Pentru situația militară actuală și cele mai noi știri, CLICK AICI
VIDEO-ul ZILEI
În loc de noapte bună, terapia anti-stres descoperită pe câmpurile de luptă din Ucraina: vesta antiglonț cu accesorii torcătoare.
Update 00:30 “E timpul să plece acasă!”, le-a transmis președintele Zelenski ocupanților ruși din Herson, în adresarea publică din această seară. “Nu contează ce promit ocupanții, singura lor opțiune este să scape la timp, asta dacă vor putea“, a avertizat liderul de la Kiev. Ucraina vizează eliberarea orașului sudic Herson, în următoarele săptămâni, conducând în acest sens o contraofensivă care se duce momentan în apropierea râului Nipru.
10 august 2022 – A 168-a zi a războiului
Update 23:55 Coloane de mașini au împânzit astăzi drumurile care părăsesc Crimeea, prin strâmtoarea Kerci, după ce rușii veniți în vacanță la mare au decis să fugă de frica apropierii războiului. Multe lacrimi au curs, după cum relevă reportajele video preluate și de mass media din Federație, din ochii turistelor ruse care declarau că “e foarte frumos aici, ne pare rău că trebuie să plecăm”. Reacțiile ucrainenilor nu au ezitat să apară, afirmând că cetățenii ruși nici nu aveau ce să caute în țara lor.
Update 22:30 Finalul războiului până la finele anului? Andrii Yermak, șeful oficiului prezidențial ucrainean a declarat că e vital ca războiul să se sfârșească până la începtul iernii, pentru că altfel Ucraina ar putea fi la mâna atacurilor Rusiei asupra sistemului termic național. Un astfel de calendar sever ar fi oneros căci ar impune ample și nerezonabile constrângeri militare și politice Ucrainei. Rusiei i se dau idei și pârghii. Strategii Kremlinului și-ar putea spune ceva de genul: ”ajunge să întindem războiul până în iarnă, fiindcă apoi Ucraina cedează de frica frigului.”
Update 18:15 Ministrul de externe al Ucrainei, Kuleba, a cerut statelor europene și G7 să pună capăt acordării de vize de călătorie cetățenilor ruși, de vreme ce, potrivit lui, cetățenii ruși ar ”suține ”în covârșitoarea lor majoritate războiul împotriva Ucrainei.”
Update 18:00 Rusia a pus pe picioare un sistem de furt de grâne din Ucraina (transportate la cumpărătorii cerealelor jefuite) la bordul a aproximativ 90 de nave în special ruse și siriene care trec prin apele Turciei, Siriei și altor state din Orientul Mijlociu, a declarat ambasadorul Ucrainei în Liban, Igor Ostaș, reluat azi de Kiev Independent. Potrivit lui, prima navă plecată cu grâul Ucrainei din portul Odesa, la 1 august, n-a putut să livreze marfa de la bord în Liban, fiindcă achizitorul a refuzat s-o preia după o întârziere de cinci luni.
Recucerirea Hersonului? Când se vor fi adunat destule arme grele. Aceeași publicație relevă că Germania a mai livrat Ucrainei patru tancuri antiaeriene de tip Gepard. Potrivit generalului ucrainean Dmytro Marcenko, recucerirea Hersonului va fi posibilă abia după ce Vestul va fi livrat un arsenal suficient, care sosește, pe moment, intermitent. În regiune, forțele ucrainene au provocat daune ample podului Kahovsky, după ce au făcut probabil inutilizabil podul Antonivsky.
Update 17:30 Nici măcar cofondatorul Amnesty International nu mai suportă să fie în Amnesty International. Citim la RFI: ”scriitorul Per Wästberg, membru al comitetului care acordă Premiul Nobel pentru Literatură, a demisionat în urma raportului Amnesty despre armata ucraineană. Raportul publicat pe 4 august a fost criticat de mai mulți experți în drepturile omului. Într-un raport recent…Amnesty…critică acțiunile militare ale Ucrainei după invadarea țării de către Rusia”. Potrivit raportului, Ucraina ar încalca ”legile războiului, inclusiv prin plasarea militarilor și lansarea de atacuri din zonele populate”. Potrivit lui Per Wästberg ”sunt membru de aproape şaizeci de ani. Cu inima grea, datorita declaratiilor Amnesty cu privire la razboiul din Ucraina, închei un angajament îndelungat și rodnic,” scrie el publicației suedeze, Svenska Dagbladet. ”La începuturile sale, Amnesty s-a luptat pentru libertatea prizonierilor politici de pretutindeni. De atunci, treptat, uneori discutabil, și-a extins mandatul și a devenit o nouă organizație, cu siguranță puternic remarcată, cu influență puțin cunoscută,” a reliefat Per Wästberg explicându-și decizia de a părăsi AI. La 89 de ani, Per Erik Wästberg e membru al Academiei Suedeze.
Update 11:30 Rusia înregistrează pierderi uriașe. Potrivit informațiilor ucrainene, reluate de Ukrainska Pravda, Rusia a pierdut ieri, 9 august, 160 de militari uciși, nouă avioane și cinci tancuri. Ucraina nu și-a asumat exploziile de la Saky. New York Times afirmă că baza aeriană din Crimeea, situată la sute de kilometri de front, a fost lovită cu o armă nouă, proaspăt produsă.
Răzbunarea rusă nu s-a lăsat așteptată: numărul persoanelor ucise în regiunea Dniepropetrovsk a sporit la 13, afirmă autoritățile locale, reluate de Kiev Independent. De la adăpostul centralei nucleare Zaporijjea, un scut uman indirect, tunurile rusești au bombardat Nikopol, omorând oameni și distrugând parțial clădiri, între care două școli. La cererea Rusiei, care afirmă că ucraineni ar trage asupra ei, centrala atomică ocupată de forțele Moscovei și șantajul exercitat de ruși prin intermediul reactoarelor ei vor fi un subiect al dezbaterilor în Consiliul de Securitate ONU, în care Rusia continuă să dețină un drept de veto asupra oricărei rezoluții.
Și la Nikolaev bombele și obuzele ruse au rănit oameni, între care și un copil.
Rusia și-a pus pe picioare o nouă oștire pentru a lupta în Ucraina. Potrivit serviciilor secrete britanice, e vorba de ”al treilea corp de armată”, cu baza la Mulino, în regiunea Nijny Novgorod Oblast,. Trupa recrutează inși de până la 50 de ani. Un corp de armată rusă dispune de regulă de 15-20.000 de militari dar entuziasmul rușilor pentru aventura militară ucraineană pare destul de limitat, relevă britanicii, reluați de Kiev Independent.
9 august 2022 a 167-a zi a războiului
Update 23:00 Primele imagini de pe aerodromul militar Saky din Crimeea, unde mai multe avioane de vânătoare Suhoi 24 au fost distruse la sol, în ceea ce pare a fi o lovitură devastatoare a forțelor ucrainene. Cu patru ore înainte de lovitură, afirmă Tpyxa, o agenție ucraineană, în zona deschisă a aeroportului Saky staționau 13 avione de tip Suhoi 30 SM, 12 Suhoi 24, un avion militar de transport greu, IL (Iliușin) 76 și șase elicoptere MI-8 de fabricație sovietică. E clar o zi dintre cele mai negre pentru istoria armatei roșii. Se confirmă că militarii Kievului dispun de rachete cu o rază de acțiune de două-trei sute de kilometri, după cum confirmă și politicianul ucrainean Viktor Andrusiv. Care evocă și explozii mai vechi la Melitopol.
Update 19:40 Explozie puternică la o bază militară rusă din Peninsula Crimeea, aflată în orașul Saky, informează Ukraine World, oferind imagini cu ceea ce pare a fi o lovitură de rachetă. Jurnalistul german Röpcke precizează că este o bază militară aeriană a forțelor de ocupație ale Moscovei, care a anexat ilegal Crimeea în martie 2014.
Ocupanții ruși ai regiunii neagă orice atac al forțelor ucrainene, susținând că este vorba doar despre un un incident. “Un incident“ al rachetelor americane de mare precizie HIMARS, cu care Kievul își susține contraofensiva din sud, spun unii analiști.
Update 14:00 Producătorul dronelor turcești Bayraktar, compania Baykar, ar urma să își construiască o fabrică în Ucraina, a declarat Vasyl Bodnar, ambasadorul Kievului la Ankara. Potrivit diplomatului, citat de agenția Nexta și Kiev Independent, Baykar ar fi întocmit documentația necesară și ar fi cumpărat deja un teren pe care urmează să își construiască uzina. Știrea nu a fost confirmată încă de compania turcă. În urmă cu câteva zile, CEO-ul Baykar a precizat că nu va vinde drone Rusiei, după ce liderul e la Ankara afirmase că Vladimir Putin i-a cerut acest lucru.
Update 13:30 Ajutor militar surpriză al Turciei pentru forțele defensive ale Ucrainei: Kievul a confirmat primirea unei tranșe de 50 de vehicule blindate BMC Kirpi MRAP, rezistente la mine și ambuscade. Mai mult, spun autoritățile ucrainene, alte 150 de blindate BMC Kirpi vor fi primite în perioada următoare. Aceste blindate au o capacitate de a transporta până la 13 militari și ating o viteză de maxim 105 km pe oră. Turcia va deveni astfel al doilea furnizor de vehicule blindate mari, după Polonia, care livrează armatei ucrainene 250 de tancuri T-72, de ultimă generație.
Update 11:00 Rusia și-a epuizat în mare măsură capacitatea ofensivă. Potrivit serviciilor secrete britanice, rușii n-au avansat în ultimele 30 de zile în ciuda eforturilor lor decât 10 kilometri spre Bahmut, în Donețk. Altundeva în Donbas n-au capturat decât 3 kilometri, ”net mai puțin decât planificaseră”. Potrivit Statului Major ucrainean, rușii au pierdut din februarie încoace aproape 43 de mii de militari uciși.
Potrivit ISW, ”știrea” minării centralei nucleare de la Zaporijjea ar putea fi falsă, după cum scrie Kiev Independent, reliefând că falsă ar putea fi și prezumtiva informație privind ”un general rus care ar fi amenințat să distrugă centrala dacă Rusia nu-și poate păstra controlul asupra reactoarelor”. Această postare cu origine necunoscută n u e de încredere, a estimat thinktankul american.
La Nikolaev, în cele trei zile ale interdicției de circulație care s-au încheiat ieri au fost arestate 400 de persoane acuzate de colaborare cu rușii, afirmă Kiev Independent, citându-l pe general-maior ucrainean Dmytro Marcenko.
UE și-a adoptat planul de urgență pentru gaz. Planul vine în ajutorul Germaniei, cea mai afectată țară de un eventual stop al livrărilor de gaz rusesc. Planul stipulează reducerea voluntară a consumului de gaze în toate țările UE din august până în martie cu 15% în comparație cu consumul mediu al ultimilor cinci ani.
Update 10:30 Poliția federală americană FBI i-a perchiziționat lui Donald Trump reședința de la Mar-A-Lago, din Florida. Potrivit unor relatări, fostul președinte ar fi luat la finalul președinției sale multe documente de la Casa Albă, care ar fi fost căutate de poliția federală. Or, acum câteva luni Administrația Națională a Arhivelor din SUA obținuse aproximativ 15 lăzi cu documente ale Casei Albe de la Trump, care se declarase de acord să restituie actele de depozitat în Arhive.
În reacție la percheziția FBI, Trump a protestat, considerând acțiunea poliției federale disproporționată, abuzivă și menită să împiedice viitoarea sa candidatură prezidențială.
Casa Albă și Ministerul american al Justiției, conduse de stânga democrată, nu au comentat operațiunea, dar e vorba la această percheziție cu tam tam de un demers fără precedent în SUA, denotând o suspiciune sau o ostilitate față de un fost președinte de altă culoare politică ce nu are egal în gloriosul trecut al Americii.
8 august 2022 a 166-a zi a războiului
Update 23:30 Rusia retrage SUA dreptul de a inspecta armele nucleare rusești în baza tratatului bilateral New Start, din 2010. Moscova pretextează că ar răspunde astfel unei inechități în detrimentul Rusiei, care n-ar putea inspecta armele americane. Acordul obligă cele două țări să-și reducă numărul de ogive nucleare la maximum 1550 fiecare.
Update 23:00 Câti militari ruși morți în Ucraina? Potrivit SUA sunt între 70 și 80.000 de soldați și ofițeri ruși scoși din luptă, morți sau răniți. E vorba, conform oficialilor din Washington, reluați de DLF, de o estimare a serviciiolor secrete americane. La finele lunii martie Rusia își cifrase numărul militarilor morți la 1.351. Apoi silenzio stampa. În timp ce în Zaporijjea rușii se pregătesc să efectueze un referendum fals, menit să ducă la anexarea regiunii, scop în care satrapul local al invadatorilor a emis un decret, SUA au anunțat dublarea ajutorului financiar acordat Ucrainei, care va primi 4,5 miliarde de dolari suplimentari.
Update 22:30 Nu era muniție românească? Un film circulând azi în rețele, filmat în interiorul unui obuzier în Ucraina, peliculă care afirma că obuzierul ar folosi muniție românească, pare să răspândească o informație falsă. Potrivit lui Victor Samartinean, vorbind despre proiectilul filmat în interiorul obuzierului Gvozdika, acesta ”ar fi fost fabricat în România (de către compania națională „Romarm”, cândva pe parcursul anului 2022). Informația este FALSĂ! Marcajele de pe corpul proiectilului nu corespund cu cele utilizate DE ZECI DE ANI de către fabricantul autohton (român) de muniție.” Rămâne ca și această informație să fie verificată și confirmată.
Update 20:30 Digi24 reia presa bulgară, potrivit căreia Sofia a trimis Ucrainei muniție ruginită. Ucrainenii au trimis-o înapoi. Această redare a situației scoate din bucluc oficialitățile române.
Update 19:15 Serviciile secrete ucrainene afirmă că au arestat ruși însărcinați să-i lichideze pe ministrul ucrainean al apărării, Reznikov, și pe șeful serviciul de informații al armatei, Budanov. Cei doi inși ar fi urmat să primească, potrivit Kiev Independent, simbrii de asasini de până la 150.000 de dolari pentru fiecare asasinat plătit.
Update 19:00 Germania a exclus punerea în funcțiune a gazoductului Nord Stream II. ”Germania e solidară cu Ucraina și susține sancțiunile impuse de UE și de Comunitatea Internațională”, a spus în context cancelarul Scholz, reluat de Kiev Independent. Serviciile secrete ucrainene anunță că ar fi capturat asasini plătiți să-i lichideze pe ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, și pe șeful serviciilor secrete ale armatei, Kirilo Budanov. Potrivit informațiilor serviciilor secrete difuzate și reluate de Kiev Independent, prezumtivilor asasini plătiți li s-ar fi promis răsplăți în valoare de 150.000 de dolari pentru fiecare omucidere.
Update 18:45 Discurs incendiar rostit de fostul președinte Trump în Texas, la conferința anuală a conservatorilor americani, CPAC. Trump le-a reproșat în termeni duri lui Biden, democraților și stângii dezastrele politicii interne și externe externe americane. care a descoperit ”valorile civilizației iudeo-creștine”.
Între catastrofele confruntând actuala administrație figurează, potrivit lui, retragerea în debandadă din Afganistan, pierderea demnității și avantajelor americane în raport cu China, imigrația scăpată complet de sub control, dar și regrese uriașe în sfera politicii interne și economice.
E vorba de creșterea galopantă a ratei criminalității, de erodarea libertății de exprimare, de proasta educație în conjuncție cu erodarea drepturilor părinților, de inflația estimată a fi de peste 9 la sută și de prețurile exorbitante pentru galonul de benzină într-o țară care, sub administrația precedentă, se bucura de supremație petrolieră.
Trump, care și-a reluat criticile privind alegerile prezidențiale, pe care le-a calificat drept ”corupte și furate”, s-a declarat ”populist” și a avansat propuneri populiste, precum pedeapsa capitală pentru traficanții de droguri, argumentând că ar salva vieți și așa face și China. Fostul președinte s-a declarat victimă a unei vânători de vrăjitoare, în contextul investigațiilor privind evenimentele de la 6 ianuarie și a afirmat că ar fi propus dislocarea Gărzii Naționale în diverse orașe, precum și în capitală, astfel încât să nu aibă loc violențe, dar ar fi fost refuzat de responsabilii democrați, între care Nancy Pelosi.
Update 18:30 Ucrainenii au trimis înapoi în România muniție defectă expediată de București via Belarus și Bulgaria în Ucraina. Parte din muniție era ruginită și inutilizabilă. Alte știri circulând în massmedia relevă că muniție românească de 122 de mm a ajuns în Ucraina și e folosită cu succes în combaterea rușilor.
Update 17:15 Uniformele militare ale studenților de la Institutul de Artă din Moscova au stârnit o serie de controverse pe internet, după ce au fost prezentate, într-o ceremonie oficială. Internauții, analiști și jurnaliști deopotrivă, au remarcat similitudinile uriașe cu temutele uniforme naziste, create odinioară de marea casă de modă Hugo Boss.
Cu toate acestea, moscoviții au precizat că este vorba despre un omagiu adus batalionului Kornilov, condus de generalul cu același nume al Rușilor Albi (1918 – 1924).
Mixul de admirație față de imperialismul țarist și cel sovietic nu pare să le ridice mari semne de întrebare cetățenilor ruși. Nici militarizarea instituțiilor sau îndoctrinarea copiilor nu sunt momentan contestate în Federația Rusă.
Update 15:00 Conflict deschis în Florida între guvernator și extrema stângă. Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, un om politic republican, conservator, negociat ca viitor președinte al SUA, a dispus demiterea procurorului general al statului său, Andrew Warren, un jurist woke, pentru inactivitate în conformitate cu legile din Florida.
”Nu e treaba procurorilor lui Soros să determine ce legi trebuie sau nu să fie respectate” în Statele Unite, a spus Ron DeSantis, explicând decizia de a trimite poliția să-l dea afară din birou pe magistratul demis și să se asigure că nu dispar computerele din oficiu.
Procurorii de extremă stânga aplică peste ocean criterii juridice ținând de sfera ”justiției sociale” sau de a raselor, în deciziile cu privire la traducerea în justiție sau neurmărirea penală a delincvenților și infractorilor.
Potrivit lui DeSantis, ”procurorii Soros” din America ”își asumă ce legi sunt de aplicat și ce legi de ignorat”. Ei ar încerca să schimbe sistemul penal prin impunitatea (selectivă a )răufăcătorilor, ceea ce are rezultate destructive ce ”subminează ideea (americană) a guvernării pe bază de legi, nu de (voințe) individuale”.
Update 14:30 Potrivit informațiilor rusești, centrala nucelară de la Zaporijjea ar lucra normal. Kiev și Moscova s-au acuzat mutual de a fi deschis focul asupra centralei.
Ucraina speră, potrivit președintelui Zelenski, în noi livrări de arme occidentale. Luptele cele mai dure se dau în Donbas, a reliefat Zelenski în mesajul său zilnic, în care a acuzat din nou Rusia de atac asupra centraleid e la Zaporijjea.
China comunistă continuă politica escaladării intimidărilor la adresa Taiwanului. În pofida propriului angajament, de a executa doar până duminică manevrele demarate în ripostă la vizitarea micii insule democratice de către Nancy Pelosi, șefa majorității democrate din Camera Reprezentanților a Congresului Statelor Unite, regimul totalitar al Chinei a declarat că le va continua. În repllică, oficialitățile de la Taipei au răspuns anunțând de mâine exerciții militare proprii.
Cancelarul Germaniei, Scholz, se confruntă extrem de neplăcut cu urmările unui mai vechi scandal de corupție. S-a găsit o sumă pe moment inexplicabilă de 200.000 de euro în seiful unui politician social-democrat, Kahrs, care, potrivit DLF, avea misiunea de a stabili contacte între Scholz și reprezentanții băncii hamburgheze Warburg. În vremea în care Scholz era primar general al landului Hamburg, această bancă făcea rentabile afaceri ilegale, pe bază de șmecherii fiscale, de tip ”cum-ex”.
Fostul parlamentar de Masi cere explicații de la conducerea SPD și, mai ales, lămuriri legate de proveniența celor 200.000 de euro. Scholz urmează să depună mărturie săptămâna viitoare în fața unei Comisii de Anchetă a Parlamentului regional din Hamburg. Purtătorul său de cuvânt afirmă că Scholz n-ar fi știut nimic despre suma cu pricina. Afacerile ”cum-ex” se întemeiază pe o carență fiscală ce permitea în trecut agenților la bursă și băncilor să încaseze beneficii fiscale ca și cum ar fi fost plătite impozite care nu fuseseră, în realitate, achitate.
Update 10:30 Încet dar sigur, politica externă a Germaniei se îndreaptă. În contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și a tensiunilor provocate (și prelungite) de China comunistă împotriva democrației taiwaneze, diplomația germană trebuie să fie mai asertivă, a reliefat șeful comisiei de politică externe a Bundestagului, Michael Roth. Social-democratul e un fost ministru în guvernele Angelei Merkel.
Potrivit lui, ”regimurile autoritare înțeleg un singur limbaj, pe cel al forței, al descurajării și al unității Uniunii Europene și democrațiilor liberale”. Or, ”retorica” (pacifistă) ”de până acum nu mai ajută”, a reliefat el, evidențiind că vizita la Taipei a șefei majorității democrate din camera inferioară a Congresului SUA, Pelosi, nu a constituit, în opinia sa, ”o provocare”. Roth, reluat de DLF, a avertizat statele occidentale împotriva preluării narativului chinez. El a cerut reducerea dependenței economice a Europei de China, admițând că adoptarea de sancțiuni împotriva Beijingului ar provoca pagube mai mari Comunității decât Chinei.
Update 10:15 Unități de cercetare ucrainene afirmă a fi distrus un grup de comando și de subversiune rus sprijinit de tancuri, precum și un depozit de muniție la nord de regiunea Harkiv. Operațiunea ar fi fost efectuată de Garda Națională în cooperare cu artileria ucraineană, afirmă Ukrainska Pravda, care transmite știrea.
Aceeași publicație reia surse militare, potrivit cărora rușii ar fi pierdut duminică, pe frontul din sud, 24 de militari și un tanc. Trei atacuri ucrainene asupra unor concentrări de arme și echipament rusesc ar fi avut loc în raioanele Herson și Beryslav.
Sursele ucrainene mai afirmă că partea rusă a bombardat cu rachete obiective militare ucrainene la Vinița (unde s-au înregistrat morți), și civile la Harkiv.
Update 10:00 Rușii au ucis duminică, 6 august, cinci civili ucraineni în Donețk. Potrivit autorităților ucrainene, cei cinci, omorâți la Bakhmut, Soledar, Mariinka și Selydove se adaugă altor circa 700 de civili uciși în regiune de la debutul invaziei ruse încoace.
La Melitopol, aflat sub ocupație, forțele ucrainene ar fi reușit potrivit primarului orașului, să distrugă, folosindu-se de lansatoarele multiple de rachete HIMARS poziții ruse din proximitatea unor zone industriale.
”Rusia știe că pierde, iar Ucraina trebuie să fie cu mare băgare de seamă în fața bestiei rănite”, afirmă Oksana Bashuk Hepburn, fostă consilieră a guvernului canadian și președintă a firmei de consultanță și lobby pentru Ucraina, U*CAN, reluată de Kiev Independent. Potrivit ei, ”a wounded wild animal is very dangerous. So is Russia’s dictator Vladimir Putin”. ”Un animal rănit e foarte periculos. Iar Vladimir Putin este așa.”
Situația militară aproximativă de azi, pe hartă:
Uniunea Europeană investește 25 de milioane de euro în refomarea digitală a Ucrainei. Banii ar urma să slujească între altele ameliorării securității cibernetice a Ucrainei.
Un cargobot gol a ajuns ieri în portul ucrainean Ciornomorsk, spre a fi încărcat cu grâne. Alte nave ucrainene încărcate cu cereale ar fi părăsit, potrivit Turciei, porturile Ucrainei. Nava Razoni, care a plecat încărcată cu porumb, pare a pluti în derivă în largul coastelor turcești, deși ar fi trebuit să ajungă duminică în Liban. Or, s-a afirmat, potrivit unor relatări reluate de presa germană, că parte din încărcătura ei ar fi urmat să ajungă din Liban în Siria.
7 august 2022 Ziua a 165-a a războiului
Update 20:00 Israelul și grupările jihadiste palestiniene din Fâșia Gaza ar fi acceptat un armistițiu, mediat de autoritățile de la Cairo, după ostilitățile din acest weekend, informează agenția Reuters, citând surse egiptene.
În Israel însă, sirenele au sunat în urmă cu scurt timp chiar în Tel Aviv. Mai multe rachete au fost lansate către aeroportul Ben Gurion din oraș, fiind interceptate și distruse de scutul anti rachetă Iron Dome, potrivit autorităților locale citate și de avocatul internațional Hillel Neuer de la UN Watch.
Update 19:50 Amnesty International regretă suferința și furia provocate de comunicatul său de presă referitor la tacticile de luptă ale armatei ucrainene, scrier Reuters citând cea mai nouă declarație a ONG-ului. Cu toate acestea, Amnesty precizează că susține întru totul concluziile raportului său, precizând că scopul său, întotdeana, este să apere drepturile civililor.
Update 18:25 Situația s-a degradat vizibil la Bahmut, în estul Ucrainei, au anunțat autoritățile de la Kiev, menționând că orașul se află sub bombardamente neîntrerupte, însă încă rezistă. Guvernul ucrainean susține că situația este sub control, în ciuda atacurilor rusești, care au făcut astăzi 3 victime. Viceministrul Marcenko a reamintit într-o declarație de presă că acest oraș este un punct cheie în încercarea Kremlinului de a-și îndeplini obiectivul: cucerirea întregii regiuni Donbas.
Update 16:25 Gruparea de mercenari Wagner ar fi recrutat peste 1000 de deținuți din 17 închisori de pe teritoriul Rusiei, care vor lupta în Ucraina pentru reducerea pedepsei și eliberarea rapidă, a anunțat Kiev Independent, citând presa din Federație.
Mercenarii Wagner ar fi vizitat deja 10 regiuni din Rusia, oferindu-le pușcăriașilor dispuși să plece la război, eliberararea din detenție după 6 luni pe câmpul de luptă…dacă vor trăi. Cel mai probabil au fost oferite și compensații materiale, inclusiv pentru familii, în caz de deces. Armata Kremlinului se confruntă cu o acută lipsă de personal militar și o dificultate în recrutarea acestuia, în condițiile în care Putin nu a decretat mobilizare generală.
Update 16:00 Un nou bombardament rusesc a avut loc asupra centralei nucleare de la Zaporijjea, acuză compania națională ucraineană Energoatom, reluată de Sky News, precizând că un lucrător a fost rănit și cei trei senzori care detectau nivelul radiațiilor au fost avariați. Acum este imposibil să mai cunoaștem nivelul radiațiilor și să detectăm la timp orice scurgere, au declarat oficialii ucraineni pentru energie atomică. Energoatom a afirmat duminică dimineață că ocupanții ruși au ca scop deconectarea centralei Zaporijjea de la rețeaua electrică a Ucrainei.
Din nou, autoritățile din Rusia dau vina pe armata ucraineană pentru atacurile asupra centralei, susținând că ucrainenii au tras cu un lansator multiplu de rachete, scrie agenția Interfax. Kievul condamnă în termenii cei mai duri provocările din jurul acestui colos nuclear- cel mai mare din Europa – cerând în continuare intervenția Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.
Update 12:40 Înfrățire financiară între Rusia și Turcia, după întâlnirea de la Soci dintre Vladimir Putin și omologul său, Recep Tayyip Erdogan: 5 bănci turcești vor adopta sistemul rusesc Mir de plăți cu cardul, pentru a facilita și tranzacțiile în ruble, scrie Bloomberg. Mir este alternativa rusească, dezvoltată de Moscova în 2014, la cardurile de tip VISA sau Mastercard (sistemele internaționale cele mai răspândite). La începutul lunii martie, VISA și Mastercard și-au suspendat operațiunile în Rusia în conformitate cu noile sancțiuni.
Decizia Ankarei pare a fi menită să încurajeze tranzacțiile financiare și comerciale cu statul și cetățenii ruși, în ciuda războiului de agresiune lansat de Putin în Ucraina. Deși se poziționează a fi un mediator, Turcia condusă autoritar de președintele Erdogan continuă să ia măsuri de apropiere față de Moscova, facilitându-i acesteia accesul neîngrădit în Marea Neagră și trecerea prin strâmtorile sale. Mai mult, cetățenii ruși pot călătorii fără probleme în sau prin Turcia, în scopuri turistice sau de afaceri, spațiul aerian turcesc rămânând deschis pentru aeronavele rusești. Turcia se confruntă de iarna trecută cu grave probleme economice, o inflație uriașă și o depreciere dramatică a lirei.
Revenit de la Soci, Erdogan a declarat că șefii băncilor centrale ale celor două țări s-au întâlnit pentru a facilita o cooperare care să ajute atât Rusia, cât și țara sa.

