Cele mai noi articole · Știri de ultimă oră · Politică internațională

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 25, 26, 27, 28 & 29

Citiți AICI cele mai noi informații actualizate


Update 23:30 Rușii au continuat să distrugă, bombardându-le cu artileria, zeci de așezări ucrainene sau parte din infrastrcutura lor civilă. S-au așarnat cu ură și pe orașul natal al președintelui Zelenski unde vor să inunde sute de mii de oameni. In răstimp, la Izium, s-a descoperit o groapă comună cu 440 de morminte, morți înhumați de ruși înainte de a fi izgoniți din oraș de ofensive din regiunea Harkiv.

Update 21:30 Relatările entuziaste privind eliberarea orașului Kiselivka din regiunea Herson s-au dovedit a nu fi întru totul corecte. Guvernatorul militar al Nikolaevului, Vitali Kim, a dezmințit știrea. În apropierea localității situate la zece kilometri de capitala regiunii, Herson, au loc lupte. Bătălia continua pentru această zonă tactic și psihologic extrem de importantă.

AIEA a adoptat, potrivit Reuters, o rezoluție în care cere Rusiei să se retragă de la Centrala Nucleară Zaporijjea. Consiliul guvernatorilor AIEA, format din reprezentanți din 35 de națiuni rezoluția care solicită Moscovei să pună capăt ocupării Centralei. Au fost doar două voturi împotrivă, ale Rusiei (care consideră votul antirusesc) și Chinei, precum și șapte abțineri.

Update 20:00 Sătulă de criticile tot mai vehemente la adresa inepției politicii guvernamentale germane față de necesitățile militare, energetice și economice proprii și ale Ucrainei, conducerea germană a hotărît să ofere Kievului nu tancurile Leopard II solicitate, ci blindate. Ar fi vorba, potrivit ziarului german Bild, de 50 de TAB-uri de tip Dingo, transportoare blindate redutabile. E și această ofertă o premieră, la șapte luni de la izbucnirea războiului de agresiune al Rusiei lui Putin, declanșat prin invadarea Ucrainei.

Update 19:00 Continuă bombardarea teroristă a barajului de la Krîvîi Rig. Știrea o transmite Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare a orașului natal al președintelui Zelenski.

Update18:45 Ce raport de militari uciși a marcat pentru cele două tabere beligerante ofensiva din Harkiv? Oleksii Danilov, de la Consiliul de Securitate Națională ucraineană, l-a aproximat la unu din nouă sau zece. Potrivit lui, în timpul ofensivei, altfel decât e normal în atac, când apărătorii au de regulă pierderi mai mici, militarii ucraineni care au luat cu asalt pozițiile ruse au ucis de nouă su de zece ori mai mulți inamici, decât au căzut din propriile lor rânduri.

Update 14:30 Nu e clar încă dacă accidentul în care a fost implicat miercuri seara președintele Zelenski, la Kiev, fără să fie el însuși rănit, a fost sau nu un atentat. Ciocnirea l-a rănit pe șofer. O covârșitoare majoritate a ucrainenilor îl susține pe șeful statului, pe care rușii ar fi vrut să-l omoare încă din primele zile ale războiului declanșat la 24 februarie.

La Krîvîi Rig, patria lui Zelenski, rușii au bombardat din nou cu rachete, provocând noi pagube, după ce anterior au bombardat masiv barajul local, provocând o inundație a râului Inguleț care a implicat multe evacuări.

Încă o barbarie rusă. Grănicerii ucraineni au salvat un grup de adolescenți recluși în beciurile din Kupiansk de către ruși. e vorba de 5 copii cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani, închiși în pivnițe timp de șapte zile.

Ucraina a exportat 33,3 milioane de tone de cereale de la acordul mediat de ONU și de turci încoace.

Update 13:30 Aproape 9 din 10 ucraineni refuză concesiile teritoriale. Un sondaj efectuat între 7 și 13 septembrie de sociologii de la Institutul de Sociologie a găsit că 87% din cetățenii Ucrainei refuză cedările de pământ invadat sau revendicat de ruși. Numărul lor ar fi crescut cu 3% din iulie încoace, scrie Kiev Independent.

Cu o floare nu se face primăvară. Nici toamnă victorioasă pentru Ucraina. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu s-a dus cu mâna goală ci cu un buchet de flori la Kiev. Unul, în valoare de o sută de milioane de euro destinat școlilor ucrainene. Dar Ucraina are nevoie de 350 de miliarde pentru reconstrucția ei. Și îi trebuie de urgență mult mai multe arme grele decât de flori. Germania îi refuză încă tancurile Leopard II cerute.

Update 11:30 Democrația și justiția românească lasă mult de dorit. ”Legile penalilor dau alarma la Bruxelles și în toată Europa. Oficialii europeni încep să vadă adevărata față a puterii de la București”, scrie Cosette Chichirău, comentând știrea potrivit căreia Consiliul Europei a solicitat României să amendeze legile justiției în conformitate cu avizul Comisiei de la Veneția și al organismului statelor anticorupție – GRECO. Se cere de asemenea, după cum scrie G4Media, ”desecretizarea banilor dați de partide” presei. ”Raportul de monitorizare al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei privind România notează progrese făcute…în domenii esențiale, dar exprimă îngrijorări legate de nerespectarea avizelor Comisiei de la Veneția în reforma justiției și lupta anticorupție.”

Update 10:30 Ucrainenii au luptat toată noaptea, cu succes, pentru zăgăzuirea apelor care au inundat Krîvîi Rig după bombardarea țintită, teroristă, a barajului din localitate. Avaria a dus la umflarea peste măsură a râului Inguleț. Sub foc inamic, oamenii au reușit să reducă nivelul apelor.

Update 10:15 Vicecancelarul german Habeck a elogiat curajul ucrainenilor la o reuniune a miniștrilor comerțului din țările G 7. Habeck a evidențiat la o conferință de presă comună cu omologul său ucrainean vitejia combatanților ucraineni în lupta contra Rusiei. Ucraina are nevoie de 350 de miliarde de euro pentru reconstrucția țării distruse de ruși.

Update 10:00 Rușii bombardează masiv satele și orașele eliberate de ucraineni. Autoritățile ucrainene le-au cerut oamenilor din zonă să se evacueze. Unele localități din regiunea Herson sunt complet distruse de bombardamente, altele în proporție de 80%. Rușii au bombardat și Zaporijjea.

Forțele ucrainene ar fi doborât patru avioane militare rusești de tip Suhoi, din care trei Su 25 și un Su 24, potrivit Statului Major ucrainean, potrivit căruia tactica actuală a Rusiei este să bombardeze localitățile eliberate. Nu mai puțin de 30 de localități au devenit în ultimele ore ținta tirurilor de artilerie și bombardamentelor cu rachete ale trupelor invadatoare ale Moscovei.

Ieri, unitățile ucrainene ar fi distrus pe frontul din sud, în zonele Herson și Nikolaev două depozite de muniție, șase obuziere autopropulsate și 13 alte vehicule blindate rusești, precum și alt echipament rusesc. Concomitent, forțele ucrainene afirmă că își consolidează pozițiile în zonă, în ținuturile eliberate, relevă Kiev Independent.

Rușii ar fi pierdut în ultimele 24 de ore 200 de militari care ar fi fost uciși. Potrivit Ukrainska Pravda, care transmite știrea difuzată de Statul Major ucrainean, rușilor li s-au mai distrus, dincolo de cele patru avioane menționate, 13 tancuri.

Putin și omologul său chinez Xi se întâlnesc azi în Uzbekistan la reuniunea din Samarkand a Organizației pentru Cooperare de la Shanhai. Cei doi lideri totalitari vor aborda în special chestiunile Ucrainei și Taiwanului. Cele două state își exersează împreună și militarii, în manevre comune. În speță, în manevre navale în Oceanul Pacific.

Situația militară aproximativă de azi, pe hartă:

Armenia și Azerbaigianul s-ar fi înțeles potrivit Erevanului asupra unei încetări a focului. La Baku, oficialii azeri nu au confirmat această informație.

14 septembrie 2022 a 203-a zi de război

Update 23:30 Putin nu și-ar fi schimbat deloc concepția despre victoria în războiul ruso-ucrainean. Pe care crede că o va repurta. Aceasta e părerea șefului executivului berlinez. Potrivit cancelarului Germaniei, Scholz, care s-a întreținut cu noul premier georgian, Garibașvili, în convorbirea sa telefonică purtată ieri cu președintele Rusiei n-a observat la Vladimir Putin nici o umbră de înțelegere a faptului că atacul său împotriva Ucrainei a fost o greșeală.

Potrivit președintele Zelenski, rușii au încercat să inunde cu un atac de rachetă asupra barajului, orașul Krîvîi Rig. Ar fi fost, prin urmare, un atac terorist.

Înfrângerile suferite în ultima vreme de ruși pe câmpul de luptă ucrainean dau semne să schimbe percepția la Moscova cu privire la mobilizări. Thinktankul american, ISW, reluat de Adevărul, afirmă că Duma de Stat a Rusiei pregătește un proiect de lege specială cu privire la recrutare. ISW menționează totodată faptul suprinzător că autoritățile ruse recunosc să suferă înfrângeri, care ar putea urmări creșterea sentimentelor patrioticeși a dorinței intrării în război împotriva ucrainenilor.

Update 22:00 Mare succes militar. Ucraina a cucerit localitatea Kiselivka, aflată la 10 kilometri nord-vest de Herson, potrivit agenției TPYXA, War Monitor și Visegrad 24. Principalul oraș ucrainean ocupat de ruși din sudul țării este la o aruncătură de băț. Știrea a fost confirmată de șeful administrației regionale din Herson, Oleksandr Samoylenko.

Sursă: Vișegrad 24

Ucraina construiește fortificații spre a împiedica recapturarea teritoriilor proaspăt eliberate, a declarat premierul guvernului din Kiev, Denys Șmihal. El a sugerat și abolirea serviciului militar obligatoriu și înlocuirea lui cu stagii de două-trei luni.

Potrivit unui relatări a agenției Reuters, Putin a refuzat în februarie un acord de pace mediat de apropiatul său, Dimitri Kozak, care să țină Ucraina în afara NATO, pentru că dictatorul voia anexarea de teritorii ucrainene. Purtătorul său de cuvânt, Peskov, a negat realitatea acestei relatări.

Update 21:30 Schimbare de macaz în Suedia, unde câștigă dreapta. După ani de zile de creștere a antisemitismului, a criminalității și a violențelor comise nu în ultimul rând de tineri din segmentele imigrate, musulmane, ale populației, percepția suedezilor s-a schimbat, a deplasat spre conservatorism spectrul politic și a dat câștig de cauză dreptei, inclusiv cele populiste. Șefa guvernului și-a recunoscut înfrângerea și a demisionat. Rămâne de văzut dacă cele patru partide învingătoare se vor vedea în stare să formeze o coaliție, notează DLF.

Update 18:00 Șeful armatei germane, Zorn, nu crede că rușii pot fi bătuți pe front larg, ci doar împinși înapoi în anumite porțiuni. Inspectorul general al armatei federale a declarat totodată revistei Focus, că ”trupele ucrainene acționează înțelept, își derulează operațiunile suveran și sunt foarte mobile.” Moscova afirmă că trupele ruse au reacționat (la contraofensiva ucraineană) cu contraatacuri masive, provocând ”mari pierderi” forțelor ucrainene.

Update 17:30 Tragicul ”spectacol” furnizat de orașele eliberate de ruși în estul Ucrainei e același de la Bucea sau Irpin. Localitățile ocupate sunt parțial scene ale groazei. Vizita la Izium și Balaklia l-au șocat, dar nu l-au mai suprins pe Volodimir Zelenski. Sub regim de ocupație în cele două orașe s-a petrecut ce s-a întâmplat și altundeva: ”torturi, distrugeri de școli, de grădinițe…”

Zelenski le-a transmis un mesaj și oamenilor din Crimeea, promițându-le eliberarea. ”Mesajul meu e: ne vom întoarce. Nu contează ce aud oamenii de la televiziunile de propagandă în ultimii opt ani. Căci nu contează. Știm că adevărul e de partea noastră. Nu știm când se va întâmpla. Nimeni nu știe. Dar vom veni, pentru că aceasta este țara noastră și poporul nostru” a spus președintele Ucrainei textual.

Cabinetul ucrainean a elaborat un proiect de lege care incriminează deținerea de pașapoarte rusești. Forțele de ocupație distribuie asemenea documente de identitate, menite să promoveze rusificarea

Eliberările de teritorii ocupate continuă, militarii ucrianeni găsind probe ale precipitării cu care soldații ruși au fugit, lăsându-și până și pantalonii pradă eliberatorilor. Se manifestă însă și fenomenul contrar. Kremnina, în Lugansk, pare a fi din noua în mâna rușilor. Ieri se anunțase un oraș vidat de ei. Localitatea se află la 25 de kilometri de strategicul Severodonețk.

Potrivit Ucrainei, misiunea AIEA la Centrala Nucleară de la Zaporijjea a eșuat. Căci nimic nu s-a schimbat pe teren după vizita experților.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a cerut Comunității să adopte noi sancțiuni împotriva Rusiei, relevă Kiev Independent.

Update 11:45 Colaborare totalitară. În Lugansk rușii au închis, de frica ucrainenilor, rețeaua de telefonie mobilă. ”Din motive de securitate”, cum au precizat mai-marii ruși. Care au început să folosească drone iraniene, după cum relevă britanicii, amintind de doborârea unui aparat de zbor fără pilot de tip Shahed-136 UAV lângă Kupiansk, în regiunea Harkiv. Ministerul britanic al apărării trage concluzia firească. Stocurile rusești sunt pe ducă, așa că Moscova începe să servească tot mai des la nordcoreeni și iranieni.

Rusia ar fi pierdut în ultimele 24 de ore 350 de militari (din care 120 pe frontul din sud), totalul celor uciși de la 24 februarie încoace apropiindu-se, potrivit Statului Major ucrainean, de 54.000 de oameni. Între pierderile materiale mai ample suferite ieri, rușii s-au văzut despărțiți de două avioane și de două elicoptere. Iată și cifrele furnizate de armata ucraineană și reluate de Ukrqinska Pravda:

 • 2180 (+5) tancuri
 • 4665 de blindate de luptă (+3)
 • 1290 (+11) de sisteme de artilerie
 • 311 MLRS (lansatoare multiple de rachete)
 • 167 (+2) de sisteme de apărare antiaeriană
 • 246 (+2) avioane militare
 • 215 (+2) elicoptere
 • 908 (+4) drone
 • 233 (+17) rachete de croazieră
 • 15 (+0) nave
 • 3501 (+32) alte vehicule și autocisterne
 • 120 de alte vehicule și echipament

După zile de stăruitor ”denial”, negarea înfrângerii ruse în fața forțelor ucrainene a început să se evaporeze. Potrivit thinktankului american ISW, propagandiștii, trollii, dezinformatorii și ziariștii ruși discută mai nou cauzele dezastrului militar al Moscovei. Mai nou, propaganda încearcă în disperare să-l elibereze pe Putin de orice critici și oprobriu. Căci dictatorul e tabu. Tehnica e veche. Pe vremea lui Stalin și a lui Ceaușescu, laitmotivul ei era: ”ehei, dacă ar fi știut conducătorul!” Acum li se atribuie vina unor presupuși ”consilieri militar rău informați” ai cercului lui Putin, relevă ISW.

Update 11:30 Forțele ucrainene au respins cu succes atacuri ruse în Donețk, care au vizat Avdiivka, Spirne și Maiorsk. Potrivit Kiev Independent, care transmite știrea, Rusia a lansat marți trei atacuri cu rachete și 33 de raiduri aeriene. Același ziar semnalează că americanii pun chiar acum de un nou pachet de ajutoare militare pentru Ucraina, după cum a anunțat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA.

Situația militară aproximativă azi dimineața, pe hartă:

13 septembrie – A 202-a zi de război

VIDEO-ul zilei

Ziarul Kyiv Post prezintă momente inedite: un soldat ucrainean a eliberat alături de camarazii săi, satul în care se afla familia sa și este întâmpinat chiar de mama lui.

Update 22:30 Poliția ucraineană a găsit în Balaclia, oraș recucerit de la ruși în regiunea Herson, o cameră de tortură rusească. Potrivit șefului poliției ucrainene din regiunea Harkiv, reluat de Kiev Independent, au fost ținuți captivi acolo simultan cel puțin 40 de deținuți care au fost schingiuiți între altele cu șocuri electrice.

Update 22:00 Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Medvedev, și-a reluat specialitatea. Medvedev joacă rolul de ”bad cop”, alături de Putin, distribuit de marele regizor al regimului totalitar în postura de ”good cop” .

Medvedev a amenințat iar Occidentul, cum a mai făcut repetat, cu ceea ce s-ar putea califica drept Armaggedonul și apocalipsa nucleară (deși nu s-a exprimat așa, ori într-un mod clar) pentru cazul în care Vestul mai dă fel de fel ”arme periculoase” Kievului. În fapt, pare să-l deranjeze înfrângerea militară a Rusiei în Harkiv și Herson și faptul că Ucraina ar putea redeveni, la rigoare, dacă Rusia recurge la arme nucleare, stat cu un arsenalul nuclear.

Update 21:30 Lungă discuție telefonică între Scholz și Putin. Cancelarul i-a cerut să-și retragă trupele complet, să lucreze pentru un armistițiu bazat pe recunoașterea integrității și suveranității teritoriale a Ucrainei (fără de care nu e imaginabilă o soluționare negociată a conflictului) și să transpună acordul privind exportul de cereale ucrainene. Conform purtătorului de cuvânt al lui Scholz, Hebestreit, cancelarul i-a pus în vedere lui Putin că orice noi demersuri de anexare de teritorii nu va rămâne fără răspuns.

Simultan Scholz i-a solicitat lui Putin garantarea securității Centralei Nucleare de la Zaporijjea ocupate de trupele ruse, subiect la care președintele Franței Macron i-a cerut lui Putin recent, în propria lui convorbire telefonică, transpunerea recomandărilor AEIA și retragerea forțelor militare și a armelor rusești din zonă.

De cealaltă parte, potrivit agenției TASS, liderii Rusiei și Germaniei ar fi vorbit doar de Zaporijjea și Putin ar fi declarat că țara sa ar fi un ”exportator de energie de încredere”.

Ceea ce s-a dovedit, între altele recent, că nu e adevărat, când Rusia a pus capăt unilateral, pe bază de pretexte, exporturilor de gaze spre Germania.

Opoziția germană și liberalii din guvernul de la Berlin îi cer lui Scholz să exporte urgent tancuri Leopard II în Ucraina. Al cărei ministru de externe s-a arătat azi dezamăgit și iritat de refuzul social-democraților cancelarului de a le furniza. Kuleba s-a întrebat de ce oare îi e frică Germaniei?

Update 17:00 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului îi amenință cu ani grei de închisoare pe deputații ruși. Ești parlamentar local și îți iubești țara, cerând Dumei de Stat, din patriotism, să-l debarce pe Putin și să-l acuzede înalta trădare pe care a comis-o invadând Ucraina? Trăiești periculos. Purtătorul de cuvânt al tiranului, Peskov, te amenință cu 15 ani de închisoare. Căci, potrivit lui, ”pojghița despărțind criticarea legală a campaniei militare a Rusiei din Ucraina (un război zis, oficial, ”operațiune specială”) și legile cenzurii pe timp de război (care nu mai e operațiune specială) e foarte subțire.”

Șeful diplomației ucrainene, Kuleba, a criticat decizia cancelarului Scholz de a nu livra deocamdată tancuri Leopard II, cerut de Kiev. Kuleba s-a arătat dezamăgit de poziția Germaniei (pe care în Republica Federală nici liberalii, nici creștin-democrații și nici mulți ecologiști n-o împărtășesc) și a subliniat că ”nu există niciun motiv rațional să se refuze furnizarea acestor arme”.

Update 15:00 De ce recucerirea teritoriului ucrainean merge mai greu în regiunea Herson decât în Harkiv? Pentru că sudul e agricol și plin de canale de irigații, pe care rușii le pot folosi ca tranșee, iar în sud cecenii îi amenință pe dezertori și îi aduc înapoi pe front, a explicat ministrul ucrainean al apărării, Reznikov, reluat de Ukrainska Pravda.

Același ziar i-a luat recent un interviu fostului ministru de externe polonez, Sikorski. Potrivit lui, există opțiuni occidentale, de care Moscova are toate motivele să se înspăimânte. Un eventual recurs la arme nucleare tactice al Rusiei ar putea antrena reînarmarea nucleară a Ucrainei, de către SUA, a reliefat fostul ministru polonez al apărării și de externe.

Update 14;15 Nou semn al demnității ucrainene: șeful diplomației, Kuleba, a respins pseudoargumentele americane pentru refuzul de a declara Rusia ”stat care sponsorizează terorismul”. În fapt, în conformitate cu faptele Moscovei, Rusia ar trebui declarat stat terorist. Dar administrația Biden nici versiunea mai slabă a statului sponsorizând terorismul n-a vrut s-o adopte oficial. ”Grija Americii că desemnarea aceasta ar produce ramificații cu efecte legale sau economice negative (pentru Ucraina) nu este justificată”, a subliniat Kuleba, care a reliefat că America poate controla cum va aplica sancțiunile secundare implicate de o astfel de calificare.

Pe măsură că militarii ucraineni avansează, rușii se răzbună bombardându-i pe civilii ucraineni și infrastructura lor civilă. În acest context, pun în pericol mai ales Centrala Nucleară de la Zaporijjea. Ca atare, consilierul prezidențial Podoliak a lansat un nou apel la noi livrări de arme și (nu în ultimul rând) ale unui scut antirachetă. Serviciile secrete ucrainene consideră că pericolul unui atac rusesc asupra Centralei sau asupra altor centrale (atac cerut explicit de propagandiștii Moscovei, Soloviov și Simonian) e mare.

Kremnina, în Lugansk, s-a golit de ruși. Orașul e vidat de invadatori, reiese dintr-un mesaj al șefului administrației militare ucrainene a regiune, Serhiy Haidai, care a anunțat pe Telegram că partizanii din zonă au arborat drapelul Ucrainei. Kreminna e la doar la doar 25 de kilometri de orașul strategic Severodonețk, ocupat de ruși după lupte grele în mai și iunie, relevă Kiev Independent.

Update 12:00 49 de armeni au fost uciși azi în atacul azer. Potrivit DW, ”ciocniri violente între forțele azere și armene au reizbucnit în regiunea Nagorno-Karabah / Arțah, în această dimineață. Cele două foste republici sovietice din Caucazul de Sud își dispută teritoriul cu populație majoritar armeană ortodoxă situat în Azerbaidjanul musulman, în apropierea graniței comune iar pretențiile reciproce degenerează periodic în lupte soldate cu numeroase victime. Timp de 30 de ani, Armenia a controlat regiunea dar Azerbaidjanul a recucerit mare parte din regiune, într-o ofensivă purtată în 2020, după un război ce a durat șase săptămâni încheiat cu un armistițiu arbitrat de Rusia.”

Mai citim la Deutsche Welle: ”De data aceasta, situația este cu atât mai gravă cu cât relațiile dintre Moscova, principalul aliat al Erevanului (în vreme ce Baku se bazează pe prietenia istorică cu Ankara), și celelate capitale implicate în negocierile armeno-azere sunt înghețate din cauza invaziei ruse în Ucraina. Cele două părți se acuză reciproc de declanșarea ostilităților. Azerbaidjanul a raportat militari morți, fără să ofere cifre oficiale, iar Armenia nu a dat deocamdată nici un bilanț. Se vorbește însă despre zeci de morți.

Update 11:30 Între cei 6.000 de kilometri recuceriți de la 1 septembrie de Ucraina, potrivit președintelui Zelenski:

Ucraina a confirmat recucerirea orașului Vovciansk, de la granița cu Rusia. Localitatea a fost ocupată în prima zi a invaziei și evacuată de trupele ruse la 11 septembrie curent. Rușii au pierdut, potrivit datelor ucrainene, peste 53.000 de militari uciși de la 24 februarie încoace. Conform serviciilor secrete britanice, reluate de Kiev Independent, contraofensiva din Harkiv a degradat puternic armata nr 1 de tancuri de gardă a Rusiei, cu misiunea de a apăra Moscova în caz de atac NATO. Pierderile suferite de această armată, aflată la prima înfrângere de la înființarea ei în timpul ultimului război mondial, va lua ani ca să fie compensate.

Thinktankul american ISW relevă că și în sud, contraofensiva ucraineană are un impact major asupra capacității de luptă a Rusiei. Potrivit ISW, la Kyselivka, la 15 kilometri nordvest de Herson, nu rămăseseră azi dimineață decât patru vehicule rusești. Localitatea e strategic importantă ca punct rutier și feroviar spre Ciornobaivka. Retragerea din zonă ar putea compromite capacitatea rușilor de a apăra nordvestul orașului Herson, relevă ISW, reluat de Kiev Independent.

În Rusia a luat proporții numărul parlamentelor locale și al parlamentarilor locali care cer demisia ori demiterea pentru înaltă trădare a președintelui Putin. Peste 40 de deputați locali din Moscova și Sankt Petersburg au semnat, curajos, petiția cerând înlăturarea de la putere a lui Vladimir Putin. Potrivit lor, retorica lui Putin e plină de intoleranță și agresivitate și aruncă Rusia înapoi în epoca războiului rece, notează DLF. Aparatul represiv al dictatorului a intrat în acțiune. În iulie, un deputat local din Moscova a fost condamnat la șapte ani de pușcărie pentru că s-a ridicat într-o ședință și s-a opus războiului din Ucraina.

Kievul nu respinge principial ideea negocierilor de pace, dar, potrivit ministrului de externe, Kuleba, insistă asupra refacerii complete a integrității sale teritoriale. Cu cât mai multe victorii va reporta Ucraina, cu atât mai multă atenție vor suscita eforturile ei și cu atât va fi susținută mai serios de partenerii ei, consideră el.

Spațiul ex-sovietic arde în mai multe locuri. Între altele, la frontiera azero-armeană, unde reizbucnirea ciocnirilor de la granița mutuală a provocat zeci de victime.

Germania politică se ceartă în cotinuare pe tema livrărilor de tancuri Leopard II, cerute de Ucraina și refuzate de cancelar și de social-democrați (cât timp ”nu s-au consultat cu americanii”, nu însă și de liberali, care o cer viguros, la fel ca și creștin-democrații.

12 septembrie a 201-a zi de război

Update 23:30 Trupele ruse de pe malul drept al Niprului ar negocia acum capitularea cu forțele ucrainene, afirmă Visegrad 24 citând-o pe purtătoarea de cuvânt a comandamentului Sud al forțelor ucrainene, Natalia Gumenyuk. Știrea e greu de confirmat. Potrivit site-ului, rușii nu mai au muniție și logistica le e în găleată, pentru că ucrainenii le-au bombardat toate podurile și le-au tăiat liniile de comunicație. La fel de neconfirmată, dar firească e știrea potrivit căreia rușii vor să fie lăsați să se retragă cu tot cu arme. Ucrainenii ar cere capitularea completă a trupelor ruse din Herson.

Update 21:30 Forțele ucrainene au respins azi mai multe atacuri lângă Novomyhailivka, Marinka, Krasnogorivka, Bahmut, Mykolaivka Druga și Maiorsk. Rusia, mai scrie Ukrainska Pravda, citând surse ale armatei ucrainene, a lansat cinci bombardamente cu rachete, mai mult de zece raiduri aeriene, 20 de tiruri de artilerie. Ucraina a recucerit Ternova, o comună din apropierea graniței țării cu Rusia. Din localitățile eliberate au fugit o dată cu invadatorii și informatorii. Turnătorii și colaboratorii par să fi dispărut de peste tot.

Fapt fără precedent, comandamentul rus pare a fi oprit dislocarea de noi unități pe front,. nu în ultimul rând pentru că, potrivit Statului Major ucrainean, situația actuală pe teatrul de operațiuni e marcată de neîncrederea în camandamentul superior al forțelor ruse și mulți voluntari refuză, pur și simplu, să fie expediați pe front.

Ca și la recuceririle precedente, de lângă Kiev, militarii ucraineni dau de urmele atrocităților comise de trupele invadatorilor. Patru cadavre de oameni torturați au fost descoperite în Zaliznicne, localitate proaspăt recapturată din regiunea Harkiv. Sunt, potrivit autorităților, rămășițele pământești ale unor oameni torturați înainte de a fi asasinați.

Update 15:55 Contraofensiva ucraineană continuă, afirmă surse oficiale din Kiev. Și continuă cu vădit succes. Trupele ucrainene au eliberat o serie de noi localități pe frontul din sud. Nataliia Humeniuk, purtătoarea de cuvânt a comandamentului sudic a declarat, reluată fiind de Kiev Independent, că trupele ucrainene au cucerit așezările Vysokopillya, Novovoznesenske, Biloghirka, Suhyi Stavok și Myrolyubivka. Potrivit ei, doar în sud, trupele ruse au pierdut 1800 de militari, iar Ucraina a recucerit 500 de kilometri pătrați.

Pe frontul de est, rușii care fug care încotro din regiunea Harkiv, în interiorul teritoriilor încă ocupate, ori spre regiunea Belgorod, situată dincolo de granița rusă, se dedau jafului la scară mare. Potrivit serviciilor secrete ucraine, rușii care fug iau cu ei telefoane, computere, alte obiecte personale ale ucrainenilor prădați, precum și generatoare.

Update 11:30 Moralul forțelor ruse, obligate probabil să părăsească nordul regiunii Harkiv complet, la vest de râul Oskil și confruntate cu mari dificultăți în tentativa de a întări unitățile de pe front peste Nipru, e de natură să fie afectat de succesele militare ucrainene și să se deterioreze în continuare, afirmă ministerul britanic al apărării.

Germania oficială s-a declarat ”încântată” de contraofensiva ucraineană din est și din sud, a declarat ambasadoarea Republicii Federale la Kiev, Feldhusen. În coaliția guvernamentală germană se prelungește cearta privind livrările de tancuri Leopard cerute de Ucraina. Liberalii le favorizează stăruitor, social-democrații lui Scholz se dau prudenți și afirmă că nu vor să iasă din rând, ci să se consulte în prealabil cu aliații americani, britanici și francezi, care nici ei nu furnizează tancuri proprii.

Update 10:30 Forțele armate ucrainene afirmă, potrivit Ukrainska Pravda, că și-au recâștigat ieri, în a 200-a zi de război, controlul asupra unui număr de 20 de localități anterior ocupate de ruși. Pe moment se străduiesc să-și consolideze acest control, să lichideze cuiburile de rezistență restante la est de rîul Oskil și să stabilizeze situația. În răstimp, rușii și-au continuat bombardamentele cu rachete și raidurile aeriene asupra orașelor ucrainene. Ar fi avut loc 18 atacuri cu rachete și 39 de raiduri asupra unor obiective militare și civile în 30 de orașe, precum și atacuri criminale asupra rețelei energetice a Ucrainei, care au lăsat fără lumină mai multe localități. La Harkiv rușii au bombardat un bloc de cinci etaje cu apartamentele locuitorilor orașului, pe care l-au distrus parțial, ucigând un om și rănind alte două persoane în cartierul Novobavarskyi, relevă Ukrainska Pravda.

Update 10:00 Indiciul că Rusia a fost înfrântă și nu și-a retras trupele ca să le ”regrupeze”, cum a pretins propaganda moscovită: Kremlinul a schimbat comandamentul militar din districtul de vest. În timp ce contraofensiva ucraineană continuă cu succes, i s-a luat comanda asupra districtului militar vestic al Rusiei generalului locotent rus Roman Brednikov, despre care Kiev Independent amintește că a comandat intervenția rusă din Siria.

Forțele ucrainene anunță distrugerea în proporție de 85% a Brigăzii Marine 810, cu baza la Sevastopol. Unitatea ar fi fost anihilată în cursul operațiunilor din Herson, relevă Ukrainska Pravda.

În Rusia au fost chemați duminică alegătorii la urne. După toate indiciile e încă un scrutin înscenat, fără miză reală în era Putin, fără campanii electorale, fără aprobarea de a participa la alegeri a unor politicieni realmente independenți sau de opoziție, fără libertatea, corectitudinea și egalitatea necesare unor alegeri corecte.

Update 09:45 Societatea aeriană moldoveană nu va mai permite zboruri în spațiul aerian rusesc. Kiev Independent transmite știrea trimițând la directiva autorității aeriene moldovene de la 10 septembrie care interzice societăților naționale să pătrundă în spațiul aerian al Federației Ruse. Air Moldova a declarat că nu-și va relua zborurile directe în Rusia de la 1 octombrie, cum intenționase. Societatea anunță că va încerca să rezolve contenciosul creat cu autoritatea eventual în justiție.

Update 00:15 Președintele Zelenski i-a sfidat pe rușii lui Putin după atacurile lor asupra infrastructurii civile și bombardarea rețelei energetice a Ucrainei, calificându-i drept teroriști. Zelenski s-a arătat uimit că Rusia lui Putin încă nu înțelege ce este și cum gândește Ucraina, că Ucraina preferă să stea în frig, pe întuneric și să facă foame, decât se supună voinței ruse. Ucraina a doborât duminică 9 din cele 12 rachete lansate de Rusia. Discursul său promite să fie memorat ca unul istoric. In traducere aproximativă:

“Încă mai credeți că suntem același popor? Că ne puteti speria, că ne puteți zdrobi, că ne puteți forța să facem compromisuri? Nu pricepeți? Nu întelegeți cu cine aveți de-a face? Ce valori ne susțin drumul? Cine suntem?

Citiți-mi buzele:

Fără gaz sau fără voi?

Fără voi!

Fără lumină sau fără voi?

Fără voi!

Fără apă sau fără voi?

Fără voi!

Fără hrană sau fără voi?

Fără voi!

Frigul, foamea, întunericul și setea nu sunt atât de înspăimântătoare și ucigașe ca “prietenia” si “frăția” voastre.

Istoria le va pune pe toate la locul lor. Și vom avea și gaz și lumină, și apă și mâncare…

Și toate, FĂRĂ VOI!”

11 septembrie 2022 a 200-a zi de război

Update 22:00 Atacuri criminale asupra rețelei energetice ucrainene. În regiunea Harkiv, rușii au stins lumina prin atacul țintit asupra uzinei termo-electrice. Alte atacuri similare, toate crime teroriste și crime de război – au avut loc la Sumî, Poltava și în regiunea Dniepropetrovsk. Kievul a calificat atacurile asupra infrastructurii civile a Ucrainei drept răzbunări ”josnice” și ”lașe” pentru fuga rusă din fața inamicului.

