Cele mai noi articole · Știri de ultimă oră · Politică internațională

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 12, 13, 14 & 15

Pentru situația militară actuală și cele mai noi știri, CLICK AICI


08 iunie 2022 a 105-a zi de război

Update 23:10 Rabinul-Șef al Rusiei, Pinchas Goldschmidt, a părăsit țara, după ce a refuzat să susțină războiul lui Putin în Ucraina, anunță agenția NEXTA. Goldschmidt a declarat că a fost presat de FSB și a primit telefoane chiar de la Kremlin, ca să facă declarații publice de susținere a invaziei ruse, pe care Moscova o cataloghează încă drept operațiune militară specială.

Update 22:50 La Severodonețk se dau lupte intense chiar în interiorul orașului, un forțele ucrainene, asistate de soldați străini din Legiunea Internațională, se confruntă chiar pe străzi, cu trupele ruse, dublate de separatiști pro-ruși și ceceni din gruparea lui Kadîrov. Aproximativ 50% din oraș se află sub control ucrainean, după Miracolul de la Severodonețk – o contraofensivă declanșată sâmbătă, după ce armata rusă cucerise aproape în totalitate localitatea.

Rușii bombardează însă localitățile din jurul Severodonețkului, notează Ukrainska Pravda: la Pryvillia, Lysychansk, Voronove, Toshkivka, și Hirske, atacurile cu rachetă lovesc infrastuctura, dar și zonele rezidențiale.

În regiunea Donețk, au fost uciși 4 oameni, astăzi, după un raid aerian al forțelor rusești, a declarat Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare locale. Acesta le-a cerut localnicilor din zona frontului să se evacueze pentru a permite armatei ucrainene să își consolideze mai bine pozițiile și să poată lupta mai eficient cu ocupanții.

Update 22:00 Potrivit Statului Major ucrainean, rușii se pregătesc de o nouă ofensivă la Sloviansk, în regiunea Donețk. Pe moment bombardează masiv infrastructura civilă din localitățile din jur, între care Admivka și Dolyna.

Un membru al Parlamentului ucrainean, acuzat de trădare s-a dus în regiunea Herson și a susținut ocupația rusă, relevă Kiev Independent. E vorba de Oleksiy Kovalyov, din partidul lui Zelenski. I s-a deschis dosar penal și urmează să fie eliminat din radă.

Update 21:30 Norvegia livrează Ucrainei 22 de obuziere. Armele au fost furnizate cu tot cu muniție și împreună cu alte arme și echipamente. Guvernul a întârziat anunțul ajutorului din motive de securitate. S-a interzis anunțarea de ajutoare viitoare. (Detalii în Update de la 13:15).

Fermierii ucraineni și comercianții de cereale nu cred în Turcia. Asociația negustorilor de cereale consideră că Ankara n-are destulă influență ca să medieze și să garanteze o înțelegere privind reluarea exporturilor de grâne ucrainene actulamente blocate de Moscova, precum și respectarea ei de către Rusia, a reliefat șeful organizației, Ivașcenko, reluat de DLF. Ucraina ar prefera ca marina NATO s-o garanteze. Potrivit lui Ivașcenko, Rusia a minat Marea Neagră, iar dragarea zonei ar putea dura între trei și patru luni.

Update 20:45 Ucrainenii au lansat o hartă interactivă spectaculoasă cu atacurile rusești de la debutul invaziei și evoluția de pe front.

Update 18:30 Obrăznicie rusă la nivel înalt. O întâlnire turco-rusă a avut loc azi la Ankara pe tema deblocării exporturilor de grâne ucrainene. Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu a propus ca navele de război turcești să demineze porturile și să escorteze vasele ucrainene. Rusia afirmă că ar fi ”de datoria” Ucrainei să-și demineze porturile și nu ar fi nevoie de acțiuni rusești pentru continuarea exporturilor de cereale. Ucraina, care e la mijloc, nu a fost invitată la întâlnirea cu Lavrov, care a fost întrebat de un ziarist ucrainean ”ce noi produse furate din Ucraina mai exportă Rusia?”

Lavrov s-a lansat, în replică, într-o nouă diatribă despre presupuși ”neonaziști” și prezumtive ”hoții” ucrainene. Ucraina cere garanții că Rusia nu va încerca să profite de un coridor maritim pentru a ataca Odesa.

Update 13:25 Polonia a semnat cel mai mare contract de furnizare de armament din ultimii 30 de ani, cu Ucraina, scrie agenția NEXTA, care precizează că valoarea sa este de 360 milioane de dolari.

Kievul dorește să achiziționeze sistemul de apărare Iron Dome de la israelieni, pentru a-și proteja populația de atacurile rusești, a declarat ambasadorul Ucrainei în Țara Sfântă, Yevhen Korneichuk. Diplomatul a ținut să precizeze că SUA nu se va opune acestui transfer.

Iron Dome este un sistem de apărare anti-rachetă dezvoltat de Israel prin compania Rafael Advanced Defense Systems și funcțional din 2011, care și-a demonstrat eficiența în numeroasele atacuri cu rachetă lansate de Hamas, din Fâșia Gaza, asupra localităților israeliene. Pentru dezvoltarea sa, s-a primit o finanțare de 1,6 miliarde de dolari de la Washington, aprobată de Congresul american. La începutul acestui an, legislativul american a mai aprobat o tranșă de 1 miliard de dolari pentru sistemul de apărare anti-aeriană al Israelului.

Sursă: BBC via Rafael Advanced Defense Systems

Update 13:15 Norvegia va furniza Ucrainei, obuziere M109 cu artilerie autopropulsată, a anunțat ministrul de externe Bjørn Arild Gram, care a precizat că armata ucraineană a cerut în mod explicit aceste sisteme. Agenția Reuters informează că 22 astfel de obuziere M109 au fost deja transferate în Ucraina, împreună cu muniția corespunzătoare și piese de rezervă, conform declarațiilor ministrului Apărării de la Oslo.

Update 11:30 Rusia continuă ”să atace din trei părți buzunarul de la Severodonețk, dar apărarea rezistă”, scrie ministerul britanic al apărării. Ucrainenii contraatacă la Herson și au capturat un cap de pod pe malul răsăritean al râului Inguleț. Problema ambelor tabere, dată fiind lungimea mare a frontului, e să-și păstreze liniile de apărare și să găsească totuși resurse ofensive, relevă britanicii. Teritorial, situația militară nu s-a schimbat esențial de ieri. Iată harta pozițiilor azi:

Update 10:30 Ucraina a respins un atac rusesc în zona Severdonețk. În oraș ofensiva rusă a putut fi oprită. Rușii au lansat un asalt respins asupra localității Ustinivka, relevă Ukrainska Pravda. Trupele invadatoare au atacat și pe frontul din Sloviansk. Tiruri rusești intense s-au abătut de asemenea asupra pozițiilor ucrainene de la Avdiivka, Novopavlivske și Zaporijia. Belarus își continuă ”exercițiile” militare la frontiera cu Ucraina.

”Ucrainei să i se confere statutul de țară candidată”, a spus Claudia Roth, ministrul german la culturii, după vizita ei la Odessa. Germanii continuă să dezbată intens prestația clasei lor politice în politica față de Rusia. Merkel, cancelară până de curând, refuzat să-și regrete politica, deși, după cum reliefa un comentariu al ziarului Bild, la finele domniei ei partidul ei creștin-democrat era zob și a avut nevoie de amorsarea unui proces de regăsire, iar liderul CDU, Merz, a recunoscut că Germania contempla un munte de cioburi, unde fusese anterior politica energetică și rusească a Berlinului. (Pe când la butoane, n.m., era Angela Merkel).

Update 00:30 Rusia a afirmat ieri, în a 104- a zi de război, că ar controla 97 % din regiunea Lugansk. Potrivit Kievului, Rusia a dislocat noi trupe în estul Ucrainei spre a cuceri Severodonețk.

Update 00:15 SUA a donat Ucrainei arme în valoare 4 miliarde de dolari, informează agenția Nexta., din care 6500 de Javelin, 20.000 de AT-4, 121 de drone Phoenix Ghost, 108 obuziere M777 howitzer cu 220.000 de obuze, 4 rachete HIMARS și peste 1.400 de rachete sol-aer de tip Stinger și 700 de drone de tip Aero Vironment Switchblade.

Cancelarul Scholz a promis Lituaniei o brigadă de luptă în flancul răsăritean al NATO. El a explicat de ce, din unghiul său, vorbește tot mereu cu Putin. Pasămite ”ca să-i explice că nu-i iese socoteala cu războiul lui de agresiune în Rusia”, le-a declarat Scholz liderilor de guvern ai celor trei țări baltice.

Viceșeful Consiliului de Securitate al Rusiei, Dimitri Medvedev, a declarat că ”vrea ca ucrainenii să dispară”, întrucât ”îi urăște”, relevă Daily Biest, citând postarea lui pe Telegram. Fosta șefă a guvernului german, Merkel, care a tratat ani la rând cu Medvedev în funcția de președinte sub premierul Putin, ori de premier sub președintele Putin, a refuzat să-și ceară iertare pentru politica ei greșită față de Rusia. Dar Merkel a pledat totuși pentru întărirea descurajării militare față de Rusia și a declarat că singurul limbaj pe care îl înțelege Putin.

