Cele mai noi articole · Știri de ultimă oră · Politică internațională

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 12, 13 & 14

Update 23. 15: Șeful diplomației ucrainene, Kuleba, numește trei pași de efectuat ca summitul NATO să aibă succes: 1) întărirea legăturilor instituționale dintre Ucraina și NATO; 2) pași în direcția aderării Ucrainei la NATO; și 3) garanții de securitate pe acest drum.

Update 22.30 Savanți și experți din toată lumea avertizează împotriva riscului unei anihilări prin intermediul inteligenței artificiale, care ar putea avea anvergura ”unei pandemii sau lovituri nucleare”, relevă o luare de poziție semnată de sute de oameni de știință și demnitari, reluată de DLF. Reducerea acestui risc ar trebui să fie o prioritate globală, afirmă specialiști, precum inventatorul programului ChatGPT-OpenAI, Sam Altman, care au contribuit la dezvoltarea inteligenței artificiale și al căror apel a fost lansat de Center for AI Safety. Nu e primul avertisment al unor experți. DLF informează că la Lulea, în Suedia, s-au întâlnit azi funcționari americani și europenid e rang înalt care discută chestiunea inteligenței artificiale.

Italia va oferi Ucrainei un al șaptelea pachet de ajutoare militare Ucrainei.

Discordie anglo-americană. În timp ce britanicii au evidențiat dreptul sacrosanct al Ucrainei de a ataca teritoriul Rusiei, țara agresoare, americanii administrației de stânga din Washington au repetat că ”nu încurajează asemenea atacuri”. Președintele Rusiei, Putin, a amenințat cu represalii ”în oglindă” pentru atacul cu drone asupra Moscovei. Și satrapul său cecen, Kadîrov, a amenințat să se răzbune pentru această lovitură cu drone asupra capitalei ruse.

NATO întărește trupele KFOR din Kosovo. Secretarul general al alianței, Stoltenberg, a anunțat dislocarea în provincia albano-sârbească zguduită de un conflict ionteretnic 700 de militari suplimentari din rezerva operativă. Ieri au fost răniți 30 de militari KFOR și 50 de demonstranți sârbi, care, la chemarea principalului partid sârb din zonă, Srpska Lista, o formațiune naționalistă, voiau să-i împiedice pe aleșii albanezi să-și ocupe funcțiile de edili.

Analiză: ”Instabilitatea în Balcani e în interesul Rusiei”, scria recent săptămînalul cultural german Die Zeit. Se poate adăuga: și în interesul președintelui ultranaționalist și putinofil al Serbiei, Vucici. Vezi și comentariul acestui blog Ce se întâmplă în nordul provinciei Kosovo? Scenariul Târgu Mureș

Update 18:20 Intelligence-ul ucrainean: “noi și partenerii noștri știm în timp real unde se află atât Putin, cât și Prigojin“. Locația lui Vladimir Putin și a fondatorului grupului Wagner, Evgheni Prigojin, este monitorizată de serviciile de informații militare ucrainene în timp real, a declarat un purtător de cuvânt al Kievului. Andriy Yusov a precizat și că „în ciuda tuturor încercărilor și eforturilor de a ascunde aceste informații” și a presupusei utilizări de „diverse tehnologii, inclusiv a dubluri ”, „nu este ceva ce poate fi ascuns”.

Yusov a subliniat că Ucraina este un stat civilizat care vrea să aducă în fața justiției criminalii de război și că în acest moment nu este interesată să îi elimine fizic pe cei doi.

Update 18:00 Ministrul de externe al Marii Britanii: Ucraina are dreptul să se apere dincolo de granițe. James Cleverly a declarat că Ucraina are „dreptul legitim” de a se apăra și poate „proiecta forță” dincolo de granițele sale.

Răspunzând la o întrebare adresată de editorul pentru securitate și apărare de la Sky News, Deborah Haynes, despre atacul cu drone de la Moscova din aceastădimineață și dacă Ucraina are dreptul de a ataca teritoriul Rusiei, ministrul de externe al Regatului Unit a spus că nu va specula cu privire la natura atacului. Aflat la o conferință de presă în Estonia, Cleverly a precizat că atacarea unor ținte militare legitime din afara granițelor Ucrainei face parte din defensiva Kievului și că ar trebui să recunoaștem acest lucru.

Washingtonul nu susține țintirea Rusiei. De cealaltă parte a oceanului, SUA adună în continuare informații despre atacul de astăzi cu drone asupra Moscovei – reinterând însă că nu sprijină atacurile în interiorul Rusiei, notează Sky news.

De la Kremlin, Putin a declarat în această după-amiază că cei din spatele atacului cu drone de la Moscova au încercat să „sperie” Rusia și că acțiunea este un semn clar de terorism, informează Sky News. Dictatorul rus a acuzat direct Kievul. Moscova a anunțat că va răspunde folosind cele mai dure măsuri.

Ucraina a negat implicarea directă.

Update 11:30 Regimul sudafrican îi oferă imunitate lui Putin. Liderul rus va putea participa în luna august, potrivit Bloomberg, la summitul BRICS din Africa de Sud, întrucât autoritățile de la Pretoria ar fi oferit garanții, în speță imunitate diplomatică, șefilor de stat participanți, deci, implicit, și tiranului de la Kremlin, căutat cu mandat de arestare pentru crime de război de Curtea Penală Internațională. Conform acestor garanții, Putin ar urma să nu fie reținut și extrădat.

Update 11:00 Ministrul de război al Rusiei, Şoigu, acuză Ucraina de terorism. Potrivit oficialului rus, ucrainenii ar fi atacat cu opt drone Moscova. Toate ar fi fost doborâte de apărarea antiaeriană a oraşului, relatează autorităṭile ruse, citate de Deutschland Funk. Conform primarului Moscovei, Sobiani, o clădire ar fi fost avariată, şi o persoană rănită.

Analiză: Kremlinul depășește orice nivel de tupeu și obrăznicie. După cum relevă corespondentul ziarului Kiev Independent, Ilia Ponomarenko. Rusia bombardează Ucraina de un an și jumătate, întorcând-o în comuna primitivă și lansează de trei zile val după val de atacuri cu rachete și drone asupra capitalei ucrainene, dar tot Moscova acuză Ucraina de terorism.

Update 10:45 Rusia a lansat în cursul nopṭii al treilea atac aerian în masă împotriva Kievului din ultimele 24 de ore, ucigând cel puțin o persoană și rănind alte cel puțin nouă.

Administrația locală a afirmat că atacul a fost lansat din diferite direcții și în mai multe etape, folosindu-se drone iraniene kamikaze, Shahed.

Potrivit informațiilor preliminare, apărarea antiaeriană a Kievului a interceptat 29 de drone lansate de Rusia asupra capitalei în cursul nopții.

Resturile dintr-o dronă au căzut și au provocat un incendiu într-un bloc de locuinṭe înalt din districtul Holosiivskyi din Kiev, unde s-au înregistrat victime. Forțele ucrainene afirmă că au ucis în ultimele 24 de ore 410 de militari ruși și au interceptat 51 de rachete de croazieră.

Ucraina a cerut autorităților de la Seul livrarea unui scut anti-rachetă sudcoreean.

Serviciile secrete slovace au devoalat o încercare a poliției politice ruse de a truca alegerile slovace în favoarea unui partid putinist. E vorba de Smer-SD. La rândul lor, cele cehești se așteaptă la campanii de dezinformare ale Moscovei întru torpilșarea acordului securitar dintre Praga și Washington privind întărirea cooperării militare bilaterale.

29 mai 2023 – anul 2 – ziua a 94-a zi a războiului

Update 22:10 Violenṭe în Kosovo. Forṭele NATO-KFOR care asigură stabilitatea în mica ṭară balcanică au fost brutal atacate de protestatari sârbi. Mai mulṭi militari maghiari ai Alianṭei au fost răniṭi.

Purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu, a denunṭat violenṭele. “NATO condamnă cu fermitate atacurile neprovocate împotriva trupelor NATO-KFOR din nordul Kosovo, care au dus la rănirea unora dintre ele. Astfel de atacuri sunt total inacceptabile. KFOR va lua toate măsurile necesare pentru a-și îndeplini mandatul ONU“.

Update 20:00 La Kiev s-a dat azi pentru a treia oară alarma antiaeriană. În mod vădit, Rusia a luat la ochi capitala ucraineană Kiev, Putin părând hotărât să mizeze pe terorizarea populației ucrainene și pe distrugerea capabilităților militare adunate de ucraineni pentru contraofensivă. În Donețk, bombe rusești ghidate au distrus o benzinărie, omorând doi oameni. Alt civil a fost omorât de invadatorii ruși în regiunea Herson.

În acest context, președintele Zelenski a prezidat azi o reuniune a comandanților instituțiilor de forță ale țării. S-a discutat calendarul operațiunilor.

În răstimp, președintele Rusiei, Putin, a semnat denunțarea, de către Moscova, a Trataului privind Forțele Convenționale în Europa. Iar satrapul său bielorus, Lukașenko, promite arme nucleare oricui se alătură URSS în miniatruă care este uniunea Rusia-Belarus.

La Chișinău s-a hotărât crearea unui centru patriotic antidezinformare. Potrivit Maiei Sandu, menirea noii instituții publice este să contracareze propaganda rusă. Șefa statului a scos azi în evidență, la o conferință de presă, cât de periculoasă e propaganda rusă. Centrul național de apărare informațională și combatere a propagandei, denumit ”Patriot”, va avea menirea de a coordona și transpune strategia națională de combatere a dezinformării.

Danemarca a mai alocat 2,6 miliarde de dolari pentru ajutorarea militară a Ucrainei.

Update 19:45 Aproximativ 100 de soldați ruși ar fi fost uciși, iar peste 400 au fost răniți într-o lovitură a armatei ucrainene asupra unei foste clinici din satul Yurivka de lângă Mariupol, a informat, astăzi, consilierul exilat al primarului Mariupolului, Petro Andriuscenko.

Ziua de azi a fost una dintre cele mai dure ale războiului, a declarat consilierul prezidențial ucrainean Ihor Zhovkva, pentru Sky News. Rusia și-a reluat în cursul dimineții valul de atacuri cu rachete de croazieră asupra capitalei. Alte atacuri similare masive avuseseră loc în cursul nopții, precum și ieri.

Ucraina vrea ca, după război, să se creeze o largă porțiune demilitarizată care s-o apere de o viitoare agresiune rusă, a reliefat consilierul prezidențial ucrainean, Mykhailo Podolyak. 

Șeful diplomației europene, Borrell, consideră că ”Rusia nu va fi dispusă se negocieze decât dacă va câștiga războiul”.

Update 19:30 Rusia a amenințat din nou cu invalidarea acordului pe cereale.

Cancelarul Scholz l-a invitat pe proaspăt realesul președinte al Turciei, Erdogan, la Berlin. Ministrul de externe al Suediei, Billström, și-a anunțat intenția de a sta de vorbă, în curând, cu omologul său turc Cavusoglu despre aderarea Suediei la NATO, pe care Ankara refuză s-o ratifice din cauza refugiaților kurzi din această țară scandinavă, pe care regimul Erdogan îi acuză de terorism.

Update 10:00 Conflictul Putin-Prigojin pare a se ascuți rapid. Potrivit ISW, șeful mercenarilor Wagner se plânge nu doar de cenzurarea discuțiilor din Rusia despre unitatea militară pe care o finanțează Prigojin, ci pare a fi nemulțumit de Putin pentru că nu i s-a dat recompensa promisă pentru capturarea Bahmutului. Predarea pozițiilor deținute de mercenari în oraș se amână, iar intenitatea operațiunilor rusești în zonă s-a încetinit perceptibil, dând trupelor ucrainene, potrivit ISW, posibilitatea să preia inițiativa.

Și conflictul dintre Rusia și SUA se ascute, după ce ministerul de interne de la Moscova l-a plasat pe senatorul american Lindsey Graham pe o listă de persoane căutate cu mandat de arestare. În mod fals, oficialii Kremlinului i-au atribuit declarații celebrând uciderea de ruși, deși, în a 457-a zi de război, Graham s-a rezumat, într-o întâlnire cu președintele Zelenski, derulată la Kiev, să laude rezistența ucraineană, să accepte mulțumiri pentru ajutoarele în valoare de 38 de miliarde acordate de SUA de la invazia din februarie 2022 încoace și să amintească de faptul că rușii au crezut că vor termina războiul în trei zile.

Update 09:45 Forțele ucrainene au lansat o suită de atacuri asupra pozițiilor ruse din Berdianskul ocupat. Ar fi fost vorba de 5 bombardamente.

Rusia a lansat un al 15 atac aerian masiv asupra Ucrainei, ținta dronelor și rachetelor de croazieră fiind între altele Kievul. În capitală s-au înregistrat mai multe explozii. Alte bombardări rusești s-au abătut asupra regiunii Sumîi. E al doilea atac rusesc nocturn consecutiv. Ucraina anunță doborârea a 37 de rachete de croazieră și a 29 de drone iraniene de tip Shahed. Unele drone au fpost doborâte la Nikolaev și la Odesa, relevă Ukrainska Pravda.

În ultimele 24 de ore ar fi fost uciși 430 de militari ruși și distruse 61 de drone ale Moscovei, afirmă oficialitățile ucrainene.

Numărul militarilor ruși uciși în războiul de agresiune declanașat de regimul Putin în Ucraina s-ar fi ridicat, potrivit Statului Major ucrainean, la peste 207.000 de oameni.

Update 09:30 Dezamăgire mare în Vest după realegerea lui Erdogan. Liderul opoziției turce, Kemal Kilicdaroglu, a refuzat să-și admită înfrângerea, considerând cursa electorală ”cea mai nedreaptă din istorie”.

Președintele Ucrainei, Zelenski, l-a felicitat pe proaspăt realesul său omolog din Turcia. Iar dictatorul rus, Putin, l-a numit ”drag prieten”. L-au gratulat pe Erdogan și președintele SUA, Biden, cel al Franței, Macron, precum și premierul britanic Sunak.

Dar șeful Partidului Popular European, creștin-socialul german Weber a cerut oprirea procesului de aderare a Turciei la UE. În ultimii ani s-a vădit că e important un parteneriat între cele două părți dar integrarea în Comunitate a Turciei n-o mai vrea nimeni, nici turcii, nici europenii, a comentat Weber, reluat de DLF, rezultatul scrutinului prezidențial turcesc. După confirmarea oficială a victoriei lui Erdogan, Weber i-a cerut liderului de la Ankara să accepte imediat aderarea Suediei la NATO.

Ministrul german al agriculturii, Özdemir, care e de origine turcă, s-a declarat la rândul său dezamăgit de comportamentul compatrioților săi din Germania. Mulți turci au celebrat ieri zgomotos, pe străzi, victoria lui Erdogan, claxonând în șiruri interminabile de mașini în metropolele Republicii Federale, ”fără să fie siliți să-și asume urmările realegerii președintelui turc”, precum compatrioții lor din Turcia, s-a plâns în context Özdemir.

28 mai 2023 – anul 2 – ziua a 93-a zi a războiului

Update 22:00 Rusia se confruntă cu dezertări de mercenari și de soldați în masă. Potrivit Statului Major ucrainean, au dezertat azi zeci de militari ruși. Ar fi fugit de pe câmpul de luptă 80 de soldați ruși în regiunea Lugansk, evaporându-se din Lisicianskul ocupat. De asemenea, aer fi spălat putina 30 de mercenari Wagner lângă Bahmut, în regiunea Donețk.

Președintele aparent bolnav al Belarus, Lukașenko, a declarat că Rusia ar urma să dea arme nucleare oricărei republici se alătură ”statului unional” Rusia-Belarus. Ministrul de externe al Rusiei, Lavrov, a calificat drept ”inacceptabil” ca Vestul să dea Ucrainei avioane militare. Iar ministrul ucrainean al apărării, Reznikov, a declarat rachetele britanice cu bătaie lungă, Storm Shadows, drept un ”succes de 100%” în materie de rată a țintelor distruse.

La rândul său, președintele Zelenski i-a mulțumit apărării aeriene a Ucrainei, care ”salvează vieți”. Zelenski a cerut de asemenea să sancționeze Iranul pe următorii 50 de ani. Iranul și-a sporit exporturile în Rusia, în răstimpul ultimului an, cu 30 %. În noaptea trecută, Rusia a lansat 59 de drone iraniene Shahed asupra Ucrainei, din care, potrivit Statului Major ucrainean ar fi fost doborâte 58.

Președintele Turciei, Erdogan s-a declarat câștigător al scrutinului de balotaj prezidențial cu 58%, fiind rapid felicitat de Putin, de talibani și de premierul maghiar Viktor Orban. Observatorii vorbesc de o campanie electorală nedemocratică, marcată de incorectitudine, de neregularități și lipsă de transparență. Potrivit DLF există relatări despre atacuri asupra auxiliarilor și observatorilor.

Update 11:30 SUA au evitat, pe moment și ”în principiu”, incapacitatea de plată. Republicanii și democrații s-au înțeles in extremis asupra ridicării plafonului datoriei publice în următorii doi ani. Acordul a fost anunțat după o întrevedere a președintelui Biden cu șeful majorității republicane din Camera Reprezentanților, McCarthy, care a confirmat înțelegerea fără să dea amănunte. În Cameră, acordul urmează să fie votat miercuri. Senatul va trebui să-l valideze. În caz contrar, incapacitatea de plată se va produce la 5 iunie.

Cel mai amplu atac de drone din toate timpurile. Bombele rusești au ucis alți doi civili în regiunea Harkiv. În cel de la 26 mai asupra spitalului din Dnipro au fost omorâți de ruși cel puțin patru oameni. Nikopol a fost bombardat de ruși cu artileria. Deasupra capitalei Kiev, ucrainenii anunță doborârea a peste 40 de drone rusești. E vorba cel mai amplu atac cu drone al Moscovei de la începutul războiului și, totodată, din toate timpurile, într-un război fierbinte. Și orașul Jitomir a suferit pagube materiale. De partea cealaltă, Rusia afirmă că ar fi avut loc o tentativă de atac cu drone ucrainene asupra rafinăriei Ilsky din regiunea Krasnodar.

În ultimele 24 de ore, forțele ucrainene anunță uciderea a circa 400 de militari ruși, numărul total al militarilor invadatori scoși din luptă în Ucraina ajungând, potrivit Statului Major ucrainean, la 206.600. Ar mai fi fost distruse 3 tancuri, alte 7 blindate de luptă, precum și 11 sisteme de artilerie. Rușii au atacat în special la Bahmut și Avdiivka, ”fără să avanseze”, afirmă partea ucraineană, reluată de presa locală.

