Cele mai noi articole · Politică internațională

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 42, 43, 44 & 45

LA MULTI ANI 2023

CITIȚI AICI cele mai noi informații ale războiului din Ucraina – Ianuarie 2023

31 decembrie 2022 – a 311-a zi de război

Update 20:00 ”Doi copii au fost răniți grav în bombardamentele rusești asupra regiunii Herson”, relevă Ukrainska Pravda. Băiatul și fata de 13 și 12 ani au fost rănițid e fragmente de șrapnel când se aflau în stradă, a relieft guvernatorul militar al regiunii.

Update 19:30 ”Ucraina nu vă va ierta niciodată”, a pus președintele Zelenski în vedere poporului rus. ”Unui stat terorist nu i se poate ierta”, a reliefat în context șeful statului ucrainean în cotidianul său mesaj video. Potrivit lui, nu au scuze nici emițătorii de ordine scelerate nici inșii care le execută.

Rusia nu poartă război cu NATO, cum vă mint propagandiștii voștri, a mai spus el ”și războiul nu servește nici vreunui obiectiv istoric, ci unei singure persoane care vrea să se eternizerze la putere, a precizat el în rusește, referindu-se la Putin. Or, tiranul rus ”se ascunde în spatele armatei și rachetelor, îndărătul zidurilor reședințelor și palatelor sale, îndărătul vostru, în timp ce vă arde țara și viitorul vostru. Nimeni nu va ierta Rusiei teroarea”, a precizat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, reluat de DLF și de multe televiziuni și posturi de radio.

Update 19:13 Premierul britanic Sunak a rostit de anul nou un discurs memorabil: ”2023“ ne va da ocazia de a scoate la iveală pe scena lumii ce-i mai bun în Britania care va continua să stea alături de prietenii noștri ucraineni împotriva brutalității lui Putin și de a apăra libertatea și democrația oriunde sunt amenințate”, a spus Rishi Sunak în mesajul său de revelion, reluat de Kiev Independent.

Klaus Iohannis și-a rostit și el discursul. În cuvântarea sa, el a afirmat, între altele că ”privim cu speranță și încredere către noul an 2023, care stă să înceapă. Provocările de proporții istorice pe care le-am avut de înfruntat au scos în evidență tăria noastră de caracter, capacitatea de a rămâne solidari, uniți și hotărâți să depășim cu bine orice obstacole.” El a mai opinat că ”România se dezvoltă în fiecare zi și face progrese vizibile în toate domeniile...”

140 de prizonieri de război ucraineni au fost eliberați și repatriați, anunță Kiev Independent. Nu e clar câți a primit Rusia la schimb. Ucraina a mai repatriat un cățel aflat cu apărătorii de la Azovstal, ajuns potrivit unor relatări pe mâna satrapului cecen al Rusiei, Kadârov.

Apărarea antiaeriană ucraineană n-a putut împiedica uciderea unui ucrainean la Kiev în urma bombardamentului rusesc de azi. Între cei opt răniți din capitală e și un jurnalist străin. Rușii au omorât în Ajund de Anul Nou 5 civili ucraineni în regiunile Donețk, Harkiv, Herson și Dniepropetrovsk.

17:30 Ucraina a doborât 12 din cele 20 de rachete de croazieră lansate de Moscova în această după-amiază, a declarat comandantul-șef al armatei de la Kiev, generalul Zalujnîi. O parte din ele au fost lansate din Marea Caspică.

Update 17:15 Val de atacuri rusești cu rachete asupra Ucrainei, în ajun de anul nou. În capitala Kiev au fost înregistrate sâmbătă după-amiază cel puțin 10 explozii puternice, care au vizat obiective civile. Potrivit primarului Vitaly Kliciko, există cel puțin un mort și 20 de răniți. Ar fi fost avariat și un hotel. Printre răniți se află și un jurnalist japonez aflat la Kiev.

Atacurile au avut loc concomitent cu adresarea de Anul Nou a lui Vladimir Putin, la televiziunile rusești, în care dictatorul a insistat că țara sa luptă în Ucraina pentru apărarea patriei și a independenței adevărate pentru poporul său.

Alte zone lovite de bombardamentele rusești au fost: Kramatorsk, Nicolaev, unde 3 oameni sunt deja spitalizați, și Zaporojjiea.

Update 12:45 Papa Benedict al XVI-lea a murit astăzi la vârsta de 95 ani, a anunțat serviciul de presă al Vaticanului. Fostul suveran pontif se afla într-o grea suferință de mai multe săptămâni, sănătatea sa degradându-se în ultimii ani, după renunțarea, în 2013 la scaunul papal. Papa Francisc le-a cerut credincioșilor în urmă cu câteva zile să se roage pentru Papa Emerit Benedict, precizând că ste foarte bolnav.

Pe numele său de mirean, Joseph Aloisius Ratzinger, Papa Benedict al XVI-lea a fost primul german șef al Bisericii Catolice după o perioadă de aproape 5 secole. Teolog de profesie, Ratzinger s-a născut la Markt în Bavaria și a fost timp de 20 de ani profesor de teologie la universitățile din München, Bonn, Münster, Tübingen și Regensburg.

Vorbea fluent 6 limbi de circulație internațională și a scris mai multe cărți de teologie, poziția sa fiind conservatoare. A fost ales în 2005 după moartea Papei Ioan Paul al II-lea, dar și-a dat demisia în februarie 2013, invocând motive de sănătate. A fost criticat și mai târziu, și-a cerut iertare pentru modul în care a gestionat criza abuzurilor sexuale și a pedofiliei din rândurile Bisericii Catolice, fără a-și recunoaște vreo vină personală în cazurile raportate în Munchen, când era arhiepiscop acolo. Participarea sa în Tineretul Nazist a fost un alt punct care a ținut aprinse dezbaterile despre compatibilitata sa cu funcția, însă cu timpul, acest aspect a fost lăsat în urmă.

Admiratorii săi spun că papa emerit Benedict a încercat să țină piept progresismului și tendințelor de stânga care au pătruns și în Biserica Catolică, iar acesta ar fi fost de fapt adevăratul motiv al demisiei sale de acum 10 ani.

Scrierile sale prolifice apără în general doctrina și valorile tradiționale catolice. Inițial a fost un teolog liberal, dar a adoptat opinii conservatoare după 1968. În timpul papalității sale, Benedict al XVI-lea a susținut o întoarcere la valorile creștine fundamentale pentru a contracara secularizarea crescută a multor țări occidentale.

Update 12:40 Ritmul luptelor a încetinit la Bahmut față de zilele precedente, anunță Insttitul pentru Studierea Războiului, în timp ce contraacturile rușilor pe linia Svatove-Kreminna au continuat. Pe de altă parte, forțele ucrainene au lovit mai multe concentrații de trupe ruse din regiunea Lugansk, potrivit ISW.

Update 12:30 Saga ratonului furat de la Grădina Zoologică din Herson de ocupanții ruși în retragere, continuă. Potrivit Ukrainska Pravda, ratonul a fost înscris la Universitatea din Melitopol și a primit statutul militar de cadet. Anunțul a fost făcul de șeful administrației de ocupație din Melitopol, Andrii Ciukov, într-un video postat pe canlele de Telegram pro-ruse. Înscrierea a fost semnată chiar de decana Yulia Ionova, informează aceeași sursă.

Ratonul a devenit celebru pentru fața sa expresivă și refuzul de a rămâne în duba cu care urma să fie transportat de ruși, care s-au amuzat pe seama acestei situații și au filmat un video devenit viral. Invadatorii ruși au mai furat un măgar și o lamă de la Grădina Zoologică din Herson, precum și alte animale.

Update 12:00 ”Armata rusă victorioasă asupra întregului NATO” – nu este titlul unui flm, ci parte a broșurii cu indicații de conținut pentru mass media ruse și alți formatori de opinie din Federație, anunță portalul de investigații Medusa, reluat de Ukrainska Pravda. Administrația prezidențială de la Moscova a elaborat un ghid care să îi ajute pe jurnaliștii arondați, dar și pe politicieni, să descrie anul 2022.

Principalele puncte ale propagandei ruse pentru retrospectiva anuală:

 • țările occidentale ”pregăteau atacarea” Rusiei din 2014, pentru a o fărâmița și a o supune;
 • Vladimir Putin a luat singura decizie ”corectă” care să împiedice atacul dublu al Ucranei și al NATO asupra Rusiei, trimițând trupe în Ucraina;
 • războiul a fost ”un succes” pentru Rusia până acum;
 • Rusia ”și-a mărit teritoriul cu încă 80.000 km pătrați”, de două ori mai mult decât Slovacia sau Croația;
 • obiectivele de ”denazificare și demilitarizare” a Ucrainei sunt ”îndeplinite cu succes”;
 • Putin are o ”popularitate de 78,5%”;
 • noua ordine mondială” nu recunoaște excepționalismul rusesc;
 • Rusia ”îi oferă” Europei o ”șansă” să ”își revină” în fire și ”să-și salveze viitorul”.

Update 11:45 Forțele ruse pregătesc apărarea antiaeriană asupra Moscovei, informează Ukrainska Pravda, citând autoritățile de la Kremlin. Potrivit ministerului rus al Apărării, reluat de agenția TASS, în ajun de anul nou, aproximativ 2000 de militari vor fi la posturi, numai în capitala rusă, pentru a asigura funcționarea sistemului antirachetă în cazul unui atac. Un număr total de 20.000 de militari vor asigura apărarea aeriană a țării de Revelion, a mai precizat aceeași sursă.

Locuitorii din Belgorod, oraș aflat la granița cu Ucraina și scena mai multor explozii în ultimele luni, ar fi primit pliante care indică adăposturile unde se pot refugia în cazul unor atacuri, scrie Ukrainska Pravda.

30 decembrie 2022 – A 310-a zi de război

Update 23:10 În ciuda celui mai teribil sezon de semănat din istoria Ucrainei, fermierii au reușit să adune o recoltă de 60 milioane tone de cereale, asigurând stocurile necesare pentru anul următor, a afirmat premierul ucrainan, Șmyhal. „Bătăliile sunt câștigate de armate, iar războaiele de economii. Am reușit să menținem stabilitatea în sectorul financiar, bancar și economic”, a spus el. Premierul de la Kiev a adăugat că anul 2022 va fi amintit ca un „simbol al luptei și rezistenței Ucrainei și a poporului ucrainean”.

Update 23:00 Volodimir Zelenski a avertizat că Vladimir Putin nu și-a abandonat planurile de cucerire a estului regiunii Donețk și că are ca obiectiv realizarea acestui lucru până de Anul Nou, informează Sky News. El a afirmat că deși au mai rămas mai puțin de două zile până în noul an, inamicul ar putea încerca să las Ucraina pe întuneric de Revelion. Vom rezista! Ucrainenii vor rezista, a promis liderul de la Kiev.

Update 22:30 Rusiei îi va lua între 5 și 10 ani să își refacă stocurile de armament și echipament militar, precum și resursa umană de luptă, a declarat ministrul Apărării de la Kiev, Reznikov. Citat de Kiev Independent, oficialul ucrainean a precizat că evaluările au fost făcute pe baza unor rapoarte NATO care arată cât de semnificative au fost pierderile rușilor din ultimele 10 luni.

Potrivit Consiliulu Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Moscova ar mai avea suficiente rachete pentru 3 sau 4 atacuri la scară largă.

Update 12:30 ”Nu e nimic de discutat cu țara agresoare” (după ce-a făcut Rusia Ucrainei) a spus președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Șefa statului moldovean a precizat că nu vede cum să fie posibile relații constructive cu Kremlinul după tot ce-a făcut Rusia.

Sandu a înfierat amenințările proferate de Rusia și tentativele de intimidare întreprinse de Moscova în relațiile cu alte state. ”Ce relații se pot avea cu un stat care-și asasinează vecinii de când a început acest război?” s-a întrebat Maia Sandu, reluată de presa ucraineană.

Update 12:00 În Brazilia revelionul va fi ca niciodată: trist. L-a umbrit moartea lui Pele, care a inaugurat trei zile de doliu național.

Marea Britanie furnizează Ucrainei peste 1000 de detectoare de metal și peste 100 de aparate de deminare. Ucraina e plină de mine și de bombe rusești neexplodate.

La Kiev, apărarea antiaeriană a doborât șapte drone, relevă Ukrainska Pravda. În total, ucrainenii au doborât în noaptea trecută 16 drone rusești.

Președintele Zelenski a avertizat că Rusia ar putea reîncerca să cucerească regiunea Donețk până la anul nou, relevă Sky News.

Numărul militarilor ruși uciși de la invazie încoace a depășit 105.000, afirmă Statul Major ucrainean, reluat de Kiev Independent.

Spania a urmat Italiei și cere teste anti-Covid celor care aterizează pe aeroporturile spaniole sosind din China comunistă.

29 decembrie 2022 a 309-a zi de război

Update 23:30 Iranul se abține de la a da rachete Rusiei pentru că se teme de consecințe, afirmă Andrii Yusov, de la serviciile secrete militare ale Ucrainei.

Dați Ucrainei ATACMS! Generalul Ben Hodges, fostul comandant al trupelor americane în Europa, a spus publicației Politico, adevărul, fiind reluat de Kiev Independent. Potrivit lui, ”Ucraina are nevoie de ”MGM-140 Army Tactical Missile System (ATACMS)”: adică de rachete sol-sol. Cu o bătaie de 300 de kilometri, care ar putea da mari bătăi de cap Rusiei. Generalul Hodges știe despre ce vorbește.

Update 22:00 Legendarul fotbalist brazilian Pele a părăsit această lume, joi seară, la vârsta de 82, după o grea bătălie cu cancerul de colon. Supranumit băiatul-minune al fotbalului, pentru debutul fulminant la Campionatul Mondial ’58 din Suedia, pe când avea numai 17 ani, Pele a înscris 77 de goluri la turnee finale, câștigând cu Brazilia 3 Cupe. Ce a lăsat în istorie Pele a fost bucuria de juca, de a fi pe teren și a oferi tot ce este mai frumos în acest sport, spun jurnaliștii sportivi și alte stele ale fotbalului deopotrivă.

Pele era de pe altă planetă“. “Eleganță și grație pe teren.“Pele a popularizat fotbalul dincolo de publicul clasic, european.”

Ultimul mesaj al lui Pele pentru întreaga lume înainte de a muri a fost:

Iubire, iubire și iubire – pentru totdeauna!

Imaginile zilei

La cererea locuitorilor, municipalitatea din Odesa a înlăturat noaptea trecută statuia împărătesei Ecaterina cea Mare, cea care a fondat orașul în forma sa actuală, după ce Rusia a anexat zona în 1792, în urma Tratatului de la Iași. Cetățenii din Odesa, un oraș-port simbol al Ucrainei, recunoscut pentru multiculturalitatea sa, au declarat că nu mai vor nimic care să le amintească de imperialismul rus. În mod suprinzător, peste 60% din locuitori sunt rusofoni.

Update 19:00 Noi atacuri rusești cu rachete asupra regiunii Harkiv s-au soldat azi cu două decese. Bombardamentul, care a avut loc în cursul după amiezii zilei de 29 decembrie a provocat și răniri. Șeful oficialului prezidențial ucrainean, Andrii Yermak, a refuzat să prezică durata războului dar a afirmat, potrivit Ukrainska Pravda, că sentimentul victoriei s-a și instalat în Ucraina.

Regimul din Belarus l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei la Minsk, spre a protesta față de ceea ce afirmă a fi lansarea unei rachete de tip S-300 ucrainene, care ar fi fost doborâtă de forțele antiaeriene bieloruse.

Pedepse penale draconice în Rusia. Președintele Rusiei, Putin, a semnat o lege care înăsprește masiv pedeapsa pentru ceea ce regimul consideră a fi ”acte de sabotaj” și de ”subminare”. Ele ar putea fi sancționate de acum încolo cu închisoare pe viață.

Regatul Unit va acorda Ucrainei, în 2023, noi ajutoare în valoare de circa 2,8 miliarde de dolari. Între acestea, Londra a anunțat că va avea grijă să-i procure Ucrainei pe piețele internaționale armele de care a re nevoie, notează Kiev Independent.

La Ierusalim, Knesetul a validat noul guvern Netanyahu. Va fi un guvern de dreapta, pe baza unei coaliții a blocului conservator Likud cu partide religioase și naționaliste de dreapta. Programul noului cabinet include lărgirea așezărilor din ținuturile de pe malul apusean al Iordanului, reformarea justiției și modificarea legislației astfel, încât să permită refuzul prestării de servicii din rațiuni religioase. Potrivit DLF, cancelarul Germaniei, Scholz, l-a felicitat pe Beniamin Netanyahu pentru revenirea la cârma statului evreu. Netanyahu a subliniat că agenda sa e moderată și nu va permite radicalilor să i-o deturneze. Validarea noului executiv a fost însoțită de protestele din stradă ale câtorva sute de militanți de stânga.

Update 14:30 Occidentul cedează, Vucici câștigă. Președintele ultranaționalist al Serbiei a anunțat demontarea baricadelor din nordul republicii Kosovo, după ce un judecător kosovar a dispus scoaterea din închisoare a lui Dejan Pantici, un polițist de etnie sîrbă, arestat pentru terorism, și trimiterea lui în arest la domiciliu. Anterior, SUA și UE ceruseră măsuri de dezescaladare și aplanare a tensiunilor.

Arestarea lui Pantucu fusese luată drept pretext pentru escaldarea tensiunilor în cursul cărora au mai fost arestați doi polițiști. Și ei urmează să fie eliberați. În nordul republicii kosovare, populate de o covârșitoare majoritate albaneză, trăiesc 50.000 de sârbi. Premierul kosovar Kurti a criticat decizia justiției în cazul Pantici, reliefând că nu e posibil ca un ins acuzatd e terorism să fie plasat în arest la domiciliu.

Update 12:30 Câte rachete a lansat Rusia azi, într-unul din cele mai intense valuri de bombardamente asupra infrastructurii din ultimele luni? Nu au fost 120, cum s-a anunțat inițial, ci doar 69, din care au fost doborâte 54, a precizat șeful armatei ucrainene, Zalujni. 40% din Kiev e fără electricitate în urma bombardamentelor rusești cu rachete de azi.

Ucraina anunță pierderi rusești de o amploare rară, pentru ultimele 24 de ore. Ar fi fost uciși, potrivit Statului Major ucrainean, reluat de Ukrainska Pravda, peste 800 de militari ruși. Cele mai multe pierderi le-ar fi suferit rușii pe fronturile de la Bahmut și Lîman. Ar fi fost doborâte 10 drone și un elicopter și distrus un tanc și alte zece blindate de luptă, precum și câte cinci lansatoare multiple de rachete și sisteme de artilerie. Conform acestor surse, au fost uciși de la 24 februaire încoace peste 104.500 de militari. Rusia ar fi pierdut, în răstimpul scurs de la invazie:

 • approximativ 104.560 de militari 
 • 3.018 tancuri
 • 6.047 blindate de luptă
 • 2.004 sisteme de artilerie
 • 423 de lansatoare multiple de rachete
 • 212 sisteme de apărare antiaeriană
 • 283 de avioane
 • 268 de elicoptere,
 • 1.717 de drone
 • 653 de rachete de croazieră
 • 16 nave
 • alte 4.675 de vehicule și tancuri
 • 179 ale vehivule și echipament special.

Update 12:15 Aproximativ 1,5 milioane de copii ucraineni sunt în pericol să se îmbolnăvească psihic, relevă ONU. Conform UNICEF, reluat de DLF, ”copiii și adolescenții au enorm de suferit de pe urma războiului”.

Ministrul de externe al Rusiei, Lavrov, a respins calea spre pace schițată de președintele Ucrainei, Zelenski. Intenția alungării, cu ajutor occidental, a rușilor din estul Ucrainei și Crimeea ar fi, potrivit lui Lavrov, ”o iluzie”.

Ambasadorul Ucrainei la Berlin, Makeiev, a cerut partenerilor și aliaților occidentali ai Kievului mai multe arme, ”mai mult curaj și mai multă hotărârepentru realizarea proiectelor noastre și readucerea păcii în Europa”. Makeiev, citat de DLF, a reliefat care sunt obiectivele principale ale Ucrainei în 2023:eliberarea completă a țării sale de ocupanții ruși, restabilirea suveranității și integrității teritoriale a țării sale, repatrierea compatrioților ucraineni, reconstrucția statului și progrese pe calea inetgrării lui în UE și NATO”.

Update 11:55 Germania a îngrădit și mai mult, recent, libertatea de opinie. Parlamentarii au adoptat recent, pe neobservate, o înăsprire a legislației care pedepsește penal, cu amendă sau închisoare, nu doar negarea Holocaustului, ci și, (”das öffentliche Billigen, Leugnen und gröbliche Verharmlosen“ von „Völkermord, Verbrechen gegen die Menschlichkeit und Kriegsverbrechen“”, în speță) ”minimalizarea grosolană, aprobarea publică sau negarea genocidelor, crimelor împotriva umanității și crimelor de război”. Or, instigarea la ură (națională, etnică, rasială, etc) era și anterior pedepsită de codul penal german. Iar determinarea existenței unui genocid, unei crime de război sau împotriva umanității e o operațiune complexă, nu tocmai univocă și legată de multiple incertitudini, care oferă un spațiu prea larg de interpretare ca să fie adecvat legislației.

Update 11:15 Ciocniri intense continuă să aibă loc în Donețk și, mai ales, lângă Bahmut. Rușii înregistrează pierderi mari. Dar luptele trupelor încleștate în conflictul dintre Moscova și Kiev au ajuns într-o fundătură. Confruntările forțelor armate ruse și ucrainene au ajuns, potrivit șefului serviciilor secrete ale armatei ucrainene, într-o situație de pat. ”Niciuna din părți nu poate obține pe moment câștiguri semnificative”, a spus Kyrylo Budanov într-un interviu acordat BBC. Ucraina așteaptă noi livrări de arme, mai sofisticate, spre a ieși din actualul impas.

Update 11:00 Un al zecelea val masiv de bombardamente rusești a afectat din nou infrastructura critică ucraineană. Potrivit Kievului Rusia a lansat cel puțin 120 de rachete. Alarmele aeriene, scrie DLF, au răsunat în toată țară, iar în capitală s-au auzit explozii.

La Odesa au fost doborâte de apărarea antiaeriană 21 de rachete rusești. La Kiev, apărarea ucraineană antiaeriană a doborât 16 rachete. Trei persoane, între care un copil au fost rănite. 90% din Lviv sunt lipsite de curent. Alte explozii s-au înregistrat la Harkiv, în Sumî, și în Dniepropetrovsk, regiune care a fost bombardată în cursul nopții de trei ori.

Rusia a lansat ieri seara un atac cu drone asupra Ucrainei.

Au avut loc explozii și în două regiuni rusești de dincolo de granița ucraineană. E vorba de Belgorod și Briansk. Autoritățile ruse locale anunță doborârea de drone. Serviciile secrete britanice scot în evidență slăbiciunea apărării antiaeriene rusești, slăbiciune probată de atacurile reușite, cu drone, asupra bazelor aeriene ale Rusiei.

28 decembrie 2022 a 308-a zi de război

Update 23:00 Franța va continua să livreze arme Ucrainei, a reliefat ministrul ucrainean al apărării, Reznikov, după întrevederea sa de azi cu omologul său parizian Lecornu, scrie Kiev Independent. Potrivit căruia, ucrainenii au doborât doar din septembrie încoace nu mai puțin de 900 de drone și de rachete rusești. Între ele, cinci drone azi în Dniepropetrovsk. Aceeași sursă relevă că, potrivit șefului grănicerilor ucraineni, Serhii Deineko, Rusia a dislocat în Belarus până în prezent doar 10.200 de militari, prea puțini pentru un atac asupra Ucrainei.

Update 19:30 Odesa a început să dea jos monumentul împărătesei Rusiei, Ecaterina a II-a.

La Moscova, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Peskov, a declarat că pacea nu va fi posibilă decât dacă Ucraina va admite suveranitatea rusă asupra celor patru teritorii (invadate și) anexate de ruși (Lugansk, Donețk, Herson și Zaporijjea). La care se adaugă Crimeea. Ucraina exclude această revendicare. Președintele Ucrainei, Zelenski, a promis recucerirea teritoriilor ocupate, cu tot cu Crimeea.

Zelenski a ținut un discurs dur despre starea națiunii în Parlamentul din Kiev, în care președintele Ucrainei a invocat nevoia unității și a sacrificiului personal – inclusiv al civililor și elitei politice – pe timp de război și a înfierat mentalitățile consumeristice de dinainte de 24 februarie. Și mersul la schi al celor care trebuie să fie un exemplu pentru luptători. ”Nu există loc în Bahmut care să nu fie pătat de sânge” a reliefat el. În decembrie, Zelenski a vizitat, la Bahmut, trupele ucrainene din linia întâi a frontului. (Într-o stațiune franceză îndrăgită de schiori, poliția l-a arestat, mai nou, la cererea procuraturii din Kiev, pe avocatul și magnatul ucrainean Kostiantyn Zhevago).

Reconstrucția Ucrainei va deveni cel mai mare proiect economic european a spus, între altele, Zelenski. Președintele a subliniat că lumea are nevoie de o reformă a organizațiilor mondiale existente. Kievul, care se vede în avangarda lumii libere, cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate ONU. Deocamdată Ucraina nu și-a procurat majoritatea necesară. Zelenski i-a îndemnat pe parlamentarii ucraineni să dea legi care să-i atragă pe investitori și să condiționeze dezvoltarea industriei de armament și ecologia. Ucraina va investi la anul peste 30 de miliarde de dolari în apărare. Principala misiune a țării sale a spus Zelenski, reluat de presa internațională, între care și DLF, este ca Ucraina să obțină pe viitor ”garanții de securitate”.

Potrivit ONU, peste 17.000 de civili ucraineni au fost răniți sau uciși în război de la 24 februarie încoace. ONU a evidențiat că numărul real al victimelor civile ale războiului e mult mai mare.

Regatul Unit va livra elicoptere militare moderne Ucrainei. E vorba de aparate de zbor britanice de tip Sea King, scrie Ukrainska Pravda. 10 echipaje alcătuite din militarii ucraineni s-au instruit în folosirea lor. La Kiev a sosit ministrul francez al apărării, Lecornu.

Update 12:45 Extrem de dură ar putea fi bătălia pentru Kreminna. După cum consideră serviciile secrete britanice, forțele ruse ar putea face o prioritate din menținerea controlului asupra acestui oraș, dată fiind importanța lui strategică pentru comunicațiile și logistica din zonă.

Nu mai puțin importantă e bătălia pentru Bahmut. Șeful serviciilor secrete militare ucrainene a vizitat azi linia frontului la Bahmut. Potrivit Institutului pentru Studierea Războiului, forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în jurul orașului, unde pierderile din luptă par să forțeze armata rusă din zonă să folosească subunități de asalt de mărimea unei grupe de circa zece militari. Trei asemenea grupe formează de regulă subunități numite în armata română ”pluton”.