07 iunie 2022 A 104-a zi de război

Update 19:25 Nervi la Vilnius, unde cancelarul german Scholz s-ar fi lăudat că țara este cel mai mare furnizor de arme pentru Ucraina, ceea ce a provocat uimire printre gazdele baltice și reporteri, notează Vișegrad 24, citându-l pe corespondentul Politico, Hans von der Burchard. Liderul de la Berlin se află în Lituania pentru un summit informal cu omologii săi din țările baltice. Scholz a fost confruntat de reporteri pentru a explica de ce Germania nu livrează arme grele Ucrainei, iar acesta a răspuns că puține state au mai dat atât de mult ajutor militar precum țara sa, poate doar SUA.

Jurnaliștii germani precum Julian Roepcke de la ziarul BILD sau Hans von der Burchard de la Politico s-au declarat revoltați de declarațiile lui Scholz, demontându-le cu argumente și declarând că sunt pură dezinformare. Guvernul german se află în vizorul unor critici severe din cauza jocului de-a: uite armele, nu sunt armele.

Update 19:10 Potrivit analistului britanic pe probleme de securitate, Michael Clarke, trupele rusești stagnează momentan la Severdonețk, iar războiul se poartă acum pe trei fronturi: Kharkiv, Severodonețk și Herson.

“Toate aceste trei puncte sunt conectate între ele. La Harkiv, în nord-est, ucrainenii i-au împins înapoi pe ruși. Lucrurile par să se fi domolit acum, dar de fapt (ucrainenenii) și-au reluat contra-ofensiva. Pare că se îndreaptă spre granița cu Rusia.”, a explicat Clarke. La Herson, în sud, forțele ucrainene au lansat o contra-ofensivă masivă acum 10 zile, decizie importantă întrucât regiunea se află sub ocupație rusă, a precizat analistul.

“Dacă înving aici, va fi o victorie-simbol pentru Ucraina”, a concluzionat Michael Clarke pentru Sky News.

Update 18:30 Un mort și trei răniți la Harkiv după un alt bombardament rusesc, lansat astăzi, informează Sky News. Primarul orașului, Ihor Terekhov, a declarat că rușii pur și simplu nu vor să lase Harkivul în pace, ca să îi terorizeze pe oameni.

Ieri, câțiva liceeni au dansat valsul tradițional al balului de absolvire, în fața școlii lor complet distruse de asediul rusesc din lunile martie și aprilie, iar imaginile au fost făcute publice.

Update 11:45 În weekend rușii au fost împinși înapoi la Severodonețk, oraș strategic în Lugansk, de care depinde controlul unei mari părți din regiune. Ofensiva ucraineană i-a împins pe ruși spre marginea de est a orașului. Potrivit ministerului britanic al apărării, obiectivul trupelor invadatoare e, în continuare, să izoleze forțele ucrainene din Severodonețk de sprijinul lor din nord și sud. Aceeași sursă afirmă că ofensiva rusă pe axa Popasna, care a avut succes în mai, s-a împotmolit. E posibil ca Rusia să încerce din nou să atace din nord, la Izium, unde bombardează masiv, pentru că nu se poate lipsit de o pătrundere pe una din cele două axe, dacă vrea să controleze regiunea.

Update 11:30 Președintele Ucrainei, Zelenski, și-a reiterat cererea de primire a țării sale în UE. În mesajul său video cotidian, el a spus că această chestiune nu privește doar Ucraina, ci și întregul proiect european, integrarea ei fiind decisivă pentru viabilitatea Uniunii Europene. DLF, care transmite știrea, relevă că, spre a accelera aderarea, Zelenski a trimis la Berlin un emisar special. E vorba de ministrul dezvoltării regionale, Cernîșov, care se va întâlni azi și mâine cu reprezentanți ai guvernului federal german.

Iată cum arăta azi dimineața, pe hartă, situția militară:

06 iunie 2022, Ziua a 103-a de război

Update 22:15 Momente decisive la Londra unde se votează soarta premierului conservator Boris Johnson, într-o moțiune de cenzură, cerută de parlamentarii britanici chiar în timpul Jubileului de Platină al Reginei. Johnson a fost criticat dur din cauza participării sale la mai multe petreceri în timpul lockdown-urilor de Covid-19, în ciuda restricțiilor severe la care erau supuși cetățenii. De la izbucnirea scandalului, liderul de la Downing Street 10, a devenit și ținta obiecțiilor propriilor colegi de partid.

La prânz, Johnson a avut o convorbire telefonică cu președintele Zelensky despre situația de pe front, precum și despre noile arme grele pe care Marea Britanie a anunțat dimineață că le va dona armatei ucrainene. Londra va livra cât de rapid lansatoare multiple de rachetă (MLRS) cu rază de 80 km, pentru care Kievul a mulțumit guvernului britanic, afirmând că vor face o diferență mare pe teren.

Sub conducerea lui Boris Johnson, Marea Britanie a fost cel mai mare susținător occidental al Ucrainei, denunțând acțiunile Rusiei înainte și după începerea războiului, fiind prima țară europeană care a furnizat arme grele Kievului. Tot sub mandatul său, ministra de externe, Liz Truss a anunțat o nouă politică de securitate a Regatului Unit în contextul realităților provocate de Rusia lui Putin.

Johnson va împlini la 19 iunie, 58 de ani, este un conservator dedicat, a fost primar al Londrei, șef al diplomației în timpul guvernului Theresa May și a devenit cunoscut ca premierul Brexit, deoarece în timpul mandatului său s-a încheiat oficial divorțul dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie. Este considerat un excentric din cauza frizurii sale inconfundabile, dar și a vieții personale. Puțini știu că Boris Johnson s-a născut la New York, dintr-o familie britanică cu rădăcini turcești pe linie maternă, care s-a întors în Regat în anii 70. Tatăl său a lucrat la Comisia Europeană, iar Boris își va începe cariera după absolvirea Universității Oxford, ca…jurnalist.

Update 22:00 Trupele ucrainene continuă să dețină controlul asupra Severodonețkului, deși se dau lupte intense în estul orașului, a precizat în această seară, Statul Major al Armatei Ucrainei, scrie Kyiv Independent. Trupele de apărare au reușit să-i împiedice pe ocupanții ruși în avansul către localitatea Bakhmut, blocând drumurile care fac legătura între cele două orașe. Cu toate acestea, situația rămâne delicată și trupele ruse, dublate de separatiști pro-ruși mobilizați ori cecenii Kadîroviți, au o superioritate numerică semnificativă.

Președintele Zelensky a declarat, notează agenția NEXTA, că orașele Severodonețk și Lisiansk, punctele-cheie ale bătăliilor din ultima săptămână, sunt orașe moarte.

Update 21:30 Aproximativ 2500 de soldați ucraineni și luptători din rezistența ucraineană de la Mariupol se află în captivitate, a declarat liderul de la Kiev, citat de Kyiv Independent. Zelensky i-a numit prizonieri publici, avertizând Moscova că nu ar fi în interesul ei să îi tortureze. În același timp, Rusia a început să predea Ucrainei o parte din trupurile neînsuflețite al celor morți la Azovstal, informează aceeași sursă, citând AP. Este vorba de câteva zeci de cadavre care vor fi supuse unor teste ADN pentru a fi realizată identificarea corectă, a precizat un fost comandant al Regimentului de Azov, Maksym Zhorin.

Update 18:40 Rusia și-a schimbat tactica ce vizează atacurile pe care le lansează din Marea Neagră, a informat Marina Ucrainei, citată de Ukrainska Pravda. Oficialii Marinei ucrainene au anunțat că Moscova a lansat peste 300 de rachete de croazieră Calibre de pe navele sale din Marea Neagră, de la începutul războiului, însă acum par să se orienteze spre a lovi ținte terestre cu rachete anti-navă (care sunt în mod special create pentru distrugerea și scufundarea vaselor).

“Am reușit să împingem navele de război rusești la peste 100 kilometri distanță de porturile noastre”, a mai precizat comunicatul Marinei Ucrainei, avertizând că amenințarea Odesei rămâne principala îngrijorare a Kievului. La Odesa se află staționate 22 milioane de tone de grâne, care nu pot fi exportate din cauza blocade instituite de Moscova, în speranța acesteia că va putea aduce la masa negocierilor sancțiunile ce i-au fost impuse.

Update 17:45 Un număr de 32 de jurnaliști au fost uciși de la debutul invaziei ruse în Ucraina la 24 februarie, a anunțat ministrul Culturii, Oleksandr Tkachenko, cu ocazia Zilei Jurnaliștilor, celebrată la 6 iunie. Printre aceștia se numără atât reporteri ucraineni, cât și mulți fotografi și corespondenți internaționali, uciși în atacuri sau bombardamente rusești.

Update 17:30 Mariupolul este în pragul unei crize sanitare grave, din cauza lipsei apei potabile și a mormintelor clandestine, inclusiv a gropilor comune, care au un potențial ridicat de a contamina pânza freatică, avertizează însărcinatul cu probleme medicale al Ucrainei, Ihor Kuzin, citat de Ukrainska Pravda. Kuzin a vorbit despre un risc crescut de izbucnire a unei epidemii de holeră, din motivele mai sus menționate. 

