Cele mai noi articole · Știri de ultimă oră · Politică internațională

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 30, 31, 32 & 33

Citiți AICI cele mai noi informații actualizate

12 octombrie 2022 – A 231 a zi de război

Update 23:50 Cehia își va închide granițele pentru cetățenii ruși, începând cu 25 octombrie, a declarat ministrul de Externe de la Praga, Jan Lipavsky, citat de Kiev Independent. Măsura îi vizează pe toți cei care doresc să sosească în țară din pentru turism, cultură sau competiții sportive. Anterior, țările baltice, Polonia și Finlanda, au impus măsuri de restricționare a accesului cetățenilor ruși pe teritoriul lor, chiar dacă dețin o viză Schengen valabilă.

În Germania, s-a înregistrat ieri o manifestație pro-rusă unde s-au scandat lozinci precum “naziștilor, plecați naibii acasă”, ucrainenilor refugiați care protestau pașnic. Poliția germană a împiedicat întâlnirea celor două grupuri.

Update 23:15 Adunarea Generală a ONU a adoptat în această seară cu o majoritate covârșitoare de 143 la 5 – și 35 de abțineri – o rezoluție prin care Națiunile Unite condamnă anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene anunțată de Vladimir Putin la 30 septembrie. Între statele care s-au opus rezoluției, se află, desigur, Federația Rusă și aliatele sale, Siria, Belarus, Nicaragua și Coreea de Nord. Dintre abțineri, s-au remarcat cele mai populate două țări ale lumii: India și China. Rezoluția cere retragerea imediată a declarației privind anexarea și anunță recunoașterea teritoriului Ucrainei în granițele sale acceptate internațional.

Sursă: UN News

Update 18:05 Cel puți 7 oameni au fost uciși în această după-amiază la Avdiivka, în regiunea Donețk, într-un bombardament rusesc sângeros, care a lovit piața centrală din localitate, anunță Sky News. Guvernatorul local, Kîrîlenko, a precizat că în piață erau la acel moment mulți oameni și că nu există nicio logică militară pentru care ar putea fi justificat un asemenea atac. Cel puțin 8 civili sunt răniți, notează aceeași sursă.

Update 17:10 Potrivit postului de radio german Deutschland Funk, Putin propune livrarea de gaze în Europa, dacă europenii doresc, prin Turcia, chestiune care va fi discutată mâine în Kazahstan, de dictatorul rus și președintele Turciei Erdogan.

Germania anunță că va intra în recesiune, în ultimul trimestru al acestui an. Recesiunea provocată de criza energetică este estimată la – 0,4%.

Update 17:00 Washinghtonul va acorda Ucrainei un ajutor financiar direct de 4,5 miliarde de dolari, în următoarele săptămâni, a declarat secretara pentru Trezorerie, Janet Yellen, citată de Reuters.  “Ne-am angajat să trimitem această finanțare către voi cât de repede se poate, pentru că știm cât de important este să vă susținem rezistența plină de curaj împotriva invaziei rusești ilegale“, a declarat șefa finanțelor americane.

Update 16:30 “Apărarea antiaeriană este acum prioritatea cea mai înaltă a NATO, în ceea ce privește Ucraina.”,  a declarat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, gazda reuniunii miniștrilor Apărării ai pactului nord-atlantic care a început astăzi. “Oribilele atacuri nediscriminate lansate împotriva orașelor ucrainene…demonstrează nevoia urgentă pentru o apărarea antiaeriană și mai eficientă pentru această țară“, a precizat oficialul norvegian.

Update 16:00 Forțele ucrainene au doborât 4 elicoptere rusești (posibil Ka-52), în numai 18 minute, pe frontul de sud. Între 8:40 a.m. și 8:58 a.m., în dimineața zilei de astăzi, aviația ucraineană a raportat acest succes, scrie Kiev Independent.

11 octombrie 2022 a 230 a zi de război

Update 20:25 Belarusul transferă de câteva zile armament și echipamente militare către Rusia, anunță canalul bielorus independent, Belaruski Haiun, reluat de agenția ucraineană Flash. Informațiile fuseseră anterior confimate de serviciile ucrainene.

Zelenski a declarat în această seară, ca urmare a încercării Moscovei de a atrage Belarusul în războiul din Ucraina, că țara sa nu a plănuit niciodată și nici nu intenționează să întreprindă acțiuni militare împotriva Minskului. Președintele ucrainean a precizat că vrea să înlăture orice dubiu și dezmite toate provocările Moscovei, de aceea propune o soluție: aducerea unor observatori internaționali la granița dintre cele două state.

Update 20:15 Putin și omologul său turc, Erdogan, se vor întâlni, joi, 13 octombrie, în Kazahstan, relatează agenția rusă Interfax, citată de Kiev Independent. Cei doi vor discuta situația Ucrainei și teme ce țin de relațiile bilaterale dintre Moscova și Ankara, notează aceeași sursă.

Potrivit unor surse de la Kremlin, citate de agenția Interfax, dictatorul rus ar vrea o întâlnire cu Joe Biden, pentru a discuta soluții de încetare a războiului din Ucraina, fără participarea acesteia din urmă. Nu au existat reacții de la Washington.

Update 20:00 Ucraina a primit primul din cele 4 sisteme noi de apărare antiaeriană, IRIS-T SLM, de la Germania, anunță Kiev Independent. Bateriile au sosit chiar astăzi în țară, fiind transportate prin Polonia. Un astfel de sistem acoperă o arie de până la 40 de kilometri, fiind capabile să asigure apărarea unui întreg oraș. Celălalte trei IRIS-T SLM vor fi livrate, potrivit Berlinului, până la finalul anului.

Update 16:20 Belarus și-a masat trupele la numai 17 km de granița cu Ucraina, în localitatea Yelsk, din regiunea Gomel, anunță Ukrainska Pravda, citând canalul de telegram al unei publicații bieloruse.

Minskul susține că efectua un program de exerciții militare în următoarele zile, după ce dictatorul bielorus, Lukașenko, a semnat un decret în acest sens. 

Există îngrijorări că Moscova va reuși să atragă total Belarusul în războiul din Ucraina, care în acest moment îi oferă un suport logistic. 

Update 16:10 Președinții statelor NATO din formatul București 9 (B9) au publicat o declarație comună cu privire la atacurile sângeroase lansate de Rusia ieri și astăzi, asupra întregii Ucraine, vizând civili și infrastructura energetică.

Noi, preşedinţii Bulgariei, Cehiei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Muntenegrului, Macedoniei de Nord, Poloniei, României, Slovaciei şi Ungariei, condamnăm bombardamentele în masă asupra oraşelor ucrainene, efectuate recent de Rusia, care constituie crime de război în conformitate cu dreptul internaţional. Reamintim că crimele de război şi crimele împotriva umanităţii nu sunt supuse niciunui termen de prescripţie şi sunt acoperite de jurisdicţia instanţelor din întreaga lume”, afirmă preşedinţii semnatari ai declaraţiei. 

În numele statelor noastre, cerem Rusiei să înceteze imediat atacurile asupra ţintelor civile. Nu vom înceta eforturile noastre de a aduce în faţa instanţei persoanele responsabile de crimele de astăzi.”

”Considerăm inacceptabilă orice ameninţare a reprezentanţilor ruşi de a folosi arme nucleare. În acest context, ne reafirmăm angajamentul de a ne proteja ţările şi Aliaţii”, se precizează în documentul transmis de news.ro

Update 16:00 Ocupanții ruși l-au răpit și este posibil să îl fi supus torturii pe directorul adjunct al Centralei Nucleare Zaporijjea, cea mai mare din Europa, a declarat compania ucraineană Energoatom, reluată de Ukrainska Pravda. Valerii Martyniuk a dispărut și nu se cunoaște locul în care este ținut. Energoatom face apel la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) să facă presiuni asupra Moscovei pentru eliberarea sa. Nu este primul oficial din domeniul energiei nucleare răpit de ocupanții ruși.

“Rușii vor să obțină informațiile de care au nevoie cu disperare despre personalul de la centrala ZNPP ca să forțeze angajații ucraineni să lucreze pentru Rosatom (n.r. compania atomică rusă)”, precizează Energoatom.

Update 15:45 Forțele aeriene ale Ucrainei au distrus în cursul zilei de marți, 20 de rachete rusești de croazieră și 13 drone-kamikaze Shahed-136, a anunțat Ukrainei World. 

În total, Rusia a lansat astăzi 28 de rachete de croazieră: 16 X-101/X-555 și 12 Kalibr.

Update 15:00 Campania de bombardamente la scară largă continuă și astăzi, potrivit Kremlinului. Moscova nu numai că a recunoscut atacurile de ieri, dar a și precizat că a continuat, “atacurile cu arme de precizie înaltă asupra facilităților energetice”. 

“Scopul loviturilor a fost atins. Toate facilitățile au fost lovite“, a declarat ministerul rus al Apărării, după ce orașul cel mai vestic al Ucrainei, Lviv, și Zaporijjea au fost atacate în prima parte a zilei de marți.

30% din Lviv a rămas fără curent electric, scrie Sky News. 

Ministrul ucrainean de Externe, Kuleba, a declarat că principalele ținte ale atacurilor rusești cu rachetă sunt facilitățile energetice, ca parte a unei strategii pe care Rusia o are de luni bune. 

“Sunt crime de război plănuite cu mult timp înainte, ca să creeze condiții insuportabile pentru civili”, a precizat pe Twitter, șeful diplomației de la Kiev.

Update 11:10 Atacurile rusești au continuat noaptea trecută, în vizor fiind din nou orașul Zaporijjea, unde un om a fost ucis, precum și regiunea Donețk, unde 6 civili au murit și alți 8 sunt răniți, informează Kiev Independent.

Liz Truss a cerut o reuniune de urgență a statelor NATO, în următoarele zile, pentru a discuta măsurile care trebuie luate împotriva acțiunilor Rusiei. Prim-ministra britanică a precizat că statele G7 se vor reuni virtual astăzi, având pe masa discuțiilor același subiect. Președintele Zelenski a anunțat ieri că și el va articipa la reuniunea G7.

Update 11:00 Soția mea a supraviețuit printr-un noroc. Rachetele au căzut la 500 de metri de casa noastră, a declarat ambasadorul Bulgariei la Kiev, Vitalii Moskalenko, citat de agenția bulgară Novinite. Doi dintre vecinii noștri au murit. Soția mea a întârziat să plece din casă și de aceea a trăit, a mai spus Moskalenko.

Rachetele au fost lansate la cea mai aglomerată oră a dimineții, când oamenii mergeau la serviciu, își lăsau copiii la școală sau se deplasau spre treburi. Era 8.45 când asupra Kievului a căzut o ploaie de rachete de croazieră, ucigând civili care așteptau la semafor, în parcuri sau parcări. Multe clădiri au fost avariate, având geamurile distruse sau pereții căzuți. Locuitorii Kievului și-au petrecut ziua de ieri în adăposturile de la metrou.

Bilanțul total al atacurilor rusești de ieri asupra Ucrainei se ridică la 19 persoane ucise și 105 rănite.

Update 10:45 Casa Albă a declarat că Moscova a pregătit atacurile pe scară largă de ieri, dinaintea exploziilor de la podul Kerci din Crimeea, notează Kiev Independent, citându-l pe purtătorul de cuvânt pentru securitate națională, John Kirby. Totul pare să fi fost plănuit în detaliu cu mult timp înainte, iar exploziile de la podul Kerci, ar fi putu doar să accelereze punerea în practică, a precizat Kirby la CNN.

Update 10:30 Mitinguri spontane impresionante au avut loc seara trecută în mai multe orașe, inclusiv la București, unde oamenii s-au adunat în fața Amabsadei Rusiei de pe bulevardul Kiseleff pentru a denunța atacurile sângeroase cu rachete și drone de ieri, care au vizat civili. La Varșovia, oamenii au scandat: teroriștii, teroriștii!, iar la Tsibilisi, în Georgia, mii de oameni s-au adunat în fața parlamentului pentru a cere desemnarea Rusiei ca stat terorist. Proteste cu mii de oameni au avut loc și în Germania, la Hamburg și Dusseldorf, dar și la Praga.

10 octombrie 2022 – a 229-a zi de război

Update 22:40 Comandantul șef al Armatei Ucrainei, generalul Zalujnîi, a prezentat harta cu zonele care au fost vizate de cele 83 de rachete și drone lansate astăzi de Rusia asupra țării sale. Au fost utilizate rachete aer-sol, sol-sol, rachete de croazieră, rachete balistice, rachete sol-aer, aeronavele fără pilot de recunoaștere și dronele kamikaze iraniene, Shahed-136. Potrivit lui Zalujnîi, cel puțin jumătate au fost neutralizate de forțele militare ucrainene.

Ucraina însă are nevoie de sisteme performante de apărare aeriană, au declarat oficiali de la Kiev, precum ministrul Apărării, Reznikov sau ministrul de Externe, Kuleba.

Update 21:45 Moscova ar fi lansat luni, rachete în valoare de cel puțin 400 milioane de dolari, asupra Ucrainei, într-o serie de atacuri aeriene devastatoare asupra Kievului și a altor orașe, la cea mai aglomerată oră a dimineții, anunță agenția TRYXA citând publicația Forbes.

Liderii lumii, între care șeful NATO, președinta Comisiei Europene, prim-ministra Regatului Unit și șefii de stat și de guverne ai țărilor baltice, au condamnat dur atacurile cu rachete și drone kamikaze care au adus moartea a cel puțin 11 persoane și rănirea a peste 87.

În restul țării, rachetele de croazieră ale Kremlinului au vizat centrale electrice, lăsând mult timp, zone importante din Ucraina, fără electricitate sau apă. În cursul zilei, Kievul a anunțat că nu mai poate temporar să asigure livrarea de energie electrică către alte state europene, din cauza distrugerilor cauzate de loviturile intenționate ale Rusiei asupra infrastructurii sale.

Update 17:40 Cine este Sergei Surovikin, noul comandant al forțelor ruse care luptă în Ucraina, numit de Vladimir Putin, după lovitura de sâmbătă, ce a distrus parțial podul Kerci, din Crimeea?

Veteran militar în solda Uniunii Sovietice în ultimii ani ai războiului acesteia în Afganistan, Surovikin are 55 de ani și este recunoscut, spun analiștii militari britanici citați de Sky News, pentru brutalitatea cu care tratează civilii. 

La mai puțin de 30 de ani, Surovikin a ordonat trupelor din subordinea sa, deschiderea focului asupra protestatarilor pașnici, care susțineau un miting pro-democrație, la Moscova în 1991. 

Noul comandant din armata lui Putin, a condus forțele rusești în intervențiile din 2017, fiind acuzat de complicitate și chiar orchestrare a campanilor de bombardare a opoziției siriene, dar și a folosirii armelor chimice. Este considerat un membru cheie al succesului militar care a costat zeci de mii de vieți siriene, aducându-i însă regimului Al-Assad, controlul asupra situației din această țară.

Potrivit expertului militar al Sky News, Richard Williams, numirea sa – care coincide cu sângeroasele atacuri cu bombă lansate dimineață asupra civililor ucraineni – ar putea constitui un semnal că Moscova se va axa pe mai multă cruzime, în războiul său din Ucraina.

UPDATE 15:45 Estonia se pregăteşte să recunoască Rusia ca stat terorist, a anunţat comisia de afaceri externe din parlamentul de la Tallinn. Decizia vine după atacurile cu rachete asupra Kievului şi a altor oraşe din Ucraina care au vizat populaţia civilă.

Update 11:55 Președintele Zelenski a anunțat că a cerut reunirea de urgență a statelor G7, iar această cerere a fost acceptată de cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, ca urmare a atacurilor sângeroase din această dimineață.

Update 11:30 Nu mai puțin de 75 de rachete au tras rușii asupra Ucrainei în această dimineață, a anunțat șeful forțelor armate ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, într-un mesaj pe Twitter. Comandantul șef de la Kiev a precizat că 41 de rachete au fost interceptate și neutralizate de apărarea aeriană a Ucrainei, iar forțele din subordinea sa fac tot posibilul să apere și să salveze cât mai mulți oameni.

“Dar inamicul continuă. Vă rugăm rămâneți în adăposturi!”, a cerut Zalujnîi populației civile. Moscova a folosit și drone pentru aceste atacuri, potrivit declarațiilor generalului ucrainean.

Update 11:00 Teroare asupra Ucrainei în cursul nopții și în dimineața de luni, după ce Moscova a lansat un tir de rachete de croazieră asupra zonei centrale din Kiev, ucigând cel puțin 8 persoane, dar și a altor mari orașe, anunța presa ucraineană. 24 de civili au fost răniți după atacul neașteptat asupra capitalei produs la ora locală 8.45 a.m., relevă Kiev Independent, oră la care oamenii se îndreptau spre locurile de muncă, iar străzile erau pline.

Harkiv-ul, cel de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina, a fost lovit de trei ori, potrivti autorităților locale, iar bilanțul celor răniți se ridică la minim 10 oameni. La Harkiv, rachetele rusești au distrus linii electrice și o clinică medicală, provocând întreruperea aprovizionării cu energie și apă în mai multe cartiere.

Au mai fost atacate cu rachete, regiunile Sumîi, Dnipro și orașul Odesa, unde a fost activat sistemul de apărare antiaeriană, potrivit declarațiilor consiliului administrativ local.

Atacurile de astăzi sunt considerate de analiști internaționali și oficiali ucraineni, drept o răzbunare a dictatorului rus pentru umilitoare distrugere parțială a podului Kerci, de sâmbătă dimineață, precum și din cauza înfrângerilor de pe câmpul de bătaie.

9 octombrie 2022 a 228-a zi de război

Update 22:45 Șeful autorității bieloruse pentru activitatea de frontieră, Anatoly Lapo, a acuzat Ucraina de distrugerea tuturor podurilor care asigurau accesul între cele două state vecine, notează agenția TPYXA. Potrivit lui Lapo, podurile fuseseră minate anterior și detonate de serviciile ucrainene.

Duminică, Vadym Skibitsky, directorul adjunct al serviciului de informații militare al Kievului, a declarat că Putin încearcă cu disperare să atragă Belarusul într-un război direct cu Ucraina. Putin încearcă să îl convingă pe Lukașenko să i se alăture total în războiul împotriva Ucrainei, prin orchestrarea unor atacuri aeriene, a spus Skibitsky. Șase batalioane ale armatei bieloruse, însumând aproximativ 6000 de soldați, sunt în prezent staționate la granița cu Ucraina, scrie Kiev Independent.

Rusia încearcă să cumpere și muniție sau echipamente militare de la Belarus, potrivit rapoartelor pe care le-a prezentat Statul Major al Armatei Ucrainene.

Update 22:40 Ministrul român al Apărării, Vasile Dâncu, a provocat rumoare în presa ucraineană, după ce a declarat sâmbătă, într-o emisiune la televiziunea Prima TV, că singura cale de a opri acest război, ar fi ca puterile lumii, occidentul și NATO să negocieze cu Rusia. Această teză a fost avansată chiar zilele trecute de regimul Erdogan, care dorește medierea unei asemenea negocieri, la care SUA, Marea Britanie și Franța, nu au dat, până în acest moment curs. Prim-ministra Finlandei, Sanna Marin, a respins cu fermitate ideea, afirmând la finalul săptămânii, că singurul mod în care războiul se poate opri este ca Rusia să plece acasă.

„Războiul va mai continua (…) singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexă (…) Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să îşi permită, să-şi asume (…) pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă de teritorii. Ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, a declarat oficialul român.

„Ideal ar fi să se ajungă la o situaţie de negociere, chiar dacă s-ar ajunge la un conflict îngheţat, negocierea tot ar face mai mult bine decât ceea ce se întâmplă acum, distrugerea de vieţi omeneşti, de bunuri”, a explicat Dâncu.

Update 22:30 Vladimir Putin a declarat într-un interviu acordat mass-mediei ruse, citat de Ria Novosti, că serviciile secrete ucrainene au orchestrat și executat atacul asupra podului Kerci, de sâmbătă dimineață. Dictatorul rus a declarat că acesta a fost un act terorist asupra infrastructurii critice a Federației Ruse.

Update 16:30 Alte 13 persoane au fost azi ucise și altele, aproape 50, rănite în bombardamentele rusești asupra Zaporijjei, oraș terorizat de zile de bombele și rachetele rusești. Șeful diplomației ucrainene a ținut să precizeze cât de importante și de urgent necesare sunt sistemele moderne antirachetă, capabile să se salveze oameni, după cum notează Kiev Independent. Germania a anunțat livrarea sistemului antirachetă Iris-T.

Aceeași publicație relevă că, potrivit serviciilor secrete ucrainene, Vladimir Putin încearcă din nou să atragă Belarus să se implice direct în conflictul militar ruso-ucrainean. În răstimp, crimele de război rusești continuă și în sudul Ucrainei. Un avion rusesc a deschis focul asupra unui convoi civil de automobile, ucigând cel puțin cinci persoane și rănind alte cel puțin cinci.

Update 7:30 Nu mai puțin de 17 oameni au fost omorâți de ruși în bombardamentul efectuat noaptea trecută asupra Zaporijjei. Cinci case au fost distruse și 40 avariate de bombele rusești, relevă autoritățile ucrainene, reluate de Kiev Independent. Alte bombardamente barbare, răspândind teroare, cu zeci de morți, au avut loc asupra orașului în nopțile trecute. Războiul, relevă aceleași surse, a lăsat 700.000 de mii de oameni fără curent și alte peste 620.000 fără gaze și căldură.

Germania a anunțat, potrivit DLF, noi livrări de armament, între care sistemul antirachetă Iris-T și o sută de tancuri furnizate de Slovacia și Grecia la schimb cu tancuri germane. Republicii Federale i s-ar isprăvi în două zile muniția, în caz de război, au recunoscut oficialitățile. ”NATO trebuie să facă mai mult pentru apărarea comună”, a declarat ministra germană a aprării, Lambrecht. Militarii germani se pregătesc de un ”război hibrid”. Potrivit comandantului forțelor terestre, germane, reluat de Bild, orice gazoduct, uzină sau centrală electrică poate deveni ținta unui atac și constituie obiective de apărat.

Update 01:00 În Rusia au avut loc numeroase arestări de militari. Potrivit serviciilor secrete ucrainene, trupe de elită ale Gărzii Ruse au blocat sâmbătă traficul în centrul Moscovei și au operat arestări. În acțiune ar fi unități ale diviziei Djerjinsky împreună cu forțe de poliție.

8 octombrie 2022 a 227-a zi de război

Update 23:30 Se dau lupte extrem de grele la Bahmut, afirmă președintele Zelenski. Pe acest front și la Avdiivka rușii declanșează periodic acțiuni ofensive.

Update 21:30 Putin a ordonat serviciilor secrete să supravegheze poduri, precum podul Kerci sau alte elemente de infrastructură, cum sunt gazoductele și rețeaua de curent electric, relevă DLF. Podul, pe care a avut loc o explozie de camion care a incendiat și vagoanele unui marfar, a fost parțial redat circulației, interzis fiind accesul camioanelor.

Update 21:00 Se înmulțesc semnele unei fisuri în interioriul instituțiilor de forță ale Rusiei. Moscova l-a avansat pe șeful forțelor aeriene, generalul Surovikin, în funcție de comandant al trupelor ruse din Ucraina.

Nu e clar ce-l distinge pe Surovikin, de vreme ce escadrele rusești s-au arătat departe de o forță aeriană redutabilă în cele opt luni de conflict ruso-ucrainean pe scară largă.

După cum corect remarcă DLF, e prima oară că s-a atribuit această funcție de comandant al tuturor trupelor invadatoare, semn că -a înțeles la kremlin că rusia are o problemă de coordonare. În debutul săptămânii trecute, regimul Putin i-a dezbărat de funcții pe doi din comandanții regiunilor militare ale Rusiei.

Și aruncarea în aer a podului Kerci care leagă crimeea de Rusia, atribuit de ruși serviciioor secrete ucrainene, ar putea fi, potrivit Kievului, o răfuială între forțele înarmate ale Rusiei. Potrivit consilierului președintelui Zelenski, Mihailo Podoliak, explozia de azi a podului ar fi fost rezultatul unui conflict între serviciul secret intern al Rusiei, FSB, precum și firme militare, pe de o parte, iar pe de alta ministerul rus al apărării și Statul Major al Rusiei.

 

Update 19:20 Serviciile ucrainene de informaţii avertizează asupra unei posibile lovituri de palat la Moscova. Membri ai conducerii militare de la Kremlin ar fi arestaţi, scrie Kyiv Post, care precizează că securitatea locală a trecut în mâinile grupării de elită Rosgvardiya.

Update 15:40 Momente de panică între rușii care ocupă peninsula Crimeea: s-au înregistrat cozi uriașe la benzinării și spre singura ieșire spre Rusia, disponibilă în aest moment: cea din nord est, cu feribotul prin strâmtoarea Kerci. Autoritățile ruse au făcut apel la populație că este suficient combustil pentru următoarele 2 săptămâni, iar circulația pe podul Kerci ar urma să fie reluată în această seară, ceea ce pare să fie departe de situația de pe teren, unde se vede clar cum o parte a șoselei s-a prăbușit în mare. Nu se poate călători nici cu feribotul în acest moment.

Aprovizionarea militară, dar și cu alte resurse din Federația Rusia în Crimeea, se făcea doar prin podul Kerci.

Update 15:30 Trei oameni au fost uciși în puternica explozie care a distrus parțial Podul Kerci, la prima oră a dimineații, au anunțat autoritățile ruse din Crimeea, citate de Sky News. Conform cotidianului ucrainean, Ukrainska Pravda, care citează surse din intelligence-ul de la Kiev, Serviciul ucrainean SBU ar fi în spatele atacului.

Teoria camionului încărcat cu explozibil este tot mai puțin plauzibilă, cred analiști occidentali, după apariția mai multor imagini video de pe camerele de supravegherea ale podului. Kerci este o infrastructură rutieră și feroviară în care se intră după mai multe controale. Unele voci ucrainene au vorbit despre un posibil act de sabotaj, realizat prin montarea unor dispozitive explozibile, pe partea interioară a podului.

Putin l-a trimis la fața locului pe ministrul de interne, alături de membrii ai mai multor servicii federale de protecție și securitate, a precizat Dimitri Peskov, într-o declarație oficială.

Update 11:05 Fracturi la cel mai înalt nivel în aparatul de stat al Rusiei – analiștii americani de la Institutul pentru Studierea Războiului susțin că informațiile obținute de intelligence-ul occidental au scos la iveală tot mai multe critici direct verbalizate, față de problemle militare ale operațiunilor lui Putin. Serviciile de informații vestice, citate de Washington Post, relevă că apare o critică tot mai răspândită a modului în care Putin a gestionat situația de pe frontul din Ucraina, dar și a mobilizării parțiale. Aceste lucruri indică o fractură în imaginea intangibilă și infailibilă pe care dictatorul rus și aparatul său de stat o aveau anterior, crede ISW.

Secundar, blogeri militari ruși, analizați de ISW, au scos la iveală problemele din rândul facțiunilor care luptă sub stindard rus în Ucraina: pe de o parte, cecenii mercenari ai lui Ramzan Kadîrov, și mercenarii din grupul Wagner ai lui Evgenîi Prigojin, și de cealaltă parte, armata convențională a Moscovei. Primii au lansat atacuri directe asupra comandamentului armatei roșii, notează analiștii de la Washington, considerând că războiul trebuie să continue cu orice preț, pentru îndeplinirea obiectivelor ideologice.

Rapoartele privind lipsa echipamentului militar, armele ruginite sau condițiile insalubre din cazărmi, vor continua subminarea imaginii armatei ruse, atrăgând atenția asupra problemelor sale de la nivel înalt. Grupul Wagner a lansat chiar astăzi video-uri în care prezintă situația de pe frontul de est, soldații plângându-se că nu au nici geci de iarnă sau alte echipamente de bază.

Ce urmează

Potrivit ISW, cecenii și mercenarii Wagner vor continua să facă avansuri teritoriale minore în Donețk, pe linia Bahmut și Avdiivka, iar cei din urmă și-au mobilizat deja 1000 de oameni pentru întărirea pozițiilor din jurul Lîsîcianskului, după ce orașul Lîman a fost recucerit de ucraineni.

Forțele ucrainene vor continua cel mai probabil contraofensivele pe drumul Kreminna-Svatove, în vestul regiunii Lugansk.

În Herson, trupele ruse încearcă consolidarea pozițiilor din nordul regiunii, pentru a face față avansului ucrainean din ultimele zile.