Revenirea Moscovei la metode sovietice. Potrivit serviciilor secrete britanice, reluate de Ukrainska Pravda, Rusia recurge tot mai mult la munca silnică spre a face față penuriei de forță de muncă.

Un sondaj de opinie, reluat de Kiev independent, relevă că două treimi din ucraineni, în speță 64%, se opun negocierilor cu Rusia înainte de finalul războiului. Doar 23,1% la favorizează.

Reconsiderări de țări neutre. Austria, deși țară neutră, va aloca 2 milioane de euro operațiunii eliberării Ucrainei de drone. Și Elveția neutră pare a se face, sub presiune externă, mai bună. Berna e pe cale să aprobe recumpărarea, de către nemți, a 25 de tancuri Leopard 2, cu condiția să nu fie livrate Ucrainei.

În Turcia are loc scrutinul de balotaj prezidențial. Președintele în exercițiu, Erdogan, are mari șanse de a se impune.

27 mai 2023 – anul 2 – ziua a 92-a zi a războiului

Update 12:00 Ucraina este pregătită să înceapă operațiunea de contraofensivă, a declarat unul dintre cei mai înalți oficiali de securitate ai țării pentru BBC News, reluat de Sky News. Deși nu a dezvăluit data, Oleksiy Danilov a declarat jurnaliștilor britanici că ar putea începe „mâine, poimâine sau peste o săptămână”.

Trebuie să înțelegem acea oportunitate istorică care este dată – de către Dumnezeu – țării noastre pe care nu o putem pierde, astfel încât să putem deveni cu adevărat o țară europeană mare, independentă”, a declarat secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei.

Update 11:40 Forțele ucrainene au interceptat cinci drone Orlan-10 și două drone Zala, a declarat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei în actualizarea sa de sâmbătă dimineață.

Armata ucraineană au lovit trei zone de concentrare a armelor și echipamentelor militare rusești, trei puncte de control, două depozite de muniții, două unități de artilerie la pozițiile lor de tragere, un sistem de apărare aeriană și „alte două ținte importante”, a precizat aceeași sursă.

Numărul militarilor ruși uciși în război ar fi atins 206.200, conform Kievului.

În ultimele 24 de ore, Rusia a lansat 20 de rachete, 68 de atacuri aeriene și aproximativ 89 de atacuri cu lansatoare multiple de rachetă împotriva Ucrainei.

Mercenarii Wagner și-au început „probabil” retragerea din jurul orașului Bahmut, estimează ministerul apărării din Marea Britanie, în raportul său din această dimineață. Prigojin anunțase anterior că retragerea trupelor sale a început, continuând până după 1 iunie. Potrivit lui, armata convențională a Rusiei va înlocui mercenarii Wagner.

Update 11:30 Atacuri sângeroase asupra regiunii Zaporijja. Trupele ruse au bombardat 16 așezări în regiunea Zaporijja în ultima zi, ucigând o femeie de 73 de ani și rănind alte două, a informat guvernatorul Yurii Malașko, citat de Kiev Independent.

Regiunea nord-estică Sumîi a fost din nou ținta atacurilor rusești, relatează aceeași sursă. Șapte localități au fost ținta focurilor de artilerie ruse, potrivit administrației militare locale. Sumîi se învecinează cu Rusia.

Peste graniță, o dronă ar fi atacat o clădire a ministerului de interne rus din localitatea Maysky, situată în regiunea Belgorod, a informat postul de știri online Baza, pe Telegram, citat de Kiev Independent. Vineri, un dispozitiv explozibil ar fi avariat o clădire aparținând companiei Gazprom, tot în regiunea Belgorod.

Update 11:15 E timpul să luăm înapoi ceea ce este al nostru – este mesajul videoclipului publicat în această dimineață de generalul Zalujni, comandantul șef al forțelor armate ucrainene, pe canalul său de Telegram. În imagini, soldații par a se pregăti de luptă și apar și tancurile germane Leopard-2. Potrivit agenției NEXTA, video-ul face parte dintr-o campanie de recrutare pentru armata Kievului, însă opinia publică ucraineană și internațională a intrepretat imaginile ca indiciu pentru debutul contraofensivei.

Update 00:20 Ministerul apărării ucrainean susține că Rusia intenționează să provoace un incident nuclear fals la centrala din Zaporijjia „în câteva ore”, pentru a da vina pe Kiev, informează Sky News. Informațiile obținute sugerează că rușii intenționează să „imite” un accident la uzină – care a fost capturată de trupele ruse în martie anul trecut – pentru a manipula Occidentul și a forța încetarea focului în regiune.

Vor să provoace comunitatea internațională și să efectueze o investigație detaliată care necesită o încetare a focului, pentru a-și regrupa trupele și a stopa contraofensiva (n.r. ucraineană)”, informează aceeași sursă.

26 mai 2023 – anul 2 – ziua a 91-a zi a războiului

Update 23:45 Situația militară. Au avut loc 18 ciocniri în zone cheie pe fronturile din Ucraina, în timpul zilei de vineri, a anunțat Statul Major de la Kiev. Potrivit cotidianului Ukrainska Pravda, luptele între armata rusă și forțele de apărare ale ucrainei s-au concentrat în jurul localităților Kupiansk, Lîman, Bahmut, Avdiivka și Marinka.

Statul Major ucrainean a mai raportat că rușii continuă să desfășoare operațiuni defensive pe fronturile Zaporijjia și Herson. În ultima zi, forțele aeriene ale Kievului au efectuat opt ​​lovituri în zonele în care erau concentrate personalul și echipamentul militar rusesc.

Succes tactic al ucrainenilor în Lugansk. Soldații Forțelor Speciale de Operațiuni au învins invadatorii ruși în apropiere de orașul Kreminna, în regiunea estică, Lugansk. Trupele aveau superioritate numerică, însă au fost descoperite și luate prin surprindere de forțele speciale ucrainene.

Update 15:10 Moscova pare să amenințe Vestul cu arsenalul său nuclear. Rusia va trebui să lanseze un atac preemptiv dacă Occidentul dă Ucrainei arme nucleare, ar fi lăsat să se înțeleagă fostul președinte, Dmitri Medvedev, citat de agențiile ruse și reluat de Sky News. Presa moscovită susține că actualul vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei ar fi afirmat că: „există legi ireversibile ale războiului. Dacă este vorba de arme nucleare, va trebui să existe o lovitură preventivă”. Nu sunt primele declarații belicoase ale aliatului lui Putin, care a amenințat frecvent atât Ucraina, cât și Occidentul, de la debutul războiului rus în țara vecină. Anterior, Medveded declarase că acest război s-ar putea întinde pe decenii, notează Sky News.

Și vedeta TV, Vladimir Solovyov, propagandistul principal al Kremlinului, ar fi afirmat că Moscova ar trebui să lanseze un atac preventiv asupra Marii Britanii, considerate principalul dușman al Rusiei, din cauza susținerii uriașe, militare și securitare, acordată de Londra, Kievului. Nici Solovyov nu este la prima declarație de acest tip, lansând de-a lungul timpului amenințări către Marea Britanie, Germania, dar și alte state europene.

De ce nu va folosi Putin arsenalul nuclear al Rusiei și care e scopul amenințărilor

Analiștii de la ISW spun că Rusia nu a desfășurat încă arme nucleare în Belarus, deși Minskul a afirmat joi că arsenalul este în drum spre Belarus – și că consideră că este „extraordinar de puțin probabil” ca Vladimir Putin să folosească arme nucleare în Ucraina sau în altă parte. Institutul pentru Studierea Războiului de la Washington sugerase anterior că Moscova încearcă să folosească escaladarea retoricii nucleare ca pârghie pentru a „constrânge statele occidentale să negocieze cu Rusia și să oprească ajutorul militar suplimentar Ucrainei”.

Update 15:00 Iranul trimite drone către Rusia prin Marea Caspică, anunță CNN, reluat de Kiev Independent. Experții au observat o serie de nave rusești și iraniene, capabile să transporte armament, întrerupându-și în mod regulat telecomunicațiile de urmărire, atunci când navighează prin această mare. Acest lucru constituie o indicație importantă că nu vor să le fie înregistrat parcursul, probabil din necesitatea de a ascunde ceva, informează aceleași surse citate de CNN.

Un nou atac cu drone și rachete a avut loc noaptea trecută asupra Ucrainei, în mod special asupra capitalei sale. Apărarea antiaeriană a reușit să doboare 25 de drone kamikaze Shahed și 10 rachete de croazieră, a informat Statul Major al țării.

Update 14:15 Îngrijorări pentru ocupanții ruși din Crimeea. Procuratorul instalat de Moscova în Crimeea ocupată, Serghei Aksyonov, este “probabil îngrijorat de capacitatea forțelor armate ruse de a apăra peninsula în cazul unei contraofensive ucrainene“, a informat ministerul apărării de la Londra, în raportul său de vineri, 26 mai. Corpul 22 de armată al Rusiei, responsabil cu apărarea Crimeei, a fost desfășurat în mare parte în afara peninsulei și a suferit pierderi grele, se arată în analiza oficialilor militari britanici.

Aksyonov ar fi reînviat o veche tradiție a trupelor cazace folosite de armata țaristă, înființând grupări de paramilitari cu status semioficial de rezerviști, notează aceeași sursă. Utilizarea grupărilor de mercenari a cunoscut o expansiune în ultimii ani, în Rusia, deși, în mod tradițional, această țară folosește astfel de grupări, cum sunt acum cecenii lui Kadîrov sau mercenarii lui Prigojin.

Update 14:00 Un atac cu rachete rusești asupra unei clinici din orașul Dnipro a ucis 2 persoane, rănind alte 23, relatează Kiev Independent. Potrivit guvernatorului militar al regiunii Dnipropetrovsk, Serhii Lysak, bombardamentul s-a produs în această dimineață, iar una dintre victime, o femeie în vârstă de 69 ani, era doar în trecere pe lângă clinica lovită de rachete. Acestea au avariat și o clinică veterinară din împrejurimi. Între răniți sunt și doi copii, de 3, respectiv 6 ani. Imagini cu civili însângerați au scandalizat opinia publică ucraineană.

25 mai 2023 – anul 2 – ziua a 90-a zi a războiului

Update 20:30 A reapărut, într-o înregistrare video, comandantul armatei ucrainene, Zalujni, despre care propaganda rusă afirmase că ar fi dispărut.

Garda Națională ucraineană anunță doborârea în regiunea Zaporijjea a unui avion militar rusesc de tip SU 25 și avarierea altuia. În Marea Neagră, ucrainenii au atacat cu drone navale o navă rusă de spionaj, avariind-o, scrie Ukrainska Pravda.

Rusia și-a mutat o parte a arsenalulului nuclear în Belarus, un gest de amenințare la adresa Vestului.

SUA și celelalte țări din grupul de contact Ramstein au primis Ucrainei ajutoare militare în valoare de 65 de miliarde de dolari. Concomitent, potrivit Bloomberg, UE a înghețat active ale Băncii centrale a Rusiei în valoare de 200 de miliarde de euro, după cum a reliefat o purtătoare de cuvânt a Comisiei.

Update 15.30 UE renunță și în al doilea an de război la vămuirea mărfurilor ucrainene.

Update 15:00 Kievul a confirmat că în suburbiile Bahmutului mercenarii Wagner sunt înlocuiți de militari ai armatei ruse. Potrivit vice-șefei ministerului ucrainean al apărării, mercenarii lui Prigojin continuă să fie în oraș. Prigojin anunțase anterior retragerea din suburbii.

Rușii afirmă că ar fi doborât drone ucrainene la Sevastopol. Guvernatorul instalat de Moscova în oraș, Mihail Razvojaiev a făcut această afirmație pe Telegram.

Corpul Voluntarilor ruși afirmă că militarii săi s-au infiltrat din nou în Rusia și au postat o imagine cu ei derulând steagul propriu în proximitatea unui oficiu poștal rusesc. Grupurile paramilitare ruse au anunțat noi incursiuni în Rusia.

Rusia a ripostat la decizia Suediei de a expulza 5 probabili spioni ruși sub acoperire diplomatică, anunțând expulzarea a cinci diplomați suedezi și închiderea consulatului din Göteborg.

Ucraina anunță repatrierea a 106 prizonieri ucraineni din trupele care au luptat la Bahmut.

Update 10:15 Ucraina anunță doborârea tuturor dronelor lansate de Rusia împotriva Ucrainei în noaptea trecută. Ar fi vorba de 36 de drone de tip Shahed care au fost distruse.

Potrivit serviciilor secrete ale SUA, care au analizat înregistrări de convorbiri de militari, e posibil ca Ucraina să fi fost implicată în atacul cu drone asupra Kremlinului, relatează CNN.

Ciocnirile ruso-ucrainene au avut loc cu precădere în cinci zone. E vorba de fronturile de la Kupiansk, Lîman, Bahmut, Avdiivka și Marinka. 

500 de militari ruși ar fi fost uciși în război în ultimele 24 de ore, afirmă Statul Major ucrainean, reluat de Ukrainska Pravda. Numărul total al militarilor ruși uciși din februarie trecut încoace ar fi ajuns la peste 205.000 de persoane.

Update 10:00 Economia germană a intrat în recesiune. PIB-ul s-a redus în primul trimestru cu 0,3%, după ce a scăzut și în ultimul trimestru al anului trecut.

Coreea de Sud și-a revizuit poziția și și-a manifestat intenția de a livra Ucrainei muniție de artilerie prin intermediul Statelor Unite, relevă Wall Street Journal.

Intrarea în campania prezidențială a lui Ron DeSantis, contracandidatul lui Donald Trump la nominalizarea republicană pentru candidatura la președinția SUA, a stârnit maxim interes în internet.

Masiv e și interesul generat de știrea despărțirii de Tina Turner. Multe celebrități politice, mediatice și artistice se arată întristate de moartea ei. Regina rock-ului a decedat la 83 de ani la Zuerich, în Elveția, a cărei cetățenie o dobândise.

24 mai 2023 – anul 2 – ziua a 89-a zi a războiului

Update 23:00 SUA studiază eventualitatea utilizării de arme americane date Ucrainei în incidentele de la Belgorod, afirmă Washington Post, citându-l pe purtătorul de cuvânt și coordonatului Comunicațiilor Strategice al Casei Albe, John Kirby.

Update 21:00 Prigojin face un rechizitoriu șfichiuitor regimului Putin căruia îi atestă eșecul total în ”operațiunea specială”, după cum a numit Moscova, oficial, războiul de agresiune din Ucraina. Potrivit șefului mercenarilor Wagner, Rusia a dat greș la toate capitolele în materie de realizare a obiectivelor ei de ”denazificare” și ”demilitarizare” a Ucrainei, făcând, dimpotrivă, dintr-o țară odinioară obscură, o putere cu o armată mai redutabilă decât oricare alta.

Update 17:40 Biserica Ortodoxă a Ucrainei îi dă cu tifla patriarhului kaghebist Kiril al Moscovei. Biserica Ucrainei va abandona calendarul iulian. Sinodul Bisericii Ortodoxe Ucrainene a hotărât prăznuirea Crăciunului la 25 decembrie, alături de creștinii ortodocși români și de cei apuseni.

Update 17:30 Olanda va investi peste un sfert de miliard de euro pentru a procura Ucrainei obuze. Iar Germania îi va furniza peste o sută de tancuri Leopard 1. Vor, fi, potrivit ambasadorului Ucrainei la Berlin, 110 tancuri de acest tip. BERD va aloca alte 1,5 miliarde reparării infrastructurii ucrainene.

Ministrul rus al apărării, Șoigu, a amenințat că Moscova va răspunde pe viitor ”extrem de dur” unor atacuri precum cele efectuate în Belgorod. Potrivit lui Șoigu, ”în operațiunea antiteroristă” ar fi fost ”uciși peste 70 de membri ai unităților naționaliste”.

Update 12:00 Rusia lui Putin, lider căutat cu mandat de arestare de CPI pentru crime de război, o amenință pe șefa statului moldovean, Maia Sandu. Vladimir Giabarov, șef adjunct al camerei superioare a Dumei de Stat, a declarat că Rusia ar putea iniția o anchetă penală împotriva președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, punând-o pe lista internațională a persoanelor căutate, relevă Ukrainska Pravda. Giabarov a insultat-o suburban pe ”cetățeana română Maia Sandu” afirmând că șefa de stat a Republicii Moldova ”pare a fi bolnavă la cap”. Supărarea oficialilor regimului de la Moscova se datorează faptului că Maia Sandu l-ar amenința cu arestarea pe Vladimir Putin, omul care a declanșat o agresiune militară împotriva Ucrainei și e căutat de Curtea Penală Internațională pentru crime de război comise în țara cotropită de armata lui.

Update 11:45 Bătăliile din Belgorod ridică, potrivit experților britanici, probleme tuturor taberelor implicate direct și indirect. Rușii, a reliefat pentru Sky News generalul Rupert Jones, sunt umiliți și realizează că au o problemă de securitate internă. Vestul e oarecum îngrijorat de sprijinul acordat rebelilor de către Ucraina, în speță de utilizarea armelor occidentale în aceste operațiuni. Rusia afirmă că ar fi ucis 70 de atacatori, ceilalți fiind împinși înapoi pe teritoriul ucrainean după două zile de lupte, mai afirmă Sky News.

ISW relevă că e probabil ca rebelii din ”Corpul rus de Voluntari” și din ”Legiunea pentru Libertatea Rusiei” s-au retras dincoace de granița regiunii ruse Belgorod, în Ucraina, în timp ce rușii au declarat înfrângerea ”sabotorilor” și încheierea ”operațiunii antiteroriste”.

Ce nevoi mai are armata ucraineană? Regatul Unit vrea să ajute. Premierul britanic Sunak a avertizat Rusia să nu aștepte ca Vestul să obosească în a susține Ucraina, pe care ”Occidentul o va ajuta ani la rând”, după cum, potrivit Financial Times, s-a exprimat liderul de la Londra la o conferință dedicată chestiunilor militare. La Kiev, ministrul ucrainean al apărării, Reznikov, l-a primit pe omologul său britanic, Ben Wallace. Săptămâna viitoare începe instrucția tanchiștilor ucraineni pe tancuri americane de tip M1 Abrams.

