Cele mai noi articole · Știri de ultimă oră · Politică internațională

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – primele 14 zile


Toate informațiile de actualitate despre războiul din Ucraina aici – LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămâna 3

9 martie – A 14-a zi de război

Update: 22:47 Negocieri ruso-ucrainene în Turcia. Șefii diplomației rusă și ucraineană Serghei Lavrov și Dmytro Kuleba au sosit în Turcia și vor conferi mâine la Antalya, tratativele fiind mediate de Ankara. Delegațiile vor sta în hoteluri separate, scrie Agenția Anadolu, care transmite știrea, afirmând că întâlnirea celor doi va avea loc joi. Au fost acreditați 334 de jurnaliști locali și străini, inclusiv ruși, ucraineni, occidentali, chinezi și israelieni la aceste convorbiri.

Update 22:35 Marea Britanie va trimite Ucrainei cel mai avansat sistem portabil de rachete anti-aeriene de înaltă velocitate, denumit Starstreak, după cum a anunțat ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, reluat de The Telegraph.

Update 21:00 Ministerul Apărării de la Londra a anunțat printr-o declarație oficială, că ministerul Apărării rus a confirmat folosirea unor sisteme de arme termobarice (TOS-1A) în Ucraina. Intelligence-ul militar britanic afirmase în urmă cu 6 zile că a primit informații clare despre sistemele de arme termobarice pe care Rusia le are în Ucraina, însă folosirea lor nu a fost confimată.

Anunțul surpriză a ridicat semne de întrebare cu privire la intențiile Moscovei de a lansa un asemenea anunț, dat fiind că această armă – supranumită Father of all Bombs, din cauza suflului uriaș și a deflagrației rachetelor a cărora sferă de foc atinge 3000 de grade Celsiu, incinerând pe loc corpul uman – este interzisă. N-ar fi exclus ca Rusia să facă acest anunț pentru a intimida și forța mâna Kievului la tratative, în contextul unor posibile negocieri de pace, prin evocarea utilizării unei arme ilegale, înfioarătoare și devastatoare.

Update 19:30 Sergiy Orlov, viceprimarul orașului Mariupol, grav devastat de bombardamentele forțelor ruse, a declarat că situația este de-a dreptul medievală, în orașul său: avem 1170 de oameni uciși; numai astăzi am fost la o groapă comună în care zac 47 de localnici. Nu avem apă, curent, căldură, iar oamenii beau zăpadă și se încălnesc cu lemne. Viceprimarul a acuzat trupele ruse că fac un genocid în direct, trăgând mai nou și în mașini particulare, dar și în locurile în care civilii încearcă să se evacueze.

200.000 de oamenii vor cu disperare să se salveze, să fugă, dar nu pot ieși zilnic decât aproximativ 2-3000, deoarece ne-au mai răms doar 21 de autobuze municipale. Restul au fost distruse de armata invadatoare. Au bombardat materitatea, care avea 600 de paturi! Dar și fabrica de electromecanică unde lucrau 11.000 de oameni din Mariupol, a mai spus Orlov.

Update 19:00 Moscova a admis că folosește militari în termen în campania ucraineană, pe care o numește oficial ”operațiune specială”, deși o lume întreagă îi spune pe nume: război de agresiune. Germania a anunțat că refuză să remită Ucrainei avioane MIG 29 de proveniență poloneză pentru că ”se dorește dezescaladarea și terminarea conflictului”. Există analiști care consideră că tocmai privându-se Ucraina de armele necesare să se apere se va da nu doar ocazia Rusiei să comită noi și teribile crime de război ci și de a se prelungi și extinde conflictul, amlificându-se riscul unui război european.

Update 17:30 Un spital de copii cu maternitate a fost distrus de un bombardament al forțelor ruse la Mariupol, confirmă președintele ucrainean Volodymir Zelenski, după ce imaginile video ale crimei au început să se răspândească. Liderul de la Kiev acuză că a fost vorba despre o lovitură intenționată. “Sunt oameni prinși sub dărâmături. Copii blocați în ruine. Este o atrocitate! Cât timp va mai suporta lumea să fie complice la o asemenea teroare? Închideți spațiul nostru aerian imediat! Aveți această putere. Dar începeți să vă pierdeți umanitatea!” a continuat președintele Ucrainei în mesajul său postat pe Facebook, imediat după confirmarea bombardamentului.

Video: Mariupol City Council via Kyiv Independent

Originally tweeted by The Kyiv Independent (@KyivIndependent) on 9 March 2022.

Update 17:00 Peste 3000 de nou-născuți nu au medicamente și mâncare la Mariupol, este anunțul disperat al ministrului de externe, Kuleba, într-un mesaj publicat pe Twitter, în care cere lumii să forțeze Rusia să oprească acest război barbar asupra civililor și bebelușilor. Șeful diplomației ucrainene a mai precizat că situația umanitară este dezastruoasă la Mariupol, unde exacuările sunt din nou blocate de forțele ruse care bombardează orașul. Rusia continuă să țină captivi 400.000 de oameni, blochează coridoarele umanitare și orice ajutor, a acuzat Dmitro Kuleba.

Update 16:30 Ucraina interzice temporar toate exporturile de grâne (grâu, porumb, mei, hrișcă), carne, zahăr, animale vii și produse animale adiacente, anunță ministerul ucrainean al Agriculturii, în încercarea de a evita o criză alimentară și umanitară a țării grav afectate de război. Ministrul Roman Leșcenko a făcut anunțul pe conturile sale de social media, informează revista Time.

Numită și grânarul Europei, Ucraina este cel mai mare producător de grâne extern pentru Uniunea Europeană, fiind un jucător important și la nivel mondial: 15% din producția globală de grâne este asigurată de această țară. Îngrijorările legate de o posibilă criză alimentară au crescut odată cu extinderea conflictului pe teritoriul ucrainean, mulți fermieri declarând că nu mai pot ara sau să își scoată vitele afară, din cauza bombardamentelor și a zgomotelor infernale care sperie animalele și îi determină să se refugieze de teama raidurilor.

Uniunea Europeană se bazează pe cei mai mari producători interni ai său, care asigură necesarul european de grâne: Franța, Spania, Germania, Polonia și România. Țări precum Egipt și Liban, dependente de grânele ucrainene și române, se pare că vor fi primele care vor resimți efectele acestei măsuri. Prețurile alimentelor de bază au crescut deja în acest început de primăvară: în România, prețul unei pâini este de 1,7 lei, față de standardul ultimului deceniu – 1 lei/pâinea.

La nivel mondial, China și Rusia dețin supremația producției de grâne.

Update 15:50 La Berdiansk, un număr impresionant de civili ucraineni au împânzit străzile orașului ocupat de ruși, pentru a le cere invadatorilor să plece acasă. În video-ul publicat de reporterul Thomas van Linge se poate observa și o mașină de teren inscripționată pe toate geamurile cu celebrul Z, devenit simbolul celor care susțin ocupația Ucrainei și regimul de la Kremlin. Nici localnicii din Enerhodar, orașul ce găzduiește cea mai mare centrală nucleară din Europa, Zaporojie – ocupată în prezent de trupele ruse – ucrainenii nu s-au lăsat, protestând și azi împotriva armatei ruse invadatoare.

Update 15:20 Forțele de ocupație rusă de la Herson au arestat aproximativ 400 de ucraineni, în urma protestelor neîncetate care au avut loc zilnic în orașul sudic capturat de ruși, informează forțele armate ucrainene. Localnicii au manifestat și astăzi în centrul orașului, după cum arată numeroase imagini video transmise din Herson, încercând să îi alunge pe ocupanții ruși cu mâinile goale. Se pare că a fost deschis focul asupra ucrainenilor civili, însă informația nu a fost confirmată de autoritățile de la Kiev.

Update: 15:05 Ministerul britanic al apărării a dat publicității o informare potrivit căreia luptele rămân intense la nordvest de Kiev, fără ca forțele ruse să facă vreun avans semnificativ. Marea Britanie relevă pe contul oficial de pe Twitter al ministerului că orașele Harkiv, Cernihiv, Sumy și Mariupol rămân încercuite de trupele ruse și continuă să fie bombardate intens. Forțele aeriene ucrainene ar fi înregistrat, aparent, un succes semnificativ împotriva aeronavelor moderne de luptă ale Rusiei, ceea ce i-a împiedicat pe invadatori să obțină vreun control al spațiului aerian. Ieri seara, date credibile avansate de surse americane indicau pierderi grele suferite de trupele rusești în Ucraina. Potrivit lor, Moscova ar fi pierdut între 8 și 10 la sută din capacitatea de luptă a forțelor invadatoare din Ucraina. O sută de mii de ucraineni, civili, femei și bărbați s-ar fi alăturat forțelor de apărare teritoriale ale Ucrainei, iar numărul celor care s-au însecris în Legiunea Internațională este estimat a se situa, potrivit Euromaidan Press, între 20 și 40 de mii de militari. Aceste informații nu se pot verifica din surse independente.

Update 14:50 Moscova și Kiev s-au înțeles asupra unei încetări a focului de 12 ore în mai multe orașe asediate de forțele invadatoare ale Moscovei. Ar fi vorba între altele, potrivit DLF de Enerhodar, Mariupol und Wolnowacha. Încetarea focului ar urma să intre în vigoare la ora 21 ora locală. S-ar deschide șase coridoare umanitare pentru evacuări de civili. Multe asemenea înțelegeri au eșuat în zilele trecute, pentru că Rusia nu și-a respectat promisiunile. Unele, de pildă la Sumy, au funcționat. În trexcut asmenea culoare au tot fost folosite ca mijloc de strămutare de populații și de bombardare masivă cu covoare de bombe, a orașelor parțial evacuate

Update 14:30 Situație critică la Cernobîl, care se confruntă cu o pană de curent generală, cauzată de o avarie mare la sistemul de furnizare electrică, a confirmat ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba într-un mesaj pe Twitter. Oficialul de la Kiev acuză Rusia de distrugere a singurului sistem de distribuție a curentului electric pentru centrala nucleară de la Cernobîl.

Generatoarele pe motorină au rezerve de doar 48 de ore pentru a asigura funcționarea centralei și mai ales a sistemului de răcire, dar după aceea se vor opri și riscul de scurgeri radioactive devine iminent, a mai spus Kuleba.
Kievul cere comunității internaționale să ceară Rusiei să le permită echipelor ucrainene să intervină la fața locului pentru a remedia avaria. Acțiunile iresponsabile ale Moscovei pun în pericol întreaga Europă!, s-a plâns șeful diplomației ucrainene.

Update 13:30 Rusia crede că s-ar fi realizat progrese în negocierile cu Ucraina, pe care Moscova n-ar ”vrea s-o ocupe” și ”nici să-i schimbe regimul”. Purtătoarea de cuvânt a Kremlinului a mai afirmat că Rusia n-ar fi ”amenințat NATO niciodată” și nici n-o va face. China comunistă vrea pe de altă parte să-și continue cooperarea cu Rusia. Averile altor oligarhi din Rusia și Belarus urmează să fie înghețate în UE, dar Comunitatea nu s-a putut înțelege asupra unui stop al importurilor energetice europene din Rusia.

Update 13.05 Pierderile armatei rusești au fost publicate de ministerul Apărării de la Kiev. Ele nu pot fi verificate din surse independente, însă prezintă o imagine foarte sumbră pentru capacitățile militare ale Rusiei, care au suferit grave distrugeri în cele două săptămâni de război.

Sursă – Ukraine World citând Ministerul Apărării

Update 12:55 Prin coridorul umanitar organizat cu succes ieri de la Sumy la Poltava, au fost salvați 1600 de studenți și 3500 de rezidenți, a anunțat președintele Zelenski, într-un mesaj remis de Euromaidan Press.

Președintele ucrainean a cerut liderilor occidentali să rezolve rapid chestiunea avioanelor poloneze. Este vorba despre cele aproximativ 23 de MIG 29 pe care Polonia ar vrea să le doneze, printr-un artificiu birocratic, Ucrainei.

Update 12:45 Ați făcut prea puțin, le spune Dmitro Kuleba, șeful diplomației de la Kiev, germanilor, într-un editiorial semnat de el pentru publicația Die Welt. Ministrul ucrainean de externe cere Germaniei să ajute Ucraina mai mult, cu arme, avioane, protejarea spațiului aerian și cu sancțiuni mai dure. Kuleba mai spune că Germania nu a vrut să accepte sancțiunile preventive care includeau oprirea Nord Stream 2, iar cele luate după invazie, au venit tragic de târziu.

Vi se pare că ați realizat o faptă vitejează, dar adevărul este că, în timp ce oamenii mor chiar în Europa, ați făcut prea puțin.

Dmitry Kuleba

Update 12:30 Israelul crede că ”Ucraina e la o răscruce de drumuri și se confruntă cu opțiunea dintre capitulare și calamitate”, afirmă oficiali de la Ierusalim, reluați de Times of Israel. Statul evreu mediază între Moscova și Kiev fără să facă propuneri proprii. Se rezumă să transmită mesajele de la o capitală la alta. Potrivit Ierusalimului și Rusia, nu doar Ucraina și-ar fi moderat pozițiile. Președintele Zelenski e însă de părere că ”revendicările Moscovei sunt exagerate și nu se poate avea încredere că Rusia negociază de bună credință”.

Update 11:45 O soluție negociată a conflictului ruso-ucrainean pare a fi la o aruncătură de băț. Ofertele diplomatice ale Ucrainei sunt ample. Iar Rusia ar fi oferit Ucrainei ”o propunere finală” decizia fiind, potrivit Jerusalem Post, la președintele Zelenski. Liderul de la Kiev își edulcorase anterior, într-un interviu acordat postului american ABC, atitudinea privind aderarea la NATO, care, vădit, ”n-ar fi gata să primească Ucraina”. El și consilierii săi au semnalizat de asmenea propensiunea de a vorbi despre neutralitatea Ucrainei și despre statutul republicilor separatiste Luganțk și Donețk. Presa israeliană speculează că ar fi cinci condiții puse de Rusia lui Putin: 1) ca Ucraina să cedeze Donbasul: 2) să-i recunoască pe separatiștii pro-ruși; 3) să dea garanții că Ucraina nu va adera la NATO; 4) să declare neutralitatea țării; și 5) să reducă armata.

Update 11:35: Agenția Internațională pentru Energie Atomică (IAEA) cu sediul la Viena a declarat azi că a pierdut orice conexiune cu sistemul de date de la Cernobîl. Oficialii IAEA sunt îngrijorați că de ieri nu au primit nicio informație actualizată de la centrala nucleară ucraineană, aflată sub controlul forțelor ruse invadatoare.

Update 09:45: Se semnalează o intensitate mai mică a bombardamentelor ruse și analizele experților militari afirmă că Moscova încearcă să-și rezolve problemele logistice. Zelenski pare dispus să discute neutralitatea, dar integritatea teritorială a Ucrainei (inclusiv apartenența la țara sa a teritoriilor rupte din trupul Ucrainei) nu e, oficial, negociabilă pentru Kiev. America s-a speriat de propunerea poloneză de a remite din Ramstein avioane Ucrainei și a cerut Varșoviei să-și asume răspunderea pentru acest export de arme. Potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, Kirby, SUA n-ar crede că propunerea poloneză, ca America să predea ucrainenilor avioanele de la Ramstein, în Germania, e ”practicabilă”. Propunerea, care s-ar fi avansat fără consultarea oficialilor din Washington, ar implica ”mari provocări logistice” și ar mai exista și ”serioase obiecții geopolitice”, a mai spus el, afirmând că decizia livrării avioanelor de luptă aparține până la urmă Poloniei.

Update: 09:40 Agenția de rating Fitch a retrogradat ratingul Rusiei, reliefând riscul iminent de incapacitate de plată și faliment ale imensei federații conduse de Vladimir Putin. Marile concerne americane Pepsi, Coca Cola, McDonalds și Strabucks au cedat în fața amenințărilor cu boicotul și s-au retras din Rusia. La marile licitații din Occident au început să absenteze oligarhii ruși.

Update: 09:00 Președintele Zelenski a mulțumit Americii și Marii Britanii pentru deciziile opririi importurilor de petrol din Rusia și sugerat că e gata să negocieze și să facă și concesii în chestiuni sensibile ca aderarea la NATO, Crimeea și Donbas. Între timp s-au alăturat forțelor sale 1.000 de germani care, potrivit Bild, luptă cu arma în mână împotriva ocupantului rus. Luptele au continuat noaptea în varii locuri. La Mariupol situația e dramatică din cauza asediului și a lipsei de apă, curent și a cantității tot mai reduse de rezerve de alimente. Forțele ruse au continuat cu bombardările și uciderile de civili. La 8 martie ar fi fost uciși 22 de oameni de către ruși, într-un raid de bombardament la Sumy. In orașul Maly ar fi murit trei adulți și doi copii, bombele distrugând șapte case. Potrivit ziarului Bild, la Ohtirka lângă Sumy ”a fost ucisă cel puțin o persoană, după ce trupele invadatoare ar fi bombardat infrastructura civilă a localității timp de două ore”. Lângă Harkiv au fost omorâți doi oameni, între care un copil de șapte ani. Rusia insistă că n-ar bombarda ”decât obiective militare”.

Update 08:55 SUA pasează înapoi Poloniei cartoful fierbinte al avioanelor MIG de remis Ucrainei. Potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, Kirby, SUA n-ar crede că propunerea poloneză, ca America să predea ucrainenilor avioanele de la Ramstein, în Germania, e ”practicabilă”. Propunerea, care s-ar fi avansat fără consultarea oficialilor din Washington, ar implica ”mari provocări logistice” și ar mai exista și ”serioase obiecții geopolitice”, a mai spus el, afirmând că decizia livrării avioanelor de luptă aparține până la urmă Poloniei.

Update 01:10 Statul Major al Forțelor Ucrainene informează: brigada a 25-a motorizată a celei de-a 6-a armate a Rusiei s-a retras dinspre Harkiv pe teritoiul Federației Rusie, din cauză că și-a epuizat capacitățile de luptă. Comunicatul a fost remis de Euromaidan Press.

Update 01:00 Locuitorii din Irpin, oraș de lângă Kiev, care s-au refugiat după zile întregi de atacuri sângeroase ale forțelor invadatoare ruse, îi acuză pe ruși că se mută în casele lor abandonate, anunță Buzzfeed citând corespondenții săi la fața locului. Suntem frați, suntem același popor – așa spun- dar ne omoară, se plâng localnicii nevoiți să îndure gerul, în locuri străine după o săptămână de teroare, soldată cu zeci de morți, printre care și copii.

Primarul orașului, Oleksandr Markushyn, primește amenințări cu moartea dar refuză să cedeze, rămânând alături de cei aflați încă în oraș: Sunt surprins că monștrii ăștia nu înțeleg că asta e casa noastră. Nu plecăm, nu cedăm. Irpin nu e de vânzare, Irpin nu capitulează!

Trupele ruse încearcă să pătrundă în Kiev de 2 săptămâni, în ceea ce speră că va însemna capitularea Ucrainei. Primarul Vitaly Kliciko le-a transmis invadatorilor că dacă ajung la Kiev, se vor lovi de cea mai puternică forță de rezistență, formată atât din militari, cât și din gărzile civile de apărare.

Update 00:40 Pepsi a anunțat încetarea producției și vânzării produselor sale pe teritoriul Rusiei, după 51 de ani pe piața locală. Marele producător de băuturi s-a lansat în URSS în 1971, având operațiuni și în restul statelor comuniste, spre deosebire de alte companii americane. PepsiCo este cea mai nouă marcă adăugată unei liste de aproximativ 250 de companii majore ale lumii, care au ales să își încheie afacerile în Federația Rusă ca urmare a războiului declanșat de Moscova în Ucraina.

Update 00:10 Decizie istorică luată de concernul american, Coca Cola: compania a anunțat retragerea de pe piața rusă, anunț așteptat în ultimele zile, după deciziile luate de sute de mărci internaționale de a-și închide operațiunile și afacerile în Rusia. Intrate în spațiul ex-sovietic după căderea comunismului, Coca Cola și McDonalds au fost considerate mereu simboluri ale democrației și ale capitalismului, iar apariția lor în unele state semnala tranziția spre o economie liberă.

Inimile noastre sunt alături de toți acei oameni care se confruntă cu efectele de neconceput ale evenimentelor tragice din Ucraina. Ne vom adapta la situație în funcție de cum vor evolua lucrurile.

Coca Cola Company

8 martie – A 13-a zi de război

Update 23:50 Fostul cancelar german Gerhard Schroeder, un apropiat al lui Vladimir Putin, este vizat de o anchetă penală privind acuzația de crime împotriva umanității, anunță Die Welt, citând procuratura din Hanovra și pe procurorul federal din Karlsruhe. Nu se cunosc mai multe detalii despre motivarea plângerii, formulate de procurorii germani de la Hanovra săptămâna trecută și acceptată marți de magistratul de la Karlsruhe. Schroeder face parte din consiliul de administrație al gigantului rus Rosneft și, până la declanșarea insolvenței, din proiectul Nord Stream 2. Fostul cancelar social-democrat este nu numai un răsfățat al regimului Putin, care în iunie se pregătea să îl numească și în consiliul de supraveghere al Gazprom, dar și un influent politician la nivelul cel mai înalt al scenei politice de la Berlin.

Update 23:00 Nicicând, în secolele democrației noastre parlamentare, Camera Comunelor nu a auzit o astfel de alocuțiune, a spus azi premierul britanic Boris Johnson, elogiind fără rezerve discursul rostit prin video dintr-o capitală aflată în bătaia tunurilor ruse, de președintele Ucrainei, Zelenski. Șeful statului ucrainean a reliefat că țara sa va lupta până la capăt. Zelenski este ferm de partea democrației și libertății, a subliniat Johnson, vorbiind în numele întregului Parlament britanic, deci și pentru opoziția care îl susține și consideră că dreptatea este de partea Ucrainei. Pe care, o apără chiar în aceste clipe oameni de rând, a mai spus premierul, ceea ce inspiră milioane prin curajul și devotamentul lorsunt ucrainean, a spus Johnson propunând aplanarea diferențele dintre partide. Marea Britanie și aliații ei vor depune eforturi să îi ajute pe ucraineni să primească armele pe care le merită pentru a-și putea apăra patria lor și de a strânge lațul economic în jurul lui Vladimir Putin și vom înceta să importăm petrol din Rusia. Vom adopta orice metodă ce ne stă la dispoziție, fie ea diplomatică, economică sau umanitară, până când Vladimir Putin va fi eșuat în acțiunea lui dezastruoasă și Ucraina va fi din nou liberă, a mai spus liderul de la Downing Street 10.

Anterior, Zelenski primise aplauze la scenă deschisă din partea tuturor deputaților, care s-au ridicat în picioare, într-o Cameră a Comunelor plină ochi.

Update 22:40 Putin nu (mai) revendică schimbare de regim la Kiev, în timp ce negocierile pentru un armistițiu se apropie de apogeu, relevă ziarul Times of Israel, citând surse oficiale de la Ierusalim familiare cu tratativele indirecte ruso-ucrainene. Potrivit lor, lui Zelenski i se cere să accepte demilitarizarea regiunii Donbas. În caz că refuză, riscă o escaladare semnificativă, declară aceleași surse

Update 22:25 Megalanțul de cafenele Starbucks a anunțat, în fine, retragerea de pe piața rusă, după multiple presiuni. Tot marți, concernul McDonalds și-a confirmat închiderea restaurantelor sale din Rusia, 850 la număr, după 32 de ani de prezență în această țară. Ultima mare companie asupra căreia se fac presiuni uriașe pentru a părăsi Rusia este Coca Cola, deși nici Pepsi nu a anunțat retragerea. În cazul celor două multinaționale, se discută despre faptul că băuturile lor sunt produse de consum larg și retragerea activității lor constitui o pierdere masivă.

Update 22:15 Polonia va primi de la guvernul american, aparate de zbor F-16. Guvernul polonez a cerut și celorlalte state NATO care dețin MIG-29 (Slovacia și Bulgaria), să îi urmeze exemplul și să le pună la dispoziția Ucrainei.

Update 22:00 Fostul ministru al Apărării din Georgia, Irakliy Okruashvili, a sosit în Ucraina cu propriul lui grup de combatanți, pentru a se alătura Legiunii Internaționale create în sprijinul forțelor armate ucrainene.

Irakliy Okruashvili – Sursă foto: Ilia Ponomarenko

Update 21:31 Polonia livrează totuși avioane de vânătoare de tip MIG Ucrainei. După un du-te vino îndelung și numeroase pertractări, ezitări și răzgândiri de frica Rusiei, Varșovia a acceptat să livreze Ucrainei, gratis și imediat aparent 23 avioane militare MIG. Aparatele de zbor ar urma să decoleze spre Ucraina de la baza americană Ramstein din Germania, astfel încât Polonia să scape de acuza rusă a unei cooperări militare directe cu oficialitățile din Kiev, relevă cotidianul german Bild.

Update 21:15 Crucea Roșie Internațională, o organizație în genere foarte sobră și puțin înclinată spre exagerări, a lansat un apel dramatic, calificând textual situația din asediatul oraș Mariupol din sudul Ucrainei drept ”apocaliptic”. Purtătorul de cuvânt al Crucii Roșii, Watson, reluat de DLF, a declarat că toate proviziile din orașul (bombardat și asaltat de mult, de ruși) sunt pe cale de a se isprăvi, iar civilii nu se pot refugia din portul de la Marea de Azov, căci nu există culoare umanitare sigure.

Update 21:04 McDonalds cedează în fața amenințărilor cu boicotul și își închide filialele din Rusia. Coca Cola și Starbucks încă nu și-au suspendat vânzările în Rusia și nu le-au închis.

Update 20:00 Pentagonul a confirmat că 14 state, inclusiv țări NATO, au livrat până în prezent 17.000 de arme anti-tanc și 2000 de rachete antiaeriene Stinger, care au ajutat la doborârea a numeroase tancuri, blindate, elicoptere și avioane de vânătoare ruse.

Fostul președinte ucrainean, Petro Poroșenko, i-a mulțumit pe Twitter liderului de la Casa Albă pentru decizia istorică de a interzice importurile de petrol și alte produse adiacente din Rusia. Poroșenko, aflat la Kiev alături de ceilalți lideri ucraineni, a cerut Uniunii Europene și altor aliați vestici să se alăture acestui demers, adăugând că țara sa are nevoie imediată de deblocarea unui ajutor în valoare de 12 miliarde de euro, pentru sprijinirea economiei grav afectate.

Niciun dolar pentru criminalul de ucraineni, care vrea distrugerea statului ucrainean!

Petro Poroșenko

Update 19:00 Diplomația occidentală face noi tentative de aplanare a conflictului din Ucraina. Șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, a declarat că Rusia trebuie izolată maxim, potrivit ziarului german BILD. În răstimp, șeful ei, cancelarul Olaf Scholz, și președintele Franței, Emmanuel Macron, încearcă să negocieze în culise, cu președintele chinez Xi Jinping, convingându-l să își folosească influența pe lângă Vladimir Putin spre a opri războiul din Ucraina. Ambasadorul Ucrainei la Ierusalim, Korniyciuk, i-a mulțumit premierului israelian, Naftali Bennett, pentru eforturile de mediere, depuse prin deplasarea sa de Șabat în Rusia. Vă mulțumim pentru acest efort de pace care e de neprețuit pentru noi și mult mai important chiar decât vânzarea de arme și muniție, pe care le dorim în continuare, a declarat diplomatul reluat de Jerusalem Post.

Update 18:05 Polonia ar urma să obțină 28 de avioane F-16 de la guvernul american, în schimbul a 28 de MIG-29 pe care ar urma să le doneze Ucrainei, informează cel mai mare ziar polonez Wyborcza, citat de portalul Visegrad 24. Jurnaliștii polonezi susțin că Varșovia este hotărâtă să bată palmă, după zile întregi de apeluri ale Kievului și presiuni ale Londrei și Washingtonului, dar nu ar urma să anunțe această decizie până cele 28 de aeronave F-16 americane vor sosi în Polonia. Piloții ucraineni sunt antrenați pe avioane MIG, de aceea doar câteva țări din NATO le pot oferi aceste aeronave de vânătoare, de generație mai nou, precum MIG-29. Între ele se numără Polonia, Slovacia și Bulgaria. România nu dispune de o forță aeriană competitivă, ci doar de 20 de MIG-21 de generație veche și 17 aparate F-16.

Update 17:35 Zelenski le cere ajutor evreilor americani. El a comparat invazia rusă și distrugerile cauzate de aceasta, în țara sa, cu modul de a proceda al armatelor naziste invadând Europa. Liderul de la Kiev s-a adresat conferinței președinților organizațiilor evreilor americani. Potrivit lui, rușii nu îi lasă pe oameni să părăsească orașele atacate. Nu permit să fie aprovizionați cu apă și mâncare și deconectează aceste localități de la internet, televiziune și curent electric, scrie Jerusalem Post.

Toate acestea s-au întâmplat și sub naziști, a spus el. În chestiune este supraviețuirea națiunii ucrainene. E aceeași chestiune ca antisemitismul. Toate aceste milioane de oameni vor fi exterminați, mai relevă Jerusalem Post care adaugă: conform declarațiilor președintelui ucrainean, 13 oameni au fost uciși luni, în bombardarea unei brutării din Kiev, iar duminică, 50 de copii bolnavi de cancer au trebuit mutați după un atac cu rachetă asupra spitalului de pediatrie din oraș.

Update 17:15 Mai mulți jurnaliști străini cu cetățenie britanică ar fi fost luați ostatici de soldații ruși, la Stoyanka Druha, un sat de lângă Irpin (zona Kievului), a anunțat ministrul Apărării ucrainean, Reznikov.

Update 16:15: De azi, administrația Biden oprește importurile americane de țiței din Rusia. Experții consideră că și Germania poate stopa pe loc importurile de gaz prin Nord Stream I, care-i finanțează lui Putin războiul în Ucraina.

Update 14:25 O unitate de trupe speciale formată din combatanți internaționali, diferită de Legiunea internațională, se află angrenată în lupta împotriva forțelor ocupante ruse, a declarat ministerul ucrainean al Apărării, citat de Jerusalem Post. Generalul de brigadă, Kirilo Budanov care conduce serviciul de intelligence al Armatei le-a mulțumit acestor trupe internaționale de elită, fără a face însă referire la numărul lor sau zonele în care luptă.

Update 14:00 Dezastru moral al educației superioare din Rusia, acuză redactorul – șef al publicației independente Novaya Gazeta, Kiril Martynov, după ce 700 de rectori ai universităților din țara sa au semnat un memoriu prin care susțin operațiunea specială în Ucraina. Acțiunea se află în contrast dur cu zecile de mii de ruși care au înfruntat mascații zilnic în orașele din Rusia, protestând împotriva războiului declanșat de Putin. Momentan, rușii sunt tot mai izolați din punct de vedere al informațiilor primite, după noile reglementări care pedepsesc orice referire denigratoare la adresa armatei ruse sau regimului, cu până la 15 ani de închisoare. Sunt ultimele 3 zile în care site-urile disponibile în Rusia mai au domenii și servere internaționale. Practic, după 11 martie, Kremlinul a anunțat deconectarea țării de la internetul global, prin obligația ca toate site-urile să fie transferate pe teritoriul său, supunându-se astfel cenzurii și verificării serviciilor ruse de monitorizare.

Update 13:30 Forțele ocupante ruse ar fi lansat noi atacuri asupra cordonului umanitar din Mariupol, acuză comandamentul general al armatei ucrainen, citat de Euromaidan Press. Evacuarea civililor grav afectați de luptele din ultimele 13 zile a fost din nou întreruptă, în ciuda asigurărilor de ieri date de delegația rusă în Belarus.

300.000 de ucraineni civili sunt ținuți captivi în Mariupol, în ciuda înțelegerilor cu Crucea Roșie, a declarat ministrul de externe de la Kiev, Dmitry Kuleba, citat de aceeași sursă. Kuleba a transmis Moscovei: Rusia, let people go!

Update 13:10 Ziua Internațională a Femeii a fost sărbătorită și la Kiev, unde doamnele și domnișoarele luptă cu vitejie, alături de soldați și de gărzile civile de apărare. Frații Kliciko au împărțit flori soldatelor, într-un oraș înghețat, după ce azi-noapte a nins puternic. O brigadă ucraineană formată doar din femei a transmis un mesaj dur trupelor ocupante ruse, jurând să lupte până la sfârșit pentru apărarea țării și eliberarea sa.

La începutul războiului, 15% din armata Ucrainei era formată din femei. Ulterior, un număr impresionant de civili, bărbați și femei, au primit arme și instrucție primară, pentru a forma gărzile de apărare, fiind responsabili cu protecția străzilor din localitățile în care trăiesc.

Update 12:40 Germania investighează posibile crime de război, au anunțat procurorul general federal german, citat de agenția AFP. Curtea de la Haga, OSCE, Consiliul pentru drepturile omului au deschis deja dosare de investigare a crimelor de război comise de forțele invadatoare ruse, precum și posibile acte de genocid. Președintele Zelenski a anunțat marți dimineața, că la Mariupol, oraș devastat de bombardamente, un copil a murit de deshidratare, primul caz înregistrat de acest fel. Rușii au distrus infrastuctura cheie a orașului, localitatea nemaiavând apa, căldură, electricitate de peste o săptămână. Coridoarele umanitare nu au fost posibile, întrucât trupele ruse au continuat să tragă asupra orașului, iar ieri, directorului Crucii Roșii Internaționale a declarat la BBC că drumul de evacuare era minat. Se încearcă astăzi un nou culoar umanitar, pe care soldații ucraineni încearcă să îl asigure, pentru ca civilii și răniții să poată pleca în siguranță, informează presa ucraineană.

Update 12:30 Bielorușii nu vor să lupte în Ucraina de partea rușilor, declară surse ale apărării de la Minsk, citate de cotidianul Israel Hayom. Ofițerii își iau concediu medical, își dau demisia sau pur și simplu pleacă din țară, mai spun sursele citate. În urmă cu câteva zile, șeful forțelor armate bieloruse și-a dat demisia deoarece a declarat că nu are cu cine să lupte, bărbații bieloruși refuzând să fie încorporați. Șefa opoziției din exil, Svitlana Țihanovskaia a făcut numeroase apeluri către poporul său să nu se alăture armatei lui Putin. Belarusul rămâne însă aliat al Rusiei, găzduind pe teritoriul său trupe rusești. Kievul a acuzat în repetate rânduri că din Belarus, soldații lui Putin lansează rachete care distrug orașele ucrainene din nord.

Update 12:00 Bombardamente masive ale trupelor invadatoare ruse au distrus numeroase clădiri din localitatea Isyum, din regiunea Harkov, informează jurnalistul BILD, Julioan Roepcke. Asaltul rușilor asupra Harkovului, al doilea cel mai mare oraș din Ucraina, a eșuat din nou, informează aceeași sursă.

Comandamentul general al forțelor armate ucrainene a raportat încă 1000 de morți în rândul soldaților ruși numai în ultimele 24 de ore, cu un bilanț total de 12.000 pierderi umane pentru brigăzile rusești de la începutul războiului de agresiune împotriva Ucrainei, anunță Jerusalem Post. Generali americani, citați luni de presa de la Washington, au apreciat că pierderile ruse sunt devastatoare, chiar și dacă ar fi doar jumătate din această cifră. Prin comparație, în 9 ani de război al URSS în Afganistan, sovieticii au pierdut 14.500 de militari. Alături de ruși, în Ucraina se află și grupări cecene loiale lui Ramzan Kadîrov, un apropiat al lui Putin.

Update 11:55 Trupele ruse au recucerit aeroportul din Nikolaiev/Mykolayev. A fost ucis unul dintre cei mai faimoși generali combatanți ai Rusiei. Situația medicală din Ucraina s-a deteriorat puternic. La Harkiv ar fi fost distruse în bombardamentele ruse ale nopții trecute 11 clădiri. 10 civili între care și copii au fost omorâți ieri la Sumi. În buncărele ucrainene femei și copii cântă ca să-și facă unii altora curaj. Din două orașe s-au confirmat evacuări umanitare. În trecut aceste culoare au fost folosite la Groznîi, în Cecenia și la Alep, în Siria pentru ca după evacuări forțele ruse să arunce asupra orașelor atacate covoare de bombe și să-i trateze pe civilii rămași în ele ca și cum ar fi fost marfă de rebut și materie neglijabilă.

Update: 11:45 La Kiev luptă în apărarea Ucrainei și ”Legiunea internațională”. E vorba de 20.000 de cetățeni străini care, cum au informat autoritățile din subordinea președintelui Zelenski, s-au alăturat forțelor de apărare ale Ucrainei. Între timp Rusia a amenințat că va opri gazul destinat Germaniei prin gazoductul Nord Stream I. Or, acest gaz este, alături de petrolul expediat în SUA principale sursă de venit ale Rusiei, prin care se finanțează războiul din Ucraina. În Germania prețurile pentru energie au crescut considerabil. La benzinării se plătește în Germania peste 2 euro pe litru de benzină. Germania își asigură cu gaz peste 26 la sută din necesarul de energie. Peste ocean crește presiunea asupra americanilor să sisteze aceste importuri. Ceea ce SUA le-ar fi net mai ușor, decât germanilor să renunțe la gazul rusesc. Presiunile cresc și asupra concernelor americane de boicotat, precum Coca Cola, McDonalds și Starbucks pentru că nu-și închid filialele din Rusia.