Update 10:45 Podul Kerci, care leagă peninsula Crimeea de țărmul vestic al Rusiei, a fost sever avariat de o explozie, care a avut loc în această dimineață, la ora locală 6, potrivit autorităților locale. Denumit și Podul lui Putin, infrastructura a fost inaugurată în 2018, sub ocupația rusă a peninsulei, pentru a conecta ruterie și feroviar Crimeea cu Federația Rusă. Anterior, se traversa cu feribotul prin Strâmtoarea Kerci.

Agenția moscovită Ria Novosti a relatat inițial că o cisternă plină de combustibil a explodat în mijlocul podului, informează Kiev Independent și Ukraine World. În media rusă se vorbește despre un incident, dar și despre un posibil act de sabotaj. Șeful adunării legislative ilegitime a Crimeii, Vladimir Konstantinov, a acuzat Ucraina pentru explozie și a declarat că avariile sunt minore, fapt contrazis de imaginile de la fața locului, care arată că cel puțin un segment al drumului este distrus, precum și o parte a căii ferate.

7 octombrie 2022 – a 226-a zi de război

Update 15:30 Un val de ”felicitări” și de ”urări” de fericită aniversare finală s-a viralizat în rețelele sociale: i se dorește, la unison fie că e vremea să iasă la pensie, fie, net mai frecvent, ”Happy Last Birthday”.

O importantă sursă de elucidare a faptelor regimului rusesc de ocupație din Ucraina a fost detectată lângă Lîman, într-un sat recent eliberat. În satul Yațkivka, serviciul secret ucrainean a descoperit un centru de operații rusesc, instalat într-o casă particulară. Potrivit Ukraainska Pravda, care citează surse oficiale, în acest cartier general al ocupanților investigatorii au scos la iveală liste de prizonieri arestați ilegal, documente, telefoane mobile, cereri de angajare ale unor colaboraționiști și altele asemenea. S-au deschis anchete împotriva unor trădători locali.

Trupele ucrainene au doborât un nou elicopter militar rusesc de tip Alligator. Tot ieri, forțele ucrainene afirmă a fi ucis, potrivit Ukrainska Pravda, 350 de militari ruși, distrugând 17 tancuri, 29 de alte vehicule de luoptă blindate și 31 de sisteme de artilerie.

Rusia, relevă aceeași sursă, l-a numit ca nou comandant al regiunii militare răsăritene pe Rustam Muradov, care a comandat anterior trupele ruse din Donbas.

Update 15:00 Potrivit ONU, 140.000 de oameni din proaspăt eliberata parte a regiunii Harkiv care s-a aflat sub ocupație au nevoie de ajutor. Conform organizației mondiale, reluate de DLF, mulți oameni din regiune, între care cei opt sau nouă mii de oameni rămași la Izium (din aproape 50.000) abia dacă au acces la alimente, apă potabilă, gaze, curent și medicamente.

Japonia a adoptat noi sancțiuni împotriva Rusiei, în conformitate cu deciziile G7 și ca replică la ilegalele anexări rusești de teritorii ucrainene. Franța a anunțat la rândul ei, prin președintele ei, Macron, noi livrări de arme pentru Ucraina, care, potrivit Le Monde, va primi între 6 și 12 obuziere franceze de tip Caesar.

Update 14;30 Comitetul Nobel de la Oslo le-a aplicat o palmă usturătoare aliaților dictori Putin și Lukașenko. Premiul Nobel pentru Pace revine unor apărători ai drepturilor omului din Rusia și Belarus. E vorba de Alex Bialațki, un deținut de conștiință al Rusiei albe, luptător împotriva torturii, de organizația Memorial, dedicată între altele antimilitarismului și investigării atrocităților staliniste, negate, edulcorate sau repetate de regimul Putin, precum și de organizația ucraineană Centrul pentru Libertăți Civice, care a documentat din februarie încoace crimele de război și în masă comise de ocupanții ruși în Ucraina. De pildă la Bucea și Irpin.

Update 12:00 Moscova a sistat celebrările de ziua lui Putin, din cauza războiului care, în Rusia tiranului, e delict penal pedepsit cu ani grei de închisoare să fie numit așa. În schimb, dictatorul kaghebist își sărbătorește cei 70 de ani de viață în slujba imperialismului sovietic, a cărui prăbușire a deplâns-o, repetat, cu șuvoi de superlative și abundență de lacrimi în ochi și în suflet, atacând infrastructura civilă a Ucrainei. În speță orașul Zaporijjea, bombardat azi, iar, cu rachete.

În timp ce dictatorul își sacrifică oștirea, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, s-a adresat ostașilor ruși, cerându-le să ”nu piardă timpul și să salveze Rusia de tragedia și umilința în care a fost scufundată” sub conducerea lui ”Putin, care și-a înșelat și trădat soldații, trimițându-i să moară pentru țelurile iluzorii” ale dictatorului. “Parașutiștii voștri mor chiar în aceste clipe pe malul drept al Niprului. Ei își cunosc profesia (militară). Dar cineva a decis la Kremlin să-i trimită la moarte”, a reliefat Reznikov. Potrivit lui, militarii Rusiei au fost prostiți și escrocați. Li s-a promis o misiune ușoară, dar au fost mânați spre o capcană. ”Acum plătiți cu sângele vostru pentru fanteziile și țelurile greșite” ale dictatorului, care se ascunde într-un buncăr și nu vrea să audă adevărul, le-a explicat ministrul ucrainean militarilor ruși. Căci ”e mai simplu pentru tiran să nu fie silit să admită adevărul și să-și mintă ostașii că, pasămite, camarazii lor ar fi murit eroic, chipurile în luptă cu hoardele NATO”.

Update 11:30 Toți ochii se îndreaptă spre Oslo, unde se anunță laureatul premiului Nobel pentru Pace. Cei mai demni laureați ar fi probabil, în contextul actual, în ordine, Alexei Navalnîi și Salman Rushdie.

În răstimp, Rusia a devenit cel mai mare furnizor de tancuri al Ucrainei, după cum relevă serviciile secrete britanice. Potrivit lor, forțele ucrainene au capturat de la rușii învinși pe câmpul de bătaie nu mai puțin de 440 de tancuri și de alte 650 de vehicuole blindate, alcătuind, cum relevă Londra și Kiev Independent, jumătate din flota de tancuri a Ucrainei.

Potrivit Statului Major ucrainean, rușii au pierderi în militari apropiindu-se de 62.000 de milkitari uciși. Rusia ar mai fi pierdut, conform aceleași surse, 2.466 tanks, 5,093 de blindate, 3.862 de alte vehicule și autocisterne, 1.455 de sisteme de artilerie, 344 de lansatoare multiple de rachete, 177 de sisteme antiaeriene, 266 de avioane, 233 de elicoptere, 1.067 de drone și 15 nave.

Cum arată localitățile eliberate de armata ucraineană în regiunea Herson, după luni întregi de ocupație rusă:

Update 10:15 Kremlinul îl acuză pe Volodymyr Zelenski că vrea să înceapă un război mondial, relatează Sky News, după ce liderul de la Kiev a declarat noaptea trecută că dacă răspunsul lumii este slab în acest moment, Rusia va inventa o nouă escaladare. Președintele Ucrainei a făcut remarcile controversate în timpul unei adresări video către Institutul Lowy din Australia. Referindu-se la utilizarea de către Moscova a armelor nucleare, Zelenski a spus că ”Vestul ar fi trebuit să efectueze lovituri preventive pentru ca (rușii) să știe ce li se poate întâmpla dacă le folosesc”.

Purtătorul de cuvânt al președinției ucrainene, Serhii Nykyforov, a clarificat ulterior remarcile șefului său, precizând că era vorba despre sancțiuni preventive, care să fi fost aplicate înainte de momentul invaziei de la 24 februarie. Nykyforov a dat asigurări că Ucraina nu ar încuraja niciodată folosirea armelor nucleare.

Update 10:10 Macron a confirmat că statele europene vor trimite mai mult echipament militar și arme Ucrainei pentru contracarea invaziei ruse, anunță Sky News. Afla la Praga, pentru un sumit european, liderul de la Elysee, a confirmat că se ia în considerare și livrarea de obuziere Caesar, de fabricație franceză.Colaborăm cu mai multe state europene pentru a răspunde la cererile ucrainene”, a precizat președintele Franței.

Update Șeful departamentului de investigații al Poliției din Harkiv, Serhii Bolvinov, a declarat că în regiune s-au descoperit 534 cadavre ale civililor uciși în timpul ocupației rusești, notează Kiev Independent. 19 dintre ele sunt copii. Numărul include și victimele găsite în cimitirul comun de la Izyum.

Update 10:00 Orașul Zaporijjea a fost din nou ținta unui atac rusesc, de această dată cu drone iraniene kamikaze, informează autoritățile locale, citate de Kiev Independent. Mai multe clădiri au fost avariate în două catiere ale orașului și o personaă este rănită. Bilanțul victimelor ucise în atacul cu rachete rusești de ieri s-a ridicat la 7 persoane, în timp ce mai mulți oameni au suferit răni, după ce un bloc de locuințe a fost complet distrus. Alți 5 locatari sunt dispăruți, au precizat membri misiunii de salvare.

Update 09:45 ”Este prima oară de la Criza Rachetelor din Cuba, când lumea se confruntă cu o amenințare nucleară reală”, a declarat președintele american, Joe Biden, noaptea trecută la o conferință a Democraților de la New York, anunță Sky News. Biden a vorbit, cu microfonul închis chiar despre amenințarea unui ”Armageddon” nuclear, fiind auzit de reporterii prezenți la eveniment.

”Îl știu pe tip destul de bine (n.r. Putin). Nu glumește când vorbește despre folosirea armelor nuclearea tactice sau a unor arme chimice, pentru că armata sa are o perfomanță sub așteptări”, a mai spus liderul de la Casa Albă.

6 octombrie 2022 – a 225-a zi de război

Update 23:30 Ucraina a eliberat 500 km pătrați din regiunea Herson, 80% din teritoriu fiind încă sub ocupație. Dar presiunea asupra trupelor ruse aflate cu spatele la Nipru, pe malul occidental al fluviului, a crescut considerabil.

Șeful armatei ucrainene, Valeri Zalujni, s-a folosit de prima sa ieșire pe Twitter ca să semnaleze că a stat de vorbă cu omologul său american, generalul Mark Milley, căruia i-a spus că ”situația operațională este dificilă, dar complet sub controlul nostru și se desfășoară sub controlul nostru.” SUA și Ucraina se sincronizează și se coordonează astfel încât Ucraina săprimească ce trebuie când îi trebuie.

Ucraina a doborât patru drone iraniene într-o jumătate de zi, relevă Ukrainska Pravda. Pare că, potrivit lui Kiev Independent, Ucraina a distrus între 29 septembrie și 6 octombrie jumătate (24) din dronele iraniene kamikaze aruncate de Rusia în luptă.

Rușii nu mai îndrăznesc să iasă la proteste deoarece le este frică de tortură. Cu toate acestea, peste 50 de centre de recrutare au fost incendiate de când a început mobilizarea parțială”, a declarant la RFI, Nikita Kondratyev, redactorul șef al Novaia Gazeta Europe. Concomitent se relatează că recruții trimiși pe front sunt înarmați execrabil, cu arme în parte ruginite, și păziți din spatele frontului de ceceni, ca să nu fugă.

Update 22:00 Un grup înarmat extrem de periculos a dezertat din armata de ocupație rusă din regiunea Herson și s-a îndreptat spre Crimeea, relevă Ukrainska Pravda. Ar fi vorba de 13 militari înarmați până în dinți.

Update 21:30 SUA și-au sporit sancțiunile impuse Iranului. În replică la măsuri represive ale regimului islamist de la Teheran, SUA au adoptat noi sancțiuni împotriva unui grup de șapte reprezentanți ai guvernului și aparatului represiv iranian.

Presiunea militară ucraineană asupra forțelor ruse situate la vest de Nipru în regiunea Herson ia amploare. Fereastra de oportunitate pentru unitățile rusești tot mai puțin coordonate și legate de a se salva dincolo de Nipru pare că scade pe oră ce trece.

Update 18.30 Moldova ia, în fine, poziție. Una clară. După multe luni de hamletizări, ezitări și pertractări. Europa Liberă îl reia pe ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, care a îndrăznit, într-un târziu, să-l convoace la minister pe ambasadorului Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov, ”pentru a-i fi comunicată poziția R. Moldova față de tentativa de anexare ilegală de către Federația Rusă a unor teritorii ucrainene...”

Poziția autorităților de la Chișinău este că ”Republica Moldova nu a recunoscut, nu recunoaște și nici nu va recunoaște rezultatele așa-numitor plebiscite și condamnă în termenii cei mai fermi tentativa anexării ilegitime a teritoriilor ocupate ale Ucrainei, fapt care contravine tuturor principiilor dreptului internațional.”

Concomitent, diplomația moldoveană ”reafirmă sprijinul consecvent pentru eforturile Ucrainei de a-și restabili suveranitatea și integritatea teritorială în limitele…și îndeamnă Rusia să oprească agresiunea militară...”

Update 18:15 Forțele ucrainene au avansat 55 de km în teritoriile ocupate de ruși, au eliberat peste 2400 de kilometri pătrați din Ucraina și au eliberat 93 de așezări de la 21 septembrie încoace, au afirmat azi militarii ucraineni, reluați de Kiev Independent.

Update 17:30 Rusia încearcă să înspăimânte America. Potrivit ambasadorului Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, hotărârea Americii, anunțată recent, de a expedia Ucrainei o asistență militară suplimentară în valoare de 625 de milioane de dolari, ar reprezenta ”o amenințare pentru interesele Moscovei” și ar spori ”riscul unei confruntări militare între Rusia și Occident”, aflăm de la agenția Reuters.

Update 17:00 Știrile bune de pe front se țin lanț. Nu una, nu două, ci douăzeci și nouă de așezări au eliberat ucrainenii în ultimele 5 (cinci) zile în regiunea Herson, relevă Ukrainska Pravda, reluându-l pe purtătorul de cuvânt al Statului Major. De la de la debutul lunii octombrie încoace, trupele ucrainene au recucerit nu mai puțin de patru sute de kilometri pătraţi în sud, în regiunea Herson”, s-a reliefat la Kiev.

În răstimp, USAID oferă Ucrainei investiții în infrastructura de încălzire în valoare de 55 de milioane de dolari, ca să facă față iernii care bate la ușă. Știrile rele vizează bombardamentele rusești.

În orașul Zaporijjea din regiunea omonimă, bombardarea unuii bloc de locuințe s-a soldat cu cel puțin trei morți și mulți răniți. Multe persoane se află încă sub dărâmături, astfel încît bilanțul e probabil să se agraveze.

Iar rușii, relevă Ukrainska Pravda, au lansat din nou atacuri cu rachete din Belarus, cum au mai făcut în luna august. Belarus a trimis Rusiei de la 1 octombrie nu mai puțin de 30 de vagoane de muniție de război. Alte 220 de vagoane au ajuns la trupele ruse de la 24 februarie 2022 încoace. Vine vremea în care Belarus va trebui să dea socoteală.

Update 16:00 Numărul tinerilor ruși încorporabili care au părăsit Rusia de frica războiului e dublu față de al celor mobilizați și incluși în trupele ruse, relevă Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei. Potrivit postului tv Bloomberg, reluat de Kiev Independent, peste 300.000 de ruși au emigrat după anunțul de mobilizare.

Pe de altă parte, potrivit unui ofițer superior al regimentului Azov, reluat de Kiev Independent, rușii au înxercat să-i recruteze pe membrii unității ucrainene care a apărat Azovstalul din Mariupol, după eliberarea lor, dar militarii ucraineni au refuzat oferta (de ”a combate Statele Unite și Vestul”, cum li s-a propus).

Update 15:30 Preşedintele Ucrainei, Zelenski, a reliefat că ocupanților teritoriilor ucrainene nu le va fi pe plac ce au hotărât mai-marii de la Kiev în Statul Major al comandantului suprem. Potrivit lui, în regiunea Herson, au fost eliberate miercuri trei localităţi: Novovoskresenske, Novogrigorivka şi Petropavlivka.

Update 15:00 La Praga s-a reunit crema politicii europene. Summitul celor 44 de lideri europeni are loc la inițiativa președintelui Franței, Macron. Noua Comunitate Politică Europeană e o invenție de Europă cu mai multe viteze.

UE a stabilit și un al optulea pachet de sancțiuni, plin de portițe de scăpare pentru Rusia. Pachetul conține, cu sprijinul G7, pe lângă interdicții de import în valoare de 7 miliarde de euro, și o măsură care pretinde să plafoneze indirect (prin taxe de asigurări maritime) prețul țițeiului, (astfel încât Putin să nu-și mai poată majora singur veniturile prin manipularea acestui preț al petrolului). Dar pachetul oferă Moscovei atâtea subterfugii încât nici nu merită discutat.

Norvegia, care are graniță cu Rusia, își va majora enorm bugetul militar, suplimentându-l nu cu reclamatul 2% la NATO, ci de cinci ori mai mult, cu aproximativ 10%.

Update 14:45 Premiul Nobel pentru literatură nu va reveni obișnuiților ”suspecți”. Nu-l va lua, pe merit, nici Cărtărescu, nici Ludmila Ulițkaia. Cum nu l-a primit mulți ani la rând, deși îl merita aproape mai mult decât oricine, Philipp Roth. Cum a rămas, pe nedrept, fără el, Amos Oz. Sau Michel Houellebecq.

I se va decerna compatrioatei sale, Annie Ernaux. Pentru că, potrivit academiei suedeze, ar avea curaj și acuitate clinică spre a devoala rădăcinile, alienările și limitările colective ale memoriei personale”. Bravo ei. Ar fi fost de preferat un premiu literar de prestigiu pentru cei care știu să mânuiască cel mai bine și frumos și adevărat cuvântul. Să povestească realmente înălțător și izbăvitor, să scrie poezii nu doar bune, ci de excepție, ori să fie autorii vreunei cărți care, ca volumul cel mai faimos al lui Salman Rushdie, să pună degetul pe rana acestui veac și a acestei civilizații. Ori să fie un eseu care să evidențieze cum poate fi ea vindecată.

Update 12:30 Șefa Comisiei de Apărare a Bundestagului german, liberala Strack-Zimmermann, a ajuns la Kiev unde discută nevoile militare ale Ucrainei. Strack-Zimmermann e un perpetuu izvor de suferințe și necazuri pentru cancelar, pe care-l pisează de multe luni de zile, cerându-i să livreze Ucrainei mai multe arme și, în special, tancuri germane.

Update 09:55 Forțele ucrainene au început o etapă nouă a războiului, prin contraofensiva de la Herson, debutată la 2 octombrie, reușind să împingă înapoi linia frontului cu aproximativ 20 de kilometri, a anunțat ministerul britanic al apărării, în cel mai recent briefing militar. Cele mai notabile avansuri s-au înregistrat la vest de Nipru și pe malul estic al râului Inguleț, însă nu au fost încă atacate pozițiile principale ale armatei ruse, notează oficialii de la Londra.

Ce așteptăm: concentrarea rezerviștilor în zona Herson, oraș pe care rușii vor încerca să îl apere cu toate forțele disponibile. În acest sens, spun militarii britanici, trupele ruse și-au mobilizat deja acolo multe dintre aeronavele fără pilot și alte echipamente de înaltă precizie.

Dilema Rusiei: retragerea trupelor sale din zona râului Nipru (în regiunea Herson), ca urmare a contraofensivei ucrainene, vulnerabilizează restul apărării sale din acest sector al frontului de sud. Ordinul politic va fi probabil: rămâneți și luptați.

Update 09:45 Tragedie la Zaporojjea în această dimineață, după ce rachete rusești au lovit un bloc de locuințe cu mai multe etaje și alte părți ale infrastucturii civile. Oamenii se aflau acasă și sunt prinși sub dărâmături, iar focul a izbucnit și în alte locuri, a precizat Oleksandr Staruh, șeful administrației militare a regiunii. Cel puțin 2 oameni au fost uciși, iar echipele de intervenție acționează pentru salvarea locatarilor. Șapte rachete au lovit centrul orașului la ora 6.45 a.m., a completat Staruh.

La Odesa și Nicolaev, comandandamentul Sud a anunțat interceparea și distrugerea a șase drone iraniene în această dimineață. Președintele Zelenski a făcut un apel la regimul iranian, noaptea trecută, să nu mai trimită în zadar Rusiei dronele Shahed 136, pentru că sunt continuu distruse de armata ucraineană.

Update 09:30 Peste 61.300 de soldați ruși au fost uciși în războiul din Ucraina, a anunțat în această dimineață, ministerul apărării de la Kiev, precizând că în ultimele 24 de ore, armata roșie a mai pierdut și 14 tancuri, 26 de blindate, 3 lansatoare multiple de rachetă, 15 drone și alte echipamente militare, informează Ukrainska Pravda.

Potrivit jurnaliștilor de la Wall Street Journal, citați de Kiev Independent, Rusia este cel mai mare furnizor de echipament militar pentru Ucraina, în urma pierderilor uriașe pe care le-a avut în cele peste 7 luni de război. De exemplu, aproape 2500 de tancuri rusești se află în custodia Kievului, în mare parte avariate sau distruse, dar și altele funcționale. Forțele invadatoare au mai pierdut 264 de avioane, 225 elicoptere, 1047 drone și 15 nave de război, vase sau alte ambarcațiuni.

5 octombrie 2022 – a 224-a zi de război

Update 23:45 O porcărie de zile mari i s-a făcut în Parlamentul European fostului președinte al României, Traian Băsescu. Vorbind ca eurodeputat în PE, Băsescu tocmai enumera premierii și cancelarii care au devenit în ultimele două decenii slugile prea plecate ale lui Putin, când i s-a tăiat microfonul.

Băsescu, reluat de Digi 24, reliefa pe drept, că: ”avem o altă mare problemă, problema consolidării lui Putin de către demnitari ai Uniunii Europene. Și aici o să enumăr câțiva premieri ai Uniunii Europene care s-au pus în slujba lui Putin după terminarea mandatelor: Schroder e pe buzele tuturor, Matteo Renzi, fost premier italian, angajat la firmă rusească, Christian Kern, fost cancelar austriac, Francois Fillon, fost premier al Franței, Esko Aho, fost premier finlandez, Paavo Lipponen, fost premier finlandez, Karin Kneissl, fost ministru de externe austriac, Hans Schelling, fost ministru de finanțe austriac, și sigur nu putea să lipsească Dominique Strauss Kahn. Cu astfel de oameni în jurul său și în vârful …” când șeful de ședință Rainer Wieland i-a tăiat microfonul, chemându-l la ordine pe Traian Băsescu pentru depășirea timpului alocat discursului.

Cu asemenea gesturi, Wieland nu face niciun serviciu democrației în Europa. Dimpotrivă, și-a ratat menirea și e o rușine pentru o Europă democratică, la adăpost de influența și șantajul Rusiei.

Update 23:30 O groapă comună cu 50 de morți a fost descoperită după recucerirea de către ucraineni a Lîmanului. Poliția ucraineană a anunțat marți descoperirea în satul Pisky-Radkivski a unei camere de tortură în care s-a găsit și un recipient plin cu dinți de aur extrași.

Pe de altă parte, New York Times afirmă că serviciile secrete americane ar crede că ”părți ale autorităților ucrainene ar fi autorizat uciderea Dariei Dughina. O porcărie de zile mari i s-a făcut fostului președintel al României, Traian Băsescu. Vorbind ca eurodeputat în PE, Băsescu tocmai enumera premierii și cancelarii care au devenit în ultimele două decenii slugile lui Putin, când i s-a tăiat mifrofonul.

Băsescu, reluat de Digi 24, reliefa, pe drept că: ”avem o altă mare problemă, problema consolidării lui Putin de către demnitari ai Uniunii Europene. Și aici o să enumăr câțiva premieri ai Uniunii Europene care s-au pus în slujba lui Putin după terminarea mandatelor: Schroder e pe buzele tuturor, Matteo Renzi, fost premier italian, angajat la firmă rusească, Christian Kern, fost cancelar austriac, Francois Fillon, fost premier al Franței, Esko Aho, fost premier finlandez, Paavo Lipponen, fost premier finlandez, Karin Kneissl, fost ministru de externe austriac, Hans Schelling, fost ministru de finanțe austriac, și sigur nu putea să lipsească Dominique Strauss Kahn. Cu astfel de oameni în jurul său și în vârful …” când șeful de ședință Rainer Wieland i-a tăiat microfonul, chemându-l la ordine pe Traian Băsescu pentru depășirea timpului alocat discursului. Cu asemenea gesturi, Wieland nu face niciun serviciu democrației în Europa. Dimpotrivă, și-a ratat menirea și e o rușine pentru o Europă democratică, la adăpost de influența și șantajul Rusiei.

Update 22:30 Trupele ucrainene au cucerit localități importante în regiunea Lugansk. În Harkiv, rușii au părăsit pozții la vest de râul Oskil. În sud, în regiunea Herson rușii au fost alungați din satul Dujanî, pe malul occidental al Niprului. Viceșeful administrațieid e ocupație ruse, Stremusov, a declarat televiziunii ruse că ucrainenilor le-au reușit niște cuceriri venind din nord, dar că ar fi ”suferit pierderi grele.

Concomitent, președintele Rusiei, Putin, a furat din pix Centrala Nucelară de la Zaporijjea, anexând-o Rusiei și companiei Rosatom. Apoi dictatorul a rostit un discurs împăciuitorist, mințind că ar avea ”un respect uriaș” pentru poporul, limba, literatura și cultura Ucrainei și nu ar vrea să facă rău Ucrainei și poporului ucrainean.

OPEC, din care face parte și Rusia, a decis reducerea drastică a producției de țiței cu două milioane de barili pe zi, ceea ce va mări prețul și criza energetică SUA au criticat decizia. Președintele SUA, Biden, s-a declarat dezamăgit.

O clară majoritate a europenilor favorizează aderarea Ucrainei la UE. Ar fi vorba, potrivit unui sondaj Bertelsmann de 66%, deci de două treimi din cetățenii Comunității.

4 octombrie 2022 – a 223-a zi de război

Update 17:45 Riposta ucraineană la anexările decise de Putin. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat un decret care interzice de acum încolo negocieri cu Președintele Rusiei, Vladimir Putin. din punctul de vedere al șefului statului ucrainean, anumite decizii ale lui Putin privind teritoriile ucrainene, cum ar fi ”recunoașterea independenței” lor sunt nule și neavenite. Consiliul Național de Securitate și de Apărare al Ucrainei adoptase anterior aceeași decizie. Kremlinul a reacționat, potrivit DLF, afirmând că Rusia ar aștepta schimbarea poziției Kievului sau schimbarea Președintelui Ucrainei.

Update 17:00 Forțele ucrainene au cucerit noi teritorii și localități în regiunea Herson. Circulă în rețele imagini video care le documentează. Au fost eliberate Davîdiv Brid, Starosillia, Arhanghelske și Velîka Oleksandrivka.

Update 16:45 Rusia afirmă că ar fi recrutat deja 200.000 de noi combatanți pentru războiul din Ucraina și că și-ar fi îndeplinit pe trei sferturi planul ”mobilizării parțiale”, după cum notează Kiev Independent. Serviciile secrete britanice atrăgeau recent atenția asupra eșecurilor autorităților ruse în tentativa de a mobiliza militari.

Update 16:30 Nu s-au detectat niciun fel de indicii referitoare la vreo activitate neobișnuită implicând arsenalul nuclear rusesc în urma recentelor amenințări nucleare ale președintelui rus Vladimir Putin, a declarat marți un oficial occidental, citat de Reuters și reluat de presa apuseană.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Peskov, s-a prefăcut azi că Moscova nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase. Potrivit lui, Kremlinul n-ar ”vrea să participe” la retorica nucleară difuzată de puterile apusene și de presa occidentală. Publicația britanică The Times, reluată de Hotnews.ro, a scris ieri că NATO a avertizat membrii Alianței că Putin ar fi decis să organizeze un test nuclear la granițele Ucrainei. Aceeași publicație afirmă că ar fi fost detectat în centrul Rusiei un tren rusesc aparent operat de divizia nucleară rusă, care s-ar îndrepta spre granița ucraineană, semn al unei posibile escalade.

Șefa diplomației germane, Baerbock, s-a exprimat, în timpul unei vizite în Polonia, în asentimentul colegilor ei americani și europeni, când a condamnat amenințările nucleare ale Rusiei, calificându-le, textual, drept ”iresponsabile”. Această amenințare, ”care trebuie luată în serios, reprezintă un șantaj și nu trebuie să împiedice Comunitatea Internațională să susțină lupta Ucrainei în războiul de agresiune declanșat de Rusia”, a precizat Baerbock, după cum scrie DLF.