Rusia are o problemă tot mai acută cu dezertările. Numărul dezertărilor ar fi crescut sensibil, afirmă serviciile secrete britanice, potrivit cărora numărul proceselor pentru fuga de serviciul militar derulate la Curțile Marțiale a trecut de 1050 doar în lunile anului curent. În Germania au cerut azil peste 2.500 de ruși care fugeau de încorporare sau mobilizare, reiese din date ale ministerului federal de interne publicate în replică la o întrebare a Partidului postcomunist Die Linke, ”Stânga” și reluate de DLF.

Update 11:30 Bahmut trebuie că e complet în mâna mercenarilor Wagner, de vreme ce, pentru prima dată, în informațiile de marți seara, Statul Major ucrainean n-a mai indicat lupte în oraș, reiese dintr-o analiză a ISW, care deduce ”un nou avans al mercenarilor”. Ambele tabere au suferit în orașul aproape complet distrus pierderi absolut enorme, cu zeci, dacă nu cu sute de mii de morți. Șeful trupelor răsăritene ale Ucrainei, Syrski, afirmă, potrivit Ukrainska Pravda, că trupele sale ar ”continua operațiuni defensive și ar avea succes în flancurile Bahmutului”.

Update 10:50 Partizanii ruși anti-Kremlin par să folosească vehicule blindate fabricate în SUA, scrie New York Times. Grupurile antiguvernamentale ruse armate par să fi folosit cel puțin trei vehicule blindate de fabricație americană în incursiunea din regiunea Belgorod, potrivit analizei făcute de cotidianul din SUA.

Legiunea Rusia Liberă a anunțat că operațiunea Belgorod își atinge obiectivele și că acesta este doar începutul:

  • crearea unei zone demilitarizate între Rusia și Ucraina;
  • să elimine luptătorii regimului Putin;
  • să le arate rusilor că rezistența și lupta împotriva regimului Putin sunt posibile în interiorul Rusiei.

Update 10:40 Prigojin denunță incompetența autorităților militare ruse din Belgorod: “pur și simplu au fost incapabili să le facă față“, a declarat șeful grupării Wagner cu privire la partizanii ruși care au pătruns în zonă. Liderul mercenarilor a oferit un interviu pentru canalul Telegram rusesc Dolvog Vorbește, relatează Kiev Independent, în care a afirmat că “Grupurile Corpului de Voluntari rusesc intră fără rușine în regiunea Belgorod”.

Șeful Wagner laudă armata Ucrainei. Deși a afirmat că gruparea sa de mercenari ar fi cucerit tot ce și-a propus în estul Ucrainei, Prigojin a spus că armata Kievului este foarte bine organizată, instruită, serviciile lor de informații sunt la cel mai înalt nivel și militarii săi pot opera cu succes pe orice fel de echipamente, fie că sunt sovietice sau NATO.

Update 10:30 Atacurile rusești împotriva Ucrainei din ultima zi au provocat 2 morți și 17 răniți în nouă regiuni ale țării, respectiv Sumîi, Cernihiv, Harkiv, Herson, Zaporijjia, Dnipropetrovsk, Nicolaev, Lugansk și Donețk. Potrivit autorităților locale, citate de Kiev Independent, numai regiunea sudică Herson a fost ținta a 64 de atacuri ale trupelor invadatoare.

23 mai 2023 – anul 2 – ziua a 88-a zi a războiului

Update 23:00 Voluntarii ruși care au atacat regimul putinist în regiunea rusă Belgorod au negat afirmațiile oficialilor Moscovei, potrivit căror ar fi suferit pierderi de oameni și echipament, relevă Kiev Independent. SUA n-au confirmat încă utilizarea, de către partizanii ruși, a unor arme americane. Oficialii de peste ocean și-au manifestat scepticismul cu privire la afirmațiile ruse cu privire la armele americane ale Corpului de Voluntari ruși.

Avem destule arme” a reliefat șeful serviciilor secrete militare ucrainene. Kiril Budanov a anunțat rapidul debut al contraofensivei ucrainene.

Forțele ruse au încercat fără succes să avanseze spre localitatea Khromove de lângă Bahmut, afirmă Statul Major ucrainean.

Viktor Orban dezavuat. Premierul Ungariei s-a trezit pus la punct de purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean de externe, Oleg Nikolenko, potrivit căruia ”ucrainenii vor lupta până la eliberarea completă a teritoriilor ocupate de ruși”. Orban se hazardase anterior să reafirme că Ucraina n-ar putea câșștiga războiul cu Rusia.

Update 16:20 Președintele Zelensky a anunțat înființarea Corpului de Pușcași Marini ai Ucrainei, relatează Kiev Post. „Statul va face totul pentru a dezvolta o ramură importantă și puternică a trupelor. Să oferim infanteriei noastre arme și echipamente moderne și să creăm noi brigăzi ale Marinei Ucrainene”, a afirmat liderul de la Kiev.

Ce se întâmplă în Belgorod, regiune din vestul Rusiei

Update 16:10 Andriy Yusov de la serviciul de informații ucrainean a anunțat că rușii ar fi început să retragă focoase nucleare dintr-o unitate de depozitare din regiunea Belgorod. „Există chiar și informații suplimentare cu privire la activitățile de evacuare. Instalația Belgorod-22, care este un depozit de muniție nucleară, este evacuată de urgență; și rușii sunt evacuați din zona de lângă Graivoron”, a declarat oficialul ucrainean, confirmând știrile parvenite în cursul nopții și dimineții de marți, 23 mai.

Update 15:40 Rusia bombardează…Rusia, susține jurnalistul BILD, Julian Röpcke, care a anunțat pe Twitter, în urmă cu scurt timp, că aviația militară rusă atacă masiv vestul regiunii Belgorod (din cadrul Federației), pentru a lupta împotriva “separatiștilor pro-ucraineni”. Aceeași sursă confirmă prin imagini geolocalizate că grupările paramilitare ale opoziției ruse “se mișcă libere prin localitatea Kozinka, din regiunea Belgorod.

Kremlinul reacționează: de vină sunt autoritățile locale din Belgorod. Secretarul de presă al lui Putin, Peskov, a comentat evenimentele din regiunea rusă Belgorod, unde grupuri de paramilitari ruși care se opun regimului Putin au pătruns ieri, dinspre Ucraina, încercând să elibereze țara. Potrivit oficialului ucrainean, Anton Gerașcenko, care a tradus intervenția publică a lui Peskov, autoritățile ruse sunt „profund deranjate” de situație, dar nu vor solicita o ședință a consiliului de securitate al Federației. Într-o manieră tipic rusească, spune Gerașcenko, Moscova pune responsabilitatea trecerii ilegale a frontierei pe structurile regionale de poliție. Peskov a precizat că operațiunea specială (n.r. nu este clar dacă Peskov s-a referit la războiul din Ucraina sau acțiunea așa-zis anti-teroristă din regiunea Belgorod împotriva partizanilor) continuă.

Update 12:30 Rusia se va folosi de incidentele din Belgorod, regiune rusă situată la frontiera cu Ucraina, ca să răspândească narativul propagandistic că ar fi ”victimă”, sunt de părere analiștii serviciilor secrete britanice. În cel puțin trei locuri ale regiunii și mai cu seamă lângă Graivoran au avut loc ciocniri între ruși anti-Putin și trupe ruse. S-au produs schimburi de focuri cu arme de infanterie, dar s-au semnalat și drone. Rusia a evacuat mai multe sate și n-a permis încă revenirea locuitorilor. Guvernatorul a declarat azi că operațiunea anti-teroristă continuă.

Operațiunile de partizani ruși din Belgorod au plonjat blogosfera rusă în panică și incoerență informațională, relevă ISW. Steagul sub care aceștia operează este unul Rusiei Libere – alb, albastru, alb – fiind eliminată culoarea roșie.

Update 12:00 Germania și-a anunțat aderarea la alianța avioanelor F 16 pentru Ucraina și vrea să instruiască piloți ucraineni împreună cu alții. Opoziția creștin-democrată germană propune și furnizarea de rachete de croazieră ghidabile de tip Taurus cu o bătaie de 500 de kilometri. Olanda anunță că ar putea, după instrucția piloților ucraineni, să livreze avioane de vânătoare de tip F 16 Ucrainei.

După lumina verde semnalizată de SUA, varii țări vesteuropene, între care și Germania, Belgia și Danemarca, s-au alăturat alianței olandezo-britanice vizând procurarea de avioane de luptă Ucrainei. Câteva state, ca Polonia, au și început instruirea piloților ucraineni. Potrivit Politico, e posibil ca Ucraina să aibă încă din toamnă escadre de F16.

Activitățile ofensive ruse au scăzut în intensitate la Bahmut, afirmă surse ucrainene. Rușii își continuă operațiunile de epurare în zonele orașului ajunse sub controlul lor. Rusia a lansat în ultimele 24 de ore atacuri cu rachetă împotriva regiunilor Dniepropetrovsk, Zaporijjea și Harkiv, precum 48 de raiduri cu drone, efectuând și circa 90 de atacuri din lansatoare multiple de rachete.

Conform Statului Major ucrainean, ar fi fost uciși în ultimele 24 de ore 480 de invadatori, numărul total al rușilor omorâți de la invazia din februarie trecut încoace sporind la 204.360 de soldați și ofițeri.

Președintele Zelenski și-a vizitat militarii pe linia frontului, felicitându-i pentru succesele repurtate. Depozitul unei fabrici de armament ruse din Briansk, de pe teritoriul federației ruse, a luat foc, iar incendiul a fost stins în cursul dimineții.

Premierul britanic a respins cererile fostului lider laburist de extremă stânga, Jeremy Corbyn, de a se înceta focul în Ucraina.tentativele de înghețare a conflictului sunt greșite”, a estimat în context premierul britanic Rishi Sunak. La câteva zile după vizita la Riad a președintelui Ucrainei, Zelenski, a ajuns în Arabia Saudită și ministrul de interne al Rusiei, Vladimir Kolokoțev.

22 mai 2023 – anul 2 – ziua a 87-a zi a războiului

Update 22.30 Adunarea Parlamentară a NATO a recunoscut și calificat crimele comise de Rusia drept ”genocid”.

Rusia e mai puternică decât se crede îndeobște. În ciuda pierderilor semnificative suferite în războiul din Ucraina, ”e o greșeală să se creadă că Rusia ar fi slăbită” de acest conflict militar, astfel încât ”să nu mai poată furniza surprize strategice noi”, e de părere șefa ministerului leton al apărării, Ināra Mūrniece, reluată de Ukrainska Pravda. Mūrniece s-a adresat celor 12 state din grupul nordic membre ale NATO, ai căror reprezentanți s-au reunit la Legionów, lângă Varșovia.

Parte din locuitorii regiunii ruse Belgorod au fost evacuați. E vorba de majoritatea locuitorilor raionului Garivoron, a declarat Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii ruse în care ”Corpul de Voluntari Ruși”, precum și ”Legiunea Libertate Rusiei” au declarat că au trecut granița și au început să ”elibereze regiunea Belgorod din Rusia”. Gladkov a anunțat că ar fi în curs o operațiune ”antiteroristă”.

A i se furniza Ucrainei avioane de vânătoare F 16 constituie o prioritate a SUA, a reliefat Departamentul de Stat american.

În Donețk, forțele ucrainene anunță doborârea unui elicopter rusesc de atac de tip Mi 24.

În teritoriile eliberate recent de ucraineni autoritățile din Kiev anunță depistarea a 50 de cadavre ale unor persoane date dispărute.

Update 19:30 Ucraina a negat implicarea în luptele (de partizani) din Belgorod. Înregistrări video arată lupte în localități de graniță, cu implicarea elicopterelor ruse de tip Mi-8. Grupuri paramilitare ruse și-au asumat luarea cu asalt a unei secții de poliție din regiunea rusă Belgorod și aruncarea în aer a unui pod. Șeful serviciului secret militar ucrainean, Budanov a lansat rușilor un mesaj, afirmând că ”totul se va înrăutiți” și i-a invitat pe militarii Moscovei să se predea. Regimul Putin crede că întreaga chestiune ar fi o manevră de distragere a atenție de la cucerirea Bahmutului de către ruși.

Update 16:10 Serviciile de informații ucrainene confirmă operațiunile paramilitare ale grupărilor de partizani ruși, desfășurate în regiunea de graniță cu Ucraina, Belgorod. Potrivit agenției NEXTA, grupul „Libertatea Rusiei” și Corpul Voluntarului Rus (RVC) desfășoară o operațiune în regiunea Belgorod , a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului de Informații de Stat al Ucrainei, Andrei Yusov. Obiectivul este crearea unei „fâșii de securitate” pentru a proteja civilii ucraineni de atacurile forțelor Moscovei.

Update 14:25 Acțiuni militare de partizani pe teritoriul Rusiei? Presa ucraineană reia un comuncat al trupei de ”voluntari ruși” care afirmă că luptă de partea Ucrainei și ar fi demarat acțiuni combatante în regiunea de graniță rusă Belgorod. Voluntarii de la ”Legiunea Libertatea Rusiei” ar fi cerut populației ruse din zonă să stea în case și să ”nu reziste”, relevă Ukrainska Pravda.

Trupele ucrainene afirmă că mai controlează în Bahmut ”anumite facilități și sectorul privat din zona Litak”, că își ”continuă ceva mai puțin intens avansul în flancurile” de nord și de sud ale orașului, iar trupele ruse ar fi început ”operațiuni de epurare” în zonele localității capturate de ei.

De cealaltă parte, bombardamentele ruse asupra regiunii Herson s-au soldat cu moartea unui civil.

Satrapul Moscovei din Minsk, Alexander Lukașenko, vrea să plece la Moscova să discute cu Putin ”probleme în relațiile bilaterale, care ”nu ar trebui să existe în raporturile dintre noi”, afirmă massmedia oficială din Belarus.

Update14:15 Centrala Nucleară de la Zaporijjea a fost reconectată la rețeaua de curent externă, după o decuplare datorată, potrivit Ucrainei, ”bombardării cablurilor de către Rusia”, iar potrivit Moscovei, sabotajului ucrainean. Șeful AIEA Grossi se arătase după decuplare foarte îngrijorat de extrema vulnerabilitate a situației securității Centralei.

Update 13.45 UE a hotărât să adopte noi sancțiuni împotriva Iranului islamist. Regimul ayatolahilor a arestat peste 20.000 de oameni și procedează la mai mult de zece execuții săptămânale de persoane arestate, judecate și condamnate abuziv. Pe lista sancțiunilor sunt două organizații și 32 de persoane, unele aparținând gărzilor revoluționare iraniene, care, din motive inexplicabile, nu sunt calificate, încă, oficial, ca grupare teroristă.

Comunitatea nu poate accepta discriminarea unei jumătăți a populației iraniene”, a spus șefa diplomației germane, Baerbock, la întâlnirea de la Bruxelles cu omologii ei europeni, referindu-se la femeile din Iran, care sunt prigonite în fel și chip. Demnitarii europeni au discutat de asemenea ajutoarele militare pentru Ucraina, blocate de Ungaria în scop de șantaj, cu scopul scoaterii de pe lista sancțiunilor a băncii maghiare OTP, care face rentabile faceri cu Rusia.

La Bruxelles s-a abordat și problema, deocamdată nerezolvată, a sancționării firmelor și statelor terțe care fentează embargoul, livrând Rusiei mărfuri militare, date drept ”civile”. Între aceste țări se află Iranul, China comunistă, India, Turcia, alte state ca Africa de Sud și foste republici sovietice, precum, de pildă, Armenia și Kazahstan. Miniștrii de externe ai UE dezbat și situația din vestul Balcanilor, precum și cea din Hornul Africii.

Update 11:00 Austria în serios conflict cu Ungaria. Proiectul Ungariei de a elibera din închisoare sute de călăuze ilegale a inflamat Viena. Ministrul austriac de externe și-a anunțat intenția de a-l convoca pe ambasadorul Budapestei și a declarat, la Bruxelles, că Ungaria lansează cel mai greșit semnal posibil eliberând acești răufăcători. Poliția austriacă și-a întărit de câteva zile controalele la frontiere și controlează mai ales automobile din Ungaria, România și Serbia, notează DLF. Condiția eliberării deținuților din Ungaria care se ocupă cu traficul de migranți fusese să părăsească teritoriul maghiar în răstimp de 72 de ore.

Update 10:30 Rusia a atacat masiv Dnipro, în Dniepropetrovsk cu rachete și drone. Agresorii au atacat și serviciul de urgențe, de ambulanțe și pompieri din Dnipro. O persoană a fost rănită aici, pagubele produse fiind de amploare. Unele rachete și drone au fost interceptate. Potrivit Ukrainska Pravda, ar fi fost doborâte 4 rachete și 15 drone. În regiunea Herson a fost doborât un avion rusesc SU-35. Trei civili au fost uciși în atacurile din ultimele 24 ore, în patru regiuni din estul și nord-estul Ucrainei, în timp ce numărul răniților se ridică la 14 persoane.

Situația de la Bahmut continuă să fie neclară. Rusia a afirmat că ar fi cucerit orașul integral, Ucraina a contestat această aserțiune. ISW afirmă că mercenarii e probabil să fi capturat granița occidentală a Bahmutului, dar ar fi decimați și incapabili să mai preia viitoare sarcini militare. În intensele ciocniri din ultimele 24 de ore ar fi fost uciși, potrivit Statului Major ucrainean, 720 de militari ruși, numărul total al invadatorilor scoși din luptă din februarie trecut încoace ridicându-se la 203.880. Forțele ucrainene ar fi bombardat, conform aceleeași surse, cinci concentrări de trupe ruse și două depozite de muniție, trei unități de artilerie, un sistem de război electronic, un sistem antirachetă, precum și alt ”obiectiv important”.

Radu Hossu afirmă în rețele că ar fi fost distrus recent, în weekend, cu o dronă Shahed un spital mobil, edificat exclusiv din donațiile românilor. Procuratura ucraineană a înregistrat, potrivit Kiev Independent, 88.500 de crime de război rusești.

Serviciile secrete britanice afirmă că Rusia a format un grup aerian de elită spre a ataca Ucraina. Grupul cuprinde escadroane de Su 24 și SU 34 precum și elicoptere de atac.

Update 00:15 Președintele Zelenski s-a arătat mulțumit de turneul său și de summitul G7. Subiectul Ucrainei s-a situat în centrul discuțiilor, ucrainenii suscită un respect general, iar întâlnirea la vârf cu Biden a contribuit la întărirea Ucrainei, a apreciat în avion, pe drum spre casă, în alocuțiunea sa video, liderul de la Kiev.

Șefa Comisiei Europene a devoalat faptul că multe firme chinezești sau instalate în China participă la fentarea sancțiunilor impuse Rusiei. Ursula von der Leyen a identificat cel puțin opt care exportă bunuri interzise în Rusia prin intermediul unor țări terțe, relevă DLF.