Update 21:15 Putin l-a sunat pe președintele Franței, Macron, încercând să-l determine să facă presiuni asupra Ucrainei ”să nu mai atace la Zaporijjea”, ca să nu fie ”risc de catastrofă nucleară”, în fapt ca să testeze terenul șantajului său atomic. Macron i-a răspuns corect, observând că riscul la Centrala Nucleară de la Zaporijjea emană de la prezența în perimetru a trupelor ruse, care să facă bine să plece, în conformitate cu recomandarea AIEA.

Cei doi lideri s-ar fi declarat pregătiţi pentru o „interacţiune nepolitizată” în această problemă, conform Kremlinului. Potrivit comunicatului președinției franceze, citat de Reuters și Hotnews.ro, ”Macron i-a cerut lui Putin să retragă armele grele și ușoare din centrală și i-a spus că Moscova ar trebui să respecte recomandările Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) pentru a asigura securitatea locului.”

Update 20:00 În chestiunea panzerelor germane, dregătorii SPD se ascund îndărătul aliaților occidentali ai Germaniei. Lars Klingbeil, șeful principalului partid guvernamental, a declarat că americanii, britanicii și francezii nu exportă tancuri în Ucraina și că ar ”trebui” deci ca Berlin ”să se consulte” cu aceste țări partenere înainte de a expedia Leoparzi II la Kiev.

Șeful diplomației ucrainene, Kuleba, îi ceruse de ieri colegei sale germane, Baerbock, tancuri germane de tip Leopard II, de care ”țara sa are urgentă nevoie”. În termeni similari s-a exprimat și primarul Kievului, Kliciko, amintește DLF. Șefa comisiei de apărare din Bundestag, liberala Strack-Zimermann, le-a dat dreptate ucrainenilor și a cerut grabnica livrare a tancurilor de tip Marder și Leopard.

Update 19:30 Succesele militare ucrainene continuă. În regiunea Harkiv forțele ucrainene au eliberat Kozacha Lopan și Tokarivka, sate din comuna Derhachi. Oamenii au fost primiți cu vădit entuziasm de localnicii eliberați.

Trupele ruse se retrag și din localitatea Svatove, din regiunea Lugansk. Potrivit Statului Major ucrainean, reluat de Kiev Independent, patru camioane de tip Kamaz și 20 de vehicule de transport de militari de infanterie Tigr au părăsit Svatove în direcția pozițiilor ruse din regiune.

Contraofensivele au pus capăt și tentativelor de organizare de referendumuri falsificate în teritoriile ocupate din est. Pregătirile de plebiscit înscenat din Herson, Zaporijjea și Harkiv au fost suspendate după fuga cadrelor de partid trimise să le organizeze, fugă iscată de contraofensivă.

Video-ul zilei

Eliberarea localităților din nord-est și estul Ucrainei a provocat o emoție puternică în rândul oamenilor. Ucrainenii publică încă de ieri, zeci de imagini video cu întâmpinarea forțelor Kievului de către locuitorii care au trăit 6 luni de teroare. Iată unul dintre acestea.

Update 17:50 Numărul localităților recapturate de ucraineni în regiunea Harkiv este de peste 40, relevă Kiev Independent. Guvernatorul regiunii, Oleh Syniehubov, a reliefat că există reticențe în a preciza ce localități au fost recucerite pentru a nu se pune în pericol operațiunile militare în curs.

Update 16:55 Franța și România s-au înțeles asupra unui acord menit să aporească notabil cantitatea de grâne exportate din Ucraina către țările în curs de dezvoltare. Potrivit ministrului francez al transporturilor, Clement Beaune, reluat de televiziunea franceză și de Kiev Independent, acordul vizează toate rutele aeriene, marine și terestre posibile.

Update 16:45 Războiul continuă. Fuga ocupanților a încetat. Pe alocuri. Ucrainenii au eliberat localitatea Chkalovske. La rândul lor, rușii au atacat Kupianskul proaspăt cucerit. În dimineața de duminică, trupele invadatoare au atacat malul drept al râului și orașului Kupiansk, din regiunea Harkiv, relevă autoritățile locale, reluate de Ukrainska Pravda. Kupiansk e despărțit de râul Oskil. Partea centrală a localității e controlată de ucraineni, partea stângă e sub atac rusesc.

Update 13:30 Cine e autorul principal al succesului militar al Ucrainei din regiunea Harkiv? Rivalizează cu ucraineanul care a comandat finalmente această operațiune, generalul-colonelul Oleksandr Sirski, comandant al forțelor terestre, autorul ideii fentei de a le semnala rușilor (cu ajutorul anunțurilor președintelui Zelenski) o mare ofensivă în Herson. Acest anunț înșelător a determinat Rusia să-și retragă unități defensive de pe frontul răsăritean, spre a permite declanșarea, cu forțe ucrainene suficiente, a unei ofensive net mai ample, zdrobitoare, în nordest, în regiunea Harkiv.

Potrivit lui Oleksi Holobutki, expert reluat de presa românească, Sirski ar fi elaborat planul operatiunii din regiunea Harkiv și de capturare a orașului Balaklia, în pofida Statului Major ucrainean care l-ar fi criticat, înainte de a se lăsa convins. Tot Sirski ar fi fost comandantul operațiunii de apărare a Kievului în primele zile de război și autorul planului de eliberare a orasului strategic și logistic cheie, Kupiansk.

Update 13:00 Ucrainenii au recucerit de la începutul lunii septembrie 3.000 de kilometri pătrați de teritoriu vremelnic opcupat de ruși. Șeful armatei, Zalujni, a reliefat că forțele ucrainene continuă să captureze teritoriul controlat anterior de inamic, pe frontul regiunii Harkiv trupele sale avansând în toate direcțiile: spre sud, est și nord, astfel încât au ajuns la 50 de kilometri de graniță. Ukrainska Pravda, care transmite știrea, reia și fotografii documentând retragerea intempestivă a trupelor de ocupație ruse. ”Potrivit analiștilor americani, trupele ucrainene au eliberat în câteva zile mai mult teritoriu decât a capturat Rusia din aprilie încoace”, scrie ziarul ucrainean.

Update 12:30 Ministrul ucrainean de externe, Kuleba, a pus degetul pe rană. Țările care-i livrează acum Ucrainei armele (de care are nevoie) vor fi parteneri cu ea în succesul de pe câmpul de luptă. Cu cât mai prompt furnizate, cu atât mai rapid vor fi obținute victoria și pacea, a reliefat el. Se pune întrebarea, unde va fi România? Și cum se vor poziționa în continuare alte țări până acum reticente, îndoite, hiperprudente, sau, mult timp, refractare ideii de a livra arme grele Ucrainei, ca Germania? Sau Israelul?

Update 11:25 Rusia a lansat în mod intenționat o campanie de dezinformare cu privire la exportul de grâne, speculând fricile legate de securitatea alimentară, pentru a discredita Ucraina și a reduce opoziția publicului față de invazia sa, precizează ministerul britanic al Apărării, în briefingul din această dimineață.

Analiștii de la Londra au declarat că Vladimir Putin a mințit deliberat la 7 septembrie, când a afirmat că doar 60.000 tone de cereale au fost transportate din Ucraina, începând cu luna august, către statele în curs de dezvoltare, restul fiind trimise în statele UE. Potrivit datelor ONU, 30% din grânele exportate din porturile ucrainene au ajuns în țările din MENA și Asia.

Update 11:15 Ultimul reactor de la centrala nucleară Zaporijjea ocupată de forțele rusești și cea mai mare din Europa a fost oprit, a anunțat compania atomică ucraineană, Energoatom, citată de Kiev Independent. Este vorba de cel de-al șaselea reactor, singurul care mai era în funcțiune și conectat la rețeaua electrică națională, pe fondul atacurilor rusești asupra centralei sau în perimetrul său.

Din cauza bombardamentelor rusești, liniile electrice au fost parțial distruse, iar reactorul funcționa pe avarii. Se încearcă acum răcirea lui și transferarea sa în modulul de siguranță.

Update 02:30 Cancelarul Germaniei, Scholz, a declarat că țara sa va face față iernii chiar și dacă Rusia oprește definitiv livrările de gaze. În nordul țării s-au pregătit ori se pregătesc terminale de gaz lichid, care va fi importat.

Update 02:00 Secretul succesului militar ucrainean în regiunea Harkiv? Slăbirea peste măsură a trupelor ruse mărunțite în peste șase luni de război ofensiv și de uzură și de ambiția nemăsurată a regimului Putin de a cuceri rapid întregul Donbas. Apoi, fenta croșeului de dreapta, – atacul de amploare anunțat la Herson – care a deschis calea spre atacul de succes al croșeului de stânga: recucerirea regiunii Harkiv și, poate, a Luganskului. G4Media publică o interesantă analiză a politologului L. Freedman, analiză potrivit căreia ”ucrainenii au construit o narațiune de război în care era foarte probabil un atac masiv în Herson, cu bătaie lungă spre Crimeea. Trupele ucrainene contraatacă, într-adevăr, în Herson, dar nu la amploarea la care se aștepta Moscova, care a relocat acolo trupe importante din Harkov. A fost momentul așteptat de Kiev, care a lovit fulgerător” (în nordest).

Update 01:30 SUA vor continua să acționeze astfel, încât Moscova să nu poată fenta sancțiunile în domeniul tehnologiei de vârf, a declarat la conferința ”Yalta European Strategy” de la Kiev Victoria Nuland, subsecretar de stat american, reluată de Kiev Independent. Potrivit aceleași surse, șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, a cerut Rusiei să returneze Ucrainei controlul asupra Centralei Nucleare de la Zaporijjea. Centrala a fost de curând recuplată la rețeaua de curent ucraineană.

Update 01:15 Sankt Petersburg face școală. ”Deputați municipali din circumscripția Lomonosovski din Moscova au adresat președintelui rus Vladimir Putin un demers prin care îi cer demisia. Ei consideră că o schimbare a puterii este necesară pentru bunul mers al treburilor din țară și notează că, după încheierea celui de al doilea mandat al lui Putin, „totul a mers din rău în mai rău”. Decizia deputaților a fost publicată pe site-ul oficial al circumscripției, transmite Radio Svoboda, citată de „Gazeta de Chișinău”.

Update 01:00 În ultimele trei zile rușii ar fi pierdut, potrivit informațiilor ucrainene, 7.000 de militari luați prizonieri, aproape 500 de tancuri, aproape 1400 de blindate, 54 de piese de artilerie cu muniție cu tot, 20 de sisteme de apărare antiaeriană. Sunt pierderi uriașe suferite într-un răstimp extrem de scurt, care amintește de marile înfrângeri ale nemților în al Doilea Război Mondial și indică un veritabil colaps al liniilor de apărare ruse.

Update 00:45 ”Ocupanții fug chiar și din Lugansk, în curând vom afla vești foarte bune”, a declarat acum câteva minute șeful administrației militare regionale, Serhii Haidai. În răstimp, centrul Moscovei se afirmă că ar fi înconjurat de blindate. Semnele indică degringoladă la vârful ierarhiei politice și militare a Rusiei.

Update 00:40 Armata ucraineană a mai eliberat două orașe în regiunea Harkiv. E vorba de Vasylenkove și Artemivka. Militarii ucraineni l-au arestat la Kupiansk pe șeful poliției din Balaklia, un ucrainean care a trădat și s-a dat cu rușii în martie când trupele invadatoare au cucerit în martie orașul.

Update 00:00 Va urma căderea de la fereastră a ministrului rus al apărării, Șoigu? Se va ”sinucide” Milea? Deocamdată, la Sankt Petersburg consilierii locali din cartierul Smolninskoye au cerut de la șapte septembrie punerea sub acuzare pentru înaltă trădare a dictatorului Putin. Deutsche Welle a reușit să stea de vorbă cu doi dintre ei. E vorba de Nikita Yuferyev și de Dimitri paliuga.

Yuferyev and Palyuga și-au publicat pe Twitter petiția ca s-o vadă toată lumea. Potrivit ei, Putin a încălcat constituția Rusiei. Politica sa a dus la distrugerea armatei la moartea multor tineri ruși la păgubirea economiei ruse și la extinderea NATO, cu topt cu înarmarea Ucrainei, care vine în răspăr cu scopul ”demilitarizării” acestei țări.

10 septembrie 2022 a 201-a zi – după calculul altora a 199-a zi (din 209?) a războiului

Update 23:00 Ucraina cere în continuare Germaniei tancuri. Ministrul de externe ucrainean, Kuleba, a stat de vorbă cu șefa diplomației germane, Annalena Baerbock. Kuleba crede că nu există impedimente principiale și așteaptă ca Germania să livreze muniție de artilerie până se hotărăște să expedieze și tancuri de tip Leopard II.

Update 22:30 Regrupare…în Rusia? Moscova a recunoscut retragerea trupelor ruse din Balaklia și Izium. Oficial ar fi vorba de o regrupare și ”întărire a trupelor din Donețk”. De fapt pare să fie mai degrabă regrupare…în Rusia. Ucrainenii, care au cucerit și orașul strategic Kupiansk, anunță că avansează și în sud. Ucraina a recucerit de la 1 septembrie 2000 de km pătrați a reliefat președintele Zelenski.

Update 19:30 Forțele armate ale Ucrainei avansează spre Lysyciansk, a anunțat chiar guvernatorul regiunii Lugansk, Serheii Haidai, reluat de presa locală. Se duc lupte și la marginea orașului Lyman, ambele localități fiind situate în estul țării.

La Moscova e tăcere – scriu internații pe rețelele de socializare, amintind de prăbușirea Cortinei de Fier, când autoritățile sovietice sub comanda lui Gorbaciov erau siderate de căderea rând pe rând a regimurilor comuniste din estul Europei.

Update 19:00 Kupiansk și Izyum au fost eliberate de armata ucraineană astăzi, după ce invadatorii ruși au bătut în retragere, anunță Kievul, iar contraofensiva surpriză a forțelor de apărare continuă în nord-estul țării. Frontul ținut de ruși în regiunea Harkiv se prăbușește de la oră la oră, precum un castel de cărți, iar canalele rușești de Telegram vorbesc despre probleme pentru trupele lui Putin și în zonele Donețk și Herson.

Izyum fusese ocupat la sfârșitul lui martie și era un punct cheie pentru armata roșie, datorită poziționării sale strategice între Harkiv și Donețk. Un reprezentant al separatiștilor pro-ruși din Donețk, Daniil Bezsonov, a confirmat retragerea trupelor moscovite din acest oraș, precum și din alte localități situate în nord-est, informează Kiev Independent.

Update 08:45 La Herson, armata ucraineană au distrus un punct de traversare a Niprului cu feribotul, pe care rușii îl foloseau, precum și un depozit de muniție, anunță Ukrainska Pravda. Mai mult, Comandamentul Sud al Kievului a declarat sarcastic că mare armată (n.r. rusă) a fost redusă cu 75 de tancuri, 9 tancuri T-72, 2 obuziere Msta și 8 blindate. Aviația ucraineană a lansat 7 rachete asupra inamicilor, în timp ce rușii au lovit la rândul lor cu 5 rachete.

Tot în sud, la Melitopol, oraș ocupat de Moscova încă din primavară, au avut loc, din nou, mai multe explozii, dar și împușcături, potrivit primarului Ivan Feodorov.

Update 08:20 Ucraina își ia înapoi țara, scrie pe Twitter, jurnalistul BILD, Julian Roepcke, în timp ce veștile bune pentru ucraineni curg de pe frontul din Harkiv. Videourile din această dimineață trimise de localnici și soldații Kievului, arată că aceștia au intrat în orașul Kupyansk. Surse locale vorbesc despre retragerea în dezordine a trupelor invadatoare ruse din zonă.

Conform estimărilor de ieri ale analiștilor americani de la Institutul pentru Studierea Războiului, Kupyanskul ar trebui să fie eliberat în aproximativ 72 de ore. Se pare că victoria s-ar putea produce mai devreme. Tot ISW, anunță că ucrainenii au recapturat 2500 km pătrați de teritoriu în regiunea Harkiv, în ultimele 48 de ore.

Sursă: ISW, 10 septembrie

Update 08:10 Potrivit canalelor rușesti de Telegram, citate de Roepcke, rușii își continuă genocidul, deportând forțat 2 sate cu aproximativ 560 de locuitori, ocupate de ei anterior în regiunea Harkiv, unde nu mai pot ține frontul.

Update 01:30 Mass media din Ucraina anunță debutul unei contraofensive ucrainene pe cel mai greu front al țării: Donețk. Se precizează că forțele de apărare ale Kievului au pornit spre Lyman, oraș situat în estul ocupat de trupele ruse. Știrea nu a fost confirmată de guvernul Șmyhal, însă sursele citate de Novosti Donbasa susțin că și localnicii și autoritățile din zone au indicii clare despre această operațiune. Mai mult, canalele pro-Kremlin discută la această oră despre acțiuni ale forțelor ucrainene în zonă.

Între timp, agenția moscovită Ria Novosti a anunțat, reluată de Kiev Independent, că Rusia va trimite întăriri în regiunea Harkiv. La televiziunile ruse, s-a discutat voalat sau mai direct, în unele cazuri, situația dezastruoasă pentru trupele invadatoare din Harkiv, cerându-se chiar “să ne rugăm pentru băieții noștri”.

Sursă: Deepstatemap

Update 01:00 Un procent de 22% din armata ucraineană este formată din femei, informează ministerul de externe al Kievului, precizând că aproximativ 5000 dintre acestea luptă chiar în prima linie. Ucrainencele sunt, în bună parte, voluntare, alegând să lupte alături de soții sau amicii lor pentru apărarea țării, după invazia de la 24 februarie.

Dintre acestea, multe formează corpul medical care asigură fără încetare tratarea răniților și a bolnavilor din localitățile aflate pe linia frontului. Procentul femeilor-militar din Ucraina a crescut de la 15% la începutul războiului, în ciuda riscurilor – nu de puține ori fatale- pe care le implică această meserie.

Urmăriți un documentar realizat de portalul media United24 despre forța feminină a armatei ucrainene.

Update 00:30 Pasionații hărților militare și blogurile de specialitate se întrec în prezentarea suprinzătoarei contraofensive ucrainene de la Harkiv, care pare să accelereze finalul războiului. Președintele Zelenski a anunțat, în adresarea sa din această noapte, că 20 de localități din regiunea Harkiv au fost eliberate de forțele ucrainene și se duc lupte intense la vest de Kupyiansk.

9 septembrie 2022 – Ziua 200 a războiului

Update 19:45 Ucrainenii au respins circa zece asalturi rusești în proximitatea unui număr de zece localități, afirmă Statul Major al armatei ucrainene. Aceleași surse afirmă că rușii au lansat 12 atacuri cu rachete și alte 12 raiduri de bombardament. Ofensiva ucraineană continuă. Potrivit șefului Pentagonului, Lloyd Austin, progresele realizate de ofensiva ucraineană în regiunile Herson și Harkiv sunt ”încurajatoare”.

Pe rețele circulă știri și imagini cu un general rus capturat. Moralul soldaților ruși pare a fi la pământ, iar dezertările să abunde. În partea ocupată din regiunea Herson forțele ruse au făcut recurs la elicoptere și arme spre a prinde fugari din proprii rânduri, afirmă Statul Major al Kievului, potrivit căruia soldați ruși neînarmați sunt luați și duși în Crimeea.

Update 18:30 UE a suspendat formal regimul privilegiat de acordare ”simplificată” de vize pentru ruși. De luni rușii vor plăti 80 în loc de 35 de euro, vor trebuie să prezinte mai multe documente și nu vor mai beneficia de acordarea fără restricții a unor vize multiple. Decizia s-a luat mai de mult, Germania și Franța blocând cererea unor state europene de a se opri acordarea de vize turistice solicitate de ruși.

Responsabilii UE s-au înțeles să limiteze profiturile nemăsurate ale producătorilor de energie. Măsuri concrete se vor propune până la mijlocul acestei lumi.

Update: 18:00 Faza de doliu a Marii Britanii a început. Șefa guvernului britanic, Liz Truss, l-a asigurat pe noul rege al Regatului Unit și Irlandei de Nord, Carol al III-lea, care se conduce și Commonwealthul, de loialitatea guvernului majestății sale. Truss a reliefat că regina Elisabeta ”a fost una dintre cele mai mari personalități aflate la conducere pe care le-a văzut lumea”.

Șeful opoziției germane de centru-dreapta, Merz, a deschis azi Congresul CDU admițând că, sub predecesoarea sa, Merkel, creștin-democrații au făcut tâmpenii mari. El a recunoscut, de asemenea, că, într-o eră în care e mult decît oricând nevoie de un leadership bun, Germania își permite citez, ”cel mai slab guvern din toate timpurile.”

Secretarul general al NATO, Stoltenberg, a cerut țărilor alianței să nu-și slăbească efortul de ajutorare a Ucrainei. Războiul de agresiune al Rusiei a provocat Ucrainei până la debutul lunii iunie pagube în valoare de o sută de miliarde de dolari, scrie DLF care semnalează și faptul că rachtele rusești au nimerit și un spital din regiunea Sumî. Potrivit lui Stoltenberg, ne aflăm într-o fază critică a războiului, care ar mai putea dura luni de zile, timp în care va fi nevoie de o solidaritate occidentală, serios pusă la încercare de greutățile energetice și economice actuale.

Update 15:30 Kremlinul refuză să comenteze contraofensiva ucraineană, scrie Ukrainska Pravda. Dmitri Peskov i-a pasat cartoful fierbinte coloegului său de la apărare. El ar urma, potrivit lui Peskov, să comenteze situația ”operațiunii speciale”. La fața locului experții consideră că Rusia nu prea are suficiente forțe să oprească ofensiva ucraineană, cu atît mai mult cu cât 10.000 de militari ai trupelor invadatoare sunt amenințați cu încercuirea.

Situația militară aproximativă pe teren e ilustrată de această hartă:

Update 14:30 Nouă ”performanță” cu decorațiile a președintelui României: un demnitar moldovean care își disociază limba maternă românească de limba română a fost decorat ieri de președintele Klaus Iohannis care l-a distins cu Steaua României pe Marian Lupu. Politicianul din fosta RSS moldovenească, preşedinte la Curtea de Conturi, e fost activist al partidului comunist al anti-românului Voronin, pe care, după cum relevă Sorin Ioniță, l-a secondat, ”apoi l-a trădat şi s-a dus să fie omul bun la toate al oligarhului Plahotniuc, care şi-a şters pe el pantofii o vreme: îl punea să umble pe la parteneri şi să explice că gaşca de cleptomani prieteni cu PSD şi actualmente fugiţi prin lume şi căutaţi cu procuratura erau de fapt “pro-Europeni”. Tot el, după ce a ezitat o vreme, s-a decis ca preşedinte al Parlamentului că limba pe care o vorbeşte nu poate fi româna, pentru că “nu există argumente ştiinţifice pentru asta”, ci moldovenească. N-a mai revenit (iar) asupra subiectului.”

Conform analizei lui Sorin Ioniță, ”faptul că această meduză politică ce ia forma vasului în care o pui, mai ales dacă vasul ăla e căptuşit cu gălbiori, primeşte de la Johannis (& Hellvig & Vlase) Steaua României, arată într-o fulgerare tot ce a fost prost în relaţia cu Moldova în ultimele decenii. Anume că această relaţie a fost dată pe mâna unor corupţi din partide (mai ales PSD) şi servicii, care s-au înţeles excelent cu gangsteri ca Plahotniuc şi au crezut că vrăjesc Occidentul cu pro-europenismul lor ipocrit. Iar loialitatea în aceste mafii politice pare de lungă durată: pe Plahotniuc l-au ajutat băieţii să treacă prin România când era căutat, iar majordomului său Lupu îi mijlocesc acum onoruri ale statului român, a cărui limbă omul n-o poate vorbi. Bineînţeles, Johannis o să tacă încăpăţânat pe subiectul ăsta, nu dă el justificări opiniei publice când calcă în străchini. Cel mai probabil nici n-a fost ideea lui, ci i-au pus alţii hârtia în faţă. Aşteptăm premierea cu Meritul Sportiv a patrioţilor Victor Guşan şi Ilia Kazmalîi, că şi ăştia sunt dispuşi să se dea cu UE pentru un preţ corect, mai ales dacă pierde Rusia războiul. Dacă nu, nu.”

Update 11:30 Războiul ruso-ucrainean și contraofensivele țării atacate și invadate militar de Rusia în 2014 iar apoi la 24 februarie 2022 au continuat în forță. Rușii au bombradat și au omorît civili mai ales în Donețk, iar ucrainenii și-au perpetuat asalturile din est și sud, ucigând ieri, potrivit propriilor informații, 650 de militari din forțele de ocupație și au distrus, între altele, un elicopter și zece tancuri. În regiunea Harkiv ucrainenii au avansat 50 de kilometri în trei zile. Rușii fug mâncând pământul. Nu puțini militari ruși s-au deghizat în cuivili și au dezertat.

Update 11:00 Marea Britanie e în doliu, după decesul reginei Elisabeta a II-a. Bună parte din lumea liberă se simte, de asemenea, îndoliată. Șefii de stat și de guvern de pe întregul glob și-au transmis condoleanțele. Președintele Ucrainei, Zelenski a transmis ”Familiei regale, Regatului Unit și întregului Commonwealth” condoleanțe sincere pentru această pierdere ireparabilă. Gândurile și rugăciunile noastre sunt cu Dumneavoastră”. Marea Britanie este și a promis să rămânî unul dintre cei mai puternici susținători ai Ucrainei în războiul de agresiune și invazia declanșate de Rusia împotriva ei. ”Regina”, a spus proaspăt învestita șefă a guvernului londonez, Liz Truss, a fost stânca pe care s-a construit Marea Britanie modernă. Moartea ei e un șoc pentru națiune și întreaga lume.

Președintele Israelului, Itzhak Herzog, i-a elogiat ”puterea de a conduce” și calitatea de ”icoană a stabilității și a responsabilității, de far al moralității, al omeniei și al patriotismului”. Papa Francisc i-a lăudat simțul datoriei.

Și America a apreciat-o ca temelie a stabilității. ”Într-o lume în veșnică schimbare a fost o prezență constantă și un izvor al consolării și al mândriei pentru generații de britanici, inclusiv mulți care nu și-au cunoscut țara fără ea. Moștenirea ei va juca un rol mare în cărțile de istorie britanice și în istoria lumii noastre”, a spus președintele SUA, Biden. Președinții Germaniei și Franței și-au trimis și ei mesajele de condoleanță. ”Regina Elisabeta a marcat acest secol”, a spus Frank-Walter Steinmeier. Cancelarul Scholz a descris-o ca ”un exemplu și o inspirație pentru milioane de oameni, și aici, în Germania”. Macron și-a ”amintit de ea ca o prietenă a Franței, ca o regină cu inimă bună, care a lăsat o impresie durabilă în țara ei și în acest secol”. Demisionarul premier italian Draghi i-a evidențiat ”echilibrul, înțelepciunea, respectul pentru instituții și pentru democrație”.

Liderul indian Modi s-a înclinat în fața ”demnității și decenței încorporate de regină în viața publică”. Până și dictatorii totalitari au avut de transmis mesaje. Șeful de stat și de partid comunist al Chinei, Xi, a calificat pierderea suferită de britanici drept ”mare”. Iar președintele Rusiei, Putin, a admis că ”regina era o autoritate foarte iubită și respectată.”

Update 00:15 Germanii, care o iubeau, o numeau simplu: ”die Queen”. Și pentru ei era un simbol identitar, un reper al propriei apartenențe, o vreme trădate, la universul democratic, apusean, un pol al stabilității și un semn viu al prosperității în libertate și demnitate, de care nemții n-au avut parte decât după ce au fost eliberați de Hitler și de nazism prin intermediul trupelor anglo-americane. Într-o lume zguduită de extremisme și crize, ca și de inepția și ticăloșia mai-marilor celor mai diverse țări, ”die Queen” a reprezentat tot ce e mai bun, mai serios, mai ferm atașat valorilor civilizației iudeo-creștine între șefii de stat ai emisferei occidentale.

8 septembrie 2022, ziua a 199-a războiului și prima a noii ere, văduvite de regina lumii libere

Update 23:45 O săptămână= o mie de km pătrați. Nu mai puțin de o mie de kilometri pătrați au eliberat militarii ucraineni de la 1 septembrie, a afirmat președintele Ucrainei, Zelenski. Pentru Rusia, cu o suprafață oficială a teritoriului național (care o fi acela, în realitate?) de peste 17 milioane de km pătrați n-o fi încă excesiv de mult, dar pentru țări întregi ca Micronezia, Tonga, Bahrain, Singapore, Sao Tome și Principe, precum și foarte multe altele (până la Vatican, cu 0 km pătrați) e mai mult decât teritoriul acestor țări.

Update 21:55 Seară victorioasă pe frontul de nordest, unde forțele ucrainene ar fi eliberat localitatea Balaklyia, anunță Ukrainska Pravda și agenția TPYXA. Potrivit acesteia din urmă, membri ai Radei de stat, dar și președintele Zelenski au confirmat știrea, iar soldații ucraineni au făcut publice imagini și video-uri cu momentul scoaterea drapelului rus și arborarea steagului național. Sunt mândru! Către victorie! Slava Ukraina!, a declarat liderul de la Kiev, ca răspuns la succesul contraofensivei din regiunea Harkiv.

Update 21:00 Regina a murit. Elisabeta a II-a ne-a părăsit, la 96 de ani împliniți și după jubileul de platină, de 70 de ani. Și-a lăsat națiunea pe drept îndoliată. Epoca ei va fi trece în istorie drept una de aur. A învestit premieri și buni și mediocri, geniali, ca Churchill și Maggie Thatcher, sau nefericiți, ca Theresa May. Și-a făcut mereu, exemplar, datoria. A știut să lupte curajos și tenace pentru familia și pentru țara ei. A rămas mereu mama bună a națiunii ei, o lady, o soție credincioasă și credibilă, o bunică și o străbunică veselă și caldă, o doamnă rațională, demnă, clară, logică, empatică și atașată valorilor tradiționale ale Casei Regale britanice, fiind un argument greu de combătut pentru toți regaliștii din lume, care înțeleg ce este monarhia constituțională.

Patriotismul ei excepțional și claritatea ei morală extraordinară sunt incontestabile. Nu se prea mai ”fac” lideri cu asemenea valori, de o asemenea factură. Familia ei, Regatul Unit și lumea liberă suferă o pierdere ireparabilă. Îi va fi foarte greu regelui Carol al III-lea, dacă așa se va numi, să-i preia ștafeta și s-o poarte cu aceeași probitate și demnitate.

Update 15:30 Șeful diplomației americane, Blinken, a ajuns la Kiev. E proiectată întâlnirea sa cu președintele Ucrainei, Zelenski. A vizitat copii. Și s-a văzut cu Patron, câinele care deminează Ucraina, țara al cărei erou este.

La Harkiv s-au auzit noi explozii în sudestul orașului. Întrucât forțele ruse încă mai încearcă să captureze Bahmut, oraș cheie în regiunea Donețk, trupele invadatoare și-au redus presiunea în Lugansk, afirmă șeful administrației militare a acestei regiuni, Serhiy Haidai. În orașele ocupate ale regiunii, de pildă la Sievierodonetsk, Lysychansk și Starobilsk, separatiștii rusofoni încearcă să recruteze ucraineni cu forța, relevă Ukrainska Pravda.

Update 12: 45 Lupte grele au fost semnalate azi din proximitatea Centralei nucleare de la Zaporijjea. Trupele ruse bombardează din Enerhodarul ocupat Nikopol. Potrivit ministerului britanic al apărării, continuă ofensiva ucraineană din regiunea Harkiv. Pare că forțele ucrasinene au distrus un pod de pontoane la Darivka, care lega sectoarele de nord și de sud ale forțelor armate ruse. Asemenea acțiuni pun bețe în roatele transferului, întăririi și aprovizionării trupelor de ocupație, sunt de părere britanicii.

12:30 Ucraina primește noi ajutoare militare americane în valoare de 675 de milioane de dolari. Ajutorul merită dat, au reliefat oficialii americani, întrucât succesele militarilor ucraineni se constată pe câmpul de luptă. La baza militară americană Ramstein, din Germania, s-a reunit azi grupul de contact pentru ajutorarea Ucrainei. Și președintele Zelenski și-a felicitat militarii pentru localitățile cucerite în actuala contraofensivă, între altele în regiunea Harkiv lângă Balaklia. Ucrainenii nu s-au rezumat, se pare, să asedieze Balaklia, un important nod de cale ferată între orașele Harkiv și Izium, ci au blocat și strada care conduce la Kupiansk, îngreunând serios aprovizionarea rușilor. Potrivit părții ucrainene, rușii suferă pierderi grele. Trupele Kievului ar fi ucis în ultimele 24 de oare 640 de militari ruși, au doborât miercuri două avioane și două elicoptere. Numărul rușilor uciși de la 24 februarie se cifrează, potrivit acestor surse reluate de Ukrainska Pravda, la 51.250 de militari.

Genocidul comis de ruși continuă în stil mare. Nu doar prin omucideri, ci și prin răpiri în masă. Milioane de ucraineni au fost trecuți prin lagăre de ”filtrare”, iar apoi deportați împotriva voinței lor în Rusia, nenumărați copii s-au trezit despărțiți de părinții lor și dați la adopții, nu puțini ucraineni ”indezirabili” au dispărut cu totul. La ONU s-au ciocnit ambasadorii SUA și Rusiei. Guvernul american acuză armata rusă de a-i obliga pe ucraineni să treacă prin lagăre pentru a fi apoi deportați în teritorii situate sub controlul rusesc sau rusofon. Americanii au estimat numărul acestor oameni la minimum 900.000 și la maximum un milion șase sute de mii de oameni. Ucraina consideră că sunt două milioane cinci sute de mii. În iulie, presa germană cifra numărul lor la aproape două milioane. Ambasadorul rus la ONU Nebenzia a respins aceste informații ca fiind false.

Belarus a început manevre militare între altele la granița Poloniei. Manevrele antrenând ”recucerirea de teritorii” ar urma să mai dureze până la 14 septembrie. Bombardamentele ruse asupra orașului Harkiv s-au soldat azi noapte cu moartea a două persoane,

07 septembrie 2022 a 198-a zi

Update 22:00 Ucraina pare a recaptura teren de la ruși atât în nord cât și în sud. Ziarul german Bild reia informațiile și înregistrările video circulând în rețelele sociale, potrivit cărora Ucraina a recucerit sate din jurul localității Balaklia, din regiunea Harkiv, în nordestul Ucrainei. Potrivit unor surse ale corespondenților ruși, Ucraina a început și acolo o ofensivă pe o lățime de 20-30 de kilometri. Direcția pare a fi Șevcenkove – Kupiansk. Aceleași surse afirmă că anumite unități ruse sunt în pericol de încercuire. Și în sud se dau lupte grele. Statul Majorul ucrainean consemnase în trecut bombardamente rusești asupra unor localități din regiunea Herson aflate anterior sub controlul forțelor Moscovei.