Acesta ar fi un indiciu că forțele Moscovei din zonă ar putea fi aproape de apogeu, urmând ulterior să își reducă eficiența în luptă, în mod similar cu situația de la Herson din august. Cu cât se fragmentează mai mult, cu atât aceste trupe își pierd capacitatea de înregistra succese semnificative, consideră analiștii militari de la ISW.

Ne aflăm la jumătatea drumului spre victorie în războiul cu Rusia, dar partea cea mai grea abia urmează”, a apreciat șeful Consiliului de Securitate ucrainean, Oleksii Danilov.

Rata de avans a armatei ruse în zona Bakhmut a încetinit recent, pe fondul constrângerilor tot mai mari de personal și muniție, care probabil o vor împiedica să mențină un ritm ridicat de operațiuni ofensive în zonă, pe termen scurt.

Update 12:25 Tot înainte! Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov a declarat că Moscova va continua să mențină soluția militară în războiului din Ucraina, până când guvernul de la Kiev cedează la cererile Rusiei, informează Institutul pentru Studierea Războiului, de la Washington. Remarcile au fost făcut marți, 27 decembrie, de șeful diplomației ruse într-un interviu cu agenția rusă Tass. Lavrov a precizat că Vestul și Ucraina cunosc foarte bine cerințele Moscovei de denazificare și demilitarizare a țării.

Lavrov a adăugat că Ucraina și Statele Unite trebuie să recunoască anexarea de către Rusia a regiunilor ocupate Lugansk, Donețk, Zaporizhia și Herson. Lavrov a declarat că Ucraina- controlată de SUA și Washingtonul sunt responsabile pentru prelungirea războiului, deoarece ar putea „pune capăt rezistenței fără sens a [Ucrainei]”.

Obiectivele de război urmează declarațiilor în mod deliberat vagi ale președintelui rus Vladimir Putin că Rusia ar fi ”deschisă negocierilor” rostite pe 25 decembrie. ISW a demonstrat că comentariile lui Putin nu au fost o ofertă de a negocia cu Ucraina, ci propagandă pentru uzul pacifiștilor occidentali și a indicat că adictatorul rus nu a stabilit condiții serioase pentru negocieri.

Update 12:30 Noi bombardamente cu rachete și tiruri de artilerie rusești. Rusia a bombardat ieri regiunea Herson de 50 de ori, relevă surse ucrainene, reluate de Kiev Independent. Asupra Harkivului Rusia a lansat rachete de croazieră. Nu s-au semnalat victime. Un tată și fiul său de șapte ani au fost aruncați în aer de o mină în regiunea Harkiv.

Papa Benedict al XVI-lea e foarte bolnav. Papa Francisc a anunțat știrea fără să dea detalii.

În reacție la reescaladarea tensiunilor serbo-albaneze, Kosovo a închis cel mai important punct de trecere a frontierei spre Serbia. Alte două puncte de trecere fuseseră închise anterior. Armata sîrbă a fost plasată de Crăciun în starea de alertă maximă.

În războiul din Ucraina Rusia a distrus cel puțin 700 de obiecte ale infrastructurii critice ucrainene, între care poduri, gazoducte, substații transformatoare, a spus viceminitsrul ucrainean de interne, Jenin, reluat de DLF.

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Türk, a cerut urmărirea penală a crimelor comise în războiul de agresiune al Rusiei. Făptașii trebuie să știe că nu vor avea parte de impunitate, a spus el.

Update 12:00 Armata ucraineană a lovit mai multe zone de concentrare a personalului militar rus, informeză Kiev Indepdendent. Forțele ucrainene au distrus două depozite de muniții, un punct de control și șapte zone de concentrare a trupelor ruse în ultimele 24 de ore, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. În actualizarea din 28 decembrie, Statul Major a mai raportat că armata rusă a lansat cel puțin o rachetă și peste 30 de atacuri MLRS împotriva Ucrainei.

Numărul soldaților ruși uciși în războiul din Ucraina a crescut cu 550 față de ziua precedentă, atingând 103.770, conform cifrelor oficiale ale armatei ucrainene.

Update 11:50 Sirenele au sunat în mai toate regiunile Ucrainei în jurul orei locale 11, inclusiv în Crimeea ocupată, anunță Sky News, înregistrându-se bombardamente asupra Harkivului. Momentan nu au fost înregistrate victime, iar autoritățile nu au oferit mai multe detalii despre alte atacuri.

27 decembrie 2022 – A 307-a zi de război

Update 22:30 Cum sunt escrocați militarii ruși. O convorbire telefonică a unui militar rus interceptată de serviciile secrete ucrainene dezvăluie, potrivit Ukrainska Pravda, că luptătorilor răniți în bătălie nu li se mai plătește nimic. Iar mercenarii care au semnat contracte cu statul rus nu sunt lăsați la vatră la expirarea învoielii, dacă sunt mai tineri de 50 de ani, ci sunt obligați să semneze contracte noi. Probleme notabile, potrivit acelorași surse, au mai ales unitățile invadatorilor ruși din regiunea Lugansk, unde tot mai mulți soldați dezertează. Ca să-i captureze, ofițerii formează și expediază pe teren tot mai multe patrule. Echipele au ordinul de a combate fenomenul tot mai amplu al dezertărilor.

Update 22:00 Se așteaptă ca bilanțul tragic al viscolului, gerului, poleiului și furtunilor de zăpadă americane să se agraveze. Sunt peste 50 de morți și, potrivit autorităților, e probabil să se mai găsească în zonele sinistrului un număr de cadavre în automobilele îngropate sub zăpezi.

Update 21:45 Cancelarul Germaniei a fost pus retoric la zid de opoziție și de membri ai coaliției sale guvernamentale, pentru că Scholz ”a preluat narativul Rusiei în chestiunea tancurilor”. Cancelarul german se confruntă cu dure condamnări pentru politica lui militară față de Rusia și Ucraina.

Șeful opoziției creștin-democrate din Germania, Merz, a reproșat actualului guvern de stânga al cancelarului Scholz că n-a acordat suficient sprijin militar Ucrainei. Scholz ”se dă încăpățânat” (în a pretinde că el nu acționează unilateral) ”deși mai multe state NATO i-au spus că e ok să furnizeze Ucrainei tancuri defensive și de luptă (de atac)”.

Critici și mai aspre, dar nu mai puțin justificate, a formulat la adresa cancelarului șefa Comisiei de Apărare a Bundestagului german, liberala Strack-Zimmermann.  În chestiunea blocării livrării de tancuri, cancelarul a preluat punctele de vedere ale Rusiei, a spus ea ziariștilor german de la ”Redaktionsnetzwerk Deutschland“, fiind citată de DLF. Cine fabulează despre griji legate de o eventuală încălcare, față de Rusia a unei linii roșii istorisește narațiunea agresorului, nu a victimei, l-a acuzat Strack-Zimmermann pe cancelarul Scholz, al cărei partid face parte din coaliția guvernamentală.

Update 21:00 Președintele Rusiei a interzis exportul de țiței rusesc în țările UE și în statele care se supun plafonării prețului petrolului. Plafonarea a fost convenită de țările G7, din care fac parte și Statele Unite, și Marea Britanie, de Uniunea Europeană (din care trei state fac parte din G 7), precum și de Australia. 

Update 17:45 PIBul ucrainean scade cu o treime anul acesta, a reliefat Banca Națională, reluată de Kiev Independent. Potrivit ei, atacurile ruse asupra infrastructurii energetice a Ucrainei pun în pericol economia țării. Și băncile au de suferit. La rândul lor, sancțiunile internaționale impuse Moscovei au avut un impact mai redus asupra economiei ruse decât s-a sperat în Vest.

Economia federației ruse e în recesiune și a cedat câteva procente, – e vorba în bilanțul FMI de 3,5% – dar nu s-a prăbușit cu 8-9 la sută, cum prezisese Fondul Monetar Internațional. Predicția pentru anul viitor anunță, potrivit DLF, o nouă scădere, mai ușoară, cu 2,5% a economiei ruse, care pare să fi suportat net mai bine șocul sancțiunilor decât se estimase inițial.

Reziliența rusă se datorează, potrivit analiștilor occidentali, prețului crescut al energiei, Rusia fiind în continuare mare exportator de petrol și gaze, iar unele sancțiuni abia intrate în vigoare vor începe să-și facă efectul abia în 2023.

Update 17:30 In Kosovo și Serbia tensiunile au reatins cote înalte. Sîrbii din Mitrovica au blocat și baricadat străzile proprii punând camioane de-a curmezișul lor spre a le despărți de un cartier populat de bosniaci și de partea albaneză a orașului. Regimul de la Belgrad și-a plasat armata în alertă maximă. În nordul provinciei majoritar albaneze trăiesc 50.000 de sîrbi. Sîrbii din Kosovo blochează de 18 zile localitățile din nordul provinciei, în semn de protest împotriva arerstării unui fost polițist sîrb al poliției kosovare, acuzat de autorități a fi atacat membri ai comisiei electorale. Guvernul kosovar a cerut forţei NATO de menţinere a păcii îndepărtarea baricadelor. Serbia nu recunoaște independența provinciei, considerând-o o republică autonomă.

Incompetență militară sudcoreeană: autoritățile de la Seul și-au cerut iertare pentru incapacitatea forțelor armate sudcoreene de a doborî cinci drone nordcoreene care au violat spațiul aerian altfel controlat de Coreea capitalistă.

Update 16:30 Ce vrea propaganda rusă emițând minciuna potrivit căreia Rusia ar fi gata de negocieri de pace? Declarația în acest sens a lui Vladimir Putin ”e un bluf”, în speță praf aruncat în ochii Vestului, crede thinktankul american, ISW. Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, Moscova a lansat deliberat o campanie de răspândire a narativului flas potrivit căruia Ucraina ar fi întrerupt, chipurile, eforturile diplomatice ale Rusiei înaintea invaziei începute în februarie 2022.

Germania alocă 35 de milioane de euro pentru ajutorarea copiilor ucraineni pe timp de război. Suma a fost donată UNICEF cu această destinație.

Update 13:15 Dezastru parcă fără precedent provocat de iarnă în SUA, în zona cuprinsă între Apalachians și estul lanțului muntos din Rocky Mountains. Ar urma să mai cadă peste 30 de centimetri de zăpadă, avertizează meteorologii, în timp ce zeci de mii de oameni sunt fie fără curent, în statul New York, fie fără apă curentă, din cauza viscolului și spargerii țevilor sub impactul gerului neobișnuit, ca în statul Mississippi, din sudul SUA. În orașul Buffalo, a căzut aproximativ un metru și jumătate de zăpadă. Numeroase autovehicule au fost îngropate în zapădă, iar proprietarii lor nu le-au mai putut găsi.

Unii au rămas prinși timp de două zile în automobilele lor. Conform guvernatoarei New Yorkului, Kathy Hochul, reluată de Sky News, nu puțin ambulanțe și mașini de pompieri au rămas și ele blocate în trafic. Mulți oameni au cerut pe Facebook ajutor medical sau medicinal de urgență pentru bebeluși sau bătrâni. Se relatează de instanțe izolate de jaf. În reacție la criză, președintele Biden a autorizat furnizarea de ajutor federal.

Update 13:00 Rușii încearcă să manevreze pe frontul din sud, în Ucraina ocupată, iar forțele ucrainene le bombardează trupele retrase pe malul stâng al Niprului, relevă surse oficiale de la Kiev, reluate de presa locală.

Update 12:45 În timp ce Putin se teme (probabil de pomană) să nu fie luat în vizor de SUA, un nou critic al președintelui Rusiei a căzut de la fereastră. În India a fost ori ”s-a” defenestrat Pavel Antov, un om politic care a îndrăznit să nu fie de acord cu Putin. Antonov, care a căzut de la etajul trei și a fpst găsit într-o baltă de sânge, după scire Sky News, l-a criticat pe tiran pentru războiul din Ucraina, înainte de a-și retrage cuvintele. Poliția locală crede că ar fi fost vorba de o ”sinucidere”, după moartea unui prieten al politicianului rus. Metoda defenestrării criticilor tiranului e una dintre modalitățile cele mai îndrăgite de asasinare a adversarilor dictatorului rus, la care recurg serviciile lui secrete.

Update 12:00 Numele eroilor ucraineni plecați în recunoaștere și misiune de sabotaj și uciși ieri în Briansk, dincolo de granița rusă, sunt Yurii Horovets, Maksym Mykhailov, Taras Karpiuk and Bohdan Liahov. Pare că militarilor ucraineni conduși de Horovets le-a venit de hac un câmp de mine.

Rusia se plânge că SUA ar plănui uciderea lui Putin. Șeful diplomației ruse, Lavrov, s-a plâns că ”Vestul și Ucraina vor să distrugă Rusia”. Iar în SUA s-ar discuta aplicarea unei ”lovituri care să decapiteze Kremlinul”, ceea ce ar însemna că administrația din Washington ”ar plănui eliminarea” președintelui statului. Lavrov, reluat de Ukrainska Pravda, n-a dat informații concrete cu privire la persoana sau persoanele pe care le acuză, dar, potrivit ziarului ucrainean, ar putea fi o reacție la un articol dintr-o ediție din septembrie a publicației Newsweek. Textul cita oficiali americani anonimi afirmând că, la Washington, s-ar medita ca, în reacție la un eventual bombardament nuclear rusesc, să se ”aplice Kremlinului o lovitură care să-l decapiteze”.

Numărul militarilor ruși uciși de la debutul invaziei a crescut la peste 103.000, afirmă surse ale Statului major ucrainean. Potrivit căruia rușilor li s-ar fi distrus și:

 • 3,016 (+0) tanks;
 • 6,024 (+7) armoured combat vehicles;
 • 1,998 (+2) artillery systems;
 • 418 (+0) multiple-launch rocket systems;
 • 212 (+0) air defence systems;
 • 283 (+0) fixed-wing aircraft;
 • 267 (+0) helicopters;
 • 1,707 (+0) operational-tactical UAVs;
 •  653 (+0) cruise missiles;
 • 16 (+0) ships/boats;
 • 4,652 (+5) vehicles and tankers;
 • 179 (+1) other vehicles and equipment.

Cele mai mari pierderi le-ar fi suferit rușii la Lyman și la Bahmut, precizează în contextul acestei liste, Ukrainska Pravda.

Update 11:30 La Bahmut luptele continuă, iar forțele ucrainene au respins repetate atacuri rusești, afirmă DLF. Patru militari ucraineni aflați într-o misiune de cercetare, au fost uciși la Briansk, în Rusia, admit azi surse ucrainene. Știrea fusese anunțată ieri de cele rusești.

Trupele ruse au lansat ieri, potrivit Kiev Independent, bombardamente în opt regiuni ale Ucrainei. Au avut loc două atacuri rusești cu rachete de croazieră și 44 de bombardamente din lansatoare multiple de rachete, afirmă Statul Major ucrainean.

Trupele ucrainene au respins tentative ofensive rusești lângă opt așezări. Conform președintelui Zelenski, nouă milioane de ucraineni sunt lipsiți de curent electric. Oamenii de afaceri din Kazahstan au donat 41 de generatoare de curent Ucrainei.

Propunerea ucraineană a unui ”summit al păcii” care să marcheze un an de la începutul invaziei rusești și să caute căi de ieșire din conflict, a fost întîmpinată rezervat de secretarul general al ONU, Guterres. Liderul organizației mondiale a declarat că el nu poate media decât dacă toate părțile doresc negocieri. Propunerea fusese avansată de șeful diplomației ucrainene, care a solicitat de asemenea eliminarea Rusiei din Consiliul de Securitate ONU. Expertul grupului creștin-democrat din Bundestagul german, Hardt, nu crede în tratative cu Rusia lui Putin. El a explicat textual postului DLF că, atâta vreme cât Putin rămâne la putere, ”negocirile (cu el) ar fi ”dificile”.

26 decembrie 2022 a 306-a zi de război

Update 21:30 Austria și-a precizat condițiile de primire în Schengen a Bulgariei și României. Într-un interviu acordat agenției austriece de știri APA, reluat de ORF, Ministrul austriac al afacerilor europene, Karoline Edtstadler, a condiționat progresul în acest domeniu reducerea migrației în UE. Or, 790.000 de străini au cerut anul acesta azil în UE. Mulți alți migranți n-au avansat astfel de solicitări, dar au imigrat în Comunitate. Doar creșterea numărului cererilor de azil depuse în statele UE în 2022 reprezintă un spor de 54% față de anul trecut. Între timp Adevărul informează că, din partea minorității maghiare, Consiliul Național al Secuilor i-a cerut premierului ”Ciucă autonomia teritorială, invocând aderarea la Schengen.

Update 20:45 Pierderi rusești de Crăciun. Potrivit Statului Major ucrainean, reluat de Ukrainska Pravda, trupele invadatoare au pierdut mulți combatanți în zilele de Crăciun și în ajunul său. La 24 decembrie forțele armate ucrainene au bombardat o adunare de militari ruși de lângă Polovînkîne, în raionul Starobilsk din regiunea Lugansk Oblast. Ar fi fost uciși sau răniți acolo până la 150 de militari. În prima zi de Crăciun alți 50 de militari ruși ar fi ost omorâți și 100 răniți în zona ocupată a regiunii Herson Oblast.

Tentative ucrainene de eludare a armatei. La Cernihiv, poliția ucraineană a demascat o schemă prin care doi inși recrutau tineri de vârsta înrolării și în înregistrau ca voluntari spre a-i scoate din țară.

Update 20:30 Inițiative diplomatice ucrainene. Ambasada Ucrainei de la Washington va depune eforturi serioase pentru ca în 2023 Congresul american să califice în fine Rusia ca stat sponsor al terorismului, reiese din declarațiile amabsadoarei, Oksana Markarova, reluată de Ukrainska Pravda. Această calificare va ajuta la mai puternica izolare a Rusiei. Ucraina încearcăd e asemenea să obțină plasarea sub regimul sancțiunilor a oficiului nuclear rusesc Rosatom, a eliefat Andrii Yermak, consilierul prezidențial al președintelui Zelenski.

Inițiative represive ruse și bieloruse: trupele de ocupație efectuează operațiuni de depistare a patrioților ucraineni la Tokmak, în regiunea Zaporijjea, unde îi opresc pe locuitori, îi perchezționează și le controlează telefonale și computerele.

În Belarus, aparatul represiv al statului polițienesc condus de satrapul lui Putin, Lukașenko, l-a arestat pe cunoscutul blogger Vladislav Ciahovici, un jurnalist care s-a declarat de partea Ucrainei și împotriva guvernului din Minsk. Și fosta înotătoare de performanță Aliaksandra Herasimenia a fost condamnată în contumacie la 12 ani de închisoare pentru presupusa ”înfiinţare a unei structuri extremiste”, a anunţat un ONG de apărare a drepturilor omului, reluat de AFP. Ea a fondat, în 2020, după dezlănțuirea represiunii în contra protestelor pașnice iscate de furtul alegerilor prezidențiale ”Fundaţia bielorusă pentru solidaritate sportivă BSSF” – o organizaţie de ajutor financiar şi juridic al sportivilor vânați de aparatul represiv al dictatorului din minsk, Lukașenko.

Update 17:00 Răfuiala teroristă a Moscovei cu jurnaliștii de investigație. În timp ce ard aproape doi kilometri pătrați în jurul unui depozit în orașul siberian Novosibirsk, al treilea ca mărime al Rusiei, iar trupele ucrainene se apropie amenințător de Kreminna, Rusia lui Putin l-a pus pe lista persoanelor căutate de autorități pe jurnalistul bulgar de investigație Christo Grozev, de la Bellingcat. Știrea provine de la site-ul rusesc Mediazona, reluat de Kiev Independent.

Update 14:15 Putin îl omoară pe Navalnîi cu zile. Curajosul disident rus, deținut într-o colonie penitenciară, acuză mari dureri la coloana vertebrală, e torturat prin meținerea în izolare pe perioade foarte lungi și își învinuiește torționarii a-l injecta cu un drog necunoscut. Navalnîi consideră că e victima ”unui plan deliberat de înrăutățire a stării sănătății sale”. relevă Sky News.

Rusia afirmă că ar fi lichidat patru ucraineni înarmați care încercau să treacă frontiera rusă în regiunea Briansk. Afirmația rusă, difuzată de Sky News, n-a fost confirmată de ucraineni.

Update 14:00 Ucraina dorește excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate ONU. Kievul va prezenta azi o cerere de excludere a Moscovei, a anunțat șeful diplomației ucrainene, Kuleba, reluat de DLF.

Forțele aeriene ucrainene au confirmat atacul Kievului asupra bazei aeriene a armatei ruse de la Engels. Ar fi fost vorba de o ripostă pentru atacurile rusești de ieri asupra Ucrainei. ”Dacă rușii au crezut că războiul nu îi va afecta în adâncul teritoriul din spatele frontului s-au înșelat,” a reliefat Yurii Ihnat, purtătoruld e cuvânt al forțelor aeriene ale Ucrainei.

China comunistă a pus pe picioare, de Crăciun, cea mai amplă operațiune de amenințare militară a Taiwanului din istorie. La finele săptămânii, 71 de avioane militare și șapte nave ale regimului comunist de la Beijing au participat la manevre, iar câteva zeci de avioane au încălcat granițele dintre cele două Chine, una totalitară și alta, insulară, democrată. Regimul comunist a calificat acțiunea drept ”ripostă robustă la provocări” americane și taiwaneze, fără să concretizeze presupua ”provocare”. Americanii, scrie ziarul german Bild, au acordat Taiwanului ajutoare militare în valoare de 10 miliarde de dolari și au efectuat exerciții militare în proximitatea insulei.

Din cei 10 dispăruți în prima zi de Crăciun sub o lavină în Alpii austrieci au rămas doar patru răniți, ceilalți fiind toți găsiți. Și toți în viață.

Update 11:45 ”Crimeea va fi recuperată de Ucraina prin forță și diplomație,” prezice șeful serviciilor secrete militare ale Ucrainei, Kyrylo Budanov. Potrivit lui, serviciul secret pe care-l conduce a rămas la adăpost de trădări de la 24 februarie încoace.

Bombardamente reciproce și asalturi rusești respinse: În ultimele 24 de ore, forțele ruse au efectuat un raid aerian și cinci lovituri cu rachete precum și alte 40 de bomardamente prin intermediul lansatoarelor multiple de rachete de tip MLRS. În replică, forțele ucrainene ar fi bombardat 9 posturi de comandă și alte șapte aglomerări de trupe rusești. Concomitent, forțele ucrainene au respins asalturi rusești în Donbas, lângă Novoselivske, Stelmahivka, Ploșcianka, Nevske, Cervonopopivka din regiunea Lugansk și Vesele, Yakovlivka, Soledar, Bahmutske, Pidgorodnie, Bahmut, Kurdiumivka, Maiorsk, Vodiane, Krasnogorivka și Marinka în regiunea Donețk.

Update 11:15 Cu cel puțin 50 de victime omenești s-au soldat furtunile de zăpadă care s-au năpustit cu furie asupra Canadei și Statelor Unite. Nu puțini au murit înghețați în automobilele lor blocate pe străzi de furtună, gheață și nămeți, mai cu seamă în Buffalo, oraș din statul New York afectat teribil de vremea rea.

Update 11:00 Baza aeriană militară rusească Engels, situată la multe sute de kilometri de front, a fost din nou atacată cu drone. Trei angajați ruși au fost uciși, relevă DLF, reluând agențiile rusești, care citează surse ale ministerului rus de război, Baza, de pe Volga, e situată la 730 de kilometri sudest de Moscova. Rușii pretind că cei trei ar fi fost omorâți de căderea rămășițelor dronei doborâte.

Rușii au continuat să bombardeze de Crăciun orașale ucrainene, masiv afectate fiind îndeosebi localitățile din regiunile Harkiv și Zaporijjea. Conform Sky News, au devenit ținta bombardamentelor rusești ”25 de orașe de pe linia frontului Kupiansk-Lyman și alte aproape 20 în Zaporijjea. Agențiile ruse afirmăm că ar fi ucis 60 de militari ucraineni în zona frontului din Kupiansk, afirmă DLF. Concomitent, Vladimir Putin ”a insistat”, potrivit Sky News, ”că Rusia e gata să negocieze finalul războiului, dar Vestul și Ucraina ar ”refuza un compromis.” Ucraina a replicat, potrivit aceleași surse, că ”Putin trebuie să se întoarcă la realitate” dacă e să fie negocieri.

25 decembrie 2022 a 305-a zi de război

Update 23:50 În Nepal reajuns premier candidatul maoist Dahal, al cărui partid comunist e pe locul trei după ultimele alegeri. Îl susțin mai multe partide și candidați independenți.

Jertfele iernii. În SUA zeci de oameni au murit în furtunile de zăpadă ale iernii. Nu puțini au pierit pe autostrăzi, în carambolaje și alte accidente de automobil favorizate de polei, sau de lipsa vizibilității. Regiunea cea mai afectată e zona marilor lacuri. În Austria au fost recuperați opt din cei zece sportivi acoperiți în Alpi de o lavină. Avalanșa de zăpadă i-a suprins pe muntele Trittkopf din zona de schi Lech Zürs care are o înălțime de 2.700 de metri.

Update 22:30 SUA – sat fără câini? La exact 31 de ani de la desființarea URSS pare că și America începe să fie o navă în derivă. În semn de protest față de politicile granițelor deschise practicate, în aplauzele stângii extremiste, de administrația Biden și de Partidul Democrat, statele nordamericane din sud, de la granița mexicană, conduse de republicani, au trimis iar autobuze pline cu migranți în statele din nordest. Guvernatorul Texasului, Gregg Abbott, a expediat în ajun de Crăciun alte trei autobuze la Washington, din care au fost debarcați zeci de migranți în fața ușilor vicepreședintei Kamala Harris. Alte autobuze cu migranți au făcut stație în Chicago, New York, pe insula turistică Martha’s Vineyard, metropole și zone controlate de stânga democrată. E maniera în care protestează și exercită presiuni guvernatorii conservatori, din sud, împotriva afluxului de migranți care sosesc în Mexic inclusiv, adesea, din România, și iau cu asalt frontiera americană, fără să fie opriți de autorități.

Update 22:00 Cum mai torturează rușii? Prin promisiuni false de schimb de prizonieri. Gardienii ruși ai captivilor îi scot din lagărul de prizonieri pe ucraineni și le promit grabnica eliberare printr-un ”schimb de prizonieri”. După care îi trimit înapoi, după gratii, afirmând, mincinos, că Ucraina ar ”refuza” să-i primească, relevă avocatul ucrainean al poporului, Dmitro Lubineț, reluat de Ukrainska Pravda. ”Această procedură e, în opinia noastră, o formă de tortură”, a subliniat el.

Update 21:30 Zece sportivi au fost acoperiți în Alpii austrieci de o lavină. O persoană rănită a putut fi salvată.

