 551 a războiului de la invazia din 24 februarie 2022)
Update 20:00 Putin izolat. Dictatorul rus, căutat cu mandat de arestare pentru crime de război de CPI, nu va participa nici la lucrările Adunării Generale a ONU și nici la summitul G 20 din India, după cum l-a informat pe premierul indian, Narendra Modi.
Analistul militar al Sky News, Sean Bell, e de acord cu estimarea potrivit căreia uciderea lui Prigojin l-a întărit doar pe scurt timp pe liderul de la Kremlin, Putin ieșind per total slăbit din uciderea lui Prigojin, a cărui ”moștenire rămâne vie”. Analize similare a publicat zilele trecut și blogul de față. de pildă în ”Prigojin. Și despre neașteptata utilitate a propagandei”. Ori în ”Wagner, decapitat. Putin, dopat. Ucraina, față cu istorice victorii”.
Putin ajutat. Mai ales de China. De ce nu funcționează sancțiunile impuse Rusiei? Pentru că sunt fentate. Grupul de experți Yermak-McFaul care evaluează sancțiunile au examinat, potrivit Kiev Independent, 174 de componente din trei modele de drone rusești folosite în bombradarea Ucrainei. Iranienele Shahed-136/131 și dronele Lancet și Orlan-10. Au descoperit că aproape trei sferturi din componentele lor, în speță peste 60% din ele sunt chinezești.
Noroc cu șefa statului moldovean. Maia Sandu a informat o dată în plus America și restul Occidentului, prin intermediul CNN, că ajutorarea Ucrainei este vitală. Potrivit președintei Republicii Moldova, Putin nu s-ar opri la granițele Moldovei dacă Ucraina nu e ajutată suficient. Iar asistența furnizată Ucrainei, a reliefat ea, trebuie sporită.
Update 15:15 Care este următoarea bătălie majoră de pe frontul de sud al Ucrainei? După cucerirea localității Robotyne, din regiunea Zaporojjea, orașul Tokmak, aflat la 24 kilometri distanță, este următoarea țintă majoră a contraofensivei ucrainene, estimează analistul militar britanic, Michael Clarke, citat de Sky News.
Mai mult, acesta reamintește că armata ucraineană va avansa în câmp deschis, întrucât fortificațiile masive ale rușilor se aflau în jurul Robotyne, fiind străpunse de forțele Kievului cu mari sacrificii, după 10 zile și un total de șase săptămâni de la debutul contraofensivei. Este necesar ca trupele ucrainene să se miște rapid spre Tokmak, pentru a nu le permite rușilor să se regrupeze prea în jurul orașului.
Update 10:30 Eventuala extindere a operațiunilor militare ucrainene pe teritoriul Rusiei ar risca să determine pierderea, de către Ucraina, a sprijinului militar al unor ”puteri majore”, a reliefat președintele Zelenski ieri.
Update 10:00 Ucraina a confirmat azi oficial cucerirea localității strategice, Robotyne, în sudestul țării. Localitatea, importantă pe drumul spre sud al trupelor, deschide calea contraofensivei spre Novokoprokopivka, în sud și Verbove, la sudest.
Forțele antiaeriene, ucrainene, afirmă că ar fi doborât 4 din 6 rachete de croazieră lansate de ruși împotriva Ucrainei în cursul nopții.
Forțele ucrainene au înregistrat în ultimele 24 de ore cel puțin 34 de ciocniri directe cu unități ruse. Ucrainenii ar fi atacat, potrivit Statului lui Major, 10 aglomerări de trupe ruse, precum și, printr-o operațiune specială servindu-se de drone, poziții ale Brigăzii 126 a Apărării de Coastă ruse din Crimeea, care ar fi suferit pierderi în oameni și echipament.
