Cele mai noi articole · Știri de ultimă oră · Politică internațională

ȘTIRI: (LIVE) Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 51 & 52

Citiți cele mai noi știri AICI

Ultima zi din primul an – 23 februarie – a 365-a zi de război

Update 23:00 În Adunarea Generală ONU, o majoritate clară de 141 din 193 de state membre au cerut într-o rezoluție Rusiei să pună capăt războiului de agresiune și să se retragă din Ucraina. 32 de țări s-au abținut. Rezoluția cere explicit prezervarea integrității teritoriale a Ucrainei. Rusia e în clară minoritate. Dar în octombrie trecut au condamnat anexările ilegale ale Rusiei chiar 143 de state.

Update 22:00 România și Moldova, împreună pe același drum. Acesta este mesajul lansat de președintele României, după întâlnirea cu Maia Sandu, desfășurată astăzi la Cotroceni. “Reiterez condamnarea fermă de către România a oricăror tentative ruse de destabilizare. România rămâne, totodată, deosebit de vigilentă față de acțiunile hibride ale Rusiei, care, iată, se intensifică la împlinirea unui an de război. Tentativele de destabilizare sunt susținute de intensificarea propagandei pro-ruse, scopul fiind alimentarea de narative utile Rusiei și diminuarea unității și solidarității noastre. Dar noi nu vom ceda!“, a spus Klaus Iohannis, citat de Hotnews.

“În aceste vremuri foarte complicate, cu provocări și riscuri de securitate tot mai complexe la adresa Republicii Moldova și a regiunii noastre, este necesar – și o să acționăm împreună în acest sens – să fim tot mai aproape, tot mai uniți. Vom merge pe acest drum! Așa cum am spus, avem o comunitate de limbă, cultură și istorie, dar și un viitor comun, iar această comunitate trebuie să fie tot mai puternică și tot mai unită.”, a conchis președintele român.

Update 19:00 Înaintea comemorării unui an de la debutul invaziei ruse, președintele Zelenski a reliefat căUcraina va învinge”. Țara sa, precizat președintele ucrainean, ”a trecut cu brio de numeroase încercări și se va impune, trăgându-i la răspundere pe cei ce au năpăstuit-o, prin terorism, asasinate, schingiuiri și jafuri în masă.”

Update 18:20 Premierul moldovean, Dorin Recean, va întreprinde prima sa vizită externă în România, săptămâna viitoare, conform declarațiilor Maiei Sandu din conferința de presă comună cu omologul ei român. Președinta Moldovei s-a întâlnit și cu prim-ministrul Ciucă, cu care a discutat inclusiv probleme de securitate, apărare și energie.

Analiză: se remarcă o schimbare vizbilă de atitudine a autorităților de la București, atât la nivel de președinție, cât și în ceea ce privește executivul și coaliția de guvernământ, după o tăcere de multe zile pe subiectul Moldova și amenințările Rusiei. Schimbarea pare să se fi produs concomitent cu vizita lui Klaus Iohannis la Varșovia, unde a participat la reuniunea formatului București 9, alături de invitații speciali: Joe Biden și Jens Stoltenberg.

Update 18:10 Maia Sandu la București: sângele apă nu se face. Președinta Moldovei a declarat că “Republica Moldova trece prin provocări fără precedent. În pragul iernii, a trebuit să facem faţă şantajului energetic al Kremlinului. Unii şi-au dorit ca ţara noastră să cadă, să poată instala un guvern marionetă aservit intereselor Kremlinului. Republica Moldova rămâne în picioare, rămâne fermă.”, notează Hotnews.

Despre relația cu poporul român, Maia Sandu a ținut să enumere multiplele zone de susținere pe care Bucureștiul le-a oferit națiunii surori, mai ales în domeniul energetic, dar și în ceea ce privește aderarea la Uniunea Europeană.

“România este alături de noi sincer şi dezinteresat. România ne-a venit în ajutor şi ne-a livrat energie electrică. Măsurile ne-au ajutat să nu mai depindem doar de Gazprom. Este pentru prima oară în istoria ţării când reuşim acest lucru şi vom continua să investim în diversificare energetică”, a afirmat lidera de la Chișinău. La începutul războiului Moldova era cel mai vulnerabil vecin al Ucrainei. Acum, suntem mai pregătiţi, a mai spus Maia Sandu la conferința comună cu președintele Iohanis, reluată de Hotnews.

„Știm că sângele apă nu se face şi relaţia noastră este cea mai bună dovadă a acestui adevăr”.

Maia Sandu, București – 23.02.2023

Update 17:55 Bilanțul atacurilor rusești într-un an de război. Moscova a folosit aproximativ 5000 de rachete și a lansat peste 1000 de atacuri cu drone asupra Ucrainei, conform datelor furnizate de autoritățile militare ucrainene, citate de The Telegraph.

Update 17:45 Apariție surpriză pe linia frontului. Șeful grupării Wagner, Evgheni Prigojin, și-a vizitat astăzi trupele de mercenari care luptă la Bahmut, informează The Telegraph. Oligarhul rus a declarat că a vrut să fie în mijlocul oamenilor săi, ca să îi felicite pentru luptele eroice și să îi viziteze pe cei răniți, de Ziua Apărătorilor Patriei, care se celebrează astăzi în Rusia. Prigojin se află în conflict deschis cu Moscova, mai precis cu ministerul rus al apărării, pe care îl acuză că îi sabotează militarii, privându-i de muniție și cele necesare.

VIDEO-ul zilei

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a pozat alături de soldații ucraineni care se antrenează în Marea Britanie, urcându-se pe un tanc Challenger 2, din cele ce vor fi livrate Ucrainei.

Update 12:45 Maia Sandu sosește astăzi la București, la invitația Cotroceniului, pentru o vizită de lucru. Președinta Republicii Moldova a anunțat pe Twitter că e bucuroasă să revină în România și se va întâlni cu omologul său, Klaus Iohannis, premierul Ciucă și cu președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

În cadrul discuţiilor vor fi abordate proiectele comune de interes strategic în domeniile energie, transporturi, sănătate, educaţie sau societate informaţională, cu accent pe iniţiativele menite să conecteze Republica Moldova cu spaţiul Uniunii Europene, cu beneficii reale şi concrete pentru cetăţenii Republicii Moldova. Vor fi discutate, totodată, stadiul şi sprijinul României privind parcursul european al Republicii Moldova”, arată Administraţia Prezidenţială, reluat de Hotnews. Se vor discuta și problemele de securitate cauzate de invazia Rusiei în Ucraina și amenințările Moldovei la adresa Chișinăului.

România, pregătită să susțină Moldova în orice scenariu. Declarația îi aparține președintelui român Iohannis, la finalul summitului B9 (București 9) desfășurat ieri la Varșovia.

„România și românii joacă un rol foarte important: să le dăm asigurări că noi suntem alături de ei, nu numai cu vorba, ci și cu fapta. Cu energie, cu bani, cu carburanți, cu consultanță și cu multe alte lucruri. (…) Vreau să subliniez că noi suntem alături de Moldova. (…) România este nu doar pregătită, este dispusă să sprijine Moldova în orice scenariu. Cum va arata acest sprijin depinde de evolutia perioadei geopolitice. Momentan îi sprijinim cu electricitate, gaze, îi ajutăm să reformeze instituțiile, dar eu personal sunt dispus să mergem mult mai departe dacă situația o va impune”, a afirmat șeful statului, citat de Digi24.

Vicepremierul moldovean Nicu Popescu afirmă că autoritățile de la Chișinău erau pregătite de anul trecut să preîntâmpine o invazie rusă, aruncând în aer, la nevoie, pista aeroportului internațional de la Chișinău.

Update 12:20 Atac cu rachete terorist din Gaza asupra statului evreu și ripostă israeliană asupra teroriștilor din fâșie: cu cel puțin 11 morți se soldase o intervenție antiteroristă a forțelor israeliene la Nablus, unde, potrivit oficialităților de la Ierusalim, militarii statului evreu, sosiți să aresteze trei extremiști au fost atacați deschizându-se focul asupra lor. Palestinienii au declanșat în semn de protest o grevă generală pe malul apusean al Iordanului și în estul Ierusalimului.

Update 12:00 Ucraina n-ar folosi avioanele occidentale la atacuri asupra Rusiei, a declarat șeful diplomației ucrainene, Kuleba, într-un interviu acordat publicației britanice Sky News. Kuleba încearcă să-i liniștească astfel pe demnitarii occidentali care se tem că livrarea acestor arme avansate ar duce la ”escladarea” conflictului dincolo de granițele Ucrainei.

La Kiev a sosit premierul spaniol Sanchez, spre a conferi cu președintele ucrainei, Zelenski. Pedro Sanchez nu vine cu mâna goală. Spania va da Ucrainei șase tancuri de tip Leopard.

Update 11:30 La ONU se pregătește un proiect de rezoluție a războiului din Ucraina în Adunarea Generală. Șefa diplomației germane, Baerbock, solicită, la un an de la debutul invaziei provovcate de Moscova sprijin pentru o rezoluție care să ceară Rusiei să respecte Carta ONU, să pună capăt agresiunii din Ucraina, să respecte integritatea ei teritorială și să dea socoteală pentru crimele săvârșite. secretarul general al ONU, Guterres, a calificat în fața Adunării Generale orice amenințări nucleare ale Moscovei ca fiind ”inacceptabile”. Guterres a descris agresiunea Rusiei în Ucraina drept ”atac asupra conștiinței noastre colective”. Comemorarea împlinirii unui an de la această invazie (care a provocat, potrivit lui, opt milioane de refugiați și a amplificat criza alimentară în lume) ar fi, după cum a spus Guterres, o ”piatră de hotar întunectă pentru poporul ucrainean și comunistatea internațională”.

Analiză: un indicator important reprezintă cantitatea de sprijin pentru rezoluția promovată de occidentali, respectiv numărul de țări din cele 193 de state membre care o vor susține, sfidând Rusia și, parțial, puterile care susțin Moscova, ori se feresc s-o supere. China a anunțat ”o inițiativă de pace” proprie și o cuvântare la ONU a dictatorului ei pe viață, Xi Jinping, care, departe de a fi un mediator neutru, e un aliat al Rusiei. SUA și liderul NATO, Stoltenberg, au reliefat că se manifestă indicii, potrivit cărora China se pregătește să livreze arme letale Rusiei.

Update 10:00 Republica Moldova respinge acuzele rusești. Potrivit propagandei Kremlinului, Ucraina ar pregăti ”o provocare” împotriva trupelor ruse staționate (ilegal) în Transnistria. Azi dimineața, ministerul rus al apărării lansase învinuiri de prezumtivă preparare a unei ”provocări” – un termen îndrăgit de propaganda comunistă, sovietică, – în Transnistria, cu participarea regimentului (batalionului) Azov: ”Regimul de la Kiev pregătește o provocare armată împotriva Transnistriei, care va fi efectuată de unități ale forțelor armate ale Ucrainei, inclusiv cu implicarea batalionului Azov”, au declarat jurnaliștilor reprezentanți ai Ministerului rus Apărării, potrivit agenției de presă de stat TASS, reluate de Europa Liberă. Moscova și-a însoțit acuza de ”diversiune” și operațiune sub steag fals afirmând că foprțele ucrainene ar pune la cale declanșarea unei ”pseudo-ofensive” a trupelor ruse din Transnistria.

În reacție, autoritățile de la Chișinău au dezmințit aceste afirmații și au dat un comunicat oficial: ”invităm publicul să urmărească sursele oficiale și credibile ale Republicii Moldova. Instituțiile noastre cooperează cu partenerii străini și în cazul unor pericole la adresa țării vor informa neîntârziat opinia publică”.

Potrivit publicației Ukrainska Pravda, premierul moldovean Dorin Recean a declarat că autoritățile de la Chișinău au cunoștință ”de mai multe scenarii de destabilizare a Republicii Moldova”. Potrivit site-ului Europa Liberă Moldova, ”Zilele trecute, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat că Rusia vrea să ia controlul asupra Aeroportului Internațional Chişinău pentru „a putea transporta soldaţi şi echipamente, ca să deschidă un nou front în Ucraina dinspre Transnistria”.

Atacurile rusești s-au întețit masiv în ajunul comemorării unui an de la debutul invaziei rusești în ceea ce rămăsese din Ucraina, la 24 februarie 2022, după rapturile teritoriale din 2014. Lupte grele au loc în jurul Bahmutului și, potrivit serviciilor secrete britanice, se înmulțesc semnele unei ofensive ruse la Vuhledar. Forțele ucrainene afirmă a fi respins în ultimele 24 de ore circa 90 de atacuri rusești. Din partea comandanților frontului de la Vuhledar se așteaptă succese pe care e improbabil să le obțină, relevă serviciile secrete britanice.

Pierderile rusești sunt extrem de grele. În ultimele 24 de ore ar fi fost uciși, potrivit Statului Major ucrainean, 790 de militari ruși, ceea ce ridică numărul total al ostașilor invadatori omorâți la peste 145.000.

În discursurile sale mai noi, dictatorul rus, Putin, a anunțat producția și amplasarea a mai multor sisteme de rachete ultramoderne, între care cele grele, de tip Sarmat, noi tranșe de rachete hipersonice de tip Kinjal lansate din aer și se vor pune la dispoziție armatei o provizie amplă de rachete de tip Zircon, lansate de pe nave. Potrivit președintelui rus, armatei ar urma să i se dea și noi sisteme de asalt, de comunicații și drone, scrie Ukrainska Pravda.

Aproape 100 de polițiști polonezi au ajutat timp de cinci luni într-o operațiune strict secretă la deminarea regiunii Kiev, relevă Ukarinska Pravda.

22 februarie – a 364-a zi de război

Update 21:45 La Varșovia, președintele SUA Biden, care a luat parte la consfătuirea în format București 9, a promis apărarea fiecărui centimetru de teritoriu al statelor NATO pentru cazul unui atac (rusesc) asupra lor. ”Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a schimbat istoria acestei părți a Europei”, a spus președintele Poloniei, Duda, iar omologul său român, Iohannis, reluat de asemenea de DLF, a declarat că ”trebuie să ne ținem angajamentele pentru a sprijini Ucraina cât timp are nevoie, ca să câștige acest război”.

Între timp, Rusia nu s-a mulțumit cu o manifestare de propagandă pe stadion, la care a participat președintele Putin, ci a început să întărească diverse segmente de front, afirmă serviciile secrete ucrainene, reluate de presa germană.

Marea Britanie a anunțat oficial, prin ministrul apărării, Ben Wallace, că și-a sporit producția de armament de război. Premierul britanic, Sunak, consideră că Ucraina va obține un avantaj decisiv dacă i se dau mai multe arme și, mai ales, arme cu bătaie lungă (capabile să distrugă și artileria rusă retrasă departe de front, în adâncimea teritoriului rus). De frica atacurilor ucrainene (legale din unghiul dreptului internațional) asupra teritoriului rus și spre a nu provoca mânia Moscovei, SUA și aliații lor au refuzat până acum Ucrainei arme cu rază lungă de acțiune.

Lupte grele în est: invadatorii își concentrează operațiunile ofensive la Lîman, Bahmut și Șahtarsk. Ciocnirile cele mai intense se dau în jurul Bahmutului, unde rușii încearcă să-i încercuiască pe ucraineni. DLF reia informațiile Statului major ucrainean, potrivit căruia au fost resăpinse atacuri rusești în special la Avdiivka și Șahtarsk. Guvernatorul militar al Luganskului, Haidai, informează că trupele ruse au spart vremelnic liniile defensive ucrainene înainte de a fi bătute și obligate să se retragă, lăsând în urmă echipament greu.

Update 21:30 Iohannis a reacționat azi, într-un târziu, după zile de tăcere, la scandalul ”Bîstroe”, dezavuându-și propriul guvern. În chestiunea dragării și adâncirii canalului dunărean de pe teritoriul Ucrainei, Președintele României a tras implicit de urechi ministerele românești implicate, între care al Transporturilor, al Mediului și MAE, care au criticat stăruitor Ucraina zile în șir, afirmând că ”nu trebuie amestecată îngrijorarea pentru prezervarea biodiversității Deltei Dunării cu diverse abordări politice de moment”…”Nu cred că în acest moment e potrivit să atacăm ucrainenii pe baza unor date incerte. Ei nu au nevoie să fie certați”.

Update 21:00 Nu e logic să se creadă că Rusia ar putea recurge la armament nuclear, a subliniat șeful diplomației ucrainene, Kuleba. Ministrul, reluat de Ukrainska Pravda a amintit în context de lipsa de justificare a aceleași frici în timpul războiului rece. În opinia sa, lucrurile nu s-au schimbat în această privință.

Potrivit autorităților din Kiev, Ucraina nu a încălcat niciun acord prin adâncirea canalului dunărean Bîstroe, spre a-şi spori exportul de cereale de la porturile sale fluviale şi e gata să-i prezinte României activitatea desfăşurată, a subliniat viceministrul ucrainean al infrastructurii, Iuri Vaskov.

Update 16:15 Scandal major între șeful grupării Wagner și ministrul rus al apărării. Evgheni Prigojin a acuzat conducerea militară de la Moscova că nu a mai trimis artilerie soldaților săi care luptă în Ucraina, provocând moartea multor mercenari Wagner, numiți de el adevărați eroi. Fostul bucătar al lui Putin, a publicat pe canalele media o fotografie cu zeci de cadavre ale oamenilor săi. Mai mult, Prigojin a postat astăzi o filmare în care acuză Kremlinul că “încearcă să distrugă gruparea Wagner”. “Acești oficiali au decis că e țara lor, oamenii lor și că ei decid când moare cineva”, a spus textual șeful mercenarilor, precizând că i s-a cerut să își ceară scuze și să se supună.

Șoigu se apără. Ministrul rus al apărării a negat acuzațiile lansate de Prigojin, care a plusat și i-a numit pe Șoigu și pe generalul Gherasimov, trădători.

Putin, pe scena unui stadion din Moscova. În încercarea sa de a arăta că se află în rândul poporului său, dictatorul rus a organizat astăzi la Moscova un eveniment de susținere pentru “unitatea poporului rus”. Putin le-a vorbit oamenilor, iar ulterior evenimentul a continuat cu reprezentații artistice.

Evenimentul zilei

La Varșovia a început summitul formatului București 9, cu participarea specială a șefului NATO, Stoltenberg, și a președintelui SUA, Joe Biden. România este reprezentată de președintele țării, Klaus Iohannis.

Ce este București 9

Formatul București sau București 9 (B9 sau B-9; în poloneză Bukaresztańska Dziewiątka) este o organizație înființată pe 4 noiembrie 2015 în București, România, la inițiativa președintelui României Klaus Iohannis și a președintelui Poloniei Andrzej Duda în cadrul unei întâlniri bilaterale. Statele membre sunt Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria.

Update 15:35 “Mulțumesc pentru toată susținerea arătată de Polonia Moldovei, i-a transmis Maia Sandu președintelui Andrzej Duda, cu care a avut astăzi o întrevedere la prânz, la Varșovia. Președinta Moldovei a declarat pe Twitter, unde a postat o fotografie cu omologul ei polonez, că această țară este un aliat esențial pentru Chișinău în crearea unui viitor democratic și luminos. Au fost discutate securitatea Moldovei și aderarea acesteia la Uniunea Europeană, pe care Varșovia o susține.

Analiză: se remarcă absența publică a președintelui român Klaus Iohannis, care nu a anunțat nicio întrevedere cu Maia Sandu, nici nu a participat seara trecută la evenimentul public desfășurat în fața a mii de oameni la Castelul Regal din Varșovia. Administrația prezidențială s-a mulțumit să remită un comunicat de presă săptămâna trecută, la 3 zile după apelul disperat al Chișinăului privind iminenta amenințare rusă, care dorește declanșarea unei lovituri de stat și instalarea unui regim pro-Kremlin.

