Cele mai noi articole · Știri de ultimă oră · Politică internațională

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 16, 17, 18, 19 & 20

Pentru situația militară actuală și cele mai noi știri, CLICK AICI

13 iulie 2022 A 140-a zi de război

Update 23:50 Secretarul general al ONU, Guterres, crede că rușii și ucrainenii ar fi efectuat la Istanbul un pas decisiv în direcția soluționării crizei exportului de cereale ucrainene. Comunitatea Internațională cere de multe săptămâni Rusiei să contribuie la rezolvarea problemei. Degeaba. Dar și partea ucraineană vorbește despre realizarea unui progres la Istanbul. Între timp rușii au furat din Ucraina produse agricole în valoare de 613 milioane de dolari, estimează Roman Neyter, cercetător la Kiev School of Economics, reluat de Kiev Independent.

Ucraina și-a întrerupt relațiile diplomatice cu regimul stalinist de la Fenian. Înaintea ruperii raporturilor cu Coreea de Nord, un aliat al Rusiei, Ucraina le-a sistat și pe cele cu Siria, al cărei regim dictatorial e condus de satrapul Moscovei. Kim Jong Un a recunoscut republicile separatiste rusofone din Donețk și Lugansk, cum i-a cerut stăpânul său de la Kremlin.

Update: 20:00 UE cedează în fața Rusiei. În litigiul dintre Moscova și Vilnius pe tema opririi de către Lituania a transportului feroviar de mărfuri interzise prin sancțiuni spre enclava rusă Kaliningrad, din Pruisa orientală, Comisia Europeană a cedat pretențiilor Kremlinului.

Comisia și-a ”precizat”, cum se afirmă oficial, ”directiva”, permițând Rusiei să-și transporte pe șine produsele civile la Kaliningrad, dacă nu sunt de utilitate militară sau inclusiv militară.

Lituania înăsprise luni regimul acestui transport feroviar rusesc, iar Comisia Europeană a lui Ursula von der Leyen, dornică, la fel ca Berlinul, să nu cumva să ”provoace inutil” Moscova s-a mișcat neobișnuit de repede spre a se plia doleanțelor rusești.

Update 18:00 Președintele SUA, Biden, a dat Israelului asigurări de susținere americană durabilă. În Țara Sfântă, Biden s-a pronunțat pentru soluția celor două state. Premierul Lapid a subliniat ”legătura indestructibilă” dintre cele două țări. Biden ar fi unul dintre cei mai buni prieteni ai Israelului, a spus el, celebrându-i vizita (consacrată unei ”noi arhitecturi securitare și economice regionale”) ca ”istorică”. Biden vrea să susțină în Orientul Mijlociu acordurile Abraham, încheiate prin medierea guvernului Trump, de Israel, cu state arabe din Golf. După o întrevedere cu șeful administrației autonome palestiniene, Abbas, Biden va pleca vineri în Arabia Saudită.

Cursul monedei americane s-a ridicat azi pentru prima dată peste al monedei euro. În zona euro, altfel decât în SUA, Marea Britanie și Canada, continuă politica impusă de eurocrație Băncii Centrale Europene, a dobânzii zero. Banca Centrală Canadiană a ridicat azi în schimb drastic, cu un punct întreg, la 2,5%, dobânda de referință, spre a combate inflația și deprecierea monedei canadiene.

Update 12:50 Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, a sosit noaptea trecută la Kiev însoțit de un set de tancuri ultra-moderne Krab cu obuziere autopropulsate, ce folosesc muniție de 155mm. Polonia a donat Ucrainei aceste 18 asemenea vehicule în urmă cu 6 săptămâni, din producția proprie, notează Vișegrad24.

Update 12:25 Situația rămâne dramatică în regiunile Sumîi și Dnipopetrovsk, unde peste noapte atacurile aeriene ale Moscovei au lovit mai multe localități, distrugând câteva case, scrie Ukrainska Pravda. Numai în Sumîi au avut loc aproximativ 60 de lovituri cu rachete, în ultimele 24 ore.

Analiștii americani de la Institutul pentru Studierea Războiului susțin că trupele ruse s-ar afla într-o pauză operațională, menținând presiunea asupra regiunilor ocupate sau aflate pe linia frontului, din estul și nordul Ucrainei, prin raiduri aeriene sau atacuri cu rachetă, de la distanță.

Tot mai multe grupuri de recunoaștere și sabotaj ale Kremlinlui au fost prinse sau anihilate de militarii ucraineni, inclusiv în apropiere de Harkiv, ceea ce relevă că Moscova testează vigilența ucrainenilor și nu a renunțat la visul său de cuceri cât mai mult din țara vecină.

Sursă: Ukraine War Map

Update 11:50 Probleme majore pentru forțele invadatoare, după ce ucrainenii au folosit cu succes noile sisteme HIMARS pentru a penetra apărarea aeriană rusească, notează Ukrainska Pravda, citând inclusiv separatiștii pro-ruși din Donbas. 5 depozite cu muniție ale ocupanților ruși au fost distruse la 12 iulie, în apropiere de Zaporijie, și o bază militară, potrivit guvernatorului militar al Odesei, Serghei Bratciuk.

Peste noapte, la Lugansk, armata ucraineană a distrus mai multe depozite de armament și muniție ale inamicului, reușind să identifice și să anihileze și câteva grupuri de recunoaștere și sabotaj, scrie cotidianul de la Kiev.

Cu toate acestea, guvernatorul militar al regiunii, mult-încercatul Serghei Gaidai, a avertizat că se confruntă cu o presiune zilnică din partea grupărilor armate rusești, nu numai dinspre Lisiciansk și Popasna, dar și din direcția Izium. Rușii atacă în majoritate cu artilerie și pe cale aeriană, a mai spus oficialul ucrainean, încercând să preseze granița dintre cele două regiuni – Lugansk și Donețk.

12 iulie 2022 A 139-a zi de război

Update 22:00 Sancțiunile internaționale impuse Rusiei par, conform datelor oficiale ale Moscovei, să nu funcționeze. Agenția rusă Interfax citează Ministerul de Finanțe de la Moscova care afirmă că în primele 6 luni ale acestui an, Rusia ar fi înregistrat un plus la bugetul de stat de 23 miliarde de euro.

Rusia profită masiv de prețul crescut al petrolului și al gazului. În aceste sectoare, a realizat venituri de 100 miliarde de euro, în speță 66% din veniturile estimate a fi încasate pentru exportul de hidrocarburi pe întregul an.

Update 21:50 45 de civili nevinovați, între care și copii, și-au pierdut viața la Ceasiv Yar, lângă Nicolaev, după ce blocul lor a fost bombardat și distrus complet de forțele ruse, sâmbătă seara. Oamenii au fost ținta unui atac cu rachete, fapt ce poate constitui o crimă de război, potrivit convențiilor în vigoare. Misiunile de salvare au continuat și astăzi, fără a mai fi găsiți supraviețuitori.

Bilanțul oficial al ucrainenilor uciși în cele aproape 5 luni de război este de 4934, însă cifra reală este așteptată a fi mult mai mare, din cauza lipsei datelor din teritoriile ocupate.

Update 21:40 Reuniune la nivel înalt între Ucraina, Rusia și reprezentanții ONU, miercuri 13 iuie, în Turcia, pe problema blocadei grânelor, a anunțat ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, citat de agenția Andolu și reluat de Kiev Independent.

Turcia s-a oferit să găzduiască discuțiile dintre cele trei părți, prin care se dorește reluarea exporturilor de cereale ucrainene către Europa, Asia și Africa. Potrivit Națiunilor Unite, peste 250 milioane de oameni sunt în pragul foametei din cauza blocadei pe care forțele rusești au instituit-o pe coasta nordică a Mării Negre, de două luni. Kremlinul cere ridicarea sancțiunilor și șantajează Ucraina și restul lumii, cu această acțiune, care pune în pericol destinele a sute de milioane de oameni.

Update 21:20 Ministerul Apărării de la Londra a publicat imagini video, reluate de agenția Ukraine World, cu antrenamentele primilor soldați ucraineni sosiți în Marea Britanie, ca parte a programului de instrucție militară propus de fostul premier Boris Johnson, în mai la Kiev. 10.000 de militari vor fi antrenați la cele mai înalte standarde ale armatei britanice, implicit ale Alianței Nord-Atlantice, pentru a respinge invazia rusă și a-și apăra integritatea teritorială și suveranitatea, după cum a reliefat zilele trecute, ministrul de resort, Ben Wallace.

Update 18:30 Armata ucraineană și a sporit masiv operațiunile antiruse în sudul ocupat al țării. Potrivit părții ucrainene, au fost uciși în zonă 52 de militari ruși. Moscova afirmă că ucrainenii ar fi bombardat infrastructură civilă și Nova Kahovka. Numărul civililor uciși de ruși în crima lor de război de la Ceasiv Yar s-a ridicat la 38.

-Germania și Austria se vor ajuta reciproc în cazul unei penurii de gaz, au convenit oficialii celor două țări. Și cu Cehia Germania a încheiat un acord similar.

-Rusia și Ucraina vor să-și reia mâine discuțiile la Istanbul despre reluarea exporturilor de cereale ucrainene.

-România ”tace și NU face”, după cum notează istoricul Dorin Dobrincu. În schimb minte. De pildă că ar ajuta Ucraina, cum au lăsat să înțeleagă, inducându-i pe români în eroare, președintele Iohannis și subalternii săi, între care premierul-general Ciucă și ministrul de externe Aurescu.

În fapt, România n-a trimis armament Kievului. După cum relevă presa, ”România și alte 3 state occidentale nu și-au onorat promisiunile de livrare de armament Ucrainei”. Revista 22 citează cu aceste cuvinte Institutul de Economie Mondială din Kiel, care ”arată că doar zece state din Occident și-au respectat promisiunile de a livra Ucrainei armament, România, Coreea de Sud, Portugalia și Croația nelivrând nimic”.

-SUA l-au ucis în nordvestul Siriei, cu o dronă, pe un comandat al grupării teroriste Statul Islamic. E vorba de Maher al-Agal. Alt terorist de rang înalt a fost grav rănit, relevă surse oficiale americane. Agal se ocupa cu extindere grupării în afara Siriei și Irakului.

Update 15:00 ”Geniul” economic stângist și italienesc își arată valoarea. Moneda euro a ajuns la paritate cu dolarul.

Scăderea masivă și fără precedent a valorii monedei europene e alimentată pe de o parte de frica de o criză energetică europeană pe bază de penurie de gaz. Pe de alta o hrănește decizia politică a Băncii Centrale Europene (susținută, sau cerută și de elita de stânga franco-germană) de a menaja Italia și alte state din sudul continentului și handicapul lor economic, prin refuzul ridicării dobânzilor de referință. Dobânzi ridicate peste ocean de Fed (Federal Reserve Bank).

Ideea greșită a europenilor, de a combate recesiunea și criza economică prin tipărirea de bani și deprecierea lor (menite să ducă la ieftinirea banilor și investiții sporite) a provocat și va continua să provoace dezastrul prezis de Milton Freedman peste ocean la începutul anilor 70 și adeverit, ulterior, de catastrofa stagflației din SUA. Or, tocmai stagflația, deci combinația de inflație mare și de șomaj mare, este actualmente soarta economiilor europene. Deprecierea monedelor e o veche (și proastă) idee a potentaților care vor să-și rezolve ușor problemele cu pofta lor proprie de lux, cheltuieli debordante și incompetență ori ineficiență economică.

Update 11:30 Iranul fundamentalist islamic susține Rusia în războiul de agresiune împotriva Ucrainei. Potrivit SUA, Iranul pregătește expedierea în Rusia a unui mare număr de drone. E vorba, potrivit consilierului de securitate al președintelui american, Sullivan, de sute de astfel de arme care urmează să fie livrate Rusiei. Iranul, relevă DLF, care transmite știrea, se folosește de astfel de drone în războiul civil yemenit, spre a susține trupele rebele șiite, Huthi.

Ucraina se află de sâmbătă sub o ploaie de bombe rusești. Zecile de raiduri aeriene s-au soldat cu peste 30 de victime omenești și indică o proximă ofensivă terestră. Luptele s-au intensificat și în sud, unde rușii afirmă că ucrainenii au atacat un oraș aflat sub controlul lor și ar fi provocat victime, cu morți și zeci de răniți. La Nova Kahovka, partea ucraineană informează că ar fi atacat și distrus un depozit de arme și muniție, ucigând militari ruși. Forțele ucrainene au atacat cu drone și o clădire din Enerhodar aflată sub ocupație rusă, clădire care a servit drept sediul serviciului de securitate al Ucrainei. În noaptea trecută, forțele ruse au reușit să ocupe Institutul Askania Nova din regiunea Herson.

Thinktankul american ISW afirma ieri că forțele ruse continuă să se concentreze pe operațiuni defensive de-a lungul axei sudice. Potrivit unor surse ucrainene, forțele ruse și-au întărit măsurile ”de securitate și filtrare”, pregătindu-se pentru război urban, în cazul în care contraofensiva ucraineană ajunge la Herson, relevă Kiev Independent.

Update 11:15 Ecologiștii, social-democrații și grupările de extremă stânga continuă să fie de vină pentru întârzierea rezolvării crizei energetice mamut care s-ar putea abate asupra Germaniei, întrucât refuză revenirea la energia nucleară și prelungirea vieții ultimelor trei reactoare atomice rămase neînchise.

Update 11:00 Președintele Poloniei, Duda, a cerut Ucrainei să-și asume ceea ce a descris drept ”adevărul rușinos despre modul în care naționaliștii ucraineni au masacrat peste 100.000 de polonezi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, relatează Reuters.

11 iulie 2022 – A 138-a zi de război

Update 22:00 Bilanț cutremurător după bombardarea blocului de la Ceasi Yar, oraș de lângă Nicolaev: autoritățile au anunțat că sunt 30 de morți și încă mai continuă misiunea de salvare, deși au trecut 48 de ore, iar șansele de a găsi supraviețuitori au scăzut dramatic. Sâmbătă seara, locuitorii din Ceasi Yar s-au trezit sub atacurile cu rachetă ale forțelor invadatoare ruse, iar o clădire rezidențială a fost distrusă complet.

Update 21:30 ”Am spus-o și o spun și acum: nu vreau să fiu oligarh”, a declarat cel mai bogat om din Ucraina, Rinat Ahmetov, supranumit și regele aluminiului. O declarație surprinzătoare, venită din partea unui miliardar, care are în portofoliul său nu numai platforme industriale uriașe, ci și posturi TV sau echipe de fotbal. Kiev Independent notează că Ahmetov, care a rămas fără uzina Azovstal din Mariupol, după ce rușii au capturat complet orașul, se consideră un patriot și a anunțat că renunță la imperiul său mediatic în favoarea statului ucrainean.

Compania sa, Ukraina Media Holding, parte a grupului System Capital Management (SCM), va fi transferată statului, incluzând posturile de televiziune, Ukraina TV și Ukraina 24, printre cele mai urmărite din țară. Jurnaliștii ucraineni susțin că prin această măsură, Ahmetov încearcă să evite legea anti-oligarhi, promulgată de președintele Zelenski în 2021. Această lege cere înregistrarea oficială a oligarhilor (catalogați astfel pe baza a trei criterii, între care o avere de minim 2,2 miliarde de hrivne – 81 milioane de euro – și afaceri în mass-media) și le interzice acestora să: finanțeze partide politice, reclame politice, precum și mitinguri sau demonstrații.

În ultimii 10 ani, Rinat Ahmetov a avut o influență vizibilă în mai multe formațiuni politice din Ucraina, inclusiv în partidele pro-ruse.


Cine este Rinat Ahmetov

Născut la 21 septembrie 1966, chiar în orașul Donețk, Ahmetov provine dintr-o familie muncitorească. Tatăl său era miner, în timp ce mama sa era vânzătoare într-un magazin din oraș. Familia Ahmetov este de etnie tătară, iar Rinat însuși este musulman sunit practicant, potrivt declarațiilor sale. Licențiat în economie, la Universitatea de Națională din Donețk abia în 2001, Ahmetov și-a început cu mult înainte incursiunea în lumea afacerilor, cochetând cu micile business-uri încă de la mijlocul anilor 80, în plin comunism sovietic.

Activitățile sale de după căderea Cortinei de Fier sunt prea vag cunoscute. El susține că în primii 5 ani de după destrămarea URSS și apariția Ucrainei independente s-a concentrat pe afaceri riscante, dar profitabile, și că ar fi făcut primul milion de dolari din…coca-cola și cărbune. Multe publicații occidentale, inclusiv un documentar vizând mafia ucraineană, l-au considerat pe Rinat Ahmetov un mafiot, cu trecut dubios, care a urcat rapid pe scara socială.

Ahmetov este proprietarul echipei de fotbal Shakhtior Donețk, la care a antrenat 12 ani Mircea Lucescu, reușit performanțe notabile la cel mai înalt nivel al fotbalului european. Lucescu însuși este un apropiat al lui Ahmetov. Cum a obținut echipa este un fapt în sine controversat, întrucât fostul proprietar, Bragin, un alt tătar ucrainean, este asasinat într-un atentat cu bombă chiar la un meci de fotbal, iar Ahmetov moștenește tot. Ahmetov a negat orice implicare, întrucât se afla și el la acel meci de fotbal, și a declarat că Bragin era prietenul său, iar moartea lui a fost o mare tragedie personală.

În anii tulburi ai economiei post-sovietice, Rinat Ahmetov ajunge să dețină mine de cărbune, uzine, echipa Shakhtior, iar ulterior, ca orice oligarh est-european, achiziționează companii media, exercitându-și influența asupra oamenilor politici. Cochetează și cu politica, implicându-se în Partidul Regiunilor, din care făcea parte fostul președinte Viktor Ianucovici (fugit în Rusia în ianuarie 2014), pe care l-a finanțat de la începutul anilor 2000. A fost ales deputat al Radei de Stat în 2006, însă nu va apărea decât o singură dată la tribuna parlamentară, în 2007, preferând rolurile din umbră.

După anexarea Crimeii și războiul proxy al Rusiei în Donețk și Lugansk, Ahmetov își schimbă orientarea pro-rusă și se apropie de identitatea ucraineană a țării sale, susținând o soluție de pace pentru regiunile ocupate și ajutând ucrainenii blocați în Donețk și Lugansk cu bani, alimente și produse necesare traiului de zi cu zi, fapt aplaudat de diplomații americani de la acea vreme.

Nu se știe ce a determinat schimbarea lui Ahmetov – s-ar putea crede că este vorba despre campania de epurare și rusificare forțată a etnicilor tătari din Peninsula Crimeea, pe care Moscova a început-o din 2014, după anexare. Tătarii ucraineni au refuzat pactizarea cu ocupantul și au sfârșit prin a fi arestați sau răpiți. De la invazia rusă din februarie, Ahmetov a luat o poziție și mai clară anti-Kremlin, inclusiv prin decizia de a nu colabora cu ocupantul la uzina sa din Mariupol și prin declararea loialității față de Ucraina.

Averea lui Ahmetov se ridică în 2022 la 4,5 miliarde de dolari, potrivit topului Forbes, în scădere de la 7 miliarde în 2021.


Update 17:45 Ucrainenii anunță că au 7.200 de militari dispăruți. Cei mai mulți au fost luați prizonieri de către ruși. a declarat Oleg Kotenko, oficialul responsabil, reluat de Kiev Independent.

La Harkiv trupele invadatoare au bombardat azi un centru comercial și au omorât cel puțin trei persoane, rănind zeci de alți oameni.

Update 17:30 Armele primite de ucraineni din Vest încep să schimbe situația de pe teren. Aleksiy Danilov, secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare a elogiat ”acuratețea” artileriei ucrainene, fiind reluat de Kiev Independent. Potrivit lui, tunurile primite au un impact în ”nivelarea trupelor rusești”. El a adăugat, aluzie la identica declarație recentă (de la 7 iulie) a lui Vladimir Putin: ”și încă nici n-am început (serios)”.

La rândul lor, rușii au lansat șapte atacuri cu rachetă asupra regiunii Odesa, lovind între altele o casă, infrastructura portuară și câmpuri, fără să să provoace victime. Observatorii occidentali au remarcat tot mai evidenta imprecizie a bombardamentelor rusești, semn că Rusia nu mai dispune de suficientă muniție ”inteligentă”.

Update 17:00 Moldova devine un centru UE al combaterii traficului de arme și de persoane din Ucraina. Comisara UE pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a anunțat știrea, suedeza fiind reluată de Kiev Independent. Comunitatea încearcă să prevină apariția debandadei care a însoțit războaiele balcanice din anii 90. Potrivit ministrului suedez al migrației, Anders Ygeman, majoritatea armelor livrate ucrainenilor rămân în posesia forțelor armate ucrainene, doar un număr limitat putând eventual ajunge în mâna crimei organizate.

Numărul celor uciși la Ceasiv Yar a crescut la 26. Nouă persoane au fost salvate de sub dărâmături. Operațiunile de salvare după crima de război a Rusiei de la 9 iulie continuă.

Update 12:45 Salvare impresionantă la Ceasiv Yar, lângă Nicolaev, unde un bărbat a fost scos dintre dărâmăturile blocului de cinci etaje lovit de rachete rusești, după 20 de ore. Acesta se afla în baie când s-a produs atacul aerian al forțelor invadatoare și este teafăr, fără răni majore. Bilanțul morților a ajuns la 18, în timp ce 22 de locatari sunt încă dați dispăruți, notează agenția Flash citând presa locală. Rușii au lovit clădirea la 9 iulie, distrugând-o complet, iar Kievul, precum și alți lideri europeni, acuză armata Moscovei de crime de război comise premeditat.

Update 11:00 Japonia trece la o considerabilă întărire a apărării securității nipone și se va înarma puternic. Liderul guvernului din Tokio, Kishida, a anunțat o reașezare radicală a politicii militare a Japoniei. Împreună cu alte două formațiuni, partidul liberal-democrat al lui Kishida dispune, potrivit DLF, care transmite știrea, de o majoritate de două treimi din Parlament, astfel încât va putea schimba constituția și renunța la orientarea ei pacifistă, hotărâtă după al Doilea Război Mondial, la care voia să renunțe recent asasinatul ex-premier Shinzo Abe.

Update 10:45 ISW se așteaptă ca trupele ruse să încerce să-și intensifice atacurile la Bahmut (regiunea Donețk), spre a izola orașul. Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, invadatorii vor încerca să rupă comunicațiile orașului înaintea reluării ofensivei din Donețk. Thinktankul american scoate în evidență și crescânda cenzură la care recurg oficialii ruși spre a-i readuce pe linie pe criticii tot mai numeroși ai regimului din rândul corespondenților de război.

Update 10:30 Ucraina le-a cerut cetățenilor ei din sudul ocupat al țării să se refugieze. În cauză sunt locuitorii regiunilor Herson și Zaporijia, eventual și a celor locuind în direcția Crimeei. Lor, Kievul le cere să-și părăsească rapid casele, date fiind așteptatele contraofensive ucrainene care le-ar putea pune în pericol securitatea. Forțele ucrainene au reușit să elibereze localitatea Invanivka, din regiunea Herson. Potrivit Kiev Independent, în ciocnirile din sud au fost uciși 38 de militari ruși. Ucrainenii ar fi distrus, concomitent, patru obuziere rusești de tip Msta-B, alte cinci vehicule militare, două depozite de muniție și un sistem portabil de rachete sol-aer.

Rusia a lansat mai multe atacuri cu rachete împotriva orașului Nikolaev. În atacul de la 9 iulie din Ceasiv Yar numărul victimelor a crescut la 18, relevă Kiev Independent. DLF relevă că președintele Ucrainei, Zelenski, le-a pus în vedere făptașilor acestei crime de război că vor fi pedepsiți. Trupele invadatoare aruncă în luptă ucraineni rusofoni din zonele proaspăt ocupate în regiunea Lugansk, relevă autorităpțile miligtare ucrainene locale, reluate de Ukrainska Pravda.

Rusia își continuă șantajul cu gazul. Nord Stream I e pus pe butuci, oficial pe timp (probabil) ”de zece zile”, din motive ”de revizie”, iar în Germania crește teama unei închideri permanente a fluxului de gaze rusești.

Nord Stream 1 – Sursă: Visegrád 24

Șefa diplomației britanice, Liz Truss, va candida ca succesoare a premierului Boris Johnson la cârma conservatorilor și a guvernului din Londra și trece între cei 11 candidați drept una din favorite.

Update 10:00 Lituania s-a impus în cearta cu UE privind Rusia. Micul stat baltic își menține decizia de a nu permite tranzitul de mărfuri din Rusia interzise de sancțiunile europene spre enclava Kaliningrad. Germania ar fi vrut ca Vilnius să renunțe la acest blocaj, dar prețuiește prea mult unitatea europeană pentru a o mai pune în pericol printr-un conflict care să apere interese rusești.

00:30 Rusia va suferi un colaps și se va dezintegra, după ce mai multe regiuni ale federației actuale își vor revendica suveranitatea peste câțiva ani. Predicția aparține ministrului ucrainean al apărării, Reznikov, care a acordat un interviu cotidianului britanic The Times. În cursul interviului, Reznikov a declarat că după ce regiunile respective și vor solicita independența, federația rusă va înceta să existe. În opinia lui, s-a născut o coaliție mondială de state democratice care vrea să se asigure că ”Rusia va pierde acest război”, astfel încât ”imperiul rus își va găsi sfârșitul”.

00:00 Rusia își continuă atacurile asupra Ucrainei. Potrivit președintelui Zelenski, nu există o ”pauză operațională”. Sâmbătă, 9 iulie, au avut loc, potrivit lui, 34 de lovituri aeriene rusești. Liderul de la Kiev a precizat că armata ucraineană rezistă și respinge atacuri din mai multe direcții. Ministrul ucrainean al apărării, Reznikov, a reliefat că președintele a ordonat armatei să recucerească zonele de coastă ocupate de ruși, zone care ”sunt de importanță economică vitală”. Ministrul a mai spus că Ucraina își propune să aibă un milion de oameni sub arme. Întrebarea e dacă va avea detule, în timp util. Șefa comisiei de apărare a Bundestagului, liberala Strack-Zimmermann, a cerut guvernului german să accelereze livrările de armament, subliniind că, dacă Republica Federală continuă să furnizeze armele în lentul ritm actual, se va ajunge ”la probleme de dimensiuni istorice. Iar dacă Ucraina va fi înfrântă,Europa va fi înfrântă”.

10 iulie 2022 Ziua a 137-a de război

Update 21:20 Primul grup de soldați ucraineni – dintre care o parte nu au experiență militară anterioară- a sosit în Regatul Unit pentru programul de antrenament derulat de Londra, care va include instrucția a 10.000 de militari la cele mai înalte standarde. Cele câteve sute de soldați au fost vizitați de ministrul Apărării, Ben Wallace, care a dat asigurări că acest program are rolul de a întări rezistența armată a Ucrainei și de a-și decide propria soartă.

Update 20:50 Ucraina cere Canadei să nu trimită Germaniei turbinele Siemens reparate, care servesc gazductului NordStream1, deoarece ar constitui o încălcare a sancțiunilor și o cedare la șantajul Kremlinului. Moscova a anunțat că dacă turbinele vor fi returnate, va mări volumul de gaze pentru Europa.

Update 20:30 Germania blochează ajutorul european în valoare de 9 miliarde de euro, pentru Ucraina, titrează publicația italiană, Corriere della Sera. O analiză a jurnaliștilor din peninsulă dezvăluie încurcatele afaceri ale asistenței financiare decisă de Uniunea Europeană și agreată de toate statele membre la finalului lunii mai. Berlinul nu ar fi permis decât acordarea primei tranșe, estimate la 1 miliard de euro, iar în ultima lună, scrie cotidianul italian, a blocat tranșele promise Kievului. Proiectul Bruxellesului implică acordarea acestei sume sub forma unor împrumuturi practic fără dobândă, pe care Ucraina le va putea plăti în decursul a 25 de ani.

Corriere della Sera susține că ministrul german de Finanțe, liberalul Christian Lindner, este cel care amână acordarea asistenței financiare, nemulțumit că acești bani se plătesc din visteria UE, adică a contribuabililor europeni. Germania este cel mai mare garant al Eurobondurilor.

De cealaltă parte, Kievul a informat Bruxelles-ul că are nevoie de aproximativ 5 miliarde de euro pe lună pentru a putea face față cheltuielilor de război și a economiei distruse de invazia rusă. Ucraina are o datorie externă de 900 miliarde de euro și este la un pas de a intra în incapacitate de plată la finalul lui septembrie.

Update 15:15 Guvernul german se arată ușurat de adoptarea unei măsuri cerute de Rusia lui Putin. Cancelarul Scholz a salutat decizia guvernului canadian de a permite concernului Siemens să retrimită în Germania o turbină reparată, reclamată de ruși pentru Nord Stream I. Moscova a promis că-și va relua livrările de gaze în Germania la intensitate crescută, odată returnată turbina reținută de canadieni în baza sancțiunilor impuse regimului Putin pentru invadarea Ucrainei și războiul de agresiune purtat în țara vecină.

Update 15:00 Rușii se atacă pe ei înșiși: potrivit serviciilor secrete ucrainene, o convorbire interceptată relevă că trupele invadatoare au început să bombardeze o unitate separatistă rusofonă. E vorba de un batalion care încerca să se retragă de lângă Berdiansk, în regiunea Zaporijia, când au început să fie atacați de aliații lor ruși.

Pe ruși îi atacă și ucrainenii. Ieri forțele de apărare au doborât un elicpoter militar rusesc lângă Gorlivka. Iar în teritoriile ocupare pare că ard depozite de muniții aruncate în aer. Exploziile au zguduit, potrivit rețelelor sociale, Alcevsk in regiunea Lugansk și Șahtarsk în regiunea Donețk.

Numărul celor decedați în urma atacului rusesc de la Chasiv Yar s-a ridicat la 15. Mai devreme se anunțase că 34 de oameni se mai află sub dărâmături.

Update 12:00 Rușii ar fi suferit pierderile lor cele mai grele în ultimele 24 de ore, pe frontul din Kramatorsk, afirmă surse ale Kievului reluate de Ukrainska Pravda. Pe moment, potrivit Statului Major ucrainean, forțele ruse încearcă să preîntâmpine o contraofensivă ucraineană pe frontul din sud. La fel încearcă și în regiunea Harkiv.

De cealaltă parte, trei victime au făcut bombardamentele de ieri asupra regiunii Nikolaiev, a reliefat guvernatorul regiunii, Kim, reluat de Kiev Independent. Cu cel puțin șase victime s-a soldat ieri bombardarea de către ruși a unui bloc de locuințe. Cel puțin 35 de persoane sunt prinse sub dărâmăturile clădirii din Chasiv Yar, în regiunea Donețk.

Potrivit Statului Major al armatei ucrainene, au fost uciși de la 24 februarie încoace peste 37.000 de militari ruși și distruse 1.641 de tancuri, 3.823 de blindate, 834 de sisteme de artilerie, 247 de lansatoare multiple de rachete, 108 sisteme de apărare antiaeriană, 188 de elicoptere, 217 avioane, 676 drone și 15 nave.

Update 11:30 Proiectele de anexări și rusificarea forțată continuă. ISW, Institutul (american) pentru Studiul Războiului, relevă că Rusia vrea să anexeze nu doar Donbasul, ci și regiunea Harkiv, după cum se manifestă speratiștii ruși din zonă. Iar în sud, părinții sunt amenințați și șantajați să-și procure pașapoarte rusești și, mai ales, să-și trimit copiii la școlile ruse, unde urmează să fie îndoctrinați putinist.

Update 11:00 Canada a anunțat că va permite returnarea turbinelor Siemens reclamate de Rusia și reținute din pricina sancțiunilor impuse Moscovei. Rusia a declarat că, odată primite turbinele, își va relua exportul de gaze în Europa cu intensitate crescută.

Update 00:25 La numai 35 de ani, cu o amenințare rusească tot mai mare la graniță, Sanna Marin, șefa guvernului finlandez, își conduce țara spre un moment istoric: integrarea în Alianța Nord-Atlantică, după 7 decenii de neutralitate mai mult sau mai puțin impusă. După 4 luni de foc, merită un moment de respiro – prim-ministra de la Helsinki, a participat la un festival rock din regiunea Turku.

Update 00:15 Trupele ruse încearcă să avanseze spre Harkiv, a avertizat Statul Major al Armatei Ucrainei, în această seară, citat de Kyiv Independent. Forțele defensive ucrainene au reușit să respingă ofensiva rusă asupra satelor Kociubeivka și Dementiivka, situate la nord de Harkiv, al doilea oraș ca mărime din țară. Un grup de recunoaștere aparținând forțelor Moscovei a fost interceptat și reținut în apropierea satelor Male Vesele și Petrivka, tot în regiunea Harkiv.

În sudul țării, locuitorilor din Herson li s-a cerut să își pregătească adăposturi în așteptarea contra-ofensivei ucrainene, dacă nu reușesc să se evacueze. De aproximativ o lună, avansul trupelor defensive spre orașul ocupat de ruși în martie, a fost constant dar lent.

9 iulie 2022 – Ziua a 136-a de război

Update 21:10 Președintele Zelensky l-a demis pe guvernatorul regiunii ocupate Herson, Hennady Lahuta, notează Kyiv Independent.

Rușii din regiune de graniță cu Ucraina, Bryansk, au avut parte în această seară de o explozie la un vagon dintr-o stație de tren, conform autorităților locale. Pe aceste linii ferate, forțele rusești își aprovizionează soldații de pe frontul din estul Ucrainei.

Update 21:00 Forțele ucrainene au început minarea graniței cu Belarusul, în eventualitatea unei invazii terestre din țara vecină, care găzduiește trupele rusești, a anunțat generalul Serhiy Nayev, citat de  Novoe Vremya.

La Mariupol, au avut loc cel puțin două explozii, conform consilierului local, Petro Andriushchenko, și 3 ocupanți ar fi răniți, însă nu se cunosc mai multe detalii. Ar putea fi vorba despre un act de sabotaj al rezistenței ucrainene.

Update 20:40 Final de carieră în Germania pentru ambasadorul Ucrainei la Berlin: Andriy Melnyk a fost rechemat de la post de președintele Zelensky, după comentariile intolerabile de simpatie la adresa controversatului politician de orientare fascistă, Stepan Bandera, lider antisemit al mișcării de rezistență naționaliste ucrainene din perioada interbelică și al Doilea Război Mondial și complice al naziștilor la genocid și la crimele lor de război și împotriva umanității. Bandera este un subiect sensibil în Ucraina, iar Moscova nu pierde nicio ocazie să impute tuturor ucrainenilor așa-zisa orientare fascistă, invocându-i numele. Stepan Bander ar fi fost asasinat de serviciile sovietice în Germania de Vest, în 1959.

