Toate informațiile actuale despre săptămâna a-5-a de război AICI – https://petreiancu.com/2022/03/24/live-ucraina-sub-atac-cele-mai-noi-informatii-saptamana-5/
23 martie – A 28-a zi de război
Update: 23:50 Plata în ruble a livrărilor de gaz, demers anunțat de Kremlin, urmând să intre în vigoare de săptămâna viitoare, e o manevră putinistă ce s-ar putea preface într-un autogol. Menită să lovească în interesele occidentale și să întărească rubla care era în cădere liberă, măsura lui Putin reprezintă o încălcare a contractelor curentă care prevăd plata gazului și țițeiului în euro sau dolari. Prin urmare, statele occidentale ar putea renunța la aceste livrări, pentru că altminteri ar fi nevoite să-și procure rublele de la Banca Centrală a Rusiei, subminându-și propriile sancțiuni. Ceea ce e imposibil să facă.
Update 23:30 Grupul francez Renault a anunțat că își oprește producția la fabrica sa din Moscova, informează AFP, după ce ieri reluase activitatea, în ciuda protestelor. Se pare că discursul din această seară, al președintelui ucrainean în adunarea legislativă a Franței, a determinat guvernul de la Paris să cedeze presiunilor publice. Pe piața rusă, rămân marile concerne franceze, Auchan, Leroy Merlin, BRD și Decathlon, care alături de austriecii de la Raiffeisen Bank și gigantul alimentar elvețian, Nestle, nu doresc să se retragă din Federație.
Update 22:45 Ex-premierul Dimitri Medvedev a fluturat din nou vechile ameințări nucleare pe care le tot agită politicienii și propagandiștii ruși ca să împiedice Vestul să ajute mai eficient la înfrângerea definitivă a Rusiei în Ucraina .și la debarcarea dictatorului. Or, potrivit fostului deținut politic din Rusia, Mihail Hodorkovski, un ex-oligarh întemnițat de Putin pentru că i s-a opus deschis, doar cu sprijinul armatei va putea fi debarcat liderul de la Kremlin. Revolta militarilor ruși se va produce abia când vor pricepe că armata rusă a fost înfrântă în Ucraina. Caz în care, potrivit lui Hodorkovski, se va repeta istoria rusă iar ” banditul” care îndeplinește acum funcția de șef de stat va pica.
Update 21:10 Statele Unite au finalizat o anchetă preliminară care a concluzionat că forțele ruse au comis crime de război în Ucraina, a anunțat secretarul de stat american, Anthony Blinken, citat de AFP. Ne vom folosi de orice instrument disponibil pentru a aduce în fața legii pe cei responsabili de aceste acte, a mai spus șeful diplomației SUA.
Update 21:00 Președinta Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, a încercat să își dea demisia de la conducerea instituției, după 9 ani în funcție, însă Vladimir Putin a respins cererea, informează Kyiv Independent, citând Bloomberg. În Rusia, ar avea loc un val de demisii la nivel înalt și plecări din țară, ca urmare a dezastrului economic de pe plan intern și a represiunii tot mai severe impuse de aparatul de stat al Kremlinului după invazia în Ucraina.
Update 20:50 Nu mai fiți sponsorii mașinii de război a Rusiei, le-a cerut președintele Ucrainei parlamentarilor francezi, în alocuțiunea ținută prin video în această seară. Zelenski a rugat companiile franceze să se retragă de pe piața rusă, pentru a înceta să mai alimenteze cu bani economia rusă.
Ieri, compania Renault și-a redeschis fabrica de la Moscova, cu acordul președintelui Macron, iar alte mărci uriașe precum BRD, Auchan, Decathlon și Leroy Merlin încă operează în Federația Rusă, în ciuda apelurilor internaționale. De cealalată parte, liderul de la Palatul Elysee susține că face tot posibilul să medieze o soluție de încetare a conflictului, însă analiștii consideră că mesajele pe care le transmite prin aceste acțiuni de încurajare a comerțului în Rusia, sunt cel puțin confuze, dacă nu chiar liniștitoare pentru Kremlin. Macron se află în plină campanie prezidențială, înaintea alegerilor din luna mai.
Update 20:30 Ministrul lituanian al Apărării, Arvydas Anušauskas, a vizitat Kiev-ul alături de omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov, pentru a transmite un mesaj de solidaritate al țărilor baltice cu Ucraina. Corespondentul de război, Illia Ponomarenko a anunțat pe Twitter că Irpin-ul distrus de forțele ruse a fost recucerit în proporție de 80% de trupele ucrainene, într-o nouă contra-ofensivă de succes a Kievului.
Țările baltice, Polonia și Marea Britanie se află printre susținătoarele dotării armatei ucrainene cu armele mult-cerute de Kiev și înființarea unei misiuni NATO de menținere a păcii. Ele vor pleda pentru aceasta mâine la summitul Alianței de la Bruxelles, unde cei 30 de șefi de stat și guvene vor hotărî răspunsul NATO în fața sângerosului război declanșat de Rusia în Ucraina.
Update 20:00 Oligarhul Anatoly Chubais, consilier al lui Putin și fost șef al companiei de inovație climatică, Rusnano, ar fi părăsit țara, după ce și-a prezentat demisia, au declarat surse diplomatice pentru Bloomberg. Vicepremier în mandatele de președinte ale lui Boris Elțîn, Chubais este unul dintre cele mai cunoscute nume din conducerea politică a Rusiei, oligarh ce a supraviețuit și celor 23 de ani sub Putin. Rusul și-ar fi motivat plecarea din funcția de consilier prezidențial prin opoziția față de războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, mai scrie Bloomberg.
Purtătoarea de cuvânt a disidentului Aleksei Navalnîi, condamnat ieri la încă 9 ani de închisoare, a declarat că Churbais a fugit pentru că se teme pentru viața și banii lui. Oligarhul a supraviețuit unei tentative de asasinat în 2005.
Demisia a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Peskov, anunță Guardian: Da, Churbais a demisionat. Este treaba lui dacă pleacă sau nu.
Update 19:00 Rușii au răpit în ocupatul oraș Melitopol un bătrân de 75 de ani, condiționând eliberarea lui de apariția în locul lui a fiicei sale jurnaliste. Așa i s-a comunicat mamei ziaristei Svitlana Zalizetska de către Halina Danilcenko, femeia-satrap instalată pe funcție de primar de către ruși. Trupele ruse invadatoare au ucis până acum cel puțin șase medici și au distrus până acum aproape 60 de ambulanțe, a reliefat ministrul ucrainean al sănătății Viktor Liașko. Rusia afirmă că ar fi fost atacată cu un obuz tras dintr-o zonă ocupată de ruși.
Update 17:00 Secretarul general al NATO, Stoltenberg, a anunțat întărirea unităților alianței staționate în România, Bulgaria, Slovacia și Ungaria. Stoltenberg, reluat de DLF, a cerut Rusiei să se abțină de la amenințări cu arme de distrugere în masă și de la ”zăngănit de arme nucleare”, de vreme ce un război atomic nu poate fi câștigat și nici nu trebuie purtat. Chinei i-a reproșat sprijinul acordat unei Rusii ”ale cărei minciuni strigă la cer” și și-a exprimat îngrijorarea că Beijingul ar putea susține războiul rusesc cu material, caz pentru care președintele SUA, Biden, a avertizat China, prin trimitere la sancțiunile impuse Rusiei, că va suporta consecințe. De cealaltă parte, Rusia a cerut Vestului să-i plătească în răstimp de o săptămână în ruble furniturile de petrol și gaze. Măsura punitivă menită să întărească rubla afectează SUA, Canada, Marea Britanie și țările UE, în special Germania.
Update 14:30 Rușii se confruntă cu varii contraofensive ucrainene de succes. În absența efectivelor necesare susținerii războiului, după decimarea lor de către ucraineni, comandamentul de la Moscova a început să-i ademenească pe bieloruși să ia parte la război prin oferte de bani și de locuri de studii, relevă serviciile secrete ucrainene, reluate de Ukrainska Pravda. Armata rusă e acuzată că a folosit bombe cu fosfor la Hostomel și Irpin, unde poliția ucraineană și-a reluat activitatea. Aceste arme inumane sunt interzise de Convenția de la Geneva. În răstimp, European Pravda și Ukrainska Pravda semnalează că șeful diplomației ruse, Lavrov, a susținut în fața studenților moscoviți că o misiune de pace NATO în Ucraina ar însemna o confruntare directă a Rusiei cu alianța. Kremlinul mai continuă să afirme că Rusia n-ar omorî civili, ci i-ar ”ajuta”, după cum s-a exprimat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Peskov, reluat de Ria Novosti. Ca dovadă ar fi depozițiile unor civili ucraineni capturați, răpiți și deportați în Rusia.
Update 14.15 Poliția ucraineană și-a reluat muncă în suburbia Irpin, din proximitatea Kievului, în mare parte distrusă de invadatorii ruși. Reluat de European Pravda și de Ukrainska Pravda, șeful diplomației ruse, Lavrov, a susținut în fața studenților moscoviți că o misiune de pace NATO în Ucraina ar însemna o confruntare directă a Rusiei cu alianța. Kremlinul mai continuă să afirme și faptul că Rusia nu ar omorî civili, ci i-ar ”ajuta”, după cum s-a exprimat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Peskov, reluat de Ria Novosti. Ca dovadă ar fi depozițiile unor civili ucraineni capturați, răpiți și deportați în Rusia.
Update 14:00 Cancelarul german Olaf Scholz a admis că renunțarea la o dezbatere în Bundestag după alocuțiunea rostită prin video și adresată parlamentarilor de la Berlin de președintele Ucrainei, Zelenski, ”a constituit o greșeală”. Liderul de la Kiev criticase în mod sever comportamentul Germaniei în anii care au precedat invazia rusă și solicitase Republicii Federale un ajutor militar mai substanțial. Scholz s-a văzut criticat puternic și în Germania, pentru refuzul dezbaterii discursului rostit de Zelenski. Tototdată însă, Scholz a continuat să refuze stoparea importului de gaze și țiței din Rusia, o sistare cerută între alții de fostul președinte Gauck, în numele libertății și al solidarității, cancelarul afirmând că de acest import de hidrocarburi rusești ar depinde sute de mii de locuri de muncă în Germania, precum și încălzirea multor locuințe, spitale, școli și azile de bătrâni. Potrivit ziarului Bild, Germania va remite imediat Ucrainei cele 2.200 de rachete portabile sol-aer de tip Strela, din arsenalul redegist, pe care le-a promis de mult, dar încă nu le-a livrat. Ucraina cere în disperare și arme ofensive.
Update 13:00 Luptele continuă în Ucraina pe diverse fronturi. Ciocniri puternice s-au semnalat, potrivit DLF, la Harkiv și Rivne. Forțele de apărare ucrainene au pierdut legătura cu Izium, orașul fiind izolat. Trupele ruse au aruncat în aer un pod strategic făcând legătura între Cernihiv și Kiev. Partea ucraineană anunță că a oprit înaintări sau atacuri rusești pe mai multe fronturi, între care la Nikolaev, în sud, dar și la Cernihiv, în nord. Înaintarea rusă ar fi fost oprită și la Sloviansk, în raionul Donețk. Nu e clar unde a dispărut, de 12 zile, ministrul rus al apărării, Șoigu. Se știe însă că Vladimir Putin își reglează de săptămâni conturile cu generali de armată și de servicii secrete arestați ori în arest la domiciliu și interogați întrucât le atribuie vina pentru înfrângerile suferite de trupele rusești, care au invadat Ucraina la 24 februarie, dar n-au putut acapara de-atunci controlul asupra nici unui oraș mai mare.
Update: 12:45 Dat dispărut: ministrul rus al apărării. Serghei Șoigu, ministrul apărării în guvernul președintelui Putin a dispărut. Șoigu nu a mai fost văzut în public de aproape două săptămâni. În speță, de la 11 martie, relevă Ukrainska Pravda, citând surse ale jurnaliștilor de investigații ruși de la Mediazona și Agnetstvo. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a lansat un apel omologului său din München, orașul partener al capitalei ucrainene, cerându-i să intervină pentru ca Germania să livreze mai multe armei patriei sale invadate de ruși.
Update: 10:00 Trupele ruse au distrus un pod strategic important. Invadatorii au bombardat podul de pe râul Desna, care făcea legătura dintre Cernihiv și Kiev, relevă Ukrainska Pravda.
Update 08:20 Se dau lupte grele în zona Harkiv. Președintele Ucrainei, Zelenski, acuză Rusia de noi crime de război. Trupele invadatoare au blocat un coridor umanitar la Mariupol și au arestat șoferi de autobuz și salvatori care încercau să ducă bunuri de strictă necesitate în portul de la Marea Azov, pe o rută convenită cu Rusia. Crucea Roșie, reluată de DLF, a confirmat incapacitatea convoiului umanitar de a pătrunde în oraș. ”Negocierile cu Rusia sunt foarte dificile”, a mai spus Zelenski, mulțumind tuturor forțelor internaționale care-i ajută țara. Liderul de la Kiev speră în suplimentarea acestor ajutoare prin intermediul summiturilor G7, NATO și UE ale acestei săptămâni.
Update 08:00 Președintele Zelenski a mulțumit tuturor străinilor care ajută țara sa. Ucraina ”va munci și va lupta cât va putea”, a spus el. ”Nu poți câștiga un război fără arme ofensive” a spus șeful oficiului prezidențial ucrainean, Andrii Yermak, care a subliniat la Chatham House, un think tank londonez că Ucraina are nevoie de rachete cu rază medie de acțiune și alte arme necesare în atac. ”Ne putem doar apăra cât timp ne lipsește un sistem de lend and lease (introdus de americani în al Doilea Război Mondial pentru a ajuta Marea Britanie atacată de Hitler) a reliefat Yermak, reliefând importanța, pentru o eventuală victorie, a unui sistem solid de apărare antirachetă. Yermak s-a plâns că Ucrainei ”nu i s-au dat nici acestea, nici luptători NATO, nici aderarea la alianță, ceea ce, cu toată înțelegerea pentru frica de escaladare, nu va salva Ucraina”. Potrivit lui Yermak, rușii încearcă să distrugă Ucraina, nimicindu-i infrastructura civilă și industrială, spre a provoca o catastrofă umanitară. El a calificat războiul declanșat de Rusia drept unul ”istoriosofic”
UE a condamnat noul verdict de nouă ani de închisoare pronunțat după un proces înscenat împotriva lui Alexei Navalnîi.
Update 07:30 Statul major ucrainean, reluat de Kiev Independent anunță respingerea a șapte atacuri rusești, în cursul cărora unitățile invadatoare ruse au pierdut șapte tancuri, cinci drone, din care trei capturate, șase piese de artilerie. Ucrainenii anunță oprirea înaintării ruse în Donețk și Lugansk.
Update: 07:15 Luptele au continuat în Ucraina mai ales în zonele orașelor asediate. Unitățile ucrainene anunță, potrivit Ukrainska Pravda și DLF, că au respins atacuri rusești la Harkiv, în est, susținute de elicoptere de luptă de tip Kamov-52. O situație grea s-a ivit la Isium, cu care forțele ucrainene au pierdut legătura, iar partea rusă a respins toate solicitările de creare a unui coridor umanitar. Pe frontul economico-diplomatic, SUA și UE pregătesc noi sancțiuni împotriva Rusiei, iar președintele Franței, Macron, s-a întreținut iar, timp de o oră, cu omologul său rus despre ”eforturi de încheiere a unui armistițiu”, potrivit Parisului. Conform Kremlinului, ar fi avut loc un amplu schimb de păreri. Președintelui Zelenski, Macron i-a declarat că Franța s-ar situa de partea Ucrainei. Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, i-a cerut lui ieri lui Vladimir Putin să pună capăt ”unui război care nu se poate câștiga”.
22 martie 2022 – A 27-a zi de război
Update 22:15 Noi sancțiuni occidentale împotriva Rusiei vor fi aprobate joi, a anunțat Casa Albă, citată de marile agenții de presă. Autoritățile americane au precizat, de asemenea, că nu au date care să arate că Beijingul ar fi livrat arme Rusiei.
Update 21:30 Compania Renault ar primit undă verde de la președintele Emmanuel Macron să își reia activitatea la fabrica sa din Moscova, în ciuda apelurilor internaționale de boicotare a economiei rusești, anunță The Telegraph. Producătorul auto fusese nevoit să închidă producția din Rusia, ca urmare a problemelor logistice cauzate de invazia rusă în Ucraina, notează aceeași sursă. Statul francez deține acționariatul majoritar în compania Renault.
Gigantul Nestle este o altă companie care a refuzat să se retragă de pe piața rusească, deși s-au făcut nenumărate presiuni. Gruparea de hackeri Anonymous a spart astăzi site-ul Nestle și a provocat o scurgere masivă de informații pentru firma elvețiană, care este cel mai mare producător alimentar din lume. Președintele Zelenski a criticat la rândul său Nestle pentru lipsa de empatie față de masacrele comise de forțele Moscovei în Ucraina.
Update 20:25 ”Susținerea de care se bucură Putin în elite începe să se destrame”, în contextul războiului din Ucraina, afirmă postul național de radio german. Erodarea sprijinului la vârful societății ruse s-ar lega, potrivit DLF, de împotmolirea ofensivei armatei lui Putin în Ucraina.
”În ultimele săptămâni au fost dați afară, puși în arest la domiciliu sau chiar trimiși după gratii mai mulți generali” și se vorbește (în Ucraina) de planuri de puci la Moscova. În cauză sunt și capete conducătoare ale serviciului secret rus, FSB. Între cei căzuți în dizgrație e comandantul Gărzii Naționale, Roman Gavrilov. Ar fi vorba, probabil, de ”epurări interne, menite să-i salveze prestigiul dictatorului, sau ca răzbunare pentru informații insuficiente” pe care, în opinia sa, le-ar fi primit presupune Institute for the Study of War din SUA.
Jurnaliștii occidentali îl citează și pe jurnalistul Andrei Alexeievici Soldatov, un expert în materie de servicii secrete, care afirmă că tulburările au început odată cu umilirea șefulului serviciului secret extern Narîșkin. Soldatov a mai trimis, într-un interviu acordat revistei der Spiegel, la interogarea și plasarea în arest la domiciliu a generalului FSB Serghei Beseda și a altui ofițer.
Update 20:00 Viceșefa Ucrainei, Vereșciuk, consideră că Ungaria se comportă mai rău față de Ucraina decât sateliții ex-sovietici ai Rusiei. Budapesta se opune sancțiunilor, refuză livrării și tranzitării armelor spre Ucraina s-a plâns pe Telegram Irina Vereșciuk, întrebându-se de unde această poziție pro-rusă și, textual, dacă ”se datorează dorinței de gaz rusesc ieftin, sau poate pentru că visează în secret la Transcarpatia noastră?”
Update: 19:20 Forțele ucrainene ar fi doborât un avion rusesc care bombarda Mariupol, relevă Kiev Independent. Avionul a fost doborât la 4 45 ora locală, afirmă autoritățile locale. Pe de altă parte par să aibă loc, sub regie rusă, epurări etnice în Ucraina. Se afirmă din surse guvernamentale ucrainene, că separatiștii rusofoni ar fi capturat lângă Manhuș (raionul Donetsk) la aproximativ 20 km from Mariupol, un convoi de autobuze care evacua civili printr-un coridor umanitar agreat cu partea rusă. Vicepremierul Ucrainei, Irina Vereșciuk ar fi declarat, potrivit Hromadske și Ukraine World, care anunță pe Twitter această știre, că partea ucraineană ar face în prezent tot ce poate spre a-i salva pe oamenii răpiți de separatiști. Rușii sunt acuzați de câteva zile de epurări etnice între altele pentru răpirea de ucraineni și transportarea lor în Rusia. Vereșciuk a criticat masiv și Ungaria pentru pozițiile ei ostile atât sancționării energetice a Rusiei, cât și impunerii zonei de interdicție de survol în Ucraina. Ungaria se opune și propunerii poloneze de formare a unei misiuni NATO de menținere a păcii în Ucraina.
Update 16:45 Președintele Zelenski a cerut Parlamentului de la Roma ca Italia să se abțină de a fi o ”stațiune de lux pentru asasini”. Liderul de la Kiev a cerut Italiei să înghețe averile rusești, să impună un embargo pe bunuri rusești și să blocheze porturile italiene pentru navele rusești. Zelenski, reluat de Kiev Independent, a avertizat și față de pericolul foametei pe glob în contextul exporturilor ucrainene de grâne.
Update 16:30 Extrema stângă germană protestează împotriva cotiturii anunțate de cancelar în politica externă și de securitate a Republicii Federale. O serie întreagă de personalități ultraprogresiste din partidele de stânga și extremă stânga, precum și din Biserica Evanghelică și lumea științifică au publicat o declarație intitulată ”Democrație și statul social” care revendică o dezbatere la nivel federal cu privire la suplimentarea masivă a bugetului militar și procurarea de arme. ”Noile arme” nu ar ”face lumea mai sigură” și nici n-ar ”sprijini Ucraina în lupta ei ori în dreptul ei la autoapărare” susțin semnatarii pacifiști fără să explice fractura logică a acestei afirmații.
Update 15:45 Aparatul represiv al regimului Putin l-a condamnat la alte nouă ani de închisoare, într-un nou proces înscenat, intentat în lagărul în care e întemnițat, pe luptătorul rus pentru democrație, Alexei Navalnîi. Militantului anticorupție, care a contribuit împreună cu oamenii săi la scoaterea la iveală a multor afaceri de fraudă la nivel înalt și de corupție implicând cleptocrația rusă fusese acuzat de ”fraudă” și de ”corupție”.
Update 15:40 Sancțiuni împotriva oligarhilor aleși pe sprînceană? Deputatul creștin-democrat german Michael Brand a revendicat adoptarea de sancțiuni împotriva fostului cancelar Gerhard Schröder pentru legăturile lui strânse cu Putin, al cărui slujbaș multimilionar este. Nu e clar de ce oligarhul putinist continuă să fie membru al partidului social-democrat german, principala formațiune guvernamentală a Republicii Federale. Și nu e clar de ce gruparea politică a cancelarului Scholz, una muncitorească odinioară, nu a cerut ea însăși aceste sancțiuni? Oare îl mai consideră pe Schröder muncitor? Sau ce așteaptă? Terminarea războiului, ocuparea Kievului de către Rusia lui Putin și revenirea la Nord Stream II?
Update 15:20 A dispărut la Kiev, de peste o săptămână, fotojurnalistul Maks Levin. Prietenul care a dat alara și a fost reluat de Kiev Independent spune că ”Levin a plecat spre nordul capitalei”, pe 13 martie, să documenteze luptele din zonă”. Protestatarii din Herson care demonstrează pașnic împotriva ocupației ruse au fost atacați cu gaze lacrimogene de soldați din trupele invadatoare. Demonstrațiile de protest în contra ocupantului au loc zilnic, de la 2 martie, când controlul asupra orașului a fost acaparat de trupele cotropitoare. Conform celui mai nou bilanț al statului major ucrainean, forțele de apărare ar fi ucis în Ucraina 15.300 de militari ruși, ar fi distrus peste 500 de tancuri, alte peste1500 de vehicule blindate, 252 de piese de artilerie, 80 de lansatoare multiple de rachete, 45 de rachete sol-aer, aproape 100 de avioane, 123 de elicoptere și 35 de drone.
Update 14:50 Președintele Ucrainei a discutat din nou la telefon cu Papa Francisc, notează agenția catolică Alteia, citând declarația lui Zelenski de pe Twitter. Acesta i-a transmis Suveranului Pontif că “medierea Sfântului Scaun ar fi foarte apreciată, dată fiind situația cu blocarea ajutoarelor umanitare și ale coridoarelor de evacuare de către forțele ruse“. Papa Francisc s-a oferit anterior să medieze între cele două state și a fost personal la ambasadorul rus de la Vatican să discute cu acesta. Liderul Bisericii Catolice a încercat, fără succes, să discute și cu patriarhul Kiril al Moscovei, cerând în fiecare duminică încetarea acestui război sângeros.
După postarea tweet-ului, informează Alteia, președintele Zelenski s-a adresat senatului Italiei. El a precizat că Papa l-a asigurat că înțelege dorința ucrainenilor de a avea pace și că armata țării sale nu face decât să își ocrotească patria și oamenii.
Volodymyr Zelenski ar fi reiterat invitația pe care primarul Kliciko i-a înaintat-o săptămâna trecută Papei de a vizita Kievul, pentru a-și arăta susținerea față de poporul invadat, anunță ambasadorul Ucrainei la Vatican, Andrrii Yurash.
Update 14:15 Bundestagul german a marcat printr-un minut de reculegere uciderea, la 96 de ani, de către bombele ruse abătute acum câteva zile asupra locuințelor ucrainene de la Harkiv, a lui Boris Romancenko, unul din supraviețuitorii lagărelor de concentrare naziste. Viceșefa Bundestagului, Göring-Eckardt a declarat că moartea lui Romancenko e un ”avertisment că trebuie făcut totul spre a se opri acest război crud” și că ”Germania poartă o răspundere istorică și pentru Ucraina”.
Update 12:05 NATO a prezentat noile evoluții de trupe de pe flancul estic al Alianței, după deciziile de consolidare a forțelor de apărare, luate de la începutul invaziei ruse în Ucraina. 3.300 de soldați NATO din Franța, Germania, SUA, Belgia și Italia sunt dislocați în România. Țara noastră are un efectiv de 76.000 de militari activi.

Update 11:55 Singura uzină rusească care fabrică tancuri, Uralvagonzavod, și-a oprit termporar producția din cauza lipsei componentelor, a declarat agenția NEXTA. Potrivit celor mai noi date ale Armatei ucrainene, rușii au pierdut 509 tancuri, distruse, avariate sau abandonate de la începutul invaziei.
Update 11:40 Centrul de Comunicații Speciale al Ucrainei (Stratcom) informează că în raionul Sumî, la Oktîrka, un număr de aproximativ 300 de militari ruși au refuzat să îndeplinească ordinele comandanților de a ataca și s-au retras. Nu este primul act de nesupunere din partea militarilor ruși, surprins de forțele ucrainene de la începutul războiului.

