Citiți cele mai noi știri și analize despre războiul din Ucraina AICI
11 mai 2023 – anul 2 – ziua a 76-a zi a războiului
Update 23:30 Viceșefa ministerului ucrainean al apărării, Maliar, a reliefat că trupele ruse încearcă să inducă în eroare, plângându-se de lipsa de muniție, de vreme ce în ultimele săptămâni și-au sporit atacurile asupra punctelor celor mai fierbinți ale liniei de contact.
Update 22:55 SUA acuză Africa de Sud că livrează arme Rusiei. La Pretoria domnește un regim extremist și cleptocrat, care, deși țara și-a declarat neutralitatea, favorizează clar Rusia lui Putin, iar la începutul lunii decembrie, a primit, la o bază a marinei sudafricane de lângă Capetown, un cargobot rusesc, pe care l-a încărcat cu arme în pofida sancțiunilor occidentale.
Update 22:30 Șeful mercenarilor Wagner, Prigojin, a publicat o nouă luare de poziție, în care anunță că ucrainenii sunt angrenați în plină contraofensivă. Una care-i ”în plin fuleu” și îi va duce la Belgorod în Rusia, în timp ce mercenarii Wagner ”continuă să atace” la Bahmut. Pare că Prigojin ar fi optat. Și a ales prizonieratul ucrainean. (Vezi analiza acestui blog: ”Armata rusă se prăbușește la Bahmut. Prigojin sub atac”.) Între timp, Visegrad 24 anunță că ucrainenii au străpuns frontul pe direcția Berhovka și Yagodnoye. Militarii lor se află în colegiul recucerit din sudvestul Bahmutului și presează spre Soledar. Rușii sunt sau riscă să fie prinși într-un clește imens.
Update 22:15 Știri neconfirmate, rusești, anunță pe Telegram, contraofensivă ucraineană, un atac ucrainean la Mayorsk, la 15 mile sud de Bahmut, unde se încearcă încercuirea mercenarilor și faptul că unități de blindate ucrainene se află lângă Soledar, întregi coloane de blindate ucrainene îndreptându-se spre granița rusă, în apropiere de Kupiansk.
Update 22:00 Rusia amenință nebulos Marea Britanie. Moscova a avertizat că va riposta după decizia Londrei de a furniza Kievului rachete de croazieră de tip Storm Shadow, (cu rază de acțiune lungă de peste 250 de kilometri) care, capabile să atingă ținte în Rusia, ar putea fi ”a game changer”, o armă decisivă pentru mersul războiului, după cum afirmă experții. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Peskov, a declarat că Rusia vede ”extrem de negativ” livrarea acestor arme și va adopta un ”răspuns adecvat”.
Update 21:00 Forțele armate ucrainene ar fi lansat un atac lângă Soledar, regiunea Donețk, și încearcă să încercuiască Bahmut, au declarat corespondenții de război ai Kremlinului, citaţi de agenṭia NEXTA.
Potrivit acestora, forțele ucrainene cu sprijinul mai multor unități și grupuri blindate, fiecare cu câte 2-3 tancuri, au reușit să organizeze o străpungere a frontului. Acum, armata ucraineană încearcă să se consolideze pe pozițiile ocupate, iar „situația este dificilă” pentru trupele ruse, informează aceleaşi surse. Bloggerii ruşi susțin, de asemenea, că forṭele Kievului efectuează o operațiune de încercuire a oraşului Bahmut; iar în următoarele 24 de ore, se așteaptă un atac al armatei ucrainene în regiunea Zaporijjia „cu scopul de a sparge prima linie de apărare”.
Statul Major al Ucrainei nu a confirmat și nici nu a infirmat până acum această informație, precizează NEXTA.
Update 19:00 Toți ochii sunt ațintiți pe orașul Bahmut, unde au loc evoluții surprinzătoare de la oră la oră. Șeful mercenarilor Wagner a ieșit cu o declarație de ultimă oră, acuzând faptul că situația pe flancuri, unde se află pozițiile forțelor ruse, se îndreaptă spre cel mai rău scenariu (n.r. pentru Moscova), relatează agenția NEXTA.
„Acele teritorii, care au fost obținute cu sângele și cu viețile camarazilor noștri de luptă timp de multe luni, în fiecare zi – înaintând zeci sau sute de metri – astăzi sunt abandonate aproape fără luptă de cei care ar trebui să ne țină flancurile”, s-a plâns Prigojin, făcând referire la trupele convenționale ale armatei ruse.
Bloggerul militar rus, Yuri Kotenok, a anunțat că de la Bahmut vin vești proaste în această seară: trupele noastre au pierdut mai multe poziții de pe flancuri, începând cu ora 17.50 (ora Moscovei). Kotenok a publicat pe Telegram o hartă cu pozițiile pierdute de ruși – în special în nord-vestul localității.
Soldații Brigăzii a 3-a (Azov) s-au filmat lângă Colegiul Industrial din Bahmut, care a fost locul multor lupte aprige în ultimele săptămâni, ceea ce indică că forțele ucrainene au împins trupele invadatoare ruse în spate, într-un contraatac de succes. Analiștii internaționali vorbesc despre o posibilă prăbușire a frontului de la Bahmut, ceea ce ar confirma estimările făcute zilele trecute inclusiv pe acest blog, privind situația din cel mai fierbinte punct al bătăliilor.
Update 14:45 Ucraina primește primele ei rachete cu rază lungă de acțiune. Marea Britanie i-a livrat rachete de tip Storm Shadow. E vorba de o armă cu o rază de acțiune de 250 de kilometri, de tipul căreia administrația Biden a refuzat să livreze Kievului din motive neclare, respectiv din frica de Rusia și de o posibilă ”escaladare”. Racheta, dezvoltată de britanici și francezi, se lansează de regulă din aer. Nu e clar nici dacă această rachetă este un ”game changer”, dacă poate schimba decisiv datele actualului război.
Update 14:45 Rusia a recrutat în aprilie din închisorile rusești zece mii de deținuți, relevă serviciile secrete britanice.
Update 14:30 Ocupanții ruși din Crimeea intră prin efracție în catedrala Bisericii Ortodoxe a Ucrainei și o ocupă. Invadatorii nu s-au mulțumit să-i forțeze porțile, ci au început, portrivit lui Andrii Șcekun, redactorul-șef al Krymska Svitlytsia, să-i catalogheze și să-i fure proprietățile. Hoțul-șef se numește Yevgen Novikov. Jaful lui are loc în biserica Sfinții Volodimir și Olga din Simferopol, singurul lăcaș de cult al Bisericii Ortodoxe a Ucrainei din Crimeea.
Update 13:00 La întâlnirea sa cu cetățenii republicani și independenți, sau neafiliați din New Hampshire, transmisă de CNN, Donald Trump a declarat că, dacă ar fi din nou președinte, ar pune capăt războiului ruso-ucrainean în 24 de ore. Deși a refuzat să afirme pe cine ar vrea să vadă câștigând acest război, Trump a calificat invazia rusă drept o eroare gravă, declarând, textual, că Putin ”a comis o mare greșeală intrând în Ucraina”.
Fostul președinte al SUA a mai spus că, dacă ar fi fost la Casa Albă, acest război nu ar fi început, că vrea să vadă ”că nu se mai moare de nicio parte (rusă sau ucraineană) în acest război“ și că Zelenski îi este personal simpatic pentru că a refuzat susținerea acuzațiilor ”false” la adresa lui, care au dus la una din încercările eșuate de a-l suspenda din funcția de șef al statului american. Totodată, Trump a cerut Europei să investească mai mult în acest război de la porțile Bătrânului Continent, în care ”americanii au vârât 170 de miliarde iar Europa doar 20”, europenii trebuind, potrivit lui, să cheltuiască a sumă egală cu a SUA.
Update 12:30 Ucraina, crede președintele ei, Zelenski, poate obține victoria încă în acest an, dar pe moment nu e încă pregătită pentru contraofensivă. ”Mai e nevoie de timp”, a spus Zelenski. Șeful statului ucrainean nu l-a contrazis direct pe șeful diplomației americane, Blinken, care a declarat că Ucraina are ”tot ce îi trebuie pentru contraofensivă”, ci Zelenski a estimat că n-ar fi acceptabil numărul de soldați pe care statul ucrainean i-ar pierde într-o astfel de operațiune.
Update 11:15 Kremlinul explică de ce se mișcă Rusia așa lent în războiul din Ucraina: “pentru că nu suntem în război(…) noi încercăm să protejăm infrastructura și să salvăm viețile omenești“. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Peskov, a făcut aceste afirmații pentru un post de televiziune bosniac, relatează Ukrainska Pravda.
”Războiul este o chestiune complet diferită, înseamnă distrugerea totală a infrastructurii, distrugerea totală a orașelor și așa mai departe. Noi nu facem asta”, a precizat Peskov. Despre declarațiile lui Prigojin și situația de la Bahmut, omul lui Putin a afirmat că acolo este vorba despre emoții și nu ar vrea să dea nume, dar că este convins că forțele rusești vor cuceri orașul.
Update 11:10 Cel puțin 6 morți și 12 răniți în atacurile rusești împotriva Ucrainei din ultima zi. În ultimele 24 de ore, atacurile rusești au ucis șase civili în regiunile Donețk, Herson, Harkiv și Sumîi, potrivit autorităților locale, reluate de Kiev Independent.
Update 11:00 Luptele de uzură din zona Bahmut și „problemele omniprezente cu capacitatea de luptă a Rusiei” fac forțele ruse vulnerabile la atacurile ucrainene localizate, a anunțat Institutul pentru Studierea Războiului în cel mai nou raport al său, reluat de Kiev Independent. ISW a explicat că trupele rusești convenționale puse pe fugă la Bahmut în ultimele zile se află a a doua înfrângere, pe frontul de est al Ucrainei, iar armata Kievului capitalizează situația favorabilă în zonă.
Cu toate acestea, ISW avertizează că mercenarii lui Prigojin continuă să lanseze atacuri în orașul-martir din regiunea Donețk și încă sunt activi în luptă.
Update 10:20 Ucraina se plânge că este împinsă să intre la negocieri în condițiile cerute de Rusia. Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare de la Kiev, a declarat că mai multe țări au escaladat situația pentru a aduce Ucraina la masa negocierilor cu agresorul, în condițiile pe care le vrea Rusia, relatează Ukrainska Pravda. Vom putea discuta doar când președintele nostru va decide asta, a precizat oficialul ucrainean. Acesta a dezmințit zvonurile potrivit cărora forțele Moscovei nu mai au destulă muniție.
Guido Crosetto, ministrul italian al Apărării, a pledat pentru aducerea Ucrainei și Rusiei la masa negocierilor, prin medierea Chinei.
Update 10:10 Situația militară. Statul Major al Ucrainei a anunțat în această dimineață că forțele de apărare ale țării au respins aproape 40 de atacuri rusești, concentrate pe patru fronturi, la data de 10 mai. ”Inamicul continuă să-și concentreze eforturile principale pe fronturile Lîman, Bahmut, Avdiivka și Marinka – 39 de atacuri inamice au fost respinse. Cele mai aprige lupte continuă pentru orașele Bahmut și Marinka”, notează raportul citat de Ukrainska Pravda. Pe fronturile Zaporjjea și Herson, rușii sunt în defensivă.
Atacurile rusești din ultima zi au vizat frontul de est, cu precădere regiunea Donețk, unde o rachetă sovietică S-300 a lovit orașul Kostiantynivka, provocând victime și daune materiale. Armata rusă s-a concentrat pe folosirea artileriei și a lansatoarelor multiple de rachete, informează aceeași sursă.
Riposta Kievului. Forțele aeriene ucrainene au efectuat patru lovituri aeriene asupra zonelor în care erau concentrate personalul și echipamentul militar rusesc, eliminând numai acolo 160 de soldați ruși. În ultima zi, armata ucraineană a distrus cinci drone rusești de diferite tipuri, precum și un sistem de rachete antiaeriene, un depozit de combustibil, două unități de artilerie pe pozițiile lor de tragere și o stație de război electronic.
Un număr de 610 militari ruși au murit în ultima zi, totalul pierderilor rusești atingând la 11 mai aproape 197.000.
10 mai 2023 – anul 2 – ziua a 75-a zi a războiului
Update 22:45 Franța a deschis o investigație oficială pentru crimă de război după uciderea într-un bombardament rusesc, a jurnalistului și coordonatorului video al AFP în Ucraina, Arman Soldin.
Secretarul general al NATO, Stoltenberg e de părere că Ucraina e gata să treacă la ofensivă, problema ei militară fiind liniile de apărare foarte puternice, edificate de ruși. Președintele Cehiei, Petr Pavel a reacționat la ezitarea occidentalilor care nu i-au dat Ucrainei cerutele avione F 16, și i-a propus țării sale să ia în considerare furnizarea de avioane de luptă cehești de tip L159.
Update 22:30 Teroriștii islamiști palestinieni din Gaza, membri ai grupării Jihadul Islamic, au lansat 350 de rachete din fâșie asupra civililor statului evreu din sudul șiu centrul Israelului, în timp ce Egiptul mediază un acord de încetare a focului. Tirurile au fost precedate de moartea în închisoare, într-o grevă a foamei, a unui terorist palestinian condamnat în justiție, urmată de atacuri antiisraeliene din Gaza, succedate de riposte israeliene sub forma unui număr de 100 de lovituri aeriene, care au ucis trei din principalii comandanți ai grupării extremiste ai Jihadului Islamic, dar au provocat și ”pagube colaterale”. Potrivit unor surse palestiniene neconfirmate, ar fi fost uciși 21 de palestinieni.
Update 17:20 Telenovela Prigojin-Putin continuă. Purtătorul de cuvânt al dictatorului rus, Dmitri Peskov, a declarat că nu a văzut ultimul video al șefului Wagner în care acesta se plânge că nu mai are muniție pentru trupele sale din Bahmut, informează Kiev Independent.
Conform analizei ISW, Prigojin a ales să îl batjocorească pe Putin și deciziile sale militare chiar de Ziua Victoriei, prin cel mai recent video publicat în spațiul online, notează Sky News. În filmare, el s-a referit la o figură de „bunic fericit” care „crede că este bun” – înainte de a întreba retoric ce ar trebui să facă Rusia și generațiile viitoare și cum poate câștiga Rusia dacă „bunicul” se dovedește a fi „un nemernic complet”. Șeful wagneriților a mai spus că oameni ca acești ar trebui să înceteze să mai apară în Piața Roșie (unde s-a ținut parada).
Update 17:15 Seimul de la Vilnius cere echivalarea crimelor sovietice și naziste cu cele asupra Ucrainei. Șase membri ai legislativului lituanian au propus ca acțiunile Rusiei în Ucraina să fie evaluate în același mod precum crimele comise de URSS și Germania nazistă în cel de-al doilea război mondial, relatează Ukrainska Pravda. Prin proiectul de lege propus, promovarea în public a acestor acțiuni ar fi pedepsită prin contravenții sau chiar penal, în funcție de gravitate.
Update 17:10 Polonia a redenumit regiunea Kalinigrad, acordându-i în nomenclatoarele geografice numele polonez de Królewiec, ceea ce a înfuriat Rusia, relatează Ukrainska Pravda. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Peskov, a reacționat, afirmând că acțiunea frizează nebunia. Moscova însăși a schimbat denumirea fostei enclave germane de la Marea Baltică, după cel de-al doilea război mondial, din Konigsberg în Kaliningrad, luând o serie de măsuri de rusificare puternică.
Update 17:00 NATO ar trebui să escorteze vasele ucrainene cu cereale, prin Marea Neagră, cred doi foști înalți oficiali americani. Potrivit Sky News, o serie de declarații ale Rusiei indică faptul că Moscova se pregătește să renunțe la acordul care a permis exportul transporturilor de grâne din porturile ucrainene.
Moscova a anunțat că nu va prelungi pactul după data de 18 mai decât dacă îi este îndeplinită o listă de cereri. Fostul comandant suprem aliat la NATO James Stavridis și fostul director al CIA și NSA, general Michael Hayden, au afirmat la unison că NATO ar trebui să ia în considerare escortarea transporturilor din Ucraina dacă Moscova continuă cu amenințările de retragere – o evoluție negativă, despre care Stavridis spune că ar agrava penuria globală de alimente și ar paraliza economia Ucrainei.
Update 16:40 Polonia l-a convocat pe ambasadorul Rusiei pentru incidentul care a implicat un avion de luptă rus și o aeronavă poloneză neînarmată, din misiunea Frontex care asigură securitatea deasupra Mării Negre, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului polonez de externe. MAE al Poloniei, care este membră a NATO, a catalogat situația ca fiind un „incident internațional grav”.
O aeronavă poloneză de pază a granției externe a UE, aflată în patrulare pentru agenția de frontieră a Uniunii Europene, Frontex, a evitat la limită pe 7 mai o coliziune cu un avion de luptă rusesc deasupra Mării Negre, lângă România, au declarat ministerul român al apărării și cel polonez. MAPN a denunțat acțiunea iresponsabilă și neprovocată a aeronavei ruse militare.
Update 12:15 Jurnaliștii de la Radio Libertatea/Europa Liberă au postat o hartă înfățișând locația tuturor bazelor, intereselor și țintelor militare rusești din Crimeea. E vorba de nu mai puțin de 223 de facilități și instalații militare rusești din Crimeea ocupată și anexată ilegal în 2014.
Update 12:00 China afirmă că ar fi testat cu succes o navă spațială reutilizabilă, care ar fi petrecut 300 de zile în cosmos și ar fi revenit cu bine din spațiu la baza din deșertul Gobi. Experții sunt sceptici. China comunistă minte de îngheață apele.
Update 11:30 Contraofensiva a început la Bahmut. Unități ale Brigăzii 3 de asalt ucrainene au atacat și învins Brigada Mecanizată 72 a rușilor. I-au distrus mai multe companii și au pus restul pe fugă, recucerind teritoriu, așa cum sugera ieri șeful mercenarilor, Prigojin, adresându-se disperat comandantului militar rusesc. Au fost distruse un număr ridicat de blindate rusești și capturați prizonieri în număr mare, afirmă fondatorul regomentului Azov, Andrii Biletskyi, pe Telegram. Teritoriul capturat de ucraineni are o lungime de 3 km lungime și de 2,6 km adâncime. Prigojin a fost confirmat de ucraineni și în chestiunea celor 500 de cadavre de militari ruși rămase la fața locului.
Forțele ucrainene afirmă a mai fi ucis în ultimele 24 de ore 690 de militari ruși, și ar fi distrus 2 tancuri, după cum relevă Ukrainska Pravda. În total ar fi fost uciși de la invazia din februarie trecut încoace, potrivit Statului Major al Ucrainei, peste 196.000 de militari ruși.
Potrivit serviciilor secrete britanice, alcătuirea paradei militare rusești de ziua Victoriei trădează provocările cu care se confruntă actualmente forțele armate ale Rusiei, ca și considerente propagandistice, ținând de dorința regimului de a nu se afirma că expune blindate la paradă, în loc să le trimită pe front.
Persoane necunoscute au dat foc unui avion militar rusesc de tip Su-24 în orașul rusesc Novosibirsk. Iar potrivit presei rusești, două drone încărcate cu explozibile au atacat azi un teren de instrucție din regiunea rusă Voronej, rănind 14 militari ruși. Concomitent, guvernatorul regiunii ruse Kursk afirmă că ar fi fost doborâtă o dronă ucraineană în apropierea orașului omonim.
Suedia consideră că n-are destule avioane de luptă pentru a da din ele Ucrainei.
Administrația Biden nu vrea să urmeze Regatului Unit și să livreze Ucrainei rachete cu bătaie lungă, afirmă Politico.
Președintele Cehiei, Petr Pavel, susține crearea unui tribunal special pentru judecarea crimelor de război comise de Rusia. Sub pretextul evacuărilor, Rusia își continuă mutarea de populație ucraineană din partea ocupată a regiunii Zaporijjea în Rusia propriu-zisă.
