Cele mai noi articole · Știri de ultimă oră · Politică internațională

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 16, 17 & 18

CITIȚI CELE MAI NOI INFORMAȚII DESPRE RĂZBOIUL DIN UCRAINA AICI

29 iunie 2023 – anul 2 – ziua a 125-a zi a războiului

Update 21:43 Mossadul și Ciprul au zădărnicit un atentat terorist asupra evreilor din insula cipriotă prin răpirea din Iran a teroristului-șef. Ar fi fost în vizorul teroriștilor iranieni un om de afaceri israelian, o locație a grupului hasidic Habad și hoteluri la care locuiesc turiștii israelieni. Ciprul e un spațiu turistic extrem de freecventat de oamenii din Țara Sfântă. Mossadul l-a răpit pe liderul terorismului din Iran pentru a contracara atacul din Cipru, relatează Jerusalem Post. Intelligence-ul israelian a anunțat joi metoda prin care a contracarat atacul terorist: l-a răpit pe mastermind-ul care plănuia atentatul, chiar de pe teritoriul iranian. S-a dezvăluit și identitatea creierului operaṭiunii teroriste, Yusef Shahabazi Abbasalilu, care și-a recunoscut, la interogare, fapta.

Update 21:30 SUA sunt pe punctul de a decide să livreze rachete tactice cu rază lungă de acțiune de tip ATACMS Ucrainei, afirmă Wall Street Journal, citând oficiali americani și europeni.

Forțele aeriene britanice le cer iertare piloților albi, care, ca bărbați și ca albi au fost discriminați. Noul șef al RAF, Sir Richard Knighton, le-a cerut iertare că din rațiuni de ”promovare a diversității”, au fost preferate persoanele de culoare și femeile, ei fiind dezavantajați pe criterii de sex și de culoare a pielii.

Update 21:15 Generalul ”Armaghedon” Surovikin n-ar fi fost arestat, ci doar interogat și eliberat, afirmă surse ruse, reluate de Ukrainska Pravda.

UE elaborează, sub conducerea Franței, planuri de garantare a securității Ucrainei, relevă Financial Times. Austria se opune, afirmând că ”țările neutre” n-ar ”putea, fiind neutre, să dea garanții de securitate”.

Vizite surpriză în Ucraina: Candidatul republican la președinția SUA, Mike Pence și ecologista Greta Thunberg au vizitat Kievul și pe președintele Zelenski. Thunberg s-ar fi interesat de urmările ecologice ale detonării barajului Nova Kahovka.

Serviciile secrete militare, ucrainene, trag din rebeliunea lui Prigojin concluzia că a început în Rusia o luptă internă între FSB și militarii ministerului apărării, luptă care ar fi intrat ”în faza ei activă”.

Update 19:15: Nu există probe concludente că Prigojin se află realmente în Belarus. Nu circulă vreo imagine care să probeze această prezență în Rusia Albă, aflată la cheremul satrapului lui Putin, Alexander Lukașenko. În țara lui se construiește o tabără pentru mercenarii Wagner la Osipovici, la 230 kilometri nord de Ucraina.

Propaganda rusă afirmă că în pizzeria bombardată la Kramatorsk ar fi fost uciși nu 12 civili, cum afirmă Ucraina, ci, potrivit RIA NOVOSTI, ”2 generali și 50 de ofițeri ucraineni”.

Update 19:00 Ungaria lui Viktor Orban blochează aderarea la NATO a Suediei, după cum s-a relatat miercuri în presa maghiară. Iar azi, Turcia, care pare a se coordona cu Budapesta, se arată furioasă rău pe Suedia, țară în care democrația și sacrosancat libertate de gândire, exprimare și manifestare permite și incendierea Coranului. Președintele Turciei, Erodgan a amenințat Occidentul după arderea unui coran în Suedia. Un judecător suedez interzisese poliției să interzică să i se dea foc. ”Vom învăța popoarele din arogantul Vest că nu e libertate de exprimare ofensarea sacrelor valori ale musulmanilor”, a declarat Erdogan, precizând că Turcia va afișa ”cea mai puternică reacție posibilă” la un ”protest abject”. Suedia așteaptă de la Turcia lumina verde pentru aderarea la NATO, lumină verde refuzată de regimul islamist și dictatorial de la Ankara pentru că suedezii n-ar combate suficient de aspru terorismul kurd.

Moscova refuză să indice unde e și ce face generalul Surovikin. Generalul ”Armaghedon” pare să fi fost arestat în urma puciului întrerupt al lui Prigojin. Ieri purtătorul de cuvânt al lui Putin, Peskov, respinsese informațiile privind arestarea lui, calificându-le drept ”speculații”.

Sentință istorică în Statele Unite. Curtea Supremă americană se opune și a pus capăt rasismului împotriva albilor, evreilor și asiaticilor, practicat de universitățile de top americane prin așa-zisa ”affirmative action”, un program antimeritocratic de promovare doar a grupului etnic afro-american, care discriminează oamenii de altă proveniență sau culoare a pielii. Curtea Supremă le-a interzis universităților americane să perpetueze această practică în fond rasistă.

Update 16:30 Puciul lui Prigojin în centrul atenției europene. Aflați la summitul de vară al Uniunii Europene, 2 liderii baltici au reacționat la veștile care parvin din Rusia, după puciul lui Prigojin, de sâmbătă, 24 iunie. La summitul de la Bruxelles participă și șeful NATO, Jens Stoltenberg, precum și liderul de la Kiev, Zelenski, ceea ce indică faptul că în centrul discuțiilor se situează războiul din Ucraina și securitatea Europei. Liderii UE intenționaseră să discute despre aderarea Ucrainei, Moldovei și Georgiei la NATO, scrie Deutsche Welle, însă repercusiunile revoltei Wagner au devenit brusc subiectul numărul unu.

Un Putin slab nu e mai periculos decât unul puternic. Potrivit Sky News, președintele Gitanas Nauseda al Lituaniei – a cărei țară se învecinează cu Rusia – a cerut cu fermitate o abordare mai fermă a Moscovei. Unii colegi spun uneori că un Putin puternic este mai puțin periculos decât un Putin slab. Nu sunt de acord cu asta. Trebuie să mergem înainte și să fim hotărâți, pentru că acum este un moment crucial al istoriei”, a spus el.

O poziție similară a adoptat prim-ministrul leton Krisjanis Karins – premierul altei națiuni care se învecinează cu Rusia – care a spus: „Nu putem controla ceea ce se întâmplă în interiorul Rusiei, dar putem controla ceea ce facem în exterior”.

Update 16:20 Un înalt oficial militar ucrainean a cerut locuitorilor din regiunea de nord-est Sumîi să se evacueze, spunând că este „cel mai periculos loc din zona operațională de nord”, notează Sky News.

„Facem apel la toți cetățenii care locuiesc în zonele de frontieră ale regiunii Sumîi să plece”, a declarat Serhiy Naev, comandantul forțelor comune din Ucraina, pe Telegram. „Aproape în fiecare zi, așezările de frontieră suferă de bombardamentele forțelor inamice. Inamicul trage cu artilerie, mortiere și mai multe lansatoare de rachete”, a explicat Naev.

Update 16:10 Autoritățile ucrainene încep antrenamentele pentru a se pregăti de un posibil atac rusesc asupra Centralei Nucleare Zaporijjea, informează Kiev Independent. În Ucraina, au început exerciții speciale de amploare pentru pregătirea populației în cazul unui potențial atac rusesc asupra centralei nucleare ocupate Zaporijjea, a anunțat agenția de stat pentru energie nucleară Energoatom. Kievul a avertizat în urmă cu două săptămâni că există riscul ca Moscova să efectueze un atac terorist din interior, asemănător celui comis asupra barajului Nova Kahovka.

Update 16:00 Generalul Serghei Surovikin, comandantul șef al Forțelor Aerospațiale Ruse, nu ar fi fost arestat, în ciuda rapoartelor anterioare ale Moscow Times și altor surse, relatează blogul militar OSINTdefender, citând publicația Bloomberg. Surovikin s-ar afla totuși într-o „locație necunoscută” și a fost într-adevăr intervievat de serviciile federale de securitate și procurori de mai multe ori începând cu data de 25 iunie cu privire la posibilul său rol în „Lovitura de stat Wagner”.

Update 15:45 Mercenarii lui Prigojin nu vor mai lua parte la războiul împotriva Ucrainei, a anunțat șeful Directoratului de Informații al ministerului apărării, Kyrylo Budanov, citat de agenția NEXTA.

Încă odată, mitul statorniciei regimului rus a fost distrus. Au fost provocate pierderi forțelor militare și aeriene ale Federației Ruse. Și, de asemenea, gruparea Wagner nu va mai participa în ostilitățile de pe teritoriul Ucrainei. Și aceasta este cea mai eficientă unitate a Rusiei, care a reușit să obțină succesul cu orice preț”, a spus Budanov.

Update 11:00 Cancelarul Scholz nu vrea debarcarea lui Vladimir Putin și schimbarea de regim la Moscova, după cum reiese din interviul pe care șeful executivului de la Berlin l-a acordat cotidianului Tagesspiegel. Căruia i-a spus, textual. ”Ziel ist nicht ein regime change”. Pe românește: țelul nu e o schimbare de regim. Acomodarea liderului de stânga al Germaniei la Putin și putinism n-a dispărut defel, se pare, după crimele în masă comise în numele Rusiei de regimul Putin la Bucea, Irpin, Mariupol, Kramatorsk et al, amintind fatal de o parte din crimele în masă săvârșite de naziștii lui Hitler în numele poporului german.

A ars și în noaptea trecută în multe suburbii franceze, după împușcarea la Nanterre a unui delincvent de 17 ani care n-a vrut, marți, să se supună unui control de circulație. Flăcările au cuprins automobile și tomberoane la Nanterre, Toulouse, Lyon und Dijon. Au fost arestate 150 de persoane. Polițistul care a tras glonțul fatal a fost arestat. Macron a calificat incidentul (în speță gestul polițistului de a trage) drept ”impardonabil”, notează DLF.

Israelul renunță la partea cea mai controversată a proiectului reformei justiției, în speță prevederea stipulînd că o majoritate parlamentară simplă are dreptul să anuleze o sentință a Curții Supreme. Intenția eliminării acestui pasaj reiese din declarațiile făcute ziarului american Wall Street Journal de premierul israelian Beniamin Netanyahu. Care a dispus și revizuirea pasajului din proiect acordând guvernului puteri suplimentare la numirea de judecători. Reforma a provocat în ultimele luni masive proteste ale societății civile, israeliene, din care o parte importantă vedea statul de drept israelian periclitat.

Update 10:30 Numărul victimelor crimei de război rusești din Kramatorsk s-a ridicat la 12. Între morți: trei copii. Între cei 60 de răniți: un bebeluș de opt luni.

Update 10:00 Contraofensiva ucraineană continuă și face progrese lente dar statornice. Pe frontul din sud, în direcția Berdiansk, trupele ucrainene ar fi avansat 1300 de metri. 1200 de metri pe frontul din Klișciivka și un kilometru și jumătate pe cel de la Kurdiumivka, relevă Hanna Maliar. Potrivit comandantului armatei, Valeri Zalujni, reluat de Sky News, ucrainenii au recuperat un grup de sate din sudest.și au avansat în flancurile Bahmutului. Ofensiva continuă și pe frontul din Mariupol. Rușii rezistă dârz și suferă pierderi mari.

Rușii ar fi pierdut în ultimele 24 de ore 680 de militari și 27 de sisteme de artilerie, două tancuri și 10 blindate de luptă, 14 drone, alte 12 vehicule, autocisterne și vehicule speciale, relevă Statul Major ucrainean. Numărul total al militarilor ruși uciși din 24 februarie trecut încoace s-ar apropia vertiginos, potrivit acestei surse, de 228.000.

Surse ruse confirmă arestarea generalului Surovikin, în legătură cu puciul lui Prigojin. Anterior se vorbise despre dispraiția generalului ”Armaghedon”. Potrivit unui expert britanic citat de Sky News, Putin încearcă să-i determine pe mercenarii Wagner să se desparată de șeful lor, Prigojin.

ISW consideră că nu e exclus, dimpotrivă, ca Putin și Prigojin să mai negocieze și acum cu participarea dictatorului din Belarus, Lukașenko.

Israelul refuză Ucrainei ”Iron Dome. Premierul israelian Netanyahu a respins cererea SUA de a-i livra Ucrainei acest sistem de rachete antirachetă,

28 iunie 2023 – anul 2 – ziua a 124-a zi a războiului

Update 20:30 Parlamentul și PSD/PNL își bat joc de legea eliminării pensiilor speciale. Majoritatea parlamentară a votat atâtea excepții încât legea a ajuns opusul ei și betonează pe ani de zile primitul pensiilor speciale.

Update 19:30 Ucraina merită să adere la NATO. Ministrul ucrainean al Apărării, Reznikov. a reliefat că Ucraina și-a făcut lecțiile și îndeplinește criteriile esențiale pentru aderarea la pactul defensiv notdatlantic. E vorba de trei criterii: cel al interoperabilității cu forțele NATO, cel al sistemului transparent de procurare de arme și controlul civil asupra forțelor armate.

Update 19:15 Sprijinul cetățenilor americani pentru livrările de arme ale SUA în Ucraina a crescut în mai masiv și vertiginos, de la 46 la 65%, relevă Reuters. Și o solidă majoritate a alegătorilor dreptei republicane (de 56%) susține transferul de arme americane în Ucraina, precizează sondajul IPSOS, reluat de agenție.

Anne Applebaum, autoare, expertă în istorie și jurnalistă la The Atlantic scrie că ”Russians knew they were aiming at a popular restaurant, and they hit it when it was full of people. Deliberately.”. Rușii au știut că țintesc într-un restaurant frecventat și l-au bombardat când era plin de oameni. Deliberat.”

La Bahmut, militarilor ruși care i-au înlocuit pe mercenari nu le merge bine. Dar deloc. Cum vede lucrurile unul dintre ei, mai jos, via Dmitri:

Update 19:00 Nu sunt destui mercenari în Belarus ca să fie un pericol pentru Ucraina, estimează președintele Zelenski. La conferința sa de presă cu președintele Poloniei, Duda, Zelenski a amintit că forțele ucrainene au ucis un număr mare de mercenari, astfel încât participanii la marșul asupra Moscovei n-au fost prea numeroși.

Liderul de la Kiev a fost informat tot azi, în capitala Ucrainei de Președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, că sistemul de rachete NASAMS, comandat de Vilnius, va ajunge la militarii ucraineni în trei luni.

Update 18:00 Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat în cursul unei întâlniri de la Haga, a celor șapte state Aliate de pe flancul de est și nord al NATO, că “Rusia este și va fi cea mai directă și imediată amenințare la adresa securității euro-atlantice. De aceea trebuie să fim pregătiți să răspundem și să oferim sprijinul necesar Ucrainei și celor mai vulnerabili parteneri ai noștri, în special Republicii Moldova”, anunță Radio România Internațional. Prezent la întrunirea care precede summitul de la Vilnius, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a dat asigurări că Alianța își întărește constant prezența pe flancul estic.

Update 17.00 Kremlinul a lansat o epurare masivă. Generalul ”Armaghedon” (Surovikin) care ar fi știut, potrivit americanilor, de rebeliunea lui Prigojin, a dispărut. În vizorul regimului sunt generalii și ofițerii superiori care fie au simpatizat cu rebeliunea fie nu i s-au opus. Știrea e transmisă de Bild care citează corespondenții militari ai canalului de Telegram ”Rybar”.

Cotidianul WallStreet Journal a relevat astăzi că planul lui Prigojin ar fi inclus și capturarea ministrului rus al apărării, Șoigu, și al comandantului rus Gherasimov, dar FSB-ul ar fi aflat cu două zile înainte de puci, acționând pentru protejarea oficialilor de la Moscova. WSJ a obținut informațiile de la surse din intelligence, care au dorit să rămână anonime. Se ridică întrebarea: dacă au știut de puci, de ce nu au acționat pentru împiedicarea lui?

Elveția a interzis vânzarea de tancuri germane Lepard-1 A5 către forțele armate ale Ucrainei. Potrivit agenției NEXTA, compania elvețiană de armament Ruag SA înaintase autorităților de la Berna o cerere pentru aprobarea transferului a 96 de tancuri Leopard-1 în Ucraina. Consiliul Federal al țării a respins această cerere, invocând politica de neutralitate a Elveției și actuala legislație, informează aceeași sursă.

Serviciile secrete ucrainene au arestat un bărbat acuzat că i-ar fi informat pe ruși, orientându-le atacul asupra restaurantului din Kramatorsk. Bilanțul morților a ajuns la 11 persoane, relatează agenția NEXTA.

A fost demis și comisarul militar Yevghen Borisov din Odesa, șeful Centrului Regional de Recrutări și Ajutor Social. Borisov a fost demis pentru corupție.

Update 15.00 Rusia a respins, conform Reuters, informațiile potrivit cărora generalul Surovikin a știut de rebeliunea lui Prigojin. Aceste informații (oferite New York Times de oficiali americani) ar fi, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Peskov, ”pure speculații”.

Update 14:45 Polonia și Lituania își semnalizează puternic solidaritatea și sprijinul acordate Ucrainei. La Kiev a sosit azi, după președintele Lituaniei și omologul său polonez, Duda. Liderul de la Varșovia a fost primit de omologul său ucrainean, Zelenski, cu care s-a întreținut, între altele, despre apropiatul summit NATO, despre situația de pe front și nevoile militare ale Ucrainei, precum și despre pericolul emanând de la eventualitatea unui atac terorist rusesc asupra Centralei Nucleare de la Zaporijjea. Se afirmă că Polonia ar putea oferi Ucrainei rachete (marine) cu rază lungă de acțiune, care să lovească obiective militare situate la o distanță de până la 250 de kilometri.

Update 14:30 Iar ard suburbii franceze. Cu zeci de polițiști răniți și zeci de arestări s-au soldat de ieri seara tulburările iscate de împușcarea unui tânăr șofer care n-a ținut cont marți dimineața, la Nanterre, de ordinul polițiștilor unei patrule de a se supune unui control de circulație. Nael, în vârstă de 17 ani, oprise automobilul în care se mai aflau două persoane, la cererea poliției, după care l-a repornit brusc, fără să i se permită. Un polițist francez, care îndrepta arma asupra lui, a apăsat pe trăgaci și l-a ucis. Nael era cunoscut poliției pentru diverse delicte de circulație, dar nu fusese condamnat. Fapta a antrenat între altele un atac asupra secției de poliție din Nanterre, incendierea primăriei din Mantes-la-Jolie și asalturi în masă asupra polițiștilor, nevoiți să fugă de bandele agresoare ale tinerilor revoltați.

Update 13:30 Partea principală a contraofensivei ucrainene încă nu a avut loc”, a spus ministrul ucrainean al apărării,. Reznikov.

Bilanțul persoanelor ucise de crima de război teroristă a Rusiei lui Putin la Kramatorsk s-a agravat din nou. Sunt zece morți. Între oamenii uciși: trei copii. Alți trei civili au fost omorâți de ruși în bombardamentele din Harkiv.

Update 13:15 Creștinismul pus în Germania pe butuci. Un număr record de creștini catolici s-a dezis anul trecut de Biserica Romano-Catolică. Bisericii păstorite de Papa Francisc i-a întors spatele mai mult de o jumătate de milion de oameni. 522.821 de catolici au părăsit în 2022 Biserica Catolică, după ce în 2021 și-au luat adio de la ea 359.338. Un număr ceva mai mic, dar de aproape 400.000 de luterani a plecat în Germania din Biserica Evanghelică. Ar fi fost, mai precis, 380.000. Bisericile creștine, catolică și evanghelică, sunt sub o crescândă presiune în Germania. Stânga le consideră insuficient de progresiste. Iar dreapta nu le mai poate deosebi de partidele de stânga și extremă stânga.

Croația recunoaște Holodomorul oficial ca ”genocid”. Parlamentul croat a adoptat o rezoluție care recunoaște că înfometarea sistematică de către regimul sovietic, stalinist, al URSS, a ucrainenilor de la începutul anilor 30 a constituit un genocid.

Update 11:15 Ucraina îi răspunde lui Viktor Orban. Potrivit consilierului președintelui Ucrainei, Podolyak, premierul Ungariei își umilește țara târându-i reputația în noroi”. Între alte declarații scandaloase, Orban afirmase într-un interviu acordat publicației germane Bild (vezi notele de lectură și comentariul acestui blog de la 27 iunie: ”Chttps://petreiancu.com/2023/06/27/complicele-moscovei-si-argumentele-lui-pentru-ipoteza-victoriei-rusiei/omplicele Moscovei și ”argumentele” lui pentru ipoteza victoriei Rusiei”) că Ucraina și-ar fi ”pierdut independența”, pentru că ar fi ”dependentă de ajutor american și european”. În interviul său din Bild, Orban a mai susținut, între altele, că puciul lui Prigojin ar fi fost ”lipsit de importanță” și că el, unul, ”nu-l consideră criminal de război pe Putin, pentru că ar ”trebui, dixit Orban, ”negociat cu el”.

Update 10:15 Numărul victimelor crimei de război comise de Rusia prin bombardarea orașului ucrainean Kramatorsk a crescut la opt. Între victimele ucise de ruși la 30 de kilometri de front sunt și trei copii. Un bebeluș face parte din cele 56 de persoane rănite. În zonă nu există obiective militare care să justifice atacul în zona unei pizzerii populare în rândul ziariștilor străini care a fost nimerită în plin cu o rachetă cu țintă precisă, S-300. E vorba deci de o crimă de război rusă. De încă una.

În cursul nopții, forțele ucrainene ar fi doborât, potrivit propriilor informații, șase drone rusești de fabricație iraniană.

Bloggeri militari ai Rusiei confirmă faptul că trupele ucrainene ocupă malul stâng al Niprului lângă orașul Herson și speculează cu privire la o operațiune de debarcare ucraineană la Nova Kahovka, relevă ziaristul Bild, Julian Röpcke.

Numărul rușilor uciși de la invazia din februarie trecut încoace ar fi depășit 227.000 de militari, informează Statul Major ucrainean.

Bombardarea ”Porții Crimeei”, în speță a podului Cionhar de la granița dintre Crimeea și Herson a complicat mult logistica trupelor ruse, afirmă serviciile secrete britanice.

Cine ce a știut de rebeliunea lui Prigojin? Potrivit unor oficiali ai administrației americane citați de New York Times, ”un general rus” ar fi știut de insurecția mercenarilor Wagner împotriva comandamentului militar al Rusiei. Serviciile secrete americane afirmă că ar fi știut de rebeliunea din 24 iunie de la mijlocul lunii iunie.

Unde e Prigojin? Două din avioanele lui par a fi, potrivit CNN, în Belarus. O parte din forțele lui s-ar putea să fie de asemenea în Belarus. E prea devreme să se tragă concluzii privind prezența acestor forțe în Belarus, a estimat, marți seara, șeful NATO, Stoltenberg, care a promis monitorizarea lor de către Alianța Nordatlantică. Polonia a cerut o reacție foarte fermă a NATO. Prezența mercenarilor în Belarus e o chestiune foarte serioasă care reclamă un răspuns dur al Alianței, a spus textual președintele Poloniei, Duda, reluat de Ukrainska Pravda.

Rezistența ucraineană afirmă că rușii au răpit copii din regiunea Zaporijjea și i-au deportat în republica Ciuvașă.

Lituania va transfera două lansatoare aniaeriene NASAMS în Ucraina. Președintele Lituaniei va vizita Kievul. Premierul olandez Mark Rutte a reliefat că, la summitul NATO trebuie lansat uin semnal foarte clar că locul Ucrainei este în NATO.

Zeitgeistul progresist a lovit din nou? Pentru prima dată în istorie a avut loc în Germania o percheziție a unei episcopii catolice. E vorba de arhiepiscopia din Köln. În centrul atenției este un cardinal conservator masiv atacat de stânga nu pentru că ar fi comis abuzuri sexuale, ori i s-ar fi dovedit vreun delict, ci pe bază de suspiciune că ar fi vinovat de un presupus ”sperjur” în legătură cu data exactă la care ar fi aflat de abuzul unui preot. Cardinalul în cauză, Woelki, obiectul urii întregului duh progresist al Germaniei catolice de stânga, i-a oferit Papei demisia, fiind investigat timp de luni de zile de Vatican, fără ca Francisc s-o accepte ori să ia vreo poziție.

27 iunie 2023 – anul 2 – ziua a 123-a zi a războiului

Update 23:00 Scene dramatice la Kramatorsk: oameni prinși sub dărâmături, țipete și un peisaj apocaliptic, relatează martorii locali citați de Sky News, după atacul din această seară asupra restaurantului din centrul orașului. Între cei trei morți se află și un copil de 14 ani, au anunțat autoritățile locale.

Casa Albă a reacționat rapid: „Condamnăm loviturile brutale ale Rusiei împotriva poporului Ucrainei, care au cauzat morți și distrugeri pe scară largă și au curmat viețile atâtor civili ucraineni”.

Update 22:40 Comandantul șef al forțelor ucrainene a anunțat că a sporit securitatea zonelor de nord, din regiunile de graniță Cernihiv și Sumîi, monitorizând mișcările trupelor ruse, notează Ukrainska Pravda, citându-l pe generalul Zalujni. Cele două zone sunt ținta atacurilor constante ale armatei de la Moscova, iar grupuri de recunoaștere și sabotaj rusești încearcă în mod regulat să pătrundă în regiunile învecinate cu Belarus și Federația Rusă. Mișcarea vine pe fondul intensificării tensiunilor cu Minskul, care l-a primit în exil pe Evgheni Prigojin și mercenarii Wagner care doresc să i se alăture.

Mesaj neclar de la Lukașenko pentru ministrul său de apărare și comandanții armatei bieloruse: dictatorul de la Minsk le-a ordonat să dezvolte „algoritm pentru utilizarea” armelor nucleare rusești. Potrivit cotidianului Ukrainska Pravda, care citează agenția BELTA, nu se știe încă la ce s-a referit Lukașenko, întrucât atât oficialii ruși, cât și cei bieloruși au subliniat în mod repetat că Belarusul nu va controla armele nucleare desfășurate de Kremlin pe teritoriul său, ci doar Rusia va fi cea care va păstra controlul.

Update 22:20 Atac sângeros al armatei ruse la Kramatorsk, cu cel puțin trei civili uciși și zeci de răniți. Scene dramatice au avut loc în această seară în orașul din Donețk, unde o rachetă S-300 a lovit un restaurant din centru, provocând uciderea și rănirea mai multor persoane. Hotelul Kramatorsk și restaurantul său au găzduit de-a lungul timpului majoritatea echipelor de voluntari și corespondenți de război care ajungeau în regiune, pentru a fi aproape de linia frontului. Zona era înțesată de oameni în momentul producerii bombardamentului, a declarat guvernatorul regional, Pavel Kyrylenko.

Potrivit șefului cancelariei prezidențiale, Yermak, două rachete rusești au fost lansate asupra Kramatorskului, una dintre ele lovind satul învecinat, Bilenke, relatează Ukrainska Pravda. Echipele de salvare intervin la fața locului.

Anul trecut, Kramatorskul a fost scena unui cumplit bombardament rusesc care a țintit gara centrală din oraș, unde sute de oameni așteptau să se evacueze. Peste 63 de persoane, între care și copii, au fost atunci ucise.

Update 19:45 Ucraina a recapturat mai mult teren în contraofensiva ei din iunie decât a cucerit Rusia în campania ei de iarnă, a reliefat ministrul britanic al apărării, Ben Wallace.

Șefa ministerului ceh al apărării, Jana Černohová, a promis nou echipament militar Ucrainei, aflat în arsenalele cehești și rămas neutilizat.

Trupele ruse au luat la țintă Kremenciuk, cu aceleași rachete cu care au atacat acum un an, la 27 iunie, un mall din oraș, omorând 20 de civili și rănind aproape 60, relevă guvernatorul regiunii Poltava, reluat de Kiev Independent.

Procuratura germană studiază punerea sub urmărire penală a violențelor sexuale folosite ca armă. Potrivit Ukrainska Pravda, petiția necesară a fost depusă de ONG-uri în numele unei mame din Ucraina al cărei soț a fost asasinat, ea fiind violată de militari ruși. În cauză sunt doi soldați și comandanții lor, care, potrivit legislației ucrainene, nu pot fi judecați și condamnați dacă n-au comis ei înșiși fapta și dacă doar au ordonat-o sau au știut de ea și n-au împiedicat-o.

Update 19:30 Liderul din Minsk, Lukașenko, pretinde că Prigojin ar fi în Belarus și că regimul său nu le construiește mercenarilor tabere. Dar le-a oferit o bază. Oamenii lui Prigojin ar urma să-și ridice corturi și să locuiască în ele. Lukașenko afirmă că a stat enorm de vorbă cu Prigojin în timpul puciului, l-a găsit pe jumătate nebun de supărare pentru moartea combatanților lui și l-a avertizat că va fi strivit ca un țânțar dacă își continuă ”marșul pentru justiție” spre Moscova. Unde, potrivit lui Lukașenko, s-ar fi luat deja hotărârea suprimării violente a mișcării mercenarilor. Motiv pentru care liderul din Minsk ar fi cerut să vorbească cu Prigojin. Lukașenko și-a plasat totodată forțele armate în alertă.

Potrivit CNN, în timpul rebeliunii lui Prigojin, aliații au sfătuit Ucraina să nu lovească ținte în interiorul Rusiei.

Un grup bipartizan de congresmeni democrați și republicani i-au cerut președintelui SUA, Biden, să livreze Ucrainei bombe cu dispersie, ca să poată combate mai eficient liniliile de apărare ale Rusiei.

SUA au anunțat un nou pachet de ajutoare pentru Ucraina în valoare de 500 de milioane de dolari.

Secretarului general al NATO, Stoltenberg, ar urma să i se prelungească din nou, cu un an, funcția de șef al Alianței, deși norvegianului i-a expirat de mult mandatul și i s-a prelungit o dată, deși el voia să-l predea.

Update 09:00 Zi posibil istorică pentru forțele ucrainene, care au revenit, potrivit serviciilor secrete britanice, în apropiere de vechea linie de contact cu rușii, de după 2014, la est de Krasnohorivka, în proximitatea orașului Donețk.

Forțele ucrainene au avansat de ieri pe toate fronturile, ucigând, potrivit propriilor informații, 590 de militari ruși, cărora le-ar fi fost distruse în ultimele 24 de ore și cinci tancuri, 14 blindate de luptă, 28 de sisteme de artilerie, două lansatoare multiple de rachete și un sistem antiaerian. Ar fi mai fost distruse alte 27 de vehicule, inclusiv șase speciale și doborâte zece drone, precum și două rachete de croazieră. Numărul total al rușilor uciși de la invazia din 2022 ar fi depățit 226.000 de militari.

Rușii au bombardat Orihiv, unde au omorât o femeie și i-au rănit soțul.

Avionul lui Prigojin a aterizat în Belarus, după ce a decolat din Rostock. Alt aparat de zbor a aterizat lângă Minsk venind din Petersburg, relevă Ukrainska Pravda.

Azi urmează să-și rostească discursul președintele Lukașenko, satrapul Moscovei din Minsk. La Moscova, Putin nu l-a numit în discursul său contradictoriu pe Prigojin, remarcă analiștii, reliefând că astfel obișnuiește să procedeze dictatorul rus cu inșii pe care-i consideră dușmanii săi personali, precum Alexei Navalnîi.

În timpul rebeliunii, SUA s-au aflat în contact direct cu Rusia lui Putin, a spus John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate al Casei Albe. Kirby a justificat caracterul contraofensivei ucrainene, calificat drept mai lent decât se așteptaseră ucrainenii și aliații, reliefând că rușii au avut timp opt luni să se pregătească bine pentru ea. Pe alocuri, sunt de depășit apărări adânci, cu trei linii defensive consecutive. CNN a afirmat că SUA au deținut informnații secrete despre pregătirea rebeliunii lui Prigojin, dar le-ar fi ținut secrete.