21 mai 2023 – anul 2 – ziua a 86-a zi a războiului

Update 23:55 Alegerile elene au fost câștigate clar de dreapta conservatoare. Nea Dimkrotia a obținut 41% față de 20 pentru postcomuniștii de la Syryza și 12,5% pentru socialiștii de la Pasok. Au intrat în parlament și comuniștii puri și duri, precum și extrema dreaptă. Premierul Mitsotakis e marele câștigător al scrutinului grec.

Update 15:30 America lui Biden suflă în iaurt. Președintele SUA a declarat că i s-au dat asigurări că avioanele F 16 furnizate de occidentali nu vor fi folosite de ucraineni pentru atacarea teritoriului rus. SUA anunțaseră că aderă la ”coaliția (olandezo-britanică) pentru avioane” și va antrena piloți ucraineni. America n-a promis livrarea de avioane F 16.

Update 14:30 China e cel mai amplu risc global de securitate și pericol pentru prosperitatea lumii, a reliefat la summitul G7 de la Hiroshima, în Japonia, premierul britanic Sunak, care a avertizat că Beijingul e o amenințare crescândă pentru ordinea mondială. Liderul Regatului Unit a precizat că ”securitatea Ucrainei e securitatea noastră” și că Ucraina nu trebuie doar să câștige războiul cu Rusia, ci și să obțină o pace durabilă. Liderii occidentali au promis Ucrainei, din nou, ajutor ”cât timp va fi necesar”.

La summit, președintele Zelenski, a declarat că ”avem nevoie de un clar leadership democratic global”. El a obținut de la omologul său din Coreea de Sud echipament de deminare, precum și ambulanțe pentru forțele armate.

Update 14:15 Ucraina afirmă că trupele proprii mai controlează ”câteva clădiri și fortificații în sudvestul Bahmutului”. Și că ”situația este extrem de dificilă”. Vice-șefa ministerului ucrainean al apărării, Hana Maliar, susține că trupele ucrainene ar domina flancurile orașului și ar fi ”semi-încercuit” trupele ruse din el, făcând dificilă perpetuarea prezenței în localitate a militarilor forțelor de ocupație.

Forțele ucrainene ar fi bombardat cartierul general rusesc de la Berdiansk, în sudul Ucrainei ocupate. Anterior, rușii anunțaseră că ucrainenii ar fi lansat asupra orașului rachete britanice de tip Storm Shdow care ar fi fost interceptate. Ca de obicei, știrile celor două tabere se bat cap în cap.

Update 12:45 Adunarea ”Moldova europeană” a scos în stradă la Chișinău mulțimi semnificative. A venit Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, care a fost primită de șefa statului moldovean, Maia Sandu. Ambele s-au adresat moldovenilor, iar Metosla a reliefat apartenența la Europa a Basarabiei. Potrivit Europei Libere Moldova, ”Președinta Maia Sandu a cerut concetățenilor să participe la un mare miting la Chișinău, pe 21 mai, pentru a „spune lumii că noi suntem europeni și că aceasta e calea aleasă de noi”, în ciuda protestelor antiguvernamentale care ar fi organizate de „o grupare de hoți, plătită cu bani murdari.

Update 12:00 Oficiul prezidențial ucrainean a negat că președintele Zelenski ar fi admis că Ucraina ar fi pierdut complet controlul asupra Bahmutului. ”Nu e nimic rămas în picioare la Bahmut”, declarase Zelenski. Statul Major ucrainean afirmă azi, potrivit Kiev Independent, că ”bătălia pentru Bahmut nu se oprește”, în timp ce ”forțele ruse continuă operațiunile ofensive pentru a captura tot orașul”. Vice-șefa ministerului ucrainean al apărării a calificat anterior luptele din Bahmut drept ”grele” și situația drept ”critică”. ISW consideră că declarația lui Prigojin privind capturarea Bahmutului e simbolică, blocurile cucerite nefiind tactic importante. Putin, care afirmă că bătălia pentru Bahmut s-ar fi încheiat, le-a mulțumit mercenarilor Wagner. Potrivit lui, combatanții ruși vor primi ordine de stat.

Analiză: fostul agent secret britanic Philip Ingram crede că rușii au capturat 99,9 % din Bahmut. Sky News îl citează. După 15 luni de lupte, cucerirea integrală a Bahmutului ar fi, pentru ruși, nu doar o mare victorie simbolică și psihologică, dovedind că armata lui Putin nu e chiar toată în descompunere și putrefacție. Ar fi, concomitent, o izbândă tactică importantă, care pune în mare pericol orașele strategic importante Kramatorsk și Sloviansk și ar apăra trupele ruse în direcția Lisiciansk. Sloviansk e lângă ruta cheie M03, care leagă capitala Kiev de Harkiv și ajunge la Rostov pe Don, în Rusia. Iar Kramatorsk-ul, centru administrativ al regiunii Donețk din 2015, cucerit după 2014 de ruși, iar apoi recucerit după trei luni de ucraineni, e considerat cel mai important centru industrial din estul Ucrainei. Bahmutul era al treilea oraș cheie de apărat de către ucraineni, dată fiind poziția lui importantă.

Președintele SUA, Biden,care s-a întâlnit în Japonia cu omologul său ucrainean, Zelenski, a aprobat un nou pachet de ajutoare militare pentru Kiev, în valoare de 375 de milioane de dolari. Pachetul ar conține muniție, artilerie și blindate. Zelenski i-a mulțumit lui Biden și a declarat că, în afară de acest nou pachet, Ucraina a primit ajutoare americane în valoare de 37 de miliarde de dolari. În Japonia ia azi sfârșit summitul G7. Ieri, Zelenski s-a întâlnit pentru prima dată și cu premierul indian Modi, invitat la summit.

Franța și Italia se alătură ca SUA coaliției pentru avioane olandezo-britanică, prin intenția instruirii de piloți. O astfel de instrucție e laborioasă și durează, în genere, 4 ani. Laborioase și costisitoare sunt și logistica și infrastructura necesare livrării de avioane de tip F 16.

Papa l-a desemnat pe  cardinalul Matteo Zuppi, arhiepiscopul Bologniei și președintele conferinței episcopale italiene, să conducă o misiune de pace în Ucraina.

Update 02:00 Motivul lui Prigojin? Frica de încercuire. Potrivit forțelor ucrainene, motivul pentru care Prigojin pretinde, fals, că ar fi cucerit întregul Bahmut e faptul că-și dorește retragerea înainte de a fi fost încercuit de forțele ucrainene. Așa afirmă Serhiy Cherevatyy, purtător de cuvânt al trupelor ucrainene din răsărit. Alt motiv ar putea fi tentativa de a-i demoraliza pe apărătorii Bahmutului. Care mai controlează o mică paerte din sudvestul orașului distrus. Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podolyak crede că minciuna lui Prigojin privind cucerirea presupus ”integrală” a Bahmutului ar fi fost menită să distragă atenția de la ajutorul covârșitor primit de președintele Zelenski în timpul călătoriilor sale externe.  

Rusia, afirmă ministerul ucrainean al apărării, răspândește știri false și despre șeful armatei ucrainene, Zalujni, despre care afirmă, fals, că ar fi dispărut. Vice-șefa ministerului ucrainean al apărării a negat veracitatea prezumtivei ”dispariții”. Dezinformarea ar fi menită se demoralizeze trupele ucrainene de la Bahmut. Orașele Bahmut și Marinka sunt în epicentrul bătăliilor curente, afirmă forțele ucrainene, reluate de Ukrainska Pravda. Lupte grele au avut loc și în proximitatea Kupianskului, Lîmanului și Avdiivkăi. Pe frontul de la Bahmut, unitățile ruse încearcă să avanseze spre Bila Gora. Ucraina afirmă că aceste încercări de înaintare au dat greș.

Următorul pachet de sancțiuni al UE va pedepsi, potrivit Ursulei von der Leyen, peste 90 de firme care ajută Rusia să fenteze embargoul.

20 mai 2023 – anul 2 – ziua a 85-a zi a războiului

Update 22:00 Volodimir Zelenski a anunțat că a invitat India să se alăture inițiativei Ucrainei privind o formulă de pace, în timpul discuțiilor sale cu premierul Narendra Modi, pe marginea summitului Grupului celor 7 (G7) din Japonia, notează Sky News. India nu a condamnat războiul Rusiei în Ucraina, abținându-se și de la toate voturile de la ONU. New Delhi și Moscova se bucură de o relație strânsă de zeci de ani.

Beijingul și Moscova, furioase după declarațiile comune ale G7 la Hiroshima. “Vor să învingă Rusia pe câmpul de luptă, dar și să o elimine geopolitic ca competitor (…) Ucraina nu este decât un pion în mâinile Vestului”, s-a plâns șeful diplomației ruse, Lavrov, într-o emisiune TV. „Uitați-vă la deciziile care sunt discutate și adoptate astăzi la Hiroshima la summitul G7 și care vizează dubla izolare a Rusiei și Chinei.”, a mai spus ministrul rus de externe. La rândul său, China a protestat zgomotos cu privire la declarația comună G7 de la Hiroshima și s-a plâns organizatorului summit-ului – Japonia, potrivit anunțului făcut de ministerul chinez de externe, informează Sky News. Beijingul denunță implicarea G7 în afacerile sale interne, inclusiv privind Taiwanul.

Declarațiile Grupului celor 7

Moscova condamnată și mai mult sprijin pentru Ucraina. În comunicatul lor final de la summit, liderii G7 au denunțat „războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, despre care au spus că „constituie o încălcare gravă a dreptului internațional, inclusiv a Cartei ONU”.

G7 anunță reducerea dependenței de China. Declarația privind Beijingul a subliniat că „abordarea noastră politică nu are scopul de a dăuna Chinei și nici nu căutăm să amenințăm progresul economic și dezvoltarea în cadrul acesteia”, dar G7 va lua măsuri de „reducere a dependenței excesive” în lanțurile de aprovizionare critice și de a contracara „practicile rău intenționate” în transferul de tehnologie și divulgarea datelor.

Update 21:20 Situație neclară la Bahmut, după ce șeful Wagner a anunțat cucerirea completă a orașului. Prigojin a pretins controlul deplin asupra orașului asediat, într-un mesaj vocal postat pe Telegram, lansat în această seară. Ucraina i-a respins afirmația, relatează Kiev Independent.

Astăzi, la ora 12, Bahmut a fost cucerit complet”, a susținut șeful grupului de mercenari. „Am luat complet tot orașul, din casă în casă”, a completat Prigojin. Pe canalul său de Telegram a fost postat un videoclip care pretinde că îl arată pe Prigojin ținând un steag rusesc în Bahmut, înconjurat de mercenari Wagner. Sunetul exploziilor pare să fie auzit în fundal în timp ce acesta vorbea. Fostul bucătar al lui Putin a anunțat, de asemenea, că gruparea sa se va retrage din Bahmut pe 25 mai pentru „odihnă și recalificare”, dând frâiele armatei obișnuite a Rusiei. El a adăugat că grupul „se va întoarce când va fi nevoie de ajutor”.

Ce spune Kievul

“Nu este adevarat. Unitățile noastre luptă în Bahmut”, a declarat Serhii Cerevatyi, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Est al armatei ucrainene. El nu a oferit alte informații.

După afirmația lui Prigojin, ministrul adjunct al apărării de la Kiev, Hanna Maliar, a declarat că se dau „lupte grele în Bahmut”, adăugând că „situația este critică. Ea a menționat că forțele ucrainene au control asupra părții de sud-vest a orașului. “Apărătorii noștri controlează anumite facilități industriale și de infrastructură din zonă și sectorul privat”, a precizat viceministra.

Ministerul apărării de la Londra a raportat că Rusia a redistribuit probabil mai multe batalioane în sectorul Bahmut, avertizând că Moscova încearcă să pretindă cel puțin un anumit nivel de succes în război, pe fondul succeselor ucrainene și al preocupărilor tot mai mari cu privire la fiabilitatea grupului Wagner.

Update 21:00 Forțele ruse au atacat orașul Torețk din regiunea Donețk cu rachete Grad, rănind cinci persoane, inclusiv un copil de 11 ani, a informat guvernatorul regional, Pavlo Kyrylenko, citat de Kiev Independent.

Update 10:45 Apărarea antiaeriană de la Kiev doborât toate dronele rusești lansate peste noapte, a anunțat administrația militară locală, citată de Kiev Independent. Toate cele 18 drone erau de proveniență iraniană. Nu s-au întregistrat victime, însă două case au fost avariate.

Situația militară

Rusia a desfășurat unități de elită din două brigăzi ale Direcției Principale de Informații a Forțelor Armate ruse în zonele de frontieră ale regiunii Kursk, relatează Ukrainska Pravda. Potrivit Institutului pentru Studierea Războiului (ISW), în acest fel, Moscova încearcă să atragă o parte din trupele ucrainene în zonele de frontieră cu Rusia, pentru a le dispersea din zonele critice ale liniei de contact.

Forțele ruse și-au concentrat majoritatea rezervelor disponibile în zona Bahmut și au încetinit contraatacurile ucrainene în ultimele 24 de ore, notează ISW, citând oficialii Kievului. Cu toate aceastea, contraatacurile ucrainene din ultima săptămână au eliminat probabil amenințarea încercuirii forțelor ucrainene la Bahmut, raportează ISW, forțând trupele ruse să aloce resurse militare suplimentare pentru a se apăra.

În partea ocupată a regiunii Zaporojjie, a fost semnalată apariția unor trupe de kadîroviți, mercenarii ceceni din solda lui Ramzan Kadîrov, relatează Ukrainska Pravda, citând Centrul Național pentru Rezistență.

Update 10:20 Cipuri și componente militare pentru Moscova, din Kazahstan. Sky News relatează că industria de apărare și armata Rusiei ar fi pregătite să pună mâna pe microelectronica și dronele de care au nevoie prin țări „prietenoase”, inclusiv companii din Kazahstan, în ciuda sancțiunilor occidentale.

O investigație comune efectuate de site-ul Important Stories, Proiectul de Raportare a Crimei Organizate și a Corupției (OCCRP) și revista Der Spiegel a scos la iveală cum operează rețelele prin care Kremlinul își asigură compomentele pentru tehnologia militară.
În 2022, Rusia a importat peste 500 de drone de la o companie kazahă numită Aspan Arba, o companie înregistrată în aprilie 2022, la câteva luni după începerea invaziei Rusiei.

Update 10:10 Proteste uriașe au zguduit ieri capitala Georgiei, unde zeci de mii de oameni au ieșit în stradă vineri seara, pentru a-și arătata opoziția față de reluarea curselor aeriene cu Rusia. După ce sute de georgieni au mers în perimetrul aeroportului din Tbilisi, vineri după-amiaza pentru a transmitei cursei de Moscova că nu este bine venită, la lăsarea serii, lucrurile s-au precipat și poliția a interveit brutal, pe alocuri, conform martorilor locali. Georgienii acuză de pro-putinism conducerea țării, care a încercat de asemenea, în luna martie, să treacă o lege controversată care ar fi înregistrat ONG-urile și publicațiile cu finanțări externe, drept agenți străini.

Activista pentru drepturile omului Lana Gvinjilia, în vârstă de 49 de ani, a declarat pentru France24 că reluarea zborurilor regulate cu Rusia „înseamnă că guvernul nostru colaborează cu Kremlinul”, iar partidul de guvernământ Visul Georgian, „de trădare a intereselor națiunii”.

Context

Moscova este cea care a interzis legăturile aeriene în 2019 cu Tbilisi, după marile mitinguri anti-Rusia din Georgia, de la acea vreme, iar săptămâna trecută, într-o mișcare surpriză, Vladimir Putin a semnat un decret de revocare a deciziei. Guvernul Garibashvili a răspuns acceptând reluarea zborurilor. Mai mult, dictatorul rus a eliminat vizele pentru georgienii care vin Rusia pe o perioadă de 90 de zile.

Oamenii se tem că politica pro-rusă a partidului Visul Georgian pune în pericol aderarea țării la Uniunea Europeană, alături de Moldova și Ucraina. Georgia a fost invadată de Rusia în august 2008, după ce la Summitul NATO de la București, candidatura sa și Ucrainei la Alianța Nordatlantică a fost respinsă, pentru a nu trezi nemulțumirea lui Vladimir Putin.

Update 10:00 SUA și aliații săi plănuiesc să furnizeze Ucrainei avioane de luptă F-16, a anunțat Casa Albă, chiar în timp ce Volodimir Zelenski a ajuns în Japonia, la summitul G7, relatează Sky News. Când va primi Kievul aeronavele, câte vor fi livrate și ce țări le vor furniza rămâne neclar, dar un oficial american a subliniat că nu vor fi folosite pentru o viitoare contraofensivă împotriva Rusiei. Consilierul pe securitate națională, Jake Sullivan, a estimat că data livrării se va lua în lunile ce vor urma, după instruirea piloților ucraineni.

Președintele american, Joe Biden, și omologul său de la Kiev vor avea astăzi o discuție tete-a-tete, notează aceeași sursă, după ce Zelenski va fi primit de șeful guvernului de la Tokyo, Fumio Kishida.

19 mai 2023 – anul 2 – ziua a 84-a zi a războiului

Update 21:30 Rusia inundă Bahmutul cu soldați. Potrivit vice-șefei ministerului ucrainean al apărării, Hanna Maliar, Moscova a dislocat la Bahmut mii de noi soldați. În oraș au loc lupte extrem de grele. ”Rușii speră să prevaleze prin cantitate, dacă nu poate prin calitate”, estimează în context Ukrainska Pravda.

Update 20:30 India se căpătuiește, făcând jocul Rusiei lui Putin. Șeful diplomației europene, Borrell, s-a arătat îngrijorat de afacerile rentabile pe care India le face cu Rusia. India importă, între altele, de peste 37 de ori mai multe milioane de barili de țiței din Federația Rusă decât la începutul invaziei trupelor Moscovei în Ucraina. Când importa 1,7 milioane de barili. Iar acum: 63. India se folosește de aceste produse ca să le revândă apoi, la suprapreț, în UE.

Update 19:30 Forțele ucrainene anunță că au mai avansat o jumătate de kilometru în varii direcții, inclusiv înspre centrul Bahmutului. Succesul pare a face parte din rezultatele preluării inițiativei, de către apărătorii ucraineni, care încearcă să pună pe picioare o contraofensivă în orașul pentru care cele două tabere s-au bătut mai mult decât pentru orice alte petec de teren din 24 februarie 2022 încoace.