Update: 11:30 Guvernul australian a hotărât să-i sancționeze pe agenții de influență și propagandiștii care dezinformează și susțin tezele agitpropului rusesc legitimând, sub lozinca ”denazificării”, legenda Moscovei menită să justifice războiul de agresiune declanșat împotriva Ucrainei. Au fost pedepsiți zece indivizi care s-au dedat propagandei și dezinformărilor, se afirmă din surse ale oficialităților de la Canberra, reluate de presa ucraineană. Șefa diplomației australiene, Marise Payne, a dat publicității azi un comunicat, potrivit căruia persoanele sancționate sunt ”de interes strategic pentru Rusia”. Se pedepsesc răspândirea de narative false despre presupusa ”denazificare” a Ucrainei, afirmații false despre imaginarul ”genocid” din estul Ucrainei și promovarea recunoașterii independenței celor două republici separatiste din Donețk și Lugansk.

Update: 11:15 Pagubele provocate infrastructurii ucrainene, între care clădiri, poduri, căi ferate și aeroporturi se ridică la peste 10 miliarde de dolari, a reliefat ministrul ucrainean al infrastructurii, Alexander Kubrakov.

Update: 11:10 Marea Britanie a dat Poloniei asigurări că dispune de ajutorul total al Regatului Unit pentru cazul în care livrează avioane de luptă Ucrainei. Îi vom ajuta pe polonezi, le vom da tot ce au nevoie, a spus ministrul britanic al apărăii, Ben Wallace, reluat de presa germană. Marea Britanie nu are avioanele de vânătoare necesare ucrainenilor, cărora le trebuie aparate de zbor militare rusești de tip Mig. Și SUA au promis în mai multe rînduri ajutor Poloniei, dacă furnizează Kievului avioane. Dar Wallace a avertizat că un astfel de ajutor dat Ucrainei poate transforma Polonia în ținta directă a Rusiei. Polonia a refuzat în repetate rânduri să livreze avioanele cerute de Ucraina.

Update 11:00 Războiul de agresiune declanșat de Rusia în Ucraina a produs până ieri 1,7 milioane de refugiați ucraineni, relevă oficialitățile din Kiev. Președintele Zelenski și-a refăcut apariția azi noapte la biroul său prezidențial și a decis rechemarea tuturor forțelor militare ucrainene aflate în misiuni de pace pe mapamond, ca să participe la apărarea patriei. Rușii au anunțat un armistițiu și formarea de coridoare umanitare în cinci orașe, dar autoritățile ucrainene au confirmat doar evacuările din Sumy și Irpin. Ex-președintele Ucrainei, Ianukovici, care a fugit în Rusia după ce a încercat să înăbușe în sânge revoluția ucraineană din 2014, l-a sfătuit pe succesorul său, Zelenski, să capituleze.

Update 10:55 Forțele ucrainene l-au ucis pe generalul rus Vitali Gherasimov, unul din cei mai decorați generali ruși, precum și pe alți ofițeri superiori ruși, afirmă ministerul ucrainean al apărării, reluat de presa germană. Moartea lui Gherasimov, ieșită la iveală din interceptări de convorbiri telefonice, a fost confirmată prin intermediul unei surse rusești de portalul investigativ Bellingcat. Gherasimov, un militar combatant, a participat la multe din operațiunile militare rusești din ultimii douăzeci de ani, în speță în al doilea război cecen precum și în campania siriană, afirmă ziarul Bild.de.

Update 08:45 Bombardamentele rusești asupra orașelor și locuințelor ucrainene a continuat și în a 13-a noapte de război. La Sumy un raid țintit s-a soldat ieri cu zece civili uciși, între care și copii, după cum informa șeful administrației locale, reluat de Kiev Independent. In cursul nopții partea rusă a încercat să liniștească opinia publică mondială anunțând din nou ”coridoare umanitare”. Multe alte asemenea culoare pentru populația civilă prinsă în capcana bombelor și tirurilor de artilerie s-au anunțat, ca apoi să se dovedească impracticabile. Bombele ruse au căzut și asupra suburbiilor Kievului, iar la Jitomir pare să fi fost atinsă instalia petrolieră. Mariupol rămâne izolat, asediatr și lipsit de apă și curent.

Ziua a 13-a de război

Update 00:00 Ucrainenii au început contraofensiva, atacând masivul convoi rusesc de lângă Kiev, ce se întinde pe o lungime de 64 km, cu celebrele drone turcești Bayraktar, care au înregistrat un succes veritabil în apărarea forțelor ucrainene.


7 martie – A 12-a zi de război

Update 23:45 Statele UE pot începe să își reducă dependența de gazele și petrolul rusesc începând din această săptămână, anunță un document al Uniunii, citat de Reuters. Țările europene s-ar fi pus de acord cu privire la ceea ce numesc reducerea graduală a importurilor de petrol și gaze din Rusia, la care se va ralia și Londra, conform declarațiilor de luni seară ale premierului Boris Johnson.

Germania și Olanda s-au opus astăzi interzicerii importurile energetice din Rusia, care ar avea un efect devastator pentru Moscova și războiul de agresiune pe care îl duce în Ucraina. Analiștii spun că jumătate din economia rusă se sprijină pe marile sale exporturi de petrol și gaze: în 2019, acest sector a totalizat 40% din veniturile aduse la bugetul de stat și 60% din exporturile totale ale acestei țări.

Tot astăzi, Kremlinul a amenințat Germania cu întreruperea furnizării de gaze prin conducta Nord Stream 1.

Update 22:40 Cea de-a treia rundă de negocieri din Belarus între Rusia și Ucraina s-a încheiat fără rezultat. Delegația ucraineană a evocat mici evoluții pozitive, în privința coridoarelor umanitare. Șeful delegației ruse, Medinski, a declarat că a adus la întâlnire documente pe care ucrainenii nu le-au semnat, ci le-au luat cu ei pentru verificare. Potrivit agenției TASS, partea rusă declară că există intenția unei noi runde în curând.

Președintele Franței, Macron, l-a acuzat de cinism moral pe omologul său rus, Putin, și a subliniat că el nu știe ucraineni care să vrea să se refugieze în Rusia. Evacuarile nu au fost astăzi împiedicate la Irpin, a spus primarul localității, citat de Deutschlandfunk.

Update 22:30 Două avioane de luptă rusești au fost doborâte de forțele ucrainene, deasupra Kievului, luni noaptea, informează ministerul apărării din Ucraina.

Update 21:25 Sensibil la presiunea prețurilor energiei și a opiniei publice interne, cancelarul german Olaf Scholz a refuzat cererea de a opri importurile de gaze și petrol din Rusia, care alimentează cu sute de milioane de euro pe zi, economia rusă și, implicit finanțarea războiului de agresiune împotriva Ucrainei. În ultimele zile, liderii europeni și cei americani au primit apeluri tot mai insistente de la conducerea Ucrainei, precum și de la numeroși analiști internaționali și diplomați, să suprime importurile de gaze și petrol ca parte dintr-un nou pachet de sancțiuni. Ele reprezintă cea mai mare parte a economiei ruse și ar constitui o lovitură puternică pentru mașina de război a Kremlinului.

Update 20:05 Japonia ar fi declarat insulele Kurile, pe care le dispută cu Federația Rusă, drept teritorii originale (suveran) nipone, ar fi anunțat premierul de la Tokyo, Fumio Kishida, în fața Parlamentului, informează Euromaidan Press. Este prima folosire publică a acestor termeni de către un înalt oficial nipon, ceea ce semnalează că Tokyo nu mai tolerează ocupația rusească asupra acestor insule, care datează de la finalul celui de-a doilea război mondial. Japonia s-a raliat condamnărilor și sancțiunilor occidentale față de Rusia, de la debutul invaziei acesteia în Ucraina. De precizat că Moscova are aproape toate trupele masate în vestul său, fie în Ucraina, fie la granița cu țara vecină. O bună parte din aceste efective de luptă au fost transferate din Extremul Orient, în mișcări care au durat mai multe săptămâni.

Update 19:30 Cel puțin 13 civili au fost uciși de un raid aerian rus, în timp ce stăteau la coadă pentru pâine, în regiunea Kiev, a declarat Serviciul de Urgență ucrainean, citat de Kyiv Independent. Doar 5 oameni au fost salvați până acum, iar numărul de victime este așteptat să crească, afirmă aceeași sursă. Aproximativ 30 de oameni erau la coadă. Și în alte orașe, precum Harkiv, oamenii au fost uciși fără milă în timp ce se aflau la cozi pentru a obține alimente, iar la Hostomel, primarul localității a murit într-un atac cu rachete în timp ce distribuia alimentele de bază.

Update 19:00 Mercenarii liderului cecen Kadîrov bombardează civili în satul Myla, de lângă Kiev, acuză Statul Major al Apărării din Ucraina, prin comunicatul de presă de seară, citat de Euromaidan Press. Armata rusă a început să își intensifice atacurile odată cu lăsarea întunericului. Unitățile de aviație rusă din centrul și estul Ucrainei sunt transferate în Belarus pentru lansări masive de rachete și atacuri cu bombă asupra marilor orașe și infrastructurii cheie, se mai arată în informarea armatei ucrainene.

Oficialii apărării de la Kiev anunță însă, că pe teren, forțele ruse stau tot mai slab și au nevoie să se regrupeze și să primească sprijin logistic, pe care nu îl au în acest moment. Numai la Konotop și Okhtyrka, trupele ruse au pierdut peste 50% din personalul militar, conform briefingului de presă al Kievului.

Doar 30% din Irpin este controlat de ruși, anunță primarul acestei localități de lângă Kiev, unde civilii au fost brutal uciși zilnic, inclusiv ieri, când încercau să se refugieze.

Update 18:50 Consiliul UE a inițiat luni procesul de aderare la Uniunea Europeană, al Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova, anunță președinția franceză rotativă, citată de DIGI24. Comisia Europeană este invitată să facă următorii pași pentru acordarea statului de țări-candidate, celor 3 națiuni din Parteneriatul Estic, care au solicitat săptămâna trecută aderarea de urgență la spațiul european.

Update 17:25 A treia rundă a negocierilor dintre Ucraina și Rusia a început în Belarus, informează autoritățile bieloruse, citate de presa ucraineană. Ministrul Apărării de la Kiev, Reznikov, conduce delegația ucraineană. Se mai vorbește despre o posibilă întâlnire a miniștrilor de externe rus – Serghey Lavrov – și ucrainean – Dmitry Kuleba, în Turcia, spre finalul săptămânii, însă această informație nu a fost confirmată încă.

Update 17:00 Forțele ucrainene au reușit să recaptureze aeroportul din Nicolaiev (Mykolayev), anunță chiar guvernatorul regiunii, Vitaliy Kim, care în ultimele zile a devenit un erou al rezistenței din această zonă sudică grav afectată de atacurile armatei ruse. Trupele invadatoare încearcă de zile întregi să cucerească cât mai mult teritoriu în sud pentru a uni această parte a Ucrainei cu Peninsula Crimea.

Update 16:00 Forțele ucrainene au netralizat o navă de război rusă, care se afla în apropierea portului Odesa, din Marea Neagră, a anunțat Sergey Bratchuk, purtătorul de cuvânt al Aministrației Regionale Militare, citat de agenția Anadolu.

Update 15:15: Războiul psihologic însoțindu-l pe cel de agresiune al Rusiei în Ucraina s-a agravat printr-un pretins ”document” de informator, analist și whistleblower din serviciile secrete ruse, FSB, remis presei occidentale. Presupusul document e atât de bine realizat încât ar fi ”rezistat” unei examinări de către ”două surse” din FSB ale portalului de jurnalism de investigație Bellingcat. În fapt, nu rezistă unei analize sobre. Căci susține punctele principale ale propagandei ruse, menite să descurajeze ajutorarea occidentală a Kievului și solidaritatea cu Ucraina. Așa de pildă, afirmă că ”utilizarea unei arme nucleare tactice” ar fi militar lipsită de sens dar, ”imaginabilă”, în scopul intimidării inamicului, iar asedierea orașelor ucrainene ar putea dura ani de zile (ceea ce, dimporeună cu ideea că ”până în iunie” Rusia ar fi dat faliment și ar face ”foame”) ar elimina orice urgență din nevoia de asistență militară apuseană pentru Ucraina).

Concomitent, hârtia vehiculează o voalată amenințare a Europei cu războiul, dacă nu renunță la sancțiuni. În rest, face afirmații arhicunoscute despre ”motivarea excelentă” a forțelor armate ucrainene și reproduce varii locuri comune, mult vehiculate în vest și menite să le facă plăcere occidentalilor, ca să-i ademenească mai bine, potrivit cărora ”blitzkriegul Rusiei a eșuat”.

Update: 15:05 Rusia și-a intensificat masiv războiul psihologic. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskow, flutură pe REUTERS știrea potrivit căreia Rusia ”ar opri războiul pe loc” dacă Ucraina ”și-ar schimba Constituția”, ar accepta anexarea Crimerii, independența republicilor separatiste Lugansk și Donețk și neutralitatea și ar renunța la revendicări teritoriale. În fapt, e vorba de condiția inacceptabilă a demilitarizării, care ar lăsa Ucraina și statalitatea ei la cheremul unui Vladimir Putin hotărât, după cum reiese din repetatele sale declrații, să nu recunoască nici poporul ucrainean ca națiune nici statul său independent.

Update 12:45 “Câți mai trebuie să moară ca să ne asigurați spațiul aerian“, a declarat într-un nou apel disperat președintele Zelenski, citat de publicația Kyiv Independent. “Așteptăm decizia voastră, fie să ne aduceți forțele voastre sau măcar să ne dați avioane și sistemele anti-rachetă care ne-ar da puterea să o facem noi înșine“, a mai spus liderul de la Kiev.

Sursă deschisă: Institutul pentru Studierea Războiului via BBC

Update 12:30 Așa-zisul coridor umanitar din Mariupol era minat, a acuzat directorul Crucii Roșii, Dominik Stillhart, într-o intervenție la postul de radio BBC 4. Șeful organizației umanitare a declarat că voluntarii Crucii Roșii de pe teren au încercat să evacueze civilii din orașul greu lovit de bombardamentele rușilor, însă ruta propusă de aceștia era una plină de capcane.

Cinism dincolo de orice imaginație – așa a caracterizat ministrul britanic James Cleverly propunerile părții ruse pentru evacuarea civililor din zonele critice. Demnitarul britanic, responsabil cu afacerile europene și nord-american, a declarat: Să propui evacuarea în brațele țării care tocmai îți distruge națiunea este un nonsens absolut. Cu toate acestea, Cleverly a reiterat refuzul statelor NATO de a impune o interdicție de survol asupra Ucrainei, afirmând că guvernul său va sprijini în continuare efortul umanitar și militar al Kievului.

Update 12:00 Câteva mame ale unor soldați ruși l-au aprostrofat pe guvernatorul regiunii Kuzbass, din zona central-sudică a Rusiei, cu privire la băieții lor care sunt carne de tun în Ucraina, prezintă The Telegraph printr-un video al ședinței locale desfășurată într-o școală. Mamele țipă la guvernator, care le dă asigurări că se va finaliza în curând. Una dintre femei îi spune furioasă: unde este fiul tău? Guvernatorul îi răspunde că studiază la universitate, răspuns care tensionează situația. Mamele soldaților ruși au început cu greu să afle informații reale despre băieții lor, după ce au fost sunate de chiar de prizonieri de război ruși. Guvernul nu furnizează detalii despre conflictul militar din Ucraina, pe care îl numește doar o operațiune specială.

Din anii 90, în această țară funcționează Comitetul Mamelor Soldaților Rusiei (CSMR), pentru tragerarea la răspundere a abuzurilor din armata rusă, documentate de regretata jurnalistă Anna Politovskaya, în cartea sa fenomen, Rusia lui Putin, pentru care a plătit cu viața în 2006.

Update 11:35 Pierderile forțelor armate ruse se ridică la 1000 de blindate, 290 de tancuri, 46 de avioane, 7 drone, 3 nave de război, 68 de elicoptere și alte echipamente de război, informează Ministerul de Apărare al Ucrainei, furnizând un grafic explicit. Un număr de 11.000 soldați ruși au fost uciși în războiul declanșat de Moscova asupra țării vecine la 24 februarie.

Sursă deschisă: Ministerul ucrainean al Apărării

Update: 11:15 Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, crede că sancțiunile adoptate până acum ar fi bune și ar provoca ”veritabile dureri” Rusiei lui Putin. Dar ”războiul lui Putin”, a admis ea, ”este oroarea pură”. Trebuie deci ”combătut cu toate forțele” și ”înlăturate lacunele sancțiunilor”. Ar fi îmbucurător, a mai spus ea postului național german Deutschlandfunk, că 40 de țări s-au raliat sancțiunilor. Von der Leyen consideră că adoptarea de sancțiuni suplimentare ar fi ”imaginabilă”. Pe moment, statele occidentale cu SUA și patria germană a Ursulei von der Leyen în frunte, continuă să finanțeze războiul lui Putin, perpetuându-și importurile de gaze și de petrol din federația rusă. Totodată, vestul, plin de frică de spectrul agitat de propaganda Moscovei, al ”celui de-al Treilea Război Mondial și al unui conflict nuclear, suflă și în iaurt când e vorba de ajutorarea militară a Ucrainei.

Update: 11:00 China cere ”reținere” în războiul din Ucraina și recomandă să nu se ”pună paie pe foc”. China comunistă, aliat al Rusiei lui Putin, a refuzat să condamne invazia trupelor Moscovei în țara vecină.

Update: 10:40 Războiul de agresiune al Rusiei conține și o amplă componentă psihologică și propagandistică. Ucraina condamnă ca ”absolut imorale” propunerile ruse, care manipulează nevoile umanitare ale populației civile ucrainene asediate la Kiev, Sumy Mariupol și Harkiv. Moscova a propus deschiderea de așa-zise ”culoare umanitare” doar spre Rusia și aliatul din Belarus, spre a exploata astfel sentimentele umanitare și imaginile televizate, menite să arate Rusia nu ca agresor, ci ca salvator, sunt de părere oficialii ucraineni.

Update 08:30 Agenția rusă Interfax anunță că Moscova ar accepta crearea de culoare umanitare pentru refugiați la Harkiv, Mariupol și Sumy. Ar fi vorba de o concesie făcută la intervenția președintelui Franței, Macron. Liderul de la Paris se află angrenat într-o dificilă campanie electorală în Hexagon și are nevoie de un plus de popularitate. Zilele trecute rușii au tot acceptat armistiții în localitățile pe care le asediază, pe care apoi le-au încălcat sistematic, împiedicându-i pe oameni să părăsească orașele distruse de bombardamentele Moscovei.

Update 07:10 Președintele Zelenski a criticat Vestul pentru neadoptarea unor noi sancțiuni care să pedepsească Rusia în urma intențiilor anunțate de puterea agresoare, de a distruge ”complexul militaro-industrial” al Ucrainei, după cum s-a exprimat ministerul rus de război. ”Insolența agresorului e un semn clar lansat Occidentului, că sancțiunile impuse Rusiei sunt insuficiente, iar la invadatori s-ar putea instala sentimentul impunității” a estimatat liderul ucrainean Zelenski într-un nou mesaj video.

Update 07:00 O lovitură aeriană rusă pare să se fi soldat cu distrugerea unui punct de evacuare a civililor în suburbiile Kievului și moartea a opt persoane, indică surse din capitala ucraineană. Serviciile secrete occidentale consideră că Rusia își va întări azi puternic atacurile asupra orașelor ucrainene cheie, inclusiv capitala, relevă Kiev Independent. Tot azi ar urma să aibă loc a treia rundă de negocieri ruso-ucrainene. Situația civililor prinși în capcana conflictului din orașele ucrainene asediate, ca Mariupol și Volnovakha, a căror evacuare a fost împiedicată sistematic de atacuri ale forțelor rusești, devine din ce în ce mai dramatică.

Update: 06:50 Masivele demonstrații de protest rusești care au avut loc ieri în zeci de orașe din Rusia împotriva războiului din Ucraina s-au soldat cu o reacție extrem de puternică a regimului și numeroase arestări. Peste 4.500 de persoane ar fi fost arestate de forțele de represiune, reiese din datele unui ONG specializat în monitorizarea de proteste, reluat de France Presse.

Update 06:45 Ministrul de externe al Ucrainei, Kuleba, a cerut UE și G7 să introducă noi sancțiuni specifice împotriva Rusiei. Măsurile sunt menite să afecteze economia rusă astfel încât să ducă la terminarea războiului din Ucraina, a declarat Kuelba, reluat de Kiev Independent.

Update 06:30 Rusia și-a intensificat sensibil bombardamentele asupra orașelor și infrastructurii civile a Ucrainei, relevă corespondenții de presă și oficialii de la Kiev. Potrivit agenției franceze AFP și consilierului președintelui Zelenski, Arestovici, reluat de postul german DLF, rușii au bombardat intens suburbiile capitalei și orașelor Cernihiv, din nord, Nicolaiev, în sud și Harkiv, în est. La Harkiv bombele au căzut și asupra blocurilor de locuințe. Iar la Irpin au fost omorâți de ruși civili care încercau să se refugieze. Corespondentul DLF din Kiev informează că forțele invadatoare și-au extins asedierea din trei părți a capitalei, iar apărătorii se pregătesc să facă față asaltului. Situația aprovizionării Kievului este tot mai grea.

Update 01:10 Rusia a început să recruteze sirieni pentru a-i trimite în Ucraina, acuză oficiali americani ai apărării, într-un material exclusiv al WallStreet Journal. Un raport al serviciilor americane sugerează că Moscova speră că experiența sirienilor loiali lui Bashar Al Assad în războiul de gherilă, va ajuta trupele sale să cucerească Kievul și alte orașe mari. Rusia este implicată în războiul civil sirian din 2015, de partea dictatorului de la Damasc, fiind acuzată deseori de atacuri asupra civililor, încălcarea armistițiilor și distrugeri ale orașelor. Moscova deține și două baze navale pe teritoriul sirian, la Tartus și în Latakia.

Update 00:55 Avansul terestru al forțelor ruse a fost minim, în ultimele 24, iar obiectivele armatei ruse cel mai probabil nu au fost atinse, a informat printr-un comunicat de presă, Ministerul Apărării de la Londra. Cu toate acestea, spun oficialii britanici, atacurile asupra obicetivelor civile și asupra infrastructurii din Ucraina au continuat cu o intensitate foarte mare, în special la Harkiv, Chernihiv și Nicolaiev (Mykolayev), cu precădere la Mariupol.

Update 00:40 Un număr de 211 școli au fost distruse în Ucraina de forțele invadatoare ruse, de la începutul războiului de agresiune declașat de Kremlin la 24 februarie, a declarat ministrul educației, Serhiy Shkarlet. 38 de copii au fost uciși, dintre care 2 numai astăzi la Irpin, unde au fost împușcați de trupele ruse, alături de mama lor și lăsați fără suflare în mijlocul străzii. Numărul victimelor-copii provocate indirect de invazia rusă nu este încă cunoscut. Este vorba de micuții bolnavi de cancer, bebelușii din secțiile de terapie intensivă și alți copii bolnavi sau vulnerabili, care au fost nevoiți să se refugieze în subsoluri și adăposturi improvizate. La Harkiv, duminică dimineață, o tânără familie și-a îngropat bebelușul de numai 40 de zile, Amir, care a murit din cauza unei pneumonii puternice, cauzate de faptul că familia a petrecut ultimele 11 zile în subsolul blocului, de frica bombardamentelor zilnice.

Update 00:15 Bombardamente continue de la ora 23.30 la Harkiv, anunță corespondenții ucraineni. Imagini cu orașul ruinat de atacurile neîncetate ale forțelor ruse, care nu au reușit de 11 zile să îl cucerească, au făcut înconjurul lumii. Cu o populație de 1,5 milioane de locuitori, Harkivul era înainte de invazia rusă al doilea cel mai mare oraș din Ucraina, situat în nord-estul țării. O importantă minoritate rusă locuiește la Harkiv, ceea ce nu l-a împiedicat pe liderul de la Kremlin să își direcționeze trupele spre comiterea de atacuri asupra blocurilor și a țintelor civile: școli, grădinițe, spitale sau instituții de stat.


7 martie – A 12-a zi de război

Update 23:45 Un nou simbol se răspândește de câteva zile în Rusia, între cetățeni, artiști, sportivi, militari și alte persoane care l-ar susține pe Putin: litera Z. Desenată pe tancuri, blindate, inscripționată pe tricourile atleților sau pe hanoracelor muzicienilor în videoclipuri, litera Z transmite un mesaj necunoscut încă. Istorici precum Kamil Galeev de la Woodrow Wilson Center spun că ar putea fi vorba despre Z de la “Za pobedy” (n.r. pentru victorie) sau de la “Zapad” (n.r. Vest), dar nicio teorie nu a fost confirmată. Arată ca un simbol ce creează o nouă identitate rusă, o nouă ideologie, scrie Galeev pe Twitter, oferind numeroase imagini cu acest misterios Z care a luat cu asalt inclusiv pozele de profil de pe Instagram, ale multor tineri ruși, regăsindu-se inscripționat și pe mașini.

Update 23:00 Bătălia pentru Kiev ar urma să se dea în următoarele zile, după ce rușii au reușit să infiltreze mai multe sate și orașe apropriate capitalei, avertizează consilierul ministrului de interne, Vadym Denysenko, citat de Hromadske.

Între timp, în Rusia, Netflix și-a întrerupt transmisia, Tik Tok a închis opțiunea de a putea face streaming live, iar autoritățile și-au propus să deconecteze total țara de la internet. Până la 11 martie, toate serverele și domeniile vor trebui transferate în zona rusească, informează Nexta TV. Peste 4000 de oameni au fost arestați astăzi în orașele ruse, pentru participarea la mitinguri anti-război și împotriva regimului Putin, iar zeci de mărci importante din domeniul retail, electronic sau auto, ori servicii bancare, s-au retras de pe piața rusă.

Cardurile VISA și Mastercard nu mai pot fi folosite de către cetățenii ruși. Mulți dintre ei însă, nu cred că ceea ce se întâmplă în Ucraina este real, în ciuda relatărilor rudelor, conform RFI. Propaganda Kremlinului este aproape totală, cu foarte puține surse de informare independente și disponibile doar prin browser-ul Tor sau servicii de comunicații, precum Telegram.

Update 22:15 O familie din Irpin și-a pierdut cel puțin 3 membri într-un atac sângeros al armatei ruse asupra civililor din Irpin, comis astăzi, relatează Reuters. O mamă și cei doi copii ai săi au fost împușcați de trupele ruse, atac documentat cu imagini ce au șocat o lume întreagă.

O biserică a fost distrusă de bombardamente și mai multe case au ars, în timp ce civilii încercau să se evacueze, după ce zilele trecute forțele ruse au distrus liniile de tren. Ambasadoarea Ucrainei în Estonia, Mariana Betsa, anunțat că orașul Chernihiv se află în aceste ore sub bombardamente intense, din partea forțelor ruse.

Update 22:00 Șefa UE Ursula von der Leyen a pregătit Ucraina pentru un drum lung și anevoios pentru aderarea țării la Comunitate. Acest proces ar depinde, potrivit ei, și de evoluția (de la fața locului a) Ucrainei. Pe moment, marile puteri occidentale, între care SUA și Germania, continuă să importe petrol și gaze din Rusia.

Update: 21:45 A reînceput valsul diplomatic care a marcat și repetatele încercări futile ale cancelariilor occidentale de a împiedica invazia Rusiei în Ucraina. După vizita de sâmbătă a premierului israelian Bennett la Putin și apoi la cancelarul Scholz, a stat de vorbă îndelung, la telefon, cu liderul de la Kremlin și președintele Franței, Macron, precum și omologul său turc, Erdogan. Nu există rezultate palpabile dincolo de dorința Germaniei și Israelului de a rămâne în strâns contact ”pentru a termina cât mai rapid războiul din Ucraina”. (E vorba, nota bene, de războiul care, dacă e denumit ca atare în Rusia, persoanele care comit imprudența de a pronunța subversivul cuvânt sunt pasibile de condamnări la 15 ani de închisoare).

Update 21:40 Azi Rusia lui Putin a amenințat direct România. Potrivit Moscovei, orice stat care pune la dispoziția Ucrainei aeroporturile sale ar putea fi considerat ca parte din litigiu.

Update 20:25 Forţele invadatoare ale Rusiei lui Putin au atacat din nou, ca ieri, coridoarele umanitare destinate evacuării civililor asediați. Armata rusă ar fi lansat opt rachete de croazieră de pe navele din Marea Neagră asupra aeroportului orașului Vinița, care a fost complet distrus, relevă Kiev Independent. Același ziar semnalează că, potrivit autorităților ucrainene, circa 2.000 de cetățeni străini prinși în capcană de bombardamentele rusești sunt în imposibilitatea de a părăsi Ucraina. Protestele împotriva invaziei și războiului de agresiune declanșat de regimul Putin au avut loc în zeci de localități din Rusia. S-au operat mii de arestări.

Update 20:20 În Germania se manifestă opoziția unei părți a stângii radicale împotriva planurilor de reînarmare anunțate de cancelarul Scholz. Unii membri pacifiști și de extremă stânga ai SPD și ai ecologiștilor, partide care fac partea din coaliția guvernamentală, s-ar putea să-și părăsească partidele în semn de protest față de decizia cancelarului.

Update 20:15: Statele Unite vor documenta crimele de război comise de armatele Rusiei lui Putin în Ucraina. Între ele se numără și recentul atac asupra centralei nucleare de la Zaporojie.

Update: 18:45 SUA vor acorda asistență Republicii Moldova să ajute pe refugiații ucraineni și să gestioneze situația, a spus șeful diplomației americane, Blinken în conferința de presă comună cu șefa statului moldovean, Maia Sandu. Conferința e în curs. Demnitarul american a declarat că SUA intenționează să ajute Republica Moldova în domeniul reformei și luptei anti-corupției și a elogiat eforturile Republicii Moldovei în domeniul ajutorării refugiaților, ca și în alte domenii. Raportat la numărul locuitorilor ei, Republica Moldova a primit mai mulți refugiați decât orice altă țară. Maia Sandu a promis să continue să primească și să ajute refugiați și a cerut Comunității Internaționale ajutor în acest sens. Blinken n-a explicat cum vor ajuta SUA ca Republica Moldova să-și păstreze independența și integritatea teritorială pentru cazul ipotetic al unui atac al Rusiei. Nici președinta Maia Sandu n-a intrat în amănuntele militare ale chestiunii. În schimb, Blinken a vorbit pe larg despre ajutor în sectorul energetic, (în care Republica Moldova e dependentă de Rusia). Demnitarul american afirmă că SUA i-au oferit Ucrainei în ultimul an ajutoare militare în valoare de 1 miliard de dolari. Acum americanii sunt în discuții cu Polonia despre transferul de avioane militare Ucrainei. În acest domeniu Blinken minte. Sau domnește, vădit, haosul, de vreme ce polonezii au dezmințit oficial și eventualul transfer de avioane către Ucraina și eventualitatea unei utilizări a aeroporturilor poloneze de către piloții ucraineni. Maia Sandu a declarat că nu are informații despre schimbări semnificative în Transnistria, dar, potrivit ei, ”vulnerabilitatea rămâne”, deși nu există informații legate de implicarea acestor militari (ai Armatei a 14/a) în Ucraina. Maia Sandu a evidențiat relațiile economice foarte strânse între Chișinău și Kiev și problemele pe care le ridică și războiul actual și venirea refugiaților.

Update: 18:00 ”Liderii lumii trebuie să-ți relanseze eforturile pentru a determina eșecul oribilei invazii a Rusiei în Ucraina”, a spus premierul britanic Boris Johnson, adresându-se într-un editorial din New York Times omologilor săi din cancelariile de pe glob. ”Căci nu ne vor judeca istoricii viitorului, ci poporul Ucrainei”.

Update 17:00 Peste 1700 de oameni au fost reținuți numai la Moscova, anunță ministrul rus de interne, citat de agenția RIA Novosti, în urma protestelor masiva anti-război, care s-au desfășurat în 49 de orașe din Rusia. De la St. Petersburg la Vladivostok în extremul orient, rușii au luat cu asalt străzile împotriva acțiunilor militare ale regimului Putin, mii de oameni fiind arestați de brutalele forțe de ordine ruse, anunță BBC. Până astăzi, un număr de aproximativ 10.000 de cetățeni ruși, de toate vârstele de la copii de grădiniță cu mamelor lor, la tinere cu bebeluși la piept și bătrâne supraviețuitoare ale asediului Leningradului, au fost reținuți de poliția rusă în protestele zilnice.

Update: 16:02 Evacuarea orașului Mariupol a eșuat din nou. Părțile se acuză reciproc pentru acest eșec, confirmat de Crucea Roșie Internațională. La Mariupol, oraș distrus sub bombe ruse și lipsit de apă și căldură, mor civilii, cu tot cu femei și copii, în permanență.

Update 15:00 Moscoviții au sfidat interdicțiile Kremlinului și au ieșit în număr mare să protesteze împotriva războiului purtat de Putin în Ucraina, se arată în imaginile care străpung cenzura impusă de autoritățile ruse. Mai multe orașe au fost împânzite de proteste, deși oamenii riscă până la 15 ani de detenție, iar mascații au intervenit din nou în forță, în centre ca Sankt Petersburg, pentru a dispersa participanții la mitinguri.

În Finlanda, sosesc trenuri pline de ruși din Sankt Petersburg care fug din țară înainte ca granițele să fie închise, informează marile agenții de presă, care au filmat la Helsinki sosirea acestora. Primii ruși au reușit să fugă cu ultimele avioane care au părăsit țara, zilele trecute, alături de numeroși corespondenți de presă. Economia este prăbușită, cardurile Visa și Mastercard nu vor mai funcționa, iar oamenii se tem că vor fi înrolați în armată și trimiși în Ucraina sau că statul le va sechestra bunurile pentru a finanța incursiunea militară în țara vecină.

Update 14:45 Elon Musk a discutat prin video cu președintele ucrainean Zelenski, anunțând că în următoarele zile, mai multe sisteme Starlink vor fi livrare orașelor distruse de trupele ruse, pentru a restabili conexiunea populației la internet, anunță Kyiv Post. Video-ul cu discuția celor doi a fost pus la dispoziție de președinția ucraineană. Cei doi au vorbit și despre noi proiecte în domeniu cosmic, iar Elon Musk va vizita Ucraina, după ce războiul se va încheia.

Update 14:30 Aeroportul din Vinnița a fost lovit de 8 rachete rusești, a anunțat președintele Zelesnki, citat de EMPR Media. Orașul se află în partea central-vestică a Ucrainei, la doar 2h distanță de granița cu Republica Moldova.

Update 13:25 Forțele armate ucrainene informează că rușii se concentrează tot mai mult pe tăierea accesului Ucrainei la Marea Neagră și Marea de Azov, folosindu-și resursele principale să ocupe cât mai mult teritoriu în zona de sud, anunță comunicatul cel mai recent, remis de ambasada Ucrainei la București. Invadatorii se pregătesc să aducă întăriri din districtele de est, centru și vest, pentru operațiunile concentrate în sud, se mai arată în informarea de presă a armatei ucrainene. În est – regiunea Donețk – trupele ucrainene de apărare conduc o operațiune la Slobojanski și în părți ale districtului Tavryia. Blindatele ucrainene apără orașele Harkiv și Okhtyrika, în timp ce la Chernihiv, trupele ucrainene continuă să respingă atacurile rușilor. Un mesaj de încurajare a fost lansat către rezistența civilă ucraineană:

Inamicul este speriat, inamicul este dezorientat, inamicul a intrat în panică! Strângem rândurile! Victoria va fi a noastră! Hai să câștigăm împreună! Glorie Ucrainei!

Forțele armate ucrainene

Președintele Zelenski a avertizat într-un mesaj video, preluat de Kyiv Independent, că armata sa se află în posesia unor documente și hărți obținute de la soldații capturați și avertizează că forțele ruse se pregătesc să bombardeze frumosul oraș-port, Odesa.

Update 13:10 SUA lucrează intens cu Polonia pentru a reuși să livreze avioane de luptă Ucrainei, a declarat Anthony Blinken, secretarul de stat american, citat de AFP. Ar putea fi vorba despre mai multe aparate F-16, pe care Washingtonul urma să le livreze Varșoviei, în cadrul unui acord anterior. Kievul a solicitat cu disperare statelor NATO și ieri, Congresului american, să fie ajutat cu avioane de vânătoare pentru a putea lupta împotriva invadatorilor ruși. Anterior, UE promisese zeci de MIG-uri de la Slovacia, Polonia și Bulgaria pentru forțele ucrainene, prin vocea șefului diplomației sale, Borrell, însă promisiunea nu a fost materializată.

