Cele mai noi articole · Politică internațională · România

Moldova, elitele românești și europene și marele pericol (II)

De ce se tace mâlc la București, de zile, în fața pericolului acut abătut asupra Moldovei? Incompetența, rusofilia, cretinia, sau indolența politicienilor europeni se răzbună și în alte feluri. Întrucât, după cum informează șeful NATO, Stoltenberg, marea ofensivă rusă a și început, ne aflăm, logistic, ”într-o cursă contra cronometru”.

În această cursă, Ucraina ar avea toate motivele să stea bine. Chiar excelent. Această țară, nu doar armata ei, are curaj, are și reziliență, are și pricepere în luptă, după cum a dovedit cu asupra de măsură, în repetate rânduri, la Kiev, în Harkiv, în Lugansk și în Herson. Ce n-are destulă? Muniție. Avioane. Tancuri grele. Tunuri și rachete cu bătaie lungă. Arme bune, suficiente.

Și elite politice și culturale europene în stare s-o sprijine eficient, la adăpost de ură de sine și de libertate, la adăpost de lașitate. Ce le împiedică? Înainte de a examina această chestiune să reliefăm că Ucraina nu dispune de suficiente arme nici măcar ca să facă față amplei ofensive declanșate de Kremlin, necum datoriei de a-și recuceri teritoriile ocupate de invadatorii ruși.

Urgența, acum

Secretarul general al Alianței Nordatlantice a preluat, prin urmare, un avertisment polonez lansat recent de președintele Duda. Potrivit lui, ”Rusia va învinge, dacă Ucraina nu primește rapid arme și muniție”.

Stoltenberg nu s-a exprimat la fel. A indicat doar că, în cazul în care muniția nu sosește la timp, ”Rusia ar putea prelua inițiativa pe câmpul de luptă”. Or, nu e un secret ce ar însemna recuperarea acestei inițiative. Noi teritorii cucerite, o nouă repriză de terorism și reluarea în forță a genocidului. Poate chiar prăbușirea completă a armatei ucrainene. Asta să vrea Vestul?

Asta să vrea Europa? Nu? Atunci de ce nu are Ucraina suficiente arme și obuze, tancuri și rachete, drone și lansatoare de rachete, nave, avioane și elicoptere?

Peste câteva zile se împlinește un an de la invazia rusă în Ucraina, care a urmat războiului de agresiune și rapturilor teritoriale declanșate de Moscova acum aproape nouă ani. De atunci, Rusia lui Putin n-a stat degeaba. Asistat de vițelul occidental postat la poarta nouă, Putin și-a tras, a ocupat, a bombardat și-a jefuit tot ce-a putut. Iar Europa și America stângii lui Obama și Biden au stat și-au dat din buze, fluierând a pagubă. În rest, s-a promis, s-a retractat, s-a pertractat, s-a ezitat. S-a dat cu țârâita. S-a declarat o schimbare de epocă s-a făgăduit marea cu sarea.

Și pe urmă iar s-a șovăit și s-a hamletizat în lege. Acum e în urgent și grav pericol, la pachet, și Republica Moldova, nu doar Ucraina. Și e în dublu pericol. Pentru că Ucraina păzește Moldova. Pe care, Rusia vrea s-o dea iar peste cap, după cum reiese din spusele Maiei Sandu, articulate în baza planului interceptat de ucraineni și devoalat azi de șefa statului moldovean.

Maia Sandu despre modul în care Moldova este în pericol

În briefingul ei din ajun de Valentine’s Day, Maia Sandu n-a avut de transmis niciun mesaj de amor. În schimb, ea a ținut să confirme și să concretizeze ce înseamnă primejdia semnalată zile în șir, mai întâi de serviciile secrete ucrainene, apoi de președintele Zelenski, apoi de avertismentele unor jurnaliști.

Potrivit ei, Rusia pregătește o lovitură de stat în Moldova, cu diversioniști cu pregătire militară care să captureze ostatici. Planul Rusiei împotriva Republicii Moldova are drept scop schimbarea puterii de la Chișinău, pentru a pune ”statul la dispoziția Rusiei”.

Șefa statului a mai reliefat că planul interceptat de serviciile ucrainene și devoalat Chișinăului implică atacuri asupra edificiilor de stat cu luări de ostatici, acțiunile urmând a fi mascate de manifestări de protest ale opoziției. În violentele operațiuni ar urma să fie implicați ”diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil” și persoane din afara țării. Ar fi fost depistate instrucțiuni de intrare în Republica Moldova pentru cetățeni ruși, bieloruși, sârbi, muntenegreni.