Update 21:00 Lovitură năprasnică împotriva ofițerimii ruse. Ucrainenii afirmă a fi bombardat în ajun de Crăciun un cartier general rusesc din regiunea Herson, în timp ce găzduia o întâlnire a ofițerilor din comandamentul trupelor din sud. Știrea e inclusă într-un raport al Statului Major ucrainean. Potrivit ei, atacul a avut loc asupra cartierului general din Zabaryne, unde se adunaseră 70 de ofițeri ruși, care ar fi fost ”răniți”, după cum scrie Ukrainska Pravda. Încă nu e clar câți morți sunt.

Altă ”minune” de Crăciun, potrivit aceleeași surse: a luat foc în Belarus un MIG 31-K Interceptor, capabil să lanseze rachete de croazieră Kinjal (pumnal). Avionul militar rusesc nu va mai putea zbura curând, precizează sursa.

Vladimir Putin crede că 99,9% din ruși susțin războiul din Ucraina, relevă Ukrainska Pravda, citându-l pe dictator vorbind la televiziunea rusă.

Aceeași publicație relevă recomandarea Consiliului Național de Apărare și Securitate al Ucrainei, care le-a cerut ucrainenilor să nu îi mai insulte pe ruși cu apelative gen ”orci” și ”porci de câine”, întrucât nu e nevoie de apelative fanteziste pentru ruși.

Șeful administrației militare din Herson, Yaroslav Yanușevîci, afirmă că rușii au atacat deliberat două clinici (spitale) din regiune.

Update 18:20 Liderii lumii de la Londra, la Washington sau Bruxelles, și-au exprimat solidaritatea cu poporul ucrainean, anunțând că vor susține lupta sa împotriva invadatorului rus. Anul acesta, în premieră, mulți ucraineni au ales să serbeze Crăciunul după calendarul revizuit (Gregorian) la 25 decembrie, dorind să se separe complet de Rusia. Rușii sărbătoresc Crăciunul la 7 ianuarie conform vechiului calendar iulian.

Update 15:30 Papa Francisc a cerut ”oprirea acestui război absurd”. Suveranul Pontif a solicitat credincioșilor ”să-i ajute cu gesturi concrete de solidaritate” pe ”suferinzii din Ucraina”. În replică, trei rachete rusești au aterizat în zona industrială a orașului ucrainean Kramatorsk. Tirurile rusești de artilerie au rănit 7 persoane în regiunea Donețk, între care 5 la Bahmut, scena unora dintre cele mai intense dueluri ruso-ucrainene de la debutul invaziei.

Update 12:00 Pe front, soldații ucraineni au celebrat Crăciunul în tranșee, adăposturi, corturi. Orașele Ucrainei au fost transformate din nou în scena terorii nocturne și matinale a sirenelor alarmând înaintea unor proxime bombardamente rusești. Recent, consilierul șef al președintelui Zelenski, Maihailo Podoliak, a cerut lichidarea fabricilor iraniene de drone kamikaze, pe care le folosește Rusia ca să bombardeze infrastructura civilă a Ucrainei. ”Iranul umilește flagrant regimul sancțiunilor internaționale”, a amintit el.

Forțele ucrainene ar fi respins atacuri în Lugansk și Donețk, derulate lângă 15 așezări, notează presa ucraineană. La Bahmut, ucrainenii ar fi încetinit în ultimele zile ritmul înaintării ruse, apreciază ISW, dar thinktankul american nu știe dacă rușii au fost definitiv înfrânți aici. Pe câmpul de luptă ar fi fost uciși 620 de militari ruși în ultimele 24 de ore, estimează Statul Major ucrainean, după cum relevă Kiev Independent. Numărul total al militarilor ruși estimați de aceeași sursă a fi fost uciși de la invazie încoace se ridică la 102.050.

La Kiev, Rada pregătește o schimbare a legii fiscale care să-i împovăreze suplimentar pe ucrainenii care au părăsit țara.

Președintele Bulgariei, Rumen Radev a criticat ajutorul militar acordat de Sofia Ucrainei, condamnându-i, potrivit Sky News, pe politicienii care au susținut asistența ”instigatori” la război. Bulgaria e una din puținele țări europene care n-a trimis până de curând niciun fel de ajutor militar Ucrainei.

Ucraina a fost și subiectul numărul 1 al predicilor de Crăciun din bisericile germane. Arhiepiscopul de Canterbury a pregătit de Crăciun un discurs care lansează Rusiei un apel, solicitându-i să oprească războiul. Președintele Zelenski le-a cerut de Crăciun ucrainenilor să fie uniți și solidari și să nu-și coboare garda.

Putin, în Rusia, se dă în schimb gata să negocieze ”soluții acceptabile cu toate părțile implicate în conflict”. La televiziunea rusă, Putin a declarat că și Ucraina, și Vestul ar fi respins discuțiile, dar că el ”crede că duce Rusia”, care ”nu” ar ”avea de ales și ar fi obligată să-și apere interesele, în direcția cea bună”,

În răstimp, numărul celor uciși în ajun de Crăciun de bombele rusești asupra centrului Hersonului și în restul regiunii a crescut la 16. 10 au murit la bombardamentul asupra centrului capitalei regionale, în proximitatea unui supermarket. Trei ucraineni au fost uciși la dezamorsarea de mine rusești. Alte trei persoane au fost ucise de ruși în restul regiunii Herson. Au fost rănite aproape 70 de persoane.

Rusia afirmă că ucrainenii s-ar fi bombardat singuri ca să dea vina pe Rusia.

Autoritățile ucrainene, scrie Sky News, au cerut oamenilor să doneze sânge. Potrivit ONU numărul civililor uciși de războiul de agresiune al Rusiei se redică la peste 6.800, relevă Kiev Independent. Alte peste 10.700 de persoane au fost rănite.

China condamnă SUA și anunță intensificarea relațiilor cu Rusia. ”China respinge cât se poate de ferm falsa politică externă a SUA”, a spus ministrul de externe chinez, Wang Yi. El a criticat SUA pentru deteriroarea raporturilor dintre cele două mari economii ale lumii, scrie DLF, reliefând că șeful diplomației chineze a anunțat și adâncirea raporturilor cu Moscova. Consilierul președințial

Update 00:30 Artileria ucraineană a bombardat mai multe concentrări de trupe ruse și amplasamentul unui sistem de rachete S-300. Informația provine de la Statul Major ucrainean, fiind reluată de Kiev Independent.

Rușii au proclamat interdicția de circulație în zone din partea ocupată de invadatori a regiunii Herson.

Crimele împotriva kurzilor comise la Paris au avut drept mobil rasismul, a admis ucigașul arestat de poliție. Omul vânase străini. Trei persoane și-au pierdut viața și alte trei au fost rănite în seria de asasinate rasiste comise de insul – un pensionar – arestat. Baia de sânge a provocat demonstrații violente soldate cu zeci de răniți și 11 arestări, precum și cu ample distrugeri, inclusiv de automobile.

24 decembrie 2022 a 304-a zi de război

Update 22:00 Nunțiul apostolic de la Kiev își dorește pentru ucraineni ”un Crăciun fără rachete”. Potrivit arhiepiscopului Visvaldas Kulbokas, ”oamenii nu știu niciodată în ce condiții se trezesc a doua zi…Dar și în întuneric zboară farmecul Crăciunului”, a adăugat trimisul Papei din Ucraina.

Update 20:30 ”Nu vom aștepta miracole. Le vom face noi înșine”, a spus președintele Ucrainei, Zelenski, în mesajul său de Crăciun. Liderul de la Kiev și-a felicitat compatrioții, cerându-le să-și amintească prin cât de multe au trecut de la 24 februarie (data invaziei rusești) încoace. ”Vom readuce libertatea tuturor ucrainenilor” (captivi), a promis președintele, invocând unitatea întregului său popor. ”Ne vom aminti de Azovstal, de Irpin, Bucea, Kramatorsk, Insula Șerpilor, Ciornobaivka, Izium, Herson. Ne vom pune o dorință. Una pentru toți, Și ne vom bucura. Fiecare pentru toți. Și vom înțelege adevărul. Unul pentru toți”, a mai spus Zelenski, reluatd e Ukrainska Pravda.

Șeful statului ucrainean a precizat:”Și nu vom simți niciodată că ne lipsește curajul și nesupunerea. Am avut experiența multor știri rele. Vom primi bine meritate știri bune. Vom cânta colinde de Crăciun mai bucuroși decât oricând, mai tare decât sunetul generatoarelor. Vom auzi salutul alor noștri – în inimă – chiar dacă se prăbușesc telefoanele și internetul. Și chiar și în întuneric total ne vom găsi și ne vom strânge tare în brațe. Și dacă nu e cald ne vom dărui o mare îmbrățișare să ne facem cald”.

Și șeful diplomației ucrainene, Kuleba s-a referit la Crăciun și la ceea ce a numit ”atacul terorist rusesc de la Herson”, spre a cere Europei, Americii și lumii civilizate să-și amintescă de ucraineni și să-i ajute mai mult.

Rușii le-au interzis locuitorului orașului ucrainan ocupat Gornostaivka, din regiunea Herson, să-și părăsească locuințele timp de zece zile.

Update 20:15 Numărul civililor uciși de ruși în bombardamentul asupra centrului orașului Herson a crescut la 10. Una din rachetele rusești a aterizat lângă un supermarket din centrul localității.

Update 20:00 Germania livrează Ucrainei 13 vehicule de depanaj, notează Kiev Independent. Potrivit publicației germania a anunțat că a mai livrat Ucrainei 78 vehicule de protecție a frontierei, 35 de ambulanțe, 6 camioane stivuitoare, 60,000 de obuze de 40 de mm,18,500 de proietive de 155mm, 18 camione de manutanță, 50 de vehicule anti-mină de tip DINGO, 12 tractoare transportoare de tancuri Oshkosh, 3 camioane constriuctoare de pontoane de tip Beaver. 

Update 18:00 Talibanii au făcut și un ultim pas pentru scoaterea femeilor cu totul din viața publică: după ce săptămâna aceasta au interzis prezența fetelor la cursurile universitare, astăzi, fundamentaliștii de la Kabul au anunțat că le este interzis lucrul în ONG-uri, notează Sky News. Măsura a fost a confirmată de ministerul economiei, care a precizat că interdicția nu se va aplica și pentru cele care lucrează în cadrul organizațiilor Națiunilor Unite. Motivația oficială a fost un articol din legea islamică Sharia referitoare la vestimentația femeilor.

Mii de fete și femei au protestat în Afganistan zilele trecute față de interdicția de a studia în mediul universitar, înfruntând administrația teroristă-talibană, chiar și cu prețul arestării sau al vieții. Tinerele au spus că nu le-a mai rămas nimic, decât să se împotrivească acestui regim, reinstalat la Kabul în septembrie 2021, după 2 decenii. În unele universități, studenții bărbați au ieșit de la cursuri în semn de solidaritate cu colegele lor, însă au fost atacați și bătuți de forțele de represiune.

Update 17:30 Lupte foarte grele se dau în ajun de Crăciun la Bahmut, unde forțele ruse au lansat nu mai puțin de 225 atacuri de artilerie și cu lansatoare de rachetă, iar trupele ucrainene au eliminat 90 de soldați ruși, rănind peste 100, în zonele din apropierea orașului.  Serhii Cerevatyi, purtătorul de cuvânt al Comandamentului de Est al armatei ucrainene, a declarat că deși atacă în forță, militarii ruși nu au reușit să spargă linia defensivă a localității. Citat de Ukrainska Pravda, oficialul ucrainean a precizat că bătălii grele s-au dat astăzi și continuă în jurul orașelor Avdiivka și Vuhledar, din regiunea Donețk. 

Update14:30 Proteste violente și ciocniri cu forțele de ordine au avut loc vineri și sâmbătă, la Paris, după ce trei etnici kurzi au fost uciși de un bărbat înarmat abia ieșit din pușcărie, la un centrul cultural kurd din capitala franceză. Potrivit France24, bărbatul care deschis focul asupra oamenilor, ucigând trei persoane și rănind mai multe, are 69 de ani, a fost mecanic de locomotivă și are o istorie întreagă de acte de ură față de străini. Francezul fusese deja încarcerat, după ce în urmă cu un an, ar fi atacat mai mulți migranți dintr-o tabară aflată în estul Parisului, dar a fost eliberat condiționat recent.

Motivația pare să fie rasismul, pistă pe care poliția franceză o urmărește, însă membrii comunității kurde din Paris susțin că autoritățile franceze nu îi protejează suficient, iar atacul ar putea fi de fapt o nouă răzbunare a regimului Erdogan. “În toată Europa trăiesc kurzi, dar numai în Franța suntem atacați!”, s-au plâns manifestanții. “Nu ne protejați deloc! Nu putem crede că începe din nou”, au strigat kurzii protestatari în fața forțelor de ordine. În 2013, alți trei kurzi din partidul interzis de Ankara, PKK, au fost uciși în Franța, în mod similar, amintește France24, tot lângă un centrul cultural kurd, iar vinovații nu au fost niciodată găsiți și judecați.

Update 14:20 Ajun însângerat la Herson. Cel puțin opt oameni au fost uciși și alți 17 răniți după ce centrul orașului Herson a fost bombardat în plină zi, de forțele ruse, notează Kiev Independent. Președintele Zelenski a calificat atacurile drept “teroare și ucidere de dragul intimidării și a plăcerii. Lumea trebuie să vadă cu ce fel de rău absolut ne confruntăm”. Nu sunt obiective militare în acea zonă, a subliniat liderul de la Kiev, adăugând că ceea ce fac forțele ruse nu este un război care se poartă după reguli.

Update 12:10 Nicio amenințare imediată din Belarus, a declarat șeful intelligence-ului ucrainean într-un interviu pentru New York Times, reluat de Kiev Independent. Kyrylo Budanov a afirmat că Rusia a încercat să sperie armata ucraineană ca să își deplaseze trupele spre nord, la granița cu statul bielorus, însă aceasta a fost doar o tactică similară cu cele sovietice din cel de-al doilea război mondial. Nu sunt însă informații veridice care să indice că Belarusul va invada Ucraina sau că trupele rusești vor trimite trupe terestre din nordul țării.

Update 12:00 Putin nu poate accepta că ucrainenii rezistă cu succes, titrează WallStreet Journal, după ce jurnaliștii americani au consultat mai mulți oficiali ruși care au fost sau sunt în anturajul său. Kiev Independent reia textul publicației new-yorkeze, precizând că Moscova are grijă să se concentreze pe micile succese, minimalizând eșecurile și informațiile negative de pe front.

Dictatorul rus își începe ziua cu un dosar scris, care conține cele mai noi informații din război, dar și analize, însă, spun persoanele citate de WallStreet Journal, acest briefing este periat de cei care îl scriu. Despre Putin se cunoaște faptul că a fost mereu sceptic față de internet și nu ar deține un smartphone, ceea ce pare să îl facă și mai vulnerabil, la primirea unor informații ideologizate, care nu descriu realitatea, notează aceeași sursă. Informațiile din briefing au următorul parcurs până ajung dimineața pe biroul lui Putin: sunt redactate de comandanți de pe front, trimise ofițerilor superiori din FSB, apoi editate de experții din Consiliul de Securitate și oferite generalului Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului, denumit vulturul care l-a încurajat pe dictator să invadeze Ucraina.

Update 11:45 Peninsula Crimeea. Moscova își continuă mobilizarea ascunsă, în rândul populației ruse din teritoriul ocupat, scrie Ukrainska Pravda, reluând Centrul Național al Rezistenței de la Kiev. „În prezent, în Crimeea ocupată, sunt în desfășurare măsuri de mobilizare ascunsă în rândurile forțelor de ocupație ruse. În spațiul public, rușii încearcă să popularize serviciul militar în armata rusă și să facă recrutarea mai atractivă. Prin urmare, promit oamenilor, terenurile militare din Crimeea dacă merg să lupte împotriva Ucrainei”.

Recent, Statul Major al armatei ucrainene a dezvăluit faptul că cetățenii din Crimeea încă primesc ordine de încorporare, deși Kremlinul anunțase că mobilizarea parțială a fost finalizată momentan.

Update 11:35 Suburbiile orașului Zaporijjea au fost atacate de către armata rusă, cu proiectile, în timpul nopții, fiind distrus un liceu și avariate mai multe case din împrejurimi, informează Ukrainska Pravda. Din fericire, nu s-au înregistrat victime. Regiunea nord-estică Sumîi, a fost în ultimele 24 de ore, din nou ținta unor multiple atacuri de artilerie, dar și cu proiectile. Autoritățile locale au înregistrat 45 de explozii, inclusiv un atac cu drone rusești.

Update 11:25 Ocupanții ruși au răpit opt oameni în regiunea Herson, unde încă mai au trupe, a anunțat Ukrainska Pravda. Informația a fost publicată de agenția rusă TASS, care preciza că ‘ucrainenii au fost reținuți pentru presupusă colaborare și ajutare a forțelor Kievului’.


Fotografia zilei

În a șasea zi de Hanuka, sărbătoare luminilor, generalul Zalujnîi, comandantul forțelor armate ucrainene, a primit de la Rabinul Șef al Ucrainei o hanukiya, sfeșnic special cu 9 brațe folosit pentru această veche și deosebită sărbătoare evreiască. În secolul 2 î.Hr. trupe sirieno-grecești au capturat Ierusalimul, impunând legi stricte care le interziceau evreilor să își practice credința și cerându-le să se închine la zeii păgâni. Inclusiv Templul a fost desacralizat.

O parte dintre evrei se vor organiza sub comanda fraților Macabei (Hasmonei) și vor duce o luptă pe viață și pe moarte pentru eliberarea orașului-sfânt și a țării. În ciuda inferiorității numerice, macabeii vor învinge, iar purificarea Templului s-a făcut prin arderea uleiului ritual în menora lăcașului timp de opt zile. Nu aveau însă suficient ulei, însă Dumnezeu a ascultat rugăciunile lor și a făcut ceea ce astăzi se numește miracoul de Hanuka: puținul untdelemnt a ținut opt zile.

Update 00:25 Mișcări de trupe ruse în Belarus. Portalul de monitorizare media bielorus, Hajun, a identificat faptul că un număr important de echipamente militare ale forțelor rusești staționate în Belarus au fost mutate în apropierea graniței cu Ucraina.

23 decembrie 2022 -A 303-a zi de război

Update 23:45 Vladimir Putin a cerut industriei de apărare să își mărească producția pentru a livra echipament militar și armament trupelor ruse care luptă în Ucraina. Dictatorul rus a vizitat în Tula, oraș aflat la sud de Moscova, o fabrică care produce tancuri și blindate. „Este important să perfecționăm și să îmbunătățim semnificativ caracteristicile tehnice ale armelor și echipamentelor pentru luptătorii noștri pe baza experienței de luptă pe care am dobândit-o”, a spus liderul de la Kremlin, care s-a și urcat pe un tanc pentru a-l inspecta. Săptămâna aceasta, concomitent cu vizita lui Volodimir Zelenski la Washington, Putin a decretat fonduri nelimitate pentru armata sa și, ignorând cei 100.000 soldați ruși morți în Ucraina, a anunțat că forțele sale militare au căpătat acum o foarte bună experiență de luptă.

Mai multe campanii care promovrează încorporarea în armata rusă rulează la televiziunile din federație, având ca public țintă bărbații care nu reușesc să facă față cheltuielilor sau care au rămas șomeri. Reclamele promit onoare și salarii care să le redea demnitatea în familie.

Update 23:15 Moscova își suplimentează prezența pe linia frontului, în Ucraina, prin transferul de personal militar și armament folosind rute feroviare, a anunțat Statul Major al armatei ucrainene, reluat de Kiev Independent. Oficialii militari de la Kiev estimează că forțele ruse își vor intensifica atacurile și ofensivele, cu precădere în cele mai fierbinți puncte ale frontului de est: Bahmut, Avdiivka și Lîman.

Se anunță un Crăciun dramatic pentru aceste localități și regiunile Donețk și Lugansk, în timp ce restul țării suferă de pe urma întreruperilor de energie electrică, apă sau căldură. La Kiev, autoritățile au declarat că funcționează optim aproximativ 50% din capacitatea energetică a capitalei și împrejurimilor sale. Sunt prioritizate spitalele și instituțiile de bază, a precizat guvernatorul local, Kuleba.

Update 18:00 Se anunță noi execuții în Iran, unde între condamnații la moarte este și fotbalistul din echipa națională întors recent de la Campionatul Mondial din Qatar, Amir Nasr, avertizează CNN în colaborare cu massmedia locală independentă. Nasr este ca și alții iranieni, reținut pentru că a susținut protestele din Iran, denunțând tratamentul autorităților față de drepturile femeilor. În primul meci din Qatar, membrii selecționatei iraniene au refuzat să cânte imnul țării, în semn de protest față de asasinarea a sute de tineri și adulți în timpul reprimării puternice a manifestațiilor antiregim.

La Isfahan, unul dintre cele mai vechi orașe persane, autoritățile fundamentaliste islamiste conduse de așa-numitul lider suprem Khamenei au instalat deja platformele pentru execuții, într-una din piațetele centrale, Shahid Alikhani, scrie CNN. Din documentele obținute de media disidentă, 43 de oameni ar urma să fie executați în public.

Opinia publică și protestatarii iranieni din țară și din diaspora deplâng lipsa reacțiilor internaționale, cu precădere a forului internațional fotbalistic, FIFA, care până la această oră nu a lansat nicio declarație pentru susținerea lui Amir Nasr.

Update 16:30 Ca orice regim de stat totalitar, Rusia lui Putin rescrie istoria. Astfel, manulalele școlare de istorie urmează să fie modificate astfel încât să nu conțină devieri ci aceleași falsificări de informații sau limbaj operate de propagandă. Între sintagmele eufemistice de folosit pe viitor, pentru îndoctrinarea copiilor din școli cu privire la rapturile teritoriale efectuate de Moscova, va figura la loc de frunte, pe lângă ”operațiunea specială” și ”accesul în Rusia” a teritoriilor anexate.

Update 16:00 Ce semnificații are demascarea și arestarea unui trădător din interiorul serviciului secret extrern al Germaniei care spiona, după probele existente, pentru Rusia?

Că serviciul de contraspionaj german are să-și pună întrebări net mai importante decât ce vor avea oare de gând să facă prezumtivii opozanți politici nonviolenți din categoria ”Querdenker” sau ”Reichsbürger”. Apoi, că aceste servicii germane de contraspionaj au greșit în trecut, la fel ca alte instituții adaptate politicii rusofile a Berlinului lui Schröder și Merkel. Si că, în fine, Moscova a infiltrat ca atare și a penetrat adânc serviciile secrete germane, iar cele aliate, occidentale, ar fi făcut bine să se ferească de BND. Ceea ce, din păcate, vor face de acum încolo.

Senatul american a aprobat uriașul pachet de ajutoare pentru Ucraina în valoare de 45 de miliarde de dolari. Bugetul pe 2023 va totaliza 1,7 trilioane – în cifre americane – deci mii de miliarde de dolari. Olanda va acorda Ucrainei, în 2023 2,5 miliarde de dolari. ”Cât timp Rusia își va continua războiul de agresiune, Olanda va acorda ajutor Ucrainei” a spus Mark Rutte, premierul micii Țări de Jos.

Căile ferate germane donează Ucrainei generatoare de curent, afirmă DLF. Potrivit căruia ucrainenii au absolvit în Lituania un curs de reparat obuzierele germane Panzerhaubitzer 2000.

Fotograful Evgeniy Maloletka e fotograful anului, potrivit publicației britanice The Guardian,. Membru al echipei Associated Press, Maloletka a fotografiat și documentat atacurile ruse de la Mariupul în primele 20 de zile ale invaziei.

Update 13: 00 Istoricul Andrei Ursu a cerut într-un „Apel pentru adevăr si dreptate pentru victimele Revoluției” înființarea unui serviciu special în Parchetul General care să instrumenteze Dosarul Revoluției și alte infracțiuni contra umanității. Fiul lui Babu Ursu mai solicită, pe Contributors.ro predarea neîntârziată către C.N.S.A.S. a tuturor dosarelor fostei Securități și a documentelor privind activitățile conduse de Securitate, aflate încă în arhivele fostelor instituţii represive ale statului comunist. În plus, potrivit Hotnews.ro, care-l preia, Ursu revendică ”ridicarea tuturor marcajelor de clasificare de pe documentele create înainte de 1990, reorganizarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 și redeschiderea anchetelor privitoare la victimele atacurilor teroriste de după 22 decembrie 1989.

Update 12:15 Președintele Ucrainei, Zelenski, a revenit la Kiev. Liderul ucrainean a vizitat anterior Washingtonul, de unde a venit înapoi cu un pachet substanțial de ajutoare, în valoare de aproape 2 miliarde de dolari, precum și la Varșovia.

O cazarmă a luat foc în noaptea trecută la est de Moscova, iar la Saratov, în Rusia, a ars concomitent un centru de recrutare, care a fost incendiat de necunoscuți. Un automobil al rușilor în Melitopolul ocupat a sărit în aer.

Atacurile Rusiei asupra infrastructurii ucrainene au continuat, ucigând în noaptea trecută 5 persoane. Au fost bombardate potrivit Kiev Independent regiunile Donețk, Herson, Harkiv, Dniepropetrovsk, Sumî, Zaporijjea și Lugansk.  Kremlinul crede, potrivit purtătorului său de cuvânt Peskoov, că ar fi ”demilitarizat semnificativ” Ucraina. Moscova e enervată la culme că SUA livrează scutul antirachetă Patriuot și alte arme sofisticate Ucrainei. Între timp, tot Moscova a plasat o baterie de rachete antiaeriene de tip TOR -M2K în Belarus.

România și Comisia Europeană supărate pe Ucraina pentru neaplicarea propunerilor Comisiei de la Veneția. Ministerul român de externe a criticat, recent, în mod foarte dur, reglementările ucrainene privind minoritățile naționale și limbile lor, care, potrivit Bucureștiului, nu ar corespunde recomandărilor Comisiei de la Veneția. În mod remarcabil, Polonia nu s-a arătat defel supărată pe Kiev și pe legea minorităților, deși are o amplă minoritate poloneză în Ucraina. Comisia Europeană a cerut la rândul ei Ucrainei să aplice recomandările Comisiei de la Veneția în privința legii Curții Constituționale. ”Comisia Europeană va monitoriza atent ce se întâmplă în acest dosar,” a declarat purtătoarea de cuvânt Ana Pisonero.

Potrivit G4Media, ”Ministerul Afacerilor Externe (MAE) consideră „regretabil” faptul că legea privind minorităţile naţionale din Ucraina a fost adoptată în absenţa unei noi consultări a Comisiei de la Veneţia,a cărei opinie ar fi contribuit în mod cert la asigurarea unui text cuprinzător şi clar din perspectiva standardelor juridice europene în materie, inclusiv prin verificarea modului în care recomandările sale anterioare sunt reflectate în textul normativ”.