Update 15:25 Maia Sandu a avut o întrevedere specială cu omologul său american, Joe Biden, la Varșovia. Șefa statului moldovean a primit ovații la scenă deschisă, marți seara, în capitala poloneză, de la miile de oameni adunați să asculte discursul liderului de la Casa Albă, ținut live, între oameni, la Castelul Regal. Acesta a felicitat micuța Moldova pentru reziliență în fața amenințării Rusiei și a cerut oamenilor să o ovaționeze pe Maia Sand, invitat sa specială.

Potrivit Bursa.ro, președinta Moldovei i-a declarat lui Biden că “moldovenii îşi doresc să rămână parte a lumii libere, să trăiască în siguranţă şi să-şi realizeze visul de a adera la Uniunea Europeană“. “I-am mulţumit pentru sprijinul important oferit de către SUA pentru dezvoltarea economică şi transformarea democratică a ţării noastre”, a adăugat ea.“Am folosit ocazia acestei întâlniri pentru a-i transmite preşedintelui Statelor Unite ale Americii că, în situaţia dificilă în care ne aflăm, cu un război la hotar, avem nevoie şi mai mult de sprijinul SUA pentru a ne consolida rezilienţa economică”, a mai spus lidera de la Chişinău.

SUA susțin Moldova. La întâlnirea celor doi lideri, Biden a reconfirmat sprijinul puternic pe care țara sa va continua să îl ofere Chișinăului, ajutând Moldova să-şi consolideze rezilienţa politică şi economică, inclusiv agenda de reformă democratică şi securitate energetică, precum şi pentru a face faţă efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei, conform comunicatului de presă remis de Casa Albă.

Update 12:55 Spaime mari în Rusia. În mai multe orașe rusești s-a dat alarma în urma unui atac cibernetic. Nu se știe cine sunt hackerii. Altă frică alimentează fostul președinte și obedient valet al lui Putin, Dimitri Medvedev. Potrivit lui, ”Rusia va dispărea” dacă va pierde războiul. Medvedev e viceșeful Consiliului de Securitate al Rusiei și are sarcina de a provoca frici. Între altele, Vestului, căruia îi tot agită tot mai puțin credibil spectrul recursului rusesc la arme nucleare.

Update 12:15 O serie de bloggeri militari din Rusia au criticat discursul fluviu de ieri al președintelui Putin. Liderul de la Kremlin a fost calificat de unul dintre ei, reluat de Sky News, drept ”un cadavru politic”. Putin ar fi omis, potrivit altuia, ”să scoată în evidență eșecurile militare și să clarifice obiectivele războiului.

Update 12:00 Consiliu de război americano-esteuropean: Biden se întâlnește la Varșovia cu liderii esteuropeni în formatul București 9. E vorba de liderii Poloniei, României, Ungariei, Cehiei, Slovaciei și celor trei stat baltice. La consfătuiri participă și secretarul general al NATO, Stoltenberg. Principalul subiect al discuțiilor: războiul din Ucraina și securitatea regională.

Biden a dat ieri și alaltăieri asigurări Ucrainei de perpetuare a asistenței militare, atât timp cât țara atacată de Rusia lui Putin va avea nevoie de ea. Simultan, Biden a avertizat Rusia să nu cumva să atace un stat NATO, dacă nu vrea să fie vizată ”de o replică militară clară”, după cum notează DLF. Polonia a lansat țărilor alianței un apel, cerându-le să sprijine în continuare, cu arme, Ucraina.

România întreține un conflict cu Ucraina pe tema apei Deltei Dunării și a dragării și adâncirii canalului ucrainean Bîstroe.

Germania reacționează la condamnarea la moarte, în Iran, a unui german cu dublă cetățenie răpit de regimul ayatolahilor din Dubai prin expulzarea a doi diplomați ai Teheranului și convocarea însărcinatului cu afaceri iranian la ministerul de externe de la Berlin.

Update 11:45 O serie de explozii au zguduit orașul Mariupol. În localitatea-port ocupat de ruși la Marea de Azov ar fi fost aruncat în aer un depozit rusesc de muniție.

Conform Institutului Canadian pentru Studii Ucrainene al Universității Alberta, din Edmonton, Vestul ar face bine să-și amplifice sprijinul acoprdat Ucrainei, pentru a-i securiza victoria în războiul cu Rusia. 

Update 11:30 Șeful diplomației chineze, Wang Yi, se întâlnește la Moscova cu oficialii ruși, care pregătesc o amplă manifestație marcând aniversarea unui an de la debutul ”operațiunii speciale”, cum i se zice eufemistic, în Rusia, războiului de agresiune declanșat de Putin la 24 februarie 2022.

În răstimp, pe front, forțele invadatoare încearcă în continuare să cucerească Bahmut și au bombardat masiv orașul și alte aproximativ 20 de localități din apropiere.

Statul Major ucrainean afirmă a fi respins operațiuni ofensive în apropiere de 7 localități din Donețk și Lugansk. Conform Statului Major ucrainean, reluat de Kiev Independent, ar fi fost uciși de la invazia din februarie trecut încoace peste 145 .000 de militari ruși.

Aceeași publicație anunță un sondaj, potrivit căruia 95% dintre ucraineni ar crede în victoria asupra Rusiei.

21 februarie 2023 – a 363- zi de război

Update 23:00 După aproape 12 luni de război, România, care a început un inutil contencios cu Ucraina pe marginea Canalului Bîstroe, a încercat să echilibreze ostilitatea manifestată față de Kiev prin închiderea Centrului Rus de Cultură de la București, o veche și eficientă trompetă a propagandei Moscovei. Organizația fusese inaugurată de pesedistul Titus Corlățean în epoca puciului parlamentar al regimului Ponta.

Update 20:30 Înalte laude americane pentru Maia Sandu: Joe Biden i-a lansat la Varșovia un mesaj președintei Republicii Moldova, cerând publicului să o omagieze: ”Doamna președinte Maia Sandu, sunt foarte mândru să fiu alături de dumneavoastră şi de oamenii liberi ai Republicii Moldova şi merită aplauze pentru asta”, a spus Biden textual. ”Noi vrem ca și oamenii din Moldova să-și câștige libertatea”, a mai spus președintele, potrivit căruia ”cetăţenii Republicii Moldova au hotărât să trăiască în libertate, să îşi recapete independenţa şi să meargă pe drumul integrării europene”. Biden i-a elogiat și pe alți esteuropeni, dar nu pe Klaus Iohannis, ci pe ucraineni și pe polonezi, precum și democrațiile în genere.

Update 19:20 Ucraina, Uniunea Europeană și NATO își unesc forțele pentru a crește producția de arme și muniție pentru a veni în întâmpinarea nevoilor armatei ucrainene și pentru a reumple stocurile aliaților, a declarat ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba, marți, 21 februarie.

Potrivit Kiev Independent, părțile au convenit să creeze un mecanism de coordonare care să sincronizeze activitatea producătorilor, cumpărătorilor și guvernelor. “Avem un obiectiv comun – restabilirea păcii și stabilității în Europa. Pentru aceasta, victoria Ucrainei este importantă, precum și înzestrarea armatei noastre cu tot ce este necesar, cât mai curând posibil”, a spus Kuleba în timpul primei întâlniri trilaterale dintre Ucraina, UE și NATO, desfășurate la Bruxelles.

Update 19:00 Președintele american Joe Biden ține un discurs live în mijlocul mulțimii la Varșovia, unde a sosit în această după-amiază, pentru a participa la reuniunea statelor din formatul București 9.

Acum un an, oamenii credeau că Kievul va cădea în câteva zile. Tocmai m-am întors de la Kiev și pot spune că Kievul este puternic și stă în picioare! Kievul e puternic și mai ales, LIBER!”, a declarat în aplauzele a mii de oameni, între care și cuplu prezidențial polonez, liderul de la Casa Albă.

Alte puncte importante ale discursului

„Dorința și pofta președintelui Putin de putere și pământ vor eșua, iar dragostea poporului ucrainean pentru țara sa va prevala… Ucraina nu va reprezenta niciodată o victorie pentru Rusia. Niciodată!”

„Dacă Rusia ar înceta invazia în Ucraina, asta ar pune capăt războiului. Dacă Ucraina ar înceta lupta, acesta ar fi sfârșitul Ucrainei”, a avertizat președintele american.

Putin a crezut că „autocrații ca el sunt duri, iar liderii democrației sunt blânzi”. „S-a trezit în război cu o națiune condusă de un om al cărui curaj avea să fie trecut prin foc și oțel: președintele Zelenski”

Update 16:00 Rusia lui Putin a convocat-o la ministerul de externe pe ambasadoarea americană Lynne Tracy, spre a ”se plânge” de implicarea ”crescândă” a SUA în ”ostilități de partea regimului din Kiev” și în asistența militară acordată Ucrainei, precum și de ”sabotarea” investigației privind aruncarea în aer a gazoductului Nord Stream II.

SUA au respins afirmația lui Putin că Vestul ar fi declanșat războiul din Ucraina. Consilierul de securitate al președintelui Biden a calificat acuza formulată de Putin drept ”absurdă”. Jake Sullivan a calificat drept absurdă și ”ideea de a afirma că Rusia ar fi fost amenințată de Ucraina sau de oricine altcineva”.

Update 15:45 Putin invalidează tratatul nuclear ruso-american New Start. Ca să-i determine pe americani să-l respecte în continuare, unilateral, Putin a declarat că nu-l ”denunță” ci îl ”suspendă”. Semnat în 2010, New Start limitează arsenalele nucelare ale celor două părți, fixând numărul admisibil, pentru cele două părți, de ogive atomice și de rachete purtătoare cu rază lungă de acțiune. NATO a regretat decizia lui Putin și i-a cerut să-și revizuiască hotărârea.

Analiză: o dată în plus se vede cât valorează cuvântul, semnătura, numele, acordurile, tratatele și înțelegerile lui Putin: nimic.

Update 14:30 Rușii celebrează cuvântarea de propagandă a lui Putin prin noi crime și acte de teroare în Herson. Cel puțin șase persoane și-au pierdut viața în noul bombardament rusesc cu rachete Grad asupra cartierelor din centrul orașului Herson și a unei a transportului în comun. La locul masacrelor comise de ruși la Bucea și Irpin s-a deplasat la 21 februarie șefa guvernului italian, Meloni, care a sosit azi la prânz la Kiev.

Un Putin confuz. În reacție la discursul lui Putin, consilierului prezidențial ucrainean, Podoliak, a relieft că ”Putin a demonstrat că și-a pierdut relevanța și nu mai e în toate mințile, de vreme ce vede peste tot “naziști, marțieni și teorii ale conspirației” .

Update 13:15 Hackeri au provocat prăbușirea mediilor propagandei ruse în timpul transmisiei cuvântării prezidențiale. Au fost blocate site-urile VGTRK și Smotrim, platformă de transmisii live. Conform RIA Novosti, reluat de Bild, ar fi avut loc un atac cibernetic de tip DDoS în genul celor efectuate prin supraîncărcarea site-urilor.

Update 13:00 Regimul totalitar, islamist, al ayatolahilor iranieni l-a condamnat la moarte pe un deținut de conștiință german de origine iraniană. E vorba de Jamșid Șarmahd, un adversar din exil al regimului care deține dublă cetățenie și a fost răpit de poliția politică a regimului iranian din Dubai în vara anului 2020.

Update 12:00 Putin ține un mare discurs în care acuză Vestul pentru război și de trădare și înșelăciune ”cinică” a propriilor cetățeni, în vreme ce Rusia ar fi încercat să rezolve ”pașnic” problema Donbassului. Invazia ar fi fost o acțiune preventivă. Căci Ucraina ar fi vrut, ajutată de Vest, ”să atace Crimeea”, care ar fi ”teritoriu rusesc”. Ucrainenii fiind ”ostatecii” Vestului. Care Vest ar fi în mâna extremismului ”pedofil și gay”. Iar Biserica Anglicană nu ar ști ce face, fiindcă ar contempla să-l declare pe Dumnezeu ”neutru din punct de vedere al genului.”

În acest context, Putin, asistat de patriarhul Kiril și de parlamentari și șefi militari, l-a citat pe Isus. Calculele occidentale n-ar fi ieșit, potrivit președintelui Rusiei, care afirmă că elitele din Vest nu-și ascund obiectivul care este înfrângerea strategică a Rusiei, ca să ne termine o dată pentru totdeauna”. Acestor ”elite le-ar reveni ”vina completă” pentru întețirea, escaladarea conflictului și numărul lui de victime. Putin a promis să continue războiul din Ucraina și să creeze ”un fond pentru soldații căzuți”.

Trupele ucrainene au respins atacuri rusești în trei regiuni diferite. Unitățile invadatoare au derulat operațiuni ofensive înspre Kupiansk, Lîman, Bahmut, Avdiivka și Șahtarsk, Nevske, Novobahmutivka, Vodiane și Marinka. Trupele ucrainene ar fi ucis ieri, conform propriilor date, 760 de militari ruși, distrugându-le și zece de tancuri, scrie Ukrainska Pravda. Numărul total al rușilor uciși în invazie s-ar apropia vertiginos de 145.000.

Numărul mare de civili ucraineni uciși se datorează faptului că trupele ruse nu acordă atenție consecințelor utilizării armelor lor destructive, dar imprecise, relevă serviciile secrete britanice.

Șeful grupului mercenarilor Wagner, Prigojin, a câștigat un sfert de miliard de dolari din afacerile sale afro-asoatice cu petrol, gaz, diamante și aur. De pildă în Sudan și Siria, reiese dintr-o investigație efectuată de Financial Times.

20 februarie 2023 a- 362-a zi a războiului

Update 23:00 Regele Charles al III-lea i-a vizitat astăzi pe soldații ucraineni aflați în Marea Britanie pentru instruire, în cadrul programului pe termen mediu și lung inițiat de Londra în colaborare cu autoritățile de la Kiev.

Update 22:30 În regiunea sinistrată a Turciei, Hatay, s-a mai înregistrat un cutremur de 6,4 grade pe scara Richter. Potrivit mediilor locale, reluate de DLF, au mai căzut clădiri sau au fost avariate. În urma seismelor de acum peste două săptămâni numărul victimelor din sudul Turciei și nordul Siriei ajunsese înainte de acest nou cutremur la aproximativ 46.000 de oameni. Epicentrul noii zguduituri de pământ s-a situat la Samandag. Undele s-au resimțit și în Israel, Liban și Irak. După cutremur s-a produs și o replică de 5,8 grade.

Analiză: Una din problemele construcțiilor dublu inadecvate pentru o regiune de risc seismic, clădite prin furt, în zonă, este șubrezirea lor suplimentară în cutremurele de acum două săptămâni.

Aproximativ 30 de state cer Comitetului Olimpic Internațional, condus de germanul Thomas Bach, să excludă de la competițiile olimpice sportivii din Rusia și Belarus. Bach nu vrea. Șeful CIO anunțase ca va explora modalități de a-i include în competiții pe ruși și bieloruși, care, după cum s-a gândit el, să concureze sub ”steaguri neutre”, ceea ce a enervat conducerea din Kiev, scrie Kiev Independent, citând Politico.

Premierul ucrainean Șmihal s-a întreținut cu șefa FMI,  Kristalina Georgieva și a anunțat că fondul monetar internațional va lansa întru ajutorarea Ucrainei un program de asistemță pe mai mulți ani în valoare de 15 miliarde de dolari.

Update 18:00 Iată că nu s-a putut (altfel). Biden l-a anunțat pe Putin cu câteva ore înainte de a ajunge la Kiev, că efectuează vizita. Statele Unite au informat Rusia că Joe Biden va merge la Kiev cu câteva ore înainte de plecarea președintelui american, a declarat consilierul de securitate al liderului de la Casa Albă, Jake Sullivan.

Update 16:30 Iată că se poate. Italia e gata să trimită aviație militară Ucrainei, împreună cu alte state occidentale. Guvernul doamnei Meloni s-a arătat dispus să dea Ucrainei cel puțin cinci avioane militare proprii. Potrivit ziarului italian La Repubblica, din ”rațiuni politice”, Italia nu vrea să fie însă prima țară care furnizează avioane.

Update 13:15 Biden a promis Ucrainei, la Kiev, ajutoare noi în valoare de o jumătate de miliard de dolari. În pachet sunt arme antitanc de tip Javelin, obuziere și muniție de artilerie.

Update 12:00 Președintele Biden a întreprins o vizită fulger în Ucraina și s-a întâlnit la Kiev cu președintele Zelenski. Unde a efectuat o plimbare prin centrul capitalei. Biden s-a deplasat la memorialul soldaților căzuți în războiul cu Rusia. Ucraina marchează apogeul revoluției de pe EuroMaidan din 2013-14. În timpul vizitei, Biden și-a programat să anunțe noi ajutoare militare americane, precum și sancțiuni în contra firmelor care alimentează mașinăria de război a Rusiei sau eludează sancțiunile occidentale. Între ajutoarele noi acordate Ucrainei figurează muniție (scumpă și ”inteligentă”) de artilerie, sisteme anti-blindaj, și aparate radar pentru supravegherea spațiului aerian al Ucrainei.

Vizita a fost ținută secret. În toată Ucraina s-a dat alarma aeriană în timp ce președinții se plimbau pe străzile orașului ucrainean. Din 2008 n-a mai fost nici un președinte american în Ucraina. Liderul american avea programată o vizită în Polonia spre a se întâlni cu lideri central-și esteuropeni, în formatul București 9. Vizita lui Joe Biden e motivul pentru care șeful diplomației ucrainene n-a mai plecat azi dimineața la Bruxelles.

Update 11:40 China a respins învinuirea americană, potrivit căreia Beijingul reflectează la a livra Rusiei arme letale.America e cea care inundă zona de război cu arme”, a contraacuzat propaganda chineză.

Update 11:00 E important să apărăm Bahmutul, dar nu cu orice preț și nu până la ultimul om, a declarat președintele Ucrainei, Zelenski. reluat de Sky News, publicației italiene Corriere Della Sera. Zelenski admite astfel, indirect, situația extrem de grea a apărătorilor ucraineni în orașul pe care Putin îl vrea neapărat ca trofeu la un an de la invazie, care a vut înainte de război 70.000 de locuitori. Numărul lor s-ar fi redus, mai nou, la 5.000.

Șeful statului ucrainean i-a pus în vedere omologului său francez, Macron, că își pierde vremea, încercând să stea de vorbă cu Putin.

Rusia a pus sub acuzare 680 de oficiali ucraineni pe care îi acuză de ”încălcare a legilor războiului. Ucraina a înregistrat la rândul ei, peste 70.000 de crime de război comise de Rusia.

SUA s-au arătat ”foarte îngrijorate” că regimul comunist chinez reflectează la eventualitatea de a oferi Rusiei arme ucigașe. Șeful diplomației americane, Blinken, a avertizat că o astfel de eventualitate ar aveaconsecințe reale”, iar America urmărește situația cu foarte mare atenție”.

Update 10:45 Șeful diplomației ucrainene, Kuleba, care și-a contramandat vizita programată azi la Bruxelles, a mulțumit Estoniei pentru propunerea ca UE să procure în comun Ucrainei muniția necesară, începând cu un milion de obuze de 155 de mm.

ISW nu crede că Rusia mai are suficiente resurse ca să-și amplifice intensitatea ofensivei de iarnă în regiunea Lugansk. Thinktankul american atrage atenția asupra lipsei rezervelor și capacităților de înlocuire de echipament rusești.