ISW consideră că e cert că Putin, care are nevoie de forț combatantă a mercenarilor, nu-in va ierta pe cei ce-l urmează pe Prigojin în Belarus. ISW relevă, de asemenea, că nu e probabil ca Putin să-l schimbe rapid din funcție pe ministruld e război, Șoigu, ca să nu se afirme că i-a cedat lui Prigojin. ISW remarcă faptul că Șoigu n-a vizitat cartierul general al armatei din Rostov pe Don, cucerit fără luptă de Prigojin în fruntea coloanei lui de mercenari. Bloggerii militari speculaseră intens pe tema înlocuirii lui Șoigu cu Alexei Diumin.

Între 13 și 20 de militari au fost uciși în timpul rebeliunii lui Prigojin.

CDU refuză cooperarea cu AFD. După succesul candidatului AFD într-un raion din Turingia, unde s-a impus candidatei dreptei populiste împotriva tuturor celorlalte partide reunite, care au susținut un candidat al CDU, creștin-democrații germani, care mai alcătuiesc principalul partid al opoziției, și-au reînnoit decizia de a nu coopera cu această formațiune politică. Conform secretarului general al CDU, Czaja, nu se poate colabora cu un partid care acceptă în rândurile sale negaționiști ai Holocaustului și Reichsbürgeri (cetățeni ai Reichului, care nu recunosc legitimitatea republicii, a Republicii Federale). Potrivit sondajelor, AFD se bucură de o intenție de vot de aproximativ 20%.

Balticii au salutat decizia Germaniei de a staționa permanent 4.000 de militari în Lituania.

26 iunie 2023 – anul 2 – ziua a 122-a zi a războiului

Update 22.30 A ieșit și Putin. S-a dat generos. Și curajos. Dar după război. S-a felicitat în legătură cu rezolvarea rebeliunii. Ar fi avut loc o criză care ar fi fost depășită. Totul ar fi funcționat ”după plan”. Potrivit dictatorului de la Kremlin, care, implicit, a admis diviziunile interne, rusești, el, Putin, ar fi ”evitat o mare vărsare de sânge”. Organizatorii rebeliunii (citește: Prigojin) ar fi ”trădat poporul rus” și își pierduseră mințile, căci ar fi fost ”zdrobiți” de armată. Orice răzvrătire ”va fi zdrobită”. Inamicii din străinătate ar fi vrut ”să ne luptăm între noi”. Au ”eșuat”. Putin i-a mulțumit și satrapului său din Minsk, Lukașenko, pentru intervenția care a pus capăt marșului ”pentru justiție” al lui Prigojin. Marș pe care Putin, desigur, nu l-a numit așa. Dictatorul a mai pretins că-și va ține cuvântul dat mercenarilor, pe care implicit i-a disociat de Prigojin și care ar avea de ales între a merge în Belarus și a semna contracte cu ministerul rus al apărării.

Update 22:00 Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, și-a vizitat militarii angrenați în contraofensiva din sud pe frontul dinspre Berdiansk. ”A fost foarte important pentru mine să văd pozițiile avansate ale forțelor ucrainene pe frontul de la Berdiansk”, a spus șeful statului ucrainean care i-a decorat poe militari.

Update 21:30 Președintele Ucrainei, Zelenski, și-a vizitat militarii din linia întâi, decorându-i pe cei de la Bahmut. Șeful trupelor terestre, Sirski, l-a informat, potrivit DLF, asupra situației militare. Vice-șefa ministerului ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a evidențiat succesele repurtate de forțele Kievului, potrivit ei, mai ales în sud, unde ucrainenii au eliberat de la debutul contraofensivei 130 de kilometri pătrați.

Rusia afirmă că două din avioanele ei de vânătoare are fi intercepetat în Marea Neagră niște aparate de zbor britanice de tip Typhoon, însoțite de un avion de recunoaștere de tip RC-135 Moscova pretinde că ar fi obligat aparatele de zbor ale Regatului Unit să se întoarcă și să evite lezarea granițelor ruse.

SUA au afirmat că rebeliunea lui Prigojin a avut loc fără amestec american.

Șeful NATO, Stoltenberg anunță un summit tripartit, suedezo-finlandezo-turc, cu participarea miniștrilor de externe, consilierilor de securitate și șefilor serviciilor secrete, menit să înlăture obstacolul din calea aderării Suediei la NATO. Ankara se opune aderării pentru că afirmă că guvernul din Stockholm n-ar contracara destul de eficient terorismul kurd.

Germania își mută permanent 4.000 de militari în Lituania întru întărirea micii republici baltice și a flancului răsăritean al Alianței.

Update 20:00 Mesaj de la Prigojin? ”Baza” difuzează pe Telegram un mesaj atribuit șefului mercenarilor Wagner.

Prigojin, dacă el este, afirmă, potrivit bloggerilor militari, că urma ca grupul Wagner să înceteze să existe la 1 iulie, pentru că mercenarii au refuzat in corpore să semneze contracte cu ministerul rus de război. (Reiese că în semn de protest împotriva acestui final prematur și-ar fi declanșat rebeliunea).

Prigojin mai susține că planul inițial fusese predarea armamentului lui Rostov pe Don, plan zădărnicit de un neprovocat atac cu rachete iar apoi cu elicoptere declanșat probabil de ministerul rus al apărării. Atacul s-ar fi soldat cu moartea a 30 de mercenari. De aici, decizia comandanților grupului Wagner de a riposta militar. Ulterior, o coloană s-a îndreptat spre Rostov, alta spre Moscova. Prigojin regretă că a fost silit să atace aeronave militare, dar ele îi bombardau oamenii.

Obiectivul marșului de 780 de kilometri parcurși spre Moscova ar fi fost să nu se permită distrugerea grupului Wagner și să fie trași la răspundere vinovații. Marșul ar fi fost oprit din dorința evitării marilor vărsări de sânge și pentru că protestul, pentru care fusese demarat, se manifestase, Prigojin nevrând să preia ”autoritatea în Rusia”. Lukașenko ar fi oferit o soluție și oamenii s-au întors la baze. Marșul ar fi demonstrat cât de slab organizată și condusă e armata și că dacă operațiunea specială să făcea cu mercenarii Wagner, ar fi avut succes într-o singură zi, la 24 februarie 2022.

Update 18:00 Prigojin? Nu se știe dacă e în Belarus, căci dictatorul din Minsk, Lukașenko, refuză s-o spună. Biroul său de presă afirmă că nu știe. În schimb, la circa 200 de km de graniță s-ar construi ”extrem de rapid” o bază a mercenarilor Wagner, care, potrivit presei ruse, (”Verstka”) ar avea 24.000 de metri pătrați.

Rușii au bombardat o fabrică în Nikopol ucigând doi civili, relevă Ukrainska Pravda.

Din ”conferința de pace” din capitala daneză Copenhaga, la care au participat consilieri de securitate naționali din SUA, ale țări din G 7 și trei din țările BRICS, reiese că e posibil ca un summit de pace să aibă loc la finele acestui an.

Președintele Serbiei, Vukici l-a lăudat pe Putin pentru modul în care a abordat rebeliunea întreruptă a lui Prigojin.

Update 15:30 Militarii ucraineni au eliberat localitatea Rivnopil din regiunea Donețk, a anunțat vice-șefa ministerului ucrainean al apărării, Hanna Maliar.

Crescânde tensiuni ruso-moldovene. Rusia l-a convocat la ministerul de externe al lui Lavrov pe ambasadorul Moldovei, Lilian Darii, după ce Chișinăul emisese la finele săptămânii o atenționare de călătorie în zonele ruse de la granița cu Ucraina, în reacție la tensiunile din Federația Rusă. Recent, Moldova a expulzat doi spioni ruși cu misiuni destabilizatoare, iar șeful regimului de ocupație, separatist, rus, din Herson, Vladimir Saldo, amenințase Moldova cu bombardarea podului de la Giurgiulești, ceea ce antrenase convocarea la ministerul de externe de la Chișinău a ambasadorului Rusiei, Oleg Vasnețov.

Anterior, se remarcaseră cu amenințări și tentative de intimidare ex-președintele Rusiei, Dmitri Medvedev, care negase, practic, independența de stat a Moldovei, precum și purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Dimitri Peskov nu s-a mulțumit să prezică Moldovei proxima ”pierdere a suveranității și identității naționale”, ci i-a dat țării rusificate de mai bine de două sute de ani, pe care o amenința, și vina pentru viitoarea ei pierdere de suveranitate și identitate.

Pentru asasinarea activistei anti-corupție Kateryna Handziuk au fost condamnați la Herson, în Ucraina, fostul șef al consiliului regional Herson, Vladyslav Manher, care a ordonat crima, și mâna lui dreaptă de atunci, Oleksii Levin, care a executat-o. Handziuk a fost atacată cu acid sulfuric și a murit după câteva luni din pricina urmărilor atentatului. Ambii au primit câte 10 ani de închisoare și au fost osândiți și la plata a peste 400.000 de dolari familiei

Update 15.15 Parlamentarii români au eliminat printr-un vot covârșitor, de 382 de voturi pentru contra trei abțineri, pensiile speciale ale parlamentarilor. O senatoare extremistă și-a făcut obișnuitul circ, iar președintele camerei, Simonis, n-a reușit să asigure liniștea și ordinea elementare într-un for legislativ.

Update 13:00 Șoigu nu a fost încă epurat și pare, pe moment, în siguranță. ”Vizitează trupe”.

Update 12:45 NATO și Ucraina. Peste 70 de organizații ale societății civile cer Alianței Nordatlantice, înaintea summitului de la Vilnius, să-și deschidă porțile în vederea invitării la aderare a Ucrainei.

Potrivit lor, această invitație nu este primire automată. NATO nu are, cum s-a afirmat, fals, restricții care împiedică invitarea (sau primirea) de state care se află în război, precum Ucraina. Organizațiile societății civile ucrainene consideră că invitarea Ucrainei să acceadă va scurta războiul. Nu există motive de teamă legate de o eventuală ”escaladare”, de care lui Putin însuși îi e frică, de vreme ce știe că nu poate câștiga un război cu NATO. Iar ”primirea Ucrainei va întări securitatea euro-atlantică”. Concomitent, majoritățile societăților occidentale favorizează, potrivit ONG-urilor ucrainene, ideea aderării Ucrainei la NATO.

Update 12:30 Prigojin continuă să fie dispărut. Șeful mercenarilor ar fi trebuit, teoretic, să fie în Belarus. Dar nu e de găsit, în timp ce ministrul rus al apărării, Șoigu, s-a pus în scenă într-o vizită la trupe. Nu e clar nici ce se va întâmpla cu mercenarii Wagner. Pare, potrivit ISW, că ei sau cel puțin unii dintre ei, ar urma să fie integrați în forțele armate regulate.

Update 10:30 Forțele armate ale Ucrainei au avansat în nordul și sudul Bahmutului, relevă serviciile secrete britanice. Potrivit comunității de intelligence a Regatului Unit, pare că Rusia nu are cu ce să oprească aceste forțe, după cum relevă European Pravda. Comandantul forțelor terestre ucrainene, Sirski, anunțase încă de la 21 mai că forțele ucrainene se apropie de obiectul încercuirii fporțelor ruse din Bahmut.

În ultimele 24 de ore au avut loc ciocniri extrem de aprige. Potrivit Ucrainei, ar fi fost uciși 950 de militari ruși, fiind distruse un tanc, 14 blindate și 21 de sisteme de artilerie ale Moscovei. Numărul total al rușilor uciși din 24 februarie trecut încoace se apropie, potrivit Statului Major al Ucrainei, de 226.000 de militari.

Update 10:15 O conferință de pace în mare măsură secretă s-a derulat la inițiativa Ucrainei în capitala daneză Copenhaga. Reuniunea și-a propus să sondeze posibilitatea includerii țărilor BRICS – fără Rusia, firește – în eforturile ajutorării Kievului. Brazilia, India, China și Africa de Sud sunt fie de partea Rusiei, fie se dau ”neutre”.

Lituania cere întărirea, în continuare, a flancului răsăritean al NATO.

Update 10:10 Ministrul rus de război, Șoigu, s-a arătat pentru prima oară de la debutul rebeliunii lui Prigojin. Șoigu ar fi vizitat trupe participante la invazia din Ucraina.

În alegerile parlamentare din Grecia s-a impus, clar, dreapta premierului conservator Mițotakis. Principalul partid al stângii, Siriza, a luat doar 18% din voturi. Coservatorii dețin majoritatea absolută.

Update 10:00 Faptul că n-a existat o forță decisivă care să-i stea împotrivă lui Prigojin, demonstrează că regimul Putin se găsește la începutul sfârșitului său, relevă disidenta Irina Șcerbakova, fondatoare a Organizației Memorial. În plus, la televiziune, Putin s-a arătat slab, a reliefat ea într-un interviu acordat DLF.

Ministrul de externe al Austriei, Schallenberg, a cerut Vestului să manifeste unitate și să continue să ajute Ucraina în lupta pentru eliberarea ei. Schallenberg s-a arătat alarmat de stabiliteta internă a unui stat nuclear ca Rusia, și l-a descris pe tiranul rus, Putin, afirmând că liderul de la Kremlin îi amintește de ”ucenicul vrăjitor, care nu mai scapă de duhurile rele pe care le-a invocat.

În Luxemburg a început azi dimineața consfătuirea miniștrilor de externe ai UE. Tema rebeliunii și Rusiei domină întrunirea, împreună cu subiectul ajutorării Ucrainei.

Update 08:00 Trupele ucrainene par să fi debarcat pe malul stâng al Niprului în zona podului Antonovsky, din Herson, relevă bloggerii militari. În rețele circulă imagini ale tirului rus asupra acestor trupe și ale încercărilor de evacuare a militarilor Moscovei. Anterior, forțele ucrainene eliberaseră Dachi.

În timp ce mulți se ceartă în continuare inutil pe tema unei presupuse dar extrem de improbabile ”mânării” între Putin și Prigojin, insuficientă atenție se acordă planului rușilor de a arunca în aer Centrala Nucleară de la Zaporijjea. Președintele Ucrainei, Zelenski, l-a sunat pe președintele Biden și a vorbit și cu omologul său polonez Duda, plâgându-se de atenția deficitară a Comunității Internațioane acordată eventualității unui atentat terorist asupra Centralei Atomice de la Zaporijjea, deși rușii au elaborat și aprobat un plan de aruncare în are a Centralei.

A avut loc și o conversație între ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, și șeful Pentagonului, Lloyd Austin, pe tema contraofensivei și a nevoilor ei militare. S-a discutat rebeliunea lui Prigojin, iar SUA vor să știe cum pot să ajute.

Peste noapte, bombardamentele au continuat, sirenele antiaeriene au răsunat și la Kiev. În regiunea Sumî, atacurile rusești s-au soldat cu răniți și case avariate.

Rebeliunea lui Prigojin dezvăluie, potrivit președintelui Franței, Macron, sciziuni în interiorul conducerii ruse. Potrivit omologului său ucrainean, Zelenski, agresiunea rusă se întoarce încetul cu încetul în Rusia. ”Cu cât mai mult durează agresiunea, cu atât mai multe degradări produce în Rusia”, a spus el,

25 iunie 2023 – anul 2 – ziua a 121-a zi a războiului

Update 23:00 Distrugându-i dictatorului de la Kremlin pretextul pentru agresiunea rusă în Ucraina, Prigojin i-a pus mari obstacole în drum lui Putin, dacă președintele va mai cere poporului să-și sacrifice fiii, trimițându-i să moară pe front, e de părere Mike Turner, președintele Comisiei pentru Serviciile Secrete al Camerei Reprezentanților al Congresului SUA. Potrivit lui Turner, reluat de Sky News, discursul lui Prigojin ar putea inhiba acțiunile lui Putin în Ucraina.

Update 22:15 Prigojin mai poate deveni președinte! – avertizează Mihail Hodrokovski, reluat de Bild. Potrivit fostului deținut de conștiință din Rusia lui Putin, mercenarul-șef se mai poate întoarce în Rusia și escalada ierarhia politică ajungând în vârful ei. Revolta lui Prigojin e, în opinia lui Hodorkovski, un dezastru pentru imaginea lui Putin. Care e mai neputincioasă și mai șifonată decât oricând. ”Răscoala lui Prigojin a fost o lovitură grea pentru legitimitatea lui Putin. A lansat un semnal că Putin e bătrân și slab, a spus Hodorkovski, textual, ziarului german. Hodorkovski consideră că represiunea e probabil să sporească în Rusia, în chip de tentativă a dictatorului de a se afișa puternic și de a se arăta capabil de acțiune, așa cum au văzut lucrurile și analizele dedicate puciului de acest blog. Hodorkovski a cerut Vestului să susțină cât mai puternic Rusia democratică anti-război, pentru ca scenariul schimbării puterii la Kremlin, scirs de Prigojin, să nu se materializeze cu șeful mercenarilor la cârmă.

Update 21:30 Președintele Ucrainei, Zelenski, s-a întreținut telefonic cu liderul canadian Trudeau pe tema Wagner și pericolul planând asupra Centralei Nucleare de la Zaporijjea. Cea din urmă pare a fi pregătită să fie aruncată în aer de către ruși.

Update 20:30 Planul aruncării în aer a Centralei Nucleare de la Zaporijeea a fost aprobat de ruși? Așa susține șeful serviciilor secrete militare ale Ucrainei, Kirilo Budanov, reluat de Ukrainska Pravda. ”Amenințarea n-a fost niciodată mai mare decât acum”, a precizat Budanov. Ucrainenii sunt frustrați de reacția extrem de placidă a Comunității Internaționale la aruncarea în aer a barajului Nova Kahovka. Indiferența Vestului în ecou la detonarea lui e de natură să stimuleze noi planuri teroriste de ecocid, iar din unghiul Moscovei radiațiile ar putea împiedica armata Ucrainei să avanseze în regiune. În sud, Rusia face tot ce poate să înghețe frontul, inclusiv cu prețul unor catastrofe.

Rușii afirmă că la perchiziții s-ar fi ”găsit pașapoartele false” ale șefului mercenarilor Wagner, Prigojin. Care, în ziua de 24 iunie a încercat, în timpul puciului, să-l contacteze pe Vladimir Putin, dar a eșuat, Putin n-a vrut să vorbească ori să negocieze direct, ca un bărbat, după cum reiese din investigațiile Meduzei. N-au apărut nici Șoigu ori Gherasimov. Alți oficiali ruși au negociat cu el din seara zilei de 23 iunie, când Prigojin și-a anunțat ”marșul pentru justiție”.

Potrivit surselor Meduzei, efortul aplanării conflictului pare să fi început serios după ce Prigojin a încercat în zadar să-l contacteze pe Putin, oficialii dictatorului au realizat că se poate vorbi cu șeful Wagner și s-au adunat să-l convingă s-o lase mai moale, sub conducerea lui Alexander Lukașenko și cu participarea șefului administrației prezidențiale, Anton Vayno, a secretarului Consiliului de Securitate, Nikolai Patrușev și a ambasadorului Rusiei în Belarus, Grîzlov. În acel moment, Prigojin se apropia de prima linie de apărare împotriva lui instalată de militarii ruși din armată și garda națională pe malul râului Oka și e probabil să fi realizat că perspectivele de succes ale insurecției lui sunt vagi, scrie Ukrainska Pravda, citând Meduza.

Update 20:00 Reacții internaționale la puciul lui Prigojin: ”ruptură la vârful Rusiei. Șeful diplomației americane, Blinken, și-a exprimat la televiziunea americană convingerea, potrivit căreia criza iscată de insurecția mercenarilor revelează ”fisuri la conducerea statului rus”. La ABC, Blinken a declarat că nu crede că tulburările din Rusia au luat sfârșit. De partea lui Putin se arată, potrivit DLF, China comunistă și Coreea de Nord. Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Rudenko, a plecat la Beijing.

Șoc politic în Germania. Alianța politică de stânga și de centru din Germania e traumatizată. Pentru prima dată în istorie s-a impus într-un scrutin (pentru șefia unui raion estgerman) un candidat al AFD, o formațiune parțial extremistă, în ciuda faptului că toate partidele situate la stânga și la centrul spectrului politic l-au sprijinit pe contracandidatul său creștin-democrat. În raionul Sonneberg, din landul Turingia, s-a impus Robert Sesselmann în fața lui Jürgen Köpper de la CDU.

Update 18:30 Puciul lui Prigojin s-a soldat cu distrugerea unei serii întregi de scumpe aparate de zbor militare ale Rusiei. Mercenarii le-au doborât rușilor 6 elicoptere, dintre care două de atac și celelalte de transport, precum și un avion militar. Un elicopter face peste 30 de milioane de dolari. Aceste substanțiale pierderi ruse nu înseamnă că Ucraina n-ar avea în continuare nevoie de mai multe avioane, elicoptere și rachete sol-aer( MANPADS) pentru contraofensiva ei, după cum a reliefat recent șeful diplomației ucrainene, Kuleba.

Update 18:00 Ucraina afirmă că deține suficiente forțe ca să dejoace un eventual atac militar din nord, din Belarus, pus la cale cu participarea mercenarilor lui Prigojin, de care se tem unii experți apuseni. O serie de observatori occidentali serioși se întreabă dacă insurecția lui Prigojin n-a fost o înscenare abilă, regizată împreună cu Putin, ca să-i mute pe Prigojin și pe mercenarii lui în Belarus, de unde să constituie o amenințare la adresa nordului Ucrainei. Pe mulți îi miră impunitatea acordată puciștilor.

Analiză: Dacă ar fi fost o mânărie, praf în ochi, o escrocherie pusă la cale de cei doi mari mafioți care sunt Putin și fostul său ”bucătar”, această piesă ar fi trebuit să-l facă pe dictator să arate bine. Or, Putin, Șoigu, Gherasimov, Medvedev et al, ca și șefii serviciilor secrete au ieșit nu bine, ci șifonați. Au ieșit boțiți rău din spectacolul de la 24 iunie. În special tiranul s-a arătat în toată splendoarea neputinței, slăbiciunii și fricii lui. Putin a pus la cale multe mânării. De pildă aruncarea în aer de către FSB, sub pretext de ”terorism cecen”, a unor blocuri rusești, soldată acum 23 de ani cu sute de compatrioți morți, ca să aibă un pretext să invadeze Cecenia și să-i facă zob poporul, nesupus comuniștilor și Rusiei postsovietice. Ceea ce i-a reușit. Cecenii și-au pierdut independența. Dar și atunci, Putin n-a avut decât scopul proiectării unei imagini de mare mahăr și al consolidării puterii sale. E de neimaginat, cu profilul lui, să se înfățișeze lumii în poziția unui lider slab și isteric. În plus, iertarea acordată mercenarilor e doar verbală. Iar Prigojin o știe. De altfel, a dispărut. Fie se ascunde, fie a fost prins. Sau e mort. Dacă n-a fost capturat sau ucis, e vânat. Și nici el n-ar fi vrut să fie cotat de prea mulți ruși ca trădător. În fine, chiar dacă disprețul mafioților față de viața altora e mare, e greu de crezut că, dacă ar fi fost o înscenare, s-ar fi vărsat atâta sânge și ar fi fost distruse 6 elicoptere și un avion aparținând actorilor scenetei. Și nici n-ar fi fost luate într-o zi, din Ucraina, spre a fi redislocate la Moscova, două unități de elită, aeropurtate.

Update 15:50 Cine sunt adolescenții de 16 ani, partizani din rezistența ucraineană de la Berdiansk, oraș sudic ocupat de ruși, care au transmis un ultim mesaj lumii, înainte de a fi uciși de ocupanți? Tigran Oganesyan și prietenul său, Mykola, ambii născuți în 2006, s-au alăturat rezistenței ucrainene din Berdiansk, în ciuda vârstei lor fragede. Până la asaltul forțelor de ocupație asupra apartamentului în care se refugiaseră, cei doi partizani au fost implicați în acte de sabotaj, ucigând și 2 colaboraționiști. Berdianskul este înțesat de unități rusești, fiind un centru de bază, inclusiv logistic, al armatei de ocupație.

Înarmat cu o pușcă automată, înainte ca trupele de ocupație să intre în casă, Tigran a înregistrat un ultim mesaj: “Asta a fost! E moarte, băieți. Adio! Slavă Ucrainei!”. În Ucraina, adolescenți cu arme în mână fac parte din rezistența ucraineană, din spatele liniilor inamice, în ciuda riscurilor uriașe. Astăzi, cei doi sunt considerați eroi.

Update 15:40 Arme chimice interzise, utilizate de Moscova împotriva soldaților ucraineni. Kievul acuză armata rusă de utilizarea unor substanțe chimice interzise de acordurile internaționale în vigoare. Trupele ruse au folosit o armă chimică împotriva pozițiilor armatei ucrainene din direcția Marinka, a declarat Valeri Șerșen, purtătorul de cuvânt al Centrului de presă Tavria, reluat de agenția Ukrinform.

(…)Inamicul a aruncat o muniție chimică cu aerosoli interziși care au efect de sufocare, asupra uneia dintre pozițiile noastre ”, a precizat oficialul ucrainean, care a și prezentat imagini cu tuburile.

Update 15:20 A plouat cu bombe ghidate, de 500 kg peste regiunea Herson, în ultimele 24 de ore. Armata rusă a lansat temutele bombe ghidate Kab-500 asupra localităților Kozațke și Vesele, aflate pe malul vestic al râului Nipru, în apropierea fostul baraj Kahovka. Anunțul a fost făcut de Comandamentul Sud al armatei ucrainene, citat de Kiev Independent. Nu s-au înregistrat victime. Aceste bombe sunt coordonate fie prin satelit, fie prin laser.

De la Londra, fostul șef al Statului Major General al forțelor armate britanice a lansat un avertisment cu privire la relocarea lui Prigojin la Minsk. Generalul Lord Richard Dannatt a avertizat că Ucraina ar trebui să ia în calcul și un posibil atac asupra Kievului de către mercenarii Wagner conduși de Evgheni Prigojin din Belarus, notează agenția Ukrinform. Lord Dannatt consideră îngrijorătoare mutarea șefului Wagner în această țară aliată a Rusiei.

Update 14:30 Mercenarii Wagner au părăsit regiunea rusă Voronej.

I s-a promis lui Prigojin demiterea ministrului rus al apărării, Șoigu? I s-ar fi promis, se pare, demiterea lui, a șefului statului major, Gherasimov și a altor oficiali de rang mai mic, afirmă Ukrainska Pravda că ar fi sugerat serviciile secrete ucrainene, ca surse ale ziarului.

Oleksii Danilov, șeful Consiliului de Securitate al Ucrainei afirmă că, în urma evenimentelor de la 24 iunie cu Prigojin, ”colapsul Rusiei a devenit inevitabil”.…”Numărătoarea inversă a început”.

Ministrul de externe al Italiei, Antonio Tajani, a reliefat că ”mitul unității Rusiei s-a spulberat”.

Purtătorul de cuvânt de politică externă al CDU, Norbert Röttgen, consideră că ”autoritatea” dictatorului rus Putin ”nu-și va mai reveni”, după umilința îndurată din pricina lui Prigojin.

Revista germană Der Spiegel relevă că, potrivit unor oficiali de la Berlin, Prigojin și-ar fi oprit insurecția pentru că n-a obținut mai mult sprijin pentru rebeliunea sa. Jurnaliștii CNN nu cred că Putin îl va ierta pe Prigojin, ci că îl va omorî în Belarus.

Ocupanții ruși din Berdiansk afirmă că au judecat și executat doi ”teroriști”, care sunt, de fapt doi adolescenți ucraineni.

Până la finele acestui an, Germania va mai furniza Ucrainei 45 de tancuri antiaeriene Gepard.

La Kiev, numărul civililor morți în urma bombardării unei case de către ruși s-a rdicat la 5.

Update 11:00 Serviciul secret britanic atestează ”progresele tactice” realizate de trupele ucrainene în ofensiva lor. După regruparea lor, ucrainenii au lansat trei mișcări ofensive de amploare în estul și sudul Ucrainei, relevă comunitatea de intelligence a Regatului Unit. În acest proces, se folosesc de informațiile adunate în primele două săptămâni ale contraofensivei limitate, spre a ataca și pătrunde adânc și temeinic îndărătul liniilor defensive inamice, reiese din informațiile furnizate de serviciile britanice. Potrivit lor, și rușii atacă insistent în apropierea de Kreminna, în regiunea Lugansk, unde au realizat mici progrese, fără să fie reușit să penetreze însă apărarea ucraineană.

Ieri ”trădători”, azi ”eroi”. Mercenarii rebeli se bucură, oficial, de imunitate. S-ar fi întors în cazărmi. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Peskov, a motivat scutirea lor de pedeapsă de ”meritele” mercenarilor lui Prigojin. Liderul grupul Wagner ar fi primit azil în Belarus. Peskov i-a mulțumit dictatorului din Belarus, Lukașenko, pentru că liderul din Minsk ar fi ”evitat o vărsare de sânge”.

Update 09:00 Armata Ucrainei n-a stat degeaba. Profitând de altercațiile dintr-o Rusie zguduită de insurecție armată și de urmările ei, forțele ucrainene au declanșat ofensive pe mai multe direcții. Și tot în mai multe direcții s-ar înregistra, potrivit Kievului, progrese. Oficialii ucraineni încă n-au precizat în genere care, unde și cum.

Update 08:45 La Rostov, în Rusia, după plecarea mercenarilor, au reapărut polițiștii regimului Putin. Locuitorii i-au huiduit și le-au blocat mașinile.

Update 08:30 Soluția Lukașenko e o tranzacție pe termen scurt pentru Prigojin, după rebeliunea sa, apreciază ISW. Thinktankul american, reluat de Kiev Independent, amintește, în context, de acordul care stipulează plecarea lui Prigojin în Belarus și semnarea de către mercenarii săi a unor contracte cu ministerul rus al apărării.

Serviciile secrete ale SUA știau de proiectata insurecție a lui Prigojin de la mijlocul lunii iunie, afirmă Washington Post. Administrația Biden plănuia să amâne aplicarea sancțiunilor anti-Wagner.

Președintele Ucrainei, Zelenski, a pus sâmbătă degetul pe rana îngrijorărilor occidentale. Liderul de la Kiev a reacționat la insurecția armată a lui Prigojin, reliefând că liderii Rusiei ”nu controlează nimic. Haos complet. Totală absență a oricărei predictibilități. Iar asta în Rusia, care e doldora de armament”.

Șanțurile anti-mercenari Wagner săpate în regiunea Lipețk, nu departe de Moscova, au început să fie reumplute.

Update 02:00 Relatări și imagini (încă neconfirmate) afirmă că lângă Moscova arde o bază militară rusă. Mercenarii Wagner au părăsit Rostovul în aplauzele locuitorilor.

Alte informații relevă că rebeliunea lui Prigojin s-a soldat cu până la 20 de morți. Cel puțin șase avioane de oligarhi și oficiali ai regimului Putin au părăsit Moscova încărcate până la refuz în timpul avansului mercenarilor spre capitala rusă.

Batalionul 1 mecanizat al Brigăzii nr 3 a forțelor ucrainene au curățat de inamici ruși malul apusean al râului Siverski Doneț, controlat până acum de al 3-lea Batalion al Brigăzii ruse 57 de pușcași motorizați. Anterior, ministerul ucrainean al apărării anunțate ofensive și câștiguri teritoriale ucrainene în diverse zone ale frontului din est, pe direcțiile Orihovo-Vasylivka, Bahmut, Bogdanivka, Yaghidne, Klișciivka și Kurdiumivka.

Update 00:30 De la Moscova se anunță că 3.000 de militari de elită ceceni ar fi luat poziție să apere capitala Rusiei de ruși. În speță de mercenari Wagner. Istoria face tumbe. Cecenii, poporul cel mai rebel al Rusiei țariste, sovietice și postcomuniste au devenit sub Kadîrov, ultima redută a regimului kaghebist condus de Vladimir Putin.

24 iunie 2023 – anul 2 – ziua a 120-a zi a războiului

Update 23:45 Prigojin va pleca în Belarus, cel puțin așa susține purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, reluat de agenția NEXTA. Șeful mercenarilor și-a securizat imunitatea, după ce l-a umilit public pe Vladimit Putin, ajungând cu trupele sale în doar 18 ore, la 200km de Moscova. Armata rusă a pierdut astăzi 7 aeronave, avioane și elicoptere, în încercarea de a opri gruparea Wagner.