Update 00:55 Ucraina are ceea ce îi trebuie pentru a elibera teritoriile capturate de Rusia din 24 februarie, a declarat secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, citat de Ukrainska Pravda. Șeful diplomației americane a insistat asupra faptului că instrucția și antrenamentele, și nu numai armele, sunt cheia unei reușite, afirmând că trebuie să se asigure că ucrainenii mențin ritmul cu tot ajutorul militar primit.
De la Kiev, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina lucrează cu partenerii săi la obținerea unor pachete suplimentare de apărare, între care un posibil ajutor militar în valoare de 1,2 miliarde dolari de la Washington. Liderul de la Kiev a mulțumit președintelui Biden, Congresului SUA și fiecărei familii americane pentru suportul lor neîncetat.
9 mai 2023 – anul 2 – ziua a 74-a zi a războiului
Update 22:15 Rușii l-au asasinat pe ziaristul francez Arman Soldin. Jurnalistul de la AFP a căzut, eroic, pe câmpul de luptă, nu departe de Bahmut. Gazetarul a murit azi la 16:30, în intensele bombardamente rusești asupra suburbiilor de la Chasiv Yar, unde începe ”drumul vieții” spre Bahmut, scrie Ukrainska Pravda. Alți patru colegi au scăpat neatinși. E al 11-lea jurnalist ucis în Ucraina, s-a spus. Corrado Zunino, un corespondent al ziarului italian La Repubblica a fost omorât luna trecută.
Update 22:00 Cartierul general al evreilor europeni se mută de la München la Londra, la Conferința rabinilor europeni va deschide un Centru de Viață Evreiască care va prezenta o bogată ofertă educativă între altele rabinilor și soțiilor lor. Conferința rabinilor europeni va deschide în capitala Bavariei un Centru de Viață Evreiască menit să prezinte o bogată ofertă educativă între altele rabinilor și soțiilor lor. Motivându-și decizia, Conferința a salutat rolul jucat de München în promovarea vieții evreiești în Europa, precum și în primirea de refugiați de război europeni.
Președintele Conferinței, Rabinul-Șef Pinchas Goldschmidt, care, amenințat de regimul de la Moscova, a fost recent nevoit să părăsească Rusia lui Putin, a acordat anul trecut un amplu interviu autorului acestui blog, interviu publicat integral de blog și de pagina în limba română, dar cenzurat pe pagina germană a Deutsche Welle.
Update 21:30 Poliția britanică a arestat șase protestatari care, în livrele de lachei, proiectau manifestări menite să perturbe ceremonia încoronării, relevă Sky News. Ar fi fost vorba de extremiști anti-monarhiști.
Parlamentul francez a cerut Europei plasarea mercenarilor Wagner pe lista grupărilor teroriste, scrie DLF. Nu e clar de ce n-au fost plasați pe această listă până acum, de vreme ce și ei, și kadâroviții, și statul rus în ea își au locul.
Germania s-a distanțat clar de pretențiile imperiale ale Franța. În cuvântarea sa din Parlamentul European, cancelarul Scholz a cerut unitate europeană și deschidere a Bătrânului Continent spre sudul global, dar a refuzat categoric delirul francez privind transformarea UE în a treia superputere, după SUA și China.
Ministrul de externe al Chinei comuniste a venit azi la Berlin ca să amenințe Comunitatea europeană și Germania, cerând șefei diplomației germane, Baerbock, precum și Europei, să nu cumva să impună sancțiuni firmelor chineze care ajută Rusia, livrându-i produse de dublă utilizare, militară și civilă.
Analiză: Or, a sancționa livrări de uz dublu e un demers elementar, dacă se dorește împiedicarea fentării sancțiunilor militare împuse Rusiei și a i se da o șansă contraofensivei ucrainene. Recent, China și-a arătat dinții, retrăgând invitația adresată ministrului (liberal) al finanțelor, Lindner, de a vizita China. Iar în timpul călătoriei Annaleinei Baerbock la Beijing, omologul ei, tov Gang, afirmat obraznic, că țara sa n-ar avea ”nevoie să fie dăscălită de alții.” De data aceasta, Baerbock i-a amintit lui Gang de un scandalos caz de violare a drepturilor omului, reprezentantul regimului de la Beijing ripostând pe model comunist, prin trimitere la ”suveranitatea” Chinei.
Update 21:00 Turbulențe în Pakistan, după arestarea șefului opoziției, liderul islamist, antiamerican, Khan. Tulburările s-au soldat cu cel puțin un mort.
Protestatari polonezi l-au împiedicat pe ambasadorul Rusiei la Varșovia, Andreev, să depună, în cinstea Zilei Victoriei, o coroană de flori la mormântul militarilor căzuți ai armatei roșii din capitala Poloniei. Înconjurat de o mulțime imediat după ”descălecarea” sa din limuzină, reprezentantul lui Putin, Serghei Andreev, a depus-o în afara cimitirului soldaților sovietici. Moscova e supărată rău și ministerul lui Lavrov a anunțat că va protesta.
Update 20:00 SUA promit un nou pachet de ajutoare militare pentru Ucraina în valoare de 1,2 miliarde de dolari. La 3 mai, SUA acordaseră Ucrainei ajutoare militare în valoare de 300 de milioane.
În ultimele 24 de ore s-au dat bătălii grele în estul Ucrainei și, în special, în apropiere de Lîman, Bahmut, Avdiivka și Marinka. Cele mai intense lupte s-au dat, din nou, pentru Bahmut și Marinka. Ucrainenii afirmă că au respins circa 30 de atacuri rusești pe cele patru fronturi.
De ce și-a sporit Rusia masiv bombardamentele cu rachete asupra Ucrainei (fără să obțină marile distrugeri sperate)? A explicat demersul Moscovei președintele Ucrainei, Zelenski, reluat de Ukrainska Pravda: întrucât n-a putut prezenta rușilor, la 9 mi, de ziua Victoriei (asupra nazismului) o mare victorie militară (cum ar fi fost cucerirea Bahmutului) Putin încearcă să mimeze forță prin bombardamente spectaculoase.
Update 14:00 Pe diplomații ruși de la Varșovia i-au trezit azi dimineață, în sunet de explozii de bombe și de sirene, protestatari ai Euromaidanului Varșovia. Deșteptarea, pe modelul civilor ucraineni treziți de alarma antiaeriană, s-a dat azi, la Varșovia, la 6 dimineața. Pe pancarta arborată de polonezi Rusia era denunțată ca ”stat terorist”.
Update 13:50 „Discutăm intens cu Danemarca, Marea Britanie, alte țări din Europa, precum și cu Statele Unite pentru livrarea de avioane F-16 pentru Ucraina”, a declarat premierul olandez Mark Rutte la Sao Paulo, în prima zi a unei vizite în Brazilia. Totuși, potrivit acestuia, trebuie să se ajungă mai întâi la un acord între toți partenerii, așa cum a fost cazul în trecut înainte de aprovizionarea cu obuziere și tancuri către Ucraina.
Update 13:30 De Ziua Victoriei (împotriva nazismului), armata rusă fuge și dezertează de la Bahmut, părăsindu-și pozițiile, astfel încît ”lasă o parte a frontului expus”, a afirmat, panicat, șeful mercenarilor Wagner, Prigojin. Potrivit Ukrainska Pravda, Prigojin a dat un ultimatum ministerului rus de război, susținând că militarii regimului Putin ”în loc să lupte, se țin de intrigi”. Conform lui, ministerul lui Șoigu s-ar fi transformat într-un ”minister al intrigilor, iar brigada 72 a pierdut astăzi 3 km pătrați pentru care și-au dat viața 500 de mercenarii” săi, fiind un punct strategic. ”Pur și simplu (militarii brigăzii 72) au fugit”. Prigojin denunță, din nou, lipsa de muniție și evidențiază ordinul adresat mercenarilor săi să nu se retragă, pentru că replierea ar fi considerată ”înaltă trădare”.
La Moscova a început fără avioane și tancuri o paradă de dimensiuni reduse (”din motive de securitate”) cu participarea dictatorului rus Putin și a altor 7 colegi, toți lideri postcomuniști ai fostelor republici sovietice, mai ales din Asia Centrală, anunță Sky News. În discursul său Putin a reproșat Vestului pe care l-a comparat cu nazismul, ar fi declanșat un război împotriva Rusiei, Occidentul încercând, potrivit lui, ”să anuleze rezultatul celui de-al Doilea Război Mondial.” Rușii de rând din Moscova, n-au fost lăsați să participe la festivități, iar parada anuală a ”Regimentului nemuritor” alcătuit din fotografiile militarilor căzuți în războiul mondial a fost interzisă, pentru ca oamenii să nu arboreze portretele rușilor uciși de regimul Putin prin dislocarea pe front, în războiul de agresiune din Ucraina.
Cancelarul Germaniei a rostit de ziua Europei un discurs de principii, în care a calificat America drept principal aliat al continentului, iar China drept ”partener și competitor”. Ministrul de externe chinez e la Berlin.
În răstimp, președintele Ucrainei, Zelenski s-a întâlnit cu șefa Comisia Europeană, Ursula von der Leyen, la Kiev, cu care ține acum o conferință de presă. Președinta CE a anunțat și cel de-al 11-lea pachet de sancțiuni față de Moscova. Testul decisiv pentru UE va fi sancționarea unor țări precum China, care fentează intenționat embargoul impus Rusiei, spre a o ajuta cu mărfuri de dublă utilizare, militară și civilă.
Potrivit serviciilor secrete britanice, Rusia se luptă cu penuria de apă în orașul Donețk și construiește aparent o conductă care s-o aplaneze.
Rusia a bombardat 10 regiuni ucrainene, rănind 17 civili. Un număr de 25 rachete au lansat forțele invadatoare asupra Ucrainei, dar apărarea antiaeriană a doborât 23.
8 mai 2023 – anul 2 – ziua a 73-a zi a războiului
Update 22:50 Alerte de raid aerian în mai multe regiuni din Ucraina, în această seară. După atacul cu rachete de la Harkiv, oamenii din regiunile Dnipropetrovsk, Zaporijjia, Sumîi, Cernihiv și Poltava au fost avertizați să se îndrepte spre adăposturi.
În urmă cu o zi, Rusia a lovit masiv Ucraina cu peste 100 de atacuri cu drone și rachete, relatează Sky News. 16 lovituri cu rachete au vizat regiunile Harkiv, Herson, Mykolaiv și Odesa, iar alte 61 de lovituri aeriene rusești au țintit zonele populate și pozițiile militare ucrainene. Italia și-a avertizat cetățenii să părăsească de urgență țara, de teama unor noi atacuri masive ale Moscovei, chiar de Ziua Victoriei.
Update 22:45 NATO și-a pus unitățile de poliție aeriană în alertă maximă după incidentul dintre un avion de luptă rusesc Su-35 și o aeronavă poloneză a misiunii de frontieră a UE Frontex în Marea Neagră, a declarat Ukrainska Pravda citând Reuters. Declarațiile aparțin unui oficial al Alianței, citat de agenția Reuters, care a precizat că Alianța „rămâne vigilentă” și a adresat toate întrebările suplimentare despre incident către autoritățile poloneze. Varșovia s-a plâns că incidentul a fost o acțiune plănuită de provocare a aviației militare ruse, iar ministerul român al Apărării a protestat față de acțiunile iresponsabile ale Federației Ruse față de o misiune neînarmată.
Update 22:40 Ucraina va sărbători Ziua Europei la 9 mai, alături de națiunile Uniunii Europene. Președintele Zelenski a semnat astăzi decretul de instituire a acestei sărbători, alături de cel privind sărbătorirea Victoriei asupra Nazismului la 8 mai pentru a se delimita de Moscova. Comisia Europeană a salutat această decizie a Kievului, a declarat Dana Spinant, purtător de cuvânt și direct al Comunicării Politice de la Bruxelles, reluată de Ukrainska Pravda. De altfel, președinta CE, Ursula von der Leyen, va face marți, 9 mai, o vizită de solidaritate la Kiev.
Date pline de semnificații și pentru români
Ziua Europei este organizată anual la 9 mai pentru a sărbători pacea și unitatea în Europa și pentru a marca aniversarea semnării declarației Schuman, care a pus bazele Uniunii Europene, la această dată în 1950. Pentru România, ziua de 9 mai a marcat până în 2021 o dublă sărbătoare, fiind celebrată și Ziua Independenței, proclamată în 1877, în Parlamentul României. Festivitățile acestui act au avut lor însă la 10 mai 1877, odată cu Ziua Națională a țării – ziua domnitorului de atunci, Carol I. În urma adoptării Legii nr. 189 din 8 iulie 2021, 10 mai a devenit Ziua Independenței în România.
Update 22:30 Prietenul la nevoie se cunoaște: Varșovia a trimis 10 aeronave de luptă MiG-29 Ucrainei. Ministrul polonez al apărării, Mariusz Błaszczak, a confirmat în timpul unei vizite de stat în Canada, de luni, 8 mai, că țara sa a furnizat deja avioane de luptă MiG-29 Kievului, a informat publicația Defence24, reluată de Kiev Independent.
Update 22:20 Atac asupra orașului Harkiv, în urmă cu scurt timp. Informațiile preliminare sugerează că Moscova a lansat rachete S-300 asupra celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina, a informat guvernatorul local Oleh Syniehubov, reluat de Kiev Independent. Serviciile de urgență se află la fața locului. Nu sunt momentan detalii despre victime și amploarea pagubelor.
Update 22:10 Administrația rusă de ocupație din orașul sudic Skadovsk, regiunea Herson, a părăsit localitate în noaptea de 6 spre 7 mai, a anunțat Statul Major al Ucrainei. Rușii și-au luat familiile, documentele, echipamentele de birou, informează aceeași sursă. Acest tip de retragere a administrației de ocupație indică că invadatorii se tem de acțiuni ofensive ale forțelor de apărare ucrainene.

Update 13:30 SUA s-au declarat încrezătoare că Ucraina spune adevărul când afirmă că sistemul ei Patriot a doborât o rachetă rusă hipersonică de tip KH 47, afirmă CNN.
Numărul militarilor ruși uciși de la invazia din februarie trecut încoace se apropie, vertiginos, de 195.000 de oameni, dacă dăm crezare informațiilor pe acest subiect furnizate de Statul Major al armatei ucrainene. E greu de crezut că Moscova mai are trupe disponibile pentru alte zone de conflict.
Update 13:00 Transnistria a cerut Moscovei să trimită mai mulți militari ruși în zona separatistă, ocupată de ”pacificatori”, recte ”forțe de menținere a păcii”. Spus în clar, secesioniștii cer Rusiei să disloce în partea stânga a Nistrului mai mulți ocupanți înarmați ruși. revendicarea îi aparține șefului trupelor de ocupație, Leonid Manakov, care a inclus-o într-un interviu acordat agenției RIA NOVOSTI. Potrivit lui, nu sunt decât 450 de ”pacifficatpori”, iar numărul lor ar trebuie să fie de 3100. Ministerul rus de externe al lui Serghei Lavrov a declarat că ”un atac împotriva acestor forțe ar fi un atac asupra Rusiei”. Propaganda rusă a acuzat în repetate rânduri pe ucraineni, ori pe români că ar proiecta generarea de ”provocări” în Transnistria.
Update 12:30 Ucraina fost azi ținta unui masiv bombardament nocturn cu drone, artilerie și rachete. Peste o sută de rachete rusești și-au căutat obiectivele pe teritoriul ucrainean, ucigând și cel puțin trei civili. 6 rachete au fost lansate spre regiunile Harkiv, Herson, Nikolaiev și Odesa (aatacată cu 8 rachete de tip KH 22), 61 de bombardamente aeriene și 52 de salve din lansatoare multiple de rachete completând atacurile asupra centrelor populate și aglomerărilor militare ucrainene, relevă Statul Major ucrainean, reluat de Sky News.
Președintele Zelenski a marcat ca vesteuropenii Ziua Victoriei asupra nazismului, afirmând că Rusia lui Putin va fi învinsă precum Germania lui Hitler. La 8 mai se celebrează în Europa victoria din 1945 a aliaţilor asupra celui de-al Treilea Reich şi sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial pe Bătrânul Continent. Cel din Pacific avea să continue până la capitularea Japoniei în august 1945. Zelenski s-a disociat de Rusia, care celebrează Ziua Victoriei la 9 mai, avansând Radei, (parlamentului din Kiev), propunerea ca în Ucraina Ziua Victoriei să se marcheze și să se sărbătorească la 8 mai.
Peste 1.700 de oameni au fost evacuați din apropierea Centralei Nucleare de la Zaporijjea. Între cei deportați în zone controlate de ruși sunt 660 de copii.
China amenință Europa și Uniunea Europeană. Regimul comunist al dictatorului Xi a cerut UE să încalce practic fie legea, fie propriul interes. Beijingul a declarat că raporturile sino-europene s-ar deteriora dacă UE ar adopta sancțiuni împotriva firmelor chineze care fac afaceri cu Rusia, oferindu-i mărfuri de dublă folosință, militară și civilă. Financial Times relatase despre această propunere de sancționare avansatăd e Comisia Europeană.
7 mai 2023 – anul 2 – ziua a 72-a zi a războiului
Update 22:30 Se amână contraofensiva? Președintele Ucrainei, Zelenski, a subliniat că se așteaptă ca lunile mai și iunie să fie bogate în maetrie de importuri de arme și de discuții ale țării sale cu aliații ei. De la care liderul din Kiev speră grabnice anunțuri privind noi măsuri de ajutorare. Iar generalul Ben Hodges a afirmat că n-ar numi-o ”contraofensivă de primăvară pentru că nu data ei contează”. Ben Hodges recomandă o ofensivă în sud care se izoleze și să cucerească Crimeea.
Update 22:00 Nu e în stare România să-și apere nici granițele proprii? Nu i s-a cerut României să apere Ucraina. Nici Republica Moldova nu pare în stare s-o protejeze. Dar nici măcar frontierele proprii? ”Frontex și-a întrerupt operațiunea de patrulare a apelor Mării Negre până ce România va fi în stare să garanteze securitatea propriului spațiu aerian”, a scris Ukrainska Pravda, citând un post de radio polonez referitor la o decizie al centrului de excelență al UE pentru activități de control al granițelor externe ale Comunității, confirmată de purtătoarea de cuvânt a grănicerilor polonezi, Anna Michalska,
Șeful trupelor terestre ucrainene, Oleksander Syrsky, anunță că ”forțele ruse și-au intensificat bombardarea Bahmutului în special cu arme grele, se folosesc de echipament mai avansat și se regrupează.” Potrivit lui, situația este dificilă, dar sub control. Bahmutul a fost atacat între altele cu bombe incendiare și cu proiectile (interzise) cu fosfor.
Analiză: Mâine se vor organiza în Germania numeroase manifestări comemorative consacrate finalului celui de-al Doilea Război Mondial. Wehrmachtul a capitulat la 8 mai, în vest, când era deja 9 mai, în est. Putin și rușii care-l susțin vor Bahmutul cu orice preț. De preferință îl vor ca trofeu până la ziua Z, deci până la 9 mai, ziua Victoriei asupra Germaniei naziste, care e sărbătoarea sovietică (și deci și rusă) supremă. Deloc de mirare că și-au intensificat sensibil tirurile de artilerie și de bombardament asupra pozițiilor încă deținute de ucraineni în vestul orașului distrus și în punga care duce la el și își regrupează unitățile ca să-și confere o șansă de a-l cuceri. Or, autoritățile politice și militare ale Ucrainei afirmă că situația în est e sub control, că rușii vor fi cuprinși de panică după debutul contraofensivei ucrainene, iar trupele lor de la Bahmut vor suferi mai devreme sau mai târziu un dezastru, după cum s-a exprimat viceministrul ucrainean al apărării, Gavrilov.
Update 13:00 Rușii au omorât sau rănit 1444 de copii ucraineni de la invazia din februarie trecut încoace, afirmă procuratura Kievului, reluată de Ukrainska Pravda. Dintre aceștia, cel puțin 480 de copii au fost uciși de invadatori.
Update 12:30 Situația în jurul centralei nucleare de la Zaporijjea devine tot mai impredictibilă și periculoasă, dată fiind evacuarea orașului , relevă AIEA. Șeful agenției internaționale pentru energie atomică, Grossi, a avertizat că ”există pericolul unui accident nuclear serios”. Rusia a continuat azi evacuarea silită a orașului Zaporijjea, populația fiind mutată în Rusia, la Prymorsk și Berdiansk.