Poliția germană l-a arestat pe un agent secret german din serviciul de informații externe, BND, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei, Un demnitar social-democrat reluat de DLF a cerut guvernului să transpună promisiunea de ”schimbare de epocă” făcută de Scholz și în domeniul spionajului, prin trecerea la descurajare în raporturile cu Rusia, .

Update 12:00 Putin dat în judecată în Rusia, Un deputat local l-a dat în judecată de liderul de la Kremlin pentru că președintele Rusiei a folosit cuvântul ”război” pentru războiul din Ucraina, despre care regimul său a ordonat că n-are voie să fie desemnat decât ca ”operațiune specială”. Nenumărăți ruși au fost arestați, judecați și condamnați pentru ”răspândire de informnații false”, din pricină că utilizaseră cuvântului ”război” spre a descria invazia rusă din Ucraina, termen folosit acum și de dictator. Potrivit DLF, curajosul deputat e Nikita Iurefev, din Petersburg. Joi, tiranul improvozase o conferință de presă la Ecaterinburg și afirmase că ”țelul nostru nu e amplificarea conflictului militar ci oprirea războiului”.

22 decembrie 2022 a 302-a zi de război

Unică
Lunar

Sărbători fericite☃️!

Donația dvs. va contribui la susținerea eforturilor noastre de a promova adevărul, dreptatea și libertatea.

Donați lunar:

Alegeți o sumă predefinită și apăsați butonul DONEAZĂ:

¤5,00
¤20,00
¤50,00
¤5,00
¤15,00
¤100,00

Sau alegeți altă sumă dorită (minim 5$):


Vă mulțumim pentru susținerea jurnalismului independent și pentru că ne-ați fost alături în acest an!

Vă mulțumim pentru susținerea jurnalismului independent!

DoneazăDonează

Update 22:40 Macron vrea ca “Europa să nu se mai bazeze așa mult pe Statele Unite” și cere ca Bătrânul Continent “să rămână în NATO, cu NATO, dar fără să depindă de NATO”, scrie WallStreet Journal. “Europa trebuie să își dobândească autonomia prin dezvoltarea tehnologică și a capabilităților militare”, a declarat Emmanuel Macron.

Atitudinea lui Macron față de Putin a fost o sursă de tensiune cu Ucraina și aliații săi încă din primele luni ale conflictului, când președintele Franței a menținut în mod regulat legătura telefonică cu liderul rus. Liderii est-europeni l-au acuzat pe președintele Franței că a liniștit Moscova, după ce Macron a avertizat la începutul acestui an și după debutul invaziei împotriva umilirii Rusiei. „Toți europenii și occidentalii care îmi dau lecții de morală ar trebui să-mi explice cine va fi în jurul mesei de negocieri”, s-a plâns Macron miercuri. „În ceea ce mă privește, nu vreau să fie chinezii și turcii singuri care negociază ceea ce va urma”.

Din nou, garanții pentru Moscova. Șeful statului francez a afirmat că sprijină o strategie de „apărare absolută a Ucrainei”. O victorie ucraineană pe câmpul de luptă, a spus el, va trebui apoi transpusă într-un „text nou ce trebuie să inaugureze o nouă ordine care să asigure stabilitatea și securitatea politică a acestei regiuni și a Europei”. Macron a spus că garanțiile de securitate din această nouă arhitectură ar trebui să se aplice Ucrainei și Rusiei, precum și unor vecini ca Azerbaidjan, Georgia, Moldova și Armenia. „Când vorbesc de garanții, vorbesc despre toate aceste țări, pentru noi, dar și pentru Rusia”, a insistat liderul de la Elysee, în fața reporterilor aflați cu el în zborul său de întoarcere de la Amman.

Update 22:30 Cel puțin 10.300 de morminte noi au fost săpate în Mariupol din luna martie până în prezent. Ele ocupă o arie totală de 51.500 de metri pătrați, scrie Kiev Independent, reluând un raport al agenției Associated Press. AP a utilizat imagini video și din satelit pentru a estima proporția dezastrului umanitar din orașul – martir, asediat și distrus de forțele ruse în primăvară.

Update 22:10 Gruparea Wagner ar folosi arme din Coreea de Nord în estul Ucrainei, arată un raport al spionajului american, după cum anunță agenția Reuters. Aceasta citează un înalt oficial american, care nu a dorit să fie citat. Raportul întocmit de intelligence-ul american ar urma să fie făcut public la finalul acestei zile și atrage atenția asupra Phenianul care plănuiește să trimite și alte arme mercenarilor Wagner aflați în Ucraina. Luna trecută, Coreea de Nord a livrat forțelor ruse proiectile pentru infanterie și rachete, a declarat oficialul de la Washington, care a precizat că gruparea lui Evgheni Prigojin a și plătit transferul de armament.

Update 17:45 “Crimeea ar putea fi eliberată de forțele ucrainene până în august 2023″, a declarat generalul american Ben Hodges, fostul comandant al trupelor SUA în Europa, informează canalul militar NOEL Reports. Potrivit lui, “în momentul în care armata Kievului va primi de la Washington sistemele de rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS va putea lovi toate centrele militare, orice transport sau depozit de muniție din peninsula Crimeea. Acest lucru ar transforma Crimeea într-un loc deosebit de neprimitor pentru prezența rusă“, a afirmat gen. Hodges.

Update 17:10 Cel puțin un om a murit și doi sunt răniți la Ceasi Iar în regiunea Donețk, după un atac cu rachete al armatei ruse asupra unui bloc de locuințe, notează Ukrinform, citând administrația militară locală. Mai multe apartamente au fost distruse, iar clădirea este serios avariată în urma bombardamentului.

Update 17:00 Aniversare cu scântei. Fostul vicepremier și șef al Roskosmos, Dmitry Rogozin a primit un cadou inedit de ziua sa de la forțele ucrainene, în timp ce își celebra ziua de naștere într-un local din orașul Donețk. Restaurantul a fost bombardat, iar politicianul rus de extremă-dreapta, un mare simpatizant al nazismului, a fost rănit și transportat la spital. Surprins în 2007 făcând salutul nazist Sieg Heil, Rogozin are interdicție de intrare în România și în Republica Moldova, fiindu-i în 2017 interzisă tranzitarea spațiului aerian al țării noastre. Faptul a generat multiple amenințări și jigniri de la fostul vicepremier rus.

Conform Digi24, în august 2017, Rogozin declara: ”analiza mea spune că România şi guvernarea moldovenească, pro-românească şi pro-fascistă, cu multă impertinenţă au hotărât să fie în trend cu politica americană, care presupune rusofobie, idotism, sancţiuni şi declaraţii sălbatice”.

Update 16:50 Din SUA în Polonia. Președintele Ucrainei a părăsit deja Statele Unite și a sosit, joi după-amiază, la Varșovia unde a fost primit de omologul său polonez, Andrej Duda. Polonia este una dintre cele mai mari susținătoare ale Ucrainei din Europa, atât printr-un ajutor militar direct estimat de Institutul Kiel la aproape 1 miliard de dolari, cât și din punct de vedere politic.

Update 11:30 Ajutorul american nu e filantropie, ci investiție în viitorul libertății. Zelenski a fost primit cu euforie de congresmenii americani, relevă DLF. Președintele Ucrainei a rostit un discurs de zile mari în forul legislativ din Washington.

Banii dvs”, a reliefat liderul statului ucrainean reprezentanților poporului american, ”nu sunt o binefacere, ci o investiție în securitatea gloală și în democrație, pe care o tratăm cu maximă responsabilitateA nu opri Rusia înseamnă a nu mai fi decât o chestiune de timp înainte ca alți aliați ai Amerricii să fie atacați”, a precizat el, reliefând că țara sa nu a primit încă suficientă artilerie. Zelenski a estimat că anul care bate la ușă va aduce punctul de cotitură în război, ”condiționat de curajul ucrainean și de hotărârea Americii, care trebuie să ne garanteze libertatea, libertatea oamenilor care se luptă pentru valorile lor.

Problema ajutoarelor e că Senatul american a amânat aprobarea pachetului de 50 de miliarde de dolari din cauza certurilor intestine provocate de politicile extremei stângi care e extrem de influentă în Partidul Democrat al președintelui. Totuși, ambasadorul Rusiei la Washington , Antonov, a reacționat acid la asistența americană și la vizita lui Zelenski, pe care a calificat-o drept organizată ”în stil hollywoodian”, acuzând Statele Unite că ar purta un război prin interpuși împotriva țării sale.

Exemplul american face școală. În Germania, șefa Comisiei de Apărare a Bundestagului german, Strack-Zimmermann, a bătut din nou obrazul puterii, cerând cancelarului să autorizeze în fine transferul de rachete Patriot și livrarea acestui scut antirachetă Ucrainei.

Numărul rușilor uciși în rândul trupelor invadatoare ale Moscovei ar fi depășit 100.000. Potrivit Statului Major al Ucrainei, ar fi ajuns la 100.400 de soldați și ofițeri omorâți în război.

Update 00:00 Noul pachet de ajutoare american, în valoare de 1,85 de miliarde de dolari, din care 1 miliard alocat prin decret de președintele Biden, aduce la 21,9 miliarde de dolari numai asistența militară acordată de SUA Ucrainei. Iată ce conține el, potrivit Ukrainska Pravda:

În miliardul de dolari alocați prin decret de șeful statului american intră sistemul defensiv antiaerian Patriot. Muniție pentru lansatoarele HIMARS. 500 de obuze de artilerie de mare precizie. 10 mortiere de 120 de mm cu 10.000 de obuze. Alte 20 de mortiere de 60 și de 82 de mm;37 de vehicule Cougar, rezistente la mine; alte 120 de vehicule blindate de tip HMMWV; șase camioane blindate; rachete HARM; arme de aviație de mare precizie;peste 2.700 de lansatoare de grenade și arme mici; mine antipersonal Claymore; muniție explozivă; dispozitive de vedere pe timp de noapte: mijloace de comunicații tactice sigure, precum și armură pentru protecția militarilor.

În suma adițională de 850 de milioane de dolari, bani alocați de Pentagon, se vor livra Ucrainei: 45.000 de obuze de 152-mm; 20.000 de obuze de artilerie de 122 de mm; 50,000 de rachete de 122-mm pentru lansatoarele multiple Grad; 100,000 de obuze de tancuri de 125-mm; sisteme de comunicații prin satelit SATCOM; ca și bani pentru instrucție și mentenanța echipamentelor. Lipseșsc din pachet arme cu bătaie suficientă să bage Rusia în sperieți, precum ATACMS, în speță rachete balistice cu rază scurtă de acțiune.

21 decembrie 2022 – a 301-a zi a războiului

VIDEO-ul zilei

Volodimir Zelenski a fost primit la Casa Albă de președintele Joe Biden și soția sa, Jill Biden. Liderul de la Kiev a ales tot o ținută de inspirație militară, cu pantaloni și hanorac kaki. Șeful statului ucrainean se va adresa în curând Congresului american, pentru prima oară pe viu.

Update 23:00 Lupta pentru Bahmut. Vești bune din cel mai fierbinte punct al frontului de est, anunță corespondenții și bloggerii militari, precum germanul Julian Roepcke, unde pe moment, forțele ucrainene au reușit să respingă masiva ofensiva rusă de astăzi, menținând controlul asupra orașului. Trupele Moscovei au încercat să ia cu asalt localitatea, atacând dinspre sud și est, fiind susținuți de puternice atacuri aeriene asupra orașului.

Update 21:15 În legătură cu scandalul de corupție european, soldat cu arestarea vicepreședintei Parlamentului European, Kaili, a fost suspendat din funcție și Secretarul General al Federației Sindicale Internaționale, Visentini. cel din urmă a recunoscut că a primit ”o donație” în valoare de 50.000 de euro de la alt ONG-ul altui inculpat. E vorba organizația ”Luptă contra impunității” a ex-europarlamentarului social-democrat Panzeri.

Update 21:00 Puternice explozii au zguduit azi Kadiivka, în partea ocupată a regiunii Lugansk, unde detonările au continuat timp de 20 de ore, precum și Mariupol, de asmenea ocupat. În portul de la Marea Azov a avut loc o deflagrație puternică în strada Kuprin, după care au fost văzute elicoptere rusești decolând spre orașul ucrainean Berdiansk, aflat sub ocupație rusă.

În regiunea Herson, în zona eliberată de ucraineni, s-a depistat o nouă groapă comună, a reliefat ministrul ucrainean al apărării, Reznikov. La Pravdyne, în sudul regiunii s-au găsit trupurile neînsuflețite ale mai multor adulți, între care și o adolescentă, aparent uciși de ruși,

Update 20:30 ”Războiul din Ucraina a intrat într-o fază nouă”, a estimat directorul de comunicații al Consiliului de Securitate al SUA, John Kirby. Potrivit lui, acestea e motivul pentru care președintele Biden l-a invitat la Casa Albă pe omologul său ucrainean, Zelenski. Discuțiile lor vor aborda, pe lângă ajutorul militar și economic, instruirea militarilor ucraineni, ori sancțiunile impuse Rusiei, și scenarii ale finalului acestui război, relevă Kiev Independent, citând-ul pe oficialul american,

În ce privește finalul războiului, Kirby a spus la CNN că, dată fiind iarna, ”președintele Biden chiar crede că ar fi un moment bun ca cei doi președinți să se așeze față în față și să discute”. Kirby concede, totuși, că ”Putin nu este, în mod evident, interesat de diplomație acum”.

Kirby a precizat: nu mă îndoiesc că președinții american și ucrainean vor discuta despre ce înțelege domnul Zelenski prin ”pace dreaptă” și cum arată ea, ce componente are și cum vom ajuta Ucraina să ajungă acolo.

Zelenski a sosit în SUA și intenționează să se adreseze nu doar președintelui Biden, la Casa Albă, ci și congresmenilor din cele două camere reunite. Pare că și-a efectuat călătoria peste ocean la bordul unui avion militar american. S-a afirmat că Biden vrea să se folosească de acest prilej spre a anunța un enorm cadou de Crăciun pentru Ucraina. Ar fi vorba de un nou pachet de ajutoare în valoare de aproape două miliarde de dolari, care să includă și scutul antirachetă Patriot.

Între timp, administrația americană studiază intens maniera în care tehnologia americană și occidentală a ajuns în dronele iraniene folosite de Rusia ca să bombardeze civili ucraineni.

Potrivit Kiev Independent, Rusia va staționa unități militare nou formate la frontiera Finlandei.

Update 17:30 Armata rusă trebuie să se mărească, a declarat ministrul rus al Apărării, Șoigu, reluat de Sky News. În completarea declarațiilor făcute de șeful său de la Kremlin, oficialul moscovit a anunțat că armata Rusiei va trebui să ajungă la 1,5 milioane de soldați, citează Sky News.

Serghei Șoigu a anunțat o măsură care deja se vede criticată în spațiul public: creșterea vârstei de încorporare -care la mobilizarea parțială din 30 septembrie a fost de 65 ani – și serviciu militar obligatoriu între 21 – 30 de ani.

Ministrul Apărării de la Moscova vrea și mărirea numărului de recruți voluntari cu contracte, la aproape 700.000 de viitori militari.

Update 17:10 Buget nelimitat pentru armată. Este promisiunea pe care dictatorul rus, Vladimir Putin, a făcut-o în această după-amiază la Moscova, de unde a ținut un discurs de final de an. Liderul de la Kremlin a precizat că “nu vor fi niciun fel de restricții” în ceea ce privește finanțarea forțelor sale armate, care “vor primi orice vor cere”.

Putin a recunoscut că mobilizarea parțială a întâmpinat ceva probleme, iar situația în regiunile din Ucraina ocupate de trupele sale este extrem de dificilă, însă a declarat că nu are niciun dubiu că Rusia își va îndeplini toate obiectivele, informează Sky News.

Ce a mai anunțat Vladimir Putin: 

 • armata rusă își va crește potențialul militar și va dezvolta așa-numita triadă nucleară: rachete cu focoase nucleare care pot fi lansate de la sol sau din avioane, precum și submarine nucleare.
 • unitățile militare ale Rusiei au căpătat o experiență uriașă în lupta din Ucraina și forțele strategice vor fi echipate cu cele mai moderne arme.
 • rachetele hipersonice Sarmat, supranumite Satan II, vor avea în curând capacitatea de a atinge ținte îndepărtate precum SUA, notează Kiev Independent.

Update 14:45 Congresul SUA urmează să califice Rusia ”stat agresor, dar nu și stat sponsor al terorismului, anunță publicația americană The Hill. În fapt, Rusia nu e doar un ”stat agresor” și un ”stat sponsor al terorismului”, ci și un stat terorist. Demersul american, scrie aceeași sursă, îi dă președintelui Biden posibilitatea de a adopta noi sancțiuni împotriva oficialilor ”statului agresor”, fiind și un pas făcut fără prea mare tragere de inimă în întâmpinarea doleanței lui Zelenski, de a se desemna Rusia ”stat sponsor al terorismului”.

Update 14:30 Rară intensitate și ferocitate a luptelor pentru controlul Bahmutului. Forțele ucrainene au folosit drone pentru a bombarda o unitate rusă în atac. Mercenarii Wagner și trupele ruse încearcă să forțeze pozițiile defensive ucrainene venind din răsăritul și din suburbiile din estul orașului. ”Luptele de la Bahmut vor fi o pagină legendară în istorie”, a estimat la prânz, convins de victoria proprie în confruntarea pentru acest oraș, ministrul ucrainean al apărării, Reznikov. Potrivit lui, ”Bahmutul este azi o fortăreață puternică și inexpugnabilă. Vom învinge!”

Update 13;45 Exporturile germane în Rusia au scăzut perceptibil, rămân însă la un nivel prea înalt. În noiembrie, aceste exporturi ar fi avut, potrivit DLF, un volum apreciat la 1,2 miliarde de euro, ceea ce reprezintă o reducere de 52,4 % în comparație cu anul trecut. Rusia a trecut astfel pe locul zece pe lista țărilor cu cele mai ample importuri de mărfuri germane. Principalele ținte ale exporturilor germane sunt SUA, urmate de China și Marea Britanie.

Update 13:00 Putin urmează să țină în curând un discurs ”important”. Știrea a fost transmisă de Sky News. Rusia a criticat vizita la Washington a președintelui Ucrainei, Zelenski. Propaganda Kremlinului afirmă frecvent că livrările de arme obținute de Ucraina n-ar ajuta, ci ar ”înăspri conflictul” și ar fi ”în detrimentul” Ucrainei.

Potrivit serviciilor secrete ucrainene, FSB a reținut și torturat 22 de ruși în legătură cu explozia care a avariat la începutul lui octombrie podul Crimeei. Pe partea feroviară a podului a izbucnit la 8 octombrie un puternic incendiu. S-a spus inițial că a explodat pe pod un camion, apoi că ”vandali ucraineni” l-ar fi avariat. Potrivit surselor citate de Ukrainska Pravda, podul a fost atacat de serviciile secrete ucrainene.

În centrul Ucrainei, situația energetică rămâne dificilă.

Medvedev în China.China speră ca părțile implicate în conflictul din Ucraina se vor reține și-și vor rezolva problemele de securitate pe cale politică”, a spus președintele Chinei, Xi Jinping, după întrevederea sa cu fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, actualul șef al Consiliului de Securitate rus, aflat în vizită la Beijing. China comunistă e principaljul aliat al Rusiei.

Update 12:30 Ucrainenii afirmă a fi ucis în ultimele 24 de ore peste 500 de militari ruși. În plus, le-ar fi distrus invadatorilor 12 sistemme de artilerie în ultimele 24 de ore, șapte tancuri, alte 5 blindate și două lansatoare multiople de rachete. În total ar fi fost uciși 99,740 de militari, distruse peste 3.000 de tancuri și alte aproape 6.000 de blindate de luptă, aproape 2.000 de sisteme de artilerie, peste 400 de lansatoare multiple de rachete, peste 200 de sisteme antiaeriene, 282 de avioane și 267 de elicoptere, aproape 1.700 de drone, 16 nave și au doborât 653 de rachete de croazieră.

Deloc de mirare că, într-un recent sondaj al Institutului de Sociologie din Kiev, reluat de Ukrainska Pravda, aproape 80% din cetățenii intervievați s-au exprimat cu optimism cu privire la viitorul Ucrainei. În ciuda distrugerilor imense ale războiului.

Ucraina a readus acasă trei copii despărțiți de părinții lor de către ruși în timpul ocupației din regiunea Harkiv.

Update 12:00 Mercenarii Wagner par să fi intrat în suburbia din estul Bahmutului și au loc lupte de stradă în oraș, afirmă serviciul secret britanic, reluat de Kiev Independent. Potrivit acestei surse, forțele ruse au realizat progrese mărunte în zona de răsărit, industrială, a orașului și au pătruns pe alocuri și în partea rezidențială a acestei localități situate strategic în regiunea Donețk.

Președintele Zelenski a vizitat ieri Bahmutul și a confirmat apoi că se îndreaptă spre Washington, de unde va reveni, probabil, cu scutul antirachetă Patriot. Delegaia ucraineană ca cere SUA și ATACMS, Grey Eagle și drone de tip Reaper. 

Importurile europene de petrol din Rusia au scăzut în decembrie cu 11% după ce UE a adoptat un embargo pe țițeiul rusesc adus de petroliere, afirmă DLF.

Update 0030: Președintele Ucrainei, Zelenski, urmează să se vadă miercuri, potrivit CNN, cu Joe Biden, la Washington, la Casa Albă, pentru a discuta livrarea de arme și posibila achiziție de sisteme de rachete antirachetă Patriot.

Scutul antiaerian e la Kiev una dintre cele râvnite arme defensive, dată fiind barbaria sistematicelor bombardamente rusești asupra infrastructurii civile a Ucrainei. Zelenski, care a fost ieri în mijlocul celor mai aprige lupte, la Bahmut, nu a mai părăsit Ucraina niciodată în cele zece luni de război dezlănțuit de invazia rusă. Casa Albă a refuzat să comenteze informațiile difuzate de CNN. Potrivit acestui canal tv american, Zelenski ar urma să se adreseze congresmenilor ai Statelor Unite.

America oferă de departe cel mai mare ajutor militar direct Ucrainei, în valoare de 18 miliarde de dolari. Pe locul doi se situează Germania, cu 2,3 miliarde de dolari, pe 3 Marea Britanie, cu 1,9 miliarde și Polonia, pe locul 4, cu 1,8. Aproape un miliard a dat Canada. Iar Franța și Cehia au dat fiecare câte jumătate de miliard, iar Estonia 0,3 miliarde de dolari. Costul lunar al apărării Ucrainei se ridică lunar la aproximativ 5 miliarde de dolari.

20 decembrie 2022 – ziua de război cu numărul 300

Update 23:15 În schimbul dronelor kamikaze iraniene, cu care atacă instrastructura civilă a Ucrainei, Rusia oferă componente militare avansate Iranului. Acest transfer de tehnologie militară de vârf în Iran, evocat de ministrul britanic al apărării Ben Wallace, reluat de Sky News și de Kiev Independent, ”subminează și Orientul Mijlociu, și securitatea internațională”. Inițial, Rusia a plătit Iranului 140 de milioane de euro în bani gheață, precum și arme occidentale capturate în Ucraina, în schimbul unui număr de 160 de drone kamikaze.

Update 20:00 Afirmații rusești neconfirmate punând Polonia și Germania în dificultate: cele două țări ar fi comandat petrol din Rusiade livrat și după 1 ianuarie 2023. Afirmația făcută la televiziunea rusă îi aparține șefului concernului de oleoducte Trasneft, Tokariev. DLF relevă că există un embargou UE de la 1 ianuarie pe importurile maritime de petrol rusesc, iar Germania și Polonia au declarat că renunță voluntar la țițeiul lui Putin.

Țara anului 2022 este Ucraina”, afirmă The Economist. Publicația britanică a elogiat-o pentrueroismul poporului ei și pentru că îi ține piept (și îi rezistă) unui bully”, (unei brute agresoare și tiranice).

Update 18:00 Pregătirile de cotropire a Ucrainei din nord par să avanseze. O sursă media din Belarus, care se ocupă cu monitorizarea forțelor armate, fiind calificată de Ukrainska Pravda drept independentă, anunță pe Telegram că armata rusă și-a mutat în sud, la granița cu Ucraina, tancuri, camioane și efective luat din poligoanele din nordul și centrul Rusiei albe.

Ucraina și-a prezentat la NATO inovativul sistem de comunicare Delta, care-i ajută pe comandanții unităților combatante să ia în timp real deciziile lor tactice și strategice. Sistemul integrează adecvat multe surse de informare și le adaptează situației de pe front.

Ministrul german al apărării, social-democrata Lambrecht, a criticat divulgarea în presă a slăbiciunilor și panelor armatei germane. Der Spiegel a reliefat recent că nici un tanc german de tip Puma nu e în stare să funcționeze. Iar ziarul Bild a scos în evidență că și multe obuziere germane, în speță o treime din ele, au defecțiuni care fac imposibilă utilizarea lor. Pe Lambrecht, ținută obstinat în funcție de cancelar, tovarășul ei de partid, o critică dur pentru repetata ei inadecvare ca ministru nu doar presa și opoziția germană de centru-dreapta, ci și partnerii ei din coaliția guvernamentală cu liberalii și ecologiștii.

Update 17:45 Rusia bombardează din greu Hersonul eliberat, relevă autoritățile locale. Ucraina are simultan mari probleme cu aprovizionarea cu curent electric în urma bombardamentelor rusești cu drone, efectuate în cursul zilei de azi, relevă Ukrenergo.

Potrivit autorităților ruse, azi a fost bombardat și Belgorod, oraș situat pe teritoriul recunosct internațional al Rusiei. Ținta bombardamentului cu drone ar fi fost rețeaua electrică a zonei.

Update 16:20 Zelenski s-a aflat astăzi într-o vizită surpriză chiar pe front, în orașul Bahmut, unde a discutat cu soldații și le-a oferit decorații.

Update 13:30 Eva Kaili a sfârșit prin a se admite, parțial, vinovată. Fosta vicepreședintă a Parlamentului European a recunoscut că i-a cerut tatălui ei să ascunde mari sume de bani peșin.

Update 11:30 ONU a cedat în fața Rusiei, de frica amenințărilor Moscovei. Lașul este însuși Secretarul General al ONU, Antonio Guterres. Potrivit Reuters, SUA îi reproșează lui Guterres că, intimidat de amenințările Kremlinului, șeful organizației mondiale refuză să trimită în Ucraina inspectori care să examineze dronele produse de iranieni, pe care le folosesc rușii pentru bombardarea infrastructurii civile a Ucrainei.

Update 11:15 Rușii au bombardat din nou infrastructura critică din Herson, unde au fost uciși doi civili. Alte explozii provocate de bombele și rachtele rusești au explodat în Nikopol, und e au avaraiat case, linii de curent și gazoducte. Ucrainenii au respins atacuri rusești lângă zece localități, afirmă Statul Major ucrainean, reluiat de Ukrainska Pravda.