Melnyk s-a remarcat în ultimele 4 luni printr-o retorică asertivă față de guvernul Scholz și politicienii germani, denunțând în repetate rânduri politica lor împăciuitoristă față de regimul Putin și lipsa ajutorului militar pentru Ucraina. Direct și deranjant, diplomatul ucrainean a provocat deseori dureri de cap Berlinului, fiind un personaj incomod și detestat de unii politicieni aflați la putere în Germania.

Liderul de la Kiev a semnat în această seară și decretele de rechemare a ambasadorilor din Ungaria, Cehia, India și Norvegia.

Andriy Melnyk, Berlin 2019 – Sursă foto: Twitter, Andriy Melnyk

Update 19:30 Fără alcool și ciment pentru locuitorii ruși din enclava Kalinigrad, începând de duminică, 10 iulie, odată cu impunerea embargoului UE de către Lituania. Produsele erau transportate din Federația Rusă, prin Belarus și Lituania, iar interdicția face parte din pachetele de sancțiuni impuse de statele membre ale Uniunii Europene, Moscovei și Minskului.

De la Kremlin au curs în ultimele săptămâni amenințări cu duimul pentru micul stat baltic, însă autoritățile de la Vilnius nu s-au lăsat intimidate, nici de armele nucleare pe care regimul Putin le-a scos la înaintare în Kalinigrad. Regiunea rusă (n.r. Königsberg) de la Marea Baltică este înțesată de echipament militar rusesc, fiind un avantpost al Moscovei la Marea Baltică, după ce a fost capturată de la germani, în primii ani ai războiului și redenumită.

Update 14:20 Trei țări au trimis împreună până la această dată, ajutor militar în valoare de peste 1 miliard de euro, informează un raport al Institutului Kiel pentru Economia Mondială. Cele trei sunt: Statele Unite, Marea Britanie și Polonia.

Estonia este însă țara care a oferit cel mai mare procent din PIB-ul său, Ucrainei atacate de Rusia: 0,84%, în vaoare totală de 250 milioane de euro asistență militară. Locul 2 procentual este ocupat de vecina, Letonia, cu un ajutor de 235 milioane de euro, totalizând 0,74% din produsul intern brut.

Prin comparație, România a oferit ajutor militar în valoare de 3 milioane de euro- neprecizat întrucât președinția de la București și guvernul Ciucă nu doresc să informeze publicul cu privire la sprijinul acordat Ucrainei – totalizând 0,001 din PIB-ul țării. Explicația Cotroceniului a fost că România are graniță cu Ucraina și…este mai înțelept așa. Cele două state baltice campioane la asistență militară au frontiere comune chiar cu Federația Rusă, o situație care demontează explicațiile neconvingătoare ale președintelui Iohannis.

Update 13:00 Kievul își revine treptat la viață, cu 86% din afaceri redeschise și 50 de clădiri restaurate, notează Kyiv Independent, în timp ce forțele invadatoare ruse iau o pauză după ofensiva din Donbas, în timpul căreia au reușit cucerirea Severodonețkului și a Lisicianskului, capturând practic regiunea Lugansk, spun analiștii americani de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW). Moscova a decretat o pauză pentru trupele sale din estul Ucrainei, vineri, 8 iulie, pentru reîntărire și refacerea capacităților de luptă.

Cu toate acestea, regiunea Sumîi, aflată la nord de Harkiv, a fost lovită de 18 ori în ultimele 24 de ore, potrivit guvernatorului local, Dmytro Zhyvytsky, care a precizat că au existat mai mulți civili răniți, între care un fermier.

Luptele continuă pe frontul sudic, La Nicolaev, unde forțele ucrainene au reușit să distrugă 5 tancuri rusești și să respingă un atac al invadatorilor, în această dimineață. Rușii și-au continuat atacul cu rachete asupra Nicolaevului, distrugând complet casa unui localnic. Guvernatorul local, Vitaly Kim, a acuzat Kremlinul că folosește sistemul de apărare aeriană S-300 (din perioada sovietică) ca să atace ținte la sol, producând pagube între civili din cauza inexactității loviturilor, deși folosesc GPS.

Nicolaevul rezistă eroic încă de la 24 februarie, fiind orașul care a împiedicat avansul trupelor rusești spre Odesa. 526 de case și 400 de clădiri au fost distruse până în prezent, inclusiv administrația locală și alte instituții, notează publicația Flash. 121 de localnici au fost uciși în atacurile rusești și peste 535 suferit răni ușoare sau grave.

Update 00:05 SUA au aprobat un nou pachet de ajutor militar pentru forțele armate ucrainene, care include echipamente și mai avansate, notează Financial Times, inclusiv 4 noi HIMARS și, în premieră, artilerie de 155mm pentru obuzierele deja trimise. Presa ucraineană susține că ar fi vorba despre lansatoarele de rachete HIMARS cu rază de acțiune de 300 de kilometri.

Aceste sisteme ultra-performante sunt produse de compania americană Lockheed Martin și ajută la lovirea extrem de precisă a țintelor militare, reducând pierderile umane datorită distanței. Sunt instalații mobile, de generație nouă, iar prețul unui HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) ajunge la 5 milioane de dolari, cu muniția aferentă.

În Ucraina, au ajuns deja primele sisteme HIMARS cu rază de acțiune de 80 kilometri, singurele modele aprobate de administrația Biden, pentru a nu încuraja Kievul să atingă ținte de pe teritoriul rusesc. Se pare, spun jurnaliștii ucraineni, că Pentagonul ar fi revocat această decizie, urmând să trimită HIMARS-urile cele mai avansate, cu o rază de 4 ori mai mare.

Oficiali americani din domeniul Apărării, citați de Financial Times, au declarat că forțele ucrainene au reușit utilizarea cu succes a sistemelor HIMARS pentru a încetini avansul trupelor rusești și că este necesar să le taie acestora liniile de aprovizionare.

8 iulie 2022 – Ziua a 135-a de război

Update 22:00 Câți oameni sunt sub arme în Ucraina? Peste un milion, afirmă ministrul ucrainean al apărării, Reznikov, reluat de Ukrainska Pravda. Potrivit informațiilor furnizate de ministru, Ucraina are în prezent un maximum de 700 de mii de militari, 90.000 de membri ai Gărzii Naționale, aproape 60.000 de grăniceri și 100 de mii de polițiști.

Rusia a pierdut aproape 40.000 de militari uciși precum și multe alte zeci de mii scoși din luptă prin răniri sau prizonierat. E probabil ca Moscova să nu-i mai poată înlocui fără o mobilizare generală, care însă nu i-ar aduce fericirea lui Putin, ci ura unor segmente largi ale populației ruse, precum și efective militare nu tocmai motivate în fața unei armate ucrainene tot mai profesioniste.

Update 21:40 Parlamentarii polonezi au ratificat cererile de aderare ale Suediei și Finlandei la NATO cu unanimitate, în aplauzele tututor celor prezenți la ședința Seijmului de stat. 440 de voturi pentru și 0 abțineri, 0 respingeri, au fost acordate deciziei istorice a celor două state nordice de a se alătura Alianței Nord-Atlantice, acceptată de statele membre la Summitul de la Madrid, din 29 iulie.

Fiecare stat membru NATO din cele 30 va trebui să ratifice aderarea Suediei și Finlandei, înainte ca procesul de integrare să fie finalizat.

Update: 18:00 Unde ar trebui să atace militarii ucraineni? O lovitură mortală s-ar putea da, potrivit generalului Philip Breedlove, fostul comandant al forțelor combinate ale NATO în Europa, dacă s-ar distruge podul de peste strâmtoarea Kerch, care asigură legătura rutieră dintre Crimeea și Rusia. Ucraina ar putea folosi în scopul aruncării în aer a podului rachetele de tip Harpoon, proaspăt primite din Vest. Podul, a precizat generalul, e o țintă legitimă.

Update 17:45 Landul german Baden Würtemberg nu consideră oportune reprezentanțiile cântăreței ruse, Anna Netrebko, la Stuttgart, cât timp continuă războiul (de agresiune) purtat de Rusia în Ucraina. Cântăreței i se impută prea marea apropiere de Putin și decizia de a nu se distanța clar de tiran.

Update 17:30 Cât costă în Rusia rostirea unui singur cuvânt adevărat? Șapte ani de lagăr. Atât a primit un om politic care a îndrăznit să califice drept război, ceea ce propaganda rusă insistă a declara ”operațiune specială”. Pentru că declarația lui critică la adresa regimului Putin a ajuns pe Facebook, s-a cotat că inculpatul s-ar fi exprimat public. Ca atare a fost condamnat la o săptămână de ani după gratii, într-o colonie penitenciară. Cele din Rusia lui Putin sunt adesea, ca și în Rusia lui Stalin, lagăre de exterminare.

O represiune și mai masivă afectează Ucraina ocupată. New York Times a identificat 18 ”lagăre de filtrare” rusești, instituții privative de libertate, de interogare și torturare, ale căror principale victime sunt civilii ucraineni deportați în Rusia. Potrivit ziarului american, Rusia pare să fi pregătit conceptul acestor penitenciare dinainte de invazie.

Update 17:00 Trupele ucrainene ar fi lansat cu succes mai multe atacuri asupra forțelor invadatoare, relevă DLF, citând surse militare ale Kievului. Potrivit lor, s-au atacat și aruncat în aer depozite de arme rusești la Șahtarsk în est, în regiunea Donețk, precum și la Nova Cahovca în sud, în regiunea Herson. Rușii afirmă că ucrainenii au ar fi eșuat în tentatoiva unui atac asupra unei hidrocentrale pe Nipru. Pe de altă parte, ambasadorul rus de la Londra a declarat că e ”improbabil” ca rușii să se retragă din sudul ocupat al Ucrainei, țară care ar avea de ales, potrivit trimisului Kremlinului, între un acord de pace cu Rusia (după cedarea Donbasului integral) și capitularea.

Update 16:30 Șefa diplomației germane, Baerbock, a criticat în Bali, la întâlnirea miniștrilor de externe ai statelor membre în G20, comportamentul trimisului regimului Putin, Lavrov. Care nu și-ar fi manifestat vreo disponibilitate de a discuta. În Bali, președinția indoneziană a G20 a cerut oprirea imediată a războiului din Ucraina.

Update 14:00 Rusia continuă să șantajeze Vestul. Moscova condiționează amplificarea fluxului de gaze către Europa prin gazoductul Nordstream I, de hotărârea guvernului de la Ottawa. Regimul Putin îi cere să returneze Rusiei turbinele Siemens inspectate și reținute în Canada, în baza sancțiunilor internaționale impuse Kremlinului.

Update 13:30 Shinzo Abe a murit. Individul care l-a împușcat pe fostul premier nipon în timpul unei reuniuni electorale e arestat. Nu se știe încă de ce și-a comis oribila faptă. Fapta, un atentat și la adresa democrației, după cum l-au calificat oficialii japonezi, a șocat cancelariile occidentale care l-au condamnat în termeni aspri.

Update 11.15 Putin amenință masiv Ucraina. Rusia încă nici n-ar fi început războiul, în mod serios, iar Ucraina ar face bine să accepte condițiile Moscovei, a opinat în parlament dictatorul rus, reluat de Sky News. ”Să știe toată lumea că nici n-am început nimic în mod serios”, a spus Putin, potrivit căruia Rusia ar fi gata să discute finalul luptelor, dar ”cei care refuză s-o facă ar trebui să știe că va fi cu atât mai dificil să încheie un acord cu noi, cu cât durează mai mult”. Spre a atenua impresia că e înfrânt sau obosit de război și cerșește pacea, Putin a adăugat amenințător: ”auzim că vor să ne învingă pe câmpul de bătaie. Să încerce...” Dictatorul a reluat textual și mantra antioccidentală a propagandei Kremlinului. Vestul ar ”alimenta conflictul” și ar ”vrea să ne combată până la ultimul ucrainean”.

Update 11:00 Ucraina a început să bombardeze depozitele de muniție ale Rusiei, reducând astfel, potrivit Kiev Independent, avantajul principal al Moscovei, – care beneficiază de superioritate în materie de artilerie -, în operațiunile militare din estul Ucrainei. Președintele Zelenski a elogiat artileria occidentală, reliefând că își atinge scopul. Această artilerie, a spus el, textual, ”funcționează foarte puternic”.

Fostul premier nipon, Abe, plutește între viață și moarte, după un atentat asupra vieții sale. Nu e clar de ce un fost militar l-a împușcat. Starea victimei e critică, a spus actualul lider al guvernului japonez.

Germania e prima țară care ratifică aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Bundestagul și-a programat azi votul consfințind acceptarea celor două state scandinave amenințate de Rusia, care și-au abandonat neutralitatea din pricina pericolului militar reprezentat de regimul Putin. Mai dificilă riscă să fie ratificarea aderării lor în Turcia, al cărei regim islamist obișnuiește să se folosească de asemenea acte spre a șantaja politic.

Update 10:30 Lupta pentru Sloviansk și Donețk continuă, deși Rusia a intrat, potrivit observatorilor thinktankului ISW, într-o ”pauză operațională”. Asalturile ruse au slăbit și au făcut loc unei faze de reconsolidare și completare a trupelor invadatoare, în parte decimate, menite să le ajute să relanseze cu succes viitoare ofensive. Conform Statului Major ucrainean, au fost uciși până acum 36.900 de militari ruși.

Șeful diplomației ruse, Lavrov a părăsit înainte de termen sesiunea miniștrilor de externe ai G20 din Bali. Potrivit DLF, care transmite știrea, Lavrov, care a plecat intempestiv, după ce și-a rostit cuvântarea, s-a sustras astfel alocuțiunii șefei diplomației germane, Baerbock, care anunțase că va reliefa că mizează pe izolarea internațională a Rusiei. Lavrov a dezmințit că Rusia (care blochează porturile și exporturile de cereale ucrainene) e de vină pentru foamete în lume.

Și Liz Truss pare să-și fi scurtat vizita în Indonezia. Șefa diplomației britanice a numită adesea, alături de ministrul apărării, Ben Wallace între favoriții care l-ar putea înlocui pe Boris Johnson în cabinetul londonez. La pariurile vizându-i pe urmtării șei ai partidului conservator ocupă locurile fruntașe ex-ministrul de finanțe, Rishi Sunak, precum și fosta ministră a comerțului, Penny Mordaunt.

NASA a condamnat Rusia pentru folosirea abuzivă a călătoriilor în spațiul extraterestru, la stația spațială internațională, pentru a face politică și propagandă. Agenția spațială rusă, Roscosmos îi pozase pe cosmonauții ruși cu drapele ale republicilor separatiste în mână.

7 iulie 2022 Ziua a 134-a de război

Update 20:30 Circa două miliarde de dolari s-au strâns la Lugano, în Elveția, pentru Ucraina, la conferința pentru reconstrucție a spus premierul Denys Șmigal, mulțumind guvernelor, oamenilor de afaceri și băncilor ori organizațiilor participante, între care Banca Mondială, BERD, Banca Europeană de Investiții, Suediei, Elveției, Marii Britanii.

20:15 Rusia bombardează Harkivul cu lansatoare multiple de rachete și produce pagube și cel puțin trei răniri.

Iar Belarus amenință Polonia. ”În cazul unor provocări occidentale”, forțele armate ale Belarus vor ataca infrastructura Poloniei, a spus Ruslan Kosîghin, șeful adjunct al Statului Major al armatei dictatorului Alexander Lukașenko. Polonia și Republicile Baltice ar fi devenit ”terenuri de încercare de unde SUA” ar ”plănui să dezlănțuie un conflict sângeros în Europa împotriva Rusiei și aliaților ei”.

Update 20:00 Politica Marii Britanii nu se va modifica esențial în perioada care urmează până la înlocuirea actualului premier și lider conservator, Boris Johnson. Președintele Ucrainei, Zelenski, a reacționat la anunțul demisiei lui Boris Johnson, numindu-l pe liderul de la Londra ”un prieten adevărat al țării sale. Boris Johnson a vizitat de două ori capitala ucraineană după invazia rusă de la 24 februarie. În ce-l privește, Zelenski i-a primit azi pe doi congresmeni americani reprezentând ambele partide mari ale SUA. Liderul ucrainean a reliefat importanța sprijinului bipartizan acordat Ucrainei de către SUA.

Între timp, în Bali, demnitarii occidentali reuniți la sesiunea G20 din Indonezia s-au văzut nevoiți să se așeze alături de șeful diplomației ruse, Lavrov. E o alăturare greu evitabilă, dar moralmente intolerabilă.

Update 11:30 Barbaria rusă în acțiune: Ucraina reproșează Moscovei bombardarea universității din Harkiv. ”Doar un inamic al civilizației poate proceda așa”, a declarat în reacție, în mesajul său video, președintele Ucrainei, Zelenski.

DLF, care transmite știrea, relevă că populația civilă din Donețk e chemată să se refugieze. În regiune au fost ucise ieri șapte persoane. Trupele invadatoare se concentrează pe Sloviansk și Kramatorsk, centrele urbane din Donețk, precum și pe zona Bahmut, dar în Donbas bătălia nu s-a sfârșit complet nici în Lugansk, relevă guvernatorul militar ucrainean al regiunii, Gaidai. Potrivit lui, rușii încearcă să recruteze în armată locuitorii din Severodonețk (unde au instalat un al treilea ”primar”) și din Lisiciansk.

Pentru prima dată în 133 de zile de război, Rusia n-a făcut și n-a clamat câștiguri teritoriale în Ucraina, relevă ISW (Institutul pentru Studiul Războiului, un thinktank american). În schimb au continuat atacurile cu rachetă, inclusiv asupra Insulei Șerpilor, care a afectat debarcaderul, fără să provoace victime.

Franța a dat publicității o discuție purtată de președintele Macron cu omologul său rus, Putin cu patru ore înaintea declanșării războiului de agresiune antucrainean al Rusiei. Înregistrarea, care documentează un lider rus mințind incontinent și fără jenă, probează că nu se poate încheia niciun acord fiabil cu tiranul de la Kremlin. Difuzarea convorbirii Putin-Macron, care a enervat Kremlinului, semnalizează că nici măcar un lider potențial filo-rus și filo-putinist ca Macron nu-l mai consideră pe dictactoruul rus un partener de negocieri acceptabil.

Nu e clar în ce mod așteptata demisie a premierului britanic, Boris Johnson, va afecta războiul de agresiune al Rusiei.

Situația actuală din Ucraina invadată de forțele regimului terorist și genocidar de la Kremlin va fi azi și mâine subiectul deliberărilor G20, din Indonezia. Summitul va avea loc în Bali.

6 iulie 2022 Ziua a 133 a războiului

Update 22:30 Ministrul german al economiei, Habeck, a pledat pentru adoptarea de noi sancțiuni împotriva Rusiei. Ecologistul Habeck, care e și vicecancelar, a declarat că mai există zone în care e posibilă sancționarea Moscovei, de pildă în domeniul IT.

Între timp, duma, parlamentul de la Moscova, a adoptat două legi care permit reorientarea economiei ruse și plasarea ei pe picior de război, între altele prin forțarea firmelor de a livra mărfuri armatei Kremlinului.

Update 22:20 Rusia amenință SUA. ”Americanii să facă bine să-și amintească de Alaska și de faptul că a aparținut Rusiei, care ar putea revendica retrocedarea acestui teritoriu”, a declarat Viaceslav Volodin, șef al Dumei de Stat și țuțăr putinist.

Update 22:00 Forțele ucrainene au respins azi un asalt rusesc de lângă Myronivka, la 30 kilometri sudest de Bahmut, pecum și la așezarea Golmivskyi, la 20 kilometri sud de oraș, afirmă Statul Major ucrainean, reluat de Kiev Independent. Ucraina a dezmințit știrea difuzată de inamic, potrivit căreia rușii ar fi distrus lansatoare multiple de rachete americane de tip Himars.

Update 12:15 Premierul britanic Boris Johnson luptă din greu pentru supraviețuirea sa politică. Nu ar fi exclus să piardă această bătălie, declanșată de acuze de prezumtive declarații neadevărate ale premierului, astfel încât să fie obligat să demisioneze.

Update 12:00 Aliații islamiști și jihadiști ai lui Putin luptă pentru apărarea Islamului și se jură că, dacă nu-i oprește dictatorul, vor ajunge la Berlin. În acest sens s-a exprimat purtătorul de cuvânt al parlamentului cecen, Mahomed Daudov, în fața ziariștilor, relevă Sky News.

Alerte de raid aerian în toată Ucraina. Au loc lupte grele, potrivit Sky News, la marginea regiunii Lugansk, cucerite de ruși după capturarea Lisicianskului.

Update 11:45 Pentru a exacerba criza energetică în vest și a ridica prețul țițeiului, un tribunal aflat, ca întreaga justiție a federației ruse, sub controlul Kremlinului, a hotărât închiderea, sub pretextul unor ”probleme tehnice”, a terminalului consorțiului kazah Caspian Pipeline Consortium, principalul punct de scoatere din țară a petrolului kazah. Potrivit Bloomberg, gazul natural s-a scumpit cu 700%.

Update 11:30 Sloviansk e următorul mare obiectiv rusesc. Trupele cotropitorilor sunt la 16 kilometri de principalul oraș din regiunea Donețk, aflat încă sub control ucrainean, relevă serviciile secrete britanice. Primarul ceruse ieri locuitorilor să-l evacueze, semn care precedă de regulă cucerirea localității de către forțele de ocupație, după masiva lui bombardare și distrugere cu artileria și rachetele. Trupele ruse au înaintat cinci kilometri și din direcția Izium, fiind confruntate de o acerbă rezistență, constată aceleași surse britanice.

Situația militară aproximativă azi, pe hartă:

5 iulie 2022 A 132-a zi de război

Update 21:30 În conferința sa de presă, președintele Iohannis a dat vina pentru scăderea încrederii românilor în guvern și în autoritățile democratic alese ale României, precum și pentru crize și inflație unor factori străini ca ”războiul din Ucraina”. Iohannis crede că guvernul ”își face treaba bine”, iar semnele ar fi ”bune”.

Șeful statului n-a putut explica discrepanța dintre politica României și a altor state esteuropene din vecinătatea Ucrainei cu privire la ajutorarea ucrainenilor în război. Președintele României a dat vina pe ”război” pentru lipsa fără egal în Europa a declarațiilor oficiale românești privind ajutorarea concretă a ucrainenilor. România (în comparație cu alte state europene) ar fi în imediata vecinătatea directă a Ucrainei și ”e război”, s-a justificat Iohannis. Ca și cum Polonia ori Slovacia nu ar fi ”vecini direcți” ai Ucrainei. Și n-ar ști că e război.

În mod similar, Iohannis n-a putut explica persuasiv incompatibilitatea dintre un premier plagiator și ”proiectul România educată”, declarându-și incapacitatea de a evalua teza de doctorat a generalului Ciucă, dar și siguranța că cei responsabili se vor ocupa de această problemă.

Iohannis nu a regretat nici amenințarea sa la adresa G4Media și a presei independente în legătură cu publicarea drafturilor privind legile securității naționale, care, dupa cum a reieșit la analiza lor, anunțau, involuntar, un efort de transformare a României într-un stat polițienesc. Iohannis și-a menținut afirmațiile mai vechi, puternic criticate, în acest context, de zeci de ONG-uri și de Reporteri fără Frontiere și a respins obiecțiile lui Cristi Pantazi de la G4Media, care a demontat afirmația prezidențială, potrivit căreia președintele ar respecta libertatea presei.

Iohannis s-a apărat, afirmând că el n-ar fi dat publicității numele publicației în care a apărut draftul incriminat. Iohannis a comparat în mod aberant ziarul (și jurnalistul) amenințat cu persoanele care au redactat draftul incriminat, redactori de draft care, potrivit lui Iohannis, nu s-ar fi ”simțit amenințate”. Ca și cum cineva ar fi afirmat acest lucru. În ce privește G4Media, publicația românească și ziariștii ei ”nu trebuiau să se simtă amenințați” a spus Iohannis textual, vizibil încurcat de insistența reporterului.

Nici cu privire la intimidarea de către autoritățile din subordinea sa a jurnalistei de investigații Emilia Șercan, o expertă în plagiatele politicienilor și militarilor, recunoscută ca atare pe plan internațional, liderul de la Cotroceni nu a putut face lumină, întrucât nu s-ar putea ”aștepta de la președinte să se ocupe de fiecare caz în parte” care face valuri în presă, crede Klaus Iohannis.

Iohannis a negat că-și folosește puterea mare și cea de președinte al CSAT pentru a intimida (”inhiba”, cum s-a exprimat el, media liberă”. ”Mă voi îngriji ca aceste excese (probabil ale serviciilor secrete și ale colaboratorilor dela Cotroceni care se află la originea drafturilor) să dispară”, a mai declarat președintele României nu tocmai convingător.

Iohannis n-a putut explica persuasiv nici de ce proiectul ”România educată” continuă să fie în stadiu de concept, după șase ani și jumătate de la lansarea lui de către președinte, nici cum trebuie combătută inflația în condițiile în care se fac angajări în trombă la ministere, iar angajații din aceste instituții și parlamentarii își oferă ori li se oferă uriașe majorări salariale, care impulsionează masiv deprecierea banilor.

Update 21:00 Trupele ruse încearcă să captureze Bilogorivka, lângă Lisiciansk, anunță Kiev Independent. Aceeași sursă relevă că luptele continuă lângă Kramatorsk în timp ce artileria rusă pisează întregul front de lângă Avdiivka, Kurahiv, Novopavlivska și Zaporija. La Berdiansk forțele de ocupație rusă încorporează oameni cu de-a sila. În fine, Marea Britanie urmează să mai expedieze 10 sisteme de artilerie (tunuri autopropulsate) în Ucraina.

Update 20:00 Cum se trăiește sub ocupație rusească la Mariupol? Cu cinci litri de apă pe săptămână, stat la cozi cu bidoanele și vânând porumbei, pentru a supraviețui, informează agenția Ukrinform, citând administrația locală din orașul-martir, capturat de ruși la mijlocul lunii mai.

Accesul la apă este una dintre cele mai presante probleme celor aproximativ 100.000 de ucraineni rămași în oraș, iar mulți dintre locuitori adună apă din puțuri sau băltoace, în încercarea de a supraviețui, ceea ce a crescut riscul izbucnirii unei epidemii de holeră. “Lipsa accesului la îngrijiri medicale corespunzătoare și băutul apei nepotabile din locuri insalubre pot fi fatale, în acest moment la Mariupol”, avertizează Consoliului Local al portului. “În mijlocul Europei, invadatorii au transformat apa – o necesitate – într-un lux”, spun oficialii ucraineni.

În acest moment, în orașul din sudul Ucrainei nu există electricitate, apă curentă sau acces la gaze, iar oamenii sunt nevoiți să recurgă la măsuri disperate pentru a supraviețui, inclusiv să vâneze porumbei. În Mariupol are loc una dintre cele mai mari catastrofe umanitare ale momentului, iar numărul celor uciși de asediul rusesc – care a durat aproape 2 luni – este estimat la nu mai puțin de 22.000 de oamenii, aruncați în gropi comune sau înhumați în grădini de bloc, parcuri sau scuaruri.

Update 19:15 Interziceri implicite de emigrări evreiești din Rusia? Jerusalem Post anunță că regimul de la Moscova a ordonat organizației Jewish Agency (Agenția Evreiască se ocupă de emigrări în Israel) să-și sisteze toate activitățile în Rusia. Ordinul a fost emis de ministerul rus al justiției.

Din unghiul organizației Jewish Agency, războiul din Ucraina ”a declanșat cea mai mare criză în domeniul emigrărilor evreiești de la Holocaust încoace”.

Un post tv rusesc a dezmințit știrea, dar n-a făcut-o convingător. Relațiile dintre Israel și Rusia s-au deteriorat perceptibil în ultima vreme. Ministra integrării și imigrării din Israel, Pnina Tamano-Shata, a confirmat existența ordinului ministerului rus al justiției și a declarat că Jewish Agency este o instituție fundamentală pentru ajutorarea evreilor care vor să emigreze în Israel. Ministra a lanst un apel premierului israelian, cerându-i să rezolve chestiunea cu guvernul de la Moscova, întrucât dreptul la emigrarea în Israel, la alia, e unul fundamental, de care se bucură și evreii ruși.

O serie de surse de rang înalt din rândul comunității evreiești din Rusia au declarat ziarului Jerusalem Post, că evreii din țară simt cum se lasă din nou Cortina de Fier și se tem că nu vor mai putea scăpa din Rusia. Unii evrei consideră că autoritățile încearcă să-i aresteze și se tem pentru viața lor.

Update 18:00 Povestea se repetă. Numai că nu e poveste. E crimă de război a Rusiei. E crimă în masă, una trasă la indigo după altele, similare, în Cecenia, Siria și Ucraina: primarul orașului Sloviansk le-a cerut locuitorilor urbei sale să evacueze localitatea. Apelul edilului vine după două zile de bombardamente inclusiv cu rachete asupra zonelor rezidențiale, care au distrus cel puțin 40 de case și au omorât cel puțin 6 civili, rănind alți 20. Marți au fost evacuați 144 de oameni, între care 20 de copii.

Update 14:30 Trupele invadatoare au atacat cu rachete și au produs ample distrugeri orașelor Nikolaev. Sloviansk și Karmatorsk, relevă DLF. În zona ultimelor două se află comandamentul trupelor ucrainene din Donbas. Partea rusă a afirmat că ar fi fost supusă unor bombardamente ucrainene în regiunile Kursk și Briansk. Partea ucraineană, care consideră că Rusia își vede forțele împuținate, legate în proporție de 60% în regiunea cucerită din estul Ucrainei, mizează pe o contraofensivă în sud, dacă obține în timp util suficiente arme din vest.

Update 12:00 A început bătălia pentru Donețk. În bombardamentele rusești au avut de suferit 13 așezări din regiune, doi civili fiind uciși și alți patru răniți, a declarat guvernatorul regiunii, Pavlo Kirilenko. Pe frontul din Sloviansk ucrainenii ar fi oprit înaintările ruse și i-ar fi aruncat pe invadatori înapoi. Există informații referitoare la formarea unei unități agresoare în Belarus. Pe frontul din Bahmut, forțele ruse sunt în ofensivă în direcția Novoluganske. Statul Major ucrainean consideră că moralul trupelor ruse e foarte scăzut.

Potrivit serviciilor secrete britanice, e aproape sigur că rușii vor proceda în Donețk așa cum au făcut în cucerirea regiunii Lugansk, prin utilizarea extinsă a artileriei și înaintări lente.

Potrivit Statului Major ucrainean, rușii ar fi pierdut de la 24 februarie încoace 36.350 de militari uciși, aproape 1.600 de tancuri, 3.772 de TAB-uri, alte 2.634 de vehicule și autocisterne, 806 de tunuri și sisteme de artilerie, 247 de lansatoare multiple de rachete, 105 de sisteme de apărare antiaeriană, 187 de elicoptere, 217 avioane, 660 de drone și 15 nave. Situația militară aproximativă azi, pe hartă:

4 iulie 2022 Ziua a 131-a de război

Update 22:00 În estul Ucrainei, rușii au repurtat un succes parțial pe frontul de la Sloviansk în ofensiva pe direcția Mazanivka, afirmă Statul Major ucrainean. Forțele armate ale Kievului au respins alte atacuri rusești în Donbas. E vorba, potrivit aceleași surse, reluate de Ukrainska Pravda, de asalturi ale cotropitorilor pe fronturile de la Kramatorsk și Bahmut, care ar fi fost respinse. Pe frontul din Kramatorsk, invadatorii au pisat cu artileria zonele din proximitatea localităților Bilogorivka și Verhnokamianske, și au lansat un raid aerian lângă Tetianivka. La Harkiv au bombardat cu artileria orașul și localitățile din nordul, nordestul și estul orașului.

Regatul Unit va impune de mâine noi sancțiuni regimului Lukașaenko, de vreme ce susține invazia ilegală a armatei dictatorului rus. Sunt afectate domeniile economic, comercial și transporturile Belarus.

Update 20:00 Nu se văd semnele unei proxime intervenții militare antiucrainene din Belarus sau din Transnistria, a afirmat Andriy Demcenko, șeful grănicerilor. Cei 70 de probabili spioni ruși, deghizați ca diplomați, expulzați de guvernul de la Sofia au părăsit Bulgaria.

Update 19:30 Liderul de la Kremlin și-a felicitat armata pentru cucerirea Luganskului. Unitățile participante la operațiuni să se odihnească, a spus Putin la o întâlnire cu ministrul rus de război, Șoigu.

Reconstrucția Ucrainei au putea costa 700 de miliarde de euro, a estimat premierul ucrainean Schmychal. Numai infrastructurii invazia rusă i-a produs pagube în valoare de 100 de miliarde de euro, a spus el la o conferință consacrată în orașul elvețian Lugano creării de către Comisia Europeană a unei platforme, menite să uneascvă eforturile statelor, instituțiilor, investitorilor particulari și societății civile.

Update 11:45 După capturarea Luganskului, trupele ruse se vor concentra de acum încolo pe cucerirea integrală a regiunii Donețk, după cum confirmă serviciile secrete britanice. Serviciile secrete ucrainene relevă că Rusia nu vrea să se limiteze la Donbas, ci urmăresc distrugerea completă a Ucrainei, după cum relevă Ukrainska Pravda. Potrivit Statului Major al armatei ucrainene, ar fi fost uciși până acum peste 36.000 de militari ruși.

Update 11:30 In Lisiciansk mai sunt circa zece mii de civili ucraineni. Ucraina și-a anunțat ieri retragerea forțelor militare din oraș. Operațiunea a fost motivată că încercare reușită de evitare a încercuirii. Trupele ruse, afirmă DLF, reluând estimările strategice ale britanicilor, se îndreaptă acum spre Sloviansk. În zona Sloviansk-Kramatorsk se află comandantul trupelor ucrainene din Donbas.

Situația militară aproximativă de azi, pe hartă;

3 iulie 2022 Ziua a 130-a de război

Update 21:30 Forțele ucrainene s-au retras din Lisiciansk. Rusia a cucerit și ultimul mare oraș din Lugansk. ”După lupte grele”, după cum precizează forțele armate ale Kievului, reluate de Ukrainska Pravda. La Melitopol forțele ucrainene au aruncat în aer un pod folosit de armata rusă. Iar la Sloviansk forțele ucrainene afirmă că au respins un asalt al trupelor rusești.