Unii naționaliști ruși îl acuză de cinism și denunță show-ul pe care l-a pus în scenă astăzi, fără să îi pese de oamenii săi, pe care i-a făcut să creadă că eliberează Rusia. Observatorii internaționali au remarcat că, în ciuda deciziei lui Prigojin de renunța la lovitura militară, s-ar putea înmulți vocile anti-Kremlin din interiorul aparatului de stat, după ce dictatorul rus a părut slab și incapabil să își apere țara. Sâmbătă dimineață, Putin îl numea pe Prigojin trădător și jura să îl pedepsească, în timp ce seara a negociat cu șeful wagneriților și i-a făcut acestuia din urmă o serie de concesii.

La plecarea din Rostov pe Don, Evgheni Prigojin a fost aclamat de oameni și s-a oprit chiar să dea mâna cu localnicii care strigau Wagner, Wagner.

Update 21:50 Aparenta decizie lui Prigojin de a opri forțele Wagner să avanseze spre Moscova ar urma să aducă următoare schimbări la nivelul conducerii militare a Rusiei, afirmă Ukraine Battle Map.

 • Vor avea loc schimbări majore în conducerea ministerului apărării al Rusiei, inclusiv garantarea securității Grupului Wagner, precum și schimbarea din funcție a lui Șoigu;
 • Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a renunțat la dosarul penal și la mandatul de arestare pentru rebeliune armată împotriva lui Prigojin;
 • Prigojin și restul membrilor Grupului Wagner au primit imunitate legală pentru că au fost implicați în tentativa de lovitură de stat;
 • Cu toate acestea, mulți membri Wagner nu sunt mulțumiți de decizia lui Prigojin de a se retrage, iar unii ar putea părăsi gruparea din cauza deciziei sale și a acordurilor încheiate cu Kremlinul.

Update 21:40 Bătaie de joc în rândul ofițerilor FSB, deveniți bloggeri militari naționaliști, precum Igor Girkin, supranumit Strelkov și lider al separatiștilor pro-ruși din Donbas, în 2014: „Trebuie să recunosc cu mare amărăciune că Federația Rusă este cu un pas mai aproape de dispariția sa definitivă și irevocabilă. Începând de astăzi, Federația Rusă are doi președinți – adevăratul președinte, Evgheni Viktorovici Prigojin, și Vladimir Vladimirovici Putin, președintele interimar care își va îndeplini mandatul. Scopul principal al președintelui interimar este să se adreseze periodic președintelui adevărat, îngenuncheat, cu întrebarea: „Ce vrei, Evgheni Viktorovici?” Niciodată, chiar și în cel mai negru coșmar al meu, nu mi-am putut imagina că voi vedea această rușine și distrugere a țării mele.”

Girkin este căutat de autoritățile ucrainene pentru terorism și este considerat autor moral al doborârii avionului Malaesia Airlines (MH17) cu aproape 300 de oameni la bord, în iulie 2014.

Update 21:30 Avans spectaculos al forțelor ucrainene, pe frontul de sud, în regiunea Herson. Canalele rusești militare au avertizat că trupele Kievului au reușit să treacă Niprul, în zona podului Antonovski, transferându-și cel puțin 3 tancuri cu un feribot. Potrivit fostului diplomat polonez, Marcin Mycielski, aceasta ar fi prima trecere cu succes a Niprului în acea zonă, ceea ce demonstrează că ucrainenii nu au întâmpinat o rezistență rusă prea puternică.

Hanna Maliar, ministrul adjunct al apărării al Ucrainei, a postat următoarele informații pe contul său de Twitter despre înaintarea trupelor ucrainene:

 • “EST: Grupul de trupe din est a început astăzi o ofensivă în mai multe direcții simultan. În direcția Orihovo-Vasylivka, Bahmut, Bohdanivka, Yahidne, Klișciivka, Kurdiumivka. Există un avans în toate direcțiile. În direcțiile Kupiansk, Lyman și Mariinka, inamicul a încercat să avanseze, dar nu a reușit. În direcțiile Avdiivka și Șahtarsk, inamicul a efectuat lovituri aeriene și foc de artilerie.
 • SUD: Luptele grele continuă în toate direcțiile ofensivei. Inamicul este în defensivă, depunând mari eforturi pentru a opri ofensiva noastră. În același timp, inamicul suferă pierderi semnificative de personal, arme și echipamente”

Update 21:00 Pe măsură ce evenimentele evoluează rapid în Rusia, Volodimir Zelenski a afirmat că este „sigur” că Vladimir Putin nu se mai află la Moscova. În adresarea sa de noapte publicată pe Telegram și reluată de Sky News, președintele ucrainean a spus „azi este o zi în care cu siguranță nu ar trebui să fie tăcere” și „este nevoie de lidership”. Lumea a văzut că stăpânii Rusiei nu controlează de fapt nimic și că țara e într-un haos total, a subliniat Zelenski care a dat asigurări că forțele ucrainene vor continua să protejeze Europa de hoardele ruse.

Update 20:50 Mesaje contradictorii de la Prigojin: în spațiul online circulă o înregistrare care afirmă că șeful Wagner ar fi acceptat o mediere din partea dictatorului bielorus Lukașenko și, deși trupele sale se află la numai 200km de Moscova, “unde ar fi ajuns fără să verse un strop de sânge rus“, le-a ordonat “întoarcerea la bază conform planului.”

De cealaltă parte, pe canalul de Telegram al șefului Wagner, ultimul mesaj postat în această seară avertizează: “nu am acceptat nicio propunere de la Lukașenko. Au fost negocieri, dar au eșuat. Tot ce se spune în presă e o minciună sfruntată. Suntem pe drum și încă mărșăluim spre Moscova. Avem și un semnal special pentru Belarus, când viitorul acestei țări va fi sigur”.

Ca de fiecare dată, Kremlinul acuză Vestul de conspirație și rusofobie, anunțând la Putin are o mare susținere populară. Declarația ministerului rus de externe cu privire la evenimentele actuale, relatată de agenția NEXTA: “Tentativa de insurgență armată din țara noastră este puternic respinsă de societatea rusă, care îl sprijină puternic pe președintele rus Vladimir V. Putin. Aspirațiile aventuriere ale celor care au complotat vizează, de fapt, destabilizarea situației din Rusia, distrugerea unității noastre și subminarea eforturilor Federației Ruse de a asigura siguranța internațională. Astfel, rebeliunea face jocul dușmanilor externi ai Rusiei. Avertizăm țările occidentale împotriva oricărui indiciu de posibilă utilizare a situației interne a Rusiei pentru a-și atinge obiectivele rusofobe.”

Update 19:20 Viceprim-ministrul Rusiei, Manturov, se află deja în Turcia. De asemenea, avionul lui Putin a decolat de la Moscova spre Sankt Petersburg, anterior. Mai mulṭi oficiali ruși de rang înalt au început să părăsească și capitala Rusiei în această după-amiază. Cel puțin trei avioane din echipa de zbor specială Rossiya a fuvernului rus au zburat de la Moscova la Sankt Petersburg.

Vladimir Putin a avut o convorbire telefonică cu omologul şi amicul său turc, Recep Tayip Erdogan, potrivit Kremlinului. Există zvonuri neconfirmate că Lukaşenko şi familia sa ar fi zburat deja în Turcia.

Update 18:10 Grupul Wagner a intrat în regiunea Lipețk din Rusia, a declarat guvernatorul rus local, Igor Artamonov. Artamonov susține că situația din regiune este sub control, adăugând că forțele de ordine locale iau „măsurile necesare” pentru a asigura siguranța populației. Este a treia regiune după Rostov şi Voronej, în care pătrunde gruparea lui Prigojin în mai puṭin de 24h. Avantajul wagneriṭilor, spun analiştii internaṭionali, este viteza.

Se pare că fostul bucătar al lui Putin are şi susṭinători din umbră, în aparatul de stat al Rusiei, remarcându-se că operaṭiunea este bine organizată. La Moscova, poliṭia şi armata fac baraje.

Update 18:00 Forțele ucrainene au eliberat teritoriul de lângă Krasnohorivka, regiunea Donețk, care a fost ocupată la prima invazie a Rusiei în 2014, a informat grupul Tavria al armatei ucrainene, citat de Kiev Independent. Eliberarea a avut loc săptămâna trecută dar a fost anunṭată abia astăzi din motive tactice.

Update 15:00 Zelenski comentează revolta din Rusia: “oricine alege calea răului se autodistruge“. Moscova își maschează de mult slăbiciunea și nebunia guvernării cu propagandă. Dar acum este atât de mult haos încât nicio minciună nu îl poate ascunde”, a declarat președintele Ucrainei.

Ce se întâmplă în Rusia

 • în regiunea Voronej, unde trupele de mercenari avansează, sunt bombardamente ale Moscovei care încearcă să oprească înaintarea wagneriților spre Moscova;
 • la Rostov pe Don, unii localnici au început să simpatizeze cu paramilitarii Wagner care au ocupat orașul și le-au adus apă și mâncare;
 • armata rusă a distrus cel puțin două poduri din regiunile de sud-vest ale Federației, în încercarea de a opri înaintarea trupelor lui Prigojin;
 • o parte dintre bloggerii militari ruși renumiți au anunțat pe canalele lor de Telegram debutul unui război civil în Rusia;
 • panică la Moscova, unde au fost filmate numeroase blindate și tancuri pe străzi, ieșirile din oraș fiind aparent blocate; panourile stradale care promovau înrolarea în gruparea Wagner au fost date jos astăzi, în văzul populației locale;
 • sunt zvonuri ale unei revolte într-o închisoare de lângă Moscova, în sprijinul grupării Wagner, care luptă în principal folosind deținuți ruși; este neclar cum au întâmpinat militarii ruși din armata convențională revolta lui Prigojin – au existat imagini cu trupe care s-au predat.
 • avionul prezidențial al lui Putin ar fi părăsit Moscova cu destinația Sankt Petersburg, anunță Gerașcenko, consilierul ministrului ucrainean de interne. Purtătorului de cuvând al Kremlinului, Peskov, neagă informația, anunțând că dictatorul rus lucrează de la Kremlin. Radarele de zbor au înregistrat și fuga mai multor avioane private ale guvernului rus din capitală spre St. Petersburg.

Update 13:00 Ministerul britanici al apărării: loialitatea forțelor de securitate ruse este un „factor-cheie” în privința modului în care se va desfășura „răzvrătirea” lui Prigojin. Rezultatul rebeliunii armate a grupului de mercenari Wagner va depinde parțial de loialitatea Gărzii Naționale Ruse și a altor forțe de securitate față de stat. Potrivit oficialilor britanici, evenimentele care au loc acum „reprezintă cea mai importantă provocare pentru statul rus din ultima vreme”. Unitățile Wagner care se deplasează prin regiunea Voronej din Rusia „țintesc aproape sigur să ajungă la Moscova”, a scris ministerul britanic, reluat de Kiev Independent.

Prigojin a declarat în ultimul său mesaj că nu își pasă dacă vor muri “ei toți 25.000 de luptători pentru că Rusia merită să fie liberă.Putin l-a sunat pe aliatul său Lukașenko, în această dimineață, relatează Ukrainska Pravda, citând portalul bielorus de știri Belta. Voci ale opoziției din această țară au cerut pe rețelele sociale ca cetățenii bieloruși să susțină rebeliunea lui Prigojin și să elibereze Belarusul de Moscova.

Update 12:45 Mesaj de ultimă oră al lui Prigojin direct pentru Putin: „Ai greșit când m-ai acuzat de trădare”.
Șeful mercenarilor a declarat că niciun soldat Wagner nu intenționează să se predea la ordinele președintelui, relatează Sky News. “Rușii nu vor ca țara să mai trăiască cu corupție, minciuni și birocrație”, a adăugat el.

Prigojin: “În curând vom avea un nou președinte“.

Cel mai recent mesaj al său de sfidare vine după ce Vladimir Putin l-a acuzat în această dimineață pe Prigojin că a condus o revoltă armată, notează aceeași sursă.

Kadîrov denunță o trădare din partea lui Prigojin, pe care îl numea până nu demult frate și a anunțat că și-a trimis mercenarii să zdrobească rebeliunea. Liderul forțelor cecene Ramzan Kadîrov a numit „marșul perfid al lui Prigojin” un „cuțit în spate”. Luptătorii ceceni „au plecat deja în zonele de tensiune”, a spus Ramzan Kadîrov.

Nenumărate imagini video au apărut din Rostov, unde locuitorii ruși par nemulțumiți de apariția propriilor omuleți verzi de la Wagner și i-au confruntat pe aceștia: de ce faceți tulburările acestea, dacă sunteți apărătorii noștri?

Update 12:15 Soldații ruși s-ar fi predat în masă lui grupării Wagner, la Voronej, anunță pilotul ucrainean de curse, Igor Sushko, pe Twitter. “Wagner controlează acum atât Rostov pe Don (populație 1,1 milioane), cât și Voronej (populație, de asemenea, 1,1 milioane). Wagner se apropie acum de Krasnodar și Volgograd (fostul Stalingrad) fără nicio rezistență“, scrie Sushko.

Potrivit ISW, „Rostov-pe-Don este un punct critic de comandă și control pentru armata rusă, iar orice amenințare la adresa prezenței ministerului apărării ar putea avea ramificații asupra unor aspecte critice ale efortului de război. În Rostov, oraș învecinat cu regiunea ucraineană Donețk, se află și sediul Statului Major General al forțelor armate ruse”.

Update 11:45 Trupele de mercenari ruși Wagner, ocupă orașe din Rusia. Evoluții spectaculoase la Rostov pe Don, oraș aflat la 480 km de Moscova, unde combatanții lui Evgheni Prigojin și blindatele lor au apărut pe străzi, în ceea ce șeful Wagner a numit Marșul pentru Dreptate. Prigojin a anunțat un „marș al dreptății” împotriva ministrului apărării Serghei Șoigu și a generalului Valery Gerasimov în jurul orei 21:00, vineri, 23 iunie (ora Moscovei), scrie disidentul rus Mihail Hodorkovsky, pe Twitter.

Operațiunea ar fi fost declanșată în cursul nopții, după ce mercenarul-șef a acuzat Kremlinul de bombardarea a propriilor săi soldați din Wagner, publicând imagini video. Purtătorul de cuvând al lui Putin, Peskov, anunțase vineri noaptea că dictatorul rus este la curent cu declarațiile lui Prigojin și că vor fi luate măsuri. Potrivit acestui blog și altor analiști militari, Prigojin ar fi acționat pentru a bloca tentativa Moscovei – la ordinul lui Putin – de a-l debarca sau chiar de a-l elimina pe șeful wagneriților ruși.

Prigojin: “Vrem să salvăm Rusia”. Într-un video la un sediu al armatei ruse din Rostov pe Don, Prigojin este prezentat vorbind cu ministrul-adjunct al Apărării, Yevkurov, căruia îi spune că dacă Gherasimov nu i se va da pe mână, trupele Wagner vor mărșălui până la Moscova. Într-un video postat de noul War Gonzo, cu subtitrare în engleză, șeful Wagner anunță că forțele sale au ocupat toate obiectivele militare din Rostov pe Don, inclusiv aeroportul, dar că s-au asigurat că totul funcționează normal și că nu au intervenit peste soldații ruși, nici nu ar fi întrerupt munca ofițerilor cu privire la Ucraina. “Dacă vă spun că din cauza noastră se prăbușesc liniile de apărare din Ucraina, să nu-i credeți. Din alte motive se prăbușeșesc! Cifrele celor uciși în luptă sunt mistificate în rapoarte: sunt de patru ori mai mari decât este raportat! Am venit aici să confirmăm ceea ce știam că se întâmplă

23 iunie 2023 – anul 2 – ziua a 119-a zi a războiului

Update 22:00 Prigojin afirmă că armata rusă i-a bombardat mercenarii, ucigându-i pe mulți.Un mare număr” de combatanți din subordinea lui ar fi căzut victimă acestui bombardament, a spus el textual. Bild reia acuzațiile formulate azi de șeful mercenarilor Wagner la adresa conducerii armatei ruse.

Update 21:45 Israelul se ferește să dea Ucrainei armament sofisticat, de frică să nu se trezească la un moment dat cu aceste sisteme de arme avansate la iranieni, așa cum s-a trezit la granițele statului evreu cu arme antitanc occidentale capturate (de ruși) în Ucraina. Premierul israelian Netanyahu s-a exprimat în acest sens într-un interviu acordat publicației Jerusalem Post.

Update 21:30 Poliția israeliană a arestat trei locuitori din așezări, considerați implicați în recentele violențe declanșate de un cvadruplu asasinat terorist asupra unor evrei de pe malul apusean al Iordanului. Atentatul fusese comis de teroriști ai grupării islamiste palestiniene, Hamas și declanșase riposta contraviolențelor, soldate cu moartea unui palestinian și zeci de incendieri de case și automobile ale locuitorilor arabi din zonă.

Update 19:15 Sunt forțe imense care se confruntă în Ucraina. Potrivit șefului trupelor terestre, ucrainene, Oleksandr Sirski, trupele ucrainene care au lansat contraofensiva, precum și celelalte unități „se confruntă cu 400.000 de militari ruși în Ucraina”. Pe moment ”forța principală (a brigăzilor de asalt ale Ucrainei) n-a fost lansată în luptă” și e păstrată în rezervă pentru viitor, astfel încât ucrainenii să descopere punctele slabe ale inamicului și cea mai bună direcție de atac. ”Toată lumea vrea victoria pe loc. Și noi o vrem așa”, a precizat Sirski, ”de aceea studiem punctele slabe ale apărării dușmanului”.

În Germania s-au încheiat cele mai ample manevre militare ale NATO din istorie. La Air Defender 2023 au participat timp de 10 zile, sub conducerea Germaniei, 10.000 de militari. Au avut loc 1800 de zboruri ale aviațiilor militare. Au participat 250 de avioane din 25 de țări ale Alianței. Aviația germană consideră că manevrele s-ar fi soldat cu un ”succes deplin”.

Update 19:00 Fostul președinte ale SUA, Obama, sub administrația căruia au invadat ”omuleții verzi” crimeea, au militarizat-o și au smuls-o Ucrainei, înainte de a fi anexată de regimul Putin, afirmă că ”n-ar fi existat o invazie militară rusă în Crimeea”. Obama mai afirmă, la fel de aiuritor, că Ucraina din 2014 n-ar fi fost Ucraina din 2022.

Analiză: Într-un interviu acordat la CNN, într-o imensă bibliotecă, unei Christiane Amanpour de o naivitate demnă de o cauză mai bună, Obama sugerează că Crimeea s-ar fi desprins mai mult sau mai puțin benevol de Kiev, în al cărui for legislativ ar fi fost ”mulți deputați pro-ruși”. De parcă n-ar exista înregistrări video ale momentului în care forțe armate ruse iau cu asalt Parlamentul din Siferopol al Crimeei. Liderul democrat care, spre paguba Americii, a ocupat timp de două mandate fotoliul prezidențial american, mai acreditează truismul parțial fals potrivit căruia Ucraina din 2014 ar fi fosta alta decât cea din 2022.

Realitatea e că Ucraina și-a fost sieși identică, de vreme ce a manifestat în repetate rânduri, de la mijlocul anilor 2000, aceeași voință de aderare la valori occidentale, motiv pentru care Putin a pedepsit-o și agresat-o, sub ochii placizi ai lui Obama, Merkel și ai Franței lui Hollande. Minciunile și habarnismul afișate insolent de Obama, pe care cărțile din biblioteca filmată de CNN nu par să-l fi ajutat prea mult, relevă ce leadership american și occidental catastrofal a stimulat Rusia să creadă că poate declanșa agresiuni tipice de secol XIX, fără să fie trasă la răspundere. Din discursul său pare a reieși credința lui Obama (și a protejatei sale, Angela Merkel) că minciuna are picioare lungi, iar carisma, interpretările, jumătățile de adevăr și invențiile sociopatului pot lesne înlocui adevărul istoric, cinstea și înțelepciunea.

Update 18:45 Șeful mercenarilor ruși, Prigojin, anunță în rețelele sociale că trupele ruse se retrag în Herson și Zaporijjea. Potrivit lui, forțele ucrainene îi împing pe militarii ruși îndărăt. Unele surse rusești neconfirmate vorbesc despre o pătrundere a blindatelor ucrainene prin liniile defensive ruse de la Robotyne. Această localitate de la nordest de Tokmak e strategic importantă pe drumul spre Berdiansk și Melitopol.

Update 18:30 Rușii care dresează delfini ca să-i folosească în război și-au dublat forța de animale combatante. Potrivit serviciilor secrete britanice, Business Insider, Naval News și Frankfurter Rundschau Armata rusă și-a dublat forța de cetacee, menită să-i blocheze pe eventualii scafandri-sabotori ai forțelor ucrainene.

Update 13:30 UE a adoptat al 11-lea pachet de sancțiuni impuse Rusiei. Ce conține?

E un pachet care, extinde considerabil măsurile punitive adoptat de europeni anterior. E pedepsit mai nou, potrivit Ukrainska Pravda, și tranzitul de bunuri și tehnologii spre state terțe care traversează Rusia și pot fi utilizate în industria aeronautică și spațială, inclusiv în sfera combustibilului pentru rachete.

Consiliul UE a adăugat 87 de noi entități la lista sancțiunilor pentru sprijinul direct acordat armatei ruse și complexului militaro-industrial rusesc, între care 4 fabricanți iranieni de drone.

A fost extinsă și lista bunurilor de dublă utilizare militară și civilă care cad sub incidența interdicțiilor, între care componentele electronice, semiconductorii, echipamentul pentru producția și testarea de circuite electronic integrate și cartele de circuite imprimate, componente energetice și pentru arme chimice, componente de aparatură optică și echipament de navigare metale folosite în industria militară și navală.

UE își sporește cooperarea cu state terțe pentru a împiedica fentarea sancțiunilor, rezervându-și dreptul ca, dacă acest efort de blocare a evitării sancțiunilor eluează, să acționeze rapid împotriva contravenienților.

UE extinde suspendarea licențelor de transmisie pentru posturile propagandei ruse RT Balkan, Oriental Review, Tsargrad, New Eastern Outlook și Katehon. Se extinde și interdicția transportului de mărfuri în UE cu remorci și semiremorci înregistrate în Rusia. Se impun noi restricții comerțului (inclusiv naval) cu produse petroliere rusești.

Are loc, potrivit bloggerilor militari ruși (dar și unor surse ucrainene) reluați de ziaristul Bild, Julian Röpcke, un atac ucrainean asupra ocupanților ruși ai localității Robotyne, în regiunea Zaporijjea, posibil soldat cu pierderi grele de echipament pentru ucrainenii, care se folosesc între altele și de tancuri Leopard 2. Li s-ar fi distrus 12 blindate din cele 20 folosite în asalt. Luptele ar continua. Sursele ucrainene indicaseră se pare că ar fi avut loc atacuri încununate de ”parțial succes” în direcțiile Novodanilivka-Robotyne și Mala Tomacika-Novofedorivka. Nici una din aceste știri nu e confirmată independent.

Rușii au bombardat firma municipală de transport din Herson, ucigând doi civili.

În Mariupol, oraș ocupat de invadatori, o explozie s-a soldat cu moartea a patru ofițeri ruși.

Update 09:00 Ucraina a dejucat un masiv atac rusesc cu rachete asupra aerodromului său militar de la Hmielnițki. E vorba de 13 rachete de croazieră lansate din avioane în regiunea Mării Caspice, care au fost doborâte de forțele antiaeriene ale Ucrainei, relatează Bild.

În estul Ucrainei, ofensiva rusă nu le-a adus invadatorilor ruși nici un metru de teren, a spus Hanna Maliar, vice-șefa ministerului ucrainean al apărării, reluată de ziarul german Bild. În regiunea Zaporijjea, ucrainenii avansează mult mai lent decît se așteptau americanii, după cum reiese din intervențiile de la CNN ale unor oficiali anonimi.

Președintele Zelenski i-a avertizat pe liderii lumii în legătură cu un posibil atac terorist rusesc asupra Centralei Nucleare de la Zaporijjea și a cerut eliberarea ei urgentă.

Zelenski a scos în evidență și ceea ce, potrivit Ucrainei, este încercarea Rusiei de a ascunde cadavrele victimelor inundației iscate de aruncarea în aer a barajului hidrocentralei Nova Kahovka. Potrivit Kievului, situația epidemiologică din zona sinistrată s-a deteriorat. În regiune se răspândește hepatita A.

Ucraina va mai primi 60 de miliarde de euro din toată lumea. Conferința de reconstrucție de la Londra, încheiată ieri, s-a transformat pe nesimțite într-una a donatorilor. Potrivit ministrului britanic de externe Cleverly, numeroase guverne și organizații internaționale au promis ajutoare în valoare totală de 60 de miliarde, menite să susțină în special sectorul privat al economiei ucrainene. Partea leului din acest ajutor o va furniza Uniunea Europeană, care a făgăduit Ucrainei 50 de miliarde de euro.

ONU au trecut Rusia pe lista făptașilor din cauza crimelor săvârșite asupra copiilor. Un raport al organiației mondiale evidențiază uciderea de către ruși, anul trecut, a cel puțin 136 de copii.

Update 00:45 Fostul preşedinte al Georgiei, Mikhail Şaakaşvili, a transmis un apel disperat din închisoare, acuzând că este supus unui regim de exterminare, de către autorităṭile pro-ruse de la Tbilisi.

“În ceea ce privește starea mea de sănătate, este la fel de problematică ca întotdeauna și insist ca o misiune medicală a UE (formată din medici polonezi) să mă viziteze cât mai curând posibil. Guvernul georgian a creat obstacole artificiale de 4 luni. Am dificultăți la mers. A pierdut mai mult de 50% din greutatea corporală și continui să slăbesc. Starea mea neurologică se deteriorează și îmi pierd vederea. De asemenea, mi-a căzut o mare parte din păr, dar asta nu înseamnă că nu mă pot exprima, deoarece guvernul georgian vrea să tac. Desigur, pot fi vindecat doar dacă primesc un transfer medical la o unitate adecvată din Europa. Acum, guvernul a decis să spună că dacă fac câteva tweet-uri și postări pe Facebook prin avocații mei demonstrează că sunt perfect sănătos. Mi-au distrus sănătatea și acum vor să-mi interzică să mă gândesc. DUM SPIRO, SPERO”, a declarat fostul şef al statului într-un mesaj publicat de avocaṭii săi pe Twitter. Şaakaşvili a acuzat încă de lunile trecute că a fost otrăvit.

22 iunie 2023 – anul 2 – ziua a 118-a zi a războiului

Update 22:40 Oficialii americani au anunṭat că cei 5 oameni dispăruṭi în apele Atlanticului, la bordul submersibilului, sunt consideraṭi decedaṭi şi nu se poate şti dacă rămăşiṭele lor se vor recupera vreodată. Autoritățile au anunṭat că vor continua ancheta privind cauzele producerii tragediei.

Update 21:45 Contraofensiva ucraineană din sud continuă pe cel puțin două fronturi și s-ar fi soldat, potrivit surselor oficiale, ucrainene, cu succese parțiale. Vice-șefa ministerului ucrainean al apărării, Hanna Maliar, susține că unitățile Kievului au avansat în anumite zone ale fronturilor Melitopol și Berdiansk. Statul Major afirmă că ucrainenii au atacat 23 de unități de artilerie ruse din zone combatante, precum și două centre de război electronic și de comunicații ale invadatorilor.

Potrivit reporterului Moshe Schwartz, surse rusești anunță o pătrundere ucraineană îndărătul liniilor ruse de la Robotyne, la nordest de Tokmak, în regiunea Zaporijjea. Dacă se confirmă, ar fi vorba de o penetrare de maximă importană a primei linii defensive ruse.

Conform CNN, niște oficiali americani s-au arătat dezamăgiți de rezultatele obținute de Ucraina pe toate fronturile contraofensivei. Președintele Zelenski a afirmat că viteza avansului va crește pe măsură ce ofensiva continuă, ”la fel precum în contraofensiva din toamnă”. Zelenski s- arătat încredințat de succesul ei.

Președintele Ucrainei l-a demis pe ambasadorul țării sale în Belarus.

Rusia anunță formarea unei armate de rezervă până în iulie.

Rusia a format echipe din rezidenți locali care simpatizează cu rușii, echipe conduse de FSB cu obiectivul colectării cadavrelor din zona inundațiilor provocate de detonarea barajului Nova Kahovka, transmite agenția Unian, citându-l pe observatorul militar Alexander kovalenko,

Update 21.30 S-a găsit un câmp de fragmente provenind de la submersibilul Titan, pierdut în nordul Atlanticului. Conform experților, e posibil sau probabil ca ambarcațiunea să fi implodat din pricina presiunii prea mari din adâncuri. Termenul de ”debris field” – câmp de fragmente – nu se folosește, potrivit specialiștilor consultați de Sky News decât dacă nu mai există speranțe de a-i găsi pe pasageri în viață.

Update 19:30 E posibil să se fi găsit rămășițe ale submersibilului căutat în nordul Atlanticului. Paza de Coastă americană analizează în prezent aceste fragmente. Va avea loc la orele 20 ora Marii Britanii o conferință de presă pe această temă. Dacă fărâmele găsite de o ambarcațiune teleghidată aparține submersibilului căutat, nu ar fi exclus ca Titanul să fi implodat lângă Titanic sub presiunea uriașă a apei din adâncuri, presiune la care nu era făcut să reziste.

Update 19:20 Scandal în ministerul de externe de la Bruxelles. Ministrei belgiene de externe, Hadja Lahbib, i se cere demisia după ce a aprobat cererile de viză pentru mai mulți oficiali din Iran și Rusia, încălcând sancțiunile internaționale, scrie publicația Iran Wire.

Lahbib este criticată pentru că a acordat vize delegațiilor din orașele iraniene și rusești pentru a participa la o convenție a primarilor din peste 300 de orașe, desfășurată săptămâna trecută la Bruxelles, la doar trei săptămâni după ce voluntarul belgian Olivier Vandecasteele fusese eliberat dintr-o închisoare iraniană. Nu este singurul cetățean european încarcerat abuziv de regimul fundamentalist islamic de la Teheran. Mai mult, costurile de cazare pentru acești funcționari au fost plătite de regiunea Bruxelles.

La 18 iunie, secretarul de stat pentru relații externe și comerț exterior al guvernului belgian, Pascal Smet, a demisionat pentru că a invitat primarii din Teheran și Kazan la Summitul Urban de la Bruxelles.

Update 19:00 Paza de coastă americană a anunțat în urmă cu scurt timp că echipele de salvare au găsit un resturile unui obiect în zona căutărilor submersibilului dispărut în urmă cu mai multe zile, având 5 oameni la bord. Informația a fost reluată de ABC News, care a precizat că oficialii americani nu au oferit și alte detalii, până la verificarea obiectului. Rezerva de oxigen de la bordul acestui submersibil folosit pentru explorarea adâncului oceanului s-ar fi terminat astăzi, spun experții în domeniu. Tot în cursul zilei, presa americană a dezvăluit că soția navigatorului este stră-strănepoata unui cuplu care a pierit pe Titanic, când acesta s-a scufundat în 1912.

Update 16:30 Ucraina n-a primit încă acces la cei opt prizonieri de război ucraineni mutați de Rusia în Ungaria, a reliefat ombudsmanul ucrainean, Lubineț. Kievul nu înțelege de ce prizonierii Ucrainei sunt recluși, respectiv sub controlul autorităților maghiare, astfel încât nu li se permite diplomaților ucraineni să-i viziteze pe compatrioții lor.

Update 16:15 IAEA nun a confirmat minarea bazinului de răcire al centralei Nucleare de la Zaporijjea, dar a descoperit explozive altundeva. Sunt minate zone din jurul perimetrului Centralei și din interior, scrie Ukrainska Pravda.

Președintele Ucrainei, Zelenski, crede că lumea civilizată nu-i va permite lui Vladimir Putin să recurgă la arma nucleară în Ucraina. Dacă ar face-o, ar fi debarcat, a spus Zelenski la BBC.

Un elicopter militar rusesc s-a prăbușit în Belarus. Potrivit Ukrainska Pravda, e vorba de un aparat de zbor de tip MI 24. Echipajul e rănit.