Numărul rușilor uciși de la invazie încoace ar depăși, potrivit Statului Major ucrainean 99.000 de militari. În ultimele 24 de ore ar fi fost uciși 430 de militari ruși și ar fi fost distruse între altele 7 tancuri, 5 alte blindate, 7 sisteme de artilerie, 2 elicoptere, 23 de drone, 2 vehicule speciale, alte 7 vehicule și autocisterne.

Bahmut începe să devină cimitirul mercenarilor Wagner. Potrivit președintelui Zelenski, Bahmut rupe nu doar armata rusă, ci și pe mercenarii ei, în timp ce Putin nu vrea să pună capăt războiului, deși pierderile în oameni ale armatei sale se apropie de 100.000.

Dregătorii Rusiei mint și tremură de frică: pretinsa vizită a ministrului rus al apărării, Șoigu, ”pe linia frontului”, a avut loc, în realitate, în Crimeea, la 80 de kilometri în spatele liniei frontului, relatează Europa Liberă, reluată de Kiev Independent.

Update 11:00 Majoritatea austriecilor aprobă măsura cancelarului Nehammer de a bloca aderarea Bulgariei și României la spațiul Schengen. Un sondaj al Institutului Peter Hajek a găsit că 52% din austrieci ar încuviința decizia lui Nehammer. Același sondaj evidențiază că partidul cel mai popular în Austria e formațiunea dreptei radicale, FPÖ. Urmează social-democrații, cu 24% și creștin-democrații lui Nehammer de la Partidul Poporului, cu 22%. Pe locul 4 ar ateriza NEOS – Austria Nouă, un nou partid cu tendințe asumat liberale, precum și verzii, cu câte 11 procente, în timp ce cancelarul Nehammer s-ar bucura de aprobarea a 30% din popor, relevă ”Romanian Insider”.

19 decembrie 2022 a 299-a zi de război

Video-ul zilei

Moș Nicolae a ajuns și la puținii copii rămași în orașul Bahmut, pentru care se duc lupte grele de mai multe săptămâni. Ucrainenii vor sărbători mâine Sfântul Nicolae, după calendarul nerevizuit.

Update 21:25 Din seria: să nu crezi nimic, până când Moscova neagă. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Peskov, a declarat că zvonurile privind adevăratele motive ale vizitei lui Putin în Belarus, sunt numai prostii. Nu au nicio bază, a spus oficialul rus referindu-se la faptul că șeful său direct se află la Minsk pentru a-l convinge pe Lukașenko să intre în războiul din Ucraina de partea Rusiei, informează Sky News.

Update 21:10 UE decide plafonarea prețului la gaze naturale. Reuniți la Bruxelles, miniștrii pentru energie ai statelor membre au ajuns la un consens privind plafonarea prețului la gaze naturale la un maxim de 180 euro/megawatt per oră, scrie Kiev Independent. Salutăm această decizie care va fi aplicată de către toate centrele europene și va oferi energie la prețuri convenabile pentru casele europenilor, a anunțat purtătorul de cuvânt al președinției rotative cehe a UE, Dmitrij Černikov. Nu au fost dezvăluite alte detalii care însoțesc acest acord.

Măsura nu a fost populară între toate statele europene, excepții notabile fiind Germania, Austria și Olanda, care se tem că aceasta va conduce la o acutizare a crizei energetice. În acest sens, președinția Cehă ar fi propus în cadrul acestui acord, mai multe excepții, care să permită tranzacționarea gazelor peste plafonul menționat în anumite condiții, afirmă Reuters.

Update 21:00 ”Inamicii noștri vor să împiedice integrarea Rusiei cu Belarusul”, a declarat de la Minsk, Vladimir Putin, la o conferință de presă cu omologul său, Alexander Lukașenko. Conform relatărilor Sky News, dictatorul rus a afirmat că țara sa nu vrea să absoarbă pe nimeni, făcând referire la zvonurile la o posibilă integrare a Belarusului în cadrul Federației Ruse. Kremlinul susține că Putin se află în capitala bielorusă pentru o vizită de lucru, însă prezența miniștrilor de apărare și externe ai Rusiei a ridicat mari semne de întrebare cu privire la obiectivele acestei întâlniri.

Update 17:45. E inutil să se vorbească de pace, de negocieri, sau de armistițiu cu Moscova, cât timp Rusia nu e învinsă. ”Pacea va fi posibilă abia după înfrângerea completă a agresiunii și traducerea în justiție a crimionalilor de război”, a precizat președintele Estoniei, Alar Karis, reluat de Kiev Independent.

Rusia a mai primit o tranșă conținând 250 de drone iraniene, relevă Ukrainska Pravda.

Update 17:30 Marea Britanie oferă Ucrainei un foarte consistent și concret ajutor militar. Londra a pregătit pentru Kiev un ajutor în valoare de 304 milione de dolari pentru anul viitor, care să-i asigure Ucrainei un flux constant de muniție, anunță Kiev Independent. Regatul Unit va livra, ca atare, sute de mii de piese de artilerie.

Update 16:40 Toată conducerea de la Moscova pare că se află în Belarus. La Minsk, ar fi sosit, potrivit canalelor oficiale ruse, nu numai Vladimir Putin, întâmpinat cu pâine și sare la aeroport de prietenul său, Lukașenko, ci și miniștrii de externe și apărare, Serghei Lavrov și Serghei Șoigu. Cel din urmă a ridicat semne de întrebare cu privire la starea sa de sănătate, întrucât imaginile video îl arată șchiopătând ușor și neputând să își folosească mâna dreaptă.

Update 16:30 Rusia plănuiește să invadeze Moldova. Afirmația a fost făcută în urmă cu scurt timp la TVR Moldova, și reluată de agenția ucraineană Flash, de către șeful Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Alexandru Musteața. “Problema nu se pune dacă Federația Rusă are în plan să invadeze Moldova, ci când vrea să o facă”, a avertizat directorul SIS. “Cel mai devreme ar fi la începutul anului, în ianuarie-februarie și cel mai târziu ar fi în martie-aprilie”, a specificat oficialul basarabean.

Potrivit ziarului Adevărul, Serviciul de Informații și Securitate al Chișinău a nuanțat poziția directorului său, publicând o contextualizare. În contextul declarațiilor dl Alexandru Musteața, director SIS, pentru TVR Moldova referitor la principalele riscuri la adresa securității naționale, în cadrul cărora s-a făcut referire și la analiza mai multor scenarii prin care Federația Rusă ar încerca inclusiv o invazie terestră prin nordul Ucrainei, către Republica Moldova, precizăm că directorul SIS a menționat că obiectivul Federației Ruse de a crea un coridor terestru până în regiunea transnistriană este unul valabil și azi, iar o nouă ofensivă a Federației Ruse spre această direcție ar putea avea loc în 2023. De asemenea, punerea în aplicare a acestora depinde de evoluțiile războiului din Ucraina”, se arată în proaspătul comunicat al SIS.

Update 15:00 Forțele ucrainene au efectuat la Bahmut un contraatac și au împins forțele ruse înapoi, afirmă blogul ”Ukraine Battle Map.” Rușii au lansat azi 35 de drone împotriva ucrainenilor. Din ele, 30 au fost doborâte. E o rată de 85%.

Update 13:30 Președintele Rusiei, Putin, conferă azi cu satrapul său din Minsk, Lukașenko. E prima vizită ”externă” în Europa a lui Putin de la invazie încoace, dacă o călătorie în Belarus poate fi cotată drept ”externă”.

Șefa opoziției bieloruse, Svetlana Țihanovskaya, se teme de anexarea Belarusului. Belarusul nu e de vânzare. independența noastră nu e de vânzare. Dictatorul Lukașenklo nu poate să facă acorduri în numele poporului nostru. El se reprezintă doar pe sine și asta nu-i va salva pielea – ci doar va fi tras la răspoundere pentru crime împotriva rușilor și ucrainenilor”, a spus ea pe Twitter.

Update 13:00 Cum îi obligă SUA pe ucraineni să lupte cu o mână legată la spate? New York Times citează un oficial de rang înalt de la Washington, potrivit căruia liderii americani le-ar fi cerut militarilor ucraineni să-l cruțe pe șeful Statului Major al armate invadatoare, ruse, generalul colonel Gherasimov, aflat la finele lunii aprilie la Izium (scena unor cumplite masacre comise de ruși). Oficialul afirmă că SUA ar fi spus Kievului despre posibila ucidere a militarului rus: ”Hey, that’s too much”! Ucrainenii ar fi aflat din surse proprii de prezența lui Gherasimov în Ucraina ocupată. Forțele ucrainene l-au și bombardat, căci mesajul american ar fi ajuns la ei prea târziu. Atacul ucrainean l-a ratat de puțin pe Gherasimov, dar s-a soldat cu zeci de ofițeri ruși uciși.

Update 12:45 Elon Musk s-a supus unui vot pe Twitter cerând să se aleagă dacă să rămână în funcție sau nu. Plebiscitul dă semne să iasă prost și e probabil ca Musk, care a promis să-i respecte rezultatul, să demisioneze ca CEO al rețelei sale de socializare. pe care a salvat-o de cenzura exercitată de extrema stângă

Update 12:30 Rușii au lansat în cursul ultimelor 24 de oare masive bombardamente cu drone și rachete. La Kiev au fost doborâte 18 din 23 de drone kamikaze, afirmă autoritățile. Alte 12 dintr-un total de 30 de drone expediate de ruși în cursul nopții au fost doborâte în alte zone ale Ucrainei. Astfel, dronele și artileria au scuipat foc și distrugeri și în Dniepropetrovsk.

La Kiev, bombele au atins o zonă a infrastructurii, un zgârie-nori și o stradă. Trei civili ucraineni au fost uciși, Potrivit Rusiei, la Belgorod 14.000 de oameni sunt lipsiți de curent după un atac ucrainean asupra infrastructurii energetice.

În răstimp, potrivit Statului Major ucrainean, rușii își masează trupe lângă Melitopol spre a contracara o probabilă contraofensivă ucrsaineană în sudest. Aceeași sursă cifrează morții din rândul invadatorilor la 98.800. În ultimele 24 de ore ucrainenii afirmă a fi ucis aproximativ 500 de ruși,

18 decembrie 2022 a 298-a zi de război

Update 23:00 Aviația ucraineană a anunță mai multe raiduri care au distrus cel puțin două depozite de muniție rusești și poziții ale apărării antiaeeriene, În luptele de la Bahmut oficialii Kievului anunță că forțele ucrainene au atras trupele rusești într-o capcană și le-au provocat pierderi foarte grele. O unitate rusă cu efective între patru și opt sute de militari ar fi fost scoasă din luptă lângă Bahmut, a spus consolierul prezidențial al lui zelenski, Arestovici, reluat de DLF.

Update 21:00 Argentina a devenit noua campioană mondială la fotbal, după ce a înfrânt selecționata Franța, în ceea ce pare a fi fost una dintre cele mai palpitante finale din istoria sportului-rege, decisă la penalty-uri. 36 de ani au așteptat argentinienii, pentru a ridica din nou trofeul suprem, din aur masiv.

Argentina, țară despre care se spune că are ca religie națională fotbalul, și-a adăugat în portofoliu cel de-al treilea titlu mondial, după victoriile din 1978 și 1986, sub conducerea legendarului Maradona. La Doha, Lionel Messi și-a condus în această seară echipa după un meci de infarct, în care Argentina a condus până în minutul 70 cu 2 la 0, fiind egalată de Franța. O nouă stea s-a ridicat în lumea fotbalului, francezul Mbappe, de numai 23 de ani, care a înscris patru goluri în această noapte din Qatar, dintre care 3 fiind penalty-uri.

Președintele Franței s-a aflat la dreapta emirului qatarez, Tamim bin Hamad Al Thani la decernarea premiilor, consolându-și echipa. În tribune au fost observați urmărind meciul împreună, Elon Musk și Jared Kushner, ginerele lui Donald Trump.

Update 18:30 Ocupanții ruși din Melitopol pregătesc orașul pentru lupte de stradă cu forțele ucrainene, a afirmat primarul în exil, Ivan Fedorov, citat de Ukrainska Pravda. Potrivit imaginilor transmise de ucrainenii rămași în Melitopol, primul oraș capturat de armata invadatoare în martie, în centrul orașului au fost instalate structuri anti-tanc, din beton, supranumite dinți de dragon.

Comandantul șef al forțelor ucrainene, generalul Zalujnîi, a discutat despre importanța orașului Melitopol în strategia de eliberare a sudului și a peninsulei Crimeea. Potrivit declarațiilor sale, reluate de Ukrainska Pravda, trupele Kievului trebuie să avanseze 84 de km până la Melitopol.Eliberarea Melitopolului ar oferi armatei noastre controlul total asupra legăturii terestre cu peninsula Crimeea”, a precizat generalul.

Orașul este și scena unor lupte ale partizanilor din rezistența ucraineană, fiind înregistrate constant explozii în centrele ruse.

Update 16:45 Zelenski a cerut Franței să transfere Ucrainei, bunurile și finanțele confiscate de la oligarhii ruși aflați pe lista sancțiunilor, notează Ukrinform. Președintele ucrainean a oferit un interviu difuzat de posturile TF1 și LCI French TV. “Sunt recunoscător Franței pentru ajutorul oferit. Dar am o întrebare: Franța ne susține pentru că suntem o democrație și ne apărăm valorile comune, dar sunt multe fonduri ale oamenilor foarte bogați ruși. Dați-ne aceste fonduri. De ce să luați bani de la buget? Asta ar fi o soluție. Să fie vândute proprietățile confiscate”, a declarat liderul de la Kiev.

Update 16:30 O persoană a murit și alte 8 au fost rănite în regiune rusă Belgorod, aflată la granița cu nord-estul Ucrainei, a anunțat guvernatorul local, Veaceslav Gladkov pe Telegram, fiind reluat de Kiev Independent. Mai multe explozii au fost auzite în oraș, însă oficialul rus a declarat că a fost vorba de apărarea antiaeriană care a intrat în funcțiune. Kievul nu a comentat incidentul.

Update 12:15: La Kiev căldura a revenit în casele tuturor oamenilor, a declarat primarul Klicko pe Telegram. Azerbaijian a trimis 52 de tone de ajutoare energetice Ucrainei, între care 5 centrale energetice de rezervă și 45 de transformatoare.

Trupele ucrainene au respins atacuri rusești lângă 15 așezări din regiunile Donețk și Lugansk, iar rușii au bombardat în cursul nopții masiv, cu artilerie, localități din regiunea Dniepropetrovsk, în speță Nikopol, Marganeț și Cervonogrîgorivska.

Rusia a pus în circulație o neclară înregistrare video cu ministrul apărării, Șoigu, într-o vizită aparentă, dar imposibil de confirmat, la trupele ruse de ocupație din teritoriile ucrainene invadate. Consilierul ministrului ucrainean de interne, Gerașcenko, a scris pe Twitter că filmarea este în mod sigur un fals, întrucât câmpurile nu mai sunt verzi în Ucraina, la mijloc de decembrie.

Serviciile secrete britanice, reluate de Kiev Independent, scot în evidență ”fragilitatea moralului” trupelor ruse, grevate de ”mortalitatea foarte ridicată, de un comandament rău, de simbria proastă, de lipsa echipamentului și muniției, ca și de lipsa de claritate cu privire la obiectivele războiului”.

Potrivit Statului Major ucrainean, de la 24 februarie încoace, trupele ruse au pierdut peste 98.000 de militari și o imensă cantitate de material, între care aproape 3000 de tancuri, alte aproape 6.000 de blindate de luptă, 281 de avioane, 264 de elicoptere, aproape 1.700 de drone și 16 nave.

Update 12:00 Campionatul mondial de fotbal a ajutat să se piardă din vedere terorismul finanțat de Qatar, a subliniat fostul procuror șef al Curții Penale Internaționale, Ocampo. El a reliefat, în context, că emiratul Qatar a pus umărul la înființarea filialei siriene al Qaida care este ”Al Nusra”, a finanțat gruparea teroristă, islamistă, palestiniană, Hamas, precum și ”Statul Islamic”.

Update 11:45 UE trebuie să ajute Ucraina mai mult, a reliefat Roberta Metsola. Potrivit președintei Parlamentului European, ”Războiul trebuie terminat urgent și terbuie să fie câștigat de Ucraina.” Ceea ce, după cum a explicat ea presei germane din grupul mediatic Funke, înseamnă să i se dea Kievului mai multe ajutoare financiare, umanitare și, nu în ultimul rând, militare. Metsola, reluată de DLF, a precizat că ”trebuie creat un tribunal special pentru crimele de război din ucraina, date fiind probele tot mai multe care le atestă”. Ea s-a declarat mândră de sancțiunile adoptate de UE față de Rusia, dar a subliniat că se poate face mai mult.

Update 00:25 ”Orgia de ipocrizie” (dixit Glenn Greenwald) la adresa lui Elon Musk, condamnat pentru suspendarea temporară a unor conturi de jurnaliști de stânga care-l hărțuiau (prin ”doxxing”, dezvăluiri ale locației exacte) pe patronul rețelei Twitter și îi puneau în pericol viața, ca și viața membrilor familiei sale, a continuat până la revocarea deciziei. Sâmbătă seara, Musk le-a redeschis conturile, deși jurnaliștii suspendați de el au încălcat flagrant regulile și condițiile de utilizare ale rețelei. Twitter interzice doxxingul.

Guvernele, Comisia Europeană și marile ziare de stânga occidentale care l-au acuzat de ”cenzură” pe Musk au tăcut mâlc, ani de zile, când, sub Jack Dorsey și ulterior, Twitter chiar a practicat sistematic cenzura, suspendând sau închizând arbitrar și fără drept de apel opinii conservatoare.

17 decembrie 2022 a 297-a zi de război

Update 23:45 Rusia a acuzat Moldova de încălcare a drepturilor minorităților. Potrivit Moscovei, Moldova i-ar ”oprima pe ruși” prin închiderea celor 6 canale tv rusești cărora Chișinăul le-a retras licența. Ar fi vorba, potrivit Kremlinului, ”de cenzură politică, de bătaie de joc la adresa pluralismului mediatic și și desconsiderare brutală a drepturilor la libertatea informației”. Moscova mai înfierează cu abundență de epitete și ceea ce afirmă a fi ”cinica prigonire a drepturilor minorității naționale rusești”.

De cenzura politică și de brutala desconsiderare a pluralismului mediatic în Rusia lui Putin, care a închis și varii canale occidentale adesea inofensive, precum Deutsche Welle, nu s-a suflat în acest context nicio vorbă la Moscova.

Germania ”nu va transfera la anul unilateral tancuri în Ucraina”, a spus cancelarul Germaniei, Scholz, citat de Süddeutsche Zeitung și de Kiev Independent.

Update 23:30 Ucraina a refăcut aprovizionarea cu curent electric pentru 6 milioane de ucraineni.

Iar Rusia a criticat al 9-lea pachet de sancțiuni al UE, calificându-l drept nejustificat. Sancțiunile se îndreaptă împotriva unor bănci și includ, potrivit DLF, noi opreliști comerciale, dar au fost îndulcite, după ce Germania, Franța și Olanda au cerut să nu se pună bețe în roate produselor agrare și îngrășămintelor chimice exportate de Rusia.

Update 21:30 În Belarus, vizita de săptămâna trecută a ministrului rus al apărării, Șoigu, pregătind-o pe a lui Putin, de luni, n-a rămas fără urmări. În Belarus s-au instalat cele mai avansate avioane militare rusești, se fac mobilizări ascunse și, după vizita lui Șoigu, s-a făcut o inspecție a trupelor. Avioanele dislocate în Belarus includ MiG-uri 31K, aparate de zbor supersonice, capabile să lanseze rachete balistice de tip Kinzhal.

Update 21:00 Ucraina e obligată să mute arme și unități în nord. Potrivit generalului-maior Andrii Kovalciuk, ”Ucraina se pregătește pentru un nou atac rusesc din nord” (din Belarus). Țara sa are nevoie de ”mai mult sprijin militar, căci luptele cele mai grele ar putea să aibă loc în viitor,” a spus Kovalciuk.

Update 17:00 Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: “Trebuie să continuăm dialogul cu Rusia până la finalul războiului, altfel va fi puțin probabil ca Moscova să vrea încetarea conflictului. Declarațiile șefului de guvern german au fost oferite ziarului Süddeutsche Zeitung și reluate de Kiev Independent. “Rusia trebuie să realizeze că nu mai poate continua. Putin trebuie să înceteze războiul, să își retragă trupele și, în acest fel, să creeze contextul înțelegerii mutuale” a afirmat social democratul de la Berlin. Scholz a avertizat că Germania nu poate lăsa ca firul discuțiilor cu Moscova să fie întrerupt, pentru că asta ar putea însemna o confruntare directă NATO – Rusia.

SUA are o altă poziție.”Nu avem dovezi să credem că rușii vorbesc în mod serios despre pace în acest moment”, declarat vineri, 16 decembrie, șeful CIA, William Burns, pentru postul PBS, precizând că Putin folosește ideea unor negocieri în mod special pentru a evita pacea.

VIDEO-ul zilei

Vladimir Putin a avut astăzi o reuniune cu comandanții armatei ruse, generalul Gherasimov, șef al Statului Major, și Șoigu, ministrul Apărării. Imaginile au fost făcute publice de televiziunile ruse cu precizarea că dictatorul rus a convenit această întâlnire pentru a fi informat cu privire la situația trupelor sale în războiul din Ucraina. Nu au fost oferite declarații de presă.


Update 16:40 Pentru atacurile rusești din ultimele două zile, Moscova a lansat rachete cu rază lungă de acțiune din regiunea Krasnodar, aflată în sud-estul Federației, ceea ce indică că peninsula Crimeea este considerată un teritoriu vulnerabil pentru Kremlin, consideră analiștii militari britanici. Raportul de astăzi al ministerului britanic de Apărare atrage atenția asupra acestei schimbări în tactica Moscovei, notează Sky News. Inclusiv dronele kamikaze de proveniență iraniană, Shahed 136 au fost aproape sigur trimise din Krasnodar, subliniază oficialii de la Londra.

Update 16:30 Mișcări de trupe în sudul Ucrainei. Rușii par să își regrupeze și să își retragă trupele din două localități din regiunea Herson pe care încă le controlează în sudul țării, a anunțat Sky News, citând Statul Major al Armatei ucrainene. Potrivit informațiilor pe care Kievul le deține, forțele invadatoare din au început să părăsească localitățile Kahovka și Nova Kahovka, regrupându-se la Nyjni Sirohozy, un oraș aflat într-o zonă pe care soldații Kremlinului o controlează mai bine.

Conducerea militară a Ucrainei estimează că cel puțin Kahovka va fi abandonat de ruși până la finalul anului, informează aceeași sursă. Colaboraționiștii locali au primit oferte de a se reloca în Crimeea, informează Kievul, ceea ce întărește convingerea că zona va fi părăsită în curând de trupele moscovite.

Update 13:10 După 8 ani, la București. Viktor Orban a sosit astăzi în Capitală, pentru reuniunea la Palatul Cotroceni a șefilor de stat și guverne din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Ungaria, România și Uniunea Europeană, informează SpotMedia. Klaus Iohannis a găzduit întrunirea membrilor din Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi, în cadrul căruia s-a semnat un important acord.

Premierul Ungariei s-a declarat foarte încântat că se află la București, afirmând că observă schimbările pozitive și dezvoltarea vizibilă a țării din ultimii 8 ani. Orban a afirmat că este solidar cu intrarea României în spațiul Schengen. ”Decizia noastră a fost greşită în cadrul UE şi această decizie greşită trebuie corectată. România ar trebui să fie inclusă în Schengen cât mai curând. Vreau să-mi asigur prietenii din România căt pot conta pe noi, pe Ungaria, în acest subiect”, a subliniat șeful guvernului maghiar, citat de SpotMedia.

Deși țara sa are un acord strategic energetic cu Rusia, de unde și-a securizat inclusiv anul acesta importul de produse energetice la prețuri preferențiale, premierul maghiar a declarat că vremea importurilor de materii prime ieftine din Rusia s-au terminat.

“Suntem aici împreună pentru că am fost de acord că soluţia este de a identifica noi surse de energie regenerabilă pentru Europa. Dar asta rămâne doar un vis până în momentul în care vom avea condiţii efective pentru a realiza conexiunile. Avem în jurul Europei astfel de surse, iar regiunea Mării Caspice este o astfel de regiune”, a declarat Viktor Orban. “Noi, în Ungaria, suntem mândri că putem să participăm la o astfel de investiţie unică, strategică, pentru că este din ce în ce mai important să găsim soluţii inovatoare. Ne pregătim acum să construim cel mai lung cablu de transport al energiei submarin.

Update 12:30 Putin la Minsk. Dictatorul rus va efectua prima sa vizită în Europa din acest an, luni 19 decembrie, urmând să se întâlnească în capitala Belarusul cu omologul și aliatul său, Alexander Lukașenko, anunță cel mai nou raport al Institutului pentru Studierea Războiului. Ultima oară, cei doi s-a reunit la Minsk în 2019.

Potrivit analizei ISW, vizita lui Vladimir Putin este menită să finalizeze condițiile și pregătirile pentru lansarea unui ofensive ruso-bieloruse asupra Ucrainei. Fără îndoială, spun analiștii militari, liderul de la Kremlin merge la Minsk ca să îl convingă pe Lukașenko să facă pasul final, amânat până acum de dictatorul bielorus: susținerea războiului rus în Ucraina prin intrarea în luptă alături de Moscova.

Ultimele atacuri asupra Kievului, aflat în nordul țării, mai aproape de Belarus, ar face parte dintr-o strategie a Kremlinului, care să distrugă voința ucrainenilor de a lupta. În acest sens, scrie ISW, chiar dacă Putin nu îl va convinge pe Lukașenko să atace Ucraina, întâlnirea celor doi ar urma să împingă și mai mult narațiunea conform căreia, un atac dublu ruso-bielorus este iminent, ceea ce ar trebui, speră Moscova, să îi demoralizeze pe ucraineni, sub amenințarea a 3 fronturi deschise și lipsa condițiilor (apă, curent, căldură) în orașe.

Update 12:20 Cel puțin 450 de copii au fost uciși în Ucraina, de la debutul invaziei ruse la 24 februarie, a anunțat Procuratura Generală a Kievului, reluată de Ukrinform. Alți 863 au suferit răni de diverse tipuri, inclusiv amputări de membre, notează raportul autorităților ucrainene, precizând că cifra este doar estimativă întrucât nu există acces la teritoriile ocupate, cu precădere la Mariupol unde nivelul catastrofei se anunță a fi uriaș.

Cei mai mulți copii au fost uciși de armata rusă în regiunea Donețk, 428, și Harkiv, 267, zonă ocupată de invadatorii Moscovei până la 12 septembrie.