Update 12:30 Camera superioară a parlamentului Rusiei i-a urmat Dumei de Stat și a aprobat anexările de teritorii ucrainene decise de regimul Putin.

Update 12:00 ”Elon Musk a înghițit nada nucleară” a Moscovei, consideră ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anušauskas. Potrivit lui, miliardarul american a îngurgitat ”momeala Kremlinului constând în a șantaja lumea cu armele nucleare ale Rusiei.”

După ce Putin ”a început să agite steagul armelor nucleare, a pătruns și circulă dezinformarea în massmedia occidentală cu privire la prezumtive ”convoaie nucleare”. Care ”nu există”, dar ”temperatura nucleară” indusă ”de Kremlin își oferă dividendele fricii, iar Musk e primul care a căzut în această capcană”, a precizat ministrul lituanian al apărării, reluat de Ukrainska Pravda.

Update 11:00 Trupele ucrainene s-au apropiat de granița de nord-vest a regiunii Lugansk, afirmă guvernatorul militar al regiunii, Serhii Haidai.

Forțele ruse au pierdut din nou foarte mulți oameni pe front. Potrivit Statului Major ucrainean, reluat de Ukrainska Pravda, trupele ruse au suferit pierderi grele mai ales pe fronturile de la Bahmut și Kramatorsk. Conform datelor furnizate de ucraineni, care nu se pot confirma deocamdată din surse independente, au fost uciși ieri 370 de militari. Oștirii lui Putin i s-au mai distrus 44 de tancuri, 27 de vehicule blindate, 1 avion și un sistem antiaerian. Ieri, ministerul rus al apărării a recunoscut că ucrainenii au spart linia frontului în regiunea Herson, cu ajutorul „unităților lor superioare de tancuri”, în proximitatea localităților Zoltaia Balka și Alexandrovka.

Zelenski demontează noua viclenie dezinformatoare a propagandei ruse. Propagandiștii Kremlinului încearcă să-i înfricoșeze pe locuitorii teritoriilor invadate de Moscova sugerându-le că, în cazul eliberării localităților lor de către ucraineni, vor fi considerați toți ”trădători”. Nici pomeneală, a contrat președintele Ucrainei acest agitprop. Conform lui Volodimir Zelenski, ”vor fi considerați colaboratori (ai ocupanților) numai cei care au trădat”.

Update 10:30 O voce apuseană grea cereaderarea Ucrainei la NATO”. Stefanie Babst, fost secretar general asociat al Alianței Nordatlantice și fost strateg-șef al acestui pact defensiv occidental, a cerut ”aderarea Ucrainei la NATO”. ”Ucraina trebuie protejată pe termen lung”, a spus ea. Babst a precizat: ”chestiunea aderării la NATO nu trebuie să fie dominată de meschinărie, ci de gândire strategică de anvergură”, iar ”Rusia devine pe termen lung un actor impredictibil și un pericol central pentru securitatea statelor vecine”, a reliefat ea, textual.

Noul pachet de ajutoare american va include 4 noi HIMARS-uri. ”În cadrul următorului pachet de asistență militară propus de administrația Biden vor fi incluse patru lansatoare de rachete de artilerie de mare mobilitate. De asemenea, pachetul va include muniții, mine și vehicule rezistente la mine, potrivit unor surse din domeniul securității”, reluate de Libertatea.

3 octombrie 2022 – a 222-a zi de război

Update 23:30 ”Avans fulgerător al forțelor ucrainene în Herson. Armata Kievului a înaintat pe tancuri zeci de kilometri, susțin bloggeri militari ruși. Trupele ruse s-ar fi retras 40 de km într-o singură zi”, scrie Reuters, reluat de G4Media. Forțele ucrainene, mai citim în relatarea agenției, ”ar fi recucerit luni orașe de-a lungul malului vestic al râului Nipru, în sudul Ucrainei, Moscova fiind forțată să cedeze teritoriu de-a lungul unei a doua linii de front importante, la doar câteva zile după ce a pretins că l-a anexat”.

Update 22:00 Germania a condamnat ferm și fără echivoc represiunea iraniană. Șefa diplomației germane, Baerbock, a subliniat că e insuportabil tratamentul aplicat de regimul iranian studenților și profesorilor protestatari de la Universitatea Sharif din Teheran și că ”violența brută a regimului, (islamist al ayatolahilor) este expresia fricii pure de forța educației și libertății”.

Update 20:30 Abulia occidentală criticată acum câteva zile. Președintele Ucrainei, Zelenski, a mulțumit la 27 septembrie liderilor occidentali pentru ajutorul lor, dar i-a și criticat, fără a-i numi, pentru indecizia și pasivitatea lor în fața crimelor și amenințărilor rusești.

Zelenski a subliniat, într-o alocuțiune rostită la Universitatea Harvard, importanța prevenției, în speță a descurajării, înaintea escaladărilor de tipul utilizării de arme nucleare și înaintea catastrofelor. Liderul de la Kiev a precizat: ”(unii lideri) sunt atât de speriați de consecințe mortale încât pretind că nu au auzit nimic pînă îi ajunge din urma știrea catastrofală”.

Oficialii americani consideră că recursul Rusiei la arme nucleare e puțin propbabil și au avertizat Moscova că se va confrunta cu ”consecințe grave”, dacă le va folosi.

Update 20:15 Continuă crimele de război ale Rusiei. Invadatorii au bombardat un spital din Harkiv. Un medic a fost ucis.

În răstimp, fug pe capete rușii ca să scape de înrolările mobilizării parțiale decretate de Putin. Sute de oameni din Crimeea s-au adunat la Astana, în Kazahstan, în fața ambasadei ucrainene, spre a cere pașapoarte de la diplomații Kievului, după cum afirmă Ukrainska Pravda.

Potrivit aceleași surse, forțele ucrainene au respins azi atacuri rusești la Maiorsk, Niu-York, Zaițeve, Nevelske și Pobieda.

Update 20:00 Cursă cap la cap la prezidențialele braziliene, victorie a dreptei la legislative și nou eșec al sociologilor. În Brazilia, sondajele au dat greș, din nou., consultările electorale efectuate de sondaje prevăzând o clară victorie a socialistului Lula da Silva în primul tur al scrutinului prezidențial. În realitate, candidatul dreptei Bolsonaro și-a adjudecat cu aproape opt procente mai multe sufragii decât prevăzuseră eșuații sociologi de la “Datafolha”.

Cu alte opt procente pe care le-ar putea obține de la alți contracandidați de centru-dreapta sau centriști, Bolsonaro, care a strâns în primul tur 43,3 % din sufragii, față de 48,3 pentru da Silva, pare în stare să se impună la scrutinul de balotaj de la 30 octombrie. Brazilia e un partener economic extrem de important pentru Europa. De altfel, forul legislativ brazilian i-a jucat o festă lui da Silva, de vreme ce camera lui superioară pare că va fi controlată de dreapta, ceea ce i-ar da mari bătăi de cap liderului socialist dacă se impune în scrutinul de balotaj.

Update 19:30 După două săptămâni de la debutul revoluției antiislamiste iraniene a ieșit la rampă dictatorul. Ca de obicei în fața protestelor poporului sătul de tirania lui, liderul suprem, ayatolahul Khamenei, a făcut o teorie a conspirației și a atribuit vina nemulțumirilor Vestului și democrațiilor. Potrivit ayatolahului, în chestiune n-ar fi basmaua obligatorie impusă iraniencelor, din pricina căreia a fost omorâtă în bătaie, în beciurile poliției de moravuri a teocrației pe care o conduce, o tânără de 22 de ani, ci o ”conspirație a SUA și a Israelui”.

Între timp, aparatul său represiv a trecut la prigoană comițând brutalități dintre cele mai ample. Conform apărătorilor drepturilor, omului ar fi fost uciși peste 133 de protestatari și maltratați nenumărați, între care și profesorii universității Sharif din capitală. Khamenei s-a arătat înfuriat întrucât ar fi ”anormal ca oamenii să dea foc la moschei, la ediții ale Coranului, la automobile și bănci și să rupă hijabul de pe capul femeilor”, a mai declarat conspiraționistul șef al Iranului, reluat de Süddeutsche Zeitung.

Update 18:30 Rusia dispune de circa 2.000 de bombe atomice tactice. E vorba de ogive nucleare de mici dimensiuni. Scopul lor, scrie BBC, e să aplice lovituri limitate pe câmpul de luptă fără să provoace o contaminare radioactivă de anvergură. Forța lor explozivă minimă e de o kilotonă, cea maximă de 100, în vreme bombele atomice clasice depășesc 1.000 de kilotone. Aceste ogive pot fi plasate pe rachete sau ajunge la destinație prin intermediul artileriei.

Update 18:15 Probă clară a înfrângerilor militare suferite de Rusia în Ucraina, Moscova l-a înlocuit pe comandantul trupelor ruse din Vest. Presa rusă (RBK) reluată de Ukrainska Pravda, anunță substituirea de către generalul locotent Roman Berdnikov a fostului comandant eșuat în zonă, Alexander Juravlev, eliberat din funcție din cauza insucceselor sale de pe front. Berdnikov a fost comandant în est și a condus trupe ruse în Siria.

Update 17:30 Ucraina a recucerit alte localități în regiunea Harkiv, în nordest, precum și în regiunea Herson, în sud. Azi, trupele Kievului și-au restabilit controlul asupra localității Borova și a unei părți a teritoriului adiacent din raionul Izium, în regiunea Harkiv. După cum a confirmat ieri președinția la Kiev, forțele ucrainene au recapturat și Arhanghelske și Mîroliubivka în contraofensiva lor din sudul ocupat al țării. În timp ce trupele comandantului ucrainean Zalujni recapturează pas cu pas teritoriul invadat de ruși, la Moscova Duma de Stat a făcut ce i s-a cerut și a aprobat ”în unanimitate” anexarea de către Rusia a celor patru teritorii ucrainene pe care nu le controlează și pe care le stăpânește tot mai puțin.

Lituania susține fără echivoc și ”necondiționat” candidatura Ucrainei la alianță și aderarea ei la NATO ”chiar dacă arată a fi un țel îndepărtat”, a declarat ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anusauskas. 83 % dintre ucraineni se pronunță în favoarea aderării Ucrainei la NATO, relevă un recent sondaj al ”Rating”, reluatd e Kiev Independent. În iunie erau doar 76%. Alți 86% favorizează aderarea Ucrainei la UE.

Un fake-news al propagandei ruse pretinde că șefa statului moldovean, Maia Sandu, ar fi pregătit ”mobilizarea pentru a deschide, împreună cu România, un nou front antirusesc”. Autoritățile Republicii Moldova au dezmințit prompt virala postare a unui propagandist notoriu al Moscovei circulând pe Telegram. Nici România și nici Republica Moldova nu pregătesc ”deschiderea unui nou front” ori trimiterea de militari în Ucraina ”la Nikolaev și alte zone fierbinți”, cum pretinde, potrivit Adevărul. ro., mincinoasa afirmație a susținătorilor lui Putin.

Tot pe Telegram, ”o grupare neonazistă pro-Kremlin activă în Ucraina incită la atrocități împotriva prizonierilor de război și susține în mod explicit torturarea prizonierilor”, inclusiv amputarea lor. Autointitulată „Task Force Rusich” gruparea ”luptă în Ucraina în numele Kremlinului și are legături cu celebrii mercenari Wagner Group”, relatează The Guardian, reluat de G4Media.

Update 13:00 Ziua de ieri a fost neobișnuit de dureroasă pentru forțele rusești. Potrivit Ukrainska Pravda au fost uciși 320 de militari ruși. Statul Major ucrainean afirmă că au fost distruse, totdată, trei tancuri și doborâte 11 drone un avion și un elicopter. Iar cea de azi e și mai dură. Potrivit unor surse, frontul rusesc e în colaps, în estul regiunii Harkiv. Unde, potrivit bine informatului ziarist german Julian Röpcke, ucrainenii au eliberat Nîje Zolone, Pidlîman, Nîznîa Juravka, Borova și Șîkivka.

Update 12:45 Rușii l-au răpit pe șeful Centralei Nucleare de la Zaproijjea, fapt condamnat ca ”act terorist” de președintele Zelenski. Potrivit căruia, anexările rusești n-au nicio importanță câtă vreme teritoriile sunt recucerite de ucraineni, după cum informează Kiev Independent.

Update 12:00 Sancțiuni în contra Iranului. Aparatul represiv al executivului totalitar al ayatolahilor iranieni a lansat măsuri de pedepsire a profesorilor Universității Șarif, care s-au alăturat protestelor antiregim și antiislamiste zguduind teritoriul persan după asasinarea în beciurile poliției de moravuri a unei tinere nevinovate de 22 de ani. Campusul universității a fost blocat de poliția politică a teocraților, relevă DLF. Împreună cu Cehia, care conduce UE, cu Franța, Italia, Danemarca și Spania, Germania propune adoptarea de sancțiuni ale UE împotriva Iranului. Sancțiunile ar viza însă doar 16 persoane, organizații și instituții iraniene.

Update 11:30 Spațiul informațional rusesc s-a schimbat net după recucerirea de către ucraineni a Lîmanului și eșecul mobilizării parțiale decretate de regim, estimează ISW, reluat de Kiev Independent.

Pentru cazul în care Rusia ar recurge la arme nucleare tactice, SUA i-ar bombarda și distruge trupele și i-ar scufunda flota din Marea Neagră”, a reliefat David Petraeus, fostul comandant al trupelor americane din Irak și fostul șef al CIA, ziarului britanic, The Guardian. ”Doar spre a vă face o idee, am replica printr-un efort colectiv al alianței nordatlantice, care ar lichida orice forţe convenţionale ruseşti pe care le putem vedea şi identifica pe câmpul de luptă din Ucraina şi, de asemenea, în Crimeea, precum şi fiecare navă din Marea Neagră”, a subliniat generalul.

Rușii se răzbună pentru teritoriile anexate, dar pierdute prin recucerirea lor de către ucraineni, atacând infrastructura orașelor Ucrainei. Așa de pildă, rușii au lansat în noaptea trecută zece rachete asupra orașului Zaporijjea. Au distrus case și au omorât civili.

02 octombrie 2022 – a 221-a zi de război

Update 22:00 Ofensiva ucraineană continuă robust atât în est cât și în sud, la o zi de la cucerirea orașului Lîman, după fuga în dezordine a ultimilor aproximativ 2.500 de militari ruși care mai ocupau, în final, localitatea.

Știri neconfirmate anunță avansul trupelor ucrainene și în Herson, de unde se înmulțesc relatările care semnalează prăbușirea liniilor de apărare rusești. Business Ukraine Magazine și War Monitor, dau știri în acest sens. Business Ukraine Magazine relevă că 25.000 de militari ruși sunt prinși între malul drept al Niprului și forțele ucrainene, fără poduri sau punțși ca să traverseze râul.

War Monitor, care monitorizează sursele rusești, anunță între altele, eliberarea localității Zolota Balka. Potrivit acestui blog militar, rușii care au supraviețuit în acest sector de front încearcă să-și stabilească o nouă poziție mai la sud, la Dudcianîi.

”Ucrainenii au avansat, de ieri, cel puțin 20 kilometri spre sud”, afirmă Oliver Carroll, corespondentul revistei The Economist, citând surse militare ucrainene.

”O situație dificilă se conturează în direcția Herson” afirmă o sursă rusească monitorizată de War Monitor. Care anunță că trupele ruse cer pe Telegram sprijin aerian imediat. Aceeași sursă afirmă: ”e prea devreme să vorbim despre pierderea controlului unităților, sau de de o retragere în dezordine. Dacă nu se ia nicio măsură în următoarele ore, situația s-ar putea transforma într-un dezastru (pentru armata rusă)”.

În pericol, în regiunea Herson ar fi, potrivit analiștilor de la televiziunea rusă, 15.000 de militari ruși, iar potrivit surselor ucrainene, 20.000 de invadatori.

Update 19:30 Rusia avertizată de americani să nu recurgă la arsenalul nuclear. Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a dat un interviu postului tv american CNN, în cursul căruia a declarat că a avertizat Rusia să nu bombardeze atomic. Austin afirmă că i-ar fi spus omologului său rus, Șoigu, ”să n-o apuce pe această cale a unui comportament iresponsabil” și că, ”pe moment nu vede nimic care să-l facă să creadă că Putin ar fi luat o astfel de decizie”. Dar, a adăugat Austin, fiind reluat de Kiev Independent, ”Putin a mai luat în trecut decizii iresponsabile, cum a fost invadarea Ucrainei”.

Update 19:00 Cuceririle ucrainene din est, de la 1 septembrie încoace, pe harta Donbasului:

Update 18:00 Cuvântarea lui Putin la anexare: ”caz de psihiatru, nu de analist politic”, afirmă ziarul conservator Welt am Sonntag. Potrivit cotidianului german, ”discursul lui Putin n-a prea avut de-a face cu Ucraina”, ale cărei patru teritorii ocupate le-a anexat, ci a fost ”unul al urii la adresa Occidentului. Exemplu de proiecție psihologică, Putin a acuzat Vestul de tot ce face Rusia de mai bine de 100 de ani încoace, inclusiv, mai nou, în Ucraina: colonialism, lupta împotriva societăților libere, genocid, și voința de a slăbi și a distruge alte națiuni”.

Die Welt am Sonntag califică declarațiile dictatorului drept ”una din cele mai descreierate cuvântări rostite vreodată de domnitorul de la Kremlin. Ziarul scoate în evidență ecartul uriaș între realități și dorințele tiranului, reliefat de faptul că, în timpul discursului, ucrainenii își luau înapoi orașul Lîman, cu nodul său rutier. Cotidianul german conchide: ”imperiul lui Putin e măcinat lăuntric iar armata zdrobită. Jaful teritorial e menit să simuleze politic ce nu se mai poate de mult obține pe cale militară...”

Și publicația austriacă Die Presse am Sonntag remarcă ”disperarea” unui tiran ”care simte nevoia să anexexe teritorii pe care nu le-a cucerit și nu le controlează…Cu atît mai mare îi va fi rușinea când se va vedea silit să părăsească și ce mai ține ocupat”. Ziarul vienez remarcă faptul că Putin ar fi vrut el să atragă lumea neoccidentală de partea lui, dar nici anexarea Crimeei n-a fost recunoscută decât de șapte dictaturi comuniste, islamiste ori dependente de arme rusești, precum Cuba, Nicaragua, Venezuela, Afganistan, Coreea de Nord, Siria și Belarus. Dar nici măcar China comunistă n-a susținut anexarea peninsulei ucrainene din Marea Neagră. Pentru că mai nimeni nu vrea surparea întregii ordini mondiale.

În schimb, ca de obicei, progresistul săptămânal german Der Spiegel oferă spectacolul jalnic al unei publicații care face în pantaloni în fața dictaturii putiniste. Der Spiegel lăudă faptul că Scholz n-a aprobat livrarea de tancuri germane Leopard și Marder, cerute de Ucraina. Revista de stânga din Hamburg sugerează necesitatea eventuală a desolidarizării Berlinului de Kiev, căci îi cere cancelarului maximă ”prudență și vigilență”. În opinia publicației, ”poate că s-a ajuns la punctul în care drumurile intereselor Vestului și ale nevoilor Ucrainei să se despartă”…

Update 17:00 Germania va livra Ucrainei alte 16 obuziere de tip Zuzana, fabricate de slovaci pe bani occidentali. prețul lor: 92 de milioane de euro. Christine Lambrecht, ministra germană a apărării, care a anunțat recent la Odesa că Berlinul va livra în câteva zile Kievului sistemul antirachetă Iris-T, a informat, mai nou, că Ucraina va primi și cele 16 obuziere autopropulsate pe roți, finanțate de Germania împreună cu Norvegia și Danemarca.

În Iran, numărul persoanelor ucise în revoluția iscată de uciderea unei tinere omorâte în peciurile poliției de moravuri a regimului islamist, pentru că nu purta ”corect” hijabul, a trecut de 130.

Update 15:30 Curtea Constituțională a Rusiei a aprobat raptul teritorial și anexarea la federație a teritoriilor ucrainene parțial ocupate de invadatorii ruși. CCR le-a fixat chiar și ”alegeri parlamentare” în 2023, afirmă Ukrainska Pravda.

Serviciile secrete interne ale Germaniei anunță protențiala radicalizare și alunecare în terorism a extremei stângi organizate în mișcarea germană ecologică și de protecție a climei. Potrivit șefului serviciului de contraspionaj din Saxonia Inferioară, Witthaut, părți ale mișcării dezbat în internet acțiuni net mai violente, decât cele puse la cale până acum de grupări ca ”Ultima generație“, ”Ende Gelände“ și „Extinction Rebellion“. Witthaut amintește, în context, de aparția teroriștilor de stânga ai ”Facțiunii Armata Roșie”, în anii 70, din părți intrate în ilegalitate ale mișcării de extremă stânga.

Update 13.30 Numărul oamenilor uciși în bombardamentul rusesc asupra Zaporijjei s-a ridicat la 31. Un ucrainean și-a văzut familia rasă de pe fața pământului, cu cinci membri ai familiei uciși de bombele Moscovei.

Numărul rușilor uciși în lupte din 24 februarie curent încoace a depășit 60.000, potrivit Statului Major al armatei ucrainene. Cifra dată este de 60.110. Rusia ar mai fi pierdut până azi 2.377 de tancuri, aproape 5.000 de alte vehicule blindate, peste 1.400 de sisteme de artilerie, 337 de lansatoare multiple de rachetă, 176 de sisteme antiaeriene, 264 de avioane, 227 de elicoptere, 1,015 drone și 15 nave. Un mare număr de soldați ruși par să fi căzut în timpul cuceririi Lîmanului, estimează serviciile secrete britanice. Ucrainenii apreciaseră că numărul rușilor aproape încercuiți la Lîman se ridică la 5.000. Președintele Ucrainei a anunțat continuarea ofensivei.

Update 11:45 Femeile iraniene cer lumii întregi să organizeze manifestații de protest în semn de solidaritate cu iranienii revoltați, care protestează împotriva regimului islamist și pentru respectarea drepturilor omului. Revoluționarii iranieni își extrag parte din forța de a confrunta dura represiune sângeroasă la care s-a dedat regimul totalitar al ayatolahilor din manifestațiile din lume de solidaritate cu protestatarii din Iran.

În Indonezia, cel mai populat stat islamic din lume, un meci de fotbal pierdut de gazde a degenerat într-un veritabil război, care a lăsat în urmă cel puțin 150 de microbiști morți.

Update 09:00 Sistemul antirachetă al Germaniei, Iris-T, va fi livrat Ucrainei în următoarele câteva zile, anunță ministrul german al apărării, Lambrecht, care s-a întâlnit, după o vizită-surpriză la Odesa, cu omologul ei ucrainean, Reznikov, după cum relevă Kiev Independent.

America s-a declarat foarte încurajată de recucerirea de către ucraineni a Lîmanului. Retragerea rușilor din strategica zonă e cotată de ISW ca fiind un semn al prioritizării, de către Moscova, a frontului sudic. Potrivit șefului Pentagonului, Lloyd Austin, reluat de Kiev Independent, pierderea accesului la rutele din jurul Lîmanului care ”au permis trupelor Moscovei să se aprovizioneze pentru ofensivele invadatorilor la vest și sud de oraș a plasat Rusia în fața unei dileme”.

Rușii au bombardat peste noapte Zaporijjea și Krîvîi Rig cu drone kamikaze. Australia a impus noi sancțiuni cleptocraților ruși.

1 octombrie a 220-a zi de război

Update 15:50 Din declarațiile de ultim moment ale administrației regionale militare din Harkiv, cele 7 mașini arse cu cel puțin 20 de oameni morți în ele, ar fi fost atacate de ruși la începutul lunii septembrie. Investigatorii sunt la fața locului și încearcă să descopere toate detaliile crimei. Au existat supraviețuitori care vor ajuta ancheta, a declarat pe Twitter, Gerașenko, consilierul ministrului de Interne al Ucrainei.

Update 15:30 Cel puțin 10 copii și mai mulți adulți au fost uciși în regiunea Harkiv, după ce convoiul de mașini în care se deplasau ar fi fost atacat, scrie Ukrainska Pravda, citându-l pe șeful administrației militare regionale, Oleh Syniehubov. “Conform investigației preliminare, cel puțin 20 de oameni au fost uciși în mașinile lor”, a declarat Syniehubov.

Ar fi al doilea atac direct asupra unor civili în mai puțin de 48 de ore, după sângerosul bombardament de vineri, de la Zaporijjea, lansat asupra unui convoi umanitar și soldat cu cel puțin 30 de morți și peste 80 de răniți.

Update 15:00 Trupele ucrainene au intrat în Lîman, prin nord-est, anunță Ukrainska Pravda, confirmând video-urile făcute publice de militari, în timp ce flutură steagul țării la intrarea în oraș. Guvernatorul militar regional, Serheii Haidai, a anunțat că trupele ruse au cerut comandanților retragerea însă nu au primit un răspuns pozitiv, fiind nevoiți să rămână pe poziții. Pe canalele de Telegram, unii ofițeri ruși din zonă se plâng că li s-au promis întărir, care nu au venit niciodată.

Update 14:00 O convorbire telefonică interceptată a unui soldat rus din Lîman a fost prezentată de Ukrainska Pravda: “Suntem încercuiți, Liuba. Vom fi terminați în curând. Am sunat doar să îți spun adio.” Militarul a ignorat interdicția de a comunica telefonic de pe front.

Potrivit Business Magazine Ucraina, Putin este primul lider din istoria modernă a lumii care anexează teritorii în timp ce armata sa este în retragere.

Update 13:45 Germania este pregătită să acorde asistență militară Republicii Moldova, a anunat ministra Apărării de la Berlin, Christine Lambrecht, citată de analistul militar Samuel Ramani, de la RUSI. Aflată la Chișinău, Lambrecht a declarat că țara sa vrea să ajute Moldova în scopul contracarării agresiunii ruse.

„Nu voi dezvălui un secret dacă voi spune că este vorba despre achiziționarea dronelor și a altor echipamente”, a declarat ministra germană, reluată de Radio Europa Liberă. Mai mult, în afară de echiparea armatei moldovene, Germania este gata să ofere instruire militară. „În acest an, suntem gata să acordăm asistență în privința instruirii, dar și armament necesar pentru a face față situației de acum, din punct de vedere militar”, a precizat Lambrecht, reluată de aceeași sursă. Se va urmări și acordarea unui suport tehnic pentru distrugerea în condiții de siguranță a arsenalului vechi, din vremea sovietică care prezintă un pericol.

SITUAȚIA MILITARĂ

Frontul de est: Evoluții semnificative au avut loc în cursul nopții și al dimineții la granița dintre regiunile Donețk și Lugansk, unde se duce Bătălia pentru Lîman și avansul trupelor ucrainene spre eliberarea Severodonețkului și al Lîsîcianskului. Încercuirea localității Lîman pare să fie completă, spun analiștii americani de la Institutul pentru Studierea Războiului, care afirmă că forțele ucrainene ar putea reuși cucerirea totală a orașului în maxim trei zile.

Armata Kievului a reușit izolarea a 5000 de soldați ruși în acest punct al frontului de est, conform guvernatorului militar al Luganskului, Serhii Haidai.

La est de Lîman, în jurul localității Kreminna, s-au dat lupte grele în cursul nopții, între forțele ucrainene și unitățile ruse în retragere surprinse de cele dintâi. Analiștii militari estimează că armata rusă este mai slab organizată în localitățile Kreminna și a Lîsîciansk, ceea ce ar putea duce la o semnificativă victorie ucraineană în orele și zilele ce urmează.

Comunicațiile interceptate ale trupelor de ocupație din zonă au relevat că soldații ruși se plâng de condițiile în care sunt nevoiți să lupte – se pare că spre deosebire de ucraineni nu au aparate de vedere noctură – și de abandonarea pe care o resimt din partea conducerii militare.

Frontul de sud: Comandamentul Operațional Sud a raportat distrugeri importante cauzate forțelor invadatoare ruse în regiunea Herson, informează Kiev Independent. Trupele Kievului au distrus 2 obuziere Msta-S, un lansator de rachete Grad, 3 tancuri, 2 blindate, în timp ce aviația ucraineană a doborât un elicopter ka-52 și 2 dronă Orlan-10, dintre care una se afla deasupra regiunii Odesa. 10 militari ruși au fost uciși în operațiunile de vineri, 30 septembrie, în zona Herson.