Numărul rușilor uciși în ultimele 24 de ore ar fi ajuns la 490. În acest răstimp ar fi fost distruse între altele 4 tancuri, 8 alte blindate de luptă, 22 de sisteme de artilerie, 2 lansatoare multiple de rachete, 1 sistem antiaerian, ar fi fost doborâte 5 drone și 4 rachete de croazieră. Numărul total al militarilor ruși uciși, de la invazia din februarie trecut încoace, s-ar ridica la aproximativ 261.310. Ar fi fost doborâte ori distruse
În cursul dimineții ar fi fost doborâtă o dronă lângă Moscova, afirmă autoritățile ruse, reluate de Sky News. Rușii anunță doborârea a două drone în regiunea rusă Briansk. Invadatorii au bombardat localitatea Myrivske, din Dniepropetrovsk, în care, potrivit guvernatorului, au distrus o casă.
Rușii au atacat Poltava, omorând doi civili, afirmă Ukrainska Pravda. Potrivit aceleași publicații, rușii au atacat cu rachete de croazieră și Krivîi Rig, orașul natal al președintelui Zelenski.
Naționaliștii ruși resping tentativele Moscovei de a le curma criticile și amuți nemulțumirile iscate de mersul războiului, afirmă azi ISW. Potrivit căruia ministerul rus al apărării era chiar mai interesat să dispară Prigojin decât Putin și ar fi exercitat înaintea prăbușirii avionului său presiuni asupra oficialilor de pe Continentul Negru și din Orientul Mijlociu încercând să-i elimine pe wagneriți din aceste zone de operațiuni africane și orientale.
Autoritățile ruse par să mai fi luat un ostatec, acuzându-l de spionaj pentru SUA. E vorba de Robert Șonov, un fost amploaiat al consulatului american din Extremul Orient al Rusiei. Potrivit autorităților din Washington, omul avusese doar sarcina să întocmească reviste ale presei din massmedia rusă.
27 august 2023 – anul 2 – a 184 a zi a războiului (ziua 550 a războiului de la invazia din 24 februarie 2022)
Update 23.30 Grupul neonazist Rusich, care-și vrea eliberat din Finlanda șeful, a amenințat că se va opri de luptat dacă Yan Petrovski nu va fi pus în libertate de finlandezi. Extremistul de dreapta Yan Petrovski, reținut de finlandezi, a fondat și format grupul paramilitar Rusich la începutul războiului ruso-ucrainean, în 2014. Pare, potrivit ISW, că oamenii săi, afiliați grupului Wagner, luptă ”într-un sector cheie al frontului dintre Robotyne și Verbove”, din sudul ocupat al Ucrainei, unde forțele Kievului se află într-o ofensivă de incipient succes. Moscova nu-și poate permite să piardă din forța combatantă din această regiune, slăbind apărarea rusă în fața contraofensivei ucrainene.
Update 22.00 Rușii se confruntă în sudul Ucrainei cu o situație militară tot mai precară. După căderea localității strategice Robotyne, recapturată recent, ucrainenii s-ar putea îndrepta lesne spre Verbove, al cărei flanc e larg deschis, relevă Julian Röpcke, expertul militar al publicației germane Bild. Marele premiu al regiunii e Tokmak, de cules după cucerirea localității Novoprokopivka. Röpcke prevede un posibil efect al dominoului, dată fiind dificultatea trimiterii de întăriri rusești în zonă.
Update 21:30 La protestul din capitală generat de uciderea, prin refuzul tratamentului, a Alexandrei Ivanov, mamă gravidă a trei copii lăsați orfani de medici și administratori iresponsabili, au ieșit în stradă, potrivit Hotnews.ro., câteva sute de oameni. ”În jurul orei 19 deja numărul oamenilor din Piața Victoriei a ajuns la 250”, scrie Hotnews.
Putin s-a refugiat în buncăr. Potrivit serviciilor secrete ucrainene, dictatorul rus a plecat val-vârtej de la Moscova să se ascundă în buncărul său de la Valdai.