Update 13:00 Soarele a ieșit astăzi pentru locuitorii din Novaya Kakhovka (regiunea sudică Herson) ocupată de trupele ruse, care au ieșit pe străzi în număr și mai mare ca să înfrunte armata ocupantă și să îi ceară plecarea. Imaginile au fost publicate pe contul de Twitter al prizonierului politic rus, Andrei Pivavarov, care este administrat de echipa sa.

Și rușii din Tomsk, o regiune din Siberia, au luat cu asalt centrul orașului, pentru a protesta împotriva războiului declanșat de regimul Putin, în ciuda represiunii puternice a Kremlinului, care a arestat până acum peste 8000 de manifestanți în ultimele 11 zile, anunță disidentul rus Mihail Hodorkovski.

Update 12:43 Yuval Noah Harari, reluat de Times of Israel afirmă că, ”indiferent dacă Putin își retrage trupele sau încearcă să obțină supunerea Ucrainei prin bombardarea ei, președintele Rusiei a și pierdut războiul pe care l-a declanșat, afirmă istoricul israelian. ”Acest război nu e despre cucerirea acestui oraș sau acelui oraș. În cauză e însăși existența poporului ucrainean”, a reliefat el, așa cum au apreciat și alți observatori, înaintea lui. ”Putin”, a mai spus Harari, a ”început acest război pentru că are în cap o fantezie, potrivit căreia n-ar exista poporul ucrainean, care ar fi de fapt rus și doar o bandă mică, iudeo-nazistă, l-ar împiedica să vadă realitatea.”

Update 12:00 Șeful Statului Major General din Belarus a demisionat, ca urmare a lipsei de bărbați dispuși să se încorporeze în armata lui Lukașenko, anunță Euromaidan Press, citându-l pe viceministrul ucrainean al Apărării, Nosov. Comandantul bielorus ar fi scris în scrisoare de demisie: “Din cauza refuzului masiv de a lua parte la ostilități….armata bielorusă nu are efectivele necesare pentru gestionarea situației“, se arată documentul obținut de viceministrul ucrainean.

Update: 10:40 Rusia ”atacă deliberat cartierele de locuințe din Ucraina”, acuză surse ale serviciilor de informații ale Marii Britanii. Potrivit serviciilor secrete ale Londrei, aceste bombardamente masive au obiectivul de a sfărâma moralul oamenilor. Armata rusă, mai relevă serviciile secrete ale Regatului Unit, reluate de postul național german DLF, ”continuă să fie surprinse de forța rezistenței ucrainene. Reacția la acest șoc sunt atacurile asupra orașelor Harkiv, Cernihiv și Mariupol”. Rusia a afirmat repetat că ar ataca doar infrastructură militară. Din contră, conform știrilor publicate pe Twitter de ministerul britanic al apărării, forțele ruse operează în Ucraina pe modelul bombardărilor masive și extinse efectuate de forțele Mosovei în Cecenia, la Groznîi precum și la Alep, în Siria, când au făcut aceste orașe una cu pământul.

Update 10:30 Zelenski a vorbit cu omologul său american Biden după zădărnicirea de către Rusia a evacuării de civili din orașele ucrainene asediate. Iar administrația SUA a hotărât să-și sporească ajutorele umanitare și asistența economică acordate Ucrainei, i-a spus Biden lui Zelenski, după cum transmite Bloomberg. SUA, afirmă aceeași sursă, ”cooperează cu Polonia și e în discuție cu alți aliați din NATO în chestiunea unui proiect ca aceste țări să ofere avioane de luptă Ucrainei întru combatarea forțelor ruse”.

Update 08:30 Trupele ruse continuă bombardarea infrastructurii civile a Ucrainei, ceea ce constituie o crimă de război. Concomitent, forțele invadatoare ale lui Vladimir Putin își continuă eforturile de încercuire a principalelor orașe, Kiev și Harkiv și de realizare, în sud, a joncțiunii forțelor lor cu unitățile ruse din Crimeea anexată. În cursul nopții, premierul israelian Bennett l-a informat pe președintele Zelenski, apoi pe cancelarul german Scholz cu privire la discuțiile de două ore șți jumătate pe care le purtase anterior în Rusia cu Putin. Guvernele israelian și german ar fi convenit, potrivit DLF, să rămână în contact strâns în chestiunea războiului din Ucraina, cu scopul ”încheierii lui cât mai grabnice”. Bennett fusese rugat săptămâna trecută de Zelenski să medieze.

Update 08:00 Președintele Ucrainei, Zelenski a cifrat pierderile în militari a cotropitorilor ruși la peste 10.000 de oameni. Ar fi fost distruse sute de blindate rusești, mai susțin oficialii ucraineni, reluați de DLF. În cursul nopții forțele ruse au continuat bombardarea marilor orașe ucrainene, în special Kiev și Harkiv. Președintele Rusiei a proferat ieri noi și ample amenințări la adresa Ucrainei. A cărei conducere ar ”risca statalitatea țării dacă mai acționează în continuare la fel”. În privința instituirii unei zone de interdicție de survol în Ucraina, aceasta ar avea ”urmări catastrofale pentru Europa și întreaga lume”, a mai amenințat liderul de la Kremlin. Ieri, globul pământesc s-a umplut de demonstrații împotriva lui Putin, a războiului său de agresiune declanșat împotriva Ucrainei și în semn de solidaritate cu țara lui Volodimir Zelenski. Din Israel până în Austria, din Turcia până în Malaiezia, din America de Sud până în Japonia s-a manifestat împotriva dictatorului rus.

Update 07:30 ”Mariupol, așa cum era cunoscut, nu mai există”, a spus, primarul acestui oraș. Invadatorii ruși au tras asupa autobuzelor care urmau să scoată civilii ucraineni din orașul asediat Mariupol. Orașul e lipsit de zile în șir de apă, curent, căldură. Sunt mii de răniți, a reliefat primarul Boicenko. Mariupol e practic distrus. Din 50 de autobuze pregătite pentru evacuare n-au rămas decât 20, acuza el, reluat de DLF. Ieri, globul pământesc s-a umplut de demonstrații împotriva lui Putin, a războiului său de agresiune declanșat împotriva Ucrainei și în semn de solidaritate cu țara lui Volodimir Zelenski. Partea rusă afirmă că ucrainenii ar fi deschis focul asupra unor așezări din estul Ucrainei, în speță din regiunea Lugansk și ar fi rănit doi civili.

Update 00:45 ”Numai un război poate opri un război”, a subliniat fosta șefă a statului lituanian, Dalia Grybauskaite, reluată de B1. Ex-președinta Lituaniei, a criticat dur alianța NATO, ai cărei lideri ”încep să arate ca niște complici la crimă, căci nu fac prea multe pentru a împiedica dezastrul pe care-l face Vladimir Putin în Ucraina. Fosta șefă a statului nu e singură în estimarea ei cu privire la liderul de la Moscova. ”Dat fiind ”un criminal în masă ca președintele Rusiei, Vladimir Putin, Germania trebuie să aibă capacigtatea de a se apăra!” a reliefat experta militară a liberalilor nemți, Marie-Agnes Strack-Zimmermann. Care a susținut schimbarea de curs securitar și diplomatic al guvernului german.

Update 00:30 Nu puțini continuă să nutrească în vest îngrijorări legate de arsenalul nuclear rusesc. Or, utilizarea lui este extrem de improbabilă, date fiind potențialele efecte politice și militare ieșite din comun al unui astfel de recurs și riscul ca Rusia să se trezească la rândul ei distrusă de un atac devastator. Improbabilitatea unui asemenea atac a fost evidențiată repetat de experții occidentali. Așa de pildă s-au exprimat de zile în șir Institutul de studii strategice ”SIPRI”, de la Stockholm, codirectorul lui ”Carnegie Endowment for International Peace” din Washington, James Acton și Carlo Masala, de la Academia Militară din München, citați de postul german DLF.

Update 00:25 Unde se ascunde Putin cu sau fără ”stewardesele” lui? Ar avea ”șapte ascunzători”, a numărat ziarul german Bild, potrivit căruia, de frica atentatelor, dictatorul însoțit de paznicii lui kaghebiști (din FSB) se mută frecvent dintr-o locuință în alta.

Update 00:15: Președintele Ucrainei, Zelenski, i-a chemat sâmbătă pe compatrioții săi să se ridice în contra ocupanților ruși și să continue lupta împotriva lor. ”Fiecare metru din pământul Ucrainei câștigat prin protest și umilirea ocupanților e un pas înainte, spre victorie”, a spus textual șeful statului ucrainean. În marile orașe din Franța și Germania au ieșit în stradă multe zeci de mii de oameni spre a protesta împotriva războiului și a-și exprima solidaritatea cu Ucraina.

Update 00:10 Comandamentul forțelor aeriene ucrainene a anunțat că de la începutul războiului, rușii au pierdut 44 de avioane de vânătoare și 44 de elicoptere, informează Euromaidan Press.

5 martie – A zecea zi de război

Update 23:50 Ucraina anunță doborârea a 2 avioane rusești și a 5 elicoptere. Potrivit forțelor armate citate de Kyiv Independent, ucrainenii au capturat 3 piloți și au ucis unul. Între aparatele de zbor distruse de ucraineni ar fi și unul fără pilot.

Update 22:30 Premierul israelian, Bennett, se află în drum spre Berlin, unde va discuta cu omologul său german, Olaf Scholz, după întrevederea de două ore și jumătate pe care a avut-o la Moscova, cu Vladimir Putin. Șeful guvernului de la Ierusalim a avut o convorbire telefonică cu Emmanuel Macron, înaintea vizitei din Rusia, a confirmat Palatul Élysée. Jurnaliștii Jerusalem Post informează despre o posibilă deplasare a lui Bennett la Paris, imediat după întâlnirea cu Scholz. Președintele ucrainean Zelenski l-a rugat acum o săptămână pe premierul israelian să medieze în conflict. Totodată, Kievul a solicitat statului evreu arme și mai ales scutul antirachetă Iron Dome, pe care Bennett, dornic să menajeze Rusia, a refuzat să le livreze Ucrainei. Căreia i-a remis în schimb un spital de campanie și ajutor umanitar.

O a treia rundă de negocieri între delegațiile ruse și ucrainene s-ar putea relua luni, tot în Belarus, informează marile agenții.

Update 21:30 Vladimir Putin acuză vestul de ”banditism economic” și afirmă că va riposta, dar n-a precizat cum. Între timp rușii au fost izolați informațional. ”Ei nu pot urmări grozăviile războiului”, a afirmat Irina Șcerbakowa de la organizația, între timp interzisă de Putin, de apărare a drepturilor omului, Memorial, de vreme ce la Moscova cenzura îi amenință pe ruși cu pedepse draconice de până la un deceniu și jumătate de pușcărie pentru știri considerate de oficialităție ”fake-news”, care contrazic propaganda. Potrivit ei, Rusia a ajuns la nivelul Chinei comuniste în privința severității cenzurii.

Update 21:20 Gruparea de hackeri Anonymous, care a declanșat un război digital împotriva Rusiei ca urmare a invaziei în Ucraina, a anunțat că a spart și site-ul temutului serviciu de securitate rus, FSB.

Update 21:00 Bărbații bieloruși fug din țară de teamă că vor fi înrolați cu forța în armata ale lui Lukașenko, informează consilierul ministrului de interne ucrainean, Vadym Denysenko, citat de publicația Hromadske. Oficial spune că are informații despre un exod masiv al vecinilor bieloruși, de teamă că Lukanșenko se va decide să invadeze Ucraina în sprijinul omologului său de la Kremlin.

Update 20:55 Moscova amenință cu sabotarea unui proxim acord nuclear cu Iranul. Teheranul a alimentat speculațiile cu privire la o înțelegere iminentă cu Vestul, Rusia și China, privind programul său atomic. Regimul ayatolahilor a promis să remită IAEA până în iunie, o foaie de parcurs privind informările necesare Agenției de la Viena, cu privire la acest program. Iranul și-a suplimentat masiv cantitatea de uraniu îmbunătățit, la 60%, și posedă acum 33 kg din acest material radioactiv. Rusia încearcă să profite de dorința Occidentului de a împiedica Iranul să obțină bomba atomică. Ministrul rus de externe, Lavrov, a declarat în context că date fiind ”sancțiunile agresive” ale Vestului împotriva Rusiei, Kremlinul ar avea nevoie de garanții scrise ale Statelor Unite; în speță, asigurări că aceste sancțiuni nu vor impieta asupra rolului Rusiei în domeniul acestui acord nuclear.

Update: 20:40 Rusia își terorizează și copiii, nu doar jurnaliștii, pe care îi amenință prin noi legi fulger, cu câte 15 ani de pușcărie dacă nu repetă dogmele propagandei, potrivit șefilor căreia nu s-ar fi comis o agresiune în Ucraina, n-ar avea loc un război, ci ”o operațiune militară specială”, iar armata rusă trebuie să fie tabu la orice fel critici, orice ar comite. Ziarul german Bild evidențiază sutele de arestări, între care și copii care și-au exprimat dorința de pace. Copiii au fost arestați împreună cu mamele, cu florile și cu pancartele din mâinile lor, pe care scria ”nu războiului” arborate în fața ambasadea Ucrainei de la Moscova. Informații independente rușii nu mai pot primi, după ce s-au închis și principalele posturi străine ca BBC, DW și CNN, și rețelele sociale operând în Rusia.

Update: 20:35 Germania deliberează dacă să răspundă pozitiv cererii Ucrainei de a i se remite arme defensive, precum tancurile și sistemele antirachetă Patriot.

Update 20:20 Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, s-a întâlnit la granița polono-ucraineană cu secretarul de stat american, Anthony Blinken, pentru a discuta situația din țara sa și a transmite un mesaj de solidaritate al SUA cu națiunea ucraineană afectată de război, a declarat într-o adresare live, înaltul oficial de la Kiev. Cei doi, spune Kuleba, au discutat ce măsuri concrete se mai pot lua pentru înarmarea eficientă a Ucrainei și sancțiuni adiționale, care ar putea slăbi și mai mult regimul Putin. La Washington se discută despre interzicerea importurilor de petrol rusesc, o acțiune ce ar cauza o grea lovitură Kremlinului.

Update 19:45 Președintele Ucrainei s-a adresat ambelor camere ale legislativului american, pledând în fața congresmenilor și senatorilor de la Washington pentru un livrarea urgentă de avioane și o suplimentare imediată a sprijinului militar, informează biroul prezidențial ucrainean. Liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, a promis că va face tot ce îi va sta în putință, alături de senatorul Mitch McConnell, să deblocheze de urgență un ajutor de 10 miliarde de dolari pentru asistența economică, umanitară și de securitate a Ucrainei.

Update 19:20 Premierul israelian, Naftali Bennett a zburat în secret la Moscova pentru a discuta cu Vladimir Putin , informează Reuters. Purtătorul de cuvânt al prim ministrului de la Ierusalim a anunțat că cei doi lideri au avut sâmbătă o întrevedere despre criza din Ucraina, mai informează agenția. Haaretz anunță în exclusivitate că discuția durează deja de 2 ore și jumătate, iar Bennett, un evreu ortodox, și-a încălcat Șabatul pentru a se întâlni astăzi cu liderul de la Kremlin. De menționat că și dosarul iranian ar fi pe masa discuțiilor, deoarece Rusia este pe care de a obține aprobarea, la Viena, a unui nou Iranian deal, care ar permite ridicarea sancțiunilor pentru Teheran. Agenția pentru Energie Atomică a avertizat în urmă cu câteva zile, că Iranul a atins o capacitate de 60% de îmbogățire a uraniului, ceea ce în scurt timp i-ar permite să obțină bomba atomică.

Săptămâna trecută, președintele ucrainean ceruse părții israeliene să încerce medierea cu Vladimir Putin, date fiind relațiile bune pe care Israelul încă le are cu Moscova. Cererea nu primise un răspuns.

Update 18:50 Asistăm la cea mai mare mișcare de populație în Europa de la al doilea război mondial încoace, cu 1,45 milioane de refugiați care au părăsit Ucraina, a anunțat Organizația Mondială pentru Migrație, citată de Wall Street Journal. Majoritatea și-a găsit refugiul în țările vecine: Moldova, România, Polonia, Slovacia, Ungaria, însă o bună parte au plecat deja spre rudele din state occidentale precum Germania, Marea Britanie și altele.

Update 18:10 Imagini de la Irpen, localitate de lângă Kiev distrusă de forțele ruse, remise de fotoreporterii Associated Press și distribuite de ABC News – oamenii se înghesuie sub un pod bombardat de artileria rusă, pentru a se proteja de focurile continue. Artileria rusă a distrus șinele de cale ferate, făcând imposibiliă evacuarea civililor rămași. La Harkiv, bombardamentele s-au intensificat asupra populației asediate, rămase fără gaz,, după avaria de sâmbătă. Orașul rămâne sub controlul statului.

Irpen după bombardamente – Sursă Associated Press

Update 17:50 Un număr de aproximativ 1000 de mercenari ar putea fi trimiși de Rusia în Ucraina, susține un oficial american al apărării, citat de CNN. Avem informații foarte solide să credem acest lucru, mai notează sursa citată. Până acum, regimul Putin a folosit brigăzile speciale de ceceni, loiale liderului Ramzan Kadîrov, în încercarea de a-l asasina pe președintele ucrainean, Volodymir Zelenski, fiind anihilate de forțele ucrainene. Sursele american au anunțat că dispun de indicii că și alți mercenari activează în Ucraina, de partea armatei ruse.

Update 17:00 Putin amenință Occidentul: șancțiunile sunt ca o declarație de război, iar un no-fly zone asupra Ucraina va fi ca și cum ați intrat în conflict, remite Reuters, citându-l pe liderul de la Kremlin. Vineri, Vladimir Putin i-a spus cancelarului german, Olaf Scholz, că bombardamentele asupra orașelor ucrainene sunt doar fabricații ale propagandei, nerecunoscând implicarea forțelor sale în atacurile asupra civililor în zeci de localități și orașe din Ucraina.

Statele NATO au refuzat ieri să impună o interdicție de survol deasupra Ucrainei, pentru a limita atacurile trupelor ruse și a ajuta Ucraina, decizie criticată în termeni foarte duri de președintele Zelensky, într-o alocuțiune de vineri noaptea. “Prin decizia voastră, dați undă verde Rusiei să bombardeze mai departe orașele ucrainene Toți oamenii care vor muri începând de astăzi, vor muri din cauza voastră. Din cauza slăbiciunii voastre; din cauza lipsei voastre unitate”, le-a transmis liderul de la Kiev membrilor NATO.

Update 16:00 Aproximativ 400 de civili au fost evacuați la Volnovakha, în celălalt oraș unde se anunțase sâmbătă dimineață un armistițiu, informează guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenk, citat de Kyiv Independent. Cu toate acestea, și aici arministițiul a fost încălcat de către trupele ruse care au deschis focul în plină operațiune umanitară. Kyrylenk a denunțat aceste acțiuni ale armatei ruse, ca fiind inacceptabile.

Update 15:00 Mai mult de 16 stații de distribuție a gazului au fost oprite în Ucraina din cauza avariilor cauze de război, lăsându-i pe ucrainenii din regiunile Kharkiv, Nicolaiev (Mykolaiv), Zaporizhia, Kiev, Donețk și Lugansk fără căldură, a informat GTSO, operatorul național, citează presa ucraineană.

Update 14:30 Analiști internaționali precum profesorul american, Michael McFaul, au apreciat că tactica încălcării armistiților ar fi folosită de Rusia strategic, în tocmai ca în războiul din Siria, unde forțele ruse secondau trupele lui Bashar Al Assad și avansau odată ce populația civilă se pregătea să folosească coridoarele umanitare. Autoritățile ucrainene au condamnat dur forțele invadatoare ruse pentru încălcarea imediată a armistiuțiul de la Mariupol, în timp ce ministerul de externe al Rusiei a ripostat pe Twitter (care este de vineri noaptea blocat pentru cetățenii ruși) că neo-naziștii ucraineni au încălcat armistițiul, pentru a terorizat populația.

Update 14:00 Un membru al delegației ucrainene de negocieri cu Rusia, a fost împușcat de Serviciului Ucrainean de Securitae (SBU) în încercarea de a-l reține, după ce ar fi fost acuzat de trădate, informează surse ale apărării pentru Ukrainska Pravda. Bărbatul ar fi oferit informații părții adverse, provocând o scurgere mare de informații.

Update 12:55 Trupele ruse au violat armistițiul de la Mariupol, instituit în această dimineață, acuză primarul orașului citat de corespondenta BBC, Sarah Rainsford. Autoritățile i-au somat pe localnici să se îndrepte de urgență spre adăposturi, iar evacuarea umanitară a fost oprită. Rușii continuă să tragă înspre ținte din oraș și din suburbii, deși a fost instituit un arministițiu pentru cauze umanitare începând cu ora 9 a.m., notează aceeași sursă.

Update 12:50 Peste 20 de case au fost distruse în această dimineață într-o localitate din regiunea Kiev-ului, de un bombardament al forțelor ruse asupra unei zone de civili, informează Euromaidan Press. Operațiunile de salvare sunt în curs, iar imaginile au fost furnizate pe canalul de Telegram al localnicilor. Nu se cunoaște numărul victimelor, dar pagubele materiale sunt uriașe. Rusia este oficial vizată de mai multe investigații care cercetează crimele de război și posibile acte de genocid în Ucraina, la Curtea Internațională de la Haga, OSCE și Consiliul pentru Drepturile Omului.

Update 12.45 După ce Transnistria a anunțat că solicită independența față de Republica Moldova ieri, prin vocea conducerii separatiste de la Tiraspol, ca urmare a semnării cererii de aderare la UE a Chișinăului, forțele ucrainene avertizează că ar putea fi exista atacuri lansate din această regiune spre sudul Ucrainei, vizând Odesa, informează presa ucraineană. La Odesa este încă liniște, deși mii de oameni au părăsit orașul-port, spre România sau Republica Moldova, unde sosesc fără încetare trenuri și autocare cu refugiați. Localnicii rămași au construit baraje care să oprească invazia rusă și se pregătesc să apere își apere casele.

Update 12:30 O adolescentă de numai 17 ani a fost ucisă la Bucha, în zona Kievului, după ce trupele ruse au deschis focul asupra unei mașini în care se aflau doar civili, anunță Kyiv Independent. Procurorul general al regiunii a deschis o investigație pentru această crimă.

Update 12:00 Un armistițiu temporar pentru crearea unui cordon umanitar a fost aprobat începând cu ora 9 a.m., la Mariupol și Volnovakha, orașe devastate de bombardamentele ruse din ultimele zile, informează Kyiv Independent. Sunt evacuați răniții, se livrează medicamente și alimente de bază, în cele două orașe care au suferit mari pierderi umane și materiale. Mariupolul nu mai avea căldură, electricitate și nici apă, fiind asediat de trupele ruse, iar situația umanitară se agravase vineri noapte.

Update 11:30 Fără frică în fața trupele înarmate ale armatei ruse – așa i-au întâmpinat locuitorii din orașului estic Novopskov pe invadatori, sâmbătă dimineața. Oamenii înfruntă frigul, ploaia și refuză să își cedeze orașul, forțelor ruse ocupante care au atacat localitatea, informează corespondentul Wall Street Journal. Războiul și moartea vă urmăresc mereu, oriunde vă duceți! Plecați!, strigă localnicii înfuriați.

Update 10:55 Ucraienenii din Herson, ocupat de forțele ruse, înfruntă trupele invadatoare cu steaguri, cerându-le să plece acasă, anunță Kyiv Independent. Centrul orașului din sudul Ucrainei a fost împânzit de oameni de toate vârstele, neînarmați, care le cer rușilor să plece acasă, sfidând ploaia și vremea rea.

Oamenii se tem că autocarele pline de rezidenți din peninsula Crimeea (anexată de Rusia în 2014) vor să organizeze mitinguri false pentru a oferi impresia că acest oraș dorește unirea cu Federația Rusă, mai spune aceeași sursă. Temerile au venit încă de ieri de la Serviciul de Securitate ucraiean, care a informat că cetățeni din Crimeea au fost aduși la Herson pentru a forța declararea Republicii Herson, pe modelul Crimeea, Donețk și Lugansk în 2014. Orașul are aproape 300.000 de locuitori și se află în sudul Ucrainei, aproape de Crimeea.

Trupele ruse încearcă să avanseze spre Nicolaiev (Mykolaev) dinspre Herson, pentru a reuși să creeze un coridor terestru cu Crimeea anexată, informează Euromaidan Press.

Update 08:30 Forțele armate ucrainene și unități ale gărzilor civile de apărare luptă cu dârzenie pentru a apăra orașele și localitățile ocupate de trupele ruse, în timp ce atacatorii sunt demoralizați, iar soldații și ofițerii ruși continuă să dezerteze, informează printr-un comunicat de presă Statul Major al Ucrainei.

În fuga lor, forțele ruse invadatoare lasă în urmă, pe teritoriul țării, armament și echipament militar, confiscat de armata noastră sau de localnici, se mai arată în informarea de presă. Nu vă putem da detalii despre succesele noastre, întrucât sunt informații strategice care ar putea ajuta inamicul, anunță armata ucraineană, avertizând că în zonele ocupate s-au intensificat propaganda rusă și dezinformările care să deruteze populația locală.

Update 00:30 La Belgrad, a avut loc o amplă manifestație pro-rusă, de susținere a Moscovei. Mii de oameni au desfășurat un steag uriaș al Rusia, exprimându-și solidaritatea cu liderul de Kremlin, scandând sloganuri anti-NATO. Pare să fie singura manifestație amplă de susținere a invaziei ruse în Ucraina, din lume, până la această oră.

În același timp, la Praga, zeci de mii de cehi au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva războiului declanșat de Rusia și pentru a se solidariza cu națiunea ucraineană. Mai multe orașe europene au găzduit în această seară mitinguri de susținere a Ucrainei greu afectate de război.

Președintele Volodymir Zelenski le-a transmis live europenilor ieșiți în stradă, că să nu tacă, ci să susțină Ucraina, pentru că dacă Ucraina cade, întreaga Europă va cădea.

Update 00:10 Eșecul Rusiei de a suprima complet forțele aeriene ucrainene este o dovadă a incapacității sale de a le oferi trupelor ruse o susținere efectivă pe teren, anunță Ministerul Apărării de la Londra, într-un comunicat de presă despre situația din Ucraina. Acest lucru contribuie la întârzierile pe care forțele ruse le au în a avansa, mai spune informarea apărării britanice. Marea Britanie va continua să asigure asistență militară defensivă Ucrainei, lucrând îndeaproape cu Forțele Armate ucrainene pentru livrarea de armament vital, notează comunicatul.

Update 00:00 Vicepreședinta Statelor Unite, Kamala Harris, vine la București. Anunțul a fost făcut de Casa Albă, vineri seară. Harris se va afla într-un turneu în România și Polonia pentru a susținere statele NATO de pe flancul estic al Alianței și a le asigura de sprijinul total al SUA în fața amenințării ruse. Data vizitei va fi anunțată ulterior.

4 martie – A 9-a zi de război

Update 23:50 Confuzie în împrejurimile Kievului, unde forțele ruse ar fi atacat o altă unitatea rusească, în încercarea de a înainta către oraș, informează portalul de știri Vișegrad 24. Luptele intense s-au dat la Severinovka, lângă capitală, iar rușii au pierdut 9 tancuri și 4 blindate, anunță aceeași sursă.

Update 23:30 Orașul Trostyianeț din regiunea Sumy a căzut în mâinile rușilor, anunță Kyiv Independent, iar șeful administrației regionale, Dmytro Zhyvytskyy, informează că localitatea se confruntă cu un adevărat dezastru umanitar. Regiunea se află în nord-estul Ucrainei și a fost masiv atacată de forțele ruse.

Update 23:00 Armata ucraineană încă dispune de o majoritate semnificativă din flota aeriană, la 9 zile după debutul invaziei ruse în Ucraina, informează un oficial al Pentagonului, citat de agenția Reuters.

Update 22:00 Casa Albă a anuțat că ar putea lua în considerare interzicerea importurilor de petrol rusesc, însă momentan analizează opțiuni alternative de menținere a unui necesar energetic satisfăcător, a declarat Cecilia Rouse, consilier pe probleme economice, citată de Kyiv Indepedent. În același timp, secretarul de stat, Anthony Blinken, a acuzat Rusia că a fost la un pas de a declanșa un groaznic incident nuclear, după atacul de ieri noapte asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa, Zaporojie, situată în sudul Ucrainei. Orașul Enerhodar a fost atacat zile întregi, însă centrala a fost capturată de ruși abia joi noaptea, iar în acest moment operatorii ei lucrează sub amenințarea armei, conform informațiilor furnizate de autoritățile locale. Nu există scurgeri de material radioactiv, a declarat Pentagonul, citat de TVR.

Președintele Zelenski a declarat în cadrul Consiliului de Securitate ONU din această seară, că terorismul nuclear necesită un răspuns decisiv. Liderul de la Kiev și-a reiterat cererea de interdicție a zonei de survol deasupra țării sale, deși tot astăzi, statele NATO prin vocea secretarului general Jens Stoltenberg, au refuzat această insistentă cerere, care ar putea ajuta Ucraina să contracareze atacurile forțelor ruse. Țările NATO se tem că această interdicție ar putea constitui o provocare la adresa Moscovei, care a invadat terestru și bombardează Ucraina de 9 zile.

Update 21:30 Situație critică la Mariupol, unde localnicii nu mai au apă, căldură, electricitate și nici medicamente, anunță într-un apel disperat pentru crearea unui coridor umanitar, primarul orașului, Vadym Boychenko, citat de Kyiv Independent. Orașul este asediat de trupele rusești și rezistă de zile întregi în fața atacurilor tot mai intense ale imvadatorilor.

Update 21:00 Zeci de mii de oameni manifestează în capitala Georgia, Tbilisi, pentru susținerea Ucrainei, în fața invaziei ruse, intrate în a 9-a zi de conflict. Steagurile Uniunii Europene și ale Ucrainei sunt fluturate de protestatarii care au sfidat frigul pentru a condamna războiul sângeros desfășurat de Rusia. Pe un ecran uriaș a fost proiectat un video cu adresarea live din partea președintelui ucrainean Volodymir Zelenski, care mulțumește georgienilor pentru susținerea lor.

Moscova își continuă represiunea asupra mijloacelor de informare în masă, blocând în această seară Twitter și Facebook, după ce a interzis vineri, posturi internaționaționale precum BBC și Deutsche Welle. Ultima televiziune independentă rusă, TV Rain, și-a încheiat azi transmisiunea, cu redacția întreagă luându-și la revedere de la telespectatori în lacrimi: Ne vom uita mereu în sus. Programul TV a fost încheiat apoteotic, prin transmiterea baletului Lacul Lebedelor, aluzie puternică la zilele loviturii de palat din vara lui 1991, când generalii KGB au încercat să îl debarce pe Gorbaciov; programul TV fusese atunci înlocuit cu difuzări non-stop ale baletului mai sus menționat. Rușii sunt tot mai izolați informațional, după ce Kremlinul a declanșat o adevărată ofensivă asupra tuturor căilor de comunicație, care contrazic propaganda de stat.

Proiectul TOR care oferă soluții de navigare criptată a bătut palma cu Deutsche Welle, pentru a le permite oamenilor din Rusia să acceseze știrile internaționale, informează canalul oficial de Twitter al Tor, în colaborare cu Oliver Linow, responsabilul pentru securitate digitală de la DW.

Update 20:10 “90% din case sunt distruse” în orașe mici precum Volnovakha (regiunea Donețk) sau Schastia (regiunea Lugansk) se plâng localnicii reporterilor BBC, care surprind imagini cutremurătoare cu locuințele bombardate și străzi devastate. Aflate de la începutul invaziei ruse, sub atacuri neîncetate ale forțelor armate ruse, aceste două localități din estul Ucrainei sunt o mărturie a dezastrului provocat asupra civililor. Oamenii susțin că este o răzbunare pentru că au opus rezistență trupelor ruse, refuzând să cedeze. Peste ruinele din Schastia, flutură steagul rus, anunță jurnaliștii BBC, iar în Volnovakha, bombardamentele au fost atât de severe încât cadavrele încă zac pe străzile orașului distrus, informează deputatul Dmytro Lubinets.

Update 19:45 Rezistența bielorusă anti-Lukașenko ar fi distrus linii de cale ferată din regiunea Gomel a Belarusului, pentru a împiedica tancurile rusești să se deplaseze spre Ucraina, anunță Franak Viačorka, consilier al disidentei bieloruse, Tsihanovskaia. În ultimele zile, grupul de rezistență BYPOL și lidera opoziției bieloruse aflată în exil au cerut cetățenilor din Belarus să se revolte împotriva regimului Lukașenko și să nu lupte în Ucraina de partea trupelor ruse. Ei au mai îndemnat populația civilă să saboteze eforturile forțelor ruse de a tranzita Belarusul pentru a mobiliza trupe suplimentare în Ucraina.

Update 19:00 Cel puțin 7 oameni au fost uciși în atacurile de azi, din împrejurimile Kievului, dintre care 2 copii, anunță poliția ucraineană, citată de deputatul din Rada de stat, Oleksii Goncharenko. Într-o intervenție video la Sky News, Goncharenko a declarat că rezistența continuă în Kiev dar și în sudul Ucrainei, unde se dau lupte grele, în încercarea forțelor invadatoare ruse de a ocupa orașe imporante pentru a le lega de Crimeea. Forțele ruse au avansat spre Odesa, cu efective terestre importante, însă sunt încă blocate de rezistența eroică a locuitorilor și armatei ucrainene de la Nicolaiev (Mykolaev), a informat membrul parlamentului ucrainean, aflat alături de majoritatea deputaților, la Kiev.

În regiunea Chernihiv, care a suferit și astăzi bombardamente severe asupra populației civile, un convoi rusesc de 200 de blindate, tancuri și vehicule cu echipament militar a fost oprit prin detonarea unui pod, anunță forțele armate ucrainene printr-un comunicat remis la ora 18.00.

Update 17:50 “Putin este un killer și un terorist”, a declarat fostul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, într-o discuție la Kiev cu corespondentul BILD de la fața locului. Potrivit lui, politicienii europeni au făcut 2 greșeli: în primul rând, au avut încredere în Putin; iar în al doilea rând, s-au temut de el; noi, nu. Nici Secretarul General al NATO nu înțelege situația cum trebuie, a mai spus fostul președinte, criticând neinstaurarea unei zonei de interdicție de survol în Ucraina.

Referindu-se la atacul rus asupra centralei nucleare de la Zaporojicia, el a subliniat că terorismul nuclear nu respectă granițele unei țări. O contaminare nucleară n-ar fi caz de activare a articolului 5, dar ar afecta și țările NATO, a mai spus Poroșenko, amintind de Cernobîl.

Putin cere demilitarizarea Ucrainei, dar noi avem avem nevoie de deputinizarea lumii, a mai zis fostul lider de la Kiev.

Update 17:35 Cancelarul german Scholz i-a cerut lui Vladimir Putin să accepte un armistițiu. Cei doi au purtat o convorbire telefonică de o oră, în contradictoriu, iar Scholz i-a cerut lui Putin crearea de coridoare umanitare.

Update 17:20 Putin a chemat străinătatea să își normalizeze relațiile cu Moscova. Rusia intenționează să își respecte obligațiile economice față de alte țări, a spus el, susținând că nu ar exista intenții rele față de statele vecine și că deci, nu ar exista niciun motiv pentru a lăsa situația să escaladeze. Postul de radio german DLF îl reia și pe purtătorul de cuvânt al Kremlinul, Peskov, care a cerut poporului rus să dea dovadă de unitate, pentru că n-ar fi timpul de dezbinare. Poliția rusă a percheziționat azi birourile organizației Memorial, între timp interzise, ca și pe cele ale unui al ONG.

Jurnaliștii din Rusia sunt amenințați cu 15 de închisoare pentru ceea ce regimul Putin consideră a fi “știri false“.

Update 16:55 “Avem nevoie de sistemul de apărare antirachetă israelian, nu de declarații de bunăvoință”, a declarat guvernatorul regional din Lemberg/Lviv, Maxym Kozyțki, reluat de Times of Israel.

Experții de la Centrul Scowcroft de la Atlantic Council, un renumit think-thank american, sunt de părere că pierderile ruse în materie de avioane și elicoptere sunt surprinzător de mari. Potrivit guvernatorului din Lviv, deficiențele apărării antiaeriene sunt cea mai mare problemă defensivă. El a mulțumit Occidentului pentru ajutor, dar a subliniat că e nevoie de mai multe arme antitanc, aparate de zbor și arme de precizie. Concomitent, forțele ucrainene s-ar bucura să primească mai multe căști, veste antiglonț și aparate de radio, susține Kozyțki. El a subliniat că de aceste ajutoare este nevoie urgent, timpul fiind crucial.

Update 16:45 La Kiev, s-au produs mai multe explozii în succesiune rapidă, anunță agenția Reuters. A fost activată și sirena antiaeriană. În cursul dimineții, armata a declarat că rușii încearcă să încercuiască capitala.

