Cele mai noi articole · Știri de ultimă oră · Politică internațională

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 45, 46, 47 & 48

Citiți cele mai noi știri despre războiul din Ucraina AICI

21 ianuarie 2023 a 332-a zi de război

Update 1930 SUA cere Ucrainei să nu lanseze o ofensivă până nu primește armele necesare (din America) și cât timp nu sunt instruiți ucrainenii să le întrebuințeze. Or, armele nu vin, pentru că Germania refuză să dea tancurile Leopard, iar America le reține, de asemenea, pentru că ar fi ”prea costisitoare și greu de întreținut”, cum scrie Sky News.

Update 17:00 Ministrul de externe al Republicii Moldova: Victoria Ucrainei ar putea duce la ieșirea Rusiei din Transnistria. Moldova dorește și așteaptă înfrângerea Rusiei în Ucraina, pentru ca trupele ruse să se retragă „prin mijloace pașnice” din Transnistria ocupată, a declarat Nicu Popescu, șeful diplomației de la Chișinău pentru Vocea Basarabiei pe 19 ianuarie, informează Kiev Independent.

Potrivit Adevărul, citând aceeași sursă, Nicu Popescu a lăudat relația deosebită cu țara-soră, România. „Avem, după cum spuneam, o relație fantastică cu România. Noi ca țară, ca societate suntem în poziția și avem luxul de a asigura în continuare pacea și relativa bunăstare a Republicii Moldova datorită în mare parte efortului constant al României ca stat, al președintelui Klaus Iohannis și l-am citat cu o declarație, a prim-ministrului Ciucă, dar orice prim-ministru al României va continua, sunt sigur, să ne sprijine. Și avem o relație fantastică cu Bogdan Aurescu, omologul meu, cu care m-am întâlnit mai mult ca cu oricare alt omolog, ne-am văzut de vreo 14 ori anul trecut, deci, aproximativ o dată la trei săptămâni noi am avut o întrevedere cu Bogdan Aurescu, am stat alături la masa miniștrilor de externe ai Uniunii Europene la una din reuniuni la care am fost invitați și noi”, a precizat Nicu Popescu, într-un interviu pentru „Vocea Basarabiei”. De ce i s-a perceput Moldovei un preț exorbitant pentru energia electrică furnizată de români în criza provocată de ruși, domnul Nicu Popescu n-a suflat o vorbă.

Despre o posibilă unire cu România, ministrul moldovean a oferit un răspuns nuanțat, notează aceeași sursă: „Domnul Aurescu a spus că, la modul practic, Republica Moldova are doi miniștri de externe, pentru că și el se simte un ministru de externe al țării noastre. Eu întotdeauna beneficiez de sprijin deplin al sistemului diplomatic românesc, de facto, avem două ambasade în multe capitale în condițiile în care România lucrează zi și noapte pentru a promova Republica Moldova și suntem uniți (…) Noi suntem uniți cu România în condamnarea războiului, în lucrul nostru comun cu România pentru a asigura pacea și calmul în Republica Moldova, suntem uniți cu România în efortul nostru comun de aderare la Uniunea Europeană, suntem uniți cu România în lucrul constant al serviciilor diplomatice pentru a aduce Moldova în Uniunea Europeană, iată acesta este răspunsul, noi facem acest lucru împreună cu prietenii, partenerii și frații noștri din România”.

Update 16:00 Ministerul britanic al Apărării a prezentat tancurile Challenger 2 care vor fi oferite Ucrainei, în scurt timp. Londra este prima națiune care va înzestra forțele armate ucrainene cu tancuri ofensive occidentale. Ministerul Apărării de la Kiev a mulțumit public aliaților britanici pentru tancuri, sprijin și susținere în cele 11 luni de război. Un tanc Challenger 2 are un cost de producție de 4 milioane lire sterline. Regatul Unit va trimite Kievului, 14 bucăți.

Update 14:40 Șeful grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a trimis o scrisoare Casei Albe în care cere clarificări cu privire la motivele care au dus la desemnarea vineri, de către SUA a armatei sale private, drept Organizație Criminală Transnațională „importantă”.

” Dle Kirby, puteți clarifica ce crime ar fi comis compania militară privată Wagner?”, a scris cel supranumit cândva, bucătarul lui Putin, conducător al grupării paramilitare ruse și, recent, tot mai mult, rival al lui Kremlinului. Ca urmare a trecerii pe lista OCT, grupul Wagner va fi supus unor noi sancțiuni semnificative.

Această grupare criminală înființată în 2014 a avut operațiuni militare nu numai în Ucraina, unde a ajuta Moscova să anexeze Crimeea, iar acum activează în principal pe frontul de est, dar și în Siria, Libia, Republica Central-Africană (mine de diamant), Sudan (mine de aur) și Mali.

Crimele mercenarilor Wagner

 • Trei mercenari ai Grupului Wagner sunt acuzați de procurorii ucraineni că au ucis și torturat civili în apropiere de Kiev în aprilie 2022, alături de trupele obișnuite ruse.
 • Serviciile de informații germane afirmă că mercenarii Wagner au participat la masacrarea de civili la Bucea, în martie 2022, în timpul retragerii forțelor ruse din regiunea Kiev.
 • ONU și guvernul francez i-au acuzat pe mercenarii lui Wagner că au comis violuri și tâlhării împotriva civililor din Republica Central -Africană, iar UE a impus sancțiuni.
 • În 2020, armata Statelor Unite a acuzat mercenarii Wagner că au instalat mine și alte dispozitive explozive improvizate în și în jurul capitalei Libiei, Tripoli.

Cine este Evgheni Prigojin

 • născut ca și Putin, la Leningrad (actual St. Petersburg), în 1961, acest oligarh rus și-a început devreme cariera de infractor: în 1979 primește o pedeapsă cu suspendare pentru furt, iar 2 ani mai târziu, este condamnat la 12 ani de închisoare pentru tâlhărie, fraudă, organizare de grup infracțional cu minori. Va executa 9 ani, fiind eliberat în 1990, când împreună cu tatăl său vitreg va începe să facă mici afaceri, precum vânzarea de hotdogs.
 • despre intrarea sa în lumea afacerilor, Prigojin a declarat într-un interviu la New York Times, că banii veneau în număr așa mare, încât mama abia îi putea număra. Se va remarca în domeniul casinourilor, restaurantelor și alimentației, de aici și porecla lui de bucătar al lui Putin, deoarece viitorul dictator al Rusiei obișnuia să mănânce în localurile lui Evgheni. I-au trecut pragul și lideri internaționali, precum George W. Bush sau Jacques Chirac.
 • apropiat al lui Putin din 2003, fiind protejat de acesta și răsfățat cu importante contracte cu statul – firmele de catering ale lui Prigojin au câștigat sute de milioane de dolari din livrări către școlile din Rusia sau la evenimente publice – rusul a intrat în atenția Fundației Anti-Corupție conduse de disidentul Alexei Navalnîi, care a dezvăluit dimensiunea afacerilor corupte ale oligarhului.
 • Se află de mai mulți ani pe lista FBI a infractorilor internaționali căutați, având o recompensă de 10 milioane dolari pe capul său; legătura cu gruparea de mercenari Wagner a rămas până recent un mister, deși se cunoșteau informații despr eimplicarea sa în Ucraina, din 2014, Siria, și pe continentul african, însă odată cu războiul declanșat de Rusia la 24 februarie 2022, Prigojin a început să apară public ca șef al Wagner. Comunică neîncetat pe canalele de Telegram, criticând tot mai mult leadership-ul armatei ruse, și inclusiv acțiunile fostului său cap, Putin.
 • Mama sa, Violetta Prigojiina, fostă profesoară și medic, se află pe lista sancțiunilor UE, SUA, Elveției, Japoniei, Noii Zeelande și Marii Britanii, fiind de facto proprietara celor mai importante afaceri ale lui Evgheni Prigojin, reunite sub numele de Concord Management and Consulting LLC.

Update 11:45 Timpul se scurge în defavoarea Ucrainei, potrivit celor mai noi informații și declarațiilor liderilor polonez, baltici, dar și a analizelor militare. S-ar părea că noua ofensivă majoră a Moscovei ar putea începe mai devreme decât se anticipa, ceea ce nu le dă forțelor ucrainene destul timp să primească armele necesare, precum tancuri grele, sisteme de rachetă cu rază de atac mai lungă ori aeronave. Se ridică și problema instrucției necesare pentru mânuirea echipamentelor militare occidentale. Regatul Unit va începe în scurt timp antrenarea soldaților ucraineni pentru tancurile Challenger promise, informează Kiev Independent.

Update 11:30 Mesaje pesimiste de la șeful Statelor Majore reunite ale armatei americane, generalul Mark Milley. Acesta a declarat ieri seară la baza militară americană de la Ramstein, că ar fi prea greu ca forțele ucrainene să îi dea afară pe ruși din țară în cursul acestui an, iar Kievul ar trebui să se concentreze pe succese tactice și eliberarea a cât mai mult teritoriu.

Milley, care nu este la prima declarație de acest gen, a mai spus că probabil acest război se va încheia la masa negocierilor, nu pe câmpul de luptă. Generalul american a încercat și o nuanțare a declarațiilor sale dure, afirmând: “chiar dacă e greu, asta nu înseamnă că nu s-ar putea întâmpla, doar că e extrem de dificil” (n.r. eliberearea întregului teritoriu al Ucrainei în 2023). Comandantul a recunoscut că victoria ucrainenilor depinde de livrarea cât mai rapidă a unor echipamente militare care să le permită trupelor lui Zelenski contra-ofensive eficiente pe câmpul de luptă. În acest sens, SUA au anunțat oferirea unui nou pachet de asistență militară în valoare de 2,5 miliarde dolari.

Fostul secretar de stat american, Mike Pompeo, a scris pe Twitter: “Cel mai bun mod care să ducă la finalizarea războiului este ca Ucraina să primească cât mai repede armele de care are nevoie ca să se apere. “

În timp ce pleca de la un eveniment la Casa Albă, președintele SUA, Joe Biden, a spus că „Ucraina va primi tot ajutorul de care are nevoie”, la întrebarea unui reporter privind sprijinirea obiectivului Poloniei de a trimite tancurile de fabricație germană în Ucraina.

Update 11:20 Apelul statelor baltice către Berlin. “Noi, miniștrii de externe ai Lituaniei, Letoniei și Estoniei, solicităm Germaniei să furnizeze acum tancuri Leopard Ucrainei. Acest lucru este necesar pentru a opri agresiunea rusă, pentru a ajuta Ucraina și pentru a restabili rapid pacea în Europa. Germania, ca putere europeană principală, are o responsabilitate specială în acest sens”. Noaptea trecută, grupuri de oameni au protestat la Berlin, dar și la Vilnius în fața ambasadei Germaniei, față de eșecul de la Ramstein.

Update 11:00 Impas pe câmpul de luptă.Situația din prima linie în Ucraina este în general într-o stare de impas, informează serviciile militare britanice reluate de Ukrainska Pravda. Cu toate acestea, există o posibilitate credibilă a unui avans local al trupelor rusești în jurul orașului Bahmut.În ultimele zile, cele mai grele lupte s-au concentrat în trei sectoare. În nord-est, în apropiere de Kreminna, Ucraina a făcut probabil mici câștiguri și s-a apărat cu succes împotriva unui contraatac rusesc”, se arată în comunicatul Londrei.

În jurul regiunii Donețk, în zona localității Bahmut, forțele ruse și gruparea de mercenari Wagner s-au regrupat probabil în orașul Soledar, după ce l-au capturat la începutul săptămânii.

În sud, în regiunea Zaporojjea, ambele părți au adunat forțe semnificative, efectuând schimburi de artilerie și lupte, dar au evitat orice efort ofensiv la scară largă.

Potrivit Ukrainska Pravda, Serviciul Federal de Informații al Germaniei (BND) este alarmat de pierderile mari ale armatei ucrainene în lupta pentru orașul Bahmut. Se discută despre un număr cu trei cifre pe care trupele ucrainene l-ar pierde zilnic pe frontul din est. Între timp, numărul soldaților ruși uciși în luptă a depășit 120.000, anunță Statul Major ucrainean.

20 ianuarie 2023 – a 331-a zi de război

Update 22:00 Coreea de Nord alimentează gruparea mercenară Wagner cu arme. Washingtonul a anunțat că are dovezi clare privind livrările de arme și muniție ale Phenianului către mercenarii Wagner, activi în estul Ucrainei. Conform Sky News, SUA solicită public statului izolat pe plan internațional, să oprească transporturile de arme.

Au fost publicate imagini din satelit care pretind să arate transporturile ilicite de arme către soldații lui Prigojin. Coreea de Nord a negat anterior că a furnizat grupului Wagner arme. Citat de Sky News, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate de la Washington, John Kirby, a precizat că grupul Wagner a trimis aproximativ 50.000 de bărbați în Ucraina.

Kirby a confirmat și faptul că SUA va desemna gruparea Wagner drept organizație criminală transnațională „importantă”, ceea ce se va traduce într-o serie de sancțiuni suplimentare.

Update 21:30 Cereți și vi se va da. Este mesajul transmis Kievului de șefa diplomației olandeze, Wopke Hoekstra, cu privire la înzestrarea armatei ucrainene cu avioane de vânătoare F16, informează publicația NLTimes. După ce a anunțat că va livra și ea sisteme de apărare anti-aeriană Patriot, Olanda deschide un nou capitol pentru forțele armate ucrainene: livrarea unor aeronave occidentale. Guvernul neerlandez a anunțat că așteaptă doar o cerere oficială a autorităților de la Kiev. Potrivit informațiilor publice, Olanda deține aproximativ 130 de avioane F-16.

DETALII: Avioanele de vânătoare F-16 Fighting Falcon au fost lansate de Pentagon în 1978. Avion de luptă ușor, F-16 este o aeronavă multirol, sistem de arme ce acoperă întregul spectru de misiuni, atât aer-aer, aer-sol, aer-mare și război electronic. Capabilitățile sale au fost testate timp de mai multe decenii chiar pe câmpurile de luptă, fiind folosite în teatrele de război din Irak, Afganistan, Balcani. România a achiziționat de la Portugalia mai multe F-16 recondiționate și a semnat în noiembrie un contract cu Norvegia pentru cumpărarea unui alt lot de aeronave F-16.

Update 21:15 Proteste la Berlin față de decizia cancelarului Olaf Scholz de a nu permite exportul de tancuri Leopard 2 către Ucraina. Diaspora ucraineană și susținătorii ei au ieșit în stradă în această seară în capitala Germaniei pentru a cere guvernului Scholz să aprobe livrarea de tancuri de urgență. Oamenii nu s-au lăsat intimidați de vremea rea care a pus stăpânire încă de dimineață pe această țară, iar mulțimea – formată în mare parte din femei – a fluturat și steagul Finlandei, țară ce a anunțat astăzi un pachet de asistență miltară incluzân arme grele, în valoare peste 400 milioane de euro.

Update 16:35 Eșec privind tancurile la Ramstein. Germania se opune livrării lor. Noul ministrul al apărării de la Berlin, Pistorius, afirmă că nu există o opinie unanimă și că impresia conform căreia țara sa ar bloca această decizie ar fi falsă. Oficialul guvernului Scholz a mai spus că se va verifica arsenalul armatei germane și se vor lua măsuri pentru ca Germania să fie gata să livreze, la o adică, tancurile Leopard 2.

Update 16:20 Gruparea Wagner are capacitatea de a-și procura 1 miliard de dolari din proiectele miniere din Africa pe care le controlează, pentru a finanța războiul din Ucraina. În ultimul an, gruparea paramilitară Wagner și-a extins raza de acțiune în Republica Centrafricană, fiind implicată și în alte conflicte de pe continentul bogat în resurse miniere. Profiturile din minerit vor fi probabil folosite de grup pentru a obține arme și a finanța mercenarii care participă la război, a relatat Politico.

Update 14:00 Prioritățile militare ale Ucrainei în sfera ajutoarelor: ministrul ucrainean de război, Reznikov, a detaliat aceste priorități. Potrivit lui, Ucraina are nevoie, înainte de orice, de 3 tipuri de asistență militară.

Prima vizează mai multe scuturi antiaeriene.

A doua: arme grele, ofensive, ca tancurile, obuzierele și obuzele aferente;

A treia: livrări sistematice de muniție și servicii de întreținere și reparații ale armamentului.

Update 13:45 Decolări de avioane de tip MIG, în Belarus, a acționat alarma în Ucraina.

Update 13:30 Zelenski a cerut participanților la reuniunea de la Ramstein livrarea de avioane de vânătoare F-16.

La Ramstein, șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a reliefat că Rusia suferă ”pierderi semnificative pe câmpul de luptă și își epuizează muniția”. Joi, SUA au anunțat un nou pachet de ajutoare militare în valoare de 2,5 miliarde de dolari pentru Ucraina. Șeful Pentagonului a reliefat, în deschiderea reuniunii de la baza aeriană americană din Renania Palatinat, că trecem acum ”printr-un moment crucial”, că nu e timpul frânării măsurilor militare, a reținerii, ci activiării, de vreme ce ”poporul ucrainean ne urmărește, Rusia ne urmărește, istoria ne urmărește. Deci nu vom ceda și nu vom ezita în hotărârea noastră de a ajuta Ucraina să se apere în fața agresiunii imperiale a Rusiei.” Rusie care, după cum a subliniat Lloyd Austin, nu e doar crudă (cum s-a văzut la Dnipro) ci își regrupează forțele. Deci nu e, potrivit SUA, timp de pierdut.

Kremlinul refuză să comenteze știri ale amplasării unui scut antirachetă la Moscova. Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Peskov, a avertizat NATO ”împotriva unei spirale a violenței”, sintagmă menită să descurajeze livrarea de tancuri germane ceurte de Kiev. Potrivit lui Peskov, Ucraina n-ar putea ”câștiga” pe câmpul de luptă. Realitatea de pe teren l-a contrazis în ultimele 10 luni în repetate rânduri.

Update 13:15 CDU îi atrage atenția lui Scholz că a căzut victimă unei iluzii. Demnitarul creștin-democrat Roderich Kiesewetter a reliefat, într-un interviu acordat postului național german DLF, în preajma reuniunii de la Ramstein, că credința (împărtășită de cancelarul Scholz) potrivit căreia a nu livra tancuri Ucrainei va genera o reținere a Rusiei ”s-a dovedit o iluzie”. Kiesewettwer a reliefat că așteaptă ca guvernul federal să dea măcar altor țări lumina verde livrării de tancuri Leopard Ucrainei, chiar dacă Germania nu le furnizează ea însăși. Această aprobare de livrare de tancuri Leopard 2 dată de Germania altor țări este ”minimumul necesar” pe care îl are de făcut Berlinul.

Update 12:00 Ministrul român al justiției își dă cu furie autogoluri. Și uită să demisioneze. După ce a declarat un inculpat ”achitat” înainte de sentință, ministrul român al justiției, Cătălin Predoiu, a încercat să-și repare greșeala, care trădează politizarea justiției românești, comițând alte gafe în serie. Predoiu s-a contrazis la Prima TV, afirmând, în timp ce încerca să pară că se scuză, ba că avea informația cu privire la achitare din „surse neoficiale”, ba că ”ar fi săvârșit o eroare de judecată bazată pe o festă de memorie”, iar ”sursele neoficiale” înseamnă ”lumea juridică”, ba invers, că el unul nu ar fi discutat niciodată cu judecători, procurori sau grefieri despre dosare.

Update 11:50 Ajutor masiv pentru ucraineni, de la Helsinki. Finlanda a anunțat un al 12-lea pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care este de câteva ori mai mare decât toate cele anterioare. Costul estimat al întregii asistențe pe care Finlanda a oferit-o Ucrainei de la începutul războiului declanșat de Rusia, împreună cu acest pachet, ar fi de aproximativ 590 de milioane de euro, scrie Ukrainska Pravda.

Furnizarea unora dintre aceste arme a fost posibilă datorită cooperării bilaterale dintre Finlanda și Suedia. Vineri, 20 ianuarie, aceste două state nordice, candidate la aderarea în NATO, vor semna o declarație bilaterală care stipulează că Suedia, dacă este necesar, va ajuta Finlanda să compenseze ceea ce a donat Ucrainei. Ministerele apărării au luat în considerare ce și cât de mult pot da Ucrainei fără a-și pune în pericol propriile capacități de apărare.

Update 11:45 O rachetă rusească a căzut în orașul Kramatorsk lângă o grădiniță, în urmă cu scurt timp, potrivit edilului Honcearenko, citat de Ukrainska Pravda. Nu sunt încă informații despre posibilele victime și daune.

Update 11:40 Vizită secretă a șefului CIA la Kiev. William Burns, directorul Agenției Centrale de Informații a SUA (CIA), a vizitat în secret Kievul la sfârșitul săptămânii trecute și s-a întâlnit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, anunță Ukrainska Pravda, citând Washington Post. În discuție nu s-ar fi aflat nu doar informațiile militare și de securitate privind planurile de război ale Moscovei, ci și schimbările de la vârful legislativului american, în speță din Camera Reprezentanților, care ar putea duce la o limitare a asistenței militare și financiare acordate de SUA, Ucrainei.

Burns a subliniat „urgența momentului” pe câmpul de luptă și a recunoscut că la un moment dat asistența va fi mai greu de găsit, au spus sursele citate de cotidianul american.

Liderul de la Kiev și-a exprimat recunoștința față de președintele american Joe Biden și poporul american pentru alocarea unui pachet puternic de sprijin pentru apărarea Ucrainei, în valoare de 2,5 miliarde de dolari, relatează Ukrainska Pravda.

Update 11:00 Toți ochii pe Ramstein. Președintele Zelenski așteaptă un semnal puternic de la Grupul de Contact reunit la invitația Pentagonului la baza aeriană americană Ramstein, din landul german Renania Palatinat. În miezul chestiunii: tancurile germane Leopard și lumina verde, cerută de la nemți pentru cazul în care nu-și oferă propriile tancuri Leopard, semnalizând că acceptă ca alte țări să le furnizeze Ucrainei.

Cancelarul condiționase oferta germană de tancuri Leopard de alta similară a Statelor Unite, care să livreze în prealabil tancuri Abrams. Noul său ministru al apărării, Boris Pistorius a contrazis această condiționare, afirmând la televiziunea publică germană că el n-ar ști nimic despre această corelare a tancurilor germane de cele americane. Majoritatea de stânga din Bundestag a respins ieri cererea CDU ca parlamentarii germani să decidă prin vot în plenulk forului legislativ acordarea tancurilor Leopard.

Update 10:45 Moscova pare să pregătească un atac asupra Ucrainei dinspre Belarus, dar nu în următoarele săptămâni, avertizează Institutul pentru Studierea Războiului de la Washington.

Ministrul rus Serghei Șoigu și omologul său de la Minsk, Viktor Hrenin, au discutat telefonic joi, 19 ianuarie, despre o cooperare militară bilaterală nespecificată, măsuri strategice de descurajare nespecificate și „progresul în pregătirea” grupării regionale comune de trupe ruso-belaruse. Mai mult, ministrul rus de externe, Șoigu, a călătorit ieri direct de la Davos în Belarus unde a avut o discuție cu Lukașenko, care l-a asigurat de toată susținerea sau pentru acțiunile Moscovei în Ucraina. Cei doi ar fi semnat un memorandum.

Situația militară:

În Ucraina, forțele de apărare au respins atacuri rusești asupra a 16 localități din regiunile Donețk și Lugansk, în estul țării, și Zaporojjea, în sud, potrivit Statului Major de la Kiev. Atacurile rusești asupra raionului Donețk s-au soldat cu 4 morți și cel puțin 3 răniți, relatează Kiev Independent, citându-l pe guvernatorul militar local, Pavlo Kîrîlenko.

Regiunea Herson a fost atacată de 90 de ori în ultimele 24 de ore, de trupele invadatoare ruse, lăsând în urmă un civil mort și alți trei răniți. Invadatorii au folosit lansatoare multiple de rachetă, mortiere, tancuri și drone, a declarat șeful administrației regionale militare, Yaroslav Yanușevici, reluat de Ukrainska Pravda. Asupra orașului Herson au fost lansate aproximativ 19 atacuri, fiind lovite clădiri rezidențiale.

Eforturile ofensive ale armatei ruse se concentrează pe Bahmut și Avdiivka, spun oficialii din Statul Major ucrainean, care precizează că Moscova își pregătește pe ascuns noul val de mobilizare în Crimeea ocupată. La Sevastopol, cei care lucrează în IT și finanțe ar fi început să primească ordine de prezentare la unități. Aceștia fuseseră anterior exceptați.

Forțele aeriene ucrainene au efectuat 21 de lovituri asupra unor concentrări de trupe rusești, țintind și 7 sisteme de rachete anti-aeriene, distrugând și 3 drone Lancet-3 și un depozit de muniție, informează Ukrainska Pravda. 770 de soldați ruși au fost eliminați în luptele din ultimele 24 de ore, anunță armata ucraineană.

Update 01:05 Pentagonul a confirmat că trimite Ucrainei ajutoare militare din arsenalele americane plasate în Israel și Coreea de Sud.

Update 00:30 A apărut, a pătruns în limba engleză și circulă un verb nou: ”scholzing”. Înseamnă, potrivit istoricului Timothy Garton Ash: a declama intenții bune, doar pentru a folosi/găsi/inventa scuze pentru a preveni realizarea ei. Rădăcina lui: Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, și comportamentul său doar aparent irațional din ultimele 10 luni.

19 ianuarie 2023 – a 330-a zi de război

Update 21:45 Candidatul pus în discuție pentru președinția României de către liderul PSD Ciolacu e un turnător al Securității. Ion Cristoiu alias informatorul poliției politice comuniste, ”Coroiu”, a pierdut în instanță procesul intentat unui cercetător CNSAS. ”Probele sunt clare” a estimat instanța.

Update 21:30 Șeful diplomației israeliene Cohen va vizita Kievul și se va întreține cu omologul său ucrainean Kuleba. Chestiunea amenințărilor de securitate mutuale va figura în mod cert pe agenda discuțiilor.

Danezii vor trimite obuziere autopropulsate Ucrainei. Lituania îi va pune la dispoziție zeci de tunuri antiaeriene de tip L-70, două elicoptere Mi-8 și muniție, relevă ministrul apărării lituanian, Arvydas Anusauskas, reluat de Kiev Independent.

Update 20:55 Cu sau fără Germania, mai multe state europene ar urma să anunțe mâine în debutul reuniunii de la Ramstein, livrarea de tancuri Leopard 2 către Ucraina, informează blogul militar NOEL, citând agenția Reuters. Sursa acestor informații ar fi oficiali din ministerul lituanian de apărare. Tot în această seară, premierul polonez Morawiecki s-a declarat moderat pesimist cu privire la schimbarea deciziei Berlinului, care împiedică aliaților săi re-exportarea de tancuri Leopard 2 forțelor armate ucrainene. De cealaltă parte, surse din guvernul german susțin că nu ar fi primit nicio cerere oficială de re-exportare, notează Sky News.

Mărul discordiei

Tancul de luptă principal Leopard 2 din Germania are reputația de unul dintre cele mai bune din lume, concurând pentru această distincție cu modele dovedite, cum ar fi americanul M1 Abrams și britanicul Challenger 2.

Update 20:40 Lukașenko promite Rusiei sprijin necondiționat.Vom face tot ce ne stă în putință ca să fim alături de voi. Vom lucra împreună. Sunt 100% de acord cu toate declarațiile pe care le-ați făcut, Serghei Viktorovici. Am spus mereu tuturor celor din Vest: Rusia nu este împotriva păcii”, a declarat dictatorul bielorus într-o discuție tete-a-tete cu ministrul rus de externe, aflat la Minsk. Ușor emoționat, Lukașenko i-a mărturisit lui Lavrov, la finalul discuției televizate, că este impresionat de faptul că Ucraina nu a cedat impulsurilor și provocărilor vecinilor săi de a intrat într-un conflict cu Belarusul.

Declarația ar putea avea un dublu înțeles, întrucât, potrivit analizelor militare realizate, dar și redate pe acest blog, Kremlinul a încercat nu doar o dată să împingă Minskul în războiul din Ucraina, de partea Rusiei.