Bombardamentele rușilor au ucis trei civili în regiunea Sumî.

SUA intră în coaliția avioanelor. Președintele SUA, Biden, a anunțat în Japonia, la summitul G 7, că America va antrena piloți ucraineni pe avioane de vânătoare F 16.

Rusia emite un mandat de arestare împotriva procurorului CPI care combate crimele de război ale liderului de la Moscova. Ministerul rus de interne a emis un mandat de arestare pe numele lui Karim Khan, procurorul Curții Internaționale care a emis mandatul de arestare pe numele lui Vladimir Putin.

Regimul pro-putinist al Georgiei manifestă dispreț față de integritatea teritorială a Ucrainei. Guvernul de la Tbilisi a reluat zbrorile spre Crimeea ocupată de invadatorii ruși.

Președintele Ucrainei, Zelenski le-a cerut liderilor reuniți la summitul arab din Arabia Saudită să sprijine Ucraina în ciuda Rusiei. Zelenski a evidențiat, în context, suferințele provocate de invazia rusă și de represiunea dezlînțuită de Moscova comunității musulmanilor ucraineni din Crimeea și din alte regiuni ocupate de ruși.

Update 13:25 Surpriză la Hiroshima, unde liderii celor mai puternice 7 economii ale lumii s-au reunit pentru summitul G7: președintele ucrainean Zelenski își va face apariția în persoană, ca oaspete special. Liderul de la Kiev este, potrivit presei occidentale, în drum spre Japonia, unde timp de 3 zile se va desfășura reuniunea șefilor de stat și guverne din SUA, Marea Britanie, Canada, Germania, Italia, Franța și țara-gazdă. La reuniune este prezentă și conducerea Uniunii Europene.

Oprire în Arabia Saudită. Avionul președintelui ucrainean a aterizat în regatul saudit, potrivit contului de Twitter al lui Zelenski. Este prima vizită a șefului de stat al Ucrainei în Arabia Saudită. Zelenski se află la Jeddah, unde va participa și la summitul Ligii Arabe, relatează Sky News.

Update 12:30 Rusia a reatacat cu drone și rachete teritoriul ucrainean. Nu toate au putut fi doborâte. Au fost răniți serios oameni la Krivîi Rig. În fața valurilor de atac rusesc, apărarea antiaeriană ucraineană afirmă că a doborât 3 rachete de croazieră și 16 drone.

Potrivit unor surse ruse reluate de Sky News, ministrul rus al apărării, Șoigu, ar fi vizitat cartierul general al trupelor de ocupație din partea ocupată a regiunii Zaporijjea. Ca să ridice moralul propriilor trupe, Moscova a dislocat în regiunea de frontieră, Kursk, unități de comando cu misiuni de sabotaj. Trupele speciale dislocate la Tyotkino, în regiunea rusă Kursk ascultă de ordinele serviciului secret militar, GRU, relevă Ukrainska Pravda.

În ultimele 24 ar fi avut loc, potrivit Kievului, 29 de ciocniri între unitățile ucrainene și trupele cotropitoare. Cele ruse s-ar concentra în continuare asupra fronturilor de la sau de lângă Lîman, Bahmut, Avdiivka și Marinka.

Forțele ucrainene anunță uciderea a 660 de ”invadatori ruși”, precum și distrugerea unui sistem antiaerian, a 4 tancuri și a 12 sisteme de artilerie în ultimele 24 de ore. Numărul total al rușilor uciși de la invazia din februarie trecut încoace s-ar ridica, potrivit Statului Major ucrainean, la 201.760 de militari.

SUA au semnalizat aliaților că America nu va bloca livrarea de avioane F16 Ucrainei, care le cere stăruitor. CNN afirmă că administrația din Washington le-a semnalizat partenerilor europeni că acceptă exportul în Ucraina a acestor avioane de vânătoare.

Pentagonul a descoperit între timp și faptul că a comis o bizară eroare de calcul, socotind, potrivit Reuters, că SUA ar fi acordat Kievului ajutoare suplimentare, în valoare de trei miliarde de dolari, pe care însă America nu le-a dat. Nu e clar dacă imaginara donație și descoperirea erorii vor determina SUA să-și sporească ajutoarele efective, compensând ce nu s-a furnizat decât pe o hârtie greșită.

Iranul islamist a executat încă trei tineri protestatari condamnați pe bază de depoziții obținute sub tortură. Iranul e condus de un regim totalitar, teocratic.

Britanicii (care au promis să reducă imigrația în Regatul Unit), au anunțat la G7 noi sancțiuni împotriva Rusiei. E vroba de sancțiuni împotriva unor persoane și instituții. În plus, Londra interzice importul de diamante brute din Rusia. Și șeful Consiliului European Charles Michel a confirmat intenția UE de a reduce comerțul cu diamante rusești, Premierul Sunak i-a transmis Rusiei, potrivit Sky News, mesajul că Vestul nu se va dezice de Ucraina și nu îi va întoarce spatele, Președintele Zelenski va vizita Japonia spre a se consulta cu liderii G7.

Conducătorii statelor G7 au cerut din nou Rusiei să-și retragă complet trupele (de ocupație) din Ucraina. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut în Japonia perpetuarea ajutorării militare a Ucrainei. Ea a subliniat importanța de a i se da Ucrainei instrumentele necesare să-și ”refacă pe deplin suveranitatea și integritatea teritorială”, după cum relevă DLF.

G7 vrea și adoptarea de noi sancțiuni, dar s-a ferit să amenințe cu sancțiuni statele terțe care fentează embargoul, oferind Rusiei produse de utilizare duală, militară și civilă. G7, care a promis și continuarea ajutoarelor financiare acordate Kievului, a condamnat amenințările ruse cu arma nucleară și staționarea de bombe atomice în Belarus.

Summitul a debutat printr-o depunere de coroane la monumentul dedicat victimelor bombardamentului atomic din 1945 asupra orașului nipon.

18 mai 2023 – anul 2 – ziua a 83-a zi a războiului

Update 19:40 Marea Britanie și Norvegia își întăresc cooperarea privind capacitățile subacvatice, ca răspuns la amenințările Rusiei, au anunțat miniștrii apărării din cele două țări, într-o conferință comună de presă, notează Sky News. Londra și Oslo au convenit să dezvolte un parteneriat strategic pentru a contracara amenințările comune din domeniul subacvatic, inclusiv cele la adresa infrastructurii, a declarat Ben Wallace. Nu există nicio îndoială că Rusia areintenția și capacitatea” de a amenința aprovizionarea subacvatică cu energie și liniile de telecomunicație, a spus ministrul britanic al apărării reporterilor.

Protejarea gazului norvegian, în interesul Europei.Gazul Norvegiei reprezintă aproximativ 40% din necesarul de gaze al continentului. Nu este doar în interesul Marii Britanii și al Norvegiei, este și în interesul Europei să se asigure că acele infrastructuri și surse de energie nu sunt vulnerabile în fața unei Rusii care devine din ce în ce mai mult agresive.”, a precizat Wallace.

Update 19:35 Rusia admite că acordul pe cereale a fost prelungit fără a-și fi îndeplinit revendicările, titrează Ukrainska Pravda. Acordul privind exportul de grâne ucrainene a primit o extensie de 60 de zile, până la 17 iulie, a anunțat chiar Moscova, afirmând că nu au fost făcute schimbări în condiții de export, la cererea partnerului turc.

Update 19:30 Aproximativ 5.000 de soldați ucraineni au fost instruiți în secret în Suedia, relatează European Pravda, citând cotidianul britanic The Times. Aceste trupe au fost antrenate în mânuirea celor mai moderne arme și echipamente militare occidentale, pentru a crește capacitatea forțelor ucrainene în contraofensivele viitoare.

Update 19:20 Nou avans al trupelor defensive ucrainene la Bahmut. Brigada a 3-a de asalt, parte a forțelor terestre ale Kievului, a raportat un succes astăzi, penetrând o linie de contact de la periferia vestică a orașului: apărătorii ucraineni au înaintat 2 km în lățime și 700 de metri în adâncime, spre interiorul localității.

Update 19:10 Washingtonul și Tokyo au convenit noi sancțiuni față de Moscova, informează agenția Ukrinform. Premierul japonez Fumio Kishida și președintele american Joe Biden au anunțat că vor continua să impună sancțiuni împotriva Rusiei și să sprijine Ucraina. Cei doi lideri au avut o întrevedere înaintea summitului G7, care se va desfășura la Hiroshima, între 19 și 21 mai.

Update 19:00 Un mort și doi răniți în regiunea Harkiv, după un bombardament rusesc cu rachete. Cel puțin o persoană a fost ucisă și alte două au fost rănite în timpul unui atac rusesc asupra satului Țyrkuny, guvernatorul regional Oleh Syniehubov, reluat de Kiev Indepedent.

Update 14:00 Statul federal american Montana a devenit primul stat american care a interzis complet rețeaua chineză Tik Tok. Rețeaua e sub controlul regimului comunist chinez și e bănuită că spionează pentru Beijing.

Germania s-a despărțit după acuze masive și întemeiate de corupție de secretarul de stat ecologist Patrick Graichen, un apropiat al ministrului economiei și protecției climei, Habeck. Graichen s-a făcut vinovat de ”o serie de greșeli”, parțial asumate, constituind, potrivit criticilor săi și ai vicecancelarului Habeck, nepotism, de vreme ce de poziția sa a beneficiat întreaga lui familie, cu tot cu nașii.

Peste o mie de ruși au fugit în Finlanda ca să scape de mobilizare, relevă publicația britanică Sky News.

Update 13:30 Liderii statelor G 7 vor discuta în Japonia, eventualitatea organizării unui summit al păcii în Ucraina, care ar putea avea loc în iulie, la Copenhaga, înaintea reuniunii la vârf a NATO, cum a propus Uniunea Europeană.

Ucraina și minoritatea tătară au comemorat azi deportarea și exterminarea de către regimul stalinist sovietic a tătarilor din Crimeea, în 1944. S-au coborât în bernă steaguri ucrainene și tătărești.

Update 12:00 Republica Moldova a încetat să mai folosească energie electrică și gaze naturale din Rusia, după ce și-a redus dependența de la începutul războiului declanșat de Moscova Ucrainei, a declarat azi premierul moldovean Dorin Recean, citat de Reuters, de presa românească și de cea germană.

Ieri, Recean a lansat un apel la calm, după ce politicienii găgăuzi s-au plâns de ceea ce au calificat drept ”presiuni postelectorale” asupra Comratului. În capitala găgăuză au descins procurorii anticorupție de la CNA, care au sechestrat acte de la sediul Judecătoriei Comrat spre a studia în ce măsură a fost manipulat al doilea tur al scrutinului găgăuz. Alegerile s-ar fi soldat, potrivit Comisiei Electorale Centrale, a autonomiei găgăuzecu victoria candidatei Partidului Șor, Evghenia Guțul, care l-ar fi învins pe candidatul susținut de Partidul Socialiștilor, Grigori Uzun, în contextul unor tensiuni fără precedent între autoritățile de la Chișinău și partidul rusofil și putinist Șor.

În reacție la manipulările, protestele și tensiunile locale, Recean, reluat de Europa Liberă Moldova a declarat că ”Vreau să încep cu un mesaj pentru cetățenii noștri din autonomia găgăuză: nimeni, dar absolut nimeni, în locul lor nu va alege bașcanul – nici Chișinăul, nici Moscova”, a spus șefului Guvernului, îndemnând „pe toată lumea să fim calmi, iar instituțiile să funcționeze, toate, la orice nivel”.

Update 11:45 Pax Sinae? O Pace chineză? Mesajul Chinei pentru Ucraina: ”nu există un panaceu al crizei”. Aceasta au fost cuvintele înțelepte ale emisarului special al Beijingului, Li Hui, trimis de dictatorul Xi Jinping la Kiev și Moscova să facă pace: o pax sinae.

Update 11:00 Bilanțul dezastruoaselor inundații din Emilia-Romagna s-a agravat. Revărsarea apelor a ucis cel puțin nouă persoane în Italia sinistrată. Experții se tem de proxime alunecări de teren. Au fost evacuați cel puțin 13.000 de oameni.

Update 10:30 Bahmut și Marinka au rămas în epicentrul bătăliilor terestre dintre ruși și ucraineni. Lupte grele au loc și în apropiere de Lîman și Avdiivka. Forțele ucrainene afirmă a fi respins în zonă 36 de atacuri rusești în ultimele 24 de ore. În acest răstimp ar fi fost uciși patru civili în bombardamentele ruse din regiunile Donețk și Herson.

Un atentat a avut loc la Simferopol, în Crimeea. Explozia unei bombe a provocat în gara orașului deraierea unui marfar cu cereale.

Marea Britanie a exclus trimiterea de avioane de luptă europene de tip Typhoon Ucrainei, care ar implica dislocarea, dimpreună cu aparatele de zbor, a sute de specialiști, piloți și tehnicieni.

Update 10:00 Noi și masive atacuri și bombardamente rusești. Pentru a noua oară în această lună a fost atacat Kievul. Rachetele de croazieră ar fi fost lansate din regiunea Mării Caspice, fiind urmate de drone de spionaj. Potrivit autorităților militare ucrainene de la Kiev, toate proiectilele și dronele trimise de ruși la atacul asupra capitalei ar fi fost doborâte. Părți căzătoare dintr-un proiectil ar fi provocat un incendiu la o întreprindere, a spus primarul Kievului, Kliciko, reluat de DLF. La Odesa una din rachetele rusești a omorât un om. A fost atacată și regiunea Vinița. În total ar fi fost doborâte 29 din 30 de rachete rusești lansate în valul de atacur de astăzi, precum și două drone kamikaze, care s-au adăugat celor două drone de spionaj.

Analiză: se confirmă că, dincolo de ciocnirile de la Bahmut, Marinka, Avdiivka și Lîman, războiul s-a transformat în mare măsură într-o confruntare materială consumată în atacuri în genere futile cu rachete rusești, care sunt sistematic doborâte de ucraineni, grație scuturilor lor anti-rachetă occidentale. Ambele popoare slave se duelează utilizînd ca săbii resursele necesare fabricării acestor rachete tot mai rentabile pentru ucraineni și tot mai puțin profitabile, militar, pentru ruși. Dacă și cât timp Ucraina va continua să fie alimentată de Vest cu muniția necesară acestor scuturi, Rusia e șah mat, la capitolul rachete, un arsenal balistic aparent foarte avansat, pe care Moscova s-a bazat excesiv, până de curând, întrucât le-a provocat ucrainenilor, mult timp, dezastruoase pagube umane și materiale. Rusia și aliații ei vor investi de acum încolo și mai mult în propagandă și dezinformare, spre a determina statele care livrează scuturi și rachetele lor Ucrainei, să înceteze să le mai furnizeze.

Numărul militarilor ruși uciși în ciocnirile zilnice care au loc în Ucraina din februarie trecut încoace s-a ridicat la peste 201.000. Sunt 201.100. Între ei, aproximativ 510 ar fi fost scoși din luptă în ultimele 24 de ore.

Emisarul special chinez Li Hui, trimis să medieze în conflictul ruso-ucrainean a vizitat ieri Kievul.

Ungaria șantează Ucraina și Uniunea Europeană cu blocarea celui de-al 11-lea pachet de sancțiuni, dacă autoritățile din Kiev nu scot de pe lista băncilor sancționate pentru afacerile cu Rusia banca OTV, principala bancă comercială maghiară, care chiar face foarte lucrative afaceri cu Rusia,

SUA anunță, înaintea reuniunii G7 de la Hiroshima, noi sancțiuni care vor fi impuse Rusiei.

Parlamentul eston a cerut ca, la summitul alianței nordatlantice din capitala lituaniană Vilnius să se efectueze pași concreți în direcția integrării Ucrainei în NATO.

17 mai 2023 – anul 2 – ziua a 82-a zi a războiului

Update 22:30 Forțele ucrainene au avansat o jumătate de kilometru spre Bahmut, a declarat Serhii Cherevatyi, purtătorul de cuvânt al forțelor ucrainene din răsărit. Concomitent, ”Rusia a arestat și a acuzat de trădare trei dintre cercetătorii care au lucrat la dezvoltarea rachetelor hipersonice Kinjal”, semnalează agenția Reuters, reluată de Libertatea.ro


Update 19:15 Vestea bună pentru ucraineni, e că sistemul Patriot pe care rușii au pretins că l-ar fi distrus în atacul cu rachete Kinjal de la 16 mai n-a suferit decât ”pagube minime”, sau chiar ”nesemnificative”, s-a constatat, potrivit CNN, după inspectarea lui de către experți americani.

Vestea ceva mai rea ține de evoluțiile contradictorii de la Bahmut. Autoritățile ucrainene admit că rușii ”au avansat la Bahmut”, dar afirmă, totodată, că au cucerit în suburbiile orașului 20 de kilometri pătrați de teritoriu, relevă Kiev Independent. Potrivit vice-șefei ministerului ucrainean al apărării, rușii au adus unități de parașutiști la Bahmut.

O problemă spinoasă pentru militarii ucraineni e și metoda rusă de a reduce eficiența rachetelor Himars prin bruiaj electronic care le derutează GPS-ul.

Update 19:00 Turcia anunță prelungirea pe alte 60 de zile a acordului pe cereale care expirase azi. Bucurie mare pe toate țările amenințate de foamete.

Rusia a bombardat regiunea Harkiv și a omorât trei oameni, între care un copil de cinci ani. Africa de Sud ar vrea să ”medieze” în conflictul ruso-ucrainean. Președintele sudafrican, Cyril Ramaphosa, intenționează să se deplaseze în Ucraina și să pună umărul la o ”inițiativă de pace” împreună cu alți lideri africani, afirmă purtătorul de cuvânt al președintelui Zelenski, Serghii Nikiforov. 

Update 14:00 Traduceri în justiție a bloggerilor ucraineni care au divulgat poziții ale apărării antieriene de la Kiev. Șase „bloggeri” din Kiev ar fi făcut și difuzat fotografii și înregistrări video ale sistemelor antiaeriene în timpul bombardamentului cu rachete rusești de marți și le-au postat pe rețelele de socializare, a relifat CNN, reluatd e Hotnews.ro.

„Serviciul de Securitate al Ucrainei [SBU] a identificat șase rezidenți din Kiev care au difuzat ilegal informații despre activitatea forțelor de apărare aeriană în timpul atacului masiv al Rusiei asupra Kievului”, a declarat acesta într-o declarație pe Telegram.