Update 20:30 Circulă în rețele sociale știri neconfirmate potrivit cărora ucrainenii ar fi capturat trei localități în regiunea Harkiv unde ar fi fost luați prizonieri și acaparate tancuri rusești. Ofensiva ar continua spre est. În sud lângă afluentul Niprului, Inguleț, rușii ar fi repurtat în ultimele zile niște succese, iar ucrainenii și-ar fi recuperat inițiativa, întorcând mai nou soarta operațiunilor lor din zonă.

Washington Post publică un reportaj din care reiese, din declarații ale unor militari ucraineni răniți, că forțele ucrainene ar fi suferit pierderi grele în ofensiva din regiunea Herson și ar fi surclasate la artilerie de tunurile și mortierele rușilor. În ciuda sacrificiilor, ofensiva pare a continua și aa avea succes.

Update 20:05 Veste proastă pentru Kremlin: secretarul Apărării de la Londra, Ben Wallace, a fost reconfirmat în funcție de proaspăt numita șefă a guvernului, Liz Truss. Moscova a reacționat negativ la instalarea fostei ministre de externe din cabinetul Johnson în funcția cea mai înaltă a aparatului executiv londonez, încercând să o discrediteze și să provoace tensiuni între Marea Britanie și Franța. Liz Truss și Ben Wallace au promovat împreună o politică dură față de Rusia și de susținere a Ucrainei, atât militar și cât și politic.

Sursă foto: Downing Street 10

VIDEO-ul zilei

Pentru prima oară dezvăluită publicului: discuția dramatică din dimineața invaziei ruse în Ucraina, pe care președintele Zelenski a avut-o, în limba engleză, cu omologul său francez, Emmanuel Macron

E clar. E război total

Update 19:55 Controversa sprijinului militar german pentru Ucraina continuă. Germania și-a atins limita în ceea ce privește armele livrate Forțelor Armate ale Ucrainei din stocurile Bundeswehrului, a declarat ministra Apărării de la Berlin, Christina Lambrecht, citată de agenția NEXTA. 

Șefa diplomației germane, Baerbock, a respins acuzele celor care în Germania cer eforturi diplomatice, afirmând că Berlinul ar negocia în culise la ONU în vederea promovării unei unei ”mișcări spre pace”.

Update 19:45 Letonia, Lituania și Estonia ar fi decis, anunță Vișegrad24, să le interzică cetățenilor ruși accesul pe teritoriul statelor lor, chiar dacă aceștia au o viză Schengen emisă de alt stat european.

Update 19:30 Rușii vor să organizeze ”referendumuri” de anexare în teritoriile ocupate pe 4 noiembrie, a anunțat oficialul rus Andrei Turciak. E ziua ”unității naționale a federației ruse”.

Ucraina a cerut crearea unui coridor umanitar pentru civilii care vor să se refugieze din părțile ocupate ale regiunii Zaporijjea. Kievul a cerut locuitorilor ucraineni din proximitatea Centralei Nucleare de la Zaporijjea să se refugieze.

Război nuclear limitat? Șeful armatei ucrainenne, Zalujni, a subliniat într-un articol semnat de el că ”nu se poate exclude complet riscul unui război nuclear limitat” care să deschidă perspectiva unui al treilea război mondial. Care ar fi efectul recuceririi Crimeei? Comandantul-șef al armatei ucrainene, Zalujni a articulat reflecții militare și politice și cu privire la eventuala recapturare ”în 2023” a peninsulei. ”Deși politic și informațional e greu de subestimat efectul unei astfel de izbânzi, din unghi militar ar urma un nou impas, forțele celor două părți continuând să se amenințe reciproc”, a estimat el.

Potrivit scenariului lui Zalujni, reluat de Ukrainska Pravda, rușii și-ar pierde baza navală din Crimeea și o serie de aerodromuri, dar s-ar retrage în estul Mării Negre și și-ar păstra amenințarea balistică. Iar escadrele ruse ar putea folosi aerodromurile Primorsko-Akhtarsk și Yeisk. Statul Major ucrainean a confirmat că forțele Kievului au atacat luna trecută bazele ruse din Crimeea cu rachete.

Update 16:30 Ucraina a achiziționat 40 de noi drone poloneze de tip Warmate din donațiile cetățenilor. Jumătate din ele au și fost expediate pe front. Sunt arme care pot detecta și distruge blindatele inamice. Concomitent, potrivit unor surse ucrainene, Rusia ar fi pierdut în război peste 2000 de tancuri, un număr devastator de mare pentru o țară credită cu mai puțin de trei mii de asemenea autovehicule de luptă.

Șeful diplomației ucrainene, Kuleba, a cerut partenerilor apuseni ai țării sale să sprijine crearea unui tribunal special pentru crima agresiunii comise de Rusia în Ucraina. Primul ei inculpat ar trebui să fie însuși președintele Rusiei, Vladimir Putin Vladimir Putin, care a declarat că a adoptat conștient decizia de a răspunde cu mijloace militare la ceea ce dictatorul de la Kremlin a numit amenințări potențiale ale Ucrainei”.

Update 11:30 Lupte extrem de grele au loc de-a lungul tuturor fronturilor din Ucraina, a reliefat președintele Ucrainei, Zelenski, declarându-și luptătorii ”eroi”. O parte a unui bloc de locuințe și o școală au fost distruise la Sloviansk. La Kramatorsk un spital bombardat a luat foc. Alt incendiu, de această dată neprovocat de ruși a izbucnit la Boryspil. La Krîivîi Rog a putut fi stins focul izbucnit la un depozit de petrol.

Forțele armate ucrainene afirmă a fi ucis în ultimele 24 de ore 460 de militari ruși, numărul total al rușilor căzuți de la 24 februarie încoace ajungând, potrivit Ucrainei, la 50.610. ISW afirmă că retragerea de unități ruse din est întru consolidarea apărării invadatorilor în sud deschide Ucrainei prilejuri unor contraatacuri în nord și răsărit. Un astfel de atac au lansat ieri ucrainenii în nord, în regiunea Harkiv. Potrivit serviciilor secrete britanice, comandanții ruși se zbat într-o dilemă. Ofițerii nu știu dacă e bine să aloce rezerve ofensive ruse de la Bahmut, ori dacă să consolideze apărarea unităților ruse atacate în sud. Și s-ar putea adăuga după atacul de la Harkiv: în nord.

-Vladimir Putin a declarat la un forum economic derulat la Vladivostok că ”sancțiunile” ar fi ”un pericol pentru întreaga lume”. Dictatorul rus n-a spus, totodată, că el însuși a declanșat un război de agresiune împotriva Ucrainei vecine, o țară independentă, război care a antrenat ”febra sancțiunilor” occidentale de care se plânge acum liderul de la Kremlin.

-”Război mondial”? Papa Francisc crede că ne-am afla, textual ”într-un război mondial. Să-i punem capăt”, a mai cerut el la audiența generală de la Vatican.

-organizația ”Salvați Copiii” deplânge suferința sutelor de copii uciși și răniți în războiul ruso-ucrainean. Rușii au omorât în Ucraina de la 24 februarie încoace, potrivit Kievului, cel puțin 383 de copii, rănind alți 742. Aceste cifre nu-i includ pe copiii uciși în teritoriile ocupate sau în proximitatea frontului.

-SUA conferă prioritate considerațiilor tactice, refuzând, în răspăr cu realitatea, să califice Rusia drept stat terorist ori chiar și numai drept ”sponsor al terorismului”. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jean-Pierre, a declarat că o atare calificare ar fi ”contraproductivă”, căci ar putea îngreuna livrarea de ajutoare Ucrainei, ori ar putea pune bețe în roate exportului de cereale din porturile ucrainene, asupra cărora s-a convenit printr-un acord mediat de turci.

06 septembrie 2022 a 197-a zi de război

Update 21:30 Președintele Zelenski a convocat o ședință cu șefii instituțiilor de forță, care l-au informat cu privire la situația operațională de pe toate fronturile. În cursul zilei de azi, forțele ucrainene au distrus două plutitoare poduri rusești de pontoane lângă Darivka și Gola Prîstan. Tot azi, șeful statului ucrainean i-a invitat pe investitorii americani să investească în economia ucraineană.

-AIEA cere edificarea unei zone de securitate în jurul Centralei Nucleare de la Zaporijjea. Situația actuală e intenabilă, spune un raport al agenției, conduse de Rafael Mariano Grossi. AIEA consideră, la fel ca Ucraina, că instituirea unei zone demilitarizate în jurul Centralei poate ajuta la evitarea unui catastrofal accident atomic.

-În ciuda războiului din Ucraina, SUA și UE și-au sporit considerabil importurile de metale industriale din Rusia.

-Un atentat a pus capăt vieții comandantului rus al orașului Berdiansk, localitate ucraineană ocupată în sudul invadat și ocupat al Ucrainei. Sub automobilul oficialului și colaboratorului rus Artiom Bacrin din administrația colonială a explodat o bombă. Ocupanții i-au confirmat moartea.

-Șeful diplomației ruse, Lavrov, a reproșat Vestului că și-ar încălca angajamentele legate de acordul pe cereale, refuzând să ridice sancțiunile logistice impuse Rusiei.

Update 16:45 Dezastru umanitar la Harkiv, după ce o rachetă rusească din sistemul sovietic S-300 a lovit un bloc de locuințe, provocând prăbușirea sa parțială. Doar trei oameni au fost scoși dintre dărâmâturi, dar operațiunea de salvare continuă, a declarat primarul localității. Harkivul a fost bombardat și în timpul nopții de către forțele ruse, fiind ucisă o femeie, notează Kiev Independent. 

Acesta este al doilea cel mai mare oraș din Ucraina, care înainte de invazia rusă avea o semnificativă minoritate etnică rusă, precum și rusofonă. Se naște întrebarea pe care mulți ucraineni de origine rusă sau analiști internaționali și-au pus-o: acesta este modul în care Moscova apăra lumea rusă (Russkîi Mir) din afara granițelor?

Update 16:35 Cancelarul Scholz ar bloca livrarea a 100 de tancuri Leopard 2A7 de ultimă generație către Ucraina, deși compania producătoare este gata să le realizeze pentru Kiev, acuză ziarul Die Welt, reluat de Hromadske. Situația controversată s-ar fi aflat pe agenda de discuții a premierului ucrainean Șmyhal cu omologul său de la Berlin, în cadrul celei mai recente vizite dintre cei doi.

Update 16:25 Rămânem tot la Moscova. Putin a aprobat Conceptul Politicii Umanitare a Rusiei peste hotare, un document de 31 de pagini, menit să clarifice cum vor fi protejate drepturile lumii ruse, în afara țării, scrie agenția de stat TASS. Documentul are 6 secțiuni și include interesele naționale are Rusiei, obiective, modalități de lucru și principii, precum și dialog multicultural și religios. 

Nu este clar dacă și operațiunea specială militară din Ucraina, așa cum o numește Kremlin, este tot parte a politicii umanitaregândite” de dictatorul rus.

Update 15:50 Putin este prezent la amplele exerciții militare Vostok 2022 din Extremul Orient, pe care Rusia le desfășoară împreună cu China, India, Laos, Mongolia, Nicaragua și Siria, informează Sky News. 

Manevrele militare ale Rusiei, Chinei și partenerilor, includ peste 50.000 de soldați, dintre care 2000 numai de la Beijing, 60 de nave de război aflate în Marea Japoniei și 140 de aeronave. 

Moscova și Beijingul fac simulări de război în Marea Chinei de Est și Marea Japoniei, de mai mulți ani. Prezența lui Vladimir Putin într-unul din centrele de comandă la Vostok 2022, alături de ministrul său de Apărare, Șoigu, și comandantul forșelor armate ruse pare să vizeze transmiterea un mesaj de forță și de control, care să pună în plan secundar eșecurile Kremlinului din Ucraina.

Update 13:00 Forțele antiaeriene ucrainene au doborât un elicopter rusesc și au interceptat șase rachete lansate de trupele invadatoare din regiunea Mării Caspice.

Update 10:15 Rușii au atacat Harkiv din nou, cu rachete. În centrul orașului a izbucnit un incendiu la un bloc de apartamente.

Update 10:00 Spre a se apăra de atacurile precise și devastatoare ale Ucrainei, care atacă țintit depozitele de armament ale Rusiei, trupele invadatoare ruse din Herson au început să-și ascundă armamentul și muniția în grădinițe și biserici. În care funcționează, potrivit Kiev Independent, care citează surse militare ucrainene, și spitale rusești de campanie. De pildă în biserica din Chervonîi Mayak.

Update 09:30 Sancțiunile sunt eficiente. Rusia a devenit importatoare de arme din Coreea de Nord relevă DLF, citând ziarul britanic The Times, care reia surse ale serviciilor secrete americane. Fenianul a ajuns, așadar să scoată Moscova din impas, livrându-i armament.

Nimic nu probează mai convingător că, dimpreună cu ofensiva ucraineană din sud și est și distrugerile ei de depozite de arme și muniție, sancțiunile internaționale impuse Rusiei funcționează. Rusia era o mare producătoare și exportatoare de arme, înainte de a ajunge militar la mâna unui dictator cu psihicul puternic zdruncinat ca al celui de la Fenian. Potrivit Statului Major ucrainean, Moscova a pierdut până acum peste 50.000 de militari care au fost uciși în Ucraina de la izbucnirea războiului generalizat, la 24 februarie curent.

Rusia a continuat să lanseze bombardamente aeriene și tiruri de artilerie puternice asupra unui grup de zeci de localități ucrainene, între care Nikopol și Krîvîi Rig, iar forțele defensive să respingă atacuri ruse în apropiere de opt localități din Donbas, inclusiv pe frontul din proximitatea Bahmutului, unde, cum scrie DLF, s-a împotmolit ofensiva rusească.

5 septembrie – a 196-a zi de război

Update 23:30 Ucraina face progrese autentice în contraofensiva ei, a estimat ministrul britanic al apărării, Wallace, reluat de DLF. Pierderile rusești în materie de militari și echipament sunt în continuare, potrivit lui, enorme și vor avea consecințe pe termen lung asupra capacității lor de luptă. Colega de partid a lui Wallace, Liz Truss, va prelua dela Boris Johnson cârma conservatorilor și a poporului britanic și promite s-o emuleze pe doamna de fier, Maggie Thatcher, și să perpetueze o politică dură față de Moscova.

Update 20:30 Consilierul prezidențial ucrainean, Podoliak, le-a cerut locuitorilor Crimeei să se pregătească pentru recapturarea peninsulei de către forțele ucrainene. Podoliak le-a cerut să-și facă provizii și să stea ascunși. Au îmnceput atacuri asupra forțelor ruse și în regiunea Zaporijjea.

Update 20:15 Imediat după plecarea inspectorilor AIEA de la Centrala Nucleară di Zaporijjea, reactoarele au fost din nou decuplate de la rețeaua ucraineană de curent. Lumea se confruntă din nou cu riscul unei catastrofe nucleare, a declarat ministrul ucrainean al energiei, Herman Halushchenko. El a subliniat că singura modalitate de garantare a securității Centralei este demilitarizarea ei. În zonă a izbucnit un incendiu în urma unor bombardamente. Cele două părți își atribuie în genere mutual vina pentru bombardări. Kremlinul șantajează Vestul și, mai ales Germania, în mod direct, condiționând reluarea fluxului de gaze de ridicarea sancțiunilor. Șeful diplomației europene, Josep Borrell a declarat că UE va continua să susțină Ucraina în pofida șantajului rusesc.

Update 15:30 Referedum amânat din cauza unor riscuri de securitate, a anunțat un oficial rus din administrația marionetă de la Herson, citat de agenția moscovită TASS și reluat de Reuters. Kremlinul plănuiește de luni de zile organizarea unor referendumuri false în regiunile ocupate, însă ofensiva ucraineană din sud, precum și rezistența civililor din Herson, au făcut aproape imposibilă desfășurarea acestora. Ocupanții ruși doreau să obțină alipirea acestor regiuni la Federația Rusă în mod similar cu situația peninsuluei Crimeea în martie 2014. Referendumurile ar fi trebuit să aibă loc până la data de 11 septembrie.

Update 15:00 Marea Britanie și Partidul ei Conservator o vor avea la conducerea lor pe Liz Truss. Șefa diplomației britanice, al cărei model e Maggie Thatcher, s-a impus clar în alegerile interne ale partidului ei de dreapta, în rândul celor 175.000 de votanți, în fața unui contracandidat cu poziții mai progresiste, care a primit circa 20.000 de voturi mai puțin.

Update 14:30 Prețul gazului a făcut un salt, scumpindu-se la un nivel fără precedent după închiderea de către Rusia a gazoductului Nord Stream I. Pe piața europeană prețul gazului a crescut cu 30%. Concomitent, criza energetică a acutizat și presiunea sub care se află moneda euro, care a coborât sub nivelul dolarului.

Update 10:30 Germania comemorează 50 de ani de la atentatul terorist palestinian, soldat cu moartea a 11 sportivi israelieni la Olimpiada de la München. Baia de sânge a fost favorizată de incompetența autorităților germane. Care a fost urmată de alte nefăcute ale Berlinului. Detalii în comentariul de pe blog: ”Germania și ipoteca ei grea”.

Update10:00 Ucraina face progrese militare verificabile atât în sud cât și în est, relevă thinktankul american ISW. Trupele ucrainene avansează pe mai multe direcții în vestul regiunii Herson și controlează trecerea râului Siverski Doneț, în regiunea Donețk, afirmă ISW, reluatd e Kiev Independent, care crede că ritmul ofensivei va crește pe măsură ce sunt distruse capacitățile logistice și militare ale rușilor.

Comandamentul din sud al armatei ucrainene afirmă azi că regimentul 127 al corpului de armată rus nr 1 refuză să lupte din cauza condițiilor proaste în care sunt ținuți militareii, cărora le lipsește și apa. Ar fi intrat în acțiune forțele speciale ale rușilor. Forțele aeriene ucrainene au lansat zeci de raiduri asupra trupelor ruse, le-au distrus în sud un pod de pontoane lângă Lvove și un depozit de muniție lângă Tomyna Balka. Forțele ucrainene controlează sever trecerile râurilor Inguleț și Nipru, relevă Ukrainska Pravda.

Potrivit ministerului britanic al apărării, rușii încearcă în continuare să-și mențină presiunea ofensivă în zona Avdiivka și Bahmut unde avansează circa un kilometru pe săptămână.

Situația militară aproximativă pe hartă:

Update 00.30 Ucrainenii au început să-și recucerească teritoriul. Potrivit președintelui Zelenski și oficialităților de la Kiev e vorba de trei localități, din care una în est și două în sud. În regiunea Herson, Ucraina a declanșat recent o contraofensivă care a distrus mare parte din căile de comunicații și aprovizionare ale rușilor și varii depozite de muniție. Zelenski n-a numit localitățile recapturate, dar un oficial de la președinție indicase anterior Vîsokopilia. În Donbas au fost evidențiate faptele de arme ale batalionului 63 al Brigăzii 103, care luptă în Donețk și ale Brigăzii 54 care luptă în zona frontului Lisiciansk-Siversk. Elogii pentru eroism au primit și militarii ucraineni ai Batalionului de infanterie motorizată nr. 42, care au eliberat localitățile din sud.

4 septembrie 2022 a 195-a zi de război

Update 21:30 Președintele Zelenski a convocat o nouă reuniune a șefilor instituțiilor de forță ucrainene. A treia convocare de acest fel într-o săptămână i-a adus împreună pe comandantul suprem, pe comandanții armatei, pe mai-marii procuraturii și ai serviciilor secrete ucrainene. Nu e clar ce s-a discutat, dar e probabil să fi fost vorba mai ales de cele ce se petrec în Herson (unde continuă contraofensiva ucraineană, soldată cu recapturarea localității Vîsokopillia ) și în Donețk, pe care încearcă rușii să-l cucerească integral, capturând între altele Bahmut și Avdiivka, înaintea unui ”acord de încetare a focului”, mult dorit de Kremlin, care să consfințească (recunoașterea ucraineană privind) rapturile teritoriale săvârșite de ruși.

Update 19:00 Explozie de proporție la Cernihiv. Opt copii între cei 15 răniți din rândul populației ucrainene atacate barbar de către ruși sunt obligați să ceară îngrijiri medicale, relatează Ukrainska Pravda.

Concomitent, Rusia cere din nou ”negocieri de pace”, tratativele ”cu Zelenski” vrute de Putin urmând, potrivit purtătorului de cuvând al Kremlinului, Peskov să stabilească ”modul în care se îndeplinesc condițiile” Moscovei, ca să se poată pune capăt războiului.

În răstimp, SUA nu intenționează să pună capăt acordării de vize tuturor rușilor, pentru că, potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Albe, Kirby, America ”nu crede că trebuie cerut socoteală de la toți rușii” și nu vrea ”război cu poporul rus”.

Update 17:30 Câteva mii de tone de grâne au fost distruse într-un bombardament rusesc care a vizat împrejurimile orașului Nicolaev, a scris Sky News, citând administrația locală. Nu s-au înregistrat victime.

De cealaltă parte, din portul Odesa, precum și alte două porturi din vestul Mării Negre, au reușit să pornească mai multe vase comerciale încărcate cu sute de mii de tone de cereale, care urmează să aprovizioneze aproximativ 8 țări, informează Sky News.

Update 17:20 Celebrul bucătar spaniol, Jose Andres, vedetă în SUA grație programului de caritate World Central Kitchen, a anunțat pe Twitter că autocarul în care se afla împreună cu echipa sa în Ucraina, pentru a livra mâncare în zonele de război, a fost atacat cu rachete. Andres se află în Ucraina de mai multe zile, unde a gătit pentru oamenii afectați de conflict, împărțind mâncare și promovând cauza ucraineană pentru milioanele sale de urmăritori din întreaga lume. El spune că nu este prima dată când autocarul organizației sale non-profit, marcat ca atare, ar fi fost atacat de ruși.

Update 14:00 Ce e cu ofensiva din Herson? Circulă informații nesigure și contradictorii despre ea. Surse oficiale ucrainene afirmau sâmbătă că n-ar fi vorba să se cucerească rapid teritorii, ci să se degradeze forțele inamicului și să i se distrugă logistica. În astfel de termeni s-a exprimat consilierul președintelui Zelenski, Arestovici, în Wall Street Journal. Alte informații din mediile de peste ocean afirmare anterior că li s-a dat ucrainenilor, de la Washington, ”sfatul” de a-și cruța forțele, de a acționa prudent și de a nu înainta rapid. Între timp, forțele ruse n-au asemenea opreliști în est și atacă masiv spre Bahmut și Avdiivka, în regiunea Donețk.

Update 11:45 Pe măsură cu Rusia începe să simtă povara sancțiunilor, militarii ruși o simt și ei pe a neplății soldelor convenite cu regimul Putin. Potrivit ministerului britanic al apărării, întârzierea plăților de bonusuri pentru operațiuni combatante datorate de regim militarilor e cauzată de ineficiența birocrației, de corupție și de statutul neobișnuit al operațiunilor în derulare.

Între timp crește și numărilor soldaților și ofițerilor ruși uciși în războiul din Ucraina. Ucraina afirmă a fi ucis la 3 septembrie 500 de militari ruși.

Potrivit Statului Major ucrainean, numărul rușilor uciși în războiul de agresiune redeclanșat de Putin la 24 februaire curent se aprope de 50.000. Ar fi vorba potrivit Kiev Independent, mai precis, de 49.500 de combatanți, de 2.049 de tancuri, de aproape 4.500 de blindate, de alte aproape 3.300 de vehicule și autocisterne, de aproape 1150 de sisteme de artilerie (tunuri) de aproape 300 de lansatoare multiple de rachete, de peste 150 de sisteme de apărare antiaeriană, de peste 200 de elicoptere, de 236 de avioane, de aproape 900 de drone și de 15 nave.

Update 11:30 O rachetă rusă a distrus un complex de restaurante la Harkiv. Dimpreună cu invendiul care a urmata atacu cu rachet a distrus mai multe clădiri.

Potrivit oficialilor de la Kiev, reluați de Kiev Independent, armata ucraineană interceptează aproximativ 70 la sută din rachetele lansate de ruși asupra țării invadate de forțele regimului Putin. Aceeași publicație relevă circulația în social media a unei înregistrări video de la 2 septembrie care pare a înfățișa lansarea de rachete rusești din proximitatea centralui nucleare de la Zaporijjea. Autenticitatea materialului nu e confirmată.

Update 11:00 China amenință SUA. Beijingul a cerut Americii să-și revizuiască decizia de a vinde Taiwanului arme în valoare de 1,1 miliarde de dolari. Regimul comunist amenință, pentru eventualitatea perfectării tranzacței, cu contramăsuri.

Update 00:30 ”Rusia se pregătește să dea o lovitură decisivă aprovizionării energetice a Europei”, a declarat președintele Ucrainei, Zelenski, solicitând unitatea șantajaților în fața șantajului rusesc, precum și amplificarea presiunior asupra Moscovei. Concernul de stat rusesc Gazprom și-a oprit pe timp nelimitat livrările de gaz destinate Germaniei, pretextând presupuse defecțiuni ale unei turbine. Vestul consideră că Rusia a transformat livrările de energie în armă. Comisarul economic european, Paolo Gentiloni, a declarat că Europa nu se teme de deciziile Moscovei și e absolut pregătită să facă față problemelor iscate de stoparea completă a livrărilor de gaze rusești.

Ieri, Statul Major ucrainean a relatat că forțele ruse au încercat, aparent în zadar, să ia cu asalt liniile de apărare ucrainene de lângă Bahmut și Avdiivka folosindu-se de arme antiaeriene ca artilerie. Ar fi fost respinse atacurile ruse de lângă Dolîna, Soledar, Novobahmutivka, Kodema, Zaitseve, Avdiivka și Mariinka.

3 septembrie 2022 a 194-a zi de război

Update 23:00 Șeful AIEA, Grossi, crede că prezența permanentă a celor doi inspectori la cenbtrala Nucleară de la Zaporijjea ar schimba lucrurile din temelii, fiind extremd e important ca echipa sa să aibă informații directe, fără întârziere, de la fața locului. Rușii afirmaseră că 250 de militari ucraineni ar fi atact recent Centrala Nucleară.

Trupele ucrainene au obținut succese inițiale în împingerea dincolo de Nipru a forțelor de ocupație rusești din regiunea Herson, estimează serviciile secrete britanice. Contraofensiva are loc pe trei axe în sudul Ucrainei, iar unitățile rusești se arată surprinse de această acțiune a militarilor ucraineni, care a scos la iveală slăbiciunile invadatorilor în materie de logistică și comandament. Potrivit britanicilor, comandanții ruși vor trebui să se decidă pe ce regiune vor să se concentreze din unghiul aprovizionării și rezervelor.

Update 22:00 Mai multe explozii au avut loc în Herson, anunță publicația New Voice of Ukraine (NV), precizând că a fost confirmată distrugerea hotelului Zateryannyi Mir, care aparține unui colaboraționist al ocupanților și care ar fi oferit cazare soldaților ruși.

Potrivit unui blogger și jurnalist citat de NV, care a reușit să scape din Herson, actele de sabotaj ale partizanilor ucraineni din oraș s-au înmulțit, iar unii localnici colaborează cu servicile secrete ucrainene și unitățile speciale oferindu-le informații prețioase în timp real, legate de mișcările inamicilor. Toate acestea contribuie la reușita loviturilor ucrainene din spatele liniilor, din ultimele săptămâni.

Update 21:50 În trei zile, armata Kievului a distrus echipament rusesc în valoare de 26,5 milioane de dolari, cu ajutorul dronelor turcești Bayraktar, a declarat comandantul-șef al forțelor ucrainene, Valery Zaluzjnîi, citat de agenția NEXTA.

Update 21:40 Veți juca șah cu Moartea, dacă îndrăzniți să împingeți Rusia spre colaps – a declarat fostul lider rus și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate, Dmitry Medvedev, într-un mesaj de amenințare adresat Occidentului, potrivit Sky News. Medvedev consideră că Vestul vrea să profite de situația militară din Ucraina, pentru a ”împinge țara noastră spre dezintegrare, provocând o paralizie în rândul instituțiilor de stat din Rusia, ca Rusia să piardă controlul, așa cum s-a întâmplat în 1991”.

Apropiatul lui Putin nu este la primul derapaj de acest tip, lansând periodic idei conspirative, amenințări mai mult sau mai puțin voalate ori justificări cu privire la acțiunile regimului pe care îl servește de peste 23 de ani.

Update 20:45 Erdogan l-a sunat pe omologul său rus, în cursul zilei de astăzi, propunându-i să ca medierea situației de la centrala nucleară Zaporijjea să revină Ankarei. Nu se cunosc detalii cu privire la răspunsul dat de Vladimir Putin, însă președintele Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a declarat la finalul vizitei de ieri că integritatea centralei a fost încălcată în repetate rânduri. Grossi a condus delegația AIEA la Zaporijjea, fiind permanent escortat de ocupanții ruși. Lucrătorii de la centrală nu au putut vorbi în privat cu inspectorii internaționali, potrivit Sky News.

Intelligence-ul ucrainean a afirmat astăzi că rușii au înlăturat echipamentul militar și muniția pe care le stocaseră anterior, complet ilegal și iresponsabil, în interioul centralei, pentru a înșela vigilența inspectorilor AIEA.

Update 20:30 Un băiețel de 9 ani a fost ucis astăzi, după bombardamentele rusești lansate asupra regiunii centrale Dnipropetrovsk, a anunțat guvernatorul Valentyn Reznichenko, care a precizat că alte 10 persoane sunt rănite. Mai multe case au fost distruse, precum și o grădiniță, o școală și un magazin, informează Kiev Independent.

La Cernihiv, o prezentare neautorizată a unui lansator de grenade de un către muzeul local a provocat rănirea a 7 oameni, dintre care 4 copii, notează aceeași sursă care citează Suspilne Media.

Update 14:40 În lipsă de personal militar și a unei mobilizări generale, Kremlinul încearcă să ofere stimulente care mai de care atractive pentru rușii care aleg să lupte în Ucraina. Radio Europa Liberă informează că guvernul moscovit plănuiește să le ofere soldaților, terenuri în peninsula Crimeea, dar și la Moscova.

Pământul ar urma să fie acordat drept compensație pentru veteranii de luptă (Kremlinul nu folosește cuvântul război) sau pentru cei care au fost decorați de stat în același context. În acest proiect de lege, urmează să fie incluși toți participanții la războiul din Ucraina, inclusiv agenții FSB de la fața locului, personalul medical ori constructori, cum sunt cei care șterg urmele crimelor rusești în Mariupol*.

*La Mariupol, rușii construiesc de zor, în ciuda faptului că cetățenii rămași nu au alimente de bază, apă potabilă, energie electrică, medicamente ori încălzire. S-au concentrat în mod special asupra Teatrului din Mariupol, unde ar fi fost omorâte cel puțin 1000 de persoane, între care sute de copii, pentru a elimina urmele crimelor de război și a prezenta publicului de acasă, imagini complet despărțite de realitate. Canalele rusești prezintă o înfloritoare reconstrucție a orașului – port.

Update 14:20 Serghei Lavrov și alți diplomați ai delegației ruse care trebuia să participe la Adunarea Generală al ONU de la New York nu au primit încă vizele de intrare în Statele Unite, a anunțat agenția NEXTA. Evenimentul urmează să înceapă la 13 septembrie și este cea dea 77-a sesiune a Adunării Generale ONU.

Update 14:00 Funeraliile ultimului lider sovietic, Mihail Gorbaciov, au loc astăzi la Moscova. Sute de oameni au format cozi impresionante, așteptând să își ia rămas bun de la Gorbaciov. Ria Novosti a publicat imagini video cu prim-ministrul maghiar, Viktor Orban, la catafalcul lui Gorbi. Șeful guvernului de la Budapesta este singurul lider occidental care participă la acest eveniment. Vladimir Putin nu va fi prezent la înmormântare și nici nu i-a acordat predecesorului său comunist, funeralii de stat, însă a depus ieri un buchet de trandafiri roșii, așa cum a fost și destinul lor comun, lângă trupul neînsuflețit al celui din urmă.

Update 13:00 Forțele ucrainene au reușit să producă o surpriză tactică în cursul operațiunii ofensive din sud, începute la 29 august, a anunțat Ministerul britanic al Apărării, precizând că deși misiunea lor are obiective imediate limitate, ea a speculat cu succes deficiențele armatei ruse în regiune. Scopul este avansarea continuă pe un spectru mai larg al frontului, la vest de Nipru, cu accent pe trei direcții din zona ocupată de ruși a Hersonului.

Rămâne de văzut, spun analiștii britanici, ce va decide comandamentul trupelor Moscovei, dat fiind existența celorlalte două fronturi din est și nord-est, în regiunea Donețk și Harkiv. Cum își vor regrupa capabilitățile militare, pentru a rezista la ofensiva ucraineană din sud, se întreabă oficialii de la Londra, care precizează că Rusia va trebui să ia măsuri decisive în următoare câteva zile.

Update 12:45 Mai multe regiuni din Ucraina au fost bombardate noaptea trecută și în timpul dimineții, de forțele rusești. Sumîi, Harkiv – unde rachetele rusești au avariat o școală, Dnipropetrovsk, Kramatorsk și Sloviansk s-au aflat în vizorului atacurilor comandate de Moscova. Mai multe clădiri au fost distruse, precum și o grădință, în localitățile din regiunea Donețk.

La Jitomir, o mașină a explodat după ce a trecut peste o mină antipersonal, anunță Kiev Independent. Regiunea a fost înțesată de aceste dispozitive periculoase și, deși se încearcă găsirea și eliminarea lor, minele antipersonal încă mai fac victime, în zone ca Chernihiv (nord) și Jitomir.

2 septembrie 2022 – A 193-a zi de război

Update 23:50 Peste 7000 de civili au fost uciși de la debutul invaziei ruse în Ucraina, a declarat adjunctul ministrului de interne de la Kiev, Yevhen Yenin, reluat de Kiev Independent. Alți 5500 de locuitori au fost răniți, a mai spus Yenin, care a precizat că armata rusă a lovit de 22.000 de ori teritoriul ucrainean, atacând în proporție de 90% ținte civile. Cifra nu este însă completă, din cauza lipsei datelor din teritoriile ocupate, cum este Mariupol, unde peste 20.000 de localnici ar fi fost uciși în cumplitul asediu din primăvară.

