CITIȚI CELE MAI NOI INFORMAȚII DESPRE SĂPTĂMÂNA 5, anul 2 de război, AICI.
21 martie 2023 – anul II – ziua 25-a de război
Update 20:45 Rusia a amenințat că ”va reacționa” dacă Vestul remite Ucrainei muniție cu uraniu sărăcit. Britanicii au anunțat că vor livra Ucrainei tancuri de tip Challanger, a căror muniție folosește uraniul sărăcit, care penetrează blindatele mai lesne decît alt tip de muniție.
Putin mai pretinde, între altele, că Vestul ar ”continua” războiul, nu Moscova. Dictatorul rus a mai afirmat la conferința sa comună cu omologul său comunist că relațiile ruso-chineze s-ar situa la ”cel mai înalt punct din istoria lor”.
Update 20:00 Dictatorii cad de acord asupra planului ”de pace” chinez. Liderii dictaturilor totalitare rusă și chineză, Putin și Xi, au căzut de acord că așa-zisul ”plan de pace” în 12 puncte al Chinei comuniste ar putrea servi ca bază de tratative pentru aplanarea negociată, pașnică a războiului din Ucraina. Și-anume ”când Vestul și Kievul sunt gata să-l accepte”, după cum s-a exprimat Putin în timpul vizitei în Rusia a oaspetelui său comunist de la Beijing, recent confirmat de Partidul unic al imperiului de mijloc drept președinte cu un al treilea mandat, (anticonstituțional), deci ca dictator pe viață.
Analiză: În schimbul petrolului și gazului livrat în plus Chinei de Rusia, regimul comunist de la Beijing urmează, conform ”Tratatului de parteneriat strategic” bilateral semnat azi, să furnizeze Moscovei mai multă ”electrotehnică”. Adică, probabil, arme sofisticate. Rusia se degradează, abandonând ambițiile modernizării ei industriale, în timp ce China comunistă i se urcă pe grumaz cu toată greutatea imperială a lui Xi Jinping, În ce privește planul zis ”de pace” al Chinei, el se bazează pe specialitatea comunistă a dublului limbaj. Newspeak-ul vizează sintagmele care solicită respectarea ”suveranității, independenței și integrității teritoriale a tuturor țărilor”. Aici pare că Moscova s-ar fi ars. Dar e simplu. Rusia va afirma că Donețk, Lugansk, Crimeea, Herson și Zaporijjea ar fi chipurile ”teritorii rusești”, a căror integritate ar trebui respectată de țara căreia Kremlinul i le-a jefuit, dar despre care propaganda rusă afirmă că le-ar fi deținut ilegal. Așa orwellian au făcut și au zis rușii de veacuri, furând Basarabia, teritorii finlandeze, atâtea alte ținuturi jefuite popoarelor vecine. Într-o manieră similară s-ar proceda și la celelalte 11 puncte ale așa-zisului plan, menit, în fapt, să ofere o aparență de mediatopr serios și responsabil imperiului comunist chinez, care vrea să înlocuiască SUA pe eșichierul internațional. ”Mediatorul” le-ar da dreptate, căci la fel vrea să procedeze Beijingul cu Taiwanul. Îl ocupă cu forța, împotriva voinței poporului taiwanez, pentru ca apoi să afirme că n-ar fi făcut, chipurile, decât să intre în posesia ”propriei” insule ”înstrăinate” cu ”complicitatea” Americii.
Update 18:30 Rusia va continua să fie benzinăria Chinei comuniste. Liderul de la Kremlin, Putin, a dat asigurări oaspetelui său chinez, Xi, că ”țara sa poate acoperi ”crescândele nevoi energetice (de petrol și gaze) ale Chinei”.
În răstimp, represiunea statului polițienesc rus a continuat. Dictatura i-a înscenat un proces șefului Centrului Memorial, Orlov, acuzat de presupusă ”discreditare a armatei”.
China livrează arme de război modern Rusiei. Beijingul i-a livrat Moscovei drone în valoare de 12 milioane de dolari de la debutul invaziei din februarie trecut încopace, relevă New York Times, reluat de Kiev Independent. Conform ziarului american, 70 de firme chinezești au exportat 26 de drone diferite în Rusia.
SUA va grăbi livrarea de tancuri Abrams Ucrainei, relevă Associated Press. Concomitent, Ucraina a repatriat din Rusia ori teritoriile ocupate 15 copii ucraineni luați din regiunile Herson și Harkiv, ridicând la 308 numărul celor mici aduși acasă după ce au ajuns în teritoriu iniamic.
În timp ce președintele Chinei, Xi, și-a continuat vizita în Rusia și discuțiile cu ceea ce pare tot mai mult a fi satrapul său de la Moscova, premierul nipon Fumio Kishida s-a deplasat la Bucea și la Kiev. ”Lumea a fost uluită, acum un an să devină martora uciderii civililor nevinovați, omorâți la Bucea. Simt, vizitând acel loc acum, o mare mânie din pricina acestei atrocități”, a spus Kishida, a căreui vizită, ca lider al G7, nu e mai puțin simbolic încărctă decât călătoria lui Xi la colegul său dictator, Putin.
Update 11:00 Criminalii, hoții și violatori recrutați de mercenarii Wagner vor infesta în curând orașele rusești, fiind puși în libertate de Prigojin, după ce au luptat în Ucraina, cu aprobarea lui Valdimir Putin.
Update 10:15 Polonia dorește să-și construiască cea mai amplă armată europeană. Varșovia alocă anul acesta cheltuielilor militare 4% din PIB. Ungaria a blocat în schimb o declarație comună a UE cu privire la mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională pe numele lui Vladimir Putin, afirmă Kiev Independent, citând postul american de televiziune, Bloomberg.
Update 10:00 Japonia ajută Ucraina, Premierul nipon Kishida e în drum spre Kiev. În timp ce președintele Chinei Xi dă lumii civilizate cu tifla, vizitându-l pe un dictator rus căutat pe plan internațional cu mandat de arestare pentru crime de război, liderul executivului celuilalt mare stat asiatic întărește Ucraina. Kishida a vizitat India și se va întreține cu președintele Zelenski, căruia Japonia, aflată la conducerea G7, vrea să-i dea asigurări de sprijin în lupta de apărare contra agresiuniii Rusiei înaintea summitului celor șapte mari.
Liderii chinez și rus și-au continuat azi discuțiile la Moscova. Cele două părți intenționează să semneze două tratate de colaborare, în speță de ”parteneriat atotcuprinzător” și ”de cooperare strategică”. Liderul chinez insistă asupra ”rolului constructiv” pe care China l-ar juca în rezolvarea ”chestiunii ucrainene”. Xi se dă mediator și pacificator.
Analiză: În mod vădit, China a ales în mod iresponsabil să susțină Rusia în războiul împotriva Ucrainei și pare cu totul improbabil ca Beijingul să nu susțină Moscova în continuare și cu arme.
Xi cere să se pună capăt sancțiunilor împotriva Rusiei. Propaganda chineză afirmă că dictatorul de la Beijing, (care a refuzat să condamne agresiunea rusă, dar s-a pronunțat contra recursului la arme nucleare), ar atrage atenția asupra ”dorinței” majorității statelor ”să nu se pună paie pe foc” și că litigiile trebuie aplanate prin ”dialog” și ”negocieri”. China profită de pe urma dependenței ruse de Beijing. Pentru imperiul de mijloc condus de Xi, Rusia a devenit o benzinărie ieftină. Potrivit unor date statistice foarte proaspete, Rusia a depășit în ianuarie și februarie Arabia Saudită la exporturi de țiței în China, devenind principalul furnizor de petrol al Beijingului. Dar, dincolo de profitul economic, China e, ca și Rusia, o dictatură totalitară antiamericană ceea ce le marchează ambelor interesele globale, motiv pentru care Xi Jinping a și declarat că Beijingul și Moscova ”au țeluri similare”.
Germania a reacționat la summitul sino-rus reluând cererea mai veche a unor oficiali americani ai administrației de stânga de la Washington, care ceruseră ca Xi să vorbească și cu Zelenski. Cancelarul german Scholz crede că războiul din Ucraina va mai dura mult, după cum s-a exprimat el într-un interviu acordat publicației Rheinische Post.
Mai nou, guvernul american a criticat fără echivoc vizita liderului chinez, evocând mandatul de arestare emis pe numele lui Putin. Președintele Chinei acordă ”acoperire diplomatică atrocităților comise de Rusia în Ucraina”, a reliefat șeful diplomației americane, Blinken.
Ieri ar fi fost uciși aproiape 1000 de militari ruși. Mai precis, 960, potrivit Statului Major ucrainean. Conform aceleiași surse, au fost distruse în ultimele 24 de ore, între altele, și 15 tancuri și doborâte 7 drone. Forțele ucrainene ar fi respins peste 120 de atacuri rusești și încercarea invasdatorilor de a sparge frontul ucrainean la Kupiansk și Lîman. La Bahmut, au continuat tentativele de luare cu asalt a orașului și atacurile ruse asupra localităților vecine. S-au perpetuat și tentativele rusești de înaintare în sectoarele de front de la Avdiivka, Marinka și Șahtarsk, unde au bombardat intens 17 așezări între care, potrivit Ukrainska Pravda, Novobahmutivka, Kamianka, Avdiivka, Lastocikyne, Krasnogorivka, Gostre, Gheorghiivka, Marinka, Vuhledar, Velyka Novosilka, Orlivka și Tonenke în regiunea Donețk. În Herson și Zaporijjea, rușii sunt în defensivă.
Câți militari ruși și ucraineni au fost uciși până acum, în total, în război? Numărul rușilor uciși de la debutul invaziei se apropie vertiginos, potrivit datelor furnizate de Statul Major ucrainean, de 167.000 de militari. De cealaltă parte, șeful Consiliului Național de Securitate și de Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a dezmințit categoric afirmația publicației Politico, potrivit căreia ar fi fost scoși din luptă 100.000 de ”casualties”, de militari ucraineni, căzuți sau răniți.
La Paris au fost arestate cel puțin 140 de persoane în turbulențele care însoțesc protestele generate de decizia președintelui Macron ridicării pragului vîrstei de pensionare de la 62 la 64 de ani.
20 martie 2023 – anul II – ziua 24-a de război
Update 19:00 Răsturnare de situaţie la Bahmut? Șeful mercenarilor, Prigojin, i-a scris o scrisoare ministrului rus al apărării, Șoigu, în care a informat că în curând Forțele Armate ale Ucrainei i-ar putea încercui pe wagneriții din Bahmut, ceea ce ar duce la separarea lor de grupul principal de trupe rusești, relatează blogul militar NOËL.
Update 18:30 SUA vor trimite ajutoare de încă 350 de milioane de dolari în arme și echipamente Ucrainei. Cel mai recent pachet include o cantitate mare de diferite tipuri de muniție – cum ar fi rachete pentru sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate – și o serie de camioane cisternă și ambarcațiuni. Forṭele ucrainene vor mai primi şi blindate de luptă Bradley, rachete anti-radiații de mare viteză și arme antitanc.
Potrivit Sky News, anunţul a fost făcut de secretarul de stat Antony Blinken: „Numai Rusia poate pune capăt războiului astăzi. Până când Rusia o va face, vom rămâne uniți şi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”. SUA au oferit peste 32,5 miliarde de dolari în ajutor militar Ucrainei din februarie 2022 şi până în prezent.
Update 16:30 Politeţuri între dictatori. Vladimir Putin a salutat planul Chinei de a soluționa „criza acută” din Ucraina, la începutul discuțiilor cu Xi Jinping la Kremlin, relatează Sky News. Dictatorul rus i-a spus omologului său chinez că a analizat propunerile sale de rezoluție și că le-a privit cu respect.
În discuțiile informale de la începutul vizitei de stat a lui Xi, Putin a afirmat că Rusia este „puțin invidioasă” pe dezvoltarea rapidă a Chinei din ultimele decenii. “În ultimii ani, China a făcut un progres în dezvoltarea sa. În întreaga lume provoacă interese și suntem un pic invidioşi“, a spus el.
Liderul chinez a răspuns spunând că este „convins” că Putin se va bucura de sprijin public în Rusia înainte de alegerile prezidențiale programate pentru anul viitor. „Datorită conducerii dumneavoastră puternice, Rusia a făcut progrese semnificative în atingerea prosperității țării în ultimii ani”, a spus el. „Sunt sigur că poporul rus vă va sprijini ferm în eforturile voastre bune”.
Update 11:00 Forțele ucrainene au lansat și derulat cu succes o contraofensivă la sudvest de Bahmut, afirmă analiștii de la ISW, reluați de Kiev Independent. Contraatacul a avut loc, potrivit thinktankului american, la sudvest de Ivanivske, situat la 6 kilometri de Bahmut, zonă în care trupele ruse au fost împinse înapoi fiind îndepărtate din zona șoselei. Ceea ce ameliorează situația comunicațiilor ucrainene.
Mai la sud, forțele ucrainene se găsesc la Avdiivka într-o poziția similară ca la Bahmut, relevă serviciile secrete britanice. Ucrainenii se apără, dar ”își văd liniile de comunicație și aprovizionare tot mai amenințate de ruși”. Britanicii avertizează că rușii ”corpului 1 de armată” al așa-zisei ”republici din Donețk” au avansat în zonă, obținând mici câștiguri teritoriale.
Rușii se tem de spionajul american. Angajaților Kremlinului li s-a ordonat să arunce telefonele de tip ”i phone” și să-și ia alte aparate, relevă Ukrainska Pravda.
Update 10:30 Începe azi, la Moscova, vizita de trei zile în Rusia a dictatorului chinez Xi Jinping. Liderul de la Beijing afirmase recent că țara sa ar vrea să medieze în conflictul Rusiei cu Ucraina.
Analiză: În fapt, China e un partener strategic al Rusiei și are tot interesul ca dictatura rusă să se perpetueze. E semnificativ și cu ce țară s-a aliat China comunistă. Fostul președinte al Rusiei, Medvedev, a amenințat Haga cu un atac cu rachetă în ripostă la decizia Curții Penale Internaționale de a emite un mandat de arestare pentru crime de război împotriva șefului său, Vladimir Putin, acuzat de furt de copii ucraineni. Medvedev, reluat de Kiev Independent, a declarat, textual, că ”toată lumea umblă sub D-zeu și rachete. Ar fi foarte posibil ca una de croazieră hipersonică de tip Onyx lansată de pe o navă rusească din Marea Nordului să lovească sediul Curții de la Haga”. Belicoasa declarație face parte din strategia rusească de a masca slăbiciunea manifestă a Moscovei pe câmpul de luptă îndărătul unor periodice încordări de mușchi și de amenințări cât mai stridente, menite să înfricoșeze cât mai mulți occidentali, ca să retragă susținerea pentru livrări de armament oferit Ucrainei.
Numărul rușilor uciși în invazia ucraineană ar fi depășit, potrivit Statului Major ucrainean, 165.000 de militari. Numărul lor exact ar fi ajuns la 165.610. Doar în cursul zilei de ieri rușii ar fi pierdut 700 de soldați și 16 blindate de luptă. Forțele ucrainene afirmă a fi atacat zece aglomerări de forțe ruse în ultimele 24 de ore. BBC a confirmat între timp identitatea nominală a peste 17.000 de militari ruși uciși în Ucraina.
Președintele Cehiei, Petr Pavel, un fost general, e de părere că Ucraina are șansa de a lansa o contraofensivă de am,ploare în următoarele câteva luni. Potrivit ISW, ofensiva rusă de primnăvară dă semne că se apropie de punctul ei culminant, duupăp care vor putea contraataca ucrainenii. Președintele Ucrainei, Zelenski, a calificat mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională pe numele președintelui Rusiei, Putin, reprezintă un punct de cotitură. ”Statul cel rău va da socoteală pentru fiecare bombardament asupra Ucrainei, pentru fiecare viață distrusă, pentru fiecare copil răpit”, a spus Zelebski textual.
Protestatarii israelieni au câștigat o victorie de etapă. După săptămâni de demonstrații masive, guvernul de dreapta de la Ierusalim a hotărât să amâne și să edulcoreze reforma justiției menită să pună capăt privilegiului de stat în stat al justiției. Reforma justiției va fi rediscutată abia după 30 aprilie. Ar urma că forul de selecție care va verifica numirea magistraților să nu mai fi alcătuit dintr-un număr atât de mare de reprezentanți ai guvernului, cum se preconizase inițial, ci să aibă în componență mai mulți exponenți ai opoziției și ai magistraturii.
19 martie 2023 – anul II – ziua 23-a de război
Update 23:30 UBS, cea mai mare bancă elvetiană, salvează, înghițind (prin achiziționare), banca amenințată de faliment Credit Swiss (una dintre cele mai vechi și solide instituții de credit din confederație).
Update 23:15 Un colaboraționist al rușilor instalat de invadatori șef peste patrulele din raionul Nova Harkova a fost ucis de explozia automobilului său. Deflagrația s-a produs lângă satul Iubileinîi, în regiunea Herson.
Update 23:00 Criminalii se întorc la locul faptei, a exclamat consilierul prezidențial ucrainean, Podoliak, comentând vizita la Mariupol a liderului rus, Putin. Ucraina îl acuză pe președintele rus de cinism și lipsă de căință.
Update 20:25 Forțele de apărare ale Ucrainei au distrus un sistem rusesc de rachete antiaeriene, lovind și mai multe grupuri de soldați ruși, anunță Statul Major al Kievului, citat de Ukrainska Pravda. Armata ucraineană a distrus în cursul zilei de duminică și alte echipamente militare rusești , precum și un depozit de muniție.
La rândul său, armata Moscovei a lansat atacuri asupra unor sate din regiunile nordice, Cernihiv și Sumîi, potrivit Kievului.
Update 20:15 Rachetele rusești Grad au ucis trei civili și au rănit doi în satul Kamianske, regiunea Zaporojjia, a informat administrația regională, reluată de Kiev Independent.
Zaporojjia se numără printre cele patru regiuni pe care dictatorul rus Vladimir Putin a pretins că le-a anexat după referendumurile false din septembrie 2022. Aproximativ 60% din teritoriul acestei zone este ocupat de ruși, iar satele din apropierea frontului au fost bombardate constant din martie 2022.
Tot azi, trupele ruse au bombardat satul Bilozerka din regiunea Herson, rănind o femeie, a informat administrația locală.
Update 16:00 Rușii continuă să atace bezmetic la Bahmut, dar fără sens, căci pierd un mare număr de militari, fără să fie în stare să cucerească strategica localitate, după o bătălie ruso-ucraineană, care durează mai mult decât cea de la Stalingrad.
În lunile următoare NATO urmează să disloce până la 300.000 de militari la granițele răsăritene ale alianței, spre a face față imediat amenințării ruse. Nu e clar dacă toate statele membre își vor aduce pe deplin contribuția, date fiind costurile și penuria de muniție în care se zbat țările alianței. Potrivit Financial Times, statele UE se luptă cu penuria de praf de pușcă, de exploxive de plastic și de trinitrotoluen.
Rusia încearcă să intimideze guvernul german. Procurorului general al Rusiei i s-a cerut să ”examineze” decizia anunțată de ministrul federal al justiției, liberalul Marco Buschman. Demnitarul german a reliefat că Putin va fi arestat dacă mai pune piciorul pe pământ german.
Și atunci, de mai atacă? ”Din interție”, afirmă Serhii Cerevatîi, purtătorul de cuvânt al grupului răsăritean de armate ucrainene, reluat de Ukrainska Pravda.
Update 13:00 Maia Sandu consideră că apărătorii Ucrainei protejează Republica Moldova de ruși. ”Vreau să-i asigur pe cetățenii noștri că Republica Moldova nu este acum în pericol de război. Armata rusă nu poate ajunge aici atât timp cât Ucraina rezistă – și, astfel, protejează Moldova”.
Dar, până acum, Moldova n-a transpus sancțiunile europene împotriva Rusiei, Iar mai nou, spre a dezamorsa criticile justificate ale Comisiei Europene, Chișinăul a anunțat că ar urma să ia măsuri cândva, în viitor, pentru circa 25 de inși, din care ”jumătate cetățeni ruși”. Avertizați de ministrul de externe Nicu Popescu, acești sancționabili își vor retrage probabil averile din Moldova, ca să prevină înghețarea lor. Conform lui Popescu, reluat de Europa Liberă, ar fi vorba ”predominant de interdicții de călătorie, înghețarea conturilor bancare sau a bunurilor acestor persoane fizice care sunt implicate într-o măsură sau alta în agresiunea contra Ucrainei…Decizia a fost luată, dar va mai dura până ce vor fi îndepliniți „toți pașii legali”, a indicat Popescu, dând timp cozilor de topor ale Rusiei să ia măsuri.
Update 11:30 Forțele ucrainene afirmă că ar fi respins 80 de atacuri rusești în ultimele 24 de ore. Ofensivele invadatorilor au vizat, potrivit Kiev Independent, în special Lîman, Bahmut, Avdiivka, Marinka și Șahtarsk. În acest proces forțele ruse ar fi pierdut aproape 45 de blindate de luptă, între care 21 de tancuri și 23 de alte blindate de luptă. Ar fi fost scoși din luptă 710 de militari ruși. La toate acestea se adaugă distrugerea a opt sisteme de artilerie, a unui lansator multiplu de rachete, a trei sisteme antiaeriene și a patru vehicule auxiliare.
Decizia invadatorilor de a declara Melitopol capitala regiunii Zaporijjea trădează, potrivit serviciilor secrete britanice, că Moscova nu crede că poate cuceri mai mult în zonă.
Numărul militarilor ruși uciși în total, de la debutul invaziei încoave se ridică, potrivit Statului Major ucrainean, la aproape 165.000. Mai precis: 164,910. Flota rusă mai are două purtătoare de rachete de croazieră în Marea Neagră, relvă autoritățile ucrainene, reluate de Ukrainska Pravda.
Update 11:00 Putin vizitează pentru prima dată teritoriile ocupate și însângerate de armata Rusiei. Liderul de la Kremlin (sau sosia lui) a făcut un turn nocturn al orașului Mariupol, venind din Crimeea. Mariupol, un port strategic la Marea Azov a fost cucerit de invadatorii ruși după multe luni de asediu. Putin e căutat cu mandat de arestare pentru crima de război a furtului de copii. La Rostov Putin ar fi consud, potrivit televiziunii ruse, o ședință de comandament militar.
Circa un sfert de milion de oameni au protestat ieri seara în centrul Tel Avivului împotriva reformei justiției preconizate de guvernul de la Ierusalim. Protestatarii sunt îngrijorați de soarta democrației israeliene. Unii consideră că reforma, menită să împiedice puterea judiciară să fie un stat în stat și să-și aroge dreptul de a paraliza executivul, ar putea inaugura o dictatură teocratică.
18 martie 2023 – anul II – ziua 22-a de război
Update 21:00 Liderul mercenarilor Wagner a anunțat că vrea să recruteze până la jumătate lunii mai zeci de mii de combatanți. Ar fi vorba, potrivit Sky News, de până la 30.000 de noi combatanți.
Cancelarul Scholz nu s-a arătat prea impresionat de indignarea Kremlinului, care s-a arătat revoltat de mandatul de arestare emis pe numele lui Vladimir Putin, în baza căruia liderul de la Kremlin ar putea fi arestat în 123 de țări. ”Mandatul arată că nimeni nu e deasupra legii”, a spus șeful executivului de la Berlin, salutând decizia Curții Penale Internaționale.
Update 20:30 Cel puțin doi oameni au murit și alți cinci au fost răniți în această după-amiază la Kramatorsk, după ce armata rusă a folosit muniție cu dispersie pentru a bombarda orașul aflat la vest de Bahmut, acuză guvernatorul regional, Kîrîlenko. În aceeași regiune, la Konstyantynivka, șase persoane au fost rănite în această seară, tot într-un atac rusesc cu bombe cluster (cu dispersie), a anunțat șeful administrației locale Donețk, reluat de Kiev Independent.
Update 20:20 Putin a vizitat Crimeea, la 9 de la anexarea ilegală a peninsulei ucrainene. Potrivit agenției ruse, Ria Novosti, reluată de Sky News, dictatorul rus a vizitat o școală de artă și un centru pentru copii. Cele două locuri alese par să aibă legătură cu motivul punerii sale sub acuzare și mandatul de arestare internațional, emis pe numele lui vineri: Putin a fost acuzat de crime de război vizând deportarea ilegală a peste 17.000 copii ucraineni. Gazda lui Putin în Crimeea a fost guvernatorul ocupanților ruși, Mihail Razvojaev.
Este primul mandat de arestare al Curții de la Haga emis pentru un șef de stat al uneia dintre cele cinci state membre ale Consiliului de Securitate Permanent ONU.
Update 16:45 Trupele ruse ar fi încetinit ritmul ofensivei de la Bahmut. Situația în orașul divizat de lupte rămâne critică, însă noutatea constă în scăderea intensității atacurilor dinspre partea rusă, potrivit ministerului britanic al apărării. Forțele Wagner au reușit să mici avansuri spre vestul orașului, controlat de forțele Kievului, însă ritmul ofensivei este la cel mai scăzut nivel din ianuarie 2023.
Comandantul Forțelor Terestre ale Ucrainei, Oleksandr Syrskyi, a declarat vineri, 17 martie, că trupele invadatoare presează spre a încercui total orașul, folosindu-și în acest sens, toate resursele. Șeful Wagner, Prigojin, s-a plâns din nou vineri seară că Putin și Consiliul Național de Securitate al Rusiei conspiră pentru a submina și neutraliza trupele de mercenari din subordinea sa.

Update 16:30 Pedepse și mai mari pentru cei care discreditează armata rusă, ori grupările de voluntari. Vladimir Putin a semnat legea care înăsprește pedepsele menite să elimine criticile și opoziția publică față de războiul din Ucraina și acțiunile regimului de la Kremlin. Începând de astăzi, cei care îndrăznesc să se exprime liber pe aceste subiecte pot primi amenzi de 5 milioane de ruble (aprox. 66.000 dolari) și 15 ani de închisoare. Amendamentele la legea preexistentă au fost aprobate de Duma de Stat la 14 martie.
ISW nota la 1 martie că regimul Putin va încerca să impună o cenzură mai ales în rândul bloggerilor militari, care s-au arătat critici la adresa armatei și a comandamentului de la Moscova, deși o parte din ei susțin războiul Rusiei în Ucraina.
Update 16:15 Ucraina a impus sancțiuni dictatorului sirian, Bashar al-Assad, vechi aliat al regimului Putin. Președintele Zelenski a semnat decretul prin care 300 de indivizi și 141 de entități juridice vor fi sancționați prin înghețarea bunurilor, restricții privind operațiuni comerciale, precum și suspendare oricăror drepturi și obligații fiscale, anunță Kiev Independent. Printre cei aflați pe lista sancțiunilor ucrainene se mai numărăr și premierul sirian, Husein Arnus, și ministrul său de externe, Faisal Mekdad, precum și o serie de cetățeni ruși.
Ucraina a întrerupt relațiile diplomatice cu Siria în iunie anul trecut, după ce Damascul a recunoscut zonele ocupate de ruși din estul țării ca regiuni independente. La 17 martie, Direcția Principală de Informații a Ministerului apărării a anunțat readucerea în țară a două femei ucrainene și șase copii din captivitatea siriană. Potrivit raportului, ucrainenii au fost ținuți în „condiții teribile” în Siria.
Update 12:15 Autoritățile ruse se pregătesc probabil să faciliteze o recrutare militară pe scară largă pentru a-și asigura nevoile militare, avertizează ministerul britanic al apărării. La 13 martie 2023, deputații Dumei ruse au introdus un proiect de lege care să modifice categoria de vârstă , de la 18-27 de ani, în prezent, la recrutarea bărbaților cu vârsta cuprinsă între 21 și 30 de ani. Este probabil ca legea să fie adoptată, explică briefingul de sâmbătă dimineață al ministerului britanic. Rusia are în continuare un sistemul sovietic de recrutare în armată, desfășurând înscrierile de
Update 12:10 Axa Moscova – Beijing. Președintele chinez Xi Jinping „va discuta probabil despre schemele de evaziune a sancțiunilor” și își va arăta interesul de a media o „rezolvare negociată” a războiului din Ucraina când se va întâlni cu Vladimir Putin săptămâna viitoare, transmite Institutul pentru Studierea Războiului (ISW).
Liderul comunist chinez se va întâlni cu Putin în perioada 20-22 martie, o mișcare care va consolida și mai mult legăturile deja strânse dintre Rusia și China, în timp ce relațiile dintre Moscova și Occident au atins noi minime.
