Cele mai noi articole · Știri de ultimă oră · Politică internațională · România

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 25 & 26

Update 11:30 Mort? Sau viu? ”E foarte probabil ca Prigojin să fie mort, dar dovada definitivă a morții sale nu există”, precizează ministerul britanic al apărării. Analiștii britanici, siguri, de asemenea, că ideea morții lui are un ”efect profund destabilizator asupra grupului Wagner”, au luat în considerare grija ieșită din comun a lui Prigojin pentru adoptarea de măsuri de securitate personală. Date fiind calitățile lui personale, ca și ale colaboratorilor săi, Dimitry Utkin, comandant operativ și fondator al grupului și ale șefului pentru logistică, Valery Cekalov, despre care se afirmă că au murit și ei, vidul de la conducerea mercenarilor va fi imens și foarte greu de lichidat, cred analiștii britanici citați de Sky News.


VIDEO-ul zileiUpdate 19:45 S-a confirmat că ucrainenii au putut avaria cu o dronă un avion militar rusesc pe aerodromul din Șaikovka, din regiunea Kaluga, situată la suddvest de Moscova. Atacul confirmă capacitatea Ucrainei de a pune în pericol, în Rusia, echipamente și militari ai armatei ruse.

În replică, rușii încearcă să disloce în Ucraina unități mai experimentate decât cele aflate în zonele aprig disputate, estimează serviciile secrete britanice. Care consideră că e probabil ca Moscova să-și creeze o nouă formațiune militară, în speță armata a 18-a de arme combinate, spre a-i atribui misiuni defensive în sud și a elibera alte forțe încercate pentru lupta pe axele și fronturile cheie. Forțele ucrainene anunță realizarea de progrese în ofensiva lor din sud.

Update 19:00 Nou atac terorist palestinian pe malul apusean al Iordanului. Teroriștii au deschis focul asupra automobilului în care se afla o femeie, care a sucombat atentatului de lângă Hebron în fața ochilor fiicei ei de 6 ani. Trei copii au rămas orfani. Șoferul automobilului a fost grav rănit de gloanțele teroriste. Extremiștii asasini le-au tăiat victimelor calea cu propriul lor vehicul, împroșcând zeci de gloanțe în mașina obligată să frâneze înainte de a fi atacată. După atac, care a durat câteva secunde, teroriștii au demarat și au dispărut. Atentatul (unul rar în sudul teritoriului de pe malul apusean al Iordanului) a fost asumat de brigăzile Al Aksa, brațul militar al organizației Fatah condusă de liderul autononom palestinian Mahmud Abbas, Al Aksa fiind o grupare recunoscută ca teroristă și de UE.

Update 18:30 Lucy Letby, sora ucigașă de la spitalul Contesei de Chester din Marea Britanie, care a asasinat șapte bebeluși și a încercat să omoare alți șase care-i fuseseră încredințați spre îngrijire la maternitate, rănindu-i grav și pe viață pe unii dintre ei, a fost pedepsită în justiție cu închisoare pe viață. Ucigașa din Chester s-a prevalat de dreptul ei de a nu fi de față la pronunțarea sentinței, sfidând astfel famiile victimelor o dată în plus.

Rusia a acuzat Danemarca de ”escaladare” a conflictului, pe care Copenhaga l-ar ”înăspri” livrând Ucrainei avioane F 16.

Update 18:00 O dronă ucraineană s-a prăbușit pe aerodromul militar rusesc de la Șaikovka, în raionul Kirov din regiunea Kaluga, localitate situată la sudvest de Moscova. S-a sugerat că ar fi produs pagube unui avion. Informațiile provin de la guvernatorul regiunii și de la canalul rusesc Baza, de pe Telegram.

Update 17:15 Forțele ucrainene au reușit să avanseze pe frontul din sud. În regiunea Zaporijjea, trupele de asalt ucrainene au înaintat, potrivit ministerului ucrainean al apărării, la sudest de Robotyne și la sud de Mala Tokmacika, după cum a afirmat azi viceșefa Ministerului ucrainean al Apărării, Hanna Maliar. Săptămâna trecută, forțele ucrainene au mai eliberat 3 kilometri pătrați și la Bahmut, susține aceeași sursă.