Update 19:40 Rușii omoară copii în Ucraina. Până acum au ucis cel puțin 344. Cel puțin 640 au fost răniți. Nu se știe câți au fost violați sau furați și câte victime în rândul copiilor suferă sau au fost uciși în teritoriile ocupate. Nu puțini se întreabă: când îl va opri lumea civilizată pe Putin? Așteaptă oare să-l oprească prichindeii?

Update 19:30 Turcia a oprit o navă rusească având la bord grâu jefuit din Ucraina. Informația a transmis-o Vasili Bondar, ambasadorul Ucrainei la Ankara. Ucraina ceruse anterior Turciei să rețină cargoul încărcat cu cereale ucrainene prădate din Berdiansk.

Între timp au continuat bombardamentele rusești și uciderile de civili ucraineniu. La Harkiv a fost omorât un om, iar la Sloviansk tirul de artilerie s-a soldat cu moartea a 6 persoane și rănirea altor 15. La Kramatorsk riușii atacă de două zile cu rachete din lansatolare multipe de tip Smerch, anunță K(iev) I(ndependent). 

Update 19:20 Lisicianskul n-a căzut încă, afirmă președintele Ucrainei, Zelenski, respingând afirmațiile rusești. Dar potrivit lui Zelenski, ucrainenii nu se bucură de un avantaj la Lisiciansk, și există riscul ca rușii să cucerească întregul Lugansk. ”Dar situația se poate schimba zilnic”.

Update

Update 14:30 Lumea e ”în pragul unei ere noi”. Ne aflăm ”în debutul unei epoci noi”, a spus președintele Germaniei, Steinmeier. Dat fiind războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina elitele politice și economice nu mai pot continua pe drumul parcurs până acum. E nevoie ca Germania, a spus el la Hamburg, la clubul fondat de Max Warburg pentru dialogul dintre lumea științifică și cea economică, să-și regândească din temelii geopolitica și geoeconomia. E nevoie să se înțeleagă că democrațiile trebuie să fie puternice și capabile să se apere. E nevoie de o reorientare politică, militară și economică, a estimat el. El a avertizat împotriva unei prea mari dependențe a Germaniei de China comunistă. În anumite domenii, dependența de materiile prime ale Chinei e mai mare decât cea de gazul rusesc, a spus DSteinmeier, reluat de DLF.

Update 12:00 La Lisiciansk, potrivit guvernului din Kiev, se așteaptă o decizie în scurt timp. Trupele invadatoare au reușit pentru prima dată să traverseze râul Siwerskyj Doneț, ceea ce amenință forțele ucrainene care controlează orașul și sunt amenințate de încercuire. Până acum tactica predilectă a trupelor ucrainene a fost să evite prin retrageri încercuirile. Trupele ruse au pierdut până acum 36.000 de militari uciși, alți peste 90.000 fiind răniți, afirmă sursele militare ucrainene.

Au mai avut loc azi dimineață asalturi rusești respinse asupra Harkivului (la Prudianka) și bombardamente în proximitatea satelor Mospanove și Grakove. Artileria rusă a atacat și așezări ucrainene ca Ruska Lozova, Peremoga, Verhnii Saltiv, Zamulivka, Volobuivka, Milova, Protopopivka, Pytomnyk, Prudianka și Nortsivka. Luptele au continuat și pe frontul de la Sloviansk, trupele ruse fiind respinse la Mazanivka.

În Belgorod, oraș rusesc situat în apropierea graniței ucrainene, au avut loc mai multe explozii soldate cu cel puțin trei morți și patru răniți. Ar fi fost distruse, potrivit guvernatorului regiunii, și peste 50 de case. Altă explozie s-a auzit în Rusia în regiunea Kursk.

Un atac ucrainean cu peste treizeci de proiectile a avut loc asupra celor patru baze militare rusești din orașul Melitopol, ocupat de invadatorii regimului Putin, relevă, potrivit DLF, primarul orașului, aflat în exil. Orașul are și un aeroport, în care a izbucnit un incendiu. Autoritățile militare ruse au confirmat atacul.

Alți doi militari din forțele ucrainene de origine britanică au fost luați prizonieri de ruși și acuzați că ar fi mercenari, anunță agenția rusă TASS, reluată de Politico.

Update 00:25 Președintele Zelenski a reliefat că ucrainenii au eliberat 1027 de localități ocupate de ruși. Alte 2.600 rămân sub ocupație rusească. Ocupanții au distrus sute de firme inclusiv chimice și metalurgice în 24 de regiuni. Rușii fură și apă din Herson, în valoare de peste 1,1 milioane de dolari pe zi, canalizînd-o spre Crimeea.

2 iulie 2022 a 129-a zi de război

Bătălia pentru Lisiciansk a continuat. Rușii au pretins că l-au cucerit. Ucrainenii au contestat această informație, afirmând că orașul nu a fost încă încercuit. Forțele ucrainene anunță cuceriri mărunte la nord de Herson, pe frontul din sud. Lukașenko, dictatorul din Minsk, a acuzat Ucraina de atac cu rachetă asupra Belarus. Rachetele ar fi fost interceptate de apărarea antirachetă a țării sale. Liderul din Minsk n-a prezentat dovezi pentru afirmațiile sale.

Situația militară aproximativă la început de iulie, pe hartă:

1 iulie 2022 a 128-a zi de război

Update 21:00 Cum vede ziarul britanic The Guardian reorientarea strategică a Vestului documentată de summitul NATO? ”Această reorientare are patru elemente:

prima e strategică: e înțelegerea faptului că încercările de edificare a unei relații de cooperare cu Rusia au eșuat până într-un viitor previzibil, iar invazia, în sine impardonabilă, a Rusiei în Ucraina înseamnă și o confruntare (a Moscovei) cu Vestul.

Cel de-al doilea punct e divorțul de era bugetelor militare tot mai reduse care a debutat după 1989.

Al treilea element e răsucirea parțială a SUA cu privire la staționarea de trupe americane în Europa. Președintele Biden a aprobat cea mai amplă creștere a prezenței militare a SUA în Europa de la Războiul Rece încoace.

În fine, al patrulea: NATO s-a extins, Suedia și Finlanda fiind invitate oficial să adere la alianță. ”

Informație de fundal: în acest punct, ziarul de stânga de la Londra s-ar putea să se înșele. Regimul Erdogan a condiționat ratificarea primirii celor două state scandinave de îndeplinirea condițiilor oneroase puse ambelor țări de regimul islamist de la Ankara.

Update 20:30 Crimele Rusiei au început să victimizeze copii moldoveni. Un atac rusesc cu rachetă asupra satului Serghiivka, în regiunea Odesa Oblast, s-a soldat în această seară cu distrugerea unui Centru moldovenesc de tratatment și de reabilitare a copiilor bolnavi. Un angajat al centrului a fopst ucis, alți cinci fiind răniți, după cum a reliefat ministra moldoveană a sănătății Alla Nemerenko pe Facebook, fiind reluată de Ukrainska Pravda. La Odesa, numărul victimelor atacului cu rachetă într-un bloc de locuințe s-a soldat cu cel puțin 21 de decese.

În ciuda succeselor teritoriale ale Rusiei în estul Ucrainei, Kievul anunță eliberarea unui număr de 1027 de localități. Potrivit ministrului ucrainean al apărării, Reznikov, rușii au pierdut peste 30.000 de militari care au fost uciși, alți 90.000 fiind răniți, iar mulți au fost dați dispăruți, pentru ca Rusia să nu plătească despăgubiri familiilor lor.

Update 17:30 Ministerul de externe ucrainean s-a distanțat de propriul său ambasador de la Berlin.

  • Background: Andrii Melnyk comisese o evidentă mistificare și o impardonabilă falsificare a istoriei, încercând să-l scoată basma curată pe Stepan Bandera. Liderul partizanilor naționaliști ucraineni în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost un colaborator al regimului nazist și un complice la crimele în masă ale hitleriștilor. Gafa lui Melnyk, care dă apă la moară acuzelor false de nazism proferate de Rusia împotriva conducerii ucrainene e imorală și, ca atare intolerabilă, constituind și o expresie a inadecvării intelectuale a ambasadorului. Toate la un loc ar trebui în mod normal să ducă la urgenta rechemare a ministrului Ucrainei din capitala Germaniei.

Rusia reflectează la întreruperea completă a relațiilor diplomatice cu Bulgaria. Sofia refuzase să revoce decizia de marți de a proceda la expulzarea a 70 de diplomați ai Moscovei acuzați de spionaj până la finele acestei săptămâni.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a cerut Ucrainei să onoreze istoricul moment al deschiderii perspectivei europene demarând reforme antioligarhice și o mai intensă luptă împotriva corupției.

Guvernul german și-a reiterat condamnarea ”sinistrului atac asupra mallului din Kremenciuc”. Care a fost condamnat de întreaga lume. Ceea ce nu i-a împiedicat pe ruși să țintească într-un bloc de locuințe din Odesa. Numărul oamenilor uciși de ruși în această crimă de război a ajuns la cel puțin 20.

UE importă pentru prima dată în istorie mai mult gaz din SUA decât din Rusia, scrie Kiev Independent.

Update 09:00 Trupele ruse presează în direcția Sloviansk, operând, potrivit thinktankului american ISW la sud și est la Bahmut. În această zonă au obținut mici câștiguri teritoriale, iar potrivit Institului american pentru Studierea Războiului, reluatd e Kiev Independent, e posibil ca ele să indice fie un asalt proxim asupra orașului Bahmut, fie dorința de a interzice circulația și comunicațiile din această direcție.

Un atac rusesc cu rachetă asupra raionului Bilhorod-Dnistrovsky din regiunea Odesa s-a soldat cu cel puțin 17 morți și rănirea altor pestye 30, informează autoritățile locale, reluate de KI. Conform unui expert ucrainean, rușii recurg tot mai mult la rachete imprecise din vechiul arsenal sovietic.

În sudul Ucrainei forțele defensive anunță succese, între care scoaterea din luptă a 35 de militari ruși și distrugerea unor tancuri T 72.

Primirea în NATO a Finlandei și Suediei nu e încă sigură. Turcia a amenințat cu refuzul ratificării aderării, dacă cele două state scandinave nu se supun condițiilor puse de Ankara. Regimul Erdogan s-ar putea de asemenea răzbuna pe eventualul refuz al Congresului american de a aproba vânzarea de avioane de vânătoare de tip F 16 unei țări ca Turcia care a achiziționat de la Moscova sistemul de apărare antirachetă S 400.

30 iunie 2022 – A 127-a zi de război

Update 23:30 Trupele ruse au înregistrat un succes la sud de Lisiciansk. Potrivit Statului Major ucrainean, au luat cu asalt rafinăria din sudul orașului și controlează o parte din ea. Una din problemele forțelor ruse e lipsa de militari. Ca atare oficialitățile și-au sporit notabil efortul de a recruta. Între altele în Transnistria. Kiev Independent reia informații ale serviciilor secrete ucrainene, potrivit cărora rușii umblă prin Moldova, încercând să convingă tineri bărbați să semneze contracte de înrolare cu armata.

Potrivit Ucrainei, număr rachetelor lansate de ruși asupra teritoriului ucrainean s-a dublat în ultimele două săptămâni. Statele baltice au reacționat la bombardarea Ucrainei cu rachete. Estonia și Letonia, scrie DLF, s-au înțeles să cumpere în comun un sistem de apărare îndreptat împotriva rachetelor cu rază medie de acțiune.

Potrivit DLF, președintele Germaniei Steinmeier s-a întreținut cu omologul său ucrainean, promițându-i lui Zelenski noi ajutoare.

Iar Rusia, relevă aceeași sursă, l-a convocat la ministerul de externe pe ambasadorul britanic de la Moscova, spre a protesta împotriva retoricii dure, ”ofensive” a Regatului Unit, căruia Kremlinul îi reproșează că ar difuza informații false despre amenințările rusești cu arme nucleare.

Update18:30 Președintele SUA, Biden, a anunțat noi ajutoare militare în valoare de 800.000.000 de dolari pentru Ucraina. În privința deznodământului războiului, liderul de la Washington a formulat precaut, afirmând că ”Rusia nu trebuie să învingă”. N-a spus ziariștilor textual că trebuie înfrântă sau trebuie să capituleze.

Biden a salutat primirea în Alianța Nordatlantică a celor două state scandinave, Suedia și Finlanda. ”Putin”, spus el în context, ”a vrut finlandizarea NATO și a obținut natoizarea Finlandei”. El s-a pronunțat de asemenea în favoarea livrării de avioane de vânătoare F 16 Turciei, un export sistat de americani, după ce Ankara a început să colaboreze militar cu Rusia și să achiționeze de la Moscova sistemul de rachetă antirachetă S-400. Vânzarea avioanelor F16 va trebui în prealabil să fie aprobată de Congres.

Biden a vorbit liber și, dincolo de câteva bâlbe, s-a exprimat fără greșeli sau erori de logică în conferința sa de presă, care a urmat summitului NATO. Biden a atribuit însă exclusiv Rusiei vina pentru prețul exorbitant al combustibilului, ceea ce experții credibili contestă, trimițând la măsurile ecologiste adoptate de administrația americană după accesul lui Biden la Casa Albă. Pentru reducerea prețului uriaș la pompe al benzinei și motorinei, Biden a propus, rezonabil, reducerea și anularea taxelor.

Pe de altă parte, președintele Statelor Unite a pus sub semnul întrebării și statul de drept american, condamnând atât de virulent Curtea Supremă americană pentru sentința prin care judecătorii supremi au redat recent statelor federale dreptul de a legifera în chestiunea avorturilor, (pe care însă nu le-au ”interzis”, cum greșit s-a afirmat) încât ar putea ridica probleme de legitimitate împărțirii puterilor americane.

Într-un stat de drept, justiția este independentă de executiv, ca și de legislativ. Or, cedând presiunilor extremei stângi americane, Biden dă semne să vrea să anuleze sentința judecătorilor Curții prin ordine executive și puterea legislativă, un demers incompatibil cu statul de drept. La fel și totodată antidemocratică este și manipularea regulilor parlamentare de către șeful executivului, de felul anulării așa-numitului Filibuster, pe care, spre a anula o decizie a puterii judiciare, a propus-o președintele SUA, fără să se jeneze că-și bate astfel joc de sistemul parlamentarismului și deci și de democrație.

Update 13:00 Important succes militar, tactic și strategic, ucrainean, în Insula Șerpilor. Forțele ucrainene au obținut retragerea ocupantului rus de pe Insula Șerpilor, situată în proximitatea Deltei Dunării.

Micul teritoriu la origine românesc este strategic extrem de important pentru controlul părții de nordvest a Mării Negre. Invazia rusă a început cotropirea prin ocuparea Insulei. Ucraina a distrus în insulă un sistem de rachete cu rază scurtă de acțiune. Moscova afirmă că ar fi evacuat insula ca ”să înlesnească misiunea ONU” de a crea un coridor maritim pentru exportul de grâu.

Cât de adevărată e justificarea ministerului rus al apărării? Realitatea e că insula a fost atacată masiv cu puțin înaintea abandonării ei de către ruși, iar ucrainenii au lansat multiple și ucigașe asalturi cu drone și cu aviația militară asupra insulei, reușind, de asemenea, să-i scufunde Rusiei fortărețe plutitoare gigantice, precum crucișătorul Moskva. Deși declarațiile celor două părți nu se pot confirma sau infirma 100%, e clar că presiunea militară ucraineană se află la originea acestui important succes nu doar tactic, ci și, dată fiind poziția insulei în Marea Neagră, strategic al Ucrainei. Cu atât mai mult cu cât, prin tradiție, Rusia nu se retrage de nicăieri decât forțată cu arma în mână sau de împrejurări vitrege pentru țarii ei, după cum arată istoria.

Situația militară aproximativă de azi, din estul Ucrainei, pe hartă:

Update 11:30 Secretarul general al NATO, Stoltenberg, nu mai exclude eventualitatea unui atac rusesc asupra aliaților occidentali. Rusia ”a încălcat principiile și normele care au contribuit la o edficarea unei ordini europene stabile și predictibile. Nu mai putem exclude un atac asupra suveranității și integrității aliaților”, se arată în noul concept strategic elaborat de NATO. Rusia ”lui Putin încearcă să obțină influență și control direct prin coerciție, subversiune, agresiune și anexări”, mai relevă documentul. NATO s-a arătat gata să apere fiecare centimetru de pământ al statelor membre ale pactului defensiv nordatlantic.

DPA, reluat de Bild, care transmit știrea, mai relevă că NATO, care vede întregul spectru al amenințării ruse, de la ”Marea Baltică la Marea Neagră, până în spațiul mediteranean”, ca și prin ”integrarea militară a Rusiei” cu Belarus, reprezentând ”o provocare pentru securitatea și interesele noastre,…nu caută confruntarea cu Moscova, dar va reacționa unitar și responsabil la amenințările și acțiunile ostile ale Rusiei”.

Update 11:15 Lisicianskul se apără. La Lisiciansk bombardamentele ruse au distrus o secție de poliție și au avariat rafinăria de petrol, relevă Ukrainska Pravda. Potrivit ministerului apărării de la Kiev, forțele ucrainene își mențin pozițiile la Lisiciansk, unde rușii atacă de zile, în trombă, ultimul mare oraș din Lugansk aflat sub control ucrainean. Luptele actuale, din zonă, se concentrează asupra rafinăriei de petrol situată la 10 kilometri sudvest de centrul orașului, scrie Kiev Independent, care transmite știrea. Aceeași sursă relevă că în regiunea Donețk, rușii au înaintat încet încercând să-i încercuiască pe apărătorii din nordul regiunii, care riscă să fie prinși în clește prin avansarea unităților venind dinspre Izium. Forțele ucrainene își perpetuează tactica de a se retrage când nu mai pot evita încercuirea.

Bombardarea cu rachete de către ruși a unui bloc de locuințe din Nikolaev s-a soldat cu mai multe victime decât s-a afirmat inițial. E vorba, potrivit autorităților locale, de șase morți, alți șase fiind răniți. Bombardamentele recente din Donețk au făcut de asemenea doup victime civile. Ukrainska Pravda semnalează că, la Dnepropetrovsk, forțele ruse au bombdardat și distrus un siloz cu 40 de tone de grâu.

Update 11:00 Situația în estul Ucrainei rămâne extrem de dificilă. Drept grea o descrie și președintele Ucrainei, Zelenski. Liderul de la kiev a anunțat și ruperea relațiilor diplomatice cu Siria, aliat de nădejde al Rusiei lui Putin, care recunoscuse anterior republicile rusofone separatiste, Lugansk și Donețk. Statele occidentale au condamnat această nouă încălcare, de către Siria, a dreptului internațional.

Update 00:00 Rusia amenință. În reacție la primirea în NATO a Finlandei și Suediei liderul Rusiei, Putin, a amenințat cele două state scandinave, afirmând că ”n-ar fi exclus să apară tensiuni” între Moscova și ele. Summitul NATO a definit Rusia ca amenințarea principală (literal: ”cea mai mare și cea mai nemijlocită”) pentru statele alianței nordatlantice. Putin a sugerat că ar putea fi nevoie de o sporire a capacităților militare ale Rusiei.

9 iunie, a 126-a zi de război

Update 23:30 Hotărârile adoptate la summitul NATO au stârnit ecouri pozitive. Le-a elogioat și cancelarul german și președintele Poloniei, Duda. Potrivit liderului berlinez s-a produs o schimbare de macaz care reașează foarte semnificativ securitatea europeană și mondială. Duda a salutat, potrivit DLF, care reia știrea, prezența militară americană permanentă în flancul estiul al NATO, anunțată de omologul său de la Washington, Biden.

Reprezentantul Ucrainei, Kuleba a lăudat la rândul său poziția clară a alianței nordatlantice față de Rusia, precum și primirea Suediei și Finlandei. Liderii pactului defensiv apusean au hotărât sporirea de la 40.000 de militari la 300.000 a forței operaționale (de intervenție rapidă) a alianței, precum și amplificarea prezenței militare a NATO în răsărit și au calificat China comunistă drept ”provocare”.

Șeful NATO, Stoltenberg a reliefat că războiuld e agresiune declanșatd e Rusia în Ucraina a creat cea mai amplă criză de securitate în Europa de la al Doilea Război Mondial încoace. NATO a definit Rusia drept ”cea mai mare amenințare, una directă” la adresa statelor alianței.

Update 22:45 Ucraina a dat în judecată Rusia la CEDO. Potrivit Reuters, care transmite știrea, Kievul a acuzat Moscova la 24 iunie de violări brutale și în masă ale drepturilor omului în timpul invaziei ruse, care a debutat la 24 februarie.

Update 21:30 Trupele ruse încearcă să acapareze controlul asupra șoselei Bahmut Lisiciansk și să izoleze acest ultim mare oraș din Lugansk aflat sub stăptânire ucraineană. Știrea, difuzată de Statul Major ucrainean, a fost reluată de Ukrainska Pravda. Potrivit Kievului, rușii au încercat să pătrundă în satul Verhniokamianka, de lângă Lisiciansk, dar ar fi fost înfrânte. La fel, unitățile rusești care au încercat să avanseze spre Bahmut, în regiunea Donețk.

Ucraina și-a repatriat 144 de militari luați prizonieri de ruși. Între ei și 95 de luptători din Azovstal.

Ucraina a înregistrat un important succes diplomatic. Președintele indonezian Widodo l-a invitat personal, la Kiev, pe omologul său ucrainean, Zelenski, la summitul din toamnă al Grupului G20.

Update 18:20 Schimbare decisivă de strategie a NATO la 12 ani după ce anunțase la Lisabona, stabilirea unei relații strategice de lungă durată cu Federația Rusă, în timpul mandatului președintelui rus de atunci, Dimitri Medvedev. 

Astăzi, la Madrid, Alianța Nord-Atlantică a pus bazele unei noi strategii, definind Rusia drept cea mai mare amenințare, una directă, la adresa securității și stabilității statelor membre, notează Sky News. Noul concept strategic acuză Moscova că încearcă să își creeze sfere de influență prin coerciție, agresiune, acțiuni subversive și anexări.

Drept urmare, a afirmat Secretarul General Jens Stoltenberg, ne vom schimba fundamental abordarea defensivă, pentru contracarea amenințărilor create de Rusia. Forțele NATO de răspuns rapid, pregătite să intervină de urgență vor fi suplimentate până la 300.000 de soldați.

Update 17:10 Trebuie să vedem imaginea de ansamblu: sunt trei fronturi active, iar Ucraina pierde în est, dar face avansuri foarte bune în sudul țări și în nord, consideră profesorului britanic Michael Clarke, fost direct al Royal United Services Institute (RUSI), într-un interviu acordat televiziunii Sky.

Analistul de securitate a estimat că cea mai bună situație pentru forțele armate ale Kievului se prezintă la sud-vest de Herson, unde acestea au făcut cuceriri semnificative. Și în nord, în jurul orașului Izyum, trupele ucrainene avansează, ușor, dar constant. Clarke a afirmat că decizia de retragere din Severodonețk a fost corectă, întrucât forțele rusești au dominat bătălia, iar ucrainenii nu mai aveau de ales decât să fie încercuiți și loviți.

Update 16:15 Cine urmează în colimatorul Rusiei? Vorbind azi summitului NATO de la Madrid, președintele Zelenski s-a întrebat pe cine va ataca Moscova după Ucraina. ”Cine urmează pentru Rusia: Moldova? Statele Baltice? Polonia? Răspunsul e: toate”, a spus Zelenski textual.

Norvegia va trimite forțelor armate care apără Ucraina trei lansatoare multiple de rachete. E vorba de o donație. Iar Marea Britanie l-a plasat pe lista de sancțiuni pe oligarhul rus Potanin, unul dintre cei mai bogați oameni ai Rusiei. Potrivit Kiev Independent, care citează State Watch, un ONG ucrainean, mai există patru bănci rusești cuplate încă la sistemul SWIFT.

Covârșitoarea majoritate a ucrainenilor refuză cedările de teritorii. Un sondaj independent, american, efectuat de NORC și de publicația conservatoare Wall Street Journal relevă, potrivit Kiev Independent, că 89% din ucraineni resping ideea cedării de teritorii revendicate sau ocupate de Rusia, în scopul încheierii războiului.

Președintele indonezian Widodo efectuează o vizită la Kiev. Liderul de la Jakarta participase anterior la întâlnirea de la Elmau, în Bavaria, unde a avut loc summitul G7.

Update 16:00 Turcia cere Suediei și Finlandei extrădarea de refugiați kurzi care au primit azil. Solicitarea ar fi fost avansată în baza acordului semnat de Ankara cu ambele țări scandinave, puse în pericol de Rusia, în vederea renunțării, de către Turcia, la respingerea cererii lor de aderare la NATO. Suedia a acceptat să-și înăsprească legislația antiteroristă și să-și revizuiască politica de export de armament. În cauză e în special PKK, un partid kurd marxist.

Update 15:55 Inflația a crescut în Germania ceva mai lent decât în mai, cu doar 7,6% în loc de 7,9. În Olanda au avut loc proteste violente ale fermierilor care își simt sufocate existența și fermele de tot mai severele restricții ecologiste impuse în unele state din Vest.

Update 15:30 Amenințarea directă a Rusiei. Cine e vizat mai întâi? Între altele, dar nu în primul rând, România. Pentru statele NATO și securitatea lor, ”Rusia e o amenințare directă”, după cum a apreciat, în fine, secretarul general al alianței. Unde au fost responsabilii pactului defensiv nordatlantic și ai SUA până acum, de le-a trebuit să constate evidența abia după un interval de mulți ani de când a devenit vizibilă cu ochiul liber? Și ce-au păzit? Nu se știe.

Fapt e că, spre intimidarea celor care ajută Ucraina și critică războiul de agresiune al Rusiei, un fost general rus, actual deputat, pe nume Andrei Guruliov, a identificat primele ținte rusești într-un viitor ”al Treilea Război Mondial”. Potrivit lui, Rusia ar ataca mai întâi ”sistemul de sateliți” ai statelor NATO, apoi ”sistemele de apărare anti-rachetă” și ”Londra”, înaintea Varșoviei sau Parisului, pentru că ar fi ”câte se poate de clar” că inamicul Rusiei, în speță ”amenințarea la adresa lumii” ar fi, afirmă Guruliov, ”anglo-saxonii”. Apoi ar urma decuplarea de la energie a Europei occidentale și imobilizarea ei.

În alt program tv, individul a adresat amenințări Poloniei, Slovaciei, Ungariei și României, relevă ”The Daily Digest”, care transmite știrea.

Update 11:15 Rusia continuă să avanseze lent în Lugansk, încercând să încercuiască Lisiciansk. Trupele invadatoare au ajuns la 2 km de rafinăria din sudul orașului, relevă serviciile secrete britanice. Tot ele afirmă că ar exista o ”posibilitate realistă” ca atacul ucigaș asupra mallulul din Kremenciuk să fi fost rezultatul unei erori și al impreciziei armelor și militarilor Rusiei, care să fi vrut să nimerească ”infrastructura din vecinătate”. Atacul de la Kremenciuk, ca și altele, similare, s-au soldat cu zeci de victime civile, iar Rusia nu arată că i-ar păsa de numărul ”pagubelor coleterale” pe care le produce inepția militarilor sau înapoierea și imprecizia armelor ei.

Update 11:00 Atacurile cu rachete ale Rusiei se soldează cu civili morți și răniți. La Dnipro au fost uciși doi oameni. La Nikolaev, trei. Rusia continuă și pregătirea pentru anexarea Hersonului, al cărui primar a fost arestat de ruși, după un viitor referendum înscenat, aranjat, falsificat.

Ucraina cere alianței ajutor în vederea descurajării unui atac nuclear sau chimic. În contextul summitului NATO care a debutat în capitala Spaniei oficialii Ucrainei intenționează, potrivit publicației Foreign Policy, să solicite alianței demersuri menite să contribuie la disuasiunea Rusiei, astfel încât trupele Moscovei să nu recurgă la atacuri cu arme de distrugere în masă, chimice, sau atomice.

Update 10:30 Rusia ”e o amenințare directă” pentru statele Alianței Nordatlantice. Iar ”NATO se află în fața celei mai ample provocări cu care s-a confruntat de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace”. Aceste aprecieri epocale aparțin secretarului general al NATO, Stoltenberg. Sub impactul războiului de agresiune declanșat și purtat de Rusia în Ucraina a început la Madrid summitul pactului defensiv nordatlantic, care, alt fapt epocal, va primi două noi state membre, strategic și militar importante pentru apărarea comună. E vorba de Suedia și Finlanda. Turcia a renunțat la obiecția sa împotriva aderării celor două țări scandinave.

Update 00:15 Momentul în care mall-ul din Kremenciuk a fost lovit de o rachetă rusească, luni, 27 iunie, a fost surprins de camerele video din apropiere. Președintele Zelenski a publicat în această seară imaginile, reluate de consilierul său, Podoliak. Ucraina acuză Rusia de terorism, după ce ieri a lovit în plină zi, mai multe ținte civile, în mod deliberat.

28 iunie – A 125-a zi de război

Update 21:45 Liderii Turciei, Finlandei și Suediei au semnat un memorandum care va permite aderarea celor două state nordice la NATO, a declarat jurnalista Sky News, Deborah Haynes, pe Twitter. Mâine, la Madrid are loc Summitul Alianței Nord Atlantice, la care va participa virtual și Ucraina – reprezentată de președintele Zelenski, dar și Japonia, în premieră, care dorește un parteneriat de securitate cu NATO.

Prin acest acord tripartit: vor fi extrădați suspecții de terorism ceruți de Ankara; se vor ridica embargourile de arme impuse guvernului turc; se va face schimb de informații; cele două state europene își vor schimba amendamentele la legile anti-tero; Suedia și Finlanda vor susține Turcia în cadrul politicii de apărare și de securitate a Uniunii Europene (PESCO) și vor stabili un mecanism de cooperare în aceste domenii, precum și în cel economic.

Turcia s-a jucat în ultimele 6 săptămâni cu posibilitatea aderării celor două state din nordul Europei, anunțând periodic că nu le poate permite accesul în NATO din cauza unor probleme cu minoritățile kurde sau alți disidenți turci refugiați de regimul Erdogan, în Suedia ori Finlanda.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, va face în această seară declarații pe această temă.

Update 21:25 Primarul din Herson, oraș ocupat de ruși, din sudul Ucrainei, a fost răpit, anunță autoritățile locale, citate de mass media națională. Ihor Kolykhayev a refuzat să colaboreze cu regimul rus de ocupație, potrivit consilierei sale Liașevska, și a dispărut după un raid al serviciului de securitate de la Moscova, FSB. Nu este singurul caz de primar răpit sau ucis, în teritoriile ocupate de ruși, de la începutul războiului.

Ocupanții încearcă să impună un regim pro-rus la Herson, cu o administrație marionetă, însă rezistența civilă este foarte puternică. În doar 10 zile, doi ucraineni colaboratori al forțelor ruse au fost uciși prin atacuri cu mașină-capcană, iar soldați ruși au fost împușcați în timp ce își cumpărau de mâncare. Oamenii sunt motivați de contra-ofensiva desfășurată de trupele ucrainene pentru eliberarea sudului Ucrainei, care a reușit să aducă armata țării la numai 15 kilometri depărtare de oraș.

FSB-ul continuă însă să răspândească teroare între civili, făcând percheziții în casele oamenilor, efectuând arestări și răpiri

Update 21:20 Bulgaria expulzează 70 de diplomați și angajați ai Ambasadei Rusiei la Sofia, din cauza unor suspiciuni de spionaj, potrivit anunțului făcut chiar de premierul țării, Petkov, notează Vișegrad 24.

“Serviciile noastre de informații au identificat aceste persoane ca lucrând împotriva intereselor țării noastre. S-au dovedit a fi incompatibili cu statutul diplomatic acoperit de Convenția de la Viena”, a declarat șeful guvernului bulgar.

Update 21:00 Cei mai importanți oficiali ai Apărării din Marea Britanie au avertizat astăzi cu privire la riscul iminent de extindere al războiului declanșat de Rusia în Ucraina, dincolo de granițele acestei țări. “Rusia este cea mai directă și mare amenințare la adresa Europei în acest moment”, a declarat secretarul Apărării de la Londra, Ben Wallace, subliniind că “ne confruntăm cu un pericol real ca Vladimir Putin să se aventureze dincolo de granițele Ucrainei”.

“Acesta este momentul 1937 pentru generația noastră. Nu suntem în război, dar trebuie să acționăm rapid ca să nu fim atrași într-un conflict, din cauză că nu oprim o expansiune teritorială!”, a avertizat șeful Statului Major al Regatului Unit, Sir Patrick Sanders. Citat de ziarul The Telegraph, comandantul a mai spus că militarii de toate gradele trebuie să fie pregătiți să lupte și să învingă, alături de partenerii noștri din NATO, pentru a opri o răspândire a războiului.

Update 20:50 UE a condamnat atacul asupra mallului din Kremenciuk. Iar agenția de rating Moody’s calificat Rusia ca fiind în incapacitate de plată. În răstimp, liderii occidentali hamletizează dacă să se ducă sau nu la summitul G20 în Indonezia, pemntru cazul în care sosește dictatorul rus, Putin. Pare că Putin nu va fi prezent, după cum s-a exprimat liderul indonezian la Elmau.

Update 19:30 Genocidul în acțiune. Rușii au atacat Dnipro cu șase rachete. Apărarea antirachetă ucraineană a interceptat trei. Celelalte au aterizat, distrugând infrastructură feroviară, un atelier de mașini și o întreprindere industrială. Nu se știe numărul victimelor, scrie Kiev Independent. Același ziar semnalează o dramatică involuție demografică. Din cauza războiului, a victimelor și a refugierii, ca și a ocupației de teritorii, populația ucraineană va scădea sensibil, de fapt catastrofal, posibil, potrivit NoBrainerData, cu o treime anul acesta.

Neveste ale soldaților din Buriația (mică republică a federației ruse de la granița mongolă) s-au adunat să protesteze. Ele au revendicat guvernului de la Moscova întoarcerea acasă a soților lor militari, trimiși să ”se antreneze” (în locul băieților cu pile de la Moscova și Sankt Petersburg) în linia întâi a războiului fierbinte purtat de Rusia în Ucraina.