Update 11:35 Joe Biden a afirmat că Vladimir Putin „a comis în mod clar crime de război”, după ce liderul rus a fost făcut obiectul unui mandat de arestare de către Curtea Penală Internațională (CPI), informează Sky News. Președintele SUA a descris decizia CPI de a emite mandatul ca fiind „justificată”. SUA a deschis la rândul ei propria investigație cu privire la crimele de război pe care Rusia le-a comis în războiul din Ucraina.
Kremlinul a spus că Rusia, care nu recunoaște CPI, a considerat acuzațiile prezentate de instanță drept „revoltatoare și inacceptabile” și a dispus inițierea unei investigații care să identifice individual judecătorii care au luat această decizie.
Deși atât Rusia, cât și SUA au fost cândva semnatare ale Statutului de la Roma – tratatul care a înființat CPI – SUA nu au ratificat niciodată acordul, în timp ce Rusia s-a retras după criticile instanței privind anexarea Crimeei în 2014. 123 de state recunosc însă jurisdicția CPI, inclusiv România.
Pe lângă mandatul de arestare al CPI, SUA au concluzionat separat că forțele ruse au comis crime de război în Ucraina. „Nu există nicio îndoială că Rusia comite crime de război și atrocități (în) Ucraina și am fost clar că cei responsabili trebuie trași la răspundere”, a spus un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.
Update 11:15 Un atac cu șase drone kamikaze Shahed-136 a fost lansat noaptea trecută asupra celui mai vestic oraș ucrainean, Lviv, provocând distrugerea unui clădiri ne-rezidențiale, a declarat șeful administrației militare regionale, Maksym Kozyțkyi, citat de Ukrainska Pravda. Trei drone au fost interceptate de apărarea anti-aeriană, însă restul au lovit cartierul Yavoriv. A fost o misiunea foarte grea, din cauză că dronele zburau foarte jos, a explicat Kozyțki. Nu s-au înregistrat victime.
La Zaporojjia, o clădire în care se afla o cantină a fost distrusă de forțele ruse noaptea trecută, după ce aceastea au lansat un bombardament cu rachete sovietice S-300 asupra orașului. Impactul a avariat și blocurile de locuințe din jur, însă nu s-au înregistrat victime.
Multiple atacuri asupra Hersonului. Statul Major al Ucrainei a estimat aproximativ 50 de atacuri lansate de trupele invadatoare ruse asupra regiunii sudice, inclusiv trei lansate în oraș, notează Ukrainska Pravda. Armata roșia a utilizat, ca de obicei în această zonă, artilerie grea și lansatoare multiple de rachete, reușind să producă avarii într-un cartier de locuințe. Trei persoane au suferit răni, iar 56 de oameni au fost evacuați de forțele Kievului din cauza intensității bombardamentelor.
Update 00:20 Nu comentăm decizia Curții Penale Internaționale. Secretarul General al ONU va continua să vorbească și se va întâlni cu Vladimir Putin dacă va fi nevoie, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Antonio Guterres, într-o conferință de presă din această seară. Stéphane Dujarri a afirmat că CPI este o instanță separată de Națiunile Unite, iar șeful ONU trebuie și va continua să vorbească cu cine e nevoie pentru a rezolva situațiile pe care le are în față, informează Ukrainska Pravda. Dujarri a ocolit răspunsul la întrebarea dacă i se va permite lui Putin să participe la adunările generale ONU.
Update 00:00 Surse NATO estimează că Rusia pierde zilnic 1.500 de soldați în luptele din Ucraina, informează Dan Sabo, corespondent The Guardian, citat de European Pravda. Acest număr include atât membrii personalului uciși, cât și răniți, potrivit unui înalt oficial al Alianței Nord-Atlantice care a dorit să rămână anonim. Rușii suferă cele mai importante pierderi în orașul Bahmut din regiunea Donețk, iar Ucraina a pierdut „de câteva ori mai puțini soldați”, dar cifrele specifice nu au fost dezvăluite. În plus, NATO estimează că sunt folosite „câteva mii” de obuze la Bahmut, de ambele părți, în fiecare zi.
17 martie 2023 – anul II – ziua 21-a de război
Update 23:45 Moscova îi amenință pe judecătorii Curții de la Haga: vă vom identifica. Comisia de Investigații a Rusiei vrea să îi identifice „individual” pe judecătorii Curții Penale Internaționale (CPI) care au emis mandate de arestare pentru dictatorul rus Vladimir Putin și Maria Lvova-Belova. Anunțul a fost făcut la Russia Today de președintele acestei comisii ruse, Alexander Bastrykin, care a și dat ordinul să fie lansat un audit.
Ce înseamnă că un mandat de arestare a lui Putin a fost emis de către instanța internațională de la Haga
- Putin nu poate călători în țări care au ratificat Statutul de la Roma și în țări care recunosc jurisdicția Curții (123 de state).
- Acestea sunt toate țările europene, toată America de Sud (inclusiv aliații Rusiei, precum Venezuela), Tadjikistan – Putin a fost ultima dată acolo în iunie 2022, informează agenția NEXTA. De asemenea, dictatorul rus nu poate merge nici în țări precum: Afganistan, Brazilia, Africa de Sud, Republica Centrafricană și Nigeria.
- Dacă Putin ar vizita una dintre aceste țări, autoritățile locale ar trebui să-l aresteze. Turcia, Belarus, Kazahstan India și China nu se află între statele care au ratificat Statutul de la Roma. Nici Ucraina nu a semnat tratatul, însă și-a dat acordul ca CPI să își desfășoare investigația pe teritoriul său.
Update 23:30 Mai multe explozii au avut loc în această seară în regiunea Dnipropetrovsk și la Kiev, unde au fost activate sistemele de apărare antiaeriană. La ora locală 22:00, un atac cu drone al forțelor ruse a fost lansat asupra orașelor Dnipro și Novomoskovsk, din regiunea Dnipropetrovsk, relatează Ukrainska Pravda, precizând că echipele de intervenție rapidă acționează la fața locului.
Update 18:00 Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin care, potrivit G4Media, e învinuit de crima de război a deportării ilegale a populației (copiilor) și cea de transfer ilegal al populației (copiilor) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă. Alături de el e pusă sub acuzare și Maria Lvova-Belova, cea care a organizat și supravegheat întreaga operațiune implicând aproximativ 17.000 de copii ucraineni, a anunțat azi Curtea.
Update 17:45 Turcia lui Erdogan a admis primirea Finlandei în NATO. Suedia e ținută încă afară din Alianța Nordatlantică de către islamiștii de la Ankara, care-i reproșează guvernului de la Stockholm ”sprijin” pentru terorismul kurd (deși suedezii pregătesc o schimbare legislativă care să-i liniștească pe turci).
Represiune împotriva eroinelor din Belarus: regimul Lukașenko le-a condamnat pe două ziariste independente din Belarus la 12 ani de închisoare. E vorba de Marina Zolatava și de Liudmila Cekina. Lukașenko vizitează China, alk cărei președinte se va deplasa în Rusia, întâlnindu-0se cu Vladimir Putin între 20 și 22 martie.
Popularul candidat republican la președinția SUA, Ron DeSantis, a adoptat o atitudine duplicitară și masiv criticată chiar la dreapta spectrului politic american, cu privire la războiul ruso-ucrainean, punând la îndoială utilitatea sprijinului Statelor Unite pentru Kiev.
Analiză: Poziția (dictată frecvent de considerente electorale) ale unor conservatori de peste ocean este fie neo-izolaționistă, fie e hrănită de iluzia, potrivit căreia SUA ar trebui să se concentreze exclusiv asupra Chinei, confruntarea cu Rusia fiind o deturnare de atenții și resurse. O poziție constant lucidă este a fostei ambasadoare a SUA la ONU, Nikki Haley.
Update 17.30 Slovacia urmează Polonia, ca al doilea stat NATO care ia această decizie. Dar Slovacia e mult mai generoasă în materie de furnizat avioane militare de tip MIG 29. Bratislava a aprobat livrarea a 13 avioane de vânătoare de tip MiG-29, relevă Kiev Independent. Potrivit aceleiași publicații, Belgia va remite Ucrainei 240 de camioane militare.
Serviciile secrete britanice relevă că ritmul operațiunilor ofenive ruse a ajuns să fie mai lent decât oricând, din ianuarie 2023 încoace.
Update 10:15 China exportă arme în Rusia: potrivit Politico, regimul comunist al Chinei a expediat în Rusia doar până în decembrie 2022, conform datelor comerciale, cel puțin 1.000 de puști de asalt și alt echipament militar, între care piese de drone și veste antiglonț.
De cealaltă parte Canada, Suedia, Polonia și Spania au anunțat noi exporturi de arme în Ucraina. extrem de importante ar putea fi transferurile celor patru avioane poloneze de tip Mig 29 în Ucraina.
Update 10:00 Se apropie ofensiva rusă de la Bahmut de punctul ei culminant? Așa vede lucrurile ISW. Rușii au lansat cinci rachete și au efectuat 18 raiduri aeriene în ultimele 24 de ore. Șeful mercenarilor Wagner Wagner speculează în legătură cu o prezumtivă tentativă a dictatorului rus Putin și a secretarului Consiliului de Securitate de a submina grupul său, scrie Kiev Independent.
Update 09:45 La Bahmut forțele speciale ucrainene afirmă a fi distrus o companie rusească și o dronă de tip Orlan-10. Concomitent, Statul Major ucrainean afirmă că în ultimele 24 de ore ar fi fost uciși 760 de militari ruși, ar fi fost distrus un elicopter și 13 blindate de luptă. Numărul total al rușilor din trupele invadatoare uciși ar fi ajuns la 163,320. Ar fi fost distruse între altele peste 3.500 de tancuri și alte aproape 7.000 de blindate de luptă, peste 2.500 de sisteme de artilerie, peste 500 de lansatoare multiple de rachete, peste 300 de avioane și 290 de elicoptere.
Update 09:30 În Franța au fost arestate 200 de persoane. Poliția a intervenit cu tunuri de apă și grenade lacrimogene împotriva manifestanților care protestau împotriva reformei pensiilor ridicând pragul vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani. președintele Macron, care n-are o majoritate parlamentară, a impus decizia fără s-o treacă prin forul legislativ, ceea ce a amplificat mânia demonstranților.
Parte din Germania, în care opoziția de centru-dreapta protestează împotriva unei reforme electorale de natură să-i dezavantajeze puternic pe conservatori și, mai ales, pe creștinii-socialii bavarezi, e paralizată de greva din aeroporturile din Baden Würtemberg și Renania de Nord Vestfalia. Sunt afectate patru aeroporturi, în spețe cele din Düsseldorf, Köln/Bonn, Stuttgart și Karlsruhe/Baden-Baden.
La Jenin, pe malul apusean al Iordanului, o intervenție a poliției israeliene s-a soldat cu moartea a patru palestinieni, între care, potrivit autorităților, doi teroriști.
16 martie 2023 – anul II – ziua 20-a de război
Update 23:30 Incendii și lupte de stradă în capitala Franței. Protestele sindicale și extremiste iscate de majorarea de la 62 la doar 64 de ani a pragului vârstei de pensionare au degenerat la Paris. S-au produs violențe și incendieri de vehicule pe străzile capitalei franceze. În Piața Concorde poliția a recurs la grenade lacrimogene.
Șeful masiv criticat ca mafiot și acuzat de corupție al FIFA, Infantino, a reușit să se facă reales în funcție.
Update 22:30 Ucraina a comentat incendiul izbucnit la o clădire a serviciului secret al Rusiei, FSB, care s-a soldat în regiunea Rostov cu cel puțin un deces și rănirea altor două persoane. Consilierul prezidențial ucrainean, Mihailo Podolyak, a ținut, potrivit Sky News, să afirme că incendiul n-a fost provocat prin amestecul Ucrainei, care însă ”asistă cu plăcere” la ceea ce demnitarul de la Kiev a numit ”indiciul clar al unei manifestări de panică, al slăbirii controlului și al tranziției, în Rusia către un conflict intern major”.
Update 20:00 Vești excelente, pentru ucraineni, de pe frontul livrărilor de arme. SUA consideră că Ucraina nu are timp de pierdut și va trebui să declanșeze rapid contraofensiva. Această părere aparține șefului Pentagonului, Lloyd Austin. Demnitarul care conduce ministerul de război american a anunțat că va grăbi livrările de arme și muniții destinate Ucrainei, precum și instrucția militarilor ucraineni.
Despre situația de pe front, mai ales de la Bahmut a discutat azi, cu premierul britanic Rishi Sunak, președintele Ucrainei, Zelenski. Potrivit liderului de la Kiev, conversația s-a soldat cu noi ajutoare britanice concrete. Sunak crede că războiul se va sfârși la masa negocierilor dar că, până atunci, Ucraina are nevoie de ajutor pentru a fi într-o poziție tare la tratative.
Suedia și Estonia vor expedia la rândul lor noi arme Ucrainei. Suedia va remite Kievului, potrivit publicației Kiev Independent, sisteme de artilerie autopropulsate, cuplate cu tancuri și blindate de luptă care, potrivit premierului suedez Pål Jonson, vor spori capacitățile militare și ofensive ucrainene.
Ministrului eston al apărării, Hanno Pevkur i s-a aprobat propunerea trimiterii unui pachet de ajutoare militare care va include între altele puști semiautomate, puști de înaltă precizie pentru lunetiști, muniție, echipamente individuale și speciale, ambarcațiuni de patrulare, aparate de vedere nocturnă și termoviziune și echipament medical.
Serviciile secrete ucrainene afirmă că rușii se pregătesc de apărare în Crimeea.
Azi, forțele aeriene ucrainene anunță că au efectuat șapte raiduri asupra pozițiilor rusești, bombardând trei puncte de comandament, două stații radar și un depozit de carburanți, precum și aglomerări militare ale forțelor invadatoare.
O comisie de anchetă ONU admite că Rusia a comis crime de război în Ucraina, dar nu vede probe de genocid. Potrivit raportului ei, publicat azi și citat de Kiev Independent, rușii au atacat criminal infrastructura energetică, au deportat copii, trimițându-i cu forța în Rusia, au expediat după gratii, au torturat, au violat și au asasinat civili ucraineni. Azi, Austria s-a alăturat celor 33 de state care favorizează crearea unui tribunal special pentru judecarea crimelor de război comise de ruși.
Update 16.30 Urmează Credit Suisse? După colapsul celor trei bănci americane Silicon Valley Bank, Silvergate și Signature Bank s-a discutat, inclusiv pe acest blog, despre dificultățile în care se află banca elvețiană, Credit Suisse. Care a anunțat azi că împrumută 50 de miliarde de franci – o sumă gigantică – la Banca Centrală a confederației elvețiene. Conform ziarul elvețian Neue Zürcher Zeitung, Credit Suisse e o bancă net mai solidă financiar decât se crede îndeobște. Banca ar fi, potrivit ziarului din Zürich, dotată cu lichidități și capital propriu care ar fi făcut de fapt inutil împrumutul celor 50 de miliarde de franci, dar a devenit victima unor speculanți bursieri, care mizează împotriva ei. Pare că Banca Centrală a Elveției încearcă să le semnalizeze piețelor că n-au motive de îngrijorare în legătură cu Credit Suisse.
Update 15:00 Premierul israelian Beniamin Netanyahu a elogiat la Berlin relațiile germano-israeliene. Șeful guvernului de la Ierusalim s-a întâlnit cu omologul său german, Scholz, înainte de a fi primit de președintele Steinmeier.
Netanyahu a elogiat ”fiabilitatea raporturilor” bilaterale și a reliefat, alături de cancelar, în contextul ceremoniei de comemorare a victimelor Holocaustului (soldat cu asasinarea a 6 milioane de evrei europeni) că Germaniei îi revine răspunderea de a nu uita și de a proteja viața evreiască din Germania. Liderul statului evreu a evidențiat și importanța capacității Israelului de a se apăra de inamici. Potrivit DLF, care transmite știrea, circa 3.000 de polițiști garantează securitatea vizitei.
Cum au doborât rușii drona americană? Rușii din primul avion au aruncat combustibil asupra dronei doborâte ulterior. Manevra primului avion de a revărsa benzină asupra dronei a fost urmată de o manevră similară a celui de-al doilea avion. După repetarea acestei proceduri a avut loc coliziunea, care n-a fost filmată pentru că aparatul de luat vederi a încetat un timp să înregistreze.
Update 12:30 Marea Britanie va pompa milioane de lire sterline în susținerea Moldovei și Georgiei, amenințate de activități maligne ale Moscovei și de război hibrid. Șeful Foreign Office, James Cleverly, vizitează Chișinăul și Tbilisi. E vorba să se contracareze cu ajutor britanic infiltrări și destabilizări rusești, informează Sky News. Moldovei îi vor reveni în acest scop 10 milioane de lire sterline suplimentare. Duminică, Moldova a arestat șapte persoane acuzate de incitare la tulburări.
Update 12:00 Polonia a desființat o rețea de spionaj rusesc. Știrea e confirmată de Mariusz Błaszczak, vicepremierul polonez, reluat de Kiev Independent. grupul pregătea acționi de sabotaj în Polonia subcarpatică, în special la Jasionka, lângă comitatul Rzeszów, pe unde trec majoritatea ajutoarelor militare americane destinate Ucrainei.
În rivalitatea sa cu mercenarii Wagner, ministerul rus al apărării încearcă în continuare să cucerească Vuhledar, relevă serviciile secrete britanice, reluate de Kiev Independent.
Forțele ucrainene anunță că au respins în ultimele 24 de ore 75 de operațiuni ofensive rusești declanșate în cinci secțiuni diferite ale frontului și că la Bahmut au fost uciși până acum între 20.000 și 30.000 de mercenari din grupul Wagner. Principalele zone de luptă au continuat să fie Lîman, Bahmut, Avdiivka, Mariinka și Șahtarsk în regiunea Donețk.
Doar în ultimele 24 de ore ar fi fost lichidați, potrivit Statului Major ucrainean, peste o mie de militari ruși. În total, potrivit aceleiași surse, ar fi fost uciși de la invazia rusă din februarie mai mult de 162,560 de militari. Ucrainenii le-ar fi distrus în acest interval rușilor 3.504 tancuri, 6.810 blindate de luptă și 2.145 de drone. La astea se adaugă distrugerea a altor 5.377 de vehicule și autocisterne, a 2.528 de sisteme de artilerie, a 502 de lansatoare multiple de rachete, a cel puțin 262 de sisteme antiaeriene, a 304 avioane, a 289 de elicoptere și a 18 nave.
În Crimeea, autoritățile ultranaționaliste, ruse, de ocupație propun revocarea cetățeniei celor care nu se ridiă în picioare când se intonează imnul rusesc.
Update 11:30 Număr neobișnuit de mare de nave de război rusești navighează în Marea Neagră. Serviciile secrete ucrainene au numărat cel puțin 20 într-un grup naval însoțit de varii ambarcații din flota auxiliară.
În cursul nopții, lunetiștii ucraineni anunță, potrivit Ukrainska Pravda, că au lichidat în cursul nopții un grup de militari ruși care încercau să se infiltreze la Bahmut.
15 martie 2023 – anul II – ziua 19-a de război
Update 19:30 Cum fraierește Rusia Occidentul? În fel și chip. Cine conduce, în calitate de director executiv, programul Consiliului Europei ”Moneyval”, de combatere a spălării banilor? E chiar rusul Igor Nebivaev, al cărui tată e considerat general al serviciilor de spionaj. Conform ziarului german Bild, la 68 de ani, tatăl general al directorului executiv al programului de ”combatere” a spălării banilor, pus pe picioare de Consiuliul Europei, e un înalt ofițer al serviciilor secrete externe, moscovite.
E un general pe nume Vladimir Nebivaev, implicat, cum scrie și Ukarinska Pravda, în tentativa de asasinare a fostului agent FSB Skripal, vânat de serviciile lui Putin, împreună cu familia, în speță cu fiica sa, în Marea Britanie și atacat cu o armă chimică, Noviciok.
În urma acestor evenimente, Ucraina l-a expulzat pe general și pe alți ”diplomați”. Acum i-a apărut fiul ca director mare de contracarare de spălare de bani, la a căror murdărire nu pune nimeni umărul mai eficient decât cleptocrația rusă în frunte cu Putin și alti ex-kaghebiști.
Update 18:30 Soldații Brigăzii 93 Mecanizate Separate au doborât un bombardier supersonic rusesc Su-24 în apropiere de Bahmut, în regiunea Donețk, a declarat purtătoarea de cuvânt a armatei, Iryna Rybakova, pentru Hromadske. Șeful Biroului prezidențial al Ucrainei, Andrii Yermak, a publicat anterior un videoclip pe Telegram care arată doborârea avionului de vânătoare.
Nouă țări vor trimite Ucrainei 150 de tancuri de tip Leopard. Aceasta e informația furnizată de șeful Pentagonului Lloyd Austin grupului de contact pentru Ucraina. Întâlnirea grupului de contact în format Ramstein de azi, 15 martie, și-a programat dezbaterea de metode privind aprovizionarea Ucrainei cu suficientă muniție. E vorba să i se asigure Ucrainei o aprovizionare cu muniție pe termen lung.
Austin a comentat și ”intervenția agresivă, riscată și periculoasă” a Rusiei, care a dus la doborârea dronei Reaper. Austin a declarat că SUA vor continua zborurile de recunoaștere în conformitate cu dreptul internațional. Potrivit șefului Pentagonului, avionul SU-27 care a intrat în coliziune cu drona a suferit pagube (prin contacul cu aparatul de zbor american fără pilot), ceea ce probează că Rusia minte când afirmă că n-ar fi avut loc ”un contact”. În speță, că nu s-ar fi produs o coliziune.
Update 18:20 Rusia, China, Iran desfășoară exerciții navale comune în Golful Oman. Exercițiile maritime comune urmăresc „să aprofundeze cooperarea practică între marinele țărilor participante”, a scris Ministerul chinez al apărării în comunicatul său de presă publicat, miercuri, 15 martie, și reluat de Kiev Independent.
Update 18:10 Moscova vrea să pună mâna pe drona americană ultra-modernă prăbușită ieri în Marea Neagră. Președintele Consiliului de Securitate al Rusiei, gen. Nikolai Patrușev, a declarat astăzi că Rusia caută să recupereze epava dronei americane MQ-9 Reaper. Aceasta a fost destabilizată de un avion de luptă rusesc Su-27, informează Kiev Independent. Ucraina a denunțat și ea incidentul, afirmând că Moscova lansează provocări pentru a extinde conflictul.
Update 10:10 Senatorii ambelor partide americane din Congres presează Pentagonul să trimită F-16 în Ucraina și evaluează ce ar fi nevoie din punct de vedere legislativ pentru a le trimite, titrează Politico. În opinia parlamentarilor de la Washington, războiul „se află acum într-un stadiu critic”, iar avioanele de vânătoare vor schimba lucrurile pe câmpul de luptă. 8 senatori au semnat scrisoarea comună inițiată de democratul Mark Kelly și trimisă direct secretarului american al apărării, Lloyd Austin III.
Update 10:00 Piloții britanici RAF și ai forțelor aeriene germane au fost rugați să intercepteze o aeronavă rusă care zboară aproape de spațiul aerian eston, infomează Sky News. În prima lor acțiune comună de poliție aeriană NATO, avioanele britanice și germane Typhoon au reacționat la un avion rus de realimentare aer-aer, după ce nu a reușit să comunice cu controlul aerian eston. Ministerul britanic al apărării a subliniat că misiunea a fost una „de rutină”.
Piloții britanici desfășoară în prezent misiuni comune de poliție aeriană în statul baltic, alături de forțele aeriene germane, pentru prima dată. Marea Britanie se pregătește să preia ștafeta de la Germania în conducerea misiunii NATO din Estonia.
Update 09:50 Neprofesional. Respectați spațiul aerian internațional. Sunt mesajele transmise de Washington și Londra către Moscova, după incidentul de ieri, în care un avion de vânătoare SU-27 s-a ciocnit cu o dronă americană MQ-9 Reaper deasupra Mării Negre.
„Cheia aici este că toate părțile respectă spațiul aerian internațional și îi îndemnăm pe ruși să facă acest lucru”, a spus Ben Wallace de la conferința din domeniul apărării DSEI Japonia din Tokyo, relatează Sky News.
Reconstituirea incidentului
Update 09:40 Ministerul rus al apărării ar vrea să recruteze 400.000 soldați pentru războiul din Ucraina, începând cu 1 aprilie, relatează filiala rusească a Radio Svoboda/Radio Liberty, citat de Ukrainska Pravda. Potrivit sursei citate, ministerul apărării de la Moscova a transmis regiunilor documente care indică numărul de persoane cu care ar trebui să fie semnate contracte.
Radio Svoboda a observat că mai multe instituții de presă regionale ruse au publicat imediat numărul total de personal contractual necesar pentru a completa armata rusă. S-a remarcat că Rusia ar în plan recrutarea a 400.000 de astfel de militari. Guvernatorii locali ar urma să fie răspunzători pentru îndeplinirea planului.
Continuă recrutările forțate din zonele ocupate ale Ucrainei. Statul Major de la Kiev a anunțat în această dimineață că Moscova vrea să mobilizeze pe front 500 de bărbați din Horlivka, regiunea Donețk. Oamenii ar fi fost inițial declarați inapți pentru serviciul militar, însă pierderile uriașe ale Rusiei îi determină pe comandanți să arunce în luptă orice pot.
Update 09:30 Aproape 1000 de soldați ruși au fost uciși în războiul din Ucraina numai în ultimele 24 de ore, anunță Statul Major al Kievului, precizând că totalul pierderilor ruse au depășit 161.000. Armata ucraineană a distrus ieri 8 tancuri rusești, 10 blindate, 12 drone, 9 sisteme de artileri, 7 lansatoare multiple de rachetă și 10 vehicule logistice.
Update 09:15 Bombardamentele rusești asupra regiunii Donețk au continuat și noaptea trecută, provocând uciderea unei persoane și rănirea altor 16 în orașul Kramatorsk, a declarat șeful administrației militare regionale, citate de Ukrainska Pravda.
La Herson s-au înregistrat 7 atacuri ale invadatorilor ruși în ultimele 24 de ore, notează aceeași sursă, fiind lovite cu 27 de proiectile mai multe clădiri, locuințe private și câteva magazine. Patru persoane au fost rănite. Conform șefului militar local, Oleksandr Prokudin, întreaga regiune a fost ținta a 78 de atacuri rusești în ultima zi. Forțele ruse au lansat 396 de proiectile, utilizând artilerie grea și lansatoare multiple de rachete.
În regiunea de graniță din nord-est, Sumîi, trei comune au fost bombardate ieri de șase ori, informează Ukrainska Pravda, iar administrația militară locală a înregistrta 51 de lovituri cu diverse arme.
14 martie 2023 – anul II – ziua 18-a de război
Update 22:00 Niște fetițe de 12 ani par să fi înjunghiat o colegă de aceeași vârstă în Germania. Incidentul a avut loc acum câteva zile. Mobilul crimei pare a fi vindicta. Două din ele s-ar fi răzbunat pe a treia fată care ar fi făcut anterior haz de una din cele două asasine. Numărul foarte mare de lovituri de cuțit care au omorât victima undeva într-o zonă de aeșzări de provincie de lângă granița dintre Renania de Nord Vestfalia și Renania Palatinat trădează o uriașă ură a făptașelor.
Update 21:15 Rusia sfidează SUA: incident militar americano-rusesc în Marea Neagră. Două avioane militare rusești de tip SU 27 au fost implicate, potrivit SUA, în ciocnirea deliberată cu o dronă americană de tip Reaper MQ -9 și în provocarea prăbușirii ei.
Incidentul a avut loc în apele internaționale ale Mării Negre. Dronele Reaper sunt arme scumpe. Americanii l-au convocat azi pe ambasadorul rus la departamwentul de Stat spre a-și exprima puternicul protest, în vreme ce Moscova neagă că ar fi fost vorba de interceptare de către un avion militar rusesc și dă vina pe o presupusă ”manevră bruscă”.
Minciuna e ușor de demontat. Potrivit SUA, ”de câteva ori înainte de coliziune, aparatele Su-27 au aruncat combustibil asupra dronei și au zburat în fața ei, într-o manieră nesăbuită, nesănătoasă din punct de vedere ecologic și neprofesionistă. Acest incident demonstrează și o lipsă de competență, pe lângă faptul că este nesigur și neprofesionist”, după cum e citată partea americană de Adevărul.ro.
Conform presei britanice, ”între SUA și Rusia a început deja o cursă pentru a recupera drona”. SUA încearcă să distrugă ”secretele” dronei, în timp ce ”Rusia probabil se luptă pentru a le recupera”, scrie Sky News, reluat de G4Media.
Președinta Islandei, Katrín Jakobsdóttir, a vizitat Kievul. Președintele Zelenski i-a mulțumit pentru ajutorul politic, umanitar și financiar acordat Ucrainei de la începutul invaziei rusești.