Șeful mercenarilor Wagner, Prigojin, afirmă că s-ar fi înțeles cu comandamentul armatei ruse, că va rămâne cu unitățile sale în Bahmut, că va primi câtă muniție și arme solicită și mână liberă la Bahmut, conducerea de la Moscova dându-i-l pe generalul Surovikin (măcelarul din Alep și fost comandant al trupelor de ocupație ruse) ca ofițer de legătură pentru interacțiunea cu ministerul rus de război, condus de Șoigu.Serviciile secrete britanice afirmă că Rusia se confruntă cu cea mai amplă penurie de forță de muncă din istoria ultimelor decenii.
Analiză: Penuria e fără îndoială agravată de război și de mobilizările aferente. Dar și de emigrația masivă din Rusia lui Putin. Potrivit britanicilor, din Rusia au fugit, doar anul trecut, 1,3 milioane de oameni, în majoritatea lor tineri cu studii superioare. Sectorul IT a pierdut o sută de mii de experți, reprezentând 10% din forța de muncă din branșa informațională. Potrivit analiștilor britanici, toate acestea vor frâna semnificativ potențiala creștere economică și riscă să sporească masiv inflația. Iată tot atâtea motive suficiente pentru ca rușii să-i traducă în justiție pe Putin și pe ciracii lui pentru trădare națională.
Războiul dronelor: Ucraina ar fi atacat Crimea cu zece drone, afirmă autoritățile de ocupație rusești. Potrivit lor, trei drone, care s-ar fi îndreptat asupra portului Sevastopol, ar fi fost doborâte de apărarea antiaeriană a Rusiei. La rândul ei, Ucraina ar fi doborât deasupra capitalei Kiev o dronă de recunoaștere a Rusiei.
Rusia a bombardat de zeci de ori regiunea Dniepropetrovsk, ucigând o femeie în vârstă. Avioane rusești de tip Tu-22M3 fighter au lansat cinci rachete Х-22 asupra localităilor Olsganske și Kostiantynivka din regiunea Nikolaev, relevă Kiev Independent. Șase oameni au fost uciși de rachete trase de ruși în regiunea Harkiv.
Ar fi fost uciși în ultimele 24 de ore 660 de militari ruși, cărora le-au fost distruse și 18 sisteme de artilerie într-o zingură zi, relevă Statul Major al armatei ucrainene. Potrivit acestei surse, numărul total al rușilor uciși în operațiunile cotropitorilor, de la invazia rusă din februarie trecut încoace, se ridică la aproape 195.000 de militari.
Moscova acuză Ucraina, SUA și NATO pentru tentativa nereușită de asasinare a scriitorului-propagandist al Kremlinului, Prilepin. Atacul asupa automobilului său, care a explodat ucigând șoferul și rănindu-l grav pe Prilepin, a fost atribuit de Rusia, fără probe, Ucrainei. Iar americanii și pactul nordatlantic sunt acuzați de ”susținere a terorismului”.
În Texas a avut loc un nou amoc. Un individ înarmat a împușcat și omorât la un mall din Allen, o suburbie a orașului Dallas, cel puțin opt oameni, rănind cel puțin alți șapte, înainte de a fi împușcat de un polițist, aflat întâmplător la fața locului.
Update 00:30 MApN protestează împotriva comportamentului iresponsabil al aviației militare ruse, după incidentul implicând un avion polonez al Frontex interceptat în spațiul aerian al Mării Neagră de un SU-35 rusesc. ”Conduita agresivă a aeronavei militare aparținând Federației Ruse manifestată împotriva unui aeronave neînarmate care derula o misiune Frontex menită sa monitorizeze riscul migrator în bazinul Mării Negre este complet inacceptabilă. Acest incident este o dovadă în plus a abordării provocatoare a Federației Ruse în Marea Neagră”, a afirmat Ministerul Apărării Naționale. Un avion de tip L410 TURBOLET al Poliției de frontieră poloneze, executa vineri, în cooperare cu Poliția de frontieră română, misiuni de patrulare de rutină sub egida Frontex deasupra Mării Negre, în spațiul aerian internațional, când a fost interceptat, în jurul orei 13 la aproximativ 60 de km est de spațiul aerian românesc. Manevrele pilotului rus erau cât pe aci să-l determine pe cel polonez să piardă controlul asupra aparatului său de zbor.
6 mai 2023 – anul 2 – ziua a 71-a zi a războiului
Update 23:30 Ucraina proiectează să riposteze la o potențială interdicție moldoveană de importuri ucrainene printr-o interdicie proprie de importuri din Republica Moldova, relevă Kiev Independent. Vineri, Republica Moldova a anunțat oficial Uniunea Europeană că intenționează să introducă restricţii temporare asupra importurilor de cereale şi seminţe oleaginoase din Ucraina.
Aglomerare fără precedent pe ruta Melitopol-Crimeea. În sudul ocupat al Ucrainei s-au creat ambuteiaje și cozi uriașe de autovehicule din pricina evacuării rușilor care fug prin punctul de control Cionhar. Conform autorităților locale, această evacuare ultrarapidă poate fi smenalul unei provocări rusești. Depozite conșinând praf de pușcă au luat foc la Pervomaiskii, în regiunea rusă Sverdlovsk.
Președintele Ucrainei, Zelenski, l-a felicitat pe noul șef al statului britanic, regele Charles al III-lea. O nouă era a monarhiei britanice a debutat cu încoronarea regelui și a reginei Camilla, a apreciat șeful statului ucrainean.
IMAGINILE ZILEI
God save the King! La Londra, pe o vreme ploioasă, Regele Charles al-III-lea a fost încoronat ca monarh al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, alături de Regina-Consort, Camilla. Cel de-al 40-lea suveran încoronat în Catedrala Westminster Abbey din 1066 până în prezent, Charles al III-lea a primit pe cap coroana mamei sale, Regina Elisabeta a II-a, la 71 de ani de la urcarea pe tron a celei din urmă.
Update 16:10 Bahmutul – de la Wagner la Kadîroviții ceceni. Evgheni Prigojin, finanțatorul grupării paramilitare Wagner, a anunțat că va preda pozițiile mercenarilor săi din orașul Bahmut către Kadîroviți, trupele lui Ramzan Kadîrov, șeful Republicii Cecene, subordonate Forțelor Armate ale Rusiei, relatează Ukrainska Pravda.
„Îi sunt recunoscător lui Ramzan Ahmatovici (Kadîrov) pentru că a fost de acord să preia pozițiile noastre la Bahmut, cel mai probabil, având capacitatea de a obține tot ce avea nevoie și toate resursele necesare.”, a afirmat oligarhul căutat de FBI. Kadîrov însă nu a mai apărut de luni bune în public, existând inclusiv zvonuri privind decesul său, după ce în iarnă s-a vorbit despre o suspiciune de otrăvire a sa, fiind surprins în fotografii cu fața și mâinile umflate. Anterior, el s-a delimitat de Prigojin, încetând criticile la adresa conducerii militare a Rusiei și declarându-și loialitatea față de armata Moscovei.
Update 16:00 Pe parcursul ultimei zile, armata rusă a efectuat 104 lovituri în zonele populate din regiunea Zaporijia, inclusiv utilizând o rachetă balistică Iskander, potrivit departamentului de poliție națională din regiune, transmite Ukrinform. Trei civili au ajuns la spital, ieri.
Toate unitățile electrice de la centrala nucleară Zaporijjia au fost închise, a anunțat pe Telegram, primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, scrie agenția Ukrinform. Fedorov a avertizat că se așteaptă la operațiuni de provocare, sub steag fals, a rusciștilor, care să dea vina pe forțele ucrainene.
Anterior, s-a raportat că trupele inamice ruse evacuează forțat civilii din teritoriile capturate din regiunea Zaporijjia, notează aceeași sursă. Oameni ar fi transportați la Kyrylivka și Berdiansk.
Updat 15:45 Dialog despre pregătirea contraofensivei între gen. ucrainean Zalujni și gen. american Marc Milley. Cei doi comandanți au avut astăzi o discuție telefonică în care au vorbit despre următorii pași în organizarea contraofensivei, notează Kiev Independent. Șeful Statelor Majore ale Armatei SUA, gen. Milley, declarase într-un interviu pentru revista Foreign Affairs publicat la 2 mai că Ucraina are capacitatea de a conduce operațiuni ofensive. Anterior, oficialul american își exprimase însă părerea că nici Ucraina, nici Rusia nu ar avea capacitatea de a-și realiza obiectivele politice în 2023.
Update 15:30 Noi atacuri sângeroase în Ucraina. Cinci persoane au fost ucise și trei au fost rănite în urma atacurilor rusești din regiunea Donețk, în ultimele 24 de ore, a informat guvernatorul Pavlo Kîrîlenko, reluat de Kiev Indepedent.
Forțele ruse au tras puternic asupra Nikopolului, din regiunea Dnipropetrovsk, cu mai multe lansatoare de rachete Grad, rănind trei civili, a informat guvernatorul militar local, Serhii Lysak.
Update 15:15 Forțele aeriene ucrainene au recunoscut sâmbătă, 6 mai, că au doborât o rachetă balistică rusă Kh-47 Kinzhal pentru prima dată de la începutul războiului, relatează Kiev Independent. Potrivit acestora, un sistem de apărare antiaeriană Patriot a fost folosit pentru a distruge racheta balistică deasupra regiunii Kiev, pe care Rusia o lansase dintr-un MiG-31K plecat de pe teritoriul său în jurul orei 2:30 a.m., joi, 4 mai.
Update 15:00 Unii oficiali occidentali au cerut Ucrainei să nu elibereze Crimeea ocupată de ruși din cauza temerilor că Moscova va apela la arsenalul nuclear, a declarat reprezentantul permanent al președintelui ucrainean în Crimeea, Tamila Tașeva, agenției de presă poloneză și reluată de Kiev Independent. Unii dintre acești oficiali nici nu cred că peninsula Crimeea – anexată ilegal în martie 2014 – ar aparține Ucrainei, promovând narațiunea propagandei Kremlinului, a mai spus Tașeva.
Indiferent de avertismentul acestor oficiali anonimi, Tașeva a declarat că: „Ucraina va eliberat probabil Crimeea în viitorul apropiat”. Ea a spus că nu crede că Rusia ar recurg la arme nucleare „pentru că Putin știe că, dacă o va face, nu mai există cale de întoarcere”.
„Rusia a transformat Crimeea într-o bază militară în care tot ceea ce nu este rus este persecutat”, a spus Tamila Tașeva.
5 mai 2023 – anul 2 – ziua a 70-a zi a războiului
Update 21:00 Trupele ruse încearcă să cucerească Bahmutul până la 9 mai (ziua victoriei sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial) investind în acest efort toate forțele de care dispun, a reliefat Hanna Maliar, viceșefa ministrului ucrainean al apărării.
Trupele ruse au deschis focul asupra unui automobil evacuând civili din Bahmut. O femeie în vârstă a murit.
Teroarea și prespiunea internă a regimului Putin continuă. Aparatul represiv a arestat-o preventiv și tradus-o în ”justiție” pe regizoarea Evghenia Berkovici, pe care regimul Rusiei putiniste o acuză de ”justificare a terorismului”, pentru punerea în scenăî a unei piese de teatru despre tinere rusoaice măritate cu teroriști ai statului islamic, care-și urmează soții. Piesa a fost pusă în scenă și premiată anul trecut, autoarea ei, Petriciuc, fiind de asemenea investigată.
Apărătorii ucrainenii au respins azi peste 30 de atacuri rusești, majoritatea lansate la Bahmut, Avdiivka și Marinka, scrie Ukrainska Pravda.
Ucraina a mulțumit Londrei pentru ajutorul acordat de britanici de la debutul războiului de agresiune al Rusiei.
Coroana britanică e criticată pentru invitarea, la ceremonia încoronării regelui Charles al III-lea, a vicepreședintelui Chinei comuniste, Hang Jen. Omul e tiranul responsabil pentru distrugerea libertății în Hong Kong și încălcarea acordului sino-britanic privind fosta colonie a Regatului Unit.
Laburiștii britanici au câștigat alegerile locale. Pentru prima dată din 2002 încoace i-au înfrânt atît de sever pe conservatori, încât i-au întrecut, controlând aproape 2.000 de primării. Conservatorii au pierdut controlul asupra circa 772 de localități, în vreme ce laburiștii și-au adăugat la zestre 413. Dacă trendul continuă se va produce o schimbare la cârma Regatului Unit.
Rușii au bombardat azi Sloviansk și Kramatorsk, provocând pagube materiale unei fabrici de granit și a unei uzine de mașini grele din Donețk, scriue Kiev Independent.
Update 13:00 Senatoarea Diana Șoșoacă, fostă membră a AUR, a participat la un nou eveniment al Ambasadei Rusiei la București, la invitația lui Valeri Kuzmin, șef al legației moscovite. Recepția a avut loc seara trecută în cinstea “victoriei Aliaților împotriva puterilor Axei în cel de-al doilea război mondial”, comemorată anual la 9 mai, nota un comunicat de presă publicat pe site-ul oficial al Senatului României. Documentul anunța că senatoarea a ales să participe la acest eveniment datorită “spiritului dialogului și al deschiderii care o caracterizează“, citează G4Media. Ulterior, comunicatul se pare că a fost șters de pe pagina web a Senatului. Șoșoacă i-a delectat pe oficialii Moscovei la București și în luna februarie cu prezența ei. Atunci ea a participat la recepția organizată de Ziua Diplomatului Rus.
Update 11:30 Șeful mercenarilor Wagner, Prigojin, a lansat diatribe la adresa establishmentului militar rusesc. Prigojin i-a atacat direct pe comandantul militar al invaziei în Ucraina, generalul colonel Gherasimov, precum și pe ministrul de război, Șoigu, acuzându-i de ceea ce mercenarul-șef a numit ”o penurie de muniție de 70%”, precum și de ”moartea militarilor săi” uciși pe câmpul de luptă de cinci ori mai mult decât în condiții normale (din pricina acestei penurii).
Prigojin a mai anunțat că unitățile sale (de mercenari) se vor retrage la 10 mai din oraș (din cauza lipsei de muniție, care le-ar ”condamna”) astfel încât să-și poată ”linge rănile”.
Numărul rușilor uciși de la debutul invaziei în Ucrainei s-ar ridica la peste 193.000 de militari, afirmă Statul Major al Kievului. 620 ar fi fost omorâți în ultimele 24 de ore.
Ipocrizie maximă? ”SUA se concentrează mult asupra apărării aeriene a Ucrainei”, a afirmat purtătorul de cuvânt al ”Consiliului de Securitate al Casei Albe”, John Kirby.
Analiză: Nu trebuie uitat că, abia după îndelungate stăruințe ale Kievului, SUA au cedat și au dat într-un târziu Ucrainei scutul antirachetă Patriot. În schimb, americanii au refuzat să instituie o interdicție de survol a Ucrainei, insistent cerută de președintele Zelenski în debutul războiului. Și SUA au refuzat perseverent și cu o cerbicie demnă de o cauză mai bună să acorde Ucrainei avione militare de tip F 16, care ar apăra foarte eficient spațiul aerian. Așa cum au refuzat să livreze trupelor lui Zalujni rachete și artilerie cu bătaie lungă, capabilă să distrugă obiective în Rusia, deși dreptul internațional permite indiscutabil ca Ucraina, care se apără de o agresiune militară rusă, să atace cu propriile ei arme și trupe teritoriul Rusiei.
Serviciile secrete britanice nu cred că Rusia își va putea apăra căile ferate.
Consiliul de securitate al Rusiei discută azi presupusul atac cu dronă asupra Kremlinului.
În Rusia s-au lansat cereri de creare de apărare a infrastructurii de drone ucrainene. Potrivit Kremlinului, în spatele prezumtivei ”tentative de ”asasinare a lui Putin” (cu drone lansate asupra Kremlinului) s-ar afla ”definitiv SUA” și ar fi ”ridicol” că Washingtonul și Kievul își neagă vinovăția.
În reacție, SUA au declarat ieri seara că America nu ar ”încuraja ori facilita atacuri ucrainene dincolo de granițele Ucrainei”,
Iar ucrainenii și-au doborât o dronă proprie asupra capitalei. Drona a avut un defect și s-a crezut inițial că ar fi una rusească. Alte două drone rusești au fost doborâte în Dniepropetrovsk.
O fată de 16 ani a sucombat rănilor suferite într-un atac cu bombă rusesc asupra orașului Kramatorsk. E vorba de Yelyzaveta Nevara, elevă a școlii nr. 10 din Kramatorsk.
4 mai 2023 – anul 2 – ziua a 69-a a războiului
Update 21:15 Președintele României e o mașină de cheltuit bani pe vizite externe. Suma plătită din buzunarul contribuabililor români pe deplasările externe ale președintelui, de la debutul anului și până în prezent, a fost de aproximativ 12 milione de lei (2,5 milioane de euro), reprezentând costuri mai mari decât în oricare din anii 2016-2021, relatează Hitnews.ro.
Spre comparație, în tot anul 2022, Klaus Iohannis a cheltuit 3,3 milioane de euro, cu foarte puțin mai mult decă a cerut de la buget pentru călătoriile sale în străinătate în doar primele patru luni ale debutului acestui an. Lunile cele mai înțesate cu excursii externe au fost martie și aprilie, când Iohannis a făcut turnee în Japonia, Singapore, Sofia, Dubai și Emiratele Arabe Unite, la Bruxelles și în America Latină, unde a bifat vizite în Brazilia, Chile și Argentina. De 1 mai a fost la Neptun, iar mai nou plecă la Londra, la încoronarea regelui Charles al III-lea. Bugetul călătoriilor prezidențiale externe ale acestui an este de aproape 5 ori mai mare decât în cei mai mulți ani din 2016 încoace.
Update 19>00 Ucraina a primit de la Israel un sistem de alertă rapidă antirachetă. Sistemul e testat în prezent la Kiev și va fi operațional în circa 2 luni. Această armă avansată va fi folosită împreună cu radarele ucrainene, ceea ce va face ca eficiența prevenirilor atacurilor cu rachete să sporească mult.
Breaking. Poliția belgiană a arestat șapte islamiști suspecți de a fi plănuit atacuri jihadiste, relevă AFP. Nu s-au oferit mai multe detalii. Belgia pregătește un nou pachet militar de ajutor pentru Ucraina, a anunțat premierul belgien Aleksander Croo, la o conferință de presă comună ținută cu omologul său olandez Rutte și președintele Ucrainei, Zelenski.
Trilaterala s-a încheiat, potrivit Kiev Independent, cu semnarea unei declarații comune, prin care Olanda și Belgia au promis să continue să ofere ajutor militar nu doar pe termen scurt ci și pe termen lung Kievului, să susțină formula de pace propusă de Ucraina și să contribuie la impunerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei. Mai mult, cele două state Benelux și-au luat angajamentul de a trage Rusia la răspundere pentru crimele de război comise în Ucraina.
Zelenski a reliefat că liuvrarea cât mai rapidă a armelor promise de Occident constituie cel mai important element în pregătirea contraofensivei de primăvară.
Curtea administrativă berlineză a decis că fostului cancelar Gerhard Schröder i s-a luat pe drept biroul din Bundestag cu cinci angajati. Ex-cancelarul, prieten la toartă al dictatorului rus, argumentase că anularea acestui drept rezervat foștilor cancelari ar fi inechitabil. Decizia a survenit din cauza apropierii lui Schröder de regimul lui Putin, al cărui salariat rămăsese fostul cancelar până după debutul războiului din Ucraina.
Președintele Zelenski și-a exprimat azi la Haga speranța de a-l vedea pe Vladimir Putin tradus în justiția internațională pentru crimele de război de care se face vinovat. Liderul din Kiev s-a declarat realist și a afirmat ca atare că știe că Ucraina nu va fi primită în NATO în timpul războiului, dar că are nevoie de un mesaj clar, că va adera la alianță după încheierea lui.