Update 16:00 România a respins amenințările proferate de un lider separatist rus din regiunea ucraineană Herson. Anterior le respinseseră autoritățile Republicii Moldova.

E vorba de declarațiile secesionistului rus, Vladimir Saldo, șef al ilegalei ”autortăți din partea ocupată de Moscova a Hersonului, privind podul româno-moldovean Giurgiulești , de peste Prut.

Ministerul de externe de la București a declarat ”inacceptabile” afirmațiile ”guvernatorului” ocupanților ruși din regiunea Herson, care a amenințat cu bombardarea podului Giurgiulești de la granița româno-moldoveană.

România condamnă ferm declarațiile așa-zisului “reprezentant” al Rusiei în Herson, regiunea ocupată ilegal de Rusia. Astfel de declarații la adresa Republicii Moldova, care vizează și o parte a teritoriului României, aliat NATO, sunt inacceptabile”, mai afirmă ministerul român de externe, potrivit căruia, un asemenea bombardament asupra unui infrastructuri civile ar constitui și o crimă de război.

Update 15.15 Dobânzile au crescut pe Bătrânul Continent ca niciodată în ultimul deceniu și jumătate. În lupta împotriva inflației, Turcia și-a dublat dobânzile de referință. Și Marea Britanie riscă recesiunea, ca să stabilizeze lira sterlină, aflată sub presiunea deprecierii galopante. Banca Angliei a fixat dobânzile la 5%, cu jumătate de procent mai mult decât până acum. Rata inflației n-a scăzut în Regatul Unite cum se aștepatu analiștii, la mai puțin de 8,7%. Urmează Banca Centrală Europeană, care și-a majorat dobânzile zilele trecute cu 4% și ar putea continua să le crească în curând.

Update 15:00 A-i găsi în viață ar friza miracolul. S-a epuizat rezerva de oxigen din Titan? Pe fundul oceanului a ajuns un robot-scafandru, în căutarea submersibilului rătăcit în Atlantic cu cinci oameni la bord. Părerile sunt împărțite cu privire la rezerva de aer restantă în aparat. Care, potrivit unui critic, dat afară de Ocean Gate pentru că a criticat deficitul de securitate al submersibilului, nu pare să reziste nici la jumătate din adâncimea de 4000 de metri pe care o parcurge cu regularitate, în ciuda lipsei licenței necesare. Adâncimea oceanului în zona explorată a epavei Titanicului este de 3.800 de metri. Căutările Pazei de Coastă a SUA și ale multor avioane și vase, între care și nava teleghidată, franceză, L’Atalante“ continuă neabătut. Dar șansa de a depista capsula și a-i găsi totodată în viață pe pasagerii Titanului începe să frizeze miracolul.

Update 13:15 Surse ruse dau Ucrainei vina pe bombardarea cu o rachetă Storm Shadow, a unui pod (Ciongar) care leagă Crimeea de ”Rusia”. Podul e supranumit ”Poarta Crimeei” și leagă în realitate peninsula de regiunea ucraineană Herson, în partea ei actualmente ocupată.

Serviciile secrete ale Kievului informează, potrivit președintelui Ucrainei, Zelenski, despre faptul că Rusia a pregătit un așa zis ”atac terorist” asupra Centralei Nucleare de la Zaporijjea, cu tot cu scurgeri de radiație.

Update 13:00 Germania își ameliorează politica de securitate și cere NATO să dea garanții de securitate Ucrainei. Înaintea summitului UE de săptămâna viitoare, care se va ocupa de asistența acordată Kievului și de războiul Rusiei, cancelarul Scholz a rostit în Bundestag o declarație guvernamentală care reacționează la agresiunea militară rusă din Ucraina. În context, el a anunțat o sensibilă întărire a armatei germane, Bundeswehr. Căci, potrivit lui, ”misiunea principală a statului este prezervarea securității cetățenilor săi, fără de care nu poate fi libertate. Și fără de care nu poate fi prosperitate”.

Conform DLF, Scholz a dat asigurări Ucrainei că va primi în continuare și cât va fi nevoie, tot sprijinul Germaniei și a susținut ca NATO să-i ofere Ucrainei garanții de securitate. El cerut Turciei să=și abandoneze opoziția față de integrarea Suediei în NATO și a apelat la China să renunțe la amenințarea cu forța la adresa Taiwanului.

Șeful opoziției creștin-democrate, Friedrich Merz, a criticat în termeni duri ceea ce a estimat a fi ”plierea Germaniei (guvernului coaliției de stânga al lui Scholz) în fața Chinei”. Îngenuncherea Germaniei ar fi devenit vizibilă în acceptarea de către Berlin a cererii trufașe a premierului chinez Li Qiang, de a nu se admite întrebări ale jurnaliștilor la prezentarea celor doi lideri în fața presei. Conducerea China a dat dovadă de superbie, a reliefat Merz.

Update 09:30 Ucrainenii au condus mai multe operații ofensive ieri, despre care discută intens bloggerii militari, incusiv ruși, analizați de ISW. Kievul a reliefat succesul parțial al operațiunii ofensive de ieri de la Bilogorivka-Șipîlivka la 10 km sud de Kreminna, în Lugansk. Un blogger rus a afirmat că ar avea loc atacuri ucrainene și la sud și vest de Kreminna. Alte operațiuni ofensive s-ar fi derulat în vestul regiunii Donețk și estul Zaporijjei Oblast în zona Vilne Pole-Makarivka și, potrivit bloggerilor ruși, la sud de Velyka Novosilka. Surse ale ambelor tabere relevă activități militare la sud și sudvest de Orihiv și contraatacuri ruse în regiune pentru recuperarea de poziții pierdute. Aceste informații nu sunt confirmate. BrennpunktUA publică imagini ale unor blindate ruse distruse de artileria ucraineană:

Update 09:15 Numărul victimelor inundațiilor iscate de aruncarea în aer, probabil de către Rusia, a barajului Nova Kahovka, s-a ridicat la cel puțin 62, din care 41 pe partea ocupată de ruși a regiunii Herson.

Serviciile secrete ucrainene au confirmat atacarea centralei lor de către ruși, la finele lunii mai, relevă ziarul geerman Bild. Atacul nu și-ar fi atins țelurile, s-a spus la Kiev.

Ucraina așteaptă din partea NATO o invitație la aderare. Șeful administrației prezidențiale ucrainene, Andrii Yermak s-a exprimat în acest sens, reliefând că o atare invitație la summitul din Vilnius ar constitui ”un semnal în stare să împiedice demoralizarea ucrainenilor.” Șeful NATO, Stoltenberg, afirmase că nu se va lansa Ucrainei această invitație.

Ucraina trebuie să pună capăt corupției și nepotismului din ultimii 30 de ani, a declarat șefa diplomației germane, Baerbock, în culisele conferințe de la Londra pentru reconstrucția Ucrainei. Baerbock a admis că Ucraina a făcut progrese pe acest drum, dar a cerut eforturi suplimentare în viitor.

Potrivit Suediei, care conduce comunitatea, UE a căzut de acord asupra unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Ele ar urma, potrivit Bild, să pedepsească nu doar persoane și organizații sprijinind războiul de agresiune al Rusiei, ci să fie și un instrument de combater a fentării sancțiunilor.

Update 09:00 Cei cinci oameni de la bordul submersibilului scufundat și dispărut în nordul Atlanticului au mai puțin de zece ore de oxigen la dispoziție. Intensa căutare a ambarcațiunii Titan, în zona din apropierea epavei în care s-au auzit zgomote regulate, continuă cu participarea Pazei de Coastă americane.

Instructaj în România? Potrivit Politico, mai multe puteri occidentale favorizează ideea ca piloții ucraineni să fie instruiți să piloteze avioane de vânătoare americane F 16 în România, relevă Kiev Independent.

Forțele militare ale Rusiei care au invadat Ucraina se concentrează asupra operațiunilor ofensive de la Lîman, Bahmut, Avdiivka și Marinka. Potrivit președintelui Zelenski, trupele ucrainene avansează în sud (fie și mai lent) în timp ce apărarea lor e solidă în est.

Rușii au atacat Krivîi Rig cu rachetele și au avariat 10 case. La Pokrovsk, bombardamentele au rănit un copil. La Odesa, apărarea a doborât trei drone rusești de fabricație iraniană. Bombele și tirurile de artilerie ale Rusiei au zguduit, de asemenea Harkiv și Herson.

Situația securității de la Centrala Nucleară de la Zaporijjea e extrem de fragilă, relevă șeful IAEA, Grossi.

Putin nu vrea pace.Faptele liderului Rusiei sunt mai clare decât vorbele lui,” a relevat purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat american, Vedant Patel, în replică la o întrebare legată de contactele diplomatice ale dictatorului și de asigurările date liderilor africani că Rusia n-ar fi refuzat amorsarea de convorbiri de pace.

Marea Britanie sprijină un drum scurtat de aderare la NATO pentru Ucraina

21 iunie 2023 – anul 2 – ziua a 117-a zi a războiului

Update 22:15 Spre nordul Atlanticului a plecat un robot submersibil franțuzesc, capabil să se scufunde la o adâncime de 6 kilometri, spre a explora, la 3.800 de metri adâncime, fundul oceanului în zona epavei Titanicului, unde se presupune că ar fi dispărut, cu cinci persoane la bord, submersibilul căutat, numit Titan.

Update 21:30 Președintele Ucrainei, Zelenski, a admis că avansul trupelor sale e mai lent decît fusese așteptat, dar a reliefat că în cauză sunt vieți de oameni și Ucraina nu se lasă presată.

Șeful Consiliului de Securitate al Ucrainei, Danilov, i-a sfătuit pe rușii din Crimeea să-și facă bagajele și să fugă. Potrivit lui nu ar fi decât o chestiune de timp înainte să vină ucrainenii să-i dea afară pe ocupanți.

Prin secarea lacului de acumulare Nova Kahovka lungimea frontului s-a lungit cu două sute de kilometri.

Update 19:00 Dictatorul chinez e supărat că e numit ”dictatorul chinez”. Beijingul consideră că președintele SUA, Biden, ar fi ”provocat China”, când l-a numit pe președintele Xi Jinping ”dictator”, afirmația fiind, în opinia regimului comunist, ”iresponsabilă”. Biden s-a amuzat pe tema ignoranței dictatorului chinez. Care, habarnist, n-ar fi știut de balonul său de spionaj chinezesc care a traversat America. La o manifestare californiană, Biden a punctat, reliefând textual că asta e cea mai mare umilință a dictatorilor, să nu știe ce s-a întâmplat”.

Update 18:30 Forțele ucrainene ar fi efectuat, potrivit propriilor informații, dar și ale lui Prigojin și bloggerilor militari care-l reiau, progrese importante în Zaporijjea. Conform datelor oficiale furnizate de trupele conduse de generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskîi, s-ar fi realizat progrese vizibile, fiind distruse 3 companii rusești (de aproximativ 300 de militari). Net mai precise, concrete și specifice par a fi informațiile neconfirmate, furnizate de mercenari care circulă în rețele.

Conform lui șefului mercenarilor Wagner, Prigojin, pe frontul din sud, ucrainenii ar avansa spre Hola Prystan. Prigojin, despre care șeful serviciului secret militar ucrainean Budanov a afirmat că ar ”spune adevărul în proporție de 80%”, afirmă că trupele Kievului ar fi ocupat nordul localității Robotine și localitatea Urojaine. Ucrainenii ar fi și în Sadove, la nord de Tokmak, localitate cheie pe drumul spre Melitopol și Berdiansk. Efectivele rusești ar fi decimate. Unitățile ar fi rămas la 60 % sau mai puțin din componența lor inițială și n-ar avea suficientă muniție, mai ales muniție antitanc, în timp ce ucrainenii ar fi în drum spre Molocinîi Lîman, unde ar ”amenința să taie în două forțele ruse din zonă”. Dacă i se poate da crezare șefului mercenarilor Wagner, comandamentul rus ascunde realitatea conducerii de la Kremlin, ”Crimeea și toate teritoriile ucrainene cucerite de ruși în așa-zisa „operațiune militară specială” (cum a numit propaganda moscovită, eufemistic, războiul) ”riscând să reajungă în curând sub control ucrainean”.

Iată cum arată lupte de infanterie în tranșee, în sudul Ucrainei. Sunt militari ai batalionului 2 al Brigăzii a treia:

Update 18:00 Violență nediscriminată în replică la terorism islamist în Țara Sfântă. Cel puțin o persoană și-a pierdut viața, treizeci de case și șaizeci de automobile fiind incendiate și distruse într-o localitate palestiniană, în ripostă de tip ”etichetă de preț” la un atentat terorist comis de Hamas și soldat ieri, la Eli, pe malul apusean al Iordanului, cu patru israelieni morți, între care doi adolescenți. Violențele comise de tineri din așezările israeliene au fost condamnate de armata statului evreu, care a reliefat că asemenea fapte o împiedică să-și execute misiunea de apărare. Cei doi teroriști Hamas fuseseră împușcați marți în timpul faptei și al căutării care i-a urmat, când unul dintre criminali a opus rezistență.

Update 15:30 Putin?Pare că nu-și înțelege propriile cuvinte. Parcă ar fi al doilea rege al antisemitismului după Hitler” a declarat președintele Ucrainei, Zelenski, într-un interviu pentru BBC, mulțumind lumii pentru susținerea acordată, după ce liderul de la Kremlin îl insultase gratuit, numindu-l pe eroul de la Kiev o ”rușine pentru poporul evreu”. Rabinul-șef al Ucrainei, Moshe Azman, i-a replicat dictatorui rus Vladimir Putin, afirmând că ”întreaga lume e mândră de Zelenski”.

SUA achiziționează rachete aer-aer (AMRAAM) în valoare de 1 miliard de dolari. De o parte din cele contractate de pentagon va beneficia Ucraina, relevă Kiev Independent.

UE continuă să aștepte un răspuns de la Ungaria cu privire la transferul unor prizonieri de război ucraineni expediați de ruși la Budapesta. Acceptarea acestui transfer de către ungaria fără știrea Ucrainei constituie o violare a dreptului inteernațional, a estimat ombudsmanul Ucrainei, Lubinets.

Rușii își continuă crimele de război prin bombardamente și tiruri de artilerie. Ele au ucis 4 civili ucraineni, câte doi în Herson, respectiv domețk, în ultimele 24 de ore.

Update 15:00 Oxigenul și, deci, orele de viață restante celor cinci pasageri în submersibilul rătăcit se consumă rapid. Continuă și căutările, care sunt tot mai febrile, tot mai extinse. În nordul Atlanticului, deasupra epavei vaporului scufundat în 1912, a sosit Deep Energy, nava din Bahamas care plasează pe fundul mării conducte.

Au sosit la fața locului avioane și ambarcațiuni din toată lumea. Toate încearcă să ajute la depistarea submarinului pierdut folosindu-se de sonarele de la bordul lor. Dar, deși s-au reperat zgomote ce se repetă cu regularitate, submersibilul dispărut în adâncuri n-a fost încă localizat. Aerul respirabil furnizat de rezerva din micul vehicul subacvatic se va epuiza joi la prânz. Există, potrivit experților, îndoieli că, odată localizat, submersibilul ar putea fi ridicat la suprafață, iar pasagerii lui eliberați din acest îngrozitor coșmar. Potrivit pazei de coastă americane, s-au acoperit, în căutări futile, aproape 26.000 de kilometri pătrați.

Update 14:30 Piedone eliberat. ICCJ i-a admis fostului primar al sectorului 4 din capitala României, Cristian Popescu (”Piedone”) recursul în casație în dosarul Colectiv. Iar sentința Înaltei Curți este definitivă și fără drept de apel.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a evocat la Londra mobilizarea unor sume din fondurile rusești înghețate în vederea reconstrucției Ucrainei. Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a anunţat la rândul ei azi, în capitala Regatului Unit, o ”ofensivă a reconstrucţiei” ucrainene, menită a constitui o contrapondere la agresiunea Rusiei. Premierul britanic Sunak și colega pariziană a lui Baerbock, Colonna, promit garanții de stat pentru investițiile private în Ucraina și economia ei. În ce le privește, SUA oferă alte 1,3 miliarde de dolari ajutoare economice, între altele pentru refacerea rețelei energetice distruse de ruși.

Update 14:00 SUA i-au răspuns ministrului rus de război, Serghei Șoigu, care se teme că Ucraina va ”ataca” Crimeea cu arme anglo-americne ca HIMARS și Storm Shadows, ceea ce, în lectura lui Șoigu, sau a propagandei moscovite, ar ”atrage SUA și MAREA Britanie în război”. Purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh, a reliefat că ”Crimeea face parte din Ucraina”, iar ”SUA sprijină eforturile forțelor armate ucrainene de a-și recupera teritoriul suveran.” United States supports the efforts of the Ukrainian Armed Forces to regain their sovereign territories. Șoigu se preface că Rusia ar crede că Crimeea s-ar afla ”în afara zonei de război”, astfel încât, potrivit lui, atacarea peninsulei ar antrena din partea Moscovei ”lovituri asupra centrelor decizionale” ucrainene.

De ce nu avansează trupele ucrainene mai rapid? Între altele pentru că nu e vorba de un război hollywoodian. Și pentru că rușii ”au minat 20.000 de kilometri pătrați”, după cum a precizat președintele Ucrainei, Zelenski.

Update 11:30 Ce a provocat accidentul submersibilului firmei Ocean Gate, rătăcit duminică în adâncuri, în apropierea epavei Titanicului? Și care e dificultatea salvării celor cinci oameni prinși, eventual, în capcana din adâncul Atlanticului?

Fostul director pentru operaţiunile maritime al companiei americane OceanGate, al cărei submersibil a dispărut în apropierea Titanicului, acuză că a fost concediat după ce a ridicat semne de întrebare privind siguranța acestuia, potrivit unor documente judiciare din 2018, relatează AFP, citat de Hotnews.ro.

Dificultatea recuperării micului submarin, având rezerve de oxigen de numai 96 de ore, ține între altele de adâncimea de aproape 4 kilometri (3.800 de metri) la care se află Titanicul și, posibil, submersibilul dispărut. Presiunea pe centimetru pătrat este, în zonă, imensă. E nevoie, pentru depistarea lui, de vehicule submersibile telecomandate, numite de anglo-saxoni ROV (remotely operated vehicle). Și chiar și dacă se ajunge la fundul oceanului, bezna și noroiul, precum și resturile Titanicului îngreunează efortul găsirii micului submarin, care nu e clar cum va fi ridicat la suprafață fără o macara, relevă Sky News. Potrivit unor experți citați de publicația britanică, e posibil ca submersibilul să se fi încârligat în ceva și să nu se mai poată desprinde, fiind nevoie să fie extras cu forța din capcana sa.

Update 10:30 Serviciile secrete britanice au publicat imagini cu fortificațiile create de ruși în nordul Crimeei. Șanțurile au fost săpate în apropiere de Perekop, în așteptarea forțelor ucrainene care avansează din nord. Există, confirm Ukrainska Pravda, o linie de apărare ”de  9 km lungime, la 3.5 km nord de Armyansk, pe podul strâmt de pământ care leagă Herson de peninsulă, scrie publicația ucraineană”. Care conchide, just, că Rusia apreciază că forțele ucrainene sunt capabile să înainteze până în peninsulă.

Update 10:00 Barbarie, terorism, orgie de violențe, de care se fac vinovați criminalii ruși. Se înmulțesc indiciile și probele potrivit cărora criminalii ruși de război îi castrează pe prizonierii ucraineni. Sute ar fi fost castrați cu o indescriptibilă barbarie, inclusiv cu briceagul, reiese între altele din mărturiile unei psiholoage care tratează doi foști captivi, periclitați de tendințe sinucigașe, citată de publicația britanică Daily Mail. Prizonierii castrați vor să se întoarcă pe front ori s-au și întors, ca să omoare ruși, relevă psiholoaga.

Au avut loc în ultimele 24 de ore peste 40 de ciocniri armate. Luptele grele se prelungesc în est și sud. Rușii se concentrează pe tentative ofensive pe fronturile de lângă Lîman, Bahmut, Avdiivka și Marinka. Nu e clar cît au avansat rușii lângă Marinka și Kreminna-Yampolivka., dar raportul Statului Major ucrainean nu mai afirmă că acele atacuri terestre ar fi fost lipsite de succes. În schimb, indică respingerea ofensivelor ruse de la Bahmut, Avdiivka și Șahtarsk.

Numărul rușilor uciși de la debutul invaziei ruse în februaire trecut ar fi atins, potrivit Statului Major ucrainean, 222.000 de militari. Între aceștia, 540 ar fi fost scoși din luptă în ultimele 24 de ore. BBC și Mediazone au confirmat moartea a peste 25.000 de militari ruși, depistați prin informații culese din surse deschise. Potrivit ISW, Rusia a continuat să-și reducă standardele pentru recrutarea de noi soldați.

Erorile de calcul privind ajutorul militar american (socotit a fi fost mai amplu cu 6,2 miliarde de dolari decât a fost în realitate) permite să i se acorde Ucrainei o asistență suplimentară, echivalând cu această sumă. Pentagonul și-a admis greșeala și o va corecta.

Franța și-ar fi corectat poziția, crescându-i tendința de a sprijini la Vilnius aderarea Ucrainei la NATO, relevă Kiev Independent, citând cotidianul parizian le Monde.

Ucraina a doborât în noaptea trecută 10 drone ruse. În total au fost doborâte 30 de drone iraniene de tip Shahed, lansate de ruși.

În Noua Moscova, de lângă capitala Rusiei s-ar fi prăbușit mai multe drone, afirmă Baza, un site independent.

Update 07:30 Sonar canadian dă semne să fi găsit ceva, Echipajul submersibilului, care nu mai are decât câteva ore de oxigen la dispoziție, ar putea, la rigoare, să fi fost localizat de un sonar al forțelor aeriene canadiene. Sonarul semnalizează ”zgomote” în zona de căutare de lângă epava Titanicului. Ar fi vorba de zgomote emise cu regularitate. Se lansaseră anterior vehicule submersibile telecomandate în zona cercetată.

La Londra începe azi conferința pentru reconstrucția Ucrainei, cu participarea a zeci de state și de mari concerne. O Ucrainaă reconstruită, tare și puternică e o garanție împotriva terorii rusești, a reliefat președintele Ucrainei, Zelenski înaintea debutului ei.

Rusia a continuat, între timp, să deconstruiască Ucraina. Și nu doar prin încetinirea percpetibilă a inspectării navelor cu cereale ucrainene, astfel încât tot mai puține cargoboturi ajung în porturile ucrainene și le părăsesc cu grâne, ci și Ucraina însăși. Rușii au bombardat nocturn Sumî și au ucis în Herson un salvator din zona sinistrată, afirmă Kiev Independent.

Pe câmpul de luptă, forțele ucrainene semnalează că avansează spre sud. Potrivit lor, lovitura principală e departe de a fi fost dată. Pe frontul Tavriia (din sud, actualmente în partea ocupată și anexată de ruși a regiunii ucrainene Zaporojjea) se dau lupte crîncene, iar ucrainenii ar fi lichidat 5 companii ruse. Efectivul unei astfel de unități (compania) are la ruși între 30 și 150 de militari.

La rândul lor forțele ruse își concentrează eforturuile ofensive în estul regiunilor Lugansk și Donețk rămase neocupate, spre a le cuceri complet, afirmă autoritățile de la Kiev. se menține acută și amenințarea nucleară a Rusiei, care a minat parte din Centrala Nucleară ucraineană de la Zaporijjea, în spață bazinul ei de răcire, Centrala aflându-se sub control rusesc.

20 iunie 2023 – anul 2 – ziua a 116-a zi a războiului

Update 22:30 La consultările guvernamentale germano-chineze, derulate azi la Berlin, cancelarul Scholz s-a rugat iar de oaspetele său, premierul comunist Li Qiang, să intervină să-și ”exercite influența” asupra agresorului rus din Ucraina. Cele două părți au convenit să-și ”dezvolte relațiile mutuale”, pentru că, potrivit cancelarului Scholz, ”provocările globale nu se pot aborda decât împreună”. Demnitarul comunist chinez a replicat că ”situația mondială e complexă”. Criticii cancelarului s-au luat cu mîinile de cap, afirmând că Germania trebuie să-și reducă dependența de China comunistă, nu să și-o amplifice. Liberalii i-au cerut cancelarului să nu permită ca guvernul său să fie abuzat (de Beijing) prin transformarea cabinetului în scena propagandei chineze, după cum s-a exprimat liberala Jansen. Iar creștin democratul Norbert Röttgen a criticat dur guvernul german pentru lipsa unei strategii chineze a Germaniei.

Update 20.00 Surse ruse neconfirmate afirmă că trupele invadatoare ar fi avansat între 500 de metri și 2 km pe frontul din Kremina. Kievul a confirmat că rușii atacă la sud de Svatove, nord de Bahmut și est de Lîman și că au loc lupte aprige în regiune.

Parlamentul Slovaciei a calificat oficial Holodomorul (înfometarea de către Stalin a Ucrainei, în anii 30, soldată cu milioane de victime omenești) dreptgenocid”. Parlamentul de la bratislava a adoptat azi o rezoluție în acest sens.

Update 19:20 Ofensiva ucraineană continuă pe mai multe fronturi din sud. “Forțele noastre avansează pe toate fronturile în care sunt active”, a spus Hanna Maliar, viceșefa ministerului ucrainean al Apărării. Potrivit ei, inamicii ruși nu cedează ușor, astfel încât au loc bătălii crâncene în continuare, dar ucrainenii obțin câștiguri. Rușii umplu câmpurile de explozibili și plasează mine și în localități, fără să îi avertizeze pe civili, a mai spus Maliar.

Prioritatea actuală a trupelor ucrainene este slăbirea artileriei ruse, de pe front, a afirmat șeful Consiliului de Securitate, Oleksii Danilov.

Update 19:00 SUA anunță un pachet robust de ajutor pentru Kiev, care va fi prezentat miercuri, 21 iunie, la Londra, unde se va desfășura Conferința pentru Reformarea Ucrainei, cu 60 de țări participante.

Ungaria respinge acuzațiile ucrainene. Trei din cei 11 prizonieri de război ucraineni de origine maghiară, remiși Ungariei de biserica ortodoxă a lui Kiril, s-au întors în Ucraina. Șeful diplomației ungare, Peter Szijjarto, a respins din nou acuzele omologului său ucrainean, Kuleba, care l-a învinuit pe premierul maghiar Orban de a fi acționat în chestiunea celor 11 prizonieri din interes politic personal. Expedierea soldaților captivi din Rusia în Ungaria ar fi avut loc fără știrea guvernului de la Budapesta, susține Szijjarto.

Update 18:15 Andrew și Tristan Tate au fost trimiși în instanță pentru formarea unui grup infracțional, viol, trafic de persoane și violențe. Tribunalul București îi va judeca. Frații Tate sunt învinuiți că au escorcat și exploatat sexual șapte femei, promițându-le căsătoria sau relația. Pe banca acuzării vor lua loc și două femei, relevă Sky News. Cei doi inculpați se declară nevinovați.

Update 18:00 Minarea, de către ruși, a Centralei de la Zaporijjea. Șeful serviciului secret, militar, al Ucrainei, Kirilo Budanov, declarat ”mort” de propaganda rusă, nu s-a mulțumit să se reivească. Budanov, reluat de consilierul ministrului de interne, Anton Gherașcenko, a reliefat că ”Rusia a minat în parte Centrala Nucleară de la Zaporijjea”.

Cursă contra cronometru în Atlantic, în proximitatea epavei celebrului Titanic. În nordul oceanului e căutat febril un mic submarin cu cinci oameni în el, în care rezervele de oxigen se epuizează rapid. Micul submersibil, căutat de Paza de Coastă a SUA și de alte nave, a dispărut duminică la sud de Newfoundland, în apropiere de locul în care s-a scufundat Titanicul. Submarinul avea rezerve de oxigen pentru cazuri de urgență pentru un răstimp de 96 de ore. Între pasagerii săi e miliardarul britanic Hamish Hardin. Cu el mai sunt doi pakistanezi – tată și fiu, precum și pilotul submersibiliului, Paul-Henri Nargeolet.

Update 15:00 Frica Rusiei de a pierde Crimeea. Ministrul de război al Rusiei, Șoigu, amenință cu ”bombardamente asupra centrelor decizionale” ale Ucrainei. Șoigu a declarat că Rusia ar avea informații că Ucraina ar proiecta ”atacuri asupra teritoriului rus cu rachete Storm Shadows și HIMARS“.” De la începutul contraofensivei, ar fi avut loc sute de bombardamente ucrainene asupra pozițiilor ruse. Șoigu a numărat, de la 4 iunie, 263 de atacuri. Șoigu încearcă să intimideze în special SUA și Marea Britanie. În ideea bizară potrivit căreia Crimeea ocupată de ruși ar fi tabu pentru ucraineni și s-ar afla ”în afara zonei de război”, Șoigu a declarat că actuala conducere militară rusă ar considera atacarea peninsulei ca atragere a americanilor și britanicilor în război, antrenând ”lovituri asupra centrelor de decizie ucrainene”.

Ucrainenii continuă să încerce să avanseze în sud. Se dau lupte foarte grele în sud. Potrivit fostului lider separatist al regiunii ocupate, Donețk, Igor Girkin, reluat de un blogger eston, relevă că forțele Kievului au trecut dincolo de Pyatihatky și iau cu asalt Jerebianki pe direcția Melitopol.

Update 12:00 UE propune Ucrainei un pachet de ajutoare substanțial! Potrivit Bloomberg, e vorba de 50 de miliarde de dolari. Asistența europeană, finanțată de această dată de statele membre, iar nu de către piață, va fi sub formă de granturi împrumuturi pe termen lung și garanții.

Ucrainenii au doborât 32 din cele 35 de drone iraniene Shahed, lansate de ruși în noaptea trecută asupra Ucrainei. Trupele ucrainene afirmă că au ucis în ultimele 24 de ore peste o mie de militari ruși. Ar fi vorba de 1010. În același răstimp ar fi distrus între altele opt tancuri, alte 15 blindate de luptă, 23 de sisteme de artilerie, alte 32 de vehicule și autocisterne, 5 vehicule speciale, 4 lansatoare multiple de rachete, 2 sisteme de apărare antiaeriană,

De cealaltă parte, bloggerii militari ruși anunță că forțele ucrainene ar fi suferit pierderi grele la Pjatychatky. Potrivit altor surse, principala direcție de atac ucrainean la Velyka Novosilka s-ar afla nu spre sud ci la vest de oraș.

Prigojin subminează autoritatea ministerului rus de război. Potrivit serviciilor secrete britanice, ministerul lui Șoigu consideră poziția lui Prigojin ”nepotrivită” pe fundalul contraofensivei. Șeful mercenarilor Wagner ”așteaptă” un răspuns de la minister cu privire la propriul lui proiect de contract al statului cu oamenii trupei sale de ”voluntari”.

Președintele SUA, Biden, s-a declarat ”îngrijorat” de amenințarea rusă cu recurs la arme nucleare tactice. Amenințare care, potrivit lui, ar fi ”reală”.

În Bavaria a început al doilea proces de abuz sexual împotriva Bisericii Catolice. Un tribunal din Köln a pronunțat săptămâna trecută un verdict care nu e definitiv, acordând 300.000 de euro unui petent. Și în Bavaria un cetățean cere 300.000 de la Biserică, plus alți 50.000 de euro de la urmașii defunctului Papă Benedict al VI-lea.

Update 08:30 Rușii au bombardat masiv infrastructură civilă ucraineană, inclusiv la Lviv, în cursul nopții. Au fost bombardate orașul Zaporijjea, regiunea Sumî (de 16 ori, un om fiind omorât, alți trei răniți) și a fost atacată capitala cu drone. Potrivit forțelor ucrainene, au fost doborâte 28 din cele 30 de drone lansate de ruși împotriva Ucrainei. Între acestea 20 au fost luate de pe cerul Kievului.

Franța și Italia au livrat și amplasat în Ucraina sistemul lor antirachetă, Samp-T.