Update 12:45 Banca Mondială a anunțat alocarea unui împrumut suplimentar pentru Ucraina, însumând 530 milioane de dolari, scrie Kiev Independent. Potrivit instituției bancare, Marea Britanie și Danemarca au oferit garanții pentru împrumut, în valoare de 500 milioane dolari, respectiv 30 milioane dolari, pentru ca Ucraina să își poată asigura nevoile urgente, cauzate de războiul declanșat de Rusia. Împrumutul va merge spre serviciile publice, precum sănătatea, educația și asistența socială, se arată în comunicatul remis de Banca Mondială.

Update 12:30 Sosesc noi ajutoare pentru Ucraina: președintele american, Joe Biden, a semnat noaptea trecută legea care permite acordarea unui ajutor economic și militar în valoare de 12,3 miliarde de dolari pentru Kiev, potrivit cotidianului New York Times. Șeful statului ucrainean a mulțumit astăzi omologului său de la Washington, precum și celor două camere ale Congresului american, pentru acest sprijin vital, într-un mesaj postat pe Twitter.

Update 00:40 Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a transmis astăzi de la Bruxelles, un mesaj important pentru Kiev și pentru întreaga lume liberă: Ucraina are dreptul să se apere și să lanseze acțiuni de eliberare a întregului său teritoriu, iar Alianța o susține în totalitate. Întrebat dacă acest lucru nu ar duce la o escalada, posibil nucleară a conflictului, Stoltenberg a replicat ferm că “nu este posibil să ne lăsăm șantajați cu arme atomice de Rusia, întrucât asta ar însemna că orice deține aceste arme poată să acționeze cum dorește. Putin a început acest război, nu Ucraina. Dacă el se va opri, atunci războiul se termină.”

Despre aderarea Ucrainei la NATO, secretarul general a afirmat că porțile sunt deschise și fiecae țara este liberă să își aleagă drumul, însă acum este important să ajutăm cât mai mult militar această țară. Aceeași poziție a venit în urmă cu scurt timp și de la Washington, care a afirmat prin vocea înaltului oficial de securitate, Jack Sullivan, că aderarea la NATO a Ucrainei este o chestiune care se poate discuta mai târziu, acum trebuie să ne concentrăm pe furnizarea de arme și tot sprijinul necesar victoriei sale.

Update 00:00 Joe Biden a avut un mesaj direct pentru dictatorul rus: “Domnule Putin, să nu interpretezi greșit ce îți spun: SUA este pregătită să apere fiecare centimetru din teritoriul NATO.” Președintele american, citat de Sky News, a reacționat după tirada lui Putin la adresa NATO și, în special a Statelor Unite, care a constituit tema centrală a discursului de 38 de minute ținut de acesta la Kremlin.

La finalul serii, Putin și-a făcut apariția la mitingul organizat în Piața Roșie, unde susținătorii săi au avut parte de cântece patriotice, dar și recitaluri de muzică pop. A îndemnat mulțimea să strige odată cu el – Ura! Ura! Ura – amintind de vremurile sovietice pe care le-a invocat cu nostalgie și regret astăzi în discursul său.

30 septembrie 2022 – A 219-a zi de război

Update 23:30 Bilanțul victimelor din atacul cu rachete rusești asupra convoiului umanitar de la Zaporijjea, de vineri dimineață, a ajuns la 30 de morți, între care doi copii, în timp ce numărul răniților a depășit 80 de persoane.

“Inamicul și-a început ziua cu o crimă intenționată și calculată asupra ucrainenilor. Armata rusă știa exact unde lovește. Vor da socoteală în fața legii”, a declarat în această noapte, președintele Zelenki, în adresarea sa video zilnică.

Update 23:00 Rusia și-a folosit dreptul de veto în Consiliul de Securitate ONU, pentru a împiedica aprobarea unei rezoluții de condamnare a anexărilor ilegal pe care le-a parafat astăzi Vladimir Putin, la Kremlin. Nici poziția Chinei nu a rămas neobservată: ambasadorul regimului comunist de la Beijing s-a abținut de la vot, potrivit Sky News. S-au mai abținut India, Brazilia și Gabon, iar rezultatul final al votului a fost 10 voturi pro – 1 împotrivă.

Ambasadoarea SUA, Linda Thomas-Greenfield, a propus organizarea unui vot în cadrul Adunării Generale ONU, care nu permite utilizarea dreptului de veto, pe care îl dețin cele 5 membre permanente din Consiliul de Securitate.

Reprezentanții Moscovei au profitat de ocazie pentru a-l ataca pe Secretarul General al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, pentru lipsă de imparțialitate, afirmând că acesta din urmă s-a făcut unealta propagandei occidentale.

Potrivit expertului de securitate Dominic Waghorn, de la Sky News, anexăril de astăzi constituie cel mai mare rapt teritorial produs în Europa, de la al doilea război mondial încoace.

Update 17:10 Ucraina va cere oficial aderarea la NATO, prin procedură rapidă, a anunțat în urmă cu scurt timp, președintele Zelenski, în reacție la anexarea ilegală a regiunilor sale, informează Conflict News și presa ucraineană.

Liderul de la Kiev a mai precizat că țara sa nu va negocia nicioda cu Rusia cât timp la conducerea ei se află Vladimir Putin.

Update 17:00 Marea Britanie nu va recunoaște niciodată aceste anexări, a declarat prim-ministra Regatului Unit, Lizz Truss, în timp ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a scris pe Twitter: “Anexările ilegale proclamate de Putin nu schimba nimic. Toate teritoriile ilegal ocupate de invadatorii ruși sunt pământ ucrainean și vor fi mereu parte a acestei națiun suverane”.

Consiliul European a reacționat în aceeași notă, în numele celr 27 de state membre ale UE, denunțând anexările celor 4 regiuni ucrainene și violarea, încă o dată, de către Rusia a ordinii și dreptului internațional și a drepturilor fundamentale, înscrise în Carta ONU, ale Ucrainei. Rusia amenință întreaga securitate globală! Nu vom recunoaște niciodată referendumurile legale pe care Rusia le-a orchestrat ca pretext pentru violarea independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei. Și nici rezultatele lor falsificate și ilegale. Nu vom recunoaște niciodată această anexare ilegală. Aceste decizii sunt nule și nu pot avea niciun efect legal. Crimeea, Herson, Zapoijjea, Donețk și Lugansk sunt Ucraina! Cerem tuturor statelor să respingă această anexare ilegală.

Uniunea Europeană va rămâne ferm alături de Ucraina și va continua să îi ofere acesteia, ajutor economic, militar, social și financiar oricât timp este nevoie!

Update 16:40 Pe când Moscova sărbătorește o victorie de fațadă, ucrainenii obțin succese redutabile în estul țării: orașul Lîman, punct cheie de linia frontului din regiunea Donețk, a fost încercuit complet. Conducerea rusă a zonei a recunoscut evoluțiile de pe câmpul de bătaie, afirmând, potrivit Guardian, că este o veste neplăcută, dar trebuie să ne uităm atent la situație și să vedem unde s-a greșit.

De cealaltă parte, armata ucraineană s-a plâns că Putin încearcă cu orice preț să le strice evenimentele istorice de pe câmpul de luptă, prin evenimentele de la Moscova.

Update 16:15 Delir la Kremlin, unde Vladimir Putin a semnat oficial în spatele ușilor închise și nu pe scena amenajată în Piața Roșie, decretul de anexare a celor 4 regiuni ucrainene ocupate de armata sa. Ele însumează 15% din teritoriul Ucrainei și sunt părți din administrațiile Hersonului, Zaporijjiei, Donețkului și ale Luganskului.

”Sunt pentru totdeauna ale Rusiei”, a decretat dictatorul în fața celor patru autointitulați lideri ai acestor regiuni ucrainene și audienței sale din sală, format din aliații săi loiali, între care și cecenul Kadîrov, surprins în timp ce nu mai putea să își rețină lacrimile de emoție.

Puncte cheie din discursul lui Putin, reluate de The Guardian:

  • ”În ciuda tuturor dificultăților, am continuat din iubire pentru Rusia, iar acest sentiment nu poate fi distrus de nimeni”;
  • ”Kievul trebuie să se întoarcă la masa negocierilor. Am spus-o de multe ori. Ne vom ocroti pământul folosindu-ne de orice mijloace și vom face totul pentru a asigura securitatea oamenilor”;
  • ”Vestul vrea să ne lovească și caută orice ocazie pentru a ne lovi. Au visat întotdeauna să ne împartă în țări mici care să se lupte între ele. Occidentul vrea în lăcomia sa să transforme Rusia într-o colonie, într-o sclavă a sistemului neo-colonial în care să fie toate statele”;
  • ”Nu ne vor să fim o societate liberă. Ne vor sclavi.”
  • ”Elitele occidentale au fost mereu așa: colonialiste. Au fost colonizatoare și vor rămâne colonizatoare. Discriminează mereu între națiunile de prim rang și cele second-class”;
  • Lumea asistă la o deviere satanistă în vest. Vreți ca copiilor voștri să li se ofere operații de schimbare de sex?”

VIDEO-ul zilei

Momente emoționante surprinse la acordarea de către Volodimir Zelenski a decorațiunilor post-mortem pentru eroii ucraineni căzuți în război.

Update 11:00 Noi dovezi arată că Putin nu respectă ordinea ierahică în armata sa, ci le dă ordine direct comandanților de pe linia frontului, ceea ce a creat probleme suplimentare acțiunilor de mobilizare din ultimele zile, consideră experții militari de la ISW. Așa se explică eșecurile campaniei de recrutare și problemle apărute la centrele de încorporare din federație, notează institutul de la Washington. ”Lipsa coordonării se vede în trimiterea recruților direct pe linia frontului din Harkiv sau Herson”, se arată în raportul de astăzi al ISW.

Soldații ruși au filmat condițiile degradante în care au ajuns, plângându-se de haos, mizerie, lipsa resurselor – li s-a cerut să își aducă cu ei bandaje, tampoane feminine (pentru tratarea de urgență a unei răni de glonte), inclusiv veste antiglonț înt-unul din cazuri. Unii au fost lăsați în plin câmp, pe o vreme rece și ploioasă, iar alți ruși au filmat dezastrul din cazarma de la Soci, fost oraș al Olimpiadei din 2014: fără căldură, băile erau nu numai murdare, dar și defecte. Putin a recunoscut public că există probleme, dând însă vina pe comandanții săi și cerând rezolvarea de urgență a acestor situații.

Update 10:50 Atac în Zaporijjea, asupra unui convoi umanitar ucrainean, soldat cu cel puțin 23 de morți, afirmă guvernatorul regional Oleksandr Staruh, care acuză forțele ruse ca principal suspect, a relatat Sky News. Alți cel puțin 28 de oameni sunt răniți, a declarat aceeași sursă. Convoiul se îndrepta spre partea ocupată de ruși a regiunii Zaporijjea, când a fost bombardată.

Imaginile cu mașini în flăcări și cadavre întinse pe jos au fost publicate, însă nu le vom relua deoarece sunt foarte greu de privit.

Mașinile așteptau să intre în zona ocupată din Zaporijjea pentru a-și lua rudele rămase, de frica separării totale după anexare, și pentru a aduce ajutoare celor care decid să-și părăsească casele. O rachetă rusească a curmat viețile acestor civili, în majoritate femei.

Update 10:15 Kremlinul pregătește anexarea celor patru regiuni din sudul și estul Ucrainei, însumând 15% din teritoriul acestei țări, anunță agenția rusă TASS, reluată de Sky News. După încheierea referendumurilor falsificate și ilegale, așa-zișii lideri ai acestor regiuni ocupate – Lugansk, Donețk, Herson și Zaporijjea – au cerut oficial Moscovei integrarea în Federația Rusă.

Sursă: Sky News

Vladimir Putin va semna documente oficiale de anexare astăzi, după care va urma o ceremonie și un mare miting de susținere, chiar în Piața Roșie, unde se fac deja pregătiri, a anunțat noaptea trecută, Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Se pregătește o festivitate grandioasă, care să marcheze momentul, în ciuda protestelor internaționale. Nu este încă sigur dacă Putin, recunoscut pentru paranoia sa și distanța pe care o menține și față de oamenii din subordinea sa va participa.

29 septembrie 2022 – A 218-a zi de război

Update 19:30 Lumină verde (involuntară) pentru un atac nuclear rusesc? America a adresat rugăminți Chinei și Indiei să intervină ca Rusia să nu recurgă la arsenalulul ei nuclear: Politico informează că administrația din Washington a cerut guvernelor de la Beijing și New Delhi să exercite presiuni, astfel încât Moscova să nu recurgă la arme atomice în confruntarea militară din Ucraina, întrucât o atare acțiune ar antrena ”dure represalii economice și diplomatice”.

Rusia comite chiar în aceste clipe crime de război cu arsenalul ei. La Nikolaev a fost bombardat un perimetru de lângă o stație de autobuz cu bombe cu fragmentare. Iar limitarea unei riposte occidentale în urma unui atac nuclear rusesc la simple consecințe ”economice și diplomatice” riscă să nu reprezinte o descurajare serioasă.

Update 19:00 Potrivit sociologilor ruși de la Levada, popularitatea lui Putin a scăzut perceptibil după ce a decretat mobilizarea parțială. Conform sondajelor efectuate între 22 și 28 septembrie, simpatia pentru dictator s-ar fi redus de la 83 la 77%, scrie Kiev Independent. Iar numărul rușilor care consideră că țara merge într-o direcție bună ar fi scăzut de la 67 la 60%. În răstimp, Rusia își continuă crimele de război. Astfel, a încorporat cetățeni din Crimeea și i-a trimis, după două zile, pe frontul din regiunea Herson. Or, ”încorporarea cetățenilor teritoriilor ocupate în armata de ocupație constituie o crimă de război”, amintește, pe drept cuvânt, Kiev Independent.

Update 18:45 Cardinalul elvețian Kurt Koch avertizează și scandalizează parte din Biserica Catolică germană. Pe care ar vrea s-o controleze extrema stângă. Progresiștii, extrem de influenți în rândul unei părți a clerului, propun ”reformarea” radicală a Bisericii, în răspăr cu Revelația Biblică și cu tradiția.

La adresa acestor forțe prezumtiv ”reformiste”, reunite în ceea ce în Germania se numește ”Drumul Sinodal”, Koch a declarat hebdomadarului Tagespost că eforturile lor ”îi amintesc iritant de perioada nazistă”, întrucât, ca atunci, li se adaugă ca surse Revelației și tradițiilor Bisericii moda timpului și sentimentele credincioșilor. În epoca dictaturii naziste, așa-zișii ”creștini germani” vedeau ”ascensiunea lui Hitler și a ideologiei hitleriste a sângelui și a pământului ca nouă revelație divină.”

Comparația i-a revoltat pe progresiști și l-a determinat pe șeful conferinței episcopilor germani, Bätzing, să-i ceară colegului său elvețian să retracteze și să-și ceară scuze pentru ”derapajul său inacceptabil”, după cum l-a calificat clericul german. Bätzing a amenințat că, în caz contrar, i se va plânge oficial Papei.

Update 18:00 Germania a înțeles în fine că Rusia se folosește de energie ca armă și că încearcă să răstoarne cu ea ordini constituționale și guverne și a trecut la acțiune. Spre a tempera furia și frica generate de prețul exorbitant al energiei (crescut însă nu doar din cauza Rusiei ci și a ineptelor politici energetice ale Berlinului), guvernul Scholz a anunțat o re-reglementare și o amortizare a prețului la gaze și curent electric.

Pentru a-i ajuta pe pensionari și pe oamenii săraci, dar și pe meșteșugari și firmele industriale să facă față prețului crescut, guvernul german va investi 200 de miliarde de euro, finanțați prin credite. Se va crea un fond special, ai cărui bani se vor cheltui numai pe amortizarea prețului energiei. Măsura e menită să fie defensivă și să câștige ”războiul energetic pentru libertate și prosperitate”, amorsat de Putin, după cum s-a exprimat ministrul german de finanțe și al economiei, Lindner.

E o mutare extrem de importantă, de vreme ce Germania se îndreaptă, în 2023, spre o recesiune serioasă și are, simultan, cea mai amplă inflație din ultimii 70 de ani, care a ajuns luna trecută la 10%. Partea bună ține de stabilitatea pieții muncii și de creșterea salariilor, afirmă DLF, citînd prognoza de toamnă a experților economici germani. Pe anul în curs se estimează că Germania va înregistra o creștere economică de 1,4%.

Update 15:30 Rusia ar urma să anunțe anexarea teritoriilor ucrainene ocupate mâine, informează Kiev Independent. Ceremonia oficială ar urma să aibă loc la 30 septembrie, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Peskov.

Concomitent, forțele ruse îi împiedică pe refugiații ucraineni din teritoriile ocupate să se refugieze în Letonia, ci îi țin blocați de patru zile la graniță, relevă Ukrainska Pravda.

Potrivit presei occidentale, fuga din Rusia a bărbaților încorporabili de frica mobilizării, provoacă țării conduse de Putin un veritabil brain drain. Potrivit serviciilor secrete britanice, refugiații, care par a depăși numeric efectivele armatei (de circa 150.000 de militari) cu care Rusia a atacat în februarie Ucraina, sunt net mai bine educați și situați economic, decât media rușilor. Experții consideră că mobilizările vor afecta direct economia oricum precară a Rusiei, punând-o pe butuci.

Update 11:50 Continuă actele de rezistență și sabotaj ale ucrainenilor, în spatele frontului. La Melitopol, oraș ocupat încă din martie, o colaboratoare a rușilor, numită la conducerea Departamentului pentru Educație în cadrul administrației-marionetă, a murit într-un atentat cu mașină-capcană, scrie Ukrainska Pravda.

Update 11:40 Forțele ucrainene se află pe punctul de a închide buzunarul creat în jurul localității Lyman, din estul țării, în scopul încercuirii și izolării totale a trupelor invadatoare, a anunțat Institutul pentru Studierea Războiului, care citează debusolarea bloggerilor militari ruși în fața acestei evoluții de pe teren. Armata Kievului ar fi avansat la vest, nord și nord-est de Lyman, potrivit ISW. Prăbușirea buzunarului Lyman va duce, spun analiștii americani, cel mai probabil la regruparea forțelor inamice ruse în nordul Donețkului și vestul Luganskului, spre zona Severodonețk-Lysyciansk.

Nici soluția retragerii nu este la îndemână pentru soldații ruși, scrie corespondentul de război al Kiev Independent, Ponomarenko, întrucât armata ucraineană are o poziție tactică de unde poate ataca ușor ruta de evacuare a moscoviților.

Sursă: ISW

Update 11:35 Președinta Republicii Moldova a declarat în această dimineață că nu va permite intrarea pe teritoriul țării sale a cetățenilor ruși care pot constitui o amenințare de securitate, scrie Kiev Independent.

Update 11:20 Cotidianul The Times prezintă scenariul unei probabil acțiuni premeditate și plănuite a Rusiei, pentru distrugerea celor două gazoducte, Nord Stream 1 și 2, din Marea Baltică. O sursă din domeniul Apărării de la Londra, citată de Times, a declarat că Moscova ar fi folosit o dronă subacvatică pentru a-și dinamita conductele, în mai multe puncte. Explozibilul ar fi trebuit plantat în mare, cu mai multe zile înaintea detonării, afirmă aceeași sursă.

CNN a anunțat în exclusivitate, citând un oficial european pe securitate, că în preajma conductelor a fost identificat la finalul săptămânii trecute, un submarin rusesc, iar zilele trecute o navă a Marinei Ruse.

Update 11:10 Paza de coastă a Suediei a anunțat identificarea unei a patra scurgerii de gaze, din conductele Nord Stream, precizează Kiev Independent, citând ziarul Svenska Dagbladet. Conform declarațiilor purtătoarei de cuvânt a instituției maritime, Jenny Larsson, două scrugeri de gaze se află în apele teritoriale ale Suediei, în timp ce alte două sunt în apele teritoriale daneze.

28 septembrie 2022 – A 217-a zi de război

Update 22:45 Serviciile secrete germane livrează informații secrete Ucrainei. Ar fi vorba, potrivit presei germane, de BND, cafe ar furniza Kievului știri despre pozițiile exacte ale trupelor ruse. Nu ar fi singurul serviciu occidental care oferă asemenea informații Ucrainei.

Update 22:30 Anexările par să se amâne. Potrivit Meduzei, site care pretinde că dispune de informatori la Kremlin, regimul Putin plănuiește să amâne anexările (care urmau să aibă loc sâmbătă) pentru că, în acest moment, nu ar avea efectul propagandistic dorit asupra unei populații ruse extrem de nemulțumite de mobilizările decretate de putere.

Update 22:15 Eroismul iraniencelor și iranienilor e necurmat. Revolta împotriva regimului totalitar al ayatolahilor continuă. La o școală s-au dat jos protretele celor doi lideri supremi ai iranului islamist, Kjhomeini și Khamenei. Și fotbaliștii naționalei iraniene au protestat curajos, în manifestări publice fără precedent.

Update 22:15 Rusia pretinde că ar folosi sisteme de recunoaștere facială pentru a-i prinde pe dezertori la aeroporturi, sau la alte mijloace de transport, afirmă televiziunea de stat rusă, Rossia 1.

Propaganda rusă speră să-i descurajeze pe bărbații ruși care încearcă să fugă pentru că nu vor să devină carnea de tun a lui Putin într-un război terorist, de agresiune și genocidar.

Update 22:00 Pentagonul a anunțat oficial că va trimite o nouă tranșă de ajutoare militare pentru Ucraina. Asistența americană pentru Kiev va avea, potrivit TPYXA, o valoare de 1,1 miliarde de dolari. Pachetul expediat în Ucraina va conține 18 sisteme HIMARS, 150 de vehicule de teren, radare și sisteme care să contracareze dronele iraniene folosite de Rusia. În acest moment, Ucraina dispune de doar 16 HIMARS.

Update 20:30 Ce rost au amenințările nucleare ale Rusiei? Miodrag Soric, de la DW o citează pe experta germană Klein. Potrivit ei și altor specialiști occidentali, amenințarea cu pricina e menită să intimideze Occidentul și să-l determine să pună capăt susținerii Ucrainei.Această amenințare nu este nouă”, observă Margarete Klein, de la Institutul German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate. ”Scopul ei este de a submina sprijinul Occidentului pentru Ucraina. Din punct de vedere militar, utilizarea armelor nucleare este inutilă. Ar putea avea sens strict din punct de vedere politic dacă regimul de la Moscova se confruntă cu o înfrângere militară. Cu toate acestea, Margarete Klein consideră că utilizarea armelor nucleare este puțin probabilă. Consecința ar fi că Putin ar pierde sprijinul Chinei sau al Indiei.

Pe de altă parte, Ted Galen Carpenter, de la CATO, spune: “Dacă Putin va trebui să aleagă între a folosi arme nucleare sau a răspunde pentru crimele sale în fața unui tribunal internațional, va alege opțiunea nucleară”.

Update 18:30 MAE cere românilor să părăsească de urgență Rusia în contextul mobilizărilor parțiale. România se alătură covârșitoarei majorități a Comunității Internaționale. Căci Bucureștiul nu va recunoaște referendumurile de alipire a teritoriilor ocupate de ruși. Anterior lansaseră un apel similar cetățenilor lor din Rusia, cerându-le s-o părăsească, mai întâi Bulgaria, Estonia și Polonia, iar apoi Statele Unite.

Update 18:15 Sabotararea gazoductelor Nord Stream în Marea Baltică ar putea fi opera serviciilor secrete ruse, afirmă tabloidul german Bild. Urmele ar indica implicarea serviciilor rusești, susține ziarul german. Aceeași sursă evidențiază ce fac rezerviștii ruși ca să scape de înrolare: dacă nu mai pot fugi, pentru că s-au sistat zborurile spre Turcia, de pildă, pentru care ar fi optat mulți dintre cei cel puțin 1500 de tătari din Crimeea încorporați mai nou, tinerii din Rusia și din teritoriile ocupate își rup picioarele ca să nu ajungă carne de tun în Ucraina. o serie întreagă de filme video documenteazî acest fenomen.

Update 17:00 Ocuparea întregii regiuni Donețk ar face parte din țelul ”minim” de război al Rusiei, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Peskov. Or, forțele armate ruse încearcă de luni de zile, fără succes, să atingă acest obiectiv al Moscovei.

Update 16:30 Separatiștii ruși ori rusofoni din teritoriile ucrainene au avansat Moscovei, cum era de așteptat, cereri de anexare la Rusia. Ca în epoca de tristă faimă a regimurilor comuniste, când mai orice scrutin dădea un rezultat de 99%, separatiștii au anunțat, ca rezultat al unor pseudoreferendumuri înscenate în Donbass și în sudul Ucrainei, presupuse ”aprobări” de până la 99% a ideii alipirii la Rusia a teritoriilor invadate și ocupate de colonialiștii ruși.

Update 14:30 SUA au cerut angajaților ambasadei americane din Moscova să ceară cetățenilor americani să părăsească Rusia imediat. La fel au făcut anterior, potrivit agenției NEXTA, Polonia, Estonia și Bulgaria.

Update 14:00 Atac rusesc asupra evreilor adunați la Uman. Conform presei ucrainene, trupele ruse au lansat cel puțin zece drone iraniene de tip Shahad 3, toate doborâte de forțele ucrainene, asupra evreilor religioși din mișcarea hasidică adunați în masă, ca de obicei, de anul nou evreiesc, la Uman, la mormântul rabinului Nahman din Brațlav. Luna trecută, autoritățile ucrainene avertizaseră împotriva pelerinajului evreiesc la Uman, reliefând că Ucraina nu poate asigura în condiții de război, securitatea tuturor.

Înaintea atacului asupra acestui grup de pelerini evrei, Iranul a doborât un avion de pasageri ucrainean, pretinzând că ar fi fost o greșeală. Ucrainenii au doborât mai nou și o dronă iraniană de mari dimensiuni, de tip Mohajer 6.

Update 12:30 Conductele de gaz avariate din Marea Baltică au fost sabotate, sunt de părere NATO, varii țări din regiune și Comisia Europeană. Găurile din cele două gazoducte Nord Stream au fost făcute de sabotori.

Noua șefă de dreapta a guvernului italian, Meloni, i-a dat Ucrainei asigurări de perpetuare a sprijinului țării ei. Giorgia Meloni s-a adresat președintelui Zelenski pe Twitter, garantându-i susținerea Itsaliei pentru lupta sa pentru libertate. Spre deosebire de partenerii ei de coaliție, Forza Italia și Lega, partidul șefei guvernului de la Roma, Fratelli d’Italia, acuzat pe alocuri, fără temei adecvat, de fascism, aprobase hotărârea guvernului de stânga precedent de a livra arme Ucrainei.

Imaginile dimineții

Rezerviștii ruși din Crimeea au fost chemați la arme. Fotografiile au fost publicate de ziarul moscovit Kommersant și reluate de agenția ucraineană NEXTA.

Update 09:55 Uniunea Europeană denunță organizarea “referendumurilor” ilegale și rezultatele lor falsificate. Este un alt exemplu de violare a suveranițății și integrității teritoriale a Ucrainei, pe lângă abuzurile sistematice și încălcarea drepturilor omului. Salutăm curajul ucrainenilor, care continuă să se opună și să reziste invaziei ruse. – a declarat în această dimineață pe Twitter, Înaltul Reprezentat al UE pentru Afaceri Externe și Securitate, Josep Borrell.

Bruxelles-ul a anunțat că ia în considerare impunerea unui nou pachet de sancțiuni Moscovei, scrie National News, care ar putea viza și plafonarea prețului la petrol, măsură propusă anterior de liderii G7. Kievul cere și el un răspun ferm al Uniunii, ministerul de externe ucrainean, solicitând statelor membre, precum și liderilor G7, să impună de urgență, noi sancțiuni dure Kremlinului.

Update 09:45 UE consideră scurgerile de gaze din conducta Nord Stream 1 drept un act intenționat, a declarat șeful diplomației europene, Josep Borrell, citat de agenția AFP. Declarații pe această temă urmează să fie făcute în cursul zilei, de oficialii Uniunii.

Update 09:35 Letonia a declarat stare de urgență până pe 26 decembrie, potrivit agenției ucrainene TPUXA, și și-a închis unul din punctele de frontieră cu Rusia. Măsura, spune guvernul de la Riga, are ”legătură cu mobilizarea din Federația Rusă, pentru accentuarea operațiunilor militare pe teritoriul Ucrainei, deci implicit cu posibilele amenințări de securitate internă ale Letonei”.

Update 01:00 Ucraina va continua să-și apere teritoriul și dacă Rusia atacă cu arme nucleare și Vestul nu ripostează, reiese dind eclarația secretarului Consiliului de Securitate Națională al Ucrainei. ”Nici măcar un atac atomic nu ne va descuraja”, a spus Oleksii Danilov, precizând că țara sa va continua să se apere chiar dacă NATO și Comunitatea globală nu răspund la un astfel de atac total revoltător.