Consilierul președintului Zelenski, Arestovici, a anunțat că apărătorii nutresc un optimism prudent, cu privire la situația de acolo. Reluat de DLF, el a declarat că mai multe asalturi ale armatei ruse au fost respinse. Situația este stabilă și la Odesa. Metropola din sud-vestul Ucrainei nu se afla în pericol iminent. În est, la Mariupol, situația este sub controlul ucrainenilor, deși portul este parțial încercuit.

Update 16:40 Miniștrii de externe ai NATO au respins cererea Ucrainei de a se edifica un spațiu de interdicție de survol în Ucraina. Stoltenberg a lansat un apel către liderul de la Kremlin, să încheie războiul imediat. Finlanda și Suedia își doresc asocierea mai strânsă la Alianță.

Update 16:30 Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat într-o conferință de presă desfășurată vineri, 4 martie, că forțele armate ruse au folosit bombe cu dispersie (fragmentație) asupra populației ucrainene în mai multe orașe. Cu toate acestea, deși apelurile liderilor ucraineni și ale analiștilor internaționali sau disidenți ruși cer tot mai acut implicarea statelor NATO în oprirea crimelor de război și a atrocităților forțelor rusești, Stoltenberg a declarat că Alianța nu se va implica în Ucraina și niciun avion NATO nu se va afla în spațiul aerian ucrainean.

Update 15:30 Mii de ucraineni au ieșit cu steaguri și mâinile goale pe străzile orașelor Melitopol și Herson (ocupat de forțele ruse) pentru a protesta împotriva invaziei ruse, sfindând tancurile și soldații invadatori înarmați. La Herson, autoritățile locale au lansat un apel disperat, după ce camioane cu însemne rusești, pline de oameni, ar lansa pe străzile orașului mesaje ale propagandei ruse. Administrația din Herson avertizează că s-ar putea pregăti proclamarea Republicii Herson, ca urmare a unui referendum sub amenințarea armelor trupelor invadatoare. Modelul a fost folosit în primăvara anului 2014, pentru anexarea Crimeei și proclamarea așa-ziselor Republici Donețk și Lugansk, informează publicația Hromadske.

Publicația ucraineană mai informează că în Herson apar autobuze cu rezidenți din Crimeea, care ar putea fi folosiți în scopuri de propagandă, în încercarea Rusiei de a justifica invazia și o ruptură a orașului de restul țării. Conform Serviciului de Securitate ucrainean citat de Hromadske, aproximativ 60 – 80 de locuitori din Crimeea s-au cazat azi noapte la hotelul Fregata, din Herson, pentru a urma să participe la mitinguri pro-ruse.

Update 14:45 Un grup de tancuri rusești care pătrunsese în orașul Irpin, la doar 5 km de Kiev, a fost anihilat de forțele ucrainene, după lupte intense, anunță portalul de știri Vișegrad 24. Rușii încearcă din această dimineață să încercuiască Kievul, pentru a izola complet capitala Ucrainei.

Update 14:10 Rusia și-a epuizat cea mai mare parte din rezervele operațiuale din Ucraina. La nouă zile de la declanșarea războiului, Moscova a început să își transfere trupe din sud și est, afirmă statul major al armatei ucrainene, citat de Kiev Independent.

Update: 13:15 Bilanțul atacului rusesc de ieri asupra orașului Cernihiv de la nord de Kiev s-a agravat. Barbarul bombardament rusesc care a distrus două școli și un bloc de locuințe, s-ar fi soldat, potrivit surselor ucrainene, cu 38 de victime omenești din rândul populației ucrainene și rănirea altor 18. Președintele Zelenski a cerut Crucii Roșii Internaționale să creeze coridoare umanitare. Mii de oameni au nevoie urgentă de o evacuare, a relieft biroul președintelui, reluat de Kiev Independent.

Update 12:30 Trupele ruse ar fi pătruns pentru prima oară în orașul Nicolaiev (Mykolayev), aflat între Herson și Odesa, informează Jerusalem Post, citând autoritățile locale, după zile de lupte grele. Un avion Suhoi 25 rusesc a fost doborât lângă Donețsk, la Volnovakha, informează reporterii de război din Ucraina. În regiunea Sumy, mai multe tancuri abandonate de trupele ruse, ar fi fost preluate de soldați ucraineni.

Update: 12:15 Care e secretul absenței avioanelor rusești din teatrul de război ucrainean? Potrivit istoricului militar britanic dr. Peter Caddick-Adams, Rusia își economisește forțele aeriene și navale pentru o eventuală confruntare cu trupele NATO. Războiul e deci eminamente terestru și clasic, cu echipament tradițional. Pentru că pierderea în război a echipamentului modern și moartea sau capturarea piloților de vânătoare nu sunt lesne de compensat.

Update 12:00 Experții ucraineni, reluați de Kiev Independent s-au alăturat altor specialiști în finanțe și economie și au dat publicității o listă de sancțiuni care ar mai trebui introduse împotriva Rusiei ”pentru a-l forța pe dictatorul Putin să bată în retragere”, deși ar însemna asumarea de sacrificii și în vest.

1) Extinderea blocajului SWIFT a desemnării SDN (persoane cu conturi de blocat) la toate sistemele bancare

2) Blocarea completă Visa și Mastercard

3) FATF – grupul de acțiune financiară – ar trebui să plaseze pe lista neagră și Rusia și Belarus

4) De-listarea de la burse a tuturor titlurilor rusești,înlăturarea de la toți indicii de investiție, deconectarea Rusiei de la titlurile globale și de la schimburile și tranzacțiile valutare ”FX clearing and depositories”.

5) Eliminarea totală din sistemele de pensii americane și europene a bunurilor rusești

6) Eliminarea posibilității entităților ruse de a strânge bani în străinătate.

Update 11:45 Volodimir Zelenski a supraviețuit unui număr de trei tentative de asasinat efectuate în doar câteva zile, relevă Kiev Independent, reluând ziarul britanic The Times. Două echipe diferite, între care mercenarii grupului Wagner, care au suferit pierderi, căci partea ucraineană le-ar fi anticipat mișcările, au fost trimise să-l omoare pe președintele ucrainean, mai relevă cotidianul britanic. Mercenarii s-ar fi arătat uluiți de cât de bine erau informați apărătorii președintelui Zelenski.

Update 11:30 Trupele ruse invadatoare avansează spre Kiev. Apărătorii capitalei încearcă să împiedice încercuirea Kievului, manevră pe care se concentrează cotropitorii, după cum reiese din comunicatele forțelor armate ucrainene, citați de Deutschlanfunk.

Update 11:15 Comitetul Auschwitz e revoltat de lipsa de minim bun simț cu care Vladimir Putin a motivat dezlănțuirea războiului său în Ucraina și a condamnat-o în tremeni dintre cei mai duri. Acest motiv e ”o minciună cinică și perfidă”, a subliniat vicepreședintele executiv al Comitetului Internațional Auschwitz, Christoph Heubner, pe care l-a revoltat în mod special utilizarea noțiunilor de ”genocid” și ”denazificare” de către Putin. ”Cotropirea putinistă a Ucrainei a declanșat oroare și consternare în rândul supraviețuitorilor Holocaustului”, a spus Heubner, textual, presei germane, fiind reluat de Bild.de. Pretextele lui Putin ”abuzează nu doar de suferințele supraviețuitorilor Holocaustului, ci și de ale celor care au suferit, ca prizonieri de război, în lagărele de concentrare germane ca soldați ai Armatei Roșii”, a precizat el.

Update 11:10 Statele Unite și Rusia și-au instalat un hotline militar, în legătură cu războiul din Ucraina. Canalele de comunicare create, de la 1 martie, sunt menite să evite incidente militare și să discute situații critice, în caz de urgenț, relevă Deutschlandfunk.

Update 10:50 Corespondentul ziarelor Guardian și Telegraph în Rusia, Alec Luhn, a anunțat că a părăsit țara de urgență, alături de avioane pline de cetățeni ruși și străini, după zvonurile că Moscova ar urma să impună Legea Marțială. Acest lucru ar putea duce la închiderea granițelor și încorporarea în armata rusă a bărbaților. Luhn a mai spus pe contul său oficial de Twitter, că rușii sunt speriați și nu ar dori să lupte într-un război pe care nu îl susțin. Mulți din cei care au părăsit de urgență țara, i-au declarat corespondentului britanic că nu știu dacă vor mai avea șansa să se întoarcă vreodată acasă.

Update 10:00 Părțile ruse și ucrainene, aflate ieri în Belarus pentru negocieri, s-au înțeles asupra creării de coridoare umanitare pentru evacuarea răniților, a morților și a altor categorii vulnerabile de persoane, în zonele unde se desfășoare lupte intense.

Update 07:30 Ambasadorul UE la Moscova a afirmat că autorităţile ruse n-ar ”exclude posibilitatea de a folosi arme atomice „tactice” în scopul obţinerii unor victorii în conflictul armat din Ucraina”, după cum s-a exprimat joi Markus Ederer. Șeful delegației Comunității Europene a prelungit și amplificat astfel, involuntar, încercările propagandei putiniste de a răspândi frica în Ucraina și panica în vest. Potrivit ambasadorului care, reluat de Adevărul. ro, s-a referit la ”discuțiile din anumite cercuri (rusești)”, nu ar fi vorba despre un “Armaghedon” nuclear, ci de a arăta că, dacă ”inamicul continuă să progreseze, armele nucleare sunt o opţiune”.

Update 07:15 ”Președintele Rusiei, Putin, pune în pericol întreaga Europă”, a estimat premierul britanic Boris Johnson într-o convorbire cu omologul său ucrainean, Zelenski. Șeful guvernului Regatului Unit a declarat că va face totul pentru a garanta că situația nu se deteriorează. Concomitent, liderul de la Londra, care a denunțat iresponsabilitatea președintelui Rusiei, și-a anunțat intenția de a cere în viitorul cât mai apropiat o sesiune specială a Consiliului de Securitate ONU.

Update 07:00 A izbucnit un incendiu la centrala nucleară Zaporijcia din sudul Ucrainei. Reactorul fusese anterior bombardat de trupele ruse. Potrivit președintelui Ucrainei, Zelenski, a fost vorba de un atac rusesc deliberat asupra centralei, una dintre cele mai mari din Europa. Zelenski a amintit de catastrofa de la Cernobîl, din 1986. Focul a fost pus sub control, au relatat corespondenții de presă.

Update 00:00 Un grup bipartizan de senatori americani a introdus în Congresul Statelor Unite un proiect de lege a cărui adoptare ar opri importurile de petrol din Rusia. Și OSCE a dispus deschiderea unei anchete privind comiterea de crime de război în Ucraina. SUA a extins pedepsirile de oligarhi și îl vor supune sancțiunilor și pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Peskov. Cancelarul german, social-democratul Scholz, i-a cerut tovarășului și predecesorului său la cârma Germaniei, Gerhard Schröder, să-și depună mandatele extrem de rentabile din diversele consilii de administrație ale concernelor energetice ale statului rus, ca Gazprom și Rosneft. În Rusia, nu mai puțin de 7000 de intelectuali și de savanți s-au adresat președintelui Putin într-o scrisoare deschisă, spre a protesta împotriva războiului din Ucraina.


3 martie – A opta zi de război

Update 23:00 După două zile în care localnicii au apărat orașul cu mâinile goale, baraje din cauciuri, mașini, luptând cot la cot cu soldații ucraineani, orașul Enerhodar, care deține cea mai mare centrală nucleară activă din Europa, a fost invadat de trupele ruse. Acestea se îndreaptă spre centrală, de unde se aud rafale de mitralieră, anunță Euromaidan Press, citându-l pe primarul orașului.

Lupte grele sunt în această noapte la Nicolaiev (Mykolaev) tot în sudul Ucrainei, unde multe unități rusești au fost distruse, conform rapoartelor furnizate de autoritățile locale și citate de presa ucraineană. La Herson, trupele ruse se află în oraș și au cucerit prefectura, dar luptele de stradă continuă, orașul fiind, alături de Mariupol și ale localități din sud, scena celei mai intense rezistențe armate și civile a ucrainenenilor.

BBC a filmat un video aerian care surprinde efectele bombardamentele asupra orașului Borodianka: case și blocuri distruse complet, în atacuri deosebit de grave asupra civililor, ale armatei ruse.

Update 20:30 Președintele Zelensky s-a adresat conștiinței adormite a lumii. Exasperat că nu primește un răspuns cererii sale de închidere a spațiului aerian al Ucrainei de la liderii NATO, Zelenski a declarat în fața jurnaliștilor internaționali: Câți (oameni mai) trebuie să moară? Câte brațe, picioare, capete, trebuie să zboare ca să vă miște? Spuneți-mi câte și voi număra ca să vă spun și să aștept momentul în care veți acționa. Rusia și-a intensificat bombardamentele asupra orașelor din Ucraina, lovind civili fără discriminare, iar imaginile fac înconjurul lumii.

Update 19:50 În supermarket-urie ucrainene rafturile sunt goale, iar în anumite orașe izolate de trupele ruse, ca Mariupol, oamenii sfidează frigul și lipsa alimentelor, în pivnițe. Ambasadorul Ucrainei la Berlin, Melnyk cere în a 8-a zi de război, arme adevărate, pentru ca țara sa să se poată apăra: tancuri și avioane, pentru respingerea atacurilor rusești. În același timp, Melnyk s-a referit la obiectivul negocierilor cu Rusia, care sunt în desfășurare în prezența ministrului ucrainean al apărării, Reznikov. Ucraina cere o încetare a focului și crearea de coridoare umanitare, pentru evacuarea morților și a răniților, hrănirea populației și pentru deschiderea unui căi de acces celor ce vor să se refugieze.

Melnyk s-a făcut ecoul președintelui Zelensky, reliefând că Ucraina nu are de gând să cedeze și să capituleze și va continua să lupte. “Nu vom face nimănui plăcerea de a ne preda, de a ceda” a spus ambasadorul ucrainean, amintind că aceasta nu este o alternativă pentru oameni care știu că Rusia pregătește lagăre de concentrare și plutoane de execuție pentru populația ucraineană.

Update 19:15 Ukraine Breaking News informează că, potrivit corespondentului de război Patrick Lancaster, că Donețk-ul se află sub bombardamente intense, de aproximativ o oră, cu multiple explozii răsunând în oraș. Pentagonul confirmă că forțele ucrainene au atacat convoiul militar rus întins pe 64km, care amenință capitala Kiev de mai multe zile, anunță Jack Detsch de la Foreign Policy, citând un oficial american al apărării.

La Chernihiv, în nordul Ucrainei, armata rusă a bombardat masiv orașul, lovind blocuri de locuințe și instituții. Bilanțul morților se ridică la 28 de cetățeni, precum și zeci de alți ucraineni uciși sau prinși sub dărâmături. Ministrul britanic al apărării a anunțat joi seara că Harkiv, Mariupol și Chernihiv rămân sub control ucrainean deși bombardamentele forțelor ruse s-au intensificat și ucigând populația civilă.

Update 18:55 Editorul politic al publicației Bloomberg, Kitty Donaldson, anunță într-un articol publicat joi seara, că FSB-ul rus plănuiește execuții publice, represiuni ample ale populației civile și detenție grea în cazul în care forțele ruse ar cuceri orașele din Ucraina, citând un membru al unui serviciu secret european. Rezistența ucraineană rămâne foarte puternică în multe localități atacate și bombardate de ruși, de unde apar zilnic video-uri cu populație civilă care înfruntă tancurile și soldații cu mitraliere.

Update 18:40 Comisia Europeană informează printr-un comunicat de presă că a semnat acordarea unui ajutor macro-financiar de 1,2 miliarde de euro pentru susținerea și reconstrucția Ucrainei.

Update 18:10 Maia Sandu a anunțat, la Chișinău, semnarea cererii de aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova, un moment istoric, venit pe fondul invaziei ruse în Ucraina. Și Georgia a semnat astăzi cererea de aderare la UE, alăturându-se Ucrainei în încercarea de a obține acest obiectiv vizat de mai bine de un deceniu.

Update 17:55 În Belarus, a reînceput discuțiile între delegațiile ruse și ucrainene, cea din urmă condusă de această dată de ministrul apărării, Reznikov. Rada ucrainaeană a denunțat folosirea de către forțele ruse a unor armamente interzise, precum bombele termobarice și cluster (cu fragmentație/dispersie), asupra populației civile din Harkiv și Okhtyrka, precum și a sute de rachete Iskander și Kalinder sol-aer, în întreaga țară, anunță corespondentul Politică. Legislativul de la Kiev informează că cel puțin 21 de copii și-au pierdut viața și alți 55 au fost răniți în atacurile trupelor ruse asupra civililor, de la începutul războiului.

Update 17:20 Principatul Monaco, paradisul miliardarilor din întreaga lumea, a decis să înghețe activele deținute de cetățenii ruși, raliindu-se sancțiunilor europene, după invazia Rusiei în Ucraina, notează RFI. Decizia istorică a oazei de pe Coasta de Azur îi va afecta pe cei 750 de rezidenți ruși din Monte Carlo. Oamenii de afaceri ruși dețin multe cluburi și proprietăți în Principat, inclusiv echipa de fotbal, AS Monaco, al cărui patron este oligarhul rus, Dmitry Ribolovlev. În urmă cu mai multe zile, Casa Regală din Monaco a remis un comunicat de presă în care principele Albert condamna invazia rusă în Ucraina și își exprima susținerea față de Kiev.

Photo by Ju00c9SHOOTS on Pexels.com

Update 17:05: Opoziția republicană i-a replicat cuvântării asupra stării națiunii rostite recent de președintele SUA, Joe Biden. Guvernatoarea statului Iowa, Kim Reynolds l-a criticat dur, scoțând în evidență săbiciunea șefului statului american și frecventele sale manifestări de impotență politică externă și internă. Reynolds a amintit de catastrofala retragere precipitată americană din Afganistan, care ”ne-a trădat aliații și ne-a stimulat inamicii”. Ea a mai menționat ”testele balistice nordcoreene”, avertismentele șefei majorității democrate din Camera Reprezentanților care le-a cerut sportivilor americani să-și autocenzureze criticile la adresa Chinei comuniste și actuala ”invazie militară rusă” în Ucraina, ”un stat de drept, liber și democratic”. Or, ”slăbiciunea pe scena lumii are un preț”, a reliefat ea, textual.

Update 16:45 ”Forțele armate ucrainene și grănicerii au recapturat controlul asupra graniței la Sumy Oblast, în nordul țării unde au avut loc lupte grele de la debutul războiului”, afirmă Kiev Independent, citându-l pe șeful serviciilor, Oleksy Danilov.

Update 16:35 Zeci de mii de elevi germani au demonstrat, azi, la Berlin și la Hamburg în semn de solidaritate cu Ucraina și în semn de protest împotriva războiului de agresiune declanșat de Rusia lui Putin. IKEA și Volkswagen își întrerup afacerile cu Rusia.

Update 16:15 Conducerea ucraineană le-a cerut cetățenilor să atace liniile logistice ale inamicului rus. Ordinul a fost emis de ministrul apărării, Reznikov. ”Avem nevoie de a lăsa trupele ruse fără ajutor logistic. Dacă inamicul nu are de mâncare, combustibili și muniție, ingineri și tehnicieni în stare să repare (tehnica de luptă) va deveni neajutorat”, a reliefat Oleksii Reznikov, reluat de ziarul israelian Jerusalem Post. Potrivit Wall Street.r, ”cu un moral slab și afectați de lipsă de combustibili și alimente, unii soldați ruși din Ucraina s-au predat în masă sau și-au sabotat propriile vehicule pentru a evita luptele, a declarat un înalt oficial al Pentagonului, citat de New York Times. Un jurnalist The Economist citând o sursă din Departamentul de Apărare al SUA, a confirmat aceste știri”.

Update 16:05 BBC și-a reluat emisiunile informative radiofonice pe unde scurte. Britanicii vor să-i informeze pe ucrainenii ajunși sub control rusesc care nu se pot informa independent. Și Deutsche Welle și-a închis de mult emisiunile transmise pe unde scurte în Europa, în ciuda protestelor repetate ale unora din jurnaliștii de origine esteuropeană ai postului german.

Update 15:00 Euromaidan Press informează asupra unui bombardament în suburbia Stoyanka, de lângă Kiev. Este o zonă de case, locuite de civili. Explozia a fost uriașă. Nu se cunosc date despre numărul victimelor. În satul Chaika tot de lângă capitală, un avion de vânătoare rusesc a fost doborât de trupele ucrainene. Pentru a doua oară se întâlnesc în Belarus negociatorii ucraineni și ruși. Șeful diplomației ruse, Lavrov, a declarat că, în ciuda apetenței Rusiei pentru negocieri, operațiunea militară rusă din Ucraina va continua. Președintele Franței, Macron l-a sunat pe omologul său rus Putin, iar apoi pe cel ucrainean, Zelenski, dar nu s-au oferit amănunte ale aceste convorbiri. Pe de altă parte, potrivit postului DLF, care transmite aceste știri, președintele Finlandei, Sauli Niinistö, ar urma să fie primit mâine de șeful Casei Albe, Joe Biden. Discuțiile au loc în contextul conflictului militar din Ucraina. Războiul de agresiune declanșat de Rusia a sporit perceptibil înclinarea nordicilor de a adera cât mai rapid la NATO. Alianță, pe care Macron o declara nu de mult a fi ”în moarte cerebrală”. Și nu numai finlandezii au început pentru prima dată în istorie, potrivit unui sondaj recent, să vrea, în majoritatea lor, să adere la alianța nordatlantică, pe care au evitat-o în epoca Războiului Rece, întreținut de regimul comunist sovietic, ci și suedezii odinioară mândri de neutralitatea lor.

Update 14:45 Fostul președinte ucrainean, Petro Poroșenko, prezintă pe contul său de Twitter, un video, cu operațiunea de salvarea a civililor de la Irpen, oraș atacat de forțele ruse, misiune desfășurată de batalionul 206 de apărare anti-teroristă. Poroșenko, care se află în Kiev alături de forțele ucrainene, a declarat că niciun plâns de copil sau durere a unui bătrân nu va rămâne nepedepsit.

Update 14:00 Rusia lansează noi amenințări la adresa vestului și a Ucrainei, prin vocea ministrului său de externe: “vom merge până la sfârșit” referindu-se la invazia rusă în țara vecină. Lavrov acuză liderii străini că se pregătesc să atace Rusia, informație difuzată și de alți oficiali ai Kremlinului la posturile TV ruse.

Update 13:55: Armata lui Putin și-a continuat bombardamentele orașelor ucrainene ucigând civili. Doar la Harkiv, forțele invadatoare au omorât în ultimele 24 de ore 34 de civili. Altă crimă de război e lipsa apei și a curentului, care afectează în sudul țării asediatul port Mariupol, de la Marea Azov. Bombardarea civililor arată, potrivit președintelui Zelenski, faptul că armata ucraineană a rezistat cu succes tentativei ruse de a obține o victorie rapidă. Ucraina cifrează pierderile rusești la 9.000 de militari ruși. Într-o singură săptămână. Rusia a recunoscut că a pierdut 500 de militari. Prin comparație, în Afghanistan, rușii au pierdut în nouă ani doar 15 mii de oameni. Pe de altă parte, ”la Kiev, trupele ucrainene se află sub presiune”, scrie postul național de radio german DLF, deși, potrivit serviciilor secrete britanice, înaintea coloanei enorme de blindate pe direcția Kiev s-a împotmolit și din pricina rezistenței ucrainene, și din cauza unor pane tehnice.

Update 13:00 Aflată într-o vizită oficială la București, președinta Comisiei Europene a mulțumit poporului român și conducerii țării pentru uriașul suport acordat celor 150.000 refugiaților ucraineni, care au venit în România. Ursula von der Leyen a transmis mai întâi un mesaj de condoleanțe pentru familiile celor 8 piloți și scafandri uciși miercuri noaptea, în cele două tragedii aviatice din Dobrogea: prăbușirea unui MIG-21 și a unui elicopter militar aflat în misiune de salvare.

Von der Leyen a anunțat că UE va acorda o asistență financiară de 500 milioane de euro Ucrainei, urmând ca și România să primească un ajutor pentru înființarea unui hub umanitar de coordonare a refugiaților ucraineni. ONU a precizat astăzi că peste 1 milion de ucraineni au fugit din calea războiului, refugiindu-se în țările vecine, Moldova, România, Slovacia, Ungaria și mai ales în Polonia (700.000).

Update 12:25 Peședintele Volodymir Zelenski a anunțat astăzi, relatează Telegraph, că peste 9000 de soldați ruși au fost uciși, de la începutul invaziei ruse în Ucraina. Cifra înregistrează pierderile uriașe pe care le are armata rusă pe teren față de alte conflicte, precum invazia din Afganistan din anii 80, care a durat 9 ani și a dus la 14.500 de militari uciși.

Update 12:20 SUA lansează inițiativa KleptoCapture, prin care anunță că va captura și va sechestra yachturile, avioanele private și casele de lux ale oligarhilor ruși vizați de sancțiuni. Se pare că Germania și Franța sunt primele țări europene care au început să implementeze sechestrarea bunurilor oligarhiei ruse susținătoare a regimului Putin. Experții vorbesc despre o cursă contra cronometru, pentru a depista și reține aceste bunuri, până nu vor fi mutate și ascunse de magnații vizați.

Paza de Coastă franceză a sechestrat în portul La Ciotat yachtul de 85 de metri al lui Igor Sechin, șeful Rosneft și fost ofițer KGB, precum și vicepremier al regimului Putin, informează Pierre Briançon, editorialist Politico. În portul Hamburg, un yacht în valoare de 600 milioane de euro, al oligarhului rus Alișer Usmanov, a fost și el confiscat de autoritățile germane, notează Europa Press RO.

Update 12:00 OSCE a anunțat că o membră a misiunii sale permanente din estul Ucrainei a fost ucisă într-un bombardament, la Harkiv, miercuri, în timp ce stătea la coadă pentru a procura alimente, informează Moscow Times.

Update 11:20 ”Partea cea mai grea a războiului e posibil să înceapă abia de acum încolo”, a apreciat șeful diplomației franceze, Jean-Yves Le Drian, amintind de logica rusă a asediului și de vastele distrugeri de orașe operate de forțele Moscovei la Groznâi, în Cecenia și la Alep, în Siria. Primarul Kievului, Kliciko, semnalase pe Telegram că invadatorii ruși încearcă să pătrundă în orașul bombardat din nou în cursul nopții trecute. O rachetă de croazieră ar fi detonat lângă gara capitalei.

Kievul rezistă, la fel și celelalte mari orașe ale țării, cu excepția orașului Herson, capturat de ruși. Cel mai grav incident pare să se fi produs în est, la Isium, lângă Harkiv, unde, potrivit autorităților locale, reluate de Bild.de, atacul aerian s-a soldat cu moartea a opt oameni, între care doi copii. La Harkiv două rachete au nimerit o clădire administrativă și provocat pagube catedralei din oraș. La Mariupol s-a întrerupt aprovizionarea cu apă și curent. La Jitomir o bombă rusă a provocat noi victime omenești.

Update 10:40 La Chișinău, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat miercuri, 2 martie, că este impresionat de solidaritatea și mobilizarea Moldovei pentru ajutorarea celor 112.000 de refugiați ucraineni, intrați în țară ca urmare a invaziei ruse.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a spus că Moldova și-a atins limitele și a solicitat sprijin financiar și logistic de la Comisia Europeană. Borrell, secondat de comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, a declarat că UE va aloca 15 milioane de euro pentru suport imediat și 5 milioane de euro pentru ajutor umanitar.

Conform Înaltului Reprezentat UE, Europa va colabora îndeaproape cu Republica Moldova pentru susținerea independenței energetice a Chișinăului față de Rusia.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a reiterat la Chișinău, în prezența celor doi înalți oficiali UE, necesitatea ca țara sa să adere cât mai rapid la spațiul european.  „Le-am comunicat repetat partenerilor și prietenilor noștri că în aceste vremuri complicate, pentru Republica Moldova integrarea europeană este garanția cea mai importantă că țara noastră va rămâne parte a lumii libere în care demnitatea umană, drepturile și libertățile omului sunt prețuite și respectate – calea cea mai sigură către îmbunătățirea substanțială a condițiilor de viață ale cetățenilor”, a spus șefa statului, citată de Deutsche Welle.

Update 10:30 Pe fondul degrădării rapide a calității vieții rușilor, ca urmare a sancțiunilor impuse, ministrul de externe de la Moscova, Serghey Lavrov, le transmite concetățenilor lui să nu se teamă a fi din nou după Cortina de Fier, căci Rusia modernă va găsi moduri de a trăi și a se dezvolta. Lavrov, aflat și el personal pe lista sancțiunilor, a mai spus că toate acestea sunt din cauza Vestului pe care nu te poți baza. Niciun mesaj despre războiul declanșat de Kremlin în Ucraina.

Update 10:10 Comandantul – șef al Forțelor Aeriene Ucrainene, Valery Zaluzhny, a anunțat că FAU a doborât un Sukhoi 30 deasupra localității Irpen. Coordonarea apărării aeriene a fost perfectă, a declarat comandantul.

Update 09:35 Rusia și-a întărit atacurile asupra Kievului. La Harkiv un bombardament a ucis opt oameni. Bombele au distrus între altele și locuințe civile. La Mariupol s-a suspendat alimentația cu apă și curent. Germania își va suplimenta livrările de arme destinate forțelor ucrainene. E vorba de 2.700 de rachete antiaeriene de tip Strela, din arsenalul fostei RDG. Comitetul paralimpic s-a răzgândit și a expulzat din competiții pe sportivii din Rusia și Belarus. Prețul energiei a crescut. Prețul pentru țițeiul de tip Brent a crescut de la 113 ieri, la 117 dolari barilul, azi. Inflația crește de asemenea. Se manifestă pericolul unei ”stagflații” cum se numește stagnarea economică combinată cu inflația.

Update: 07:35 Kievul a fost zguduit în cursul nopții de explozii puternice. S-a declanșat alarma aeriană. Oamenii au fost trimiși în adăposturi. Potrivit părții ucrainene a fost doborât un avion. Se dau lupte în suburbiile capitalei. Președintele ucrainean Zelenski reluat de Bild. de. i-a avertizat pe agresori că ”vor avea parte de o luptă dură și nu se vor bucura în Ucraina de nicio clipă de liniște, de nicio bucată de pâine”. În mesajul său video, Zelenski și-a lăudat compatrioții, le-a elogiat curajul, hotărârea, fermitatea și puterea de luptă: ”tot mai mulți ocupanți fug înapoi în Rusia din fața noastră, a voastră, a tuturor celor care-l alungă pe inamic cu sulițe, puști, tancuri, elicoptere, cu tot ce poate trage, a mai spus Zelesnki, reluat de CNN”.

Update 01:00 Premierul britanic Boris Johnson a anunțat că în această noapte, 38 de state, între care și România, au trimis în instanță, la Tribunalul de la Haga, cea mai mare plângere din istorie, care vizează “invazia barbară a Rusiei în Ucraina“. Plângerea vizează crime de război, acte de genocid și alte încălcări flagrante ale Moscovei, după șapte zile de război sângeros desfășurat în Ucraina.

00:40 ziua a opta de război Președintele Franței, Emmanuel Macron, a postat pe Twitter un mesaj de încurajare, în limba rusă, adresat poporului rus din țară și din diasporă:

Astăzi suntem alături de toți rușii care nu vor să facă parte din acest nedrept război care se poartă în numele lor și care apără curajos pacea, asumându-și aceste poziții în Rusia sau în afara ei.

E. Macron

2 Martie – A șaptea zi de război

Update 23:40 Înaintea negocierilor ruso-ucrainene de mâine Moscova dă semne clare că ar dori o înțelegere negociată cu oficialitățile din Kiev. Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a acordat un interviu postului arab Al Jazeera în care, pe lângă revendicarea irealizabilă, semnalizând sfârșitul Ucrainei, ca Ucraina ”să fie demilitarizată”, a afirmat următoarea dorință semnificativă a Moscovei: de a exista o listă precisă cu arme care să nu poată fi desfăşurate niciodată pe teritoriul ucrainean. ”Trebuie identificate tipuri specifice de arme de atac care nu vor fi desfăşurate niciodată în Ucraina şi nu vor fi create”, a spus Lavrov în interviul citat de Adevărul.ro. Lavrov a mai a afirmat, tot semnificativ, că ”Rusia îl recunoaşte pe preşedintele Zelenski”.

Update 23:20 Conform ziarului german BILD, primul mare oraș – Herson – a căzut în mâinile trupelor ruse, în această seară, informează autoritățile locale.

S-au auzit explozii în capitală, unde răsună și sirenele.

Update 22:50 Mihail Hodorkovski, reputatul oponent al lui Putin și cândva cel mai bogat om din Rusia, a declarat într-un interviu pentru postul France 24, că invadarea Ucrainei este sinucidere pentru Putin. Fostul șef al Yukos, care a petrecut 10 ani în închisoare din cauza opoziției directe față de Vladimir Putin, crede că decizia de invadare a fost una de natură emoțională, după ce evenimentele din 2014 din Ucraina l-au supărat profund pe liderul de la Kremlin. Cu toate acestea, Hodorkovski consideră că Putin nu ar fi nebun în sensul clinic al cuvântului. Disidentul rus a mai spus că Putin a comis multe erori și războiul pe care îl conduce în Ucraina este o greșeală istorică, care va duce la “descompunerea regimului său” într-un an sau doi.

Update 22:05 În orașele Rusiei, inclusiv Moscova și Sankt Petersburg, protestele și reprimarea lor continuă. Yelena Osipova, o supraviețuitoare a cumplitului asediu nazist de la Leningrad, a fost arestată în această seară, în fosta capitală imperială.

Update 21:30 Din Ucraina se anunță lupte de durată în numeroase localități, dar și recuceriri reușite de forțele ucrainene. Potrivit informațiilor Ucrainei, trupele de apărare ale lui Zelenski ar fi recucerit Makariv, la vest de Kiev. Postul național de radio german, DLF, anunță succese și la Horlivka, în regiunea Donbass, din estul țării, dar nu a putut confirma aceste informații din surse independente. Negocierile dintre Kiev și Moscova ar urma să fie continue mâine, în Belarus.

Orașul Borodianka, aflat la 50 km în apropiere de Kiev, este practic ras de pe fața pământului, scrie pe Twitter, fostul ambasador al Ucrainei în Austria, Oleksandr Sherba. Cotidianul german BILD publică imagini cu blocuri de locuințe arse și distruse complet.

Update 21:25 La Munchen au avut loc azi, ample demonstrații împotriva războiului purtat de Rusia în Ucraina. Aproximativ 40.000 de oameni au răspuns apelului lansat de partide, sindicate și biserici și s-au pronunțat pentru solidaritate cu Ucraina atacată.

Update 21:20 Kiev Indepedent informează grafic pierderile forțelor armate ruse, pe baza informațiilor oficiale de la ministerul apărării ucrainean, bilanțul a 7 zile de război.

Sursă Kiev Independent – Pierderile armatei ruse în Ucraina

Update 21:05 Potrivit agenției Reuters, oligarhul rus apropiat al lui Vladimir Putin, Roman Abramovici, care nu se află pe lista sancțiunilor, a anunțat miercuri seara, că vinde clubul englez de fotbal, Chelsea, și va dona toți banii victimelor războiului din Ucraina. Abramovici deține un pașoport portughez, de la sfârșitul anului trecut, și este numele cel mai sonor care nu se află pe lista sancțiunilor împotriva Kremlinului, deși este un vechi asociat al dictatorului de la Moscova.

Update 20:55 Jitomirul este și în această noapte scena unor atacuri puternice, în încercarea forțelor ocupante ruse de a cuceri orașul aflat la vest de capitala Kiev. Ordinul călugărițelor carmelite din Jitomir au anunțat pe Twitter că au fost bombardamente la mai puțin de 2-3 kilometri de mânăstirea lor, fiind nevoite de mai multe nopți să se refugieze în adăposturi alături de localnicii înfricoșați.

Update 20:30 Adunarea Generală a ONU a adoptat o resoluție ce condamnă vehement Federația Rusă pentru invazia în Ucraina. Au fost 141 de voturi pentru, 34 de abțineri (între care nume notabile au fost India, Iran, Iraq, Africa de Sud, Armenia, China, Cuba) și 5 voturi împotrivă: Rusia, Coreea de Nord, Eritreea, Siria și Belarus.

Update: 20:00 Ministerul rus de război a indicat azi că doar ”498 de militari” ruși ar fi fost uciși (în războiul de agresiune dezlănțuit împotriva Ucrainei libere), conflict pe care oficialitățile de la Moscova îl numesc eufemistic ”operațiune militară specială”. Sunt primele astfel de cifre date publicității în Rusia. Oficialitățile de la Kiev afirmă că războiul s-a soldat în cele șapte zile ale sale cu 2.000 de necombatanți uciși.