Ucraina pare a conduce și operațiuni ofensive. Conform unui blogger militar rus, reluat de ISW, trupele ucrainene ar fi lansat ofensive pe cel puțin trei fronturi. La Bahmut au atacat în nordwestul, nordestul și sudvestul orașului și au avansat spre Krasnopolivka, la 12 km nordest de Bahmut. Ukrainska Pravda o reia pe viceșefa ministerului ucrainean al apărării, Maliar, potrivit căreia trupele ucrainene au avansat în sud, în regiunea Zaporijjea, înaintând până la 7 kilometri. Au eliberat 113 kilometri pătrați și opt localități, câte patru în vestul regiunii Donețk și în vestul regiunii Zaporijjea. Maliar a subliniat că rușii se apără dârz, ceea ce va transforma lupta cu ei într-una foarte grea.

Președintele Ucrainei, Zelenski, a discutat situația de pe front cu șefiid e guvern ai Olandei și Danemarcei. 

Pagubele pricinuite de inundațiile care au urmat aruncării în aer a barajului Noba Kahovksa se estimează a se ridica la 60-70 de miliarde de dolari.

Parlamentul britanic a acceptat raportul Partygate, care-l condamnă pe fostul premier Boris Johnson de a fi mințit în legătură u încălcarea regulilor de lockdown anti-covid. Potrivit analiștilor, actualul premier Sunak n-a făcut o figură bună în această chestiune, în care doar șapte conservatori l-au apărat până la capăt pe Boris Johnson, șeful guvernului arătându-se slab și nehotărât.

Update 01:00 Președintele Ucrainei despre contraofensivă: ucrainenii n-au pierdut nici un fel de poziții, în schimb, în timp ce le apără pe cele deținute în prezent, au progresat în mai multe direcții și au recucerit teritorii, a spus șeful statului ucrainean, Volodymyr Zelenski, reluat de Ukrainska Pravda. Zelenski s-a arătat încredințat că Ucraina își va recuceri întregul teritoriu ocupat în sudul și estul țării.

Președintele Franței, Macron, anunță amplasarea în Ucraina a sistemul francez antiaerian de rachete Samp-T. Macron n-a acceptat încă propunerea germană de edificare a unui scut european antirachetă care să se folosească de sistemul israelian Arrow 3.

Șeful diplomației ucrainene, Kuleba, a criticat dur Ungaria și pe premierul ei pentru tratamentul aplicat prizonierilor ucraineni (de origine maghiară) transferați din Rusia la Budapesta, potrivit demnitarului din Kiev, în ”interesul personal al lui Viktor Orban”. Care ar dori să se arate ungurilor din țară și din străinătate ca ”apărător” al maghiarilor. Kuleba s-a plâns și de faptul că Budapesta i-a declarat pe prizonierii aduși din Rusia ”liberi”, deși s-ar afla, potrivit Ucrainei, sub supraveghere și chiar vizitele familiilor lor ar fi supuse restricțiilor. Potrivit unor informații neoficiale, transferul celor 11 prizonieri de război, o operațiune secretă, s-ar fi produs la inițiativa personală a vicepremierului maghiar Zsolt Semjén.

19 iunie 2023 – anul 2 – ziua a 115-a zi a războiului

Update 20:30 Noi crime de război, noi crime rusești în masă, noi violări ale dreptului internațional umanitar. La Oleșki, în partea ocupată a regiunii Herson, rușii ar fi refuzat să evacuze 500 de ucraineni lipsiți de pașaport rusesc, osândindu-i la moarte, relevă Ukrainska Pravda, citând surse ale rezistenței locale ucrainene.

Potrivit Ucrainei, apa din zonele inundate este în proporție de 30% contaminată

Update 22:15 Situația în estul Ucrainei e dificilă, după ce Rusia a adus pe front trupe noi, relevă ministerul ucrainean al apărării. Comandantul armatei, Zalujni, consideră încă că lucrurile se derulează conform planului. Ucraina ar fi respins atacurile rusești din zonele orașelor Lîman, Bahmut, Avdiivka și Marinka, unde continuă luptele grele. Ar fi avut loc în cursul zilei 39 de ciocniri directe între unitățile celor două tabere beligerante.

În răstimp, Rada, Parlamentul ucrainean, a propus să se califice Belarus ca stat agresor și să se rupă relațiile diplomatice dintre Kiev și Minsk.

Cine a aruncat în aer barajul hidrocentralei Nova Kahovka? Rusia avea mijloacele, motivele și ocazia să-l detoneze, relevă AP, într-o analiză care citează surse interne și prezintă întregistrări noi ale dronelor.

Comisia Europeană a cerut ca Ungaria să explice implicarea ei în eliberarea pe teritoriul maghiar, de către Rusia, a unor prizonieri de război ucraineni.

Update 22:00 Președintele Chinei, Xi, l-a primit pe șeful diplomației americane, Blinken. Dictatorul chinez a declarat după o discuție de o jumătate de oră că cele două țări ar fi realizat ”progrese” în diverse domenii. Potrivit lui Xi, Chinar ar ”respecta” interesele SUA și nu ar încerca să ”provoace America”. Blinken a spus că cele două țări s-ar fi înțeles să-și ”stabilizeze relațiile”. Iar ”cea mai bună cale de a ocoli diferențele ar fi întâlnirile la nivelul cel mai înalt.” Secretarul Departamentului de Stat american, reluat de DLF, a mai subliniat că SUA ”vor continua să adopte măsuri spre a-și proteja interesele proprii”. Potrivit șefului diplomației americane, Blinken, China ar fi ”promis să nu trimită arme Rusiei”.

Analiză: Avem de-a face cu o nouă probă de împăciuitorism al unei administrații occidentale de stânga, care nu înțelege că-și face rău, nu bine prin concesii unilaterale dăruite unui regim totalitar care disprețuiește adversarii considerați prea slabi ca să-și impună intresele. Or interesele SUA sunt la antipodul celor ale unei Chine dictatoriale. Sub Xi Jinping, Beijingul susține Rusia inclusiv militar, în războiul din Ucraina, (între altele prin componente chinezești ale dronelor iraniene). China mai amenință Taiwanul, comite genocid în teritoriul uigur, a distrus democrația în Hong Kong, intimidează țările vecine și promovează o agresivă politică imperialistă. Cu toate acestea, se întrevede un nou summit sino-american, cu participarea unui președinte Biden acuzat sistematic nu doar de corupție, ci și de a fi amnezic și senil. Și întrucât SUA conduc NATO și lumea liberă, aceste greșeli diplomatice americane grave nu rămân și nici nu ar avea cum să rămână fără un impact negativ serios și fără un efect deosebit de pernicios asupra intereselor și asupra statutului principalilor aliați și parteneri ai Americii, împinși la rândul lor să ofere Chinei comuniste hatâruri păgubindu-i.

Update 20:00 Lupte aprige în Ucraina. Șeful armatei ucrainene ia poziție. Într-un mesaj postat pe Telegram în urmă cu scurt timp, gen. Zalujni a anunțat că a condus împreună cu șeful Statului Major General al Ucrainei, Serhiy Șaptala, o ședință în care au fost discutate cele mai acute probleme de pe front.

Zalujni a declarat că inamicul încearcă să împiedice avansarea unităților ucrainene, iar în acest sens, Moscova a mobilizat un număr mare de trupe. Forțele de apărare ucrainene se confruntă cu o rezistență furibundă a invadatorilor ruși, a mai explicat Zalujni, care a precizat că Rusia a desfășurat un sistem solid de fortificații pe liniile frontului.

Soldații noștri fac tot posibilul pentru a elibera teritoriul ucrainean. Operațiunea continuă conform planului! Mulțumim tuturor care ne aduc mai aproape de victorie!”, a conchis șeful armatei ucrainene. Acesta nu a dat detalii cu privire la localizarea acțiunilor ofensive ale trupelor din subordinea sa.

Update 19:45 Curtea Constituțională a Republicii Moldova a declarat „neconstituțional” partidul pro-rus Șor și l-a dizolvat, a anunțat președintele Curții Supreme, citat Radio Europa Liberă.

Update 19:30 Trupele Moscovei ar fi lansat o ofensivă pe frontul de est, potrivit surselor ucrainene și ruse citate de jurnalistul german, Julian Röpcke. Armata roșie conduce ostilitățile în vestul regiunii Lugansk, nordul Donețkului și la est de Harkiv, între Lyman și Kupiansk. Kievul nu a confirmat aceste informații, însă ele par să fie o indicație a opririi temporare a contraofensivei ucrainene din sudul țării, din moment ce Kremlinul își permite să mute trupe spre est, după ce le concentrase anterior pe frontul de la Zaporijjea.

Ministerul apărării ucrainean confirmase anterior eliberarea a opt localități din regiunea de sud Zaporijjea, iar în cursul după-amiezii, comandantul Zalujni a publicat un video cu soldați ucraineni la Piatyhatky, fluturând steagul țării.

Update 12:00 Suedia consideră un atac rusesc asupra ei posibil. Un raport al parlamentului de la Stockholm relevă că, deși forțele armate ruse sunt în Ucraina, nu e exclusă eventualitatea unui atac asupra Suedia.

Update 10:45 Ucraina a eliberat opt localități în sudul (ocupat de ruși și anexat de Moscova) al Ucrainei. Vice-șefa ministerului ucrainean al apărării Hanna Maliar, a declarat că ”forțele armatele ucrainene au recucerit opt localități pe fronturile Berdiansk și Melitopol, inclusiv Piatyhatky.” Localitățile recuperate sunt Novodarivka, Levadne, Storojeve, Makarivka, Blagodatne, Lobkove și Neskucine. 

Incident sângeros la Djenin. Pe malul apusean al Iordanului s-a deschis focul asupra forțelor de ordine israeliene venite să aresteze suspecți de terorism. Trei combatanți palestinieni (între care un adolescent de 15 ani) au fost uciși în ciocnirea care a urmat. La operațiune a participat și un elicopter israelian.

Update 10:00 Ca de obicei, regimul chinez nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase. Conform Chinei comuniste, massmedia din America ar fi, mai ales, ”de vină pentru proastele relații bilaterale”.

După 7 ore și jumătate de discuții purtate de subalternul său, ministrul de externe, Chin Gang, cu șeful Departamentului de Stat american, Blinken, liderul diplomației chineze, Wang Y, a declarat că raporturile cu SUA ar fi ”la pământ în special din cauza presei” americane. Ambele țări ar avea răspunderea de a inversa trendul negativ din raporturile mutuale. Potrivit purtătorului de cuvânt al lui Blinken, șeful diplomației americane ar fi stăruit să evidențieze ”importanța diplomației și păstrării deschise a canalelor de comunicații întru reducerea de riscuri”.

Blinken l-a invitat pe Chin Gang să viziteze SUA. Potrivit lui Chin, reluat de propaganda chineză, ”China e interesată de construcția de relații stabile și predictibile cu America”. Cele două părți au evocat eventualitatea unui summit sino-american.

Update 07:45 S-au semnalat explozii la Odesa și în Herson. A fost bombardat și Nikopol. În bombardamentele ruse asupra regiunii Sumî au fost uciși doi civili. Forțele ucrainene au respins în ultimele 24 de ore atacuri ruse pe fronturile de lângă Lîman, Bahmut, Avdiivka și Marinka în regiunea Donețk.

32.000 de foști deținuți recrutați de Wagner și-ar fi încheiat contractele cu mercenarii lui Prigojin și s-ar fi întors în Rusia. Informația, neverificată și neconfirmată, îi aparține șefului mercenarilor, prigojin, pe cware l-a reluat Kiev Independent.

Update 07.30 Contraofensiva ucraineană s-a oprit? ”A fost o săptămână de-o importanță critică pentru forțele noastre”, a spus președintele Ucrainei, Zelenski, elogiind nominal eroi care s-au distins pe câmpul de luptă.

A încetat contraofensiva trupelor Kievului, așa cum sugera ieri, indirect, și șeful serviciilor secrete militare, estone, Grosberg? Dacă nu e o manevră de război psihologic a Ucrainei, contraofensiva fie a eșuat, fie a fost oprită de comandamentul ucrainean.

Și ISW, care îl citează pe Grosberg, afirmând că ”nu vom vedea o contraofensivă ucraineană în următoarele șapte zile”, întrucât, pe moment, forțele ucrainene își evaluează și își reconsideră tacticile, consideră că a fost oprită.

Ieri, Margo Grosberg releva, reluat fiind de acest blog, că forțele ucrainene nu se află în acest moment în contraofensivă, ci în operațiuni de recunoaștere și depistare a slăbiciunilor din frontul rusesc. Potrivit colonelului Grosberg, șef al serviciilor estone de spionaj militar, care a acordat un interviu publicației Ukrainska Pravda, ucrainenii dețin în acest moment inițiativa, progresează metodic spre a nu risca inutil vieți ale militarilor proprii, care sunt extrem de prețioși și nu-și vor declanșa (probabil) contraofensiva nici în săptâmâna care bate la ușă.

18 iunie 2023 – anul 2 – ziua a 114-a zi a războiului

Update 22:00 Noi evoluții militare. O serie de informări neconfirmate afirmă că forțele ucrainene ar fi traversat Niprul în zona în care a fost aruncat în aer barajul Nova Kahovka și ar fi trecut în partea ocupată de ruși a regiunii Herson, de unde invadatorii și-au retras trupele ca să întărească apărarea din Zaporijjea. Manevra ar pune în încurcătură comandamentul rusesc, întrucât l-ar obliga să readucă forțele dislocate spre a împiedica prăbușirea regiunii încă ocupate a Hersonului.

Apa în zonele indundate de detonarea barajului Nova Kahovka nu e potabilă. E contaminată de bacterii și poate îmbolnăvi de infecții intestinale acute, astfel încât locuitorii din Nikolaev au fost avertizați să nu se folosească de apa netratată, să n-o bea, să nu pescuiască și să nu înoate în lacurile și bălțile din regiune. În inundații au murit în zonele controlate de ucraineni și de ruși cel puțin 35 de oameni, alți peste 30 fiind dispăruți. Mii de persoane au fost evacuate.

Surse ruse afirmă că atacul ucrainean asupra orașului Piatykhatky ar fi fost respins.

Forțele ucrainene anunță, potrivit Sky News, 14 misiuni efectuate de aviație, distrugerea a două sisteme de rachete anti-aeriene, a trei puncte de control, a cinci depozite de muniții și a trei sisteme de artilerie.

UE și-a accelerat programul de livrări de arme Ucrainei, spre a susține contraofensiva, susține într-un interviu acordat publiației Le Parisien Thierry Breton, comisarul UE pentru piața internă, servicii și apărare,

De ziua taților. rușii au omorât în Sumy un tată și pe fiul său de 4 ani. Ambii au sucombat rănilor lor suferite pe stradă, în drum spre un adăpost, în urma bombardării, de către ruși, a orașului Bilopillia.

Update 18:00 Trupele ruse își mută unități din partea ocupată a regiunii Herson în regiunea Zaporijjea, scena unei incipiente contrafensive ucrainene. Știrea de azi, publicată de Kiev Independent, provine de la Ivan Fedorov, primarul ales și exilat al orașului ucrainean ocupat, Melitopol.

Un spital militar rusesc aflat în construcție arde cu vâlvătăi în regiunea rusă Briansk, relevă Ukrainska Pravda.

Update 17:30 Președintele Biden iarăși alăturea cu drumul, grav. Șeful statului american pare să creadă că e satrapul Regatului Unit, nu președinte al Statelor Unite, o republică din 1776. Biden și-a încheiat la West Hartford, în Connecticut, o cuvântare menită să-i convingă pe americani cât de periculoase sunt armele de foc nu cu o formulă normală în SUA, ci cu…tradiționalul salut britanic din trecut: ”God save the Queen”. Regina (Elizabeta a II-a) a murit în septembrie 2022. 

Update 17:00 Scelerat atac terorist, probabil islamist, asupra unei școli. Cu cel puțin 41 de victime omenești, în majoritatea elevi, s-a soldat atacul unor rebeli asupra unei școli din Uganda. Se bănuiește că autorii atentatului fac parte din așa-zisele Forțe Democratice Aliate, un grup terorist cu legături cu ”statul islamic”. Unii elevi au fost răpiți, alții arși sau tăiați cu machetele.

Update 14:30 Dacă știrile informale, rusești, privind recucerirea localității Piatykhatky de către unitățile lui Zalujni se confirmă, e deschis drumul trupelor ucrainene spre Jerebianka și, mai ales, Vasylivka.

Update 14:00 Secretarul General al NATO, Stoltenberg, a declarat că locul Ucrainei e în NATO. Dar nu acum. Ar trebui, potrivit lui, (ca Ucraina) ”să aștepte sfârșitul războiului”.

Analiză. Acesta e verdictul dat mai de mult de ministrul german al apărării, Pistorius. Stoltenberg a mai declarat, mai nou, că Ucraina ar trebui, în prealabil, să devină un ”stat suveran și independent”. Or, Ucraina este un stat suveran și independent. Tocmai ca să nu devină membru al NATO a foat agresat acest stat de către Rusia lui Putin. A-l lăsa să aștepte (cum vrea președintele american Biden) ca țara cotropită să redevină ce-a fost înainte de această agresiune, nu numai că îl recompensează pe agresor, ci îl și stimulează să continue agresiunea în veci de veci, perptuarea lui fiind, logic, necesară Rusiei, ca să-i bareze Ucrainei aderarea la NATO.

Update 13:30 Comandantul trupelor ucrainene care conduc ceea ce s-a numit ”contraofensiva” din sudul țării, generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskyi, afirmă că, în ultimele 24 de ore, rușii au pierdut în zonă echivalentul a patru companii, fiindu-le distruse ori avariate și 77 de vehicule. Forțele ucrainene nu se află în acest moment în contraofensivă, ci în operațiuni de recunoaștere și depistare a slăbiciunilor din frontul rusesc, afirmă colonelul Margo Grosberg, șef al serviciilor estone de spionaj militar, pentru Ukrainska Pravda. Potrivit lui, ucrainenii dețin în acest moment inițiativa, progresează metodic spre a nu risca inutil vieți ale militarilor proprii, care sunt extrem de prețioși și nu-și vor declanșa (probabil) contraofensiva nici în săptâmâna care bate la ușă.

Grosberg a reliefat că, în luptele actuale, Ucraina și-a pierdut mai puțin de 10% din echipamentul occidental furnizat.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, va conferi în următoarele zile cu omologul său ucrainean, Reznikov, la cererea șefului Pentagonului. Lloyd Austin vrea ca statul evreu să ajute mai mult Ucrainea. Or, Gallant i-a spus lui Austin că Ierusalimul nu va furniza Ucrainei arme letale.

Update 12:00 Recucerire de teritoriu ucrainean. Potrivit unui blogger militar rus, citat de jurnalistul eston Dimitri, localitatea Piatyhatky din regiunea Zaporijjea ar fi ajuns din nou sub control ucrainean. Iar forțele Kievului s-ar pregăti să-și reia avansul spre Vasilivka. Un progres ”încet dar sigur”.

Update 11:00 Rusia suferă în contraofensiva din sud pierderi foarte mari, estimează serviciile secrete britanice, reluate de Kiev Independent. Aceste pierderi, estimează sursele britanice, potrivit cărora rușii se apără în genere (în bătăliile din Zaporijjea) eficient, sunt ”cele mai mari de la bătălia pentru Bahmut încoace.”

Ucrainenii anunță atacuri asupra unui grup de 16 zone cu concentrări de trupe ruse și uciderea, în ultimele 24 de ore, a 650 de militari ruși, precum și distrugerea a zeci de vehicule ale armatei ruse, între care șapte tancuri și 13 obuziere sau alte sisteme de artilerie. Ar fi fost de asemenea doborâte două elicoptere de atac rusești de tip Ka-52 și 12 drone ale Moscovei, între care unele de fabricație iraniană.

Rușii ar fi lansat operațiuni ofensive eșuate pe fronturile din Kupiansk, Lîman, Avdiivka, Marinka și Șahtarsk, relevă Ukrainska Pravda, reluând surse ale armatei Kievului.

Numărul total al invadatorilor uciși de la invazia rusă din februarie trecut se apropie, potrivit Statului Major ucrainean, de 220.000 de militari. Surse independente precum Mediazone și BBC confirmă moartea a peste 25.000 de militari ruși uciși în Ucraina.

Un depozit de muniție rusesc din Rykove, lângă Henicesk, în partea încă ocupată a regiunii Herson, a explodat și a luat foc.

Prigojin nu se arată interesat să se supună cererii ministerului rus de război de a se subordona și de a-i pune pe mercenarii Wagner să semneze contracte cu statul rus, relevă ISW.

Rusia continuă să bombardeze și să omoare civili ucraineni. Suib ploaia celor peste 500 de bombe lansate de ruși asupra regiunii Herson a fost omorîât cel puțin un civil, alți doi fiind uciși în Donețk, la Vuhledar.

Șeful NATO, Stoltenberg, a avertizat împotriva unei păci de fațadă în Ucraina. Secretarul General al Alianței a evidențiat, în publicația germană Die Welt am Sonntag, că numai Ucraina (țara agresată) poate articula condițiile unei păci drepte. La Moscova, Putin a salutat inițiativa ”de pace” a delegației africane conduse de liderul sudafrican Ramaphosa, condiționând însă sfârșitul războiului de ”recunoșterea” anexării de către Rusia a teritoriilor ucrainene alipite Federației Ruse de regimul de la Kremlin. Africanii (care au nevoie de importuri de cereale din Rusia și Ucraina) îi ceruseră lui Putin să amorseze negocieri de pace cu Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Peskov, crede că acordul pentru cereale nu va fi prelungit. Peskov a calificat Ucraina ca fiind ”în mare măsură demilitarizată”. Prigojin și-a bătut joc de pretențiile purtătorului de cuvânt al Kremlinului. Șeful mercenarilor Wagner a reliefat că Ucraina are în prezent una din cele mai bune armate din lume.

Președintele Zelenski a mulțumit partenerilor occidentali pentru ajutorul militar acordat, precum și pentru asistența pentru sinistrați, după indundațiile provocate de detonarea barajului Nova Kahovka. Zelenski s-a arătat recunoscător și Germaniei care a livrat Ucrainei alte 64 de rachete dirijabile pentru sistemul antiaerian Patriot.

Președintele Biden a calificat gestul președintelui Rusiei, Putin, de a amplasa bombe atomice în Belarus, ca fiind ”absolut iresponsabil”.

Din Berdianskul ocupat, în sudul Ucrainei, ar fi fost răpiți și duși în Rusia 300 de copii.

17 iunie 2023 – anul 2 – ziua a 113-a zi a războiului

Update 23:45 Peskov a declarat că sarcina demilitarizării Ucrainei a fost „în mare măsură îndeplinită”, relatează agenṭia Nexta. Purtătorul de cuvânt al lui Putin a explicat că Ucraina folosește din ce în ce mai puține propriile arme, care sunt înlocuite cu arme occidentale. Drept urmare, țările NATO „intervin” în conflict, făcându-l să se prelungească, iar Rusia este nevoită să folosească măsuri mai decisive pentru a-i proteja pe „rușii din Donbass”.

La un an și jumătate de la începutul războiului, se dovedește că trecerea Ucrainei la armele NATO era sarcina Kremlinului, comentează sarcastic, jurnaliştii ucraineni.

Update 22:15 În Kazahstan a început un nou val de desovietizare, anunță agenția Nexta. Autoritățile kazahe vor fi obligate să nu mai folosească numele unor figuri de marcă ale Uniunii Sovietice pentru a denumi obiecte și să creeze o listă cu propriile „personaje proeminente”, a declarat chiar președintele republicii, Kassym-Iomart Tokaiev. Anterior, guvernul de la Astana/Nur-Sultan anunțase că plănuiește să înlocuiască peste 3000 denumiri topografice, care sunt ideologic depășite.

Update 22:00 Reacție dură a lui Biden față de aderarea rapidă a Ucrainei la NATO. Președintele american a declarat reporterilor că nu va înlătura barierele din calea aderării Ucrainei la NATO, deoarece țara trebuie să îndeplinească aceleași standarde ca și alți membri, a informat CNN, reluat de Kiev Independent. Poziția lui Biden contrazice afirmațiile de la finalul săptămânii, ale Secretarului General NATO, Jens Stoltenberg.

„Cred că au făcut tot ce ține de demonstrarea capacității de a se coordona militar, dar există o întreagă problemă: sistemul lor este sigur? Este necorupt? Îndeplinește toate standardele pe care toată lumea, orice altă națiune din NATO, le face? Cred că o va face. Cred că se poate. Dar nu e automat”, a spus el.

Update 21:30 Propaganda rusă susține că l-a scos din joc pe temutul Kyrilo Budanov, șeful informațiilor militare de la Kiev, afirmând că acesta ar fi în comă, internat într-un spital din Germania. Presa aservită Kremlinului și canalele ruse de Telegram susțin că informația ar fi fost confirmată de revista Stern, însă niciun articol de acest fel nu apare în publicația germană. În vârstă de 37 de ani, Budanov nu a apărut public în ultimele 3 zile, deși președintele Zelenski a scris sâmbătă dimineața pe Telegram că la sedința matinală ar fi participat și el, relatează portalul moldovean Noi.md.

Șeful Directoratului Principal pentru Informații din cadrul ministerului apărării de la Kiev a fost în repetate rânduri ținta unor tentative de asasinat și a supraviețuit unui atac anterior al forțelor ruse, în Donbass, când a fost împușcat.

Update 20:45 Potrivit Statului Major de la Kiev, trupele ruse nu au reușit să avanseze în estul Ucrainei, însă au lansat 37 de atacuri aeriene în întreaga țară. Armata roșie a încercat să avanseze spre orașele Kupiansk, Lîman, Avdiivka, Marinka și Șahtarsk din estul și sud-estul Ucrainei, dar nu au reușit să facă niciun progres în cursul zilei de sâmbătă, relatează raportul instituției, reluat de Kiev Independent.

Conform informațiilor autorităților militare ucrainene, forțele ruse s-ar afla în continuare, în defensivă pe frontul de sud, în regiunile Zaporijjea și Herson, unde au loc acțiunile contraofensive ale armatei ucrainene. Rezistența rusă este cea mai puternică în regiunea Zaporijjea, cu mai multe linii de apărare rusești care se întind până spre Crimeea ocupată, informează aceeași sursă.

Anterior, ministerul apărării de la Kiev declarase sâmbătă, că forțele ucrainene au înregistrat succese tactice în toate sectoarele contraofensivei de pe frontul de sud al țării, înaintând cu 2 kilometri pe fiecare axă principală. Informația a fost negată de Moscova, care a anunțat că armata Kremlinului a provocat pierderi grele forțelor ucrainene, relatează jurnalistul american Samuel Ramani.

Update 20:30 Civili uciși și răniți în urma unor bombardamente rusești asupra regiunilor Donețk și Herson. O fetiță de 9 ani și o femeie de 57 de ani au fost rănite de atacurile armatei roșii, în localitatea Kostiantynivka, din regiunea Donețk, a informat Procuratura Generală a Ucrainei, citată de Kiev Independent.

Forțele aeriene ruse au lovit satul Kozațke, regiunea Herson, sâmbătă, 17 iunie, omorând o persoană și rănind trei, inclusiv o femeie de 35 de ani, un bărbat de 88 de ani și un băiat de 17 ani, a raportat administrația regională.

Update 12:40 Rabinul-șef al Ucrainei, Moshe Reuven Azman, i-a răspuns lui Putin, care l-a numit pe Zelenski „o rușine pentru poporul evreu” și a insinuat că președintele ucrainean nu ar fi evreu. Declarațiile lui Putin au fost făcute la Forumul Economic de la St. Petersburg, unde dictatorul rus a încercat să invoce, din nou, un neonazism ucrainean. Aflat cu ajutoare umanitare în zonele sinistrate, rabinul Azman a declarat că el, împreună cu întreaga lume, este mândru de președintele Ucrainei, care depune toate eforturile pentru a proteja poporul ucrainean în fața agresiunii ruse.

Volodimir Zelenski este un lider care a dat un exemplu de curaj poporului său și întregii lumi”, se arată și în declarația Confederației Evreilor din Ucraina, citată de Kiev Independent. Zelenski „este un erou nu numai al poporului evreu, ci și al întregii națiuni politice ucrainene, care, desigur, include și evrei”.

Update 12:30 Satelitul companiei private americane MAXAR a surprins imagini cu situața actuală de la barajul Kahovka, distrus de Rusia. Ele au fost difuzate de Scheme, un proiect Radio Europa Liberă. Apele încep să se retragă, potrivit anunțului făcut de autoritățile ucrainene, în timp aproximativ 30 de localități sunt încă inundate în regiunea Herson, notează Ukrainska Pravda. 2782 de persoane au fost evacuate, în cele zece zile de la aruncarea în aer a barajului de pe Nipru. În regiunea vecină, Nicolaev, mai multe localități au fost afectate, iar cartierul Baștanka din oraș peste 35 de clădiri, grădini, fântâni și alte construcții sunt inundate.

Update 12:20 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat sâmbătă, 17 iunie, că Rusia a pierdut 219.170 de militari în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă, pe 24 februarie 2022. În ultimele 24 de ore, 670 de soldați ruși au fost uciși, în timp ce forțele ucrainene au distrus șapte drone, 12 tancuri, 22 sisteme de artilerie, 1 elicopter și alte echipamente ale armatei roșii.

Update 12:00 Avantaj rusesc asupra spațiului aerian din sudul Ucrainei, datorită elicopterelor din dotare. Ministerul britanic al apărării a anunțat în raportul său din această dimineață că Moscova dispune de superioritate aeriană, ceea ce i-a conferit un avantaj temporar în contraofensiva ucraineană. Imagini din satelit consultate de britanici arată că numai la aeroportul din Berdiansk – oraș sudic ocupat de trupele ruse și bază logistică importantă pentru acestea – ar fi fost aduse recent aproximativ 20 de elicoptere.

De ce sunt aceste aeronave speciale? Potrivit ministerului britanic, ele dispun de rachete aer-sol cu rază lungă de acțiune, ajutând armata rusă să lovească ținte terestre ale forțelor ucrainene.

De cealaltă parte, Kievul susține că “Ucraina a preluat inițiativa în război, iar Rusia este în defensivă”, potrivit viceministrului apărării, Volodimir Havrylov, citat de Ukrainska Pravda. Havrylov a avertizat însă, că pentru a obține victoria, țara sa “are nevoie de arme cu rază lungă de înaltă precizie, cu o rază de acțiune de până la 200 de kilometri“. Havrylov a afirmat că Ucraina este pe cale să obțină avioane de luptă care îi vor apăra spațiul aerian de rachetele rusești.

Update 11:45 Cel puțin doi oameni au fost uciși și alți 25 răniți de bombardamentele rusești asupra regiunii Herson, în cursul zilei de vineri, a relatat Ukrainska Pravda. Trupele invadatoare au tras de 75 de ori asupra localităților din această zonă de sud a Ucrainei, grav afectată de inundații după distrugerea barajului Kahovka. Numai asupra orașului Herson au fost înregistrate 44 de atacuri.

Mai multe cartiere din raionul Dnipetrovsk au fost și ele ținta atacurilor rusești, noaptea trecută. La Nikopol, o femeie a fost rănită și se află în stare gravă, după ce casa sa a fost avariată de artileria rusească.

16 iunie 2023 – anul 2 – ziua a 112-a zi a războiului

Update 21:30 Surse ale bloggerilor militari ruși clamează că ar avea loc lupte grele pe axa Piatinhatki-Lobkove. E vorba de localități din partea ocupată a regiunii curainene Zaporijjea.

Sursele rusești exultă. Aliații sirieni ai Iranului, trupeții dictatorului criminal în masă Assad ar fi ajuns, potrivit lor, pe frontul ucrainean.

Analiză. Occidentul, în frunte cu președintele SUA, Obama, șeful de atunci al actualului președinte american Biden, l-a iertat pe Assad, deși satrapul lui Putin se prevalase de ajutorul militar rusesc și încălcase ”linia roșie”, americană, care-i interzicea recursul la arme de distrugere în masă. Așa că Assad și-a bombardat cu impunitate propriul popor cu arme chimice, omorând oameni în masă. Acum, militarii lui se pregătesc de omorât în masă ucraineni.

Update 17:30 Trupele ruse își dislocă unitățile din a doua linie de apărare din Zaporijjea, spre a o întări pe prima, consolidată și cu ample instalații și fortificații executate de unitățile de geniu. Aceste obstacole formidabile, relevă comandamentul acestui sector de front ucrainean, face dificilă orice înaintare, oricât de neambițioasă. Potrivit serviciilor secrete britanice, invadatorii au construit în Zaporijjea trei linii defensive consecutive.