Update 19:30 Iranul islamist al ayatolahilor își încordează mușchii, își protejează teroriștii și amenință Europa. Regimul de la Teheran a cerut Europei să nu transpună decizia Parlamentului European de a plasa Gărzile Revoluționare pe lista grupărilor teroriste. O astfel de măsură ar fi, potrivit ministrului iranian de externe Amirabdollahian ”nechibzuită și falsă”. Iar șeful statului major iranian a amenințat că trecerea Gărzilor (teroriste) pe lista organizațiilor teroriste ar ”influența cu siguranță securitatea, liniștea și pacea, iar Parlamentul European să fie conștient de consecințe”. Decizia Parlamentului, care nu e legal obligatorie, ci doar moral indispensabilă pentru statele membre, ar urma să fie tranșată luni la întâlnirea miniștrilor de externe din UE.

Update 19:15 ”Multe țări europene sunt gata să trimită Ucrainei tancuri, dar așteaptă ”aprobarea unei (singure) țări”, a spus președintele Ucrainei, Zelenski, la conferința sa de presă comună cu șeful Consiliului European, Michel, derulată la Kiev. Nu e un secret acceptul cui se așteaptă și în Polonia, și în Finlanda, și în Portugalia și Spania. Godot este Germania. Zelenski nu a numit-o. Premierul polonez a sugerat azi că ar putea da tancurile ucrainei chiar fără permisiunea Berlinului. Care a afirmat că n-ar fi ”primit încă” solicitarea de transfer a Poloniei.

Charles Michel a declarat că UE va ajuta Ucraina să câștige acest război. Or, nu e clar cum, de vreme ce nici el nici Parlamentul European, nici alți parteneri europeni ai Germania nu reușesc să convingă Berlinul să nu mai facă plăcere Moscovei refuzându-i în continuare Kievului tancurile Leopard.

Înaintea Conferinței Grupului de Contact de la Ramstein au anunțat noi ajutoare militare Marea Britanie, două țări scandinave (Suedia și Danemarca) precum și alte opt state. Britanicii le vor trimite ucrainenilor în afarăd e tancuri grele, Challenger, 600 de rachete antitanc de tip Brimstone. E o armă care poate schimba soarta bătășiei pe câmpul de luptă, a spus ministrul britanic al apărării, Wallace.

Update 19:00 O crimă ucraineană. Mihailo Podolyak, consilierul președintelui ucrainean Zelenski, a admis că uciderea lui Denys Kirieiev, membru al delegației ucrainene la negocierile cu rușii din debutul de război a avut loc din greșeală, din cauza proastei coordonări a serviciilor secrete ucrainene. Kirieiev a fost acuzat eronat că ar fi fost agent rus. Nu a fost.

Update 16:45 Trupele americane din Coreea de Sud vor livra arme și muniție Ucrainei, la cererea Pentagonului, relevă presa ucraineană. Potrivit ei, rușii au lansat un atac sinucigaș în Zaporijjea, sacrificându-și zeci de militari de pomană. Forțele ucrainene mai afirmă a fi neutralizat zece militari ruși în peninsula Kinburn.

Update 16:30 Parlamentul Europeană a votat să susțină proiectul instituirii unui tribunal special care să judece crimele de război ale Rusiei. Rezoluția a fost adoptată cu 472 de voturi pentru, 19 împotrivă și 33 de abțineri.

Update 14:00 SUA au mulțumit Germaniei pentru ajutorul acordat Ucrainei. Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, s-a întâlnit în premieră la Berlin cu noul ministru german al apărării, Boris Pistorius. Mâine, Austin și Pistorius se vor afla la baza americană de la Ramstein unde se întrunește grupul de contact pentru Ucraina să delibereze ce ajutoare (militare) să i se mai dea Kievului. Cerute sunt în special tancurile Abrams și Leopard.

Cancelarul Scholz se codește și condiționează livrarea celor germane de prealabile furnizare a unora americane. Pistorius a refuzat să ia poziție cu privire la tancurile Leopard. Chestiunea acestora se dezbate azi și în Bundestag, la cererea opoziției creștin-democrate. CDU cere de mult cancelarului să dea lumină verde livrării acestor tancuri. De aceeași părere sunt liberalii din coaliția guvernamentală a lui Scholz, în frunte cu șefa Comisiei de Apărare a Bundestagului, Strack-Zimmermann. Comuniștii și extremiștii de dreapta se opun livrărilor de tancuri și propun ”soluții diplomatice”, spre bucuria Rusiei.

Update 12:45 Rusia frânează deliberat, la Bosfor, controlul navelor ucrainene încărcate cu cereale. Pe câmpul de luptă, forțele ucrainene au reperat și distrus un grup de infanteriști ruși lângă Soledar ”unde continuă lupte aprige cu invadatorii”, după cum notează Ukrainska Pravda.

Update 12:30 Premierul polonez Morawiecki a declarat postului de radio național, potrivit Visegrad 24, în contextul procrastinării germane privind tancurile Leopard, că ”acceptul” (n.r. al Germaniei) ”este de importanță secundară. Ori vom obține acest accept rapid, ori vom face noi înșine ce este just”.

Estonia va acorda Ucrainei cel mai mare pachet de ajutoare militare de la începutul războiului încoace, a declarat ambasadorului guvernului din Talinn la Kiev. Pachetul conține obuziere, arme antitanc și muniție. Suedia livrează Ucrainei alt pachet important de asistență militară, în valoare de 419 milioane de dolari, care conține 50 de vehicule de infanterie de ultimă generație CV 90 și sisteme de artilerie Archer cu muniție de 155 de milimetri, capabile să tragă 9 obuze pe minut la distanțe cuprinse între 30 și 60 de km.

Update 12:15 Președintele Zelenski nu e absolut sigur că Putin mai trăiește. Sau că ia el deciziile Rusiei. Așa s-a exprimat liderul ucrainean la Davos, prin video. Șeful statului ucrainean a reliefat că nu știu nici cine ia decizii la Moscova, nici dacă la ia Putin și nici ce ar fi de discutat cu un ins care una spune azi liderilor europeni și cu totul alta face, invadând a doua zi țara vecină.

Update 11:30 Șeful Consiliului European, Charles Michel, se află în drum spre Kiev, anunță presa ucraineană.

Update 11:00 Șefa de guvern de stânga al Noii Zeelande, Jacinda Adern, a anunțat că se retrage, pentru că nu mai are putere. Urmează ca Adern să predea și funcția de șefă a partidului laburist.

Criticile la adresa unui Scholz tot mai izolat iau amploare. Președintele Ucrainei, Zelenski, a criticat condiționarea livrărilor de tancuri Leopard, invocată de cancelarul Scholz (care declară că s-ar coordona cu aliați ca SUA și Franța și a condiționat transferul de blindate grele de luptă germane de furnizarea de tancuri Abrams de către americani). Zelenski a reliefat într-un mesaj video pentru Forumul de la Davos, că nu e totdeauna bine să te compari cu alții și nu e o strategie justă să conționezi liverarea tancurilor tale de ale altora.

Critic la adresa cancelarului e și fostul șef al Conferinței de Securitate de la München, Ischinger. ”Aici la Davos toată lumea așteaptă lumina verde de la cancelar” (pentru furnizarea de tancuri Leopard) a spus înaltul diplomat, textual. Ischinger a reliefat ”pericolul izolării Germaniei”.

Update 08:00 Doi republicani în Camera Reprezentanților, li s-au adresat președintelui Biden și cancelarului Scholz, cerându-le să transfere sisteme de arme esențiale Ucrainei spre a prevala în fața Rusiei. E vorba de șeful Comisiei de Politică Externă, resepectiv șeful Comisiei Apărare a Camerei reprezentanților, Michael McCaul și Mike Rogers, au lansat la 18 apelul de a ”transfera în Ucraina urgent sistemele de arme critice care-i sunt necesare să învingă Rusia”.

Reiese că doi congresmeni conservatori, americani, care s-au adresat unor lideri occidentali de stânga, solicită să se dea Ucrainei în special tancurile grele cerute, în speță blindatele grele de luptă americane de tip Abraams și cele germane de tip Leopard. Ieri, Scholz a declarat că nu va da lumină verde exportului de Leopard, decât dacă, în prealabil, SUA se declară de acord să dea tancuri Abrams. Între timp, SUA au pus la punct un nou pachet de ajutoare militare destinate Ucrainei în valoare de 2,5 miliarde, care, aparent, nu conține tancuri Abrams, ci doar blindate de luptă de tip Stryker.

Ucraina anunță respingerea de atacuri în proximitatea a 14 așezări, uciderea a 760 de militari ruși și distrugerea a 6 tancuri în ultimele 24 de ore.

Update 00:30 Lavrov se arată negaționist al Holocaustului. Șeful diplomației putiniste a comparat la Davos atitudinea față de Rusia a Occidentului (care ar purta, sub conducerea SUA, un ”război prin interpuși împotriva Rusiei”) cu ”soluția finală” a lui Hitler.

Soluția finală a problemei evreiești” era la naziști expresia eufemistică indicând planul exterminării tuturor evreilor și transpunerea lui.

Congresul Evreiesc European și multe alte voci au protestat cu maximă fermitate față de această scandaloasă rescriere și distorsionare a istoriei, care este, după definiția regretatului Michael Shafir, un soi de negaționism al Holocaustului, o formă de a-l ”nega și trivializa prin comparație”, tipică pentru societățile postcomuniste.

18 ianuarie 2023 a 329-a zi de război

Update 23:00 Poziția lui Scholz privind livrarea de tancuri Leopard începe să se fisureze. Dar șeful de stânga al executivului de la Berlin a mai găsit un ultim punct de reazăm pentru procrastinare și refuz de a ajuta eficient Ucraina. Icnind sub presiunea partenerilor săi britanici, polonezi, cehi, baltici, scandinavi și spanioli, care-i cer in corpore să dea blindate grele, de luptă, Kievului, cancelarul și-a modificat iar poziția șovăielnică privind expedierea de tancuri Leopard în Ucraina.

Mai nou, cancelarul german s-a arătat gata să le furnizeze cu condiția ca și America să fie de acord să dea Ucrainei tancuri Abrams. Ceea ce Scholz știe că America nu vrea să facă. Süddeutsche Zeitung transmite știrea. Ziarul de stânga din München informează că Scholz a vorbit cu Biden despre acest subiect. Și ziarul Bild a avansat informații similare.

Anterior amplificase presiunea asupra Germaniei chiar secretarul general al NATO, Stoltenberg, care dezavuase indirect și implicit poziția Berlinului, lăudând decizia britanică de export în Ucraina a cel puțin 14 tancuri grele, de luptă, de tip Challenger. Șeful NATO declarase de asemenea că la Ramstein se va hotărî și trimiterea de arme grele în Ucraina. La Ramstein, la baza aeriană americană renană din Germania se întrunește, vineri, grupul de contact pentru Ucraina. Rămâne de văzut cine în spatele cui se va mai ascunde la Ramstein.

Update 22:30 SUA pun la punct un nou pachet de ajutoare militare pentru Ucraina, informează CNN, care citează oficiali rămași anonimi. America va dona Kievului și 125 de milioane de dolari ca să-și repare reșeaua de curent. Suedia studiază transferul de sisteme de artilerie (de felul tunurilor autopropulsate) de tip Archer în Ucraina. Livrarea lor ar putea avea loc în curând, speră Ukrainska Pravda.

Update 20:30 Liderul NATO, Jens Stoltenberg, a lansat un apel cerând amplificarea aprovizionării cu arme a Ucrainei, într-un moment pe care Secretarul General al Alianței Nordatlantice, intervievat de agenția Reuters, l-a numit ”crucial în agresiunea rusă.

Stoltenberg a salutat decizia Marii Britanii de a trimite Kievului tancuri britanice de luptă de tip Challenger, decizie care sporește presiunea asupra cancelarului german Scholz. Implicit și indirect, Stoltenberg dezavuează astfel poziția lui Scholz, care s-a eschivat, afirmând, în contextul întrebărilor privind reținerea Berlinului în materie de livrări de tancuri Leopard, că ar ”trebui să evităm” ca ”NATO să intre în război cu Rusia”. Această poziție a cancelarului a fost criticată asiduu, în Vest, chiar și în propria lui coaliție guvernamentală germană, ca nefiind consistentă și logică.

Update 20:15 Fostul premier britanic, Boris Johnson, a explicat ziariștilor ucraineni cum a reușit să-i convingă pe aliații săi de la Berlin și Paris că Putin trebuie să piardă războiului. Johnson le-a explicat, ori de câte ori Scholz și Macron avansau ideea unei înțelegeri, a ”păcii” obținute în schimbul unor concesii teritoriale făcute de Kiev și al unui compromis pe baza acestor concesii, că nu se pot încheia acorduri cu un lider care și-a încălcat toate angajamentele, acordurile și tratatele, argument esențial și în analizele și comentariile din primăvara anului trecut, publicate de acest blog. Johnson crede, potrivit interviului său din Ukrainska Pravda, că Ucraina va recuceri Crimeea și Donbasul, nu însă că Rusia se va dezintegra.

Forțele ucrainene au mai doborât azi un elicopter militar rusesc de tip Ka-52, precum și o dronă rusă.

Update 19:25 Nu există accidente pe timp de război, a afirmat liderul de la Kiev despre prăbușirea elicopterului care l-a ucis pe ministrul de interne al Ucrainei și alte 13 persoane, relatează de Sky News. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, se adresează în acest moment prin transmisiune video, Forumului Economic Mondial desfășurat la Davos, insistând din nou că Ucraina va învinge.

Ucraina este „puternică” și „hotărâtă”, a spus Zelenski, făcând din nou presiuni ca lumea să continue să furnizeze armatei sale ajutor militar. El a declarat că proviziile de sisteme de apărare aeriană trebuie să depășească capabilitățile armatei de la Moscova de a lansa atacuri. Ucraina a primit o serie de sisteme de apărare aeriană Patriot, cel mai recent fiind confirmat de Olanda marți seara.

Întrebat despre locul Rusiei în lume, Zelenski a spus că nu este sigur ce se va întâmpla. Cred că Rusia și-a câștigat deja un loc printre teroriști și asta nu mai depinde de conducerea lor”, a spus el. Zelenski a insistat din nou că Moscova trebuie să „respecteze integritatea teritorială a Ucrainei”.

Întrebat dacă își face griji pentru siguranța lui, Zelenski a spus pur și simplu că nu. „Nu sunt îngrijorat de asta”, a spus el. Președintele ucrainean a continuat spunând că „nu există accidente în timp de război” când a fost întrebat despre prăbușirea elicopterului din regiunea Kiev. „Acesta nu este un accident pentru că se datorează războiului, iar războiul are multe dimensiuni. Nu există accidente pe timp de război”.

Update 19:00 Cenușăreasa Uniunii Europene a ajutat pe ascuns forțele ucrainene, cu armament și muniție vitale. Bulgaria și Ucraina, o poveste a integrității și curajului, dezvăluită astăzi într-un material în exclusivitate realizat de publicația germană, Die Welt. 

România a permis camioanelor încărcate cu echipamente militare bulgare, în mare parte de proveniență sovietică, să tranziteze în siguranță teritoriul țării noastră, până la granița Ucraina. În același timp, nota de plată a fost suportată, potrivit Politico Europe care a preluat materialul din Welt, de Statele Unite și Marea Britanie. 

De ce pe ascuns? Din cauza politicienilor și facțiunilor pro-ruse, încă influente în legislativul de la Sofia, care s-au opus dorinței șefului de atunci al guvernului bulgar, Kiril Petkov, un reformator abia sosit la putere, de ajutorare a Ucrainei invadate de ruși. 

Primind mandat de la președintele ucrainean Zelenski să meargă în Bulgaria, despre care știa că deține stocuri de muniție și armament sovietice pe care armata sa le poate mânui cu ușurință, Kuleba, ministrul de externe al Kievului, a primit încredințarea premierul bulgar Petkov că Ucraina va fi ajutată. 

„Kiril Petkov a dat dovadă de integritate și îi voi fi întotdeauna recunoscător pentru că și-a folosit toate abilitățile politice pentru a găsi o soluție”, a declarat pentru jurnaliștii germani de la Die Welt, Kuleba. Povestea, a spus el, a fost simplă: în timp ce unii membri ai coaliției bulgare au fost de partea Rusiei, Petkov a decis să „să fie de partea dreaptă a istoriei și să ne ajute să ne apărăm împotriva unui inamic mult mai puternic”.

Practic, companii ucrainene și din statele NATO au avut undă verde să cumpere ceea ce era urgent necesar pentru armată, de la furnizorii bulgari de armament și echipament militar. Ar fi fost vorba, până la începutul verii, de exporturi în valoare de aproximativ 2 miliarde de dolari, spune Welt, pe baza informațiilor obținute. Sprijinul a fost vital pentru ca Ucraina să reziste în primăvară, când Rusia avea ofensive deschise pe 3 fronturi, inclusiv în zona Kievului.

Povestea nu se oprește aici. Forțele armate ucrainene au primit, grație prim-ministrului bulgar de atunci, și combustibil, în speță motorină. Compania care a oferit “surplusurile“ a fost chiar Lukoil Bulgaria care s-a declarat împotriva războiului, iar managementul ar fi fost de acord să livreze Ucrainei motorină. 

Kievul a confirmat pentru Welt această informație, precizând că cisternele au venit tot prin România.

Bulgaria era la începutul anului trecut țara cea mai dependentă de gazul rusesc și cea mai săracă din Uniunea Europeană, notează Politico. Cu toate acestea, vecinul nostru de la sud, cu o populație de 7 milioane de locuitori, a luat decizii curajoase, asumându-și riscurile de rigoare, pentru a se plasa, din nou, de partea bună a istoriei.

Update 17:55 Revoltă în Rusia. În mai multe orașe rusești au apărut memoriale ad hoc în onoarea victimelor mârșavului masacru comis de ruși prin atacul lor cu o rachetă de tip KH-22 asupra unui bloc de locuințe din Dnipro. Cel puțin 45 de persoane au fost ucise acolo de acest atac criminal. 20 de persoane au dispărut, probabil sub dărâmături.

Primul memorial s-a ivit ieri în centrul Moscovei, la monumentul poetei ucrainene Lesya Ukrainka. Altele, similare, cu flori, jucării și fotografii înrămate ale locului crimei de la Dnipro au fost create de ruși la monumentele altor mari scriitori ucraineni, între care Taras Șevcenko. De pildă la Sankt Petersburg. Altul, la Ekaterinburg, în fața monumentului represiunii politice (comuniste).

În noaptea trecută, poliția a îndepărtat memorialul improvizat la Moscova. O mașină a poliției a fost staționată, vizibil, în preajmă, scrie Ukrainska Pravda, citând site-ul opoziției, Meduza, care transmite știrea. Au fost arestate patru persoane, afirmă OVD-Info, un ong dedicat apărării drepturilor omului. Unukl a fost acuzat de huliganism și eliberta dimineața. Nu se știe ce e cu ceilalți.

Update 17:45 Canada trimite Ucrainei nu mai puțin de 200 de TAB-uri ultramoderne. E vorba de transportoare blindate de personal de tip Senator dotate cu tehnologie de ultimă generație și au fost cerute în mod expres de Ucraina, s-a reliefat la Ottawa și la Kiev. Ministrul canadian al apărării, Anita Anand, e în vizită în capitala Ucrainei, marcată azi de prăbușirea unui elicopter la Brovary, lângă Kiev, soldat cu cel puțin 14 victime omenești.

Update 17:00 Parlamentul European i-a cerut Germaniei cancelarului Scholz să dea Ucrainei tancuri Leopard, scrie Ukrainska Pravda. Tot azi, șeful Consiliului European, Charles Michel, a declarat că susține livrarea de tancuri și alte arme necesare Ucrainei.

Update 16:45 Noul ministru interimar de interne al Ucrainei a devenit Ihor Klymenko, șef al Poliției Naționale, informează Kiev Independent. Premierul Denys Șmyhal a anunțat această numire, în urmă cu scurt timp, după tragedia de dimineață în care și-a pierdut viața ministrul Denys Monastîrski. Catastrofa a provocat o undă de șoc în Ucraina, care pare să primească lovitură după lovitură în ultimele zile.

Autoritățile de la Kiev au revizuit numărul victimelor, după ce la fața locului au fost găsite până acum 14 cadavre, inclusiv copii. Misiunea de salvare s-a încheiat.

Situația militară

La Kreminna, oraș din Lugansk ocupat de armata roșie, aflat pe linia frontului, rușii ar fi bombardat zona urbană, informează bloggerii militari, care precizează că lupte mari se dau în pădurile din împrejurimi, iar activitatea soldaților ucraineni s-a intensificat în sudul localității. Se așteaptă continuarea ofensivei ucrainene în următoarele ore spre eliberarea orașului Kreminna.

Cinci oameni au fost uciși în Dnipropetrovsk și Zaporjjea, în timp ce un număr de cel puțin nouă persoane au fost rănite, după atacuri rusești asupra unor localități și sate din aceste zone, notează Ukrinform.

Update 15:15 Maia Sandu a lansat țărilor lumii un apel, cerându-le la Davos să ajute Ucraina să învingă în război., ”Altfel suntem cu toții în pericol”, le-a spus șefa statului moldovean liderilor politici și economici adunați în stațiunea de iarnă elvețiană.

Credem în democrație. Prețuim democrația. Vrem să fim parte a lumii libere. Singura soluție e să ne unim. Da, e greu, dar trebuie să ajutăm Ucraina să câștige acest război. Altfel fiecare dintre noi va fi în pericol. Noi nu vedem ca Rusia să se transforme curând într-o democrație, ceea ce înseamnă că pericolul se va prelungi”, a spus Maia Sandu.

Șefa statului moldovean a transmis condoleanțe familiile celor cel puțin 17 victime din elicopterul prăbușit lângă Kiev.

La Brovary, lângă Kiev, bilanțul victimelor prăbușirii unui elicopter ucrainean s-a agravat. Sunt 17 morți. Între ei, ministrul de interne al Ucrainei, adjunctul și secretarul său, precum și patru copii, nu trei, cum s-a afirmat anterior. Nu e clar dacă e vorba de un accident.

Update 14:45 Se clarifică pe moment și cauza, și numărul victimelor prăbușirii elicopterului ucrainean căzut în apropiere de Kiev, lângă o grădiniță cu creșă. Ar fi vorba de 16 morți, între care trei copii, aflăm de la oficialitățile locale, citate de Kiev Independent.

Update 12:45 Președintele Zelenski și-a exprimat ”durerea indicibilă”, iscată de tragedia prăbușirii elicopterului având la bord copii și pe ministrul de interne, pe secretarul și pe adjunctul său. Numărul morților acestei tragedii nu e încă pe deplin clar. O estimare cifrează la 15 numărul victimelor. Oficialitățile locale anunțaseră18 decese.

Update 11:00 Prăbușirea unui elicopter decapitează ministerul ucrainean de interne. O nouă tragedie s-a abătut asupra Ucrainei. La Brovary, în estul Kievului s-a prăbușit un elicopter având la bord 16 persoane, între care ministrul de interne, Denys Monastîrski, adjunctul său, Yevghen Yenin și secretarul său, Yuriy Lubkovici, precum și doi copii. S-au înregistrat 18 morți, între care 3 copii.

Elicopterul aparținea serviciului de urgențe al Ucrainei și s-a prăbușit în apropierea unei grădinițe. Cel puțin 22 de persoane au fost rănite. Alte surse indică 26 de răniri, care includ 12 copii. Nu e clar ce a provocat prăbușirea aparatului de zbor.

Trupele ucrainene par a se fi retras din Soledar la finele zilei de 16 ianuarie. Conform serviciilor secrete britanice, reluate de Ukrainska Pravda, forțele ucrainene se apără în marginile orașului Bahmut. Controlul asupra orașului Soledar îl exercită mercenarii Wagner.

Statul Major ucrainean afirmă că au fost uciși în ultimele 24 de ore 820 de militari ruși. A fost de asemenea doborât un avion al forțelor ruse. principalele eforturi ofensive rusești vizează Bahmutul, în regiunea Donețk. Statul Major al Kievului afirmă că forțele ucrainene au respins atacuri rusești în proximitatea așezărilor și localităților Bilogorivka în regiunea Lugansk și Sil, Krasna Gora, Bahmut, Klișciivka, Vodîane, Nevelske, Marinka și Pobieda în Donețk.

Update 00:30 Ucrainei ar trebui să i se dea toate armele pe care le poate utiliza, a estimat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Ea și-a exprimat speranța că întrunirea (de vineri) a Grupului de Contact pentru Ucraina de la Ramstein va marca un foarte mare pas înainte.

Analiza blogului pe acest subiect de mare actualitate poate fi citită AICI.

Update 00:15 Operațiunile de salvare de la locuințele din Dnipro din blocul bombardat criminal de ruși cu o rachetă KH-22 au luat oficial sfârșit. Președintele Zelenski a anunțat oprirea lor, la 3 zile de la atac.

Au fost salvate 39 de persoane, Au fost confirmate 44 de decese. Au fost uciși cinci copii. 20 de persoane rămân dispărute. Locuitorii au cerut într-un protest spontan Occidentului să livreze Ucrainei scuturi anti=rachetă ca asemenea atacuri criminale să nu-și mai atingă ținta.

Update 00:15 Ucraina a repatriat 125 de copii duși ilegal în Rusia, afirmă Ukrainska Pravda, a spus la Davos Daria Herasimciuc, șefa Comisiei Ucrainene pentru Copii. Potrivit ei, Rusia ar fi răpit și deportat din Ucraina aproape 14.000 de copii.

Update 00:00 Șefa statului moldovean, Maia Sandu, participă până la 19 ianuarie, la Forumul Economic Mondial, care are loc la Davos, în Elveția. Sandu și-a programat întrevederi cu lideri politici și economici din diferite state care abordează la această a 53-a reuniunii elvețiene impasul globalizării și ”cooperarea într-o lume fragmentată” de crize militare, energetice, financiare, monetare și alimentare.

17 ianuarie 2023 a 328-a zi de război

Update 23:15 Nou delir terorist, alcătuit din amenințări la adresa inamicilor Rusiei, proferat de satrapul cecen al lui Putin, Kadîrov.Rusia nu-și permite să piardă nicio bătălie”, a spus Kadîrov, textual, adăugând că ”Rusia, ca stat nuclear, poate apăsa pe buton și… Salam Alecum!Așa că să dispărem cu toții. Noi vom merge în rai, iar ei în iad”. Afirmațiile lui Kadîrov amintesc de obsesiile islamiste ale unor teroriști ceceni.

Update 22:45 Azi e ziua comemorării eroului și martirului suedez, Raoul Wallenberg. În această zi, Suedia onorează memoria salvatorului zecilor de mii de evrei, oameni cărora le-a oferit în Budapesta ocupată de naziști pașapoarte și documente de identitate ori adăpost în clădirile (extrateritoriale) ale ambasadei suedeze. Raul Wallenberg e un drept între popoare, fiind recunoscut ca atare de Memorialul Yad Vașem, de la Ierusalim.

În ziua de 17 ianuarie 1945, diplomatul a dispărut în timpul asediului Budapestei de către armata roșie, fiind arestat de poliția politică comunistă a lui Stalin și deportat în Rusia. unde a fost omorât, probabil, de asasinii poliției secrete a regimului comunist sovietic.

Data reală a morții sale este disputată până azi. Criminalii ruși au afirmat că ar fi ”murit de infarct” în 1947. Suedezii cred că ar fi murit, respectiv a fost asasinat în 1952, în detenție sovietică.

Update 22:10 Forțele ucrainene din estul țării au doborât un avion militar rusesc de tip SU – 25. La Dnipro, numărul morților cu care s-a soldat atacul criminal rusesc cu rachete asupra unor locuințe ucrainene s-a ridicat la cel puțin 45. Rușii au bombardat azi Kupianskul și Harkivul.

Ministerul rus al apărării a confirmat, Potrivit Kiev Independent, că Rusia urmărește să creeze o armată cu un efectiv de 1,5 milioane de militari. De cealaltă parte, comandantul armatei ucrainene, Zalujni, s-a întâlnit în Polonia cu omologul său american, Mark Milley, căruia i-a mulțumit pentru ajutor și i-a transmis ce nevoi urgente au forțele armate ale Kievului.