Oficialii ucraineni din Mariupol au atras atenția asupra condițiilor precare în care trăiesc cei aproape 100.000 de localnici, aflați acum sub ocupați rusă, care nu s-au putut evacua. Riscul apariției unei epidemii de holeră crește odată cu venirea căldurii, a mai spus Ihor Kuzin. 

Holera este o boală infecțioasă acută care afectează intestinul subțire și are consecințe foarte grave, inclusiv decesul.

Update 12:50 Pericol de debarcare rusă la Odesa – purtătorul de cuvânt al administrației militare, Serhii Bratciuk, a avertizat că mai multe nave de război rusești dotate cu rachete de croazieră se află în Marea Neagră, continuând manevre și aprovizionare, ceea ce face ca riscul unei invazii terestre să fie constant, scrie Ukrainska Pravda. Au fost observate și nave amfibie de asalt, iar îngrijorările cele mai crescute sunt legate de Insula Șerpilor, unde forțele rusești au instalat sisteme antiaeriene SA-15 și SA-22, care protejează vasele rusești și implicit ajută la menținerea blocadei navale asupra grânelor ucrainene.

Forțele ucrainene sunt angajate într-o contraofensivă între Nicolaev și Herson, reușind să avanseze spre sud, unde speră eliberarea orașelor aflate sub o intensă rusificare. Ministerul britanic al Apărării notează că luptele grele continuă la Severodonețk, iar forțele rusești încearcă un avans spre Sloviansk pentru a încercui zona și a obține victoria asupra regiunii Lugansk.

Cu toate acestea, notează americanii de la Institutul pentru Studierea Războiului, contraatacul reușit al urainenilor la Severodonețk sugerează o diminuare a capacității de luptă a trupelor rusești. Mai mult, analiștii militari americani, evaluează că ucrainenii vor continua să îi atragă pe ruși în luptă în regiunea Lugansk, pentru a-i putea ataca în zonele vulnerabile din Harkiv și Herson, unde sunt masat mult mai puține trupe.

Update 12:15 Lidera opoziției bieloruse din exil, Sviatlana Țikhanouskaya, a declarat că aproximativ 1500 de concetățeni ai săi luptă în Ucraina împotriva Rusiei, citează Kyiv Independent. Țikhanouskaya, al cărui soț se află închis în Belarus, a afirmat într-un interviu pentru cotidianul italian Corriere della Sera, că oamenii din țara sa au văzut încă de la începutul războiului că vecinii lor au nevoie de ajutor și s-au organizat în batalioane conduse de comandanți ucraineni.

De-a lungul celor peste 3 luni de război, bielorușii au făcut activ disidență împotriva forțelor ruse care sunt prezente pe teritoriul lor, de unde au și atacat Ucraina prin nord: feroviarii au aruncat în aer liniile de tren care făceau legătura cu țara vecină, pentru ca rușii să nu le mai poată folosi, iar soldații bieloruși au refuzat să fie mobilizați de Lukașenko pentru a fi trimiși în Ucraina de partea Moscovei.

Dictatorul de la Minsk este nu numai foarte nepopular, după 2 ani în care oamenii au organizat proteste masive împotriva lui cu riscul încarcerării, dar și loialitatea sa față de Putin și Kremlin este contestată puternic de conaționalii săi: numai 3% din bieloruși susțineau, se pare, invazia rusă în Ucraina, conform unor statistici din aprilie.

Update 12:00 Președintele Zelensky a făcut ieri o vizită surpriză chiar pe linia frontului, mergând în cea mai fierbinte zonă din Lugansk, unde rușii încearcă să încercuiască forțele ucrainene la Severdonețk și Sloviansk, dar a vizitat și Zaporijie și Donețk, notează Ukrainska Pravda.

Liderul de la Kiev a vizitat în regiunea Zaporijie, un cămin unde sunt cazați oamenii care au reușit să scape din Mariupol, pentru a vedea care sunt condițiile în care trăiesc și a le asculta poveștile cutremurătoare.

Update 11:45 Disidența Balcanilor față de Rusia capătă noi forme: ministrul de externe rus, Serghey Lavrov, a fost nevoit să își anuleze vizita în țara prietenă, Serbia, unde era așteptat de președintele Vucici, după ce Bulgaria, Macedonia de Nord și Muntenegru și-au închis spațiul aerian pentru avionul său.

Update 11:30 Marea Britanie va dona Ucrainei lansatoare multiple de rachetă de tip M270, care pot atinge o rază de 80 km, a anunțat în urmă cu scurt timp secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace. Aceste sisteme funcționează pe bază de rachete ghidate, ceea ce ajută țintirea precisă a obiectivelor. Londra va înzestra armata ucraineană și cu suficientă muniție M31A1, pentru a se putea apăra în fața invadatorilor ruși. Soldații ucraineni vor fi instruiți de britanici pentru folosirea corectă a sistemelor M270.

“Regatul Unit este alături de Ucraina în lupta sa și își asumă un rol conducător pentru înzestrarea trupelor sale eroice, cu arme vitale de care acestea au nevoie pentru apărarea țării în fața invaziei neprovocate. Dacă comunitatea internațională continuă susținerea ei, cred că Ucraina poate învinge”, a declarat ministrul britanic, Wallace.

Primele arme letale livrate Ucrainei au fost trimite de Londra, făcând Marea Britaniei nu numai primul stat european care a înzestrat această țară cu echipamentul militar necesar ca să reziste invaziei ruse, dar și-a asumat un rol de lider în creearea unui grup internațional de suport. În acest moment, Forțele Aeriene Regale (RAF) livrea Ucrainei arme și echipament militar primit de la un număr de 35 state partenere, potrivit ministerului britanic al Apărării.

5 iunie 2022 – Ziua 102 a războiului

Update 20:30 Al 13-lea general rus a fost eliminat de armata ucraineană, în timpul unor atacuri aeriene lângă Popasna, regiunea Lugansk, unde își vizita, se pare, trupele, informează portalul Vișegrad 24. Știrea nu a fost confirmată de autoritățile ruse, însă a fost deja publicată pe canalele de Telegram ale separatiștilor pro-ruși din Donbas, aflați în solda Moscovei.

Condoleanțele curg pe aceste canale, informează Euromaidan Press, pentru generalul maior Roman Kutuzov, aflat la comanda Armatei a 5-a Combinate. Contul de propagandă rusă AZ OSINT, care monitorizează războiul din Ucraina, i-a mulțumit lui Kutuzov pentru că a salvat lumea de nazism pentru a doua oară în istorie, precizând că îl așteaptă Împărăția Cerurilor. Cuvintele sunt de prisos.

Update 19:50 Iresponsabilitate fără limite a Moscovei: operatorul național ucrainean de energie nucleară, Enerhoatom, a dat publicității o filmare în care se vede cum una dintre rachele de croazieră rusești trece chiar pe deasupra centralei Pivdennoukrainska – fostă Yuzhnoukrainsk (Ucraina de Sud), de lângă Nicolaev, la ora 5.30 dimineața. Este foarte probabil una dintre rachetele care au lovit Kievul, fiind lansate din Marea Caspică. Enerhoatom a anunțat că această rachetă avea o altitudine de zbor foarte joasă și acest lucru implică riscuri majore de securitate, informează Ukrainska Pravda.

Update 19:15 Trupele de ocupație din Mariupol ar fi distribuit 5000 de manuale școlare de limba rusă, literatură și istorie, în Mariupol, pentru școlile pe care plănuiesc să le redeschidă rușii, a declarat consilierul primăriei locale, Andryushchenko. Este o tactică pe care forțele de ocupație ruse au aplicat-o și în alte orașe capturate din sud, precum Melitopol și Herson, unde acestea au retras din școli manualele ucrainene și au scos din biblioteci în mod special cărțile de istorie națională.

De la cucerirea totală a orașului, Mariupolul a fost supus unor intense eforturi ale rușilor de a șterge urmele distrugerii catastrofale pe care au comis-o. Oamenii publică imagini cu camioane care adună molozul, din satelit au fost identificate și mai multe gropi comune, iar fotografii cu cadavre în putrefacție în supermarketuri au fost publicate de oficialii de la Kiev pentru ca oamenii să nu uite ce s-a întâmplat, în ciuda încercărilor ocupanților de a ascunde ce au făcut.

Numărul civililor uciși de cele 2 luni și jumătate de asediu sângeros ar depăși 22.000, conform estimărilor administrației din Mariupol. Relatările celor care au scăpat conturează o imagine greu de redat în cuvinte.

Update 19:00 Îngrijorările priving agresivitatea Rusiei au determinat Japonia să ia o decizie istorică: premierul nipon, Fumio Kishida, ar urma să participe la summitul NATO din această lună, care va fi găzduit de Spania. Va fi pentru prima dată în istoria Alianței când un șef de guvern japonez va participa la reuniunea statelor membre.