Update 10:30 Rusia a lansat în ultimele 24 de ore 25 de raiduri aerie și 10 atacauri cu rachete și a bombardat la 19 septembrie Hersonul cu nemaipomenită insistență: de 75 de ori. A bombardat regiunea din toate țevile aflate la dispoziție: din lansatoare multiple de rachete, din tancuri, mortiere, artilerie, drone. În Herson, forțele ruse au creat închisori ilegale pentru deținerea ucrainenilor cu vederi pro-ucrainene sau suspectați de colaborare cu forțele armate ale Kievului, mai afirmă Statul Major al țării atacate de ruși.

Rusia, mai acuză ucrainenii, se folosește de sexualitate ca armă de război, a reliefat procurorul general al Ucrainei, Andriy Kostin la München, reluat fiind de Kiev Indpendent.

În răstimp, pierderile rusești au luat proporții: potrivit Statului Major ucrainean, reluat de Ukrainska Pravda, au fost uciși ieri 820 de militari ruși și distruse șase tancuri. Forțele ucrainene afirmă a fi respins în ultima zi ofensive rusești în trei regiuni și ar fi atacat 20 de concentrări de trupe ruse.

De la debutul invaziei din februarie trecut rușii, scrie Kiev Indenendent reluând aceeași sursă, au pierdut 143.680 de militari, 3.316 tancuri, 6.553 blindate de luptă, 2.334 de sisteme de artilerie, 243 de sisteme antiaeriene, , 471 multiple-launch rocket systems, 299 de avioane, 287 de elicoptere, 2.018 drone, 873 rachete de croazieră, 18 nave de război, alte 5.209 vehicule și autocisterne, 225 de echipamente speciale.

Emisara pentru apărare a Germaniei, Högl, a cerut guvernului de la Berlin aprobarea rapidă a unor sume suplimentare care să garanteze industriei de armament germane capacitatea de a-și mări sensibil producția. Și cele 100 de miliarde de euro promise anul trecut de cancelar ca supliment la bugetul apărăii va trebui majorat imediat cu zece miliarde, a reliefat ea.

19 februarie 2023 a 361-a zi de război

Update 23:00 Ucraina cere Vestului să antreneze piloții ucraineni chiar înainte de a lua decizia furnizării de avioane de luptă. Kievului (ai cărui militari au doborât azi un avion militar rusesc de tip SU-25, precum și două drone) i s-a respins la Conferința de Securitate de la München cererea de a primi bombe cu fragmentație și arme cu fosfor (folosite de ruși). Aceste arme sunt considerate inumane. Șeful Conferinței, Heusgen, crede că ”Vestul are mai multă anduranță decât Rusia”. Vestul s-a arătat la München dornic să/și manifeste clar solidaritatea cu ucraina. Ruisia n-a fost invitată. S-a stabilit că europenii vor să-și sporească sensibil producție de muniție, spre a alimenta și Ucraina. Iar șeful diplomației chineze Wang YI a avansat o penibilă propunere de lansare a unei ”inițiative de pace”, de parcă regimul comunist de la Beijing n-ar fi clar de partea Rusiei, a cărei agrersiune armată China ”a uitat” s-o condamne.

Prima trilaterală Ucraina – UE – NATO va avea loc marți.

În cursul serii s-a adresat Ucrainei președintele țării, Zelenski, după o întâlnire cu statul său major și principalii comandanți militari. Zonele cele mai fierbinți rămân, potrivit lui, Bahmut păstorit de generalulSyrskyi, și Vuhledar, unde comandant este generalul Sodol. Zelenski a spus că rușii au pierderi imense. ”Nivelăm situația și facem tot ce ne stă în puteri pentru următorii pași în viitor, de făcut într-un viitor foarte apropiat” a spus Zelenski, reluat de Ukrainska Pravda.

Update 21:00 Potrivit propagandei ruse, Ucraina ar plănui să însceneze un incident nuclear sub steag fals, dând Moscovei vina. Sky News, care transmite știrea, afirmă că, potrivit rușilor, operațiunea ar avea drept scop să fie folosită la ONU. Dar Rusia a omis să prezinte dovezi pentru acuzele ei.

Adâncimea (navigabilă) a Canalului Bâstroe ar fi crescut de la 3,9 la 6,5 metri afirmă ministerul ucrainean al infrastructurii. Ucraina, ale cărei exporturi de grâne sunt frânate de agresorii ruși, ar vrea să tranporte cereale pe acest canal spre Marea Neagră la bordul unor nave comerciale care au nevoie de o adâncime a apei de circa 7 metri. Dragarea canalului, astfel încât să permită transportul de cargoboturi, a stârnit proteste diplomatice pe ”criterii ecologice” la București.

Update 20:45 Multe mii de oameni (organizatorii afirmă că ar fi fost ”40.000”, autoritățile: de zece ori mai puțini) au ieșit azi în stradă în Republica Moldova în semn de protest, la chemarea Partidului Șor. Fondatorul partidului e căutat pentru corupție și se ascunde în Israel, de unde răspândește propagandă pro-rusă și putinistă. Protestatarii s-au arătat animați în special de costul ridicat al vieții și de prețul exorbitant al energiei, respectiv de incapacitatea de plată a facturilor la curent.

Update 20:30 Deci se poate: se poate să se producă și muniție mai multă și mai rapidă pentru Ucraina. Cu această cerere s-a încheiat azi Conferința de Securitate de la München, unde șefa guvernului eston, Kaja Kallas, a propus ca Uniunea Europeană să achiziționeze muniție pentru apărarea ucraineană în numele statelor membre, care să pună la dispoziție fonduri Comunității, astfel încât organizația europeană să încheie contracte cu marii producători de muniții, permițându-le să-și sporească sensibil producția. După cum s-a reliefat, un program identic a permis producția și achiziția de vaccinuri în timpul pandemiei. ”Rusia folosește într-o zi producția europeană lunară de obuze de artilerie”, a amintit Kallas, reluată de Europa Liberă Moldova. Șeful diplomației europene, Borrell, avertizase la München că dacă Ucraina nu primnește la timp muniția necxesară războiului s-ar putea încheia (cu victoria Rusiei) în câteva săptămâni.

Update 16:35 La un pas de catastrofă nucleară. Două rachete rusești de croazieră au fost „periculos de aproape” de a provoca o „catastrofă nucleară” după ce aproape au lovit o centrală electrică din sudul Ucrainei, potrivit operatorului acesteia. Energoatom a declarat că a detectat două rachete de croazieră în imediata apropiere a centralei nucleare din Ucraina de Sud, situată în apropierea orașului Yujnoukrainsk, sâmbătă, la aproximativ 8:30 a.m., informează Sky News. Compania atomic de stat a Ucrainei a făcut un apel la IAEA „să ia toate măsurile pentru a opri terorismul nuclear al Rusiei.

Update 16:15 S-a rupt lanțul de iubire liderul cecen Ramzan Kadîrov și-a anunțat detașarea de amicul său mercenar, Evgheni Prigojin, alături de care ar fi format, spun analiștii de securitate ai Institutului pentru Studierea Războiului de la Washington, o alianță împotriva conducerii militare de la Moscova, în ultimele 6 luni de război. Cei doi conducători de oștiri mercenare în slujba Rusiei au lansat critici constante față de ministerul rus apărării, comandamentul armatei roșii convenționale, ba chiar și împotriva lui Putin. Succesele limitate militare ale Rusiei și le-au asumat pe deplin, cerând recunoaștere de la Moscova.

Nu este clar ce doreau Prigojin și Kadîrov să obțină mai exact – puterea militară oficială și numirea la cârma ministerelor ruse – ori chiar scaunul dictatorului rus, cert este că în ultima lună, cecenul a devenit tot mai puțin vizibil ori critic.

Astăzi, notează ISW și Sky News, Ramzan Kadîrov a lansat o declarație-surpriză de loialitate a trupelor sale față de cei patru noi comandanți ruși numiți de ministerul apărării de la Moscova la 17 februarie. Mai mult, scrie analiza ISW, Kadîrov a afirmat că forțele sale cecene au o relație excelentă cu colegii ruși. “Când serviciul meu în slujba statului se va termina, plănuiesc să concurez serios cu fratele meu iubit Evgheni Prigojin și să creez o companie militară privată. Cred că va ieși bine“, a declarat Kadîrov, reluat de Sky News.

Susținerea anunțată de Kadîrov urmează încercării lui Prigojin de a solicita sprijinul cecenului, printr-o vizită mediatizată la un comandant rănit al forțelor speciale Ahmat, pe 16 februarie. Fostul bucătar al lui Putin pare să-și intensifice campania de informare împotriva ministerului rus al apărării, afirmând la 18 februarie că Grupul Wagner nu este subordonat acestuia și „nu are nimic de-a face cu armata rusă”.

Situația militară

Update 15:40 Vești bune din Bahmut. Forțele ucrainene ar fi reușit să împingă în afara orașului, spre Optyne, trupele rusești care pătrunseseră prin sudul localității. Știrea a fost anunțată de jurnalistul BILD, Julian Roepcke, utilizând imagini video și hărți confirmate, de la fața locului.

Amenințarea rusă rămâne ridicată, din pricipa unităților moscovite care acționează mai ales în estul și nordul orașului Bahmut. Potrivit aceleiași surse, armata ucraineană folosește artilerie grea pentru a bombarda trupele ruse ce au pătruns în zonele rezidențiale din estul Bahmutului. Mai mult, ucrainenii au obținut un succes limitat, lângă Ivanivske, unde i-au alungat pe mercenarii Wagner din pădure, ceea ce le asigură o rută vitală de aprovizionare. Situația se menține deosebit de grea, însă pentru moment Bahmutul rezistă.

Accesați AICI o hartă ISW interactivă cu evoluțiile militare din Ucraina

Update 14:00 Forțele ruse au omorât partea adultă a unei familii, rănindu-i unul din cei doi copii în bombardamentele lansate azi dimineața asupra regiunii Herson, relevă Ukrainska Pravda. Un copil ar fi rămas (fizic) nevătămat, în vreme ce mama, tatăl și unchiul său au fost uciși.

În răstimp, Vicepreședinta SUA, Harris, a confirmat că Rusia comite ”crime împotriva umanității” în Ucraina, dar premierul maghiar Viktor Orban insistă să continue comerțul ruso-maghiar și să deplângă faptul că UE alunecă într-un război între două state slave, care nu ar fi războiul Vestului, după cum notează Ukrainska Pravda. Potrivit lui Orban “Europa se îndreaptă spre război, balansându-se pe o muchie de cuțit și se află de fapt, deja, într-o stare de război indirect cu Rusia”.

Update 11:45 Premierul britanic, Sunak, a declarat că Marea Britanie va fi prima țară care va da Ucrainei arme cu rază lungă de acțiune. Căci artileria rusă se tot retrage și trebuie să i se dea Kievului posibilitatea s-o atace. ”Ucraina trebuie să câștige” a spus el, potrivit Sky News, înainte de a-și rosti discursul al Conferința de Securitate de la München.

În Marea Britanie a izbucnit, pe de altă parte, un imens scandal în legătură cu planurile noului premier Sunak de a se supune din nou Curții Europene de Justiție în chestiunea nordirlandeză. Fostul premier Johnson și mulți conservatori din partidul premierului s-au revoltat că Sunak se arată gata să facă ample concesii continentului, în chestiunea Legii Protocolului Nordirlandez, care dă miniștrilor britanici libertatea să ignore anumite reguli ale UE.

Un post tv iranian din exilul britanic s-a văzut nevoit să se relocheze de la Londra în SUA, din pricina amenințărilor iraniene cu moartea la adresa jurnaliștilor săi.

Update 11:30 Generalul Christopher Cavoli, Comandantul Aliat Suprem din Europa, susține expedierea în Europa a celor mai moderne sisteme de arme occidentale, inclusiv avioane F-16 și rachete cu bătaie lungă de tip ATACMS. Ele sunt necesare pentru a reduce distanța care desparte Ucraina de o victorie asupra Rusiei, a spus el, fiind reluat de Ukrainska Pravda.

Noul ministru german al apărării, Pistorius, a șocat audiența la Conferința de Securitate München, detașându-se retoric clar de cancelar, spre deosebire de care Pistorius a declarat căUcraina trebuie să învingă” în acest război. La fel vede lucrurile șefa diplomației germane, Baerbock.

Analiză: Cancelarul Scholz se rezumă la a repeta formula obosită potrivit căreia ”Rusia nu trebuie să învingă”. Pistorius a admis nu doar că trebuie oprit ”războiul brutal de agresiune și de cuceriri” purtat de Putin, ci și că diplomația și sancțiunile n-au reușit pe acest drum, motiv pentru care e nevoie, conform demnitarului german, de odemonstrație de forță”. S-a ivit prin urmare, în limbajul mai-marilor de la Berlin, o retorică nouă, net mai aspră decât cea a oficialilor germani din trecut.

Ucraina se felicită în legătură cu rezultatele mobilizării ei voluntare. Potrivit consilierului prezidențial Yermak, Ucraina are nevoie de oameni ca să facă față mulțimii rușilor, care, în ciuda lipsei de disciplină a recruților inamici, constituie o problemă prin numărul lor. Yermak e de părere că ”noul mecanism” al mobilizărilor voluntare ucrainene dau rezultate bune, pentru că mulți oameni din țară și străinătate se arată gata să lupte.

China se fofilează spre acordarea de ajutor letal Rusiei”, afirmă, potrivit CNN, care citează un oficial american familiarizat cu informațiile serviciilor secrete, Statele Unite. Ukrainska Pravda transmite știrea, observând că postul american de tv a omis să afle amănunte în legătură cu informațiile secrete care au determinat revizuirea situașiei de către americani.

Update 11:15 Conferința de Securitate de la München a continuat în a treia și ultima ei zi cu discuții despre viitorul Europei. Șeful diplomației europene, Borrell a abordat această temă cu premierii Suediei și Estoniei, Kristersson și Kallas și s-a pronunțat pentru livrări sporite și accelerate de arme pentru Ucraina.

18 februarie 2023 a 360-a zi de război

Update 20:30 Potrivit Hotnews.ro, ambasada Ucrainei a informat că ”lucrările de dragare pe șenalul maritim navigabil se execută în mod permanent de mai mulți ani iar partea ucraineană a informat Administrația Fluvială a Dunării de Jos”.

Nu e clar de ce diplomația română a mai descoperit subit un subiect de contencios cu Ucraina.

Conferința de securitate de la München

Liderii mondiali sunt la München discutând despre securitate și invazia Rusiei în Ucraina

Iată principalele concluzii de până acum:

  • Vicepreședinta SUA Kamala Harris a declarat oficial că SUA au constatat că Rusia a comis „crime împotriva umanității”;
  • Polonia a cerut SUA să conducă o coaliție de avioane pentru Ucraina;
  • În 2023, Marea Britanie va egala sau va depăși cele 2,3 miliarde de lire sterline pe care le-a investit în Ucraina anul trecut;
  • Marea Britanie va „ajuta alte națiuni” să furnizeze avioane Ucrainei;
  • Rishi Sunak: stocurile militare occidentale s-au epuizat deoarece au fost folosite în scopul propus;
  • Armatele occidentale nu erau suficient de bune și nu erau pregătite pentru război, a spus ministrul apărării de la Londra;
  • UE va accelera și intensifica producția de muniție, a spus Ursula von der Leyen.

Update 19:45 Spioni ruși cu pașaport diplomatic. Un nou scandal diplomatic a izbucnit în această seară între Olanda și Rusia, după ce Regatul Țărilor de Jos a acuzat Moscova că încearcă să infiltreze în țară agenți ruși sub acoperire. Nu vom permite așa ceva, a declarat ministrul olandez de externe, Wopke Hoekstra, reluat de Sky News. Guvernul neerlandez a anunțat că va limita numărul diplomaților ruși care pot staționa la ambasada Moscovei de la Haga. Mai mult, Olanda își va închide consulatul de la Sankt Petersburg.

Vestea vine după ce David Ballantyne Smith, născut în Marea Britanie, a fost condamnat vineri la peste 13 ani de închisoare pentru spionaj în favoarea rușilor, în timpul serviciului său la ambasada britanică de la Berlin.

Update 18:45 “Suntem gata să susținem toți aliații care pot livra avioane de vânătoare Ucrainei acum“, a declarat premierul britanic Rishi Sunak, la Conferința de la Munchen, relatează Sky News. Liderul de la Downing Street 10 a afirmat că țara sa deja a luat inițiativa, instruind piloți ucraineni. Sunak a cerut, ca și Ursula von der Leyen, ca Occidentul să își crească rapid suportul militar pentru Ucraina, ca această să poate conduce o contra-ofensivă de succes. Cu fiecare zi care trece, Rusia își continuă războiul de uzură, provocând și mai multă suferință, a avertizat prim-ministrul britanic.

Anterior, ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat că țara sa nu poate da Ucrainei aeronave Typhoon până la finalul războiului, întrucât nu dispune de suficiente și pentru apărarea sa.

Rishi Sunak și vicepreședinta SUA au convenit că invazia Rusiei constituie un „război global”, potrivit unui purtător de cuvânt de la Downing Street 10.

Update 18:30 Maia Sandu: neutralitatea nu mai funcționează, dar nu există susținere populară pentru abandonarea ei.

Deci pentru aderarea la NATO a Moldovei.

Președinta Republicii Moldova a afirmat la Munchen, unde se desfășoară cel mai important eveniment de securitate de pe continentul european, că din cauza a ceea ce face Rusia, neutralitatea nu mai poate proteja țara. Cu toate acestea, a mai spus Maia Sandu, din cauza propagandei îndelungate a Moscovei, perspectiva ca publicul moldovean să susțină alternativa (aderarea la NATO) lipsește. Acastă propagandă rusă induce ideea că Moldova nu ar avea voie să își întărească securitatea din cauza neutralității sale, a afirmat șefa statului, citată de Kiev Indepndent.

Update 18:00 Șefa Comisiei Europene cere mai mult ajutor militar pentru Ucraina. Vorbind pe scena Conferinței de Securitate de la Munchen, Ursula von der Leyen a făcut un apel la statele occidentale să își accelereze producția de armament, muniție și echipamente militare, prin încheierea unor contracte avantajoase, care să permită livrări mai consistente și mai rapide pentru Ucraina. UE nu poate să aștepte luni și ani de zile pentru a-și reface stocurile militare, a spus președinta Comisiei, citată de Kiev Independent.

Se înmulțesc vocile care cer statelor europene și partenerilor să investească în producția de armament, pentru susținerea Ucrainei, dar și în scopul asigurării securității proprii, în contextul actual.

Situația militară

Lupte grele se dau în continuare la Bahmut – epicentrul frontului de est în acest moment. Forțele ucrainene rezistă pe linia Kreminna – Bahmut – Vuhlerdar, însă numai în ultimele 24 de ore au respins peste 20 de atacuri ale armatei roșii, notează Sky News. Kremlinul vrea cu disperare cucerirea Bahmutului pentru aniversarea unui an de la invazia rusă în Ucraina, la 24 februarie, afirmă aceeași sursă. În acest scop aruncă în luptă valuri de soldați, mai mult sau mai puțin pregătiți, dublând atacurile terestre de bombardamente cu rachete, lansatoare multiple de rachete, proiectile și drone.

Update 13:30 S-au terminat Wagneriții pe frontul din Lugansk. Afirmația îi aparție guvernatorului militar regional, Serhii Haidai, care a dezvăluit că în Lugansk au mai rămas foarte puțini membri ai grupării de mercenari ruși, iar acum în linia întâi ar fi fost aruncați noii recruți ai armatei roșii. Aceștia ar fi terminat un stagiu de maxim două luni de instrucție, a mai declarat Haidai.

Cel puțin 30.000 de mercenari Wagner uciși pe front. Este estimarea bazată pe date făcută de Casa Albă vineri noaptea, cu privire la pierderile grupării lui Prigojin, scrie Ukrainska Pravda.