Autoritățile ucrainene au arestat și pus sub acuzare pentru corupție pe un colonel al ministerului ucrainean al apărării, acuzat de luare de mită. Ofițerul încasase 9.000 de dolari ca să-l șteargă pe un tânăr de pe lista încorporabililor, relevă Kiev Independent.
Au fost destituiți trei șefi de administrații ucrainene regionale. E vorba de șefii regiunilor Odesa (Maksym Marchenko), Hmielnițki (Serhii Hamalii) și Lugansk, (Serhii Haidai).
Pe de altă parte, un agent secret rus angajat să omoare oficiali ucraineni, între care pe ministrul apărării și pe șeful serviciului secret al armatei, a fost condamnat la 12 ani de închisoare.
Update 21:15 Rusiei nu-i ajunge câtă structură civilă ucraineană a bombardat și câți civili a ucis cu proiectile balistice în Ucraina. Ministrul rus al apărării, Șoigu, a ordonat complexului militaro-industrial rusesc dublarea producției de rachete. Șoigu a vizitat o fabrică de rachete de lângă Moscova. Potrivit autorităților de la Kiev, Rusia a lansat până acum circa 5.000 de rachete asupra Ucrainei.
Update 17:10 Continuăm apărarea Bahmutului, a fost concluzia comună a întâlnirii din această după-amiază dintre președintele Volodimir Zelenski și comandantul șef al armatei ucrainene, generalul Valerii Zalujnîi, anunță Ukrinform. Biroul președinției de la Kiev a anunțat că au fost analizate pozițiile de luptă și s-a discutat despre suplimentarea de arme și muniție către zonele cele mai fierbinți ale frontului, în speță, Bahmutul.
Ucraina consideră că epuizarea resurselor Rusiei la Bahmut o va ajuta în contra-ofensiva de primăvară, pe care speră să o poată lansa odată ce primește armele necesare, inclusiv avioane de luptă. Cu toate acestea, scrie Sky News, unii analiști militari avertizează că și Ucraina s-ar putea confrunta cu o epuizare a resurselor, care ar împiedica-o să își lanseze un contra-atac de succes.
Update 17:00 Parlamentul lituanian recunoaște Grupul Wagner drept organizație teroristă. Seimul de la Vilnius a votat astăzi o rezoluție prin care desemnează compania militară de mercenari condusă de Evgheni Prigojin drept grupare teroristă și o amenințare la securitatea statului și societății lituaniene, relatează Kiev Independent. Rezoluția balticilor cere și altor state să îi urmeze exemplul și să includă gruparea rusă Wagner pe lista organizațiilor teroriste, care ucid și torturează civili, în țări precum Ucraina, Siria, Sudan, Republica Central-Africană, Libia, Mozambic.
Update 16:50 Polonia va trimite avioane MiG-29 în Ucraina în următoarele 4-6 săptămâni. Prim-ministrul Poloniei Mateusz Morawiecki a declarat la o conferință de presă din 14 martie, că Polonia ar putea transfera avioane de luptă MiG-29 în Ucraina în următoarele patru până la șase săptămâni, a informat ziarul polonez Rzeczpospolita, reluat de Kiev Independent.
Și Slovacia s-a declarat pregătită și dispusă să trimită aeronave MiG-29 forțelor aeriene ale Ucrainei. “Este timpul. Oamenii mor”, a subliniat ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad.
Update 16:35 Atac rusesc cu rachete asupra regiunii Odesa. Două bombardiere Su-24 au lansat patru rachete de croazieră Kh-31 spre coasta orașului-port. Toate cele patru rachet au fost doborâte de apărarea antiaeriană a Ucrainei, deasupra Mării Negre, însă mai multe au avariat sever o grădiniță. Fiecare rachetă costă 550.000 de dolari, informează experta ucraineană în probleme de securitate, Maria Adveeva.
Update 13:10 Rusia a amenințat Georgia cu invazia. Ministerul de externe al Rusiei, condus de Serghei Lavrov, i-a amenințat pe georgienii sătui de a fi sclavii Rusiei și dornici de democrație reală cu un scenariu ucrainean. Respectiv cu războiul. Lavrov a declarat că evenimentele din Georgia îi ”amintesc de Ucraina” și i-a avertizat pe ”gruzini să se gândească la ce duce așa ceva finalmente”.
Update 13:00 Nesiguranța se perpetuează în SUA și la burse, după falimentul Silicon Valley Bank, în ciuda promisiunilor președintelui Biden de a garanta depunerile. Un expert afirmă că următoarea bancă în pericol ar fi elvețiana Credit Suisse, care, potrivit ziarului economic german Handelsblatt, a descoperit, la un control intern, ”deficiențe esențiale”. Numeroase bănci și firme americane mici și mijlocii se tem să nu fie atrase în vârtej. Prăbușirea băncii Sillicon Valley (până de curând a 16-a, ca mărime, din America) e al doilea colaps bancar de asemenea dimensiuni din Statele Unite.
Update 12:15 Unul din liderii PNL se arată revoltat de ofensele proferate de ex-pesedistul Aurescu, un demnitar care se afișează ca ”tehnocrat”. E vorba de mult criticatul ministru de externe al României. Robert Sighiartău, vicepreședinte al PNL și purtătorul de cuvânt diplomatic al partidului premierului a reacționat la ofensele de o virulență fără egal aduse unuia din liderii partidului de către șeful diplomației române. Bogdan Aurescuc a spus despre vicepreședintele PNL Rareș Bogdan că ar fi ”putinist”.
Sighiartău i-a solicitat public lui Aurescu să se prezinte la biroul politic național al PNL, care l-a propulsat în cabinet, deși actualul șef al diplomației române nu e liberal. Vicepreședintele PNL nu și-a ascuns indignarea: ”din punctul meu de vedere, nu este plăcut să vezi că un ministru, care este tehnocrat, nu e membru PNL, atacă un coleg de partid, prim-vicepreședinte PNL, pe niște teme care pur și simplu nu sunt în regulă. Să îți fac un coleg de partid rusofil sau putinist nu cred că este în regulă pentru PNL…”, a afirmat Sighiartău la Antena 3.
Rareș Bogdan se alăturase corului tot mai amplu al experților care critică prestația catastrofală în materie de politică externă a șefului diplomației române.
Update 12:00 Lovitură grea pentru dictaturile totalitare: anglo-saxonii își perfectează acordul privind următoarea generație de submarine nucleare. China comunistă a protestat, afirmând că SUA, Marea Britanie și Australia ar merge ”prea departe pe un drum periculos”. Acordul, în baza căruia Australia va primi trei submarine ultramoderne, e menit să contracareze pericolul de agresiune tot mai acut emanând de la regimul totalitar de la Beijing. Liderii celor trei țări s-au întâlnit la San Diego, în California, unde președintele SUA, Joe Biden i-a primit pe premierul britanic Rishi Sunak și pe omologul australian al celui din urmă, Anthony Albanese, spre a anunța viitorul parteneriatului celor trei state anglosaxone zise AUKUS, denumire obținută prin prescurtarea numelor țărilor și contopirea lor.
Update 11:30 Bombardamentele rusești – cu rachetă asupra localității Kramatorsk – și asupra altor zone ale regiunii Donețk s-au soldat în ultimele ore cu patru morți. Trupele ucrainene ar fi respins în ultimele 24 de ore, potrivit propriilor informații, peste 100 de atacuri și tentative ofensive rusești.
Numărul civililor ucraineni uciși sau răniți de la debuitul invaziei ruse se ridică, oficial potrivit datelor ONU, la aproape 22.000 de persoane. Numărul real al victimelor ucrainene civile ale invaziei ruse e probabil net mai mare decât cel furnizat mai nou de oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Refugiați.
Trupele Rusiei suferă, totuși, de o penurie de muniție (de artilerie) care, potrivit serviciilor secrete britanice, explică lipsa ofensivelor rusești din vaste porțiuni ale frontului.
Vaste pierderi în oameni ale Rusiei. Potrivit Statului Major ucrainean, ar fi fost uciși din februarie trecut, 160.540 de militari ai trupelor ruse. Moscovei i s-au mai distrus ori doborât până azi, potrivit acelorași surse, 3.484 de tancuri, 6.789 de alte blindate de luptă, 5.367 de vehicule și autocisterne 2.519 sisteme de artilerie, 495 lansatoare multiple de rachete, 260 de sisteme antiaeriene, 304 avioane, 289 de elicoptere, 2.120 de drone și 18 nave.
Rezistența ucraineană din teritoriile ocupate a efectuat o nouă tentativă de executare a lui Vitalii Hura, șeful administrației locale din localitatea ocupată Nova Kakhovka, din regiunea Herson, impus ca edil de invadatorii ruși.
Amocul unui antisemit, fost sectant și eșecul autorităților germane. Cele din urmă au trecut cu vederea o groasă carte antisemită publicată de criminal cu doar câteva luni înainte de a comite baia de sânge de la Hamburg, unde a împușcat șapte oameni înainte de a se sinucide. Or, se semnalase boala lui mintală, dar nu i se confiscase dreptul de a avea arme de foc.
Update 00:15 Costurile războiului pentru economia Ucrainei au crescut și sunt exorbitante. Produsul Intern Brut s-a redus în al patrulea trimestru al anului trecut cu 31,4%. În al treilea scăzuse cu 30,8%.
13 martie 2023 – anul II – ziua 17-a de război
Update 21:30 Rusia acceptă prelungirea acordului privind exportul de cereale ucrainene. Dar Moscova nu admite decât o scurtă prelungire, cu doar 60 de zile. Ceea ce, potrivit Ucrainei, constituie o încălcare a acordului, gândit să ”țină” cel puțin 120 de zile.
Tanchiștii ucraineni absolvă primul curs de mânuit tancuri germane de tip Leopard II.
Update 19:45 Represiunea rusă continuă. Mai nou a fost tradus în judecată disidentul Vladimir Kara-Mursa. Potrivit avocatului său, reluat de DLF, Kara Mursa, care a fost victima unor repetate atentate, e acuzat de ”înaltă trădare”, crimă prezumtivă pentru care e pasibil de o pedepasă de până la 20 de ani de închisoare. Potrivit învinuirilor regimuui, Kara-Mursa ar fi participat în străinătate la manifestări în care s-ar fi articulat critic la adresa războiului purtat de Rusia în Ucraina.
Update 19:30 Germania își schimbă șeful armatei federale. Ministrul german al apărării, Pistorius, îl va schimba din funcție pe actualul inspector general Zorn, înlocuindu-l cu generalul maior Carsten Breuer, relevă presa germană citând surse guvernamentale.
Update 16:15 Oficialitățile de la Chișinău au condamnat executarea de către ruși prizonierului lor ucrainean Olexander Mațievschii, care e și cetățean moldovean.
Update 13:30 Patru rachete rusești ar fi fost doborâte azi pe teritoriul Rusiei, în regiunea Belgorod. Rămășițele ar fi rănit, potrivit autorităților ruse, locale, cel puțin o persoană și ar fi provocat pagube unor clădiri, notează Sky News.
În răstimp, mamele și soțiile din Moscova ale militarilor ruși mobilizați au adresat conducerii de la Kremlin un mesaj video, în care îi cer repatrierea fiilor și soților lor aruncați în luptă în Ucraina și ”azvârliți de colo colo, precum carnea de tun”.
Update 13:15 BBC a îngenuncheat în fața presiunilor extremei stângi. Postul britanic îl va reangaja pe Gary Lineker, în ciuda comentariului său grotesc și iresponsabil, prin care a sugerat echivalența în materie de politică a migrației între regimul nazist și guvernul conservator britanic, o echivalență care e o insultă pentru victimele nazismului și o palmă grea pe obrazul celor ce au avut de suferit de pe urma genocidarului regim hitlerist. După ce l-a dat afară pe fostul fotbalist, BBC a anunțat că-și cere scuze și-și revizuiește politicile în materie de rețele sociale.
Update 13:00 În Belarus rezistența se perpetuează, a spus șefa forțelor democratice, Svetalana Tihanovskaia, într-un interviu acordat DLF. Tihanovskaia l-a desemnat pe dictatorul din Minsk, Alexander Lukașenko, drept un ”complice” al lui Putin în războiul de agresiune împotriva Ucrainei.
Update 11:10 Tensiunile cresc între Israel și Arabia Saudită, după ce Riadul a refuzat să emită vize pentru o delegație israeliană la un eveniment ONU care onorează cele mai bune destinații turistice rurale din lume pentru 2022, informează Times of Israel. Decizia ar fi stârnit reacții de frustrare duminică în rândul oficialilor israelieni, notează aceeași sursă. Ironia provine din faptul că orașul Kfar Kam din regiunea Galileii, pe care delegația israeliană îl reprezenta la eveniment, este majoritar musulman și se afla între cele 32 de localități selectate pentru a fi onorate în cadrul acestei acțiuni ONU.
Arabia Saudită și Iranul au semnat vineri un acord de normalizare a relațiilor, care ar fi fost mediat de China în ultimii doi ani. Acordul a provocat rumoare în rândul administrației de la Ierusalim care spera, odată cu noul mandat al premierului Netanyahu, la o normalizare în premieră a relațiilor cu statul saudit.
Update 11:00 Dictatorul chinez Xi Jinping plănuiește să călătorească în Rusia pentru a se întâlni cu Vladimir Putin săptămâna viitoare, potrivit Reuters. Cei doi lider iar urma să se întâlnească la Moscova, scrie Sky News, care precizează că ministerul de externe al Chinei nu a confirmat întâlnirea. În ianuarie, agenția de presă rusă TASS a raportat că Putin l-a invitat pe președintele Xi să viziteze țara sa în primăvară.
Update 10:45 Conflictul Wagner – ministerul rus al apărării ar fi atins punctul culminant la Bahmut. Mai mult, spun analiștii militari ai ISW, Vladimir Putin exploatează acest conflict pentru a-i limita influența șefului Wagner, oligarhul căutat de FBI, Evgheni Prigojin. ISW analizează modul în care dictatorul rus a ales să consume resursele organizației paramilitare Wagner în încercarea de a cuceri orașul Bahmut din Donețk, interzicând recrutarea de mercernari din închisorile ruse.
Kremlinul vede în pierderile uriașe ale grupării de mercenari la Bahmut ocazia ideală de a-i spulbera lui Prigojin șansele accesului la putere, lăsându-l fără suficienți oameni, lipsind trupele sale de muniție și arme – așa cum a denunțat șeful Wagner, dar și unii soldați ai săi, în repetate rânduri – și umilindu-l indirect în fața elitei de la Moscova. Mai nou, gruparea Wagner încearcă să recruteze oameni prin cluburile sportive și alte centre asemănătoare de pe teritoriul Federației Ruse, promițând beneficii atrăgătoare.
Prigojin ar fi amenințat că își va retrage oamenii de la Bahmut, scrie ISW, acuzând voalat ministerul rus al apărării că îi consumă intenționat resursele umane. Cu toate acestea, decizia ca forțele ucrainene să nu se retragă l-a surprins inclusiv pe fostul bucătar al lui Putin, care se aștepta, notează ISW, ca frica de încercuire și atacurile neîncetate să îi alunge pe apărătorii Kievului.
Context
- Ambițiile politice-militare evidente ale lui Prigojin l-au alarmat probabil pe Putin în octombrie, când regimul său era cel mai vulnerabil în fața publicului rus. Putin pare să îl fi avertizat voalat pe Prigojin la 5 octombrie 2022, într-o aluzie ciudată la Rebeliunea Pugaciov care a contestat autoritatea împărătesei Ecaterinei cea Mare la mijlocul anilor 1770. Putin a afirmat că rebeliunea a avut loc pentru că Pugaciov „a pretins că este țar” și din cauza „slăbirii puterii centrale”.
- Prigojin este susținut de grupările ultra-naționaliste, pe care le provoacă periodic în mesaje lansate pe rețelele sociale, în care critică corupția și incompetența ministerului rus al apărării, condus de Serghei Șoigu și secondat de generalul Gherasimov, doi loiali ai lui Putin.
Update 10:35 Atac sângeros la Nicolaev, soldat cu doi morți și trei răniți, între care și un copil. Potrivit Ukrainska Pravda, la ora 8 dimineața, locuitorii din comuna Kutsurub, de lângă Nicolaev, au fost ținta unor atacuri rusești care au distrus și avariat mai multe case. Guvernatorul regional militar, Vitalii Kim, a declarat că mai sunt oameni încă prinși sub dărâmături și echipele de salvere intervin la fața locului.
Update 10:10 Situație tot mai grea la Bahmut. Trupele ruse Wagner încearcă să pătrundă în centrul Bahmutului, pentru a sparge apărarea ucraineană, însă suferă „pierderi semnificative”, a afirmat Oleksandr Syrskyi, comandantul Forțelor Terestre ale Ucrainei. Citat de Kiev Independent, oficialul a recunoscut că situația pe teren rămâne dificilă, iar invadatorii Moscovei atacă neîncetat, însă sunt respinși de apărătorii ucraineni cu toate mijloacele: artilerie, tancuri și alte arme de foc.
Trupele ucrainene continuă să apere forțăreața Bahmut, a mai spus Syrskyi, folosind termenul care i se atribuie micuțului oraș din Donețk, aflat sub asediu rus de peste 7 luni. La Bahmut, mercenarii Wagner, care conduc ostilitățile din partea Moscovei, atacă din mai multe direcții.
Pierderile armatei roșii în ultimele 24 ore
Forțele armate ale Ucrainei au ucis 710 de ocupanți și au distrus opt tancuri, 16 sisteme de artilerie și alte echipamente rusești, informează Statul Major de la Kiev citat de Ukrainska Pravda. Cifra totală a pierderilor ruse de la 24 februarie 2022 până astăzi se ridică la 159.800 soldați.
Update 10:00 Producția Navalnîi a câștigat Oscarul pentru cel mai bun documentar al anului, iar premiul a fost ridicat de familia disidentului rus, aflată la Los Angeles. Pe scena galei anuale de la Hollywood, soția lui Navalnîi, Yulia Navalnaîa, a declarat: „soțul meu este în închisoare doar pentru că a spus adevărul. Soțul meu este în închisoare doar pentru că a apărat democrația. Alexei, visez la ziua în care vei fi liber și țara noastră va fi liberă.”
12 martie 2023 – anul II – ziua 16-a de război
Update 22:40 “Nu mai am mult”. Acuzând otrăvirea de către adversarii săi pro-ruși de la Tbilisi, Mihail Șaakașvili, fostul președinte pro-european și reformator al Georgiei, a anunțat că este aproape de moarte, relatează Sky News în exclusivitate. Postul britanic i-a transmis fostului șef de stat întrebările prin avocatul sa, iar acesta a răspuns de pe patul spitalului unde a fost mutat de câteva luni, după ce starea s-a degradat rapid în penitenciar.
“Aveam 120 kg, iar acum am ajuns la 64. Dacă scad sub 60 kg, medicii mi-au spus că organele mele vor ceda pe rând“, a explicat Șaakașvili, în vârstă de 55 de ani și cu o înălțime de 1.95 m. Referitor la starea lui, el a spus: stau tot timpul la pat, oasele mele se dezintegrează și am dureri chinuitoare”. Avocatul său Șalva Haceapuridze a spus că starea clientului său se înrăutățește în fiecare zi. „Este o imagine înfiorătoare”, a declarat acesta pentru Sky News. „Arăta ca un prizonier dintr-un lagăr de concentrare din Germania nazistă”.
Mesaj pentru poporul georgian. „Fiți foarte vigilenți, fiți gata să vă mobilizați în scurt timp, din cauza predispoziției spre răzbunare a regimului oligarhilor”, a scris el în răspunsul pentru Sky News.
Context
Fostul președinte și guvernator al Odesei pare să fie el însuși exemplul pentru ceea ce înseamnă răzbunarea oligarhilor pro-ruși, care nu i-au iertat niciodată valul de reforme radicale, din perioada 2004 – 2013, și dorința de a angaja țara pe drumul occidental. În 2003, el a condus Revoluția Trandafirilor, și s-a luptat 5 ani mai târziu pentru aderarea țării sale la NATO, respinsă de NU-ul Angelei Merkel de la București. Decizia va marca începutul invaziilor Rusiei, mai întâi în Georgia – în august 2008, și apoi în Ucraina, în 2014, respectiv 2022.
Update 22:00 Agențiile de informații ruse plănuiesc să destabilizeze Republica Moldova prin revolte organizate de Șor, un partid pro-rus, a declarat Viorel Cernăuțeanu, șeful Poliției Naționale de la Chișinău, citat de site-ul de știri NewsMaker și reluat de Kiev Indepedent.
Astăzi, poliția moldoveană a reținut 54 de protestatari pro-ruși la Chișinău, potrivit aceleiași surse. Protestatarii s-au ciocnit cu poliția în timpul unui miting organizat de partidul Șor. Potrivit forțelor ordine, cei reținuti aveau asupra lor obiecte interzise, inclusiv cuțite.
“Joi, 9 martie, un cetățean rus pe nume Andrei a sosit în Moldova pentru a organiza revoltele”, a declarat Cernăuțeanu, precizând că acest bărbat s-a identificat ca fiind membru al grupării de mercenari Wagner. El a adăugat că detaliile tulburărilor sociale au fost coordonate de la Moscova, iar persoane anonime din Rusia au promis 10.000 de dolari pentru a organiza mitingurile, iar o întreagă rețea a fost descoperită de autoritățile din subordinea sa.
Update 17:45 Tentativa infanteriei ruse de a lua cu asalt un punct fortificat de la Bahmut al grănicerilor ucraineni s-a soldat cu două duzini de morți și de răniți din rândul invadatorilor, relevă Ukrainska Pravda.
Deal iranian imaginar. Iranul anunță un ”schimb de prizonieri” cu americanii, pe care Statele Unite îl dezmint. Oficialitățile de la Washington informează că declarațiile în acest sens al șefului diplomației iraniene sunt false.
Analiză: Iranul practică șantajul diplomatico-judiciar: spre a extorca oarecare concesii de la puterile occidentale care le sancționează pentru terorism, extremism, violări brutale ale drepturilor omului și crime, autoritățile iraniene arestează arbitrar cetățeni din Vest și propune apoi eliberarea lor în schimbbulk hatârului dorit de regimul islamist, teocratic, al ayatolahilor. Când guvernele apusene refuză să bată palma cu șantajiștii, statul polițienesc al islamiștilor ridică miza. Regimul face zgomote (inclusiv prin declarații oficiale false, ori prin telefoane lacrimogene, date din închisoare, cu voie de la poliția iraniană, la CNN) spre a mobiliza ong-urile să facă scandal intern și să exercite presiuni asupra executivelor să cedeze terorii și să-i aducă acasă, de pildă pe cei patru cetățeni americani condamnați pe nedrept în totalitarul stat persan.
Update 17:30 ”Putin ar trebui tradus în judecată încă în cursul acestui an”, a spus postului BBC procurorul care a instrumentat dosarul fostului președinte al Serbiei, Slobodan Miloșevici. ”Putin e vinovat pentru faptul că (armata rusă) a tras în ținte civile”, a spus Sir Geoffrey Nice.
Crucea Roșie Internațională a vizitat niște prizonieri de război ucraineni deținuți în centrele de detenție din teritoriile ucrainene ocupate, în Donețk și Horlivka. În partea neocupată a regiunii Donețk a plouat cu bombe. Rusia a atacat 15 localități din această zonă de nu mai puțin de 48 de ori, în ultimele 24 de ore. Între așezările atacate: Bahmut, Konstantinivka și Avdiivka, afirmă poliția ucraineană, reluată de Kiev Independent.
Șeful diplomației ucrainene, Kuleba, a cerut Germaniei să urgenteze livrările de muniție și să înceapă instrucția piloților ucraineni. Potrivit Kiev Independent Kuleba a precizat că penuria de muniție e principala problemă a Ucrainei în tentativa ei de a împinge înapoi forțele ruse. Problema nu rezidă în incapacitatea industriei germane, care s-a arătat gata să-și sporească producția, ci în absenșa contractelor semnate de guvern. Reiese, cum a precizat Kuleba că problema e la guvernul german. Într-un interviu acordat ziarului german Bild, Kuleba a mai afirmat că nu se așteaptă ca problema importului de avioane militare să se rezolve în ”viitorul apropiat”..
În răstimp, nevoile de securitate ale Ucrainei au constituit și subiectul discuțiilor dintre președinții Ucrainei și Cehiei, Volodimir Zelenbski și Petr Pavel.
Update 11:30 Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Zaharova, ar fi confirmat indirect estimări ale ISW, potrivit cărora Kremlinul n-ar exercita controlul asupra spațiului informațional. Control pe care l-ar fi ”cedat” și în legătură cu care s-ar ”da lupte în cercul interior” al lui Putin.
Analiză: Ce urmăresc asemenea declarații ”liberale” din interiorul regimului, precum și aparenta libertate de care s-ar bucura bloggerii militari critici la adresa performanțelor jalnice ale armatei ruse? Ele par a distanța regimul Putin de regimul Stalin și sunt menite să refacă imaginea distrusă a Kremlinului în ochii foștilor simpatizanți de stânga liberali și să mascheze puternica investiție strategică a Kremlinului în propagandă și dezinformare.
Update 11:15 Nouă ciocnire pe malul apusean al Iordanului. Teroriști palestinieni ar fi deschis focul asupra unui punct de control militar. În schimbul de focuri cu israelienii care a urmat ar fi fost uciși trei agresori iar un al patrulea s-a predat.
Update 11:00 În crâncenele lupte de ieri ar fi fost respinse peste 90 de atacuri ruse și uciși peste 1000 de militari ruși. Serviciile secrete britanice admit pierderile extrem de grele suferite de invadatorii din oștirea Moscovei, dar sacrificiile ruse nu sunt echitabil împărțite, geografic, etnic, religios și rasial.
Potrivit analiștilor din Regatul Unit continuă să fie favorizate elitele ruse, în speță locuitorii mai înstăriți din Moscova și Petersburg. În mare parte din populația Extremului Orient moartea face ravagii. Minoritățile etnice au pierderi în parte de 30 de ori mai mari decât populația Moscovei, iar ”în Astrahan circa 75% din morți și răniți afectează minoritățile kazahă și tătară”, relevă britanicii, reluați de Ukrainska Pravda.
În total ar fi fost uciși de la invazia din februarie trecut încoace aproape 160.000 de militari din trupele ruse. Mai precis, potrivit Statului Major ucrainean, 159.090 din care 1,090 în ultimele 24 de ore. Ar mai fi fost distruse ieri opt tancuri, șapte alte blindate de luptă, alte patru vehicule și autocisterne, 4 sisteme de artilerie, precum și două sisteme antiaeriene. Doar la Bahmut ar fi fost uciși sau răniți aproximativ 500 de militari ruși, fără să se confirme, potrivit ISW, vreun avans al trupelor invadatoare. În orașul-fron cele două armate sunt despățrite de râul Bahmuțka.
Forțele ruse au bombardat Ochakiv, în regiunea Nikolaev, provocând daune materiale importante.
Kievul anunță că a reușit să înlăture în trei zile pagubele provocate de atacul rusesc cu Kinjal de joi.
11 martie 2023 – anul II – ziua 15-a de război
Update 20:45 Ministerul rus al apărării afirmă că ar fi fost uciși 400 de militari ucraineni în regiunile Harkiv și Donețk. Atacul rusesc asupra Hersonului s-a soldat cu cel puțin trei morți, alți doi fiind răniți.
Updat 18:05 O rachetă rusească a lovit în această după-amiază, orașul Zaporojjia, a anunțat administrația regională militară, relatează Ukrinform. Potrivit anunțului, bombadamentul rusesc a lovit un obiectiv de infrastructură critică. S-ar fi utilizat din nou, rachetele sovietice S-300 din sistemul de apărare antiaeriană. Serviciile de urgență intervin la fața locului și nu au fost anunțate victime.
821 de rachete a folosit Rusia de la începutul invaziei ca să lovească teritoriul Ucrainei, a anunțat sâmbătă, ministrul ucrainean al apărării, Reznikov. Au existat 15 atacuri masive cu rachete de croazieră și cu rază lungă, inclusiv, mai recent, hipersonice, ale armatei roșii asupra orașelor și regiunilor din Ucraina, a declarat înaltul oficial de la Kiev.
Update 17:50 Ofensiva de primăvară a armatei ucrainene nu e departe, a declarat comandantul Forțelor Terestre, Oleksandr Syrskyi, reluat de Kiev Independent. Oficialul de la Kiev a precizat că apărarea Bahmutului a constituit pasul necesar pentru ca viitoarea etapă a războiului, implicit o contra-ofensivă ucraineană, să aibă loc.