Maia Sandu a mai reliefat că Moscova mizează pe sprijinul unor forțe politice și militare (ruso- și putinofile) din interiorul R. Moldova. Kremlinul contează pe Partidul Șor, pe veterani ai structurilor de forță și persoane cunoscute pentru legăturile lor cu oligarhul fugar Vlad Plahotniuc.

După cum a mai explicat Maia Sandu, citată de Europa Liberă Moldova, Rusia își dorește astfel să schimbe ”puterea legitimă de la Chișinău pe una nelegitimă, să oprească integrarea europeană a țării și să folosească R. Moldova în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.”

Între timp, la București

Ceea ce n-a împiedicat-o pe senatoarea Șoșoacă să se arate umăr la umăr, deunăzi, cu ambasadorul Rusiei Kuzmin, la o manifestare de propagandă a Moscovei dedicate ”operațiunii militare speciale”, care, în realitate, este războiului de agresiune al regimului, cadrul unui genocid declanșat de Kremlin.

Nu știu pe cine uimesc aceste informații. De mirare nu sunt. Uluitor e că România admite asemenea alăturări. Și că mai-marii ei, începând cu președintele și șeful CSAT, Iohannis, tac de zile în reacție la avertismentele unui Zelenski, rostite în Parlamentul European, la ale șefilor serviciilor secrete ucrainene, la ale colegei sale moldovene, Maia Sandu? Crede Iohannis oare că Zelenski și Maia Sandu trăiesc pe altă planetă decât românii, moldovenii și ucrainenii? I-a pus NATO sacii în căruță?

Nu-i pasă oare nici cât negru sub unghie de moldoveni și de ucraineni? Are prea mult de furcă oare cu schiul, golful și tăcutul din gură, ori cu depistarea de soluții să mențină guvernul plagiatorilor la putere? De ce n-a convocat până acum CSAT? Știe el oare câți moldoveni au cetățenie română? Sau crede că important e doar liderul bavarez Söder, iar de români și de Basarabia n-are a-i păsa? Și dacă-l depășește funcția, de ce nu se retrage în frumoasele stațiuni montane din apropierea locului său de baștină sibian? Sau în Alpii bavarezi?

Altfel, primejdia loviturii de stat plutind asupra Moldovei era cât se poate de predictibilă.

În fond, Putin a calificat în repetate rânduri prăbușirea URSS drept ”cea mai amplă tragedie a secolului XX”. Ultimul ei act bezmetic și criminal în plină agonie a imperiului a fost lovitura de stat sovietică din 1991, când o serie de kaghebiști și activiști comuniști au încercat să-l debarce pe președintele Mihail Gorbaciov și să reinstaureze, pură și dură, dictatura sovietică.

Boris Elțîn i-a oprit, înainte de a-l aduce la putere, în 1999, pe Putin. Care după un sfert de veac, încearcă în disperare, între altele, să refacă imperiul sovietic. Care s-a ivit pe harta lumii, în 1917, printr-un izbutit puci bolșevic și s-a stins printr-un puci eșuat. De ce să nu renască din cenușă, prin altul, reușit? Sunt toate acestea informații noi și involuții impredictibile? Să fim serioși.

...ori la Berlin și Viena…

Orice cancelarie, inclusiv cea austriacă, putea consulta istorici, kremlinologi, ziariști independenți. Orice cancelarie, inclusiv cea germană, care a modelat politica Europei din 1990 încoace, putea ști ce e în capul lui Putin. Dar nu s-a vrut. De ce să nu se profite de pe urma ieftinului gaz rusesc? De ce să se contrarieze imperiul care a zdobit cel de-al Treilea Reich grație armelor americane? Ce ne interesează că naziștii care au însângerat continentul au transformat în killing fields mai întâi Polonia, iar apoi Ucraina și, concomitent, cu complicitatea regimului Antonescu, zone vaste din teritoriile administrate de trupele românești. La putere era un austriac, pe nume Hitler.

Azi, austriecii, spre deosebire de germani, refuză să-i instruiască pe militarii ucraineni să mânuiască tancuri Leopard II. Li se pare că și-ar încălca neutralitatea. Oare de ce? Sunt nemții mai deștepți? I-a lăsat pe austrieci ținerea de minte? Au uitat că, sub conducerea compatriotului lor, Adolf Hitler, Reichul a atacat și invadat Norvegia, o țară neutră? Și Moldova s-a bizuit, mult timp, ca regele biblic Ezechia, în proorocul Isaia 36,6, pe ”o trestie frântâ” sub forma unui scut părelnic zis ”neutralitate”.