Japonia a anunțat că dorește o colaborare cât mai strânsă în domeniul securității cu NATO și Uniunea Europeană, ca urmare a războiului din Ucraina, dar și a șicanelor cu Rusia pe tema Insulelor Kurile. Oficialii de la Tokyo au condamnat de la început invazia rusă în Ucraina și s-au alăturat fără rezerve sancțiunilor occidentale. Prietenia sino-rusă este un al motiv de neliniște pentru Țara Soarelui-Răsare, care nu vede cu ochi buni amenințările Beijingului față de Taiwan și pretențiile sale la supremație militară în Marea Chinei de Sud.

Update 13:20 Spania este pregătită să livreze Ucrainei, tancurile de proveniență germană Leopard, precum și sisteme antiaeriene, anunță El Pais, citat de agenția NEXTA. Madridul mai vrea să antreneze soldați ucraineni în Letonia, notează aceeași sursă, care precizează că Germania trebuie să îți dea acordul pentru livrarea tancurilor.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că atacul cu rachete asupra Kievului a venit din Marea Caspică, ceea ce confirmă folosirea unor rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte din Ucraina. O rachetă a fost doborâtă de sistemul anti-aerian ucrainean, înainte de a lovi capitala.

Vladimir Putin a amenințat printr-o intervenție televizată că va ataca localități din Ucraina care nu au mai fost lovite, dacă statele occidentale îi vor da Kievului rachete cu rază lungă de acțiune, scrie Kyiv Independent.

Update 13:10 Uniunea Europeană a suspendat timp de un an, taxele vamale pentru toate importurile din Ucraina, a anunțat chiar premierul ucrainean, Denys Shmyhal, precizând că această scutire va ajuta semnificativ economia afectată de război a țării sale. UE este unul dintre cei mai importanți parteneri economici ai Ucrainei, astfel încât această măsură va ajuta ca afacerile ucrainene să economisească zeci de milioane de euro.

Update 12:45 Britanicii și americanii confirmă eficiența contraofensivei ucrainene din Severodonețk, unde se bătălia pentru Lugansk continuă, chiar în interiorul orașului, dar și în localitățile din jur. În 2 zile, forțele ucrainene au întors situația de pe teren, reușind să securizeze aproximativ 50% din teritoriu.

Ministerul britanic al Apărării informează că armata rusă a mobilizat rezerviști din forțele separatiste ale așa-zisei republici Lugansk, pentru a participa la luptele din interiorul orașului industrial Severosonețk. Aceasta este o tactică pe care Moscova a utilizat-o și în luptele de gherilă din Siria, de a trimite pe teren trupe proxy de infanterie. Scopul acestei strategii este limitarea pierderilor umane din rândul armatei convenționale. Dezavantajul acestor folosirii acestor trupe-proxy, scriu oficialii de la Londra, ar fi proasta lor echipare și lipsa unei instrucții corespunzătoare.

Sursă: Ukraine War Map (Twitter)

Update 12:20 Forțele invadatoare ruse au provocat distrugeri parțiale sau totale unui număr de 113 biserici și mânăstiri de la începutul războiului, a declarat președintele Zelenski, noaptea trecută, atrăgând atenția că multe dintre ele au supraviețuit celui de-al doilea război mondial, ca să piară sub atacurile rusești.

Liderul de la Kiev a criticat în termeni duri atacul de ieri asupra Mânăstirii Tuturor Sfinților din Lavra Sviatohirsk, un monument istoric din 1912, unde se adăposteau 300 de oameni, între care 60 de copii. Zelenski acuză Moscova că încearcă ștergerea identității sale naționale, culturale și religioase, argument susținut de sutele de monumente istorice atacate în mod deliberat.

Update 12:15 Cinci rachete rusești au lovit în această dimineață capitala Kiev, provocând mai multe explozii și distrugeri ale infrastructurii din oraș. au anunțat autoritățile ucrainene, citate de presa națională. O persoană a fost spitalizată, a anunțat primarul Vitaly Kliciko.

Ministerul rus al Apărării a reacționat, confirmând atacul, scrie agenția NEXTA. Oficialii ruși susțin că au atacat țintit depozite în care s-ar fi aflat tancurile T-72 și alte blindate oferite de statele est-europene Ucrainei.

Update 00:25 Miniștrii Apărării din 40 de țări se vor întâlni la Bruxelles, miercuri, 15 iunie, la invitația secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, pentru a discuta situația războiului din Ucraina și pentru a stabili ce măsuri noi se vor lua pentru sprijinirea Kievului în fața agresiunii ruse, notează Kyiv Independent. Este a treia întâlnire de acest fel a miniștrilor Apărării care fac parte din ceea ce se numește Ukraine Defense Contact Group: prima a avut loc la baza americană din Germania, Ramstein, la 26 aprilie, iar a doua a fost pe 23 mai.

4 iunie 2022 – Ziua 101 de război

Update 22:15 Forțele ucrainene încearcă să recâștige controlul total asupra orașului Severodonețk, potrivit anunțului făcut în urmă cu scurt timp de Oleksandr Stryuk, șeful administrației militare locale, citat de Kyiv Independent.

S-au dat lupte pe viață și pe moarte în acest orășel industrial de pe malul râului Siverski Donețk, iar trupele inamice ruse s-au aflat ieri pe punctul de a-l cuceri în totalitate, ceea ce ar fi însemnat câștigarea regiunii Lugansk. Ucrainenii nu s-au lăsat și, în mai puțin de 36 de ore, ar controla aproximativ 50% din oraș, conform informărilor guvernatorului Haidai, deși armata rusă a aruncat în luptă forțele aeriene, echipament militar ofensiv și a masat un număr impresionant de trupe în zonă, încercând să încercuiască localitatea.

Slovianskul se află sub intense bombardamente rusești, iar mulți localnici au fugit din oraș, de frica trupelor rusești. Localitățile Bakhmut, Kramatorsk, Kostiantynivka și Lysychansk din aceeași regiune Donețk au fost lovite cu rachete balistice de tip Tochka-U, a anunțat Statul Major al Armatei Ucrainene, citat de publicația Kyiv Independent.

Update 18:30 Liderul de la Elysee este din nou în centrul atenției, atrăgându-și critici dure, după ce astăzi a declarat într-un interviu la AFP, că “Rusia nu trebuie umilită pentru că trebuie să lăsăm și o fereastră deschisă pentru diplomație“. Nu este clar cum exact este Rusia umilită în condițiile în care Kremlinul a anunțat din nou că NU se va opri până nu își va atinge toate obiectivele militare în Ucraina, potrivit purtătorului de cuvânt, Peskov, iar numărul de ucraineni uciși de ruși zilnic ar fi între 60 și 100, potrivit jurnalistului BILD, Roepcke.

Moscova și-a intensificat campania distrugătoare în estul Ucrainei, în timp ce ocazional, dar aproape zilnic, lanseză rachete asupra nordului și vestului țării, semănând teroare în rândul oamenilor.

În sudul țării, forțele ruse au câteva puncte cheie cucerite, în orașe precum Mariupol, Melitopol, Herson sau centrala nucleară de la Zaporijie, și arestează și torturează localnicii care refuză să se supună ocupației.

Declarațiile lui Macron au fost considerate revoltătoare, demonstrând încă odată, că liderul francez nu este angajat în condamnarea și înfrângerea Rusiei care a invadat Ucraina la 24 februarie, ci își dorește, așa cum a mai spus, ca Moscovei să i se facă concesii teritoriale, pentru a se reveni la…pace.

Apelurile de a evita umilirea Rusiei nu fac decât să umilească Franța și alte țări care o cer. Pentru că Rusia se umilește singură. Am face bine să ne concentrăm toți ca să punem Rusia la punct. Doar asta va aduce pace și va salva vieți!

Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de externe

Update 18:20 Un atac aerian rusesc a lovit Mânăstirea Tuturor Sfinților din Sviatohirsk, regiunea Donețk, unde alături de monahi se refugiaseră 300 de oameni, între care 60 copii, anunță autoritățile ucrainene citate de Kyiv Independent. 4 persoane ar fi fost ucise, iar în acest moment, biserica de lemn, un monument istoric din 1912, aflat sub patriarhatul Moscovei, arde necontrolat. Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a oferit imagini video de la fața locului.

Președintele Zelenski a denunțat la rândul său acest atac barbar și a cerut UNESCO încă o dată să excludă Rusia din organizație, ca urmare a numeroaselor distrugeri intenționate asupra patrimoniului ucrainean.

Update 12:45 Moscova își intensifică loviturile aeriene cu precădere în Donbas, avertizează ministerul britanic însărcinat cu Apărarea, scrie BBC. Forțele rusești folosesc atât rachete ghidate cât și muniție neghidată (bombe ce cad liber), pentru a provoca cât mai multe distrugeri. Cu toate acestea, spun oficialii britanici, rușii nu au reușit să obțină un impact semnificativ, iar stocuri întregi de rachete ghidate ar fi fost epuizate.

Update 12:30 14 milioane de ucraineni au fost forțați să îți părăsească casele în cele 100 de zile de război, a declarat Amin Awad, coordonatorul special al ONU pentru Ucraina, reluat de Kyiv Independent, în timp ce un număr de 3 milioane de copii și-au întrerupt cursurile de la invazia rusă din 24 februarie.