Update 16:00 Forțele ucrainene au început să lovească obiective situate în spatele trupelor ruse și își consolidează pozițiile în Lisiciansk, în zone strategice, înalte, din oraș. Potrivit Ucrainei, rușii terorizează populația civilă spre a-i distruge moralul. Azi Rusia a bombradat Harkiv. Sunt cinci răniți, din care unul grav. Situația militară în Ucraina azi, pe hartă:

Update 13:30 Președintele SUA, Biden, a plecat de la Elmau, iar G7 se încheie cu promisiuni oarecum imprecise de amplă ajutorare a Ucrainei, o temă care va figura la loc de frunte, de mâine, și la summitul NATO de la Madrid. Ucraina are nevoie urgentă de un scut antirachetă. Pe acest subiect americanii par să fi exercitat presiuni asupra partenerilor din G7. SUA vor să le dea ucrainenilor Nasams, un scut antirachetă produs de americani cu norvegienii.

Racheta rusă care a aterizat în mallul din Kremenciuk a omorât cel puțin 20 de civili și a rănit cel puțin de trei ori mai mulți oameni. Propaganda Moscovei afirmă că rușii ar fi tras într-un depozit de arme și muniția explodată acolo ar fi incendiat mallul. Observatorii reliefează că astfel de bombardamente rusești asupra unor obiective civile care devin scene de crime în masă au loc cu frecvent când se întrunesc liderii occidentali să discute războiul din Ucraina.

SUA au livrat sau promis Ucrainei ajutoare în valoare de peste 6 miliarde de dolari. Alte multe miliarde s-au convenit la Elmau. Statele puternic industrializate au promis Ucrainei ajutoare temporal nelimitate și înăsprirea sancțiunilor impuse ruse. La limitarea prețului petrolului nu s-au înțeles. Statele africane și asiatice în pericol de foamete din cauza blocării porturilor ucrainene de către ruși li s-au promis aproape 5 miliarde de dolari occidentali ca ajutor alimentar, deși aceste țări învinuiesc nu agresorul rus care șantajează globul cu pâinea ucraineană, ci sancțiunile apusene impuse Kremlinului, unii lideri africani afirmând, împreună cu Moscova, că din pricina acestor sancțiuni ale Vestului ar fi apărut primejdia lipsei de hrană.

Update 11:30 Pe frontul din Sloviansk, trupele ucrainene anunță oprirea asaltului rusesc spre Dovhenke – Dolyna și aruncarea invadatorilor înapoi. În regiunea Harkiv ocupanții încearcă să revină ofensiva ucraineană. pe frontul din Lisiciansk rușii atacă stăruitor cu artileria și mortierele. Luptele continuă în suburbiile din sudul orașului lângă rafinăria ultimei localități mari din Lugansk aflate încă sub control ucrainean. Rusia încearcă în continuare, potrivit statului major ucrainean, reluat de Ukrainska Pravda, să captureze controlul asupra principalei rute legând Bahmut de Lisiciansk.

Update 11:00 Scut antirachetă. Ucraina nu-l are. După atacul cu rachetă rusesc de la Kremenciuk, președintele Zelenski l-a cerut, din nou, liderilor statelor occidentale reuniți în Germania, la palatul bavarez Elmau. Fiindcă prin lipsa scutului, țara sa pare clar la cheremul răzbunărilor, prin crime de război, ale Rusiei, ori de câte ori demnitarii lumii se întâlnesc spre a ajuta țara invadată.

Statele G7 au condamnat atacul cu rachetă asupra mallului din Kremenciuk în care se aflau circa o mie de persoane. Mallul a fost distrus complet. Președintele SUA, Biden, a calificat atacul drept ”crud” și a declarat că vinovații vor fi trași la răspundere”. Nu a specificat cum anume. Bilanțul provizoriu al crimei de război rusești a ajuns la cel puțin 18 victime omenești și circa 60 de răniți. Alți 36 de oameni sunt dați dispăruți. Salvatorii continuă să fie la lucru.

Președintele Zelenski a calificat acest act ca ”unul dintre cele mai îndrăznețe acte teroriste din istoria Europei”. Președintele și-a felicitat compatrioții cu prilejul zilei Constituției ucrainene, afirmând că ”victoria nu este departe”.

Azi dimineața, la ora patru, un atac rusesc cu rachete în regiunea Nikolaiev s-a soldat la Ohakiv cu moartea a trei persoane, între care și un copil. Au fost bombardate piața orașului, un centru comunal, clădiri cu locuințe, a subliniat primarul Oleksandr Sienkevici. Șase oameni au fost răniți. La 27 iunie, Rusia a folosit bombe cu fragmentație, o muniție interzisă de dreptul internațional, spre a ataca orașul Nikolaiev, a mai spus primarul. Și orașul Lisiciansk a fost umplut de ruși cu bombe cu fragmentație și muniție interzisă, ucigând civili, relevă autoritpățile locale, citate de Ukrainska Pravda. Potrivit ONU, numărul (confirmat) al deceselor și rănirilor de civili în acest război a depășit 10.600 (cu 4731 de morți).

27 iunie: Ziua a 124-a de război

Update 23:50 Din noaptea în care a fost aruncată Ucraina, apar și lumini: micuțul Maksym din Ivano-Frankivsk a decis să doneze toți cei 170 de dolari (5000 hrivne) pe care i-a primit de ziua lui pentru cumpărarea unor camioane militare. Povestea a fost postată pe contul de Twitter al consilierului ministrului de Interne, Anton Gerashchenko și este una din multele care arată solidaritatea și umanitarea poporului ucrainean în cel mai greu moment al istoriei sale.

Maksym – Sursă: Anton Gerashchenko

Update 23:20 O nouă donație spectaculoasă a turcilor de la Baykar Defense: administrația companiei care produce celebrele drone Bayraktar TB2 va dona Ucrainei 3 aparate de zbor nou-nouțe, cu muniția necesară, refuzând să accepte cei 20 milioane de dolari pe care cetățenii de rând i-au strâns din donații mici în numai 3 zile, scrie Kiev Independent. Vrem ca acești bani să meargă la poporul ucrainean, grav afectat de război. Suntem mișcați profund de solidaritatea acestor oameni în fața nenorocirilor, se arată în comunicatul de presă al companiei cu sediul la Istanbul.

Ucrainenii au strâns exclusiv din donații mici – multe dintre ele în valoare de 2 dolari – banii necesari pentru achiziționarea a 3 drone Bayraktar, după un apel lansat de actorul-politician, Serhiy Prytula. Anterior, lituanienii au strâns în luna mai, suma necesară cumpărării unui aparat de zbor fără pilot, în numai 4 zile, iar compania turcă a decis să doneze această dronă cu tot cu muniție, impresionată de solidarizarea oamenilor.

Update 23:00 O zi cumplit de însângerată în Ucraina, cu atacuri țintite asupra civililor: guvernatorul regiunii Lugansk, Serhei Haidai, a anunțat că cel puțin opt oameni au fost uciși într-un bombardament care a vizat un punct de colectare a apei din Lisiciansk unde zeci de localnici așteptau la coadă, informează Kiev Independent. Alte 21 de persoane au fost rănite în urma acestui raid aerian al forțelor rusești. Între cei uciși se aflau și doi băieți de 13, respectiv 14 ani.

Șeful administrației regionale militare a mai spus că situația în Lisiciansk este cumplită, întrucât rușii distrug infrastructura civilă, încercând să pătrundă în oraș.

Update 21:10 La summitul G7 gazda, cancelarul Scholz a avertizat Rusia cu privire la consecințele pe termen lung ale faptelor ei de agresiune în Ucraina. ”Nu va mai exista un înapoi la relațiile întreținute cu Rusia înaintea acestei agresiuni”, a spus el. Căci Rusia a încălcat toate acordurile de cooperare interstatale și a violat principiul inviolabilității frontierelor, a schimbării granițelor prin violență.

Summitul are loc în palatul Elmau. Proprietarul inițial al palatului construit în 1916 pare să fi făcut sub Hitler declaratii anti-antisemite, pro-evreiești. A calificat antisemitismul drept ”rușine pentru Germania”, deși după 1933 l-a susținut pe Hitler, dar fără să fie nazist sau membru de partid. Ar fi avut de suferit sub naziști și i s-a luat palatul după 1945. Pe urmă a ars până în temelii. Apoi a fost reconstruit. Palatul de azi nu mai are mai nimic din zidurile originale. Din 2001 a devenit, grației doamnei dr. Ruth Salamander, locul de întâlnire al elitei culturale evreiești din Bavaria, din Germania, Austria și Elveția. Din 2002 e și scena forurilor organizate de German Marshall Fund din Washington.

Update 21:00 Numărul victimelor atacului cu rachetă al Rusiei asupra unui mall din orșalul Kremenciuk a crescut la cel puțin zece. Sunt cel puțin 40 de răniți. Bilanțul riscă să se agraveze. Racheta era de tip X-22. A lansat-o un bombardier Tu-22M3 dinspre Kursk, în Rusia, afirmă Ukrainska Pravda, citând surse militare.

Potrivit autorităților ucrainene, numărul rachetelor lansate pe viitor din Belarus va crește. Un grup rus de hackeri s-a răzbunat azi pe Lituania, printr-un masiv asalt informațional, declanșat în reacție la decizia micului stat baltic de a bloca tranzitul feroviar de produse rusești interzise din Rusia în enclava rusă Kaliningrad.

Update 18:30 Nouă crimă de război abominabilă a Rusiei. O rachetă rusească a aterizat și a explodat într-un centru comercial din Kremenciuk, în regiunea Poltava. Deflagrația s-a soldat cu cel puțin două victime omenești și rănirea altor 20 de persoane. În mall a izucnit un incendiu pe care pompierii ucraineni încearcă să-l stingă. Potrivit președintelui Zelenski, erau o mie de oameni în centrul comercial bombardat de ruși, deși nu reprezenta nici un fel de pericol pentru forțele armate ale Rusiei.

Între timp, ocupanții ruși s-au instalat în apartamentele ucrainenilor din Severodonețk. Sau în casele lor.

Update 17:20 ”V-am învățat să luptați în stil NATO”, îi edifică M. Geoană pe ucraineni. Mircea Geoană a respins reproșurile ucrainene adresate Alianței NATO, al cărei secretar general adjunct este, reproșuri potrivit cărora pactul nordatlantic refuză să susțină suficient eforturile Ucrainei de a se apăra.

Fostul demnitar pesedist român a atribuit succesele militare ale ucrainenilor parțial instrucției acordate luptătorilor ucraineni de către pactul nordatlantic. Într-un interviu acordat publicației ucrainene EuroPravda, Geoană a declarat că NATO mizează pe ”distribuția rolurilor”, furnizând Kievului ”ajutor neletal” precum combustibili, apărare împotriva atacurilor cu arme de distrugere în masă și cibernetică și instrucție pentru militarii ucraineni, în timp ce statele membre ale pactului i-ar oferi arme letale. ”Îi sfătuiesc pe prietenii mei de la Kiev să accepte ajutorul nostru în general”, i-a mai informat el pe interlocutorii săi ucraineni.

Update 16:15 Președintele Ucrainei Zelenski li s-a adresat liderlor țărilor occidentale puternic industrializate. Zelenski i-a implorat pe liderii G7 să facă maximumul spre a ajuta ca războiul să se încheie până la finele acestui an, inclusiv prin sancționarea (mai) severă a Rusiei lui Putin.

Update 16:00 În replică la amenințarea rusă, NATO își va întări semnificativ prezența militară pe flancul estic. Potrivit secretarului general al alianței, Jens Stoltenberg, grupurile de luptă ale NATO se vor transformă în brigăzi, iar NATO Response Force va avea, de la acum 40.000, efective depășind consistent 300.000 de militari. Pactul nordatlantic își va ameliora și capacitatea de a se întări sensibil în faze de criză și conflict.

Și UE a reacționat la amenințarea nucleară și militară rusă. Comunitatea va ajuta Ucraina cu 300.000 de echipamente de protecție speicale , 5.600 de litri de lichid de decontaminare și 850 de unități de echipament pentru operațiuni decontaminatoare din stocurile de urgență ale României, Ungariei, Sudediei, Germaniei, Greciei și Danemarcei, relevă Kiev Independent.

Update 14:00 Puternic semnal de susținere al summitului G7 și o formulare genială. Participanții vor ”să ajute Ucraina să pună capăt războiului”. Potrivit liderilor G7 ”suntem hotărâți să ajutăm Ucraina să-și mențină suveranitatea și integritatea teritorială, să se apere și să-și aleagă propriul viitor. Rămâne la latitudinea Ucrainei de a decide asupra unui aranjament de pace viitor, la adăpost de presiuni externe sau de influențe. Vom continua să ne coordonăm eforturile spre a satisface necesitățile Ucrainei în materie de echipament defensiv și militar. Vom continua de asemenea să ne coordonăm ca să-i furnizăm Ucrainei sprijin material, de instrucție, logistic, informațional și economic în vederea consolidării forțelor ei armate.

Update 12:30 Nu doar extrema dreaptă susține interesele regimului Putin în Europa. Partidul comunist și postcomunist Die Linke, ”Stânga”, din Germania, care și-a încheiat recent congresul, îl critică pe liderul de la Kremlin, dar mult mai dur alianța nordatlantică. Partidul extremei stângi apărut din formațiunea conducătoare a Germaniei comuniste și din ce a rămas din poliția politică estgermană, STASI, refuză vehement până și sancțiunile insuficiente până acum, impuse Rusiei, și livrările de arme necesare ucrainenilor atacați, argumentând că trebuie oprit războiul ”imediat”, oferindu-i-se Rusiei atât pacea, cât și avantaje care s-o mulțumească.

Update 10:30 Forțele ucrainene au anunțat că au respins o încercare de izolare și blocare a orașului Lisiciansk. Luptele pentru ultimul mare oraș din regiunea Lugansk aflat sub control ucrainean continuă. Prețul plătit de ruși pentru cuceririle lor din Donbas crește. Potrivit forțelor ucrainene, au fost uciși de la 24 februarie curent încoace 35.000 de militari ruși. Potrivit serviciilor secrete britanice, trupele invadatoare se vor bizui în săptămânile care urmează pe rezerviști, care însă nu sunt suficienți. Iar regimul Putin ezită să decreteze mobilizarea generală.

Cotropitorii au pierdut și un arsenal apreciabil. Potrivit datelor furnizate de armata ucraineană ar fi fost distruse peste 1500 de tancuri, peste 3.600 de blindate de luptă, peste 770 de sisteme de artilerie, peste 240 de lansatoare multiple de rachete, peste 9.000 de rachete sol-aer, peste 180 de elicoptere, 217 avioane, 184 de elicoptere, 636 de drone și 14 nave.

Update 10:00 Rusia e pe cale să intre în incapacitatea de plată. Potrivit Reuters, posesori de obligațiuni au anunțat luni că n-au încasat dobânzile scadente la termen. E prima incapacitate de plată a Rusiei de la revoluția bolșevică încoace.

Update 09:00 Bătălia pentru Lisiciank continuă aprig. Trupele ruse susținute de artilerie încearcă să izoleze Lisiciansk de la sud, relevă Statul Major ucrainean, reluat de Kiev Independent. Tengtatova de blocare din sud e însoțită, potrivit guvernatorului militar, Serghii Ghaidai, de ample distrugeri provocate de bombardamentele de artilerie neîncetate asupra orașului, al doilea ca mărime din Lugansk și ultima localitate mare, din regiunea ocupată de ruși în proporție de 95%, aflată încă sub control ucrainean.

Update 06:20 În estul Ucrainei nu s-au produs de ieri schimbări notabile. Unii experți consideră că piperatul preț în oameni și material al cuceririlor rusești din Lugansk va obliga Rusia să-și tragă sufletul o vreme îndelungată, chiar dacă ar reuși să cucerească și Lisiciansk. Ieri, ministrul rus de război, Șoigu, a vizitat trupele invadatoare din Ucraina. Iată situația pe hartă, azi dimineață:

Update 06:00 Liderii G7 au anunțat la Elmau, în Germania, investiții globale de 600 de miliarde de dolari, menite să acționeze ca o contrapondere la expansiunea globală a Chinei comuniste. Ucraina a lansat liderilor lumii occidentale un apel, solicitându-le să înăsprească sancțiunile impuse Rusiei și să-i livreze Kievului mai multe arme. Din grupul statelor puternic industrializate, G7, fac parte SUA, Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia și Japonia.

Președintele Ucrainei, Zelenski, a cerut poporului din Belarus să nu se lase atras în război. El a reliefat că Moscova încearcă să semene zâzanie între popoarele celor două țări. DLF, care transmite știrea, amintește de atacurile cu rachetă lansate sâmbătă de ruși de la bordul unor bombardiere survolând Belarus, precum și rachtele nucleare promise dictatorului din Minsk, Lukașenko de stăpânul său de la Kremlin, Putin.

Pe frontul din sud, trupele ucrainenene par să fi provocat ieri inamicului pierderi substanțiale. Potrivit comandamentului ucrainean al frontului sudic, ar fi fost uciși 39 de militari ruși și distruse opt vehicule militare, între care un tanc de tip T 72 și alte trei blindate. Ar fi fost distruse și două depozite de muniție din regiunile Herson și Nikolaev.

Cel puțin șase persoane, între care un copil, au fost rănite de un atac cu rachetă lansat asupra Odesei de la bordul unui avion Tu-22M, informează Kiev Independent, citând autoritățile locale. Atacul a distrus ori incendiat clădiri rezidențiale. Câte victime sunt nu se știe încă.

Atacurile cu rachete asupra Kievului – un semnal de dispreț adresat G7. Potrivit ISW, atacurile cu rachete rusești asupra capitalei ucrainene ar fi fost programate astfel, încât să coincidă cu summitul G7, așa cum bombardamente similare au avut loc în timpul vizitei la Kiev a secretarului general al ONU, Guterres.

26 iunie: ziua a 123-a de război

Update 23:00 Putin va face prima sa vizită în afara țării, de la începutul războiului pe care îl conduce împotriva Ucrainei, anunță televiziunea britanică Sky News. Unde va merge dictatorul rus după ce a devenit persona non-grata pentru Occident și multe alte state din întreaga lume? Tajikistan și Turkmenistan sunt cele două destinații în care va poposi liderul de la Kremlin și delegația sa, potrivit televiziunii de stat din Rusia, și unde se va întâlni cu omologii săi. Ultima vizită internațională a lui Putin a fost la Beijing, la începutul lunii februarie.

Update 20:40 Un grup de deputați americani din ambele partide a propus vineri o rezoluție prin care se cere ca acțiunile Rusiei în Ucraina să fie clasificate drept crime de război, notează Kyiv Post, citând Foreign Policy. Proiectul rezoluției argumentează că prin atrocitățile comise de trupele terestre, atacurile nediscriminate asupra țintelor civile, maternități și alte unități medicale, dislocarea forțată de populație ucraineană în Rusia, această țară se face vinovată de crime de război, potrivit Articolului II al Convenției ONU pentru Prevenirea și Pedepsirea Actelor de Genocid.

Update 20:30 Aproximativ 400.000 tone de grâne ar fi furat ocupanții ruși în cele patru luni de la invadarea Ucrainei, anunță Ministerul Agriculturii de la Kiev, citat de publicația Kyiv Independent. Acesta precizează că în teritoriile ocupate de trupele rusești se aflau nu mai puțin de 1,5 milioane tone de grâne, din stocurile țării.

Moscova continuă blocada celor peste 22 milioane tone de cereale ucrainene din portul Odesa, destinate exportului către statele africane, asiatice și europene, provocând o gravă instabilitate alimentară în regiunile care nu au alternative. Kremlinul condiționează deblocarea transportului de grâne de ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei din cauza războiului. În același timp, grâne ucrainene furate de ruși au ajuns nu numai în Federație, dar și la statele partenere, precum Siria.

Update 20:20 Trupele invadatoare ruse au suferit pierderi mari, lângă orașul Bakhmut din regiunea Donețk, fiind nevoite să se retragă, după ce forțele ucrainene au respins cu succes încercarea lor de a ocupa satul Pavlivka, scrie Kyiv Independent, după un raport al Statului Major. Aceeași sursă informează că armata rusă folosește artilerie grea pentru a bloca dinspre sud orașul Lisiciansk, obiectiv pe care Moscova dorește să îl captureze după căderea Severodonețkului, ieri seară.

Update 18:00 Acțiuni diplomatice britanic pe toate planurile în această săptămână de foc, care a debutat astăzi cu summitul G7 din Germania și se va finaliza miercuri, 29 iunie, cu summitul NATO unde se vor lua decizii majore în privința sprijinului acordat Ucrainei. 

Șefa diplomației engleze, Liz Truss, a publicat duminică o declarație comună cu omologul său ucrainean, Kuleba, prin care cere “ignorarea tuturor acelor voci defetiste care spun că oamenii au început să obosească și care vor să vândă Ucraina pe o finalizare rapidă a conflictului”, notează agenția națională Ukrinform.

“Este imperativ ca G7 și NATO să demonstreze că angajamentele lor față de Ucraina nu vor fi niciodată umbrite de hotărârea lui Putin de a captura această țară. Acest lucru înseamnă: livrarea rapidă și mai substanțială a armamentului greu, sancționarea continuă a celor care sprijină războiul lui Putin și încetarea completă a importurilor energetice din Rusia”, se arată în declarația comună publicată pe site-ul ministerul de externe de la Kiev.

În Bavaria, chiar în această după-amiază, șeful guvernului de la Londra a avut o întrevedere bilaterală cu președintele francez, pe care l-a avertizat că nu trebuie să cedăm tentației de a negocia acum cu Vladimir Putin, acțiune care ar fi în detrimentul Ucrainei și al securității întregii lumi, notează Digi24, citând AFP. Macron și Johnson ar fi convenit, spun oficialii britanici reluați de AFP, să crească asistența militară pentru armata ucraineană.

Update 17:25 Liderii celor mari 7 economii ale lumii au sosit la Castelul Elmau din Bavaria pentru întrunirea G7, care vizează contracarea amenițării rusești și posibile noi sancțiuni. Un Boris Johnson pus pe glume, secondat de premierul canadian Justin Trudeau, a dat totul ironiilor cu privire la dictatorul rus, Vladimir Putin: ne dăm hainele (jachetele) jos? Trebuie să ne arătăm pectoralii și să fim mai tari decât el!, a glumit prim-ministrul britanic. Trudeau i-a ținut isonul, amintind de fotografiile lui Putin călărind în Siberia, la bustul gol. 

Update 14:15 Rușii au suferit ieri pierderi mari. Potrivit datelor ucrainene, ar fi fost uciși 150 de militari ruși, în special pe fronturile de la Bahmut și Kurahove. Invadatorii ar mai fi pierdut 21 de tancuri, 14 blindate de luptă, două lansatoare multiple de rachetă și patru drone, scrie Ukraina Pravda.

Update 12:30 Ucraina are mare nevoie de contraofensive. Situația militară aproximativă de azi, pe hartă

Update 12:00 Rusia a atacat capitala ucraineană Kiev cu rachete. Una a nimerit un bloc de locuințe de nouă etaje. Nu e clar câte victime sunt sub dărâmături. S-a anunțat rănirea a cel puțin cinci persoane. Kiev independent informează că s-a înregistrat cel puțin un deces.

Ieri s-a anunțat căderea Severodonețkului. Forțele separatiste rusofone și Institutul american pentru Studierea Războiului, ISW, afirmă că au loc lupte de stradă în Lisiciansk. Președintele ucrainean Zelenski relevă că țara sa (lovită ieri de 45 de rachete rusești) trece printr-o fază psihologic dificilă și are nevoie de arme moderne, precum sistemele de apărare antirachetă din Vest.

Potrivit serviciilor secrete britanice, capturarea Severodonețkului este o realizare majoră a trupelor ruse. Care controlează 95 la sută din regiunea Lugansk, dar încă nu au cucerit Donbasul.

SUA, Marea Britanie, Canada și Japonia doresc ca G7 să impună un embargo pe aururul rusesc. cele patru state propun adoptarea interdicției impoprtului de aur din Rusia, spre a continua izolarea financiară a imperiului lui Putin. Rămân să lis e alăture și puterile europene, continentale.

25 iunie a 122-a zi de război

Update 23:45 Cel puțin trei oameni au murit, mai mulți sunt răniți și încă se caută supraviețuitori printre dărâmături, după ce localitatea Sarnîi din raionul Rivne, aflat în vestul Ucrainei, a fost atacată cu rachete de către forțele ruse, în această seară, anunță Kyiv Independent. Guvernatorul Vitaly Koval a declarat că au fost lovite ținte civile: două ateliere de reparație mecanice pentru automobile. 

Președintele Volodymyr Zelensky a reacționat dur la cele aproape 50 de atacuri cu rachetă lansate asupra Ucrainei în ultimele 24 de ore, soldate cu victime umane, distrugeri de infrastuctură civilă și zone rezidențiale.

Este clar că sancțiunile actuale împotriva Rusiei, nu sunt suficiente! Ucraina ar nevoie de sisteme moderne de apărare anti-aeriană, a declarat liderul de Kiev, citat de aceeași sursă.

Update 23:00 Se intensifică tensiunile cu Belarus, după ce mai multe rachete rusești au lovit nordul Ucrainei din țara condusă de Lukașenko. Kievul a acuzat astăzi Moscova că încearcă să atragă Belarusul în război, iar Kremlinul a replicat printr-un anunț făcut chiar de Vladimir Putin: forțele armate bieloruse vor fi dotate de Rusia cu rachete de croazieră Iskander-M, cu rază scurtă de acțiune, care posedă încărcătură nucleară.

Update 18:30 Premierul londonez, Boris Johnson, a declarat pentru Sky News, că se teme de o împingere a Ucrainei spre a încheia un acord de pace prost. Liderul de la Downing Street 10 a deplâns faptul că unele state europene insistă pe ideea că nu trebuie sub nicio formă să existe un război european și continuă să preseze – dacă nu chiar să forțeze – ucrainenii spre acceptarea unui acord de pace prost.

El a mai adăugat că dacă Vladimir Putin va fi lăsat să-și facă de cap în Ucraina, este în pericol întreaga securitate a lumii, dar și situația economică pe termen lung. 

Update 18:20 A căzut Severodonețkul. Cel mai fierbinte punct al frontului din Donbas a fost în totalitate cucerit de trupele rusești, anunță Sky News, citând autoritățile oficiale. Primarul localității, Oleksandr Stryuk, a avertizat localnicii că nu mai este posibilă evacuarea spre teritoriile aflate sub control ucrainean. Ieri, Kievul a decis retragerea soldaților săi din Severodonețk, din cauza pierderilor foarte mari și a lipsei armamentului vital. 

Timp de peste o lună, Ucraina a făcut apeluri disperate către statele partenere să îi livreze armamentul necesar ținerii piept acestei noi faze a invaziei ruse, care a aruncat în luptă efective impresionante, mercenari, dominând numeric forțele ucrainene de apărare.

La Lisiciansk, lângă Severodonețk, separatiștii pro-ruși susțin, informează Sky News, că trupele ruse ar fi intrat în oraș și se duc lupte de stradă. 

Moscova și-a continuat bombardamentele asupra întregii țări, inclusiv în regiunile de graniță, la Sumîi, unde a avut loc în această după-amiază un atac aerian lansat din mai multe elicoptere rusești. Potrivit consilierului prezidențial, Mykhailo Podolyak, Rusia a lansat 48 de rachete de croazieră asupra teritoriului ucrainean, numai noaptea trecută, răspândind teroare în rândul oamenilor.

Update 12:00 Aproximativ 3000 de delfini din Marea Neagră ar fi murit din cauza războiului rus în Ucraina, spune biologul Ivan Rusiev, citat de Ukrainska Pravda. Responsabile pentru moartea mamiferelor ar fi sonarele puternice și mai ales exploziile care au avut loc pe coasta de sud a Ucrainei – acestea au capacitatea de a distruge simțul delicat de navigație pe care delfinii îl iau, a explicat biologul.

Delfinii nu au au mai putut să prindă pește și să se hrănească; practic au murit de foame, ajungând derutați pe plaje sau puting în derivă, precizează Rusiev. Încă din luna aprilie, biologii turci au avertizat că mii de delfini sunt în pericol de a pieri, după ce au identificat mamiferele plutind dezorientate, cu ochii roșii și fără capacitatea de a naviga natural, din cauza exploziilor.

Trei specii de delfini se găsesc în Marea Neagră și sunt protejate la nivel european, după ce numărul lor a scăzut de la 1,5-2 milioane în anii 50, la câteva zeci de mii până la 150.000 în zilele noastre, din cauza pescuitului agresiv, notează revista Știință și Tehnică. Delfinii sunt foarte sensibili la poluarea chimică și acustică. Aceste superbe mamifere sunt folosite inclusiv în domeniul militar, grație inteligenței lor și a sistemului natural de navigație. Cel mai celebru caz este al delfinilor militari de la Sevastopol, care odată cu capturarea de către ruși a Peninsulei Crimeea în 2014, au fost preluați de aceștia. Kievul a cerut în zadar returnarea delfinilor.

Update 11:45 Rușii au mai cucerit trei sate în jurul orașului Severodonețk, din care armata ucraineană și-a retras ieri ultimele trupe. Kievul a motivat această retragere ca fiind esențială pentru salvarea vieților soldaților săi și regrupare. Ministerul britanic al Apărării confirmă în briefingul din această dimineață că Ucraina încearcă o reașezare strategică pe frontul Severodonețk – Lisiciansk, în estul țării, unde a suferit înfrângeri în ultima lună. Trupele rusești au încercat să intre în Lisiciansk, prin sud, însă au fost respinse.

Frontul de est – Severodonețk – sursă foto Ukraine War Map

Update 11:15 Atacuri intense ale forțelor rusești au avut loc în timpul nopții și în această dimineață, inclusiv asupra unor ținte din vestul și nordul țării. Rușii au lansat șase rachete de croazieră din Marea Neagră asupra orașului Liov, aflat la granița cu Polonia, dintre care 2 au fost interceptate de apărarea anti-aeriană ucraineană, scrie Ukrainska Pravda. Maksym Kozytskyi, guvernatorul militar al raionului Liov, a declarat că atacul s-a produs la 4 dimineața, rănind patru oameni.

Regiunea Jitomir, aflată tot la vest de Kiev, a suferit și ea multiple bombardamente în această dimineață, informează Ukrainska Pravda. Aproape 30 de rachete au lovit ținte terestre, spune primarul orașului Jitomir, Serhii Sukhomlyn, tot în jurul orei 4 a.m. Acesta susține că nu poate prezenta încă numărul de victime, dar că bombardamentele au fost lansate de o aeronavă rusească dinspre Belarus.

Și satul Desna, din regiunea de nord, Chernihiv, a fost ținta unui atac aeriane în urmă cu scurt timp, notează aceeași sursă, precizând că rachetele au fost lansate din Belarus.

Update 00:15 O altă campanie de donații pentru achiziționarea dronelor Bayraktar s-a încheiat cu succes în numai 3 zile, a anunțat pe Twitter politicianul ucrainean, Serhiy Prytula. Vor fi cumpărate 4 drone turcești, în valoare totală de 20 milioane de dolari. Aceste aparate de zbor fără pilot au ajutat forțele armate ucrainene să distrugă multiple ținte militare ale invadatorilor ruși, fără a-și pune în pericol piloții.

Mai mult, deoarece Ucraina are un mare deficit de avioane militare și nu a primit MIG-urile promise în martie de la mai mulți parteneri europeni, dronele Bayraktar au suplinit cu succes lipsa lor. Aceste aparate turcești s-au dovedit decisive încă de la începutul războiului, reușind să ajute forțele armate ucrainene în distrugerea de blindate rusești, sisteme anti-aerine inamice, chiar și tancuri. O aeronavă fără pilot Bayraktar a fost implicată și în operațiunea de scufundare a crucișătorului Moskva.

24 iunie – A 121-a zi de război

Update 23:55 Curg amenințările de la Moscova: parlamentarul rus Andrey Gurulyov a avertizat că Londra va fi primul oraș lovit într-un al treilea război mondial, notează Sky News, citând televiziunea Russia-1. Membrul Dumei de Stat a descris cum urmează să acționeze armata țării sale dacă ceea el numește blocada Kaliningradului ar duce la un război.

“Mai întâi o să distrugem toți sateliții inamicului printr-o operațiune aeriană. Nimănui nu-i pasă dacă sunt americani sau britanici, pentru noi oricum sunt NATO. Apoi, vom micșora întregul lor sistem anti-rachetp, de pretutindeni. În al treilea rând, cu siguranță nu vom începe de la Varșovia, Paris sau Berlin. Prima lovitură trebuie să fie Londra. Este clar că amenințarea la adresa lumii întregi vine de la anglo-saxoni”, au fost afirmațiile șocante ale lui Gurulyov, un apropiat al dictatorului rus.

Furia Kremlinului este dezlănțuită asupra Marii Britanii, care și-a asumat cea mai fermă susținere a Ucrainei, în fața invaziei rusești, alături de Polonia și țările baltice, prin livrarea de armament esențial, instrucție de soldați și lobby internațional în cadrul NATO, G7 și a formatului Ramstein.

Londra a promis în urmă cu câteva zile că va încerca să obțină sprijinul partenerilor săi din G7 (SUA, Japonia, Canada, Italia, Germania, Franța) la summitul din acest weekend, pentru susținerea de urgență, militar și logistic, a forțelor armate ucrainene pentru înfrângerea Rusiei și reducerea amenințării sale la adresa întregului continent.

Update 19:30 Forțele ucrainene îi împing pe ruși înapoi. Potrivit Statului Major ucrainean, reluat de Kiev Independent, trupele Kievului ”au silit” unitățile invadatorilor ”să dea înapoi de pe pozițiile de apărare din regiunea Herson”. Ucraina ar fi respins de asemenea atacurile ruse din direcția Sloviansk și Severodonețk. În schimb, trupele ruse au capturat Mykolaiva, în regiunea Donețk.

O persoană a decedat și alte patru au fost rănite după bombardarea, de către ruși, a unei stații de pompieri din Kostiantinivka, în regiunea Donețk. E vorba de o nouă crimă de război, căci atacul împotriva pompierilor e interzi de Convenția de la Geneva.

Update 18:00 Navele rusești au minat porturile Odesa şi Ohakiv, precum și fluviul Nipru, spre a bloca exporturie de cereale ucrainene, reiese din informaţii vehiculate în presă de serviciile secrete americane. Blocarea exporturilor de grâu ucrainean va provoca foamete în lume și constituie o crimă în masă. Sau, potrivit expresiei utilizate de șeful Consiliului European, Charles Michel, o ”crimă de război”.