Update 17:40 Ucraina aproape a finalizat formarea unor noi brigăzi de asalt, cunoscute și sub numele de Gărzile Ofensive, a anunțat ministrul de Interne, Ihor Klymenko, citat de Kiev Independent. Potrivit oficialului ucrainean, 28.000 de voluntari au aplicat deja pentru a se alătura Gărzii Ofensive. Procesul de recrutare a intrat acum în faza finală, în care sunt adunați rezerviștii doritori.
Membrii acestor unități se vor antrena timp de două până la patru luni înainte de intra în luptă, potrivit unei declarații anterioare a purtătorului de cuvânt al Gărzii Naționale, Ruslan Muzyciuk. Aceste brigăzi de asalt vor secunda armata ucraineană în luptele pentru eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia. Ideea i-a aparținut regretatului ministru ucrainean de interne, Denys Monastyrsky, mort în accidentul de elicopter din ianuarie.
Update 14:00 Acord între Iran și Arabia Saudită. Cei doi vechi dușmani regionali au semnat vineri, 10 martie, un acord de normalizare a relațiilor, după ani de zile de ostilitate și războaie purtate prin forțe terțe (proxy) în țări precum Yemen.
Potrivit Jerusalem Post, ministrul de externe al Emiratelor Arabe Unite, șeicul Abdullah bin Zayed, a salutat sâmbătă acordul între Arabia Saudită și Iran pentru a restabili relațiile diplomatice, numindu-l un „pas important către stabilitate și prosperitate” în regiune.
Analiză: Ierusalimul nu a reacționat încă, dar este de așteptat ca acest pas să fi provocat multă îngrijorare în rândul administrației Netanyahu, din cauza tensiunilor uriașe cu regimul fundamentalist islamic de la Teheran. Acesta cere anihilarea completă a Israelului și este cel mai mare inamic al statului evreu din regiune.
Premierul Netanyahu afirmase la preluarea noului său mandat că relația cu Arabia Saudită va fi în centrul obiectivelor sale de politică externă, fiind așteptată o normalizare cu regimul de la Riad, pe fondul Acordurilor Abraham. De altfel, autoritățile saudite conduse de prințul Mohammed bin Salman (MbS) au părut să facă un pas în acest sens, deschizând în premieră spațiul aerian al țării, avioanelor israeliene care zboară spre rute din Asia.
Update 13:45 Norvegia va furniza Ucrainei două sisteme complete de apărare aeriană NASAMS, în cooperare cu Statele Unite, a anunțat ministrul apărării de la Oslo, informează Sky News. Kievul a cerut insistent o mai bună protecție aeriană pentru orașele sale, care au fost supuse atacurilor rusești cu drone și rachete, inclusiv zilele trecute. Ministrul norvegian al apărării, Bjorn Arild Gram, a vizitat capitala Ucrainei săptămâna aceasta pentru întâlniri cu Volodimir Zelenske și cu omologul său, Oleksii Reznikov.
De cealaltă parte, ministrul apărării de la Helsinki și președintele țării au respins posibilitatea ca Finlanda să ofere Ucrainei vechile sale avioane de vânătoare F-18, cum anunțase prim-ministra Sanna Marin, vineri, la Kiev. Aceasta afirmase că țara sa își va achiziționa noile modele F-35 și livrarea aparatelor vechi ar putea fi o opțiune pe care ar putea să o ia în calcul.
Update 13:40 Un număr de aproximativ 30.000 de soldați ruși ar fi murit în încercarea de cuceri micuțul oraș Bahmut, a declarat analistul militar Philip Ingram pentru Sky News. Fostul ofițer britanic de informații spune că Bahmut este un oraș „mic, nesemnificativ”, pe o linie a frontului de circa 1200 km. Însă, spune Ingram, „rușii înțeleg că acest oraș este un punct cheie pentru a merge și spre alte orașe (n.r. din regiune), Kramatorsk și Sloviansk, implicit spre capturarea întregului Donbass”.
„Ucrainenii, așa cum am auzit de la președintele Zelenski, o văd ca pe o operațiune de reparare din punct de vedere militar… (și) din perspectivă emoțională, prin urmare, și din perspectiva atenției. Așadar, Kievul se poate pregăti pentru ceea ce vrea să facă în altă parte, deoarece toată atenția Rusiei pare să fie concentrată pe acest oraș”, a explicat analistul pentru Sky News.
Update 13:25 Peste 1000 de soldați ruși uciși numai în ultimele 24 de ore, a anunțat Statul Major de la Kiev, reluat de Ukrainska Pravda. Forțele ucrainene au distrus 10 tancuri rusești, 20 de blindate, 8 sisteme de artilerie, 1 sistem de apărare antiaeriană, 7 vehicule logistice și cisterne, precum și o dronă, notează aceeași sursă.
Peste 100 de atacuri au lansat trupele moscovite asupra Ucrainei, pe cinci fronturi. “Forțele inamice își continuă încercările de a avansa până la granițele administrative ale regiunilor Donețk și Lugansk. Ei își concentrează principalele eforturi pe operațiunile ofensive de pe fronturile Lîman, Bahmut, Avdiivka, Marinka și Șahtarsk“, a declarat Statul Major ucrainean.
IMAGINILE ZILEI
Sateliții companiei private americane MAXAR au surprins imagini apocaliptice cu orașul Bahmut, care demonstrează măsura dezastrului, în peste 7 luni de asediu rusesc asupra urbei din regiunea Donețk. Anterior războiului, orașul avea 70.000 de locuitori. În urmă cu două săptămâni mai rămăseseră doar 5000 de civili, între care 37 de copii, care nu au dorit să se evacueze.
Update 12:45 Situația militară. Grupul de mercenari Wagner a preluat controlul „celei mai mari parți din estul” orașului Bahmut, în timp ce forțele ucrainene dețin partea de vest, a anunțat ministerul apărării de la Londra, citat de Kiev Indepedent. Noua linie de demarcare a frontului se află chiar în orașul din Donețk, pe râul Bahmutka, spun britanicii, apreciind că acest lucru constituie o provocare serioară pentru trupele ruse. Armata ucraineană a demolat două poduri cheie de peste râul care străbate localitatea pe direcția nord-sud. S-a creat o fâșie de teren deschis de circa 200-800 de metri lățime.
Această zonă a devenit un killing zone, fiind deosebit de dificil de traversat pentru trupele de mercenari Wagner, care se află aici direct în bătaia focului, deoarece ucrainenii și-au consolidat poziții bune de tragere din nișter clădiri aflate în vest.
Cu toate acestea, forțele Kievului și liniile lor de aprovizionare din vest rămân vulnerabile, din cauza presiunilor continue ale Rusiei de a le captura dinspre nord și sud, potrivit raportului.
Ministerul ucrainean al apărării a recunoscut pe 10 martie că „bătălia pentru Bahmut devine din ce în ce mai dificilă”, pe măsură ce Rusia își continuă ofensiva și nu se oprește din încercarea de „a sparge apărarea trupelor noastre”. Armata ucraineană a declarat că în ultima zi au fost înregistrate 57 de atacuri asupra orașului Bahmut din nordul regiunii Donețk.

10 martie 2023 – anul II – ziua 14-a de război
Update 23:30 Președinta Comisiei Europene s-a întâlnit în această seară, la Washington, cu seful statului american, declarând în urmp cu scurt timp, că au avut o discuție foarte productivă. Principalele teme abordate au fost, a precizat Ursula von der Leyen, chestiunea relațiilor economice, cu precădere legea inflației, taxele comerciale și vehiculele electrice, precum și războiul abominabil pe care Rusia îl duce în Ucraina.
Update 23:25 Helsinki va lua în considerarea livrarea de avioane mai vechi către Ucraina. Prim-ministra finlandeză Sanna Marin a declarat că Finlanda ar putea lua în considerare, împreună cu alți aliați, să ofere Ucrainei avioane de luptă, notează European Pravda.
Șefa guvernului de la Helsinki a afirmat că o astfel de discuție ar putea fi ridicată în Finlanda, mai ales că țara însăși își va achiziționa cele mai noi aeronave de vânătoare, pentru a le înlocui pe cele vechi.
„Cred că am putea discuta despre F/A-18 Hornets [avioane de luptă – n.red.] – dacă ar fi posibil să le oferim Ucrainei și ce pregătire este necesară pentru asta”, a spus premierul.
Sanna Marin a vizitat astăzi Kievul, unde s-a întâlnit cu președintele Zelenski și a participat chiar și la funeraliile naționale organizate pentru eroul ucrainean, supranumit Da Vinci, un tânăr de 35 de ani ucis în luptele din estul țării.
Update 23:15 Moscova va accelera mișcările de protest în Republica Moldova pentru a răsturna conducerea actuală, pro-europeană, a țării, avertizează serviciile secrete americane și ministerul de externe al Estoniei. Oficialii serviciilor de informații americane au stabilit că persoanele cu legături cu serviciile ruse intenționează să organizeze proteste în speranța de a răsturna guvernul Republicii Moldova, potrivit Casei Albe, citată de agenția Associated Press.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat că o serie de agenți ai Kremlinului oferă training și ajutor în organizarea cu succes a demonstrațiilor anti-guvern, în timp ce alți afiliați ai Moscovei se ocupă cu propagarea mesajelor care să creeze tulburări sociale. Obiectivul este instalarea unui regim pro-rus.
Ministerul eston de externe a publicat pe Twitter o declarație prin care avertizează cu privire la amenințarea rusă care planează asupra Chișinăului, afirmând că situația trebuie tratată cu maximă seriozitate, întrucât reprezintă o problemă la adresa întregii securități a Europei.
Update 23:00 Atacuri rusești asupra unor sate din regiunea Dnipropetrovsk, soldate cu cel puțin 2 morți. Trupele ruse au lovit cu artilerie două comunități din districtul Nikopol, vineri, 10 martie, ucigând două persoane și rănind încă cinci, a informat guvernatorul Serhii Lysak, reluat de Kiev Independent. Obuzele rusești au deteriorat infrastructura de transport, o clădire cu trei etaje, șapte case, clădiri agricole, un garaj, o mașină și liniile electrice din comunitatea Cervonohryhorivka.
În regiunea Donețk, atacurile rusești asupra localității Kostiantynivka au provocat rănirea a 8 civili. Forțele ruse au lovit zone rezidențiale din acest oraș, utilizând rachete sovietice S-300 și lansatoare multiple de rachete Uragan, a informat procuratura regională, citată de Kiev Independent. Și la Herson, în sudul țării, bombardamentele armatei roșii au provocat victime, ucigând un bărbat de 35 de ani în cartierul Tavriiskyi, relatează aceeași sursă.
Update 22:50 Biserica Ortodoxă Ucraineană afiliată Patriarhiei Moscovei trebuie să părăsească așezământul monahal Pecerska Lavra până la finalul lunii, informează Kiev Independent. Guvernul ucrainean a reziliat acordul cu Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei, controlată de ruși, privind utilizarea gratuită a clădirilor religioase situate în Lavra de Jos, o parte a celei mai importante mănăstiri ortodoxe din Ucraina, cu o istorie de aproape 1000 de ani.
Membrii bisericii ruse trebuie să părăsească incinta Lavrei de Jos până pe 29 martie, potrivit unui comunicat publicat de Ministerul Culturii pe 10 martie.
Context: în 2013, în timpul președinției lui Viktor Ianukovici, patriarhia afiliată Kremlinului a semnat un contract de închiriere privind utilizarea clădirilor Lavrei de Jos, din mânăstirea Pecerska – situată la Kiev – pentru o perioadă nedeterminată. Guvernul președintelui Volodimir Zelenski a început să verifice legalitatea contractului de închiriere la începutul lunii decembrie, ajungând în cele din urmă la concluzia că biserica a încălcat termenii contractului, se arată în comunicatul Ministerului Culturii, relua de Kiev Independent.
Update 13:00 Liderii politici germani și-au exprimat consternarea în urma amocului comis probabil de un fost sectant și soldat, la Hamburg, în sediul unui cult religios, cu opt morți, între care și ucigașul.
Update 12:30 Motivul pentru care între valurile de atac cu rachete ale Rusiei trece relativ mult timp rezidă în nevoia Moscovei de a aștepta producția industrială de noi proiectile balistice, de a umple arsenalul și de a-și face rezerve înaintea golirii lui, sunt de părere serviciile secrete britanice. Ieri, Rusia a lansat 80 de rachete balistice, de croazieră, antiaeriene (utilizate ca rachete sol-sol), precum și un număr neobișnuit de mare de rachete hipersonice asupra infrastructurii critice a Ucrainei, care au omorât cel puțin 11 civili, aflăm din datele furnizate de militarii ucraineni și publicate de Ukrainska Pravda. Ultimul val de bombardamente balistice de acest fel a avut loc la 16 februarie 2023.
Marea Britanie și Franța au convenit să dezvolte împreună rachete de mare precizie, menite să combată agresiunea rusă. E vorba de rachete cu rază lungă de acțiune. Potrivit liderilor celor două țăîri, Sunak și Macron, Vestuls e confruntă cu amenințări fără precedent și trebuie să ia măsuri de întărire a NATO,
La Bahmut, mercenarii Wagner au luat o pauză tactică, apreciază thinktankul american, ISW. Potrivit Institutului, nu sunt informații că mercenarii Wagner ar fi încercat să pătrundă în centrul Bahmutului plecând din estul captiurat al orașului.
Pierderile zilnice și totale ale Rusiei sunt uriașe. În ultimele 24 de ore ar fi fost uciși cel puțin 870 de militari ruși și doborât un avion militar rusesc, afirmă Statul Major ucrainean. Potrivit căruia, ar fi fost uciși din februarie trecut până acum aproximativ 157.000 de militari ruși. Doar în ciocnirile de ieri forțele invadatoare ale Moscovei ar fi pierdut șapte tancuri. Soldaților lui Putin li s-au mai distrus alte 6 blindate de luptă, 10 sisteme de artilerie, 3 lansatoare multiple de rachete și, între altele, două sisteme antiaeriene, 9 drone și 34 de rachete de croazieră, precum și alte 9 vehicule, autocisterne și echipamente speciale. Până acum, rușilor li s-ar fi distrus în total, între altele, aproape 3.500 de tancuri, alte 6.742 de blindate, aproape 2.500 de sisteme de artilerie, aproiape 500 de lansatoare multiple de rachete, 304 avioane militare, 289 de elicoptere, peste 2100 de drone și 18 nave.
Satrapul Rusiei de la Minsk, Alexander Lukașenko, a introdus în Belarus pedeapsa capitală ”pentru terorism”. Ce e terorism decide nu justișia, ci dictatura.
Update 12:00 Papa Francisc s-a oferit din nou să medieze în conflictul ruso-ucrainean și să se vadă cu președintele Rusiei, Putin căruia el, Suveranul Pontif i-ar ”sta la dispoziție pentru convorbiri”, după cum s-a exprimat la televiziunea elvețiană RSI. Războiul, a spus Papa, durează de peste un an și devastează Ucraina, dar ar fi ”implicate în el, pe lângă Rusia, toate celelalte mari puteri ale lumii” care și-ar ”urmări propriile interese imperiale, pericolul unui al treilea război mondial fiind deci, în mod corespunzător, mare”.
Președintele SUA, Joe Biden, conferă azi cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen la Casa Albă. Războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina va fi principalul lor subiect. Agenda discuțiilor mai cuprinde China comunistă și chestiuni ecologice. Președintele Ucrainei, Zelenski, a cerut, în reacție la noile bombardamente criminale ale armatei ruse asupra infrastructurii civile ucrainene, să se adopte noi sancțiuni în contra Rusiei.
9 martie 2023 – anul II – ziua 13-a de război
Updateb23:55 A murit scripcarul de pe acoperiș. Ne-a părăsit azi, în Israel, după o lungă suferință, marele actor Topol, genialul actor care l-a întrupat pe Tevie lăptarul în extraordinarul ”Fiddler on the roof”, un film bazat pe minunata carte a lui Shalom Alehem, despre evreii esteuropeni și pogromurile din Rusia.
Update 22:00 În valul de atacuri cu rachete declanșat azi de Rusia, trupele invadatoare au lansat ucigașele lor rachete hipersonice. În bombardamentele de azi au pierit, omorâți de proiectilele hipermoderne sau mai vechi ale Moscovei, cel puțin nouă persoane.
Consilierul președintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak, a respins acuzele rusești, potrivit cărora Kievul ar plănui ”un atac terorist în Transnistria”. Ucraina ”nu are nici motive nici intenția să comită acțiuni astfel calificate”, a spus el. Potrivit lui Podoliak, neîntemeiatele învinuiri la adresa țării sale fac parte din planul Rusiei de a ataca Republica Moldova.
Centrala nucleară Zaporijjea a fost reconectată la rețea după ore de întrerupere. Miniștrii dezvoltării din țările UE au promis să pună umărul la reconstrucția Ucrainei, prin cooperare de dezvoltare. Slovacia și Polonia și-au declarat intenția de a livra Ucrainei avioane de vânătoare de tip MIG-29.
SUA au adoptat sancțiuni împotriva unei rețele de firme chineze și de persoane din China comunistă care ajută Iranul să fabrice drone exportate în Rusia spre a omorî ucraineni.
Update 21:45 Un atac armat comis la Tel Aviv a provocat rănirea gravă a trei persoane, în urmă cu scurt timp, relatează jurnaliști israelieni. Sute de băieți și tineri palestinieni au ieșit pe străzile din Jenin, oraș aflat pe malul apusean al Iordanului, să celebreze acest act terorist. Filmări cu băieței care anunță bucuroși mamelor lor rănirea a 3 oameni, curg pe rețelele sociale.
Șeful poliției din Tel Aviv a declarat că atacul terorist s-a produs în timpul protestelor care se desfășurau în centrul orașului, informează i24News. Comandantul a precizat că un bărbat înarmat a deschis focul asupra a demonstranților, rănind grav trei persoane și încă un om, rănit ușor. Doi polițiști au reușit să îl anihileze. Atacatorul a fost împușcat mortal.
În cursul dimineții de joi, soldații IDF au mers la Jenin să aresteze mai mulți membri ai grupării teroriste Jihadul Islamic, care au tras asupra lor. Trei membri ai grupării au fost uciși în schimbul de focuri cu militarii israelieni.
Update 17:00 Patru oameni au fost uciși astăzi la Herson, după un bombardament rusesc în plină zi, care a lovit o stație de autobuz și o locuință. Oamenii care așteptau transportul în comun nu au avut nicio șansă, fiind victimele terorismului rusesc, după cum s-a exprimat ministerul apărării de la Kiev.
IMAGINEA ZILEI
Lviv, vestul Ucrainei. Un cățeluș a rămas ore întregi lângă trupurile neînsuflețite ale stăpânilor săi, prinși sub dărâmături, după atacul masiv cu rachete lansat de Rusia asupra mai multor regiuni din Ucraina, noaptea trecută. Câinele și-a pierdut întreaga familie după ce clădirea a fost distrusă, fiind și el rănit la una din lăbuțele inferioare, după cum au arătat filmări video ale salvatorilor.
Update 12:00 Autorităţile georgiene anunţă retragerea legii agenṭilor străini, dar protestele vor continua, informează Deutsche Welle.
Update 11:45 Euromaidanul georgian. Zecile de mii de protestatari, care au înfruntat violența forțelor de ordine pentru a doua noapte consecutivă la Tbilisi, în fața Parlamentului, cer conducerii țării, asigurată de partidul Visul Georgiei, să elibereze demonstranții reținuți și să retragă legea agenților străini. Forțele de ordine georgiene, numite Robocop, au intervenit brutal în protestatarii adunați ieri seară la Tbilisi, după ce câteva grupări de tineri violenți i-ar fi atacat.
Citați de Euronews, martorii din piață susțin că grupările de tineri violenți au fost izolate și au părut să fie coordonate chiar de polițiști. Oamenii s-au trezit apoi loviți de tunurile cu apă, gaze lacrimogene și bastoanele trupelor de intervenție georgiene, în ciuda faptului că mulți au declarat că demonstrațiile au fost majoritar pașnice, participând inclusiv familii cu copii.
Protestatarii georgieni și diaspora acestei națiunii avertizează insistent că legea agenților străini este 100% de inspirație rusească și că actualul partid de guvernământ este condus din umbră și finanțat de un oligarh, care vrea să îndepărteze țara de pe drumul reformelor, cerut de aderarea la Uniunea Europeană.
Ce prevede legea controversată: ca entitățile media sau ONG-urile care primesc cel puțin 20% finanțare internațională să fie înregistrate ca agenți străini. Majoritatea presei independente și asociațiile civice au finanțări independente de stat și se tem că vor fi transformați în ținte pentru puterea de la Tbilisi.
Update 11:30 Centrala nucleară de la Zaporojjia deconectată de la rețea ucraineană. Ultima linie de comunicare dintre centrala nucleară Zaporojjia ocupată de ruși și sistemul energetic ucrainean a fost întreruptă ca urmare a atacurilor rusești din această dimineață, a declarat compania de energie nucleară a Ucrainei, Energoatom, reluată de Kiev Independent.
Potrivit Energoatom, centrala de la Zaporojjia, cea mai mare din Europa, a intrat în modul de întrerupere pentru a șasea oară de când a fost ocupată de trupele ruse în martie 2022. Reactoarele 5 și 6 ale centralei se află în prezent într-o oprire la rece, ceea ce înseamnă că temperatura lor este sub punctul de fierbere și pompele electrice de apă trebuie să continue să funcționeze pentru a răci combustibilul și a evita o topire nucleară.
Update 11:00 Ucraina, zguiduită de un atac masiv cu rachete. În jurul orei 2 dimineața, Rusia a lansat cel mai mare bombardament cu rachete de croazieră și nu numai, din ultimele luni, informează presa ucraineană, citând Statul Major al armatei ucrainene. Forțele Moscovei au folosit 81 de rachete, dintre care 48 rachete de croazieră cu rază lungă. Apărarea aeriană a Ucrainei a reușit să doboare 34 de rachete rusești, scrie Ukrainska Pravda.
Bombardamentele au vizat regiunea Kievului, orașul Lviv, Nicolaev, Odesa, Jitomir, Ivano-Frankvivisk, Zaporojjia, Vinița, Kirovograd, Dnipropetrovsk și Harkiv.
Cinci oameni au murit la Lviv, anunță Kiev Independent, unde misiunile de salvare încă caută supraviețuitori printre ruinele a trei clădiri. La Kiev, trei oameni au fost răniți și mai multe mașini incendiate, informează Ukrainska Pravda.
“A fost o noapte grea cu atacuri asupra infrastucturii civile și energetice”, a spus președintele Zelenski, precizând că “încearcă din nou să intimideze ucrainenii, s-au întors la tacticile lor jalnice”. “Rușii nu pot decât să terorizeze civilii, dar asta nu o să-i ajute în niciun fel”, a subliniat liderul de la Kiev.
Update 01:00 Șeful NATO, Stoltenberg, a declarat că e posiobil ca Bahmutul să cadă fără ca acest fapt să fie o cotitură în război, notează Kiev Independent.
Președintele Zelenski le-a urat georgienilor revoltați de rusificare și de cozile de topor ale Rusiei ”noroc”. Protestatarii, scandalizați de un proiect de lege de tip rusesc incriminându-i pe ”agenții străni”, au luat cu asalt Parlamentul de la Tbilisi.
Rusia nu mai are suficiente resruse pentru a rămâne în ofensivă. Potrivit serviciilor secrete americane, Rusia e probabil să treacă la tactici defensive, căci nu mai are suficiente efective și cantități de muniție ca să suțină o amplă operație ofensivă, care să-i aducă substanțiale câștiguri teritoriale.
8 martie 2023 – anul II – ziua 12-a de război
La mulți ani fetelor, doamnelor și domnișoarelor!
Update 21:15 SUA cred că Putin mizează pe un război îndelungat, de uzură. Conform șefilor serviciilor secrete americane, care s-au înșelat grav când au evaluat înainte de război șansele de victorie ale Moscovei, afirmă acum că forțele ruse nu se vor putea reface rapid spre a declanșa cu succes o ofensivă de mari proporții, dar ar putea prelungi indefinit actualul conflict. În acest sens s-au exprimat șefa Comunității de Informații, Haines, și directorii principalelor servicii secrete americane în Congres. Conform lor, Rusia nu pare a dori extinderea litigiului militar și un conflict direct cu NATO, dar ar ”exista”, potrivit lor, ”un important risc de escaladare”.
Update 20:30 Aliații i-au furnizat Ucrainei ajutoare în valoare de 150 de miliarde de dolari, între care ajutoare militare în valoare de 65 de miliarde, a reliefat azi Secretarul general al NATO, Stoltenberg. Ministrul german al apărării, Pistorius, a declarat că Germania dă Ucrainei toată muniția de care se poate despărți, dar mai reține niște rezerve, ca arsenalele să nu se golească, dat fiind că durează până se fabrică obuzele și gloanțele.
Numărul rușilor uciși în invazie ar fi depășit, potrivit Statului Major ucrainean, 155.000 de militari. Între timp continuă războiul propagandistic între șeful mercenarilor Wagner, Prigojin, și ministrul rus al apărării, Șoigu, care se bat în înregistări video înfățișându-i ”pe front”, în timp ce trupele încleștate la Bahmut își continuă, intens, luptele.
Update 20:15 ”Viitorul ONU se decide în Ucraina”, a spus președintele Ucrainei, Zelenski, la o conferință de presă cu secretarul general al Organizației Mondiale, Guterres. Pe moment, Ucraina este cea care apără cu arma în mână valorile (în speță principiile și țelurile, precum și Carta) ONU, a amintit Zelenski. Prin urmare, viitorul rol global al ONU se decide în Ucraina, a precizat șeful statului ucrainean. Care i-a mulțumit lui Antonio Guterres și echipei sale, ”precum și tuturor celor care protejează valorile umane universale”, după cum relevă Ukrainska Pravda. Guterres s-a deplasat la Kiev pentru a aborda între altele acordul pe exportul de cereale ucrainene.
Pe de altă parte, șeful majorității republicane din Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy, a refuzat invitația președintelui Zelenski de a vizita Ucraina, afirmând că nu are nevoie de o astfel de călătorie pentru a articula politici privind Ucraina. Anterior, Kevin McCarthy afirmase că el nu-i va aproba președintelui Biden ”cecuri în alb pentru nimeni”. Ceea ce l-a determinat pe Zelensli să/i remită invitația (ca să vadă că nu sunt cecuri în alb).
Update 20:00 În Enerhodarul ocupat de ruși în regiunea Zaporijea a avut loc azi după amiază o explozie și un incendiu de proporții, provocate, se pare, de drone ucrainene. Tot o dronă a aruncat în aer un lansator multiplu de rachetă rusesc de tip TOS-1A Solntsepyok.
Update 13:15 Iranul ayatolhilor a furnizat Rusiei în secret o sută de milioane de gloanțe și sute de mii de obuze, prin două cargouri expediate prin Marea Caspică. E vorba, potrivit unei surse anonime citate de Sky News, de trei sute de mii de obuze de artilerie. Încărcătura expediată Rusiei de regimul iranian mai includea muniție pentru lansatoare de rachete, pentru mortiere și mitraliere. Rusia a plătit în bani peșin. cele două nave-cargobot folosite pentru transferul masiv de muniție sunt Musa Jalil și Begey.
Update 11:00 Ministrul ucrainean al apărării, Reznikov, a criticat ca insuficiente planurile elaborate până acum de UE de ajutorare a Ucrainei prin livrări de muniție. Țara sa are nevoie un milion de obuze de artilerie, pentru care e nevoie de circa patru miliarde de euro, a reliefat Reznikov.
Update 10:20 Grupul de mercenari Wagner din Rusia ar fi preluat controlul total asupra părții de est a orașului Bahmut, a declarat Prigojin, într-o înregistrare vocală postată pe Telegram, relatează Sky News. El a mai spus că forțele ucrainene s-ar fi retras dincolo de râul Bahmutovka.
Între 20.000 și 30.000 de soldați Wagner ar fi fost uciși în bătălia pentru Bahmut, estimează BBC. De când au început luptele, aproximativ 90% din populația de dinaintea invaziei a fugit. Într-o declarație la o reuniune a apărării, postată pe Telegram, Serghei Șoigu a spus că Ucraina ar fi pierdut 11.000 de soldați doar în februarie, pe fondul bătăliilor din Donbass, cu precădere la Bahmut.
Volodimir Zelenski a avertizat că Rusia ar avea „drum deschis” să cucerească alte orașe dacă Moscova ar pune mâna pe Bahmut, după ce a insistat ca trupele sale să continue apărarea orașului devastat de 7 luni de lupte.
Comandantul șef al militarilor ucraineni, generalul Valerii Zalujnîi, a discutat astăzi, relatează CNN, despre situația de la Bahmut cu liderii militari ai SUA și NATO, a spus el într-o postare Telegram. Oficialul le-a cerut acestor mai multă muniție, dar și întărirea apărării antiaeriene și arme cu rază lungă de acțiune. Zalujnîi i-a informat mai detaliat pe omologii săi vestici, despre situația de la Bahmut, fără a da detalii publicului.