Și președintele Zelenski s-a arătat neimpresionat de amenințările nucleare ale Rusiei, arătând că Ucraina continuă să facă progrese pe front și recucerește teritorii ocupate.

27 septembrie 2022 a 216-a zi de război

Update 22:15 În timp ce Rusia amenință periodic cu folosirea armei nucleare pentru cazul în care Ucraina ar încerca să își recupereze teritoriile, pe care Moscova plănuiește să le anexeze, NATO și Ucraina nu se arată impresionate. Secretarul General al Alianței Nord Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat că recursul la arme nucleare ar fi ”inacceptabil și ar antrena consecințe extrem de grave”. SUA au anunțat că au elaborat un răspuns la eventualitatea în care Kremlinul va recurge la arme atomice.

După încheierea referendumurilor falsificate soldate cu o aprobare de 97% (potrivit Moscovei) a anexărilor, Rusia și-a reluat șantajul nuclear, spunând că ar putea recurge la acest arsenal pentru apărarea teritoriilor anexate. Alipirea ar putea avea loc sâmbătă.

Update 19:20 Peste 66.000 de cetățeni ruși au intrat în Uniunea Europeană în ultimele 7 zile, a anunțat agenția vamală a UE, Frontex, citat de Sky News. S-a înregistrat o creștere cu aproximativ 30%, iar cei mai mulți au venit prin punctele de frontieră ale Federației Ruse cu Finlanda și Estonia, a precizat Frontex.

Agenția europeană a anunțat că se așteaptă o intensificare a trecerilor ilegale de frontieră dacă Moscova va decide să închidă granițele, așa cum se vehiculează de câteva zile.

Kazahstanul a raportat un număr de 98.000 cetățeni ruși, majoritar bărbați, care au sosit în țară în ultima săptămână după anunțul făcut de Vladimir Putin privind mobilizarea parțială. Ieri, autoritățile kazahe nu au mai permis bărbaților cu vârste eligibile de înrolare – 18 – 65 de ani – să intre pe teritoriul statului. Mai mult, Moscova a anunțat astăzi înființarea unui centru mobil de recrutare chiar la punctele de frontieră cu Kazahstan.

Update 18:45 Primele rezultate ale referendumurilor organizate de ocupanții ruși în Ucraina au fost publicate de agenția moscovită, Ria Novosti. În Herson, 96,97% dintre electori ar fi ales alipirea la Rusia, pe baza numărării a 14% din voturi. În zonele ocupate din Zaporijjea, unde doar 18% dintre voturi au fost numărate până la această oră, procentul celor care au votat DA ar fi și mai mare, de 98,19%, potrivit presei de stat a Rusiei. Votul a avut loc și în așa-numitele republici populare Donețk și Lugansk, timp de 4 zile.

Occidentul a denunțat organizarea ilegală și frauduloasă a acestui scrutin, iar oamenii au povestit pentru presa ucraineană și internațională cum s-a desfășurat: sub presiunea soldaților înarmați, cu buletine de vot completate pe genunchi și votarea în locul vecinilor sau a rudelor plecate. Războiul a depopulat aceste regiuni din sudul și estul Ucrainei, astfel că populația rămasă s-a aflat sub amenințarea ocupantului.

Update 17:45 Autoritatea Maritimă suedeză a lansat o avertizare cu privire la două scurgeri de gaz în Marea Baltică, provenite din gazoductul rusesc Nord Stream 1, anunță Sky News. Danemarca a fost prima țară care a sesizat incidentul, restricționându-și activitatea navală pe o arie de 5 mile nautice. Nord Stream a declarat că 3 dintre conductele sale de gaze aflate în largul Mării Baltice au fost avariate fără precedent într-o singură zi.

Cauza scurgerii nu este cunoscută încă, dar Kremlinul a declarat că nu exclude nici o posibilă acțiune de sabotaj.

Germania a început o investigație independentă, după ce autoritățile maritime daneze și suedeze au înregistrat explozii puternice sub apă. Tot ele au dat publicității imagini video de la locul incidentului.

Rusia a oprit complet, la începutul lunii septembrie, livrarea de gaze prin gazoductul Nord Stream 1.


VIDEO-ul zilei

Prim-ministra Estonei, Kala Kallas, a probat celebrul sistem de portabil de rachete antitanc, Javelin, folosit cu succes în Ucraina de la începutul războiului. Sfânta Javelin cum i-au spus ucrainenii, a ajutat forțele armate ale Kievului, mai ales în faza incipientă a războiului când dominația militară rusă era disproporționată. Estonia a fost gazda exercițiului militar OKAS 2022, organizat între 22 și 28 septembrie, pentru instrucția rezerviștilor.

Update 12:05 Gluma momentului a fost reluată de disidentul rus, Mihail Hodorkovski, și ilustrată cu un grafic care prezintă țările în care fug la acest moment, bărbații ruși. “Rusia este probabil prima și singura țară din lume unde oamenii fug nu pentru că le-ar fi invadat altcineva țara, ci pentru că ei au invadat altă țară”.

Update 11:55 Ucraina face tot posibilul pentru a limita activitatea militară rusească în regiunea Donețk, a spus președintele Zelenski, citat de Kiev Independent. “Încercările constante ale ofensivei ruse în regiunea Donețk vor rămâne în istorie, cu siguranță, ca un dintre cele mai cinice ucideri ale propriilor soldați”, a precizat liderul de la Kiev. Șeful statului ucrainean a anunțat că Donețkul este în acest moment o prioritate pentru forțele armate ucrainene, tocmai pentru a fost declarat a fi prioritatea absolută a Rusiei.

Update 11:00 Situația militară. Pe frontul de sud, trupele ucrainene au distrus noaptea trecută un șlep al armatei roșii, reușind să întrupă conexiunea acesteia cu restul forțelor militare ruse de peste râul Nipru, a anunțat Comandamentul Sud, reluat de Ukrainska Pravda. Ofițerii ucraineni au precizat că au folosit artileria pentru a împiedica reconstruirea podului de la Nova Kahovka de către ocupanții ruși. Mai mult, militarii Kievului au reușit distrugerea a trei sisteme de rachetă Pantsir-S1 amplasate de ruși, lângă Herson.

Nicolaevul a avut de suferit noaptea trecută și în această dimineață, fiind ținta unor atacuri rusești cu lansatoare multiple de rachetă, care au lovit centrul orașului, distrugând câteva magazine și provocând avarii la mai multe clădiri de locuințe, informează aceeași sursă. De dimineață, locuitorii s-au trezit în zgomotul dronelor-kamikaze Shahed 136, care au împânzit cerut de deasupra orașului Nicolaev. Sistemul de apărare anti aeriană al Marinei ucrainene a anunțat doborârea a trei drone iraniene.

10 rachete din sistemul sovietic S-300 au lovit orașul Zaporijjea, în noaptea de 26-27 septembrie, a declarat șeful administrației militare regionale, Oleksandr Staruh, reluat de Ukrainska Pravda. Au fost lovite clădiri administrative și o linie electrică. Nu au fost raportate victime, însă Staruh, a atenționat că Zaporijjea se confruntă zilnic cu bombardamentele rusești, care terorizează populația civilă.

Trei localități au fost lovite și în Dnipropetrovsk, după ce rușii au lansat nu mai puțin de 90 de proiectile asupra regiunii. Zeci de case au fost distruse, precum și o școală, un părculeț pentru copii, o conductă de gaze și o linie electrivă.

Trei oameni au fost uciși în regiunea Donețk și unul în zona Harkiv, în timp ce numărul civililor răniți în aceste zone se ridică la cel puțin 13, a declarat Pavel Kyrylenko, guvernatorul regional, reluat de Kiev Independent.

26 septembrie 2022 – A 215-a zi de război

Update 23:40 Șeful aviației militare ucrainene, Yurii Ihnat, a declarat că invadatorii ruși economisesc bani, preferând să folosească drone-kamizaze produse de iranieni, în locul rachetelor de precizie înaltă. Ihnat estimează că Moscova ar avea în arsenal câteva sute de drone-kamikaze.

Update 23:30 Bombardamentele ruse au vizat astăzi regiunea Harkiv, unde au provocat moartea a 7 persoane, inclusiv o adolescentă de 15 ani. Procuratura regională a declarat că au fost găsit 18 camere de tortură în zonele eliberate recent de sub ocupația rusă.

Update 23:10 La Melitopol, în regiunea Zaporijjea, localnicii au fost obligați să voteze și în locul rudelor absente sau pentru vecini, a declarat edilul orașului ocupat de ruși, Ivan Fedorov, citat de Kiev Indepedent. Astăzi s-a desfășurat a treia zi ale referendumurilor ilegale și false din regiunile ocupate de forțele ruse în sudul și estul Ucrainei.

După anexarea teritoriilor, a declarat un colaborator al forțelor ruse, “voluntarii ucraineni” se vor putea înrola în forțele armate ale Moscovei. În alte cuvinte, Kremlinul plănuiește să își extindă recrutările forțate și asupra cetățenilor din zonele ocupate.

Maia Sandu a avertizat astăzi la Chișinău că există riscul ca cetățenii moldoveni de sex masculin, din estul țării (n.r. Transnistria) să fie încorporați în armata rusă. În acest caz, a spus președinta Moldovei, acestor cetățeni li s-ar putea revoca cetățenia.

Update 22:25 Olanda își va crește sprijinul militar și financiar pentru Ucraina, a anunțat prim-ministrul Mark Rutte, reluat de Sky News. “Ne mărim ajutorul pentru Ucraina. Mai multe arme, mai multe sancțiuni și mai multă izolare pentru Rusia. Protejarea Europei este crucială!”, a scris pe Twitter, premierul olandez, precizând că i-a comunicat telefonic președintelui Zelenski întregul sprijin al poporului olandez. Rutte a fost unul dintre primii lideri europeni care au reacționat rapid și cu fermitate la amenințarea nucleară a lui Vladimir Putin, de săptămâna trecută, denunțând șantajul practicat de Kremlin.

Update 22:00 Un cadou otrăvit? Opinia publică internațională a reacționat cu ironie la cea mai nouă știre venită de la Moscova: astăzi, Vladimir Putin i-a acordat spionului fugar Edward Snowden, cetățenia rusă, a confirmat Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Momentul ales nu pare întâmplător, dat fiind că bărbații ruși cu vârste între 18 și 65 de ani sunt eligibili recrutării forțate în armata rusă care luptă în Ucraina. Avocatul rus al lui Snowden a reacționat în această seară, declarând că fostul agent CIA, în vârstă de 39 de ani, nu poate fi încorporat, întrucât nu a îndeplinit niciun serviciu militar rus. Mai mult, Peskov a precizat că Snowden însuși i-a solicita președintelui Putin acordarea cetățeniei.

Snowden se află în Rusia din 2013, este căsătorit cu o americancă și are o fiică născută la Moscova. Soția sa ar fi cerut și ea cetățenia rusă.

Update 21:45 Georgienii au decis să permită accesul bărbaților ruși care fug de război, însă au cerut ca aceștia să treacă granița pe jos. Cu toate acestea imaginile din satelitul privat american Maxar relevă cozi de mașini ce se întind pe mai mulți kilometri la punctele de frontieră dintre Federația Rusă și Georgia. Potrivit unor fotografii care au circulat astăzi pe Telegram și rețelele sociale, autoritățile din Georgia au cerut semnarea unei declarații cu mai multe puncte în care cetățenii ruși admit că țara lor a început războiul din Ucraina, dar și că respectă suveranitatea și integritatea Georgiei – stat invadat de regimul Putin în august 2008.

Update 21:30 NATO a dat startul unui important exercițiu militar găzduit de Letonia, în regiunea Mării Baltice, la care va participa ca stat-partener, Finlanda. Ramstein Alloy, aflat la a treia ediție, se va concentra pe întărirea capacităților defensive și de descurajare, în contextul actualelor provocări de securitate cu care se confruntă Alianța, cu focus pe războiul din Ucraina și amenințările Rusiei. Statele membre care participă la acest eveniment militar de două zile sunt: Cehia, Estonia, Germania, Ungaria, Italian, Letonia, Lituania, Turcia și Marea Britanie.

Se vor face simulări de atac asupra unei baze militare letone, pentru a proba eficiența sistemelor defensive anti-aeriane NASAMS ale Spaniei, dar și exerciții care vizează mai multe scenarii de criză.

Update 21:15 Statele Unite vor oferi un ajutor financiar valoare de 435 milioane de dolari pentru asigurarea securității civililor, a anunțat Anthony Blinken, citat de Sky News. Suma este menită să “salveze vieți“, potrivit declarației făcute de șeful diplomației americane și va fi direcționat spre domenii precum justiția, forțele de ordine și alte instituții de stat pentru a le spriji în crearea unei Ucraine democratică, suverană și independentă.

Update 11:00 Proteste violente au continuat în Iran, la o amploare cel puțin egală cu Revoluția Verde, facilitată de accesul la Twitter din 2009, iar în unele localități din nordul țării, forțele de ordine nu au făcut față oamenilor și s-a alăturat lor, refuzând să tragă. La Teheran însă, represiunea a provocat moartea mai multor tinere de 22, respectiv 23 de ani, care continuă să înfrunte, cu prețul vieții, brutalele trupele ale regimului fundamentalist. Noaptea trecută s-au alăturat inclusiv femei bătrâne, care au încurajat mulțimea de tineri să strige: Moarte lui Khamenei.

Tot mai multe personalități internaționale devin vocea națiunii persane care luptă pentru eliberarea de sub regimul totalitar islamist șiit ce le-a răpit o bună parte din viață. Duminică, Elon Musk a confirmat activarea, la cererea publicului și a unor parlamentari americani, sateliții Starlink pentru Iran, precizând însă că este nevoie ca oamenii să aibă acces la terminale, ceea ce guvernul de la Teharan va împiedica probabil.

Update 10:40 E foarte puțin probabil ca Rusia să își depăsească provocările structurale fundamentale în ceea ce priveste mobilizarea, scrie analiza Institutului pentru Studierea Războiului de la Washinton, citat de Kiev Independent.  “Forțele armate ruse nu s-au ocupat de realizarea unor condiții optime de îndeplinire a obiectivelor privind o mobilizare pe scară largă, cel puțin din 2008 (n.r. de la invazia în Georgia) și nici nu și-au construit o bază necesară de rezerviști care să poată realiza o mobilizare ultra-rapidă, cu efecte imediate pe câmpul de luptă. Nu există soluții rapide la problemele acestea“, se arată în briefingul publicat de ISW.

În numai 4 zile de la anunțul lui Vladimir Putin, la 25 septembrie, plecaseră deja din țară, în mod oficial, 261.000 de bărbați eligibili, în condițiile în care Krelimul anunțase că vrea să încorporeze 300.000 de noi recruți. Principala rută de fugă din țară spre Europa Occidentală este Finlanda, care a permis intrarea cetățenilor ruși, în timp ce Georgia, care a asistat la un aflux de ruși în ultimele zile, ar urma să își închidă granița cu Rusia, din motive de securitate. Alte rute au fost: Istanbul, Erevan, Baku, Mongolia, Kazakstan – unde însă autoritățile nu i-au întâmpinat prea bine pe rușii fugari – și Emiratele Arabe Unite.

Update 10:30 Dacă Rusia va folosi armele nucleare din arsenalul său, SUA are deja un plan pregătit, a avertizat Secretarul de Stat american, Anthony Blinken, pentru televiziunea CBS, reluată de Kiev Independent. Șeful diplomației de la Washington a precizat totuși, că un astfel de scenariu ar fi oribil.

Nu cred că e un bluff din partea lui Putin, dar cred că acțiunile întregii lumi reușesc să îl țină sub control, a declarat pentru același post american, președintele Zelenski, făcând referire la amenințarea nucleară anunțată de dictatorul rus. Trebuie să se facă mai multă presiune asupra lui și să nu îi permite să continue!, a mai spus liderul de la Kiev.

VIDEO-ul zilei

Scene dramatice publicate de jurnalistul Guardian, Andrew Roth: un recrut rus, născut în 1997, l-a împușcat în cap, de trei ori pe comandantul unui centru militar din Irkuțk, oraș situat în regiunea lacului. Tănărul se afla în secție alături de alți bărbați chemați la încorporare, când a fost auzit replicând la ordinele de recrutare ale comandantului: Nimeni nu pleacă nicăieri. Vom merge toți acasă! Nu este clar dacă ofițerul împușcat a decedat sau este încă în viață.

Tot mai multe proteste și acte disperate au loc mai ales în regiunile din Caucaz sau Siberia, de unde și-a aprovizionat până acum Moscova armata trimisă să lupte în Ucraina. Numai în ultimele zile, au fost înregistrate 17 acte de violență, inclusiv incendierea sau aruncarea de cocktailuri Molotov, asupra unor centre de recrutare din Federație, notează agenția NEXTA.

Pierderile rușilor depășesc în prezent 56.000 de soldați, în timp ce numărul răniților și al prizonierilor de război este necunoscut.

Update 09:30 Serbia nu poate recunoaște rezultatele așa-numitelor referendumuri organizate în regiunile ocupate din Ucraina, din cauza angajamentelor sale față de Carta ONU și din respect pentru ordinea și dreptul internaționale, a declarat ministrul de externe al Belgradului, Nikola Selakovici, citat de Radio Europa Liberă.

“Dacă am face acest lucru (n.r. recunoașterea lor) am fi de acord cu violarea suveranității și a integrității teritoriale ale unui stat, încălcarea intereselor sale naționale și statale, precum și a principiului inviolabilității frontierelor”, a motivat, spre surpriza Moscovei, șeful diplomației sârbe, duminică 25 septembrie. Serbia s-a poziționat clar drept aliatul numărul unu al Rusiei în Balcani, având o veche relație istorică de susținere, cu excepția primilor ani din războiului rece, în care Iugoslavia lui Tito nu era văzută cu ochi buni de URSS sub Stalin.

Declarațiile Belgradului au provocat rumoare în mediile occidentale, însă momentan, nicio reacție de la Kremlin. Anterior, pe margine Sesiunii ONU de săptămâna trecută, Selakovici și omologul său rus, Lavrov, semnaseră un acord de consultare între Serbia și Rusia, pe doi ani, informează RFE/RL.

25 septembrie 2022 – A 214-a zi de război

Update 22:30 Gamechanger. Ucraina a primit de la Statele Unite, NASAMS, un sistem antiaerian cu rază medie de acţiune şi tehnologie avansată, a anunţat în această seară preşedintele Volodimir Zelenski. Este un sistem defensiv performant, ultilizat şi de câteva state NATO, fiind realizat de SUA în colaborare cu Norvegia.

Rachetele NASAMS (National/Norvegian Advanced Surface-to-Air Missile Systems) vor avea rolul de a proteja populaţia civilă şi poziţiile forţelor ucrainene pe linia frontului. Unii jurnalişti ucraineni afirmă potrivit unor surse locale, ca regiunea Harkiv ar fi primit primele NASAMS.

Update 20:00 Rusia a închis granițele, în urma fluxului mare de cetățeni care au părăsit țara în ultimele zile, pentru a evita recrutarea și trimiterea pe frontul din Ucraina. Potrivit mass mediei ruse, citate de agenția ucraineană TPUXA, bărbații ruși cu vârstă de înrolare (18 – 65 de ani) nu mai pot părăsi țara. Măsura ar urma să intre în vigoare de luni, 26 septembrie. Comisariatul din Rostov, citat de TPUXA, a precizat că pentru a ieși din țară vor fi solicitate certificate care să probeze excepțiile. Nu știm însă despre ce excepții ar putea fi vorba, dat fiind că nici atleții nu mai au voie să plece în străinătate.

Statul Major al Ucrainei a anunțat în această seară că noii recruți ruși sunt deja pe front, în ciuda promisiunilor făcute de ministrul rus al Apărării că va exista o instrucție corespunzătoare, de cel puțin câteva săptămâni.

În Dagestan, odată cu lăsarea serii, protestele s-au intensificat.

Update 18:30 Zelenski face un apel impresionant la soldații ruși, promițându-le, că dacă se vor preda, refuzând să lupte în armata criminală a Kremlinului le va asigura trei lucruri, informează Sky News. Președintele ucrainean s-a adresat în rusă, limba sa maternă de altfel, pentru ca mesajul său să ajungă la recruții și militarii ruși.

“Ucraina va garanta fiecărui soldat rus care se predă că:

  1. Veți fi tratați într-un mod corespunzător, în acord cu toate normele și convențiile internaționale;
  2. Doi la mână, nimeni nu va cunoaște circumstanțele predării voastre, nimeni din Rusia nu va ști că a fost o predare voluntară;
  3. Dacă vă e frică să vă întoarceți în Rusia și nu vreți să fiți dați la schimb, noi vom găsi o cale pentru a vă îndeplini dorința”.

Liderul de la Kiev le-a reamintit soldaților ruși că Moscovei nu îi pasă de ei. De altfel, Ukrainska Pravda relata astăzi că forțele ruse adună de pe front în mare parte doar cadavrele ofițerilor.

Update 18:20 Aproximativ 2500 de prizonieri de război ucraineni mai sunt în detenție, în teritoriile ocupate sau în lagărele din Rusia, a anunțat ministra de resort, Iryna Vereșciuk, reluată de Ukrainska Pravda. Printre ei se află și mulți civili, a precizat Vereșciuk, care nu au mai fost dați la schimb de câteva ture (n.r. de schimburi). Civilii trebuie returnați, nu schimbați! a mai spus ministra, într-un interviu pentru BBC.

Kievul a precizat anterior că prizonierii de război de la Azovstal – ultimii eliberați recent – nu au primit nici măcar odată vizita Crucii Roșii, în timpul detenției din Rusia, în ciuda regulilor în vigoare. Starea multora, după cum s-a văzut în cazul muzicianului-soldat, Dianov, era deplorabilă, cu vizibile urme de tortură și malnutriție. O femeie medic militar la Azovstal, eliberată de zilele trecute, a dat naștere astăzi unui copil sănătos, în ciuda condițiilor pe care le-a îndurat.

Update 18:15 Teroarea mobilizării continuă în Rusia și se îndreaptă cu pași rapizi de la ce fusese anunțat drept parțial, la una generală. Autoritățile ruse au interzis astăzi tuturor sportivilor să părăsească țara pentru a participa la competiții sportive regionale sau internaționale ori în cantonamente, scrie Ukrainska Pravda, citând ministerul rus al Sportului. Acesta și-a motivat decizia prin dorința de a “consolida sectorului național al sportului și suveranitatea economică”.

Update 17:45 Proteste violente au erupt astăzi în republica autonomă Dagestan, unde oamenii și-au apărat concetățenii de la a fi înrolați în armata rusă cu forța. Mai mult, localnicii au strigat lozinci împotriva a ceea ce ei au numit un genocid al minorităților, pe care Kremlinul îl face asupra lor și a altor minorități naționale, trimițându-i la moarte în Ucraina.

Nu vrem să fim carne de tun, este o altă lozincă care a răsunat astăzi în capitala Dagestanului, Mahacikala, dar și în mai multe sate din această republică autonomă aflată în componența Federației Ruse.

În mai multe localități, femeile din Dagestan au fost filmate în timp ce strigă Nu, războiului! sau Rusia este cea care a atacat Ucraina! Poliția locală este depăsită de situație și, deși s-au auzit rafale de mitralieră, nu a intervenit încă la fel de brutal precum la Moscova sau Sankt Petersburg.

Situată în nordul Caucazului, provincia a fost una dintre principalele surse de recrutare pentru Kremlin de-a lungul celor 7 luni de război, alături de Buryatia, regiune din siberia, unde trăiesc minoritățile mongole, și

Update 13:45 Trupele invadatoare ruse au continuat să bombardeze orașul Zaporijjea, în timpul nopții, a anunțat guvernatorul regional, Oleksandr Starukh, citatt de Kiev Independent. Oficialul a cerut oamenilor să rămână în adăposturi.

De cealaltă parte, mai la sud, spre Herson, forțele ucrainene au înregistrat un succes operațional, distrugând aproximativ 30 de echipamente militare ale rușilor, între care obuziere Msta-B, Gvozdika și Akatsiya, doborând și 3 drone. Comandamentul ucrainean Sud a reușit să distrugă trei depozite de armament și muniție. În această operațiune rușii au pierdut 57 de soldați.

Un atac rus cu 3 drone kamikaze a avut loc și asupra portului Odesa, unde a fost lovită o clădire administrativă din centrul orașului, fără a fi raportate victime, scrie Kiev Independent. Este vorba despre dronele kamikaze primite de Moscova de la regimul fundamentalist islamic al ayatollahului iranian, Khamenei. În acest context, Kievul i-a retras sâmbătă, trimisului diplomatic al Teheranului acreditarea de ambasador.

Forțele ucrainene de aviație au distrus numai în cursul zilei de astăzi, 8 drone kamikaze produse de Iran, Shahed-136, conform datelor anunțate de ministerul Apărării de la Kiev.

Dronele kamikaze Shahed-136 produse de Iran au o rază de zbor de până la 900 km, deși regimul de la Teheran susține că ajung la ținte de până la 2000 km distanță:

Sursă: Defense Express via presa de stat iraniană

Update 13:30 Kievul are cerut Națiunilor Unite o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate, din cauza organizării referendumurilor ilegale și trucate din zonele ocupate, Zaporijjea, Herson, Donețk și Lugansk, a anunțat purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean, Oleg Nikolenko, citat de Kiev Independent.

Rusia trebuie trasă la răspundere pentru noi încercări de a modifica granițele recunoscute internațional ale Ucrainei, violând Carta ONU, a precizat Nikolenko.

Cei 15 membri, dintre care 5 permanenți, ai Consiliului de Securitate ONU pentru anul 2022 sunt:

Sursă infografic: Deutsche Welle

24 septembrie 2022 – A 213-a zi de război

Update 21:15 Președintele Consiliului European, Charles Michel, a făcut apel la statele membre ale Uniunii să le permită rușilor care fug de mobilizare intrarea pe teritoriul lor. Liderul de la Bruxelles a făcut aceste remarci în cursul discursului ținut în cadrul Adunării Generale ONU de la New York.

Între timp, agenția Interfax anunță înăsprirea pedepselor pentru dezertare, încălcarea ordinelor sau predare în mâinile inamicului, scrie Kiev Independent. Vladimir Putin a semnat chiar astăzi această lege care prevede 10 ani de detenție pentru cei prinși. Surse din mass media rusă vorbesc despre posibilitatea introducerii legii marțiale, scrie tot Kiev Independent, mișcarea urmând să aibă loc la 30 septembrie, după încheierea așa-ziselor refendumuri din zonele ocupate.

Update 20:50 Rușii au ieșit din nou în stradă pentru a protesta împotriva mobilizării parțiale anunțate de Vladimir Putin joi, iar sute de oameni au fost arestați numai la Moscova. La Sankt Petersburg ar fi fost săltați de poliție, în urma mitingurilor, la care au participat în mare parte tineri, un număr de 234 de civili. Există temeri că băieții vor primi ordine de înrolare, pe baza procesului verbal care li s-a întocmit la reținerea de către poliție, situație întâlnită după protestele de joi. Autoritățile ruse ar fi răspândit zvonul că cei care vor fi prinși protestând vor fi trimiși direct în prima liniei, potrivit corespondentului TVR de la Moscova, Liviu Iurea.

Update 20:30 Generalul rus Dmitry Bulgakov a fost înlocuit de la comanda operațiunilor logistice ale armatei ruse în Ucraina, scrie Sky News, care precizează că măsura ar fi una punitivă după probleme întâmpinate de Moscova în Ucraina. Kremlinul a anunțat că Bulgakov va primi alt rol militar, însă nu a precizat care va fi acesta.

În locul său a fost numit la conducerea operațiunilor logistice, “Măcelarul din Mariupol”, generalul Mikhail Mizințev. Acesta se află pe lista sancțiunilor impuse de Marea Britanie Rusiei, din cauza masacrelor de la Mariupol.

Update 13:00 Ocupanții ruși au început încă de vineri, 23 septembrie, să împartă ordine de înrolare bărbaților din regiunile Zaporijjea și Herson, a avertizat astăzi Statul Major al Forțelor Armate de la Kiev, citat de Kiev Independent. Este vorba despre localnicii care au renunțat la cetățenia ucraineană și dețin pașapoarte rusești, precizează aceeași sursă.

De cealaltă parte, Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) evaluează că mobilizarea cerută de Vladimir Putin va întâmpina mari dificultăți de implementare: “Sistemul rusesc de mobilizare va eșua în a produce mobilizarea unor forțe militare de rezerviști, chiar și de calitate scăzută, dacă Kremlinul nu își va repara rapid problemele sistemice și fundamentale”, notează ISW.