Update 11:25 Un teritoriu de dimensiunea Scoției este minat, anunță autoritățile ucrainene după analizele preliminare pe care le-au realizat, anunță Kyiv Independent. Aproximativ, 82.525 de km pătrați au fost minați de trupele ruse pentru împiedicarea contra-ofensivelor armatei ucrainene. Bulgaria a avertizat ieri că în Marea Neagră plutesc 420 de mine, indicând un pericol iminent pentru traficul naval comercial și civil, care a fost redirecționat în special spre portul Constanța.
Ministerul Apărării de la București a trimis o navă pentru a investiga dacă se găsesc mine în apele teritoriale ale României, informează Digi24.
Update 11:10 Aproximativ 800 de copii au venit pe lume la Kiev, de la începutul războiului anunță adjunctul președintelui administrației locale, Mykola Povoroznyk, citat de Kyiv Independent. În plin război, cu spitale care și-au mutat secțiile de neonatalogie în subteran pentru a se feri de bombe, în capitala Ucrainei s-au născut 427 de băieți și 380 fete.
Autoritățile ucrainene au prezentat date îngrijorătoare despre situația locuințelor în țară, dar și despre dislocarea populației, estimată de ONU la minim 10 milioane de oameni. 651 de case au fost complet distruse de bombardamentele ruseși și 4000 avariate, a anunțat Serviciul de Urgență ucrainean, citate de Kyiv Independent. Din orașul Chernihiv, situat la nord de Kiev și atacat săptămâni întregi de trupele invadatoare ruse, au plecat peste jumătate din locuitori. Din 280.000 de oameni, în Chernihiv mai sunt acum doar 130.000 de mii.
Update 10:55 Forțele ruse ar fi început de vineri să sape șanțuri și să planteze mine în jurul Kievului, în partea de nord-vest a orașului, conform unor imagini din satelit, scrie Daily Mail. Aceste acțiuni ar indica faptul că Moscova a renunțat momentan să mai înainteze și se pregătește pentru un război de durată. Ministerul Apărării de la Londra a confirmat că trupele ruse nu au reușit să mai avanseze și își consolidează pozițiile.
În această dimineață, președintele Zelenski a cerut întregului popor ucrainean să participe la apărarea țării.
Update 10:00 Un tribunal din Moscova l-a condamnat pe disidentul rus, Aleksei Navalnîi, pentru fraudă pe scară largă, anunță agenția Anadolu. Activistul pentru drepturile omului se află în detenție de peste un an de zile, după ce în vara anului 2020 a fost otrăvit într-un avion de agenți ai regimului Putin. Transferat de urgență în Germania, după protestele internaționale, Navalnîi s-a recuperat și a decis să se întoarcă în Rusia unde a fost arestat de cum a pășit pe pâmântul țării sale. Este un critic vehement al lui Vladimir Putin și riscă o sentință de până la 15 ani în închisoare. În urmă cu 2 săptămâni, Navalnîi a transmis un mesaj din pușcărie, îndemnând poporul să se revolte împotriva liderului de la Kremlin și al războiului sângeros pe care îl duce Rusia în Ucraina.
Update: 08.45 Cifra pierderilor Rusiei în militari uciși în Ucraina s-ar apropia de 10.000, a afirmat ieri o publicație rusească apropiată de Kremlin, care apoi și-a șters aserțiunea. Partea ucraineană estimează că pierderile rusești sunt chiar și mai grele. Potrivit ziarului german Bild, contraspionajul ucrainean a arestat în triunghiul dintre Ucraina, Slovacia și Ungaria un grup de 25 de ruși trimiși să-l lichideze pe președintele Zelenski și să comită acte de sabotaj, care urmau să se afișeze ca membri ai unităților teritoriale ale Ucrainei. Șeful statului ucrainean a fost ținta mai multor tentative de lichidare, afirmă partea ucraineană.
Update 08:30 Pentagonul confirmă că trupele invadatoare comit crime de război iar purtătorul său de cuvânt, Kirby, a subliniat că oficialitățile americane strâng dovezi privind crimele de război comise de Rusia. UE nu poate opri importurile de țiței și gaze din Rusia, de care sunt dependente țări ca Germania și Ungaria, dar ar fi ”gata să adopte noi sancțiuni”, potrivit coordonatorului ei diplomatic Josep Borrell, care n-a precizat ce ar însemna concret ce spune. Președintele american Joe Biden s-a consultat prin video cu omologii săi europeni, între care și liderul de la Elysee, Macron, cancelarul Scholz, dar și premierul britanic, asupra războiului din Ucraina. Discuția servește pregătirii summitului de criză de la Bruxelles, la care ar urma să participe și președintele american. Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, care s-a întâlnit cu premierul olandez Rutte, a cerut izolarea mai serioasă a Rusiei, ”țara agresoare, pe scena internațională și în toate organizațiile internaționale”.
Update 08.00 Rusia și-a precizat revendicările teritoriale. Putin vrea nu doar Mariupol și Harkiv, ci și ”cel mai rusesc oraș din Rusia”, care este capitala ucraineană. Președintele Zelenski a subliniat că respinge ultimatumurile pentru ”predarea” acestor orașe și că, la rigoare, ucrainenii vor trebui să se pronunțe într-un referendum cu privire la cedări teritoriale în estul țării, însoțite de garanții de securitate care să înlocuiască aderarea ei la NATO. Concesiile cerute de un eventual acord ar conține „modificări istorice”. Trupele ucrainene au confirmat recucerirea Makarivului, oraș aflat la vest de Kiev care a suferit distrugeri masive în urma atacurilor ruse.
22.03.2022 A 27-a zi de război
Update 23:00 Președintele Radei ucrainene, Ruslan Stefanciuk, a mulțumit mai multor state europene și SUA pentru semnarea unei declarații comune despre necesitatea urgentă de a îmbunătăți apărarea aerienă a Ucrainei.
Semnatarele sunt: Cehia, Marea Britanie, Georgia, SUA, Polonia, Estonia, Franța, Germania, Letonia, Lituania, Suedia, Olanda și Irlanda. România nu se află printre aceste state care și-au asumat această poziție publică înaintea summitului NATO de la Bruxelles.
Update 22:40 Ungaria nu va susține un nou pachet de sancțiuni pentru Moscova, care ar include petrolul și gazele rusești, a anunțat șeful diplomației de la Budapesta, Péter Szijjártó, după reuniunea de astăzi a miniștrilor de externe ai statelor UE la Bruxelles, anunță jurnalistul maghiar, Szabolcs Panyi. Ministrul ungar de externe a mai precizat că țara sa nu va vota nici pentru instalarea unei interdicții de survol deasupra Ucrainei și nici pentru organizarea unei misiuni NATO de menținere a păcii, joi la summitul Alianței.
De la începutul războiului, Ungaria a menținut o poziție pro-rusă, fiind una dintre ultimele state care a acceptat impunerea de sancțiuni economice la nivel european. Budapesta a refuzat însă să livreze arme Ucrainei și nu a permis nici măcar tranzitarea lor pe teritoriul său. Péter Szijjártó justifică poziția guvernului Orban prin teama de o escaladare a conflictului. Șeful diplomației maghiare a fost decorat în trecut chiar de omologul său rus, Serghey Lavrov cu Ordinului Prieteniei, una dintre cele mai importante distincții ale Rusiei, notează aceeași sursă.
Update 21:00 Ministerul rus al Apărării dezvăluie după aproape 3 săptămâni de tăcere, cifra militarilor morți în Ucraina, scrie Komsomolskaya Pravda, un tabloid pro-Kremlin, citat de Yaroslav Trofimov, corespondent WSJ. Potrivit Kremlinului, 9861 soldați ruși au murit în Ucraina, iar 16.153 au fost răniți. Partea ucraineană a raportat luni, un număr de aproape 15.000 de pierderi umane în rândul rușilor. Kievul a făcut apel la Crucea Roșie să ceară părții ruse preluarea cadavrelor, însă această solicitare nu a primit un răspuns oficial din partea Moscovei. În schimb, mai multe camioane cu soldați răniți au fost surprinse în sudul Belarusului, unde se pare că ar fi tratați militarii ruși răniți.
Cifra pierderilor umane în partea rusă este uriașă în comparație cu războiul rus în Afganistan, unde într-un răstimp de 9 ani, sovieticii au înregistrat 15.000 de morți.
Update 19:55 Premierul israelian, Naftali Bennett ar putea merge la Kiev, pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Zelenski, la invitația acestuia, notează Jerusalem Post, citând surse diplomatice. Jurnaliștii israelieni spun că serviciul secret Shin Bet ar fi început deja să îi pregătească vizita, însă liderul guvernului de la Ierusalim dorește să meargă în Ucraina numai dacă discuțiile dintre Moscova și Kiev avansează. Sursele diplomatice au declarat pentru ziarul israelian că Naftali Bennett nu vrea să meargă doar în scopuri de PR, pentru o poză, ci chiar să ajute.
Președintele Zelenski a sublinat ieri, după alocuțiunea din Knessetul israelian, că Ierusalimul ar putea fi un mediator bun în discuțiile dintre țara sa și partea rusă.
Update 19:00 Tunurile rusești de pe navele de război din Marea Neagră au atacat pentru prima dată locuințe din Odessa spre a teroriza populația locală. Nu s-au înregistrat victime. În zona Nikolaiev trupele rusești nu reușesc să înainteze. UE vrea să-și amplifice capacitatea de luptă printr-o unitate de intervenție cu un efectiv de 5.000 de militari care să-i amelioreze Comunității abilitatea de a interveni în caz de crize și de a se arăta solidară. Cu intenția declarată a reducerii dependenței sale energetice de Rusia, Germania și-a lărgit substanțial cooperarea energetică atât cu Qatarul, în materie de importuri de gaz lichid, cât și cu Emiratele Arabe Unite, în sfera utilizării hidrogenului. Rusia și Ucraina au negociat timp de o oră și jumătate cu privire la aplanarea conflictului bilateral. Nu s-a spus ce anume s-a negociat. Rusia a interzis, ca ”extremiste”, rețele sociale precum Facebook și Instagram.
Update 18: 55 Rusia și-a justificat atacul ucigaș, soldat cu opt civili morți asupra unui mall din Kiev în care ucrainenii își făceau cumpărăturile zilnice pe mai multe etaje, pretinzând că în clădire sau în proximitatea ei ar fi fost ascunse rachete. Moscova sugerează astfel că nu ar fi vorba de încă o crimă de război, ci de atacul cu rachete de înaltă precizie asupra unui presupus ”depozit de muniție”. Nu e însă clar, în acest caz, de ce invadatorii nu au prevenit clientela să iasă din clădire, cum fac israelienii înaintea bombardării unui obiectiv militar ascuns de infrastructura civilă. Or, bombaradamentul rus n-a fost însă ”precis” defel, de vreme ce a făcut clădirile din jur una cu pământul, a lăsat în urmă, pe sute de metri pătrați, ruine calcinate și resturi de autovehicule arse.
Update: 18:00 La Harkiv a fost ucis de bombele rusești un supraviețuitor nonagenar al Holocaustului. E vorba de Boris Romancenko, ucis în locuința lui, la 96 de ani, de criminali de război ruși, după ce a supraviețuit unui număr de patru lagăre de concentrare și extrerminare naziste. La Odessa a izbucnit un incendiu într-o casă atinsă de obuzul unui tir de artilerie de pe vasele marinei de război rusești care navighează în Marea Neagră. Forțele ruse afirmă că ar fi acostat o navă de debarcare la Berdiansk, la 70 de kilometri sudvest de Mariupol. Informația nu poate fi confirmată, independent. UE și-a amplificat ajutorul militar destinat Ucrainei și achizițiilor de arme de către Kiev la un miliard de euro. Șefii diplomației din blocul comunitar discută la Bruxelles extinderea sancțiunilor impuse Rusiei și în special sancționarea sectorului ei petrolier. Germania s-a declarat gata să pună la dispoziția unei trupe UE de intervenție rapidă un efectiv de 5000 de militari. Autoritatea nucleară a Ucrainei a semnalat o nouă defecțiune la ruina atomică de la Cernobîl, ocupată de ruși, unde au încetat să funcționeze aparate de supraveghere a radiațiilor din zonă. În plus, nu mai sunt la datorie pompierii însărcinați să împiedice izbucnirea de incendii în pădurile iradiate din jur.
Update: 15:15 Rusia atacă Odessa. Trupele invadatoare au comandat navelor de război din largul orașului de la Marea Neagră să atace leagănul culturii evreiești din Ucraina. Tunurile de pe grupul celor 14 vase de război rusești navigând în largul coastelor ucrainene au atacat frumosul port. S-au produs pagube edificiilor din oraș, dar nu s-au înregistrat victime. Anterior, partea ucraineană a semnalat intensul recurs al cotropitorilor la drone. La Kiev au continuat crimele de război rusești prin bombardarea unui centru comercial, soldată cu opt civili uciși. Oficialitățile germane se așteaptă ca din Ucraina să se refugieze în UE aproximativ opt milioane de oameni.
Update 12:20 Miniștrii de externe ai statelor UE au ajuns la Bruxelles pentru a participa la Consiliul European ce vizează războiul din Ucraina și situația țărilor care au deschis capitolele de aderare: Moldova, Ucraina și Georgia. La intrare, ministra germană de resort, Annalena Baerbock a declarat că va lucra alături de omologii săi la găsirea unor soluții cât mai rapide pentru a reduce dependența de combustibilii fosili și de importurile energetice din Rusia.
De la Berlin, ministra Apărării, Christine Lambrecht, a anunțat că Germania va continua să livreze arme Ucrainei și caută soluții în aceste momente pentru achiziționarea lor, care nu se poate face prin ministerul ei, din cauza procedurilor germane foarte stricte. Birocrația germană pare a fi un impediment în rezolvarea rapidă a situației, însă oficialii țării afirmă că doresc să găsească soluții.
Update 12:00 Opt oameni au murit în atacul de noaptea trecută asupra centrului comercial dintr-un cartie al Kievului, iar 6 case din jur au fost distruse de foc, a anunțat primarul Vitali Kliciko, într-un mesaj video. Edilul Capitalei a cerut oamenilor să nu deschidă geamurile și să poarte măști, deoarece aerul este extrem de poluat, ca urmare a focului cu care pompierii s-au luptat ore întregi.
Update 11:45 Din Mariupol, rușii au sustrat cinci nave cu grâne ucrainene, anunță autoritățile locale. În orașul asediat la Marea Azov domnește penuria de apă, alimente și combustibili.
Update 10:40 Australia va trimite 70.000 tone de cărbune Ucrainei, pentru a-i asigura securitatea energetică, a anunțat premierul Scott Morrison, citat de Bloomberg. Este cărbunele nostru și îl vom trimite ucrainenilor. Am înțeles că aproximativ 1 milion de case vor putea fi încălzite cu această cantitate, a declarat șefului guvernului.
Mai mult, Canberra va oferi Ucrainei și ajutor umanitar în valoare de 30 milioane de dolari și asistență militară de 15,6 milioane de dolari (americani). Mai mult, guvernul australian a decis să interzică exporturile de alumină către Rusia, care își asigura 20% din necesarul acestui aliaj, din Australia. Alumina este un element cheie în producerea aluminiului.
Update 10:20 Embargoul asupra produselor petrolifere din Rusia este pe masa discuțiilor săptămâna aceasta la Bruxelles, informează Reuters, citând surse diplomatice europene. Liderii de stat și guverne ai națiunilor UE se vor reuni luni într-o ședință specială pentru a discuta a 5-a rundă de sancțiuni, spune agenția Reuters, citând aceeași sursă. Joi, în capitala Belgiei va sosi președintele american, Joe Biden, pentru un summit NATO și o reuniune a statelor G7, în vederea gestionării războiului din Ucraina. Vineri, Biden va face o vizită simbolică în Polonia, pentru a-și arăta susținerea față de statele NATO de pe flancul estic. Administrația americană a declarat că liderul american nu va călători la Kiev, în ciuda apelurilor de a veni în capitala ucraineană. Boris Johnson, un susținător al președintelui Zelenski, ar putea ajunge la Kiev, notează Daily Mail, însă informația nu a fost confirmată de Downing Street 10.
Update 10:10 Intensificări de atacuri la Odesa, unde locuitorii s-au trezit în această dimineață în zgomot de artilerie și împușcături, relatează agenția Unian. Șeful administrației locale militare, Serghei Bratciuk, a declarat că o navă rusească a lansat atacuri asupra unor locuințe de pe coasta Mării Negre, iar forțele ucrainene au răspuns cu focuri de armă, reușind să lovească vasul inamic. A fost emisă și o alarmă de raid aerian. Nu se cunosc pagubele.
Update 09:30 Bombardamentele ruse au nimerit într-un centru comercial, ucigând cel puțin șase civili. Potrivit salvării ucrainene, atacul inamic a distrus câteva etaje ale centrului din cartierul Podilsky, provocând o explozie mare, urmată de altele, mai mici, relevă DLF. Potrivit primarului Kievului, Kliciko, au fost prejudiciate mai multe blocuri de locuințe din cartierul vestic Podil.
Update 07:45 Summit americano-polon. Președintele Biden urmează să se întâlnească săptămâna aceasta cu omologul său polonez, Andrei Duda. Întâlnirea va avea loc în Polonia la 25 martie. Potrivit ziarului Kiev Independent, discuțiile ar urma să abordeze ”criza umanitară și a drepturilor omului declanșată de războiul nejustificat și neprovocat dezlănțuit de Rusia în Ucraina”. Potrivit Națiunilor Unite, zece milioane de oameni și-au părăsit casele în Ucraina, refugiindu-se de ororile acestui război, un sfert din populația oficială a țării.
Update 07:30 China a negat că ar furniza arme Rusiei spre a susține războiul din Ucraina, și ar ”face orice să dezescaladeze criza”, după cum s-a exprimat ambasadorul americaan în SUA, Qin Gang într-un interviu acordat canalului tv CBS. Gang, reluat de Kiev Independent, a mai declarat că Beijingul ar trimite ajutor umanitar în Ucraina că doar ”diplomația bună” ar funcționa, ”condamnările Rusiei nefiind bune de nimic”.
Update 07:20 Belarus a devenit scena unor ample acțiuni de proterst și de sabotaje ale unei incipiente gherile, menite să împiedice intrarea în războiul ucrainean a forțelor din subordinea dictatorului Alexander Lukașenko. Consilierul șefei opoziției, Sviatlana Țihanovskaia, Franak Viaciorka, lider al grupului de tineret al Frontului Popular din Belarus a declarat, fiind citat de Kiev Independent, că în țara sa oamenii au început să distrugă șinele ferate și echipamentul rusesc, împărțind soldaților manifeste antirăzboi, menite să-i oprească să participe la invazie. trei bănci din Belarus au fost deconectate de la sistemul bancar internațional SWIFT.
Update 07:00 Ucraina a respins cererea ultimativă a capitulării la Mariupol, adresată Kievului de trupele invadatoare. Azi urmează să aibă loc prin video o nouă rundă de convorbiri ruso-ucrainene. În orașele germane au avut loc ieri noi demonstrații de solidaritate cu Ucraina și de protest împotriva războiului de agresiune declanșat de regimul Putin. ”Nu va exista o capitulare sau o predare a armelor”, a spusa șefa adjunctă a guvernului ucrainean, Irina Vereșciuk. În cererea de capitulare, generalul rus Mihail Mizințev împletise acuze false, calificate de observatori drept ”cinice”, la adresa apărătorilor ucraineni asediați la Mariupol, oraș supus de săptămâni în șir crimelor de război comise prin bombardamentele rusești. Ieri, președintele Ucrainei solicitase Israelului să se ralieze sancțiunilor internaționale impuse Rusiei și să livreze țării sale sistemul său defensiv antirachetă.
Update 00.30 Rușii au pierdut nu mai puțin de șase generali în războiul din Ucraina.. Concomitent, potriovit presei americane, reluate de Adevărul. ro, ”aproximativ 1.000 de soldaţi ruşi sunt ucişi sau răniţi în Ucraina în fiecare zi. În acelaşi timp, Rusia a folosit deja 75% din forţele sale pregătite pentru luptă în Ucraina, dintre care aproximativ o treime nu mai sunt pregătite pentru luptă”, scrie The Washington Post. După cum notează Rob Lee, fost analist al Institutului de Cercetare pentru Politică Externă şi Marină al Armatei SUA, din cele 168 de forţe operative ale batalioanelor armatei ruse, 120 luptă deja în Ucraina, reprezentând aproximativ 100.000 de soldaţi din 190.000 dislocaţi în Ucraina. Asta înseamnă că Rusia şi-a angajat deja 75% din rezervele sale pregătite pentru luptă în război….Serviciile secrete occidentale estimează că cel puţin 7.000 de ruşi au fost probabil ucişi şi până la 20.000 au fost răniţi. În acelaşi timp, ucrainenii vorbesc de o cifră dublă”.
Update 00:00 Rusia cere ultimativ capitularea forțelor ucrainene care apără Mariupol. Militarilor ucraineni generalul rus Mihail Mizințev le oferă retragerea fără arme pe o rută convenită cu Ucraina. Răspunsul părții ucrainene urmează să fie remis în scris Moscovei până luni la ora 05.00 dimineața. Coridorul propus ar urma să fie creat între orele 9 – și 11 ora României. Generalul rus a mințit, afirmând că ucrainenii din oraș ar fi ”comis crime”. În realitate, crimele de război săvârșite în oraș au fost rezultatul bombardamentelor ruse. Civililor nu li se oferă evacuarea decât pentru cazul capitulării. ”Oferta”, scrie ziarul german Bild, ”este una cinică. Dacă ultimatumul nu e acceptat orașul riscă distrugerea totală”. Șefa adjunctă a guvernului ucrainean, Irina Vereșciuc a declarat că, pentru evacuarea populației din orașul asediat Mariupol, ar trebui să demareze spre port 50 de autobuze. Azi au fost evacuați aproape 4.000 de oameni din oraș. Alte circa trei mii, scrie Bild, au fost evacuați din alte zone angrenate în lupte.
20 martie – a 25-a zi de război
Update 22:20 Franța a anunțat blocarea activelor Băncii Centrale a Rusiei în valoare de 22 miliarde de euro, notează analista Olga Lautman de la CEPA. Ministrul Economiei, Bruno Le Maire, a mai precizat că au fost blocate active în valoare de 150 milioane de euro, ale unor indivizi cu legături la Kremlin.
Update 20:10 Cei 64 lucrători ținuți ostatici de forțele ruse la Centrala Nucleară de la Cernobîl au fost eliberați după aproape 3 săptămâni de muncă neîncetată, a anunțat Kyiv Independent. Alți 46 lucrători s-au oferit voluntar să îi înlocuiască pe colegii lor, pentru a asigura funcționarea în siguranță a centralei capturate de ruși.
Update 20:00 La Kiev, corespondentul CNN a surprins o ploaie de rachete ale sistemului anti-aerian ucrainean, spre ceea ce par a fi avioane. Conform reporterilor de la fața locului, în capitala Ucrainei ar fi început raidurile aeriene ale trupele ruse, odată cu lăsarea întunericului.
Update 19:20 Ministerul Apărării de la Kiev a lansat un apel către soldații bieloruși: vă oferim posibilitatea de a vă preda, citează publicația Hromadske. Declarația a fost făcută în contextul unei foarte posibile invazii a trupelor bieloruse din nord vestul țării, după ce serviciile de informații au avertizat astăzi că dețin informații care confirmă intențiile lui Lukașenko de a se alătura Moscovei în război. “Ucraina știe că autoritățile din Belarus se pregătesc de agresiuni active împotriva statului nostru, dar știm și că armata bielorusă nu vrea să ducă la îndeplinire aceste ordine“, se arată în afirmațiile ministerului Apărării, preluate de presa ucraineană.
Update 18:30 La Tel Aviv, mii de oameni au organizat un miting de susținere a Ucrainei, concomitent cu adresarea președintelui Zelenski, prin video, în Parlamentul israelian, relatează presa israeliană. ”Nu puteți media între Bine și Rău”, le-a spus președintele Ucrainei israelienilor, vorbind celor mai profunde fibre ale conștiinței morale evreiești, când a cerut Ierusalimului ajutor pentru salvgardarea ucrainenilor atacați de războiul de agresiune rusesc și invadați cu scopul declarat de a le desființa statul și ființa națională.
Liderul ucrainean a citat din Golda Meir, singura femeie șef de guvern a Israelului, născută la Kiev în 1898. Prim-ministra s-a confruntat la rândul ei cu o invazie a statelor arabe, în ziua de Yom Kippur 1973, când forțele siriene și egiptene au lansat un atac supriză asupra Israelului, în cea mai sfântă zi a anului. Ca și Ucraina astăzi, statul evreu avea disperată nevoie de arme.
“Vrem să trăim, dar vecinii noștri ne vor morți. Așa că nu avem prea mult loc de compromisuri”, a citat Zelenski, din cuvântările Goldei Meir.
Update 18:20 Zelenski se adresează LIVE, Knessetului israelian într-un discurs fără ocolișuri: “Voi aveți cel mai bun sistem de apărare antiaeriană din lume, Iron Dome. Știți cum este să trăiești amenințat. Trebuie să răspundeți de ce? De ce nu ați răspuns solicitării noastre de a ne ajuta? De ce nu condamnați invazia rusă în Ucraina? De ce nu sancționați afacerile rusești?”
“Acum 80 de ani, ucrainenii au ales să salveze evrei. Și poporul israelian are acum în față alegerea de a-i salva sau nu pe ucraineni”, a mai spus liderul de la Kiev.
Din 120 de ai Parlamentului de la Ierusalim, sunt prezenți 112, conform mass media israeliană. 8 deputați pro-ruși au boicotat adresarea. Acest moment al discursului președintelui Zelenski, prin video, în fața legislatorilor israelieni, a fost îndelung așteptat și controversat, din cauza fricțiunilor dintre Kiev și Ierusalim pe tema ajutorului militar. Premierul Bennett a încercat să medieze o soluție de pace între Moscova și Kiev, mergând personal la Kremlin, însă această acțiune nu a dat roade. Liderul guvernului israelian a evitat să condamne explicit războiul sângeros declanșat de Rusia în Ucraina, fapt ce i-a adus critici și pe plan domestic.
Aproximativ 70% dintre israelieni susțin Ucraina și și-ar dori ca această țară, care are o comunitate semnificativă de evrei, să fie sprijinită în războiul cu Rusia. Israelul are și o importantă și influentă minoritate de evrei ruși, care își susțin țara natală. Ierusalimul a coordonat acțiuni umanitare și continuă să sprijine umanitar Ucraina, cu medici, echipamente medicale necesare, mâncare, medicamente și alte produse de prim ajutor.
Update 18:10 Un grup de politicieni și personalități europene a cerut înscrierea lui Volodymyr Zelenski în cursa pentru Premiul Nobel pentru Pace, cerând comitetului de la Oslo să extindă data limită la care se pot face nominalizări. Europarlamentarii s-au adresat printr-o scrisoare oficială comitetului norvegian, care acordă în mod tradițional distincția pentru pace, la Oslo, informează agenția NEXTA. Între ei se află fosta deputată olandeză și luptătoare pentru drepturile omului, Ayaan Ali Hirsi, fost comisara UE Neelie Kroes, eurodeputatul USR, Vlad-Marius Botoș, și fostul premier al Belgiei, actual europarlamentar, Guy Verhofstadt.
Update 18:00 “Ucraina se va folosi de orice format de discuții pentru pace, chiar dacă asta va însemna să negociem direct cu Putin”, a spus președintele Zelenski la CNN, într-un interviu în exclusivitate, scrie publicista Paula Chertok. “Forțele ruse au venit să ne omoare, să ne extermine. Le putem răspunde militar, cu demnitate – putem rezolva situația în mod onorabil. Însă demnitatea nu salvează vieți, iar în acest moment oameni nevinovați sunt uciși zilnic”, a explicat liderul de la Kiev, punctând că el încearcă de doi ani să negocieze cu Putin, însă Moscova nu a fost interesată decât să își aplice planurile de invazie și ocupație.
Șeful statului ucrainean a avertizat însă că dacă discuțiile cu Putin vor eșua, ne putem aștepta la un nou război mondial.
Update 16:50 În Enerhodar, oraș ocupat de trupele ruse, oamenii protestează în număr mare pentru eliberarea vicepimarului Samoydyuk, după ce acesta a fost răpit sâmbătă de invadatori. Și la Berdiansk au fost proteste față de cotropitorii ruși, care s-au soldat cu bătăi și arestări provocate de forțele ruse.
5 oameni au fost răniți la Kiev, duminică, după ce rămășițele unei rachete au căzut pe un bloc de locuințe, provocând un incendiu masiv, a anunțat Serviciul de Urgență al Ucrainei, citat de Hromadske. Echipele de salvare au reușit să intervină rapid pentru evacuarea rezidenților.
Update 15:15 La 21 martie, armata ucraineană informa că un număr de 14.700 de soldați ruși ar fi fost uciși, 1487 de vehicule blindate distruse, precum și: 476 tancuri, 947 vehicule, 230 de sisteme de artilerie, 118 elicoptere, 21 de drone, 96 aeronave și 3 vase de război. Rușii nu au mai oferit nicio informație despre numărul de victime, de la 3 martie, când raportaseră 498 de pierderi umane. Serviciile secrete occidentale estimează că ar fi murit mai puțin militari ruși.
Consilierul șef al cancelariei prezidențiale, Podoliak, a ținut să precizeze pe contul său de Twitter, că numărul generalilor pierduți de Rusia este șocant: nu mai puțin de șase generali au fost uciși, – gen. major Tushaev, Gerasimov, Kolesnikov, Sukhovetsky, Mityaev, gen. locotenent Mordvichev. La aceștia se adaugă și alți ofițeri de rang înalt, precum câteva zeci de colonei și alții, ceea ce indică o lipsă de pregătire, în ciuda avantajului numeric, mai spune Podoliak.
Update 15:05 Primarul localității ocupate, Enerhodar, unde se află și cea mai mare centrală nucleară din Europa, a anunțat, citat de Vișegrad 24, că viceprimarul orașului, Ivan Samoydyuk, a fost răpit de forțele ruse, sâmbătă. Edilul localității, Dmitry Orlov, a declarat: “Invadatorii pun presiune fizică și psihică pe rezidenții din Enerhodar ca să colaboreze cu ei și să participe la activități publice”. Mai mulți primari din zonele ocupate de ruși au fost răpiți în ultimele săptămâni, în încercarea ocupanților ruși de a distruge rezistența civilă. Unul singur a fost salvat după o operațiune specială a forțelor ucrainene – Ivan Fedorov, tânărul primar al orașului Melitopol.
Update 14:50 O nouă duminică de proteste în orașele capturate de ruși, Herson și Hakhovka, unde localnicii refuză să accepte ocupația, anunță Hromdaske. Oamenii sunt pașnici, dar nu dorect colaborarea cu inamicii și le cer militarilor ruși să plece acasă. Serviciile ucrainene de securitate au avertizat în repetate rânduri că Moscova se pregătește să aplice modelul republicilor Lugansk și Donețk din 2014, prin organizarea unor referendumuri false și declararea unor noi republici separatiste.
Update 14:30 Avem capacitatea de a ne hrăni țara timp de doi ani, datorită rezervelor de grâne și ulei pe care le-am acumulat, a declarat într-o intervenție TV, Rostislav Shurma, adjunct al șefului cancelariei prezidențiale de la Kiev, citat de Ukrainska Pravda. Din cauza războiului, recoltele de anul acesta vor fi sever afectate, iar îngrijorările cu privire la situația alimentelor de bază sunt alarmante în Ucraina.
Update 14:15 Serviciul de intelligence al Ministerului Apărării de la Kiev a avertizat că Rusia încă încearcă să elimine conducerea Ucrainei, principalii vizați fiind președintele Volodimir Zelenski, șeful cancelariei prezidențiale, Andriy Yermak, și premierul țării, Denys Shmyhal, notează Ukrainska Pravda. Instituția a mai precizat că în Ucraina au început să apară grupuri de mercenari specializați pe lichidări, asociate lui Yevgeny Prigozhin, un cunoscut propagandist rus și lider al grupării de mercenari Wagner.
Update 13:55 Tragedie într-un cămin de bătrâni din orașul Kreminna, situat în raionul Lugansk, unde forțele ruse ar fi deschis focul, ucigând 56 de persoane și rănind alte 15, anunță Serviciul de Comunicații Speciale al Ucrainei, reluat de Sky News. SSSCIP Ucraina a declarat că rușii au tras dintr-un tanc aflat în fața clădirii, în mod intenționat.
Situația pe front se prezintă astfel:

Update 13:30 Statul Major ucrainean avertizează că riscul unui atac al forțelor loiale dictatorului Lukașenko dinspre nord-vest este ridicat, notează reporterul de război Illia Ponomarenko. Toți diplomații bieoluriși au fost rechemați în țară, ambasadorului Minskului la Kiev confirmând această informație.
Liderul de la Minsk continuă să îl susțină pe Vladimir Putin, declarând ieri despre acesta din urmă: Este foarte sănătos; este mai sănătos decât oricare dintre noi și o să trăiască cel mai mult. Singura răceală pe care o s-o facă va fi la vreuna din înmormântările noastre. Remarcile au fost făcute într-un interviu pe care Lukașenko, în funcție de aproape 3 decenii, l-a acordat la Minsk.
Cu toate acestea, opoziția bielorusă susține că doar 3% dintre cetățeni susțin războiul Rusiei în Ucraina. Chiar ieri muncitorii Căilor Ferate din Belarus au coordonat o acțiune impresionantă de sabotaj asupra liniilor de tren care duc în Ucraina, pentru a-i împiedica pe ruși să le folosească. Șeful companiei de căi ferate din Ucraina a mulțumit vecinilor bieloruși pentru acest act curajos.
Update: 13:20 Cotropitorii au recurs și la flotă în distrugerea Mariupolului – asupra oraşului s-a tras cu tunurile celor patru vase de război din zonă ale Rusiei, căci nu i-au mai ajuns bombele rachetele și artileria. ”Mariupol va rămâne în memoria istorică pe timp de secole”, a spus Volodimir Zelenski. Președintele Ucrainei a mai reliefat că Rusia continuă să trimită oameni pentru a se sacrifica în timp ce lupta din apropierea localității Ceornobaivka s-a soldat cu șase victorii ale apărătorilor ucraineni, apărându-și pozițiile în fața repetelor ofensive ale armatei ruse.
Zelenski i-a întrebat pe rușii din Rusia, despre pierderile umane ale armatei proprii și despre lipsa de informații furnizate de autoritățile de la Moscov privind militarii morți pe front. ”Cum s-a putut întâmpla ca în Rusia nimeni să nu vorbească despre soldații morți? Nu-i pasă nimănui în Rusia de militarii voștri căzuți? Ministrul vostru al apărării a araportat ultima oară pierderile proprii pe 3 martie (498 de morți)”.
Update: 11:15 Cel puțin cinci civili, între care un copil de nouă ani au fost omorâți azi de atacuri rusești asupra cartierelor de locuințe ale orașului ucrainean Harkiv. Alte crime de război au avut loc la Mariupol. În portul asediat de la Marea Azov, invadatorii au bombardat ieri școala de arte plastice din localitate unde se adăpostiseră de bombe aproximativ patru sute de oameni. Cine sunt tinerii puși să atace ucraineni și să moară la Mariupol și în alte zone ale Ucrainei invadate de trupele ruse? Nu doar ruși din Federație. Mulți tineri se trezesc încorporați cu forța de separatiști în republicile separatiste Donețk și Lugansk, relevă un tânăr, reluat de Kiev Independent, care a scăpat de recrutare printr-un noroc, întrucât se afla în centrul Ucrainei când colegii săi de școală au fost siliți de separatiști să pună prima oară mâna pe arme.
Update: 11:00 Trupele ruse își continuă crimele de război în Ucraina. Potrivit autorităților din Mariupol, invadatorii au bombardat școala de arte plastice din localitate, în care căutaseră adăpost câteva sute de oameni. Clădirea a fost distrusă sâmbătă de un atac rusesc. Potrivit agenției franceze France Presse, rușii au folosit din nou arma hipersonică, rachetele de tip Kinjal țintind un depozit de uleiuri și combustibili din Nicolaev. Ucraina a suspendat vremelnic, până la revocarea legii marțiale, activitatea a 11 partide pro-ruse, după cum a reliefat președintele Zelenski azi dimineața.
Update 08:45 Alarma aeriană a răsunat în aproape toate raioanele Ucrainei, la Sumy, Nikolaiev, Ternopil, Poltava, Kirovograd, Harkiv, Zaporoji, Kyiv, Lviv, Ivano-Frankivsk, Dnipropetrovsk, Rivne, Volyn, Cherkasy, Jitomyr, Vinnytsia, Odessa, scrie Kiev Independent. Dramatică e situația umanitară de la Cernihiv. Potrivit primarului orașului din nordul Ucrainei, Atrașenko, reluat de DLF, tirurile de artilerie asupra infrastructurii continuă și au lăsat orașul asediat fără apă, curent și căldură, iar spitalul, bombardat, a fost distrus, așa că nu mai există îngrijire medicală. Cei 30.000 de locuitori ai orașului sunt lipsiți de orice coridor umanitar, care să le permită evacuarea. În raionul Lugansk ar fi fost distruse de atacurile ruse 24 de case și blocuri de locuințe la Rubijne și Severodonetsk în ultimele 24 de ore. Potrivit informațiilor guvernatorului, Serghei Haidai, reluat de Kiev Independent, ar fi fost uciși 3 oameni, între care doi copii. Șapte persoane ar fi fost evacuate.
Update 00:05 La Mariupol forțele ruse ar fi avansat spre oraș. Peste 4.000 de oameni au reușit să se refugieze sâmbătă din portul asediat de la Marea Azov. Numărul morților din cazarma din Nikolaev atacată de o rachetă rusească s-ar ridica la 40. Diplomații din Belarus au început să părăsească Ucraina. Potrivit agenției ruse Interfax, reluate de Kiev Independent, ambasadorul Belarus în Ucraina, Igor Sokol, a declarat că ultimii săi 11 angajați au plecat în Republica Moldova.
19 martie – a 24-a zi de război
Update 11:00 Bilanțul distrugerilor provocate de forțele invadatoare ruse arată o situație tragică pentru Ucraina, la 24 de zile de la izbucnirea războiului:
- 120 copii uciși și 140 răniți;
- 117 facilități medicale (spitale, clinici, sanatorii) ruinate sau avariate;
- aproximativ 1000 de apartamente distruse;
- 669 de școli bombardate;
Update 21:55 Slovacia va primi 3 sisteme Patriot de apărare antiaeriană și antirachetă de la statele aliate din NATO, informează Kyiv Independent. Sistemele MIM-104 Patriot PAC-3 ar urma să fie livrate de Olanda și Germania. Bratislava se angajase în urmă cu câteva zile să livreze Ucrainei, sistemele sale de fabricație sovietică, S-300.
Update 21:30 Informații îngrijorătoare de la consiliul administrativ din Mariupol: oficialii ucraineni acuză forțele ruse că i-ar muta forțat pe localnicii ce vor să se salveze, în orașe din Rusia, citează Kyiv Independent. Informația nu a putut fi confirmată independent.
În a doua săptămână de război, rușii au propus coridoare umanitare spre Rusia sau Belarus, spre șocul ucrainenilor care încercau să se evacueze.
Update 21:20 Muncitorii căilor ferate bieloruse ar fi sabotat mai multe linii de tren care duceau spre Ucraina, pentru a împiedica armata rusă să le mai folosească, anunță publicația Vișegrad 24. Informația a fost confirmată de biroul opozantei bieloruse în exil, Svetlana Tihanovskaia, și de portalul Voices from Belarus, surse care subliniază că este cea mai mare acțiune de sabotaj realizată de vecinii Ucrainei, de la debutul invaziei. Nu se pot da detalii despre acțiune, a mai spus biroul de presă al Svetlanei Tihanovskaia.
Șeful companiei de căi ferate din Ucraina, Oleksandr Kamyshin, a mulțumit lucrătorilor bieloruși pentru această acțiune riscantă, dar foarte importantă pentru împiedicarea avansului forțelor ruse, citează Voices from Belarus.
Update: 20:45 Cu cel puțin 50 de morți s-a soldat atacul rus cu rachetă asupra unei cazărmi ucrainene din Nikolaev. Nu e clar câte cadavre se mai află sub dărâmături. În barăci dormeau circa 200 de militari când a explodat racheta lansată de ruși. Autoritățile ucrainene, atacate și în vest pentru prima oară, potrivit părții ruse, cu arme hipersonice (a căror utilizare a fost confirmată de SUA și care ar fi distrus un depozit de arme din Ivano-Frankivsk) au informat că partea ucraineană deplânge mult mai multe victime civile decât victime militare.
Update 19:15 Ucraina a devenit prima țară din lume care a intentat un proces de terorism unei alte țări – Rusia – folosind în premieră, Convenția pentru finanțarea terorismului, a declarat adjuncta ministrului de externe ucrainean, Emine Japarova, citată de publicația Hromadske. Dacă vom câștiga în instanță, Rusia va fi recunoscută drept un stat care finanțează terorismul, a mai spus Japarova.
Update 19:00 Bilanțul atacurilor forțelor ruse asupra regiunii Lugansk la 18 martie se ridică la cel puțin patru morți, 10 răniți și nu mai puțin de 54 de case distruse, a informat administrația raionului. Au fost țintite două localități: Severodonetsk și Rubizhne, care sunt acum aproape distruse, conform autorităților locale, citate de Euromaidan Press.
Update 17:30 Armata rusă a efectuat 1403 raiduri aeriene, lansând 291 de rachete, și a folosit 459 de rachete sol-aer și aer-sol de la începutul invaziei sale în Ucraina, la 24 februarie, a anunțat purtătorul de cuvânt al ministerului Apărării de la Kiev, citat de Euromaidan Press.
Update 16:00 Potrivit ministerului britanic al Apărării, rușii au făcut foarte puține avansuri pe teren, în ultimele zile, fiind practic blocați în punctele cucerite anterior, scrie BBC. Situația s-ar datora contra-ofensivelor ucrainene care au înregistrat mai multe succese, atât în sud, cât și în est. La Sumy, în partea de nord-est a țării, forțele ruse aproape reușiseră încercuirea completă a orașului, însă armata ucraineană a blocat izolarea totală a localității.
Și Harkivul s-a aflat în ultimele 24 de ore sunt atacurile trupelor inamice, care însă nu l-au putut cuceri. Din păcate, orașul este ruinat, conform imaginilor surprinse de corespondenții de război. Oamenii continuă rezistență, iar câteva convoaie cu ajutoare umanitare se îndreaptă și spre Harkiv, al doilea oraș ca mărime din Ucraina.

Update 15:00 Polonia propune statelor UE să impună la nivel național și comunitar un embargo comercial total asupra Federației Ruse, a declarat prim-ministrul Morawiecki, citat de Reuters. Premierul de la Varșovia a afirmat că va înainte propunerea în cel mai scurt timp, în scopul de a tăia accesul Moscovei la orice fel de sursă de venit, obținută din comerțul cu țările europene.
Update 13:34 “Nu avem ce arme să mai oferim Ucrainei. Posibilitățile Bundeswehr-ului au fost epuizate”, a declarat ministra Apărării din Germania, Christine Lambrecht, la Deutschlandfunk, citată de site-ul germani T-online. Lambrecht a mai spus că NATO nu va interveni în conflict și nu va impune o interdicție de survol.
Declarația a provocat reacții dure la Kiev, unde consilierul prezidențial și negociator în echipa Ucrainei, i-a replicat dur ministrei de la Berlin: Fiecare declarație de tipul acesta, venită din partea unui oficial european, încurajează Rusia să își continue masacrul în Ucraina. Dacă nu recunoști războiul și ți-e frică de Putin, măcar nu face afirmații provocatoare, a spus Podoliak.
Livrări cu probleme: După invazia rusă în Ucraina, Germania a decis în mod istoric să furnizeze arme. Au fost livrate 1.000 de arme antitanc și 500 de rachete sol-aer „Stinger” din stocurile Bundeswehr. De asemenea, a fost anunțată vânzarea a 2.700 de rachete antiaeriene din fostele stocuri din RDG. Un raport publicat de „Welt am Sonntag”, citând surse guvernamentale, a descoperit însă că doar 500 de rachete ar fi ajuns în Ucraina, joi noaptea, prin Polonia. Rachetele antiaeriene promise de tip „Strela” erau comune în RDG.
Update 13:25 Au fost deschise 10 coridoare umanitare, în zonele cele mai grav afectate de atacurile trupelor ruse, a afirmat viceprim-ministra Ucrainei, Iryna Vereshchuk. Ele includ portul Mariupol, orașul ocupat Herson, zonele de la nord-vest de Kiev și alte orașe din zona Lugansk. Unele localități vor primi camioane cu ajutoarele umanitare, care includ produse de primă necesitate, precum și mâncare sau medicamente, a anunțat ministra de la Kiev, citată de Kyiv Independent.
Update 13:00 Încă un general rus ar fi fost ucis în luptă, susțin forțele armate ucrainene, printr-un comunicat de presă postat pe pagina lor de Facebook. Ar fi vorba despre generarul Andrei Mordvichev, comandantul armatei a 8-a ruse a forțelor sudice, care și-a pierdut viața în luptele din zona Nicolaiev, unde ucrainenii au operat cu succes o contraofensivă.
Update 12:00 Lupte de stradă puternice au erupt la Mariupol, anunță Sky News. Rușii încearcă să cucerească orașul de cel puțin două săptămâni, timp în care au bombardat, conform localnicilor, neîncetat case, spitale, teatrul, fabrici, blocuri de locuințe și ale ținte civile. Viceprimarul orașului, Vadym Boychenko, a declarat pentru BBC că echipele de salvare încearcă în continuare să scoată oamenii de sub dărâmăturile teatrului din Mariupol, distrus la 16 martie, însă voluntarii nu pot opera cât timp au loc lupte pe stradă între rezistența ucraineană și invadatorii ruși. Oficialul estimează că aproximativ 20.000 au nevoie de evacuare urgentă, însă niciun coridor umanitar nu este sigur.
La Mariupol, oamenii trăiesc în adăposturi subterane, fără căldură, apă, medicamente sau alimente de bază. În oraș, s-au înregistrat spargeri de magazine și furturi, mai ales de mâncare, iar situația este descrisă de către voluntarii Crucii Roșii drept un iad.
Update 11:15 Rusia susține că a folosit rachete hipersonice într-o operațiune de distrugere a depozitelor de arme și muniții ucrainene, din regiunea Ivano-Frankivsk, anunță Jerusalem Post, reluând agenția Interfax. Ministerul Apărării de la Moscova a declarat că a distrus un depozit de rachete și echipament pentru forțele aeriene din zona Ivano-Frankivsk și centre de telecomunicații radio ale marinei ucrainene din Odesa, utilizând rachete hipersonice.
La Odesa, teama unor atacuri noi s-a întețit, iar locuitorii au început să își pregătească armele. Oamenii sunt învățați și cum să acorde primul ajutor. Odesa se pregătește de un atac iminent, spun autoritățile locale, citate de Sky News. O flotilă de nave rusești se poate zări chiar de pe coastă, iar tensiunea plutește în aer, scrie aceeași sursă.
Update 10:30 Ministerul Apărării de la Kiev a prezentat o filmare cu dezastrul provocat de forțele invadatoare ruse în Chernihiv, la 3 săptămâni după invazie. Orașul se află la nord de Kiev, în apropierea graniței cu Belarusul.
Update 08:00 Ucraina a pierdut temporar accesul la Marea de Azov, după ce trupele ruse și-au întărit pozițiile în jurul orașului port, Mariupol, informează Forțele Armate ucrainene, citate de Kyiv Independent.
“Ocupanții au reușit parțial în districtul operațional Donețk, blocându-ne temporar accesul la Marea de Azov“, a declarat ministerul Apărării.
18 martie – A 23-a zi de război
Update 22:00 Zece milioane de ucraineni au fost obligați să își părăsească casele, din cauza războiului declașat de Rusia, anunță Agenția ONU pentru Migrație, reluată de Euromaidan Press. 3,2 milioane de oameni s-au refugiat în afara granițelor țării, majoritatea fiind copii, femei și bătrâni, în timp ce un număr dublu s-au văzut nevoiți să fugă în alte zone din interiorul Ucrainei. Asta înseamnă un sfert din populația oficială a Ucrainei, de 44 milioane de locuitori, notează ONU. Trebuie precizat că milioane de ucraineni se află și în diasporă, unde lucrează sezonier sau temporar.
Update 21:50 Fostul premier britanic, David Cameron, a plecat spre Ucraina să livreze ajutoare umanitare, informează Sky News. Fostul șef de guvern de la Londra a fost fotografiat în timp ce conducea o dubiță, în Polonia.
Update 21:00 Începând de astăzi, personalul diplomatic și oficialii guvernamental ai Rusiei și Belarusului nu mai au voie să intre în clădirile legislativului european, a anunțat șefa Parlamentului European, Roberta Metsola, după o decizie luată vineri. În casa democrației nu este loc pentru acei oameni care vor să distrugă ordinea democratică!, a declarat președinta PE.
Update 20:30 Kievul și-a întărit puternic apărarea în jurul orașului, pregătindu-se precum o fortăreață, potrivit forțelor terestre ucrainene, citate de Kyiv Independent. În timp ce misiunilor de salvare continuă la Mariupol, pentru găsirea supraviețuitorilor, forțele ruse își continuă atacurile asupra orașului, a anunțat administrația locală, citată de Kyiv Post. Orașul rezistă eroic în ciuda terorii zilnice, împiedicând trupele ruse să își realizeze obiectului: conectarea terestră a peninsulei Crimeea de alte teritorii ocupate de ruși.
Update 20:00 Peste 1300 de civili ar fi încă prinși între dărâmăturile Teatrului din Mariupol, bombardat la 16 martie de forțele ruse, în ciuda marcajele care se putea vedea din satelit că înăuntru sunt copii, relevă Kyiv Independent. Avocata Poporului, Lyudmila Denisova, a declarat că s-a reușit salvarea unui număr de 130 de persoane până în acest moment. Clădirea a fost distrusă complet.
Update 18:30 Sute de oameni se mai află în subsolul teatrului bombardat de ruși din Mariupol, a reliefat președintele Zelenski. Rusia a negat că ar fi bombardat teatrul. La Lviv în vest forțele invadatoare au bombardat un atelier de lângă aeroport. Bulgaria și țările baltice au expulzat ”diplomați” ruși considerați spioni, agenți ai unei poliții politice acuzate de a comite sau a fi complice la crime de război. Alți astfel de ”diplomați” au fost expulzați anterior de ONU și de Slovacia.
Pe stadion, la Moscova, președintele Putin și-a lăudat soldații pentru ”operațiunea lor specială” din Ucraina, despre care criticii Moscovei afirmă că săvârșesc crime de război. Televiziunea rusă a întrerupt scurt în mijlocul frazei transmisia cuvântării prezidențiale. Liderii SUA și Chinei comuniste s-au întreținut în legătură că Ucraina. XI ar fi zis în discuția care a durat două ore că nimeni n-ar avea interesul unor conflicte precum ”criza ucraineană”. Ce a spus Biden nu e clar, dar înaintea convorbirii la nivel înalt s-a spus că SUA ar intenționa să-i ceară Chinei să se distanțeze de Rusia, să nu-i compenseze pierderile pricinuite de sancțiuni și să nu-i livreze arme.
Update 15:30 Kremlinul a organizat astăzi un miting uriaș în centrul Moscovei, unde zeci de mii de oamenii au fost aduși pe stadionul Luzhniki pentru a susține operațiunea specială a Rusiei în Ucraina și pe președintele Putin.
Update 12:50 Zeci de rachete s-au abătut în debutul celei de-a patra săptămâni de război asupra orașelor ucrainene, unele de pe navele din Marea Neagră. La Harkiv, rușii au lovit un complex universitar. La Lviv, au bombardat aeroportul. Un mort și 19 răniți s-au înregistrat la Kiev în clădiri bombardate de ruși.
La sol, militarii ruși nu reușesc să obțină câștiguri teritoriale. Dimpotrivă, s-au confruntat cu contraofensive în localitățile din proximitatea capitalei. Atitudinea Occidentului devine tot mai ostilă regimului Putin, care comite crime de război și a provocat un val fără precedent în Europa, de aproape trei milioane de refugiați. Președintele SUA Biden plănuiește să-i spună omologului său chinez că SUA vor pedepsi China, dacă Beijingul îi livrează armele cerute de Rusia ca să-și compenseze pierderile mari înregistrate în primele trei săptămâni de război. Potrivit președintelui Zelenski, Rusia încearcă să-și suplimenteze efectivele decimate cu mercenari sirieni.
Update 11:45 Liderul cecen, Ramzan Kadîrov, se mândrește că a trimis 1000 de combatanți în Ucraina, care ar fi implicați, spune el, în capturarea Mariupolului, informează publicația Hromadske. La Mariupol are loc de săptămâni întregi, cel mai crunt atac asupra civililor, ținuți captivi, fără mâncare, medicament, apă, căldură, și bombardați constant, de mai multe ori pe zi. Morții zac pe trotuare, iar gropile comune sunt deja o obișnuință.
Update 11:40 Rusia este oficial cu un pas mai aproape de default – incapacitate de plată, anunță Kyiv Indepedent, după ce agenția de rating S&P a retrogradat și mai mult țara. Federația Rusă are acum un rating de CC, nereușind să își mai poată plăti eurobond-urile. Elveția a anunțat joi, înghețarea a 210 miliarde de euro aflați în conturile oligarhilor din băncile sale. Rezervele de valută are Moscovei se apropie de final.
Update 11:35 Actrița Mila Kunis, născută în Ucraina, a strâns alături de soțul ei, Ashton Kutcher, nu mai puțin de 34 milioane de dolari, pentru ajutorarea țării sale natale. Banii vor fi donați unei organizații care ajută cele 3 milioane de refugiați în țările vecine Ucrainei, între care și România. La această sumă se adaugă și donația sa personală de 10 milioane de dolari, anunțată în urmă cu 2 săptămâni.
Update 11:30 Forțele ucrainene au reușit ieri, distrugerea unei drone rusești, precum și a 7 avioane de vânătoare, 6 tancuri, 13 blindate, 4 sisteme de artilerie și 15 camioane logistice, informează Ukrainska Pravda citând cifrele oficialilor de la Kiev. Aproximativ 1000 de militari ruși au fost luați prizonieri de război, notează aceeași sursă.
În 22 de zile de război, rușii au pierdut 97 de aeronave și 200 de sisteme de artilerie, conform ziarului ucrainean. Fostul comandant al armatei SUA în Europa (2014-1017), generalul Ben Hodges, a apreciat ieri că rușii mai au foarte puține resurse și sunt într-o cursă – cronometru, din cauză că au estimat doar un blitzkrieg, prin care să cucerează Ucraina în doar câteva zile. Și ministerul Apărării de la Londra a informat noaptea trecută că resursele forțelor ruse sunt tot mai puține, deși atacurile lor s-au intensificat, înregistrând lipsuri de muniție, combustil sau chiar mâncare.
Update 11:10 Cel puțin doi oameni uciși și alți 6 răniți la Kramatorsk, în regiunea Donețk, după un atac cu rachete al armatei ruse, a anunța șeful administrației militare locale, Pavlo Kyrylenko, citat de Ukrainska Pravda.
Update 11:00 De la Kiev, primarul Vitaly Klicico anunță că o persoană a fost ucisă după bombardamentul din cartierul celebru, Podolsk, iar 19 sunt rănite, între care 4 copii. Kliciko a prezentat cum arată locul după atacul rusesc din această dimineață. Șase case, o grădință și o școală au fost distruse, spune edilul capitalei, iar echipele de salvare intervin chiar acum la fața locului.
Update 10:15 Și azi noapte bombardamentele rusești au atacat ținte civile, inclusiv un bloc de locuințe din Kiev. Explozii grele au zguduit, în vest, zona aeroportului de lângă Lviv/Lemberg. Se dau lupte grele la Cernihiv, în nord și la Mariupol în sud. Națiunile Unite au cerut investigarea crimelor de răboi comise de trupele care atacă ținte civile. Presa germană se arată neobișnuit de critică față de proprii guvernanți de stânga pentru refuzul lor de a dezbate criticile dure, dar juste, ale președintelui ucrainean Zelenski rostite prin video, joi, în Bundestag, la adresa prestației germane în raporturile cu Rusia și Ucraina, a împăciuitorismului german și a orientării cinice, economice a politicii externe și de securitate a Berlinului.
Update 08:30 Din Lviv se semnalează explozii grele. La Mariupol, situația posibililor supraviețuitori din teatrul atacat de bombardamentul rusesc nu e clară. Nu se știe dacă în condițiile date de asediul și atacurile ruse se pot continua operațiunile de salvare, afirmă surse locale. SUA urmează să pedepsească China dacă va ajuta militar Rusia. O discuție la nivel înalt va avea loc azi între președinții Biden și Xi. Pe teatrul operațiunilor militare, sursele britanice relevă că rușii abia reușesc să-și mențină pozițiile. Nu dețin nici măcar suveranitatea aeriană și au mari probleme logistice. Le lipsesc alimentele și combustibilul, iar contraofensivele ucrainene le dau probleme uriașe. Banca Mondială și-a amplificat ajutorul pentru Ucraina. Australia și-a sporit sancțiunile impuse Rusiei.
Update: 08:00 ONU cere investigarea crimelor de război în Ucraina în care sunt atacate cartiere, blocuri de locuințe și infrastructură civilă. Potrivit surselor, ucrainene rușii și-au reluat atacurile asupra localității Cernihiv. În alte zone își consolidează pozițiile avansate. La Kiev, luptătorii ucraineni încearcă să-i împingă pe invadatori înapoi. Secretarul general al NATO, Stoltenberg, a dat asigurări că alianța va ajuta durabil Ucraina, dar a exclus o implicare directă. Stoltenberg a declarat că i se dau Ucrainei sisteme moderne de arme antiaeriene și tancuri. Bundestagul a trecut ieri imediat la ”ordinea de zi” după discursul rostit în parlamentul berlinez de președintele Ucrainei, Zelenski, refuzând cererea unei dezbateri, avansate de opoziție. Decizia, semnalizând ”indiferență” la criticile dure ale curajosului lider din Kiev a aparținut cancelarului și partidelor guvernamentale.
Presa germană e extrem de critică la reacția rece, total inadecvată a elitei politice germane reprezentate în Bundestag în reacție la oglinda pe care i-a așezat-o în față președintele Zelenski și în care s-a văzut așa cum e: alcătuită din politicianism și din partide germane mutilate de obsesii economice și de lozinci care le acoperă interesele pecuniare, pasivitatea sau lașitatea, dar nu valorează în ordine morală nimic.
Update 03:00 14 nave de război rusești s-ar îndrepta spre Odessa, potrivit imaginilor din satelit, anunță, alarmată, presa germană citând Naval News. Publicația de specialitate, reluată de Bild a distins trei grupuri de vase: 5 de de debarcare și două de război.
Update 01:15 De cealaltă parte, anunță ministerul Apărării de la Kiev, Bashar Al Assad i-ar fi promis Kremlinului 40.000 de sirieni mercenari care să lupte de partea Rusiei în Ucraina, informează ziarul israelian Jerusalem Post. Aceștia ar fi recrutați din orașe precum Damasc, Alep, Deir-ez-Zor, Hama sau Raqqa, unde Moscova a deschis 14 centre de înrolare, și ar urma să primească un salariu lunar cuprins între 300 și 600 de dolari.
Mercenarii sirieni ar fi fost informați că urmează să îndeplinească atribuții de poliție în zonele ocupate. Cu toate acestea, scrie cotidianul din Israel, știrile despre Ucraina au început să se răspândească și în rândul recruților sirieni, afectându-le moralul și dorința de luptă.
SUA susține că monitorizează posibila sosire a unor trupe siriene spre Ucraina, însă gen. Kenneth Macknezie a declarat că până în acest moment nu s-a înregistrat niciun flux masiv de combatanți.
Update 00:55 Veteranii din războiul sirian, care au luptat de partea rebelilor anti-Assad, și alți luptători anti-ISIS din Irak și Siria și-au reunit forțele pentru a ajuta Ucraina, scrie Jerusalem Post. Din rândul lor fac parte militari foarte bine antrenați, care au luptat atât împotriva dictatorului sirian și a forțelor ruse care îl susțineau, cât și în Irak, împotriva grupării teroriste ISIS.
Oamenii sunt uniți de lupta ucrainenilor împotriva trupelor ruse, care în 2015 l-au ajutat pe liderul de la Damasc să întoarcă soarta războiului, distrugând opoziția, prin comiterea unor dezastre umanitare și uciderea de civili, în orașe precum Alep. Mai mult, o parte din ei cunosc genocidul comis de ISIS împotriva minorității Yazidi în 2014, în Irak, și doresc să lupte pentru salvarea ucrainenilor ce riscă să fie în continuare masacrați, în zone precum Mariupol, subliniază Jerusalem Post.
Update 00:30 Super-iachtul oligarhului rus, Vladimir Strzhalkovsky, fost agent KGB și apropiat al lui Putin, este blocat în portul Narvik din Norvegia, după ce localnicii au refuzat să îi permită alimentare cu combustibil, afirmă Huffington Post. Să plece vâslind, a declarat un localnic, despre boicotul impus lui Ragnar, iachtul impresionant de 71 metri lungime.
Strzhalkovsky este un vechi cunoscut și partener de afaceri cu statul al liderului de la Kremlin, celebru în domeniul nichelului. El nu se află momentan pe lista sancțiunilor, însă norvegienii nu au stat pe gânduri. Căpitanul vasului, Robert Lankester, s-a declarat nemulțumit de decizia localnicilor, spunând că este o nedreptate.
Update 00:20 Peste 320.000 de ucraineni, în marea lor majoritate bărbați, s-au întors în Ucraina în ultimele 3 săptămâni, a anunțat Poliția de Frontieră a țării, reluată de Kyiv Independent. Aceștia sunt cetățeni ucraineni din diasporă, reveniți în țară voluntar, pentru a lupta contra forțelor invadatoare ruse.
Update 00:00 Din Mariupol au reușit să evadeze azi 470 de automobile, cu aproape 2000 de oameni dintre care 500 de copii în ele, afirmă viceprimarul din Zaporojie, Anatolii Kurtev, reluat de Kiev Independent, al cărui oraș a primit până acum aproap 12.000 de refugiați din portul asediat de la Marea Azov. Mariupol, ținta atacurilor și bombelor zilnice ale invadatorilor ruși, e lipsit de săptămâni întregi de apă, căldură, alimente și medicamente. Aproximativ 20.000 au reușit să scape în ciuda tirurilor trase de ruși asupra automobilelor lor.
Miniștrii de externe ai statelor G 7 au condamnat ceea ce au numit ”atacurile nediscriminate ale unităților ruse asupra civililor” și au salutat strângerea de probe de crime, întrucât ”criminalii de război trebuie deferiți justiției”. Din cauza războiului lui Putin milioane de oameni s-au văzut nevoiți să-și ia lumea în cap, infrastructura civilă e distrusă, sunt nimicite în continuare spitale, teatre și școli. Șefii diplomației din cele șapte state puternic industrializate au cerut de asemenea Rusiei să deschidă în orașele asediate accesul la ajutor umanitar, relevă DLF.
17 martie – A 22-a zi de război
Update 21:50 Camera Reprezentanților din SUA a votat cu o majoritate covârșitoare întreruperea tuturor relațiilor comerciale normale cu Rusia și Belarus, informează agenția turcă Anadolu.
Update 21:30 Unitățile rusești care au încercat să avanseze la Izium, în regiunea Donbass, și-ar fi pierdut 30% din personalul militar și echipament, a declarat Statul Major General al Armatei ucrainene, citat de Euromaidan Press. Atacul a fost oprit cu succes de forțele ucrainene, care l-au și lichidat pe comandantul diviziei a 3-a infanterie, colonelul rus, Igor Nikolaev, afirmă aceeași sursă. Kievul susține că armata rusă și-ar fi epuizat aproape toate rachetele de croazieră Calibre-K și rezervele de rachete balistice Iskander. Cu toate acestea, spune armata ucraineană, invadatorii ruși continuă să lovească ținte civile, fără discriminare.
Statul Major ucrainean mai anunță că regimentul de aviație 960 al armatei a-4 ruse a suferit pierderi masive, iar piloții rămași ar fi cerut Moscovei să fie lăsați la vatră, nemaidorind să lupte.
Update 20:55 Italia va reconstrui teatrul din Mariupol, bombardat ieri de forțele ruse, a anunțat ministrul culturii din peninsulă, Dario Franceschini, citat de Kyiv Post. ”Guvernul nostru a aprobat propunerea mea de a oferi Ucrainei toate resursele pentru a reconstrui cât mai rapid teatrul din Mariupol. Teatrele din toate țările aparțin umanității”, a declarat Franceschini, după ședința de guvern.
Update 20:50 Anthony Blinken a anunțat că președintele Biden va discuta vineri cu omologul său de la Beijing, Xi Jinping, pe care îl va avertiza că vor exista consecințe dacă China va sprijini militar Rusia în războiul din Ucraina, informează AFP.
Update 20:40 Rusia comite crime de război în Ucraina, a declarat în urmă cu puțin timp răspicat secretarul de stat american, Anthony Blinken, citat de jurnalistul Washington Post, John Hudson. Blinken a avertizat că Moscova se pregătește să aplice o serie de tactici care să escaladeze conflictul, în foarte scurt timp:
- lansarea unui atac chimic pe care îl va atribui în mod fals Ucrainei;
- accelerarea răpirilor sistematice ale oficialilor ucraineni din administrația locală;
- trimiterea unui număr mare de mercenari în teatrul de război.
”Putin nu își diminuează acțiunile, ci din contră. Pare să fie tot mai disperat”, a mai spus șeful diplomației americane într-o adresare transmisă live.
Update 20:00 Uzbekistanul devine prima țară din centrul Asiei, fostă republică a Uniunii Sovietice, care rupe rândurile și declară oficial că susține integritatea teritorială a Ucrainei, anunță analistul Carnegie Russia, Temur Umarov. Autoritățile de la Tașkent au declarat că denunță ferm acțiunile militare și agresiunea Ucrainei.
Anterior, la începutul invaziei, Kazahstanul anunțase că nu susține independența așa-ziselor republici Donețk și Lugansk și s-a abținut la votul din Adunarea Generală a ONU, prin care invazia Rusiei în Ucraina a fost condamnată cu o majoritate zdrobitoare. Fostele republici sovietice central-asiatice, supranumite stanuri, afișau în mod tradițional o loialitate față de Moscova.
Update 19:40 Ben Wallace, secretarul britanic al Apărării, a denunțat tacticile murdare ale rușilor, după ce a primit un telefon de la un impostor care pretindea a fi prim-ministrul Ucrainei, scris Sky News, citând declarația oficialului de pe Twitter. ”A început să îmi pună tot felul de întrebări dubioase, așa că i-am închis. Nicio tactică murdară, dezinformare sau distorsiune nu ne vor distrage atenția de la abuzurile comise de Rusia și invazia ei ilegală. O tentativă disperată!”, a conchis Wallace.
Și secretarul pentru afaceri interne, Priti Patel, a primit un telefon înșelător de la o persoană care pretindea că este prim-ministrul Ucrainei, anunță aceeași sursă. Pe Twitter, ministra britanică a declarat că este o încercare penibilă de a-i dezbina pe membrii cabinetului britanic.
Update 19:15 se înmulțesc vocile experților și militarilor americani și occidentali de rang înalt care cer SUA și NATO să întoarcă foaia, date fiind atacurile Rusiei asupra populației civile ucrainene, atacuri care încep să depășească nivelul de crime de război și să se transforme încet dar sigur într-un genocid.
Generalul american în retr., Keith Alexander, fost director al Agenției Naționale de securitate și Jamil Jaffer, fost consilier al Comitetului de relații externe din Senatul american, reluați de ziare.com, au reacționat la uciderile de civili ucraineni și au recomandat, ”trecerea la Planul B…SUA și aliații ar trebui să-i spună lui Putin să oprească uciderea fără sens a poporului ucrainean și să-și retragă imediat forțele din țara vecină. Omenirea nu mai poate sta în loc și să vadă cum sunt uciși civili nevinovați. Analiștii propun ca Forțele aeriene ale SUA și cele ale aliaților să fie deplasate deasupra Ucrainei pentru a opri uciderea populației și să impună retragerea Rusiei prin stabilirea unei zone de excludere aeriană. În plus, trebuie spus lui Putin că SUA și aliații nu vor aduce trupe terestre în Ucraina, decât dacă Rusia atacă forțele proprii din NATO, iar aeronavele noastre nu vor trage asupra armatei ruse, în timp ce aceasta s-ar retrage”.
Update 19:00 A fost arestat un personaj cheie din complexul militaro-industrial rusesc. Potrivit unor surse independente ar fi fost reținut de serviciul secret al regimului Putin, FSB, viceșeful Gărzii Naționale, un soi de armată personală a țarului, E vorba de generalul Roman Gavrilov, adjunct al șefului Rosgvardia, o armată interioară creată în 2016, de Putin, forță militară cu un efectiv mare, care a suferit pierderi grele în Ucraina.
Update 18:45 Armata ucraineană a reușit eliberarea localității Posad-Pokrovske, aflată la jumătatea distanței dintre Herson și Nicolaiev, a informat Euromaidan Press. Este o victorie strategică, care întrerupe coerența trupelor ruse pe zona de sud a frontului, unde se duc cele mai grele lupte. Prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal, a declarat că victoria a fost anunțată numai după ce trupele sale au securizat pozițiile ocupate.