Update 10:10 Secretarul general al Națiunilor Unite se va întâlni astăzi la Kiev cu Volodimir Zelenski. Antonio Guterres a sosit deja în capitala Ucrainei și se întâlnește cu președintele țării pentru a discuta despre continuarea acordului cu cereale la Marea Neagră, notează Sky News. Acordul permite Ucrainei să exporte cereale din porturile sale blocate și permite Rusiei să exporte alimente și îngrășăminte.
Valabil 120 de zile și intermediat inițial de ONU și Turcia în iulie 2022, ulterior prelungit în noiembrie, Grain Deal va fi reînnoit pe 18 martie dacă nicio parte nu se opune.
Update 09:50 Nu legii rusești! Proteste masive au zguduit marți seară, capitala Georgiei, unde zeci de mii de oameni, fluturând steaguri ale Uniunii Europene și ale Ucrainei au manifestat împotriva unei legi controversate promulgate de autoritățile de la Tbilisi. Forțele de ordine au folosit tunuri de apă și gaze lacrimogene, potrivit corespondenților Reuters de la fața locului, reluați de France24.
Oamenii se adunaseră în fața Parlamentului, unde legislatorii georgieni aflați la putere adoptaseră o lege a agenților străini, pe modelul celei din Rusia, care obligă entitățile media sau ONG-urile care primesc cel puțin 20% finanțare internațională să fie înregistrate ca agenți străini. Poliția susține că unii demonstranți au devenit violenți, aruncând cu pietre și rupând gardurile din jurul Parlamentului, ceea ce a determinat forțele de ordine să intervină cu tunuri de apă și gaze.
Premierul Giorgi Garibașvili a apărat proiectul de lege, afirmând că este în siajul standardelor europene și globale, scrie France24, însă șeful diplomației UE, Josep Borrell l-a contrazis. “Este incompatibilă cu standardele Uniunii Europene și reprezintă o evoluție foarte proastă pentru Georgia și poporul său “, a spus înaltul oficial de la Bruxelles, într-o declarație de presă publicat de Serviciul de Acțiune Externă a UE.
“În forma sa actuală, legea riscă să aibă un efect terifiant asupra societății civile și a organizațiilor mass-media, cu consecințe negative pentru mulți georgieni care beneficiază de munca lor. Aceasta contravine obiectivului declarat al Georgiei de aderare la Uniunea Europeană, susținut de marea majoritate a cetățenilor georgieni. Adoptarea sa definitivă poate avea repercusiuni grave asupra relațiilor noastre”, a avertizat Josep Borrell.
Președinta Georgiei, Salome Zourabicivili, s-a declarat de partea protestatarilor, anunțând că nu o va semna dacă va ajunge pe masa ei.
7 martie 2023 – anul II – ziua 11 de război
Update 14:45 Statele Unite recompensează curajul și eroismul femeilor ucrainene. Departamentul de Stat i-a acordat doctoriței Yuliia “Taira” Paievska, care a fost ținută luni de zile în ilegală captivitate de către ruși, Medalia Internațională pentru Curaj acordată Femeilor. (IWOC).
Update 14:30 Ucraina dă afară spioni de rang înalt. Președintele Zelenski i-a eliberat din funcție pe Oleksandr Yakushev, șef adjunct al serviciilor secrete (SSU), doi șefi de departamente din serviciul secret, precum și șefii agenților din două regiuni ucrainene. La 7 februarie parlamentul (Rada) l-a numit în fruntea serviciulkui secret pe Vasil Maliuc.
Pe câmpul de luptă distrugerea trupelor ruse și a armamentului lor a continuat. Statul Major ucrainean anunță că în ultimele 24 de ore ar fi fost uciși sau răniți în luptă 1,060 de militari ruși. Ar fi fost respinse ieri peste 140 de atacuri rusești în special la Kupiansk în regiunea Harkiv, la Lyman, Bahmut, Avdiivka și Șahtarsk în Donețk. Peste 154.000 de militari ruși ar fi fost uciși de la invazia din februarie trecut încoace.
Update 13:30 Ministrul rus al apărării insistă ca oștenii ruși să cucerească Bahmutul, Șoigu știind bine că, în acest oraș, i se degradează, cu ajutorul apărării ucrainene, unitățile de mercenari Wagner, cele mai bune trupe de șoc ale Rusiei.
Update 13:25 Martirul ucrainean împușcat de criminali de război în uniformă militară rusă în timp ce striga ”Slavă Ucrainei”, este Tymofii Shadura, un militar din cea de-a 30-a Brigadă Mecanizată.
Update 13:15 Rusia cheamă bărbații suicidari să se înroleze. Sky News relevă că un psihiatru din Moscova a lansat un apel prin care îi cheamă pe bărbații doritori de sinucidere să intre în armată. Potrivit ISW care citează site-ul Baza, rețelele sociale ultranaționaliste cheamă și ele potențiali doritori din 30 de orașe ale Rusiei să se înroleze în rândul mercenarilor Wagner. Conform ISW, Rusia a revenit la campanii de criptomobilizări ca să nu fie silită iar să treacă la o mobilizare forțată.
Între timp continuă represiunea politică în Rusia. Într-un proces înscenat a fost condamnat la opt ani de detenție bloggerul Dmitri Ivanov pentru răspândirea de știri (militare) adevărate, despre atrocitățile comise de armata rusă în Ucraina, știri rebotezate de judecători ca fiind ”false” și ”dezinformatoare”. Ivanov avea un canal pe Telegram rezervat protestelor împotriva războiului numit de oficialii ruși ”operațiune specială”.
Represiunea funcționează la turații maxime și în Belarus, unde regimul dictatorului Lukașenko a reținut un așa zis ”terorist” și 20 de presupuși ”complici” la ”colaborarea cu Ucraina și cu serviciile secrete americane”, acuzați că s-ar afla îndărătul unei ”tentative de sabotaj” la un aerodrom bielorus. E vorba de aeroportul Machulishchy, atacat recent de partizani. Lukașenko admite acum atacul.
Marea Britanie încearcă să ia în fine măsuri împotriva avalanșei de imigranți care iau cu asalt vestul Europei, iar apoi traversează Canalul Mânecii la bordul unor ambarcațiuni mici. Planul ministrului de interne, Suella Braverman, prevede adoptarea unei legi care să ducă la expulzarea imigranților ilegali și să interzică acestor oameni să primească vreodată azil în Marea Britanie.
Update 12:45 ”Ucraina va deveni membră a NATO, dar mai întâi trebuie să supraviețuiască războiului”, a afirmat creștin-socialul german Manfred Weber, care e șeful Partidului Popular European și ar fi trebuit să fie liderul UE, dacă nu se opuneau atunci președintele Franței, Macron și, în siajul lui, Angela Merkel.
Update 12:35 Serviciile secrete britanice afirmă că e probabil ca ucrainenii să fi stabilizat frontul la Bahmut. Estimarea urmează declarației președintelui Zelenski, potrivit căreia el, în speță conducerea țării și cea a armatei au căzut de acord și au stabilit un consens la care au aderat și șeful statului și principalii copmandanți militari, potrivit căruia e bine ca Ucraina (respectiv oștirea ei) să-și păstreze controlul asupra Bahmutului.
Update 12:30 ”Dă-i nas lui Ivan, că se urcă pe divan”. China comunistă dă semne să-și aroge dreptul să dea arme Rusiei în baza exportului de arme americane în Taiwan. În acest sens s-a exprimat șeful diplomației chineze Qin Gang care s-a întrebat azi într-o conferință de presă de ce tot cere SUA Chinei să nu dea arme Rusiei și continuă să vândă arme Taiwanului? Qin Gang a amenințat SUA afirmând că, dacă mai continuă să ”se amestece în treburile interne ale Chinei” (comuniste, dând arme Taiwanului, care e China necomunistă) această imixtiune ar putea avea ”urmări catastrofale”.
6 martie 2023 – anul II – ziua 10 de război
Update 23:15 Violul care în România nu e considerat viol (pentru că fetița violată și-ar fi dat consimțământul) face ca făptașul să scape practic nepedepsit. În România actul sexual care pare a fi nu doar un viol, ci și incest, comis de un unchi asupra unei copile de 13 ani care se întâmplă să fie nepoata sa minoră a fost pedepsit cu opt luni cu suspendare, nefiind cotat ca viol de judecătoarea Lia Savonea, care a fost șefa CSM și candidează la Înalta Curte.
Update 21:20 Regimul de la Minsk a condamnat-o în contumacie pe lidera opoziției, Sviatlana Țihanovskaya la 15 ani de închisoare, pentru că a condus protestele istorice împotriva guvernului lui Lukașenko, alături de alte 2 femei, după ce soții lor au fost arestați de aparatul represiv din Belarus. Țihanovskaya, care a fost forțată să fugă în Lituania, după protestele declanșate de alegerile prezidențiale disputate din 2020, a fost condamnată în lipsă sub acuzația de înaltă trădare și „conspirație pentru a prelua puterea”, notează Sky News. Soțul ei este încarcerat, alături de sute sau mii de alți disidenți bieloruși.
Agenția de presă de stat Belta a raportat că a fost judecată alături de Pavel Latușko, un fost diplomat și ministru al culturii care a devenit lider al opoziției. Latușko a primit o pedeapsă de 18 ani de închisoare tot în lipsă. Câștigătoare în 2020 a premiului Saharov pentru libertatea de expresie, acordat de UE, Țihanovskaya este o neobosită luptătoare pentru eliberarea poporului bielorus de sub cea mai lungă dictatură actuală din Europa: Lukașenko este lider nedisputat al acestei țări din 1994, fiind la al 6-lea mandat. Nu mă voi opri până când nu vor fi toți eliberați, a declarat disidenta.
Update 21:00 Ucrainenii vor să îi toace pe ruși la Bahmut și trimit întăriri. Forțele ucrainene care luptă în noul Stalingrad vor rămâne momentan pe poziții, după ce președintele Volodimir Zelenski a ordonat astăzi comandanților din zonă să țină frontul cât se poate de mult. Potrivit OSINT Defender, au apărut și primele imagini video cu unități militare suplimentare ale armatei ucrainene, în drum spre Bahmut.
Citați de postul CNBC, analiștii militari ai ISW estimează că ucrainenii au ales această tactică pentru a provoca cât mai multe pierderi armatei invadatoare, care deja sunt uriașe – sute de soldați ruși sunt uciși zilnic numai la Bahmut. Potrivit ISW, forțele ucrainene se vor retrage gradual, lăsându-i pe mercenarii Wagner și alți militari ruși să își consume resursele încercând să cucerească orașul. Și Kievul se confruntă cu pierderi semnificative de vieți umane, care nu au fost specificate, însă sacrificiul ucrainean la Bahmut este, se pare, foarte mare, incluzând și mulți răniți.
Prigojin s-a plâns iar de lipsa muniției. Într-o nouă înregistrare postată pe rețelele sociale, oligarhul rus a cerut de urgență muniție și flancare, avertizând Kremlinul că se formează deja unități ucrainene în alte orașe din Donbass care vor încerca să deblocheze Bahmutul. Șeful Wagner a afirmat ieri că dacă ministerul apărării de la Moscova nu va da mercenarilor săi armele necesare la Bahmut, întregul front se va prăbuși și “suntem terminați”.
Update 17:30 Neînțelegeri ucrainene la nivel înalt cu privire la Bahmut. Potrivit ziarului Bild, reluat de presa germană, s-a manifestat, ori se manifestă, un conflict între președintele Zelenski și șeful armatei, generalul Zalujni, cu privire la Bahmut.
Generalul ar fi recomandat încă de acum câteva săptămâni, conform cotidianului german, o ”retragere tactică” din ceea ce acest blog a numit ”Stalingrad la Bahmut.”
În replică, președintele ar fi insistat ca orașul să nu fie abandonat. Bild sugerează că ruptura în cauză nu s-ar datora doar sacrificiilor necesare menținerii controlului asupra orașului, deci unor rațiuni strict militare, ci și unei prezumate rivalități politice între cei doi, dat fiind că Zalujni a devenit o personalitate foarte populară în rândul multor ucraineni și ar putea concura pe viitor cu șeful statului.
La Washington, șeful Pentagonului, Lloyd Austin, care nu pare să înțeleagă integral nici diferența dintre tactic și strategic, nici mentalitățile locale și impactul în războiul psihologic al unei cuceriri ruse a Bahmutului, a afirmat azi, senin, potrivit Reuters, că eventuala cădere a Bahmutului n-ar reprezenta ”un eșec semnificativ” pentru armata ucraineană, având ”mai degrabă o valoare simbolică, decât strategică”.
Analiză: În realitate, căderea Bahmutului riscă să aibă și o importantă valoare simbolică, și una tactică, militară, și chiar una de anvergură strategică, dat fiind probabilul ei impact psihologic major.
Update 11:15 Marea Britanie și Germania vor derula manevre militare comune în Estonia, relevă Kiev Independent. Ideea e să se apere cât mai bine zonele amenințate de ruși în fostele republici sovietice.
Update 11:00 Forțele ucrainene e probabil să execute o retragere tactică limitată la Bahmut, afirmă ISW. Nu e clar, potrivit thinktankului american, dacă se va da ordin de retragere totală din acest oraș.
Luptele din estul Ucrainei sunt dintre cele mai crâncene, de vreme ce forțele ucrainene afirmă că ar fi ucis ieri aproximativ 650 de militari ruși, ar fi doborât 15 drone și ar fi distrus 11 blindate de luptă rusești. În total, ar fi fost uciși peste 153.000 de militari.
În mod semnificativ, invadatorii recurg mai nou la tancuri T 62, vechi de 60 de ani, din cauza pierderilor foarte grele suferite în parcul de blindate, după cum relevă serviciile secrete britanice.
Update 10:10 Standardul de viață se degradează rapid în Rusia, din cauza sancțiunilor occidentale și a investițiilor în războiul asupra Ucrainei. Este concluzia unei analize realizate de Ivan Us, doctor în economie și consultant șef al Centrului de Studii de Politică Externă al Institutului Național pentru Studii Strategice de la Kiev, citat de cotidianul moldovean Timpul.
„(…)Pentru populația urbană este o problemă. Când te duci la dentist, îți spun că nu există analgezice. Apoi, sunt mașini care deja se produc fără airbaguri, adică componentele elementare ale confortului, sunt mai puține. Și acest lucru se acumulează și duce la faptul că nivelul de trai pe care îl avem în Rusia, scade încet-încet. Și mai sunt și sancțiunile recente care interzic vânzarea telefoanelor americane de peste 300 de dolari în Rusia, ceea ce înseamnă că nu vor exista iPhone-uri oficiale, și nu vor exista iPhone-uri oficiale, știți, nu vor exista servicii. Puteți, desigur, să cumpărați unul piratat, dar dacă nu există niciun serviciu iPhone, respectiv niciun software, atunci acel iPhone va fi ca o piesă de hardware, nimic mai mult. De aceea se creează un număr imens de astfel de lucruri aparent mici, ceea ce duce la faptul că viața în Rusia este degradantă, degradantă și degradantă”, a rezumat Ivan Us.
„La nivel global, putem spune că Rusia este lipsită de viitorul său elementar, deoarece cele mai noi tehnologii sunt acum furnizate Rusiei din ce în ce mai puțin, iar partenerii Rusiei sunt, de asemenea, tot mai puțini. Pentru a menține relațiile normale cu China, India, Turcia, Rusia trebuie să acorde reduceri la bunurile pe care le vinde către aceste țări. Și este foarte important să nu vândă bunuri tehnologice acolo; 75 la sută din exporturile Rusiei în China sunt hidrocarburi. Și pentru a se împrieteni cu Rusia, trebuie să se acorde reduceri pentru acest lucru”, a spus el.
Update 10:00 Doi lideri germani din SPD, cu viziuni pro-ruse în trecut, se află astăzi la Kiev, într-o vizită surpriză, informează Ukrainska Pravda. Lars Klingbeil, liderul Partidului Social Democrat German (SPD) și Rolf Mützenich, președintele SPD, au sosit cu trenul în capitala Ucrainei în prima lor vizită la un an de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. Cei doi se vor întâlni cu primarul Kievului, Vitali Kliciko, și cu ministrul de externe, Kuleba.
Ambii politicieni și-au recunoscut în mod deschis greșelile în poziția partidului față de Rusia. SPD – aflat la guvernare- își propune revizuirea politicii externe și, prin urmare, atitudinea față de Moscova, la următoarea conferință partidului. Cu toate acestea, săptămâna trecută, politicienii social-democrați germani au votat ca fostul cancelar Schroeder, un apropiat al lui Putin, membru în companiile sale petroliere, să rămână în partid. În același timp, atât Klingbeil, cât și Mützenich insistă asupra unui rol mai mare pentru diplomație în încercarea de a pune capăt războiului.
Update 09:45 Regiunea rusă Belgorod, ținta unor rachete. Învecinată cu regiunile Harkiv și Sumîi din nord-estul Ucrainei, această regiune din Federația Rusă ar fi fost ținta unui atac cu trei rachete, susține guvernatorul regional Veaceslav Gladkov, pe Telegram, citat de Kiev Independent. Rachetele ar fi fost lansate asupra orașului Novi Oskol și un bărbat a fost rănit la braț, potrivit oficialului rus. Kievul nu a comentat.
Update 09:35 Atacuri rusești cu drone în timpul nopții. Rusia a atacat Ucraina din direcția nord cu 15 drone kamikaze Shahed-136, relatează Ukraine World. Forțele de Apărare Aeriană ale Kievului au doborât 13 dintre ele, patru dintre ele deasupra raionului Dnipropetrovsk.
În ultimele 24 de ore, Rusia a lansat 27 de lovituri aeriene și patru lovituri cu rachete, efectuând peste 70 de atacuri cu alte lansatoare de rachete. „Amenințarea cu noi lovituri cu rachete din partea Rusiei este foarte probabilă pe întreg teritoriul Ucrainei”, a scris Statul Major în această dimineață, reluat de Kiev Independent.
Oficialii militari ai Kievului au avertizat că forțele ruse își concentrează eforturile pentru a conduce ofensive către Kupiansk, Lîman, Bahmut și Shahtarsk, zone din Donbass unde au loc cele mai intense bătălii terestre.
Update 09:15 Retragere tactică limitată a ucrainenilor la Bahmut. Toți ochii pe orașul martir din regiunea Donețk, unde se duc cele mai grele și lungi lupte din acest război. Deși forțele ucrainene efectuează probabil o retragere tactică limitată în Bahmut, este prea devreme pentru a spune dacă Ucraina are în vedere o retragere completă din oraș, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă actualizare.
Imaginile recente geolocalizate ale unui pod feroviar distrus în nord-estul Bahmutului la 3 martie par să indice faptul că trupele Kievului se retrag din pozițiile lor de pe malul estic al râului Bahmuta, informează ISW, reluat de Kiev Independent. Alte imagini arată că grupul Wagner a continuat să facă progrese în nord-estul orașului și în apropierea căii ferate Stupky.
5 martie 2023 – anul II – ziua 9 de război
Update 23:00 Lângă Harkiv, bombardamentele rusești au omorât un cuplu de proaspăt căsătoriți.
Lângă Moscova arde o fabrică. Incendiul de la fabrica de gaz de cocserie de la Vidnoye, de lângă capitala Rusiei, s-a întins pe 200 de metri pătrați, acoperind aproape întreaga clădire.
Ooperațiunile ofensive rusești de astăzi au vizat cinci fronturi: E vorba, potrivit Statului Major ucrainean, de cele de lângă Kupiansk, Lîman, Bahmut, Avdiivka și Șahtarsk.
Update 22:30 Condiția de bază pentru negocieri cu Rusia este retragerea trupelor ei din Ucraina ocupată a spus Cancelarul Scholz într-un interviu acordat CNN. Răspunderea pentru oprirea războiului îi revine lui Putin, a mai spus șeful executivului german.
Update 22:00 Acum e timpul pentru Republica Moldova să ia o decizie! Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, bate obrazul moldovenilor: ”dacă vreți în UE nu trebuie să vă fie chiar așa de frică de Rusia”, a spus el la adresa Moldovei, amintindu-le basarabenilor că ”ocazia de a scăpa de periferia Europei și de a te integra în structurile euro-atlantice nu vine decât o dată la câteva generații. ACUM e timpul!” a precizat el, textual. ”E decizia moldovenilor”. Dacă ”vor să rămână unde sunt e decizia lor, dar dacă vor să se alăture Europei e timpul să opteze și trebuie să nu se mai teamă așa de mult de Rusia, care nu cred că reprezintă un risc militar, de vreme ce abia face față Ucrainei”, a mai spus Geoană textual.
Rușii și-au reluat atacurile asupra Bahmutului, care rezistă.
Serviciile speciale militare, ucrainene, au distrus un turn de observație rusesc din regiunea rusă Briansk, folosindu-se de drone.
Update 12.45 Șeful mercenarilor Wagner, Prigojin, consideră că eventuala retragere a unităților sale de la Bahmut ar duce la prăbușirea întregului front și retragerea trupelor ruse dincolo de granițele recunoscute internațional ale Federației Ruse. Și poate dincolo de ea. Publicația Ucrainska Pravda reia afirmațiile lui Prigojin. Care, potrivit publicației ucrainene, e revoltat că ministerul rus al apării nu le dă mercenarilor săi mai multă muniție și mai mulți deținuți condamnați, ca să fie recrutați de gruparea Wagner.
Ieri, forțele ucrainene afirmă a fi ucis 950 de militari ruși, distruigându-le invadatorilor și cinci tancuri.
Moscova încearcă arme letale noi. Rușii au livrat forțelor aeriene pentru utilizarea în Ucraina cele dintâi bombe de tip ”gliding”, care nu cad pur și simplu vertical, ci pot aluneca după lansare, relevă Defense Express, reluat de Kiev Independent. E vorba de bombe ghidate de tip UPAB-1500B prezentate inițial în 2019, scrie Defense Express.
Update 12:30 171 de cazuri de violență sexuală comise de militari ruși a înregistrat procuratura generală a Ucrainei, a reliefat ieri soția președintelui Zelenski, Olena Zelenska, la Lvov, în cadrul Conferinței ”United for Justice”/ Uniți pentru justiție, derulată la Lviv .
Update 12:15 Bahmut nu pare să poată fi încercuit în curând, a reliefat ISW. Dar rușii ar fi reușit, potrivit thinktankului american, să-și asigure avantaje poziționale care să le dea posibilitatea să lanseze mișcări ofensive asupra unor părți ale Bahmutului.
Update 12:00 Disperarea lui Putin și a comandanților lui crește. Soldaților ruși li se se ordonă să ia cu asalt poziții ucrainene fortificate înarmați cu pistoale și lopeți. Rușii-carne de tun sunt trimiși în ofensive asupra unor puncte betonate înarmați ca acum o sută de ani. O cauză, după cum relevă serviciile secrete britanice, este lipsa de muniție.
Potrivit ministrului adjunct al apărării ucrainene, Oleksandr Pavliuk, ”disperarea provocată rușilor de lipsa de succes pe front îi determină să adopte tactici tot mai teroriste”, cu bombardamente asasine asupra populației civile și cu distrugeri ale infrastructurii.
În bombardamentul Rusiei asupra unui bloc de locuințe din Zaporijjea au murit cel puțin 13 persoane.
Potrivit CNN, americanii îi instruiesc pe piloții ucraineni astfel încât să fie în stare să piloteze avioane F 16. Dar SUA n-au luat încă o decizie cu privire la livrarea acestor sisteme de arme foarte avansate care sunt avioanele de vânătoare F 16.
4 martie 2023 – anul II – ziua 8 de război
Update 20:25 Zeci de eleve și studente otrăvite în masă, în Iran. Disidenții iranieni au raportat otrăvirea în masă a zeci de eleve și studente iraniene, chiar în școlile lor, din cauza participării acestora la acțiuni de protest, informează Iran International News. Cea mai cunoscută jurnalistă și disidentă persană, Masih Alinejad a acordat un interviu pentru ABC News în care deplânge lipsa de reacții la nivel internațional față de brutalitatea regimului fundamentalist islamic. Cel puțin o adolescentă a murit, în timp ce zeci au fost spitalizate. Potențialele otrăviri au fost identificate în orașele: Teheran, Karaj, Oroumiyeh Pakdasht și Kavar.
Update 20:15 Cancelarul german Scholz s-a aflat de vineri, 3 martie, într-o vizită în Statele Unite, în cadrul căreia a fost primit de președintele Biden. Cei doi au avut în centrul discuțiilor transformările prin care securitatea Europei și apărarea transatlantică au trecut în ultimul an, ca urmare a invaziei ruse în Ucraina.
Cei doi lideri și-au reiterat susținerea față de Ucraina, iar șeful guvernului de la Berlin a lăsat impresia, spun analiștii germani, unei relații foarte bune și strânse cu Casa Albă. La rândul său, Biden a felicitat Germania pentru rolul important pe care îl joacă în asistența militară a Ucrainei, dar și pentru ceea ce a numit un simț moral profund al Berlinului, spre încântarea oaspetelui săi atât de criticat în chestiunea tancurilor Leopard.
“Mulțumesc pentru lidershipul și prietenia ta, Joe. Coordonarea transatlantică este indispensabilă și nu a fost niciodată mai puternică”, a scris pe Twitter, cancelarul.
Update 20:00 Londra și-ar putea dubla numărul de tancuri trimise Ucrainei. Declarația îi aparține ambasadorului ucrainean în Marea Britanie, Vadym Prystaiko, care a dat interviu pentru Europa Liberă. Potrivit ambasadorului, țara sa ar mai putea primi încă 14 tancuri Challenger 2, pe lângă cele 14 deja promise, ca urmare a unor discuții directe între Zelenski și guvernul Rishi Sunak, informează Kiev Independent.
Update 17:10 Tribunal special pentru crimele Rusiei. Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a anunțat crearea Centrului Internațional pentru Urmărirea Crimelor de Agresiune împotriva Ucrainei (ICPA). Președinta CE a declarat că Rusia trebuie trasă la răspundere, scrie Ukrainska Pravda.
“(…) credem că trebuie să existe un tribunal special pentru a urmări crima de agresiune a Rusiei. Și sunt mândră că la această conferință, ca prim pas veți semna acordul de înființare a Centrului Internațional pentru Urmărirea Crimelor de Agresiune, cu sediul la Haga. Rusia trebuie trasă la răspundere pentru aceste crime oribile. Putin trebuie să fie tras la răspundere. Trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a-i aduce pe făptași în fața justiției. Uniunea Europeană va continua să lucreze împreună cu partenerii noștri, pentru a se asigura că Rusia va plăti”, a spus von der Leyen.
Context: O echipă comună de anchetă a fost înființată cu sprijinul Eurojust pentru a colecta probe și a investiga crimele internaționale comise în Ucraina. Echipa este formată din Curtea Penală Internațională, Ucraina și Lituania, Polonia, Estonia, Letonia, Slovacia, România.
Update 17:00 Formulă de pace UE-Ucraina. Președintele Zelenski s-a întâlnit la Lvov cu Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, pentru a discuta și despre promovarea formulei ucrainene de pace, relatează European Pravda.
„Președinții Ucrainei și ai Parlamentului European au discutat despre promovarea formulei ucrainene pentru pace și despre perspectivele implicării unei game largi de jucători mondiali, în primul rând țările din sud, la un viitor summit în sprijinul păcii”, se arată în comunicatul administrației prezidențiale ucrainene. Liderul de la Kiev i-a dat asigurări președintei PE că va implementa recomandările Comisiei începând de săptămânile următoare, pentru a pune țara pe un drum european. La rândul său, Roberta Metsola, o mare susținătoare a Ucrainei, și-a reiterat sprijinul neclintit față de această țară și a luptei ei pentru rezistență în fața agresiunii rusești. Metsola a subliniat că Ucraina își protejează nu numai propriul stat și teritoriu ci și întreaga Europă.
Context: La Lvov a avut loc evenimentul Uniți pentru Justiție, la care au mai participal și șefii diplomațiilor estone și olandeze, precum și președintele Letoniei.
Update 16:45 Kadîrov grav bolnav, posibilă otrăvire? Este teoria lansată de oligarhul rus Leonid Nevzlin, care s-a autoexilat de ani buni în Israel, din cauza problemelor pe care le are cu regimul Putin, având și o condamnare în absență. Nevzlin a declarat pe Twitter că liderul cecen, Ramzan Kadîrov, ar fi lipsit de la conferința lui Putin din 21 februarie, din cauza unor probleme grave la rinichi, pe care unii le pun pe seama unei posibile otrăviri. Kadîrov ar fi tratat de doctori arabi sau în Emiratele Arabe Unite, spune consilierul ministrului ucrainean de interne, Gerașcenko.