“Este o dislocare de populație la o scară pe care nu am mai văzut-o în istorie”, a precizat oficialul ONU. Majoritatea sunt femei și copii, care au nevoie disperată de ajutor, medicamente, apă și hrană de bază, a mai spus Awad.

În ultimele zile, punctul de frontieră Vama Veche din România, a fost aproape blocat de fluxul masiv al refugiaților ucraineni, majoritatea femei și copii, nevoiți să părăsească litoralul bulgăresc. Aceștia fuseseră cazați în hoteluri, însă li s-a comunicat că trebuie să plece odată cu începutul sezonului estival. Autoritățile române au confirmat că cei mai mult doar tranzitează România, pentru că au decis, în ciuda războiului, să se întoarcă în Ucraina.

Update 12:20 O legiune străină cu voluntari militari din Australia, Georgia, Franța, Brazilia și alte țări, a sosit la Severodonețk pentru a se alătura forțelor armate ucrainene, anunță Ukraine World, citând Radio Svoboda (Europa Liberă).

Armata rusă a lansat atacuri aeriene și asupra altor regiuni în ultimele 24 de ore, lovind regiunile Sumîi și Harkiv, citează Ukrainska Pravda.

Update 12:00 Ministerul britanic al Apărării a publicat o hartă interactivă preluată de Centrul pentru Comunicații Strategice al Ucraineni, la împlinirea a 100% de zile de război. Se poate observa evoluția ofensivelor rusești, pierderile de teritoriu și recapturarea unor zone de către ucraineni.

În zorii zilei de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina din 3 direcții: nord, est și sud, în încercarea de a cuceri întreaga țară prin ceea ce Kremlinul credea că va fi o operațiune de 72 de ore.

SITUAȚIA PE FRONT: Severodonețk, oraș aflat pe malul râului Sikervski Donețk, în regiunea Lugansk din estul țării, rămâne punctul fierbinte al bătăliei pentru Donbas. Forțele ucrainene au reușit să recaptureze 20% din oraș, reducând cuceririle rusești la 50%, conform informărilor oficialilor militari, citați de presa ucraineană.

Luptele se duc chiar în oraș, care este distrus în proporție mare, a declarat guvernatorul militar regional al Luganskului, Serheii Haidai. Civilii s-ar fi adăpostit în uzina chimică din Severodonețk, amintind de oțelăria Azovstal din Mariupol, la o scară mult mai redusă și prezentând riscuri mult mai mari, întrucât acolo există mai multe rezerve de acid azotic.

Haidai a anunțat în această dimineață că forțele invadatoare ruse au suferit și ele pierderi mari în oraș, dar primesc încontinuu întăriri de personal și logistice, notează Ukrainska Pravda. Trupele ruse au încercat din nou să izoleze orașul, bombardând un pod.

Rușii au aruncat în luptă aproximativ 20 de batalioane tactice în zona Severodonețkului, susține Statul Major Ucrainean, citat de Kyiv Independent, o forță de luptă uriasă. Un batalion tactic rusesc are între 600 și 800 de soldați, ceea ce ar însemna că minim 12.000 de militari ruși sunt concentrați în luptă numai acolo.

Update 11:00 Patru rachete de croazieră rusești au fost lansate de pe un submarin din Marea Neagră, noaptea trecută în regiunea Nicolaev și Odesa, fiind interceptate de apărarea anti-aeriană ucraineană, a anunțat comandamentul Sud al armatei, informează Kyiv Independent.

Odesa a fost însă lovită în această dimineață într-un alt atac cu rachete al forțelor ruse, scrie Ukrainska Pravda, citând consiliul local al orașului. Ar fi fost folosite rachete rusești X-59. 2 persoane sunt rănite, după ce raidul aerian a țintit și lovit mai multe depozite și o firmă agricolă, notează aceeași sursă.

3 iunie 2022 – Ziua 100Update de război

Update 22:55 Probleme grave la cea mai mare centrală nucleară din Europa, Zaporijia, aflată sub control rusesc de aproape trei luni. Serviciile secrete ucrainene au avertizat în această seară că lucrătorii centralei au semnalat un deficit major de piese necesare funcționării în siguranță a reactoarelor, notează Sky News.

“S-a ivit o situație critică la centrală, în ceea ce privește piesele de schimb care asigură funcționarea stabilă și în siguranță. Nu mai sunt practic piese de schimb sau materialele consumabile”, a informat serviciul de informații al ministerului ucrainean de Apărare. Lucrătorii ucraineni lucrează în ture de mai multe săptămâni, prin rotație, și sunt sechestrați în timpul serviciului: li se iau telefoanele și bunurile personale, mai scrie aceeași sursă.

Update 22:45 Doi jurnaliști Reuters au fost răniți în drum spre Severodonețk, în timp ce șoferul mașinii lor a fost ucis, într-un atac al trupelor invadatoare, anunță Kyiv Independent. Alexander Ermochenko și cameramanul Pavel Klimov se aflau pe o șosea din regiunea Lugansk, încercând să ajungă în cel mai fierbinte punct al războiului, pentru a relata situația civililor și a militarilor. Autoritățile ucrainene care investighează cazul spun că mașina le fusese pusă la dispoziție de interpuși pro-ruși.

Update 20:00 Măcelarul din Alep a fost demis. Potrivit serviciilor secrete ucrainene, rușii l-au demis pe generalul Dvornikov, poreclit Măcelarul din Alep, comandantul trupelor ruse din Ucraina, funcție în care ar fi fost înlocuit de generalul Ghenadi Jidko, fost comandant al Districtului Militar răsăritean și ministru adjunct al apărării pentru afaceri politice și militare.

Update 19:45 ”Ucraina trebuie să învingă”. UE a impus noi sancțiuni Rusiei și Bielorusiei, care o includ pe prietena lui Putin, Alina Kabaeva precum și 12 inși din Belarus. Sancțiunile se îndreaptă împotriva unor oameni politici, propagandiști și oligarhi ori rudele lor. În Belarus, măsurile de sancționare vizează și persoane juridice între care concernul Belaruskali, o rafinărie și postul public de radio.

Azi s-au întâlnit premierii Cehiei și Poloniei. Potrivit celui din urmă, ”Ucraina trebuie să învingă”. Cei doi demnitari s-au întreținut despre modalități de ajutorare a Ucrainei ca să facă față invaziei ruse.

Update 19:30 Forțele ucrainene au respins încercări ale trupelor invadatoare de a cuceri sate în zona Severodonețk și Lisiciansk, spre a încercui trupele ucrainene din regiune. Apărătorii teritoriului ucrainean au respins asalturile ruse asupra localităților Metolkine and Bilogorivka.

Update 15:40 Turcia nu fură, dar tăinuiește bunul jefuit: ambadasorul ucrainean la Ankara a acuzat Turcia de a achiziționa grânele prădate de ruși în Ucraina, relevă Kiev Independent. Agenția Reuters semnalează că ambasadorul, Vasyl Bodnar, a precizat că a cerut ajutorul autorităților turcești și de la Interpol, care investighează drumul prin Turcia al cerealelor furate. Președintele Zelenski ”a reliefat la 31 mai că Rusia a jefuit în Ucraina o jumătate de milion de tone de grâu pe care încearcă să-l vândă”, mai scrie ziarul din Kiev.

Update 15:30 Președintele Germaniei, Steinmeier, l-a primit la Berlin pe președintele Radei, Stefanciuc. Liderul parlamentului ucrainean fusese primit anterior de cancelarul Scholz, pe care l-a invitat să rostească o cuvântare în forul legislativ de la Kiev. Steinmeier își exprimase dorința de a vizita Kievul în aprilie, dar i se refuzase o invitație de a veni în capitala Ucrainei. Invitația i-a fost ulterior remisă și lui și șefului executivului german, Scholz.

Update 14:03 Liderul cecen Kadîrov s-a întâlnit cu ministrul rus al apărării, Șoigu. La 100 de zile de la izbucnirea războiului de agresiune declanșat de Rusia în ideea că ”operațiunea specială” va dura câteva minute sau zile, cei doi dregători au convenit să accelereze ”denazificarea” și ”demilitarizarea” Ucrainei. Ceea ce, spus pe șleau, în conformitate cu sensul real, nemascat, al acestor cuvinte-cod, înseamnă grăbirea genocidului la care e supus poporul ucrainean. Șoigu ar fi pus la punct tactici de ameliorare a tacticilor ofensive utilizate și i-a mulțumit lui Kadîrov pentru ”contribuția semnificativă” a oamenilor săi la războiul provocat de regimul Putin.

Update 12:15 Turcia se află printre țările care cumpără cerealele furate de ruși din Ucraina, acuză ambasadorului Kievului la Ankara, Vasyl Bodnar, citat de Sky News. Bodnar a mai spus reporterilor că a solicitat ajutorul autorităților turce și a Interpolului pentru a-i identifica pe cei responsabili de livrarea grânelor ucrainene cu nave aflate sub pavilion rusesc, prin Marea Neagră și strâmtorile controlate de Ankara.