Update 19:45 Frații Kliciko, din care unul, Vitali, e primarul Kievului, au lansat lumii un apel dramatic. Prin corespondenți de presă germani ai ziarului Bild, frații boxeri au descris situația precară de pe teren. Citim în ziar: ”tiranul Putin își continuă campania de cuceriri și și-a sporit atacurile asupra civililor”. Încât ”situația e dramatică, oamenii nervoși, atacul asupra Kievului poate avea loc oricând”. Or, potrivit fraților Kliciko: ”numai împreună suntem puternici! Singuri, murim!” Kievul, au mai spus ei, ”nu e încercuit”, cum ”ar vrea Putin”, iar ”Ucraina își va apăra capitala”.

Update: 19:30 Rusia dă semne de nervozitate tot mai mare. În reacție la mersul prost al războiului și la severitatea sancțiunilor occidentale, care pot paraliza economia rusă și sursele de venit ale oligarhiei, purtătorii de cuvânt politici ai regimului Putin, între care Serghei Lavrov și satrapul bielorus al Moscovei, Lukașenko, încearcă să intimideze vestul. Ei și subalternii lor agită spectrul unui presupus nou ”război mondial” și al unei confruntări ”nucleare”. Majoritatea experților occidentali consideră acest din urmă risc foarte scăzut.

Update 19:20 Președintele Ucrainei, Zelenski, un urmaș de supraviețuitori ai Holocaustului a lansat un apel evreilor din toată lumea să nu tacă, în vreme ce Rusia lichidează Ucraina. Fiindcă ”nazismul se naște în tăcerea” (celor care omit să protesteze) după cum a reliefat el, în ebraică, într-o postare pe Facebook, cerându-le ”evreilor din toată lumea” să vadă ce se întâmplă și să strige din răsputeri ”despre uciderea de civili și asasinarea de ucraineni”.

Update: 18:30 Situația militară: ”Rusia a pierdut aproximativ 3% până la 5% din tancurile, aeronavele, artileria și alte active militare din interiorul Ucrainei, în comparație cu pierderile ucrainene de aproximativ 10% din capacitățile sale, susțin doi oficiali americani familiarizați cu cele mai recente informații”, citați de CNN și reluați de G4Media. Ar fi fost uciși, în prima săptămână de război, aproximativ 6.000 de militari ruși, afirmă surse ucrainene. Potrivit unor surse oficiale britanice reluate de Adevărul, rușii au încercuit și asediază Mariupol, Herson, Harkiv, Sumî şi Cernihiv.  Sub ocupație rusă ar fi alte cinci oraşe, în speță Bediansk, Doneţsk, Lugansk, Melitopol şi Knotop. Se duc lupte foarte grele în est și sud, în zona Lugansk, Zaporojie (unde se află centrala nucleară de pe Nipru), Odesa, Kiev, Poltava, Dnipro, Mîkolaiev şi Stanomir. Ofensiva rusă vizează în sud Mariupol și Herson, în vest Mîkolaiv, precum și, din mai multe direcții, Kievul.

În sfera cheie a energiei, Germania și-a aruncat pe piață parte din rezervele de țiței, alăturându-se SUA pentru a slăbi presiunea piețelor și prețurilor tot mai scumpe. Berlinul va achiziționa pe termen scurt și gaz lichid în valoare de 1,5 miliarde de euro pentru a-și reduce dependența de livrările rusești. Războiul ruso-ucrainean a scumpit sensibil prețul petrolului și gazului.

Update 18:20: Pe capul lui Putin, ”viu sau mort”, un om de afaceri rus din exil a pus un preț de un milion de dolari. Ar fi vorba, potrivit ziarului Bild, de Alexander Konanîkhin.

Update 18:10 ”Armele noastre au ajuns la destinație!” titrează cotidianul german Bild, anunțând că armele antitanc (e vorba de 1.000 de aruncătoare de grenade moderne, care distrug blindate) și 500 de rachete antiaeriene portabile), de tip Stinger, (care distrug ținte aeriene situate la distanțe de maximum 6 kilometri) donate de Germania forțelor armate ucrainene au ajuns la luptătorii lui Zelenski, președintele Ucrainei.

Update 16:15 Ziarul israelian Haaretz publică replica furioasă a Kremlinului la criticile articulate de muzeul Holocaustului din Ierusalim – Yad Vashem – după bombardarea memorialului Babi Iar* din Kiev, marți seara, de către artileria rusă. “Vă arătăm noi gropi comune în estul Ucrainei”, a fost replica disprețuitoare a lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției de la Moscova.

Conform agenției Sputnik citată de Haaretz, care a preluat declarațiile oficialului aflat pe lista sancțiunilor UE-UK-SUA, Peskov a criticat memorialul Holocaustului Yad Vashem și pentru declarațiile de zilele trecute, în care instituția israeliană condamna dur invazia Rusiei în Ucraina și acuzele de nazism aduse statului care astăzi găzduiește cel puțin 200.000 de evrei.

*În noapte de 29 spre 30 septembrie 1941, la Babi Iar (acum în Kiev) naziștii ucideau în masă nu mai puțin de 33.000 de evrei ucraineni, realizând cea mai mare groapă comună din Europa. După ce sovieticii au refuzat să permită comemorarea victimelor timp de 5 decenii, după destrămarea URSS-ului, la Babi Iar a fost ridicat un memorial al Holocaustului în memoria victimelor.

Update 15:30 Viceministrul rus de externe, Grușko, reluat de DLF, consideră că ”pericolul unui război cu NATO ar fi crescut”. Moscova se arată ”îngrijorată” de programul de livrările de armament către Ucraina și acuză alianța că ar vrea ”să edifice o nouă ordine internațională”, fiindcă se vede câștigătoare a Războiului Rece și ar vrea să fie singurul care instituie noi reguli, după cum a afirmat el la postul Rossia 24. Potrivit ONU, războiul de agresiune declanșat de Rusia în Ucraina a produs peste 830.000 de refugiați, până acum. UE a adoptat noi sancțiuni care vizează aliatul Rusiei, Belarus și principalele sale ramuri industriale, în speță a prelucrării lemnului, potasiului și oțelului.

Update 14:55 Peste 2000 de civili au fost uciși de la debutul invaziei ruse în Ucraina, în urmă cu 7 zile, a anunțat serviciul de urgență ucrainean, citat de Sky News.

În Belarus, debutează miercuri după-amiază, a doua rundă de discuții între delegațiile rusă și ucraineană, în vederea unui posibil armistițiu.

Update 14:30 Herson nu e cucerit încă, relevă oficialitățile ucrainene, contrazicând comunicatele Moscovei. La Harkiv au continuat bombardamentele asupra orașului. Primarul Kievului, Kliciko, a anunțat că forțele ruse din proximitatea orașului se tot întăresc și se așteaptă atacul lor. În Occident a stârnit indignare fostul șef al Formulei 1, Bernie Ecclestone care, în ciuda războiului de agresiune dezlănțuit de liderul de la Kremlin, l-a numit pe Putin ”un om de onoare”. Comitetul paralimpic a refuzat să-i excludă de la competiții pe sportivii din Rusia și Belarus.

Update: 14:00 Forțele ruse încearcă să încercuiască și să asedieze Kievul, ceea ce ar lăsa capitala fără provizii. Pe de altă parte, ”ceva nu e în regulă cu forțele armate ruse” afirmă expertul militar al ziarului Bild, care scoate în evidență nu doar brutalitatea atacurilor împotriva populației civile și a infrastructurii ucrainene, ci și dezorganizarea trupelor invadatoare, defecțiunile logisticii unei armate din care ”unii militari își abandonează tancurile intacte la marginea drumului și se întorc pe jos în Rusia”. Același cotidian german îl citează pe Alexei Navalnîi, care și-a chemat compatrioții la răscoală împotriva ”unui țar care a înnebunit”, pentru că ”nu mai este timp de așteptat”. Pe Twitter Navalnîi le-a cerut rușilor ”să iasă în stradă și să lupte pentru pace”.

Update 13:50 Aflat în vizită în Israel, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat că NATO nu va interveni în Ucraina, o alternativă care, potrivit lui, ar fi ”greșită”. Dar Germania va continua să sprijine Ucraina. Scholz i-a adresat un nou apel președintelui Putin, cerându-i să pună capăt imediat operațiunilor militare.

Update 13:10 Scene dramatice la Enerhodar, oraș cu cea mai mare centrală nucleară activă din Europa, unde localnici neînarmați apără orașul cu mâinile goale, formând o blocadă a drumurilor de acces, conform agenției NEXTA.

Update 12:30 Centrul pentru comunicare strategică din Ucraina, Stratcom UA, a avertizat că orașul Enerhodar, aflart în sudul Ucrainei, pe Nipru, se pregătește de un atac iminent al trupelor invadatoare ruse, punând în pericol securitatea nucleară a țării și a Europei. Enerhodar găzduiește cea mai mare centrală nucleară funcțională din Europa. Autoritățile ucrainene de la Stratcom cer Europei să intervină pentru prevenirea unui dezastru nuclear care ar afecta întreaga lume, se arată în declarația oficială remisă de Kiev.

Update 12:25 Lidera opoziției bieloruse din exil, Sviatlana Tsikhanouskaya, a anunțat, într-un mesaj video, lansarea unei mișcări anti-război, care să protejeze independența și suveranitatea țării sale, să oprească invazia în Ucraina și să le redea bielorușilor puterea de a-și hotărî soarta. Putin a folosit Belarusul condus de dictatorul Lukașenko, cel mai fidel aliat al său, să atace Ucraina și să lanseze rachete, în timp ce liderul de la Minsk și-a suplimentat ieri numărul de trupe bieloruse de la granița de nord ucraineană pentru a fi gata de a se alătura forțelor ruse. Kievul a avertizat Belarusul că ar putea ataca preemptiv dacă armata bielorusă va invada Ucraina prin nord. Mai mulți oponenenți ai lui Lukașenko din rezistența BYPOL au cerut compatrioților bieloruși să depună armele sau să lupte alături de ucraineni.

Update 11:25 Imagini video din Harkiv, după o noapte de bombardamente intense arată dimensiunea dezastrului pe care trupele ruse l-au creat, informează Euan MacDonald de la publicația New Voice of Ukraine. A fost distrusă complet și Universitatea din Harkiv, construită în 1805.

Update 11:10 La Moscova, represiunea asupra celor care se opun războiului nenumit de Kremlin, continuă. Câteva mame și copiilor lor mici au fost arestați după ce au protestat în fața ambasadei Ucrainei față de invazia rusă în țara vecină. Jurnalista și scriitoarea Natalia Antonova a publicat imagini din dubă și de la secția de poliție, unde copiii și mamele au fost reținuți, miercuri dimineața. Fotografii publicate de Anna Veduta din echipa lui Navalnîi.

Update 11:00 Forțele armate ucrainene anunță închiderea traficului naval în zona de nord-vest a Mării Negre, citează jurnalistul israelian Amichai Stein. În sudul Ucrainei, rușii continuă ofensiva asupra celor mai importante orașe de pe coasta Mării Negre.

Euromaidan Press anunță că orașul Nicolaiev (ukr. Mykolayiv), aflat între Odesa (la vest) și Herson (la est) nu este încercuit, însă patru elicoptere rusești au adus parașutiști pentru a pătrunde în oraș, conform informațiilor furnizate de autoritățile locale. Alte trupe ruse avansează terestru, în încercarea de a cuceri orașul. Primarul Oleksandr Senkevych a cerut cetățenilor care pot folosi arme să vină și să își apere străzile, iar ceilalți localnici să meargă spre adăposturi.

Update 10:50 Reprezențanța Germaniei la NATO a informat că va suplimenta apărarea aeriană pe flancul de sud-est al Alianței, prin trimiterea altor șase avioane Eurofighter în România (Constanța) până la finalul lunii martie. Avioanele vor face parte din eAPS, patrulele de supraveghere aeriană ale Alianței Nordatlantice.

Sursă Bundeswehr – baza aeriană NATO sud-est

Update 10:30 La Harkiv ar fi aterizat parașutiști, anunță presa. Guvernatorul ucrainean al orașului Herson confirmă că orașul său, declarat cucerit de ruși, e înconjurat. Se afirmă că ar fi fost uciși la Herson mulți civili. Tot mai mulți francezi pleacă spre Ucraina spre răspunde apelului oficialior din Kiev de a forma o brigadă internațională și a se ralia luptei împotriva Rusiei, relevă cotidianul parizian Le Figaro. E vorba, potrivit ziarului, de un grup numeros. În răstimp, Rusia a interzis scoaterea din țară a unor sume depășind 10.000 de dolari.

Update 10:25: Cel puțin 350 de civili ucraineni și-au pierdut viața, potrivit Kievului, în războiului de agresiune declanșat de Rusia. Între cei uciși și doi fotbaliști: Vitalii Sapylo (21) de la Carpati Lviv (liga a treia) și Dmytro Martynenko (25), de la FC Gostomel au fost uciși la Kiev.

Update 10:00: Harkivul a fost azi noaptea, din nou, ținta unor bombardamente intense. Cel puţin 21 de persoane au fost ucise şi 112 rănite în aceste bombardamente, indică informaţiile date publicităţii de autorităţile ucrainene, reluate de Adevărul. ro. Unitățile ucrainene ar fi reușit să captureze șase tancuri rusești. Lupte s-au dat și la Herson, în sudul țării, oraș pe care partea rusă afirmă că l-a capturat și se află sub controlul ei. Potrivit postului național german, DLF, un tanc rusesc a tras într-o clădire a serviciului secret ucrainean. Ținta atacurilor ruse au fost și cartierele de locuințe din Jitomir, unde bombardamentele ar fi ucis cel puțin patru persoane și au produs pagube ample clădirilor publice, între care un spital.

Update 09:43: Schimbarea tactică a forțelor ruse pare să preconizeze un soi de război de uzură și, potrivit experților militari, precum germanul Thomas Wiegold, intensificări ale bombardamentelor și tirurilor de rachete și de artilerie în special asupra marilor orașe, care fac Ucrainei viața grea. Unii experți germani continuă să subestimeze impactul moralului extrem de ridicat și al voinței de luptă ale forțelor defensive ucrainene. Pe moment, e adevărat, apărătorii par să aibă foarte puține șanse de a se apăra de bombardamente. Ori de a trece la contraofensive de amploare. Putin pare să spere în erodarea rezistenței prin greutățile create de război și, mai ales, în căderea președintelui Zelinski, o cădere care să reducă voința de luptă a Ucrainei. Apărătorii Ucrainei libere ar avea mare și urgentă nevoie de sisteme de apărare antiaeriană. Rămâne de văzut, de asemenea, pe de o parte, cum ar putea primi Ucraina avioanele de luptă pe care i le-a promis la un moment dat (eventual involuntar) șeful diplomației europene, Josep Borrell, și când anume va considera Putin că e în război și cu NATO, nu doar cu Ucraina și va trece la acțiune. Pare nerealist să se creadă că acest moment al confruntării convenționale, militare, dintre alianță și Rusia ar fi evitabil.

Update: 07:30 Oficialii germani semnalează ameliorarea relațiilor Republicii Federale cu SUA, după decizia suplimentării bugetului militar al Berlinului. Totodată, Republica Federală își adaptează și orientarea ideologică. Se discută intens despre reintroducerea serviciului militar obligatoriu, propusă de opoziție, în special de CDU și AFD. Concomitent, la ministerul economiei, condus de ecologistul și vicecancelarul Habeck se dezbate ideea ca, la nevoie, Germania să-și adapteze sistemul de aprovizionare astfel încât să se folosească pe timp de iarnă și de cărbune, în situația dată ideologia fiind ”mai puțin importantă”.

Update: 07:25: Primarul capitalei ucrainene, Kliciko, relevă că apărătorii Kievului se așteaptă la orice oră la o mare ofensivă rusă, de vreme ce tancurile lui Putin sunt la 20 de kilometri de oraș. Pe moment situația e calmă, iar orașul nu e încercuit, aprovizionarea fiind posibilă pe ruta occidentală.

Update 07:00 Forțele invadatoare ruse au bombardat în cursul nopții în special mari orașe ucrainene. Rachete, probabil de croazieră, ar fi provocat ample distrugeri la Jitomir, în vest, unde au suferit pagube numeroase blocuri de locuit și clădiri publice, între care un spital, după cum relevă agenția Unian, citată de DLF . Pare, potrivit unor posturi și imagini din net greu de verificat, că forțe ruse ar fi pătruns ieri în oraşul Herson din sud. Imaginile video provenind de la un webacm înfățișează vehicule militare ruseşti în părți din Herson. Din zonă se anunță lupte.

Update 06:57 ”Rusia va plăti un preț”: Președintele SUA, Biden, a închis spațiul aerian american pentru survolul aparatelor de zbor rusești și l-a numit pe Putin, în cuvântarea sa asupra stării națiunii, un ”dictator”. In cursul ”istoriei am învățat această lecție: că, dacă dictatorii nu plătesc pentru agresiunea lor, provoacă mai mult haos. Și costurile și primejdiile pentru America și pentru restul lumii cresc”, a mai afirmat Biden, reluat de ziarul Bild. Potrivit președintelui american, SUA vor apăra fiecare stat NATO. Rusia va fi izolată, iar economia ei ruinată. America va crea o echipă de investiogatori însărcinată să vâneze averile oligarhilor lui Putin la bordul yahturilor lor, care urmează a fi confiscate spre a acoperi pagube obșuinute din profituri ilicite, relevă și presa germană.

Update 01:30 La Baștanka, în sudul Ucrainei, forțele aeriene ucrainene ar fi distrus un convoi militar rusesc cu sute de vehicule, anunță Kiev Independent, citând reporteri militari.

Update 01:00 Forțele ucrainene ar fi intrat în orașul Horlivka, din regiunea Donețk, ocupat în 2014 de separatiștii pro-ruși, informează Euromaidan PR. Anunțul a provocat un val de entuziasm pe rețelele de socializare.

O explozie foarte puternică a avut loc în Jitomir, unde baza militară ucraineană 95 a fost bombardată de trupele ruse, anunță aceeași sursă, citându-l pe primarul orașului, Serhiy Sukhomlin. Ca urmare a atacului, mai multe clădiri din jur au fost afectate. Nu se cunoaște încă numărul de victime, operațiunea de salvare fiind în curs.

Update 00:30 Președintele Zelensky rămâne în contact cu Casa Albă printr-un telefon securizat prin satelit, oferit de Statele Unite luna trecută, anunță CNN.


A șasea zi de război – 1 martie

Update 23:40 Turcia nu este interesată să se alăture sancțiunilor împotriva Rusiei, adoptate de statele europene, SUA, Marea Britanie, Canada și alte țări, a declarat ministrul turc de externe, pentru agenția Anadolu. Anunțul surpriză vine după ce Ankara a acuzat Alianța Nordatlantică din care face parte, că nu face destul pentru a contracara invazia rusă în Ucraina.

Update 23:20 Jurnalistul olandez Thomas van Linge relatează că orașul Mariupol ar fi complet încercuit de forțele ruse în această noapte. Lupta pentru acest oraș va fi foarte sângeroasă, cu ucraineni civili care vor lupta pe apărarea străzilor lor, crede van Linge. Mariupol este de câteva zile scena unor atacuri puternice din parte trupelor ruse, în încercarea acestora de a cuceri acest oraș important din sudul Ucrainei, pentru a face conexiunea terestră cu peninsula Crimeea.

Corespondentul special al ziarului Telegraph remite un mesaj al unui soldat ucrainean din Mariupol:

Dacă se întâmplă ceva, să nu ne uitați. Suntem încercuiți în Mariupol, nu există scăpare.

Update 22:30 Atacul cu rachete asupra turnului de telecomunicații din Kiev a distrus și memorialul Holocaustului Babi Iar, ridicat pe groapa comună unde la 29 septembrie 1941 Germania nazistă a ucis 33.000 de evrei ucraineni. Fostul disident sovietic și director al Jewish Agency, Natan Sharansky, a condamnat în termenii cei mai duri bombardarea memorialului Babi Iar, considerând că este ceea ce face Putin este o abominație.

Update 22:00 Armata ucraineană a folosit cu succes și astăzi dronele de proveniență turcească Barayktar în cursul operațiunilor de stopare a forțelor armate ruse care au invadat țara.

Update 21:20 Președintele Ucrainei Zelensky și-a reiterat în interviuri acordate CNN și Reuters marți seară, cererea ca Alianța Nordatlantică să instituie o zonă de interdicție de survol în țara sa. În opinia sa, această măsură care interzice pătrunderea avioanelor rusești nu ar constitui un motiv de război total între Rusia și NATO.

Volodimyr Zelenskiy după interviul acordat CNN – 1 martie 2022

Update 20:50 Reprezentanța Sloveniei în Ucraina a anunțat în această seară printr-o declarație oficială, că în bombardamentul rus asupra centrului orașului Harkiv, a fost distrus consulatul său. Consulul sloven la Harkiv a supraviețuit. Slovenia anunță că acest act barbar nu va rămâne fără consecințe. Ambasadorul autriac în SUA, Martin Weiss, îl acuză pe Vladimir Putin de crime de război, pentru această acțiune care a distrus centrul Harkivului și consulatul unei țări membre a UE. Reputatul avocat pentru drepturile omului, Arsen Ostrovsky, ridică problema invocării Articolul 5 din Tratatul NATO.

Update 20:22 Cum au fost capturați mercenarii ceceni infiltrați în Ucraina? Potrivit Ucrainei, prin colaborarea poliției politice ruse. Plauzibilă, dar imposibil de verificat e știrea difuzată de Interfax-Ukraine, care citează oficiali ucrainieni, potrivit cărora agenți secreți ruși ai FSB, care nu vor să fie complici la războiul lui Putin, ar fi facilitat capturarea unui grup de teroriști ceceni din subordinea președintelui Kadârov, satrapul (poreclit și ”măcelar” al lui Putin) de la Groznâi. Grupul cecenilor se infiltrase aparent în Ucraina ca să-l ucidă pe președintele Zelenski. Oleksiy Danilov, de la NSCD, (Consiliul de securitate națională și apărare a Ucrainei) care e serviciul secret ucrainean a dat publicității această știre pe canalul Ukraine 24 TV channel.

Update 19:52 Mamele soldaților ruși sună alarma! Fiii lor, spun ele, ”au fost bătuți, maltratați și siliți să plece la război. Mulți părinți habar nu au unde le sunt copiii”. Bild.de reia comunicatul ”Comitetului mamelor de soldați”, despre care scria cândva Ana Politkovskaia cu referire la rușii dispăruți în războiul cecen, o organizație care se ocupă de trei decenii de militarii maltratați de armata rusă.

Update 19:40 Campionul mondial la șah, Garry Kasparov, a cerut Occidentului să acționeze în sprijinul Ucrainei prin mobilizare la luptă și închiderea spațiului aerian ucrainean. Grandmasterul rus, fervent oponent al lui Putin, a cerut implicare directă pentru a stopa atrocitățile comise de regimul Putin în Ucraina și pentru a împiedica răspândirea conflictului. Da, asta implică riscuri și sacrificiu, dar cu cât amânăm mai mult, cu atât va fi mai rău, a mai scris pe Twitter Kasparov.

Într-o convorbire telefonică din această după-amiază, președintele Zelenski i-a cerut cancelarului german Olaf Scholz să închidă spațiul aerian al Ucrainei, pentru a împiedica bombardamentele ruse.

Update 19:20 Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului pentru Securitate și Apărare din Ucraina, a anunțat conform publicației Hromadske, că s-a reușit stoparea unei tentative de asasinare a președintelui Zelenski la Kiev, de către grupare de elită cecenă – Kadîrovii (n.r. mercenari ai lui Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei). Aceasta ar fi fost eliminată de către forțele de securitate ucrainene, mai spune sursa citată.

Update 18:45 Atacul invadatorilor lui Putin asupra Kievului s-a împotmolit. Surse americane reluate de presa germană relevă că, ”în ultimele 24 de ore nu s-au înregistrat mișcări semnificative”. Probleme ”ridică logistica și aprovizionarea trupelor cu combustibil. E posibil ca forțele ruse să se regrupeze”, mai citim în ziarul german Bild, care reia sursele americane, care mai afirmă că n-ar exista indicii de trecere a frontierei ucraine de către trupele din Belarus. Nici utilizarea de arme termobarice nu se poate confirma”. Aceste și alte știri nu se pot confirma din surse independente.

Update 18:35 Bombardamente rusești de o intensitate și o durată fără precedent s-au abătut asupra orașului-erou Harkov.

Update 18:05 Asaltul asupra capitalei continuă în Ucraina. La Kiev, forțele ruse ar fi lansat un atac cu rachete asupra unui turn de emisie TV și radio, anunță Armata ucraineană, prin publicarea unui video pe contul său oficial de Twitter. Anterior, ministrul apărării, Oleksii Reznikov avertiza că rușii vor incerca distrugerea telecomunicațiilor în oraș și apoi diversiuni pentru a-i dezbina și înfricoșa pe locuitorii orașului.

Update 17:55 Ucraina ar putea lansa un atac preemtiv asupra Belarusului, anunță secretarul de stat pentru Apărare, Oleksiy Danilov, citat de agenția Interfax Ucraina. Anunțul survine după ce se vehiculează că trupele bieloruse au pătruns în nordul Ucrainei pentru a se alătura ofensivei ruse.

Update 17:50 Bilanțul morților din bombardamentul de luni dimineața asupra Pieței Libertății din Harkiv se ridică la cel puțin 10 morți și 35 de răniți, informează publicația NV (New Voice Ukraine).

Harkiv – bombardament 1 martie – Sursă NV – Iuri Kochubey

Update 17:30 Trupele bieloruse se pare că ar fi intrat în Ucraina, în apropierea orașului Chernihiv, anunță Euronews, citând jurnaliști locali și oficiali ucraineni.

Consilierul disidentei bieloruse Tsihanovskaia, Franak Viacorka, a publicat pe contul său oficial de Twitter un video cu membri ai rezistenței bieloruse BYPOL, format din foști securiști care se opun regimului Lukașenko, în care aceștia le cer compatrioților combatanți să nu se alăture trupelor rusești sau să lupte alături de ucraineni. Lidera disidenței bieloruse, Svetlana Tsihanovskaia, aflată în exil, informează că BYPOL conduce acțiuni de sabotaj asupra infrastructurii din Belarus, pentru a împiedica trupele ruse aflate pe teritoriului acestui stat să intre în Ucraina. Se vorbește despre linii de căi ferate aruncate în aer și drumuri distruse.

Update 17:10 Alarmele care anunță raiduri aeriene rusești au pornit în mai multe orașe ucrainene simultan. Conform agenției Reuters, citându-l pe primarul orașului, Mariupolul este bombardat constant, civilii sunt omorâți fără discriminare și infrastructura este atacată. Mariupol, oraș cheie în sudul Ucrainei, este unul dintre cele mai afectate orașe, din cauza atacurilor forțelor aeriene ruse, reușind însă să reziste cuceririi.

Update 16:50 Au pornit sirenele de alarmă la Kiev, informează Euromaidan PR. Ministrul ucrainean al apărării, Reznikov, a postat pe Twitter un mesaj de încurajare pentru poporul său și locuitorii capitalei, avertizând că Rusia încearcă să dezinformeze: Suntem aici, a precizat ministrul, publicând o fotografie cu el pe un pod din Kiev. Moscova a anunțat că va bombarda Kievul în aceste ore.

Update 16:40 Fostul președinte și premier al Rusiei, Dmitri Medvedev, îi amenință pe miniștrii francezi, într-o postare pe Twitter, afirmând că războaiele economice se transformă foarte des într-unele adevărate.

Update 16:35 Ministrul apărării rus a anunțat că familiile soldaților ruși căzuți în ceea ce Moscova refuză să numească război, numindu-l operațiuni speciale în Ucraina, vor primi despăgubiri în valoare de 11.000 de ruble per familie, ceea ce la cursul de astăzi, înseamnă 100 de euro, notează disidentul și fostul oligarh al Yukos, Mihail Hodorkovski, citând mass media rusă. Rubla s-a prăbușit atât de mult încât în urmă cu câteva zile, aceeași sumă însemna 1000 de euro, detaliază fostul președinte al Estoniei, Thomas Ilves, pe Twitter.

Update 16:30 Rusia încearcă să obțină plecarea cetățenilor ucraineni din Kiev, avertizând prin vocea ministrului rus al apărării, Serghey Șoigu că vor urma atacuri aeriene asupra siturilor strategice, inclusiv infrastuctura care se află în oraș, anunță marile agenții citând Kremlinul. Forțele ruse încearcă de luni noaptea să pătrundă în Kiev.

Update: 15:53 Londra a închis porturile Regatului Unit pentru toate navele rusești ori cu legături cu Rusia, anunță postul național de radio german. Marea Britanie e prima țară care adoptă un astfel de demers. Malaezia a interzis anterior unui petrolier navigând sub drapel rusesc intrarea în porturile țării.

Update 15:40 România își va spori substanțial cheltuielile militare de la 2 la 2,5 % din PIB. ”Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți, după ședința CSAT, două decizii strategice ale României: Creșterea la 2.5% din PIB a cheltuielilor pentru apărare și asigurarea independenței energetice prin dezvoltarea energiei regenerabile și a energiei nucleare”, scrie G4Media. Președintele Putin trebuie să-și oprească imediat ofensiva, a cerut cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, reluat de DLF, după o convorbire cu omologul său luxemburghez, Bettel. Scholz s-a arătat pesimist. ”Imaginile victimelor și distrugerilor provocate de război în Ucraina nu constituie decât începutul” și ”nu trebuie să ne facem iluzii”, e de părere cancelarul. Germania își va extinde, potrivit lui, sancțiunile impuse Rusiei.

Update 15:30 Potrivit ONU, 660.000 de ucrainieni s-au refugiat până acum din calea războiului, bombardamentelor și ocupației rusești. Proiectilele Rusiei au ucis la Harkiv cel puțin zece civili, rănind alte 20 de persoane. De sub dărâmăturile clădirii bombardate cu rachete de ruși au fost scoși zece oameni. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Peskov, afirmă că trupele rusești nu ar ataca ”decât obiective militare”.

Update: 13:50 Președintele Ucrainei Zelenski vorbește liber în aceste clipe în Parlamentul European. Îi elogiază pe eroicii săi compatrioți, curajul lor, dârzenia lor, deplânge miile de morți ai acestui război și salută unitatea actuală a Europei, solidaritatea ei cu țara pe care o conduce. ”Două rachete de croazieră au lovit azi Harkiv și au ucis zeci de oameni într-un oraș universitar plin de tineri unde trăiesc și mulți ruși”, a spus Zelenski, reliefând ”prețul libertății noastre”. ”Sunt copiii noștri (16 din care i-au omorât ieri militarii ruși) obiective militare?”, l-a întrebat președintele Zelenski pe liderul Rusiei, Putin. ”UE va fi mai puternică împreună cu noi”, a reliefat liderul de la Kiev. ”Dovediți că sunteți alături de noi”, a mai adăugat el, încheind: ”Onoare Ucrainei!” Minute bune de aplauze a primit Zelenski din partea Parlamentului European și a șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Update 13:40: Parlamentul European l-a primit cu ovații și aplauze la scenă deschisă pe ambasadorul ucrainean. Europa primește peste tot, cu brațele deschise, pe refugiații ucraineni. Oligarhii ruși (precum Deripaska, Fridman și Abramovici) încep să se distanțeze de Putin și de războiul său de agresiune.

Update 13:30: Se așteaptă alocuțiunea președintelui ucrainean Zelenski în Parlamentul European. Și cancelarul Germaniei, Scholz, a anunțat că se va adresa opiniei publice.

Update 13:25 Blindatele și camioanele rusești se îndreaptă în continuare spre Kiev. Forțele ucrainene sunt atacate din mai multe părți, dar au reușit să recucerească Makariv, oraș strategic important la autostrada spre vest, pe care invadatorii au încercat să-l captureze ieri. Trupele ruse comit crime de război. Ziarul Bild a reprodus imagini din satelit demonstrând un ucigaș atac cu bombe prin fragmentație asupra unei grădinițe ucrainene, soldat în una din primele zile de război cu adulți și copii asasinați.

Update 13:05 Izolarea diplomatică a Rusiei a devenit vizibilă. Diplomații occidentali au boicotat o cuvântare rostită pe video la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului de șeful diplomației ruse, Lavrov, care nu s-a putut deplasa la Geneva, din cauza închiderii spațiului aerian european pentru avioanele rusești. Potrivit postului german DLF, reprezentanții UE, SUA și ai Marii Britanii au părăsit demonstrativ sala de ședințe când a început să vorbească Lavrov. Agenția rusă Interfax l-a reluat pe ministrul rus al apărăii, Șoigu, care ar fi declarat că Moscova își va continua neabătut ofensiva militară până la atingerea tuturor obiectivelor ei”. De cealaltă parte, președintele Ucrainei, Zelenski a acuzat Rusia de a se deda la terorism de stat.

Update 12.50 Rusia încearcă să încercuiască orașul Kiev. Apărarea ucraineană rezistă. În disperarea invadatorilor, armata rusă, afirmă corespondenții din Ucraina ai ziarului german Bild, și-au modificat tactica.

Pe de altă parte, Rusia lui Putin a scos la iveală armele ei cele mai brutale, sângeroase și de temut: E vorba de sistemul rusesc TOS-1 cu rachete termobarice, observat la granița Ucrainei, sâmbătă, care are un potențial distructiv enorm și mai fost folosit în Cecenia.

Concomitent, Rusia a atacat cu rachete locuințe și cartiere civile, între altele la Harkiv, ucigând civili. Ziarul Libertatea releva recent că ”un lansator de rachete termobarice al armatei ruse a fost văzut de jurnaliștii CNN la sud de Belgorod, Rusia, aproape de granița Ucrainei, sâmbătă după-amiază”.

Între timp Nord Stream II, care și-a încheiat activitatea, și-a concediat toți angajații. Colaboratorii fostului cancelar german Schröder și-au dat demisia în semn de protest față de loialitatea fostului șef al executivului de la Berlin față de Vladimir Putin.

Update 12:25: Combatanții ucraineni opun o rezistență aprigă unităților și blindatelor invadatoare. O coloană de tancuri uriașă se îndreaptă spre Kiev. S-ar afla acum la circa 25 de kilometri de capitală. În multe puncte din Ucraina se dau lupte grele. Trupele rusești, reelvă postul național german, au atacat în estul țării orașul Harkiv. ONU consideră că războiul ar putea disloca un uriaș număr de oameni. Ar fi vorba de 4 milioane de ucraineni.

Update 12:15: La Mariupol, în sud, trupele rusofone din Donețk le-ar fi oferit locuitorilor deschiderea unui ”coridor umanitar”, pentru a părăsi orașul până mâine. La Mariupol se dau lupte grele, relevă ziarul german Bild.

Update 11:42 Arme israeliene se îndreaptă spre Ucraina via Germania și Olanda, anunță Jerusalem Post. E vorba de arme antitanc produse de concernul israelian Refael.

Update 10:40 Schimbarea la față a UE. Cu acordul Germaniei, politica UE a descris o voltă de 180 de grade. După cum notează în ediția sa de azi Frankfurter Allgemeine Zeitung, ”pentru prima dată în istoria ei, UE a hotărât livrarea de arme într-o țară angrenată în plin război. Pe de alta, a adoptat cele mai dure sancțiuni” din arsenalul ei principal și din istoria ei. Motivul acestei cotituri istorice e modul în care e interpretată agresiunea rusă împotriva Ucrainei: ”ca atac asupra ordinii postbelice”.

Update 10:30 Unitatea Europei în fața războiului de agresiune al Rusiei: Șefa diplomației germane, Annalena Baerbock a plecat în Polonia spre a semnaliza împreună cu Varșovia și cu Parisul unitatea Europei în acest ”cel mai negru ceas al ei. Unitatea Europei a devenit o chestiune de supraviețuire”, a spus ea textual. La Lodz va vorbi cu omologii ei polonez și francez.

Update 10:25 Vicecancelarul Germaniei, ecologistul Habeck, a declarat că țara își va reduce serios dependența de importurile energetice rusești. Cam 55 % din necesarul de gaz metan nemțesc se satisface prin importuri din Rusia, ceea ce reprezintă o uriașă dependență energetică de Moscova, devreme ce gazul reprezintă peste un sfert din totalul resurselor energetice necesare Republicii Federale, care a renunțat la un moment dat la centralele nucleare. Pe moment, rezervele germane de gaz sunt suficiente pentru finalul acestei ierni.

Update 09:55 Invadatorii ruși au bombardat sediul guvernamental regional din orașul ucrainean Harkiv. Clădirea a fost lovită de o rachetă, anunță ziarul german Bild. Același ziar informează că pe Gerhard Schröder, fostul cancelar intrat în slujba lui Vladimir Putin și angajat la Gazprom l-au părăsit subalternii. Patru dintre ei au demisionat în semn de protest împotriva perpetuării loialității demnitarului social-democrat față de Putin. Germania proiectează demararea unui amplu efort de lichidare a dependenței energetice a țării de Rusia. În capitala ucraineană se amplifică problemele de aprovizionare cu alimente. Numărul refugierilor din Ucraina crește. Doar în Polonia s-au refugiat până acum 350.000 de ucraineni. Parlamentul european și-a programat o sesiune specială pe tema agresiunii ruse în Ucraina.