Potrivit serviciului secret ucrainean, Rusia ar plănui efectuarea unui atentat terorist, menit să atragă Belarus în război, alături de trupele Moscovei. În acest scop ar fi pregătit aruncarea în aer a unor clădiri rezidențiale din orașul bielorus Mozyr, scrie Ukrainska Pravda.

La Mariupol, delegații patriarhiei moscovite au ordonat colaboraționiștilor locali să redeschidă bisericile și să se roage pentru soldații ruși.

Update 14:00 Joe Biden, caz clinic de demență. În massmedia se difuzează imagini ale președintelui american care ține în mână o foaie cu instrucții precise despre ce are de făcut la o întâlnire cu manageri din industria energetică. Instrucțiile îi puneau în vedere să întreprindă acțiuni specifice (precum să stea jos) într-o ordine precisă. Republicanii cer de mult o expertiză medicală care să stabilească în ce măsură (mai) e Biden în stare să-și exercite funcția de președinte al Statelor Unite. Care e și cea înzestrată cu cea mai mare putere în lume. Și de care depinde în mare măsură și evoluția războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Update 09:30 Bătălia pentru Lisiciansk continuă, cea pentru Severodonețk, controlat aproape total de ruși, de asemenea, deși pare a fi pe sfârșite în această a 121-a zi de război.

Autoritățile au anunțat că forțele restante trebuie să se retragă pe poziții mai bine consolidate decât fortificațiile distruse de ruși din Severodonețk. Vremelnic, trupele ruse au ajuns până la marginile ultimului mare oraș controlat de ucraineni în Lugansk, care este Lisicianskul, dar, potrivit Kievului, au putut fi împinse îndărăt. A fost oprit și asaltul rus asupra localității Borivske.

Totuși, invadatorii au capturat Mykolaivka, după cum relevă guvernatorul militar al regiunii, Haidai, reluat de Ukrainska Pravda. Invadatorii au bombardat orașul Dnepropetrovsk cu lansatoare multiple de rachete, iar forțele ucrainene afirmă că ar fi ”descoperit și zădărnicit mai multe operațiuni ruse de sabotaj și au lansat un atac cu aviația militară asupra unei concetrări de trupe rusești”.

Situația militară, pe hartă, azi dimineață:

23 iunie 2022 – Ziua a 120-a de război

Update 23:00 Apărătorii din Severodonețk s-ar putea retrage pe poziții mai bine fortificate, a spus guvernatorul militar al Luganskului, Serheii Haidai. Mare parte din fortificațiile ucrainene din oraș au fost distruse de ruși.

Update 22:50 Dacă v-a fost dor de eroul-canin al Ucrainei, iată că și el are o zi excepțională: Patron, cățelul pirotehnist al forțelor speciale, a fost premiat de Asociația Canină Irlandeză cu trofeul Lăbuța de Fier. Munca sa zilnică de detectare a minelor antipersonal sau bombelor neexplodate din regiuni precum Chernihiv continuă, cu riscuri tot mai mari, din pricina atacurilor aeriene rusești tot mai dese.

Update 22:15 La 9 ani după declanșarea Euromaidanului, moment în care națiunea ucraineană a spus NU corupției postsovietice și DA familiei europene, Ucraina a primit în această seară statutul de țară-candidat la Uniunea Europeană, alături de Republica Moldova, condusă pe acest drum de președinta Maia Sandu.

Șefii de stat și de guverne ai celor 27 de state membre au decis în unanimitate acordarea acestui statut ambelor țări, după ce Comisia Europeană a avizat favorabil cererea Kievului și a Chișinăului, iar astăzi, Parlamentul European a votat într-o majoritate covârșitoare (aprox. 80%) deschiderea accesului la UE.

Ucraina și-a manifestat dorința de a se integra în Comunitatea Europeană, începând cu 1993, când a exprimat acest lucru ca obiectiv de politică externă a națiunii. Foarte puține măsuri concrete s-au luat însă până în 2004, când a izbucnit Revoluția Portocalie și o bună parte a poporului a susținut deschis orientarea pro-europeană a țării, prin alegerea președintelui reformist, Viktor Iușcenko și a prim-ministrei, Iulia Timoșenko. Alegere pe care Moscova a întâmpinat-o cu tentativa de asasinat prin otrăvire a lui Iușcenko, care nu numai că a supraviețuit, dar a și dus la capăt mandatul.

În 2005, comisarul pentru extindere de la acea vreme, Olli Rehn, a închis ușa statelor din estul Europei care nu aveau statut de candidat, precum Ucraina, Moldova, Georgia, Armenia, declarând că există pericolului unei supraextinderi și că deja agenda integrărilor este plină. Și era plină, cu România și Bulgaria ratând trenul din 2004 și așteptând momentul istoric ce avea să vină la 1 ianuarie 2007. Croația a mai așteptat încă 6 ani, reușind să intre ultima în Uniunea Europeană, la 1 iulie 2013.

Învinșii serii

Dezamăgirea serii s-a produs la Tbilisi, unde georgienii și-au văzut amânat visul de a intra în Uniunea Europeană, la care aspiră de mai bine de un deceniu. Georgia a primit un statut special și trebuie, potrivit șefului Consiliului European, Charles Michel, să mai îndeplinească niște criterii.

A fost o zi cu scandal la Bruxelles, unde țările Balcanilor de Vest au fost nemulțumite de ceea ce criticii au numit aderare cu prioritate pentru Moldova și Ucraina. Cuvinte dure au curs din gura premierului social-democrat al Albaniei, Edi Rama, care a considerat că este o mizerie ceea ce se întâmplă.

Macedonia de Nord ar fi putut fi printre norocoasele acestei seri istorice, însă Bulgaria insistă să se opună vehement aderării vecinei sale din sud-vest, reclamând că Skopje nu are grijă de minoritățile sale. În fapt, disputa se poartă pe considerente de istorie comună, pe care Sofia le pretinde a fi importante în procesul de aderare al Macedoniei de Nord la UE.

Update 18:00 Încurajări de la vârful armatei ucrainene. Valeri Zalujni, șeful operativ al forțelor militare ucrainene și-a asigurat compatrioții că trupele sale rezistă, ”Chiar dacă situația e complexă, este sub control” (deși ”inamicul are superioritate în materie de putere de foc”) după cum a reliefat el.”Fiecare metru de teritoriu ocupat e îmbibat cu sângele ocupanților”, a mai ținut el să adauge.

Un semn bun pentru forțele ucrainene e și faptul că, potrivit Kievului, armata rusă își procură echipamente militare din Belarus, după cum relevă Oleksiy Gromov, viceșeful de operatiuni al Statului Major ucrainean, reluat de Kiev Independent.

Invadatorii au lansat din teritoriul ocupat în regiunea Herson trei rachete de croazieră asupra Nikolaevului. Explozia uneia din ele s-a soldat cu un mort, alte două fiind interceptate de apărarea antiaeriană.

Update 17:30 Primele HIMARS au traversat oceanul și au ajuns în Ucraina. Arma americană, a cărei sosire într-o primă tranșă a confirmat-o ministrul ucrainean al apărării, Reznikov, reluat de Ukrainska Pravda, e un lansator multiplu de rachete mobil și cu bătaie lungă. Un număr suficient din aceste arme ar putea echilibra și chiar răsturna situația pe frontul de est. Pe moment SUA au promis patru asemenea lansatoare multiple în cadrul unui pachet de ajutoare de 700 de milioane, urmând să fie livrate și altele în următorul pachet. Inițial, SUA au condiționat exportul lor de promisiunea Ucrainei de a nu le folosi asupra teritoriului rus, condiționare negată de ambasadorul american, reluat de Ukrainska Pravda, potrivit căruia Ucraina va decide ea însăși asupra razei lor de acțiune.

Update 14:30 În România se ieftinește, în Germania se scumpește. Guvernul Ciucă a anunțat compensarea cu 50 de bani a litrului de combustibil la pompe. Vicecancelarul Germaniei, Habeck, a reacționat la reducerea semnificativă a livrărilor de gaze rusești și debutul unei posibile penurii viitoare acționând cea de-a doua treaptă (din trei) a sistemului german de alarmă privind aprovizionarea cu gaze, ceea ce va scumpi și mai mult această resursă energetică.

Update 13:00 Vor primi Ucraina și Moldova statutul de candidate la aderarea la UE (un titlu care nu figurează ca atare în scriptele Comunității? Îl vor primi. Deliberările de la summitul UE cu privire la această ridicare pe scut încep în cursul acestei după-amiezi. Dar nu doar PE a aprobat cu majoritate covârșitoare acest demers. Există o unanimitate și în Consiliul European în această privință.

În schimb țările din vestul Balcanilor au cărți proaste. Două din ele (Serbia și Albania) și-au îngropat, se pare, democrațiile defecte și au edificat cleptocrații pure și dure, în care alternanța la putere a devenit imposibilă. Alte țări, ca Macedonia, se lovesc de sentimentele naționaliste ale vecinilor. Bosnia Herțegovina nu se poate orienta să-și edifice o identitate și valori comune, iar bulgarilor, care tocmai și-au dat jos guvernul pro-occidental, nu le convine că statul macedonean refuză să-și denumească limba (după unii bulgara, după alții un dialect bulgar și, potrivit unui alt treilea grup, o limbă de sine stătătoare) ”bulgară”.

Update 11:00 Război lung și datoria Vestului de a da arme Ucrainei: potrivit secretarului general al NATO, Stoltenberg, aliații nordatlantici ”au o datorie politică și morală să nu cedeze în materie de livrări de arme Ucrainei. Războiul din Ucraina”, a adăugat el, ”va presupune un efort de lungă durată”.

Update 10:30 Bătălia pentru Lisiciansk, al cărei debut l-am anunțat ieri, continuă în forță. Potrivit sergviciiloor secrete britanice, rușii au avansat 5 km spre Lisiciansk, de la 19 iunie încoace. Presiunea asupora pungii Lisiciansk-Severodonețk a crescut considerabil. Drumul principal legând Lisicianscul de Bahmut nu mai este practicabil, au subliniat autoritățile militare ucrainene, reluate de Ukrainska Pravda. Pe fronturile din Bahmut și Sloviansk rușii au lansat două ofensive cu forțe masiv întărite cu unități de tancuri și un întreg grup de batalion tactic. Invadatorii ruși au mai capturat ieri două localități în Lugansk. Au fost cucerite satele Loskutivka și Rai-Oleksandrivka,

”Trupele ruse și-au intensificat masiv bombardamentele în Donbas”, a spus și președintele Ucrainei, Zelenski. Liderul de la Kiev a lansat înaintea summiturilor UE, NATO și G7 un nou apel, cerând Vestului livrarea de arme grele, necesare opririi ofensivei rusești.

Severodonețkul e controlat în mare parte de ruși. DLF, care transmite știrea, relevă că săptămâna viitoare ar urma să aibă loc în Turcia negocieri între tabere, la care să participe și secretarul general al ONU, Guterres. de la începutul războiului de agresiune al Rusiei au fost uciși, potrivit procuraturii ucrainene, cel puțin 324 de copii ucraineni. Situația militară, azi, pe hartă:

Update 01:00 Cum este să salvezi vieți în cel mai fierbinte punct din Ucraina? Jurnaliștii Nastya Stanko și Kolyan Pastik de la publicația Hromadske au realizat un reportaj tulburător despre medicii militari din prima linie, care luptă zi și noapte să salveze vieți, chiar și pe cele ale inamicilor. Au vorbit cu medici din spitalele de campanie, chirurgi militari, comandanți și soldați ai brigăzilor medicale, medici voluntari și cu răniții înșiși. Potrivit președintelui Zelenski, aproximativ 500 de soldați ucraineni sunt răniți în fiecare zi, cei mai mulți în Donbas.

Reportajul are disponibilă subtitrarea în limba engleză și poate fi vizionat la cea mai bună calitate.

Update 00:40 Eroinele Ucrainei: 37.000 de femei sunt înrolate în Forțele Armate ucrainene, dintre care 1000 au deja grade de comandant, conform cifrelor furnizate de ministerul Apărării de la Kiev, reluat de New Voice of Ukraine. Aproape jumătate dintre acestea au roluri active pe câmpul de bătălie, luptând alături de compatrioții lor pentru eliberarea țării. Ele s-au înrolat voluntar în armata ucraineană și nu a existat un ordin de mobilizare forțată, așa cum susținea săptămâna trecută propaganda rusă.

Despre femeile din armata Ucrainei, soția președintelui Zelenski, Olena Zelenska, a declarat într-o conferință internațională la 11 iunie, că sunt supereroine care ne aduc în fiecare zi mai aproape de victorie. Mai mult, Prima Doamnă a ținut să precizeze că cei mai mulți doctori militari sunt femei și tot acestea însumează cele mai multe cadre medicale, precum paramedici, asistenți, infirmiere.

22 iunie 2022 – Ziua a 119-a de război

Update 20:00 Deflagrație misterioasă. Potrivit presei ruse, o explozie ar fi zguduit o bază militară a federației ruse din Vladimir și s-ar fi soldat cu morți și răniți. E vorba de patru victime. În raionul Izium, din Ucraina, bombardamentele rusești au ucis cinci oameni.

Update 19:45 Situația trupelor ucrainene din Lugansk e tot mai grea. Institutul polonez pentru Studii Răsăritene reluat de DLF a reliefat că asalturile rusești au împărțit în patru unitățile defensive din regiune, iar grija unei încercuri e justificată.

Update 19:30 Cancelarul german Scholz a declarat că nu consideră deocamdată negocierile de pace între Ucraina și Rusia drept o perspectivă realistă. El a promis în Bundestag Ucrainei masiv sprijin financiar, economic, umanitar, politic și, nu în ultimul rând, militar și a solicitat un plan Marshall, pe termen lung, pentru reconstrucția Ucrainei după război. Potrivit lui Scholz, alte 12 obuziere de tip Panzerhaubitze 2000 germane și olandeze sunt acum în drum spre Ucraina. Ministra apărării, Lambrecht a făgăduit la rândul ei livrarea de lansatoare multiple de rachetă de tip Mars II, dar a condiționat exportul lor de prealabila instruire a militarilor ucraineni în mânuirea lor.  

La Berlin, ambasadorul ucrainean, Melnyk, a cerut iertare pentru că a declarat acum câteva zile că mulți refugiați ucraineni se repatriază pentru că nu se simt bine primiți în Germania.

Lituania s-a declarat pregătită pentru eventuale represalii rusești la blocarea de către Vilnius a tranzitului feroviar rusesc spre Kaliningrad. Aceste măsuri ale Moscovei ar putea include izolarea Lituaniei de rețeaua de curent comună cu Rusia. Vilnius nus e așteaptă la demersuri militare, pentru că mica republică balticăp e parte a alianeței nordatlantice.

Update 18:00 Toți civilii care încearcă să se întoarcă în Mariupol sunt supuși unor filtre obligatorii ale forțelor de ocupație rusă, a anunțat primarul orașului, Vadym Boychenko, citat de Kyiv Independent. Oamenii sunt interogați și sunt înfricoșați că ar putea fi răpiți sau torturați – cum s-a întâmplat în alte teritorii capturate de Moscova, a mai spus edilul portului de la Marea de Azov. 

“Le e frică că forțele noastre armate vor intra în oraș și va izbucni un război de gherilă”, a concluzionat Boycenko, care deplânge situația umanitară teribilă în care este orașul, distrus de ruși. Se estimează că doar o cincime din locuitori mai sunt în Mariupol, iar numărul morților este calculat la minim 22.000, cifră pe care edilul o susține. 

Update 12:35 Estonia acuză Rusia de simularea unor atacuri cu rachetă asupra teritoriului său, a declarat șeful de cabinet al ministerului Apărării de la Tallinn, Kusti Salm, pentru ziarul finlandez Iltalehti și reluat de Kiev Independent. Oficialul estonian a afirmat că Moscova desfășoară mai multe exerciții militare în apropierea statelor baltice, care simulează aceste atacuri asupra lor, în scopul intimidării, încercând să provoace un răspuns. Mai mult, elicoptere militare rusești, spune Salm, au violat în repetate rânduri spațiul aerian al țărilor baltice.

Update 12:20 Forțele ruse au bombardat orașul Nicolaiev, în urmă cu scurt timp, a anunțat guvernatorul regional, Vitaly Kim, citat de Kiev Independent. 7 rachete au fost lansat asupra acestui punct strategic din sudul Ucrainei, care i-a împiedicat pe ruși să înainteze spre Odesa. Nu se cunoaște numărul victimelor.

Update 10:30 A început bătălia pentru Lisiciansk. În Severodonețk luptele de stradă continuă. Rușii au bombardat aici uzina de azot. Sub atac sub și localitățile vecine, Sinețki și Pavlograd. Potrivit ministerului britanic al apărării, rușii încearcă în continuare să încercuiască Severodonețkul din nord, pe ruta Izium și din sud, din direcția Popasna. Moscova vrea să arunce în lupta din Donbas rezerve proaspete, avertizează aceeași sursă.

În Lisiciansk plouă cu obuze de artilerie, de tancuri, cu raiduri aeriene. Căderea localității strategice Toșkivka a deschis trupelor invadatoare calea spre alte cuceriri relativ facile și posibilitatea de a-și consolida pozițiile în localitățile învecinate, Ustynivka, Pidlisne, and Myrna Dolyna. Rușii avansează spre Bila Gora, mai relevă Statul Major ucrainean, reluat de Ukrainska Pravda.

Ieri, bombardamentele ruse din regiunea Harkiv s-au soldat cu 15 victime omenești. Numărul militarilor ruși uciși de la 24 februarie încoace ar fi ajuns, potrivit datelor ucrainene, la 34.230. Ar mai fi fost distruse între altele aproape 1500 de tancuri și 3.600 de blindate, 216 avioane și 182 de elicoptere, 642 de drone, 752 de sisteme de artilerie (tunuri), precum și 14 nave.

Serviciile secrete britanice atrag atenția și asupra pierderilor ruse semnalate de separatiști care dau o imagine aproximativă a pierderilor trupelor invadatoare în ansamblu, în Donbas. Astfel, autoproclamata republică separatistă rusofonă ”Donețk” anunța la 16 iunie 2128 de militari proprii uciși, precum și aproape 9.000 răniți. Aceste pierderi (enorme) reprezintă, potrivit britanicilor, ”55% din forța originală”.

Situația militară azi, pe hartă:

Update 00:25 Kyiv Post publică un interviu în exclusivitate cu cel mai tânăr membru al guvernului de la Kiev, Mykhailo Fedorov, care a reușit să obțină susținerea lui Elon Musk, etichetându-l într-un tweet, la începutul războiului. Fedorov are doar 31 de ani, este supranumit copilul minune al IT-ului din Ucraina și deține atât funcția de Ministrul al Digitalizării, cât și cea de vice-prim-ministru. Tânărul a creat și o aplicație – Diia App, care a avut ca scop accesibilitatea serviciilor publice de pe telefon.

Activarea sistemului de sateliți Starlink de către Elon Musk a fost un real ajutor pentru țara aflată în război, permițându-le ucrainenilor acces neîntrerupt la internet de cea mai bună calitate și securitate. Întreaga administrație de la Kiev, precum și autoritățile locale, comunică rapid și bilingv (ucraineană și engleză) pe cele mai importante rețele sociale ale momentului: Twitter, Facebook, Telegram, chiar și Instagram, ceea ce a permis întregii lumi un acces fără precedent la ceea ce este un război transmis în direct.

21 iunie 2022 – Ziua a 118-a de război

Update 23:00 Zi aparent neagră pentru forțele ucrainene din Lugansk. Invadatorii cuceresc mai multe localități. E vorba de satele Pidlisne și Myrna Dolyna de lângă Lisiciansk. Apoi, potrivit Statului Major ucrainean, reluat de Ukrainska Pravda, rușii au câștigat teren înspre Ghirske și Bila Gora. Ucrainenii au respins un asalt rusesc asupra Vysoke. Mai devreme se anunțase în Ucraina cucerirea, de către ruși, a satului Toșkivka.

Update 21:20 Echipa americană care-i va ajuta pe ucraineni să identifice criminali de război va fi condusă de Eli Rosenbaum, un cunoscut vânător de asasini în masă naziști. Expedierea ei în Ucraina pentru identificarea, depistarea și urmărirea penală a abuzurilor și criminalilor de război ruși a fost anunțată azi, în Ucraina, de ministrul american al justiției, Merrick Garland. ”Nu există ascunzătoare pentru criminalii de război. Departamentul de Justiție al SUA va urmări orice cale pentru a-i trage la răspundere pe cei care comit crime de război și alte atrocități în Ucraina”, a spus Garland, reluat de Hotnews.ro.

„Lucrând alături de partenerii noștri interni și internaționali, Departamentul de Justiție va fi necruțător în eforturile noastre de a trage la răspundere fiecare persoană complice la comiterea de crime de război, tortură și alte încălcări grave în timpul conflictului neprovocat din Ucraina”, a mai precizat procurorul general al SUA, care este și ministrul american al justiției.

Update 21:00 Forțele ruse au mai cucerit o localitate în estul Ucrainei. Potrivit șefului administrației militare din Severodonețk, Roman Vlasenko, trupele invadatoare au capturat satul Toșkivka, în regiunea Lugansk.

Update 19:30 Germania în război economic cu Rusia. Vicecancelarul Germaniei, Habeck, reluat de DLF, a acuzat Rusia de a fi declanșat ”o agresiune economică” împotriva Republicii Federale, prin reducerea livrărilor de gaze. Potrivit lui Habeck, Putin a militarizat energia, ”transformând gazul în armă”.

Potrivit lui Habeck, care e și ministrul german al economiei, e vorba de ”o nouă dimensiune” a conflictului. Președintele Rusiei, Putin, încearcă să intensifice spaime și angoase, ”între altele frica de sărăcie”. În diverse state europene între care și Germania ajung de la o vreme net mai puține cantități de gaze rusești decât cele convenite.

Germania privește cu oarecare atenție și spre Lituania, care a fost amenințată de Rusia pentru blocarea tranzitului feroviar de mărfuri rusești, interzise prin sancțiuni europene, către enclava rusă Kaliningrad. Singura legătură feroviară a Rusiei cu enclava trece prin micul stat baltic, în care sunt staționați aproape 600 de militari germani în cadrul unui ”battle group” al NATO.

Update 19:00 Germania a exportat în Ucraina arme grele. Nu mai puțin de șapte obuziere blindate 2000 câte i s-au promis Kievului de către guvernul federal, au ajuns la destinație, după cum au confirmat autoritățile ucrainene. Ministrul ucrainean al apărării Reznikov, a mulțumit executivului german. Recent s-a anunțat iminenta încheiere a instrucției militarilor ucraineni care vor mânui aceste sisteme de arme grele și fuseseră invitați în Germania să învețele să le utilizeze.

Update 17:00 Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că televiziunile rusești au început transmisiunile în raionul Herson, ocupat de forțele Kremlinului în martie, scrie Kiev Independent. 24 de canale din Rusia, care reiau propaganda oficială, vor emite în zona Herson. În încercarea de rusificare forțată a localității ocupate, a fost impusă rubla ca monedă și a început emiterea pașapoartelor rusești, iar nou-născuții vor primit automat certificate rusești. 

Ocupanții nu sunt însă acceptați de oamenii care fac rezistență deschisă în orice mod pot: 90% dintre învățători, spun autoritățile locale, au refuzat să predea noua programă școlară impusă de ruși. Localnicii ascultă muzică ucraineană, imnul Ucrainei, lipesc afișe cerându-le rușilor să plece și au existat mai multe acte de răzvrătire, inclusiv omucideri. 

Trei soldați ruși, scrie agenția Unian, care se aflau la un fast-food au fost împușcați de câțiva partizani ruși. Consilierul prezidențial Arestovici a declarat pentru Unian că unii din ocupanți și-au adus familiile la Herson, în apartamente furate de la cetățenii de rând: nu înțeleg ce e în capul lor să își aducă familiile, când armata ucraineană se află la numai 15 km distanță de oraș. Ar face bine să plece acum, până că după eliberare se vor întâmpla multe, a spus oficialul de la Kiev.

Sâmbătă, la Herson a avut loc un atentat cu mașină-capcană, care a dus la moartea unui ofițer ucrainean, colaborator al forțelor ruse.

Update 13:05 Imagini video impresionante din centrul orașului Harkiv, aflat în nordul Ucrainei, puse la dispoziție de ministerul Apărării de la Kiev, pentru a arăta dimensiunea distrugerilor provocate de mai multe luni de asediu și bombardamente rusești zilnice.

Harkivul (Harkov în rusă) este al doilea oraș ca mărime din Ucraina, are o istorie de aproape 5 secole și numeroase monumente istorice aflate în patrimoniul național și UNESCO, dintre care o parte au suferit distrugeri în atacurile rusești. În 2017, înregistra o populație oficială de 1,4 milioane de locuitori, din care aproximativ 30% erau etnici ruși. Trei laureați ai premiului Nobel în fizică, medicină și un laureat al premiului FIELDS în matematică sunt originari din Harkiv. În perioada interbelică, orașul a fost capitala Ucrainei, ca parte a URSS.

Update 13:00 Vice-prim-ministra Iryna Vereșciuk cere oamenilor din Herson să părăsească de urgență orașul, refugiindu-se prin Crimeea și mai apoi în alte țări, unde să ceară asistență consulară la misiunile diplomatice ale Ucrainei.

Este al doilea apel pe care autoritățile ucrainene îl fac locuitorilor din Herson – oraș ocupat de ruși de la începutul războiului și aflat în sudul țării – în mai puțin de 48 de ore, indicând un pericol iminent. Forțele ucrainene conduc o contra-ofensivă înspre raionul Herson, încercând să elibereze regiunea și să spargă legătura terestră a rușilor cu peninsula Crimeea pe care au ocupat-o din martie 2014.

Update 12:50 Arde platforma petrolieră Boyko Towers din Marea Neagră, deținută de compania ucraineană Ciornomornaftogaz de la Simferopol, expropriată de ruși în 2014 după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea. Agenția rusească TASS anunță că focul nu a putut fi stins încă și pompierii se luptă de ieri cu stingerea lui. Presa ucraineană susține că ieri, forțele Kievului, ar fi lovit cu rachete instalația Ciornomornaftogaz, aflată acum sub control rusesc.

Update 12:15 Ucraina a neutralizat cu succes capacitatea Rusiei de a controla maritim zona de coastă din nordul Mării Negrei, prin folosirea rachetelor anti-navă Harpoon livrate de Occident, anunță informarea de presă a Ministerului britanic de Apărare. Londra confirmă distrugerea de către forțele de apărare maritimă ucrainene a vasului ce aproviziona Insula Șerpilor, aflată sub control rusesc, cu personal militar, armament, resurse logistice și combustibil. Oficialii britanici susțin că planul rusesc de invazie a Odesei de pe mare, a fost subminat, grație acestor distrugeri de nave rusești, între care cea mai faimoasă fiind crucișătorul Moskva.

Update 08:00 Omenia n-a dispărut nici din sufletele unor ruși. Spre a ușura soarta copiilor afectați de războiul de agresiune declanșat de Rusia prin invazia din februarie, laureatul premiului Nobel pentru Pace, Dimitri Muratov, jurnalistul de la Novaya Gazeta și-a vândut la o licitație medalia primită de la norvegieni, spre a ușura cu banii primiți soarta copiilor ucraineni refugiați. Suma de 103,5 milioane de dolari colectată pentru medalie va intra în conturile UNICEF în scopul ajutorării copiilor ucraineni refugiați.

Update 07:45 Momente decisive în războiul ruso-ucrainean. Thinktankul american, ISW, apreciază că trupele ruse se vor concentra să desăvârșească în cursul acestei săptămâni cucerirea orașului Severodonețk. Urbea, cheie pentru stăpânirea Luganskului, e controlată aproape integral de ruși. Doar perimetrul din jurul uzinei chimice se mai află sub controlul ucrainean, iar bătălia s-a concentrat asupra acestei zone. Pe de altă parte, rușii încearcă să-și consolideze pozițiile defensive spre a torpila succesul operațiunilor ucrainene de recucerire a teritoriului capturat de invadatori în estul și sudul țării.

Situația militară aproximativă azi dimineață, pe hartă:

Update 07:30 Rusia își continuă crimele de război și amenință Lituania. Din estul Ucrainei se anunță morți și răniți dup bombardamente în regiunea Donțek și Harkiv. Alte persoane au fost rănite de rachtele rusești lansate asupra Odesei. Dela începutul războiului de agresiune declanșat de Rusia lui Putin, au murit, potrivit ONU, 4.600 de civili. În realitate, se estimează că numărul lor e chiar și potrivit ONU incomparabil mai mare.

Concomitent, Moscova, care, potrivit propagandistei Kremlinului, Simonian, consideră ”foametea speranța noastră”, în speță speranța regimului Putin, amenință un stat NATO. E vorba de Lituania care, aplicând sancțiunile europene, a hotărît blocarea tranzitului feroviar de mărfuri interzise rusești spre enclava Kaliningrad. Vilnius precum și șeful diplomației europene, Borrell, au respins acuzele Moscovei, potrivit cărora Lituania ar fi instituit sancțiuni antirusești suplimentarii, proprii. Moscova va reacționa la această măsură în zilele următoare, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Peskov.

Update 00:15 Taiwanul va ajuta localitatea-martir Bucea cu 500.000 de dolari pentru reconstruirea sa, a declarat Joseph Wu, ministrul de externe al țării, într-un dialog prin video cu primarul Anatoliy Fedoruk, notează Kyiv Independent. “Taiwanul va continua să fie alături de Ucraina în lupta ei pentru suveranitate, libertate și democrație! a precizat șeful diplomației de la Taipei. Taiwanul ține piept amenințării tot mai crescânde a Chinei comuniste asupra sa și a fost, alături de Japonia, încă de la începutul invaziei ruse în Ucraina, o susținătoare puternică a acestei țări.

20 iunie 2022 – Ziua a 117-a de război

Update 23:30 Aproximativ 1,2 milioane de ucraineni au fost deportați în Rusia, acuză Kievul, prin vocea Irynei Vereșciuk, vice-prim-ministra cabinetului Șmyhal, citată de agenția Ukrinform. “Am o cifră diferită de ceea ce afirmă Rusia, care oricum nu spune niciodată adevărul. Din datele serviciilor noastre de intelligence, 1,2 milioane de ucraineni au fost transferați forțat în Rusia, iar nu 2 milioane cum spun rușii”, a declarat Vereșciuk. Kremlinul susține că a “salvat” aproape 2 milioane de cetățeni ucraineni.

Update 23:00 Șefa postului internațional rusesc, Russia Today, Margarita Simonyan, a declarat în prezența lui Vladimir Putin și a președintelui kazah, Tokaiev, că foametea este speranța noastră. Așa vor realiza că au nevoie de noi și vor ridica sancțiunile. Simonyan, cunoscută propagandistă a Kremlinului, a mascat aceste declarații șocante, care confirmă șantajul moscovit asupra lumii întregi, sub forma unor glume cinice care circulă printre oamenii din capitala rusă.

Update 22:45 De la actor la actor: Ești eroul meu! i-a spus vizibil emoționat, starul american, Ben Stiller, președintelui Zelenski, la întâlnirea pe care cei doi au avut-o chiar în această seară, la Kiev. Goodwill Ambassador al Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHRC), actorul american a sosit sâmbătă în Polonia, unde a avut întrevederi cu refugiații ucraineni, în majoritate femei și copii, la centrele amenajate în proximitatea graniței. Ieri, Ben Stiller a fost văzut pe străzile celui mai vestic mare oraș din Ucraina, Liov, unde a făcut poze cu oamenii și a stat de vorbă cu ucrainenii de rând. În această după-amiază, vedeta s-a plimbat pe străzile din Kiev, fiind remarcat de mai mulți localnici.

Ben Stiller a declarat astăzi, de Ziua Mondială a Refugiaților, că susține ucrainenii și pe toți aceia care au fost forțați să fugă din calea războiului, abandonându-și casele și țările.

Update 21:45 Războiul se apropie amenințător de granițele României. Rușii s-au dezlănțuit împotriva Odesei. Bombardamentul masiv al frumosului port de la Marea Neagră blocat de ruși s-a soldat cu distrugerea unui depozit de alimente, relevă autoritățile locale. Bombardamentul rusesc a durat trei ore și a costat arsenalul rusesc nu mai puțin de 14 rachete, lansate în ripostă la atacuri ucrainene asupra unor platforme petroiliere marine. Dacă nu cumva e la mijloc o ripostă foarte furioasă la prezumtivele atacuri ucrainene cu rachete HIMARS asupra unor instalații militare ale ocupanților ruși ai Insulei Șerpilor, despre care s-au vehiculat informații neconfirmate (și pe moment imposibil de verificat) provenind aparent din surse ale forțelor armate ucrainene.

Update 21:30 Lituania a respins acuza Rusiei potrivit căreia micul stat baltic ar fi adoptat sancțiuni unilaterale. Ministerul lituanian de externe a declarat că doar produsele supuse sancțiunilor impuse Rusiei sunt afectate de interdicția de tranzit spre Kaliningrad, enclava rusă din Prusia orientală. Peskov amenințase anterior Lituania.

Update 21:00 Severodonețkul pare pe punctul de a cădea. Potrivit guvernatorului regiunii Lugansk, Serhiy Haidai, ucrainenii nu mai controlează decât perimetrul din jurul uzinei de azot din strategica localitate pe care s-au concentrat în ultimele săptămîni și luni atacurile Rusiei. ”Situația”, a spus el,” este extrem de dificilă de-a lungul întregului front din Lugansk”. Haidai, reluat de Kiev Independent, a precizat că Rusia a pornit ”o ofensivă de mari proporții în regiune”.

Statul Major ucrainean, reluat de Ukrainska Pravda difuzează știri mai bune pentru apărători. La Severodonețk invadatorii și-au continuat tirurile de artilerie și rachete trase de lansatoare multiple asupra trupelor ucrainene și a infrastructurii civile din Ustynivka, Hirske și Lisiciansk. ucrainenii ar fi respins tentativele ruseștid e luare cu asalt a așezărilor Mirna Dolina și Bila Gora.

Update 17:45 Cum va reacționa Rusia la ”provocarea” lituaniană constând din adecvarea guvernului din Vilnius la sancțiunile europene prin blocarea tranzitului de mărfuri rusești spre enclava rusă Kaliningrad? În Financial Times fostul deținut de conștiință al lui Vladimir Putin, Mihail Hodorkovski, e de părere că Moscova ar putea trece la ”blocarea spațiului aerian lituanian” și ”survolarea” teritoriului micii țări baltice spre Kaliningrad. Ceea ce ar plasa alianța NATO în poziția de a fi silită să adopte o decizie cu privire la reacția pactului nordatlantic.