Fumatul constant de marijuana amplifică riscul de schizofrenie la bărbați, afirmă un studiu publicat azi de Psychological Medicine și reluat de Bloomberg. Investigația medicală a implicat 7 milioane de analize de cazuri și survbine după ani de zile de încurajări progresiste ale consumului acestui drog periculos.
Au avut loc azi lupte grele în estul Ucrainei. Cele mai intense ciocniri s-au petrecut la Bahmut și Marinka, relevă Statul Major al armatei ucrainene, potrivit căruia forțele ucrainene au respins peste 50 de atacuri rusești în direcțiile Lîman Marinka și Bahmut. În regiunea Zaporijjea rușii au început să transforme săli de sport din școlile locale în spitale de campanie.
Update 11:45 În cursul acestei nopți, poliția israeliană i-a împușcat pe doi teroriști palestinieni care au asasinat, acum câteva săptămâni, o mamă și pe cele două fiice ale ei. Cele trei victime aveau dublă cetățenie, israeliană și britanică. Extremiștii se ascundeau într-un apartament din Nablus. Ambii, precum și un al treilea, s-au opus arestării și au deschis focul, fiind împușcați. Tustrei erau membri ai organizației teroriste, islamiste, palestiniene, Hamas.
ISW afirmă, ca și autorul acestui blog, că e probabil ca serviciile secrete rusești să fi înscenat atacul cu drone asupra Kremlinului. Potrivit thinktankului american, ar fi fost probabil pus în scenă pentru consumul publicului intern, rusesc.
Update 11:30 Președintele Zelenski vizitează azi capitala olandeză Haga spre a se întâlni între altele și cu membri ai Curții Penale Internaționale. CPI a emis recent un mandat de arestare pe numele președintelui Rusiei, Putin, pentru deportarea copiilor ucraineni.
Autoritățile germane cotează raziile vesteuropene de ieri împotriva ‘Ndranghetei, a mafiei calabreze, drept un amplu succes. Concomitent, ministrul renan de interne, Herbert Reul, a cerut reducerea utilizării banilor gheață, utilizați frecvent pentru spălarea banilor.
Rușii au atacat azi noapte, masiv, Odesa. Forțele ucrainene au doborât 12 drone, trei ar fi provocat un incendiu într-un azil. A fost atacat și Kievul, unde au produs pagube drumurilor și mașinilor.
Ucraina a anunță doborârea a 18 din cele 24 de drone de tip Shahed-136/131 lansate din Briansk și de pe coasta de est a Mării de Azov în cursul nopții trecute. Trupele ucrainene afirmă că au respins 40 de atacuri rusești și au ucis în ultimele 24 de ore circa 650 de militari ruși, distrugând în răstimpul unei singure zile și 16 sisteme de artilerie rusești.
Forțele ruse anunță, potrivit DLF, noi distrugeri de depozite de combustibil pe teritoriul rusesc. Un depozit al rafinăriei Ilski din Novorosiisk, în regiunea Krasnodar a luat foc. Guvernatorul din Rostov comunică faptul că o dronă a atacat în cursul nopții rafinăria din regiune. Serviciile secrete britanice sunt de părere că rușii trebuie să-și schimbe logistica spre a face față problemei ridicate de sabotarea sistematică a depozitelor lor de combustibili.
3 mai 2023 – anul 2 – ziua a 68-a a războiului
Update 21:55 Bilanțul odioasei crime rusești din supermarketul de la Herson s-a agravat în continuare. S-au numărat 21 de morți și 48 de răniți. Deocamdată. Cu toții civili aflați azi, la ora 11, la cumpărături.
Update 21:15 Bilanțul s-a agravat. Numărul civililor uciși în supermarketul din Herson s-a ridicat lacel puțin 19. Cel puțin 22 de persoane au fost rănite în sceleratul atac rusesc asupra orașului din sudul Ucrainei.
Update 20:45 Numărul victimelor atacului tâlhăresc al Rusiei asupra unui supermarket din Herson, care a avut loc azi la ora 11, s-a ridicat la cel puțin 17 persoane. E vorba de una dintre cele mai sângeroase crime de război comise de Rusia de la invazia din februarie trecut încoace.
Președintele Ucrainei, Zelenski, a negat că țara sa l-ar fi atacat pe Putin, în speță reședința sa. Rusia, care a acuzat că drone ucrainene ar fi atacat azi Kremlinul, a amenințat Kievul cu răzbunarea. Fostul președinte Medvedev a cerut ”eliminarea fizică” a președintelui Zelenski. Anul trecut, regimul Putin trimisese la Kiev asasini plătiți ca să-l lichideze pe șeful statului ucrainean. Și șeful diplomației americane, Blinken, și-a exprimat scepticismul privind veridicitatea ”informațiilor” despre cele două drone care ar fi atacat Kremlinul, emise de ruși.
Update 16:00 Băiatul ucigaș din Serbia a luat un pistol de la tatăl lui, a intrat în școală miercuri dimineață, l-a împușcat pe paznic, apoi a început să tragă în copiii din școala din capitală în care a asasinat în conformitate cu o listă de nume, după o pregătire de o lună. Poliția a fost anunțată atât de elevul ucigaș, care avea asupra sa și cocteiluri Molotiv, cât și de un cadru didactic.
Update 15;30 Alexei Navalnîi e onorat în absență, la Köln, unde i se decernează premiul Wallraf pentru presă liberă și apărarea drepturilor omului. Navalnîi, care a devoalat mai multe cazuri de corupție la nivel înalt și e un acerb critic al lui Putin și al războiului din Ucraina, înfundă temnițele și celulele de izolare ale lagărelor de exterminare rusești. Întemnițarea și-o datorează furiei dictatorului pe celebrul, curajosul și norocosul disident, care a scăpat cu viață din mai multe atentat asupra vieții sale. Navalnîi e singurul licăr de speranță pentru Rusia.
Serviciul secret al Rusiei, FSB, anunță arestarea unor prezumtivi sabotori ucraineni în Crimeea. Ar fi fopst reținute șapte persoane și confiscate material exploziv și focoase. Infiltrarea materialului ar fi avut loc din Bulgaria, via Turcia și Georgia.
Update 15:00 Amoc în Serbia. Un adolescent de 14 ani a omorât la o școală din Belgia 14 copii. Copilul, pe nume Kosta Kecmanovic, s-a folosit de arma de foc a tatăului său spre a declanșa baia de sânge soldată și cu rănirea multor oameni. O fetiță și profesoarea plutesc între viață și moarte.
Regimul de la Moscova afirmă că Ucraina ar fi atentat azi la viața președintelui Putin. Ucrainenii ar fi lansat, potrivit Rusiei, un atac ”terorist” cu dronă asupra Kremlinului, dejucat de forțele ruse. Nu s-au semnalat răniri sau victime. Putin n0ar fi fost la kremlin la momentul atacului, afirmă aceleași surse, reluate de Kiev Independent. Zvonuri reluate pe Twitter afirmă că ambele drone lansate împotriva Kremlinului ar fi fost operate de forțe de partizani (patriotice) rusești.
Update 14:45 Amânare a contraofensivei? Încercare de inducere în eroare? Președintele Zelenski va vizita Germania la 13 mai. Anunțul e în sine bizar. Poate fi o manevră de război psihologic menită să acrediteze amânarea anunțatei contraofensive ucrainene, de vreme ce e greu de crezut că operațiunea se va derula în timp ce șeful statului ucrainean e plecat din țară.
În Herson se va impune o interdicție totală de circulație între 5 și 8 mai. Și acest demers e mai mult sau mai puțin singular și poate indica manevre militare sau disimularea lor.
Update 13:45 Vizită surpriză a preşedintelui Zelenski la Helsinki, unde a fost primit de omologul său finlandez, relatează Kiev Post. Ministerul de externe al Finlandei, ṭară membră a NATO de numai o lună, a anunṭat pe Twitter că Helsinki condamnă “războiul de agresiune total al Rusiei” şi cere Moscovei să îl oprească. Mai mult, MAE finlandez a precizat că ajutorul total acordat de Finlanda Ucrainei se ridică la 1,5 miliarde de euro, vizând domeniul militar şi umanitar.
Update 13:20 Comisarul UE pentru Piaṭa Internă, Thierry Breton, a anunțat în urmă cu scurt timp, alocarea a 500 de milioane euro și luarea unor noi măsuri pentru a livra de urgență muniție în Ucraina. Breton a declarat că Europa are capacitatea de a produce muniṭie, identificând 11 ṭări UE care pot livra obuzele 155 şi 152 mm, utilizate de forṭele Kievului.
„De la începutul războiului, Europa a fost în prima linie în ceea ce privește furnizarea de armament, în special artilerie și tancuri. Dar acum problema cheie este muniția”, a conchis oficialul de la Bruxelles.
2 mai 2023 – anul 2 – ziua a 67-a de război
Update 14:00 Sunt peste 25.000 de militari ruși (cu tot cu mercenari) care încearcă să le smugă ucrainenilor petecul de Bahmut pe care-l mai controlează Kievul. În lupta de la Bahmut, rușii au aruncat tot ce au mai bun, inclusiv 154 de tunuri, 56 de lansatoare multiple de rachete, 65 de tancuri și 450 de blindate, mai mult decât posedă în total multe armate. Cifrele provin de la purtătorul de cuvânt al grupului ucrainean de trupe răsăritene, Serhii Cerevatyi. Materialul dislocat aici de ruși depășește ce au armatele Cehiei și Ungariei. Potrivit lui Cerevatyi, rușii pierd în medie, la Bahmut, câte o sută de militari pe zi.
Medvedev l-a atacat pe Elon Musk pentru decizia Twitter de a șterge o postare antipoloneză a fostului președinte al Rusiei. Medvedev ceruse ruperea relațiilor diplomatice ruso-polone. Twitter ar avea un bias antirusesc, e de părere Medvedev.
Sabotajele ucrainene continuă. În regiunea rusă Briansk a deraiat un tren rusesc care transporta combustibili după o explozie pe drumul dintre Briansk și Uneciski.
Update 12:30 Regimul Putin construiește tranșee și masive instalații de apărare inclusiv în Rusia propriu-zisă, ca și în nordul Crimeei ocupate. Serviciile secrete britanice au devoalat intensele lucrări de construcții efectuate de ruși spre a se apăra de așteptata contraofensivă ucraineană. Tranșeele au sute de kilometri lungime.
Update 12.00 Papa se amestecă în continuare în războiul ruso-ucrainean și conduce, potrivit lui, negocieri inoficiale de pace. Această ”misiune” deocamdată ”neoficială” a Vaticanului ar avea loc acum, dar el nu se poate încă pronunța deschis, a susținut Suveranul Pontif, reluat de DLF, la revenirea dintr-o călătorie în Ungaria.
Analiză: Vaticanul se tot oferă ca mediator din februarie 2022 încoace și a derapat jenant nu o dată, afirmând, bunăoară, în prima fază a războiului de agresiune declanșat de Moscova, că ”NATO” ar fi ”lătrat la poarta Rusiei”. Iar papa Francisc și-a exprimat în repetate rânduri dorința unei întrevederi cu patriarhul kaghebist Kiril. Nu pare deloc întâmplător că anunțul ”medierii neoficiale” a șefului Bisericii Catolice survine după vizita lui la Budapesta, știut fiind că premierul maghiar, Viktor Orban e un mare fan al lui Putin, căruia i-ar conveni de minune un armistițiu și înghețarea actualului front, după ce Rusia a cucerit o șesime din teritoriul Ucrainei.
1 mai 2023 – anul 2 – ziua a 66-a de război
Update 11:45 Turcia anunță uciderea de către propriile servicii secrete a liderului statului islamic din Siria. Lichidarea lui Abu Hussein al Qurashi a fost comunicată de președintele islamist al Turciei, Erdogan. ”Neutralizarea” lui la Jandaris, zonă de graniță turco-siriană controlată de rebelii suniți susținuți de Turcia, încă n-a fost confirmată.
Analiză: Șeful statului turc e angrenat în faza finală a campaniei electorale dinaintea alegerilor prezidențiale turcești de la mijlocul lunii mai. Or, kurzii, marii dușmani ai statului islamic, se arată extrem de dezamăgiți de regimul Erdogan și de partidul guvernamental AKP, motiv pentru care, din unghiul șefului statului, și ei și alți turci au nevoie de probe de competență a liderului de la Ankara și a serviciilor lui secrete. Nici armata siriană nici statul islamic n-au comentat încă declarația lui Erdogan. Statul islamic se confruntă și cu operațiunile militare ale coaliției dintre americani și kurzii din ”Forțele democratice siriene”. Dacă a fost ucis ori scos din luptă, Abu Hussein al Qurashi n-a condus organizația teroristă islamistă ”statul islamic” decât câteva luni, de vreme ce a trecut la cârma grupării abia în noiembrie trecut, când i-a urmat lui Abu Hasan al Hashimi al Qurashi, ucis și el, ca și, anterior, mai abilul lor șef terorist suprem, Abu Bakr al Baghdad, omorât de americani în octombrie 2019.
Altă acțiune antiislamistă a avut loc pe malul apusean al Iordanului. Armata israeliană a efectuat în cursul nopții o operațiune antiteroristă arestând 17 palestinieni, Asupra forțelor de ordine care încercaseră să aresteze doi teroriști, combatanții palestinieni din lagărul de refugiați Aqabat Jabr au deschis focul. Israelienii au ripostat, ucigând, potrivit palestinienilor, un tânăr de 17 ani și rănind alte șase persoane.
În Sudan s-a prelungit pentru a treia oară un armitițiu de 72 de ore.
Update 11:00 Alarma a răsunat azi dimineața în mai toată Ucraina, inclusiv în capitală. Rușii au lansat un masiv atac cu rachete, din care apărarea antiaeriană a interceptat multe. e vorba de 15 din 18. La Kiev s-a produs cel puțin o explozie. Bombardamentul rusesc cu rachete s-a soldat cu cel puțin 34 de persoane rănite. Invadatorii au atacat Zaporijjea (la Orihiv), Dniepropetrovsk (la Pavlohrad), regiunea Sumî, (la Seredyna-Buda, Znob-Novgorodske și Esman),
În luptele ultimelor 24 de ore rușii ar fi pierdut 450 de militari. Numărul total al militarilor ruși uciși în conflict de la invazie încoace s-ar apropia de 191.000 și ar fi depășit, potrivit Statului Major ucrainean, 190.960.
Problemele armatei invadatoare rezidă în mare măsură, potrivit ISW, în incapacitatea Moscovei de a asigura o conducere unitară a operațiunii din Ucraina.
30 aprilie 2023 – anul 2 – ziua a 65-a de război
Update 21:30 Rușii anunță că ar fi distrus la Kramatorsk un depozit cu 200 de tone de muniție și ar fi obținut câștiguri teritoriale la Bahmut. Potrivit DLF, care preia declarațiile Moscovei, rușii ar fi cucerit 4 noi blocuri de locuințe în vestul orașului.
Analiză: Informațiile rusești sunt orice, numai credibile nu. Cum se descurcă militarii ruși? Reiese din noua rocadă efectuată la Ministerul de Război al lui Șoigu. Care l-a dat afară, mai nou, pe încă unul din adjuncții săi. E vorba de Mihail Mizințev, omul însărcinat cu provizionarea materială și tehnică a armatei. Mizințev și-a preluat funcția abia în septembrie trecut, fiind substituit acum de generalul-colonel Alexei Kuzmenkov, până acum director adjunct al Gărzii Naționale. Ceea ce pare a fi o concesie făcută de regimul Putin mercenarilor lui Prigojin, care s-au plâns că ar fi fost ”trădați” la Bahmut, unde se află în atac, pentru că n-au primit suficientă muniție. În reacție, mercenarii mulțumesc anunțând câștiguri teritoriale. Sunt reale? Imaginile din satelit vor confirma sau infirma pretențiile lor. Propaganda rusă simțit de asemenea nevoia de a replica atacului ucrainean cu dronă asupra portului Sevastopol, din Crimeea, care a generat sâmbătă dimineața un amplu incendiu. De aici graba de a anunța riposta atacului asupra unui depozit de muniție din gara Kramatorsk.
Update 21:00 Șeful armatei ucrainene, Zalujni, s-a întâlnit cu șeful suprem al trupelor NATO din Europa, generalul Christopher Cavoli, (SACEUR) și au discutat, potrivit Ukrainska Pravda, ”scenarii privind câmpurile de bătălie și nevoile Ucrainei”. Discuțiile au abordat între altele riscuri, amenințări și livrările la timp de echipament și de muniție suficientă.
Rușii au bombardat iar Nikopol ucigând cel puțin un civil. Serviciile secrete ucrainene promit să-i urmărească pe criminalii de război ruși peste tot în lume. Șeful celor militare, Kyrylo Budanov, a declarat într-un interviu la PBS că nici un criminal rus nu poate spera să scape de pedeapsă.
Falsul creștinism rusesc. Invadatorii insistă ca militarii din Lugansk uciși pe front să fie incinerați, în răspăr cu prescripțiile ortodoxe. Rușii au limitat de asemenea la 6 numărul îndoliaților care pot participa la procesiunea funerară. Potrivit Kievului, cad zilnic, în medie, câte 70 de oameni din Lugansk forțați de ruși să participe de partea invadatorilor la războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
Sfat pentru supraviețuire. Ombudsmanul Ucrainei, Dmytro Lubinets, i-a sfătuit pe ucrainenii trăind sub ocupație rusă să accepte pașapoartele rusești pentru a putea supraviețui.
Germania a confirmat livrarea celui de-al doilea sistem defensiv anti-rachetă Iris-T promis Ucrainei. Președintele Ucrainei, Zelenski, a vorbit la telefon cu omologul său francez, Macron, despre un nou pachet de ajutoare militare. Zelenski a mulțumit pentru ajutoare și a subliniat că Ucraina și partenerii ei trebuie să manifeste cea mai amplă unitate spre a apăra eficient valorile comune.
Update 12:30 Președintele Ucrainei i-a acuzat și pe soldații ruși, nu doar pe comandanți, pentru crimele de război comise de Rusia în Ucraina. Zelenski a reacționat la bombardarea de către criminalii de război ruși a unui bloc de locuințe din Uman, soldată cu moartea a 23 de civili ucraineni.
Rusia acuză Ucraina de uciderea a doi civili ruși într-un sat din regiunea rusă Briansk, în urma unui atac care ar fi distrus complet o casă și provocat pagube altor două.
Update 12:00 Principalele lupte ale trupelor Rusiei și Ucrainei au avut loc pe fronturile de lângă Lîman, Bahmut, Avdiivka și Marinka. S-au dat lupte între unități aflate și la 50 de metri unele de altele, afirmă purtătorul de cuvânt al Gărzii Naționale, Ruslan Muziciuk. Linia de contact aproape că nu s-a modificat în răstimpul ultimei săptămâni. Potrivit Statului Major ucrainean, bilanțul ultimelor 24 de ore este de 470 de militari ruși uciși. În acest răstimp ar fi fost distruse, între aletele, două tancuri rusești și șase sisteme de artilerie.
Invadatorii ruși au bombardat cu rachete din lansatoare multiple Kupiansk, regiunile Sumî, Dniepropetrovsk (unde au fost afectate mai multe case) și Herson, unde au fost răniți civili. Numărul militarilor ruși uciși de la invazie încoace a depășit, potrivit Statului Major ucrainean, 190.500 de oameni. BBC confirnat identitatea a 21.700 de militari ruși uciși în Ucraina. E un număr care depășește net, într-un an, bilanțul celor zece ani de război ruso-afgan.
Potrivit ISW, șeful mercenarilor, Prigojin, ar continua să ceară Rusiei să comute pe defensivă înaintea unei contraofensive ucrainene care ar putea începe până la 15 mai.
Spre a-și disciplina și pedepsi militarii neascultători, comandanții forței invadatoare își vâră soldații în așa-numite ”zindane”, celule de închisoare create din găuri săpate în pământ și acoperite cu un grilaj, afirmă serviciile secrete britanice.
Ministrul ucrainean de finanțe a cerut UE să-și înăsprească sancțiunile impuse Rusiei și să închidă portițele comerțului rămase deschise. Potrivit miniștrilor de finanțe occidentali, reluați de Politico, Ucraina va avea nevoie în 2024 de ajutoare în valoare de 20 de miliarde de dolari.