Update 12:00 Trupul neînsuflețit al unui copil de numai 18 luni a fost scos dintre dărâmăturile unei case distruse într-un bombardament rusesc de noaptea trecută, la Krivîi Rig, a anunțat guvernatorul militar al regiunii Dnipropetrovsk, Valentyn Reznicenko. În același timp, bilanțul victimelor atacurilor de ieri a ajuns la patru persoane, incluzând și un copil, în timp ce alți 18 civili sunt răniți, informează Ukrainska Pravda.

Două rachete de croazieră Oniks lansate de forțele ruse din Crimeea au fost doborâte de apărarea antiaeriană a Ucrainei deasupra orașului Odesa, în această dimineață, anunță Ukrainska Pravda. Nu s-au înregistrat victime.

La Herson, au continuat atacurile trupelor invadatoare ruse asupra orașului, folosindu-se lansatoare multiple de rachetă. Un bărbat de 36 ani a fost ucis în timp ce se află în autovehiculul personal, iar o femeie de 70 de ani a fost rănită și este la spital, afirmă aceeași sursă.

16 decembrie 2022 – a 296-a zi de război

Update 23:10 Comisia pentru Situații Excepționale din Moldova a suspendat șase posturi TV vinovate de răspândirea propagandei ruse și a dezinformării cu privire la războiul din Ucraina, Republica Moldova și alte subiecte de interes național, a anunțat președinta țării, Maia Sandu. Accent TV, NTV Moldova, Orhei TV, Primul în Moldova, RTR Moldova și TV6 au fost evaluate de Consiliul Audio-Vizualului (CNA) de la Chișinău, care a demonstrat că dezinformează organizat publicul. Maia Sandu a motivat decizia ca fiind necesară în contextul actual, pentru păstrarea păcii și stabilității în Republica Moldova.

Update 22:50 Tiruri cu ajutoare, blocate în vama româno-ucraineană. În ultima săptămână, anunță Radio Europa Liberă, cozile de la vama Siret – Porubne s-au întins pe aproape 30 de kilometri, cu timpuri de așteptare care depășesc 24 de ore, pentru intrarea în Ucraina. Șoferii autocamioanelor care duc ajutoare din România, dar și din Bulgaria și Turcia au criticat acest blocaj, punându-l pe seama formalităților îngreunate și lipsei de personal suplimentar pe partea ucraineană. Traficul intens din această perioadă este datorat, notează aceeași sursă, apropierii sărbătorilor de iarnă. Autoturismele au o coadă separată, iar pe partea română, controlul durează în medie, 30 de minute.

Potrivit Radio Europa Liberă, între 400 și 850 de TIR-uri au așteptat constant în ultimele zile să iasă din România spre Ucraina prin punctul de frontieră din orașul Siret, județul Suceava, pe baza estimărilor realizate de polițiștii de frontieră, față de aproximativ 100 de autocamioane în săptămânile anterioare.

Update 22:25 Poporul ucrainean și președintele Zelenski sunt câștigătorii premiului Carol cel Mare al orașului german Aachen – Charlemagne 2023 – a anunțat comitetul acestei prestigioase decorații, într-un mesaj pe Twitter. Premiul este acordat anual începând din 1950, pentru merite deosebite în “unificarea europeană”, comemorându-l pe Carol cel Mare, conducătorul și întemeietorul Sfântului Imperiu Roman, încoronat la Aachen, la 25 decembrie anul 800. Câștigătoarele de anul trecut au fost cele trei dizidente bieloruse care conduc mișcarea de rezistență împotriva dictatorului de la Minsk: Svetlana Țihanovskaia, Maria Kalesnikava, Veronika Țepkalo. În 2020, premiul Charlemagne a fost câștigat de președintele României, Kaus Iohannis.

“Dând dovadă de curaj, conducere și sensibilitate tactică, exemplificând un stil politic nou, clar și lipsit de ambiguitate, profund angajat în obiectivele Uniunii Europene, oferă tuturor europenilor un exemplu de reorientare și reflectare asupra idealurilor și valorilor europene”, se arată în mesajul comitetului.

Update 21:50 Grecia este dispusă să-i trimită Ucrainei sistemul său de apărare antiaeriană S-300, dacă Washingtonul îi va da la schimb un scut antirachetă Patriot, a declarat ministrul Apărării de la Atena, Nikolaos Panagiotopoulos, reluat de Kiev Independent. Oficialul grec a precizat sistemul S-300 de proveniență rusească se află în Creta și poate fi mutat oricând în Ucraina, dacă SUA acceptă să trimită simultan scutul Patriot. În septembrie, Grecia a refuzat să ofere Kievului sistemul său de apărare aeriană, motivând că țara nu poate rămâne descoperită. La 4 noiembrie, primele vehicule blindate de infanterie BMP-1 din zestrea militară a Greciei au sosit în Ucraina.

Slovacia a fost primul stat european care a donat Ucrainei sistemul antirachetă S-300, primind ulterior un scut antiaerian american de generație nouă. Și Bulgaria deține același echipament sovietic, considerat a fi încă eficient, deși există și varianta sa mai recentă, S-400, dezvoltată de Moscova, în urmă cu câțiva ani.

S-300 este un sistem de rachete sol-aer rusesc cu rază lungă de acțiune. S-300 a fost dezvoltat la finalul anilor 70, pentru a echipa Apărarea Antiaeriană Sovietică cu mijloace împotriva țintelor aeriene și a rachetelor de croazieră.

Update 16:00 Ajutor logistic al Uniunii Europene. Sute de autobuze școlare pentru copiii din Ucraina și fonduri în valoare de 100 milioane de euro pentru reconstrucția unităților de învățământ vor fi oferite Kievului, a anunțat șefa Comisiei Europene, von der Leyen.

Update 15:50 Apărarea anti-aeriană a Ucrainei a reușit să respingă aproape 80% din rachetele și proiectilele rusești lansate în această dimineață asupra țării, vizând cu precădere Kievul, Odesa, Krivîi Rig, Herson, Harkiv și Poltava. Potrivit Sky News, numai asupra capitalei au fost lansate 40 de rachete, din care numai trei au penetrat sistemul antiaeriană, provocând distrugeri și probleme la alimentarea cu apă și energie.

Yuriy Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, a declarat că rușii au o nouă tactică: încearcă să distragă atenția apărării aeriene locale, trimițând avioane care să zboare în jurul țării.

Parlamentul ucrainean, Rada de Stat, a rămas fără energie electrică, apă și încălzire. Metroul din Kiev este și el oprit și stațiile au fost din nou transformate în adăposturi pentru civili. Autoritățile ucrainene au declarat că este unul dintre cele mai devastatoare atacuri asupra unor puncte cheie ale infrastructurii vitale, citează Sky News.


Imagini cu o parte dintre exploziile de astăzi cauzate de bombardamentele rusești din Ucraina au fost surprinse de pasagerii unui zbor WizzAir din Republica Moldova.

Update 15:40 Federația Internațională de Fotbal a refuzat propunerea Kievului de a publica un mesaj video al președintelui Zelenski, în debutul finalei Campionatului Mondial din Qatar, care va avea loc duminică, la Doha, informează Vișegrad24. Șeful FIFA, Infantino, aflat în mijlocul scandalului privind organizarea Cupei Mondiale la Fotbal în Qatar, din cauza rapoartelor privind sclavia modernă practicată la construcția stadioanelor și alte controverse, a decis să spună NU unui mesaj de chemare la pace pe care liderul de la Kiev dorea să îl adreseze lumii. Finala dintre Argentina și Franța, campioana mondială în exercițiu, va fi transmisă în mai toate țările, urmând să fie vizionată de miliarde de oameni.

Update 12:15 Banca Mondială eliberează credite în valoare de 2 miliarde de dolari pentru antreprenorii ucraineni, E vorba să fie ajutat sectorul particular. Potrivit Băncii Centrale Ucrainene, reluate de DLF, 11% din întreprinderile ucrainene au dat faliment de la invazia rusă încoace, aproximativ jumătate din cele care nu s-au închis lucrează sub capacități.

Morți în regiunea ocupată de ruși din Lugansk. Opt oameni ar fi fost uciși, potrivit agenției ruse Tass, de bombardamentul ucrainean cu rachete asupra satului Lantratiwka. Sub dărâmăturile unei case ar fi fost prinși oameni.

Update 12:00 Al 7-lea val de atacuri rusești cu rachete asupra infrastructuriii critice, energetice a Ucrainei, precum și asupra unor clădiri rezidențiale s-a soldat cu moartea a două persoane la Krivîi Rig și cu noi întreruperi de curent în varii regiuni din țară. La Kiev sunt probleme de alimentare cu apă și curent, relevă Ukrainska Pravda. Harkivul și Poltava au rămas fără electricitate, scrie Kiev Independent. Potrivit militarilor, au fost cel puțin 60 de rachete, în cursul dimineții. Între ele rachete de tip Kh-555 și Kh-101, lansate de regulă din avioane Tu-95, precum și rachete de croazieră Kalibr, lansate prin tradiție de pe navele din Marea Neagră.  În regiunea Zaporijjea au aterizat 15 rachete.

Conform Statului Major al armatei ucrainene, forțele din subordine au respins în ultimele 24 de ore cel puțin 11 atacuri rusești în proximitatea a 22 de așezări ucrainene.

Pierderile în oameni ale rușilor se apropie vertiginos de 100.000. Potrivit Statului Major al Ucrainei, Rusia a pierdut de la invazie și până la 16 decembrie 97.270 de militari uciși, precum și 2.980 de tancuri, 5.952 de blindate de luptă, alte 4.563 de vehicule și autocosterne, 1.946 de sisteme de artilerie, 410 de lansatoare multiple de rachete, 211 sisteme antiaeriene, 281 de avioane, 264 de elicoptere, 1.648 de drone și 16 nave.

15 decembrie 2022 a 295-a zi de război

Update 23:15 Rusia fentează sancțiunile și își procură prin firmele proprii componente pentru drone Orlan. Firma rusă, ”Spetsialniy Tekhnologicheskiy Tsentr”, care fabrică drone de tip Orlan 10 continuă să-și procure piese și componente în Vest prin intermediari americani și chinezi, ajutați de Rusia să fenteze restricțiile, scrie Ukrainska Pravda.

Procuratura europeană condusă de Laura Codruța Kövesi a cerut Parlamentului European ridicarea imunității Evei Kaili, care, potrivit DLF, e bănuită mai nou și de fraudare a bugetului UE și a fondurilor europene. Amantul ei a făcut mărturisiri că a lucrat pentru Maroc și Qatar. Justiția belgiană anchetează pentru corupție și spălare de bani persoanele interpelate în acest dosar. Au fost arestate de vineri șase persoane, din care patru se mai află după gratii, .

Update 23:00 Germania ar fi livrat Ucrainei rachete Iris-T suplimentare. Săptămâna trecută Germania ar mai fi dat Ucrainei, potrivit propriilor informații, reluate de Kiev Independent, 34 de ambulanțe, 18 camioane cu caroserie amovibilă, 2 blindate de recuperare și 78.500 de piese de muniție pentru lansatoare de grenade și artilerie.

Unică
Lunar

Donația dvs. va contribui la susținerea eforturilor noastre de a promova adevărul, dreptatea și libertatea.

Donați lunar:

Alegeți o sumă predefinită și apăsați butonul DONEAZĂ:

¤5,00
¤20,00
¤50,00
¤5,00
¤15,00
¤100,00

Sau alegeți altă sumă dorită (minim 5$):


Vă mulțumim pentru susținerea jurnalismului independent!

Vă mulțumim pentru susținerea jurnalismului independent!


Donează

Donează

Update 21:35 Incident suspect la Varșovia. Șeful poliției poloneze, Jaroslaw Szymczyk, ar fi fost rănit după ce un lansator de grenade a provocat o explozie în biroul său, informează Visegrad 24. Din primele estimări ale presei din Polonia, ar fi vorba despre un cadou pe care Szymczyk l-a primit în timpul vizitei sale în Ucraina. Comandantul forțelor de ordine poloneze este în acest moment internat în spital.

VIDEO-ul zilei

Dintr-o pădure albă a Letoniei, soldații NATO transmit o colindă de Crăciun.

Update 18:25 “Cu cât va scurta Putin războiul, cu atât are șanse să trăiască mai mult timp”, a declarat președintele Volodimir Zelenski, reluat de Kiev Independent. Liderul de la Kiev crede că numai dictatorul rus ar putea să transforme războiul dintr-un conflict militar într-o chestiune diplomatică.

“Cu cât mai repede se termină războiul și dacă Rusia își recunoaște eroarea tragică de a-l fi început, cu atât mai mult vor putea Putin și anturajul său să îți securizeze viețile“, a afirmat președintele ucrainean, într-un interviu pentru The Economist, reluat de Kiev Independent.

Zelenski a subliniat că se opune înghețării conflictului, o tactică specifică Rusiei și aplicată în Transnistria, Georgia (Oseția și Abhazia) și Ucraina. “Rusia îngheață conflictele pentru un timp și apoi își întărește armata, pentru a reveni din nou și mai puternică, gata să ocupe și mai mult teritoriu“.

Update 18:00 Guvernul Giorgiei Meloni va putea să acorde ajutor militar Ucrainei în 2023, fără să ceară aprobarea Parlamentului italian, informează Vișegrad24. Legislativul de la Roma a dat undă verde prim-ministrei Meloni pentru livrarea de armament și echipamente militare Kievului, după cum va considera potrivit, fără a fi nevoie de consultarea deputaților. Giorgia Meloni a promis că țara sa va sta ferm alături de Ucraina în lupta sa pentru eliberarea teritoriilor ocupate și se va coordona îndeaproape cu aliații din NATO.

Update 17:35 Lupta partizanilor ucraineni din spatele frontului.Avem în desfășurare o operațiune majoră, doar că dvs. nu o puteți vedea”, a declarat generalul Valerii Zalujnîi, într-un interviu acordat publicației The Economist, lăsând să se înțeleagă că ar fi vorba despre partizanii ucraineni din zonele ocupate, care realizează acțiuni de sabotaj, precum la Melitopol.

Șeful forțelor armate ale Kievului a precizat că și Rusia pune la cale o ofensivă masivă, care ar putea debuta cel mai devreme la sfârșitul lunii ianuarie, potrivit datelor obținute de la spionajul militar. Zalujnîi crede că armata rusă are centrul de comandă și își pregătește resursele militare undeva dincolo de Urali. Noua ofensivă a Kremlinului ar viza cel mai probabil zona Donbasului, posibil și sudul țării, dar nu este exclus nici scenariul, spune comandantul, ca trupele lui Putin să se îndrepte încă odată spre Kiev.

Nu am nicio îndoială că vor mai încerca să ia cu asalt Kievul”, a spus Valerii Zalujnîi, adăugând că Moscova mai vrea să aducă în conflict aproximativ 200.000 de soldați.

Șefului armatei ucrainene: “nimic nu ne va opri parcursul militar în acest moment. Există o singură condiție pentru negocieri: Rusia trebuie să își retragă toate trupele din toate teritoriile capturate”.

Update 16:30 Marocul e implicat în afacarea Kaili. Amantul fostei vicepreședinte a Parlamentului European, Kaili, și-a recunoscut parțial vinovăția. Italianul a admis că face parte dintr-o rețea care a luat bani de la Qatar și de la Maroc, pentru a le reprezenta interesele în Europa, afirmă ziare de la Paris și Roma, reluate de DLF.

Update 16:00 Ucraina pregătește o operațiune militară de amploare, dar nu are încă suficientă muniție și destule arme, a declarat, într-un interviu acordat revistei The Economist, șeful operativ al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujni, Generalul nu e cunoscut ca o gură spartă. Iar penuria de muniție nu privește doar Ucraina, ci și arsenalele armatelor occidentale. ”Ucraina are nevoie de tancuri, de blindate, de transportoare blindate”, a subliniat Zalujni, reluat de Ukrainska Pravda.

Pentru ca Ucraina să atingă granițele țării trecute de ruși la 24 februarie 2022, Ucrainei i-ar trebui, după cum a precizat generalul, ”300 de tancuri, aproximativ 700 de blindate de luptă pentru infanterie și 500 de obuziere”. În revanșă, Kievul (sau mai precis comandantul armatei) e mulțumit de efectivele pe care le are la dispoziție armata ucraineană.

America se gândește să înceapă să dea Ucrainei arme foarte sofisticate. E vorba nu doar de bateriile de rachete Patriot, extrem de dificil de mânuit, ci și de echipament electronic care transformă bombele neghidate în proiectile extrem de precise. Informația, transmisă de Washington Post care citează oficiali americani, a fost reluată de Kiev Independent.

Update 15:45 Americanii vor instrui lunar, în Germania, câte un batalion ucrainean. E vorba de un grup de 600-800 de militari. NYT citează oficiali americani care au anunțat extinderea programului american de instrucție.

Noi disensiuni europene privind ajutorarea Ucrainei. Polonia (poate și Lituania) pare sau par a bloca prin veto pachetul de ajutoare ale UE destinate Ucrainei, în valoare de 18 miliarde de dolari. Guvernele de la Varșovia și din republicile baltice sunt iritate de numeroasele excepții de la sancțiunile impuse Rusiei de către țări ca Germania și Franța.

Update 15:30 Rusia a respins ideea unui “armistițiu de Crăciun” în urma apelului președintelui Zelenski, cerând Moscovei să înceapă de Crăciun retragerea trupelor ei de ocupație, ca prim demers pe calea opririi războiului și negocierii unui armistițiu.

Banca Centrală Europeană a urmat exemplulului american. Întru combatarea inflației, Federal Reserve a ridicat ieri, din nou, dobânda de referință cu 0,5 puncte, care se situează acum, peste ocean, între 4,25 și 4,50 – demers de rapidă scumpire a banilor efectuat azi și de BCE. În Europa dobânda de referință se situează acum la 2,5%.

Noi tensiuni ruso-moldovene. Ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat recent la Ministerul de Externe, unde i-a fost înmânată o notă de protest pentru ofense aduse președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, relatează Europa Liberă Moldova. În chestiune au fost, potrivit oficialilor moldoveni, declarațiile purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care ar fi avut o ” inacceptabilă retorică agresivă”.

Comentând modificările Codului electoral al Republicii Moldova, Zaharova a estimat că schimbările ar ”încălca drepturile vorbitorilor de rusă”, care n-ar mai ști să citească buletinele de vot. Zaharova a acuzat-o pe șefa statului moldovean, Maia Sandu, de ”minciună”. Ambasadorul rus Oleg Vasnețov a mai fost convocat ”la Ministerul de Externe la sfârșitul lunii noiembrie, după ce atacurile cu rachete ale Rusiei asupra Ucrainei au lăsat aproape toată R. Moldova fără lumină”, amintește aceeași sursă.

Update 12:15 Relațiile transatlantice sunt împovărate și nu sunt semne că se ameliorează. La Bruxelles, summitul UE se ocupă de ajutorarea Ucrainei și de aceste raporturi, tensionate între altele de măsuri protecționoiste americane din legea SUA de combatere a inflației. Legea conține subvenții pentru americani și, implicit, știri proaste pentru producătorii europeni, care se consideră discriminați. Pe agendă., scrie DLF, este și criza energetică. Europa plătește net mai mult pentru importul de gaze decât Asia.

Update 12:00 Ambasada Rusiei de la Washington avertizează SUA să nu livreze Ucrainei rachete antirachetă Patriot. Acest sistem e unul defensiv. Cu toate acestea, Moscova acuză, în context, ”strategia Americii”. Potrivit agenției Tass, ambasada rusă i-a reproșat administrației Biden că strategia Washingtonului ar provoca” pagube enorme relațiilor ruso-americane și creează riscuri suplimentare pentru securitatea globală”. Rusia care se plânge și de alte livrări de arme furnizate Kievului, atribuie Statelor Unite ”responsabilitatea pentru prelungirea și escaladarea conflictului cu Ucraina.”

Update 11:30 Rușii (din gruparea Wagner) își execută soldații speriați de război, afirmă un prizonier capturat de ucraineni. Vladislav Izmailov, un fost deținut recrutat de mercenarii Wagner într-o închisoare, afirmă că a văzut cum doi din camarazii săi din gruparea lui Prigojin, care s-au panicat în ofensivă, au fost puși să-și sape singuri groapa și au fost împușcați.

Izmailov, identificat potrivit Adevărul.ro, de postul de știri independent rusesc Nestka, a reliefat că deținuții încorporați în septembrie de șeful mercenarilor Wagner, Prigojin, au fost masiv mințiți că nu vor fi trimiși în linia întâi, că vor fi plasați în tranșee, în apărare, că mortalitatea e foarte mică, deși era foarte mare, din unitatea sa de 90 de oameni nemaifiind în viață decât circa 20. Agenția Nexta a preluat știrea:

Update 10:15 Se pregătește mult amânata declarație de sprijin occidental? NATO și UE ar fi, potrivit Politico, pe punctul de a difuza extrem de importanta, dar mult întârziata declarație de susținere a Ucrainei, cerând Rusiei să pună capăt războiului și să-și retragă forțele armate din țara ocupată, relevă Kiev Independent. Declarația ar urma să promită și un sprijin deplin pentru Ucraina.

Rusia are mari greutăți în a controla spațiul informațiilor, dezinformării și propagandei. Aceasta e o concluzie care se poate extrage din refuzul lui Vladimir Putin de a-și mai ține tradiționala conferință de presă de sfârșit de an. Potrivit ISW, Putin nu e sigur că mai are capacitatea de a orienta spațiul informațional rusesc, care scade pe măsură ce planurile sale de război în Ucraina se spulberă.

Update 10:00 Forțele ucrainene au respins în ultimele 24 de ore cel puțin 6 tentative ofensive ale forțelor ruse. E vroba de atacuri Verhniokamianske, Yakovlivka, Soledar, Bahmut, Vesele și Mariinka în regiunea Donețk Oblast, Potrivit Statului Major ucrainean, reluat de Kiev Independent, invadatorii au lansat în acest interval și zeci de raiduri aeriene, bombardamente cu (opt) rachete și 60 cu proiectile din lansatoare multiple de rachete.

Guvernatorul regiune ruse Briansk afirmă că trupele Moscovei ar fi doborât o rachetă ucraineană. ”Rămășițele ei” ar fi aterizat pe generatorul electric al unui sat și l-ar fi avariat. De cealaltă parte, Ukrainska Pravda relevă moartea a doi civili ucraineni în regiunea Donețk și atacarea generatoarelor de curent ale unor comune de lângă Nikolaev. În Nikopol ar fi aterizat zeci de obuze, avariind case și conducte de gaze.

Update 00:55 Devastări și vărsări de sânge le Montpellier, Avignon, Bruxelles și alte orașe franceze și belgiene după semifinala Franța-Maroc, câștigată de francezi cu 2-0.

Cel puțin un fan a fost călcat de un automobil la Montpellier, multe mașini au fost incendiate la Avignon, iar la Bruxelles vandalizările au fost însoțite de ciocniri cu poliția. Pentru prevenirea violențelor poliția franceză a mobilizat în capitala Franței forțe impresionante, cu zeci de dube ale forțelor de ordine așteptând intrarea în acțiune pe Champs Élysées.

Update 00:30 Jack Dorsey, fostul patron fondator al Twitter se recunoaște vinovat pentru modul în care a degenerat rețeaua sa sub conducerea lui. După cum a reieșit după preluarea rețelei de către Elon Musk, din documente (Twitter Files) date recent publicității de Matt Taibbi, Bari Weiss și alții, Twitter a devenit un hub al cenzurii sub varii forme.

Cenzura a fost exercitată (între altele prin moderația conținuturilor) de mișcarea woke, de extremă stânga, aflată la lucru atât la Twitter cât și la alte concerne social media și ”Big Tech” din Silicon Valley.

Acest lucru e numai vina mea, pentru că am renunțat să insist pentru implementarea principiilor pe care s-a bazat compania de la început”, a afirmat Dorsey. Potrivit lui, acest principii sunt: 1) rețele sociale trebuie să rezite controlului guvernamental sau al corporațiilor; 2) doar autorul originar poate șterge conținutul produs de el; și 3) moderarea e optim efectuată doar de algoritmi.

Dorsey relevă că un ”grup de activiști” a cumpărat mare parte din acțiuni în 2020. Twitter era atunci o companie publică fără apărare, așa că ”mi-am plănuit natunci exitul, știind că nu mai sunt potrivit pentru companie”. Dorsey mai afirmă: ”cea mai mare greșeală pe care am făcut-o a fost că am continuat să creăm instrumente pentru ca noi să gestionăm conversația publică, în loc să facem instrumente pentru oamenii care folosesc Twitter.”

14 decembrie 2022 a 294-a zi de război

Update 22:00 SUA dispun de dovezi ale existenței unui acord între Moscova și Teheran privind livrarea de rachete balistice iraniene Rusiei. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby a transmis această informație.

Rusia a mai dislocat 60 de vehicule militare în Belarus, informează Kiev Independent.

Depopularea Ucrainei: potrivt ombudsmanului Dmytro Lubineț aproximativ 20% din populația Ucrainei s-a refugiat în străinătate, de la invazia Rusiei încoace. Alte aproape 5 milioane s-au relocat în interiorul Ucrainei.

Președintele Ucrainei, Zelenski a cerut Parlamentului European să pună pe picioare un tribunal care să judece crimele teroriste ale Rusiei. Un astfel de instrument ar juca un rol important în prevenirea de crime teroriste, a estimat liderul de la Kiev.

Update: 21:45 Iranul a fost eliminat din Comisia ONU pentru statutul femeilor. Votul prin care s-a hotărât eliminarea fusese cerut de SUA. Nu e clar de ce primise regimul islamist al Iranului dreptuld e a face parte din această Comisie, care e despre drepturile femeilor, drepturi pe care teocrația de la Teheran le încalcă brutal, principial și sistematic. Rusia, China și diverse alte dictaturi între care cea marxistă din Nicaragua au votat împotriva eliminării.

Alte dictaturi, de această date sudestasiatice, precum cele din Vietnam, Laos și Tailanda au împiedicat condamnarea comună a Rusiei pentru războiul de agresiune din Ucraina de către statele UE și ASEAN, în finalul întâlnirii de la Bruxelles a reprezentanților celor două organizații. UE și ASEAN s-au mulțumit să constate că majoritatea statelor lor ”condamnă cu maximă fermitate agresiunea Rusiei”.

Update 15:45 Rușii au lovit clădirea administrativă din Herson, Bombardamentul a rănit cel puțin șase persoane.