Update17:00 Au loc bătălii decisive în zona Severodonețk și Lisiciansk din Lugansk. Potrivit adjunctei ministrului ucrainean al apărării, Hanna Maliar, Rusia încearcă să ajungă la granițele regiunii Lugansk până la 26 iunie. Mai multe explozii s-au auzit la Odesa. Iar numărul victimelor atacului rusesc cu rachetă de la un depozit de combustibil din Dniepropetrovsk s-a ridicat la trei. La rândul ei, armata ucraineană afirmă a fi atacat și distrus ieri parte dintr-o companie tactică rusească, ar fi omorât 28 de militari și ar fi distrus un tanc și vehicule blindate. Alaltăieri, potrivit consilierului ministrului ucrainean de interne, Andrusiv, ar fi fost distrus centrul de comandă și spionaj al armatei a 20-a Rusiei din regiunea Harkiv. Azi se anunță împușcarea a doi militari ruși și rănirea altuia în Hersonul ocupat.

Update 16:30 Rusia amenință Lituania. Micul stat baltic s-a adecvat sancțiunilor europene și a interzis tranzitul spre enclava rusă Kaliningrad, fostul Königsberg din Prusia orientală, al mărfurilor supuse embargoului de către Comunitate, precum echipamentele cu tehnologie avansată, metalele și altele. În reacție, Moscova, care n-are altă linie feroviară care s-o lege de Kaliningrad a afirmat că actul ar fi ”fără precedent” și a amenințat că va reacționa. Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Peskov, decizia Lituaniei ar fi ”ilegală”, iar ”situaţia mai mult decât gravă”, Rusia având nevoie de o ”analiză serioasă și adâncă” spre a decide cum va reacţiona.

Update 13:25 Toții ochii pe Bruxelles: se poartă chiar astăzi discuții intense între Turcia, membră a NATO, și cele două aspirante la statutul de Aliat, Suedia și Finlanda, anunță fostul premier de la Stockholm, Carl Bildt. Ankara blochează aderarea rapidă a celor două state, care ar urma să fie anunțată la Summitul NATO de la Madrid, din 29 iunie, invocând motive legate de refugiații din mișcări kurde aflați în cele două state nordice.

Turcia își schimba poziția în fiecare săptămână cu privire la votul pe care îl va da la Madrid. Este necesară unanimitate pentru a primi noi aliați în cadrul Organizației Nord-Atlantice fondate la Washington în 1949, care astăzi numără 30 de țări. Ultimele țări intrate în NATO sunt parte a Balcanilor de Vest: Albania (2009) și Macedonia de Nord (2020), ultima după ce Grecia (care a aderat odată cu Turcia în 1952) i-a blocat accesul timp de mai mult de un deceniu, pe considerente de nume.

Update 13:15 Forțele armate ruse ar fi utilizat până acum cel puțin 210 tipuri de muniție interzise de convențiile internaționale în război, scrie New York Times, citat de Kyiv Independent, după o investigație de mai multe luni, care a vizat analizarea a 1000 de fotografii și videouri de la fața locului.

330 de arme analizate de New York Times au fost identificate lângă infrastructură civilă, ceea ce constituie o altă gravă încălcare a regulilor stabilite de comunitatea internațională și convențiile în vigoare, pe care inclusiv Rusia le-a semnat.

Update 13:00 Ucraina se pregătește pentru o săptămână de foc, crede președintele Volodimir Zelenski, care are informații potrivit cărora, Moscova își va intensifica atacurile asupra Ucrainei, înaintea Consiliului European care se va reuni joi, 23 iunie, la Bruxelles. Liderii de stat și guvern ai Europei vor decide la finalul săptămânii dacă vor acorda statutul de candidate la UE, Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, după avizul favorabil dat de Comisia Europeană.

Atacurile s-au intensificat încă din această dimineață, cu lovituri aeriene asupra unor sate din regiunile Sumîi și Chernihiv, chiar la granița Ucrainei cu Federația Rusă și Belarus, anunță autoritățile vamale, citate de Kyiv Independent.

La Odesa au fost interceptate mai multe rachete rusești noaptea trecută și în această dimineață, potrivit autorităților locale, citate de Ukrainska Pravda, fiind doborâte de apărarea ucraineană. “Inamicul continuă să atace Odesa cu rachete de croazieră ONYX lansate din peninsula Crimeea”, a declarat centrul de comandă Pivden din raionul portului.

Update 12:30 Relațiile dintre SUA și Rusia sunt glaciale. Potrivit fostului președintele și actual șef adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, aceste raporturi ar fi atins ”zero grade Kelvin”.

Șefa diplomației germane, Baerbock, a declarat că Germania cooperează cu România și Polonia în vederea facilitării exporturilor de cereale ucrainene (blocate în porturi de Rusia) pe rute feroviare. Ea a admis însă că nu se pot înlocui toate capacitățile maritime. Șeful diplomației europene, Borrell, a calificat blocarea exporturilor de cereale de către Rusia ”crimă de război” și a cerut Moscovei să ridice blocada porturilor ucrainene. Miniștrii de externe ai statelor UE dezbat azi acordarea statutului de candidat la aderare Ucrainei. Șeful Partidului Popular European în PE, Weber, a cerut un vot unanim în favoarea recomandării Comisiei Europene și a statutului de candidată la aderare a Ucrainei. Joi și vineri urmează să se pronunțe liderii de stat și de guvern.

Update 12:20 Știre proastă pentru Kiev. Forțele ucrainene au pierdut controlul, în Lugansk, asupra localității Metolkino de lângă Severodonețk, a informat Serhyi Haidai, guvernatorul regiunii, reluat de Kiev Independent. Zona e bombardată masiv de ruși cu muniție interzisă. New York Times reliefa recent că rușii au folosit ăn războiul pe care-l poartă în Ucraina 210 tipuri de muniție interzise de dreptul internațional.

Update 12:00 Aviația e una din cele mai mari slăbiciuni ale forțelor armate ruse. Arma aviației s-a arătat în acțiunile ei pe teren, potrivit serviciilor secrete britanice, punctul slab al campaniei militare declanșate de Moscova la 24 februarie curent. Conform evaluării britanice, incapacitatea trupelor invadatoare de a repurta succese semnificative rezidă în performanța debilă și lipsa de curaj și de inițiativă a escadrelor și piloților Rusiei, care îndrăznesc rareori să pătrundă adânc pe teritoriul ucrainean.

Update 10:00 Forțele ruse bombardează intens regiunile atacate din Donețk și Lugansk și se concentrează în continuare pe Severodonețk și Bahmut. Dincolo de granița rusă, în Briansk, trupele ruse ar fi concentrat o divizie de rachete antiaeriene, afirmă Statul Major ucrainean, reluat de Kiev Independent.

Aceeași sursă relevă că bombardamentele din regiunea Harkiv s-au soldat cu rănirea a trei copii în localitatea Ivanka și că forțele ruse își întăresc prezența navală în Marea Neagră, unde dispun în prezent ”de trei submarine și trei nave de suprafață cu un total de 36 de rachete și trei corpuri aeropurtate”.

Situația azi dimineața pe hartă:

Potrivit Institutului american pentru Studiul Războiului, ISW, Rusia pare pe cale să se folosească de procese înscenate pentru presupuse ”crime de război”, spre a-și promova ”falsul narativ privind războiul”. Thinktank-ul american consideră că Rusia pregătește în special procese împotriva militarilor de la Mariupol pentru a justifica războiul ca fiind doar o imaginară operațiune de ”denazificare”.

19 iunie 2022 Ziua a 116-a de război

Update 23:30 Macron slăbit, Franța și Europa de asemenea slăbite. Alegerile legislative franceze s-au soldat cu pierderea majorității absolute pentru partidul lui Macron, Ensemble. Care rămâne principala forță politică și nu va trebui, în principiu, să ”coabiteze” cu liderul extremei stângi, Melenchon, dar va fi nevoit să-și caute în parlament majorități ca să guverneze. Și nu-i va fi neapărat ușor să le găsească. Pentru că pe locul doi vine Adunarea națională a lui Marine Le Pen, care, premieră istorică, va avea posibilitatea de a-și constitui un grup parlamentar. Macron e flancat deci de extremiști putiniști. Republicanii de centru-dreapta vin abia pe locul 4. Iar dacă devin furnizorii de majorități ai lui Macron, vor risca puternic să dispară complet din peisaj la următoarele alegeri .

Update 20:00 Republica Moldova a scos în afara legii propaganda rusă.  Legea asupra ”securităţii informaţiei”, interzice ”transmiterea la radio şi la televiziune a emisiunilor de ştiri, militare, politice şi analitice ale unei ţări care nu a ratificat convenţia europeană privind televiziunea transfrontalieră”.  

Potrivit secretarului general al NATO, Stoltenberg, războiul din Ucraina ar putea dura ani de zile. Stoltenberg a acordat un interviu ziarului german Bild, reliefând că efortul occidentalilor lovițid e scumpete și inflație nu se compară cu suferințele zilnice ale ucrainenilor care luptă și plătesc cu viața pe front.

Update 21:45 Trupele ucrainene ar fi respins asaltul rus asupra marginii satului Berestove din raionul Bahmut, afirmă Ukrainska Pravda. Aceeași sursă relevă că invadatorii își consolidează sistemul de apărare antiaeriană din regiunea Herson. Un civil ucrainean a fost ucis și doi răniți într-un atac cu rachetă rusesc asupra Nikolaevului.

Update 21:30 Patriarhul Kiril a declarat că trupele de ocupație ruse care au invadat Ucraina vecine ar ”apăra Rusia pe câmpul de bătaie”. Potrivit Radio Europa Liberă/Libertatea, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse și-a făcut declarația la târnosirea unei nou catedrale ruse.

Update 20:30 Falimentul concesiilor pe care Kissinger, Macron et comp cer să i se facă lui Putin. Istoricul american Timothy Snyder scoate în evidență, într-un editorial publicat în ediția duminicală a ziarului elvețian Neue Zürcher Zeitung, absurditatea revendicării cu pricina. Care echivalează cu a plasa în centru ”nevoile psihice ale lui Putin, cu a eșua în incapacitatea noastră de a înțelege politica rusească și a marginaliza democrația ucraineană”.

În loc să formăm o alianță a democrațiilor, ne exersăm în terapii amatoare în beneficiul unui dictator. Ceea ce nu se va bucura de vreo binecuvântare. Căci ne îndreptăm empatia spre un dictator, care nu va face altceva decât să profite de ea, pentru a-și continua războiul și i-o deturnăm poporului care trebuie să învingă în acest război ca să-i pună capăt. Împăciuirea Rusiei ne abate de la oamenii care sunt cu adevărat la ananghie: ucrainenii. Pe ei îi amenință exterminarea fizică, de aceea luptă, scrie Snyder în ziarul elvețian din Zürich.

Update 20:00 Rușii au continuat jaful. Din Lugansk au exportat zeci de mii de tone de cereale ucrainene, în speță 10.000 de tone de grâu și 15.000 de semnințe de floarea soarelui.

În răstimp, actorul american Ben Stiller s-a deplasat la Lviv (Lvov, Lemberg) după ce anterior i-a vizitat pe refugiații ucraineni din Polonia, în calitatea de Goodwill Ambassador al ONU.

Update: 19:00 Rușii pretind că un atac cu rachetă ar fi ucis 50 de generali și ofițeri ruși. Atacul ar fi avut loc în regiunea Dnepro și s-ar fi soldat și cu uciderea de ofițeri ucraineni de stat major. Nu e clar, dacă informația se confirmă, cum a știut armata rusă de întrunirea cu pricina. Aveau generalii telefoanele mobile la ei? Era absolut necesară această concentrare de forțe? În Dnepro și în Donețk ar fi fost omorâți 300 de militari ucraineni, mai afirmă partea rusă, reluată de DLF. La Nikolaev, rușii au atacat orașul cu cinci rachete în ziua în care l-a vizitat președintele Zelenski. Ucraina nu dispune încă de un sistem antirachetă fiabil.

Update 13:00 Armata britanică trebuie pregătită să lupte în Europa și să învingă Rusia. Noul șef operativ al armatei britanice, generalul Sir Patrick Sanders, șeful statului major al armatei regatului Unit a declarat că trebuie să ne pregătim pentru a lupta în Europa, din nou. El a precizat, cu îngrijorare, că este primul comandant din 1941 până în prezent, care preia conducerea Apărării britanice în timp ce pe teritoriul european se poartă un război terestru, notează Sky News.

Suntem generația care trebuie să pregătească armata pentru a lupta din nou în Europa.

generalul Sir Patrick Sanders, șeful armatei britanice

Update 12:45 Trebuie să ne pregătim pentru un război de lungă durată – este declarația făcută de Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat cotidianului BILD, dar și a premierului britanic, Boris Johnson, astăzi să la o convenție a Partidului Conservator, scrie Sky News.

Stoltenberg a pledat pentru menținerea asistenței acordate Ucrainei, chiar dacă acest lucru se va traducer în costuri mai mari la nivel economic.

Prim-ministrul londonez a vorbit despre intrarea într-o nouă etapă a războiului din Ucraina, avertizând că susținerea pe care această țară o va primi a fi decisivă în ceea ce privește capacitatea ei de a-și apăra teritoriul, în fața unei revigorări posibile a armate ruse.

Dacă Rusia va reuși să își securizeze o victorie în teritoriile capturate, nicio națiune nu va în siguranță, pentru că orice dictator se va simți stimulat de acțiunile Moscovei, a precizat Boris Johnson.

Update 12:30 Lupte intense au continuat pe axa nord, est și sud de pe frontul Severodonețk, însă nu s-au înregistrat schimbări notabile ale pozițiilor trupelor ucrainene și ruse, informează cel mai recent briefing de la Ministerului britanic al Apărării.

Oficialii britanici atrag atenția că intensitatea luptelor din Donbas a dus la fluctuații ale moralului în rândul ambele forțe combatante. Au existat dezertări și în tabăra defensivă ucraineană în ultimele săptămâni, spune ministerul londonez, însă moralul invadatorilor ruși rămâne cel mai probabil foarte volatil și turbulent. “Continuă să aibă loc refuzuri de a îndeplini ordinele din partea unor unități întregi ruse și există inclusiv înfruntări între comandanți și soldați”, afirmă analiza englezilor.

Ofițerii superiori din armata rusă au probleme cu pedepsirea acestor cazuri întrucât continuă să numează războiul din Ucraina, operațiune militară specială, ceea ce îi împiedică să folosească pârghiile legale necesare în astfel de cazuri. Militarii ruși, mercenari sau din provinciile siberiene, se revoltă din cauza pierderilor umane foarte mari – 33.600, conform oficialilor de la Kiev – problemelor logistice, de organizare tactica, întârzierea plăților sau a resurselor de bază (mâncare, schimburi).

Update 01:10 Angela Merkel continuă să abereze. Fosta cancelară a apărat decizia construcției gazoductului Nordstream II, (care ar fi amplificat notabil dependența energetică a Germaniei de o Rusie care o controlează și acum, încă, la aprovizionarea cu gaz). Decizia Nordstream II i-a aparținut.

Merkel susține, în context, că n-ar fi crezut în deviza (împăciuitoriștilor social-democrați din timpul comunismului, asumată apoi și de partidul ei, CDU, a ”schimbării (în bine a tiraniei totalitare sovietice) prin comerț (”Wandel durch Handel). Dar, a adăugat Merkel textual, de parcă ar rosti o replică din ”Cântăreața cheală”, ea ar fi ”crezut” în ”stabilirea de legături prin comerț (sic!) și anume cu a doua putere nucleară din lume”. Memorabila și involuntar hazoasa enormitate a fost rostită de Angela Merkel într-un interviu acordat ziariștilor de ”Redaktionsnetzwerk Deutschland”. În apărarea ei, cancelara a crezut că e bine să mai adauge și afirmația potrivit căreia ”decizia n-a fost simplă”.

Update 01:00 Guvernul german se așteaptă ca în Rusia sancțiunile să provoace o scădere a PIBului rusesc de 10% în acest an. Oficialitățile germane anunță că stocurile de gaz ale Republicii federale au crescut minimal.

La Moscova continuă crima exhibării la televiziuni a prizonierilor de război occidentali. Propaganda rusă a silit un american s-afirme că ar fi fost ”înșelat de propaganda” Kievului și n-ar fi știut cât de ”coruptă și incompetentă” ar fi ”armata ucraineană”. Un altul, mai ponderat, a spus la alt canal rusesc că își dorește să ajungă acasă să-și vadă mama.

Update 00:50 Rușii au deportat în Rusia aproape două milioane de ucraineni. Moscova afirmă că ar fi 1,9 milioane de persoane, între care 300.000 de copii, și că pe toți acești oameni i-ar fi ”salvat”. Ucraina, că nu le-a dat posibilitatea să se refugieze în teritoriile controlate de Kiev. Ceea ce săvârșește Moscova în Ucraina are în termeni de crime de război și împotriva umanității denumirea de transfer forțat de populație.

18 iunie 2022 ziua a 115-a de război

Update 18:20 Unire parlamentară în fața agresiunii Moscovei: România și Republica Moldova au adoptat în comun o declarație istorică fără precedent de condamnare a războiului rusesc, scrie Kyiv Independent.

În prima lor sesiune comună, desfășurată sâmbătă, 18 iunie, la Chișinău, parlamentele celor două state de limba română au condamnat războiul Rusiei împotriva Ucrainei și au declarat susținerea candidaturii Moldovei la Uniunea Europeană. Reprezentanții celor două adunări legislative au afirmat susținerea totală față de integritatea teritorială, independența și suveranitatea Ucrainei.

Cele două parlamente au fost reprezentante de președinții Senatului și Camerei Deputaților, Florin Cîțu și Marcel Ciolacu, și de președintele legislativului moldovean, Igor Grosu.

Update 18:00 Planul de reconstrucție al Ucrainei la care vor participa numeroase state va fi prezentat în luna iulie, a anunțat Denys Shmyhal, premierul țării, potrivt Kyiv Independent. Denumit Planul de reconstrucție al Ucrainei – 24 Uniți, acesta va consta în delegarea unei regiuni pentru fiecare stat implicat în proiecte, urmând să fie efectuate lucrări la infrastructura rutieră, feroviară, aviatică, precum și școli, unități medicale sau alte instituții distruse de invazia rusă.

Până în prezent, trei state și-au anunțat deja disponibilitatea de a reconstrui regiuni din Ucraina: Danemarca va prelua regiunea Nicolaev, țările baltice raionul Jitomir, iar Portugalia s-a angajat să reconstruiască școlile ucrainene.

Update 15:30 Președintele Zelenski a vizitat Nicolaevul alături de guvernatorul militar regional, celebrul Vitaly Kim, într-o vizită menită să întărească moralul locuitorilor din acest oraș pe care rușii îl bombardează constant. Forțele ucrainene conduc de 3 săptămâni câteva operațiuni de recucerire a teritoriilor din sudul țării, în această zonă, sperând să ajungă la Herson. Nicolaev este punctul fierbinte care i-a împiedicat pe invadatori să înainteze terestru spre Odesa, de mai multe luni.

Update 15:00 “Războiul cu Rusia este și războiul nostru”, a afirmat premierul olandez, Mark Rutte, într-un interviu acordat ziarului De Telegraaf și reluat de Kyiv Independent. “Ucraina trebuie să învingă. Asta este foarte important. În orice caz, trebuie să îi ajutăm și să îi susținem pentru a-i aduce mai aproape de victorie. Poporul nostru trebuie să se pregătească să înfrunte consecințele acestui război, care ne va afecta portofelele, dar trebuie să facem asta pentru libertatea și siguranța noastră!”, a mai spus prim-ministrul Olandei.

De la Berlin, cancelarul Scholz a declarat că va face tot posibilul să asigure cele 27 de semnături necesare pentru ca Ucrainei să i se acorde statutul de țară-candidată la UE, informează Kyiv Independent. Comisia Europeană a dat ieri undă verde pentru candidatura Ucrainei la Uniunea Europeană, iar mingea este acum în terenul Consiliului UE, format din cele 27 state membre, care decid la 23 iunie dacă vor spune da. Este nevoie de unanimitate.

Aflat la Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg, Vladimir Putin a declarat astăzi că nu se opune candidaturii Ucrainei la UE, fiindcă aceasta este doar o organizație economică. Problema sa, a spus-o chiar dictatorul rus, este cu NATO, care este o alianță militară ce, potrivit lui, amenință securitatea Rusiei. Desigur, liderul de la Kremlin nu are conform dreptului internațional niciun cuvânt de spus în privința deciziilor unei țări suverane și independente, ceea ce susținătorii săi de acasă și din alte părți ale lumii par să uite convenabil, deseori.

Update 12:45 Moscova își masează trupele rusești în direcția Severodonețk, aducând cu ei noi întăriri logistice, precum blindate, elicoptere și alte tipuri de echipament, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzyanyk, citat de Kyiv Post. Informația este confirmată și de datele analizate la Washington, în cadrul Institutului pentru Studierea Războiului. Zonele cu lupte active în ultimele două zile au fost în estul țării, între regiunile Harkiv, Lugansk și Donețk, unde rezistența ucrainean ține cu greu piept din cauza lipsei armamentului și a resurselor.

Bătălii intense s-au purtat și în sud, dinspre Nicolaev și Zaporijie cu direcția Herson, unde forțele ucrainene de apărare au reușit pas cu pas să conducă contraofensive de succes, având ca obiectiv eliberarea orașului și spargerea zonei de ocupație rusească care în prezent leagă sudul Ucrainei de Crimeea și estul ocupat de ruși.

Update 12:15 Cel puțin doi copii sunt uciși zilnic în Ucraina, în atacurile și bombardamentele rusești, a declarat Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, citată de agenția Ukrinform. Un total de 323 de copii au murit în Ucraina, potrivit cifrelor oficiale remise de Centrul de Comunicații Strategice al țării, în timp ce 583 sunt răniți.

Autoritățile avertizează însă că nu se cunoaște numărul real al morților din zonele ocupate de ruși, precum la Mariupol, oraș ras de pe fața pământului, unde străzile, parcurile și grădinițele blocurilor sunt cimitire care adăpostesc se pare, trupurile a cel puțin 22.000 de civili.

Au fost nenumărate rapoarte care avertizau că ocupanții ruși șterg urmele atrocităților comise, cu buldozărele, cum este cazul teatrului din Mariupol unde se adăposteau mii de oamenii, inclusiv aproximativ 1000 de copii, și care a fost nivelat de o bombă rusească la 16 martie.

Update 12:00 A fost eliberată, după 4 luni în care nu s-a știut dacă este în viață sau nu, Yuliia Paievska “Taira”, un paramedic excepțional, care a folosit o minicameră pentru a documenta timp de 2 săptămâni atrocitățile rusești de la Mariupol. Taira se ocupa de tratarea răniților, de evacuarea oamenilor, trecând prin prin zeci de filtre rusești, și s-a ocupat inclusiv de salvarea soldaților invadatori, conform jurământului care o leagă de profesia sa. Timp de 8 ani a lucrat în Donbasul ocupat de separatiștii pro-ruși, făcându-și meseria, ca mai apoi, la începutul invaziei să rămână la Mariupol unde a avut loc masacrul asupra civililor.

La 15 martie, Taira a dispărut. Înainte de dispariție, trimisese către agențiile de presă cardul de memorie de la camera sa, pe care îl ascunsese într-un tampon. O lume întreagă a aflat, grației imaginilor surprinse de ea, ce făcea soldații ruși care asediau orașul și îi împușcau pe civilii care încercau să plece din Mariupol. Apeluri pentru eliberarea ei sau a trupului său au răsunat inclusiv pe acest blog.

Astăzi, ministerul Apărării de la Kiev a anunțat că Taira a fost eliberată de ruși. În imagini este ultima fotografie pe care și-a făcut-o înainte de a preda cardul de memorie, fiind conștientă de riscurile la care se supunea.

Update 11:40 În timpul nopții, forțele inamice ruse au lovit pentru a patra oară rafinăria de petrol din Kremenciuk, oraș situat în regiunea Poltava, în centrul țării, notează Euromaidan Press. Șeful administrației regionale, Dmytro Lunin, a declarat că 8 rachete au fost lansate asupra orașului: 6 au cauzat distrugeri mari rafinărieri și 2 au țintit centrala termică din Kremenciuk.

Update 11:30 Parlamentarul David Arakhamia, negociator din partea Ucrainei în discuțiile anterioare cu Moscova, a declarat, citat de Ukraine World, că ne-am putea aștepta la o reluare a negocierilor cu partea rusă, la sfârșitul lunii august când pozițiile forțelor ucrainene pe teren vor fi mai bune, ca urmare a contraofensivelor.

17 iunie 2022 – Ziua 114 a războiului

Update 21:10 Surpriză în această seară la Kiev, unde premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a sosit pentru a doua oară, fiind așteptat de prietenul său, președintele Zelenski cu onoruri. La numai o zi după mult-trâmbițată descălecare a cvartetului Macron, Scholz, Draghi, Iohannis, liderul de la Downing Street 10 sosește cu soluții concrete și o ofertă de nerefuzat: Credem că acest plan va putea fi decisiv în soarta războiului. Aproximativ 10.000 de soldați ucraineni vor primit o instrucție corespunzătoare, pe parcursul următoarelor 120 de zile, a spus Johnson într-o conferință comună cu șeful statului ucrainean.

I-am oferit președintelui Zelenski un program nou – nouț de antrenament și instrucție militară care are potențialul de schimba decisiv ecuația acestui război, punând în valoare cea mai puternică forță a armatei ucrainene: determinarea de a învinge, a spus prim-ministrul conservator, precizând că au trecut 2 luni de la prima sa vizită, iar reziliența și hotărârea ucrainenilor sunt mai mari decât oricând.

Soldații vor fi antrenați militar, operațional, logistic și vor primi inclusiv training în securitate cibernetică. Marea Britanie a mai avut un proiect similar denumit Operațiunea Orbita, desfășurat cu soldați ucraineni între 2015 și februarie 2022, până la invazia Rusiei. 22.000 de militari au participat în acest program. Observatorii militari au putut observa diferența stării în care se află forțele armate ale Kievului în prezent, față de invazia omuleților verzi ruși în Crimeea din martie 2014 și declanșarea războiului proxy al Rusiei în Donbas, o lună mai târziu.

Am vrut să demonstrăm că Regatul Unit este alături de Ucraina!

Boris Johnson, Kiev – 17 iunie 2022

Update 21:00 ”Rusia ar folosi arme nucleare, dacă i-ar fi amenințată suveranitatea”. Declarația, în fond banală, îi aparține lui Vladimir Putin și a rostit-o la Forumul Economic de la Sankt Petersburg. Putin știe că nimeni nu amenință suveranitatea Rusiei. Cel mult perpetuarea lui la putere. Și că armele nucleare nu se pot în principiu folosi, pentru că ar putea antrena o ripostă atomică nimicitoare. Nu mai puțin nimicitoare decât atacul cu asemenea arme de distrugere în masă. Dar a reiterat amenințarea maximă pentru uzul împăciuitoriștilor din Europa și America, pentru ca să aibă și ei un pretext să ceară să se reducă ajutoarele militare acordate Ucrainei.

Update 17:30 Forțele navale ale Ucrainei par să fi scufundat, lovind cu două rachete, un șlep militar rusesc având la bord arme și personal militar. Vasul se îndrepta spre Insula Șerpilor. Rusia continuă să blocheze porturile ucrainene și, ca atare, exportul de grâu necesar combaterii pericolului foametei.

Ieri s-a propus la Kiev, în timpul întâlnirii celor patru lideri europeni, ca România să ajute la exportul pe Dunăre sau pe Căile Ferate al cerealelor ucrainene. Președintele Zelenski i-a mulțumit omologului său român.

“Sunt recunoscător României pentru asistenţa în apărare şi asistenţa pentru tranzitul mărfurilor noastre, inclusiv grâu. Am convenit să creştem capacitatea de export pe teritoriul României”, a spus președintele Ucrainei.

Update 17:00 Declarațiile lui Lavrov, potrivit cărora Rusiei nu îi este rușine cu ce face au urmat întrebării unui jurnalist BBC, care a citat un raport ONU oficial despre un sat ucrainean din regiunea Cernihiv, unde ”360 de civili, printre care și 74 de copii și cinci persoane cu handicap au fost obligate de forțele ruse să stea 28 de zile în subsolul unei școli. Fără access la toaletă, apă…10 bătrâni au murit…Asta e denazificarea despre care vorbiți?”Lavrov a replicat: „Rusia este ce este. Și nu ne este deloc rușine să arătăm lumii cine suntem”.

Update 13:00 Șefa Comisiei Europene, von der Leyen, a dat Ucrainei note excelente pentru apărarea valorilor europene și atât ei, cât și Moldovei și Georgiei lumina verde spre a obține deopotrivă ”perspective de aderare la UE” și ”statutul de candidat la aderare”. Georgia a primit de la Ursula von der Leyen note mai puțin bune decât celelalte două țări. Tuturor li se cer reforme. Aderarea e extrem de departe și adversarii (putinofili sau nu) ai integrării Ucrainei în Comunitatea Europeană (căci în NATO i s-a blocat accesul) atrag atenția asupra pretențiilor statelor din vestul Balcanilor. Acestea candidează de mult la o integrare, sau la negocieri serioase tot mereu amânate și n-ar fi de acord cu accelerarea procesului ucrainean. Prin urmare, presupusa favorizare a integrării Ucrainei și Moldovei de către germania și Franța e mai degrabă timidă, anemică și neconvingătoare.

Update 11:10 Strategic, Rusia a pierdut războiul și este acum o putere mult diminuată, în timp ce NATO e mai puternic, a spus amiralul Sir Tony Radakin, șeful forțelor armate britanice, citat de The Guardian, care a apreciat că Moscova a făcut un calcul foarte greșit când a decis invadarea Ucrainei.

Afirmațiile amiralului vin după ce ieri seară, șeful diplomației moscovite, Serghei Lavrov, a declarat că țara sa nu este rușinată de nimic din ceea ce a făcut: “Rusia nu este curată ca lacrima. Rusia este ceea ce e. Și nu ne e rușine să arătăm lumii cine suntem”.

“Pentru că și (Boris) Johnson și (Lizz) Truss spun deschis că ar trebui să înfrângem Rusia, ar trebui să punem Rusia în genunchi. Atunci hai, faceți-o!

Serghei Lavrov, 16 iunie 2022

“Rusia a făcut o greșeală teribilă. Nu va controla niciodată Ucraina”, a spus comandantul forțelor britanice. Sir Tony Radakin a precizat ceea ce afirmă și datele serviciilor britanice de informații: președintele Putin și-a folosit 25% din armată ca să cucerească un teritoriu minuscul. Are 50.000 de oameni fie morți, fie răniți. Rusia eșuează.

Update 11:00 Un summit cu privire la ajutorul pe care Marea Britanie îl va oferi pentru reconstrucția post-război a Ucraina debutează astăzi la Londra, sub conducerea secretarei pentru Comerț Internațional, Anne-Marie Trevelyan, membră a Cabinetului Johnson. Pe masa discuțiilor se vor afla teme privind transportul, infrastructura, domeniul digital, accesul la apă potabilă, energie și servicii, notează Sky News. Trevelyan va semna un memorandum prin care Regatul Unit se angajează să pună urmărul la reconstrucția partenerului său est-european.

Relația dintre Kiev și Londra este dintre cele mai bune, grație susținerii fără echivoc arătate de Londra Ucrainei înainte și în timpul războiului rusesc. Conform unui grafic publicat ieri, Marea Britanie și-a îndeplinit 95% din promisiunile privind livrarea de armament către forțele ucrainene, oferind de asemenea sprijin logistic și politic la nivel internațional pentru angajarea celorlați Aliați NATO și parteneri în acordarea asistenței de care țara invadată are nevoie.

Update 10:45 Ofițerii ucraineni nu își pierd simțul umorului. Ministerul Apărării de la Kiev a anunțat demilitarizarea remorcherului Vasyli Bekh al flotei rusești din Marea Neagră, care ducea personal, armament și provizii către Insula Șerpilor. În tweet-ul transmis de ministerul ucrainean, este scris la sfârșit: Ca Moskva să nu fie niciodată singură, referire la crucișătorul scufundat de armata Ucrainei în urmă cu câteva luni.

Update 10:35 Spune-mi cu cine te însoțești ca să îți spun cine ești: talibanii au participat ieri la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, unde anul acesta foarte puțini parteneri străini ai Rusiei și-au făcut prezența. În timp ce la Kiev, cvartetul de lideri europeni era primit de președintele Zelenski, în orașul natal al lui Putin, ceea ce era până anul trecut o mare conferință mondială a fost frecventată majoritar de oameni de afaceri ruși, locali și de oaspeți controversați precum fundamentaliștii islamiști din nou la putere în Afghanistan. Printre participanți au fost văzuți dictatorul bielorus, Lukașenko, separatiști pro-ruși din Ucraina și delegații din țări africane, inclusiv din Egipt, notează Moscow Times.

Update 10:25: Tirania rusă e tot mai represivă. Spre a controla nemulțumirile crescânde și a frâna recrutarea de combatanți în legiunea rusă care luptă alături de ucraineni, dictatura putinistă adoptă legi și reglementări tot mai aspre, menite să le înăbușe. Mai nou, Duma de stat a hotărât nu numai să criminalizeze orice opoziție la invazia rusă în Ucraina, ci și să demareze procesul pedepsirii cu 20 de ani de închisoare a oricărui rus care luptă împotriva Rusiei, relevă surse britanice.

Update 10:15 Potrivit unor surse credibile, reluate de DLF, se dau în continuare, în est, lupte extrem de grele, soldate cu sute de militari ucraineni morți ori scoși din luptă zilnic, iar muniția luptătorilor se termină rapid. În restul Ucrainei, viața pare să meargă aproape normal. De cealaltă parte, forțele ucrainene anunță distrugerea la 16 iunie a unei drone, a unui TAB, a unui depozit de combustibil și uciderea a zeci de militari ruși.

Forțele ruse și-au reluat presiunea pe axa Popasna spre a înconjura Severodonețkul din sud, relevă Ministerul britanic al apărării.

Situația militară aproximativă pe hartă, azi dimineață:

Update 10:00 Grâul ucrainean va trece parțial prin România. Macron a explicat la TF1 că cerealele ucrainene ar urma să treacă prin teritoriul românesc, fiind transportat pe Dunăre dacă nu-l traversează cu trenul. Potrivit lui Macron, el și partenerii europeni ar lucra la o soluție (românească) pentru exportul de cereale ucrainene (blocate de Rusia în porturile maritime inutilizabile ale Ucrainei).