Nevzlin a publicat și o fotografie cu fiul cecenului în vizită la Vladimir Putin.
“Ramzan Kadîrov a anunțat întâlnirea fiului său cu președintele rus Vladimir Putin. A fost o întâlnire informală. Sunteți gata pentru un moștenitor? În același mod, Ramzan însuși a venit la Putin imediat după uciderea tatălui său.”, a scris oligarhul disident, un susținător al Ucrainei și oponent al regimului de la Kremlin.
Analiză: Kadîrov și Prigojin, ambii cu efective de mercenari în Ucraina, au format o opoziție declarată la conducerea militară a Moscovei, criticând puternic ministerul rus al apărării. Cu toate acestea, cecenul a încetat să mai lanseze atacuri și a dispărut din spațiul public, după demiterea comandantului forțelor ruse din Ucraina, Serghei Surovikin, și înlocuirea cu gen. Valeri Gherasimov, la 25 ianuarie. S-a vorbit despre un triumvirat care avea ca scop obținerea puterii militare de la Moscova, poate chiar și detronarea lui Vladimir Putin. Șeful Wagner și-a continuat cruciada de unul singur.
Update 16:30 Doi civili au fost uciși astăzi într-un sat din raionul Dnipropetrovsk, după ce forțele ruse au atacat zona artilerie grea și lansatoare multiple de rachete, relatează Ukrainska Pravda. Pagubele materiale includ avarierea a opt case, o linie de electricitate și o conductă de gaz.
Update 12:30 Producătorul german de arme Rheinmetall este în discuții cu oficialii ucraineni cu privire la construirea unei fabrici de tancuri în Ucraina, a informat revista germană Der Spiegel, reluată de Kiev Independent. Estimată că va costa aproximativ 200 de milioane de euro, fabrica ar putea produce până la 400 de tancuri de luptă principale Panther pe an.
Panther este un nou model de tanc de concept bazat pe tancul Leopard-2, care ar putea oferi Ucrainei un avantaj semnificativ de echipament, deoarece atât Ucraina, cât și Rusia se bazează în prezent pe tancuri proiectate de sovietici. „Ucraina are nevoie de 600 până la 800 de tancuri pentru o victorie”, a declarat Armin Papperger, șeful Rheinmetall. „Chiar dacă Germania ar renunța la toate cele 300 de tancuri Leopard 2 disponibile Bundeswehr, acestea ar fi încă mult prea puține”, a adăugat germanul, care a spus că decizia ar putea fi comunicată peste 2 luni.
VIDEO-ul zilei
Întreaga audiență a râs de Serghei Lavrov, la o conferință din India, când acesta a declarat, textual, că “acest război pe care l-au dezlănțuit împotriva noastră, noi încercăm să îi punem capăt”. Ministrul de externe al Rusiei a fost primit cu onoruri în India, pentru întâlnirea G20, la începutul săptămânii. Cu toate acestea, audiența pare să aibă altă opinie față de conducerea de la New Dehli, care deși nu susține direct Moscova, s-a abținut de la toate rezoluțiile de condamnare a războiului lansat de Rusia în Ucraina, și i-a oferit lui Lavrov chiar și o expoziție despre…pace, cu Tolstoi și Gandhi în prim plan.
Update 12:00 Bilanțul morților după atacul cu rachetă asupra blocului din Zaporijjia, de acum 2 zile, a ajuns la 10 persoane, după ce echipele de salvare au mai găsit trei trupuri neînsuflețite între ruinele clădirii, scrie Kiev Independent.
Update 11:45 Rușii avansează la Bahmut. Ministerul britanic al apărării, a anunțat că forțele ucrainene de la Bahmut se află sub o presiune uriașă, iar luptele se dau atât în jurul orașului, cât și în interiorul său, citează Kiev Independent. Ieri, Kievul anunțase că în orașul din regiunea Donețk, au mai rămas încă, 5000 de oameni, între care și 37 de copii.
„În ultimele 36 de ore, două poduri cheie din Bahmut au fost distruse, inclusiv un pod vital care leagă orașul de ultima rută principală de aprovizionare între Bahmut și localitatea Ceasiv Yar”, a informat ministerul. „Rutele de aprovizionare controlate de ucraineni în afara orașului sunt din ce în ce mai limitate”, a adăugat Londra.
Lupta pentru Bahmut durează de peste 6 luni, fiind un punct important pentru controlarea regiunii Donețk, din care aproximativ jumătate este ocupată de trupele Moscovei. Gruparea Wagner s-a implicat cel mai mult timp în conflitul din această zonă, ducând un război de uzură, cu un număr uriaș de soldați aruncați în luptă.
La Bahmut, a sosist comandantul Trupelor Speciale ale Ucrainei, Viktor Horenko. El va fi, dacă se decide, responsabil cu retragerea soldaților ucraineni.
Analiză: Orașul nu este complet încercuit după cum se poate observa din harta publicată de generalul australian Mick Ryan, însă o retragere a forțelor ucrainene s-ar putea să devină în scurt timp singura opțiune viabilă. “Ucrainenii se vor retrage în zonele defensive din jurul orașului Kramatorsk pe care au avut opt ani să-l pregătească. 8 ani. Și care se află pe un teren mai înalt, mai bine apărat decât Bahmut.“, crede gen.(r) Mick Ryan. de la Lowy Institute. Riscurile retragerii există și ele, iar comandantul superior al trupelor ucrainene din zonă este cel responsabil cu implementarea unei tactici excelente, care să cunoască perfect terenul și condițiile din jur, pentru a nu face o greșeală care să ducă la pierderea întregii forțe de apărare.
O zi la Bahmut
3 martie 2023 – anul II – ziua 7 de război
Update 18.00 Prigojin ”e un terorist care a fost demascat ca mincinos”, reiese dintr-o informație publicată de Ukrainska Pravda, reliefând că șeful mercenarilor Wagner nu se afla la Bahmut când a mințit că această localitate ar fi fost încercuită de ruși. Se afla la Paraskoviivka, așezare despre care rușii au anunțat că au capurat-o la 20 februarie. Nue prima oară când Prigojin pretinde, fals, că s-ar afla pe front, când de fapt nu era nici în apropierea lui.
Rusia cere Serbiei explicații pentru miile de obuze livrate Ucrainei. Purtătoarea de cuvânt a ministrului de externe, Lavrov, Maria Zaharova, și-a exprimat ”profunda îngrijorare” în legătură cu acest export.
Zelenski și soția lui i-au primit la Kiev pe președintele leton, Egils Levits și pe soția lui, care au depus o coroană de flori la mormântul soldaților ucraineni căzuți. Între timp, forțele antiaeriene ucrainene au doborât un avion rusesc de tip SU 34.
Update 17:00 Minte iar, Prigojin? E doar război psihologic? Șeful mercenarilor Wagner, Prigojin, afirmă că Bahmut ar fi fost încercuit. Știrea, de acum câteva ore, e rostogolită de întreaga presă occidentală. ”Doar o stradă mai e la dispoziția ucrainenilor”, a spus el, apelând la președintele Zelenski să abandoneze orașul.
Or, azi, 3 martie, Generalul Colonel Oleksandr Syrskyi, Comandantul Forțelor Terestre și al trupelor din răsărit a ajuns la Bahmut, conform publicațiilor Kiev Independent și Ukrainska Pravda. Nu e deloc normal ca o armată să-și trimită comandantul într-o localitate învăluită, împresurată și asediată. Sau pe cale de a fi izolată complet.
Dar într-o situație extrem de volatilă precum cea de la Bahmut, nicio răsturnare de situație nu e, automat, exclusă. După cum relevă comandamentul ucrainean, rușii continuă să maseze trupe suplimentare, întrucât vor neapărat să cucerească orașul și n-au abandopnat speranța de a-l captura.
Update 13:15 Rusia a atacat din nou Moldova, limba ei română, constituția și declarația ei de independență. Potrivit fostului ministru român al afacerilor externe, Teodor Baconschi, ”după ce parlamentul de la Chișinău a hotârât că limba Republicii Moldova este româna, MAE de la Moscova susține că decizia are un fond rusofob. E cel mai clar mod de a recunoaște că ”moldovenismul” a fost de la început doar un instrument tipic stalinist de manipulare identitară”.
Conform gânditorului român, ”oamenii lui Putin revin implicit și la teza leninistă despre România ca stat… imperialist, complet artificial. Asta e gândirea de la Kremlin: tot ce nu e rusesc e anti-rusesc. Sunt ei și restul lumii. O tiranie ca-n Rusia, vorba lui nenea Iancu, sau nimic. E surprinzător că o asemenea ”ofertă” nu a reușit să farmece victimele țarismului și ale URSS, care ar fi trebuit să trăiască fericite cu bocancul rusesc pe grumaz. Câtă ingratitudine!”, conchide pe FB Teodor Baconschi.
Update 10:25 Îngrijorare la Kremlin. Autoritățile ruse par să fie preocupate de o pierdere tot mai mare a influenței lor în Serbia, în care Moscova a investit masiv în ultimele decenii pentru a se baza pe o susținere din partea Belgradului, relatează ISW.
Update 10:10 Situația militară. Regiunea Donețk. La Bahmut, invadatorii ruși au redus ușor atacurile asupra rezistenței ucrainene, concentrându-se pe a presa armata Kievului să se retragă, notează cel mai nou raport al ISW. Forțele ruse par să-și fi redus temporar eforturile de a încercui Bahmutul atacând din sud-vest, și par, în schimb, să impingă ucrainenii la o retragere din oraș, orientându-și atenția spre nord-est.
Oficialii de la Kiev se pregătesc pentru o posibilă retragere din Bahmut, dar încă nu au confirmat că forțele ucrainene intenționează să părăsească orașul. Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe Est al Ucrainei, colonelul Serhiy Cerevaty, a declarat pe 2 martie că forțele ucrainene vor efectua o retragere tactică din Bakhmut dacă va fi necesar să facă acest lucru.
Aproximativ 5000 de localnici s-ar mai afla încă în Bahmut, inclusiv 37 de copii, susține portalul ZMiST.
Regiunea Lugansk. Trupele ruse au continuat operațiunile ofensive în jurul orașului Kreminna. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins asalturile rusești în apropiere de Kreminna, Bilohorivka (la aproximativ 13 km sud de Kreminna) și Spirne (aproximativ 32 km sud de Kreminna), citează ISW.


Update 10:00 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat în această dimineață că Rusia a pierdut 151.370 de militari în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă, la 24 februarie 2022. Acest număr include 765 de pierderi umane în rândul forțelor ruse doar în ultima zi. Armata ucraineană a distrus în ultimele 24h: 8 tancuri rusești, 3 drone, 15 blindate, 1 avion, 17 vehicule, 1 elicopter și 4 sisteme de artilerie.
În discursul său de noaptea trecută, președintele Zelenski a declarat că 40.000 de apărători ucraineni au fost decorați, incluzând cetățeni din toate serviciile puse în slujba țării, inclusiv voluntari. „Astăzi, numărul apărătorilor noștri al căror curaj și eficiență au fost recunoscute cu premii de stat este de peste 40.000”, a spus el. „Mulțumesc tuturor celor care ne apără țara!”
Update 09:45 Doi civili au fost uciși într-un atac rusesc în regiunea Donețk în această dimineață, în timp ce alți cinci au suferit răni, a declarat șeful administrației militare, Pavel Kyrilenko, reluat de Ukrainska Pravda. La Harkiv, în satul Podolîi, o femeie în vârstă a fost ucisă de un bombardament rusesc, relatează Kiev Independent.
Teroarea a continuat pentru localnicii din regiunea nordică Sumîi, informează aceeași sursă, unde artileria rusească a lansat 177 de atacuri asupra populației din 10 așezări. Mai multe case au fost distruse sau avariate, precum și liniile de electricitate, dar nu s-au înregistrat victime. Rezidenții acestei zonei trăiesc în acest iad de luni întregi, deoarece armata roșie îi menține presiunea pe această regiune de graniță.
Zaporojjia. Patru trupuri neînsuflețite au fost scoase de sub dărâmăturile blocului lovit de o rachetă rusească în noaptea de miercuri spre joi, când oamenii dormeau. 102 tone de ruine au fost înlăturate până acum, potrivit Serviciului de Urgență al Ucrainei.
Update 09:40 Localnici mutați din casele lor pentru a face loc mercenarilor ruși, în partea ocupată din regiunea Herson. Aproximativ 200 de locuitori ai așezării Boiove au fost evacuați cu forța de ocupanții moscoviți pentru așa-numitele măsuri de filtrare, iar trupe de mercenari ruși au fost încadrați în casele lor. Potrivit Ukrainska Pravda, acțiunea s-a petrecut pe 1 martie și nu se știe unde au fost duși acești oameni.
Mai mult, se raportează că invadatorii ruși continuă să jefuiască populația din teritoriul capturat temporar al raionului Zaporizjjia. De la începutul lunii februarie, mercenarii ruși au început să ia în mod activ mașini de la rezidenții care nu au obținut pașapoarte rusești, anunță Statul Major de la Kiev.
Update 09:25 Camere de tortură sistematizate la Herson. Și mai multe atrocități ale forțelor ruse, din timpul ocupației, au fost descoperite în sudul țării, la Herson, informează Ukrainska Pravda. Rușii au creat o rețea de cel puțin 20 de centre de tortură despre care avocații ucraineni și internaționali au spus că fac parte dintr-o strategie rusă bine gândită de exterminare a identității ucrainene.
Potrivit CNN, Wayne Jordash, șeful echipei Mobile Justice, un colectiv de anchetatori internaționali care sprijină Biroul Procurorului General de la kiev, a explicat că a fost identificat un tipar în toate zonele eliberate de sub ocupația rusă, care arată a indica un plan general de ocupare a Ucrainei.
Exterminare a rezistenței în trei puncte. „Prima etapă, în esență, este de a reține și, în multe cazuri, de a ucide o categorie de oameni etichetați drept „lideri”, adică cei care ar putea rezista fizic ocupației, dar și cei care i-ar putea rezista din punct de vedere cultural”, a spus Jordash.
A doua etapă, a subliniat el, este un fel de proces de filtrare în care populația care rămâne în afara centrelor de detenție este supusă unei monitorizări constante, astfel încât oricine este suspectat că este implicat cu „lideri” sau a fost implicat în organizarea de orice tip de rezistență este identificat și fie deportat în Rusia, fie deținut în centrele de detenție și torturat. Metodele au fost aplicat nu numai la Herson, ci și în regiunea Kiev, în regiunile Bucea și Borodianka.
„A treia etapă este distrugerea identității. Aceasta poate include eliminarea curriculumului ucrainean din școli (n.r. cum se întâmplă în Mariupol și alte regiuni încă ocupate) și confiscarea obiectelor considerate a fi pro-ucrainene, cum ar fi steaguri sau tricouri în culorile țării. În esență, populația e ținută într-un lockdown, astfel încât toate urmele identității ucrainene să poată fi îndepărtate”, a explicat el.
2 martie 2023 – anul II – ziua 6 de război
Update 23:15: O explozie a avut loc în regiunea Moscova, la 100 de kilometri de capitală. Deflagrația a avut loc la Kolomna, relevă Ukrainska Pravda, citând Ria Novosti. În regiunea rusă din apropierea frontierei ucrainene trei grăniceri și polițiști ruși au fost răniți în satul Sușanîi din regiunea rusă, Briansk, după ce automobilul lor ar fi trecut, potrivit unor surse rusești peste o mină antipersonal.
Serviciile secrete ucrainene consideră că ar fi început o acțiune armată rusă împotriva regimului Putin. Așa crede Andrii Yusov, reprezentant al serviciilor militare ucrainene . Yusov, reluat de Ukrainska Pravda, afirmă că asemenea răscoale s-ar putea repeta.
Unii ucraineni cred că este vorba despre o operaṭiune sub steag fals a FSB-ul, care să dea vina pe Ucraina pentru atacuri asupra civililor. Membrii acestei brigăzi de voluntari ruşi s-au filmat astăzi, chemând cetăṭenii ruşi la răscoală şi precizând că nu vor să ucidă civili sau oameni neînarmaṭi.
Președintele Zelenski a condus o reuniune a șefilor armtatei și serviciilor secrete pe subiectul situației de la linia de contact și a declarat că Ucraina va răspunde crimei rusești de la Zaporijjea militar și legal.
Update 19:45 Covorul roșu pentru reprezentanții unui stat genocidar? Bătaie de joc la adresa valorilor Rusiei și ale lumii libere? Șefului diplomației ruse, Lavrov, i s-a făcut o primire caldă în India, unde i s-a dat permisiunea de a deschide o expoziție dedicată lui Tolstoi și lui Gandhi. Miniștrii de externe ai statelor G 20, între care și Lavrov, n-au putut cădea de acord asupra unei declarații comune care să condamne războiul de agresiune al Rusiei. S-au opus reprezentanții Moscovei și Beijingului, Lavrov și Qin Gang, încurajați de ”neutralitatea” țării gazdă, India, care vrea să profite de comerțul cu toată lumea. India afirmă că ar fi făcut ”mari eforturi” să găsească o formulă de compromis, dar nu s-ar fi putut din cauza ”viziunilor polarizate ale unor state”. Altfel, ar fi existat destule chestiuni de interes comun, în sfere ca ”securitatea elimentară și energetică, schimbarea climatică, probleme de gen și contraterorismul”.
Analiză: Lavrov, reprezentantul unui stat terorist și genocidar, care a declanșat acum un an un război de agresiune cum Europa n-a mai văzut de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, deschide în India o expoziție consacrată celor mai luminoase figuri ale protestului nonviolent și ale iubirii de aproape? Iată o imensă bătaie de joc la adresa valorilor nonviolenței, rigorii morale și dragostei de aproape poruncite de Biblie. E, de asemenea, o palmă pe obrazul clarității morale, pe al Indiei, pe al lumii libere și pe al valorilor rusești și indiene. Personalitățile în chestiune se vor fi întors în morminte, dacă trupul lui Ghandi n-ar fi fost transformat în cenușă. O asemenea insolență nu pare să aibă precedent din 1936 încoace, când regimul nazist a organizat în Germania lui Hitler Olimpiada, iar statele lumii au participat cuminți la mascarada organizată de regimul de la Berlin.
Update 19:30 Noi crime de război rusești. În crima de război rusească de la Zaporijjea, unde invadatorii au bombardat un bloc de locuințe, zece persoane sunt date dispărute. S-au confirmat două decese și opt răniri. Altă crimă nu mai puțin sinistră a avut loc în Herson, unde trupele de ocupație au folosit drone spre a ataca civili adunați la o coadă pentru ajutoare umanitare.
Update 14:55 Președintele Zelenski a publicat imagini cu blocul lovit de rachete rusești noaptea trecută la Zaporojjea, în timp ce oamenii dormeau. Liderul de la Kiev a condamnat atacul, numindu-i teroriști pe ruși și afirmând că nu va lăsa răul rusesc să se impună nici în Ucraina, nici în alte zone al lumii.
Update 14:45 Cum arată uriașele pierderi rusești provocate de încercarea Moscovei de a cuceri orașul Vuhledar din sudul regiunii Donețk. Aflați din infograficul de mai jos, realizat pe baza unor date și informații confirmate. Cele mai multe tancuri au fost pierdute pentru că au fost nevoite să realizeze asalturile printr-un câmp deschis, plin de mine, spune analistul american de la CNA (Center for Naval Activities) Michael Kofman.
Update 11:30 Forțele ucrainene afirmă a fi respins peste 170 de atacuri rusești în ultimele 24 de ore. Kiev Independent a reluat cifrele furnizate de Statul Major ucrainean.
Update 10:45 Războiul continuă să fie tranșat pe câmpul de luptă. Unde forțele ucrainene afirmă că au ucis, de la invazia rusă din februarie trecut încoace, peste 150.000 de militari ruși.
Update 10:30 Rusia își continuă crimele de război. Un bombardament asupra Zaporijjei s-a soldat cu distrugerea unui bloc de locuințe și uciderea a trei civili. Concomitent, la New Delhi, șefa dioplomației germane, Baerbock, s-a uitat în ochii colegului ei rus, Lavrov, aflat și el la reuniunea ministrilor de externe ai G 20 și i-a cerut ca ”Rusia să oprească acest război”.
Analiză: Lavrov nu s-a ridicat să-l oprească. Mai-marii regimului genocidar de la Moscova nu sunt probabil cine știe ce impresionați de efortul Germaniei de a-și reorienta ”feminist” politica externă, iar livrările de arme în funcție de valori. La rândul său, omologul american al lui Lavrov, Blinken, va încerca să-și convingă colegul indian să determine guvernul de la New Delhi să condamne în fine războiul de agresiune – interzis clar de carta ONU – purtat de Rusia lui Putin în Ucraina. Or, India, care încearcă să profite de toată lumea, inclusiv de Moscova, își cultivă poziția – evident imorală – de ”neutralitate”. Premierul indian, care n-a dat curs apelului american de a se condamna agresiunea rusă de dragul păcii internaționale, se dă pragmatic și afirmă că demnitarii statelor G 20 nu trebuie să lase litigiile să-i împiedice să rezolve problemele care se pot soluționa.
Update 10:15 Luptele din Bahmut continuă, aprig, cu un ușor avantaj furnizat de vremea caldă pentru apărători, care profită de terenul ușor noroios împiedicând mișcarea în ofensivă, după cum observă serviciile secrete britanice. Bahmut e înconjurat din trei părți de ruși.
Analiză: E nevoie mare de o contraofensivă ucraineană. Dar și ea ar fi frânată de starea vremii. Precum și de lipsa aviației ucrainene de fabricație occidentală, ca și de piloți instruiți să le piloteze. În răstimp, rușii continuă să arunce asupra orașului ucrainean val după val de invadatori, care încearcă s-o ia cu asalt. Orașul, sau cea mai rămas din el, după transformarea sa în iad, de către ofensiva rusă, e sub foc continuu, inclusiv de artilerie. Localitatea, care adăpostea 70.000 de locuitori înainte de război e nu doar un obiectiv strategic din punct de vedere strict militar, ci și din rațiuni psihologice. Rusia are mare nevoie de o remomntare a moralului printr-un succes vizibil, teritorial. Un parlamentar ucrainean a afirmat, mai nou, că retragerea ostașilor Kievului ar fi la un moment dat inevitabilă, localitatea fiind apărată acum, feroce, pentru ca Rusia să fie obligată să-și consume resursele. Pericolul major este încercuirea apărătorilor din Bahmut. Situația, acum, pare critică.
Rusia nu are mijloacele necesare să atace militar Moldova? Premierul moldovean Recean e încredințat că n-are: ” e clar că Rusia nu poate ajunge militar în Republica Moldova”, a spus el la TVR. Potrivit lui Recean, transnistrenii ”sunt foarte aliniați, i-am aliniat la obiectivul nostru de pace și securitate”. Conform liderului guvernului de la Chișinău, pericolul nu e de natură militară, ci privește riscul destabilizării politice.
Mărțișor 2023 – anul II – ziua 5
Update 23:50 Sârbii care luptă pentru mercenarii Wagner vor fi arestați la întoarcerea în țară, a anunțat în această seară, liderul de la Belgrad, Alexandr Vucici, reluat de Politico. “Țările prietene nu recrutează în modul acesta”, a mai spus președintele Serbiei. Țara este un aliat de cursă lungă al Moscovei, iar susținerea sârbă pentru Rusia nu s-a diminuat în ciuda invaziei din Ucraina, ci a rămas stabilă și manifestată la nivel public, inclusiv în mitinguri de suport.
Update 23:40 Zile de foc la Bahmut. Orașul, aproape de încercuire. Moscova aruncă în aer un număr impresionant de soldați, însă ucraineanii încă rezistă, reușind încă să respingă atacurile trupelor ruse din două direcții – nord și sud.
Update 23:00 Mai multe explozii s-au auzit în această seară în cel puțin trei orașe din peninsula Crimeea: Yalta, Gurzuf și Bahchisarai. Nu au fost făcute comentarii cu privire la natura acestor explozii. Mai devreme în cursul zilei de astăzi, potrivit Statului Major al Ucrainei, s-a remarcat o reluare a mutărilor anumitor categorii de persoane din Crimeea, informează The New Voice of Ukraine. Familiile soldaților ruși staționați în localitatea Perevalne, din Crimeea, au fost trimise acasă, în Rusia, notează aceeași sursă.
Între 600.000 și 1 milion de cetățeni ruși s-ar fi mutat în Crimeea, după ocupația și anexarea peninsulei ucrainene de către Moscova în urmă cu 9 ani, incluzând soldați și familiile acestora, spun datele statistice ale autorităților de la Kiev și ale portalului Black Sea News. Un val masiv de plecări a avut loc în vara anului 2022, după ce mai multe ținte militare ruse din peninsulă au fost distruse, inclusiv o porțiune a podului Kerci, construit în 2018. După anexarea din 2014, din cauza epurărilor etnice, mulți ucraineni și tătari și-au părăsit casele, refugiindu-se în alte regiuni ale Ucrainei. Unele din proprietățile lor au fost pur și simplu ocupate de rușii mutați ulterior.
Update 20:00 Conflictul diplomatic americano-rus continuă în culisele turneelor demnitarilor. Cancelarul german e în vizită în țările baltice cărora le-a promis că ”vom apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO atacat”. Parlamentuyl finlandez a dat lumină verde aderării țării la NATO, dar Turcia și posibil Ungaria, conduse de lideri autoritari prieteni ai lui Putin, dau semne să se opună.
Șeful Departamentului de Stat american, Blinken, și-a continuat călătoria în Asia Centrală. Șeful diplomației americane își manifestă sprijinul pentru Ucraina și pentru independența unor foste republici sovietice, precum Kazahstanul și Uzbekistanul.
Marele premiu al diplomației ambelor puteri e însă India, pe care o curtează puternic, pe moment, și Rusia și Statele Unite. Concomitent, Moscova încearcă în continuare să-i manipuleze și pe americani, mimând o falsă apetență pentru o aplanare negociată a conflictului cu Ucraina.
Update 19:55 Aliații Rusiei lui Putin încheie acorduri. În cadrul vizitei liderului din Minsk, Lukașenko, la Beijing, s-a dat publicității o declarație comună și s-au încheiat o serie de acorduri bilaterale. Dictatorul bielorus Lukașenko a susținut așa-zisul ”plan de pace” prezentat de China comunistă. China și Belarus și-au exprimat ”profunda îngrijorare” în legătură ”cu dezvoltarea conflictului armat din regiunea europeană și extremul interes în restabilirea cât mai grabnică posibil a păcii în Ucraina”.
Update 19:40 Spre a-și apăra oligarhia și cleptocrația de investigații jurnalistice, Rusia a trecut la secret numele proprietarilor de imobile. În schimb, regimul Putin nu și-a putut apăra tancurile. Rusia a pierdut o bătălie de tancuri epică, relevă New York Times, referindu-se la cele circa 130 de tancuri rusești distruse recent, de ucraineni, la Vuhledar, în regiunea Donețk.
Trupele ucrainene afirmă a fi respins 85 de atacuri rusești în ultimele 24 de ore. Atacurile și avansul rusesc asupra orașului Bahmut au continuat. Ucrainenii au demascat un instructor militar al trupelor proprii care spiona pentru ruși, scrie Sky News.
Update 19:30 Numărul solicitanților de azil din Germania s-a dublat în decurs de un an, din ianuarie 2022 până în ianuarie 2023, iar landurile federale icnesc sub o povară fără precedent din 2015-16 încoace. Potrivit ziarului Bild, landurile federale au cerut guvernul de la Berlin să ia urgent măsuri.
Update 19:25 China e complice cu Rusia la agresiunea împotriva Ucrainei. China comunistă îi ajută pe mercenarii Wagner de pildă prin firma chineză Spacety, de sateliți, care le-a oferit soldaților lui Prigojin imagini din satelit utile misiunilor de recunoaștere, după cum a reliefat ieri Daniel Kritenbrink de la Departamentul de Stat al SUA. Spacety, relevă publicația germană Bild, care transmite știrea, e doar formal și aparent o firmă particulară. În fapt e dirijată de autoritățile chineze.
Update 19:15 Rușii recrutează tot mai mulți palestinieni și sirieni pentru a-i trimite pe front în contra ucrainenilor. Potrivit postului Radio Libertatea și a agenției Media Line, precum și Ukrainska Pravda, comandanții Moscovei au și trimis în război 300 de palestinieni, cărora Rusia le plătește 350 de dolari pe lună. Între mercenarii căutați de ruși sunt și sirienii. Recrutările se fac în Liban prin coordonare cu organizația teroristă iraniană Hezbollah.