Update 12:15 Armata rusă a bombardat în timpul nopții și în cursul dimineții mai multe regiuni din Ucraina, provocând uciderea a cel puțin 2 oameni în Zaporijjea și 2 la Odesa, în urma unui atac cu drone iraniene kamikaze. Cel puțin o persoană a fost murit după un atac cu rachete asupra orașului abia eliberat de ucraineni, Kupiansk.

Alți doi civili au fost uciși în regiunea Donețk, într-un bombardament asupra localităților Bakhmut și Krasnohorivka.

Sursă: War Mapper

Update 12:00 Zelenski a făcut apel la populația ucraineană din zonele ocupate de ruși să ajute forțele de apărare și să slăbească adversarul. “Ascundeți-vă de mobilizarea forțată, evitați să primiți ordinele de recrutare și încercați să scăpați spre zonele libere”, a declarat liderul de la Kiev.

Update 01:05 Apel impresionant de la fostul președinte al Mongoliei pentru toate minoritățile din Rusia: Nu plecați să luptați pentru ei! Mesajul video circulă de mai multe ore pe internet. Mongol Tsakhia Elebergdorj, șef al statului din 2009 până în 2017, avertizează întreaga lume că dintre toți cetățenii ruși, minoritățile din Federație, cu recădere cele trei minorități mongole, între care și buriații, au suferit cel mai mult în acest război sângeros, deoarece au fost folosiți drept carne de tun. Sute dintre ei sunt răniți, mii au fost uciși, a declarat Elebergdorj, precizând că națiunea sa îi va primi cu brațele deschise pe cei care fug de război.

“Nu ucideți ucraineni. Nu trageți în frații voștri, în femei, copii și bătrâni. Nu omorâți acea țară. Nu le distrugeți libertatea. Ucraina are tot dreptul să existe. Iar în final, am un mesaj pentru națiunea ucraineană și președintele Zelenski: vă mulțumim pentru curaj și leadership! Cea mai bună parte a lumii este cu voi! Sunteți o inspirație. Când veți câștiga, toată lumea va câștiga! Nicio dictatură nu ține pentru totdeauna! Voința unită a oamenilor pentru libertate învinge mereu!”

Update 00:55 Îl cunoașteți din fotografiile cu eroii de la Azovstal, din Mariupol: muzicianul Myhailo Dianov, supranumit Pianistul se află între prizonierii eliberați din lagărele rusești. Imaginile sunt cutremurătoare, iar povestea nu se oprește aici: Dianov a fost torturat și malnutrit, mâna sa dreaptă are 4 centimetri lipsă, iar fața i-a fost desfigurată. Cazul este o nouă dovadă a că Rusia nu respectă dreptul internațional: potrivit Convenției de la Geneva este interzisă torturarea prizonierilor de război. Jurnaliștii ucraineni și occidentali deopotrivă au declarat că imaginile cu Dianov după eliberare sunt asemănătoare cu oamenii scăpați din lagărele naziste.

Update 00:30 SUA este pregătită să introducă noi sancțiuni economice pentru Rusia, dacă aceasta va îndrăzni să anexeze regiunile supuse falselor referendumuri, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, citată de Sky News. “Știm bine că sunt niște simulacre”, a mai spus oficiala de la Washington.

Cum s-a desfășurat așa-zisul scrutin vineri în regiunile ocupate din Ucraina? Cu soldați și agenți care veneau la ușile oamenilor cu buletinul de vot în mână și pușca în brațe, au relatat mai multe persoane care au rude în zonele Herson, Donețk, Zaporijjea sau părți ale Luganskului, reluate de presa ucraineană. La Mariupol, muncitorii din construcții au stat îngrămădiți la cozi pentru a vota Da sau Nu, alipirii la Federația Rusă. Orașul nu are de luni de zile apă curentă, electricitate sau încălzire, oamenii fiind la mila organizațiilor umanitare de tip Crucea Roșie sau a ocupanților ruși.

Potrivit agenției de presă Flash, prezența la votul ilegal a fost astăzi de: 15.31% în părțile ocupate din regiunea Herson, 20.52% în zona Zaporijjea (inclusiv Enerhodar unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa) 21.97% în autointitulata Republică Populară Lugansk (LPR) și 23.64% în regiunea Donețk.

Opinie: În clasicul stil al fraudelor rusești, moștenire a perioadei sovietice, se va vota timp de 4 zile, până la 27 septembrie, pentru ca rezultatele să iasă cum trebuie.

23 septembrie 2022 – A 212-a zi de război

Update 19:00 Rusia are de gând să recruteze 1,2 milioane de militari prin ”mobilizarea parțială” pe care a lansat-o Putin, afirmă Meduza, un site de opoziție rusesc, citând surse apropiate de Kremlin. Conform Meduzei, reluate de Kiev Independent, oamenii armatei intenționează să-și procure militarii proaspeți nu atât din rezerviștii adunați prin centrele de recrutare, cât la țară, departe de ochii lumii, în zone rurale izolate, unde sprijinul pentru regim ar fi net mai mare decât în mediul urban.

Update 18:30 Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit, la Berlin, cu cancelarul Olaf Scholz. Pe FB, Maia Sandu a scris: ”În contextul vizitei de lucru la Berlin, m-am întâlnit cu Olaf Scholz, Cancelarul Republicii Federale Germania. Am discutat despre ultimele evoluții de securitate din regiune, despre impactul războiului din Ucraina și criza energetică, și am menționat importanța unității europene în fața acestor provocări. Am vorbit și despre relațiile moldo-germane și proiectele de cooperare pe viitor. Am menționat că avem un angajament ferm de a avansa agenda de reforme, în ciuda provocărilor cu care ne confruntăm. Am mulțumit Cancelarului Federal pentru susținerea parcursului nostru european în procesul de obținere a statutului de țară candidată la UE și am apreciat inițiativa de a lansa, împreună cu Franța și România, Platforma de sprijin pentru Moldova. Mi-am exprimat, de asemenea, recunoștința pentru susținerea de care Moldova beneficiază în ultimele trei decenii din partea Ministerului Federal al Cooperării Economice, prin Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).Datorită acestei cooperări de succes, zeci de comunități din Moldova au reușit să-și modernizeze infrastructura, iar cetățenii au acces la apă și canalizare și la servicii publice de calitate. Am discutat și despre rolul major al investițiilor germane, care au adus noi industrii în regiunile țării și au oferit pentru mii de oameni posibilitatea de a munci acasă.

Update 14:30 SUA transmit de luni de zile avertismente Rusiei, anunțând-o să nu recurgă la arme nucleare, întrucât un atare recurs ar avea ”consecințe grave”. Washington Post transmite informația, reliefând că citează oficiali rămași anonimi. Administrația Biden ar fi ales, potrivit publicației americane, să transmite ”avertismente” formulate vag, pentru ca regimul Putin ”să fie îngrijorat” în legătură cu răspunsul Statelor Unite la un eventual atac nuclear propriu.

Potențialii recruți ruși care ar puteaa fi mobilizațid e regimul Putin dau foc centrelor de recrutare. Au fost incendiate de la 21 septembrie, când Putin a anunțat mobilizarea parțială, cel puțin cinci asemenea centre, între care, mai nou, la Habarovsk și în regiunea Amur.

VIDEO-urile zilei

În anumite localități din așa-zisa republică populară Donețk a început primul referendum ilegal și fals: oamenii au fost filmați făcând mici cozi la unele centre de votare sau completând pe genunchi, buletinul de vot. Imaginile sunt puse la dispoziție de agenția ucraineană TPYXA. S-ar fi deschis o secție de votare și în orașului sudic, Herson.

Pe de altă parte, oamenii din localitatea Snihurivka, regiunea Nicolaev, s-au filmat cerând să fie lăsați în pace, deoarece nu vor să fie anexați Rusiei. Noi, rezidenții din Snihurivka, ne-am adunat astăzi pentru a protesta împotriva organizării ilegale a unui “referendum” în orașul nostru și în satele din jur. Snihurivka este Ucraina și va fi mereu. Nu am vrut și nu vom dori niciodată să facem parte din Rusia! Le cerem locuitorilor din zonă să NU se ducă la aceste refendumuri. Slavă Ucrainei!

Update 11:50 Uzbekistanul nu mai acceptă sistemul de plăți rusesc Mir, anunță agenția Flash citând surse de pe Telegram. Mir a fost folosit de Federația Rusă, după ce VISA și Mastercard și-au oprit în martie operațiunile bancare din această țară. Cardurile rusești Mir nu au mai funcționat astăzi în fostul stat sovietic, vizitat de Vladimir Putin și mulți alți dictatori din Asia, chiar săptămâna trecută. Acestea au fost refuzate și în alte state, de teama sancțiunilor: Armenia, Turcia, Kazakhstan și Vietnam.

Update 11:40 SUA vor ajuta în continuare Kievul, dându-i ceea ce are nevoie, pe măsură ce are nevoie, a declarat Patrick Ryder, purtătorul de cuvânt al ministerului american al Apărării. Potrivit Pentagonului, retorica nucleară a lui Putin nu va afecta asistența acordată Ucrainei.

Update 11:15 Cel puțin 9 morți anunțaseră oficialii la un moment dat. În realitate sunt sute de răniți în Iran, iar protestele antiregim din orașele persane, ca și represiunea iraniană continuă. Până acum ar fi fost ucise, potrivit unor relatări credibile, zeci de persoane, ieșite în stradă pentru a protesta împotriva asasinării în beciruile poliției de moravuri a tinerei Mahsa Amini. Unele surse afirmă că ar fi vorba de peste 30 de victime. Autoritățile statului totalitar al ayatolahilor au blocat Whatsapp și au tăiat accesul la internet al populației.

Noaptea trecută disidenta iraniană Masih Alinejad i-a cerut pe Twitter lui Elon Musk să se îndure de oamenii care ”își dau viața pentru libertate în Iran” și să le pună la dispoziție sistemul de internet prin satelit Starlink.

Concomitent, un grup bipartizan al Congresului SUA i-au scris ministrului american al finanțelor, Janet Yellen, cerându-i să-i ofere imediat sistemului Starlink licența de a opera în Iran.

Update 11:00 Ucraina nu pierde timpul. Militarii ei iau cu asalt, potrivit serviciilor secrete britanice, Limanul și-și stabilesc capete de pod la est de râul Oskil. Aici rușii încercaseră să-și stabilească noua linie defensivă, după ce au pierdut ample porțiuni de teritoriu, ceea ce plasează Moscova sub presiune, fiindcă e vorba de ținuturi considerate de Kremlin esențiale pentru obiectivul de război al Rusiei.

Potrivit Statului Major ucrainean, reluat de Kiev Independent, Rusia a pierdut iar un elicopter de tip Mi-8 și nouă drone, toate doborâte, a suferit atacuri aeriene asupra unui număr de șase sisteme antiaeriene și a zeci de alte instalații militare și nu și-a îndeplinit nici planul de mobilizare. Tentativele unei firme particulare de a recruta militari din rândul deținuților în închisoarea din orașul Lugansk ar fi dat greș.

Update 10:30 Înfrântă, în bună măsură, pe câmpul de luptă, unde, potrivit ucraineniloor, a pierdut până acum peste 56.000 de militari uciși, mulții alții dezertând, sau fiind scoși din luptă ca răniți, Rusia organizează de azi referendumuri trucate de anexare a teritoriilor ocupate din Ucraina.

Demersul, care are loc în regiunile Lugansk, Donețk, Zaporijjea și Herson, încalcă flagrant dreptul internațional. Plebiscitele nu vor avea nici o validitate, a reliefat NATO. Președintele Ucrainei, Zelenski, a lansat rușilor un apel la rezistență împotriva mobilizării parțiale decretate de regimul Putin, relevă DLF. Liderul de la Kiev le-a cerut rușilor să protesteze, să se opună în forță (autorităților ruse care încearcă să îi mobilizeze), să fugă ori să se predea Ucrainei.

La rândul ei, propaganda naționalistă a Rusiei se dă furioasă pe regim pentru schimbul de prizonieri care a pus în libertate, între cei 215 prizonieri de război, și comandanți din Azovstal. Agitpropul extremist se întreabă, potrivit ISW, dacă Moscova și-a abandonat obiectivul ”denazificării” Ucrainei.

22 septembrie 2022 a 211-a zi de război, a doua de la mobilizarea parțială

Update 22:30 Președintele Ucrainei, Zelenski, i-a convocat pe comandanții armatei și serviciilor secrete la o consfătuire privind posibilele intenții pe termen scurt ale inamicului rus, în contextul anunțatelor mobilizări și pseudoreferendumuri.

Prizonierii de război capturați de Rusia trec frecvent prin torturi și parctici degradante extrem de crude, relevă serviciile secrete ucrainene. Potrivit lor, o serie întreagă de prizonieri puși ieri în libertate de Rusia au fost supuși nu doar unui tratatment de malnutriție cronică, ci și unor metode cumplite de tortură.

Germania, altfel decât țările baltice, care nu prea vor să accepte dezertori din Rusia, are de gând să acorde azil rușilor care fug de mobilizare și război. O declarație de intenție în acest sens a făcut ministrul de interne german, Nancy Faeser, reluată de Kiev Independent.

Update 21:45 Putin dă personal ordine generalilor ruși de pe front, relevă CNN, citând surse anonime. Potrivit lor, tiranul se amestecă direct în chestiuni de ordin tactic.

La New York, șeful diplomației americane, Blinken, a reluat o mai veche mantră, potrivit căreia Rusia a făcut ferfeniță dreptul internațional. ceea ce e perfect adevărat, dar se știe de mult.

La ONU, șeful Departamentului de Stat american a mai subliniat că Putin nu poate fi lăsat să scape cu nefăcutele acestui război, de vreme ce de oriunde s-ar retrage trupele Moscovei se dezvăluie ororile de la Bucea, irpin, și Izium, cu camerele lor de tortură și gropile lor comune.

Update 17:45 În Revoluția iraniană împotriva baticului și a represiunii totalitare, teocratice regimului de la Teheran, au murit zeci de persoane. Majoritatea sunt victimele aparatului represiv islamist, care încearcă să pună capăt perpetuatelor proteste de stradă, iscate de asasinarea în beciurile poliției persane de moravuri islamice a unei tinere de 22 de ani, căreia i se vedea, sub batic, o ”neislamică” șuviță de păr.

OSCE a condamnat, într-un târziu, puternica oprimare de către regimul de la Moscova a opiniilor nonconformiste. Prigoana și represiunile au sporit masiv, potrivit noului raport al OSCE, evocat de DLF, de la izbucnirea războiului Rusiei împotriva Ucrainei încoace. De pildă în reacție la părelnice ”dezinformări”, precum calificarea corectă a conflictului ca ”război”, iar nu ca ”operațiune specială”, cum cere dictatura, amninându-i pe contravenienți cu închisoarea de până la 15 ani.

În timpul revoltelor izbucnite în aceste zile, în Rusia, au fost arestați circa 1400 de protestatari pașnici.

Update 17:00 Explozii în piețele orașelor din teritoriile ocupate de ruși. Cel puțin șase persoane și-au pierdut viața într-o piață din Donețk, în această a 211-a zi de conflict. Alte persoane au fost rănite. Trei soldați ruși ar fi fost uciși la Melitopol. De mâine vor avea loc false referendumuri de anexare în teritoriile ucrainene ocupate de ruși.

Update 16:00 Diplomația europeană se face iarăși și în continuare de rușine. Șeful diplomației UE Josep Borrell i-a lansat joi omologului său chinez Wang Yi, ministrul de externe al unui regim comunist calificat de critici drept genocidar, o rugăminte (fierbinte) din partea Uniunii Europene (UE), cerându-i ca Beijingul să-şi ”utilizeze influenţa pe lângă Moscova pentru a opri războiul în Ucraina”! Cancelarul german Scholz a luat amenințările nucleare ale dictatorului rus Putin drept prilej să susțină, verbal, Ucraina dar să se felicite, concomitent, că nu contribuie la ”escaladarea războiului”, dând mai multe arme grele precum tancurile Leopard II Ucrainei.

Update 14:15 Dolarul a trecut în România de baremul istoric de 5 lei. Urmează moneda europeană.

Update 14:00 Cărți proaste pentru tiranii. Protestele de stradă continuă atât în Rusia regimului Putin, din care oamenii fug cu miile ca să nu înfunde armata dictatorului și să fie trimiși la moarte în Ucraina, cât și în Iranul ayatolahilor. În Iran s-au înregistrat omucideri.

Aparatul represiv iranian a asasinat oameni din rândul protestatarilor revoltați și ieșiți în stradă, spre a condamna uciderea în detenție a tinerei Mahsa Amini, arestată de poliția de moravuri a islamiștilor, torturată și ucisă după gratii cu lovituri în cap. În Rusia societatea aerienă Aeroflot și celelalte companii aeriene rusești au primit, potrivit Airlive, ordinul de a nu mai elibera bilete de călătorie bărbaților ruși cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani.

Update 13:00 România ar vrea să achiziționeze scutul antirachetă israelian, Iron Dome, relevă Haaretz, care publică un interviu cu ministrul român al apărării, Vasile Dîncu, reluat de Adevărul.ro. Potrivit lui Dîncu, România este nerăbdătoare să semneze acorduri de cooperare cu Israelul în domeniul securității. „Dorim să ne îmbunătățim cooperarea militară și de securitate cu Israelul în multe domenii”, a spus el.

Update 11:45 Regimul Putin a început să recruteze rezerviști, inclusiv foarte maturi, scăldați în lacrimi pentru că sunt obligați să se despartă de familii și să plece din casele lor din Extremul Orient. Iată mai jos imagini de la granița mongolă și chineză. Odată în plus s-ar putea să se confirme că dictatorul își preferă carnea de tun din rândul asiaticilor săraci, în locul etnicilor ruși prosperi din Moscova și Petersburg.

La granița mongolă se tot lungește o coloană imensă de automobile ai căror șoferi încearcă să părăsească ”Russki Mir” și patria-mumă Rusia, spre a fugi de războiul lui Putin.

Imagini edificatoare parvin din orașul siberian Yakuțk. Temperatura celui mai friguros oraș de pe pământ a mai scăzut cu câteva grade după anunțul liderului rus Putin privind mobilizarea parțială, menită să astupe găurile tot mai mari din efectivele armatei ruse dislocate în Ucraina.

Update 11:15 Nu mai puțin de 400 de militari ruși ar fi fost uciși ieri, afirmă Statul Major ucrainean, reluat de Ukrainska Pravda. Potrivit aceleași surse, ucrainenii au doborât ieri și un elicopter rusesc. De cealaltă parte, rușii au atacat cu rachete Nikolaev și Zaporijjea, precum și localități din Donețk și au ucis mai mulți civili, între care câte unul în Nikopol și Zaporijjea, iar alți cinci în Donețk. Din două localități din Luganskul ocupat i-au evacuat pe locuitori, trimițându-i în adâncimea teritoriului invadat.

Update 11:00 Ce efecte militare va avea mobilizarea ”parțială” anunțată de Putin? Nu cine știe ce. ISW confirmă analiza acestui blog. Potrivit thinktankului american, ”Institute for the Study of War”, această ”mobilizare nu va schimba cursul războiului”. Mobilizarea, explică ISW, “nu va genera în Rusia suficientă putere de luptă utilizabilă în următoarele luni”. Va fi ”nevoie de mult timp pentru instruirea rezerviștilor până la nivelul necesar utilizării lor în război.” Prin urmare, Ucraina va putea continua să-și elibereze teritoriul.

Potrivit Statului Major ucrainean, au fost uciși de la 24 februarie încoace 55.510 militari ruși și distruse, între altele, 2.236 de tancuri, 4.776 de blindate de luptă, 3.630 de alte vehicule și autocisterne, 1.341 de sisteme de artilerie, 318 lansatoare multiple de rachete multiple, 169 de sisteme antiaeriene, 253 de avioane, 218 elicoptere, 941 drone și 15 nave.

Update 10:00 Pe scurt: ”Rusia trebuie pedepsită și izolată”, a spus președintele Ucrainei la New York. Amenințările Moscovei au iscat reacții dure în Vest.

Șefa guvernului britanic, Truss, a cerut Vestului să reacționeze mai dur la războiul de agresiune al Rusiei, iar G7 și partenereii săi să acționeze ca un NATO economic.

UE își va extinde sancțiunile. Bundestagul dezbate și votează azi, la cererea opoziției, amplificarea exporturilor de arme în Ucraina.

Ucraina și Rusia au efectuat cel mai amplu schimb de prizonieri din toate timpurile. 215 prizonieri de război ucraineni au revenit la familiile lor. 55, între care și oligarhul Medvedciuc au fost returnați Rusiei. Arabia Saudită, care a primit o parte din prizonierii eliberați, a jucat un rol benefic foarte important în acest succes. Unii dintre prizonierii eliberați fac parte dintre comandanții regimentului Azov care au apărat până la capăt Azovstal din Mariupol. Cei cinci ar urma, potrivit acordului cu Rusia, să rămână în Turcia, sub protecția președintelui Erdogan, s-a spus. Consilierul de securitate Jake Sullivan a mulțumit Turciei.

Cancelarul Germaniei scindează Europa”, nedând Ucrainei armele de care are nevoie ca să se termine războiul mai rapid, i-a reproșat lui Olaf Scholz purtătorul de cuvânt diplomatic al CDU, Norbert Röttgen. Demnitarul creștin-democrat, fost șef al Comisiei de Politică Externă al Bundestagului, i-a reproșat șefului executivului german că greșește, fiind vinovat de un eșec grav, prentru că menajează aiurea și excesiv Rusia lui Putin și nu ajută suficient, militar, Ucraina.

Röttgen a cerut din nou ca Germania să furnizeze Ucrainei tancuri de luptă. Kievul solicitase Germaniei tancuri de tip Leopard II. Bundestagul dezbate și votează azi, la cererea opoziției creștin-democrate, în chestiunea livrărilor de armament pentru Ucraina.

În răstimp, miniștrii de externe ai UE, au hotărât, în reacție la mobilizarea parțială și amenințările Rusiei lui Putin, să extindă sancțiunile impuse Moscovei. E vorba, potrivit diplomatului șef Josep Borrell, să i se dea Ucrainei mai multe arme și să se impună sancțiuni unor noi persoane și branșe economice.

Rusia agresoare trebuie pedepsită și izolată pentru asasinatele, torturile, înjosirile și dezastrul în care a aruncat Ucraina”, a spus într-un mesaj video, transmis la New York, la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, președintele ucrainean, Zelenski.

Update 01:00 Peste 1300 de persoane, din care mai mult de jumătate sunt femei, reținute de poliția rusă în timpul protestelor declanșate de anunțului lui Putin, în 38 de orașe din întreaga Federație. Acesta este bilanțul serii, anunțat de organizațiile de profil.

Oamenii au ieșit cu miile pe străzi, scandând lozinci anti-război și chiar anti-Putin. Să-l trimitem pe Putin în tranșee!, Nu vreau să mor pentru Putin, s-a strigat la unele mitinguri. Au fost cazuri în care femeile au format lanțuri umane în jurul bărbaților, în timp ce forțele de ordine interveneau cu brutalitate în manifestanți.

Update 00:45 Mai mulți prizonieri de război care au luptat pentru Ucraina și se aflau în lagărele rusești, între care și cetățeni de alte naționalități, au fost eliberați. Cei 5 britanici condamnați la moarte și încarcerați în închisorile separatiștilor pro-ruși din estul țării au sosit în această noapte în Arabia Saudită, care se pare că a mediat acest schimb de prizonieri. Prim-ministra Marii Britaniei, Liz Truss, a făcut anunțul, mulțumind deopotrivă președintelui Zelenski și Arabiei Saudite.

Au fost eliberați mai mulți luptători de la Azovstal, între care și una dintre cele 131 de femei care au făcut parte din rezistența de la Mariupol, de profesie medic. Se pare că a existat un schimb de prizonieri mai amplu, după ce și alți soldați din Legiunea Internațională.

Jurnaliștii americani lansează ipoteza schimbului cu cel puțin o personalitate de rang înalt a Moscovei, prinsă de forțele ucrainene, poate chiar în contra-ofensiva din Harkiv. Altfel, spun aceștia, nu ar fi fost eliberați soldați de la Azovstal.

Update 00:30 Site-ul de monitorizare a traficului aerian, Flight Radar, a publicat harta interactivă a zborurilor care au plecat astăzi din Moscova sau Sankt Peterburg. Biletele spre Dubai, Istanbul, Erevan, Baku, s-au epuizat încă de la amiază, în ciuda costurilor de mii și zeci de mii de euro pentru un zbor. Cozile de mașini de la granița Rusiei cu Finlanda se întindeau în această seară pe 35 de kilometri, conform martorilor de la fața locului. De altfel, Finlanda este singurul stat învecinat cu Rusia în nordul Europei care mai primește cetățeni ruși cu vize Schengen. Frica mobilizării obligatorii (fie ea și parțială) a cuprins întreaga țară. Nu se știe exact cine va fi înrolat.

21 septembrie 2022 – A 210-a zi de război

Update 21:30 Cozi interminabile la ieşirile din Rusia, spre Finlanda, dar şi la cele dinspre Asia Centrală, inclusiv spre Mongolia. Costurile uriaşe la biletele de avion şi inaccesibilitatea zborurilor au provocat încercările ruşilor de a găsi alternative la plecarea din ţară de frica recrutărilor.

Unele postări afirmă că sunt ruşi care au fost întorşi de la graniţa georgiană, unde se refugiaseră deja mii de cetăţeni încă din martie.

VIDEO-urile zilei

Între cea mai intensă căutare pe Google a zilei –“Cum să pleci din Rusia”, și decizia de a participa sau nu la proteste împotriva mobilizării anunțate de Vladimir Putin – pendulează azi viața multor cetățeni ai Federației Ruse. Se pare că lumea începe deja să se adune în mai multe orașe din Rusia, de pild la Krasnoiarsk, după chemarea la mitinguri a unei organizații clandestine anti-război, Vesna (Primăvara). Aceasta a transmis încă de dimineață mesaje cerând oamenilor să se adune la ora 7 p.m. (ora Moscovei) în toate orașele din țară.


Update 17:05 De la New York, Joe Biden a anunțat că va pleda pentru cauza poporului ucrainean în fața Adunării Generale ONU, dorind să adune aliați care să susțină rezistența ucraineană. Războiul de agresiune al lui Putin în Ucraina este un afront la tot ce înseamnă Națiunile Unite, a mai spus președintele american, astăzi de Ziua Internațională a Păcii.

Biden va avea o întrunire bilaterală cu șefa guvernului de la Londra, Lizz Truss. Aceasta a postat în această după-amiază, imagini de la discuțiile pe care le-a avut cu premierul ucrainean Denys Șmyhal, și Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, care își reprezintă țara la Adunarea Generală ONU de la New York. Truss i-a asigurat de susținerea totală a Marii Britanii pentru poporul ucrainean, în lupta sa pentru integritate teritorială și suveranitate.

Update 17:00 Papa Francisc a reacționat la declarațiile lui Putin și a spus că ar fi o nebunie să se recurgă la arme nucleare, precizând că ucrainenii sunt supuși unui unor barbarisme, atrocități și torturi. Un popor nobil care este martizat, a declarat șeful Bisericii Catolice, citat de Sky News.

Update 16:45 Disperarea pare să fi cuprins societatea rusă care nu vrea să lupte în războiul din Ucraina, iar agregatoarele cu bilete de avion prezintă un tablou sumbru pentru cei care vor să părăsească Rusia: în această dimineață, biletele disponibile pentru zborurile Moscova-Dubai (o destinație îndrăgită nu numai de români, ci și de ruși) se vindeau online cu nu mai puțin de 18.000 dolari. În același timp, pentru destinațiile cele mai accesibile rușilor, fără viză, precum Istanbul, Antalia sau Baku, nu mai erau bilete, după ce un zbor Moscova-Istanbul ajunsese și la 3000 de dolari.

Pe diverse forumuri rusești, multe femei se declarau speriate că soții le vor fi luați în război și regretau că nu au plecat la timp din Rusia. La Sankt Petersburg, s-ar fi deschis deja de câteva ore un centru de recrutare. Autoritățile ruse susțin că vor folosi o platformă digitală pentru recrutare, dar se pare că serverul acesteia a picat deja.

Situația este și mai dramatică pentru militarii ruși din Ucraina care aveau contracte de 3 sau 6 luni și care acum sunt forțați să lupte pe termen nedeterminat, potrivit noilor dispoziții în vigoare, susține un fost diplomat australia, Dmitry Grozoubinski, reluat de Sky News.