Video-ul zilei

Un reportaj de excepție realizat de corespondentul de război al BBC, Sommerville, în linia întâi a frontului de est, alături de medicii militari și Garda Națională.

Update 23:25 Gazprom minte, nicio componentă a gazoductului NordStream nu s-a defectat, acuză Comisia Europeană, prin vocea purtătorului de cuvânt, Eric Mamer, reluat de Kiev Independent. Bruxelles-ul a reacționat dur în această seară după ce compania rusească a anunțat că mâine va tăia gazul pentru toată Europa de Vest, din cauza unei presupuse defecțiuni la o turbină. ”Pretexte falacioase care demonstrează cinismul Rusiei care preferă să ardă gazele decât să își onoreze promisiunile contractuale”, a precizat Mamer. Germania și Belgia sunt țările cele mai afectate de dependența energetică de Rusia, iar anunțul Gazprom în a doua zi de toamnă pare să fie o mișcare calculată de a presa guvernele europene să-și reducă susținerea față de Ucraina.

Update 20:15 Ucraina a bombardat, potrivit propriilor informații, o bază rusă situată nu departe de Centrala Nucleară de la Zaporijjea, transmite DLF. Ar fi fost distruse cu lovituri chirurgicale trei sisteme de artilerie și depozite de muniție rusești la Enerhodar și la Herson. Reactorul recent oprit de la Zaporijjea a fost repus în funcțiune.

Gazprom și-a încălcat promisiunea de a relua livrările de gaze prin Nord Stream I. O ”turbină ar fi ”defectă”, susține concernul de stat rusesc. Al cărui șef nu vrea să cadă subit de la fereastră. Mâine ar fi urmat să se reia exportul redus la 20% din capacitate al gazelor rusești către Germania.

Marea Britanie va fi condusă probabil de Liz Truss. Care s-a impus în alegerile interne din partidul ei conservator, în fața fostului ministru de finanțe Sunak, care avea idei de stânga.

Comisara ONU pentru drepturile omului a rezistat presiunilor intense și sistematice ale regimului chinez condus de dictatorul XI, care ar fi vrut să țină sub obroc rezultatul pentru Beijing extrem de penibil al cercetărilor organizației mondiale cu privire la crimele împotriva umanității comise de autoritățile din subordinea tiranului totalitar. Doamna Bachelet a dat deci publicității un raport demascând flagrantele încălcări ale drepturilor omului în China comunistă și, nu în ultimul rând, împotriva populației uigure. Rămâne de văzut când va hotărî Europa că e totuși cazul să se despartă de criminala dictatură chineză.

Update 13:30 Doi inspectori ai AIEA urmează să primească de la ocupanții ruși dreptul de a rămâne la Centrala Nucleară de la Zaporijjea. Dar partea ucraineană are motive temeinice să se îndoiască de succesul misiunii lor, de vreme ce delegația AIEA n-a obținut permisiunea de a pătrunde în centrul de criză al Centralei. Rușii au ocupat-o militar. Pentru orice se întâmplă acolo, răspunderea și vina sunt, prin urmare, ale lor. Din unghi istoric, e probabil ca ei să bombardeze perimetrul astfel încât să nu-și pună în pericol trupele, dar să poată da vina pe ucraineni. Face parte din stilul armei pentru ruși strategice, care este propaganda și dezinformarea, să mistifice lumea. Dacă rușii ar vrea să evite un dezastru atomic, ar trebui să accepte demilitarizarea zonei. De ce n-o fac? Pentru că ocupația, colonizarea și șantajarea Ucrainei și a lumii sunt mai importante pentru ei decât orice, în afara vieții tiranului, și în orice caz mai importante decât viața oamenilor din Ucraina, Rusia, ori țări vecine.

Anna Veronika Wendland, expert istoric, a fost citată de DLF, cerând, ca și președintele Zelenski, retragerea din zonă a trupelor ruse. ”Într-o centrală nucleară, militarii nu au ce căuta”, a spus experta, textual.

Update 11:30 Inspectorii AIEA sunt în continuare la Centrala Zaporijjea, ținuți îndeaproape sub control și sub supravegherea rușilor, în timp ce în zonă continuă să se tragă. Totul dă o impresie de ireal, de Maskirovka și de teatru rusesc. În rolul principal: inspectorii AIEA, pe care invadatorii nu-i scapă din ochi și nu-i lasă să vorbească liber cu angajații. A fost din nou bombardat orașul satelit al centralei, Enerhodar.

Cele două părți își atribuie mutual vina pentru bombardare. ”Una ucraineană”, zice partea rusă. Una înscenată, contrează partea ucraineană. Președintele Zelenski a cerut din nou retragerea tuturor trupelor din zona ocupată de forțele ruse. Perimetrul trebuie demilitarizat complet și retrocedat controlului ucrainean, a precizat el, în conformitate cu prevederile dreptului internațional.

Premierul ucrainean Șmihal a cerut Vestului arme mai eficiente pentru Ucraina. Șeful guvernului din Kiev solicită între altele, într-o discuție cu agenția de presă germană DPA, reluată de DLF, tancuri americane și germane de tip Abrams și Leopard 2. Or, cancelarul Scholz a refuzat până acum livrarea acestor arme, preferând ca statele central- și esteuropene din NATO să exporte în Ucraina tancurile lor rusești și să fie despăgubite cu blindate germane. De altfel, nici americanii, francezii și britanicii nu le-au furnizat ucrainenilor tancuri de ultimul tip.

Update 11:15 Pe frontul de est, în regiunea Donețk, rușii continuă asaltul în direcțiile Avdiivka și Bahmut, potrivit ziarului Ukrainska Pravda care citează Statul Major al Armatei ucrainene. Încearcă să își îmbunătățească pozițiile tactice, trăgând spre Kramatorsk și Novopavlivk. Mai mult, spus ofițerii ucraineni, trupele rusești fac tot posibilul să blocheze unitățile ucrainene pe acest front pentru a le împiedica să se replieze în alte zone.

Potrivit datelor analizate de Ukraine War Map, rușii ocupă în prezent peste 60% din teritoriul regiunii Donețk, față de 31% la începutul războiului, în februarie.

În timpul nopții, forțele ruse au bombardat și localitatea Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk, cu rachete Grad, distrugând mai multe case și rănind un civil. De cealaltă parte, ucrainenii au lansat un atac aerian asupra orașului ocupat, Melitopol, reușind să pună la pământ un depozit de muniție de lângă o bază aeriană.

Mov: teritoriile ocupate de ruși înainte de 24 februarie; roșu și roz, noile cuceriri din ultimele 6 luni. Sursă: Ukraine War Map

Update 11:00 Armata ucraineană a bombardat mai multe depozite de combustibil și muniție ale trupelor ruse, amplasate în regiunea Harkiv și Herson, noaptea trecută, anunță Ukrainska Pravda, citând Statul Major de la Kiev.

Rușii au folosit din nou rachete din sistemul de apărare antiaeriană S300 pentru a lovi în această dimineață orașul Harkiv, potrivit primarului local. Au fost distruse 4 mașini și avariate două clădiri din jur, însă nu s-au înregistrat victime.

La Herson, armata Ucrainei a distrus în cursul nopții 4 depozite de muniție ale rușilor, avariind și un centru de comandă pentru drone. Forțele ucrainene ale Comandamentului de Sud au lovit și un punct de trecere cu feribotul, Kozatske, pe care invadatorii ruși îl folosesc ca să treacă Niprul.

Update 00:30 Războiul ”câștigat” de ruși ”în curând”? Așa vrea să pară că ar crede satrapul lui Putin de la Minsk, Alexander Lukanșenko. Liderul și-a făcut ”predicția” destinată armatei ucrainene în fața copiilor din Belarus, afirmând că Rusia ar urma să învingă în curând, căci s-ar manifesta ”un conflict între militarii ucraineni și președinte”, iar comandanții din armată ar putea ”pune piciorul în prag și forța conducerea lor politică spunând că e nevoie de un acord, ca să nu fie rasă Ucraina de pe fața pământului”.

1 septembrie 2022 a 192-a zi de război

Update 22:00 Ucraina a respins azi patru atacuri rusești. Tentativele ofensive eșuate ar fi avut loc, potrivit surselor ucrainene, reluate de Kiev Independent, lângă Slovyansk, Bahmut, Avdiivka și Novopavlivka în regiunea Donețk. Putin le-a ordonat trupelor sale să ocupe întregul Donețk până la 15 septembrie a spus Oleksii Gromov, din conducerea serviciilor secrete ucrainene.

Potrivit CNN, ”SUA au îndemnat Ucraina să limiteze contraofensiva din sud. „Protejați-vă forțele“, a fost recomandarea în urma unor simulări de luptă”, astfel încât ucrainenii au renunșat la ofensiva mai amplă pe care o proiectaseră în sud, afirmă postul reluat de Adevărul. ro.

Update 21:30 Rusia se burzuluiește la România. Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Zaharova s-a manifestat neîncrezătoare că ajutorul umanitar acorda Ucrainei de români e ceea ce pare.

Cunoscută pentru insolența și agresivitatea ca și pentru minciunile ei, Zaharova le-a cerut decidenților de la București să admită că ajutorul lor umanitar e de fapt militar.

Potrivit Hotnews.ro, care transmite știrea, Maria Zaharova a declarat că „o agenție română de știri a relatat recent despre o conversație telefonică între ministrul român al Apărării Naționale Vasile Dîncu și omologul său ucrainean Oleksii Reznikov, care și-a exprimat recunoștința pentru al cincilea pachet de ajutor militar românesc pentru Ucraina, recent aprobat”. 

Or, ”ministerul Apărării din România nu a anunțat o nouă discuție între cei doi miniștri, cu atât mai puțin un „pachet de ajutor militar” pentru statul vecin. Astfel, nu este clar la ce se referă Maria Zaharova”, mai afirmă Adevărul.ro, care reia știrea difuzată inițial de Hotnews.ro..

Update 19:00 Putin le-ar fi ordonat trupelor sale să ocupe întregul Donețk până la 15 septembrie. Oleksii Gromov, de la conduicerea serviciului secret ucrainean crede că trupele ruse încearcă să-și creeze pe moment condițiile reluării ofensivei, scrie Kiev Independent.

Unii din agenții AIEA, care au ajuns azi la Zaporijjea spre a inspecta Centrala Nucleară, vor sta la fața locului până la 3 septembrie, a spus șeful delegației și agenției, Grossi. Potrivit lui, AIEA va acționa astfel încât să poată stabili o prezență permanentă la fața locului.

Update 15:30 Probabila defenestrare de la etajul șase al unui spital al administrației prezidențiale ruse a președintelui CA al concernului Lukoil, Maganov, n-a fost ”singura la părinți”, dacă, așa cum e plauzibil, căderea lui de la etaj n-a fost o ”sinucidere” fără scrisoare de adio, ci un asasinat.

Alte morți la fel de suspecte au zguduit și Lukoil, și alte mari companii ruse. Lui Maganov i s-ar fi diagnosticat ”probleme cardiace” și o ”depresie”, dar speculațiile din presă privind o omucidere sunt legiune, între altele pentru că ”se moare” cam bizar și cam frecvent la Lukoil și aiurea. DLF relevă că, în mai, ”și-a pierdut viața la un ”tratament ocult antialcoolic” și managerul Lukoil, Subbotin”. Extrem de ”bolnăvicioși” par a fi managerii de concerne energetice.

Update 12:00 Pierderile armatei ruse prezentate de ministerul ucrainean al Apărării se ridică astăzi, 1 septembrie, la 48.350 de militari uciși (450 numai la 31 august). În cursul ultimelor 24 de ore, forțele invadatoare ale Moscovei au pierdut 23 de tancuri, 33 de blindate, 23 sisteme mobile de artilerie, 2 lansatoare multiple de rachete, 1 sistem de apărare antiaeriană, 1 elicopter și 2 drone.

Update 11:30 Căderile de la fereastră a rușilor care critică regimul Putin continuă. Președintele Lukoil, Ravil Maganov, pare a fi fost defenestrat la 67 de ani, de vreme ce a căzut de la etajul 6 al spitalului clinic din Moscova unde era internat. Nu e orice spital, ci al administrației prezidențiale. În martie curent Lukoil a dat publicității un comunicat în care solicita oprirea rapidă a conflictului din Ucraina și a exprimat, potrivit Visegrad24, ”empatie pentru toate victimele”. O serie întreagă de asasinate prin defenestrare au avut loc în ultimii ani în Rusia și între ruși în Europa, victimele acestei epidemii fiind, invariabil, critici ai regimului Putin. Maganov a devenit în 2020 șef după decesul, și el suspect, al fostului președinte al Consiliului de Administrație Lukoil, Valeri Graifer.

Update 11:00 Experții AIEA continuă de ieri să se afle pe drum spre Centrala Nucleară de la Zaporijjea, iar rușii îi împiedică să ajungă la destinație. Grupul s-a văzut nevoit să-și sisteze călătoria pentru forțele Moscovei trăgeau asupra drumului ducând la reactoare. Un reactor și-a oprit activitatea după un tir al rușilor. Care trag și asupra Enerhodarului.

Rusia și-a început în Extremul Orient manevrele Vostok, la care participă circa 50.000 de militari proprii, precum și forțe din alte state precum China și India. În Germania au reexplodat prețurile la benzină, motorină și energie după terminarea perioadei de subvenții guvernamentale. Nu puțini experți se întreabă de ce nu se exploatează imensele rezerve de gaze din Marea Neagră, puse sub lacăt de lăcomia și de inepția clasei politice românești care a condiționat prohibitiv fiscal și legislativ extracția și a îndepărtat mai întâi concernul american Exxon, iar acum nu acceptă cererile OMV de clarificare a condițiilor exploatării astfel încît să se conformeze legilor pieții.

Trupele ruse încearcă să avanseze în Donețk și să-și consolideze controlul asupra teritoriilor din sud pe care le controlează. Forțele ucrainene afirmă că ar fi ucis ieri 200 de militari ruși pe frontul din sud. De ofensivă demarată în regiunea Herson aflăm știri vagi în darea de seamă a ministerului britanic al apărării, potrivit căreia operațiunile ofensive ucrainene au continuat, fiind susținute de artileria de precizie cu bătaie lungă, atacând puncte de comandă și noduri logistice ale trupelor de ocupație din sudul Ucrainei. Din surse ucrainene reiese că trupele Kievului folosesc și aviația cu tot cu rachete antiradar de tip HARMs.

Bilanțul teritorial al operațiunilor ofensive ale Rusiei în luna august indică o creștere a teritoriului ocupat de invadatori cu 460 de kilometri pătrați, reprezentând mai puțin de 20% din cuprinsul Ucrainei. Iată mai jos hărțile comparative indicînd situația aproximativă:

Update: 00:15 Ucraina își continua ofensiva din sud, rușii atacă în est în timp ce le blochează inspectorilor AIEA accesul la Centrala Nucleară de la Zaporijjea, ocupată de invadatori. Potrivit BBC, rușii au refuzat să le elibereze inspectorilor permisele speciale necesare să pătrundă în centrală.

Concomitent, președintele Zelenski le-a mulțumit informatorilor serviciilor sale secrete din Crimeea. El a subliniat valoarea acestor informații, asigurîndu-i pe oamenii din Crimeea că vor fi utilizate cu maximum de eficiență.

Șefa diplomației germane, Baerbock, a dat Ucrainei asigurări că Germania nu va ridica sancțiunile impuse Rusiei nici dacă încep proteste cerând anularea lor și ieftiniri. La Praga, la reuniunea miniștrilor de externe ai UE, Baerbock s-a întreținut cu omologul ei ucrainean, Kuleba. Potrivit Kiev Independent, ea ar fi spus textual: ”Vă susținem și vă vom susține cât timp va fi nevoie, indiferent de cum gândește electoratul german”.

31 august 2022 a 191 -a zi de război

Update 23:30 În debutul Adunării Generale al Consiliului Mondial al Bisericilor președintele Steinmeier a lansat azi un puternic apel în contra antisemitismului creștin și împotriva justificării războiului de agresiune din Ucraina de către Biserica Ortodoxă Rusă.

Șeful statului german a condamnat cu maximă asprime antisemitismul și a cerut celor 350 de biserici cu aproximativ o jumătate de miliard de credincioși, între care și cei ai bisericilor ortodoxe, să combată ura antievreiască. O ură care, potrivit lui, poate lua multe forme. Antisemitismul, a precizat el, rămâne o ideologie a urii cu istorie a nimicirilor. Reuniunea Consiliul Ecumenic Mondial, un organism cu virulente ieșiri antisemite împachetate antisionist în trecut, are loc la invitația bisericii luterane germane.

Nu mai puțin dur a osândit Steinmeier conducerea Bisericii ortodoxe Ruse și blasfemia pe care o comite, ”conducându-și credincioșii pe o cale teribilă…care e de-a dreptul ostilă credinței”. Patriarhul rus, Kiril, a conferit legitimitate teologică și a justificat războiul de agresiune declanșat și purtat de regimul Putin în Ucraina, un demers îndreptat, potrivit lui Steinmeier, ”împotriva propriilor credincioși, împotriva fraților și surorilor noastre întru credință”….”Propaganda împotriva drepturilor libere ale cetăţenilor unei alte ţări, naţionalismul care invocă arbitrar voia lui Dumnezeu și o anexează viselor imperialiste ale unei dictaturi trebuie să suscite rezistenţa noastră”, le-a declarat Steinmeier ierarhilor prezenți în sală, între care și rușii lui Kiril și Putin. Cărora le-a spus de la obraz că victimele și făptașii, ca și complicii lor trebuie desemnați în clar, nominal.

Update 21:30 Noi ajutoare militare occidentale în valoare de miliarde. SUA pregătesc următorul pachet de ajutoare militare. ”Le-am promis ucrainenilor asistență securitară în valoare de 13 miliarde de dolari și vom continua s-o livrăm” a spus în acest context purtătorul de cuvânt american John Kirby. Suedezii vor livra la rândul lor Kievului muniție scumpă, de artilerie, în valoare de 46 de milioane de dolari.

Rușii au bombardat iar Harkivul cu rachete antiaeriene S 300. La sud de Melitopol, oraș aflat ca și regiunea din sudul său sub ocupație rusă s-au produs cel puțin zece deflagrații. Potrivit Kiev Independent, care îl citează pe primarul ucrainean al orașului, Ivan Fedorov, Rusia avea în zonă instalații militare. Forțele ucrainene au respins atacuri rusești pe patru fronturi, în speță încercări de înaintare al invadatorilor spre Harkiv, Bahmut, Avdiivka and Novopavlivka.

19:00 Ucraina controlează cu gurile ei de foc podurile rutiere din sud, de la Antonivka și Kahovka. Unitățile de rachete și artilerie ale ucrainenilor ar avea în bătaia armelor proprii cele două poduri și ar fi lovit pe frontul din sud, potrivit propriilor informații, ”două puncte de control, două depozite de muniție, sisteme de apărare antiaeriană, stații radar și aglomerări de artilerie rusă.

Update 18:45 Rusia lui Putin pare să-și fi implantat spionii în ministerul german al economiei. Presa germană relatează despre doi oficiali de rang înalt din ministerul federal al economiei, care par potrivit unui ansamblu de indicii să se fi ocupat de aprovizionarea energetică, să fi adoptat ilogice poziții putiniste, motiv pentru care se află din primăvară sub lupa contraspionajului berlinez.

Update 18:30 Șefii diplomației din UE au suspendat acordul cu Rusia privind atribuirea înlesnită a vizelor, de care au beneficiat până acum cetățenii ruși. Prin urmare, vizele, care au creat a amplă problemă de securitate în Europa luată cu asalt de turiști ruși, se vor putea obține, dar mai greu și cu mai multe cheltuieli de către cetățenii federației ruse conduse de regimul Putin. La Praga, unde s-a adoptat decizia s-au întâlnit într-o discuție bilaterală ministrul de externe german, Baerbock cu omologul ucrainean, Kuelba, spre a negocia al optelea pachet de sancțiuni de impus Rusiei de către Uniunea Europeană.

Video-ul zilei

Cum se trăiește un schimb de focuri în pădurile ucrainene? Agenția NEXTA a prezentat imagini transmise de pe camera video a unui soldat ucrainean, angajat într-o bătălie cu inamicii.

Update 18:00 Echipa de inspectori ai Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a sosit în această după-amiază la Centrala Nucleară Zaporijjea, cea mai mare din Europa, pentru a analiza în ce condiții se desfășoară activitatea acesteia, sub ocupație rusă, după multiple plângeri legate de securitatea ei. Atacurile repetate asupra centralei, deconectarea ei de la sistemul energetic al Ucrainei, precum și zvonurile despre depozitarea de arme rusești în perimetrul său au creat o mare îngrijorare cu privire la un posibil incident nuclear. Cu această ocazie, rușii au arestat prezumtivi ”sabotori” ucraineni la Enerhodar.

Update 11:30 Rușii bombardează ca disperații orașele și satele ucrainene, în timp ce forțele Kievului le-au generat mari probleme invadatorilor din regiunea Herson. Artileria lui Putin s-a năpustit în cursul nopții între altele asupra caselor și străzilor orașelor Harkiv, Nikopol, Kramatorsk și Sloviansk, rănind oameni. Concomitent, ofensiva ucraineană din Herson s-a soldat cu o împingere înapoi a liniilor de apărare ale rușilor. Potrivit estimării serviciilor secrete britanice de la 31 august, Ucraina a realizat pe alocuri niște străpungeri, iar forțele ruse luate cu asalt în sud vor încerca să umple găurile generate de ofensivă prin unități mobile create în acest scop.

Conform datelor ucrainene, rușii au pierdut în ultimele 24 de ore 350 de oameni și 20 de tancuri. Potrivit acelirași surse, reluate de Ukrainska Pravda, în a 189-a zi a războiului, de la începutul acestei săptămâni, rușii pierduseră 47.900 de militari, 1.974 de tancuri și 1.091 de sisteme de artilerie.

Lupte grele au loc în estul Ucrainei, pe direcția Avdiivka și Bahmut rușii încercând să captureze Kodema, în Donbas.

Șeful diplomației ucrainene, Kuleba, intenționează să lanseze un program destinat militarilor ruși care dezertează și cărora Ucraina urmează să-i ajute să înceapă o viață nouă.

Update 00:10 Ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, în vârstă de 91 de ani s-a stins din viață la Moscova, după o lungă suferință. Laureat al premiului Nobel pentru Pace în 1990, Gorbaciov a fost considerat artizanul destrămării Uniunii Sovietice, după ce, în anii 80 ai veacului trecut, a încercat în zadar să reformeze URSS-ul, introducând celebrele ”glasnost” și ”perestroika”.

Născut la 2 martie 1931, într-un sat rusesc de pe coasta estică a Mării Negre, viitorul Secretar General al URSS, a fost un elev premiant, urmând ulterior cursuri juridice la Universitatea din Moscova. A absolvit și institutul de Agricultură. Nu va profesa, alegând să se dedice unei cariere de activist în partidul bolșevic. A urcat treptele ierahriei sub protecția șefului KGB, Andropov. A avut-o mereu alături din 1953 până în 1999, pe celebra sa soție, Raisa, ce va deveni prima parteneră a unui șef de stat și de partid sovietic care și-a asumat un rol activ de ”primă doamnă”.

Obedient, dar mai proaspăt în gândire decât tovarășii săi, a făcut o carieră lungă în interiorul biroului politic al URSS. Gorbaciov trage lozul câștigător la finalul anilor 70, când șeful KGB și viitor lider al statului, Iuri Andropov, îl ia sub aripa sa. Devine șef al partidului și al URSS în martie 1985, după mai mulți ani turbulenți, în care liderii sovietici, în vârstă și bolnavi, mureau la scurt timp după învestire. Conform unui banc al vremii, singura condiție de a accede la funcția supremă ar fi fost ca tovarășul “să respire“. Mihail Gorbaciov avea doar 54 de ani și era primul șef de stat sovietic născut după Revoluția Bolșevică din 1917.

Vizitele sale repetate în străinătate, întâlnirile cu Margaret Thatcher sau Ronald Reagan, și cunoașterea problemelor structurale ale economiei planificate, precum și a corupției din interior, l-au determinat să încerce o reformare a sistemului. A acordat libertăți noi cetățenilor și astfel, edificiul sovietic, plin de deficiențe, a început să se clatine. Statele sovietice vor începe rând pe rând să își ceară dreptul la autodeterminare, iar Cortina de Fier se va ridica și ea, simțindu-se, ceea ce formația Scorpions a numit “wind of change“. În Germania, căreia i-a permis și facilitat reunificarea, a fost adulat ca un popstar, iar vestea morții sale a stârnit regrete generale.

Gorbaciov a admis că n-a dorit niciodată distrugerea URSS, patria pe care, potrivit spuselor sale, a iubit-o mereu, însă nu a vrut să-și păteze mâinile cu sânge, ca predecesorii săi, care au strivit orice disidență internă sau externă.

30 august 2022 – A 190-a zi de război

Update 22:15 Ucraina a bombardat azi din nou podurile peste Nipru – edificii cheie ale liniilor de comunicație ruse din Ucraina ocupată. Atacurile artileriei au vizat din nou podul Antonovski, poduri de cale ferată, podul Darivski de lângă Hersonul ocupat.

Update 22:00 Din cele 51 de localități ucrainene eliberate în regiunea Herson de sub ocupație rusă sunt 33 lipsite de curent electric. Se muncește la refacerea alimentării lor cu electricitate prin generatoare. Administrația încearcă să hrănească populația, asigurându-i și necesarul farmaceutic, relevă administrația locală, reluată de Ukrainska Pravda, dar are evidente greutăți pe care încearcă să le înlăture cu ajutorul voluntarilor.

Întru demoralizarea armatei ruse și încurajarea populației proprii, oficialii ucraineni au început să elaboreze și planuri de eliberare a Crimeei, dând publicității faptul că proiectează rute de evacuare pentru civili pentru faza activă a recuceririi peninsulei ocupate și anexate de ruși.

Președintele Ucrainei l-a primit pe șeful AIEA, Rafael Grossi. Zelensky i-a cerut, potrivit Kiev Independent, să ajute Ucraina să evite un dezastru nuclear. Kievul acuză Rusia, care bombardează zona din perimetrul Centralei Atomice de la Zaporijjea, că folosește cele 6 reactoare ca scut și instrument de șantaj nuclear.

Potrivit primarului localității, rușii bombardează Enerhodar – orașul satelit al Centralei Nucleare de la Zaporijjea – zi și noapte, au provocat panică între locuitori și împiedică populația civilă să se refugieze, informează aceeași sursă.

Update 21:45 Rușii bombardează masiv localități din regiunea Herson, relevă în raportul ei de seară armata ucraineană. În est rușii au făcut câteva tentative de atac, care au fost însă respinse, iar trupele invadatoare s-au repliat. Artileria rusă a pisat pe frontul regiunii Herson, în care a debutat ieri contraofensiva ucraineană, zonele localităților Oleksandrivka, Novoselivka, Liubomîrivka, Stepova Dolîna, Novogrîgorivka, Kîselivka, Șîroke, Pervomaiske, Kalînivka, Andriivka, Lozove, Shevchenkove, Bilousove, Zaricine, Kniazivka, Olgîne și Zelenodolsk, scrie Ukrainska Pravda, reluând surse militare.  

Update 19:30 Președintele Zelenski și-a manifestat gratitudinea față de ajutoarele europene, decorând câteva duzini de oficiali ai Bătrânului Continent. Printre cei distinși sunt Adina Vălean, comisara europeană pentru transporturi, care după repetate critici în presă privind întârzierea adoptării unor demersuri necesare, a luat măsuri de înlesnire a blocatelor exporturi agrare ale Ucrainei, precum și ministrul apărării, Vasile Dîncu, despre al cărui guvern nu se știe nici acum dacă a livrat ajutoare militare Ucrainei și despre ce fel de ajutoare ar fi vorba. Alte distincții au fost decernate președintelui Consiliului European, Charles Michel și șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Update 19:15 Foametea din Mariupolul distrus și aflat sub ocupație rusească i-a împins pe oameni la disperare, a declarat consilierul primarului din oraș, Andrușcenko, care a publicat pe Telegram, reluat de agenția Flash, imagini video cu distribuirea de alimente de către Crucea Roșie. Acțiunea a fost oprită, după ce localnicii s-au revoltat că nu sunt suficiente ajutoare pentru toți cei prezenți.

Situația nu s-a îmbunătățit deloc în ultimele 4 luni, ci din contră, susțin autoritățile locale: locuitorii rămași în Mariupol nu au apă potabilă, curent electric, încălzire, și nici alimente de bază sau medicamente. Unii oameni dorm sub cerul liber, cu saltele așezate în grădinile blocurilor distruse după bombardamentele catastrofale din primăvară.

Ocupanții ruși își concentrează eforturile pe stergerea urmelor, cum este cazul Teatrului din Mariupol, unde se adăposteau peste 1000 de oameni, cu precădere copii, când a fost nivelat, în ciuda avertismentului că adăpostea micuți. De asemenea, rușii își continuă campania de rusificare forțată, inclusiv prin organizarea unor tabere pentru școlari în care îi supun pe aceștia la propaganda Kremlinului.

Update 18:15 Delegația AIEA a ajuns, potrivit CNN, la Kiev, urmând să meargă la centrala nucleară Zaporijjea. Imagini din satelit arată o gaură în acoperișul uneia dintre clădirile care servesc drept depozit de combustibil la centrala Zaporijjea, informează Sky News. Rușii au declarat că această avarie a fost făcută de un obuzier american.

Centrala Zaporijjea, 30 august 2022 – Sursă: Sateliții MAXAR

Update 18:05 Șeful diplomației ucrainene, Kuleba, a cerut UE să-și închidă porțile pentru turiștii ruși. Franța și Germania, țările apusene care i-au fost cel mai aproape dictatorului rus Putin se opun. Între timp, rușii au atacat din nou, potrivit Kiev Independent, Harkivul, ucigând 5 oameni și rănind mai mulți. A fost lovit un parc, o grădiniță, mai multe case și mașini. Un incendiu a izbucnit într-un bloc de locuințe.

Și Nikolaevul a fost atacat de ruși. Bombardamentul s-a soldat cu cel puțin un mort.

Update 18:00 Contraofensiva Ucrainei în sudul țării, cu direcția Herson, este “neașteptată”, dar ”binevenită”, a declarat pentru BBC, reluat de Sky News, fostul șef al MI6, Sir Alex Younger. ”Forțele au ajuns la un fel de echilibru, care este o extrem de neașteptată și, sincer vorbind, binevenită situație în care ne-am putea afla”, a declarat fostul director al agenției de informații externe de la Londra. 

”Tendința pe termen lung este slăbirea graduală a capabilităților militare ale Rusiei și întărirea pas cu pas a capabilităților ucrainene, cu ajutorul Occidentului”, a explicat Sir Alex Younger.

Operațiunea este în curs de desfășurare de peste 24 de ore, însă imaginile și informațiile de la fața locului nu sunt disponibile, după ce Kievul a cerut publicului și mass-mediei un silenzio stampa general, din motive tactice.

De la Berlin, ministra germană a Apărării, Lambrecht, a pus la îndoială capacitatea țării sale de a mai acorda arme Ucrainei, întrucât Bundeswehr-ul ar ajunge la limitele sale.

Frontul de sud – Sursă: Sky News

Update 17:55 Nou asasinat antisemit în Franța. Un musulman, Baha Dridi, și-a omorât colegul de cameră evreu și a recunoscut că l-a ucis pentru că era evreu. Presa occidentală, relevă arabul israelian Ahmad Mansour, tace.

Sângele curge și în Orientul Mijlociu. În Irak, zeci de oameni au fost asasinați în altercațiile iscate de conflictul dintre șiiții pro-iranieni care terorizează țara și adepții clericului al Sadr, care, extremist el însuși pe când erau americanii în țară s-a aliat cu păturile sărace și cu suniți și cere ieșirea din țară a trupelor străine, în speță ale Teheranului.

Update 17:30 Ucraina se folosește cu succes de butaforie din lemn spre a induce în eroare trupele ruse și a le momi să atace cu rachete de croazieră scumpe, de tip Kalibr, replici și manechine reprezentând false lansatoare multiple de rachete HIMARS. Washington Post relatează despre asemenea obiecte artistic confecționate care-i costă pe rușii căzuți în capcană o avere.

Update 16:45 Cum evoluează prima ofensivă ucraineană de oarecare amploare din acest război? Rusia contestă succesul ofensivei ucrainene. Potrivit rușilor, ucrainenii ar fi suferit pierderi grele și s-ar fi retras. Alte știri, la fel de puțin confirmabile, emanând de la oameni din zonă sau clamând a fi în zonă afirmă că ucrainenii ar fi cucerit câteva sate la vest și nordvest de Herson.

Update 12:30 Rușii au lansat tiruri de artilerie asupra centrului orașului Harkiv. Sunt morți și răniți. Cel puțin patru persoane au fost ucise. În sud, în zona ocupată de ruși din Herson s-au auzit zi cinci explozii. Media rusă afirmă că apărarea antiaeriană ar fi interceptat ținte aeriene, dar canalurile locale de pe Telegram indică faptul că a reușit cel puțin o lovitură.

Update 11:11 Nu e clar cât succes are contraofensiva ucraineană pe moment. Potrivit estimării de azi a serviciilor secrete britanice, publicate de ministerul de război de la Londra, nu se pot confirma înaintările ucrainene. Rusia încearcă să-și întărească forțele din regiunea Herson, dar se confruntă cu obstacole în calea completării efectivelor unităților ei foarte lacunare din zonă și refacerii sau consolidării liniilor de comunicație fragile, distruse, ori parțial distruse. Ucraina a confirmat distrugerea podului de pontoane de pe Nipru de lângă Lvove.

Update 11:00 ”A început o nouă fază a acestui brutal război” a spus șeful administrației prezidențiale ucrainene, Andrii Yermak. El a cerut partenerilor occidentali ”să ia măsuri decisive să garanteze pe viitor securitatea Ucrainei” și să formeze ”o nouă ordine de securitate pe continentul european și să prevină un viitor război”.

Update 10:30 Rușii au pierdut într-o singură zi 500 de militari, afirmă Statul Major ucrainean după contraofensiva lansată ieri de forțele ucrainene în regiunea Herson, parte a teritoriilor ocupate de invadatori în sudul țării agresate de regimul Putin. Numărul rușilor morți în războiul lui Putin de la 24 februarie se apropie, potrivit Ucrainei, de 48.000.