Cifra totală a pierderilor umane din cadrul forțelor ruse a atins 142270, potrivit Statului Major al Ucrainei. Numai în ultimele 24 de ore, Moscova a înregistrat peste 1000 de soldați uciși în luptă. Pe frontul de est, în direcțiile Kreminna, Bahmut-Avdiivka ori Vuhledar, se petrece un adevărat carnagiu în rândul armatei ruse, care înregistrează pierderi și de cinci ori mai mari în ultimele săptămâni, față de finalul anului 2022, conform unei investigații BBC – Mediazona (partener rus al televiziunii britanice).

Cei mai mulți soldați ruși uciși sunt din regiunile minoritare: Dagestan, Buryatia și Bașkortostan, precizează același raport.

Update 13:15 Ajutor neletal de la NATO pentru Moldova. Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat joi, 16 februarie, că Alianța a decis să ofere Republicii Moldova un nou pachet de ajutor „neletal” pentru a contracara amenințările ruse, relatează ziarul Frankfurter Rundschau. NATO dorește să contribuie la întărirea rezilienței țării, a comunicării și la combaterea dezinformarii, a declarat Geoană. 

La summitul NATO de la Madrid de anul trecut, Aliații au convenit deja să-și sporească sprijinul pentru Chișinău pentru a întări țara. Moldova este o țară candidată la UE și lucrează cu NATO, dar nu a solicitat aderarea.

Update 12:50 Ucraina va primi avioane de vânătoare britanice Eurofighter Typhoon numai după război. Ministrul apărării de la Londra, Ben Wallace, a făcut această declarație într-un interviu pentru revista germană Der Spiegel, reluat de European Pravda. Acesta este consensul între partenerii occidentali; fără avioane de vânătoare livrate Ucrainei în curând, a precizat Wallace.

„Cel puțin nu în această etapă a războiului și sunt sigur că nu va fi nici în șase luni. Va trece destul de mult timp până când cineva va livra avioane de luptă în Ucraina,ca să fim sinceri în privința asta. Avioanele moderne precum Eurofighter-ul, pe care noi în Marea Britanie îl numim Typhoon, va fi furnizat Ucrainei numai după război”, a spus oficialul guvernului Rishi Sunak.

Instrucția militarilor ucraineni, inclusiv piloți, și susținerea militară continuă, a subliniat Wallace, afirmând că nimeni nu știe cum va evolua acest război și că e mai bine ca forțele Kievului să fie deja pregătite pentru echipamentele militare occidentale.

Update 12:30 Sirenele au sunat pe aproape întreg teritoriul Ucrainei, în această dimineață, vestind iminente atacuri cu rachete ale Moscovei. Armata ucraineană a reușit să doboare două din cele patru rachete de croazieră Kalibr, lansate de ruși din Marea Neagră. Una a fost doborâtă deasupra regiunii Nicolaev. Kievul a avertizat că amenințarea loviturilor cu rachete se menține.

Orașul Hmelnițki din vestul Ucrainei, aflat la 200 km de vama Siret a României, a fost ținta unui bombardament cu rachete de croazieră, care au rănit doi oameni și au avariat mai multe clădiri. Trei instituții de învățământ și aproximativ 10 clădiri cu mai multe etaje, precum și alte case, au suferit distrugeri, relatează Ukrainska Pravda, citând administrația locală.

Update 01:00 Washingtonul, puternic îngrijorat de situația Moldovei. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat vineri că SUA este „profund îngrijorată” de eforturile Rusiei de a destabiliza guvernul Republicii Moldova. Afirmația a fost făcută la o întâlnire a sa cu președința Republicii Moldova, Maia Sandu, pe marginea Conferinței de Securitate de la Munchen, scrie European Pravda.

„Susținem puternic Republica Moldova în probleme de securitate, independență, integritate teritorială și eforturi foarte importante de reformă depuse de președinte și guvern”, a adăugat șeful diplomației americane.

Niciun telefon de la București. Maia Sandu a numit 2022 „un an incredibil de dificil pentru Moldova” și a mulțumit SUA pentru sprijinul acordat în depășirea numeroaselor provocări, inclusiv în domeniul energiei, economiei și securității, relatează aceeași sursă. Într-un interviu anterior pentru TVR, șefa statului moldovean a lăsat să se înțeleagă că mai mulți parteneri internaționali au sunat-o după anunțul privind planul Kremlinului de a da o lovitură de stat în Moldova, dar nu și omologul său român ori alți membri ai conducerii de la București.

Update 00:10 Împreună, până la victorie.Statele Unite și Franța, împreună cu partenerii noștri, vor continua să sprijine Ucraina până când se va obține victoria și pacea va reveni în Europa. De asemenea, susținem planul de pace în zece puncte al președintelui Zelenski“, a declarat într-o postare pe Twitter, președintele Franței. Macron a făcut această declarație, vineri noaptea, la finalul primei zile a Conferinței de la Munchen, publicând o fotografie cu el și vicepreședinta SUA, Kamala Harris, care reprezintă Washingtonul la acest eveniment.

17 februarie 2023 – A 359-a zi de război

Update 23:55 Polonia nu poate da avioane F-16, dar e dispusă să strângă alte modele pentru armata ucraineană, împreună cu mai mulți aliați. Aflat la Conferința de Securitate de la Munchen, premierul polonez Morawiecki a declarat că țara sa nu dispune decât de câteva aeronave de vânătoare F-16 și nu le poate furniza Ucrainei, relatează Kiev Independent. Cu toate acestea, șeful guvernului de la Varșovia și-a exprimat disponibilitatea de a colabora cu alte state membre NATO pentru furnizarea de avioane de luptă alternative.

Bătrânele MIG-29 – soluția Poloniei. Liderul de la Varșovia, Andrzej Duda, a declarat într-un interviu acordat Ukrinform, vineri 17 februarie, că furnizarea Ucrainei cu avioane MiG-29, de fabricație sovietică, este o alternativă, deoarece acestea necesită mai puțină pregătire.“Ar întări imediat apărarea Ucrainei, iar acest lucru este foarte important. Desigur, foarte puține țări NATO au avioane MIG. Mai avem și noi câteva. Vom lua în considerare această opțiune”, a spus el.

Update 23:30 Situația militară. Forțele armate ucrainene au efectuat cinci lovituri aeriene asupra unor concentrări de soldați ruși, vineri, 17 februarie, lovind inclusiv un sistem de rachete antiaeriene al trupelor invadatoare, a relatat Kiev Independent. De celaltă parte, armata rusă a continuat să bombardeze ținte civile, în cursul zilei, lansând șase atacuri cu rachete asupra infrastructurii non-militare din Kupiansk, regiunea Harkiv. Trei case și o clădire cu mai multe etaje au fost avariate, conform raportului militar al Statului Major de la Kiev. Acest oraș se află la 15 kilometri de linia frontului.

Focurile de artilerie rusă au lovit, de asemenea, mai multe așezări și districte din regiunile Cernihiv, Zapozjjia, Harkiv, Herson, Donețk și Lugansk. Forțele ruse își concentrează atacurile de-a lungul orașelor Kupiansk, Lîman, Bahmut, Avdiivka și Șahtarsk în estul Ucrainei, deși suferă pierderi grele.


Despre viața în localitatea Kupiansk și problemele cu care se confruntă populația civilă rămasă, aflați în acest reportaj al agenției AFP, lansat la 14 februarie.


Update 18:30 La un an de la debutul invaziei Rusia se va confrunta cu noi sancțiuni occidentale. SUA și Uniunea Europeană le pun acum la punct.

Update 17:15 Până și cancelarul poate mai bine. Olaf Scholz a cerut partenerilor Germaniei care pot livra tancuri mai rapid, s-o facă! Împreună cu șefa diplomației, Baerbock și cu noul ministru al apărării, Pistorius, elita germană s-a adunat la Conferința de Securitate de la München.

Victoria poate fi obținută încă în acest an! De acest lucru s-a arătat încredințat președintele Ucrainei, Zelenski, adresându-se elitei politice și militare occidentale reunite la Conferința de Securitate de la München, căreia i-a cerut să grăbească și să amplifice livrările de arme oferite Kievului. ”Goliatul rus a și început să piardă”, a spus Zelenski la a 59 ediție a prestigioasei întâlniri din capitala Bavariei, la care participă peste 150 de demnitari guvernamentali și de experți din toată lumea.

Între ei, lideri din statele NATO, precum premierul britanic Sunak, președintele Poloniei, Duda și premierul său, Morawiecki.

SUA sunt reprezentate de vicepreședinta Harris, iar China comunistă și dictatorul ei pe viață, Xi, aliați ai Rusiei lui Putin, care n-a primit o invitație, de șeful diplomației chineze, Wang Yi. Potrivit DLF, președintele Franței, Macron, a cerut o restructurare a doctrinei de securitate europene, cu tot cu apărarea ei antiaeriană. La München se vor mai discuta și alte crize și conflicte acute, dincolo de războiul ruso-ucrainean. De pildă cele din Myanmar, Afghanistan, Siria, Iran, Ethiopia și Haiti.

Update 12:30 Potrivit REUTERS, SUA au reiterat că sunt de părere că atacurile ucrainene din Crimeea, peninsulă anexată ilegal de ruși, sunt legitime. Kremlinul consideră că această concepție, rearticulată recent de subsecretara de stat Victoria Nuland, ar dovedi că America ar fi implicată în conflict. Anterior, forțele ucrainene atacaseră sevastopolul (port în Crimeea) cu o dronă.

Ucraina se află în conflict diplomatic cu România pe marginea canalului Bâstroe. Bucureștiul se opune lucrărilor de dragare și adâncire ale canalului, pe care Kievul vrea să-l folosească la extinderea rutelor de transport de mărfuri, îngrădite de ruși. MAE de la București anunțase că se va adresa Comisiei Europene în această chestiune. România nu e de acord cu propunerea ucraineană de includere a brațelor Chilia și Bâstroe ale Dunării în rețeaua transeuropeană de transport și avansează în această chestiune argumente ecologice.

Update 12:00 Președintele Zelenski a fost invitat să vorbească în deschiderea Conferinței de Securitate de la München, care a debutat pentru prima dată fără participarea unei delegații rusești. În Germania, comuniștii din Die Linke, au criticat absența rușilor din capitala Bavariei.

Update 11:46 Civililor din Bahmut li s-a spus să se evacueze imediat. Șefa adjunctă a guvernului ucrainean, Irina Vereșciuk i-a chemat să părăsească orașul aflat sub un tir practic perpetuu. Rusia e acuzată că lansează rachete în zonele rezidențiale, scrie în context Sky News. Ar mai rezista în oraș 6.000 din cei peste 70.000 de civili ai orașului. De jur împrejurul orașului ar fi plin de grămezi de cadavre de militari ruși. Potrivit ISW, e improbabil ca rușii să reușească să-și atingă scopul de a cuceri Bahmutul, spre a aniversa astfel un an de la debutul ”operațiunii militare speciale”.

În acest context, aliatul lui Vladimir Putin, dictatorul comunist chinez Xi, ar avea de gând să rostească un ”discurs de pace” la împlinirea unui an de la debutul invaziei de la 24 februarie 2022, după cum relevă șeful diplomației italiene, Antonio Tajani.

Update 11:30 Pierderile în militari ale Rusiei? Până la 200.000 de oameni! Cifrele (de 175.000 – 200.000 de pierderi în oameni) au fost avansate de serviciile secrete britanice, potrivit cărora ar fi fost uciși (dintre acești soldați, ofițeri și mercenari) între 40.000 și 60.000. Conform acelorași estimări britanice, jumătate dintre deținuții recrutați de mercenari trebuie trecuți de ruși la pierderi (morți și, poate, și răniți). Numărul celor căzuți în luptă din rândul rușilor a crescut semnificativ din septembrie încoace, mai apreciază britanicii, potrivit cărora pierderile în oameni ale forțelor de ocupație se datorează în special focului de artilerie ucrainean.

Forțele ucrainene estimează numărul rușilor uciși de la invazie încoace la peste 141.000.

De cealaltă parte, bombardamentele rusești asupra unui grup de șapte regiuni ucrainene s-au soldat, potrivit Kiev Independent, cu nouă victime ucrainene.

În ciuda pierderilor uriașe suferite inclusiv în ultimele 24 de oare, când ar fi fost omorâți, potrivit Statului Major ucrainean, reluat de Ukrainska Pravda, aproximativ 800 de militari ruși, invadatorii au continuat să bombardeze și să atace.

Forțele ucrainene anunță respingerea atacurilor invadatorilor lângă 16 așezări, între care și Bahmut și Vuhledar, în regiunea Donețk. Trupele ruse și-au concentrat acțiunile ofensive pe fronturile de la  Kupiansk, Lîman, Bahmut, Avdiivka și Șahtarsk. Ar fi fost respinse atacurile forțelor de ocupație rusești în zonele Grianykivka și Synkivka în regiunea Herson, la Stelmahivka, Kreminna, Dibrova și Bilogorivka în regiunea Lugansk, precum și la Rozdolivka, Fedorivka, Paraskoviivka, Bahmut, Ivanivske, Sievierne, Vodiane, Marinka, Novomyhailivka și Vuhledar în Donețk.

Și pierderile de material rusesc din ultimele 24 de ore sunt apreciabile: ar fi fost distruse două tancuri, alte trei blindate de luptă, 16 sisteme de artilerie, un lansator multiplu de rachete, două sisteme antiaeriene și doborâte 14 rachete de croazieră. Ucraina și Rusia au operat un schimb de prizonieri. În schimbul unui ierarh colaborator al Moscovei ar fi fost repatriați, potrivit Ukrainska Pravda, 100 de prizonieri ucraineni,

16 februarie 2023 a 358-a zi de război

Update 23:00 Israelul dezvoltă pentru Ucraina un sistem de alertă antiaeriană. Ajutorul anunțat ar fi fost convenit în timpul vizitei la Kiev a șefului diplomației israeliene, Eli Cohen. E vorba de un sistem de alarmă pentru civili, livrabil într-un răstimp de 3 până la 6 luni, relevă Ukrainska Pravda, citând ziarul de stânga israelian Haaretz, care-l citează pe noul ambasador ucrainean în Israel, Mykhailo Brodskyi.

Conflict al Ucrainei cu ziarul britanic Financial Times pe tema contrabandei cu arme în Moldova. Ministerul de externe de la Kiev a cerut publicației londoneze să investigheze un articol al cărui autor ar cita-o mistificator pe Natalia Gavrilița în legătură cu prezumtiva contrabandăd e arme trecute din Ucraina în Republica Moldova. Autorul n-ar fi la primul său text care ar prelua puncte de vedere ale propagandei și dezinformării ruse. Un articol din 6 februarie anunța din titlu că Moldova cere ajutor de la UE pentru oprirea contrabandei cu arme din Ucraina, ca și cum ar fi o realitate actuală, în vreme ce șefa de atunci a guvernului, Gavrilița, se articulase preventiv.

Președintele Ucrainei consideră că marea ofensivă rusă a și început. Zelenski, reluat de Ukrainska Pravda, a exclus eventualitatea unor cedări ucrainene de teritorii. Premierul Japoniei l-a invitat pe Zelenski la întâlnirea G7. Reuniunea celor șapte state occidentale puternic induistrializate va avea loc la 24 februarie, când se împlinește un an de la invazia rusă.

Cehii și olandezii au convenit să producă împreună sisteme de apărare antidronă pentru Ucraina.

UE n-a avut puterea să treacă la sancțiuni împotriva Rusiei în sfera energiei nucleare.

Update 19:45 General Milley nu se liniștește. Șeful statelor majore reunificate ale SUA a recidivat făcând predicții discutsabile. Potrivit lui, războiul ruso-ucrainean se va termina la masa negocierilor pentru că niciuna din părți nu-și va atinge obiectivele.

Milley a reliefat într-un interviu acordat publicației Financial Times, că ”e aproape imposibil ca Rusia să-și atingă țintele politice prin mijloace militare. Rusia nu va pune la pământ Ucraina. Pur și simplu acest lucru nu se va întâmpla”, a mai spus el, adăugând că ”și Ucrainei îi va fi foarte greu să dea afară Rusia de pe întreg teritoriul ei”.

Acum un an, același general american, proorocea, dixit Milley, ”căderea Kievului în 72 de ore, dacă Rusia decide să invadeze Ucraina”. Curios e că Milley insistă să facă profeții contestabile, fără să se teamă de ridicolul lor și fără să fie pus la punct de ziariști.

Update 16:50 În Republica Moldova s-au găsit pentru a patra oară fragmente de rachete rusești trase asupra Ucrainei. Fragmentele au fost depistate la Larga, în raionul Briceni.

Parlamentul slovac a condamnat din nou agresiunea rusă și atacul asupra civililor, a infrastructurii civile și a infrastructurii critice, energetice, calificând Rusia drept sponsor al terorismului” iar executivul lui Putin un ”regim terorist, scrie Ukrainska Pravda.

Update 15:00 Disidentul rus Mihail Hodorkovski avertizează: dacă Ucraina va pierde, ne putem aștepta la un război al Chinei cu Statele Unite. Fostul magnat al petrolului, cândva cel mai bogat om din Rusia, a afirmat că înfrângerea Kievului ar fi un punct de cotitură în zona Asia-Pacific, determinând regimul comunist de la Beijing să invadeze Taiwanul, relatează Sky News. Dacă SUA vrea un război în Extremul Orient, atunci tot ce trebuie să facă este să demonstreze slăbiciune în conflictul din Ucraina, a mai spus Hodorkovski, insistând, ca și marele adversar al lui Putin, campionul mondial la șah, Kasparov, că în fața unui bătăuș trebuie să arăți putere și să lovești hotărât, ceea ce îi va determina și pe alții să vadă că acela nu e invincibil.

Update 14:50 Țara arde și baba se piaptănă. Ministerul rus al comerțului a anunțat că Rusia își va produce singură pilula albastră Viagra, pentru problemele de potență, după ce compania farmaceutică americană Viatris a anunțat că se retrage din acest stat. Potrivit Sky News, Moscova a anunțat că deși substanța activă Sildenafil folosită la realizarea medicamentului nu se produce în Rusia, companiile locale ar avea tehnologia necesară pentru replicarea ei. Până acum, sancțiunile occidentale nu au inclus produsele din domeniul farmaceutic, medicamente ori echipamente medicale.

Update 11:00 Rusia cere SUA să ”dovedească” faptul că America n-a aruncat în aer gazoductul Nord Stream II.

Că serviciile ameriane s-ar fi aflat îndărătul aruncării în aer a gazoductului afirmase faimosul jurnalist Hersh Seymour, fără probe, în baza unei ”mărturii” anonime. Seymour a fost contrazis vehement și de administrația americană, și de colegul său Bob Woodward, care a devenit celebru ca ziarist de investigație când a devoalat afacerea Watergate.

Regimul Lukașenko anunță că nu se va alătura Rusiei în războiul din Ucraina decât dacă va fi atacat Belarus.

Ucraina se așteaptă la un nou bombardament rusesc masiv cu rachete la 24 februarie, când se va împlini un an de la debutul invaziei rusești pe front larg.

Rusia afirmă că ar fi fost atacată Crimeea cu drone. În estul Ucrainei continuă luptele crâncene dintre invadatori și apărători. În ciuda ciocnirilor intense, forțele aeriene rusești performează în continuare, de teama antiaerienei ucrainene, mult sub capacitatea lor, afirmă serviciile secrete britanice. Potrivit serviciilor apusene, amenințarea ofensivei rusești e reală, dar ofensive ar fi mai degrabă aspiraționale, decât realiste”.

Șefa guvernului de la Ediburgh și a naționaliștilor scoțieni, Nicola Sturgeon, își dă demisia din fruntea partidului ei, anunță Sky News. Extremismul ei de stânga și deciziile ei aiuritoare vor rămâne în istorie. Între ele, desigur, și hotărârea extraordinară de transfer al unui dublu violator afirmând că ar fi femeie într-o închisoare de femei, înainte ca, după proteste, prezumtivul transgender să fie mutat la un penitenciar pentru bărbați. Sturgeon, care a exacerbat la maximum naționalismul și separatismul scoțian, pierzînd un referendum pe acest subiect, s-a văzut criticată și pentru nereguli în finanțarea partidului ei naționalist.