Președintele Ucrainei, Zelenski, propune echivalea corupției pe timp de război cu trădarea națională.
Update 17:45 Forțele ucrainene au atacat cu drone un aerodrom militar rusesc din Kursk. În noaptea trecută, serviciile de contraspionaj ucrainene au bombardat avioane militare rusești de tip Su-30 și MiG-29 aircraft, ca și rachete S-300 și Pantsir. Împotriva aeroportului din Kursk au fost lansate 16 drone ucrainene. Potrivit Kievului, aproape toate dronele și-au atins țintele.
Șeful statelor majore americane reunite, generalul Milley, a declarat la televiziunea iordaniană că Ucraina ar putea primi în curând avioane de tip F 16.
Autoritățile ruse au confirmat ”pe bază de analiză genetică” a morții liderilor Wagner, Prigojin și Utkin.
Bombardamentele ruse din regiunea Harkiv au omorât o femeie și au provocat incendii.
Update 17:30 La stația GPL de două ori explodată în Crevedia au murit până acum doi oameni, fiind răniți 56 de răniți. Un pacient în stare critică e tratat la un spital din Milano, alți răniți fiind de asemenea transferați în occident. Iar benzinăria dezintegrată de incendiu la Crevedia funcționa ilegal de câțiva ani. Procurorii investighează cu prioritate intervenția pompierilor.
Update 11:30 Forțele ucrainene au respins un val nocturn de atacuri cu rachete de croazieră. Cele opt rachete de tip Kh-101/555/55 au fost lansate de la bordul bombardierelor strategice de tip Tu-95MS zburând deasupra Mării Caspice. Patru rachete de croazieră au fost doborâte deasupra Ucrainei, afirmă apărarea Kievului.
Forțele ucrainene afirmă că ar fi ucis în ultimele 24 de ore 550 de militari ruși, ar fi distrus, în acest răstimp, 6 tancuri și alte 15 blindate rusești de luptă, 2 lansatoare multiple de rachete, precum și 24 de sisteme de artilerie, doborând 11 drone. Numărul total al militarilor ruși uciși de la invazie e estimat, potrivit Kiev Independent, la 260.820.
Moartea celor trei piloți ucraineni accidentați, între care mult mediatizatul și cunoscutul Andriy Pilschikov, supranumit ‘Juice‘, e o pierdere grea pentru forțele ucrainene, care au nevoie ca de aer nu doar de o imagine bună, ci, mai ales, de oameni în stare să mânuiască avioanele F 16 pe care ar urma să le primească la un moment dat Kievul.
ISW afirmă că rușii au dislocat niște trupe de elită în Zaporijjea, spre a opri înaintarea forțelor ucrainene. În ultimele zile ucrainenii au străpuns unele din cele mai elaborate linii defensive rusești. Potrivit ISW, ucrainenii se află acum în fața celei de-a doua linii defensive mari.
100.000 de militari ruși au fost dislocați și în est, pe fronturile de la Kupiansk și Lîman, afirmă Illia Yevlash, purtător de cuvânt al forțelor ucrainene răsăritene. Frecvența atacurilor ruse a luat proporții fără precedent în zonă.
Ucrainenii și rușii se luptă tot mai intens și pentru controlul platformele petroliere marine, relevă serviciile secrete britanice.
Autoritățile ruse afirmă că ar fi doborât o dronă ucraineană în Briansk.
Nu există nicio îndoială că Prigojin e mort și că a fost ucis de Putin, în opinia fostului premier britanic Boris Johnson, care și-a bătut joc de îndoielile ”rezonabile” exprimate în privința ”celor întâmplate” de purtătorul de cuvânt prezidențial al Franței. ”Nu e nevoie nici de analiză ADN și nici de arhive dentare” ca să se știe ce s-a întâmplat, a subliniat Johnson. ”Putin s-a devoalat ca gangster și laudele televizate la adresa mercenarilor Wagner morți sunt extrase direct din scenariul filmului ”Nașul””, a precizat ex-liderul Marii Britanii.