Bombardamentele rusești de azi s-au soldat cu uciderea a trei civili ucraineni și rănirea altor 24.

Întâlnirea dintre Putin și Erdogan a fost amânată. Ar putea avea loc cel devreme în septembrie, infomrează agenția turcă Anadolu. Dar nu se mai știe unde. Fusese programată inițial să aibă loc în Turcia și să vizeze acordul pe cereale.

Update 10:30 Un nou atac cu drone ucrainean ar fi fost dejucat la vest de Moscova de forțele armate ruse, care ar fi doborât un aparat de zbor fără pilot, afirmă autoritățile locale. Potrivit primarului Moscovei, Sobianin, nu s-ar fi înregistrat răniri. Atacurile cu dronă perturbă activitatea aeroporturilor locale. Decolările și aterizările au fost temporar oprite la aeroporturile Vnukovo și Domodedovo. Ministerul rus de război afirmă că rușii ar fi doborât două drone în vestul Moscovei. Potrivit ISW, loviturile adânci, cu drone, ale forțelor ucrainene pe teritoriul Rusiei sapă moralul trupelor ruse, periclitând stabilitatea frontului rusesc din Ucraina.

Potrivit Bloomberg, extremiștii ruși pro-război vor demiterea ministrului de război Șoigu, și a șefului Statului Major al armatei ruse, generalul Gherasimov. Bloomberg citează cinci surse anonime.

Rusia ar plănui să desăvârșescă transferul populației ucrainene, prin ”implantarea la Mariupol a 300.000 de ruși”, prin ”imigrație din Rusia” afirmă , cu referire la ”planuri ruse de dezvoltare”, Centrul Național de Rezistență ucrainean, reluat de Kiev Independent.

Potrivit Statului Major ucrainean, forțele ucrainene s-au angajat în ultimele 24 de ore în peste 25 de ciocniri directe cu unitățile invadatoare și au ucis 460 din militarii inamici. Ar mai fi fost distruse în acest răstimp 12 tancuri, alte 14 blindate de luptă, 19 sisteme de artilerie, 2 lansatoare multiple de rachete, alte 16 vehicule inclusiv 4 speciale, fiind doborâte și 5 drone. Numărul total al militarilor ruși uciși se apropie de 258.000 de militari.

Promisiunea avianelor F 16 constituie un mare pas înainte pentru forțele armate ucrainene, dar aparatele nu vor parveni în Ucraina și nu vor putea opera decât la anul, avertizează experții, reluați de Sky News.

Analiză: În mod cert, acceptul american de a se livra Ucrainei avioane de tip F-16, precum și decizia executivelor de la Haga și Copenhaga de a furniza 42 de astfel de avioane de vânătoare avansate Kievului, va avea darul de a ridica perceptibil moralul trupelor ucrainene. Moral, care, de-a lungul întregului război de agresiune declanșat de ruși la 24 februarie 2022, a jucat un rol considerabil în eșecul ofensivelor Moscovei și în succesele repurtate pe front de combatanții lui Zelenski și Zalujni.

Șefa Comisiei de Apărare din Bundestagul berlinez, Strack-Zimmerman, de la partidul liberal, a elogiat decizia furnizării acestui tip de avioane militare americane de către Olanda și Danemarca și s-a folosit de prilej pentru a cere din nou cancelarului Scholz și guvernului german să livreze Ucrainei rachete de croazieră de tip TAURUS, valoroase grație capacității lor de a ataca liniile de aprovizionare ale inamicului. Președintele Ucrainei, Zelenski, i-a mulțumit șefei guvernului danez, Frederiksen, pentru decizia executivului din Copenhaga de a da Ucrainei 19 avioane de tip F 16. Anterior, Zelenski mulțumise Olandei pentru o decizie similară.

Deși țară neutră, Irlanda a promis să instruiască militari ucraineni.