Update 11:30 Numărul militarilor ruși uciși în ultimele 24 de ore a fost estimat de Statul Major ucrainean la 650. Ar fi fost distruse și 10 sisteme de artilerie. În total, numărul militarilor ruși uciși de la debutul invaziei încoace se apropie rapid de 150.000. ”Rusia a pierdut 149.890 de soldați, 3.395 de tancuri, 6.638 de alte blindate de luptă”, afirmă sursele ucrainene.
Update 11:00 Rușii încearcă tot mai masiv să destabilizeze Republica Moldova, folosind ca vârf de lance Transnistria și partidul Șor, ai cărui protestatari au încercat ieri să se apropie de clădiri guvernamentale în centrul Chișinăului.
”Mișcarea pentru Popor” cum s-a rebotezat partidul infractorului Șor, fugit în Israel, și-a trimis activiștii, care au protestat în centrul Chișinăului, să blocheze bulevardul Ștefan cel Mare. Protestatarii au ajuns la primărie și s-au văzut blocați de cordonul poliției, interzicându-le accesul la Guvern și Președinție.
Potrivit Europei Libere, care citează newsmaker.md, ”Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) propune introducerea „limbii române” în toate legile…PAS a pregătit un proiect de lege pentru implementarea mai multor hotărâri ale Curții Constituționale printre care și decizia de acum zece ani când Înalta Curte a menționat că „Declarația de Independență e mai presus decât Constituția”, unde limba de stat e menționată limba română. Potrivit proiectului, cuvintele „limba de stat”, „limba oficială” și „limba maternă”, la orice formă gramaticală, în cazul în care se are în vedere limba de stat a Republicii Moldova, se substituie cu cuvintele „limba română”.
Publicațiile și agențiile occidentale acordă tot mai multă atenție tentativelor rusești de răsturnare a puterii de stat din Moldova. Între marile postului apusene care abordează mai pe larg situația din Moldova se numără DLF și CNN. reluând analiza postului tv american, TVR Moldova relevă că ”Putin încearcă anexarea ilegală a regiunii transnistrene, după modelul Crimeea. Recentele amenințări ale Rusiei la adresa Republicii Moldova, referitoare la Transnistria, reprezintă acțiuni care seamănă izbitor de mult cu cele întreprinse de Moscova înaintea anexării ilegale a peninsulei Crimeea, în 2014, dar și a invaziei Ucrainei declanșate în urmă cu un an”.
Intensitatea luptelor de la Bahmut și din restul teritoriului din estul Ucrainei a luat proporții încă și mai mari decât până acum. Ucrainenii nu vor să se retragă din localitate ci, dimpotrivă s-o apere. Și anume, s-o apere din rațiuni strategice, iar nu politice (de imagine), cum a declarat viceșefa guvernului ucrainean. Mercenarii încearcă s-o ia cu asalt, iar ucrainenii au anunțat că-i trimit întăriri. În cursul nopții, lunetiștii forțelor speciale ucrainene ar fi reperat și distrus o unitate de cercetași ruși încercând să pătrundă în Bahmut, relevă Ukrainska Pravda.
În răstimp, trupele ucrainene au început să atace tot mai intens teritoriul rus cu drone. Conform unor surse germane, reiese că trupele ucrainene dispun de tot mai multe drone capabile să ajungă până la Moscova. Drona căzută lângă capitala Rusiei conținea explozive, au afirmat forțele ruse.
La rândul lor, rușii au început să-și lanseze dronele kamikaze Șahed, de fabricație iraniană, ”din regiunea rusă Briansk, astfel încât să reprezinte un pericol mai mare pentru Kiev”, după cum estimează serviciile secrete britanice.
28 februarie 2023 – anul II – ziua 4
Update 22:25 SUA nu văd Rusia capabilă să cucerească mari teritorii în cursul acestui an și chiar mai mult. Reuters citează un înalt oficial american de la pentagon, care consideră că ambele părți ar fi încleștate într-un război de uzură.
Update 17:00 Acuze și adevăruri crunte demascând comportamentul din ultimii ani al văduvei lui Mihai Șora rostite la înmormântarea filosofului. Fiul lui, compozitorul Tom Șora, a deplâns la slujba de înmormântare modul în care sora lui, Sanda, și cu el, au fost izolați ”sistematic” de contacte cu tatăl lor, în ultimii ani.
Șora, reluat de Hotnews. ro, a reliefat că se adresează audienței ”și în numele surorii mele, Sanda Șora, care nu a putut veni din motive de sănătate. Nu aș venit să țin acest discurs, această prelegere, dacă nu m-aș fi simțit obligat să fac lucrul ăsta. E spontană, nu am pregătit-o, am improvizat acum, dar am de spus niște lucruri care trebuie spuse, chiar dacă în cadrul ăsta au fost numai lucruri foarte frumoase aduse în spirit elevat…”…”Am aflat de moartea tatălui meu cu totul întâmplător, și anume o cunoștință a surorii mele a citit pe Facebook că a murit tatăl meu. Eu locuiesc și cu toții locuim în Germania. Și atunci, sora mea, sâmbătă seara, mi-a spus că a murit tatăl nostru. Deci nu am fost înștiințat că a murit, am aflat întâmplător….Am încercat de nenumărate ori în acești zece ani să iau contact cu el, nu am putut”…Relația noastră, a familiei noastre, cu tatăl nostru a fost sistematic împiedicată în ultimii zece ani. Nu am putut lua legătura cu el nici telefonic, nici prin mail, a fost blocată. Nu puteam să dau telefon să vorbesc cu el, eram cenzurat. Am încercat de nenumărate ori în acești zece ani să iau contact cu el, nu am putut.
Tom Șora a menționat că ”acum trei ani…am venit neanunțat când erau demonstrațiile din august, din 2019, am venit spontan și acolo, practic, în piață, am vorbit cu tatăl meu și până la urmă, printr-o minune, am reușit să ne întâlnim de două ori într-un local, nu acasă. Și acolo am vorbit și a fost cred destul de bine ce am vorbit și am sperat că relația se va normaliza și că voi putea vorbi din nou, normal, adică la telefon, personal, cu tatăl meu, care acum trei ani era lucid, se putea vorbi foarte bine cu el. După vreo două săptămâni, când m-am întors în Germania, am dat telefon să văd ce mai faci, cum îți merge. Imposibil, nu am mai putut vorbi cu el”, a precizat Tom Șora. Afirmațiile sale pot fi confirmate în cea mai mare măsură de martori.
Update 16:30 Pericol naval rusesc amplificat în Marea Neagră. O grupare de cel puțin 17 nave de război rusești cu zeci de rachete de croazieră la bord a fost detectată în Marea Neagră, relevă Ukrainska Pravda. Cinci nave sunt purtătoare de rachete, inclusiv submarine.
Update 15:15 Premierul britanic Rishi Sunak a încercat să obțină azi sprijină protestanților nordirlandezi pentru acordul încheiat de el cu Uniunea Europeană pe tema protocolului nordirlandez. Aranjamentul de până acum prevede frontiere britanice interne pentru mărfurile comunitare, menite să protejeze circulația liberă a mărfurilor europene între Irlanda, condusă de partidul extremist catolic Sinn Fein, și Iranda de Nord, provincie biconfesională a Regatului Unit. Noua înțelegere cu Bruxelles-ul ar înlătura controalele britanice, interne (pe mare), afirmă Sunak. Unioniștii protestanții și mulți conservatori din formațiunea premierului britanic nu sunt convinși. Stânga laburistă a anunțat că va sprijini acordul în Parlament. Sunak își riscă suportul politic.
Update 15:00 Șeful diplomației israeliene, Eli Cohen, a sosit la Berlin, unde Annalena Baerbock l-a primit exprimându-și ”îngrijorarea” în legătură cu reforma justiției proiectată de guvernul de la Ierusalim.
Vizita are loc pe fondul amplificării tensiunilor provocate de o serie de atentate teroriste palestiniene, riposte violente ale unor evrei din așezările de pe malul apusean al Iordanului și atacuri cu rachete ale teroriștilor din Gaza, urmate de represalii israeliene. ”Valorile împărtășite de cele două țări includ protecția principiilor statului de drept și independența justiției”, a spus Baerbock, reluată de DLF, la o conferință de presă comună. Cohen a cerut guvernului federal să-și sporească presiunea asupra Iranului și a programului nuclear al Teheranului, astfel încât regimul să nu-și procure bomba atomică.
Germania ar face bine să acorde mai mare atenție combaterii antisemitismului, care e din ce în ce mai amplu și mai violent. Anul trecut numărtul atentatelor antisemite violente a sporit considerabil, cu 25 de incidente cunoscute, ajungând la 88, iar cazurile de antisemitism înregistrate de poliția criminală federală au ajuns anul trecut 2.600.
Update 14:00 La slujba de înmormântare desfăşurată începând cu ora 13.00, la Biserica Albă din Capitală, au participat membri ai familiei, enoriași, mai multe personalităṭi ale vieţii publice şi culturale din România, între care: primarul Timişoarei, Dominic Fritz, Vlad Voiculescu, Theodor Paleologu, Sorin Antohi, Edmond Niculşcă de la Arcen şi alṭi prieteni.
Din Germania, a sosit şi fiul filosofului, Tom Şora. Oameni care nu l-au cunoscut au venit să îi aducă un ultim omagiu, flori şi lumânări celui care despre care se şoptea în faṭa Bisericii Albe că “a fost un om bun, cu totul aparte”. Mai multe televiziuni şi-au făcut prezenṭa, urmând să însoṭească cortegiul la Cimitirul Bellu. Mihai Şora părăseşte definitiv inima oraşului iubit, pe care a refuzat să îl părăsească timp de multe decenii, în ultima zi de iarnă, una rece şi întunecată în capitala României.
“A-l iubi (pe aproapele) pentru el însuşi – ei bine, asta înseamnă, pur şi simplu, a face tot ce depinde de tine pentru ca el să poată, din străfundul propriei libertăţi, răspunde până la capăt chemării care structurează propriu-i destin.” Mihai Şora – Eu & Tu & El & Ea (1990)



Update 12:15 Au avut loc în cursul nopții explozii în orașul rusesc Tuapse, din Krasnodar Krai. Deflagrațiile au fost urmate de un incendiu la rafinăria Rosneft din localitate. potrivit unor informații locale, ar fi fost vorba de urmarea unui atac cu drone.
Update 12:00 Rusia și-a intensificat sensibil operațiunile dezinformatoare. Una privește false ”concetrări de trupe românești” la granița Moldovei. Alta vizează pretenția, la fel de falsă, a lui Vladimir Putin, potrivit căreia Vestul ar avea deja în sertare ”planuri de distrugere a Rusiei”. Această narațiune falsă e menită să transforme lupta din Ucraina într-un război chipurile ”existențial”, relevă thinktankul american ISW. Același lucru se poate spune și despre scopul dezinformării privind imaginarele ”concentrări de trupe românești”.
Update 11:45 Aeroportul din Petersburg a fost azi vremelnic închis după apariția unui obiect neidentificat. Rusia a închis și spațiul aerian pe o distanță de 200 de kilometri, iar escadrele aeriene au decolat spre a intercepta obiectul. Alt obiect zburător neidentificat s-a prăbulșit în suedestul Rusiei, în satul Novy, din raionul Giaginsky, din Adygea, relevă Ukrainska Pravda.
În Ucraina ar fi fost uciși, potrivit Statului Major ucrainean, în ultimele 24 de ore, 550 de militari ruși, ar fi fost distruse trei tancuri, alte nouă blindate, trei lansatoare multiple de rachete și trei sisteme de artilerie. Apărătorii ar fi respins peste 60 de atacuri rusești, între altele la Kupiansk, Lîman, Bahmut, Avdiivka și Șahtarsk. Rușii încearcă să-i încercuiască pe ucraineni la Bahmut, decupându-i pe apărători de liniile lor de aprovizionare.
Update 11:30 Are loc azi ceremonia funerară în onoarea filosofului român Mihai Șora. Trupul său neînsuflețit va fi înhumat azi cu onororui militare la cimitirul Bellu.
A crescut sensibil tensiunea în Republica Moldova, după noi declarații și informații false și destabilizatoare care circulă pe tema unei imaginare ”concentrări de trupe românești” la granița Republicii Moldova. Această presupusă ”concentrare”, ”documentată” chipurile cu imagini de la alte evenimente, nu există, cum a subliniat și postul Europa Liberă. Potrivit căruia, ”Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, a declarat că situația în Transnistria ar fi „tulbure” și a repetat „îngrijorările” cu privire la așa-zise „provocări din afară”, după cum relatează Ziarul Național”.
Europa Liberă notează că, ”un astfel de climat de nesiguranță îi priește Rusiei, în condițiile în care Ucraina ia măsuri pentru a preveni un eventual atac din Transnistria. De aceea Kievul a confirmat că a adus un număr „adecvat” de soldați în zonă”, transmite și Digi24, citând presa ucraineană”.
27 februarie 2023 – anul II – ziua 3
Update 22:30 Nou atentat terorist în Israel. Un israelian care-și conducea automobilul pe șosea, în Valea Iordanului, a fost împușcat de teroriști care pândeau la o intersecție. Victima, cetățean american, avea doar 25 de ani, O a doua persoană a fost împușcată și rănită grav, informează Jerusalem Post. Teroriștii au fugit. Gruparea teroristă Jihadul islamic a salutat atentatele.
Update 20:20 ”Rusia nu vrea un război îndelungat pentru că n-are destule resurse”, a estimat Kyrylo Budanov, șeful serviciilor secrete militare ucrainene, într-un interviu acordat postului Vocea Americii.
Update 20:09 Serviciile secrete moldovene au anunțat arestarea a doi străini acuzați că au venit să spioneze în vederea organizării unei lovituri de stat. Săptămâna trecută, agenții au anunțat demascarea unei prezumtive rețele de spionaj care planifica să răstoarne conducerea țării. Cinci cetățeni moldoveni complici cu servicii speciale străine în acțiuni împotriva stabilității Republicii Moldova și a orânduirii constituționale sunt cercetați penal, s-a reliefat la Chișinău.
O comisie internațională va încerca să descopere traiectoria copiilor răpiți de ruși în Ucraina. Ar fi vorba de mii de copii. Răpirea copiilor ucraineni e o mare problemă socială, o tragedie și o crimă, a spus Dana Spinant, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene.
Update 20:00 Filosoful Mihai Șora, care a murit sâmbătă, la 106 ani, va fi înmormântat marți, cu onoruri militare, la Cimitirul Bellu din Capitală, a anunțat Academia Română, al cărei membru de onoare a fost.
Marți, 28 februarie, va avea loc slujba religioasă la ora 13.00, la Biserica Albă. Ceremonia de înmormântare, cu onoruri militare, va avea loc apoi, începând cu ora 14.30, la Cimitirul Bellu, figura 10”, a precizat Academia.
Nu e clar dacă Academia și soția s-au gândit să-i anunțe să poată participa la înmormântare și pe fiica și fiul filosofului, ca și pe rudele lor, care trăiesc în Germania sau Franța. La o personalitate de anvergura sa, ar fi fost frumos, normal și util să li se dea posibilitatea și rudelor, prietenilor și colegilor din străinătate să participe la ceremoniile funerare.
Update 18:00 Belarus își întărește paza frontierelor după ce partizanii bieloruși au aruncat în aer un avion la baza aeriană Machulishchy.
Din regiunea Herson se anunță fuga în Crimeea a colaboraționiștilor ruși din Oleșki și Skadovsk, care se tem de o proximă contraofensivă ucraineană, scrie Kiev Independent, citând surse ale Statului Major ucrainean.
SUA, Germania și Polonia pregătesc manevre militare comune pentru a exersa înlăturarea amenințării ruse planând asupra părții de răsărit a alianței nordatlantice.
Update 15:45 Cu ochii pe Crimeea. Adjunctul șefului informațiilor militare din Ucraina a declarat ziarului Berliner Morgenpost, că o contraofensivă de primăvară a țării sale va avea ca scop „să bage un fitil” între Crimeea și Rusia continentală. Citat de Sky News, Vadym Skibițky a mai spus: “Scopul contraofensivei noastre este de a elibera toate teritoriile ocupate ale Ucrainei – inclusiv Crimeea. Nu ne vom opri până când nu vom avea țara înapoi la granițele din 1991”.
Update 15:40 Moscova respinge politicos planul de pace chinez. Potrivit Sky News, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că planul chinez trebuie să fie analizat în detaliu și să țină seama de interesele tuturor părților, dar a sugerat că Moscova nu vede semne care să sugereze că o soluție pașnică este fezabilă.
„Acordăm o mare atenție planului prietenilor noștri chinezi… Este un proces foarte lung și intens”, a spus el reporterilor.„Deocamdată, nu vedem nicio condiție prealabilă pentru întoarcerea întregii chestiuni într-o direcție pașnică. Deocamdată operațiunea militară specială continuă și ne îndreptăm spre atingerea obiectivelor stabilite”, a spus oficialul de la Kremlin.
Update 15:30 SUA avertizează China că se joacă cu focul. Casa Albă a afirmat că Beijingul se va confrunta cu „costuri reale” dacă va furniza Rusiei ajutor militar letal pentru războiul din Ucraina, informează Kiev Independent.
„Din perspectiva noastră, acest război prezintă complicații reale pentru Beijing. Și Beijingul va trebui să ia propriile decizii cu privire la modul în care procedează, dacă oferă asistență militară”, a declarat pentru CNN, consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan. „Dar, dacă va merge pe acest drum, vor fi costuri reale pentru China”, a precizat oficialul american.
Update 15:20 Washingtonul negociază cu Berlinul și Varșovia pentru desfășurarea de exerciții militare comune în Polonia ca răspuns la amenințarea rusă de pe flancul estic al NATO, a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius, citat de Kiev Independent.
Ministrul nu a oferit detalii despre manevre, spunând că în prezent sunt „în curs de revizuire”.
Potrivit lui Pistorius, citat de Deutsche Welle, exercițiile militare într-o țară care se învecinează cu Ucraina ar trimite un semnal „foarte clar” aliaților NATO, precum și dictatorului rus Vladimir Putin.
NATO este „departe de a fi atât de slabă pe cât a crezut Putin de mult timp”, a spus Pistorius, insistând că Alianța este „mult mai puternică și mai coerentă decât anul trecut”, înainte de începerea războiului total al Rusiei împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022.
Update 11:00 Ideea rezervelor nelimitate de oameni ale Rusiei este un mit, relevă ISW. Potrivit thinktankului american care studiază războaiele, Rusia va întâmpina greutăți din ce în ce mai ample să-și refacă efectivele decimate.
S-a împlinit un an de la discursul cu ”schimbarea de epocă” al cancelarului Scholz, dar armata germană e în continuare într-o stare deplorabilă. După cum relevă opoziția creștin-democrată, cancelarul nu și-a ținut făgăduielile și cele 100 de miliarde promise au rămas promise, dar n-au fost investite de către ministerul apărării așa cum au propus reprezentanții industriei militare. Nimic din acești bani nu s-a cheltuit în 2022, a reliefat în context expertul militar al CDU, Kiesewetter. Din circa 30 de miliarde urmează (într-un viitor neprecizat) să fie achizțioonate avioane de vânătoare americane de tip F-35.
Update 10:45 Trupele ucrainene ar fi respins peste 80 de acțiuni ofensive rusești în special lângă Kupiansk, în estul regiunii Harkiv precum și la Lîman, Bahmut, Adviika și Șahtarsk în regiunea Donețk, unde s-ar concentra, potrivit Statului Major ucrainean, reluat de Kiev Independent, principalul efort ofensiv al rușilor. Potrivit aceleeași surse, ar fi fost uciși în ultimele 24 de ore 560 de militari ruși și ar fi fost distruse între altele 5 tancuri și 6 alte blindate de luptă. Ar fi fost doborâte noaptea trecută 11 drone rusești. În total, ar fi fost uciși 148.690 de militari ruși.
Noi explozii au zguduit Mariupol, zonă considerată de ruși a fi în afara bătăii artileriei ucrainene,
Update 10:30 Președintele Ucrainei, Zelenski, l-a dat afară pe unul din comandanții de vârf ai forțelor sale. Potrivit Sky News, președintele a semnat duminică un decret prin care l-a eliberat din funcție pe Eduard Moskalyov, comandant al forțelor armate combinate, după cum relevă Reuters. Decretul nu precizează cine îl va înlocui și de ce Moskalyov a fost trecut în rezervă.
26 februarie 2023 – anul II – ziua 3
Update 21:30 În Crimeea sunt deținuți mulți prizonieri de conștiință. Între cei cel puțin 180 de deținuți politici, 116 ar fi tătari din Crimeea, relevă avocatul ucrainean al poporului. Ombudsmanul Dmytro Lubinets a fost citat de Kiev Independent.
Forțele ucrainene au doborât un avion militar rusesc lângă Avdiivka.
Update 21:15 Cancelarul Scholz a cerut Indiei să condamne clar războiul de agresiune al Rusiei. Iar ministrul german al apărării, Pistorius, cere suplimentarea substanțială a bugetului militar german, astfel încît să facă față și ajutorării militare a Ucrainei și modernizării armatei germane. Un oficial german a negat azi existența unui proiect NATO tripartit, anglo-franco-german, de încheiere a unui pact militar defensiv cu Ucraina, care să ducă la reluarea negoicierilor cu Rusia.
Arabia Saudită va ajuta Ucraina cu sute de milioane de dolari. Șeful diplomației saudite a promis Ucrainei ajutoare în valoare de 400 de milioane de dolari în cursul primei vizite la Kiev a unui oficial de la Riad. Și ministrul eston al apărării s-a deplasat în capitala ucraineană cu arme pentru forțele speciale ale Ucrainei. La Moscova, Putin a declarat că livrările de arme occidentale ar fi ”complicitate la crime”.
Update 21:00 SUA avertizează China comunistă în legătură cu Rusia. Regimul de la Beijing trebuie să se confrunte cu serioase consecințe, pe termen lung, dacă va livra arme letale Rusiei, s-a reliefat la Washington. Șeful CIA Burns nu știe dacă la Beijing s-a adoptat deja decizia, dar crede că regimul Xi se gândește să livreze Rusiei drone. Consilierul de Securitate al lui Biden, Sullivan a lansat avertismentul la adresa Chinei la CNN, relevă DLF. Iar Departamentul de Stat din Washington a declarat că SUA nu vor recunoaște niciodată suveranitatea Rusiei asupra Crimeei, respectiv anexarea ei.
Teroristul arab care a ucis doi evrei la Huwara, în nordul teritoriului de pe malul apusean al Iordanului, împușcându-i după ce le-a tamponat automobilul, încă nu a fost capturat. Sub mediere iordaniană a avut azi loc o întrevedere israeliano-palestiniană menită să ducă la dezescaladarea tensiunilor. Cele două părți s-au angajat să se abțină de la violențe. Statul evreu s-a obligat ca în următoarele 4-6 luni să nu mai dea noi aprobări de edificare de așezări în Iudeea și Samaria.
Update 12:15 SUA au comemorat debutul invaziei ruse cu un nou pachet de ajutoare militare pentru Ucraina în valoare de 2 miliarde de dolari.
Iar președintele Franței, Macron, vrea să viziteze în aprilie China, ca s-o roage să contribuie la încheierea războiului de agresiune pe care regimul comunist de la Beijing refuză să-l condamne.
Cancelarul Scholz și-a continuat vizita în India.
Șeful guvernului german e sub presiune din partera partenerilor de coaliție și a opoziției creștin-democrate să corecteze greșeala fatală a Germaniei lui Merkel, Schröder, Scholz și compania, de a-și fi concentrat relațiile comerciale asiatice aproape exclusiv pe China. Lui Scholz i se cere să strângă cât se poate de mult relațiile cu India.
În largul coastelor italiene s-au înecat zeci de migranți. Cel puțin 30 de cadavre au ajuns pe coasta stațiunii Steccato di Cutro, din provincia Crotone, după ce ambarcația lor s-a spart în sudestul cizmei italiene, informează Sky News.
Update 12:00 Putin crede că Rusia ar putea să dispară. ”Dacă Vestul reușește să distrugă federația Rusă, poporul rus s-ar putea să nu supraviețuiască, vor fi moscoviți, uralieni și alții”, a spus textual dictatorul rus, care a declanșat acum un an un război de agresiune în Ucraina, într-un interviu acordat postului tv Rossiya-1.
Președintele Cehiei, Peter Pavel, cere NATO să se pregătească pentru varii scenarii vizând finalul războiului din Ucraina, întrucât Rusia va continua să fie mult timp instabilă și, potrivit lui, nu va exista o rapidă ”epifanie” rusă care să împace Rusia cu lumea și să-i renormalizeze relațiile cu ea, relevă Ukrainska Pravda.
În ultimele 24 de ore, forțele ucrainene afirmă a fi ucis sâmbătă aproximativ 650 de invadatori și i-ar fi distrus o cantitate apreciabilă de armament și echipament, între care șase tancuri și șapte sisteme de artilerie. Numărul total al militarilor ruși uciși în Ucraina ar fi depășit 148.000 de oameni. Ucraineii afirmă a fi respins ieri 71 de atacuri rusești.
Potivit serviciilor secrete britanice, luptele, rănirile și decesele au afectat serios trupele de elită rusești, care și-au pierdut mare parte din forța de luptă. În context, serviciile britanice trimit la pierderile grave suferite de pușcașii marini ai brigăzii 155 de infanterie navală între altele la Vuhledar.
Suedia, care vrea să adere la NATO, dar, spre bucuria Moscovei, nu e lăsată de Ungaria și de Turcia, care-i reproșează necombaterea terorismului marxist kurd al PKK, a descoperit activități teroriste în țara scandinavă. Potrivit serviciilor secrete suedeze, PKK recrutează în Suedia teroriști și finanțează terorismul, alocându-i ”sume importante”.
25 februarie 2023 – anul II – ziua 2
Update 23:00 Sub cizma Rusiei: aproape 2000 de așezări ucrainene. Președintele Zelenski a precizat câte localități ucrainene ocupă în prezent Rusia. Invadatorul controlează, potrivit lui, 1877 de localități ucrainene.
UE a introdus noi sancțiuni împotriva mercenarilor Wagner. ”Acest grup constituie o amenințare în țările în care operează” a spus, între altele Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Afacerilor Externe și de Securitate al UE. Mercenarii nu acționează doar în Ucraina, ci și în țări africane, precum Libia, Republica Central Africană, Mali și Sudan. Între cei opt inși sancționați sunt și doi comandanți care au participat la cucerirea Soledarului.
Update 20:35 S-a stins din viață, la venerabila vârstă de 106 ani, filosoful român, Mihai Șora. E un final de epocă pentru mai bine de un secol decisiv de gândire și de cultură română. Gânditorul bucureștean originar din Banat e autorul unei importante opere. În ultima j umătate de secol și chiar și înaintea ei s-a implicat nu doar în cultivarea gândirii tomiste și filosofice ci și, activ, în viața cetății și mișcarea civică pentru democrație. ”Seniorul”, cum i s-a spus, a sfidat frigul, frica și cleptocrația, după ce a contrase criminalul regim ceaușist. Șora a rămas până la capăt senin, calm, rațional și moral, un bastion al înțelepciunii și probității la antipodul glumei sinistre numite ”România educată”.
Amintire personală. Mihai Șora mi-a fost un mentor important. M-am văzut și am vorbit cu el ultima dată la 10 august 2019, când ne-am reîntâlnit la demonstrația anti-cleptocrată marcând un an de la violențele regimului Dragnea împotriva manifestației pașnice de protest din august 2018. În 2019 l-am adus cu mine, din Germania, pe fiul cărturarului, compozitorul și gânditorul româno-german, Tom, de care Seniorul, în mod extrem de regretabil, se înstrăinase. Condoleanțe familiei sale, în primul rând fiului său Tom și fiicei sale, Sanda, precum și tuturor celor pentru care a fost și a rămas un reper.
Update 19:50 Macron va efectua o vizită în China, anunță agenția Flash, precizând că liderul de la Elysee speră ca Beijingul să pună presiunea pe Moscova în chestiunea războiului din Ucraina. “Voi merge în China la începutul lui aprilie. China ar trebui să ne ajute să punem presiune pe Rusia, ca să nu folosească niciodată arme chimice sau nucleare”, a afirmat președintele francez.
China a blocat însă o declarație comună a grupului G20 pe tema războiului lansat de Rusia în Ucraina și nu a condamnat niciodată public invazia rusă, la ONU votând mereu abținere. Ieri, odată cu comemorarea unui an de la debutul conflictului, Beijingul s-a erijat într-un posibil mediator, propunând un plan în 12 puncte.
Președintele Zelenski s-a arătat deschis chiar și unei discuții tete-a-tete cu dictatorul comunist Xi.
În același timp, Minskul a anunțat azi că Lukașenko merge marți într-o vizită oficilă în China.