Ucraina confirmă că a distrus podul de pontoane rusesc construit peste Nipru, lângă satul Lvove din raionul Beryslav. Rusia, mai afirmă partea ucraineană, a bombardat Zaporijjea. Nu s-au înregistrat victime. Rusia încearcă să-și păstreze și să-și extindă controlul asupra regiunii Donețk, în care a lansat mai multe atacuri pe diverse direcții, respinse însă de apărătorii ucraineni. Forțele ruse s-au retras.

Germania și Franța se opun propunerii de a se interzice acordarea de vize cetățenilor Rusiei în genere. Subiectul e dezbătut azi, la Praga, de șefii diplomației statelor europene care sunt dezbinați în chestiunea vizelor pentru ruși.

Update 00:00 Fără a oferi detalii despre ofensiva puternică în curs, declanșată astăzi de armata sa în sudul țării, președintele Zelenski i-a avertizat pe ruși că este timpul să plece, dacă țin la viețile lor, scrie reportul Politico, Christopher Miller.

Vrea cineva să ne cunoască planurile? Nu va afla asta de la niciun om cu adevărat responsabil. Pentru că suntem în război. Dacă ocupanții ar face bine să știe: îi vom arunca peste graniță. Dacă vor să trăiască, este timpul ca militarii ruși să fugă”, a spus liderul de la Kiev în adresa sa nocturnă.

”Rușii nu vor să negocieze. Ei înțeleg tratativele ca un ultimatum. Noi să recunoaștem cuceririle lor în Donbas și Crimeea, ca teritorii ruse…chiar dacă am negocia cu Rusia, ea ar veni să ne ia țara. Trebuie să înceteze mitul Rusiei puternice, căci nu se poate avea încredere în tratativele cu ea”, a concluzionat șeful statului ucrainean.

29 august 2022 – A 189-a zi de război

Update 21:00 Militarii ruși au lansat ofensive în nu mai puțin de 5 puncte, din estul Ucrainei, încercând să avanseze spre Kramatorsk, a anunțat Statul Major al Forțelor Armate de la Kiev. Rușii încearcă să își impună pozițiile tactice la Sloviansk, Kramatorsk, Bahmut, Avdiivka și Novopavlivka, dar au fost respinși de trupele ucrainene, a precizat aceeași sursă, citată de Ukrainska Pravda. Rămâne actual pericolul atacurilor aeriene sau cu rachetă dinspre Belarus, pentru zona localităților Volyn și Polissia (nordul țării), a avertizat Statul Major ucrainean.

Patru explozii au avut loc și în orașul ocupat, Melitopol, din sudul țării, fiind confirmate de primarul ucrainean, Ivan Feodorov, dar și de agenția rusă Ria Novosti. Nu se cunosc mai multe detalii despre originea lor sau numărul de victime.

Contraofensiva ucraineană din sudul țării, în direcția Herson, continuă. Armata de la Kiev a hotărât să păstreze tăcerea, din motive tactice. Mai multe voci au recomandat evitarea publicării de imagini video sau foto, până la decizia ministerului Apărării.

Sursă: Institutul pentru Studierea Războiului

Update 19:00 Poliția din Moscova l-ar fi arestat pe omul politic, Leonid Gozman, după ce acesta a criticat dur regimul stalinist și poliția sa politică, scrie pe Twitter, Mihail Hodorkovski, care precizează că acuza adusă lui Gruzman ar fi de reabilitare a nazismului.

Hitler a fost răul absolut, dar Stalin a fost și mai rău. SS-iștii erau criminali, dar NKVD-ul era și mai înfricoșător, iar cei de la CEKA și-au omorât proprii oameni”, a declarat anterior președintele Uniunii Forțelor de Dreapta, Leonid Gozman, care s-a poziționat împotriva războiului Rusiei în Ucraina. La 25 iulie, el a fost reținut de poliția moscovită și interogat pentru faptul că deține cetățenie dublă, rusă și israeliană.

Update 18:50 Doi oameni au fost uciși la Nicolaev în această după-amiază, într-un bombardament rusesc, a anunțat guvernatorul Vitaly Kim. 12 rachete au lovit mai multe clădiri de locuințe din oraș, precizează aceeași sursă, citată de Kiev Independent. 

Update 18:40 O nouă reuniune a miniștrilor Apărării din zeci de state va avea loc într-un nou format Ramstein, pe 8 septembrie, a anunțat Secretarul american de resort, Lloyd Austin. Au fost invitați, potrivit înaltului oficial al administrației de la Washington, zeci de miniștri și demnitari aliați ai SUA, din cadrul NATO și alți parteneri. Tema principală va fi războiul din Ucraina, urmând să fie discutate și alte provocări de securitate.

Update 16:30 La Nova Kahovka rușii au acționat alarma. Sirenele răsună fără încetare, iar oamenii au fost evacuați spre adăposturile antiaeriene, relevă Ukrainska Pravda. Potrivit publicației, autodesemnatul ”primar” rus a afimat că ucrainenii bombardează cu artileria zona din jurul uzinei hidroelectrice.

Comandamentul din sud al Ucrainei a confirmat că forțele militare au străpuns prima linie de apărare a rușilor. La contraofensivă iau parte toate armele, combinate, în speță și aviația, alături de artilerie și de tancuri, semn că forțele antiaeriene ale rușilor au capotat. Parte din trupele de elită ale invadatorilor au fost puse pe fugă.

Update 15:30 Ucraina a luat cu asalt fabrica de construcție de mașini-unelte Beryslav din regiunea Herson, unde invadatorii își concentraseră echipamentul și forțele, scrie Ukrainska Pravda.

Update 14:45 Armata ucraineană ar fi început contraofensiva terestră pe frontul de sud, spre Herson. Potrivit corespondentului de război, Ilia Pomomarenko, forțele ucrainene ar fi reușit să găsească un punct vulnerabil în poziția rușilor, pe malul sudic al râului Inguleț (afluent al Niprului) și au decis să atace. 

SUA consideră că ofensiva ucraineană, care a fost anticipată de mult timp, va include o combinație de operațiuni aeriene și terestre, afirmă presa de peste ocean. Trupele ruse sunt eșalonate în adâncime, ocupând mai multe linii de apărare, din care prima ar fi fost străpunsă. Regimentul 109 al separatiștilor din Donețk s-a repliat din Herson și trupele de elită aeropurtate ale Rusiei au fugit care încotro, evacuând câmpul de bătaie.

Mai multe asalturi asupra trupelor invadatoare au fost lansate, rămâne însă de văzut dacă armata Kievului va reuși să spargă frontul rusesc. Operațiunea a început încă din timpul nopții, folosindu-se artilerie grea.

Sursă hartă: Ilia Ponomarenko, corespondent de război

Update 11:30 Un nou scandal diplomatic zguduie relațiile germano-ucrainene. Ambasadorul demisionar al Ucrainei în Germania, Melnyk, i-a retras premierului regional, saxon, Kretschmar, invitația de a vizita Ucraina. ”Sunteți indezirabil”, i-a spus el, sec, creștin-democratului din fosta RDG, care s-a distins prin repetate declarații cotate ca înțelegătoare la adresa Moscovei și prin reiterate apeluri la încetări ale focului, armistiții și pace, în condițiile în care Rusia a cucerit teritorii cu războiul ei de agresiune.

Absurda dvs retorică privind înghețarea războiului îi dă apă la moară lui Putin și stimulează agresiunea rusă”, a spus Melnyk, care-l invitase în trecut pe premierul saxon în Ucraina, ”Această invitație a fost anulată. Sunteți indezirabil. Punct.” – a precizat textual Melnyk, care-și petrece ultimele săptămîni ca ambasador al Kievului la Berlin.

O declarație a lui Melnyk relativizând faptele lui Stepan Bandera iscase înaintea retragerii sale de la post, din ordin prezidențial, un scandal de proporții în raporturile mutuale, care s-au văzut împovărate considerabil și în primăvară, de retragerea invitației avansate președintelui Germaniei, Steinmeier, de a vizita Kievul.

Upate 11:15 Moscova proiectează derularea de ample manevre militare în Extremul Orient. Ar fi vorba, potrivit DLF, care citează ministerul rus al apărării, de exerciții la care ar urma să participe peste 50.000 de militari din forțele terestre, aviație și marină, precum și 140 de aparate de zbor și 60 de nave de război. La manevre ar urma să participe unități din Belarus și din puteri străine ca India și China comunistă. Manevrele Vostok încep mâine și urmează să dureze până vinerea viitoare.

09:30 Inspectorii AIEA intenționează să se deplaseze la Centrala nucleară de la Zaporijjea și s-o inspecteze în cursul acestei săptămâni. Centrala, ocupată de ruși, a devenit de instrument de șantaj nuclear la adresa întregii lumi.

Comandamentul ucrainean din sud anunță uciderea a 41 de militari ruși precum și distrugerea, între altele, a unui tank T 72, a două drone, a unui sistem de lansare multiplă de rachete de tip Uragan, a unui sistem de rachete antiaeriene Panțir, a unui mortar autopropulsat și a șase vehicule blindate.

Din situația militară aproximativă, pe hartă, nu reies schimbări pe teren.

Lipsa de succes a ofensivelor ruse nu a rămas fără efect. Serviciile secrete britanice semnalează probabila tragere pe linie moartă a ministrului rus al apărării, Șoigu, de vreme ce comandanții unităților de pe front au început să-i raporteze direct lui Vladimir Putin.

28 august 2022 A 188-a zi de război

Update 21:00 Forțele ucrainene afirmă că au respins ofensive rusești pe cinci fronturi. E vorba de tentative de înaintare rusă spre Harkiv, Sloviansk, Bahmut, Avdiivka și Novopavlivka.

FBI-ul îi așteaptă pe dezertorii din serviciile secrete ruse. Potrivit viceșefului FBI, Michael Driscoll, reluat de The Telegraph și de Adevărul, e probabil ca oficialii ruși să dezerteze în loc să susțină războiul împotriva Ucrainei. Unii vor coopera cu serviciile secrete apusene, pe măsură ce unii apparatciki ai Kremlinului se vor frustra pe fondul amplorii pierderilor militare suferite de ruși și îi vor întoarce spatele dictatorului de la Moscova.

Update 20:30 În războiul ruso-ucrainean pare că se pregătesc evenimente decisive. Președintele Ucrainei, Zelenski, i-a convocat pe șefii instituțiilor de forță la o consfătuire de taină.

Au fost prezenți la întâlnire, potrivit Ukrainska Pravda, comandanții armatei și serviciilor secrete, reprezentanții ministerului apărării, ai ministerului de interne și ai altor forțe defensive. În discuție ar fi fost între altele raporturile Ucrainei cu partenerii ei internaționali.

N-ar fi deloc de mirare ca Zelenski să fi tematizat gravele acuze de corupție, incompetență și cruzime împovărând serios prestigiul serviciului secret al armatei căruia îi este subordonat un segment al luptătorilor străini care/și și riscă voluntar viața spre a se opune invaziei ruse.

Update 19:30 Germania surprinde printr-o rară luciditate. Berlinul ”trebuie să pună capăt autoamăgirii că ar fi primit vreodată gaz ieftin din Rusia”. În fapt, l-a plătit Ucraina, cu mii de morți”, iar Germania cu ”securitatea proprie și independența ei, potrivit șefei diplomației germane, Baerbock, care a acordat un interviu publicației Bild, fiind reluată de Kiev Independent. Coordonatoarea politicii externe a Germaniei a admis, de asemenea, că Rusia și-a transformat ”gazoductele în arme ale războiului hibrid” și ”de agresiune” declanșat și purtat de Moscova.

Noi succese militare ucrainene: forțele defensive au lovit structuri și armament aparținând armatei a 35-a de ocupație din sudul Ucrainei, rușii pierzând, potrivit comandamentului ucrainean, unsprezece lansatoare de rachete, trei vehicule blindate și un obuzier autopropulsat de tip “Msta-S, anunță Kiev Independent. O explozie puternică, declanșatoarea unui incendiu de proporții s-a înregistrat și la Svatove în ocuptata regiune Luhansk, a spus Serghii Haidai, șeful admoinistrației militare a regiunii.

Alte șase cargoboturi încărcate cu cereale au părăsit porturile ucrainene. Un număr record de ambarcațiuni și nave cu 45 de mii de tone de cereale la bord au trecut ieri prin porturile danubiene ale României.

Update 19:00 Miniștrii de externe ai statelor UE ar urma să decidă marți, 30 august, suspendarea regimului actual de vize pentru cetățenii ruși, anunță Financial Times, citând 3 surse oficiale de la Bruxelles.

În 2007, Uniunea Europeană a semnat un acord special cu Moscova, oferind condiții diferite (și mult simplificate) pentru acordarea de vize cetățenilor ruși care doresc să intre pe teritoriul statelor membre. Acest acord nu are în vedere doar zona Schengen. Suspendarea sa ar însemna costuri mai mari pentru ruși, precum și prezentarea unui număr crescut de documente, plus interviuri pentru viză.

Mai multe state ale Uniunii au cerut interzicerea vizelor Schengen pentru cetățenii ruși, însă nu s-a putut ajunge la un acord pe această temă, Ungaria și Germania fiind printre țările care se opun vehement.

Marea Britanie a dat de înțeles că va înăspri și ea condițiile de acordare a vizelor pentru cetățenii ruși

Update 11:00 Situație în continuare tensionată la Centrala nucleară de la Zaporijjea. Ambele tabere beligerante își dau mutual vina pentru deteriorarea infrastructurii centralei ocupate de trupele ruse, care refuză să se retragă. Pagubele au sporit pericolul unei scurgeri radioactive și chiar al unei catastrofe nucleare, avertizează ambele părți. Germania promite Ucrainei susținere pe termen lung.

Armata Ucraineană a respins ofensive ruse pe trei fronturi în direcția Sloviansk, Avdiivka și Bahmut. Rușii au atacat masiv, în cursul nopții Dniepropetrovskul, provocând cu lansatoarele lor multiple de rachete pagube importante regiunii ucrainene, relevă Ukrainska Pravda. În Melitopolul ocupat au avut loc explozii a căror natură rămâne să fie precizată. Alte deflagrații s-au produs la Herson. La Moscova a luat foc automobilul lui Evgeniy Sekretarev, șeful adjunct al celui de-al 8-lea directorat al Statului Major rus, o femeie fiind arestată sub suspiciunea incendierii lui.

Șefa diplomației germane, Baerbock, a estimat că războiul ar putea dura foarte mult. Face parte din modul Rusiei de a purta conflagrația să divizeze Europa între susținătorii și adversarii ajutorării Ucrainei, a precizat ea, fiind reluată de DLF. Potrivit Annalenei Baerbock, Vestul trebuie să contracareze această strategie. După cum a precizat ea, ”Ucraina ne apără și nouă libertatea și ordinea de pace”, motiv pentru care ”trebuie susținută financiar și militar și anume atât cât va fi nevoie”.

Remilitarizarea Arcticii. NATO pare a fi hotărât în fine să țină piept expansiunii ruse și în Arctica. Secretarul general al alianței, Stoltenberg, a declarat publicației ”Welt am Sonntag“, că Moscova e pe cale să-și staționeze în bazele ei sovietice, proaspăt redeschise la polul Nord, arme de ultimă generație. Stoltenberg, reluat de DLF, a subliniat că zona e de maxim interes strategic pentru NATO și pentru forțele navale ale statelor aliate.

27 august 2022 a 187-a zi a războiului

Update 23:55 China a tras subtil de urechi Rusia, cerându-i să oprească punerea în pericol a lumii prin activitățile ei de la Centrala Nucleară de la Zaporijjea. Potrivit G4Media, ”un oficial chinez de rang înalt a declarat, vineri, la ONU, că un singur incident ar putea provoca un accident nuclear grav „cu consecințe ireversibile pentru ecosistemul și sănătatea publică din Ucraina și din țările învecinate”…Geng Shuang, adjunctul reprezentantului permanent al Chinei la ONU, a făcut apel la toate părțile implicate „să dea dovadă de maximă reținere, să respecte cu strictețe legislația internațională și să reducă la minimum riscul de accidente”, adăugând: „Nu trebuie să permitem ca tragediile accidentelor nucleare de la Cernobîl și Fukushima să se repete”.

Potrivit serviciilor secrete ucrainene, reluate de Ukrainska Pravda, Rusia și-a implicat militar în războiul din Ucraina ”aproximativ 160.000 de militari”. Numărul acesta nu-i include pe militarii Gărzii Naționale. Potrivit lui Vadym Skibitskyi, reprezentant al departamentului de informații al ministerului ucrainean al apărării, Rusia încearcă să mobilizeze pe moment alți 90.000 de militari.

Video-ul zilei

Puținii locuitori care au mai rămas în Mariupol își continuă existență în condiții greu de imaginat. Ukrainska Pravda prezintă cum se doarme afară, din cauza clădirilor distruse în bombardamentele rusești sau ulterior, ca urmare a demolărilor puse la cale de ocupanții armatei invadatoare, pentru a șterge urmele masacrelor comise.

Update 22:45 Mașina unui general rus, însărcinat cu propaganda și cenzura, a fost incendiată la Moscova, în această după-amiază, anunță The Telegraph, citând mass-media rusă. BMW-ul X6 se afla parcat pe o stradă în apropierea centrului, iar în scurt timp, polițiștii moscoviți au arestat un protestatar anti-război care se afla în zonă, acuzându-l de această infracțiune. Potrivit primelor informații, oficialul rus, responsabil cu cenzurarea informațiilor care apar în presă despre operațiunea militară specială a Kremlinului, nu se afla în mașină.

Update 20:30 Marinarii ucraineni cu vârste între 18 și 60 de ani, inclusiv cadeții de marină, vor putea părăsi țara în scopuri profesionale, a anunțat premierul Denys Șmyhal, citat de Kiev Indepedent. Se așteaptă o măsură similară și pentru oamenii de afaceri sau alte categorii profesionale, în scopul relansării economice a țării.

Ca urmare a unui decret prezidențial de la sfârșitul lunii februarie, niciun bărbat cu vârste între 18 și 60 de ani nu are voie să părăsească Ucraina. Excepții au făcut anumiți membri ai guvernului sau fostul președinte Poroșenko, invitați la summiturile internaționale.

Update 20:00 Forțele armate ruse ar mai dispune de doar 45% din stocurile de rachete pe care le aveau în urmă cu 6 luni, a afirmat Vadym Skibitskyi, reprezentant din cadrul Directoratului pentru informații al armatei ucrainene, citat de Kiev Independent. În cazul rachetelor balistice și de croazieră, situația este și mai dificilă, susține Skibitskyi, precizând că Moscova mai are doar 20% din numărul inițial de rachete Iskander.

Armata roșie se bazează pe atacul cu rachete pentru a ținti diverse regiuni din Ucraina, cele mai afectate în ultima săptămână fiind: Sumîi, Dnipropetrovsk, Harkiv, Nicolaev, Zaporijjea și Donețk.

În această seară a fost lovită cu rachete, o fabrică din orașul Harkiv. Nu s-au înregistrat victime.

Update 19:45 Putin a ordonat armatei să asigure securitatea din perimetrele școlilor în teritoriile ocupate din Ucraina, anunță agenția Ria Novosti, reluată de Kiev Independent. Prezentată de presa aservită Kremlinului drept o măsură de securitate, decizia vine la scurt timp după ce autoritățile ucrainene din teritoriile ocupate au avertizat că rușii amenință părinții cu decăderea din drepturi și ducerea copiilor la orfelinat, dacă refuză înscrierile în sistemul de învățământ rusesc.

Update 19:30 Moscova a ales să ascundă sau să diminueze importanța atacurilor ucrainene asupra Crimeii, pentru a împiedica exodul rușilor din peninsulă, sugerează un raport prezentat de directoratul pentru informații al armatei ucrainene, reluat de Kiev Independent.

După exploziile din ultimele săptămâni asupra bazelor aeriene militare sau a altor centre armate din Crimeea, mii de ruși au luat cu asalt podul Kerci, care leagă peninsula de Federația Rusă, și s-au întors cu tot cu familii în țară. Populația rusă a fost invitată să se stabilească în Crimeea, mulți în casele pe care le părăsiseră ucrainenii, după anexarea ilegală din 2014, parte a unui process accelerat de rusificare.

Update 09:00 Un veritabil thriller de spionaj a avut loc chiar sub nasul celor mai importanți oameni din NATO, având-o ca protagonistă pe Maria Adela Kuhfeldt Rivera, care se prezenta drept o frumoasă și foarte versată peruană de 30-40 de ani, vorbitoare a 6 limbi și implicată în multe evenimente, inclusiv de caritate.

Grație pașaportului ei GRU, Maria Adela – cum era cunoscută de prietenii săi – pe numele său real Olga Kolobova, născută în URSS, a locuit în Malta și Italia, reușind să penetreze până la cele mai înalte niveluri, Comandamentul Forțelor Aliate NATO din Napoli și să se împrietenească cu multe figuri importante.

O investigație de aproape un an de zile a publicației Bellingcat în colaborare cu Der Spiegel, La Repubblica și The Insider, a desconspirat-o pe spioana rusă Kolobova, publicându-i incredibila poveste. Întreaga poveste, în linkul din Belincat.

Update 08:50 Rusia nu își va opri campania militară (n.r. războiul) în Ucraina, nici dacă Kievul renunță la aspirația sa de a deveni membru NATO, a declarat Dmitry Medvedev, reluat de agenția Nexta. Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a precizat că Moscova are nevoie de acele garanții de securitate despre care vorbea Vladimir Putin.

Update 08:40 Cinci oameni, dintre care o mamă cu doi copii de 8 și 2 ani au fost uciși în bombardamentele rusești lansate ieri noapte asupra satului Kamianka, din regiunea Zaporijjea, anunță Kiev Independent. A mai fost atacate cu rachete regiunile Sumîi, unde 4 oameni au fost răniți, dar și Dnipropetrovs.

La Harkiv, rușii au lovit din nou, de această dată chiar centrul orașului, distrugând o clădire istorică și o școală.

Update 08:20 Tabară de vară la Mariopol, unde copiii ucraineni sunt învățați să tragă cu arma și să urască Ucraina, acuză Consiliul local, reluat de Ukrainska Pravda. Ocupanții ruși au preluat modelul tineretului nazist și încearcă să îi transforme pe copiii din Mariupol în Hitlerjugend, a declarat Andrușcenko, consilierul primarului, pe Telegram. Acesta a mai spus că părinții sunt presați să își trimită copiii la școlile ocupanților ruși, sub amenințarea că dacă refuză, vor fi decăzuți din drepturi și li se vor lua micuții.

Update 08:00 Institutul pentru Studierea Războiului a anunțat că este prima oară de la 18 august, când forțele truse invadatoare, nu au mai făcut niciun avans teritorial, iar desfășurarea falselor referendumuri la 11 septembrie, ar fi practic imposibilă în condițiile actuale, reia Kiev Independent.

Potrivit ISW, la Zaporijjea, Moscova a făcut toate pregătirile necesare pentru acest scrutin de fațadă, însă desfășurarea sa este îngreunată de fricțiunile din rândul administrației de ocupație. La Herson, aceeași administrație marionetă a anunțat deja că va amâna referendumul programat la 11 septembrie.

26 august 2022 – A 186-a zi a războiului

Update 23:45 Ministerul ucrainean de externe face apel la UNESCO: Rusia amenință părinții din zonele ocupate, precum Herson și Zaporijjea, că le va duce copiii la orfelinat dacă nu îi înscriu în școlile rusești. Kievul cere UNESCO să ia act de această situație critică și să acționeze. “Cerem UNESCO să reacționeze de urgență față de această crimă!”, scrie Kiev Independent. Moscova duce o campanie tot mai disperată de rusificare, fără efectul scontat, mai ales în regiuni precum Herson, unde rezistența civilă s-a intensificat, prin acte clandestine și refuzul de colaborare cu ocupanții. Anul școlar ar trebui să înceapă la 1 septembrie.

Update 23:10 Forțele ucrainene au lovit și al treilea pod de peste Nipru, care face legătura orașul Herson, Dariivskyi, a anunțat Comandamentul Sud, citat de Kiev Independent. Avariile la acest pod reduc posibilitățile de circulație ale armatei ruse, provocându-i și mai mari dificultăți de aprovizionare. Momentan, rușii sunt nevoiți să folosească un pod plutitor sau șalupe pentru a traversa Niprul.

Update 23:00 Rusia ar fi primit sute de drone de la Iran, scrie Associated Press, citând sursă din serviciile de informații occidentale. Nu este clar dacă Moscova a început utilizarea lor în războiul din Ucraina, notează agenția, însă dronele par să fie operaționale și gata de luptă. Teheranul produce drone militare, în ciuda sancțiunilor, folosind componente de la aeronavele comerciale. Putin și-a dorit celebrele drone turcești Bayraktar, pe care le dețin forțele ucrainene, cerându-i această favoare președintelui Erdogan, însă producătorul de la Istanbul a refuzat.

“Indiferent câți bani ne-ar oferi (n.r. Rusia), sincer, nici nu se pune problema să îi dăm drone în această situație. În acest moment, toată susținerea noastră este față de Ucraina”, a declarat astăzi pentru BBC, CEO-ul companiei, Haluk Bayraktar.

Update 16:30 Rusia arde gazul. La propriu. Gazul destinat în mod normal Germaniei e ars de ruși în cantități gigantice, în valoare de zece milioane de euro pe zi, a informat BBC. Flacăra uriașă de la Portovaia, la nordvest de Sankt Petersburg, se vede clar din satelit. E vorba, potrivit RystadEnergy, de arderea unei cantități zilnice de 43, milioane de metri cubi de gaz. Ar fi util să se stabilească și prejudiciul ecologic global al acestui proces.

Update 15:15 Trupele ucrainene au administrat Rusiei o lovitură grea. Au atacat la Kadiivka, o localitate ocupată de invadatori în regiunea Lugansk, o baza rusă locală, ucigând la hotelul Donbas 200 de militari ruși, afirmă autoritățile militare locale, reluate de Ukrainska Pravda. Ar fi fost scoși din luptă militari de elită ai trupelor ruse aeropurtate. Rușii afirmă că Ucraina ar fi lansat asupra hotelului 10 rachete de tip HIMARS.

Update 15:00 Belarus amenință Vestul cu arma nucleară. Aleksandr Lukașenko, dictatorul din Minsk, care a furat alegerile prezidențiale ale Rusiei albe, a anunțat că țara sa va converti avioane de tip SU 24, astfel încât să poată fi înarmate după reconfigurare cu bombe atomice. Autoproclamatul președinte, un cobeligerant în războiul de agresiune declanșat de regimul Putin împotriva Ucrainei a adăugat, potrivit Ukrainska Pravda, că ”țintele lor au fost deja fixate pentru cazul unor provocări occidentale la adresa Belarus.

ONU s-a făcut din nou de râs. În urma masacrului de la gara din Ceaplîne, unde zeci de civili au fost măcelarți de un bombarda,ent rusesc asupra unui tren de pasageri, reprezentantul ONU în Ucraina a dat publicității un apel jenant, care cere ”tuturor părților” implicate în conflict să respecte dreptul internațional umanitar. Ca și cum ”toate părțile” ar fi bombardat trenul, iar nu Rusia. Ministerul ucrainean de externe și-a exprimat dezamăgirea și critica și a condamnat clar ieșirea iresponsabilă a ONU, reliefând că asemenea ”apeluri sunt disociate de realitate și că asemenea echivalări ale victimei cu agresorul sunt absolut inacceptabile”.

Nu e clar însă de ce Ucraina critică abia acum asemenea ieșiri și de ce a refuzat în trecut să protesteze la alte derapaje similare ale organizației mondiale, când de pildă s-a echivalat la ONU statul evreu victimizat, cu teroriștii care-l agresau.

Update 14:00 În răspăr cu statele occidentale, Ungaria lui Viktor Orban și-a extins cooperarea energetică cu Rusia. Media maghiară, Telex, reluată de Kiev Independent, relevă că Budapesta a emis un permis pentru monopolistul regimulu rus, Rosatom, să extindă Centrala Nucleară Paks.

Update 12:00 Președintele Ucrainei, Zelenski, a cerut intervenția Comunității Internaționale la Zaporijjea. ”Dacă militarii ruși vor continua să ocupe Centrala nucleară din zonă persistă riscul unei catastrofe atomice cu consecințe planetare , a spus respectatul lider de la Kiev. Amintind de deconectarea de la rețea a două reactoare nucleare, Zelenski a cerut AIEA, potrivit DLF, să acționeze net mai rapid.

Aparatul represiv rusesc l-a pus în libertate pe disidentul rus Evgheni Roizman, arestat recent de mascați. Un tribunal din Ekaterinburg, orașul al cărui edil a fost, i-a dat drumul condiționat, impunându-i restricții dintre cele mai severe. Roizman, căruia regimul putinist îi reproșează o prezumtivă ”răspândire de informații false despre armată”, n-are voie, până la finele lunii septembrie, să aibă apariții publice, să primească poștă, să vorbească la telefon, ori să utilizeze Internetul, relevă DLF. Roizman respinge toate acuzațiile.

Germania are o ”uriașă problemă de securitate”, din cauza ”deficiențelor contraspionajului”, a admis șeful comisiei parlamentare de control al serviciilor secrete, von Notz. Germania și-a demontat parte din comunitatea de informații după reunificare, în timp ce alte țări au continuat să spioneze ca în epoca Războiului rece, a explicat el. Ministruld e interne Faeser a recunoscut că războiul de agresiune al Rusiei din Ucraina a sporit ”la noi dimensiuni” amenințarea rusă la adresa Germaniei, între altele prin campaniile de agresiune cibernetică și dezinformare.

Potrivit G4Media, Serviciul german de contraspionaj militar MAD dispune de „indicii” în legătură cu aceste operaţiuni de spionaj, conform săptămânalului. Două centre ar fi fost în mod special spionate, şi anume baza de la Idar-Oberstein, în Renania-Palatinat, şi cea de la Grafenwöhr, în Bavaria, gestionată de armata americană. Contraspionajul militar german susţine că ar fi fost vorba în principal de prezenţa unor vehicule în apropiere de intrarea în taberele militare. La Idar-Oberstein, armata germană a instruit soldaţi ucraineni în utilizarea obuzierului ‘Panzerhaubitze 2000’, în timp ce la Grafenwöhr forţele americane au antrenat ucraineni în folosirea sistemelor de artilerie occidentale.”

Update 11:05 Germania nu va oferi Ucrainei arme cu care această să lovească teritoriul Rusiei, a declarat șeful guvernului de la Berlin, Olaf Scholz, citat de agenția NEXTA. Potrivit cancelarului, administrația sa urmărește ceea ce fac Aliații și își coordonează politica față de Ucraina cu aceștia. Scholz se opune și suspendării acordăriid e vize turistice rușilor, afirmând că ”războiul din Ucraina e războiul lui Putin, nu al rușilor în genere și nu ar trebui vreodată generalizat”.

Update 10:45 Invadatorii ruși au încercat să avanseze în est, la Bahmut, a afirmat Statul Major al forțelor armate ucrainene, citat de Ukrainska Pravda. Această localitate se sflă între Horlivka și Kramatorsk și este scena unor lupte grele de mai multe săptămâni, fără ca trupele ruse să reușească înaintarea.

Situația pe teren rămâne aproape neschimbate, rușii menținându-și pozițiile pe frontul Sloviansk, în timp ce la Harkiv armata roșie a lansat mai multe atacuri cu artilerie grea, folosind de asemenea și drone de recunoaștere, spune conducere militară de la Kiev.

Armata ucraineană a distrus 7 depozite de muniție și echipament militar rusesc, în spatele liniilor frontului, în această săptămână, potrivit purtătoarei de cuvânt a comandamentului Sud, Natalia Humeniuk, citată de Kiev Independent. Aceasta a precizat că distrugerea proviziilor rusești este o prioritate pentru forțele ucrainene și vor continua să elimine și mai multe până la finalul săptămânii.

Sursa deschisa: Ministerul britanic al Apararii

Update 10:30 Regiunea Dnipropetrovsk a fost ținta a 9 atacuri rusești cu rachete Grad și artilerie grea, noaptea trecută, a declarat șeful adminitrației militare locale, Valentin Reznichenko, citat de Ukrainska Pravda. Cartierele Nikopol, Synelnykove și Kryvyi Rih au suferit cele mai mari distrugeri, fiind lovită infrastuctura civilă: 12 case, 1 școală, un sanatoriu. Peste 1000 de localnici au rămas fără curent electric. Nu s-au înregistrat victime.

În nord-estul țării, la Sumîi, armata rusă ar fi tras asupra localităților din regiune cu peste 100 de proiectile diferite, potrivit autorităților militare, citate de Ukrainska Pravda. Pagubele includ o clădire rezidențială care a ars complet, un complex comercial și recolta de fân care fusese strânsă într-un sat.

Update 10:20 O analiză Deutsche Welle a relevat că aproximativ 1 milion de cetățeni ruși au intrat în Uniunea Europeană de la începutul războiului din Ucraina. Peste 60% dintre aceștia au sosit în Europa prin Estonia și Finlanda, arată aceeși sursă, citând Agenția Europeană pentru securizarea frontierelor UE, Frontex.

Video-ul zilei

Iată imagini cu trenul de pasageri care a fost atacat cu rachete rusești, în raionul Dnipropetrovsk, în seara de 24 august, lăsând în urmă 25 de morți, între care o fetiță și un băiețel de 11, respectiv, 6 ani. Moscova a susținut că era un tren militar.

25 august 2022 a 185-a zi a războiului

Update 21:00 Centrala nucleară de la Zaporijjea a fost complet deconectată de la rețeaua electrică ucraineană. Rușii i-au obligat pe ucrainenii care muncesc la reactoarele din perimetrul ocupat în zonă de trupele invadatoare să deconecteze de la rețeaua de curent a Ucrainei ultimele două reactoare nucleare ucrainene de la Zaporijjea.

Propaganda rusă mai afirmă că trenul ucrainean atacat de invadatori la Ceaplâne, atac în care numărul morților civili indicat de Ucraina ar fi atins 25, ar fi fost ”un tren militar” în care racheta rusă ar fi ”ucis 200 de militari”.

Update 16:00 Vladimir Putin a ordonat creșterea forțelor armate ruse cu cel puțin 137.000 de soldați până în 2023, anunță Sky News. Liderul de la Kremlin a semnat un decret prezidențial în acest sens, care nu specifică însă prin ce metode se va realiza acest obiect în numai 4 luni.

Moscova a negat zvonurile privind o posibilă mobilizare generală, declarând că numai soldații care se înrolează voluntar pot lupta în conflictul din Ucraina, pe care continuă să-l numească operațiune militară specială. 

Update 15:45 Momente incredibile în Rusia, unde camerele de supraveghere din diverse magazine, cafenele sau saloane de coafor, au fost conectate la muzica patriotică ucraineană, în urma unei operațiuni de hacking. Melodiile ucrainene – inclusiv imnul- au răsunat prin camerele video care aveau și opțiunea de sunet. 