Update 09:45 Experții se așteaptă la o tentativă rusă de luare cu asalt a capitalei din vest, dată fiind coloana de 64 de kilometri lungime alcătuită din tancuri, blindate și vehicule auxiliare, care se îndreaptă spre Kiev. Un devastator atac rusesc cu rachete Grad asupra unei baze militare ucrainene de la Ohtirka s-a soldat cu distrugerea ei completă și uciderea a 70 de militari ai armatei de apărare a Ucrainei. S-au înregistrat și victime civile. Armata ucraineană a anunțat doborârea mai multor aparate de zbor militare ale Rusiei, după cum relevă agenția germană de știri, dpa. E vorba de 5 avioane militare și de un elicopter, scrie Ukrainska Pravda, citând surse ale ministerului ucrainean al apărării. Oficialitățile de la Kiev au deschis frontierele pentru voluntari din străinătate care vor să se ralieze luptei împotriva agresiunii ruse.

Update 09:20 Centrul orașului Harkiv a fost lovit de o bombă puternică, în această dimineață, iar explozia a fost surprinsă de imaginile video, redate de Kiev Independent. Autoritățile ucrainene acuză oficial Moscova de detonare în bombardamentele din această noapte și dimineață a unei bombe termobarice, interzise prin Convenția de la Geneva, informează aceași publicație ucraineană. Herson și Ismail, oraș din sud aproape de Odesa și România, au fost și ele țințele atacurilor aeriene noaptea trecută.

Update 07:50 Imagini din satelit relevă că o coloană lungă de 64 de kilometri de autovehicule ale armatei ruse se îndreaptă de la vest spre capitala Kiev. E vorba de blindate, tancuri și vehicule militare auxiliare. La Harkiv a avut loc, potrivit oficialităților locale, un atac cu rachetă asupra unui bloc de locuințe, au fost uciși 11 civili. Rusia a bombardat și sistemul de aprovizionare cu apă și curent al orașului, producând probleme alimentăîrii cetățenilor cu apă și electricitate. Potrivit informațiilor ucrainene au fost uciși pînă acum 350 de civili, între care și copii. Rusia a respins acuza potrivit căreia atacă obiective civile. Președintele Ucrainei, Zelenski, a solicitat excluderea Rusiei din ONU. Turcia a interzi navelor ruse trecera prin strâmtorile Bosfor și Dardanele. Mai multe state europene s-au alăturat șefei Comisiei, Ursula von der Leyen, susținând aderarea Ucrainei la UE.

Update 00:10 Decizie istorică la Helsinki: Finlanda va livra armament, muniție și alt echipament militar Ucrainei, informează Reuters, semnalând o schimbare radicală de politică privind celebra sa neutralitate, impusă de URSS în 1956. Vecină cu Rusia și în litigii de mai multe ori în istorie, Finlanda a decis să se alăture statelor care susțin în acest moment forțele ucrainene, împotriva invaziei rusești.

Tânăra prim-ministră Sanna Marin a făcut anunțul luni seara. Ministrul Apărării, Antti Kaikkonen, a anunțat că vor fi livrate Ucrainei: 2500 puști de asalt, 1500 arme antitanc, 150.000 de gloanțe și 70.000 de rații alimentare.


28 februarie – a cincea zi de război

Update 23:45 Kremlinul continuă să nu folosească cuvântul război, discutând despre o operațiune specială în Ucraina. Într-o declarație relatată de agenția TASS, ministerul de externe rus a amenințat că toate statele care furnizează sprijin militar Ucrainei vor plăti consecințele acestui fapt, pe fondul operațiunilor speciale din Ucraina, citează Hotnews.

Update 23:20 Procurorul general al Curții Internaționale Penale de la Haga, Karim Khan, a anunțat că a decis să deschidă o investigație privind situația din Ucraina, considerând că a primit suficiente detalii care să indice că este necesar un comitet special. Ucraina nu este membră statutară a Convenției de la Roma, deci nu poate să îmi ceară direct acest lucru, dar analizând situația și îngrijorările tot mai mari cu privire la evenimentele de acolo, am decis să deschid o investigație. Procurorul de la Haga a anunțat că le cere statelor membre să își ofere sprijinul, material, bugetar, dar și în privința probelor.

Anunțu a fost făcut de ambasadorul Olandei în Marea Britanie, Karel van Oosterom, pe contul său de Twitter, unde a oferit detalii despre comunicatul publicat de procurorul general pe site-ul oficial al instituției.

De la izbucnirea războiului, partea ucraineană, dar și numeroși corespondenți de război, au relatat despre ceea ce par a fi crime de război și posibile acte de genocid, cerând deschiderea unui dosar la Haga, care să îl tragă la răspundere pe Vladimir Putin. Boris Johnson a declarat în Parlamentul britanic, vineri, că va lucra îndeaproape cu experți în domeniu, pentru aducerea la Tribunalul de la Haga a celor vinovați de acest război de agresiune.

Update 23:10 Un convoi rusesc care se întinde pe nu mai puțin de 27 kilometri, a fost suprins de sateliții companiei private Maxar Technologies, în apropierea Kievului, relatează Hotnews, citând agenția Reuters. Vehiculele rusești se află la est de aeroportul Antonov și este format din blindate, tancuri, tunuri de artilerie, rachete și alte echipamente militare. Imaginile au surprins că acest convoi se îndreaptă spre sud, în direcția capitalei ucrainene. Se vorbește despre o posibilă încercuire a orașului, însă acest lucru nu este clar până în acest moment. Ofensiva rusă continuă și în această noapte.

Au început sirenele care avertizează asupra raidurile, la Kiev. Se anunță o noapte tensionată.

Update 22:40 Euromaidan PR anunță că Ucraina va primi peste 70 de avioane e vânătoare din Uniunea Europeană, majoritatea MIG-uri și Suhoi, care sunt cunoscute de piloții ucraineni.

 • Bulgaria 16 MiG-29 și 14 Su-25
 • Polania 28 MiG-29
 • Slovacia 12 MiG-29

Update 21:00 La Sankt Petersburg s-au format azi imense cozi la bănci. Rubla s-a prăbușit. Potrivit corespondenților ziarului Bild, nu puțini ruși refuză să ia la cunoștință realitatea războiului de agresiune declanșat de președintele Putin. La Kiev se așteaptă în această noapte bombardamente masive de felul celor declanșate împotriva populației din Harkiv. În Lviv a fost liniște până seara, când s-a auzit sirena de alarmă. ”Nu vom ceda nici un centimetru din teritoriul nostru și nu vom capitula” a declarat șeful diplomației ucrainene, Dmytro Kuleba. Moralul populației ucrainene e ridicat și datorită sprijinului internațional, mult și zadarnic cerut în trecut și cu atât mai generos dăruit în prezent de întreaga lume. Care a izolat în mare măsură Rusia lui Putin. Locuitorii capitalei ucrainene sunt în adăposturi. Nu se știe unde se ascunde Putin. Potrivit fostului ministru de externe al Franței, Hubert Vedrine, actualul președinte Putin e ”în mare măsură un monstru Frankenstein rezultat din erorile occidentale din ultimii 30 de ani”, care adoptă ”decizii nu doar condamnabile, ci și absurde din punctul său de vedere… și a comis o greșeală istorică invadând Ucraina”.

Update 20:56 Se trage masiv în capitala Ucrainei, transmite chiar acum, live, corespondentul din Kiev al ziarului german Bild, Peter Hill. Răsună chiar acum sirenele. În orașele ucrainene au avut loc azi bombardamente grele. La Kiev s-au înregistrat cel puțin două deflagrații de proporții. Din Harkov s-au semnalat bombardamente ale cartierelor rezidențiale, cu morți și răniți din rândul populației civile.

Putin a cerut ”demilitarizarea Ucrainei”. Eventuala acceptare a acestei revendicări a președintelui Rusiei, care nu-i recunoaște pe ucraineni ca popor, ar echivala cu o capitulare necondiționată a Ucrainei. Negocierile bilaterale s-au încheiat azi fără rezultat.

La Köln, în Germania, s-a adunat un sfert de milion de oameni în semn de protest împotriva invaziei ruse. Elveția s-a raliat într-un târziu sancțiunilor Occidentului împotriva Rusiei lui Putin. Secretarul general al ONU, Guterres, a cerut oprirea imediată a atacului rus asupra Ucrainei și a calificat orice escaladare drept inacceptabilă. FIFA și UEFA au eliminat Rusia din turneele de fotbal internaționale.

Update 18:50 Confruntarea militară ruso-ucraineană în cifre:

Experții militari occidentali nu se așteptau defel la calitatea complet ieșită din comun a rezistenței ucrainene în fața mașinăriei de război putiniste. Global Firepower, reluat de ziarul israelian Jerusalem Post a analizat capacitățile militare ale Rusiei și Ucraina. Țara condusă de regimul Putin e a doua putere militară din lume. Rusia cheltuiește anual aproape 62 de miliarde de dolari pe arme și trupe, al căror efectiv e de aproape 4 ori mai mare decât al Ucrainei. Mai precis, sunt circa 850.000 de ruși sub arme, dar doar 250.000 de militari ucraineni. Care se ajută, mai nou cu civili și foști deținuți. Ucraina e la forțe armate pe locul 22 în lume din 140 de țări, conform listei citate. Kievul are (sau avea în debut de conflict) doar 318 avioane față de 4.100 ale Rusiei, din care 70 de avioane de luptă, 29 de aparate de zbor de atac, 32 de avioane de transport, 112 elicoptere, 34 de elicoptere de atac. Rusia surclasa Ucraina nu doar de 13 ori la numărul de avioane, cu 772 de avioane de luptă, 739 de atac, 445 de avioane de transport, peste 1500 de elicoptere și 544 de elicoptere de atac. Moscova mai are, dincolo de amenințarea nucleară, multe alte capabilități militare, la care Ucraina nici să viseze nu îndrăznește.

Pe de altă parte, spre a-l parafraza pe Winston Churchill, numerele și efectivele nu sunt totul într-un război. Altceva contează, esențialmente: e cauza pentru care se luptă.

Update 18:45 Prima rundă a tratativelor, găzduite de Belarus, între delegația rusă și cea ucraineană s-au încheiat. Grupurile se vor întoarce în capitalele țărilor pentru consultări, informează marile agenții.

Update 18:30 Președinția Ucrainei, refugiată într-un loc secret din capitala țării, a anunțat un moment istoric: președintele Zelenski a semnat documentul oficial prin care cere aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. În noiembrie 2013, o revoluție pro-europeană a început pe străzile Kievului, din dorința poporului de a-l determina pe președintele de atunci, Ianukovici, să deschidă procesul de aderare la UE. Euromaidanul a fost reprimat de forțele președintelui pro-rus de atunci și în martie 2014, Rusia anexează Crimeea, declanșând un război proxy în estul Ucrainei.

Update 18:20 “Întrucât invazia lui Putin nu merge bine, președintele Rusiei și-a schimbat planul: încearcă să înconjoare Kievul, flancat de propaganda prin care vrea să răspândească panica. Bătălia pentru Kiev este pe cale de a escalada”, scriu reporterii aflați în capitala Ucrainei și în Germania.

Update 18:10 Potrivit BILD, Vitali Kliciko nu vrea să se refugieze din Kiev, oraș al cărui primar este din 2014, adăugând că nu îl înțelege pe Vladimir Putin, care îi pare să fi pierdut contactul cu realitatea. Fostul boxer spune că există deja grupuri de teroriști ruși, precum și trăgători de elită ai Moscovei, în capitala Ucrainei. Kliciko a subliniat că nimeni în Ucraina nu vrea război și că el și compatrioții săi sunt impresionați de sutele de mii de oameni care au protestat pe străzile din Germania, încă de ieri (la Berlin peste 100.000) împotriva războiului de agresiune declanșat de Putin și pentru a-și exprima solidaritatea cu ucrainenii.

Update 18:00 Vladimir Putin a afirmat că ar fi dispus să oprească atacurile asupra civililor și să asigure circulația pe drumurile principale din Ucraina, după convorbirea telefonică de luni după-amiază pe care a avut-o cu Emmanuel Macron, informează TVR. Președintele francez a discutat la telefon și cu liderul de la Kiev.

Update 17:50 Cel puțin 11 civili au fost uciși în bombardamentele care au lovit ținte civile în această după-amiază la Harkov, anunță guvernatorul regional, citat de AFP. Oficialul avertizează însă că se așteaptă la zeci de morți după atacurile aeriene de astăzi.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell a declarat că invazia Rusiei în Ucraina devine din ce în ce mai nemiloasă, informează aceeași sursă.

Update 17:30 A început sesiunea de urgență a Adunării Generale ONU de la New York. Peste 100 de state sunt așteptate să ia cuvântul, prin ambasadorii lor, despre războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

Ambasadorul ucrainean, Sergiy Kyslytsya, și-a început remarcile citând un soldat rus capturat, care i-a spus mamei sale că au declanșat un război, bombardează fără discriminare orașe, cartiere rezidențiale, că ucrainenii opun o rezistență puternică, aruncându-se în fața tancurilor, informează analistul politic Ariana Gic, de la Centrul de Inițiative directe pentru Ucraina.

Update 17:10 Măcel la Harkiv: corespondentul The Economist, Oliver Carroll, anunță pe Twitter că nu va posta imaginile pe care le are de la fața locului, din cauza severității violențelor. Scenele sunt îngrozitoare, spune Carroll, care anunță că sunt cadavre pe străzi, femei fără picioare și alte atrocități, după atacurile cu rachete care au avut loc chiar luni după-amiază, în timp ce delegațiile ruso-ucrainene poartă discuții de pace.

Eurodeputatul german Jan Albrecht a declarat pe Twitter că aceste acte de violență asupra civililor de la Harkov sunt o escaladare fără precedent și se vede cum Putin targetează special ținte civile, pentru a produce un masacru.

Update 17:00 Forțele armate al Ucrainei au postat un filmuleț în care oamenii din Berdiansk, oraș – port cucerit de trupele ruse duminică noaptea, înfruntă soldații ruși în plină stradă, fără frică.

Update 16:45 Aflată luni într-o vizită oficială în România, la Vama Siret unde s-a întâlnit cu refugiații, dar și cu guvernatorul Cernăuțiului, comisara europeană pentru afaceri interne, Ylva Johansson, s-a declarat impresionată de ajutorul oferit de societatea civilă română, ucrainenilor. Înaltul oficial UE a declarat ulterior: este momentul ca România să devină membru deplin al spațiului Schengen, informează televiziunea română.

Update 16:30 Elveția a decis să se alăture sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană, Rusiei, după ce în decursul săptămânii trecute anunțase că nu va face acest lucru, semnalează postul Deutschlandfunk. Guvernul elvețian a mai precizat în comunicatul oficial emis că este solidar cu poporul ucrainean și va oferi ajutoare civililor refugiați în Polonia.

La Budapesta, Viktor Orban a precizat că nu va acorda asistență militară Ucrainei, deoarece nu dorește ca țara sa să fie implicată în niciun război, precizează Bloomberg, notând că Ungaria nu va opri nici investiția rusă de 12 miliarde de euro în dezvoltarea singurei centrale nucleare a țării, Paks. Liderul maghiar a anunțat că susține sancțiunile Uniunii Europene, însă are îngrijorări cu privire la sectorul energetic, anunță Bloomberg.

Update 16:00 Gruparea de hackeri Anonymous și-a continuat și luni atacurile cibernetice asupra instituțiilor guvernamentale ruse și a televiziunilor ruse, în cadrul războiului cyber pe care îl desfășoară ca urmare a invădării Ucrainei de către forțele armate ale regimului de la Kremlin, notează Deutschlandfunk. Site-urile guvernului de la Moscova au fost picate, în timp ce hackerii au lansat pe televiziunile rusești imagini și video-uri emoționante cu războiul din Ucraina. Conform jurnaliștilor independenți ruși, posturile TV nu dau știri despre războiul din Ucraina, nefiind menționat acest cuvânt, nici detalii despre pierderile trupelor ruse sau situația de pe teren.

Update 15:30 Ucraiana i-a cerut oligarhului rus, Roman Abramovici, să intervină pe lângă partea rusă în scopul medierii unor posibile tratative de pace, informează postul național german de radio.

Deutschlandfunk mai notează că sefii armatei ruse au activat, conform directivelor lui Putin de duminică, starea de alertă a forțelor de descurajare nucleară.

Update 15:00 În siajul deciziei UE de a interzie difuzarea de propagandă rusă prin Russia Today și Sputnik România a anunțat interzicerea posturilor de agitprop rus, urmând Republicii Moldova în acest demers de a contracara dezinformarea Kremlinului.

Ambasadorul rus la OSCE a criticat pe Twitter luni după-amiază, acest demers al Bucureștiului.

Update 14:40 În timp ce delegațiile ucraineană și rusă negociau retragerea trupelor ruse și un armistițiu, orașul Harkiv era targetat de rachete Grad și uciși civili, relatează corespondentul de război al ziarului Kyiv Independent, Illia Ponomarenko. Potrivit lui, forțele ruse au asasinat 352 de civili, rănind un număr de 2040 de cetățeni ucraineni.

Update 14:30 Vaticanul a anunțat prin vocea Secretarului de Stat, Cardinalul Pietro Parolin, că Papa Francisc este dispus să medieze negocierile de pace între Ucraina și Rusia, informează CNN. Nu e niciodată prea târziu pentru discuții, a mai spus reprezentantul Sfântului Scaun. Suveranul pontif a vorbit duminică la telefon cu președintele ucrainean, Zelenski, pe care l-a asigurat de sprijinul său.

Update: 14:00 Primele negocieri ruso-ucrainene de la debutul invaziei rusești continuă în Belarus, în prezența ministrului ucrainean al apărării Reznik. Nimeni nu pare a crede în succesul lor. Kievul vrea retragerea imediată a trupelor ruse și un armistițiu imediat. Moscova vrea ”un acord în interes bilateral”. Rușii au cucerit două orașe ucrainene. Rachetele Kremlinului au ucis zeci de oameni la Harkiv. O jumătate de milion de ucraineni s-au refugiat în țările vecine. Dictatorul Belarus Lukașenko amenință cu al treilea război mondial. Washington Post afirmă că regimul bielorus se preăgtea duminică să disloce trupe proprii în Ucraina. Lukașenko a negat această intenție. Rubla s-a prăbușit. Bursa rusă a rămas azi închisă. Dobânda de referință a fost ridicată de Rusia la 20%. Asociațiile sportive se disociază de Rusia și Gazprom, precum echipa germană de fotbal Schalke 04.

Update: 13:00 Delegațiile ucraineană din care face parte ministrul apărării, Reznik și cea rusă de rang relativ inferior negociază în prezent un acord. Biroul lui Zelenski, reluat de DLF a declaarat că Ucraina are ca obiectiv principal un armistițiu imediat și retragerea trupelor ruse, iar negociatorul Moscovei, Medinski ”un acord în interes mutual”. Rusia continuă cotropirea Ucrainei. La care e complice și Belarus. Despre care se bănuiește în Ucraina și în Vest că va disloca și militari pe teatrul de operațiuni ucrainean. Au loc lupte grele, de stradă, la Kiev și Harkov. E știut că utilizarea armelor de distrugere în masă e absolut interzisă. Trupele ruse din nord și est înaintează mai greu, dar cele din sud mai rapid. Regiunea Berdiansk ar fi ajuns sub controlul rusesc. Ucraina acuză Moscova de crime de război.

Nu mai puțin de ”16 copii ucrainieni au fost uciși” în luptele iscate de invadarea patriei lor, ”alți 45 au fost răniți”, a declarat președintele ucrainean Zelenski, afirmând că și crimele comise de invadatori vor întări Ucraina. Liderul de la Kiev și-a reiterat cererea de aderare imediată la UE. Zelenski a mulțumit României și președintelui Iohannis personal, pe Twitter, pentru întărirea capacității militare a Ucrainei și pentru susținerea aderării Kievului la UE. El a mulțumit și Comunității pentru cele 450 de milioane de euro, acordate de UE ca ajutor imediat , ”un ajutor pentru pace și democrație care dă aripi forțelor noastre”, după cum s-a exprimat Zelenski, reluat de presa germană. Zelenski a reliefat totodată, în alocuțiunea sa de luni dimineața, că deținuții ucraineni vor fi amnistiați dacă pleacă pe front. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen s-a pronunțat și ea pentru aderarea Ucrainei la UE.

Update 12:30 Surse ucrainene în speță agenția Unian, reluată de Bild.de afirmă că, din Crimeea, ar fi decolat azi dimineață bombardiere și escadre de vânătoare cu destinația Kiev, Harkiv, Mikolaiev și Herson, în sudul țării.

Update 12:20 Trupele ruse afirmă că ar fi acaparat controlul asupra orașelor Berdiansk și Enerhodar din sudestul Ucrainei și că ar deține controlul asupra spațiului aerian ucrainean. Postul național german care transmite știrea precizează că partea ucraineană n-a confirmat știrea. Potrivit ziarului Bild, forțele invadatoare ale Rusiei au încercat duminică să cucerească din nord capitala, venind din Belarus. Tentativa a eșuat și, potrivit ziarului german Bild, i-a costat scump pe ruși, care au pierdut 100 de autovehicule distruse cu arme antitanc britanice. Următoarea încercare a lui Putin este, potrivit aceiași surse, capturarea capitalei din Apus, prin tăierea ei de legătura cu autostrada legând-o de vestul țării. Dar și această încercare ar fi eșuat, forțele de apărare ale Ucrainei oprind și distrugând coloana motorizată la Makariv, la 50 de km vest de Kiev.

Update 12:00 Delegațiile ucraineană și rusă negociază acum la granița Belarus. Niciuna din părți nu se arătase anterior încrezătoare că se pot obține progrese în tratative. În răstimp, Ucraina rezistă în a cincea zi de război, iar luptele continuă, varii deflagrații zguduind Kievul și alte orașe. Președintele Zelenski, vânat de mercenari în capitală, a cerut aderarea imediată a țării sale la UE, iar primii oligarhi, e vorba de Oleg Deripaska și Mihail Fridman – speriați pesemne de sancțiuni – au îndrăznit să se disocieze de regimul Putin.

Războiul are efecte și la burse, unde valoarea acțiunilor a scăzut perceptibil. Rubla s-a devalorizat galopant, Banca centrală a Rusiei, lovită de sancțiuni, încearcă s-o susțină cu o ridicare masivă a dobânzii de referință de la 9,5 la 20 %.

Update 11:00 Președintele Zelenski a anunțat că un grup de 400 de mercenari ai Rusiei operează în Kiev, pentru a-l captura și a-l ucide, în scopul instalării unei conduceri arondate Moscovei, relatează ziarul britanic The Times. Liderul de la Kiev a informat că este vorba despre Wagner Group, o miliție privată condusă de unul dintre cei mai importanți aliați ai lui Putin, care ar fi adus mercenari din Africa, în ultimele 5 săptămâni pentru a se infiltra în capitală și a da atacul asupra conducerii statului ucrainean, în schimbul unei răscumpărări financiare substanțiale.

Update 10:00 Proteste împotriva regimului Lukashenko și a războiului au erupt ieri și în Belarus, anunță Radio Europa Liberă. Informațiile ajung foarte greu pentru că guvernul de la Minsk a limitat accesul la rețele precum Twitter și alte surse de informare.

Update 9:40 Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică și cea mai cunoscută companie română din domeniu, BITDEFENDER, și-au unit forțele pentru a asigura protecția cyber a instutuțiilor ucrainene și a cetățenilor țării vecine cât timp va fi necesar, informează expertul Dan Cîmpean pe Twitter. Ucraina s-a aflat sub un intens tir de atacuri cyber, asupra infrastucturii sale guvernamentale, dar și a internetului. Începând e sâmbătă seara, Elon Musk a activat sateliții Starlink pentru a oferi internet țării invadate de Rusia.

Update 9:20 TVR informează că potrivit celui mai nou raport al armatei ucrainene, Rusia și-a încetinit ofensiva, după ce în cursul nopții a tras intens asupra infrastructurii civile și militare, aerodromuri, instalații de apărare și alte puncte. „Peste cinci coloane de echipamente inamice și forță de muncă inamică” au fost distruse de forțele ucrainene, informează TVR, citând the Guardian.

Președintele Zelenski a mobilizat din nou populația cu un mesaj de încurajare, anunțând intrarea în cea de-al cincea zi de război, fără ca niciun oraș important să fie căzut.

”Inamicul este demoralizat și suportă pierderi grele”, a anunțat statul major al forțelor de apărare, relatând că au existat cazuri de dezertare în partea rusă, precum și de neascultare față de ordine.

Pierderile rușilor se ridică la 5.300 de soldați, câteva sute de prizionieri de război, 191 de tancuri distruse, 29 de avioane, 29 de elicoptere și 816 blindate de luptă anihilate de forțele ucrainene, informează comandamentul de la Kiev.

Update 9:00 Armamentul german pentru Ucraina este pe drum, a anunțat luni dimineața postul de radio DeutschlandFunk, citând guvernul de la Berlin.

Update 07:55 Președintele ucrainean nu crede în succesul negocierilor cu Rusia care ar urma să înceapă în curând la granița cu Belarus, dar Zelenski e de părere că nu trebuie irosită nicio șansă de realizare a unui acord. Delegația rusă ar fi părăsit deja Minskul și s-ar fi deplasat la locul tratativelor. Mai mari probleme au delegații ucraineni să ajungă în zonă.

Update 07:45 SUA au condamnat decizia Moscovei de a-și plasa forțele nucelare în stare de alertă ridicată. ”Președintele Rusiei invocă presupuse amenințări ca să justifice noi agresiuni”, a spus purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, reluată de postul german DLF. Care a înregistrat și reacția secretarului general al NATO, Stoltenberg, potrivit căruia comportamentul lui Putin ”e iresponsabil”, retorica sa fiind ”periculoasă”.

Update 07:21: Trupele invadatoare au lansat ”în cursul nopții atacuri cu rachete” în varii locuri din Ucraina, informează Kiev Independent. Același ziar relevă că Google Maps a făcut inutilizabile resurse oferind informații în timp real utilizatorilor și că rubla s-a prăbușit la un nivel scăzut record în urma sancțiunilor occidentale: 28% luni dimineața. Concomitent, Alianța Nordatlantică și-a activat pentru prima dată cei 40.000 de militari ai Forței de Răspuns a NATO, menită să apere țările alianței de un eventual atac. E vorba de o trupă bine dotată, situată sub comanda operatională a Comandantului Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR), generalul SUA, Tod Wolters.

Update 07:00 Au început orele ”decisive ale războiului” e de părere președintele Zelenski. După cum s-a exprimat șeful statului ucrainean într-o convorbire cu premierul britanic Boris Johnson, ”următoarele 24 de ore sunt hotărâtoare”. În Ucraina au loc periodic lupte intense. Dar trupele ruse au eșuat în tentativele lor repetate de a cuceri capitala. Și civilii ucraineni luptă aprig să-și apere orașele și țara cu mijloacele improvizate pe care le au la îndemână. Rezultatul e însă vizibil, din unghi occidental. Conform datelor difuzate de Pentagon și reluate de presa germană, avansul rusesc în Ucraina a fost oprit din cauze îndârjitei rezistențe ucrainene. ”E eroic, e însuflețitor, toată lumea poate vedea”, a declarat un înalt ofițer de la Pentagon ziariștilor.

Update 00:40 Elveția va urma probabil Uniunea Europeană, în decizia de a îngheța activele rusești, a declarat președintele țării cantoanelor, Ignazio Cassis, într-un anunț surpriză, informează Reuters. Decizia va fi anunțată după reuniunea de mâine a guvernului de la Berna.

Update 00:15 Forțele ruse au captural orașul-port Berdiansk, din sudul Ucrainei, care are o mică bază navală. Deși cu o populație de doar 100.000 de locuitori, Berdiansk este un punct cheie, deoarece prin această cucerire trupele rusești au încercuit Mariupol, relatează corespondentul israelian Amichai Stein.

Primarul din Berdiansk a confirmat această știre, relatează corespondentul Guardian, Alec Luhn. Teoria care acuza Rusia că vrea să creeze un pod terestru cu care să unească Crimeea pare să se materializeze.

Situația pe frontul de sud – Ucraina – Sursă: Amichai Stein, Twitter

UPDATE 00:00 Măsurile punitive continuă pentru Rusia, după agresiunea asupra Ucrainei, și la nivel sportiv. FIFA a anunțat că Rusia va juca toate meciurile fără intonarea imnului și fluturarea steagului, fiind obligată să dispute toate meciurile de acasă pe teren neutru. Anglia se alătură țărilor care nu vor mai juca meciuri cu naționala Federației Ruse, după Polonia, Suedia și alte state, precizează AFP.


27 februarie – a patra zi de război

Update 23:50 Danemarca le va permite cetățenilor ei să se alăture brigăzii internaționale de luptă în Ucraina, dacă vor dori, informează AFP. 10 veterani de război NATO se antrenează deja în Polonia pentru a pleca în Ucraina, au anunțat anterior agențiile internaționale.

Update 23:35 Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a anunțat că UE va livra avioane de vânătoare Ucrainei, informează AFP. La jumătatea de miliard de euro se va ridica valoarea armamentului și echipamentelor militare pe care Uniunea le va oferi Ucrainei, a mai spus Înaltul Reprezentat.

Update 23:25 Forțele ruse par să își schimbe tactica de luptă, trecând la un război de asediu, informează agenția Reuters. Frustrată de eșecurile militare ale zilelor trecute, Rusia ar putea opta pentru asedii, ca tactică în Ucraina. Concomitent, potrivit aceleași agenții, SUA apreciază că Rusia a lansat mai mult de 350 de rachete către ținte ucrainene, multe civile. Până acum, mai scrie Reuters, ofensiva Rusiei nu a dus la cucerirea niciunui oraș ucrainean și nici la cucerirea controlului asupra spațiului aerian al Ucrainei. Statele Unite s-au hotărât să continue livrarea de ajutoare militare Ucrainei, în ciuda anunțului lui Putin de plasare în stare de alertă ridicată a forțelor nucleare ruse.

Update 23:15 Miniștrii de interne ai UE au decis duminică că refugiații ucraineni vor putea sta pe teritoriul Uniunii Europene până la 3 ani, fără să ceară azil. Până în prezent, refugiații ucraineni aveau drept de ședere în UE, timp de 90 de zile, fără să ceară azil.

Update 23:10 Cu șantajul său nuclear, “Putin încearcă să răspândească în vest, panica și groaza”, afirmă ziarul german Bild. În gestiunea crizei în curs, liderul rus “încearcă să intimideze vestul”, afirmă un expert al disuasiunii nucleare, citat de cotidianul francez Le Figaro. E vorba de principiul, “dialecticii voințelor”, care are drept scop atingerea prin forță sau amenințare, a unui obiectiv politic, a mai explicat expertul.

Update 23:00 Ucrainenii se înghesuie să se întoarcă în Ucraina ca să lupte împotriva Rusiei. Aproximativ, 22.000 de cetățeni au trecut din Polonia în Ucraina în ultimele 4 zile, pentru a se alătura forțelor armate care contracarează invazia rusă, relatează Associated Press, citat de Times of Israel.

Update 22:50 Într-un interviu acordat Euronews, Ursula von der Leyen a declarat că Ucraina este unul dintre noi și o vrem în Uniunea Europeană, o declarație care a surprins opinia publică. Cu toate acestea, președinta Comisiei Europene nu a oferit detalii despre o posibilă accelerare a procesului de aderare sau un calendar.

Despre relația cu Kremlinul, von der Leyen a precizat că este complet deteriorată și erodată.

Update: 22:40 Războiul din Ucraina produce tot mai multe proteste în Rusia (de pildă la Sankt Petersburg) reprimate de regulă extrem de sever de regimul Putin, care a operat sute, dacă nu mii de arestări, (ONU cifrează numărul persoanelor reținute de poliția regimului Putin la 1.800) precum și tot mai mulți refugiați. Din Ucraina au fugit de joi, din pricina ciocnirilor militare, aproximativ 400.000 de civili. Mulți caută azil în Republica Moldova, România, Polonia, Slovacia și Ungaria, dar, potrivit organizației mondiale, reluate de ziarul german Bild, alți 160.000 de oameni s-au refugiat în interiorul propriei țări.

Update 22:30 Ambasada americană de la Moscova îi invită pe cetățenii SUA din Rusia ”să reflecteze la plecarea imediată din țară, prin utilizarea opțiunilor comerciale restante, de vreme ce tot mai multe spații aeriene se închid pentru societățile aeriene ruse”, scrie ziarul german Bild.

Update 22:15 Kievul nu e înconjurat de ruși, afirmă un purtător de cuvânt al primarului Kliciko reluat de Kiev Independent. Anterior, primarul comunicase că apărătorii capitalei asediate s-ar pregăti s-o apere. Ucrainenii ar fi mobilizat în ultimele zile o sută de mii de militari, afirmă aceeași sursă. Potrivit căreia 70 % din ucraineni cred în victoria patriei în lupta cu Rusia lui Putin, iar 91 % îl susțin pe președintele Zelenski.

Update 20:40: În timp ce capitalele europene găzduiau mitinguri cu sute de mii de manifestanți de susținere a Ucrainei, la București, protestul AUR împotriva președintelui Iohannis, a fost lipsit de solidaritate cu poporul ucrainean sau de mesaje de condamnare a agresiunii ruse. Unii comentatori se întreabă de ce convoiul AUR, care a trecut pe lângă ambasada Rusiei la București, nu a avut nicio pancartă sau lozinci care vizau conflictul din Ucraina. Conform G4 Media, George Simion a dat mâna cu jandarmii care asigurau paza ambasadei și a coordonat mai departe coloana de manifestanți.

Update 20:20 Șeful rezistenței din Cecenia, Adam Osmayev, a anunțat într-un mesaj video postat pe rețelele sociale că se alătură ucrainenilor în lupta lor împotriva invadatorilor ruși, informează Actual24. Osmayev, membru al unei familii bogate, conduce Batalionul Djohar Dudaev, înființat în memoria fostului președinte cecen, ucis de Kremlin în urmă cu 3 decenii.

Cecenii din rezistența armată a lui Osmayev (care se opune regimului Kadîrov, un acolit al lui Putin), au declarat că vor lupta alături de ucraineni până la sfârșit.

Update 20:10 Alarma de raid aerian se aude la Kiev. Oamenii trebuie să se îndrepte spre cel mai apropiat adăpost.

Update 20:03 Raed Arafat a anunțat livrarea de aparatură medicală, medicamente și materiale, între ajutatoarele care pleacă spre Ucraina, informează G4 Media.

Update 20:00 Gigantul petrolifer britanice BP a anunțat că se retrage din acționariatul companiei ruse Rosneft, unde deține din 2013 20% din acțiuni.

Update 19:50 Pentru prima oară în in istorie, Uniunea Europeană va finanța achiziționarea și livrarea de armament și alte echipamente militare către un stat aflat sub ataca, a mai anunțat președinta Comisiei Europene, duminică seară.

Update 19:30 Val de proteste anti-război și anti-regim în Rusia: oamenii au ieșit în stradă în peste 44 de orașe din întreafa țară, în ciuda represiunilor din zilele precedente, informează the Guardian. Conform corespondenților locali, cel puțin 900 de oameni au fost arestați până acum. La Moscova se înregistrează cea mai mare prezență de protestatari anti-Putin, care s-au adunat să comemoreze astăzi, 7 ani de la asasinarea milionarului Boris Nemțov, un opozant declarat al lui Putin.

Update 19:00 Corespondentul de război al ziarului Guardian, Alec Luhn, informează că o rachetă Iskander a lovit aeroportul Jitomir, iar în orașul Dnipro se aud sirenele. Oficialii ucraineni acuză că racheta Iskander a fost lansată din Belarus, ceea ce este o încălcare a promisiunii lui Lukașenko de a opri orice atac în timpul discuțiilor care au loc la Pripiat, între partea rusă și cea ucraineană.

Update 18:40 Un oficial american de rang înalt din domeniul Apărării a declarat că Putin și-a folosit două treimi din întregul arsenal rusesc de luptă pentru invazia în Ucraina, într-o campanie care nu și-a atins țințele. Trebuie să luăm în calcul că mai are o treime din capacitățile de luptă, în afara Ucrainei, ceea ce nu este nesemnificativ, a mai spus demnitarul citat de CNN.

Numai în această duminică, Rusia a lansat 320 de rachete, dintre care majoritatea balistice cu rază scurtă, informează CNN, citând surse ale Apărării de la Washington.

Update 18:20 Președinta Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen a anunțat 3 noi măsuri imediate ca urmare a noilor amenințări ale regimului de la Kremlin:

 • UE își închide spațiul aerian pentru orice avion, companie aeriană sau aeronavă rusească, inclusiv pentru avioanele private ale oligarhilor. Nu vor putea ateriza, decola sau survola cele 27 state membre UE.
 • UE interzice mass media controlată de Kremlin care răspândește minciunile Kremlinului, a mai declarat lidera de la Bruxelles. Vor fi interzise agenția Sputnik, postul Russia Today și toate subsidiarele lor.
 • UE va sancționa și celălalt agresor în acest război împotriva Ucrainei: regimul Lukașenko. Comisia va anunța un pachet nou de sancțiuni care vizează cele mai importante segmente ale economiei bieloruse.