Premierul olandez Rutte a anunțat eventualitatea ca țara lui să urmeze SUA și Germaniei și să ofere Ucrainei un scut antirachetă de tip Patriot. Instrucția cu sistemul oferit ucrainenilor de americani durează 10 săptămâni. Președintele Ucrainei, Zelenski, a conferit cu omologul său german Steinmeier despre ajutorul militar și un eventual plan de pace. Iar soția lui Zelenski i-a prezentat la Davos ”formula de pace”, care prevede între altele refacerea integrității teritoriale a Ucrainei, apărarea țării prin scuturi antirachetă și pedepsirea, izolarea și sancționarea politică și economică a Rusiei

Update 22:00 Greta Thunberg a fost vremelnic reținută în Germania, pe marginea demonstrațiilor extremei stângi ecologiste împotriva extracției de cărbune din subsolul localității evacuate, Lützerath din regiunea Aachen. Thunberg a fost îndepărtată cu forța, de poliție, care a luat-o pe sus, de la o demonstrație de protest, iar după legimitarea ei a fost pusă în libertate.

Update 19:10 Președintele sârb Vucici a criticat reclamele rusești care încearcă să recruteze sârbi pentru a lupta alături de gruparea Wagner, informează Sky News. Site-urile web și rețelele de socializare din Rusia au lansat o serie de postări sponsorizate, în limba sârbă, pentru a găsi voluntari care să lupte în Ucraina. Este ilegal ca sârbii să participe la conflicte din străinătate, mai multe persoane fiind condamnate pentru acest lucru.

 „De ce tu, de la Wagner, suni pe cineva din Serbia când știi că este împotriva regulamentelor noastre?” a declarat ieri Aleksandr Vucici într-o emisiune Happy TV din Belgrad. Filmările cu doi bărbați mascați la un curs de pregătire pentru arme au fost difuzate astăzi de agenția de presă rusă RIA, care a susținut că sunt voluntari sârbi într-o zonă controlată de Rusia a Ucrainei. Șeful statului sârb, un bun prieten și aliat al Rusiei, a negat acuzațiile conform cărora gruparea Wagner ar avea o prezență activă în Serbia.

Ministrul sârb al apărării, Miloș Vucevici, i-a avertizat pe sârbi să nu se alăture militarilor ruși din Ucraina, amenințând cu „consecințe legale” la Radio Europa Liberă.

Update 19:00 Opoziția germană a criticat numirea lui Boris Pistorius la timona ministerului german al apărării.

Se vede că actualul cancelar ”nu-și ia în serios propria declarație (de după invazia rusă) privind ”schimbarea de epocă”” a reliefat, în context, șeful adjunct al grupului parlamentar creștin-democrat, Wadephul, atrăgând atenția că la adoptarea acestei decizii n-au jucat nici un rol competența și experiența (militară). Și AFD i-a criticat lui Pistorius lipsa expertizei.

În afara Germaniei a provocat ridicări din sprânceană suspicioase și neîncrezătoare propunerea lui Boris Pistorius, din 2018, de a se anula sancțiunile impuse Rusiei după invadarea și anexarea Crimeei și prezența lui, în epoca în care deținea funcția de ministru de interne în Saxonia Inferioară, ca membru al grupului de prietenie germano-rusă.

Update 17:15 Președinția ucraineană a acceptat demisia consilierului prezidențial Oleksii Arestovici. Demnitarul ucrainean fusese puternic criticat pentru o informație falsă furnizată despre atacul asupra locuințelor din Dnipro.

Update 16:15 Ministrul de externe al Austriei, Alexander Schallenberg, a avertizat că Occidentul ar trebui să nu uite faptul că războiul se va încheia într-o zi, iar Rusia va „rămâne o parte din istoria și cultura europeană și, prin urmare, „este important să menținem simțul proporției” și „să nu tăiați punțile de legătură” în confruntarea cu ea de acum. Potrivit blogului militar NOEL Reports, șeful diplomației de la Viena a și primit un răspuns rapid de la Kiev.

Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al MAE ucrainen, a declarat: Îl invităm pe șeful diplomației austriece să viziteze Dnipro. Acolo va avea ocazia să-și repete argumentele despre simțul proporției față de rudele celor 44 de persoane care au murit. din cauza atacurilor rusești”.Chemări la dialog continuu cu Russia, la respectarea istoriei și culturii ei sporesc senzația de impunitate a Kremlinului și sunt percepute exclusiv ca invitație de a continua genocidul din Ucraina” a mai spus, textual, Oleh Nikolenko.

Un bunic își caută disperat nepoțelul de 1 an, care se afla în blocul distrus de racheta rusească. Șansele de găsire a altor supraviețuitori au scăzut dramatic, însă misiunile de salvare au continuat și astăzi.

Update 14:15 La Moscova, în fața monumentului poetei ucrainene Lesia Ukrainka (1871 – 1913) din centrul capitalei, necunoscuți au depus flori și jucării în memoria victimelor crimei în masă rusești de la Dnipro. Știrea provine de la ”Astra”, un site al opoziției ruse, reluat de DLF. Între obiectele depuse: o fotografie înrămată a casei din Dnipro, distruse de o rachetă rusă de tip KH – 22.

Drepturile fără obligaţii înseamnă anarhie.

Lesia Ukrainka – Stăpânul de piatră

Update 13:20 Am trimis Ucrainei 260 de tancuri până acum“, a dezvăluit președintele polonez, Andrzej Duda, scrie Vișegrad24. Este vorba, desigur, despre tancurile T-72 de producție sovietică, aflate până în anii 2000 și în dotarea armatei române. Acestea sunt tancuri de generația a doua, mult inferioare tancurilor germane Leopard II, pe care aliații Ucrainei, în frunte cu Polonia și Finlanda, speră să le poată livra de urgență țării vecine, odată ce guvernul de la Berlin va da undă verde.

Liderul de la Varșovia a mai declarat în cadrul Conferinței de la Davos că țara sa a încercat și a reușit să convoace o coaliție de state dispuse să ajute forțele armate ucrainene, înzestrându-le cu tancurile Leopard II. Duda, reluat de agenția Flash, a reiterat că săptămâna trecută a anunțat la Lviv că Polonia va da Ucrainei 14 tancuri Leopard II de producție germană. “Dar vrem să organizăm o susținere mai bună în acest sens, a mai spus șeful statului polonez. Pentru livrarea lor e nevoie de o aprobare berlineză.

La Berlin, tăcere. Cancelarul german Scholz nu a dat curs acestor cereri, alegând să nu le răspundă. Încă.

Update 13:10 Mariupol sub ocupație. Atât a mai rămas din teatrul bombardat în primăvară de armata rusă, în timp ce adăpostea mii de oameni, inclusiv câteva sute de copii. Forțele de ocupație ale Moscovei au șters urmeze masacrului comis de bombardamentele din timpul asediului, alegând să dărâme ceea ce a fost cândva Teatrul din Mariupol. În orașul port de la Marea de Azov, autoritățile ucrainene, precum și ONG-uri pentru drepturile omului, estimează că ar fi fost ucise aproximativ 22.000 de persoane, în majoritate civili, în timpul cumplitului asediu rusesc din primăvara anului 2022.

Update 13:00 Un număr record de rachete de croazieră rusești de tip KALIBR se află pe navele de război ale Moscovei din Marea Neagră.

Update 12:30 Consilierul președintelui Zelenski, Oleksii Arestovici și-a înaintat demisia. Înaltul demnitar iscase revoltă când, greșind, afirmase că e posibil ca asupra blocului distrus de trupele invadatoare să fi căzut o rachetă rusescă doborâtă de una ucraineană. Arestevoci le-a prezentat scuze victimelor.

Crima în masă rusească de la Dnipro s-a soldat, potrivit unui bilanț provizoriu, cu cel puțin 44 de victime omenești și multe zeci de răniri. Între morți sunt patru copii. Multe persoane continuă să fie dispărute. 39 de oameni au putut fi salvați de sub dărâmături. Racheta rusească de tip KH-22, folosită în contra locuințelor din Dnipro e ”notoriu imprecisă când se folosește în contra unor ținte terestre”, afirmă serviciul secret britanic.

Forțele ucrainene au respins în ultimele 24 de ore nu mai puțin de 20 de acțiuni ofensive rusești în apropierea unui grup de 20 de așezări din Lugansk și Donețk, relevă surse militare ucrainene, reluate de Kiev Independent. Potrivit lor, forțele ucrainene au atacat un punct de control, 11 aglomerări de trupe rusești și depozite de muniție și combustibil. Conform Ukrainska Pravda, grănicerii ucrainei au distrus un platon rusesc la Bahmut, Numărul invadatorilor uciși din februarie 2022 încoace se apropie, potrivit Statului Major ucrainean, de 117.000.

Președintele Zelenski a elogiat decizia britanică de a trimite Ucrainei tancuri grele, de tip Challenger. Armata Ucrainei are nevoie în special de asmenea arme grele, de artilerie și de tancuri, a reliefat șeful statului ucrainean. Presiunea asupra Germaniei să dea lumină verde exportuluid e tancuri Leopard în Ucraina a crescut apreciabil. Zelenski speră că la Forumul Economic Mondial de la Davos, care a început azi, să se adopte deciziile necesare ajutorării militare a țării sale. Cancelarul Scholz e tot mai izolat în refuzul său de a da această lumină.

Noul ministru german al apărării e social democratul Boris Pistorius, din Saxonia Inferioară. Deci nu va fi o femeie. Cum ar fi cerut ”cota” de 50% bărbați și femei în cabinet pe care se ambiționează s-o revendice în continuare ”Asociația femeilor social-democrate”, iar cancelarul insistă s-o respecte. Se pare însă că n-a găsit o candidată pe placul său. Germania și Ucraina au celebrat 31 de ani de relații diplomatice prin ambasadorii lor la Kiev și Berlin care au căzut de acord, în declarația lor comună, că ”victoria” (Ucrainei) ”e necesară și Ucrainei, și Germaniei”.

16 decembrie – a 327-a zi de război

Update 23:15 Putin i-ar fi ordonat generalului Gherasimov să cucerească Donbasul până în martie. Informația difuzată de Kiev Independent provine de la serviciile secrete ucrainene.

Update 22.00 Șantajul și comerțul cu frica. Rusia afirmă, potrivit Sky News, că ar fi produs torpile nucleare de tip Poseidon, pentru submarinele Belgorod. S-a mai afirmat că aceste proiectile navale ar fi capabile să declanșeze valuri radioactive care ar pustii orașe întregi, devenite nelocuibile.

Forțele ruse au bombardat o școală de la Hasiv Yar, la 5 kilometri de Bahmut. La Dnipro, numărul victimelor a depășit 40. Secretarul general al ONU, Guterres, a condamnat atacul. Rusia se derobează de răspundere.

Marea Britanie a blocat o lege scoțiană satisfîcând revendicări ale comunității transgender. legea ar da dreptul unor adolescenți de numai 16 ani să se declare de alt gen decât cel avut anterior și anume fără diagnostic medical de disforie de gen sau certificat de recunoaștere a genului și reduce răstimpul necesar solicitantului de a trăi cu noul gen. Transpunerea ei ar provoca brambureală în Marea Britanie, de vreme ce ar isca turism de gen și una și aceeași persoană ar putea avea două genuri legale diferite în funcție de partea de graniță pe care alege să trăiască.

Update 21:45 Președinții Rusiei și Turciei, Putin și Erdogan, au discutat, potrivit Ukrainska Pravda, despre modalități de aplanare a conflictului din Ucraina, schimburi de prizonieri și acordul cerealelor. În discuție e un schimb amplu de captivi. Ar fi vorba de 800 de ucraineni și de 200 de ruși, În ajunul vizitei sale la Washington, premierul olandez Rutte a vorbit cu președintele Ucrainei, Zelenski. Rutte a reliefat că, date fiind crimele de război comise de ruși (bunăoară la Dnipro) Rusia nu poate fi lăsată să învingă în acest război, iar ajutorarea militară internațională a ucrainenilor ”e esențială”.

Rusia și-a amplificat prezența militară aeriană în Belarus. Potrivit Kievului, a crescut riscul unor atacuri aeriene din belarus.

Update 21:30 Un comandant al mercenarilor Wagner a cerut azil politic în Norvegia. Mercenarul, care se confruntă cu riscul traducerii în judecată pentru trecere ilegală de frontieră, s-ar fi refugiat în vest, potrivit avocatului său, din cauza crimelor de război comise în Ucraina. Andrey Medvedev are 26 de ani și a trecut ilegal granița, într-o porțiune a celor aproape 200 de kilometri de frontieră ruso-norvegiană, fiind ajutat de ong-ul rusesc Gulagu să fugă din Rusia, relatează BBC. Medvedev, despre care nu se știe dacă a fost recrutat dintr-o închisoare rusă, conducea o unitate Wagner în Ucraina, care-și completa săptămânal efectivele cu cât 30-40 de noi recruți. Între timp s-a aflat că Rusia oferă cetățenie rusă în schimbul intrării în armată.

Update 17:25: Lumea celei de-a 7-a arte și cinefilii din întreaga lume sunt în doliu. Ne-a părăsit, la 95 de ani, Gina Lollobrigida.

Update 17:15 ”În suburbiile Soledarului și în oraș continuă luptele”, relevă Ukrainska Pravda. Sursa e Serhii Chrevatyi, purtătorul de cuvânt al trupelor ucrainene dislocate în estul Ucrainei.

În ce privește raidul Rusiei care a provocat mai mult de 40 de decese la Dnipro, după bombardarea de către ruși a unor blocuri de locuințe, serviciile secrete ucrainene au publicat numele suspecților complici la acest atac criminal. Ar fi vorba, potrivit UP, de:

 • Colonel Timoshin Oleg Evgenievich, Commander of the 52nd Heavy Bombardment Aviation Regiment (military unit No. 33310), born on 21 June 1971;
 • Major Ivanenko Alexey Sergeevich, commander of the aviation detachment of the 52nd Heavy Bomber Aviation Regiment, born on 8 February 1987;
 • Dmitry Golenkov, Chief of Staff of the Aviation Squadron of the aviation group, born on 1 September 1978;
 • Grigoriev Denis Anatolievich, navigator of the 52nd Heavy Bomber Aviation Regiment, born on 7 June 1982;
 • Nazyrov Dinar, navigator of the 52nd Heavy Bomber Aviation Regiment, born on 3 July 1985;
 • Potseluiev Evgeny, Air Force weapons engineer of the 52nd Heavy Bombardment Aviation Regiment, born on 16 June 1980.”

Update 16:55 Un protest de amploare al diasporei iraniene a avut loc în această după-amiază la Strasbourg, în fața instituțiilor europene, pentru a cere Uniunii Europene desemnarea Gărzilor Revoluționare ale Teheranului drept organizație teroristă. Mai multe personalități iraniene aflate în exil, precum Reza Pahlavi, fiul fostului șah persan, jurnalista Masih Alinejad sau actrița Nazanin Boniadi, au făcut o serie de apeluri publice în ultimele zile, cerând comunității internaționale întreruperea relațiilor cu regimul fundamentalist de la Teheran și plasarea pe lista organizațiilor teroriste a Gărzii Revoluționare. Iranul este și furnizorul dronelor kamikaze pe care forțele armate ale Rusiei le folosesc încă din toamnă în Ucraina, pentru a lovi infrastructură și obiective civile.

De aproape 5 luni, în Iran are loc cel mai mare val de proteste anti-regim de la instalarea la putere în 1979, a fundamentaliștilor islamici șiiți conduși la acea vreme de ayatollahul Khomeini, după alungarea șahului.

Mai multe execuții au avut loc în ultima săptămână, inclusiv a unui britanic cu dublă cetățenie, însă națiunea iraniană continuă să sfideze regimul: multe femei au renunțat la vălul islamic obligatoriu, tinerii se țin de mână pe stradă, lucru interzis de legile în vigoare și continuă mitingurile împotriva ayatollahului Khamenei, așa-zis lider suprem al Iranului și a aparatului său represiv de stat.

Update 16:45 Ucraina va primi marți, 17 ianuarie, prima tranșă în valoare de 3 miliarde euro, din pachetul de asistență financiară de 18 miliarde euro, convenit de UE la finalul lunii decembrie, a anunțat chiar șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe Twitter.

Update 11:45 Numărul victimelor bombardamentelor ruse asupra blocurilor de apartamente din Dnipro a ajuns la 35. Mai sunt zeci de oameni prinși sub dărâmături. Bombardamentele ruse s-au soldat în regiunea Herson cu cel puțin trei morți. Trupele de ocupație au bombardat și Zaporijjea, rănind mai multe persoane.

Update 11:35 Trupele ucrainene mai controlează poziții la Soledar, relevă azi serviciile secrete britanice, referindu-se la confruntările de ieri dintre apărătorii orașului și mercenarii Wagner. Numărul rușilor uciși în luptele din Ucraina de la invazie a depășit, potrivit Statului Major ucrainean, 116.000 de militari. Potrivit ISW, Rusia pregătește o amplă ofensivă în următoarele șase luni., Ar fi vorba de ”o acțiune decisivă” care să-i redea Moscovei inițiativa, după seria de eșecuri rusești și de contraofensive de succes ucrainene din ultimele luni.

Update 11:30 Ministra germană al apărării a cerut să fie eliberată din funcție. Christine Lambrecht și-a dat demisia. Și-a prezentat-o în scris, după ce a fost masiv criticată. ”Nu e clar cine o va înlocui”, notează DLF.

Viceministrul ucrainean al apărării, Andrii Melnyk, fost ambasadorul al Kievului la Berlin a cerut Republicii Federale să acorde Ucrainei 93 de avioane de vânătoare de tip Tornado, care urmează să fie înlocuite în curând de aparate americane de ultimă generație, de tip F-35, cunpărate de Germania din Statele Unite.

Șefa diplomației germane, Baerbock, l-a acuzat pe președintele Putin ar fi declanșat un război împotriva dreptului internațional. Cruzimea liderului rus e imposibil de justificat, a spus ea. Ministrul german de externe conferă azi cu reprezentanți ai Curții Penale Internaționale de la Haga. Germania începe azi să exporte scutul antirachetă Patriot în Ucraina.

În Italia a fost prins șeful Cosei Nostra. Șeful mafiot Matteo Denaro conducea lista celor mai intes căutați criminali ai Italiei.

Update 00:05 Turcia pune condiții inacceptabile Suediei. Regimul islamist Erdogan, care a distrus de ani de zile rudimentele statului de drept în Turcia, revendică de la Stockholm extrăderea a 130 de persoane refugiate în Suedia, pe care Ankara le acuză de un presupus ”terorism”. Turcia blochează accesul în special al Suediei, dar și al Finlandei la NATO, condiționându-l de extrădări. Între persoanele care au obținut azil în Suedia și sunt revendicate de potentații turci, se află în speciali kurzi ai PKK și YPG, dar și adepți ai lui Fethullah Gülen, care, considerat de Turcia terorist, beneficiază de azil politic în Statele Unite.

15 ianuarie 2023 – a 326-a zi de război

Update 22:15 Numărul victimelor ucrainene ale bombardamentului rusesc asupra orașului Dnipro a crescut la 30. Între morți e și un copil. 75 de oameni au fost răniți. Alte 30 de persoane sunt în continuare dispărute. Speranța scoaterii lor în viață de sub dărâmături scade vertiginos.

Președintele Ucrainei, Zelenski, le-a vorbit în rusă rușilor despre crima de la Dnipro și ”celor care nu pot nici acum să articuleze vreun cuvânt de condamnare a acestui terorism, deși îl văd și îl cunosc foarte bine. Tăcerea voastră lașă, încercarea voastră atentistă, de tergiversare a adoptării unei atitudini, se vor sfârși în ghearele acelorași teroriști care vor veni să vă ia pe voi, într-o zi. Răul e foarte sensibil la poltronerie. Răul își amintește mereu de lașitatea celor, care de frică, se roagă de el. Și când va veni să te ia, nu va fi nimeni care să te apere”, a spus, textual, șeful statului ucrainean.

Update 22:00 Poliția germană și-a încheiat lângă Aachen evacuarea extremiștilor de stânga ecologiști care, încurajați de Greta Thunberg și de locotenta ei germană, Neubauer, ocupaseră perimetrul unei localități părăsite, sub care urmează să fie exploatate zăcăminte de cărbune, În cursul operațiunii din Lützerath au avut loc ciocniri în parte violente cu poliția. S-au înregistrat răniri de ambele părți. Activiștii progresiști au reproșat poliției ”excese” de violență.

Update 20:00 Secretarul general al NATO, Stoltenberg, anunță într-un interviu acordat ziarului german Handelsblatt că Ucraina va primi în curând noi arme grele din Vest. Ucraina poate conta pe astfel de arme, inclusiv tancuri, în viitorul apropiat, a spus el. Grupul de contact pentru Ucraina urmează să se întâlnească la baza aeriană americană Ramstein, vineri.

Potrivit Statului Major al Ucrainei, Rusia e în defensivă pe trei fronturi. E vorba de Novopavlivka, Zaporijjea și Herson. Oștirea lui Putin se găsește în schimb în ofensivă la Bahmut și Avdiivka, sau încearcă să-și consolideze pozițiile tactice la Kupiansk și Lîman.

Bilanțul victimelor atacului Rusiei asupra locuințelor din orașul Dnipro s-a agravat. S-au numărat cel puțin 29 de morți. Sunt cel puțin 73 de răniți. Între timp Rusia a bombardat la Herson proximitatea unui sediu al Crucii Roșii, care a luat foc.

Update 19:45 ”Eliberarea teritoriilor ucrainene ocupate nu va fi posibilă fără tancuri Leopard II”, a spus ambasadorul Ucrainei la Berlin. Oleksii Makeiev i-a cerut guvernului Scholz să livreze cât mai curând posibil Ucrainei astfel de tancuri.

Update 19:00 Trupele ruse își întăresc prezența în sudul regiunii Zaporijjea, foarte probabil pentru a respinge o eventuală contraofensivă ucraineană, afirmă Yevhen Yerin, purtător de cuvânt al trupelor Kievului dislocate în sud. Apărarea ucraineană anunță că a doborât azi cinci drone kamikaze rusești.

Conform procuraturii ucrainene, Rusia a omorât de la invazie încoace cel puțin 454 de copii și a rănit alți aproape 900.

Update 14;30 Nou bilanț (defel definitiv) al crimelor de război comise de Rusia sâmbătă, 14 ianuarie, prin masivul atac cu rachete: 26 de oameni omorâți. Între ei cel puțin un copil. Și peste 80 de răniți. E vorba de un bilanț foarte provizoriu și aproximativ. Zeci de oameni sunt încă dați dispăruți. O femeie a fost salvată de sub dărâmăturile ruinelor din Dnipro unde rușii au bombardat blocuri de locuințe. În Herson, minele puse de ruși au omorât doi oameni. Orașul Herson a fost bombardat și azi, fiind avariate locuințe. Doi oameni au fost răniți.

Update 13:00 Guvernul conservator al Regatului Unit instituie un exemplu pentru alte state occidentale. Marea Britanie va trimite în Ucraina cel puțin 14 tancuri grele, ofensive, de tip Challanger 2, s-a specificat la sediul premierului britanic, Rishi Sunak, în Downing Street 10. Decizia britanică amplifică presiunea asupra cancelarului german, Scholz, care încă mai refuză livrarea de tancuri Leopard cerute insistent de Ucraina. Dar împotriva rachetelor de croazieră care au ucis zeci de oameni la Dnipro tancurile nu pot face nimic. Nici actualele sisteme aeriene ale Ucrainei. Care ar avea nevoie, spre a face față rachetelor de croazieră de tip KH 22, de scuturi de tip Patriot.

Update 12:55 În Nepal s-a prăbușit un avion cu 72 de oameni, între care 68 de pasageri, la bord. Între pasageri erau trei copii și mulți străini, inclusiv patru ruși. O parte a aparatului de zbor, prăbușit deasupra unui munte, se află în prăpastie. Prăbușirea avioanelor e la ordinea zilei în Nepal, o țară plină de munți, dar nu și de tehnicieni și mecanici de avioane. Uniunea Europeană a interzis din 2013 societății aeriene nepaleze accesul în spațiul ei aerian, din pricina insuficientei securități a aparatelor ei de zbor.

În SUA s-au mai găsit documente secrete luate abuziv de la Casa Albă de Joe Biden.

Update 12:15 Rusia a bombardat azi dimineață locuințe din Herson, rănind oameni. La Krivoi Rig bombele rusești au avariat 50 de case, trei școli și o clădire administrativă.

Rusia răspândește în continuare falsul narativ, potrivit căruia Ucraina ar fi pe cale să atace Moscova, cum a afirmat ambasadorul Rusiei la ONU, Nebenzia, citat de ISW. E vorba, potrivit thinktankului american, reluatd e Kiev Independent, să se susțină falsa acuză că Ucraina ar fi un ”stat agresor”.

Update 12:00 Rusia a atacat ieri, în al zecelea val masiv de bombardamente cu rachete, nu mai puțin de 14 regiuni ale Ucrainei. Bombardarea unor blocuri de apartamente de locuit din orașul Dnipro s-a soldat cu cel păuțin 21 de victime omenești, între care un copil, și rănirea a cel puțin alți 73. Nu mai puțin de 35 de persoane sunt date dispărute.

Bombardamentele au provocat pagube sistemului energetic. Părți ale țării sunt aprovizionate cu ajutorul generatoarelor.

Forțele ucrainene anunță bombardarea a două centre de comandă rusești. Ar mai fi fost lovite nouă baze vremelnice de trupe rusești, un depozit de muniție și un sistem de război electronic, relevă Kiev Independent. Numărul militarilor ruși uciși în Ucraina de la invazia din februarie încoace e estimat de Statul Major ucrainean la peste 115.000 de oameni.

Concernul german Rheinmetall afirmă că n-ar putea livra tancuri Leopard Ucrainei decât în 2024, chiar dacă ar primi acum, de la guvern, comanda de a le furniza. În acest scop trebuie reparate blindate scoase din uz, lucrare care durează un an. Și e scumpă. Motiv pentru care concernul are nevoie de o comandă a guvernului. Rheinmetall ar avea, potrivit DLF, 22 de tancuri de tip Leopard 2 și 88 de tancuri de tip Leopard 1, dar guvernul Scholz refuză, încă, să le furnizeze Ucrainei.

Ministerul britanic al apărării crede că Rusia ar putea ridica de la 27 la 30 de ani vârsta limită pentru încorporări.

Update 01:00 Numărul morților în atacul cu rachete rusesc asupra unor blocuri de locuințe din Dnepro s-a ridicat la cel puțin 12. Echipele de salvare lucrează fără pauză la scoaterea de sub dărâmături a oamenilor asasinați de ruși în cartierul rezidențial din orașul ucrainean. Între morți e și un copil. E vorba de o fată de 15 ani, relevă Ukrainska Pravda. Au fost răniți cel puțin 64 de oameni. Nu se știe câți sunt prinși sub dărâmături. Lovitura Moscovei împotriva civililor ucraineni s-a dat cu o rachetă de tip Kh-22 menită să distrugă portavioane și alte mari nave de război. Cel de-al zecelea val rusesc masiv de atacuri cu rachete a avariat serios și sistemele nergetice din regiunile Kiev și Harkiv. Aproximativ 1700 de oameni din Dnepro au nevoie, conform autorităților locale, de un loc unde să locuiască după ce li s-au bombardat locuințele și li s-a luat electricitatea, căldura și apa.

Teroarea rusă nu se poate opri, potrivit președintelui Zelenski, decât pe câmpul de luptă, unde e nevoie de armele din arsenalele occidentale (care nu vin în cantitate și viteză suficiente).

14 decembrie – a 325-a zi de război

Update 22:15 Bătălia pentru Soledar continuă, iar rușii avansează pe 4 fronturi, afirmă Statul Major ucrainean, reluat de Ukrainska Pravda. Principalele eforturi ofensive rusești se concentrează pe Bahmut, dar sunt viziate și fronturile Lîman, Avdiivka și Novopavlivka.

Update 19:30 Ucraina a doborât mare parte din rachetele lansate azi de ruși. În speță 25 din 38, afirmă Kiev Independent, citând surse ale forțelor aeriene. Între cele doborâte sunt 18 rachete rusești de croazieră de tip Kh-101/Kh-555 și Kalibr. Obiectivul rachetelor: sistemul energetic ucrainean din șase regiuni. O centrală termică a încetat să livreze energie, alta e avariată. La Dnipro au ucis cel puțin cinci persoane, rănind 39. La Kiev au fost avariate 28 de clădiri de locuințe. Este al 10-lea atac rusesc masiv cu rachete.