Update 00:00 Tragedie în Crevedia, lângă București. Două explozii puternice s-au produs sâmbătă seara la o stație de alimentare GPL (gaz) din localitatea dâmbovițeană, ucigând o persoană și rănind grav alte 46. Răniții au fost transportați la mai multe spitale din București, după ce au suferit arsuri de diverse grade. Între ei se află și 26 de pompieri, conform declarațiilor secretarului de stat Raed Arafat, care au fost răniți în timpul celei de-a doua deflagrații.
Patru victime vor fi transportate la spitale de arși din Italia și Belgia, a anunțat Euronews, precizând că a fost activat Mecanismul European de Intervenție. Echipele de filmare ale TVR și Euronews, aflate la fața locului, au surprins momentul producerii exploziei numărul doi, când autospecialele pompierilor interveneau pentru a stinge incendiul inițial, extins și la case din apropiere. Traficul este complet blocat de mai multe ore în localitate și Raed Arafat a avertizat că există riscul producerii unei a treia explozii. Primarul din Crevedia a dezvăluit că stația GPL nu mai avea autorizație ISU, dar continua să funcționeze, citează Libertatea. ”Când am venit eu la primărie, această locaţie avea suspendată activitatea de cei de la ISU, nu mai avea voie să vândă carburanţi la cetăţeni. Dar venea cisterna, încărcau, ştiu ei ce făceau. Cei de la ISU au fost de 2-3 ori în control, dar mai multe informaţii nu deţin. Nu mai aveau voie să vândă la butelii la cetăţeni, dar cisternele încărcau acolo”, a declarat edilul Petre Florin.
26 august 2023 – anul 2 – a 183 a zi a războiului (ziua 549 a războiului de la invazia din 24 februarie 2022)
Update 22:15 Tensiuni între Varșovia și Kiev cu privire la grânele ucrainene. Ministrul polonez Robert Telus a declarat vineri, 25 august, că Polonia, Slovacia, Bulgaria, România și Ungaria vor interzice importurile de cereale în mod unilateral dacă Uniunea Europeană nu extinde interdicția deja în vigoare, după data de 15 septembrie. Ucraina a declarat că o continuare a interdicției importurilor de grâne în UE este inacceptabilă, potrivit afirmațiilor ministrului de externe Kuleba. Mai mult, Kievul consideră că toată situația este pur și simplu o neînțelegere.
Agricultorii din cele cinci țări UE, între care și România, au organizat în primăvară, mai multe greve împotriva importurilor de cereale din Ucraina, de teamă că le este amenințată producția proprie. Au fost făcute presiuni asupra Comisiei Europene să impună o interdicție temporară, după ce începând cu mai 2022, Bruxelles dăduse undă verde așa numitelor culoare de solidaritate, prin care s-a facilitat exportul a 45 milioane tone de cereale ucrainene.
Update 22:00 Ucraina a folosit cu succes rachete de producție proprie pentru a distruge un sistem antiaerian rusesc S-400 în Crimeea, la 23 august, a declarat șeful Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Kievului, Oleksii Danilov. Rachetele ucrainene s-au comportat impecabil, a mai spus oficialul. Sistemul rusesc antiaerian S-400 are capacitatea de a lovi ținte în aer, pe uscat și pe mare și avea capacitatea de a ataca ținte aeriene de până la 400 km distanță.
Posibil atac asupra regiunii ruse Belgorod. Șeful administrației locale, Vyaceslav Gladkov, a afirmat astăzi că apărarea antiaeriană rusă ar fi doborât o dronă ucraineană, în jurul orei locale 14.00, relatează Kiev Independent. Cu toate acestea, Gladkov a susținut ulterior că un om și-a pierdut viața după ce o dronă a lovit satul Șcetinovka, din regiunea Belgorod. Kievul nu a comentat incidentul.