Update 10:55 Ministrul israelian de externe Eli Cohen a sosit la Kiev. E prima vizită în Ucraina a unui șef al diplomației israeliene de la invazia rusă din februarie 2022 încoace. Cohen și-a programat între altele deplasări la Bucea, un loc al masacrelor rusești asupra civililor ucraineni, precum și memorialul ridicat pe locul exterminării în masă a evreilor ucraineni de către naziști de la Babyn Yar. Kievul așteaptă ajutor militar din partea statului evreu.

Noul premier israelian, Netanyahu a declarat în cursul întrevederii sale de la Paris cu președintele Franței, Macron, că e gata să ofere Ucrainei mărfuri militare, ”fără să meargă însă atât de departe încât să provoace Rusia”, după cum scrie Ukraina Pravda.

Update 10:50 SUA sunt mai îngrijorate de puciul la Chișinău în legătură cu care a avertizat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, decât Vasile Dîncu. Șefa adjunctă pentru afaceri europene și eurasiatice a Deprtamentului de Stat, Karen Donfried a acordat Europei Libere un interviu în care a confirmat această îngrijorare cu privire la tentativa Rusiei de a răsturna puterea (proeuropeană) în Moldova.

Update 10:30 În noaptea trecută, rușii au bombardat masiv, cu rachete obiective din nord, vest și din centrul Ucrainei, relevă Kiev Independent. Dimineața s-a anunțat că Rusia a lansat zeci de rachete de croazieră, cantitate din care aproximativ jumătate a fost doborâtă de apărarea antiaeriană. Ar fi fost vorba de 36 de rachete, din care 16 au putut fi luate de pe cer. La 15 februarie rușii au omorît prin bombardamentele din Donețk 6 civili. La 16 februarie au produs pagube majore infrastructurii civile din Lviv/Lemberg/Lvov.

Rușii au pierderi enorme în materie de militari. În ultimele 24 de ore ar fi fost 690. Potrivit Statului major ucrainean, au fost uciși de la invazia de anul trecut peste 140.000 de militari ruși. Cu doar câteva zile înaintea împlinirii unui an de la invazie, rușii ar mai fi pierdut  3.296 de tancuri, 6.517 blindate de luptă, 5.167 de alte vehicule și autocisterne, 2.306 de sisteme de artilerie, 466 de lansatoare multiple de rachete, 239 de sisteme antiaeriene, 298 de avioane, 287 de elicoptere, 2.012 drone și 18 nave. 

Stânga socialistă și comunistă respinge propunerea noului ministru german al apărării, Pistorius, ca Republica Federală să-și sporească la peste 2% din PIB cheltuielile militare.

Din unghiul postcomuniștilor alcătuind partidul Die Linke acest proiect ar fi ”demență”. Parte din SPD și mai ales CDU, care conduce opoziția, sprijină proiectul. Noul ministru social-democrat a făcut o comandă în valoare de sute de milioane de euro pentru producția în Germania a obuzelor pentru tancurile antiaeriene gepard, ca Berlinul să nu maid epindă de Elveția pentru livrarea acestei muniții necesare Ucrainei.

15 februarie 2023 a 357-a zi de război

Update 23:00 Sindicatele VERDI au declanșat o grevă care va paraliza de vineri toate marile aeroporturi germane. Se vor sista zborurile pe aeroporturile din München, Frankfurt, Hamburg, Stuttgart, Dortmund, Hanovra și Bremen. 

Cutremurele din Turcia și contraperformanțele majore ale guvernului de la Ankara în domeniul construcțiilor și în operațiunile de salvare a sinistraților au slăbit mai mult decât oricând popularitatea regimului islamist Erdogan și au redus la un nivel fără precedent șansele președintelui de a fi reales, afirmă un comentator de la Neue Zürcher Zeitung.

În Siria, nimic din imensele ajutoare date regimului Assad nu a parvenit până acum în zonele sinistrate siriene, controlate de rebeli,

Update 22:35 Oleksii Reznikov rămâne ministru al apărării, informează Ukrainska Pravda. Informația a fost dezvăluită chiar de oficialul ucrainean, care a declarat după maratonul de întâlniri de la Bruxelles că președintele Zelenski i-a cerut să rămână în funcție.

Update 22:30 NATO, care vrea să îi dea Ucrainei rapid șansa unei contraofensive, a hotărît să-și majoreze producția de armament și muniție. Statele NATO își vor tura motoarele îndeosebi la producție de obuze și alte soiuri de muniție de artilerie, care se produc îndeosebi în Germania, SUA, Franța și Norvegia, ale căror guverne au încheiat contracte noi cu fabricile de profil. Aceasta este concluzia reuniunii NATO de azi a miniștrilor apărării din statele Alianței. Țările Pactului NordAtlantic și-au luat noi angajamente de a intensifica sprijinul Ucrainei cu echipamente grele, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de Kiev Independent. Nu au fost dezvăluite detalii despre tipul de ajutor specific.

„Ucraina are o fereastră de oportunitate pentru a schimba echilibrul de putere, iar timpul este esențial”, a subliniat norvegianul.

Update 22:20 Aliații occidentali nu vor putea furniza Ucrainei două batalioane complete de tancuri Leopard 2, așa cum au promis anterior, a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius, pe 15 februarie, potrivit Bloomberg, reluat de Kiev Independent.

Doar Germania și Portugalia au promis că vor trimite modelul A6 al tancurilor de luptă Leopard 2, cu 14 promise de Berlin și trei de guvernul portughez, a declarat Pistorius reporterilor după o întâlnire a miniștrilor NATO la Bruxelles. „Nu vom ajunge la dimensiunea unui batalion”, a spus el. Un batalion ucrainean standard este format din 31 de tancuri.

Tancurile Leopard 2 vechi, abia în aprilie. Ministrul german al apărării a continuat cu veștile proaste, declarând că batalionul de tancuri cu modelul mai vechi A4, promise de Polonia, împreună cu Norvegia, Canada, Spania și Finlanda, are multe vehicule în stare proastă și necesită reparații înainte de a putea fi trimise.

Update 21:30 Ministrul ucrainean al apărării, Reznikov, consideră că forțale sale armate dispun de suficientă muniție ca să respingă ofensiva rusească. Situația nu ar fi, potrivit lui, ”critică”,

Update 19:00 Forțele ucrainene au doborât, potrivit Reuters, baloane rusești zburând deasupra capitalei Kiev. Ar fi fost șase baloane rusești, din care ”majoritatea a fost doborâtă de apărarea antiaeriană”. Apărătorii, anunță pe de altă parte Ukrainska Pravda, au doborât în est și un elicopter militar rusesc de tip K 52. Pe moment, rușii suferă cele mai grele pierderi din debutu de război, afirmă serviciile secrete ucrainene.

Ieri, trupele ruse au încercat să treacă în Donețk de liniile defensive ale grănicerilor ucraineni și ar fi pierdut 60 de militari. Cele mai fierbinte disputate localități ale frontului sunt Bahmut și Vuhledar, a reliefat președintele Ucrainei, Zelenski, într-o conferință de presă comună cu Ulf Hjalmar Kristersson, noul șef al guvernului suedez. Potrivit lui Zelenski, la Bahmut apărătorii Ucrainei îi furnizează țării timp să pregătească recucerirea teritoriilor capturate de ruși.

Update 16:00 Ucraina acuză Rusia că încalcă Inițiativa Mării Negre, împiedicând exportul de cereale prin acțiuni destructive sistematice, a declarat ministerul ucrainean de externe, reluat de Ukrainska Pravda. Potrivit ministrului Kuleba, reprezentanții Rusiei de la Centrul de Coordonare Multinațional din Istanbul amână atât de mult inspecția cargourilor, încât s-a ajuns la o sistematică reducere a exporturilor de grâne ucrainene, prin Strâmtoarea Bosfor.

Ucraina a lansat un apel comunității internaționale, cerându-i să intervină, în interesul securității alimentare a țărilor africane și asiatice.

Update 15:30 Ucraina va avea nevoie de câteva luni de zile pentru a pregăti recucerirea teritoriilor ei, a spus ministrul ucrainean al apărării, Reznikov, reluat de Ukrainska Pravda. o problemă (de timing) este, din unghiul său, și instruirea militarilor ucraineni (care învață chiar acum, în Vest, să mânuiască sisteme de arme complexe).

Update 12:15 La multe zile după primele avertismente ucrainene și la 2 după cele ale Maiei Sandu, privind amenințarea iminentă asupra Moldovei, a reacționat și președintele României. Cotroceniul a trimis astăzi un comunicat de presă în care anunță că semnalele privind o lovitură de stat a Rusiei la Chișinău sunt extrem de îngrijorătoare.

„România a fost și continuă să fie alături de Republica Moldova și condamnă ferm orice tentativă de destabilizare inițiată din exteriorul țării. Sunt extrem de îngrijorătoare semnalele publice privind orice încercări ale Federației Ruse de a interveni ilegitim pentru a răsturna ordinea democratică și constituțională a Republicii Moldova, un stat suveran, care și-a ales prin vot liber direcția politică”, a declarat Iohannis în textul remis.

„Reafirm cât se poate de clar că Republica Moldova nu este singură în fața acestor provocări. De asemenea, reiterez susținerea de neclintit a României pentru respectarea suveranității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional, și pentru viitorul său proeuropean”, se arată în comunicatul administrației prezidențiale.

Update 12:00 Ucraina respinge cu succes un atac rusesc în Lugansk. Ministerul apărării de la Moscova anunțase în această dimineață că a spart linia frontului în regiunea Lugansk, avansând trei kilometri, notează Sky News, fără a preciza despre ce zonă este vorba. Președintele ucrainean Zelenski a anunțat că armata sa a reușit să respingă atacurile rusești în Lugansk, dar că situația rămâne foarte tensionată. Se pare că forțele ucrainene s-ar fi retras totuși din două poziții, însă Kievul nu a făcut comentarii.

Update 11:45 Armata rusă încearcă să își ascundă pierderile uriașe de soldați pe frontul de est din Ucraina, intensificând incinerările de cadavre, arată un raport al Statului Major al Ucrainei, reluat de Sky News. Un crematoriu din satul Krazna Zorka, peninsula Crimeea, lucrează non-stop, în ultimele zile. Coloane de până la 10 camioane pline cu trupuri neînsuflețite de militari ruși sunt aduse zilnic acolo, informează aceeași sursă.

Câți soldați pierde Rusia

690 de militari ruși au fost uciși numai în ultimele 24 de ore, conform Statului Major al Ucrainei, reluat de Ukrainska Pravda. În ultimele 7 zile, armata rusă are o medie a pierderilor umane de 824 soldați, potrivit ministerului britanic al apărării, de patru ori mai mare decât perioada iunie-iulie a anului trecut, relevă Sky News. Cele mai sângeroase lupte se dau acum pentru Bahmut și Vuhledar.

Cifra totală la un an de la invazia în Ucraina: 139.770 militari ruși uciși. În februarie 2022, la granițele Ucrainei, armata rusă își masase aproximativ 190.000 de soldați.

Kremlinul încearcă să recruteze soldați din închisori, concurând cu strategia grupării de mercenari Wagner, informează Institutul pentru Studierea Războiului, reluat de Kiev Independent. Wagner a anunțat recent că nu mai recrutează pușcăriași ruși.

Update 11:35 Probleme mari de aprovizionare și pentru Rusia. Nu doar Ucraina duce lipsă de suficiente arme și muniție, ci și Moscova, anunță cel mai nou raport al ministerului britanic al apărării. Potrivit informațiilor obținute de britanici, unii politicieni ruși de rang înalt au devenit tot mai conștienți că industria de armament a țării are mari deficiențe, exacerbate de erorile strategice și operaționale ale invaziei în Ucraina. 

Pe scurt, producția nu este capabilă momentan să îndeplinească cererile ministerului apărării de la Moscova, o spune chiar vicepreședintele Consiliului de Securitate rus, Dmitri Medvedev. Și Putin a cerut în intervenții televizate ca producătorii de armament să înceteze joaca și să se pună pe treabă.

Ambele țări sunt într-o cursă contra-cronometru privind producția de muniție și armament, pentru a reuși să ia inițiativa pe câmpul de luptă.

Update 11:25 Masare de aeronave ruse la granița cu Ucraina. Serviciile de informații occidentale indică faptul că Moscova își concentrează avioane de vânătoare și aeronave cu aripi rotative (între care și elicoptere) în apropierea frontierei cu Ucraina, au declarat doi oficiali anonimi pentru Financial Times, informează Kiev Independent.

„Forțele terestre ruse sunt destul de epuizate, așa că acesta este cel mai bun indiciu că vor merge pe o luptă aeriană”, a spus unul dintre oficialii citați de cotidianul de business. „Dacă ucrainenii vor rezista… ar trebuie să aibă cât mai multe capacități de apărare aeriană și cât mai multă muniție…”, sunt de părere aceleași surse.

Update 11:15 NATO își amplifică forța de reacție rapidă de la 40.000 la 300.000 de oameni spre a face față amenințării ruse. Din același motiv, al războiului ruso-ucraina declanșat de Moscova, Alianța vrea să-și întărească apărarea flancului răsăritean.

Miniștrii apărării din statele alianței își încheie azi consfăturile de la Bruxelles discutând cum să-și sporească producția de arme și muniție. Ieri, grupul de contact în format Ramstein a lăsat Ucraina, căreia nu i s-a mai promis nimic și a fost criticată că ar consuma prea multă muniție, cu buza umflată, Germania a înțeles în fine că nu mai ajunge să se aloce promisele 2% din PIB bugetului militar, de care Berlin a fost mereu și a rămas până acum departe.

Rusia încearcă să amâne contraofensiva ucraineană atacând tactic (bezmetic) în est, la Bahmut și Vuhledar, crede purtătoruld e cuvânt al serviciului secret militar al Ucrainei, Andriy Yusov, reluat azi de Kiev Independent.

14 februarie 2023 a 356-a zi de război

Update 22:30 Numărul celor uciși în ”catastrofa secolului”, după cum a numit-o președintele Turciei, Erdogan, depășește 40.000. Doar în Turcia sunt peste 35.000 de victime. În Siria, care a mai deschis azi, în fine, la Bab al-Salama, după 8 zile de insistențe, un punct de trecere a frontierei, traversat de 11 camioane cu bunuri de urgență ale ONU, sunt aproape 6.000 de morți. Vor fi în ambele țări în total, date fiind persoanele dispărute, peste 50.000 de morți. Azi au fost salvați între altele, la Antakia, un bărbat de 65 de ani și o fată care au rezista sub dărâmături peste 208 ore. Potrivit OMS, este, în zonă, cea mai mare catastrofă în răstimp de un secol.

Șefa diplomației germane, Baerbock, a lansat un apel Turciei, cerându-i să permită aderarea la NATO a Suediei și Finlandei.

Șeful mercenarilor Wagner, Prigojin, afirmă că Bahmut nu va putea fi capturat curând. Orașul din Donețk e, potrivit lui, bine apărat și reprezintă un ”tocător de carne”.

Casa Albă, care a declarat de nenumărate ori că ”Ucraina va primi ajutoarele de care are nevoie, cât timp va avea nevoie”, o întoarce ca la Ploiești. SUA avertizează că Ucraina se apropie rapid de fundul sacului, fiindcă administrația nu va mai putea organiza ajutoare la nivelul actual în Congres,

La Bruxelles, întâlnirea grupului de contact în format Ramstein s-a încheiat fără rezultat și fără noi ajutoare pentru Ucraina, dar cu evidența că Vestul nu produce câtă muniție ar avea nevoie Ucraina. Iar secretarul general al NATO, Stoltenberg, știe și el mai bine decât Ucraina ce nevoi are Ucraina. Avioanele de luptă nu ar fi, potrivit lui, ”cele mai urgente”.

În Germania, filosoful progresist Jürgen Habermas s-a amestecat în discuție și a publicat în ziarul de stânga Süddeutsche Zeitung un articol în care bate și el în toba extremistă a ”negocierilor de pace” cu o Rusie, despre care până și bătrânul gânditor ar trebui să știe că nu vrea să negocieze. Pentru a pune cireașa pe tort, Habermas nu a refuzat categoric livrările de arme către Ucraina, dar a avertizat că acest export conferă Vestului ”o răspundere”, ca și cum n-ar ști tot Vestul că și dacă n-ar furniza arme Ucrainei, Occidentul tot și-ar asuma o răspundere.

Update 21:00 Încă o dublă salvare miraculoasă în zona sinistrată siro-turcă. Doi frați au fost salvați de sub dărâmături după 8 zile de la cutremure. Cei doi tineri de 17 și 21 de ani au mâncat pudră proteică pentru ca să reziste și au respirat printre crăpături, recuperându-și telefonul, afirmă TVR, care transmite știrea. Au mai fost salvați azi un tânăr de 18 ani și o femeie.

Update 20:30 Forțele armate ucrainene anunță distrugerea a trei depozite de muniție rusești. În Donețk, o dronă a bombardat cu grenade poziții ale trupelor ruse. Ar fi fost atacate două stații de război electronic ale rușilor, precum și, cu artilerie și rachete, opt concentrări de efective inamice. în cursul zilei, rușii au atacat cu rachete Kostiantinivka și Kramatorsk și au lovit infrastructură civilă în varii zone, între care Herson, Ociakiv și Beryslav.

În zonele din apropiere de Kupiansk și Lîman, invadatorii au bombardat cu tancuri, mortiere și tunuri, peste 15 așezări, inclusiv Berestove, Vîșneve și Tabaivka în Harkiv, Novoselivske, Stelmahivka, Nevske, Cervonopopivka, Pișciane, Dibrova, Serebrianske Lisnîtstvo, Bilogorivka în Lugansk și Fedorivka în Donețk. Aviația rusă a atacat, tot potrivit informațiilor reluate de Ukrainska Pravda, zone de lângă Berestove, Jîtlivka și Verhniokamianske.

Iar la Bahmut au ciuruit cu artileria vreo 20 de așezări, între care Bilogorivka, Vesele, Paraskoviivka, Zaliznianske, Bahmut, Ivanivske, Ciasiv Yar, Klișciivka, Zalizne, Niu-York. Raidurile aeriene s-au abătut asupra așezărilor Bahmut, Ivanivske și Kurdiumivka. Și pe frontul de la Avdiivka și Șahtarsk, tancurile mortierele și artileria Rusiei au bombardat 22 de așezări la Avdiivka, Vodiane, Nevelske, Vesele, Krasnogorivka, Mariinka, Georghiivka, Vuhledar, Velyka Novosilka, Vremivka și Neskucine…

In Zaporijjea rușii au atacat peste 20 de așezări la Olghivske, Malynivka, Staroukrainka, Guliaipilske, Mala Tokmacika, Orihiv, Novoandriivka și Stepove, iar cu aviația Malynivka și Novodanylivka.

Update 20:15 Șeful statelor majore americane, generalul Mark Milley a afirmat că Rusia nu mai are capacitatea militară de a a junge la Kiev. Potrivit lui, ofensiva rusă a început la Bahmut, unde invadatorii și-au consolidat pozițiile, iar lupta ar mai putea dura câteva săptămâni. Pe de altă parte, americanii, ca și germanii lui Scholz, sunt în silenzio stampa cu privire la avioanele de luptă cerute de ucraineni. ”Nu există pe acest subiect nicio noutate”, a afirmat șeful pentagonului, Austen. Iar guvernul germană afirmă că ”refuză să dezbată” chestiunea avioanelor.