Update 18:00 Un grup mare de civili ucraineni s-au opus unei coloane de tancuri rusești în zona Dniporudne, gest care i-a determinat pe ruși să facă cale întoarsă.

Update 17:20: La Berlin au ieșit în stradă peste 100.000 de oameni, ca să protesteze împotriva lui Vladimir Putin și a războiului declanșat de regimul său în Ucraina. Fuseseră așteptați 20.000. Organizatorii consideră că au manifestat 500.000.

Update 17:10 Oficialitățile ucrainiene au confirmat negocierile cu Rusia care ar urma să aibă loc cu medierea președintelui Belarus în apropierea de frontiera cu Rusia albă, la râul Pripiat din apropierea Cernobîlului. Potrivit postului german DLF, care transmite știrea, nu există condiții.

Update: 16:20 Oficialitățile ucrainiene au criticat Casa Albă și politica externă a democraților din SUA. Administrația Biden ar fi trebuit să pună în aplicare din timp sancțiuni mai aspre, să continue din vreme expedierea de arme defensive în Ucraina, o politică amorsată de administrația Trump, și să evite să anunțe că nu va trimite trupe americane în ajutorul ucrainienilor în caz de atac rusesc, sunt de părere demnitarii de la Kiev, reluați de Daily Wire. Majoritatea americanilor par a fi de aceeași părere. Potrivit unui sondaj ABC, doar o treime din americani aprobă maniera în care Biden s-a comportat în acest conflict.

Update 16:00 Președintele Rusiei, Putin și-a plasat forțele de disuasiune nucleară în ”stare de alertă ridicată”, un demers care poate fi menit să răspândească panica în Ucraina și în vest și să-i determine pe ucrainieni să capituleze, deși sunt învingători mai peste tot în fața trupelor invadatoare rusești.

Update 15:15 Duminică, în ziua a patra a invaziei ruse, s-au intensificat discuțiile despre discuții. Ucraina a declarat că vrea ”negocieri reale”, după cum a spus președintele Zelenski, reluat de Jerusalem Post. Liderul ucrainean a respins oferta unor tratative la Minsk, în Belarus, propuse de Moscova. Kremlinul ar fi oferit negocieri și la Gomel, tot în Belarus. Or, Zelenski a respins derularea de tratative în Belarus, stat complice la invazie.

Update 15:05 Politologul și fostul eurodeputat Cristian Preda salută pe FB decizia guvernului român de a sprijini ”rezistența ucraineană cu combustibil, veste antiglonț, muniție și echipamente militare. Foarte bine”!

Update 14:50 Potrivit presei israeliene, premierul statului evreu, Bennett, a vorbit cu președintele ucrainean, Zelenski, și i-a promis ajutor umanitar. Ar fi propus de asemenea să medieze între Rusia și Ucraina. Mii de oameni protestează la Tel Aviv împotriva invaziei rusești și își manifestă solidaritatea cu Ucraina atacată. O echipă de medici israelieni e pe drum spre Ucraina. Israelul refuzase cererea SUA de a condamna invazia rusă la ONU.

Update 14:30 Ucraina concentrează noi unități proprii la Kiev, relevă viceșefa ministerului ucrainean al apărării, Maliar, reluată de postul național german, DLF. Mobilizarea se derulează peste tot în țară, afirmă oficialitățile ucrainene, care mai relevă că forțele ucrainene au interceptat avioane de luptă și de transport rusești deasupra capitalei, iar în sud militarii Kievului au reușit să împiedice debarcarea unor trupe ruse.

Update 14:15 Rusia nu a comunicat niciun fel de pierderi proprii. Yelena Vasilyeva, o apărătoare rusă a drepturilor omului, reluată de presa ucraineană, vorbește de 4.000 de militari ruși morți sau dispăruți. Cel puțin 200.000 de ucrainieni s-ar fi refugiat în țările vecine, incusiv România și Republica Moldova din calea trupelor rusești invadatoare. ”Rusia trebuie trasă la răspundere pentru manipularea noțiunii de genocid pentru a justifica agresiunea. Solicităm o decizie urgentă care să ordone Rusiei să înceteze activitatea militară acum și ne așteptăm să înceapă procesele săptămâna viitoare”, a afirmat Zelenski, reluat de G4Media.

Update 14 00: Germania va investi un fond de 100 de miliarde de euro suplimentari în bugetul militar actual. Șeful opoziției și liderii altor partide, inclusiv postcomuniștii și AfD au susținut, în genere, radicala schimbare de macaz a politicii de externe și de securitate a Germaniei. Spațiul aerian al Germaniei a fost închis, de azi, pentru survolul avioanelor rusești.

Update 13:40 Forțele ucrainiene afirmă că au reușit să reacapareze controlul asupra orașului Harkiv. Ar fi fost operate 70 de arestări. Mai devreme se anunțaseră explozii și prezența blindatelor rusești în oraș, care acum e liniștit. O coloană de blindate ruse e pe drum spre Kiev.

Update: 13:00 Moment istoric pentru Germania, Europa, Ucraina: Cancelarul german Olaf Scholz și-a rostit declarația guvernamentală în sesiunea specială a Bundestagului. În debutul ei, parlamentarii germani din Bundestag i-au oferit minute în șir de aplauze la scenă deschisă ambasadorului Ucrainei la Berlin, Melnyk.

Sesiunea a fost menită să marcheze momentul istoric al declarației solemne de solidaritate a Germaniei cu Ucraina, atacată într-o ”agresiune de nejustificat”, ”o infamă violare a dreptului internațional”, menită ”reîmpărțirii Europei în sfere de influență”, comisă, potrivit lui Scholz, de către un președinte Putin care pune în pericol securitatea Europei. ”Ne aflăm de partea bună a istoriei, a spus textual cancelarul, subliniind că Moscova ”a declarat război lumii libere”.

Cancelarul a reliefat intenția Germaniei de a livra arme (letale) Ucrainei ca să se poată apăra de o agresiune ”la care (Germania) nu putea răspunde altfel”. șeful executivului german a reliefat că nu va mai exista diplomașie de dragul diplomației, de vreme ce pentru un dialog e nevoie de ambele părți de tabere dispuse să negocieze, o propensiune care ”lui Putin i-a lipsit”. Războiul, a mai spus el, e o catastrofă pentru Ucraina, dar și pentru Rusia. S-au adoptat, potrivit cancelarului, sancțiuni de dimensiuni fără precedent, inclusiv decuplarea Rusiei de la sistemul de plăți bancare SWIFT. Germania își rezervă dreptul să amplifice sancțiunile împotriva Rusiei, arătându-se doritoare să scutească poporul rus de suferințe, de vreme ce ”acest război e războiul lui Putin”.

Cancelarul a mai elogiat curajul rușilor având eroismul de a demonstra în semn de protest împotriva războiului lui Putin”. Scholz a salutat opoziția rusă și a articulat condoleanțe victimelor ucrainiene ale agresiunii rusești. Cancelarul a evidențiat și pericolul planând asupra aliaților NATO. El l-a avertizat pe Putin să nu cumva să nu ia în serios hotărârea fermă a Germaniei de a-și apăra aliații ca pe ea însăși.

Șeful guvernului german a amintit de participarea Berlinului la întărirea potențialului defensiv al flancului răsăritean al NATO. Scholz a anunțat întărirea considerabilă a capacităților armatei germane pentru a face față riscurilor actuale, materializate în Ucraina. În acest scop, Germania își va crea un buget militar special, suplimentar. Și va investi masiv în tehnologie, ”inclusiv și mai ales împreună cu Franța”. Germania va importa și drone israeliene, precum și capacități cibernetice. Și își va restructura aprovizionarea cu energie, prea dependentă de a Rusiei. În context, cancelarul le-a mulțumit vicecancelarului ecologist Habeck și partenerilor coaliției sale și a promis ajutoare și subvenții și cetățenilor germani loviți de scumpirea energiei. Scholz a mai evidențiat dorința de pace a Germaniei și a elogiat unitatea Vestului.

Șeful opoziției germane, liderul CDU, Merz, a regretat că Ucriana n-a fost ajutată mai din timp, a exprimat condoleanțe ucrainienilor și și-a articulat admirația pentru curajul ucrainienilor și președintele lor, Zelenski, înfierând ”infamia fără precedent în ultimele decenii, pe continentul european al calomniatorului său, Vladimir Putin care l-a calificat pe acest om, un evreu, supraviețuitor al Holocaustului, drept ”neonazist”. Șeful opoziției i-a mulțumit cancelarului pentru ”declarația sa guvernamentală”, oferindu-i cooperarea pe drumul comun pe care urmează să pornească Germania, afirmând fără echivoc că ”singurul responsabil pentru actualul război e Vladimir Putin, un criminal de război”. Șeful CDU a înfierat și camarila kaghebistă ”criminală” din jurul lui Putin, numindu-l în clar pe Serghei Lavrov. Merz a amintit și de ”asasinatele plătite” comise în Europa de rușii lui Putin, dar și de agenții lui de influență afaceriști din vest – o aluzie străvezie la fostul cancelar Schroeder. Merz a reliefat că ”Putin știe foarte bine că nu a fost niciodată amenințat de NATO” și a criticat extrema stângă și dreaptă din Bundestag. ”Amenințarea pentru sistemul Putin” (și pentru acolitul lui din Belarus, Lukașenko) a precizat Merz, ”este democrația în țările sale vecine”. Rusia ”va fi izolată internațional, iar dregătorii ei supuși sancțiunilor”, a spus el textual. Șeful CDU a salutat și decuplarea Rusiei de la sistemul SWIFT. ”Destul e destul” a mai spus Merz: Jocul s-a sfârșit”. Liderul opoziției a cerut consecvență, rigoare și reziliență în Germania chiar și după ce se vor face simțite consecințele neplăcute ale sancțiunilor și i-a oferit susținere puterii, dar a cerut negocieri privind bugetul militar suplimentar. Merz a condamnat și politica pacifistă de până acum a Germaniei și a vestului.

Update 11:20 Reacții internaționale: ”șahistul” Putin care și-ar fi greșit calculele. De partea Rusiei sunt dictaturi și state ca Iranul islamist, ori Venezuela și Nicaragua socialistă, ca și Siria satrapului rușilor și iranienilor, Assad. Potrivit ziarului Jerusalem Post, președintele Rusiei pare să-și fi greșit calculele invadând Ucraina. Cotidianul israelian relevă că deși ”țări ca Pakistanul, Emiratele, India, Malaiezia și China nu sunt foarte dispuse să condamne fără drept de apel Rusia, Moscova are nevoie de un vest divizat și dependent de livrările de energie ruse. Ani de zile regimul Putin a alimentat aceste diviziuni”, întărind extreme cu narațiuni disjuncte. Or, vestul se arată, împreună cu Germania, mai unit decât oricînd și nici parte din extremele stângă și dreaptă, antiglobalistă, nu par a mai da crezare integral narațiunilor ruse privind ”genocidul” din Donbas și ”neonazismul” ucrainean, pe care, potrivit Kremlinului, le-ar combate trupele președintelui Vladimir Putin invadând Ucraina, ori ”valorile creștine și naționaliste” pe care Rusia le-ar ”apăra”.

Update 11:00 Bundestagul german s-a întrunit acum jumătate de oră spre a-și exprima solidaritatea cu Rada ucraineană și cu poporul ucrainean și a-i oferi cancelarului Germaniei ocazia unei declarații guvernamentale. Decizia lui Olaf Scholz de a livra arme letale Ucrainei e salutată și de stânga ecologistă. Pentru care, după cum a admis șefa verzilor, Lang, subiectul ”e delicat”. Dar, a precizat ea, Ucraina are ”dreptul la autoapărare”. E vorba de 1.000 de arme antitanc, de 500 de rachete sol-aer, de mai multe autovehicule blindate și de 10.000 de tone de combustibil, pe care Germania a anunțat că le va livra Ucrainei. Ambasadorul Ucrainei la Berlin, Melnyk ”a salutat volta de 180 de grade efectuată de Germania” (în politica ei față de Rusia și Ucraina) criticând că avertismentele sale repetate ”n-au fost luate în serios”.

Update 09:00 trupele ruse au pătruns în orașul est-ucrainean Harkov. Pe străzi circulau blindate. Forțele ucrainene încearcă să respingă asaltul asupra orașului. La Kiev a fost lovit în bombardamentele rusești din cursul nopții un depozit de deșeuri radioactive.

Update 07:30 Ucraina e după o nouă noapte de lupte grele și de bombardamente multiple la Kiev, precum și explozii, între care una vizează o conductă de gaz din Harkiv, oraș în care li s-a cerut locuitorilor să-și țină închise geamurile. Președintele Zelenski le-a reproșat trupelor ruse această distrugere civilă. Tot președinția ucraineană, reluată de presa apuseană, anunță o deflagrație lângă aeroportul Șuljani și aruncarea în aer, după un bombardament cu rachetă, a unui depozit de petrol. La cel puțin 64 de morți cifreacă ONU numărul civililor uciși până acum de ofensiva rusă, extinsă ieri la ordinele regimului Putin.

Update: 27.02.22 ora 01:30 Din Harkov se anunță cele mai puternice bombardamente din ultimele zile. Experți militari anunțau probabile atacuri puternice în această noapte asupra principalelor orașe ucrainene, între care capitala și Harkov.

UPDATE 01:20 Elon Musk a răspuns apelului făcut de ministrul ucrainean pentru digitalizare pe Twitter, care i-a cerut să ajute poporul ucrainean, prin activarea sateliților Starlink. Miliardarul a răspuns rapid, confirmând că a activat pentru Ucraina cel mai rapid și stabil internet din lume, prin sistemul Starlink. Grație acestui lucru, Rusia nu va mai putea să priveze autoritățile ucrainene sau populația de acces la internet.

Update 00:33: Rusia va fi decuplată de la sistemul SWIFT. Germania și-a abandonat refuzul, de vreme ce Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a propus mai nou această măsură. SUA, Marea Britanie și Canada, care au condamnat și ele invazia rusă în Ucraina, aprobaseră demersul anterior. Decuplarea Rusiei de la SWIFT e o acțiune concertată a întregului Occident. Von der Leyen anunță și blocarea Băncii Centrale Ruse. Șefa Comisiei informează și despre lărgirea acțiunilor antioligarhice ale UE. ”În timp ce forțele rusești își dezlănțuie atacurile asupra Kievului și a altor orașe ucrainiene, noi vom continua să impunem Rusiei costuri care o vor izola din sistemul internațional financiar și din economiile noastre”, este declarația coordonată a SUA, Marii Britanii, Canadei și UE, reluată de BBC.

Update: Președintele Putin ”s-a disociat de realitate”, a reliefat istoricul german Karl Schlögel, un excelent expert în estul Europei. Șeful statului rus, a spus el într-un interviu acordat postului național german DLF, ”e habarnist și decuplat de realitatea” Ucrainei de azi, neînțelegând cum a evoluat ea în epoca postsovietică. ”Ucraina s-a reașezat de ani de zile pe o temelie nouă, de vreme ce în fosta republică sovietică a crescut o generație nouă, care e perfect la curent cu modul de a gândi al Europei”. Putin însă ”nu știe ce e în mintea acestei țări”.


26 februarie – a treia zi a invaziei ruse

Update 23:51: Ucraina așteaptă un atac aerian masiv asupra Kievului. Populația capitalei a fost chemată să se îndrepte spre adăposturile subterane acum. Ar putea avea loc lupte de stradă. Analistul politic german Tobias Schneider avertizează că în această noapte forțele armate ale Rusiei ar putea să se dezlănțuie asupra principalelor orașe ucrainiene, Kiev și Harkov, înainte de un asalt terestru. Ceea ce ar putea isca multe victime civile.

Update 23:35 Oficialitățile ucrainiene au cerut populației să șteargă și să dea jos indicatoarele rutiere, pentru a deruta trupele invadatoare și a le determina să-și folosească datele mobile, spre a putea fi reperate de forțele defensive ale Ucrainei.

Update: 23:30 Președintele Putin ar putea fi acuzat de crime de război. Liderul de la Kremlin se califică pentru această învinuire, în conformitate cu Convenția de la Geneva, relevă publicația americană New Yorker, pentru că ”ucide arbitrar și comite extinse distrugeri de proprietăți, acțiuni ilegale, nejustificate de necesitățile militare”.

Update 23:20 Pierderile militarilor ruși invadatori în Ucraina includ, potrivit unor surse ucrainiene, reluate de Kiev Independent, un avion Su(hoi)-30, 11 elicoptere militare, două aeronave SU-25, două II-76, avioane de transport pline cu parașutiști, un convoi cu combustibili și echipamente.

Update 23:10 Militari de elită ucrainieni l-ar fi ucis pe generalul Magomed Tushaev, comandantul forțelor cecene. Împreună cu el au fost neutralizați și militari din regimentul cu care cecenul din solda satrapului lui Putin de la Groznâi, Kadârov, s-a deplasat în Ucraina spre a pune umărul la invazia rusă. Informația, reluată de Ziare.com a fost transmisă pe Twitter de jurnaliști ucranieni de la Kiev Independent.

Update: 22:45: Guvernul german propune o decuplare ”suplă” a Rusiei de la sistemul global de plăți bancare, SWIFT, ”bomba atomică” a sancțiunilor. Germania e singura țară occidentală care a rămas de partea Kremlinului în această chestiune. Berlinul importă gaze din Rusia prin Nord Stream I și are nevoie de SWIFT ca să facă plățile. Oficialitățile germane au motivat refuzul lor de a admite excluderea Rusiei din sistemul SWIFT de dorința de a nu lovi în interesele rușilor de rând. Dată fiind însă izolarea ei internațională, Germania propune, mai nou, o decuplare ”funcțională și ”țintită” a Moscovei de la SWIFT. Anterior vorbiseră la Berlin, cu cancelarul Scholz, președintele Poloniei, Morawiecki și omologul său lituanian, Nauseda. Multe mii de oameni au ieșit azi în stradă, în Germania, în demonstrații de protest împotriva invaziei ruse în Ucraina.

Update 22:20 Benzinăriile azere Socar vor furniza gratuit combustibil ambulanțelor ucrainene, a anunțat liderul de la Kiev într-un mesaj de mulțumire față de președintele Azerbaijanului, Ilham Aliyev.

Update 21:00 Președintele Poloniei, Andrzej Duda a cerut Uniunii Europene să primească Ucraina ca stat membru, în mod accelerat, anunță Associated Press, citat de Agerpres.

Este necesar ca Ucraina să aibă statut de stat candidat și să acceseze fonduri europene. Merită acest lucru, a motivat liderul de la Varșovia. Această inițiativă a fost întâmpinată cu entuziasm de ambasadorul Ucrainei în Italia, care a declarat că Ucraina și-a câștigat dreptul de a fi un stat membru al Uniunii Europene.

Sâmbătă dimineață, după o noapte în care Kievul a rezistat eroic, Zelinski a cerut UE ca țara sa să devină membră a comunității europene.

Update 20:55 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că a discutat telefonic cu Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, căruia i-a cerut:

 • să priveze Rusia de dreptul de vot în Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite;
 • să catalogheze acțiunile și declarațiile Kremlinului asupra poporului ucrainean drept genocid;
 • să ajute la repatrierea cadavrelor soldațiilor ruși, uciși în timpul invaziei.

Update 20:45 Moscova și Kievul se acuză reciproc de torpilarea unor discuții privind eventuale negocieri de pace. Regimul Putin a ordonat extinderea atacurilor asupra Ucrainei pe toate fronturile. Kremlinul a motivat acest ordin, afirmând că Ucraina ar fi refuzat negocieri de pace. Kievul a negat această afirmație, declarând că Rusia a pus condiții inacceptabile, în speță capitularea.

Update 20:45 Germania și-a modificat radical poziția în conflictul ruso-ucrainean. Rezistența neașteptată a forțelor armate ucrainiene în fața unor soldați ruși care par demoralizați galvanizează și parte din opoziția rusă și lumea occidentală. În Rusia, au fost arestați protestatari îm potriva războiului, pe care nu-l consideră al lor.

Și în Republica Federală au avut loc demonstrații pro-ucrainiene în marile orașe din vest, mai puțin în Berlinul condus de stânga social-democrată și de pro-comuniști. Germania s-a regăsit azi izolată în Uniunea Europeană în refuzul ei de a decupla Rusia de la sistemul SWIFT după ce Italia, Ungaria și Ciprul și-au revocat opoziția. Presiunea morală și politică asupra oficialităților germane a crescut însă rapid și atât de sensibil, nu doar din partea liderilor polonez și lituanian, care au conferit azi cu cancelarul Scholz, încât autoritățile de la Berlin au aprobat livrarea de arme antitanc și 500 de rachete Stinger în Ucraina prin intermediul Olandei și se gândesc la o parțială decuplare a Rusiei de la SWIFT, care ”să nu lovească în interesele rușilor de rând”.

UPDATE 18:45 Suedia și Polonia au anunțat că nu vor juca meciurile cu Rusia, programate în preeliminariile Campionatului Mondial de Fotbal Qatar 2022. Echipa Manchester United a reziliat contractul cu sponsorul rusesc, Aeroflot.

UPDATE 18:30: Putin, tot mai izolat pe scena internațională după ce Kazahstanul a refuzat oferta Kremlinului de a se alătura cu trupe, forțelor ruse din Ucraina. Vladimir Putin, ministrul său de externe, Sergey Lavrov, și generalul Serghey Shoigu, ministrul Apărării, sunt principalele nume de pe lista de sancțiuni a UE și a SUA, alături de Marea Britanie. Toate activele lor internaționale pe piețele europene, britanice și americane au fost înghețate, având inclusiv interdicția de a intra pe teritoriul american.

UPDATE 17:40: După ce Moscova a ordonat un atac pe toate fronturilor, conform anunțurilor venite de la Kremlin, reporterii de pe teren anunță că orașul Mariopol se află încercuit și mai multe orașe sunt atacate de forțele ruse, în nordul țării, zona Volnovakha. Illia Ponomarenko, jurnalistul care și-a văzut sâmbătă, orașul atacat de forțele ruse, informează că rușii și-au intensificat activitate și pe coasta de nord-vest a Mării de Azov. Deși mai multe poduri au fost aruncate în aer de partea ucraineană pentru a stopa avansul rusesc în Odesa, tancuri rusești au fost filmate intrând în oraș.

UPDATE 17:30: O imagine impresionantă cu patrulele aeriene NATO (Combat Air Patrol), care survolează non-stop spațiul aerian al Poloniei și României a fost distribuită de portalul Aircraft Spots, care monitorizează activitatea militară. Peste Polonia survolează avioanele de vânătoare F-35, în timp ce România este acoperită de aeronavele F-16, ambele de proveniență americană.

NATO COMBAT AIRPATROL – Sursă foto Aircraft Spots

Update 17:00: Solidaritate în NATO cu privire la sprijinul acordat Ucrainei – SUA și alte 25 de state aliate vor oferi imediat echipament militar letal și non-letal forțelor armate ucrainene pentru a contracara ofensiva rusă. Secretarul de stat american, Anthony Blinken, a autorizat un pachet de asistență de 350 milioane de dolari pentru Ucraina, numai din partea SUA, pentru apărare în ceea ce oficialul a numit a fi un război neprovocat și nejustificat.

Cehia va trimite Ucrainei are și muniții în valoare de 7,6 milioare de euro, informează Ministerul Apărării de la Praga, citat de Agerpres. Ajutorul nostru nu s-a încheiat, a mai spus oficialul ceh.

Belgia trimite în Ucraina 2000 de mitraliere și 3.800 de tone de combustibil, a declarat prim-ministrul Alexander De Croo, citează Jerusalem Post. Olanda a anunțat că trimite cât de repede posibil, 200 de rachete sol-aer, a anunțat guvernul olandez, precizând că va livra și muniție, sisteme radar și armament adițional, precum și alte echipamente militare.

IMPORTANT: NATO a activat vineri noapte, pentru prima oară în istoria sa, Forța de Reacție Rapidă, care constă în 40.000 de trupe multinaționale, parte a forțelor navale, aeriene și terestre, pentru apărarea imediată a statelor aliate amenințate sau atacate. Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg a declarat că ea este menită să descuraje orice posibil agresor și că Alianța Nord Atlantică este mai unită ca oricând.

Update 16:55: Luptele au continuat sâmbătă în mai multe localități din Ucraina – Kherson, Sumy, Odesa – dar niciun oraș important nu a fost capturat, a informat președinția de la Kiev. Conform Sky News, ucrainenii au scos indicatoarele rutiere pentru a-i dezorienta pe ruși. Au apărut mai multe rapoarte despre moralul scăzut al trupelor ruse, care numai vineri noaptea au pierdut 2 aeronave II-76 care duceau 400 de soldați parașutiști la Kiev.

În Dnipro, oraș important din estul Ucrainei, bărbații și femeile se pregătesc de lupte intense învățând să creeze cocktailuri Molotov, relatează corespondentul Sky News de la fața locului. Oamenii cântă Glorie Ucrainei, glorie eroilor noștri, declarând că sunt pregătiți să moară pentru țara lor.

De la Kiev, fostul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko anunță, îmbrăcat în uniformă de război și vestă antiglonț, că pe Putin îl va întâmpina iadul, pentru că Ucraina nu îl vrea pe Putin. Conform fostului șef de stat, trupele ruse sunt la 2 km de Kiev.

Update 16:30: Slovacia va trimite în Ucraina: 12.000 obuze de război (120mm), 10 millioane de litri de combustibil, 2,4 milioane de litri de combustibil pentru avioane, 2 sisteme antimine Bozena și alte echipamente militare.

Update 16:00: Următoarele state europene au anunțat închiderea spațiului aerian pentru orice aeronavă rusă: Lituania, Estonia, Letonia, Bulgaria, Marea Britanie, Cehia și România, conform G4 Media. Ministrul de Externe Aurescu a făcut anunțul pe Twitter, declarând că țara noastră este solidară cu Ucraina și restul statelor membre.

Update 15:50: Istoricul Peter Caddick-Adams anunță că Turcia a decis închiderea accesului la Marea Neagră pentru navele de război rusești, prin strâmtorile sale, după apelurile neîncetate al oficialilor ucraineni de a face acest lucru. Din punct de vedere strategic, Turcia se raliază statelor Aliate pentru a limita ofensiva Rusiei asupra Ucrainei, blocând și legătura dintre portul sirian Tartus care găzduiește o bază militară rusă permanentă și Marea Neagră.

Update 15:30: Orașul Melitopol din sudul Ucrainei NU a fost capturat de ruși, anunță ministrul britanic al forțelor armat, James Heappey, citat de Reuters, după ce în jurul prânzului, autoritățile ruse a făcut anunțul de capturare a orașului, însoțit de o fotografie a unei secții de poliție cu un steag rusesc arborat.

UPDATE 15:20: Ducele și Ducesa de Cambrigde au făcut lansat un mesaj neașteptat ieșind din linia neutră a Coroanei britanice, anunțând că susțin Ucraina și lupta poporului ucrainean pentru libertate, amintind că s-au întâlnit în toamna anului 2020 cu președintele Zelenski și soția sa.

Update 15:10 Statele membre al Uniunii Europene au ajuns la un consens privind excluderea Rusiei din sistemul de plăți bancare SWIFT, după negocieri la sânge. Ultima țară care a acceptat să se alăture apelului disperat făcut de autoritățile de la Kiev și de numeroși politicieni a fost Ungaria, după ce Italia, prin vocea pragmaticului premier Mario Draghi cedase anterior.

Reporterița de război Maria Zolkina a anunțat pe Twitter că procedurile tehnice de excludere au început, într-o mobilizare cu totul inedită a eurocraților.

Update 15:00 Ministerul Sănătății ucrainean anunță un număr total de aproximativ 198 de civili uciși, dintre care 3 copii, citează Sky News, în timp ce peste 120.000 de ucraineni au părăsit țara în calitate de refugiați de război. Covârșitoarea lor majoritate sunt femei și copii, care au fost primiți de Republica Moldova, România, Polonia și Cehia.

Update 14:00 Primarul Kliciko a anunțat că un număr de aproximativ 35 de ucraineni civili au fost uciși noaptea trecută, dintre care 2 copii. Un bloc de locuințe din Kiev a fost bombardat direct de armata rusă. Zelenski și Kliciko au cerut populației să continue lupta, rezistând forțelor ruse care acum se află la 30 de km distanță de centrul orașului și vor încerca un nou asalt.

Vitaly Kliciko a anunțat că metroul este acum transformat în adăpost împotriva bombardamentelor și le cere oamenilor să nu iasă din adăposturi între ora 17.00 și 8.00, încercând să limiteze pierderea de vieți umane, în ceea ce se anunță o nouă noapte de luptă cu forțele ruse.

Oricine va fi prins între 17.00 și 8.00 pe străzile Kievului va fi tratat drept inamic

Vitaly Kliciko, primar al orașului Kiev

Update 12:00 După o noapte grea, președintele Zelenski s-a adresat poporului ucrainean într-un mesaj video plin de speranță, anunțând că forțele ucrainene, alături de populația civilă înrolată, au rezistat atacurilor ruse, doborând două aeronave ruse pline de parașutiști – o pierdere masivă pentru armata rusă.

Președintele ucrainean a refuzat oferta SUA și a Franței de a fi extras din Kiev, spunând în videoul postat pe rețelele sociale: We need ammunition, not a ride. Liderul de la Kiev, devenit acum un simbol internațional al eroismului, în spațiul virtual și în rândul protestatarilor din întreaga lume, a anunțat sâmbătă că situația este sub control și că poporul ucrainean și-a câștigat dreptul de a deveni membru Uniunii Europene.

Oficialitățile ucrainene au raportat un număr de aproximativ 3500 de soldați ruși uciși și câteva sute capturați, cerând Crucii Roșii să intervină umanitar pentru a prelua și transporta cadavrele în Rusia, un gest fără precedent.

Update 01:30: Președintele Zelenski s-a adresat într-un mesaj video tuturor compatrioților săi anunțând că aceasta va fi noaptea cea mai grea, după ce multiple orașe se află sub atacul forțelor ruse invadatoare. Liderul ucrainean a insistat că rezistența capitalei este cea mai importantă în acest moment. Zelenski a transmis cetățenilor să împiedice inamicul cu orice preț. În noaptea aceasta, vor năvăli, a declarat președintele Ucrainei.

La Kiev, oamenii s-au refugiat în stațiile de metrou pentru a doua noapte consecutivă. Agențiile ucrainene au relatat că o tânără a născut un copil în timp ce s-a refugiat la metrou.

La ONU, Rezoluția care condamna Rusia pentru invadarea Ucrainei a fost, așa cum se aștepta, blocată prin veto de ambasadorul Federației Ruse. De remarcat faptul că toate statele africane au votat prezente în Consiliu au votat pentru condamnarea Rusiei.

Canada a anunțat prin vocea ministrei de externe că susține decuplarea Rusiei de la sistemul internațional bancar, SWIFT.

Expertul în securitate, Samuel Ramani, a anunțat pe Twitter că Bulgaria a decis să își închidă spațiul aerian pentru aeronavele rusești.

UPDATE 01:00 Focuri de armă răsună în această noapte la Kiev, relatează martorii locali, după ce mai multe explozii au fost auzite. Corespondentul ucrainean Illia Ponomarenko anunță că forțele țării sale au doborât o aeronavă II-76 care avea forțe ruse pregătite pentru invazia terestră, la sud de Kiev.

UPDATE 00:30 Comandantul șef al NATO, Gen. Tod Wolters, a activat pentru prima dată în istorie, Forța de Răspuns Rapid a Alianței Nord Atlantice, care include trupe speciale multinaționale aeriene, navale și terestre, numărând 40.000 de soldați. Aceste trupe vor interveni cu maximă rapiditate dacă unul dintre Aliați este amenințat sau atacat, conform Tratatului Nord Atlantic în vigoare, informează CNN. Președintele american Joe Biden a ținut să precizeze că aceste de această Forță nu poate beneficia Ucraina, care nu este stat membru al NATO.

Liderul de la Casa Albă a insistat că nu va trimite forțe militare în ajutorul Kievului, spre dezamăgirea publicului internațional care aștepta un răspuns ferm al Alianței după reuniunea de urgență a liderilor NATO de vineri, la care au participat și Suedia și Finlanda, două state afiliate. Biden a precizat că  ușa rămâne deschisă pentru aderarea oricărei țări care împărtășește valorile Alianței.


25 februarie – A doua zi a invaziei ruse în Ucraina

Update 00:00 Administrația prezidențială de la Washington a anunțat o interdicție de intrare pe teritoriul SUA pentru Vladimir Putin și Sergey Lavrov, ministrul rus de externe, decizie extrem de rară pentru liderii de stat și guverne.

Update 23:30 Guvernul de la Praga prin persoana premierului Petr Fiala a anunțat vineri seara sancțiuni pentru Rusia, adiționale celor agreate la nivel european, deoarece această acțiune agresoare le amintește cehilor de invazia sovietică în Cehoslovacia, în 1968. Cehia va închide două consulate rusești și nu va mai elibera vize standard cetățenilor ruși, anunță Reuters.

Guvernul ceh a anunțat închiderea interzicerea zborurilor din și înspre Rusia. Cehii vor trimite în Ucraina combustibil și sânge, alocând un fond de 13 milioane de dolari pentru ajutorarea refugiaților. Autoritățile de la Praga vor intensifica procesul de ieșire din două bănci internaționale post-sovietice și dorește să găsească o soluție pentru limitarea accesului companiilor rusești la fondurile publice cehe, anunță Digi24 citând agenția Reuters.

Update 22:50 Corespondentul Buzzfeed la Kiev, Christopher Miller, anunță bombardamente intense în capitala Ucrainei în această noapte, între care 3 atacuri aeriene masive numai în ultimele 5 minute. De la fereastra camerei sale se văd clădiri incendiate, relatează reporterul american.

Deputata ucraineană Vasilieva aflată și ea la Kiev a anunțat într-un interviu pentru CNN, acordat jurnalistei Christiane Amanpour vineri seara, că mai multe avioane de vânătoare rusești survolează capitala, așteptând bombardamente aeriene intense. Membra Radei de stat a declarat că un număr de aproximativ 32 de ținte civile au fost lovite vineri de forțele rusești, în ceea ce se constituie a fi crime de război, conform Convenției de la Roma. Probele și sursele video vor fi trimise de către autoritățile ucrainene la Haga, pentru tribunalul internațional.

Update 22:15: Zeci de mii de oameni s-au adunat vineri noapte înTbilisi, capitala Georgiei, pentru a-și arăta susținerea față de Ucraina. Mii de glasuri au strigat numele președintelui ucrainean Zelenski, devenit o figură eroică în întreaga lume. Liderul de Kiev a răspuns poporului georgian printr-un mesaj de mulțumire pe Twitter, amintind de lupta acestor două popoare împotriva expansionismului rusesc.

În 2008, Georgia a fost invadată de trupele ruse, după ce la Summitul NATO de la București, Georgia, Ucraina și Republica Moldova nu au fost primite în Alianța Nord-Atlantică, la cererea președintelui rus Vladimir Putin.

Update 22:00 Consiliul European a decis blocarea tuturor activelor financiare pe care Vladimir Putin și ministrul său de externe, Serghey Lavrov, le dețin, a anunțat șeful diplomației UE, Josep Borrell. El a reamintit că acești doi înalți oficiali au intrat pe lista neagra pe care se mai află Bashar Al-Assad, președintele dictator al Siriei și liderul bielorus, Aleksandr Lukashenko. Cifra exactă a averii lui Vladimir Putin nu se cunoaște, însă experții estimează câteva sute de miliarde de dolari.

Update 21:45 Guvernul ucrainean a anunțat că forțele ruse au suferit peste 3000 de pierderi de vieți omenești, precum și 516 vehicule militare, 80 de tancuri, 10 avioane de vânătoare și 7 elicoptere, în cursul luptelor ce au avut lor vineri în Ucraina, indicând un succes al rezistenței armate ucrainene, relatează Daily Wire.

Conform datelor oferite de oficialitățile britanice, citate de CNN, aproximativ 400 de ucraineni civili au fost uciși în raidurile aeriene, bombardamentele și atacurile trupelor de invazie rusești.

Se așteaptă o noapte critică la Kiev, de unde președintele Zelenski, însoțit de prim-ministrul țării și alți membri ai conducerii țări au transmis un mesaj de încurajare pentru întreaga țară: Sunt aici, eu președintele, premierul, miniștrii, suntem aici toți. Luptăm. Slava Ucraina!

Update 21:30 Polonia a anunțat livrarea de armament defensiv către Ucraina, a anunțat ministrul Marius Blaszczak, postând o fotografie oficială cu un convoi de vehicule militare poloneze care transportă armament. Convoiul a ajuns la prietenii noștri, ucraineni. Îi susținem, suntem alături de ei și ne opunem ferm agresiunii ruse, a declarat oficialul de la Varșovia.

