Cele mai noi articole · Știri de ultimă oră · Politică internațională

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 5, 6, 7 & 8

CITIȚI CELE MAI NOI INFORMAȚII ȘI ȘTIRI DESPRE RĂZBOIUL DIN UCRAINA – AICI

20 aprilie 2023 – anul 2 – ziua a 55-a de război

Update 12:00 Secretarul general al NATO, Stoltenberg, a ajuns la Kiev într-o vizită neanunțată, informează Ukrainska Pravda.

Același ziar semnalează demisia comandantului Flotei Ruse din Pacific, Sergei Avakyants, la o săptămână după o inspecție inopinată în zonă.

România nu va închide rutele de acces pentru cerealele ucrainene, anunță Ukrainska Pravda, citând surse ale ministerului agioriculturii de la Kiev. 80% din exporturile de cereale ucrainene efectuate pe cale terestră trec prin România, se afirmă.

Update 11:45 Forțele ucrainene anunță complexe operațiuni contraofensive care s-ar afla în pregătire, în est.

Update 11:30 Olanda și Danemerca le dăruiesc ucrainenilor 14 tancuri germane de tip Leopard 2.

Ucraina trimite pe front noi trupe de grăniceri. E vorba de unități din Volinia, vizitate ieri de președintele Zelenski. Rusia caută la rândul ei să-și completeze efectivele decimate.

În estul Ucrainei au loc lupte extrem de grele, însoțite de ample distrugeri ale infrastructurii. Ucrainenii anunță bombardarea a două depozite de muniție rusești precum și a nouă concentrări de trupe invadatoare.

Numărul rușilor uciși în ultimele 24 de ore ar fi, potrivit Statului Major ucrainean, de 670, iar cel total se apropie de 185.000. Luptele se derulează tot mai mult și în aer. Ucraina anunță doborârea a 10 din cele 11 drone iraniene de tip Shahed, lansate ieri de ruși.

Bundestagul a comemorat, printr-un minut de reculegere, răscoala luptătorilor evrei din ghetoul Varșoviei, care a început acum 80 de ani. Se estimează că, în timpul luptelor, au fost uciși circa 12.000 de tineri evrei, alți 30.000 fiind împușcați ulterior, iar 7.000 deportați în lagăre de exterminare.

19 aprilie 2023 – anul 2 – ziua a 54-a de război

Update 22:30 Bahmut rezistă. La Bahmut continuă luptele de stradă, situația fiind dinamică, dar ”orașul rezistă”, în ciuda faptului că Rusia concentrează în regiune cel mai mare număr posibil de forțe, afirmă generalul colonel Oleksandr Syrskyi, șeful trupelor terestre, ucrainene.

Update 22:15 În fine, se mișcă SUA. Administrația Biden anunță un nou pachet de ajutoare militare pentru Ucraina. Pachetul conține potrivit Kiev Independent între altele muniție pentru sistemul HIMARS, obuze de 155 și 105 mm,  arme antitanc, milioane de cartușe.

China se pregătește să producă drone supersonice, care i-ar conferi un avantaj considerabil într-o confruntare cu Taiwanul, afirmă Europa Liberă.

Potrivit guvernului britanic, hackerii (serviciilor secrete ruse) înceaercă să pună pe butuci infrastructura Regatului Unit ori să-i provoace pagube. ”Centru Național de Securitate Cibernetică a remis avertismente oficiale de amenințare serviciilor publice de apă, electricitate și altor sisteme ale infrastructurii critice”, cerându-le să-și amelioreze protecția,” scrie Sky News.

Update 22:00 Roberta Metsola și Maia Sandu binemerită de la europeni și moldoveni. Parlamentul European s-a pronunțat în favoarea amorsării rapide de tratative în vederea aderării Republicii Moldova la UE. Negocierile trebuie, potrivit europarlamentarilor, ”să debuteze, pe cât posibil, în acest an, dacă țara de dincolo de Prut îndeplinește condițiile necesare, de vreme ce Moldova e șantajată de Rusia energetic și are nevoie de ajutor”, după cum scrie DLF. Moldova și Ucraina au devenit candidate la aderare anul trecut.

Bulgaria a interzis vremelnic importul de cereale ucrainene.

Update 15:15 Bombardamentul rusesc de ieri asupra localității Vovciansk din regiunea Harkiv s-a soldat cu două victime civile. Germania a trimis Ucrainei un al doilea sistem de rachete antitachetă Iris-T. Ministrul ucrainean al apărării, Reznikov, a confirmat și primirea primelor rachete anti-rachetă Patriot din Germania. O baterie, precum cea promisă de nemți dispune de 4-8 lansatoare, fiecare cu o capacitate de 4 rachete. Alte baterii au fost promise Ucrainei de americani și de olandezi.

În orașul rusesc Djerjinsk din Nijni Novgorod arde pe o suprafață de peste 4 kilometri pătrați un depozit și o firmă de produse chimice, de solvenți, lipici și de rășini sintetice.

Ex-președintele Rusiei, Medvedev, a amenințat Coreea de Sud cu înarmarea Coreei de Nord, pentru cazul în care Seulul furnizează arme Ucrainei.

Update 15:00 Germania mulțumește Israelului și Poloniei și cere evreilor iertare. Președintele Steinmeier, primul șef de stat german care ia parte la o ceremonie de comemorare a victimelor răscoalei din ghetoul Varșoviei, a cerut iertare pentru crimele comise de germani în numele germanilor, în timpul regimului nazist. ”Germanii”, a spus el la împlinirea a 80 de ani de la debutul răscoalei împotriva unităților SS ale trupelor naziste din capitala Poloniei, ”i-au prigonit, înrobit și asasinat pe evreice și pe evrei cu o cruzime pentru care nu există cuvinte”.

Potrivit DLF, Steinmeier a scos în evidență răspunderea care îi incumbă pentru aceste fapte Germaniei, fiindu-i avertisment și misiune în prezent și viitor și le-a mulțumit Israelului și Poloniei pentru reconcilierea cu urmașii făptașilor”, după cum s-a exprimat el, în prezența Președintelui israelian, Herzog, și a gazdei, Președintele polonez, Duda. Această reconciliere ”e un dar neprețuit”, a mai spus Steinmeier. Ghetoul fusese creat de naziști în 1940 spre a înghesui în el, în condiții inumane, aproape o jumătate de milion de oameni. Tot ei l-au distrus în 1943, în urma luptelor cu locuitorii lui evrei, care au combătut cu succes trupele SS timp de trei săptămâni. Aproximativ 56.000 de luptători evrei au fost uciși ori luați prizonieri și asasinați în lagărele naziste în urma răscoalei din aprilie și mai 1943.

Update 14:40 O vie emoție a cuprins breasla jurnalistică românească după anunțul decesului ziaristei Iulia Marin, la numai 32de ani. Tânăra noastră colegă, o jurnalistă serioasă, curajoasă și de real talent a lucrat rând pe rând la Adevărul, PressOne, Recorder, Gândul și Libertatea și s-a luptat ani la rând, vitejește, cu o extrem de severă tulburare bipolară.

Update 13:00 Ce fac navele militare ”fantomă” ale Rusiei în Baltică? Spionează modalități de sabotare a câmpurilor eoliene, a conductelor de gaze și de comunicare din Marea Baltică, afirmă un grup scandinav de posturi publice de televiziune nordice. E vorba de posturile publice din Suedia, Finlanda, Danemarca și Norvegia.

Amenințările nucleare ruse nu-i sperie pe aliați și nu îi va determina să renunțe la ajutorarea Ucrainei în războiul contra Rusiei, a reliefat șeful NATO, Stoltenberg, la cea de-a 18-a Conferință Anuală a Alianței pentru Dezarmare, Control al Armamentului și Nonproliferare de arme de distrugere în masă.

Update 12:30 Luptele din estul Ucrainei rămân extrem de intense. Potrivit Statului major al armatei ucrainene, ar fi fost scoși din luptă, în ultimele 24 de ore, 620 de militari ruși, Numărul total al combatanților ruși uciși de la debutul invaziei generalizate, din februarie trecut, s-ar ridica la aproape 184.000 de militari.

Potrivit ziarului Financial Times, Ucraina va cere aliaților, la următoarea reiune Ramstein, să-i furnizeze mai multe rachete defensive, antiaeriene.

Patru americani și trei ruși au fost puși sub acuzare, în Florida, de un ”grand jury”, ca agenți de influență ai Moscovei. Spionii Kremlinului ar fi lucrat ani de zile, potrivit ministerului american al justiției, la subminarea Statelor Unite.

Conform serviciilor secrete britanice, Rusia investește masiv în operațiunile ei de dezinformare. Care sunt sistematice și sunt incluse ca ”element major în strategia ei de război de la începutul invaziei.

Update 12:15 Șocat pesemne de enervarea pe care a provocat-o chiar și în mediile occidentale de stânga prin cererea adresată SUA și UE, în timpul vizitei ministrului de externe rus, Lavrov, de a pune capăt livrările de arme pentru Ucraina, președintele Braziliei, Lula, s-a întors pe călcâi. După o convorbire cu omologul său român, Iohannis, șeful statului brazilian a condamnat, într-un târziu, ”lezarea integtrității teritoriale a Ucrainei, de către Rusia”, după cum scrie DLF, citând agenția Reuters. Lula e cotat de o parte din observatori cu un președinte corupt și extremist de stânga.

Odesa a fost atacă de ruși cu drone, care au iscat un incendiu. Forțele ucrainene anunță doborârea a 10 din cele 12 drone iraniene Shahed lansate asupra orașului.

Curtea britanică de conturi a criticat viguros proasta administrare a treburilor militare de către ministerul britanic al apărării, care n-ar fi adaptat adecvat înarmarea forțelor armate ale Regatului Unit în conformitate cu necesitățile ivite prin agresiunea Rusiei. Există dubii cu privire la capacitatea londrei de a-și îndeplini obligațiile asumate în NATO. O problemă e inflația, dat fiind planul de înarmări pe 10 ani al ministerului britanic de război. Ministerul londonez a respins criticile, considerându-le nefondate, Un general american afirmase pentru Sky News, care transmite știrea, că armata britanică nu mai e considerată de primă mână.

Update 12:00 Opt decenii de la Ufștand in Varșever Geto. În capitala Poloniei se aniversează astăzi 80 de ani de la debutul răscoalei din ghetoul Varșoviei. Tinerii evrei înghesuiți și recluși de naziști în ghetou, dumiriți după marea acțiune de deportări din vara lui 1942, că urmează să fie trimiși la moarte, s-au revoltat și, folosindu-se de câteva grenade, cocteiluri Molotov, pistoale și puști ruginite adunate cu greu, prin contrabandă, au început războiul cu trupele SS înarmate până în dinți, care au pătruns în cartier, dar au fost șocate de refuzul locuitorilor de a se conforma ordinelor și de a-i prinde într-o ambuscadă.

Săptămâni în șir, eroii din ghetou au semănat moartea în rândul trufașilor SS-iști, rezistând avalanșei cotropitorului, care, în fața refuzului asediaților de a se preda, dăduse sistematic foc străzilor ghetoului, casă după casă. Motivul rezistenței? Să nu li se permită asasinilor nemți să aleagă momentul martirizării evreilor vânați, după avea să spună singurul supravieșuitor din comandanții răsculaților, Marek Edelman.

La ceremoniile în memoria eroilor și martirilor a ținut să vorbească președintele Germaniei, Steinmeier, primul șef de stat german invitat, ca semn al reconcilierii, să ia parte la comemorarea martiriului evreilor răsculați în ghetou.

18 aprilie 2023 – anul 2 – ziua a 53-a de război

Update 22:00 Ce face România? Nu e stat NATO? De ce i se permite unui oficial putinist supus sancțiunilor să survoleze România?

Avionul de lux al lui Minnihanov a aterizat pe Aeroportul din Chișinău după ce a survolat, fără probleme, spațiul aerian al României, stat membru NATO. Surse sigure de la Chișinău au comunicat pentru DW că Minnihanov a fost avertizat să nu vină în Moldova iar faptul că și-a forțat intrarea denotă că scopul vizitei lui era să provoace autoritățile moldovene. Ajuns la Chișinău, acesta nici nu a reușit să coboare din avion, fiind forțat să facă imediat cale întoarsă. „Pentru că este ilegal ca politicieni, artiști sau preoți dintr-o țară agresoare și teroristă să facă aici campanie electorală”, a comentat membrul Comisiei parlamentare pentru securitate națională, Adrian Cheptonar”, după cum notează corespondentul DW de la Chișinău, Vitalie Călugăreanu.

Update 20:00 Ucraine deplânge dispariția a peste 7.000 de militari ucraineni. E probabil ca aceștia, ori cei mai mulți dintre ei, să fie prizonieri la ruși.

Update 19:15 Președintele Ucrainei, Zelenski, s-a deplasat azi pe front, în linia întâi, la Avdiivka, unde s-a întreținut cu eroii ucraineni apărând orașul din estul țării atacat masiv de ruși.

Analiză: Liderul de la Kiev încearcă să le ridice moralul luptătorilor săi grei încercați, care tot așteaptă, parcă în zadar, mult anunțata dar nematerializata contraofensivă ucraineană. Una, care, spre uimirea lor, tot întârzie să înceapă, deși ar fi menită să-i delesteze, să le ia de pe umeri povara unor permanente asalturi rusești. Apoi, dictatorul, cunoscut ca laș, ar da orice să fie adulat ca Zelenski, după cum sugerează și lidera lituaniană Ingrida Šimonytė, care a remarcat că propaganda Kremlinului îl compară cu Zelenski.

Nici omologul său rus, Putin, n-a vrut ca atare să se lase mult mai prejos și a ordonat propagandei să-l înfățișeze în vizită ”pe front”, la trupele Moscovei, ”în regiunea Herson” și ”în regiunea Lugansk”.

Analiză: Nu e clar cât de autentice sunt imaginile furnizate de agitpropul Kremlinului, dar e sigur că dictatorul, care vrea să se arate ca un lider curajos și capabil să conducă, respectiv să controleze o situație ce îi scapă tot mai mult, în realitate, de sub control, nu își va onora cu prezența combatanții de la Avdiivka, de la Bahmut, Marinka sau Lîman. Altfel decât Zelenski, Putin va rămâne mereu la mare distanță de orice pericole posibile.

Între timp, nivelata ”justiție” rusă i-a respins jurnalistului american Evan Gershkovich, reținut ostatec de regimul Putin, cererea de a fi judecat în stare de libertate. Lui Gershkovich, primul ziarist american arestat în Rusia pe acuza de spionaj de la Războiul Rece încoace, i se impută o presupusă ”colectare de informații secrete”. Potrivit Sky News, Gershkovich e deținut la celebra închisoare Lefortovo, o vestită pușcărie de torturat prizonieri de conștiină și mase de alți nevinovați a NKVD-KGB.

Federația Internațională de Baschet a anunțat că nu va admite participarea echipei ruse la Olimpiada de vară care va avea locul la anul la Paris.

Partidul naționalist de stânga și secesionist al Scoției. SNP, e zguduit de un nou scandal. Sau mai precis de prelungirea celui mai vechi, iscat de corupția de la vârful formațiunii secesioniste, din nordul regatului Unite. A fost arestat șeful financiar al partidului, Colin Beattie după ce la începutul acestei luni fusese reținut de poliție și fostul manager al partidului, Peter Murrell, soțul fostei șefe a partidului, Nicola Sturgeon, o campionă a divorțului de Anglia.

Update 14;30 De Iom Hașoa (Yom HaShoa) – ziua comemorării victimelor Holocaustului, Iranul a relansat Israelului amenințări genocidare. Președintele Raisi, un terorist implicat în sechestrarea și schingiuirea diplomaților americani de la Teheran, acum câteva decenii) a declarat că ”Iranul va distruge Tel Aviv și Haifa la cea mai mică acțiune israeliană”. Azi, de Iom HaȘoa, prințul moștenitor al Iranului, Reza Pahlavi, a onorat cu prezența sa Israelul și s-a recules la Ierusalim, la Zidul Plângerii, cel mai sfânt lăcaș israelian. (vezi mai jos și video-ul zilei)…

Update 14:15 Lichidarea unui comandant ISIS de către americani. Comandamentului Central american (CENTCOM) a anunțat uciderea lui Abd-al-Hadi Mahmud al-Haji Ali, precum şi a altor doi teroriști ai ”statului islamic”. Raidul a avut loc luni dimineață în Siria. teroristul anihilat era un comandant al ISIS care punea la cale atacuri teroriste în Orientul Mijlociu şi Europa”, a precizat CENTCOM.

Reacții dictatoriale iritate: China și Rusia reacționează iritat la măsurile sau declarațiile defensive luate de democrațiile amenințate. China s-a arătat enervată de deciziile G 7, ai cărei miniștri de externe au cerut Beijingului să respecte Carta ONU, să nu mai amenințe alte state și entități cu folosirea forței și să păstreze pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan.

Rusia a reacționat și ea gripată la decizia Moldovei de a interzice intrarea în țară, spre a se amesteca în procesul electoral găgăuz de partea Moscovei, a liderul Tatarstanului, Rustan Minnihanov. Care apoi a mințit, victimizându-se, de vreme ce Minnihanov a afirmat, în răspăr cu adevărul, că Moldova l-ar fi ”declarat persona non grata”. În realitate, Republica Moldova doar l-a trimis înapoi, întrucât el și delegația numeroasă care venise cu el ”la un forum în Găgăuzia” aveau de gând să se amestece în interes putinisto-moscovit în procesul electoral care precedă alegerile găgăuze de la 30 aprilie. În reacție, purtătoarea de cuvânt a lui Lavrov, Zaharova, a declarat că Moscova consideră demersul moldovean ”unul neprietenos atât la adresa Tatarstanului și Găgăuziei, cât și la adresa Rusiei”. Zaharova mai crede că majoritatea moldovenilor n-ar sprijini demersul propriului guvern.

Update 14:00 PSD a anunțat că va cere în coaliție suspendarea temporară a importurilor românești de cereale din Ucraina. Comisia Europană a subliniat că țările membre ale UE nu pot pur și simplu adopta măsura unilaterală a blocării exporturilor de cereale ucrainene. Ungaria, Slovacia și Polonia au interzis importurile de cereale ucrainene, chipurile din ”motive sanitare”, în fapt din cauza scăderii pentru fermieri dureroasă a prețului grâului. UE a criticat aceste interdicțiid e import. Politica comercială e de domeniul UE, nu ține de sfera prerogativelor naționale.

VIDEO-ul zilei

Ziua Comemorării Holocaustului – Yom Hashoah – are loc astăzi, 18 aprilie, în Israel, și alte câteva comunități din diaspora. Supraviețuitoarea Holocaustului, Lila, este filmată în timp ce urmărește cum nepotul său israelian pilotează un avion de vânătoare deasupra casei sale pentru a o saluta. Șase milioane de evrei au fost uciși în lagărele naziste și fasciste din Europa, în timpul Holocaustului.

În același timp, la Ierusalim, un alt moment impresionant a fost surprinsa de Ynews și presa israeliană: prințul moștenitor al Iranului
Reza Pahlavi și soția lui Yasmine aflați la Zidul Plângerii în această dimineață în timpul sirenei de 2 minute
ce comemorează cele șase milioane de victime ale Holocaustului. Spre deosebire de regimul fundamentalist islamic de la Teheran care cheamă neîncetat la distrugerea Israelului și a poporului evreu, fiul fostului șah al Iranului conduce opoziția persană din exil și dorește revenirea la relațiile de prietenie ale țării sale cu Israelul dinainte de Revoluția Islamistă din 1979.

Update 11:05 Procuratura Generală a Kievului a înregistrat peste 80.500 de crime de război rusești și crime de agresiune în Ucraina, anunță Kiev Independent. Instituția a mai estimat că războiul Moscovei împotriva Ucrainei a ucis cel puțin 470 de copii și a rănit cel puțin 948 de la 24 februarie 2022, fără acces la cifrele din teritoriile ocupate.

Update 11:00 Casa Albă a criticat puternic afirmațiile președintelui Braziliei, care a acuzat SUA că încurajează războiul din Ucraina.
Făcând comentariul la sfârșitul vizitei sale la Beijing în weekend, Luiz Inacio Lula da Silva a mai spus că SUA trebuie să „înceapă să vorbească despre pace”.

Purtătorul de cuvânt al Securității Naționale a Casei Albe, John Kirby, a declarat astăzi că Lula „răspândește propaganda rusă și chineză” prin observațiile sale. Opinia liderului brazilian este „pur și simplu nechibzuită”, a adăugat el.

Update 10:50 Există o „posibilitate realistă” ca Rusia să fi redus numărul de trupe în zona de est a Donbasului, relatează Ministerul Apărării din Marea Britanie. În ultimul său raport de informații, ministerul a precizat că, în timp ce luptele grele au continuat de-a lungul liniei frontului Donbas, acțiunea ofensivă „scădea” în jurul orașului Donețk. Trupele par să fi fost mutate în zona Bahmut,

Între timp, în orașul Bahmut, armata rusă și forțele Grupului Wagner continuau să facă „progrese”. Cu toate acestea, fostul ofițer rus Igor Girkin a afirmat că mai multe companii ruse de asalt nespecificate au suferit pierderi semnificative în direcția Avdiivka în timpul „atacurilor în valuri” ineficiente din 17 aprilie, scrie ISW.

Update 10:40 Prigojin, din nou în grațiile lui Putin. Fondatorul Wagner Group „pare că își recâștigă favoarea” dictatorului rus Vladimir Putin din cauza ofensivei slabe de iarnă a armatei convenționale ruse în Donbas, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Reluat de Kiev Independent, ISW a raportat că mercenarii ruși par să primească întăriri, muniție și recunoaștere politică, spre deosebire de „eforturile anterioare ale Kremlinului de a epuiza forțele Wagner și pe Prigojin la Bahmut” din ianuarie-martie 2023.

Atrocitățile grupării Wagner ies la iveală. Între timp, la 17 aprilie, doi foști mercenari ai Grupului Wagner au declarat presei ruse de opoziție că au ucis zeci de civili ucraineni, inclusiv copii, precum și prizonieri de război în timp ce luptau în regiunea Donețk. În urma interviurilor, Procuratura Generală ucraineană a declarat că a început anchetarea celor doi foști comandanți pentru crime de război.

Șeful serviciilor de informații ale Ucraina, Kyrylo Budanov, a declarat într-un interviu acordat publicației New Voice of Ukraine că ofițerii săi știu deja numele soldatului rus care a tăiat capul unui prizonier de război ucrainean.

Update 10:30 Două bombardiere rusești purtătoare de rachete – cele capabile să transporte focoase nucleare – au efectuat zboruri de patrulare de rutină peste Marea Ohotsk și Marea Bering, în largul Orientului Îndepărtat al Rusiei, relatează agenția de presă TASS, citată de Sky News.

Kremlinul a declarat că bombardierele strategice Tu-95MS au efectuat un zbor programat deasupra apelor neutre, ca parte a „inspecției surpriză a pregătirii pentru luptă a Flotei Pacificului.

Update 10:15 Vladimir Putin, aparentă vizită în teritoriile ocupate de Rusia în Ucraina. Dictatorul rus a vizitat sediul militar în regiunea de sud Herson și estul Luganskului, care sunt parțial ocupate de Rusia, a informat Kremlinul citat de Sky News. Putin a participat la o întâlnire a comandamentului militar din regiunea Herson (partea ocupată) pentru a asculta rapoartele de pe front și a vorbi cu alți ofițeri superiori despre situația din această regiune și Zaporijjia. Liderul de la Kremlin și-a continuat vizita la sediul Gărzii Naţionale din regiunea Lugansk, o altă parte a Ucrainei pe care Moscova a anexat-o anul trecut.

Îmbrăcat într-o jachetă albastră, Putin a fost prezentat la televiziunea de stat rusă coborând dintr-un elicopter militar în zonele aflate sub control rusesc din Ucraina și salutând oficialii. „Este important pentru mine să vă aud părerea despre cum se dezvoltă situația, să vă ascult, să fac schimb de informații”, le-a spus acesta comandanților.

Putin le-a oferit militarilor și icoane. „Șeful statului i-a felicitat și pe militari cu ocazia sărbătorii de Paște și le-a făcut cadou icoane”, a spus Kremlinul.

Update 01:00 ”Ucraina nu-și va lansa nepregătită contraofensiva”, a declarat șeful Consiliului de Apărare și Securitate Națională, Oleksii Danilov, reluat de Ukrainska Pravda. Potrivit lui, aliații ajută Ucraina să adune arsenalul necesar acestei contraofensive. Washington Post afirmase că ofensiva ucraineană se amână din cauză de lipsă de arme. Președintele Zelenski s-a plâns în repetate rânduri din pricina pierderilor de militari căzuți din pricina că aliații întârzie să trimită armele promise.

Update 00:30 Doi foști mercenari Wagner și-au deschis gura și au povestit presei despre crimele de război pe care le-au comis pe front, în Ucraina. Kiev Independent relevă că ex-mercenarii s-au destăinuit site-ului rusesc de opoziție Gulagu.net despre maniera în care au ucis în Donețk zeci de civili, inclusiv copii, precum și prizonieri de război ucraineni. Procuratura ucraineană a deschis o anchetă.

Avocatul ucrainean al poporului, Lubineț, a reliefat că în ultimele 9 luni a primit numeroase filme video documentând, aparent, asasinări de ucraineni.

Ministrul american al justiției, Garland, a subliniat că SUA vor ajuta Ucraina să ancheteze crimele de război rusești. Va fi numit un procuror american la Centrul Internațional de Investigare a Crimelor Agresiunii împotriva Ucrainei și i se va atașa ambasadei americane de la Kiev und consilier juridic cu însărcinarea de a ajuta guvernul ucrainean să ancheteze crimele comise de ruși.


Susțineți jurnalismul independent

Unică
Lunar

Donația dvs. va contribui la susținerea eforturilor noastre de a promova adevărul, dreptatea și libertatea.

Realizați o donație lunară:

Alegeți suma:

¤5,00
¤20,00
¤50,00
¤5,00
¤15,00
¤100,00

Sau introduceți suma dorită


Vă mulțumim pentru susținere și încredere!

Vă mulțumim pentru susținere și încredere!

DONEAZĂDONEAZĂ

Rusia a blocat din nou 50 de cargoboturi ucrainene cu cereale în Marea Neagră, a reliefat șeful diplomației europene, Borrell. Omologul său rus, Lavrov, a susținut, potrivit Ria Novosti, că Rusia ar fi interesată în oprirea războiului din Ucraina cât mai rapid posibil. Lavrov a făcut remarca în discuția cu șeful diplomației braziliene, Mauro Vieira.

La Bahmut, Rusia și-a intensificat atacurile de artilerie și raidurile aeriene de bombardament, a reliefat viceșefa ministerului apărării, Hanna Maliar, reluată de Kiev Independent.

17 aprilie 2023 – anul 2 – ziua a 52-a de război

Update 12:30 Nouă crimă represivă a Rusiei. După un proces spectacol intentat între altele sub acuzația de ”trădare”, autoritățile ruse l-au condamnat pe disidentul rus Vladimir Kara Murza la draconica pedeapsă de 25 de ani de pușcărie pentru ”vina” de a fi spus adevărul, criticând războiul Rusiei în Ucraina. Criticul Kremlinului e un om politic din opoziția rusă supus prigoanei și în trecut. Potrivit lui Kara Murza, ”Rusia va fi liberă”, dar, în prezent, e condusă de o ”clică de asasini”, cum a reliefat el la CNN.

Vladimir Kara Murza deține și cetățenie britanică, relevă Sky News. Potrivit acestei surse, Marea Britanie a condamnat întemnițarea pe motive politice a disidentului. În fond, conform șefului diplomației britanice, James Cleverly, ”Vladimir Kara Murza a denunțat curajos invadarea Ucrainei așa cum este, ca flagrantă violare a dreptului internațional și a Cartei ONU”. Regatul Unit, a precizat Cleverly, îl va susține în continuare și va cere și pe viitor punerea în libertate a lui Kara Murza. Cel din urmă s-a declarat ”mândru de a fi rezistat dictaturii” și a estimat că ”societatea (rusă) se va cutremura, într-o bună zi, când vor afla ce crime s-au comis în numele ei”.

Aproape 9 din 10 prizonieri ucraineni capturați de ruși ar fi fost torturați în prizonierat. Procentajul exact al celor schingiuiți în timp ce erau captivi la ruși ar fi de este 86%, a reliefat în Rada, Parlamentul de la Kiev, ombudsmanul ucrainean Dmytro Lubinets, reluat de Ukrainska Pravda.

La Pecerska Lavra, celebra mânăstire de la Kiev, au avut loc slujbele religioase de Paște ale ambelor biserici ortodoxe din Ucraina, în speță a celei autocefale și a celei încă subordonate Patriarhatului Moscovei. ucraina și-a petrecut sărbătoarea pascală sub bombe și cu vărsări de sânge rusești.

Update 12.15 Slovacia a confirmat că a transferat Ucrainei 13 avioane militare de fabricație sovietică de tip MIG 29.

Ungaria s-a obligat să nu blocheze exporturile de cereale ucrainene.

În Japonia, 5 din cele șapte state ale G 7, în speță SUA, UK, Canada, Franța și Japonia au format o alianță menită să evacueze Rusia din piața energiei nucelare. Ideea lor vizează utilizarea sectoarelor lor nucleare civile pentru a anihila controlul rusesc asupra lanțurilor de aprovizionare.

Update 12:00 China comunistă vrea să-și extindă cooperarea cu Rusia putinistă. Relațiile bilaterale urmează să ia amploare printr-o strânsă comunicare strategică bilaterală, a reieșit din dorința exprimată de ministrul chinez de război, Li, primit la Kremlin de președintele Putin în prezența ministrul rus al apărării, Șoigu. Beijingul, a declarat Li Șangfu, ar fi gata să colaboreze cu Moscova în interesul ”prezervării securității și stabilității în lume”…. China și Rusia și-au intensificat colaborarea masiv după invazia rusă în Ucraina, pe care Beijingul a refuzat repetat și încăpățânat s-o condamne.

Șeful Consiliului de Securitate ucrainean, Danilov, a declarat că, până acum, nu s-au găsit arme chineze pe câmpul de luptă ucraineană, relevă Kiev Independent.

Atacurile ruse asupa regiunii Donețk s-au soldat cu patru victime civile în ultimele 24 de ore. Potrivit ISW, comandamentul rus se bizuie tot mai mult, în acțiunile ofensive ale rușilor, pe trupele aeropurtate și pe reimplicarea comandantului lor, generalul-colonel Mikhail Teplinsky.

Forțele ucrainene ar fi executat cinci raiduri, asupra unui centru de comandă al invadatorilor, a unui depozit de muniție, a unui sistem de rachete antiaeriene și a unei concentrări de trupe ruse.

Numărul militarilor ruși uciși pe câmpul de luptă ar fi ajuns, potrivit Statului major ucrainean, la 182.660

Liderii din Kenia, Djibuti și Sudanul de Sud și-au anunțat intenția de a media în conflictul sudanez, spre a se pune capăt intenselor ciocniri dintre facțiunile armatei sudaneze de la Khartum. De la puciul militar din 2019 Sudanul musulman fusese condus de un președinte de facto, în persoana generalului Al Burhan, împotriva căruia s-a ridicat adjungul său, Daglo, șef al unor forțe paramilitare. Luptele dintre cele două grupări s-au soldat cu cel puțin o sută de victime omenești.

Președintele Germaniei, Steinmeier, îi conferă azi Angelei Merkel cea mai înaltă distincție a Republicii Federale.

Analiză: Nu e clar cum anume se poate justifica să i se dea fostei cancelare ”Marea Cruce a Ordinului de Merit al Germaniei în execuție specială”, deși, în răstimpul în care a fost cancelară, Merkel poartă o substanțială parte de vină între altele pentru încurajarea Rusiei lui Putin înaintea invaziei în Ucraina, pentru amplificarea dependenței energetice a Germaniei de Rusia, pentru lipsa de pregătire militară a Germaniei și a Europei în fața pericolului rusesc.

16 aprilie 2023 – anul 2 – ziua a 51-a de război

Update 21:30 Președintele Rusiei, Putin, l-a primit l-a Kremlin pe ministrul chinez al apărării Li Șangfu. Moscova a ajuns la mâna Beijingului, după ce și-a distrus cu invazia mare pare din armată și din arsenal. China a devenit principalul susținător al Rusiei și deși a negat livrarea de arme Moscovei, n-a exclus furnizarea de produse de dublă utilizare, civilă și militară. Putin și oaspetele său au convenit să-și amplifice cooperarea militară, ceea ce, potrivit aprecierii (antifrastice a) chinezului, ar ”spori securitatea globală și regională”.

Cum anume sporește, concret, securitatea regională datorită cooperării sino-ruse, din pricina căreia ucrainenii descoperă tot mai multe componente chinezești în armele rusești? S-a văzut la Sloviansk. Unde s-a încheiat recuperarea și numărătoarea morților de sub dărâmăturile unui bloc distrus la 14 aprilie de un atac rachete rusești. Bilanțul: 15 morți și 24 de răniți. Între victime: un copil de doi ani.

Update 18:30 În Japonia, șefii diplomației statelor din G 7 discută Ucraina și Taivanul, iar cei ai ecologiei hotărăsc dezvoltarea resurselor de energie regenerabilă.

Un atentat al teroriștilor statului islamic s-a soldat lângă Hama, în Siria, cu zeci de morți. Cele aproximativ treizeci de victime erau căutători de trufe și ciobani.

Update 17:30 Trupele ruse au bombardat de Paște o biserică din Nikopol, rănind două persoane, a spus guvernatorul regiunii Dniepropetrovsk, governor Serhii Lysak. 

Italia a transferat ori va livra Ucrainei 60 de obuziere proprii de tip M-109, din care câteva zeci au fost reparate de americani. Unele din ele se află deja pe front.