Continuă și crimele de război ale Rusiei. La Herson un bombardament rusesc asupra unui bloc și a unor clădiri medicale și școlare a provocat cel puțin șase răniri. Cu alte 6 persoane rănite s-a soldat și bombardarea Kievului, unde au fost umpluți de sânge un copil și o bătrână.

Update 13:30 În timpul vizitei de ”mediere” a delegației sudafricane la Kiev, Rusia a trimis gazdelor și oaspeților un mesaj sub forma unui amplu val de bombardamente cu rachete de croazieră. 12 rachete, câte 6 de tip Kinjal și Kalibr au fost lansate de ruși între altele din Marea Neagră, fiind doborâte în spațiul aerian ucraienean. Forțele antiaeriene au doborât și două drone. Atacul rusesc asupra capitalei s-a soldat cu distrugerea sau avarierea de case particulare și un incendiu, fiind semnalate victime. Președintele sudafrican Cyril Ramaphosa, un bun prieten al Moscovei, conduce delegația așa-zisei ”misiuni de pace” a continentului negru. Germania a anunțat că va mai dona Ucrainei 64 de rachete pentru sistemul Patriot.

Update 11:00 Nou fake-news rusesc cu privire la șeful serviciilor secrete militre ucrainene, Kirilo Budanov? Propaganda rusă afirmase, fals, prin RIA NOVOSTI, că ar fi fost rănit grav și s-ar afla într-un spital german. Ucraina a dezmințit categoric. Dintr-o investigație a ziaristului Lars Wienand de la T-Online rezultă, după contactarea serviciilor secrete ucrainene și a autorităților germane, că Budanov nu se află într-un spital din Germania.

Contraofensiva ucraineană continuă pe cel puțin trei direcții, releva ISW despre evenimentele de la 15 iunie.

Update 10:15 Acces pe repede înainte al Ucrainei la NATO. Potrivit Axios, Președintele SUA, Biden, și-ar fi semnalizat susținerea pentru scutirea Ucrainei de așa-numitul ”plan de acțiune” în vederea obținerii statutului de membru al Alianței (MAP), solicitat îndeobște candidaților la aderare.

Secretarul general al NATO, Stoltenberg, pe care ministrul german al apărării, Pistorius, ar vrea să-l vadă conducând în continuare alianța, dat fiind că nu s-ar fi ”găsit candidați potriviți”, a lansat propunerea ca Ucraina să fie scutită de MAP, iar șeful Casei Albe a aprobat-o, crede Axios, care a preluat informația de la două surse pe moment anonime.

Update 10:00 Ucraina ar fi doborât 24 de drone și ar fi distrus în ultimele 24 de ore 19 sisteme de artilerie (cum sunt obuzierele), afirmă Statul Major ucrainean.

În acest răstimp au avut loc cel puțin 30 de ciocniri armate între unitățile celor două tabere beligerante. Pe frontul din Lîman, rușii ar fi încercat fără succes să avanseze spre Stelmahivka în regiunea Lugansk și spre Vîimke, Vesele și Rozdolivka în regiunea Donețk.

Pe frontul din Bahmut, rușii au lansat de asemenea fără succes o acțiune ofensivă spe Orihovo-Vasîlivka.

Ar fi fost respinse pe frontul de lângă Marinka și acțiunile ofensive ale rușilor de la Marinka, Krasnogorivka și Novomyhailivka. Concomitent, ar fi fost oprite atacurile ruse pe frontul Șahtarsk. Numărul militarilor ruși uciși în acest răstimp ar fi de 590, iar totalul, din februarie trecut încoace, s-ar ridica la 218.500.

Forțele ucrainene au salvat 5 militari ruși amenințați de inundațiile iscate de explozia barajului hidrocentralei Nova Kahovka. Mulți ucraineni adulți refuză, în fața inundațiilor Niprului și râurilor adiacente, să se evacueze altfel decât în ultima clipă și încearcă să rămână în regiune, spre a se întoarce acasă imediat ce condițiile le permit revenirea, relevă corespondentul din regiune al DLF. Nu puțini sinistrați îi învinuiesc pe jurnaliști că orientează focul inamic, rusesc, asupra lor, imediat ce își fac transmisiile din regiune. Urmările ecologice și economice ale viiturii vor mai chinui încă timp de decenii regiunea, relevă corespondentul ucrainean al DLF.

Update 06:00 Grănicerii polonezi anunță atacuri asupra lor din Belarus. Potrivit grănicerilor, din Belarus s-a deschis focul asupra lor și li s-a avariat o mașină. Nu ar fi clar ce fel de armă s-a folosit, deși incidentul s-a petrecut acum cîteva zile.

Rusia a mutat combatanți ceceni la granița dintre regiunea Belgorod și Ucraina, spre a împiedica infiltrarea de partizani ruși din Ucraina.

Rusia pare să-l fi omorât, în detenție, pe disidentul Anatoly Berezikov. În temniță, deținutul de conștiință, în vârstă de 40 de ani, fusese electrocutat și maltratat în fel și chip. La arestarea sa, în luna mai, pentru vina de a fi împărțit afișe pe care scria ”Vreau să trăiesc”, semnalizând Ucrainei dorința militarilor ruși de a se preda, îi fuseseră rupte coastele. Fusese pus sub acuzare pentru ”huliganism”. Un angajat al închisorii din Rostov pe Don afirmă că s-ar fi sinucis.

Un grup de experți ONU a semnalat Rusiei grija iscată de utilizarea torturii, de către forțele militare ale Rusiei, în tratatmentul aplicat de trupele Moscovei civililor și prizonierilor de război ucraineni,

Rusia a lansat atacuri cu drone Shahed asupra Odesei și Nikolaevului. Bombardamentele ruse asupra regiunii Sumî au rănit trei adolescenți.

Președintele Ucrainei, Zelenski, a calificat contraofensiva drept dând, în genere, ”știri pozitive”, situația fiind însă, totodată, ”dificilă”. Zelenski, a salutat prima zi a întâlnirii în format Ramstein și a calificat-o drept ”productivă”. Șeful statului ucrainean și-a elogiat și unitățile militare, aflate în luptă.

Noi ajutoare. Danemarca va antrena piloți ucraineni pe avioane F-16, la bazele ei. Spania va oferi Ucrainei 20 de transportoare blindate și patru tancuri Leopard. Germania două blindate speciale de tip Wisent 1 pentru deminare. Bulgaria se va alătura inițiativei europene pentru furnizarea de muniție în valoare de 2,2 miliarde de euro, de care are nevoie Ucraina.

NATO și Ucraina își modifică forma de organizare a raporturilor bilaterale. Cele două părți urmează să-și strângă relațiile raporturile printr-o Comisie și un nou Consiliu, de format la summitul NATO din Vilnius, ori ulterior. Ar urma ca Ucraina, fără să fie membru cu drepturi depline al NATO, să aibă în comisii și comitete un statut de partener egal.

Ciocnirea unui camion cu un autobuz s-a soldat nu departe de Winnipeg, în Canada, cu 15 morți.

15 iunie 2023 – anul 2 – ziua a 111-a zi a războiului

Update 22:45 Președintele Zelenski a vorbit în Parlamentul Elvețian. Șeful statului ucrainean le-a mulțumit parlamentarilor confederației pentru ajutorul umanitar și pentru adoptarea sancțiunilor UE împotriva Rusiei dar le-a cerut arme pentru apărarea Ucrainei. În semn de protest, extrema dreaptă elvețiană a boicotat în Parlament alocuțiunea rostită prin legătură video. Potrivit președintelui forului legislativ helvet, Martin Candinas, Parlamentul Elveției condamnă acest ”război care încalcă dreptul internațional”.

Șefa guvernului italian, Girgia Meloni, a prezentat azi un nou pachet de ajutorare militară a Ucrainei. Meloni a spus că acest pachet include arme vitale pentru apărarea Ucrainei, relevă Visegrad 24.

Potrivit Reuters, reluat de Timofei Milovanov, președintele Academiei Economice din Kiev relevă între altele că:

-ucrainenii realizează cele mai rapide cuceriri din noiembrie trecut încoace;

-forțele Kievului mai au de străbătut o distanță până la principala linie defensivă rusă;

-iar grosul forțelor ucrainene mai așteaptă în rezervă să intre în luptă.

– Președintele Zelenski a firmat că tancuri și blindatele occidentale joacă un rpol crucial în protejarea militarilor ucraineni;

-Rusia și-a fortificat liniile de apărare, care se întind din vestul Rusiei până în Crimeea:

-strategia principală a Ucrainei implică monitorizarea concentrărilor și mișcărilor de trupe ruse și bombradarea celor mai slab apărate zone;

-contraofensiva implică 12 brigăzi mecanizate cu blindate, din care 9 sunt instruite și echipate de vest. Mai sunt 8 brigăzi de asalt ale ministerului de interne cu 40.000 de soldați;

-doar 3 din cele 12 brigăzi au intrat în luptă, iar progresul trupelor ucrainene a stagnat, ceea ce i-a alertat pe ziariști;

-lipsa aviației complică (îngreunează) avansul ucrainean.

Update 19:10 Senatorii americani din ambele partide ar urma să propună un proiect de lege care să-i permită președintelui Joe Biden să sechestreze și să transfere activele suverane rusești, Ucrainei, relatează Financial Times. Este vorba despre active care depășesc 300 miliarde de dolari.

Scopul legii, spun senatorii, este să ajute la reconstrucția Ucrainei, considerând că Moscova se face complet vinovată de distrugerea acestei țări și trebuie, așadar, să plătească pentru catastrofa cauzată. Legislatorii au în vedere și ușurarea poverii financiare asupra poporului american care este cel mai important finanțator al Ucrainei în prezent.

Update 19:00 Bloggerii militari ruși se plâng pe rețele sociale precum Telegram, că armata lor este „în război cu propria noastră prostie și neglijență”, după ce cel puțin 100 de soldați ai Moscovei au fost uciși ieri, când o rachetă ucraineană a lovit o adunare de soldați care îl așteptau de 2 ore pe comandantul lor să țină un discurs, scrie Kiev Post. Potrivit unor surse ruse neconfirmate, masacrul a avut loc în apropiere de Kreminna, în regiunea Lugansk, când membri ai Armatei a 20-a combinate s-au adunat într-un grup mare, nu departe de liniile frontului și în raza rachetelor HIMARS deținute de forțele Kievului.

Update 18:50 Dacă Rusia pierde contraofensiva, va pierde în cele din urmă războiul, a spus Volodimir Zelenski, într-un interviu pentru televiziunea NBC. Forțele Moscovei opun o „rezistență foarte dură” din cauza aceasta, a explicat liderul de la Kiev, iar știrile din prima linie au fost „în general pozitive, dar situația este dificilă”, potrivit lui.

Contraofensiva este la fel de importantă pentru Ucraina, care ar putea pierde sprijinul occidental dacă nu obține suficiente câștiguri pentru a justifica asistența militară în valoare de miliarde de dolari pe care aliații săi i-au acordat-o, precizează Sky News.

Update 18:40 Președintele ceh, Petr Pavel, a îndemnat la monitorizarea rușilor care trăiesc în Europamult mai îndeaproape decât înainte”. Motivul constă în activitatea intensă a serviciilor de spionaj rusești, pe teritoriul Uniunii Europene.„Cred că, la fel ca în cazul mai multor conflicte mondiale din trecut, în timpul războiului în curs, măsurile de securitate cu privire la cetățenii ruși ar trebui să fie mai stricte decât în ​​vremuri normale”, a spus Petr Pavel, fost comandant NATO.

Update 18:00 SUA, Danemarca și Olanda vor livra Ucrainei sute de rachete antiaeriene și antirachetă. În discuțiile din formatul Rammstein, ministrul ucrainean al apărării, Reznikov, a primit asigurări în legătură cu antrenarea piloților ucraineni pe avioane F-16.

Update 17:30 Ucraina a avansat un kilometru pe frontul de la Vuhledar, în Donețk, anunță Kiev Independent.

La Zelenivka, lângă Herson, rușii au bombardat și ucis o bătrână.

Șeful IAEA Grossi a ajuns la Centrala Nucleară de la Zaporijjea.

Retorica Germania s-a modificat perceptibil. Germania lui Scholz vrea să discute garanții de securitate occidentale pentru Ucraina. Cancelarul realizează că Putin vrea să rupă teritorii din trupul Ucrainei, fiind ca atare necesar ca partenerii Ucrainei să-și pună problema garanțiilor de securitate.

Guvernul pesedistului Marcel Ciolacu a depus jurământul la Cotroceni. Parlamentul îl validase anterior cu 290 la 234 voturi. UDMR care a fost eliminat de la guvernare anunțase că va vota împotriva noului cabinet.

Update 12:00 ”N-am văzut încă adevărata contraofensivă ucraineană”, apreciază președintele Cehiei, Petr Pavel. Potrivit generalului ceh care ocupă la Praga fotoliul prezidențial, asistăm doar la debutul ei moderat. Ar fi vorba de ”operațiuni formative”, a precizat, în limbaj militar, Petr Pavel, într-un inveriu acordat Europei Libere/Libertatea.

Și ministrul eston al apărării, Hanno Pevkur se așteaptă ca marea contraofensivă să aibă loc în următoarele săptămîni. El a cerut să nu se pună presiune pe ucraineni să ofere pe loc rezultate. ”Ucrainenii știu ce fac”, a reliefat el.

În zonele indundate de explozia barajului Novo Kahovka, nivelul apelor a scăzut sub 2 metri adâncime. Atacurile ruse din ultoimnele 24 de ore s-au soldat cu moartea a trei persoane și rănirea altor șapte.

Debut securitar german. Germania și-a oferit o mult criticată ”strategie națională de securitate”.

Analiză: așa-zisa ”Strategie națională de securitate” e rezultatul fără precedent al unei viziuni integrative și parțial ideologizate, care pune alături chestiuni militare cu protecția climei, cu securitatea cibernetică, precum și cu aprovizionarea alimentară și cu materii prime critice. Unele chestiuni cum e securitatea cibernetică fac cert parte din acest film. Altele sunt extrase din bagajul ideologic ecologist al stângii la putere în Germania. De pildă protecția climei. În mod bizar, această strategie mamut omite stipularea investiției imediate a 2% din PIB în bugetul militar german și întemeiera unui for esențial, de felul unui Consiliu de Securitate Națională, în ciuda propunerilor de bun simț avansate în acest sens de liberalii germani, care doreau pe bună dreptate întemeiera lui.

Update 09:30 Contraofensiva Kievului continuă, potrivit ISW, pe cel puțin trei direcții, dar ucrainenii nu au înaintat, se pare, decât câteva sute de metri pe fronturile din Bahmut și Zaporijjea, ceea ce relevă că încă n-au obținut un avantaj decisiv în fața multilelor linii defensive ale rușilor. S-ar fi produs până acum cel puțin 49 de ciocniri directe între forțele ucrainene și invadatorii ruși. Ambele părți tac cu privire la pierderile proprii și afirmă că inamicii au suferit pierderi grele.

Ucrainenii anunță distrugerea unui elicopter rusesc și a 12 tancuri în răstimpul ultimelor 24 de ore. Numărul total al rușilor uciși pe câmpul de luptă ucrainean s-ar apropia de 218.000 de militari.

Bombardamentele și atacurile ruse asupra infrastructurii civile ucrainene s-au reluat în special asupra orașelor Krivîi Rig și Odesa. Dar și asupra Harkivului.

Krivîi Rig, orașul natal al președintelui Zelenski, a fost ieri scena unei foarte sângeroase crime de război a Rusiei. Masivul atac, soldat ieri cu 12 victime omenești și 25 de persoane rănite, s-a prelungit azi prin trei rachete lansate asupra unor instalații industriale civile, care au provocat pagube considerabile. Un om a fost rănit.

Apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât toate cele 20 de drone lansate de ruși precum și una din cele 4 rachete de croazieră ale Moscovei.

Autoritățile ruse anunță doborîrea a 9 drone ucrainene care ar fi atacat Crimeea.

Șeful IAEA, Grossi și-a amânat vizita la Centrala Nucleară de la Zaporijjea, din cauza problemelor de securitate.

Surse rusești imposibil de verificat și confirmat anunță, pe rețele, ciocniri cu partizanii ruși anti-Putin la granița Ucrainei cu Belgorod, precum și pierderi grele în fața unităților Corpului de Voluntari Ruși.

14 iunie 2023 – anul 2 – ziua a 110-a zi a războiului

Update 21:00 Până la un milion de ucraineni s-ar putea confrunta cu probleme de aprovizionare cu apă potabilă din pricina aruncării în aer a barajului hidrocentralei Nova Kahovka. E vorba între altele de oameni din raioanele Nikopolskyi și Krîvorizkîi din regiunea Dniepropetrovsk. 

Update 20:45 Președintele turc, Erdogan, a pus din nou la îndoială acceptul Turciei pentru aderarea la NATO a Suediei până la summitul NATO din iulie. Autoritarul lider islamist al Turciei reproșează democrației suedeze că n-ar acționa destul de hotărât împotriva terorismului kurd. Azi a avut loc o nouă rundă de convorbiri tripartite cu participarea Suediei, Turcia și reprezentanților NATO. Ankara insistă că Suedia să-și extrădeze refugiații kurzi. Suedezii și-ai înăsprit sensibil, sub presiunea turcă, legislația antiteroristă. Iar la Stockholm Curtea Supremă a autorizat recent extrădarea unui terorist kurd. Dar Turciei nu-i ajunge, deși liderul NATO a apreciat că s-ar fi produs ”niște progrese”.

Update 19:30 Cu ajutorul Israelului, ”Germania intră într-o nouă eră antiaeriană”, a reliefat șefa comisiei de apărare a Bundestagului, Strack-Zimmermann.

Partidele alianței guvernamentale germane au căzut de acord să achiziționeze sisteme antirachetă. E vorba de scutul israelian Arrow 3, precum și de Iris T. Germania vrea ca Arrow 3 să devină parte a unei propuse apărări europene. Care încă nu există, dar a fost propusă de nemți. Sistemul israelian e, potrivit DLF, componenta supremă a sistemului defensiv antiaerian în trei trepe al statului evreu și poate nimic rachete și arme agresoare chiar în afara atmosferei, până la o înălțime de 100 de kilometri. Germania a constatat că e pe moment rău apărată împotriva unor agresiuni aeriene. Achizițiile vor fi achitate din fondul special de 100 de miliarde alocat apărării germane.

Update 19:15 ”Nu știm dacă actuala contraofensivă ucraineană va constitui punctul de cotitură a războiului”, a spus secretarul general al NATO, Stoltenberg. Stadiul ei e, potrivit șefului Alianței, incipient, astfel încât nu e clar decoamdată ce anume va aduce. Pe moment, Ucraina progresează pe câmpul de luptă și eliberează noi teritorii. Generalul Ben Hodges, fostul comandant al armatelor americane din Europa estimase că, ”până la finele lunii august, Ucraina poate recuceri Crimeea”, dar numai dacă i se dau arme cu bătaie lungă.

Potrivit Hannei Maliar, de la ministerul ucrainean al apărării, forțele ucrainene au avansat azi până la 500 de metri pe frontul de la Bahmut și între 300 și 350 de metri în direcția Zaporijjea. La Moscova, Putin a semnat un decret care le retrage pașapoartele bărbaților ruși aflați la vârste care-i fac apți să presteze serviciul militar.

Update 19:00 Ramzan Kadîrov a anunțat pe Telegram că și-a găsit vărul, pe Adam Delimhanov, mâna sa dreapta, despre care se spunea că ar fi fost rănit într-un atac lansat de forțele ucrainene astăzi în spatele liniilor ruse. Trăiește și este bine!, a spus dictatorul cecen despre Delimhanov, aflat în Ucraina cu trupele mercenarilor kadîroviți.

Update 18:55 Disidentul rus Vladimir Kara-Murza a primit cetățenia canadiană onorifică, a anunțat Centrul Raoul Wallenberg pentru Drepturile Omului. “El reflectă cele mai bune valori canadiene”, a scris pe Twitter organizația, precizând că Vladimir Kara-Murza și-a întărit astfel lor între cele mai mari personalități care au luptat cu eroism pentru oameni, precum diplomatul suedez Raoul Wallenberg, salvator al mii de evrei și ucis ulterior de puterea sovietică.

În vârstă de 41 ani, Vladimir Kara-Murza ispășește o pedeapsă dură, motivată politic: în aprilie 2023, el a fost condamnat sub acuzația de trădare și „răspândire de dezinformări” despre armata rusă și condamnat la 25 de ani de închisoare, fiind supus unor tratamente degradante, precum cum explicat Comisia Europeană și alte instituții. Kara-Murza a fost supus de două ori unor tentative de otrăvire.

Update 18:45 Dezastrul ecologic de la Nova Kahovka continuă. Ucrainenii au evacuat peste 2700 de persoane din zona sinistrului. Iar potrivit Grupului Harkiv pentru Protecția Drepturilor Omului, peste 200 de tritoni din Nipru au fost aduși de ape pe plajele de la Marea Neagră a regiunii Odesa, însă numai 55 au supraviețuit. Amfibienii au fost salvați de membrii unui parc național din apropiere.

Deși seamănă cu șopârlele, aceste animale sunt înrudite cu salamandrele și broaștele, iar în România tritonii pot fi întâlniți în toată țara, în zonele umede din apropierea râurilor de munte, deal sau câmpie, dar și lângă mare.

Update 18:35 O explozie a blocat o rută logistică feroviară esențială a forțelor ruse, în apropiere de Melitopol, orașul ocupat din regiunea Zaporijjea, fiind distruse cinci vagoane de marfă și 50 de metri de cale ferată, a declarat primarul ucrainean aflat în exil, Ivan Fedorov. Ziua de miercuri pare să fi fost marcată de multiple atacuri ale forțelor ucrainene de apărare lansate în spatele liniilor ruse, atât în estul țării, cât mai ales în sudul ocupat.

Update 18:20 Lituania, împreună cu Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Danemarca, Suedia și Islanda vor achiziționa echipamente de apărare aeriană pentru Ucraina în valoare de 107,5 milioane de euro, relatează agenția NEXTA. Intervievat la Deutsche Welle English Channel, generalul american în rezervă, Ben Hodges, declarase astăzi că în ritmul atacurilor tot mai dese ale Moscovei asupra infrastructurii urbane a Ucrainei, aceasta își va epuiza stocurile de rachete antiaeriene care protejează populația civilă.

Potrivit fostului comandant al forțelor americane în Europa, partenerii occidentali trebuie să înarmeze mai rapid Ucraina și să dea Kievului inclusiv mult-așteptatele rachete cu rază lungă de acțiune, precum ATAMCS-urile. Hodges și-a afirmat convingerea că Ucraina va elibera Crimeea până la finalul lunii august, dacă se îndeplinesc aceste condiții.

Update 16:30 A luat foc o central termo-electrică a Rusiei în regiunea rusă Rostov. E cea mai importantă sursă de energie a regiunii.

Update 16:00 Ucraina îl acuză oficial pe ideologul rus Dugin de genocid și activități anti-ucrainene, relatează Kiev Independent. Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a depus, miercuri, 14 iunie, acuzații împotriva lui Alexandr Dugin, un ideolog ultranaționalist rus și lider al Mișcării Eurasiatice.

Update 15:50 Statele Unite au blocat vânzarea de sisteme HIMARS pentru Ungaria, relatează Euromaidan Press citând presa de peste ocean. Vânzarea unui pachet militar în valoare de 735 de milioane de dolari a fost blocată de senatorul republican James E. Rish. Într-o declarație pentru Washington Post, legislatorul american a spus că Ungaria trebuie mai întâi să permită aderarea Suediei la NATO, dacă dorește să primească pachetul de arme.

Update 15:00 O lovitură ucraineană cu rachete HIMARS ar fi provocat în zona Kremina sute de morți și răniți în rândul trupelor ruse. După cum afirmă bloggerii ruși, militarii așteptau de ore în șir un speech care n-a mai venit, fiind înlocuit de lovitura cu Himars și bombardamentele de artilerie ucrainene.

Răspunderea i-ar reveni, potrivit acelorași surse, comandantului armatei a 20-a, generalul Ahmedov, care a fost de vină și pentru dezastrul suferit de ruși la Vuhledar. Alte surse din rețele vorbesc despre o lovitură ucraineană asupra centrului de Recreere Lazurna, din localitatea Prîmork, la vest de Berdiansk în sudul regiunii Zaporijjea. Clădirea ar fi fost folosită de forțele operaționale cecene din cadrul trupelor in vadatoare, ruse, ca bază operațională, iar în momentul bombardamentului Adam Delimhanov și alți 200 de soldați ceceni s-ar fi aflat acolo.

Satrapul cecen al lui Putin, Kadîrov, îl caută pe vicepremierul său, Adam Delimhanov. Mâna dreaptă a lui Kadîrov are statutul de deputat în Duma de Stata a Rusiei. Kadîrov s-a adresat, întru găsirea lui Delimhanov, și serviciilor secrete ucrainene: ”Spuneți-mi unde e fratele meu?! Ofer recompensă”! a cerșit Kadîrov pe Telegram.

Roman Venevitin, fost comandant al brigăzii 72, a afirmat că Delimhanov ar fi într-o stare foarte gravă și l-a acuzat pe șeful mercenarilor Wagner, Prigojin, că ar fi livrat Ucrainei coordonatele necesare acestui bombardament. 12 aeronave ar fi fost aduse pentru evacuarea morților și răniților. Mai nimic din aceste știri nu e confirmat încă, oficial, sau independent verificabil, în afară de declarațiile lui Kadîrov și acuzațiile lui Venevitin.

Update 09:30 Armata ucraineană ar fi atacat întăririle rusești de la Staromlynivka, la 8 km sud de frontul din regiunea Donețk, relevă expertul militar Bild, Julian Röpcke. La rândul ei, agenția ucraineană Nexta evidențiază că rușii au publicat o înregistrare video pretinzând a înfățișa nimicirea unei coloane de blindate ucrainene, cu tot cu un tanc T-80 distrus, care s-au dovedit a fi rusești.

Update 09:00 Președintele SUA, Biden, s-a întâlnit cu secretarul general al Alianței Nordatlantice, Stoltenberg, spre a discuta apropiatul summit al NATO.

Șeful diplomației americane, Blinken, se pregătește să efectueze o vizită în China comunistă, în timp cei Beijingul acuză SUA de toate relele afectând lumea.

Atac rusesc cu rachete de croazieră și drone asupra Ucrainei. Forțele Moscovei au lansat din Marea Neagră 4 rachete de tip Kalibr asupra Odesei, din care 3 au fost doborâte și a patra ar fi atins un obiectiv civil, relevă Ukrainska Pravda. Potrivit altor surse, acest atac s-a soldat cu trei morți într-un depozit care a luat foc. Din Rostov și bombardiere Tu-22M3 rușii au lansat șase rachete de croazieră de tip Kh-22. La acestea s-au adăugat 10 drone iraniene de tip Shahed, din care 9 ar fi fost doborâte.

În Donețk, bombardamentele ruse au ucis 3 persoane. În bombardamentele Rusiei de ieri asupra localităților din regiunea Sumî, au fost ucise 7 persoane.

Bombardamentul rusesc de la 13 iunie asupra unei clădiri de locuințe de cinci etaje este o crimă de război al cărei bilanț s-a agravat. S-au numărat 12 decese. SUA, scrie Kiev Independent, a calificat acest atac asupra civililor din Krivîi Rig ”o nouă dovadă că Rusia omoară deliberat și sistematic ucraineni, distrugându-le sistematic casele și infrastructura civilă”.

Rusia ar fi pierdut între altele în ultimele 24 de ore aproape 700 de militari, 8 tancuri, 11 blindate și 17 sisteme de artilerie, afirmă Kievul. Totalul pierderilor umane ale armatei ruse s-ar ridica la peste 217.000 de oameni.

Letonia a oferit Ucrainei aproape o jumătate de milion pentru ajutorarea sinistraților inundațiilor iscate de aruncarea în aer a barajului Nova Kahovka.

Update 01:00 Fostul președinte, Donald Trump, a fost pus în libertate după ce s-a prezentat judecătorului federal, fără să i se restrângă drepturile și să i se restricționeze călătoriile ori să fie nevoit să-și predea pașaportul. Liderul republican, care conduce în sondaje candidații la următorul scrutin prezidențial american, e acuzat de proastă gestiune a unor documente secrete. Trump se consideră nevinovat și victimă a unei vânători politice de vrăjitoare. După cea părăsit tribunalul el a făcut o baie de mulțime la Miami înainte de a se întoarce acasă.

13 iunie 2023 – anul 2 – ziua a 109-a zi a războiului

Update 23:30 Noul premier al României, pesedistul Ciolacu, elimină UDMR de la guvernare și propune românilor un program populist, care se angajează să-i elibereze pe români de statutul de ”sclavi moderni” ai Europei. Pesedistul – al patrulea instalat în funcția de premier de președintele Iohannis, care promisese o Românie ”fără peeseedeee” -făgăduiește la rândul lui marea cu sarea: creșteri de salarii și de pensii, dimpreună cu alinturi pentru capitalul autohton, investiții în educație și sănătate, precum și oprirea creșterii prețurilor. Cum vrea să obțină toate acestea? Mister.

Update 22:00 Trupele ucrainene au respins azi mai multe tentative de ofensivă rusești pe fronturile de lângă Bahmut Lîman și Marinka. În Zaporijjea și Herson forțele invadatoare se apără.

SUA au anunțat prin șeful diplomației americane, Blinken, un nou pachet de ajutoare militare pentru Ucraina în valore de 325 de milioane de dolari. Pachetul include noi blindate și muniție.

Ungaria preia narativul putinist, iar liderul de la Kremlin Putin așteaptă sfârșitul actualei contraofensive ca să-și anunțe planurile viitoare, fiind sigur că ucrainenii ar suferi ”pierderi catasrofale”.

Ungaria a preluat narativul Rusiei. Șeful diplomației maghiare, Peter Szijjarto a reprodus aproape cuvânt cu cuvânt declarația tiranului de la Moscova. Putin declarase că ”Vestul, dacă vrea să oprească războiul, trebuie să înceteze să mai furnizeze arme Ucrainei”. Szijjarto a afirmat la rândul lui, că ”livrările de arme prelungesc războiul. Comunitatea internațională ar face bine să se concentreze pe realizatul păcii”.

Update 19:00 Șeful NATO, Stoltenberg, a elogiat efortul militar ucrainean. Potrivit lui, Ucraina câștigă de-acum teren, deși contraofensiva e în stadiul ei incipient, iar ajutorul militar acordat Kievului este vital.

Președintele Rusiei Putin nu crede, pe moment, că are nevoie de mobilizare sau de un nou marș asupra Kievului. Într-o întâlnire cu presa, dictatorul a declarat că o ”eventuală înaintare spre Kiev are necesita o campanie de mobilizare. Pe moment nu e nevoie de mobilizare.”

S-au produs explozii în localitățile ucrainene Melitopol și comuna din apropiere, Myhailivka, ambele ocupate de ruși în regiunea Zaporijjea, scena unei părți a actualei contraofensive ucrainene. În Myhailivka au avut loc 5 deflagrații, Alte explozii au avut loc în orașul Lugansk, și el ocupat de ruși.

Franța afirmă că a devoalat o operațiune majoră de dezinformare a Rusiei împotriva Ucrainei. Știrea, anunțată azi de șefa diplomației franceze, Catherine Colonna, a fost reluată de Agenția France Presse.

Update 15:30 Contraofensiva ucraineană s-a soldat ieri cu moartea unui general rus. Potrivit bloggerilor militari ruși, ar fi vorba de un comandant al trupelor ruse din sudul Ucrainei, în speță de generalul maior Serghei Goriacev, șef de stat major al armatei a 35-a de arme combinate. Ar fi fost ucis în zona viu disputată de la “Vremivka Ledge” unde ucrainenii au eliberat 4 localități.