„În noaptea de 16 mai, aceștia au făcut fotografii și videoclipuri neautorizate ale apărării aeriene ucrainene și le-au postat pe rețelele de socializare.

Update 12:30 Reacția rusă la contraofensiva ucraineană de la Bahmut: întărirea pozițiilor ruse din zonă. Potrivit ISW, în ciuda localei contraofensive ucrainene, Moscova e probabil să-și sporească eforturile de atac din zona Bahmut. Bloguri militare rusești afirmă că Moscova a trimis patru noi batalioane la Bahmut, că să întărească pozițiile trupelor Kremlinului.

Update 12:00 Urmează să ia ființă în cursul acestui an coaliția olandezo-britanică pentru furnizarea de avioane de luptă moderne, cerute de Ucraina. Președintele Zelenski a salutat anunțul celor două țări, care au promis crearea acestei alianțe în culisele reuniunii din capitala islandeză Reykjavik a Consiliului Europei. Ale cărui state au hotărât, de asemenea, în marea lor majoritate, să tragă la răspundere Rusia pentru crimele săvârșite și pagubele provocate Ucrainei. Se va întocmi un registru care va documenta toate aceste crime și daune, O serie de state au hotărât să nu participe această ”coaliție anti-Rusia”. 43 din cele 46 de state ale Consiliului Europei par să fi decis s-o sprijine.

Evoluții noi în războiul rachetelor. Moscova e în mod cert extrem de îngrijorată de riscul pierderii supremației aeriene (nu doar de avantajul atacurilor cu rachete), după interceptarea celor hipersonice de către scutul antirachetă al Ucrainei, estimează, în consens cu analiza de ieri a acestui blog, serviciile secrete britanice. Putin își descrisese rachetele hipersonice, doborâte de scutul occidental anti-rachetă livrat Ucrainei, drept o armă ”imbatabilă”. Iar în ultimele zile apărarea ucraineană a provocat doborârea aproape simultană a mai multo avioane și elicoptere.

Pentru a plonja apărarea ucraineană în perplexitate și a o covârși, generând totdată confuzie, rușii ar fi folosit în valul lor de atacuri balistice mai multe rachete decât de obicei, a estimat, la CNN, un oficial american, rămas anonim.

În ecou la pretenția Rusiei de a fi distrus un sistem de rachete Patriot la Kiev, purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ale Ucrainei a ripostat, făcând bășcălie de afirmațiile propagandei ruse, întrucât, potrivit lui Yurii Ihnat, reluat de presa de la Kiev, ”un sistem de rachete Patriot nu poate fi distrus dintr-un singur foc, chiar dacă se folosesc rachete (hipersonice) de tip Kinjal.”

Nu mai puțin alertată ar trebuia să fie conducerea de la Kremlin de pierderile de trupe ruse. Statul Major al Ucrainei apreciază că, de la invazia rusă din februarie trecut, au fost uciși peste 200.000 de militari ruși, între care 610 în ultimele 24 de ore. Ar fi vorba, mai precis, de scoaterea din luptă a 200.590 de soldați și ofițeri ruși.

16 mai 2023 – anul 2 – ziua a 81-a zi a războiului

Update 22:10 Rachetele britanice cu rază lungă de acțiune (250 km) Storm Shadow „sunt folosite deja pentru a lovi ținte rusești”, ar fi declarat trei oficial occidentali citați de CNN, relatează Sky News. Ținte militare importante din orașul ocupat Lugansk ar fi fost lovite zilele trecute, utilizându-se aceste rachete, despre care experții au afirmat că au potențialul de a fi game changers.

Update 21:45 Un oficial american a declarat pentru CNN că atacul masiv cu rachete al Rusiei asupra Kievului, ”a deteriorat probabil, dar nu a distrus complet un sistem de apărare antiaeriană Patriot”. Autoritățile militare de la Kiev au refuzat să comenteze afirmația Moscovei, potrivit căreia, rachetele Kinjal ar fi distrus acest scut antirachetă foarte scump, oferit de Statele Unite, în colaborare cu Olanda și Germania. Avariile ar putea fi suficiente pentru ca sistemul Patriot să fie retras temporar din primele linii din Ucraina, spun jurnaliștii americani, care precizează că există în continuare multe neclarități cu privire la acest incident.

O baterie de apărare antiaeriană Patriot are un cost total de 1,1 miliarde de dolari, incluzând și stocul de rachete de interceptare. Prin comparație, un sistem antiaerian rusesc S-400 este estimat la 200 milioane de dolari.

Iată cum funcționează scutul antiaerian Patriot, pe care și România îl are pe teritoriul său. Țara noastră a cumpărat patru baterii Patriot de cea mai nouă generație, primele două fiind instalate în 2020 și 2022, iar restul urmează să devină active în cursul acestui an, potrivit MAPN.

Update 19:45 Ucraina în luptă la baionetă cu marea corupție, Procuratura ucraineană a arestat două persoane de la Curtea Supremă din Kiev, inclusiv pe șeful Curții, acuzate de luare de mită.

Update 19:15 Deși vinovată în mare măsură pentru catastrofa politică externă a Vestului și pentru dezastruoasa dependența energetică a Germaniei de Rusia lui Putin, Angela Merkel a fost premiată azi de landul Renania de Nord Vestfalia. Premierul landului renan, Wüst, i-a înmânat fostei cancelare premiul de stat al landului, dotat cu 25.000 de euro. A elogiat-o șefa Băncii Centrale Europene, Lagarde, ea însăși declarată vinovată de justiție, pentru faptele ei din epoca în care era ministru de finanțe al Franțeri, când a alimentat cu sute de milioane un escroc francez putred de bogat.

China comunistă a cerut ambsadelor străine de la Beijing și organizațiilor internaționale să îndepărteze semnele de susținere a Ucrainei vizibile pe zidurile lor exterioare. Potrivit regimului totalitar de la Beijing, aceste semne ar constitui ”propagandă politică”, La fel cu regimul comunist chinez argumnetează și putiniștii din România.

Iranul islamist, un regim teocratic, totalitar, care execută săptămânal câte 10 oameni nevinovați, condamnați la moarte, dimpreună cu persoane găsite vinovate de ”blasfemie” sau de ”activism LGBT” de o justiție complet politizată, va prelua în noiembrie Consiliul ONU pentru Drepturile Omului. Numeroși apărători ai drepturilor omului sunt consternați.

Azi au fost executați în Iran doi tineri osândiți doar pentru postări în social media critice la adresa regimului. Iar acum 6 luni, săptămânalul german Der Spiegel relua organizațiile pentru apărarea drepturilor omului că Iranul a executat două femei acuzate doar de ”activism LGBT”.

Update 19:00 La Bahmut, ucrainenii au eliberat în ultimele zile 20 de kilometri pătrați. Acest major succes terestru a fost obținut, potrivit vice-șefei ministerului ucrainean al apărării, Hanna Maliar, în doar câteva zile. Potrivit serviciilor secrete ucrainene, Rusia e epuizată ca potențial ofensiv, dar mai deține importante resurse defensive. Șeful serviciului secret militar al Kievului, Budanov, a apreciat la ”80 % cantitatea de adevăr pur”, articulat de șeful mercenarilor, Putin.

Ucraina a primit și sistemul antiaerian franco-italian cu rază lungă SAMP-T, trimis de Roma și de Paris, a anunțat ”The New Voice of Ukraine”. 20 de specialiști ucraineni vor manevra acest sistem de apărare sofisticat, furnizat după aprobarea șefei guvernului italian, Giorgia Meloni.

Update 16:30 Rusia pretinde că una din rachetele ei hipersonice Kinjal lansate asupra capitalei ucrainene, Kiev, ar fi distrus un sistem antirachetă Patriot. Moscova n-a prezentat dovezi concludente.

Update 12:00 Schimbare de proporții în războiul ruso-ucrainean: apărarea antiaeriană a Ucrainei a interceptat și distrus toate rachetele -inclusiv hipersonice – precum și dronele rusești care au atacat în noaptea trecută țara. Rușii au lansat inclusiv asupra capitaleri ucrainene un raid aerian de o ”intensitate excepțională”, după cum le-au apreciat autoritățile ucrainene.

Între cele 18 rachete doborâte se află șase hipersonice de tip Kh-47M2 Kinjal, (rachete aerobalistice lansate de avioane MiG-31K care zboară la o viteză de 6.000 de kilometri pe oră), alte nouă rachete de croazieră 9 Kalibr lansate de pe navele rusești din Marea Neagră și trei sol-sol, de tip S-400 și Iskander. Faptul că toate cele 18 rachete au putut fi distruse de scutul antirachetă al Ucrainei e un succes fără precedent l forțelor armate ucrainene.

Rușii au bombardat regiunile Harkiv și Donețk, ucigând 6 civili.

La Bahmut, forțele ucrainene au absolvit o contraofensivă în ultimele trei zile pentru care le-a mulțumit șeful trupelor terestre, Oleksander Syrsky. Potrivit comandamentului ucrainean, această ofensivă ar fi provocat stupoare în rândul unităților invadatoare ruse și ar fi ”schimbat compolet situația de la fața locului”. Potrivit lui Syrsky, mercenarii aflați încă la Bahmut ”se simt ca șobolanii prinși în capcană”.

O dronă probabil ucraineană a atacat cartierul general al serviciilor secrete ruse, FSB, în regiunea Kursk. Drona a descărcat potrivit Ukrainska Pravda, trei runde de muniție asupra acoperișului clădirii. Acțiunea s-a soldat cu rănirea a cinci militari ruși, care au fost spitalizați.

Numărul total al rușilor uciși în invazia lui Putin se apropie vertiginos de 200.000. Potrivit Statului Major ucrainean, e vorba, mai precis de 199.980 de militari, din care 520 au fost omorâți în ultimele 24 de ore. Înaintea cotropirii Ucrainei, Rusia masase la granițe 190.000 de oameni.

Rușii și-au amplificat măsurile de control al populației în zonele ocupate ale Crimeii. Aparatul represiv al Moscovei a efectuat ample razii în gările din peninsulă.

Peste 30 de tancuri americane de tip M1 Abrams au ajuns în Germania de unde urmează să fie transferate Ucrainei.

Premierul Ungariei, Orban a blocat pe moment livrarea unei a opta tranșe de o jumătate de miliard din ”fondul de pace”, în speță din ajutorul european destinat Ucrainei, Budapesta a cerut niște bizare garanții că banii nu vor fi folosiți exclusiv pentru ajutorarea Ucrainei, în speță ca să înarmeze Kievul.

15 mai 2023 – anul 2 – ziua a 80-a zi a războiului

Update 18:15 Rusia afirmă a fi doborît o rachetă britanică de tip Storm Shadow, cu rază de acțiune de 250 de kilometri. În Harkiv, bombardamentele rusești s-au soldat cu moartea a doi civili și rănirea altuia. În Herson ucrainenii au doborât 4 drone rusești.

Președintele Putin a simplificat formalitățile de obținere a cetățeniei ruse pentru mercenarii care luptă în slujba Kremlinului. Igor Kornet, așa-zis ”ministru de interne” al separatiștilor din Lugansk a fost rănit într-o explozie.

Moscova a pregătit o veritabilă ”armada” ca să se apere de controfensivă. In Zaporijjea, serviciile secrete ucrainene au identificat aproximativ 152.000 de militari ruși.

Emisarul Chinei comuniste ar urma să viziteze mâine Ucraina.

UE a publicat estimările privind evoluția economiei ucrainene. Care, după o cădere catastrofală, de 29%, anul trecut, ar urma să crească anul acesta cu 0,6%, iar la anul cu 4%.

Update 18:00 SUA au un sistem antirachetă (israelian) de ”Iron Dome” pregătit să fie livrat Kievului pentru apărarea în contra rachetelor rusești, dacă Ucraina îl solicită, a spus Senatului american, săptămâna trecută, generalul-locotent Daniel Karbler, comandantul forțelor spațiale și de apărarea anti-rachetă al Statelor Unite, reluat de Jerusalem Post.

Pentru livrarea acestui sistem, SUA ar avea nevoie de aprobarea Israelului, concernul care-l produce, Rafael, fiind o firmă a statului evreu.

SUA au plătit din 2011, când a fost instalat, aproape 3 miliarde de dolari pentru producerea lui. Declarația generalului Karbler pare a indica faptul că Israelul e de acord cu livrarea sistemului, Ucraina având mare și urgentă nevoie de sisteme de apărare antirachetă.

Update 15:00 La Londra, președintele Ucrainei, Zelenski, și-a manifestat optimismul că țara sa va obține avioane de luptă, iar Marea Britanie s-a obligat să înceapă să instruiască piloții ucraineni în mânuirea lor. Conform lui zelenski, subiectul a fost dezbătut cu premierul britanic Rishi Sunakl, și se aștreaptă decizii importante. Ucraina are nevoie de avioane F-16 pentru recucerirea teritoriului său.

Analiză: O serie de puteri occidentale se tem să i le dea. Administrația de stânga din Washinton se teme de o ”escaladare”. La fel s-a temut și în trecut, aiurea, când a refuzat Ucrainei tancuri sau sisteme de rachete Patriot, doar spre a descoperi ulterior că livrarea lor n-a constituit niciun fel de ”escaladare”. Iar Germaniei îi e frică să nu cumva să fie folosite avioanele pentru atacarea teritoriului rusesc – deși un astfel de atac asupra unor obiective militare ar fi perfect legitim din punctul de vedere al legilor războiului și al dreptului internațional. Franța a anunțat ieri că va furniza Ucrainei noi sisteme antiaeriene și blindate, oferind și instrucția pe ele pentru militarii mai multor batalioane.

Update 14:30 Un atac rusesc cu rachetă la Avdiivka s-a soldat cu moartea a patru persoane aflate într-un adăpst, relevă Kiev Independent și Ukrainska Pravda.

Rusia a dezmințit ca ”inventate” informațiile furnizate de Washington Post cu privire la trocul miligtar secret propus Ucrainei de șeful mercenarilor, Prigojin. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, peskiv, refuzase ințial să le comenteze, înainte de a le dezminți.

Industria ucraineană chemată să producă muniție mai multă și mai ieftină. deficitul de muniție pe front e mare și concernul ucrainean de armament, Ukroboronprom, a fost obligat de conducerea politico-militară să livreze mai multe obuze de  82, 120, 122, 125 și 152 mm, proiectile fabricate în genere în cooperare cu firme străine. Concernul își va intensifica producția, ministerul de război fiind obligat la rândul său să cumpere prioritar producția internă de obuze, înainte de a recurge la muniția din import, relevă Ukrainska Pravda.

Oficialii ruși în ipostază de iobagi. Dregătorii Rusiei au fost legați de glie. Regimul Putin nu le mai permite să demisioneze. Interdicția e secretă, dar întărită de amenințarea cu punerea sub acuzare pentru trădare. Sau, cine știe, cu invatația la un ceai cu Poloniu. Un site numit Vazhnye Istorii, reluat de Ukrainska Pravda, citează agenți secreți ai FSB care dezvăluie că cel puțin 2 guvernatori au încercat să se retragă din funcții dupoă izbucnirea războiului, fiind instantaneu chemați la ordine și puși să afișeze ”unitate”. Se știa de o interdicție afectând personalul militar și pe securiștii FSB, dar nu și de u na restrângând opțiunile funcționarilor publici.

Update 11:15 Statele G 7 vor să înăsprească sancțiunile impuse Rusiei. Noile pedepse urmează să fie anunțate la întâlnirile din perioada 19-21 mai, relevă Sky News.

Update 11:00 Republica Moldova a anunțat retragerea Chișinăului din CSI. Comunitatea statelor ”independente” e o organizație postsovietică menită să mențină sub controlul Moscovei cât mai multe din fostele republici ale URSS. Retragerea din CSI va fi inițiată de Parlamentul de la Chișinău, a annunțat Igor Grosu, șeful legislativului, după consultări cu Maia Sandu și guvernul Recean.

Președintele Erdogan tot câștigă alegeri de 20 ani. După numărarea a 99% din voturi, Comisia Electorală îi atribuie un scor de 49,4 %. Challengerului i s-au atribuit 44,9.

Analiză: În alegerile legislative turcești, s-a impus partidul islamist AKP al lui Erdogan, care și-a apărat majoritatea absolută. Opoziția a câștigat marile orașe în afară de Bursa și sudestul kurd, dar a pierdut masiv în Anatolia. Scrutinul de balotaj turcesc de la 28 mai e extrem de probabil să se deruleze. Erdogan are însă foarte mari șanse de a se impune din nou, dat fiind că Ogan, reprezentantul ultranaționalist clasat al treilea în cursa prezidențială, cu circa 5%, e mai apropiat de liderul islamist decât de cel kemalist și electoratul său riscă să încline decisiv balanța spre Erdogan.

Update 10:45 Președintele Zelenski a plecat de la Paris într-o vizită surpriză la Londra, spre a conferi cu premierul britanic Sunak. Britanicii vor da Ucrainei, potrivit Reuters, sute de drone cu rază de acțiune de peste 200 de km și sute de rachete pentru apărarea antiaeriană.

China se amestecă în războiul ruso-ucrainean. Pe urmele lui Zelenski vizitează Kievul, Polonia, Franța și Germania un emisar de rang înalt al Chimnei comuniste. e vorba de Li Hui, fostul ambsador chinez la Moscova, trimis în Rusia și Ucraina (în premieră) spre a sonda un eventual aranjament de pace.

A vrut Prigojin să trădeze? A propus în ianuarie un troc militar ucrsainenilor? Washington Post afirmă că deține documente secrete, potrivit cărora șeful mercenarilor Wagner le-ar fi oferit ucrainenilor informații secrete despre pozițiile trupelor ruse, într-un troc care ar fi implicat retrgarea forțelor ucrainene din Bahmut, unde mercenarii sufereau pierderi grave, dar Prigojin ar fi fost refuzat de Kiev.

Update 10:30 În marginile Bahmutului rușii și-au întărit pozițiile cu trupe aeropurtate. Potrivit oficialilor ucraineni, au loc lupte grele în oraș, după zile în care ucrainenii au avansat perceptibil. Numărul total al rușilor morți de la invazie încoace a depășit, potrivit Statului Major ucrainean, 199.000 de militari.

O serie de explozii au zguduit azi orașul ucrainan Tokmak, aflat sub ocupație în regiunea Zaproijjea. În Herson rușii îi forțează pe ucrainenii cu pașaport rusesc să se alăture oștirii de ocupație. Din regiunile Herson și Zaporijjea colaboraționiștii ocupanților ruși fug pe capete în Rusia de frica contraofensivei.