Moldova a condamnat Rusia pentru resturile de rachete descoperite în raionul Briceni, în nordul teritoriului moldovenesc, în proximitatea graniței ucrainene. Pentru a treia oară cad resturi de rachete rusești pe teritoriul moldovean, amintește Kiev Independent. Potrivit Nataliei Gavrilița, care conduce executivul Republicii Moldova, ”nu există justificare politică, istorică și cu atât mai mult morală pentru uciderea civililor și atacarea infrastructurii care asigură supraviețuirea populației. Îmi exprim indignarea profundă în legătură cu noul atac masiv asupra Ucrainei. Îmi exprim indignarea pentru lipsa de respect a suveranității Republicii Moldova, spațiul său aerian fiind astăzi din nou survolat și rămășițele unei rachete căzând în vecinătatea localității Larga din raionul Briceni. Exprim susținerea mea pentru poporul eroic ucrainean și sprijinul nostru pentru victimele atacurilor barbare ale Rusiei”, a mai notat șefa guvernului de la Chișinău pe pagina ei de Facebook.

Update 18:25 Tragedie și crimă de război la Dnipro. Un bloc de locuinţe a fost distrus de un bombardament rusesc, în această după amiază, potrivit declaraţiei guvernatorului local, Timoşenko. Mai mulți oameni sunt prinşi sub dărâmături, în timp ce echipele de intervenţie încearcă să caute supraviețuitori. Nu sunt informaţii privind numărul de victime.

Update 14:00 Marea Britania va trimite imediat primele tancuri Challenger 2, anunță agenția germană DPA, citând o conversație între premierul de la Londra, Sunak, și președintele ucrainean, Zelenski. Sunt primele tancuri occidentale care înzestrează armata ucraineană, urmând ca guvernul britanic să trimită și altele. Berlinul nu a răspuns încă solicitărilor din partea partenerilor occidentali precum Polonia sau Finlanda, de a permite re-exportarea de tancuri Leopard 2.

Potrivit blogului Defensedb.com, FV 4034 Challenger 2 este un tanc principal de lupta britanic în serviciul Armatei Britanice. În total, aproximativ 447 de tancuri Challenger 2 au fost fabricate de Alvis plc (BAE Systems Land & Armaments din 2004) între 1993 și 2002. Tancul Challenger 2 MBT a intrat în serviciul armatei britanice din 1998. Principalul tanc de luptă britanic are un pret per unitate de 4.217.000 lire sterline. Decizia Londreo amplifică presiunea aupra guvernului Scholz, să permită expedierea în ucraina a tancurilor Leopard.

Update 13:30 Regimul fundamentalist islamic de la Teheran l-a executat prin spânzurare pe Alireza Akbari, cetățean iraniano-britanic, după ce l-a acuzat că este spion al serviciului britanic MI6, anunță Sky News. Guvernul de la Londra a denunțat această acțiune barbară a Iranului, anunțând prin vocea prim-ministrului Rishi Sunak și a ministrul de externe, James Cleverly, că uciderea lui Akbari nu va rămâne fără consecințe. Ambasadorul iranian în Marea Britanie a fost convocat la ministerul britanic de externe, minister care încercase zilele trecute să împiedice executarea fostului oficial iranian Alireza Akbari.

Akbari a fost viceministru al Apărării sub președintele Mohammad Khatami, până în 2001, iar în 2019 ar fi fost arestat de regimul ayatollahului Khamenei. De-a lungul timpului, Akbari, care avea dublă cetățenie și familie în Marea Britanie, a acuzat că a fost drogat și torturat în timpul anchetelor.

Această execuție face parte dintr-un plan de răzbunare a Iranului condus de Khamenei, față de sancțiunile internaționale, a declarat șefa Comisiei de Afaceri Externe din Parlamentul Britanic, Alicia Kearns, pentru Sky News.

Update 13:00 Mutări de nave rusești în Marea Neagră. Moscova a trimis spre Novorossiysk, pe coasta de Vest a Mării Negre, nu mai puțin de 10 nave din flota sa, anunță ministerul britanic al Apărării, ceea ce ar indica un pericol pe care forțele ruse l-ar fi identificat în acea zonă. Raportul oficialilor britanici precizează că acest lucru nu indică pregătirea unei acțiuni ofensive de tip amfibie.

Update 12:25 Soledarul pare să se afle aproape complet sub controlul militarilor ruși, în ciuda refuzului autorităților ucrainene de a anunța public această situație. Geolocalizările realizate de Institutul pentru Studierea Războiului de la Washington confirmă această situație. Potrivit analiștilor militari, s-ar putea ca forțele ucrainene să încerce o regrupare, pentru a contraataca. Președintele Zelenski le-a promis soldaților săi care luptă pe frontul de est, susținere totală cu arme și echipamente.

Au existat însă și critici asupra comandamentului ucrainean din zona Soledar – Bahmut din partea soldaților înrolați în Legiunea Internațională care luptă chiar acolo. Aceștia s-au plâns în spațiul publică de ofițerii ucraineni delegați la Soledar, care ar fi luat decizii eronate ce au dus la situația actuală. Mai mult, volutarii internaționali au mai spus că au încercat să ridice problema prin canalele oficiale din interiorul armatei, dar nu ar fi fost luați în seamă. O altă problemă cu care s-au confruntat a fost inferioritatea numerică din punct de vedere al armelor și muniției, față de ruși care ar fi aruncat în luptă un volum uriaș de echipament militar și soldați.

Update 12:10 Autoritățile ucrainene se tem că astăzi ar putea urma un atac masiv cu rachete al armatei ruse, după cum a declarat guvernatorul regiunii centrale Cerkasî, citat de Sky News. Și Vitaly Kim, guvernatorul militar al Nicolaevului, a avertizat că bombardiere Tupolev au fost văzute în aer, deasupra spațiului aerian al Ucrainei, ceea ce indică posibilitatea producerii unui atac.

Update 11:55 Bombardament cu rachete sovietice S-300 asupra Harkivului. Un atac cu rachete rusești a avut loc în jurul orei 8 a.m. în orașul nord-estic al Ucrainei, relatează Ukrainska Pravda. Primarul Ihor Terehov a anunțat că mai multe distrugeri au avut loc în cartierul industrial, unde forțele ruse au lovit infrastructură critică. Terehov le-a cerut oamenilor să rămână în adăposturi.

Update 11:30 Mai multe atacuri cu rachete s-au produs în această dimineață asupra orașului Kiev și în împrejurimile sale. Cel puțin 18 case au fost distruse sau avariate în satul Kopyliv din raionul Kiev, potrivit declarațiilor guvernatorului militar local, Oleksii Kuleba, reluat de Ukrainska Pravda.

În estul capitalei ucrainene, s-a înregistrat mai multe explozii, fiind afectată infrastructura, iar în aceste ore, locuitorii orașului s-au refugiat în mare pare în stațiile de metrou. Apărarea ucraineană nu a putut detecta în timp util atacul, întrucât rachetele ar fi urmat o traiectorie balistică, potrivit purtătorului de cuvânt al Forțelor Aeriene, Yurii Ihnat. Acesta a precizat că atacul ar fi survenit din nordul Ucrainei, fiind utilizate rachete S-300 din vechiul sistem sovietic antiaerian. Înaintea atacului au fost văzute un grup de bombardiere strategice Tu-95 ale armatei ruse, însă nu s-a constatat dacă au lansat rachete.

Update 00:10 Ministra germană a Apărării, Christine Lambrecht, ar fi decis să demisioneze, anunță cotidianul BILD, citând surse guvernamentale. Cu o rată de aprobare de numai 9% Lambrecht este unul dintre cei mai nepopulari miniștri ai cabinetului Scholz. Potrivit aceleeași surse, motivul demisiei ar fi controversa privind tancurile Leopard, pe care Germania le produce, dar împiedică țări terțe, precum Polonia, să le livreze Ucrainei.

Se pare că șeful guvernului de la Berlin, coleg de partid cu Lambrecht, ar vrea o schimbare de macaz, care să îi restaureze o parte din popularitatea pierdută în urma lunilor de ezitări cu privire la livrările de echipamente militare Ucrainei. Social-democratul se află sub o presiune uriașă, fiind criticat inclusiv de partenerii de coaliție, precum vicecancelarul Habeck, din Partidul Verzilor.

13 decembrie 2023 – A 324-a zi de război

Update 23:55 Bătălia pentru Donețk continuă! Cu solemnitate și zel, președintele Zelenski și-a încurajat soldații în adresarea video din această noapte, afirmând că luptele pentru Bahmut, Soledar și Kreminna și pentru alte orașe și sate din est nu s-au încheiat, ci din contră, vor continua, armata ucraineană refuzând să cedeze, notează Sky News.

Corespondentul televiziunii britanice Sky, Alex Rossi, se află pe teren lângă Soledar și raportează că este „aproape sigur” că orașul se află în cea mai mare parte sub control rusesc, deși există „mici zone de rezistență” încă prezente. Potrivit Sky News, Soledar pare să fie una dintre localitățile în care s-au dat printre cele mai sângeroase lupte de până acum, cu sute de soldați uciși zilnic.

Update 23:45 Orașul Bahmut se află sub bombardamente și focuri de artilerie intense, de peste 24 de ore, au anunțat autoritățile militare ucrainene, citate de Kiev Independent. Localitatea din regiunea Donețk, aflată chiar pe linia frontului a fost bombardată de aproximativ 200 de ori în ultima zi, informează aceeași sursă. Pentru Bahmut, luptele se dau de peste șase luni, forțele ruse avansând foarte încet, cu costuri de vieți omenești extre de mari.

Update 23:10 Misterul numit Soledar. Informații contradictorii au stârnit polemici între jurnaliștii, analiștii și bloggerii militari, vineri seara, cu privira la soarta orașului Soledar, centrul bătăliilor dintre forțele ucrainene și trupele Moscovei, în mare parte formate din mercenarii grupării Wagner. Potrivit Kievului, chiar în acest moment luptele continuă cu o ferocitate maximă, iar orașul aflat la nord de Bahmut, în regiunea Donețk, nu se află sub controlul total al invadatorilor ruși.

Pe de altă parte, corespondenți ai CNN la fața locului susțin că au văzut unități întregi de soldați ucraineni retrăgându-se, cu scopul de a limita pierderile de vieți umane uriașe și a se regrupa pentru lansarea unei contraofensive în zilele ce urmează. Declarațiile reporterilor de război de pe front sunt dublate de localizările geografice realizate de alți jurnaliști și bloggeri, pe baza imaginilor din satelit și a video-uriloe publice postate atât de militari ruși, cât și de ucraineni.

Rusia are în schimb altă problemă. Rivalitatea dintre soldații mercenari ai grupării Wagner și armata convențională a federației, condusă de generalii Gherasimov și ministrul Apărării Șoigu, dar în fapt dirijată de Vladimir Putin, ar fi atins cote înalte. Șeful Wagner, Evgheni Prigojin a acuzat direct Moscova că încearcă să îi fure laurii victoriei asupra Soledarului.

Desigur, din orașelul liniștit, bogat în mine de sare de peste 300 de ani nu a mai rămas nimic. Imaginile din satelit au relevat dezastrul total la care a fost supus acest oraș, unde, din nefericire, ar mai fi blocați 500 sute de locuitori, între care 15 copii, care nu au putut fi evacuați în timp util.

Prigojin este acuzat de autoritățile de la Kiev că pur și simplu aruncă oameni în luptă, fără niciun interes pentru viețile lor. Fosta purtătoare de cuvânt a președinției ucrainene, Iuliia Mendel a declarat pe Twitter, citând un soldat al cărui batalion s-a retras din Soledar, că ”militarii din Wagner se aruncă în luptă ca și cum le-ar fi mai frică de ceea ce e în spatele lor, decât ce îi așteaptă în față.”

Update 16:00 Ucraina dezmințit în această după amiază din nou că Soledar ar fi fost capturat, relevă Kiev Independent. Purtătorul de cuvânt al armatei, Serghii Cerevatyi, a afirmat că bătăliile continuă și azi în orașul minelor de sare, Soledar.

Update 15:45 Așteptând Germania. Și România. Finlanda, care are cea mai lungă graniță cu Rusia și a fost amenințată direct de Moscova, s-a arătat gata să livreze tancuri Leopard Ucrainei. Dacă se creează o alianță europeană în acest scop.

Alianța s-ar crea, cu Polonia și Spania în ea, dacă Germania lui Scholz ar vrea. Germania opoziției și a unora din membrii coaliției guvernamentale berlineze vrea de asemenea. Doar Scholz mai trebuie convins.

Și România, să ajute și ea oștirea Kievului, întrucât nu se știe dacă a acordat până acum vreo asistență militară Ucrainei.

Germania a afirmat, aiuritor, că nu ar fi primit încă o cerere oficială din partea Finlqndei și Poloniei de aprobare a livrărilor de tancuri Leopard Ucrainei. Or, președintele Poloniei, Andrzej Duda a anunțat încă de la 11 ianuarie intenția Varșoviei de a da astfel de arme Ucrainei. Iar Germania, care le fabrică, trebuie să-și dea acordul că să poată să fie furnizate.

Update 13:15 NATO dislocă o escadră de avioane de supraveghere a spațiului aerian de tip Awacs în România. Ar fi probabil vorba, potrivit DLF, de trei avioane de acest tip staționate în Germania.

Update 13:00 Rusia anunță ”completa cucerire” a Soledarului. Scandal predictibil între mercenari și omul lui Putin, Șoigu. Prigojin a contrazis ”afirmația Ministerului rus al Apărării privind implicarea forțelor armate rusești în asaltul asupra Soledar: „aș dori să subliniez că Soledar a fost cucerit exclusiv de unități Wagner”, a spus șeful mercenarilor, reluat de G4Media. Vezi analiza de ieri a acestui blog: Jocuri duble: la balul vicleniilor rusești și chinezești.

Update 12:00 ”Absolut alarmată de China comunistă” s-a arătat șefa Comisiei de Apărare a Bundestagului german, Strack-Zimmermann, care a revenit din Taiwan. Deputata liberală, cunoscută și admirată pentru luciditatea ei, a lansat un apel la solidaritate cu Taiwanul, teritoriul amenințat militar de Beijing. Strack-Zimmermann a reliefat că ”Europa nu poate apăra militar insula, dar trebuie să se arate absolut alarmată de amenințările chineze și să afirme clar că acestea sunt inacceptabile”, scrie DLF. Ea a atras guvernului german atenția să elaboreze în fine o strategie chineză, care să reducă dependența comercială a Germaniei de China.

Bundestagul are de gând să recunoască martirizările, înrobirile, siluirea și exterminarea iezizilor, de către gruparea teroristă islamistă numită ”statul islamic”, drept genocid. relevă DLF. Statul Islamic e o variantă (mai virulentă decât originalul) a organizației teroriste islamice al Qaida.

Update 11:30 Miracolul rezistenței ucrainene de la Soledar ar fi continuat, în ciuda unei nopți dificile, afirma azi dimineață Ukrainska Pravda, citând-o pe Hanna Maliar, viceministru al apărării. Potrivit ministrului și publicației, rezistența în fața asaltului rusesc, purtat de forțe concentrând aproape tot ce are inamicul în regiunea Donețk, nu s-a topit, deși situația e grea.

ISW a anunțat în schimb ”capturarea probabilă a Soledarului”. Conform thinktankului american, rușii controlează cea mai mare parte din oraș. Spre a ajunge la această concluzie ISW a analizat comparativ anunțurile făcute de Statul Major ucrainean.

Numărul rușilor uciși în ultimele 24 de ore ar fi, potrivit Statului Major ucrainean, de circa 740 de militari. Rusiei i-ar fi fost uciși de la invazie peste 114.000 de militari.

În ultimele 24 de ore ucrainenii ar fi respins, potrivit datelor proprii, ofensive ruse în proximitatea unui număr de 17 așezări: Stelmahivka, Makiivka and Bilogorivka în Lugansk și Spirne, Rozdolivka, Sil, Krasna Gora, Pidgorodne, Bahmut, Klișciivka, Predtecine, Kurdiumivka, Vodiane, Nevelske, Krasnogorivka, Marinka și Velyka Novosilka în Donețk.

Serviciile secrete militare ucrainene consideră că Rusia încerarcă să-și construiască o armată de două milioane de oameni. După o inițială ”mobilizare parțială”, în toamnă, care le-a adus 300.000 de noi militari, ar urma să se decreteze încă una, peste câteva zile, care să producă 500.000 de recruți.

Conform ministerului britanic al apărării, armata rusă se folosește de munca silnică a deținuților. Rusia e un stat represiv. Țara lui Putin are una din cele mai mari rate de încarcerări din lume și dispune de o populație alcătuită din 400.000 de deținuți, relevă ministerul de la Londra, citat de Kiev Independent.

În căutare de țapi ispășitori. Pentru neajunsurile tehnologice și militare ale Rusiei, Putin caută țapi ispățitori. Motiv pentru care s-a rățoit public la vicepremierul Muratov, atribuindu-i acest rol, estimează ISW.

12 decembrie 2023 – A 323-a zi de război

Update 21:45 Aflat la Kiev, primarul Budapestei, Gergely Karácsony, a declarat că Ungaria are o obligație morală de a susține poporul ucrainean și este în interesul său să o facă, informează Ukrainska Pravda, citând site-ul maghiar Telex. Karácsony este primul oficial de rang înalt din Ungaria care vizitează țara vecină, Ucraina, de la invazia rusă din 24 februarie 2022. Edilul capitalei maghiare a vizitat, alături de primarii celorlate 3 capitale din Grupul Vișegrad (Bratislava, Praga și Varșovia) și localități în care s-au petrecut atrocități terifiante în timpul ocupației ruse, precum Bucea, potrivit aceleiași surse. Gazda celor patru a fost primarul Kievului, fostul campion la box, Vitali Kliciko.

„Dacă cineva și-a pierdut busola morală și nu poate vedea diferența dintre o victimă și un agresor, dacă cineva a uitat ce au trăit maghiarii în secolul al XX-lea, vă sfătuiesc să veniți aici, la Bucha și Kiev, și să vă uitați în ochii celor care au supraviețuit. Atunci va fi clar că nu este doar o luptă între două țări în acest război, ci o forță malefică încearcă să ocupe o altă țară”, a subliniat el.

În vârstă de 47 de ani, Gergely Karácsony face parte dintr-un partid de centru-stânga, Dialog pentru Ungaria, parte a opoziției față de prim-ministrul maghiar Viktor Orban și formațiunea sa, FIDESZ, care s-au poziționat împotriva sprijinirii Ucrainei.

Update 21:00 La Soledar luptele continuă. Situația e prea fluidă iar informațiile prea sporadice pentru ca să se poată stabili clar ce anume se întâmplă în Donețk. Serviciul de Presă al Centrului de Rezistență Națională ucraineană afirmă că au fost văzuți militari ruși în Lugansk purtând uniforme de militari ucraineni. Potrivit acestei surse, reluatre de Ukrainska Pravda, e posibil ca rușii să pregătească o operațiune sub steag fals.

Magnitudinea distrugerilor la Soledar

O serie de membri ai Comisiei Europene se vor deplasa la Kiev la 2 februarie, înaintea summitului UE-Ucraina, care va avea loc o zi mai târziu.

Germania nu se poate decide încă să livreze Ucrainei tancuri Leopard, în ciuda anunțului britanic promițând Kievului tancuri grele de tip Challanger. Nici SUA nu s-au declarat de acord încă să furnizeze tancuri Abrams.

Update 18:55 Descoperire biblică și arheologică epocală: folosindu-se de metode noi și ultrasofisticate, cercetătorii au găsit referiri la regele David pe ”stela Mesha”, zisă și ”Piatra moabită”. E vorba de inscripții în limba moabită, strâns înrudită, conform enciclopediei Britanice, cu ebraica, încrustate pe o piatră din bazalt, descoperită în secolul al XIX-lea, la 15 kilometri est de Marea Moartă, în ceea ce e azi Iordania. Până acum, nu s-au găsit vestigii arheologice ilustrând istorisirile Bibliei privind epoca regilor David și Solomon din secolele 11-10 BCE.

Potrivit ziarului israelian Jerusalem Post, noua decodare a textului pietrei moabite a fost posibilă prin instrumente ultramoderne, digitale, amplificând posibilitatea citirii tridimensionale de contururi de litere altminteri foarte șterse. Textul abordează războiul cu Israelul purtat de regele moabil Mesha, reprodus în Biblie, în Cartea a doua a Regilor, capitolul 3.

Textul vorbește despre casa lui David” și ”altarul lui David”. Noile probe li se datorează cercetătorilor de la Biblical Archeology Review, André Lemaire și Jean-Philippe Delorme care au re-examinat probele reieșind din studierea cu mijloace noi a fotografiilor digitale realizate în 2015 de experții de la Universitatea din California de Sud. La Luvru, trei ani mai târziu, s-a proiectat lumină într-un mod special pe suprafețele examinate și s-a reușit citirea clară a unor litere anterior ilizibile.

Update 18:15 Președintele Zelenski a conferit azi cu comandanții armatei ucrainene și cu șefii minsterului de interne, instituțiilor de forță și consilierii pe marginea luptelor și a situației de la Soledar și Bahmut. S-a subliniat că unitățile apărând aceste orașe ucrainene vor avea prioritate la aprovizionarea continuă cu muniție.

Din această declarație se poate deduce, desigur, că militarii din cele două localități suferă de o penurie de muniție. Pe moment, militarii ucraineni din aceste localități și din altele se apără în primul rând pe ei și împiedică o victorie psihologic și tactic importantă a rușilor, căci locuințe, instituții și civili încep să nu mai prea fie în perimetrele lor. Soledar e distrus în mare măsură, așa cum, potrivit guvernatorului militar al regiunii Lugansk, Serghii Haidai, sunt nivelate în Lugansk: Bilogorivka, Popasna și așezările de lângă Kreminna, în speță Kreminna, Rubijne, Zolote, Ghirske și Lîsîciansk.

Update 18:00 Planul militar pe termen scurt al Rusiei: ”să completeze cucerirea regiunii Donețk și să treacă pe malul stâng în Zaporijjea”. Așa văd lucrurile serviciul secret și Statul Major ucrainean, după cum a reliefat azi adjunctul șefului Statului Major, Oleksii Gromov, reluat de Kiev Independent.

Următoarele câteva luni vor fi extrem de importante în războiul ruso-ucrainean și ambele părți se pregătesc pentru bătălia decisivă”, a spus Oleksii Danilov, șeful Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, reluat de Ukrainska Pravda.

La rândul său, generalul-locotenent Serghii Naiev, comandantul forțelor combinate ale armatei ucrainene, a dat asigurări că, pe moment, Belarus nu e o amenințare directă pentru Ucraina, pentru că Minskul nu posedă suficiente trupe pentru o invazie terestră. În Belarus a sosit Oleg Salyukov, comandantul forțelor terestre ale Rusiei, spre a inspecta armata.

Update 17:30 Descoperire strategic epocală în Suedia. La miazănoapte, în această țară scandinavă, s-au găsit pământuri rare. La 1000 kilometri nord de Stockholm, s-a găsit cel mai mare depozit european de pământuri rare detectat până acum. Acest grup de 17 metale moi, esențiale pentru industria calculatoarelor și telefoanelor mobile, s-a procurat până acum din China comunistă, care se bucura de un monopol.

În SUA inflația s-ar fi redus. Potrivit ministerului american al muncii, în decembrie prețurile s-au scumpit cu 6,5 fațî de rata din noiembrie de 7,1 %. În zona euro s-a înregistrat o rată de 9,2 procente iar în cea mai mare economie europeană, cea germană, de 8,6 %.

Descoperirea zăcământului suedez promite să elibereze Europa și Vestul de încă o amplă dependență de regimurile tiranice și totalitare din răsărit. Concernul suedez de stat LKAB estimează că s-ar fi găsit mai mult de un milion de tone de pământuri rare. Zăcământul promite să fie extrem de important și pentru măsurile de protecție a climei.

Update 17:00 Madridul critică Elveția pentru refuzul de a-i permite transferul de echipament militar Ucrainei. Ministra spaniolă a apărării, Margarita Robles, s-a plâns că țara sa este împiedicată de guvernul elvețian să livreze Kievului armamentul promis în luna noiembrie, când s-a aflat într-o vizită în Ucraina.

Update 16:45 După ce guvernul Scholz a negat că Polonia ar fi solicitat oficial Germaniei permisiunea de a re-exporta tancurile Leopard Ucrainei, vice-cancelarul din partea Verzilor, Robert Habeck, face o declarație surprinzătoare, reluată de ZDF: ”Berlinul nu trebuie să fie împotriva deciziilor pe care le iau alte țări de ajutorare militară a Ucrainei, indiferent ce abordare alege Germania”.

Portalul Vișegrad 24, notează că înaltul oficial german Habeck, care este și ministrul economiei, este deschis deciziei Poloniei, anunțată miercuri de președintele Duda, de a livra Kievului celebrele tancuri germane Leopard. Luăm deciziile în cooperare cu alți parteneri și țări”, a continuat Habeck. „Cu toate acestea, trebuie făcută o distincție între deciziile de livrare ale Germaniei și planurile altor țări de a sprijini Ucraina”, a concluzionat vice-cancelarul.

Habeck parte să urmeze linia partidului său, în răspăr cu partenerii social-democrați conduși de Scholz, din coaliția de guvernământ de la Berlin. Șefa Verzilor, Britta Haßelmann, a declarat în cadrul unei conferințe de presă, scrie ZDF, că livrarea blindatelor Mader (n.r. Jder) a fost un „semnal foarte important”. Cu toate acestea, trebuie pusă întotdeauna întrebarea dacă Germania „poate face mai mult împreună cu aliații”.

Update 11:45 Emilia Șercan reliefează cum ar trebui să procedeze UBB în chestiunea falsului doctorat acordat actualului ministru de interne al României, Bode, și unde a greșit prestigioasa universitate clujeană.

Emilia Șercan scrie: ”UBB ar trebui să îl dea în judecată pe dr. Bode pentru retragerea titlului. 2. UBB a greșit cerându-i acestuia să corecteze teza.” Șercan explică: ”Decizia UBB în cazul tezei de doctorat a lui dr. Bode nu poate duce la retragerea imediată a titlului de doctor, însă valoarea ei simbolică este enormă având în vedere faptul că tocmai universitatea care i-a dat titlul de doctor în urmă cu patru ani constată acum plagiatul. Asta ar trebui să conteze tot atât de mult cât o decizie emisă de CNATDCU, ba chiar puțin în plus în plan simbolic.”…Potrivit ei, Universitatea Babeș Bolyai ar trebui să ceară ”retragerea titlului de doctor în instanța de contencios administrativ pentru că teza este plagiată”.

Concomitent, ”o teză de doctorat susținută deja nu mai poate fi corectată” (dacă e plagiată). Fiindcă un hoț…prins furând ceva dintr-un magazin nu devine cumpărător cinstit dacă achită prețul produsului, precizează Emilia Șercan,

Update 11:25 Potrivit unor surse externe, neconfirmate, care au analizat imagini din satelit, rușii ar stăpâni mare parte din Soledar și ar avansa în acest oraș strategic din Donețk. Forțele ruse își întăresc pozițiile și la Kreminna (în regiunea Lugansk, unde zilele trecute avansau ucrainenii), cu unități de parașutiști, afirmă serviciile secrete britanice.

Update 11:15 Decizia conducerii ruse vizând înlocuirea generalului Surovikin cu șeful Statului Major al armatei, Gherasimov, e o recunoaștere implicită a eșecului strategic al campaniei din Ucraina, e de părere ministerul britanic al apărării.

Update 11:00 Soledar nu poate fi evacuat din cauza luptelor care au prins în oraș aproape 600 de oameni. Potrivit Kiev Indepedent, care citează surse ucrainene, apărătorii orașului au ucis dintr-o lovitură asupra unei aglomerări de forțe ale ocupanților ”peste 100 de militari ruși”.

Potrivit ISW, rușii au o problemă perenă de muniție, care le va greva eforturile ofensive în cursul acestui an.

SUA și aliații Americii pregătesc o nouă rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, care viezează petrolul, afirmă ziarul american Wall Street Journal. SUA și Japonia (care conduce în prezent G7) sunt de acord că Ucraina trebuie ajutată mai mult, după cum reiese din convorbirile purtate de șeful Pentagonului, Lloyd Austin și de șeful diplomației americane,Antony Blinken, cu omologii lor niponi, Hayashi Yoshimasa de la ministerul japonez de externe și colegul său de la apărare, Hamada Yasukazu. 