Update 11:00 Penurie mare de generali în trupele rusești. Serviciile secrete britanice scot în evidență că problemele de pe front ale rușilor sunt și urmarea deficiențelor la nivelul generalilor, care fie au fost uciși, fie au fost demiși în număr neobișnuit de mare. Cel puțin 6 generali au fost dați afară de la începutul invaziei și cel puțin alți 10 au fost uciși. Între demiși sunt generalul-colonel Aleksandr Ciaiko, ex-comandantul districtului militar răsăritean, dat afară în luna mai. Apoi generalul-colonel Aleksandr Juravlev, comandantul celui occidental, care a fost înlocuit probabil de generalul-locotenent Vladimir Kocetkov. Și generalukl Aleksandr Vladimirovici Dvornikov a fost înlocuit la comanda trupelor invadatoare, iar generalul Serghei Surovikin a poreluat în sud comanda de la generalul Ghenadi Valerievici Jidko.
Update 10:45 Cum procedează rușii ca să-și rezolve gaura tot mai mare de militari? Iau cu japca ce prind în piață. Potrivit Ukrainska Pravda, invadatorii își completează efectivele decimate recrutând forțat în teritoriile ocupate din estul Ucrainei. Mai nou, îi iau și pe cei scutiți anterior din motive medicale. Ba în Lugansk ”au umplut în 40 de minute două camioane cu recruți, în majoritatea luați cu forța dintre descărcătorii de marfă din piețe”. La Alcevsk, oamenii ”au fost luați” și încorporați ”pur și simplu de pe stradă”, astfel încât ”bărbații au început să se ascundă”.
După ce această metodă recrutau turcii, în Imperiul Otoman, din rândul băieților creștini, care erau islamizați cu forța, apoi naziștii în Polonia, Slovenia, Belgia, Alsacia și Lorena.
Update 10:30 Forțele ruse atacă în Donețk îndeosebi orașele Bahmut și Avdiivka, localități cheie din punct de vedere strategic pentru ofensiva asupra inimii apărării ucrainene de la Sloviansk și Kramatorsk. Ieri rușii au omorât cinci civili în regiunea Donețk, din care 4 în cele două localități. A fost bombardat din nou, de ruși, orașul Harkiv.
Trupele ucrainene au distrus în sud unități și armament rusesc. Comandantul Sud, reluat de Kiev Independent relevă că în sudul ocupat au fost uciși 72 de militari ruși și distruse un obuzier de 122 de mm, o dronă de recunoaștere, mai multe vehicule blindate și un depozit de muniție. Au avut loc și ”nouă atacuri asupra trei puncte de sprijin ale rușilor.” Au fost distruse, de asemenea patru sisteme rusești de rachete antiaeriene S-300.
Update 10:00 Armata ucraineană a realizat progrese considerabile în distrugerea de obiective rusești în spatele frontului, a spus președintele Zelenski în mesajul său video din noaptea trecută. Armata ucraineană, a spus el, are ”rezultate puternice” în distrugerea de depozite de muniție, loviturile date salvând multe vieți. Potrivit Statului Major ucrainean, forțele ruse au atacat ieri pe 6 fronturi diferite în Donețk, fiind însă respinse. La Herson, oraș ucrainean aflat sub ocupație rusă, a fost ucis un colaboraționist ucrainean, care coopera cu invadatorii.
Exportul Chinei în Rusia a luat o amploare ieșită din comun, sporind cu 22 la sută luna trecută. China compensează astfel, probabil, mare parte din mărfurile care nu-i mai parvin Rusiei din Vest.
Agenția Internațională pentru Energie Atomică a solicitat din nou accesul la centrala nucleară de la Zaporijjea. Centrala e sub ocupație rusească și e folosită că scut de invadatori, pentru a ataca din perimetrul ei orașele ucrainene și a șantaja Vestul. ISW (thinktankul american) citează Insider, o publicație de opoziție, spre a presupune că rușii au minat perimetrul celor 6 reactoare și au instalat acolo rachete Grad. Cele două tabere beligerante se acuză reciproc de bombardarea centralei.
În ciuda reluării exporturilor de cereale ucrainene, fermierii țării atacate de ruși se află sub enorme presiuni economice. Câmpurile sunt minate, 20 de țărani au fost uciși de de asemenea explozive când munceau terenurile, iar recolta strânsă anul acesta nu va fi depăși două treimi din cantitatea obișnuită, a reliefat ministrul ucrainean adjunct al agriculturii, într-un interviu acordat presei germane.
Update 09:45 Israelul continuă să fie masiv atacat cu o furtună de rachete, după ce forțele israeliene l-au ucis în Gaza și pe al doilea comandant al organizației teroriste pro-iraniene Jihadul Islamic. Trupele statului evreu l-au omorât cu o lovitură chirurgicală pe Khaled Mansur, șeful din sud al Jihadului Islamic, după ce anterior îl uciseseră cu o lovitură precisă pe șeful din nord al grupării extremiste susținute de Teheran. Ar fi fost uciși până acum 20 de palestinieni și răniți alți 200. SUA au cerut ”ambelor părți moderație și evitarea escaladării conflictului”. UE și-a manifestat îngrijorarea. China comunistă, Franța Norvegia, Irlanda și Emiratele Arabe Unite au solicitat o ședință a Consiliului de Securitate care va avea loc mâine, anunță DLF.
În Columbia trece la președinție Gustavo Petro, un fost terorist și combatant de gherilă de extremă stânga. Petro e un politician de orientare marxistă.
6 agust 2022 ziua a 164-a a războiului
Update 22:50 Macedonia de Nord a trimis Ucrainei 4 aeronave Su-25, într-un gest de prietenie apreciat la Kiev. Consilierul președintelui Zelenski, Podoliak, a menționat că este vorba de avioanele pe care însăși Ucraina le-a oferit micuței națiuni din Balcani, în anul 2001. Multe națiuni demonstrează acum mai mult curaj decât statele G20, a concluzionat oficialul ucrainean. Macedonia de Nord este ultimul stat care a aderat la NATO în 2020.
Update 22:15 O asistență militară de încă 1 miliard de dolari promite Washingtonul, forțelor armate ucrainene, pentru a-și putea apăra țara, scrie analistul Foreign Policy, Samuel Ramani. Pachetul va include muniție pentru temutele HIMARS, sistemele de rachetă care au schimbat soarta frontului sudic în favoarea Kievului, precum și sisteme antiaeriene NASAMS. Alte 50 de vehicule blindate M113 vor fi incluse în acest ajutor militar.
SUA ar urma să anunțe luni acest nou pachet – unul dintre cele mai mari de până acum, informează Reuters, care precizează că asistența militară americană acordată Ucrainei din februarie și până în prezent a atins 8,8 miliarde de dolari.
NASAMS – National Advanced Surface-to-Air Missile Systems – este un sistem anti-aerian de rachete sol-aer cu rază de acțiune scurtă până la medie, foarte versatil și eficient în luptă. 10 țări beneficiază de acest echipament de ultimă generație, dezvoltat de SUA: Olanda, Finlanda, Spania, Norvegia, Oman, Lituania, Indonesia, Australia, Qatar și Ungaria.
Update 22:00 O nouă presupusă barbarie a forțelor ruse șochează lumea întreagă: imaginile de la Popasna ocupată de trupele Kremlinului, cu capete de oameni înfipte în țăruși au circulat încă de noaptea trecută pe internet. Ar fi vorba despre prizonieri ucraineni de război, potrivit guvernatorului Lugankului, Serhii Haidar. Twitter-ul nu a cenzurat aceste imagini cutremurătoare, însă ele sunt imposibil de publicat.
Între timp, publicația de investigații Bellingcat a verificat autenticitatea imaginilor video cu soldații ruși care au torturat și castrat un prizonier ucrainean de război săptămânile trecute, confirmând identitatea celor doi criminali și locul în care au comis atrocitatea. Este vorba de membri ai unei grupări paramilitare cecene, folosite de Kremlin în războiul din Ucraina.
Update 16:40 Risc crescut de radiații la centrala nucleară Zaporijjea, după atacurile rusești de ieri care au dus la avarierea unității responsabile cu reglarea nitrogenului și oxigenului, a avertizat compania ucraineană Energoatom, reluată de Ukrainska Pravda. Ocupată în martie de forțele ruse și integrată forțat în compania rusească Roatom, Zaporijjea este de câteva zile ținta unor atacuri ale forțelor Moscovei în apropierea ei, care ieri seară au atins inclusiv clădiri din incinta sa, spre disperarea experților în energie atomică și a Kievului.
Zaporijjea este situată în sudul țării, lângă orașul Enerhodar, și este cea mai mare centrală nucleară de pe continentul european. Lovirea ei ar putea provoca un dezastru nuclear, afectând nu numai Ucraina, dar și restul Europei, avertizează autoritățile de la Kiev.
Potrivit Kiev Independent, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a cerut Moscovei să permită de urgență accesul echipelor de experți ai Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (IAEA), cu sediul la Viena.
Consilierul prezidențial Podoliak a scris un mesaj dur pe Twitter, despre acțiunile cu potențial catastrofal ale Kremlinului: Dimineața aceasta a mai fost posibilă în Europa doar pentru că în mod miraculos, centrala Zaporijjea nu a explodat ieri. Federația Rusă a ocupat-o și acum orchestrează niște provocări grave acolo. IAEA și ONU trebuie să ceară Rusiei să se retragă de acolo și să predea controlul (n.r. centralei) unei comisii speciale.
Update 12:00 O fostă învățătoare din Ucraina a devenit o lunetistă de succes în război, spre nenorocirea invadatorilor ruși, informează un reportaj al presei ucrainene, reluat de consilierul ministrului de Interne de la Kiev, Gerașcenko. Vrăjitoarea, după cum este ea supranumită, face echipă cu Mutul, colegul ei lunetist, sperând că vor contribui la victoria Ucrainei.
Update 11:50 Compania Meta (Facebook) a dezactivat peste 1000 de conturi ale unor trolli ruși care promovau intens propaganda rusă, anunță Kiev Independent. 45 de conturi de Facebook și 1037 conturi de Instagram erau folosite organizat pentru a publica și comenta în favoarea Kremlinului, în mod organizat, targetând în special persoane publice care susțineau Ucraina. Meta a declarat că sute de persoane erau recompensate financiar în ruble pentru a lăsa comentarii pro-Kremlin.
Update 11:40 Bulgaria se alătură Letoniei și nu mai emite vize pentru cetățenii ruși, după cum a anunțat serviciul consular al Sofiei la Moscova, reluat de Kiev Independent. Autoritățile din țara vecină României au invocat circumstanțele speciale, pentru a le limita atât turiștilor, cât și rușilor cu proprietăți în Bulgaria, intrarea pe teritoriul ei. Letonia a fost primul stat al Uniunii Europene care a refuzat să mai primească aplicații pentru vize de la cetățenii ruși, decizie luată pe termen nedeterminat.
Imaginile cu un deputat rus și fiica sa, în vacanță la Veneția, au provocat indignarea publică, după ce au apărut pe rețelele sociale săptămâna această. Rușii bogați dețin proprietăți în cele mai râvnite și vizitate locuri din Europa, iar o bună parte au rezidență în țările aferente, ceea ce le permite să călătorească liber…dar cu un ocol semnificativ, din cauza spațiului aerian închis. Multe semne de întrebare s-au ridicat zilele trecute, când un avion privat decolat de la Moscova a traversat spațiul aerian german, ajungând pe Coasta de Azur, cu destinația Nisa.
Update 11:30 Lupte dramatice pe frontul de est, în apropierea orașului Bakhmut, unde forțele ruse și-au intensificat atacurile, inclusiv terestru, anunță autoritățile ucrainene, citate e Kiev Independent. Localitatea este un punct cheie pe care Moscova îl vrea cucerit, pentru a-și securizat regiunea Donbas. Ucrainenii încă rezistă la Avdiivka, dar bombardamentele și atacurile rusești fac situația critică, spun forțele Kievului.
Nici alte regiuni nu au scăpat de teroarea bombardamentelor rusești: orașul Nikopol din zona Dnipropetrovsk a fost ținta unor atacuri noaptea trecută, care au lovit mai multe locuințe, rănind 3 oameni și lăsând mii de locuitori fără electricitate. Cinci localnici au fost uciși în regiunea Donețk, vineri, în jurul orașului Avdiivka, în timp ce la Sumîi, în nord-est, o persoană a fost rănită. O explozie a fost înregistrată azi-noapte, în jurul orei locale 1, și la Harkiv, fără a se cunoaște mai multe informații.
Update 11:00 Războiul din Ucraina intră într-o nouă fază, a anunțat Ministerul Apărării de la Londra citat de Sky News, avertizând că armata rusă și-a masat un număr considerabil de trupe pe frontul de sud, în ceea ce pare a fi pregătirea pentru o ofensivă. Cele mai intense lupte din regiunea sudică se întind într-un perimetru de 350 kilometri, de-a lungul râului Nipru, între Zaporijjea și Herson, au precizat analiștii britanici, unde contra-ofensiva ucraineană a înregistrat avansuri mici dar constante, presând maxim forțele ocupante ruse.
Batalioane tactice de luptă, cu 800 până la 1000 de soldați, au fost desfășurate în Crimeea anexată pentru a susține trupele de la Herson, notează briefingul din această dimineață al Ministerului britanic al Apărării. Rușii au mutat echipament din Federație dar și din zone ocupate de ei în Ucraina, precum Melitopol, Berdiansk și Mariupol, folosind podul Kerci care face legătura cu Peninsula Crimeea.
Trupele de apărare ale Kievului s-au concentrat pe atacarea depozitelor de muniție, echipamentelor rusești și a podurilor care fac legătura între orașul Herson și restul teritoriului, pentru a izola forțele invadatoare și a reușit să le învingă, apreciază oficialii englezi. Tactica folosită s-ar putea rezuma la blochează, avariază, neagă, distruge și întrerupe – cu accent pe legătura vitală a ocupanților ruși cu Crimeea, de unde sunt aprovizionați.

Update 00:15 Noapte de foc în Israel unde peste 100 de rachete au fost lansate dinspre Fâșia Gaza, iar locuitorii din sudul țării au fost nevoiți să se refugieze în adăposturi. Un spital din Be’erSheva a fost și el evacuat, inclusiv secția maternității, unde mamele, evreice și arabe deopotrivă, au fost nevoite să părăsească incinta cu nou-născuții.
Niciun rănit până la această oră, grație scuturilor antirachetă activate începând cu ora locală 9, când organizația Jihadul Islamic a lansat primele rachete. Aproximativ 500.000 de israelieni sunt amenințați de bombardamentele din Gaza, potrivit avocatului internațional Arsen Ostrovsky.
Forțele de apărare israeliene au anunțat că 15 teroriști membri ai organizației Jihadul Islamic au fost uciși în operațiunea Zori de Zi, pe care Ierusalimul a lansat-o vineri împotriva conducerii palestiniene a JI.
Update 00:10 Directoarea Amnesty International Ucraina și-a dat demisia, ca urmare a raportului organizației, despre presupusa punere în pericol a populației civile de către soldații ucraineni, scrie Kiev Independent. Oksana Pokalciuk a lansat ieri o scrisoare deschisă în care protesta alături de colegii săi față de conducerea ONG-ului britanic, declarându-se revoltați că nu au fost consultați la întocmirea acestui raport, pe care îl consideră eronat.
5 august 2022 – Ziua a 163-a războiului
Update 23:55 Un al doilea atac rusesc în apropierea celei mai mari centrale nucleare din Europa, Zaporijjea, a avut loc în această noapte, au declarat autoritățile de la Kiev. Agenția națională ucraineană Energoatom a precizat că de această dată s-a țintit direct spre centrală. Președintele Zelenski a declarat în urmă cu scurt timp că Rusia pune în pericol securitatea atomică a întregului continent și trebuie trasă la răspundere, pentru că provoacă o situație extrem de riscantă: Este un act de teroare! Sunt necesare sancțiuni mai dure, pentru tot establishmentul rusesc, mai ales pentru sectorul nuclear, cu precădere Rosatom și companiile conexe. Este o chestiune de siguranță!
Liderul de la Kiev a ținut să reamintească șantajul energetic la care Moscova supune Europa, preferând să ardă gazul la granița cu Finlanda, decât să îl exporte conform contractelor în vigoare.
Update 19:10 Compania de energie nucleară a Ucrainei, Energoatom, a anunțat că trupele rusești au lansat o serie de bombardamente în apropierea centralei Zaporijjea, lovind o linie electrică de mare voltaj, scrie Kiev Independent. Energoatom avertizează că este o nouă provocare a Rusiei, iar experții în energie nucleară s-au plâns zilele trecute de un comportament iresponsabil în preajma acestei centrale atomice.
Update 19:00 Forțele israeliene au reacționat la amenințările Jihadului Islamic, bombardând gruparea în Gaza.
Potrivit autorităților locale, palestiniene, ar fi fost uciși opt oameni, între care un comandant de rang înalt al grupării teroriste. Ar fi fost răniți 44. Jihadul a anunțat, ca de obicei în asemenea situații, că se va răzbuna. Taysir al-Jabari comanda forțele din nord ale organizației sale extremiste și asigura legătura ei cu gruparea teroristă Hamas. Jabari fusese responsabil anul trecut pentru lansarea a sute de rachete atacând populația civilă a statului evreu, s-a reliefat la Ierusalim.
Potrivit forțelor armate israeliene, a existat un avertisment concret că Jabari plănuia să atace ținte din statul evreu. Luni fuseseră arestați pe malul apusean al Iordanului, într-o operațiune antiteroristă, doi comandanți de rang înalt ai JI. Aviația și dronele israeliene au distrus și două celule ale Jihadului Islamic care se pregăteau să declanșeze atacuri antitanc, ucigând, potrivit Jerusalem Post, care reia surse militare, 12 combatanți.
Update 17:00 SUA l-au convocat la Casa Albă pe ambasadorul chinez la Washington. Americanii consideră inacceptabil comportamentul Chinei comuniste, în speță ”escaladarea acțiunilor și amenințărilor împotriva Taiwanului”. Ambasadorului Qin Gang i s-a spus, de asemenea, că ”SUA nu vor o criză în regiune”, notează Washington Post. China a adoptat ”sancțiuni” împotriva lui Nancy Pelosi și a familiei ei și a suspendat cooperarea cu americanii în diverse domenii minore. Potrivit purtătorului de cuvânt al Consiliul Național de Securitate de la Casa Albă, John Kirby, America a ”condamnat acțiunile militare ale Republicii Populare Chineze, care sunt iresponsabile și în răspăr cu țelul nostru de lungă durată de menținere a păcii și stabilității în Strâmtoarea Taiwan”.
Turcia și Rusia vor să-și extindă colaborarea. Liderii celor două țări s-au întâlnit la Soci, unde Erdogan a declarat că vrea ”să deschidă un capitol nou” în relațiile cu Rusia. Moscova, sancționată de lumea civilizată și democrații e foarte interesată nu numai de dronele turcești ci și de cooperarea economică. Spus pe șleau: de ocolit sancțiunile occidentale. Turcia e interesată să i se dea voie să-i vâneze pe kurzi în nordestul Siriei și să șantajeze Occidentul, ca să poată străluci în lumea musulmană sunită ca putere dominantă, demnă de un califat.
Cei doi dictatori s-au întâlnit la Soci, la Marea Neagră. E a doua lor întâlnire de la izbucnirea războiului ruso-ucrainean încoace. Temele discuțiilor au vizat situația din Ucraina, proiectata ofensivă antikurdă a Turciei din nordul Siriei, precum și, potrivit Kremlinului, posibila achiziție de drone turcești.
În iulie, cei doi s-au întîlnit cu dictatorul iranian Raisi la Teheran spre a pune lumea antioccidentală la cale. Turcia, – stat membru al NATO, condiționează în continuare admiterea Suediei și Finlandei în alianță de măsuri imposibil de luat de către niște state de drept democratice.
Ambasadorul ucrainean demisionar la Berlin, Melnyk, nu vede pe moment vreo șansă de pace în țara sa, pace pe care ucrainenii ”o doresc, de vreme ce văd ce devastări produce războiul” declanșat de Rusia. Dar pe moment nu există, potrivit lui ”o bază de negocieri” în conflictul cu Rusia. Singura soluție e, potrivit lui, ca Ucraina să obțină armele de care are nevoie pentru a-și asigura superioritatea militară. În DLF, căruia i-a acordat un interviu, Melnyk a explicat că ”Putin urmărește distrugerea Ucrainei. Dacă Ucraina și aliații ei vor să reușească să învingă Rusia, Kievul va trebui să obțină superioritatea militară cu ajutorul unor arme ultramoderne”. Melnyk a mulțumit pentru ajutorul acordat până acum Ucrainei, dar a solicitat partenerilor occidentali ai țării sale să livreze arme noi.
Update 16:10 Dezastru umanitar la Mariupol: consilierul primarului local a avertizat că rata mortalității în oraș s-a mărit de cinci ori în ultimele săptămâni, informează Ukrainska Pravda. 1 din 4 pacienți internați în spitale moare, a avertizat Andrușcenko, precizând că în oraș nu se găsesc medicamente, apa este raționalizată și alimentele de bază sunt limitate.
Update 13:00 Trupele ruse au declanșat o ofensivă de amploare în Donețk. Atacul se derulează în direcția orașelor Bahmit și Avdiivka având drept scop crearea condițiilor luării cu asalt a orașelor Bahmit și Soledar, relevă DLF, care transmite știrea, reluând surse ucrainene. Rușii afirmă că ar fi cucerit satul Pisky.
Situația militară aproximativă de azi, pe hartă, care vădește o extindere, în răstimp de o lună, a teritoriului controlat de ruși, cu 165 de kilometri pătrați:
Update 12:45 La Soci, la Marea Neagră, se întâlnesc azi dictatorii rus și turc, Putin și Erdogan. E a doua lor întâlnire de la izbucnirea războiului ruso-ucrainean încoace. Temele discuțiilor vizează, potrivit DLF, care transmite știrea, situația din Ucraina, proiectata ofensivă antikurdă a Turciei din nordul Siriei, precum și, potrivit Kremlinului, posibila achiziție de drone turcești. În iulie, cei doi s-au întîlnit cu dictatorul iranian Raisi la Teheran spre a pune lumea antioccidentală la cale. Turcia, – stat membru al NATO, condiționează în continuare admiterea Suediei și Finlandei în alianță de măsuri imposibil de luat de către niște state de drept democratice.
Nu mai puțin antioccidentală e China. Ale cărei manevre militare continuă în jurul insulei taiwaneze, inclusiv prin încălcarea limitei de 20 de kilometri (12 mile) din apele teritoriale și din spațiul aerian ale insulei democratice. Manevrele ar urma să continue până duminică.
Update 12:30 Serviciile secrete britanice confirmă subminarea, de către ruși, a securității centralei nucleare ucrainene de la Zaporijjea, unde trupele invadatoare și-au instalat artileria spre a trage cu impunitate asupra teritoriului controlat de inamicul regimului Putin. La adăpostul reactoarelor atomice, trupele cotropitoare își ”reduc riscul de a fi atacate de ucraineni”, mai relevă serviciile de informații britanice, reluate de Kiev Independent.
Rusia a bombardat din nou Harkivul, folosindu-se de rachete Tornado, relevă aceeași sursă. Bombardamentul s-a soldat cu rănirea a patru persoane și pagube materiale. Proiectilele artileriei rusești grele s-au abătut și asupra Nikolaevului, unde au fost rănite mai multe persoane. Numărul militarilor uciși din rândul forțelor armate ruse se apropie de 42.000.
Primul convoi de nave cu grâne ucrainene a părăsit porturile Odesa și Ciornomorsk. E vorba de cargoboturile NAVI STAR, ROJEN și POLARNET, relevă Ukrainska Pravda. Un alt vas, gol, se îndreaptă spre Odesa spre a încărca cereale.
Update 11:25 Se cere demisia directoarei Amnesty International, Agnes Callamard, după controversatul raport lansat de organizația internațională, în care Ucraina era acuzată de crime împotriva civililor din țara sa. Campania s-a pornit pe Twitter sub hashtagul #AgnesCallamardMustResign și implică nu doar autoritățile ucrainene, care au protestat dur față de ceea ce Kievul numește a fi o propaganda rusească.
Raportul Amnesty a fost promovat ieri de Ambasada Rusiei la Londra, pe conturile sale de social media, în timp ce biroul Amnesty International din Ucraina a publicat o scrisoare de protest, în care declară că nu a fost consultată la întemeierea acestuia.
Nu este prima oară când Amnesty International, o organizație fondată la Londra, a cărei menire este să apere drepturile omului și să semnaleze abuzurile, se află în centrul unui scandal ce pune la îndoială profesionalismul și mai ales independența sa. De la directori care aveau legături cu organizațiile fundamentalist-islamiste, la începutul anilor 2010, la susținerea grupului pro-talibani, Cage, la declarații ale unor speakeri-sponsori ai Amnesty – în 2015 – precum atacurile de la 11 septembrie au fost o dulce răzbunare, iar Europa a făcut un cult din Holocaust și celebrarea evreilor, leadershipul instituției a fost acuzat că nu face distincția între democrații solide cu anumite probleme și regimuri totalitare, după cum relevă Hillel Neuer de la UN Watch, în timp ce The Economist scria că ONG-ul a deviat de la misiunea sa originală și se concentrează mai degrabă drepturile oamenilor din Anglia și America, și prea puțin pe abuzurile din Belarus sau Arabia Saudită.
4 august 2022 Ziua a 162-a războiului
Update 23:00 Șantaj rusesc la adresa Americii? Baschetbalista americană Brittney Griner a fost condamnată de un tribunal în Rusia la 9 ani de închisoare pentru fleacul de a avea asupra ei ulei de canabis în rezervele pentru țigările electronice. Președintele SUA Biden a osândit condamnarea și a cerut imediata ei punere în libertate. E probabil ca Rusia să vrea să obțină prin schimbul cu ea repatrierea traficantului de arme rus Viktor But, condamnat la 25 de ani de închisoare în SUA.
Update 21:00 ”Tentativele de a pune sub semnul întrebării dreptul Ucrainei de a se apăra constituie o perversiune”, a spus ministrul ucrainean al apărării, Reznikov, respingând învinuirile formulate de Amnesty International la adresa Kievului. Șeful diplomației ucrainene, Dmitri Kuleba, s-a arătat indignat la rândul său de învinuirile bizare formulate de Amnesty International la adresa forțelor armate ucraine. Opriți crearea de false realități în care toți sunt un pic vinovațid e orice, le-a spus Kuleba responsabililor de la AI. În timp ce Rusia comitea azi crimele de război de la Torețk și de la Nikopol, presa discuta raportul Amnesty International care acuza Ucraina că ar pune ”în pericol pe civilii ucraineni, întrucât și-ar plasa armele și bazele prea aproape de ei”.
ONG-ul ultraprogresist a publicat un raport care afirmă că autoritățile de la Kiev și-ar depozita arsenalul sau facilitățile inclusiv ”în școli și spitale”. Una din problemele majore pe care le ridică raportul este, după cum a reliefat ministrul de externe ucrainean, că Amnesty Internationl creează o falsă echivalență între victimă și făptași.
Cu același reproș s-a confruntat ONG-ul de stânga și în reacție la acuzele absurde de apartheid proferate de Amnesty fără vreo bază substanțială la adresa Israelului, acuze respinse de varii state ale lumii libere și civilizate.
Update 19:05 Estonia spune adio și ultimelor relicve sovietice: guvernul de la Tallinn a decis înlăturarea tuturor monumentelor ridicate de conducerea comunistă în timpul anexării republicii baltice la URSS, a anunțat prim-ministra Kaja Kallas, citată de agenția Flash.
Șefa guvernului eston anunțase ieri că țara sa se alătură României, Poloniei și vecinelor baltice în încercarea de a aduce în atenția publicului european crimele comunismului, pentru restabilirea adevărului istoric. Estonia a trecut și ea printr-o campanie dură de rusificare după ce a fost anexată de URSS în 1940. În martie 1991, și-a dobândit oficial independența printr-un referendum.
La 3 august, guvernul eston a lansat o monedă de 2 euro comemorativă, dedicată Ucrainei și luptei sale pentru libertate. Designul a fost creat de o tânără refugiată ucraineană din Harkiv, Daria Titova, și înfățișează o siluetă feminină care protejează o pasăre, pentru a sugera tandrețea și ocrotirea, notează Euromaidan Press.

Update 17:00 În timp ce Rusia a comis azi crimele de război de la Torețk și de la Nikopol, Amnesty International acuză Ucraina că ar pune ”în pericol pe civilii ucraineni, întrucât și-ar plasa armele și bazele prea aproape de ei”. ONG-ul ultraprogresist a publicat un raport care afirmă că autoritățile de la Kiev și-ar depozita arsenalul sau facilitățile inclusiv ”în școli și spitale”. Una din problemele majore pe care le ridicpă raportul este, după cum a reliefat ministrul de externe ucrainean, Kuleba, că Amnesty Internationl creează o falsă echivalență între victimă și făptași. Cu același reproș s-a confruntat ONG-ul ultraprogresist și în reacție la acuzele absurde de apartheid proferate de Amnesty fără vreo bază la adresa Israelului, acuze respinse de varii state ale lumii libere și civilizate.
În reacție, guvernul ucrainean se arată scandalizat și acuză Amnesty International de a fi preluat și de a difuza dezinformarea rusă.