Update 18:30 Aproximativ 21 de persoane au fost ucise în atacul de azi dimineață, asupra unei școli și a unui centru cultural din Merefa, localitate situată lângă Harkiv, informează Associated Press. Autoritățile ucrainene au anunțat că în zona Harkivului au avut loc bombardamente intense, însă forțele ucrainene au reușit să distrugă mai multe blindate, o dronă, lansatoare de rachete, oprind avansul trupelor ruse spre orașul asediat de la începutul invaziei.
Update 17:30 Forțele ucrainene au doborât un elicopter rus Ka-52, care ar fi pregătit un atac asupra Kievului, întrerupând astfel misiunea rușilor, anunță publicația Hromadske. Comandamentul de est al forțelor ucrainene a raportat distrugerea unei drone rusești la Harkiv. Forțele aeriene ale Ucrainei au distrus numai ieri 10 aeronave ale Moscovei, conform datelor guvernului de la Kiev.
Update 16:10 Arnold Schwarzenegger a transmis un mesaj poporului rus: Sunteți mințiți să vă sacrificați viitorul într-un război fără sens. Exact ca tatăl meu de către naziști! Schwarzenegger este austriac, părăsind Europa la doar 16 ani pentru a-și face o carieră în Statele Unite.
Update 16:00 Moscova condamnă și amenință: purtătoarea de cuvânt a lui Serghei Lavrov, Zaharova, a considerat inacceptabil și necorespunzător cu starea reală a situației, faptul că Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a recunoscut, în fine, oficial regiunea transnistreană ca ”teritoriu ocupat”. Scopul ”şederii lor este de a asigura o operaţiune de menţinere a păcii”, mai mințit Zaharova, evicând trupele de ocupație ruse din Transnistria. Rusia, care a criticat-o în acest context și pe șefa statului moldovean, Maia Sandu, a amenințat și Bosnia, prin Igor Kalabukhov, ambasadorul rus în Bosnia and Herzegovina. Kalabukhov a declarat televiziunii bosniace că ”Rusia va reacționa”, dacă Bosnia decide să se alăture NATO. În context el a trimis la cazul Ucrainei, sugerând, potrivit Kiev Independent, că Moscova amenință cu folosirea forței ca în cazul țării cotropite de rușii lui Putin la 24 februarie.
Update 15:50 Potrivit serviciilor secrete ucrainene, Rusia încearcă să aducă în țară pentru războiul din Ucraina circa 40.000 de mercenari sirieni. Aproximativ 150 dintre ei au și ajuns în Rusia, informează Kiev Independent, din surse ale serviciilor secrete, potrivit cărora urmează să se transfere din Siria și o cantitate mare de armament și echipament. Unii sirieni consideră că își procură astfel și o posibilitate de emigrare în țările UE.
Update 15:45 Parlamentul lituanian i-a cerut Americii în unanimitate edificarea unei zone de interdicție de survol în Ucraina atacată de trupele invadatoare ale Rusiei. Președintele SUA, Joe Biden, a admis ieri că Vladimir Putin este un ”criminal de război”. SUA au acceptat ieri să trimită arme ultramoderne, între care și drone, în Ucraina. Pachetul de ajutoare militare aprobat de președinte este în valoare de 800 de milioane de dolari. Biden și europenii se tem să edifice o zonă de interdicție de zbor asupra Ucrainei, fiindcă li se pare că ar risca să ducă la escaladarea războiului cu Rusia.
Update 15:00 ”Sprijiniți-ne”! a cerut Germaniei șeful statului ucrainean, în timp ce trupele invadatoare au continuat să atace și să bombardeze localitățile ucrainene. Căci Rusia nu s-a supus și nu se va supune, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Peskov, ordinului instanței judiciare supreme a ONU de a opri războiul. Iar ”multe concerne continuă să coopereze cu Rusia” a reliefat azi, președintele Ucrainei, Zelenski. Care și-a rostit, prin video, în aplauzele și ovațiile deputaților germani, discursul de zece minute din Bundestagul berlinez.
Zelenski a reproșat Germaniei că a pus umărul la ridicarea unui nou zid despărțitor, menit să izoleze Ucraina și s-o jertfească Rusiei, finanțând ani la rând regimul Putin prin importurile de gaze. Germania s-a cramponat foarte mult de gazoductul Nord Stream II, care a pregătit războiul actual, a subliniat președintele Ucrainei, reluat de postul național de radio german, DLF. Zelenski a amintit și de refuzul Vestului (inițiat de Angela Merkel) de a accepta statutul de membru al Ucrainei în NATO, care a condus țara în situația de a fi, acum, victima unui război de agresiune ”crud”, cum a spus el, textual. Președintele Ucrainei care a evidențiat că soldații ruși nu disting între obiective civile și militare i-a lansat în consecință cancelarului Scholz un apel, cerându-i să dărâme zidul (construit cu bani germani) și să sprijine Ucraina. Invadatorii au omorât până acum mii de ucraineni, între care 108 copii, a mai reliefat Zelenski, subliniind ce anume își doresc compatrioții săi: ”libertatea, egalitatea și independența”, astfel încât să nu trebuiasă să devină supușii unei țări străine.
Președintele Ucrainei n-a uitat să menționeze răspunderea istorică pe care o poartă pentru Ucraina Germania, (succesoarea Reichului nazist care i-a distrus cândva țara). Zelenski a amintit de asediului stalinist al Berlinului și de podul aerian posibil atunci doar în condițiile în care capitala germană nu era bombardată, de masacrul nazist de la Baby Yar și de cuvântările regulate ale politicienilor germani care tot afirmă ”an de an” că ”nu trebuie să se mai repete” ce a fost (în speță războiul de agresiune nazist). Or, se repetă. ”Acum constat că aceste declarații (cerând să nu se mai repete) sunt lipsite de orice valoare”, a reliefat el. Zelenski le-a cerut germanilor și concernelor nemțești ”să aleagă între banii ruși și copiii ucraineni morți, să apere Ucraina și Europa” și (aluzie la zidul din jurul Ucrainei construit în beneficiul agresorului cu bani nemțești) să urmeze cuvintelor rostite de președintele Ronald Reagan la zidul Berlinului, când liderul american i-a cerut președintelui URSS, Gorbaciov: Mr. President, tear down this wall! Domnule Președinte, demolați acest zid”!
După discursul lui Zelenski, opoziția a cerut o dezbatere privind reacția Berlinului la războiul de agresiune al Rusiei, pe care partidele guvernamentale de stânga au refuzat-o. Unii dregători ai partidelor guvernamentale afirmă că oprirea imediată a importurilor de gaze și țiței din Rusia ar falimenta branșe întregi și ar provoca șomaj în masă. Vicepreședinta Bundestagului, ecologista Göring-Eckhardt, a evocat victimele războiului din Ucraina și a deplâns situația umanitară de la Mariupol, promițându-i lui Zelenski sprijinul Germaniei. În Mariupol mii de oameni au fugit ieri cu mașinile proprii, fără să existe un armistițiu, trupele ruse trăgând asupra autovehiculelor civililor. Varșovia anunță că numărul refugiaților din Ucraina ajunși în Polonia a ajuns la aproape două milioane, doar ieri venind zeci de mii.
Update: 14:45 Rusia nu se va supune sentinței Curții Internaționale de la Haga care i-a ordonat să pună capăt războiului. Purtătorul de cuvânt al lui Putin a confirmat temerile observatorilor care consideră că Rusia vrea războiul total. Dmitri Peskow a declarat potrivit Interfax, că la instanța judiciară supremă a ONU se merge pe principiul acordului dintre părți. Or, în acest caz ”nu poate exista niciun fel acord”.
Update 10:00 Centrul de Comunicații Strategice al Ucrainei (STRATCOM) a calculat pierderile Rusiei în conflictele sale din ultimii 30 de ani – aproximativ 17.000 de soldați – comparativ cu cei 13.800 militari ruși uciși, conform cifrelor armatei ucrainene, în doar 20 de zile de război.

Update 08:30 Bombele rusești au căzut azi noapte și asupra orașului Merefa, din raionul Harkiv, distrugându-i parțial o școală și centrul comunitar, informează Kiev Independent. Potrivit unor surse ale Pentagonului, care au admis însă că nu dețin cifrele exacte, Rusia a pierdut până acum peste 7.000 de militari uciși în războiul declanșat de Vladimir Putin. Între cei uciși sunt și patru generali ruși. Ultimul, generalul maior Oleg Mitiaev a fost ucis marți, 15 martie, în timp ce rușii încercau în zadar să ia cu asalt Mariupol. Americanii n-au pierdut în lupte, timp de 50 de ani, decât un singur general. Președintele Ucrainei, Zelenski, va vorbi astăzi în Bundestagul german.
Update 08:00 Forțele invadatoare și-au continuat atacurile asupra blocurilor de locuințe ucrainene. Bombardamentele au distrus parțial un bloc din Kiev. La Mariupol bombele au căzut pe teatrul local în care trupele ruse știau că s-au refugiat copii și civili, unde se adăposteau aproximativ 1000 de oameni, dar Moscova continuă să conteste că a comis crima, acuzând victimele că s-ar fi aruncat ele însele în aer. Lângă Mariupol, rușii au tras și asupra civililor refugiindu-se la bordul automobilelor particulare din orașul asediat și lăsat de forțele invadatoare ruse, de săptămîni întregi, fără apă, hrană și medicamente.
Update 00:30 Pentru prima oară de la izbucnirea războiului, americanii și rușii și-au reluat convorbirile la nivel înalt. Consilierul de securitate al președintelui SUA, Jake Sullivan, a vorbit miercuri cu generalul rus Nicolai Patrușev, șeful Consiliului de Securitate al Rusiei. Sullivan a condamnat invazia rusă și a cerut oprirea atacurilor asupra orașelor ucrainene, transmite DLF.
Update 00:25 NATO plănuiește staționarea durabilă a unor trupe suplimentare în țările de pe flancul estic. Discuția despre o misiune NATO de menținere a păcii în Ucraina va avea loc la următorul summit al Alianței. Polonia a propus marți noaptea la Kiev ca NATO să desfășoare în Ucraina o trupe de menținere a păcii.
16 martie – a 21-a zi de război
Update 23:50 Președintele american Biden l-a calificat pe Putin drept ”criminal de război”. Liderul de la Casa Albă a făcut declarația în replică la întrebarea unui jurnalist. Până acum, administrația SUA a evitat să numească atrocitățile comise de ruși crime de război. America își va suplimenta substanțial ajutorul militar pentru Ucraina.
Slovacia ar putea livra Ucrainei sisteme anti-rachetă S-300, de fabricație sovietică.
Pe frontul umanitar, 6500 de oameni au reușit să fugă din Mariupol, dar alte aproape 300.000 de persoane se confruntă cu lipsuri grave. La Chernihiv, salvatorii au scos de sub dărâmăturile unei case distruse de bombele rusești 5 oameni morți, între care 3 copii, uciși la 13 martie.
Update 23:45 Forțele ucrainene au doborât astăzi 10 aeronave rusești, susține Kyiv Independent, dintre care 1 dronă, trei avioane de vânătoare SU-30SM, 2 bombardiere SU-34, 1 elicopter și altele neidentificate.
Update 22:20 Discurs cutremurător al lui Putin la televiziunile ruse – dictatorul de la Kremlin îi atacă pe ”rușii” bogați din străinătate sau ”din țară”, referindu-se de bună seamă la ucraineni, pe care -i consideră nu doar ruși, ci și coloana a 5-a, deci ”trădători”, vânduți vestului, pervertiți de mentalitatea occidentală și gata să își vândă și mama. Putin transmite națiunii sale că aceștia trebuie tratați ca niște insecte pe care le scuipi după ce îți intră în gură, analogie ce amintește de discursurile lui Hitler, dar și de genocidarii Hutu din Rwanda.
Amintind de ultimele discursuri ale lui Nicolae Ceaușescu, Vladimir Putin insistă că Occidentul vrea să dezbine și să distrugă Rusia, speculând pierderile rușilor în luptă și sancțiuunile economice și s-ar folosi de acești ”ruși” din a 5-a coloană pentru a nimici federația. Președintele rus le-a cerut compatrioților săi să facă distincția între patrioții adevărați și trădători și să-i scuipe pe jos, într-un proces pe care l-a numit: auto-purificare.
Update 21:25 SUA va trimite Ucrainei 100 de drone Switchblade înarmate, foarte eficiente, anunță Foreign Policy. Trupele americane folosesc aceste drone de mulți ani în misiuni speciale, ele putând străpunge blindajul. Adițional, Washingtonul va trimite Kievului: 800 de sisteme anti-aeriene Stinger, 2000 de sisteme portabile Javelin, 5000 de puști, 1000 de pistoale, 400 de mitraliere, 400 de arme automate, 20 milioane de bucăți de muniție, lansatoare de grenade și obuze, 25.000 de armuri de corp și 25.000 de căști. Asistența militară mai include 6000 de lansatoare AT-4 anti-tanc și 1000 de sisteme ușoare anti-tanc.
Update 21:10 Nave de război rusești desfășoară un atac în apropierea portului Odesa, al treilea oraș ca mărime din Ucraina și până în prezent ferit de trupele Kremlinului, a anunțat un oficial american al apărării, citat de reporterul Foreign Policy, John Detsch. Pentagonul avertizează că forțele ruse încearcă să izoleze trupele ucrainene în regiunea Donbas, pentru a le împiedica să ajute la apărarea Kiev-lui, citează aceeași sursă.
Update 20:45 Ministrul ucrainean al Apărării, Reznikov, a transmis un mesaj de mulțumire pentru rezistența eroică a trupelor și poporului său, în războiul lansat de Rusia acum 3 săptămâni. Oficialul de la Kiev a ținut să amintească că situația rămâne foarte grea în zonele estice și sudice, unde invadatorii lansează contra-ofensive și continuă să bombardeze civili.
Update 19:10 Ucrainenii au reușit să îl salveze pe primarul orașului Melitopol, Ivan Fedorov, răpit de ruși zilele trecute, a anunțat adjunctul șefului de cabinet al lui Zelenski, Kyrylo Tymoșenko, citat de New Voice of Ukraine. A fost vorba despre o operațiune specială, a precizat Tymoșenko, adăugând: Nu-i lăsăm pe oamenii noștri în pericol. A fost misiune specială desfășurată de trupele Spețnats ale Ucrainei.
Update 19:00 Teatrul din Mariupol unde se adăposteau localnicii rămași fără case, copii și mai mulți pacienți ce necesitau îngrijire specială a fost bombardat de armata rusă, a anunțat pe Telegram Consiuliul local al orașului. Este un nou atac sângeros asupra civililor din Mariupol, oraș asediat de trupele invadatoare ruse. Nu se cunoaște încă numărul victimelor. Operațiunile de salvare sunt îngreunate de frica unui nou atac, cum s-a întâmplat în mai multe rânduri.

Update 18:45 ”A fi liderul lumii înseamnă a fi liderul păcii”! ”Avem nevoie (de America) acum!” a spus președintele Zelenski textual, în discursul rostit prin video Congresului SUA. Liderul de la Kiev le-a amintit americanilor de marile lor momente de cumpănă și războaie. A menționat Pearl Harbour, bombardamentele din decembrie 1941, celebrul discurs al lui Martin Luther, despre visul unei Americi nerasiste, (oarbe la culoarea pielii: ”I have a dream”), la atentatele de la 9/11, spre a susține dorința sa și a Ucrainei de a se edifica o zonă de interdicție de zbor și de a i se da țării sale armele necesare să se apere de aviația inamică.
Update 18:30 Agențiile de presă și ziarele afirmă că negocierile ruso-ucrainene au început să contureze propuneri concrete de încheiere a războiului. Financial Times afirmă că cele două părți lucrează la un plan în 15 puncte. Pe primul loc s-ar afla neutralitatea Ucrainei, cerută de Rusia, și demilitarizarea ei, precum și retragerea trupelor ruse, revendicată de Kiev. Chestiunile teritoriale ar urma să fie discutate ulterior. Tratativele ar putea să ducă la o întrevedere directă, la nivel înalt între cei doi președinți, afirmă agenția rusă Ria Novosti, care îl citează pe consilierul prezidențial ucrainean, Podoliak. Cel din urmă s-ar fi exprimat într-un interviu pentru postul american PBS.
Update 18:20 Curtea Internațională de la Haga a ordonat Rusiei să pună imediat capăt războiului, dând dreptate unei plângeri avansate de Ucraina care acuză Moscova de încălcare a convenției împotriva genocidului, din 1948. Postul național de radio german, DLF, care transmite știrea, amintește că Rusia a boicotat săptămâna trecută ședința Curții, care e instanța judiciară supremă a ONU.
Update 17:30 Banca Europeană de Investiții a deblocat miercuri o tranșă de 110 milioane de euro, care va ajunge rapid la Kiev, pentru a acoperi deficitele create de război și acordarea de asistență, a informat instituția într-o declarație oficială. BEI a precizat că este doar prima parte dintr-un ajutor financiar de 660 de milioane de euro pe care guvernul Ucrainei îl va primi, iar plățile se vor face de urgență pentru sprijinirea națiunii ucrainene.
Update 16:30 Președintele Ucrainei, Zelenski, le-a vorbit congresmenilor americani și le-a reiterat rugămintea de a-i salva poporul prin ”închiderea cerului” ucrainean, deci prin instituirea, de către SUA ori NATO a unei zone de interdicție de zbor, care să împiedice avioanele rusești să survoleze teritoriul Ucrainei suverane, atacate de forțele regimului Putin. Președintele Biden a refuzat acest apel repetat, temându-se de o ciocnire eventuală a aviațiilor militare ale NATO și Rusiei, care, potrivit lui, ar duce la o posibilă escaladare a războiului.
Update 16:20 Ucraina a devenit oficial parte a Uniunii Energetice europene, a anunțat președintele Zelenski pe Twitter, mulțumind șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și comisarei de resort, Kadri Simon, precum și tuturor celor care au făcut acest lucru posibil. Acum avem împreună un singur sistem energetic, a mai scris liderul de la Kiev.
Comisara UE pentru Energie, Kadri Simson, a anunțat, la rândul său, că și Republica Moldova a fost conectată astăzi, complet, la sistemul energetic european.
Este un moment istoric. Ucraina este acum parte a Europei!
Kadri Simson (Estonia)
Update 15:05 Primarul Vitaly Kliciko a prezentat jurnaliștilor străini distrugerile produse de ruși după bombardamentele din ultimele zile, care au vizat exclusiv blocuri de locuințe.
Update 15:00 Cel puțin 10 oameni au fost uciși în timp ce stăteau la coadă pentru pâine, de trupele invadatoare ruse, care au deschis focul asupra acestor civili neînarmați la Cernihiv, a confirmat Ambasada SUA la Kiev, citată de Sky News.
Update 14:50 SUA livrează Ucrainei mai multe sisteme defensive anti-rachetă din perioada sovietică: SA-8, SA-10, SA-12, SA-14 a anunțat CNN, citând un oficial american de rang înalt. Este vorba despre sisteme tactice de rachete sol-aer, foarte mobile, mai eficiente decât rachetele portabile Stinger, care vor ajuta forțele armate ucrainene să distrugă rachetele balistice ale adversarilor. Sistemele au fost obținute de la state partnere NATO și sunt în drum spre Ucraina, a confirmat CNN.
Update 14:00 Negociatorul ucrainean Podoliak a răspuns la declarațiile pe care le-a făcut ministru rus de externe, cu privire la discuțiile dintre cele două, afirmând că Ucraina analizează un posibil status de neutralitate, însă pe modelul său unic, ceea ce ar implica garanții stricte de securitate, notează Euromaidan Press, citând Ukrainska Pravda.
În caz de război, semnatarii unei act de garantare a securității noastre, ar trebuie să ne livreze imediat arme și sisteme aeriene, fără a întârzia cu proceduri birocratice. Iar spațiul aerian ar trebui închis imediat, a mai spus diplomatul ucrainean. Moscova a anunțat că ar vrea un model de tip Austria sau Finlanda, însă Ucraina are deja experiența memorandului din 1994, dovedit catastrofal pentru securitatea acestei națiunea europeană. Deși era garant, Rusia a anexat Crimeea fix 20 de ani mai târziu, declanșând imediat după un războiu proxy în estul Ucrainei.
Update 12:45 Comisia Europeană și statele G7 au convenit ridicarea statului de națiune privilegiată în raporturile economice, pentru Federația Rusă, a informat Bruxelles-ul. Decizia include: eliminirea privilegiilor pentru companiile rusești în economiile acestor țări, revocarea drepturilor de membru în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (WTO), interzicerea importului de oțel din Rusia, interzicerea investițiilor în sistemul energetic rusesc.
20 de bunuri de lux nu vor mai putea fi exportate din UE în Rusia, între care se află mașinile de lux, diamantele, bijuteriile, ceasurile, produse de piele și altele, a mai anunțat executivul european. A fost extinsă și lista persoanelor și entităților sancționate de UE.

Update 12:20 Ministrul rus de externe, Sergey Lavrov, a afirmat că părți dintr-un posibil acord de pace sunt aproape să fie convenite, a anunțat Sky News, citând un interviu al diplomatului pentru BBC. Se ia în considerare foarte serios neutralitatea Ucrainei, cu garanții de securitate, desigur, susține Lavrov. Înaltul oficial de la Kremlin, aflat pe lista sancțiunilor occidentale alături de șeful său, Vladimir Putin, a mai spus că ar mai fi de rezolvat probleme precum: folosirea limbii ruse în Ucraina și libertatea de expresie. Internetul a reacționat la aceste ultime două afirmații dat fiind absurdul situației: Rusia înăbușă orice minimă libertate de expresie, de la începutul războiului în Ucraina. Limba rusă este folosită pe scară largă în Ucraina, după ce în timpul Uniunii Sovietice a fost impusă de stat (în toate republicile), fără a exista rețineri în familiile ucrainene care aleg să se exprime în rusă.
Lavrov nu a făcut declarații despre bombardamentele continue asupra civililor, răpiri, uciderea copiilor ucraineni, a gravidelor de la maternitatea din Mariupol, sau despre distrugerea completă a unor orașe precum Harkiv, Mariupol și altele. A ținut însă să precizez că nu a avut niciodată vreo problemă cu poporul ucrainean.
Update 12:00 Ministerul Apărării de la Kiev a publicat cele mai noi date procesate, despre distrugerile din tabăra inamică. Se remarcă o creștere a elicopterelor distruse, precum și a tancurilor, blindatelor și a dronelor. O contra-ofensivă a trupelor ucrainene este în curs, pe mai multe planuri, potrivit informațiilor oferite de președinția țării.
“Rușii au mari probleme, iar următoarele 10 zile vor fi decisive pentru acest război”, a declarat generalul-locotenent Lt Gen Hodges, fostul comandant al Armatei SUA în Europa între 2014 și 2017, citat de Sky News. “Forțele ruse se confruntă cu lipsuri de muniție. Tranziția pe care au făcut-o spre un război de uzură, le consumă și mai repede resursele, dându-le peste cap planurile și calculele inițiale. Nu prea mai au timp”, a concluzionat generalul american.