Pierderile ucrainene în război sunt de proporții mai mici decât ale cutremului care a devastat Turcia, a spus ministrul ucrainean al apărăii, Reznikov. Cutremurul care a pustiit sudul Turciei și nordul Siriei s-a soldat cu peste 50.000 de morți. ”Avem pierderi și e firesc, pentru că suntem în război, dar ele sunt net mai mici decât ale Rusiei”, a precizat oficialul ucrainean.

Potrivit lui, principala grijă a Kievului este ”să salveze viețile propriilor militari, în timp ce Rusiei nu-i pasă și îi folosește în chip de carne de tun și tocător de carne. Doar la Bahmut sunt uciși ori răniți zilnic 500 de soldați ruși”.

Recent divulgatele documente secrete americane estimează pierderile celor două părți după cum urmează: Ucraina ar deplânge între 124.000 și 131.000 de scoateri din luptă, între care mai puțin de 17.500 uciși. Pierderile Rusiei sunt aproximativ duble și se apropie de 223.000 de morți și răniți, între care peste 35.000 (estimarea minimă) uciși.

Din unghiul UE, interdicția unilaterală de import de cereale ucrainene în unele state europene ca Polonia și Ungaria este inacceptabilă a afirmat un purtător de cuvânt al Comunității, reluat de Reuters.

Update 12:45 Cu zeci de morți și aproape 600 de răniți s-au soldat luptele grele izbucnite la Khartoum între diverse facțiuni armate sudaneze. Nu e clar când vor lua sfârșit ciocnirile.

Update 12:30 Ucraina și Rusia au efectuat un amplu schimb de prizonieri de Paște, a reliefat Andrii Yermak, șeful administrației prezidențiale din Kiev. Ar fi vorba de 130 de ucraineni repatriați.

Rusia și-a continuat bombardamentele și de înviere, ucigând în ultimele 24 de ore 4 civili. În a 417-a zi de război, la Nikolaev, un tir de rachete a pus capăt vieții unei perechi de adolescenți.

Altă crimă comisă de ruși mai nou este evacuarea în Crimeea a copiilor din Enerhodar, localitate ocupată din regiunea Zaporijjea. Evacuările forțate de copii ucraineni urmează să continue până la 20 aprilie.

Președintele Ucrainei, Zelenski, a transmis poporului său un mesaj de Paște de la mânăstirea Pecerska Lavra, afirmând ”încrederea de nezdruncinat a poporului ucrainean în victorie”. Majoritatea ucrainenilor sunt creștin ortodocși care celebrează Paștele în aceste zile.

Potrivit mitropolitului Epiphanius, structurile Bisericii Ortodoxe Ruse au fost implicate ”în pregătirea și transpunerea agresiunii ruse împotriva Ucrainei”. Înaltul ierarh l-a acuzat personal pe Kiril Gundiaev, actualul patriarh al bisericii ruse de ”obediență de sclav față de tirania Kremlinului, căreia îi servește drept unealtă.”

S-au dat în ultimele 24 de ore lupte intense, iar rușii au suferit pierderi grele în estul Ucrainei. Ciocnirile cele mai puternice au avut loc în continuare pe fronturile de la Lîman, Bahmut, Avdiivka și Marinka, unde unitățile rusești, tot mai decimate, sunt trimise în continuare în acțiuni ofensive.

Statul Major ucrainean anunță uciderea, în ultimele 24 de ore, a circa 520 de militari ruși și distrugerea, între altele, a patru tancuri, a alte zece blindate de luptă, a zece sisteme de artilerie, a trei lansatoare multiple de rachete și a unui avion, precum și a altor 14 vehicule și echipamente speciale. În total, rușii ar fi pierdut de la invazie încoace peste 182.00 de militari.

Ungaria a introdus o interdicție temporară de import de cereale ucrainene. Ungaria și-a amplificat și dependența de gazul rusesc. Italia, dimpotrivă, s-a eliberat de dependența ei de gaz rusesc.

15 aprilie 2023 – anul 2 – ziua a 50-a de război

Update 23:00 Ecologiștii germani radicali, ideologii anticapitaliști și promotorii ecologismului extremist ca religie seculară au celebrat moartea energiei nucleare în Germania. Liberalii, creștin-democrații, progresiștii raționali s-au luat cu mâinile de cap aflând că, în ciuda pericolelor energetice actuale date de război și a necesităpții reducerii emisiilor de bioxid de carbpn Germania renunță unilateral și irațional la o energie ieftină, sigură și curată.

Update 20:40 Bilanț oficial: Rusia a pierdut peste 10.000 de vehicule militare, între care 1900 de tancuri, de la invazia sa în Ucraina, la 24 februarie 2022, potrivit aplicației Oryx citate de ministerul britanic al apărării. Alte cifre, în video-ul de mai jos publicat de Londra.

Update 20:30 Volodimir Zelenski și Emmanuel Macron au vorbit la telefon timp de aproape o oră și jumătate în această după-amiază, președintele ucrainean mulțumind omologului său francez pentru sprijinul său continuu, informează Sky News. Războiul din Ucraina, recenta călătorie a lui Macron în China și un videoclip cu un soldat ucrainean decapitat au fost subiectele de conversație dintre cei doi lideri.

Zelenski a declarat că a lăudat „intenția Franței de a consolida și mai mult sprijinul important pentru Ucraina pe câmpul de luptă”. Mai mult, liderul de la Kiev a evidențiat necesitatea ca trupele ruse să părăsească întregul teritoriu al Ucrainei, înainte de a se discuta despre negocieri. Macron i-ar fi spus lui Zelenski că Xi Jinping îl va suna când va fi pregătit.

Update 20:00 O lovitură de stat de proporții are loc în aceste ore la Khartoum, capitala Sudanului. Potrivit Sky News, mai mulți civili au fost uciși, iar ambasadele SUA și cea a Marii Britanii au avertizat cetățenii străini să nu iasă din case. Ciocnirile au loc între armata statului sudanez și gruparea paramilitară Forțele de Intervenție Rapidă (RSF), care a luat cu asalt palatul prezidențial. Lupte au loc și pe aeroportul din capitala celei de-a treia țări ca mărime din Africa, iar pe rețelele sociale circulă imagini video cu cel puțin un avion Boeing 737 de pasageri, în flăcări.

Ce se întâmplă în Sudan

Cele două părți – armata și RSF – au încheiat un parteneriat în urma înlăturării fostului președinte Omar al Bashir în 2019, dar șeful armatei, generalul Abdel Fattah al Burhan, este președintele de facto al țării de la lovitura de stat militară din octombrie 2021. Un nou acord semnat la sfârșitul anului trecut trebuia să deschidă calea către alegeri democratice, dar violența de sâmbătă a izbucnit după săptămâni de escaladare a tensiunilor.

Șeful RSF Mohamed Hamdan Dagalo, mai cunoscut sub numele de Hemedti, l-a etichetat pe generalul al Burhan drept „criminal” și a acuzat trupele militare ale acestuia din urmă că ar fi pus mâna pe toată puterea. Lupte se dau peste tot în Khartoum, anunță martorii de la fața locului citați de Sky News, iar explozii și împușcături au răsunat toată ziua.

RSF susține că a confiscat aeroportul din Khartoum și palatul prezidențial, precum și un aeroport și o bază aeriană din Merove. Armata neagă aceaste afirmații.

Update 17:35 Un nou val de proteste a cuprins Iranul, după ce a continuat otrăvirea fetelor și adolescentelor persane. Oamenii sunt revoltați de ceea ce se întâmplă, iar autoritățile fundamentaliste au încercat pe toate căile să impiedice protestele, utilizând inclusiv forța.

De mai multe luni de zile, mii de eleve de gimnaziu și mai ales de liceu, au suferit simptome de otrăvire, după ce au mâncat de la cantinele școlilor. S-au înregistrat și decese. Regimul Khamenei neagă orice implicare, părinții însă sunt disperați. Tinerele fete au fost în centrul revoltelor anti-hijab și anti-regim din ultima jumătate de an, plătind cu viața în multe cazuri sfidarea islamiștilor de la Teheran și a conducerii lor totalitare. Disidenții persani susțin că aceasta este o încercare mișelească a regimului Khamenei de a intimida fetele și familiile lor, pentru a nu mai protesta și a nu se mai duce la școală.

Update 17:30 Durere fără margini la Sloviansk, unde bilanțul morților din bombardamentul rusesc de seara trecută a ajuns la 11 persoane, între care și un băiețel de numai 2 ani, scos dintre dărâmături și decedat ulterior la spital. Două trupuri neînsuflețite au fost scoase de sub ruine în această după-amiază, iar numărul locatarilor răniți a ajuns la 21. Operațiunile de salvare continuă, deoarece încă mai sunt oameni prinși între betoane.

Șapte rachete au lansat forțele Moscovei, în Vinerea Mare, asupra orașului Sloviansk, distrugând 2 blocuri de cinci etaje.

Update 17:00 Mamă și fiică ucise în Sâmbata Mare la Herson, după ce invadatorii ruși au lansat un bombardament asupra orașului, în plină zi, anunță Ukrainska Pravda. Femeile, în vârstă de 28, respectiv 48 de ani, au fost surprinse de atacul rus în timp ce se aflau pe o alee dintre blocuri.

Update 10:55 Forțele ruse au continuat să avanseze în Bahmut vineri, 14 aprilie, informează ISW în cel mai recent raport militar. Imaginile geolocalizate au arătat că forțele Grupului Wagner au realizat câștiguri marginale în nord-vestul orașului și au avansat în sud-vest.

Update 10:45 Șeful mercenarilor Wagner se erijează în prima personalitate rusă care vorbește despre încheierea războiului din Ucraina. Potrivit agenției NEXTA, Prigojin a publicat un articol în care a cerut încetarea războiului și menținerea unei poziții sigure în teritoriile ocupate. Fostul bucătar al lui Putin a devenit prima persoană din mass-media rusă care a vorbit public despre încheierea războiului. Acest lucru poate demonstra atât ambițiile politice în creștere, cât și oboseala generală de război.

Update 10:30 O persoană a fost rănită astăzi într-un bombardament rusesc asupra regiunii Harkiv, iar cel puțin cinci case au fost distruse, informează Kiev Independent, citând administrația regională. În timpul nopții, localitatea Seredyna-Buda din regiunea nord-estic Sumîi, a fost ținta atacurilor ruse, din care au rezultat avarieri de case și mașini. Nu s-au înregistrat victime.

Situația militară. Peste 56 de atacuri și asalturi au lansat forțele Moscovei în estul Ucrainei, concentrându-se în continuare pe cele patru direcții: Lîman, Bahmut, Avdiivka și Marinka, notează Kiev Independent. Rușii au atacat orașele Kramatorsk și Sloviansk cu rachete anti-aeriene S-300, potrivit Statului Major de la Kiev. S-au înregistrat 9 atacuri aeriene și 42 de atacuri cu lansatoare multiple de rachete, atât asupra pozițiilor militare, cât și asupra civililor.

Update 10:15 Ambasadorul rus la Washington s-a plâns că SUA au amenințat Moscova cu măsuri punitive dacă nu îl eliberează pe jurnalistul american Eva Gershkovich de la Wall Street Journal, relatează New York Times citat de Kiev Independent. Antonov a făcut declarațiile la televiziunea de stat rusă, pe canalul 1, afirmând că Victoria Nuland i-a livrat acest mesaj cerând eliberarea imediată a reporterului, reținut în Yekaterinburg în timp ce documenta un articol despre mercenarii Wagner. El este acuzat de spionaj și riscă până la 20 de ani în închisoare.

14 aprilie 2023 – anul 2 – ziua a 49-a de război

Update 20:30 Președintele Ucrainei, Zelenski a lansat un apel autorităților georgiene, cerându-le să ia o decizie etică spre a salva viața fostului președinte georgian, Saakașvili, care zace grav bolnav în spatele gratiilor unei pușcării gruzine, e și cetățean ucrainean, se stinge sub ochii impasibili ai temnicierilor Georgiei, în timp ce are urgentă nevoie de ajutor medical. Fostul șef al statului ucrainean se consideră ”deținutul lui Putin”, acuzele împotriva lui fiind motivate politic.

Update 20:15 Bilanțul noilor atacuri scelerate cu rachete ale Rusiei asupra civililor din Sloviansk: cel puțin cinci persoane decedate. 15 oameni au fost răniți. Alți șapte, între care un copil, par prinși sub dărâmături.

La Bahmut, grănicerii ucraineni anunță distriugerea unei unități de mercenari și scoaterea din luptă a 14 combatanți Wagner, din care 5 ar fi fost uciși, iar 9 răniți.

În SUA, Jack Teixeira, a compărut azi în fața judecătorului său, la Boston, fiind pus sub acuzare. Gardistul-spion vrând să-și impresioneze cu divulgări de documente confidențiale prietenii din grupul de chat a fost învinuit de ”reținere și transmisie neautorizată de informații privind apărarea națională, ca și de îndepărtare nepermisă de informații secrete și materiale privind securitatea.” SUA afirmă că uriașul munte de materiale divulgate nu va afecta sprijinul american pentru Ucraina.

Franța pare a dori să-și răscumpere greșelile efectuate în politica externă, Premierii Franței și Ucrainei au convenit ca Parisul să ajute Ucraina cu două miliarde de dolari, din care o parte va fi folosită pentru reconstrucție.

Tancurile germane de tip Leopard 2 promise de Canada au ajuns toate în Ucraina. Invers, tot mai multe componente chinezești se găsesc în armele capturate de ucraineni, relevă președinția Ucrainei, citată de Ukrainska Pravdaa.

Documentele secrete divulgate în SUA evocă posibilitatea ca Ungaria să ajute în secret la livrarea de arme pentru Ucraina, iar Franța și Italia să-și amâne livrările de sisteme antirachetă, afirmă Politico. Declarația premierului Orban, potrivit căruia ucraina e finanicar nonexistentă ”este cinică, având în vedere cantitatea de ajutor primit de Budapesta de la europeni,” a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean de externe, Oleh Nikolenko, reluat de Kiev Independent.

Update 14:30 China și Brazilia vor să-și intensifice masiv raporturile mutuale. La Beijing președintele socialist al Braziliei, Lula da Silva, s-a întâlnit cu dictatorul comunist Xi, potrivit căruia ”cele două țări vor să-și dezvolte relațiile diplomatice”. China, principalul partener comercial al Braziliei, și-a declarat legăturile cu țara condusă de Lula o ”prioritate diplomatică”.

Analiză. Noua lovitură aplicată intereselor Ucrainei și, implicit Vestului, prin vizita la Beijing a lui Lula da Silva nu are loc neașteptat. Brazilia l-a refuzat pe cancelarul german, Scholz, care-i ceruse lui Lula acum câteva luni să condamne agresiunea rusă. Lula i-a replicat propunându-i o falsă inițiativă ”de pace” sino-braziliană. Accesul la putere al actualului președinte brazilian, un om politic de extremă stânga, condamnat pentru corupție și pus în libertate doar pe motive procedurale, a fost masiv susținut de guvernele progresiste de la Washington, Berlin și din alte capitale occidentale. Acum li se ”achită” nota de plată printr-un scuipat brazilian între ochi.

Update 14:00 Jack Teixeira, național-gardistul american arestat recent, la 21 de ani, pentru divulgarea de secrete americane e un specialist IT care pare să fi trădat din nevoia de a epata, pentru că nu se simțea luat în serios.

Update 13:45 Masiv atac rusesc asupra Hersonului: cel puțin doi civili morți.

Premierul britanic Sunak, reluat de Sky News, a cerut tragerea la răspundere a criminalilor vinovați pentru decapitarea unui prizonier ucrainean. Într-o convorbire purtată telefonic cu președintele Ucrainei, Zelenski, Sunak a elogiat și eroismul luptătorilor ucraineni de la Bahmut. Cei doi lideri au abordat necesitatea grăbirii ajutorului militar occidental pentru Ucraina.

Update 12:30 ”Războiul din Ucraina ar putea dura mai mulți ani”, a estimat la postul tv american NBC premierul polonez Mateusz Morawiecki, reluat de Ukrainska Pravda.

Numărul rușilor uciși pe câmpul de luptă în Ucraina, de la invazia din februarie trecut încoace, ar depăși, potrivit Statului Major ucrainean, 181.000 de militari. Luptele cele mai grele se dau în prezent la Bahmut și Mariinka, unde, potrivit aceleași surse, rușii sunt în ofensivă, în ciuda pierderilor grele, suferite.

Rusia și-a plasat flota din Pacific în alertă maximă.

Analiză: Manevra neanunțată, care are loc în apropierea Kurilelor de Sud și a insulei Sahalin (pentru exersarea ”respingerii unui eventual atac“ asupra lor) reprezintă o amenințare la adresa Japoniei și a Vestului. Japonia pacifistă revendică parte din cele 30 de insulele Kurile, ocupate ilegal de ruși în august-septembrie 1945, când Moscova a profitat de înfrângerea Japoniei de către americani. În acțiune sunt, potrivit DLF, un crucișător purtător de rachete, ”Variag”, trei fregate, 60 de ambarcațiuni de desant și 20 de submarine. Kremlinul semnalizează guvernului de la Tokio că Rusiei nu-i convine poziția clară de condamnare a Moscovei, adoptată de niponi cu privire la agresiunea rusă din Ucraina, precum și decizia japoneză, în reacție la invazia rusă, de a se înarma, în urma punerii în paranteze a constituției pacifiste a Japoniei. Concomitent, înaintea vizitei ministrul de război chinez la Moscova și după debutul manevrelor comune americano-filipineze, Rusia îi semnalizează principalului său aliat, în speță Chinei comuniste, care amenință întreaga regiune pacific-asiatică, inclusiv Japonia, utilitatea forțelor navale ale Moscovei din Extremul Orient.

Rusia a amendat Wikipedia cu 25.000 de dolari pentru că a refuzat să șteargă un articol despre ”ocupația rusă din Zaporijjea”. Ucraina le-a interzis sportivilor săi să participe la competiții în care concurează sportivi din Rusia ori Belarus.

Ungaria se mai apleacă o dată adânc în fața lui Putin, premierul Orban numind Ucraina ”financiar inexistentă”. Moscova a aplaudat entuziast declarația liderului maghiar.

Update 12:00 Deteriorare perceptibilă a raporturilor sino-europene. China comunistă a respins tăios eforturile șefei diplomației germane, Baerbock, care avertizase Beijingul să nu declanșeze un război împotriva Taiwanului democratic.

Un conflict militar în zonă ar fi un scenariu horror”, a spus Baerbock textual, avertizând că o destabilizare în regiune ar avea consecințe pentru toate țările din zonă și ar isca unde de șoc pentru economia mondială și pentru Germania. Reunificarea Chinei cu Taiwanul obținută prin forță ar fi inacceptabilă pentru Europa, deși Germania acceptă politica unei singure Chine (promovată de Beijing). În chestiuni economice Baerbock a cerut pentru firmele occidentale care investesc în China tratatment egal celui aplicat concernelor chineze în Vest și a revendicat ca Beijingul să respecte drepturile omului (inclusiv în zonele locuite de uiguri).

Analiză: Omologul ei chinez, Qin Gang, a retorcat insolent și agresiv, afirmând că ”de nimic n-are China nevoie mai puțin decât de lecții din Vest”, că țara sa nu acceptă amestecul în treburile ei interne, iar Occidentul ar ”susține separatismul taiwanez”. De un prezumtiv ”separatism” și ”radicalism” uigur a vorbit Qin Gang și în chestiunea situației din Xinjiang, unde între timp situația ar fi, potrivit lui, ”stabilă” iar lumea din regiune ”ar duce o viață veselă și fericită”, când, în realitate, în zonă are loc un genocid.

Concomitent, Gang n-a răspuns cererii de a interveni pentru aplanarea conflictului din Ucraina și a replicat evaziv solicitării germane ca Beijingul să nu exporte arme în Rusia. Deși China a exclus livrarea de arme, regimul comunist și-a lăsat deschisă poarta livrării de produse și tehnologii de dublă utilizare, Beijingul și-a bătut joc de europeni anunțând, în timp ce Baerbock era de față, că ministrul chinez al apărării va începe o vizită în Rusia de mai multe zile, spre a se întâlni și cu militari ruși.

La rândul său, șeful diplomației UE, Josep Borrell, s-a văzut silit să renunțe la vizita pe care o planificase la Beijingdin cauza unei infecții cu corona”. El a declarat că fără o colaborare a Beijingului la eforturile de aplanare a conflictului din Ucraina (prin retragerea din ea a trupelor ruse) relațiile dintre China și UE nu se vor putea baza în viitor pe ”încredere”.

Potopul fără de sfârșit de obuze și de bombe abătut în ultimele zile asupra lor, precum și pericolul încercuirii i-au silit pe apărătorii ucraineni ai Bahmutului să se retragă din anumite poziții, dar ei mai apără partea de vest a orașului. Potrivit serviciilor secrete britanice, ”ucrainenii controlează încă vestul orașului, dar rușii și-au intensificat masiv tirurile de artilerie asupra lor în ultimele 48 de ore”. Rușii au bombardat în ultimele 24 de ore peste o sutăd e localități, ucigând cel puțin trei civili.

Ucraina speră să primească avioane militare americane, (de tip F-16) după ce guvernul federal german i-a aprobat Kievului cinci avioane de vânătoare de fabricație sovietică MIG 29, din arsenaul fostei RDG.

La Melitopol par să fi continuat sabotajele ucrainene. În zona unui depozit feroviar al orașului ucrainean ocupat în care erau depozitate arme rusești au avut loc explozii.

13 aprilie 2023 – anul 2 – ziua a 48-a de război

Update 22.30 Militarul american din Garda Națională arestat în legătură cu divulgarea de secrete americane era din Massachusetts și conducea un ”chat group” al platformei DISCORD. Aici au și apărut primele dezvăluiri strict secrete. Potrivit Washington Post, documentele divulgate indică faptul că regimul comunist chinez a acceptat să livreze Rusiei arme letale în ciuda avertismentelor occidentale, cerându-i să n-o facă.

Update 22:10 Agenția anticorupție a Ucrainei a desemnat brandul tehnologic chinez Xiaomi drept „sponsor internațional al războiului”, relatează Kiev Independent. Xiaomi produce telefoane, laptopuri și alte device-uri. DNA-ul ucrainean și-a motivat decizia prin faptul că odată cu debutul invaziei ruse în Ucraina, compania și-a mărit exporturile în Rusia cu aproape 40% și a devenit principala companie tech din Federație. Alte 21 de companii internaționale au fost plasate pe aceeași listă a agenției anticorupție de la Kiev.

Update 22:00 Cu ultimele puteri, Bahmutul rezistă încă. Statul Major de la Kiev a prezentat un bilanț în cifre al situației de la Bahmut, oraș aflat sub asediu de aproape 9 luni, relatează agenția Ukrinform. În ultimele două săptămâni, aproape 4500 soldați ruși din trupele convenționale și din gruparea Wagner au fost uciși sau răniți în bătălia pentru oraș, a declarat gen. Oleksiy Hromov, director-adjunct al departamentul central din Statul Major ucrainean.

Hromov a declarat că trupele ruse încearcă să încercuiască orașul din nord și dinspre sud, iar frecvența asalturilor zilnice asupra apărătorilor ucraineni este de 40-50 pe zi. Generalul ucrainean de brigadă a mai precizat că mulți militari ruși refuză să participe în ofensivele de la Bahmut, însă se confruntă cu represalii brutale din partea comandamentelor. Unii sunt supuși presiunii psihologice și fizice, iar pentru cei mai revoltați există camere de tortură, a explicat Hromov.

Marinka și Avdiivka, alte două puncte fierbinți. Inamicul încearcă zilnic să ia cu asalt localitățile populate din jurul acestor localități, lansând între 20 și 40 de ofensive zilnice, a apreciat comandantul.

Update 21:50 Japonia oferă Ucrainei un buget direct în valoare de 3,5 miliarde de dolari. După o întâlnire a miniștrilor de finanțe ale celor două state, Serhyi Marcenko și Shunichi Suzuki, Kievul a anunțat că va primi această asistență financiară directă de la Japonia, pe care o va folosi pentru a-și susține buget grav afectat de război, informează Ukrinform.

Anul trecut, guvernul de la Tokyo a mai acordat Ucrainei ajutoare financiare în valoare de 580 milioane de dolari, iar la începutul lunii ianuarie, cele două țări au decis că se vor aloca 600 milioane de dolari pentru reconstrucție.

Update 21:40 Joia Mare însângerată în Ucraina, unde patru oameni au fost răniți în această după-amiază, în regiunea Harkiv, iar zeci de persoane și-au pierdut casele în zona Nikopol, din Dnipropetrovsk, bombardată de trei ori. Agenția națională Ukrinform relatează că forțele ruse au atacat satul Kucerivka din apropierea Kupianskului cu lansatoare multiple de rachete, lovind mai mulți fermieri care se aflau cu tractoarele pe câmp. Patru dintre ei se află la spital. Procuratura regională a Harkivului a deschis o investigație privind o nouă crimă de război comisă de armata roșie în Ucraina.

Update 17:45 Joe Biden a sosit în această după-amiază la Dublin, unde a fost primit cu garda de onoare de prim-ministrul Leo Varadkar, relatază Sky News. Liderul de la Casa Albă s-a declarat încântat de ziua însorită de care are parte în Irlanda, urmând să fie primul președinte american din 1995 până acum, care va ține un discurs în Parlamentul irlandez. Întrebat de reporteri dacă este îngrijorat de scurgerea de informații secrete de la Pentagon, Biden a răspuns că nu, dar și că nu poate da prea multe detalii pentru că există o investigație în curs și autoritățile se apropie de finalizarea ei.

Update 17:35 Berlinul vrea să decidă rapid joi dacă va fi de acord să permită Poloniei să transfere Ucrainei avioane de luptă MiG-29 de fabricație sovietică din stocul Germaniei de Est, a declarat ministrul apărării german, Boris Pistorius, citat de DPA. Ministrul a făcut acest anunț în cursul vizitei sale din Mali, de astăzi, unde s-a întâlnit cu soldați germani staționați acolo.

Joi dimineață, Polonia a cerut Berlinului permisiunea să livreze aeronave MiG-29 forțelor aeriene ucrainene. În 2002, Germania a vândut Poloniei, 32 de avioane de luptă sovietice MiG-29.

Presa germană, între care și Süddeutsche Zeitung, afirmă citând surse anonime din guvernul Scholz că Berlinul va aproba transferul.

Update 17:20 Un om a fost ucis într-un parc din Herson, după un bombardament al forțelor ruse din această după-amiază, relatează Ukrainska Pravda. Bărbatul avea doar 45 de ani. Un alt atac rusesc cu bombele rusești ghidate a fost lansat asupra satului Zmiivka, din regiunea Herson, avariind o școală și rănind 2 persoane, dintre care una foarte grav.

Update 17:00 Consiliul UE a aprobat alocarea a 1 miliard de euro pentru a compensa banii pe care statele membre ale Uniunii îi cheltuiesc pe proiectilele și muniția cu care aprovizionează Ucraina, parte a mecanismului European Peace Fund (EPF). Potrivit Ukrainska Pravda, este vorba despre cheltuielile statelor membre din perioada 9 februarie – 31 mai 2023.

Combinată cu cele șapte tranșe anterioare în sprijinul Ucrainei, decizia de astăzi crește contribuția totală a UE în sprijinul Ucrainei în cadrul EPF la suma de 4,6 miliarde EUR.

Update 13:10 A început prima conferință Black Sea Security sub egida platformei Crimeea, desfășurată la București și găzduită de Ucraina și România. Ministerul ucrainean al apărării, Reznikov, a sosit în capitala țării noastră în această dimineață și a fost deja primit de omologul său român, Angel Tîlvar, căruia i-a mulțumit pentru susținerea netăgăduită a României pentru Ucraina, afirmând că cel mai important aspect de pe masa de lucru este privința transportului liber și în siguranță pe Marea Neagră. Va exista ulterior și o întâlnire trilaterală România-Ucraina-Republica Moldova.

La București se reunesc astăzi miniștri ai apărării și șefii diplomațiilor din peste 20 de state și instituții: Ucraina, Republica Moldova, Germania, Franța, Lituania, Letonia, Slovacia, Bulgaria, Ungaria, Turcia, Luxemburg, Finlanda, Olanda, Muntenegru, Republica Macedonia de Nord, Georgia, NATO (secretarul general adjunct), Consiliul Europei (Secretar General), Organizația pentru Democrație și Dezvoltare Economică – GUAM (Secretar General).

De asemenea, miniștri de externe și reprezentanți la nivel înalt din alte șapte țări și organizații internaționale vor interveni online – Suedia, Grecia, Spania, Japonia, Australia, Guatemala, OSCE (Secretar General). Un număr de delegații străine vor fi reprezentate de ambasadele lor la București.

Update 13:05 Șeful companiei de stat ucrainene Naftogaz a declarat că Haga a ordonat Rusiei să plătească despăgubiri de 5 miliarde de dolari pentru confiscarea ilegală a activelor sale din Crimeea ocupată, relatează Sky News.

Directorul executiv, Oleksiy Cernyșov, a declarat că decizia Curții din Olanda este „o victorie cheie pe frontul energetic”. Naftogaz a precizat că instanța de arbitraj a respins afirmația Moscovei care susținea că Naftogaz nu are dreptul la despăgubiri pentru exproprierea activelor sale. „Rusia trebuie acum să respecte această decizie în conformitate cu obligațiile care îi revin în temeiul dreptului internațional”, a adăugat Cernyșov.

Și miliardarul ucrainean Rinat Ahmetov vrea despăgubiri de la Moscova pentru distrugere uriașei sale platforme industriale, Azovstal, din Mariupol și a declarat că își va căuta dreptatea în instanță.

Update 12:55 Fără parada de 9 mai în Crimeea, anul acesta. Ocupanții ruși din peninsula ucraineană de la Marea Neagră nu vor organiza marea paradă de Ziua Victoriei, din rațiuni de securitate, informează ministerul britanic al apărării, în raportul din această dimineață. Alte regiuni ocupate și-a declarat însă disponibilitatea de a merge înainte cu pregătirile a ceea ce este cel mai importat moment al anului în Rusia, marcând victoria în marele război de apărare a patriei – așa cum este numit cel de-al Doilea Război Mondial în Federație, de la Stalin încoace.

Narațiunea sacrificiilor umane sovietice în WWII este foarte importantă în mentalul colectiv al rușilor, însă, scriu britanicii, anul acesta pierderile uriașe din războiul declanșat de Moscova în Ucraina s-ar putea să le atragă atenția rușilor cu privire la proasta gestionare și corupția din sânul armatei roșii.

Update 12:45 Dictatorul rus Vladimir Putin a aprobat personal arestarea unui jurnalistului american Evan Gershovich de la Wall Street Journal, a dezvăluit Bloomberg, citat de Kiev Independent. Este prima oară de la finalul Războiului Rece când un reporter este reținut în Rusia cu acuzații de spionaj, au declarat pentru Bloomberg oameni familiarizați cu chestiunea.

Arestarea reporterului Wall Street Journal Evan Gershkovich la 29 martie a declanșat denunțuri furioase din partea SUA și aliații săi, marcând încă un nivel scăzut în relațiile dintre SUA și Rusia. Eliberarea jurnalistului Gershkovich este o „prioritate” și „urgență” pentru SUA, potrivit purtătoarei de cuvânt de la Casa Albă, Karine Jean-Pierre.

Update 12:30 Noi detalii în scurgerea de informații secrete de la Pentagon. Se pare că bărbatul care a sustras documentele clasificate lucrează la o bază militară americană și a împărtășit informațiile secrete pentru a găsi companie, potrivit interviurilor cotidianului Washington Post cu membrii comunității Discord de unde a provenit scurgerea.

Articolul îl descrie pe cel responsabil cu această scurgere de informații, pe care unii îl numesc „OG”, ca fiind un pasionat de arme în vârstă de 20 și ceva de ani, care a voia să creeze o comunitate online unde să fie publicate informații clasificate. În postările sale, a fost remarcat faptul că OG s-a abținut de la sprijinirea părții ruse sau ucrainene în război, ieșind la iveală o anumită impresie că țara sa își depășește competențele în acest conflict. Sursele Washington Post susțin că scurgerea de informații nu a fost deloc accidentală, ci OG știa foarte bine ce face, însă ulterior, tânărul a devenit confuz și pierdut, după ce FBI-ul a lansat investigația privind găsirea vinovatului.

Update 12:20 Presa de opoziție din Rusia anunță că un fost mercenar Wagner și-a recunoscut doi colegi în șocantul video în care un militar ucrainean, presupus prizonier de război, este decapitat. Fondatorul publicației libere Gulagu.net, Vladimir Osecikin, a sunat în emisiunea Hodorkovski Live, pentru a povesti că a stat de vorbă cu Andrei Medvedev, fost luptător în gruparea lui Prigojin, care a cerut azil politic în Norvegia după ce a dezvăluit crimele comise de această grupare. Victima era în viață când se aude: taie-i capul, iar unul dintre soldați ia un cuțit și îl decapitează. Video-ul a provocat un val de oroare la nivel public. Moscova însă l-a numit fake și a negat veridicitatea lui.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a lansat o anchetă oficială cu privire la presupusa execuție. „Vom găsi acești monștri. Dacă va fi nevoie, îi vom aduce oriunde s-ar afla: de sub pământ sau din altă lume. Dar cu siguranță vor fi pedepsiți pentru ceea ce au făcut”, a spus șeful SBU Vasyl Maliuk, citat de Kiev Independent.

Update 12:00 Armata Ucrainei a respins 45 de atacuri rusești în direcțiile Lîman, Bahmut, Avdiivka și Marinka, în ultimele 24 de ore, a scris Statul Major General în raportul său din această dimineață. Rusia a lansat două rachete, 32 de atacuri aeriene și peste 40 de atacuri cu lansatoare multiple de rachete împotriva pozițiilor și infrastructurii civile ucrainene, informează aceeași sursă.