Propaganda rusă a difuzat imagini pretinzând capturarea de blindate ucrainene de fabricație germană și americană. Tehnica de luptă occidentală nu mai e așa de înfricoșătaore”, afirmă din off vocea propagandistului. Mediile occidentale anunțau azi dimineața că ucrainenii ar fi pierdut la Orihiv 6 tancuri de tip Leopard. E vorba și de blindate americane bradley. Precum și de morți și răniți. Forțele ucrainene înaintează aparent pe trei coloane, spre Mariupol, Berdiansk și Melitopol.

Conform informațiilor ruse, inundația iscată de explozia barajului hidrocentralei de la Nova Kahovka s-ar fi soldat pe partea ocupată de regiunii Herson cu 17 victime omenești. Militarii ruși asistă pe alocuri pasiv la nenorocirea sinistraților care s-au salvat pe acoperișuri, dar nu prea pot spera că voir fi ajutați.

Șeful mercenarilor Wagner, Prigojin, s-a declarat îndoit cu privire la perspectiva rămânerii în Ucraina a combatanților săi după cucerirea Bahmutului”.

Autoritățile ruse au arestat mai mulți colaboratori ai industriei de armament a Moscovei sub acuzația de spionaj în favoarea Ucrainei.

Update 15:15 Un posibil atentat terorist multiplu a avut loc în jurul orei prânzului în orașul britanic Nottingham. După înjunghierea unui bărbat și a unei femei pe strada Ilkeston, un microbuz ar fi încercat să calce trei pietoni care au fost răniți în Milton Street. Distanța dintre cele două locuri ale faptelor e de 1,6 kilometri. Alt cadavru a fost găsit pe strada Magdala din localitate. Cel puțin trei persoane au fost ucise. Au intervenit polițiști înarmați care încearcă să elucideze mobilul crimelor. Poliția a arestat in individ în vârstă de 31 de ani. A fost percheziționată o locuință din Ilkeston Road. Turneul de tenis pe iarbă din oraș, care prefațează marea competiție a sportului alb de pe Wimbledon, continuă.

Update 15:00 Bilanțul crimei de război rusești a bombardării unui bloc de locuințe din Krivîi Rig s-a ridicat la 10. Rusia atacă nu doar case și blocuri de locuințe, ci și biserici ortodoxe, omorând duhovnici. Un preot a sucombat în urma bombardării bisericii sale din Bilozerka, în regiunea Herson. Schijele l-au sfârtecat în timp ce se afla în curtea lăcașului de cult. Potrivit șefului administrației prezidențiale, Yermak, a fost rănită și o femeie în vârstă de 76 de ani. 

Germania pregătește o sută de tancuri Leopard 1 A pentru Ucraina, până la finele acestui an.

Update 14:30 Liderul autonomiei palestiniene, Mahmud Abbas, își petrece câteva zile în China comunistă, unde se întâlnește între alții cu dictatorul Xi Jinping. Abbas vrea o mai mare implicare în Orientul Apropiat și Mijlociu a Chinei, principalul aliat al Rusiei și Iranului. Potrivit serviciilor secrete britanice, iranienii și-au sporit cantitatea de drone livrate Rusiei.

Propaganda regimului de la Beijing îl laudă pe Abbas ca pe un ”vechi și bun prieten al Chinei”. China s-a implicat ca mediator în regiune, aplanând între altele, în interes propriu, conflictul irano-saudit, spre a lichida ce-a mai rămas din influența în regiune a Statelor Unite.

Update 13:15 Bombardamentele Rusiei din ultimele 24 de ore cu uciderea a cel puțin 9 civili și rănirea altor aproape 40. La Krivîi Rig o rachetă a distrus parțial un bloc de 5 etaje, omorând cel puțin 6 oameni.

Update 13:00 Forțele ucrainene au avansat între 500 de metri și un kilometru pe frontul Berdiansk”, anunță surse militare ale Kievului. Potrivit lor, înaintea a avut loc în cursul nopții.

Update 08:30 Comandantul grupului de forțe ucrainene de pe frontului Tavria, din sudul țării, Oleksandr Tarnavskyi, a anunțat distrugerea a patru companii rusești. O companie rusă ar avea între 30 și 150 de militari. (În România un pluton numără circa 30 de militari, o companie aproximativ 120 sau 150). Numărul rușilor uciși în total de la invazie încoace depășește, potrivit Statului Major ucrainean, 216.000 de oameni.

La Bahmut, ucrainenii au cucerit într-o săptămână 16 kilometri pătrați, afirmă vice-șefa ministerului apărării, Hanna Maliar. Potrivit ei, ucrainenii au eliberat de la debutul controfensivei, în coace, 90 de kilometri pătrați și șapte localități, din care patru în Donețk și trei în Zaporijjea.

Potrivit ziaristului Bild, Röpcke, rușii au mințit cu privire la Makarivka, localitate rămasă sub control ucrainean.

Ucraina a fost azi noapte ținta unor atacuri cu rachete rusești și drone iraniene. Forțele antiaeriene au doborât, potrivit Ukrainska Pravda, toate proiectilele lansate de trupele invadatoare spre capitala Kiev și 10 din 14 rachete de croazieră, dar numai 1 din 4 drone Shahed. O rachetă a nimerit într-o clădire de cinci etaje din Krivoi Rig, unde rușii au ucis și rănit din nou civili. Sunt cel puțin trei morți. Alte rachete au distrus infrastructură civilă în regiunile Harkiv și Sumî.

ISW confirmă analiza acestui blog. Potrivit thinktankului american, efortul ministerului rus al apărării de a formaliza relațiile cu armatele private este menit să reducă independența șefului mercenarilor Wagner, Prigojin.

Unul din deținuții recrutați de ruși a dezertat în Donețk, ucigând alți trei ruși.

Explozia barajului de la Nova Kahovka taie aprovizionarea cu apă a Crimeei pe cel puțin un an, afirmă șeful Ukrhydroenergo, Ihor Syrota. 

Donald Trump se prezintă azi în fața judecătorilor săi. Fostul președinte al SUA, care se consideră nevinovat și victimă a unei vânători politice de vrăjitoare, se confruntă în Florida cu un proces federal pentru furt de documente confidențiale.

12 iunie 2023 – anul 2 – ziua a 108-a zi a războiului

Update 23:00 Ucraina a recucerit șapte localități în partea ocupată a țării, a reliefat vice-șefa ministerului ucrainean al apărării, Maliar.

La rândul său, președintele Poloniei, Duda, a cerut omologilor săi din NATO să ofere Ucrainei o perspectivă de aderare la alianță. Ucraina așteaptă un semnal clar” la summitul din iulie de la Vilnius al pactului defensiv nord-atlantic, a spus el, în contextul întâlnirii tripartite, polono-franco-germane, derulate la Paris.

Cancelarul a declarat că e în principiu de acod cu a i se da Ucrainei garanții de securitate. Președintele Franței, Macron, s-a rezumat să afirme că Parisul și-a sporit ajutoarele militare pentru Ucraina, relatează DLF. Ministrul de externe leton, Edgars Rinkēvičs, a avertizat Ucraina să nu aibă speranțe prea mari legate de summitul din Vilnius. Unde nu se va adopta potrivit lui o decizie de a se invita Ucraina să adere la NATO. Rinkēvičs și-a exprimat speranța că Ucraina va primi totuși mai mult decât i s-a dat la București, âîn 2008, când a primit un semnal clar că poate fi cooptată (în viitor) la NATO ca stat membru.

Succesul ofensivei ucrainene s-ar putea să-l forțeze pe Vladimir Putin să negocieze, speră secretarul Departamentului de Stat american, Blinken. El s-a declarat încredințat că, date fiind calitățile poporului ucrainean și ajutoarele pe care le primește de l 50 de state, Ucraina va reuși să-și recupereze teritoriul ocupat.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a declarat azi îngrijorat că Rusia ar putea denunța în iulie acordul pe cereale.

Update 20:15 O dronă ucraineană Mavic a distrus comunicațiile trupelor ruse de pe frontul Svatove-Kupiansk, în Lugansk. Trei bombe ghidate ruse au provocat mari pagube la Orihove, ucigând o persoană.

Update 19:45 Trupele ucrainene anunță cucerirea unei a cincea localități. E vorba de satul Storojeve, din regiunea Donețk. Gloria plantării steagului ucrainean în localitate îi revine Brigăzii a 35-a de Infanterie Marină. Anterior fuseseră cucerite, în drum spre Zaporijjea, Blagodatne, Neskucine, Makarivka și, în regiunea Zaporijjea, Novodarivka. 

Potrivit expertului militar al ziarului Bild, Julian Röpcke, ucrainenii au străpuns apărarea rusă în sudest, în regiunea Donețk și înaintează vertiginos, rușii fugind panicați din calea ofensivei. Pare, conform unor surse credibile, deși neconfirmate, că ucrainenii întâmpină în Zaporijjea o rezistență rusă dârză și că ar fi pierdut aici 7 tancuri Leopard și 17 blindate de luptă de tip Bradley. Bloggerii militari ruși se arată iritabili și critici la adresa conducerii de la Moscova.

Forțele ucrainene anunță doborârea unui elicopter rusesc de atac de tip Alligator.

Danemarca anunță livrarea de muniție în Ucraina.

Update 19:30 Serviciile secrete ucrainene avertizează cu privire la ceea ce afirmă că ar putea fi următorul ecocid proiectat de rușii lui Putin. Ar urma să aibă loc în nordul Crimeei, la o fabrica minată de ocupani în Amiansk, localitate de unde rușii au început să evacueze populația.

Update 19:00 Dictatorul sirian Assad tradus în justiție. Canada și Olanda au dat în judecată regimul sirian la Curtea Penală Internațională pentru practricarea torturii în închisori, a tratamentului crud și inuman aplicat deținuților, pentru exercitarea de violențe sexuale, pentru răpiri și pentru multiple alte violări ale drepturilor omului. Un extrem de important punct suplimentar e recursul regimului condus de Assad, un satrap al dictatorului rus, Vladimir Putin, la arme chimice întru terorizarea populației. Atacurile chimice ale regimului sirian n-ar fi putut fi lansate fără susținerea Rusiei.

S-au înmulțit ca niciodată interceptările de avioane militare rusești zburând periculos la periferia spațiului aerian al statelor NATO în Marea Baltică, au informat oficialitățile lituaniene, semnalând decolarea de avioane ale alianței pentru identificarea intrușilor. Aparatele rusești interceptate zboară cum se deplasează navele piraților, fără semnale de transponder, fără plan de zbor și fără contact radio.

Update 15:30 Concernul Raytheon Technologies, care produce sistemul antiaerian Patriot, a promis Ucrainei 5 noi sisteme până la finele anului viitor.

Update 15:15 În România, greva cadrelor didactice s-a suspendat. Sindicatele au anunțat că acceptă oferta guvernului român. Puterea le-a oferit profesorilor o creștere salarială notabilă. Dacă nu o vor transpune, urmează reluarea grevei, avertizează liderii sindicali.

Update 15.00 Procesul intentat la Hamburg firmei BioNTech de o doctoriță, pentru efectele secundare vătămătoare ale vaccinului anti-covid, a fost suspendat. Petenta, care, de la vaccinare, suferă de insomnie, surmenare, dureri în partea superioară a corpului și edeme ale membrelor, a recuzat judecătorul și a cerut ca audierile să aibă loc în fața unei Curți cu judecători și jurați. Concernului, care respinge acuzele, i se cer despăgubiri în valoare de doar 150.000 de euro.

Update 14:30 Forțele ucrainene anunță eliberarerea localității Novodarivka în regiunea Zaporijjea. Localitatea e în drumul armatei ucrainene spre Mariupol, Berdiansk și Melitopol.

La Melitopol a fost aruncată în aer, azi noapte, o locomotivă care trăgea trenul aprovizionând trupele ruse din regiune.

Update 14:15 A intrat nazisto-stalinistul ortodoxist Dughin în delirium tremens? Potrivit observatorul ruso-eston Dmitri, ideologul lui Putin halucinează: ”Aleksandr Dugin pare să fi intrat într-un soi de delir, de vreme ce sugerează o replică asimetrică ofensivei ucrainene. El propune ca această replică să constea din dislocarea de forțe ruse la Odesa și Harkiv.

Update 14:00 Serviciile secrete ucrainene afirmă că Rusia pregătește evacuarea orașului Amiansk, din nordului Crimeei, precum și operațiuni de sabotaj.

Update 13:30 Au loc lupte grele în estul și sudul Ucrainei. În vestul Donețkului, Ucraina a cucerit 4 mici localități și avansează la Bahmut. Mai neclară e situația din Zaporijjea.

Șeful Comitetului pentru Apărare al Parlamentului britanic, Tobias Ellwood, susține ”ne putem aștepta în următoarele câteva zile la un atac major al Ucrainei într-o parte sau alta din Donbas”.

Șeful Consiliului de securitate al Ucrainei, Danilov, i-a propus omologului său rus, al cărui adjunct e fostul președinte Medvedev, să-i dăruiască celui din urmă o cămașă de forță. Anterior, Medvedev evocase rebotezarea Maidanului – Piața Independenței din Kiev, care să se numească pe viitor, potrivit dorințelor sale, ”Piața Rusiei”.

Italia se desparte de Silvio Berlusconi. Mare om de afaceri și de patru ori prim-ministru conservator, Berlusconi, masiv contestat de stânga, a marcat viața politică italiană prin resuscitarea din cenușă a democrației creștine. Fostul premier italian și fondator al formațiunii Forza Italia, Berlusconi a încetat din viață într-un spital milanez, la 86 de ani

Update 11:30 Încercând să supună gruparea lui Prigojin, Wagner, Rusia semnează contracte cu mercenarii primei armate particulare din subordinea oficială a Moscovei. E vorba de soldații ceceni ai grupului Ahmat, oștirea particulară a satrapului lui Putin de la Groznâi, Kadîrov.

Analiză. Demersul (anticonstituțional, căci constituția Rusiei nu permite existența de armate particulare) e menit să exercite presiuni asupra prea puțin controlatului Prigojin. Putin, Șoigu și Gherasimov vor să-l supravegheze mai strict pe șeful meercenarilor Wagner. Căci Prigojin s-a delimitat de ei și i-a criticat dur, pe față și direct, pe ultimii doi, mai voalat, dar clar, pe cel dintâi, pentru seria aparent interminabilă a contraperformanțelor lor politice, logistice și militare.

Update 07:15 În regiunea Donețk forțele ucrainene au eliberat trei localități. E vorba de Blagodatne, Neskucine și Makarivka. În zonă, trupele ucrainene avansează de-a lungul unei rute spre sud.

Partea rusă afirmă că ar fi distrus (în special în sud) ”șapte tancuri de tip Leopard”, (eventual prin recurs la aviația rusă din sudul ocupat al Ucrainei) – o afirmație câtuși de puțin confirmată până acum.

Update 07:00 Doar 30% din adăposturile ucrainene sunt funcționale. Ucraina dispune, teoretic, de 63.000 de adăposturi antiaeriene, dar prea multe nu sunt utilizabile.

AIEA vrea să verifice situația lacului de acumulare Kahovka. Despre nivelul apelor de răcire a Centralei Nucleare din Zaporijjea s-au furnizat informații contradictorii, motiv pentru care agenția vrea să-și facă o idee independentă.

În alegerile din Muntenegru par a se impune forțele pro-occidentale. Participarea la vot a fost mai redusă decât oricând. Formarea unui guvern se va dovedi dificilă.

Update 06:30 În Germania a debutat ”Air Defender 23”, cea mai amplă manevră a forțelor aeriene ale NATO din istorie. Cea mai mare parte a exercițiilor va avea loc în spațiul aerian german. Manevrele, care vor dura până la 23 iunie, fuseseră programate încă dinainte de debutul invaziei ruse în Ucraina. Potrivit DLF, vor participa la manevre 10.000 de militari și 250 de aparate de zbor din 25 de țări.

Președinții Ucrainei și Poloniei, Zelenski și Duda, au conferit pe marginea discuțiilor despre summitul NATO, purtate cu liderii Germaniei și Franței și despre garanțiile de securitate ale Alianței Nordatlantice, solicitate de Ucraina.

Update 06:00 Au fost zguduite în cursul nopții de explozii Melitopol și Tokmak. Ambele orașe se află în sudul încă ocupat al Ucrainei. Pe moment nu se află în acțiune decât patru din cele 35 de brigăzi de asalt pregătite de Ucraina. Din care doar aproximativ 9 sau 10 sunt dotate cu arme occidentale. Aceste 4 brigăzi au recucerit deja o serie de localități, după cum au confirmat și surse ruse.

Rusia minimalizează progresul teritorial efectuat de forțele armate ucranene în Donețk și Zaporijjea”. Acest progres e însă vizibil și revificabil, relevă ISW, thinktankul american fiind preluat de Kiev Independent. Fosta șefă a partidului guvernamental naționalist de stânga,

Tactica Ucrainei dă roadele scontate”, titrează postul național german DLF, comentând contraofensiva ucraineană. Potrivit fostei corespondente la Moscova, Gesine Dornblüth, Kievul a făcut bine să tot anunțe de luni de zile o contraofensivă a cărei permanentă amânare a derutat tabăra rusă. ”Eliberarea țării va costa multe vieți, dar Ucraina nu are încotro”, relevă editorialista, trimițând la crimele de război și la ”asasinatul arbitrar”, în masă, pe care le comite o Rusie aflată în război cu omenia, cu toți și cu toate și la necesitatea ca țările democratice să continue să ajute din răsputeri la recucerirea teritoriului ucrainean spre a opri acest omor lipsit de orice discernământ.

Nicola Sturgeon a fost pusă în libertate după 7 ore de interogări legate de fraudarea cu sute de mii de lire sterline a donațiilor pentru formațiunea ei politică secesionistă, care milita pentru separarea Scoției de restul Marii Britanii. Și soțul ei, precum și trezorierul partidului Scottish National Party (SNP) sunt suspectați că au furat o sumă de aproape 800.000 de euro și au fost supuși interogatoriilor. Sturgeon, care a condus Scoția mulți ani, impunând politici woke, pretinde că ar fi nevinovată. Ea a demisionat din fruntea guvernului și a partidului acum câteva luni.

Update 00:00 Potrivit unor surse, forțele ruse din Tokmak s-ar afla sub atacul concentrat al tirurilor de artilerie și de bombardament cu rachete HIMARS ale trupelor ucrainene. Pe moment sunt sub presiune patru axe de atac ucrainean: axa Tokmak-Melitopol (sud), Velyka Novosilka-Mariupol (sud-est) axa Bahmut (est) precum și Svatove, din Lugansk, ceva mai la nord.

Ucraina a eliberat mai mult teritoriu, de la 6 iunie încoace, decât a cucerit Rusia de la începutul anului în ofensiva ei de iarnă, relevă Visegrad 24.

Președinții Poloniei și Franței, Duda și Macron, precum și cancelarul Germaniei, Scholz, s-au întreținut cu privire la Ucraina și la apropiatul summit al NATO.

Curtea Penală Internațională a deschis o investigație privind distrugerea barajului hidrocentralei Nova Kahovka.

11 iunie 2023 – anul 2 – ziua a 107-a zi a războiului

Update 22:30 Militarii Ucrainei au obținut succese și pe frontul de la Avdiivka. Brigada 59 de infanterie mecanizată anunță modificarea frontului prin cucerirea unei poziții ruse în intens disputata zonă de război din Donețk. Brigada a participat în toamna trecută la recapturarea unei părți a regiunii Herson. S-a avansat câteva sute de metri și în perimetrul rezervorului Berihivka.

Ministerul ucrainean al apărării anunță progrese efectuate și în sud, unde forțele Kievului ar fi înaintat pe două fronturi între 300 de metri și un kilometru și jumătate.

Update 21:15 Liniile rusești se prăbușesc în anumite segmente ale frontului. Ucraina anunță cucerirea localității Makarivka, de lângă proaspăt eliberatul Blagodatne, în regiunea Donețk.

Pe surse se afirmă știrea, deocamdată neconfirmată, deci nesigură, potrivit căreia ar fi fost recapturate de ucraineni și localitățile Storojeve și Levadne.

Trupele ruse s-ar afla sub atac și la Urojaine. În Crimeea, unde forțele patriotice ucrainene par a fi aruncat în aer un pod de cale ferată, circulația trenurilor s-a oprit, relevă Ukrainska Pravda.

Ucraina repatriază 95 de prizonieri capturați de ruși la Bahmut, Mariupol și Insula Șerpilor.

Ministrul rus de război, Șoigu, ar vrea să-i integreze pe mercenari în armata rusă regulată. Toți mercenarii sunt chemați, potrivit ordinului semnat de Șoigu, să semneze contracte cu statul până la 1 iulie curent.

În răstimp, continuă crimele de război ale Rusiei. Care a atacat regiunea Herson cu interzisele bombe cu dispersie.

Update 19:00 Ecocidul continuă. Rusia continuă să arunce în aer baraje spre a îngreuna înaintarea forțelor ucrainene. Astfel, au detonat în regiunea Donețk barajul de pe râul Mokri Yaly.

Rusia afirmă că forțele ucrainene ar fi ”încercat, fără succes”, să atace o navă militară rusească din Marea Neagră, care ar fi fost atacată de mai multe drone navale. În răstimp ar fi zburat în preajmă ”o dronă de recunoaște a aviației americane”.

Forțele ruse au deschis iar focul asupra unei bărci cu sinistrați ucraineni din partea stângă a Niprului. Șase oameni au fost răniți. În partea controlată de ucraineni a Niprului mai sunt inundate peste 30 de localități, cu aproape 4.000 de case. Sunt date dispărute 29 de persoane. La operațiunile de salvare participă, potrivit DLF, 1400 de oameni. Apele scad în regiunea Herson.

Persoanele ucise la 10 iunie de ruși la Odesa sunt doi civili, refugiați din Bahmut.

Update 15:30 Trupele de ocupație ruse afirmă că ar fi doborât un avion de luptă ucrainean de timp SU-25. Aparatul de zbor ar fi fost luat de pe cer în regiunea Herson.

Câți soldați a pierdut Rusia? Serviciile secrete britanice au calculat la centimetru avansat în teritorul ucrainean. Promițând anul trecut ”eliberarea” întregii regiunii Donețk, rușii plănuiseră probabil s-o cucerească în circa zece zile sau două săptămâni și au înaintat spre Bahmut. Or, pentru fiecare 48 de centimetri parcurși spre oraș, rușii au pierdut un militar căzut sau rănit, relevă ministerul britanic al apărării într-un tweet.

Update 14:00 Donald Trump se consideră victima unei ”vânători de vrăjitoare”. Fostul președinte american insistă că ar fi câștigat alegerile prezidențiale din 2020 și e urmărit acum, cu justiția, spre a se frâna ascensiunea politică și regenerarea Americii. Trump califică acuzele de trădare cu care se confruntă pe baza proastei gestiuni a documentelor secrete și strict secrete depozitate în casa lui din Florida că reprezintă o ”virulentă prigoană politică” și o teribilă violare a justiției, precum și “one of the most horrific abuses of power in our country”, ”unul din cele mai oripilante abuzuri de putere din țara noastră”.  

Update 13:00 Cum se comportă, cu propriile forțe, comandanții ruși? O înregistrare video de la 7 iunie, publicată de Adevărul. ro, evidențiază bombardarea fără jenă a propriilor soldați de către un comandant rus care a ordonat lansarea de rachete Grad asupra pozițiilor militarilor ruși apărându-se la Berhivka, la nord de Bahmut, la două zile după debutul contraofensivei ucrainene. ”Eram sub bombardament inamic, dar nimeni nu îi bombarda pe ei. Totodată, lansatoarele noastre Grad trăgeau asupra noastră. Au primit ordinul, coordonatele. Au anunțat că băieții noștri sunt acolo, dar li s-a ordonat să bombardeze oricum...Giurza a dat ordinul să fie bombardată acea porțiune de pământ. L-au atenționat că soldații noștri nu plecaseră din poziții. Femeile vor naște alții, a fost replica lui. A difuzat-o prin radio astfel că întreg batalionul l-a auzit. Sau ce-a mai rămas din el”, a mai spus soldatul rus, înregistrat și citat de Adevărul.ro.

Update 12:30 Nou succes ucrainean în est. Militarii din brigada 68 a ”Oleksa Dovbush” precum și din alte unități au eliberat satul Blagodatne, din regiunea Donețk, ocupat până azi de ruși, semnalează Ukrainsa Pravda.

Rațiunea militară a detonării barajului Nova Kahovka? S-a scurtat sensibil frontul rusesc, e apărat flancul trupelor ruse din Herson, iar comandanții lui Șoigu și Gherasimov pot muta trupe de elită din zonă în alte regiuni. Demers semnalat de ministerul ucrainean al apărării, potrivit căruia rușii au început să-și disloce unitățile de elită ale pușcașilor marini, ale forțelor aeroportate și ale armatei a 49-a ca să le poată muta în apropierea Bahmutului și în Zaporijjea unde sunt în toi bătăliile contraofensivei ucrainene.

Update 12:15 Potrivit evaluării surselor ruse, efectuate de thinktankul american ISW, ucrainenii s-ar bucura de succese nocturne pentru că, datorită armelor occidentale cu sisteme optice superioare celor ruse, luptătorii Kievului dispun de avantaje tactice pe timp de noapte. Expertul Bild, Julian Röpcke, relevă că, de la debutul contraofensivei armatei lui Zelenski, la 5 iunie curent, ucrainenii au recucerit 22 de kilometri pătrați la sudest de Velyka Novosilka.

Update 12:00 Salvare senzațională în America Latină. Cei patru copii dispăruți în jungla columbiană după prăbușirea avioanului în care călătoreau au fost găsiți în viață după o lună și 11 zile de căutări. Sunt deshidratați, înțepați de insecte, dar par sănătoși. Copiii de 13, de 9, de 4 și de un an s-au hrănit cu făină de manioc luată de ei din epava avionului, precum și cu semințe și fructe.

Contraofensiva s-a soldat cu succese incipiente. Forțele de asalt ucrainene au străpuns pe mai multe fronturi primele linii de apărare rusești, relevă serviciile secrete britanice. Potrivit lor, au avut loc în ultimele 48 de ore operațiuni ”de anvergură” în mai multe sectoare ale fronturilor din sud și din est. În anumite zone s-ar fi ”efectuat un progres ucrainean perceptibil, în altele e mai lent”, estimează ministerul de război britanic. Cât despre forțele ruse, ele se comportă pe câmpul de bătălie foarte puțin unitar. Unele unități luptă bine, altele fug de mănâncă pământul. Forțele aeriene rusești ar fi fost foarte active în sudul Ucrainei, unde se simt mai la adăpost decât mai la nord, dar, potrivit ministerului britanic, nu e clar cât de eficiente au fost, tactic, raidurile ei.

E șocant cât de puțini (străini) ajută, a exclamat în zona sinistrată de aruncrea în aer a barajului Nova Kahovka, în sudul Ucrainei, corespondenta Sky News Alex Crawford.

Update 09:30 Sunt aproape 80 de localități în sudul Ucrainei inundate. Aproape 700.000 de oameni sunt lipsiți de aprovizionarea curentă cu apă potabilă din cauza detonării barajului Nova Kahovka. Aruncarea lui în aer protejează, prin ape, flancul pozițiilor ruse din Hersonul ocupat.

Datele din satelit de ieri relevă, potrivit ISW, că forțele ucrainene au obținut un câștig teritorial limitat în zona ocupată din regiunea Zaporijjea. E vorba de zone situate în sudvestul și sudestul orașului Orihiv. Forțele ruse se apără, potrivit analiștilor americani, solid, conform tacticii militare clasice. Comandanții rușilor afirmă că trupele lor ar avea succes.

Rusia anunță doborârea a două drone ucrainene în regiunea Kaluga,din vestul Federației Ruse. Bombardamentele rusești s-au soldat peste noapte cu cel puțin 13 civili răniți în Donețk și Herson. Potrivit presei ucrainene, rușii au bombardat în ultimele 24 de ore cu artileria sau rachete, inclusiv Iskander, 11 regiuni ucrainene, ucigând doi civili ăn Herson.

Trupele ucrainene afirmă că ar fi ucis în ultimele 24 de ore aproape 1000 (mai precis 980) de militari ruși, au distrus între altele 14 tancuri, 24 de blindate de luptă și 19 sisteme de artilerie, totalul militarilor ruși uciși de la debutul invaziei Moscovei încoace ridicându-se la peste 215.000 (mai precis 215.640).

Update 00:28 Forțele ucrainene au distrus un convoi militar rusesc în spatele liniilor ruse din Zaporijjea, relevă surse militare ucrainene, reluate de Ukrainska Pravda. Continuă luptele crâncene de la Kremina, Bahmut, din alte zone ale regiunii Donețk și din sudul Ucrainei ocupate, în speță din regiunea Zaporijjea. Forțele ruse distribuie imagini cu blindate ucrainene ”distruse”, cele ucrainene cu luări cu asalt ale pozițiilor rusești și male convoaielor de aprovizionare.

Rușii au continuat să tragă în salvatorii ucraineni care luptă cu inundația. Un civil a fost ucis. Sunt aproape 80 de localități acoperite de ape în regiunile Hrkiv și Nikolaev. președintele Zelenski și-a reiterat incomprehensiunea și criticile la adresa indiferenței ”anumitor actori internaționali”.Teroriştii sunt întăriți de această anemie a lumii, de această indiferenţă”, a spus el. Britanicii au anunțat ajutoare de 20 de milioane de lire sterline pentru sinistrații inundațiilor iscte de aruncarea în aer a barajului de la Nova Kahovka.

10 iunie 2023 – anul 2 – ziua a 106-a zi a războiului

Update 20:20 Contraofensiva, confirmată de Kiev. Președintele Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă seara, că mult așteptata contraofensivă a Ucrainei împotriva forțelor ruse este deja în desfășurare. Zelenski a adăugat că generalii „se simt optimişti” cu privire la rezultat, notează Sky News.

Update 19:30 În timpul vizitei sale la Kiev, premierul canadian Trudeau a anunțat un nou pachet de ajutor militar de 500 de milioane de dolari pentru Ucraina, inclusiv 287 de rachete și 10.000 de obuze, informează Euromaidan Press. Prim-ministrul a mai spus că ţara sa se va alătura instruirii piloților ucraineni pe avioanele de luptă F-16.

Update 15:40 Moldova va acorda Ucrainei asistență umanitară în valoare de aproximativ 230.000 de dolari pentru „gestionarea consecințelor ecologice și umanitare” ca urmare a distrugerii de către Rusia a barajului de pe Nipru, a informat Moldpres.

Update 15:30 NATO ar urma să se pună de acord asupra unor „anumite proceduri” de aderare a Ucrainei la Pactul NordAtlantic, a afirmat ministerul apărării de la Kiev. Măsurile ar putea fi luate la summitul NATO din iulie, care se va desfășura la Vilnius, Lituania.

Premierul Canadei, Trudeau, se află într-o vizită neanunțată anterior, în capitala Ucrainei.

Update 15:20 Ce se întâmplă cu operațiunile militare din sudul Ucrainei? Potrivit ISW, forțele ucrainene au continuat atacuri terestre limitate la granița administrativă dintre regiunile Donețk și Zaporijjea și în vestul regiunii Zaporijjea. Oficialii ucraineni, prin vocea viceministrei apărării, Hanna Maliar, au recunoscut direct că armata ucraineană se așteaptă să sufere pierderi de echipamente în timpul operațiunilor de contraofensivă. Jurnalistul BILD, Roepcke, a afirmat pe Twitter, că nu s-au mai înregistrat avarieri de tancuri Leopard2 și blindate, de joi, însă se pare că rușii au continuat să bombardeze echipamentele deja scoase din luptă, pentru a le distruge complet.

Un raport ucrainean afirmă că autoritățile ruse ar putea pregăti evacuări din nordul Crimeei, relatează Institutul pentru Studierea Războiului de la Washington.

Blogul Brennpunkt susține că forțele ucrainene ar fi străpuns o fâșie de 16 km lățime și până la 3 km adâncime în liniile de apărare ale trupelor ruse, pe frontul din Zaporijjea, lângă Orikhiv, și și-ar fi securizat mai multe poziții, potrivit unor surse ucrainene. Kievul nu a confirmat și nici nu a infirmat detaliile operațiunilor din sudul țării, menținând tăcerea în toate ieșirile publice ale oficialilor săi.