Președintele Zelenski participă azi, 21 august, la Atena, la un summit balcanic găzduit de premierul elen Kyriakos Mitsotakis.

20 august 2023 – anul 2 – a 177 a zi a războiului (ziua 543 a războiului de la invazia din 24 februarie 2022)

Update 19:00 Președintele Zelenski a ajuns din Olanda în Danemarca. Ambele țări i-au promis avioane F 16. Ar urma să fie cel puțin 42, livrabile imediat ce se încheie instrucția piloților militari ucraineni.

Update 16:00 Președinta Moldovei, Maia Sandu și omologul ei eston, Alar Karis, au condamnat clar și fără echivoc crima de război rusă de la Cernihiv. Teroarea rusă e fără de sfârșit, a notat Kalaris într-un tweet. El s-a declarat ”șocat de brutalitatea de la Cernihiv”. Potrivit lui, ”a bombarda clădiri civile nu e doar inuman ci o crimă de război.” Karis a cerut pedepsirea făptașilor și a anunțat perpetuarea sprijinului eston pentru Ucraina. La rândul ei, Maia Sandu a notat, pe Twitter: ”condamn ferm atacul cu rachete al Rusiei asupra Cernihivului de astăzi. Vieți nevinovate pierdute, mulți răniți – gândurile mele sunt la victime și la familiile lor. O astfel de agresiune flagrantă împotriva civililor nu trebuie să rămână nepedepsită. Rusia trebuie trasă la răspundere pentru atrocitățile sale din Ucraina”.

Update 15:55 Ucraina ar urma să primească zeci de avioane F 16. Președintele Ucrainei, Zelenski, aflat în Olanda, a anunțat că țara sa va primi 42 de avioane militare americane de tip F 16.

Update 12:30 China comunistă înarmează Rusia masiv. Regimul comunist de la Beijing a trimis Rusiei putiniste, de la debutul războiului încoace, ”zeci de mii de încărcături de cargobot cu arme” a relevat, în ediția sa de ieri, publicația britanică The Telegraph, reluată de Kiev Independent.

Rusia a trimis pe lună o misiune, a cărei selenizare a eșuat. Naveta s-a prăbușit pe satelitul pământului și misiunea stațiunii Luna 25 a fi încetat să existe, afirmă consilierul guvernamental ucrainean, Anton Gerașcenko. Misiunea inclusese și o evidentă tentativă propagandistică, nefiind pregătită suficient de serios.

Update 12:00 Președintele Ucrainei, Zelenski a anunțat represalii pentru crima de război comisă la Cernihiv, unde un bombardament rusesc a ucis sâmbătă cel puțin șapte oameni, rănând alți cel puțin 129. El e ”sigur că militarii ucraineni vor ști să răspundă acestui atac”, a spus el. Șeful departamentului de Stat, Anthony Blinken, a condamnat ”încă un oripilant atac asupra civililor nevinovați de la Cernihiv”.

Forțele terestre ucrainene au realizat progrese tactic importante. Potrivit ISW, unitățile de asalt ucrainene ar fi obținut câștiguri tactice semnificative în vestul regiunii Zaporijjea, precum și la granița dintre regiunile Zaporijjea și Donețk. Există imagini înfățișând bombardamentele ucrainene de la 19 august asupra localităților ocupate Novoprokopivka și Oceretuvate.

Autoritatea aeronautică rusă a admis că a oprit scurt timp zbouri care urmau să decoloze de la aeroporturile moscovite Vnukovo și Domodedovo în replică la amenințări cu drone ucrainene.

Serviciile secrete britanice consideră că forțele antiaeriene ale Rusiei se află sub o crescândă presiune să amelioreze apărarea anti-dronă în vestul teritoriului rusesc, după repetatele și tot mai frecventele atacuri ucrainene cu aparate de zbor fără pilot. Forțele ucrainene au postat mai nou o înregistrare video a distrugerii unui sistem rusesc de bruiaj electronic al dronelor ucrainene. Guvernatorul regiunii ruse, Kursk, a anunțat un atac nocturn cu dronă asupra gării din Kursk.