Forțele ucrainene au efectuat 10 lovituri asupra concentrării trupelor și echipamentelor ruse. De asemenea, armata ucraineană a lovit două depozite de muniții ale rușilor și o stație radar, precum și două drone de tip Orlan-10, scrie Kiev Independent. Bilanțul pierderilor de vieți umane în rândul armatei ruse a ajuns la 180.590 de soldați, cu 540 de morți mai mult decât ieri.

Update 11:45 Patru civili ucraineni au fost uciși și cel puțin cinci răniți, în ultimele 24 de ore, după ce forțele ruse au lansat atacuri asupra a nouă regiuni din țara: Sumîi, Cernihiv, Harkiv, Herson, Zaporijjia, Nicolaev, Dnipropetrovsk, Lugansk și Donețk. Potrivit Statului Major al Ucrainei, reluat de Kiev Independent, peste 135 de așezări au fost ținta atacurilor Rusiei. Armata roșie a utilizat o varietate de arme, între care mortiere, tancuri, sisteme de artilerie, lansatoare multiple de rachete, arme mici, rachete antiaeriene S-300, drone și aviație tactică, informează aceeași sursă.

12 aprilie 2023 – anul 2 – ziua a 47-a de război

Update 19:20 Neclarități cu privire la Bahmut. Armata ucraineană a contestat afirmațiile Rusiei conform cărora forțele Moscovei ar controla 80% din orașul asediat, scrie Sky News. Șeful mercenarilor Wagner Prigojin, a făcut afirmația într-un videoclip postat marți.
Dar Serhiy Cerevatyi, purtătorul de cuvânt al comandamentului militar de est al Ucrainei, a respins acum ideea. Forțele de la Kiev dețin controlul „considerabil mai mult” de 20% din orașul din estul regiunii Donețk, a spus el.

Update 19:00 Downing Street 10: relațiile SUA-UK sunt excelente. Președintele american Joe Biden și premierul britanic Rishi Sunak se află în Irlanda de Nord pentru a celebra 25 de ani de la semnare Acordurilor din Vinerea Mare, informează Sky News. Prim-ministrul Marii Britanii a fost nevoit să dezmintă zvonurile anterioare care afirmau că liderul de la Casa Albă ar avea sentimente anti-britanice, motiv ce ar explica lipsa interacțiunilor dintre cei doi.

Afirmațiile au fost lansate în spațiul public de figuri de marcă ale Partidului Democratic Unionist de la Belfast, care l-au acuzat pe Biden de că urăște Regatul Unit și este anti-britanic, relatează Sky News. Casa Albă a negat la rândul său, aceste acuzații, care se bazau și pe faptul că Joe Biden vorbește deseori despre rădăcinile sale irlandeze. Presa nord-irlandeză și cea americană au comentat faptul că cei do lideri nu s-au întâlnit decât 45 de minute dimineață, pentru o cafea la Belfast Grand Central Hotel.

Update 16:00 Belgradul a negat livrarea de arme către Ucraina. Ministrul apărării al Serbiei Vucevici a infirmat validitatea presupuselor documente secrete americane care dezvăluiau că autoritățile de la Belgrad ar fi fost de acord să trimită armament și muniție Ucrainei, relatează Kiev Independent citând agenția rusă, Sputnik.

La Nikopol, în regiunea Dnipropetrovsk, un bombardament rusesc din această după-amiază a rănit patru civili, informează Kiev Independent. De sub ruinele caselor au fost scoși un bărbat de 87 de ani și o femeie de 74, precum și un alt cuplu în vârstă de 72 ani.

Update 13:40 Reuters relatează că Serbia – care este un aliat vechi al Moscovei- ar fi fost de acord să furnizeze Kievului arme – sau chiar le-a trimis deja, informează Sky News. Detaliile au fost prezentate într-un aparent document clasificat al Pentagonului de la 2 martie, care rezumă răspunsurile europene la cererile Ucrainei de sprijin militar. Acesta a dezvăluit că Serbia nu va oferi Kievului pregătirea militară pe care a cerut-o, dar s-a angajat să trimită ajutoare letale sau le-a furnizat deja. Nici Belgradul, nici Kievul nu au comentat până la această oră dezvăluirile sau autenticitatea lor.

Update 13:30 Dependența tot mai mare a Rusiei de China, pe măsură ce Vladimir Putin este izolat de Occident, înseamnă că riscă să devină o „colonie economică” a Beijingului, a spus directorul CIA. Vorbind în timpul unui eveniment la Universitatea Rice din Texas, William Burns a spus că Moscova devine „din ce în ce mai dependentă de China, pentru exporturile de energie și materie primă”.

Update 13:20 Mass-media poloneză: Franța blochează decizia UE de a trimite mai multă muniție Ucrainei. Decizia politică a fost luată la summitul Uniunii din martie și pentru implementarea ei și semnarea documentului legal este necesară unanimitate din partea statelor membre, scrie Ukrainska Pravda, amintind că în joc sunt 2 miliarde de euro disponibili prin mecanismul European Peace Facility.

Jumătate din acești bani ar urma să realimenteze stocurile din depozitele statelor membre, care însă nu mai au acum suficiente rachete și muniție, de aceea Bruxelles-ul a decis la sugestia unor lideri europeni să se aprovizioneze din țări partenere, precum Coreea de Sud, de exemplu. Franța însă se opune achiziționării de muniție și stocuri din afara UE și, spune ziarul PAP, citând o sursă europeană, blochează întregul proiect.

Problema cea mai mare a Parisului este cel de-al doilea miliard de euro, care ar urma să fie folosit pentru statele care livrează muniție Ucrainei, precum Franța, Polonia sau Germania. Franța însă este nemulțumită de faptul că fondurile vor fi folosite numai pentru lista de cumpărături a Ucrainei și vor viza ceea ce Kievul cere și are nevoie, nu ceea ce un stat membru decide că vrea să livreze.

Update 13:00 Mai rău ca ISIS. Kievul a reacționat la video-urile care circulă în mediul online aratând decapitarea unui prizonier ucrainean de război de către soldați ruși. Sursa imaginilor nu a fost confirmată, însă un bărbat cu un cuțit îi taie capul unui alt om, despre care s-a spus că este soldat ucrainean. Președintele Zelenski a cerut liderilor lumii să reacționeze și să se uite la aceste imagini ca să vadă cine este de fapt Rusia.

„Este ceva ce nimeni în lume nu poate ignora. Cât de ușor omoară aceste bestii! Lumea trebuie să vadă acest videoclip cu execuția unui prizonier ucrainean. Acesta este un video cu Rusia așa cum este ea. Ce fel de creaturi sunt acestea? Ei nu consideră alți oameni ca fiind oameni. Fiu, frate, soț, copilul cuiva. Acesta este un videoclip cu Rusia, care încearcă să facă din aceasta noua normă – un obicei de a distruge viața. Nu e un accident. S-a mai întâmplat, ca de exemplu, la Bucea.”, a declarat Zelenski, în timp ce ministrul său de externe, Kuleba, a scris pe Twitter că este mai rău decât ISIS și că este de domeniul absurdului că Rusia prezidează Consiliul ONU de Securitate.

Update 12:45 William Burns, directorul CIA, a spus că președintele rus Vladimir Putin „nu este serios în privința negocierilor” pentru a pune capăt războiului din Ucraina, informează European Pravda, citând CNN. Într-o discuție publică la Universitatea Rice, Burns a declarat că Putin încă mai crede că „poate mărunți Ucraina și Occidentul”. „În loc să dea înapoi, a plusat”, a spus șeful CIA despre Putin.

Potrivit acestuia, „progresul ucrainean pe câmpul de luptă are cea mai mare probabilitate să modeleze perspectivele diplomației” pentru a pune capăt războiului declanșat de Moscova. Șeful CIA a subliniat importanța contraofensivei planificate a Ucrainei, spunând că „sunt în joc foarte multe în lunile următoare”.

Update 12:30 Situația militară. Forțele ruse au obținut avansuri teritoriale în apropierea orașului Kreminna, din zona Lugansk, și și-au menținut pozițiile la Kupiansk, în regiunea Harkiv, a anunțat think tank-ul american ISW, citat de Sky News.

Trupele invadatoare au înaintat marți într-o pădure la sud de Kreminna, iar imaginile video publice arată o anumită divizie care se deplasează cu artilerie termobară, se arată în raportul de astăzi al Institutului pentru Studierea Războiului. Administrația militară ucraineană a regiuneii Lugansk a remarcat o creștere a „luptelor” în zona împădurită.

La aproape 100 km distanță spre nord, la periferia Kupianskului, forțele Moscovei și-au menținut pozițiile, a adăugat ISW. Imaginile geolocalizate arătă că soldații ruși au capturat o localitate din nord-estul orașului și „probabil că au ocupat așezarea pentru o vreme”.

Între timp, în Bahmut, unde de luni de zile au loc lupte aprige, ministerul apărării din Rusia și șeful grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, și-au recunoscut reciproc meritele în bătălia pentru oraș. ISW avertizează că cele două forțe care luptă în solda Moscovei și-ar fi depășit temporar disensiunile pentru a finaliza cucerirea orașului-martir, Bahmut.

Update 12:10 Pentagonul, încrezător într-un succes al contraofensivei ucrainene. Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a spus că este încrezător că Ucraina are „o mare parte din capacitatea de care are nevoie” pentru a-și continua succesul, atunci când a fost întrebat despre impactul scurgerii de informații secrete de la Pentagon, relatează Kiev Independent.

După ce a vorbit cu omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov, Austin a afirmat că SUA vor continua să se concentreze pe oferirea asistenței militare și de securitate, precum și pe capacitatea de sprijinire a contraofensivei. Acesta a ținut să sublinieze că numai președintele ucrainean Volodimir Zelenski și conducerea sa cunosc toate detaliile viitoarelor planuri de contraofensivă.

Update 12:00 Cel puțin două persoane au fost ucise și nouă rănite într-o serie de atacuri rusești asupra Ucrainei, care au vizat și multe zone civile, informează Kiev Indepedent. Ministerul apărării de la Kiev a precizat că armata roșie a lovit nu mai puțin de nouă regiuni ale țării: Doneț, Herson, Cernihiv, Harkiv, Sumîi, Zaporijjia, Dnipropetrovsk, Nicolaev și Lugansk.

Potrivit aceleiași surse, Rusia a lovit în total de 134 de localități folosind mortiere, tancuri, artilerie, lansatoare multiple de rachete (MLRS), arme de calibru mic, rachete S-300, drone și aviație tactică.

11 aprilie 2023 – anul 2 – ziua a 46-a de război

Update 20:30 În discursul său de la Haga președintele Franței, Macron, și-a reiterat ideile ”europene” exprimate anterior, insistând asupra necesității ca Europa să-și reducă dependența de mari puteri ca SUA și China. În Germania l-au criticat dur pe Macron și creștin-democrații din opoziție, și ecologiștii, și chiar și reprezentanți ai principalului partid guvernamental, SPD. Analiza poziției lui Macron – în comentarii.

Update 18:15 Rusia a anunțat expedierea electronică a notificărilor de încorporare și a decis închiderea granițelor pentru cei notificați care nu s-a prezentat la comisariatele militare. Rusia a pierdut, potrivit informațiilor ucrainene, aproape 180.000 de militari în Ucraina și are urgentă nevoie de carne de tun proaspătă.

Update 18:00 Ungaria îi mănâncă în continuare lui Putin din palmă. Ministrul de externe al Ungariei, Szijjarto, s-a deplasat iar la Moscova, spre a procura Budapestei noi livrări de gaz rusesc de la Gazprom. Ungaria importă circa 80-85% din necesarul său de gaz din țara dictatorului căutat de CPI cu mandat de arestare pentru crime de război.

Analiză: Nu e clar de ce nu e supusă sancțiunilor, sau unui boicot, Ungaria, care îi face jocul agresorului rus, de parcă n-ar fi fost ea însăși, în 1956, victima unei aventuri militare imperialiste a Moscovei. UE ar putea interzice această tranzacție, chemând la ordine o Ungarie tot mai complice cu regimul totalitar și genocidar de la Moscova.

Update 17:15 România își va procura din SUA avioane F-35, a hotărât președinția română. Bucureștiul a cumpăart o serie de avuioane F-16 de la norvegieni, Decizia occidentală privind exportul de avioane militare în Ucraina s-ar putea adopta până la începutul verii, a spus ministrul demisionar al apărării daneze, Troels Lund Poulsen.

Update 14:45 Ne aflăm în faza finală a bătăliei pentru Bahmut, iar ucrainenii ar putea pierde în câteva zile controlul asupra unui drum esențial, afirmă profesorul Michale Clarke, reluat de Sky News. Situația de acum o lună pare a se repeta, cu ucrainenii care erau gata să se retragă din oraș întorcându-se atunci. Ei ar putea să revină și de această dată, a mai explicat expertul britanic, reliefând că bătălia se dă pentru singura rută de acces, T0504, spre sudvest, rămasă sub control ucrainean. Capturarea acestei căi de acces de către ruși ar însemna finalul, iar acesta s-ar putea produce în câteva zile, după zece luni de lupte la Bahmut.

Update 14:30 Masiv criticat pe ambele maluri ale Atlanticului, Macron vrea să mai țină azi în Țările de Jos un discurs privind mult condamnata sa poziție cu privire la conflictului Chinei comuniste cu Taiwanul, chestiune în care președintele Franței s-a făcut de rușine la Beijing și pe drumul spre casă, când a afirmat că Europa ar trebuie să nu se lase atrasă de SUA și ar face bine săs e disocieze de conflictele americanilor.

Ministrul ucrainean al apărării, Reznikov, a lansat un apel piloților de F 16 din lume să se alăture forțelor armate ucrainene.

Israelul se arată alarmat de eventualitatea unor atacuri simultane, de pe mai multe fronturi. Un astfel de atac concertat cu rachete a avut la finele săptămânii, când teroriștii palestinieni au lansat rachete și din Siria și din Liban.

La cârma serviciului secret britanic GCHQ trece Anne Keast-Butler, care va fi prima lui șefă. Keast-Butler e vicedirectoare la MI 5.

Update 12:05 Expertul diplomatic al CDU, Norbert Röttgen, l-a criticat pe președintele Franței, Macron pentru modul în care liderul de la Elysee a abordat China comunistă. Modul de a se comporta al lui Macron încurajează China în atitudinea agresivă față de Taiwan și scindează Uniunea Europeanp, a reliefat demnitarul creștin-democrat german.

Egiptul, un aliat al SUA, ar fi proiectat să producă și să trimită Rusiei în secret 40.000 de rachete, potrivit unui document secret american divulgat recent. Dictatorul egiptean ar mai fi plănuit să-i expedieze lui Putin și obuze, precum și praf de pușcă. Nu se știe cât sunt de autentice documentele divulgate, după cum relevă Sky News. Documentele divulgate mai relevă, potrivit Washington Post, că serviciile secrete americane se îndoiesc de capacitatea Ucrainei de a pune pe picioare o contraofensivă de amploare, dată fiind penuria de trupe, arme și muniție.

Rusia continuă să comită crime de război, mercenarii Wagner decapitând soldați ucraineni la Bahmut, afirmă ISW, reluat de Sky News. potrivit thinktankului american, rușii progresează la Bahmut cu prețul unoir costuri mari în vieți de militari. Progresele minore realizate de mercenari s-ar situa la Hromove, în sud-vestul Bahmutului și la nord de Sacco și Vanzetti.

Serviciile secrete britanice estimează că Moscova proiectează utilizarea mai intensă în operațiuni ofensive a trupelor ei aeropurtate. Cele din urmă ar fi primit recent sisteme devastatoare de lansatoare multiple de rachete termobarice TOS-1A. Ucraina pare să fi atacat cu drone un aeroport rusexc din Belgorod.

Potrivit Statului Major ucrainean, ar fi fost respinse de ieri circa 50 de atacuri rusești și uciși în total, de la invazie încoace, peste 179.000 de militari ruși. Aproximativ 500 de ruși din trupele invadatoare ar fi fost omorâți în ultimele 24 de ore. Ar mai fi fost distruse între altele 7 tancuri rusești, alte 10 blindate de luptă și 15 sisteme de artilerie, un lansator multiplu de rachete, un elicopter și nouă drone. Luptele cele mai grele par să fi avut loc la Bahmut, unde rușii încearcă să captureze restul încă necucerit al orașului, la Avdiivka și Marinka. În timp ce rușii sunt în ofensivă în aceste zopne, în sud, în regiunile Herson și Zaporijjea sunt în defensivă.

Update 12:00 S-au deschis în Germania aproape 200 de procese pentru îmbolnăviri în parte grave în urma vaccinărilor anti-Covid. Pacienții care au depus plângeri, între altele pentru afecțiuni cariace contractate după vaccinări sunt reprezentați de case de avocatură din Wiesbaden și Düsseldorf. Acuzate sunt toate cele patru concerne producătoare de vaccinuri, între care și Biontech Pfizer.

10 aprilie 2023 – anul 2 – ziua a 45-a de război

Update 23:00 Președintele Biden a anunțat că vrea să candideze din nou la un mandat la șefia statului american. Dar, a mai spus el la NBC, ”nu suntem gata, Al, să anunțăm că vrem (să candidăm)”.

Un grup de experți germani de la varii universități și centre academice de studii din Europa a adresat o scrisoare deschisă guvernului Scholz cerând Germaniei să-și clarifice politica și strategia față de Ucraina și s-o ajute (inclusiv militar, deci cu livrări de arme și muniție) să câștige războiul (prin eliberarea tuturor teritoriilor ei ocupate). Semnatarii scrisorii publicate de revista germană Fokus amintesc de răspunderea istorică specială a Republicii Federale pentru o Ucraină distrusă cândva de Germania nazistă.

Experții relavă că ”rezultatul oricăror negocieri va depinde de situația de pe câmpul de luptă ”și că, în condițiile în care ucrainenii ”au de ales între anihilare și rezistență în fața unui președinte al Rusiei, Putin, care încă mai vrea să distrugă Ucraina ca stat și ca națiune, orice (recurente) cereri de negocieri adresate Kievului mai ales din Germania sunt cinice”.

Bombele rusești ghidate constituie o amenințare tot mai serioasă la adresa Ucrainei, afirmă Illia Ponomarenko la Kiev Independent. Rusia are o grămadă de astfel de bombe de 500 de kg ușor modificate. Aceste bombe au avut un efect pernicios pentru ucraineni mai ales la Avdiivka, se afirmă. O asemenea bombă de 500 de kg din care Rusia lansează zilnic câte 20 de pe bombardiere de tip SU 34 și SU 35 costă circa 24.000 de dolari bucata, în vreme ce o rachetă de croazieră Kalibr are un preț de 6,5 milioane de dolari. Avantajul bombelor ghidate rezidă între altele în posibilitatea lansării lor de la mare înălțime (de 15 km) și de la o distanță de 50 de km, ceea ce reduce sensibil riscul doborârii bombardierelor.

Ucraina a repatriat 100 de prizonieri de război din Rusia într-un nou schimb de militari captivi efectuat cu Moscova.

Update 16:30 În Iran au fost din nou orăvite eleve. Sute de fete au fost internate în spital sau sunt tratate acasă din pricina unor tulburări grave cu simptome de intoxicare alimentară. Zeci de fete sunt într-o stare critică, relevă DLF. Din noiembrie încoace autoritățile islamiste nu reușesc să explice ori să contracareze fenomenul otrăvirii repetate a elevelor din Iran.

În reacție la asasinatele teroriste palestiniene cărora le-au căzut victimă de vineri trei civili evrei, între care două fete, mii de oameni au organizat un marș de protest în ținutul de pe malul apusean al Iordanului spre așezarea Eviatar, închisă de autorități, ca fiind ilegală, în 2021. La marș participă și șapte miniștri. Protestatarii revendică legalizarea așezării în ripostă la noul val terorist palestinian.

Germania a anunțat expedierea în ucraina a unui nou pachet de ajutoare, care conține între altele un vehicul blindat de inginerie de tip Dachs, construit pe modelul tancului Leopard 2, opt camioane Zetros, drone de recunoaștere și peste douăzeci de mii de obuze de 40 de mm.

Update 16:15 Timpul lui Putin trece inexorabil, estimează șeful Consiliului Național de Apărare și Securitate al Ucrainei, Danilov. El a contracarat speculațiile potrivit cărora Rusia ar avea de câștigat de pe urma unui război de uzură, întrucât timpul ar lucra în favoarea lui Putin. Din contră, Danilov crede, potrivit Ukrainskăi Pravda, că Putin își epuizează timpul restant. Timp, care i-ar favoriza pe cei ghidați de valori, care iau deciziile corecte și nu dau înapoi”.

Danilov a reliefat, în context, că Putin a făcut greșeala vieții lui atacând Ucraina, ceea ce l-a redus de la statutul unuia din cei mai puternici oameni din lume la cel de paria, căutat pentru crime de război de Curtea Penală Internațională de la Haga.

Update 16:00 Rusia continuă să militarizeze religia”, estimează ISW. Potrivit thinktankului american, reluat de Kiev Independent, Rusia încearcă astfel să discrediteze Ucraina pe scena internațională.

La Kamianets-Podolski, în regiunea Hmelnițki, sute de enoriași loiali Patriarhiei Rusiei blochează catedrala Alexander Nevsky, împiedicându-i de trei zile pe credincioșii care cer transferul bisericii sub jurisdicția patriarhiei Ucrainei să intre în biserică.

Șeful forțelor ucrainene din estul țării, generalul Oleksander Syrskyi, și-a vizitat azi luptătorii din Bahmut, potrivit publicației Kiev Independent.

Ucraina a reușit să repatrieze încă 24 de copii deportați de ruși. Cei 24 fuseseră răpiți din regiunea Herson. Potrivit oficialităților, Ucraina a creat o coaliție internațională cu scopul repatrierii copiilor ucraineni deportați de Rusia și de a-i pedepsi pe cei vinovați de crime de război asupra copiilor furați

Update 15;45 Ucraina începe să exporte energie electrică în Moldova, pentru ca apoi să livreze de asemenea, curent, Poloniei și Slovaciei. Această reluare a exporturilor demonstrează că Ucraina și-a refăcut, parțial, rețeaua de curent și de facilități distrusă de ruși,

Update 15:30 Elicopter rusesc doborât. Forțele ucrainene au doborât azi un elicopter militar rusesc. E vorba de un aparat de luptă de tip Mi-24. Elicopterul Moscoei intrase în acțiune pe frointul de la Avdiivka înainte de a se pune capăt existenței sale. Succesul e repurtat de brigada mecanizată 110, Marko Bezruciko.

Update 12:00 Forțele ucrainene și-au modificat planurile militare devoalate de documentele secrete americane divulgate zilele trecute, relatează CNN, clamând citarea de surse ale președinției ucrainene. Documentele trădează între altele că apărarea antiaeriană a Ucrainei e în pericol (din lipsă de muniție) iar rușii oferă bonusuri pentru tancurile occidentale distruse.

Analiză: Unul dintre cele mai grave efecte ale demascării spionajului american ține, pe lângă zdruncinarea durabilă a încrederii aliaților spionați, de faptul că rușii, iranienii și chinezii știu ce anume știu serviciile secrete americane și ce nu.

Update 11:45 Trupele ruse și-au amplificat atacurile cu unități de blindate la Marinka, la 20 de kilometri sud-vest de Donețk, relevă serviciile secrete britanice. La Bahmut, militarii ruși au început să aplice tactica pământului pârjolit transpusă în Siria, distrugând clădire după clădire cu artileria și bombardamentele de aviație, a reliefat șeful trupelor răsăritene ale Ucrainei, Oleksandr Syrskyi. Potrivit lui, situația din oraș ”e dificilă, dar sub control”, scrie Ukrainska Pravda.

La Herson rușii au dezlănțuit o ploaie de bombe, asupra regiunii căzând 360 de proiectile. Invers, militarii ucraineni au afirmat că ar fi respins 58 de asalturi rusești și ar fi declanșat la rândul lor 6 lovituri asupra unor zone în care erau concentrate forțe și arme inamice.

Numărul total al rușilor uciși de la debutul invaziei încoace s-ar ridica la aproape 179.000 de militari. Potrivit Statului Major ucrainean, ar fi fost uciși în ultimele 24 de ore circa 670 de militari ruși.

Cum văd polonezii relațiile țării lor cu Ucraina? Drept bune sau excelente, afirmă circa 80 la sută din polonezi, scrie cotidianul Rzeczpospolita, pe baza unui recent sondaj, în cadrul căruia 4,7% le consideră proaste, iar 2,7% chiar foarte proaste.

Update 11:30 Serviciile secrete americane caută febril sursa divulgărilor de documente strict secrete americane care circulă în rețele și nu privesc doar războiul ruso-ucrainean, ci și Orientul Mijlociu, China și Africa.

Trădătorul pare a fi un american, iar trădarea cea mai mare din 2013 încoace, în speță din anii în care Assange a profitat pe Wikileaks de trădarea lui Chelsea (fostă Bradley) Manning și de a lui Edward Snowden și a deconspirat nenumărați agenți secreți americani din toată lumea, expunându-i unui pericol mortal.

În rețele au ajuns peste 50 de documente americane secrete și strict secrete, între altele cu privire la reforma justiției israeliene, care indică faptul că Statele Unite își spionează principalul aliat din Orientul Mijlociu și a aflat, prin NSA, că Mossadul a promovat demonstrațiile antiguvernamentale care au zguduit în ultimele luni statul evreu. Mossadul a negat această informație, dar dezmințirea e prea puțin credibilă.

Cu 5 victime s-a soldat, potrivit unui bilanț provizoriu, lavina din Alpii francezi. În apropiere de Chamonix salvatorii au mai găsit un cadavru.

9 aprilie 2023 – anul 2 – ziua a 44-a de război

Update 22:00 Macron pledează pentru despărțirea Europei de SUA și îi recomandă Bătrânului Continent un drum între China și America. În acest sens s-a exprimat președintele Franței pe drumul de întoarcere la Paris de la Beijing (unde i-a spus cuvinte dulci dictatorului comunist chinez XI, în care a șeful de stat al Hexagonului a declarat că ”are toată încrederea că-l va readuce la rațiune pe Putin”).

Analiză: Xi l-a prelucrat timp de vreo șase ore pe Macron, dezvățându-l de ceea ce poate va fi înțeles francezul, cu greu, după invazia rusă în Ucraina, și anume că Putin ar fi fost la Kiev fără ajutor american. Așa că după sejurul său la proaspăt reînscăunatul și confirmatul dictator comunist pe viață, Xi, francezul a revenit fericit la buchia pe care o silabisea obsesiv, imitându-l, când era mic, pe generalul De Gaulle. Și anume, că Europei (conduse de francezi, desigur, cum intuiește revista Politico) i-ar trebui, chipurile, ”o autonomie strategică” pe drumul către a ”treia superputere”. China și Rusia sunt fericite și aplaudă, firește. Observatorii cu minim bun simț se iau cu mâinile de cap.

Update 21:15 Enorme pierderi rusești în oameni. ”La Avdiivka și Mariinka forțele ruse pierd câte două companii pe zi”, afirmă Oleksii Dmitrașkivskîi, purtător de cuvânt al militarilor ucraineni de pe frontul Tavria. În proximitatea celor două localități din Donețk au loc bătălii de poziții, relevă Ukrainska Pravda reluând estimările militarilor.

Noi crime de război rusești: deportări de populație civilă. Potrivit Statului Major, trupele ruse îi deportează din regiunea Lugansk pe civilii care se opun ocupației.

Letonia va construi un gard sau un zid de apărare de 64 de kilometri, la granița cu Belarus.

Update 19:00 Forțele ucrainene au respins azi 40 de asalturi rusești, între care 20 de tentative ofensive la Bahmut, relevă Ukrainska Pravda.

Nouă probă de ostilitate anti-ucraineană a Ungariei. Și frate, frate, dar grâul e pe bani.Budapesta vrea să limiteze și să reducă importurile de grâu ucrainean. În acest scop vrea să introducă limite de cantități și tarife (punitive) după cum a declarat azi ministrul agriculturii, Istvan Nagy. Polonia a suspendat până în iulie importurile de cereale ucrainene.

Papa s-a rugat pentru ruși și ucraineni în predica sa de Paște. Suveranul Pontif a cerut rușilor să caute adevarul, iar Providenței ca Paștele să-i ”lumineze pe ruși”. Ministrul ucrainean de externe a deplâns faptul că Vaticanul practică pe alocuri un soi de ”echivalență” morală inacceptabilă, punând alături mărturia unui copil ucrainean din Mariupol și a unui adolescent rus care și-a pierdut rude ucise în timp ce participau la invdarea Ucrainei.

Update 12:45 Trupele invadatoare, ruse, din regiunea Donețk continuă să încerce să captureze întregul Bahmut, iar la Marinka au loc lupte crâncene. Zone puternic disputateb siunt și Avdiivka și Lîman. Forțele ucrainene afirmă a fi respins 50 de asalturi rusești în ultimele 24 de ore.

Update 12:15 În seria de bombardamente rusești asupra infrastructurii civile ucrainene au fost asasinați în Zaporijjea un tată și fiica lui. Fetița nu avea decât 11 ani. Din dărâmături a fost extrasă mama, de 46 de ani, a copilului. Două rachete rusești au distrus în zonă un bloc de locuințe și au produs pagube la zeci de alte case. Hersonul a fost bombardat de peste 70 de ori.

În Germania au continuat la Berlin și în alte câteva orașe marșurile ”pacifiste” la care câteva mii de inși au cerut ”pace”, în speță victoria agresorului, prin oprirea livrărilor de arme către Ucraina.

Forțele ucrainene afirmă a fi ucis, în ultimele 24 de ore, circa 470 de militari ruși, distrugându-le și 13 sisteme de artilerie. Numărul total al militarilor trupelor invadatoare uciși s-ar ridica, potrivit Statului Major ucrainean, la peste 178.000.

Washington Post afirmă că mercenarii Wagner au încercat să cumpere arme în Turcia.

Update 12:00 Mossadul s-ar fi implicat direct în politica internă, israeliană și ar fi încurajat protestele împotriva reformei judiciare israeliene, afirmă documente strict secrete ale Pentagonului, divulgate de New York Times. Oficiali ai serviciului israelian de spionaj extern au dezmințit aceste informații. Șeful Mossadulului, David Barnea, a fost instalat în funcție de Beniamin Netanyahu și a păstrat tăcerea cu privire la proiectul de reformă, una necesară în vederea întăririi democrației prin desființarea a ceea ce a devenit sau riscă să devină o oligarhie de stânga a magistraților (și altor membri ai elitei) statului evreu. Șeful Mossadului le-ar fi dat voie agenților săi să participe la proteste.

Israelul a ripostat la cele șase rachete lansate din Siria, în cursul nopții trecute, asupra teritoriului statului evreu, din care trei au violat spațiul aerian israeliuan. Două au aterizat pe teren viran, a treia fiind interceptată. Brigada al Kuds, o grupare teroristă palestiniană și-a asumat răspunderea atacurilor cu rachetă din Siria. Forțele israeliane au contraatacat cu artileria și drone zonele din care au fost lansate rachetele, precum și cu alte lovituri asupra unui complex militar, posturi de radar și de artilerie.

Update 11:30 Zece nave de război chineze se confruntă cu zece nave taivaneze în apropierea insulei democratice, revendicate de comunultii de la Beijing. China și-a continuat manevrele militare de amenințare a Taiwanului, ca să-și exprime protestul legat de primirea în California, de către șeful majorității republicane din Camera Reprezentanților, a președintei Taiwanului, Tasi Ing-wen. Manevrele ar dura trei zilei, s-a afirmat la Beijing. SUA au declarat că observă cu atenție exercițiile și consideră cu ar avea destule ”mijloace și capacități în regiune” sprea garanta pacea și stabilitatea.

Analiză: și în chestiunea Chinei Vestul e anemic, abulic și divizat. Și se lasă manipulat de alianța sino-ruso-iraniană a dictaturilor. Președintele Franței, Macron, și șefa Comisiei UE, Ursula von der Leyen și-au efectuat vizita în China unde cea din urmă a fost umilită, iar celui dintâi i s-a dat posibilitatea de a se face de râs. Macron n-a ratat-o, afirmând, fie naiv, fie cinic, că dictatorul chinez Xi Jinping îi va băga mințile în cap lui Putin.

8 aprilie 2023 – anul 2 – ziua a 43-a de război

Update 23:30 Nu e clar cum au ajuns în presă și în rețelele de socializare, spre folosul Rusiei, documentele secrete privind pregătirile militare și înarmarea ucrainenilor, documente circulând, în parte falsificate, pe net, Cert e că, în loc să dea sfaturi proaste, dar articulate cu voce tare, aliaților SUA, mai-marii americani să se ocupe de nefăcutele propriilor lor oficiali. Sunt parțial documente top secret, americane, prelucrate de dezinformarea rusă și, parțial, autentice, dând o mare cantitate de informațiis ecrete dușmanului. pe scurt, e vorba de spionaj rusesc în centralele puterii americane.

Update 21:10 O pace falsă nu este decât preludiul unui nou război, a avertizat şeful diplomaṭiei estone. Într-un interviu în exclusivitate pentru Kiev Independent, ministrul de externe al Estoniei, Urmas Reinsalu, a recunoscut că nu este mulțumit nici de cantitatea, nici de ritmul sprijinului privind armamentul acordat de aliați „pentru că războiul continuă”.

Reinsalu, care le-a cerut anterior aliaților să trimită cât mai rapid tancuri în Ucraina, a subliniat că reținerea livrării de arme cruciale pentru Kiev ar fi echivalentă cu „co-semnarea unei decizii ca Ucraina să piardă la sol”, chiar dacă Rusia „se joacă” cu amenințări nucleare.