Blocada celor 22 milioane de tone de grâne din portul Odesa continuă însă, ceea ce provoacă deja un val de consecințe negative, în principal pentru statele din Africa și Orientul Mijlociu, dependente în proporție covârșitoare de cerealele ucrainene. Egiptul este unul dintre cele mai afectate state de această situație, pe care Vladimir Putin a declarat că o poate rezolva dacă se va discuta ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei în urma războiului de agresiune pornit împotriva Ucrainei acum 100 de zile.

Update 12:00 Cățelul-genist, Patron, decorat de președintele Zelenski pentru identificarea a peste 200 de mine și bombe neexplodate în zona Cernihiv, a fost adus la spitalul de copii din Liov pentru a-i bucura pe micuții răniți și mutilați de bombardamentele rusești.

Patron, un Jack Russel de talie mică, dar antrenat special pentru o muncă deosebit de periculoasă, este de săptămâni întregi o sursă de speranță mai ales pentru ucrainenii afectați de război, reușind să cucerească inimile oamenilor din întreaga lume. Eroul patruped care salvează mii de vieți expunându-se în zonele minate, are propria lui mini-vestă antiglonț și de ieri, un cont pe Tik Tok, spre încântarea copiilor de pretutindeni.

Update 09:00 Mare parte din Severodonețk continuă să fie în mâna rușilor, dar ucrainenii mai controlează o parte, inclusiv fabrica de azot în care s-au refugiat aproximativ 800 de civili, între care și copii. Acești oameni n-au vrut să dea curs cererii de a părăsi orașul. Serghii Gaidai, care conduce administrația militară a Luganskului s-a arătat încrezător că orașul nu va fi pierdut.

În a suta zi de război, serviciile secrete britanice trag concluzii realiste. Ucrainenii i-au învins pe ruși în prima fază a războiului, în care trupele invadatoare, oprite de reziistența acerbă a apărătorilor și grevate de erori tactice, de planificare și de execuție, au eșuat la Kiev. În schimb, rușii obțin succese tactice în Donbas. Cotropitorii controlează 90 la sută din Lugansk și ar putea completa cucerirea acestei regiuni în următoarele două săptămîni, sacrificând însă costuri și resurse importante, care-i fac incapabili să avanseze pe alte fronturi.

Situația militară la începutul acestei luni în comparație cu aceea de acum o lună:

Președintele Zelenski a mulțumit lumii pentru promisiunea livrării de arme moderne Ucrainei. La Berlin, șeful Parlamentului ucrainean, Ștefanciuc vrea să-l invite pe cancelarul Scholz să rostească o cuvântare în Rada de la Kiev și a solicitat rapida livrare a armelor promise. E vorba, în primul rînd de sistemul antirachetă și antiaerian Iris-T-SLM. Germania a promis și tancuri pe care nu le-a livrat.

Update 00:30 Știrea zilei în cea de-a 100-a zi de război e clară: Ucraina rezistă, deși Vestul nici măcar acum nu-i dă tot ce are nevoie ca să se apere și ca să învingă în încleștarea cu un regim terorist, criminal, totalitar și genocidar, care a invadat-o.

02 iunie 2022 Ziua a 99-a de război

Update 23:40 Severodonețk n-a căzut. Dimpotrivă, forțele ucrainene au reușit să recucerească niște străzi. ”Severodonețkul rezistă și poate fi rapid eliberat”, a spus Serghii Haidai, șeful administrației militare din Lugansk.

Update 23:30 Președintele Parlamentului ucrainean, Ruslan Ștefanciuc a criticat politica de exporturi de armament a Germaniei, cerând la Berlin, unde a fost primit de deputați din Bundestag, arme moderne și tancuri de atac Leopard și Marder pentru țara sa. Guvernul Scholz vrea să dea astfel de tancuri germane partenerilor esteuropeni, care să livreze la rândul lor blindate de fabricație sovietică ucrainenilor.

Update 23:00 Supărarea pe Orban după ce i-a pus pile ”preaînstelatului” Kiril, patriarh al Bisericii ortodoxe Ruse pe care liderul de la Budapesta l-a scăpat de sancțiunile UE, a luat amploare. Premierul maghiar s-a văzut criticat de somități ca vicepreședinta Parlamentului European, Barley, care a cerut să i se revoce Ungariei dreptul la vot în UEm, un demers legal dacă o țară încalcă principiile democrației.

Or, dacă așa stau lucruruile,. prima căreia ar trebui să i se retragă dreptul la vot e România, în care principiile cu pricina nu mai par să facă nici cât o ceapă degerată.

”Orban șantajează”, a spus textual și vicepreședintele Comisiei Europene, Timmermans, potrivit căruia liderul executivului Ungariei îi face servicii ”prietenului său”, Vladimir Putin. Iar șeful Partidului Popular European, creștin-socialul Weber, a cerut revocarea unanimității în UE, de vreme ce ”lumea s-a săturat să-și bată joc Orban de ea”.

Rușilor nu le pasă nici de propriii morți. Darmite de ai Ucrainei. La Mariupol rușii refuză să elibereze certificate de deces familiilor locuitorilor uciși de bombe. Doar cei morți din cauze naturale au dreptul la o înmormântare de alt soi decât în groapa comună.

UPDATE 18:30 Bruxelles-ul cedează presiunilor premierului maghiar, Viktor Orban, și elimină numele patriarhului rus Kiril de pe noua listă din pachetul al șaselea de sancțiuni pentru Rusia, care ar urma să fie adoptat oficial în scurt timp, notează agenția AFP. Șeful Biserici Ortodoxe Ruse are 75 de ani, deține această funcție din 2009 și este un apropiat al lui Vladimir Putin.

Conform unor documente din arhivele sovietice, citate de revista Forbes, patriarhul Kiril a fost agent KGB cu numele de cod Alexei, activând în interiorul bisericii ruse și fiind însărcinat cu misiuni externe, cu precădere penetrarea Consiliului Mondial al Bisericilor. În 1971, tânărul Kiril, pe numele său de mirean – Gundyaev, se afla la Geneva, trimis pentru a infiltra această organizație mondială ecumenică.

S-a născut la Sankt Petersburg (pe atunci Leningrad) ca și Putin, cu care are o relație veche, oficial din anii 90 când primul era Arhiepiscop de Smolensk și cel din urmă primar al orașului mai sus menționat. A fost implicat în afaceri cu tutun de zeci de milioane de dolari, însă averea deținută de el nu se cunoaște. De la începutul războiului, a susținut că Rusia ar avea o misiune metafizică împotriva decadenței Vestului. Cu toate acestea Gundyaev nu împarte cu Putin doar prenumele de Vladimir, ci și apetitul pentru lux: a fost fotografiat purtând la mână un ceas elvețian Breguet, în valoare de 20.000 de dolari.

UPDATE 17:10 Un cadou de 5 milioane de euro: compania turcească BAYKAR, producătoare a celebrelor drone BAYRAKTAR TB2, utilizate de armata ucraineană, a anunțat că donează Ucrainei o astfel de aeronavă fără pilot, după ce cetățenii lituanieni au strâns acești bani din sume mici ca să ajute Ucraina. 

Reprezentanții firmei de apărare din Turcia, înființate în 1984, au făcut anunțul pe Twitter, declarând că drona va fi oferită cadou Lituaniei pentru ca aceasta să o trimită Kievului. Turcii au cerut ca fondurile strânse să fie date Ucrainei spre ajutor umanitar. Fotografii care arată aparatul de zbor nou-nouț cu steagul Lituaniei pe coadă au fost și ele publicate pentru a sărbători acest demers. 

Lituanienii au strâns în numai 4 zile banii necesari achiziționării unei drone Bayraktar TB2 pentru armata ucraineană, din sume mici, după ce au răspuns unei campanii făcute de o televiziune din Vilnius. 

Americanii ar fi și ei pregătiți să înzestreze forțele aeriene ucrainene cu drone de atac, susțin surse ale apărării de la Washington. Măsura ar urma să fie anunțată de Pentagon.

Update 15:30 Rusia controlează 20% (o cincime) din teritoriul Ucrainei. Estimarea aparține președintelui Ucrainei, Zelenski. Linia frontului depășește 1000 de kilometri, a precizat el, reliefând că zilnic mor între 60 și 100 din militarii săi, alți 400 – 500 fiind răniți.

Potrivit DLF trupele de ocupație îi dau afară din case pe civili. E vorba de locuitorii ucraineni din Mariupol. Alte informații imposibil de verificat, deocamdată, ale autorităților locale, afirmă că rușii ar aplica în zonă ”pedeapsa capitală”.

Update 15:15 Ungaria continuă să ajute Rusia și să pună bețe în roate sancțiunilor internaționale. Bloomberg, reluat de Kiev Independent relevă că Ungaria acerut scoaterea de pe lista sancțiunilor a patriarhului Kiril. Șeful Bisericii Ortodoxe Rusie confiscate de poliția politică a lui Putin, un fost kaghebist ca și liderul de la Kremlin, a aprobat războiul de agresiune și invazia din Ucraina declanșate de dictator, a calificat ”operațiunea militară specială” drept un ”război metafizic” și a ”blagoslovit” armele cu care trupele invadatoare au omorât și violat în masă populația civilă cotropită.