Update 17:25 Mesaje de susținere de la Grupul de Contact în format Ramstein pentru Apărarea Ucrainei, format din peste 50 de state, și reunit astăzi în scopul trasării unor noi direcții de acțiune în privința susținerii militare a forțelor Kievului în fața invadatorilor ruși. Șeful Pentagonului, Lloyd Austin III, și comandantul Statelor Majore Reunite al SUA, gen. Mark Milley, susțin LIVE în aceste clipe o conferință de presă comună. La reuniune a participat și ministrul apărării de la Kiev, Oleksii Reznikov.

“Ucraina nu este singură. Vom continua să o susținem până la obținerea succesului. Ne-am întâlnit astăzi, 54 de state, pentru a ne asigura că Ucraina va putea să se apere”, a declarat Milley, adăugând că Rusia a pierdut deja, în ciuda a ce a crezut Putin că va obține acționând fără frică de consecințe.

Conform declarațiilor lui Lloyd Austin, se va insista pe instrucția soldaților ucraineni, care deja are loc în mai multe state europene, pentru a spori capacitatea de manevră și a eficientiza utilizarea muniției. O critică voalată adusă forțelor armate ucrainene de la șeful NATO și cel al Pentagonului a fost că epuizează prea rapid muniția și statele occidentale nu pot ține ritmul actual, deși, potrivit France 24, Kievul utilizează doar o treime din artileria pe care o aruncă în luptă, zilnic, armata roșie.

Update 16:10 Autoritățile de la Chișinău au anunțat redeschiderea spațiului aerian al țării, fără a oferi alte detalii. Între timp, o cursă aeriană București-Chișinău a aterizat temporar, la Iași.

Nicio reacție publică de la conducerea României privind amenințările care planează asupra Republicii Moldova. O tăcere catalogată de unii analiști și de o parte a publicului din România drept revoltătoare și rușinoasă, s-a așternut în ultimele zile asupra Bucureștiului. Nu există până la această oră nicio declarație de susținere sau de protest, venită de la Cotroceni, unde se află președintele Iohannis, nici de la Palatul Victoria, condus de generalul Ciucă, ori de la Ministerul Afacerilor Externe. Nici Parlamentul României nu a ieșit cu minime declarații în sprijinul națiunii surori, Republica Moldova. Doar șeful PSD, Ciolacu, s-a declarat, conform G4Media, profund îngrijorat.

Între timp, grupul PPE a anunțat pe Twitter că condamnă încercările Moscovei de a destabiliza Moldova și susține administrația pro-europeană de la Chișinău, condusă de Maia Sandu.

Updare 15:15 Republica Moldova și-a închis spațiul aerian până la ora locală 16.00, relatează Novaya Gazeta Europa, citând anunțul făcut de compania aeriană Air Moldova. Decizia a fost luată din motive de securitate, potrivit sursei citate.

Update 15:00 Fără galerii sârbe în Moldova. Autoritățile de la Chișinău au interzis accesul în țară pentru suporterii echipe de fotbal Partisan Belgrad, care urmează să joace în play-off-ul Cupei UEFA cu Sheriff Tiraspol, informează Newsmaker.md. Meciul programat joi, 16 februarie, se va juca fără spectatori, potrivit aceleiași surse. Vameșii moldoveni au declarat că galeria lui Partisan Belgrad nu a îndeplinit condițiile necesare intrării în pe teritoriul Republicii Moldova. Membrii clubului transnistrean a afirmat că a fost informat despre această situație și va returna banii pe bilete.

Știrea survine la numai o zi după ce președinta Maia Sandu a acuzat deschis Moscova de orchestrarea unui complot care să producă o lovitură de stat. Șefa statului a menționat inclusiv intrarea în țară a unor agitatori sârbi aflați în slujba Rusiei.

Update 12:00 Ministrul german al apărării, Pistorius, consideră că războiul ruso-ucrainean va dura mult, iar prioritatea acum e să se organizeze judicios livrările de armament pentru Ucraina, relevă DLF. După cum a precizat Pistorius înaintea întâlnirii miniștrilor apărării din NATO, de la Bruxelles, Ucraina are acum nevoie în primul rând de muniție și de apărare antiaeriană suplimentară. Dregătorii alianței se întâlnesc după-amiază, după reuniunea în format Ramstein, condusă de americani, a grupului de contact care coordonează livrările de armament și muniție pentru Ucraina.

Update 11:45 Moscova respinge acuzele potrivit cărora Rusia prepară o lovitură de stat în Republica Moldova. Potrivit ministerului rus de externe, planul de puci la Chișinău devoalat de serviciile secrete ucrainene și de șefa statului moldovean, Maia Sandu, ar fi ”dezinformare de nedovedit”. Conform propagandei ruse, guvernul de la Chișinău ar încerca să distragă astfel atenția de la propriile probleme economice și sociale cauze de politicile lui și de a găsi pretexte pentru lupta împotriva disidenței și opoziției interne, aflăm de la Kiev Independent, care o citează pe purătoarea de cuvânt a diplomației ruse, maria Zaharova.

Update 07:15 Cum se definește victoria Ucrainei în războiul cu Rusia? Potrivit șefului operațional al armatei ucrainene, Zalujni, biruința nu înseamnă doar recucerirea teritoriilor ocupate de ruși, ci și o întărire a capacității militare a Ucrainei care să descurajeze Rusia să mai atace vreodată.

Update 07:00 ÎN SUA, Camera Reprezentanților a demarat o anchetă a modului în care a început pandemia de Coronavirusului și originile sale chineze, precum și asupra modului în care s-au comportat Casa Albă, guvernul și/sau serviciile secrete. În vizor e și modul în care unii oficiali au trecut sub tăcere sau au disimulat chestiuni legate de catastrofă. A fost invitat să dea răspunsuri consilierul lui Biden, Fauci, care a păstorit bună parte din politica americană în pandemie.

Pentagonul a dat detalii cu privire la balonul de spionaj doborât asupra Oceanului Atlantic, în largul coastelor americane. Balonul chinezesc care a traversat continentul american înainte de a fi distrus de aviația SUA și recuperat din apele oceanului, era doldora de senzori necesari culegerii de informații și piese electronice (necesare supravegherii). Potrivit consilierului de securitate al Casei Albe, John Kirby, China are un program de spionaj pe bază de baloane zburând la înaltă altitudine. Nu e clar ce natură aveau obiectele zburătoare doborâte mai nou asupra Canadei, scrie DLF. Un obiect a fost doborât asupra lcaului Hjuron, din Michigan, alte două în Canada și Alaska. Recuperarea lor din zone la care accesul nu e lesnicios prezintă dificultăți mai mari decît se așteptau muilți observatori.

Mortalitatea în rândul recruților ruși este enormă, BBC a întreprins o investigație cu privire la militarii mobilizați în septembrie 2022 și a urmărit traiectoria a peste o mie dintre cei uciși în Ucraina. Dintre ei, 40 % și-ar fi găsit moartea în 2023, ceea ce indică o creștere puternică a mortlității în rândul militarilor din primele rânduri ale invaziei rusești. Stânga și extrema stângă demonizează ancheta demarată în Congres de majoritatea republicană din Camera Inferioară a forului legislativ.

Update 06:30 Nouă provocare rusească: aviația militară olandeză a decolat în Polonia și, potrivit Reuters, a interceptat aparate de zbor militare, rusești. Cele două avioane olandeze F-35 au escortat o formațiune de trei avioane rusești afară din spațiul aerian al NATO.

Azi se întrunesc din nou partenerii Ucrainei în formatul Ramstein, numit după baza aeriană americană din Germania. Or, dorința militară actuală principală a Ucrainei, aviația, e un subiect pe care guvernul Scholz, care conduce țara gazdă, afirmă că ”refuză să-l discute”.

De cu totul altă părere e Christoph Heusgen, competentul șef al Conferinței de Securitate de la München, care a respins orice ”linii roșii” în înarmarea Ucrainei, după cum relevă Ukrainska Pravda.

Ieri, președintele Ucrainei, Zelenski, a condus o ședință a comandanților șefi ai armatei și serviciilor secrete, în timp ce frecvent anunțata mare ofensivă rusă a început. în discuție s-au situat pozițiile și fronturile în regiunile cele mai volatile și aprig disputate din estul și sudul țării. Au fost prezentați noul șef al serviciului secret, Vasyl Maliuk, precum și noul ministru de interne Igor Klîmenko.

13 februarie 2023 a 355-a zi de război

Update 22:45 Ucraina a negat presupusa ”cucerire” a Rusiei, care anunțase anterior că ar fi capturat localitatea Krasna Gora, o localitate situată la 5 kilometri de nord de Bahmut în estul regiunii Donețk, după cum relevă Kiev Independent. Zona e implicată în lupte aprige. Au fost azi 85 de atacuri rusești în zona Bahmutului și 33 de ciocniri. Iar în orașul Bahmut, au avut loc 25 de atacuri și19 ciocniri militare directe. 

Update 20:00 Unul din cei doi teroriști palestinieni care au înjunghiat azi doi oameni la Ierusalim are numai 14 ani. Victima sa e într-o situație critică. Alt evreu israelian a fost atacat și rănit lângă Muntele Templului din Ierusalim. Tot azi, municipalitatea Orașului Sfânt a demolat casele aparținând famiilor unor teroriști, iar aviația a ripostat atacurilor cu patru rachete teroriste lansate sâmbătă asupra Israelului de extremiști din Gaza. Vineri, alt terorist arab și-a dirijat autovehiculul în oameni așteptând la o stație de autobuz și a omorât trei oameni, între care doi copii mici.

Update 18:40 Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) are un nou șef: Vasyl Maliuk, a cărui numire a fost aprobată de Rada ucraineană la 7 februarie, relatează Ukrinform. Maliuk a fost prezentat în această după-amiază, chiar de președintele Zelenski, într-un eveniment oficial, la care au participat directorii agenției de informații.

De la începutul invaziei pe scară largă, Vasyl Maliuk a dovedit că este un patriot, un profesionist și exact persoana potrivită pentru a conduce Serviciul de Securitate al Ucrainei, a afirmat liderul de la Kiev. Zelenski a ținut să precizeze că SBU a trecut printr-o transformare radicală, fiind un serviciu secret modern și puternic: „inamicul se teme de voi (n.r. SBU), pentru că știe că nu îi veți da nicio șansă, datorită profesionalismului vostru”.

Maliuk a anunțat că instituția pe care o conduce este implicată în diverse acțiuni, între carea operațiuni speciale și documentarea crimelor de război ale Moscovei.

Update 18:30 Austria nu va instrui soldați ucraineni pentru a opera tancurile Leopard 2. Ministra apărării de la Viena, Klaudia Tanner, a declarat pentru postul radio Ö1 că fiecare stat suveran are dreptul de a decide singur cum să susțină Ucraina, în limitele sale legislative. Tanner a invocat neutralitatea țării sale, pentru a refuza atât livrarea de arme, cât și instruirea forțelor ucrainene.

Update 17:45 Ministrul ucrainean al apărării a dat publicității o listă de organizații, între care de jurnaliști independenți și de activiști pentru democrație care își trimit reprezentanții la un nou for consultativ menit să ajute la combaterea corupției în instituția păstorită de Oleksii Reznikov.

Un sondaj, reluat de Kiev Independent, afirmă că 89% dintre ucraineni sunt gata să continue lupte împotriva Rusiei lui Putin, chiar dacă Moscova recurge la arme nucleare. Rezultatele sondajului au fost date publicității de 2023 Munich Security Index.

Update 17:30 Urmele digitale ale tratamentului oncologic de care beneficiază președintele Rusiei, Putin, au dispărut, relevă Ukrainska Pravda. Ele ar mai fi existat până în septembrie, Potrivit aceleași publicații, Putin circulă tot mai frecvent cu un tren special, blindat, care-l transportă la diferitele sale rezidențe, între care cea favorită, din Valdai.

Update 16:30. Secretarul general al NATO, Stoltenberg, a admis că Rusia a lansat o ofensivă antiucraineană majoră. Apărătorii au nevoie de muniție din care europenii nu dispun destulă. Potrivit lui Stoltenberg, Kievul are nevoie de mai multă muniție decât pot furniza aliații, fiind nevoie să fie încheiate noi contracte cu industria de apărare.

Update 16:00 Pericolul care planează asupra Moldovei se confirmă și se concretizează: Potrivit șefei statului moldovean, Maia Sandu, Rusia pregătește o lovitură de stat în Moldova, cu diversioniști cu pregătire militară care să ia ostatici.

În briefingul ei de azi, Maia Sandu a subliniat că Planul Rusiei împotriva Republicii Moldova are drept scop schimbarea puterii de la Chișinău, pentru a pune „statul la dispoziția Rusiei”.

Șefa statului a mai reliefat că planul interceptat de serviciile secrete ucrainene și devoalat Chișinăului implică atacuri asupra edificiilor de stat cu luări de ostatici, urmând a fi mascate sub acțiuni de protest ale opoziției. În acțiunile violente ar urma să fie implicați „diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil” și persoane din afara țării.

Ar fi fost depistate instrucțiuni de intrare în Republica Moldova pentru cetățeni ai Federației Ruse, Belarus, Serbiei și Muntenegru.

Maia Sandu mai relevă că Moscova mizează pe sprijinul unor forțe politice și militare (ruso- și putinofile) din interiorul R. Moldova. Potrivit ei, Kremlinul contează pe Partidul Șor, pe veterani ai structurilor de forță și persoane cunoscute pentru legăturile lor cu oligarhul fugar Vlad Plahotniuc. După cum a mai explicat Maia Sandu, reluată de Europa Liberă Moldova, Rusia își dorește astfel să schimbeputerea legitimă de la Chișinău pe una nelegitimă”, să oprească integrarea europeană a țării și să folosească R. Moldova în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.”

Update 10:35 Deși Rusia continuă să-și concentreze eforturile militare principale pe Donbas, în speță pe zona centrală a regiunii Donețk, trupele invadatoare își întăresc prezența și apărarea și în sud, în regiunea Zaporijjea, afirmă serviciile secrete britanice. O ruptură majoră provocată de ucraineni în fortificațiile din Zaporijjea ”ar pune serios la îndoială viabilitatea punții terestre legând regiunea rusă Rostov de Crimeea. Și un succes militar ucrainean în Lugansk ar submina, potrivit britanicilor, obiectivul rusesc de cucerire a Donbasului.

Din sudul ocupat al Ucrainei se semnalează explozii puternice. Deflagrațiile au zguduit Mariupol, Manguș, precum și Nikolske, unde ar fi fost lovită o bază rusească, relevă Ukrainska Pravda, citându-l pe Petro Andriușcenko, consilier al primarului din Mariupol.

Numărul rușilor uciși de la invazie încoace în Ucraina ar depăși, potrivit Statului Major ucrainean, 138.000 de oameni.

Actuala campanie de (dez)informare a Rusiei încearcă, potrivit ISW, să determine Vestul să nu mai livreze Ucrainei tancuri și arme cu bătaie lungă, care, potrivit propagandei Moscovei, ar urma să fie folosite împotriva Rusiei, iar nu pentru eliberarea teritoriilor ei ocupate, relevă Kiev Independent.

Pentru 24 februarie 2023, la împlinirea unui an de la invazie, Ucraina și partenerii ei occidentali pregătesc noi sancțiuni, afirmă șeful diplomației ucrainene, Kuleba, reluat de Ukrainska Pravda.

Update 10:30 SUA au cerut cetățenilor americani să părăsească imediat Rusia. Există pericolul arestării lor arbitrare, s-a spus la Washington. Regimul Putin practică represiunea judiciară în scop de șantaj și extorcări de avantaje politice, juridice și diplomatice.

NATO a confirmat că a fost ținta unui atac cibernetic. E vorba, probabil, de un atac rusesc. Hackerii au targetat în special pagina internet a cartierului general al Alianței pentru Operațiuni Speciale, relevă DLF.

Șefa de dreapta a guvernului italian, Meloni, și-a reiterat sprijinul pentru Ucraina, dezavuând declarațiile fostului premier Berlusconi, un vechi și supus prieten al președintelui rus, Putin. Șefa grupării Fratelli d’Italia, Giorgia Meloni, a reliefat că ”Italia se plasează alături de Ucraina cu fermitate și convingere”. Berlusconi – și el fost șef al dreptei italiene- o criticase pe Meloni pentru întâlnirea celei calificate de stânga extremă europeană drept ”fascistă” cu președintele Ucrainei, Zelenski. Berlusconi îi găsește scuze lui Putin și critică faptul că Zelenski își apără țara de ”separatiștii” din estul Ucrainei, care l-ar fi ”silit” pe Putin ”să intervină” în favoarea lor.

12 februarie – A 354-a zi de război

Update 23:30: Salvadorienii salvează extraordinar un copil și o femeie. Știrea zilei de duminică: o echipă de salvatori din El Salvador a reușit să scoată de sub dărâmăturile provocate de seisme acum 6 zile în Turcia pe Deniz Dal, o femeie de 30 de ani, împreună cu un copil de 5 ani, Melih Efe Ozcan. Salvarea parcă miraculoasă a avut loc la Sehit Aileleri. Cei doi oameni dezgropați au petrecut în capcana de beton peste 150 de ore.

Update 22:30 Iranul a exportat în Rusia, în secret, drone de luptă de lungă distanță, relevă ziarul britanic The Guardian. E vorba de 18 aparate de zbor fără pilot de tip Mohajer-6, operația având loc imediat după vizita unei delegații ruse în Iran, în noiembrie trecut.

Rușii au atacat azi cu drone regiunea Dniepropetrovsk, parte din ele fiind doborâte de ucraineni, relevă Ukrainska Pravda.

Elvețienii lovesc dur în multimiliardarii ruși. Băncile elvețiene, scrie Kiev Indpendent, au înghețat fonduri rusești în valoare de 19 miliarde de dolari.

Rusia a lansat în cursul serii atacuri din lansatoare multiple de rachete, bombardând Ucraina, potrivit autorităților ucrainene, de 23 de ori.

Avertisment Vestului. Polonia a avertizat că Ucraina ar putea fi înfrântă dacă nu primește arme în următoarele săptămâni.

La rândul lor, forțele ucrainene afirmă că în ultimele 24 de ore ar fi ucis 200 de militari ruși lângă Bahmut.

Update 21:30 Numărul victimelor seismelor din Turcia și Siria a crescut la peste 35.000, între care 6.000 în Siria, din care 4.500 în zonele controlate de rebeli. Aproximativ 26 milioane de oameni ar fi afectați de aceste cutremure, potrivit organizației mondiale a sănătății, a cărei estimare a preluat-o DLF. Șeful OMS, Adhanom Ghebreyesus, a apărut și el, în Siria, după o săptămână de la sinistru, spre a declara că s-ar fi trimis în zonele afectate siriene ”110 tone de provizii medicale”, relevă Sky News. Problema în Siria e guvernul ei, care a încercat să profite politic de pe urma catastrofei și a restricționat drastic căile de acces la zonele sinistrate.

Creștin-democrații au câștigat clar și detașat alegerile regionale din Berlin, pierdute la fel de clar de stânga aflată la conducerea capitalei germane. Conservatorii au obținut 10 procente în plus față de alegerile precedente, ceea ce documentează și catastrofa în care stânga a adus capitala Germaniei, și propunerile rezonabile avansate în Bundestag de creștin-democrați în contextul războiului ruso-ucrainean.

CDU a criticat în repetate rânduri, ferm, ezitările și refuzurile repetate ale cancelarului de a da Kievului armele cerute de Ucraina și necesare trupelor lui Zelenski.

Guvernul regional berlinez format din SPD, postcomuniști și verzi s-a văzut pedepsit și fiindcă transformase scrutinul precedent într-un dezastru, iar Curtea Constituțională a cerut repetarea lui. Formațiunile progresiste ale executivului nu se feresc să reclame perpetuarea la cârma landului Berlin, în ciuda faptului că au luat-o incontestabil pe coajă, pierzând toate, nu doar social-democrații lui Olaf Scholz, cărora peste 3% din electorat le-au întors spatele, scârbiți.