Polonezii s-au prevalat de o decizie a justiției și i-au dat afară pe ruși dintr-o clădire abuziv sechestrată și ocupată după război, la Varșovia, în care a funcționat o școală rusească pentru copiii diplomaților Moscovei. Rusia a protestat virulent și a anunțat măsuri de retaliere.
Înaintea deschiderii de azi a sesiunii parlamentare a statului evreu, au ieșit ieri seara în stradă, în demonstrații de protest, circa 200.000 de israelieni. Principala manifestație a avut loc la Tel Aviv, altele, mai mici derulându-se între altele la Haifa și Kfar Saba. Protestatarii cer oprirea oricărei reforme a justiției israeliene, propuse de majoritatea de dreapta din Kneset.
UE e pe drum către prima reglementare a inteligenței artificiale (IA), a reliefat comisara europeană în domeniul concurenței, Vestager. Apariția acestui tip de inteligență va provoca schimbări comparabile, potrivit ministrului german Heil, cu acelea produse de revoluția industrială. Vestager vrea, de pildă să oblige la semnalizarea sursei imaginilor create de IA.
29 aprilie 2023 – anul 2 – ziua a 64-a de război
Update 21:15 Bilanțul pagubelor de la rafinăria din Sevastopol. Un oficial al serviciilor secrete militare ucrainene a declarat că peste 10 cisterne cu petrol, care au o capacitate de aproximativ 40.000 de tone, au fost distruse astăzi într-o explozie în portul Sevastopol ocupat de ruși, relatează RBC Ucraina, citat de Sky News. Oficialul, Andriy Yusov, nu a afirmat dacă Ucraina este responsabilă pentru explozie. Cu toate acestea, el a descris incidentul drept „pedeapsa lui Dumnezeu” pentru atacul sângeros al rușilor asupra orașului Uman de vineri.
Update 21:00 S-au intensificat atacurile rusești asupra regiunii Herson. Un bărbat a fost ucis și o femeie a fost rănită în urma unui atac rusesc produs astăzi asupra comunei Bilozerka din regiunea Herson, scrie Ukrainska Pravda, citând administrația militară locală. Oleksandr Prokudin, șef militar al regiunii, a anunțat pe Telegram că situația a devenit tot mai greu de suportat, iar localitățile din Herson se află constant sub amenințarea artileriei rusești. Prokudin a declarat că plănuiește o evacuare în masă pentru salvarea de vieți umane, informează Sky News.
„Ucrainenii, familii întregi, copii mor. Nu pot permite oamenilor din Herson să sufere”, a spus el. 70% din regiunea sudică se află încă sub ocupație rusă.
Update 20:50 Din ofensivă în apărare. Președintele Zelenski anunță debutul unei noi faze a războiului, în care Ucraina va lua inițiativa, iar forțele ruse se vor retrage în poziții defensive, relatează Ukrainska Pravda. Liderul de la Kiev a avertizat însă mass media că unele detalii care sunt publicate în presă, fie prin scurgeri de informații sau prin alte surse, fac un deserviciu operațiunilor armatei ucrainene.
”Ne dăm seama că stăruința lor pe câmpul de luptă, care era acolo la început, a fost străpunsă de forțele noastre; acum sapă, fac linii defensive. Va fi greu pentru noi, va fi o mare provocare, dar aceasta este a doua parte a luptei, cea în care vom lua inițiativa în război”, a explicat Zelenski. Șeful statului a precizat că deși forțele sale au nevoie de avioanele de vânătoare F-16, lipsa lor nu va întârzia contraofensiva.
Update 20:40 Comportamentul Ungariei, irațional. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu pentru jurnaliștii scandinavi și finlandezi că comportamentul Ungariei și relația sa cu Rusia sunt incompatibile cu statutul său de membru NATO. Potrivit Ukrainska Pravda, care a reluat declarațiile liderului de la Kiev, și-a arătat consternarea față de politica adoptată de guvernul Viktor Orban, în condițiile în care Alianța Nordatlantică a declarat că Rusia, prin acțiunile sale, este un inamic.
“Mi se pare că există confuzie politică între elitele politice din Ungaria. O situație foarte ciudată: poate o țară NATO să fie pentru Rusia și împotriva NATO? (…) Cred că acesta este un comportament nerezonabil. Îmi exprim opinia subiectivă. A fi aliat nu este doar o sintagmă, înseamnă și credințe și acțiuni. Aceasta este o uniune de state cu aceeași viziune asupra securității, asupra valorilor”, a afirmat Zelenski.
Update 20:30 Un mesaj scurt de la Petr Pavel, fostul general NATO, actual președintele al Cehiei, pentru armata roșie care a invadat Ucraina: „Du-te acasă, Rusia! Până nu e prea târziu!”. Liderul de la Praga a scris acest mesaj cu un marker pe unul dintre vehiculele blindate, în timpul vizitei sale la soldații ucraineni din apropierea liniei frontului, lângă Dnipro. “Comandant fiind, am stat mereu lângă soldații mei. Am venit aici ca să îi încurajez”, a scris pe Twitter Pavel, care ieri a fost la Kiev.
Update 11:45 Misiunile de salvare încă operează la Uman, unde până acum au fost înregistrați 23 de morți, între care și 5 copii, după ce Rusia a atacat orașul, în timpul nopții de joi spre vineri, cu rachete de croazieră. Una dintre ele a lovit un bloc de nouă etaje, ucigând civilii care dormeau. La spital sunt zeci de răniți.
Ministerul britanic al apărării a afirmat în raportul său de azi, 29 aprilie, că loviturile asupra Umanului și a altor orașe, precum Dnipro și Kiev, de la 28 aprilie, au constituit primul atac masiv cu rachete asupra Ucrainei, din martie până acum. 25 de civili nevinovați au murit în timpul acestor atacuri rusești. De remarcat, spun oficialii de la Londra, este faptul că Moscova a utilizat mult mai puține rachete față de loviturile din iarnă, și este posibil ca ele să fi avut ca scop distrugerea unor unități ucrainene de rezervă și depozite de armament, însă procesul defectuos de țintire ar fi dus la tragediile implicând civili.
Update 11:30 Kievul aproape și-a încheiat pregătirile pentru contraofensiva împotriva forțelor ruse, potrivit ministrului ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov. Citat de Sky News, Reznikov a declarat că trupele țării sale sunt gata să meargă înainte, adăugând: „De îndată ce va fi voia lui Dumnezeu, vremea favorabilă și o decizie a comandanților, o vom face”.
De cealaltă parte, ofensiva din ultimele luni a Rusiei și-a pierdut din forță, după cum se observă din situația ultimelor săptămâni de pe fronturile de est din Ucraina, crede analistul militar Sean Bell, citat de Sky News. Putin a considerat că, aruncând o forță copleșitoare în luptă, a obosit apărarea ucraineană, dar, în schimb, a suferit pierderi uriașe și a lăsat forțele sale militare dislocate vulnerabile, explică Bell.
“Acum este momentul ca Ucraina să profite din plin de epuizarea Rusiei și, fără îndoială, scena este pregătită pentru o fază potențial decisivă a războiului”, a concluzionat analistul militar britanic.
Update 10:25 Guvernul român ar urma să garanteze investițiile private făcute în Republica Moldova, prin credite și garanții de stat, conform unui nou proiect de lege, despre care a vorbit în exclusivitate le G4Media, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. ”În linii mari, va fi vorba de investitii ale companiilor românești în Republica Moldova. sprijinite de la nivel guvernamental atât prin credite, dar și prin garanții de stat. Vor fi vizate investiții în sectoare economice care au nevoie de astfel de investiții la nivelul economiei Moldovei”, a declarat ministrul PSD, precizând că există în curs o colaborare cu guvernul de la Chișinău. Votul pe acest proiect ar putea avea loc în această toamnă.
Anterior, scrie G4Media, investitori români importanți, precum gigantul din zona home-depo, Dedeman, au încercat să intre pe piața din Moldova, însă s-au lovit de probleme birocratice majore, renunțând la proiecte.
Update 10:15 Cifra militarilor ruși uciși în Ucraina a depășit 190.000, anunță Statul Major ucrainean, citat de Kiev Independent. Acesta este și numărul aproximativ de trupe masate de Rusia în februarie 2022, la granițele Ucrainei, pe care susținea că nu o va invada, ci doar efectuează ample exerciții militare. De remarcat însă că în cursul celor 14 luni de război, armata roșie a fost suplimentată cu trupe de mercenari Wagner, estimate la peste 40.000, cecenii din solda lui Kadîrov, precum și cu recruții din campania de toamnă. 580 de soldați ruși au pierit numai în ultimele 24 de ore, conform raportului Statului Major de la Kiev.
Update 10:00 Rafinăria de petrol și depozitul principal de combustil al armatei ruse de la Sevastopol, Crimeea, lovite în timpul nopții de ceea ce se crede a fi o dronă-kamikaze. Flăcări uriașe au cuprins complexul industrial din zona gofului Kazacea, din orașul-port Sevastopol, relează presa ucraineană, oferind imagini filmate de martori locali.
Șeful administrației locale de ocupație, Razvozjayev, a acuzat Ucraina de un atac cu drone. La Sevastopol, Moscova are cea mai importantă bază militară permanentă a sa, de pe coasta Mării Negre. Focul a continuat să ardă și în această dimineață, după cum arată mai multe video-uri preluate de Euromaidan Press de pe rețelele sociale, inclusiv Telegram. Sevastopol este, de asemenea, cel mai mare oraș din peninsula Crimeea. Kiev-ul nu a comentat incidentul.
28 aprilie 2023 – anul 2 – ziua a 63-a de război
Update 20:30 Liderul rus Putin contracarează Vestul. Potrivit Reuters, Putin a afirmat azi că Rusia ar trebui să ”acționeze urgent pentru combaterea agresiunii economice a Vestului, adăugând că Moscova urmează să-și extindă legăturile cu statele asiatice, africane și latinoamericane, Declarația amintește de altele mai vechi. Oficalii ruși cei mai agresivi au evocat ei înșiși, în trecut, visul Rusiei mari, articulat de Dimitri Medvedev în aprilie 2022, care voia ”posibilitatea de a construi în sfârșit o Eurasie deschisă, de la Lisabona până la Vladivostok”. Această Eurasie (cu capitala de bună seamă la Moscova) o evocase și Putin în 2010, când a vizitat-o pe Angela Merkel la Berlin.
Update 17:15 Ordin de maximă importanță pentru moralul trupei, emis de Volodimir Zelenski. Președintele Ucrainei i-a cerut, potrivit ministrului apărării, Reznikov, șefului armatei, Zalujni, expedierea comandanților militari din birouri și centre de recrutare la linia de contact și înlocuirea celor astfel dislocați cu militari răniți pe front.
Update 16:45 Putin are interdicție de intrare în Moldova. Rusia se răzbună. Republica Moldova admonestează Rusia după niște ieșiri incalificabile ale oficialilor de la Moscova. Ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vaznețov, a fost convocat la Ministerul de Externe pentru inacceptabilele declarații rostite de un oficial rus, ca Medvedev, în reacție la interdicția trecerii frontierelor moldovene de către Putin, cu privire la ”inexistența ca stat a Moldovei”, întrucât ar fi fost ”vândută României”.
Analiză: Aceste aserțiuni mincinoase, abrazive și obraznice sunt menite să exprime pe de o parte frica Rusiei de o proximă unificare (prin UE) a României și Moldovei, iar pe de alta, supărarea guvernanților ei totalitari în legătură cu declarația premierului moldovean, rostită la TV8, unde Dorin Recean a specificat clar că Putin nu poate intra în Republica Moldova și că autoritățile de la Chișinău au o listă neagră de persoane cu interdicție de călătorie, care e impusă cu adevărat.
Update 16:30 Bilanțul crimei de război comise de ruși prin bombardarea cu rachete a unei clădiri din orașul rabinului Nahman de Brațlav, Uman, s-a ridicat la 17. Între victime: cel puțin trei copii. Poate fi apărată Ucraina de asemenea atacuri teroriste și criminale? Poate. prin livrări de avioane militare americane de tip F 16, a reliefat șeful diplomației ucrainene, Kuleba.
Vestul continuă să ajute. La Kiev au ajuns azi împreună Președintele Cehiei, Petr Pavel, și colega lui slovacă, Zuzana Caputova. Ucrainenii au început să se instruiască pe tancuri Leopard 1. Obuzierele daneze autopropulsate de tip Caesar au ajuns în Ucraina, semnalează armata reluată de Kiev Independent.
Update 12:00 Prigojin atacă ”factorii de decizie” ai Rusiei, fără să-l numească pe Vladimir Putin. Potrivit șefului mercenarilor Wagner, ai cărui combatanți sunt concentrați la Bahmut, ”un grup criminal nu ne-a dat muniție” , după cum s-a exprimat Prigojin pe Telegram. Prigojin a adăugat că ”ceea ce se întâmplă acum e o crimă împotriva Rusiei și a poporului rus, iar criminalii trebuie făcuți să dea socoteală”.
Update 11:45 Un număr de 20 de ocupanți ruși au murit în urma otrăvirii cu o substanță necunoscută în districtul Melitopol, regiunea Zaporijjia, la 24 aprilie, notează Ukrainska Pravda. Anunțul a fost făcut de Statul Major al forțelor ucrainene. Melitopol a fost printre primele orașe ocupate de trupele rusești la debutul invaziei. Actele de sabotaj sunt la ordinea zilei.
Teama Rusiei de contraofensiva ucraineană i-a determinat pe invadatori să instaleze obstacole antitanc de tip arici pe mari porțiuni ale părții ocupate din Zaporijjia. Șanțurile antitanc dindărătul lor se întind pe o distanță de 19 mile, relevă Sky News. Pentru prima dată de la 9 martie încoace, Rusia a bombardat din nou Kievul cu peste 10 rachete de croazieră, alte atacuri îndreptându-se împotriva civililor din localități ca Uman.
Update 10:15 Un copil a fost rănit și mai multe apartamente avariate după ce resturile unor rachete rusești au căzut pe o clădire rezidențială cu mai multe etaje din orașul Ukrainka, regiunea Kiev. Incidentul s-a produs la ora 5.30, în această dimineață, a relatat Ukrainska Pravda, citându-l pe Ruslan Kravcenko, șeful administrației militare locale.
Update 10:00 Atac sângeros la Uman, regiunea Cerkasî, unde cel puțin zece oameni au fost uciși, inclusiv un copil, și zeci răniți, după ce o rachetă rusească a lovit în timpul nopții un bloc de locuințe. Potrivit guvernatorului militar al acestei regiuni centrale din Ucraina, Ihor Tabureț, asupra orașului au fost lansate două rachete de croazieră rusești. Misiunile de salvare sunt în continuare la fața locului, încercând să găsească supraviețuitori printre ruinele clădirii de nouă etaje.
O femeie s-a filmat, plină de sânge, în minutele de după atac, aflându-se vizibil în stare de șoc: “O rachetă a lovit casa noastră. Suntem plini de sânge. Copiii dormeau, slavă Domnului că suntem în viață toți!”
Președintele Zelenski a reacționat dur la acest nou atac nocturn asupra unor civili ucraineni: „Ucraina și restul lumii trebuie să dea un răspuns just la acest act terorist comis de Rusia.(…) Fiecare astfel de atac, fiecare act malefic comis împotriva țării noastre aduce statul terorist mai aproape de eșec și pedeapsă, nu la [victorie], așa cum cred ei. Nu vom uita nicio crimă, nu vom lăsa niciunul dintre ocupanți să se sustragă de la răspundere”.
27 aprilie 2023 – anul 2 – ziua a 62-a de război
Update 23:30 Liderul Rusiei, Putin a semnat un decret, autorizând deportarea de ucraineni din teritoriile ocupate. Aceste decret este ilegal și documentează o crimă de război sau chiar genocid. PACE (Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei) a reliefat de altfel că deportarea (mutarea silită în Rusia a) copiilor ucraineni de către ruși se potrivește definiției internaționale a genocidului.
Potrivit purtătoarei de cuvânt a Comandamentului ucrainean din Sud, Humeniuk, ”contraofensivă ucraineană ar fi și început, cu pași mici, dar siguri”.
Update 19:00 China comunistă minte când afirmă că nu ar profita de pe urma războiului. În realitate și importurile din Rusia și exporturile în federația lui Putin au atins în ultimele luni cifre record.
Premierul ucrainean Smyhal s-a întâlnit cu Papa și i-a înmânat un album cu fotografii documentând crimele de război ale Rusiei la Bucea, la Berdiansk.
Rezistența ucraineană a ucis doi invadatori din regiunea Herson care îi chinuiau sistematic pe localnici. Acțiunea a avut loc la Veliky Kopani, în raionul Oleșki. Tot aici rezistența a aruncat în aer, cu trei zile înainte, un punct de control, ucigând un militar rus.
Update 13>30 UE a aprobat extinderea intervalului eliberării de taxe și impozite pentru produsele de import ucrainene.
Rusia își reia elucubrațiile despre un presupus ”nazism ucrainean”. Purtătoarea de cuvânt a lui Lavrov, Zaharova, s-a declarat prea înfricoșată ca să-și imagineze ce-ar spune bunicul (n.m. evreu) al președintelui ucrainean Zelenski (și el, n.m. evreu) care a luptat împotriva pegrei brune (a nazismului) dacă ar vedea ce se întâmplă acum. Bunicul președintelui Zelenski a supraviețuit Holocaustului, dar și-a pierdut în masacrele naziste pe toți cei trei frați și familiile lor, a luptat în al Doilea Război Mondial și s-a întors victorios acasă.
Serviciile secrete ucrainene l-au identificat pe unul din călăii Rusiei care comite crime de război. E vorba de Evgheni Suiciko din regiunea Novgorod, încroporat în toamna anului trecut și dislocat cu unitatea sa în regiunea Harkiv. Criminalul rus taie beregata prizonierilor de război ucraineni după ce au fost interogați.
Update 11:55 Mișcări de trupe ruse în jurul Centralei Nucleare de la Zaporojjia, care semnalează o posibilă schimbare a nucleului luptelor, dinspre estul țării, spre sudul Ucrainei. Raportul ministerului apărării de la Londra anunță că din martie 2023, forțele de ocupație ruse și-au stabilit pozițiile defensive la tot mai multe clădiri de reactoare de la Centrala Nucleară Zaporojjia (ZNPP). Imaginile din satelit arată că aceste poziții au fost întărite cu saci de nisip, plasați pe mai multe clădiri din complexul atomic. Sunt indicații că armata rusă folosește centrala ca punct militar tactic, informează oficialii britanici.
Potrivit Ukrainska Pravda, analiştii de la Londra cred că acest lucru confirmă îngrijorarea comandamentului rus cu privire la o contraofensivă ucraineană aşteptată. Întrebarea de pe buzele tuturor este de unde va începe?
Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al apărării, a temperat într-un interviu acordat RBC-Ucraina, așteptările față de contraofensiva forțelor din subordinea sa. Înaltul oficial de la Kiev a precizat că discuțiile s-au încins în jurul acestui subiect atât în țară, cât și în mediul internațional, pentru că toți doresc, în mod evident, victoria (n.r. Ucrainei). Reznikov a spus că înțelege pentru că înainte nimeni nu credea în victoria Ucrainei, ci doar în supraviețuirea sa minimă, dar iată că apărătorii au reușit eliberarea atâtor orașe și regiuni, iar oamenii vor încă un succes.
Ministrul a citat-o pe adjuncta sa, Hanna Maliar, care le-a declarat “băieți, nu vă supraestimați propriile așteptări pentru a nu fi dezamăgiți mai târziu. Veți fi supărați mai târziu. Nu este atât de simplu, este un război. Și nu numai atât, dar nu vă vom spune exact când, cum și unde [se întâmplă].“

Update 11:45 Cel puțin 500 de invadatori ruși uciși în ultimele 24 de ore și 10 drone anihilate. Acesta este bilanțul militar oferit de Statul Major de la Kiev în dimineața de 27 aprilie. Forțele ucrainene au mai scos din luptă 2 tancuri, 10 sisteme de artilerie, 16 blindate, 3 lansatoare multiple de rachetă, un sistem de apărare antiaeriană și 13 cisterne și vehicule logistice, notează Ukrainska Pravda.