Rușii au atacat la rândul lor Zaporijjea cu drone, rănind o persoană. Altă persoană a fost rănită grav de un atac rusesc la Kupiansk. Iar la Nikopol o femeie de 74 de ani.

În ciocnirile de ieri ar fi fost uciși, potrivit Statului Major ucrainean, 460 de militari ruși. ar mai fi fost distruse 6 tancuri și 11 blindate de luptă rusești, 33 de sisteme de artilerie și 3 lansatoare multiple de rachetă, 3 sisteme antiaeriene, 22 de drone, 15 vehicule și autocisterne, precum și 5 vehicule speciale. În total ar fi fost uciși de la invazia din februarie trecut încoace, potrivit Kiev Independent, 257.470 de militari ruși.

19 august 2023 – anul 2 – a 176 a zi a războiului (ziua 542 a războiului de la invazia din 24 februarie 2022)

Update 23:30 Nou atac terorist palestinian. Un terorist a împușcat doi civili israelieni, tată și fiu, în nordul ținutului de pe malul apusean al Iordanului în timp ce victimele munceau la un automobil. În reacție, locuitorii evrei din Huwara s-au revoltat, aruncă cu pietre și atacă proprietăți palestiniene din zonă. Teroarea arabă s-a soldat doar anul acesta, până acum, cu 150 de civili evrei asasinați. Între timp au continuat protestele stângii israeliene la Tel Aviv, unde s-au strâns iar în stradă o sută de mii de nemulțumiți de reformarea justiției statului evreu.

Update 21:55 Volodimir Zelenski a scris pe Twitter că vizita sa în Suedia a privit, între altele, şi discutarea unor noi paşi privind transferul de avioane suedeze Gripen către Ucraina. Liderul de la Kiev a dezvăluit faptul că piloṭii ucraineni şi-au început deja instrucṭia pe aceste aeronave. Mai mult, Suedia şi Ucraina vor produce împreună blindatele CV90, utilizate de forṭele ucrainene pe câmpul de luptă. Zelenski a declarat că Stockholmul pregăteşte deja transferul celui de-al 13-lea pachet de asistenṭă militară pentru Ucraina. Şeful statului ucrainean a mulṭumit călduros Suediei pentru ajutorul constant şi generos pe care îl acordă de la debutul invaziei ruse.

 • Șapte persoane între care un copil de șase ani au murit; alți 129 de oameni au fost răniți;
 • Printre răniți se numără 15 copii și 15 ofițeri de poliție;
 • Atacul cu rachetă a fost surprins de camerele de supraveghere și a vizat centrul istoric al orașului din nordul Ucrainei, aproape de granița cu Belarus;
 • Rușii au atacat la prânz, când, potrivit martorilor locali, oamenii ieșeau de la biserică și se plimbau în centru, profitând de vremea frumoasă. În Ucraina, sâmbătă 19 august, creștinii ortodocși sărbătoreau Schimbarea la Față pe stil vechi, mergând în număr mare la biserică, pentru binecuvântarea fructelor;
 • O parte din cei uciși se aflau în mașinile lor; cei mai mulți dintre răniți sunt oameni care se aflau la trecerea de pietoni, proaspăt ieșiți de la biserica din apropiere, a anunțat ministrul Klymenko.
 • Teatrul din centrul orașului, un monument istoric de un secol cu valoare semnificativă pentru ucraineni, a fost distrus;
 • Agenția rusă Ria Novosti susține că armata rusă a bombardat o adunare a forțelor ucrainene; o întâlnire a unui producător de drone urma să aibă loc în Cernihiv astăzi, însă locația nu a fost anunțată, informează Kiev Independent.
 • Sirenele au sunat, dar numai o parte din civili a reușit să se adăpostească în subsolul teatrului, a precizat ministrul de interne ucrainean.

Update 21:00 Guvernul României speră ca prin țară să se transporte 60% din cerealele exportate de Ucraina. În acest sens s-a exprimat azi premierul Ciolacu. Rămâne de văzut dacă România are aceste capacități de tranzit. Și Maia Sandu a promis că Moldova va ajuta.