Convoi polonez cu armament livrat Ucrainei, vineri 25.02 – Sursă: Marius Blaszczak, Twitter

Update 21:20 La această oră, statele aliate NATO s-au reunit de urgență pentru a discuta amenințarea de securitate cauzată de războiul declanșat joi dimineața de Rusia împotriva Ucrainei. Înaintea reuniunii, Suedia și Finlanda au anunțat că iau în considerarea aderarea lor la Alianța Nord-Atlantică, urmând să ofere mai multe detalii după discuții.

Moscova a reacționat rapid prin purtătoarea de cuvânt al MAE rus, Zakharova – aflată pe lista sancțiunilor europene impuse Rusiei- care a declarat că Rusia va reacționa militar și politic dacă Suedia și Finlanda vor decide să adere la NATO. Amenințarea întărește temerile cu privire la politica expansionistă tot mai agresivă a Kremlinului.

Ministra de Externe a Germaniei, Annalena Baerbock a respins în termenii cei mai duri propunerea Moscovei de a se deschide un capitol de negocieri la Minsk, catalogând-o drept o ofertă otrăvită, pe care miniștrii UE nici nu o vor lua în calcul.

Update 20:10: Fostul premier francez, Francois Fillon, a anunțat că va demisiona din board-urile de administrație ale companiilor ruse Sibur și Zarubezhneft, anunță Le Monde, după un interviu al acestuia. Fillon a fost criticat în repetate rânduri că s-a alăturat camarilei de ex-lideri europeni formată de Putin. Cel mai notoriu nume este cel al fostului cancelar german, Gerhardt Scroeder, aflat de un deceniu în consilile de administrație ale celor mai mari companii energetice din Rusia, precum gigantul Rosneft.

Update 19:10: Autoritățile ruse au anunțat restricționarea accesului la rețeaua de socializare Facebook pe teritoriul rus, acuzând că aceasta din urmă a limitat postările și difuzarea știrilor instituțiilor de presă arondate Kremlinului.

SITUAȚIA PE FRONT: Harkov rămâne în toiul luptei și în această seară, cu trupele ruse încercând să pătrundă în oraș cu blindate și tancuri Grad. Primarul Harkovului, unde vremea s-a înrăutățit brusc și ninge puternic, a avertizat populația să se îndrepte spre adăposturi și să rămână calmă, înt-o noapte în care se așteaptă din nouă tiruri aeriene ale forțelor de ocupație ruse. Corespondentul ziarului britanic Telegraph a relatat de la fața locului vineri după-amiază.

Ministrul ucrainean al Sănătății a acuzat Rusia de atac cu focuri de armă asupra unor ambulanțe din regiunile Zaporizhzhya și Chernihiv, și a unui spital psihiatric din Chernihiv.

Update 19:00: Gruparea internațională de hackeri ANONYMOUS a anunțat pe Twitter că a dat startul unui război cibernetic împotriva instituțiilor ruse, reușind să provoace întreruperi și căderi ale site-urile Dumei de Stat, postului Russia Today afliat Kremlinului, administrației prezidențiale și guvernului. Hackerii au declarat că luptă în sprijinul Ucrainei.

Update 18:20 Lupte intense se dau în cartierele mărginașe şi în centrul Kievului. Un bilanț al pierderilor ruse potrivit oficialităților ucrainiene le estimează la peste o mie de militari ruşi, care ar fi fost ucişi până pe teatrul de război din Ucraina. Șeful diplomației ucrainiene afirmă că forțele de ocupație comit crime. Se va începe, potrivit lui, să strângă informații despre acţiunile soldaţilor ruşi de natură să fie considerate crime de război. Lupte grele au loc și în estul Ucrainei unde e luat cu asalt Harkovul, supus, conform unor surse britanice, bombardamentelor ruse.

Update 17:20 Organizațiile pentru drepturile omului anunță mii de arestări de protestatari anti-război în Rusia. Ar fi vorba de 1.800 de arestări, anunță postul național de radio german, citând surse ale apărătorilor drepturilor omului. Poliția regimului Putin acționează masiv și violent împotriva unor manifestații în parte ample, dar și în contra unor acțiuni de protest izolate. Doar la Moscova au fost reținuți de poliția regimului 900 de oameni, iar la Sankt Petersburg 300. Oamenii au ieșit în stradă și în alte 50 de orașe rusești.

Update 16:20: Președintele Putin ar fi cerut negocieri la nivel înalt, anunță surse apropiate de oligarhia rusă de la Londra, care citează surse ale Chinei comuniste. Potrivit lor, Vladimir Putin i-ar fi comunicat omologului său chinez, Xi Jinping, că Rusia ar fi dispusă să poarte tratative la nivel înalt cu Ucraina.

Update 16:00: Cum poate fi făcut Putin șah-mat? Fostul campion mondial, Gary Kasparov a propus o soluție: un mat în patru mutări.

1) Furnizați Ucrainei ajutor militar.

2) Falimentați mașina de război a lui Putin

3) Înghețați și confiscați fondurile financiare ale lui Putin

4) Dați afară Rusia din toate instituțiile financiare.

Update 15:15: Forțele ruse au recapturat aeroportul strategic Antonov, din Hostomel, la 20 km de capitala Kiev, și au lansat în zonă parașutiști.

Primarul Kievului, Vitaly Kliciko a declarat, potrivit Jerusalem Post, că orașul său a “intrat în faza defensivă“, capitala fiind izolată de partea occidentală a țării. Strategia lui Putin este de a-i demoraliza pe ucraineni și de a scinda Ucraina, potrivit experților. Conform ministrului ucrainean de externe, trupele lui Putin ar comite crime de război, după atacul asupra unei grădinițe și a unui orfelinat, a mai spus oficialul diplomației ucrainene. Acesta din urmă a anunțat că va trimite de urgență la Haga probe care să certifice atacurile asupra civililor, pentru a se deschide un dosar vizând crimele de război.

Pare că există și probleme pentru forțele rusești: blindatele lor ar fi periclitate de atacurile cu arme antitanc ale ucrainenilor, înarmați de britanici.

Update 15:00: Ministerul Apărării de la Kiev anunță că o navă moldoveneasca din Marea Neagră a fost lovită de un obuz rusesc, publicând imagini. Joi, o navă aflată sub pavilion turcesc a fost atacată de artileria rusă, refugiindu-se spre portul Constanța.

Update 14:45: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că Suedia va oferi imediat asistență militară și umanitară țării sale. “Suntem recunoscători doamnei prim ministru al Suedei pentru susținerea ei concretă”, a declarat șeful de la Kiev, oraș aflat sub asediul trupelor ruse. “Construim o coaliție anti-Putin”, a mai spus liderul ucrainean pe Twitter.

Update 14:30: Eurodeputatul belgian Guy Verhofstadt a cerut Uniunii Europene să livreze de urgență arme de apărare Ucrainei, prin mecanismul European Peace Facility. Este primul apel de acest tip venit de la Bruxelles.

Update 14:00: Frații Vitaly și Vladimir Kliciko au anunțat că se vor înrola în armata ucraineană, relatează TVR Moldova. Vitaly Kliciko este primarul Kievului din 2014 și a rămas în țară, alături de compatrioții săi, cerându-le să lupte cu vitejie.

“Nu am altă opţiune, trebuie să fac asta. Voi lupta”, a declarat pentru postul britanic ITV fostul pugilist, în vârstă de 50 ani, supranumit “Dr. Ironfist” (Dr. Pumn de fier) în zilele sale de glorie.

“Cred în Ucraina, cred în ţara mea şi cred în poporul meu”, a mai spus Vitali Kliciko.

Update 13:00: Actorul american Sean Penn se află la Kiev, capitală aflată sub asediul avioanelor și trupelor rusești, pentru a filma un documentar despre invazia rusă asupra Ucrainei. Actorul a apărut într-un mesaj video alături de președintele Zelenski, în scopul susținerea națiunii ucrainene. Este a doua vizită de acest fel pe care Penn o face în Ucraina – în noiembrie 2021, el s-a întâlnit cu ofițeri ai armatei ucrainene. Liderul de la Kiev a anunțat că Sean Penn va documenta tot ce vor face trupele lui Putin, pentru a spune lumii adevărul.

Update 12:50: Unități ruse au pătruns în capitala ucraineană. Din apropierea sediului guvernului din Kiev, s-au auzit împușcături. Trofeul suprem al vânătorii lansate de trupele ruse pare a fi chiar președintele Zelenski, reiese din declarațiile prezidențiale de vineri.

UPDATE 12:40: Agenția est-europeană NEXTA anunță că Franța va acorda Ucrainei asistență militară și suport financiar în valoare de 300 milioane de Euro.

Update 12:30: Locuitorii din Kiev au surprins momentul în care un avion de vânătoare ucrainean, MIG-29, a doborât un aparat Su-35 al forțelor aeriene rusești.

Update 12:00: Trupele ruse s-au apropiat de Kiev, aflându-se într-o suburbie la aprox. 10 km de capitală. Ministrul Apărării ucrainean a confirmat informația pe Facebook, cerând oamenilor să stea acasă și să își pregătească cocktailuri Molotov pentru a duce o luptă de gherilă cu forțele agresoare ruse.

Autoritățile ucrainene au anunțat că mii de oameni s-au înrolat în trupele de apărare teritorială, pregătindu-se să apere capitala Kiev, vizată de forțele lui Putin vineri dimineața. 18.000 de mitraliere și cartușele necesare au fost puse la dispoziția combatanților ucraineni, anunță ministerul apărării, citat de jurnalistul Roman Olearchyk.

Armata ucraineana a făcut un apel la populația rămasă în țară, de orice vârstă, să se înroleze.

La Harkov, unde populația a petrecut o noapte de teroare la metrou și în alte adăposturi improvizate, forțele ucrainene au reușit distrugerea unor lansatoare de rachete Grad.

Update 11:30: Conform corespondentului de război, Illia Ponomarenko, forțele ucrainene luptă pentru apărarea unui punct cheie – Podul Antonisky Bridge, aflat peste râul Nipru (Dnipro) la Kherson. Luptele au avut loc toată noaptea și rezistența soldaților ucraineni rezistă, în ciuda unor atacuri puternice ale armatei ruse. Partea de sud a râului s-ar aflat, spun martorii, sub control rusesc.

Sursă foto – corespondent de război, Illia Ponomarenko

Update 10:30: Președintele Zelenski a elogiat eroismul celor 13 grăniceri ucrainieni care au apărat cu sacrificiul propriei vieți Insula Șerpilor și a anunțat decorarea lor post-mortem, ca Eroi ai patriei. O navă rusă din Marea Neagră le-a cerut să se predea, joi după-amiază, însă aceștia au refuzat să depună armele – comunicația radio a fost dată publicității.

Update 10:00: Explozii puternice au fost auzite de locuitorii de pe malul stâng al capitalei Ucrainene și de pe malul drept, din zona Vynogradari (Виноградар) relevă jurnalista Marianna Prysiazhnuk. Potrivit ei, înainte de explozii, s-a auzit zgomotul unui avion sau al unei drone. În același timp, apărarea antiaeriană a Forțelor Armate ale Ucrainei a funcționat și a distrus aeronava rusă. Totuși Kyivul a fost bombardat cu cel puțin 6 rachete balistice începând cu ora 4 dimineața. Fragmente din avion au căzut pe o clădire, după care aceasta a luat foc. 8 civili au fost răniți. Altă epavă a aeronavei rusești a căzut și în sectorul suburban al Kievului. În regiunea Sumy, armata ucraineană a distrus echipamentul militar al invadatorilor. Dar, principala victorie a forțelor ucrainene pe parcursul nopții trecute a fost reluarea controlului asupra aeroportului din Gostomel. Ocupanții ruși l-ar putea folosi pentru a ataca Kyivul.

Potrivit Ministerului Apărării al Ucrainei, în prima zi a atacului, Rusia a pierdut aproximativ 800 de militari. APU a doborât și 7 avioane. Ucraina a pierdut 137 militari, cum a anunțat președintele Zelensky la ora unu noaptea. După mai bine de o zi de război în Ucraina, luptele continuă în mai multe zone. Se presupune că invadatorii ruși vor încerca să încercuiască Kyivul. Dotate cu tehnică de luptă ultramodernă unitățile ruse încearcă să se deplaseze adânc în regiunea Kyivului.

Update 07:30 Despre doborârea unui avion rusesc deasupra orașului Kiev relatează și presa germană. ”Nu-mi lăsați țara să moară”! Cu aceste cuvinte a apelat ambasadorul ucrainean la Berlin, Andrij Melnyk, la guvernul german. Căruia i-a reproșat ”răceală și indiferență” pentru că a refuzat toate cererile de ajutor militar ale Kievului. Diplomatul și-a exprimat tristețea și lipsa de înțelegere pentru reacția glacială și încăpățânarea conducerii Republicii Federale relatează ARD, primul program al televiziunii germane.

Update 25.02. 2022 07:00: În Ucraina s-au dat lupte grele în diverse orașe. Rusia a lansat un intens tir de artilerie asupra orașului Mariupol, din sud. Rușii au cucerit părți ale provinciei Herson, anunță surse ale presei occidentale. Moscova nu a dat publicității numărul rușilor morți în cursul primei zile a invaziei în Ucraina. Președintele ucrainean Zelenski a cifrat pierderile proprii la 137. Sunt sute de oameni răniți. Cel puțin două explozii au zguduit capitala Kiev în cursul nopții. Ar fi fost vorba, potrivit unui om politic ucrainean, reluat de postul german DLF, de detonările unor rachete de croazieră.

Capitala se pregătea să intercepteze ”grupuri subversive care încearcă să se infiltreze în Kiev”, după cum le-a denumit președintele Zelenski. Și guvernul american, conform căruia Putin va încerca să debarce actuala conducere a Ucrainei, s-a arătat alarmat de eventualitatea unei luări cu asalt a Kievului și a altor mari orașe. Șeful statului ucrainean, Zelenski, a ordonat prin decret prezidențial mobilizarea generală, interzicând bărbaților între 18 și 60 de ani să părăsească țara. Aproximativ o sută de mii de ucrainieni s-au refugiat în străinătate. Șeful diplomației ucrainene, Kuleba, a declarat că țara sa rezistă atacurilor, dar are nevoie de ajutor extern.

Colegul său de la apărare, Reznikov, a subliniat că Rusia pregătește noi atacuri, cu tot cu raiduri aeriene. Potrivit șefului opoziției ruse, Alexei Navalnîi, Vladimir Putin ar încerca să-și ascundă corupția îndărătul războiului cu Ucraina. Navalnîi a fost închis după un atentat cu Noviciok la viața sa și după o serie de procese înscenate.


24 Februarie 2022 – Prima zi a invaziei rusești în Ucraina

Update 23:30: Premierul britanic Boris Johnson a lăsat să se înțeleagă în adresarea sa către Parlamentul de la Londra că Vladimir Putin ar putea fi acuzat de crime de război. Liderul englez a anunțat că lucrează la formarea unui tribunal pentru crime de război dedicat Ucrainei, unde vor aduna dovezile cu privire la atacurile asupra civililor. Oricine trimite trupe ca să ucidă nevinovați în Ucraina ar putea fi adus în fața tribunalului, pentru crime de război, a declarat Johnson, accentuând că nu numai soldații și ofițerii trebuie să fie trași la răspundere.


În adresarea sa publică de joi după-amiază, Boris Johnson l-a numit pe Putin dictator și a catalogat atacul militar asupra Ucrainei drept abominabil și barbar, sugerând că Marea Britanie ar putea susține chiar și militar națiunea ucraineană. Este singura referire directă la un suport militar din partea unui lider occidental, după mai multe săptămâni în care președintele de la Kiev a cerut insistent asistență armată din partea vestului.

Update 23: 15: Reprezentanța Lituaniei la OSCE a lăudat pe contul său oficial de Twitter, curajul soldaților ucraineni, care luptă de joi dimineața, ca urmare a invaziei ruse. Prim-ministra micului stat balti, Ingrida Šimonytė, a manifestat joi seara împreună cu sute de alți lituanieni într-un marș de susținere a Ucrainei, anunțând că este alături de națiunea ucraineană. În 1990-1991, când ne-am obținut independența, Ucraina a fost alături de noi și acum noi suntem alături de ea în atingerea aceluiași țel, a mai declarat șefa guvernului de la Vilnius. Lituania, Estonia și Letonia au făcut un front comun încă de la începutul ostilităților, în luna ianuarie, cerând insistent UE și NATO să acorde ajutor militar Ucrainei și să sancționeze Rusia.

Update 23:00: Victorie importantă pentru trupele Ucrainei, care au recucerit aeroportul Antonov, situat la 20 de kilometri de capitala Kiev, după cum anunță diverse surse care citează ministerul ucrainean de interne.

Update 22:30 Premierul ucrainean Shmyhal a informat că rușii controlează teritoriul din jurul fostei centrale nucleare de la Cernobîl, situat la peste 100 de km de Kiev. Conform postului național german DLF, trupele ruse și-au extins atacurile și în alte zone, controlează parțial sudul Ucrainei și ar fi distrus, potrivit ministerului rus al apărării, 83 de obiective la sol.

Update 22:20: Premierul britanic, Boris Johnson, a anunțat sancțiunile Marii Britanii pentru Rusia, după războiul declanșat de aceasta în Ucraina.

Acestea conțin: excluderea totală a băncilor rusești de pe piața financiară londoneză, cel mai important din Europa; li se vor interzice companiilor de stat și private rusești să obțină fonduri de pe piața de capital britanică; Regatul Unit va interzice tranzacțiile cu titluri de valoare și nu se vor mai acorda credite sau alte împrumuturi entităților menționate.

Pe lista noilor sancțiuni se vor mai regăsi 100 de persoane apropiate regimului de la Kremlin, care vor avea conturile și bunurile înghețate. Noutatea constă în interzicerea companiei rusești Aeroflot în spațiul aerian britanic: Avioanele Aeroflot nu vor mai putea ateriza pe niciun aeroport din UK, a declarat liderul din Downing street 10.

Update 21.00 Președintele SUA Joe Biden n-a reușit să impună decuplarea Rusiei de la rețeaua bancară globală SWIFT., măsură la care se opun unele state ale UE, între care Germania. Sancțiunile pe care le-a anunțat nu îl privesc pe Vladimir Putin personal, ci o neprecizată ”elită” rusă și nu sunt din categoria celor considerate de mulți experți ca suficiente spre a descuraja și opri agresiunea rusă. Ucraina a cerut rachete antiaeriene și antirachetă și impunerea unei zone de interdicție de zbor în spațiul aerian ucrainean, dar despre aceste revendicări n-a fost vorba în conferința de presă a șefului statului american. Care l-a calificat pe Vladimir Putin drept ”agresor”. ”Acesta e războiul lui”, a declarat Biden, evidențiind că vor fi sancționate mai multe bănci rusești și se vor lua măsuri de îngrădire a importurilor ruse de produse high tech. În plus se vor întări aliații NATO din estul Europei. Biden a reiterat că forțele americane nu vor fi dislocate în Europa ca să-i apere pe ucrainieni.

Update 20:30: Jurnalista Marianna Prysiazhnuk relatează că ”potrivit Ministerului Afacerilor Interne, au fost înregistrate 393 de bombardamente lansate de ocupanții ruși. Șase poduri au fost distruse și 32 de ținte civile au fost bombardate. Două nave rusești au atacat insula Zmyinyi, dar armata ucraineană a apărat-o. Va fi introdusă stare de asediu și în altele orașe. La Harkov, a fost auzită alarma aeriană”.

Update 19:45: Negocieri dure în UE și G7

Potrivit CNN, Germania, Italia, Ungaria și Cipru se împotrivesc deconectării Rusiei de la sistemul global de plăți bancare SWIFT. Marea Britanie cere imperativ aplicarea aceste măsuri, de natură să paralizeze sistemul bancar rusesc. Țările est-europene revendică și ele, energic, transpunerea acestei propuneri.

Update 19:40: Șeful de cabinet al președinției ucrainene a anunțat că forțele ruse au preluat controlul perimetrului centralei nucleare de la Cernobîl, relatează Kiev Independent. Nu se cunosc informații despre starea zonei, unde se află deșeurile radioactive.

Update 19:30: În mai multe orașe din Rusia, oamenii au ieșit la proteste spontane, împotriva războiului. Poliția a intervenit în forță împotriva manifestanților, arestând protestatari, între care și femei, care strigau și agitau pancarte: NU RĂZBOIULUI! Asemenea demonstrații au avut loc între altele la Ekaterinburg, Novosibirsk, Moscova, Sankt Petersburg și Tiumeni.

Update 19:00: Potrivit postului german de radio DLF, în capitala Kiev, s-a sunat alarma aeriană. Locuitorilor orașului li s-a cerut să se deplaseze în buncăre.

Ucrainenii au solicitat Uniunii Europene arme antiaeriene și antirachetă, pentru a rezistenta ofensivei.

La Berlin și în alte capitale europene, oamenii protestează împotriva agresiunii ruse. Conform corespondenților occidentali din Kiev și orașul vestic Lvov/Lviv, pe străzi sunt în continuare oameni cu valize în mână, încercând să se refugieze din calea războiului.

Update 18:10: Lupte grele la Cernobîl – conform ministerului ucrainean de interne, trupele agresoare ruse au păstruns din Belarus în zona reactoarelor nucleare, unde au întâmpinat rezistența forțelor armate ucrainene. Soldații noștri își sacrifică viețile, a declarat Volodimir Zelensky, după anunțul privind riscantele ciocniri din zona radioactivă. Conform experților internaționali, aceste ciocniri riscă să destabilizeze zona reactoarelor nucleare, cu consecințe imprevizibile.

Update 18:00: Mai multe ținte civile au fost lovite, relatează corespondenții New York Times de la fața locului, în ceea ce continuă să fie o intensificare a invaziei rusești în Ucraina. În micul oraș din estul Ucrainei, Vuhledar, un spital a fost bombardat de către forțele ruse, înregistrându-se patru morți și cel puțin 10 răniți, dintre care o parte sunt doctori. În cursul zilei de astăzi, bombardamentele au lovit și un bloc de locuințe de lângă Harkov, rănind mai multe persoane, între care femei și bătrâne. Conform dreptului internațional, atacurile asupra populației civile constituie crime de război și sunt pedepsite la Curtea Internațională de la Haga.

Președintele ucrainean a anunțat stabilizarea Harkovului, oraș aflat în nord-estul țării, în timp ce Valeri Zaluzhnyi, comandantul forțelor armate ucrainene a anunțat capturarea întregii brigăzi 74 rusești, care atacase localitatea. Situația continuă să se agraveze în sudul Ucrainei, unde forțele ruse au avansat, în timp ce armata ucraineană reputează victorii în centrul și nordul țării.

Russia war on Ukraine, 24 Feb. – Sursă AFP

Update 17:50: Corespondentul CNN în Ucraina relatează ocuparea aeroportului Antonov din apropierea Kievului de către trupele ruse. O contraofensivă pentru recâștigarea aeroportului este în curs de desfășurare. Traficul este blocat în capitala Ucrainei, în încercarea disperată a oamenilor de a părăsi orașul. Cozi de mașini se întind pe mai mulți kilometri. În România, au sosit peste 1000 de refugiați, mulți dintre ei pe jos, conform datelor de la punctele de frontieră din nordul țării.

Update 17:40: Mii de oameni mărșăluiesc la Tbilisi, în Georgia, împotriva agresiunii militare ruse asupra Ucrainei. Apeluri la proteste masive au fost făcute pe rețelele sociale, în așteptarea anunțurilor privind sancțiunile ce vor fi impuse de Uniunea Europeană și statele partenere, SUA și Marea Britanie.

Update 17:30: Președintele ucrainean Zelenski a oferit azi tuturor civililor arme să-și apere țara ”în piețele orașelor noastre”.

Update 17:00: Potrivit colegei noastre din Ucraina, ziarista Marianna Prysiazhnuk: ”Un avion militar al Forțelor Armate ale Ucrainei a fost doborât între satul Zhukivka (ЖУКІВКА) și Trypillya (ТРИПІЛЛЯ), districtul Obukhiv (ОБУХІВ), lângă Kyiv. La bord erau 14 persoane. Avionul a luat foc, 5 persoane au murit”. Tot în regiunea Kiev a fost doborât un elicopter rusesc (Mezhyhirya, МЕЖИГІРЯ). Apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât 3 avioane rusești în apropierea orașului Gostomel (lângă Kiev). Au existat și informații despre primii ruși care au venit să ne omoare, care au fost capturați de armata ucraineană. Aceștia sunt soldați din regimentul Yampol Motorized Rifle Regiment 91701.Potrivit ultimelor informații de la Președinție, luptele continuă în sud, în orașul Sumy (СУМИ), iar ocupanții încearcă să taie o parte din Ucraina iar o coloană cu echipamente militare a pătruns în zonă.

Intrările și ieșirile din orașul Kiev nu sunt închise, dar situația rămâne tensionată. În oraș s-au format cozi uriașe în apropierea farmaciilor, supermarketurilor, bancomatelor și a benzinăriilor. Oamenii încearcă să retragă bani și să se aprovizioneze cu tot ce este necesar pe fondul invaziei Rusiei în orașele ucrainene. În apropiere de Kyiv, în orașul Brovary (БРОВАРИ), 6 persoane au fost ucise și alte 12 au fost rănite. În regiunea Zhytomyr (ЖИТОМИР), trupele ruse au străbătut granița de stat. Echipamentul militar rusesc a intrat prin punctul de control la granița ucraineană cu Belarus, Rusia a folosit rachete “Grad”.

Odesa raportează despre 18 decese în urma loviturii militare – 8 bărbați și 10 femei. Ocupanții ruși au ocupat clădirea principală a Canalului Crimeei de Nord din orașul Tavriisk și hidrocentrala la Kahovka.

Update 15.34: Trupele rusește invadatoare ar fi ajuns, potrivit unor relatări, în proximitatea capitalei Kiev. Bundeswehr anunță dislocarea de avioane Eurofighter în România, în timp din SUA au sosit 2 avioane de vânătoare F-35.

La ora 13:00, trupele ruse încearcă să atace în două direcții – Melitopol și Herson.

Mariupol se află sub controlul deplin al Forțelor Armate, luptele au loc pe direcția Herson. Sunt trei civili morți în Mariupol.

Anterior, Zelensky a spus că Ucraina a rupt relațiile diplomatice cu Rusia și a cerut tuturor celor care au experiență de luptă să se alature apărării Ucrainei . Legea marțială este, de asemenea, în vigoare în toată Ucraina.

Situația este dificilă și la Harkov. De asemenea, 4 tancuri ale ocupanților ruși au fost distruse pe șoseaua ocolitoare Harkov. Anterior, canalele de știri rusești au răspândit stiri false despre capturarea Harkovului. În orașul Chuguev, în regiunea Harkov, un aerodrom a fost bombardat, în urma căruia 5 clădiri rezidențiale au fost avariate.” Dată fiind situația, informațiile doamnei Marianna Prysiazhnuk sunt greu de confirmat din surse independente.

Update 15.00: În urma atacului terestru rusesc lansat pe mai multe fronturi, inclusiv din Belarus și Crimeea, ”acest război al lui Putin”, cum l-a calificat textual cancelarul german Scholz, s-a și soldat cu zeci de victime omenești, anunță oficialitățile din Kiev. E vorba de peste 40 de militari și de mai mulți civili. Explozii s-au auzit în multe localități ucrainene, inclusiv în capitală. Informațiile sunt extrem de greu de verificat. La Paris, președintele Franței a anunțat o reacție fermă (lipsită de orice slăbiciune). NATO și-a activat planurile de apărare a flancului răsăritean al alianței. Declarația de activare permite adoptarea de măsuri defensive de urgență. Secretarul general al NATO, Stoltenberg, afirmase că nu se așteaptă la un atac rusesc asupra statelor pactului defensiv nordatlantic.

Update 14:30 Corespondenta NYT de la Bruxelles afirmă că au și început marile târguieli cu privire la sancțiuni și excepțiile cerute de unii și alții, în vest. Germanii ar fi îngrijorați pentru sectorul bancar, italienii ar vrea să se excepteze de la embargo mărfurile de lux și căile ferate, iar belgienii diamantele…

Update 13:15 Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat că ”Putin a comis o greșeală gravă, iar Rusia va plăti un preț greu pentru ea”. Liderul de la Berlin le-a cerut germanilor să părăsească imediat Ucraina sau să se adăpstească în locuri sigure. Potrivit postului național german, DLF, șefa diplomației germane, Baerbock, a condamnat dur operațiunea militară rusă, declarând că ”ne-am trezit azi într-o lume nouă. Ucraina nu a făcut nimic să se justifice această vărsare de sânge…Putin nu va reuși să le distrugă ucrainienilor visul păcii și democrației. Germania”, a adăugat ea, ”va acționa împreună cu partenerii și aliații ei”.

Și președintele SUA a condamnat atacul rusesc, pe care Biden l-a calificat drept neprovocat și nejustificat”. Lumea ”îi va cere Rusiei socoteală”, a mai avertizat el. La bursa moscovită s-au sistat tranzacțiile.

La Moscova, Vladimir Putin avertizase anterior țările lumii să nu intervină, SUA, NATO și UE au anunțat sancțiuni dure, despre care deliberează acum

Update 12:30: Rusia a anunțat exerciții în Transnistria ale trupelor numite ”de menținere a păcii”. Republica Moldova și-a închis spațiul aerian și a cerut în CSAT ca guvernul de la Chișinău să ceară parlamentului declararea stării de urgență. Chișinăul a deschis punctele de tranzit ale frontierei pentru refugiați ucrainieni. Polonia și republicile baltice au activat articolul patru al tratatului NATO, simțindu-se amenințate.

UPDATE 12.00: Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat că două nave neidentificate se află în apropiere de Insula Șerpilor (n.r. 50 km est de Sulina) și au cerut prin canalul de comunicație radio ca trupele de frontieră de la Ismail să se predea.

UPDATE 11:00: Conform jurnaliștilor israelieni, Rusia a anunțat desfășurarea unor exerciții militare plănuite în Transnistria, regiune separatistă a Republicii Moldova, aflată sub controlul rus din 1992. Temeri cu privire la acte de agresiune asupra Moldovei și intensificarea operațiunilor militare ruse în Ucraina, au determinat-o pe președinta Maia Sandu să convoace reuniunea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.

Joi, 24 februarie, Ucraina a fost invadată, ca urmare a unui atac militar concentrat, care vizează ocuparea țării și demilitarizarea sa, după cum anunțase în această dimineață liderul statului agresor, Vladimir Putin. Atacuri aeriene masive au vizat capitala Kiev, dar și orașe din estul, sudul și centrul țării, inclusiv din vest.

Orașe ucrainene atacate de Rusia, 24 feb – Sursă: Tania Kozyreva, Twitter

Într-un discurs televizat, care a produs unde de șoc în întreaga lume, președintele rus a anunțat joi, 24 februarie, ora 6 a.m. EET, declanșarea unei invazii militare de proporții în Ucraina, invocând articolul 51 din Carta ONU care permite ”un război de apărare”. La mai puțin de 24 de ore după ce insistase că nu a cerut armatei să intre în Ucraina, Kremlinul lansează cea mai mare operațiune militară teritorială asupra unui stat independent european de la finalul celui de-al doilea război mondial.

Președintele Ucrainei a decretat legea marțială, cerându-i șefului armatei ucrainene să respingă militar prin orice mijloace trupele ruse agresoare și să le cauzeze distrugeri maxime. Conform forțelor armate ucrainene, 5 avioane de vânătoare ruse au fost doborâte, iar un număr de aproximativ 6 victime au fost înregistrate în rândul soldaților Ucraineni.

Zelenski a cerut întregii lumi să ofere asistență militară și ajutor pentru a proteja spațiul aerian al țării sale, în timp ce campania rusă de bombardamente continuă. Surse de la fața locului au surprins inclusiv atacuri asupra unor țințe civile – blocuri de locuințe. Zeci de mii de oameni au luat cu asalt metroul din Kiev și autostrăzile, în încercarea de a se refugia, după ce joi dimineață, o baza aeriană din Kiev a fost bombardată de Rusia. Primarul Capitalei ucrainene, fostul campion la box, Vitali Klitschko a făcut cerut populației să rămână calmă și a reiterat apelul către comunitatea internațională de a oferi sprijin Ucrainei.

Belarusul neagă implicarea armatelor sale în invazia asupra statului vecin, după ce surse internaționale au anunțat că trupele bieloruse luptă alături de partea rusă. Zeci de mii de trupe ruse au fost masate la granița Belarusului cu Ucraina în ultima lună, pretexând exerciții militare anunțate. Parte din ele sunt acum implicate în actul de război asupra Ucrainei

Ca urmare a informațiilor de intelligence primite, președintele Zelenski a cerut Turciei – stat membru NATO – să blocheze accesul navelor și vaselor rusești la strâmtorile Bosfor și Dardanale, pentru a le impiedica să intre în Marea Neagră și să atace Ucraina din sud. O posibilă invazie din zona Mării Negre ar viza următoarele puncte:

Sursă: Twitter – Telegraph.co.uk

În așteptarea unui răspuns unitar al Uniunii Europene, alături de Marea Britanie și SUA, cu un pachet de sancțiuni masive, Polonia a cerut NATO să activeze Articolul 4 din Tratat, care vizează amenințarea integrității teritoriale a unui stat partener.

Conform jurnaliștilor israelieni, Rusia a anunțat desfășurarea unor exerciții militare plănuite în Transnistria, regiune separatistă a Republicii Moldova, aflată sub controlul rus din 1992. Temeri cu privire la acte de agresiune asupra Moldovei și intensificarea operațiunilor militare ruse în Ucraina, au determinat-o pe președinta Maia Sandu să convoace reuniunea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.

Reacții internaționale

Liderii G7 se au anunțat că se vor reuni de urgență pentru a stabili măsurile pe care le vor lua cele mai puternice 7 economii ale lumii, ca urmare a războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Totodată, președinta Comisiei Europene a convocat alături de președintele UE, Charles Michel, pentru joi seara o reuniune a Consiliului European, unde cele 27 state membre vor decide ce răspuns vor da Moscovei. Au fost anunțate sancțiunile cele mai dure și se așteaptă un boicot internațional. Mai multe voci, printre care fostul președinte român, Traian Băsescu, au cerut decuplarea Rusiei de la sistemul bancar internațional (SWIFT), pentru a limita posibilitățile financiare ale Federației Ruse.

Fostul premier al României, Dacian Cioloș a solicitat ”blocarea de îndată a tuturor mijloacelor media de propagandă ale Rusiei – Sputnik, Russia Today etc – de pe teritoriul României, dar și de pe teritoriul Uniunii Europene”.

22 de gânduri despre „LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – primele 14 zile

 1. Ca sa fie clar,Romania va avea frontiera cu Federatia Rusa.Odessa va cadea,Insula Serpilor va cadea,si,din pacate,nu vad cum ar putea sa scape Moldova.Asa ca pregatiti va pentru o noua lume.Europa si SUA au pierdut,Putin a castigat.Si implicit China.

  1. Să nu ne grăbim. Și Hitler a câștigat la început enorm. A cucerit toată Europa, Ucraina și jumătate de Rusie. Ei și? Tot a pierdut tot până la urmă. Granița cu Rusia – cât va dura ea?

   1. Da,nu va contrazic.Dar,desi stim ca istoria are ciudata tendinta de a se repeta,nu ne putem abtine sa nu observam unele diferente cruciale intre prezent si ceea ce a fost acum 70-80 de ani.Crucial atunci a fost faptul ca am avut 2 ideologii distrugatoare care si au irosit majoritatea resurselor ca sa se distruga una pe alta.Azi,cine sa iroseasca resursele Rusiei?Cine ii sta impotriva?Franta?Germania?SUA?Cine?Doar amaratul popor ucrainean,inferior ca numar,motivatie,capabilitati militare,nesustinut de nimeni(decat cu perfide,inutile si perverse mesaje de incurajare).Sub conducerea de inca 3 ani,ce in momentul de fata par eterni,a senilului de la Casa Alba oare se poate repeta momentul Omaha,Utah si Sword,in caz ca se va ajunge acolo?Cine mai e dispus sa se sacrifice in Vest pentru idealuri,libertate,democratie,pentru ceea ce este corect?Spiritul de mai demult a acelor oameni care si au dat viata luptand impotriva nazismului si comunismului nu se regaseste in niciun aspect al locuitorilor actuali ai spatiului euroatlantic.Credeti ca sunt pesimist?Ca renunt la speranta fara lupta?Da,asa este.E cea mai slaba generatie si conducere a Vestului din istoria moderna,fata in fata cu eficienta si amoralitatea sistemului sovietic considerat,in mod fatal,disparut.Uite ca Putin i-a citit pe toti perfect,a mutat si a castigat.Cine i se va opune?NATO,UE si G7 i au tradat azi pe toti si toate idealurile.Si o ultima intrebare.Credeti ca daca maine rusii bombardeaza Bucurestiul,tarile NATO ar declara razboi Rusiei?….Sincer?….

Scrie un comentariu