Update 11:50 Forțele ucrainene armate au deschis o contra-ofensivă pe mai multe planuri, spune consilierul prezidențial Mykhailo Podolyak, citat de Sky News. Oficialul a declarat că nu se pot oferi detalii până la finalizarea acestor operațiuni, din motive tactice.
Update 11:40 Forțele ruse ar fi răpit șase voluntari, din Bucha, oraș de lângă Kiev, singurii supraviețuitori ai unui masacru comis de ruși, marți, anunță Serviciul de Comunicații Speciale al Ucrainei (SSSCIP) pe contul său de Twitter. Clădirea consiliului administrativ al orașului a fost ieri bombardată, mai multe persoane fiind ucise. Cei șase ajutau la aprovizionarea civililor, când atacul a avut loc. SSSICP a anunțat că pașapoartele și documentele lor au fost confiscate de trupele ruse și apoi aruncate. Cazurile de răpire s-au înmulțit, în special în zonele ocupate din sud, în încercarea invadatorilor de a distruge rezistența poporului ucrainean. Ele constituie o crimă de război, putând fi incriminate la Haga.
Update 11:15 Procurorul general al Ucrainei, Iryna Venediktova, a informat miercuri dimineața că 103 copii au fost uciși până în acest moment în bombardamentele forțelor ruse asupra Ucrainei, care au atacat, de asemenea, 400 de școli, distrugând complet 59 dintre ele.
Update 11:00 Aproximativ 500 de oamenii, bolnavi și personal medical, sunt ținuți ostatici de ieri seară, într-un spital din Mariupol, capturat de forțele ruse, a informat Sky News, citând anunțul făcut de viceprim-ministra, Olha Stefanishyna. Ocupanții ruși nu le-au permis pacienților, dintre care unii în imposibilitatea de deplasare, să se evacueze, deși ieri coridorul umanitar din Mariupol a fost deschis. Sunt blocați medici, asistențe, pacienți cu boli grave sau care se recuperează după operații. Potrivit autorităților locale citate de Kiev, spitalul nu mai are medicamente și produse medicale de primă necesitate, pentru îngrijirirea lor.
Stefanishyna a mai spus că trupele ruse folosesc incinta spitalului pentru a trage în oameni, inclusiv pentru a ataca coridorul umanitar de astăzi. Imagini cu cadavrele de pe străzi, neridicate, au apărut și în această dimineață de la Mariupol, oraș distrus de ruși, deși încă necapturat de aceștia.
Update: 10:15 Mulți ucraineni continuă să se refugieze. În România au rămas aproximativ 80.000. Polonia și – (raportat la numărul ei de locuitori a absorbit o cifră record) – Republica Moldova sunt țările care au preluat cei mulți dintre refugiații ucraineni. Numărul lor a sporit între timp la trei milioane, din cauza războiului de agresiune declanșat de Rusia în țara vecină. E cel mai mare val de refugiați europeni în Europa de la conflagrația mondială provocată de Hitler încoace. După varii lideri occidentali se deplasează azi, în acest context, la Chișinău, și președintele României, Klaus Iohannis.
Update 09:30 Și Kievul a redevenit ținta bombardamentelor ruse. Cel puțin două persoane au fost ucise de bombe. Un obuz a lovit un bloc de 12 etaje, distrugându-i etajul superior. La Harkiv tirurile și bombardamentele rusești s-au sodat de la începutul invaziei cu moartea a cel puțin 500 de persoane, relevă surse ucrainene. A reușit ieri evacuarea a aproximativ 20.000 de oameni din asediatul port la Marea Azov, Mariupol.
Update: 09:20 Forțele ruse invadatoare au atacat cu rachete zone ucrainene de la Marea Neagră. Ar fi fost lovite ținte în apropierea insulei Tuzla. Se confirmă pe de altă parte informațiile referitoare la nemulțumirea lui Putin privind prestația serviciilor lui secrete. ”Doi şefi ai FSB, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, au fost puşi sub arest la domiciliu fiind anterior interogați”.
Putin s-ar fi dezlănţuit asupra Serviciului 5 SOiMS (departamentul de informaţii externe al FSB) Serghei Beseda, şeful acestui serviciu şi adjunctul său Boluh fiind plasaţi sub arest la domiciliu, conform surselor citate de jurnalistul rus de investigaţii, Andrei Soldatov, reluat de Moscow Times și Adevărul.
Update 07:20 Nouă crimă de război a Rusiei: invadatorii ruși l-au răpit din Berdianskul ocupat pe Vitaly Șevcenko, director al unei agenții de turism locale, care a organizat un miting de proteste bîmpotriva ocupației ruse. Forțele de ocupație au arestat și alte persoane, afirmă surse locale reluate de Kiev Independent.
”Rusia a lansat 950 de rachete de la începutul invaziei din Ucraina”, anunţă Pentagonul, reluat de Adevărul. Potrivit ministerului american al apărării ”trupele terestre ruseşti nu au înaintat în ultimele zile”. Totuşi, ”capitala Kiev este încă bombardată… Civilii şi zonele rezidenţiale sunt tot mai vizate. Potrivit estimărilor americane, trupele ruse sunt situate în nord-vest la 15 sau 20 de kilometri de centrul oraşului. La est, ar fi la 20-30 de kilometri distanţă”. Orașele Mariupol în sud și Cernihiv în nord sunt izolate.
Update 07:10 Forțele ucrainene au lansat un atac asupra elicopterelor rusești staționate în Herson, oraș ucrainean ocupat în sudul țării de forțele invadatoare, anunță surse ucrainene, reluate de Kiev Independent. Ar fi fost distruse în lovitură ”cel puțin trei elicoptere și vehicule militare rusești”.
Sirenele alarmei aeriene au răsunat în cursul nopții în multe orașe ale Ucrainei, între care Lviv, Kiev, Ivano-Frankivsk, Odessa, Izyum, Kremenchuk, Bila Tserkva, Nikopol, Nikolaiev. CNN, reluat de Kiev independent relatează despre exploziile nocturne din suburbiile Kievului.
Peste ocean, Senatul SUA a condamnat în unanimitate Rusia și pe liderul ei, Vladimir Putin în legătură cu războiul său de agresiune purtat de Moscova în Ucraina. O atare unanimitate e extrem de rară în Congresul Statelor Unite.
Update 06:50: În timp ce premierii Poloniei, Cehiei și Sloveniei se pregăteau să arate Kievului și lumii solidaritatea cu Ucraina atacată, un gest implicând respectul față de drepturile omului și de valorile europene, pentru îmbrățișarea cărora Ucraina a fost silită să intre în conflict cu Rusia, Moscova și-a declarat ieșirea din Consiliul Europei. Ministrul rus de externe, Lavrov, a remis Consiliului, care nu face parte din UE, ci este organizația pentru apărarea democrației și a drepturilor omului pe Bătrânul Continent, o scrisoare în acest sens. Misiva conține și afirmarea intenției Rusiei de a denunța și Convenția Europană a Drepturilor Omului.
Update 06:30 Președintele Ucrainei, Zelenski le-a mulțumit oaspeților săi europeni. Un mesaj video îl înfățișează, la Kiev, cu liderii de guvern din Polonia, Slovenia și Cehia, Moraviecki, Jansa și Fiala. ”Gestul lor este unul puternic, de susținere”, a estimat șeful statului ucrainean, stat atacat de trupele agresoare ale regimului Putin. La Bruxelles se întrunesc azi miniștrii apărării din statele NATO, pentru ca joia viitoare să aibă loc un summit special, la care e așteptat să participe și președintele Statelor Unite, Joe Biden. Împreună cu omologii săi va conferi azi și ministrul ucrainean al apărării, Reznikov, conectat la consfătuire prin video. În discuție e suplimentarea forțelor defensive, cu tot cu sisteme de apărare antirachetă ale estului amenințat de Rusia al Europei. Secretarul general al NATO Stoltenberg a explicat că ”alianța trebuie să să se adapteze noilor realități”.
Update 06:15 Gestul extraordinar de solidaritate al premierilor Sloveniei, Poloniei și Cehiei, de a se alătura președintelui Zelenski în Kievul parțial asediat de trupele agresoare și țintă a tirului de artilerie al Rusiei a fost coordonat în taină cu UE și NATO. Cei trei lideri est- și centraleuropeni au ajuns la Kiev cu trenul. Curajoasa vizită, care a dovedit că trupele ucrainene au reușit să prevină încercuirea completă a capitalei i-a galvanizat pe mulți, arătând că Europa e alături de Ucraina în încercarea grea prin care trece țara atacată de Rusia lui Putin.
Update 12:30 Premierii țărilor europene – Slovenia, Polonia și Cehia – care au sosit astăzi la Kiev în scopul susținerii Ucrainei s-au alăturat prim-ministrului ucrainean, Denys Schmyhal la o conferință de presă nocturnă. Conform agenției AFP, polonezul Morawiecki, însoțit permanent în această vizită de viceprim-ministrul său, Jarosław Kaczyński, a anunțat că Varșovia va susține organizarea unei misiuni de menținere a păcii sub egida NATO, pentru a ajuta Ucraina.
“Europenii trebuie să facă sacrificiul de a ieși din zona lor de confort, ca să salveze viețile ucrainenilor”, a declarat de la Kiev, șeful guvernului polonez.
Între timp, la Varșovia ministrul polonez de externe a anunțat că o vizită a lui Joe Biden în Ucraina este foarte probabilă, scrie Reuters.
A 21-a zi de război
Update 00:00 Să ții o simplă pancartă a devenit în Rusia un gest care îți aduce detenția și zile sau ani în pușcăriile regimului Putin. După ce zilele trecute o femeie a fost arestată doar pentru că ținea la piept o foaie albă în semn de protest, iar o alta a fost arestată în timpul unui interviu pentru că avea în mână o pancartă pe care scria Două cuvinte, a venit rândul unei tinere care a citat din cele 10 porunci. Să nu ucizi stătea scris pe foaia rusoaicei ce așezate în fața Catedralei Mântuitorul Nostru din Moscova. Poliția rusă a intervenit rapid pentru reținerea ei, întrucât în Piața Roșie sau la Sankt Petersburg, orice act de minimă critică la adresa regimului este amuțit de forțele lui Putin și poate aduce o pedeapsă de până la 15 ani în închisoare, potrivit legii în vigoare de săptămâna trecută.
Update 23:45 Elon Musk ridică mănușa pe care i-a aruncat-o Kadîrov. Schimbul de replici sarcastice între dictatorul cecen, Ramzan Kadîrov, și miliardarul Elon Musk, a avut loc pe Twitter, după ce aliatul lui Putin l-a ironizat: nu sunteți din aceeași ligă. Vladimir Vladimirovici te-ar bate măr. Vino în republica Cecenia să te antrezezi și poate devii din efeminizatul Elona, un adevărat Elon. Excentricul proprietar al Tesla și-a schimbat numele în Elona și i-a răspuns lui Kadîrov: Mulțumesc, dar aș avea un avantaj nedrept. Dacă îi e frică să se bată, sunt de acord să folosesc doar stânga…și nici măcar nu sunt stângaci.
Update 21:45 Aproape 4000 de intelectuali, profesori, studenți și absolvenți de la prestigioasa Universitate de Stat Lomonosov din Moscova, cea mai veche din Rusia, au semnat o scrisoare prin care condamnă categoric războiul pe care țara l-a dezlănțuit în Ucraina. Este cel mai mare apel organizat venit până în prezent, din Rusia, unde protestele sunt reprimate cu brutalitate, iar țara izolată din punctul de vedere al comunicațiilor.
Update 21:10 Președintele american, Joe Biden, a semnat o lege prin care SUA va acorda un ajutor istoric pentru Ucraina, în valoare de 13,6 miliarde de dolari, potrivit contului oficial al Casei Albe. Legea a fost susținută de ambele partide, într-un consens uimitor cu privire la situația Ucrainei.
Update 20:50 Fostul premier britanic Tony Blair a recomandat Alianței Nord-Atlantice să nu excludă opțiunea militară pentru contracararea agresiunii ruse în Ucraina, anunță Sky News. Fostul lider de la Londra s-a declarat surprins de faptul că NATO insistă să dea asigurări că nu va interveni militar: “mi se pare ciudat că Alianța tot repetă acest lucru”. Blair se alătură analiștilor și liderilor politici care avertizează că Putin se folosește de dorința Occidentului de a nu înrăutăți lucrurile, pentru a-și atinge scopurile și obiectivele. “Înțeleg rațiunea din spatele gândirii noastre. Dar ce facem dacă lansează atacuri chimice sau încearcă să distrugă Kievul cum a distrus Alepul, în Siria, fără nicio minimă considerație față de viețile umane? Îi tot spunem dinainte că nu vom face nimic?”, a mai spus fostul prim-ministru laburist, într-un articol publicat pe site-ul think-thank-ului său și citat de Sky News.
Update 20:30 Beijingul s-a decis să ofere sprijin economic și financiar Rusiei, este concluzia pesimistă la care au ajuns diplomații americani din delegația SUA care astăzi a avut o întâlnire de 7 ore la Roma, cu partea chineză, relatează The Guardian. Șeful delegației, Jack Sullivan, a declarat pentru ziarul britanic că Washingtonul încearcă să mențină deschisă o linie de dialog cu guvernul comunist, în încercarea de a-i determina pe chinezi să își reevalueze poziția față de Kremlin. Din păcate, spune Sullivan, partea chineză a decis deja să meargă mai departe în oferirea de suport economic Moscovei.
Moscova a apelat la ajutorul Beijing-ului inclusiv pentru acordarea de rații de mâncare soldaților săi de pe frontul ucrainean, a anunțat ieri CNN. Teama Washingtonului este că Beijingul va începe livrarea de armament și logistică de supraveghere, armatei ruse, după ce a obținut informații credibile despre acest lucru. China a negat vehement că s-ar putea implica militar în conflictul din Ucraina, prin vocea ambasadei sale din SUA.
Update 20:00 La Kiev a intrat în vigoare o interdicție de circulație până joi, pe timp de 35 de ore. Cel puțin două persoane și-au găsit moartea în ultimele bombardamente rusești asupra capitalei. Lângă capitală a fost omorât un jurnalist al postului tv american Fox News.
Aproximativ 2.000 de vehicule au părăsit asediatul port Mariupol de la Marea Azov. Alte două mii așteaptă la marginea orașului. Se semnalează lupte și de la Harkiv, marele oraș din estul invadat de ruși al țării. Moscova a decretat sancțiuni, în speță interdicția intrării în Rusia a președintelui Biden, a șefului diplomației Blinken și a altor 11 persoane.
Jurnalista tv Marina Ovsjannikova a fost pusă în libertate după ce a fost amendată pentru protestul ei pașnic din timpul unei emisiuni de știri transmise live, fiind obligată să plătească pentru cererea de a se opri războiul lui Putin și denunțarea minciunilor propagandei Kremlinului o sumă echivalentă cu 250 de euro.
Update: 19:10 Fostul șef al armatei americane în Europa, Ben Hodges, a reliefat că trebuie edificată o zonă parțială de interdicție de survol în Ucraina, chiar cu riscul impunerii lui printr-un contact al aviației aliate cu rușii, pentru a ”se evita un nou Srebrenica în Europa”. Căci ”există unele lucruri mai importante decât escaladarea conflictului. Trebuie să-i edificăm pe ruși că nu vom asista pasiv la un nou masacru, precum cel comis de sârbi la Srebrenica, unde subalternii lui Ratko Mladici au asasinat 8.000 de musulmani capturați și nu suntem dispuși să lăsăm Rusia să dicteze condițiile asasinării de oameni,” a precizat generalul Ben Hodges, reluat de ziarul german Bild.
Update 16:50 Trei jurnaliști străini au fost uciși până acum în războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Ar fi vorba, de gazetari omorâți, potrivit surselor ucrainene reluatre de Kiev Independent la Nicolaev, la Kiev și la Irpin. Rusia, afirmă aceleași surse, îi rănește deliberat pe jurnaliști.
Update 16:45 Tratativele dintre Ucraina şi Rusia suspendate în a 19-a zi de război s-au reluat azi cu noi cereri maximaliste ale Moscovei. Șeful diplomației ruse Lavrov și-a reiterat condițiile care echivalează cu renunțarea la independență de către Ucraina, căreia Rusia îi cere între altele demilitarizarea și neutralitatea, precum și recunoașterea rapturilor teritoriale efectuate de Moscova prin anexarea Crimeei și segregarea republicilor din Donbass. Ucraina depune însă o rezistență militară destul de eficientă să nu-i mai permită mult timp Rusiei să pună condiții maximaliste.
Update 14:15 Cadou putinist făcut ecologiștilor occidentali. Și trupelor invadatoare. Potrivit serviciului secret ucrainean, Rusia plănuiește să masacreze pădurile Ucrainei. Ar urma să fie țăiați în masă copacii codrilor ucraineni din teritoriile ocupate și vânduți, iar banii folosiți pentru armata rusă, mai afirmă serviciul de informații al Kievului, care a publicat o scrisoare atribuită ministrului rus al apărării. Șoigu ar fi cerut în misivă permisiunea lui Putin pentru operațiunea defrișărilor masive.
Update 12:45 În regiunea Nicolaiev, peste 80 de oameni au fost răniți numai în ultima zi, dintre care 2 sunt copii, a declarat șeful regional, Vitaly Kim, pentru Kyiv Post. Pe lângă aceștia, a mai spus oficialul ucrainean, la 13 martie au fost uciși civili în atacul asupra unei școli. Raionul Nicolaiev a reușit să țină piept cu succes ofensivei trupelor ruse, împiedicându-le să avanseze spre Odesa.
Update 12:30 Kievul va impune restricții de circulație pentru capitală, care vor dura 2 zile, a anunțat primarul Vitaly Kliciko, urmând ca ele să înceapă în această seară la ora 8 p.m. și să se finalizeze pe 17 martie. Decizia a fost luată după ce ieri și astăzi au fost bombardate mai multe blocuri de locuințe, cu victime în rândul localnicilor. Rușii și-au intensificat atacurile asupra capitalei Ucrainei, pe care încearcă să o cucerească de aproape 3 săptămâni. Rezidenții vor avea voie să circule doar spre adăposturi. Luni, resturile unei rachete interceptate de ucraineni au uciși și rănit mai mulți localnici pe o stradă din Kiev, în plină zi.
Update 12:15 Trei sute de civili au putut fi evacuați astăzi de la Mariupol, fiind relocați la Zaporijie, au confirmat autoritățile regionale. Oamenii au descris situația din orașul lor drept apocaliptică.
Update 12:00 Aproximativ 150 de soldați ruși ar fi fost uciși în încercarea de a cuceri Mariupolul, în această dimineață, ofensivă respinsă de trupele ucrainene, au anunțat britanicii de la Sky News, conform cifrelor furnizate de autoritățile locale. Bilanțul soldaților ruși căzuți se ridică la 13.500, potrivit cifrelor furnizate de forțele armate ucrainene, în timp ce britanicii estimează undeva între 6000 și 8000 de militari uciși. Numărul este aproape egal cu soldații pe care SUA i-a pierdut în Irak și Afganistan în ultimii 20 de ani și anume 7019.
Update 11:45 Ne aflăm la o răscruce. Fie continuăm cu discuțiile, fie încercăm o contraofensivă și reluăm după negocierile, a declarat consilierul prezidențial, Oleksiy Arestovych, citat de Sky News. Oficialul de la Kiev a făcut aceste remarci în contextul în care astăzi este cea de-a 20-a zi de război.

Update 11:30 Putin va încerca să mimeze un fel de legitimitate în zonele ocupate din Ucraina, prin organizarea de referendumuri false, avertizează la Sky News, ministrul britanic pentru Dezvoltare, Afaceri străine și Commonwealth, James Cleverly. Conform datelor obținute de serviciile de intelligence ale Regatului Unit, acțiunea ar urma să aibă loc în Herson, a mai afirmat ministrul. Metoda a fost implementată de Putin la 16 martie 2014, când a anexat ilegal peninsula ucraineană fără niciun foc de armă, prin organizarea unui așa-zis referedum sub ocupația soldaților săi (la acea vreme, fără însemne).
Ministrul Cleverly a mai declarat că liderul de la Kremlin este probabil conștient de rezultatele slabe pe care armata sa le are în Ucraina, de aproape 3 săptămâni, în ciuda superiorității numerice și logistice.
Update 11:15 Președinții Poloniei, Cehiei și Sloveniei, vor călători la Kiev pentru a-și arăta susținerea față de liderul ucrainean, Zelenski, dar și pentru a prezenta Ucrainei noile lor propuneri de asistență în războiul declanșat de Rusia, a scris pe Twitter, disidentul rus Mihail Hodorkovski.
Update: 10:30 Forțele ucrainene anunță că au respins o încercare a invadatorilor ruși de a prelua controlul asupra portului Mariupol. Trupele ruse și-au întrerupt ofensiva și s-au retras. În orașul de la Marea Azov au murit până acum peste 2500 persoane, afirmă surse ucrainene. Negocierile bilaterale urmează să continue azi.
Rușii continuă să bombardeze și să distrugă blocurile de locuințe din Kiev și alte orașe ucrainene. Din Ucraina a pornit cel mai mare val de refugiați europeni de la cel de-al doilea Război Mondial încoace. E vorba de aproape trei milioane de oameni care au găsit adăpost în țările vecine, între care mai ales în Polonia, Republica Moldova, Ungaria, Slovacia, Germania și România. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kiril, a justificat cotropirea Ucrainei, calificând războiul de agresiune declanșat de șeful și fostul său coleg din KGB, Putin ca ”luptă metafizică”, pentru care de vină ar fi Vestul.
Update 08:15 Rusia a continuat să bombardeze orașe, cartiere, blocuri, provocând distrugeri imense, ca la Harkiv, și incendii, din care unul a fost stins la Kiev în cursul primelor ore ale dimineții. Președintele Zelenski va prelungi o lună starea marțială. Ucraina a evacuat 2000 de copii vulnerabili. Președintele SUA, Biden se va întâlni săptămâna viitoare cu liderii NATO într-o sesiune extraordinară dedicată invaziei și războiului de agresiune al Rusiei. China a negat informațiile furnizate de Financial Times, potrivit cărora Beijingul a acceptat cererea regimului Putin de echipament militar, de blindate, drone și rachete, pe care a-l livra ar fi, potrivit SUA, ”o greșeală istorică”.
Beijingul a solicitat Europei să poate ”convorbiri” cu Rusia. Ceea ce se tot face, periodic, fără rezultat. Cererea de ajutor adresată Chinei de Rusia indică pierderile mari de material suferite de Moscova în invazia ucraineană. Și pierderile în oameni ale Rusiei par apreciabile. “În numele poporului ucrainean, vă dăm șansa la viață. Dacă vă predați forțelor noastre, vă vom trata așa cum trebuie tratați oamenii: cu decență. Așa cum nu ați fost tratați în armata voastră. Așa cum armata voastră nu tratează oamenii noștri. Alegeți”, le-a indicat militarilor ruși invadatori președintele Ucrainei, Zelenski, în ultimul său mesaj, reluat de publicațiile The Guardian și Hotnews.ro. Japonia a înghețat fondurile aparținînd unui nou grup de 17 oligarhi.
Update 01:30 Premierul israelian Bennett a stat de vorbă consecutiv cu președintele Rusiei, Putin și cu președintele Ucrainei, Zelenski. Tema discuțiilor: efortul realizării unui armistițiu. Liderul de la Kremlin s-ar fi ”plâns” în cele 90 de minute ale discuției de ”acte barbare comise de ucraineni în regiunile separatiste”.
Update 01:00 Putin a semnat luni o lege prin care face posibilă naționalizarea a peste 500 de avioane care au fost închiriate de la companii occidentale, scrie Visegrad 24. Acestea le-au cerut înapoi, ca urmare a sancțiunilor, însă se pare că se vor confrunta cu o pagubă de aproximativ 10 miliarde, dacă naționalizarea se va produce. Kremlinul a amenințat zilele trecute și alte companii retrase de pe piața rusă cu naționalizarea bunurilor și a proprietăților pe care le au în Rusia.
Update 00:10 Președintele american Joe Biden a lansat un nou mesaj pentru poporul ucrainean, în care anunță că va livra Kievului și mai multe arme, ca să se apere, precum și hrană, apă și medicamente pentru a asigura supraviețuirea oamenilor. “Vom primi cu brațele deschise orice refugiat ucrainean“, a subliniat liderul de la Casa Albă pe contul său de Twitter.
14 martie – A 19-a zi de război
Update 23:45 China ar fi răspuns pozitiv cererii inițiate de Rusia privind livrarea de armament și echipament militar pentru forțele ruse în războiul din Ucraina, publică în exclusivitate Financial Times, citând chiar telegrame diplomatice dintre SUA și aliați. Corespondentul SUA-China, Demetri Sevastopulo, a obținut informații despre avertizarea pe care Washingtonul a transmis-o către aliații săi: Rusia a cerut 5 tipuri de echipament, iar Beijingul ar fi acceptat. Este vorba despre drone, rachete sol-aer, blindate, vehicule de sprijin logistic și echipament de supraveghere (nespecificat), evidențiază Financial Times. Telegramele trimise de Washington capitalelor europene aliate nu au oferit detalii privind data la care se vor face aceste livrări sau cât de substanțiale vor fi.
SUA a avertizat duminică Beijingul că se va lovi de consecințe grave dacă va înarma Rusia. Ambasada chineză la Washington a negat ieri orice zvon, spunând că încearcă să țină situația sub control. Guvernul comunist susține la nivel internațional că sprijină soluțiile diplomatice, jucând cartea mediatorului, însă televiziunile controlate de stat și diplomați chinezi rulează de la începutul invaziei, programe care justifică războiul declanșat de Rusia, mai spune Financial Times.
Update 23:30 Ministerul rus al Apărării a declarat public că forțele sale vor bombarda facilități militare ucrainene, dar și locurile în care sunt antrenați acei mercenari străini, citează Kyiv Independent. Anunțul vine abia la o zi după ce un bombardament rusesc a targetat baza militară ucraineană de lângă granița cu Polonia, unde se afla și centrul multinațional de antrenament, ucigând cel puțin 35 de oameni și rănind alte câteva zeci. Tot în cursul zilei de luni, trupele invadatoare au continuat să atace ținte civile, inclusiv în Kiev, unde a fost lovit un bloc de locuințe.
Update 23:10 Rușii nu permit unui convoi umanitar cu apă, mâncare, medicamente și haine să intre în Mariupol, de trei zile, informează Kyiv Independent. Organizația Doctori fără frontiere a postat pe contul său oficial de Twitter o înregistrare cu un voluntar local care se plânge că de peste o săptămână nu mai există apă potabilă, nici medicamente și conexiunea telefonică este foarte slabă, iar oamenii nu mai pot lua legătura cu ei. Nu știu dacă trăiesc sau nu, a declarat voluntarul MSF (Médecins Sans Frontières).
Aproximativ 160 de mașini civile au reușit să fie evacuate din Mariupol luni, după zile întregi de disperare și sabotaje ale forțelor invadatoare ruse, care asediază orașul aproape 2 săptămâni, subliniază Deutsche Welle. Într-un grup de Telegram, consiliul administrativ al orașului a confirmat această știre.
Update 22:50 Noi sancțiuni discutate la Paris și Londra: Franța va cere excluderea Rusiei din Organizația Mondială a Comerțului (WTO) și va trimite Comisei Europene o listă cu rude ale lui Putin și apropiați ai săi pentru o nouă rundă de sancțiuni, a anunțat ministrul de finanțe francez, Bruno Le Maire, citat de agenția Anadolu. Guvernul francez va propune de asemenea, creșterea taxelor vamale pentru toate bunurile rusești, pentru a lovi și mai mult economia Federației Ruse, responsabilă cu războiul din Ucraina.
Marea Britanie sancționează peste 100 de oligarhi cu afaceri în Regat, informează The Times, prin adoptarea unei legi care permite guvernului să accelereze procedurile de înghețare a activelor răsfățaților regimului Putin, precum și confiscarea proprietăților lor. Londra fusese criticată că nu sancționase decât 20 de oligarhi, în condițiile în care metropola este o atracție favorită a acestora, de peste 2 decenii. Cu timpul, și-a câștigat renumele nefericit de Londograd.
Update 22:30: Rușii și-au intensificat atacurile asupra Kievului, bombardând nordvestul orașului. Se dau lupte grele în Donbas. Potrivit Forțelor Armate Ucrainene, au fost uciși 100 de militari ruși și distruse șase vehicule. Forțele ruse ar fi încercat în zadar să străpungă liniile de apărare din raionul Donețk, informează cotidianul Kiev Independent.
La televiziunea de stat rusă, emisiunea de știri a fost întreruptă de Maria Ovsyanikova, care a fost arestată după ce s-a plantat în spatele vorbitoarei cu o pancartă pe care scria: ”Opriți războiul! Nu dați crezare propagandei”! Ovsyanikova are un tată ucrainean și s-a arătat revoltată de război.
Update 22:00 Vladimir Putin depopulează cu ajutorul armatei sale Ucraina. Războiul de agresiune al Rusiei a provocat un val fără precedent de refugiați europeni în Europa de la Hitler și ultima conflagrație mondială încoace. Aproape trei milioane de ucraineni și-au luat lumea în cap din cauza așa-zisei ”operațiuni militare speciale”, după cum îi spune propaganda Kremlinului războiului declanșat de Putin în Ucraina. Din cei 2,8 milioane de refugiați care au părăsit țara atacată de trupele invadatoare ruse, circa 1,7 milioane au ajuns în Polonia, alte aproape 350 de mii în Moldova, foarte mulți în România, peste un sfert de milion în Ungaria, iar în Slovacia peste două sute de mii. În Germania s-ar fi înregistrat 150.000. UE crede că s-ar mai putea refugia alte două milioane din cele 44 ale poporului ucrainean, o națiune pe care președintele Rusiei nu o recunoaște ca popor.
Update 20:30 România a desființat democrația. La umbra războiului de agresiune și terorist purtat de Rusia în Ucraina, în România s-a deființat, simplu, democrația, anulându-se dreptul la exprimare, competiția politică și opoziția față de extremism. În ”Casa Poporului” nu s-a așteptat ca Vladimir Putin să impună legea totalitară la București. Pe malurile Dâmboviței s-a trecut la acțiune mai rapid. Pentru că la propunerea PSD, ”Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, a votat azi un proiect de lege care incriminează instigarea la ură împotriva unei persoane sau a unui grup pe motiv de apartenență politică”, după cum notează G4Media. Adoptarea legii reprezintă practic îngroparea luptei politice libere a omenilor cu convingeri democratice împotriva exponenților cleptocrației și ai partidelor și mișcărilor totalitare. Pentru că orice critică justificată poate fi interpretată de potentați și de o justiție aservită, precum și de propagandiștii lor, drept ”instigare la ură”, iar incertitudinea cu privire la interpretarea cuvintelor imprecise ”ură” și ”instigare” va genera cenzură și autocenzură. Or, libertatea de exprimare e un drept fundamental și crucial pentru orice sistem democratic autentic, a cărui suprimare lichidează democrația liberală. Parlamentarii USR vor sesiza CCR, a declarat deputatul Mihai Badea, reluat de G4Media.
Update 19:50 Liderii Germaniei și Turciei, Scholz și Erdogan i-au cerut lui Vladimir Putin să pună capăt războiului din Ucraina. Despre care propaganda rusă afirmă a nu fi un război. Fiecare bombă ar ”îndepărta Rusia din sfera comunității internaționale”. Suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei ar fi ”indiscutabile”. Cei doi lideri au mai căzut de acord, potrivit DLF, că ”eforturile diplomatice trebuie continuate”. Potrivit Turciei, va avea loc o miercuri, la Bruxelles, o reuniune specială a NATO. Șeful diplomației UE, Borrell, anunță un proxim pachet nou de sancțiuni impuse Rusiei, al patrulea, care să-i îngreuneze Moscovei accesul la piețe și la instituțiile financiare internaționale și să afecteze industria energetică și metalurgică a rușilor și vor viza diferite cercurid e persoane care subminează suveranitatea Ucrainei.
Update 17:30: Rusia aruncă în luptă mercenari străini și minoritari. Pentru ca să facă față pierderilor aparent grele suferite în Ucraina, Rusia recurge tot mai mult la mercenari străini și la minoritari, fie din Cecenia, fie din popoarele siberiene. Potrivit surselor ucrainene, Rusia ar urma să fie susținută în războiul ei de agresiune de 1000 de combatanți sirieni, dintre care 400 au și ajuns în țara condusă de Putin.
Update 17:15 Președintele Ucrainei, Zelenski, urmează să le vorbească miercuri congresmenilor americani. Pe de altă parte, generalul Viktor Solotov, șeful gărzii naționale ruse, e primul ofițer de rang înalt care admite că forțele invadatoare au întâmpinat probleme mai ample decât se așteptau în campania ucraineană. Potrivit lui Solotov, această campanie ”progresează mai încet decât se plănuise”, după cum s-a exprimat textual fostul kaghebist și bodyguard al dictatorului, care a admis că rușii n-au acaparat controlul asupra orașelor mari. Potrivit forțelor ucrainene, rușii și-au intensificat ofensiva la Kiev. Mariupol continuă să fie bombardat.
Update 17:00 Negocierile ruso-ucrainene, – e vorba de a patra rundă de discuții bilaterale – purtate însă nu direct ci prin video, s- au suspendat pentru consultări. Ar urma să fie reluate mâine, informează Kiev Independent. Pe de altă parte Germania se reînarmează masiv. A cumpărat 35 de avioane de luptă F-35 de tip Stealth, dificil de reperat, în zbor, prin aparatura radar. Avioanele ar fi ideale pentru cooperarea cu partenerii europeni din NATO și ar putea fi utulizate și în cadrul operațiunii de descurajare nucleară, a reliefat ministrul german al apărării Lambrecht, reluată de postul național DLF.
Update 15:50 Au crescut temerile cu privire la o invazie a trupelor rusești în Odesa, după ce vremea s-a îmbunătățit semnificativ astăzi, scrie autorul Michael Weiss. Forțele ucrainene au detectat două nave rusești care s-au apropiat de Berdiansk. Moscova încearcă să ajungă la Odesa terestru, deoarece orice tentativă de a debarca s-ar putea solda cu distrugerea navelor sale de către Ucraina. Superbul oraș port, perla coastei ucrainene, a fost ferit în ultima săptămână de atacurile rușilor, care s-au împotmolit la Nicolaiev, Mariupol și Berdiansk, unde duc lupte grele ca să spargă frontul. Odesa este pregătită de un atac, având și o rezistență civilă, dar și străzi baricadate și, se pare, poduri minate, pentru a putea împiedica armata rusă să ajungă în oraș.
Update 15:30 Fondatorul Tesla și SpaceX, Elon Musk, l-a provocat pe Vladimir Putin la o luptă, unu la unu, cu miza Ucraina, remite agenția turcă Anadolu, citând tweet-ul miliardarului. Musk i-a scris chiar în rusă, liderului de la Kremlin, întrebând: te bagi?
Update 15:15 Cancelarul german Olaf Scholz a fost primit la Ankara cu onoruri militare, de către președintele turc, Recep Tayip Erdogan, într-o vizită în care Ucraina va fi principalul subiect de discuție, informează postul de radio german, Deutschlandfunk.
La Lublin, în Polonia, a început summitul trilater între Vilnius, Varșovia și Kiev, a anunțat pe Twitter, prim-ministra Lituaniei, Ingrida Šimonytė. Nu toți putem fi în aceeași încăpere astăzi, țările noastre sunt unite în fața agresiunii ruse. Am discutat aspecte concrete și practice, a mai spus demnitara, referindu-se la șeful guvernului ucrainean, Denys Shmyhal, care participă prin video conferință. Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, este gazda acestui summit trilateral, care anunță o nouă alianță regională menită să contracareze acțiunile Kremlinului.
Update 15:00 Trupele ruse și-au intensificat atacurile asupra Kiev-ului, astăzi, iar primarul Kliciko, a anunțat pe Facebook că resturile unei rachete interceptate de forțele aeriene Ucrainei au căzut pe o stradă din capitală, ucigând o persoană și rănind alte 6.
Update 14:20 Rușii au bombardat suburbii din nordvestul capitalei Kiev și din estul ei, afirmă surse ucrainene, reluate de DLF. Care mai semnalează avarierea rețelei de înaltă tensiune de la reactoarele în ruină de la Cernobîl, precum și afirmațiile părții ruse, potrivit căreia armata lui Putin ar fi înaintat ”în 24 de ore 11 kilometri și ar fi atins cinci localități la nord de Mariupol”. Armata ucraineană dezminte aceste afirmații. Separatiștii pro-ruși susțin că ar fi avut loc un neconfirmat atac ucrainean care s-ar fi soldat cu 20 de morți.
Update 14:10 S-ar fi negociat pentru azi 14 coridoare umanitare, subliniază sursele ucrainene. Potrivit lor, Ucraina va mai încerca și azi să trimită un convoi umanitar cu alimente și medicamente la Mariupol. În asediatul port de la Marea Azov ar fi murit până acum 2.500 de oameni sub bombele ruse și din pricina privațiunilor impuse de trupele invadatoare care blochează accesul ajutoarelor și evacuarea civililor spre interiorul Ucrainei.
Update 13:35 Furnizorului de energie electrică UKRENERGO a anunțat că centrala nucleară de la Cernobîl a rămas din nou fără curent, a informat agenția AFP. Tot AFP a prezentat un grafic amănunțit cu evoluția de pe teren, în războiul din Ucraina. Negocierile dintre Rusia și Ucraina se desfășoară chiar în aceste momente, prin apel video, iar premierul Smychal a anunțat că înaintează foarte greu din cauza diferențelor politice.