Update 16:30 ”Pentru Europa, războiul din Ucraina e perioada cea mai periculoasă de la al Doilea Război Mondial încoace”, a spus Secretarul General al NATO, Stoltenberg. Liderul alianței și-a înăsprit tonul față de Rusia, fără să avertizeze însă Kremlinul să înceteze să se mai folosească de centrala nucleară de la Zaporijjea pentru a lansa atacuri asupora civililor ucraineni de la Nikopol.
NATO, a spus el la 4 august, fiind reluat de Kiev Independent și de DLF, ”are două misiuni; să susțină Ucraina în lupta împotriva invaziei și să prevină extinderea conflictului asupra statelor vecine. Dacă Rusia biruie în acest război, vor avea confirmarea că violența funcționează, Alte țărio vecine ar putea urma”, a precizat el, reluând evidențe detaliate de luni și de ani de zile de avertismentele unor observatori ignorați și de el și de administrațiile americane până acum.
Update 13:30 Nouă și atroce crimă de război comisă de Rusia. Forțele invadatoare au deschis foc de artilerie asupra unei stații de autobuz din Torețk, regiunea Donețk. Tirul s-a soldat cu asasinarea a cel puțin opt persoane, Cel puțin patru, din care trei copii, au fost rănite. Oamenii își așteptau în stație mijlocul de transport în comun.
Condițiile ucrainene pentru negocieri cu Rusia? Arme, arme, arme. Și din nou arme. E vorba, potrivit consilierului prezidențial ucrainean, Mihailo Podoliak, reluat de Ukrainska Pravda, de patru categorii de arme grele de care are nevoie Ucraina ca să poată sta de vorbă cu Rusia:
- de artilerie cu bătaie lungă, precum lansatoarele multiple de rachete de tip MLRS și ATACMS spre a putea distruge logistica rusă.
- de un scut antirachetă al orașelor.
- de drone de atac – cei mai buni vânători.
- precum și de vehicule blindate pentru contraatac.
Update 10:15 Rusia ”ar putea planta probe false la Olenivka spre a atribui Ucrainei vina pentru asasinarea prizonierilor de război” din colonia penitenciară rusească din localitatea aflată sub controlul separatiștilor rusofoni, consideră serviciile secrete americane, reluate de Associated Press și de Kiev Independent. În închisoarea din Olenivka au fost omorâți la 29 iulie cel puțin 53 de prizonieri de război ucraineni, foști luptători de la Azovstal. Rusia a mințit, afirmând că ar fi acordat acces Crucii Roșii Internaționale la colonia penitenciară de la Olenivka. Or, acest acces n-a fost acordat.
Crucea Roșie a replicat reproșurilor ucrainene lansate după asasinarea prizonierilor de la Azovstal deținuți de ruși, reliefând că organizația nu a garantat securitatea prizonierilor de război, o obligație pe care nu și-o putea asuma, căci revine taberelor beligerante ce dețin prizonieri, Crucea Roșie Internațională a vizitat Olenivka o dată, în luma mai, când a instalat acolo rezervoare de apă.
Rușii au atacat cu 60 de rachete Grad Nikopol, distrugând sau avariind zeci de case și provocând mari pagube materiale. Forțele ucrainene au atacat fortificații ruse în raioanele Blagodatne și Pravdyne folosindu-se de aviație. Rușii concentrează trupe proaspete la Krivoi Rog, trasnferând acolo, potrivit Ukrainska Pravda, unități ale armatei a 35-a din est. Forțele ruse au lansat atacuri și cu aviația, folosind avioane de tip Su 25 și elicoptere de atac ăn raionul Beryslav. Asalturile ruse pe direcțiile Biloghirka – Andriivka și Suhyi Stavok – Bila Krînîtsia ar fi fost respinse.
Update 10:00 Președintele Ucrainei, Zelenski a cerut crearea unei noi arhitecturi a securității globale, care să garanteze că statele mari nu mai terorizează statele mici. Rusia e țara numărul unu în rândulor statelor care sponsorizează terorismul, a reliefat el. Președintele Ucrainei a solicitat și o întrrevedere cu omologul său chinez Xi, în speranța că Beijingul ar putea determina Moscova prin influență politică și economică să pună capăt războiului.
Rusia se folosește de ocupata centrală nucleară ucraineană de la Zaporijia spre a șantaja Vestul și a-l determina să-și reducă ajutorul militar acordat Ucrainei, crede thinktankul american ISW. Potrivit Institului pentru Studiul Războiului, rușii formează unități în regiunea Herson spre a împiedica ofensiva ucraineană sau a declanșa o contraofensivă.
Pe ruși îi chinuie lipsa de efective pentru război. Întreprinderi ruse de stat își trimis angajații la instrucție militară, afirmă Kiev Independent, citând Novaya Gazeta.
3 august 2022 Ziua a 161-a războiului
Update 22:25 Cum arată o operațiune a forțelor speciale ucrainene, în timpul nopții? Ministerul Apărării de la Kiev a pus la dispoziția presei locale o înregistrare realizată de o dronă. Imaginile au fost reluate de agenția TRYXA.
Update 21:00 Putin își recrutează trupele invadatoare și în Moldova. Și anume, de pe ambele maluri ale Nistru. ”Locuitorii din Moldova, chiar şi cei de pe malul drept al Nistrului, sunt activ racolaţi în armata rusă dislocată în regiunea transnistreană fără acordul oficial al Chişinăului, arată o investigaţie RISE Moldova «Вербовщики из Тирасполя» (Recrutorii din Tiraspol), citată de IPN” și de Adevărul.ro.
Oficialii moldoveni se spală pe mâini. Ei nicio vină chipurile n-ar avea. ”Serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) a prezentat poziţia instituţiei la acest subiect într-un comentariu remis redacţiei RISE. „Grupul operaţional de trupe ruse (GOTR) este dislocat în regiunea transnistreană fără acordul autorităţilor moldoveneşti, încălcând astfel principiul dreptului internaţional”, se arată în răspunsul oficial. „Racolarea ilegală a localnicilor în structuri militare dislocate în regiunea transnistreană subminează suveranitatea, integritatea teritorială şi contrazice statutului de neutralitate al Republicii Moldova”, se mai menţionează în mesaj”ul publicat de Adevărul.ro
Se pun niște întrebări presante. De ce legea moldoveană le permite inșilor racolați să comită trădare națională? De ce nu sunt avertizați cetățenii Republicii că riscă pedepse mari de închisoare dacă se lasă racolați de Moscova și luptă împotriva Ucrainei?
Update 20:10 27 de avioane militare chineze au încălcat repetat zona de apărare aeriană taiwaneză, informează oficialitățile de la Taipei. E al doilea incident de acest fel de la debutul vizitei lui Nancy Pelosi în insulă. Statele din grupul G7 au reacționat și și-au exprimat îngrijorarea iscată de comportamentul agresiv al Chinei, reliefând că vizitele externe nu e cazul să ofere pretexte pentru activități militare belicoase în Strâmtoarea Taiwan.
Update 20:05 Trupele ruse se masează în sud spre a încerca să cucerească întreaga regiune Herson, relevă comandamentul din sud al armatei ucrainene, reluat de Ukrainska Pravda. La Krivoi Rig, forțele invadatoare au plasat unități defensive, menite să împiedice o pătrundere a controfensivei ucrainene. În Donețk separatiștii rusofoni afirmă a fi cucerit localități în apropeere de Bahmut.
Elvețienii s-au alăturat Uniunii Europene în embargoul impus aurului rusesc.
Update 20:00 Mercenarii Wagner au minat împrejurimile închisorii în care erau ținuți prizonierii de război de la Azovstal. Potrivit serviciilor secrete ucrainene, care îi acuză pe mercenari, asasinarea lor a fost menită să acopere urmele torturii la care au fost supuși prizonierii Rusiei în interogatoriile lor, scrie Ukrainska Pravda.
Update 16:00 Rusia și-a văzut ieri în Ucraina interceptate și distruse rachete în valoare, potrivit Forbes, de peste 90 de milioane de dolari. Trupele invadatoare lansaseră opt rachete de tip Kh-101. Din ele fuseseră interceptate șase de către forțele antiaeriene, iar una de către un avion militar ucrainean, scrie Kiev Independent.
SUA au invalidat afirmația ”clar falsă” a Moscovei potrivit căreia rușii ar fi distrus în Ucraina șase lansatoare multiple de rachete de tip HIMARS, jumătate din număril expediat de americani în Ucraina.
Ucraina a recepționat și pirmele patrudrone Fly Eye care pot atinge viteze maxime de 160 de kilometri pe oră și sunt compatibile cu sistemele occidentale de lansare de rachete și de artilerie.
Centrala energetică Zaporijia, ocupată de ruși a scăpat de sub control afirmă AIEA. Rafael Mariano Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a reliefat că (Rusia) violează cei șapte piloni indispensabili ai securității nucleare, iar a nu trece la acțiune pentru refacerea siguranței e irtesponsabil. Ucrainenii au reliefat că trupele ruse se folosesc din iulie de centrala nucleară ca de un scut, spre a-și pune la adăpost artileria cu care trag în orașele ucrainene.
Update 12:30 Germania își sporește divergențele cu Rusia și China. Cancelarul Scholz a reproșat indirect Moscovei că e în căutare de pretexte pentru a nu livra cantitățile restante de gaze. Azi Scholz și-a programat inspectarea turbinei Siemens repatrate de canadieni și reclamate de ruși pentru relurarea la intensitate normală a livrărilor de gaze. Potrivit Siemens, piesa ar fi gata să fie transportată în Rusia.
Regimul comunist chinez a protestat oficial împotriva declarațiilor șefei diplomației germane, Baerbock, cu privire la Taiwan, declarații pe care Beijingul le-a cotat ca ”amestec în treburile interne” ale Chinei și ”comentarii greșite”. Baerbock avertizase China împotriva unei invazii îmn Taiwan., subliniind, la New York, că ”nu acceptăm încălcarea dreptului inyternațional și cotropirea de către vecinii mai mari a vecinilor mai mici – iar acest lucru e firește valabil și pentru China”, a spus ea, adăugând, textual, că,”dat fiind brutalul război de agresiune (al Rusiei) împotriva Ucrainei, e important să se precizeze că un asemenea comportament e cotat ca inacceptabil de către Comunitatea Internațională.” Afirmațiile ”Chinei cu privire la Taiwan au ridicat întrebări serioase”, a mai spus Baerbock.
În Germania circulă interviuri date de colegul de partid social-democrat și fostul cancelar Gerhard Schröder, potrivit căruia șeful și prietenul său, Vladimir Putin, ar fi gata pentru o soluție negociată a conflictului din Ucraina. Putin i-ar fi spus aceasta personal, săptămâna trecută. Acordul pe exportul de cereale ucrainene ar fi fost un prim pas în aceastră direcție, a spus subalternul de la Gazprom al președintelui rus.
Update 12:15 Știri neconfirmate afirmă că Rusia a primit drone din Iran, relevă ISW. Potrivit thinktankului american ar fi ajuns în Rusia și tehnicieni și piloți iranieni pentru antrenamente cu avionul rusesc SU-35.
Update 11:50 China desfășoară exerciții militare care s-ar fi extins nepermis de mult înspre teritoriul Taiwanului, acuză ministerul Apărării de la Taipei, precizând că armata Beijingului încearcă să instituie o blocadă a strâmtorii Taiwan (dintre cele două țări). Exercițiile cu muniție de război pe care China le desfășoară pe apă și în aer pun în pericol traficul maritim, ordinea internațională, status quo-ul strâmtorii Taiwan și întreaga regiune, a precizat aceeași sursă.
Jurnalistul James Chater a declarat pentru Sky News că exercițiile militare cu muniție de război s-au apropiat până la 12 mile marine de țărmul taiwanez.
Update 11:30 ”Situația în Donbass e ca infernul”, a declarat președintele Ucrainei, Zelenski. Țara sa are nevoie de arme suplimentare pentru a face față în Donbas unei ”armate a inamicului mai numeroase și mai bine echipate decât cea ucraineană, a spus președintele.
11:15 Frontul de sud a fost problematic din nou pentru armata invadatoare rusă, sub asaltul forțelor de apărare ucrainene, care au reușit eliberarea a 7 localități din Herson, potrivit Kiev Independent. Totalul satelor și orașelor eliberate de trupele ucrainene în regiunea Herson a ajuns la 53, iar administrația militară locală precizează că ocupanții au început să importe doctori și personal medical din Rusia, întrucât situația umanitară este în continuă degradare în zonele pe care le au sub control.
Cea mai importantă lovitură ucraineană de pe frontul de sud a fost avarierea legăturii feroviare între Crimeea și Herson, a anunțat ministerul Apărării de la Londra. Trupele ruse vor repara probabil calea ferată în următoarele zile, însă ea rămâne o vulnerabilitate, a adăugat aceeași sursă. Ofițerii de informații britanici au avertizat că tot mai mulți oameni încearcă să fugă din Herson, din cauza intensificării ostilităților, dar și pentru că deja se înregistrează lipsuri de mâncare și produse de bază.

Update 11:00 Armata rusă a bombardat în această dimineață, în jurul orei 5 a.m., cartierele rezidențiale ale roașului Nicolaev, distrugând un supermarket, anunță Hromadske, precizând că nu s-au înregistrat victime. La Harkiv, au fost raportate mai multe explozii noaptea trecută, iar autoritățile spun că ar fi fost targetată infrastuctura din cartierul Novobavarskyi. Primarul din Harkiv a anunțat că nu sunt victime.
La Dnipropetrovsk au fost distruse în atacurile rusești noaptea trecută, o biserică și o grădiniță, precizează Ukrainska Pravda, în timp ce regiunea din nord-est, Sumîi, a fost bombardată de 6 ori.
2 august 2022 – Ziua a 160-a războiului
Update 22:45 Rusia acuză SUA de ”implicare directă” în războiul ruso-ucrainean. Serviciile secrete americane ar furniza informații cu privire la ținte situate la distanțe mari care ar duce la ”uciderea în masă de civili”, s-a afirmat la Moscova.
Rusia lui Putin e inflamată de succesele artileriei ucrainene care se folosește de lansatoarele multiple de rachete HIMARS spre a distruge depozitele de arme și muniție ale trupelor invadatoare ale Moscovei. Eficiența lor a fost evidențiată, mai nou, de șefuls erviciilor secrete ucrainene. Putin e enervat, de asmenea, de posibilitatea ca SUA să declare Rusia stat sponsorizând terorismul. În acest caz Rusia ar putea rupe relațiile diplomatice cu Statele Unite, a afirmat în context Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministrului de externe, Lavrov.
Update 21:30 China a anunțat exerciții militare în apropiere de și în jurul insulei Taiwan. E vorba de o amplificare a tensiunilor sino-americane. Șefa majorității democrate din Camera Reprezentanților, Nancy Pelosi a făcut, după sosirea ei la Taipei, declarații de natură să tempereze accesele de furii ale Chinei comuniste, potrivit cărora vizita ei, normală în cadrul relațiilor dintre foruri legislative, nu reprezintă o modificare a status-quoului stabilit prin legea din 1979 privind relațiile cu Taiwanul și cu China.
SUA nu întrețin relații diplomatice la nivel de ambasadori cu Taiwanul, recunosc politica ”unei singure Chine”, dar și-au asumat obligația de a apăra Taiwanul (în fapt independent, iubitor de libertate și suveran). Fostul șef al diplomației americane, Pompeo, a salutat vizita doamnei Pelosi. ”America nu acceptă să ia ordine de la partidul comunist chinez și n-o va face niciodată”, a spus Pompeo textual.
Update 18:10 Prima declarație a președintei Camerei Reprezentanților din Congres, Nancy Pelosi, în vârstă de 82 de ani, după ce a pășit pe tărâm taiwanez:
“Vizita delegației noastre în Taiwan onorează angajamentul nostru de neclintit față de susținerea vibrantei democrații a Taiwanului.
Discuțiile noastre cu conducerea Taiwanului vor reafrma susținerea noastră față de parteneri și au ca scop promovarea intereselor noastre comune, inclusiv dezvoltarea unei regiuni libere și deschise a Indo-Pacificului.
Solidaritatea Americii cu cei 23 milioane de locuitori din Taiwan este mai importantă astăzi decât oricând, când întreaga lume se află în fața alegerii dintre autocrație și democrație.“
Mulțimea care s-a adunat la aeroport să o întâmpine pe Nancy Pelosi poartă măști în culorile steagului ucrainean, în semn de solidaritate a unui alt popor amenințat de dictaturi expansioniste. Presa ucraineană și autoritățile de la Kiev au urmărit cu sufletul la gură aventura sosirii lui Pelosi în Taiwan, considerând că este un semnal foarte puternic transmis Chinei și implicit Rusiei. Mesajul – America rămâne singura superputere! – a fost postat pe mai multe conturi ucrainene, propagându-se între jurnaliști, dar și deputați din Rada de stat.
Update 17:50 Nancy Pelosi aterizează în Taiwan, anunță corespondentul israelian Amichai Stein, după un zbor plin de peripeții. Sute de localnici s-au adunat la aeroportul din Taipei, unde este seară, pentru a aplauda venirea deputatei americane în țara lor, pe fondul unei crize acute cu China Comunistă.
Beijingul și-ar fi trimis mai multe avioane de vânătoare Sukhoi 35 în strâmtoarea Taiwanului, pentru a intimida autoritățile americane, însă acestea nu au cedat și ar fi ordonat ridicarea de la sol a mai multor aeronave USAirForce din Japonia.
Update 17:25 Imagini impresionante de la Taipei, unde rezidenții capitalei taiwaneze s-au adunat în număr mare să întâmpine aterizarea avionului US Airforce în care se află șefa Camerei Reprezentanților din Congresului american, Nancy Pelosi. După un ocol semnificativ, avionul este acum în spațiul aerian al Taiwanului, în ciuda amenințărilor regimului comunist al lui Xi Jinping.
Update 15:25 Avionul deputatei Nancy Pelosi este urmărit în direct, grație Flight Radar, care a precizat că americanii au făcut un ocol semnificativ și vor aterizat în Taiwan prin estul insulei, pentru a evita provocările Beijingului din Marea Chinei de Sud.
Update 15:15 China își flexează mușchii masându-și trupele și tancurile pe coastele sale de sud-est, pentru a intimida SUA și Taiwanul înaintea vizitei oficiale a deputatei Nancy Pelosi. Președinta Camerei Reprezentanților va ajunge la Taipei în jurul orei 4.30 (CET), după cum au anunțat oficialii taiwanezi.
Update 12:00 Încalcă România sancțiunile UE? De ce îl îmbogățește guvernul Ciucă pe Vladimir Putin? De ce nu s-a poziționat în chestiunea declarațiilor rasiste ale lui Viktor Orban, declarații aplaudate de UDMR, care face parte din coaliția guvernamentală? Iată ce scrie Cătălin Avramescu pe Facebook: ”Guvernul plagiatorului (hoțului) Nicolae Ciucă alimentează bugetul de război al lui Vladimir Putin.
În iulie 2022, România a importat cantități record de gaze de la… Gazprom. La 14 Iulie 2022 s-au importat 14,1 milioane de metri cubi. Iar asta doar într-o singură zi…
Interesant este că guvernul pro-Rusia al pensionarului de lux Ciucă tace mâlc în privința felului în care aceste importuri colosale sunt plătite. Rusia cere plata în ruble. Încalcă România sancțiunile? A deschis România cont în ruble la Gazprombank, așa cum cere decretul lui Vladimir Putin? Cineva are de dat explicații, rapid.
Cert este că guvernul pensionarului de lux Ciucă ajută Ungaria să eludeze sancțiunile UE. Nu știau “serviciile” că 4,5 milioane de metri cubi din cantitatea amintită au ajuns să fie exportați în Ungaria? Adică o treime din importuri? De ce România ajută direct Ungaria în politica pro-Putin și anti-UE? Asta este miza menținerii UDMR în guvern? Chiar după declarațiile rasiste ale lui Viktor Orban?”
Upate 11:15 Ucraina a respins mai multe ofensive rusești pe direcția Bakhmut, Avdiivka și Kramatorsk în regiunea Donețk. Potrivit Statului Major ucrainean, reluat de Kiev Independent, trupele ruse au fost forțate să se retragă și de lângă satele Bairak și Dementiivka în regiunea Harkiv Oblast. Trupele invadatoare s-ar fi repliat și după încercări eșuate de luare cu asalt a satelor Trudoliubivka în regiunea Herson.
Update 11:00 Tensiunile americano-chineze au sporit sensibil înaintea probabilei vizite în Taiwan a șefei majorității democrate din Congresul SUA, Nancy Pelosi. La Beijing s-au difuzat amenințări demente la adresa Americii: ”cine se joacă cu focul va muri în el”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe Zhao Lijian, reluând amenințările șefului său de partid și de stat Xi. SUA au replicat că oficialii chinezii reacționează exagerat. ”Decizia de a vizita Taiwanul îi aparține doamnei Pelosi”, s-a mai spus la Washington, relevă DLF, care transmite știrea.
Chinezii fac gesturi de amenințare militară, prin exerciții, manevre și afișări de supărare mânioasă.
Demnitarii europeni au înțeles în fine că Beijingul se inspiră de la Moscova și au lansat un apel clar la solidaritate cu Taiwanul. ”Nu vom tolera o invazie a Taiwanului”, a declarat șefa diplomației germane, Baerbock. ”Nu trebuie să repetăm greșeala făcută cu Ucraina”, a mai spus ea. Și vicepreșidenta Parlamentului European, liberala Beer, a cerut, potrivit DLF, statelor occidentale să susțină clar Taiwanul, o democrație autentică, reliefând că Beijingul urmărește foarte atent modul în care Comunitatea Internațională reacționează la cele ce se petrec în războiul ruso-ucrainean.
În Ucraina au ajuns trei lansatoare multiple de rachete germane, de tip MARS II.
SUA au reușit să-l omoare pe liderul terorist al al-Qaidei, al Zawahiri. Fosta mână dreaptă a lui Osama Bin Laden, în epoca în care al-Quaida a atacat cu avioane de pasageri deturnate New Yorkul și Washingtonul, a fost ucis cu ajutorul unei drone.
Președintele de extremă stânga al Nicaragua, Ortega, a închiscinci posturi de radio catolice. Cenzura a operat ca în mai toate statele comuniste. O cerere de prelungire a licențelor de emisie a fost ignorată de regimul Ortega din 2016. Acum dictatorul marxist a pretextat că posturilor le lipsește licența (neacordată de stat). Ukraine.
1 august 2022 – Ziua a 159-a războiului
Videoclipul zilei
Când tata vine de pe front – imagini emoționante, publicate de autoritățile ucrainene și reluate de publicația Ukraine World, cu o fetiță ce își îmbrățisează tatăl soldat, pe peronul unei gări din Ucraina.
Update 23:55 Un ajutor suplimentar de 550 milioane de dolari pentru asigurarea securității va fi oferit Ucrainei, a anunțat Pentagonul, citat de Kiev Independent. Pachetul de asistență va include muniție pentru sistemele HIMARS, precum și 75.000 de cartușe pentru obuzierele cu încărcătură de 155mm.
Update 23:30 Procurorul general al Ucrainei, Andriy Kostin, acuză Rusia de utilizarea unei bombe cu vid – cunoscută și sub numele de armă termobarică – la atacul de vineri asupra închisorii Olenivka, scrie Kiev Independent. Autoritățile de la Kiev au luat legătura cu mai mulți specialiști internaționali și lucrează la o anchetă preliminară pentru a stabili circumstanțele în care au murit prizonierii ucraineni de război. Primele indicii, între care și imaginile din satelit puse la dispoziție duminică de compania privată MAXAR, sugerează că nu a fost un atac cu rachete, a declarat Kostin.
“Susținem înființarea unui Tribunal Internațional pentru investigarea crimelor rusești”, pe modelul celui de la Nuremberg, care a adus în fața justiției liderii naziști, după 1945, a anunțat noul Procuror general al Ucrainei, Kostin.
Update 21:45 Ministerul ucrainean al infrastructurii vrea să adauge Nikolaevul masiv bombardat de ruși la porturile ucrainene îndrituite să exporte cereale, relevă Ukrainska Pravda. Prima navă cu porumb navigând sub pavilionul statului african Sierra Leone ar urma să ajungă mâine la Istanbul. Secretarul general al ONU, Guterres, a elogiat prima plecare în cursă a unei nave cu cereale ucrainene, calificând-o drept ”o piatră de hotar”.
Update 20.40 Forțele ucrainene au lichidat un grup rus de cercetași în zona Bahmut. Luptele continuă intens la Avdiivka. Ieri, trupele Kievului au înregistrat un succes, distrugând cu o lovitură precisă de rachetă un depozit de muniție rusesc în Skadovk, în zona ocupată de ruși a regiunii Herson.
Update 20:30 Forțele ucrainene anunță recucerirea a 46 de localități în regiunea Herson, după cum relevă guvernatorul regiunii. Unele din ele ar fi fost distruse în proporție de 90 %. Succesele militare ucrainene ar putea lua proporții, de vreme ce Ucraina a primit mai nou de la SUA patru noi lansatoare multiple de rachetă de tip HIMARS și, dacă se face voia celor două partide principale reprezentate în CONGRES și ATACMS. Ministrul ucrainean al apărării, Reznikov, le-a mulțumit mai-marilor americani pentru noile HIMARS.
Iar UE a început să transfere în conturile ucrainene prima tranșă de 500 de milioane de euro din noul ei credit de un miliard.
După ce s-a făcut vinovată pentru moartea în detenție rusă a peste 50 de militari ucraineni luați prionieri, Rusia continuă să blocheze accesul ONU și al Crucii Roșii, la închisoarea bombardată probabil de ei înșiși, dar sub steag fals, astfel încât Moscova a atribuit vina uciderii lor Ucrainei șli lansatoare multiple de rachete HIMARS.
Update 18:30 Statele Unite par să nu fi capitulat încă, în fața Chinei comuniste. Nancy Pelosi va vizita Taiwanul. Mai multe medii taiwaneze anunță că șefa majorității democrate din Camera Reprezentanților va sosi mâine în capitala Taipei și își va petrece noaptea acolo. Înaintea turneului ei asiatic, regimul comunist de la Beijing amenințase autoritățile americane, dictatorul XI Jinping avertizându-l pe președintele SUA, Joe Biden, ”să nu se joace cu focul”. Amenințări i se adresaseră și personal reprezentantei democrate din Congres. experții reliefaseră că un refuz de a vizita Taiwanul ar vceda Chinei comuniste un drept de veto asupra politicii externe americane, în condițiile în care SUA s-au obligat să apere securitatea și integritatea Taiwanului. Lista oficială a etapelor turneului efectuat de Pelosi se rezuma la Singapore, Malaiezia, Coreea de Sud și Japonia și nu includea Taiwanul.
Update 11:40 Situație gravă în Balcani: spiritele s-au încins duminică seara în Kosovo, după ce grupuri de sârbi din nordul regiunii au tras mai multe focuri de armă, protestând, se pare, împotriva deciziei guvernului de la Priștina de a le cere adoptarea plăcuțelor de înmatriculare, emise de autoritățile kosovare. Pentru a calma spiritele, în ceea ce putea degenera într-un conflict armat, premierul kosovar a renunțat la decizia guvernului său și a declarat că se așteaptă la zile tensionate din cauza șovinismului sârb, cu care sunt obișnuiți.
Ministrul sârb al Apărării a făcut și el apel la calm, în timp ce forța KFOR a NATO care asigură ordinea în Kosovo, a comunicat că este pregătită să intervină.
De cealaltă parte, președintele pro-rus al Serbiei, Vucici, a anunțat că deși țara sa vrea pace, nu va tolera niciun gest de oprimare la adresa sârbilor din Kosovo. Moscova a reacționat rapid, prin vocea purtătoarei de cuvânt a MAE rus, Maria Zakharova, care a anunțat că Rusia este de partea Serbiei, în ceea ce se vede a fi o provocare a autorităților de la Priștina, susținute de SUA și UE.
Update 11:30 Rușii își reiau ofensivele terestre la nordvest de Sloviansk și la sudvest de Izium, relevă Institutul american pentru Studiul Războiului isw, considerând că aceste forțe creează condițiile unor ofensive asupra Harkivului. Orașul a fost atacat azi cu artileria rusă. Forțele ruse au realizat înaintări marginale în zona Avdiivka și și-au reluat asaltul spre Avdiivka și Pisky în regiunea Donețk.
Update 11:20 Margarita Simonyan, propagandista Kremlinului și șefă a televiziunii Russia Today, a celebrat pe canalul său de Telegram, asasinarea marelui exportator ucrainean de cereale, Aleksey Vadaturski, și a soției sale, Raisa, printr-un bombardament asupra casei lor din Nicolaev, numind-o deznazificare în acțiune, notează publicația Insider.ru.
Update 11:15 Cum se traversează râul Nipru pentru a ajunge în Herson? Televiziunile ruse prezintă, reluate de agenția ucraineană NEXTA, bacul improvizat cu care se mândresc forțele rusești din regiune, după scoaterea din uz a podului Antonovski.
Update 10:30 Rușii n-au făcut decât progrese foarte lente pe frontul dinspre Bahmut, în Donețk, în ultimele patru zile, deci vor încerca să-și ajusteze tactic planurile de viitor, afirmă ministerul britanic al apărării, reliefând că rușii și-au descoperit vulnerabilitățile pe frontul din Zaporijia așa că își mută parte importantă din trupe spre a-și întări pozițiile din sud.