Update 18:00 Protestele anti-guvernamentale pașnice au luat amploare în Siria, în ceea ce localnicii au descris ca fiind cele mai mari mitinguri din 2011 până în prezent. Sirienii din mai multe zone sudice, precum Sweida și Deraa, dar și din regiunile nordice, Ildib, Alep, Deir Az Zor, Raqqa și Hassakeh, au ieșit în strada în cea de-a șasea zi de proteste împotriva dictatorului Bashar Al-Assad, și a regimului său represiv, relatează Washington Post.
Scânteia care i-a scos din case a fost creșterea subită la prețul combustibilului, adăugând la costul deja foarte ridicat al vieții în Siria, în contrast puternic cu luxul afișat de răsfățații nomenklaturii siriene susținute din 2015 de Rusia. Mai mult, potrivit Căștilor Albe – organizația umanitară care acționează în așa-numitele zone rebele – forțele Moscovei în colaborare cu armata regimului Assad au bombardat, din nou regiunea Ildib în această dimineață, distrugând două școli.
În timpul protestelor sirienii au fluturat steagul original al Siriei, un tricolor orizontal verde, alb și negru cu stemă, cerând plecarea de la cârma statului a dictatorului Bashar Al-Assad și a camarilei sale, la putere din anul 2000. Mai mult, oamenii cer înlăturarea rușilor și a milițiilor iraniene de pe teritorul țării lor.
Regimul este o continuare a celui instaurat în anii 60, de sângerosul tată al actualui lider sirian, Hafez Al-Assad, fiind susținut inițial de URSS, iar ulterior de Rusia lui Putin care a instalat și două baze militare permanente rusești în porturile Latakia și Tartus. Forțele ruse au ajutat regimul Assad să se mențină la putere din 2015, după 4 ani de proteste masive ale populației și război civil, bombardând de atunci periodic fiefurile rebele. După cutremurul din Turcia și Siria, din februarie anul curent, guvernul de la Damasc a refuzat timp de zile întregi să acorde asistență sirienilor din regiunea nordică afectată de cataclism, împiedicând și accesul ajutoarelor umanitare internaționale.
Update 17:30 Tragedie aviatică în Ucraina. Trei piloți ucraineni au murit, după o coliziune în aer a celor două aeronave de antrenament L-39 în care se aflau, anunță Jerusalem Post, citând autoritățile militare de la Kiev. Incidentul s-a petrecut vineri, în centrul Ucrainei, deasupra regiunii Jitomir, dar a fost anunțat abia în urmă cu scurt timp.
Update 13:00 Doi civili au fost uciși în urma bombardamentelor rusești în regiunea Harkiv, a declarat guvernatorul militar regional, Oleg Synegubov. Citat de Sky News, aceasta a precizat că forțele ruse au lovit o cafenea din satul Podola, două persoane murind pe loc și o altă persoană fiind rănită.
Update 12:45 După ce a ras mormintele luptătorilor Wagner care au murit în războiul său din Ucraina, Vladimir Putin a semnat un nou decret prin care se impune grupărilor de mercenari, inclusiv grupului Wagner, să depună un jurământ de credință statului rus. Ordinul executiv prezidențial intrat în vigoare vineri, 24 august, și se adresează mercenarilor, voluntarilor și oricui este implicat în „operațiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina, relatează Sky News, citând comunicatul oficial de pe site-ul Kremlinului.
Măsura urmărește să contureze „fundația spirituală și morală pentru apărarea Federației Ruse, a independenței și a constituției acesteia”, se arată în document. În fapt, ordinul caută să îi recupereze pe mercenarii Wagner, rămași fără leadership, după eliminarea șefilor săi, în frunte cu Evgheni Prigojin.