De la Paris, un oficial guvernamental apropiat al președintelui Macron anunță: “este deja clar că Ucraina va adera la Uniunea Europeană“. Conform site-ului European Pravda, Clément Beaune este în prezent ministru fără portofoliu, îndeplinind anterior funcția de șef al ministerului francez pentru Europa, care s-a ocupat și de deschiderea drumului către UE al Ucrainei, în 2022. Beaune are rădăcini ucrainene, după cum însuși a mărturisit în interviul acordat publicației EP, la Odesa.
Update 11:30 Atac rusesc devastator cu patru rachete de croazieră Kalibr asupra orașului Nicolaev în timpul nopții: cel puțin o persoană ucisă 23 rănite. A fost lovit un bloc de locuințe, iar alimentarea cu energie și gaz a fost întreruptă. Din cauza atacului, în prezent nu există curent electric într-unul dintre cartiere. Primarul orașului, Oleksandr Sienkevici, a declarat că în apropierea locului lovit nu există facilități militare și aproape că nu există personal militar în Nicolaev în acest moment. Rachetele au fost lansate din Marea Neagră, a relatat Ukrainska Pravda, menționând că este cel mai mare atac din decembrie până acum, asupra Nicolaevului.
„Teroriștii nu vor scăpa cu această nouă crimă împotriva umanității. Vom găsi toți vinovații. Va exista tragere la răspundere pentru tot”, a declarat președintele Ucrainei, în urmă cu scurt timp, citat de agenția Flash.
26 aprilie 2023 – anul 2 – ziua a 61-a de război
Imaginile zilei
Diferența dintre orașul Mariupol înainte de invazia rusă și după. Imagini din satelit în premieră lansate în spațiul public.
Update 22:45 Liderul comunist chinez, Xi Jinping, i-a prezentat președintului ucrainean Zelenski propunerea sa în patru puncte, pentru încheierea războiului, anunță Ukrainska Pravda, citând agenția de stat Xinhua. Cei doi au avut o discuție telefonică în cursul zilei de miercuri, 26 aprilie, în care Xi i-a dezvăluit lui Zelenski patru puncte “prin care comunitatea internațională poate lucra împreună pentru a soluționa criza ucraieană“, și trei “observații privind conflictul“, informează sursa citată. Nici presa chineză nu folosește cuvântul război în legătură cu Ucraina, ci doar sintagma criză.
- De ce l-a sunat Xi Jinping pe Volodimir Zelenski și care ar fi motivele din spatele acestei propuneri puteți afla în analiza de astăzi a blogului.
Update 22:30 Comisia Europeană va interzice temporar exporturile de cereale ucrainene către România, a anunțat agenția Reuters, citându-l pe Petre Daea. Ministrul agriculturii a declarat miercuri, 26 aprilie, că organul executiv al Uniunii Europene va interzice temporar exportul de grâne, precum și alte produse ucrainene în România până pe 5 iunie, după ce fermierii români au protestat cu privire la prețurile de dumping ale vecinilor ucraineni. Fermierii vor primi și compensații de la Bruxelles. În situații similare se află și agricultorii bulgari, slovaci și polonezi, care au cerut Comisiei să intervină.
Update 22:30 Liderului turc Erdogan, aflat în plină campanie electorală, i s-a făcut rău, în timpul unei emisiuni televizate. Președintele turc a fost dus de urgență la spital, iar unii comentatori internaționali au sugerat că acesta ar fi în stare gravă. Surse prezidențiale au declarat că ar fi fost vorba doar despre o problemă la stomac. Familia lui Erdogan a fost chemată la spital.
Update 22:15 Crime de război rusești: Rusia efectuează un trasnfer de populație și epurări etnice. Rușii au început să retragă echipament militar și să sape tranșee în nordul Crimeei. Pare că s-ar teme de contraofensiva ucraineană. Rușii și-ar fi retras aceste echipamente din raioanele Medvedivka și Giankoi.
Pe de altă Rusia mută pe scară largă populație rusă săracă în Ucraina ocupată, oamenii fiind momiți cu case și locuri de muncă precum și cu credite, relevă ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar. În același timp ce deportează în masă ucraineni din teritoriile pe care le colonizează.
Update 22:00 Nou atentat rusesc la libertatea presei, nouă crimă de război. Un bombardament rusesc l-a ucis în regiunea Herson pe ”media fixer-ul” ucrainean, Bogdan Bitik, intermediarul jurnalistului italian Corrado Zunino de la publicația La Repubblica. Zunino a fost rănit,
SUA au salutat convorbirea dintre președinții chinez și ucrainean, Xi și Zelenski.
Regele Spaniei, Felipe, îi dă o lecție coruptului președinte al Braziliei, Lula. Monarhul i-a amintit uitucului extremist de stânga brazilian că ”o pace durabilă în Ucraina trebuiie să fie bazată pe respect pentru suveranitatea națională și pe integritate teritorială”.
Update 16:15 Președintele Chinei comuniste, Xi, a stat de vorbă cu omologul său ucrainean, Zelenski. Xi a afirmat, potrivit propagandei chineze, că va trimite un emisar special în Ucraina, care să discute cu toate părțile implicate pentru a rezolva criza ucraineană.
Update 14.15 Represiunea rusă continuă și ia amploare. Inamicul lui Putin numărul 1: Alexei Navalnîi.
Dincolo de înăsprirea semnificativă a ”legislației” incriminând păreri neconforme ideologiei totalitare, putiniste, la care au recurs mai nou, din nou, autoritățile de la Moscova, s-a înăsprit iar și regimul aplicat luptătorului anticorupție Alexei Navalnîi. Întemnițatul disident și deținut de conștiință rus a fost plasat iar în izolare. E a 14-a asemenea tortură efectuată prin condamnarea la izolarea și detenția lui Navalnîi într-o celulă specială, de pedeapsă. Detenția (repetată și nejustificată) în izolare reprezintă un demers de tortură și o violare a drepturilor omului și deținuților. Urmează să debuteze un nou proces în contra lui Navalnîi pentru presupus ”extremism și terorism”, care s-ar putea solda cu o condamnare la închisoare pe viață.
Fostul deținut de conștiință Mihail Hodorkovski, care a petrecut un deceniu ca prizonier politic al lui Putin, i-a sfătuit pe disidenți să nu repete demersurile unor Navalnîi și Kara Murza și să nu se repatrieze în Rusia, căci temnița, (ocnele și lagărele lui Putin) ”nu sunt recomandabile pentru oameni cu sănătatea atacată”. Kara Murza, condamnat recent la o draconică pedeapsă, una de o asprime fără precedent, de 25 de ani de închisoare, primită doar pentru declarații critice la adresa războiului din Ucraina, cotate drept ”trădare” are sănătatea afectată de două atentate cu otravă. Hodorkovski a admis, ce-i drept, că detenția le-ar putea oferi unor Navalnîi și Kara Murza cartea de vizită necesară unei înalte cariere politice după debarcarea actualului regim.
Update 14:00 Germania a încheiat evacuările din Sudan, de unde aviația militară a Bundeswehr a scos circa 700 de oameni amenințați de războiul civil. În răstimp, dintr-o închisoare din Khartoum au evadat criminali de război islamiști.
Update 13:15 Trei avioane militare rusești (fără semnale de transponder/transmițător) au fost interceptate de piloții germani și britanici. Acțiunea a avut loc în spațiul aerian al Mării Baltice, unde rușii obișnuiesc să-și trimită aeronavele spre și dinspre enclava lor din Prusia orientală, Kaliningrad. Nemții și englezii au trimis avioane de tip Eurofighter spre a intercepta cele trei aparate de zbor rusești, între care două SU 27 și un IL 20.
”Amenințările nucleare rusești la care recurg oficialii ruși s-au înmulțit, în ultima vreme, pentru că Kremlinul înțelege tot mai clar că înfrângerea în fața Ucrainei este inevitabilă”, a spus șeful Consiliului Național de Apărare și Securitate, al Ucrainei, Oleksii Danilov. ”Orice amenințări sugerând recursul la arme nucleare sunt un indicator al slăbiciunii și un semnal al fricii”, a precizat Danilov.
Update 13:00 Masiv conflict diplomatic trilateral, sino-ruso-ceh. Cum e când diplomația se vede nevoită să afirme adevărul? Se deșiră urzeala de minciuni ale regimurilor teroriste. Ministrul ceh de externe, Jan Lipavský, i-a replicat omologului său rus, Serghei Lavrov, afirmând că acesta din urmăr ”este un clovn”, iar ”cuvintele lui despre președintele Cehiei pur și simplu ridicole. Conducerea Rusiei este teroristă și trebuie tradusă în justiție în fața unui tribunal internațional”, mai estimase ministrul de externe al Cehiei.
Lavrov îl jignise anterior pe liderul de la Praga, Petr Pavel. Președintele Cehiei respinsese propunerea de mediere a Chinei în conflictul ruso-ucrainean. Într-un interviu acordat publicației Politico, Pavel reliefase că ”nu se poate avea încredere în China, ca mediator de vreme ce Beijingul are un interes în continuarea războiului” . În replică, Lavrov afirmase, jignitor, că estimarea președintelui Cehiei nu ar ”corespunde normelor politice”.
Update 12.45 Planurile Rusiei pentru Moldova din 2021? Rusificarea. În presa baltică și germană circulă documente privind țelurile politice ale Rusiei în fostele republici sovietice. Elaborate înainte de invazia în Ucraina din februarie 2022, aceste obiective, valabile și pentru Republica Moldova, includeau înlăturarea unor presupuse ”amenințări” la adresa Rusiei, iar pe de alta prezervarea și dezvoltarea unei prezențe rusești cât mai ample în limbă, educație, massmedia, viața politică (între altele prin crearea de organizații pro-ruse și ”influențarea societății” prin ele), apoi împiedicarea demolării monumentelor sovietice, promovarea narativului istoric rusesc și utilizarea masivă a minorității ruse pentru atingerea acestor scopuri.
Update 12:30 Presa scandinavă relevă, după investigații efectuate împreună cu ”Dossier Centre”, o organizație fondată de disidentul rus Mihail Hodorkovski, că misiunile diplomatice ale Rusiei din nordul Europei sunt pline ochi de spioni. Agenții secreți ruși aparțin tuturor serviciilor de informații rusești. Jurnaliștii suedezi, norvegieni, danezi și finalndezi au identificat zeci de spioni lucrând sub acoperire diplomatică, relevă Ukrainska Pravda. Potrivit finlandezilor, o treime din angajații ambasadei ruse de la Helsinki e alcătuită din spioni ai Moscovei. Norvegia a declarat recent 15 diplomați ruși (spioni) personae non gratae. Numărul spionilor ruși sub acoperire diplomatică deconspirați se ridică la 38, relevă postul norvegian NRK.
Update 12:00 Lupte extrem de grele și ”la distanță scurtă”, se dau pentru controlul Bahmutului, respectiv pentru împiedicarea încercuirii lui la vest, de către trupele rusești. Conform serviciilor secrete britanice bătălia cea mai intensă s-ar da pentru satul Hromove, la vest de oraș, und ucrainenii apără importanta rută de acces în partea pe care o mai controlează din Bahmut. Șeful unităților speciale, ucrainene, Horenko, a calificat situația drept ”realmente dificilă”, apărătorii fiind în număr mai mic decât agresorii și, totuși, capabili să-i lovească pe cei din urmă în puncte cheie, scrie DLF. Potrivit postului german, mercenarii și ministerul rus al apărăii afirmă că au capturat 80% din oraș.
Numărul rușilor uciși de la invazie încoace s-ar ridica la 188.410 militari. În ultimele 24 de ore ar fi fost scoși din luptă circa 640 de militari ruși, distruse patru tancuri și doborâte trei drone, relevă Statul Major ucrainean, reluat de Ukrainska Pravda.
Prigojin neagă estimarea ISW, potrivit căreia șeful mercenarilor Wagner și-ar fi ameliorat relațiile cu establishmentul militar rusesc. Thinktankul american consideră că apropiata contraofensivă ucraineană ar fi dus la îmbunătățirea raporturilor dintre șeful și finanțatorul mercenerilor și comandamentul militar rusesc.
25 aprilie 2023 – anul 2 – ziua a 60-a de război
Update 22:15 Comisia Europeană a introdus o interdicție a importului de ulei de floarea soarelui din Ucraina, dar tranzitul acestui produs va fi permis, anunță European Pravda, citândul pe ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus. Vrem să protejăm fermierii polonezi, a declarat acesta. Încă negociem cu privire la celălalte produse, a precizat oficialul de la Varșovia.
O negociere privind criza importurilor de cereale ieftine ucrainene în UE între organismul executiv de la Bruxelles, reprezentat de vicepreședintele CE Valdis Dombrovskis, și cinci state membre afectate (Bulgaria, Polonia, România, Slovacia și Ungaria), a eșuat în această după-amiază.
Update 22:10 Papa Francisc și-a propus să discute cu premierul maghiar, Viktor Orban, despre Ucraina, în timpul vizitei sale de trei zile pe care o întreprinde în Ungaria, anunță Sky News. Este prima vizită externă a Suveranului Pontif după internarea în spital din cauza bronșitei, în luna martie.
Contra-ofensiva ucraineană de primăvară ar putea începe din regiunea sudică a Hersonului? Civililor li s-a interzis, de către autoritățile ucrainene, să folosească orice fel de ambarcațiuni pentru a traversa Niprul, relatează Ukrainska Pravda. Administrația militară a regiunii a emis această interdicție, anunțând că vrea să prevină sabotajele și eventualele atacuri teroriste. Unele ținuturi din zonă încă sunt sub ocupație rusă, deși mare parte din regiunea Herson, inclusiv orașul cu același nume, au fost eliberate anul trecut.
Update 22:00 Aviația engleză a reușit să evacueze în siguranță primul grup de cetățeni britanici din Sudan, unde de peste o săptămână are loc o lovitură de stat sângeroasă. Potrivit Sky News, primul zbor al Forțelor Regale cu 40 de persoane la bord a aterizat de puțin timp în Cipru, iar alte două avioane vor încerca în timpul acestei nopți să îi recupereze și pe restul britanicilor și irlandezilor aflați în Sudan, aproximativ 220 la număr. Operațiunile sunt foarte riscante, afirmă autoritățile britanice, iar premierul Rishi Sunak a declarat că următoarele 24 de ore sunt critice.
Situația din capitala sudaneză Khartoum a început să degenereze într-o criză umanitară, spun martorii de la fața locului, citați de Sky News. Spitalele din Khartoum rămân fără alimente, apă, prim ajutor și paturi, potrivit Crucii Roșii Britanice. Personalul se confruntă cu întreruperi de electricitate și nu are suficiente tărgi și combustibil pentru generator. Înainte de debutul violențelor, la 15 aprilie, 46 milioane de sudanezi contau pe ajutorul umanitar oferit prin Crucea Roșie, ONU și alte agenții din domeniu. Oamenii au început să fugă în țările vecine, în ciuda pericolele și a drumurilor istovitoare.
Update 21:50 Ucraina intenționează să introducă sancțiuni suplimentare împotriva Iranului, aliatul de nădejde al Rusiei, a informat ministerul economiei de la Kiev. Noul pachet de sancțiuni include interzicerea transferului de tehnologie și a drepturilor de proprietate intelectuală către rezidenții Iranului, precum și a investițiilor în sau a plăților electronice către aceasă țară, relatează Kiev Independent. De asemenea, sunt propuse restricții privind operațiunile comerciale. Ele trebuie aprobate de Consiliul de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei și apoi semnate de președintele Zelenski.
Update 21:45 Optimism cu privire la eliberarea peninsulei Crimeea, aflată de 9 ani sub ocupație rusă. Reprezentanta permanentă a președinției de la Kiev pentru Crimeea, Tamila Tașeva, a declarat că o serie de măsuri prioritare sunt în pregătire pentru perioada imediat următoare eliberării peninsulei de către forțele țării sale.
“Avem instrucțiuni de la președinte pentru a dezvolta și pregăti un plan de măsuri prioritare în Crimeea, care va fi implementat imediat după de-ocuparea acesteia. Am primit deja răspunsuri semnificative de la autoritățile statului”, a spus Tașeva, citată de Kiev Independent. Între primele măsuri care vor fi impuse se numără: întoarcerea administrațiilor locale sub autoritatea statului ucrainean, începând cu demilitarizarea lor și trecerea graduală spre o activitate normală.
De cealaltă parte, Moscova și-a intensificat de la începutul anului eforturile a recruta mascat locuitorii peninsulei Crimeea pentru a-i trimite în luptă împotriva forțelor ucrainene.
Update 21:00 Israelul modern își celebrează azi, în a cincea zi a lunii Iiar, 75 de ani de independență. Renăscut după Holocaust și două mii de ani de viață evreiască în exil, statul evreu modern și-a oferit sub cel dintâi prim-ministru, David Ben Gurion, o declarație de independență.
A zis Domnul către Avram: “Ieşi din pământul tău, din neamul tău şi din casa tatălui tău şi vino în pământul pe care ţi-l voi arăta Eu. Şi Eu voi ridica din tine un popor mare, te voi binecuvânta, voi mări numele tău şi vei fi izvor de binecuvântare.Binecuvânta-voi pe cei ce te vor binecuvânta, iar pe cei ce te vor blestema îi voi blestema; şi se vor binecuvânta întru tine toate neamurile pământului”. (…) S-a arătat Domnul lui Avram şi i-a zis: “ţara aceasta o voi da urmaşilor tăi”.
Facerea 12:1-7
Azi, statul evreu, care a început să-și celebreze cele trei sferturi de veac de existență prin arborarea drapelului național și aprinderea a 12 torțe pe muntele Herzl, e o poveste de mare succes, nu în ultimul rând spiritual, cultural, social, economic, militar și demografic . Are aproape 10 milioane de locuitori, de 12 ori mai mulți decât în 1948. Circa 73,5% din locuitori sunt evrei, 21 la sută arabi, alte 5 procente fiind alte minorități.

Oficialii americani cred că mult discutata contraofensivă ucraineană va avea loc în luna mai, afirmă New York Times.
Update 12:00 Președintele SUA, Biden, și-a oficializat decizia de a candida din nou la președinția Americii. Cu o apreciere de doar 38% pentru bilanțul său, Biden, care e foarte vârstnic și nu tocmai fluent, e unul dintre cei mai impopulari șefi de stat din istoria Americii.
În Sudan continuă cursa contra cronometru pentru evacuarea europenilor prinși în capcana războiului civil, după intrarea în vigoare a unui armistițiu de 72 de ore. Tabăra paramalitară a generalului Mohamed Mamdan Dagalo, supranumit Hemedti, nu e doar putinistă, ci e înarmată de mercenarii Wagner și pare a se bucura de un puternic sprijin al Moscovei, fiind formată din militari care au comis crimele în masă din Darfur.
Update 11:50 Forțele armate ale Ucrainei au înregistrat avansuri minore la sud de Kreminna luni, 24 aprilie, și au reușit să lovească centrele logistice rusești din teritoriul ocupat temporar al regiunii Lugansk, scrie ISW, reluat de Ukrainska Pravda.
Înaintarea rușilor în Bakhmut a încetat. Rușii și-au continuat atacurile la sol în și în jurul orașului, dar nu au făcut niciun câștig teritorial în ultimele două zile, conform raportului Institutului pentru Studierea Războiului de la Washington.

Update 11:45 Aproximativ 690 de soldați ruși au fost uciși numai în ultimele 24 de ore, anunță Statul Major de la Kiev, citat de Ukrainska Pravda. Cifra totală a pierderilor ruse ar fi atins 187.770 de militari, în timp ce serviciile de intelligence ale armatei britanice estimează că în aprilie, Moscova a suferit o rată cu 30% mai mică a pierderilor umane, decât în lunile anterioare.