Estonia, una dintre cele mai mici națiuni din Europa, a fost în fruntea apelurilor aliaților NATO de a păstra livrarea armelor atât de necesare forṭelor ucrainene.

Update 18:35 Erdogan i-a spus președintelui iranian că „lumea islamică trebuie să se unească împotriva atacurilor Israelului din Palestina”, relatează Jerusalem Post, citând convorbirea telefonică oficială pe care liderul de la Ankara a avut-o cu omologul său, Raisi. Presa turcă a relatat că cei doi lideri musulmani, au discutat despre incidentele de la moscheea al-Aqsa din Ierusalim și despre relațiile persano-turce. Pe de altă parte, notează aceeași sursă, Erdogan ar fi făcut apel la „gândirea rezonabilă” pentru a preveni escaladarea în continuare a violenței în Israel și teritoriile palestiniene.

Analiză. Vechi dușmani din pricina rivalităților regionale în Orientul Mijlociu, dar și a diviziunii dintre musulmanii șiiți și cei sunniți, Turcia lui Erdogan pare să confirme din nou dictonul arab dușmanul dușmanului meu este prietenul meu. În ciuda dezghețului dintre Ankara și Ierusalim din ultimii 2 ani, apropierea președintelui turc de regimul fundamentalist de la Teheran – cel mai mare inamic al statului evreu – demonstrează din nou dualitatea politicii internaționale a liderului de la Ankara. Inclusiv mesajul de astăzi pare să fie o sabie cu două tăișuri: pe de o parte chemând la revolta lumii islamice împotriva Israelului, pe de altă parte lansând mesaje de calm, pe care ulterior Turcia le poate jongla în discuțiile cu ceilalți parteneri ai săi din regiune sau NATO.


Update 18:30 Doi bărbați de 56 și 57 de ani au fost răniți după un bombardament rusesc asupra a orașelor Orihiv și Huliaipole din regiunea Zaporijjia. Potrivit cotidianului Ukrainska Pravda, care citează o investigație a procuraturii regionale, atacul s-a produs sâmbătă în jurul orei 10.30 și au fost distruse mai ferme și clădiri rezidențiale. Ucraina acuză Rusia din nou de atac intenționat asupra civililor în acest caz, încălcând normele internaționale în vigoare în caz de război.


Update 18:00 Avioanele de vânătoare românești F-16 din cadrul misiunii de patrulare aeriană a NATO deasupra statelor baltice s-au ridicat pentru a intercepta două aeronave rusești Su-27, au transmis Forțele Aeriene Române, citate de Ukrainska Pravda.

La numai șase zile de la preluarea misiunii de patrulare aeriană alături de Portugalia, piloții români au primit o notificare de la Centrul de operațiuni aeriene NATO din Uedem, Germania, despre aeronave neidentificate care zburau peste apelor internaționale dintr-o regiune a Alianței. Patrula aeriană românească din nord-estul Alianței este asigurată de Viperele Carpaților.


Update 14:20 Rusia și-a „intensificat pregătirile” pentru evacuarea forțată a civililor din regiunile ocupate din sudul Ucrainei spre Crimeea la sfârșitul lunii, susține armata ucraineană, citată de Sky News. Într-o postare pe Telegram, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat că autorităţile instalate de Moscova au organizat un „sondaj în rândul populației locale” din orașele Melitopol, în Zaporijjia, și Skadovsk în Herson.

Oamenii sunt întrebați printre altele ce nivel de educație au și dacă dețin pașapoarte rusești.Există o plecare periodică a autobuzelor cu cei care doresc să evacueze”, a spus Statul Major. „Ocupanții răspândesc informații că evacuarea forțată a populației civile va începe la sfârșitul lunii aprilie”, relatează aceeași sursă


Update 14:10 Zelenski respinge posibila cedare a Crimeii, insinuată de Washington și cerută de președintele Braziliei. În ultimul său discurs de noaptea trecută, liderul de la Kiev a anunțat cu fermitate că fără peninsula Crimeea – implicit reîntregirea Ucrainei și înfrângerea Rusiei – nu vom putea asista la o ordine mondială bazată pe libertate.

„Lumea ar trebui să știe: respectul și ordinea vor reveni în relațiile internaționale doar când steagul ucrainean se va întoarce în Crimeea, când acolo va fi libertate – la fel ca peste tot în Ucraina”, a declarat șeful statului ucrainean. Acesta a integrat răspunsul voalat la cele două propuneri de vineri, într-un discurs care a abordat respectul față de comunitatea musulmană și a tătarilor din Crimeea, populație supusă epurării etnice de ocupația rusă din peninsulă.


Update 14:00 Conducerea de ocupație din Crimeea susține că apărarea antiaeriană rusă a doborât o rachetă lansată de armata ucraineană asupra stațiunii Feodosia, relatează Sky News. Afirmația a fost anunțată pe Telegram și reluată de agenția rusă TASS.


Update 13:50 Putin s-a întors pe Twitter. Contul oficial al președinției ruse și cel al ministerului afacerilor externe de la Moscova au fost restabilite în căutări și sugestii de gigantul social media, fără explicații. Aceste conturi erau restricționate din martie, respectiv aprilie 2022, ca urmare a invaziei ruse în Ucraina și a sancțiunilor lumii occidentale. Deși nu erau eliminate de pe platformă, utilizatorii ajungeau foarte greu la ele și nu erau disponibile la recomandări. Descoperirea a fost făcută de jurnaliștii britanici de la The Telegraph.

Săptămâna trecută, Twitter a înlesnit restricțiile asupra conturilor Chinei și Rusiei, în vigoare din 2020.


Update 13:40 După ce Moscova a refuzat propunerea Ucrainei de a schimba toți prizonierii de război musulmani, de ambele părți, în contextul finalului postului islamic Ramadan, președintele Zelenski a participat la un eveniment special. Liderul evreu de la Kiev a organizat o cină de Iftar cu militarii musulmani, dar și creștini. Șeful statului ucrainean a anunțat că institutie o nouă sărbătoare în Ucraina, cina de Iftar, care se va ține anual pentru musulmanii ucraineni, în special din reverență pentru populația tătară: „tătarii din Crimeea respectă Ucraina, așadar și Ucraina îi respectă pe ei”, a spus Zelenski.

Ramandanul se va termina la 20 aprilie, iar până atunci, musulmanii postesc complet în timpul zilei, mâncând doar seara târziu. Kremlinul a trimis în războiul din Ucraina, preponderent etnici minoritari musulmani din regiunile central-asiatice ale federației, în ceea ce se conturează a fi o politică intenționată de epurare a acestor populații.


Update 13:25 Cinci civili au fost uciși și cel puțin zece au fost răniți în bombardamentele rusești asupra Ucrainei în ultimele 24 de ore. Guvernatorii regionali au raportat atacuri rusești în opt din cele 24 de regiuni ale Ucrainei – Sumîi, Cernihiv, Harkiv, Herson, Zaporijjia, Nicolaev, Lugansk și Donețk, informează Kiev Independent. Zeci de case au fost distruse, iar civilii sunt nevoiți să trăiască în teroarea bombardamentelor neîncetate sau a atacurilor de artilerie. Numai în regiunea Sumîi, la granița cu Rusia, forțele invadatoare ruse au lansat 46 de atacuri în ultima zi, în timp ce în nordul țării, la Cernihiv, un avion de vânătoare Suhoi-35 a lansat 2 bombe asupra caselor din suburbii.


Update 13:00 Armata Ucrainei a distrus 3 posturi de observare ruse în sudul țării. Comandamentul de Sud al Ucrainei a declarat că forțele ucrainene au eliminat, de asemenea, nouă trupe rusești și au distrus o dronă de recunoaștere tip Merlin, un sistem de artilerie de calibru mare și patru vehicule în zona sudică a țării, scrie Kiev Independent.

Statul Major de la Kiev a precizat în informarea de sâmbătă dimineață că forțele de apărare au distrus o aeronavă sovietică Suhoi-25 și un total de șapte drone ale armatei ruse, în ultimele 24 de ore. Bilanțul total al soldaților ruși uciși în Ucraina de la debutul invaziei la 24 februarie 2022, a ajuns la 177.680, cu 570 de militari morți numai în ultima zi.


Update 00:10 Vecinii Ucrainei, nemulțumiți de concurența grânelor. Ucraina a fost de acord să oprească fluxul de cereale către Polonia pentru a menține piața stabilă, cu excepția tranzitului către destinația țărilor terțe, controlate de ambele părți „pentru ca nici măcar un cereale să nu rămână în Polonia”, a declarat Robert Telus, ministrul polonez al agriculturii.

Conform Kiev Independent, fermierii polonezi au protestat activ împotriva afluxului semnificativ de cereale ucrainene din cauza unei amenințări la adresa pieței lor interne. Prețul cerealelor, în special al grâului, a scăzut sub 230 de dolari pe tonă metrică la bursa poloneză în martie, jumătate din ceea ce era acum șase luni când atinsese valoarea de 466 de dolari.

Fermierii români, care și-au vociferat îngrijorările de mai multe săptămâni, față de cerealele ucrainene ieftine care inundă piața din România, au organizat vineri un protest uriaș, în mai multe județe din țară, inclusiv la București, scrie Economica.net. Organizatorii au declarat că aproximativ 7000 de fermieri români, inclusiv colegi de breaslă din Cehia, Bulgaria și Polonia, s-au alăturat mitingului.

„Reamintim că această formă extremă de manifestare este consecinţa nemulţumirii şi dezamăgirii profunde a fermierilor români în legătură cu soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din ţara noastră, pe fondul distorsiunilor de piaţă cauzate de conflictul armat din Ucraina. Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina a exportat, în plan comercial, efectele războiului în ţările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forţarea ritmului fluxurilor de marfă”, se precizează în comunicatul APPR.

Update 00:00 Ucrainenii deportați forțat în Rusia au fost trimiși în 55 din cele mai îndepărtate regiuni ale federației, a anunțat Centrul pentru Rezistență Națională reluat de Kiev Independent. Cel puțin 2500 de ucraineni sunt captivii autorităților ruse care pregătesc formalitățile necesare pentru a le acorda cetățenia rusă, a anunțat Ombudsmanul Dmytro Lubineț. Acesta a avertizat că numărul real al cetățenilor ucraineni din Rusia nu este clar întrucât instituțiile ruse nu vor să ofere alte date.

7 aprilie 2023 – anul 2 – ziua a 42-a de război

Update 23:50 Serviciul de informații al Ucrainei respinge presupusa scurgere de informații de război clasificate publicate în mediul online și afirmă că documentele care au circulat pe rețelele sociale sunt „false”. Potrivit Kiev Independent, intelligence-ul militar ucrainean a numit planurile secrete ale Americii și ale NATO de a furniza ajutor Ucrainei răspândite în lumea virtuală drept o parte „falsificată” a unei operațiuni psihologice a serviciilor ruse. Anunțul a fost făcut în această seară de purtătorul de cuvânt al Direcției principale de informații a ministerului apărării de la Kiev, Andrii Yusov.

Update 19:10 Peste 3.000 de ruși au contactat linia telefonică de capitulare în martie, pusă la dispoziție de armata ucraineană. Cifra reprezintă o creștere bruscă, deoarece reprezintă de două ori mai mult decât cifrele lunare anterioare, a raportat Vitali Matvienko, purtătorul de cuvânt al programului instituit pentru cei care nu doresc să lupte împotriva Ucrainei.

Update 18:40 Doi copii au fost răniți într-un bombardament rusesc asupra satului Stanislav, din regiunea Herson, a anunțat Kiev Independent. Un proiectil a lovit casa în care se aflau micuții, a precizat consilierul prezidențial Yermak.

Forțele ucrainene au doborât un avion de vânătoare rusesc Suhoi-25 în această după-amiază, potrivit Statului Major de la Kiev.

Update 11:20 Scurgere de informații privind contraofensiva ucraineană. New York Times a anunțat că pe Twitter și Telegram au fost difuzate documente militare clasificate „care detaliază planurile secrete ale Americii și ale NATO pentru construirea armatei ucrainene înaintea unei ofensive planificate împotriva Rusiei”. Pentagonul investighează în prezent cine ar fi putut dezvălui documentele apărute pe rețelele de socializare, scrie Ukrainska Pravda.

Cifrele par modificate, indicând mâna Kremlinului. Analiști militari au declarat pentru NYT că documentele par să fi fost modificate, exagerând estimările americane privind pierderile ucrainene și subestimând estimările pierderilor rusești. Aceste modificări ar putea indica un efort al Moscovei de a răspândi dezinformarea. Oficialii administrației Biden au lucrat intens pentru ca documentele să fie șterse de pe rețelele de socializare, dar nu reușiseră încă în seara zilei de 6 aprilie.


Update 11:00 Presiuni pe Ucraina să cedeze Crimeea. Deși poporul ucrainean și-a exprimat în mai multe rânduri dorința de a-și elibera toate teritoriile ocupate de Rusia, prin sondaje de opinie, mesajele de încurajare a cedării peninsulei Crimeea s-au înmulțit astăzi.

Președintele brazilian de stânga Lula da Silva a propus ca Ucraina să cedeze Peninsula Crimeea Rusiei pentru a pune capăt războiului, scrie Le Figaro citat de Ukrainska Pravda. Afirmațiile au fost făcute în cursul unei conferință de presă, în care da Silva a încercat din nou, ca și la începutul anului, să se erijeze într-un mediator între cele două părți. Anterior, liderul brazilian discutase telefonic cu omologul său de la Kiev.

„[Președintele rus Vladimir Putin] nu poate captura teritoriul Ucrainei. Poate că putem discuta despre Crimeea. Dar trebuie să se gândească la invazia sa […] Dar nici Zelenski nu poate obține tot ce își dorește […] Lumea are nevoie de pace […] Trebuie să găsim o soluție”, a afirmat da Silva, repetând mantra preferată a pacifismului încurajat chiar de Kremlin, în lumea occidentală și nu numai. Brazilia este un aliat vechi al Rusiei lui Putin, făcând parte și din grupul statelor BRICS, alături de Rusia, India, China și Africa de Sud, țări care au refuzat să condamne invazia Moscovei în Ucraina.

Același mesaj, transmis voalat de la Washington. Secretarul de stat american a declarat că Volodimir Zelenski, în calitate de șef al statului, ar trebui să ia decizia cu privire la recâștigarea Crimeei, ținând cont de voința ucrainenilor, relatează Ukrainska Pravda. „Ucraina este o țară democratică. Președintele Zelenski este responsabil pentru conducerea țării… Dar trebuie să fie deschis și la voința ucrainenilor”, a declarat Blinken pentru Funke Mediengruppe, comentând despre recâștigarea Crimeei. Blinken și-a nuanțat declarația, încheind prin a spune că SUA și aliații sunt gata să ajute Ucraina să își protejeze integritatea teritorială, suveranitatea și independența și să recâștie părțile ocupate ale țării.


Update 10:45 Situația militară. Forțele de apărare ale Ucrainei au respins peste 40 de atacuri rusești pe patru fronturi în ultimele 24 de ore, anunță Statul Major de la Kiev, citat de Ukrainska Pravda.

În cursul zilei trecute, forțele inamice au efectuat 5 lovituri cu rachete și 18 lovituri aeriene și au folosit lansatoare multiple de rachete în alte 53 de atacuri asupra pozițiilor forțelor noastre și a infrastructurii civile într-o serie de așezări. Inamicul continuă să-și concentreze eforturile pe desfășurarea de operațiuni ofensive pe fronturile Lîman, Bahmut, Avdiivka și Marinka, peste 40 de atacuri inamice fiind respinse în ultimele 24 de ore”, se arată în comunicatul de presă.

Contra-atacul Ucrainei. Forțele ucrainene au executat șase lovituri de rachete, țintind două aglomerări de trupe rusești, două puncte de depozitare a combustibilului și lubrifianților și un sistem de război electronic. Apărătorii Ucrainei au doborât și au distrus trei aeronave fără pilot ale armatei ruse (dronele Orlan-10, Supercam și o Lancet-3) și trei bombe ghidate.

Bilanțul pierderilor umane de partea rusă a atins cifra de 177.110.


Update 10:30 Londra: rușii au luat avânt la Bahmut și câștigă teren. Ministerul britanic al apărării a estimat că trupele ruse care luptă în Bahmut au primit întăriri în ultimele zile, reușind totodată, să folosească mult mai eficient artileria, relatează Ukrainska Pravda. Avansul acestora stagna la sfârșitul lunii martie, iar forțele de apărare ucrainene încă se află în oraș, lucru confirmat și de consilierul pe securitate națională de la Casa Albă, John Kirby.

Cel mai probabil, invadatorii ruși au avansat în centrul orașului, ocupând malul vestic al râului Bahmutka, raportează ministerul apărării din Regatul Unit. Ruta cheie de aprovizionare 0506 a Ucrainei spre vestul orașului este probabil grav amenințată.

Se pare, spun oficialii britanici, că gruparea Wagner și armata convențională a Rusiei și-ar fi întrerupt disensiunile, pentru a colabora eficient în câștigarea orașului, se arată în raportul ministerului britanic.


6 aprilie 2023 – anul 2 – ziua a 41-a de război


Update 23:45 Tensiuni mari în Israel, unde au erupt violențe în mai multe orașe cu populație arabă, iar țara a fost atacată cu rachete lansate din Liban, în această seară. Premierul Benjamin Netanyahu a convocat de urgență consiliul de securitate, a anunțat Jerusalem Post. În timp ce evreii sărbătoresc Paștele (Pesah), locuitorii din nordul Israelului s-au trezit în această seară sub un tir de rachete lansat de Hamas din Liban, informează autoritățile de la Ierusalim. Ministrul apărării, Benny Gantz, a avertizat vecinul de la nord că se va confrunta cu consecințele incidentelor de astăzi. Conducerea militară și de securitate a Israelului va analiza ce implicare are Hezbollah și, implicit, statul iranian, în atacurile lansate din Liban.

Președintele Isaac Herzog a declarat:Statul Israel va acționa la toate nivelurile pentru a-și proteja securitatea și securitatea cetățenilor săi. Cer ca comunitatea internațională să condamne cu forță încălcarea flagrantă a dreptului internațional și să nu dea o mână de ajutor terorii și atacurilor asupra nevinovaților.

Ministrul de Externe Eli Cohen a postat pe Twitter:Prima zi de Paște. În timp ce stăm la masa de sărbători, familia și prietenii, Israelul se confruntă cu rachete din sud și nord. Nu este o coincidență. Nimeni nu ar trebui să ne testeze, vom face tot ce este necesar, luând măsuri de apărare a țării și a poporului nostru.”

Facem apel comunității internaționale să emită o declarație clară împotriva celor responsabili de atacurile asupra Israelului”, a cerut șeful diplomației israeliene.

Opoziția acuză cabinetului premierului Netanyahu pentru situația care s-a inflamat și în interiorul țării, inclusiv la Ierusalim: fostul prim-ministru, Lapid, precum și fostul ministru de externe Lieberman l-au atacat direct pe actualul șef al guvernului pentru dezastrul din țară.

Ce se întâmplă în țară

Revolte și ciocniri violente au izbucnit în orașele arabe din Israel joi seara târziu, potrivit presei de limba ebraică, iar o persoană a fost rănită într-un schimb de focuri în Cisiordania. Printre orașele în care au izbucnit violențe s-au numărat Ierusalimul, Umm el-Fahm și Sakhnin. Doi suspecți au fost arestați de polițiști în Umm el-Fahm, după ce au aruncat cu pietre în forțele de poliție și au ars cauciucuri. Zeci de bărbați aruncă cu pietre și ard cauciucuri, în timp ce forțele de poliție îi dispersează, potrivit Unității purtătorului de cuvânt al poliției din Israel.

Ciocnirile de la Moscheea Al-Alqsa de miercuri. La 5 aprilie, au izbucnit revolte pe Muntele Templului, care au continuat până joi dimineața. Grupuri de tineri palestinieni, unii dintre ei mascați, au aruncat artificii și pietre în polițiști și au încercat să se baricadeze în moschee, închizând ușile și împiedicând alți credincioși să părăsească zona, potrivit unui purtător de cuvânt al poliției. Forțele israeliene au intervenit în forță, iar în spațiul public internațional au apărut voci care au acuzat violențe împotriva credincioșilor musulmani „pașnici” în timpul Ramadamului. Șase persoane au fost rănite în confruntări, potrivit Walla, citând Semiluna Roșie Palestiniană.


Update 18:20 Liderul Wagner a confirmat: trupele ucrainene nu s-au retras din Bahmut și nu dau semne că o vor face, relatează Sky News. „Să fie clar. Inamicul nu pleacă nicăieri”, a spus textual Prigojin într-o nouă declarație despre lupta pentru Bahmut, adresând și critici conducerii armatei ruse convenționale și fostului comandant, generalul Surovikin.

Vreau să mă asigur că trupele mele sunt bine organizate. De Surovikin nu știu nimic, nu l-am mai văzut de mult timp, a precizat șeful mercenarilor, căzut din grațiile Kremlinului, după triumviratul pe care îl formase cu prietenul său cecen Kadîrov și fostul comandant al forțelor ruse în Ucraina, Surovikin. Acesta din urmă a fost înlocuit la 12 ianuarie de gen. Gherasimov, un loial al lui Putin.


Update 18:10 China: joc dublu sau delimitare de Moscova?Primele semințe” ale discuțiilor de pace de la sfârșitul acestui an ar putea fi semănate de Macron în vizita sa din China, potrivit analistului militar Sean Bell, citat de Sky News. Ambasadorul chinez la Bruxelles a făcut un „pas rar” în ultimele 24 de ore afirmând că țara sa „nu sprijină războiul” și nu furnizează arme Rusiei.

Analistul consideră că aceste afirmații făcute de ambasadorul chinez pentru The New York Times, înaintea de vizita lui Macron și a Ursulei von der Leyen la Beijing, sunt ieșite din comun. „Aceasta este o declarație foarte evidentă pe care China în mod normal nu o clarifică. Se pare că China încearcă să se restabilească ca intermediar”, a spus el.

La Beijing, președintele chinez a acceptat astăzi că armele nucleare ar trebui excluse din conflict, a declarat Emmanuel Macron, citat de Sky News. Xi Jinping – care și-a asigurat domnia pe viață la ultimul congres al partidului comunist chinez – a spus că dorește reluarea discuțiilor de pace cât mai curând posibil și a îndemnat comunitatea internațională să nu escaladeze criza.

Macron i-a cerut liderului Chinei să preseze Rusia să respecte regulile internaționale privind neproliferarea armelor nucleare, după anunțul lui Putin că le va staționa în Belarus. „Știu că pot conta pe tine pentru a trezi Rusia la realitate și pentru a aduce pe toată lumea înapoi la masa negocierilor”, i-a spus francezul dictatorului chinez.


Update 18:00 În mai puțin de 3 ani de la descoperirea zăcămintelor, Ankara și-a finalizat o conductă de gaze naturale în Marea Neagră, iar extragerile energetice vor debuta la 20 aprilie, a anunțat agenția Ukrinform, citând operatorul de stat Türkiye Petrolleri.

La 21 august 2020, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a declarat că nava de foraj Fatih a descoperit 320 de miliarde de metri cubi de gaze naturale în zăcământul de gaze Sakarya din sonda Dunărea-1. Pe 17 octombrie 2020, în puțul Dunăre-1 au fost descoperite încă 85 de miliarde de metri cubi de gaz. Încă o locație cu 135 miliarde de metri cubi a fost găsită în puțul Amasra-1. Rezervele de gaze offshore ale Turciei din Marea Neagră au atins până acum aproximativ 540 de miliarde de metri cubi.


Update 17:50 O ofensivă eșuată a Kievului va permite Rusiei să pună mâna pe Ucraina rapid, a declarat un consilier al lui Vladimir Putin, citat de Sky News. Rusia ar putea mobiliza 400.000 de soldați pentru un „atac final”, în timp ce Occidentul nu va dispune de arme, a spus Dmitri Suslov.

Dacă (contra)ofensiva Kievului eșuează și Occidentul nu va dispune de suficiente arme, în acel moment, Rusia va putea mobiliza 400.000 de oameni pentru atacul final”, a spus el.

Comentariile sale vin în contextul anticipării unei contraofensive de primăvară a Kievului, pe care unii soldați ucraineni și-au exprimat nerăbdarea de a o începe. Ucraina ar fi antrenat până acum 40.000 de trupe de asalt pentru un contra-atac și analiștii cred că își adună brigăzi de tancuri folosind vehicule donate de aliații săi pentru campania de primăvară, scrie Sky News.


Update 12:25 Putin acuză armata ucraineană de „crime de război” în teritoriile ocupate de Rusia și afirmă că Ucraina a comis „acte de terorism” asupra țării sale, informează AFP, după un discurs televizat al dictatorului de la Kremlin. În același timp, Moscova se străduiește să cumpere loialitatea în rândul administrațiilor regionale din Federația Rusă, anunțând o serie de beneficii pentru funcționari și șefi, informează Sky News, citând ISW.

Sesizând nemulțumirle în creștere, administrația lui Putin a instruit viceguvernatorii regionali să instaleze tonomate cu băutură și mâncare, să ofere parcare gratuită, împrumuturi preferențiale și asigurare medicală pentru funcționarii publici, a raportat publicația rusă independentă Verstka. Programul de privilegii include burse și seminarii de formare pentru funcționarii municipali.


Update 12:15 Cinci persoane au fost ucise în regiunea Donețk, în ultimele 24 de ore, după o serie de atacuri ale armatei ruse, relatează Kiev Independent. Potrivit declarațiilor guvernatorului militar regional, Pavlo Kyrylenko, alți nouă civili au fost răniți. Două femei au fost ucise în satul Oleksiievo-Drujkivka, după un atac cu lansatorul multiplu de rachete Uragan asupra localnicilor, în timp ce două persoane au fost ucise la Bahmut, pe fondul luptelor din oraș. La Serhiivka, un bărbat și-a pierdut viața din cauza bombardamentelor Moscovei.

Un total de 1459 de persoane au fost ucise și 3359 au fost rănite în regiunea Donețk de la începutul invaziei ruse din 24 februarie 2022, potrivit lui Kyrylenko. Aceste cifre nu includ victimele din Volnovaha și Mariupol – orașe ocupate, deoarece în prezent sunt imposibil de calculat. S-a deschis un nou dosar de crime de război comise de forțele Kremlinului, a spus guvernatorul.


Update 12:10 Dictatorul bielorus Lukașenko a sosit la Moscova pe miercuri, 5 aprilie, pentru a se întâlni cu Putin și urmând să meargă și la Consiliul Suprem al Statului Uniunii Rusia-Belarus în cursul zilei de azi. Nici guvernele rus, nici cel de la Minsk nu au publicat detalii despre convorbirile celor doi șefi de stat, afirmă Institutul pentru Studierea Războiului de la Washington.


Update 11:50 Vom retrage trupele din Bahmut, dacă riscă să fie încercuite. Declarația îi aparține președintelui ucrainean, în timpul unei conferințe de presă de la Varșovia, informează Reuters. Trupele ucrainene se confruntă cu o situație cu adevărat dificilă în orașul Bahmut din est, dar Kievul va lua deciziile „corespunzătoare pentru a le proteja dacă riscă să fie încercuite de forțele ruse, a declarat la 5 aprilie președintele Zelenski.

Liderul ucrainean a precizat că forțele Kievului din Bahmut au avansat uneori câte puțin doar pentru a fi împinse înapoi de forțele ruse, însă se află încă în interiorul orașului.

Situația militară la Bahmut

  • Forțele ruse au continuat să obțină avansuri teritoriale în și în jurul orașului Bahmut miercuri, 5 aprilie, potrivit analizei ISW. Imaginile geolocalizate arată că armata roșie a făcut progrese la nord de Bahmut, atât la nord de Hromove (2 km vest de Bahmut) cât și la nord-est de Orihovo-Vasylivka (11 km NV de Bahmut).
  • Conducerea militară ucraineană continuă să semnaleze clar că forțele ucrainene încă nu sunt încercuite și au opțiunea de a se retrage după caz.
  • Potrivit ISW, rămâne de văzut dacă apărarea Ucrainei la Bahmut și eficacitatea acesteia în blocarea forțelor ruse în zonă merită pierderile ucrainene („probabil că nu vom putea evalua acest lucru până când nu observăm contraofensiva ucraineană de primăvară”- ISW, 6 aprilie)

Update 11:30 Zelenski: Rusia nu poate învinge în Europa, când un ucrainean și un polonez stau alături! Aflat la Varșovia, alături de soția sa, într-o vizită de stat, președintele Ucrainei a ținut ieri noapte un discurs înflăcărat în fața publicului polonez.

  • „Este o onoare pentru mine să fiu aici. Vă vorbesc cu cuvinte de recunoștință și putere. Recunoștință, pentru că nu mai există astfel de momente când am fi divizați, când nu am fi uniți”, a spus Zelenski în fața mulțimii adunate la Castelul Regal.
  • „Inimile ucrainene și poloneze luptă pentru o singură libertate, pentru independența reciprocă a statelor noastre, pentru Europa noastră natală – casa noastră comună și vom fi învingători!”, a exclamat liderul de la Kiev, care a fost primit de omologul său Duda și Prima Doamnă a Poloniei.
  • „Inamicul a vrut să ne îngroape independența și să ne dizolve culturile naționale în spațiul rusesc. Și suntem puternici! Tu și noi, ucrainenii și polonezii, împreună, cot la cot, vom întoarce tot acest rău cu un epitaf imperialismului rus. Tu și noi, Polonia, unul lângă altul, vom stabili libertatea în Europa pentru totdeauna. Tirania va pierde în istorie când va pierde în Ucraina. Moscova nu va ucide și Petersburgul nu va mai diviza. Niciodată.”
  • „România și Slovacia, Lituania și alte țări baltice… Toți sunt mai puternici când suntem liberi. Când suntem liberi, este o garanție că libertatea va supraviețui în Moldova, nu va părăsi Georgia și va veni și în Belarus”.

Zelenski se va întoarce la Kiev cu un nou pachet de ajutor militar acordat de Polonia, care include mai ales tancuri și blindate, dar și 14 MIG-uri 29, după cum au anunțat liderii celor două state în conferința comună de presă.


Update 11:15 Peste 900 de ciocniri între trupele de frontieră ucrainene și armata roșie în martie. S-a înregistat o creștere cu aproximativ 11% a atacurilor rusești față de luna februarie, a anunțat șeful Trupelor Vamale ale Ucrainei, Andryi Demcenko, citat de Kiev Independent.

Potrivit oficialului, „o cantitate semnificativă de resurse umane și echipamente inamice a fost distrusă”, în timpul confruntărilor. Demecenko a menționat, de asemenea, că trupele ucrainene sunt angajate frecvent în lupte în Avdiivka, Lîman și Bahmut, trei orașe din estul regiunii Donețk a Ucrainei și locurile unora dintre cele mai înverșunate bătălii ale războiului.

5 aprilie 2023 – anul 2 – ziua a 40-a de război

Update 17:20 Cum a încercat Elțîn să împiedice aderarea statelor est-europene la NATO în martie 1997, potrivit stenogramelor discuțiilor cu Bill Clinton publicate de expertul în securitate Boris Zilberman de la FDD. Deși președintele Rusiei îi cere omologului său american ca măcare statele ex-sovietice să nu facă parte din discuțiile privind extinderea, Clinton îi oferă un răspuns pe măsură: nu sunt naiv. Știu ce vreți. Șeful de la Casa Albă îi spune lui Elțîn că o asemenea abordare ar fi o greșeală pentru încercarea celui din urmă de a construi o nouă Rusie și nu ar reprezenta decât o continuare a unei polici imperialiste, asemănătoare cu Războiul Rece, iar acest lucru ar genera frică în rândul statelor baltice și nu numai.

Update 17:10 Bill Clinton, rupe tăcerea de Ucraina.Mă simt groaznic (…). Eu i-am convins să accepte renunțe la armele nucleare, și toți știu că Rusia n-ar fi îndrăznit să facă o asemenea figură (n.r. invazia în Ucraina) dacă Kievul ar mai fi avut aceste arme”, a declarat fostul președinte american într-un interviu acordat presei americane.

Fostul lider de la Casa Albă, în funcție din 1993 până în 2001, a făcut referire la momentul semnării Memorandumului de la Budapesta, prin care, la dorința Rusiei – considerate pe atunci în drum spre democrație – Ucraina și-a cedat arsenalul său nuclear, sub garanția SUA, Marii Britanii și a Moscovei. Clinton a afirmat în acest interviu că Boris Elțîn și-a ținut promisiunea și a respectat acordul, pe care Putin însă, l-a încălcat cu prima ocazie, anexând Crimeea în 2014.

Update 13:00 La București, Camara Deputaților, for decizional, a adoptat legea abuzului în serviciu cum a venit de la guvern, fără prag la abuz. Deputații majorității au respins amendamentele propuse de opoziția democrată, în speță de USR.

Punerea în libertate a jurnalistului american Evan Gershkovich, de la Wall Street Journal, (luat ostatec de ruși pe acuzația de ”spionaj”), este o “prioritate” și o “urgență” pentru președintele SUA, Biden, a declarat purtătoarea lui de cuvânt, reluată de Kiev Independent.

Update 12:30 Forțele ucrainene par să fi efectuat, potrivit ISW, o operațiune contraofensivă de succes la Avidiivka. În zonă situația devenise grea pentru apărătorii ucraineni. Conform Statului Major ucrainean, pe fronturile de la Avdiivka și Mariinka rușii au lansat operațiuni ofensive respinse lângă Novokalynove, Sieverne, Pervomaiske și Marinka în regiunea Donețk. 