Update 15:00 Sloviansk fără curent. Bombardamentele ruse neîncetate au lăsat Sloviansk fără electricitate, relevă Ukrainska Pravda.

Update 14:50 Invadatorii ruşi ar aplica ”pedeapsa capitală la Mariupol”. Adevărul reia o știre difuzată de agenția de știri ucraineană UNIAN, pe baza unor declarații ale autorităților ucrainene locale în frunte cu primarul Vadim Boicenko. Astfel,”în regiunea Mariupol, invadatorii închid şi împuşcă voluntari şi oficiali ucraineni. Toţi au refuzat să coopereze cu colaboratorii şi autorităţile ocupante” se arată în mesajul preluat de Adevărul…Primarul unei localităţi ar fi fost condamnat ”la 10 ani de închisoare, iar cel puţin un funcţionar public a primit pedeapsa capitală şi a fost împuşcat.”

Update 14:40 Iahtul de aproape 120 de metri, ultramodern, al oligarhului rus Melnicenko, un individ cu o avere estimată de Forbes la peste 23 de miliarde de dolari ancorează în la Ras al-Khaimah, în portul celui mai sărac din cele șapte emirate arabe unite. Nava valorează 300 de milioane de dolari. Italienii i-au confiscat recent lui Andrei Melnicenko, miliardar rus aflat la lista sancțiunilor UE, iahtul-frate, dublu de scump, aparținînd aceluiași oligarh al lui Putin. EAU sunt neutre s-au abținut de la condamnarea Rusiei la ONU și au oferit azil celor mai bogați magnați ai lui Putin. Nava rusului din Ras al-Khaimah se adăpostise anterior în Maldive.

Update 13:40 Slovacia va trimite Ucrainei două obuziere de tip Zuzana 2, printr-un contract comercial care va fi semnat de cele două părți, a anunțat guvernul de la Bratislava, citat de Kyiv Independent. Mica țară central europeană, membră a NATO, a ajutat constat forțele ucrainene, încă din primele săptămâni de război, inclusiv prin livrarea propriului sistemului anti-aerian S-300, de proveniență sovietică. Slovacia face lobby la nivel european pentru susținerea cu arme a Ucrainei, pentru a respinge și învinge clar armata rusă invadatoare, avertizând că dacă Putin nu va fi înfrânt, țările europene nu vor fi nici ele în siguranță.

Update 11:55 După aproape 100 de zile de tăcere, Angela Merkel, fostă cancelară a Germaniei timp de 16 ani, ar fi luat în sfârșit o poziție publică față de războiul din Ucraina, la un eveniment privat al confederației sindicaliștilor DGB, scrie Reuters citând surse vorbitoare de germană aflate la fața locului. Merkel, o mare susținătoare a politicii de apropiere economică de Moscova și de împăciutorism față de aventurile regimului Putin pe plan domenstic și internațional, ar fi declarat că acesta este un război barbar și că susține eforturile guvernului Scholz de a găsi o soluție care să încheie acest conflict.

Nu este nicio surpriză, spun jurnaliștii Reuters, că poziția sa este din nou ambiguă, nu nominalizează Rusia și nici pe Putin ca vinovați, rezumându-se la o condamnare formală și evazivă. Merkel a fost intens criticată, refuzând să ia o poziție clară față de invazia rusă în Ucraina sau atrocitățile comise de atunci, ori să își asume greșelile, precum a făcut-o fostul ei ministrul de externe, Steinmeier, actual președinte al Germaniei.

La începutul războiului, biroul ei de presă a lansat o scurtă declarație în care fosta șefă a Germaniei și a Europei, denunța încălcarea dreptului internațional.

Update 11:45 Elveția blochează livrarea a 20 de tancuri Piranha, pe care Danemarca voia să le trimită Ucrainei, anunță Politico. Aceste tancuri sunt de proveniență elvețiană și se află în arsenalul armatei daneze. Secretariatul pentru Afaceri Economice de la Berna, care are în portofoliu și exporturile de arme, a respins cererea venită de la Copenhaga, pe motive de încălcare a neutralității, deși tancurile aparțin Danemarcei. Legea elvețiană spune că nu se pot trimite arme de proveniență locală în zone aflate în război, însă criticii europeni au contrazis această poziție întrucât Ucraina este un stat invadat care doar se apără.

Update 11:20 Premierul maghiar Viktor Orban blochează adoptarea pachetului 6 de sancțiuni europene, din cauza patriarhului rus, Kiril, informează Reuters, citat de Euromaidan Press. 3 diplomați europeni au declarat pentru agenția de presă internațională, că Orban vrea în mod special să fie eliminat numele șefului Bisericii Ortodoxe Ruse, un apropiat al lui Putin și fost coleg în serviciile secrete.

Textul actului legislativ european va viza impunerea unui embargo petrolier parțial, dar și sancțiuni individuale pentru personaje cheie în susținerea războiului din Ucraina și a regimului Putin, urmând să fie adoptat miercuri în formă finală.

Update 09:45 Marea Britanie va livra Ucrainei o serie de arme extrem de utile forțelor armate. Potrivit ministerului britanic al apărării, Londra va expedia Ucrainei sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune, lansatoare multiple de rachete de tip M270, care pot distruge ținte la 80 de kilometri distanță. Decizia, relevă și CNN, e strâns coordonată cu SUA și cu decizia americană de livrare a sistemului de lansatoare multiple HIMARS, o variantă a mai vechiului sistem M270. Britanicii, relevă Kiev Independent, îi vor și antrena pe ucraineni în utilizarea acestor arme.

Update 09:30 Rușii încearcă să evite trecerea râului Siverski Doneț prin ofensiva asupra Lisicianskului, relevă ISW, thinktankul american pentru studiul războiului, reluat de Kiev Independent. Potrivit ISW, rușii au obținut câștiguri teritoriale marginale la nord de Sloviansk și Avdiivka. Rușii au continuat să bombardeze părțile din Severodonețk pe care nu le controlează și au lansat fără succes atacuri asupra localităților Bobrove and Ustynivka, 52 de case fiind parțiale distruse în regiunea Lugansk, relevă Ukrainska Pravda, citând surse ale armatei ucrainene.

Situația aproximativă azi, pe hartă:

În replică la invazia rusă, americanii au declanșat operațiuni informaționale de hacking ofensive, defensive și de culegere de informații, relevă Sky News, citându-l pe șeful NSA, Paul Nakasone. Ar fi vorba de operațiuni perfect legale.

Update 09:00 Severodonețk e în proproție de 80% sub controlul rușilor. În Lugansk ”armata ucraineană se confruntă cu situația cea mai grea a războiului”, a recunoscut șeful operativ al armatei ucrainene, Zalujni. Rușii au un avantaj clar în materie de artilerie, a admis el, potrivit DLF, care transmite știrea. Într-un interviu acordat presei americane, președintele Ucrainei a repetat că, în estul țării, cad zilnic între 60 bis 100 de militari ucraineni.

Update 00:30 La Lviv s-au auzit explozii. Iar la Nikolaev bombardamentele ruse s-au abătut asupra cartierelor de locuințe și s-au soldat cu cel puțin doi morți. În Herson militarii ruși se prezintă la ucraineni în uniforme ucrainene și le cer relații despre trupele ruse, după care îi răpesc pe oamenii vizitați dacă le dau relații, relevă Kiev Independent, citând comandamentul ucrainean din sud.

01.06.2022 Ziua a 98-a de război

Update 21:50 Duet ruso-turc pentru rezolvarea crizei alimentare: ministrul rus de externe, Lavrov, susține că lucrează intens cu Ankara pentru a permite navelor încărcate cu grâne să plece din porturi precum Odesa, printr-un coridor special creat.

Șeful diplomației de la Kremlin a declarat că așteaptă ca Turcia să demineze zonele ucrainene de coastă din Marea Neagră, ca să permită navelor cu cele 22 milioane de grâne să pornească spre destinații precum nordul Africii sau Asia. Lavrov și omologul său turc au discutat detaliile unei astfel de operațiuni, luni, 30 mai, notează Kyiv Independent.

Între timp, vase sub pavilion rusesc încărcate cu grânele ucrainene au plecat spre Rusia din Crimeea, ajungând chiar și în Siria, în urmă cu câteva zile. Kievul acuză Moscova că îi fură cerealele și menține blocada porturilor pentru a destabiliza mai multe țări, inclusiv Ucraina care nu mai are posibilitatea de a-și depozita noua recoltă.

Update 21:35 Trupele ucrainene ar fi eliberat astăzi 20 de localități din regiunea Herson, anunță guvernatorul Hennadiy Lahuta, citat de Kyiv Independent. Conform guvernatorului regional, forțele armate ucrainene continuă să avanseze spre sud, în încercarea de a recuceri orașele capturate de invadatorii ruși în această zonă care face legătura terestră cu peninsula Crimeea. Comandanții ucraineni profită de slăbirea concentrației trupelor rusești în sudul țării, pe fondul ofensivei acestora în est, la Severodonețk.