Update 08:00 Ucraina a recucerit în ultimele trei zile peste 25 kilometri pătrați la Bahmut, relevă ISW. Thinktankul american a dezavuat pretențiile ruse, potrivit cărora contratacul ucrainean ar fi fost respins.

E probabil să aibă loc primul scrutin prezidențial de balotaj din istoria Turciei. Comisia electorală îl dă ”câștigător” al scrutinului de ieri pe președintele în exercițiu al Turciei, Erdogan, cu 49,5% din voturi față de 44,5 pentru challengerul său, Kilicodaroglu de la kemaliștii social-democrați. Al treilea candidat, ultranaționalistul Ogan a luat 5,3 procente, de care are putea depinde viitorul președinte al Turciei. În unele locuri partidul islamist, guvernamental, a cerut și 11 renumerări ale voturilor.

Președintele Franței, Macron, a promis Ucrainei în prezența președintelui ei, Zelenski, un ajutor militar suplimentar. Parisul s-a angajat să livreze Kievului zecid e blindate ușoare și să antreneze mai multe batalioane ucrainene să le mânuiască. Franța și Ucraina au cerut Rusiei să se retragă din perimetrul Centralei Nucleare de la Zaporijjea.

14 mai 2023 – anul 2 – ziua a 79-a zi a războiului

Update 22:00 Scandalul privind cifrele scrutinului prezidențial turcesc a luat proporții. Datele publicate de erdoganiști prin agenția oficială de informații, Anadolu, aflată sub controlul strict al islamiștilor, afișează o pronunțată discrepanță față de cele publicate de Anka, apropiată de kemaliști. Și primarul Istanbulului, Ekrem İmamoğlu,(51, de la CHP) a lansat un apel, cerând cetățenilor să nu aibă încredere în datele furnizate de agenția oficială de știri. Potrivit ziarului german Bild, opoziția acuză puterea islamistă că trage de timp prin manevre tactice, precum contestări în justiție în fiefurile electorale ale opoziției, tergiversând astfel numărarea și publicarea rezultatelor. Potrivit primarului capitalei Ankara, Mansur Yavas, colegul său de partid kemalist Kemal Kilicdaroglu e în față cu 47,4 % din voturi, Recep Tayyip Erdogan adunând doar 46,8 de procente până acum. CHP, partidul challangerului, efectuează o numărătoare paralelă cu ajutorul auxiliarilor ei prezenți la toate localurile de vot.

Update 20:00 Kemal Kılıçdaroğlu de la kemaliștii social-democrați anunță că se află în frunte, la numărătoarea voturilor scrutinului prezidențial turc. La fel afirmă și numărătoarea paralelă a ANKA Haber – Ajansi, reluată de Europe Elects. Potrivit acestei numărători paralele, după numărarea 31,3% din sufragii, Kılıçdaroğlu conduce cu 47,4%, urmat de islamistul Erdogan, cu 46,9 de procente. Cu Kılıçdaroğlu au votat în foarte mare măsură Istanbulul, mulți din regiunea cutremurată din sudul Turciei, precum și parte mare din populația kurdă. Prezența la vot ar fi fost de 93,6 %, reprezentând peste 60 de milioane de oameni, un total cu peste 7 procente mai mare decât la precedentul scrutin. Agenția oficială de știri a Turciei, aflată sub control erdoganist, afirmă că după numărarea a 41% din voturi, Erdogan ar conduce cu 53,55%, față de Kemal, cu 42,55 %.

Update 19:30: La decernarea prestigiosului premiu Carol cel Mare al orașului Aachen, acordat azi președintelui Ucrainei, Zelenski, poliția germană a ratat ocazia de a se arăta la înălțime. Polițiștii au dat buluc, au împânzit întreaga urbe și au blocat toate străzile orașului cu zeci și sute de dube. Forțele de ordine s-au călcat pe picioare mai ales în perimetrul venerabilei piețe a Primăriei și în apropierea Domului carolingian, unde oamenii au fost ținuți în ploaie, iar unui ziarist care-și prezentase legitimația și actul de identitate i s-a refuzat accesul în piața de lângă sala încoronării, sub pretextul că ar fi ”prea multe persoane” în zonă. Chiar și după ce zeci și sute de persoane au părăsit zona, jurnalistul a continuat să fie lăsat să aștepte, fiind apoi șicanat.

Update 19:00 Au apărut primele rezultate parțiale ale alegerilor prezidențiale din Turcia, unde a avut loc astăzi primul tur de scrutin. Președintele în funcție, Erdogan, conduce cu aproximativ 4% în fața adversarului său principal, Kemal Kilicidaroglu. Lupta se anunță a fi foarte strânsă, iar prezența la vot a fost uriașă, în zone precum Istanbul, dar și în teritoriile locuite de kurzi.

Candidatul la președinție Kemal Kilicidaroglu a promis că va pune capăt dictaturii din țară. Cu primul său decret, va elibera deținuții politici și va pune în aplicare deciziile CEDO, a spus acesta. Opoziţia a mai precizat că Turcia va avea un regim fără vize cu Uniunea Europeană şi va face un pact cu Bashar al-Assad pentru a returna cele 4.000.000 de refugiaţi în Siria, care sunt acum în țară.

Două moduri de a încheia o campanie la alegerile din Turcia, grăitoare pentru opțiunile ideologice și politice ale celor doi contracandidați: Kilicidaroglu, un kemalist convins, a vizitat mausoleul lui Ataturk din Ankara și a depus un buchet cu flori, în timp ce Erdogan a mers la rugăciunile de seară din Hagia Sofia, prefăcută din lăcaș creștin într-un musulman, apoi în muzeu și retransformată recnt în moschee la Istanbul.

Update 18:45 Situație militară pozitivă pentru armata Kievului la Bahmut. Unitățile ucrainene au capturat astăzi peste 10 poziții inamice ruse, în nordul și sudul periferiei orașului Bahmut, a anunța viceministra apărării, Hanna Maliar, reluată de Kiev Post.
Trupele Ucrainei au defrișat o zonă semnificativă a pădurii din raionul Ivanovo, în împrejurimile Bahmutului, în timp ce mai mulți soldați inamici au fost capturați din diferite unități ale Kievului. Maliar a confirmat că lupte puternice se duc și în interiorul orașului, unde inamicii încearcă să distrugă totul în jur.

Doi civili au murit, după un atac rusesc cu focuri de artilerie asupra satului Staryța, din regiunea de nord-est, Harkiv, relatează Ukrainska Pravda. În regiunea Dnipropetrovsk, alte două persoane au fost rănite în urma unor atacuri cu artilerie ale forțelor ruse, în cursul zilei de duminică, notează aceeași sursă, în timp ce un șofer de ambulanță și trei oameni au suferit răni din cauza bombardamentelor rusești asupra orașului Zaporojjia.

Update 18:30 Preşedintele ucrainean Zelenski a sosit la Aachen, în Germania, pentru a i se decerna Premiul Charlesmagne, în prezenṭa foştilor laureaṭi, precum disidenta bielorusă, Ṭihanovskaia şi şefa Comisiei Europene, Von der Leyen.

Europa este unită. Premiul Carol cel Mare ca distincṭie a cetățenilor europeni semnifică plecăciunea profundă a societăților noastre liberale în faṭa curajului și determinării poporului ucrainean și a președintelui acestuia”, a declarat cancelarul german, Olaf Scholz, sosit la Aachen odată cu liderul de la Kiev.

Update 17:30 Israelul (care după calendarul gregorian împlinește azi 75 de ani de existență ca stat modern), a anunțat că a decapitat întreaga conducere a grupării teroriste palestiniene, Jihadul Islamic. Potrivit premierului israelian, Beniamin Netanyahu, operațiunea a fost încheiată, a anunțat agenția NEXTA. Jihadul Islamic lansase anterior, zile în șir, din Gaza, aproximativ o mie de rachete asupra populației civile a statului evreu.

În Germania, președintele Zelenski a mulțumit țării gazdă pentru ajutorul dat Ucrainei. Gazda sa, cancelarul Scholz a reiterat mantra hotărârii Berlinului de a ajuta Ucraina ”cât timp are nevoie”.

Nu e clar, prin urmare, de ce nu-i dă avione de luptă, de care sigur are nevoie armata Kievului, de vreme ce președintele Ucrainei, Zelenski, și-a reiterat az, în Germania, cererea de a se furniza țării sale avioane militare occidentale. ”Nu vrem să atacăm teritoriul rus cu aceste avioane, ci să recucerim teritoriul nostru ocupat”. Zelenski și poporul ucrainean primesc în aceste clipe la Aachen premiul Carol cel Mare pentru merite în integrarea europeană. Apoi, șeful statului ucrainean urmează să efectueze o vizită neanunțată la Paris.

În Turcia s-au închis, după o cursă electorală cap la cap, localurile de vot. Rezultatele se așteaptă în cursul serii. Fuseseră chemați la vot 64 de milioane de turci, dintre care aproape 3,5 în străinătate. Rezultate provizorii se așteaptă în primele ore ale serii.

Update 15:20 Doi ofițeri superiori ruși, uciși la Bahmut. Ministerul rus al apărării a anunțat moartea a doi colonei ai forțelor ruse, în luptele din zona Bahmut, desfășurate la 13 și 14 mai, informează RIA Novosti, citată de Ukraine World.

Dezastru fără precedent pentru forțele aeriene ruse. Trei elicoptere militare și două avioane rusești de luptă ar fi fost aparent doborâte de propria apărare antiaeriană a Rusiei la 13 mai, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene de la Kiev, Yurii Ihnat, la televiziunea națională. Aeronavele urmau să execute misiuni de luptă pe frontul din Ucraina, a precizat colonelul Ihnat, reluat de Kiev Independent. Unul dintre avioane era un bombardier Suhoi-34 supersonic, estimat la prețul de 36 milioane dolari.

Update 13:00 Lupte grele la Bahmut, în interiorul orașului, dar și în împrejurimi. Potrivit unor surse ruse, forțele ucrainene au superioritate aeriană de recunoaștere și muniție nelimitată, folosind masiv artileria ca să piseze liniile de apărare ruse, înainte de a trimite trupele de infanterie să le dea peste cap. În partea de vest a orașului, lângă colegiul industrial, forțele ucrainene înfruntă tot trupe de mercenari Wagner. Dar o parte din trupele Wagner s-ar fi retras la nord de Bahmut, alăturându-se armatei convenționale ruse, în zona Berhovsky. Vișegrad24 relatează că armata ucraineană înaintează spre satele Kurdyumivka și Klyșciivka la sud de Bahmut. Institutul de Studiere a Războiului (ISW) a confirmat că ofensiva ucraineană are succes și pe flancul de sud al orașului-martir.

Update 12:45 Ce se întâmplă cu dictatorul Belarusului? Astăzi, Lukașenko nu a putut participa la ceremonia anuală care sărbătorește Ziua Drapelului de Stat, a stemei și a imnului național al Republicii Belarus, anunță un corespondent al cotidianului Kiev Post. Premierul bielorus, Roman Golovcenko, i-a citit discursul, relatează aceeași sursă. Ieri seară, opoziția bielorusă anunța că Lukașenko a fost dus de urgență la spital, în jurul orei locale 19.00.

Update 10:30 Forțele ucrainene și-au intensificat perceptibil atacurile aeriene asupra trupelor de ocupație. Potrivit Statului Major ucrainean, ar fi fost uciși ieri circa 620 de militari ruși și ar fi fost distruse zeci de drone, de sisteme de artilerie, precum și 5 tancuri ale Rusiei. Numărul total al rușilor uciși de la invazie încoace: 198.880 de militari.

Update 10:15 Rusia a lansat în noaptea trecută un val de atacuri criminale asupra Ucrainei, între care asupra regiunilor Harkiv, unde s-au înregistrat răniri și Ternopil, (unde e casa unuia din cei doi membri ai duetului Tvorchi, participant la Eurovizion, bombardată în timpul competiției Eurovizion de ruși). Iar forțele defensive, ucrainene, au distrus o bună parte din dronele și rachetele agresoare. Potrivit Statului Major, reluat de Ukrainska Pravda, ar fi fost doborâte ori interceptate trei rachete de croazieră și 25 de drone.

Update 10:00 În Turcia au loc alegeri prezidențiale.

Analiză: alegerile prezidențiale turcești se anunță a fi un scrutin extrem de important în confruntarea dintre democrații și autocrații, posibil decisiv pentru sistemul autoritar, prezidențial, islamist, edificat de președintele Erdogan. Actualul șef al statului turc e cotat de sondaje ca bucurându-se de mai puține intenții de vot decît challangerul său kemalist, social-democrat, Kılıçdaroğlu, candidatul unei alianțe a 6 partide. Scrutinul de balotaj e programat la 28 mai. Miza alegerilor e, incontestabil, Erdogan însuși, fiind în bună măsură un referendum cu privire la actualul lider de la Ankara. Erdogan și-a nivelat democrația, a distrus presa, justiția și statul de drept, transformând Turcia într-un stat islamist, agresiv, în contra iluziilor pe care și le-au făcut mulți, în Vest, când actualul președinte a ajuns la putere, chipurile ca ”reformist”. Ani la rând a fost îmbrățișat și lăudat ditirambic de naivii observatori occidentali, nu în ultimul rând când a dictatorul și-a decapitat armata, înainte de a-și reprima poporul după protestele din parcul Gezi și după eșuatul puci din 2016. În final de campanie, Erdogan a declarat că SUA ar ”unelti să-l debarce”, în timp ce contracandidatul său a cerut ferm Rusiei lui Putin să înceteze să se mai amestece în procesul electoral turcesc. Că Putin vrea să-l vadă câștigând pe Erdogan e clar. Ar fi, între altele, o victorie a autocrațiilor asupra democrațiilor.

Turneul european al lui Zelenski continuă în Germania. Președintele Ucrainei, Zelenski, a fost primit de președintele Germaniei, Steinmeier, la palatul Bellevue, pentru a se întâlni apoi cu cancelarul Scholz și a primi la Aachen premiul Carol cel Mare pentru meritele sale în materie de integrare europeană.

Germania a hotărât să-i pună la dispoziție Ucrainei un nou pachet de ajutore militare în valoare de 2,7 miliarde de euro, care conține între altele tancuri, drone, obuze și apărare antiaeriană. Ceea ce dublează practic ajutorul militar german acordat Kievului. Sub conducerea lui Zelenski, Ucraina a primit de la invazia rusă din 24 febuarie 2022 încoace ajutoare germane în valoare de aproape 17 miliarde de euro. Republica Federală a devenit, ca atare, una din țările cele mai importante în materie de ajutoare financiare și militare furnizate Ucrainei.

Update 00:05 Două avioane militare rusești și două elicoptere de război ar fi fost doborâte sâmbătă, în regiunea rusă Briansk, din apropierea frontierei ucrainene, afirmă presa rusă, reluată de Reuters. există indiciile unui atac cu rachetă asupra aparatelor de zbor militare ale Rusiei, care se pregăteau să atace regiunea ucraineană Cernihiv.

13 mai 2023 – anul 2 – ziua a 78-a zi a războiului

Update 23:30 Președintele Turciei acuză SUA de încercare de a-l răsturna. La finele campaniei electorale dinainte de alegerile prezidențiale de mâine, președintele islamist al Turciei, Erdogan, a acuzat la un miting la Istanbul SUA că ar încerca să-l debarce și ar fi dat un ordin în acest sens. Challangerul său, Kemal Kılıçdaroğlu de la CHP, un partid social-democrat, candidatul unei alianțe anti-Erdogan formate din șase partide a acuzat anterior Rusia că s-a amestecat în procesul electoral turcesc. Co-șeful comunității turce din Germania, Sofuoglu, consideră că Erogan va pierde alegerile și va preda puterea pașnic.

Israelienii și teroriștii palestinieni ai Jihadului Islamic au convenit o încetare a focului. Egiptul care a mediat acordul a cerut ambelor părți să-l respecte.

Update 21:00 Zelenski a declarat că la discuțiile din Italia cu prim-ministra Meloni au fost luate decizii importante privind protecția cerului ucrainean, relatează agenṭia NEXTA.

Avans la Bahmut. „Forțele armate ucrainene avansează în suburbiile lui oraşului Bahmut. Mulți wagneriți au fost eliminaṭi și mulți au fost luați prizonieri. Datele vor veni mai târziu, când fumul armelor ucrainene se va stinge.”, a fost anunṭul făcut în această seară de Hanna Maliar, viceministra apărării de la Kiev.

Se înteṭesc vocile critice împotriva conducerii ruse. Fostul ofiṭer FSB, artizan al războiului proxy din estul Ucrainei, declanşat în primăvara anului 2014, Igor Girkin, a deschis prima sedinṭă oficială a grupării Clubul Patrioṭilor Furioşi. Cu o platformă ultra-naṭionalistă, membrii acestui club au criticat dur situaṭia militară din Ucraina a trupelor ruse, corupṭia şi problemele economice. Şeful Wagner a cerut indirect în ultimul său mesaj audio de astăzi, o rebeliune împotriva nemernicilor care stau în fotolii de mahon, afirmând că singurii sfinṭi din toată chestiunea sunt soldaṭii ruşi, nevinovaṭi din prima linie, relatează consilierul ministrului de interne ucrainean, Geraşcenko.

Update 20:40 Alexander Lukaşenko, dictatorul Belarusului, ar fi fost spitalizat în jurul orei locale 7 p.m. la un spital al ministerului de interne, a anunṭat opoziṭia bielorusă, reluată de corespondentul special al ziarului Kiev Post, Jason Jay.

Nu se cunosc detalii despre starea de sănătate a liderului de la Minsk, însă acesta a părăsit rapid Moscova, după parada de 9 mai, fără a mai participa la masa oferită de Vladimir Putin celor 7 şefi de stat care au venit la sărbătoare. Presa remarcase atunci că la aeroport, se afla şi o ambulanṭă, apărând speculaṭii cu privire la starea de sănătate a lui Lukaşenko, în vârstă de 69 de ani. Fost membru al partidului comunist sovietic, Lukaşenko conduce cu o mână de fier Belarusul din 1994 şi este cel mai apropiat aliat al dictatorului de la Kremlin.

Update 17:00 Comandantul armatei ucrainene, gen. Valerii Zalujni, avertizează: “simpla eliberare a teritoriilor ocupate nu este de ajuns; trebuie să ne asigurăm că ce s-a întâmplat la 24 februarie 2022 nu se va petrece niciodată”, scrie Kiev Post. Viața umană este cel mai lipsit de preț lucru în Rusia“, a ținut să precizeze Zalujni, referitor la pierderile uriașe ale armatei roșii. Comandantul ucrainean a afirmat că nu urmărește declarațiile lui Putin, însă este cu ochii pe omologul său, generalul Gherasimov, despre care atrage atenția că este un inamic inteligent, insidios și imprevizibil.