Update 01:00 Președintele Franței, Macron, a admis ieri, într-un interviu cu jurnaliștii derulat la Kiev, că există o înțelegere a țărilor occidentale de a nu livra Ucrainei anumite arme, de frica implicării într-un război cu Rusia. Scandaloase afirmații similare au făcut și oficialii germani.

16 iunie 2022 Ziua a 113-a de război

Update 21:45 Întoarcere ca la Ploiești. Franța admite ca Ucraina să-și decidă singură soarta. Macron a renunțat la Kiev la formulele împăciuitoriste gen ”Rusia nu trebuie umilită” și a afirmat, în schimb, că ”Ucraina își va determina condițiile în care va stabili pacea cu Rusia”. Întrucît ”acum e război în Ucraina, ceea ce aduce pierderi grele și suferințe cotidiene, vă asigur că vom face totul ca Ucraina să-și aleagă propriul destin și să-și adopte propriile opțiuni. Ucraina va fi cea care va decide când să pună capăt războiului și cînd să negocieze”, a spus Macron textual.

Update 21:30 Nouă crimă de război rusească. Rușii au bombardat o clădire din Lisiciansk unde se refugiaseră oameni. Distrugerea edificiului s-a soldat cu morți și răniți.

Update 21:00 Franța și Germania favorizează o decizie pozitivă a UE cu privire la Ucraina și Moldova, s-a reliefat la summitul de la Kiev a celor trei lideri vesteuropeni veniți la președintele Zelenski, în vizită, împreună cu președintele României. Toți oaspeții au aprobat o atare decizie în favoarea unei candidaturi imediate la aderare, care ar urma să fie însoțită de o foaie de parcurs care ”să țină seama și de situația din Balcani, din vecinătate și, mai ales, din Moldova”, a spus Macron, reluat de Ukrainska Pravda.

Update 16:00 Reacție negativă la Moscova la vizita celor trei lideri vesteuropeni, tăcere cu privire la Iohannis. Agramat și el, ca mare parte din dregătorii lui Putin, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Peskov, a declarat, potrivit G4Media, că „ne-am dori să sperăm că liderii acestor trei ţări (…) nu se vor concentra doar pe sprijinirea Ucrainei şi proiectele privind continuarea furnizării în continuare de arme. Acest lucru este total inutil şi nu va face decât mai mult rău acestei ţări”.

La rândul său, fostul președinte al Rusiei, Medvedev, și-a bătut joc de interlocutorii șefului său, Putin, cu care Macron a afirmat că a stat de vorbă (de curând) mai bine de 100 de ore. Actualul viceșef al Consiliului de Securitate al imperiului colonialist al lui Putin, nu s-a mulțumit să-și manifeste zilele trecute dorința exterminării ucrainenilor (pe care a supus că ”îi urăște”). Mai nou, potrivit lui Medvedev, Macron ar fi ”mâncător de broaște”, Scholz consumator ”de cârnați”, (textual: de lebărvurst), iar Draghi ”macaronar” (textual: amator de spaghete).

Update 15:00 Forțele colonialiste de ocupație își continuă operațiunea de rusificare forțată. La Mariupol, unde, potrivit Ukrainska Pravda, ”accelerează operațiune de demolare a caselor avariate de bombele rusești spre a-și acoperi urmele”, le ”interzic copiilor la școală, chiar și în pauze, vorbitul limbii ucrainene”, limba lor maternă. La Herson eliberează obligatoriu familiilor nounăscuților certificate de naștere rusești.

Update 13:30 Klaus Iohannis, după vizita la Irpin: ”Nu există cuvinte pentru a descrie tragedia umană de neimaginat și distrugerile oribile pe care le-am văzut astăzi în Irpin. Îmi reînnoiesc ferm apelul pentru ca toți autorii ruși să fie trași la răspundere de justiția penală internațională, pe care România o susține pe deplin”.

Cuvintele șefului statului român sună bine. La fel și declarațiile altor demnitari occidentali după vizitarea scenelor de genocid comis de ruși în Ucraina. Dar țara atacată are nevoie de arme. Și mai ales de 60 de lansatoare de rachete multiple cu rază lungă de tip Himars. Încă nu le-a primit. Ba nici nu i s-au promis câte i-ar trebui Ucrainei.

Update 12:10 Cvartetul Draghi, Macron, Scholz și Iohannis s-a reunit la Irpin, unde liderii europeni vizitează scenele atrocităților comise de armata rusă în februarie și martie. Anterior, președintele României a sosit separat cu trenul, în gara din Kiev, fiind întâmpinat de vice-prim-ministra, Olha Stefanișina.

Update 11:55 Ministerul britanic al Apărării estimează că forțele rusești acționează tot mai mult în mod aleatoriu în Donbas, cu unități în inferioritate numerică. Dezorganizarea și lipsa personalului militar continuă să fie o problemă pentru armata Moscovei, spun oficialii britanici, care notează că potrivit informațiilor forțelor armate ucrainene, grupurile tactice de batalion ale Rusiei- în general formate din 600-800 de soldați – au ajuns să însumeze uneori doar 30 de militari.

Londra confirmă că toate podurile care legau orașul Severdonețk de restul regiunilor au fost distruse, iar Ucraina ar fi reușit să își retragă o mare parte din trupe, înainte de a fi izolate. Acestea însă alcătuiau rezistența orașului, iar în acest moment, apreciază britanicii, situația este extrem de dificilă pentru forțele ucrainene și civilii aflați pe partea estică a râului. Rămâne de văzut cum vor avansa trupele invadatoare ruse – fie vor risca să treacă râul printr-o operațiune delicată, fie for încerca să înainte prin alte zone.

Update 10:30 La Kiev a ajuns și președintele României, Klaus Iohannis. Presa occidentală s-a concentrat pe călătoria în tren, spre capitala ucraineană, a liderilor principalelor puteri europene, Draghi, Macron și Scholz. Șeful statului român și-a irosit șansa unei fotografii în grup, în tren, în chip de ”D’Artagnan” alături de ”cei trei mușchetari”, cum au fost porecliți cei patru dregători de observatori nemulțumiți de atitudinea și prestația lor în conflictul ruso-ucrainean.

Această agresiune ilegală, nejustificată şi neprovocată din partea Rusiei trebuie să înceteze!”, a notat azi contul de FB al preşedintelui României. Mâine ar urma ca executivul UE să facă o recomandare cu privire la statutul candidaturii Ucrainei la UE, chestiune în care Franța (care, dixit Macron, nu vrea să ”umilească Rusia”) a imprimat și celorlalte două state vesteuropene o atitudine refractară.

Update 10:15 În regiunea Sumî o rachetă rusă a omorât patru oameni. Luptele grele de la Severodonețk și din alte zone ale regiunii Lugansk au continuat.

Forțele ucrainene afirmă că au respins un asalt asupra localității Toshkivka. Distrugerile iau zilnic proporții. La Hirske și Popasna trupele invadatoare au ars sate întregi, notează Ukrainska Pravda, citând autoritățile militare regionale. Rusia își masează trupe în regiunile Kursk și Briansk, în proximitatea graniței ucrainene, spre a împiedica forțele ucrainene din zonă s-o părăsească și să atace altundeva.

În regiunea Harkiv, trupele ruse continuă să-și consolideze apărarea, în timp ce în Sloviansk încearcă să treacă la ofensivă.

Trupele ucrainene ar vrea să contraatace în regiunile în care prezența rusă a fost redusă în scopul concentrării lor, alături de alte unități ale trupelor invadatoare, în ofensiva din Lugansk și, mai ales, de la Severodonețk, dar forțelor Kievului le lipsesc armele grele. Doar 10% din cele promise de Occident Ucrainei au ajuns la destinație.

Potrivit ONU, 2,5 milioane de refugiați ucraineni plecați după 24 februarie curent s-au întors în țară, scrie Kiev Independent.

Update 10:00 Demnitarul ecologist german Anton Hofreiter i-a cerut cancelarului să-i ofere în vizita sa la Kiev președintelui Zelenski nu doar o susținere consistentă pentru dorința Ucrainei de a primi statutul de candidat la aderarea la UE, ci și mai mult ajutor militar și economic. Șeful Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag a revendicat, în context, ca Scholz să accepte exportul în Ucraina a zeci de tancuri de tip Marder – e vorba de 32 de unități – care ar putea fi rapid reparate și expediate în Ucraina. Căci președintele Rusiei, Putin, ”se va arata gata de negocieri abia când sprijinul acordat Ucrainei va fi atât de amplu, încât războiul să nu mai fie profitabil pentru el”, a explicat Hofreiter într-un interviu acordat postului german Deutschlandfunk, (DLF) care transmite știrea.

Update: 09:00 Liderii Germaniei, Franței și Italiei s-au deplasat la Kiev. Călătoria domnilor Draghi, Macron și Scholz s-a efectuat cu trenul. Vizita comună e menită să semnalizeze o unitate europeană contestabilă, dacă nu chiar complet inexistentă.

Update 01:30 Ucraina se așteaptă la un sprijin sporit din partea țărilor partenere în formatul Rammstein, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un discurs din această seară, reluat de Radio Svoboda. Zelensky a numit o veste „bună” de la întâlnirea miniștrilor apărării din țările partenere ale Ucrainei, unde s-a discutat sprijinul pentru Kiev.

Apropo, avem un alt semnal că sprijinul de apărare al Ucrainei va fi permanent. În cadrul Rammstein, Marea Britanie și Danemarca au anunțat o conferință specială a donatorilor la Copenhaga, în august. Anterior, au fost implicate 14 state”, a spus el.

Președintele a adăugat că a fost invitat să vorbească la summitul NATO de la Madrid și la summitul G7.

Update 01:20 Bătăliile aprige pentru regiunea Lugansk continuă, a declarat comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul Valery Zalujni pe 15 iunie, citat de Radio Svoboda.

„Inamicul și-a concentrat principalele forțe de atac în nordul regiunii și încearcă să atace în nouă direcții în același timp. Ofensiva se desfășoară de la sud la nord în direcțiile Popasna-Komyshuvakha și mai departe spre Lisichansk, Popasna-Nicolaivka, Popasna-Berestove, de la nord la sud în direcțiile Bogorodichne-Sloviansk, Izium-Sloviansk, mai jos – Popasna-Svetloviansk direcția Severodonețk-Lisichansk, precum și în direcțiile Severodonețk-Metolkine, Toșkivka-Komișuvakha”, a enumerat generalul Zalujni.

Update 01:10 Dacă primim armamentul occidental de care avem nevoie urgentă, armata ucraineană și-ar putea finaliza contraofensiva până în septembrie, a declarat comandantul Statului Major al Ucrainei, generalul maior Dmytro Marcenko, citat de Radio Svoboda și reluat de Kyiv Independent.

Sunt doar un realist. Pot prezice pe baza unor circumstanțe, informații și așa mai departe. Poate că informațiile mele nu sunt suficiente pentru a prezice acest lucru. Dar adevărul este că nu se va termina repede. Dar din nou: dacă ne vor oferi toate armele de care avem nevoie, contraofensiva s-ar putea termina până la sfârșitul verii”, a spus Marchenko, ca răspuns la o întrebare despre când se pot termina ostilitățile active. Generalul Marcenko a subliniat, de asemenea, că s-a ajuns la un „punct fără întoarcere” în chestiunea acordurilor de pace cu Rusia.

“Le voi spune celor care vor pace și liniște acolo cu orice preț: nu va fi! Veți trăi în ocupație în mod constant, toată viața… Îmi doresc ca copiii mei să trăiască într-o țară liberă. Avem o șansă care nu a existat în istoria Ucrainei. Și trebuie doar să terminăm, avem ritmul, avem dorința, doar dați-ne puține arme și o vom face”, a spus generalul.

15 iunie – A 112-a zi de război

Update 22:10 Numai intervenția NATO ar mai putea opri agresiunea Rusiei din Ucraina, crede generalul Wesley K. Clark, fost comandant suprem al Forțelor Aliate din Europa, citat de Adevărul. Lider militar al Alianței în perioada 1997 – 2000, în plin război iugoslav, Clark a afirmat că Moscova deține avantajul artileriei și a echipamentelor militare, în timp ce trupele Kievului au prea puține arme și chiar și acestea ajung prea tardiv la ele, notează aceeași sursă.

Clark a comparat situația actuală cu momentul crucial din 1999, când Slobodan Miloșevici, președintele Iugoslaviei refuza să oprească vărsările de sânge, masacrele și atrocitățile pe care le comiteau generalii săi sârbi: “doar când Miloșevici a realizat că a ajuns la capătul a ceea ce putea face pe cale militară, a acceptat o soluție diplomatică”. Generalul american a fost cel care a comandat intervenția Alianței în Iugoslavia, care a constat în bombardamente aeriene de la 24 martie 1999 până la 10 iunie același an.

Intervenția a avut loc în concordanță cu Carta ONU și a avut ca motivație criza umanitară provocată de epurările etnice ale militarilor sârbi asupra etnicilor albanezi din Bosnia și Herțegovina. Nu a avut mandatul Consiliului de Securitate al ONU, pe care la acea vreme, Rusia l-a convocat pentru a susține Serbia.

Update 20:00 SUA anunță un pachet de ajutoare militare fără precedent. Potrivit președintelui Biden, Ucrainei ar urma să i se livreze obuziere, rachete mobile Harpoon, artilierie și rachete în valoare de un miliard, spre a se susține apărarea Ucrainei în Donbas.

Germania a confirmat la grupul de contact pentru Ucraina, la Bruxelles, prin ministra apărării, Lambert, că va da Ucrainei sisteme de artilerie, în speță lansatoare multiple de rachete de tip Mars II. Potrivit DLF, care transmite știrea, șeful Pentagonului, Austin, a declarat că ”Ucraina e în fața unui moment de cotitură pe câmpul de bătaie”.

Update 19:45 China comunistă dă asigurări Rusiei putiniste. Într-o convorbire telefonică liderul Chinei, Xi, a afirmat că țara sa ar fi dispusă să preia ”un rol de mediator” și i-a făgăduit Rusiei, totodată, ”susținere în chestiunile ținând de suveranoitatea și securitatea ei”, lăudând ”bunele raporturi mutuale”. Cei doi tirani se feresc să admită că ar vrea să stăpânească lumea și până la următorul conflict să și-o împartă, ci pretind că ar dori o ordine internațională ”mai dreaptă”. Motiv pentru care Rusia a început acum 112 zile s-o bombardeze zilnic.

Update 19:30 Războiul rachetelor. Rusia a atacat regiunea Dnepropetrovsk cu rachete Uragan. S-au semnalat răniți în cartierele rezidențiale lovite. Președintele Biden ar urma să anunțe noi ajutoare militare americane pentru Ucraina în valoare de 650 de milioane de dolari, care includ și rachete mobile antinavale de tip Harpoon, a anunțat azi Bloomberg, citând surse anonime.

Update 19:15 Războiul vorbelor. Fostul președinte și actualul șef-adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dimitri Medvedev, care și-a exrpimat ura viscerală împotriva poporului ucrainean a recidivat. Medvedev a pus la îndoială viitoarea existență a statului ucrainean. ”Ucraina a fost, este și va fi”, i-a replicat consilierul prezidențial Podoliak, ”dar unde va fi micuțul cu uriașe complexe (Medvedev) în doi ani, nu se știe”, a spus el.

date 19:00 Poliția ucraineană ar fi dejucat un atentat asupra ”conducerii țării”. Ministrul de interne care, reluat de Ukrainska Pravda, a anunțat știrea, a erefuzat să dea amănunte. Forțele ucrainene aplică un software special pentru a depista la punctele de control sabotori.

Update 14:00 Președintele Ucrainei, Zelenski, a admis că ”pierderile țării sale” (în Donbas și în regiunea Harkiv) sunt dureroase”, estimând însă că lupta în regiune e vitală pentru Kiev. ”Dar trebuie să rezistăm – rezistenţa este deosebit de importantă în Donbas. Cu cât inamicul suferă pierderi mai mari, cu atât va avea mai puţină forţă să-şi continue agresiunea”, a adăugat Zelenski, reluat de Adevărul.ro.

Oficialii ucraineni și-au reînnnoit cu putere cererile de arme grele. Din arsenalele promise au ajuns, potrivit lor, în Ucraina, doar 10 la sută. Chestiunbea se dezbate intens și indelung, în prezent, la Haga și în varii cancelarii europene.

Update 13:30 Rusia a redus cu 40% gazul exportat în Germania prin Nordstream I. Gazprom își motivează decizia dând vina pe sancțiunile canadiene care privesc și piesele firmei germane Siemens (inspectate în Canada) care ar lipsi concernului rusesc. Germania nu se așteaptă la vreo criză, deși nu-și va putea umple rezervoarele, cum face în genere, vara, și speră în importuri rapide de gaz lichid, după crearea de facilități în porturile germane.

Update 12:30 O analiză Bloomberg zugrăvește realist situația militară a Rusiei. ”După ce și-a consumat mare parte din capacitatea militară în primele luni ale războiului nelimitat, Rusia caută prin țară efective și arme, și își dorește chiar și tancuri vechi din Extremul Orient”. Bloomberg, reluat de Kiev Independent, citează oficiali europeni anonimi, potrivit cărora Rusia ar putea fi nevoită să decreteze mobilizarea generală pentru a continua lupta.

Or, în opinia autorului acestui blog, e cert (după cum au semnalizat repetat oficialii de la Kremlin și propagandiștii lor) că Putin dorește să continue lupta și nu va renunța la niciun fel de șanse de a arunca în bătălie toate resursele, încă uriașe, de care dispune Rusia. Cât timp nu va fi învinsă militar definitiv și irevocabil, cât timp nu-i vor capitula forțele armate, nici un stat independent din estul și centrul Europei nu e în siguranță, iar după refacerea arsenalelor și efectivelor rusești, nici vestul Europei.

Update 11:45 Ucraina va învinge Rusia. În contextul reuniunii NATO de la Haga, șeful diplomației americane, Blinken, s-a arătat ”convins și încrezător că Ucraina va învinge Rusia”, iar țara, deși a suferit pierderi importante în Donbas, își va păstra suveranitatea mult după ce Vladimir Putin nu va mai fi la putere”, după cum scrie Neewsweek textual.

Rusia pretinde că Ucraina a deschis focul asupra unui punct de control rusesc din regiunea Kursk, afirmă Ukrainska Pravda, reluând autoritățile regionale rusești. Grănicerii ruși ar fi răspuns focului ucrainean.

La 14 iunie, aviația ucraineană ar fi distrus o companie tactică rusă. La raiduri asupra mai multor poziții rusești ar fi participat, potrivit Ukrainska Pravda, avioane de tip Su-25 and Su-24.

Pierderile rusești se agravează notabil. Marți ar fi fost uciși 250 de militari ruși, afirmă Statul Major ucrainean, potrivit căruia ar fi fost distruse șase tancuri rusești, 25 de vehicule blindate, un sistem de artilerie și un sistem de multiplă lansare de rachete, un elicopter și trei drone. Per total, de la 24 februarie curent, Rusia ar fi pierdut, uciși, aproape 33.000 de militari (32.750) și – între altele – numeroase tancuri (1440), blindate (3528), avioane (213), elicoptere (179), drone (591), tunuri și sisteme de artilerie (722), precum și lansatoare multiple de rachete (230).

Update 11:30 Moldova în pericol tot mai acut. Se înmulțește numărul experților politici și militari occidentali care avertizează Vestul împotriva perpetuării tendinței sale de a se autoamăgi. ”Vestul se dedă în continuare unei iluzii, crezînd că Putin se va opri dacă va cuceri Donbasul”, a reliefat expertul militar Carlo Masala, reluat de rețeaua de presă germană, RND. Dimpotrivă, în acest caz, al ocupării teritoriului ucrainean din est și din Crimeea, va continua cucerirea restului Ucrainei. Apoi îi ”va fi mai ușor Rusiei să atace Moldova” și Georgia, a reliefat Masala. Care subliniază că Putin e ferm hotărît să recucerea teritoriului sovietic, doar republicile baltice fiind protejate de statutul lor de state membre ale NATO.

Update 11:00 Bătălia pentru Severodonețk a continuat la intensitate maximă, (cu sute de oameni refugiați în fabrica de azot și trupele ruse ocupând cea mai mare parte din oraș, unul cheie pentru regiunea Lugansk) în timp ce unele țări din Vestul continuă să hamletizeze dacă să-i mai dea noi arme Ucrainei sau nu.

Situația militară de azi, pe hartă:

Alte state membre ale NATO au promis însă Ucrainei noi arme grele că să poată face față asaltului rus, după cum a reieșit de la întâlnirea de la Haga a liderilor țărilor alianței. Președintele Ucrainei, Zelenski a solicitat din nou Vestului sisteme de apărare antirachetă. Nu e clar motivul pentru care Ucraina încă nu le primește. Polonia a criticat reținerea occidentală în ajutorarea militară a Ucrainei. Statele participante la reuniunea de la Haga au susținut și dorința Finlandei și Suediei de a adera la NATO.

În răstimp, spre a-și reduce dependența de importurile de gaz din Rusia, Uniunea Europeană a hotărât să-și intensifice colaborarea cu Israelul.

14 iunie 2022 Ziua a 111-a a războiului

Update 21:30 Alexei Navalnîi ”a dispărut” fără urmă în gaura fără fund a Gulagului. Nu se știe unde ar fi fost transferat din lagărul rusesc în care, după mai multe procese înscenate pe model stalinist, era deținut de regimul putinist. Avocatul său a fost ținut la poarta coloniei penitenciare – un soi de lagăr de exterminare putinist – ore în șir, după care i s-a declarat textual că ”nu există acest deținut!”

Update 21:15 Vice-rectorul universității din Herson, Maksym Vynnyk, ar fi fost răpit de forțele de ocupație rusă din oraș, informează Ukrainska Pravda, citând presa locală. Invadatorii ar fi fost susținuți de colaboraționiști locali, care se pare că vor fi instalați în funcțiile de conducere ale instituției. Rușii duc o puternică campanie de intimidare și rusificare, prin arestări, torturări și răpiri ale localnicilor care refuză încă, în număr mare, să accepte ocupația.

La Mariupol, unde cifrele preliminare vorbesc de minim 22.000 de morți îngropați în grădinițe de bloc, pe bulevarde sau în gropi comune, trupele de ocupație au declanșat un amplu proces de ștergere a identității ucrainene. Ukrainska Pravda notează că biblioteca de stat din oraș a fost luată cu asalt astăzi, și au fost scoase volume referitoare la istoria, limba și cultura ucraineană, inclusiv literatură, a declarat Petro Andriushchenko, consilierul local al primarului din Mariupol.

Update 21:00 Situația este foarte grea la Severodonețk, dar forțele ucrainene încearcă să valorifice orice șansă pentru a rezista în fața invadatorilor ruși, care acum controlează aproximativ 80% din oraș, a declarat primarul localității, Oleksandr Stryuk, citat de Sky News. Deși toate podurile de acces au fost distruse de bombardamentele rusești, autoritățile continuă să evacueze civilii, făcând eforturi supraomenești, într-o atmosferă care a fost descrisă drept noul Mariupol.

De celaltă parte, Moscova le-a transmis soldaților ucraineni care apără orașul în zona uzinei chimice Azot – unde sunt refugiate aproximativ 500 de suflete – să își înceteze rezistența nesăbuită.

Update 18:15 Papa recidivează. Potrivit revistei Forbes, Suveranul Pontif a deplâns ”cruzimea” rușilor (în Ucraina), dar a sugerat că războiul ar fi fost chipurile ”provocat”. Într-o discuție cu presa iezuită, papa a condamnat ”brutalitatea și ferocitatea” trupelor ruse și acțiunile lor ”monstruoase”, dar i s-a părut util să adauge că nu e un conflict alb-negru între ”buni și răi”, ci ar putea să fi fost ”provocat”, sau ”n-ar fi fost prevenit” (de inamicii Rusiei).

Update 13:00 Ce vrea Macron la București și Chișinău? Să-și procure sprijinul Bucureștiului într-o UE în care Parisul are pretenții tot mai puțin justificate de lider, împreună cu Germania, dar și-a cam irosit credibilitatea. Apoi, să semnalizeze o prezență franceză într-o zonă (esteuropeană) de interes mult sporit (și cu potențial de influență pariziană) după agresiunea rusă în Ucraina. Per total, să arate Rusiei că și Hexagonul are dinți și contează în zona de interes a Moscovei, așa cum Rusia lui Putin a început să încalce în Africa sfera de influență și interesele franceze.

Update 12:20 De la Bangkok, secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin III, a declarat într-o conferință de presă că SUA este angajată și dispusă (”cât putem și cât de repede putem”) să trimită tot ce este nevoie (n.r. armament militar) ca Ucraina să ”aibă succes” (…), luând în considerare că avem și alți parteneri internaționali care sunt dispuși să ajute Ucraina în moduri semnificative. Am dat, după cum ați văzut, un număr important de obuziere și muniția necesară, și au mai fost alte națiuni care au livrat și ele, în total, 155 de obuziere. O să continuăm să lucrăm pentru a le oferi cât mai repede tot ce au nevoie că să aibă succes, ca să își apere integritarea teritorială, așa cum am menționat de la început și încă ne menținem această poziție.

Adjunctul secretarului american de stat, Derek Hogan, a declarat citat de agenția TRUXA, că țara sa va aloca 1,5 miliarde de dolari lunar Ucrainei.

Consilierul prezidențial Mikhail Podoliak a prezentat acum 2 zile o listă completă cu ce are nevoie armata ucraineană pentru a învinge Rusia și a o da afară de pe teritoriul ei, iar Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării a afirmat pentru The Economist, că Vestul nu trebuie să își facă griji cu privire la cât de repede reușesc soldații săi să mânuiască armele: au reușit să învețe cum să folosească artileria trimisă în 2 săptămâni, a precizat acesta.

Update 12:00 Au fost auzite explozii mari în Herson, oraș ocupat de trupele rusești din martie, aflat în sudul țării. Forțele ucrainene conduc de 2 săptămâni o contraofensivă de succes, în regiunile Nicolaev și Herson pentru eliberarea teritoriilor aflate sub ocupație rusească. Noaptea trecută, președintele Zelenski le-a cerut oamenilor din aceste zone, precum și din regiunile Donbas sau Harkiv, să reziste și să știe că armata ucraineană luptă pentru ei, iar eliberarea lor va veni. Părți din raionul Herson au fost eliberate, a declarat liderul de la Kiev în aceeași adresare, menționând că toate încercările Rusiei de a avansa în sud – în principal spre perla coroanei, orașul port, Odesa – au fost stopate.

Un soldat ucrainean reluat de Ukraine World, a declarat noaptea trecută, că forțele ucrainene s-ar afla la numai 10 km de oraș. Localnicii continuă să facă rezistență în orice fel pod: prin afișe lipite, fredonarea imnului național ucrainean, refuzul de a colabora cu ocupanții. În imaginile video reluate de Vișegrad 24, un veteran de război fără picioare, se plimbă în scuterul său de invaliditate printr-o piață din Herson, cu o boxă prin care difuzează imnul Ucrainei.

Update 11:45 În Severodonețk, s-au distrus între timp toate podurile, astfel încât e imposibilă evacuarea și tot mai dificilă ajutorarea civililor rămași în oraș. Rușii au adus două batalioane tactice în zona Kremina – Rubijne și se folosesc de artilerie spre a-și stabili un cap de pod în centrul Severodonețkului. Sute de oameni, între care zeci de copii sunt refugiați în complexul industrial al orașului, apărat de ucraineni. Rușii controlează 70% din orașul situat strategic în Lugansk, iar Kievul a anunțat că trupele Moscovei continuă să năvălească în oraș.

Pe frontul din Sloviansk, trupele invadatoare se concentrează să-și procure controlul asupra satului Bogordicine spre a dispune de condițiile unui atac asupra Slovianskului, relevă Statul Major ucrainean, reluat de Ukrainska Pravda. Aceeași sursă afirmă că în zona Harkiv (în care britanicii afirmau că rușii au făcut primele cuceriri din ultimele săptămâni) forțele invadatoare își consolideză pozițiile. Pe frontul Lyman, rușii s-au regrupat spre a avansa spre Raigorodok și Yampil-Siversk.

Institutul pentru Studierea Războiului, cu sediul la Washington, a prezentat aceste hărți în detaliu cu fronturile pe care se luptă și evoluția războiului.

Update 11:30 Fostul vicepremier rus Dmitri Rogozin, șeful agenției spațiale ruse Roscosmos, a solicitat exterminarea ucrainenilor. Pe contul său de Twitter, Rogozin a lansat un apel la genocid în numele ”nepoților” rușilor.

13 iunie 2022 – Ziua 110 a războiului

Update 23:20 “Pentru că a văzut inacțiunea Statelor Unite, Ucraina s-a temut probabil că va tratată ca un cip la masa mare de joc dintre SUA și Putin”, crede marele campion de șah și analist rus, Garry Kasparov. Grandmasterul oponent al lui Putin și fin observator al politicii rusești a analizat motivele care stau în spatele acuzației lansate de Joe Biden la adresa omologului său ucrainean, despre care a spus în weekend că nu a vrut să asculte avertismentele SUA privind iminența unei invazii rusești.

Kasparov se întreabă retoric pe Twitter: “Cum ar fi putut Zelensky să aibă încredere că Ucraina nu va fi vândută pentru cooperarea Rusiei în chestiuni precum acordul nuclear iranian sau altceva?, în condițiile în care Biden a avut summituri comune cu Putin, vorbea des cu el la telefon și dădea declarații pompoase cu privire la sancțiuni, fără a face concret nimic.

Campionul rus a atras atenția că deși mulți au cerut o reală contracare a amențărilor rusești, ca Putin să înțeleagă că SUA și UE vorbesc serios, măsurile sunt lente și au fost luate numai după invazie și sub presiune. “Prima reacție a SUA a fost să îi ofere lui Zelensky evacuarea, nu să lupte. Chiar și acum, sistemul lend-and-lease merge greoi. Iar SUA nu a facilitat livrarea de armament mai vechi, de la statele europene, către Ucraina, prin înlocuirea sa rapidă cu arme mai noi”, a mai spus Garry Kasparov, care concluzionează că să arunci vina pe cineva când tu porți parte a responsabilității este de-a dreptul jignitor.

Ucrainei i se termină aproape toate resursele militare, chiar și gloanțele, spune Kasparov, cerând Washingtonului să trimită naibii odată armele”!

Update: 20:30 Oficialii de la ministerul român al apărării condus de pesedistul Dâncu zădărnicesc construcția de drone în România. MApN, scrie Hotnews, care transmite știrea, ”a obținut încă din 2020 aprobarea în Parlament pentru achiziția a 7 sisteme tactic-operative de drone UAS clasa II, plus un pachet de suport logistic inițial. Contractul estimat de MApN ar urma să fie de circa 277 de milioane dolari plus TVA. Singura licitație demarată, unde exista un singur concurent care și propunea producția în țară a aeronavelor fără pilot, a fost anulată acum de MApN pe motiv că unele specificații erau neconforme cu cerințele caietului de sarcini.

De cealaltă parte, producătorul dronei spune că oferta avea o configurație superioară cerințelor licitației.”

Drona în discuție, un model zis Watchkeeper X, ar fi fost o coproducție româno-israeliană fabricată în România, fiind concepută de specialiștii în domeniu ai statului evreu, în speță firma israeliană Elbit Systems. Ea ar fi fost modificată în conformitate cu cerințele armatei britanice. Dar MApN Dâncu n-a vrut. În plin război la porțile României, ministerul pesedistului Dâncu s-a încăpățânat să solicite conformitatea cu caietul de sarcini, nu aderența la calitatea maximă.

Update 19:15 Forțele armate ucrainene publică zilnic imagini cu animalele salvate din dărâmături sau de pe câmpul de luptă. Astăzi este rândul unui cățelus de numai câteva luni, refugiat în tranșee, la picioarele unui soldat. Un cont de Twitter special cu animalele salvate de soldați sau cele care fac parte din forțele armate, precum cățelul erou Patron, are deja aproape 60.000 de urmăritori.

Update 19:00 Se afirmă că tardivei călătorii programate s-o efectueze joi, la Kiev, terțetul Macron-Scholz-Draghi ar urma să i se alăture și președintele României, Iohannis. Zvonul călătoriei probabile a celor trei ”mușchetari” după cum i-a numit, ironic, parlamentarul ucrainean Gonciarenko pe Scholz, Draghi și Macron, a fost lansat la Berlin și preluat sâmbătă de cotidianul german Bild, reluat de acest blog.

Update 18:45 În brigada (legiunea) internațională luptă, în Ucraina, în parte eroic, militari din 55 de națiuni.

Potrivit autorităților de la Kiev, cinci nave de război rusești înarmate cu rachete de croazieră continuă să navigheze în Marea Neagră. E vorba de patru nave de desant (utilizabile pentru debarcări) și de un submarin, precizează oficialii din Odesa, reluați de Kiev Independent.

La Mariupol ar fi fost uciși cel puțin 22.000 de oameni. Alți 50.000 ar fi fost deportați cu forța în Rusia și teritoriile ocupate de ruși după trecerea lor – de asemenea silnică, – prin ”lagăre de filtrare”, stabilimente în care ucrainenii deportați sunt interogați și torturați. Pe moment, poliția ucraineană investighează peste 12.000 de decese suspectate a fi fost urmarea unor crime de război.

Update 18:30 Încă o groapă comună cu civili asasinați de ruși. Ucrainenii au mai descoperit o groapă comună în raionul Bucea. Înhumați au fost aici șapte civili torturați și apoi împușcați cu un glonte în cap, relevă Andrii Niebytov, șeful poliției din regiunea Kiev, reluat de Ukrainska Pravda.

Update 16:20 Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, a acuzat Rusia că folosește inclusiv arme de distrugere în masă, precum bombele termobarice (cu vid), în războiul său din Ucraina, notează Sky News. “Susținem Ucraina cu tot mai multe arme grele. De cealaltă parte însă, Rusia a început să folosească arme foarte puternice, bombe termobarice care sunt în fapt arme de distrugere în masă”, a declarat liderul de la Helsinki.

Bombele termobarice (cu vid) sunt arme ce produc distrugeri cumplite, fiind recunoscute pentru faptul că pulverizează ceea ce le stă în cale, inclusiv corpul uman. Folosirea lor în locuri populate este interzisă prin Conveția de la Geneva privind folosirea armelor convenționale.

Până în prezent însă, nu au fost oferite detalii concludente cu privire la zonele în care armata rusă ar fi folosit aceste bombe termobarice.