Rușii au bombardat în ultimele 24 de ore opt regiuni ucrainene și au ucis patru civili, rănind 14 oameni. În Marea neagră rușii au dislocat noi nave de război. Se află acum în Marea Neagră cel puțin 17 nave de război rusești, între care 6 purtătoare de rachete de croazieră.

Numărul total al rușilor uciși de la invazia din februarie 2022 încoace s-ar ridica, potrivit Statului Major ucrainean, la peste 176.000 de militari.

O nouă explozie a zguduit azi părțile de nord și de vest ale orașului ocupat de ruși, Melitopol, din sudul Ucrainei. Altă deflagrație l-a țintit luni în același oraș pe un colaboraționist local al rușilor, rănit grav în acel atentat.

Update 12:05 Înalte vizite în Polonia și China. Președintele Ucrainei, Zelenski, vizitează Varșovia spre a fi primit de omologul său Duda, a conferi cu el și cu premierul Moraviecki și a-și vizita compatrioții. E a treia lui vizită externă, toate efectuate la pricnipalii aliați ai Ucrainei, după cea din decembrie, de la Washington și cea din februarie, de la Londra.

Iar președintele Franței, Macron a plecat în China comunistă. La călătoria lui s-a atașat și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Macron crede că Beijingul ar putea juca un rol decisiv în aplanarea conflictului din Ucraina, dată fiind apropierea Chinei de Rusia. cei doi lideri europeni afirmă că ”speră în discuții constructive cu rivalul sistemic” care este China comunistă.

Președintele Turciei, Erdogan, a recunoscut că ”actuala structură a Consiliului de Securitate, (în care, n.n., Rusia, un stat agresor, deține un drept de veto și a trecut la conducerea forului suprem), ”e nesustenabilă”. Deci caducă și necesită reformarea organizației mondiale.

A fost arestat pentru fraudă și finanțare ilegală a partidului guvernamental soțul fostei șefe naționaliste de stânga a Scoției, Nicola Sturgeon.

Update 12:00 Vicecancelarul german, Habeck, a cerut înăsprirea sancțiunilor impuse Rusiei. Acveste sancțiuni au efect, mai ales în sfera tehnologiei de vârf, deși sunt parțial eludate prin state terțe, a spus Habeck care a vizitat recent Kievul și, întru ajutorarea relansării economice ucrainene, a promis garanții de stat germane pentru investitorii străini care-și văd bombardate întreprinderile create în Ucraina. Habeck s-a raliat și cererii ucrainene, asumate de pildă de Cehia, de sancționare a industriei nucleare rusești. Varii state, între care Ungaria, Finlanda și Franța se mai folosesc de bare de combustibil nuclear rusești.

4 aprilie 2023 – anul 2 – ziua a 39-a de război

Update 22:10 Un grup de scriitori români i-au adresat Maiei Sandu, președinta Republicii Moldova, o epistolă în numele societății civile românești în care semnatarii protestează împotriva tratamentului aplicat de unii ”actori politici” din România Chișinăului. Protestul vizează între altele nefăcutele unor membri ai guvernului României. Așa de pildă a fost numită recent la conducerea Institutului Cultural Român din Chișinău Monica Babuc, ”o apropiată a lui Plahotniuc – care i-a și condus partidul după fuga lui. Plahotniuc este pe lista de sancțiuni a SUA. Cum poate statul român să susțină, în diplomația sa externă, persoane apropiate de cei sancționați? Pentru SUA, această numire nu poate constitui altceva decât un afront mizerabil. ICR Chișinău trebuie condus de o persoană care să nu intre în coliziune cu parteneriatele noastre strategice”, relevă semnatarii.

Care protestează și împotriva forțării ”retrocedării clădirii Bibliotecii Naționale a Moldovei către Mitropolia Basarabiei, parte integrantă a Bisericii Ortodoxe Române, în urma unui lobby politic intens susținut de actori politici din România. Este inadmisibil ca patrimoniul arhitectural al Republicii Moldova să constituie obiectul unor tranzacții politice. Statul român are obligația morală să susțină fără rezerve Republica Moldova, fără a condiționa sprijinul de tranzacții de acest gen.”

Update 22:00 Donald Trump s-a declarat în instanță, ”nevinovat”, respingând cele ”34 de captele de acuzare” învinuindu-l în esență de falsificare de ”documente comerciale”. Trump a compărut azi în Curtea din Manhattan în care se judecă acuzele formulate împotriva lui.

Update 21:30 Așa numita ”Armată Națională Republicană” din Rusia și-a asumat răspunderea pentru asasinarea propagandistului rus Maxim Fomin, alias Vladlen Tatarsky. Aceeași grupare de partizani ruși anti-Putin, aparent reprezentată de Ilya Ponomarev, a clamat și uciderea Dariei Dughina. Gruparea a negat că ar fi acționat cu sprijinul vreunui serviciu secret străin.

Urgent necesarul ajutor militar american pentru Ucraina ar fi pe drum. Așa reiese din discuția purtată azi de șefii diplomației americană și ucraineană, Blinken și Kuleba, la Bruxelles, la comisia NATO-Ucraina. A cărei întrunire a fost vehement criticată de ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijarto. În opinia lui, invitarea ministrului de externe al Ucrainei ar ”viola principiul unității aliaților”. Szijarto a declarat că ”Ungaria continua să blocheze apropierea de NATO a Ucrainei cât timp aceastră țară n-ar reda ungurilor drepturiloe avute până în 2015”. Șefii diplomației din țările Alianței Nordatlantice au aprobat un plan de ajutorare a Ucrainei pe mai mulți ani.

În ce privește ajutorul american, acesta e doar parțial pe drum. Noul pachet american de ajutoare, în valoare 2,6 miliarde de dolari, include muniție pentru HIMARS, pentru artilerie și sisteme de intercepție aeriană, muniție antiblindaj, arme de infanterie, vehicule grele de transport și ajutor pentru mentenanță. Lipsesc avioanele F 16 și armele cu bătaie lungă. Lipsesc și tancurile M1 Abrams promise, dar nelivrate de americani.

Update 17:15 Finlanda a solicitat aderarea Suediei la NATO. În primele momente de la admiterea oficială în NATO, Finlanda a ridicat perspectiva aderării Suediei, relatează Sky News. Cele două state vecine au dorit inițial o aderare comună, dar Turcia și Ungaria au refuzat ratificarea cererii Stockholmului – fiind necesară unanimitatea pentru a accepta noi membri – astfel încât Suedia a rămas în afara Alianței.

Aderarea Finlandei nu este completă fără aderarea suedeză. Munca pentru aderarea cât mai rapidă a Suediei la NATO va continua fără încetare”, a spus președintele finlandez Sauli Niinistö.

Casa Albă cere aderarea Suediei. Președintele american Joe Biden a cerut Turciei și Ungariei să primească „fără întârziere” Suedia în Alianța Nordatlantică. Declarația a fost făcut de liderul american după ce Finlanda s-a alăturat oficial alianței militare în această după-amiază, la Bruxelles.

Prioritate absolută. La rândul său, Stoltenberg a afirmat că așteaptă cu nerăbdare să primească Suedia cât mai curând posibil. El a spus că Suedia „și-a îndeplinit” angajamentele pe care și le-a asumat și nimic nu ar trebui să împiedice ratificarea sa finală ca membru al NATO, descriind-o drept o „prioritate absolută”.

VIDEO-ul zilei

Moment istoric la Bruxelles, într-o zi neobișnuit de însorită: steagul Finlandei a fost arborat în fața sediului NATO, în prezența Secretarului General Stoltenberg și a celor 31 de miniștri de externe aliați. Finlanda are o graniță de 1340 km cu Federația Rusă, ceea ce dublează frontierele comune ale Alianței Nordatlantice cu Rusia.

„Fiecare țară își întărește propria securitate. La fel și Finlanda. În același timp, apartenența la NATO ne consolidează poziția internațională și spațiul de manevră. În calitate de partener, participăm activ de mult timp la activitățile NATO. În viitor, Finlanda va aduce o contribuție. pentru descurajarea și apărarea colectivă a NATO(…) Era nealinierii militare din istoria noastră a ajuns la sfârșit. Începe o nouă eră„, a declarat președintele Finlandei, Sauli Niinistö, citat de Sky News.

Update 12:00 Zi mare pentru NATO. Finlanda devine, de azi, al 31-lea membru al Alianței Nordatlantice. Odată cu accesul statului scandinav în pactul defensiv occidental se va dubla granița NATO cu Rusia. Aderarea Finlandei e semnul vizibil al eșecului strategiei declarate a Rusiei lui Putin, de a combate, prin cotropirea Ucrainei, extinderea spre est a NATO.

Donald Trump se va înfățișa azi Tribunalului din Manhattan care îl judecă în esență pentru că a plătit o prostituată profesionistă să-și țină gura cu privire la prezumtiva lor relație, plată care nu constituie în SUA un delict penal. Fostul lider de la Casa Albă, primul fost președinte american din istorie tradus în justiție, se va declara nevinovat. Procesul, care a reușit să-i reunească pe republicani, până mai ieri divizați, în jurul lui Trump, zguduie și mai mult încrederea americanilor în justiție, în instituțiile Statelor Unite și în democrație. Trump și zeci de milioane de americani, în special conservatori din Partidul Republican, dar și simpatizanți ai Partidului Democrat, consideră că procesul intentat fostului președinte este unul politic.

Update 11:30 La Bahmut rușii au reușit să avanseze, informează ISW. Conform thinktankului american, mercenarii Wagner au reușit să captureze clădirea administrației locale și vor încerca probabil să-și consolideze prezența în centrul Bahmutului înainte de a continua să atace spre vest. Forțele ucrainene afirmă că rușii ”încearcă să preia controlul total asupra orașului”. În zonă ar fi fost respinse peste 30 de atacuri rusești.

Potrivit serviciilor secrete britanice, conducerea de la Moscova încearcă să construiască o alternativă la mercenarii Wagner, prin înființarea unei noi companii militare private de felul celei conduse de Prigojin, care a intrat în conflict cu regimul Putin.

Rușii au atacat în cursul nopții, masiv, cu drone iraniene, între altele portul Odesa, provocând pagube. Forțele ucrainene au doborât 15 dintre cele 17 drone kamikaze lansate de invadatori. Trupele ucrainene anunță respingerea a peste 70 de atacuri rusești, lansate pe 4 fronturi. Acțiunile ofensive ale invadatorilor au vizat în special Lîman, Bahmut, Avdiivka și Marinka. 

Potrivit Statului Major ucrainean, ar fi fost uciși în ultimele 24 de ore 530 de militari ruși și distruse între altele 8 tancuri, alte 6 blindate de luptă și 3 sisteme de artilerie, precum și un lansator multiplu de rachete. În total, din februarie încoace, ar fi fost uciși 175.690 de militari ruși.

Vestul nu ajută Ucraina destul și destul de rapid. Mike Pompeo, fost șef al diplomației americane sub Donald Trump și fost șef al CIA, a reliefat că actuala administrație Biden nu ajută Ucraina suficient. Pompeo a subliniat că revine în primul rând europenilor să ajute Ucraina, iar europenii nu o ajută îndeajuns. Acestea fiind spuse, el e criticat și conducerea americană pentru sprijinul insuficient și prea lent acordat Kievului. Pompeo, care a acordat un interviu publicației Ukrainska Pravda, a mai spus că ”viitorul Rusiei depinde de evoluția războiului”.

Că Franța bunăoară nu face destul reiese din prezența în Alpii francezi a nevestei ministrului adjunct de război al Rusiei. Svetlana Ivanov se distrează la ski, în stațiunea de iarnă Courchevel, din sudul Franței, în timp ce militarii soțului ei, adjunct al lui Șoigu, comit crime de război în Ucraina, relevă Ukrainska Pravda.

3 aprilie 2023 – anul 2 – ziua a 38-a de război

Update 23:30 Partenerul Dariei Trepova, acuzată de aparatul represiv al Rusiei că l-ar fi omorât Dmitry Rîlov, a declarat canalului rusesc SVTV News că soția sa (care se împotrivea războiului) n-ar fi putut niciodată ucide și că i s-a întins o capcană.

Update 21:00 Președintele Rusiei, Putin i-a acordat post-mortem propagandistului său ucis (probabil de către FSB) ”ordinul pentru curaj”. FSB a început să sechestreze pașapoartele oficialilor ruși ca să-i împiedice să fugă în străinătate. E o practică sovietică.

Forțele aeriene israeliene au doborât azi o dronă care a pătruns în spațiul aerian al statului evreu. Drona era iraniană și a fost luată de pe cer și determinată să se prăbușească, folosindu-se mijloace electronice.

Ucraina a primit prima tranșă dintr-un împrumut al FMI în valoare de 27 de miliarde de dolari. SUA au anunțat un nou pachet de ajutoare militare pentru Ucraina în cursul acestei săptămâni. John Kirby, coordonatorul Consilului National de Securitate pentru Comunicații Strategice al Casei Albe a confirmat că Washingtonul va anunța pachetul probabil în zilele următoare.

În răstimp, trupele ruse din Herson pregătesc evacuareea în Crimeea sau Rusia a rezidenților ruși sau a colaboraționștilor lor din raionul Skadovsk. În Crimeea, rușii au construit linii duble de apărare prin tranșee, după cum reiese din imagini din satelit. S-au dat iar lupte grele, în estul Ucrainei, epicentrul ciocnirilor fiind localitățile Bahmut, Avdiivka și Marinka. Potrivit propriilor informații, trupele ucrainene ar fi respins circa 50 de atacuri rusești. Ar fi avut loc zeci de bombradamente cu rachete sau aeriene.

Președintele Zelenski a anunțat trupele ruse că încă mai au timp să se retragă, altminteri vor fi distruse. El a refuzat să divulge de detalii ale unei (posibile) contraofensive ucrainene, scrie Kiev Independent. Același ziar semnalează că Putin și-a instalat în apropierea reședintei sale somptuoase, de vară, de la Soci, un sistem antirachetă de tip Panțir S-1.

La rândul său, șeful NATO, Stoltenberg a reliefat că Alianța susține în continuare UIcraina, în ciuda ”iresponsabilei retorici nucleare ruse”.

Update 17:25 Prima conferință inițiată de Ucraina privind Securitatea Mării Negre se va desfășura la București între 12 și 13 aprilie, a anunțat ministerul de externe de la Kiev, pe Twitter. Gazdele vor fi miniștrii de apărare ai Ucrainei și României, precum și șefii diplomațiilor celor două state vecine, se arată în comunicatul de presă.

Evenimentul face parte din Platforma Crimeea, un mecanism care se ocupă de eliberarea peninsulei ucrainene ocupate de ruși și restabilirea securității în Marea Neagră și la nivel global. În centrul discuțiilor va sta necesitatea elaborării unei strategii care să combată amenințările și provocările cauzate de invazia Rusiei în Ucraina și reconfigurarea sistemului de securitate în această regiune.

Update 17:15 Statele NATO au transferat Ucrainei arme și muniție în valoare de 65 miliarde de euro. Anunțul a fost făcut de Secretarul General al Alianței, Stoltenberg, care a precizat că țările NATO pregătesc și un program pe termen lung pentru livrarea de armament Kievului, scrie agenția NEXTA. Marți, 4 aprilie, Finlanda va deveni cel de-al 31 membru al Pactului Nord-Atlantic și mâine steagul său va flutura la Bruxelles, a reamintit șeful NATO, afirmând că este o săptămână istorică.

Această mutare va oferi mai multă siguranță Finlandei, iar Suedia va fi mai în siguranță ca urmare a mutării Finlandei”, a declarat Stoltenberg, reluat de Hotnews. Miniștrii de externe ai NATO se reunesc marți și miercuri în capitala Belgiei, la sediul central al Alianței pentru a primi Finlanda în rândul statelor aliate și a discuta situația din Ucraina.

Update 15:00 ”Rusia e departe de a asedia Bahmutul”, a reliefat un purtător de cuvânt al grupului răsăritean de armatei ucrainene. Potrivit lui Serhii Cherevatyi, rușii ”n-au cucerit nimic (la Bahmut) și sunt departe de a putea s-o facă”. În termeni similari s-a exprimat Andrii Yermak, șeful administrației prezidențiale ucrainene.

FSB și poliștiștii ruși (în speță așa-numitul ”Comitet National Anti-Terrorist” al Federației Ruse) acuză serviciile secrete ucrainene și pe Alexei Navalnîi, disidentul rus încarcerat și supus de dictatura Putin unui regim de exterminare, pentru asasinarea propagandistului rus Fomin alias Tatarsky.

Președintele Franței și șefa Comisiei Europene, Macron și Ursula von der Leyen s-au întâlnit azi spre a pune la punct detalii ale pozițiilor lor înainte vizitei lor comune în China comunistă. Comisia Europeană pare hotărâtă, de asemenea, să înceapă negocieri de aderare la UE cu Ucraina și Moldova și să-i corde Georgiei statut de candidat, relevă Ukrainska Pravda.

Update 14:30 Victorii ale dreptei în Finlanda și Bulgaria. În ambele țări s-au impus opozițiile de centru-dreapta și dreapta. Și în ambele țări e probabil să urmeze (din nou) complicate negocieri pentru formarea guvernelor, în timp ce Finlanda va lărgi, de mâine, numărul statelor NATO, o veste indubitabil bună pentru Alianța Nordatlantică, un pact militar căruia i-ar face bine și accesul Suediei. Ambele țări nordice au renunțat la neutralitatea lor din cauza agresiunii militare și a rapturilor teritoriale ale Rusiei în Ucraina, Moscova n-are motive să se bucure de rezultatul nici unuia dintre cele scrutine, care lasă foprțele pro-ruse în vădită minoritate,

Rusia a constituit un subiect disputat și în campania electorală bulgărească. În Bulgaria, alianța de centru dreapta a premierului Boiko Borisov a obținut 26,6 procente din voturi la al cincilea scrutin din ultimii 2 ani. Borisov și ai lui s-au clasat înaintea alianței de centru-stânga, care a condus până acum, și care ar fi obținut circa 24,5 la sută din sufragii. Ambele alianțe sunt pro-ucrainene.

Parlamentul bulgăresc a hotărât la finele anului trecut să dea Ucrainei ajutoare militare, blocate însă de președintele pro-rus Radev, care a declarat că nu va autoriza transferul cât e instalat un guvern provizoriu. Borisov a fost acuzat de corupție înainte de a fi înlocuit de premierul în exercițiu, Petkov, care a pierdut această rundă a alegerilor. Partidul extremist, putinist, ultranaționalist, ”Renașterea” (Vasrașdane) a obținut 14,5% din voturi, devenind a trei forță politică din Bulgaria.

Social-democrata Sanna Marin și-a admis înfrângerea în alegerile finlandeze. A câștigat formațiunea de centru dreapta a liderului ”Coaliției Naționale”, Petteri Orpo, care s-a impus în fața social-democraților și dreptei reprezentate de ”Finlandezii”, cu care Orpo ar putea forma o alianță guvernamentală. Sanna Marin a fost pedepsită pentru amplificarea sensibilă a datoriilor externe ale Finlandei.

Update 13:30 România ar fi îndeplinit toate criteriile ca să intre în Schengen, crede Scholz, la București. Cancelarul Germaniei a sosit astăzi în România, pentru o vizită care se anunță cel puțin interesantă, dat fiind programul întâlnirilor sale cu omologul său român, Nicolae Ciucă, președintele Iohannis, dar și cu Maia Sandu, aflată și ea la București. Întâmpinat la aeroport de ambasadorului Berlinului, Peer Gebauer, Olaf Scholz a făcut deja prima oprire la Cotroceni, unde a fost primit de șeful statului român.

Iohannis a lăudat relațiile excelente dintre România și Germania, afirmând într-un mesaj pe Twitter, că cele două state au o coordonare strânsă la nivelul relațiilor europene și în cadrul NATO.Împărtășim aceleași obiective strategice, în contextul multiplelor provocări economice și de securitate”, a afirmat Iohannis.

Ultimul cancelar german care a vizitat România a fost Angela Merkel, în 2010, pentru a marcat 130 de relații diplomatice între cele țări. Anterior, colegul de partid al lui Olaf Scholz, social-democratul devenit șef în concernele energetice ruse, Gerhard Schroeder, sosise la București în 1999, marcând prima vizită a unui șef de guvern german în capitala României, după 21 de ani, scrie Deutsche Welle.

Analiză. Declarațiile lui Olaf Scholz în cadrul conferinței comune de la Cotroceni au afirmat sprijinul militar al Germaniei față de Ucraina și au ținut să evidențieze, spre delectarea președintelui Iohannis, cât de mult a ajutat România Ucraina, mai ales în chestiunea refugiaților dar și privind transportul de cereale. România este singura țară europeană care nu și-a dezvăluit ajutorul militar existent sau nu, acordat Ucrainei, iar autoritățile de la București sunt intens criticate pentru o lipsă totală de transparență, sancționată inclusiv în interviul dezastruos al ministrului de externe Aurescu cu un jurnalist BBC, săptămâna trecută.

Germania este alături de România și o spun, astăzi, clar, la București: Germania sprijină România și ne dorim ca în acest an țara dumneavoastră să aibă devină membru cu drepturi depline în spațiul Schengen. România a depus eforturi foarte mari și merită pe deplin să fie membru al spațiului Schengen. ”, a spus Olaf Scholz, citat de știripesurse.ro

La rândul său, Iohannis a cerut o sporire a securității în regiunea Mării Negre, notează aceeași sursă. Iohannis a ținut să precizeze că autoritățile pe care le păstorește au acordat un sprijin multidimensional Ucrainei. Nu a fost inclus cuvântul militar în afirmațiile președintelui român, care s-a axat pe transportul de cereale. Despre Senatul României, care a dat recent liber la furat instituind impunitate la abuzul în serviciu până la suma de 50.000 de euro, Scholz și Iohannis n-au suflat o vorbă. Să nu-l fi informat pe cancelar ambasadorul Peer Gebauer despre acest liber la furat dat de Camera Superioară a Parlamentului României?

Update 11:00 Situația din Bahmut rămâne neclară. Șeful mercenarilor Wagner, Prigojin clamează capturarea primăriei orașului, ceea ce, potrivit lui, ar echivala cu așa-zisa ”cucerire” a localității. Forțele ucrainene afirmă că deși atacurile ruse continuă, Kievul mai controlează Bahmutul, pentru care s-a dat cea mai lungă bătălie a războiului declanșat în februarie trecut de regimul Putin. Ar fi fost uciși, în acest răstimp, potrivit Statului Major ucrainean, peste 175.000 de militari ruși.

Poliția rusă o suspectează pe Daria Trepova, rezidentă a Sankt Petersburgului, de asasinare a bloggerului militar și propagandistului rus Vladlen Tatarsky, alias Maxim Fomin. Trepova, care i-ar fi dat bloggerului-propagandist al lui Putin un bust reprezentându-l pe el însuși, înainte să se declanșeze explozia fatală, a fost arestată. O persoană, martor ocular, pe nume Alisa Smotrova, afirmă că o femeie, care s-a prezentat ca ”Nastya”, i-ar fi înmânat bustul bloggerului, depus inițial la ușă, înainte ca ”Nastya” și ”Tatarsky” să fi râs și să fi glumit pe tema gardienilor care nu admiseseră inițial introducerea sculpturii în interiorul localului (pentru că ”ar putea fi o bombă”). ”Nastya” s-ar fi întors la ușă, revenind cu bustul. Propagandistul l-ar fi pus alături. Apoi ar fi explodat.

Conform ISW, care amintește de asasinarea Dariei Dughina, uciderea lui Tatarsky ar putea fi un semnal de avertisment lansat lui Prigojin în legătură cu criticile sale la adresa Kremlinului și cu ambițiile prezidențiale, pe care șeful mercenarilor le semnalizează indirect.

Cine e Daria Trepova? Născută în 1997, ea și soțul ei sunt opozanți cunoscuți, aflați pe listele negre ale poliției ruse, care consideră că amândoi, susținători ai lui Navalnîi și ai Fundației pentru Combaterea Corupției, ar mai fi fost implicați în ”activități ilegale”, fiind arestați în februarie 2022, pentru participarea la un miting antirăzboi, scrie ziarul indian The Eastern Herald.

Cine e Tatarsky alias Fomin? Un ins care, ca influencer cu peste o jumătate de milion de urmăritori, anunța programul războiului Rusiei în Ucraina, într-un video filmat anul trecut în interioriul Kremlinului, program care includea faptul că (noi, Rusia) „vom învinge pe toată lumea, vom ucide pe toată lumea, vom jefui pe toată lumea, după cum este necesar. Așa cum ne place nouă”. Uciderea lui prin deflagrația care a pus capăt unui miting convocat de propagandist, ca să-și expună experiența de ”corespondent de război”, s-a soldat și cu rănirea, în parte gravă, a peste 30 din cele circa 100 de persoane care, conform poliției, ar fi fost de față.

Germania mizează pe victoria Ucrainei în acest război. În Ucraina a sosit o înaltă delegație economică germană, condusă de vicecancelarul Germaniei, Habeck. Prezența ei în capitala Ucrainei e, potrivit lui Habeck și patronilor de concerne germane care-l însoțesc, un semn că Germania mizează pe victoria Ucrainei în acest război, iar patronatul german (reprezentat de președintele asociației patronatului german, Russwurm) e de partea Kievului.

Președintele Ucrainei, Zelenski, va vizita Polonia în cursul acestei săptămâni. Potrivit presei ucrainene, călătoria la Varșovia ar urma să aibă loc la 5 aprilie.

Cum mai minte propaganda rusă? Moscova încearcă să lustruiască blazonul unei unități militare bătute măr, în mai multe rînduri, pe câmpul de luptă în ultimele luni, relevă Sky News, reluând informații ale serviciilor secrete britanice. Potrivit lor, agitpropul Kremlinului transmite prin filmele date publicității de ministerul rus de război (și vizita făcută unității de propagandistul șef Soloviov) imagini repetate cu acțiunile militarilor brigăzii navale 155, care a fost înfrântă în Ucraina, între altele recent, la Vuhledar.

Serviciul de propagandă și dezinformare al Rusiei încearcă, simultan, să amplifice frica și oroarea de război a occidentalilor. Din acest motiv Moscova a anunțat că ar urma să plaseze armele nucleare dislocate în Belarus la granița de vest a țării. În fapt, acest amplasament nu schimbă nimic, de vreme ce Rusia are rachete Iskander capabile să transporte ogive nucleare, la Kaliningrad, în Prusia orientală, ocupată de ruși.

2 aprilie 2023 – anul 2 – ziua a 37-a zi de război

Update 23:00 Rheinmetall, unul dintre marile concerne de armament germane și europene, își va plasa în nordul României un centru de mentenanță și reparații pentru armele uzate din Ucraina. Centrul va fi amplasat nu departe de granița ucraineană, la Satu Mare și va servi reparării blindatelor și obuzierelor autopropulsate, tancurilor Leopard 2 și Challenger, blindatelor de luptă de infanterie de tip Marder, transportoarelor blindate de tip Fuchs și camioanelor militare. Nu e clar de ce abia acum s-a luat această decizie de bun simț.

Bloggerul ucis la Petersburg, în explozia care a mai rănit cel puțin 16 persoane dintr-o cafenea aflată în trecut în proprietatea șefului mercenarilor, Prigojin, a fost în zelos adept al războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina și un înfocat propagandist putinist.

Update 21:30 Președintele Ucrainei, Zelenski, a condamnat atacul scelerat al rușilor asupra localității Kostiantynivka, în regiunea Donețk, în care cel puțin șase civili au fost uciși, alți cel puțin cinci fiind răniți. ”Doar o victorie militară poate apăra Ucraina de acest stat malign” a spus șeful statului ucrainean”, cerând ”înfrângerea ruscismului în toate sferele, mai întâi militar, dar și economic, politic și juridic.” Termenul de ”ruscism” semnifică fascismul naționalismului ortodoxist rus.

Asupra centrului orașului Kostiantynivka trupele ruse au lansat două rachete de croazieră și un atac din lansatoare multiple de rachete. Alte două lovituri de rachetă de croazieră și 22 de raiduri aeriene au avut loc în cursul duminicii asupra altor ținte ucrainene.

Update 19:45 Ca în Chicago-ul interbelic. O explozie într-o cafenea din Petersburg i-a pus capăt vieții bloggerului Vladlen Tatarsky, alias Maxim Fomin, pe numele său real, un comentator militar cu peste o jumătate de milion de urmăritori, după cum relevă Sky News. Alte 16 persoane au fost rănite. Dar pare clar că ținta deflagrației a fost Fomin, care a comentat frecvent într-un mod critic prestația militară a Rusiei în Ucraina. Kiev Independent îl numește ”un propagandist de mare notorietate”. Cafeneaua în care și-a găsit sfârșitul ”corespondentul de război”, cum îl numește ăe Fomin Ukrainska Pravda, punând expresiei ghilimele, i-a aparținut în trecut șefului mercenarilor Wagner, Prigojin.

Update 19:00 Situația de la Bahmut rămâne extrem de tensionată. Rusia continuă să încerce să ia cu asalt pozițiile ucraienene, aruncând împotriva lor merceneri și tot ce are mai combativ în trupele de elită rusești. Conform ministerului ucrainean al apărării, comandamentul apărătorilor ucraineni ”ia în considerare la Bahmut toate măsurile adecvate din punct de vedere militar, când își adoptă deciziile. Bahmut e un veritabil cimitir al împotmolitei ofensive ruse de iarnă.

Potrivit ministerului britanic al apărării, au fost scoși din luptă în Ucraina, de la debutul invaziei din februarie trecut încoace, aproximativ 200.000 de militari ruși (morți sau răniți).

Șefii diplomației americană și rusă au discutat pentru prima dată din iulie 2022 încoace. Cei doi au dezbătut, potrivit ministerului rus al afacerilor extrene reluat de Ukrainska Pravda, situația ziaristului american de la Wall Street Journal, arestat și luat ostatec de către ruși. Despre Evan Gershkovitch, Lavrov afirmă că ar fi fost ”prins în flagrant încercând să obțină informații secrete”. Blinken i-a cerut lui Lavrov eliberarea imediată a ziaristului american. Șeful Departamentului de Stata american a cerut și punerea în libertate a altiui ostatec ținut după gratiid e ruși pentru a fot prefăcut în monedă de schimb. E vorba de Paul Whelan. Cele două părți ar mai fi discutat și ”chestiuni de importanță pentru ambele țări”, fără să se precizeze ce anume, concret.

Update 13:00 Ce naște din pisică șoareci mănâncă. Iar marxismul nu se dezminte. Dregători ai ANC, partidul guvernamental sudafrican întăresc la Moscova relațiile cu formațiunea lui Putin. Iar o serie de fosti lideri sindicali și social-democrați germani semnează un ”apel la pace” solicitând ca Germania să se alăture Chinei, Braziliei și altor țări ca să ”medieze” în conflictul cu Putin. Apelul a fost calificat de ambasadorul Ucrainei la Berlin, Makeiev, drept ”cinic”. Singurul apel la pace trebui adresat lui Putin, să-și retragă trupele din Ucraina, a reliefat Makeiev.

Președintele Zelenski a declarat preluarea, de către Rusia, a șefiei Consiliului de Securitate al ONU un ”faliment al instituțiilor internaționale”.

Update 12:15 Aviz Comitetului olimpic Internațional, condus de prietenul putiniștilor, Thomas Bach, care a hotărât, fără o justificare acceptabilă, readmiterea la competiții internaționale a atleților din Rusia și Belarus: în actualul război de agresiune declanșat și purtat de Rusia au fost uciși peste 260 de sportivi ucraineni. Și au fost distruse peste 360 de stadioane și săli de sport ucrainene.

Update 12:00 Armata ucraineană afirmă că invadatorii ruși au fost obligați să se retragă din anumite poziții deținute în regiunea Donețk. Potrivit Kiev Independent, care transmite știrea, forele ucrainene le controlează și le transformă în poziții defensive.

Rușii mor pe capete în Ucraina și din alte cauze decât gloanțele și obuzele ucrainene. De pildă, potrivit serviciilor secrete britanice, din cauza abuzului de alcool, dar și pentru că nu se prea pricep să-și mânuiască armele, fac accidente de circulație și răcesc, în speță mor de hipotermie.

Update 11:30 Armenia nu vrea să-l aresteze pe Putin. Teoretic, ar fi obligată s-o facă de vreme ce a aderat la ”Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale (numit și Statutul de la Roma) și a și ratificat în decembrie trecut acest document.

Dar Armenia e la mâna Rusiei în conflictul cu Azerbaigian. Potrivit Vicepreședintelui Adunării Naționale Armene, Hakob Arșakian, partidul guvernamental și echipa la conducere n-ar avea niciun chef să-l aresteze pe Putin. Or, liderul rus e, după toate probabilitățile, un criminal de război și un criminal în masă căutat cu mandat de arestare de CPI.

Trupele ucrainene au respins în ultimele 24 de ore peste 70 de atacuri rusești.

Invadatorii asaltează cu precădere zonele de la Lîman, Bahmut, Avdiivka și Marinka. Rușii au lansat zeci de bombardamente între care două cu rachete de croazieră, alte treizeci de raiduri aeriene și 40 de atacuri cu lansatoare multiple de rachete, În bombardamentele asupra regiunii Sumî rușii au omorât doi civili. În total au fost uciși în ultimele 24 de ore patru civili ucraineni.

Ucrainenii anunță bombardarea a peste 11 concentrări de trupe ruse. Conform Statului Major ucrainean, ar fi fost uciși în ultimele 24 de ore peste 560 de militari ruși, și ar fi fost distruse două tancuri și patru sisteme de artilerie. În total, ar fi fost uciși de la invazia din februarie trecut încoace aproape 175.000 de militari. Cifra furnizată de Statul Major este de 174.550 de militari ruși.

În Melitopol, oraș ocupat de ruși din sudul Ucrainei au avut loc explozii. Deflagrațiile au afectat depoul de locomotive din orașul invadat.