11 ianuarie 2023 a 322-a zi de război

Update 23:00 Ion Țiriac a fost dovedit informator al Securității. Poliția politică comunistă l-a racolat pe fostul tenisman devenit magnat din 1963.

Update 22:30 În Belarus pare a se edfica un grup de mercenari de tip Wagner. Informația transmisă de Valeriy Sahașciuk, reprezentantul militar și securitar al șefei opoziției, respectiv al președintei din exil a Belarus, Svetlana Țihanovskaia, a fost reluată de Kiev Independent. Grupul de mercenari se construiește cu ajutor guvernamental, relevă sursele bieloruse. Compania de securitate nou creată își zice  Gardservis, și-a sporit rapid numărul de angajați și îi instruiește la diverse locații.

Update 21:10 Șefii diplomației română și ucraineană Aurescu și Kuleba au purtat azi o convorbire telefonică. În centrul discuțiilor s-au situat relația bilaterală și criticile românești la adresa legii minorităților naționale. Kuleba a dat asigurări că se vor lua în considerare ”îngrijorările României” în această chestiune și l-a invitat pe omologul său de la București să viziteze Ucrainei. De cealaltă parte, Aurescu a estimat că România ar acorda Ucrainei ”un sprijin solid” în fața agresiunii ruse. În realitate,

România e, alături de Ungaria, una din puținele țări europene care n-a declarat niciun ajutor militar pe care să-l fi acordat în aproape un an de război Ucrainei, guvernanții români rezumându-se să afirme repetitiv că ”tac și fac”.

Update 21:00 Iranul ayatolahilor își continuă ”diplomația” teroristă, constând din șantajarea guvernele occidentale cu arestări, procese, pedepse privative de libertate îndelungate și pedepse capitale pronunțate împotriva unor nevinovați, cetățeni ai acestore state. În cauză sunt, mai ales, Marea Britanie, Franța sau Belgia. Un britanic cu cetățenie iraniană a fost condamnat la moarte de judecătorii teocrației, pentru că ar fi spionat pentru Londra. Regatul Unit a cerut punerea lui imediată în libertate. DLF relevă că ieri, iranienii au condamnat un belgian, membru al unei organizații filantropice, acuzat și el de spionaj, la aproape 30 de ani de temniță și 74 de barbare lovituri de bici.

Iranul vrea să extorcheze eliberarea unui terorist în haină diplomatică. E vorba de Assadollah Assadi care, activând ca diplomat în Belgia, a fost condamnat l 20 de ani de închisoare pentru un atentat eșuat în 2018 asupra unor disidenți iranieni de la Paris. În 2020 a stârnit valuri cazul altui ostatec, în speță al australiencei Moore-Gilbert, reținute de iranieni în aceleași scopuri de diplomație teroristă.

Update 20:45 La Soledar bătălia continuă, căci Moscova vrea să completeze cucerirea regiunii Donețk și să captureze în acest proces Bahmutul și căile de aprovizionare ale armatei ucrainene, e de părere Statul Major din Kiev, reluat de Ukrainska Pravda. Rusia exagerează succesele ei militare, mândrindu-se cu ”captura” Soledarului pentru a susține mobilizările și a da speranță rușilor, relevă președintele Ucrainei, Zelenski. Ieri, Zelenski se întreba oare ce vrea Rusia să câștige într-un oraș complet distrus ca Soledar.

Update: 20:30 Semn că are numai ”succese” pe câmpul de luptă, Rusia și-a schimbat comandantul forțelor armate din Ucraina. Generalul colonel rus Valeri Surovikin, numit recent la comanda lor, a fost demis și înlocuit de șeful Statului Major al armatei ruse, generalul colonel Gherasimov. Surovikin a fost făcut adjunct al lui Gherasimov. Ministrul rus al aprării Șoigu a numit rocada ”o creștere a nivelului de lidership a ”operațiunii speciale”, după cum notează Ukrainska Pravda. Ministerul rus,, citat de Ria Novosti, afirmă că schimbarea la cârma trupelor ar fi adecvată ”lărgirii scării misiunilor” din Ucraina și ar servi ”mai bunei cooperării între arme”.

Update 20:12 Se cere demisia directorului departamentului de știri al TVR, Ciocăzanu. Șeful departamentului de știri al televiziunii publice pare să se fi manifestat ca propagandist de partid. Potrivit dezvăluirilor ActiveWatch Ciocăzanu ar fi redactat în interesul PNL articole de publicitate politică plătită de formațiunea premierului Ciucă, fără să le marcheze ca publicitate plătită. Pentru delictul de publicitate nemarcată, trădând dincolo de setea de câștig și carență etică, în Germania se plătesc amenzi de zeci sau sute de mii de euro, ori se face pușcărie. Chiar mai grav, ziarul Libertatea ”a dezvăluit faptul că dl Ciocăzanu consideră că nu este lipsit de etică ca un ziarist să redacteze articole plătite de un partid politic și, mai mult, ca aceste articole nici să nu fie marcate ca publicitate plătită”.

Update 18:20 Londra și-a declarat intenția de a livra tancuri Challenger 2 Ucrainei, informează Financial Times, citând surse de la Downing Street 10. Premierul Rishi Sunak i-ar fi cerut ministrului Apărării britanic, Ben Wallace, să lucreze cu partenerii în săptămânile următoare pentru a oferi sprijin militar Kievului, cât mai rapid și mult. Potrivit cotidianului financiar, Marea Britanie ar putea face parte din coaliția inițiată de Polonia pentru strângerea de tancuri moderne occidentale pentru Ucraina.

Update 18:05 Vin Leoparzii. Polonia anunță livrarea celebrelor tancuri germane Leopard II forțelor armate ucrainene, titrează presa de la Kiev. “Un grup de tancuri Leopard vor fi oferite de noi (n.r. Ucrainei, din partea unei coaliții. Vrem să fie o coaliție internațională”, a declarat președintele Poloniei, Andrzej Duda, după ce s-a întâlnit astăzi cu Volodimir Zelenski și șeful statului lituanian, Gitanas Nauseda. Cei trei s-au reunit la Lviv, în vestul Ucrainei, ca parte a formatului trilateral Lublin, dintre Lituania, Ucraina și Polonia.

Nu este clar ce țări ar urma să facă parte din această coaliție, însă Finlanda și-a anunțat zilele trecute disponibilitatea de a oferi și ea Ucrainei, tancuri Leopard din dotarea armatei sale.

Update 16:25 Viceministrul ucrainean al apărării, Maliar, a reliefat că apărarea ucraineană din Soledar nu a cedat, în timp ce rușii își rotesc și își suplimentează permanent unitățile de mercenari care atacă localitatea. Orașul e situat într-o vale și rușii au capturat înălțimi de pe care pun în dificultate apărarea ucraineană. CNN afirmă că situația din oraș e ”critică și dinamică.”

Update 16:00 NATO și UE au convenit crearea unui grup de lucru care să se ocupe de apărarea infrastructurii critice. Grupul, anunțat de șefii alianței și Comisiei Europene, Stoltenberg și Ursula von der Leyen ar urma să identifice vulnerablitățile infrastructurale, ca să poată fi înlăturate,

Updat 15:00 Situația s-ar fi deteriorat în cursul amiezii, la Soledar, afirmă bloguri militare, care au reușit să confirme prezența trupelor invadatoare ruse în nordul orășelului din regiunea Donețk. Este în pericol ruta de aprovizionare a forțelor ucrainene Siversk – Bahmut, aflată la vestul minei de sare din Soledar. Unități de câte 10 soldați ruși avansează din casă în casă, potrivit blogului WarMonitor, iar focurile de artilerie s-au intensificat de ambele părți. Luptele se dau atât în oraș, cât și în împrejurimi. Situația este volatilă și se modifică de la oră la oră. Autoritățile de la Kiev acuză Moscova de masochism, dat fiind numărul uriaș de trupe pe care l-a aruncat în luptă la Soledar. Pierderile sunt foarte mari de ambele părți.

Update 13:35 Lucian Bode încă nu a demisionat. ”Teza” (de doctorat)a ministrului român de interne ”este profund viciată, a constatat Comisia de Etică a UBB. Potrivit căreia sunt ”mai multe exemple de plagiat și de citări defectuoase și incorecte” în lucrarea prezentată de Bode, actualul ministru de interne, ca fiind ”a lui”. Misiunea ministrului de interne este să păstorească domeniul apărării legii și ordinii în România. Cum se împacă furtul (inclusiv de texte și idei) cu rolul de ministru de interne într-un guvern responabil n-a fost specificat de către președinte, premier, ori plagiator. Mai mult, ”Adrian Ivan, conducătorul de doctorat în cazul tezei lui Lucian Bode, a solicitat stoparea oricărei analize”, relevă Comisia Universității, citată de G4Media. Comisia nu i-a satisfăcut lui Ivan revendicarea.

Update 13:30 ”Bătălia pentru Soledar evidențiază cât de important e ajutorul militar occidental”, a spus la conferința de presă comună secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a conferit cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Stoltenberg a evidențiat ”curajul cu care luptă ucrainenii să-și apere patria.

Update 13:15 Rusia și-a închis granițele pentru persoane care pot fi chemate sub arme. Toți potențialii recruți ruși sunt obligați să rămână în țară, afirmă serviciile secrete ucrainene.

Update 11:15 Circa 1.500 de angajați ai Centralei Nucleare de la Zaporijjea nu au putut reveni la locul de muncă, pentru că rușii le-au interzis accesul după ce au refuzat pașapoarte rusești și semnarea unui contract cu agenția atomică rusă Rosatom, relevă presa ucraineană.

Update 11:00 Șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, a cerut noi livrări de tancuri pentru Ucraina. Baerbock a refuzat să afirme că îi cere cancelarului Scholz să dea Ucrainei tancuri Leopard, preferînd să afirme că ar avea loc consultări între aliați în această chestiune.

Update 10:45 Ucraina a dezmintit cucerirea Soledarului de către ruși. Luptele din Soledar continuau în cursul dimineții de azi, deși unele surse asociate mercenarilor Wagner anunțau cucerirea orașului. Surse ucrainene sugerează că Prigojin își exagerează succesele militare spre a acoperi uriașele pierderi suferite de militarii săi recrutați din rândul deținuților ruși de drept comun. ISW a contestat de asemenea știrea cuceririi complete a Soledarului. Unele surse au afirmat că un grup de militari ucraineni ar fi încercuiți în centrul orașului. Situația în oraș e totuși critică. Se dau lupte de stradă și sunt clădiri care trec permanent dintr-o mână în alta. Capturarea orașului nu ar însemna automat și încercurirea imediată, deci căderea Bahmutului, relevă thinktankul american ISW.

Administrația militară ucraineană din Lugansk afirmă că militarii ruși cărora le-a expirat contractul, nu sunt lăsați de autoritățile ruse să se întoarcă acasă. E vorba, în special, de soldați din Bașkiria.

Trupele ucrainene au provocat din nou pierderi mari trupelor ruse. Din rândul acestora ar fi fost uciși ieri circa 500 de militari. Rușii ar mai fi pierdut, potrivit Statului Major ucrainean și zece tancuri, cinci sisteme de artilerie, cinci blindate de luptă și două drone. Forțele ucrainene anunță că în ultimele 24 de ore ar fi respins asalturi rusești lângă 13 așezări ucrainene. E vorba de Hryanykivka în regiunea Harkiv, Stelmakhivka în Lugansk, Spirne, Rozdolivka, Vesele, Bahmut, Klișciivka, Mayorsk, Vodyane, Nevelske, Gasnogorivka, Mariinka și Precistivka în Donețk. 

Varii surse afirmă că trupele ucrainene ar fi obținut succese pe linia Kreminna-Svatove, în Lugansk.

10 ianuarie 2023 – a 321-a zi de război

Update 23:30 Polonia și-a modificat strategia națională de apărare a țării pe baza războiului din Ucraina. Varșovia va forma noi unități de mărimea unei divizii de staționat la est de Vistula, pe baza înțelegerii că Rusia este principala amenințare la adresa Poloniei.

Update 23:00 Președintele Zelenski anunță că Rusia pregătește o nouă escaladare și cere arme Vestului, pentru a o contracara. Potrivit lui, Rusia nu se dă în lături de la nimic, nu se interesează de numărul morților nu ezită să comită nicio crimă.

La Soledar, luptele grele au continuat, ucraineni menținându-și încă, la ora 20, potrivit Ukrainska Pravda, controlul asupra orașului. Potrivit Kievului, intrările în oraș sunt blocate de cadavrele rușilor căzuți. Rușii afirmă că ocupă centrul orașului.

Militarii ucraineni urmează să-și înceapă săptămîna viitoare, în SUA, antrenamentul în mânuirea scutului antirachetă, Patriot. Iar ministrul de externe ucrainean, Kuleba, s-a arătat încredințat după trei ore de discuție cu șefa diplomației germane, Baerbock, care a vizitat Harkiv, că din Germania vor sosi tancuri Leopard, partea proastă fiind, potrivit lui, că decizia încă nu s-a luat. Cu cât întârzie livrarea acestor tancuri (cerută, mai nou, și de șefa comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu atât vor fi mai multe victime ucrainene, a subliniat Kuleba. Baerbock a promis alte 40 de milioane de euro ucrainei pentru deminarea țării. Canada a anunțat că va cumpăra sisteme de apărare antiaeriană NASAMS pentru Ucraina.

Update 18:30 Sufocată de o imigrație potențată parțial artificial, Grecia reacționează, Justiția elenă din Lesbos a intentat proces unui număr de 24 de inculpați care se consideră salvamari și culeg de pe mare migranți sau refugiați, debarcându-i în statele UE din Mediterana.

Migranții și refugiații plătesc bani grei unor ”călăuze”. Acestea nu arareori îi exploatează nu doar financiar, ci și sexual. Traficanții de persoane încasează sume pentru migranți exorbitante, în schimbul promisiunii de a-i duce în Vest. Migranții sunt înghesuiți apoi în număr prea mare în ambarcații prea mici și prea șubrede, fiind lăsați pe seama salvamarilor progresiști, occidentali, plătiți de varii ONG-uri abonate la donațiile unor mari concerne sau magnați de stânga, care-i pescuiesc din valuri. Salvarea de pe mare acționează apoi stimulator asupra afacerilor mafioților și traficanților de persoane.

În Grecia, cei 24 de angajații ai ONG-urilor progresiste traduși în justiție sunt acuzați de spionaj, de trafic de persoane, de spălare de bani și de utilizarea ilegală de frecvențe radio.

Inculpații resping acuza. Discreditata organizație de stânga, Amnesty International, le ia apărarea, afirmând că ar fi vorba de un ”proces politic”, menit, potrivit purtătorilor ei de cuvânt, ”să descurajeze” migrația.

VIDEO-urile zilei

O parte dintre ultimii rezidenți ai orașului Bahmut, pe care forțele ruse încearcă să îl cucerească de șase luni, au cerut armatei ucrainene să fie evacuați. Cum arată astăzi acest oraș din regiunea Donețk, despre care martorii oculari și președintele Zelenski spun că a fost distrus de bombardamentele trupelor rusești, și cine sunt cei evacuați, puteți urmări în filmulețele video și imaginile de mai jos. Din cei 80.000 de locuitori ai Bahmutului, în oraș ar mai fi rămas aproximativ 12.000, între care copii și vârstnici, anunță Ukraine World.

Update 13:50 Comisara pentru drepturile omului a Rusiei, Tatiana Moskalkova, se va întâlni în Turcia cu omologul ei ucrainean,Dmytro Lubineț, la o conferință organizată între 12 și 14 ianuarie, relatează Sky News citând agenția Moscovei, TASS. Întâlnirea va fi mediată de partea turcă și se vor discuta schimburile de prizonieri, a precizat chiar Moskalkova în declarațiile pentru TASS. Lubineț a afirmat, la rândul său, că este mai precaut, întrucât planurile părții ruse sunt ambițioase, însă este un semnal pozitiv.

Update 12:00 SUA se gândesc să reacționeze la posibilitatea unei ofensive ruse de primăvară, prin expedierea de blindate de luptă Stryker, ca parte a unui nou pachet de ajutoare destinat Ucrainei, afirmă Kiev Independent. Același ziar relevă că, potrivit ISW, șeful grupului Wagner, Prigojin, se folosește de succesul militar rusesc de la Soledar pentru a întări reputația mercenarilor ca forță eficientă.

Update 11:45 Noul șef de Stat Major al forțelor terestre ruse este generalul-colonel Alexander Lapin, destituit anterior din nfuncția de comandant al Districtului Militar Central al Rusiei, relevă Ukrainska Pravda. cele aproape 50 de bomabdardamente ale rușilor asupra Hersonului, din ultimele ore s-a soldat cu mopartea a cel puțin doi ucraineni. Alți câte doi au fost uciși de ruși în regiunile Herson și Lugansk, iar 6 răniți în Donețk.

Forțele ucrainene au respins atacuri terestre ruse lângă 13 așezări în Donețk și Lugansk, în timp ce, potrivit surselor militare ucrainene, reluate de Ukrainska Pravda, trupele ruse conduc acțiuni ofensive pe trei fronturi. Conform Statului Major al Kievului, forțele ucrainene ar fi ucis în ultimele 24 de ore ”circa 710 invadatori ruși”, au avariat ori scufundat o navă militară a Moscovei, au distrus 4 tancuri și au doborât patru drone. În total ar fi fost uciși de la invazia din februarie încoace 112.470 de militari ruși.

Update 11:30 Rușii controlează cel puțin estul orașului Soledar, localitatea fiind plină de cadavre, după cum reiese din varii surse ucrainene și britanice. Conform ministerului britanic al apărării, mercenarii Wagner și trupe regulate ruse controlează, după zile de puternic atac și avansuri succesive, cea mai mare parte din Soledar, localitate situată în regiunea Donețk, în apropiere de Bahmut. Subjugarea orășelului Soledar face parte dintr-un efort de învăluire din nord și cucerire a Bahmutului.

9 decembrie 2023 – a 320-a zi de război

Update 23:55 Un atac rusesc cu rachetă a nimerit o mașină la Kramatorsk, ucigîndu-i cei doi pasageri din automobil.

Update 23:20 Severodonețkul riscă să se repete la Soledar. Președintele Zelenski, care a prezidat o întâlnire a membrilor comandamentului suprem pe tema luptelor din Dinbas, de la Soledad și Bahmut în Donețk și d ela Kreminna și Svatove în Lugansk, se arată optimist și laudă sacrificiile făcute de luptătorii din Soledar, lângă Bahmut, unde ”aproape că n-a mai rămas nici un zid în picioare”. Bătălia dură și sângeroasă pentru Soledar a continuat și avansul rușilor în zonă a avut, potrivit Statului Major ucrainean, un ”succes parțial”, dar orașul rămâne încă sub control ucrainean. S-ar da lupte de stradă.

Conform analizei declarațiilor articulate în prezent, rușii se apropie de o victorie în practic nivelatul Soledar. Zelenski le mulțumește apărătorilor ucraineni din orășelul distrus, care are o importanță strategică în bătălia pentru Bahmut. Nu e clar, însă, unde sunt rezervele ucrainene? Unde e contraatacul menit să respingă ofensiva rusă de la Soledar?

Un atac rusesc la Șevcenkove s-a soldat cu doi morți și 6 răniți, iar un bombardament asupra localității Ochakiv cu cel puțin 15 persoane rănite.  

Update 23:00 Liberalii premierului-general Ciucă și ai ministrului de interne Bode au pus tunurile pe-o femeie. Ținta e Emilia Șercan, celebra demascatoare de plagiatori, de care guvernul României pare mai plin decât orice alt cabinet. Ziarista a amintit recent că Bode a dat în judecată, pe 5 ianuarie, Comisia de Etică a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj, într-o ”încercare disperată de a bloca emiterea unui previzibil verdict de plagiat referitor la teza sa de doctorat.

Bode se răzbună. Potrivit Hotnews, în punctajul PNL transmis liderilor de partid sub titlul de ”mesaje-cheie” demnitarii liberali ”sunt instruiți să-l laude pe Bode și să o atace pe Emilia Șercan, decredibilizându-i demersul”. Liberalii sunt îndoctrinați să afirme că ziarista ar fi angrenată, chipurile, într-o ”vendetă politică” și nu ar putea ”fi bănuită de cele mai bune intenții”.

Update 22:00 Puternic cutremur în Indonezia. Autoritățile locale au estimat intensitatea seismului la 7,9 grade pe scara Richter și au lansat un avertismente de țunami. Alți experți l-au estimat la 7,6 grade.

Update 20:40 La Soledar rușii atacă furibund și în valuri, folosindu-se de mercenari, trupe regulate și de ample resurse motorizate. Atacurile asupra orășelului strategic important din proximitatea Bahmutului, au fost reluate, după regrupare și completarea efectivelor, cu unități de asalt suplimentare și tactici noi, a informat pe Telegram viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar. ”Inamicul avansează pe cadavrele propriilor soldați”, s-a spus, potrivit Sky News.

Update 20:25 O amplă operațiune represivă a început în Brazilia, unde au fost reținuți 1.500 de oameni, adepți ai fostului președinte Bolsonaro, în speță o jumătate din numărul total al protestatarilor estimați a fi luat parte ieri la demonstrațiile antiprezidențiale din capitala Braziliei. La manifestații s-a cerut intervenția militarilor pentru debarcarea actualului președinte socialist, Lula da Silva. Azi au fost arestate 1200 de persoane. Ieri, alte 300. În Florida, Bolsonaro a fost internat în spital.

Update 20:15 ”Nimeni n-a făcut destul cât timp cizmele rusești ocupă în continuare teritoriul ucrainean, a spus șeful diplomației ucrainene, Kuleba. Ministrul a mulțumit Vestului pentru asistența dată, dar i-a și cerut să-și sporească ajutoarele militare. La o manifestare electorală social-democrată de la Berlin, cancelarul Scholz, prea puțin impresionat de dificultățile militare de pe front, s-a arătat încredințat că Germania ar acționa cum nu s-ar putea mai ”judicios” în ajutorarea financiară și militară a Ucrainei, respingând învinuirea că acționează extrem de ezitant și de tardiv în a aproba livrările de arme necesare ostașilor ucraineni. ”Germania e în plutonul fruntaș la toate formele de susținere a Ucrainei”, a estimat el.

Date fiind amenințările și provocările generate de războiul de agresiune al Rusiei, NATO și UE intenționează să-și aprofundeze cooperarea, relevă DLF.

Intensificarea cooperării apusene e menită să ajute Vestul să facă față ”crescândei competiții geostrategice”, un eufemism elegant indicând amenințarea ruso-chineză. La rândul lor, Moscova și Beijingul s-au arătat în maximă armonie în timpul unei convorbiri a miniștrilor de externe Gang și Lavrov, potrivit cărora Moscova şi Beijingul au constatat identitatea poziţiilor lor asupra problemelor mondiale, după cum notează Hotnews.ro.

Update 17:00 Regatul Unit ar putea fi prima țară occidentală care trimite tancuri grele Ucrainei. Potrivit Sky News, Londra se gândește să furnizeze Kievului tancuri de tip Challenger 2, care să combată forțele ruse. Ar fi vorba de zece bucăți.

Polonia ar putea livra o serie de tancuri germane de tip Leopard Ucrainei. Condiția e să se realizeze o coaliție internațională în această chestiune. Ar vorba de zeci, nu de sute de astfel de tancuri semnalează oficiali polonezi reluați de Ukrainska Pravda. Discuția despre livrarea de tancuri Leopard a continuat și în Germania, unde opoziția creștin-democrată și partenerii ecologiști și liberali ai cancelarului social-democrat cer expedierea lor în Ucraina. Dar guvernul a declarat că nu plănuiește deocamdată furnizarea lor.

Șefa ecologistă a diplomației germane, Baerbock, a reacționat la noi execuții de protestatari în Iran și l-a convocat pe ambasadorul iranian la Berlin. Germania înțelege să protesteze astfel împotrivaexecuțiilor, prigonirii și terorizării propriei populații” de către regimul de la Teheran, a spus, potrivit DLF, Annalena Baerbock într-o conferință de presă derulată în capitala Germaniei, cu participarea oaspetelui și omologului ei cipriot, Kasoulides.

În Melitopolul ocupat de ruși din sudul Ucrainei a fost distrus un depozit de armament și muniție. Exploziile au durat tiump de cinci ore.

Liderul de la Kremlin, Putin, proiectează scoaterea Rusiei din GRECO. E vorba de Convenția Anti-Corupție a Consiliului Europei. Dictatorul i-a ordonat Dumei să adopte o lege care să denunțe Convenția, semnată în 1999, semnătură prin care Rusia adera la Convenția organizației de la Strasbourg. În reacție la invazia în Ucraina din februarie 2022, i se suspendase Rusiei dreptul de vot.

Doi ”voluntari britanici” din Ucraina ”au dispărut lângă Soledar, semnalează autoritățile ucrainene, reluate de Ukrainska Pravda. E vorba de Andrew Bagshaw și Christopher Perry. Un atac rusesc asupra Hersonului s-a soldat cu moartea unei persoane.

Update 11:45 Bahmutul arde ”dar rezistă), la Soledar se dau lupte dintre cele mai intense, cu 22 de ciocniri în ultimele 24 de ore, afirmă Ukrainska Pravda.

De frică să nu fie doborâte, Rusia nu îndrăznește să se folosească în Ucraina de avioanele ei de luptă cele mai avansate, de tip Suhoi-57, relevă serviciile secrete britanice.

Bombardamentele din ultimele 24 de ore ale Rusiei au afectat regiunile Donețk, Herson, Harkiv, Cernihiv, Dniepropetrovsk, Sumî, Nikolaev, Zaporijjea și Lugansk și au ucis cel puțin doi civili în Ucraina, rănind 12, relevă autoritățile locale, reluate de Kiev Independent. O unitate cibernetică ucraineană a început să strângă probe privind crime de război comise de Rusia pe cale informațională.

Pierderile rusești din ultimele 24 de ore par gigantice în comparație cu alte zile. Potrivit Statului Major ucrainean, reluat de Ukrainska Pravda, rușii au pierdut ieri circa 590 de militari, care ar fi fost uciși. Li s-ar fi doborât rușilor trei elicoptere și li s-ar fi distrus, potrivit acelorași surse, 11 tancuri și 3 lansatoare multiple de rachete.

Numărul total al militarilor ruși uciși de la invazia din februarie e estimat de Ucraina la 111.760. Rusia ar mai fi pierdut, între altele, peste 3.000 de tancuri, peste 6.100 de alte blindate de luptă, peste 2.000 de sisteme de artilerie, peste 430 de lansatoare multiple de rachete, 285 de avioane, 275 de elicoptere militare, peste 1.800 de drone, 16 nave.

Update 11:15 Fostul președinte Bolsonaro s-a delimitat de acțiunile și vandalismul protestatarilor antiprezidențiali care au luat ieri cu asalt sedii ale puterilor statului brazilian. Bolsonaro a respins acuzele potrivit cărora el ar fi încurajat excese. ”A lua cu asalt clădiri publice încalcă regulile demonstrației pașnice”, a spus Bolsonaro textual. Protestele iscate de reaccesul la putere al fostului președinte socialist, un pușcăriaș condamnat la închisoare pentru corupție și apoi exonerat de justiție, Lula da Silva, au degenerat și au suscitat indignate condamnări unanime ale presei și liderilor de stânga din lume.

Liderii latino-americani, ai SUA și ai UE, i-au osândit, parțial cu declarații deosebit de revoltate, pe protestatari, din care o mare parte a rămas pașnică, deși consideră că Lula da Silva e un comunist și alegerile prezidențiale, câștigate de el, nu s-ar fi derulat corect. Protestele de ieri au fost intens comparate cu luarea cu asalt a clădirii Congresului SUA, la 6 ianuarie 2021. Și atunci poliția a reacționat inexplicabil.

La Brazilia a fost arestat șeful securității capitalei, un demnitar pus în funcție sub precedenta administrație, de dreapta. Președintele în exercițiu, da Silva, a revenit în capitală de la Sao Paolo, unde s-a aflat în timpul manifestațiilor și și-a inspectat palatul prezidențial. El i-a calificat pe protestatari drept ”fasciști”. Nu puțini din tovarășii săi de idei latinoamericani și europeni consideră că la Brasilia ar fi avut loc nu doar un atac asupra democrației, ci și un ”puci”.