Șeful forțelor armate ucrainene a oferit un amplu interviu jurnalistului Dmytro Komarov, pe care îl puteți urmări mai jos, cu subtitrare în limba engleză.

Update 16:50 Germania anunță pachet militar de 2,9 miliarde de dolari pentru Ucraina, care include tancuri de luptă Leopard, blindate Marder, patru sisteme antiaeriene IRIS-T SLM, 12 lansatoare de rachete IRIS-T SLS, 18 obuziere, peste 100 de vehicule blindate și 200 de drone de recunoaștere, relatează Kiev Independent. Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat că în acest fel, țara sa își arată încă odată susținerea și ajutorul față de Ucraina, oricât timp va fi necesar. De la începutul războiului, Berlinul a oferit asistență militară în valoare de aproape 3 miliarde de dolari, iar prin pachetul anunțat astăzi, suma se va dubla.

Ultima oră: Zelenski va ateriza mâine în Germania, conform unor surse Reuters, urmând să fie primit la Berlin. Aceasta va fi a 9-a țară pe care liderul de la Kiev o vizitează după invazia rusă în Ucraina, după SUA, Polonia, Marea Britanie, Franța, Finlanda, Olanda, Belgia și Italia, unde se află astăzi.

Update 16:40 Aproximativ 21 de oameni au fost răniți în urma unui atac rusesc cu drone asupra raionului Hmelnițki, din vestul Ucrainei, petrecut în noaptea de vineri spre sâmbătă, relatează Kiev Independent. 21 de drone iraniene Shahed-136 au fost lansate noaptea trecută asupra teritoriului ucrainean, au informat autoritățile de la Kiev. 17 au fost distruse de apărarea antiaeriană a țării, în timp ce patru au reușit să lovească ținte civile – case, clinici medicale și școli- din regiunea Hmelnițki.

Update 16:30 Cel puțin un elicopter și un avion de luptă rusești în flăcări la granița cu Ucraina. Un incident bizar s-a petrecut sâmbătă, în regiunea Bryansk din Federația Rusă, a relatat Kiev Independent, citând presa moscovită. O aeronavă supersonică, de tip Sukhoi Su-34, și un elicopter Mi-8, s-au prăbușit. Unele publicații ruse anunță doborârea a două elicoptere Mi-8, însă această informație nu a fost confirmată. Nu au fost stabilite cauzele incidentului, însă autoritățile regionale au declarat că sunt în căutarea unor sabotori locali.

Vineri, un elicopter Mi-28N a fost doborât sau s-a prăbușit, subit, în Crimeea, notează Kiev Independent. Autoritățile de ocupație au afirmat că a fost un accident petrecut în timpul unui exercițiu militar din nordul peninsulei.

Update 13:25 Zelenski la Roma. Președintele ucrainean a sosit în Italia, în această dimineață, pentru a se întâlni cu omologul său, Sergio Mattarella, prim-ministra Giorgia Meloni și Papa Francisc, relatează Ukrainska Pravda. Liderul de la Kiev a fost primit la aeroport de ministrul de externe, Antonio Tajani.

Update 13:15 Ministerul polonez al apărării a detectat un obiect în spațiul său aerian – intrat din direcția Belarusului – despre care se presupune că este un balon spion, relatează Sky News. Forțele sale teritoriale de apărare poloneze au fost trimise în căutarea obiectului, după ce contactul radar s-a pierdut deasupra unui oraș din centrul Poloniei, Rypin.

Update 12:45 Explozii puternice au avut loc vineri, 12 mai, pentru a doua zi consecutivă, în orașul ocupat de ruși, Lugansk. Un deputat rus, Viktor Volodatsky, aflat la fața locului a fost rănit, iar agențiile ruse, precum TASS, au acuzat forțele ucrainene de bombardarea acestei localități cheie pentru comandamentul de est al armatei ruse. În bombardament, a fost distrusă și o fabrică.

Kievul nu a confirmat loviturile, însă, dat fiind că orașul Lugansk se află mult în spatele liniilor frontului, s-a vehiculat posibilitatea ca forțele ucrainene să fi folosit rachetele britanice cu rază lungă de acțiune Storm Shadow. Rachetele americane HIMARS pe care armata ucraineană le are în prezent nu o rază de acțiune atât de lungă.

Update 12:30 Armata ucraineană înaintează la Bahmut. Potrivit ISW, forțele ucrainene au obținut câștiguri la nord-vest de Bahmut în contraatacuri localizate începând de vineri, 12 mai. Imaginile geolocalizate verificate arată trupe ruse care fug de focurile de artilerie ale sodaților ucraineni pe malul sudic al lacului de acumulare Berhivske, la aproximativ 4 km nord-vest de Bahmut.

Această înregistrare confirmă afirmațiile făcute de un număr de bloggeri ruși, dar și de șeful Wagner, Prigojin, conform cărora forțele ucrainene au obținut câștiguri la nord-vest de Bahmut în zona dintre Bohdanivka și Berhivka.

Militarii ucraineni au cucerit și un kilometru la sud de Bahmut, anunță serviciile de informații militare ale Londrei, reluate de Sky News. Ucraina a forțat trupele ruse să se retragă de pe flancul sudic al operațiunii Bahmut „într-o manieră dezorganizată”, evidențiind o „lipsă gravă de unități de luptă credibile” în rândul armatei roșii, au evaluat analiștii britanici. Acest lucru confirmă retragerea de pe pozițiile câștigate de ruși în luni de zile de lupte grele soldate cu mii de morți, a Brigăzii Mecanizate 72 aparținând Moscovei.

12 mai 2023 – anul 2 – ziua a 77-a zi a războiului

Update 20:00 UE se distanțează de China. Reuniți la Stockholm, șefii diplomației din țările comunitare au indicat, în majoritatea lor, că este utilă o reorientare politică externă și o decuplare economică de China, de vreme ce s-a văzut (în cazul Rusiei) cât de înșelătoare e speranța ca dependențele economice să furnizeze securitate scrie DLF. Și mai important ar fi ca la reuniunea care durează până mîine, să se decidă sancționarea firmelor chineze care livrează Rusiei produse de uz dublu, militar și civil.

Fostul șef al Inspectoratului General al Poliției moldovene, Gheorghe Cavcaliuc, care a fugit din Republica Moldova în Regatul Unit după accesul la putere al Maiei Sandu, e acuzat de deputați britanici și de oficiali moldoveni a fi pus la cale un complot pro-rusesc de răsturnare a actualului guvern de la Chișinău, relevă cotidianul londonez The Times. Moldova cere extrădarea oligarhului și ex-polițistului cleptocrat, putinist, care nu-și poate explica uriașa avere. Cavcaliuc respinge acuzele și afirmă că s-ar considera persecutat politic.

Rachetele din Gaza continuă să plouă asupra statului evreu, fiind lansate de gruparea teroristă palestiniană, Jihadul Islamic. Israelul a ripostat, ucigându-l pe Ayeed Alhuseni, șeful operațiunilor militare din Gaza al Jihadului Islamic. În total, au fost uciși 6 comandanți ai organizației extremiste din fâșie. Scutul anti-rachetă Iron Dome a interceptat cel puțin 260 din cele aproape 900 de rachete lansate din Gaza, dând un rateu, la Rehovot, unde a murit sub schije, în casa sa, un israelian vârstnic, de 70 de ani. De cealaltă parte au sucombat 30 de palestinieni, fiind răniți 90, afirmă sursele palestiniene. Din pricina perpetuării tirurilor de rachete israelul s-a retras de la ngocierile de încetare a fopcului mediate de egipteni.

Update 19:30 Institutul pentru Studierea Războiului confirmă veștile de pe frontul de est al Ucrainei, în cel mai recent raport militar publicat: “forțele ucrainene au străpuns probabil unele linii rusești în contraatacuri localizate în apropiere de Bahmut, ceea ce a stârnit reacții din partea finanțatorului grupului Wagner Evgheni Prigojin și a ministerului rus al apărării.” ISW remarcă că ministerul lui Șoigu a recunoscut foarte rapid situația, față de ritmul de comunicare obișnuit al Moscovei.

Update 19:20 Mesaj plin de încurajări de la președintele Volodimir Zelenski, publicat în această seară. “Ocupanții ruși sunt deja pregătiți intern pentru înfrângere. Au pierdut deja acest război în mintea lor. Trebuie să punem zilnic presiune asupra lor, astfel încât sentimentul de înfrângere să se transforme în evadarea lor, în greșelile lor, în pierderile lor. Mulțumesc tuturor celor care distrug inamicul rus! Le mulțumesc tuturor celor care, în ciuda oricăror dificultăți, ne aduc înapoi pământul ucrainean! Mulțumesc tuturor celor care ajută Ucraina”

Update 19:00 Dezastrul continuă pentru armata rusă la Bahmut, unde trupele invadatoare și-au părăsit pozițiile din nord și nord-vest, retrăgându-se spre Berhivka, potrivit anunțului făcut chiar de ministerul de război de la Moscova. Acesta, scrie Vișegrad24, a încercat să explice că această retragere – despre care observatorii militari spun că este haotică – este una tactică spre “poziții mai avantajoase”.

Prigojin a criticat dur conducerea militară a Rusiei, afirmând că ministerul minte, întrucât este vorba de o fugă a soldaților și nicidecum o retragere. Mai mult, potrivit șefului Wagner, armata ucraineană a avansat cu succes astăzi, recucerind 5 kilometri pătrați de teren la Bahmut, precum și drumul cheie dintre Ceasiv Iar și Bahmut. Acest lucru oferă trupelor ucrainene un avantaj tactic major, asigurându-le accesul la înălțimile de pe care pot vedea tot orașul Bahmut, a mai afirmat fostul bucătar al lui Putin, urmând, spune el, ca forțele Kievului să încerce încercuirea Bahmutului.

Update 13:45 Parlamentul Germaniei onorează (re)nașterea Israelului, acum 75 de ani. În Bundestag s-a celebrat azi înființarea statului evreu (modern) acum trei sferturi de secol. Deputații și-au exprimat, potrivit DLF, recunoștința pentru reconcilierea acceptată de israelieni după teroarera nazistă și Șoah (deci după Holocaust, cum s-a mai numit exterminarea sistematică, în numele germanilor, a 6 milioane de evrei europeni de către naziști și aliații lor, inclusiv români, din Europa) și hotărîrea de a contracara antisemitismul.

Șefa grupului ecologist german, Dröge, a reliefat că,” în pofida ororilor făptuite de germani, Israelul a dat mâna Germaniei” după război. Liderul grupului liberal a scos în evidență că ”dreptul la existență al Israelului și securitatea statului evreu nu sunt negociabile pentru Germania”, idee susținută și de reprezentantul social-democrat Roth, în timp ce liderul opoziției creștin-democrate, Merz, a elogiat ”democrația israeliană și modul de viață deschis al israelienilor”. Stânga postcomunistă a cerut mai mult efort în ”combatarea oricărei forme de nazism și extremism de dreapta”. Iar AfD a elogiat statul evreu, reliefând că, de ”75 de ani există, prin Israel, singura democrație din Orientul Apropiat”. AfD a deplâns faptul că guvernul de stânga de la Berlin continuă să întrețină bune relații cu ”organizații nonguvernamentale care întrețin raporturi cu o grupare teroristă palestiniană, precum PFLP”.

Ne aflăm într-o situație de război”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei israeliene, după ce gruparea teroristă palestiniană Jihadul islamic a lansat aproape 800 de rachete asupra populației civile israeliene, ucigând un israelian la Rehovot, iar forțele aeriene ale statului evreu au efectuat raiduri atacând peste 150 de obiective militare din Gaza. Ar fi fost uciși 30 de palestinieni, între care și copii, și răniți 90, afirmă surse din Gaza, fâșie controlată de teroriștii islamiști palestinieni, Hamas, susținuți de Iran. Potrivit armatei israeliene, cel puțin o rachetă rătăcită a Jihadului Islamic a provocat patru victime în propriile rânduri. Statul evreu a neutralizat o serie de capi ai Jihadului Islamic.

Update 12.30 Jurnaliștii de la Varșovia anunță că Polonia îl investighează oficial pe fostul cancelar german Gerhard Schröder pentru posibila sa complicitate cu dictatorul rus Putin la declanșarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Se anchetează între altele modul în care Schröder și-a folosit poziția ori influența în consiliile de administrație ale concerenlor energetice rusești spre a aplica presiuni asupra europenilor să nu livreze arme ucrainenilor aflați sub atac.

Update 12.15 Numărul militarilor ruși uciși în ultimele 24 de ore a fost estimat de Statul Major ucrainean la 750, numărul lor total din februarie trecut încoace fiind, potrivit acestei surse, de 197.670. Ucrainenii afirmă a fi distrus de ieri 5 tancuri și 15 sisteme de artilerie.

Update 11:50 Teamă în rândul comandanților ruși din Crimeea ocupată. Flota Rusiei de la Marea Neagră își întărește apărarea după lovituri repetate cu drone, a anunțat comandantul său, viceamiralul Viktor Sokolov, reluat de Sky News. Sevastopolul a fost atacat în mod repetat de drone de la începutul războiului Rusiei, fără ca Ucraina să își asume public loviturile. Potrivit lui Sokolov, se vor primi patru nave noi de război.

Marina rusă a lansat un atac cu opt rachete de croazieră terestre (LACM) împotriva Ucrainei la începutul acestei săptămâni, potrivit informațiilor britanice, în noaptea de 8 spre 9 mai, informează Sky News. Oficialii militari de la Londra spun că Moscova se confruntă cu o dilemă privind folosirea LACM-urilor, deoarece le păstrează în general pentru un conflict cu NATO și nu ar dori să le risipească pe atacuri asupra Ucrainei.

Update 11:40 Veniți la Bahmut! Șeful Wagner a lansat un apel ministrului apărării, Serghei Șoigu, pe care l-a înjurat direct zilele trecute. Conform Sky News, Prigojin i-a scris lui Şoigu o ironică scrisoare oficială, publicată pe Telegram, îndemnându-l să viziteze orașul Bahmut şi „să evalueze în mod independent situaţia”. Liderul mercenarilor spune că forțele ucrainene au „lansat o serie de contraatacuri de succes”.

Având în vedere situația operațională dificilă, precum și mulți ani de serviciu în operațiuni de luptă, vă rog să veniți pe teritoriul așezării”, i-a cerut în bătaie de joc Prigojin, cu trimitere la experiența lui Șoigu pe câmpul de bătaie. Reamintim că Moscova a negat avansul trupelor ucrainene la Bahmut, afirmând că informațiile nu sunt conforme cu realitatea.

Update 11:35 Acțiuni și în spatele liniilor, în teritoriile ocupate. O „explozie puternică, unică” s-a auzit în centrul Melitopolului ocupat de ruși din regiunea Zaporizjjia, a informat primarul exilat Ivan Fedorov, pe Telegram, în această dimineață, relatează Kiev Independent.

Update 11:25 Zorii contraofensivei ucrainene. Forțele armate ale Ucrainei au început „operațiunile tactice” înaintea mult așteptatei contraofensive, a informat CNN reluat de Kiev Independent, citând un înalt oficial american, un comandant militar și un oficial de vârf occidental. Este vorba despre o tactică standard dezvoltată înaintea operațiunilor majore care implică atacarea unor ținte precum depozitele de arme, centrele de comandă, vehiculele blindate și sistemele de artilerie pentru a pregăti câmpul de luptă pentru trupele care avansează.

Forțele ucrainene au făcut o mișcare similară în timpul contraofensivei lor anterioare în sudul și estul țării de la finalul verii trecute, precedate de lovituri aeriene pentru a forma câmpul de luptă, notează aceeași sursă.

Kievul menține în continuare tăcerea cu privire la acțiunile de noaptea trecută și operațiunile din această dimineață, refuzând să infirme sau să confirme debutul contraofensivei, rezumându-se doar la discuțiile despre Bahmut.

Update 11:15 Mai multe explozii s-au înregistrat în această dimineață la Moscova și în suburbiile sale, fără a se cunoaște cauza lor. Una dintre locații este un depozit de anvelope de lângă o centrală electrică. Ria Novosti a relatat că focul a cuprins o zonă de 2500mp, citează Ukrainska Pravda. Serviciile de urgență locale sunt la fața locului.

Update 11:00 Nu crede nimic până ce Moscova nu a negat – reprezintă una dintre cele mai cunoscute expresii din lumea afacerilor internaționale. Noaptea trecută, într-un mesaj scurt și sec, Kremlinul a negat faptul că liniile de apărare ale trupelor sale în mai multe puncte ale frontului din Ucraina ar fi fost străpunse de forțele Kievului, declarând că acest lucru nu este conform cu realitatea, relatează Sky News. Conducerea Rusiei a dat asigurări că totul este sub control.

Panica creată noaptea trecută în spațiul virtual militar rus cauzată de fuga soldaților ruși din poziții cheie la Bahmut, străpungerea liniilor de apărare ruse în anumite puncte și atacurile tactice ale ucrainenilor, a determinat oameni ca Igor Girkin și Alexander Dughin să critice situația și să ceară inclusiv recurgerea la arme nucleare. Dughin a cerut Moscovei mobilizarea generală și introducerea legii marțiale în Rusia.

Cu toate acestea, ucrainenii au realizat avansuri semnificative spre Bahmut. Forțele armate ale Kievului au avansat cu 2 km în direcția Bahmut, a declarat ministerul apărării ucrainean, reprezentat de viceministra Hanna Maliar, susținând rapoartele conform cărora trupele ucrainene au făcut câștiguri în prima linie.

11 mai 2023 – anul 2 – ziua a 76-a zi a războiului


Toate informațiile despre primul an de război și primele luni din anul II, AICI:

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 9, 10 & 11

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 5, 6, 7 & 8

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi știri– anul 2 – săptămânile 1, 2, 3 & 4

ȘTIRI: (LIVE) Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 51 & 52

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 48, 49 & 50

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 42, 43, 44 & 45

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 38, 39, 40 & 41

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 30, 31, 32 & 33

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 25, 26, 27, 28 & 29

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămâna 21, 22, 23 și 24

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 16, 17, 18, 19 & 20

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 12, 13, 14 & 15

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 9, 10, 11

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 7 și 8

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 5 și 6

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 3 și 4

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – primele 14 zile

Scrie un comentariu