Update 16:30 Președintele Zelenski a rugat întreaga lume să nu se lase șantajată de Vladimir Putin și amenințările lui cu armele nucleare, precizând pentru ziarul german BILD, că dictatorul rus vrea să înece în sânge întreaga Ucraină, dar și armata rusă. Nu cred că Moscova va recurge la arsenalul nuclear. Nu cred că Occidentul îi va permite să facă acest lucru, a mai spus liderul de la Kiev, care a accentuat că forțele ucrainene au făcut importante cuceriri teritoriale în ultimele 10 zile.

“Sunt sigur că vom reuși să eliberăm întreaga țara“, a concluzionat Zelenski.

Update 16:20 “Putin face un pariu nuclear. Folosește elementul nuclear ca parte din arsenalul său de teroare. Este inacceptabil. Vor fi consecințe din partea noastră (n.r. Uniunea Europeană). Statele membre au avut deja o discuție despre cum ne vom coordona răspunsul față de continuarea războiului de agresiune, dar și față de referendumurile anunțate, crimele comise și noile descoperiri de situri cu sute de civili morți”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Peter Stano, reluat de Sky News.

Update 10:25 De la Kiev, consilierul prezidențial Podoliak afirmă că măsura mobilizări este extrem de nepopulară în rândul populației ruse și că era un pas previzibil în schema lui Putin, notează Sky News. Ministerul ucrainean al Apărării are și el un răspuns pentru Moscova: “Rusciștii nu se satură deloc să repete referendumul nazist care a dus la Anschlussul Austriei. Dar în loc de răspunsul din 1938, vor avea parte de rezultatul lui Hitler din 1945”.

Update 10:05 Londra a reacționat imediat după acest anunț, considerând, potrit șefei diplomației britanice, Gillian Keegan, invitată în platoul Sky News, că declarațiile lui Putin sunt o “escaladare îngrijorătoare”, iar amenințările lui trebuie luate în serios, dar că Marea Britanie este alături de Ucraina, așa cum sunt toți aliații din NATO.

Ambasadoarea americană la Kiev, Bridget Brink, a avut un mesaj mai dur pentru Kremlin, transmis pe Twitter: “Referendumurile false și mobilizarea sunt semne de slăbiciune, semne ale eșecului Rusiei. SUA nu va recunoaște niciodată teritoriile anexate din Ucraina și pretențiile Rusiei asupra lor. O să susținem Ucraina cât de mult timp va trebui!”

Update 09:45 Mobilizare parțială și o amenințare nucleară deschisă – acestea sunt cele două anunțuri esențiale pe care le-a făcut în această dimineață la Moscova, într-un discurs televizat, Vladimir Putin. “Consider că părțile ocupate din Ucraina sunt Rusia și orice încercare de a le recuceri va declanșa un răspuns nuclear”, a declarat dictatorul rus. Liderul de la Kremlin a dat vina pe Occident, susținând că acesta amenință nuclear Rusia: “Aceia care ne amenință cu armele nucleare ar trebui să știe că vântul se poate întoarce rapid împotriva lor”. Despre conducerea de la Kiev, Putin a continuat să afirme că este neo-nazistă.

Ministrul Apărării, Șoigu, a venit cu precizări, afirmând că numai cei cu experiență militară anterioară vor fi luați în armată pentru a lupta în Ucraina. “Nu vor fi înrolați studenți sau tinerii recruți”, a adăugat Seghei Șoigu, iar cei care urmează să plece la război, “vor primi instrucție militară corespunzătoare”. Ar fi vorba, potrivit Sky News, de aproximativ 300.000 de rezerviști. Numărul pierderilor actuale ale armatei ruse în Ucraina se ridică, conform cifrelor ucrainene, la peste 55.000 de militari. Oficialul de la Kremlin a estimat că armata rusă a pierdut doar 5937 de soldați.

Noaptea trecută, în așteptarea discursului lui Putin, amânat pentru această dimineață, mai multe proteste au avut loc în Cecenia, unde oamenii ieșiți pe stradă declarau că nu vor să moară pentru Rusia, potrivit imaginilor video care au circulat pe Twitter.

Update 00:15 Protestele din Iran au curprins în această seară mai multe orașe, inclusiv Teheran, unde oamenii, bărbați și femei deopotrivă, au luat cu asalt străzile, arzându-și baticele, dar și portretele liderilor supremi Khomeini și Khamenei, în timp ce poliția a intervenit brutal în reprimarea mulțimii.

Mai multe femei și-au tăiat părul în public, în aplauzele a mii de oameni. Întreaga țară fierbe după uciderea de către Poliția Morală a tinerei de numai 22 de ani, Mahsa Amini, pentru că o suviță de păr îi ieșea de sub hijab.

Nu este prima crimă de acest fel, dar de această dată, momentul a fost scânteia care a inflamat societatea persană. Președintele țării, Raisi, se află la New York, unde a sosit ieri, pentru Sesiunea 77 a Adunării Generale ONU.

Pe Twitter s-a lansat hashtagul #IranianLivesMatter, iar disidența iraniană din exil încearcă să publice imaginile foto și video primite din țară, pentru informarea publicului, întrucât regimul a interzis această rețea socială. Paradoxal, ayatollahul Khamenei, președintele lui, Raisi, și alți oficiali de rang înalt, inclusiv fostul șef de stat, Ahmadinejad, folosesc zilnic Twitterul pentru a-și răspândi propaganda fundamentalist-islamică, antisemită, xenofobă și ura pe Vest, în spațiul public.

În apărarea poporului iranian a ieșit ieri, scriitoarea britanică, J.K. Rowling, precum și matematicianul-vedetă, Nassim Nicholas Taleb. Niciun cuvânt de la marile ONG-uri pentru apărarea drepturilor omului.

20 septembrie 2022 – A 209-a zi de război


Imaginea zilei

Iran, 20 septembrie 2022

Update 22:15 Forțele ucrainene anunță doborârea unui avion militar rusesc de tip Su 25 și o dronă rusă de fabricație iraniană, de tip Shahed-136.

Update 22:00 E ”prea devreme pentru planificarea paradei militare”. Dar: s-a creat ”o dinamică ireversibilă” e de părere generalul-locotent american Ben Hodges, până nu de mult comandant al trupelor americane în Europa.

Potrivit lui, ”contraofensiva de succes din Harkiv a schimbat modul în care lumea gândește războiul, de vreme ce ”a pus capăt mitului inevitabilei victorii a Rusiei”. Pentru victorie însă, Ucraina va trebui să mențină presiunea asupra trupelor ruse, luându-le orice șansă de a se regrupa. Ceea ce nu va fi ușor, pentru că militarii ucraineni sunt epuizați, chiar dacă sunt mai puțin obosiți decât cei ruși”.

Update 21:30 Secretarul general al NATO, Stoltenberg, și cancelarul Germaniei, Scholz, au condamnat, potrivit DLF, proiectul așa-ziselor ”referendumuri” din teritoriile ucrainene ocupate de ruși după declanșarea războiului lor de nimicire a Ucrainei. Falisificatele plebiscite rusești sunt, potrivit șefului NATO, ”lipsite de orice legitimitate, încă o escaladare a războiului lui Putin și o flagrantă încălcare a dreptului internațional”.

Viceșeful Consiliului de Securitate al Rusiei, ex-președintele Medvedev a declarat, potrivit DLF, că așa zisele ”referendumuri” ar constitui o măsură ”de mare importanță pentru protecția locuitorilor”. Pătrunderea ”pe teritoriul rus ar reprezenta o crimă și Rusia ar fi îndrituită să recurgă la toate mijloacele autoapărării”. Ceea ce e un nou șantaj voalat cu recursul la arsenale de distrugere în masă, menit să intinideze Vestul.

Amnesty International, care s-a discreditat repetat în ultimii ani ca ong care apără credibil drepturile omului, atât în Ucraina cât și în afara ei, s-a plâns că i s-a retras acreditarea de către oficialitățile ucrainene, astfel încât nu are acces la locurile în care e acuzată Rusia că a comis crime de război de la Izium.

Update 21.15 Semn de mare nervozitate iscată de fuga rușilor și dezertarea soldaților și ofițerilor, Duma de Stat a Rusiei a înăsprit sensibil pedepsele penale pentru delicte comise în timpul războiului, moblizărilor sau ostilităților militare, ori sub lege marțială. S-au introdus în Codul Penel concepte privind ”mobilizarea” și ”epoca de război și s-au amendat sancțiunile prevăzute pentru ”dezertări, pentru insubordonare și neascultarea ordinelor militare, părăsirea nautorizată a locului serviciului (militar), pentru violarea regulilor de serviciu, a pierderii de proprietăți ale armatei, dacă sunt comise sub lege marțială, pe timp de război sau în condiții de conflict ori ostilități”, afirmă Ukrainska Pravda, reluând infornații ale oficiosului rus, RIA Novosti.

Și un înalt oficial al UE aflat la New York a declarat aceste modificări, precum și planurile de organizare de referendumuri în teritoriile ocupate drept ”semne de nervozitate ale Rusiei”.

Pe de altă parte niciun fel de măsuri represive șid e amplificare a represiunii nu va ameliora moralul aflat la pământ al combatanților ruși, așa cum nu va îmbunătăți capacitatea de luptă a unităților militare ale federației, bătute în mai multe rânduri, rău, de către forțele ucrainene.

Update 19:45 Rusia plănuiește să deruleze între 23 și 27 septembrie referendumuri înscenate în teritoriile ucrainene ocupate. Potrivit oficialilor ucraineni, reluați de Ukrainska Pravda, Moscova încearcă să legitimeze post-festum ”consecințele agresiunii ei împotriva Ucrainei”. Plebiscitele ar urma să ainbă loc în Donețk, Luhansk, Herson și Zaporijjea.

Ministerul de externe de la Kiev și-a exprimat convingerea, în reacție, că forțele armate ale țării ”vor recuceri teritoriile ocupate de ruși și îi vor traduce în justiție pe liderii Rusiei pentru terorism organizat, crime de război și crime împotriva umanității, comise pe teritoriul Ucrainei”.

Concomitent, oficialii cer statele occidentale să impună Moscovei noi sancțiuni, să livreze noi arme și să declare Rusia ”stat sponsorizând terorismul” – declarație refuzată recentă de SUA. .

Update 19:00 Vladimir Putin urmează să se adreseze națiunii ruse în această seară pe tema cererilor de referendumuri din așa-zisele republici sau teritorii separatiste Lugansk, Donețk, etc. Separatiștii au revendicat organizarea cât mai grabnică de referendumuri de alipire la Rusia. Urgența dorinței de anexare e remarcabilă și trădează dificultatea militară și de înarmare în care se găsesc Rusia și separatiștii rusofoni în fața contraofensivei ucrainene, căreia nu îi mai fac față.

Putin s-a aflat în această după-amiază în discuții cu producători ruși de armament pentru a le cere creșterea producției. În tentativa de a convinge Ucraina să accepte un armistițiu, e probabil ca regimul de la Moscova să încerce să răspândească ”informații” vizând extinderea efortului militar al Rusiei. Problema Kremlinului e lipsa acută a resurselor umane și parțial chiar materiale pentru acest efort.

Experta de securitate a Fundației germane ”Wissenschaft und Politik”, Claudia Major, a admis la DLF supriza specialiștilor occidentali iscată de faptul ”remarcabil” că ”Rusiei nu-i reușește să oprească înaintarea ucraineană”, ori să resmulgă inișțiativa de la trupele ucrainene care au izbutit să recaptureze porțiuni marid e teritoriu și că ”marea provocare” pentru Kiev ar fi ”să mențină sub control propriu teritoriile recucerite”.

Update 14:00 Pe frontul din Sviatigorsk, în Donețk, trăgătorii de elită ucraineni au împiedicat o ambarcație rusă cu sabotori să traverseze râul Siverskyi Doneț spre a învălui trupele ucrainene și a le ataca din spate, relevă Ukrainska Pravda. Ambarcația a fost atacată și scufundată în mijlocul râului.

Update 13:00 Autocratul turc, Erdogan, a lansat un nou apel putinist la negocieri, într-un interviu acordat postului american PBS, în care a declarat că Putin, citez ”e dispus să vorbească” cu Ucraina. ”(Putin) îmi arată efectiv, că e dornic să înceteze aceasta cât de repede posibil. Aceasta a fost impresia mea, pentru că așa cum merge lucrurile acum, (cu ofensiva ucraineană care împinge Rusia înapoi, nota mea) e foarte problematic. Dacă se va restabili pacea în Ucraina, desigur, retrocedarea teritoriilor care au fost invadate va deveni realmente important. Aceasta este ceea ce se așteaptă”. Erdogan a mai spus că l-ar fi rugat personal pe Putin ”să returneze Crimeea proprietarului său de drept”. El a încheiat interviul afirmând că, ”două sute de ostateci vor fi schimbați, ca prim pas, între Rusia și Ucraina pe baza unui acord bilateral,” mai scrie Kiev Independent, citând interviul din PBS.

Liderii lumii se adună la New York, la cea de-a 77-a sesiune a Adunării Generale a ONU, la care participă și președintele Iranului, Raisi, un terorist și un criminal care ar trebui arestat în Statele Unite pe loc, a cărui țară e în flăcări după uciderea unei tinere, pentru că nu își legase regulamentar baticul islamist și i se vedea o șuviță de păr.

Situația (noastră, a rușilor) nu e ușoară lângă Herson. Comunicarea peste Nipru este extrem de dificilă. este foarte probabil ca inamicul să încerce, din nou, să ne împingă dincolo de râu” afirmă o sursă rusă din Herson, citată de War Monitor, blog militar serios, cu sute de mii de urmăritori. Potrivit lui, pe frontul de est, la Lyman, ”bătălia încă nu s-a tranșat. Nu e clar dacă ofensiva ucraineană a avut succes. Unitățile ruse din oraș nu mai au mult timp la dispoziție, dacă ucrainenii îi atacă din flancuri”, (după cucerirea satelor adiacente. Singura soluție a rușilor: să se retragă).

Update 12:30 Ucrainenii par a fi bombardat cu HIMARS o clădire-cazarmă a mercenarilor Wagner în Kadiyivka, din regiunea Lugansk, afirmă corespondentul ucrainean, Denis Kazanski, reluat de New Voice of Ukraine. Ar fi fost o lovitură de mare precizie chirurgicală. Nu se știe câți militari au fost uciși.

Rusofonii și rușii din Herson cer imediata anexare de către Moscova a teritoriului ocupat de invadatori, alăturându-se compatrioților lor din Lugansk și Donețk, care doresc ”legitimarea” alipirii la Rusia și a contopirii cu ea a teritoriilor colonizate, în răspăr cu dreptul internațional, de regimul Putin.

O delegație a extremei drepte germane din AFD s-a deplasat în Rusia, spre ”a-și face o imagine cu privire la situația umanitară”.

Nu e clar dacă i se va da voie să dezgroape cadavrele ucrainenilor uciși în masă de ruși la Mariupol, dar e cert că vizita lor, susținută de extrema stângă germană, semnalizează “sprijin pentru războiul de exterminare al Rusiei și un delict penal”, după cum s-a exprimat ambasadorul demisionar al Ucrainei la Berlin, Andrii Melnyk.

Numărul doi din guvernele Kohl și Merkel, Wolfgang Schäuble, a regretat fără înconjur inadecvarea Germaniei față de Rusia lui Putin. Potrivit lui, în 2008, Lech Kaczynski a avut dreptate, dar n-a fost ascultat. Regretatul președinte al Poloniei, mort sau ucis în 2010, a spus că ”Putin va ataca mai întâi Georgia, apoi Ucraina, apoi țările baltice și ulterior Polonia”. Schäuble, reluat de ziarul berlinez Tagesspiegel la împlinirea a 80 de ani și 50 de ani ca deputat CDU în Bundestag: ”am știut tot dar am refuzat să vedem.”

Update 12.15 Un oficial al SUA, militar de rang înalt, a declarat postului de televiziune CNN, că e foarte posibil ca America să le furnizeze ucrainenilor tancuri, dar că, pe moment, chestiunea nu ar fi de actualitate, din cauze legate de ”antrenament, mentenanță și sustenabilitate”.

Update 12:00 Serviciile secrete britanice avertizează că Rusia și-a relocat submarinele din clasa Kilo-class. Potrivit ministerului britanic al apărării, ”securitatea flotei Mării Negre la baza ei din Crimeea a fost direct subminată”. Armata ucraineană a scufundat lângă Nova Kahovka, în regiunea Herson o ambarcațiune de desant transportând personal militar, echipament și arme, după cum relevă Ukraine World, citând comandamentul sud al forțelor ucrainene. Britanicii vor să investească 2,6 miliarde de dolari în efortul militar ucrainean.

Kiev Independent anunță explozii la aeroportul din Melitopol. Pe de altă parte, o dronă rusească a înregistrat imagini ale unui atac ucrainean eșuat la vest de Herson, asupra localității Pravdine, la 16-17 septembrie, după cum transmite jurnalistul Bild, Julian Röpke.

19 septembrie 2022 a 208-a zi de război

Update 23:30 Zi de mare victorie ucraineană în Lugansk, teritoriul cucerit aproape complet de ruși la finele lunii iunie. Ucraina își ia în aceste ore revanșa. Informații neconfirmate relevă că trupele ucrainene au recapturat Bilohorivka, la 15 kiloemntrud e Lîsîciansk, oraș capturat de ruși la începutul lunii iulie. Potrivit guvernatorului militar al regiunii Haidai, recucerirea Luganskului va fi mai dificilă decît recapturarea Harkivului. Estul regiunii continuă să fie ferm controlat de ruși.

Forțele ruse au folosit o stație de poliție din Izium, ca beci de tortură, relevă poliția din regiunea Harkiv. La fața locului s-au găsit, potrivit Kiev Independent, instrumente de tortură într-un perimetru în care oamenii au fost încarcerați și deținuți cu săptămânile. La Izium au fost dezhumate 146 de cadavre.

Update 19:10 Inconștiență sau intimidare criminală? Rachete rusești s-au înfipt astăzi la mai puțin de 300 de metri distanță de reactoarele Centralei nucleare Ucraina Sud, provocând panică în rândul oamenilor și a lucrătorilor de la fața locului, a anunțat compania națională Energoatom, reluată de presa ucraineană. Centrala este localizată în regiunea Nicolaev. Nu s-au înregistrat victime, însă atacul putea produce o catastrofă cu consecințe greu de imaginat. Kievul cere lumii întregi să desemneze Rusia drept stat terorist, din cauza acestor acte, dar și a atacurilor asupra civililor.

Update 19:00 De pe frontul de sud, Comandamentul militar regional a anunțat că trupele ruse “sunt făcute sandviș” între armata ucraineană și râul Nipru, scrie Kiev Independent. Purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Sud, Nataliia Humeniuk, a declarat că Ucraina le-a oferit acestor soldați ruși posibilitatea să se predea. Humeniuk nu a precizat dacă rușii au acceptat oferta.

La Melitopol a avut loc o explozie asupra unei baze aeriene rusești, informează aceeași sursă, citând-ul pe edilul orașului ocupat de forțele moscovite, Ivan Fedorov. Acesta nu a oferit detalii cu privire despre explozie, dar unele similare au avut loc și pe 16 septembrie. Pare să fie vorba despre lovituri ale Kievului sau acte de sabotaj ale rezistenței ucrainene din localitate, care s-au înmulțit odată cu apropierea frontului, speranța oamenilor fiind eliberarea cât mai rapidă de sub ocupația Kremlinului.

Update 18:45 Cu toate forțele spre eliberarea regiunii Lugansk – acesta pare să fie motto-ul trupelor ucrainene, care în această după-amiază au obținut o victorie tactică și continuă avansul spre puncte cheie din estul țării. Potrivit, guvernatorului militar al regiunii, Serheii Haidai, citat de Kiev Post, armata ucraineană a eliberat satul Bilohorivka, care se află la aproximativ 10 kilometri vest de Lisiciansk. Urmează pregătirile pentru asaltul asupra acestui oraș important de pe frontul de est, unde trupele Moscovei încearcă cu eficiență limitată să nu piardă teren.

Update 11:30 Un glob întreg asistă la funeraliile reginei. Pe care la longevitatea domniei a întrecut-o doar tiranul-soare al Franței, Ludovic XIV-lea. Ceremoniile în onoarea defunctei regine a Regatului Unit (și, pentru mulți, a lumii libere) au debutat la ora 9, când s-au deschis porțile de la Westminster Abbey, pentru ca sicriul să fie transportat, în aceste clipe, la Westminster Hall.

Urmează procesiunea, serviciul divin, salvele de foc. La prânz are loc procesiunea spre Wellington Arch, sicriul regal cu corpul neînsuflețit fiind purtat spre Windsor. La Palat va avea apoi loc o procesiune de la orele 16,10. După sosirea la Capela St George, la ora 16,53, va începe câteva minute mai târziu înmormântarea propriu-zisă, în mormântul regal. Regina urmează să odihnească alături de trupul neînsuflețit al soțului ei, prințul Phillip și de al tatălui ei, regele George al VI-lea. La ceremonii va participa întreaga familie regală, în frunte cu noul rege, Carol al III-lea.

Update 09:45 Președintele Zelenski a declarat în adresa sa de noaptea trecută, că ne putem aștepta ca forțele armate de sub comanda sa să elibereze în curând orașe cheie din sudul țării, precum Mariupol, Melitopol și Herson, obținând victorii teritoriale importante. Liderul de la Kiev a afirmat că forțele ucrainene au ca obiectiv eliberarea tuturor regiunilor ocupate de ruși, inclusiv Crimeea.

Update 09:00 Moscova luptă cu forțe voluntare, proxy și de mercenari, în locul unor unități militare regulate, apreciază think thank-ul american, ISW. Ieri, comandantul Wagner Group apărea într-un video, încercând să recruteze deținuți ruși, pentru războiul din Ucraina.

Pe frontul de sud, armata rusă pare că a decis retragerea spre poziții mai ușor de apărat, pentru a preveni colapsul total, înregistrat în nord-est, la Harkiv, în urmă cu o săptămână, estimează analiștii ISW. Am putea asista, crede opinia publică prezentă pe rețelele sociale precum și unii analiști, la retragerea completă a rușilor de pe frontul sudic, pentru a-și apăra pozițiile în Donbas. Următoarele ore și zile sunt vitale.

Update 08:45 Potrivit Institutului pentru Studierea Războiului de la Washington, un oficial ucrainean a afirmat că forțele Kievului așteaptă căderea totală a orașului Lyman, la nord-est de Sloviansk, înainte de a demara acțiunea terestră de a recuceri întreaga regiunea Lugansk.

ISW precizează că armata ucraineană și-a consolidat pozițiile pe malul estic al râului Oskil, în regiunea Harkiv, în ciuda încercărilor trupelor ruse de împiedica acest lucru.

Au continuat însă lovituri de artilerie ale forțelor invadatoare în zona de graniță Harkiv – Belgorod și o acțiune limitată a rușilor la nord de orașul Harkiv, precum și în Bahmut, unde noaptea a fost foarte grea pentru militarii ucraineni. Forțele Moscovei au bombardat puternic regiunea Donețk, care este, potrivit lui Vladimir Putin, miza cea mai mare, având ordin să cucerească tot Donbasul.

Update 08:30 ”Războiul nu decurge deloc bine pentru Rusia, în acest moment, deci este absolut esențial ca toți să ne menținem într-o stare de alertă ridicată”, a declarat șeful Armatei americane, după ce a vizitat o bază militară NATO din Polonia, duminică, 18 septembrie. Milley a precizat că forțele americane staționate în Europa nu au înregistrat o creștere a amenințărilor, scrie Kiev Independent, însă vigilența este esențială în aceste zile ale războiului din Ucraina.

18 septembrie 2022 a 207-a zi de război

Update 23:30 ”Nu s-a instalat o acalmie pe front, deși așa pare”, a declarat președintele Ucrainei, Zelenski. Ucraina se pregătește pur și simplu ”de faza următoare a recuceririi teritoriului ei”. Uriașa explozie de la Svatove, în regiune Lugansk, s-ar fi soldat cu 200 de militari ruși uciși, informează Ukrainska Pravda, citându-l pe Serhii Haidai, șeful administrației militare ucrainene a regiunii. Potrivit lui ocupanții blochează extrem de sever comunicațiile telefonice mobile sau prin internet din zonă.

Update 22:00 Majoritatea covârșitoare a victimelor dezhumate la Izium până în prezent prezintă urme de violență, potrivit Bihus Info. Conform anchetatorilor s-au găsit probe de torturare a oamenilor înaintea uciderii lor. Victimele rușilor au fost găsit cu mâinile legate la spate, ori chiar cu organele genitale în mâinile legate la spate. Între cei exterminați se găsește o familie întreagă cu mamă, tată, fetiță de șase ani, băiat de opt ani și bunicii lor. O femeie găsită cu mâinile legate la spate avea unghiile smulse de torționari. Amnesty International tace inexplicabil, după cum i-a deplâns inadecvarea Anton Gherașcenko, consilierul ministrului ucrainean de interne.

Update 18:30 Forțele ucrainene au traversat râul Oskil. Contraofensiva ucraineană continuă, iar surse neconfirmate, reluate de Kiev Independent, afirmă că trupele Kievului au recucerit estul orașului Kupiansk. Serviciile secrete britanice anunțaseră că rușii și-au construit o linie defensivă între malul răsăritean al Oskilului și orașul Svatove, din regiunea Lugansk. În acest oraș s-au auzit explozii dintr-un hotel cazând militari ruși.

Potrivit revistei Forbes, al 3-lea Corp de Armată al Rusiei, teoretic o oștire redutabilă, cu zece mii de militari și sute de tancuri, care trebuia să oprească ofensiva Ucrainei din regiunea Harkiv, ”s-a topit în câteva zile”. Verdictul șefului Staului Major defensiv al Marii Britanii, amiralul Sir Tony Radkin, e și mai necruțător. Potrivit lui,”Putin a eșuat în toate obiectivele sale strategice. a vrut să subjuge Ucraina. Ceea ce nu se va întâmpla. Dar războiul, crede el, va mai continua mult, scrie Kiev Indpendent, în ciuda recentelor succese ucrainene.

Update 18:00 Procuratura ucraineană a confirmat acuzele de tortură privind faptele armatei ruse în teritoriile ocupate de invadatori. Oamenii au fost torturați, potrivit autorităților, și într-o pivniță din localitatea Kosacea Lopan, unde oamenii ar fi fost supuși șocurilor electrice, notează DLF.

La Erevan, șefa majorității democrate din Camera Reprezentanților, Nancy Pelosi, a condamnat Azerbaigianul pentru atacul împotriva Armeniei. Azerbaigianul a afirmat că ar fi reacționat la tentative de sabotaj, relevă DLF. Atacul s-a soldat cu moartea a 135 de militari armeni. Atacul ar ”pune în pericol realizarea unui acord de pace”, a spus reprezentanta partidului guvernamental american, potrivit căreia ”SUA susțin democrația armeană”. Șefa parlamentului de la Ereven, Simonian, a cerut adoptarea de sancțiuni antiazere.

VIDEO-ul zilei

Antisemitism în plină stradă, la New York: poliția din metropolă a dat publicului imagini cu momentul în care o femeie, agresează și înjură un evreu hasid, care se întorcea de la sinagogă, sâmbătă după-amiaza, de Șabat. NYPD au dispus reținerea femeii. În ultimii 2 ani, actele de violență stradală gratuită asupra evreilor din New York au crescut în mod amețior, atingând cel mai mare nivel din istorie, potrivit unui raport al Ligii Antidefăimare, publicat de New York Times la finalul lunii aprilie 2022. Datele sunt înregistrate începând cu anul 1979.

Update 16.30 Ce fac conducătorii SUA cu milioanele de imigranți care au anulat pur și simplu granița de sud a țării, inundând în voie America lui Joe Biden? Afirmă, ca vicepreședinta Harris, că nu ar fi nicio problemă. “Avem o graniță sigură în măsura în aceasta este o prioritate pentru toate națiunile, inclusiv a noastră și administrația noastră” a spus Harris televiziunii NBC.

Democrata Tulsi Gabbard, fostă candidată la funcția supremă, a subliniat că Harris ”ori e complet deconectată de realitate, ori minte de îngheață apele”, nefiind calificată pentru președinție, după cum observă Daily Wire.

În nici doi ani de președinție Biden, peste două milioane de oameni au pătruns din sud în SUA fără pașapoarte. Între timp, disperați, guvernatorii republicani ai statelor din sud la trimit statelor conduse de stânga imigranții cu autobuzele.