Update 11:10 Moscova vrea să colonizeze orașul Mariupol cu peste 50.000 de cetățeni ruși aduși din Federație, avertizează consilierul local, Petro Andriușcenko, reluat de Ukrainska Pravda. “Mariupol continuă să fie distrus fără încetare sau zile libere. Un nou val de ocupanți civili este așteptat să apară în oraș după sărbătorile de Anul Nou. Principalul lor scop este demolarea unor părți din oraș și curățarea lui pe cât posibil. Numărul cetățenilor ruși care urmează să fie aduși în ianuarie este așteptat să fie în jur de 50.000”, a declarat oficialul ucrainean.

Update 11:00 Un atac cu rachetă al forțelor ruse asupra pieței din satul Syniehubov, raionul Harkiv, a provocat rănirea a cel puțin șapte persoane, între care și o fată de 13 ani, în această dimineață, relatează Ukrainska Pravda. Potrivit primelor date de la fața locului, rușii ar fi folosit o rachetă sol-aer S-300, din sistemul antiaerian sovietic cu același nume.

Update 10:50 Președintele SUA, Joe Biden, a vizitat în fine, la doi ani de la accesul său la putere, zona de criză a graniței americano-mexicane pe care o iau zilnic cu asalt nenumărați imigranți ilegali. Ajuns în capitala mexicană, spre a se întreține cu omologul său de stânga din Mexic, Obrador, Biden s-a felicitat în legătură cu politica lui în domeniul imigrației, care ar fi bună și ar avea drept scop să ”asigure frontierele și să organizeze ordonat și corect procesul imigrației”. Oamenii din zonele de graniță cunosc mai bine situația reală.

În fața viiturii parcă de nezăgăzuit a migrației ilegale, guvernatorul statului Texas, Abbot, le-a reproșat președintelui și administrației din Washington eșecul. ”Statele Unite se confruntă cu cea mai rea imigrație ilegală din istoria Americii”, a spus guvernatorul textual, fiind reluat de DLF.

Update 00:55 Poliția braziliană a reușit să preia controlul asupra sediilor Congresului, Palatului Prezidențial și al Curții Supreme, ocupate câteva ceasuri la Brazilia de adepții fostului președinte de dreapta, Bolsonaro. Potrivit demonstranților, actualul președinte, Lula da Silva, care și-a depus jurământul acum o săptămână, ar fi un ”comunist” și un ”lider corupt” al cărui loc e la închisoare, nu în palatul prezidențial. Șeful statului i-a calificat de la Sao Paolo pe protestatari drept ”barbari”, ”fanatici” și ”fasciști”. Bolsonaro se află în Florida. Liderul Consiliului UE, Michel, s-a arătat foarte indignat, a dat asigurări că e ”pe deplin” de partea președintelui socialist da Silva și i-a ”condamnat cu maximă asprime” pe protestatari. Casa Albă, scrie DLF, a criticat orice ”încercări de subminare a democrației”.

8 decembrie 2023 a 319-a zi de război

Update 23:55 Rușii își împușcă propriii militari. Potrivit Statului Major ucrainean, o unitate a Gărzii Naționale a împușcat la 5 ianuarie 6 militari ruși care dădeau semne să vrea să se predea Ucrainei, relevă Kiev Independent. Baia de sânge ar fi avut loc lângă Chistopillia în sudul regiunii Zaporijjea. În regiunea Sumî au avut loc duminică 144 de bombardamente rusești asupra unui grup de 5 comune.

Uptate 23:45 Bahmut și Soledar se află în continuare sub controlul Ucrainei, informează Președintele Zelenski, reluat de Kiev Independent. Potrivit lui, a vizitat azi ambele localități Ivan Syrskyi, comandantul trupelor terestre ale Ucrainei. Syrskyi i-a decorat pe luptători și le-a promis întăriri.

Pe de altă parte, REUTERS confirmă indirect că rușii au mințit în legătură cu atacul de la Kramatorsk. Nu există, potrivit agenției REUTERS, semne ale celor ”peste 600” de militari ucraineni uciși cu rachetele de croazieră lansate în noaptea trecută de ruși asupra orașului Kramatorsk. REUTERS scrie textual: ”atacurile și-au ratat țintele și nu sunt semne vădite indicând morți și răniți.

Update 22:30 Revoltă a dreptei în Brazilia. La o săptămâna de la învestirea președintelui stângii, Lula da Silva, mii de protestatari brazilieni au luat azi cu asalt clădirile puterilor din capitala Brazilia. Demonstrația adepților fostului președinte Bolsonaro, care a emigrat în Florida, s-a soldat cu ocuparea sediilor Congresului, Președinției și Curții Supreme. Revolta le amintește unor observatori de protestele violente de la Washington de la 6 ianuarie 2021, împotriva modului în care s-au derulat alegerile prezidențiale americane soldate cu victoria candidatului stângii, Joe Biden. Poliția a intervenit la Brazilia cu grenade lacrimogene și tunuri de apă, dar nu i-a putut frâna și tempera pe manifestanți.

Update 19:30 Bombardamente de minciuni. Ucraina a respins pretențiile ruse, potrivit cărora atacul rusesc cu rachete de croazieră efectuat în cursul nopții trecute asupra orașului Kramatorsk ar fi fost ”o răzbunare pentru Makiivka” și ar fi găsit în două dormitoare distruse de rachete ”1.300 de militari ucraineni”, din care ar fi fost ”uciși peste 600”. Serhii Cherevatyi, purtătorul de cuvânt al trupelor ucrainene din est a reliefat în context că afirmațiile Moscovei sunt false și că forțele ruse nu au capacitatea unor atacuri de precizie. Autoritățile din Kramatorsk anunțaseră atacul din noaptea trecută și avarierea mai multor clădiri, dar nu semnalaseră victime.

În schimb, forțele ucrainene afirmă a fi distrus un dormitor rusesc în Rubijne și uciderea a 14 militari ruși. Concomitent, anunță doborârea, în cursul zilei de azi, a trei elicoptere rusești dintre care unul de tip K-52 și altul de tip M-24 (marca celui de-al treilea fiind determinantă în prezent), precum și a unei drone Orlan, ambele pe frontul răsăritean..

Update 17:30 Kievul a repatriat alți 50 de prizonieri de război ucraineni. Ucraina afirmă, totodată, că Rusia a transformat Ucraina în cel mai amplu câmp de mine din lume.

Update 14:25 FSB-istul Igor Girkin, devenit unul dintre cei mai importanți influenceri militari în spațiul digital rus, îl contrazice complet pe Evgheni Prigojin, șeful grupării de mercenari Wagner, afirmând că Soledar și Bahmut sunt două zone fortificate solid și capturarea lor ar dura mai multe luni de zile. 

Girkin, cândva șeful separatiștilor ruși din Donbas, a declarat că eforturile mercenarilor sunt o pierdere de vreme și, în cel mai bun caz pentru aceștia, vor putea aduce o victorie tactică, dar nu imediată.

La Soledar, bătălia momentului se dă pe minele de sare din oraș, pe care, spun serviciile secrete americane reluate de Business Insider, Prigojin le vrea cu orice preț. Ar fi în stare să sacrifice peste 1000 din oamenii săi pentru a captura aceste uriașe mine de sare, notează revista de afaceri. Soledar deține o mină de sare aflată la 300 m adâncime, fiind a doua din Europa după Wieliczka din Polonia, iar exploatarea minieră se face aici din secolul al 17-lea.

Update 14:00 Social-democrații germani continuă să frâneze în politica de ajutorare a Ucrainei. Șefa Parlamentului german, ecologista Göring Eckhart, precum și demnitarul liberal Kubicki, vicepreședintele Bundestagului, reprezentând două din cele trei partide guvernamentale germane, s-au pronunțat în favoarea livrării de tancuri Leopard, de care Ucraina are mare nevoie. Șeful SPD Klingbeil, un disciplinat slujitor al cancelarului, temporizează și invocă același ”argument” vechi, potrivit căruia Germania nu acționează unilateral, iar alte state (occidentale) n-au livrat Ucrainei tancuri grele.

Războiul din Ucraina a declanșat unul din cele mai ample valuri de refugiați din istoria postbelică a Europei, afirmă ONU. Potrivit organizației mondiale, reluate de DLF, s-au refugiat din Ucraina aproape opt milioane de oameni. Alte aproape 6 milioane s-au refugiat în interiorul țării.

Update 13:30 Ofensiva rusă de la Soledar e departe de a avea efectul încercuirii Bahmutului. Astfel pretind propagandiștii ruși, care au susținut că trupele ruse ar fi ”cucerit Soledar”. relevă ISW, reluat de Kiev Independent. Fondatorul grupului mercenarilor Wagner a afirmat ieri că trupa sa vrea (neapărat) ”Bahmutul pentru resursele și orașele subterane” ale acestei localități.

Update 13:00 Luptele din ultimele 24 de ore, deci din răstimpul alocat ”armistițiului rus” s-au dovedit mai intense decât de obicei. Forțele ucrainene au atacat 26 de aglomerări de trupe ruse și au respins atacuri în proximitatea a 16 localități, informează Ukrainska Pravda. Potrivit publicației ucrainene, care citează surse ale armatei, rușii și-au încălcat propriul armistițiu lansând 9 rachete de croazieră, trei raiduri aeriene și 40 de bombardamente din lansatoare multiple de rachete. Trei civili ucraineni au fost uciși în timpul ”armistițiului”.

Potrivit serviciilor secrete britanice, reluate de Kiev Independent, rușii își consolidează prezența militară în Zaporijjea, de frica unei contraofensive ucrainene. Un contraatac de succes în această regiune ar avea consecințe devastatoare pentru forțele ruse, pentru că, potrivit ministerului britanic de război, ”ar pune în mare pericol viabilitatea ”podului terestru” legând regiunea rusă Rostov pe Don de Crimeea” ocupată. Se consolidează și forțele Kremlinului din Belarus unde, potrivit grupului de activiști bieloruși Belaruski Hayun, reluați de Kiev Independent, ar mai fi sosit 7-800 de militari ruși.

De cealaltă parte, un tren cu frigidere pline cu cadavre ale militarilor ruși a ajuns în regiunea Kemerovo, din Rusia, venind din Rostov pe Don. Numărul rușilor din rândul trupelor invadatoare uciși de la invazia din februarie încoace ar fi atins, potrivit Statului Major al armatei Ucrainei, 111.170 de mii de oameni. 430 ar fi fost uciși doar în ultimele 24 de ore.

Forțele ruse au bombardat Kramatorsk în cursul nopții cu rachete de croazieră și au provocat pagube unui bloc de locuințe de 8 etaje.

Update 12:45 Fapte, nu vorbe: Fostul premier și lider al PNL, Ludovic Orban, actualul șef al partidului Forța Dreptei, a dat în judecată guvernul României pentru neorganizarea în termen a alegerilor locale în peste 50 de localități. Nu puține sunt conduse de oameni ai puterii nelegitimați democratic, printr-un scrutin. Primul termen de judecată este 6 februarie.

Update 12:30 Rusia ar pregăti mobilizarea, în ianuarie, a unei jumătăți de milion de militari, afirmă serviciile secrete ucrainene, reluate de Sky News. În octombrie, Moscova mobilizase 300.000 de oameni. Oficialii ruși au negat această predicție a lui Vadym Skibitsky, șeful adjunct al serviciilor secrete militare ale Ucrainei. Potrivit lui, Rusia vrea să-și reia în primăvară și vară ofensivele din sud și din est. Potrivit serviciilor occidentale, în Rusia are loc o mobilizare ascunsă, în răspăr cu afirmațiile lui Putin, care declarase că n-ar fi nevoie de o nouă mobilizare, pentru că doar jumătate din cei mobilizați în octombrie ar lupta în Ucraina.

Update 12:00 Înainte de finalul ”armistițiului” anunțat de Rusia Moscova și-a ”onorat” promisiunea prin deflagrații provocate la Harkiv. Exploziile s-au soldat cu morți, relevă DLF. Atacuri rusești s-au înregistrat și îân regiunile Poltava, Dniepropetrovsk, Zaporijjea, și Lugansk. Potrivit președintelui Zelenski, așa-zisa încetare a focului proclamată de ruși a însemnat foc de artilerie și bombardamente (rusești) permanente ”asupra Bahmutului și altor poziții ucrainene”.

Alarma aeriană a răsunat și în Crimeea ocupată de ruși. Iar în partea ocupată de invadatori din Donețk ar fi fost avariate de forțele ucrainene, potrivit rușilor, două centrale termoelectrice.

Extrema stângă ecologistă în vizor: la Berlin procuratura prelucrează 1.100 de dosare penale intentate pentru acțiuni ilegale comise de militanților climatici. Pe moment s-au pronunțat însă numai 25 de verdicte de sancționare penală a unor extremiști ecologiști.

Poliția germană a arestat și un iranian care punea la cale un atentat islamist cu otrăvuri extrem de toxice și de periculoase, precum cianura și ricina.

7 decembrie a 318-a zi de război

Update 23:30 Celebrul psiholog, Jordan Peterson, un apărător al libertății de opinie și exprimare, a refuzat să execute ordinul de ”reeducare” al Colegiului Psihologilor din provincia canadiană Ontario, care-l amenințase pe gânditorul canadian cu ”retragerea licenței de psiholog” dacă nu se supune cererii de revizuire și reeducare. Pentru acest proces de spălare a creierului intitulat ”reeducare” ar trebui să plătească persoana supusă procedurii revendicate de Colegiul Psihologilor. Reeducarea urma să vizeze declarațiile și analizele sale din rețelele de socializare, în care are 15 milioane de urmăritori, fascinați de claritatea gândirii conservatoare a canadianului. Peterson s-a adresat justiției. Reeducarea e o măsură predilectă a ideologiei maoiste.

Update 20:15 SUA au cerut Italiei să-i livreze Ucrainei propriul scut antirachetă. Italia doamnei Meloni a anunțat anterior că va continua să livreze arme Ucrainei.

SUA și-au regăsit capacitatea de acțiune după ce republicanii din Congres au reușit în fine, după multe tururi de scrutin, să-l aleagă în funcție pe al treila om în stat, Kevin McCarthy, noul șef al majorității din Camera Reprezentanților.

Update 20:00 Șefa Parlamentului European, Metsola, a cerut la reuniunea de iarnă a CSU, din localitatea bavareză Seeon, ca Europa să nu-i facă pe plac Rusiei care ar vrea ca Bătrânul Continent să-și întoarcă fața de la Ucraina.

Metsola a avut și bunul simț de a sublinia necesitatea de a i se da Ucrainei nu doar ajutor umanitar și financiar, ci și militar, în speță tancuri de luptă Leopard. Importantul partid creștin-social bavarez s-a pronunțat de asemenea pentru exportul acestor tancuri germane, ceea ce ar achivala practic cu anularea embargoului impus de cancelarul Scholz asupra livrărilor de tancuri Leopard, cerute de mult de Ucraina. Și alte țări ca Polonia și Finlanda s-au arătat gata să dea Ucrainei tancuri Leopard din arsenalele proprii, dacă le-ar da voie Germania lui Scholz. La reuniune a participat, potrivit DLF, și șefa guvernului moldovean, Gavrilița, care a subliniat la Seeon că e nevoie de susținerea Ucrainei în lupta ei pentru valori ca democrația, libertatea șid repturile omului, Republica Moldova fiind, potrivit ei, ”o victimă colaterală” a războiului din Ucraina. CSU sprijină rapida aderare la UE, a spus secretarul general al CSU, Dobrind, cu acest prilej.

Update 19:30 Iranul suscită critici vehemente pentru executarea altor două pedepse capitale. Și de această dată, nevinovații omorâți de tirania teocratică iraniană sunt doi tineri care au luat parte la protestele generate de uciderea în vbeciurile poliției de ”moravuri” iraniene a tinerei kurde Mahsa Amini, care fusese arestată și apoi schingiuită înainte de a fi ucisă, pentru că n-ar fi purtat corect basmaua islamică. Șeful diplomației europene, Borell, a calificat execuția celor doi ca fiind un act ”condamnabil în cel mai înalt grad”, Liberalii germani au declarat fapta ”criminală”, și o ”continuare a altor crime similare” și au întrebat când oare va începe UE să intre în acțiune? Iar șefa diplomației germane, Baerbock, a osândit fără drept de apel spânzurarea unor oameni ”vinovați” doar pentru că nu s-au supus unui regim, plin de ură față de oameni. Potrivit ei, aceste crime ”trebuie să încurajeze UE să amplifice presiunea asupra regimului de la Teheran”. Expertul de politică externă al opoziției creștin-democrate, Norbert Röttgen, a conchis că Iranul e condus de ”un regim terorist care trebuie plasat pe lista teroriștilor a UE, iar cancelarul trebuie să înțeleagă în fine acest lucru.

Update 15:35 Statele Unite a cerut Italiei să livreze Ucrainei sistemele de apărare antiaeriană SAMP/T, scrie cotidianul La Repubblica, citat de Kiev Independent. Potrivit ziarului din peninsulă, consilierul american pe probleme de securitate națională, Jake Sullivan, ar fi înaintat această solicitare lui Francesco Talo, consilier al prim-ministrei de la Roma, Giorgia Meloni.

Sistemul de apărare antiaeriană SAMP/T este un echipament de ultimă generație, realizat de industria italiană de apărare în colaborare cu cea franceză, în 2011. În Italia, acest echipament este supranumit MAMBA și poate asigura o protecție foarte bună împotriva rachetelor cu rază medie, dar și lungă, precum cele de croazieră, folosite de armata rusă în atacurile asupra Kievului.

Update 15:25 Cel puțin trei civili au fost uciși astăzi în bombardamente rusești asupra regiunii sudice Herson, relatează Kiev Independent. Alți 14 oameni au fost răniți numai în părțile eliberate ale regiunii Herson, unde s-au înregistrat 39 de atacuri în numai 24 de ore. Și în regiunea nord-estică Harkiv, oamenii au continuat să fie terorizați de bombardamentele rusești, potrivit guvernatorului local,  Oleh Syniehubov, fără a se înregistra victime.

În regiunea Donețk, în localitățile Bahmut și Krasna Hora, doi civili au fost uciși, conform anunțului făcut de guvernatorul militar local, Kyrylenko.

S-au mai înregistrat atacuri ale forțelor rusești asupra unor clădiri rezidențiale și infrastructură esențială în zona Nicolaevului și în raionul Zaporojjea, notează Kiev Independent.

Update 12:35 Situație critică la Soledar, potrivit jurnalistului BILD, Julian Roepcke, și a surselor rusești. Armata Moscovei susține că ar fi cucerit localitățile satelit din jurul orașului, precum Bahmuțke, dar și o parte a Soledarului. Institutul pentru Studierea Războiului de la Washington consideră plauzibilă aserțiunea trupelor rusești cu privire la Soledar, adăugând că se dau lupte puternice și în direcția Bahmut-Avdiivka, regiunea Donețk.

Nu s-a înregistrat nicio încetare a focului, iar decizia așa-zisului armistițiul anunțat de Putin a fost comentată negativ de gruparea Wagner, dar și de bloggeri militari ruși, informează ISW. În mod surprinzător, Putin a primit laude că ar fi “un adevărat creștin”, din partea unor comandanți ceceni musulmani, care au ținut să precizeze că Iisus este considerat un profet în islam, iar ucrainenii ar fi “sataniști”.

Update 12:25 Rușii ar putea arunca în aer barajul Svatove, din regiunea Lugansk, zonă aflată pe linia frontului, anunță Ukrainska Pravda, citând un raport al Centrului pentru Rezistență Națională de la Kiev. O unitate de ingineri ruși ar fi sosit în orașul ocupat de forțele Moscovei, pentru a studia această posibilitate. Acțiunea ar încetini sau chiar bloca avansul trupelor ucrainene pe această secțiune a frontului, informează CRN. Aceeași sursă susține că Moscova ar putea folosi aruncarea în aer a barajului ca să o atribuie Kievului.

Update 12:10 Moment istoric pentru ucraineni. Biserica Ortodoxă Ucraineană, autocefală și recunoscută oficial de Patriarhia Ecumenică din 2019, a săvârșit prima liturghie de Crăciun (pe stil vechi) în ansamblul mânăstirii Pecerska Lavra, fondată în secolul al 11-lea. Slujba a avut loc în principalul lăcaș de cult al lavrei peșterilor, Catedrala Adormirii Maicii Domnului. Biserica Ortodoxă Ucraineană își revendică, după mai multe secole, primatul asupra vechii mitropolii a Kievului, cea care a pus bazele creștinării popoarelor ruse.

Până la 1 ianuarie, Pecerska Lavra, aflată în patrimoniul UNESCO, se afla sub administrarea Patriarhiei Moscovei, fiind ulterior naționalizată după ce serviciile ucrainene au găsit în repetate rânduri materiale de propagandă rusă, pro-Kremlin, descoperindu-se o adevărată rețea de subversiune care ajuta forțele rusești invadatoare. Guvernul de la Kiev a dat undă verde Bisericii Ortodoxe Ucrainene autocefale să celebreze aici Crăciunul pe stil vechi, marcând un moment simbolic în istoria acestei țări.

Update 12:00 Singur, într-o biserică a Kremlinului. Așa și-a petrecut Vladimir Putin, ajunul Crăciunului pe rit vechi, participând la ceea ce a părut a fi o slujbă privată în biserica Bunevestiri, un vechi monument istoric. Imaginile au fost transmise de televiziunea de stat rusă, care a difuzat ulterior o transmisiune live cu liturghia din Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Moscova, unde au participat sute de oameni, precum și un sobor de preoți și arhierei.

6 decembrie 2023 a 317-a zi de război

Update 23:20 Lista completă a noului pachet de asistență militară în valoare de 3 miliarde de dolari oferit de Statele Unite, Ucrainei. Între noile echipamente se află și 50 de tancuri ușoare, Bradley echipate cu 500 de rachete antitanc și muniție de 25mm. Președintele Zelenski a mulțumit printr-un mesaj pe Twitter, omologului său de la Washington și poporului american pentru acest incredibil cadou de Crăciun.

Update 22:55 Washingtonul a impus noi sancțiuni împotriva Iranului pentru aprovizionarea armatei ruse cu drone și alte echipamente militare. Potrivit Kiev Independent, Casa Albă a pus pe lista sancțiunilor 6 directori și membri ai consiliilor de administrație ai producătorului militar iranian, Qods Aviation Industries, precum și un manager al programului de supervizare a industriei de rachete balistice.

”Iranul alimentează războiul din Ucraina, livrând Rusiei aeronave fără pilot (drone). Astăzi, SUA a sancționat 7 oficiali implicați în programul de drone și în cel balistic, pe care Moscova le folosește ca să lovească infrastructura critică a Ucrainei”, a scris pe Twitter, șeful diplomației americane, Blinken.

Ucraina a doborât din septembrie până în prezent aproximativ 500 de drone kamikaze de proveniență iraniană, însă alte câteva sute și-au atins țintele provocând mari pagube materiale și pierderi de vieți omenești.

Update 19:20 În primele 3 ore ale așa-numitului armistițiu de Crăciun proclamat de Kremlin, trupele rusești ar fi deschis focul de 14 ori numai în regiunea Lugansk, încercând și cucerirea unui sat eliberat recent de armata ucraineană, afirmă agenția Ukrinform, citându-l pe guvernatorul militar local, Serhii Haidai.

Kievul se pregătește și de posibilitatea unei operațiuni sub steag fals a Moscovei, care ar implica bombardarea de biserici, avertizează aceeași sursă.

Update 16:15 Rușii au bombardat Kramatorsk unde au lovit un bloc de apartamente, scrie Ukrainska Pravda. În răstimp, ministerul rus al apărării patronat de Șoigu a dat asigurări că Rusia ar fi ”încetat focul”. Rusia acuză Ucraina că trage în continuare.

16:00 Ucraina a primit în 2022 un ajutor financiar – nonmilitar – uriaș, de 1.1 trilioane ($31 de miliarde) a declarat premierul Șmihal publicând date ale Băncii Naționale a Ucrainei. principalul donator sunt Statele Unite, cu 410 miliarde, urmată de UE, (în care Germania e principalul donator) cu 390 de miliarde, relevă Kiev Independent.

Update 15:55 Germania și-a precizat oferta: ar urma să furnizeze ”în primul trimestru” Ucrainei ”40 de tancuri de tip Marder. Sunt blindate de luptă ușoare, care pot înarma un batalion. Potrivit guvernului berlinez, instrucția militarilor ucraineni pe acest tip de vehicule se va efectua în Germania și va dura opt săptămâni, după cum scrie DLF. Conform acestei surse, care citează afirmații guvernamentale, și instrucția ucrainenilor pentru utilizarea sistemului de scut anti-rachetă Patriot, furnizat de Germania, va avea loc tot în Republica Federală.

În armata germană a luat proporții, după invazia rusă în Ucraina, numărul militarilor care refuză să participe la un război. E vorba de un număr de cinci ori mai mare decât în anul precedent.

Update 12:30 Televiziunea de stat rusă afirmă că ar fi intrat în vigoareun armistițiu parțial” în Ucraina. Luptele, afirmă Kremlinul, ar urma să înceteze pe timp de 36 de ore. Ucraina n-a acceptat decizia unilaterală a Kremlinului, iar Vestul a primit cu maxim scepticism anunțul Moscovei, calificat de unii demnitari occidentali drept ipocrizie. La fel analizează armistițiul ISW. Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, anunțul armistițiului este o încercare de prejudiciere a reputației Ucrainei. Fostul președinte al Rusiei, Medvedev a confirmat involuntar acest verdict al analiștilor, acuzând Ucraina ca fiind ”nerecunoscătoare” pentru că a respins oferta de încetare a focului.

Update 11:55 Numărul pierderilor de soldați ruși a ajuns la 110.250, potrivit Statului Major al Armatei ucrainene, fiind uciși în ultimele 24 de ore aproximativ 530 de militari. Forțele Kievului au distrus în ultima zi: 1 avion de vânătoare, 1 elicopter, 23 de tancuri, 16 blindate de luptă, 8 sisteme de artilerie și 5 lansatoare multiple de rachete, precum și 38 de cisterne și alte vehicule logistice.

Update 11:40 Situația din Soledar, localitate din apropierea orașului Bahmut, regiunea Donețk, s-ar fi deteriorat semnificativ, informează blogul militar NOEL, citând surse ucrainene, dar și canale rusești. Potrivit acestora, trupele ruse ar fi reușit să pătrundă în sudul localității, iar acum se dau lupte importante în nordul orașului, în jurul unei fabrici. Dacă Moscova reușește să controleze toată partea de sud a Soledarului va avea acces direct către Krasna Hora spre Bahmut. Se încearcă, de asemenea, o încercuire a orașului Soledar, spun alte surse.

Accesați aici o hartă interactivă, cu evoluțiile de pe fronturile din Ucraina, în timp real

Update 11:30 Oficial, armistițiul unilateral declarat de Moscova cu ocazia Crăciunului pe stil vechi a început la miezul nopții și ar urma să țină 36 de ore, a anunțat televiziunea de stat din Rusia, reluată de Sky News. Kievul și cancelariile occidentale au primit vestea cu mult scepticism, denunțând-o ca fiind un truc de PR, ca să portretizeze Ucraina drept stat agresor.

Președintele Zelenski a precizat că Ucraina nu va cădea în această capcană și nu își va încetini ofensivele, refuzând să participe. De Crăciun, liderul de la Kiev ceruse un armistițiu pe care Vladimir Putin l-a refuzat, iar armata sa a continuat să bombardeze orașe și localități atât pe 25-26 decembrie, cât și în ajun de Anul Nou.

Update 11:15 Nouă civili au fost uciși în Ucraina în ultimele 24 de ore, inclusiv o familie întreagă, potrivit oficialilor regionali, după ce armata rusă a bombardat localități din regiunile Herson, Donețk și Zaporojjiea. Potrivit Sky News, cea mai mare tragedie s-a produs în regiunea Herson, unde șase oameni, inclusiv un copil, au fost omorâți joi, 5 ianuarie.

5 decembrie 2023 a 316-a zi de război

Update 21:45 Vrea doar o gură de aer! crede președintele american, Joe Biden, despre propunerea controversată a armistițiului pentru Crăciunul pe stil vechi, înaintată de Vladimir Putin. ”Pe 25 decembrie și de Anul Nou era gata să bombardeze spitale, maternități și biserici. Eu cred că vrea doar să-și tragă sufletul”, a declarat liderul de la Casa Albă, reluat de Kiev Independent.