Eșec rusesc major. Rusia și-a ratat obiectivul ofensivei de iarnă. ISW relevă că forțele ruse n-au reușit în timpul iernii ce-și propuseseră să obțină până în luna martie: cucerirea completă a regiunilor Lugansk și Donețk.

1 aprilie 2023 – anul 2 – ziua a 36-a zi de război

Update 22;30 FMI a aprobat un program de împrumut pe patru ani în valoare de aproape 16 miliarde de dolari pentru Ucraina. E vorba de o parte dintr-un pachet de 115 miliarde de dolari destinat relansării economice a Ucrainei.

Update 21:45 O asociație a ucrainenilor din Moldova a depus o plângere împotriva fostului președinte al Moldovei, Igor Dodon, pentru discursul său public, care ar putea fi interpretat ca susținerea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și speranța că Rusia ar putea invada Moldova. Potrivit Newsmaker, citat de Ukrainska Pravda, Dodon a declarat în Găgăuzia că Moldova nu poate supraviețui fără Rusia, pentru că are nevoie de energie ieftină și acces la piața de bunuri.

„Vreau să vă îndemn să nu renunțați, totul va fi în regulă, vom reuși. ​​Băieții noștri sunt deja aproape!”, a spus textual Dodon, la o întrunire electorală. Declarațiile au fost interpretate ca fiind legate de invazia rușilor în Ucraina.

„În calitate de etnici ucraineni care trăiesc în Moldova, suntem profund supărați de aceste remarci ale fostului președinte Dodon. Credem că declarația domnului Dodon că „băieții noștri sunt deja aproape” vorbește deschis despre forțele ruse, care au invadat fără milă Ucraina suverană. Domnul Dodon vorbește deschis despre sprijinirea războiului și chemarea armatei ruse să invadeze Moldova”, se arată în declarația adresată Procuraturii Generale a Republicii Moldova.


Update 21:35 Sora liderului nord-coreean Kim Jong Un a acuzat Ucraina că dorește să își procure arme nucleare, informează Sky News citând presa de stat de la Phenian. Kim Yo Jong a afirmat că există o petiție pro-nucleară pentru Ucraina- care a primit doar 611 semnături – și că este un complot politic al lui Zelenski.

Kim Yo Jong, ea însăși un înalt oficial nord-coreean, nu a oferit nicio dovadă pentru afirmația făcută, care pare să se bazeze exclusiv pe o petiție publică depusă joi pe site-ul biroului prezidențial ucrainean, după ce Putin anunțase că Rusia va amplasa arme nucleare în Belarus.


Update 21:25 Serviciul de Securitate al Ucrainei s-a adresat unei instanțe ucrainene cu propunerea de punerea în arest la domiciliu a Mitropolitului Pavlo, starețul monahilor moscoviți de la Pecerska Lavra, relatează Sky News. Ierarhul neagă acuzațiile aduse și susține că inculparea sa are motive politice. Potrivit aceleași surse, starețul ortodox de sub Patriarhia Moscovei l-ar fi amenințat pe Volodimir Zelenski cu anatemizarea.

Ansamblul Pecerska Lavra – cu o istorie de aproape 1000 de ani- aparține statului ucrainean, care a decis în noiembrie 2022 să nu mai prelungească contractul de cesiune pe care îl aveau călugării aflați în Biserica Ortodoxă Ucraineană afiliată Rusiei. La 29 martie, aceștia au refuzat să părăsească incinta și afirmă că sunt loiali…Ucrainei.


Update 19:30 Ministrul german al apărării: țările NATO vor trimite un total de 160 de tancuri în Ucraina.

Țările NATO intenționează să trimită două batalioane de tancuri de luptă germane Leopard-2 și patru batalioane de tancuri Leopard-1 în Ucraina, a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius, pentru Die Welt, sâmbătă, 1 aprilie.


Update 18:00 O persoană a fost ucisă în această după-amiază, în urma unui bombardament rus asupra oraşului Herson, a informat pe Telegram șeful de cabinet al președintelui Zelenski, Andriy Yermak.

Un al doilea bombardament a rănit o persoană în satul Kozatske, tot din regiunea sudică Herson, relateazā Kiev Independent.

Update 15:15 Moscova anunță că SUA a devenit principala amenințare la adresa securității Federației Ruse. Dictatorul rus, Vladimir Putin, a semnat vineri 31 martie un decret privind o nouă versiune a Conceptului de politică externă a Rusiei, care numește SUA drept principala amenințare de securitate la adresa Rusiei și „dezvoltarea justă a omenirii”.

„Moscova consideră parcursul Washingtonului drept principala sursă de riscuri pentru securitatea proprie și internațională, pentru pace și dezvoltarea justă a omenirii în ansamblu”, notează documentul, citat de CNN.

Noul concept extins pe 42 de pagini își propune ca Rusia să răspundă pe măsura provocărilor de securitate și să lucreze cu aliații pentru a elimina dominația Statelor Unite în afacerile internaționale. Ucraina nu este menționată, în schimb între partenerii cu care Moscova vrea să lucreze împotriva SUA se regăsesc India și China, precum și statele latino-americane, informează CNN.


Update 15:00 Ucraina va încerca să separe trupele Rusiei în două, în ceea ce se anunță a fi contraofensiva de primăvară, potrivit analiștilor militari citați de Sky News. Ucrainenii vor căuta să străpungă coridorul de uscat dintre Rusia și peninsula Crimeea, deplasându-se de la Zaporijjia către Melitopol și Marea de Azov, a declarat Oleh Jdanov, fost ofițer de control operațional al Statului Major de la Kiev.

Acest lucru ar „împarte trupele ruse în două jumătăți și ar întrerupe liniile de aprovizionare către unitățile care sunt situate mai la vest, în direcția Crimeei”, a explicat Jdanov.

Ucraina va fi ajutată de un aflux de arme occidentale puternice, inclusiv tancuri germane și britanice, obuziere și un milion de cartușe de muniție. „Numărul mare de tancuri poate sprijini o pătrundere adâncă în rândul pozițiilor deținute acum de Moscova”, a declarat James Nixey, director al programului Rusia și Eurasia la think-thankul londonez Chatham House. Dar miza este mare, aliații probabil așteptând progrese pe câmpul de luptă în schimbul echipamentului lor scump. Înfrângerea Ucrainei „ar avea ramificații globale grave și nu va mai exista securitate europeană așa cum o înțelegem (în prezent)”, a avertizat Nixey.

Update 13:15 Rusia a preluat începând de astăzi, președinția rotativă a Consiliului de Securitate al ONU, a anunțat contul de Twitter al Națiunilor Unite. Moscova va deține întreaga lună acest fotoliu, conducând ședințele celor 15 membri ai Consiliului, dintre care 5 permanenți (Franța, Marea Britanie, SUA, China și Rusia). Internauții s-au grăbit să anunțe că nu este, din păcate, o glumă de 1 aprilie. Țările baltice au anunțat zilele trecute că se opun acestei măsuri, în timp ce Ucraina a afirmat – prin vocea ministrului său de externe, Kuleba- că pare a fi o glumă proastă.


Update 13:10 Incitare la ură inter-religioasă și susținerea agresiunii armate a Rusiei în Ucraina – sunt cele două acuzații care i s-au adus starețului Pavlo Levid al Mânăstirii Pecerska Lavra de la Kiev, de către autoritățile ucrainene. Ierarhul este un mitropolit al Bisericii Ortodoxe Ucrainene de sub oblăduirea Patriarhiei Moscovei și începând de joi, 29 martie, a refuzat să părăsească Lavra Pecerska alături de monahii săi, în ciuda ordinului judecătoresc. Acestor călugări nu li s-a mai înnoit cesiunea asupra lăcașului de cult, după ce în noiembrie au fost găsite materiale de propagandă rusă care susțineau războiul Moscovei în Ucraina.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SSU) l-a convocat pentru audieri pe starețul Pavlo. Nu a fost anunțat dacă se dispune măsura reținerii sale. Vineri, 31 martie, preoții afiliați Moscovei au stropit jurnaliștii adunați în fața mânăstirii cu apă sfințită.


Update 13:00 Nicio păcăleală de 1 aprilie: ofensiva de iarnă a Rusiei în Donbass a eșuat. Afirmația îi aparține ministerului britanic al apărării, citat de Ukrainska Pravda. Noul raport al Londrei analizează cele 80 de zile sub comanda generalului rus Gherasimov, care la 11 ianuarie 2023 a fost numit din nou în fruntea trupelor ruse în Ucraina.

„Managementul lui Gerasimov a fost caracterizat de un efort de a lansa o ofensivă generală de iarnă cu scopul de a extinde controlul rus asupra întregii regiuni Donbas. După optzeci de zile, este din ce în ce mai evident că acest proiect a eșuat”, afirmă serviciile de informații ale ministerului britanic al apărării.

Se remarcă faptul că în mai multe zone ale liniei frontului din Donbas, trupele ruse au obținut doar un succes minor cu prețul a zeci de mii de victime, risipindu-și în mare parte avantajul temporar în personal câștigat ca urmare a „mobilizării parțiale” din toamnă. Gherasimov a fost șeful Statului Major al Armatei Ruse timp de zece ani și a fost înlocuit din funcție anul trecut, doar pentru a fi readus la cârma forțelor ruse din Ucraina, din motive de…loialitate față de Putin.


Update 12:50 Moscova vrea să producă mai multă muniție și se laudă că eludează sancțiunile. Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat la 1 aprilie că „se iau măsurile necesare” pentru a mări stocurile de muniţie ale armatei ruse în războiul împotriva Ucrainei.

Într-o declarație publicată pe canalul Telegram al ministerului rus al apărării, Șoigu a spus că „a fost determinat volumul celor mai solicitate muniții”. El a susținut că capacitățile de producție ale Rusiei au crescut de mai multe ori, în ciuda sancțiunilor occidentale care vizează sectorul său de apărare, adăugând că acestea se referă atât la tipurile de arme convenționale, cât și la cele de înaltă precizie.


Update 12:30 Cifra de 8400 de civili uciși în timpul războiului declanșat de Rusia în Ucraina este numai vârful icebergului, a declarat Comisarul ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, reluat de Kiev Independent. Oficialul Națiunilor Unite a precizat că multe din victime și-au găsit sfârșitul din cauza bombardamentelor rusești în zonele rezidențiale, afirmând că „încălcările dreptului internațional” s-au arătat a fi o „normă șocantă” a trupelor Moscovei. Turk a afirmat că biroul său a documentat numeroase execuții, inclusiv cele din rândul grupării Wagner.

Peste 90% dintre prizonierii de război ucraineni intervievați de biroul meu au spus că au fost torturați sau maltratați, în special în instituțiile penitenciarelor, inclusiv prin așa-numitele — este o expresie îngrozitoare — „bătăi de bun venit” la sosirea lor, deoarece precum și acte frecvente de tortură pe parcursul detenției”, a spus el. Potrivit lui Volker Turk, au fost chestionați 400 de prizonieri de război, de ambele părți.

Procuratura Generală a Ucrainei a declarat la 28 martie că armata rusă a comis 76.753 de crime de război și crime de agresiune în Ucraina de la începutul războiului total al Rusiei.


Update 12:20 Un bebeluș de cinci luni și bunica acestuia au fost uciși în bombardamentele rusești asupra orașului Avdiivka, de pe linia frontului, în timp ce alte atacuri ale Moscovei au fost lansate astăzi în opt regiuni ale Ucrainei, informează Kiev Independent. În sudul regiunii Herson, trei oameni au murit după ce au călcat pe o mină lăsată în urmă de trupele ruse. Mai mulți răniți s-au înregistrat în regiunea nord-estică Sumîi, aflată constant sub bombardamente ruse, dar și în Zaporijjia, unde 55 de case au fost avariate, iar o altă rachetă a căzut într-un cimitir. Și regiunile Harkiv, Dnipropetrovsk, Cernihiv și Lugansk au fost în această dimineață ținta atacurilor forțelor invadatoare ale Kremlinului.

31 martie 2023 – anul 2 – ziua a 35-a zi de război

Update 18:15 Cancelarul Scholz urmează să viziteze România la 3 aprilie. Scholz urmează să fie primit de președinții României și Republicii Moldova, Iohannis și Maia Sandu.

Comentariu: Poate îl întreabă Scholz pe președintele României de ce Senatul a dat liber la furat, de ce justiția română continuă să fie politizată, de ce securiștii vinovați pentru asasinarea lui Babu Ursu n-au putut să fie condamnați în răstimp de aproape 40 de ani, de ce jurnaliștii germani sunt supuși unui shadow banning în rețelele sociale ca autorul acestui blog și de ce România a rămas aproape singura țară europeană care nu își declară ajutorul acordat Ucrainei, astfel încât să poată fi evaluat de propriul popor.

Update 17:45 Rusia ”și-a adaptat” liniile directoare de politică externă, afirmând că SUA ar fi ”principalul agitator antiamerican”. America ar fi, potrivit lor, cel mai mare izvor de pericol ”nu doar pentru sine, ci pentru întreaga lume”. Potrivit noului concept, totalitar, elaborat de Serghei Lavrov, ”Rusia” ar fi o ”țară-civilizație originală”.

Update 17.30 În replică la arestarea în Rusia, pentru prezumtiv ”spionaj”, în fapt, probabil, din motive de șantaj politic, a jurnalistului american Evan Gershkovich publicația noului ostatic al aparatului represiv al Moscovei, The Wall Street Journal, a cerut, ca minimă contramăsură, expulzarea ambasadorului rus de la Washington și a jurnaliștilor ruși lucrând în SUA.

Kremlinul a afirmat că aceste revendicări ar fi ”nejustificate”. Wall Street Journal a reliefat că Rusia s-a despărțit și mai mult de familia națiunilor civilizate și a afirmat că Putin este personal responsabil pentru soarta tânărului gazetar, a cărui familie a emigrat cândva din Rusia. Wall Street Journal a evidențiat și faptul că regimul criminal al Rusiei se simte încurajată din cauza impunității lui, ceea ce obligă administrația Biden să ia contramăsuri punitive împotriva Rusiei.

Publicația de pe Wall Street consideră că arestarea lui Gershkovich se leagă de reținerea în SUA a delincventului rus Serghei Cerkasov, un agent secret rus care (vezi și Update 15:50) a comis infracțiuni penale, dat fiind obiceiul regimului Putin de a lua ostatici occidentali spre a-i schimba pe spionii Kremlinului capturați în Vest.

La Djankoi, în Crimeea, au avut loc explozii care ar putea să creeze dificultăți transferului rusesc de muniție, de echipament și de rachete de croazieră, afirmă purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Sudic al armatei ucrainene, Natalia Gumeniuk, reluată de Kiev Independent.

Update 15:50 Povestea spionului rus care a încercat să se angajeze la Curtea de la Haga. În urmă cu o săptămână, autoritățile americane l-au inculpat pe Serghei Vladimirovici Cerkasov, un cetățean rus în vârstă de 37 ani, care din 2012 apăruse în lumea diplomației internaționale sub o identitate braziliană falsă. Astăzi, Ierusalimul a aflat că Cersakov nu spiona doar înalte figuri ale securității și diplomației americane – ajungând în apropierea unor secretari ca Lloyd Austin și Anthony Blinken, dar și politicieni de rang înalt din Israel.

În 2012, rusul își începe cariera în spionaj, în Brazilia, sub numele de Victor Muller Ferreira, scrie Jerusalem Post, citând Ynet. Câțiva ani mai târziu se mută în SUA pentru a studia la prestigioasa Școală de Studii Internaționale Avansate John Hopkins. Autoritățile americane au descoperit că activitatea sa de spion în slujba Moscovei s-a întins pe o perioadă de 10 ani, între 2012 și 2022. A avut numeroase călătorii cu delegații universitare și diplomatice, inclusiv în Israel. 

Povestea s-a năruit anul trecut, după ce a trezit suspiciuni încercând să se angajeze la Curtea Internațională de la Haga și să afle detalii din investigațiile privind crimele de război comise de Rusia în Ucraina. 

Odată prins, a fost extrădat în Brazilia, de unde Kremlinul a încercat să îl aducă în Rusia, invocând faptul că ar fi un traficant de droguri căutat de autoritățile ruse. În acest moment, Cerkasov se află într-un penitenciar brazilian.

Update 14:15 De ce anume are nevoie Ucraina pentru o contraofensivă de succes? Potrivit ministrului ucrainean al apărării, Reznikov, de echipament și armament greu, precum și de instruirea rezervelor sale. Nu e clar de ce nu au fost instruite până acum, dacă nu e vorba de instrucția pe sisteme de arme noi. Și mai puțin comprehensibilă e lipsa armamentului greu, context în care întârzierile sunt exclusiv vina puterilor occidentale.

IMAGINILE ZILEI

La summitul Bucea participă, la invitația președintelui Ucrainei, Zelenski, alături de mulți alți lideri europeni, și șefa de stat a Republicii Moldova, Maia Sandu. Președintele Iohannis, premierul Ciucă și ministrul de externe Aurescu, lipsesc.

Urmele masacrului de la Bucea, descoperite în urmă cu exact un an: localnici executați cu mâinile legate la spate, în plină stradă; civili, inclusiv copii, torturați și violați. Despre cum a schimbat el atitudinea Occidentului și a lumii față de Ucraina, citiți AICI.

Update 12:30 Deșteptare târzie, dar binevenită. Un grup bipartizan de republicani și democrați au introdus un proiect de lege în Congresul SUA, care prevede recunoașterea importanței Mării Negre pentru SUA și pentru securitatea americană, europeană și globală.

Proiectul aflat pe masa senatorilor americani are în vedere, potrivit publicației ucrainene Ukrainska Pravda, să energizeze politica americană în regiune, determinând-o să fie mai activă și hotărâtă și să promoveze ameliorarea cooperării SUA, NATO și UE, precum și să consolideze cooperarea cu statele riverane Mării Negre, menționând în mod expres întărirea colaborării cu Inițiativa celor Trei Mări, din care fac parte toate statele foste comuniste, precum și Austria.

Update 12:25 Premierii Slovaciei, Sloveniei și Croației au sosit la Kiev spre a celebra un an de la eliberarea localității ucrainene Bucea, ocupate vremelnic de ruși, care au comis numeroase atrocități în acest oraș. Eduard Heger, premierul sloven Robert Golob și omologul său croat Andrej Plenković vor participa la un summit care va evoca și cele circa 9.000 de crime de război comise în zonă de ocupanții ruși ai regimului Putin.  

La Kiev, autoritățile au fost din nou împiedicate de clericii obedienți patriarului kaghebist Kiril să pătrundă în incinta Pecerskăi Lavra, relevă Ukrainska Pravda.

Update 12:15 Rușii plănuiesc atacuri cibernetice pe plan mondial. Un consorțiu de publicații germane afirmă că serviciile secrete rusești cooperează cu întreprinderea moscovită de IT ”NTC Vulkan” agresiuni informaționale în întreaga lume.

Update 12:00 Atacurile ruse din ultimele 24 de ore au afectat nouă regiuni ale Ucrainei și s-au soldat cu cel puțin doi civili uciși și alți 20 de răniți, Bombardamentele rusești s-au abătuit și asupra Zaporijjei.

Numărul total al militarilor ruși uciși de la invazia din februarie trecut încoace s-ar ridica, potrivit Statului Major ucrainean, la 173.360 de oameni. Aproximativ 450 ar fi fost uciși în ultimele 24 de ore.

Cei 147.000 de militari care vor chemați din aprilie sub arme prin decretul lui Putin nu e probabil să întărească, pe termen scurt, forța combatantă a Rusiei din Ucraina, estimează ISW. Rusia afirmă că ar avea destui voluntari și ”nu ar avea nevoie” de încorporări forțate.

La finele lunii martie, bilanțul pierderilor ruse includeau, potrivit aceleiași surse, 3,615 tancuri, 6,977 blindate de luptă, alte 5521 vehicule, 2.675 siteme de artilerie, 526 lansatoare multiple de rachete, 278 sisteme antiaeriene, 306 avioane, 291 de elicoptere, 2.248 drone și 18 nave.

Între timp, 65 de militari ucraineni au completat la Pentagon instrucția în vederea mânuirii complicatului sistem de rachete antirachetă Patriot.

Atleții ucraineni nu vor participa la competițiile internaționale la care iau parte sportivi din Rusia și Belarus. Boicotul a fost hotărît de guvernul ucrainean,

Update 01:00 Un înalt ofițer și comandant activ ucrainean a confirmat mai vechile analize ale acestui blog, afirmând căBahmut poate constitui punctul de inflexiune al acestui război”, iar ”Ucraina este în stare să țină orașul”. E vorba de colonelul Yevghen Mejevikin, comandantul grupului tactic Adam. Dacă ”Ucraina reușește să-și păstreze câștigurile realizate pînă acum și să-și păstreze controlul asupra Bahmutului, forțele ucrainene îi pot împinge pe ruși înapoi și transforma Bahmutul în punctul de inflexiune al acestui război”, a spus el publicației americane New York Times. Conform colonelului, intensitatea și densitatea atacurilor ruse de la Bahmut au scăzut perceptibil.

Conform unor investigații ucrainene pe bază de surse deschise ale Serviciului de Comunicații al armatei ucrainene, au fost uciși în Ucraina, până în noiembrie trecut, nu mai puțin de 1400 de ofițeri ruși. Între acești 1402 ofițeri, 26% ar fi fost ofițeri superiori, relevă Ukrainska Pravda, citând Serviciul de Comunicații al armatei,

Update 00:45 Fostul președinte Trump a fost pus sub acuzare pentru presupusă finanțare ilegală a campaniei sale electorale. E primul ex-președinte american care pățește așa ceva, în condițiile în care magistrați obedienți extremei stângi încearcă de mult să-l condamne pentru un delict penal. Acuzarea, care-i reproșează fostului președinte că ar fi remis unei curve profesioniste suma de 130.000 de dolari ca să păstreze tăcerea despre o prezumtivă relație din 2006 cu inculpatul, se bazează pe mărturiile unei prostituate șantajiste și a unui avocat-infractor, condamnat penal pentru fraudă și sperjur, care îi este un virulent dușman fostului președinte.

Nu e clar cât de credibili pot fi asemenea martori. Simpla măsură, una aparent fără precedent în jurisprudența americană, de punere sub acuzare pe baza mărturiilor unor astfel de persoane, pare a conține materia primă a unui scandal juridic de proporții. Cu atât mai mult cu cât simpla plată a unei sume pentru păstrarea tăcerii și evitarea unui scandal nu constituie în Statele Unite un delict.

Traducerea în justiție a fost decisă de un ”grand jury”. Trump, care e candidatul republican la prezidențiale având pe moment cele mai mari șanse de a obține nominalizarea, a prezis că va fi arestat, neagă categoric acuzele și consideră că ar fi victima unei vânători de vărjitoare organizate de adversarul politic democrat.

Update 00:30 SUA au protestat după noua arestare a unui american în Rusia. Serviciile secrete ruse l-au arestat pe jurnalistul de origine evreiască Evan Gershkovich, de la Wall Street Journal, un vorbitor de rusă a cărui familie a emigrat din Rusia, acuzându-l de spionaj.

Regimul Putin obișnuiește, ca alte state teroriste, totalitare și genocidare, să aresteze nevinovați cu pașaport străin, spre a-i utiliza apoi ca monedă de schimb în șantaje diplomatice, astfel încât să obțină extorcarea unor spioni ruși prinși în Vest. Wall Street Journal a protestat cu maximă vigoare, negând vehement acuzele de spionaj proferate la adresa jurnalistului ziarului conservator american.

De la finele Războiului Rece încoace, Rusia n-a mai arestat de pomană (sau în scop de șantaj diplomatic) jurnaliști. Evan Gershkovich a fost reținut de agenții aparatului represiv putinist în timp ce-și exercita profesiunea de ziarist la Ekaterinburg. Casa Albă și-a reiterat avertismentul cerând americanilor să evite Rusia. Președintele Biden a condamnat în termenii cei mai fermi arestarea și încarcerarea (deocamdată până la 29 mai) a ziaristului american.

30 martie 2023 – anul 2 – ziua a 34-a zi de război

Update 21:45 Ce vrea Rusia de la Republica Moldova? S-o folosească, potrivit șefei statului, Maia Sandu, cum se folosește de Belarus în contra Ucrainei. „Kremlinul vrea să amplaseze arme nucleare în Republica Moldova, la fel ca în Belarus, a reliefat Maia Sandu.

Potrivit ei, Moscova nu și-a abandonat intenția de a prelua puterea la Chișinău și poartă un război hibrid spre a impune în Moldova o guvernare obedientă. După cum a declarat președinta țării în emisiunea ”Puncte de reflecție”, la Vocea Basarabiei, ar avea loc ” încercări din partea Federației Ruse de a submina guvernarea, de a răsturna guvernarea şi avem mai multe probe în acest sens. Rusia încearcă să-şi impună la Chișinău o guvernare prorusă, astfel încât să poată să folosească Republica Moldova inclusiv împotriva Ucrainei, așa cum face în cazul Belarusului. Am auzit declarațiile de la Kremlin precum că vor amplasa arme nucleare pe teritoriul Belarus. Exact asta îşi dorește Rusia şi în cazul Republicii Moldova, doar că astăzi Republica Moldova are o guvernare independentă care lucrează pentru binele cetățenilor și, de aceea, nu poate fi folosită, așa cum ar fi fost folosită o guvernare prorusă”, a precizat ea.

Update 21:30 Un tribunal ucrainean a respins petiția ierarhilor din Biserica aparținând Patriarhiei Ruse, care vor să rămână în mânăstirea Pecerska Lavra. Clericii vor trebui să evacueze celebra abație ucraineană din Kiev.

Rusia vrea muniție din Coreea de Nord în schimbul alimentelor rusești. Informația a furnizat-o John Kirby, șeful Comunicațiilor Strategice ale Consiliului de Securitate de pe lângă Casa Albă. Rusia are mare nevoie nu doar de muniție, ci și de carne proaspătă de tun. La Moscova s-a anunțat că Rusia ar vrea să recruteze în primăvară aproape 150.000 de noi militari. Dacă va putea.

Forțele ucrainene au respins azi peste 50 de atacuri rusești și au distrus depozite de muniții, bombardând mai multe aglomerări de trupe ruse, afirmă Statul Major ucrainean, reluat de Ukrainska Pravda. Rușii ar fi încercat acțiuni ofensive oprite de ucrainei pe fronturile de la Kupiansk și Lîman, la Stelmahivka, Kuzmîne și Berestove. A plouat cu obuze de artilerie la Dvoricianske, Zapadne, Dvoricina, Kupiansk, Krohmalne în regiunea Harkiv, ca și la Novoselivske, Bilogorivka în Lugansk, precum și la Kolodiazi, Torske, Spirne și Siversk in Donețk. Unde trupele ruse se concentrează să avanseze în special la Bahmut. Aici, ucrainenii ar fi reușit să reziste asalturilor și atacurilor derulate în împrejurimi, la Orihovo-Vasilivka, la Minkivka și la Drujkivka.

Update 17:40 Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a vizitat un centru pentru refugiați ucraineni aflat în fostul aeroport Tegel din Berlin. Monarhul a vorbit cu refugiații și personalul centrului, relatează un corespondent Ukrinform. Regele a fost însoțit de președintele Germaniei Frank-Walter Steinmeier și de primarul Berlinului, Franziska Giffey, care au discutat și ei cu refugiații.

Primul monarh britanic care ține un discurs în Bundestag. Cu mai puțin de 2 luni înainte de încoronarea sa ca rege, Charles al III-lea a sosit miercuri, 29 martie în Germania, alături de soția sa, Camilla, regină-consort, fiind întâmpinați de cuplul prezidențial Steinmeier. În urmă cu scurt timp, Regele Charles a primit ovații în Parlamentul german și a făcut o vizită surpriză la baza militară de la Finowfurt, unde se află un batalion mixt britanico-german.

Prima vizită externă ca rege. În discursul său, Charles al III-lea a lăudat prietenia dintre Regatul Unit și Germania, în timp ce i-a tachinat cu blândețe pe deputați din cauza rivalității celor două națiuni. Trecând între engleză și germană, el a lăudat, de asemenea, legăturile culturale ale țărilor cu privire la comedie, fotbal și muzică, precum și poziția lor comună față de războiul din Ucraina.

Update 17:25 Semnale mixte între UE și China. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat astăzi la Bruxelles că relațiile Europei cu Beijingul depind de abordarea pe care acesta din urmă o are cu privire la Rusia. Șefa CE a avertizat regimul comunist chinez că orice plan de pace înaintat sau susținut de China, care certifică anexările ilegale ale Moscovei în Ucraina, va afecta relațiile cu Uniunea Europeană, informează Sky News. Potrivit Politico, Von der Leyen a insistat că Europa trebuie să fie „mai îndrăzneață” față de China, care a devenit „mai represivă în țară și mai asertivă în străinătate”.

Analiză. Pe de altă parte, Ursula von der Leyen va călători vineri, 31 martie, în China, anunță aceeași sursă, deși această țară a refuzat în repetate rânduri să condamne invazia rusă în Ucraina și liderul suprem comunist, Xi Jinping, a fost primit cu onoruri săptămâna trecută la Moscova unde a lăudat regimul Putin. Președinta CE va fi acompaniată de Emmanuel Macron, cu scopul de a arăta Chinei că Europa are „o voce unitară”.

Update 17:10 Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, va vizita Turcia săptămâna viitoare, transmite postul privat turc NTV, citat de Sky News. Șeful diplomației ruse va vizita țara în perioada 6-7 aprilie, urmând să discute cu omologul său de la Ankara, războiul din Ucraina și evoluțiile militare și sociale din Siria.

În ultimele luni, Lavrov a întreprins mai multe călătorii în Africa pentru a arăta că Occidentul nu a reușit să izoleze Moscova pentru invadarea Ucrainei. Săptămâna aceasta, oficialul rus a vorbit și despre speranțele sale de a elimina ceea ce el a numit a fi „fricțiuni” între Azerbaidjan și Iran, doi aliați importanți ai Moscovei.

Update 17:00 Muncă forțată sau eforturi de război? Deținuții sunt oferiți de șefii închisorilor din Federația Rusă pentru a ajuta la producția militară, relatează cotidianul moscovit Kommersant, reluat de Sky News. Serviciul Federal al Penitenciarelor din Rusia a pus la dispoziție companiei de stat din domeniul apărării Rostec pușcăriași care să ajute la creșterea producției de arme, susțin surse ai presei ruse.

Posibilitățile de cooperare „sunt explorate în mai multe domenii deodată”, dar nu se vorbește despre implicarea prizonierilor în asamblarea rachetelor sau a aeronavelor. Nemaiavând voie să lupte în Ucraina, ca parte a grupării de mercenari Wagner, deținuții ar putea fi folosiți pentru anumite tipuri de muncă care „nu necesită calificări înalte”, informează aceeași sursă.

Update 15:00 Autoritățile nu au putut pătrunde în biserica mânăstirii Pecerska Lavra, ocupată ilegal de ierarhii bisericii de obediență moscovită, cărora ministerul ucrainean al culturii le-a cerut să părăsească lăcașul. Înconjurat de jurnaliști, starețul abației din subordinea patriarhului kaghebist Kiril, Pavlo, a început să-i amenințe pe ziariști. Iar unul din călugări s-a repezit efectiv la un jurnalist. Potrivit publicației Ukrainska Pravda, Pavlo a fost întrebat dacă Rusia a atacat Ucraina, iar starețul a rămas mut.

Update 11:45 ”Rușii au obținut un oarecare succes la Bahmut”, au afirmat oficialii ucrainenii, mai nou, reluați fiind de Sky News, după ce, ieri, președintele Zelenski avertizase împotriva impactului simbolic, psihologic și sociologic major al pierderii orașului. Conform dării de seamă de aseară a Statului Major ucrainean, forțele defensive ale Kievului încă ”mai țin orașul și resping numeroase atacuri”.

La Bahmut luptă în special mercenari. Care au suferit în luptele din estul Ucrainei pierderi mari. Câți mercenari Wagner luptă, de fapt, în Ucraina? Potrivit șefului Statelor Majore reunite, americane, Mark Milley, reluat ieri de CNN, ar fi vorba de 6.000, la care se adaugă 20-30,000 de recruți din pușcării sau de altundeva. Potrivit lui Milley, rușii n-ar fi avuit vreun succes la Bahmut, orașul fiind un abator în care sunt sacrificați soldații invadatori.

Update 11;30 Clericii putiniști de la Pecerska Lavra nu vor să părăsească mânăstirea, conform dispoziției ministerului ucrainean al culturii, care a retras Bisericii Ortodoxe Ruse controlul asupra lăcașului ortodox ucrainean din Kiev. Ministerul și-a motivat decizia afirmând că instituția, care aparține statului ucrainean, funcționează prin încălcarea destinației și condițiilor ei de utilizare. Ierarhii au înaintat o petiție justiției, după ce au refuzat s-o evacueze până ieri, așa cum cerea dispoziția.

Biserica ucraineană s-a despărțit de Biserica Ucrainei. Autoritățile ucrainene au efectuat recent mai mult percheziții la sedii și lăcașuri ale bisericii rămase sub autoritatea Patriarhiei Moscovei. Biserica Ortodoxă Ucraineană aparține Patriarhiei Moscovei, fiind învinuită ”că promovează ideologia represivă și de control a așa-numitei „lumi rusești (russki mir)” în Ucraina și că nu are o poziție clară față de conflictul declanșat de Moscova acum nouă ani”, afirma recent, la Europa Liberă, Anatoli Babinski, istoric al Bisericii Ortodoxe de la Universitatea Catolică Ucraineană din Lvov.

Bombardamentele rusești din ultimele 24 de ore au afectat opt regiuni ale Ucrainei și s-au soldat cu 3 morți și 11 răniți. Forțele ucrainene au respins, potrivit propriilor informații, circa 60 de acțiuni ofensive rusești.