Potrivit Statului Major ucrainean, rușii au pierdut peste 41 de mii de militari uciși în Ucraina de la 24 febraruie încoace, iar ucrainenii ar fi distrus și aproape 1800 de tancuri, peste 4.000 de alte blindate, aproape 3000 de vehicule militare și autocisterne, aproape o mie de sisteme de artilerie, peste 250 de lansatoare multiple de rachete, aproape 120 de sisteme antiaeriene, 190 de elicoptere, 223 de avioane, aproape 750 de drone și 15 nave. Situația militară aproximativă azi, pe hartă:
Update 10:15 Din Odesa a plecat prima navă încărcată cu cereale ucrainene. E vorba de un vas plin cu porumb, navigând sub pavilionul statului african Sierra Leone. Potrivit Turciei, nava se va îndrepta spre Liban, afirmă DLF, care transmite știrea. În porturile ucrainene rușii au blocat exportul a circa 25 de milioane de tone de cereale, Ucraina fiind unul dintre cei mai mari exportatori de grâne din lume.

Președintele Ucrainei, Zelenski, a condamnat masivul bombardament rusesc abătut asupra orașului Nikolaev, care s-a soldat și cu moartea principalului exportator de cereale din Ucraina. Alte bombardamante au lovit Nikopolul. Șeful statului ucrainean a relevat, de asemenea, dislocarea de trupe ruse în sud, în regiunile Herson și Zaporijia.
Crucea Roșie Internațională așteaptă în continuare – deocamdată în zadar – ca Rusia să-i ofere acces la locul masacrului comis asupra prizonierilor ucraineni din Azovstal, deținuți în bombardata colonie penitenciară Olenivka, din teritoriile ocupate de ruși și controlate de separatiști în estul Ucrainei. Rusia a mințit, anunțând că i-ar fi invitat pe experții Crucii Roșii și ai ONU să efectueze vizite la Olenivka.
Update 10:00 Nancy Pelosi a plecat în turneul ei asiatic, ajungând în Singapore. Etapele oficiale ale acestui turneu nu includ Taiwanul, ci doar Malaiezia, Coreea de Sud și Japonia. China comunistă ordonase practic Statelor Unite să nu cumva s-o lase pe șefa majorității democrate din Congres să viziteze Taipei, capitala unui teritoriu democrat, independent, revendicat de China comunistă, ca ”să nu se joace cu focul”. A nu vizita Taiwanul, estimează experții, ar însemna ca superputerea să admită ca Beijingul, un regim dictatorial, totalitar, să dicteze politica externă a Statelor Unite, iar principiul descurajării să fie compromis.
31 iulie 2022 – Ziua a 158-a războiului
Update 23:50 Forțele rusești își mută parte din trupe, potrivit ucrainenilor, în regiunea Zaporijia. Iar lângă Avdiivka, potrivit acelorași surse, au înregistrat ”unele succese”.
Update 18:00 Lovitură precisă a ucrainenilor asupra unui convoi rusesc: 40 de vehicule, care transportau personal, arme și muniție, în regiunea Herson, din Crimeea, au fost distruse folosindu-se sistemele de rachetă HIMARS, anunță Anton Gerașenko, consilierul ministrului ucrainean pentru Afaceri Interne.
De Ziua Marinei Ruse, Moscova a acuzat Ucraina de un atac cu rachete asupra Sevastopolului, acuzație respinsă de Kiev: este o scuză penibilă ca să își justifice anularea paradei. În trecut, Putin participa cu mare fast la Ziua Marinei pe care o desfășura în Crimeea, începând cu anexarea peninsulei în 2014, pentru a-și întări prezența în Marea Neagră.
Astăzi, Vladimir Putin și ministrul său, Serghei Șoigu, au dat onorul marinarilor ruși la Sankt Petersburg, departe de coasta însorită a Crimeii și la adăpost de războiul pe care l-au declanșat în urmă cu 5 luni. La paradă, au fost prezente 40 de vase ale forțelor navale ruse și aproximativ 3000 de marinari, potrivit televiziunilor de stat de la Moscova.
Update 17:30 Compania privată americană, Maxar, a dat publicității primele imagini din satelit cu închisoarea Olenivka, înainte și după bombardamentul care a uciși prizonierii ucraineni de război. Se poate observa cum o singură clădire a fost distrusă, ceea ce a determinat voci ale administrației de la Kiev, precum consilierul Podoliak, să acuze Rusia de provocarea unei explozii din interior.
Scopul? Potrivit oficialilor ucraineni, ar fi vorba de executarea prizonierilor de război ucraineni, cu precădere a soldaților din Regimentul de Azov, care fuseseră mutați în acea parte a clădirii și care alcătuiesc majoritatea victimelor. Și alte voci vorbesc despre un inside job, menit să ascundă torturile la care ar fi fost supuși militarii aflați în detenție.
Update13:00 După ce omoară în masă oameni fără apărare, (sau îi expune omorului) Rusia minte de îngheață apele. Crucea Roșie Internațională, care a cerut imediat accesul la Olenivka și la prizonierii de război și returnarea trupurilor neînsuflețite, ucise în masacrul de la centrul de detenție din orașul controlat de ruși, la 15 kilometri de front, n-a confirmat că ar fi fost invitată să investigheze. La Olenivka, o mai veche colonie penitenciară a separatiștilor, Rusia a comis în orice caz o crimă de război, căci nu e permis ca niște prizonieri de război să fie ținuți în condiții de risc în apropierea frontului.
Update 12:30 Rușii au lansat ofensive respinse de ucraineni înspre Sloviansk și Bahmut, afirmă surse militare reluate de Ukrainska Pravda. Situația aproximativă de azi pe hartă:
Update 12:00 Rușii au bombardat masiv Nikolaevul. Raidurile invadatorilor asupra orașului au fost mai ample decât oricând și s-au soldat cu morți și răniți. Între alții au fost uciși și oameni vârstnici. Între ei, Oleksiy Vadatursky, de 74 ani. Și soția sa, Raisa, a fost sfârtecată și omorâtă de bombe rusești. Vadatursky era proprietarul firmei Nibulon, un mare conglomerat agricol. Avea o avere estimată la peste 400 million de dolari, scrie Kiev Independent. Cu rachete S 300 a fost bombardat și orașul Harkiv. Altă persoană și-a găsit moartea în bombardarea de către invadatori a regiunii Sumî. Autoritățile ruse afirmă că ucrainenii ar fi atacat cu o dronă cartioerul general al flotei mării Negre de la Sevastopol. Ar fi fost rănite cinci persoane.
Update 11:00 După ce inițial a refuzat cercetările la fața locului, Rusia pare oficial sî se fi răzgândit și a invitat Crucea Roșie și ONU să investigheze masacrul din închisoarea de la Olenivka. dar autoritățile locale n-au permis accesul lor la fața locului. Până la sosirea unor experți independenți redutabili se va fi scurs iun răstimp suficient de îndelungat ca să se ”aranjeze” locul faptei. Cert și edificator pentru cele petrecute este că, potrivit serviciilor secrete ucrainene, nici un paznic separatist rus sau pro-rus n-a fost rănit de bombardarea închisorii în care pare că se aflau, ce coincidență, numai prizonieri dinc ategoria apărătorilor Azovstalului (combinatul siderurgic din Mariupol).
30 iulie 2022 Ziua a 157-a războiului
Reacții la atacul asupra prizonierilor ucraineni de la Olenivka
- Adjunctul purtătorului de cuvânt al ONU, Farhan Haq, a anunțat că Națiunile Unite sunt pregătite să investigheze bombardamentul asupra centrului de detenție de la Olenivka, estul Ucrainei, unde au fost uciși 53 de prizonieri de război ucraineni și peste 70 sunt răniți. Putem trimite o echipă de experți la fața locului, a declarat Haq.
- Comandantul Regimentului de Azov, Mykyta Nadtochy, a declarat că Rusia a comis o execuție publică, deoarece rușilor li s-a permis mereu să scape cu orice fel de crimă, încălcare a legilor, fără ca nimeni să îi tragă la răspundere. Nadtochy a jurat răzbunare.
- Secretarul de stat american, Anthony Blinken, și-a exprimat condoleanțele pentru tragedia de la Olenikva, reafirmând angajamentul SUA de a trage Rusia la răspundere pentru toate atrocitățile comise în Ucraina.
Update 21:40 Divizia de informații a ministerui ucrainean al Apărării a declarat că ocupanții ruși se pregătesc intens să organizeze referendumuri de anexare în Herson și în zonele capturate din regiunea învecinată, Zaporijie, notează Kiev Independent. Analiștii americani de la ISW și serviciile britanice de intelligence au avertizat astăzi că în teritoriile ocupate au sosit deja membri ai partidului lui Putin, Rusia Unită.
Ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat în acest context, că nu mai este niciun dubiu cu privire la intențiile Moscovei de a dezmembra Ucraina.
Update 21:30 Guvernul de la Kiev începe evacuarea obligatorie a locuitorilor ucraineni din zona Donețk, înainte ca sezonul rece să înceapă, a anunțat viceprim-ministra, Iryna Vereșciuk, precizând că infrastructura de încălzire, conductele de gaze și apă, electricitatea, toate acestea sunt distruse de ruși, iar statul nu le poate asigura cetățenilor încălzirea. Cei care refuză evacuarea vor fi nevoiți să semneze o declarație pe propria răspundere că își asumă condițiile, a mai spus Vereșciuk.
Update 21:15 Forțele ruse au reușit să cucerească satul Semyhiria, de lângă localitatea Bakhmut, din regiunea Donețk, potrivit Statului Major al Ucrainei, reluat de Kiev Independent. Armata rusă ar avea ca obiectiv lansarea unei ofensive lângă orașele Bakhmut și Avdiivka.
Update 17:40 La doar o zi după bombardarea și uciderea a 53 de prizonieri de război ucraineni la Olenivka, între care o parte erau apărătorii de la Azovstal, Ambasada Rusă la Londra șochează întreaga lume, cerând printr-un mesaj pe Twitter, ca membrii regimentului de Azov să fie executați pentru că nu sunt soldați adevărați și merită o moarte umilitoare.
Șeful cancelariei prezidențiale, Andriy Yermak, a replicat la acest mesaj declarând că Rusia este clar un stat terorist. În secolul 21, numai sălbaticii și teroriștii pot să vorbească la nivel diplomatic despre faptul că oamenii merită să fie spânzurați. Rusia este un stat care sponsorizează terorismul. Ce alte dovezi ne mai trebuie?, a scris Yermak.
Update 17:20 Rușii sunt în pragul unei epuizări tactice, a declarat șeful MI6, Richard Moore, citat de Sky News, după ce a distribuit pe Twitter cel mai recent video realizat de Ministerul britanic al Apărării. Marea Britanie continuă să fie alături de Ucraina, se transmite de la Londra, în timp ce dezastrul provocat de invazia rusă și crimele comise de trupele Moscovei rulează pe ecran.
Analiștii britanici ai apărării au sesizat o disperare tot mai vizibilă a forțelor de ocupație în teritoriile ocupate: acestea apelează la o serie de metode de coerciție pentru ca oamenii să își dea datele personale, în scopul organizării unor referendumuri care să permită anexarea lor. Par a se grăbi, nemaiavând capacitatea militară de a-și securiza alte zone.
Update 17:10 Moscova încearcă să-și refacă forțele armate prin recrutarea unor voluntari, iar aproximativ 30.000 de ruși ar fi răspuns acestui apel, semnând contracte pe un an și beneficiind de salarii și bonusuri mari, anunță CNN, citând raportul expertei pe zona rusă de la ISW, Kateryna Stepanenko. Acești voluntari care vor face parte și din batalioane de asalt, dar și din cele care asigură logistica, nu au niciun fel de experiență militară anterioară, iar instrucția rapidă la care vor fi supuși nu va putea compensa acest lucru, a declarat Stepanenko.
Ucrainenii au eliminat aproximativ 40.900 de militari ruși, cu cel puțin încă pe atât răniți și prizonieri de război. Serviciile britanice și cele americane estimează un număr de minim 75.000 de soldați ruși școși din luptă (morți, răniți sau aflați în detenție).
Update 11:50 Rusia atacă pe patru fronturi, anunță Forțele Armate Ucrainene, citate de Ukrainska Pravda: în nord la Harkiv, unde au fost respinși de trupele de apărare, în sud la Herson, unde au dificultăți majore din cauza contra-ofensivei Kievului, în est, la Sloviansk, încercând să înainteze terestru spre Brazhivka și Dmytrivka dar au fost nevoiți să se retragă și la Kramatorsk, unde au continuat să bombardeze trei sate și să conducă operațiuni de recunoaștere prin drone.
După scoaterea din uz a podului Antonivski, forțele rusești și-au construit 2 pontoane și un sistem de feribot, pentru a ieși din impasul logistic în care i-a pus armata ucraineană. Au nevoie să primească muniție și arme și încearcă să respingă strategia Kievului de a-i izola în Herson.
Update 11:40 Sirenele care anunță raiduri aeriene rusești au sunat noaptea trecută și în această dimineață în aproape toate regiunile, anunță Ukrainska Pravda. Cel puțin un om a murit la Nicolaev și mai mulți sunt răniți după bombardamentul de azi-noapte, în timp ce bilanțul distrugerilor provocate de armata rusă în Harkiv a ajuns la nu mai puțin de 50 de locuințe, clădiri, școli, mici afaceri și ferme, a declarat poliția locală. La Donețk, au fost uciși șase oameni în raidurile de ieri.
Update 11:30 Se pregătesc referendumuri în zonele capturate: Moscova și-a trimis reprezentanții politici, inclusiv din partidul lui Putin, Rusia Unită, pentru a face campanie în rândul ucrainenilor din regiunile ocupate de armata rusă, informează Institutul pentru Studierea Războiului. Propaganda este dublată de ample campanii de rusificare forțată, pe care o derulează pacificatori ruși alături de ofițeri al FSB.
Kievul denunță torturarea populației care se opune rusificări, ba chiar și crearea unor centre de detenție de tip lagăr în blocuri și foste instituții. Autoritățile ucrainene au declarat că nu vor recunoaște niciunul dintre aceste false referendumuri, menite să anexeze ilegal zone din estul și sudul Ucrainei.
Update 00:15 Zece vase comerciale încărcate cu grâne sunt pregătite să plece din porturile Odesa și Cernomorsk, dacă vor primi undă verde să navigheze în siguranță până la Istanbul, sub auspiciile Acordului semnat în urmă cu o săptămână. Dacă exporturile de cereale vor putea fi efectuate fără incidente, Ucraina urmează să își adauge 1 miliard de dolari la bugetul de stat, lunar, informează Kiev Independent.
Update 00:10 Misiunea ONU pentru monitorizarea drepturilor omului a cerut tuturor părților, să se abțină de la torturarea prizonierilor de război, după ce presa britanică a dezvălui imagini video imposibil de privit în care un militar ucrainean era castrat de soldați ruși. Dacă se vor confirma, aceste acte constituie crime de război, se arată în declarația diplomaților ONU.
Nu este clar de ce reprezentanții ONU nu s-au adresat doar Rusiei, implicată în această nouă mostră de barbarism, din moment ce până în prezent nu există probe de torturi asupra prizonierilor ruși de război.
29 iulie – Ziua a 156-a de război
Update 23:45 Recunoașteți că Rusia este un stat terorist!, a cerut în această seară ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba, după catastrofa de la lagărul de prizonieri de război Olenivka, unde forțele ruse ar fi bombardat perimetrul, ucigând zeci de soldați ucraineni, pentru a-și ascunde odioasele torturi și crime, notează Kiev Independent. Mai mult, șeful diplomației de la Kiev a solicitat Națiunilor Unite o investigație independentă care să stabilească circumstanțele bombardamentului asupra centrului de detenție pentru prizonierii de război din Olenivka, unde au pierit cel puțin 40 de soldați, în timp ce 130 sunt răniți.
Update 21:30 Continuă spectacolul înjosirilor americane. Șeful diplomației, Blinken, a stat de vorbă cu omologul său rus, Lavrov, pentru prima dată de la declanșarea de către Rusia a războiului de agresiune din Ucraina.
Discuția ar fi fost ”deschisă și directă”, ceea ce denotă, în limba diplomatic, o ceartă la cuțite. La telefon, secretarul Departamentului de Stat american i-ar fi spus omului de casă al dictatorului rus că ”lumea nu va accepta niciodată anexările rusești de teritorii ucrainene”. Binken i-ar mai fi lansat un apel cerând Rusiei să respecte acordul privind reluarea exportului de cereale ucrainene mediat de turci.
Lavrov s-ar fi plâns că ”armele grele” livrate Ucrainei ar ”ucide copii” în zona de război și a estimat că criza alimentară ar fi ”în primul rând urmarea sancțiunilor” impuse Rusiei. Blinken, scrie DLF care transmite știrea, s-a interesat de soarta celor doi cetățeni americani deținuți în Rusia. E vropba de o baschetabalistă arestată pentru trafic de droguri și de un bărbat încarcerat pentru spionaj. Americanii propun un schimb de deținuți.
Update 19:15 China comunistă a ordonat, practic, președintelui SUA, ca Nancy Pelosi să nu plece în Taiwan.
Beijingul a poruncit și administrației americane, și Congresului din Washington să nu cumva să-i permită șefei majorității democrate din Camera Reprezentanților să viziteze Taiwanul. Biden s-ar ”juca cu focul”, a spus ameniunțător dictatorul totalitar al Chinei, Xi, cu care liderul de la Casa Albă a anunțat totuși că vrea să stea de vorbă în persoană.
Iar o publicație chineză a amenințat-o direct pe Nancy Pelosi, lansând un apel la arestarea ei. Anterior, Biden se arătase ezitant și afirmase, nesilit, că militarii americani n-ar crede că e bine ca Pelosi să viziteze Taiwanul.
Un asemenea mod de a proceda (pentru cazul în care Pelosi nu pleacă la Taipei) amintește de cazurile cele mai rușinoase ale istoriei americane. De pildă de faptele unui Jimmy Carter. Sau ale lui Gerald Ford, înaintea lui, care a refuzat, de frica Rusiei neostaliniste a lui Brejnev, să-l invite la Casa Albă pe disidentul rus al Uniunii Sovietice, Alexander Soljenitsîn, pe care regimul comunist îl deposedase ilegal de cetățeania lui sovietică. Liderii de stânga ai SUA nu sunt eroii izolați ai unor asemenea evenimente. Și fosta cancelară a Germaniei, Angela Merkel, de altfel, a refuzat să-l primească oficial, la Berlin, pe Dalai Lama,
Update 18:30 Nouă crimă de război atroce, filmată probabil de făptașii ruși, iar pelicula înfățișând-o circulă pe rețele, relevă Daily Mail. E vorba de imagini ale unei castrări a unui prizonier de război ucrainean în uniformă militară, efectuate cu un cutter (un instrument de tăiat carton sau covoare), de către inși în uniforme militare ruse.
Update 15:00 Nouă crimă de război dintre cele mai sinistre? Separatiștii ruși ocupând estul Ucrainei au anunțat prezumtiva ”bombardare” de către ”ucraineni”, a unei colonii penitenciare, a închisorii din Olenivka, în care erau deținuți prizonierii de război luați de invadatori și ținuți captivi.
Ar fi fost uciși 53 dintre ei, potrivit știrii difuzate azi dimineața de ruși. Ucraina, firește, afirmă că separatiștii și-au bombardat propriul centru de detenție, spre a masca torturarea și executarea a zeci de prizonieri de război ucraineni. Manevra ar fi, ca manipulare, genială. Rușii și-ar acoperi propria crimă de război, acuzându-i pe inamicii Moscovei de a o fi comis.
Planurile Rusiei au eșuat. Kremlinul a dat greș în multe domenii. I s-au năruit planuriule A, B și C. E deci posibil ca Moscova să-și schimbe tactica din nou, a estimat ministrul britanic al apărării, Ben Wallace.
O navă cu orz aparent jefuit din Ucraina a ancorat la Tripoli, în Liban. Ambasadorul Ucrainei, Ostaș, a cerut președintelui Țării Cedrilor să clarifice chestiunea.
Update 11:30 Bombardamentele ruse asupra Nikolaevului s-au soldat cu cel puțin cinci cilivi morți. zeci de proiectile ale bombardamentului rus au explodat și la Nikopol.
Rusia încearcă să-și procure un nou corp de armată în Vest și a format de la mijlocul lunii iulie opt batalioane spre a-și compensa pierderile mari de oameni din Ucraina. În replică, forțele ucrainene au distrus depozite de muniție rusești atât în regiunea Herson, la Brylivka, cât și în Donețk (la Ilovaisk). Iar aici, în est, au respins atacuri rusești la Avdiivka, Krasnogorivka și Velyka Novosilka.
Update 11:15 Rusia a dat mercenarilor din grupul Wagner însărcinări nu tipice, de comando, ci similare celor impuse unităților trupelor regulate combatante pe front, relevă serviciile secrete britanice. Acest fapt evidențiază dificultățile regimului Putin în încercarea de a-și procura suficienți soldați combatanți în Ucraina. Rusia ar fi pierdut din februarie curent aproximativ 40.500 de militari uciși, afirmă autoritățile militare ucrainene.
OCCRP, o publicație anticorupție, a descoperit, potrivit Kiev Independent, proprietăți canadiene dubioase legate sau posedate prin interpuși de aliatul lui Putin, Andrei Leonidovici Kostin, șeful băncii VTB, care nu trebuie confundat cu omonimul procuror general al Ucrainei, proaspăt confirmat în funcție de Rada.
Potrivit investigațiilor OCCRP, Eric Whyte, fiul unui comunist canadian, deține companii offshore care dispun de proprietăți funciare asociate rusului Andrey Kostin, aliat cheie al Kremlinului. Proprietățile ar avea o valoare estimată la 130 milioane de dolari.
Update 11:00 Șeful opoziției germane, creștin-democratul Friedrich Merz, și-a reiterat cererea ca guvernul german să treacă rapid la un export de tancuri în Ucraina, prin schimburi cu esteuropenii, care să funcționeze. Întârzierea transpunerii acestui proces au iscat nemulțumiri la Varșovia (care a livrat deja Ucrainei 250 de tancuri – o treime din arsenalul propriu), precum și la Praga și la Kiev, a reliefat Merz.
Update 10:30 “Ca prim-ministră voi fi cea mai bună prietenă a Ucrainei”, a declarat actuala șefă a diplomației de la Londra, Liz Truss, aflată în cursa pentru conducerea Partidului Conservator, după debarcarea lui Boris Johnson. Truss se înfruntă cu ex-ministrul de Finanțe, Rishi Sunak, iar câștigătorul va fi noul premier al Regatului Unit.
“Acum nu este timpul să vociferăm despre concesii și compromisuri în fața unui dictator revoltător…sunt candidata pe care poporul britanic se poate baza în ceea ce privește Ucraina. Pot fi siguri că voi apăra libertatea noastră acasă și peste granițe“, a mai spus Truss, citată de Reuters. Lizz Truss este o mare admiratoare a lui Margaret Thatcher și, alături de Boris Johnson și secretarul Apărării, Ben Wallace, a adoptat o poziție fermă și puternică de susținere a Ucrainei și denunțare a Rusiei lui Putin.
28 iulie Ziua a 155-a de război
Update 23:30 Lovitură de teatru în SUA. S-a creat un sprijin bipartizan (republican și democrat) în Congres pentru expedierea de rachete ATACMS, cu rază lungă de acțiune în Ucraina. La CNN, Elissa Slotkin, membră a Congresului din Comisia pentru Apărare a forului legislativ a reliefat că ambele partide mari favorizează trimiterea de lansatoare de rachete de tip ATACMS, a căror rază de acțiune e de aproape 300 de kilometri.
Ucraina, scrie Kiev Independent, cere de luni de zile aceste arme, pentru a putea întoarce soarta războiului și a lansa ofensivele capabile să recucerească teritoriile pierdute. Problema e că administrația, cu Jake Sullivan, consilierul de securitate al lui Biden în frunte, se teme irațional de ruși și de represaliile lor presupuse.
Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită din cauza războiului din Ucraina cu alte 60 de zile. Iar UE își va dubla importurile de energie din Ucraina.
Update 22:45 De Ziua Statalității Ucrainei, președinția de la Kiev a pregătit un scurt video despre cultura și istoria milenară a poporului ucrainean.
Update 22:30 Moscova ar fi infiltrat aparatul de stat ucrainean, în scopul pregătirii unei invazii reușite, cu mult timp înainte de declanșarea războiului, dezvăluie o investigație marca Reuters, reluată de Sky News. Agenții secreți ai Rusiei ar fi penetrat serviciile secrete, poliția și instituțiile militare, precum și alte organe ale statului ucrainean. Cinci oameni care știau de operațiunea și obiectivele Kremlinului au declarat pentru Reuters că strategii lui Putin care pregăteau invazia, credeau că Rusia are nevoie doar de o forță militară redusă și de câteva zile la dispoziție ca să îl dea jos pe președintele Zelenski.
Rușii ar fi plantat agenți secreți inclusiv la centralele nucleare și se bazau pe activarea unor rețele mai vechi de spioni, odată ce reușeau să cucerească teritoriile vizate. Șeful securității de la Cernobîl, Valentin Viter, a fost arestat de autoritățile ucrainene, în contextul implicării sau organizării unor rețele de spionaj în favoarea Moscovei.
Update 22:10 Terorism cu rachete – așa a descris președintele Zelenski cele mai noi atacuri aeriene ale Moscovei asupra regiunii Kyrovograd, din centrul țării, soldate cu cinci morți și peste 25 de răniți, informează Kiev Post. Bombardamentele s-au produs în cursul zilei de astăzi și au vizat facilități militare, dar și infrastructură civilă, lăsând în urmă numeroase pagube, cu precădere în centrul regional, Kropivnitskîi. Guvernatorul militar local, Andriy Raikovici, a declarat că au fost folosite din nou, rachete de croazieră Kalibr.
În ultimele zile, această regiune, aflată la aproximativ 300 km de Kiev, a fost ținta unor atacuri repetate cu rachete de croazieră lansate din Marea Neagră și Marea Caspică.
La Bahmut, trei oameni au murit și alți 3 sunt răniți, a declarat Pavel Kirilenko, guvernatorul Donețkului, după ce orașul a fost bombardat astăzi de patru ori, scrie Kiev Independent.
Update 16:00 Invadatorii au cucerit se pare cea de-a doua centrală energetică pe cărbune din Ucraina, Vuhlehirsk, după cum reiese din relatări ucrainene, difuzate de Reuters și preluate de massmedia internațională. Se mai afirmă, din surse ucrainene, că rușii își reeșalonează trupele în sud.
Update 15:30 Concernele energetice occidentale profită masiv de pe urma conflictului din Ucraina. Dela război încoace compania Shell și încincit profitul. Concernul franțuzesc TotalEnergies și-a dublat câștigul. La fel firma spaniolă Repsol. Concernul energetic nemțesc RWE își va majora, potrivit DLF, profitul de la cele 4 miliarde estimate inițial la cel puțin 5,5 miliarde de euro.
Update 13:15 Tot de la Moscova, visuri mărețe: ministru rus al Apărării, Serghei Șoigu, le-a vorbit generalilor ruși în cadrul unui eveniment oficial, despre cât de bine va fi totul în curând, când Uniunea Sovietică se va reface, mare și puternică, și va fi din nou pace. Imaginile au fost postate pe Telegram și reluat de oficialii ucraineni, precum ambasadorul Kievului la Viena, Olexander Scherba.
Istoricul american Michael McFaul, fost ambasador al SUA la Moscova, a declarat pe Twitter că afirmațiile lui Șoigu și Lavrov (de la Cairo) demonstrează că ”obiectivele Rusiei se întind dincolo de Donbas, iar a-i face concesii teritoriale lui Putin nu îl va opri și nu va pune capăt războiului.”
Update 13:00 O nouă încercare a Kremlinului de a dezbina statele europene și de a semăna mărul discordiei între Ucraina și vecinii săi. Fostul președintele, Dmitri Medvedev, actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a publicat câteva hărți modificate, în care prezintă perspectiva Moscovei despre cum trebuie desființată și împărțită Ucraina: un pic la Polonia, România și Ungaria, iar restul în componența Federației Ruse. În generozitatea sa, Medvedev ar permite și o mică Ucraină, în nordul țării.
Update 09:45 S-au produs noi explozii la Nikolaev, anunță Ukrainska Pravda. În Donețk au fost uciși ieri, de ruși, cinci civili ucraineni, în timp ce unitățile armatei invadatoare ”presează în Lugansk” potrivit autorităților militare regionale, ”din toate părțile”, dar forțele ucrainene le rezistă. Rușii au aruncat în luptă efective proaspete, suplimentare, pe frontul din Zaporijia și își consolidează pozitiile în Donețk lângă satul Verșîna.
Kiev Independent relevă că nouă rachete rusești s-au abătut azi dimineața asupra regiunii Cernihiv, în nord. Iar în sud, la Mariupol, portul ocupat de la Marea Azov, autoritățile ruse condiționează hrana populației și alte forme de asistență umanitară de participarea la operațiuni de deminare și înlăturare a dărâmăturilor, reliefa ieri ISW. Dat fiind refuzul populației de a coopera, au fost aduși oameni din Rusia pentru îndeplinarea unor activități de bază, relevă thinktankul american.