Reacțiile oamenilor au fost surprinse tot de hackeri, care se pare că ar fi dorit să transmită poporului rus un mesaj de Ziua Independenței Ucrainei, celebrată la 24 august.

Update 10:45 Numărul victimelor bombardamentului asupra unui tren de pasageri în Dnipropetrovsk a crescut la 25, afirmă Ukrainska Pravda. ONU a înregistrat până la 22 august aproape 13.500 de victime civile ale războiuluid e agresiune declanșat de Rusia, între care aproape 1500 de femei și peste 300 de copii. Or, cifrele oficiale ale Comisarului pentru refugiați al ONU sunt net mai mici decât cele reale.

Update 10:30 Pierderile rusești iau proporții. Potrivit Ucrainei, forțele militare au ucis aproape 46.000 de militari ruși, cărora li s-au distrus ori sustras și aproape 2.000 de tancuri, alte aproape 4300 de blindate, peste o mie de sisteme de artilerie, aproape 300 de lansatoare multiple de rachete aproape 150 de sisteme de apărare antiaeriană, peste 200 de elicoptere, peste 230 de avioane peste opt sute de drone și 15 nave, reiese dintr-o listă publicată de Kiev Independent.

Sursă: Kiev Independent

Rușii au pierdut însă și teritorii imense. Potrivit ISW, trupele Moscovei au fost silite să evacueze de la 21 martie încoace un teritoriu de mărimea Danemarcei. Afirmațiile ministrului rus al apărării Șoigu despre încetinirea ofensivei din prezumtive ”cauze umanitare” ascunde, conform thinktankului american, ”o scuză pentru câștigurile teritoriale neglijabile” ale rușilor din ultima lună.

The U.S. think tank reported that Russian Defense Minister Sergei Shoigu’s statement regarding the slowdown in offensive operations in Ukraine is likely an attempt to “excuse the negligible gains Russian forces have made in Ukraine in the last six weeks.” According to the experts, Russian forces lost a territory greater than Denmark since March 21. The ISW also reported that Russian occupying forces continue to face partisan resistance as they attempt to enforce administrative and legislative changes.

Numărul celor uciși de masacrul rusesc generat de bombardarea unui tren din gara din Ciapline, o localitate din regiunea Dniepropetrovsk, a crescut la 22. S-au mai găsit cinci cadavre într-un automobil la capătul șinelor de tren. Rușii au bombardat și altă zonă a regiunii, în speță raionul Sînelnîkove din vest, unde au fost rănite, potrivit Kiev Independent, opt persoane.

În Germania, scrie DLF, au avut loc demonstrații împotriva războiului de agresiune purtat de Rusia lui Putin în Ucraina. Doar la Berlin au ieșit în stradă circa 3.500 de oameni, fluturând steaguri ucrainene spre a marca Ziua Independenței statului cotropit de ruși.

24 august 2022 a 184-a zi a războiului

Update 22.15 Ucraina mulțumește României. Kievul și-a manifestat recunoștința pentru ajutorul substanțial acordat de România ”încă din prima zi a războiului Ucrainei”, după cum s-a exprimat ambasadorul Ucrainei la București, Igor Prokopciuk. Diplomatul a cerut sporirea asistenței militare acordate Ucrainei de Comunitatea Internațională și adoptarea de noi sancțiuni împotriva Rusiei agresoare.

Update 21:30 Un copil de 11 ani și alte 15 persoane au fost ucise la Dnipropetrovsk, după un bombardament rusesc produs în această seară, a declarat chiar președintele Zelenski în timpului unui discurs în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. Alți 50 de oameni au fost răniți, în acest atac comis asupra unei gări, scrie agenția NEXTA. Liderul de la Kiev a mai afirmat că cel puțin 4 vagoane cu pasageri încă ard.

Update 21:10 Cât au costat pierderile militare ale Rusiei în cele 6 luni de război? Nu mai puțin de 16,5 miliarde de dolari, anunță revista Forbes, care a realizat o analiză privind echipamentul militar rusesc distrus de ucraineni. Cea mai scumpă pierdere a fost crucișătorul Moskva, care valora – cu echipamentele și armamentul din dotare – 750 milioane de dolari.

Aceasta sumă totală nu a inclus rachetele, pe care Rusia le-a folosit fără a face rabat, apelând inclusiv la extrem de costisitoarele Iskander sau Kalibr, rachete de croazieră în valoare de 3, respectiv 6 milioane de dolari bucata.

Ucraina a suferit și ea distrugeri uriașe la nivel de infrastructură, scrie Forbes, citând Școala de Economie din Kiev: costurile se ridică la o sumă amețitoare de 113 miliarde de dolari. Din acest total, 131.300 locuințe (case și blocuri) în valoare de 47 miliarde de dolari au fost avariate sau rase de pe fața pământului de bombardamentele rusești.

Update 21:00 O analiză a Institutului Internațional pentru Studii Strategice (IISS) relevă că asistența pe care Rusia o solicită Teheranului tot mai mult în ultimele săptămâni confirmă provocările majore cu care industria locală rusă se confruntă, ca urmare a sancțiunilor occidentale. Sunt tot mai puține state la care Rusia poate apela pentru a-și achiziționa componente sau echipamente militare, notează IISS. Iranul este unul dintre ele, având o vastă experiență în eludarea sancțiunilor occidentale care i-au fost impuse de-a lungul timpului. Fără a beneficia de o calitate prea ridicată a produselor sale, Teheranul reușește însă să acopere mai multe nevoi ale industriei de armament.

Potrivit analiștilor, lipsa echipamentelor militare de ultimă generație sau a unor componente vitale pentru producerea lor în interiorul Rusiei, este o problemă la fel de mare ca și deficitul de soldați care acceptă înrolarea în armata roșie.

Video-ul zilei

La Londra, fanfara Gărzilor Scoțiene a oferit o superbă interpretare a melodiei ucrainene Stefania, în cinstea Zilei Independenței Ucrainei.

Update 20:50 SUA avertizează că Moscova a început pregătirile pentru organizarea unor referendumuri în regiunile ocupate din Ucraina, scrie agenția turcă ANADOLU. Este o chestiune de câteva zile, au declarat oficiali de la Washington, în ceea ce pare a fi o încercare disperată de a securiza zonele din estul și sudul Ucrainei, pe fondul intensificării atacurilor asupra peninsulei Crimeea.

Tot mai mulți ruși părăsesc Crimeea, de teama bombardamentelor, iar președintele Zelenski a promis astăzi, de Ziua Independenței, că va merge până la capăt cu eliberarea peninsulei anexate ilegal de Rusia în 2014.

Update 20:45 Trimisul Ucrainei la Vatican a criticat afirmația Papei, potrivit căruia ultranaționalista Daria Dughina ar fi fost ”o victimă nevinovată” a războiului. Papa a cerut Rusiei să evite un dezastru nuclear la Centrala de la Zaporijjea.

La rândul său, secretarul general al ONU, Guterres a declarat că nu vede semnele unui grabnic sfârșit al războiului, în ciuda unor progrese în domeniul umanitar.

Update 20:30 Premierul britanic Boris Johnson a fost onorat azi la Kiev, de Ziua Independenței Ucrainei. I s-a decernat Ordinul Libertății – cea mai înaltă distincție acordată de Ucraina. În plus, s-a inaugurat, în prezența înaltei sale gazde, o placă în pavaj pe ”Aleea Curajului”, inaugurată ieri de președinții Poloniei și Ucrainei, Duda și Zelenski, cu numele liderului de la Londra.

Update 16:30 Puternice declarații internaționale de solidaritate cu Ucraina. La Bruxelles, capitala Beligiei și a UE, s-a derulat un drapel ucrainean galben-albastru. Președintele SUA, Joe Biden, a promis Kievului noi ajutoare în valoare de aproape trei miliarde de dolari. Cancelarul german, Olaf Scholz, a lansat pe Twitter un mesaj de salut Ucrainei și i-a dat o dat în plus asigurări de ”sprijin temporal nelimitat” al Germaniei. Președintele Zelenski le-a promis compatrioților săi recucerirea teritoriului ucrainean ocupat de invadatorii ruși.

Update 12:35 Într-un discurs emoționant de ziua națională a Ucrainei, președintele Zelenski a declarat că națiunea sa a renăscut după invazia rusă de la 24 februarie. ”Un nou popor a luat ființă la 24 februarie. Nu s-a născut, ci a renăscut. O națiune care nu a plâns, nu a țipat, nu a fugit, nu a renunțat, nu a uitat.”, a spus liderul de la Kiev, reluat e Egypt Independent.

”Fiecare nouă zi este un alt motiv ca să nu renunțăm. Pentru că după ce am trecut prin atâtea, nu avem dreptul să nu ajungem la linia de finish”, a precizat Zelenski.

La 24 august, Ucraina celebrează în mod tradițional Declarația de Independență din 1991, adoptată de Radă, care a decis separarea de Uniunea Sovietică. La 1 decembrie 1991, a avut loc un referendum în rândul populației, prin care ucrainenii au votat într-o majoritate covârșitoare – 92% votând DA – reinstituirea statului independent ucrainean, fondat inițial în 1918.

Update 12:25 De la Moscova, o declarație a ministrului Apărării, Serghey Șoigu, pare să ne amintească de personajul vulpea care nu ajunge la struguri din fabula lui La Fontaine. ”Încetinirea ofensivei din Ucraina este o decizie luată conștient, din dorința de a reduce pierderile de vieți în rândul civililor În rest, operațiunea specială decurge conform planului”, a declarat Șoigu, reluat de NEXTA.

Update 12:20 Felicitări surpriză de la Minsk, unde dictatorul bielorus, Aleksandr Lukașenko, a transmis poporului ucrainean urări de Ziua Independenței, notează agenția NEXTA. ”Le dorim ceruri senine, toleranță, curaj, putere și succes în reconstruirea unei vieți decente”, a mai spus conducătorul Belarusului, partenerul de încredere al lui Putin.

Update 10:30 Oamenii care luptă pentru independența Ucrainei știu ce gust are. ”Independența are gustul sângelui și al morții”, a spus textual, de ziua națională a Ucrainei, șeful armatei ucrainene, Zalujni.

Update 10:00 Putin ”a pierdut contactul cu realitatea” estimează Leonid Volkov, unul din liderii opoziției ruse și apropiat colaborator al disidentului rus Alexei Navalnâi, încarcerat de subalternii Kremlinului într-o colonie penitenciară. La DLF Volkov afirmă că Putin s-a supraestimat masiv și că ar fi trebuit să-i fie clar din capul locului că invazia de la 24 februarie nu poate fi încununată de succes militar. Regimul său ”nu va supraviețui războiului din Ucraina”, iar ”o lovitură de palat e probabilă”, dar ”războiul ar mai putea dura ani de zile,” a mai apreciat disidentul rus la DLF.

Între timp, regimul Putin devine tot mai represiv. Poliția rusă l-a arestat pe fostul primar al orașului Ekaterinburg, Roisman, acuzat de ”răspândire de știri false” în legătură cu războiul de agresiune purtat de Rusia lui Putin în Ucraina. Roisman, care a fost luat acasă de mascați înarmați până în dinți, riscă o pedeapsă de aproximativ 10 ani de închisoare, afirmă DLF.

Rusia expediază copii ucraineni în Rusia și îi supune adopțiilor, relevă ISW, Institute for the Study of War, care semnalează și posibila reducere a susținerii pentru război în teritoriile controlate de ruși.

Rușii au bombardat repetat infrastructura civilă a orașului Zaporijjea, relevă KI. Potrivit aceleași surse, forțele ucrainene au mai distrus un elicopter militar, cinci drone, precum și un depozit de muniție. Acest din urmă atac a vizat sudul regiunii Zaporijjea, a reliefat Serhiy Bratchuk, purtător de cuvânt al administrației regiunii Odesa.

Update 00:00 La mulți Ucraina! La Kiev se celebrează cea de-a 31-a aniversare a independenței ucrainene. Președintele Zelenski se așteaptă la atrocități care să marcheze evenimentul din partea Rusiei, care încearcă să anuleze Ucraina liberă și să-i distrugă statul și poporul independent. Anticipând noi crime rusești, Statele Unite au cerut americanilor să părăsească Ucraina.

23 august 2022 Ziua a 183-a războiului

Update 23: 00 Teoria istoric, militar și politic cea mai plauzibilă privind prezumtiva moarte a Dariei Dughina în explozia unui automobil e livrată de serviciile secrete ucrainene. Potrivit lor, atentatul ar fi fost pus la cale ca un soi de cap de serie, de poliția politică, FSB, pentru a se resuscita sprijinul pentru război în Rusia, sprijin care s-a redus considerabil. Or, fapte precum asasinarea spectaculoasă a fiicei unui ideolog velicorus chipurile patriot, în fapt ortodoxisto-nazisto-bolșevic și alte atentate cu mulți morți civili ar putea avea efectelor expoloxiilor de blocuri de locuințe aranjate de KGB/FSB în ortașele rusești la finele anilor 90. Aceste atentate extrem de sângeroase fuseseră atribuite aiurea unor inventați teroriști ceceni, spre a se motiva și instrumenta un nou război cecen dorit de Putin, care fusese proaspăt instalat la putere de președintele Elțin împreună cu serviciile secrete.

Update 21:00 Germania intenționează să-și extindă masiv livrările de arme în beneficiul Ucrainei până la suma de o jumătate de miliard de euro. E voba de trei sisteme de apărare antiaeriană, o duzină de tancuri speciale și de 20 de lansatoare multiple de rachete. În plus urmează ca pachetul de ajutoare să cuprindă și muniție de înaltă precizie, precum și arme anti-drone. Materialul rumeazîă să fie livrat anul acesta și anul viitor.

Update 19:00 Ceremonia de adio dedicată Dariei Dughina a fost regizată astfrl, încât să fie o manifestare de pupat inelul și papucul dictatorului. Liderul partidului nazist, LDPR, susținându-l în Dumă pe dictator, Sluțki, a propus cu acest prilej să i se dea unei străzi din ”Kievul eliberat” numele Dariei Dughina. Sluțki e și omul care, cu acest prilej, a parafrazat lozinca nazistă ‘Ein Volk, ein Reich, ein Führer’” (”un popor, un imperiu, un conducător”), scandând la catafalcul fiicei lui Dughin: “O țară, un președinte, o victorie”!

Mistificarea rusă pare evidentă. Nu doar că așa-zișii ”investigatori” ai ”crimei teroriste” au prezentat prezumtive date ale presupusei ucigașe a Dariei Drughina la 24 de ore de la atentat, ci s-au fixat și asupra Ucrainei ca făptaș, deși Kievul a respins categoric implicarea în aruncarea în aer a autombobilului în care s-a afiormat că s-ar fi aflat Daria Dughina, fiinca ideologului stalinisto-nazisto-ortodoxist al Kremlinului.

Or, până și o publicație rusă ca Nezavisimia Gazeta relelvă că ”anchetatorii par să fi primit o misiune: nu doar să-i identifice pe atentatopri și comanditarii lor ci și să demonstreze că sunt în legătură cu (autoritățile) din Kiev”. Când sunt uciși politicieni din opoziție, detectivii nu exclud, potrivit ziarului, nicio pistă din sfera privată sau profesională, dar, dacă victima unui asasinat e un ins din tabăra puterii, se înlătură din capul locului toate versiunile și interpretările care-o contrazic pe cea stabilită politic de la bun început.

Update 18:30 Circulă în rețele poze de o validitate problematică ale Dariei Dughina în sicriu, care nu se potrivesc defel cu accidentul în care ar fi fost implicată. Deși automobilul în care se afirmă că ar fi circulat fiica ideologului rus Dughin a sărit în aer și a ars complet, circulă fotografii imposibil de verificat care-o înfățișează cu fața intactă. Nimic în legătură cu acest caz (care potrivit părții ruse ar fi fost o crimă ”ucraineană”) nu mai e clar

Update 18:00 La Sevastopol, în Crimeea, s-au auzit explozii. Rușii afirmă că ar fi doborît o dronă, relevă Kiev Independent.

Slovacia va da Ucrainei, în schimbul unor tancuri germane de tip Leopard, 30 de vehicule blindate, dar nu și tancuri T 72.

Șeful diplomației ruse, Lavrov, a avut o ieșire contondentă, nu diplomatică. Potrivit lui, asasinii Dariei Drughina ”nu pot fi tratați” de Rusia altfel decât ”fără nicio milă pentru organizatori, comanditari şi executanţi”. Reiese că Lavrov crede că asasinii fiicei ideologului lui Putin nu sunt, așa cum e probabil, ruși din propriile servicii secrete, sau ”patrioți ruși” din ”Armata Națională Republicană” care și-au asumat crima.

Update 16:00 Spălarea de creier curat. Operațiunea spălatului de creier nu are loc neapărat după ”macularea” lui. Uneori începe înainte. Când încă mai e ”pur”. Potrivit lui Alexander Dughin, ideologul lui Putin, care vorbea la catafalcul recent asasinatei sale fete, ”primele cuvinte” ale fiicei lui, ”pe care bineînțeles că noi (deci tatăl și mama ei) i le-am predat”, ar fi fost ”Rusia, statul nostru puternic, națiunea noastră, imperiul nostru.

Ceea ce pare a fi o probă de cinism macabru, dar nu e decât fanatism naționalist și imperialist rusesc și-a găsit expresia potrivită în cuvântarea patetică a lui Dughin de la 23 august 2022.

Update 11:30 Noi ezitări în Vest. UE nu e în stare să adopte o linie unitară în chestiunea vizelor de călătorie pentru turiștii ruși. Din care nu puțini circulă în Europa occidentală și în SUA îmbrăcați ostentativ în tricouri înfățișând poza triumfătoare a criminalului de război Vladimir Putin. Cu toate acestea, administrația Biden nu vrea să interzică acordarea de vize, pretinzând că n-ar vrea să le blocheze drumul spre libertate potențialilor disidenți sau altor oameni, amenințați să li se încalce drepturile omului. Același pseudo-argument e vehiculat și în Germania.

Update 11:15 Potrivit Energoatom, autoritatea nucleară ucraineană, rușii au mutat noi arme și trupe la Centrala atomică de la Zaporijjea. Echipamentul militar suplimentar dislocat la Centrala nucleară include vehicule blindate. În fața pierderilor tot mai mari invadatorii recurg la mijloace tot mai disperate spre a se impune militar. Ieri au lansat 14 rachete și numeroase bombardamente de artilerie asupra orașelor și fortificațiilor ucrainene și au încercat să ia cu asalt poziții pe patru fronturi, dar au fost respinși, relevă Ukrainska Pravda. Potrivit guvernatorului militar al regiunii Lugansk, Haidai, rușii fac tot ce le stă în puteri ca să împiedice contraofensivele. Spre a-și completa efectivele decimate, rușii încorporează cu forța inclusiv bărbați care au documente valabile de scutire, afirmă aceeași sursă, trimițând la ce se întâmplă la Dovjansk, unde rușii le-au rupt bărbaților actele, inclusiv de identitate.

Update 11:00 Rușii încearcă să-și rezolve problema podurilor distruse de artileria ucraineană, și în special scoaterea dinn uz a podului Antonivski prin intermediul podurilor de pontoane. Potrivit serviciilor secrete britanice, reluate de Kiev Independent, invadatorii își construiesc un astfel de pod plutitor peste Nipru în regiunea Herson. Flotoarele pontonului leagă regiunea Herson de estul țării. Pare imperativ, din unghi militar, pentru forțele ucrainene, să distrugă și această legătură.

Update 9:20 Washingtonul avertizează că Moscova ar urma să lanseze mai multe atacuri asupra infrastructurii civile și guvernamentale, informează postul de radio Hromadske, citând Reuters. Ucraina își celebrează miercuri, 24 august, cea de 31-a Zi a Independenței și a fost prevenită de serviciile de securitate interne și străine că s-ar putea aștepta la atacuri cu rachetă lansate de armata rusă.

Update 9:15 Autoritățile de ocupație din regiunea Zaporijjea (sudul țării) au semnat un decret prin care îi vor declara pe cetățenii ucraineni “azilanți”, pentru a pregăti declararea unei așa-zise independențe față de Kiev, avertizează analiștii Institutului pentru Studierea Războiului de la Kiev. Ocupanții ruși falsifică în acest mod statutul persoanelor din aceste zone sau care intră în Zaporijjea, considerându-i refugiați, deși sunt cetățeni ucraineni cu drepturi depline, notează aceeași sursă. Scopul este separarea regiunii de restul teritoriului ucrainean.

Sursă: ISW

Update 9:05 Ungaria și Austria – ca țară neutră – sunt singurele state din Uniunea Europeană care nu au sprijinit Ucraina cu niciun fel de arme, a declarat ministrul ucrainean de externe, Kuleba, reluat de agenția Flash. Livrarea de arme țării noastre nu mai este un tabu în Europa, deși așa era la început, a mai spus șeful diplomației de la Kiev.

Update 8:45 Situație încordată pe frontul de sud al Ucrainei, unde forțele de apărare au fost atacate de trupele invadatoare ruse de 8 ori în decursul nopții și al dimineții, în raioanele Odesa și Nicolaev, a anunțat Comandamentul Operațional Sud, citat de Ukrainska Pravda. Au fost respinse aceste atacuri cu rachetă și nu s-au înregistrat victime.

Ucrainenii au raportat lovirea unui alt punct important al militarilor ruși, de pe linia frontului de sud, distrugând un sistem anti-aerian Buk, obuziere Sani și alte echipamente al armatei roșii. 17 soldați ruși au fost uciși, în decursul acestei operațiuni.

13 nave de război rusești se află în Marea Neagră, spun autortitățile de la Kiev, executând manevre în jurul peninsulei Crimeea. Între ele se află 4 vase înzestrate cu rachete și un submarin care deține rachete de croazieră Kalibr.

Consilierul prezidențial ucrainean, Podoliak, a declarat în urmă cu scurt timp că bavovnele (n.r. bavovna – bumbac – eufemism rusesc pentru explozii în Rusia, care sunt însă ascunse sau nerecunoscute) de origine nedeterminată se vor înmulți în Crimeea, notează agenția TPYXA.

22 august – A 182-a zi de război

Update 20:30 Ombudsman-ul Dmytro Lubinets cere organizațiilor internaționale să împiedice procesele spectacol pregătite de Rusia la Mariupol împotriva ucrainenilor captivi. Avocatul ucrainean al poporului a lansat apeluri ONU și Crucii Roșii să prevină aceste noi violări ale Convenției de la Geneva, după cum scrie Kiev Independent.

Coordonatorul diplomatic al UE Josep Borrell a evocat eventualitatea instruirii militarilor ucraineni în Europa. Chestiunea va fi discutată la întâlnirea de două zile a miniștrilor europeni ai apărării, de săptămâna viitoare.

Update 18:50 O adevărată isterie a izbucnit în Rusia după moartea Dariei Dughina și a însoțit condoleanțele adresate de președintele Rusiei, Vladimir Putin, părinților ei, între care ideologul Kremlinului, Alexander Dughin.

Cel din urmă a făcut primele declarații după asasinarea fiicei sale, Daria Dughina, cerând mai mult decât răzbunarea ei, anunță G4Media, citând CNN.

„Era o frumoasă fată ortodoxă, patriotă, corespondentă militară, expertă în canale centrale și filosof. Discursurile și reportajele ei au fost întotdeauna profunde, fundamentate și reținute. Ea nu a îndemnat niciodată la violență și război”, a continuat el. „A fost o stea în ascensiune la începutul călătoriei sale. Dușmanii Rusiei au ucis-o în mod meschin, pe furiș. Dar noi, poporul nostru, nu putem fi frânți nici măcar de astfel de lovituri insuportabile”, se arată în declarația sa. „Inimile noastre tânjesc după mai mult decât o simplă răzbunare sau retribuție. Este prea puțin, nu este calea rusească. Avem nevoie doar de Victoria noastră. Fiica mea și-a pus viața de fecioară pe altarul ei. Așa că învingeți, vă rog!”.

Potrivit Sky News, și televiziunile arondate Kremlinului au cerut răzbunare pe ucraineni, pe care îi consideră vinovați de moartea tinerei jurnaliste, propagandiste și activiste ultra-naționaliste, Dughina. Șefa Russia Today, Margarita Simonian, a cerut în direct bombardarea factorilor de decizie de la Kiev, iar alt coleg de breaslă s-a întrebat de ce mai există centrul Kievului și nu a fost încă ras de pe fața pământului.

Update 18:00 Aproape 9000 de soldați ucraineni au pierit pe câmpul de luptă, a declarat șeful forțelor armate de la Kiev, generalul Valeriy Zalujnyi, citat de Sky News. Acesta a vorbit despre copiii eroilor căzuți pentru apărarea țării, subliniind că micii orfani vor trebui ocrotiți și susținuți. Nu este clar dacă această cifră – prima de la debutul invaziei ruse în Ucraina – include și ofițerii superiori, precum comandanții, generalii, ori vameșii și polițiștii.

Cifra pierderilor ruse ar fi atins 45.000, potrivit aceleiași surse, o estimare susținută de oficialii americani și britanici, deopotrivă, care au anunțat anterior că Moscova și-a pierdut mai bine de jumătate din resursa umană cu care a început războiul (fie morți, fie răniți și scoși din luptă, ori prizonieri de război).

Update 17:55 Șeful Serviciului de Informații ucrainean din regiunea centrală Kirovohrad, Oleksandr Nakonecini, a fost găsit împușcat în cap, anunță Interfax reluat de Sky News, în ceea ce pare a fi o sinucidere. Trupul neînsuflețit al directorului SBU Kirovohrad a fost descoperit de soția sa, acasă. Poliția consideră acest caz o moarte suspectă  și a deschis o anchetă.

Update 10:35 În zona ocupată de ruși din Donețk a explodat un depozit de muniție rusesc. Ieri, bombele ruse au omorât doi oameni în regiunea Donețk. Rușii au bombardat în noaptea trecută, din nou, Nikloaevul. În sud, forțele ucrainene anunță uciderea a 20 de militari ruși și distrugerea unui obuzier autopropulsat Msta-S, altul de tip Giatsint-S a două sisteme antiaeriene S 300 , un sistem radar Nebo-M, o mortieră de 120 mm și trei vehicule blindate.

Rusia continuă să fie, de trei luni, principalul furnizor de petrol al Chinei.

Update 10:30 Un mesaj video asumat, dimpreună cu asasinarea Dariei Dughina, de o prezumtivă și până acum necunoscută Armată Republicană Națională a apărut pe youtube, fiind publicată, potrivit DLF, de fostul politician rus Ponomariov, pe propriul său canal. Ar fi vorba de un grup armat de partizani ruși care s-ar fi ”răzbunat” pe asasinarea celor 50 de luptători din Azovstal aruncați probabil în aer de gardienii lor ruși într-o închisoare rusă din teritoriile secesioniste din estul Ucrainei.

La Kiev, oficialitățile ucrainene au respins clar și categoric orice implicare a Ucrainei în explozia automobilului în care se afla Daria Dughina. ”Ucraina nu e un stat criminal și terorist ca Rusia”, reliefase consilierul prezidențial Podolyak, după deflagrația de sâmbătă seară.

Update 09:20 Detalii noi în cazul asasinării cu mașină-capcană a fiicei lui Dughin, potrivit analistului Dmitri Alperovici:

 • în zona parcării, din cadrul festivalului la care Daria Dughina a participat, camerele de supraveghere nu funcționau;
 • mașina era înregistrată pe numele său, nu al tatălui, așa cum s-a crezut inițial;
 • bomba a fost amplasată sub scaunul șoferului;
 • anchetatorii urmăresc și pista potrivit căreia ea ar fi fost ținta principală.

În ciuda zvonurilor despre o rezistență națională rusă, care ar fi în spatele atentatului, Alperovici sugerează să ne îndreptăm atenția spre Operațiunea Trust (Încrederea), pusă în scenă de CEKA sovietică (precursoarea NKVD-ului) când a fost înființată o falsă mișcare de rezistență în scopul unei reprimări dure a oricărei forme de opoziție.

Update 09:10 Pentru iubitorii de super-iahturi sau reduceri de vară, banca americană, JPMorgan Chase, propune ofertă de nerefuzat: este scos la licitație Axioma, vasul de lux al oligarhului rus Dmitry Pumpianskyi, reținut în Gibraltar în urma sancțiunilor. Curtea Supremă locală a luat decizia vânzării sale după ce omul de afaceri nu și-a plătit rata de…20 milioane de dolari.

Axioma are 6 dormitoare, un cinema 3D, o piscină, jacuzzi, spa și un personal de 20 de oameni la bord. Iahtul are 72 de metri lungime și o valoare estimată la 75 milioane de dolari.

Yachtul Axioma

Update 09:00 Bombardamentele rusești au continuat noaptea trecută asupra orașului Harkiv, unde o clădire cu două etaje a fost distrusă, dar și la Sumîi, în nord-estul țării, unde s-a tras cu obuze asupra a două localități.

Update 08:40 Cea de-a 181-a zi a războiului a debutat prost în primele orele ale dimineții pentru forțele ruse, care au suferit un atac dezastruos într-un punct cheie din regiunea Herson, informează Kiev Independent, citând oficiali ai Apărării de la Kiev. În atac, comandamentul ucrainean Sud a distrus un obuzier autopropulsat Msta-S, 2 sisteme de rachete S-300, un alt obuzier de tip Giantsint-S, un sistem de radar Nebo-M și mai multe blindate. 20 de soldați ruși au fost uciși.

Trupele ucrainene nu au reușit să facă însă avansuri teritoriale în zonă, fiind împinși de armata rusă la aproximativ 20 km de orașul Herson, potrivit jurnalistului Bild, Julian Roepcke. O contra-ofensivă limitată a moscoviților are loc acolo, potrivit aceleași surse.

Ocupanții ruși din Herson au înlocuit un momument comemorativ Ucraina Unită cu o statuie a lui Lenin, continuând campania de rusificare forțată a orașului. Partizanii ucraineni sunt încă foarte activi la Herson, anunțând că au ucis un soldat rus care hărțuise o fată. Doi directori ucraineni de școală au fost răpiți, spune edilul din localitatea învecinată, Nova Kakhovka, după ce au protestat față de conducerea rusă.

21 august – A 181-a zi de război

Update 22:30 Rusia a închis spațiul aerian în trei regiuni rusești de azi și până după Ziua indpendenței ucrainene la 24 august. E vorba de Lipețk, Voronej și Belgorod. Cele trei regiuni se învecinează cu Harkiv și Lugansk, notează Kiev Independent. În cursul serii, trupele ruse au atacat cu rachete Harkivul. În timpul zilei au bombarat comuna Zelenodolsk din Dnipropetrovsk, ucigând o femeie și rănind un copil și alte cinci persoane, scrie ukrainska Pravda.

Marile puteri occientale, din care primele trei dispun de arsenale atomice, SUA, Marea Britanie, Franța și Germania au cerut rapida inspectare a Centralei Nucleare de la Zaporijjea de către inspectorii AIEA

În Crimeea au avut loc noi explozii. Deflagrațiile s-au produs în două orașe. E vorba de Yevpatoria și Saky, unde e localizată baza aeriană care a sărit recent în aer, cu tot cu numeroase avioane. Potrivit localnicilor, reluați de Kiev Independent, exploziile ar fi fost iscate de apărarea antiaeriană.

Update 19:00 Dat fiind pericolul sporit al unor atentate, Kievul a revocat toate proiectalele manifestații dedicate Zilei Independenței ucrainene de la 24 august. Șeful administrației militare a capitalei le-a cerut locuitorilor să nu ignore alarmele aeriene.

Update 15:00 Ucraina a respins categoric acuza (articulată de un lider separtist rusofon din estul Ucrainei) de implicare a Kievului în atentatul soldat sâmbătă seara cu moartea Dariei Dughina. Consilierul președintelui Zelenski, Podoliak, s-a manifestat clar. Ucraina nu e un stat criminal sau terorist ca Rusia, a spus el, textual.

Update 12:30 Parlamentari americani și britanici de frunte cer să se activeze articolul 5 al Tratatului NATO, dacă rușii orchestrează o explozie nucleară la Centrala energetică de la Zaporijjea. În acest sens s-au exprimat, potrivit Ukrainska Pravda, și Tobias Ellwood, șeful Comisiei de Apărare a Camerei Comunelor, și Adam Kinzinger, membru al Camerei Reprezentanților din Congresul SUA.

Ucrainenii cifrează numărul militarilor ruși uciși în războiul din Ucraina la peste 45.000.

Update 10:45 Rușilor li s-au distrus, de către ucraineni, un post de comandă și două depozite de muniție în regiunea Herson, fiind uciși 75 de militari ai trupelor invadatoare, relevă Kiev Independent. Care citează și thinktankul american ISW, potrivit căruia ocupanții ruși n-au reușit în ultimele 24 de ore ”să avanseze nicăieri, nici în regiunea Harkiv, nici în Herson sau în Donbas, în timp ce Ucraina atacă obiective situate în spatele liniilor inamice cu lovituri de precizie”.

Update 10:30 Albanezii au arestat trei probabili spioni. E vorba de doi ruși și un ins cu acte ucrainene, care au atacat cu spray iritant militari albanezi veniți să-i legitimeze, în timp ce suspecții fotografiau o fabrică de arme a micului stat NATO. E vorba de doi bărbați și o femeie.

Rusia a atacat Odesa cu rachete de tip Kalibr. Două, scrie Kiev independent, au fost interceptate, celelalte trei ar fi distrus facilități agricole. Partea rusă afirmă de asemenea că ucrainenii ar fi bombardat cu artileria centrala Nucleară ucraineană de la Zaproijjea, aflată sub ocupația trupelor ruse.

Viceministrul american al finanțelor, Adeyemo, și-a exprimat ”temerile” că Rusia ocolește sancțiunile occidentale prin intermediul Turciei. Îngrijorarea americană a fost transmisă Ankarei.

Update 10:00 Președintele Zelenski se așteaptă la noi fapte deosebit de oribile și la noi atrocități din partea Rusiei, înaintea zilei naționale ucrainene de la 24 august. Pe front, situația este, în genere, stagnantă. Nici rușii nu avansează decisiv în est, nici ucrainenii în sud, remarcă observatorii de la publicația britanică Economist. Potrivit Kiev Independent, Vestul, care n-a crezut inițial că Ucraina va rezista chiar și numai câteva zile agresiunii ruse, vorbește, în fine, despre victoria ucraineană, dar nu dă nici acum Ucrainei suficiente arme ca s-o poată obține.