Update 11:00 China comunistă afirmă că ar fi neutră în conflictul ruso-ucrainean și n-ar susține nicio tabără. În ”criza ucraineană n-am dat niciodată Rusiei vreun sprijin material”, a afirmat, textual, ministrul chinez al apărării, Wei Fenghe, reluat de DLF. Beijingul ar spera în ”negocieri de pace” și în ”convorbiri între NATO și Rusia”, s-a mai afirmat în capitala Chinei comuniste. Beijingul a omis să condamne războiul de agresiune declanșat de Rusia în Ucraina.

Update 10:30 Rușii obțin ”un succes parțial în Severodonețk”, afirmă Statul Major ucrainean, potrivit căruia trupele invadatoare i-au ”împins înapoi” și i-au forțat pe ucraineni să evacueze centrul orașului. În cumplita bătălie din această urbe a fost ucis și britanicul Jordan Gatley. Tânărul de 24 de ani, un veteran al armatei britanice e considerat de ucraineni un mare erou, așa cum a confirmat consilierul președintelui Zelenski.

Um om a fost ucis, alți cinci răniți în urma unui atac rusesc cu rachete Uragan în centrul localității Zelenodolsk din raionul Krivi Rig în regiunea Dniepropetrovsk, afirmă guvernatorul Valentin Reznicenko, reluat de Kiev Independent.

În regiunea Harkiv, trupele ruse conduc operațiuni defensive, de consolidare a apărării. Pe frontul din sud a avut loc un duel de artilerie între cele două părți. Ucrainenii aformă că au ucis 22 de militari ruși și au distrus trei tancruid e tip T 62, două vehicule de infanterie și alte trei vehhicule militare. Rușii au bombardat suburbiile orașlului Nikolaev.

Amnisty International afirmă că deține probe că Rusia utilizează bombe cu fragmentație în Ucraina. E vorba de o armă interzisă de dreptul internațional.

În ciuda sancțiunilor și a scăderii volumului exportat, Rusia a încasat din vânzarea de combustibili fosili, (în speță din gaze și țiței) în primele o sută de zile de război ale anului curent 93 de miliarde de euro, afirmă Sky News. peste 60% din aceste vânzări au ajuns în Vest, potrivit unui raport al Centrului de Cercetare a Energiei și Aerului Curat CREA. Mare parte din navele care transportă această marfă sunt europene și americane.

Update 09:50 Pierderi rusești imense: trupele invadatoare ar putea pierde până la finele acestei luni 40.000 de militari uciși, estimează președintele Zelenski, reluat fiind de Ukrainska Pravda. Potrivit lui, unitățile regimului Putin încearcă să disloce în Donbas rezerve.

Dar, din lipsă de efective, e probabil să fie militari prost, ori insuficient instruiți. Conform experților, Rusia încearcă să-i momească pe combatanții ruși din Donbas cu promisiuni de lefuri mari, de până la 3.000 de dolari pe lună. Or, în Rusia au început să circule știri și zvonuri despre realitățile din Donbas și se găsesc prea puțini voluntari pentru periculoasa, poate chiar sinucigașa misiune de a lupta pentru regimul Putin.

Pierderi ample are Rusia și la material și arme. Ieri ucrainenii au mai doborât un avion rusesc, ceea ce ridică la 213 numărul aparatelor de zbor militare ale Rusiei care s-au prăbușit în bătăliile care au debutat la 24 februarie curent.

Pe teren nu s-au produs schimbări teritoriale majore. Un element poate decisiv va fi capitolul poduri și traversări de râuri, relevă serviciile secrete britanice. În vizor, pe frontul din Donbas, e râul Siverski Doneț. Potrivit Kievului, Rusia a aruncat în aer podul de peste Siverski Donețk care leagă Severodoneţk de Lysychansk, blocând astfel evacuarea civililor.

Bătălia de la Severodonețk continuă intens. Se dau lupte de stradă. Rușii controlează două treimi din acest oraș strategic. Celălalt, de importanță majoră pentru controlul Luganskului, este Lisiciansk.

Iată harta militară de azi dimineața:

Update 09:30 Rușii ”vor cuceri probabil în câteva săptămâni întreaga regiune Lugansk”, a afirmat un oficial american citat de Washington Post. Forțelor ucrainene li s-a cam terminat muniția și nu primesc destulă din vest, s-au plâns oficialii din Kiev. Concomitent forțele ruse bombardează Ucraina fără motive militare. Atacul cu ”rachetă de la Ternopil (soldat cu rănirea a zece oameni) n-a avut nicio noimă tactică, militară”, a reliefat președintele Zelenski, subliniind că scopul acțiunii a fost ”doar” să răspândească ”teroarea”, a fost ”doar terorism”.

12 iunie 2022 a 109-a zi de război

Update 23:30 Rușii continuă jaful de metal de la Mariupol. Kiev Independent relatează că regimul de ocupație a exportat pentru a treia oară metaf furat din oțelăria din portul de la marea Azov luat cua salt de trupele invadatoare.

Update 23:00 Ucraina a respins mai multe atacuri rusești în Donbas. Trupele invadatoare sunt ținute la distanță de forțele Kievului, afirmă Statul Major al armatei ucrainene, reluat de Ukrainska Pravda. Atacurile rusești au fost oprite și respinse a Dvghenke, Mazanivka și Dolina, lângă Sloviansk în regiunea Donețk și la Vrubivka, Orihove și Zolote în regiunea Lugansk.

Update 17:15 Un ministru la Kiev, un cancelar la Pristina titrează publicația Der Spiegel în ediția germană de astăzi, criticând voalat faptul că din nou Olaf Scholz evită să viziteze Ucraina, preferând vizite în alte destinații. De această dată, scrie Der Spiegel, liderul executivului german se află în Balcani, pentru un maraton în Kosovo, Serbia și Grecia, care se va încheia astăzi. În capitala ucraineană, a fost trimis vineri un membru al guvernului său, ministru Sănătății, social-democratul Karl Lauterbach.

Tăcere în chestiunea livrării de către Spania a celor 40 de tancuri germane vechi de tip Leopard, atrage atenția tot revista germană, care scrie că guvernul de la Madrid ar fi primit un avertisment telefonic de la Berlin, că Germania nu dorește să autorizeze această tranzacție. Este o nouă tergiversare, justificată de cercurile apropiate ale cancelarului Scholz, drept un consens ca statele Aliate să nu trimită arme/echipament militar occidental forțelor ucrainene.

Update 17:00 Invadatorii ruși au distrus două din cele trei poduri peste râul Siverski Donețk, care fac legătura cu orașul Severodonețk, a anunțat guvernatorul militar al Luganskului, Serhiy Haidai, citat de Kyiv Independent. Oficialul ucrainean a precizat că în acest moment, trupele ruse bombardează și ultimul pod rămas, pentru a izola complet orașul, pentru care se dau lupte grele de cel puțin două săptămâni.

Update 16:30 Inimi mari: Lado Aphazawa, un învățător din Georgia, a strâns impresionanta sumă de 700.000 de dolari pentru a sprijini copiii și profesorii din Ucraina, după ce a scos la licitație verigheta mamei sale răposate și un premium internațional pe care l-a primit ca urmare a rezultatelor sale excepționale în educația copiilor de școală primară.

“Mama mea ar fi fericită. Îmi pare rău că nu am mai mult. Glorie Ucrainei”, a declarat Aphazawa, citat de weareukreaine.info. Banii au fost donați unei organizații poloneze care sprijină refugiații ucraineni.

Update 16:00 Peste 1000 de femei au devenit comandante în armata ucraineană, de la începutul invaziei ruse până în prezent, notează portalul weareukraine.info citând declarațiile făcute de Prima Doamnă a țării, Olena Zelenska. Un număr total de 37.000 de ucrainence sunt înrolate în forțele armate ale statului, a mai spus Zelenska, într-o intervenție prin video la conferința Femei în conflict, de la Bruxelles.

Mai mult, soția președintelui Zelenski a ținut să precizeze că cei mai mulți doctori militari sunt femei și tot acestea însumează cele mai multe cadre medicale, precum paramedici, asistenți, infirmiere.

Femeile noastre sunt supereroine care ne aduc în fiecare zi mai aproape de victorie.

Olena Zelenska, Prima Doamnă a Ucrainei

Kievul a dezmințit astăzi propaganda rusească lansată pe rețelele sociale și de telecomunicații, privind iminența unui ordin de mobilizare forțată pentru femeile din Ucraina.

Update 12:00 Cum e viața în teritoriile ocupate? La Herson oamenii trăiesc, potrivit unui reportaj publicat acum de Washington Post, cam ca după prăbușirea URSS. Magazinele și farmaciile sunt închise. Lipsesc produse esențiale, ca insulina. Se vând mărfuri direct din camion. Domnește nesiguranța. Oamenii îi urăsc din rărunchi pe ocupanți – afirmă guvernatorul ucrainean al regiunii. Mulți se tem să-și prezinte actele de identitate ca să obțină ajutoarele umanitare ruse de care ar avea disperată nevoie, de frică să nu fie utilizate în falsificarea unui referendum destinat rusificării și anexării regiunii, afirmă un refugiat din zonă.

Regiunea e extrem de importantă, strategic, pentru ambele tabere, iar ucrainenii încearcă nu fără succes să profite de concentrarea de trupe din est spre a recuceri părți din sud, în regiunea Herson.

Update 11.30 Presiunea rusă pe Severodonețk se menține, au loc lupte de stradă intense, care se soldează în genere cu mulți morți și răniți de ambele părți. Rușii n-au mai avansat în oraș.

Trupele invadatoare încearcă, potrivit autorităților militare ucrainene, să pătrundă prin Toshivka, localitate pe care o iau cu asalt și unde situația trupelor ucrainene e foarte grea.

Explozia unei rachete în regiunea Ternopil s-a soldat cu răniri, între care și copii. Speriațid e ruși, din ce în ce mai mulți ucraineni se arată de acord să se lase evacuați din Lisiciansk și alte localități ale regiunii Lugansk. Potrivit ministerului britnic al apărării, rușii se folosesc tot mai multe de bombe grele, dar imprecise, care provoacă un mare număr de victime colaterale. Sunt bombe din arsenalul vechi, pentru că trupele invadatoare au tot mai puține rachete moderne și costisitoare.

Rusia vrea să pună pe picioare un nou grup G8 care să dea cu tifla țărilor occidentale industrializate din G7. Din grup ar urma să facă parte China, India, Rusia, Indonezia, Brazilia, Mexico, Iranul și Turcia, care nu participă la sancțiunile impuse Rusiei și ar avea ”un avans de peste 24% înaintea țărilor din grupul G7 în materie de PIB”, afirmă propaganda rusă, reluată de Ukrainska Pravda.

Situația militară în Ucraina, pe hartă, azi dimineața:

Update 02:00 Zelenski a cerut Uniunii Europene să adopte și un al 7-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care să lovească sursele de finanțare la care Moscova continuă să aibă accent, cu precădere exporturile de gaz și petrol, scrie Kyiv Indepedent. Liderul de la Kiev a precizat că decizia Bruxelles-ului cu privire la aderarea țării sale la UE, preconizată de Ursula von der Leyen a fi anunțată săptămâna viitoare sau în maxim 10 zile, va arăta dacă Uniunea Europeană mai are viitor.

Primul pas spre aderare îl reprezintă acordarea statutului de stat-candidat, iar Kiev-ul îndeplinește, conform experților, condițiile prevăzute de Criteriile de la Copenhaga.

Statele europene sunt criticate pentru că finanțează indirect mașina de război a Kremlinului, prin importurile de gaze și petrol din Rusia, care aduc zeci de miliarde de euro la bugetul de stat.

11 iunie 2022 – A 108-a zi de război

Update 15:30 Vizită de rang înalt la Kiev: șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sosit astăzi în capitala Ucrainei pentru a evalua situația războiului și a discuta cu președintele Zelenski și alte oficialități sprijinul acordat de UE acestei țări, pentru reconstrucție. Este a doua vizită pe care von der Leyen o face la Kyiv de la începutul războiului, la 24 februarie. Se vor discuta și aspectele aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, în ciuda vocilor critice venite din țări precum Franța și Austria.

Update 15:20 Forțele ucrainene au lansat o contraofensivă masivă, în raionul Herson din mai multe direcții, pentru a elibera localitățile capturate de trupele ruse, informează consiliul administrativ al regiunii, citat de Kyiv Independent. Se înaintează din direcția satelor Kyselivka, Soldatske, și Oleksandrivka.

Update 15:00 Joe Biden l-a criticat pe omologul său ucrainean reproșându-i că nu a luat în serios rapoartele americane privind iminenta invazie rusă, scrie Bloomberg. Președintele american a făcut aceste remarci la un eveniment caritabil din Los Angeles, declarând că Zelenski și mulți oameni nu au vrut să creadă ce se va întâmpla. Cu toate acestea, a mai spus Biden, Putin și armata sa încearcă să distrugă cultura și națiunea ucraineană și să cucerească Kievul pe care dictatorul rus îl vede ca fiind teritoriul Mamei Rusia.

Comentariile lui Biden au fost respinse de consilierul prezidențial ucrainean, Podoliak, care a spus că dacă leadership-ul țării sale nu ar fi dat crezare avertizărilor serviciilor americane și britanice, nu s-ar fi pregătit cu luni de zile, antrenând voluntarii și armata.

Update 12:15 Moscova plănuia să le dea cetățenilor ucraineni pașapoarte sovietice noi, după cucerirea Kievului și instalarea unui regim-marionetă, anunță Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) care a găsit în orașul Makariv, mai multe cutii cu astfel de documente noi, scrie publicația Hromadske. Intelligence-ul ucrainean a făcut publice aceste imagini. În regiunile capturate din sud, rușii duc o politică intensă de rusificare, începând cu eliminarea tututor manualelor și cărților de istorie și limbă ucraineană, introducerea rublei în Herson și distribuirea de materiale propagandistice în școli.

O poveste pe care toate națiunile care au fost vreodată ocupate de forțele rusești (sovietice sau țariste) o cunosc, din Estonia până în România.

Update 12:00 Președintele Zelenski a refuzat să ridice interdicția ca bărbații între 18 și 60 de ani să părăsească țara, invocând articolul 17 din Constituția Ucrainei, care specifică că suveranitatea țării este responsabilitatea națiunii, scrie Kyiv Independent. Liderul de la Kiev a citat și Articolul 64 din legea marțială, instituită odată cu invazia rusă din 24 februarie, care specifică că drepturile și libertățile cetățenilor sunt limitate în acest caz.

Update 11:30 La Severodonețk, trupele invadatoare ruse nu au avansat spre sudul orașului, dar pe străzile din interiorul orașului se duc lupte grele, informează ministerul britanic al Apărării. Acesta precizează în cea mai nouă informare de presă din această dimineață că este foarte probabil ca ambele părți să sufere pierderi mari la nivel de trupe. Rușii au aruncat în luptă artilerie grea, folosind și atacuri aeriene, în încercarea de a distruge forțele ucrainene, scriu britanicii.

Oficialii britanici atrag atenția că din aprilie până acum, trupele invadatoare, au lansat zeci de bombe Kh-22 din anii 60, care au o încărcătură la lansare de 5,5 tone și sunt create pentru a distruge nave, însă Moscova le folosește pentru a lovi ținte terestre, ceea ce provoacă daune masive. Sunt realizate pentru aeronavele rusești Tu-22 și Tu-22M, iar modificate pot deține focoase nucleare. Lansate asupra unor ținte terestre, aceste bombe își pierd din acurațe și provoacă de obicei mari distrugeri și victime colaterale. Oficialii britanici notează că Moscova pare să apeleze la aceste arme distrugătoare și din lipsa rachetelor scumpe, de generație nouă, cu ghidaj precis.

Update 11:00 Moscova plănuiește să anexe regiuni vaste din sudul și estul Ucrainei, precum Herson, părți din Zaporijie, Donețk și Lugank și să le combine într-o unitate administrativă specială – okrug, scrie analistul suedez Anders Åslund, citând publicația Meduza.

Această unitate ar urma să facă parte din Federația Rusă, fără a fi integrată în alte regiuni administrative existente, notează aceeași sursă. Forțele de ocupație duc un proces intens de rusificare a zonelor capturate și încearcă în prezent să recruteze cât mai mulți oameni care să conducă consiliile locale.

Meduza scrie că de la mijlocul lunii iulie până în septembrie, rușii ar urma să declanșeze referendumuri false în aceste regiuni, care ar coincide cu alegerile interne din Federație, pentru a le integra în structurile administrative domestice.

Sursă: Ukraine War Map

Update 10:30 ONU a luat poziție în privința celor 3 soldați străini, înrolați în Legiunea Internațională a Ucraineni, condamnați la moarte după un proces-marionetă de către așa-zisul tribunal al republicii populare Donețk.

”Asemenea procese împotriva prizonierilor de război constituie crime de război”, a avertizat clar purtătoarea de cuvânt a biroului ONU pentru drepturile omului, Ravina Shamdasani, citată de Kyiv Indepedent.

10 iunie -Ziua 107 a războiului

Update 20:30 Eforturi britanice și occidentale în sprijinul militarilor ucraineni de origine străină condamnați la moarte de separatiștii rusofoni din Donețk aflați sub autoritatea Rusiei lui Putin: șefa diplomației britanice, Liz Truss a declarat că toți cei trei militari (doi britanici și un marocan) aparțin forțelor armate ale Ucrainei și trebuie tratați în conformitate cu dreptul internațional. Guvernul german a condamnat cu maximă fermitate condamnarea lor la moarte ca ”mercenari”, care, în accepția Rusiei, n-ar fi apărați de convențiile internaționale protejându-i pe militari.

Update 20:00 Luptele de la Severodonețk continuă intens. Concomitent, rușii se pregătesc să-și reia ofensiva asupra Sloviansk, relevă Statul Major ucrainean, reluat de Ukrainska Pravda. Varii localități din zonele vizate sunt supuse unui masiv tir de artilerie.

Europenii se despart de liderii lor: ”71% consideră Ucraina parte a familiei europene, dar unii lideri de state ale UE ezită să-i ofere Ucrainei accesul în Comunitate”, s-a plâns președintele Ucrainei, Zelenski, reluat de Kiev Independent.

Update 17:30 Elveția se va alătura embargoului petrolier impus de Vest Rusiei. ”Elveția e una dintre cele mai importante plăci turnante pentru comerțul cu țiței rusesc”, scrie DLF, care transmite știrea.

La Belgrad, cancelarul Germaniei, Scholz, i-a cerut Serbiei să-și corecteze cursul pro-rus, dacă vrea să adere la UE. Serbia n-a adoptat sancțiunile internaționale impuse Moscovei.

Update 17:00 Forțele ruse continuă să încerce să traverseze râul Siverski Doneț, relevă Oleksandr Motuzianyk, purtător de cuvânt al ministerului ucrainean al apărării. Potrivit lui, rușii caută să identifice puncte slabe în apărarea ucraineană și pozițiile de artilerie ale Kievului, spre a le distruge. Moscova își dorește mult cucerirea ultimelor două orașe mai importante – Severodonețk și Lisiciansk – din regiunea Lugansk.

Guvernul Germaniei a criticat dur condamnarea la moarte a unor militari ai forțelor ucrainene, osândiți, ca mercenari, de separatiștii rusofoni din republicile separatiste create de Rusia, în răspăr cu principiile elementare ale dreptului internațional umanitar. E vorba de doi britanici și de un marocan.

Doi miniștri germani au promis noi ajutoare Ucrainei. Cel al agriculturii, Cem Özdemir a făgăduit Kievului o jumătate de milion de euro pentru dezvoltarea capacităților existente la Ismail, în Basarabia, în vederea accelerării exporturilor de cereale în mare măsură blocate de ruși. Alte 5 milioane de euro ar urma să fie învestite de Germania în producția de medicamente pentru animalele ucrainene.

La rândul său, ministrul german al sămătății, Lauterbach, vrea să ajute la îngrijirea medicală a ucrainenilor răniți de război și celor care au suferit amputări. Potrivit omologului spău ucrainean, Viktor Liașko, reluat de Ukrainska Pravda, stresul și proasta îngrijire medicală i-a îmbătrânit pe ucraineni în acest război cu câte zece ani, în medie. Oameni de 40-50 de ani manifestă simptome uzuale la peste 60.

Update 11:35 ”Forțele ruse dețin din nou controlul asupra majorității orașului Severodonețk, însă nu făcut progrese semnificative în încercarea lor de a încercui o zonă mai largă din afara localității”, scrie briefingul ministerului britanic al Apărării, din această dimineață.

Update 11:00 Putin a declarat războiul de agresiune, de jaf și genocidar pe care-l duce împotriva Ucrainei un război de ”recuperare de teritorii rusești”, de felul celui dus împotriva Suediei de către țarul Petru cel Mare. Dar modernizatorul Rusiei n-a pierdut în conflictul său oștiri întregi.

Statul Major al Ucrainei afirmă că, de la 24 februarie curent încoace, Rusia ar fi pierdut aproape 32.000 de militari, care au fost uciși, precum și peste 1400 de tancuri, distruse ori capturate. Ieri, forțele ucrainene ar fi doborât 8 drone ruse și ar fi lansat cu aviația mai multe atacuri asupra forțelor și arsenalelor rusești.

Situația comparativă, pe hartă, azi după o lună:

În schimb, Rusia distruge blocuri de locuințe în Donbas. Numai ieri au fost distruse aproape 40 în regiunea Lugansk, între care 15 doar la Orihove, relevă administrația militară locală. Concomitent, jaful de grâne continuă. Tass anunță primul transport feroviar de 50 de vagoane și de mii de tone din cele 300.000 de tone de cereale și produse agricole care ar aștepta să fie trimise în Rusia din ”teritoriile eliberate”, (în fapt din cele ilegal ocupate de Moscova.)

Potrivit Kievului, Ucraina ”pierde pe front în fața Rusiei în ceea ce a devenit un ”război de artilerie”. E un tip de conflict pentru care forțele ucrainene nu mai au aproape deloc muniție proprie și depind aproape integral de livrările occidentale, care sunt insuficiente, după cum reiese din explicațiile șefului adjunct al serviciilor secrete ucrainene, Vadim Skibițki, reluat în ziarul The Guardian de Isobel Koshew din Kiev.

Și pe plan financiar Rusia stă bine, de vreme ce, din pricina creșterii masive a prețurilor la energie, Moscova încasează mai mult din exporturile ei de petrol și gaze decât la începutul războiului, apreciază Amos Hochstein, emisarul pentru securitate energetică al guvernul american.

Update 10:30 Rusia avertizează că atacurile cibernetice (”ucrainene și americane” cum se afirmă la Moscova) ar putea antrena o confruntare directă cu Vestul. Finlanda, speriată de eventualitatea unui război hibrid cu Moscova de tipul celui declanșat de Belarus, cu migranți trimiși în masă dincolo de frontiera occidentală, pregătește o lege de construcție a unui gard la frontiera cu Rusia.

Update 00:55 Președintele Zelenski va fi prezent într-un fel sau altul la Summitul NATO de la Madrid, care se va desfășura între 29 și 30 iunie, ar fi declarat Secretarul General Adjunct al Alianței, Mircea Geoană, citat de Ukrainska Pravda. Este un moment crucial, la care vor participa în premieră, partenerii NATO din Pacific – Japonia, Australia și Coreea de Sud, a mai spus Geoană, precizând că pe masa discuțiilor va fi politica ușilor deschise.

La acest summit se așteaptă deschiderea oficială a procesului de aderare pentru Suedia și Finlanda, dacă până atunci se va finaliza saga șantajului turcesc. Și Atena are probleme cu regimul Erdogan care s-a declarat joi deranjat de creșterea prezenței militare în Grecia, deși toate cele trei state sunt membre NATO.

Problemele pe care Turcia le cauzează în interiorul NATO ridică tot mai des întrebarea despre relevanța sa ca Aliat.

Update 00:35 Între 100 și 200 de soldați ucraineni sunt uciși zilnic în luptă, a declarat la BBC, consilierul președintelui Zelenski, Mykhailo Podoliak, citat de Kyiv Independent. Motivul pentru acest număr ridicat de victime este disparitatea dintre capabilitățile militare ale forțelor invadatoare ruse și armata ucraineană, a mai spus Podoliak. El a făcut încă un apel la liderii occidentali să furnizeze Ucrainei armamentul de care are nevoie ca să înfrângă trupele ruse, cu un număr cât mai redus de morți.

9 iunie -Ziua 106 a războiului

Update 19:40 Cei trei soldați străini, luptători în armata ucraineană, și prinși de forțele ruse în Donbas au fost condamnați la moarte, după un proces de fațadă, ținut de așa-zisul tribunal al Republicii Populare Donețk. Este vorba despre 2 britanici, Aiden Eislin și Sean Pinner, și un marocan, Saadun Brahim, soldați în Legiunea Internațională fondată din voluntari care luptă împotriva invadatorilor ruși din Ucraina.

Sentința a revoltat guvernul britanic, iar Statul Major al Armatei ucrainene a avertizat că cei trei sunt prizonieri de război și se află sub jurisdicția Convenției de la Geneva, neputând fi condamnați la moarte. Cu toate acestea, Dmitry Medvedev a replicat că străinii care luptă împotriva Rusiei în Ucraina nu pot fi acoperiți de această convenție, ceea ce desigur contravine juridic statutului prizonierilor de război.

Pare a fi o nouă tentativă a Kremlinului de a șantaja Londra și alte cancelarii străine pentru a le determina să își înceteze sprijinul militar și logistic pentru Ucraina.

Update 17:25 Din dragoste pentru educație și studenții săi, un profesor universitar ucrainean care luptă pe front împotriva invadatorilor ruși, ține cursuri și examene din tranșee, găsind timp să documenteze și povești de război, notează Euromaidan Press, într-un material în exclusivitate cu Fedir Șandor, din orașul Uzhhorod. 

Doctor în istorie și profesor universitar la facultatea din orașul vestic aflat în Transcarpatia, Șandor are 46 de ani și are origini maghiare, slovace, ucrainene și chiar italiene, iar la 24 februarie a decis să se înroleze voluntar ca să își apere țara. Mereu plin de energie și convins de importanța cultivării valorilor în rândul tinerilor săi studenți, Șandor a decis că nici ocupanții ruși cu care luptă chiar în linia întâi a frontului în Donbas, nu îl pot împiedica să își întrerupă cursurile.

Este datoria mea. Lupt pentru o națiune erudită și civilizată împotriva unor barbari needucați care violează femei și ucid copii. Acesta este un război al lumii civilizate împotriva Rusiei, care se desfășoară pe teritoriul Ucrainei, dar care va schimba cu siguranță întreaga lum. Războiul este ultimul argument atunci când nu mai este loc de cunoștințe, cultură și moralitate”, a declarat profesorul de la Universitatea din Uzhhorod, regiune învecinată cu nu mai puțin de patru țări, unde se întrepătrund mai multe etnii și culturi. 

Cum decurge o zi pe front pentru un profesor, fără experiență anterioară în armată? “Ne trezim în jurul orei 6 a.m., deși avem mai multe gărzi și uneori dormim după cum apucăm, chiar și în tranșee. Luăm micul dejun și apoi trecem la treabă: îndeplinim ordinele comandanților noștri. Abia seara târziu mai putem să ne odihnim, dacă avem noroc. Dar nu renunțăm!”, spune Șandor.

Ucraineanul nu ascunde că au fost și sunt încă multe momente în care și soldaților – cu el inclus- le este frică. Dar încearcă să își învingă aceste temeri. Îi este teamă și pentru familia rămasă acasă, dar afirmă că trebuie să lupte în continuare. “În zona noastră de război, am descoperit recent mai multe gropi comune. Este îngrozitor, nu pot să vă mint, dar noi ca soldați ajungem să ne obișnuim”, a mărturisit profesorul Fedir Șandor, pentru Euromaidan Press.

Cursurile pe care le ține online se fac cu permisiunea comandanților săi, care au înțeles din prima zi motivațiile lui. Ține ore fără excepție în fiecare zi de luni și marți. Jurnalul său de pe front a fost preluat de presa internaționațională, ajungând în publicații precum New York Post sau chiar la postul NBC.

Nu putem pierde timpul. Trebuie să pregătim viitoarea generație de ucraineni!” a concluzionat militarul.

Sursă: Ministerul Apărării de la Kiev

Update 17:00 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Peskov, pretinde a nu ști de soarta celor aproximativ 2.500 de luptători de la Azovstal luați prizonieri. Majoritatea (potrivit Rusiei) sau toți 2449 – potrivit Ucrainei, par a se afla în satul Olenivka, din ocupata regiune Donețk, care a constituit una din cele două autoproclamate republici separatiste rusofone din zonă. Moscova și Kievul se înțeleseseră, potrivit Ucrainei, ca prizonierii de la Azovstal ”să fie ținuți în viață, separat de alții, să nu fie torturați și să facă obiectul unor schimburi de prizonieri”, scrie Ukrainska Pravda, citând surse proprii anonime.

Update 16:30 Bătălii de o intensitate mare și foarte mare au loc în diverse zone ale Ucrainei. În Severedonețk militarii celor două părți se ciocnesc stradă de stradă, bloc de bloc, casă de casă și ruină de ruină. În mare parte din oraș totul e în paragină, clădirile s-au transformat în mormane de surpături și dărâmături.

Întrucât Severedonețkul e situat strategic, orașul constituie un obiectiv mult râvnit de ruți. La rândul lor, ucrainenii sunt fericiți să-i poată înfrunta aici direct, om la om, fără să fie deranjați de aportul artileriei ruse. Căci în ciuda obuzierelor primite din vest, artileria ucraineană e încă insuficientă.

Prin urmare, au loc în urbe lupte de o ferocitate rară, cum nu se poate mai costisitoare în vieți de militari, inclusiv pentru agresorii ruși. Ceea ce nu pare a conta excesiv pentru comandamentul suprem al forțelor invadatoare, pentru care viața soldaților proprii pare a deține obiectiv puțină valoare și una tinzând spre zero în raport cu obiectivele ideologice. Profitând de imensitatea teritoriului și de puținătatea efectivelor necesare controlului celui cucerit, reprezentând 20 la sută din Ucraina, rușii au pierdut mai nou teren în sud, într-o contrafonsivă în zona Herson. Alte lovituri au încasat în tentative eșuate, ca una de azi, de a avansa cu blindatele în provincia Donețk, unde ucrainenii au reușit să respingă cu asaltul cu artileria proprie.

Update 13:00 Obuzierele poloneze Krab de ultimă generație, cu auto-propulsie, au ajuns pe front, anunță ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, citat de agenția TRYXA. Aceste obuziere au o rază de acțiune de până la 40 de kilometri și sunt foarte utile în ofensivă. Armata ucraineană a fost înzestrată recent și cu 22 obuziere americane M109 cu artilerie autopropulsată, oferite de Norvegia, care pot lovi și ținte aflate la 80 km distanță.

Polonia și Ucraina au semnat ieri unul dintre cele mai mari contracte de furnizare de armament, din ultimii 30 ani, potrivit anunțului făcut de premierul de la Varșovia, Morawiecki, în valoare de aproximativ 630 milioane de dolari, potrivit publicației UAWire. Ucraina va plăti cu fonduri asigurate de Uniunea Europeană și parțial din propriul său buget, notează aceeași sursă. Morawiecki a precizat că armamentul pe care Kievul îl va primi este unul de cea mai bună calitate, testat în luptă și de ultimă generație.

În curând, forțele armate ucrainene vor primi de la polonezi și sistemele portabile de apărare anti-aeriană MANPADS Piorun (n.r. trăznet în poloneză). Acestea pot fi operate de un singur soldat, sunt ușor de manevrat – cu o greutate de 16,5 kilograme – și eficiente.

Update 11:30 Un expert german în domeniul securității a cerut un mandat ONU pentru deminarea și deblocarea porturilor ucrainene, astfel încât să poată fi exportate produse agrare ale Ucrainei. Or, în acest scop, ar fi nevoie de acceptul Rusiei, care deține în continuare un drept de veto în Consiliul de Securitate ONU. Dar potrivit lui Johann Peters, un specialist din Kiel, Rusiei i-ar fi greu să respingă un astfel de mandat, dat fiind riscul foametei în Africa și Asia. Deminarea o pot face și navele NATO. Rusia, care se nu-și asumă vina și se derobează răspunderea blocării porturilor ucrainene – blocate chiar de Rusia – nu le-ar accepta, probabil. Iar NATO se teme să-i impună această intervenție într-o afacre globală, permițând astfel moscovei să ia ostatec o bună parte din glob.

Update 11:00 Președintele Poloniei, Duda, a criticat masiv convorbirile telefonice purtate cu liderul de la Kremlin, Putin, de cancelarul Scholz. Aceste discuții nu au nicio utilitate în afara legitimării unui individ responsabil pentru crimele armatei ruse în Ucraina, a explicat liderul de la Varșovia într-un interviu acordat ziarului Bild.

Update 10:30 Rusia caută și în a 106-a zi de război, intens, slăbiciuni în apărarea ucraineană de la Severodonețk. Trupele invadatoare au lansat mai multe atacuri care au putut fi însă respinse de apărătorii orașului ucrainean, o urbe situată strategic în Lugansk, a cărei cucerire i-ar livra Rusiei întreaga regiune. Potrivit serviciilor secrete britanice, reluate de Kiev Independent, rușii explorează o ofensivă la sud de Izium, vor să amplifice presiunea asupra Severodonețkului și să avanseze mai adânc în Donbas, dar n-au efective suficiente. Ca atare (și concomitent), trupele ruse își fortifică pozițiile defensive din regiunea Harkiv. În Donețk rușii caută să cucerească Sloviansk și Barvinkove. Pe moment nu se semnalează schimbări teritoriale semnificative.

Iată harta militară a zilei:

Update 00:30 ”Soarta Luganskului depinde de Severodonețk”, a spus președintele Ucrainei, Zelenski. ”E o bătălie aprigă, poate cea mai intensă a războiului”, a mai afirmat liderul de la Kiev. Potrivit Ukrainska Pravda, care îl reia pe Serghei Haidai, șeful administrației militare a Luganskului, ”rușii controlează cea mai mare parte din Severodonețk.” În schimb, ucrainenii controlează zona industrială a orașului.


Toate informațiile despre cele 15 săptămâni de război AICI:

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 12, 13, 14 & 15

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 9, 10, 11

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 7 și 8

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 5 și 6

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 3 și 4

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – primele 14 zile

16 gânduri despre „LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 16, 17, 18, 19 & 20

Scrie un comentariu