Update 13:15 Atacurile ucrainienilor asupra propriilor lor centrale nucleare a devenit semnătura regimului de la Kiev, anunță pe Twitter ministerul rus de Externe, prin vocea purtătoarei de cuvânt, Maria Zakharova. Vina pentru aceste minciuni este în întregime a Kievului, a stăpânilor americani ai lui Zelensky și a vasalilor SUA din NATO, a mai precizat diplomația de la Moscova.
Kremlinul continuă să nege atacurile asura civililor. La Mariupol, gravida surprinsă de fotografi scoasă pe targă, după sângerosul atac al trupelor ruse asupra maternității, a murit. Nici bebelușul său nu a putut fi salvat. Tragedia mamelor de la spitalul număr 9 din Mariupolul asediat a emoționat o lume întreagă. Bombardamentul a distrus complet spitalul, în plină zi.
Update 12:30 Israelul anunță că se va ralia sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, anunță corespondentul Barak Ravid pe Twitter, după mai multe săptămâni de discuții. Israelul nu va fi folosit drept un mijloc de fentare a sancțiunilor impuse Rusiei, a declarat ministrul de Externe, Yair Lapid, citat de aceeași sursă. Ieri, în vizita sa de la București, Lapid a semnalat clar, că țara sa este de partea Ucrainei.
Update 12:10 Fabrica de avioane Antonov din Kiev a fost bombardată, anunță televiziunea Priamyi, publicând un video care surprinde incendiul masiv care are loc în aceste ore.
Update 11:40 Bilanțul tragic al copiilor uciși în războiul din Ucraina, a crescut la 90, cu peste 100 de micuți răniți, anunță guvernul de la Kiev, citat de Jerusalem Post. La Mariupol, cifrele oficiale vorbesc despre minim 2500 de oameni uciși, dar numărul ar putea fi de patru ori mai mare, conform estimărilor de vineri ale primarului, care a avertizat că sunt cadavre pe străzi, între dărâmături, în cartiere – iar voluntarii nu pot ajunge să le ridice din cauza atacurile constante ale forțelor ruse.
La Kiev, în această dimineață a fost lovit un bloc de 9 etaje, din cartierul Obolon, iar mai multe etaje au fost distruse complet, conform televiziunilor ucrainene, reluate de Jerusalem Post. Doi oameni au fost uciși și 3 sunt spitalizați, informează aceeași sursă.
Update 10:00 Trupele ruse s-au regrupat în vederea unor ofensive, relevă statul major ucrainean, reluat de de DLF, dar n-au realizat cuceriri teritoriale în ultimele 24 de ore. Totuși rușii ar controla o cale rutieră care leagă Donbassul de Crimeea. Bombardamentele au continuat, bombele și rachetele nimerind în case unde s-au soldat cu victime omenești. De pildă într-o suburbie a capitalei. Președintele Ucrainei, Zelenski a lansat un nou apel Vestului, cerându-i să închidă spațiul aerian al țării sale. Negocierile bilaterale au fost programate să continue azi prin legătură video.
Update 00:00 SUA au avertizat Rusia: În reacție la atacul cu rachete asupra unei baze militare ucrainene, situate la doar 20 de kilometri de granița poloneză, administrația din Washington a lansat Moscovei un avertisment că NATO e hotărâtă să apere ”fiecare centimetru de teritoriu” al alianței. Iar Rusia va avea de suportat consecințe chiar dacă bombele sau rachetele ei aterizează ”din greșeală” pe teritoriul alianței. Britanicii calificaseră bombardamentul rusesc o ”escaladare periculoasă”. Moscova confirmase bombardamentul, afirmînd că ar fi distrus arme din străinătate și ar fi ucis ”mercenari străini” și va continua să declanșeze asemenea atacuri.
13 martie – A 18-a zi de război
Update 23:00 La Harkiv este în desfășurare un atac puternic cu rachete, informează portalul Vișegrad 24, publicând imagini video din orașul aflat sub asediul forțelor ruse de peste 2 săptămâni.
Update 22:55 Prioritatea noastă este să ne asigurăm că situația nu scapă de sub control, a anunțat ambasada Chinei la Washington, scrie Reuters. Diplomația chineză a reacționat la zvonurile mass media că Moscova i-ar fi cerut livrarea de armament, pentru sprijin logistic în războiul din Ucraina. Beijingul neagă orice implicare.
Update 22:30 Echipele ucrainene au restabilit conexiunea electrică de la centrala nucleară Cernobîl, care se află sub controlul trupelor ruse, a declarat ministrul Energiei de la Kiev, citat de Kyiv Independent. Sistemul electric fusese avariat din cauza luptelor, în urmă cu câteva zile, ceea ce ar fi dus – după ce generatoarele consumau motorina disponibilă – la o oprire a funcției de răcire, implicit la scurgeri radioactive.
Update 22:20 Angajații grădinii zoologice din Nicolaiev au lansat un apel umanitar pentru a putea hrăni animalele, rugând publicul să cumpere online bilete de intrare, anunță Kyiv Independent. Și la grădina zoologică din Kiev situația este disperată, după ce doar unele animale au putut fi evacuate în urmă cu o săptămână în Polonia. Îngrijitorii își riscă viețile pentru a hrăni animalele de la Zoo, dar și pe cele din adăposturi, iar câteva persoane au fost deja ucise, de gloanțele forțelor ruse.
Update 21:35 Ajutorul umanitar nu a putut ajunge din nou la Mariupol, a declarat public ministra Reintegrării, Iryna Vereșciuc, citată de Euromaidan Press. Asistența umanitară staționează la Berdiansk și va face o nouă încercare luni, a mai spus ministra de la Kiev. Situația la Mariupol este devastatoare, iar forțele ruse împiedică zilnic atât evacuarea, cât și aprovizionarea cu alimente de bază sau medicamente. Bombardamentele sunt aproape non-stop, declară localnicii, terorizați de situație.
Într-o discuție cu președintele ucrainean, premierul britanic Boris Johnson, a declarat în această seară că lumea nu poate rămâne impasibilă la atacurile barbare ale lui Putin asupra civililor ucraineni, a remis Sky News.
Update 21:15 Rusia se confruntă cu o plecare în masă a tinerilor educați din cauza războiului declanșat de Moscova în Ucraina și a măsurilor tot mai dure luate pe plan intern de Kremlin, informează BBC. Conform unui economist rus citat de postul britanic, cel putin 200.000 de ruși au părăsit de urgență țara în ultimele două săptămâni. Numai în Armenia ar fi sosit 80.000 de cetățeni ruși, potrivit guvernului de la Erevan. Alții au optat pentru state precum Georgia, Finlanda, Turcia sau Israel – state în care au putut ajunge fie pe cale aeriană, după ce SUA și UE și-au închis spațiile de zbor – sau cu trenul. Mulți spun că s-au simțiti trădați de conducerea statului, după invazia armatei ruse în Ucraina, și declară că îi susțin pe ucraineni și sunt anti-Putin, citează aceeași sursă.
Au fost și astăzi proteste în Rusia, inclusiv la Moscova, iar autoritățile au operat cel puțin 250 de arestări. Kremlinul și-a izolat informațional aproape complet cetățenii, retricționându-le accesul la rețelele sociale Facebook, Instagram, televiziuni străine, serviciul de telecomunicații Whatsapp și altele. O femeie a fost arestată în Piața Roșie astăzi doar pentru că ținea o hârtie pe scria: Două cuvinte. Imaginile sunt grăitoare.
Update 20:35 Deputatul Dumei de Stat, Leonid Sluțki, a declarat pentru Ria Novosti, că între Rusia și Ucraina s-a făcut un progres semnificativ la negocieri, anunță jurnalistul BILD, Julian Roepcke. Este primul anunț de acest tip de la începutul discuțiilor, desfășurate atât în Belarus, cât și în Antalya, sau prin mediatori, precum premierul israelian, Naftali Bennett.
Jurnalistul BILD, un fin cunoscător al Rusiei lui Putin și al conflictului din Ucraina, estimează că s-ar putea ajunge la un acord, în aproximativ 2-3 zile, cu posibilitatea ca Rusiei să i se dea regiunile de sud-est care să o conecteze cu peninsula Crimeea, în timp ce trupele ruse să se retragă din zona Kievului, Harkovului, Chernihiv și părțile centrale.
Reuters a anunțat că negocierile sunt mediate de Israel și Turcia, potrivit unui consilier al lui Zelensky, care a precizat că se lucrează la o structură al unui posibil acord și nu crede că va mai dura mult, până îl vor anunța.

Update 20:10 Peședintele Zelenski i-a vizitat pe luptătorii ucraineni răniți și internați la spitalul militar din Kiev. Șeful statului ucrainean a împărțit medalii.

Update 18.00 Potrivit unor experți, precum Daniel Fernandez de la UFM Market Trend, ”sancțiunile impuse băncilor rusești sunt praf aruncat în ochii lumii”, întrucât băncile excluse de la SWIFT pot în continuare accesa fondurile lor înghețate din SUA prin băncile care încă nu au fost excluse. În contrast cu vorbele mari, măsurile impuse prin sancțiuni sunt insuficiente pentru a afecta cu adevărat serios mașina de război a Rusiei. Ale cărei bănci trebuie excluse in corpore din SWIFT.
Update 17:30: Israel, SUA și conflictul din Ucraina: șeful diplomației israeliene Lapid a condamnat, azi, la București în termeni duri agresiunea rusă din Ucraina. Totuși SUA sunt nemulțumite de prestația guvernului de la Ierusalim. Potrivit ziarului Times of Israel, SUA au avertizat vineri statul evreu prin subsecretara de stat Victoria Nuland, să nu introducă în țară ”bani murdari” din Rusia. Nulșand a cerut Israelului să se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei., Or, Ierusalimul vrea să-și păstreze relațiile bune și cu Moscova și cu Kievul. În răstimp, rabinul Yosef Wolff a sfidat punctele de control rusești și a trecut cu mașina împodobită de un drapel israelian din Crimeea anexată de ruși spre orașul ucrainean ocupat, Herson, spre a duce provizii în oraș înaintea sărbătorii de Purim, în conformitate cu o veche tradiție evreiască, de ajutorare a oamenilor săraci.
Update 17:20 Noul acord nuclear JCPOA cu Iranul aflat în faza de semnare e pus în pericol de pretențiile Rusiei. Franța, Marea Britanie și Germania au avertizat, potrivit ziarului israelian Jerusalem Post, că acordul e în pericol dacă, așa cum a pretins șeful diplomației moscovite, Lavrov, Rusia insistă să primească ample garanții că-și poate perpetua afacerile cu Iranul afectate de sancțiunile occidentale. SUA au semnalat că nu vor ceda în acest punct.
Update 17:00 Rusia încearcă să-și suplinească prin luptători din Siria, Serbia, Nagorno Karabah efectivele rărite după substanțialele pierderi de militari uciși în războiul de agresiune purtat de regimul Putin în Ucraina. Loviturile zecilor de rachete care au atacat vestul Ucrainei în apropiere de granița poloneză s-au soldat cu 35 de victime omenești (la o bază de instrucție militară) situată la 40 de km de Lviv. Se dau lupte grele la Irpin și Makariv, suburbii ale Kievului. La Irpin a fost ucis de ruși jurnalistul american Brent Renaud, de la New York Times. La Makariv atacul rus asupra unei brutării s-a soldat cu moartea a 13 civili. Mariupolul e de asemenea asaltat de trupele invadatoare. S-au înregistrat atacuri ruse3ști și în zona Sumy. În Polonia au ajuns 1,7 milioane de refugiați, în Republica Moldova 300.000. Mîine ar urma ca americanii să confere cu chinezii cu privire la conflictul din Ucraina. Rusia se plânge că nu poate accesa rezerve valutare în valoare de 300 de miliarde de dolari și că prin urmare nu se poate achita de obligații și datorii. Ministrul rus al finanțelor, Siluanov, reluat de postul german DLF, a mai afirmat că Occidentul ar exercita presiuni asupra conducerii Chinei să se alăture sancțiunilor impuse Rusiei și să-și limiteze schimburile comerciale cu Moscova, întrucât parte din rezervele Rusiei sunt în yuani.
Update 16:45 Peste 100.000 de oameni au demonstrat în metropolele și orașele germane împotriva războiului de agresiune purtat de Rusia în Ucraina. Zeci de mii au ieșit în stradă între altele la Berlin, Hamburg, Stuttgart, Frankfurt pe Main și Leipzig, exprimându-și solidaritatea cu Ucraina.
16:25 SUA și NATO se grăbesc să livreze forțelor ucrainene arme extrem de utile. Ar fi vorba între altele de sisteme portabile antiaeriene MANPADS, relevă Jerusalem Post. Sunt arme pe care le poate purta și mânui un militar pentru a doborî avioane inamice. Potrivit ziarului israelian e un efort derulat în maximă viteză, în pofida riscului asumat ca astfel de arme să cadă în mâna dușmanului.
Update 16:00 A căzut, ucis de forțele invadatoare ruse, și un ziarist străin. E vorba de Brent Renaud de la New York Times, împușcat de ruși în apropiere de Kiev. Pe de altă parte, Rusia se plânge că nu poate accesa rezerve valutare în valoare de 300 de miliarde de dolari și că prin urmare nu se poate achita de obligații și datorii. Ministrul rus al finanțelor, Siluanov, reluat de postul german DLF, a mai afirmat că Occidentul ar exercita presiuni asupra conducerii Chinei să se alăture sancțiunilor impuse Rusiei și să-și limiteze schimburile comerciale cu Moscova, întrucât parte din rezervele Rusiei sunt în yuani.
Update: 15:45 La București, ministrul israelian de externe, Lapid, a condamnat în termeni fermi agresiunea rusă în Ucraina. Șeful său, premierul Bennett s-a codit să-l imite, spre a nu deteriora relațiile statului evreu cu Rusia, care întreține forțe militare în Siria și e în alianță cu Iranul. Șeful diplomației israeliene a cerut Moscovei să pună capăt invaziei și conflictului din Ucraina.
Update 14.05 Protestele împotriva războiului din Ucraina continuă în diferite orașe ale Rusiei, deși informațiile despre ele sunt tot mai greu de obținut. Moscow Times informează că cel puțin 170 de oameni au fost reținuți de poliție, numai astăzi, însumând un total de 14.000, conform cifrelor oferite de OVD-Info. Cel mai celebru caz al ultimelor zile a fost tânăra săltată de mascați, doar pentru că ținea în mână o foaie goală.
Update 14:00 Insulele Bermude au revocat licențele de zbor pentru aeronavele rusești, măsură ce va afecta cel puțin 745 de aparate, informează Moscow Times, citând autoritățile aviatice din Bermude. Lovitura este masivă mai ales pentru oligarhii ruși, pentru care Insulele Bermude deveniseră un paradis de vacanță, dar și fiscal. Autoritățile locale au decis să se ralieze la sancțiunile occidentale, aceasta fiind prima măsură pe care au impus-o.
Update 13:40 Dacă Rusia va folosi arme de distrugere în masă, în Ucraina, atunci NATO va trebui să își regândească decizia de a nu interveni militar, a declarat președintele Poloniei, Andrzej Duda jurnaliștilor de la BBC, citat de DIGI24. Conform Reuters, liderul de la Varșovia a lăsat să se înțeleagă că folosirea armelor chimice sau biologice – interzise de Convenția de la Geneva – ar fi o linie roșie pentru Alianța Nord-Atlantică.
Update 13:15 La București, ministrul israelian de externer, Yair Lapid, s-a întâlnit cu înalții oficiali ai statului român. Demnitarul israelian a mulțumit într-o conferință comună cu omologul său român, Aurescu, națiunii noastre pentru eforturile umanitare deosebite pe care le depun în primirea și îngrijirea refugiaților. Lapid a ținut să aducă mulțumiri speciale din partea Ierusalimului pentru cazul orfanilor evrei din Odesa, relocați în Israel, după ce au fost preluați în siguranță de statul român.
Șeful diplomației israeliene călătorește astăzi la Vama Siret, punctul umanitar cel mai fierbinte, unde sute de voluntari, ambasade și oameni simpli, asigură primirea refugiaților ucraineni de peste 2 săptămâni. Au fost înființate puncte de prim ajutor, traducere, asistență socială și umanitară, într-un efort colectiv, necoordonat de stat, care a făcut înconjurul lumii. Peste 6000 de evrei din Ucraina s-au refugiat în România prin punctele de frontieră din nordul țării, iar o parte au ajuns în Israel.
Update 12:50 Cel puțin 35 de oameni au fost uciși și 147 răniți în atacul asupra bazei militare din regiunea vestică, Lviv, informează Reuters citând comunicatul administrației locale. Jurnalista ucraineană Olga Tokariuk informează pe Twitter că aici se afla și centrul internațional de menținere a păcii și cooperării, la numai 25 de km de granița cu Polonia. Este cel mai grav atac al trupelor rusești în vestul Ucrainei, zonă mult mai ferită de luptele grele față de restul regiunilor țării.
La Nicolaiev, 9 oameni au fost uciși într-un atac aerian rusesc, a anunțat guvernatorul regional, Vitaly Kim, după ce poliția locală a informat asupra unui bombardament ce a vizat o fabrică, scrie Ukrayinska Pravda.
Update 12:40 Un document cu ștampilă oficială rusească ar fi fost distribuit în 3 localități ocupate de trupele invadatoare, anunțând impunerea unor restricții de noapte, anunță Kyiv Independent, citând publicația ucraineană ZN.ua. Documentul mai informează că protestele și întrunirile publice sunt interzise; răspândirea de informații despre pozițiile forțelor ruse este strict interzisă, iar cei care nu se supun vor fi aspru pedepsiți, conform legii marțiale. Pare a fi o nouă etapă în încercarea ocupanților ruși de a strivi rezistența în orașele capturate, unde zilnic oamenii au înfruntat trupele inamice și tancurile, refuzând să cedeze. Cu toate acestea, imaginile video din Herson sunt grăitoare: localnicii au ieșit din nou în stradă.
Update 12:20 Pierderile forțelor ruse continuă să crească, informează armata ucraineană, în cel mai nou comunicat remis de Kyiv Independent. Ucrainenii înregistrează succese notabile în distrugerea sau capturarea blindatelor, tancurilor și a sistemelor de rachete la sol.