Forțele ruse par să se pregătească pentru mult-anticipata ofensivă ucraineană, informează oficialii de la Londra, în raportul lor din această dimineață. Solul nu este cel mai favorabil unei contra-ofensive, din cauza vremii de primăvară, însă propaganda rusă pare să fi exacerbat această vulnerabilitate pentru a descuraja partea ucraineană, notează aceeași sursă. Ministerul apărării britanic a afirmat că un punct slab al frontului ar fi zona Zaporojjia, dar totul depinde de eficiența instrucției și numărul de soldați.
Update 11:30 Atac sângeros al armatei ruse asupra orașului Kupiansk, din raionul Harkiv. O rachetă sovietică antiaeriană S-300 a țintit centrul localității, ucigând o persoană și rănind cel puțin 10, în această dimineață, anunță Kiev Independent. Racheta a lovit muzeul de istorie din oraș, iar civilii uciși și răniți erau angajații instituției.
Zelenski a scris pe Telegram un mesaj în care deplânge modul în care “țara-teroristă face tot ce îi stă în putință să ne distrugă complet: istoria, cultura, oamenii, ucigând ucraineni cu metode absolut barbare.”
Update 11:15 Neînțelegeri în G7 pe tema interzicerii tuturor exporturilor către Rusia: Uniunea Europeană și Japonia s-ar opune propunerii înaintate de Statele Unite, relatează trei surse citate de Financial Times și reluate de Kiev Independent. Cele mari mari 7 economii ale lumii vor publica o declarație comună, luna viitoare la Hiroshima, unde se vor întâlni pentru a discuta în principal provocările războiului rus în Ucraina, dar și un nou pachet de sancțiun. Tokyo și Bruxelles-ul susțin că nu ar fi fezabilă o interdicție totală a exporturilor către Moscova, relatează Financial Times. Casa Albă a refuzat să comenteze știrea.
Până acum, sancțiunile au redus aproape la jumătate valoarea exporturilor UE și G7 către Rusia, a scris Bloomberg la 20 aprilie. Potrivit Trade Data Monitor, cu sediul la Geneva, mărfurile din Europa, SUA, Canada și Japonia, care ajung încă în Rusia, valorează aproximativ 66 de miliarde de dolari.
24 aprilie 2023 – anul 2 – ziua a 59-a de război
Update 20:00 Fox News s-a despărțit de Tucker Carlson, la o săptămână după ce postul a acceptat să plătească o sumă de 785,5 milioane de $ concernului Dominion pentru oprirea unui proces de defăimare legat de afirmațiile moderatorului de dreapta privind fiabilitatea programelor Dominion în alegerile prezidențiale americane din 2020.
Update 19:30 Șeful serviciilor secrete militare, ucrainene, Budanov, consideră posibilă recucerirea teritoriilor ucrainene ocupate până la finele anului. Rusia ocupă aproximativ 20% din teritoriul ucrainean. Doar recapturarea lui și restabilirea frontierelor din 1991 poate pune capăt războiului, a estimat Budanov, reluat de DLF.
China (în speță Mao Ning) dă (verbal) înapoi. Oficialii regimului comunist au dezavuat ieșirea ambasadorului chinez la Paris, Lu Shaye, care pusese la îndoială legitimitatea independenței fostelor republici sovietice. Dar formularea purtătorului de cuvânt al ministerului chinez de externe, Mao Ning e în doi peri. Potrivit lui, China ar ”respecta statutul fostelor republici sovietice și țări suverane după dizolvarea URSS”. Agramat? Intenționat confuz? Nu e clar. Limpede e, în schimb, că regimul comunist chinez e principalul aliat și aprtener al Rusiei lui Putin. Care are un bun prieten și în președintele Franței, Macron, nu doar în președintele Braziliei, Lula.
Putinismul Budapestei. Când aderă Ucraina la NATO? Potrivit declarației deputatei maghiare Dóra Dúró, reluată azi pe larg de ”organul partidului”, Izvestiya, Ucraina ar urma să adere la NATO abia după ce a primit aprobarea expresă a Rusiei, în urma unui acord specific”. Cine e Dura Dora? O parlamentară de extremă dreapta (inițial din Iobik/Jobbik, ulterior din Mi Hazánk Mozgalom, altă grupare de aceeași obediență totalitară, radicală de dură inspirație fascistă) care conduce, ca vicepreședintă, forul legislativ maghiar.
Update 18:30 Atac furibund al lui Serghei Lavrov la adresa Occidentului, în deschiderea Consiliului de Securitate ONU de la New York, pe care țara sa îl prezidează în luna aprilie, relatează Sky News. „Toată lumea știe că Vestul nu vrea să vadă democratizarea relațiilor internaționale, dar [vrea să vadă] doar avansarea regulilor occidentale”. El a mai spus că Occidentul „aplică instrumente din ce în ce mai represive pentru a împiedica orice disidență” și a acuzat că „am atins un prag periculos [care a] agravat pierderea încrederii în multilateralism”.
Lavrov, ministrul de externe al țării ONU care a invadat Ucraina, neprovocat, în februarie 2022, a mai acuzat că Occidentul ar ”abandona diplomația” și s-ar erija neautorizat în ”purtător de cuvânt al umanității”.
Update 18:20 Sumă record înregistrată anul trecut în domeniul cheltuielilor militare, la nivel mondial: peste 2 trilioane de dolari au fost cheltuite în întreaga lume în 2022, cu o creștere bruscă în Europa, anunță un raport al Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI). Potrivit Sky News, care citează documentul, cifra uriașă se datorează în principal cheltuielilor rusești și ucrainene.
Cheltuielile la nivel global au crescut cu 3,7%, dar cheltuielile militare în Europa au crescut cu 13% – cea mai abruptă creștere de la an la an din ultimii 30 de ani, a anunțat think-thank-ul suedez. Ajutorul militar acordat Ucrainei și îngrijorările cu privire la o amenințare sporită din partea Rusiei „au influențat puternic deciziile de cheltuieli ale multor alte state”, relatează aceeași sursă. SIPRI a declarat că anul trecut, cei mai mari trei cheltuitori în domeniul armamentului au fost Statele Unite, China și Rusia, care împreună au reprezentat 56% din cifra globală.
Update 18:00 Șeful diplomației ruse, Lavrov, a sosit la sediul ONU de la New York. În semn de intensificare a tensiunii dintre Ierusalim și Moscova, ministrul rus de externe plănuiește să organizeze reuniunea lunară a Consiliului de Securitate al ONU privind conflictul israeliano-palestinian chiar luni, 24 aprilie, în Ziua de Comemorare a Israelului pentru soldații căzuți și victimele terorii.
Moscova a respins cererea Ierusalimului de a schimba data sedinței, care este văzută de comentatorii internaționali drept ocazie pentru cultivarea sentimentelor anti-israeliene și condamnare injustă a statului evreu. Ambasadorul Israelului la ONU la New York a scris o scrisoare ulterioară prin care i-a cerut Moscovei să-și reconsidere decizia, însă cererea a fost respinsă, scrie Jerusalem Post.
Update 17:45 Atac terorist la Ierusalim: cel puțin cinci oameni au fost răniți, după ce o mașină a izbit din plin pietonii din zona Davidka Square, relatează Jerusalem Post. Teroristul a fost împușcat mortal de forțele de ordine, înainte de a mai face și alte victime. Șoferul mașinii era un palestinian de 39 de ani, pe nume Hatem Nejima, tată a cinci copii și locuitor al Ierusalimului de Est. Radio-ul armatei a relatat că Nejima suferea de mai multe boli psihice, dar nu avea cazier și nici nu se afla în atenția autorităților israeliene.
Conform Jerusalem Post, una dintre victime, un bărbat de 70 ani se află în stare gravă, iar o femeie de 40 ani a suferit răni moderate. Ceilalți trei răniți, un om de 50 ani și două persoane de 25, sunt în stare stabilă. Atacul a survenit pe fondul pregătirilor pentru Ziua de Comemorare a soldaților căzuți și cea a Independentei statului modern Israel, care va aniversa în curând 75 de ani de existență.
Update 13:10 Comisia Europeană nu a ajuns încă la un acord cu Polonia, Slovacia, Bulgaria, România și Ungaria pe tema exportului de cereale ucrainene. Statele esteuropene au interzis recent importul de cereale ucrainene pentru a susține piața produselor agrare, afectate de scăderea masivă a prețurilor.
Rușii se omoară între ei. În orașul Stanytsia, din regiunea Lugansk, mercenarii Wagner s-au ciocnit într-un duel armat cu trupe ruse regulate, relevă Statul Major ucrainean, reluat de Kiev Independent. Cele două părți ar fi tras una în alta.
Update 13:00 Ce șanse au rușii, în prezent, pe câmpul de luptă, în ofensivă sau defensivă? Conform serviciilor secrete ucrainene, rușii au reușit să recruteze alți 120.000 de militari care se pregătesc să intervină în Ucraina.
Analiză: Potrivit ISW, trupele de elită (aeroportutate) ale Rusiei sunt deja dislocate pe front și se află într-o stare proastă, fiind parțial fragmentate și dezorganizate. Rusia ar trebui să mobilizeze rezerve serioase pentru a mai putea susține acțiuni ofensive, afirmă thinktankul american. În schimb, Ucraina are șansa unei contraofensive de succes, bine coordonate și susținute de nouă brigăzi mecanizate.
Update 12:30 La Bahmut flancurile ucrainene ”țin”, deși sunt viforos atacate, iar în oraș se dă o bătălie urbană crâncenă, din casă în casă. Președintele Ucrainei, Zelenski, a promis apărarea în continuare a Bahmutului. ”Nu putem abandona Bahmutul lăsându-i pe ruși să cucerească și mai mult din teritoriul nostru”, a spus el la postul tv arab Al Arabia.
Atacurile și bombardamentele rusești au afectat în ultimele 24 de ore nouă regiuni, ucigând patru civili, alți unsprezece fiind răniți în Donețk, Herson și Dniepropetrovsk, relevă Kiev Independent.
O dronă despre care media rusă afirmă că ar fi fost plină cu explozive ar fi căzut în apropierea Moscovei. Știrea aparține agenției ruse TASS. Alktă dronă ar fi atacat Sevastopolul, în crimeea.
În luptele crâncene care se dau mai ales pentru Bahmut, Marinka Avdiivka au fost uciși în ultimele 24 de ore circa 660 de militari ruși și doborâte 11 drone.
Numărul total al rușilor uciși ori scoși din luptă de la invazie, în Ucraina, ar fi, potrivit Statului Major ucrainean, de peste 187.000 de militari.
Țidula, ca instrument de epurare etnică. Rusia își folosește pașapoartele ca instrument de rusificare în teritoriile ocupate, relevă serviciile secrete britanice. Cetățenii sunt siliți să accepte aceste documente de identitate, relevă ministerul britanic de externe, reluat de Kiev Independent. În Berdiansk, regiunea Zaproijjea, rușii îi silesc pe medici să se încorporeze în armată. Forțele ruse continuă să fure grâul ucrainean, relevă Statul Major al armatei ucrainene.
Șefii diplomației din statele UE discută azi în Luxemburg continuarea ajutorării Ucrainei.
Turcia cere Moscovei aplanarea negociată a conflictului sirian. În capitala rusă urmează să se întâlnească șefii ministerelor apărării și serviciilor secrete din Rusia, Iran, Siria și Turcia. Primele două state totalitare îl susțin pe dictatorul de la Damasc, Assad, în vreme ce guvernul islamist al Turciei îi susține pe rebelii islamiști.
Global, războiul declanșat de Rusia în Ucraina a ridicat la nivel record cheltuielile militare, relevă cercetătorii suedezi de la SIPRI. Statele au investit circa 2 miliarde și jumătate de dolari în armatele lor, afirmă institutul de studii strategice din Stockholm.
23 aprilie 2023 – anul 2 – ziua a 58-a de război
Update 20;45 Guvernul rus e furios pe americani pentru că SUA au refuzat să elibereze vize propagndiștilor Moscovei care doreau să relateze de la sediul ONU dion New York despre faptele ministrului rus de externe, Lavrov. În pușcăriile ruse zace corespondentul cotidianului american Wall Street Journal, arestat de ruși recent pe acuza de ”spionaj”, în fapt, potrivit criticilor, după obiceiul terorist, spre a fi utilizat ca monedă de schimb pentru extorcarea punerii în libertate a spionilor ruși. Rusia promite să se răzbune.
Update 22:30 Rușii comit crime de război și își admit deschis intenția comiterii altor crime de război. truăpele invadatoare au bombardat Herson. Și vârful lor de lance în oștire, șeful mercenarilor Wagner, Prigojin, a declarat, în replică la o întrebare pe Telegram, că oamenii săi nu vor mai lua prizonieri, ci îi vor ucide direct pe militarii ucraineni capturați.
Azi, rușii au afirmat că ar face progrese la Bahmut. În cursul zilei de azi, rușii ar fi lansat 28 de raiduri și 10 atacuri cu lansatoare multiple de rachete, distrugând infrastructură ucraineană. Eforturile lor ofensive principale s-au concentrat iar pe Bahmut, Marinka și Avdiivka. ucrainenii afirmă că au respins circa 45 de atacuri în aceste zone, cu lupte extrem de grele mai ales la Bahmut și Marinka și cu pierderi deosebit de mari pentru rușii de lângă Avdiivka.
Analiză: exasperarea Moscovei și disperarea combatanților ruși au crescut și frizează paroxismul, cum reiese din declarațiile necontrolate ale lui Prigojin, de vreme ce invadatorii nu reușesc să cucerească nici măcar Bahmutul, în ciuda pierderilor lor imense, cu care plătesc dreptul de a visa, de nouă luni, la capturarea unui oraș distrus de ei complet. A unui morman de ruine. În alte zone ale frontului, rușii sunt împinși, se pare, înapoi. Și nici politico-diplomatic nu le merge cine știe ce, în ciuda strădaniilor ”neprecupețite” , ale Chinei, Braziliei și Franței de a-i ajuta din răsputeri, spre a aborda chestiunea în limbaj de lemn comunist,
Viceșeful Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a amenințat cu revocarea acordului pe cereale în Marea Neagră.
Analiză: Medvedev e supărat pe eventualitatea unei interdicții aproape totale a exporturilor în Rusia, la care meditează de câteva zile statele occidentale puternic industrializate din G7. Fostul președinte al Rusiei, cățelul credincios al stăpânului său, Putin, știe, pe de altă parte, că interdicția exportului pe mare al cerealelor ucrainene ar declanșa o foamete cruntă, mortală, în vaste regiuni ale globukui.
Update 20:15 Macron mai recidivează o dată, căciulindu-se în fața Chinei comuniste. Președintele Franței și-a trimis consilierul, pe Emmanuel Bonne, să pună la cale împreună cu ex-șeful diplomației chineze Wang Yi un ”plan de pace” secret, relevă ziarul german Bild. Potrivit cotidianului nemțesc, Parisul și Beijingul ar vrea să-i oblige pe ucraineni să se așeze cu rușii la masă, cel târziu din vară. China se tot dă ”mediator” avansând însă doar propuneri pe placul Moscovei.
Update 19:30 Democrația și și președinția americană sub mare presiune. Un avocat al unui whistleblower din ministerul american al finanțelor a cerut Congresului american protecție împotriva ministrului justiției, Garland, care ar fi depus mărturie mincinoasă în investigațiile privind nefăcute fiscale și financiare ale fiului președintelui SUA, Hunter Biden.
Potrivit mărturiei și unor analiști, Hunter Biden, (care e de mult acuzat de corupție), a primit un tratament preferențial și protecție în justiție, pentru că e fiul președintelui SUA, Biden. Hunter Biden, scrie New York Post, a câțtigat un milion de dolari pe an de la firma ucraineană Burisma, pe când tăticul său era nu doar vicepreședintele SUA, ci și responsabilul american pentru politica față de Ucraina. Conflict de interese? Aparent. Sau evident. Dar nimeni nu și-a asumat, până acum, răspunderea. Tatăl și fiul au primit în 2017 și 2018 și aproape 5 milioane de dolari de la o firmă chineză controlată de Partidul Comunist, Apoi, Hunter Biden s-a făcut vinovat de evaziune fiscală, și s-a împrumutat nu de mult cu 2 milioane de dolari spre a-și rambursa datoria, fără ca delictul său penal să dispară.
Update 13:00 A murit la 93 de ani scriitorul și jurnalistul român Radu Cosașu. Plecarea lui lasă mai săracă atât cultura și literatura română, cât și comunitatea evreiască, bucureșteană. Născut la Bacău, Radu Cosașu (pseudonimul Oscar Rohrlich) a studiat literele, a devenit gazetar, a scris savuros, decenii la rând, cronici sportive, a semnat numeroase volume de proză, a devenit titularul unei cronice săptămânale la Dilema și a rămas intelectual și jurnalistic activ până la finele vieții sale.
Update 10.00 Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, consideră că marina militară a ţărilor europene trebuie să patruleze în Strâmtoarea Taiwan. Borrel a recunoscut, ca anterior șefa diplomației germane, Baerbock, că ”Taiwanul este crucial” pentru Europa.
Update 09:00 SUA și-au evacuat ambasada din capitala sudaneză Khartoum, zguduită de zile de un conflict civil cu lupte dure soldte cu sute de morți și mii de răniți. Diplomații și familiile au fost scoase din țară la bordul unei jumătăți de duzină de avioane militare americane. O altă evacuare anterioară a fost efectuată de Arabai Saudită, care a scos 150 de cetățeni străini din Sudan.
Ucraina cu forțe armate pe malul răsăritean al Niprului. Potrivit unor bloggeri militari ruși reluați de ISW, forțele ucrainene s-au instalat pe malul stâng al Niprului. E primul anunț de acest fel al ISW, privind o prezență militară ucraineană pe malul estic al Niprului. Conform unor informații, rușii și-au concentrat forțele în apărarea unor zone urbane ca Nova Kakhovka și Oleșki, scrie Ukrainska Pravda. Rușii par, potrivit altui blogger, să-și fi pierdut controlul și asupra unor insule de pe Nipru, unde ar putea avansa forțele ucrainene.
Conducerea armatei ruse ar vrea să comute forțele armate ale Moscovei pe defensivă, dar nu îndrăznește să-l abordeze pe Putin și să-i propună să autorizeze să se pună capăt acțiunilor ofensive, crede ISW, reluatd e Kiev Independent. Varii grupuri ar fi de părere că războiul ar trebui înghețat de-a lungul actualelor linii ale frontului. ISW reia ultranaționaliști ruși potrivit cărora ministerul rus al apărării i-ar fi informat că încearcă să recruteze 400.000 de militari cu contract spre a asigura înghețarea și apărarea liniei actuale a frontului. Și șeful mercenarilor Wagner, Prigojin, ar fi pleda pentru ca Rusia să se concentreze să țină actualul front, mai degrabă decât să încere să obțină mai mult teritoriu, astfel încât rușii să-și refacă forțele și să poată trece în viitor la operațiuni ofensive.
Apărătorii Ucrainei au doborât un elicopter militar rus de tip Mi-24.
Forțele ucrainene anunță respingerea a aproape 60 de atacuri rusești, luptele cele mai grele purtându-se în regiunea Donețk, la Bahmut și Marinka. În apropiere de Bahmut rușii ar fi încercat mișcări ofensive eșuate la Grigorivka, Hromove și Ivanivske. O serie întreagă de localități din apropiere au fost masiv bombardate. La Avdiivka au încercat să ia cu asalt Novokalynove, dar au eșuat. Au bombardat în zonă Novokalynove, Stepove, Avdiivka, Tonenke, Pervomaiske și Nevelske. Pe frontul de la Șahtarsk, invadatorii au atacat Vuhledar, Precistivka, Novoukrainka, Zolota Niva și Velyka Novosilka, toate situate în regiunea Donețk.
În cursul intenselor lupte din ultimele 24 de ore ar fi fost uciși, potrivit Statului Major ucrainean, aproape 700 de militari ruși. Numărul total al rușilor din trupele invadatoare omorâți din februarie trecut încoace s-ar ridica, potrivit acestei surse, la 186.420 de militari.
Statele G7 au cerut prelungirea și transpunerea integrală a acordului pe exporturi de cereale ucrainene în Marea Neagră, relevă Reuters, reluat de Ukrainska Pravda.