SUA sunt îngrijorate de activitățile firmelor turcești care ajută Rusia să fenteze sancțiunile, relevă cotidianul conservator american Wall Street Journal, reluat de Kiev Independent. Turcia a devenit un hub al evaziunii embargoului, al înșelăciunii și contrabandei rusești, inclusiv prin intermediul ”unei flote fantomă și servicii portuare pentru nave rusești care transportă arme și produse militare aflate sub sancțiuni”.

Update 18:30 O serie de oficiali americani, deopotrivă militari și din anturajul președinției SUA, au criticat bombardamentele ucrainene împotriva unor ținte (militare) din Crimeea, afirmă CNN. Potrivit lor, aceste lovituri ar fi ”în cel mai bun caz o distracție, iar în cel mai rău o risipă de resurse”. Ucraina încearcă prin bombardamentele ei chirugicale să izoleze Crimeea și să îngreuneze susținerea trupelor de ocupație ruse din sudul Ucrainei.

Turcia are de gând să ofere Rusiei posibilitatea de a-i ”pune Ucrainei pistolul la tâmplă”, după cum scrie Bild. Publicația germană relevă că deține informații secrete, potrivit cărora ”regimul Putin colaborează cu țări prietene” în punerea la cale a unui ”complot menit să oblige Ucraina să revină la Acordul pe Cereale în Marea Neagră în condițiile dictate de Moscova.” ar fi implicate Qatarul și o țară a UE.

Qatarul și Turcia sunt fiefuri ale Frăției Musulmane, o organizație extremistă, islamistă, ale cărei tentacule se întind în multe capitale ale lumii libere.

Update 17:10 Recentele câștiguri ucrainene în apropierea zonei Donețk-Zaporijjea l-au determinat pe un comandant rus să propună înghețarea războiului din Ucraina pe frontul actual, apreciază ISW citat de Euromaidan Press.

ISW a evaluat că de acest lucru ar beneficia doar Rusiei. Comandantul batalionului „Vostok”, Alexander Hodakovski, a sugerat ca Rusia să înghețe războiul din Ucraina de-a lungul liniilor actuale de front, relatează ISW. Institutul pentru Studierea Războiului de la Washington reaminteşte că această declaraṭie reciclează o propunere anterioară făcută în aprilie de Evgheni Prigojin, șeful Grupului Wagner.

Update 17:00 Atac rusesc asupra oraşului Zaporijjea. Forțele ruse au lovit orașul Zaporijjea din sud-estul Ucrainei, în cursul zilei de azi, distrugând trei clădiri de apartamente și două unități de învățământ, a raportat primarul interimar Anatolii Kurtiev, reluat de Kiev Independent.

Update 23.00 Israelul și Ucraina și-au aplanat discordia. Statul evreu a hotărât să continue să plătească asigurările de sănătate ale refugiaților ucraineni din Israelul. Iar Kievul a acceptat călătoria la Uman a zeci de mii de evrei hasidici care vor celebra ca în alte dăți noul an nou evreiesc, Roș Hașana, în septembrie, la mormântul din Ucraina al sfântului rabin Nahman din Brațlav. Evreii hasidici se vor deplasa la Umna, în Ucraina, via Republica Moldova.

Șeful Consiliului de securitate al Ucrainei, Danilov, s-a arătat foarte iritat de propunerea ca țara să cedeze Moscovei teritorii, o propunere din unghiul lui uimitoare, avansată de un oficial al NATO. E vorba de Stian Jenssen, un subordonat care conduce Oficiul Privat al secretarului general al NATO, Stoltenberg. Jenssen îi recomandase Ucrainei să facă Rusiei concesii teritoriale în schimbul uneiposibile aderări la NATO”. Danilov a remarcat că ”de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, nici unei țări nu i s-a dat de trecut un test similar.” Danilov a calificat ieșirea lui Jenssen drept ”o intervenție foarte bizară, care e absolut neclar de ce a fost făcută”.