Update 11:15 Viceșefa ministerului ucrainean al apărării, Maliar, a dat informații rare despre pierderile ucrainene. În unele zile, acestea ar fi în raport de unu la zece militari ruși uciși. În alte zile, ucrainenii ar pierde mai mulți militari decât rușii. Care ar fi pierdut în total aproximativ 173.000 de combatanți.

Update 11:00 Rusia se pregătește să recruteze aproape o jumătate de milion de noi soldați, iar Kremlinul pregătește populația pentru un război îndelungat cu Vestul. Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Peskov, reluat de DLF, rușii ar avea nevoie de fermitate, încredere în sine, hotărâre și ”unitate în jurul președintelui Putin”. Teoretic, ar urma să fie încorporați doar voluntari, dar potrivit serviciilor secrete britanice, bărbații vor fi incluși în trupă cu forța. Conform mediilor rusești ar urma să fie atrași 400.000 de benevoli.

Analiză: Acest număr de noi militari ”voluntari” demonstrează ce pierderi uriașe a suferit în ultimul an armata rusă. Care tinde să ajungă la pământ, cum sugerează informațiile serviciilor britanice, și în materie de muniție și echipament. Recent oficialii ruși au anunțat înșeptimea producției ruse de muniție. Și liderii comuniști de la Moscova anunțau planuri cincinale colosale. Și erau la fel de credibili ca acum. Evoluând din succes economic în succes economic s-a prăbușit, în cele din urmă, URSS. De altfel, apelul lui Peskov amintește fatal de lozinca bolșevică: ”strâns uniți în jurulul tovarășului Stalin”.

Putin se deosebește de secretoșii săi predecesori sovietici doar în incapacitatea lui de a ascunde adevărul, Recent, s-a recunoscut la Moscova că sancțiunile occidentale au efect, Și au efect și informațiile netrunchiate care parvin în Rusia de pe front: la primul val de recrutări au fugit din țară aproximativ 700.000 de tineri ruși de teama încorporării și expedierii în ucigașa linie întâi. Dacă vor putea, vor fugi și mai mulți acum. Iar dacă vor fi luați cu forța, e clar cât de ”bine” și cu cât ”elan” vor lupta, având moralul distrus.

29 martie 2023 – anul 2 – ziua a 33-a de război

Update 19:15 Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a sugerat posibilitatea ca dronele ucrainene să ajungă chiar și la Moscova, informează Ukrainska Pravda. „Dronele de atac aflate în serviciul Forțelor Armate ale Ucrainei au o rază de zbor de peste 3.000 de kilometri. 1987, Piața Roșie, Moscova, avion , Mathias Rust”, a scris Danilov pe Twitter, publicând o fotografie cu celebrul pilot german care a aterizat acum 35 de ani chiar în Piața Roșie.

Din decembrie 2022, compania ucraineană AeroDrone a primit licența pentru producerea a două aeronave militare fără pilot: E-300 Enterprise, care poate parcurge distanțe de până la 3100 km, și D-80 Discovery, un model mai mic.

Update 19:10 Kievul anunță detalii despre contraofensiva de primăvară. Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al apărării, a declarat că Statul Major al Forțelor Armate de la Kiev intenționează să desfășoare o contraofensivă pe mai multe fronturi, dar totul depinde de condițiile meteorologice. De asemenea, trupele ucrainene așteaptă „momentul potrivit”, iar Reznikov crede că se va întâmpla în aprilie sau mai.

Sunt încrezător că vom continua să eliberăm teritoriile ocupate acum, așa cum am făcut-o înainte în Kiev, Cernihiv, Sumy, Harkov și Herson. Toate acestea vor continua”, a precizat oficialul guvernului Șmyhal. Potrivit lui Reznikov, soldații ucraineni de pe linia frontului sunt obosiți, deoarece războiul durează de peste un an: „Este un proces provocator din punct de vedere psihologic și fizic. De aceea încercăm să facem rotație a trupelor. Dar acesta este război: standardul. de viață este diferit, condițiile sunt diferite. De exemplu, dorm doar 3-4 ore pe zi. Acesta a devenit un obicei.”

În ceea ce privește Bahmutul, Reznikov a adăugat că trupele ucrainene au „redus semnificativ potențialul ofensiv al rușilor” pe acel front din Donbass, iar acest lucru va ajuta Forțele de Apărare să „mențină stabilă linia frontului și să câștige timp pentru a se pregăti pentru contraofensivă”.

Update 19:00 Explozii în Crimeea. O explozie a fost auzită în satul Hvardiyske din regiunea Simferopolului, anunță Ukrainska Pravda citând Krym.Realii – un proiect Radio Europa Liberă. Mai multe canale locale de Telegram au publicat videoclipuri și fotografii cu consecințele exploziei, care a zguduit ferestrele caselor din apropiere.

Cu toate acestea, Igor Chicikin, parte a administrației ruse din zonă a declarat că „apărarea antiaeriană a fost activată” și „nu este vizibil niciun fum”. O bază aeriană militară rusă este situată în satul Hvardiyske.

Update 14:30 Șeful IAEA, Grossi, a ajuns la Centrala Nucleară de la Zaporijjea, aflată sub ocupație rusă. Tot în sudul Ucrainei au avut azi loc explozii la Maaritopol. pare a fi fost aruncat în aer un depozit de cale ferată.

Știre bună pentru ucraineni privind Bahmutul. Potrivit ministerului britanic de externe, ucrainenii au reușit să-i împingă pe mercenarii ruși înapoi, la Bahmut, îndepărtându-i de șoseaua – critică pentru aprovizionare – 0506.

Update 14:00 Președintele SUA, Biden, a deteriorat perceptibil relațiile Americii cu principalul ei aliat din Orientul Mijlociu, afirmând că nu-l va invita pe premierul israelian Beniamin Netanyahu, ”în viitorul apropiat” la Casa Albă.

Analiză: Tratându-și repetat prietenii cu picioarele, iar dușmanii cu bomboane și flori, SUA și-au pierdut în trecut, (sub Obama, iar mai nou, sub Biden) poziții importante și aliați cheie. Care, ca mai nou Arabia Saudită, au trecut cu arme și bajage în tabăra dușmanilor Americii. De pildă în tabăra Rusiei, Chinei și Iranului.

Biden nu avea niciun motiv să se stropșească atât de dur la șeful democratic ales al statului evreu. Președintele american s-a făcut vinovat și de ingerință directă, pe față, diplomatic absolut contraindicată, în treburile interne ale acestui stat, nominal independent, când a obiectat ascuțit împotriva reformei justiției israeliene, deși magistrații Curții Supreme și procurorul general israelian au devenit un stat în stat progresist în interiorul unei democrații israeliene conduse de oligarhia judecătorilor și procurorilor, iar nu de votul cetățenilor. Astfel nu se tratează nici măcar un satelit, darămite un stat suveran.

Update 13:45 Senatul României dă ”liber la furat”. Din nou, după OUG 13. Dar mai grav decât atunci. Senatul României a dezincriminat abuzul în serviciu, dacă paguba nu depășește un sfert de milion de lei. Liber la furat va dobândi legalitate, dacă și Camera Deputaților, care este for decizional, va aproba legea dezincriminării hoției în serviciu.

Analiză: Sub Dragnea și Grindeanu, această ”normă” pesedistă legiferând hoția mai-marilor politici a scos în stradă sute de mii de oameni. Acum e clar că Senatul uselist, dominat tot de PSD, dar acum în tandem cu PNL, mizează pe faptul că, spre deosebire de israelieni, francezi și germani, românii nu vor mai ieși în stradă și nu vor mai protesta în număr mare. Cleptocrația, în mod vădit, se bizuie pe docilitatea românilor, în rândul cărora ”mămămliga nu explodează”.

Update 12:35 Biserica Ortodoxă Ucraineană afiliată Patriarhiei Moscovei, căreia i s-a ordonat să elibereze până pe 29 martie sediul Lavrei Pecerska din Kiev (Mănăstirea Peșterilor), va contesta în instanță decizia, a anunțat Ukrainska Pravda, citând agenția rusă Ria Novosti. Apelul ar fi fost depus la o instanță ucraineană, în această dimineață. Mitropolitul Pavlo declarase anterior că clerul bisericii sale nu se va muta din Lavră. Propaganda rusă a folosit în ultima vreme toate canalele disponibile în Occident, mai ales prin social media, pentru a denunța ceea ce Moscova numește un atac la adresa ortodoxiei ruse și o discriminare.

Update 12:30 Prigojin îl provoacă pe Putin. Potrivit analiștilor ISW, fostul bucătar al lui Putin a oferit un interviu cel puțin straniu și diferit, publicat în propria sa agenție de presă, cu scopul de a-l provoca pe Vladimir Putin la alegerile prezidențiale din Rusia din 2024.

Institutul pentru Studierea Războiului spune că „interviul a fost demn de remarcat pentru formatul său unic” și că „Prigojin părea să imite modul în care Vladimir Putin își filmează întâlnirile publice coregrafiate, fie pentru a-și bate joc de Putin, fie pentru a sugera subtil că el însuși ar putea deveni președinte ca Putin”. „Acest stil de filmare este neobișnuit pentru Prigojin, deoarece declarațiile video publice ale lui el de obicei nu folosesc un format atât de steril, asemănător liderului de la Kremlin”, se arată în analiza ISW.

Update 12:20 La Bahmut ar fi fost cucerit de către mercenarii Wagner complexul industrial AZOM, din nordul orașului, estimează think-tankul american, ISW. (Vezi, mai jos știrea de la 11:45: De ce nu trebuie pierdut Bahmut?) Trupele ucrainene ar fi respins în ultimele 24 de ore 57 de acțiuni ofensive rusești, afirmă Statul Major ucrainean. Principalele lupte s-au dat, din nou, la Lîman, Bahmut, Avdiivka și Marinka în estul regiunii Donețk.

Update 12:15 Rusia a bombardat în ultimele 24 de ore circa 100 de așezări ucrainene, folosindu-se, potrivit ministerului ucrainean de război, reluat de Kiev Independent, de mortiere, tancuri, artilerie, rachete (sol-aer) S-300, lansatoare multiple de rachete, de drone și aviație tactică. Rușii ar fi suferit din nou pierderi grele. Ar fi fost scoși din luptă, în ultimele 24 de ore, 610 militari. Ar fi fost doborât un bombardier tactic rusesc de tip Su-24M.

În total, ar fi fost uciși de la debutul invaziei lui Putin, din februarie trecut încoace, 172.340 de militari ruși.

Update 12:00 Moldova, Muntenegru, statele scandinave și, în genere, aliații europeni ai Ucrainei au devenit țintele unor sporite atacuri cibernetice ruse. Potrivit unui nou raport privind războiul hibrid dus de Rusia, atacurile cibernetice asupra Europei au crescut masiv, anul trecut de la 10% la 46.5%, cele asupra Ucrainei reducându-se de la 50% la mai puțin de 29%. ”Europa a fost atrasă într-un război cibernetic de mare intensitate cu masive valuri de atacuri de tip DDoS „, a declarat Pierre-Yves Jolivet, vicepreședintele Thales, reluat de Sky News.

Analiză: Jolivet se înșală asupra cuvântului ”război”. Cel din urmă e un conflict care implică sau presupune ca victima agresiunii să se apere și să și contraatace. Europa stă însă să fie atacată și se rezumă, eventual, să se apere de agresiune, fără să contraatce.

Update 11:45 De ce nu trebuie pierdut Bahmut? Pentru că păstrarea controlului asupra localității ar avea, ca și dispariția lui, un extrem de puternic impact simbolic și psihologic. Cucerirea acestui oraș de către ruși ar surmena societatea ucraineană și l-ar putea forța pe președintele Ucrainei, Zelenski, să caute un compromis cu Rusia, a estimat chiar șeful statului ucrainean, reluat de Sky News. Zelenski i-a contrazis pe ”experții” care cereau abandonarea orașului, ca nefiind de importanța strategică necesară să justifice sacrificiile apărării lui. Or, dacă Rusia simte Ucraina slăbită, iar Putin ”va simți miros de sânge”, își va ”vinde victoria Vestului, Chinei și Iranului și va apăsa din ce în ce mai tare, obosind societatea ucraineanîă, care-l va împinge să caute să facă Rusiei concesii”, a estimat Zelenski.

Update 11:30 Curtea Constituțională germană a validat, practic, temporar, căsătoriile cu copii, declarând actuala lor interzicere, în Germania, drept neconstituțională. Spre a combate fenomenul căsătoriilor infantile aranjate, forul legislativ german dăduse lumină verde anulării căsătoriilor din străinătate cu parteneri având vârste de mai puțin de 16 ani. Legea trebuie ameliorată și să prevadă reglementări cu privire la consecințele anulării căsătoriilor cu pricina, cum ar fi costurile întreținerii copiilor divorțați prin anulare.

28 martie 2023 – anul 2 – ziua a 32-a de război

Update 21:45 Atenție mărită pescari și ambarcațiuni din Marea Neagră! Pericolul minelor de război a crescut din pricina furtunilor pe mare.

Atenție mărită producători de arme și muniție din Vest și din Ucraina! Rusia a anunțat înșeptirea producției sale de muniție până la finele acestui an, relevă CNN. Franța a anunțat că va dubla cantitatea de obuze de 155 de mm livrate Ucrainei.

Câți orfani a furat Rusia din Ucraina? Potrivit Irinei Verșciuk, viceprim-ministru al guvernului din Kiev, rușii au transferat cu forța,000 în Rusia, cel puțin 4390 de copii ucraineni orfani, sau parțial orfani, ca și copii cu părinții absenți.

Update 21:30 La Bahmut și împrejurimi situația e dinamică, dar rușii n-au reușit să obțină niciun fel de avantaje strategice în zonă, a estimat purtătorul de cuvânt al grupului de forțe armate ucrainene din est, Serhii Cerevatîi, reluat de Ukrainska Pravda. Potrivit lui, rușii nu au obținut pe alocuri decât câștiguri tactice, pe care trupele ucrainene le combat apoi ca să nu devină baza altor avantaje. Epicentrul ciocnirilor militare din estul ucrainei rămâne fronturile de lângă Lîman, Bahmut, Avdiivka și Marinka, afirmă sursele ucrainene.

În sudul Ucrainei, activitatea militară a forțelor ruse, puternic afectate de distrugerea depozitelor lor de muniții și de lipsa celei din urmă ar fi scăzut, potrivit comandamentului ucrainean, perceptibil.

Ungaria, pion de nădejde al lui Putin. Budapesta intenționează să blocheze sancțiuni nucleare europene împotriva Rusiei. Șeful diplomației maghiare, Péter Szijjártó, a stat de vorbă cu ministrul adjunct al energie de la Moscova, Aleksandr Novak, căruia i-a confirmat opoziția Ungariei la atari sancțiuni.

Update 21:05 Comitetul Olimpic Internațional își probează din nou obediența față de alianța dictaturilor și nepăsarea față de victimele dictaturii, ale crimelor de război și ale violărilor drepturilor omului comise de Rusia.În răspăr cu dorința Ucrainei și revendicările multor comitete olimpice naționale, IOC a aprobat ridicarea interdicției de participare la concursuri internaționale pentru sportivii din Rusia și Belarus. Atleților ruși și bieloruși li se condiționează participarea la competiții doar de o prezumtivă ”strictă neutralitate” sau ”probe că nu susțin războiul” – orice ar însemna, în realitate, aceste condiționări.

De vină pentru această decizie și altele asemenea e, între alții, în special șeful Comitetului Olimpic Internațional, germanul Thomas Bach. Ucraina reliefase că mulți sportivi ruși de top sunt ofițeri ai armatei ruse și amenință că ar boicota inclusiv Jocurile Olimpice.

Update 21:00 Mossadul a ajutat Grecia să deconspire o rețea iraniană care plănuia un atac asupra unui restaurant evreiesc de la Atena. Două persoane au fost arestate.

În mai multe orașe franceze protestele împotriva ridicării la 64 de ani a pragului vârstei de pensionare au degenerat în violențe. La Paris și Nantes au avut loc ciocniri cu poliția. Extrema dreaptă și exrtrema stângă alimentează din plin nemulțumirile. Protestele, la care au participat din nou sute de mii de persoane, inclusiv, potrivit DLF, elevi și studenți, au fost însoțite de greve.

Update 13;45 Ungaria și-a abandonat reticențele, a urmat Turciei și a acceptat ratificarea aderării Finlandei la NATO. Suedia se mai confruntă cu opoziția Turciei, care-i reproșează o prezumtivă ”susținere a terorismului” kurd (al PKK).

Update 13:25 Șeful statului român a avut în această dimineață o întrevedere cu directorul SRI, Hellvig, chiar la sediul Serviciul Român de Informații, unde la ora locală 12.00 s-a desfășurat o ședință de evaluare a măsurilor luate de această instituție în contextul războiului din Ucraina, notează Digi24.

Premierul Nicolae Ciucă a transmis marți un mesaj public în care urează ”La mulți ani” Serviciul Român de Informații cu două zile întârziere față de data la care serviciul își aniversează înființarea (26 martie), informează G4Media. Ciucă a motivat transmiterea mesajului de ședința SRI unde se prezintă evaluarea activității instituție în contextul războiului de la granițe. Șeful guvernului de la București nu a avut decât cuvinte de laudă față de serviciul condus de Hellvig.

”Îi felicit pe lucrătorii SRI pentru devotamentul și abnegația dovedite în fiecare zi, pentru cunoașterea pe care o oferă zi de zi nouă, beneficiari ai activității lor și decidenți, dar și, indirect și discret, fiecărui cetățean român. Sunt onorat să recunosc sacrificiile și limitările personale pe care le asumă angajații acestui Serviciu pentru a menține echidistanța, discreția și preeminența legii în toate acțiunile și în domeniile extrem de importante în care experiența și expertiza le este reclamată. La mulți ani!”, a transmis premierul Ciucă în mesajul public.

Update 13:15 Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a fost primit cu onoruri militare la Palatul Victoria din București, de omologul său român, Nicolae Ciucă, pentru a participa la o sedință comună de guvern, urmată de semnarea unui memorandum între cele două state. Potrivit Agerpres, Morawiecki a declarat că agresiunea rusă în Ucraina a determinat creșterea rolului regiunii Europei de Est și Centrale în dinamica securității și a precizat că după victoria Kievului, se întrevăd ”planuri strategice semnificative și ambițioase.

Oficialul de la Varșovia a amintit că în cauză este vorba despre o comunitate de peste 100 milioane de cetățeni europeni din această regiune, iar proiectele vor viza securitatea, dezvoltarea economică și a mediului de afaceri, precum și cooperarea militară.

România, un aliat foarte mare. „Ani de zile, vă spun foarte drept, ţările noastre au fost jucate de cei din Est şi din Vest. Bineînţeles, nu se poate compara presiunea din Vest faţă de cea din Est, dar trebuie să ne dăm seama că primele decenii naive de transformare, de capitalism erau, în acelaşi timp, decenii în care am fost în mare parte folosiţi pentru scopurile proprii ale Europei vestice. Din România, din Polonia au plecat mulţi oameni. Acum, în Polonia revin sute de mii de oameni, pentru prima dată în istoria noastră”, a spus Mateusz Morawiecki, citat de Agerpres.

Premierul polonez va fi primit, tot astăzi, la Palatul Cotroceni, unde va purta convorbiri oficiale cu preşedintele Klaus Iohannis, precizează Digi24.

Update 12:30 Nou contencios americano-ucrainean. E vorba de un litigiu juridic. Departamentul de Stat al SUA s-a pronunțat în favoarea instituirii unui așa numit tribunal ”hibrid”, ucraineano-internațional, care să judece crimele de război ale Rusiei, eventual undeva în Europa. Președintele Ucrainei, Zelenski, se opune categoric acestei formule. O opțiune ar fi un tribunal internațional instituit de Adunarea Generală a ONU, problema fiind însă că alianța dictaturilor ar putea împiedica obținerea de suficiente voturi, în acest for, în vederea înființării unei astfel de Curți.

Între timp, crimele de război ale Rusiei continuă. Trupele invadatoare ale regimului Putin au bombardat în cursul nopții spitalul din Herson, provocându-i pagube mari. Rusia, scrie Kiev Independent, a bombardat ”124 de așezări ucrainene folosindu-se de mortiere, de tancuri de artilerie, de rachete S-300, de lansatoare multiple de rachete ca și de proiectile balistice de croazieră, de drone și de aviație tactică. Bombardamentele s-au soldat cu cel puțin opt morți. ”

Forțele ucrainene dispun acum de posibilitatea dislocării pe front a unor tancuri apusene. Au primit 18 tancuri occidentale germane de tip Leopard 2, din Germania, precum și unele britanice de tip Challenger.


Update 10:45 Parte din mercenarii Wagner par să fi fost dislocați la Avdiivka, spre a întări unitățile ruse care încearcă să ia localitatea cua salt, afirmă ISW, notând înaintarea reușită spre oraș a trupelor invadatoare. În tentativa încercuirii localității Avdiivka, rușii ar fi înregistrat, potrivit serviciiloor secrete britanice, pierderi foarte mari. Trupele ruse ar fi pierdut cantități mari de blindate în atacurile lor frontale asupra pozițiilor ucrainene. deosebit de afectat ar fi Regimentul 10 de tancuri, relevă britanicii.

La Bahmut, rușii au dislocat cele mai bune unități de care dispun, spre a cuceri orașul, estimează șeful trupelor din est ale Ucrainei, Oleksander Syrsky.

Trupele ucrainene au doborât peste noapte 12 din cele 13 drone lansate de ruși. Atacul cu drone a provocat un amplu incendiu la Dniepropetrovsk.

Numărul militarilor ruși uciși de la debutul invaziei încoace s-ar ridica la peste 171.700 de oameni, afirmă Statul Major ucrainean. Doar în ultimele 24 de ore ar fi fost scoși din luptă 570 de militari ruși, distruse 13 blindate de luptă precum și șapte tancuri, relevă aceeași sursă.

Potrivit Financial Times, concernele occidentale care vor să-și vândă afacerile din Rusia și s-o părăsească sunt silite de Moscova să facă donații directe statului rus.

27 martie 2023 – anul 2 – ziua a 31-a de război

Update 23.15 Amok la o școală din Nashville Tennessee. O tânără de 28 de ani înarmată cu două puști de asalt și un pistol a deschis focul, ucigând într-o școală primară șase oameni, între care trei copii, înainte de a fi împușcată de un polițist.

Update 22;15 Republica Moldova anunță manevre militare comune cu SUA și Marea Britanie. Exercițiile ar urma să aibă loc între 27 martie și 7 aprilie.

Un voluntar polonez rănit lângă Bahmut a încetat din viață în spital.

Update 22:00 Din cauza deteriorării situației la fața locului, autoritățile ucrainene le-au interzis jurnaliștilor și voluntarilor să se mai deplaseze la Avidiivka, relevă Kiev Independent. Decizia îi aparține șefului administrației militare locale, Vitali Barabaș.

Președintele Ucrainei, Zelenski, și-a vizitat militarii din prima linie, luptînd pe frontul din Zaporijjea. Zelenski a fost la Nikopol, oraș permanent bombardat de ruși. Ucraina a cerut Elveției să-și revizuiască și să-și anuleze interdicția reexportului de arme elvețiene, livrate unor terțe state.

Comandantul districtului răsăritean al forțelor ruse, Rustam Muradov, e acuzat de ”conducere ineptă”. Lui i se atribuie vina pentru pierderile mari suferite de ruși la Vuhledar, în februarie, când Muradov ar fi omis să facă recunoașterea și pregătirea de artilerie necesare atacului. ”Înfrânt în războiul convențional, Vladimir Putin ridică miza recurgând la șantaj nuclear, relevă purtătorul de cuvânt al serviciilor secrete militare ucrainene, Andriy Yusov, într-un interviu pentru Radio Libertatea.

Japonia cere Chinei să acționeze responsabil” în chestiunea războiului Rusiei în Ucraina. Așa s-a exprimat în Parlamentul de la Tokio premierul nipon Fumio Kishida. China a reacționat la amenințarea Rusiei de a amplasa în Belarus arme nucleare tactice. Potrivit Beijingului, chestiunea ar trebui ”soluționată diplomatic”. UE a amenințat Rusia cu consecințe, dacă-și mută arsenal atomic în Belarus.

Președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, a lansat lumii un apel, cerându-i să oprească Rusia înainte de a provoca un dezastru nuclear.

Update 20:00 Sub impactul grevelor și protestelor, guvernul de la Ierusalim a făcut un pas îndărăt. Reforma justiției se amână. Protestele însă continuă. Bursa israeliană s-a alăturat principalului sindicat al statului evreu, care a declarat o grevă generală. Premierul Beniamin Netanyahu a urmat sfatul președintelui Herzog și a tras frâna de mână în chestiunea reformei judiciare, dar s-a văzut nevoit să accepte concesii cerute de ministrul său extremist Ben Gvir, ca să-și salveze majoritatea parlamentară. Analiza situației, pe blog.

Update 17.45 Ajutorul militar german în materie de blindate de luptă a sosit. Cele 18 tancuri de tip Leopard 2 date de Germania Kievului au fost remise Ucrainei, anunță publicația germană Der Spiegel. Lor li se adaugă 40 de tancuri de tip Marder.

Update 14.15 Putin încearcă s-o elimine pe Maia Sandu. Dictatorul rus ar încerca, prin serviciile sale secrete, s-o înlăture pe Maia Sandu, reiese din însemnările apărute în jurnal.md sub semnătura lui James L. Olson, ”fost ofițer de elită în Directoratul de Operațiuni al Agenției Centrale de Informații a Statelor Unite (CIA)” după scrie Europa Liberă Moldova. Olson ”a menționat că planul lui Putin legat de Moldova a fost amânat din cauza problemelor mari pe care le are privind războiul din Ucraina, dar a avertizat că liderul de la Kremlin încearcă, prin serviciile sale de informații, să o elimine pe Maia Sandu”. mai scrie Europa Liberă.

Update 12:00 SUA nu văd semne că Rusia și-ar muta arme nucleare în Belarus. Conform ISW, thinktank american reluat de Kiev Independent, Putin nu e gata să treacă la negocieri, ci urmărește încă să obțină victoria totală prin mijloace militare, în ciuda crescândei dorințe a Vestului de a se găsi o soluție diplomatică a conflictului.

Rusia se dă tare. Potrivit TASS, Rusia ar intenționa să staționeze de la anul, în Pacific, submarine purtătoare de super-torpile Poseidon, capabile să aibă ogive nucleare. Potrivit Sky News, care transmite știrea, aceste arme par a fi combinațiid e dronă și torpilă, în măsură să fie lansate de pe submarine nucleare.

Lupte extrem de intense continuă să se dea la Bahmut, unde comandantul forțelor ucrainene din estul țării, Oleksanser Syrsky, reluat de Ukrainska Pravda, a declarat că ”situația este constant dificilă, că inamicul suferă pagube semnificative în oameni, resurse, arme și echipament militar dar continuă să se afle în ofensivă, în timp ce ucrainenii se apără eroic, oprind inamicul, fără a-i lăsa o șansă de a-și realiza planurile“. Syrsky a mai declarat că ”luăm în considerare toate opțiunile”. Declarația comandantului frontului ucrainean de la Bahmut implică, desigur, că retragerea din localitate nu este exclusă.

Trupele invadatoare ruse au atacat Avdiivka, Krasnogorivka și Kurahovo unde, potrivit Ukrainska Pravda, au distrus clădiri și au omorât o persoană. Hersonul a fost atacat de peste 20 de ori. S-au semnalat cel puțin patru persoane răniote.

Forțele ucrainene afirmă a fi ucis în ultimele 24 de ore 610 militari ruși și ar fi distrus în acest răstimp șase blindate de luptă și șapte sisteme de artilerie. Numărul total al rușilor uciși de la invazie încoace ar fi atins potrivit Statului Major ucrainean 171,160.

La Mariupol ucrainenii au aruncat în aer automobilul satrapului rus pus șef peste poliția locală. Omul a supraviețuit ușor rănit, întrucât deflagrația s-a produs prematur. Alte explozii puternice au zguduit Melitopolul ocupat de ruși.

Update 11:30 Demiterea ministrului israelian al apărării Yoav Gallant, care ceruse oprirea reformei justiției, a plonjat Israelul în noi demonstrații masive și l-a determinat pe președintele Herzog să-i ceară premierului Netanyahu să liniștească situația punând capăt imediat procesului legislativ de modificare normelor justiției. În cursul zilei ar fi urmat, potrivit unor relatări, ca Netanyahu să anunțe fie stoparea procesului legislativ, fie modificarea lui, dar discursul său s-a amânat, după ce membri ai coaliției, care s-au întrunit în cursul nopții, i-au cerut să rămână ferm pe poziție. Zeci de mii de oameni au blocat ieri circulația la Tel Aviv, iar șeful Histadrut, cel mai mare sindicat israelian, a anunțat o grevă generală. Au avut loc proteste și în celelalte mari orașe ale țării, în special la Haifa și la Beersheba.

O grevă de o amploare fără precedent în transporturi a paralizat și circulația feroviară, navală și aeriană în Germania. Sunt afectate mai multe landuri federale și orașe mari. Transportul în comun e în mare măsură pus pe butuci. Mulți navetiști n-au avut pur și simplu cum să ajungă la locurile de muncă.

26 martie 2023 – anul 2 – ziua a 30-a de război

Update 22:30 Șoșoacă spioană a serviciilor secrete miltare ruse? Senatoarea Șoșoacă ajunsă în Parlment pe listele AUR, are legături cu GRU (Glavnoie Rasvedivatelnoie Upravlenie) în speță cu serviciile de informații militare ale Rusiei, afirmă Institutul Robert Lansing, reluat de Adevărul.ro. Institutul Robert Lansing susține că ”proiectul de lege prin care Diana Șoșoacă cere anexarea unor teritorii ale Ucrainei este o operațiune a Kremlinului, în timp ce analiştii califică acţiunea parlamentarului drept una de propaganda rusească”.

Senatoarea, care s-a afișat în repetate rânduri, inclusiv după invazia rusiei în Ucraina, cu ambasadorul Rusiei la București și cu diverși inși bănuiți a fi agenți de influență ai Moscovei, respinge acuza. Analiza ong-ului american compară ”acțiunea senatoarei legată de teritoriile ucrainene cu o operațiune a SVR (serviciul de informații externe al Rusiei) privind presupuse planuri ale Poloniei de a ocupa o parte din vestul Ucrainei”, scrie Adevărul.ro.

Update 20:00 O dronă ucraineană ar fi provocat explozia puternică din localitatea rusă Kireyevsk, situată în regiunea Tula, afirmă TASS. Deflagrația a săpat un veritabil crater, în zonă. Nu e clar ce se afla acolo. Explozia, care a avut loc imediat după orele 15, s-a auzit la 30 de km distanță.

Azi, forțele ucrainene afirmă a fi respins peste 50 de acțiuni ofensive ruse pe fronturile de la Lîman, Avdiivka, Mariinka și Bahmut, La Bahmut, grănicerii ucraineni anunță un atac cu dronă care ar fi lichidat cel puțin 15 mercenari Wagner.

Mâine circulația va fi paralizată, în bună măsură, în Germania. Unde sindicatele au organizat o amplă grevă de avertisment de 24 de ore în transporturi, care va afecta nu doar circulația feroviară, ci și cea aeriană și navală, precum și autostrăzile. În unele landuri federale, ca de pildă în Bavara, Baden Württemberg și Saxonia Inferioară vor intra în grevă și șoferii de autobuze, iar pe alocuri și vatmanii.

Update 18.00 Forțele ucrainene ar fi stabilizat frontul la Bahmut. Potrivit autorităților militare, trupele ucrainene ar fi reușit să stabilizeze frontul la Bahmut, unde s-au înregistrat în ultimele două zile lupte de o intensitate redusă și mai puțin asalturi rusești, informează Kiev Independent.

NATO a criticat Rusia pentru anunțul mutării de arme nucleare în Belarus, iar Ucraina a cerut convocarea Consiliului de Securitate al ONU. În care însă Rusia are un drept de veto. Iar Germania a acuzat Rusia de ”intimidare nucleară”.

Update 13:30 S-a declarat stare de urgență în Mississippi. Președintele SUA, Joe Biden, a luat decizia după ce un ciclon a ucis în acest stat federal cel puțin 26 de persoane.

În Germania, numărul delictelor penale a crescut din nou, dramatic. Germania a înregistrat în 2022 cu 11,5 % mai multe fărădelegi decât în 2021. Germania a redevenit ținta unei imigrații masive, comparabile cu aceea din anii 2015. Potrivit datelor statistice, reluate de cotidianul berlinez conservator, Welt am Sonntag, a crescut sensibil și fără precedent numărul delictelor penale comise deopotrivă de imigranți și de copii infractori. Cei din urmă răspândesc, ca niciodată, în grupurile de chat din rețelele sociale, pornografie infantilă.

Update 13:15 La primul său miting electoral, derulat la Waco, în Texas, fostul președintele al SUA, Trump, a calificat multiplele investigații judiciare deschise împotriva lui ca manevre scoase direct ”din spectacolele-horror al stalinismului. Trump a promis ”să pună capăt războiului” din Ucraina ”în 24 de ore” fiind ”singurul care poate face această promisiune” și să făgăduiască ”oprirea drumului spre cel de-al treilea război mondial”.

Împotriva fostului lider din Washington s-au deschis diverse cercetări penale, între altele pentru prezumtivă finanțare ilegală a campaniei și pentru presupusă gestiune greșită a documentelor secrete, relevă Sky News. E vorba, potrivit fostului președinte american, de ”vânători de vrăjitoare” menite să-l distrugă politic.