Ce fac Update 13:15 Vă eliberăm după 6 luni de luptă în Ucraina. Nu este nici pe departe cum a fost Cecenia sau Afganistan. Iar dacă muriți alegeți unde vreți să fiți îngropați. În principiu, noi vă vom înmormânta pe Aleea Eroilor care există în fiecare oraș sau în cimitirul grupării noastre, Wagner. Trebuie să aveți 22 de ani și maxim 50, dar dacă sunteți într-o formă bună, putem să vă facem niște teste de bază. Nu acceptăm deținuți condamnați pentru agresiuni sexuale, însă…oricine poate greși. Dacă însă ajungeți acolo și decideți că nu e pentru voi, veți fi judecați ca dezertori și veți ajunge în fața plutonului de execuție. Aveți 5 minute să vă hotărâți. – este discursul ținut de un comandant al grupului Wagner, în fața unor deținuți ruși. Trupa Wagner este formată din mercenari, cu care Putin luptă în Ucraina încă din februarie. Jurnaliștii BellingCat spun că insul care ține discursul e foarte probabil, Yevgeny Prigojin, un apropiat al lui Putin și patronul mercenarilor Wagner.

Update 12:55 Iranul fierbe după moartea unei tinere de numai 22 de ani, Mahsa Amini, după ce a fost bătută de așa-zisa Poliție Morală, pentru că ar fi refuzat să își așeze hijabul pe cap în mod suficient de corespunzător pentru legile fundamentaliste impuse de regimul totalitar de la Teheran. Mahsa a decedat ieri, după ce a ajuns vineri în comă la spital, unde medicii nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viața. Regimul ayatollahului Khamenei s-a apărat spunând că tânăra ar fi suferit un infarct, din senin, când a fost abordată de gărzile poliției morale.

Părinți, femei și tineri din Iran au luat cu asalt străzile, cerând Moarte Dictatorului și fluturându-și șalurile și baticurile, în semn de protest față de acest regim care își ucide proprii cetățeni, între care fete, atleți, oameni cu disabilități și alți disidenți. Proteste sunt și la Universitatea din Teheran.

Vineri noaptea, opozanții regimului Khamenei au anunțat pe rețelele sociale că liderul suprem al Iranului ar fi în stare foarte gravă. Între timp, președintele său, Raisi, se întreținea la Samarkand cu omologii săi, Putin, Erdogan, Lukașenko și alți dictatori. Raisi are mâinile pătate cu sângele a mii de deținuți politici, după ce a condus în 1988, sinistrul comitet al morții, cum a fost numit de presa internațională.

În urmă cu scurt timp, o altă tânără femeie, Neda Soltan, a fost bătută cu bestialitate de aceleași gărzi ale poliției morale, decedând ulterior din cauza rănilor. Jurnalista persană Masih Alinejad, un simbol al luptei împotriva crimelor regimului Khamenei, a fost blocată de Twitter, în această dimineață, după ce a oferit detalii cu privire la aceste crime. Alinejad locuiește în Statele Unite și a fost ținta recentă a unei tentative de asasinat, chiar la casa ei, care însă a fost dejucată de FBI.

Nu la fel de ușor a scăpat scriitorul Salman Rushdie, înjunghiat în urmă cu o lună, pe o scenă din SUA, după 3 decenii de fatwa (sentință la moarte) pusă pe capul lui de predecesorul lui Khamenei, sângerosul ayatollah Khomeini. Fatwa-ua a fost reconfirmată de liderul suprem iranian pe Twitter, în urmă cu câțiva ani, dând practic liber la asasinarea scriitorului. Reamintim că ayatollahul Khamenei are aproximativ 6 conturi de Twitter în limbile de circulație internațională și farsi, în timp ce disidenții regimului sunt direct amenințați sau blocați.

Update 11:15 Președintele SUA, Biden, l-a avertizat în fine pe omologul său rus, Putin, să nu recurgă la arme de distrugere în masă. Utilizarea unor arme chimice sau nucleare în războiul din Ucraina ar schimba situația radical. La CBS News, Biden a declarat că ”o asemenea acțiune ar schimba fața războiului altfel decât orice de la al Doilea Război Mondial încoace”. Dar Biden nu a specificat cum anume ar riposta SUA într-un asemenea caz.

Update 11:00 Rușii au început să atace sistematic infrastructurii civile a Ucrainei, care nu are importanță militară. Potrivit serviciilor secrete britanice, rușii încearcă astfel să demoralizeze populația ucraineană.

Comisia Europeană vrea să taie banii Ungariei. Budapestei i se reproșează deturnări de fonduri europene și încălcări ale principiului statului de drept.

Update 10:30 Președintele Zelenski a subliniat că vor fi identificați toți torționarii ruși care au comis schingiurile în cele cel puțin zece camere de tortură depistate după recucerirea teritoriilor ucrainene vermelnic ocupate de invadatorii Moscovei. Tortura s-a practicat extins în aceste locuri, a reliefat președintele Ucrainei.

Descoperirea cadavrelor înhumate în groapa comună de la Izium a iscat consternare și în Vest, scrie DLF, care o citează pe șefa ministerului apărării, Lambrecht, care a cerut demararea unei investigații internaționale. Între morții depistați sunt și 17 militari. Unele cadavre aveau mâinile legate la spate. potrivit ziarului Die Welt, Germania aprobat livrarea a 18 obuziere autopropulsate Ucrainei, care le-a cerut. Kievul le va avea în doi ani și jumătate, intervalul necesar fabricării și exportării lor.

După ce au pierdut mai mult de jumătate din efectivele lor fugind din fața ofensivei ucrainene în regiunea Harkiv, cotropitorii au devenit deosebit de nervoși. Rușii trag cu tancurile asupra unor vehicule civile. Un incident de acest fel s-a petrecut în apropierea graniții ruse. Un tanc al invadatorilor a deschis focul asupra unei mașini în care circulau două femei. Ambele au fost ucise, relevă autoritățile militare din regiunea Harkiv, reluate de Ukrainska Pravda. Potrivit Statului Major ucrainean, reluat de aceeași sursă, unitățile celui de-al 11-lea Corp de Armată al Flotei Baltice al Rusiei au pierdut peste 50% din efectivele lor, precum și sute de piese de echipament în timpul retragerii lor din regiunea Harkiv. Unele din unități au fugit în dezordine, altele au evitat debandada. Brigada Motorizată nr. 64 ar fi pierdut 90% din efectivele ei, cu militari care fie au fost uciși, fie au fost răniți, au dezertat sau au fost demiși din cauza refuzului de a lupta, afirmă tabăra ucraineană.

17 septembrie 2022, a 206-a zi de război

Update 23:30 Președintele Ucrainei a evocat eventualitatea reobținerii Crimeei prin negocieri. Ucraina nu va avea pace până ce nu-și recuperează toate teritoriile. Tot el a respins fricile generate de amenințările nucleare rusești. A negocia cu Rusia din cauza acestei frici e începutul celui de-al Treilea Război Mondial, a spus textual Zelenski. Câci ”nu poate funcționa un dialog cu inși care amenință cu bomba atomică”.

Update 23:00 Hersonul a fost zguduit astăzi seara de mai multe explozii. Ar fi vorba de patru, potrivit Kiev Independent. Localnicii au văzut ieșind fum gros și negru dintr-o fabrică de mașini în care rușii și-au plasat o bază militară. Trupele ucrainene au capturat sute de soldați ruși în ogensiva din Herson, sporindu-și rezervele de prizonieri pentru eventuale schimburi cu Moscova.

Centrala Nucleară de la Zaporijjea a fost reconectată la rețea. Reconectarea permite reluarea procesului esențial al răcirii reactoarelor.

Fostul ministru de externe al României și în opinia multora turnător al Securității cu trei diverse nume de cod în scriptele poliției politice comuniste (e vorba de Andrei Marga, care, potrivit halucinantei decizii a CNSAS, ”a dat note informative Securității”, dar n-ar ”fi fost informator al Securității”), a preluat tezele fasciste ale lui Dughin și compania.

Marga a sugerat că Ucraina ar trebui să-și împartă teritoriile și să le dea statelor vecine, între care Rusia. Potrivit lui, ”Ucraina este în frontiere nefirești. Ea trebuie să cedeze teritorii Ungariei – Transcarpatia, Poloniei – Galiția, României – Bucovina și Rusiei – Donbas și Crimeea. Sunt teritorii ale altor țări”. În România postcomunistă și postsecuristă, Marga a fost ani la rând rectorul UBB, ministru al educației între 1997 și 2000 și a condus diplomația română înainte ca, șef ”la ICR, să facă elogiul caloriferului”, după cum just amintește profesorul și decanul facultății de științe politice a Universității Cristian Preda.

Ambasada Ucrainei a reacționat prompt. Potrivit ei, ”regretăm că fostul ministru Andrei Marga al unui stat european și democratic face declarații care pun sub semnul întrebării principiile de bază ale dreptului internațional, în special inviolabilitatea frontierelor. Asigurarea respectului deplin pentru aceste principii este baza securității și stabilității pe continent. Asemenea declarații sunt inacceptabile în nicio circumstanță. Acestea reprezintă o abatere deosebit de flagrantă într-un moment în care Ucraina își apără eroic independența sa și securitatea întregii Europe.

Update 17:30 Spania trimite în Ucraina 5 avioane cargo cu muniție pentru forțele armate ale Kievului, anunță Kiev Independent, precizând că Madridul a livrat în ultimele zile echipament militar pentru sezonul rece, dar și muniție de calibru mare. Ministra Apărării din Spania, Margarita Robles, a declarat că acesta este un semnal puternic pe care țara sa vrea să îl transmită: “este exemplul nostru de ajutor decisiv și constant pe care Spania îl acordă poporului ucrainean”.

De la Washington a sosit o transă uriasă de fonduri, potrivit premierului ucrainean, Șmyhal: 1,5 miliarde de dolari, ca parte a granturilor acordate de SUA Ucrainei, estimate la o sumă totală de 4,5 miliarde. Este o gură de aer binevenită, spune șeful executivului de la Kiev, care anterior a cerut insistent ajutorul partenerilor occidentali pentru a acoperi deficitul bugetar enorm pe care Ucraina îl are estimat pentru 2023: 38 miliarde de dolari.

Update 17:20 Forțele ruse au lansat un atac aerian asupra centralei termoelectrice din Sloviansk, provocând un incendiu de proporții și pagube importante locuitorilor din zonă. Mii de oameni nu vor mai avea acces la apă caldă și încălzire, notează presa ucraineană, precizând că pompierii se luptă cu focul.

80.000 de oameni au fost evacuați din zonele de conflict activ, în ultima lună și jumătate, precizează Ministerul pentru Teritorii Ocupate Temporar de la Kiev. Oficialii au spus că cei mai mulți civili – 30.000 – au părăsit regiunea Zaporijjea, în timp ce din Herson au fost evacuați nu mai puțin de 24.000, iar din zona Donețk, 17.000, dintre care 3.000 de copii.

Sursă hartă: War Mapper

Update 14:10 “Germania ar fi trebuit să reacționeze mai dur la anexarea Crimeii în 2014″, a declarat cancelarul german, Scholz, conform publicației Die Welt, reluate de Kiev Independent.

Liderul de la Berlin ajunge în sfârșit la concluzia puținilor analiști occidentali ori dizidenți ruși, precum Kasparov și Hodorkovski, potrivit căreia “un răspuns puternic (n.r. din partea Germaniei și a Occidentului) ar fi împiedicat ideea lui Putin de a invada Ucraina din nou”. Mai bine mai târziu, decât niciodată, cum ar spune un vechi dicton.

Update 14:00 Forțele navale ucraineane atrag atenția că 3 vase de război ale Rusiei echipate cu 32 de rachete Kalibr de croazieră staționează în Marea Neagră în poziție de luptă. Potrivit aceleași surse, citate de Kiev Independent, Moscova dispune în prezent de 6 nave de război în Marea de Azov și alte 5 vase militare echipate cu rachete în Marea Mediterană.

Update 13:40 Mai multe regiuni din Ucraina au fost bombardate de armata rusă noaptea trecută și în cursul dimineții, relevă Ukrainska Pravda, citând rapoartele autorităților locale și naționale. Un localnic de 54 ani a murit la Nicolaev, după un atac cu rachete asupra regiunii, în timp ce la Harkiv a fost lovită o clădire de birouri. Oamenii din Harkiv sunt terorizați zilnic de atacurile rusești, mai nou provenite din sistemul antiaerian sovietic, S300.

Două persoane au fost ucise, iar 11 au fost rănite, în regiunea Donețk, după un bombardament asupra orașelor Sviatohirsk și Bakhmut, notează aceeași sursă. Spre sud, în apropierea orașului Zaporijjea, un sat a fost atacat cu rachete rusești.

În urmă cu scurt timp, un atac aerian al rușilor asupra unui cartier rezidențial din Kramatorsk a avut loc, informează Kiev Independent. Cel puțin 3 oameni au fost răniți.

Update 11:30 Informație de ultima oră, redată de corespondentul german al ziarului Bild, Roepcke: forțele ucrainene au reușit eliberarea a două localități, Șurove și Dibrova la nord de râul Siverski, în regiunea Donețk. Poziția va putea constitui, spune jurnalistul, un avantaj tactic, în speță o trambulină care să ajute armata ucraineană să atace trupele ruse în Lyman, oraș disputat de cele două în ultimele zile.

Sursă hartă: Julian Roepcke, BILD

Update 00:30 Din Samarkand, unde s-a întrunit cu omologii săi din Organizația pentru Cooperare de la Shanghai, Putin a transmis public astăzi, informează Kiev Independent, că scopul operațiunii militare ruse rămâne ocuparea întregului Donbas, iar forțele sale cuceresc din ce în ce mai mult teritoriu, în ciuda contraofensivei ucrainene. Mai mult, spune liderul rus, doar o parte din armata sa este implicată în război, iar parte a obiectivelor inițiale au fost denazificarea și demilitarizarea Ucrainei.

Update 00:15 De la Kiev unde s-a întâlnit din nou cu președintele Zelenski, pe care l-a menționat ca prieten pe viață, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Ucraina trebuie să primească rapid echipamentul militar de care are nevoie. Luptă pentru țara lor vitează dar și pentru valori. Este vorba de democrație versus autocrație. Sunt profund convinsă că democrația va avea mai multă putere, a mai spus președinta executivului european.

16 septembrie 2022 – A 205-a zi de război

Update 23:15 Imagini foto și video cutremurătoare de la Izyum, unde autoritățile ucrainene au descoperit ieri, într-o pădure, un cimitir improvizat de ruși, cu aproximativ 440 de cadavre. Sunt dovezile unui alt act de genocid, spun experții internaționali, în timp ce liderii occidentali, între care șeful diplomației UE, Borrell, s-au declarat “îngrozit” de ceea ce a fost descoperit în urma deshumărilor.

Fotografiile cadavrelor, între care și copii de școală primară, circulă pe Twitter, după ce rețeaua pare să fi permis publicarea lor fără cenzurare, însă sunt prea greu de privit.

Investigatorul șef din partea poliției regionale Harkiv, Serheii Bolvinov, a declarat că “este unul dintre cele mai mari situri de morminte improvizate, din toate zonele eliberate până acum”, iar din investigațiile preliminare rezultă că cei mai mulți localnici au murit împușcați sau din cauza bombardamentelor. “Cele mai multe dintre cadavre nu au fost identificate încă”, a mai spus Bolvinov. “Pentru mine personal a fost șocant și oribil. Este o crimă împotriva umanității. Nu așa ar trebui să se întâmple în lumea civilizată în 2022”, a mărturisit pentru Sky News, investigatorul șef.

Update 12:15 Arde clădirea administrației centrale din Herson, potrivit imaginilor prezentate de agenția rusă, Risa Novosti, care pretinde că ar fi vorba despre o lovitură ucraineană, soldată cu cel puțin un mort. Corespondentul Washington Street Journal, Luxmoore, a reluat știrea, precizând că explozii asemănătoare au fost înregistrate și în Lugansk, în urmă cu scurt timp. Autoritățile de la Kiev nu au reacționat încă.

Ukrainska Pravda anunță doborârea de către forțele naționale a unui avion Suhoi-25 deasupra Hersonului, la 8.30, în această dimineață. Lupte grele continuă în apropierea orașului sudic, dar și în estul Ucraina, în regiunea Donețk, unde rușii au și lansat mai multe bombardamente soldate cu victime, notează aceeași sursă.

Fotografia zilei

La Samarkand, în Uzbekistan, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, îi întreține în fața unui pahar de vin și alte bunătăți, pe omologii săi, Vladimir Putin și Lukașenko, alături de ministrul de externe de la Ankara, Mevlüt Çavuşoğlu și alți demnitari de rang înalt prezenți încă de ieri la summitul dictaturilor asiatice. La dreapta lui Putin se află gazda întrunirii, liderul uzbec, Șavkat Miromonovici Mirziyoyev.

Reamintim că Turcia este stat membru NATO.

Update 10:00 Forțele antiaeriene ale Ucrainei au doborât ieri în regiunea Donețk un elicopter și o dronă ale invadatorilor ruși.

Statul Major ucrainean anunță atacuri asupra unui număr de 13 puncte fortificate rusești. Ucrainenii au atacat depozite de arme și muniție, precum și sisteme de apărare antiaeriană. Kievul consideră că rușii își ascund pierderile imense în oameni, suferite după bombardamente chirurgicale efectuate în regiunea Herson.

Germania a plasat sub tutelă două filiale ale Rosneft din Germania. Măsura are menirea de a menține sub control a rafinăriilor Schwedt, Karlsruhe și Vohburg.

În răstimp, parte din formatorii de opinie germani continuă să abereze, așteptând miracolul care nu va avea loc. Ei speră în soluționarea diplomatică a unui conflict care, de vreme ce nu se poate negocia în mod cât de cât serios cu dictatorul, nu se va rezolva decât pe câmpul de luptă, prin efectele înfrângerii militare asupra constelației puterii de la Moscova. Or, potrivit revistei de stânga Der Spiegel, care, ca mulți politicieni germani, confundă dezirabilul cu necesarul sau posibilul, utopia tratativelor ar fi, chipurile, doar o impresie moment.

Albania și-a lichidat relațiile diplomatice cu Iranul. Tirana a reacționat astfel la un amplu atac cibernetic iranian asupra țării schipetarilor, a cărei populație e majoritar musulmană.

Update 09:30 Contraofensiva ucraineană continuă. Ea expune pozițiile rusești și logistica lor din teritoriul ocupat de Moscova unei presiuni crescânde, afirmă ISW. Potrivit thinktankului american, această presiune se exercită asupra liniilor invadatorilor din estul regiunii Harkiv, nordul Luganskului și estul regiunii Donețk. În replică la dificultățile tot mai ample de menținere a acestor poziții, mai-marii ruși încearcă să completeze rândurile decimate cu recrutări din rândul forțelor locale, preferându-le unei mobilizări generale, mai crede ISW. 

Sursă: ISW

Bombardamentele ruse asupra infrastructurii civile ucrainene din Donețk s-au soldat în ultimele 24 de ore cu cinci morți în rândul civililor, afirmă Kiev Independent, reluând date ale guvernatorului regiunii. Alți 12 oameni au fost răniți în tirurile rusești de artilerie asupra regiunii Harkiv. Potrivit președintelui Zelenski, de la începutul războiului la 24 februarie Rusia a lansat 3,800 de rachte împotriva teritoriului ucrainean. ”Dar nicio rachetă nu va subjuga Ucraina”, a precizat șeful statului ucrainean.

SUA au anunțat un nou pachet cu ajutoare militare în valoare de 600 de milioane de dolari pentru Ucraina, care include muniție ”inteligentă” între altele pentru lansatoarele multiple de rachetă HIMARS, precum și patru contra-radare. Aceste arme detecteazăși localizează poziția tunurilor inamicului bombardând pozițiile taberei care le folosește.

Update 00:00 Parlamentul European a anunțat aprobarea unui nou ajutor material pentru Ucraina, în valoare de 5 miliarde de euro, parte a pachetului inițial anunțat în această primăvară, de 9 miliarde de euro din care numai 1 miliard a fost livrat până în prezent.

În același timp, tot la Bruxelles, Ursula von der Leyen a declarat că importurile de gaze rușești au scăzut în Uniunea Europeană, de la 40% în februarie, la numai 9% în prezent, continuând trendul descendent.

15 septembrie 2022 – A 204-a zi de război

Update 23:55 Noapte de foc la Melitopol, oraș ocupat de ruși în regiunea Zaporijjea, unde au răsunat mai multe explozii, anunță Kiev Independent, citându-l pe primarul Ivan Fedorov.

Update 23:30 Rușii au continuat să distrugă, bombardându-le cu artileria, zeci de așezări ucrainene sau parte din infrastructura lor civilă. S-au așarnat cu ură și pe orașul natal al președintelui Zelenski unde vor să inunde sute de mii de oameni. In răstimp, la Izium, s-a descoperit o groapă comună cu 440 de morți înhumați de ruși înainte de a fi izgoniți din oraș de ofensiva din regiunea Harkiv. Sinistrul peisaj amintește de Bucea și de Irpin, scenele primei faze a genocidului.

Update 21:30 Relatările entuziaste privind eliberarea orașului Kiselivka din regiunea Herson s-au dovedit a nu fi întru totul corecte. Guvernatorul militar al Nikolaevului, Vitali Kim, a dezmințit știrea. În apropierea localității situate la zece kilometri de capitala regiunii, Herson, au loc lupte. Bătălia continua pentru această zonă tactic și psihologic extrem de importantă.

AIEA a adoptat, potrivit Reuters, o rezoluție în care cere Rusiei să se retragă de la Centrala Nucleară Zaporijjea. Consiliul guvernatorilor AIEA, format din reprezentanți din 35 de națiuni rezoluția care solicită Moscovei să pună capăt ocupării Centralei. Au fost doar două voturi împotrivă, ale Rusiei (care consideră votul antirusesc) și Chinei, precum și șapte abțineri.

Update 20:00 Sătulă de criticile tot mai vehemente la adresa inepției politicii guvernamentale germane față de necesitățile militare, energetice și economice proprii și ale Ucrainei, conducerea germană a hotărât să ofere Kievului nu tancurile Leopard II solicitate, ci blindate. Ar fi vorba, potrivit ziarului german Bild, de 50 de TAB-uri de tip Dingo, transportoare blindate redutabile. E și această ofertă o premieră, la șapte luni de la izbucnirea războiului de agresiune al Rusiei lui Putin, declanșat prin invadarea Ucrainei.

Update 19:00 Continuă bombardarea teroristă a barajului de la Krîvîi Rig. Știrea o transmite Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare a orașului natal al președintelui Zelenski.

Update18:45 Ce raport de militari uciși a marcat pentru cele două tabere beligerante ofensiva din Harkiv? Oleksii Danilov, de la Consiliul de Securitate Națională ucraineană, l-a aproximat la unu din nouă sau zece. Potrivit lui, în timpul ofensivei, altfel decât e normal în atac, când apărătorii au de regulă pierderi mai mici, militarii ucraineni care au luat cu asalt pozițiile ruse au ucis de nouă su de zece ori mai mulți inamici, decât au căzut din propriile lor rânduri.

Update 14:30 Nu e clar încă dacă accidentul în care a fost implicat miercuri seara președintele Zelenski, la Kiev, fără să fie el însuși rănit, a fost sau nu un atentat. Ciocnirea l-a rănit pe șofer. O covârșitoare majoritate a ucrainenilor îl susține pe șeful statului, pe care rușii ar fi vrut să-l omoare încă din primele zile ale războiului declanșat la 24 februarie.

La Krîvîi Rig, patria lui Zelenski, rușii au bombardat din nou cu rachete, provocând noi pagube, după ce anterior au bombardat masiv barajul local, provocând o inundație a râului Inguleț care a implicat multe evacuări.

Încă o barbarie rusă. Grănicerii ucraineni au salvat un grup de adolescenți recluși în beciurile din Kupiansk de către ruși. e vorba de 5 copii cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani, închiși în pivnițe timp de șapte zile.

Ucraina a exportat 33,3 milioane de tone de cereale de la acordul mediat de ONU și de turci încoace.

Update 13:30 Aproape 9 din 10 ucraineni refuză concesiile teritoriale. Un sondaj efectuat între 7 și 13 septembrie de sociologii de la Institutul de Sociologie a găsit că 87% din cetățenii Ucrainei refuză cedările de pământ invadat sau revendicat de ruși. Numărul lor ar fi crescut cu 3% din iulie încoace, scrie Kiev Independent.

Cu o floare nu se face primăvară. Nici toamnă victorioasă pentru Ucraina. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu s-a dus cu mâna goală ci cu un buchet de flori la Kiev. Unul, în valoare de o sută de milioane de euro destinat școlilor ucrainene. Dar Ucraina are nevoie de 350 de miliarde pentru reconstrucția ei. Și îi trebuie de urgență mult mai multe arme grele decât de flori. Germania îi refuză încă tancurile Leopard II cerute.

Update 11:30 Democrația și justiția românească lasă mult de dorit. ”Legile penalilor dau alarma la Bruxelles și în toată Europa. Oficialii europeni încep să vadă adevărata față a puterii de la București”, scrie Cosette Chichirău, comentând știrea potrivit căreia Consiliul Europei a solicitat României să amendeze legile justiției în conformitate cu avizul Comisiei de la Veneția și al organismului statelor anticorupție – GRECO. Se cere de asemenea, după cum scrie G4Media, ”desecretizarea banilor dați de partide” presei. ”Raportul de monitorizare al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei privind România notează progrese făcute…în domenii esențiale, dar exprimă îngrijorări legate de nerespectarea avizelor Comisiei de la Veneția în reforma justiției și lupta anticorupție.”

Update 10:30 Ucrainenii au luptat toată noaptea, cu succes, pentru zăgăzuirea apelor care au inundat Krîvîi Rig după bombardarea țintită, teroristă, a barajului din localitate. Avaria a dus la umflarea peste măsură a râului Inguleț. Sub foc inamic, oamenii au reușit să reducă nivelul apelor.

Update 10:15 Vicecancelarul german Habeck a elogiat curajul ucrainenilor la o reuniune a miniștrilor comerțului din țările G 7. Habeck a evidențiat la o conferință de presă comună cu omologul său ucrainean vitejia combatanților ucraineni în lupta contra Rusiei. Ucraina are nevoie de 350 de miliarde de euro pentru reconstrucția țării distruse de ruși.

Update 10:00 Rușii bombardează masiv satele și orașele eliberate de ucraineni. Autoritățile ucrainene le-au cerut oamenilor din zonă să se evacueze. Unele localități din regiunea Herson sunt complet distruse de bombardamente, altele în proporție de 80%. Rușii au bombardat și Zaporijjea.

Forțele ucrainene ar fi doborât patru avioane militare rusești de tip Suhoi, din care trei Su 25 și un Su 24, potrivit Statului Major ucrainean, potrivit căruia tactica actuală a Rusiei este să bombardeze localitățile eliberate. Nu mai puțin de 30 de localități au devenit în ultimele ore ținta tirurilor de artilerie și bombardamentelor cu rachete ale trupelor invadatoare ale Moscovei.

Ieri, unitățile ucrainene ar fi distrus pe frontul din sud, în zonele Herson și Nikolaev două depozite de muniție, șase obuziere autopropulsate și 13 alte vehicule blindate rusești, precum și alt echipament rusesc. Concomitent, forțele ucrainene afirmă că își consolidează pozițiile în zonă, în ținuturile eliberate, relevă Kiev Independent.

Rușii ar fi pierdut în ultimele 24 de ore 200 de militari care ar fi fost uciși. Potrivit Ukrainska Pravda, care transmite știrea difuzată de Statul Major ucrainean, rușilor li s-au mai distrus, dincolo de cele patru avioane menționate, 13 tancuri.

Putin și omologul său chinez Xi se întâlnesc azi în Uzbekistan la reuniunea din Samarkand a Organizației pentru Cooperare de la Shanhai. Cei doi lideri totalitari vor aborda în special chestiunile Ucrainei și Taiwanului. Cele două state își exersează împreună și militarii, în manevre comune. În speță, în manevre navale în Oceanul Pacific.

Situația militară aproximativă de azi, pe hartă:


Toate informațiile despre cele 29 săptămâni de război AICI:

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 25, 26, 27, 28 & 29

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămâna 21, 22, 23 și 24

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 16, 17, 18, 19 & 20

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 12, 13, 14 & 15

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 9, 10, 11

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 7 și 8

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 5 și 6

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 3 și 4

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – primele 14 zile

17 gânduri despre „LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 30, 31, 32 & 33

Scrie un comentariu