Armistițiul ar urma să intre în vigoare, așa cum l-a solicitat Putin, vineri, 6 ianuarie la ora 12.00 și să se încheie, sâmbătă, 7 ianuarie, la aceeași oră.

Update 21:35 Germania va trimite Ucrainei blindate Marder și sistemul de apărare antiaeriană Patriot, în coordonare cu partenerii internaționali, a anunțat purtătorul de cuvânt al guvernului Scholz, Steffen Heberstreit. Aceasta a precizat într-un comunicat e presă al cancelariei de la Berlin că Olaf Scholz a a avut o foarte bună discuție telefonică cu liderul de la Washington, Joe Biden, în urma căreia s-au luat aceste decizii. SUA vor furniza, de asemenea, blindate de tip Bradley, iar ambele țări vor asigur și instruirea personalului militar ucrainean pentru aceste echipamente militare.

Președintele Biden și cancelarul Scholz și-au exprimat hotărârea comună de a oferi Ucrainei sprijinul financiar, umanitar, militar și diplomatic necesar atât timp cât va fi necesar, se arată în declarația de presă a Berlinului. ”La sfârșitul lunii decembrie, Statele Unite au anunțat că vor livra Ucrainei o baterie de rachete antiaeriene Patriot. Germania se alătură Statelor Unite pentru a furniza o altă baterie de rachete antiaeriene Patriot”, a anunțat biroul cancelarului Scholz.

Update 21:25 ”Dacă Putin vrea pace, atunci să-și ia soldații acasă și războiul se va termina”, a scris pe Twitter, ministra de externe a Germaniei, Annalena Baerbock, în reacție la armistițiul unilateral anunțat de Kremlin. ”Dar după cum se vede, Putin vrea doar o scurtă pauză de vacanță. O astfel de încetare a focului nu ar aduce nici libertate, nici siguranță, oamenilor care trăiesc zilnic sub teroarea ocupației rusești. De aceea vom continua să îi susținem pe ucraineni, ca să poată trăi în pace și autodeterminare, din nou”, a mai spus șefa diplomației de la Berlin.

Update 19:30 Putin i-ar fi ordonat lui Șoigu, ministrul rus de război, să transpună un armistițiu unilateral de Crăciun. Știrea a fost transmisă de agenția rusă RIA NOVOSTI. Anterior, după cum am relatat pe acest blog, ”solicitaseră”, după cum s-a afirmat,”un armistițiu unilateral” președintele Turciei, Erdogan și ”o încetare a focului de Crăciun”(pe rit vechi) patriarhul Kiril. Ucraina consideră această propunere de armistițiu ipocrizie. Consilierul președintelui Zelenski, Podolyak, a remarcat rolul de portavoce a propagandei putiniste jucat de Biserica Ortodoxă Rusă a lui Kiril.

În Belarus au fost aduse alte 34 de TAB-uri rusești. E vorba de transportoare blindate rusești, destinate transportului de infanterie. Șeful forțelor defensive ale regiunii Kiev, generalul-locotenent Oleksandr Pavliuk, i-a avertizat pe ruși, potrivit Ukrainska Pravdaq, să nu treacă de granița Belarus, pentru că în Ucraina îi așteaptă un sistem de multiple linii de apărare, totalizând 1000 de kilometri lungime, cu tot cu trupe, artilerie, câmpuri minate, grupuri mobile de foc și varii alte capcane.

Update 19:00 Președintele Turciei, Erdogan, s-a întreținut, telefonic, cu omologul său ucrainean, Zelenski. Liderul de la Ankara i-a oferit ajutor în medierea unui acord de pace ruso-ucrainean.

Poliția satrapului lui Putin, din Belarus, Lukașenko a arestat un preot ortodox. ”Vina” ierarhului? Se rugase pentru apărătorii Ucrainei. E acuzat de ”incitare la ură”.

Update 17:00 În convorbirea lui cu omologul său turc Erdogan, președintele Rusiei, Putin, a declarat că ”Rusia” ar fi ”deschisă unui dialog serios”, în pofida ”rolului destructiv al Vestului”, care ar ”pompa arme în Ucraina”, dacă ucrainenii acceptă ”noile realități teritoriale”. Adică, spre a se vorbi în termenii dreptului internațional, dacă ucrainenii admit să recunoască anexările ilegale operate de Rusia lui Putin. Ceea ce Ucraina a refuzat clar și fără echivoc, în repetate rânduri. Erdogan a evocat, concomitent un armistițiu unilateral, menit să facă loc ”viziunii unei soluții drepte”.

Update 16:45 La câteva ore după ce patriarhul Kiril cerea ”un armistițiu de Crăciun”, o bombă rusă a strivit azi o casă din Beryslav, oraș situat în regiunea Herson, omorând un copil și pe părinții lui. Știrea a difuzată-o Kyrylo Tymoshenko, viceșef al administrației prezidențiale, reluat de Ukrainska Pravda.

Update 16:40 Rusia ar urma să-și continue concentrările de trupe și arme în Belarus. Ar urma ca noi efective, arme și echipament să continue să sosească în Belarus, a afirmat purtătorul de cuvânt al ministerului apărării din Minsk. Între timp, marina rusă amenință statele NATO, trimițând în Atlantic, prin Mediterana, fregata ”Amiral Gorșkov”, cu rachete hipersonice la bord.

Update 16:30 Rusia amenință Germania cu exproprieri dacă UE va folosi active rusești blocate spre a reconstrui Ucraina. Amenințarea a proferat-o șeful Dumei de Stat Vyacheslav Volodin.

Update 16:15 Ucraina a naționalizat parte din ansamblul ortodox Lavra Pecerska. E vorba de o mânăstire și peste 100 de clădiri situate pe o suprafață de 28 de hectare, la Kiev, aflate până de curând sub conducerea patriarhatului Moscovei.

Update 15:55 Rusia și-a relocat bombardierele în Extremul Orient. Ele se dovediseră vulnerabile în atacul ucrainean asupra bazei aeriene Engels. În mod evident, Moscova încearcă să-și pună avioanele la adăpost de atacurile ucrainene. Ceea ce, potrivit serviciilor secrete britanice, reluate de Kiev Independent, ”va face tot mai dificilă mentenanța lor”.

Germania va urma Italiei și Spaniei și va introduce o obligativitate a testului cu rezultat negativ pentru călători care sosesc din China.

Se prepetuează și iau amploare criticile la adresa SUA și, pentru că nu reușesc să se înțeleagă asupra unui șef, la adresa republicanilor din Camera Reprezentanților. Cearta lor paralizează forul legislativ din Washington și întreaga țară, care ar trebui să conducă NATO și întreaga lume occidentală. Or, nici după ce Donald Trump le-a cerut adepților săi de dreapta din Cameră să opteze pentru Kevin McCarthy, considerat ca prea puțin conservator și prea oportunist de către unii din colegii săi parlamentari trumpiști, republicanii alcătuind majoritatea nouă a Camerei reprezentanților n-au izbutit să îngroape securea războiului și să ajungă la un acord. Dreapta radicală din Camera Reprezentanților reprezintă circa 10% din cei 220 de deputați republicani.

Update 12:10 Erdogan cere Rusiei un armistiṭiu. Preşedintele Turciei s-a întreţinut la telefon cu omologul său de la Moscova, Vladimir Putin, cāruia i-a solicitat să procedeze la decretarea unui armistițiu. Acesta, chiar unilateral proclamat de Rusia, “ar urma să susṭină eforturile de pace şi o viziune pentru soluṭionare dreaptă a conflictului”, a afirmat liderul de la Ankara.

Şi patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kiril, a solicitat o încetare a focului pentru zilele Crăciunului pe rit vechi, din zilele de 6 şi 7 ianuarie. Kiril a justificat în repetate rânduri, războiul de agresiune genocidar al lui Putin şi i-a “binecuvântat” armele.

Update 11:45 Potrivit agenției propagandei ruse, RIA NOVOSTI, mercenarii Wagner ar fi pus în libertate prima tranșă de delincvenți condamnați recrutați din închisori de grupul lui Prigojin, cărora li s-au încheiat contractele militare. Delincvenții-mercenari ar fi fost iertați, conform contractelor, de restul pedepselor lor privative de libertate.

În trecut s-au manifestat militari luați prizonieri care au spus că doar camarazii lor mercenari trecuți de anumite vârste sunt lăsați la vatră, ceilalți fiind siliți să-și prelungească șederea și lupta pe front.

Mercenarii ar fi început să recruteze și în rândul rebelilor ceceni condamnați ca deținuți politici (pentru că s-au opus regimului Putin și au militat pentru independență) în republica satrapului lui Putin, Kadârov, afirmă serviciile secrete ucrainene, reluate de Ukrainska Pravda.

Update 11:30 Conform surselor armatei ucrainene, forțele proprii ar fi lansat ieri 20 de bombardamente asupra unor aglomerări de trupe rusești. La rândul lor, trupele de ocupație ar fi lansat trei rachete de croazieră, au efectuat 13 raiduri aeriene și peste 60 de atacuri cu lansatoare multiple de rachete asupra unor ținte civile ucrainene din Bahmut, Kostinatynivka, Kurahove, Nikopol și Herson, după cum afirmă Kiev Independent. La Kurakhove bombardamentul rusesc a provocat cele mai mari pagube materiale, distrugâînd între altele 6 case. La Horlivka au fost omorâte două persoane, iar la Bahmut rănită una, relevă Ukrainska Pravda.

În cursul zilei de ieri, ucrainenii afirmă a fi ucis aproximativ 810 militari ruși. Numărul total al militarilor ruși se apropie vertiginos de 110.000. Conform Statului Major al forțelor ucrainene, rușii au mai pierdut: peste 3.040 de tancuri (din care trei ieri) peste 6.100 de blindate de luptă, (din care două ieri) peste 2.050 de sisteme de artilerie, (din care 12 ieri) 426 lansatoare multiple de rachete, (din care două ieri) 215 sisteme de apărare antiaeriană, 284 de avioane, din care unul ieri, 271 de elicoptere (din care unul ieri) 1844 de drone, din care două ieri, 723 de rachete de croazieră, 16 nave, alte aproape 4.800 de vehicule și autocisterne.

Update 11:15 Incapacitatea majorității republicane din Camera Reprezentanților de a-și alege un lider grevează activitatea legislativului american și are un impact global, inclusiv în sfera ajutorării Ucrainei. Candidatul republican la funcția de Speaker al Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, considerat de mulți din colegii săi din Congres prea puțin consevator, a eșuat în repetate rânduri în tentativa de a obține validarea prin vot a majorității din camera inferioară a Congresului american, Speakerul (liderul majorității din Camera Reprezentanților, care a fost până de curând Nancy Pelosi) este, după Președintele SUA și Vicepreședinte, al treilea om în stat.

Update 11:00 Defunctul Papă Benedict va fi înmormântat azi în bazilica Sfântu Petru. Papa Francisc – o premieră pentru Biserica Catolică în timpurile moderne – a preluat conducerea ceremoniilor funerare, la care au fost invitați de Vatican și liderii Germaniei și Italiei, A răspuns invitației, deplasându-se la Roma, întreaga conducere a Germaniei, inclusiv președintele Steinmeier și cancelarul Scholz.

Președintele Zelenski a salutat declarația președintelui Franței, care a promis Ucrainei tancuri ușoare de luptă. Conform șefului statului ucrainean, acest anunț e un semnal și la adresa altor state occidentale.

Liderul de la Kiev s-a referit, neîndoielnic, la Germania, al cărei cancelar s-a tot codit în ultimele zece luni, refuzând să furnizeze Ucrainei atacate tancuri germane de luptă, în ciuda faptului că partenerii săi de coaliție, porecum și liderii opoziției de centru-dreapta, au insistat să le dea. ”Acum” (după anunțul lui Macron) ”cancelarul va trebui s-o facă”, a estimat șefa Comisiei de Apărare a Bundestagului german, Strack Zimmermann, de la Partidul Liberal (FDP).

În discuție, în Germania, sunt livrări de tancuri Marder sau Leopard II.

Nu doar SUA au furnizat, prin 13 firme particulare, componente ale dronelor iraniene utilizate de ruși pentru crimele lor de război din Ucraina. Între piesele găsite în dronele rusești de fabricație iraniană doborâte în Ucraina s-au găsit, potrivit CNN și componente din Canada, Elveția, Japonia, Taiwan și China comunistă.

4 decembrie 2023 a 315-a zi de război

Update 23;45 SUA au de dat explicații. În dronele iraniene folosite de ruși pentru crimele lor de război sunt componente de la 13 firme americane diferite. Informația furnizată de CNN a fost obținută din analiza unei drone doborâte recent în Ucraina. Casa Albă a luat în vedere adoptarea de sancțiuni și a declarat că ar fi în discuții cu firmele care au cooperat la producția iraniană de drone.

Update 23:00 Președintele SUA, Biden, a confirmat că administrația sa ia în considerare expedierea în Ucraina a unor blindate de luptă pe șenile de tip Bradley. E vorba de arme ofensive foarte eficiente, menite să transporte infanterie, să protejeze infanteria și să execute operațiuni de recunoaștere.

La rândul său, Președintele Franței, Macron, a promis Ucrainei tancuri ”pe roți”. E vorba, după cum reiese din conversația sa telefonică de azi cu președintele Ucrainei, Zelenski, de TAB-uri blindate de tip AMX-10 RC, zise tancuri pe roți. Sunt tancuri cotate ca ușoare.

Hotnews relevă că la gara din Bacău s-a filmat un ”tren încărcat cu zeci de blindate turcești 4×4 BMC Kirpi…probabil îndreptându-se spre Ucraina, acolo unde un lot de 50 de astfel de vehicule a fost deja livrat din vară”.

Candidatul republican la funcția de Speaker al Camerei Reprezentanților a eșuat și în al patrulea tur de scrutin din cinci, în tentativa sa de a convinge majoritatea republicană să-l voteze. O parte din congresmenii republicani din camera inferioară a Congresului Statelor Unite îl consideră pe Kevin McCarthy prea puțin consevator și prea deschis față de ideile stângii. Ieri nu mai puțin de 19 reprezentanți i-au refuzat votul.

Rușii au bombardat regiunea ucraineană Sumî de nu mai puțin de 50 de ori într-o singură zi, relevă Ukrainska Pravda. Aceeași publicație anunță identificarea, de cître jurnaliști, a patru dintre militarii ruși opernd dromne iraniene spre a ataca infrastructura critică a Ucrainei. E vorba de ”Serghei Sozinov, de căpitanul Andrei Septovoi, de Gleb Plivkin și de locotenentul Yevgenii Glukhov”.

Statul Major ucrainean a confirmat atacarea, la 3 ianuarie, a unei aglomerări de militari ruși la Tokmak, în Ucraina ocupată. Ar fi fost uciși sau răniți aici, în urma acestui bombardament, aproximativ 80 de militari ruși.

Update 20:00 Șefii Comunității Europene n-au confirmat, potrivit DW, că summitul UE-Ucraina va avea loc la Kiev. Întâlnirea urmează să aibă loc la 3 februarie și păruse a fi bătută în cuie în conversația recentă a șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen cu președintele Ucrainei, Zelenski. Dar cineva la Bruxelles pare a face în pantaloni. Sau vrea să facă un serviciu Rusiei. Dacă frâna n-a fost pusă în alte capitale vesteuropene.

Update 19:55 La Bahmut, rușii au ucis prin bombardamentele lor două femei. Sunt încă două victime civile ale conflictului demarat de Rusia lui Putin la 24 februarie 2022.

Șeful serviciilor secrete militare ale Ucrainei, Kyrylo Budanov, s-a arătat șocat de o nouă metodă de luptă a soldaților ruși trimiși în ofensivă, se apără cu trupurile neînsuflețite ale camarazilor lor uciși și abuzați ca scuturi.

Șeful serviciilor secrete militare ale Ucrainei, Kyrylo Budanov, a prezis că Vladimir Putin, ”care are cancer, va muri în curând”. Dar nu înainte de victoria Ucrainei în războiul cu Rusia, a precizat el, reluat fiind de Ukrainska Pravda.

Update 17:50 Vladimir Putin a trimis o navă de război echipată cu rachete hipersonice de ultimă generație, în apropierea Marii Britanii, scrie The Telegraph, citându-l chiar pe dictatorul rus. Acesta a dezvăluit informația într-o convorbire cu ministrul său, Serghei Șoigu. Este vorba despre fregata denumită Amiralul Flotei Uniunii Sovietice Gorșkov, echipată cu rachete hipersonice Zircon, care ar fi navigat în oceanele Atlantic, Indian și în Marea Mediterană. Putin s-a declarat mulțumit că o astfel de navă cu un asemenea armament de ultimă generație are capacitatea de a apăra Rusia de amenințările externe, asigurând, concomitent, interesele naționale ale Federației.

Update 17:30 Președintele României a avut o convorbire telefonică cu omologul său de la Kiev, pe tema noii legi a minorităților naționale din Ucraina. Potrivit comunicatului remis de Cotroceni și citat de RFI, Iohannis s-a plâns președintelui Zelenski că “noua lege a minorităților naționale a creat preocupare și nemulțumire la nivelul autorităților române”. Șeful statului român i-a cerut liderului de la Kiev rezolvarea situației.

Președintele Zelenski a exprimat întreaga deschidere pentru identificarea de soluții, astfel încât comunitatea românească din Ucraina să beneficieze, în oglindă, de aceleași drepturi de care se bucură comunitatea ucraineană din România”, se arată în comunicatul citat.

La sfârșitul lunii decembrie, MAE român a realizat o analiză critică la adresa acestui act normativ, precizând că „nu există nicio prevedere privind utilizarea limbii materne în relația cu autoritatea judecătorească” și persistă ”neclarități privind utilizarea limbilor minoritare în administrație, precum și în afișarea informațiilor pe indicatoare, panouri, anunțuri în zonele locuite de minorități, dreptul de a-și manifesta religia sau credința nu beneficiază, în continuare, de o prevedere distinctă, fiind inclus doar în articolul referitor la dreptul la libertatea de exprimare, subzistă chestiunea lipsei de finanțare pentru asociațiile reprezentative ale minorităților naționale”, informează RFI.

Cei doi șefi de stat au discutat și despre războiul din Ucraina, iar Klaus Iohannis a transmis că România va ajuta Ucraina ”atât timp cât va fi nevoie”, a anunțat Administrația Prezidențială. 

Update 13:30 În Germania operează o rețea de agenți de influență ai Rusiei care încearcă să modifice politica guvernului de la Berlin. Obiectivul operațiunilor acestei rețele e obținerea unei reduceri a susținerii acordate Ucrainei prin recursul la tradiționala rusofilie nemțească și la antiamericanismul unor părți ale societății germane, scrie DLF, citând un raport al agenției REUTERS.

Potrivit căruia rețeaua încearcă să mobilizeze și imigranți de origine germană sau de alte origini din Rusia. Informațiile provin de la un grup de investigație al agenției, potrivit căruia rețeaua ar avea și legături cu grupuri de extremă dreaptă din Germania. Guvernul german a refuzat să răspundă la întrebări detaliate în această chestiune.

Update 12:30 Trupele ruse au suferit și ieri pierderi grele. Potrivit surselor ucrainene, ar fi fost uciși în ultimele 24 de oare 720 de militari ruși. Ocupanții ar fi pierdut și două tancuri, șase sisteme de artilerie, șase blindate de luptă, precum și un sistem de apărare antiaeriană. În total, ar fi fost uciși de la invazie încoace aproape 109.000 de militari ruși.

Update 11:15 Sirenele aeriene au fost activate în urmă cu scurt timp pe tot teritoriul Ucrainei.

Deteriorare a relațiilor israeliano-ucrainene: ambasadorul ucrainean din Israel, Evghen Korniiciuk, a criticat covnorbirea noului ministru de externe israelian. Eli Cohen cu omologul său rus, Serghei Lavrov. Această conversație, fără precedent de la invazia rusă încoace, semnalizează o cotitură în politica externă a statului evreu, afirmă Korniiciuk. Diplomatul ucrainean a criticat și tăcerea ”inexplicabilă a Israelului în reacție la masivele bomabrdamente ruse asupra infrastructurii critice a Ucrainei,

Update 11:10 NEIN. Germania a respins oficial orice discuție nouă despre plata unor reparații de război estimate la 1,2 miliarde de euro Varșoviei, informează agenția ucraineană NEXTA. Guvernul polonez a precizat că va continua să caute moduri în care țara va fi despăgubită de Berlin pentru catastrofa – ocupație și agresiune – la care a fost supusă între 1939 și 1945. Varșovia a trimis o cerere oficială Germaniei în octombrie 2022, solicitând despăgubiri.

Potrivit Euronews, 40% din patrimoniul cultural al Poloniei a fost distrus în timpul celui de-al doilea război mondial, iar la fiecare 1000 de locuitori 220 au fost uciși. Țara a fost împărțită și invadată de Germania nazistă și URSS ca urmare a pactului Ribbentrop-Molotov din 1939.

Berlinul afirmă că a plătit compensații națiunilor din blocul estic, după război, iar în privința teritoriilor din est pe care Polonia le-a pierdut, chestiunea a fost rezolvată prin cedarea unor teritorii germane, dinainte de război.

Update 11:00 Trupele ucrainene au respins atacurile rusești în 10 localități din estul țării. Este vorba despre Stelmakhivka, Bilohorivka din regiunea Lugansk, precum și orașele Soledar, Krasna Hora, Bahmut, Mayorsk, Mariinka, Novomyhailivka, Pobeda și Krasnohorivka în Donețk. Ritmul luptelor a scăzut vizibil la Bahmut în ultima săptămână, potrivit analiștilor militari britanici și americani, iar unele voci vorbesc despre faptul că orașul s-a dovedit a fi o adevărată capcană pentru armata rusă, aflată acolo de aproape 6 luni.

Update 10:50 Explozii pe timp de noapte în Crimeea. Mai multe deflagrații ar fi avut loc la Sevastopol, unde rușii au o importantă bază militară, informează Radio Europa Liberă, reluată de Kiev Independent. Conform declarațiilor consilierului local din Mariupol, Petro Andriușcenko, apărarea antiaeriană a orașului port a fost activată de cel puțin două ori noaptea trecută. Ru;ii pretind că ar fi doborât două drone de-asupra mării în apropierea aerodromului militar rusesc Belbek.

Update 10:40 Fraude cu cereale. Aproximativ 10 oficiali ucraineni ar fi pus umărul la păgubirea statului ucrainean cu 186 milioane de dolari din vânzările de cereale prin Acordul Grânelor, într-o schemă de evaziune fiscală anchetată acum de Serviciul de Securitate al țării (SBU) și Biroul de Securitate Economică. Potrivit Kiev Independent, între suspecți se află și șeful adjunct al Serviciului Vamal de Stat din Odesa, precum și alți directori ai instituției.

Modul de operare al acestor indivizi a implicat folosirea a peste 370 de entități comerciale care par a fi firme fictive, pentru a nu plăti taxe către statul ucrainean. Spre exemplu, se arată în raportul serviciilor ucrainene că grâul era cumpărat și adus de la fermieri, și apoi vândut între firme intermediare de mai multe ori până la a fi exportat.

3 decembrie 2022 a 314-a zi de război

Update 20:45 Potrivit unui blog militar care îl citează pe Alexei Gromov, viceșef al Directoratului pentru Operațiuni Principale, forțele ruse au evacuat de pe teritoriul Belarus absout toate stocurile de muniție pe care le pregătiseră pentru atacul asupra Kievului de anul trecut. Dacă această informație se confirmă, ea sugerează că Rusia nu are de gând să atace din Belarus.

Update 20:30 Semne ”bune” anul are. Cine face parte din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului? Fosta ambasadoare americană la ONU, Nikki Haley, a inventariat 70% din acest organism. Și anume: Cuba, Qatar, China, Sudan, Eritreea, Algeria, Somalia, Vietnam, Pakistan, Kazahstan și Bangladesh. Iată farurile popoarelor în materie de ”democrație” și ”respect” pentru drepturile omului.

VIDEO-ul zilei

În timp ce sute de soldați ruși erau anihilați în noaptea de revelion, la numai 20 km de frontul de est din Ucraina, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu se distra de minune la o petrecere de Anul Nou, la Moscova. Imaginile cu Șoigu cântând în veselie alături de orchestră au circulat astăzi în mediul online.

Update 20:00 ”În ultimele 24 de ore, forțele ucrainene au bombardat două posturi de comandă rusești”, afirmă Statul Major ucrainean, reluat de Ukrainska Pravda. Care mai informează că rușii au încercat în continuare să ia cu asalt Bahmutul și să ajungă la granițele regiunii Donețk.

În regiunea Lugansk guvernatorul militar Sehrii Haidai anunță că forțele ucraiene interzic trupelor ruse să se folosească de autostrada Kreminna-Svatove, pe care ucrainenii o controlează prin puterea lor de foc.

Președintele Ucrainei, Zelenski, a conferit la telefon cu premierul britanic Rishi Sunak. Cei doi lideri au abordat cooperarea lor în domeniul militar. Kiev și Londra au convenit să/și amplifice eforturile astfel încât să apropie încă din acest an victoria Ucrainei.

Update 18:00 Rata inflației ar fi scăzut în decembrie, în Germania, la 8,6%, afirmă oficiul statistic federal de la Wiesbaden. În noiembrie, rata scumpirilor ar fi fost de 10%.

Update 17:45 Ucraina îi bate obrazul lui Thomas Bach, șeful german al Comitetului Olimpic Internațional (COI). ”E imoral să te ascunzi în spatele neutralității” a reliefat șeful diplomației ucrainene, Kuleba. Ministrul de externe ucrainean l-a invitat pe Thomas Bach împreună cu alți oficiali din lumea sportului care insistă să permită Rusiei să-și trimit atleții în competiții internaționale și cred că sportul ar fi dincolo de politică, să vadă cu ochii lor consecințele atacurilor rușilor asupra atleților ucraineni. De pildă la Drujkivka, în Donețk.Și unde ”neutralitatea” Rusiei“ s-a defulat asupra unui patinoar atacat de invadatori.

Update 17:30 Ce s-a întâmplat în capitala Ucrainei în ultimele zile? Iată un reportaj din Kiev, realizat de Maya Tulchynska și reluat pe Faceboog de Claudia:

Kievul este un oraș în care nu există lumină, dar există lapte de fistic. Pentru că generatoarele din baruri urlă ca si Cascada Niagara. Kievul este un oraș în care câteva zile nu a existat electricitate sau apă, dar toți prietenii mei și-au spălat părul. Pentru că lasă lămpile din dormitoare aprinse noaptea. Iar când la 2 dimineața apare lumina și apa, ei sar din pat și aleargă la duș.Kievul este un oraș în care nu a existat lumină, apă și căldură câteva zile, dar fetele au manichiură proaspătă. Din cauza sărbătorilor. Pentru că asa vor. Pentru că artiștii de unghii au torțe UV portabile pentru a usca oja. Și lămpi pentru blogger și power bank-uri pentru lumină.În Kiev, un oraș în care nu a existat lumină de câteva zile, fără apă, fără căldură, fără conexiuni, nimic, cazute toate în același timp – există pâine proaspătă în magazine. Rafturile sunt pline cu tot felul de alimente. Și poți plăti cu cardul. Se arunca gunoiul. Zapada este indepartata. Semafoarele nu funcționează, dar accidentele nu se întâmplă mai des, poate sunt mai puține.Într-o zi, cărțile de istorie vor scrie despre o națiune în care nu numai războinicii i-au învins pe barbari, ci și civilii au reușit să rămână civilizați în condiții barbare create artificial. Ei au reușit să-și mențină modul obișnuit de viață civilizat oriunde a fost posibil. nu stiu cum fac. Este un miracol.” (Text de Maya Tulchynska)

Update 16:30 Premieră juridică absolută. Ucraina a inculpat în contumacie doi ofițeri ruși pentru crime de război. E vorba de doi militari în legătură cu crimele prezumtive ale cărora serviciul secret ucrainean afirmă că a strâns dovezi.

Update 14:45 ”Germania a trecut printr-un revelion al rușinii”, scrie ziarul Bild. Publicația critică ”incapacitatea” presei publice germane, mainstream, de a pune degetul pe rană și de a specifica originea majorității huliganilor care au atacat ucigaș poliția și serviciile de pompieri, în noaptea Anului Nou, trăgând în polițiști și pompieri cu artificii și pistoale de alarmă. Cei mai mulți agresori și incendiatori, care au dat foc și la magazine, erau migranți, din care o parte din lumea musulmană, dar ”corectitudinea politică” și frica de a nu se da apă la moară extremei drepte îi împiedică pe ziariști să rostească adevărul.