…și din nou pe malurile Dâmboviței…

Iar elita culturală românească și moldovenească au omis să explice mai-marilor de la Chișinău ce i-a explicat lui Ezechia Rabşache, iar prooroci ca Isaia, regilor Israelului și Iudeei, când au ales, spre paguba lor și a neamului ales, să nu țină poruncile lui Dumnezeu. Și-anume, că într-un război nu e tocmai bine să pui bază pe ce nu te-ajută și te trădează. Ca și pe vorba mlăștinoasă. Sau pe ură.

Moldova și România sunt pline de șoșoci ori de putiniști mai rafinați. Chiar și în intelectualitatea chipurile rafinată, în fapt rinocerizată. Propagandiștii și dezinformatorii lui Putin sunt doldora de viclenii, de invidie, de ură. Școala KGB-ului și Securității i-a școlit pe ziariștii occidentali care au învățat să răspândească în presa apuseană antiamericanism și antisemitism. Aceeași școală funcționează și în est.

Prinși cu mâța-n sac, ei fie supralicitează și se dau ”eroi” ai presei libere, fie își apără distrusa respectabilitate, precum târfa, ori peștele, onoarea ”nereperată”. Mulți invocă persecuția, vreo conspirație, sau deficiența epistemică. Pentru justificarea amoralității proprii nicio viclenie nu e prea sinistră. Nu e omisă nici falsa modestie, nici manevra zugrăvirii unei eventuale depistări a goliciunii împăratului ca prea complicată și riscantă ca să fie de nasul unui prost. N-am vrut să dau apă la moară Centralei de Propagandă. N-am știut! Nu eram sigur! N-am vrut să greșesc! Am vrut să-i apăr pe săraci! Am vrut să intervin ca profesionist, cu girul specialiștilor întregului contraspionaj românesc, nu ca un biet amator în treabă aflător! Șamd.

Nu era o problemă să afle adevărul. Dacă doreau. Nici să-l comenteze judicios. Evidența nu reclamă cine știe ce știință. Dar n-au vrut. La fel acționează și noii rinoceri putiniști, ori mascat putiniști. Și teoreticieni ai părelnicei ”neutralități”. La urma urmei, dacă au scăpat de oprobriu fițuici mai puțin subtile, cândva de mare prestigiu, care au alunecat spre antisemitismul și antiamericanismul extremei stângi ca New York Times, BBC, The Guardian, VICE News etc…de ce să nu se poată albi cu Dero și presa filorusă de propagandă și dezinformare a extremei drepte din România?

Putinism european pentru eternitate

Sub imperiul ”glorioasei” ei activități, cuplate fericit cu a extremei stângi ”pacifiste”, de pildă din Germania, se poate celebra în voie și mare veselie, în plin genocid putinist, filoputinism european. Progresiştii radicali cer pactizarea cu duşmanul Ucrainei şi al lumii libere, de vreme ce au lansat recent un apel intitulat Manifest pentru pace, menit să obţină oprirea livrărilor de arme date Kievului. Manifestul, susținut de șefa feministelor germane și de o fostă șefă-episcop a Bisericii Evenghelice, dată afară din slujbă pentru că a fost prinsă beată la volan, revendică ”negocieri de pace imediate” care să includă ”sistarea imediată a sprijinului militar acordat Ucrainei”. Nu se poate aştepta de la iniṭiatoarele manifestului să nu ştie că avansează o solicitare criminală, de vreme ce aprobă astfel continuarea terorismului, a crimelor de război și genocidului comise de ruși.

În câteva zile, până luni după-amiază, semnaseră acest manifest asasin circa 400.000 de oameni. Iată gloata și baza de mase a politicilor mai-marilor europeni care, după ce s-au bazat decenii la rând pe trupele americane spre a se bucura de securitate aproape pe gratis, au omis nu doar din 2014, ci și după 24 februarie 2022 să pună pe picioare o armată și o industrie de armament demne de acest nume. Unele, în stare să apere Germania și Bătrânul Continent care să fie, totodată, capabile să furnizeze Ucrainei armele și muniția necesare apărării ei și a Republicii Moldova. Pe care ”România educată”, statul eșuat al lui Iohannis, a lăsat-o pradă cleptocrației postsovietice, iar acum dă semne să vrea s-o lase capturată de Vladimir Putin și de kadîroviții lui prin puci.

Vrem alte politici? Nu le vom avea dacă vom continua să stăm cu mâinile în sân. Orbecăind. Sau cu degetul în nas. Mai bine, vorba înaripată a lui Nae Munteanu: “să auzim numai de bine!”

Un gând despre „Moldova, elitele românești și europene și marele pericol (II)

Scrie un comentariu