22 aprilie 2023 – anul 2 – ziua a 57-a de război
Update 21:50 Cei mai bogați oameni ai Rusiei și-au sporit averile cu 152 de miliarde de dolari în ultimul an, susținuți de prețurile ridicate la resursele naturale, susține revista Forbes Rusia citată de Jerusalem Post. Oligarhii ruși și-ar fi revenid din șocul inițial și pierderile pe care le-au suferit imediat după debutul războiului din Ucraina, susține aceeași sursă. Toate acestea, în ciuda sancțiunilor occidentale în vigoare.
Rusia are 110 miliardari oficiali în topul mondial al celor mai bogați oameni ai lumii, cu 22 în creștere față de anul trecut, potrivit ediției ruse a revistei Forbes, care scrie că averea lor totală a atins 505 miliarde de dolari de la 353 de miliarde de dolari când a fost anunțată lista din 2022.
Cinci miliardari ruși au renunțat la cetățenie: fondatorul DST Global, Yuri Milner, fondatorul Revolut, Nikolay Storonsky, fondatorul Freedom Finance, Timur Turlov și co-fondatorii JetBrains, Serghei Dmitriev și Valentin Kipyatkov.
Update 21:30 Germania expulzează 34 diplomați ruși. Moscova ripostează, alungând un număr egal de diplomați germani. Deteriorarea de relații diplomatice între Berlin și Kremlin s-a soldat cu acțiuni de o parte și de alta. Potrivit cotidianului BILD, guvernul Scholz a decis “reducerea” numărului de diplomați ruși cu 34, invitându-i să părăsească țara, relatează Radio Europa Liberă. Personalul cu pașaport diplomatic rus aflat la ambasada rusă de la Berlin numără 90 de oameni. În replică, MAE rus a anunțat: „ca reacție la acțiunile ostile ale Berlinului, partea rusă a decis să „oglindeasă” expulzarea diplomaților germani din Rusia, precum și să limiteze semnificativ numărul maxim de angajați ai misiunilor diplomatice germane din țara noastră”.
Un avion special al Rusiei a fost observat sâmbătă, 22 aprilie, de jurnaliști la Berlin, iar oficialii germani chestionați de RFE au declarat că are legătură cu plecarea diplomaților ruși.
Update 19:55 Estonia și Ucraina, revoltate de comentariile ambasadorului chinez la Paris despre legitimitatea suveranității lor la nivel internațional. Vineri, 21 aprilie, într-un interviu acordat canalului francez de televiziune LCI, ambasadorul Shaye a spus că fostele țări sovietice „nu au un statut efectiv în dreptul internațional”, informează Kiev Independent.
„În dreptul internațional, nici măcar aceste țări din fosta Uniune Sovietică nu au statutul efectiv, deoarece nu există un acord internațional care să le materializeze statutul de țară suverană”, a spus oficialul comunist chinez. Referitor la Crimeea, Shaye a afirmat că “nu e așa simplu de abordat această problemă” și “depinde de cum privești chestiunea”.
Ambasadorul ucrainean în Franța, Vadym Omelcenko, a scris pe Twitter că Shaye stă prost cu geografia și că asemenea comentarii contrazic poziția oficială a Beijingului care susține că vrea să restaureze pacea în lume. La Tallinn, ministerul de externe al Estoniei l-a convocat pe ambasadorul chinez cerându-i să dea explicații pentru declarațiile incomprehensibile ale colegului său.
Update 19:00 Militarii ucraineni se plâng că nu mai au muniție, după luni grele în care Rusia a bombardat constant Ucraina, cu rachete, drone și alte proiectile adaptate pentru a lovi cât mai precis, scrie The Times. Avertizarea vine de la soldații și piloții ucraineni care servesc în Forțele Aeriene ale Kievului și au oferit un interviu cotidianului britanic.
Apărarea antiaeriană a Ucrainei nu va mai face față raidurilor tot mai dese ale armatei roșii, care recent a început să trimită tot mai multe elicoptere și aeronave de luptă pentru a ataca teritoriul țării, spun ofițerii ucraineni. Situația îngrozitoare a Ucrainei în ceea ce privește muniția ar putea ajuta forțele ruse să preia controlul asupra cerului, au declarat aceștia pentru The Times.
Documentele Pentagonului lansate în spațiul online în aprilie au dezvăluit că SUA se așteaptă ca Ucraina să rămână fără rachetele sale principale de apărare aeriană în mai, dacă nu primește mult mai multă muniție foarte repede.
Analiză. Întârzie tot mai mult aeronavele promise, tancurile și muniția necesare pentru lansarea contraofensivei de primăvară. Aliații nu au oferit public, nici la Ramstein, o explicație pentru acest lucru. Refuzul de a furniza Ucrainei avioane de luptă F-16, Typhoon și Dassault și rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune ar putea împiedica Kievul să lanseze o contraofensivă și să elibereze restul teritoriului ucrainean. Lipsa de avioane și rachete avansate în visteria Ucrainei va prelungi probabil războiul de agresiune al Rusiei.
Update 12:10 Rusia ar fi refuzat să permită intrarea în țară a camioanelor care transportau proprii soldați răniți din regiunea ocupată Lugansk, iar unii din aceștia au murit din cauza lipsei de îngrijiri medicale, afirmă Statul Major al Kievului citat de Ukrainska Pravda. Este vorba de 14 camioane militare cu răniți care veneau din regiunea ocupată a Luganskului și doreau să ajungă în satul Urazovo, din Rusia. Autoritățile vamale ruse nu le-au permis trecerea și i-au întors din drum.
Update 12:00 Rusia a folosit noi drone iraniene Shahed-136 pentru a ataca trei zile la rând Kievul, pentru prima oară în 25 de zile, a anunțat Institutul pentru Studierea Războiului, citat de Kiev Independent. Purtătoarea de cuvânt a Comandamentului de Sud al Ucrainei, Natalia Humeniuk, a declarat că trupele invadatoare au primit o tranșă nouă de drone kamikaze de la aliatul iranian al Moscovei, informează aceeași sursă, precizând că Rusia a redus numărul de rachete utilizate în atacuri.
Din cele 26 de drone pe care Rusia le-a lansat pe Ucraina în perioada 19-20 aprilie, forțele ucrainene au doborât 21, iar dintre cele 12 drone lansate de Rusia în perioada 20-21 aprilie, Ucraina a doborât opt, conform raportului ISW. Zonele atacate au fost Kiev, Odesa, Poltava, Vinnyța, Dnipropetrovsk, Zaporizjjia, Harkiv și Cernihiv.
Update 11:20 Ministerul Apărării din Marea Britanie spune că Rusia „luptă să-și mențină narațiunea” care a stat la baza invaziei în Ucraina, relatează Sky News. Moscova își justifică invazia făcând comparații cu experiența sovietică împotriva naziștilor în cel de-al doilea război mondial. Cu toate acestea, relatează oficialii britanici, această narațiune începe să prezinte fisuri, proprietarul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, punând la îndoială public dacă există „naziști” în Ucraina.
Ministerul de la Londra a subliniat, de asemenea, anularea marșurilor anuale ale Regimentului Nemuritor al Rusiei – o sărbătoare majoră în țară- din cauza temerilor că ar putea evidenția amploarea pierderilor pe care le-a suferit armata rusă în Ucraina.
Analiză. Narațiunea luptei sovieticilor împotriva naziștilor și a fascismului este cultivată de Kremlin încă din cel de-al doilea război mondial, fiind instaurată de Stalin, care a omis să facă referire la anexa pactului Ribbentrop-Molotov, prin care URSS bătea palma cu Germania lui Hitler, anexând părți uriașe din Europa de Est (statele baltice, jumătate din Polonia, Basarabia și nordul Bucovinei). Lupta eroică și plină de sacrificii a oamenilor de rând, deopotrivă bărbați și femei, împotriva invaziei armatelor germane, române și italiene, în 1941, a fost intens speculată de autoritățile sovietice și ulterior de cele ruse, după disoluția URSS, fiind un fact de coeziune națională, cu impact emoțional deosebit de puternic pentru cetățeni.
Update 11:00 Concluziile reuniunii grupului de contact pentru Ucraina de la Ramstein: întărirea capacității de apărare aeriană a țării aflate în război a fost subiectul major al întâlnirii din 21 aprilie, potrivit generalului american Mark Milley. 50 de state au fost prezente la baza american Ramstein din Germania pentru a discuta livrarea de arme și susținerea Ucrainei. Din partea României a participat ministrul apărării, Angel Tîlvăr și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu. A fost cea de-a 11 întâlnire a grupului.
- Acesta a declarat într-o conferință de presă că întărirea sistemului de apărare antiaeriană al Ucrainei este „sarcina militară critică în acest moment”, adăugând că scopul este să se asigure că este robust și riguros – „stratificat de la altitudine mare până la mijloc – la altitudine joasă și de la distanță scurtă, rază medie la rază lungă.”
- Secretarul Apărării Lloyd Austin, vorbind alături de Milley la conferința de presă, a declarat că aliații Kievului din grupul de contact cred că ceea ce are nevoie Ucraina cel mai urgent este capacitatea de apărare aeriană la sol. „Asta le-a permis să împiedice forțele aeriene ruse să aibă un impact semnificativ în această luptă”, a spus Austin.
Sosesc tancurile americane. Ministrul de la Washington a confirmat că tancurile Abrams M1 vor fi livrate Ucrainei în următoarele săptămâni, iar gen. Milley a afirmat că sunt cele mai bune din lume și sigur vor face diferența pe câmpul de luptă, însă nu sunt singurul lucru care poate aduce victoria. Soldații ucraineni vor primi instrucția pentru tancurile Abrams la o baza militară din Germania, iar programul de training durează aproximativ 10 săptămâni, informează Radio Liberty/Free Europe.
Spania a trimis deja Ucrainei șase tancuri Leopard, notează aceeași sursă, citând un site de monitorizare navală. Ministra Margarita Robles anunțase recent că țara sa urmează să livreze Ucrainei 10 tancuri germane Leopard luna aceasta.
Seful NATO: Am încredere că va fi un succes.
Secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a declarat pe marginea reuniunii Ramstein că este „încrezător” în capacitatea Ucrainei de a recupera mai multe teritorii pe fondul pregătirilor pentru o contraofensivă preconizată împotriva forțelor ruse. „Sunt încrezător că vor fi acum în măsură să poată elibera și mai mult teritoriu”, a declarat Stoltenberg, citat de Radio Liberty.
Update 10:45 Apărătorii ucraineni au respins 53 de atacuri inamice în zonele Bahmut, Avdiivka, Marinka și Șahtarsk în ultima zi. Bătălii aprige pentru Bahmut sunt în desfășurare, sâmbătă dimineața, iar acest oraș rămâne epicentrul frontului, a precizat raportul Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, reluat de Ukrinform. Armata roșie a lansat nu mai puțin de trei lovituri cu rachete, 30 de atacuri aeriene și 50 de atacuri folosind lansatoare multiple, informează aceeași sursă.
Riposta Kievului. „În ultimele 24 de ore, Forțele Aeriene ale Ucrainei au lansat cinci lovituri în zonele de concentrare ale ocupanților, în timp ce unitățile de rachete și artilerie au lovit două zone de concentrare a forței de muncă, un sistem de rachete antiaeriene și încă două obiecte militare importante ale inamicului”, se arată în raport. Un total de 185.730 de soldați ruși au fost uciși de la debutul invaziei lor în Ucraina, cu 680 eliminați numai în ultima zi, notează Ukrainska Pravda.
Imagini video din interiorul unui bloc din Bahmut, care arată nivelul distrugerilor și situația din oraș
21 aprilie 2023 – anul 2 – ziua a 56-a de război
Update 20:00 UE a instruit și antrenat 16.000 de militari ucraineni, a spus șeful diplomației europene, Josep Borrell, care a stat azi de vorbă cu omologul său ucrainean. Kuleba l-a rugat mult să faciliteze eliberarea celei de-a doua tranșe a miliardului de euro (1,12 miliarde) în vederea procurării de muniție pentru apărătorii Ucrainei.
UE vrea de asemenea, într-un târziu, să rezolve nemulțumirile fermierilor români și esteuropeni provocate de inundarea pieții cu cereale ucrainene. Comisia Europeană propune crearea unui mecanism de urgență pentru restricționarea exporturilor ucrainene și despăgubirea celor prejudiciați cu o sută de milioane de euro.
La Ramstein ”coaliția tancurilor” a căzut de acord să edifice un ”service”, un punct de întreținere a tancurilor Leopard.
Update 16:30 Au început să fie recrutați studenți în dormitoarele căminelor studențești ale Rusiei, relatează Kiev Independent, citând Doxa, un site rusesc independent.
Premierul Ungariei, Orban, s-a declarat indignat de afirmațiile secretarului general al NATO, Stoltenberg, care a estimat că Ucraina ar trebui să devină în curând stat membru al NATO. Stoltenberg declarase publicației Politico: ”Ukraine’s rightful place is in the Euro-Atlantic family. Ukraine’s rightful place is in NATO. Our support will make it possible with time”. În speță: ”locul de drept al Ucrainei este în familia euro-atlantică. Locul de drept al Ucrainei este în NATO. În timp, sprijinul nostru va face acest lucru posibil”,
O curte rusă ”de justiție” l-a pus sub acuzare, în absență, pe șeful serviciilor secrete militare ale Ucrainei, Budanov, pentru distrugerea podului Kerch și plănuiește să-l plaseze pe listele internaționale de răufăcători căutați. Budanov a participat azi la o reuniune a comandanților ucraineni, prezidată de președintele ucrainei, Zelenski, scrie Ukrainska Pravda.
Avertisment industriașilor germani privind dependența lor excesivă de China. Ministrul german al finanțelor, Lindner, a cerut patronilor concernelor germane să-și reducă dependența de China comunistă, care, după cum a reliefat liderul FDP la congresul liberalilor germani, ”a devenit un rival sistem cu pretenții globale”. Ceea ce nu înseamnă, potrivit lui Lindner, că se vor putea găsi peste noapte noi piețe, în stare să înlocuiască China.
Update 14:00 Acuzat de mobbing, vicepremierul britanic Domic Raab a aruncat prosopul. Competentul ex-ministru și premier de facto, timp de trei săptămâni, când Boris Johnson s-a îmbolnăvit de covid, a demisionat, deși se consideră nevinovat și e de părere că a fost măsurat cu un set de măsuri net prea sever.
Update 13:00 Când spionii occidentali se mai înșală. Potrivit serviciilor secrete britanice, se exagerează frecvent impactul (negativ al) noroiului în ofensivele din campania de primăvară. Vremea primăverii frânează, potrivit lor, operațiunile militare ale ambelor tabere. Potrivit celor americane, Bahmutul părea pierdut în ianuarie. Spionii americani credeau, eronat, că orașul va cădea în prima luna a anului, după cum reiese din documentele divulgate de militarul american Jack Teixeira. Conform acelorași documente, americanii consideră că ucrainenii ar fi plănuit să atace forțele rusești din Siria.
Că unii americani nu prea înțeleg despre ce e vorba în acest război pare a reieși și din cererea adresată președintelui Biden de 19 congresmeni republicani, ca administrația să nu mai trimită ”necontrolat” ajutoare Ucrainei.
Israelul va testa în mai, la Kiev, sistemul de alertă rapidă antirachetă oferit Ucrainei
Numărul rușilor uciși în ultimele 24 de ore ar fi, potrivit Statului Major ucrainean, de 630. În total, de la invazia din februarie trecut încoace, ar fi fost uciși peste 185.000 de militari, relevă Kiev Independent.
Update 12.30 Ce-și face Rusia cu avionul ei e lucru aviatic. Rusia și-a bombardat din greșeală propriul teritoriu. În regiunea și orașul Belgorod, un avion de vânătoare rusesc și-ar fi descărcat bombele asupra rușilor. Evenimentul a avut loc la circa 25 de kilometri de granița ucraineană. Potrivit autorităților locale ar fi vorba de cel puțin doi răniți și pagube produse mai multor case.
Germania și-a relativizat intenția de a retrage baterii de sisteme antirachetă patriot din Polonia și Slovacia, intenție devoalată de presă. Chestiunea se discută în NATO, au spus oficialii de la Berlin pregătindu-se pentru întâlnirea grupului de contact pentru Ucraina ”în format Ramstein”. La conferința de la baza americană din Germania au fost invitați miniștrii apărării din statele alianței nordatlantice și militari de rang înalt din alte 20 de țări.
Temele discuțiilor de la Ramstein depășesc ajutorarea militară (mai eficientă și suficientă) a Ucrainei. Cele două subiecte discutate la Ramstein sunt, potrivit ministrului ucrainean al apărării, Reznikov, atât nevoile imediate ale Ucrainei, cât și întreaga ei strategie militară pe 2023.
Ucraina și NATO. Ministrul german al apărării, Pistorius, consideră operațiunile militare ucrainene pe teritoriul rus perfect acceptabile.
Pe de altă parte, Pistorius pleacă de la premiza că aderarea Ucrainei la NATO va deveni actuală (în speță că ”se va lua o decizie asupra ei”) doar la finele războiului actual. Sky News scrie însă că, potrivit lui Jens Stoltenberg, ”statele membre ale alianței au căzut de acord că Ucraina va deveni țară membră a NATO”.
Secretarul general al NATO, Stoltenberg, a precizat în context că, ”o dată ce se sfârșește războiul, Ucraina trebuie să abă capacitatea de a descuraja noi atacuri asupra ei”, acum” prioritatea zero fiind să se garanteze victoria Ucrainei împotriva Rusiei.” Ieri, Stoltenberg a vizitat Kievul, pentru prima și probabil pentru ultima oară în calitatea sa de șef al NATO, căci mandatul i se isprăvește în toamnă. La Kiev, Stoltenberg a promis Ucrainei perpetuarea sprijinului Alianței.
Președintele Zelenski a acceptat invitația de a participa la summitul NATO din vară, de la Vilnius.
Update 01:40 Un atac rusesc asupra regiunii Zaporijjia a ucis o familie. Forțele Moscovei au atacat satul Mala Tokmacika din regiunea Zaporijjia la 20 aprilie, ucigând o familie de doi membri, potrivit administrației regionale, citate de Kiev Independent. De asemenea, Rusia a bombardat satul Kamianske, rănind o femeie de 62 de ani.
La Cernihiv, bombardamentele rusești asupra a trei sate, de joi după-amiaza, au ucis o femeie și au rănit-o pe alta, relatează aceeași sursă.
Update 01:30 Ministrul apărării din Slovenia, Marjan Sarec, va semna un acord cu Agenția Europeană de Apărare (EDA) privind participarea la achiziția comună de muniție pentru Ucraina, a informat RTV Slovenija, reluat de Kiev Independent. 23 de state membre ale UE și Norvegia au convenit până acum să participe la achiziționarea comună de muniție pentru Ucraina în cadrul proiectului EDA.
Estonia va trimite Ucrainei obuze de 155 mm ca parte a planului Uniunii Europene de a livra un milion de cartușe de artilerie, a declarat Hanno Pevkur, ministrul apărării al țării. În plus, Tallinn va furniza armatei ucrainene dispozitive de vedere pe timp de noapte și muniție de 5,56 mm, potrivit oficialului, care nu a precizat câte vor fi livrate. Micul stat baltic este cel mai mare susținător militar și financiar al Ucraina, din punct de vedere a procentului din PIB pe care îl alocă asistenței pentru Kiev: peste 1% din produsul intern brut al țării merge, de mai bine de un an, spre Ucraina.
20 aprilie 2023 – anul 2 – ziua a 55-a de război
Toate informațiile despre primul an de război și primele luni din anul II, AICI:
LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 5, 6, 7 & 8
LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi știri– anul 2 – săptămânile 1, 2, 3 & 4
ȘTIRI: (LIVE) Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 51 & 52
LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 48, 49 & 50
LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 42, 43, 44 & 45
LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 38, 39, 40 & 41
LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 30, 31, 32 & 33
LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 25, 26, 27, 28 & 29
LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămâna 21, 22, 23 și 24
LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 16, 17, 18, 19 & 20
LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 12, 13, 14 & 15
LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 9, 10, 11
LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 7 și 8
LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 5 și 6
LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 3 și 4
LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – primele 14 zile
2 gânduri despre „LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 9, 10 & 11”