Update 09:30 Noi concesii americane? Pentru prima oară de la debutul războiului din Ucraina ar urma ca, în curând, să aibă loc o convorbire americano-rusă la nivel de miniștri de externe. Blinken vrea să se întrețină cu Lavrov, s-a spus la Washington, și pe marginea ”respectării acordului privind exportul de cereale”, tema principală fiind însă punerea în libertate a baschetbalistei americane Brittney Griner, aflată în arest la Moscova, precum și a compatriotului ei, Paul Whelan, relevă DLF.
Pe plan militar, ofensiva ucraineană din sud a luat amploare, afirmă serviciile secrete britanice, potrivit cărora unitățile Kievului au reușit să-și edifice un cap de pod la sud de râul Ingulets, care formează granița regiunii Herson. Artileria ucraineană a reușit să atace și să avarieze grav trei poduri peste Nipru, între care și strategic extremd e importantul pod Antonivski (Antonovski) care a devenit foarte probabil inutilizabil, ceea ce izolează forțele rusești ale armatei a 49-a și capitala ocupată de ruși a regiunii Herson. Pierderea ei, spun britanicii, ar nimici o pretenție rusă de victorie.
Pe hartă diferențele nu sunt notabile. Iată situația aproximativă de astăzi, 28 iulie:
O curte europeană a respins ieri petiția Rusiei care cerea anularea deciziei franceze de interdicție a postului Russia Today în Hexagon. Decizia, s-a spus, are menirea de a proteja (de propagandă) publicul european și de a exercita presiuni asupra autorităților rusești să pună capăt războiului de agresiune împotriva Ucrainei”, scrie Kiev Independent.
27 iulie Ziua a 154-a de război
Update 23:40 Rușii au pierdut ”definitiv” inițiativa în Donbas. Războiul e pe cale să-și schimbe fața radical. Potrivit ziarului britanic The Independent, care citează oficiali occidentali rămași anonimi, rușii nu mai au forța necesară să cucerească ”în viitorul apropiat” marile centre industriale din Donețk. Evaluarea, situată în răspăr cu aprecierile foarte pesimiste de la debutul acestei luni, a fost articulată și dată publicității astăzi.
Update 23:35 Victorie simbolică pentru Mircea Lucescu, care la 76 de ani, duce o nouă echipă ucraineană mai aproape de visul european: Dinamo Kiev, antrenată de Il Luce, a învins Fenerbahçe la ea acasă, calificându-se în turul 3 din preliminariile Ligii Campionilor.
Atmosfera a fost incendiară la Istanbul, unde suporterii echipei turce au scandat numele lui Vladimir Putin și sloganuri pro-ruse.
Update 23:25 Kazakhstanul își pregătește armata pentru a se apăra de Rusia, anunță disidentul rus și fostul oligarh, Mihail Hodorkovski, precizând că autoritățile kazahe vor mări bugetul militar cu 1 miliard de dolari. Mai mult, Kazakhstanul a convenit să dezvolte o relație mai strânsă cu Republica Populară Chineză, în domeniul securității și ar urma să producă drone de atac, notează aceeași sursă. De la începutul invaziei ruse în Ucraina, președintele kazah, Tokaiev, s-a delimitat tot mai mult de Moscova, iar relațiile dintre cele două țări au devenit tot mai tensionate, deși în iarnă armata rusă a înnăbușit o lovitură de stat și revoluție în țara vecină.
Update 20:30 Înarmare galopantă a Vestului. Amenințarea rusă nu rămâne fără replică nici în Europa centrală și de vest. Polonia se înarmează maxim. Varșovia a făcut o uriașă comandă de arme Coreei de Sud. Ar fi vorba de sute de avioane, de tancuri și sisteme de artilerie. Valoarea totală a contractului anunțat de ministerul polonez al apărării ar fi, potrivit unor știri neconfirmate circulând în mediile coreene, de mai multe miliarde de dolari.
Germania ar urma să livreze Ucrainei un total de 100 de obuziere perfprmante de tip Panzerhaubitze 2000. Or, nu e clar când se va livra primul, pentru producția tuturor fiind nevoie de mai mulți ani. Între timp, Rusia a început să amenințe cu o ”posibilă ripostă dură” la creșterea exporturilor de armament occidental în Ucraina.
Update 20:00 Guvernului german i s-a atras atenția să nu mai tragă de timp la exportul de tancuri în Ucraina. Aflat la Varșovia, liderul opoziției germane, creștin-democratul Friedrich Merz, i-a bătut obrazul cancelarului Scholz, reliefând, potrivit DLF, că ”Germania trebuie să-și îndeplinească obligațiile” și că Polonia a livrat deja 200 de tancuri Ucrainei, dar nu i s-a compensat paguba, cum i-a promis guvernul berlinez.
Merz s-a întâlnit cu șeful partidului guvernamental polonez, Kaczynski, cu care s-a întreținut și despre procedura de infringment pentru prezumtiva încălcare a principiilor statului de drept, precum și despre cererile de reparațiuni adresate de polonezi Germaniei.
Update 19:45 Spania poate ajuta Europa să facă față crizei gazului, a declarat premierul Pedro Sanchez la Varșovia, unde se află într-o vizită de lucru, anunță Sky News. Suntem pregătiți să creștem măsurile de solidaritate, a precizat liderul de stânga al guvernului de la Madrid, precizând că țara sa a re-exportat deja în iunie, aproximativ 20% din gazul lichefiat pe care îl primește, către alte state europene.
În conferința de presă cu omologul său polonez, Morawiecki, Sanchez a mai spus că nu vrea ca Europa să devină o ostatică energetică a lui Vladimir Putin, de aceea Spania va sări în ajutorul celor afectați de reducerea importurilor de gaze rușești. La Bruxelles, statele UE au convenit anterior, să își reducă consumul de gaze cu 15%.
De cealaltă parte, Italia a anunțat că și-a asigurat 90% din necesarul de gaze pentru acest an și este pregătită să înfrunte șantajul energetic al Moscovei, a afirmat Roberto Cingolani, ministrul pentru tranziție ecologică, citat de Sky News. Nu ne așteptăm la măsuri dure de raționalizare, dar vom reanaliza situația în cazul unei deteriorări și mai mari securității noastre energetice. Cingolani a precizat că actualele rezerve ale Italiei ar fi suficiente până la finalul lunii februarie 2023. De la invazia rusă în Ucraina, Roma a fost în căutare de noi furnizori, iar în prezent, Algeria asigură majoritatea livrărilor de gaz.

Update 17:30 Erdogan spune că Vladimir Putin i-a propus ca Rusia să colaboreze cu producătorul dronelor Bayraktar, relevă Hotnews.
Update 17:00 Ucraina a atacat din nou podul strategic Antonovski, folosit pentru aprovizionarea trupelor de ocupație rusești din sudul țării invadate armata regimului Putin. Podul ar fi fost grav avariat.
Rusia a bombardat un hotel din Bahmut, provocând vărsare de sânge și pagube majore. În răstimp, șeful diplomației ruse, Lavrov, și-a continuat în Etiopia, venind din Egipt, turneul african, în cursul căruia încearcă să spargă izolarea Moscovei, să extindă influența regimului Putin pe continentul negru și să calomnieze sistemativ Vestul.
Acuze de corupție la adresa administrației de la Kiev. O nouă – a treia – scrisoare ajunsă la președintele SUA, Biden, și semnată de ucraineano-americanca Victoria Spartz, care reprezintă Indiana în camera inferioară a Congresului, formulează, din nou, acuze la adresa conducerii de la Kiev. În vizorul ei sunt în special consilierul prezidențial Andrii Yermak, adjunctul său, Oleg Tatarov, precum și proaspăt numitul procuror-general, Andryi Kostin. Spartz înfierează și ceea ce ea consideră a fi ”secretoșenia” președintelui Zelenski și a activității sale, care a inclus deposedarea, fără proces, de cetățenia ucraineană, a unor persoane.
Update 11:30 O serie de conservatori britanici ar avansa propunerea ca actualul premier al Regatului Unit, Boris Johnson să devină următorul Secretar General al NATO, afirmă Telegraph.
Forțele ruse și-au doborât un elicopter propriu. Eroarea cu apratul de zbor de tip Kamov Ka-52 s-a produs în regiunea Herson.
Update 11:00 Ucrainenii avansează în sud. Rusii, în est. Mercenarii Wagner au făcut mici progrese, avansând în zona centralei energetice Vuhlehirska (Vuglegirska) și a satului învecinat Novoluhanske (Novoluganske).
În schimb, forțele ucrainene au recucerit Andriyivka, lângă granița de nord vest a regiunii Herson, după ce eliberaseră anterior Lozovo, cu câteva zile în urmă. Ucrainenii au atacat fortificațiile ruse și la Bilohirka și Blahodatne, afirmă militarii Kievului, reluați de Kiev Independent.
Situația militară aproximativă, azi, pe hartă:
26 iulie 2022 Ziua a 153-a de război
Update 17.30 Rușii au bombardat și azi masiv localitățile din Donețk din estul atacat al Ucrainei. Potrivit autoritățile locale, cel puțin trei persoane și-au pierdut viața. Rachetele și bombele invadatorilor ruși s-au abătut și în sud, masiv, asupra localităților Odesa, unde au explodat nu mai puțin de 13 rachete, asupra stațiunii balneare Satoka, fără nicio infrastructură militară, cum a subliniat președintele Zelenski, precum și asupra Nikolaevului.
Germania livrează noi arme grele Ucrainei. Potrivit ministrei germane a apărării, Lambrecht, reluată de DLF, Germania a livrat deja Ucrainei promisele lansatoare multiple de rachete de tip Mars II, precum și alte trei obuziere, după ce ieri au ajuns la destinație primele cinci tancuri antiaeriene de tip G(h)epard, cu zeci de mii de proiectile.
Estonia propune UE să reintroducă vize pentru turiștii ruși care se plimbă prin Europa, în timp ce armata rusă omoară civili ucraineni.
Președintele Turciei, Erdogan, urmează să-l viziteze pe omologul său rus Putin la Soci, pe 5 august, pentru a purta discuții despre relațiile bilaterale și problemele regionale, informează agenția rusă Interfax, reluată de Sky News. Vizita sultanului de la Ankara a fost anunțată chiar de Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Alegerea portului Soci, situat pe coasta estică a Mării Negre, nu este întâmplătoare, fiindcă cei doi dictatori vizează să își demonstreze supremația și controlul asupra ei.
Între timp, asupra regiunii și portului Odesa au fost lansate în această dimineață și în cursul nopții nu mai puțin de 13 rachete rusești, ceea ce face imposibilă transpunerea acordului privind exportul de grâne ucrainene, pe care însuși Erdogan l-a girat mândru la Istanbul, vineri, 22 iulie. Pentru Putin, este și o vizită simbol ca, după ce a fost izolat pe plan internațional, să primească un șef de stat…NATO. Poziția Turciei sub Erdogan este mai mult decât echivocă și vizibil inadecvată din unghiul intereselor și strategiei Alianței Nordatlantice în raport cu Moscova.
Update 12:05 Moscova este un oraș frumos și sunt aici în vacanță pentru câteva zile, a declarat fostul cancelar german, aflat în continuare în administrațiile companiilor rusești de hidrocarburi, precum Gazprom și Rosneft, și implicit în buzunarul liderului de la Kremlin. Schröder este în continuare membru al partidului Social Democrat German și se bucură de relații bune cu foștii lui colegi de la Berlin, menținându-se un apropiat al lui Vladimir Putin.
Update 12:00 Două persoane care ar fi lucrat ca informatori pentru forțele rusești, oferindu-le date precise despre mișcările trupelor ucrainene și alte secrete militare, au fost arestate în regiunea Donețk, anunță Kiev Independent, potrivit procuraturii locale. Aceste persoane ar fi oferit detalii despre localizarea trupelor chiar în Kramatorsk și Bahmut, estul țării, unde se duc lupte terestre. Invadatorii ruși au reușit chiar noaptea trecută un mic avans, spun analiștii americani de la ISW, la Bahmut, dar încercarea lor de a cuceri localitatea a fost respinsă de forțele ucrainene.
Update 11:45 Intelligence-ul britanic avertizează că Moscova consideră capabilitățile militare anti-navă ale Ucrainei ca fiind cea mai mare amenințare la adresa flotei sale din Marea Neagră și de aceea, se va concentra pe distrugerea acestor arme deținute de Kiev în zilele ce vor urma. Cu toate acestea, spun oficialii de la Londra, trupele ruse se confruntă cu o organizare proastă, probleme de personal și informații precise, ceea ce le va îngreuna misiunea.
Update 11:35 Bătălia de pe Nipru – Alertați de avansul ucrainean din sudul țării, între Nicolaev și Herson, rușii se pregătesc intens pentru o contra-ofensivă de amploare a trupelor de apărare ale Kievului, analizează Institutul pentru Studierea Războiului, reluat de Kiev Independent.
Cum își fortifică rușii pozițiile în regiunea Herson, înaintea asaltului ucrainean:
- au început reconstrucția unei baze aeriene la Melitopol (oraș ocupat);
- încearcă să repare podul Antonovski, bombardat de ucraineni săptămâna trecută;
- construiesc un ponton de legătură peste râul Inguleț, un afluent al Niprului.
Ucrainenii au continuat să bombardeze și să avarieze depozitele de arme și muniție deținute de ruși în regiunea Herson, precum și infrastructura de pe Nipru, pentru a-i izola pe invadatori și apoi a începe asaltul final care să ducă la eliberarea orașului.

Update 11:10 Forțele ruse au lansat noapte trecută, atacuri cu rachetă asupra Odesei și a orașului Nicolaev, ambele, puncte cheie în zona de sud a Ucrainei, pe care Moscova o vrea cucerită. Rușii au folosit inclusiv aeronave pentru a bombarda cele două localități, informează Comandamentul de Sud al Forțelor ucrainene, citat de Ukrainska Pravda. Cel puțin 9 rachete a identificat guvernatorul militar al Nicolaevului, Vitaly Kim, precizând că a fost distrusă infrastructură esențială. La Odesa au fost distruse locuințe și ar fi luat foc mai multe case din satele aflate pe coasta Mării Negre, scrie aceeași sursă.
În nord-estul țării, cel de-al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkiv, a fost din nou bombardat de forțele invadatoare ruse în cursul nopții, nu departe de centru, a anunțat edilul Ihor Terekhov pe Telegram, citat de Ukrainska Pravda. Ca de obicei, a fost lovită o clădire care nu are nicio legătură cu infrastructura militară, a mai spus el.
Update 11:00 Cea de-a cincea lună de război s-a încheiat pentru cățelul-genist al Ucrainei, eroul Patron, cu un binemeritat pui de somn. Să detectezi mine și bombe neexplodate zilnic nu este o muncă lipsită de pericole, iar contribuția patrupedului la siguranța conaționalilor săi umani este, fără îndoială, una semnificativă.
25 iulie 2022 – Ziua 152 a războiului
Update 20:30 Forțele ruse au încasat pierderi substanțiale pe frontul din regiunea Harkiv, dar au înregistrat, potrivit Statului Major ucrainean, progrese la centrala energetică de la Vugleghirska.
Președintele Zelenski l-a înlocuit pe șeful forțelor de comando, Grigorii Galagan, cu Viktor Horenko. Forțele de comando ale armatei efectuează operațiuni speciale de recunoaștere, cercetare și sabotaj în spatele liniilor inamice.
Rusia a anunțat reducerea la 20% a livrărilor de gaz în Europa prin Nord Stream I. Pretextul este prezumtiva reparare a celei de-a doua turbine. Moscova cere scoaterea de sub regimul sancțiunilor a turbinelor gazoductului și respinge criticile cancelarului Scholz la adresa credibilității carente a practicilor comerciale ale Moscovei. Germania nu vede niciun motiv tehnic valabil pentru această reducere.
Update 19:05 După lupte seculare, vorba marelui nostru dramaturg, în Ucraina au sosit primele autotunuri germane G(h)epard, a anunțat chiar ministrul Apărării, Oleksii Reznikov. Acesta a mulțumit omoloagei sale de la Berlin, în mod special, pentru îndeplinirea acestei promisiuni de a înzestra forțele ucrainene cu echipamente militare nemțești.
Aceste blindate sunt sisteme mobile de apărare antiaeriană cu autopropulsie, dezvoltate în anii 60 și îmbunătățite mai multe decenii la rând. Se comportă optim în orice condiții meteo și au făcut parte până recent din arsenalul armatei Germaniei, a Belgiei și a Țărilor de Jos. Și România dispune de câteva zeci de autotunuri Gepard, donate de Germania.
Așteptăm cu nerăbdare și sistemele IRIS-T, a mai scris șeful Apărării de la Kiev, făcând referire la promisiunea Berlinului de a livra Ucrainei, sistemele de apărare anti-aeriană care să protejeze populația civilă. Există și aici o întârziere, care, potrivit presei germane, este cauzată de consiliul de securitate al Germaniei, prezidat de însuși cancelarul Scholz.
Update 13:55 Vom elibera Hersonul până în septembrie, promit autoritățile locale ucrainene, prin vocea consilierului Sergiy Khlan, citat de Sky News. Khlan a declarat că forțele armate ucrainene au trecut de un punct de cotitură, reușind să își schimbe tactica de la o abordare defensivă, la contra-ofensive, în sudul țării.
Trupele Kievului lovesc cu precădere depozitele de muniție și arme ale invadatorilor ruși, sistemele lor de apărare, precum este cel S-300, pe care rușii îl utilizează și ca să lanseze rachete în zona Herson-Nicolaev – Zaporijie, dar și tancuri și divizii.
Președintele Zelenski a confirmat noaptea trecută că armata țării sale avansează în obiectul său de eliberare a regiunii și orașului Herson.
Update 10.45 Liberalii germani s-au alăturat ecologiștilor spre a cere guvernului federal de la Berlin să trimită tancurile germane direct Ucrainei și nu prin intermediul unor terți. Și unii și alții au reliefat că programul livrărilor de arme prin terți nu funcționează. Doi membri social-democrați ai guvernului german, în speță ministra de interne Faeser și ministrul muncii Heil au vizitat azi Irpin.
Update 10:30 În sudul Ucrainei, trupele Kievului au reușit potrivit comandamentului lor, o lovitură de proporții, în speță să ucidă 66 militari ruși și să distrugă cinci tancuri, două obuziere, un sistem antitanc și 12 vehicule blindate și militare.
Forțele ucrainene au respins ofensive rusești în direcția Kramatorsk și Bahmut, în Donețk. Invadatorii continuau azi dimineață să spargă rezistența și să încerce să avanseze spre satul Spirne, în direcția localității Kramatorsk și luptele continuau, reliefa Statul Major ucrainean, reluat de Kiev Independent.
Aceeași sursă afirma azi că ucrainenii au ucis aproape 40.000 de militari ruși, distrugând și peste 1,700 de tancuri. aproape 4.000 de vehicule blindate,alte aproape 3.000 de vehicule și autocisterne, aproape 900 de sisteme de artilerie, peste 250 de lansatoare multiple de rachete, 116 sisteme de apărare antiaeriană aproape 200 de elicoptere, 222 de avioane, peste 700 de drone și 15 nave.
În zonele ocupate, rușii au transformat teritoriile ucrainene în ținuturi ale fricii, ale fărădelegii și ale morții, reiese dintr-un raport al Human Rights Watch, reluat de Kiev Independent. Documentul relevă că ”în regiunile Herson și Zaporijia rușii răpesc oamenii, îi dețin ilegal și îi facă să dispară (cu forța)”.
Potrivit ISW, mercenarii grupului Wagner încearcă să recruteze noi combatanți iar regimul Putin continuă să formeze batalioane de voluntari în regiunile Rusiei, împotriva voinței unor grupuri etnice.
24 iulie 2022 Ziua a 151-a a războiului
Update 23:00 Forțele antiaeriene ucrainene au doborât un nou avion de atac rusesc de tip Su-25. Aparatul de fabricație sovietică s-a prăbușit după impactul cu o rachetă portabilă sol-aer. Unitățile ucrainene au respins azi după lupte intense, mai multe asalturi rusești, între care în regiunea Herson, afirmă Statul Major de la Kiev. Au fost respinse înaintări rusești lângă satul Suhîi Stavok and Biloghirka la granița dintre regiunile Herson și Nikolaev. Zeci de localități din regiunea Nikolaev au fost masiv bombardate de ruși ca să împiedice înaintarea forțelor ucrainene.
Președintele Germaniei, Steinmeier, a atras atenția asupra necesității prezervării unității europene în contextul războiului din Ucraina. ”Acest război de agresiune e și împotriva unității europene”, a spus în context Steinmeier.
Update 18:00 Artileria ucraineană se dovedește utilă. Potrivit guvernatorului militar al regiunii Lugansk, Serghiy Gaidai, tunurile ucrainene au bombardat o poziție ”a forțelor speciale OMON, o unitate de elită a poliției ucrainene, ucigând lângă Lisiciansk 12 dintre ei.” Unitatea atacată provenea din insula Sahalin, situată la 7000 de kilometri de Lugansk, scrie Kiev Independent. În SUA administrația americană refuză, potrivit cotidianului Washington Post, să expedieze pe moment în Ucraina noi lansatoare multiple de rachetă de tip Himars, cerute de Kiev. Oficialitățile din Washington vor să vadă, potrivit publicației americane, reluate de Kiev Independent,”cum absorbă ucrainenii aceste arme în arsenalul lor înainte de a trimite lansatoare noi”.
În vestul țării invadate forțele ucrainene ar fi reușit să intercepteze trei rachete de croazieră lansate asupra regiunii Hmielnițki.
Conform aceluiași ziar, Rusia a distrus ori avariat cu bombardamentele ei nu mai puțin de 183 de lăcașuri de cult religios ucrainene, între care 173 de biserici, cinci sinagogi și cinci moschei.
Potrivit unor informații neconfirmate, Ucraina le-ar fi retras cetățenia mai multor oligarhi, între care și lui Igor Kolomoisky. S-a afirmat despre el că, înaintea ultimului scrutin prezidențial, a contribuit substanțial la finanțarea campaniei electorale a lui Volodimir Zelenski.
Update 14:15 Rusia admite bombardarea portului Odesa. Purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe moscovit, Maria Zaharova, a declarat însă că atacul rus cu rachete de croazieră Kalibr ar fi țintit într-un obiectiv militar ucrainean. Forțele ucrainene au sabotat aeroportul și căile ferate de la Melitopul, folosite de ocupanții ruși pentru transportul de trupe șid e arme.
Update 14:00 Politico anunță moartea, în estul Ucrainei, a patru militari originari din Vest. E vorba de americanii Luke Lucyszyn și Bryan Young, canadianul Emile-Antoine Roy-Sirois și suedezul Edvard Selander, care au căzut victimă unei ambuscade la 18 iulie. Făceau parte dintr-o unitate de comando.
Update 13:30 Rusia, stat declarat terorist de SUA? Administrația de la Washington ”se gândește serios să declare Rusia stat sponsorizând terorismul”, a declarat azi ambasadoarea americană la Kiev, Brink. Potrivit ei, SUA ”analizează în prezent cu grijă chestiunea, în conformitate cu legea americană”. O rezoluție cerându-i șefului diplomației americane, Blinken, să ia această decizie a fost înregistrată în Senat, camera superioară a Congresului american la dat de 10 mai. Comitetul de Politică Externă al Senatului i-a dat girul, la 23 iunie, relevă Kiev Independent.
Update 12:00 Bombardamentele rusești asupra Odesei, oraș-port la Marea Neagră, la numai o zi după semnarea, de către Rusia, a ”acordului” privind reluarea exportului de cereale ucrainene prin cele trei porturi rămase încă sub controlul Kievului, a scandalizat lumea civilizată. Și Secretarul General al ONU, Guterres, și Germania au condamnat bombardamentul, relevă DLF.
Șefa diplomației germane, Baerbock, a pus degetul pe rană, reliefând cât de lipsită de credibilitate mai e Rusia. ”Lașele atacuri asupra portului Odesei relevă că semnătura conducerii ruse contează în prezent prea puțin”, a spus ea, textual, cerând intensificarea găsirii de alternative de export de grâu ucrainean, ”eventual prin porturi românești”, după cum notează postul național de radio german.
23 iulie 2022 Ziua 150-a războiului
Update 23:00 Ce a mai spus Viktor Orban în România, unde s-a aflat astăzi pentru cea de-a 31-a ediţie a Universităţii de Vară de la Tuşnad („Tusvanyos”), alături de Laszlo Tokes? În afara subiectului autonomiei Ținutului Secuiesc, liderul de la Budapesta a criticat politica occidentală față de Ucraina și Rusia, susținând că cea dintâi pur și simplu nu poate câștiga războiul, pentru că Rusia are un avantaj mult mai mare al capabilităților militare. Mai mult, Orban a declarat răspicat că țara sa nu va susține niciun embargo asupra hidrocarburilor rusești și nici alte sancțiuni, pentru că acestea nu funcționează, economia Europei se distruge și oricum, crede fostul absolvent de Oxford, tratativele de pace trebuie purtate între Washington și Moscova, fără Ucraina. Contrar aparențelor, acest discurs a fost ținut la Băile Tușnad și nu la Moscova, deși ar fi putut să fie acolo, potrivit argumentelor expuse.
Update 22:45 Scandalul trădărilor din aparatul de stat al Ucrainei ia amploare: fostul secretar adjunct al Consiliului de Securitate de la Kiev, Volodymyr Sivkovici, a fost pus sub acuzare pentru infracțiunea de înaltă trădare. Sivkovici este suspectat de conducerea și organizarea unei rețele de spioni ruși în instituțiile de securitate ale Ucrainei. În același dosar, este inculpat și Oleh Kulinici, fostul director adjunct al SBU (Serviciul de Informații Interne al Ucrainei) în Crimeea, ca parte a aceleiași presupuse rețele.
Update 22:35 Trupele rusești aduc pe ascuns muniție în Herson, sub forma unor camioane cu ajutoare umanitare, a avertizat departamentul de informații al Armatei Ucrainene, citat de Kiev Independent. Potrivit datelor pe care le dețin oficialii Apărării de la Kiev, aproximativ 20 de camioane cu muniție și armament greu ar fi intrat în regiunea Herson și ar fi fost ascuns în instituții culturale sau școli.
La Kramatorsk, forțele ucrainene au reușit să respingă atacurile armatei ruse, care vizează capturarea centralei termice, Vuhlehirska.
Update 22:30 Reacții la atacul cu rachete asupra Odesei – Guvernatorul local, Maksym Marchenko, a declarat: bombardamentul de azi este un mesaj pentru ONU și întreaga lume că Rusia nu se va opri și nu va negocia.(…)toate acordurile semnate cu Rusia nu valoarează nici măcar cât hârtie pe care sunt scrise!
Președintele Zelenski se afla în timpul unei întrevederi cu oficiali americani din Camera Reprezentanților, când a primit vestea atacului asupra Odesei. Orice ar promite Rusia, ea găsește mereu o cale să NU implementeze! Pur și simplu nu poți să ai încredere în ea.
Update 22:20 Trei oameni au murit și 19 persoane au fost rănite la Kirovohrad după sângerosul atac rusesc de astăzi, în timp ce în această seară o clădire de locuințe a fost bombardată la Nicolaev, lăsând în urmă oameni prinși sub dărâmături și mai multe victime, între care un adolescent de 16 ani, scrie Kiev Independent. Alți răniți sunt și la Odesa, portul sudic atacat în cursul amiezii cu 4 rachete rusești, în ciuda acordului semnat ieri de Moscova prin care aceasta se angaja să permită plecarea în siguranță a vaselor cu cereale spre Turcia.
Update 17:25 Aflat în România, la Băile Tușnad, liderul maghiar Viktor Orban s-a arătat foarte puțin preocupat de colaborarea strânsă cu Moscova, parafată ieri printr-o vizită de curtoazie a ministrului său de externe la Kremlin, și mai mult de puritatea rasială a națiunii sale: “Noi (ungurii) suntem nu suntem o rasă mixtă și nici nu vrem să devenim una”. Declarația a fost criticată puternic de eurodeputata maghiară din Renew Europe, Katalin Cseh, și alți membri ai opoziției din Ungaria, care au atras atenția că purtătorul de cuvânt al lui Orban a omis să publice aceste declarații ale șefului său, pentru a-i peria imaginea.
Update 17:15 Încă prim-ministru în funcție, Boris Johnson a vizitat un centru de antrenamente militare din țara sa, unde mii de soldați ucraineni sunt instruiți conform celor mai înalte standarde ale armatei britanice (implicit NATO). Excentricul șef de guvern, considerat de către poporul ucrainean, cel mai bun prieten al său, crede în victoria Kievului. Președintele Zelenski a scris pe Twitter astăzi că va rămâne în relații apropiate și foarte strânse cu Boris Johnson, având încredere în viitorul guvern conservator de la Londra.
Update 16:40 Rusia lovește Odesa la mai puțin de o zi de la semnarea acordului privind deblocarea exporturilor de grâne ucrainean, care vizează 3 porturi, între care și acest oraș. “Este revoltător! Rusia atacă cu rachete portul Odesa la nici 24h de la încheierea acordului. Krelimul continuă să instrumentalizeze hrana. Rusia trebuie trasă la răspundere.”, a declarat ambasadoare SUA la Kiev, Bridget A. Brink pe Twitter. Două rachete au putut fi interceptate de defensiva ucraineană, însă alte 2 au lovit orașul. Sunt victime.