Update 19:40 Două zone în care erau concentrați militari ruși și un sistem de război electronic (EW) au fost lovite de artileria ucraineană, a anunțat Ukrinform, citând raportul de seară al Statului Major de la Kiev. Nu au fost precizate coordonatele de localizare.
“În cursul zilei, Forțele Aeriene ale Ucrainei au lansat patru lovituri asupra grupurilor de personal și echipamente militare ale ocupanților. Unitățile de rachete și artilerie au lovit două grupuri de forță de muncă inamice, o stație radar și un sistem de război electronic”, se arată în raport.
Teroare în zonele ocupate de ruși. În teritoriile capturate temporar din regiunile Zaporijjia și Herson, invadatorii ruși cresc presiunea asupra populației civile, efectuând percheziții la domiciliu, notează același raport. “Știm că rușii au creat o cameră de tortură pentru cetățenii pro-ucraineni în orașul Vasylivka, regiunea Zaporijja”, a precizat Statul Major al Kievului.
Update 19:30 Doi fermieri au fost uciși lângă orașul Herson, și un al treilea rănit, după ce au declanșat accidental o mină antipersonal, anunță Kiev Independent. Alți trei oameni au suferit răni multiple după un atac cu artilerie lansat de invadatorii ruși asupra Hersonului, a declarat consilierul prezidențial Yermak.
Sute de copii, victime ale războiului. Biroul Procuraturii Generale a raportat că atacurile Rusiei în Ucraina au ucis cel puțin 461 de copii și au rănit alți 927 în ultimul an. De asemenea, 349 de copii sunt dați dispăruți, a informat Procuratura Generală, citând Poliția Națională.
Update 19:15 Lukașenko a recunoscut că ar exista planuri de anexare a Belarusului de către Rusia. Aflat la un eveniment sportiv de iarnă, dictatorul de la Minsk a reacționat la întrebarea despre un document al Kremlinului, care prevede integrarea Belarusului în Federația Rusă până în 2030, scrie Kiev Independent. Accesul la planurile Rusiei a fost obținut în urma unei instigații comune de amploare, la care au participat atât Kiev Independent, cât și alte concerne de presă occidentale.
Lukașenko a spus că documentul care detaliază planurile Rusiei de a prelua Belarusul și de a-i anula independența „s-ar putea să fi fost” scris în urmă cu trei ani, de „niște oameni cu aceste vederi, poate niște oficiali”, din administrația lui Putin. Cu toate acestea, aliatul lui Putin a insistat că știri ca acestea au doar rolul de a diviza țara, iar el vede că Belarusul este un stat independent.
Update 17:15 Ungaria ar putea întârzia votul din Parlament privind aderarea la NATO a Finlandei și Suediei. Premierul maghiar, Viktor Orban, se apropie de poziția liderului de la Ankara, Erdogan, privind accesul în Alianța Nordatlantică a celor 2 state nordice. Potrivit Sky News, ar putea exista noi întârzieri în aprobarea de către Budapesta a aderării Finlandei și Suediei la NATO.
Declarația îi aparține lui Viktor Orban, care a precizat că procesul de ratificare a întâmpinat greutăți în legislativul de la Budapesta – unde partidul său FIDESZ are majoritate – și ar putea dura până la luarea unei decizii privind votul. Mai mult, între alte critici, Orban a acuzat ambele țări că răspândesc „de-a dreptul minciuni” cu privire la sănătatea democrației și a statului de drept în Ungaria.
Anul trecut, Suedia și Finlanda au solicitat să adere la pactul transatlantic de apărare colectivă după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. Dar toți cei 30 de membri NATO trebuie să susțină aderarea și să o ratifice, iar Suedia se confruntă cu obiecții din partea Turciei pentru că ar adăposti ceea ce Ankara consideră a fi membri ai grupărilor teroriste, în principal disidenți și kurzi.
Update 17:00 Silenzio stampa la Moscova la aniversarea de un an a invaziei Rusiei în Ucraina. Tăcerea completă de ieri a Moscovei cu privire la ziua de 24 februarie, s-ar datora faptului că armata roșie nu și-a îndeplinit niciunul dintre obiectivele trasate de Kremlin, cred analiștii de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW), citați de Sky News.
În ciuda mai multor apariții publice în cursul săptămânii, inclusiv discursul său despra starea națiunii, dictatorul rus Vladimir Putin nu a făcut vineri, 24 februarie, nicio declarație publică. La înaintare pare să fie trimis, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, care insistă că Moscova va obține victoria în război.
Amenințări la adresa Poloniei. Fostul președinte și premier rus a mai declarat că Rusia trebuie să „împingă pe cât posibil cât mai departe frontierele care o amenință, chiar dacă acestea sunt granițele Poloniei”. Kremlinul îl folosește pe Medvedev pentru a abate atenția de la eșecurile Rusiei, potrivit unei evaluări a ISW. Nici măcar orașul Bahmut, aflat sub asediu și bombardament constant de peste 7 luni nu a fost cucerit.
Cum arată acum Bahmutul, unde se duc lupte grele, chiar și pe străzile orașului:
VIDEO-ul zilei
Unde doarme președintele ucrainean de un an de zile? Volodimir Zelenski i-a prezentat unui jurnalist din țara sa, Dmytro Komarov, dormitorul său din timpul războiului.
Update 12:45 Explozie la Mariupol, posibilă acțiune a unui grup de rezistență ucraineană aflat în oraș. Consilierul primarului din oraș, Petro Adriușcenko, a anunțat că un depozit de muniție al ocupanților ruși a fost aruncat în aer noaptea trecută, acțiune confirmată și de acest grup de rezistență din Mariupol. Alte explozii ar fi avut loc ieri și în satele învecinate, Ialta și Iurivka, unde se pare că sunt staționați militari ruși, notează Ukrainska Pravda.
Comandantul șef al forțelor armate ucrainene a anunțat într-un interviu televizat că Mariupolul va fi eliberat în 2023, notează agenția Nexta. Zalujnîi i-ar fi răspuns unui copil de aproximativ 5 ani, care a pus această întrebare.
Update 12:40 Lukașenko pleacă la Beijing. Dictatorul de la Minsk se va întâlni în China cu omologul său, Xi, dar și cu oficiali de rang înalt din conducerea țării, anunță Ukrainska Pravda. Mai mult, comunicatul transmis de regimul Lukașenko precizează că acesta va avea întrevederi și cu importanți oameni de afaceri chinezi. Vizita va avea loc între 28 februarie și 2 martie.
Update 12:35 S-au terminat dronele iraniene pentru Moscova. Ministerul apărării din Marea Britanie consideră că Rusia și-a epuizat probabil stocul de drone iraniene, deoarece lansările acestora asupra Ucrainei au încetat practic din 15 februarie, informează raportul militar preluat de European Pravda. .
Înainte de acest moment, forțele armate ucrainene au raportat că au doborât cel puțin 24 de drone Shahed-136 între sfârșitul lunii ianuarie și începutul lunii februarie. Alte câteva zeci au fost distruse în primele zile ale anului. „Cel mai probabil, armata rusă va căuta o reaprovizionare”, se menționează în raport.
China ar putea intra pe fir. Deși aceste aeronave fără pilot nu au o eficiență crescută în distrugerea țintelor, Rusia le vede probabil ca niște momeli utile, care pot devia apărarea antiaeriană ucraineană de la rachetele de croazieră rusești mult superioare. Recent, presa a raportat că Rusia pare să fie în discuții cu un producător chinez de drone cu privire la producția în masă de drone de atac – kamikaze.
Update 12:20 O întreagă companie de soldați ruși dintr-un foc. Ocupanții ruși au pierdut o companie din trupele lor în timp ce au încercat să ia cu asalt frontul de la Kreminna – oraș aflat pe linia frontului la nord-est de Lisiciansk. Declarația îi aparține lui Serhii Haidai, șeful Administrației Militare a regiunii Lugansk, citat de Ukrainska Pravda.
O companie din armata rusă are între 130 și 150 de soldați. Potrivit oficialului ucrainean, cel puțin 70 militari ruși au murit și un număr aproape egal au fost răniți, implicit, scoși din luptă. Situația din regiune este „dificilă, dar sub control”, a mai afirmat Haidai.
Armata ucraineană a distrus zeci de piese de echipament militar rusesc, inclusiv 12 tancuri,9 vehicule blindate de luptă și 2 drone, în cursul zilei de 24 februarie. Pierderile rusești în materie de soldați s-au ridicat la 650.
Update 12:10 Teroare pentru locuitorii din Nikopol, regiunea Dnipropetrovsk. Forțele ruse au utilizat artilerie grea pentru a bombarda orașul Nikopol de nouă ori în cursul nopții de 24–25 februarie. Potrivit Ukrainska Pravda, bombardamentele rusești au avariat conducte de gaz și linii electrice, mai multe întreprinderi private, peste 30 de clădiri rezidențiale, trei școli și altele clădiri. Nu s-au înregistrat morți.
Alertă de raid aerian în toată țara. În dimineața zilei de 25 februarie, din nou, ca și în zilele de sâmbătă anterioare, avertizările de raid aerian au fost în vigoare pentru toată Ucraina timp de 30 de minute. Amenințarea ar fi vizat ridicarea dinspre Belarus a unui MIG-31, spun canalele ucrainene de Telegram, însă canalul Belarusian Hajun afirmă că de fapt ar fi zburat din Astrahan, Rusia.
Update 12:00 Atacuri rusești puternice pe frontul de est. În ultimele 24 de ore, forțele de apărare ale Ucrainei au respins 70 de atacuri rusești lansate în direcția Kupiansk, Lîman, Bahmut, Avdiivka și Șahtarsk, anunță Ukrainska Pravda citând Statul Major al țării.
Activități suspecte pe frontul de sud. „Invadatorii ruși percheziționează casele civililor și confiscă bărci și alte ambarcațiuni pe teritoriile ocupate temporar ale raionului Herson. Anterior, astfel de acțiuni au fost observate înainte de retragerea [forțelor ruse] de pe malul drept al Niprului din regiunea Herson sau înainte de operațiuni de sabotaj”.
Forțele de ocupație ruse au efectuat 27 de atacuri aeriene în ultimele 24 de ore, precum și 75 de atacuri folosind lansatoare multiple de rachete (MLRS), provocând pagube și distrugeri în orașe și sate și rănind civili.
Există o amenințare continuă cu rachete rusești în toată Ucraina.
24 februarie 2023 – anul II – ziua 1
Update 22:15 Zeci de ruși reținuți pentru comemorarea unui an de la debutul războiului în Ucraina. Autoritățile ruse au rămas în mare tăcere cu privire la aniversarea invaziei – iar încercările de a comemora această zi au fost rapid anihilate, informează Sky News.
La Moscova, cel puțin trei persoane au fost reținute după ce au depus flori la monumentul poetei ucrainene Lesya Ukrainka, a declarat grupul pentru drepturile omului OVD-Info. „Una dintre ele depunea flori la monument, dar în același moment a fost prinsă de forțele de securitate și buchetul a fost luat”, se arată în comunicat. Alte 15 persoane au fost reținute în timp ce depuneau flori la un monument al scriitorului ucrainean Taras Șevcenko din Sankt Petersburg, informează aceeași sursă.
VIDEO-ul zilei
Delegația Rusiei la ONU a refuzat să se ridice și să participe la momentul de reculegere pentru victimele războiului declanșat de Moscova în Ucraina, cerând să fie onorate și “victimele lor din 2014 până în prezent“. Kremlinul menține și promovează narațiunea falsă a unui presupus genocid al Kievului împotriva propriilor săi cetățeni din Donbassul separatist. Momentul de reculegere a fost cerut de ministrul ucrainean al Apărării, Kuleba.
Update 21:35 O conferința de presă a președintelui ucrainean Zelenski a avut loc în această seară la Kiev, cu participarea a zeci de jurnaliști locali și internaționali. Principalele puncte:
- Rusia „va veni peste statele NATO dacă SUA abandonează Ucraina” în acest război;
- Zelenski a respins afirmația ministerului rus al apărării conform căreia Kievul dorește să preia controlul asupra regiunii separatiste a Moldovei, Transnistria.
- El le-a spus celor prezenți că regiunea transnistreană este teritoriul Moldovei;
- Președintele ucrainean a fost întrebat despre momentele de război pe care le-a găsit cele mai dificile, iar audiența a rămas tăcută în timp ce el a răspuns. “Cred că Bucha”, spuse el. “În momentul în care am de-ocupat Bucha. A fost oribil. Ce am văzut… diavolul nu este undeva sub noi – este printre noi.” Între alte atrocități, 458 de oameni, civili, au fost găsiți într-o groapă comună.
- Zelenski a fost, de asemenea, întrebat care crede că a fost cea mai mare greșeală a lui – și dacă cineva din echipa sa l-a dezamăgit. „Aș vrea să încep cu cei care m-au dezamăgit”, a spus el. “Toți cei care au plecat pe 24 februarie... toți cei care au plecat de la Kiev, toți cei care părăseau orașe și orașe… toți cei care trebuiau să lupte pentru această țară, care trebuiau să aibă grijă de securitatea acestei țări”.
- Despre greșeala lui cea mai mare, liderul de la Kiev a spus că nu știe care ar fi aceasta. „Lucrez de dimineața devreme până seara târziu, sunt o persoană vie și oricât te-ai gândi la asta, fac alegeri, deci sunt convins că mai greșesc din când în când. Ceea ce este important, pentru mine, e să nu fac nicio greșeală fatală.”
- Zelenski a spus că este important să credem în victoria Ucrainei – „despre asta a fost vorba în ceea ce privește vizita președintelui Biden”.
- „Victoria este inevitabilă” dacă toți partenerii Ucrainei „își fac partea lor” și „suntem uniți precum un pumn”. El a mai spus că dorește ca America Latină, Africa, China și India să participe la formula de pace ucraineană. „Aceste țări sunt, de asemenea, foarte importante”, a spus el, adăugând că ar dori să organizeze un summit cu țările din America Latină și Ucraina.
- Zelenski s-a arătat deschis unui dialog cu China, chiar și cu liderul comunist de la Beijing, Xi Jinping, afirmând că e un semn bun faptul că această țară semnalează o deschidere față de Ucraina. Vrem să vedem totuși și fapte, a mai spus Zelenski.
Update 16:30 Rusia consideră Moldova o colonie rusă. Ministerul rus de Externe al lui Serghei Lavrov a amenințat direct Republica Moldova, afirmând că ”forțele armate ale Federației Ruse vor răspunde” în mod adecvat la orice ”provocare” a regimului de la Kiev…orice acțiune care reprezintă o ”amenințare” la adresa militarilor ruși staționați în Transnistria fiind ”considerată un atac împotriva Federației Ruse”.
Or, teritoriul în care se află ilegal acești militari nu este al Rusiei ci al Republicii Moldova. Orice acțiune ucraineană în zonă ar fi din unghiul dreptului internațional în perfectă ordine, dacă ar beneficia de aprobarea autorităților Republicii Moldova. Nu mai puțin în ordine ar fi o acțiune a Republicii Moldova. Din contră, prezența ocupanților ruși înarmați în regiune este o provocare la adresa dreptului internațional, a suveranității și integrității teritoriului moldovean și a ordinii de pace mondiale, violate de agresiunea regimului Putin și a armatei Rusiei în Ucraina.
Update 16:00 America este de partea Ucrainei. ”Ucraina nu va fi niciodată prada (textual:victoria) Rusiei”, a spus președintele SUA Joe Biden: ”brutalitatea nu-i va sfărâma niciodată pe cei liberi” a adăugat el, marcând un an de la debutul invaziei ruse. Șeful Pentagonului a explicat la rândul sîu care e miza războului purtat de Rusia în Ucraina. Aceasta depășește mult granițele ucrainene, a spus Lloyd Austin, reliefând că ”Europa se confruntă acum cu cea mai amplă amenințare de la cel de-al doilea Război Mondial încoace”.
Și premierul polonez Morawiecki, aflat azi la Kiev, căruia i-a predat prima tranșă de tancuri germane de tip Leopard II, a publicat, potrivit Kiev Independent, un editorial în care scoate în evidență caracterul global al războiului declanșat de Putin. ”Acesta nu este un război local. Putin vrea să aprindă întreaga Europă”, a scris șeful guvernului de la Varșovia.
Președintele Germaniei, Steinmeier a marcat trecerea unui an de la invazie, asigurînd Ucraina de solidaritatea Germaniei. Cancelarul Scholz a promis la rândul său ”ajutor Ucrainei atâta timp cât va fi necesar”. Scholz crede că războiul ar fi integral în mâna lui Putin, iar dictatorul l-ar putea opri. ”Cu cât mai repede recunoaște că nu-și va atinge țelul imperialist, cu atât mai mari sunt șansele ca războiul să se sfârșească”, a spus cancelarul.
Atac asupra Rusiei agresoare și genocidare? 90% dintre ucraineni sprijină lovirea Rusiei prin atacuri pe teritoriul Rusiei, relevă Kiev Independent. Pulicația citează un sondaj potrivit căruia 39% dintre ucraineni consideră că e nevoie să se țintească atât în obiective militare cât și în infrastructura energetică a Rusiei. 13% doresc atacuri nediscriminate, inclusiv asupra infrastructurii civile a Rusiei, așa cum poartă război Rusia împotriva Ucrainei.
Update 13:30 UE și NATO și-au reiterat la un an de la invazie sprijinul pentru Ucraina: ”îi vom sta Ucrainei alături cât va fi nevoie”, au spus secretarul general al NATO, Stoltenberg, precum și Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene. Von der Leyen i-a pus în vedere dictatorului Rusiei, că ”ne-am dovedit în ultimele 12 luni rezistența, decizia și unitatea, iar președintele Putin poate fi sigur că de-acum încolo toate acestea se vor dubla.”
Președintele Ucrainei, Zelenski, a mulțumit și Germaniei pentru sprijinul acordat.
SUA efectuează în fine ce ar fi trebuit de mult să facă: la împlinirea unui an de la invazie anunță noi măsuri punitive la adresa Rusiei. Sancțiunile ar urma să afecteze băncile și industria militară a Rusiei. În vizor nu sunt, potrivit Bild, doar ruși, ci 200 de persoane și instituții inclusiv din Europa și Asia care sprijină efortul de război al Moscovei. Afectate de sancțiuni sunt între altele ”aproximativ 12 bănci rusești. Ministerul american al comerțului va institui controale de export împotriva unui grup de 90 de întreprinderi, inclusiv din China și țări terțe, care participă la activități de evitare a sancțiunilor impuse Rusiei și la susșținerea ministeruloui de război al Rusiei”, s-a reliefat la Casa Albă. Întreprinderilor sancționatre li se interzice să cumpere produse ca semiconductorii, produși în SUA sau cu tehnologie americană.
Update 13:15 Aproape 1000 de militari ruși ar fi fost uciși în ultimele 24 de ore, afirmă Statul Major ucrainean. Cifra exactă e de 970. Numărul total al invadatorilor ruși uciși în campania din Ucraina a ajuns astfel la 146.820 de militari. Ar mai fi fost distruse în bătăliile de ieri 13 tancuri, 7 alte blindate, 11 sisteme de artilerie, 3 lansatoare multiple de rachete, 3 sisteme antiaeriene și 4 drone. În total ar fi fost distruse sau doborâte:
- 3.363 de tancuri
- 6.600 de blindate de luptă
- 2.363 de sisteme de artilerie;
- 474 lansatoare multiple de rachete;
- 247 sisteme antiaeriene;
- 299 de avioane;
- 287 de elicoptere;
- 2.033 de drone;
- 873 de rachete de croazieră;
- 18 nave de război
- alte 5.224 de vehicule și autocisterne;
- alte sute de echipamente speciale.
Update 13:08 Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki a depus azi, la Kiev, împreună cu omologul său ucrainean, Șmihal, o coroană de flori la zidul memoriei edificat în amintirea militarilor căzuți ai Ucrainei, Polonia le-a adus ucrainenilor și primul cadou: tancuri Leopard. Alt cadou le-a făcut Marea Britanie, care a anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei. Ele îi vor afecta pe oficialii
Update 13:00 Președintele Zelenski a marcat un an de la invazie afirmând că Ucraina va face tot ce-i stă în puteri ca să învingă în acest an. Comandantul-șef al armatei ucrainene, Zalujni, a mulțumit apărătorilor Ucrainei, ”oamenilor de beton, oamenilor de oțel, eroilor, toți oameni obișnuiți din rândurile noastre, care se află în inima forței noastre”, după cum afirmă el în pelicula video consacrată militarilor Ucrainei.
Viceșeful Consiliului de Securitate al Rusiei, Medvedev, și-a dorit la aniversarea invaziei țării sale în Ucraina ca Rusia ”să îndepărteze amenințarea planând asupra Federației Ruse până la granițele Poloniei”. Rusia ar urma, conform acelorași dorințe, ”să distrugă neonazismul în ”Malorossia”, mica Rusie, (cum îi spun Ucrainei neonaziștii ortodoxiști, la putere la Moscova).
Analiză: Nu e clar dacă e vorba de granițele ei de est, sau de vest. Și nici dacă Medvedev consideră că granițele de vest ale Poloniei ajung la Lisabona. Sau poare până la malul Oceanului Atlantic. Dacă nu cumva includ și granițele de vest ale Americii. La fel de neclar e dacă Medvevedev realizează că maniera în care și-a declarat dorințele și presupusul ”antinazism” îl identifică în chip clar ca nazist.
Update 12:45 SUA nu vor mai fi gata să negocieze cu Rusia decât pe baza planului în 10 puncte al președintelui Zelenski. Subsecretara Departamentului de Stat american, Victoria Nuland, a răspuns astfel, între altele, propunerilor de negocieri americano-ruse avansate de Ungaria lui Orban.
Update 12:07 Agentul 007 (James Bond) luptă mereu cu mijloacele la îndemână. Anglia propune partenerilor din NATO ale Marii Britanii să dea Ucrainei avioane de luptă de tip MIG 29 și SU – 24, de fabricație sovietică, în schimbul propriilor avioane ultramoderne ale Regatului Unit. Justificarea deciziei e clară. Ucrainenii încă nu știu încă să piloteze avioane americane de tip F 16. Piloții statelor NATO știu.
Update 12:00 China comunistă (un aliat al Rusiei) și-a prezentat așa-zisul ”plan de pace în 12 puncte”, primit cu mare rezervă- chiar și de către stânga germană. Care a retorcat cu vocea șefei diplomației germane, Baerbock, că există deja un plan de pace: carta ONU. (Care interzice agresiunea, cucerirea și anexarea de teritorii, terorismul și genocidul practicat de Rusia în Ucraina ocupată și oriunde ajunge).
Update 12:00 Polonia vrea sancțiuni mai dure din partea UE față de Rusia. Premierul Morawiecki se află astăzi la Kiev, pentru a comemora un an de la debutul invaziei ruse în Ucraina. Demnitarul a fost primit de omologul său ucrainean, Denys Șmyhal, și a depus o coroană de flori la Memorialul celor căzuți, din Kiev.
Potrivit publicației Politico, Varșovia încearcă să impună sancțiuni mai dure și mai eficiente Moscovei, la nivel european, incluzând importurile de cauciuc sintetic. Noul pachet de sancțiuni care ar avea un impact de 11 miliarde de euro pentru Moscova nu este susținut de Polonia care consideră că nu ar fi suficient de dur. Nu s-a ajuns la un consens, deși Ursula von der Leyen ar fi dorit să anunțe cel de-al 11-lea pachet de sancțiuni odată cu aniversarea de azi.
Update 11:50 Rusia încearcă să epuizeze (în război de uzură) resursele armatei ucrainene, avertizează ministerul britanic al apărării, reluat de Kiev Independent. Moscova și-a schimbat abordarea de la confiscarea unui teritoriu extins în Ucraina la epuizarea resurselor armatei ucrainene, notează cel mai nou raport de la Londra. Potrivit aceleași surse, Rusia se bazează pe populația sa mare și pe rezervele sale de resurse pentru a-și atinge obiectivele.
Credința Rusiei în resursele sale aparent infinite a ieșit în evidență în contrast puternic cu numărul său uriaș de pierderi. La 12 februarie, Londra anunța că Rusia a suferit probabil cele mai multe pierderi umane de la începutul războiului. Rata medie a deceselor a fost de peste 824 de soldați ruși pe zi.
Update 11:30 Kremlinul pare să stabilească condiții pentru operațiunile sub steag fals în regiunea Cernihiv, la nord de Kiev, în apropierea graniței cu Belarus, și Moldova, pe fondul aniversării unui an de la invazia rusă în Ucraina, informează Institutul pentru Studierea Războiului de la Washington.
Comandamentul Operațional de Nord al Ucrainei a declarat că serviciile de informații ucrainene au observat deja convoaiele rusești cu echipament militar nemarcat și personal îmbrăcat în uniforme asemănătoare cu cele purtate de armata ucraineană se deplasează în zonele din apropierea frontierei raionului Cernihiv. Aceeași sursă a declarat că scopul acestor operațiuni false ar fi să acuze forțele ucrainene de încălcarea integrității teritoriale a unei țări nespecificate, făcând referire foarte probabil la Belarus.
Atragerea Belarusului în război. Acesta ar putea constitui scopul tulburărilor din zona Chernihiv, cred analiștii militari americani. Mai mult, această mișcare ar rezulta în mutarea unor trupe ucrainene de pe frontul de est, în nord, ceea ce ar ajuta Moscova în încercările sale de avans pe câmpurile de luptă din Donbass.
Conform ISW, Moscova pare să stabilească condițiile și pentru a organiza o operațiune cu steag fals în Transnistria ocupată, parte a Republicii Moldova. Ministerul rus al apărării a susținut pe 23 februarie că forțele ucrainene intenționează să efectueze o provocare armată împotriva Transnistriei în viitorul apropiat, afirmând că forțele ucrainene s-ar îmbrăca ca personal militar rus și vor organiza o presupusă ofensivă rusă din poziții din Transnistria.
Guvernul Republicii Moldova a negat acuzațiile Rusiei. Kremlinul a încercat probabil să promoveze această narațiune falsă pentru a deforma avertismentul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski către Maia Sandu cu privire la provocările pe care Rusia le pregătește în Moldova și oferta sa de a ajuta Moldova dacă forțele ruse din Transnistria amenință integritatea teritorială a Ucrainei.
Update 11:15 La fix un an de la debutul invaziei ruse în Ucraina, Statul Major al Kievului a precizat că Rusia a pierdut un total de 146.820 de soldați, din cei aproximativ 190.000 care erau masați la granițele ei în ajunul războiului. Numai ieri au fost uciși în luptă 970 de militari ruși, informează aceeași sursă.
Potrivit raportului militar reluat de Kiev Independent, armata roșie a pierdut în 12 luni de război:
- 3.363 de tancuri,
- 6.600 de vehicule de luptă blindate,
- 5.224 de vehicule și cisterne cu combustibil,
- 2.363 de sisteme de artilerie,
- 474 de sisteme de apărare aeriană cu lansatoare multiple de rachete,
- 299 avioane,
- 287 elicoptere,
- 2.033 drone,
- 18 bărci.
Toate informațiile despre primul an de război AICI:
ȘTIRI: (LIVE) Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 51 & 52
LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 48, 49 & 50
LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 42, 43, 44 & 45
LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 38, 39, 40 & 41
LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 30, 31, 32 & 33
LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 25, 26, 27, 28 & 29
LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămâna 21, 22, 23 și 24
LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 16, 17, 18, 19 & 20
LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 12, 13, 14 & 15
LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 9, 10, 11
LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 7 și 8
LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 5 și 6
LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 3 și 4
LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – primele 14 zile
Destul de complicat cu Bahmutul. Înțeleg ca oamenii aia câștigă timp pentru toată Ucraina, dar ar fi o foarte mare pierdere sa moara ori sa fie încercuiți împreună cu tehnica de lupta.
De acord.
Dupa cum vad eu situatia “Marcica” se cam impute treaba pentru rusi. Bun lucru dealtfel
Și eu zic…
Buna ziua,
Va rog sa-l rugati pe cel care “ridica” postarile pe site sa fie mai atent la redactare – in paragraful urmator apar doua greseli hilare ( in contextul dramatic al stirilor…) –
“ăn ciocnirile” , virgula dupa si (“și, între”)
“Doar ăn ciocnirile de ieri, forțele invadatoare ale Moscovei ar fi pierdut șapte tancuri. Soldaților lui Putin li s-au mai distrus alte 6 blindate de luptă, 10 sisteme de artilerie, 3 lansatoare multiple de rachete și, între altele, două sisteme antiaeriene, 9 drone și 34 de rachete de croazieră, precum și alte 9 vehicule, autocisterne și echipamente speciale. ”
Cu stima!
Mulțumim. Am remediat.