Ieri, a murit la Moscova, în explozia mașinii tatălui ei, fiica lui Alexander Dughin, ideologul stalinisto-nazist al lui Putin. E cât se poate de probabil ca ținta atentatului să fi fost Dughin însuși, nu fiica lui care, în seara de sâmbătă, făcuse schimb de automobile cu el.

20 august 2022 A 180-a zi de război

Update 21:30 În reacție la refuzul Ucrainei de a accepta pacea dictată de Moscova, Rusia și-a reluat în forță tentativele de cucerire. Ofensive cu scop în primul rând tactic au dus la avansări ale trupelor ruse în regiunea Nikolaev și în Donețk, pe direcția Sloviansk. Bombaradamentul rus asupra civililor din Harkiv s-a soldat cu cel puțin 18 victime omenești.

Președintele Ucrainei, Zelenski, avertizează că Rusia ar putea comite atacuri deosebit de violente și teribile săptămâna viitoare. Când Ucraina urmează să/șioc elebre ziua independenței, la 24 august.

Ministerul austriac de extrene s-a declarat consternat de declarația lui Mihail Ulianov, reprezentantul permanent al Rusiei la organizațiile internaționale cu sediul la Viena. Ulianov a făcut pe Twitter o afirmația cotată de observatori ca o chemare la genocid asupra populației ucrainene. Ulianov a cerut în speță ca această populație să fie tratată ”fără milă”. Austria l-a convocat mâine pe oficialul rus la ministerul de externe.

La Sevastopol, în Crimeea, s-aunauzit sâmbătă seara noi explozii. Rusia pretinde că e antiaeriana ei care s-ar fi auzit.

Update 17:40 Ministerul ucrainean de externe cere expulzarea din Viena a ambasadorului Rusiei la OSCE, Mihail Ulyanov, care a declarat pe Twitter: “Fără milă pentru poporul ucrainean. Diplomații ucraineni, precum și observatorii internaționali au condamnat ceea ce pare a fi o chemare la genocid, întrucât Ulyanov nu a scris altceva în postarea sa.

În ultimele 15 ore, diplomatul rus și-a șters tweetul și a publicat o serie de alte postări în care își nuanțează poziția, dând în final vina pe președintele ucrainean, care în opinia sa, ar fi respins propunerile de pace trimise prin Erdogan și Guterres ieri, la Liov.

“La acea parte a Ucrainei, m-am referit. Da, fără milă!”. Mai mult, Ulyanov s-a plâns că este o victimă în războiul informațional și declarațiile sale sunt răstălmăcite.

Update 17:20 Un atac cu rachetă asupra localității Voznesensk, din Nicolaev, a provocat rănirea a cel puțin 12 persoane, între care și copii, potrivit guvernatorului militar Vitaly Kim, citat de Kiev Independent. Bombardamentul a vizat un bloc de 5 etaje, distrus aproape complet. Mai multe case din jur au fost și ele avariate.

17 bombardamente ale forțelor rusești au avut loc astăzi și în regiunea Donețk, a anunțat poliția locală. Acestea au vizat infrastructură civilă, dar și rutieră, provocând avariera a 10 locuințe, un loc de joacă pentru copii, un cămin studențesc și o centrală electrică.

Bloc distrus în regiunea Nicolaev, 20 august- Sursă foto: Ukraine World

Update 12:45 Schimbări minimale pe fronturile de luptă din Ucraina în această săptămână, anunță analiza ministerului britanic al Apărării, care precizează că forțele ruse s-au apropiat de împrejurimile localității Bahmut din estul Ucrainei (regiunea Donețk), fără a face cuceriri semnificative.

Pe frontul de sud, în direcția Hersonului, nici forțele ucrainene, nici cele ruse nu au avansat. Trupele Moscovei au stagnat de asemenea, în regiunile Harkiv și Zaporijjea.

Nu sunt estimate modificări notabile pe câmpul de bătălie pentru săptămâna următoare, precizează oficialii britanici. În lunile ce vor urma, succesul va sta de partea forțelor care vor reuși să conducă ofensive puternice, care să destabilizeze pozițiile trupelor adverse, concluzionează Londra.

Update 12:40 Paradă militară rusă la Kiev – doar că altfel decât și-a imaginat-o regimul Putin. Astăzi, străzile capitalei Ucrainei au fost împânzite de tancuri și blindate rusești, dintre care unele ruginite sau epave, care au fost lăsate în urmă de armata Moscovei sau au fost capturate de forțele ucrainene.

Update 12:00 Forțele ucrainene au bombardat marele centru militar al armatei ruse ocupante din Sevastopol, capitala peninsulei Crimeii, a anunțat liderul tătarilor din regiune, Refat Ciubarov, citat de Kiev Independent. Atacul s-a produs în această dimineață la ora 8 și ar fi fost comis de o dronă comercială încărcată de explozibil. Sistemul anti-aerian rusesc nu a împiedicat atacul , care a fost confirmat de așa-zisul guvernator al orașului, Mikhail Razvojayev. Acesta a declarat că numai acoperișului sediului flotei ruse a fost atins și nu sunt victime.

Este a doua lovitură asupra centrelor militare ruse din Sevastopol în mai puțin de 24 de ore. Analiștii britanici au declarat că aceste lovituri ale ucrainenilor în spatele liniilor de front vizează depozitele de muniție și echipament militar ale armatei ruse, pentru slăbirea forței de atac a acesteia.

Update 00:55 Dacă Putin merge la summitul G20 din Bali, atunci SUA consideră că și președintele Zelenski ar trebui să participe, potrivit Casei Albe, scrie Bloomberg, reluat de Ukrainska Pravda. Întâlnirea celor 20 de economii mari ale lumii ar urma să aibă loc în noiembrie, fiind găzduită de președintele Indoneziei, Joko Widodo, care a anunțat participarea lui Putin – în ciuda protestelor unei părți din celălalte state G20 – și a lansat o invitație pentru liderul de la Kiev, de asemenea. Desigur, pare probabil ca Zelenski să participe virtual, deoarece acesta nu a părăsit țara sa de la izbucnirea războiului.

Update 00:45 Germania ar urma să livreze Ucrainei peste 250 de proiectile Volcano de mare precizie, a anunțat guvernul de la Berlin într-o declarație reluată de Ukrinform. Acestea pot ținti la o distranță de până la 80 de km și sunt disponibile în două variante: ghidate și neghidate. Cancelaria germană nu a oferit detalii despre ce fel de proiectile vor primi militari ucraineni și nici când ar urma să fie livrate.

Update 00:30 Joe Biden a semnat un decret prezidențial deblocând un ajutor militar în valoare de 775 milioane de europene pentru Ucraina, anunță Ukrinform, citând un comunicat oficial al Washingtonului. Forțele armate vor primi obuziere, drone de recunoaștere, blindate și muniție. Șeful cancelariei prezidențiale ucrainene, Andriy Yermak, a declarat că pachetul include noi HIMARS-uri, 16 obuziere cu muniție de 105mm, rachete anti-localizare HARM, 1000 de rachete Javelin, 1000 de rachete TOW anti-tanc și 15 drone ScanEagle.

Zelenski a mulțumit în adresarea sa de seară, Statelor Unite, pentru această asistență militară importantă.

19 august – A 179-a zi de război

Update 20:30 Acuze extrem de grave de abuz la adresa unor comandanți ai Legiunii Străine luptând în forțele armate ucrainene. Kiev Independent își demonstrează independența și probează existența libertății presei în Ucraina, publicând mărturii revoltătoare și pentru conducerea ucraineană jenante, despre presupuse abuzuri grave comise de militari străini de rang înalt.

E vorba, potrivit ziarului ucrainean, de comandanți care, ca ofițerul polonez care coordonează operațiunile militare și logistica și își trimit militarii din subordine în misiuni de sinucidere, le cer soldaților și ofițerilor inferiori să jefuiască și le hărțuiesc sexual pe femeile din corpul medical. Potrivit martorilor citați, militarii abuzați s-au plâns și procuraturii ucrainene, și Parlamentului, și președintelui Zelenski, dar nu au fost audiați și nu au primit răspunsuri adecvate.

Unul din martori e un comandant de pluton brazilian, care afirmă că pățit toate fărădelegile de care e acuzat ofițerul superior polonez cu pricina. ”Problemele sunt endemice într-unul din corpurile legiunii străine, supus serviciilor secrete militare ucrainene”, afirmă publicația din Kiev, reliefând că, ”potrivit mai multor surse”, sunt în cauză mai mulți comandanți, ”care trafichează bunuri și arme furate, hărțuiesc sexual, agresează, trimit militarii (nepregătiți) în misiuni iresponsabile”. Cel de-al doilea corp al Legiunii se află sub autoritatea forțelor armate ucrainene. Capul răutăților e, după toate aparențele, un terțet corupt de ofițeri ucraineni de intelligence.

Update: 18:30 SUA dau Ucrainei voie să atace Crimeea cu arme americane, ”dacă este necesar”, anunță Politico. ”Nu alegem țintele și tot ceea ce am oferit este pentru autoapărare. Orice țintă pe care decid să o urmărească pe terenul suveran al Ucrainei este, prin definiție, autoapărare”, a spus reprezentantul administrației americane, reluat de Politico și ziare.com. Potrivit acestui site, ”un incendiu a avut loc la un depozit de muniţii din provincia rusă Belgorod, alte două explozii au avut loc în apropierea bazei aeriene Belbek, în Peninsula Crimeea. De asemenea, apărarea antiaeriană a fost activată în apropiere de Kerci, iar o dronă ucraineană a fost doborâtă, relatează The Guardian. Cel puţin patru explozii s-au produs joi într-o zonă din apropierea principalului aeroport militar rusesc Belbek, situat la nord de Sevastopol, în Crimeea, informează Reuters, care citează trei surse locale.”

Update 15:30 Moscova pretinde că ar ocupa militar Centrala Nucleară de la Zaporijjea, ca să ”evite un Cernobîl”. Prezența trupelor Moscovei ar fi ”necesară” ca să se ”asigure securitatea Centralei”, a declarat adjunctul ministrului Lavrov, reluat de DLF.

Potrivit serviciilor secrete britanice, tactica rusă e să lanseze atacuri asupra Harkivului pentru a lega de nordest trupe ucrainene care ar putea altfel participa la contraofensive în sudul ocupat al Ucrainei.

Video-ul zilei

Imagini de arhivă de la începutul anilor 1960, filmate chiar în URSS, care prezintă cum s-a făcut rusificarea ucrainenilor din mai multe regiuni, inclusiv Zaporijjea. Oamenii povestesc că numele lor au primit corespondent rusesc și li s-a trecut obligatoriu pe documente, etnia rusă. În partea a doua a reportajului de colecție, reluat de Vișegrad 24, se discută despre epurarea etnică pe care Stalin a făcut-o asupra ucrainenilor în 1933. Ne aflăm la doar 2 decenii după cumplitul Holodomor, campania programată de înfometare a populației din Ucraina, care a lăsat în urmă milioane de morți.

Update 09:30 Rusia se confruntă cu mari obstacole pe front. Au loc pe moment lupte pe două fronturi, în speță înspre Bahmut și Avdiivka. Ieri, forțele aeriene ucrainene afirmă a fi derulat cu succes atacuri ”asupra unor concetrări de trupe ruse” în sud.

Potrivit thinktankului american ISW, pentru prima dată de la 6 iulie încoace, Rusia n-a mai reușit ieri să anunțe niciun câștig teritorial. ISW consideră posibilă o provocare a Moscovei la Zaporijjea, unde tensiunile au escaladat. Căci ministerul rus al apărării ar fi creat condițiile proagandistice ale unei operațiuni ”derulate sub steag fals”, care să fie atribuită de ruși Ucrainei. Există relatări, potrivit cărora rușii le-ar fi spus angajaților ruși ai Centralei Nucleare ocupate de trupele Moscovei ”să nu vină la lucru“, mai aflăm de la Kiev Independent.

Rușii au bombardat, potrivit Ukrainska Pravda, diverse orașe, lovind azi dimineață, la Kramatorsk, clădiri universitare. Au atacat și sediul Universității Mării negre de la Nikolaev. Ieri bombele și rachetele au omorât în Donețk cinci persoane. Obuzele au devastat și zone din regiunea Dnipropetrovsk – la Krîvîi Rig, la Sînelnîkivsk și la Nikopol – un om fiind ucis în comuna Apostolove.

Update 09:15 Probleme de credibilitate ale cancelarului Germaniei. Scandalul de corupție implicând o bancă hamburgheză în epoca în care era primar a luat amploare, șubrezind tot mai vădit credibilitatea cancelarului Germaniei, Olaf Scholz.

Cancelarul va trebui să depună azi mărturie, din nou, în fața unei Comisii de Anchetă parlamentare. Apărarea sa, potrivit căreia ar avea lacune multiple de memorie și ar fi ”uitat” ce-a discutat de trei ori la rând, în biroul său, cu responsabilii băncii Warburg, care a fost ”iertată” de administrația sa regională hamburgheză de plata unui prejudiciu creat prin infracțiune de 47 de milioane de euro, (dintr-o cerere de restituire totalizând 176 de milioane) ”nu prezintă credibilitate”, relevă juristul și fostul parlamentar german, Schick, reluat de DLF.

VIDEO-ul zilei

Volodimir Zelenski, într-un fragment din interviul acordat ziarului Washington Post: “Pământul acesta este tot ce avem. Așa că vom sta aici, împreună”

18 august – A 178-a zi de război

Update 23:50 Noapte fierbinte în Crimeea – Explozii puternice au zguduit, se pare, orașul Kerci din estul Crimeii, în această seară, informează Ukrainska Pravda și Ukraine World. Autoritățile ruse ocupante au calmat spiritele localnicilor îngrijorați, anunțând pe Telegram că sistemul de apărare antiaeriană a funcționat și nu este niciun pericol. Locul este de maximă imporanță strategică întrucât din oraș pornește un lung pod care leagă peninsula Crimeea de Rusia, construit în 2018 de Moscova pentru întărirea poziției în zonă.

Au fost raportate explozii și la aerodromul Belbeck din Sevastopol, capitala peninsului, în urmă cu scurt timp. Nu se cunosc alte detalii.

În Rusia, lângă granița cu Ucraina, un depozit de muniție este în flăcări, potrivit guvernatorului raionului Belgorod, Gladkov, citat de Ukrainska Pravda. Acesta nu a dat detalii despre originea focului.

Update 23:40 Negocierile cu Rusia sunt posibile doar după ce toate trupele sale vor părăsi teritoriul Ucrainei, ocupat ilegal, a declarat ferm președintele Zelenski, după întâlnirea cu omologul său turc și șeful ONU. De cealaltă parte, Erdogan s-a declarat încrezător că acest conflict se va putea termina la masa discuțiilor, precizând însă că este de partea Ucrainei în ceea ce privește centrala nucleară de la Zaporijea, deoarece nici el, nici restul lumii nu vor un nou Cernobîl, scrie Ukrainska Pravda.

Update 23:00 Secretarul general al ONU, Guterres a cerut La Lviv (Lvov-Lemberg) să se pună capăt războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina. Guterres a conferit în trei la Lviv cu președintele Ucrainei, Zelenski, precum și cu omologul turc al liderului de la Kiev, Erdogan. Guterres a afirmat ceea ce a susținut și Gerhard Schröder când a sugerat cu puțin timp în urmă că Putin ar fi gata să facă pace.

Cam ca și Schröder, Guterres a afirmat că ”acordul cu privire la reluarea exportului de grâne ar fi reprezentat începutul unei dinamici pozitive”. Erdogan, un bun prieten al Rusiei, s-a arătat încrezător că războiul ar putea fi aplanat la masa negocierilor, scrie DLF. Guterres a mai cerut retragerea tuturor trupelor (care sunt ruse) din jurul reactoarelor atomice și demilitarizarea imediată a Centralei Nucleare de la Zaporijjea. Care, fără ca liderul organizației mondiale s-o spună, e ocupată de ruși.

Update 18:50 Întâlnire de rang înalt la Lviv (Lemberg/Liov) unde s-au deplasat președintele Turciei, Erdogan, și secretarul general al ONU, Guterres, pentru a discuta cu șeful statului ucrainean, Zelenski. Agenda tratativelor vizează soluționarea conflictului ruso-ucrainean. 

Erdogan a venit însoțit de delegația companie producătoare de drone Bayraktar, care urmează să construiască o fabrică în Ucraina.

Update 16:30 Cel puțin 12 civili au fost uciși la Harkiv de bombardamentele rusești, alți 20 fiind răniți. Patru persoane au fost salvate de sub dărâmături, relevă Kiev Independent.

Rușii și-au mutat trei avioane militare în enclava rusă din Prusia orientală, Kaliningrad, în apropierea Poloniei și țărilor baltice. Moscova amenință să închidă Centrala Nucleară de la Zaporijjea, afirmând că Ucraina ar planifica ”o provocare” – termen predliect al propagandei ruse – în vederea generării unui ”incident nuclear”.

Update: 12:15 Putiniști nu-s doar fasciștii, ci și comuniștii. Premierul minoritar al Turingiei, Ramelow, un politician german situat la aripa pragmatică a partidului postcomunist ”Die Linke/Stânga” le-a cerut tovarășilor săi să înceteze cu putinismul, cu orientarea lor spre Rusia și cu plănuitele lor demonstrații de luni, alături de extrema dreaptă, în favoarea Kremlinului, a punerii în funcție a gazoductului Nord Stream II și, în genere, împotriva sancțiunilor.

Update 12:00 Vestul nu oferă suficiente arme Ucrainei nici măcar acum. Motiv pentruc are forțele defensive ale Kievului nu pot trece la contraatac pe scară mare.

G4Media reia un apel american la ajutorarea militară mai consistentă a Ucrainei apărut în Sky News. ”Aproape 20 de experți și profesioniști în domeniul securității naționale au cerut SUA să furnizeze mai multe arme Ucrainei, afirmând că războiul se află într-un „moment decisiv”, potrivit Sky News. Potrivit lor, ”…lipsa de acțiune ar putea prezenta „pericole grave” pentru SUA și aliații săi.

„Dintr-o supraabundență de prudență în ceea ce privește provocarea unei escaladări rusești (convenționale, dar și nucleare), noi cedăm de fapt inițiativa președintelui rus Vladimir Putin și reducem presiunea asupra Moscovei pentru a-și opri agresiunea și pentru a se apuca serios de negocieri”, au spus ei. „Războiul imperialist al Moscovei împotriva poporului ucrainean nu este doar o revoltă morală – o campanie de genocid menită să șteargă națiunea ucraineană de pe hartă – ci și un pericol clar pentru securitatea și prosperitatea SUA”.

Ei au cerut „cel mai puternic răspuns posibil” din partea guvernului american, afirmând că, cu armele și sprijinul potrivit, Ucraina ar putea câștiga războiul.

Update 10:30 Un bombardament rusesc asupra locuințelor Harkivului s-a soldat azi dimineață cu un civil mort și rănirea altor 18. Alți trei civili au fost uciși de ruși în regiunea Donețk, în ultimele 24 de ore.

Serviciile secrete britanice relevă că rușii nu se slujesc de tancuri în mod profesionist, motiv pentru care ucrainenii reușesc să distrugă relativ multe asemenea arme. Problema lor e că nu utilizează eficient armura explozivă reactivă, un tip de ecranare a blindatelor care intră în acțiune la impactul cu un proiectic inamic, împiedicând perforarea blindajului.

În schimb rușii continuă să maseze trupe la graniță. Pe partea rusă, în regiunile Kursk și Briansk continuă să fie masate forțe rusește care amenință frontul de la Siverșcina, relevă armata ucraineană, reluată de Ukrainska Pravda. Pe moment, rușii n-ar fi avansat nicăieri și par a se concentra asupra unor operațiuni defensive de blocare a unor eventuale contraatacuri ucrainene.

Institutul (american) pentru Studiul Războiului, ISW, relevă că rușii, alarmați de ultimele detonări din Crimeea, și-ar fi pierdut încrederea în securitatea peninsulei și-și restructurează dislocările de forțe.

Ieri, Ana Ion, de la publicația Epoch Times scria: ”Oficialii ruşi au închis un pod cheie spre Crimeea şi au fugit de teama unui atac, potrivit unor rapoarte ucrainene preluate de Express.co.uk. Podul Crimeii, cunoscut şi sub numele de Podul Kerci, leagă Rusia continentală de peninsula anexată de Moscova în 2014. Unii ruşi au supranumit structura rutieră şi feroviară “podul lui Putin”, deoarece a fost conceput pentru a lega Crimeea de reţeaua de transport a Rusiei.Tensiunile sunt la cote înalte în Crimeea, care a fost ţinta mai multor atacuri în ultimele săptămâni, fiind vizate baze aeriene şi militare. Canalul de televiziune ucrainean 24 a afirmat la 16 august că Moscova a ordonat închiderea podului Crimeei peste noapte de teama unui atac din partea Ucrainei, potrivit Kyiv Post, mai aflăm din ediția de miercuri 17 august a publicației Epoch Times.

Propaganda rusă încearcă să distragă atenția de la eșecurile militare monumentale ale trupelor lui Șoigu și ale regimului Putin și să dea vină pe ”terorism”.

Din Ucraina a plecat un nou cargobot încărcat cu cereale, iar la Lviv președinții turc și ucrainean, Erdogan și Zelenski abordează azi, în prezența secretarului general al ONU, Guterres, chestiunea unei eventuale aplanări negociate a conflictului militar ruso-ucrainean.

17 august a 177-a zi de război

Update 22:15 Speriată de raza de acțiune a armatei ucrainene, Rusia își ia jucăriile și fuge. Moscova și-a mutat avioanele de la aerobazele din Crimeea pe teritoriul federației ruse, afirmă serviciile secrete ucrainene, citate de Ukrainska Pravda.

Update 19:45 Putin avertizat cu un complex blestem, dacă mai atacă Dnipro. Potrivit ziarului israelian Jerusalem Post, oligarhul evreu Genady Korban, căruia președintele Zelenski i-a retras recent cetățenia ucraineană, l-a avertizat pe dictatorul rus Putin că, în replică la orice nou bombardament asupra orașului ucrainean Dnipro, se va confrunta cu un mistic blestem evreiesc, numit în arameică Pulsa Denura. Acest blestem, îndreptat în trecut și asupra dictatorului irakian Saddam Hussein, când a început să lanseze rachete rusești Scud asupra orașelor statului evreu, dar și asupra unor oameni politici israelieni, reclamă condiții foarte complicate că să poată fi efectuat.

Update 18:00 Cerșitul păcii, de către Moscova, în condiții avantajoase pentru Rusia continuă prin intermediul unei noi ”inițiative” diplomatice. Secretarul general al ONU, Guterres se întâlnește mâine, potrivit DLF, cu președintele ucrainean Zelenski și cu președintele turc Erdogan la Lviv, în Ucraina, după ce zilele trecute au circulat știri privind disperarea de la Moscova și dorința lui Putin de a obține o încetare a focului în contextul eșecurilor armatei sale în Ucraina și teritoriile ocupate de ruși.

La Lviv, cei trei ar urma să se discute nu doar chestiunea centralei nucleare ocupate de ruși la Zaproijjea, ci și, potrivit Ankarei, terminarea pe cale diplomatică a războiului dintre Ucraina și Rusia.

Judecătorii constituționali germani avertizează că extremiștii și propaganda rusă ar putea încerca să incite și să scindeze prin dezinformări și atacuri cibernetice populația germană.

Update 17:45 Tineretul rus protestează la Moscova. Nu împotriva dictatorului de la Kremlin sau a atrocităților comise în războiul declanșat de Rusia la 24 februarie, ci față de înarmarea Ucrainei de către Statele Unite și față de “naziștii” ucraineni. Mitingul s-a desfășurat în fața ambasadei SUA, cu pancarte înfățisând soldați ruși răniți de armele occidentale și sloganuri anti-occidentale.

Această acțiune amintește de mitingurile pentru “pace”, organizat de regimurile comuniste de la Moscova la București, și de la Phenian la Berlinul răsăritean.

Update 17:30 Dictatorul rus reacționează la distrugerea de către ucraineni a capacității flotei Mării Negre de a-și îndeplini misiunea și la atacurile derulate cu succes împotriva bazelor rusești din Crimeea, înlocuindu-i șeful. Noul comandant al flotei e Viktor Sokolov.

Rusia a bombardat azi intens poziții și localități ucrainene din est. În regiunea Donețk bombardamentele s-au soldat cu morți și răniți, relevă DLF. Atacuri ruse s-au semnalat și la Harkiv și la Odesa, iar la Nikolaev rachetele Moscovei au distrus o clădire a Universității locale. În Crimeea au continuat exploziile și operațiuni de stingere din elicopter a incendiilor iscate, potrivit Moscovei, de ”sabotori”.

De partea cui e China comunistă? Beijingul a anunțat participarea armatei chineze la manevre militare în Rusia, lămurindu-i pe cei care credeau în ”neutralitatea” mimată, o vreme, de comuniștii Imperiului de Mijloc, ca să evite eventuale sancțiuni occidentale.

Reprezentantul palestinienilor din Germania a fost convocat la cancelariatul berlinez. Cancelarul Scholz ar fi protestat virulent împotriva afirmațiilor negaționiste ale Holocaustului, proferate în prezența lui de oaspetele său, liderul OEP Abbas, și și-ar fi declarat regretul că le-a respins tardiv, a afirmat purtătorul său de cuvânt, Hebestreit. Și purtătorul de cuvânt al cancelarului și-a cerut scuze, asumându-și vina cancelarului de a nu fi reacționat pe loc. Dictatorul palestinian, Abbas, a retractat și el parțial, afirmând că n-ar fi ”vrut” să ”conteste unicitatea Holocaustului”, deși a făcut repetat și la distanță de decenii exact ce susține că n-ar fi ”dorit”. Premierul israelian Lapid a condamnat ”rușinea morală și minciuna îngrozitoare” spusă de Abbas

Update 11:10 Distrugerea depozitelor de arme ale trupelor ruse din Crimeea face parte dintr-o contraofensivă organizată a defensivei ucrainene. Se constată o strategie bine închegată a Kievului de recucerire a malului stâng al râului Nipru, susține Institutul pentru Studierea Războiului.

Update 11:00 Universitatea din Nicolaev a fost bombardată de forțele rusești, în cursul nopții, notează Ukrainska Pravda, care precizează că și orașul Harkiv a fost ținta unor atacuri cu rachete. Statul Major al Forțelor Ucrainene precizează că în regiunea Harkiv, invadatorii ruși folosesc drone de recunoaștere și nu slăbesc presiunea asupra zonei, prin atacuri repetate.

3 oameni au fost răniți la Odesa, oraș asupra căruia armata rusă a lansat mai multe rachete, la primele ore ale dimineții, distrugând un centru recreațional și mai multe case, care au luat foc.

Armata rusă forțează linia frontului la Biloghirka, în estul Ucrainei, concentrându-și eforturile în zona localităților Bakhmut și Novopavlivka, din regiunea Donețk, pe care încearcă o cucerească în totalitate.

Update 10:30 Negaționism al Holocaustului în prezența fizică a cancelarului Germaniei, Scholz, care nu s-a delimitat decât ulterior. Liderul palestinian Abbas, care și-a luat la Moscova, în 1982, un doctorat cu o dizertație negând exterminarea a șase milioane de evrei europeni de către naziști, a negat ieri, din nou, prin relativizare, Holocaustul.

În prezența cancelarului Scholz, împreună cu care dădea o conferință de presă la Berlin, orașul în care s-a pus la cale exterminarea fizică a tuturor evreilor, negaționistul Holocaustului cu sediul la Ramallah a declarat că israelienii ar fi comis ”50 de masacre asupra palestinienilor, (egal) 50 de Holocausturi”.

Scholz s-a disociat pe loc doar de afirmația lui Abbas că statul evreu ar fi unul de ”apartheid”, idee preluată de la extremiști de stânga și promovată și de Amnesty International.

Dar cancelarul nu l-a contrazis imediat pe Abbas, atunci când liderul OEP, organizație al cărei grup, Septembrie Negru, din Fatah, a comis acum exact 50 de ani și masacrul de la Olimpiada de la München, din 1972, asupra sportivilor israelieni, a relativizat, lângă el, Holocaustul. Ulterior, Scholz a calificat literal afirmația relativizantă a Holocaustului articulată de Abbas drept ”insuportabilă”, ”inacceptabilă” și ”dezgustătoare”. Dar cancelarul e criticat pentru nonintervenția sa imediată, în reacție la infracțiunea penală comisă de oaspetele său.

16 august 2022 – Ziua a 176-a de război

Update 22:30 Ucraina a anunţat ieri un succes militar mai puțin obișnuit și doar aparent mărunt. A fost ucis trăgătorul de elită ”Adam cel Groaznic”. Militarul rus, care a luptat și în rândul separatiștilor rusofoni și în al sirienilor contra drept unul dintre cei mai eficienți lunetişti ai armatei roșii.

Update 21:00 Actuala tactică ucraineană reclamă generarea de haos în rândul forțelor armate ale Rusiei. Consilierul președintelui Zelenski, Podoliak, reluat de The Guardian, a calificat aceeastă tactică ”o contraofensivă” îndreptată spre iscarea de haos prin lovituri adânci în spatele teritoriului inamic asupra liniilor de aprovizionare. Podoliak a estimat că asemenea atacuri, precum cele care au aruncat azi în aer un nod feroviar și o bază aeriană din Crimeea se vor înmulți în următoarele două trei luni.

Update 19:45 Putin reproșează SUA că ar prelungi intenționat războiul, livrând arme grele Ucrainei. ”Washington și-ar orienta politica externă pe destabilizarea unor regiuni întregi” a spus Putin, reluat de DLF, transmițând știrea, la conferința securitar-militară de la Moscova.

Update 19:30 Biden nu știe de ce să se teamă mai mult. De victoria Rusiei? Sau de a Ucrainei? O analiză a Wall Street Journal reluată de Europa Liberă afirmă, sub semnătura lui Holman Jenkins, că administrația Biden s-ar teme atât de eventualitatea ca Ucraina să piardă confruntarea cu Rusia, dar și de scenariul în care o câștigă, aceasta din urmă pentru că mai mult ca sigur ar atrage o implicare mai mare a NATO și o posibilă contra-reacție disperată a lui Vladimir Putin. Și alte scenarii ar putea antrena o implicare mai activă a Statelor Unite, inclusiv dacă Rusia încearcă de exemplu să-l elimine pe președintele Zelenski sau dacă bombele distrug vreun orfelinat sau ucid o oficialitate care vizitează Ucraina. Putin se teme și de ceea ce Ucraina ar putea face, care să-l oblige să reacționeze, de asta – scrie Holman Jenkins – Statele Unite descurajează atacuri în Rusia.”

Potrivit aceleași analize, „Putin nu poate pierde în fața Ucrainei, trebuie să piardă în fața NATO” – arată articolul care adaugă că recente analize ale Corporației Rand și Atlantic Council arată că Putin ar putea provoca o confruntare armată cu America, pentru a-și salva poziția în Rusia.” Iar apoi: ”Putin înțelege acum că nu va putea anexa Ucraina și nu poate decât să încerce să stopeze declinul Rusiei o țară „slăbită de sancțiuni, captivă în fața Chinei și unui război din care nu știe cum să iasă”.

Update 18:15 Germania e în recesiune, estimează experții. Și situația nu dă semne să se amelioreze. Dimpotrivă. Contribuția la gaze care urmează să fie percepută din octombrie în reacție la războiul ruso-ucraineană declanșat de regimul Putin și consecutiva reducere a importuluid e gaze din Rusia nu va ameliora situația, mai ales că la Bruxelles Comisia Europeană a hotărât să nu permită exceptarea contribuției de la TVA solicitată de Germania.

Update 17:30 Mediile ruse anunță noi explozii în regiunea Simferopol, în Crimeea jefuită, anexată și ocupată de ruși. Potrivit Ukrainska Pravda care reia presa rusă s-au văzut nori de fum negru deasupra aerodromului de lângă satul Gvardiiske. 

La Djankoi, în Crimeea, explozia provocată, potrivit Moscovei, de sabotaj (ucrainean) a provocat probabil pagube uriașe. A detonat muniție care a distrus și căile ferate între gările Azovske și Rozizd. Pagube s-au produis și la sistemul energetic, ca și la mai multe locuințe. Potrivit conducerii armatei ucrainene, în zonă erau amplasate cel puțin opt sisteme de rachete de apărare antiaeriană S-400, trei S-300 și cinci sisteme Panțir, în zona aerodromului Djankoi.

Update 17:00 ”Putin nu mai luptă pentru victoria Rusiei în Ucraina, ci pentru supraviețuirea sa”, e de părere Andrei Piontkovski, scriitorul, matematicianul și comentatotul politic care a folosit primul, în Rusia, termenul de ”putinism”. Potrivit lui, trupele armatei roșii au probat că nu-și pot îndeplini misiunea în Ucraina, motiv pentru care Putin caută să obțină o încetare a focului. O estimare similară am făcut pe acest blog la 3 august, la DeutscheWelle și aici: https://petreiancu.com/2022/08/03/rusia-cerseste-pacea/

Nici văile ferate rusești nju mai sunt la adăpost de atacuri. În Kursk, în vestul Rusiei, au sărit azi în aer șinele utilizate pentru marfare.

Update 13:00 Letonia a livrat Ucrainei șase noi obuziere blindate, americane. E vorba de obuziere autopropulsate de tip M109, scrie Bild. Riga le-a dat ucrainenilor și patru elicoptere de producție sovietică. Rusia minte în continuare de îngheață apele.

Potrivit ministrului rus al apărării, Șoigu, trupele invadatoare ar respecta scrupulos Convențiile de la Geneva și dreptul internațional umanitar în Ucraina. Realitatea s-a dovedit în repetate. rânduri la antipod. Moscova acuză Vestul de a coordona contraatacurile ucrainene, mai scrie Bild citându-l pe Șoigu, care a arătat cu degetul spre serviciile secrete apusene. Ele ar supraveghea introducerea de date în armele ucrainene, s-a mai plâns marți Șoigu la conferința militar-securitară de la Moscova.

Update 12:00 Crimeea militarilor ruși redevine scenă de război. În peninsulă s-a produs o nouă explozie într-un depozit de muniție al invadatorilor. Deflagrațiile au devenit serie și au antrenat evacuara locuitorilor într-un perimetru de 5 kilometri. O dată în plus, ucraina dovedește că poate lovi ținte militare rusești situate adânc ân spatele frontului. Acum o săptămână a ars o bază aeriană rusă în nordul peninsulei.

Crimeea și armele antinavale livrate de Vest Ucrainei n-au adus noroc nici flotei ruse din Marea Neagră. Această flotă se străduiește să exercite un control efectiv al mării, dar nu reușește prea bine, sunt de părere serviciile secrete britanice. Ministrul londonez al apărării relevă că navele marinei ruse și-au asumat o postură extrem de defensivă, neîndrăznind să părăsească zona de coastă a Crimeei.