Update: 11:45 Comisarii și plutoanele de execuție din epoca stalinistă s-au întors, potrivit informațiilor extrase de serviciul secret ucrainean de la militari capturați. În urma trupelor vin echipe însărcinate să-i execute pe dezertori, relevă aceste surse, reluate de Jerusalem Post. Întrucât imitatul lui Stalin ia proporții în imperiul lui Putin, e foarte probabil ca pe soldații ruși capturați și repatriați să-i aștepte lagărele de concentrare din Gulag.
Update 11:35 Centrul Ucrainean pentru Comunicații Strategice (STRATCOM) susține că mai mulți generali ruși ar fi fost numiți în armata bielorusă, pentru a sparge rezistențe soldaților care refuză să meargă la război împotriva Ucrainei, scrie Euromaidan Press. În câteva unități de la Brest, au avut loc chiar revolte, iar unii ofițeri superiori au emigrat temporar cu familiile pentru a evita războiul.
Săptămânile trecute, după demisia comandantului armatei din Belarus, au apărut informații despre dezertări în masă, emigrări, concedii medicale ale bielorușilor care refuză să fie implicați în războiul Rusiei. Procentul celor care susțin Rusia împotriva Ucrainei este estimat la aproximativ 3%, conform datelor furnizate de opoziția din diaspora. Câteva unități BYPOL, mișcare anti-Lukașenko, luptă deja de partea ucrainenilor, iar ieri, liderul de la Minsk, a ordonat întărirea pazei la granița cu Ucraina, pentru a preveni, spune el, intrarea în țară a naționaliștilor.
Update 11:15: Agresivitatea ieșită din comun a lui Vladimir Putin se explică, potrivit unor medici, printr-o afecțiune cerebrală provocată fie de ”roid rage” cum i se spune efectului furios al abuzului de steroide, fie de demență, sau de Parkinson, relevă surse ale serviciilor secrete occidentale, citate de Daily Mail. Între timp, morgile din Belarus s-au umplut, după cum reliefează RFE, cu militari ruși uciși pe front de ucraineni, ale căror corpuri neînsuflețite au fost expediate în țara condusă de Alexander Lukașenko, dictatorul din Minsk.
Update: 11:00 În vestul Ucrainei au explodat aproximativ 30 de rachete rusești într-o bază militară. Au fost ucise cel puțin 9 persoane și rănite peste 50. Forțele invadatoare și-au continuat operațiunea răpirii de primari. Primarul Yeven Matviiv a fost capturat și răpit din localitatea sa, Dniprorudne, semnalează Kiev Independent. La 11 martie a fost răpit primarul Melitopolului, Ivan Fedorov. Aceste răpiri constituie crime de război, care au început să fie sistematice, după cum relevă guvernatorul raionului Zaporojie, Olexandr Starukh, relevă același ziar.
Update 09:00 Forțele ruse încearcă să cucerească Mariupol atacând portul de la Marea Azov din est. NATO avertizează față de un atac cu arme chimice al Rusiei, date fiind acuzele fără acoperire la adresa Ucrainei și SUA cu privire la presupuse laboratoare biologice. Care a bombradat cu rachete zone din vestul Ucrainei. Sindicatele și alte organizații au chemat în toată Germania la demonstrații împotriva regimului Putin. Tot mai mulți intelectuali publici solicită Occidentului să ajute mai consistent Ucraina inclusiv cu arme și să edifice un pod aerian spre țara atacată de regimul totalitar condus de Vladimir Putin. L-a revendicat eminentul istoric german Karl Schlögel, profesor universitar și expert pe Rusia și estul Europei. Liderul guvernului regional bavarez, creștin-socialul Söder, a cerut Germaniei o înarmare mai rapidă. Care să includă drone armate, sisteme de apărare aeriană, avioane și elicoptere, precum și o echipare ameliorată a militarilor. Ministrul federal al economiei Lindner cere noi foraje germane care să ducă la reducerea dependenței energetice a Republicii Federale față de Rusia.
Update 08:45 Globalizarea s-a terminat în urma atacului rusesc asupra Ucrainei. Or, administrația americană nu e clar că a înțeles acest fapt și continuă să se comporte ca și până acum față de China comunistă, care a refuzat să condamne Rusia și să se despartă de Moscova, dar nu suferă de sancțiuni din partea SUA. Administrația Biden întârzie și să afirme că va sîri în ajutorul Taiwanului, dacă insula independentă chineză va fi atacată de regimul comunist de la Beijing.
Update 08:30 NATO avertizează față de posibilitatea unui atac rusesc cu arme chimice în Ucraina, după ce Rusia a acuzat fals, SUA, că ar fi întreținut în Ucraina laboratoare pentru arme biologice. E o practică veche a liderilor totalitari să-și acuze inamicii de crime pe care au de gând ei înșiși să le comită. Secretarul general al NATO, Stoltenberg i-a cerut lui Putin să pună capăt războiului, care, potrivit șefului alianței, va provoca în următoarele zile un număr și mai mare de victime civile și distrugeri absurde. Trupele ruse au încercat să ia cu asalt orașul Mariupol și au atacat cu rachete vestul Ucrainei, în speță Centrul pentru Asigurarea Păcii și Securității din Yavoriv, lângă granița poloneză. În apropiere, la Lviv, a deschis Reporteri fără Frontiere un centru pentru jurnaliști.
Update 01:45 Ieri a reușit în Ucraina evacuarea a 13.000 de civili prinși în capcana bombardamentelor rusești. 10.000 din Sumy. Dar la Mariupol oamenii au rămas captivi.
Update 01:15 se dau lupte grele în Ucraina. Sunt încercuite Cernihiv și Sumy în nord, Mariupol, Melitopol în sud iar Herson a fost cucerit, dar nu s-a predat complet. Potrivit ziarului german Bild, se dau lupte în apropiere de Kiev, unde trupele invadatoare, care înaintează fără obstacole notabile doar din sud, au trecut la un război de poziție. Ciconiri dure s-au semnalat în special din suburbiile Irpin și Bucia.
Update 01:00 Nu e clar cum a survolat drona rusească prăbușită în Croația spațiile aeriene ale Ungariei și României fără ca autoritățile din cele două state NATO să se sesizeze și s-o doboare. Întrebarea nu e defel academică pentru sistemele defensive ale celor două țări.
Update 00:51 Celebrul avocat canadian Eugene Czolij a cerut statelor NATo să furnizeze fără alte tergiversări Ucrainei avioanele militare de care are nevoie. Carta ONU autorizează expresis verbis o atare ajutorare.
”Article 51 of the Charter of the United Nations enables UN member states to collectively fulfill this historic commitment: “Nothing in the present Charter shall impair the inherent right of individual or collective self-defence if an armed attack occurs against a Member of the United Nations, until the Security Council has taken measures necessary to maintain international peace and security.” Apărarea colectivă e cu atât mai importantă ”cu cât statul agresor are drept de veto în Consiliul de Securitate și se poate opune încercărilor acestui for” de a opri ostilitățile și de a restabili pacea și securitatea, e de părere Czolij, citat de Kiev Independent.
Update 13.03.22/00:30: La Mariupol situația e tot mai dramatică. Nici ieri nici azi invadatorii ruși n-au permis refugierea civililor, deși Moscova dă vină pe partea ucraineană. Ucraina și-a cifrat pierderile proprii la 1300 de militari. Doar la Mariupol ar fi fost omorâți de ruși 1600 de civili și există temeri că vor pieri 10.000. Informațiile acestea nu sunt verificabile din surse independente. Morții sunt înhumați în gropi comune. SUA și-au suplimentat ajutoarele militare destinate Ucrainei. Administrația Biden mai trimite armatei ucrainene sisteme de apărare terestre și aeriene și arme de calibru redus în valoare de 200 de milioane de dolari. De la începutul anului SUA aprobaseră livrări de arme în valoare de un miliard. Acum sunt 1,2 miliarde. Alt miliard a promis UE.
Update: 21: 30 SUA au respins categoric acuzele Rusiei din Consiliul de Securitate ONU cu privire la presupuse arme biologice ale Ucrainei. Kievul nu are asemenea programe militare, s-a subliniat în vest. Iar ambasadoarea SUA la ONU a acuzat Rusia că susține o campanie de dezinformare, menită să escamoteze faptul că Moscova însăși ar proiecta să se folosească de arme chimice sau bacteriologice de distrugere în masă, interzide de dreptul internațional. Utilizarea unor asemenea arme constituie crimă de război.
Update 21:15 Soldaților ruși li s-ar fi dat ordin să tragă la Harkiv ”în oricine pot, inclusiv în copii” reiese dintr-o convorbire telefonocă interceptată și publicată de serviciul de securitate ucrainean, reluat de Kiev Independent. La evacuarea unui sat situat la est de Kiev, trupele ruse au tras în locuitori, ucigând, potrivit serviciului secret al armatei, șapte oameni.
Update 21:00 Kievul e asediat. Franța a calificat discuțiile cu liderul rus Putin, care s-a întreținut la telefon cu președintele Macron și cancelarul german Scholz drept ”dificile”. Berlinul și Parisul n-au obținut nimic, dacă se ține cont de partea discuției care n-a rămas secretă, și în care ambii lideri vesteuropeni au cerut un armistițiu imediat. Rusia amenință din nou să bombardeze livrările occidentale de arme destinate Ucrainei. Moldova și Cehia au cerut ajutor pentru gestionarea influxului de refugiați care depășește net puterile acestor țări mici. În centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, atacată și cucerită săptămâna trecută de forțele invadatoare, s-au înființat experți ruși. Ministrul german ale economiei, ecologistul Habeck vrea să reducă până în toamnă la zero dependența Germaniei de importurile de energie din Rusia. La Koeln s-au adunat pe 100 de camionagii spre a protesta împotriva prețurilor exorbitante ale benzinei și motorinei, crescute peste măsură nu doar din cauza situației ci și a taxelor prohibitive percepute de statul german.
Update 20:30 Zelenski a propus să se întâlnească cu Putin la Ierusalim, iar premierul israelian Bennett să fie mediatorul discuțiilor, publică Kyiv Independent.
Rușii ar fi deschis focul asupra unui convoi de civili, femei și copii, care erau evacuați din regiunea Kiev, anunță serviciul ucrainean de intelligence, omorând 7 persoane, scrie Ukrayinska Pravda. În regiunea Zaporijjia, un tanc rusesc a strivit o mașină, în care se aflau 2 bărbați și un copil, informează aceeași sursă. Cele 3 persoane au decedat, conform anunțului făcut de poliția locală.
Update 19:20 Aproximativ 2,6 milioane de ucraineni au devenit refugiați, a anunțat Agenția ONU pentru Refugiați, între care aproape jumătate sunt copii. Polonia, România, Slovacia și Ungaria sunt țările în care se refugiază cei care fug din calea războiului, dar o bună parte merg mai departe spre țările occidentale, unde au rude și prieteni dispuși să îi primească. România a raportat un număr de 380.866 de ucraineni refugiați care au intrat în țară, iar Varșovia anunță că în prezent 10% din populația sa (1,8 milioane anterior) este formată din ucraineni refugiați.
Update 19:10 Locuitorii din Kiev, alături de gărzile voluntare și soldați, au săpat tranșee la intrările în oraș, după informațiile primite despre avansul forțelor ruse și dispersarea lor, într-o posibilă încercare de a încercui capitala, anunță Sky News. Intelligence-ul britanic a avertizat Kievul că militarii ruși s-ar afla la aproximativ 25 km distanță, dar sunt acum ascunși în păduri. Primarul Kliciko a transmis astăzi un mesaj de încurajare și susținere a eforturilor pe care le fac concetățenii săi, reiterând faptul că rezistența Kievului va fi greu de înfruntat pentru trupele statului terorist.
Update 18:30 Serbia îi ajută pe ruși să fenteze sancțiunile europene și să călătorească în UE sau Elveția, folosindu-se de cele 15 zboruri săptămânale ale companiei AirSerbia Belgrad-Moscova și retur, avertizează autoritățile ucrainene de la Stratcom Center Ukraine. Cele mai populare destinații pentru rușii care ajung în Serbia sunt Cipru, Franța, Elveția și Italia.
Update 17:30 Forțele ruse au distrus complet orășelul Volnovakha, aflat între Donețk și Mariupol, au anunțat autoritățile locale, citate de presa ucraineană. Reporterul de război, Illia Ponomarenko, originar din Volnovakha a deplând pe Twitter, anihilarea localității sale de baștină.
Update 17:10 Președinția rusă a anunțat că Vladimir Putin a discutat la rândul său telefonic, cu Olaf Scholz și Emmanuel Macron, pe care i-a informat despre operațiunea specială de protejarea a civililor din Donbas, dar și despre gravele încălcări umanitare ale ucrainenilor, se arată în comunicatul publicat pe site-ul Kremlinului. Rusia continuă să nege că duce un război în Ucraina, targetând civili și având ca scop cucerirea întregii țări.
Update 17:00 UNESCO avertizează că patrimoniul cultural al Ucrainei este pus în pericol de războiul Rusiei împotriva Ucrainei și riscă să dispară, citează Euronews. “Centrele orașelor sunt grav avariate, iar unele dintre ele au situri istorice și monumente care datează din secolul 11. Muzeele sunt distruse, iar unele au colecții importante în ele. O întreagă viață culturală riscă să dispară”, a afirmat directorul UNESCO, Lazare Eloundou. UNESCO spune că țintirea siturilor culturale a ajuns să fie o tactică de război pentru distrugerea unei societăți, iar acest lucru constituie o crimă de război.
Update 16:50 Liderul de la Kiev a anunțat că a discutat astăzi la telefon cu Emmanuel Macron și Olaf Scholz. “Am vorbit despre cum să răspundem agresorului, despre crimele de război pe care forțele ruse le comit. Le-am cerut partenerilor noștri să ajute la eliberarea primarului din Melitopol”, a scris Zelenski pe Twitter. Președintele Ucrainei a mai declarat că s-au discutat și noi posibile negocieri. Tot astăzi, biroul premierului israelian, Naftali Bennett, a dezmințit zvonurile apărute în presă că șeful guvernului de la Ierusalim ar încerca să îl convingă pe Zelenski să accepte capitularea în fața Rusiei.
În premieră, președintele Ucrainei a anunțat că 1300 de soldați ai țării sale au fost uciși în război, scrie Kyiv Independent. Potrivit lui, un număr de 500 de militari ruși ar fi dezertat vineri, citează Reuters.
Update 16:30 Agenți ai serviciului rus FSB merg prin clădirile din Herson pentru a căuta și a aresta membrii rezistenței ucrainene din oraș, agenți de poliție, ofițeri de securitate, acuză Radio Kher, post bilingv din localitatea ocupată de ruși. Mai mulți localnici au trimis la Radio Kher filmări în care dubițe albe și ruși cu veste negre specifice serviciului FSB iau cu asalt cartierele rezidențiale, precum Ostriv, pentru a reține cât mai mulți ucraineni care conduc rezistența orașului.
Scriitoarea și jurnalista Anne Aplebaum, specilizată în istoria Holodomorului din Ucraina, a declarat că acestea sunt dovezi suplimentare că rușii se comportă cu Hersonul ocupat la fel cum au tratat Varșovia în 1945 sau Kievul în 1933. “Merg din casă în casă și arestează pe oricine suspectat a avea legături cu autoritățile ucrainene”, a scris Applebaum pe Twitter. “Este la fel cu ceea ce au făcut și naziștii în Polonia în 1939. Se pare că ororile secolului 20 se întorc”, a conchis jurnalista The Atlantic.
Holodomor-ul a însemnat informetarea sistematică a ucrainenilor între 1932 și 1933, la ordinele directe ale lui Stalin, îngrijorat de nesupunerea acestui popor. Este unul dintre cele mai negre episoade din istoria Uniunii Sovietice și a Europei, rezultând în moartea prin înfometare a cel puțin 4 milioane de ucraineni – conform cifrelor oficiale. Cifra ar putea fi mai mare.
Update 15:40 Președintele Ucrainei, Volodymir Zelenski, le-a mulțumit curajoșilor locuitori din Melitopol, care au ieșit în număr de aproximativ 2000 să protesteze împotriva ocupației și să ceară eliberarea primarului răpit ieri de trupele ruse. Liderul de la Kiev a mai spus că țara sa va câștiga acest război patriotic, de apărare, dar că mai sunt lucruri de făcut. El s-a arătat mândru de rezistența localnicilor din multe orașe și sate care fac zilnic rezistență împotriva ocupanților ruși și refuză să înghenuncheze în fața lor.
“Forțele noastre fac tot ceea ce po ca să descurajeze inamicul să mai continue războiul. Pierderile armatei ruse sunt uriașe. Rezistența trupelor noastre și a poporului este colosală, are un succes real. Dar nu trebuie să slăbim lupta încă. Inamicul încearcă să își suplimenteze efectivele de luptă cu tot ce poate: rezerviști, mercenari. Vor să ne intimideze prin superioritate numerică. Folosesc teroarea ca să ne distrugă spiritul. Sunt sigur că nu vor reuși”, a declarat Zelenski într-un comunicat publicat de președinția Ucrainei.
Update 15:00 Nemulțumit de rezultatele slabe înregistrate de trupele ruse în războiul din Ucraina, Putin și-ar fi epurat zilele trecute, aproximativ 8 generali de armată, precum și ofițeri ai FSB, rezultă dintr-un studiu publicat de Institutul pentru Studierea Războiului, citat de Times of Israel. Raportul acestui think thank de la Washington relevă faptul că Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului de Securitate și Apărare din Ucraina, a primit informații credibile că la 9 martie, Putin a ordonat înlocuirea a cel puțin 8 generali pentru “eșecurile lor din Ucraina”. Liderul de al Kremlin ar fi dispus și arestarea mai multor ofițeri din serviciul al 5-lea al FSB, afirmă aceeași sursă.
Studiul publicat de acest institut american afirmă că Vladimir Putin încearcă să atragă Belarusul în război și să suplimenteze forțele ruse cu mercenari din Siria. La Moscova s-au întâlnit vineri, președintele bielorus, Lukașenko, și liderul de la Kremlin, pentru a discuta situația din Ucraina. În fața camerelor de luat vederi, Putin i-a explicat lui Lukașenko stadiul “operațiunii speciale militare din Ucraina“. Opoziția bielorusă afirmă că doar 3% din populația țării susține războiul din Ucraina, fapt relevat de multiplele dezertări din armată, concedii militare, apeluri la pace și trupe disidente care au plecat să lupte de partea vecinilor ucraineni.
Liderul de la Minsk a ordonat sâmbătă, regruparea unităților sale, la toate punctele de graniță cu Ucraina pentru a preveni “intrarea în țară a naționaliștilor”. Ar fi vorba de trupele BYPOL, care fac opoziție deschisă față de Lukașenko. Moscova încearcă să împingă Minskul în război, însă reticența președintelui bielorus se leagă de impopularitatea cu care deja se confruntă acasă. Pe de altă parte, trupele ruse se află de mai multe săptămâni pe teritoriul țării sale, de unde au și lansat atacuri asupra Ucrainei.
Update 13:40 Moscheea Soleiman Magnificul & soția sa Roxolana (Hurem Sultana) a fost bombardată de forțele rusești, a anunțat Ministerul ucrainean de Externe. “Peste 80 de copii și adulți sunt refugiați în această moschee, un simbol a orașului, pentru a se feri de atacurile rusești, inclusiv cetățeni turci“, a mai spus diplomația ucraineană, într-un mesaj publicat pe Twitter.
Update 13:30 Un număr de 79 de copii au fost uciși în atacurile comise de forțele ruse de la începutul invaziei, iar peste 100 au fost răniți, a anunțat biroul procuraturii generale din Ucraina, reluat de Kyiv Independent.
Update 13:00 “Orice livrare de armament și muniție a Occidentului către Ucraina va fi tratată drept țintă militară legitimă”, a amenințat adjunctul ministrului rus de externe, Sergei Ryabkov, informează corespondentul Financial Times la Moscova, Max Seddon. “Am avertizat (SUA) cu privire la consecințele nebuniei de a trimite Ucrainei arme precum sisteme anti-tanc, rachete anti-aeriene și așa mai departe”, a continuat oficialul rus. Forțele armate ruse au înregistrat pierderi masive, în ciuda superiorității numerice și a faptului că au atacat Ucraina din 3 direcții la 24 februarie.
La Moscova iritarea crește, mai ales după ce 3 generali importanți au fost deja uciși în luptă, iar logistic pierderile scad coerența capacităților de luptă. În acest sens, Kremlinul a dispus atacuri neîncetate asupra civililor, în speranța că va distruge moralul populației și va obține capitularea. Aceste tactici interzise conform Convenției de la Geneva, au fost testate de ruși în cel puțin două rânduri: războiului din Cecenia la sfârșitul anilor 90, și în Siria, începând cu anul 2015.