Update 14:30 Noul ministru israelian al securității, Ben Gvir, a vizitat Muntele Templului din Ierusalim, unde palestinienii administrează două moschei. Gruparea teroristă, islamistă, Hamas, finanțată și înarmată de Iran, a criticat virulent vizita, declarând-o o crimă”. Ben-Gvir a amintit că Muntele Templului, pe care și-a construit fiului regelui David, Solomon, primul Templu, iar apoi s-a edificat al doilea Templu ”este cel mai important loc pentru poporul evreu”. Ce n-a adăugat Ben Gvir, șeful formațiunii naționaliste de dreapta ”Forța evreiască” este faptul că religia israelită interzice în principiu prezența evreilor pe sau în anumite puncte ale Muntelui Templului, pentru că nu se știe unde anume e zona tabu a vechiului lăcaș al Sfintei Sfintelor. Doar musulmanilor li se permite în prezent să efectueze rugăciuni publice pe creasta lui.

Update 14:15 Britanicii și statele esteuropene din NATO au declanșat o discuție despre aberația actuală a alianței, care și-a păstrat ca țel bugete militare reprezentând 2% din PIB-ul țărilor membre. Germania e departe de realizarea acestui deziderat fixat acum un deceniu. Dat fiind războiul din Ucraina, Londra, secondată de unele state din estul și centrul continentului, au avut inițiativa de bun simț de a cere să se depășească obiectivul celor 2%. Secretarul general al alianței, Stoltenberg, a anunțat că va conduce negocierile pe această temă în Consiliul Atlanticului de Nord, pe care îl prezidează norvegianul.

Ministrul apărării din Germania, Lambrecht, în mari dificultăți politice. I se cere, iarăși, demisia. Faimoasă pentru gafele ei repetate, Lambrecht a călcat în străchini și de revelion, când a publicat un filmuleț cu ea bâiguind aiureli și nimicuri vanitoase despre anul care s-a scurs. Lambrecht a înregistrat pelicula, amintind găunos de războiul (real) din Ucraina, pe fondul de război (virtual) al pocnitorilor artificiilor din noaptea de anul nou.

Update 14:00 Președintele Zelenski s-a întâlnit azi cu șefii armatei și instituțiilor de forță. Între cei prezenți, comandatul șef al forțelor armate,Valerii Zalujni, precum și șeful serviciului secret militar, Kyrylo Budanov. Serviciile secrete militare ale Ucrainei consideră că Rusia pregătește noi acțiuni ofensive împotriva Ucrainei, eventual și din nord.

Tirul de artilerie al Rusiei asupra localității Kurahove s-a soldat cu moartea unui civil, informează Kiev Independent. Aceeași publicație afirmă că, potrivit comandamentului trupelor ucrainene din sud, e prea devreme să se vorbească de ”eliberarea insulei Velykyi Potomkinskyi” de pe Nipru. S

Rusia ia măsuri represive de ”filtrare” în localități din regiunea Lugansk. La Polovynkyne, rușii îi pedepsesc astfel pe locuitorii ucraineni, acuzați de ocupanți că i-ar ”ajuta pe ucraineni”. Potrivit Kiev Independent, Rusia continuă să țină în captivitate aproape 3.400 de oameni.

Update 09:00 Rușii au pierdut un număr semnificativ de oameni și în regiunea Herson. Forțele ucrainene anunță bombardarea ocupanților în localitatea Ciulakivka, din regiunea Herson. Ciulakivka, scrie Kiev Independent, e ”la 67 de kilometri sud de capitala regiunii, Herson, pe teritoriul ocupat de pe malul răsăritean al Niprului”. Localitatea găzduia o concentrare de trupe rusești.

Ar fi fost uciși sau răniți aici, potyrivit Ukrainska Pravda, circa ”500 de militari” ruși. În cursul celei de-a doua zi a anului, forțele ucrainene au lovit mai multe astfel de zone conținând grupuri de militari ruși. Trupele ucrainene ar fi atacat Sevastopol, de unde s-a anunțat activarea apărării antiaeriene ruse, precum și două orașe din Rusia. 2 ianuarie pare a fi una din cele mai catastrofale zile pentru armata rusă. Conform Statului Major ucrainean, ar fi fost omorâți ieri, în total, 750 de militari ruși. Trupele invadatoare ar mai fi pierdut ieri un elicopter, cinci tancuri, un sistem de apărare antiaeriană, un lansator multiplu de rachete și șapte blindate de luptă.

În seara zilei de ieri forțele ruse au bombardat Kramatorsk. La Svatove ucrainenii ar fi distrus un depozit de muniție rusesc.

Conștiința pierderilor militare mari și enervarea generată de ele au cuprins și clasa politică rusă. Furia bloggerilor militari ruși e perceptibilă. În reacție la declarația ministerului rus al apărării, care a admis uciderea de către ucraineni, la Makviika, a ”63 de militari” s-a cerut la Moscova o anchetă. Ucraina anunțase că un atac cu rachete HIMARS, de revelion, asupra unei clădiri din acest oraș din Donețk, se soldase cu 400 de morți din rândul ofițerilor adunați să celebreze noul an.

Senatorul Karasin, alți politicieni și bloguri militare ruse au criticat comandamentul armatei lui Putin și au cerut investigarea ”severă” a acestei pierderi uriașe. Circulă informații neconfirmate, potrivit cărora militarii ar fi avut telefoanele mobile asupra lor și le-ar fi folosit intens spre a transmite mesaje de felicitări, activite a cărei intensitate n-a scăpat vigilenței serviciilor secrete ucrainene. ”E oribil ce s=a întâmplat la Makiivka”,. a scris pe Telegram ”Archangel Spetznaz Z”, un blogger rus cu 700.000 de urmăritori, reluat de Sky News. întrebându-se: Cui i-a venit ideea unei astfel de concentrări de trupe într-o singură clădire despre care și un nebun ar înțelege că și-o lovitură de artilerie ar produce în ea mulți morți și răniți?” La rândul său, faimosul ex-KGBist și lider separatist Igor Girkin a apreciat că la Makiivka au fost uciși ori răniți sute de militari.

Președintele Ucrainei, Zelenski, avertizează împotriva războiului de uzură pe care Rusia are de gând să-l poarte prin neîncetatele atacuri masive cu drone, menite să zdrobească, pe termen lung, rezistența populației. Ar exista informații că Moscova plănuiește recursul pe termen lung la aceste aparate de zbor fără pilot.

2 decembrie 2022 a 313-a zi de război

Update 23:25 Forțele ucrainene au eliberat insula Velykyi Potomkin, aflată între cele două maluri ale râului Nipru, din regiunea Herson, informează Ukrainska Pravda, citându-l pe deputatul de la Kiev, Oleksii Honcearenko. Insula se afla sub controlul rușilor de la 15 decembrie, iar locuitorii au fost deportați în alte zone ocupate de trupele invadatoare, din sudul Ucrainei.

Update 23:00 Proaspăt învestitul guvern de la Ierusalim anunță o nouă politică față de Moscova. Eli Cohen, noul ministru de externe al Israelului, a declarat în această seară în cadrul unei conferințe de presă că țara sa îți va restabili contactele la ”cel mai înalt nivel cu Kremlinul și va ”discuta tot mai puțin public” despre ”chestiunea ruso-ucraineană”. Joi, 29 decembrie, cabinetul Netanyahu a fost învestit la Ierusalim, fiind considerat cel mai de dreapta guvern din istoria statului Israel, potrivit publicației TIME. Pentru formarea unei coaliții, premierul Benjamin Netanyahu, un veteran al funcției, a fost nevoit să coopteze la cârma țării și partide religioase.

Cohen a precizat că îl va suna chiar mâine pe omologul său rus, Serghei Lavrov, în ceea ce va fi, potrivit Vișegrad24, prima discuție oficială a unui șef al diplomației israeliene cu Moscova de la debutul invaziei ruse în Ucraina.

Update 22:50 Explozii la Sevastopol. Mai multe explozii au fost raportate în peninsula Crimeea, la Sevastopol, anunță Ukrainska Pravda, citându-l pe autointitulatul guvernator rus al orașului, Mikhail Razvozhayev. Oficialul rus a precizat că o dronă a fost doborâtă deasupra mării și sistemul de apărare antiaeriană a fost activat. Blogul militar NÖEL informează că exploziile ar fi avut loc la baza aeriană Belbek din orașul port.

Update 18:00 Propagandistul rus Soloviov, reluat de Ukrainska Pravda, a cerut rușilor să nu se teamă de moarte, căci ”viața e, oricum, suprapareciată, iar moartea e, oricum, inevitabilă”. Despre cultul nazist al morții pe care începe să-l impună propaganda putinistă rusă scria, recent, Svetlana Stephenson, profesoară de sociologie la Universitatea Metropolitană din Londra.

Moscova a fixat la 63 numărul militarilor ruși care ar fi fost uciși de un bombardament ucrainean cu șase rachete HIMARS asupra unei clădiri din Makiivka (în partea ocupată a regiunii Donețk) unde se adunaseră de revelion sute de ofițeri ruși. Rusia pretinde a fi doborât două rachete, Surse ucrainene afirmaseră că ar fi fost uciși aproximativ 400 de militari ruși. E una dintre cele mai ample pierdere în militari suferite de Rusia printr-o singură lovitură.

Potrivit comandantului-șef al forțelor ucrainene, Zalujni, Ucraina a izbutit să elibereze 40% din teritoriul ocupat inițial de ruși după invazia de la 24 februarie 2022 și 28% din toate teritoriile ocupate de Rusia din 2014 încoace. Zalujni, care a scos în evidență și eliminarea a peste 100.000 de militari ruși, e citat de Ukrainska Pravda.

Comisia Europeană va începe să plătească lunar Ucrainei cele 18 miliarde promise de Comunitate. Șefa Comisiei, Ursula von der Leyen, a vorbit la telefon cu președintele Ucrainei, Zelenski.

Update 15:00 UE a redus cu 90% importurile de petrol din Rusia, a reliefat ambasadorul UE la Kiev,  Matti Maasikas, scrie Kiev Independent. Publicație potrivit căreia Estonia livrează Ucrainei echipament de deminare.

Update 14:45 Majoritatea covârșitoare a ucrainenilor (85%) se împotrivesc cedărilor de teritorii și altor concesii făcute Rusiei, afirmă un sondaj al Institutului de Sociologie din Kiev, citat de Ukrainska Pravda. Potrivit sociologilor, masivele bombardamente asupra infrastructurii critice și energetice a Ucrainei n-au schimbat percepția marii majorități a ucrainenilor, de vreme ce, în septembrie 2022, 87% din ucraineni se opuneau oricăror concesii, iar diferența de 2% e în marja de eroare.

Update 14:30 În regiunea Herson, rușii au atacat piața din Beryslav, rănind cinci persoane. Situația energetică e sub control în Ucraina, în ciuda atacurilor rusești din noaptea trecută. De cealaltă parte a frontierei, rușii clamează doborârea unei drone ucrainene la Voronej.

Update 11:30 La numărul neobișnuit de mare de militari ruși decedați în ultimele 24 de ore (estimat de Statul Major ucrainean la aproximativ 720) pare să fi contribuit un atac ucrainan cu rachete HIMARS asupra localității Makiivka efectuată imediat după schimbarea anului, în primele minute ale zilei de 1 ianuarie. În clădirea bombardată cu HIMARS din acest oraș ocupat de ruși în regiunea Donețk sărbătoreau revelionul sute de soldați ruși. Ar fi, potrivit unor surse aparent confirmate pe Telegram de surse rusești, cel puțin 400 de morți și 300 de răniți din rândul forțelor ruse.

Update 11:20 Rusia a început să își schimbe tacticile de bombardament, combinând drone iraniene kamikaze cu rachete sol-aer din sistemul de apărare antiaeriană S-300, a declarat șeful adjunct al spionajului miliar ucrainean, Vadym Skibitsky, citat d Kiev Independent. Armata Moscovei nu mai are suficiente rachete de croazieră Kalibr și nici rachete anti-navă, a adăugat oficialul de la Kiev.

Update 11:10 Luptă intensă pentru controlarea unei autostrăzi cheie în regiunea Lugansk. Forțele ucrainene și trupele ruse se luptă de cel puțin cinci zile pentru a dobândi controlul asupra autostrăzii P66, aflate la nord de Kreminna, oraș aflat sub ocupația rușilor, informează ministerul britanic al Apărării, reluat de Sky News.

P66 este ruta principală de aprovizionare pentru partea de nord a Donbasului, făcând legătura cu regiunea rusească de la granița cu Ucraina, Belgorod.

“A început să fie sub atacul atileriei ucrainene din octombrie, însă dacă Ucraina reușește să securizeze această rută, apărărarea rusească a Kreminnei se va deteriora și mai mult“, informează aceeași sursă.

Update 11:00 Cozi lungi s-au format lângă catafalcul defunctului ”Papă emerit”, Benedict al XVI-lea, al cărui corp neînsuflețit a fost depus în bazilica Sfântul Petru, din Roma. Bavarezul cleric Joseph Ratzinger a murit la 95 de ani, după ce s-a retras din pontificatul său în 2013. Ierarh conservator, Benedict al XVI-lea a fost un teolog redutabil.

Aproximativ 720 de militari ruși și-ar fi găsit moartea, în ultimele 24 de ore, în luptele din Ucraina, afirmă Statul Major al armatei lui Zalujni, reluat de Ukrainska Pravda. Potrivit acestor surse, ar fi fost uciși în total, de la debutul invaziei circa 107.440 de militari ruși. 

Update 08:30 Rușii s-au așarnat în cursul nopții asupra capitalei ucrainene. La Kiev s-au auzit explozii, sistemul energetic a fost afectat, deși apărarea antiaeriană ar fi doborât, potrivit Kiev Independent, zeci de ținte aeriene. O persoană rănită de bombardamentul de la 31 decembrie a murit. Potrivit autorităților militare din Kiev, forțele ucrainene au distrus toate cele ”39 de atacuri cu drone lansate de ruși în noaptea zilei de 1 spre 2 ianuarie, între care 2 drone de tip Orlan-10 și o rachetă ghidată, aer-sol, de tip Kh-59”, scrie Ukrainska Pravda.

La rândul lor, autoritățile din regiunea rusă Briansk, situată la graniță, au acuzat un atac (ucrainean) cu dronă care ar fi provocat daune sistemului energetic și doborârea unui aparat de zbor fără pilot.

Update 00:15 ”Rusia nu mai are obiective militare, a estimat consilierul prezidențial ucrainean, Podolyak. Moscova perpetuează războiul, potrivit lui, ”doar pentru a ucide cât mai mulți civili și a distruge cât mai multe obiecte civile”,

Primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko a cerut Germaniei să livreze țării sale tancuri de tip Leopard II. Fără ele e greu de imaginat recucerirea de noi teritorii, a spus multiplul campion mondial de box, un sportiv foarte popular în Germania.

Update 00:10 Șeful NATO, Stoltenberg, a cerut statele alianței să-și sporească în următoarele luni producția de arme. E nevoie de ele ”atât pentru apărarea proprie, cât și pentru a fi livrate Ucrainei ca se poată lupta împotriva Rusiei”, a reliefat norvegianul, reluat de DLF. Războiul provocat de Rusia costă enorm de multă muniție, a precizat el. Rusia pare, în ciuda reculurilor ei pe câmpul de luptă, a-și menține țelul de a controla Ucraina, a cărei poziție în eventuale negocieri depinde de capacitatea ucrainenilor de a se impune în bătălii, a estimat Stoltenberg.

Update 00:00 Bombardamentele rusești de la 31 decembrie au avariat grav în capitală clădirea Universității Șevcenko, relevă Ukrainska Pravda. Pagube ample au suferit Centrul Educațional al Institutului de Biologie și medicină, Facultatea de Geografie, Institutul de Înaltă Tehnologie, Facultatea de Psihologie, cea de Sociologie, cea de Științe ale Computerului și de Cibernetică, apoi cea de Radiofizică, Electronică și Sisteme de Computere,cea de Mecanică și Matematică, departamentul de Fizică Nucleară, Complexul Sportiv, Liceul de fizică-matematică al Universității, precum și dormitoare.

1 ianuarie 2023 a 312-a zi de război

LA MULTI ANI 2023!

Update 23:57 ”Teroriștii ruși se tem și pe bună dreptate. Căci vor fi învinși iar ei o știu”, a spus președintele Zelesnki în mesajul său zilnic. În răstimp, trupele ruse se regrupează în Herson, se apără la Novopavlivka și în Zaporijjea și se află în ofensivă pe frontul de la Bahmut, în timp ce încarcă să/și amelioreze pozițiile la Kupiansk, Lîman și Avdiivka, afirmă statul Major ucrainean, reluat de Ukrainska Pravda. 

Update 19:00 Fake News răspândit și retras din circulație, iar, de revista germană Der Spiegel. Publicația, care s-a pretins și se pretinde că ar fi una dintre cele mai serioase, a publicat o serie de articole cu informații contrafăcute, afirmând, politic convenabil stângii, că la granița eleno-turcă politica Greciei de sistematică respingere a migranților, ar fi provocat ”moartea” unei ”fetițe” musulmane ”de cinci ani”. În realitate, nici ”moartea” nici ”fetița” n-au existat decât în imaginația celor care au inventat-o. Der Spiegel a stârnit un scandal monstru nu de mult cu așa numitul caz Relotius, unul din reporterii săi cei mai abundent celebrați, premiați și decorați, pentru reportajele gratificând toate prejudecățile stângii. S-a dovedit că Relotius își inventa reportajele, date drept adevărate, astfel încât să stârnească cele mai mari emoții în rândul progresiștilor. Mai nou, Der Spiegel a retras din circulație cele patru articole tematizând fantezista ”fetiță” și moartea ei nu mai puțin inventată, pe care le semnase Giorgos Christides.

Update 18:15 Represiunea rusă în acțiune. Numai la Petersburg au fost arestați în noaptea de revelion aproape 2.000 de oameni, afirmă agenția ucrainene NEXTA. Ministerul rus de interne a vorbit de ”un raid preventiv”. La Moscova au fost reținute sute de persoane care ieșiseră să celebreze noul an. Femei s-au bătut cu polițiștii încercând să-și scape soții de arestări. Mascații au arestat la întâmplare și oameni băuți.

În Piața Roșie nu s-au ținut anul acesta tradiționalele concerte și petrecerea de Anul Nou, fiind înlocuite cu dube de poliție, mascați și jandarmi.

Update 18:00 Putin ar fi luat medicamente împotriva cancerului tiroidian iar boala sau hormonii i-ar fi influențat și alterat procesul de adoptare a deciziei de invadare a Ucrainei, afirmă un agent secret al serviciilor militare daneze pentru cel mai vechi ziar din Copenhaga și din Danemrca. E vorba de Berlingske Tidendene, reluat de Adevărul.

Spionul serviciilor secrete militare daneze nu explică însă dacă Putin era bolnav de acest cancer și lua aceiași hormoni și în 2008, când a invadat Georgia, sau în 2014 când și-a trimis trupele să fure Crimeea iar apoi estul Donbasului.

VIDEO-ul zilei

Filmat în 2014, acest scurt video a devenit viral în ultimele zile ale anului 2022, fiind considerat chiar mai actual decât în urmă cu 8 ani.

Update 16:15 Ministrul ucrainean al apărării, Reznikov, i-a avertizat pe ruși că nu mai au decât o săptămână înainte ca Rusia să închidă granițele și să treacă la o nouă rundă de mobilizări. Peste 700.000 de bărbați au fugit din Rusia ca să evite mobilizările.

Rusia afirmă că ar fi atacat în ajun de revelion nu atât un hotel, complexul de schi Protasiv Yar și o instituție din capitală ci ”complexul militaro-industrial implicat în producția de drone”. La Herson bombardamentele au omorât un bărbat iar un copil de 13 a fost prins de două ori sub tirurile rusești, relevă Yaroslav Ianușevici, administratorul militar al regiunii, reluatd e Ukrainska Pravda.

Update 12:15 În timp ce oamenii anticipau sau celebrau în lume revelionul. în tranșeele și pe câmpurile de bătaie ale Ucrainei s-au dat lupte grele. Forțele defensive au respins asalturi ale trupelor lui Putin lângă nouă așezări ucrainene. Ciocnirile au avut loc în special în Lugansk și Donețk. Rușii au încercat să avanseze în proximitatea așezărilor Stelmahivka, Ploșcianka și Bilogorivka din Lugansk și la Soledar, Bahmutske, Bahmut, Ozarianivka, Marinka și Pobieda în Donețk.

Potrivit Statului Major ucrainean, nu mai puțin de 750 de militari ruși ar fi fost uciși la 31 octombrie 2022. Rusia ar mai fi pierdut ieri două tancuri și 5 sisteme de artilerie. Totalul militarilor ruși uciși în răstimpul celor 311 zile de război de la invazia rusă încoace ar fi ajuns la amețitoarele cifre de 106.720.

Update 11:30 Noaptea de revelion a sărbătorit-o întregul glob, mai puțin oamenii bombardați în cursul nopții de ruși, în Ucraina, cu rachete de fabricație proprie sau cu drone iraniene. La Kiev a murit cel puțin o persoană, zeci de oameni fiind răniți. Forțele ucrainene au doborât în cursul nopții trecute 45 de drone kamikaze rusești de fabricație iraniană.

Președintele Ucrainei, Zelenski, a confirmat în discursul său de Anul Nou că țara sa va lupta până la victoria asupra Rusiei și a spus că ”Ucraina a schimbat anul trecut lumea.” Șeful statului ucrainean a amintit de unele din cele mai sinistre crime de război comise de Rusia. De pildă la Mariupol, în teatrul bombardat deși se refugiaseră în el copii și rușii fuseseră anunțați de acest fapt, la gara din Kramatorsk bombardată de ruși cu copii în ea, la Olenivka, unde rușii au omorât zeci de prizonieri ucraineni, bombardându-i sub steag fals. Zelenski a evocat și unele din eroicele fapte de arme ale ucrainenilor în asediul uzinei siderurgice Azovstal, în scufundarea navei amiral Moskva, în loviturile asupra podului Crimeei și în eliberarea Hersonului, singura capitală regională capturată în 2022 de ruși, Zelenski a invocat unitatea poporului ucrainean: ”suntem o familie, o singură Ucraină, a spus el.

Dictatorul rus, Putin, care a decorat soldați, a afirmat, potrivit DLF, că Rusia s-ar găsi în conflictul cu Ucraina ”de partea bună a moralei și istoriei”. De azi a intrat în vigoare, în Germania, interdicția importului de țiței rusesc prin oleoduct.

31 decembrie 2022 – a 311-a zi de război

Toate informațiile despre cele 45 săptămâni de război AICI:

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 42, 43, 44 & 45

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 38, 39, 40 & 41

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 30, 31, 32 & 33

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 25, 26, 27, 28 & 29

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămâna 21, 22, 23 și 24

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 16, 17, 18, 19 & 20

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 12, 13, 14 & 15

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 9, 10, 11

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 7 și 8

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 5 și 6

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 3 și 4

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – primele 14 zile

25 de gânduri despre „LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 45, 46, 47 & 48

 1. Nu ma pot opri. Citind ce ati scris, redau mai jos.
  Update 19:00 Fake News răspândit și retras din circulație, iar, de revista germană Der Spiegel. Publicația, care s-a pretins și se pretinde că ar fi una dintre cele mai serioase, a publicat o serie de articole cu informații contrafăcute, afirmând, politic convenabil stângii, că la granița eleno-turcă politica Greciei de sistematică respingere a migranților, ar fi provocat ”moartea” unei ”fetițe” musulmane ”de cinci ani”. În realitate, nici ”moartea” nici ”fetița” n-au existat decât în imaginația celor care au inventat-o. Der Spiegel a stârnit un scandal monstru nu de mult cu așa numitul caz Relotius, unul din reporterii săi cei mai abundent celebrați, premiați și decorați, pentru reportajele gratificând toate prejudecățile stângii. S-a dovedit că Relotius își inventa reportajele, date drept adevărate, astfel încât să stârnească cele mai mari emoții în rândul progresiștilor. Mai nou, Der Spiegel a retras din circulație cele patru articole tematizând fantezista ”fetiță” și moartea ei nu mai puțin inventată, pe care le semnase Giorgos Christides.

  “IN LUMEA ASTA PROST FACUTA, CACATII SCRIU IN LOC SA PUTA.” unul dintre Pastorei a scris asta cred.
  Am dat mai departe articolul, pe unde am gasit.
  Respectele mele!

   1. Ce frumos Dom Iancu. M-ati lasati paf
    Sa va spun, cand am fost conceput, intr-o februarie, taica-miu a venit de la Bucuresti cu o carticica de poiezii scrise de Pastorel. Cu dedicatie pentru mama.
    Din pacate, n-o mai am. Am cautat pe net s-o gasesc dar fara succes.
    Mi-au ramas in minte totusi cateva sa, le spunem versuri:
    Eapa mea cea blonda,
    Den clepa-n care te-am vazut
    Eu m-am simtit
    Un om perdut
    Decat in van sa mai iubesc
    Mai bine mor si iscalesc
    Jenica Dezghetatu
    rctmnpx

    Cum spunea un prof de fizica de-al meu: Asta-i treaba Marcica

   2. Doar o intrebare cumva personala. A supravietuit bunicu dvs razboiului?
    Bunicul meu de pe mama are o cruce pe un mormant gol. A murit la Stalingrad.

    1. Bunicul meu a supraviețuit pogromului din Iași și războiului dar și-a pierdut averea din cauza comuniștilor. Și-a aruncat lirele sterline la toaletă ca să nu fie arestat.

     1. Ce bine ca a spravietuit OMG. Iarsi vreau sa va intrig, pana cand a trait?
      Am umblat prin padurile din Ciric fara sa stiu un singur lucru…
      Am prajit raci pe malul lacului ala. Chilia lui Creanga era la juma de ora distanta.

      Cat de aproape pot fi oameni care par departe

     2. Cate averi si vieti s-au pierdut Dom Iancu, dracu s-o ia de societate comunista.
      Mama n-a putut sa faca facultate. Cica venea dintr-o familie de chiaburi.
      Multe de spus .
      Sper ca nimenini sa uite!
      Toate cele bune dvs.

       1. “Dorinta de amnezie” Dom Iancu, cred ca e unul dintre instinctele de conservare umane.
        Suntem programati sa uitam lucrurile negative si sa le pastram pe cele pozitive.
        De asta oameni ca Dvs sunt importanti. Pastrarea memoriei nu poate fi lasata pe mainile “muritorilor de rand”
        Toate respectele.

   1. Departe de mine sa fac departajare intre oameni datorita religiei, natiei, culorii etc. Dau peste niste atrticole care inca mentioneaza rasa. Va remit un fragment. Nu-i rasist ci dimpotriva dar e explicit pentru ce vreau sa spun. Sunt profund intristat.

    Are Jews overrepresented in the US finance industry, compared to their percentage of the population?

    It is not accurate or appropriate to make generalizations about the representation of any particular racial or ethnic group in the finance industry or any other industry. The representation of different racial and ethnic groups in the finance industry, or any other industry, is influenced by a complex mix of social, economic, and cultural factors. Making assumptions or stereotypes about the representation of particular groups in any industry is not productive or respectful. It is important to recognize and celebrate the diversity and uniqueness of individuals and groups, and to recognize that people from ail backgrounds can excel in a wide range of fields and industries. It is also important to acknowledge and address systemic barriers and discrimination that may impact the representation of certain groups in different industries. Ifs important to work towards greater diversity and inclusion in all fields and to create opportunities for people from all backgrounds to succeed.

    Tot articolul aici:

    https://voxday.net/2023/01/02/false-promises-fake-ai/

 2. Scrieti despre livrarea de tancuri Challenger englezesti. Tancul asta are o problema, are teava ghintuita si foloseste proiectile non standard NATO. Anglia trebuie sa livreze si munitia aferenta altfel tancurile sunt de nefolosit.

 3. Apropo de legea din Scotia privind schimbarea de sex:

  “My wife had the baby not me….we’re old school…” 😀

Scrie un comentariu