Update 12:30 Forțele ucrainene au ucis încă 640 de soldați ruși și au distrus zeci de blindate ale acestora, în ultimele 24 de ore, relatează Ukrainska Pravda citând cifrele Statului Major ale Kievului. Numărul total al militarilor ruși morți în războiul din Ucraina a ajuns la 260.270.
Mii de soldați ruși, ascunși în casele civililor. Până la 1500 de militari ai forțelor de ocupație ruse de origine buriată au fost observați sosind în așezarea Osypenko din regiunea Zaporijjea la 23 august, ocupând ilegal case civile sau clădiri precum spitale și clinici, avertizează Statul Major al Armatei ucrainene. Scopul comandamentului rus este folosirea în mod cinic a civililor și a obiectivelor civile ca scut uman, denunță Kievul.
Situația militară. Londra confirmă avansurile militare ale armatei ucrainene în sudul țării, estimând că Moscova va încerca în următoarele două luni, să reia inițiativa pe câmpul de luptă, declanșând o operațiune ofensivă de amploare pe frontul de nord-est, în direcția Kupiansk – Lîman. Obiectivul acestei mișcări ar armatei ruse ar fi crearea unei zone tampon în jurul regiunii estice Lugansk.
Trupele ruse sunt sub presiune masivă și lângă Bahmut, regiunea estică Donețk, unde forțele ucrainene au avansat în ultimele zile, relatează ministerul britanic al apărării.
Update 12:00 Ucraina ar fi lovit noaptea trecută mai multe poziții militare rusești din Crimeea, provocând zeci de victime, anunță Ukrainska Pravda, citând o sursă din Serviciul de Securitate al țării (SBU). Un atac cu drone al armatei Kievului în colaborare cu SBU a fost lansat în cursul nopții asupra Brigăzii 126 a Marinei Militare Ruse, informează sursa citată, precizând că a fost vorba despre o operațiune specială. Au fost distruse depozite de armament și avariate echipamente militare ale Moscovei.
Alte detalii despre luptele din sudul Ucrainei
- Consilierul prezidențial Myhailo Podolyak a declarat că armata ucraineană face progrese pe linia frontului de sud și încearcă să preia controlul asupra „culoarului terestru spre Crimeea”.
- “Miza este deja clară: toate liniile de aprovizionare rusești, inclusiv căile ferate, sunt în joc. Asta înseamnă un lucru: armata rusă este pe punctul de a-și pierde pozițiile strategice“, a scris Podolyak pe Twitter.
- Vineri, 24 august, trupele ucrainene au debarcat în Crimeea ocupată de ruși și au ridicat steagul ucrainean în cadrul unei operațiuni de comandă, în colaborare cu marina militară a țării.
Update 01:10 Cine se aseamănă, se adună. Grupul statelor BRICS a invitat Iranul să devină stat membru cu drepturi depline, relatează think-thankul american Critical Threats. Presa de stat iraniană s-a lăudat că această calitate de membru va ajuta regimul să submineze sancțiunile occidentale și să sprijine proiecte majore de infrastructură. Din BRICS fac parte Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud.
Update 01:00 Trupele ruse se regrupează pe frontul de est al Ucrainei, în ceea ce pare a fi pregătirea unor acțiuni ofensive de amploare ale armatei invadatoare. În momentul de față, Rusia atacă puternic utilizând artileria grea, raiduri aeriene și obuziere, conform declarațiilor comandantului ucrainean Syrskyi.
„După o lună de lupte aprige și pierderi semnificative în direcțiile Kupiansk și Lyman, inamicul își regrupează forțele și mijloacele, aruncând simultan brigăzi și divizii nou formate de pe teritoriul Federației Ruse”, a scris generalul Oleksandr Syrskyi, șeful forțelor terestre ale Ucrainei, pe Telegram.