În timp ce CDU obține 28% din sufragii, SPD și Verzii iau doar câte 18,2 procente, postcomuniștii, al căror bstion e Berlinul, peste 12 la sută, iar AFD peste 9, în vreme ce liberalii de la FDP, pedepsiți și ei pentru prestația din guvernul Scholz, s-ar putea să nu treacă de baremul de 5% necesari intrării în Parlament.

Și în Cipru s-a impus în alegeri dreapta. Candidatul conservator Nikos Christodoulides a câștigat scrutinul pentru șefia statului în fața candidatului comunist Mavroyiannis.

Update 19:30 Încă o echipă de salvatori a fost amenințată și s-a văzut silită să părăsească zona sinistrului din Turcia. E vorba de israelienii de la United Hatzalah. Potrivit lor, oamenii care ajutau la dezgroparea de supraviețuitori ai seismelor de luni ”au primit informaţii despre o ameninţare concretă şi imediată împotriva delegaţiei israeliene şi s-au văzut siliți să acorde prioritate securităţii personalului“, a reliefat duminică vicepreşedintele pentru operaţiuni al United Hatzalah, Dov Maisel, reluat de Agerpres.

Update 17:25 Moscova și-a extins cercul mercenarilor. Dronele iraniene ar fi operate, potrivit unor înregistrări ale serviciilor secrete ucrainene, de kurzi din Iran. Deducția se bazează pe limbajul kurd cu fragmente de farsi vorbit de operatorii înregistrați ai dronelor trimise de ruși să moaore ucraineni. Aceleași servicii cred că Rusia nu ar fi gata de un nou val de mobilizări și îl va amâna.

Președintele Zelenski a aprobat o listă de sancțiuni afectând 199 de ruși precum și un ucrainean, califict în presă drept trădător. E vorbi inginerul șef al Centralei de la Zaporijjea, Yurii Korniciuk.

Update 14:30 Zeci de turci au fost arestați în legătură cu prăbușirile de blocuri în urma seismelor de luni. Unele echipe și organizații de ajutorare (din care cel puțin două din Germania) au reacționat la ciocnirile provocate de lipsa alimentelor și apei oprindu-și activitatea. Corespondenta Sky News a afirmat că ”situația securității” la fața locului ”se deteriorează rapid”. Kay Burley relata din Sanliurfa, în sudestul Turciei.

Președintele Turciei, liderul islamist Erdogan, care se confruntă cu perspectiva unor apropiate alegeri, încearcă să prezinte prăbușirile ca ”plan al destinului”, deși experții sunt în genere de acord că sunt în mare măsură rezultatul corupției din construcții și al unor autorități care nu controlează această branșă.

Coordonatorul ajutorului de urgență al ONU, Martin Griffiths, s-a adresat Consiliului de Securitate ONU, în vederea deschiderii de noi treceri de frontieră umanitare întru ajutorarea victimelor megacatastrofei din nordul Siriei și sudul Turciei.

Guvernul de la Damasc, aliat al Rusiei și Iranului, e acuzat de observatori că a îngreunat masiv operațiunile de salvare prin restrângerea sau închiderea punctelor de trecere a frontierei siro-turce pentru echipele care acordă asistență, prin insistența regimului Assad ca ajutorul să fie distribuit din interiorul Siriei, ca și pentru dirijarea lui către zonele loiale executivului. Update 13:30 Azi, numărul victimelor seismelor abătute luni asupra Turciei și Siriei a depășit 29.000, dintre care peste 24.000 în Turcia. După 140 de ore sub dărâmături a fost salvat în zona sinistrului din Turcia un bebeluș de șapte luni, pe nume Hamza. BBC anunțase recent salvarea altui copil de zece zile, împreună cu mama sa, după 90 de oare petrecute sub dărâmături.

Update 12:45 Nici măcar în Rusia opoziția n-a fost amuțită complet. Potrivit siteului opoziției ruse, Meduza, un tânăr ziarist al Komsomolskaia Pravda a postat în seara zilei de 11 februarie mai multe articole condamnând invazia lui Putin, înainte de a fi blocat pe Telegram. Articolele, semnate de Vladimir Romanenko, relevă că au fost publicate fără aprobarea conducerii publicației și afirmă între altele că Peninsula Crimeea e Uraina, iar Rusia trebuie s-o retrocedeze; că Rusia însăși e victima ocupării ei de către regimul Putin; că Rusia a comis crime la Bucera, Izium și Hostomel și îl torturează pe Navalnîi în detenție.

Iar în Tatarstan nevestele militarilor încorporați și trimiși pe front în rândurile armatei ”republicii Donețk” protestează împotriva trimiterii lor la moarte, în calitate de ”carne de tun”, fără arme, echipament și instrucția necesară. Tătarii sunt cea mai amplă minoritate națională din Federația Rusă.

Update 12:30 Serviciile secrete britanice confirmă informațiile privind pierderile grele suferite de ruși, mai nou, în special la Vuhledar. Potrivit lor, pierderile importante de efective pe front se datorează unei combionații de factori, între care ”lipsa militarilor instruiți, a unei bune coordonări, a resurselor în linia întâi, inclusiv la Vuhledar și Bahmut, în estul regiunii Donețk”.

Din știrile Statului major ucrainean nu reiese clamata cucerire, de către mercenarii Wagner, a localității Krasna Gora, situată la nord de Bahmut. Șeful meercenarilor Wagner, Prigojin, anunțase încă neconfirmata captură.

Bombardamentul rus asupra orașului Nicopol, din Dniepropetrovsk s-a soldat, potrivit Ucrainei, cu moartea unui civil. E vorba de o femeie de 53 de ani. O altă femeie, de 87 de ani, a fost rănită de șrapnel, scrie Kiev Independent.

Același ziar semnalează distrugerea, de către ucraineni, a două ambarcații rusești în Delta Niprului.

Președintele Zelenski l-a demis pe comandantul adjunct al Gărzii Naționale, însărcinat cu logistica. Autoritățile n-au specificat motivele deciziei dar în Ucraina s-a demarat recent o ofensivă împotriva corupției la nivel înalt.

Update 12:00 Polonia a exclus livrarea de una singură a avioanelor militare cerute de Ucraina. Președintele Duda insistă ca decizia țării sale să fie luată împreună cu NATO.

Mercenarii Wagner anunță, potrivit DLF, noi câștiguri de teren. Conform șefului lor, Prigojin, rușii ar fi cucerit localitatea Krasna Gora din nordul Bahmutului. Regimul Putin pare disperat să cucerească Bahmutul în timp util pentru aniversarea unui an de la debutul invaziei ruse din Ucraina de la 24 februarie 2022.

Președintele Bundestagului german, Göring-Eckardt, a criticat ferm ”Manifestul” putinist lansat la finele săptămânii trecute de politiciana național-comunistă din Partidul die Linke, Sahra Wagenknecht și de inițiatoarea mișcării feministe germane, Alice Schwarzer. Potrivit doamnei Göring-Eckardt, ”un apel la negocieri de pace imediate care să includă sistarea imediată a sprijinului militar acordat Ucrainei nu e doar naiv, ci și necinstit”. După cum a explicat ea presei, ”o astfel de propunere nu este un refuz al violenței. Inițiatoarele lui aprobă, în realitate, ca președintele Rusiei Putin să continue să cotropească ucraineni nevinovați, să-i închidă, să-i violeze și să-i deporteze.”

Göring-Eckardt a uitat, probabil, să adauge: să-i terorizeze, să-i asasineze și să-i supună unui genocid, Manifestul zis ”pentru Pace” a fost semnat de peste 200.000 de oameni.

11 februarie 2023 a 353-a zi de război

VIDEO-ul zilei

Salvare miraculoasă în a 6-a zi de la devastatorul seism din Turcia și Siria: un bebeluș de numai 2 luni a fost scos viu de sub dărâmături, în sudul Turciei.

Update 20:10 Exrema stângă ”pacifistă” din Germania nu se dezminte. Voci germane care cer pactizarea cu dușmanul Ucrainei și al Europei libere au lansat ieri un apel intitulat ”Manifest pentru pace”, inițiat de parlamentara de orientare național-comunistă (din partidul Die Linke, Stânga) Wagenknecht și de șefa feministelor germane, Schwarzer. Fosta șefă a Bisericii Evanghelice, Käßmann, care a fost nevoită cu ani în urmă să-și abandoneze funcția pentru că a fost prinsă de poliție beată la volan, a susținut ”Manifestul”.

Textul lui solicită Germaniei să oprească livrările de arme date Ucrainei. Käßmann a declarat la DLF că ar trebui ”să i se opună escaladării de către Rusia a războiului o politică de dezescaladare” (care s-ar putea numi, în opinia criticilor ei, de cedare). Apelul a fost pînî azi dimineața de 100.000 de oameni.

Update 20:00 În Germania se înmulțesc vocile care cer reintroducerea serviciului militar obligatoriu. În acest sens s-a exprimat parlamentarul creștin-democrat Patrick Sensburg, șeful asociației rezerviștilor germani. Potrivit lui, Germania nu se poate apăra cu o armată profesionistă având, ca acum, mai puțind e 200.000 de militari.

Update 19:30 Acuze grave din Kosovo: gruparea Wagner colaborează cu paramilitarii sârbi pentru a aduce arme în țară, a declarat președintele micului stat balcanic, Vjosa Osmani, pentru cotidianul The Telegraph, citat de Kiev Independent. Liderul de la Priștina a avertizat că din informațiile pe care le dețin autoritățile kosovare, grupări sârbe susținute de mercenarii Wagner s-ar pregăti de repetarea scenariului anexării peninsulei Crimeea, de către Rusia, în urmă cu fix 9 ani. Operațiunea secretă despre care a discutat Osmani implică inclusiv aducerea în Kosovo a unor uniforme militare fără însemne, precum aveau și primii invadatori ai Crimeii.

Update 17:00 Situația militară. Comandantul Forțelor Armate ale Ucrainei, gen. Zalujni, a avut o convorbire telefonică cu generalul american Mark Milley, șeful Statelor Majore Reunite, despre evoluțiile frontului de est, se arată pe contul de Telegram al oficialului de la Kiev.

Cea mai tensionată situație de astăzi este în direcția Donețk, unde inamicul efectuează până la 50 de atacuri în fiecare zi. Luptele aprige continuă în zona Vuhledar și Maryinka. Menținem cu încredere apărarea. În unele zone ale frontului, am reușit să recâștigăm pozițiile pierdute anterior și să realizăm un punct de sprijin acolo. În ciuda presiunii constante a inamicului, continuăm să ținem sub control situația de la Bahmut și să luăm măsuri pentru a stabiliza linia frontului în jurul acestui oraș. Cheia succesului pe câmpul de luptă este o cantitate adecvată de arme și muniție”, a afirmat Zalujni.

Update 16:45 Pace, da, dar nu cu orice preț! A fost declarația ministrei de externe a Berlinului, Annalena Baerbock, la conferința anuală de securitate și politică externă a Fundației Heinrich Böll, notează Ukrinform.

Un armistițiu impus în condițiile actuale, când o parte a Ucrainei este ocupată și continuă să zboare rachete și bombe, nu este pentru pacea în Ucraina, ci pentru subjugarea statului ucrainean. Asta pentru că absența războiului nu înseamnă automat pace în libertate. O pace impusă este opusul unei păci drepte. Pentru că un astfel de concept de pace, o pace impusă, recunoaște dreptul celui mai puternic și, prin urmare, încalcă dreptul internațional”, a subliniat șefa diplomației germane.

Baerbock, membră a Verzilor, a susținut acordarea de sprijin în continuare Ucrainei și a atras atenție nevoii de sporire a investițiilor care să asigure securitatea regională, dar și a țării sale. Ea este una dintre cele mai mari susținătoare ale înarmării Ucrainei, încă de la începutul invaziei ruse, delimitându-se, nu odată, de cancelarul social-democrat Scholz. Annalena Baerbock a fost primul oficial european de rang înalt care a vizitat Harkivul și zonele cele mai apropiate de granița cu Rusia, amintește Ukrinform.

Update 16:35 Noi arme din Lituania. Ucraina a primit astăzi prima tranșă de L-70 – sisteme de rachete antiaeriene – din partea Vilniusului, a anunțat ministrul apărării lituanian,  Arvydas Anusauskas, reluat de Kiev Independent. Oficialul nu a specificat câte L-70 a primit Ucraina. Aceste tunuri vor ajuta la apărarea antiaeriană a țării. Numai vineri, 10 februarie, Moscova a lansat asupra Ucrainei peste 100 de bombardamente cu rachete de croazieră și drone.

Update 16:15 Marea Britanie ar putea da Kievului, rachete cu rază lungă de acțiune, care să ajungă și în Crimeea ocupată de forțele ruse, au declarat pentru The Times, surse ucrainene anonime, relatează Kiev Independent. Este vorba de rachetele aer-sol Storm Shadows ce pot lovi obiective situate la 400 km distanță, și de versiunea cu rază mai lungă a rachetelor anti-navă Harpoon, care pot atinge ținte aflate la 240 km.

SUA: statele aliate pot oferi avioane de luptă Ucrainei. Washingtonul a declarat că fiecare stat, indiferent dacă este parte a Alianței Nord-Atlantice sau nu, are dreptul de a decide singur dacă vrea să ofere aeronave de vânătoare Ucrainei, titrează Kiev Independent, citându-l pe coordonatul de securitate al Casei Albe, John Kirby. Kievul face apeluri disperate pentru obținerea unor avioane F-16, și nu numai, înainte de declanșarea noii ofensive ruse.

MIG-29 din Slovacia. Premierul slovac, Eduard Heger, a anunțat că la cererea omologului său ucrainean, Zelenski, va începe discuțiile privind livrarea de avioane sovietice MIG-29, Ucrainei, notează Kiev Independent. Șeful guvernului de la Bratislava a precizat că aeronavele au fost scoase din flota aeriană a țării sale și nu sunt folosite în prezent.

Update 11:30 Ce s-a întâmplat la Vuhledar? Analiştii de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) consideră că atacul eşuat al forțelor Moscovei, de lângă Vuhledar, regiunea Doneţk, a demonstrat slaba pregătire sistemică a recruţilor ruşi, notează Ukrainska Pravda. Un adevărat carnagiu a avut loc în această zonă, la nord de Mariupol, relevă imaginile video confirmate: coloanele de tancuri rusești au fost distruse cu drone și lovituri aeriene de către forțele ucrainene.

„Bloggerii militari s-au fixat pe filmări pentru a lansa mai multe critici la adresa conducerii militare ruse. Bloggerii militari ruși au susținut că aceiași comandanți ruși care au supravegheat atacurile de uzură ale Brigăzii 155 de Infanterie Navală la Pavlivka (lângă Vuhledar) în noiembrie 2022 sunt responsabili și acum. Acești comandanți continuă să facă aceleași greșeli costisitoare. Un blogger militar rus a declarat în mod expres că comandantul Grupării de Forțe de Est, generalul locotenent Rustam Muradov, a fost responsabil pentru eșecurile tactice rusești în jurul localității Vuhledar.”, se arată în raportul ISW.

Cu toate acestea, analiștii ISW cred că forțele ruse folosesc „tactici disfuncționale care sunt o dovadă a faptului că Brigada 155 a rușilor este compusă din personal mobilizat slab pregătit, mai degrabă decât că conducerea sa este slabă”.

Update 10:50 Frontul de est, în defensivă pentru Ucraina. Forțele ucrainene au reușit să respingă atacurile armatei roșii lansate în șapte direcții: Kreminna, Șypylivka și Bilohorivkain în regiunea Lugansk, precum și Krasna Hora, Bahmut, Ivanivske, și Paraskoviivka în regiunea Donețk.

Potrivit Statului Major al Ucrainei, reluat de Kiev Independent, pierderile trupelor invadatoare ruse au atins 1100 de soldați în numai 24 de ore, după ce aviația ucraineană a lansat 12 lovituri aeriene asupra unor centre temporare militare rusești și patru lovituri asupra unor sisteme anti-aeriene ale inamicilor.

Update 10:40 Atac rusesc asupra Insulei Șerpilor. Moscova a bombardat de două ori sâmbătă dimineața, insula Șerpilor, folosind 4 bombe lansate din avioanele de luptă Su-24M, a anunțata Consiliul local al portului Odesa, reluat de Ukrainska Pravda. Aceeași sursă a declarat că rușii au lansat și trei rachete anti-navă de tip Onyx din zona Crimeii ocupate, care au lovit zona de coastă, fără alte incidente. Încearcă să creeze panică în rândul populației de la granița cu Moldova și cu nerecunoscuta Transnistria. Acești rusciști și-au orientat rachetele asupra infrastructurii critice din acea zonă”, a anunțat administrația Odesei.

Update 10:15 Noapte de foc pentru apărarea antiaeriană a Ucrainei. Forțele Kievului au doborât 20 de drone Shahed-136 ale armatei ruse, lansate seara trecută asupra orașelor Odesa, Nicolaev și Kiev, relatează Ukrainska Pravda. Aparatele fără pilot au fost lansate din Marea de Azov.

3 drone Shahed-136 au lovit infrastructura critică energetică din regiunea Dnipropetrovsk, în timpul nopții, a anunțat Serhii Lysak, șeful administrației militare locale, explicând că este vorba despre localitățile Nikopol și Krîvîi Rih. Nu sunt victime.

Guvernatorul regiunii Belgorod din Rusia, Gladkov, s-a plând că drone ucrainene au atacat infrastructura locală, notează Ukrainska Pravda. Acesta a precizat că nu s-au înregistrat victime și nu a dat alte detalii. Ucraina nu a răspuns la această acuzație.

10 februarie 2023 a 352-a zi de război

Update 23:00 Noul prim-ministru desemnat al Republicii Moldova este Dorin Recean, consilierul pe probleme de securitate al președintei Maia Sandu, informează Deutsche Welle. „Noul Guvern va trebui să crească nivelul de securitate al țării și să păstreze Moldova în lumea țărilor libere. Războiul și ororile lui sunt încă în casa vecinilor noștri. Îngrijorările cetățenilor sunt în continuare mari, iar Guvernul trebuie să răspundă acestor îngrijorări prin pregătire temeinică, informare clară a oamenilor și întărirea relațiilor cu prietenii țării noastre”, a menționat Maia Sandu.

Update 22:25 Peste 23.000 de oamenii au murit în Turcia și Siria, ca urmare a devastatorului cutremur de luni, 6 februarie, iar cifra este așteptată să crească. Numai în sudul Turciei, numărul celor răniți a depășit 80.000. Situația este catastrofală în Siria, unde echipele de salvare internaționale au avut acces limitat, din cauza dispozițiilor date de guvernul Assad și grupurile de intervenție locale nu au putut face față dezastrului.

Ajutor uriaș de la Washington. 85 milioane de dolari a alocat administrația americană prin USAID atât pentru sinistrații din Turcia, cât și din Siria, a declarat John Kirby. Oficialul a precizt că țara sa se folosește de un anumit permis umanitar pentru a ajunge la sirienii din nordul acestui stat aflați în regiunile rebele, abandonați practic de regimul dictatorului Bashar Al-Assad. Nici nu se pune problema ca sancțiunile asupra Siriei să împiedice ajutoarele, a afirmat Kirby, ca răspuns la acuzațiile Damascului. Doar 2 camioane cu ajutoare ONU au putut intra în țară pentru a ajunge în zonele rebele, după ce guvernul sirian a declarat că va permite accesul lor. Ajutoarele trimise de alte state au fost distribuite de Damasc doar în zona controlată de regim.