Update 21:00 Cinci persoane suspectate de spionaj pentru Rusia au fost arestate de autoritățile britanice, în temeiul Legii Secretelor Oficiale, informează Sky News. Este vorba despre trei bărbaṭi şi două femei. Trei dintre acuzaṭi se confruntă și cu alte acuzații după ce au fost găsiți cu mai multe pașapoarte din diferite țări.

Au fost găsite asupra lor 19 pașapoarte, permise de conducere, cărți de identitate și permise de ședere din țări precum Regatul Unit, Franța, Italia, Bulgaria, Spania, Grecia, Croația, Cehia și Slovenia.

Update 20:45 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a efectuat marṭi o vizită surpriză la soldaṭii de pe frontul de sud, care luptă în regiunea Zaporijjea, cu direcṭia Melitopol, relatează Kiev Post. Canalul de Telegram al preşedinṭiei ucrainene a publicat imagini video dintr-o locaṭie secretă, unde liderul de la Kiev a discutat cu ofiṭerii responsabili, dar şi cu alṭi soldaṭi. Luni, 14 august, Zelenski efectuase o altă vizită în apropierea frontului, în regiunea Doneṭk, pentru a încuraja şi susṭine moralul trupelor din armata ṭării sale.

Update 20:30 Polonia a găzduit marṭi, cea mai mare paradă militară din istoria țării, anunṭă agenṭia NEXTA. La eveniment au defilat aproximativ 200 de vehicule, 92 de aeronave, tancuri M1A1 Abrams și K2, lansatoare HIMARS, sisteme de apărare aeriană Patriot, drone de luptă Bayraktar TB2 și Borsuk, precum şi alte echipamente ale armatei poloneze. 2000 de militari, inclusiv din state aliate precum SUA, Marea Britanie, Croația și România au participat la parada organizată de Varşovia.

Sursă: Vişegrad24

Update 14:00 O serie de canale de Telegram și grupuri de monitorizare au raportat explozii pe Podul Kerci, în urmă cu scurt timp, informează Kyiv Post. Șeful administrației ruse de ocupaṭie din Crimeea, Serghei Aksyonov, susține că apărarea aeriană rusă ar fi doborât două rachete ucrainene în zona strâmtorii Kerci. Kievul nu a comentat, până la această oră, însă localnicii au surprins coloanele uriașe de fum din mai multe părți ale podului, inaugurat de Moscova în urmă cu 5 ani pentru face legătură cu Rusia.

Ucraina a început azi negocieri cu Marea Britanie pe tema garanțiilor de securitate pentru Kiev. Negocieri similare au fost amorsate cu americanii.

Potrivit Washington Post, instruirea piloților ucraineni pe avioane F 16 ar urma să dureze până în vara viitoare.

Ucraina promite să nu folosească rachete ATACMS și TAURUS decât în interiorul granițelor ucrainene.

Update 22:30 Incendiile au devastat Hawaii. Statul american se luptă să facă față focului pustiitor care a omorât zeci de persoane. A fost distrus centrul insulei Maui. Sunt cel puțin 36 de victime. Administrația Biden a decretat în zonă situația de dezastru major, echivalentul unei stări de urgență, care permite alocarea de ajutor federal. Uraganul Dora, trecând la sud de insule, a întețit masiv vâlvătăile distrugătoare, astfel încât incendiul s-a propagat fulgerător. Cauza lui nu se cunoaște, încă, relevă agențiile de presă.

Update 22:15 Rușii au lansat ofensive puternice pe toată linia frontului. Ucrainenii afirmă că rezistă, dar au lansat chemări la evacuare pentru 37 de localități din regiunea Harkiv. Ciocnirile cele mai violente au loc la Kupiansk, Lîman, Bahmut, Avdiivka, Marinka și Șahtarsk, relevă între altele DLF. 

La Zaporijjea patru persoane au fost ucisă de un nou bombardament criminal al Rusiei. Care a bombardat și orașul ucraineanTorețk, din regiunea Donețk.

Moscova acuză atacuri cu drone ucrainene asupra unui sat din Briansk, unde ar fi fost ucise două persoane.