Concomitent, Ucraina se concentrează pe frontul de sud, unde a reușit mai multe succese terestre, avansând în direcția Melitopol via Robotyne și Tokmak, în timp ce o a doua trupă de comando a Kievului ar fi intrat deja în peninsula Crimeea, ocupată de ruși.
Update 00:40 Civil ucis într-un atac al armatei ruse asupra localității Nikopol, aflată în apropierea Centralei Nucleare de la Zaporojjea, a anunțat guvernatorul militar al regiunii, Serhii Lysak, reluat de Sky News. Victima este un bărbat de 59 de ani, iar bombardamentul a provocat distrugerea a două case, o mașină și o conductă de gaze, potrivit aceleiași surse.
Update 00:20 Joe Biden a comentat cu privire la moartea șefului lui Wagner, Evgeni Prigojin, spunând că SUA încearcă „să stabilească exact” cum a fost doborât avionul său, informează Sky News. Se crede că Prigojin a fost ucis în accidentul aviatic de miercuri – a cărui cauză nu este încă cunoscută. Surse din cadrul intelligence-ul american au declarat joi, că investigațiile preliminare sugerează că a avut loc o explozie la bordul zborului.
Cutia neagră, recuperată de autoritățile moscovite. Comitetul de Investigații al Rusiei a anunțat că a găsit dispozitivul de colectare a datelor de zbor din aeronava privată a lui Evgheni Prigojin, la locul accidentului. Examinările genetice ale cadavrelor găsite la locul accidentului sunt în curs de efectuare, a mai precizat Comitetul de Investigații.
25 august 2023 – anul 2 – a 182 a zi a războiului (ziua 548 a războiului de la invazia din 24 februarie 2022)
Update 17:00 CNN afirmă că forțele ucrainene par să fi străpuns prima linie de apărare rusă la nord de Tokmak. Blogul a anunțat succesele militare ucrainene de dimineață, precum și în analiza ”Wagner decapitat. Putin dopat. Ucraina față cu istorice victorii”.
Update 16:45 Satrapul cecen al lui Putin, Ramzan Kadîrov, a regretat moartea lui Evgheni Prigojin. Acum două-trei luni, când Prigojin își pregătea puciul, cei doi erau la cuțite, iar ciracii ceceni ai luin Kadîrov îl provocau pe șeful mercenarilor Wagner strident la duel.
Satrapul din Belarus al lui Putin, Lukașenko, începe să se pregătească pentru înfrângerea dictatorului de la Moscova. Potrivit lui, invazia rusă în Ucraina, din nord, prin Belarus, ar fi fost ”surprinzătoare”. Lukașenko, vrea, adică, să spună că el unul n-ar fi știut nimic. Simultan, într-o recentă întâlnire la Minsk cu ministrul chinez al apărării, Li Shangfu, Lukașenko a pretins că el unul ar sprijini ”integritatea teritorială” a țărilor vecine,
Update 16:30 Rusia a respins vehement ceea ce afirmă a fi sugestia vestului că Putin l-ar fi ucis pe Prigojin, respectiv că a dat ordinul asasinării lui. Ar fi vorba, potrivit Kremlinului, de ”o minciună totală”. Dar Moscova a refuzat să confirme definitiv moartea lui Prigojin, invocând necesitatea așteptării rezultatelor testelor, ceea ce multiplică zvonurile. Concomitent, mormintele mercenarilor Wagner căzuți în Ucraina sunt nivelate, evident la ordin de sus.
Update 13:00 ”Rusia se gândește să mai mobilizeze 450.000 de militari”, afirmă șeful serviciilor secrete militare, Budanov. Potrivit lui, Rusia a mobilizat în toamnă 350.000 de militari și a continuat să mobilizeze pe ascuns, lunar, în medie, câte 21.000 de oameni. Aceste cifre indică pierderi înspăimântătoare pentru o armată rusă care a intrat în război, în februarie 2022, cu aproximativ 200.000 de militari, dar e nevoită să înroleze anual cîte un sfert sau o jumătate de milion de combatanți.