Secretarul General al ONU a reacționat și el pe Twitter, condamnând atacul, după ce ieri a girat acordul dintre Rusia și Ucraina, la Istanbul. “Rusia s-a angajat să își respecte toate îndatoririle”, se arată în comunicatul publicat de Națiunile Unite.
Știm desigur cum și cât respectă Moscova acordurile și tratatele, cum ar fi de pildă, celebrul memorandum din 1994, prin care a garantat independența și integritatea teritorială a Ucrainei, în schimbul armelor nucleare ale Kievului. S-a ținut de cuvânt fix 20 de ani.
Purtătoarea de cuvând a Comandamentului Militar Sud al Ucrainei, Natalya Humeniuk, a anunțat că Rusia nu a reușit să țintească cu acuratețe silozurile cu grâne din Odesa, informează Ukraine World.
Update 12:00 Încetați să mai cedați șantajului! Este apelul disperat al fostul campion mondial de șah, analist politic și disident rus, Garry Kasparov, care a criticat dur pe Twitter, atitudinea occidentală în fața Rusiei, chiar și după adoptarea celui de-al 7-lea pachet de sancțiuni. “Rusia distruge și fură grâne ucrainene de luni bune și acum în loc să fie dată afară din Marea Neagră (n.r. flota rusă), se fac acorduri cu ea? Încetați să mai credeți în concesiile și acordurile cu Rusia“, a avertizat Kasparov.
O întrebare legitimă, care nu și-a găsit răspuns în rândul cancelariilor occidentale: de ce nu a fost constrânsă Moscova să își retragă flota din Marea Neagră sau de ce nu au fost interzisă navigația vaselor sub pavilion rusesc?
Statele riverane Mării Negre sunt: Ucraina, Federația Rusă, România, Bulgaria, Turcia și Georgia. Trei sunt state NATO, dintre care unul controlează și strâmtorile, iar Georgia este o aliată a Ucrainei și Vestului împotriva Rusiei beligerante, care în august 2008 a invadat-o pe nepusă masă.
Update 11:25 Mai multe regiuni au fost bombardate de forțele ruse în Ucraina, în cursul dimineții, dar și noaptea trecută, ca parte a campaniei de terorizare a populației civile. 13 atacuri cu rachete au avut loc în regiunea centrală, Kirovograd, unde mai mulți oameni sunt răniți, scrie Kiev Independent. Au fost lansate 8 rachete Kalibr de croazieră și cinci Kh-22, fiind distrusă baza militară Kanarove, și facilități locale din Ukrzalizniția, precum și infrastructură feroviară.
Nicolaevul a fost atacat, la 4.20 în această dimineață, cu șase rachete lansate din sistemul anti-aerian S-300, a declarat guvernatorul militar, Vitaly Kim. Un depozit a luat foc, dar nu au fost înregistrate victime.
La Harkiv, forțele ruse au atacat din nou centrul orașului, la 7 a.m., distrugând o clădire rezidențială și provocând avarii asupra universității din oraș, a anunțat primarul Ihor Terekhov.
Și regiunea Zaporijia a fost bombardată de armata rusă în jurul orei 6, inclusiv municipiul Zaporijie fiind bombardat, a declarat guvernatorul local, Oleksandr Starukh. Din fericire, nu sunt victime.
Update 11:00 Bătălia de pe Dnipro – Lupte puternice se dau în sudul țării, spre Herson, în ultimele 48h, unde forțele ucrainene conduc o contraofensivă pentru recucerirea orașului, informează analiza ministerului britanic al Apărării din această dimineață. Punctul cel mai fierbinte este la vest de râul Dnipro, unde ucrainenii au și bombardat unul din podurile de acces în oraș, Antonivka. Trupele ruse încearcă să oprească avansul ucrainenilor prin atacuri de artilerie de pe un cap de pod aflat pe afluentul râului Dnipro, Inguleț, care constituie și o barieră naturală.
Britanicii estimează că rutele de aprovizionare a trupelor moscovite sunt amenințate puternic de avansul armatei ucrainene la vest de Dnipro și o izolare a lor prin avarierea și mai mare a podului Antonivka ar fi dezastruoasă pentru ruși. Traversarea râului Dnipro și menținerea deschisă a unor linii de legătură este esențială pentru forțele ocupante, ceea ce face ca strategia ucraineană care a decis atacul prin direcția această să fie momentan cea mai optimă soluție. Forțele ucrainene au distrus ieri și un depozit de muniție al trupelor invadatoare, la Herson.

22 iulie 2022 – Ziua a 149-a de război
Update 22:50 Ucraina a reușit să obțină o recoltă de 6,5 milioane de cereale, a declarat premierul Denys Șmyhal, în ciuda celor 5 luni de război, informează Sky News. Șeful guvernului ucrainean a precizat că autoritățile au pregătit fonduri de peste 1 miliard de dolari pentru a finanța și a credita agricultorii, grav afectați de conflictul în curs. În ciuda bombardamentelor și a ocupației, fermierii ucraineni și-au continuat munca, uneori cu riscuri masive.
Recolta din 2021 a fost una foarte bună, însumând 85,6 milioane grâne (grâu, orz, porumb, secară, semințe de floarea soarelui, mazăre, semințe de rapiță, soia și speclă de zahăr), cu 35% mai mult decât anul precent.
Update 22:45 EUROPOL calmează îngrijorările că o parte din armele occidentale ar fi căzut în mâinile traficanților, notează Ucrainska Pravda, după ce o declarație de ieri a purtătorului de cuvânt al Agenției, a lăsat să se înțeleagă contrariul. Jan Op Gen Oorth a clarificat astăzi că EUROPOL lucrează îndeaproape cu autoritățile ucrainene pentru a minimiza riscul ca armele și muniția ajunse în Ucraina, să cadă în mâinile traficanților de arme și să fie transferată pe teritoriul Uniunii Europene sau în alte zone. Amenințarea unui astfel de scenariu va crește, odată cu încheierea conflictului, a precizat EUROPOL.
Update 22:10 La Istanbul s-a semnat astăzi mult-așteptatul acord pentru exportul în deplină siguranță al grânelor ucrainene, între Rusia și Ucraina, cu girul ONU și mediat de Turcia. După o blocadă rusească de câteva luni, care a provocat o criză alimentară în dezvoltare în regiunile dependente de grânele ucrainene, precum Africa sau Orientul Mijlociu, și creșterea prețurilor în Europa, s-a reușit încheierea unui acord menit să securizeze traseul navelor. Acestea vor transporta zeci de milioane de cereale, din porturile ucrainene Odesa, Cernomorsk și Pivdennyi prin Marea Neagră până la Strâmtoarea Bosfor.
Părțile au convenit să nu atace sau să pună în pericol vasele ce vor pleca din aceste porturi, în timp ce vor fi ghidate de forțele armate ucrainene pentru evitarea minelor care plutesc în Marea Neagră. La Istanbul va exista un centru de verificare și control al acestor nave, coordonat de oficiali ONU, dar și reprezentanți ai țării-gazdă – Turcia – Ucrainei și Moscovei. S-a încercat în acest mod evitarea declanșării unei foamete la nivel mondial, risc care afecta un număr de aproape 260 milioane de oameni, potrivit Națiunilor Unite.
Președintele turc, Erdogan, să declarat încrezător că acesta ar putea fi un moment de cotitură și pentru a ajunge la pace, în conflictul ruso- ucrainean.
Puncte importante:
- nicio navă nu va fi escortată de forțele rusești;
- Rusia nu a primit relaxarea sancțiunilor occidentale (așa cum cerea Putin în mai, șantajând întreaga lume);
- în cele trei porturi menționate, nu se vor afla decât vasele care asigură transporturile de cereale;
Potrivit publicației Newsweek România, autoritățile de la București nu ar fi reușit să integreze porturile țării noastre pe ruta transporturilor de cereale, deși, susțin jurnaliștii, ar fi avut o echipă la negocierile ce se poartă de mai mult timp.
Update 12:35 Sărbătoare la Kremlin: ministrul rus de Externe l-a primit astăzi la Moscova pe omologul său maghiar, Peter Szijjarto, al doilea oficial occidental care a mai vizitat Rusia după invazia de la 24 februarie (după cancelarul Austriei). Peste măsură de încântat, șeful diplomației ruse s-a afișat cu Szijjarto, afirmând că Vestul este dirijat de Washington ca să aibă o politica rusofobă, dar Ungaria și Rusia demonstrează că se poate colabora.
În conferința de presă dinaintea întreverii dintre cei doi, ministrul de externe al Ungariei s-a justificat în fața jurnaliștilor, afirmând că țara sa – care primește gaz rusesc la capacitate de 80% – mai are nevoie de încă 700 milioane metri cubi de gaz și că singura opțiune pentru Budapesta este să îi achiziționeze de la Gazprom.
Update 12:25 Forțele armate canadiene susțin că Rusia nu mai are capacitatea militară de a-și realiza ambițiile în Ucraina, scrie Kiev Independent, citând seria de tweet-uri postată de armata Canadei. Cele mai importante argumente invocate de oficialii militari canadieni sunt: pierderile uriașe de personal (astăzi estimate de ucraineni la 39.000 soldați), de echipamente și armament, ceea ce i-ar determina pe ruși să își reducă obiectivele la securizarea teritoriilor pe care deja le-au cucerit și a împrejurimilor.
Update 12:15 DNA-ul ucrainean a identificat 215 de funcționari publici și oficiali care ar putea să fie colaboratori ai rușilor, anunță Kiev Independent. Agenția Națională pentru Prevenirea Corupției a anunțat că a întocmit o bază de date cu aproximativ 1500 de persoane posibili colaboratori, dintre care cei mai mulți sunt în rândul poliției și procuraturii (inclusiv vameșilor), precum și persoanele private. O adevărată furtună s-a produs în aparatul de stat ucrainean pe fondul demiterii procuroarei generale și a șefului SBU (agenția de informații interne).
Update 12:05 Noi promisiuni de la Berlin, dar oare când vor fi îndeplinite? Deutsche Welle, citat de Euromaidan Press, anunță că până la sfârșitul verii, Germania va livra Ucrainei sistemul de apărare anti-aeriană cu rază medie de acțiune, IRIS-T, care are capacitatea de a distruge rachete balistice, de croazieră, drone, avioane și elicoptere.
“Sistemul este în producție și sperăm că va fi gata până la finalul verii”, a declarat ministra de externe, Annalena Baerbock, pentru DW. La 1 iunie, însuși cancelarul Germaniei, Scholz, declara că țara sa va oferi Ucrainei acest sistem defensiv pentru a-și proteja civilii de atacurile cu rachete ale Moscovei. Rămâne de văzut când vor fi îndeplinite aceste promisiuni.
În toamna lui 2021, Germania a livrat Egiptului aceste sisteme IRIS-T, într-o mișcare prin care Cairo a dorit să își înlocuiască vechile sisteme anti-aeriene rusești. Sunt produse de compania German Diehl Defense, fiind mobile și se încadrează în echipament militar de ultimă generație
Update 11:50 Hasta la vista, baby! Cu replica finală din Terminator și-a încheiat premierul britanic Boris Johnson ultimul discurs din Camera Comunelor, după ce a mulțumit colegilor pentru cei trei ani în care s-a aflat la cârma guvernului de la Londra. Johnson a părăsit sala în ovațiile tuturor membrilor Parlamentului așa cum este tradiția în Albion.
În cursa pentru șefia guvernului, Liz Truss, actualul secretar al Afacerilor Externe, ar conduce în fața fostului ministrul al Finanțelor, Rishi Sunak. Lupta este strânsă. Kievul urmărește cu îngrijorare plecarea celui mai bun prieten al său de la Downing Street 10, sperând că și noul prim-ministru să urmeze linia strategică lansată de Regatul Unit sub Johnson.
Update 11:30 Luptele din estul Ucrainei continuă intens. S-au semnalat, potrivit DLF, atacuri asupra orașului Donețk, ocupat de ruși, iar forțele invadatoare și-au intensificat bombardamentele de artilerie asupra zonelor din jurul orașelor Kramatorsk și Siversk. Se perpetuează și asalturile asupra centralei energetice Vuhlehirsk, care ar fi fost respinse de armata ucraineană. Serviciile britanice, semnalează că rușii se folosesc tot mai mult de rachete antiaeriene pentru atacuri la sol, ceea ce indică penuria din arsernalele rusești.
Președintele Zelenski a anunțat deschiderea în curând a porturilor ucrainene pentru exportuld e cereale. Acordul ruso-ucrainean a fost anunțat de turci și urmează să fie semnat astăzi de Erdogan și Guterrez, șeful ONU.
21 iulie 2022 – Ziua a 148-a de război
Update 23:15 Ceva nemaivăzut! Asta spun doi voluntari străini care se ascund în tranșee, unde în estul Ucrainei, de atacurile cu rachete GRAD ale forțelor inamice ruse. Râzând, cei doi se prezintă: “un mujahedin musulman și un evreu țahal (n.r. din armata israeliană) ascunzându-se naibii într-un șanț. Slava Domnului! Vă dați seama cât ne-au enervat rușii dacă evreii și musulmanii fac echipă comună ca să distrugă terminații ăștia? Suntem aici pentru că înțelegem că în spatele nostru sunt femei și copii ucraineni, care trebuie apărați.”
Update 23:10 Trei estoni au fost condamnați penal, după ce au lansat o campanie de strângere de fonduri pentru a cumpăra drone armatei ruse, pe rețeaua socială VKontakte, echivalentul rusesc al Facebook. Au achiziționat trei drone pe care au încercat să le ducă în Rusia prin punctul de frontieră, Koidula, dintre cele două state, notează Kiev Independent, citând agenția estonă, ERR.
Update 22:30 Un acord privind exportul de grâne ucrainene se va semna mâine în Turcia, a anunțat agenția Yeni Safak, citată de Kiev Independent. Documentul va fi semnat de Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, și liderul de la Ankara, Erdogan, în prezențat unor reprezentanți ai Ucrainei și Rusiei. Nu au fost oferite detalii privind conținutul acordului și nici cine va fi prezent din cele două țări beligerante.
Update 20:30 Pe ce mizează Putin? Pe plictiseala și oboseala de război ale Vestului și ale Ucrainei. Dar și pe ceea ce, potrivit șefului CIA, Burns, este ”tulburarea provocând deficit de atenție a Occidentului”. Directorul serviciului secret american, William J. Burns, a apreciat, potrivit ziarului New York Times, că dictatorul rus ”Putin crede că SUA vor suferi de această tulburare și își vor pierde interesul pentru războiul din Ucraina”.
Burns, citat de Kiev Independent consideră că Putin pariază pe victoria într-un război de uzură care să tocească rezistența militară și economică a Ucrainei și susținerea ei occidentală. Burns a mai subliniat că ”Putin s-a înșelat constant subestimând deopotrivă voința de luptă a ucrainenilor și hotărârea Vestului de a-i ajuta”.
Update 18:30 Președintele Zelenski a invalidat în persoană o dezinformare răspândită de posturi de radio ucrainene supuse unei operațiuni de piraterie cibernetică, dezinformare prin care inamicii Ucrainei pretindeau că șeful statului ar fi la terapie intensivă. Zelenski a transmis un mesaj personal demascând mistificarea hackerilor ruși. Bolnav în schimb e președintele SUA, Biden. Care după ce a promis solemn că va fi șeful statului care va scăpa SUA de pandemie s-a contaminat cu Covid și e tratat cu medicamente antvirale.
Update 18:15 Numărul civililor uciși la Harkiv de bombardamentul rusesc de azi a sporit la trei.
Pierderile rusești de până acum (aproape 40.000 de militari) sunt semnificative, dar încă nu și critice, estimează Vadym Skibitskyi de la serviciul secret ucrainean. trupelor le-ar lipsi, potrivit lui, mai ales specialiști care au nevoie de o școlarizare și instrucție mai îndelungată.
O presiune suplimentară asupra forțelor armate ruse exercită noile arme și instructaje în Vest pe care le-au primit și le vor mai primi ucranenii în conformitate cu Ramstein 4 și cu deciziile SUA și ale Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei, care vor spori probabil notabil ponderea militară a trupelor defensive. Potrivit lui Skibitskyi, Rusia și-ar fi epuziat parțial (în proporție de 60%) stocurile cele mai intens folosite de rachete și rachete de croazieră de tip Kalibr, Kh-101 și Kh-555, precum și cele cu rază scurtă de tip Iskander și are probleme să-și fabrice altele din pricina sancțiunilor occidentale, dar mai dispune încă de vechile stocuri sovietice.
Update 18:00 Banca Centrală Europeană a ridicat în fine dobânda de referință, cu 0,5% pentru a combate inflația (care a atins 8/,5% în zona euro). E o ridicare istorică (după 11 ani de permanente scăderi). E mai mult decât s-au așteptat unii, e prea târziu, după cum cred alții și explică și analiștii. În plus, Banca vrea să ia măsuri de flancare și ajutorare a țărilor europene care intră în dificultăți în tentativa de a împrumuta bani. Atari măsuri ar putea fi demersuri secrete și interzise de finanțare de stat și duce la transferul de bani de la statele economic performante, la cele codașe din sudul Europei. Ceea ce ar putea alimenta populismul și dezbinarea în Europa.
Rusia și-a reluat la circa 30-40% livrările de gaz, ceea ce n-a liniștit Germania, care pregătește măsuri ample de economisire și reactivarea minelor de cărbune ca sursă energetică alternativă. Prelungirea funcționării celor trei centrale nucleare germane restante continuă să fie controversată și blocată de fanatismul antiatomic și de ideologii extremei stângi, deși trec drept cele mai sigure din lume.
La rândul ei, Ungaria cerșește în continuare energie de la Moscova unde Peter Szijjarto a dat mâna cu omologul său, Lavrov, deși știe (ca și demnitari germani, care au decis totuși reducerea la zero, în viitor, a dependenței energetice de federație), că gazul cumpărat de la Kremlin finanțează crimele de război comise zilnic de Rusia.
Update 15:45 Rusia încearcă să anexeze aproximativ o cincime de Ucraina în septembrie, prin organizarea de referendumuri în teritoriile ocupate, afirmă Bloomberg, reluat de Kiev Independent, citând surse anonime. În focus s-ar afla îndeosebi, în est, Lugansk și Donețk, precum și teritoriile din sud, Herson și Zaporijia.
Update 14:30 Masiv ajutor militar britanic. Ca și americanii, britanicii și-au sporit sensibil ajutorul militar acordat Ucrainei. SUA au livrat până acum arme în valoare de 7 miliarde de dolari, iar următorul pachet va conține alte patru sisteme HIMARS.
Britanicii expediază în Ucraina, mai nou, 1600 de arme antitanc, a anunțat ministrul apărării, Ben Wallace. În plus, vor trimite Kievului multe tunuri, sute de drone, (precum și extrem de importantele sisteme de radar de contrabeterie sau contra-foc de tip COBRA, care detectează și ajută la contra-atacarea proiectilelor de artiliere adverse, inclusiv a obuzelor). ”Împreună cu partenerii noștri, ne vom asigura că Ucraina dispune de uneltele necesare să-și apere țara de invazia ilegală a (regimului) Putin”, a spus, textual, Wallace, reluat de Kiev Indpendent.
Update 14:30 UE și-a adoptat și al șaptelea pachet de sancțiuni impuse Rusiei. Ele includ interdicția importului de aur rusesc (adoptată anterior de britanici și americani) precum și controale mai severe de export al mărfurilor produse de tehnologia de vârf. În plus, europenii le mai acordă o jumătate de miliard de euro ucrainenilor sub formă de ajutoare militare. fapt deosebit de important, oficialii occidentali încearcă să contracareze speranța Rusiei de a vedea Apusul divixzat și obosind să ajute Ucraina. ”Se va menține presiunea asupra Moscovei cât timp va fi nevoie”, a declarat, în context, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
În reacție, Rusia încearcă să se folosească de exportul de gaze, de care încă mai depinde Germania pentru a amplifica presiunile asupra Vestului.
Update 10.00 Rusia comite masiv crime de război. În cursul nopții, trupele invadatoare, ruse, au bombardat două școli și centrul orașului Bahmut, relevă Ukrainska Pravda și oferă imagini ale distrugerilor. Alte bombardamente rusești cu zeci de rachete Grad lansate din lansatoare multiple s-au abătut asupra Nikopolului.

Oficiul pentru drepturile omului al OSCE a dat publicității un raport care evidențiază, între multe altele, crime rusești de mari proporții, de felul bombardării refugiaților umplând până la refuz teatrul din Mariupol și a oamenilor din gara din Kramatorsk. Trupele ruse acționează dincolo de orice ”considerație și proporționalitate”, relevă documentul. Raportul critică și trupele ucrainene pentru încălcarea dreptului internațional umanitar, dar net mai puțin decât crimele comise de forțele invadatoare.
Forțele ucrainene anunță efectuarea a zece raiduri de bombardament din elicoptere și aviație militară asupra trupelor de ocupație rusești din sudul Ucrainei. Potrivit surelor militare ale Kievului, trupele ruse au încercat în zadar să contratace spre Andriivka și în zona Lozove, unde pierduseră anterior poziții și au bombaradat, cu elicopterele, Potomkyne și zona de lângă Olgyne, fără a provoca însă pierderi părții adverse.
Update 09:30 În această fază probabil decisivă a războiului ruso-ucrainean fiecare știre adevărată contează. Rușii au dat greș în tentativa de a cuceri centrala energetică Vuhlehirska, din orașul Svitlodarsk, situat în regiunea Donețk, fiind puși pe fugă, susține Statul Major ucrainean. Serviciile secrete consideră că rușii încearcă să captureze infrastructură critică, precum centralele energetice, dar și să-și creeze avantaje pentru reluarea ofensive asupra centrelor urbane și strategice principale, Sloviansk și Bahmut.
Rusia și-a continuat bombardamentele repetate inclusiv asupra civililor din localitățile Bahmut, Torețk și Pokorvske, afirmă autoritățile militare ucrainene, reluate de Kiev Independent.
Unii experți occidentali – între care ISW – afirmă că rușii își vor încheia ofensiva fără să reușească să captureze Sloviansk și Bahmut. ISW se teme că separatiștii se vor folosi de atacurile ucrainene de mare precizie împotriva țintelor rusești drept pretext pentru deportări în mase de ucraineni în Rusia.
Situația militară aproximativă de azi dimineață, pe hartă:
Rușii au reluat exportul de gaze în Germania prin Nord Stream I la 30% din capacitate. Lumea de afaceri așteaptă decizia Băcii Centrale Europene de ridicare a dobânzilor.
Italia se îndreaptă spre alegeri noi. În Marea Britanie decizia conducerii conservatoare va fi tranșatăd e confruntarea dintre actuala șefă a diplomației, Truss și ex-ministrul de finanțe Sunak, provenind dintr-o familie de imigranți.
Creștin-democrații germani au respins categoric afirmațiile premierului saxon Kretschmer, de la CDU, care a propus ca Germania să ”medieze” în conflictul ruso-ucrainean în vederea ”înghețării” lui. Șefa diplomației germane, Baerbpck consideră că foametea se va intensifica dramatic în lume și mai ales în țările africane chiar dacă cerealele apucă să mai iasă din Ucraina și să fie exportate.
20 iulie 2022 Ziua a 147-a de război
Update 22:30 Cutremurat de durere, un tată își ține de mână fiul de 13 ani, ucis de forțele rusești care au bombardat orașul Harkiv astăzi în plină zi. Teroarea continuă în Ucraina, cu tot mai mulți copii victime ale acestor atacuri fără scrupule.
Update 22:00 Războiul din Ucraina e într-o fază cheie. ”Ajutorul” american și occidental ”pentru Ucraina e deci vital și urgent”, a estimat azi șeful Pentagonului, Lloyd Austin, citat de Ukrainska Pravda, la întrunirea Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei.
Update 19:00 La alianța antiamericană a aderat, declarativ, și China comunistă. Ieri, un purtător de cuvânt al regimului totalitar de la Beijing, a declarat că SUA ar fi ”de vină pentru criza ucraineană și cel mai important factor care-o alimentează”. Kievul a respins neobrăzata minciună chineză, amintind regimului de la Beijing că Moscova a declanșat o agresiune pentru care ”Rusia este singura responsabilă”. Ministerul de externe de la Kiev ar fi putut să-i retrimită la școală pe oficialii chinezi care par să nu cunoască diferența dintre ”o criză” și o agresiune militară.
Ieri, la Teheran, dictatorii Rusiei, Turciei și Iranului au pus bazele unei alianțe antiamericane, care cere SUA să-și retragă militarii (din misiune antiteroristă) dislocați în Siria și, potrivit lui Vladimir Putin, șeful regimului care jefuiește sistematic Ucraina ocupată de trupele sale, să ”înceteze să prade” statul sirian şi poporul sirian, ”exportând ilegal petrol de acolo”.
Alianța e, de fapt, nu doar antiamericană, ci și antioccidentală, de vreme ce liderul ei, Putin, a afirmat, mai nou că ”Vestul” n-ar putea ”da lumii modelul său de viitor”, așa că ”se pun bazele şi principiile unei ordini mondiale mai armonioase şi drepte.” Termenul de ”armonios” e deosebit de drag conducerii comuniste chineze, care-l folosește extrem de frecvent.
Update 16:00 SUA urmează să mai trimită patru sisteme Himars în Ucraina. Cele patru sisteme de artilerie cu bătaie lungă vor face parte din următorul pachet de ajutoare pentru Ucraina, a spus șeful Pentagonului, Austin, reluat de Kiev Independent. La rândul lui, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a declarat că obiectivul geografic al Rusia s-a schimbat și Moscova ar urma să cucerească nopi teritorii dacă Vestul oferă Ucrainei arme cu bătaie lungă.
Serviciile secrete ruse ar fi capturat patru agenți ruși în Bahmut, afirmă Ukrainska pravda, citând surse ale serviciului de securitate ucrainean. Cei patru ar fi transmis informații inamicului cu privire la structurarea forțelor defensive ucrainene din oraș.
Ocupanții ruși ai regiunii Herson se gândesc să închidă podul rutier Antonivka după ce a fost lovit de două ori în două zile de artileria ucraineană.
Rusia condiționează exportul de grâu ucrainean. Putin l-ar îngădui dacă lumea ar ridica toate sancțiunile pe exportul de cereale rusești afirmîă Le Monde, reluat de Kiev Independent, că ar fi spus dictatorul rus la Teheran. În realitate, nimeni nu știe exact ce a spus președintele Rusiei, iar dacă a spus ce a spus și se știe ce anume ar fi spus, dacă ar avea de gând să se țină de cuvânt.
Update 14:35 Cățelul-erou al Ucrainei, medaliatul Patron, împlinește astăzi frumoasa vârstă canină de trei ani, se arată pe conturile de social-media ale patrupedului. A primit un delicios tort din mâncare canină, șuncă și oase.
Îndrăgitul Patron continuă să își facă datoria zilnic, detectând mine anti-personal și bombe neexplodate, în nordul țării, de unde rușii s-au retras în urmă cu aproape două luni. Munca sa este deosebit de periculoasă, dar esențială pentru siguranța locuitorilor din Ucraina.
La mulți ani, Patronel!
Update 13:45 Dictatorul rus a anunțat proxima reducere a gazelor livrate Europei. Ziarul new-yorkez Wall Street Journal relevă că Vladimir Putin a afirmat la 19 iulie că fluxul de gaze furnizate prin gazoductul Nord Stream I s-ar putea să scadă la 20%, dacă Gazprom nu primește din Canada turbina Siemens reparată și reținută din pricina sancțiunilor. Canada a trecut peste protestele ucrainene și a acceptat cererea Germaniei, ca turbina să fie returnată Rusiei.
Update 13:30 Rușii ucid copii. Forțele invadatoare au bombardat azi Harkiv. Atacul asupra orașului din estul Ucrainei s-a soldat cu trei morți, dintre care un copil, relevă Ukrainska Pravda. În cursul opții au bombardat din nou, de zeci de ori, Nikopol. Au ucis doi oameni, au rănit alți nouă, distrugând totodată case și locuințe cu rachete Grad trase din lansatoare multiple.
Forțele ucrainene au distrus stația radar rusească din Lazurne, orbindu-i pe ocupanții din această parte a regiunii Herson la eventuale atacuri aeriene. Radarul de tip Podlet 48Y6-K1 era situat la 100 de kilometri distanță de trupele ucrainene, ceea ce indică bătaia lungă a armelor aflate în posesia Kievului, precum și faptul că s-a produs o realizare militară deosebită. Orașul Nicolaev va fi închis în curând în scopul depistării și demascării de ”colaboratori și trădători”, a declarat guvernatorul militar al regiunii, Kim, reluat de Ukrainska Pravda. În cauză sunt în special inșii care, din oraș, dirijează focul de artilerie inamic.
Update 13:15 Rusia amenință Wikipedia pentru informațiile furnizate despre invazia și războiul de agresiune declanșate de regimul Putin în Ucraina. Enciclopedia online își va vedea însoțite informațiile de o notă care să îi lămurească pe cititorii ruși că încalcă ”legea” rusă.