Update 12:30 Rușii au continuat bombardarea localităților ucrainene, ucigând astfel civili. Potrivit Kiev Independent, care reia surse ale oficialităților, Rusia atacat 132 de așezări în opt regiuni, în speță Chernihiv, Sumî, Harkiv, Dniepropetrovsk, Zaporijjea, Herson, Donețk și Lugansk. Ar fi fost respinse, potrivit statului major ucrainean, 85 de atacuri și acțiuni ofensive rusești în special în Donețk, în zonele Lîman, Bahmut, Avdiivka și Mariinka. 

Rușii și-au continuat masiv și atacurile cibernetice. În primele două luni ale anului s-au înregistrat, potrivit Ucrainei, peste 300 de atacuri informaționale ale Rusiei.

Numărul militarilor ruși uciși în Ucraina de la invazia din februarie trecut încoace depășește 170.000, potrivit informațiilor furnizate de Statul Major ucrainean. Aceeași sursă afirmă că în ultimele 24 de ore au fost uciși aproximativ 660 de militari ruși. În acest răstimp de o zi le-ar mai fost fost distruse invadatorilor ruși, între altele, 15 tancuri și 15 alte blindate de luptă, 8 sisteme de artilerie, 2 lansatoare multiple de rachete, un sistem antiaerian, 2 drone, alte 6 vehicule, între care unele speciale.

Rușii ar fi pierdut până acum, în total, aproape 3.600 de tancuri, aproape 7.000 de alte blindate de luptă, peste 500 de lansatoare multiple de rachete, 305 avioane, 291 de elicoptere, peste 2.200 de drone și 18 nave.

Președintele Rusiei, Putin, a admis că Rusia își dezvoltă colaborarea cu regimul comunist chinez, dar a negat că ar fi vorba de o alianță militară. În schimb, dictatorul de la Moscova a comparat statele NATO cu puterile axei (nazisto-fasciste) din epoca celui de-al Doilea Război Mondial.

Update 12:00 Germania acuză Rusia de ”intimidare nucleară” în legătură cu declarația rusă vizând mutarea de arme atomice tactice în Belarus, relevă DLF. Belarus și-a asumat repetat obligația de a fi liberă de arme nucleare. SUA au reacționat la această nouă insolență și amenințare rusă prin…lipsă de reacție.

Administrația Biden a afirmat, cu precauție vădită, că America nu vede vreun motiv să-și adapteze strategia nucleară. Potrivit Petagonului, nu există indicii potrivit cărora Rusia ar plănui să recurgă la arme nucleare. Pentagonul a reacționat astfel după anunțul Rusiei privind mutarea de arsenal nuclear în Belarus.

Rusia a primit noi drone iraniene, afirmă serviciile secrete britanice. Rusia recepționează regulat tranșe de noi drone, de vreme ce, potrivit ministerului britanic al apărării, rușii au lansat în martie cel puțin 71 de drone kamikaze de tip Shahed împotriva unor ținte ucrainene. Aparatele de zbor fără pilot date de Teheran Moscovei par a fi lansate din regiuni ale Rusiei, precum Briansk și Krasnodar.

Macedonia de Nord oferă Ucrainei 12 elicoptere de luptă.

Șeful AIEA Grossi a anunțat că vrea să inspecteze centrala nucleară de la Zaporijjea, ocupată în prezent de ruși.

25 martie 2023 – anul 2 – ziua a 29-a de război

Update 21.30 Dar unde e România? Președintele Ucrainei, Zelenski, a reliefat că n-a primit propuneri de mediere din partea președintelui Xi Jinping. Liderul chinez, proaspăt confirmat ca dictator pe viață de Partidul său Comunist, a făcut recent mult tam tam cu un așa-zis plan de pace în 12 puncte. Zelenski, reluat de Ukrainska Pravda a reliefat că, în această săptămână, Ucraina a devenit ”mai robustă”, întărindu-se grație noilor ajutoare anunțate de Statele Unite, Lituania, Finlanda, Germania, Suedia, Japonia și macrofinanțării de un miliard și jumătate ale UE, depuse în Banca Centrală ucraineană. La rândul ei, Croația a adoptat un program de tratare și reabilitare a soldaților ucraineni răniți. Lipsesc din această listă între alte state, România, Bulgaria și Ungaria.

Update 20:45 Ofensive ruse pe patru fronturi. Trupele ruse își concentrează principalele eforturi pe desfășurarea operațiunilor ofensive în zonele Lîman, Bahmut, Avdiivka și Maryinka, a anunțat Statul Major de la Kiev, citat de Ukrinform.

În această zi, inamicul a lansat o rachetă și 23 de lovituri aeriene, trăgând de peste 20 de ori asupra pozițiilor trupelor noastre și asupra infrastructurii civile din zonele populate, prin utilizarea în principal a lansatoarelor multiple de rachete”, se arată în comunicatul de seară. Armata ucraineană estimează o probabilitate mare ca Rusia să lanseze lovituri aeriene asupra întregului teritoriu al Ucrainei.

Context

Lupte grele se dau în continuare în zona Bahmutului, unde trupele ruse au realizat mici cuceriri, relatează analiștii de securitate ai ISW, iar Adviivka a fost încă de vineri teatrul cel mai fierbinte al războiului din regiunea Donețk. Cu toate acestea, voci proeminente din spațiul informațional rusesc au început deja să pregătească terenul – din punct de vedere comunicațional – pentru o potențială contraofensivă ucraineană, se arată în raportul Institutului pentru Studierea Războiului, de la Washington, În ciuda acestui lucru, președintele Zelenski s-a plâns astăzi că armata țării sale nu are suficiente capabilități militare pentru a da startul acestei operațiuni. Liderul de la Kiev a solicitat armament, avioane de luptă, muniție și alte echipamente militare vitale pentru soldații săi.

Update 16:30 Varșovia vrea muniție pentru Ucraina din afara UE. Mateusz Morawiecki, prim-ministrul Poloniei, intenționează să-i convingă pe partenerii UE că achiziția comună de proiectile în afara granițelor UE este necesară, deoarece Ucraina are deja nevoie de ele, dar Europa nu are destule, citează Ukrainska Pravda.

Nu este un secret atât de mare la Bruxelles că Europa nu are obuze. Pe de altă parte, există câteva locuri în lume, în special Coreea de Sud, unde există mult mai multe dintre aceste proiectile. Așa că sper că discuțiile noastre cu Comisia Europeană și cu câteva țări cheie, Germania și Franța, vor duce la furnizarea rapidă de proiectile, deoarece Ucraina are nevoie de ele aici și acum”, a precizat șeful guvernului polonez.

Context

În acest moment, Franța este împotriva achiziționării de muniție în afara UE, insistând că toate contractele profitabile trebuie semnate de companii europene.„O să-i conving (pe francezi – n.red.) că Ucraina trebuie aprovizionată cu obuze foarte repede. Întrucât nu avem astfel de proiectile aici în Europa, în cantități suficiente, trebuie să le cumpărăm din exterior, la fel cum Polonia cumpără armament ultramodern K2, K9 și Abrams din străinătate”, a insistat premierul de la Varșovia. Morawiecki a mai spus că de la Coreea de Sud trebuie început, dar discuția se poate extinde și către alte piețe.

Update 16:15 Medvedev versus Netflix. Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, consideră că este potrivit ca Rusia să descarce de pe internet copii piratate ale filmelor care nu le sunt disponibile din cauza sancțiunilor impuse după ce țara sa a invadat Ucraina. Potrivit Ukrainska Pravda, fostul președinte al Rusiei a declarat propriul său război companiei americane de streaming online, Netflix și altora, încurajând populația să le saboteze, răspândindu-le pe social media pe gratis, pentru a cauzat daune maxime.

Comentariu: un fel de Robin Hood se vrea a fi aliatul loial al lui Putin.

Update 16:10 Ce s-a întâmplat la Nova Kahovka, oraș din regiunea Herson, aflat sub ocupație rusă? Mișcarea trupelor ruse din Nova Kahovka la 23 martie a fost o „rotație masivă” și nu o retragere, așa cum s-a raportat anterior, a declarat purtătorul de cuvânt al Comandamentului de Sud al Ucrainei, Natalia Humeniuk, la televiziunea națională ucraineană.

Joi, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei și-a respins raportul inițial potrivit căruia „toate unitățile armatei ruse” s-au retras din orașul ocupat de ruși Nova Kahovka. Localitatea se află pe malul estic al râului Nipru și găzduiește Centrala Hidroelectrică Kahovka, una dintre cele mai mari din țară, notează Kiev Independent. Anunțul inițial a provocat un val de entuziasm în Ucraina și nu numai, însă Kievul l-a dezmințit câteva ore mai târziu, afirmând că a fost o greșeală.

Update 16:00 Forțele ruse au bombardat un punct de livrare a ajutorului umanitar din Herson, aflat în sudul orașului, rănind doi civili, potrivit guvernatorului regional Oleksandr Prokudin, citat de Kiev Independent. Potrivit sursei, o femeie de 41 de ani și un bărbat de 25 de ani au fost internați în spital cu răni provocate de explozii de mine și schije.

Update 13:35 Rusia a atacat de 67 de ori părți din sudul regiunii Herson în ultimele 24 de ore, trăgând 301 de obuze. Trupele ruse au folosit artilerie grea și lansatoare de rachete multiple Grad, a declarat guvernatorul local Herson, Oleksandr Prokudin, citat de Kiev Independent.

Update 13:30 Nu sunt suficiente arme. Ucraina nu poate începe următoarea contraofensivă din cauza lipsei de arme, inclusiv de echipamente grele și avioane de luptă, a declarat președintele Volodymyr Zelensky pentru ziarul japonez Yomiuri Shimbun, reluat de Kiev Independent.

Update 12:00 Atacul Rusiei asupra orașului Bahmut din Donbas aproape a încetat, scrie intelligence-ul britanic citat de Ukrinform.

Potrivit oficialilor apărării de la Londra, acest lucru este probabil în primul rând rezultatul uzurii extreme a forței ruse. Ucraina a suferit, de asemenea, pierderi grele în timpul apărării sale, adaugă raportul.

„Rusia și-a mutat probabil atenția operațională către Avdiivka, la sud de Bahmut, și către sectorul Kreminna-Svatove din nord, zone în care Rusia aspiră doar să-și stabilizeze linia frontului. Acest lucru sugerează o revenire generală la o tactică operațională mai defensivă, după rezultate nesatisfăcătoare ale încercărilor sale de a conduce o ofensivă generală din ianuarie 2023”, se spune în actualizarea ministerului britanic al apărării.

Update 01:45 Comandamentul rus și invadatorii instalați de Moscova în Crimeea ar fi început evacuarea din peninsula ocupată, vânzându-și proprietățile imobile și trimițându-și familiile în Rusia, a declarat Andrii Yusov, purtătorul de cuvânt al informațiilor militare ucrainene, citat de Kiev Independent.

Update 01:20 S-au intensificat tensiunile din Siria, între milițiile susținute de regimul fundamentalist de la Teheran și unitățile americane staționate. Un soldat american a fost ucis și alți câțiva răniți, după atacul cu drone al milițiilor. Președintele SUA a declarat în vineri seară că țara sa nu caută un conflict cu Iranul, însă va răspunde dacă va fi forțată să-și apere personalul militar și cetățenii, iar asta este exact ce s-a întâmplat noaptea trecută, citează Associated Press. Liderul american se află la Ottawa, Canada, într-o vizită de stat.

Context

Deși nu este prima dată când au avut loc lovituri aeriene în Siria între SUA și Iran, acțiunile recente sunt o escaladare a tensiunilor deja existente, Teheranul fiind un aliat vital al dictatorului sirian, Bashar al Assad, care alături de Rusia l-au ajutat pe acesta să mențină controlul asupra țării sale. Siria se află în război civil din februarie 2011.

Pentagonul a declarat că un atac cu dronă asupra unei baze militare, a ucis joi un soldat și a rănit alți cinci. Au urmat două atacuri simultane asupra trupelor americane din Siria vineri, potrivit oficialilor de la Washington. Pe baza informațiilor preliminare, vineri a avut loc un atac cu rachetă la o uzină Conoco, iar un american a fost rănit, dar este în stare stabilă. În același timp, mai multe drone au fost lansate asupra Green Village, unde staționează trupele Statelor Unite. Toate dronele, cu excepția uneia, au fost doborâte și că nu există niciun rănit american acolo, a relatat Associated Press.

Ca răspuns, Pentagonul a anunțat că avioanele de luptă F-15 de la Baza Aeriană Al-Udeid din Qatar au lovit mai multe locații din jurul Deir el-Zour. Acele lovituri, a spus secretarul apărării americane, Lloyd Austin, au fost un răspuns la atacul cu drone „precum și o serie de atacuri recente împotriva forțelor coaliției din Siria” din partea unor grupuri afiliate Gărzii Revoluționare.

Update 01:00 Bătălii grele la Avdiivka, regiunea Donețk. În jurul localității ucrainene, se dă în prezent una dintre cele mai mai active și intense lupte din estul țării, însă trupele ruse „se epuizează” acolo, a declarat, pe 24 martie, Oleksii Dmytrașkivskyi, purtătorul de cuvânt al armatei Kievului, citat de Ukrainska Pravda.

Forțele ruse încearcă să încercuiască orașul Avdiivka, considerat „al doilea Bahmut”, și și-au intensificat atacurile asupra localității Marinka, din aceeași zonă, a mai spus oficialul ucrainean la televiziunea națională, adăugând că „nu s-au înregistrat pierderi de teritoriu”.

24 martie 2023 – anul 2 – ziua a 28-a de război

Update 19:00 Dimitri Medvedev își reia amenințările nucleare demente. Potrivit fostului președinte al Rusiei, dacă Ucraina încearcă să recucerească Crimeea, Moscova ar putea riposta ”cu absolut orice armă”. El a mai zis însă că Rusia n-ar fio interesată de un război NATO și ar vrea rezolvarea crizei prin negocieri.

Președintele Ucrainei, Zelenski, și-a decorat azi ofițerii din Garda Națională.

Rusia încearcă să provoace SUA avioanele ei militare survolând zilnic bazele americane din Siria, ceea ce încalcă acordurile bilaterale de evitare a conflictelor, relevă Sky News citându-l pe generalul locotenent Alexus Grynkewich, din forțele armate ale SUA.

Update 17:30 În regiunea Sumî, rușii au folosit în ultimele 24 de ore o versiune proprie de bombe ”inteligente” de felul celor fabricate de americani, astfel încât reiese că le produce mai nou și Rusia, notează Ukrainska Pravda.

Germania oferă Ucrainei daruri militare prețioase. Potrivit Berlinului, li s-au remis geniștilor Kievului trei blindate-pionier de tip Dachs, (pe model de Leopard 2) precum și 100 de mitraliere MG3 pentru tancurile Marder, Dachs și Leopard 2. În plus, i s-ar fi livrat Ucrainei, potrivit Germaniei, piese pentru blindate de tip Leopard 2 și Marder și 30 de sisteme de detectare de drone, scrie Ukrainska Pravda.

Consiliul Europei a eliminat Ucraina de pe lista statelor care blochează combaterea corupției. La rândul ei, Ucraina a anunțat că a îndeplinit peste 70% din obligațiile pe care și le-a asumat prin acordul de asociere la UE.

Update 10:45 Ucrainenii au respins din nou zeci de atacuri rusești pe diverse fronturi. Ar fi vorba, potrivit Statului Major ucrainean, de aproape 80. În schimburile de focuri din ultimele 24 de ore ar fi fost uciși 1.020 de militari ruși, numărul total al celor scoși din luptă în Ucraina ajungând, potrivit aceleași surse, la 169.170 de soldați și ofițeri ai oștirii invadatoare ruse.

La rândul lor, rușii au atacat între altele, cu drone, Krivîi Rog, precum și cu rachete ”Centrul de Invincibilitate” din Donețk, unde au omorât astfel cinci persoane, între care trei femei. Centrele zise de ”invincibilitate” sunt locuri încălzite aprovizionate cu mâncare și apă potabilă pentru a permite oamenilor cu adăposturile ori încălzirea distruse să reziste războiului și intemperiilor. Bombardarea lor constituie crime de război. Rusia a bombardat de asemenea regiunea Sumî.

Potrivit ISW, șeful grupului Wagner, Prigojin, și-ar fi ”îndulcit tonul la adresa ministerului rus al apărării, de frică să nu-și piardă trupa de mercenari de la Bahmut”.

Update 10:30 Nouă lovitură pentru Ucraina: șeful diplomației Blinken n-a ”exclus” negocieri privind granițele viitoare ale Ucrainei. Dar decizia cu privre la această chestiune aparține ucrainenilor, a adăugat el. Potrivit șefului diplomației americane, ”independența și integritatea teritorială a Ucrainei trebuie păstrate, dar rămâne ca ucrainenii să ne spună cum anume să fie definite”. (Despre ce înseamnă realmente toate acestea, citiți analiza, pe blog).

Update 10:15 În Rusia represiunea continuă. A fost trimis în judecată, în contumacie, blogger Maxim Katz, pentru presupusă dezinformare cu privire la militari, faptă ce riscă să fie pedepsită cu 10 ani de pușcărie.

23 martie 2023 – anul 2 – ziua a 27-a de război

Update 23.00 Zelenski le vorbește șefilor de stat și de guvern ai Comunității Europene. Liderii UE au hotărât azi să transpună planul elaborat anterior de ministerele apărării și să furnizeze Ucrainei un milion de obuze în răstimpul acestui an. La rândul său, președintele Ucrainei s-a adresat Europei și le=a explicat necesitățile momentului din perspectiva războiului și a Ucrainei. E vorba de 5 puncte esențiale, pe care șeful statului ucrainean le-a enumerat după cum urmează: 1. Potrivit lui,

țara sa are nevoie în primul rând și neîntârziat de arme, livrate fără amânări, în special arme cu bătaie lungă.

2. În al doilea rând, el a mulțumit pentru transferul avioanelor de vânătoare slovace, de fabricație sovietică, de tip MIG 29, dar a reliefat nevoia de avioane de luptă moderne. Eventuala lor relaxare ar isca noi crize, a subliniat el.

3. În al treilea, Zelenski a cerut să nu se amâne și să nu se îndulcească sancțiunile, și cu atât mai puțin sub pretextul manipulativ al ”securității alimentare”.

4. Zelenski a recomandat în al patrulea rând organizarea, într-o capitală europeană, a unui summit pentru pace, greu de realizat la Kiev, din cauza siituației securității.

5. Iar în al cincilea, președintele Ucrainei consideră a fi de importanță crucială să nu se amâne apropierea dintre UE și Ucraina.

Update 20:00 Trupele de ocupațien rusă se mai află în Nova Kahovka. Statul Major ucrainean a dezmințit, potrivit Kiev Independent, știrile de mai devreme, potrivit cărtora rușii s-ar fi retras din Nova Kahovka. Statul Major ucrainean a admis că a comis o greșeală.

Update 19:55 Vești bune pentru Kiev din Bahmut. Forțele ucrainene de la Bahmut se pregătesc să „profite” de pierderile masive și oboseala forțelor ruse, a scris Oleksandr Syrskyi, comandantul Forțelor Terestre ale Ucrainei, pe 23 martie, citat de Kiev Independent.

El a lăudat „rezistența supraumană și curajul” soldaților ucraineni de pe linia frontului în regiunea Donețk, care au suportat focul de artilerie continuu și asalturile rusești. Potrivit lui Syrskyi, reluat de Kiev Independent, „agresorul nu renunță la speranța de a cuceri Bahmutul cu orice preț, în ciuda pierderilor de forță de muncă și echipamente”. Ministerul apărării din Regatul Unit anunțase ieri, în raportul zilnic privind situația militară din Ucraina, că există o „posibilitate realistă” ca Rusia să-și fi pierdut avântul la Bahmut.

Update 19:45 Gruparea rusă de mercenari Wagner ar putea reduce operațiunile din Ucraina, pentru a se axa mai mult pe Africa. După ce s-a confruntat cu mai multe eșecuri în prima linie a Ucrainei și pierderi uriașe de personal, fondatorul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, s-ar putea concentra pe operațiunile din Africa, a informat Bloomberg, reluat de Kiev Independent.

Prigojin, căutat de FBI, anunțase că și-a propus să mai recruteze până la mijlocului lunii mai cel puțin 30.000 de mercenari și a postat videouri cu el vizitând centre sportive de lupte MMA. După o decizie anterioară a Moscovei, gruparea Wagner nu mai are voie să recruteze deținuți, ceea ce a limitat numărul de bărbați dispuși să lupte în Ucraina.

Analiză: Nu e deloc probabil ca mama Rusia, sub forma dictatorului Putin, să-l lase pe Prigojin să-și ia supărat jucăriile și să plece în ”Africa”. Istoria cu pricina i-a fost pasată televiziunii americane ca un mesaj voalat de tipul bătutului șeii ca să înțeleagă iapa. Mesajul îi e destinat liderului de la Kremlin și ministrului apărării, Șoigu, cărora Prigojin le cere pe această cale să-i dea tot ce le cere în materie de militari și arme, dacă nu vor să-l vadă că-și pune palma în dos și o întinde pe continentul negru.

Update 19:40 Budapesta nu îl va aresta pe Putin dacă îl vizitează Ungaria. În ciuda mandatului de arestare emis de Curtea Penală Internațională (CPI), Ungaria nu l-ar reține pe dictatorul rus Vladimir Putin dacă ar intra în țară, a declarat, în urmă cu scurt timp, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, citat de Reuters.

Update 19:30 Trupele ruse s-au retras din Nova Kahovka, regiunea Herson, nu înainte de a jefui localitatea și satele învecinate, a anunțat Kievul. Potrivit Statului Major al Ucrainei, forțele invadatoare staționate în acest oraș, unde se află și marea hidrocentrală Kahovka, au început să părăsească localitatea ieri, 22 martie, scrie Kiev Independent. Astăzi, retragerea a fost finalizată, informează aceeași sursă, care a precizat că Moscova nu a comentat acțiunea.

Odată cu redobândirea controlului asupra orașului Nova Kahovka, aflat pe malul estic al râului Nipru, armata ucraineană va obține acces unic la barajul Kahovka de pe acest fluviu. Forțele Kievului nu au intrat încă în oraș, a precizat Statul Major. Conform mărturiilor localnicilor, ocupanții au confiscat în ultimele zile bijuterii, electrocasnice, telefoane mobile și alte bunuri din casele oamenilor.

Update 19:20 Mai mulți copii, între care și adolescenți minori, din regiunea Herson, au fost returnați Ucrainei de către Rusia. Micuții au povestit prin ce au trecut, inclusiv bătăi dacă strigau sloganuri pro-ucrainene, ori amenințări cu adopția forțată, deși au părinți. Unul dintre băieți a povestit în fața camerelor de luat vederi perioadă petrecută în captivitatea rusă. Moscovei i se impută deportarea forțată a aproximativ 17.000 de copii, fapt ce constituie o crimă de război, pentru care au mandate de arestare Vladimir Putin și comisara lui pentru drepturile copiilor, Maria Lvova-Belova.

Update 11:30 Ucraina, protecția climei și motoarele cu ardere internă constituie azi subiectele consfătuirilor liderilor de stat și de guvern ai UE, reuniți la Bruxelles, scrie DLF. Unele țări, între care, la inițiativa ministrului liberal al transporturilor, Wissing, și Germania, blochează finalul motoarelor cu ardere internă și interzicerea din anul 2035 a automobilelor propulsate de ele. Mâine, liderii europeni ți-au propus să discute chestiuni legate de inflație și de stabilitatea prețurilor energetice, precum și de problemele confruntând sectorul bancar.

America dă semne să fi înțeles miza principală, globală, a conflictului ruso-ucrainean. Dacă Moscovei ”i se permite să atace Ucraina cu impunitate, s-ar deschide cutia Pandorei pentru alți agresori potențiali, iar lumea ar deveni una a războaielor” (de agresiune), a spus șeful diplomației americane, Blinken, la finalul vizitei lui Xi Jinping în Rusia.

Update 11:15 Trupele ruse au bombardat peste noapte regiunea Donețk, omorând civili. În estul regiunii, bombardamentele cu rachete s-au soldat cu doi morți la Avdiivka și cu răniți, precum și cu distrugerea unor case, în speță la Kramatorsk.

Când vor sfârși crimele ruse în Ucraina? Când va fi pace? Și ce părere au oficialii regimului Putin despre acest moment? Ministrul rus al apărării, Șoigu, și-a dat arama pe față când, întrebat într-un interviu televizat când crede că ”va fi pace în Ucraina”, s-a ridicat și a plecat fără să răspundă. Sky News reia această secvență, transmisă inițial de TV Zvezda, un post al ministerului rus al apărării, secvență apoi suprimată din transmisiile ulterioare. Gestul lui Șoigu sugerează că Moscova nu crede că actuala confruntare militară merge în direcția dorită de Kremlin și că regimul Putin mizează pe un îndelungat război de uzură.

Update 10:30 Numărul victimelor barbariei ruse manifestate în atacul cu dronă de 22 martie asupra regiunii Kiev s-a ridicat la nouă. Pe lângă cei 9 morți, atacul rusesc s-a soldat și cu nouă răniri.

Forțele ucrainene au respins ieri 83 de atacuri rusești, afirmă Statul Major ucrainean. Operațiile ofensive ruse au vizat în special Lîman, Bahmut, Avdiivka, Mariinka și Șahtarsk, în regiunea Donețk, relevă Kiev Independent.

La Bahmut situația s-a stabilizat și e stagnantă. Rușii nu mai avansează semnificativ și, practic, n-au obținut nimic din ce-au vrut, afirmă analiștii militari reluați de Sky News. Potrivit analistului ucrainean Oleh Zhdanov, rușii pot să fi avansat câteva sute de metri în nord, ori sud, fără să fi schimbat ceva, ori să poată întreprinde acțiuni care să deblocheze situația. Cu toate acestea, atacurile continuă. La fel, persistă pericolul încercuirii forțelor ucrainene. Dar, în ansamblu, pare a se confirma recenta estimare a serviciilor secrete britanice, potrivit cărora ofensiva rusă de la Bahmut și-a pierdut suflul și elanul.

Pierderi rusești ieșite din comun: Unitățile ruse au pierdut atât de multe tancuri încât, potrivit observatorilor de la Conflict Intelligence Team, de la Tbilisi, reluați de ISW, rușii au început să scoată de la fiare vechi blindate antice spre a-și compensa pagubele de pe câmpul de luptă. Mai gravă e situația pierderilor umane ale trupelor ruse. Potrivit Statului Major ucrainean, ar fi fost uciși de la invazia din februarie trecut încoace peste 168,000 de militari ruși, între care 660 în ultimele 24 de ore, nu în ultimul rând la Bahmut.

Acum exact 90 de ani a început dictatura nazistă prin așa-zisa ”Ermächtigungsgesetz”, în traducere legea ”împuternicirii”, prin care forul legislativ, numit atunci Reichstag, i-a transferat la 24 martie 1933 cancelarului Hitler puteri depline de legislator.

22 martie 2023 – anul 2 – ziua a 26-a de război

Update 16:15 Rusia a amplasat sisteme de rachete de apărare de coastă Bastion pe insula Paramușir din Pacific, a anunțat ministrul apărării Serghei Șoigu, reluat de Sky News. Aceasta este una dintre insulele Kurile – aflate în nord-vestul Oceanului Pacific și este o insulă vulcanică.

Japonia revendică insulele Kurile din sud, deținute de ruși, pe care Tokyo le numește Teritoriile de Nord. Disputa teritorială datează de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, când trupele sovietice le-au capturat de la Japonia.

O mișcare similară a fost anunțată de Ministerul apărării de la Moscova, în decembrie anul trecut, însă cea de astăzi vine pe fondul vizitei dictatorului comunist chinez în Rusia, concomitent cu prezența premierului nipon la Kiev.

Update 16:00 Zelenski, în prima linie, la Bahmut. Președintele Ucrainei a mers astăzi la Bahmut pentru a vizita soldații de pe linia frontului și a-i decora pe cei care s-au remarcat în luptă, informează Ukrainska Pravda. ”Sunt onorat să fiu astăzi aici pentru a-i premia pe eroii noștri. Să le strângem mâna și să le mulțumim pentru protejarea suveranității țării noastre”, a afirmat liderul de la Kiev. Lui Zelenski i s-a prezentat situația de pe front, precum și detalii despre toate bătăliile care se duc în regiunea Donețk.

Update 15:30 Atac sângeros, în plină zi, la Zaporijia. Un om a murit și alți 17 au fost răniți după ce o rachetă rusească a lovit direct un bloc din acesta oraș. Imaginile video au fost publicate chiar de președintele Zelenski. Potrivit Ukrainska Pravda, între răniți se află și doi copii de 7, respectiv 9 ani. Echipele de salvare intervin la fața locului.

Update 14:00 Japonia a promis ajutor și Poloniei, nu doar Ucrainei, astfel încât Varșovia să ajute Kievul să combată agresiunea rusă. Associated Press relevă că premierul nipon Kishida a promis azi Poloniei, cu al cărei premier Mateusz Morawiecki s-a întâlnit la Varșovia, asistență în vederea ajutorării Ucrainei, un tip de susținere excepțională din partea guvernului nipon, care nu o oferă de regulă, în această formă, decât statelor în curs de dezvoltare.

Kishida a invocat datoria statelor democratice de a se într-ajutora în situație precum cele create de agresiunea rusă, iar omologul său polonez a evidențiat amenințarea asupra păcii mondiale emanând de la Rusia și ”noua ordine geo-politică” care tocmai apare.

Update 12:30 SUA se așteaptă la o nouă ofensivă rusă, în următoarele săptămâni, derulată eventual pe fronturi diferite. Aceasta e concluzia serviciilor secrete americane, exprimată de de John Kirby, Coordonator al Comunicațiilor Strategice al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, potrivit căruia săptămânile care urmează vor fi critice.

Ucraina a început să-și producă muniția proprie. Militarii ucrainenii au recepționat prima tranșă de obuze de 122 de milimetri fabricat de concernul Ukroboronprom. Nu e clar unde anume și-a produs firma ucraineană de stat aceste obuze. Oficial, ar fi vorba de un stat NATO,

Potrivit televiziunii de stat din Belarus, reluată de Ukrainska Pravda, ar fi fost ucis un combatant venit din Polonia spre a comite atentate înainte de a fugi în Ucraina, al cărui apartament închiriat la Hrodna ar fi fost luat cu asalt acum câteva zile de către aparatul represiv al satrapului lui Putin din Minsk, Lukașenko. Luptătorul ucis, calificat de propaganda lui Lukașenko drept ”terorist”, ar fi fost înarmat cu un Kalshnikov și ar fi opus rezistență arestării, fiind rănit în altercația din apartament. Ar fi murit ulterior, în drum spre spital.

Update 11:45 Ministrul de externe al Regatului Unit, James Cleverly, a declarat în această dimineață că nu există o escaladare nucleară în războiul din Ucraina, relatează Sky News. El a răspuns acuzațiilor dictatorului rus Putin, care a criticat planul Regatului Unit de a furniza Ucrainei muniție ce conține uraniu sărăcit.

Luni, Marea Britanie a confirmat că furnizează Ucrainei acest tip de muniție. Este folosit în arme deoarece poate pătrunde mai ușor în tancuri și armuri. Cleverly a mai spus spus: „Singura țară din lume care vorbește despre probleme nucleare este Rusia. Nu există nicio amenințare la adresa Rusiei, este vorba doar de a ajuta Ucraina să se apere singură.”

Update 11:30 Schimbări la Bahmut. Există o „posibilitate realistă” ca armata rusă să-și piardă avântul în bătălia pentru acest oraș din regiunea Donețk, deoarece ministerul rus al apărării a început să transfere unități militare în alte sectoare, anunță ministerul britanic al apărării. Forțele ucrainene lansaseră recent un contraatac la vest de Bahmut, menit să reducă presiunea de pe rutele de aprovizionare ale armatei Kievului. Ceea ce e probabil să se fi întâmplat.

Luptele continuă în centrul orașului Bahmut, iar forțele ucrainene rămân vulnerabile spre nord și sud, a adăugat ministerul. Bătălia de la Bahmut durează de opt luni, cu pierderi grele suferite de ambele părți. Cu toate acestea, forțele ucrainene continuă să păstreze controlul în vestul orașului și rezistă eroic în ciuda presiunilor de retragere.

Update 11:10 Bombardamentul rusesc de peste noapte asupra regiunii Donețk a ucis 4 persoane, scrie Kiev Independent. Alte cinci persoane au fost rănite în urma atacurilor ruse asupra regiunii din Donbas, a informat guvernatorul Pavlo Kyrylenko.

În regiunea Kiev, un atac rusesc cu drone a ucis 4 persoane peste noapte, notează aceeași sursă. Atacul a rănit, de asemenea, șapte persoane, a informat Administrația Militară locală. Potrivit Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei, în orașul Rzhyșciv, un cămin și o școală au fost parțial distruse de atac.

16 drone Shahed-136 a dobobât apărarea anti-aeriană a Ucrainei în timpul nopții, relatează Statul Major al țării. Atacurile cu drone au fost lansate asupra regiunilor Kiev, Jitomir și Hmelnîțkîi.

21 martie 2023 – anul 2 – ziua 25 de război

Toate informațiile despre primele 4 săptămâni din anul 2 de război AICI:

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi știri– anul 2 – săptămânile 1, 2, 3 & 4

Toate informațiile despre primul an de război AICI:

ȘTIRI: (LIVE) Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 51 & 52

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 48, 49 & 50

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 42, 43, 44 & 45

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 38, 39, 40 & 41

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 30, 31, 32 & 33

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 25, 26, 27, 28 & 29

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămâna 21, 22, 23 și 24

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 16, 17, 18, 19 & 20

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 12, 13, 14 & 15

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 9, 10, 11

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 7 și 8

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 5 și 6

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 3 și 4

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – primele 14 zile

13 gânduri despre „LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 5, 6, 7 & 8

Scrie un comentariu