Președintele polonez Duda a pus degetul pe rană. Ucraina nu dispune nici acum de suficiente arme spre a înclina balanța în favoarea ei, în acest război, a spus Andrzej Duda. Estonia va trimite Ucrainei, potrivit agenției Nexta, un nou pachet de arme mici și de muniție, a reliefat ministrul apărării din Tallinn.

CDU cere guvernului de la Berlin livrarea de rachete de croazieră de tip Taurus, de care are mare nevoie Ucraina, dar i se refuză de către cancelar și cabinetul său.

Germania vrea să-și întărească serviciul de contraspionaj. Ministrul apărării, Pistorius, a anunțat, potrivit DLF, această intenție după arestarea unui căpitan în vârstă de 50 de ani care era hotărât să trădeze rușilor secrete și contactase în acest scop și ambasada rusă de la Berlin, și consulatul Moscovei de la Bonn.

Analiză: serviciul de contraspionaj al Germaniei, Verfassungsschutz, trebuie într-adevăr întărit urgent. Căci e foarte, foarte ocupat. Are multă treabă, pe moment, cu supravegherea opoziției politice de dreapta și extrema dreaptă din AFD și cu periodica înfierare publică a acestui partid, astfel încât nu mai pare să aibă suficient timp pentru prinderea de spioni ruși sau chinezi și trebuie, deci, urgent consolidat.

Polonia a ordonat dislocarea la granița cu Belarus a unei armate de 10.000 de militari spre a face față amenințării crescute de când în zonă au ajuns mercenarii Wagner. Potrivit Centrului Național de Rezistență ucrainean, mercenarii Wagner au simulat în zonă că ar fi o amenințare la adresa Europei, pentru a provoca slăbirea susținerii europene pentru Ucraina.

Update 13:30 Bătălie grea, în curs, pentru Urojaine. Forțele ucrainene atacă de la nord, vest și est. Rușii mai controlează mare parte din localitate, relevă corespondentul militar al Bild, Julian Roepcke. Localitatea e strategic importantă pentru controlul rutei spre Mariupol.

Update 11:15 Criză în Ecuador. Candidatul prezidenṭial, deputatul Fernando Villacencito, a fost asasinat noaptea trecută în timp ce părăsea un eveniment din cadrul campaniei sale. Gruparea de narco-traficanṭi Los Lopos (Lupii) a revendicat asasinatul, printr-un mesaj video. Villacencito le declarase război grupurilor de traficanṭi de droguri care acaparaseră ṭara în ultimii ani, fiind susṭinuṭi de cartelurile columbiene şi mexicane. Deputatul ecuadorian declarase cu câteva ore înainte de uciderea sa că a refuzat să poarte vestă antiglonṭ, întrucât nu se teme de narco-traficanṭi.

Preşedintele micului stat din America Latină a decretat stare de urgenṭă pentru 60 de zile.

Update 10:55 Ministrul polonez al apărării a anunṭat că țara intenționează să trimită până la 10.000 de militari suplimentari la granița cu Belarus, relatează Sky News.


LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 23 & 24

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 19 & 20

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 16, 17 & 18

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 12, 13, 14 & 15

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 9, 10 & 11

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 5, 6, 7 & 8

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi știri– anul 2 – săptămânile 1, 2, 3 & 4

ȘTIRI: (LIVE) Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 51 & 52

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 48, 49 & 50

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 42, 43, 44 & 45

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 38, 39, 40 & 41

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 30, 31, 32 & 33

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 25, 26, 27, 28 & 29

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămâna 21, 22, 23 și 24

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 16, 17, 18, 19 & 20

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 12, 13, 14 & 15

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 9, 10, 11

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 7 și 8

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 5 și 6

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 3 și 4

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – primele 14 zile

2 gânduri despre „LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 25 & 26

 1. Si parca dorm pe scinduri ude,
  In spate mă izbeste-un val —
  Tresar prin somn si mi se pare
  Ca n-am tras podul de la mal.

Scrie un comentariu