Update 13:00 Germania bate România și face Ucrainei o ofertă de nerefuzat. Un tanc pe lună, de anul viitor. După multe luni de cugetare adâncă, așteptarea pe Godot are șanse să ia sfârșit. După cum afirmă demnitarul CDU Roderich Kiesewetter, oferta germană avansată ”după trei luni de reflecții este: 20 de tancuri de tip Leopard, livrabile de la anul, deci din aprilie 2023, câte unul pe lună”. Iar șase luni mai târziu, câte trei. Kiesewetter, deputat în Bundestag, compară oferta germană de viitor, cu realizările poloneze de până acum. ”Varșovia a livrat Ucrainei, până în prezent, aproape 300 de tancuri de tip T 72”. Cruntul diagnostic ar fi putut fi edulcorat notabil, dacă necruțătorul parlamentar CDU ar fi fost mai îngăduitor și ar fi comparat promisiunile de viitor ale Germaniei cu ajutorul de până acum și din viitorul previzibil acordat Ucrainei de România lui Klaus Iohannis.
Update 11:30 Rusia ”ar putea amenința cu recursul la arme nucleare ca să prevină contraofensiva”. E vorba de contraofensiva ucraineană. Aceasta e opinia Institutului pentru Studiul Războiului, ISW, un thinktank american. Ideea e că Rusia ar putea anexa teritorii ucrainene, după care să amenințe cu bomba atomică întru ”apărarea propriului teritoriu”.
ISW mai relevă, reluat fiind de Kiev Independent, că ”șoimii” ruși (extremiștii, radicalii, hardlinerii) ar exercita presiuni ca operațiunea specială să fie calificată drept război, să se treacă la mobilizare generală și să se extindă obiectivele teritoriale ale aventurii militare rusești.
Update 11:00 Acord antiamerican al celor trei dictatori. Liderul de la Kremlin, Putin, sugerează că Ucraina ar fi de vină pentru continuarea războiului, pentru că ”după retragerea trupelor ruse din preajma Kievului” ucrainenii ar fi renunțat la prezumtivul acord bilateral preliminar, negociat și convenit în martie. La Teheran, dictatorul rus s-a exprimat ironic la adresa Occidentului și a problemelor lui energetice și a subliniat unitatea celor trei dictatori (rus, iranian și turc) în cererea retragerii trupele americane din ”Transeufrat”. Putin a reclamat ca ”trupele americane să părăsească acest teritoriu”, obiectiv asupra căruia sunt de acord și președintele Iranului, Raisi și omologul său turc, (liderul unui stat NATO), Erdogan.
Spre a proteja jaful la scară mare de care sunt acuzatele trupele ruse în Ucraina ocupată, liderul de la Moscova a mai dat o mână de ajutor propagandei Kremlinului printr-un ”da-dar-ism” (whataboutism), de vreme ce a acuzat trupele americane care apără lumea de terorism că ar ”jefui” statul sirian şi poporul sirian, ”exportând ilegal petrol de acolo”.
Potrivit serviciior secrete britanice, în regiunea Herson, ocupată de ruși, vulnerabilitatea cea mai mare a invadatorilor e podul Antonovskyi. Podul a fost lovit de bombardamentele ucrainene, dar e probabil să continue să fie utilizabil. Trupele ruse n-au la dispoziție decât două poduri peste Nipru spre a-/și aproviziona trupele, între care unul este cel atacat dar încă neprăbușit. Potrivit raportului serviciilor britanice, trupele ucrainene rezistă în genere în Donbas, cele ruse obținând ”câștiguri teritoriale minimale”.
Situația militară aproximativă azi, pe hartă:
19 iulie- Ziua a 146-a de război
Update 21:00 Ungaria a anunțat subit că nu se mai opune tranzitului de arme spre Ucraina. Declarația a făcut-o viceministrul de externe Levente Magyar, în timpul unei vizite efectuate de el în orașul ucrainean Lviv. Potrivit lui, Ungaria, ”altfel decât statele occidentale, știe ce înseamnă să te confrunți cu acest uriaș de la Răsărit”. Șeful adjunct al diplomației maghiare a mai spus că Ungaria e gara să accepte copii ucraineni în sanatorii și tabere proprii și să trateze civili și militari în spitalele lor. Ungaria va acorda și 1000 de burse universitare ucrainenilor.
În Ungaria lui Viktor Orban au avut loc recent proteste de stradă, iscate de creșterea poverilor fiscale pentru micile afaceri și întreprinderi, amplificate de furia stârnită de inflație și de creșterea prețului benzinei.
Update 15:55 Explozii puternice raportate la Herson. Potrivit mass-mediei locale, mai multe deflagrații au avut loc în această dimineață, în orașul ocupat de forțele rusești. Canalele moscovite susțin că este vorba despre un atac cu șase rachete asupra orașului, lansat de armata ucraineană.
Kievul nu a confirmat aceste informații. Tot rușii susțin că unul din podurile centrale ale orașului, Antonivski, ar fi fost bombardat de artileria ucraineană.
Update 15:40 Rada de stat a creat o comisie specială care să monitorizeze transporturile de arme occidentale livrate Ucrainei, scrie Kiev Independent. Parlamentarii ucraineni și administrația Zelenski se tem ca aceste arme să nu cadă în mâinile altor persoane, notează aceeași sursă.
Decizia vine pe fondul demiterii șefului Serviciului de Informații Interne al Ucrainei (SBU) și a auditului comandat de liderul de la Kiev, care a relevat nereguli în aparatul de spionaj.
Update 11:15 Dictatorii la Teheran. Președinții Rusiei, Turciei și Iranului pun la cale lumea și situația din Siria la Teheran. În discuție se află, între altele, împărțirea puterii în nordul țării conduse de satrapul sirian al Moscovei, Bashar al Assad, unde turcia vrea lumină verde de la Putin și Raisi (cel acuzat din tinerețe de terorism islamist) pentru acțiuni ofensive antikurde.
La rândul lui, Putin își dorește destabilizarea NATO și blocarea accesului în alianbță al Suediei și Norvegiei. Iar Iranul, ca Rusia ”să-i arate” Israelului ”pisica”, renunțând la înțelegerea care-i permite statului evreu să bombardeze cu impunitate, în Siria, sub ochii aviației și radarului rusesc, forțele iraniene sau aliate (ca gruparea teroriste Hezbollah).
Update 11:00 Rușii au acoperit cu bombe părți din Ucraina. Doar în regiunea Sumî au căzut 150 de bombe și obuze, relevă Kievul. Nikopol a fost bombardat de 40 de ori. Atacat puternic continuă să fie și orașul Nikolaev, relevă autoritățile locale, reluate de DLF. La Odesa bombele ruse au rănit patru persoane.
Aceeași sursă citează serviciile secrete britanice, potrivit cărora armata rusă are mari probleme în Ucraina. De la bun început, oștirea Kremlinului a întâmpinat greutăți în a-și menține forța combativă, susține ministerul britanic al apărării. Dilema lor actuală vizează dislocarea forțelor în Donbas, întru ofensivă, sau în sud, în regiunea Herson, în defensivă. Această dilemă, estimează serviciile britanice, devine tot mai acută, în ciuda posibilelor cuceriri pe care le-ar mai putea face.
Conform ISW, regimul Putin discriminează în război, trimitând la moarte cu prioritate minorități etnice. Thinktankul american ISW (Institutul pentru Studiul Războiului) a reliefat ieri că Moscova ”pare a încerca” (să-i protejeze pe etnicii ruși de pericolul morții în război), ”evitând mobilizarea lor susținută”. Intensa aruncare în lupta de pe front a minoritarilor începe să provoace rezistență în anumite zone populate de minoritari, care suportă greul războiului. Potrivit ISW, rușii se concentrează probabil pe moment, pe cucerirea localităților Siversk and Bahmut, mai degrabă decât Sloviansk.

Președintele Zelenski a reliefat că serviciile secrete ucrainene vor mai demite 28 de angajați de rang înalt ai serviciilor secrete SBU din pricina rezultatelor salbe în activitate.
Elveția invocă neutralitatea spre a refuza îngrijirea medicală a civililor și militarilor ucraineni răniți, cerută de Centrul de Coordonare și Răspuns la Dezastre din cadrul NATO, semnalează Mihail Hodorkovsky, citând Swiss Info, o publicație elvețiană.
Belarus a fost declarat în incapacitate de plată și de către agenția Fitch Ratings.
Update 01:40 Tot mai greu de crezut, dar adevărat: pierzi un fiu, câștigi o Lada, potrivit reportajului de ieri seară prezentat de postul rusesc Rossia 1. Televiziunea de la Moscova a realizat un material despre cum părinții unui soldat ucis în Ucraina și-au cumpărat o mașină nouă, marca autohtonă Lada, cu banii primiți drept compensație de la stat. Părinții sunt prezentați ca fiind mândri de fiul lor, care ar fi luptat împotriva fascismului întocmai precum strămoșii săi, iar în cinstea lui și-au achiziționat acest automobil. Este cel mai recent episod de propagandă internă pe care rușii de rând o consumă zilnic de la televiziunile arondate Kremlinului.
Update 01:15 Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a sosit în Statele Unite, la invitația omoloagei sale, Jill Biden, notează presa ucraineană. Cele două se întâlnesc la Washington, după ce au avut o primă întrevedere foarte călduroasă în mai, în vestul Ucrainei, unde șoția liderului de la Casa Albă a făcut o vizită surpriză, după ce a vizitat soldații americani la Baza Kogălniceanu și refugiați ucraineni la București.
Potrivit Kiev Independent, Olena Zelenska a fost mai întâi primită de Secretarul de stat american, Anthony Blinken și va ține chiar un discurs în Congres, în timpul vizitei sale. Zelenska are 44 de ani, a studiat arhitectura în orașul natal din centrul Ucrainei, Kryvyi Rih, și a lucrat ca scenarist, alături de soțul ei Volodimir Zelenski. Cei doi au fost colegi de școală, dar au devenit prieteni mult mai târziu. Povestea lor de iubire începe în urmă cu mai bine de 2 decenii. În 2003 se căsătoresc și încep să lucreze împreună la studioul Kvartal 95 – ea scria și el juca. Cei doi au împreună o fată, Oleksandra, de aproape 18 ani și un băiețel, Kyrilo, de 9 ani.
18 iulie – Ziua a 145-a de război
Update 23:00 Forțele ucrainene au neutralizat un comando rusesc în regiunea Harkiv. Potrivit Ukrainska Pravda, ar fi vorba de o unitate de recunoaștere și cercetași ( “Kedr”) de pușcași marini ai flotei ruse, aflată într-o operațiune specială în satul Dementiivka, din raionul Dergaci. I s-a capturat comandantul, iar 36 de invadatori ar fi fost uciși și mulți răniți.
Update 22:45 Ambasadorii Israelului și ai UE au vizitat Vinița. În acest oraș din vestul Ucrainei rușii au omorât cel puțin 24 de civili și au rănit alți 100 printr-un bombardament cu rachete efectuat la 14 iulie. Potrivit Statului Major ucrainean, forțele defensive au provocat pierderi trupelor invadatoare și le-au silit să se retragă în apropiere de Sloviansk și Avdiika și au respins și un asalt rusesc în direcția Bahmut.
Update 22:30 Turcia își continuă șantajul și jocul dublu învățat de la Putin. Înainte întâlnirii dictatorilor de mâine, de la Teheran, unde Putin, Erdogan și președintele iranian Raisi și-au programat să discute ”ameliorarea” situației din ”Siria”, liderul turc a reliefat că-și rezervă dreptul de a bloca aderarea Suediei și Finlandei la NATO, dacă nu i se îndeplinesc ”condițiile”. Or, aceste condiții, nesemnificative pentru dictaturi care obișnuiesc să mintă frecvent, sunt în principiu de neîndeplinit de către state de drept care se respectă.
Gaze pentru Europa din Azerbaidjian. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a semnat un acord cu președintele azer Ilham Aliyev, în virtutea căruia fosta republică sovietică va livra UE 20 de miliarde de metri cub de gaz până în 2027.
Update 19:15 Un apel urgent la sănătate mintală adresat Germaniei. ”A venit timpul ca liderii politici să admită dezastrul și să recunoască faptul că fără o succes tehnologic epocal lumea va mai avea nevoie timp de decenii de combustibili pe bază de carbon pntru a-și păstra prosperitatea și libertatea”, scrie Wall Street Journal. Potrivit prestigiosului ziar american, europenii lucrează la planuri energetice de urgență, dar Germania nu vrea să prelungească funcționarea ultimelor ei trei centrale nucleare care urmează să fie închise la finele anului: ”nebunie”! – exclamă, pe bună dreptate, ziarul din New York, citând clasicul film de război ”Podul de pe Kwai”.
Update 19:00 Miniștri de externe ai UE acordă Ucrainei noi ajutoare în valoare de o jumătate de miliard de euro, utilizabile prin achiziționarea de arme. Șefii diplomației celor 27 s-au înțeles și asupra unui nou pachet de sancțiuni de impus Rusiei. Potrivit oficialilor francezi citați de DLF, în centrul lor se va situa un embargo pe aur rusesc. Comisia UE va limita și drastic comerțul cu mărfuri cu dublă utilizare, militară și civilă. În plus se vor mai îngheța niște averi ruse și se vor pronunța noi interdicții de circulație în Europa. Europenii au dat Ucrainei din februarie încoace o asistență în valoare totală de 2,5 miliarde de euro.
Update 18:00 Un tribunal rusesc amendează Google. Amenda, de 382 de milioane de dolari, pedepsește necenzurarea pe Youtube a unor conținuturi informative pe care dictatura rusă, inchiziția și propaganda Kremlinului le consideră ostile și le șterg în Rusia. Amenzile împotriva Youtube au împins în faliment filiala rusă a concernului Google.
Rusia, afirmă dictatorul rus Putin, are ”probleme colosale” în sectorul high tech din pricina sancțiunilor. Bloomberg, reluat de Kiev Independent îi citează declarațiile dintr-o conferință video privind obiectivele strategice ale Rusiei. Putin a indicat că Rusia se va descurca să nu-și lase economia să rămână cu decenii în urmă, recurgând la resurse interne. Ucraina rennunță la serviciile actualului ministru pentru afaceri sociale. Ukrainska Pravda relatează că Maryna Lazebna’s a demisionat (la cererea președinției) fiind înlocuită de Oksana Jolnovici, care a lucrat până acum la chestiuni sociale în administrația prezidențială.
Update 17:15 Un cetățean înarmat l-a împușcat pe un ucigaș în masă care trăgea cu pușca în clienți, la un mall din Indiana, anunță Daily Wire. Ciocnirea ar fi avut loc duminică, la Greenwood.
Potrivit șefului poliției locale, asasinul a intrat în mall înarmat cu o pușcă și dotat cu mai multe încărcătoare și a început să tragă în mulțime, fiind culcat la pământ de un cetățean înarmat care l-a împușcat mortal. Ulterior a intervenit și poliția. Cândva, într-un târziu.
Incidentul urmează unui șir virtual interminabil și tragic de amocuri comise cu arme de foc și agravate, ca în Texas, de poliții complet ineificiente, șir care a reîntețit masiv criticile la adresa regimului presupus prea liberal, american, al armelor și munițiilor. Or, despre modul în care armele aflate în posesia unor victime potențiale pot ajuta la oprirea unor astfel de asasini (cum s-a întâmplat și la o moschee, în crima în masă a unui extremist de dreapta, care s-a dezlănțuit în contra unor musulmani, în Noua Zeelandă) se vorbește mult mai puțin. Sau deloc.
Update 16:00 Rușii confirmă declanșarea de atacuri asupra unor ”mercenari străini” luptănd de partea Ucrainei. Ar fi vorba de 250 de combatanți, scrie DLF, care transmite știrea. Invadaorii mai afirmă că ar fi distrus două elicoptere militare ucrainene. Statul Major ucrainean anunțase anyterior respingerea mai multor asalturi rusești. Ar avea loc lupte, acum în apropiere de Gorlivka. Tirul rusesc asupra orașului ucrainean Torețk s-ar fi soldat cu distrugerea unei case și moartea sub dărâmături și în spital a șase persoane.
”Războiul din Ucraina arată că dominaţia Occidentului se apropie de final, pe fondul ascensiunii Chinei către statutul de superputere, în unul dintre cele mai semnificative puncte de inflexiune din ultimele secole”, a apreciat fostul premier britanic Tony Blair, reluat de 9. AM News.
Update 15:15 Ca toți tiranii totalitari clovnul Putin e supărăcios. Indignată la culme, ambasada Rusiei amenință cu justiția ziarul elvețian Neue Zürcher Zeitung pentru publicarea unor meme care-i înfățișează pe liderii celor două părți foarte aproape de cum sunt în realitate. Pe președintele Zelenski în postură de erou. Iar pe Putin cu nas roșu de clovn și culorile curcubeului, simbol al LGBTIQ+, pe obraz.
Scandalizarea maximă a diplomaților care, acreditați la Berna, cunosc desigur bine valoarea libertății presei în Elveția și inviolabilitatea ei (mai ales de către justiție), nu trădează decât consternarea și furia dictatorului, singurul care are voie în Rusia să sară calul și să irosească banii statului pe futile acționări în judecată.
Iar pe Update 13:00 Rusia încearcă să-și compenseze pierderile mari în oameni și să-și redobândească inițiativa pe front prin recursul mai puternic la mercenari ai trupei Wagner.
Moscova are o problemă și cu armele de precizie, mai cu seamă din sfera artileriei, obținute de Ucraina, precum și în industria informatică. Rusia nu are o producție industrială proprie de cipuri, iar sancțiunile occidentale își fac efectul în acest domeniu.
În schimb, potrivit ziarului elvețian NZZ, forțele invadatoare profită de centrala nucleară de la Zaporijia pe care au ocupat-o și au transformat-o în bază militară spre a lansa bombardamente cu lansatoare multiple de rachete, precum zecile de proiectile balistice lansate în această noapte asupra localității Nikopol.
Update 10:30 Minele pun în pericol Marea Neagră. După două zile de furtună s-au răspândit peste tot bombele plutitoare plasate inițial în apropierea zonelor de coastă ucrainene.
Un masiv atac aerian rusesc s-a abătut din nou asupra orașului Nikolaev. Zece explozii puternice s-au auzit din nou, în oraș. Potrivit ISW, (thinktankul american numit Institutul pentru Studiul Războiului) Rusia pare că încearcă să-și extindă efectivele și puterea de luptă fără o mobilizare generală, iar separatiștii își lărgesc activitățile de partizani pentru a impune durificarea controlului ucrainean asupra societății. Seoparatiștii au reușlit să mai captureze un britanic. E vorba, potrivit BBC, de John Harding.
Demiterea unor dregători de la șefia procuraturii și serviciilor secrete indică eventualitatea unei ample infiltrări a instituțiilor de forță ale Kievului, manifestată în informațiile excelente de care par a dispune unele din bombardamentele și operațiunile inamice. Președintele Volodimir Zelensky a cerut premierului rapida înlocuire a oficialilor demiși, după ce a dat-o afară pe procuroarea generală Iryna Venediktova și l-a demis și pe șeful serviciului secret ucrainean, Ivan Bakanov.
Aviația ucraineană a revenit. Forțele ucrainene au atacat o concentrare de forțe ruse încercînd să-și consolideze pozițiile defensive în regiunea Herson. Anterior atacase aviația rusă zonele din regiune eliberate de ucraineni, afirmă surse militare aler Kievului, reluate de Ukrainska Pravda.
Potrivit Statului Major ucrainean, reluat de Kiev Independent, forțele proprii au respins asalturi în direcția Bahmut și Donețke, din regiunea Donețk, precum și asupra satelor Novomîhailivka, Vugledar și Kamianka
Forțele ruse au lansat peste 60 de rachete asupra infrastructurii și zonelor rezidențiale ale localității Nikopol, din regiunea Dniepropetrovsk.
La Melitopol rușii pregătesc un referendum de rusificare și alipire care ar putea avea loc în septembrie.
”Ambasada rusă finanțează demonstrații antiucrainene în Israel”, susține ambasada ucraineană de la Tel Aviv. În cauză sunt demonstrații pro-ruse care au avut loc la Haifa, Netania, precum și în fața reprezentanței diplomatice ucrainene din statul evreu. Ambasadorul ucrainean, Korniciuk, consideră însă că dezinformarea rusă n-a reușit să convingă majoritatea israeliană, care continuă să să suțină Ucraina. Curtea Supremă israeliană a invalidat la 3 iulie politica ușilor închise practicată de guvernul de la Ierusalim, revocând obligativitatea vizei reclamate de ministerul de interne pentru refugiații ucraineni.
Update 00:05 Probleme mari la Kiev. Președintele Zelenski i-a demis pe șeful serviciului intern de securitate SBU și pe procurorul general al țării, informează agenția Reuters. Ivan Bakanov, directorul SBU, este un prieten din copilărie al liderului de la Kiev, în timp ce funcția de procuror general era îndeplinită de Iryna Venediktova, cea care a deschis și gestionat investigațiile privind crimele de război ale Rusiei în Ucraina. Ordinul demiterii celor doi vine pe fondul descoperirii listei cu cei aproximativ 60 de ofițeri ai SBU și procurori din teritoriile ocupate de ruși care lucrează și colaborează cu inamicii.
Sunt deschise deja peste 650 de investigații penale privind infracțiunea de trădare și colaboraționism, însă cele 60 de nume, spune președintele Zelenski, vin chiar din agențiile statului conduse de Bakarov și Venediktova.
Zelenski a semnat tot în această seară, ordinul de numire a unui nou procuror general, Oleksiy Symonenko, și a promis că fiecare caz de trădare și colaboraționism va fi investigat.
17 iulie – Ziua a 144- a de război
Update 20:55 Cei mai mulți israelieni susțin Ucraina, însă Moscova finanțează mitinguri anti-ucrainene în Țara Sfântă, acuză ambasadorul Kievului la Tel Aviv, Yevgen Korniciuk. Nu suntem surprinși că Rusia finanțează astfel de proteste anti-ucrainene în Israel, precum cele de la Haifa, Netanya sau mitingul din fața ambasadei noastre din Tel Aviv, cu scopul de a induce publicul israelian în eroare, a mai spus diplomatul.
Update 20:50 Cinci oficiali canadian din guvernul Trudeau, între care doi miniștri și trei ambasadori, vor da explicații în fața unei comisii parlamente de anchete cu privire la decizia de a returna Germaniei turbinele reparate pentru gazoductul NordStream 1, în ciuda sancțiunilor în vigoare, adoptate și de Ottawa. Acțiunea a fost puternic criticată de Ucraina, care a cerut Canadei să nu încalce sancțiunile prin acest gest care va da satisfacție Kremlinului și va slăbi unitatea occidentală în fața Rusiei. Turbinele au ajuns însă în Germania săptămâna trecută.
Președintele Zelenski a anunțat că a discutat cu premierul canadian, Justin Trudeau, chiar în această seară cu privire la importanța menținerii sancțiunilor. Canada a fost, de altfel, un aliat important al Kievului, oferind asistență militară, umanitară și financiară semificativă de la începutul războiului.
Update 20:20 Ministerul Reintegrării și al Teritoriilor Temporar Ocupate din Ucraina a anunțat că 313 orașe și sate din 9 regiuni sunt capturate de trupele invadatoare ale Moscovei. Se vor acorda 2000 de hrivne (aproximativ 70 de dolari) lunar, pentru fiecare persoană care a fost nevoită să își părăsească domiciliul, precum și un bonus de aproximativ 100 de dolari pentru fiecare copil și persoană cu disabilități, notează Kiev Independent. Este o măsură luată de guvernul Șmyhal pentru a-i ajuta pe refugiații interni din țară.
Update 20:00 Continuă campania de bombardamente asupra regiunii Harkiv din nord-estul țării, afirmă Kiev Independent, citând șeful poliției locale. Au fost distruse locuințe, dar și infrastructură civilă și de transport. Nu s-au înregistrat victime. Oamenii relatează că uneori sirenele care anunță raiduri aeriene sună din oră în oră, iar viața a devenit o loterie.
Oficialii de la Kiev au motive să creadă că Vladimir Putin ar fi ordonat soldaților săi să cucerească Harkiv-ul, deși sunt șanse reduse să reușească o asemenea ofensivă. Trupe ruse de recunoaștere și sabotaj au fost prinse sau neutralizate de apărarea ucraineană înaintând în regiunea Harkiv dinspre graniță, săptămâna trecută.
Update 18:30 Un militar ucrainean și-a doborât al șaselea avion militar rusesc. Un membru al Gărzii Naționale a înfrânt un aparat de zbor militar de atac, de tip Su-25 cu o rachetă protabilă de tip Igla MANPADS. Tânărul militar e adolescent. N-are decât 19 ani. Pe lângă doborârea celor șase avioane rusești tânărul ucrainean a reușit să intercepteze și să distrugă și o rachetă de croazieră.
Rușii au bombardat intens linia de apărarea ucraineană de la Zaporijia. Câmpuri sunt în flăcări.
Potrivit șefului Statului Major britanic, Radakin, ”starea proastă a sănătății lui Putin” e ”wishful thinking”, o iluzie, o speranță pe moment deșartă. La fel, ideea că cineva ”l-ar putea lichida sau neutraliza”.
Regimul rus, a estimat Radakin ”e relativ stabil”. În ce privește războiul din Ucraina, slăbirea forțelor armate ruse face, potrivit lui, ca Rusia să nu mai fie o amenințare la fel de mare ca în trecut, dar ”rămâne o putere nucleară și are capacități cibernetice, cosmice și programe submarine, care ar putea periclita cablurile din adâncul oceanul care leagă informațional continentele.
Update 15:30 În a doua sa vizită externă, efectuată, după cele din Tadjikistan și Turkmenistan, de marți, la Teheran, dictatorul rus, Putin, care încearcă să obțină ajutor străin pentru războiul purtat, spre paguba tuturor, în Ucraina, se va întâlni nu doar cu omologul său iranian, ci și cu cel turc, Erdogan. Una din temele abordate va fi ”ameliorarea” situației din Siria. Cum anume ar putea trei dictatori ”să amelioreze” situația unei țări, nu e clar.
Update 15:10 Moscova ar plănui să ofere Iranului grâne ucrainene, în schimbul unui ajutor al Teheranului în eludarea sancțiunilor occidentale, scrie WallStreet Journal, într-o analiză ce vizează surprinzătoarea vizită de stat a lui Vladimir Putin în capitala persană. Dictatorul rus se va deplasa personal la Teheran, marți, pentru întâlniri cu liderii fundamentaliști ai celui mai important aliat al său din Orientul Mijlociu. Vizată timp de decenii de sancțiuni diverse, administrația iraniană a devenit expertă în modalități de evitare a acestora.
Liderul de la Kremlin ar urma să propună iranienilor livrarea de grâne, de care regimul islamist are mare nevoie, întrucât se confruntă cu o criză alimentară în anumite regiuni ale țării, agravată de situația din Ucraina și de secetă. De unde ar veni cerealele? Din Ucraina, desigur, implicit din teritoriile ocupate de armata rusă.
Oamenii din Iran sunt tot mai nemulțumiți de situația economică din țară, iar anul trecut au avut loc mai multe revolte din cauza lipsei apei și a mâncării, înnăbușite sângeros de agenții de represiune ai Ayatollahului Khamenei. Aceștia nu s-au sfiit să tragă inclusiv în copii însetați.
Update 15:00 Un avion cargo ucrainean ce transporta echipamente militare din Serbia spre Bangladesh s-a prăbușit în Grecia. Toți cei 8 membri ai echipajului au fost uciși în impactul devastator. Nu se cunosc detalii despre cauzele accidentului, dar filmările turiștilor arată că aeronava era în flăcări înainte de impactul cu solul.
Update 14:40 Nu uităm! Comemorăm astăzi 8 ani de la fatidica zi în care avionul de pasageri Malaysia Airlines (zborul MH17), care zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur, cu 298 de civili la bord, a fost doborât de o rachetă în regiunea Donețk. Niciun pasager sau membru al echipajului nu a supraviețuit. A fost lovit de o rachetă rusească de tip Bulk, lansată din teritoriul separatist, ocupat de pro-rușii susținuți de Moscova, după anexarea ilegală a Crimeii. Acestea sunt câteva din imaginile care au șocat o lume întreagă: separatiștii pozându-se fără jenă cu bunurile pasagerilor – dintre care mulți erau copii, familii, turiști în vacanță – sau cu resturile aeronavei Boeing 777.
Nici până astăzi nu s-a făcut dreptate victimelor, iar o investigație la fața locului nu a putut fi posibilă. Guvernele olandez și australian, care aveau cei mai mulți pasageri în zborul MH17, au acuzat Rusia pentru această tragedie, întrucât rachetele Bulk au fost livrate de Moscove în regiunile Donețk și Lugansk.
În procesele care au durat ani de zile, au fost folosite inclusiv înregistrări audio între separatiști, imagini din satelit și alte probe puse la dispoziție de serviciile de informații care atestă clar că s-a tras intenționat asupra aeronavei și că racheta fusese adusă recent din Rusia.
Olanda și Australia au lansat la 14 martie anul curent o acțiune comună pentru tragerea la răspundere a Rusiei, folosindu-se de Convenția Internațională pentru Aviația Civilă. Consiliul European a cerut ieri Moscovei să își asumer responsabilitatea pentru doborârea avionului Malaysia Airlines și să coopereze pentru investigația internațională.