În timpul ocupației rusești, trupele de ocupație ar fi creat în regiunile Harkiv și Herson camere de tortură pentru copii. Informația, dată azi publicității, provine de la Dmytro Lubineț, emisarul pentru drepturile omului al Parlamentului ucrainean, reluat de Ukrainska Pravda. Potrivit lui, e vorba de atrocități care depășesc ce s-a văzut la Bucea și Irpin. Lubineț a declarat că a văzut personal două, situate vizavi, în regiunea Harkiv, precum și una la Herson. El are mărturia unei victime ”ținute timp de 90 de zile într-o astfel de cameră”. (Urmează, mai jos, detalii greu suportabile…)

Potrivit lor, copilul ”a fost tăiat cu cuțitul, ars cu o bucată de metal încins, a fost scos în mai multe rânduri afară să fie împușcat și i s-a tras deasupra capului. A auzit țipetele femeilor și bărbaților torturați într-o cameră alăturată zi de zi, 24 de ore din 24.

64 de ucraineni au revenit din prizonieriat, după perfectarea unui nou schimb de captivi între Kiev și Moscova. A fost pus în libertate și un american arestat în vară, la Herson, de ruși. Ucrainenii au primit și rămășițe pământești provenind de la patru persoane.

Papa Francis a cerut creștinilor să celebreze un Crăciun modest, cu cadouri mai ieftine, spre a putea trimite mai multe ajutoare ucrainenilor, care au nevoie de ele.

Parlamentul European i-a decernat Ucrainei prestigiosul premiu Saharov. Premiul poartă numele unuia dintre cei mai celebri disidenți și luptători pentru libertate și drepturi civice din Rusia,

Update 13:00 Rușii trimit pe front două unități de ”creatori”, formate din actori și cântăreți care să-i distreze pe soldații din linia întîi, să-i destindă și să le ridice astfel moralul, informează Ukrainska Pravda. Măsura relevă cât de mari probleme cu moralul și motivația are armata rusă. Ucrainenii aformă a fi ucis până acum peste 96.000 de militari ai oștirii lui Putin trimise în februarie să invadeze Ucraina.

Update 12:00 Kievul a fost atacat din nou cu drone iraniene. Și din alte zone ale Ucrainei se anunță atacuri rusești asupra infrastructurii civile. Președintele Zelenski s-a arătat mândru de apărarea antiaeriană care a reușit să doboare toate dronele iraniene expediate de ruși împotriva capitalei ucrainene.

Germania se arată solidară cu Ucraina, dar nu face destul. Cancelarul Scholz a reliefat într-o declarație guvernamentală că Putin duce o politică ”josnică”, a ”pământului pârjolit” în Ucraina.

Potrivit cancelarului, Putin încearcă să ascundă prin politica sa de distrugere a infrastructurii faptul că și-a ratat toate obiectivele în țara atacată”. Scholz a promis continuarea ajutorării Ucrainei.

Opoziția germană de centru-dreapta l-a criticat dur pe cancelarul Scholz pentru insuficiența ajutoarelor militare acordate Ucrainei. Liderul creștin-democrat Merz a cerut guvernului german să furnizeze Ucrainei tancuri de luptă germane și i-a atribuit personal șefului executivului de la Berlin vina pentru faptul că forțele armate ale Kievului încă nu le-au primit.

Update 11:55 Cinci cetățeni ruși au fost reținuți în Statele Unite sub suspiciunea că au încercat să cumpere tehnologie militară, a anunțat Departamentul de Justiție, citat de ageția ucraineană NEXTA. Unul dintre ei ar fi agent FSB. Operațiunea a vizat și arestarea a doi cetățeni americani. Potrivit CNN, ar fi vorba despre o rețea care ajuta exportarea de echipamente aflate sub regimul sancțiunilor, către Rusia, fiind implicat și serviciul de spinoaj rusesc FSB. Cei șapte indivizi au achiziționat și trimis în Rusia, sisteme cu uz dual în valoare de mai multe milioane de dolari, folosindu-se de producători și vânzători americani din New York.

Update 11:45 Liderii din șapte state central și est-europene au trimis președintelui francez o scrisoare de protest, în care se opun declarațiilor făcute de Emmanuel Macron cu privire la expansiunea NATO care ar fi “speriat Rusia” și “garanțiile de securitate pe care Occidentul trebuie să le ofere Moscovei“, afirmă Vișegrad24. Semnatarele sunt Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, Slovacia, Cehia și Finlanda. România nu s-a alăturat acestui demers. Inițiativa a fost luată de Praga, iar celălalte capitale europene mai sus menționate au considerat de cuviință să se alăture protestului: “Rusia nu respectă granițele recunoscute internațional, iar orice concesii care i se vor face nu vor determina decât încurajarea agresivității sale.”

Update 11:40 Gruparea Wagner a recrutat aproximativ 23.000 de deținuți din închisorile rusești, pe care i-a folosit drept carne de tun, informează Centrul Național pentru Rezistență din Ucraina. Citat de Ukrainska Pravda, CNRU susține că acesta este motivul principal pentru care decesele lor în număr mare nu a provocat un val de revoltă în societatea rusă. Unitățile de asalt ale grupării Wagner sunt formate din pușcăriași, spune raportul instituției, iar pierderilor lor semnificative nu îi afectează și nu îi demoralizează pe ofițeri pentru că stafful profesionist nu participă la aceste misiuni.

Update 11:30 Cel puțin o persoană a murit în raionul Herson, după ce trupele ruse au lansat 42 de atacuri asupra zonei, scrie Ukrainska Pravda. În regiunea Dnipropetrovsk, cel puțin 50 de proiectie rusești au fost lansate noaptea trecută asupra unui cartier rezidențial, potrivit acestei surse. Rușii au utilizat lansatoare multiple de rachetă de tip GRAD și Uragan.

Update 11:25 Ucraina are nevoie de 50 milioane becuri economice, pentru a depăși criza energetică cauzată de bombardamentele masive ale Moscovei asupra sistemului său electric, a declarat liderul de la Kiev, reluat de Sky News. Cererea a părut neobișnuită, însă Comisia Europeană s-a arătat ieri dispusă să trimită Ucrainei 30 de milioane de becuri LED, care reușesc să economisească până la 70% din consumul electric, potrivit șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Update 11:00 Mai multe explozii au avut loc la Kiev, în această dimineață, după ce forțele rusești au lansat un atac cu multiple drone kamikaze Shahed-136, a anunțat primarul Kliciko, reluat de Kiev Independent. Cinci clădiri rezidențiale au fost distruse sau avariate atât în oraș, cât și în suburbii, însă nu s-au înregistrat victime. Sistemul de apărare antiaeriană au reușit să doborârea a 13 drone de proveniență iraniană, notează aceeași sursă.

Președintele Zelenski a declarat într-un mesaj video că este mândru de cum a funcționat apărarea antiaeriană și le-a reamintit cetățenilor să ia în serios sirenele și să se adăpostească de urgență.

13 decembrie 2022 – a 293-a zi de război

Update 20:40 SUA este pe punctul de a finaliza procedurile pentru a-i trimite Ucrainei, sistemul de apărare antirachetă, Patriot, anunță CNN, reluat de Vișegrad24. O decizie în acest sens ar urma să fie luată săptămâna viitoare. Germania a refuzat propunerea Poloniei de a livra sistemul Patriot Ucrainei, în ciuda faptul că a primit undă verde de la șeful NATO, Stoltenberg, care a precizat că decizia revine statelor naționale.

Ministrul Apărării de la Kiev, Oleksii Reznikov, a declarat în urmă cu scurt timp că am putea vedea sistemul Patriot pe câmpul de luptă, chiar în următoarea etapă a războiului, confirmând indirect știrile venite de la Washington, scrie agenția Flash.

Update 20:15 Dragonul chinez bate palma cu vulturii arabi ai Golfului. Liderul de la Beijing, Xi Jingping și-a securizat un nou parteneriat de cooperare strânsă cu Arabia Saudită, deschizându-și larg drumul spre colaborarea în domenii strategice cu alte 20 de state arabe, mare parte dintre ele aparținând Golfului Persic, notează publicația The Diplomat.

Aflat la Riad pentru primul Summit Sino-Arab, dictatorul Xi a marcat ceea ce analiștii numesc un moment cheie în răspândirea și dezvoltarea imperialismului chinez, până acum foarte activ pe continentul african, dar nu și în zona arabă, a statelor petrolifere. La summitul găzduit de Arabia Saudită au participat lideri din țări precum Kuweit, Egipt, Sudan, Irak, Maroc, Algeria, Liban, precum și Autoritatea Palestiniană.

Laitmotivul întâlnirii a fost legat de relațiile milenare dintre această regiune și China, după cum scrie The Diplomat, fiind amintit celebrul Drum al Mătășii, ca model de cooperare pentru noua realitate geopolitică. Xi a declarat că țara sa dorește o apropiere strategică de partenerii săi arabi, în domenii ca energia, investițiile, finanțele, infrastructura, tehnologia de ultimă generație și schimburile comerciale. Au fost celebrate civilizațiile milenare ale statelor prezente, notează aceeași sursă, fără însă a fi tranșat elefantul din cameră: expansiunea Iranului și parteneriatul solid al Beijingului cu acesta.

Summitul a provocat reacții la Washington, unde administrația Biden s-a arătat îngrijorată de apropierea unor aliați strategici din punct de vedere energetic și militar, ca Arabia Saudită, și regimul comunist chinez, informează Al-Monitor. Potrivit acestei publicații, Casa Albă și-a avertizat partenerii că o apropiere de China ar avea repercusiuni în relațiile lor cu SUA.

Update 16:45 Marea Britanie impune sancțiuni comandanților militari ruși care atacă infrastructura energetică a Ucrainei, precum și regimului iranian. Potrivit Kiev Independent, supuși sancțiunilor vor fi 16 ofițeri ruși, laolaltă cu oameni de afaceri și oficiali iranieni ”implicați în producția și furnizarea de drone” ale Teheranului, utilizate de armata Rusiei ”pentru atacarea infrastructurii civile ucrainene”.

Invenție genială. Fuziunea nucleară anunțată de americani ar putea livra lumii nelimitat, cu ajutorul hidrogenului, energie curată, necarbonizată și ieftină. Se așteaptă ca inventarea noii tehnologii, anunțată la Lawrence Livermore National Laboratory, în California, să ofere globului șansa unei veritabile revoluții energetice.

Update 15:00 În Germania au avut loc azi percheziții la domiciliile unor extremiști de stânga ecologiști din organizația intitulată ”Last Generation /Ultima generație”.

Spre deosebire de recenta operațiune mamut, cu 3.000 de combatanți înarmați până în dinți ai autorităților, care, însoțiți de un număr uriaș și fără precedent de ziariști, informați în prealabil, au arestat 25 de conspiraționiști de dreapta din gruparea așa-zișilor ”Reichsbürgeri”, la acțiunea de azi, despre care informează cotidianul Bild, presa pare să nu fi participat mai deloc.

Conspiraționiștii germani rămași în custodia poliției după recentul val de arestări sunt acuzați de extremism de dreapta, de planuri de puci și de intenții teroriste. Perchezițiile în rândul extremiștilor de stânga au avut loc, potrivit procuraturii germane din Neuruppin, reluată de Bild.de, în 11 localități germane diferite.

Update 14:30 În lupta împotriva ”extremei”, se proiectează punerea pe butuci a statului de drept în Germania. Ministrul federal de Interne, Faeser, vrea să anuleze prezumția de nevinovăție. Prezumția, care a inaugurat epoca modernă, întrucât a pus capăt vânătorilor de vrăjitoare, arse pe rug în Evul Mediu după arestare și tortură doar pe baza unui denunț, e indispensabilă statelor de drept. O serie de miniștri de interne germani, între care și Faeser s-au pronunțat pentru revocarea sarcinii statului de a dovedi comiterea unui delict, spre a-l împovăra pe acuzat, ca în Evul Mediu, cu răspunderea de a-și proba nevinovăția.

Update 13:45 Ambasadorul Austriei absentează de la întâlnirea cu Iohannis. Dela întâlnirea cu ambasadorii statelor UE organizată la Athénée Palace de președintele României, Iohannis, a lipsit ministrul Vienei. Trimisa Austriei (era și) ”este într-o vacanță îndelung planificată”, a spus însărcinatul cu afaceri austriac. Lipsa ei de la întrunire e cotată de unii observatorid rept un nou afront austriac la adresa României, după blocarea prin veto, de către Viena, a accesului țării la spațiul Schengen.

Între timp, oficialii români au început să decidă boicotări ale unor firme austriece. CNAIR, (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere) a hotărît retragerea banilor ei de pe conturile BCR, care face parte din ”Erste Group”, Austria.

Update 13:30 Cu doar un singur vot contra PE a destituit-o pe Eva Kaili din funcție de vicepreședinte al Forului Legislativ European. La social-democrata greacă Eva Kaili, recent arestată, s-au găsit saci de bani provenind, aparent, de la emiratul Qatar, care, potrivit informațiilor circulând în presă, ar fi vrut să cumpere influență în UE. Poliția belgiană a mai arestat cinci persoane, între care șeful Organizației Sindicale Internaționale și un ex-europarlamentar social-democrat pe nume Panzeri, care conducea un ONG pretinzând a lupta ”împotriva impunității”. Kaili respinge acuzațiile.

Update 13:15 Președintele Ucrainei, Zelenski, se așteaptă la un nou atac, masiv, cu rachete rusești. Cele precedente au avut drept scop distrugerea infrastructurii energetice a Ucrainei, a cărei punere pe butuci a lăsat și mai lasă încă parțial populația în frig și întuneric pe timp de iarnă. Potrivit premierului Șmihal, Ucraina are nevoie de un miliard de dolari pentru a-și repara infrastructura.

Update 13:00 Decizie și compromise istorice la Bruxelles: UE a hotărât cu majoritate de voturi înghețarea unei sume mai mici de fonduri destinate Ungariei decât se propusese inițial.

Șantajele reciproce au funcționat, parțial. I se vor reține Budapestei doar 6,3 miliarde de euro. Reținerea va trebui să fie aprobată de cel puțin 15 țări repreentând cel puțin 65 la sută din populația Uniunii Europene.

Dar și Ucraina va primi pachetul ei de ajutoare ale UE pe 2023, în valoarea de 18 miliarde de euro. Ungaria amenințase să blocheze acest proiect prin dreptul ei de veto. Buadepsta a renunțat și la intenția blocării prin veto a unei decizii de impozitare a marilor întreprinderi și concerne cu minimum 15 %. Această decizie, adoptată de 140 de state ale lumii, are drept scop să împiedice fuga și relocarea marilor companii în oaze fiscale.

Germania și Franța au admis că Ungaria, căreia i se reproșează încălcarea principiilor statului de drept și un executiv arbitrar, a realizat o seamă de progrese. Alte țări europene s-au aliniat concesiilor franco-germane.

Budapesta va încasa deci 1,2 miliarde. Ungaria primește și cele 5,8 miliarde de euro reprezentând ajutoare financiare menite combaterii pandemiei, dacă va îndeplini anumite condiții.

În UE se propusese să i se înghețe suma integrală de 7,5 miliarde întrucât puterile occidentale cred că banii dați Ungariei ar putea fi fraudați din pricina insuficientei combateri a corupției, a lipsei unei justiții independente și a absenței unei strategii cuprinzătoare anticorupție la nivel înalt. UE, relevă DLF, se arată iritată și de legislația fundațiilor maghiare, care nu s-ar supune directivelor comunitare și e grevată de excepții privind normele evitării conflictelor de interese.

Update 12:15 La Paris a debutat o conferință internațională destinată ajutorării Ucrainei. În centrul atenției se situează reconstrucția infrastructurii distruse de bombardamentele rusești și asistența pentru iarnă. Potrivit DLF, care transmite știrea, guvernul francez vrea să organizeze o platformă internet care să adapteze ajutoarele mai eficient la nevoile Ucrainei.

Update 12:00 De ce și-a anulat Putin tradiționala conferință de presă din final de an? Potrivit Ministerului britanic al Apărării și altor experți occidentali, pentru că războiul său din Ucraina e tot mai impopular și dictatorul nu vrea să fie deranjat de întrebări incomode privind conflictul militar.

Numărul militarilor ruși uciși de la invazia rusă în februarie curent a depășit 95.000, informează Statul Major ucrainean, reluat de Kiev Independent. Aceleași surse relevă că forțele ucrainene au respins în ultimele 24 de ore cel puțin 16 atacuri rusești în proximitatea localităților Novoselivske, Stelmahivka, Makiivka, Novoyegorivka, Cervonopopivka, and Bilogorivka în regiunea Lugansk și Verhniokamianske, Yakovlivka, Soledar, Bakmutske, Bahmut, Klișciivka, Kurdiumivka, Mayorsk, Avdiivka și Mariinka în regiunea Donețk unde au fost omorâți trei civili. Rușii au bombardat și Dniepropetrovsk de 57 de ori în cursul nopții. Alte 50 de bombardamente a suportat raionul Nikopol.

Ucraina e acuzată de atac asupra teritoriului rus din regiunea Briansk. Guvernatorul regiunii, reluat de Meduza și de Ukrainska Pravda a acuzat Ucraina de atac cu rachetă asupra orașului Klințî. Părți din racheta doborâtă ar fi aterizat în zona industrială a orașului, situata la 60 de kilometri de frontieră, în care e încazarmat un regiment motorizat al armatei ruse. Anterior, massmedia locală a relatat de un incendiu în satul Klimovo din Briansk, la circa 30 de kilometri de graniță, unde e staționată altă unitate militară și e și un aerodrom militar.

12 decembrie 2022 – a 292-a zi de război

Update 22:45 Președintele Zelenski oferă Rusiei oprirea ostilităților dacă Moscova începe să-și retragă trupele de Crăciun. Zelenski a solicitat Kremlinului să se retragă dincolo de frontierele recunoscute internațional al Ucrainei. Ar fi vorba de Crăciunul sărbătorit fie potrivit calendarului gregorian, fie potrivit celui iulian. ”Ocupanții trebuie să plece. Iar acest lucru e inveitabil să se întâmple. Nu văd de ce Rusia n-o face acum, de Crăciun”, a precizat el.

Președintele Rusiei Putin nu va participa în decembrie la tradiționala lui Conferință de Presă din finalul de an. Și, potrivit purtătorului său de cuvânt Peskov, reluat de Tass, nu va mai avea conferințe de presă în 2022.

Update 22:35 Toate centralele termice ucrainene au fost avariate de bombardamentele rusești. Marea Britanie ar fi dispusă să livreze Kievului rachete cu rază lungă de acțiune, dacă Federația Rusă nu încetează să atace infrastructura civilă a Ucrainei, a declarat ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, reluat de blogul militar NOEL. Oficialul de la Londra a adăugat că evaluează permanent sistemele de rachetă necesare forțelor armate ucrainene, pe care le-ar putea livra țara sa.

Update 22:30 Cancelarul Germaniei, Scholz, promite Rusiei reluarea relațiilor de cooperare economică dacă pune capăt războiului în Ucraina. Șeful executivului de la Berlin a afirmat la o întrunire a ”Comisiei pentru est” (a industriașilor germani care fac afaceri în răsăritul Europei) că Rusia e cea mai mare țară din Europa și e ”de importanță capitală să se facă pregătiri pentru acel moment.

Update 19:30 ”Avem mai multă nevoie de ajutor ca să încheiem războiul mai repede,” a spus președintele Ucrainei, Zelenski. Liderul de la Kiev le-a amintit partenerilor occidentali ai Ucrainei că ”durata războiului va depinde de ajutorul primit de țara sa”.

Anterior, Zelenski a declarat că, în opinia sa, războiul ”se va termina când va muri Vladimir Putin”. Iar ”Putin nu o să recurgă la arme nucleare pentru că vrea să trăiască”, a mai apreciat președintele Ucrainei, Zelenski. Potrivit lui, ”Putin iubește viața și îi e frică de moarte. I-am văzut dorința de a trăi”.

Slovacia e gata să-și trimită avioanele de vânătoare MIG 29 în Ucraina, ca să fie folosite de forțele armate ale Kievului.

Din portul Odesa au reînceput să se îndrepte spre largul Mării Negre transporturi de cereale ucrainene destinate exportului.

Update 19:15 Embargo îndoielnic? În ciuda sancțiunilor, Rusia a produs din februarie încoace 400 de rachete de croazieră de varii tipuri, estimează serviciile secrete ucrainene, reluate de Kiev Independent. Ar fi vorba de 240 rachete aer-sol de tip Kh-101 și de 120 Kalibr, lansate de pe mare. 

Cu toate acestea, Rusia e improbabil să mai intre în posesia teritoriilor recuerite de ucraineni în estul și sudul țării, cred serviciile secrete britanice, reluarte de presa ucraineană.

232 de cetățeni din regiunea Zaporijjea se află în captivitate rusă, în custodia autorităților de ocupație ruse. din cei 573 luați ostateci în ultimele nouă luni, a reliefat guvernatorul regiunii Oleksandr Starukh.

Un al 9-lea proiect de pachet de sancțiuni urmează să afecteze moderatori tv, scriitori și presa de propagandă pro-război a Rusiei, care manipulează și distorsionează grav faptele, asociind Vestul și Ucraina cu diavolul și necredința, afirmă un draft reluat de EUobserver, citat de Kiev Independent.

Update 19:00 UE a adoptat noi sancțiuni împotriva Iranului. Demersul e o reacție la condamnarea la moarte a unor protestatari. Un al doilea a fost executat de regimul teocratic de la Teheran. Sanctiunile noi afectează doar 20 de persoane, între care și membri ai teroristelor Gărzi Revoluționare. Dar UE n-a vrut sau n-a putut să califice brațul înarmat al statului polițienesc și al regimului totalitar drept grupare teroristă. UE acuză Irsanul de exercitare de violență contra unor proteste pașnice și complicitate militară cu Rusia la războiul de agresiune al Moscovei împotriva Ucrainei. ”Execuțiile” la care au fost supuși manifestanții ”sunt o nedisimulată tentativă a regimului iranian de a intimida mișcarea protestatară”, a spus șefa diplomației germane, Baerbock.

Update 12:00 Președintele Ucrainei, Zelenski i-a mulțumit în convorbirea sa telefonică omologului său american, Biden, pentru noul ajutor militar american, anunțat la 9 decembrie, pentru asistența SUA întru consolidarea integrității terituroale și suveranității Ucrainei, precum și pentru eforturile administrației din Washington de a coordona eforturile de contracarare a agresiunii ruse, scrie Ukrainska Pravda.

SUA au promis, în replică, noi ajutoare Ucrainei. Președintele american Biden i-a făgăduit omologului său ucrainean Zelenski asistență infrastructurală.

Update 11:30 Forțele armate ucrainene afirmă că ar fi ucis în ultimele 24 de ore 620 de militari ai trupelor ruse de ocupație. Numărul total al rușilor din forțele invadatoare uciși din februarie încoace se apropie, potrivit acelorași surse, de 95.000 de oameni. Rușii, scrie Ukrainska Pravda, au ucis în bombarcdarea regiunii Donețk un civil, rănind alți trei. Dniepropetrovsk a devenit în cursul nopții ținta a peste 30 de proiectile rusești.

Ieri, forțele ucrainene au respins 11 încercări de asalt rusești lângă așezările Stelmahivka, Makiivka and Serebrianskîi în regiunea Lugansk și Verhnokamianske, Bilogorivka, Soledar, Yurivka, Krasnogorivka, Marinka, Novomyhailivka and Vremivka în regiunea Donețk.

Update 11:00 Centru de reparații de arme grele instalat lângă granița ucraineană. Germanii și alte guverne îi ajută pe ucraineni să-și repare armele grele avariate în timpul războiului. S-a instalat în acest scop un atelier de reparații în Slovacia, în proximitatea graniței ucrainene.

În Germania se discută propunerea social-democrată de înăsprire a regimului armelor și munițiilor după interpelarea unor extremiști de dreapta presupus puciști, din care opt au fost reținuți în arest preventiv.

Masiva acțiune germană de arestare a două duzini de prezumtivi puciști, între care mulți pensionari, acuzați a fi ”Reichsbürgeri” și presupuși ”teroriști de dreapta”, deși nu s-a găsit în zecile percheziții efectuate decât o singură armă de foc, a stârnit ample critici în Germania. Căci mâna de inși arestați de 3.000 de combatanți de elită înarmați până în dinți pare să fi fost foarte departe de a reprezenta un pericol veritabil la adresa statului sau a democrației. Nu puțini observatori consideră întreaga operațiune una puternic exagerată sau o acțiune de PR, iar unii dregători ai coaliției guvernamentale au admis că s-a vrut ”lansarea unui semnal” cât mai energic, menit să transmită mesajul că nu se admit conspirații de dreapta.

Va ajuta la repunerea în funcție a blindatelor ucrainene întreprinderea Krauss-Maffei Wegmann (KMW) care fabrică obuziere și le va repara pe cele deteriorate în războiul din Ucraina. Germania, scrie DLF, i-a livrat Ucrainei 14 obuziere de tip Panzerhaubitze 2000, fünf lansatoare multiple de rachete de tip Mars și 30 de tancuri antiaeriene Gepard. Urmează să fie furnizate alte 7 tancuri Gepard. Ucrainei i s-au dat și 50 de transportoare blindate de tip Dingo. Toate aceste vehicule rumează să fie reaparate la 40 de kilometri de granița ucraineană.

În reacție la ajutoarele militare germane, șeful diplomației ucrainene, Kuleba, s-a arătat perplex. Ministrul guvernului din Kiev a declarat că nu înțelege de ce Germania livrează Ucrainei sisteme antiaeriene, dar ezită să-i dea tancuri de luptă.

Aprovizionarea cu electricitate s-a restabilit parțial la Odesa. Portul de la Marea Neagră e orașul masiv bombardat de ruși cu infrastructura energetică parțial distrusă și cu cele mai multe căderi de curent Președintele Zelenski a subliniat, potrivit DLF, că se face totul pentru asigurarea aprovizionării cu curent, Europenii dezbat adoptarea de noi sancțiuni împotriva Iranului, în reacție dar nu se văd în

11 decembrie 2022 – a 291 zi de război

Update 21:55 Ucraina își va relua ofensiva militară când pământul va fi înghețat și terenul e propice transportării de echipament greu. În acest sens s-a exprimat ministrul ucrainean al apărării, Reznikov. Blogul militar NOEL transmite importanta informație. Care ar putea interesa și Rusia.

pdate 20:15 Peștele de la cap se-mpute, crede fostul ofițer FSB Igor Girkin, unul dintre artizanii mișcărilor separatiste pro-ruse din 2014, din estul Ucrainei, devenit blogger militar în Rusia, informează Sky News. Într-un vlog de peste o oră, Girkin, pe capul căruia este pusă o recompensă semnificativă în Ucraina, afirmă că unii ofițeri ruși sunt nemulțumiți de președintele Vladimir Putin și de conducerea armatei din cauza gestionării proaste a războiului. Igor Girkin spune că a fost pe front unde a stat de vorbă cu militarii ruși și afirmă că nemulțumirile sunt exprimate deschis inclusiv la nivelul ofițerimii cu grade medii.

