Cele mai noi articole · Politică internațională

Ungaria, Rusia și prizonierii de război ucraineni

Cât de liberă mai este Europa? Dar Ungaria, cât de putinistă a devenit?

De zile în șir, Ungaria ține captivi prizonieri de război ucraineni, transferați ilegal în Ungaria de Biserica Ortodoxă a patriarhului Kiril, cu complicitatea Ordinului Maltezilor.

Ungaria lui Orban se arată iar complice cu Rusia și comite, aparent, o crimă de război maghiară. Țara pare să se mute, sub autoritatea tot mai dictatorialului Viktor Orban, din lumea liberă, cu valorile ei, în spațiul cultural al tiraniilor asiatice, având cu totul altă axiologie decât cea europeană.

Fără știrea Kievului, Budapesta s-a pretat să devină scena propagandei ortodoxiste a patriarhului kaghebist Kiril, de vreme ce a acceptat transferul prizonierilor de război remiși de Moscova, fără să informeze, cum ar fi fost normal și civilizat, autoritățile ucrainene. Nu că eliberarea de prizonieri ar fi rea. Dar contează mult maniera în care are loc punerea lor în libertate. Și, mai ales, dacă sunt cu adevărat puși în libertate și nu manipulați brutal, în oneroase scopuri politice. Antidemocratice.

Or, se întărește vertiginos impresia unui colaboraționism fascist între Orban și rusciștii lui Putin și Kiril. Pentru că prizonierii transferați provin din Transcarpația și sunt minoritari unguri din Ucraina, un grup etnic manipulat de ultranaționaliștii de la Budapesta, pe care regimul Putin i-a momit, ca și pe legionaro-auristo-șoșociștii români, cu teritorii ucrainene după o sperată victorie în război a Rusiei.

Chestiunea este că și România, și Ungaria, sunt state membre ale UE, care, pe bună dreptate, nu admite revizionism teritorial și cere respectarea granițelor recunoscute internațional.

UE ar vrea mult să știe ce anume s-a întâmplat cu prizonierii ucraineni ajunși ilegal în Ungaria. Și a cerut explicații guvernului Orban. Ei bine, Bruxelles-ul continuă să aștepte, răbdător, răspunsul. Dar Budapesta nu se grăbește să ofere lămuriri. Oare cât va mai călca în picioare valorile europene?

Și oare cât timp va mai mima aderența la valori creștine? Drama prizonierilor ucraineni remiși Ungariei a început sub nășia patriarhului kaghebist Kiril, pe site-ul Bisericii sale ortodoxiste, ruse. Care a anunțat la 8 iunie transferul, ”la cererea Ungariei, a prizonierilor din ”Transcarpatia”.

În reacție, Budapesta a dat din colț în colț. Cerându-i-se să confirme știrea, Ungaria oficială a declarat, potrivit elvețianului Neue Zürcher Zeitung, că ar fi vorba de un ”fake news”.

Or, fake-news era dezmințirea ei, fapt confirmat, dar abia după câteva ore, de premierul adjunct Zsolt Semjen, un prieten al lui Kiril-KGB. Căci, potrivit BBC, omul e legat cu legături de prietenie de ofițerul poliției politice comuniste, sovietice, plasat de regimul Putin în fruntea ”pravoslavnicei” Biserici Ortodoxe Ruse.

Trei dintre prizonieri au ajuns între timp în Ucraina. Dar restul rămâne reclus și izolat de diplomații ucraineni, cărora nu li s-a acordat încă acces la ei. Kievul nu înțelege de nu li se permite diplomaților ucraineni să-i viziteze pe compatrioții lor ”eliberați” chipurile din Rusia, dar rămași sub un control atât de strict al autorităților de la Budapesta, încât par să fie arestați.

Pentru că nu au acces nici la medii, nici la telefoane mobile. Nu se pot folosi de internet, deși Ungaria a pretins că ar fi ”liberi”.

Culmea e, că Ungaria le-a propus prizonierilor etnici unguri din Ucraina azil politic, ceea ce ei, spre cinstea lor, au refuzat.

În mod normal, la transferuri sensibile de prizonieri e implicată Crucea Roșie Internațională. Ungaria nu a implicat-o. Guvernul de la Budapesta afirmă că n-ar fi avut nimic de-a face cu transferul lor în Ungaria. S-o ”spună lui mutu”, de vreme ce premierul adjunct al guvernului Orban e clar implicat. Dacă nu și mai-marii lui.

Chestiunea nu e academică. Dacă Europa îi permite Ungariei să manipuleze un grup etnic minoritar de 100.000 de oameni, unde va ajunge UE?

Și dacă Vestul acceptă ca Ungaria să pună la cale, cum afirmă avocatul ucrainean al poporului, Lubineț, ”o operațiune de război psihologic, spre a discredita Ucraina și a o acuza, fals, de refuz al schimburilor de prizonieri”, unde se va mai ajunge în UE și NATO?

Din două, una. Ori are dreptate șeful diplomației ucrainene, Kuleba, să considere că premierul Ungariei, Orban, se folosește de acest caz pentru că vrea să se dea ”salvator” al ungurilor de pretutindeni.

Ori vrea să ajute regimul criminal al cuplului Putin-Kiril. Ori, poate, ambele.

Problema e și faptul că Ungaria încă se mai află pe teritoriul Europei. De ale cărei valori își bate joc constant, riscând astfel să-i restrângă libertatea și demnitatea din ce în ce mai mult.

Scrie un comentariu