Update 11:30 Mariupolul este pe culmile disperării totale, s-a plâns Petr Andryushchenko, primarul orașului unde criza umanitară severă a distrus mii de vieți, notează corespondentul The Golbe and Mail, într-un interviu în exclusivitate cu edilul orașului. Estimăm că numărul morților a ajuns la 10.000, iar dacă rușii continuă să ne bombardeze vom avea un bilanț de poate 20.000 de oameni uciși, a afirmat Andryushchenko. Edilul a declarat că zonele rezidențiale sunt pur și simplu distruse, iar disperarea din cauza lipsei apei și a electricității a ajuns atât de mare încât unii localnici au băut apă din radiatoarele de încălzire.
Temperaturile au scăzut până la -9 grade în ultimele zile, ceea ce a înrăutățit situația, însă cel mai grav este caruselul de atacuri pe care rușii îl lansează asupra noastră, din oră în oră, a declarat primarul. El a descris acest caruselor ca fiind un mix de bombardamente, artilerie, urmată de avioane rusești care lansează alte bombe și alte runde de foc, fiind practic imposibil să aduni morții sau să faci operațiuni de salvare, notează Globe and Mail.
Până și înhumarea morților este o sarcină grea, spune primarul, informând că forțele ruse au ocupat cimitirul și îi forțează pe oameni să sape șanțuri și să arunce în ele cadavrele unele peste altele, învelite în pături, covoare. S-au creat astfel gropi comune. Andryushchenko spune că oamenii încă se ajută între ei, dar că nu crede că mai pot rezista mult în acest ritm.
Update 11:00 Rezistența continuă și astăzi la Herson, un al oraș ocupat de trupele ruse, unde oamenii refuză să accepte ocupația. Au ieșit în stradă masiv, cu mâinile goale, cerându-le rușilor să plece acasă. Potrivit The Economist, Herson este un punct important pentru trupele ruse, în încercarea lor de a-și crea un coridor sudic care să lege peninsula Crimeea cu restul liniei de coastă și să ajungă până la Odesa, oraș simbol pe care îl vizează de multe zile, nereușind însă să spargă rezistența armată ucraineană de la Nicolaiev (Mykolaiev). Guvernatorul și primarul din Herson, practic ostatici în propriul oraș, au declarat că vor primi ordine numai de la Kiev, refuzând să colaboreze cu invadatorii.
Update 10:30 Sute de locuitori Melitopol, oraș ocupat de forțele ruse, au sfidat invadatorii ieșind în stradă să ceară eliberarea primarului Ivan Fedorov, răpit ieri chiar de la centrul de criză al orașului, informează presa ucraineană, citată de corespondentul The Economist. În această dimineață, a fost lansat și un video al camerelor de supraveghere care surprinde momentul răpirii, tânărului edil al Melitopolului, care a refuzat să pactizeze cu ocupanții ruși.
Update 10:00 Lupte grele se dau în împrejurimile Kievului, unde trupele invadatoare ruse ar fi avansat spre capitală, conform informațiilor remise de Sky News. Militarii ruși s-ar afla la aproximativ 25 de kilometri de oraș, însă acum părți ale celebrului convoi de 64 km, sunt răsfirate prin pădurile din zonă, pentru a se feri de atacurile dronelor ucrainene, după cum a informat Pentagonul vineri noaptea.
La Harkiv, unde armata rusă desfășoară un asediu din primele zile ale invaziei, 5 oameni, între care 2 copii, au fost scoși de sub dărâmături, după ce blocul lor a fost lovit de artileria forțelor inamice, a anunțat serviciul de urgență ucrainean, citat de Sky News.
Update 09:27 Mai multe coridoare umanitare au fost deschise în orașul-port din sud, Mariupol, Zaporijia și alte localițăți, a anunțat viceprim-ministra Iryna Vereshchuk, potrivit Sky News. Kievul speră că forțele ruse vor permite evacuarea și nu vor mai ataca civilii care încearcă să se refugieze, din aceste zone grav afectate de bombardamente și lipsa apei, a curentului electric și a căldurii.
Mai multe cazuri de furturi au fost înregistrate la Mariupol, unde unii localnici au fost filmați spărgând magazine pentru a-și procura mâncare. Între 200.000 și 300.000 de oameni sunt blocați în acest oraș, pe care forțele ruse îl asediază de peste o săptămână. Bombardamentele sunt atât de dese și intense, încât orașul se confruntă din nou cu imposibilitatea de a aduna cadavrele de pe stradă sau din locuințe.
Update 09:15 Moscova își mobilizează noi trupe în regiunea Donbas și în peninsula Crimeea, a avertizat șeful serviciului militar de spionaj al Ucrainei, Kyrylo Budanov, citat de Kyiv Independent. Aceste noi unități provin din părțile centrale și estice al Federației Ruse, a mai spus oficialul.
Update 08:30 Cea mai mare bancă germană, Deutsche Bank, a anunțat retragerea de pe piața rusă și închiderea tuturor operațiunilor sale pe teritoriul Federației Ruse, a remis agenția Ria Novosti, citând un comunicat al instituției. Este a doua bancă de renume, după Goldman Sacks, care se alătură boicotului Rusiei.
Update 01:15 Noapte grea la Nicolaiev (Mykolayiv), unde oficialii raionului acuză forțele ruse că au tras asupra spitalului oncologic și continuă atacurile nediscriminat, informează Euromaidan Press. Corespondentul The Economist, Oliver Carroll, descrie scene de coșmar, în orașul sudic, nu departe de Odesa. Guvernatorul local, Vitaly Kim, a declarat că forțele ucrainene au reușit să respingă atacurile rușilor, însă mai multe clădiri ard în Nicolaiev. Nu sunt informații cu privire la daunele și victimile de la spitalul bolnavilor de cancer, până la acest moment. 26 de spitale au fost până acum lovite de atacurile și bombardamentele trupelor ruse, potrivit rapoartelor ONU.
Update 01:00 Ruși au început confiscarea industriilor cheie din Ucraina: agenția Nexta a anunțat că centrala nucleară Zaporijie, cea mai mare din Europa, a fost preluată de compania rusească Rosatom. Informația a fost oferită de șeful concernului ucrainean Energoatom, Pyotr Kotin: angajații au fost adunați și li s-a spus că au o nouă conducere, Rosatom. De la capturarea sa, se pare că angajații acestei uriașe centrale nucleare ucrainene din orașul Enerhodar, au lucrat într-un climat de teroare, sub amenințarea armelor, după cum informaseră autoritățile ucrainene. Agenția Internațională pentru Energie Atomică de la Viena s-a arătat îngrijorată că nu mai primește de câteva zile date de la Zaporijie, în timp ce avertizau că nici cu Cernobîlul nu s-a restabilit conexiunea.
De reamintit că pe fondul noului acord nuclear cu Iran, aflat în curs de negociere, Moscova dorește ca Rosatom să fie exclusă din pachetele internaționale de sancțiuni, care îi sunt aplicate.
Update 00:40 Putin a dat undă verde astăzi trupelor străine voluntare să se alăture forțelor sale în războiul din Ucraina, a anunțat chiar ministrul Apărării, Serghei Șoigu, citat de Jerusalem Post. Kremlinul susține că 16.000 de combatanți din Orientul Mijlociu sunt gata să lupte în Donbas alături de “rebelii” ruși, a mai declarat sursa citată. Cu toate acestea, Pentagonul a respins vineri seară aceste afirmații, spunând că nu are niciun indiciu că 16.000 de sirieni s-ar alătura trupelor ruse în încercarea Moscovei de a cuceri Ucraina. Mercenarii ceceni din trupele lui Ramzan Kadîrov, care s-au alăturat rușilor în Ucraina, au fost în marea lor majoritate anihililați de forțele ucrainene, în ciuda reputației lor de combatanți de elită.
Update 00:15 Serviciile de intelligence ale Ucrainei anunță că 18 grupuri tactice de batalion (BTG) ale forțelor armate ruse și-au pierdut capacitățile de luptă, dintre care 13 au fost complet distruse, informează reporterul de război Illia Ponomarenko pe Twitter. Ucrainenii estimează că rușii au pierdut între 120 și 125 de astfel de grupuri, de la începutul invaziei.
Aceste grupuri rusești sunt unități de luptă temporare, cu un mix de logistică și efective mai divers decât cele occidentale, ceea ce le face însă și mai greu de înlocuit în caz de pierderi masive. În general, au între 2 și 4 tancuri, rachete, unități de recunoaștere. Moscova a început să implementeze BTG-uri în 2014, tot în Ucraina, la debutul ofensivei sale – prin proxy (separatiștii pro-ruși, coordonați de ofițeri ruși)- împotriva aceste țări.
11 martie – A 16-a zi de război
Update 23:00 Ministerul de externe al Ucrainei a acuzat Rusia de răpirea tânărului primar din Melitopol, oraș capturat de ruși, săptămâna trecută, se anunță într-un comunicat de presă al instituției. Oficialii de la Kiev cer comunității internaționale să reacționeze imediat și să forțeze Moscova să își oprească războiul barbar împotriva cetățenilor ucraineni.
Este o violare grosolană a dreptului internațional și contravine Convenției de la Geneva, care interzice capturarea unor ostatici civili. Răpirea lui Ivan Feodorov constitutie o nouă crimă de război a Rusiei, care în cinismul ei l-a acuzat pe primar de terorism, mai spun autoritățile ucrainene. Martorii spun că edilul orașului a fost atacat de ocupanți chiar la centrul de criză, unde a continuat să își desfășoare activitatea, refuzând să pactizeze cu inamicul. I s-a pus un sac de plastic pe cap și tras cu forța, de către forțele invadatoare ruse.
Update 21:50 Rusia a rămas astăzi fără statutul de națiune privilegiată în relațiile economice cu SUA, statut ce îi permitea tarife speciale pentru exportul de bunuri către piața americană, a anunțat chiar președintele SUA, citat de Reuters. Biden a mai spus că măsura este luată în coordonare cu statele G7 și UE, pe care le așteaptă să îi urmeze exemplu, sancționând și mai mult Moscova pentru războiul sângeros pe care îl duce în Ucraina. Casa Albă a anunțat că interzice și importurile produselor de lux precum diamantele, caviarul și vodca din Rusia.
La rândul său, Rusia a anunțat interzicerea serviciilor sociale Instagram, Facebook și Whatsapp, toate deținute de concernul Meta, patronat de Mark Zuckerberg, pe care l-a catalogat drept extremist. Meta a anunțat ieri că nu va șterge postărilor care instigă la violență împotriva forțelor ocupante ruse, într-o mișcare surpriză de condamnare indirectă a invaziei rusești în Ucraina.
Update 21:30 Înaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului, Liz Throssell, a anunțat că Națiunile Unite dispun de dovezi credibile că Rusia a folosit muniție cu dispersie (fragmenția) în zone populat: la Vuhledar unde au fost uciși astfel 4 civili și 10 răniți, și în zonele rezidențiale ale Harkivului, unde bilanțul s-a ridicat la 9 morți și 37 de răniți, informează comunicatul de presă publicat pe site-ul organizației cu sediul la Geneva. Folosirea acestei muniții în zonele civile este interzisă și constituie crime de război.
Liz Trossell a denunțat arestările ocupanților ruși în zonele unde ucrainenii au protestat pașnic și s-au opus trupelor ruse, afirmând că ONU are rapoarte documentate despre aceste abuzuri ale ocupanților ruși, pe care nu le va face momentan publice. Comunicatul comiseri Throsell avertizează Rusia că țintirea intenționată a zonelor rezidențiale, blocurilor, civililor, școlilor, spitalelor comise până acum sunt acțiuni interzise și pot constitui crime de război.
Update 20:50 Franța s-a declarat îngrijorată de posibilitatea ca Rusia să lanseze un atac cu arme chimice sau biologice în Ucraina, a declarat ambasadorul său la ONU, Nicolas de Rivière. Nimeni nu s-a lăsat păcălit de minciunile Rusiei; este doar o perdea de fum a spus demnitarul în Consiliul de Securitate al ONU. Îngrijorările Parisului se adaugă avertizărilor lansate joi de Casa Albă și de Marea Britanie.
Președintele Joe Biden a avertizat Moscova că vor fi consecințe serioase dacă îndrăznește să utilizeze armele chimice sau biologie în Ucraina, care sunt complet interzise de convențiile în vigoare. Liderul de la Washington a mai spus că SUA deține informații credibile despre intențiile Rusiei în războiul din Ucraina.
Anterior, Federația Rusă a acuzat Ucraina că ar găzdui laboratoare în care se produc arme biologice, finanțate de SUA și a promis că va prezenta dovezi în cadrul reuniunii ONU, însă astăzi, ambasadorul său la ONU, Nebenzia, a declarat că va prezenta un raport detaliat în curând. Comunitatea internațională și autoritățile ucrainene au respins cu fermitate aceste acuzații, drept complet nefondate și parte a războiului psihologic pe care Moscova îl duce.
Update 20:30 Pentagonul a apreciat că forțele ruse din celebrul convoi militar care amenință Kievul nu s-au apropiat de țintă, însă sunt acum dispersate și ascunse în pădurile din împrejurimi, citează National Review, după o informare de presă a Departamentului Apărării din SUA. Americanii au informații că suportul logistic al trupelor ruse ar fi înaintat totuși, fiind la aproximativ 15 km distanță de capitala ucraineană, unde, crede Pentagonul, vor întâmpina fără îndoială o rezistență foarte bine organizată.
Washingtonul nu consideră că sistemul defensiv antirachete Patriot este potrivit pentru Ucraina, deoarece ar implica detașarea de trupe americane pentru folosirea lui și acest lucru iese din discuție. Cu privire la capabilitățile ambelor forțe, oficialii americani estimează că Rusia folosește aproximativ 200 de aeronave pe zi, deasupra Ucrainei, în timp ce Ucraina ar dispune de un total de 56 aeronave de vânătoare, ridicând alternativ 5, respectiv 10. Ucrainenii se bazează foarte mult pe armele anti-tanc și pe rachetele anti-aeriene. SUA urmează să mai livreze alte asemenea arme ucraineni, anunțând totodată că discuția cu Polonia despre donația de avioane către Kiev, a eșuat.
Update 20:00 Forțele armate ucrainene l-au eliminat pe generalul major Andrey Kolesnikov, comandantul Armatei 29 a Rusiei, în timpul unor lupte, anunță Business Ukraine, citând oficiali ai apărării de la Kiev. Este al 3-lea general cu rang înalt în coordonarea trupelor ruse, ucis în războiul din Ucraina, în ultimele 2 săptămâni. Este considerată încă o lovitură pentru trupele invadatoare, care deja au suferit pierderi majore pe teren, la nivel uman și logistic. Prin comparație, SUA a pierdut în 20 de ani de război în Afganistat doar un general de rang înalt, mai informează revista Business Insider.
Update 19:40 Aflată la București în prima sa vizită oficială de la preluarea mandatului de vicepreședintă a SUA, Kamala Harris a reiterat angajamentul țării sale față de Articolul 5 din Tratatul Alianței Nord-Atlantice, dând asigurări că fiecare centrimetru dintr-un stat NATO va fi apărat. Kamala Harris a fost primită la Palatul Cotroceni de către președintele Klaus Iohannis, de unde a ținut o conferință comună de presă cu șeful statului român.
Vicepreședinta americană a avut întâlniri și cu alți înalți demnitari, precum premierul Ciucă și ministrul de externe, Aurescu și a sosit din Polonia unde a avut o vizită oficială tot în scopul întăririi încrederii în capacitatea de apărare a statelor NATO, care se văd tot mai amenințate – direct și indirect- de Kremlin. Liderul de la Cotroceni a cerut mai mulți suplimentarea efectivelor de militari americani în țara noastră și o redesenare a strategiei Alianței pentru flancul estic, a consemnat Mediafax.
Update 19:30 Agenția maritimă a ONU va încerca să obțină crearea unui coridor sigur pentru evacuarea vaselor comerciale internaționale și a echipajelor lor, blocate în Marea de Azov și Marea Neagră, potrivit agenției Reuters. Aproximativ 100 de nave comerciale cu sute de marinari la bord sunt prinse în aceste două mări, din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina, au raportat autoritățile ucrainene, citate de Reuters.
Update 19:00 Forțele ucrainene au demarat o controfensivă în nordest și au capturat 29 de militari ruși luați prizonieri în cursul operațiunii din zona Cernihiv, relevă surse germane. Ar fi fost recucerite 5 sate ocupate anterior de trupele invadatoare. Ziarul Bild publică fotografii cu militari ucraineni care au capturat sau distrus blindate rusești La Viktorivka. Germania a cerut între timp Serbiei să-și înăsprească atitudinea față de Rusia lui Putin.
Update 18:10 Ucraina a fost atacată azi de avioane de luptă care au decolat din Belarus. E probabil ca Rusia lui Putin să vrea să atragă Belarus în războiul cu Ucraina și să provoace în acest scop o ripostă ucraineană.
Pe de altă parte, Ucraina nu va fi primită rapid în UE, iar Comunitatea nu-și va sista importurile de gaz și petrol din Rusia. UE consideră că are mult timp la dispozție. Vrea, deci, potrivit deciziilor adoptate la întrunirea informală de la Versailles, să-și reducă într-un interval de cinci ani dependența de importurile de energie europene și mai cu seamă germane, de care beneficiază în acest moment Kremlinul care e obligat să-și finanțeze războiul din Ucraina și încasează aproximativ un miliard de dolari pe zi din exporturile energetice în vest.
UE își va dubla la 1 miliard de euro ajutorul militar acordat Ucrainei. Care dorește să beneficieze de fondurile înghețate ale Rusiei ca să acopere pagube în valoare de 120 de miliarde de dolari pricinuite infrastructurii ucrainene de bombele rusești. Moscovei i s-au înghețat în străinătate rezerve valutare în valoare de 415 miliarde de dolari, după cum relevă Kiev Independent. Canada îl pedepsește pe oligarhul Roman Abramovici și alți 4 mari patroni industrriali, respectiv 32 de agenții asociate Rusiei lui Putin.
Update 17:20 În timp ce blindatele rusești se repoziționează, iar rușii au concentrat în nordul Kievului, piese de artilerie, astfel încât sporesc temerile unui atac puternic al trupelor invadatoare ale lui Putin asupra capitalei, situația de la Mariupol e tot mai dramatică. ”Orașul nu se mai poate recunoaște”, a declarat viceprimarul, Serghei Orlov. ”A devenit ca Groznîi și Alep”, (orașe rase în mare parte de pe fața pământului de bombardamentele invadatorilor ruși) a spus el într-un interviu acordat presei germane. În Mariupol, portul asediat de la Marea Azov, nu există de zile în șir apă și curent. Se face foame, oamenii jefuiesc farmaciile. Rușii le interzic celor între 200.000 și 300.000 de oameni evacuarea.
Update 16:00 Un milion de dolari recompensă pentru fiecare pilot rus care dezertează cu tot cu aeronava sa sau 500.000 de dolari pentru fiecare elicopter, ar fi anunțul făcut de ministerul ucrainean al Apărării vineri, informează Visegrad 24. Pe conturile sociale ale instituției a fost publicat un videoclip promoțional cu această ofertă făcută de guvernul de la Kiev, militarilor ruși.
Update 15:50 Directoratul de Informații al Ucrainei avertizează că Vladimir Putin a ordonat pregătirea unui atentat terorist asupra centrale nucleare de la Cernobîl pe care să îl atribuie ucrainenilor, informează Euromaidan Press. Agenția Internațională pentru Energie Atomică anunțase anterior că a pierdut legătura cu sistemul de date de la Cernobîl și nu mai primește informații cu privire la activitatea de acolo.
Joi dimineață, în urma unei avarii severe produse la singurul panou de distribuție electrică care alimentează centrala și cauzate de atacurile rusești, Cernobîlul rămăsese fără curent. Pericolul era ca după 48h sistemul de răcire să se oprească, cauzând scurgeri radioactive. Rușii au anunțat joi seară că echipele lor lucrează la remediere. Centrala, aflată în apropiere de granița cu Belarus, a fost cucerită de forțele ruse în prima săptămână de conflict.
Update 13:00 Rusia ar fi pe cale să se regrupeze pentru un atac asupra capitalei Kiev, susține ministerul britanic al apărării, citat de ”Kiev Independent”. Același ziar relevă că forțele invadatoare au bombardat spitalul pentru boli neurologice și psihice din Harkiv.
Nu se știe câti pacienți și medici au fost asasinați. 73 au putut fi evacuați. Pe de altă parte, Rusia lui Putin vrea să trimită în Donbass mercenari arabi. ”Oamenii care vor să sprijine populația din Donbas trebuie ajutați să ajungă în zona de război”, a declarat V. Putin, reluat de DLF, după ședința Consiliului de Securitate al Rusiei. Potrivit ministrului rus al apărării, Șoigu, 16.000 de voluntari din Orientul Mijlociu ”ar dori să ia parte” la lupte de partea separatiștilor rusofili din Donețk și Lugansk.
Între timp, în Germania sporește teama de o proximă foamete din cauza războiului din Ucraina și a scumpirii grânelor. Potrivit ministrului german al agriculturii, ecologistul Özdemir l-a acuzat pe liderul de la Kremlin Putin că ”se folosește de creșterea prețurilor la alimente și de foamete ca armă”.
Update 10:25 Armata ucraineană informează că a oprit în mai multe locuri înaintarea trupelor ruse, între altele la Harkiv. Potrivit părții ruse, rebeli rusofoni ar fi ocupat orașul Volnovaha, la nord de Mariupol.
Update 10:00 Convoiul de blindate rusești lung de 64 de kilometri din fața Kievului s-a dizolvat. Unele tancuri și blindate au ajuns în localitățile din jurul aeroportuloui Antonov la nord de Kiev și în pădurile din împrejurimi. SUA nu va acorda Ucrainei sistemul de apărare antirachetă Patriot, întrucât ar presupune militari americani pe teren care să-l opereze. Și Germania și Israelul i-au refuzat pe ucraineni. La Mariupol situația umanitară s-a agravat perceptibil. Oamenii din oraș sunt nu doar lipsiți de apă și curent ci și de ajutoare umanitare de peste șase zile încheiate, după cum relevă primarul portului de la Marea Azov, Vadim Boicenko. ”Rusia nu se va opri în Ucraina” relevă fostul ambasador în Canada, Andryi Șevcenko în ziarul Kiev Independent, adresându-se ”prietenilor occidentali”. ”Știm că vreți să amânați un posibil angajament direct, un război direct cu Rusia. Mi-ar plăcea să mă înșel, dar cred că e foarte evident că ne îndreptăm în direcția unui război între Rusia și NATO. Prin urmare, cu cât începem să cooperăm mai rapid, cu cât închidem mai grabnic cerul Ucrainei, cu atât mai mulți civli salvăm și cu atât mai multe țșanse acordăm păcii în genere”.
Update 09:45 Cernihiv a rămas fără apă în urma bombardamentelor rusești. Trei raiduri ale Moscovei soldate cu cel puțin un mort au lovit în cursul nopții și cartierele de locuințe din Dnipro, Luțk, Ivano-Frankivsk, informează Kiev Independent, potrivit căruia au fost atacate aeroporturile de lângă Luțk (în nord-vest) și Ivano-Frankivsk. Senatul american a aprobat un ajutor pentru Ucraina în valoare de 13,6 miliarde de dolari, din care 6,5 pentru Pentagon, patru pentru Departamentul de Stat și aproape 3 pentru asistență umanitară.
La Versailles, liderii UE nu s-a putut hotârî nici să oprească importurile de energie cu care Rusia își finanțează războiul de agresiune, nici să accelereze aderarea Ucrainei la Comunitate, solicitată de baltici și de polonezi.
Update 03:36 Amenințările nucleare ale Rusiei sunt o cacealma. Ziarul berlinez Die Welt a publicat un interviu cu Președintele Ucrainei, Zelenski, potrivit căruia amenințările ruse cu recursul la arme atomice e un bluf. ”E una să fii asasin, cu totul altceva să fii sinucigaș”, a spus liderul de la Kiev ziarului german.
Update 11.03.22 03:00 ”Războiul terorist și criminal al Rusiei”: Cartierele de locuințe din Mariupol sunt supuse de ruși bombardamentelor regulate, la fiecare jumătate de oră. Civilii, în stare groaznică, întrucât sunt lipsiți de apă și căldură de foarte multe zile, sunt împiedicați de soldații rușii să părăsească zona. Mariupol e asediat de zece zile și de tot atâta timp e lipsit, în urma bombardamentelor rusești, de apă și de curent. E vorba de 300.000 de oameni, femei, copii și bătrîni, care, potrivit președintelui Zelenski, au reînceput să fie bombardați exact în clipa în care trebuia să se creeze un coridor umanitar spre a se evacua civili din localitatea programatic distrusă. Niciun civil n-a fost lăsat ieri de ruși să părăsească orașul.
Situația e grea și în alte locuri. Potrivit Kiev Independent, o parte din populația Kievului se înghesuie la gara centrală în trenuri, care sunt insuficiente spre a-i scoate pe toți cei dornici să se refugieze din capitala atacată a Ucrainei. Facebook și-a schimbat regulile comunitare, acceptând chemările la violență împotriva rușilor și a președintelui rus, Putin, în timp ce ministrul ucrainean al apărării, Reznikov, relevă că rușii au ucis mai mulți civili decât militari ucraineni și a calificat modul de a proceda al Rusiei drept criminal, iar felul soldaților ruși de a combate: un război terorist.
Forțele invadatoare au bombardat până acum zeci de spitale, inclusiv pediatrice, inclusiv maternități, precum și 289 de școli, relevă autoritățile ucrainene. La Versailles, într-o atmosferă somptuoasă, liderii UE au continuat ieri să se certe cu privire la primirea fie rapidă fie lentă a Ucrainei în UE, fiind invitați politicos să nu se certe, de către șeful Consiliului European, Michel. Cancelarul german Scholz se opune unei aderări rapide a Ucrainei la UE.
10 martie – A 15-a zi de război
Update 21:15 Bombardamentele rusești asupra spitalelor, clinicilor și maternităților ucrainene sunt sistematice. Rusia a distrus până acum 60 de spitale și cel puțin trei maternități, ucigând cadre medicale mame, copii. E vorba de crime de război și împotriva umanității, dacă nu chiar de genocid.
Update 21:00 În Ucraina situația oamenilor s-a deteriorat din pricina bombardamentelor rusești. Jumătate din populația Kievului a părăsit capitala. Și Universitatea din Mariupol a devenit ținta unui bombardament. Rusia n-a permis crearea unui coridor umanitar din portul de la Marea Azov. Peste 12.000 de oameni au părăsit regiunea Sumy. Alte aproximativ 70.000 de persoane au părăsit raionul în ultimele 48 de ore. Ziarul german Bild afirmă că fostul cancelar german Gerhard Schröder ar fi plecat la Moscova la o tentativă de mediere pe lângă Vladimir Putin la rugămintea autorităților ucrainene, după ce ar fi fost contactat la Istanbul de oamenii Kievului.
Update: 20:00 Serviciul secret ucrainean avertizează că decidenții ocupanților ruși ai Ucrainei meditează la aruncarea în aer a depozitelor de amoniac ale Kievului din raionul Harkiv, spre a-i acuza apoi pentru această faptă pe ucraineni, transmite Kiev Independent. Peste 80.000 de civili au fost evacuați din Sumy și din raionul Kiev în ultimele două zile, indică aceeași sursă. Kievul a devenit înte timp o cetate, a spus primarul capitalei, Kliciko. Șeful Consiliului European, Michel a cerut liderilor UE unitate. se manifestă diviziuni cu privire la viteza aderării Ucrainei la Comunitate. Bombele ruse continuă să plouă asupra orașului Mariupol. Atacul rus de ieri asupra maternității și spitalului pediatric din Mariupol a fost condamnat de demnitarii europeni în termeni dintre cei mai duri. Purtătorul de cuvânt al guvernului francez Attal a osândit bombardamentul ca ”inuman și laș” , iar premierul britanic Boris Johnson a reliefat că ”nu există nimic mai abominabil ca atacarea celor mai slabi și lipsiți de apărare”. Șeful guvernului Regatului Unit a subliniat că ”Putin va fi tras la răspundere pentru crimele lui îngrozitoare”. Or, pe moment, curg în continuare bani europeni pentru gazul pe care Putin continuă să-l exporte în Germania contra petrodolari, cu care Rusia își finanțează războiul genocidar din Ucraina.
Update 19:20 Liderii perdantei UE, prea slabă și lașă ca să se arate în stare să ajute suficient și eficient o țară ca Ucraina, care e pedepsită de Rusia lui Putin de opt ani, pentru că și-a exprimat dorința de a adera la Comunitate, s-au întâlnit la Paris, într-un summit informal dedicat Ucrainei, întrucât Franța lui Macron conduce în prezent UE. Șeful diplomației UE, Josep Borrell, promisese Ucrainei avioane de luptă pe care Kievul le mai așteaptă și azi. Prezent la întâlnire, președintele României, Klaus Iohannis, n-a ieșit nici el din discursul politicianist al altor lideri din UE, promițând ameliorări ”cândva”, într-un viitor neprecizat. Guvernanților germani li s-a cerut, deocamdată de pomană, să aplaneze isteria de la pompe reducând uriașele taxe impuse comercializării de carburanți. În privința inflației și creșterii exorbitante a prețurilor, Iohannis s-a mulțumit să declare că autoritățile române ar efectua ”controale”. Niciun lider al statelor UE nu și-a cerut iertare pentru greșelile trecutului și lipsa pregătirii Comunității pentru previzibila criză actuală.
Update 18:00 Președintele Zelenski a acuzat Rusia de genocid. ”Atacul asupra maternității și a spitalului de copii (de la Mariupol n.r.) este o dovadă clară…” Apoi Zelinski a spus, în mesajul după-amiezii între altele, că ”ne apărăm statul în a 15-a zi….Armata ucraineană respinge atacurile în zone cheie. Datorită militarilor noștri, Gărzii Naționale, grănicerilor, poliției, voluntarilor și tuturor celor care s-au alăturat apărării, nu am devenit sclavi. Și nici nu vom deveni”.
Marea Britanie și SUA s-au arătat îngrijorate că Rusia ar putea recurge la arme interzise în conflicte, chimice și biologice, în Ucraina. Aproape două milioane de oameni s-au refugiat de la Kiev. Bombele au căzut din nou pe Mariupol, inclusiv la Universitate. UE a condamnat ca faptă groaznică bombardarea maternității de la Mariupol de către ruși. Guvernul german nu știe nimic despre vreo intervenție mediatoare a lui Gerhard Schröder pe lângă Vladimir Putin, despre care am informat pe acest blog mai devreme, reluând informațiile transmise de Politico.
Update 17:50 Goldman Sacks este prima bancă americană care se retrage de pe piața rusă, informează media internațional, citând un anunț oficial al bancherilor de pe Wall Street. Ca represalii la cele peste 260 de companii multinaționale care și-au închis operațiunile în Federația Rusă, Putin a anunțat astăzi că s-ar putea să le naționalizeze, preluându-le activele și bunurile din Rusia. Kremlinul a recunoscut pentru prima oară de la impunerea valului de sancțiuni internaționale că economia națională trece printr-un șoc.
Update 17:15 Armata ucraineană ar fi distrus un regiment rus de tancuri, ucigându-l și pe comandantul acestuia, colonelul Zaharov, la nord-est de Kiev, a anunţat Ministerul ucrainean al Apărării, relatează CNN.
Update 16:20 Apariție surpriză la Moscova a fostului cancelar german, Gerhard Schröder, apropiat al lui Vladimir Putin și membru în consiliile Rosneft și Nord Stream 2 (până la insolvență): fostul șef al guvernului de la Berlin ar încerca să medieze cu însuși conducătorul Rusiei o soluție de pace pentru Ucraina, scrie Politico Europe, citând surse apropiate ex-cancelarului. După discuțiile de la Moscova, fostul șef SPD ar fi zburat la Istanbul, pentru o întâlnire cu un politician ucrainean, membru al delegației care poartă negocieri cu partea rusă, în Antalya, spun sursele redate de Politico.
Schröder este anchetat în Germania, de către procurorul federal din Karlruhe, într-un dosar care vizează acuzații de crime de război, după cum a relevat Die Welt în urmă cu câteva zile. Este unul dintre oamenii cei mai influenți din politica germană, pledând ani la rând pentru întărirea dependenței țării sale de gazul rusesc, pe care el și alți lideri germani o numeau interdependență.
Update 16:10 Peste 71 de copii au fost uciși de bombardamentele și atacurile forțelor ruse invadatoare, iar cel puțin 100 răniți, de la debutul invaziei, a anunțat Avocatul Poporului din Ucraina, conform Kyiv Independent. Numărul copiilor refugiați din calea războiului, se ridică, conform cifrelor oficiale, la peste 1 milion, în timp ce bilanțul total al refugiaților ucraineni a depășit 2 milioane. Până în prezent au fost bombardate 3 spitale de copii, iar ieri, inclusiv o maternitate, iar numărul școlilor distruse de atacurile rușilor este de peste 211 unități. Imaginile CNN cu băiețelul care trecea marți singur granița în Polonia, plângând în hohote și având legată de mână o pungă cu documente, au sensibilizat opinia publică din întreaga lume. Multe mame și-a trimit copii singuri în Polonia, Slovacia sau România, neputând pleca de acasă. Crucea Roșie vorbește despre o criză umanitară uriașă.
Update 16:00 Comandamentul operațional “Nord” al armatei Ucrainei a anunțat că trupele ucrainene au distrus o divizie întreagă de sisteme balistice Iskander-M ale forțelor rusești, în raionul Chernihiv. Temutele rachete Iskander pot avea și încărcătură nucleară sau muniții cu dispersie, afirmă publicația Euromaidan Press.
Update 15:45 Șeful administrației regionale din Nicolaiev (Mykolayev), Vitaly Kim, a declarat că la granița raioanelor Nicolaiev și Herson se află trupe rusești care nu vor să lupte, dar nu se pot retrage, de frica execuțiilor, informează publicația Hromodske. Voi propune crearea unui coridor verde pentru trupele ruse care nu au tras și nu au comis crime împotriva civililor. Vom face o linie specială care va oferi informații. Acest coridor nu se va aplica lansatorilor de rachete și artileriei, a anunțat Vitaly Kim într-o declarție publicată de aceeași sursă.
Update 15:00 Un convoi militar rusesc ce se îndrepta spre Kiev a fost parțial distrus și nevoit să se retragă, după un atac surpriză al forțelor aeriene ucrainene. Imaginile surprise i-au făcut pe comentatorii militari să catalogheze expunerea trupelor ruse ca fiind o tactică foarte proastă.
Update 14:30 Fondul Monetar Internațional a deblocat un ajutor umanitar de urgență pentru Ucraina, în valoare de 1,4 miliarde de dolari, informează agenția turcă Anadolu.
Update 14:00 Rusia comite un genocid în Ucraina. Atacul asupra maternității și a spitalului de copii este o dovadă clară. Dovada clară a genocidului pe care îl comite, a declarat președintele Ucrainei într-o adresare video, reluată de New York Times. Sângerosul atac comis ieri la Mariupol a șocat întreaga lume, dar nu a convins Moscova să fie de acord cu un armistițiu umanitar sau asigurarea coridoarelor umanitare, care sunt ținta atacurilor forțelor ruse, în ciuda declarațiilor Kremlinului.
Peste 60.000 de oameni au fost evacuați ieri din mai multe localități aflate sub asediul rușilor, însă astăzi, la Harkiv, raidurile continuă, spre disperarea oamenilor.
Update 13:30 Moscova mimează apetența pentru negocieri. Nici măcar asupra unei încetări a focului la Mariupol nu s-au putut înțelege cele două părți. Șefii diplomației ucraineană și rusă și-au încheiat runda de negocieri la Antalya. Ministrul ucrainean, Kuleba s-a declarat gata să se reîntâlnească într-o altă rundă, în acest format, cu omologul său rus, Lavrov, deși tratativele actuale nu s-au soldat cu vreun rezultat palpabil. Kievul dorea un armistițiu, în scop umanitar. Situația, relevă partea ucraineană, citată de postul german DLF, e grea mai ales în portul Mariupol de la Marea Azov. Lavrov a declarat că ar fi avansat propuneri Ucrainei și așteaptă acum răspunsuri.
Update 12:00 Serviciul de intelligence al armatei Ucrainei a publicat pe site-ul său, o listă cu 1070 de ruși din 117 regimente diferite de transport aviatic (unitatea militară 45097, Omsk) care livrează armele și muniția cu care sunt omorâți ucrainenii, informează Euromaidan Press. Lista poate fi consultată pe site-ul instituției.
Update 11:50 Casa Albă avertizează, prin purtătoarea sa de cuvânt, Jen Psaki, că Rusia ar putea folosi arme chimice sau biologice în Ucraina, citează Sky News. Psaki a mai declarat pe Twitter că acuzațiile Moscovei cu privire la așa-zisele laboratoare bio-chimice pe care SUA le-ar întreține în Ucraina sunt revoltătoare.
Update 11:40 În Antalya, discuțiile dintre delegațiile rusă și cea ucraineană, conduse de miniștrii de externe ai celor două țări, au debutat, informează televiziunea britanică Sky. 334 de jurnaliști locali și internaționali au fost acreditați la aceste negocieri găzduite de Turcia și mediate de ministrul turc de externe, Mevut Cavasoglu.
Update 11:30 Trei oameni, dintre care un copil, au fost uciși în atacul rusesc de ieri asupra maternității din Mariupol, a anunțat consiliul orașului, citat de Sky News. Mai multe gravide au fost rănite, copii îngropați sub dărâmături, dar și medicii și asistentele au suferit răni după masivul bombardament asupra spitalului de la Mariupol.
Și la Jitomir au fost bombardate două spitale, dintre care unul pentru copii, a declarat primarul orașului, Serhii Sukhomlyn, citat de aceeași sursă. Nimeni nu a fost rănit, a declarat edilul, întrucât reușiseră să se evacueze, din cauza masivelor atacuri din ultimele zile.
Organizația Mondială pentru Sănătate a anunțat că 18 spitale au fost distruse în Ucraina, de la începutul invaziei rusești în această țară.
Update 11:15 Sancțiunile continuă: Comisia Europeană a adăugat ieri pe lista neagră a UE, alți 160 de ruși, dintre catre 146 sunt membri al Consiliului Federației Ruse, precum și 14 oligarhi cu familiile lor. Au fost sancționate și 3 bănci din Belarus.
Economistul scandinav Anders Åslundsd remarcă că patronul echipei Chelsea, celebrul Roman Abramovici – un apropiat al lui Putin – nu se regăsește nici pe această listă, în ciuda presiunilor mediatice, venite mai ales din Regatul Unit. Pentru a îmblânzi opinia publică, Abramovici a anunțat la începutul războiul că vinde clubul englez și profitul îl va dona victimelor ucrainene ale războiului. Sunt și alți apropiați ai lui Putin, sancționați de SUA însă nu și de europeni, precum Suleiman Kerimov, Oleg Deripaska și Boris Rotenberg, mai notează Åslundsd.
Guvernul britanic a anunțat punerea pe lista de sancțiuni a oligarhului rus, Roman Abramovici, citează Sky News.
Update: 11.00 Șefii diplomației rusă și ucraineană s-au întâlnit la Antalia într-o primă rundă de discuții. Ministrul ucrainean, Kuleba, reluat de Kiev Independent, a admis că are ”așteptări foarte scăzute”. În discuția mediată de ministrul turc de externe Cavusoglu urmează să se discute un armistițiu. În Ucraina se discută coridoare umanitare, inclusiv din Sumy. Bombardamentele au continuat azi noapte afectând între altele orașul Harkiv. Forțele ruse au avansat din est spre Kiev și au ocupat niște sate. Ucraina dorește, potrivit Kiev Independent, o încetare a focului care să permită evacuarea civililor din 10 orașe ori suburbii atacate, sau asediate, între care Sumy, Mariupol, raionul Harkiv și suburbiile Kievului Bucha, Borodyanka și Irpin.
Update: 10:50 Belarus, aflat sub domnia lui Alexander Lukașenko, un aliat necondiționat al Rusiei lui Putin, care a dezlănțuit un război de agresiune în Ucraina, a calificat postul de jurnalism independent, german, pentru străinătate, Deutsche Welle, drept ”extremist”.
Update 10:25 Atacul Rusiei asupra Ucrainei are efecte globale depășind actuala agitație diplomatică. Globalizarea (în forma ei de până acum) s-a încheiat, e de părere istoricul german Andreas Wirsching, directorul Institutului de Istorie Contemporană și șeful catedrei de istorie contemporană la universitatea din München. Agresiunea rusă împotriva unui stat suveran a readus pentru prima oară războiul ca invazie în Europa din 1945 încoace, zguduind din temelii arhitectura securității internaționale, a reliefat Wirsching, reluat de DLF. ”Ruptura produsă va împiedica revenirea la globalizarea derulată până acum”, a precizat el, observând că Germania va trebui să se adecveze și altor perturbări ale comerțului internațional, precum și incertitudinilor economice și financiare, ca și milioanelor de refugiați. Wirsching a reliefat că și pandemia și diviziunile profunde dezbinând lăuntric sociatățile din lumea anglofonă și din Polonia agravează întârzierea adoptării de reforme urgente în Occident. Partea bună, potrivit lui, ar fi că, spre deosebire de situația din 1939, când Hitler și-a declanșat războiul de agresiune contra Poloniei, Vestul ar fi acum unit (spre deosebire de anul trecut, când a avut loc retragerea americană din Afganistan).
Update 09:45 Agenția Internațională pentru Energie Atomică IAEA a pierdut mai nou, după Cernobîl, și legătura cu cea mai mare centrală nucelară din Europa, e vorba de Zaporojie. Șeful IAEA Grossi a informat, la Viena, că din motive încă neclare, instituția sa a pierdut contactul cu instrumentele de supraveghere. Forțele invadatoare ruse au cucerit centrala săptămâna trecută.
Update 09:35: Mediate de ministrul de externe turc Cavusoglu, tratativele ruso-ucrainene urmează să se concentreze de azi, la Antalya, pe negocierea unui armistițiu, apoi pe neutralitatea Ucrainei, precum și pe teritoriile ucrainene ocupate sau anexate și revendicate de Rusia, în speță Crimeea, care a fost alipită Rusiei în 2014 și cele două republici separatiste Lugansk și Donețk din est.
Toate informațiile despre primele 2 săptămâni de război aici – LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații
11 gânduri despre „LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 3 și 4”