Critica publică directă la adresa lui Putin este rară în Rusia, deși bloggerii naționaliști au abordat deschis problemele de pe front, în special la înfrângerile costisitoare ale Rusiei din regiunea Ucrainei Harkiv în septembrie.

Igor Girkin, un naționalist și fost ofițer al Serviciului Federal de Securitate (FSB), care a ajutat Rusia să anexeze Crimeea în 2014 și apoi să organizeze miliții pro-ruse în estul Ucrainei, a declarat că armata rusă are nevoie de reforme și de oameni competenți care ar putea conduce o campanie militară de succes, o narațiune tot mai răspândită în rândul bloggerilor ultra-naționaliști și promovată și de șeful mercenarilor Wagner, Prigojin.

„Nu sunt doar eu… oamenii nu sunt deloc orbi și surzi: oamenii de la nivel mediu de acolo nici măcar nu-și ascund opiniile care, cum să spun, nu sunt deloc favorabile față de președinte sau ministrul Apărării”, a afirmat Girkin.

Fostul ofițer rus a lansat atacuri dure la adresa grupării Wagner despre care a spus că este acolo nu ca să lupte, ci pentru corupție și spălare de bani.

Update 19:30 Se semnalează explozii la Cartierul General al mercenarilor Wagner din Lugansk. Pare că rușii au suferit în zonă pierderi mari.

Potrivit Statului Major ucrainean, trupele invadatoare îi forțează pe ucrainenii trăind sub ocupație să primească pașapoarte rusești ca să li se plătească veniturile, informează Kiev Independent. În răstimp, trupele rusești au lansat azi 4 raiduri de bombardament cu rachete și 40 de tiruri de artilerie.

Președintele Turciei, Erdogan s-a întreținut azi cu omologul său ucrainean, Zelenski, după ce vorbise anterior cu Putin. Ankara a anunțat că șeful statului turc vrea să discute (să negocieze?) cu ambii președinți aflați de o parte și de alta a războiului ruso-ucrainean. Zelenski a spus că a vorbit cu Erdogan despre posibila extindere a coridorului maritim destinat exportului de cereale. Portul Odesa a devenit nefuncțional din cauza bombardamentelor rusești, scrie DLF. Ministrul agriculturii, Solski, a spus că alte două porturi vor prelua o parte din exporturile de cereale, care nu vor înceta.

Teroristul asasin în masă Abu Agila Masud e după gratii, în SUA.  Fostul securist și terorist al lui Gaddafi care e complice la asasinarea a aproape trei sute de oameni în avionul de pasageri aruncat în aer la Lockerbie a fost încarcerat peste ocean, după ce a fost în închisoare și în Libia. Agentul secret libian s-a recunoscut vinovat și pentru asasinatele teroriste comise în discoteca berlineză La Belle. Avionul prăbușit după o explozie în aer la Lockerbie, în Scoția, avea 270 de persoane la bord. Libia a preluat în 2003 răspunderea pentru atentat și a plătit familiilor victimelor 2,7 miliarde de dolari despăgubiri.

Update 12:15 Cum se prezintă situația militară de la Bahmut? Orașul rezistă însă este atacat de forțele ruse din șapte direcții de la nord-est, est și sud-est. Pierderile continuă să fie uriașe de ambele părți, însă potrivit analiștilor americani de la ISW, armata Moscovei și-a făcut un obiectiv vital din a cuceri acest oraș pentru care luptă de cinci luni.

Update 12:05 1,5 milioane de oameni nu au curent electric de mai bine de o zi, în regiunea Odesa, după atacurile de sâmbătă noapte, a anunțat președintele Zelenski, reluat de Kiev Independent. Liderul de la Kiev a precizat că situația este deosebit de dificilă pentru locuitorii din Odesa, din pricina atacurilor rusești cu dronele kamikaze iraniene. Pagubele sunt atât de mari, încât restaurarea completă a sistemului energetic regional ar putea dura și 2 luni.

Update 12:00 Violențe ale fanilor marocani în Franța și Belgia, după calificarea naționalei Marocului în semifinalele Campionatului Mondial de Fotbal din Qatar. Bulevardul Champs Elysee a fost scena unor violențe între fanii Marocului și poliția franceză, atacată cu proiectile, artificii, petarde și garduri. Marocanii au incendiat scutere și mașini, distrugând mobilierul stradal, în ceea ce pare a fi o tradiție de a sărbători victoria Marocului.

La Avignon, aceștia au vanadalizat spațiile publice și au sechestrat un tir, pe care l-au jefuit în uralele mulțimii. Săptămânile trecute, Belgia a fost scena unor violențe fără precedent, cauzate tot de victoria Marocului, ceea ce ridică mari semne de întrebare cu privire la ce se va întâmpla după semifinala Franța – Maroc, de săptămâna viitoare.

Update 11:40 Forțele ucrainene ar fi lansat în această dimineață un contraatac asupra orașului Melitopol, ocupat de ruși din martie, informează Sky News. Melitopol este un punct cheie în legătura terestră cu peninsula Crimeea, din sud-estul țării. Invadatorii moscoviți au precizat pe canalele de Telegram că cel puțin doi oameni au murit în ceea ce ei au descris a fi un atac cu rachete.

“Dacă Melitopol cade, întreaga linie de apărare a rușilor până la Herson se prăbușește, iar forțele ucrainene vor avea acces direct spre Crimeea“, a declarat consilierul prezidențial, Oleksîi Arestovici, citat de Sky News.

10 explozii au avut loc seara trecută la Melitopol, confirmate de primarul în exil, Ivan Fedorov. Unul dintre centrele în care se aflau soldații ruși ar fi ars din temelii.

Update 11:30 Rusia a atacat ieri șapte regiuni în Ucraina. Trei civili au fost răniți, scrie Kiev Independent. Numărul militarilor ruși uciși se ridică la peste 94.000, potrivit Statului Major ucrainean.

Germania promite noi livrări de arme Ucrainei și nu cere Kievului să treacă la negocieri cu Rusia, dacă nu dorește s-o facă, relevă ambasadorul Ucrainei la Berlin, Makeiev. Ucraina, a spus el, are nevoie urgentă de noi sisteme antiaeriene, de obuziere blindate, de tancuri antiaeriene (Gepard) și de muniție, a spus el.

10 decembrie 2022 – A 290-a zi de război

Update 21:45 Țările UE îi dau Ungariei cu tifla. Statele comunitare au hotărât sâmbătă să creeze instrumentele necesare ocolirii șantajului unguresc care amenință să blocheze prin veto ajutoarea Ucrainei cu 18 miliarde. Budapesta nu poate bloca o înțelegere a celor 26 care să ofere Ucrainei banii destinați asistenței macro-financiare Kievului fără acceptul și participarea Ungariei, prin garanții naționale, în loc de garanții comunitare. Această înțelegere promite (sau, după unghiul din care se privește) riscă să fie începutul excluderii din organizații multinaționale a țărilor care abuzează de dreptul lor de veto.

Update 21.30 Lui Yan Rachinsky, șeful organizației Memorial, Kremlinul i-a cerut să refuze premiul Nobel pentru Pace. Autoritățile, afirmă el, potrivit BBC, l-au contactat cerându-i să nu accepte prestigiosul premiu, pentru că l-a primit împreună cu alți doi laureați, considerați de Kremlin inadecvați. E vorba de o organizație ucraineană pentru apărarea drepturilor omului și de un disident din Belarus.

Nu mai puțin de ”24 de protestatari riscă pedeapsa capitală în Iran, relevă News 360, citând publicația locală ‘Etemad’. Joi a fost asasinat rapperul Mohsen Shekari, aflat și el pe lista ”dușmanilor poporului”, care sunt luptătorii pașnici pentru drepturile omului confruntând aparatul polițienesc al guvernului de la Teheran. Acuzat că ar fi rănit un securist al regimului teocratic și totalitar iranian, Shekari a fost găsit vinovat într-un proces înscenat. El a fost executat joi.

Update 18:30 Maternitatea din Herson a fost bombardată de forțele rusești în această dimineață, a anunțat adjunctul cancelariei prezidențiale ucrainene, Kyrylo Tymoșenko, citat de Kiev Independent. Din fericire, nu s-au înregistrat victime nici în rândul personalul medical, nici al gravidelor, a precizat aceeași sursă.

La Kiev, unde constant se aud sirenele care avertizează raiduri aeriene, un spital de copii și-a acoperit geamurile cu saci de nisip, mai ales în secțiile care nu pot fi evacuate. Imaginea zilei a fost furnizată de Anton Gerașcenko, consilierul ministrului ucrainean de Interne.

Update 17:00 Statele Unite l-au plasat pe lista sancțiunilor pe Pavlo Vovk, președintele Tribunalului Administrativ al Kievului, și pe alți doi membri ai familiei sale, sub legea americană Magnițki, informează cotidianul Kiev Post. Potrivit Departamentului de Stat american, Vovk ar fi solicitat și luat mită, pentru intervenții în diverse procese de pe rol. Sub Legea Magnițki, oamenii acuzați de corupție la scară largă, încălcarea drepturilor omului și hărțuire, sunt puși pe o listă neagră și, printre altele, nu mai pot intra în SUA. Ucraineanul este investigat în Ucraina și pentru abuz de putere și facilitare a organizațiilor de crimă organizată, notează aceeași sursă.

Update 16:50 Kievul are dreptul să lovească ținte din Rusia, însă Ucraina nu are în vedere nicio coordonare cu SUA în acest sens, afirmă jurnalistul Foreign Policy, Samuel Ramani, citând Washingtonul.

Update 16:30 Să nu dea Dumnezeu să ajungeți pe aici, că nu veți avea o soartă ușoară! Întreaga stepă kazahă va fi plină de cadavrele recruților voștri!, l-a avertizat jurnalistul kazah Arman Șuraev pe ambasadorul rus la Astana, Borodavkin, și pe patronul lui, Putin. Șuraev a înregistrat ieri un mesaj video adresat direct legației ruse în Kazahstan, după ce Aleksey Borodavkin a declarat că în această țară cresc tendințele naționaliste, iar dacă autoritățile kazahe vor avea nevoie să lupte împotriva acestor extremiști și naționaliști, Rusia poate oferi ajutor.

“Când vorbiți de rusofobie în Kazahstan să știți foarte clar că voi sunteți cei care ați semănat-o primii. Oameni ca tine Borodavkin. Nikonov. Fedorov. Tot felul de tipi ca Soloviov și Medvedev, care aproape zilnic declară prin propaganda lor că orașe ca Almatîi trebuie bombardate inclusiv cu bomba atomică, iar regiunile din nordul și estul Kazahstanului ar trebui anexate Rusiei. Iar limba kazahă să fie interzisă. Rusofobie este ceea ce voi ați reușit cu acțiunile voastre proaste! Credeți că ucrainenii au tras din senin în voi? Voi ați intrat în casa unui om cu foc și sabie. Acum primiți răspunsul. Același lucru vi se va întâmpla dacă îndrăzniți să veniți peste noi”, a declarat jurnalistul Șuraev, care a lăudat curajul ucrainenilor și le-a transmis rușilor că de 9 luni de zile se chinuie degeaba în Ucraina, unde s-au împotmolit vizibil.

Update 16:20 Poliția ucraineană a înregistrat 47.000 de crime de război comise de trupele ruse, de la invazia declanșată la 24 februarie, a anunțat Ihor Klymenko, șeful instituției, citat de Ukrainska Pravda. Printre crimele de război comise de invadatorii ruși se numără acte de tortură, violuri inclusiv asupra copiilor, alte cazuri de abuzuri sexuale și asasinarea civililor, inclusiv în masă, se arată în raportul organizației conduse de Klymenko. Oficialul a precizat că procuratura națională în colaborare cu autoritățile regionale adună dovezi pentru a identifica făptașii și a-i putea aduce în fața justiției.

Update 15:15 Azerbaijanul a trimis Ucrainei ajutor umanitar în valoare de 800.000 euro, sub forma unor generatoare și echipamente electrice care să ajute populația grav afectată de atacurile rusești, a anunțat pe Twitter, consilierul ministrului ucrainean de Interne, Gerașcenko. “Prieteni, ajutorul și grija voastră pentru Ucraina ne încălzesc inimile mai mult decât generatoarele. Suntem norocoși să avem așa aliați minunați în lupta noastră”, a scris oficialul de la Kiev.

Update 12:30 Rusia și Iranul se îndreaptă spre dezvoltarea unui parteneriat de securitate pe toate planurile, a avertizat purtătorul de cuvânt pentru securitatea națională al Casei Albe, John Kirby, citat de Sky News. Moscova vrea să își refacă stocurile de drone kamikaze, dar și de rachete sol-sol cu ajutorul Teheranului, în timp ce îi oferă acestuia un suport militar și tehnologic fără precedent ca parte a ceea ce va fi un parteneriat de apărare complet, a subliniat Kirby.

“Este important să precizăm că acest parteneriat este o amenințare nu doar pentru Ucraina, dar și pentru vecinii Iranului din regiune”, a afirmat oficialul de la Washington.

Șeful diplomației britanice, James Cleverly, a susținut afirmațiile Casei Albe, declarând să și țara sa este la fel de îngrijorată de susținerea militară dintre Rusia și Iran. Cleverly a spus că Rusia îi oferă aliatului său din Orientul Mijlociu tehnologie militară avansată, extrem de utilă pentru a ajuta Iranul să își dezvolte capabilitățile militare.

Update 12:15 Marocul devine prima țară din Africa care va oferi Ucrainei echipament militar, a scris pe Twitter, fosta purtătoare de cuvânt a președintelui Zelenski, Iuliia Mendel. La solicitarea Statelor Unite, Marocul va trimite Kievului piese de schimb pentru tancurile T-72, a anunțat Le Journal de l’Afrique, reluat de Mendel. Autoritățile de la Rabat au achiziționat aceste piese pentru echipamente militare de proveniență sovietică, inclusiv câteva zeci de tancuri T-72, între anii 1999-2001 de la Belarus.

Decizia este surprinzătoare întrucât în primăvară, Marocul a evitat să se poziționeze împotriva Rusiei în cadrul adunărilor ONU care au condamnat invazia și războiul acesteia în Ucraina, preferând să se abțină. Ulterior, Rabatul a semnat o declarație prin care se afirma că susține total integritatea teritorială și suveranitatea statelor membre ONU, implict Ucraina.

Lunile trecute, țara nord-africană a participat alături de SUA și aproximativ 40 de alte state la întâlnirea de la baza militară Ramstein din Germania, unde s-a discutat cum poate fi Kievul ajutat militar.

Update 12:00 Raionul Odesa a rămas fără electricitate, după ce zona a fost ținta unor atacuri multiple cu drone rusești în timpul nopții, informează Kiev Independent. Forțele moscovite au lansat cel puțin 15 drone kamikaze Shahed 136 și 131 asupra regiunii din sudul țării, a anunțat Statul Major al Armatei ucrainene, dar 10 dintre acestea au fost interceptate de apărarea antiaeriană. Autoritățile regionale au precizat că zona va rămâne momentan fără curent, afectând mii de case, din cauza faptului că au fost vizate și distruse puncte cheie ale infrastructurii electrice. Sunt probleme și la rețeaua de încălzire, notează aceeași sursă, precizând că vremea este tot mai rece și oamenii suportă cu greu situația creată de atacurile rusești începute la 10 octombrie.

Update 11:30 Vicepreședinta Parlamentului European, social-democrata de origine greacă Eva Kaili, a fost arestată la Bruxelles, de către autoritățile belgiene într-un dosar de corupție vizând un caz mai complex de corupție în favoarea unui stat din Golf, informează Euronews. Procuratură belgiană a precizat că este vorba de plăți pe care un stat din Golf le-ar fi făcut eurodeputatei și altor persoane pentru ca acestea să facă lobby pentru această entitate și politicile sale. Autoritățile din capitala europeană, citate de Le Soir și Reuters, au adăugat că din birourile lui Kaili și ale altor doi eurodeputați socialiști, Maria Arena și Marc Tarabella, precum și din alte 14 locații, au fost recuperați 600.000 euro cash, precum și aparatură de telecomunicații.

Le Soir a identificat țara implicată în acest caz drept Qatar, actuala organizatoare a Campionatului Mondial de Fotbal. Între cei arestați se află și partenerul Evei Kaili, italianul Francesco Giorgi, potrivit unei agenții italiene de media, ANSA. “Beneficiarii mitelor sunt persoane cu funcții înalte în forurile europene sau cu poziții strategice din punct de vedere politic”, spun procurorii belgieni.

În vârstă de 44 de ani, Eva Kaili este membră a partidului grec PASOK și a social-democraților europeni, fiind europarlamentară din 2014. ATât PASOK, cât și S&D au anunțat suspendarea calității de membru de partid pentru Kaili până la finalizarea anchetei.

Eurodeputata din partea Verzilor germani, Anna Cavazzini, s-a declarat foarte uimită de arestarea lui Kaili, afirmând totuși într-un mesaj pe Twitter, că recent a ascultat o poziție foarte pro-Qatar a vicepreședintei PE în plen, ceea ce i s-a părut neobișnuit.

9 decembrie 2022 – A 289-a zi de război

Update 22:00 ”Situația este foarte dificilă pe frontul de est”, a anunțat președintele ucrainean, Zelenski, care a subliniat că orașul Bahmut, pentru care se dau luptele cele mai grele cu forțele ruse coordonate de gruparea de mercenari Wagner, este distrus. În Bahmut, nu mai există apă curentă, electricitate, încălzire, iar puținii localnici rămași trăiesc cu frica că pot fi omorâți în orice clipă de atacurile artileriei ruse. ”Iad. Este iadul”, titra astăzi, corespondentul Financial Times în Ucraina, care s-a întors la Bahmut să realizeze un reportaj cutremurător, despre care a precizat că seamănă înfiorător de mult cu primul război mondial.

Update 21:30 Avertisment îngrijorător al șefului NATO.Lucrurile ar putea oricând scăpa de sub control. Ne-am putea trezi într-un război total, în Europa. Facem tot ce putem și lucrăm zilnic pentru a evita un asemenea scenariu”, a declarat Jens Stoltenberg, reluat de Sky News.

Rusia își modernizează și își dezvoltă arsenalul nuclear, a declarat șeful Pentagonului, Lloyd Austin, citat de aceeași sursă. ”În timp ce Kremlinul își continuă războiul crud și neprovocat împotriva Ucrainei, întreaga lume a văzut cum Putin s-a folosit de o retorică absolut iresponsabilă cu privire la amenințările nucleare”, a adăugat secretarul Apărării de la Washington.

Update 21:15 Bulgaria va livra Ucrainei primul său ajutor militar, care include muniție, dar și arme ușoare, informează Kiev Independent. Decizia a fost luată de guvernul interimar de la Sofia, înaintea instaurării în funcție a premierului Boyko Borrisov în urmă cu o săptămână, și votată astăzi de legislativul bulgar.

Update 21:00 Nu vom vinde petrol statelor care ne impun o plafonare a prețului, a declarat dictatorul rus aflat în capitala kîrgîză, Bishkek, citat de Al Jazeera. Putin a răspuns la decizia statelor G7 și a Uniunii Europene de a plafona prețul țițeiului rusesc la 60$/barilul, anunțată luni. Liderul de la Kremlin a numit decizia ca fiind stupidă, acuzând că ar pune în pericol piața globală de energie. Luăm în considerare inclusiv o reducere a producției, a amenințat Vladimir Putin, știind că o astfel de decizie, în cazul coordonării cu un alt stat mare producător din OPEC, ar destabiliza puternic piața, ducând la o creștere uriașă a prețului barilului.

Aflat la un summit regional cu state ex-sovietice, Putin a lansat o altă amenințare atomică voalată, anunțând că se gândește să adauge posibilitatea unei lovituri nucleare preemtive a unui adversar, în doctrina militară a Federației Ruse, scrie Bloomberg. Ne gândim la acest lucru. Dacă vorbim despre o lovitură în scopul dezarmării, poate ar trebui să facem ceea ce fac partenerii noștri americani, a adăugat Putin, spunând că face referire la atacurile precise ale SUA.

Update 20:50 Administrația americană a aprobat un ajutor militar în valoare de 275 milioane de dolari pentru Ucraina, scrie Kiev Independent. Pentagonul a precizat că acest nou pachet va include armament vital pentru forțele ucrainene, inclusiv HIMARSuri, muniție, echipamente, dar și sisteme care să întărească apărarea antiaeriană a țării. Washingtonul va livra Kievului și 150 de generatoare electrice, ambulanțe și echipament militar.

Update 20:30 Dublă victorie pentru Croația. Intrată de ieri în spațiul Schengen, republica croată a mai înregistrat un succes răsunător, calificându-se în semifinalele Campionatului Mondial de Fotbal din Qatar, după ce a elimitat multipla campioană, Brazilia. Jucătorii croați au egalat în prelungiri, reușind să înfrângă naționala braziliană la penaltyuri. Croația este vicecampioana mondială entitre, devenind în această seară prima semifinalistă a acestui turneu final.

Update 17:00 Rusia atacă de-a lungul întregului front din Donețk, în special în zonele Bahmut și Avdiivka, a spus azi guvernatorul regiunii, Kyrylenko. Potrivit lui, rușii încearcă să ajungă și în apropierea proaspăt eliberatului oraș Lîman.

Update 16;45 Președintele ecologist al Austriei, Van der Bellen și tovarășii săi de partid din grupul guvernamental ecologist și-au certat guvernul pentru respingerea aderării la Schengen a României și Bulgariei.

Fostul ministru de interne german social-democrat, Otto Schily, a avertizat împotriva exagerării amenințării ”teroriste de dreapta” în Germania, după arestarea unor ”Reichsbürgeri” (cetățeni refuzând să recunoască statul german, din care un procentaj relativ redus sunt extremiști de dreapta). Interpelații sunt acuzați că ar fi intenționat să pună de un puci. În opinia sa, prezumtivii ”teroriști” sunt doar ”o trupă de duși cu pluta” care nu reprezintă un pericol real pentru stat și pentru societatea germană.

Update 16:15 Rusia și Belarus au semnat în mare grabă un acord de ”securitate regional” secret, relevă Belarus Weekly, citat de Kiev Independent. Ministrul rus al apărării, Șoigu, s-a deplasat la Minsk, în timp ce parlamentul aflat la dispoziția satrapului local al lui Putin, Lukașenko, plănuiește ”introducerea pedepsei capitale pentru oficiali și militari” care comit așa-zise ”acte de trădare””. Lukașenko a mai afirmat că Vestul ar fi ”plănuit să declanșeze un război contra Rusiei în Donbas” după protestele din Belarus, din 2020. Atunci, Lukașenko a furat voturile poporului său, proclamându-se ilegal președinte.

În răstimp, președintele Turciei, Erdogan, anunță discuții cu președinții Zelenski și Putin.

Potrivit Energoatom, invadatorii îi bat și arestează pe managerii Centralei Nucleare de la Zaporijjea. Pe doi i-au maltratat ”sever”, pe al treilea l-au închis. În Rusia a fost condamnat, abuziv, la 8 ani și jumătate de închisoare, disidentul rus Ilia Yașin, găsit de regimul Putin vinovat” că a spus adevărul calificat de autorități drept ”fake-news” despre atrocitățile comise de militarii armatei ruse la Bucea.

Canada urmează Statelor Unite și adoptă noi sancțiuni împotriva Rusiei. În vizor sunt 33 de oficiali ruși foști sau actuali și 6 firme. Și Regatul Unite a sancționat cinci indivizi din Rusia care au comis încălcări ale drepturilor omului.

Update 12:15 Vestul exploatează Ucraina și îi folosește oamenii drept carne de tun, acuză Vladimir Putin într-o conferință cu miniștrii statelor din Organizația de Cooperare și Securitate de la Shanghai, informează Sky News. Dictatorul rus a aruncat întreaga vină pentru războiul purtat de țara sa în Ucraina, pe liderii mondiali care, spune el, vor să își securizeze supremația financiară, politică, ideologică și militară prin orice mijloace.

Noaptea trecută, în timpul unei recepții date la Kremlin, Putin a recunoscut că țara sa este implicată în războiul din Ucraina, însă a afirmat că Ucraina a început, deci ea este de vină. Imaginile cu dictatorul rus ținând paharul de șampanie în mână au circulat în spațiul public.

Update 11:30 SUA proiectează adoptarea de noi sancțiuni împotriva Rusia. Totodată, Statele Unite și-au majorat substanțial ajutoarele militare destinate Ucrainei. Această asistență militară americană a ajuns mai nou la un total de 19,3 miliarde de dolari de la începutul invaziei rusești în februarie curent. Între ajutoarele noi se află multă muniție pentru obuziere – e vorba de 80.000 de obuze – precum și altă cantitate de muniție pentru lansatoarele multiple de rachete HIMARS.

Extrem de importantă pentru apărarea ucraineană sunt sistemele foarte sofisticate de detectare a dronelor, trimise de americani. Rusia și-a reluat recent atacurile cu aparate de zbor fără pilot iraniene, relevă serviciile secrete britanice. Ucraina mai primește de peste ocean jeepuri, generatoare și alt echipament necesar luptei împotriva invadatorilor.

Rusia a atacat ieri 8 regiuni ucrainene, ucigând 5 persoane. Tot în ultimele 24 de ore, forțele ucrainene au atacat 8 puncte de control rusesc, 11 zone de concentrări de trupe și au distrus două depozite de muniție ale inamicului, informează Statul Major ucrainean, reluat de Kiev Independent. Numărul militarilor ruși uciși din februarie încoace ar fi ajuns, potrivit Statului Major ucrainean, reluat de Ukrainska Pravda, la 93.390 de oameni.

Thinktankul american ISW nu crede că Rusia și-a abandonat obiectivul maximalist al cuceririi întregii Ucraine, deși purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Peskov, a declarat mai nou că țelul țării sale ar fi să cucerească (integral) cele patru regiuni ucrainene anexate. Potrivit analiștilor americani, rușii au primit întăriri pe frontul de est, în zona Svatove – Kremnina, pe fondul contraofensivelor trupelor ucrainene.

La Bahmut și Avdiivka, trupele Moscovei, în principal gruparea Wagner, își continuă ofensiva, notează Institutul pentru Studierea Războiului. Pe această linie a frontului, în regiunea Donețk, se dau, potrivit autorităților ucrainene, cele mai grele lupte, înregistrându-se pierderi semnificative de ambele părți.


Toate informațiile despre cele 41 săptămâni de război AICI:

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 38, 39, 40 & 41

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 30, 31, 32 & 33

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 25, 26, 27, 28 & 29

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămâna 21, 22, 23 și 24

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 16, 17, 18, 19 & 20

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 12, 13, 14 & 15

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 9, 10, 11

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 7 și 8

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 5 și 6

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 3 și 4

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – primele 14 zile

14 gânduri despre „LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 42, 43, 44 & 45

 1. Da, doi satrapi in Minsk ieri, conferintza “on line” cu mujicii azi si ce sa vezi Zelenki la Washington. Frumos.

Scrie un comentariu