Probleme pentru Erdogan. Președintele autoritar al Turciei este sub mare presiune, după ce s-a arătat în zona cea mai afectată de cutremuri, joi, la 4 zile de la tragedia care a lovit 10 provincii din țara sa și nordul Siriei. Criticile s-au intensificat asupra sa, după răspunsul lent al autorităților turce și blocarea rețelelor sociale timp de multe ore, acțiuni ce au dus la moartea prematură a multor oameni blocați sub dărămâturi.

În replică, șeful de la Ankara a declarat în această seară că fiecare familie sinistrată va primit 800 de dolari pentru relocare, precum și aproximativ 260 dolari pe lună, ca ajutor social pentru cei care nu mai au locuințe, informează CNN. Pentru misiunile de salvare, Erdogan a anunțat că a deblocat 5,3 milioane de dolari din Fondul Național pentru dezastre al Turciei.

Update 22:14 Incident în SUA. Armata americană a doborât un obiect aerian neindentificat deasupra Alaskăi, a anunțat într-o conferință de presă, John Kirby, coordonatorul Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, potrivit ziarului Ukrinform.

Da, președintele (Biden – n.red.) s-a implicat absolut în această decizie. El a ordonat să se facă la recomandarea liderilor Pentagonului. A vrut ca acest obiect să fie doborât și ordinul a fost îndeplinit, prin Comandamentul nostru de Nord”, a menționat reprezentantul Casei Albe. Kirby a precizat că în prezent sunt în studiu caracteristicile și posibilele ținte pe care obiectul aerian le-ar fi putut urmări pe teritoriul american. Nu se știe încă dacă obiectul este deținut de un stat, o corporație sau este proprietate privată.

Reprezentantul Consiliului Național de Securitate al SUA a remarcat, de asemenea, că obiectul neindetificat era de dimensiuni mici – cât un autoturism și zbura la peste 12.000 metri altitudine. Găsirea epavei sale este complicată de faptul că acestea se află în apă înghețată.

Update 18:00 Bombardamentele rusești de azi cu rachete reprezintă ”o provocare pentru NATO”, a reliefat președintele Ucrainei. ”Lumea trebuie să oprească acest terorism”, a mai adăugat Zelenski. Forțele ucrainene au doborât, potrivit propriilor informații, 61 din cele 71 de rachete lansate de invadatori.

Update 15:45 Președintele Ucrainei, Zelenski, a luat parte, potrivit Lituaniei, la o reuniune virtuală a 35 de miniștri pe marginea boicotării atleților olimpici din Rusia și Belarus. Șeful Comitetului Olimpic Internațional, germanul Thomas Bach, vrea să-i includă în competiții pe ruși și bieloruși în competițiile olimpiadei din 2024. Mesajul adresat de Zelenski participanților, reluat de ziarul israelian Jerusalem Post, este că principiul neutralității nu se poate aplica invaziei ruse în Ucraina. Mulți sportivi ruși sunt și militari.

Update 15:05 Șefa guvernului moldovean, Natalia Gavrilița, a anunțat demisia executivului de la Chișinău. Cabinetul ei, a spus premierul, nu dispune de suficient sprijin și de credibilitatea de care se bucură în rândul partenerilor europeni ai Republicii Moldova. Opoziția pro-rusă, scrie DLF, instigă de mult la proteste, alimentate și de prețurile mari și pensiile mici.

Șefa statului moldovean, Maia Sandu, s-a grăbit să anunțe că a acceptat demisia Nataliei Gavriliţa şi că va amorsa consultări cu grupurile parlamentare, spre a desemna un candidat la funcţia de prim-ministru. Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, reluat de Hotnews.ro, a reacționat și el pe Facebook, spunând că Republica Moldova a fost guvernată de Natalia Gavrilița ”cu responsabilitate, multă atenție și muncă dedicată”.

Update 15:00 Nou atentat terorist antiisraelian și antisemit la Ierusalim. Un ins și-a propulsat în ajun de șabat automobilul în mulțimea de pasageri dintr-o stație de autobuz, omorând un copil și un adult. Teroristul a fost împușcat. Mai mulți oameni au fost răniți. Premierul Netanyahu a anunțat înăsprirea măsurilor de securitate. Casa făptașului a fost sigilată. S-a ordonat arestarea posibililor săi complici. N-au trecut două săptămâni de la asasinarea teroristă a șapte oameni, între care și o ucraineancă, în fața unei sinagogi din Ierusalim.

Ministerul român al Apărării afirmă: Racheta rusească ”nu a intersectat în niciun moment spațiul aerian al României”. MapN a dat un comunicat, cu precizări, după ce comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnii, a declarat că rachete rusești de tip Kalibr ar fi traversat spațiul aerian românesc la frontiera cu Moldova și Ucraina.

Update 12:45 Ucraina ar avea nevoie de artilerie suplimentară, mai degrabă decât de avioane, afirmă președintele Franței, Macron, care a exclus livrarea de avioane în următoarele câteva săptămâni.

Update 12:30 Ministerul român al Apărării a afirmat vineri, într-un comunicat, că racheta rusească nu a intersectat „în niciun moment” spațiul aerian al României. Precizările vin după ce comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnii, declarase că rachetele pătrunseseră în spațiile aeriene ale celor trei țări în apropierea frontierei lor,

Potrivit oficialităților moldovene, ”structurile responsabile…au detectat, la ora 10:18, o rachetă, care a traversat spațiul aerian al Republicii Moldova, deasupra localității Mocra din regiunea transnistreană și, ulterior, deasupra localității Cosauți din raionul Soroca, cu direcția spre Ucraina. Menționăm că Ministerul Apărării, în colaborare cu structurile responsabile din țară, monitorizează atent situația în regiune, și condamnă ferm violarea spațiului aerian al Republicii Moldova”.

Update 12:15 Senzațională descoperire a militarilor israelieni. Care au scos azi viu un băiețel de 10 ani de sub dărâmăturile provocate în Turcia de cutremurele de luni. Anterior, militarii israelieni au scos de sub dărâmături o tânără de 23 de ani, care rezistase 50 de ore îngropată sub capcana de beton, moloz și zidărie. Numărul victimelor seismelor din Turcia și Siria a depășit 21.000 de oameni. Și va mai continua să crească.

Update 11:30 Agresiune rusă încălcând, potrivit Ucrainei, spațiile aeriene ale NATO, României și Moldovei. Două rachete de croazieră rusești ar fi violat spațiile aeriene ale României și Republicii Moldova, relevă șeful armatei ucrainene, Zalujni. Atacul a avut loc la 10 februarie. E vorba de două rachete de croazieră rusești Kalibr.La aproximativ 10:33, aceste rachete au traversat spațiul aerian românesc.”

Care este spațiu NATO.

După aceea, ar fi intrat din nou în spațiul aerian al Ucrainei la punctul de trecere a granițelor celor trei state. Rachetele rusești au fost lansate din Marea Neagră, mai relevă Zalujni.

TikTok Inc. anunță, potrivit Bloomberg, că a depistat o uriașă rețea rusească de dezinformare și propagandă răspândind știri false despre războiul Moscovei în Ucraina. Rețeaua, relevă Bloomberg, țintea să dezinformeze circa 100.000 de utilizatori europeni.

Update 11:00 Așteptata mare ofensivă rusă a început, ieri în Lugansk și Donețk și a continuat azi cu bombardarea infrastructurii ucrainene în numeroase regiuni. În Lugansk principalul efort militar rusesc vizează, potrivit serviciilor secrete britanice, zona Svatove-Kreminna.

În cursul dimineții s-a dat alarma peste tot în țară. Rachetele rusești au distrus, potrivit Ukrenergo, varii instalații de curent din est, sud și vest. Din orașul Zaporijjea s-a semnalat cel mai puternic bombardament de la debutul invaziei încoace, relevă DLF, potrivit căruia rușii au bombardat și capitala.

Presa ucraineană relevă că și Zaporijjea și regiunea Harkiv au fost bombardate cu rachete S – 300. Rusia și-a lansat rachete de pe bombardiere strategice TU – 95. Bombele și rachetele au țintit și în Krîvîi Rig, Herson, Ivano-Frankivsk, , Vinîția, Hmelnîțki și Lviv.

Forțele armate ucrainene anunță a fi doborât 5 rachete rusești de tip Kalibr și 5 drone.

Ucraina a solicitat oficial, Olandei, avioane militare americane de tip F 16. Nici Franța lui Macron nu a exclus, ca Germania, livrarea de avioane militare. Cancelarul a declarat în schimb la summitul UE că pentru el subiectul avioanelor nu se discută. Scholz refuză până și dezbaterea temei!

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a invitat pe liderul maghiar Viktor Orban la Kiev. Orban trece drept unul din cei mai buni prieteni ai lui Putin din Europa.

9 februarie 2023 a 351-a zi de război

Update 23:15 Kievul a reacționat iritat la decizia firmei SpaceX a lui Elon Musk de a adopta demersuri de interdicție a utilizării serviciului său de comunicații, Starlink pentru operarea dronelor de către ucraineni. Musk știe, desigur, că fără aceste drone Kievul are mari probleme să confrunte invazia agresorului rus.

Tupeu comunist. China se vâră în politica europeană cu pretenții contravenind flagrant dreptului internațional. Ambasada de la Bruxelles a regimului totalitar și genocidar de la Beijing a pretins Uniunii Europene să înceteze să mai ceară victoria completă a Ucrainei, relatează Politico. De asemenea, Beijingul a avertizat UE să nu încheie un acord de investiții cu Taiwanul.

Update 22:30 Dependența Germaniei de economia chineză a crescut la un nivel fără precedent. Potrivit unui studiu recent al Institutului Economiei Germane, (Institut der deutschen Wirtschaft) reluat de DLF, această dependență s-a dublat în 2022 comparație cu anul precedent, deficitul comercial crescând la 84 de miliarde de euro. Lesne de imaginat ce probleme ar avea economia Republicii Federale în cazul unei tentative a Chinei comuniste de a invada Taiwanul.

UE ia în considerare adoptarea de noi sancțiuni împotriva propagandiștilor lui Putin. Noile sancțiuni ar urma să vizeze și exporturile rusești având un volum de 10 miliarde de euro, ceea ce ar extinde ”măsurile de secare a mașinăriei de război și de zguduire din temelii a economiei Rusiei lui Putin”, după cum s-a exprimat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Update 19:30 Spionajul comuniștilor chinezi, întreprins printr-o flotă de baloane, afectează nu mai puțin de 40 de țări de pe toate continentele, relevă presa americană mainstream, citând oficiali ai Departamentului de Stat. S-a evidențiat, în context, că ”echipamentul recuperat din balonul doborât de americani era clar de spionaj și nu corespundea baloanelor meteorologice, așa cum pretinde regimul comunist chinez.

UE a cerut Rusiei să pună capăt absurdei ei autovictimizări.Nu e nici o îndoială că agresiunea rusă în Ucraina e ilegală din punctul de vedere al dreptului internațional”, a reliefat la Viena delegația UE la OSCE.

Update 19:00 Zelenski a fost lăsat de europeni, în principiu, să plece de la Bruxelles cu mâna goală. La îndemnul refuzului german și sub imperiul amenințărilor rusești, liderii europeni nu i-au dat lui Zelenski avioanele cerute, principalul obiectiv al turneului său european, care l-a purtat pe șeful statului ucrainean la Londra, la Paris (unde i s-a conferit legiunea de onoare) și la Bruxelles.

În schimb șefii statelor UE i-au promis Ucrainei, ce-i drept, mai mult ajutor militar. Iar Zelenski e de părere că anumite state sunt gata să-i ofere aviație și va începe o serie de consultări bilaterale. Între statele care ar putea da Ucrainei avioane se numără Marea Britanie. Rezolvabilă, din unghiul său, nu e doar problema avioanelor de luptă, ci și cea a armelor cu bătaie lungă, scrie Kiev Independent.

Între timp. ucrainenii au început să producă muniție în cooperare cu statele NATO. Și Lituania i-a dat Ucrainei 36 de sisteme de rachete antiaeriene, eficiente mai ales în contra dronelor. Pe care iranienii le modifică spre a le maximiza, potrivit CNN, efectul destructiv când e atacată infrastructura ucraineană.

Update 18:45 Numărul victimelor cutremurelor de luni se apropie de 20.000 de oameni, cu 16.546 de victime în Turcia și alte 3317 în Siria. Bilanțul se va mai agrava. Misiunile de salvare au continuat în zona sinistrată și după cele 72 de ore limită atribuite de regulă șanselor de succes ale unor astfel de operațiuni. Emoții mari a stârnit scoaterea unei fetițe de șapte ani de sub dărâmături de către militari israelieni, un episod petrecut în fața unchiului ei și relatat de Times of Israel. Între sinistrații rămași sub dărâmături par a fi și cel puțin cinci ucraineni.

Update 18:30 Președintele ucrainean Zelenski afirmă că Ucraina a intrat în posesia unui plan al Rusiei de a distruge democrația în R. Moldova pentru a prelua controlul asupra țării. Potrivit Europei libere, ”Președinția R. Moldova a confirmat” că se află „în legătură permanentă cu lideri de state și guverne din țările europene și cu alți parteneri externi, inclusiv cu președintele Zelenski, cu care are un schimb continuu de opinii și informații privind situația din regiune”. Într-un comunicat de presă, instituția spune că folosește „ajutorul informațional” pentru a preveni orice tentative de subminare a R. Moldova.

UPDATE 17:05. Președinția R. Moldova a confirmat că se află „în legătură permanentă cu lideri de state și guverne din țările europene și cu alți parteneri externi, inclusiv cu președintele Zelenski, cu care are un schimb continuu de opinii și informații privind situația din regiune”. Într-un comunicat de presă, instituția spune că folosește „ajutorul informațional” pentru a preveni orice tentative de subminare a R. Moldova.

Update 15:00 La Bruxelles președintele Ucrainei, Zelenski, a stăruit asupra necesității livrării, de către europeni, a avioanelor militare pe care forțele armate ucrainene au urgentă nevoie, dimpreună cu muniție, arme cu bătaie lungă și tancuri de luptă. Trebuie să fim mai rapizi decât agresorul rus”, a reliefat Zelenski la întâlnirea cu liderii celor 27 de state ale UE. ”Nu poate exista o Europă liberă fără o ucraină liberă”, a subliniat el din nou.

Update 11:35 Fără deținuți ruși. Șeful grupării de mercenari Wagner a anunțat că a oprit recrutarea de deținuți ruși încarcerați în penitenciarele din Federație, relatează Sky News. „Ne îndeplinim toate obligațiile față de cei care lucrează pentru noi acum”, a spus el, fără a mai da alte detalii.

Nu se cunoaște numărul exact de deținuți cu care Wagner a luptat în Ucraina, până acum, însă pușcăriile din Rusia au înregistrat o scădere cu aproximativ 20.000 de oameni încarcerați, între august și noiembrie. Serviciile de informații americane estimaseră în decembrie, potrivit Reuters, că cifra deținuților înrolați în gruparea Wagner a fost de 40.000, făcându-i majoritari în trupele lui Prigojin.

Update 11:25 Prea mult noroi pentru o acțiuni terestre. Ministerul britanic al apărării a sugerat în cel mai nou raport publicat joi dimineața că este foarte probabil ca comandanții de ambele părți ale conflictului să evite programarea ofensivelor majore între mijlocul și sfârșitul lunii martie, din cauza efectului pe care condițiile extrem de noroioase îl vor avea asupra mobilității trupelor.

„Vremea continuă să joace un rol semnificativ în cursul războiului Rusiei în Ucraina”, afirmă sursa citată, precizând că actualul teren înghețat reprezintă un indiciu al puținelor deplasări masive de trupe, în ultimele săptămâni. Cel mai rău (noroios) va fi între mijlocul și finalul lunii martie, anunță ministerul britanic. Cu toate acestea, avertizează oficialii Londrei, obiectivele politice și operaționale pot să treacă cu vederea aceste limitări și să fie decisă o operațiune în ciuda lor, așa cum a demonstrat invazia Rusiei la finalul lunii februarie 2022.

Update 10:35 Președintele Biden a declarat într-un interviu acordat PBS Newshour că Putin ”a și pierdut Ucraina”, ajutorul militar pentru Kiev nefiind limitat, scrie Ukrainska Pravda. Și mai semnificativ e acordul britanic pentru ajutorarea militară a Ucrainei.

Ieri, vizita lui Zelenski la premierul Sunak s-a soldat la Londra cu semnarea unei declarații de unitate UK-Ucraina și acceptul britanic pentru livrarea unui număr semnificativ de blindate de luptă, de arme cu bătaie lungă, precum și pentru instrucția piloților ucraineni astfel încât să poată mânui avioane militare occidentale.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) citat de Kiev Independent relevă că forțele ruse au început acțiuni ofensive majore în Lugansk, oprite însă de forțele defensive ucrainene. Ofensivele ruse continuă, așadar, în estul Ucrainei, pe fronturile din apropiere de Kupiansk, Lîman, Bahmut, Avdiivka și Novopavlivka, în vecinătatea localităților Kremina, Bahmut, Avdiivka, Opîtne, Marinka și Vuhledar, unde trupele ruse se folosesc, potrivit Ukrainska Pravda, de drone și de aviație pentru a bombarda pozițiile curainene. Potrivit Statului Major ucrainean, au fost uciși de la invazie până acum peste 135.000 de militari ruși din trupele invadatoare.

Update 10:30 Numărul victimelor în zona sinistrată de cutremurele de luni a crescut la peste 16.000. Doar în Turcia și-au pierdut viața cel puțin 12.400 de oameni. Sunt peste 63.000 de răniți. UE organizează o conferință a donatorilor. Regimul Assad și Rusia restricționează accesul la zona sinistrată din Siria, aflată parțial sub controlul guvernului de la Damasc, parțial sub controlul rebelilor. Siria lui Assad încearcă să profite de seism pentru a obține ridicarea sancțiunilor internaționale impuse regimului genocidar susținut de Moscova.

Update 10:15 Președintele Zelenski ia parte la summitul special al UE, care se desfășoară la Bruxelles. Ieri a conferit cu liderii Marii Britanii, Franței și Germaniei la Londra și la Paris, care i-au dat asigurări de sprijin. Șeful statului ucrainean și-a consacrat turneul european principalei nevoi a forțelor armate ucrainene care se confruntă cu agresiunea rusă: avioane militare. Alt subiect central al summitului este reducerea imigrației în prezent debordante în spațiul european.

Update 00:30 Macron l-a primit pe Zelenski cu fanfară militară la palatul Elysee, unde se află și cancelarul german, Olaf Scholz. ”Ne plasăm alături de Ucraina, hotărâți s-o însoțim spre victorie”, a declarat șeful Hexagonului, care s-a afirmat fericit să-l primească pe Zelenski. ”Ucraina poate conta pe Franța și pe aliații săi europeni pentru a câștiga războiul” a spus liderul francez. Macron a evocat între altele ”restabilirea în drepturi a Ucrainei și spațiul de securitate pe care-l merită.”

Rusia nu trebuie să câștige războiul.”, a spus din nou liderul german, care n-a adăugat nimic pozițiilor sale mai vechi.

Franța și Germania au potențialul de a schimba jocul”, a opinat Zelenski care s-a arătat recunoscător celor doi lideri vesteuropeni și a precizat că Ucraina are nevoie ”de arme cu rază lungă de acțiune și de avioane moderne”.

8 februarie 2023 – a 350-a zi de război


Toate informațiile despre cele 50 săptămâni de război AICI:

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 48, 49 & 50

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 42, 43, 44 & 45

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 38, 39, 40 & 41

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 30, 31, 32 & 33

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 25, 26, 27, 28 & 29

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămâna 21, 22, 23 și 24

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 16, 17, 18, 19 & 20

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 12, 13, 14 & 15

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 9, 10, 11

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 7 și 8

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 5 și 6

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 3 și 4

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – primele 14 zile