Update 14:00 Situația militară. Ucraina a străpuns cu succes prima linie de apărare a Rusiei în anumite părți ale țării în ultimele 48 de ore, a declarat ministerul apărării din Marea Britanie, reluat de Sky News. În raportul său zilnic, ministerul britanic a anunțat că au avut loc operațiuni „semnificative” în „mai multe sectoare” din estul și sudul Ucrainei.

Trupele Kievului au avansat cu până la 1,4 km lângă Bahmut într-o zi, a declarat Serhiy Cerevaty, purtătorul de cuvânt al grupării estice a forțelor armate ucrainene, pe 10 iunie, reluat de Kiev Independent.

Update 13:15 Momente dramatice și în cea de-a patra zi a inundațiilor cauzate de distrugerea barajului Hakovka: doi voluntari, în vârstă de 25 și 50 de ani, care evacuau oameni și căutau animale sinistrate, au fost răniți în timpul unei lovituri de artilerie rusă asupra Hersonului, a informat guvernatorul regional Oleksandr Prokudin.

27 de oameni sunt dați dispăruți în regiunea Herson, după inundații, a anunțat recent ministerul de interne ucrainean, reluat de agenția NEXTA. 47 de localități au fost afectate în această regiune, în timp ce alte 31 de localități din regiunea învecinată Nicolaev, sunt sub ape.

De mai multe zile, Moscova face aproape imposibilă evacuarea civililor mai ales din zonele ocupate ale regiunii Herson, trăgând asupra salvatorilor aflați în bărci. Mai mult, nu încetează nici focurile de artilerie asupra orașului Herson, unde locuitorii și voluntarii sosiți din toată Ucraina sunt în pericol permanent.

Oamenii însă au transmis în mai multe rânduri comunității internaționale că nu cedează. Pe rețele precum Instagram, ucrainenii sinistrați au cerut ajutor internațional, întrebându-se: “Unde ești, lume?”. Corespondenta specială Sky News, Alex Crawford, aflată în zonele inundate, a transmis că există foarte puțină asistență umanitară străină, în raport cu nivelul dezastrului. Reportera britanică a relatat că situația este îngreunată de focurile de artilerie ale rușilor, dar și de minele antipersonal care acum plutesc în apă, între resturi, transformând operațiunile de salvare în bombe cu ceas.

Guvernul Marii Britanii a anunțat un ajutor umanitar suplimentar de 16 milioane de lire sterline pentru Ucraina, pe fondul consecințelor inundațiilor cauzate de distrugerea barajului Kahova. Fondurile suplimentare se adaugă unui angajament existent de 220 de milioane de lire sterline.

De cealaltă parte, Rusia evacuează doar deținătorii de pașapoarte ruși din așezările inundate ale părții ocupate din regiunea Herson, anunță Statul Major de la Kiev. Evacuarea a început cu mare întârziere, oamenii fiind nevoiți să rămână pe acoperișuri, de cele mai multe ori fără apă și făcând apeluri disperare către autoritățile ucrainene.

Update 12:55 Ucraina a doborât două dintre cele opt rachete de croazieră și balistice lansate de armata roșie peste noapte, au anunțat Forțele Aeriene, citate de Kiev Independent. Din cele 35 de drone Shahed-136 de fabricație iraniană care au atacat infrastructura critică și militară din regiunile Poltava, Harkov și Odesa, 20 au fost doborâte de apărarea aeriană, potrivit raportului Forțelor Aeriene. Momentan, doar la Odesa s-au înregistrat victime.

În urma bombardamentelor, aerodromul militar din regiunea Poltava, aflată în centrul Ucrainei, a suferit avarii.

Rusia a pierdut 214.660 de militari în Ucraina, conform raportului din această dimineață remis de Statul Major de la Kiev. S-a înregistrat o creștere a militarilor ruși uciși în ultimele 24 de ore, cifra ajungând la 890 de soldați.

Update 12:45 Civili uciși la Odesa în timpul nopții. Trupele ruse au omorât trei persoane, provocând rănirea a încă 27 de persoane, în timpul unui atac cu drone asupra raionului Odesa, în primele ore ale zilei de 10 iunie, relatează Kiev Independent. Potrivit informațiilor preliminare ale Comandamentului de Sud al Ucrainei, între răniți se află o femeie însărcinată și doi copii.

Toate dronele de fabricație iraniană Shahed-136 au fost distruse de apărarea antiaeriană ucraineană, însă resturile uneia dintre ele au căzut pe un bloc de locuințe, provocând un incendiu și avarii semnificative la etajele superioare.

9 iunie 2023 – anul 2 – ziua a 105-a zi a războiului

Update 22:00 Bombardament ucrainean asupa părții ocupate de ruși a regiunii Herson. Ucraina a atacat cu rachete britanice Storm Shadows și ar fi distrus un cartier general al armatei ruse din Henicesk, relevă Visegrad 24, vizitat de Putin în aprilie. Alte explozii se semnalează în opresa ucraineană și din Arabat Spit, în aceeași regiune Herson.

Update 20:30 Cine e de vină pentru aruncarea în aer a barajului hidrocentralei Nova Kahovka, aflat sub control rusesc în momentul distrugerii lui? Se înmulțesc indiciile potrivit cărora Rusia a pus-o la cale. Înregistrări seismice norvegiene arată că a avut loc un vârf exact în clipa când s-au raportat explozii la Nova Kahovka, relevă Sky News. Potrivit expertului militar al postului, Clarke, doar explozibile lipite în cantitate uriașă de zidul barajului putea să-l distrugă, nu și un tir de artilerie ucrainean. Or, Rusia a tot afirmat, fals, că barajul ar fi fost bombardat.

Update 20:00 Se relatează despre un atac cu dronă asupra localității ruse Voronej. Orașul se situează la 175 de kilometri de granița ucraineană. Ar fi fost răniți, potrivit guvernatorului regiunii, 3 oameni și mai multe apartamente ar fi fost avariate.

Partizanii ruși anti-Putin au declarat într-un interviu acordat publicației Kiev Post, că vor să demilitarizeze regiunea de graniță ruso-ucraineană.

Avioane militare de tip Typhoon ale forțelor aeriene britanice, RAF, au decolat de două ori azi, în răstimp de 24 de ore, spre a intercepta în apropierea statelor NATO avioane militare ruse, afirmă Sky News. Incidentele au avut loc în spațiul baltic, eston, finlandez și suedez. Suedia așteaptă ca Turcia să-i admită aderarea la NATO.

17.000 de locuitori ai regiunii Herson sunt afectați de inundații, afirmă ONU, care crede că e posibil ca cifra reală a sinistraților să fie dublă.

Liderul rus Putin a declarat azi după amiză că Ucraina și-ar fi lansat contraofensivă, care ar fi fost oprită,

Update 17:45 Unitățile Forțelor Armate ucrainene desfășoară în prezent operațiuni de asalt în direcția Bahmut, soldate cu avansuri, relatează agenția Ukrinform. Aproximativ 120 de ocupanți ruși au fost uciși și 163 răniți în cursul zilei de astăzi, a declarat purtătorul de cuvânt al Grupării Est a trupelor ucrainene, Serhii Cherevatyi. Acesta a precizat că militarii ucraineni au profitat de rotația trupelor invadatoare ruse pentru a lansa atacuri și a înainta.

Se dau lupte grele și în direcția orașului sudic Tokmak, din regiunea Zaporijjea, unde au debutat miercuri noaptea acțiunile contraofensive ale forțelor ucrainene. Cucerirea acestui oraș ar tăia o importantă linie de aprovizionare a trupelor ruse, spun analiștii militari. Ostilitățile sunt însă dure, iar ucrainenii au înregistrat pierderi umane și logistice, în timp ce încearcă să penetreze liniile de apărare rusești, formate în unele locuri din duble obstacole anti-tanc și tranșee.

Forțele ucrainene exercită presiuni puternice pe patru direcții: Vasylivka, Tokmak, Bilmak și Roziwka, potrivit unui fost ofițer al armatei elvețiene. Situația la nord de Tokmak se arată a fi cea mai grea pentru armata roșie, spune Christophe Tymowski, explicând că forțele ucrainene de aici folosesc o cantitate mare de artilerie pentru a lupta.

Update 17:30 Două persoane au fost ucise într-un atac rusesc asupra unei unități medicale din orașul Huliaipole, regiunea Zaporijjea, a anunțat administrația regională citată de Kiev Independent. Două asistente medicale au fost rănite în bombardament. Huliaipole este un oraș aflat chiar pe linia frontului.

Update 14.30 Bombardamentele asupra regiunii Donețk s-au soldat azi cu moartea unui civil. Zona sinistrată din sudul Ucrainei continuă să fie supusă tirurilor rusești. A mai fost depistat în zonă cadavrul unei persoane. Sunt, potrivit Kiev Independent, cinci morți. 13 persoane continuă să fie dispărute.

Apa de răcire a Centralei Nucleare Zaporijjea e, pe moment suficientă.

Ungaria a confirmat preluarea a 11 prizonieri de război ucraineni de origine maghiară, relevă Ukrainska Pravda. Transferul lor la Budapesta ar fi avut loc, potrivit Bisericii Ortodoxe Ruse, prin ”cooperare inter-bisericeacă”.

Update 14:00 Imigrația în Europa rămâne un cartof fierbinte. Înțelegerea convenită de ministerele de interne europene cu privire la înăsprirea politicii de azil, care prevede verificarea la granițe, în centre pentru migranți, a statutului și dreptului lor la sejur și repatrioerea de acolo a celor care nu se califică pentrun drept de ședere în UE, a stârnit reacții vii, dintre cele mai diverse.

Italia se bucură că acordul prevede, între altele, o împărțire mai judicioasă a refugiaților în Europa. Oficialii maghiari și polonezi sunt strict împotriva înțelegerii pentru că, potrivit Budapestei, acordul tinde să transforme Ungaria în țară de imigrație și măsurile frânând imigrația sunt insuficiente. În plus, Budapesta țși Varșovia ar urma să achite amenzi de 20.000 de euro pentru fiecare imigrant pe care nu-l acceptă.

Măsurile nu vizează resortisanții unor țări musulmane ca Siria, Sudanul și Afganistanul, care nu sunt afectați de vreo restricție. Noile reglementări îi vizează doar pe cetățenii statelor din care provin mai puțin de 20% din totalul refugiaților cărora li s-a recunoscut dreptul la azil.

Extrema stângă germană critică, totuși, virulent incapacitatea guvernului progresist de la Berlin de a impune o doleanță imigraționistă a radicalilor, care consideră că înțelegerea ar fi un ”atac frontal” asupra ”dreptului la azil” și revendicaseră cel puțin exceptarea de la noile reguli a familiilor cu copii. Migranții nerecunoscuți ca având drept de azil ar urma să fie expulzați în state terțe, sigure. Subiectul va figura pe ordinea de zi a summitului european de la finele acestei luni.

Update 12:00 Ucraina afirmă că deține o probă a detonării barajului Nova Kahovka de către ruși. E vorba de înregistarea unei convorbiri telefonice rusești, potrivit căreia forțele Moscovei ar fi aruncat în aer barajul ca să sperie populația, sabotorii ei mergând mai departe decât ar fi vrut.

Update 07:30 Au loc bătălii crâncene în Donețk care au dat deja rezultate, a spus președintele Ucrainei, Zelenski, precizând că e în legătură constantă cu comandanții săi militari.

Kiev a dezmințit că s-a lansat mult discutata contraofensivă ucraineană. Rusia afirmă că Ucraina ar fi lansat o ofensivă care ar fi fost respinsă în Zaporijjea. Interfax a calificat asaltul ca unul surpriză. ISW afirmă că atacul declanșat la 8 iunie la sud de orașul Zaporijjea ar fi fost unul limitat, localizat.

Inundațiile provocate de aruncarea în aer a barajului hidrocentralei Nova Kahovka s-au soldat, pe partea ucraineană, cu cel puțin 14 pierderi de vieți omenești. Peste 6.000 de oameni au fost evacuați. Nivelul apei lacului de acumulare utilizat pentru răcirea Centralei Nucleare de la Zaporijjea a scăzut sub nivelul critic de 12,7 metri, scrie DLF. AIEA afirmă că, pe moment, mai e destulă apă de răcire. Kievul a cerut partenerilor săi europeni să-și sporescă ajutorul energetic pentru Ucraina. Danemarca a trimis ajutore umanitare pentru sinistrați.

SUA pregătesc, potrivit Bloomberg, un nou pachet de ajutoare militare pentru Ucraina în valoare de 2 miliarde de dolari.

Zelenski a cerut lumii să pedepsească Rusia pentru ecocid.

În SUA, fostul președinte american Trump se confruntă cu un nou proces. Cel nou pare să-i fi fost intentat pentru presupusă gestiune proastă a unor documente secrete. Le-ar fi luat de la Casa Albă, depozitându-le prezumtiv ”ilegal” la casa lui din Mar-a-Lago, în Florida.

E un caz federal, spre deosebire de procesul regional intentat pentru presupusă escrocherie fiscală în legătură cu plata tăcerii unei prostituate. E prima oară în istorie că un președinte, care afirmă că are dreptul legal să declasifice orice material, pare a fi dat în judecată pentru un atare delict. Actualul șef al administrației din Washington, Biden, a comis ca vicepreședinte, deci penalizabil prin codul penal, fapta relei gestiuni de documente confidențiale, care au fost găsite după ani de la extragerea lor de la Casa Albă în garajul său.

N-ar fi deci exclus ca traducerea în justiție a lui Trump să vizeze între cele șapte capete de acuzare încă necunoscute, legate de prezumtivul abuz de documente clasificate, între care unele strict secrete, o inculpare pentru spionaj.

Trump a reacționat la noua sa dare în judecată, calificând acuza drept înșelăciune și imixtiune ilegală în campania electorală, menite să-i reducă popularitatea. În sfera intențiilor de vot, Trump conduce pe moment detașat câmpul de candidați republicani și democrați. Procuratura pare să vrea să evite acuzația de imixtiune în procesul electoral printr-o derulare cât mai rapidă a audierilor. De aceea ar fi admis ca procesul să aibă loc în Florida și n-a insistat să se desfășoare la New York, ceea ce ar fi provocat, potrivit corespondentului american al postului britanic Sky News, opoziția lui Trump și deci tergiversarea lui.

8 iunie 2023 – anul 2 – ziua a 104-a zi a războiului

Update 22:30 Trupele ucrainene au avansat, în bătălia pentru Bahmut, spre Berihivka, unde s-a confirmat că au realizat câțtiguri teritoriale. Trupele ruse din Bahmut sunt amenințate de încercuire.

Între cei 4 copii înjunghiați de un imigrant sirian cu pașaport suedez și aflați în stare critică la Annecy, în Alpii francezi, se află și un copil britanic de trei ani, relevă Sky News. Criminalul, care are un copil de vârsta celor înjunghiați, a depus cereri de azil și în Franța, și în Italia, deși are cetățenie suedeză, fiind însurat cu o suedeză, după ce autoritățile de la stânga de la Stockholm l-au primit acum 10 ani în țară și l-au dotat cu actele necesare. În atentatul de la Annecy, individul a mai rănit grav și doi adulți vârstnici, precum și alți copii, între care un sugar. În mod bizar, poliția afirmă că insul n-ar fi avut un mobil terorist. Nu e clar cum se numește teroarea pe care a răspândit-o cu fapta sa în întreaga Europă. Doi turiști au încercat să-l oprească pe atentator cu rucsacele lor.

Update 22:00 Parteneirat reînnoit și adâncit anglo-american. SUA și Marea Britanie au căzut de acord asupra unui parteneriat strategic nou, menit să contracareze prin cooperare bilaterală crescânda amenințare a Chinei comuniste. Premierul Rishi Sunak a stat de vorbă la Washington cu președintele Biden. Potrivit Sky News, cele două părți urmează să se ajute mutual în producția de arme, de baterii electrice și în procurarea materiilor prime necesare fabricării lor, precum și în protecția datelor.

Rușii se folosesc de civili, transformându-i în scuturi vii, acuză Statul Major ucrainean. Potrivit lui, trupele Moscovei își apără militarii cazându-i în cazărmi, alături de soldați și ofițeri, pe evacuați.

La Moscova a continua represiunea putinistă. A început în capitala Rusiei un nou proces-spectacol, de această dată intentat co-președintelui organizației antitotalitare Memorial, Orlov. I se reproșează ”discreditarea armatei ruse” pentru că a scris un articol critic la adresa agresiunii militare a Rusiei în Ucraina.

Bombardamentele ruse din Ucraina s-au soldat cu un civil mort la Herson. Schijele au omorât o femeie.

Update 18:50 Oficiali americani citați de CNN confirmă avansul trupelor ucrainene în apropierea Bahmutului, dar afirmă că ucrainenii au suferit pierderi mari din cauza rezistenței puternice a trupelor ruse. În anumite zone rușii au săpat tranșee cu mai multe rânduri și au minat câmpurile, sporind astfel pierderile în materie de blindate ucrainene.

Update 18:30 România expulzează, în fine, zeci de diplomați ruși. Ar fi vorba de 51 de oameni, anunță Hotnews, citând MAE. Ar urma să rămână 40 de persoane la București. E o reducere cu 61% a personalului unei ambasade prin tradiție doldora de spioni.

Update 16:45 Spre a frâna probabil contraofensiva, rușii au început să arunce în aer și alte baraje în Zaporijjea, pe modelul celui distrus la Nova Kahovka. Potrivit Visegrad 24, geniștii Moscovei au detonat barajele de la Ciornozemne, Peremojne și Viazivka.

Update 16:00 O imensă tragedie umană are loc în zonele sinistrate de aruncarea în aer a barajului hidrocentralei Nova Kahovka și e amplificată de barbaria forțelor ruse. Rabinul șef al Ucrainei, Azman, bombardat la Herson, a condamnat Rusia pentru atitudinea ei inumană față eforturile ucrainene de evacuare a sinistraților.

Potrivit corespondentului special al Sky News, Alex Crawford, rușii trag în oamenii care doresc să se evacueze în partea ucraineană. Ocupanții ruși încearcă, de asemenea, să le fure bărcile. Crawford a stat de vorbă cu Olga, care s-a refugiat împreună cu mama ei, Tamara, în vârstă de 89 de ani. Femeile plângeau, povestind cât de terorizate au fost de rușii care bombardau plajele în timp ce oamenii încercau să fugă din calea urgiei apelor.

Națiunile Unite au reacționat la criticile ucrainene și au convenit cu ministrul ucrainean de externe, Kuleba, o intervenție și evacuare a oamenilor de pe malul stâng al Niprului, cu condiția ca Rusia, care este forța ocupantă, să consimtă acestei misiuni a ONU.

Dictatorul belarus Alexander Lukașenko surprinde spunând probabil involuntar adevărul. Grav bolnavul satrap al lui Putin din Minsk a recunoscut că ”Rusia și Belarus au oferit un cadou Vestului, lăsându-se îmbârligate în Ucraina”.

Update 14:00 Un sirian refugiat în Franța, cu statut de rezident legal, a atacat și înjunghiat un grup de copii, între care doi plutesc între viață și moarte. Și un adult e grav rănit. Incidentul s-a petrecut într-un parc din localitatea franceză Annecy. În reacție la abominabilul atac, unul de o lașitate incomensurabilă, primarul orașului, Francois Astorg, a cerut locuitorilor localității alpine să evite cartierul Paquier. Președintele Franței, Macron, a calificat atentatul drept ”laș”.

În Luxemburg miniștrii de interne ai statelor UE discută înăsprirea legislației migrației, refugiaților și azilului. Spre a zăgăzui valul necontrolat de migranți care iau cu asalt Europa, Comisia Europeană propune crearea la frontierele UE a unor centre de verificare a dreptului migranților la azil. Imigranții sosiți prin state terțe, considerate sigure, își compromit acest drept. Progresiștii se opun vehement și virulent, afirmând că asemenea centre ar eroda dreptul refugiaților la azil. Partidele de centru și de centru-dreapta, ca și conducerea SPD afirmă contrariul.

Analiză: între timp, în Germania, extrema stângă exercită presiuni asupra guvernului de stânga de la Berlin să nu accepte restrângerea imigrației, precum și reformarea legii azilului, cerută de creștin-democrați. Or, sub povara integrării noilor veniți icnesc din greu nenumărate localități germane. Care pur și simplu nu mai fac față. Datorită imigrației în mare măsură necontrolate, popularitatea unui partid radical de dreapta ca AfD a atins în Germania cote fără precedent. În covârșitoarea lor majoritate, germanii doresc sau cer înăsprirea legislației în domeniu, dar stânga ține imperturbabil contra, riscând să compromită și democrația, și deci și dreptul la azil. Iar problema, după cum s-a văzut în succesele extremiștilor de dreapta la ultimele alegeri prezidențiale și parlamentare ale Franței are dimensiuni europene și occidentale, nu doar germane.

Update 13:00 A început ziua cea mai lungă? Sunt zilele Rusiei lui Putin numărate? ”Ofensiva a început”, titrează cotidianul german Bild. Care se arată foarte îngrijorat. Potrivit multor bloggeri și corespondenți de război, tancurile germane Leopard II A 4 ale forțelor Kievului au avansat în direcții diferite la sud de Orihiv spre pozițiile ruse și sunt încleștate în lupte cu trupele Moscovei care opun ofensivei ucrainene o rezistență puternică, întărită de câmpurile minate și de tirurile de artilerie, afirmă expertul militar al BILD, Julian Röpcke, potrivit căruia deznodământul bătăliei e deschis.

Julian Röpcke a declarat că știe locația exactă a bătăliei, dar a refuzat s-o dezvăluie. Ieri seara, militarii ucraineni au reluat îndemnul primit de soldații americani din divizia 101 înainte de a se urca în avioanele care i-au aeropurtat în Normandia, spre a înfrânge mașinăria de război a bestiei naziste. D-Day a avut loc la 6 iunie 1944. Războiul de 6 zile, care i-a eliberat pe israelieni de amenințarea sufocării lente a statului evreu de către dictatorul egiptean Nasser și aliații lui a început la 5 iunie 1967.

Și de la Londra se anunță asalturi ale trupelor ucrainene în varii segmente ale frontului. La Marinka atacul unităților cecene incluse în armata rusă care au încercat să cucerească localitatea ar fi dat greș. Forțele ucrainene ar fi reușit să=i respingă.

Update 12:45 Președintele Ucrainei, Zelenski, se află în mijlocul sinistraților ucraineni de la Herson. E, potrivit presei ucrainene, ”o vizită de lucru” menită să stabilească măsurile de contracarare a consecințelor inundațiilor generate de aruncarea în aer a barajului hidrocentralei Nova Kahovka.

Update 09:30 Oficial rus al forțelor de ocupație explică avantajele militare, pentru ruși, ale distrugerii barajului hidrocentralei Nova Kahovka. Vladimir Saldo, guvernatorul părții ocupate de ruși a Hersonului, consideră, potrivit Sky News, că inundațiile (provocate, în opinia lui, de ucraineni) ar fi adus ”avantaje tactice și operaționale” trupelor Moscovei. Căci forțele ucrainene nu mai pot traversa Niprul prin rezervorul Kahovka, fără să fie văzute, întrucât unitățile rusești ”au acum în față un spațiu deschis”. Sky News îl citează pe Michael Kofman, expert în armata rusă, care a contestat estimarea lui Saldo, reliefând că nu pare deloc probabil ca ucrainenii să fi plănuit o riscantă trecere a râului. Inundațiile au distrus, potrivit lui, prima linie defensivă rusă, dar n-au scurtat semnificativ liniile de comunicație ale armatei lui Putin.

Update 08:30 Inundațiile au schimbat linia frontului în regiunea Herson, distrugând poziții rusești, notează Ukrainska Pravda, citând ISW. Potrivit thinktankului american, a fost distrusă prima linie de apărare rusească. În anumite zone din Herson apa a ajuns la o adâncime de peste 5 metri. Prioritatea este, potrivit Președintelui Zelenski, reluat de Sky News, evacuarea celor prinși în capcana propriilor case și furnizarea de apă potabilă acelor zone care vor fi în viitor greu de aprovizionat cu apă. În partea ocupată de ruși a regiunii Herson inundații afectează peste 40.000 de oameni. În anumite zone rușii au deschis focul asupra forețlor ucrainene care încercau să salveze sinistrați, relevă partea ucraineană.

SUA admit că ”Rusia e în orice caz responsabilă în ultimă instanță pentru distrugerea Hidrocentralei Kahovka”. Căci, potrivit purtătoarei de cuvânt a Casei Albe, dacă rușii n-ar fi invadat Ucraina, această distrugere nu s-ar fi produs.

Update 02:00 Intens zgomot, semnalizând ciocniri puternice între altele în Zaporijjea, răzbate din rețele socialele de pe conturi în special rusești. Șeful mercenarilor Wagner, Prigojin, crede, pe Telegram, că ucrainenii ar fi străpuns liniile de apărare rusești în Donețk și Zaporijjea. În regiunea din urmă s-ar fi produs și auzit în ultimele ore zeci de explozii. War Frontline, un blog militar, consideră că s-ar fi iscat panică în sudul Ucrainei, în regiunea Zaporijjea, aviațiile celor două tabere părând a fi active. Alte surse rusești afirmă prezumtive mișcări de blindate. Toate aceste presupuse știri sunt neconfirmate și cu totul incerte.

Update 01:30 Cel puțin trei oameni au fost uciși de inundațiile provocate în regiunea Herson de aruncarea în aer a barajului Nova Karhovka. Victimele au decedat în localitatea Oleșki, ocupată de ruși. Multiple mărturii reluate de Kiev Independent confirmă știrile de miercuri, potrivit cărora forțele de ocupație ruse i-au împiedicat pe mulți oameni să se evacueze din zona sinistrată. Ucraina a promis aprovizionarea tuturor oamenilor din regiunea inundată cu apă și cu alimente de bază, precum și satisfacerea tuturor necesităților lor vitale. 16.000 de persoane și 80 de localități sunt amenințate acut, fiind în zona critică. 30 de localități sunt sub ape. Vor fi inundate 10.000 de hectare de pământ arabil.

Nesimțire crasă, criminală și fără precedent a ONU și a Crucii Roșii. Președintele Ucrainei, Zelenski, s-a arătat șocat de lipsa de reacție și de indiferența celor două organizații la dezastrul provocat prin aruncarea în aer a barajului hidrocentralei Nova Kahovka.

La finele zilei de miercuri, 7 iunie, Ukrainska Pravda îl cita pe șeful statului ucrainean reliefând că la Kiev nu s-a primit niciun singur răspuns de la cele două organizații internaționale la cererile de ajutor ale Ucrainei. Or, a subliniat Zelenski, ONU și Crucea Roșie ar trebui să fie primele în zona sinistrului spre a salva vieți.

Zelenski a evidențiat tragedia umană și animală în derulare. Potrivit lui, e imposibil pentru ucraineni să-i ajute pe compatrioții lor sinistrați din partea ocupată de ruși. Dacă salvatorii se apropie de ei, rușii deschid focul și lansează atacuri. Dimensiunile finale ale catastrofei încă nu sunt clare, a mai precizat șeful statului ucrainean.

Într-o reacție critică la un articol din Washington Post, Președintele Ucrainei a cerut, într-un interviu acordat presei germane, să se prezinte probe ale prezumtivei implicări a militarilor ucraineni în aruncarea în aer a gazoductului ruo-grerrman Nord Stream II.

7 iunie 2023 – anul 2 – ziua a 103-a zi a războiului

Update 17:15 Apa în zona Nicolaev a crescut cu aproape 1 metru din cauza distrugerii Hidrocentralei Hakovka, relevă Ukrainska Pravda.

Există oameni blocați de peste 24 de ore, pe acoperișurile unor clădiri inundate, din partea ocupată a regiunii Herson, deoarece ocupanții ruși nu au evacuat populația. Imagini cu o mama și fiul ei, cerând cu disperare ajutor, au fost publicate pe canalele de Telegram. Se intervine cu dificultăți în zonele ocupate, din cauza atacurilor de artilerie lansate de trupele ruse asupra aeronavelor ucrainene, spun martori locali, reluați de presa ucraineană.

Președintele Turciei, Recep Erdogan, i-a propus omologului său ucrainean Zelenski să pună pe picioare o comisie internațională de investigație a cauzelor producerii exploziei hidrocentralei.

Ucraina încă nu și-a lansat contraofensiva: șeful Consiliului de Securitate al Ucrainei, Danilov, a declarat că “toată lumea va vedea contraofensiva când o vom începe”.

Imaginile dezastrului

Update 17:00 Nivelul apelor continuă să crească după distrugerea barajului de la Nova Kahovka. Sute de mii de oameni sunt fără acces normal la apă potabilă”, notează DLF. Potrivit căruia dimensiunea pagubelor nu va putea fi estimată decât în viitor. Ar fi putea fi vorba de cea mai amplă distrugere a infrastructurii de la debutul invaziei Rusiei în Ucraina, s-a estimat la ONU. Rușii au declarat starea de urgență în zona pe care o controlează în regiunea Herson. Sunt inundate și câmpurile de mine instalate de ruși.

Update 16:30 Forțele ucrainene avansează în estul ocupat al Ucrainei. Potrivit șefului trupelor terestre, ucrainene, Sirski, forțele sale au cucerit noi poziții în flancurile Bahmutului, iar militarii ruși cedează teren.

Update 08:30 Noul ministru bulgar al apărării, Todor Tagarev, a promis ajutor militar Ucrainei. Bulgaria trebuie să facă tot ce este necesar spre a ajuta Ucraina să-și recucerească teritoriul ocupat, a reliefat el, scrie Kiev Independent.

Nu există relatări despre oameni morți în zona inundațiilor generate de detonarea barajului Nova Kahovka, deși în partea rusă a râului pare, potrivit unor mărturii, că oamenii au fost împiedicați să părăsească zona sinistrată. Inundațiile periclitează 70-80 de localități. Munca de salvare e îngreunată de faptul că zona inundată e și zonă de război, iar elicopterele nu pot survola ținutul. Distrugerea hidrocentralei provoacă mari pagube aprovizionării cu energieLa bursa din New York au crescut prețurile pentru cereale. Ucraina a cerut ajutorul ONU.

ISW consideră că, deși nu se poate da încă un verdict definitiv în chestiunea autorilor detonării barajului Nova Kahovka, ponderea probelor și indiciilor, rațiunea și retorica indică Rusia ca făptaș.

Update 08:00 Apele au continuat să crească în zona inundată de aruncarea în aer a barajului de la Nova Kahovka afectând zeci de mii de oameni pe ambele maluri ale Niprului. Președintele Ucrainei, Zelenski, a cerut ”o reacție maximă a lumii la terorismul rusesc“. El a calificat detonarea barajului drept ”ecocid” și ”bombă ecologică de distrugere în masă”. Viitura ”a acoperit sate, orașe, teren agricol”, relevă corespondenta locală a Sky News, remarcând ”calmul remarcabil” al sinistraților.

Președintele SUA, Biden, a promis Ucrainei ajutor. Biden a comentat, potrivit ”Vocii Americii”, distrugerea hidrocentralei Nova Kahovka, lansând Rusiei mesajul: ”nu vom pleca. Vom ajuta Ucraina.” Consiliul Național de Securitate al Casei Albe continuă să evalueze ce s-a întâmplat la Nova Kahovka.

Potrivit Ukrainska Pravda, forțele ruse au bombardat de 19 ori regiunea ucraineană Sumî.

6 iunie 2023 – anul 2 – ziua a 102-a zi a războiului


Toate informațiile despre primul an de război și primele luni din anul II, AICI:

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 12, 13, 14 & 15

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 9, 10 & 11

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 5, 6, 7 & 8

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi știri– anul 2 – săptămânile 1, 2, 3 & 4

ȘTIRI: (LIVE) Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 51 & 52

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 48, 49 & 50

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 42, 43, 44 & 45

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 38, 39, 40 & 41

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 30, 31, 32 & 33

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 25, 26, 27, 28 & 29

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămâna 21, 22, 23 și 24

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 16, 17, 18, 19 & 20

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 12, 13, 14 & 15

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 9, 10, 11

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 7 și 8

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 5 și 6

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 3 și 4

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – primele 14 zile

4 gânduri despre „LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 16, 17 & 18

Scrie un comentariu