Or, incapacitatea ei de a se desfășura și a menține amenințarea amfibie asupra Odesei subminează masiv strategia de ansamblu a invaziei trupelor ruse, permițând Ucrainei să ia din forțele din regiune și să le disloce unde e nevoie de ele spre a amplifica presiunea asupra forțelor terestre ale Rusiei.

Sursă: Institute for the Study of War

15 august 2022 Ziua a 175-a de război

Update 23:10 Polonia a celebrat astăzi Ziua Forțelor Armate, aducând un omagiu și miilor de ucraineni care au luptat alături de națiunea poloneză împotriva Armatei Roșii în 1920. Kievul a felicitat autoritățile de la Varșovia pentru eveniment și legătura de prietenie strânsă pe care o au cele două state vecine, odată cu războiul declanșat de Moscova. Un video ce conține imagini istorice a fost prezentat de autoritățile poloneze și reluat de Vișegrad 24.

La 15 august 1920, Polonia a lansat o contraofensivă de succes împotriva Armatei Roșii invadatoare, în ceea ce s-a numit Bătălia pentru Varșovia.

Update 23:00 Peste 5575 de civili au fost evacuați din zonele neocupate de ruși în regiunea Donețk, a anunțat guvernatorul local, Pavlo Kyrylenko, citat de Kiev Independent. Operațiunea de evacuare obligatorie este în curs, întrucât a mai rămas aproximativ un sfert din populația civilă, a precizat Kyrylenko. Donețkul este scena unor lupte grele între invadatorii ruși, care speră cucerirea regiunii, și apărătorii ucraineni, care rezistă cu greu.

Update 20:00 Letonia le dăruiește ucrainenilor elicoptere. E vorba de patru aparate de zbor militare de tip  Mi-17 și Mi-2.

Update 19:50 Putin stăruie să vrea să cucerească tot Donbasul. Potrivit DLF, dictatorul rus și-a reiterat țelul cuceririi întregului Donbas. Teritoriul regiunilor Lugansk și Donețk trebuie eliberat bucută cu bucată de ”naționaliștii” ucraineni, a spus Putin la un forum militar cu oaspeți din străinătate, derulat lângă Moscova. În estul Ucrainei se dau lupte grele. În sud rămâne foarte periculoasă situația de la centrala nucleară de la Zaporijjea.

Partea ucraineană acuză trupele ruse de a trage asupra infrastructurii centralei care asigură funcționarea ei. Ucraina consideră că Moscova se folosește de reactoarele nucleare de la fața locului spre a șantaja Vestul, încercând să-l determine să ceară Ucrainei să admită negocieri de pace și să accepte cuceririle teritoriale ruse, în condițiile în care invadatorii stagnează militar. Rusia a respins demilitarizarea zonei.

Update 18:00 Președintele Zelenski a dat afară mai mulți șefi din serviciile secrete. Între ei și pe șeful biroului serviciilor de securitate de la Kiev, anunță Kiev Independent. Rusia, estimează serviciile securitate britanice, nu-și va atinge obiectivele militare maximale în estul Ucrainei. Potrivit DLF, în Donețk se dau lupte grele. Sub bombele și rachetele ruse ar fi fost uciși în estul Ucrainei trei civili.

O explozie la sediul mercenarilor Wagner din Popasna pare a se fi soldat cu aproximativ 100 de militari ruși uciși, afirmă Ukrainska Pravda, reluând o estimare a șefului administrației militare a regiunii Lugansk, Serhii Haidai.

Alți 31 de invadatori ar fi fost omorâți pe frontul din sud, unde forțele ucrainene anunță distrugerea a două depozite de muniție în satele Blagodativka and Novopetrivka. Ucraienii anunță doborârea încă unui elicopter de tip Ka-52, al treilea doborât în ultimele trei zile.

În replică, rușii au lansat atacuri cu rachete asupra Harkivului, distrugînd parțial un bloc cu apaertamente (unde a fost omorât cel puțin un om) și o stație a transportului în comun.

Update 11:30 A tăcea e a fi complice. Președintele Ucrainei, Zelenski, a lansat rușilor un apel, cerându-le să se răzvrătească împotriva războiului. În fața unui rău de asemenea proporții ”a tăcea echivalează cu o complicitate”, a spus liderul de la Kiev.

Forțele ucrainene, reluate de Ukrainska Pravda afirmă a fi oprit ori respins asalturile rusești pe fronturile de la Sloviansk, Bakhmut, Avdiivka și Novopavlivske. Numărul de ruși uciși în război se apropie de 44.000, afirmă oficialii ucraineni. Potrivit lor și-au pierdut viața în luptele din ultimele ore 200 de militari și 12 tancuri. cele mai grele pierderi ale Moscovei s-au înregistrat în Donețk.

Update 11:15 Un număr de 42 de țări, între care SUA, Marea Britanie și statele UE au cerut Rusiei să-și retragă forțele militare din preajma Centralei Nucleare de la Zaporijjea, relevă DLF. ”Rusia lkezează principiile asuymate de toate statele membre al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, se subliniază într-un document dat publicității la Viena.

Cancelarul german Scholz pleacă în țările scandinave. În turneul său de două zile în Norvegia, Suedia, Finlanda, Danemarca și Islanda, cancelarul va aborda cu precădere teme ținând de securitatea regiunii. Două din statele ei au solicitat și li s-a promis aderarea la NATO, dar sunt în continuare șantajate de Turcia, care le condișionează ratificarea aderării de extrădarea de refugiați kurzi beneficiind de azil în Suedia și Finlanda.

Update 11:00 Iranul atribuie victimei vina pentru atentatul asupra lui Salman Rushdie. Teocrația iraniană a refuzat să-și asume răspunderea pentru tentativa de omor căreia i-a căzut victimă scriitorul indo-americano-britanic, regimul terorist al ayatolahilor dând întreaga culpă victimei și susținătorilor lui. Rushdie ar fi el însuși vinovat, pentru că ar fi încălcat preceptele religioase, ”ofensând religia”, s-a afirmat în capitala statului islamist totalitar.

14 august 2022 Ziua a 172-a a războiului

Update 21:00 Rușii reușesc să avanseze pe frontul din Bahmut. Potrivit publicației Ukrainska Pravda, ofensiva rusă pe frontul din Bahmut ” a avut un oarecare succes”. Aceeași sursă relevă că forțele ucrainene au respins atacuri ruse la  Spirne and Ivano-Darivka iar rușii au bombardat masiv între altele localitățile din jurul Bahmutului. Rușii au declanșat șli raiduri aeriene lângă Soledar, Yakovlivka și Kodema. Forțele ucrainene au mai lasant azi un atac asupra podului strategic, Antonivka.

Rada ucraineană a aprobat extinderea legii marțiale și o lege de mobilizare generală.

La Odesa, explozia unei bombe plasate pe plajă s-a soldat cu moartea a doi civili și rănirea unui al treilea.

42 de țări au cerut Rusiei să-și retragă trupele de la Zaporijjea.

Update 18:15 Consternare deplasată în presa occidentală cu privire la atentatul căruia i-a cazut victimă Salman Rushdie. Biden a avut nevoie de nu mai puțin de o zi și jumătate ca să se exprime cu privire la soarta cetățeanului britanic, care este scriitorul indo-britanic Salman Rushdie, o temă esențială din perspectiva libertății de opinie și de exprimare, pe care am comentat-o pe acest blog încă de vineri.

Atentatul era previzibil, așa cum am explicat atunci. Pentru că SUA și-au permis un declin accentuat, dealuri cu Iranul ayatolahilor și teroriștilor din Gărzile Revoluționare, neglijarea disuasiunii, a apărării frontierelor americane, a combaterii infracționalității în orașele conduse de stânga americană. Surpriza unor comentatori din presa mainstream e, deci, alăturea cu drumul.

Update 18:00 Plata trădării. Căciulirile ungurești în fața tiranului și criminalului în masă de la Moscova n-au rămas fără răsplată. Rusia și-a sporit sensibil livrările de gaze prin gazoductul care traversează Turcia și Bulgaria și ajunge în Ungaria. Orban își ia cei 30 de arginți binemeritați, după ce a obținut ridicarea sancțiunilor europene impuse patriarhului Kiril, omul care a ”binecuvântat” armele unui genocid. ”Gazprom livrează Ungariei mai mult decât e obligat prin contract”, a spus recent Menczer Tamás, un oficial al ministerului de externe maghiar, reluat de The Guardian.

O nouă delegație de congresmeni americani a aterizat la Taipei. Vizita lor urmează celei efectuate recent, în Taiwan, de șefa majorității democrate din Camerea Reprezentanților, Nancy Pelosi.

Update 15:15 Polonia nu va mai acorda vize cetățenilor ruși, a anunțat vicepremierul Piotr Wawrzyk, citat de Vișegrad24. Varșovia se alătură statelor nordice – Finlanda, Estonia, Letonia, Danemarca – care au cerut interzicerea emiterii de vize Schengen pentru ruși, după ce imaginile cu vacanțele acestora în Europa au generat un val indignare în spațiul public.

Update 12:15 Presa americană n-a scăpat din vedere, din cauza atentatului asupra lui Salman Rushdie, extaziantul eveniment sportiv. New York Post relevă că adolescentul român David Popovici a devenit cel mai tânăr înotător care a bătut sâmbătă recordul de viteză la suta de metri liber, vechi de 13 ani. Rushdie, care și-a pierdut un ochi, a început să vorbească și să glumească. Teroristul care l-a înjunghiat pare a fi un mare fan al Iranului ayatolahilor.

Update 12:00 Ucraina și-ar fi schimbat strategia, frânând avansul invadatorilor, afirmă New York Times, reluat de Kiev Independent. Potrivit ziarului american, ucrainenii ar fi reușit ”să epuizeze potențialul combatant al forțelor ruse și să creeze mari vulnerabilități ale Rusiei în sud”.

NYT evidențiază numărul mare de arme cu rază lungă de acțiune care au intrat în posesia Kievului și ajutorul dat de partizani efortului de război ucrainean, ajutor care permite pătrunderi adânci în teritoriul controlat de invadatori. Procuratura generală, ucraineană, a numărat până acum 28.000 de crime de război care ar fi fost comise de Rusia.

Președintele Zelenski a cerut sancționarea severă a industriei nucleare rusești. ”Rusia se folosește de Centrala Nucleară de la Zaporijjea pentru a înspămînta oamenii și a șantaja întreaga lume”, lăsându-și trupele să tragă cu tunurile din perimetrul reactoarelor atomice și (să omoare oameni) în micile orașe Nikopol și Marhanez, a explicat șeful statului ucrainean, în mesajul său video, reluat de DLF.

Potrivit aceleași surse, autoritățile germane se tem de atentate ale extremei stângi sau drepte asupra terminalelor de gaze sau asupra altor obiective ținând de sectorul energetic din Germania. Ministra de interne, Faeser, a anunțat măsuri de apărare.

Update 11:45 Rușii își regrupează forțele astfel, încât să întărească sudul ocupat al Ucrainei, relevă serviciile secrete britanice. Potrivit estimării de azi a ministerului apărării de la Londra, de o săptămână încoace rușii ”își mută trupele spre sud, în vreme ce separatiștii rusofoni încearcă în continuare să continue ofensiva în Donețk. Lupte deosebit de grele se dau în Pisky, localitate pe care rușii au afirmat, fals, că l-ar fi cucerit complet.

Thinktankul american, ISW, consideră că forțele ruse și-au amplificat numărul de atacuri în Donețk, la nord de Kharkiv, la nordest de Sloviansk, la est de Siversk și la sud de Bakhmut spre a slăbi forțele dislocate de Kiev pentru contraatacul din sud.

Update 11:30 Se dau lupte grele în estul Ucrainei. Surse ucrainene anunță recucerirea a două localități ocupate în apropierea graniței dintre Lugansk și Donețk.

Ieri, forțele ucrainene afirmă, potrivit Ukrainska Pravda, că ar fi ucis 150 de militari ruși și ar fi distrus opt tancuri și alte unsprezece blindate. Rușii au atacat cu rachete regiunea Harkiv, rănind potrivit Kiev Independent, trei civili.

Din Herson afluiesc spre Zaporijjea (oraș controlat de ucraineni) tot mai mulți locuitori ai regiunii ocupate, încă, în sudul țării, de ruși.

Fostul om forte al republicii separatiste Donețk, Igor Girkin (Strelkov) a fost prins de ruși și arestat în Crimeea, cu acte false asupra sa, în timp ce încerca să ajunge în estul ocupat al Ucrainei.

13 august 2022 Ziua 171 a războiului

Update 19:45 Explozii la Melitopol, oraș din sudul Ucrainei, ocupat de armata rusă. Se pare că este vorba chiar despre un atac al forțelor ucrainene, în spatele liniei frontului, ceea ce ar înseamna o lovitură de la cel puțin 150 km distanță. Ivan Feodorov, primarul orașului, a confirmat atacul și a declarat că așteaptă veștile bune (n.r. eliberarea localității).

Mai mult, guvernatorul militar al Nicolaevului, Vitaly Kim, a declarat, citat de Kiev Independent, că rușii și-au retras comandamentul din Herson, retrăgându-se pe malul stâng al râului Nipru.

Context: forțele ucrainene au reușit în ultimele 12 ore, ceea ce pare a fi o izolare a trupelor rusești în zona Herson, tăindu-le accesul proviziilor, blindatelor, tancurilor și mijloacelor de transport de mari dimensiuni. Se vor putea deplasa, dar numai terestru și fără armele grele. Mai mult, apărătorii ucraineni au continuat să bombardeze cu precizie depozitele rusești din zonă. Analiștii anunță că această evoluție pe frontul sudic ar fi o mare oportunitate pentru armata ucraineană.

Izolarea forțelor rusești pe frontul sudic, 13 august – Sursă: Jay in Kyiv

Update 14:40 Scriitorul Salman Rushdie, în vârstă de 75 de ani, înjunghiat ieri în SUA, pe o scenă, a supraviețuit atacului și este în acest moment conectat la un ventilator mecanic, a anunțat echipa sa, citată de Sky News. Starea sa rămâne delicată și este posibil să își piardă un ochi, a mai spus agentul său literar, Andrew Wylie. Ficatul i-a fost grav afectat, precum și mai mulți nervi din mână. Suspectul reținut de poliție este Hadi Matar, de 24 de ani, din Fairview, New Jersey.

Mai multe fițuici de propagandă arondate regimului fundamentalist islamic de la Teheran au celebrat atacul asupra scriitorului. În 2019, ayatollahul Khamenei, care încă are dreptul să posteze pe Twitter, incita din nou la asasinarea lui, reamintind că susține fatwa iraniană prin care Rushdie a fost condamnat la moarte, pentru bestsellerul său, Versetele Satanice. O recompensă de 3 milioane de dolari a pus Iranul pe capul lui Salman Rushdie, dublu cetățean american și britanic.

Update 14:30 Președintele Zelenski a cerut statelor Uniunii Europene să nu mai acorde vize cetățenilor ruși, menținând deschisă posibilitatea celor care sunt persecutați de regimul Putin și fug din Rusia să se refugieze în Europa. Estonia (membră Schengen) este primul stat care a luat decizia ca începând cu 18 august să nu mai primească pe teritoriul său cetățeni ruși care au vize Schengen. Cehia, care deține președinția rotativă a Uniunii, a anunțat că susține această măsură și va propune adoptarea ei la nivel european, în următorul consiliu UE.

Potrivit consilierului ministrului ucrainean de Interne, cetățenii ruși încearcă să intre în Estonia, formând cozi mari de mașini la graniță.

Update 14:10 Moscova a avertizat SUA că desemnarea Rusiei drept stat sponsor al terorismului va fi un punct de la care nu mai există întoarcere, ce ar putea duce la degradarea relațiilor diplomatice cu Washingtonul sau chiar ruperea lor, notează Ukrainska Pravda.

Statele pe care SUA le-a desemnat sponsori ai terorismului sunt Siria, Iran, Cuba și Coreea de Nord.

Update 13:40 Pe frontul de est au continuat luptele intense, în regiunea Donețk, unde trupele rusești încearcă cucerirea orașului Bahmut, dar și în nord-est, în zona Harkivului, iar în regiunile de nord, Cernihiv și Sumîi, bombardamentele rusești au distrus clădiri și infrastructură, terorizând populația civilă. 200 de atacuri rusești au lovit Sumîi, a declarat guvernatorul regional, citat de Kiev Independent.

Orașul Harkiv a fost din nou bombardat în timpul nopții: 3 persoane sunt rănite, între care un copil, informează Ukrainska Pravda. Potrivit autorităților locale, orașul a fost lovit cu rachete din sistemul sovietic S-300, care au distrus un colegiu, autobuze, avariind și blocurile din jur. Imaginile sunt puse la dispoziție de agenția Nexta.

Frontul de sud

Update 13:15 Forțele ucrainene au bombardat cele două poduri principale (Nova Kakhovka) care leagă regiunea ocupată din Herson cu malul vestic al râului Nipru, reușind să le scoată din uz pentru transportul de echipamente și provizii militare, anunță briefing-ul ministerului britanic al Apărării. Chiar dacă trupele rusești vor reuși să repare distrugerile, situația le oferă un avantaj de mai multe zile ucrainenilor. Podul Antonivski, avariat sever de armata ucraineană, nu a fost încă repus în uz, din cauza problemele de structură, în ciuda peticelilor pe care rușii încearcă să le fac de câteva săptămâni.

Sursă hartă: AFP, 12 august

Pentagonul a confirmat noaptea trecută că forțele ucrainene au bombardat baza aeriană militară de la Saky, din peninsula Crimeea, după ce anterior precizaseră că nu au fost folosite arme americane, însă Kievul are dreptul de a lovi orice țintă de pe teritoriul său.

Rusia continuă să nege vreun atac asupra bazei sale de pe coastă de vest a Crimeii, în ciuda dovezilor incontestabile grație imaginilor din satelit și de la fața locului. Nici Kievul nu a confirmat acest atac, însă a lăsat să se înțeleagă că este doar începutul și că ocupanții ruși și familiile acestora – multe instalate în casele celor care au fugit în 2014, după anexarea ilegală – ar face bine să părăsească peninsula.

Update 13:00 Slovacia va trimite Ucrainei flota sa de avioane MIG-29, în septembrie, au anunțat oficialii de la Bratislava. Guvernul slovac a ordonat reținerea la sol a MIG-urilor armatei sale, urmând ca acestea să fie pregătite pentru livrarea la Kiev. Potrivit informațiilor publice, micul stat european are 11 avioane sovietice de tip MIG-29, pe care le va înlocui cu aeronave F-16 americane. Până la sosirea noii comenzi, Slovacia va rămâne fără avioane de vânătoare.

12 august 2022 – a 170-a zi a războiului

Update 23:50 Colegii patrupezi ai cățelului-erou, Patron, din regiunea Dnipropetrovsk, au primit noi echipamente de protecție care să-i ajute în misiunile de deminare. Câinii sunt antrenați să descopere mine anti-personal și explozibili ascunși, anunță agenția NEXTA. De astăzi, ei au veste antiglonț, ochelari speciali, căști de protecție și încălțăminte.

Agenția Nexta

Update 23:20 O ucraineancă a murit și alte două persoane au fost rănite, după un atac rusesc cu cinci rachete care a avut loc în această seară în orașul Zaporijie, informează guvernatorul regional Oleksandr Starukh, citat de Kiev Independent. O altă persoană a suferit mai multe răni după ce a călcat pe o capcană cu exploziv, într-o pădure din zona de nord, Chernihiv. Femeia plecase la cules de ciuperci și a ignorat semnele care interziceau intrarea în acel perimetru. Se lucrează de mai multe luni la deminarea zonei, cu ajutorul cățelului-erou Patron și a altor patrupede din divizia specială de geniști.

La Kramatorsk, 2 localnici și-au pierdut viețile și alți 13 au fost răniți, în urma bombardamentelor de astăzi asupra regiunii din estul țării. 20 de case au fost distruse.

Update: 19:15 Salman Rushdie a devenit victima unui atentat. Un individ s-a repezit la el și l-a înjunghiat în gît pe o scenă din New York, în timp ce scriitorul britanic de origine indo-pakistaneză, condamnat la moarte acum 33 de ani într-o fatwă islamistă a ayatolahului Khomeiny, pe atunci șef de facto al statului iranian, dădea un interviu. De atunci a trăit ascuns și sub protecția poliției. Care pare să nu-l fi protejat, iată, bine deloc.

New Yorkul și alte orașe americane conduse de stânga democrată au devenit scena unei criminalități crescânde și debordante, din pricina tot mai anemicei finanțări a poliției, lăsate fără bani și tracasate în justiție pentru te miri ce în baza preceptelor ideologice ale extremei stângi, ca și din cauza impunității acordate multor răufăcători.

Rănit, scriitorul a fost transportat la spital, relevă BBC. Teroriști islamiști iranieni au încercat recent să atenteze tot în SUA, la viața altor personalități, între care jurnalista și disidenta persană Masih Alinejad și fostul consilier de securitate al Președintelui Trump, John Bolton, care a fost și ambasadorul american la ONU. Pe capul său, Iranul fundamentalist islamic și terorist pusese un preț de 300.000 de dolari.

Update 16:30 500 de militari ruși mor zilnic în Ucraina, estimează New York Times, reluat de Kiev Independent, citând oficiali ai serviciilor secrete americane. Iar ”rudele soldaţilor ruşi care mor pe frontul din Ucraina sunt înştiinţaţi despre decese prin formulare tipărite de Uniunea Sovietică în 1974, potrivit unei poze a documentului postate pe Telegram de activista pentru drepturile omului Marina Litvinovici”, relatează Meduza.io, citat de Hotnews, reluat de Adevărul.

Acest număr mare de decese indică, potrivit oficialilor americani citați de NYT, care consideră că Putin a aruncat în luptă 85% din armata sa combatantă”, că ”dictatorul rus nu va putea să cucerească anul acesta întreaga parte de est a țării, unul din obiectivele sale cheie”. Potențial semnificativ ar putea deveni și numărul colaboraționiștilor uciși în spatele frontului, în teritoriile ocupate de ruși. Potrivit autorităților locale, la Melitopol a căzut victimă unui atentat un dregător al partidului lui Putin, Rusia unită: Oleg Shostak, a suferit răni grave.

Rusia dă semne să renunțe și la prezența militară de la Centrala nucelară Zaporijjea, apreciază postul german DLF, potrivit căruia viceșeful Comisiei de politică externă a Dumei, Djabarov, ar fi fost reprodus de agenția rusă Interfax opinând că ”această demilitarizare a Centralei e o propunere rezonabilă”. Problema e că Djabarov e un demnitar de rang mărunt, iar în Rusia doar tiranul are ultimul cuvânt.

Pentru prima oară în acest an a părăsit un port ucrainean un cargobot încărcat cu grâu. E, potrivit turcilor, care transmit știrea,14-a navă cu cereale, dar primul cu grâu care pornește din Ucraina spre a naviga în Marea Neagră spre porturile Asiei Mici și ale Orientului Mijlociu. Vasul ”Sormovsky“ a plecat spre Turcia din portul Cernomorsk având 3.000 de tone de grâu la bord.

Update 10:15 Rusia încearcă să-și umple găurile din efectivele militare prin crearea de batalioane de voluntari. Recrutările a ceea ce nu puțini critici afirmă a fi ”carne de tun” continuă, potrivit presei occidentale, și în închisorile și coloniile penitenciare ale Rusiei. În proces, recrutorii nu se dau în lături, conform unor critici interni, de la a folosi metode dure și ilegale, precum șantajul, amenințarea și intimidarea.

Update 10:00 În reacție la tot mai intensele critici de peste ocean, ministrul american al justiției, Garland, s-a hotărât într-un târziu, după cinci zile, să explice insolita și extrem de controversata lui decizie de a autoriza o percheziționare a domiciliului din Florida a fostului președinte, Donald Trump. Operațiunea FBI e considerată de o parte apreciabilă a publicului american drept o acțiune de prigoană politică nedemnă de un stat de drept. Potrivit ziarului de stânga, Washington Post, poliția federală ar fi fost ”în căutarea unor documente legate de armele nucleare”. Nu e clar dacă polițiștii trimiși cu mult tam tam politic să le depisteze le-au și găsit.

Update 09:30 AIEA a cerut accesul imediat la Centrala nucelară de Zaporijjea. Șeful Agenției pentru Energie Atomică, Grossi, a subliniat la o sesiune de urgență a Consilului de Securitate, la New York, că, pe moment, reactoarele atomice ale centralei ucrainene (ocupate de ruși) ”nu prezintă un pericol imediat”, dar situația se poate deteriora ”oricând”, după cum relevă DLF. Rusia se opune demilitarizării Centralei de la Zaporijjea.

Rusia și-a dublat în această săptămână intensitatea bombardamentelor asupra Ucrainei, a reliefat un general ucrainean, reluat de DLF, potrivit căruia precizia lor e redusă, de vreme ce ”avioanele și elicopterele rusești se feresc să intre în contact cu armele antiaeriene” ale Ucrainei. Bombele, rachtele și obuzele ruse omoară tot mai mulți civili. Potrivit Kiev Independent, care-l reia pe guvernatorul regiunii Dontețk, Pavlo Kirilenko, trupele ruse au ucis trei civili în Bahmut, doi in Kurahove, și un altul la Mariinka. 

Omul lui Putin, până de curând, în conducerile principalelor concerne energetice ale Rusiei, Gerhard Schröder, a dat în judecată Bundestagul, cerând restituirea privilegiilor sale de fost cancelar. Schröder vrea să i se dea înapoi biroul din Parlamentul federal german și să i se pună la dispoziție și angajații lui. În reacție la activitățile sale în conducerile concernelor de stat rusești, Bundestagul îi anulase veniturile speciale și sistase activitatea biroului său, ai cărei angajați îi costă pe contribuabilii germani aproape o jumătate de milion de euro pe an.

Ucraina a cerut Germaniei să-și grăbească procedurile de acordare de ajutoare și să-și scurteze intervalurile dintre aprobări și livrări.

11 august 2022 – a 169-a zi a războiului

Update 22:00 Încercările rusești de străpungere a frontului au dat azi greș în Donbas și aiurea pe toată linia, reiese din informările armatei ucrainene, reluate de Ukrainska Pravda. Rușii reacuză UA de atac asupra Centralei nucleare de la Zaporijjea,

Ucrainenii vor să lupte până la victorie. Un sondaj de opinie recent indică un sprijin ucrainean covârșitor pentru președintele țării, Zelenski, precum și o și mai amplă credință în victorie. Sondajul ”Center for Insights in Survey Research” relevă că 98% din ucraineni cred în biruința Ucrainei, 91% îl aprobă pe Zelenski, iar 72% ar vota acum aderarea la NATO, scrie Kiev Independent.

Update 21:15 Rușii, reluați de Tass, afirmă că Centrala Nucleară de la Zaporijjea ar fi fosta ținta unor atacuri ale artilieriei ucrainene, dar că nivelul radioactivității din zonă e normal. Ucraina acuză Rusia că atacă de la adăpostul centralei orașele ucrainene, omorând civili, știind că ucraoinenei nu pot riposta de frică sîă nu avarieze reactoarele atomice. Secretarul general al ONU, Guterres, a cerut ambelor tabere să se abțină de la orice activități militare în perimetrul Centralei.

Update 21:00 Nou miliard și jumătate pentru Ucraina. Conferința domnatorilor de la Copenhaga s-a hotărât să li se finanțeze ucrainenilor ajutoare militare proaspete, în valoare de 1,5 miliarde de euro. E vorba și de finanțarea instrucției militare a soldaților ucraineni. Președintele Zelenski a subliniat că țara sa are nevoie de o înarmare la nivel maxim ca să facă față nevoilor apărăii în fața agresiunii ruse.

Update 19:20 Compania aeriană maghiară, Wizz Air, a anunțat că filiala sa din Emiratele Arabe Unite își va relua zborurile din Abu Dhabi către Moscova, la cererea publicului. 

Din 3 octombrie, rușii vor putea ajunge din nou pe plajele însorite ale emiratelor arate. Momentan, destinațiile preferate ale cetățenilor ruși rămân Turcia, Cipru, Franța, Italia și alte state europene în care reușesc să ajungă, uneori cu avioane private, în ciuda spațiului aerian european închis aeronavelor și companiilor rusești. Tot mai multe țări UE, între care balticele, cer blocarea acordării de vize turistice pentru cetățenii ruși. Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, s-a pronunțat astăzi împotriva unei astfel de măsuri, motivând că acesta este războiul lui Putin.

Update 19:10 Marea Britanie și alte 25 de state partnere, între care și România, au decis astăzi acordarea unei finanțări militare de lungă durată Ucrainei, pentru a asigura înzestrarea și instruirea forțelor armate ale Kievului. Scopul este susținerea apărării ucrainene în fața invaziei Rusiei, a anunțat ministerul de resort de la Londra.

Reuniunea celor 26 de state a avut loc astăzi la Copenhaga și a fost coordonată de ministrul danez de externe, Morten Bodskov, și Ben Wallace, șeful Apărării britanice. La eveniment a participat din partea Ucrainei, Oleksii Reznikov, ministrul Apărării. 

Printre participanți s-au numărat România, SUA, Germania, statele baltice, cele scandinave, Cehia, Slovacia, Slovenia, Polonia, Olanda, Bulgaria, Franța, Georgia, dar și Japonia, Australia, Noua Zeelandă, Canada, Coreea de Sud.

Update 12:45 Bellingcat și Insider divulgă plângerile avansate procuraturii militare ruse de militari înșelați, trădați, intimidați, decepționați și înfricoșați ca să ia parte la campania din Ucraina și să-și pună pielea în saramură. ”Am 21 de ani și vreau să trăiesc”, afirmă unul dintre ei.

Update 12:30 Imagini din satelit relevă că la baza aeriană de la Saky au fost distruse complet cel puțin șapte avioane militare rusești. Alte avioane, scrie DLF, au fost avariate.

Se dau lupte grele în estul Ucrainei, unde rușii continuă să înainteze, în timp ce ucrainenii resping atac după atac. Doar la Nikopol rușii au bombardat infrastructura civilă ucraineană de 120 de ori în cursul nopții și au omorât și rănit oameni, trăgând de la adăpostul centralei nucleare de la Zaporijjea ocupate de invadatori, din poziții de artilerie ruse, pe care ucrainenii refuză să le atace pentru ca să nu riște securitatea reactoarelor atomice.

Ukraine war map – Ministry of Defence UK

Fostul ambasadorul la ONU și consilier de securitate al președintelui Trump, John Bolton, s-a declarat la CNN dezamăgit că Iranul era gata să plătească doar 300.000 de euro pe capul său. ”Mă așteptam să valorez mai mult” a spus el, sec, făcând haz de necaz. Iranianul, despre care există probe că angajase asasini plătiți, spre a-l ucide pe Bolton pe banii regimului islamist al ayatolahilor de la Teheran, a fost prins și arestat de americani. Regimul iranian voia să-l omoare ca să se răzbune pe lichidarea teroristului șef al Gărzilor Revoluționare iraniene, Soleimani.

Update 12:15 Parlamentul Letoniei a desemnat Rusia drept “stat sponsor al terorismului“, anunță agenția AFP.

Update 12:00 Harta calității solului în Europa (Uniunea Europeană + Ucraina și statele balcanice) prezintă zonele considerate grânarul Bătrânului Continent și reflectă, între altele, rodnicia pâmântului românesc și ucrainean.

Update 10:45 Ieri, armata ucraineană a replicat potrivit Ukrainska Pravda, mai multor atacuri terestre susținute de elicoptere rusești, în fața cărora apărarea ucraineană ar fi rezistat, prin șase raiduri ale aviației proprii asupra unor posturi de comandă, concentrări de trupe și depozite de muniție rusești în raionul Beryslav. Alt raid a avut loc în raionul Baștanka.

Update 10:30 Rezistență în teritoriile ocupate. Președintele Zelenski a lansat un apel locuitorilor ucraineni ai teritoriilor ocupate de ruși să reziste ocupației. Șeful statului le-a cerut membrilor poporului ucrainean să transmită armatei ucrainene informații despre pozițiile rusești și despre colaboratorii ocupantului.

Totodată, Zelenski și-a reînnoit rugămintea adresată liderilor occidentali, solicitându-le să-și extindă ajutoare militare pentru țara sa. Cu cât Ucraina va avea mai rapid multe arme bune, cu atât se va termina războiul mai grabnic, a estimat Zelenski.

SUA au și răspuns acestui apel prin șeful Pentagonului, Lloyd Austin, care a garantat Ucrainei, în cursul vizitei sale în Letonia, un constant sprijin american, transmite DLF. Potrivit lui Austin: ”suntem ferm hotărâți să ajutăm Ucraina să-și apere teritoriul”. La Riga, ministrul american al apărării a garantat și susținerea Americii pentru micul stat baltic, membru al NATO și al UE, după ce a fost sovietic.

De azi a intrat în vigoare embargoul pe cărbune rusesc al UE. Comisia Europeană estimează că pierderile înregistrate de Rusia prin această interdicție europeană de import de cărbune se ridică la opt miliarde de euro.

Sancțiunile în combinație cu prețul tot mai ridicat al războiului funcționează, limitând capacitatea militară a Rusiei. Aceasta este concluzia unor experți occidentali, susținută și de informațiile serviciilor secrete britanice, care evidențiază griparea industriei ruse de armament, mândria exporturilor Moscovei. Potrivit informațiilor de la Londra, complexul militaro-industrial rusesc și exportul lui de arme suferă sub povara grea nu doar a solicitărilor tot mai mari ale frontului, ci și a diminuării sensibile a credibilității armelor rusești în contxtul utilizării lor jalnice de către forțele invadatoare ale Rusiei.

Trupele ruse afirmă că ar fi continuiat să avanseze în Donețk și ar fi cucerit orașul Pisky. Localitatea s-ar afla acum complet sub controlul separatiștilor rusofoni. Pisky e o localitate startegică situată aproape de orașul Donețk. separatiștii rusofoni pregătesc un proces spectacol membrilor brigăzii Azov, care ar urma să înceapă încă în cursul acestei veri, transmite DLF.

Toate informațiile despre cele 24 săptămâni de război AICI:

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămâna 21, 22, 23 și 24

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 16, 17, 18, 19 & 20

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 12, 13, 14 & 15

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 9, 10, 11

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 7 și 8

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 5 și 6

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 3 și 4

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – primele 14 zile

11 gânduri despre „LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 25, 26, 27, 28 & 29

Scrie un comentariu