Update 12:00 Mort? Sau viu? ”E foarte probabil ca Prigojin să fie mort, dar dovada definitivă a morții sale nu există”, precizează ministerul britanic al apărării. Analiștii britanici, siguri, de asemenea, că ideea morții lui are un ”efect profund destabilizator asupra grupului Wagner”, au luat în considerare grija ieșită din comun a lui Prigojin pentru adoptarea de măsuri de securitate personală.
Date fiind calitățile lui personale, ca și ale colaboratorilor săi, Dimitry Utkin, comandant operativ și fondator al grupului și ale șefului pentru logistică, Valery Cekalov, despre care se afirmă că au murit și ei, vidul de la conducerea mercenarilor va fi imens și foarte greu de lichidat, cred analiștii britanici citați de Sky News. Pentagonul relevă că nu deține informații potrivit cărora avionul prăbușit la Tver cu zece oameni la bord ar fi fost doborât de o rachetă sol-aer. Militarii americani nu consideră credibile informațiile circulând în presă despre o atare eventualitate.
E, deci, probabilă, teza bombei de la bord. Care ar fi putut fi plasată la bord la Moscova. Un al doilea avion al grupului Wagner a zburat pe aceeași rută, aproape simultan cu cel prăbușit, spre Petersburg, și a aterizat, relevă Sean Bell de la Sky News, cu un minut înaintea prăbușirii celuilalt aparat de zbor. Cel cu Prigojin aparent la bord. Apoi, avionul a decolat după 20 de minute la Petersburg și a zburat la Baku, nu se știe cu cine la bord.
Update 11:40 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat că Rusia a pierdut 259.630 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă la 24 februarie 2022, relatează Kiev Indepedent. Acest număr include 470 de victime în rândul forțelor ruse doar în ultima zi.

Update 11:30 Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Zalujni, le-a spus oficialilor americani că armata ucraineană este în pragul unei mari realizări, notează Ukraine World citând WallStreet Journal. „Aceasta nu este contrainsurgență. Ci Kursk”, a adăugat comandantul, referindu-se la bătălia crucială din al doilea război mondial dintre Germania Nazistă și Uniunea Sovietică, în 1943.
La rândul său, Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a declarat pentru Radio Svoboda: contraofensiva ucraineană este dificilă, dar apărătorii Ucrainei avansează în fiecare zi, citează Ukrainska Pravda.
- Frontul de sud. Forțele de apărare ale Ucrainei au înregistrat succese teritoriale pe fronturile Novodanylivka – Novoprokopivka și Mala Tokmahka – Oheretuvate din regiunea Zaporijjea, potrivit comunicatului Statului Major de la Kiev, din această dimineață.
- Frontul de est. În plus, trupele ucrainene continuă să desfășoare acțiuni ofensive la sud de orașul Bahmut, consolidându-și pozițiile.
24 august 2023 – anul 2 – a 181 a zi a războiului (ziua 547 a războiului de la invazia din 24 februarie 2022)
Toate informațiile despre primul an de război și primele luni din anul II, AICI:
LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 25 & 26
LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 23 & 24
LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 21 și 22
LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 19 & 20
LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 16, 17 & 18
LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 12, 13, 14 & 15
LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 9, 10 & 11
LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 5, 6, 7 & 8
LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi știri– anul 2 – săptămânile 1, 2, 3 & 4
ȘTIRI: (LIVE) Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 51 & 52
LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 48, 49 & 50
LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 42, 43, 44 & 45
LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 38, 39, 40 & 41
LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 30, 31, 32 & 33
LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 25, 26, 27, 28 & 29
LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămâna 21, 22, 23 și 24
LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 16, 17, 18, 19 & 20
LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 12, 13, 14 & 15
LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 9, 10, 11
LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 7 și 8
LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 5 și 6
LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 3 și 4
LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – primele 14 zile