Update 14:30 Până anul trecut o perlă a coastei ucrainene, Odesa este acum ținta atacurilor rusești cu rachete, care se petrec aproape zilnic, dar și locul în care plajele nu mai primesc turiști, ci sunt minate pentru a preveni o invazie de pe mare. Steagul Ucrainei a fost arborat pe unul dintre farurile orașului-port, iar imaginile video au fost astăzi prezentate e autoritatea vamală regională, în amintirea verilor pașnice.
Update 10:30 În cursul nopții au avut loc zece explozii la Nikolaiev.
În sudul Ucrainei, forțele defensive anunță uciderea a 36 de militari ruși și distrugerea a două tancuri T72, precum și a două depozite de muniție, două sisteme antiaeriene portabile, un obuzier, un sistem de rachete sol-aer cu rază scurtă și vehicule militare. Invadatorii pregătesc o nouă fază ofensivă, afirmă serviciile secrete ucrainene. În sud, rușii își întăresc pozițiile defensive, relevă serviciile secrete britanice. Reiese că au început să ia în serios amenințarea ucraineană cu recucerirea Hersonului și e probabil, date fiind pierderile umane ale unităților invadatoare, să fie nevoiți să slăbească concentrările de trupe din estul Ucrainei spre a-și apăra cuceririle din sud.
Trupele ruse au pierdut peste 38.000 de militari, uciși în Ucraina de la 24 februarie încoace, afirmă Statul Major ucrainean. Institutul pentru Studiul Războiului, ISW, consideră că trupele ruse ar fi putut primi ordinul de a cuceri întreaga regiune Harkiv. În regiunea Lugansk mai sunt două localități sub control ucrainean.
Situația militară aproximativă azi, pe hartă:
Se repetă Holodomor? Ocupanții colonialiști ai teritoriului ucrainean au început să exporte în stil mare grâul ucrainean. De pildă din regiunea Zaporijia după cum relevă DLF. Jaful este de proporții. Potrivit administrației militare a regiunii s-au expediat peste 100 de vagoane de cereale. Un contract privind alte 150.000 de tone a fost încheiat cu un negustor de cereale. Prada e exportată de ruși și prin portul Berdiansk de la Marea Azov. Grâul ucrainean a ajuns și în Siria, după cum relevă imagini din satelit furnizate de Maxar. Foametea în masă produsă de regimul de la Kremlin în Holodomor în anii 30 ai veacului trecut a început prin jaful de produse agricole.
Președintele Zelenski a cerut ucrainenilor să nu dea ascultare zvonurilor răspândite de aparatul dezinformator al Moscovei. Panică mare a stârnit mai nou o rapid ștearsă postare a unui primar, care anunțase un posibil masiv atac rus cu rachete asupra întregii Ucraine.
Confruntată cu un scandal de antisemitism, Sabine Schormann, directoarea generală a documentei, cea mai mare expoziție de artă modernă din lume, a demisionat. Conducerea documentei permisese instalarea unei curatele indoneziene și unui grup de artiști indonezieni să afișeze un banner cu odioase imagini demonizându-i pe evrei.
16 iulie – Ziua a 143- a de război
Update 23:40 Cum vor elibera forțele ucrainene Hersonul? Consilierul prezidențial, Oleksii Arestovici, anunță că în regiunea capturată se află 15.000 de ocupanți ruși. Armata ucraineană ar urma să bombardeze depozitele lor de muniție și bazele militare inamice cu ajutorul HIMARS-urilor americane și apoi să ia cu asalt zona, cu forțe terestre, scrie agenția Flash.
Update 23:30 Rusia se pregătește fără îndoială, de o nouă etapă în ofensiva sa militară, a declarat Vadym Skibitsk, reprezentantului Directoratului pentru Informații al Armatei ucrainene, citat de Kiev Independent. Skibitsk a mai spus că riscul unei invazii dinspre Belarus este mai mică decât la începutul războiului, dar că forțele Moscovei sunt angajate în pregătirea unor noi atacuri coordonate, după pauza operațională din ultimele 10 zile.
Update 23:10 Polonia a anunțat că își va crește bugetul apărării la 5% din PIB până în 2024, de la 2,4% cât este prevăzut în moment pentru anul în curs, scrie Vișegrad24. Va fi cel mai mare buget alocat domeniului militar, în rândul tuturor statelor NATO. Creșterea ar urma să aibă loc gradual, cu 3% din PIB alocați în 2023 și 5% începând cu anul 2024.
În prezent, Belgia alocă cel mai mic procent din PIB-ul său cheltuielilor de apărare – 1,18%, deși statele aliate s-au angajat în 2006 să atingă un minim de 2%, pentru menținerea securității colective. Publicația Forbes notează că statele esteuropene din Alianța Nordatlantică sunt mult mai înclinate să se îndrepte sau chiar să depășească acest prag, în timp ce state occidentale, ca Germania ori Cehia, refuză sistematic să aloce mai mult din PIB cheltuielilor militare.

Update 22:00 Patru rachete de croazieră rusești au fost interceptate și neutralizate de sistemul anti-aerian al Ucrainei, anunță autoritățile de la Kiev. Atacul a fost lansat din Marea Caspică. Alte două rachete au lovit regiunea Cherkasy.
În Pokrovsk, regiunea Donețk, mai mulți oameni au fost uciși în această sâmbătă, după un bombardament rusesc care a distrus sau avariat 16 locuințe, a informat primarul Ruslan Trebushkin, citat de Kiev Independent.
Nici Odesa nu a scăpat de teroarea atacurilor aeriene ruse. Un om a fost rănit astăzi, după un raid al forțelor Moscovei.
Update 21:30 Serviciile de informații ucrainene avertizează statele UE cu privire la încercarea spionajul militar rusesc de a descoperi rutele de transport ale armelor occidentale către Ucraina, prin recrutarea de polițiști și civili și crearea unei rețele de informatori, scrie Kiev Independent.
Update 12:00 Ucrainenii au respins cu succes atacurile forțelor ruse din estul țării, după cedarea Lisicianskului, spun oficialii britanici ai Apărării, însă analiștii americani de la Institutul pentru Studierea Războiului avertizează că Moscova este pe punctul de a-și încheia pauza operațională terestră. Luptele s-au concentrat în ultimele zile pe orașele Siversk și Bakhmut din regiunea Donețk, scrie Kiev Independent, cu încercări de cucerire a Slovianskului, cărora trupele de apărare le-au făcut față.

Update 11:40 Responsabilii pentru energie atomică din Ucraina au tras un puternic semnal de alarmă cerând Moscovei să înceteze acțiunile iresponsabile, precum transformarea centralei nucleare de la Zaporijie în depozit de muniție și lansarea unor lovituri de atac din perimetrul ei. Aproximativ 500 de soldați ar fi staționați la Zaporijie.
Președintele Energoatom, Petro Kotin, a declarat că situația de la centrala atomică Zaporijie, capturată de ruși, este foarte tensionată și că nu se face suficientă presiune asupra rușilor să elibereze obiectivul. Kotin a criticat în termeni duri Agenția Internațională pentru Energie Atomică de la Viena, pentru proasta gestionare a situației de la centrala ucraineană, care înainte de război asigura o cincime din producția internă de energie a Ucrainei.
Update 11:20 Locuitorii din Kiev s-au trezit în această dimineață din cauza alarmelor anti-aeriene, în timp ce la Sumîi, în nord-estul țării, rușii au bombardat din nou în timpul nopții, ucigând un civil și rănind alți câțiva, notează Kiev Independent.
Update 11:00 Oficiali ruși ar fi vizitat de aproximativ trei ori Iranul, numai în luna iunie, pentru a inspecta drone de luptă, anunță CNN, citându-l pe consilierul de securitate națională de la Washington, Jake Sullivan. Acesta a declarat că Moscova pregătește să își înzestreze forțele armate cu drone iraniene, inclusiv dintre cele cu capacitate de a lovi ținte terestre.
Teheranul a negat ieri că va livra aeronave fără pilot Rusiei, aliatul său cel mai important, dând asigurări Ucrainei că nu se va implica în război. Știrea livrării dronelor iraniene către armata rusă a apărut în urmă cu trei zile, și pare tot mai clar că liderii fundamentaliști de la Teheran nu își vor lăsa la greu partenerul cel mai important: Rusia. Aceste drone, scrie Radio Europa Liberă, sunt mult mai ieftine deoarece folosesc componente de la aeronavele comerciale, pentru a eluda sancțiunile impuse Iranului.
Update 00:45 Explozii puternice în orașul Dnipro, vineri noapte, soldate cu cel puțin 3 morți, a declarat guvernatorul regional, Valentyn Reznichenko, citat de Kiev Independent. Alte 15 persoane au fost rănite de bombardamentul rusesc care a lovit o platformă industrială și o stradă aglomerată din apropiere. Kremenciuk a fost și el ținta unor atacuri aeriene în această seară, fără a se cunoaște, însă, numărul de victime.
Update 00:30 Aproximativ 46 de hectare de grâu au ars în regiunea Harkiv din cauza bombardamentelor rusești din ultimele săptămâni, informează administrația locală. Alte 2 hectare de orz au fost rase de pe fața pământului la Izium și Ciuhuiv , în aceeași regiune din nord-estul Ucrainei. Este o catastrofă care înrăutățește criza exportului de grâne ucrainene.
Anterior, fermierii intervievați de jurnaliști locali declarau că au continuat să lucreze pământul, fiind însă terorizați de bombardamente, care pot oricând să lovească câmpurile cu cereale. Crescătorii de animale au mărturisit cât de speriate sunt vitele și alte animale de zgomotele infernale cauzate de atacurile aeriene zi de zi.
Viața în Ucraina a devenit o loterie, de când Moscova se află în pauză privind operațiunile terestre, concentrându-se pe terorizarea populației indiferent de distanța la care se află un oraș în raport cu linia frontului. Masacrul de ieri de la Vinița confirmă această cruntă realitate.
15 iulie 2022 – Ziua a 142-a de război
Update 19:15 Aflăm de la consilierul ministrului de interne ucrainean că propagandistul șef al Kremlinului, renumitul realizator de radio și televiziune, Vladimir Soloviov, ar fi fost decorat de Putin cu Ordinul Merite pentru Patrie. Recunoașterea vine după emisiunea lui Soloviov în care acesta spunea că rușii trebuie să lucreze pe brânci pentru patria-mamă, ca sclavii de odinioară sau ca supremul comandant; să-și primească o curvă și să meargă mai departe, pentru că situația o cere, iar frontul are nevoie de drone, arme, tehnologie de ultima generație. Soloviov afirmă că astfel s-ar crea locuri de muncă.
Prezentatorul rus este milionar, apropiat al regimului Putin, de la care a primit 4 ordine de merit până acum și a fost pus pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene. Din septembrie 2018, el are o emisiune la postul național, Rossia 1, denumită Moscova. Kremlin. Putin, în care timp de o oră prezintă realizările președintelui rus. Tot el avea o emisiune celebră pe YouTube, care a fost blocată în luna martie de gigantul media, după multe derapaje în care Soloviov susținea că a venit ziua dreptății și a denazificării Ucrainei. În martie 2022, autoritățile italiene i-au confiscat proprietatea de câteva milioane de euro pe care o avea pe marginea Lacului Como.
Update 19:00 Zece rachete rușești au lovit astăzi orașul sudic, Nicolaev, avariind puternic cele două universități din oraș, a precizat guvernatorul militar regional Vitaly Kim, reluat de presa locală. Cel puțin două persoane ar fi fost rănite. Două școli din Harkiv au fost distruse, la rândul lor, într-un bombardament rusesc produs tot în cursul zilei de astăzi. Rușii țintesc zilnic infrastructura civilă și educațională din întreaga țară, în ceea ce pare a fi strategia Moscovei de terorizare a populației ucrainene, pentru ca liderii săi să cedeze.
Ieri seară, la postul Rossia 1, expertul militar rus, Igor Korotchenko, declara senin că teritoriile ocupate de forțele țării sale deja aparțin Rusiei și că infrastructura și administrația publică din Ucraina ar trebui distruse. Înregistrarea a fost publicată de jurnalist Julia Davis de la Daily Beast.
Update 18:00 Președintele Rusiei, Putin a convocat azi Consiliul de Securitate. Ar fi vorba, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Peskov, de o ”întâlnire operațională”. Germania a livrat Ucrainei 80 de camionete doar în ultimele trei săptămâni. Potrivit Kiev Independent autovehiculele au fost destinate forțelor armate ucrainene.
Update 17:00 Rusia are ajutoare în poliția Republicii Moldova? Iulia Navalnîi, soţia opozantului rus Aleksei Navalnîi, afirmă că a fost urmărită la Chişinău: ”Dragă Maia Sandu, de ce mă urmăriţi?” a întrebat-o doamna Navalnîi pe șefa statului moldovean, relevă Adevărul.ro. Potrivit contului ei de Instagram, Iulia Navalnîi a fost reţinută pe aeroportul capitalei Republicii Moldova ”pentru verificări suplimentare, iar după ce a ajuns la hotel şi-a dat seama că este urmărită”, transmite Unimedia.info, reluat de Adevărul.
Preşedinţia Republicii Moldova a reacţionat la acuzaţiile aduse de Iulia Navalinîi. „S-a dispus investigarea şi clarificarea situaţiei de către instituţiile competente – atât în ceea ce ţine de verificările la care a fost supusă la sosirea în ţară, pe Aeroportul Chişinău, cât şi în legătură cu pretinsa sa urmărire. Din 24 februarie, toţi cetăţenii străini din spaţiul CSI sau din ţări cu pericol de migraţiune sunt supuşi unor proceduri suplimentare de control, la intrarea în Republica Moldova. Datoria instituţiilor este ca aceste verificări să fie făcute în strictă conformitate cu legea şi cu o abordare corectă”, mai aflăm din aceleași surse.
Update 16:30 Forțele armate ucrainene au suferit cele mai mari pierderi în luna mai, a reliefat ministrul ucrainean al apărării, Reznikov. În acea fază, în care rușii au beneficiat de un enorm avantaj în materie de artilerie, iar tunurile lor trăgeau 1000 de obuze pe oră ucrainenii au pierdut câte 100 de militari pe zi, alți 3-400 fiind zilnic răniți, a mai precizat el într-un interviu acordat BBC.
Update 16:00 Rusia a confirmat că a atacat Vinița, dar pretinde că obiectivul bombardamentului cu rachete ar fi fost militar. Ucraina afirmă că rachetele lansate dintr-un submarin rusesc din Marea Neagră au omorât zeci de civili. Între morți sunt și copii. Potrivit Rusiei, ar fi fost bombardată o ”consfătuire a conducerii militare ucrainene cu furnizori străini de arme”.
Germania va acorda Moldovei noi ajutoare în valoare de 77 milioane de euro. De o mare parte din ajutor, în speță de 40 de milioane ar urma să beneficieze familiile sărace din fosta republică sovietică împovărate de prețul exorbitant al energiei, după cum a anunțat la București șefa diplomației germane, Baerbock, în debutul unei conferințe a donatorilor pentru Moldova. La conferință participă între alții ministrul român de externe, Aurescu, precum și ministrul moldovean al muncii, Marcel Spătari.
Problema e că Moldova are nevoie înainte de orice de ajutor militar și de o armată modernizată, după cum sugerează o recentă declarație a șefei statului, Maia Sandu.
De acest ajutor însă nu pare a se ocupa nimeni, deși la București s-a evocat în conferința de presă a donatorilor eventualitatea ca, potrivit Annalenei Baerbock, Germania să ofere ”Ucrainei în curând sistemul antiaerian cel mai avansat pe care îl putem avea, dar ne uităm şi la un sprijin suplimentar de vehicule armate”. Cealaltă problemă rezidă în faptul că Germania promite mult și ține puțin. Uniunea Europeană nu a trimis Ucrainei ajutorul financiar în valoare de 9 miliarde, așa cum stabiliseră statele membre în mai, nota recent Bloomberg. Numai un miliard de euro a ajuns în visteria Kievului, în timp ce restul asistenței financiare promise este blocată, se pare că din cauza Germaniei.
Update 15:00 Un voluntar umanitar britanic de 45 ani, Paul Urey, a murit în timpul detenției, în așa-zisa republică populară Donețk, au anunțat chiar separatiștii pro-ruși, citați de Moscow Times. Urey a fost reținut în Zaporijie – sudul Ucrainei- în luna aprilie și era ținut în captivitate de atunci, alături de alt voluntar britanic, Dylan Healy, fiind acuzați de activități mercenare.
Separatiștii pro-ruși au anunțat că britanicul ar fi murit pe 10 iulie din cauza unor boli cronice, precum diabetul, insuficiență hepatică și probleme cardiace, însă nu au oferit alte detalii despre regimul de detenție și accesul la medicamente dincolo de afirmația că ar fi primit, potrivit lor, o ”îngrijire medicală adecvată”. Mama bărbatului a confirmat doar diagnosticul de diabet al fiului ei nu și alte maladii atribuite lui de către separatiști. Mama ar fi fost cea care l-ar fi încurajat pe fiul ei să participe la misiuni umanitare în Ucraina, odată cu invazia rușilor din februarie, însă a făcut apeluri disperate să i se ofere insulină – de care era dependent – și medicamentele necesare.
Alți doi voluntari britanici, dar care se înrolaseră în brigăzile militare, se află în detenție în teritoriile ocupate din Donbas și au fost condamnați la moarte, însă Londra acuză Moscova că îi folosește pentru a șantaja Marea Britanie, care oferă Ucrainei un sprijin militar și financiar masiv.
Update 14:00 Rușii acuză Ucraina că ar fi bombardat Bryansk, o regiune rusă învecinată, distrugând o rețea electrică, fără a face însă victime, notează Kiev Independent. Autoritățile de la Kiev nu au răspuns la niciuna din aceste acuzații pe care Moscova le-a făcut în repetate rânduri, din mai până în prezent.
Update 13:45 Uniunea Europeană nu a trimis Ucrainei ajutorul financiar în valoare de 9 miliarde, așa cum stabiliseră statele membre în mai, notează Bloomberg. Numai 1 miliard de euro a ajuns în visteria Kievului, în timp ce restul asistenței financiare promise este blocată, se pare că din cauza Germania după cum informa săptămâna trecută o investigație a ziarului Corriere dela Sera. UE se confruntă cu perspectivele unor mari probleme economice și financiare, iar săptămâna aceasta moneda unică a înregistrat o scădere dramatică, ajungând pentru prima oară în ultimii 20 de ani la paritate egală cu dolarul.
Update 11:15 Cel puțin zece explozii au zguduit Nikolaevul. Autoritățile locale le-au cerut locuitorilor să rămână în adăposturi.
ONU și UE și-au exprimat oroarea și consternarea în legătură cu atacul cu rachete rusesc asupra orașului Vinița. Ambele foruri internaționale au condamnat fapta Rusiei de la Vinița.
Între zecile de victime ale acestei crime de război a regimului Putin (s-au numărat până acum 23 de morți, dar mai sunt date dispărute aproape 40 de persoane) sunt și cel puțin trei copii. Președintele Zelenski a cerut condamnarea internațională a Rusiei ca stat terorist.
Ofensiva ucraineană de pe frontul sudic continuă. Comandamentul operațional ucrainean din sud anunță uciderea a 18 soldați ruși și distrugerea a 6 vehicule militare, inclusiv blindate, a unui depozit de muniție și a unui obuzier “Gvozdika”. Ar fi fost atinse ținte ruse în jurul satelor Pravdîne, Blagodatne și Lozove în regiunea Herson.
Canada își extinde sancțiunile impuse Rusiei în sfera petrolului, gazelor și altor branșe, inclusiv electronice și tehnice și măsura ar putea afecta, potrivit Kiev Independent, construcția de conducte.
Potrivit agenției de rating Moody’s ”Belarus a intrat în incapacitate de plată”. Căci Belarus (principalul aliat al Rusiei lui Putin) a început să încerce să-și achite datoriile externe în ruble.
Update 11:00 Trupele ruse se regrupează spre a-și relua ofensiva în direcția Kramatorsk, afirmă Statul Major ucrainean. Invadatorii se concentrează, potrivit acestei surse, în Donețk în direcțiile Sloviansk, Bahmut și Soledar.
În reacție la atacurile ucrainene Rusia pare a-și consolida și apărarea antiaeriană a bazelor și unităților ei din adâncime. Partea ucraineană, reluată de Kiev Independent, afirmă că din februarie au fost uciși aproximativ 38.000 de militari ruși, distruse 1.672 de tancuri și alte aproape 3.900 de vehicule de luptă blindate, 842 de sisteme de artilerie, 247 de lansatoare multiple de rachetă, 109 sisteme de apărare antiaeriană, 188 de elicoptere, 220 avioane, 681 de drone și 15 nave.
Update 00:15 Maia Sandu a descoperit că Moldova n-are arme. Și că e un stat neutru. Șefa statului moldovean vrea, mai nou, echipament militar ultramodern. ”Când a fost adoptată Constituția, poporul a decis că trebuie să fim o țară neutră. Dar țările neutre au, de obicei, o armată foarte solidă și bine echipată. Noi suntem o țară neutră și avem o armată în care nu s-au făcut investiții. Nu putem să închidem ochii și să ne prefacem că nu vedem războiul”, a declarat președintele Sandu în cadrul emisiunii ”Bună seara” de la postul public de televiziune. Dar unde a fost Maia Sandu în ultimele patru luni de război în Ucraina?
14 iulie 2022 Ziua a 141-a de război
Update 22:30 Kievul anunță eliberarea a 44 de localități, (sate și orașe) din regiunea Herson.
La Vinița numărul victimelor celor două rachete rusești din patru lansate de pe un submarin din Marea Neagră și aterizate în centrul localității a crescut la 23. Sunt zeci de răniți. Celelalte două rachete au fost interceptate de apărarea antiaeriană. Unele surse afirmă că forțele de ordine interoghează persoane din oraș, căutând eventuali complici ai Rusiei.
Update 19:30 Nu reporniți uzina Azot din Severonețk! avertizează guvernatorul militar al regiunii Lugansk, Serghei Gaidar, citat de Kiev Independent. Oficialul ucrainean a făcut un apel la ocupanții ruși, după ce a primit informații că aceștia plănuiesc să reia activitatea uzinei chimice din orașul distrus și cucerit de forțele Moscovei în urmă cu câteva săptămâni. Este extrem de periculos să se repornească Azot, întrucât sunt zone avariate și nu se poate asigura siguranța activității, a precizat Gaidar.
Severodonetsk Azot Association este cea mai mare uzină chimică din Ucraina și una dintre cele mai importante din Europa, cu o activitate de peste 7 decenii. Uzina produce, printre altele, acid acetic, metanol, acetat de vinil, amoniac lichid și avea exporturi în 129 de țări din lume, înainte de invazia rusă. Este deținută de compania Ostchem a controversatului omului de afaceri Dmitry Firtaș, care a avut de-a lungul timpului contacte importante la Moscova, afaceri cu Gazprom și influență politică în administrațiile Iușcenko și Ianukovici.
Update 17:30 Rusia și infamiile regimului putinist. La Herson rușii și-au depozitat muniția ucigașă în teatrul portului din delta Niprului ocupat de ei, afirmă Ukrainska Pravda. E vorba de teatrul dramatic Mykola Kulish din Herson.
Update 17:00 Atacul rusesc asupra Viniției s-a produs de la bordul unui submarin din Marea Neagră, cu rachete de croazieră Kalibr, relevă oficialii ucraineni reluați de Kiev Independent. Bilanțul victimelor a crescut la 20 de morți. Între ei, trei copii. Operațiunile de salvare continuă.
Președintele Zelenski a cerut constituirea unui fond din banii ruși popriți în străinătate pentru despăgubirea victimelor. Șeful diplomației ucrainene cere instituirea unui tribunal care să-i judece conducerea politică și militară a Rusiei pentru crimele de război ale forțelor armate ale federației lui Putin.
Rusia și-a reluat activitatea predilectă după comiterea de crime de război: șantajează. O purtătoare de cuvânt a ministerului de externe de la Moscova a declarat că reluarea exportului de gaze prin gazoductul Nord Stream I ar dpinde de ”sancțiunile ilegale” (impuse Moscovei).
Partidul Social-Democrat german deliberează, potrivit DLF, excluderea din partid a slugii preaplecate a lui Putin, ex-cancelarul Gerhard Schröder. Ce-a făcut în această privință partidul lui Willy Brandt și Helmut Schmidt până acum nu e foarte clar. Există cel puțin 17 cereri de excludere din SPD a bogat plătitului lacheu al tiranului de la Kremlin.
Update 13:00 Masacru rusesc la Vinița. Un atac rusesc cu rachetă în plină zi asupra centrul urașului Vinița s-a soldat azi cu o imensă baie de sânge în rândul populației civile din acest oraș din Ucraina apuseană situat la sute de kilometri de front. Au fost lovite mai multe clădiri din centrul urbei, între care un centru comercial și o clinică (s-a spus: cu maternitate). Între cei 12 morți numărați până acum e și un bebeluș. Alți 25 de oameni sunt răniți. Propaganda rusă afirmă că ar fi fost un obiectiv militar.
“Ce mai este acest act, dacă nu terorism?!”, s-a întrebat retoric președintele Zelenski. Jurnaliști ucraineni și germani, precum Illia Ponomarenko și Julian Roepcke de la Bild, au deplâns lipsa scuturilor antirachetă care să poată proteja populația civilă de aceste atacuri tot mai răspândite.
Și orașele Kramatorsk și Sloviansk au fost atacate cu rachete în această dimineață, lovituri soldate cu case distruse, electricitate oprită în anumite părți și posibil răniți. Nici regiunea Harkiv nu a fost scutită de teroarea raidurilor rusești, astăzi în plină zi. Nu s-au înregistrat victime, potrivit guvernatorului.
Ucraina nu are un scut antirachetă funcțional în stare s-o apere în cele mai multe atacuri cu rachetă. Pentru că nu vor țările care au asemenea scuturi să furnizeze Ucrainei această armă defensivă. Ca să nu se pună cu Rusia. Ori pentru că nu le-ar mai rămâne lor destul din scut. Ori pentru că tergiversează din rațiuni politice livrarea acestui scut. Dar politicienii apuseni vinovați și ei, pe lângă criminali, pentru pierderea inutilă de vieți omenești, se vor înghesui probabil din nou să condamne acest bombardament laș, precum și alte crime de război și împotriva umanității. Bineînțeles că o vor face cu grijă, fără să admită că sunt complici la aceste băi de sânge.
Update 11:15 Nouă rachete rusești lansate din sistemul de apărare antiaeriană S300 au lovit în această dimineață, la ora 5, orașul Nicolaev, distrugând un hotel, o clădire de locuințe, mai multe troleibuze dintr-o autobază și un centru comercial. Nu se cunosc încă detalii despre numărul victimelor.
Update 10:55 Ministerul Apărării de la Kiev prezintă cât de lungă este linia de front din războiului Rusiei cu Ucraina, pentru a înțelege dimensiunea conflictului. “Linia frontului este la fel de lungă precum o călătorie cu mașina de la Barcelona la Varșovia. Un milion de ucraineni apără această linie”.
Update 10:00 Turcia afirmă că negociatorii Rusiei și Ucrainei se vor întâlni săptămâna viitoare spre a semna un acord care să permită reluarea în ”siguranță” a exporturilor maritime, ucrainene, de cereale. S-ar prevedea crearea unui centru de coordonare care să ”garanteze” securitatea rutelor maritime.
Comisia Europeană, mai transmite DLF, a întocmit un plan de urgență pentru cazul în care Rusia refuză să mai exporte gaz în țările comunitare, care prevede ca, din toamnă, birourile să fie încălzite la maximul 19 grade Celsius. Ar urma să se acorde prioritate producției de curent, mai degrabă decât consumatorilor și spitalelor, cum prevăd regulile actuale.
Rușii au atacat cu bombardiere de tip Su-27 Insula Șerpilor, dar bombele și-au ratat ținta, informează surse militare ucrainene. Alte explozii s-au înregistrat azi dimineață la Nikolaev, în sud. În Donețk, rușii au ucis ieri trei civili, între care doi la Ceasiv Yar și unul la Muklaivka, afirmă guvernatorul ucrainean al regiunii.
Rușii încearcă să-și completeze efectivele decimate prin mobilizări de voluntari. Potrivit estimării de ieri a ISW, (Institutul pentru Studiul Războiului, un thinktank american) Rusia are nevoie de forțe pe care, dacă e să evite mobilizarea generală, speră să le poată recruta din cele 85 de regiuni federale. În acest scop oferă stimuli pentru crearea de batalioane de voluntari, cu bărbați de până la 50 de ani, care să semneze contracte pe 6 luni, în schimbul unor solde foarte mari. S-ar fi cerut fiecărei regiuni să furnizeze câte un astfel de batalion. Potrivit massmedia, s-ar fi creat asemenea batalioane în ultimele săptămâni în zece regiuni, inclusiv la Moscova.
Toate informațiile despre cele 19 săptămâni de război AICI:
LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 16, 17, 18, 19 & 20
LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 12, 13, 14 & 15
LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 9, 10, 11
LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 7 și 8
LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 5 și 6
LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 3 și 4
LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – primele 14 zile
22 de gânduri despre „LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămâna 21, 22, 23 și 24”