Sursă: Institutul pentru Studierea Războiului

Update 19:45 De Ziua Copilului e bine de știut. În afara sutelor de copii uciși de invazia rusă, în afara celor violați de militari ai regimului rus în fața mamei lor sau după ce au ucis-o, trupele ruse au deportat dincolo de frontierele ucrainene sau de teritoriul controlat de Ucraina nu mai puțin de 234.000 de copii ucraineni. Au fost duși împotriva voinței lor în Rusia, Belarus, ori autoproclamatele republici separatiste rusofone din Donbas.

Update 18:00 Ucrainenii mai dețineau, la ora 15, controlul asupra 20% – 30% din Severodonețk, anunțau surse germane. Cotidianul german Bild subliniază că, potrivit șefei diplomației germane, Baerbock, ”Ucraina trebuie ajutată pe termen lung”, iar sistemul antirachetă Iris-T va avea nevoie de câteva luni ca să ajungă în mâna autorităților din Kiev, ca să apere orașele ucrainene. Potrivit ei, Kremlinul și-ar fi ”modificat startegia”. Obiectivul actual al lui Putin e ”să depopuleze Donbasul și să nimicească civilizația de acolo.”

Moscova pretinde că apărarea antiaeriană rusă ar fi doborât în Donețk un avion și lângă Harkiv un elicopter ale forțelor ucrainene și ar fi distrus mai multe drone, tancuri și tunuri, precum și sute de combatanți ucraineni.

Elveția a refuzat și Danemarcei aprobarea pentru livrarea de blindate de luptă pentru infanterie de tip Piranha III. Invocându-și neutralitatea, Elveția a respins și cererile Germaniei și Poloniei de a livra arme Ucrainei.

Potrivit șefei guvernului Estoniei, la summitul UE de la 31 mai 2022 a avut loc un aprig duel între liderii statelor comunității pe tema utilității convorbirilor telefonice cu dictatorul rus, Putin. Potrivit ei, în ciuda bunăvoinței UE, Putin n-are de gând să adopte vreun demers de pace.

Update 14:15 Consilierul președintelui Zelenski, Podoliak, asigură că armele grele promise de Vest Ucrainei (”de care avem nevoie”) ajung la destinație, ”chiar dacă nu așa de rapid cum ne-am dori”. Podoliak a arătat cu degetul spre inșii care vor să iasă în evidență cu știri noi, ca și spre propaganda rusă care ”vrea să discrediteze NATO ca furnizor de arme și să răspândească haos informațional”.

Or, dacă armele cerute ajung la destinație nu e clar de ce trupele ruse repurtează succese în estul Ucrainei.

Update 14:00 Hoții strigă hoții. Criminalii de război strigă: ”criminalii de război”. Rusia ar urma să-l judece pe președintele Ucrainei, Zelenski, sub acuzația de ”criminal de război”, afirmă Elena Șișkina, separatistă rusofonă din autoproclamata ”Republica Populară Donețk”.  

Update 13:00 Ce logică are distrugerea completă, de către ruși, a infrastructurii ucrainene?

Viceșefa guvernului ucrainean a explicat-o. Potrivit Hannei Maliar, se poate presupune că regimul Putin n-are nevoie de infrastructura ucraineană, pentru că nu vrea să utilizeze Ucraina decât ca platformă de atac al teritoriului situat dincolo de ea. ”E cât se poate de probabil ca Ucraina să nu fie țelul final al lui Putin. Dacă lumea nu îl oprește acum, Putin va trece la atacarea lumii europene”.

Update 12:00 Nouă mare promisiune germană. Cancelarul federal, Olaf Scholz a promis Ucrainei un sistem de apărare antiaerian eficient. e vorba de Iris-T produs de Diehl, un sistem modern antirachetă cu ajutorul căruia Ucraina și-ar putea apăra orașele. Scholz a mai făcut sumedenie de făgăduieli neonorate. Inclusiv de tancuri și de obuziere. Motiv pentru care opoziția l-a criticat dur pe cancelar.

Ucraina, scrie DLF, ”cere de mult sisteme moderne de de protecție împotriva rachetelor, avioanelor, dronelor și elicopterelor de luptă”.

Așa cum e Iris-T. DLF are dreptate. Primii care i-au refuzat pe ucraineni au fost israelienii și americanii. Nu e clar de ce abia acum se pune problema livrării unor astfel de arme pur defensive. Germania a furnizat până acum Ucrainei numai arme antitanc, rachete antiaeriene portabile și muniție.

Update 11:30 A 98-a zi de război e marcată de șocul căderii orașului Severodonețk de consolidarea pozițiilor dion oraș ale trupelor invadatoare și de atacuri rusești intensificate asupra centralei operative a trupelor ucrainene din Donbas, la Kramatorsk și Sloviansk. Potrivit autorităților ucrainene, la nordvest de Sloviansk a fost oprit un asalt al trupelor ruse care au fost silite să se retragă.

Potrivit thinktankului american ISW, concentrarea de forțe rusești din Donbas a vulnerabilizat pozițiile trupelor invadatoare din sud, în speță din regiunea Herson, care simt tot mai acut presiunea contraofensivei ucrainene din nordvest. Herson e zonă critică, relevă Kiev Independent reluându-i pe experți, pentru că e singura zonă în care trupele ruse controlează poziții la vest de Nipru.

Harta pozițiilor aproximative din dimineața celei de-a 98-a zi de război:

Rusia amenință din ce în ce mai puternic și Odesa, afirmă partea ucraineană, căci trupele invadatoare țși-au plasat sisteme de rachete antiaeriene și lansatoare multiple de rachete pe Insula Șerpilor. Concomitent, Rusia a expediat în zonă două nave de război cu rachete Kalibr, ”în tentatiova de a apăra navele ruse din zonă” după scrie Ukrainska Pravda. Aceste noi amenințări pun în pericol nu numai Odesa, cum scrie ziarul ucrainean, ci și Republica Moldova și România.

31.05.2022 Ziua a 97-a de război

Update 22:30 Rușii au cucerit Severodonețk. E un oraș strategic cheie pentru controlul întregului Lugansk. Potrivit autorității militare ucrainene, rușii controlează ”cea mai mare parte din oraș”. Luptele mai continuă, iar trupele ucrainene nu ar fi în pericol să fie încercuite. În oraș, potrivit șefului administrației militare, Serghei Haidai, aproximativ 90% din case au fost distruse parțial sau total, 60 % fiind imposibil de reconstruit. Rușii au distrus infrastructura localității, cu tot cu aprovizionarea cu gaz, apă și curent.

Update 20:30 Ce a adus summitul UE cu ”embargoul său petrolier parțial”, cum i s-a spus, care permite Ungariei să importe în continuare țiței prin conductă?

Nimic în afară de a-l încuraja pe Putin disensiunile din UE și rezultatele insuficiente ale întrunirii, sunt de părere criticii ei vesteuropeni. Degetul pe rană îl pune un comentator finlandez de la ziarul ”Helsingin Sanomat“. Potrivit lui, sub conducere germană UE mizează pe strategia următoare: Să ajutăm Ucraina, dar nu prea mult! Să pedepsim Rusia, dar nu prea aprig! Să izolăm Rusia, dar nu prea tare!”

Update 20:00 Un atac aerian rusesc ar fi lovit un rezervor cu acid azotic la Severodonețk, acuză guvernatorul regiunii Lugansk Serhii Haidai, într-o postare pe Telegram, reluată de Sky News. Un nor uriaș de fum portocaliu s-a ridicat deasupra blocurilor, iar Haidai le-a cerut localnicilor să nu iasă din adăposturi din cauza toxicității aerului sau să poarte măști de gaze. Nu au fost oferite detalii despre numărul de victime.

Update 19:30 Situație critică la Severodonețk, oraș cheie pe frontul de est, pe care analiștii îl compară cu Mariupol, din cauza importanței sale strategice, dar și a distrugerilor pe care trupele invadatoare le-au făcut. Jurnalistul german al ziarului BILD, Julian Roepcke, scrie pe Twitter că rușii susțin că au penetrat apărarea ucraineană în jurul localității Svyatorsk și ar fi capturat toate cele patru sate de pe malul de nord al râului Severski Donețk. Tot ei afirmă că se luptă cu forțele ucrainene chiar în oraș, în această seară, în ceea ce are toate datele spre a fi Bătălia pentru Lugansk.

Profesorul britanic Michael Clarke, fost director al Institutului Regal de Servicii Integrate, a declarat pentru SKY NEWS că la Severodonețk ar mai fi în prezent între 10.000 și 15.000 de oameni, care sunt supuși unei campanii de distrugere asemănătoare cu cea comisă de ruși la Mariupol, la o scară mult mai mare. 

Clarke a avertizat că dacă acest oraș va cădea în mâinile forțelor ruse, acestea vor controla “mai mult sau mai puțin“ întreaga regiune Lugansk.  

Sursă: Julian Roepcke

Update 16:00 Rusia bombardează cu rachete Iskander Sloviansk. Trei civili morți, șase răniți. O școală atinsă, alte 7 clădiri rezidențiale bombardate.

Statul Major ucrainean relevă că rușii au lansat ofensive eșuate pe traiectoria Sloviansk, la satul Dovgenche, ca și la Zolote, Komișuvaha, Nirkove, Berestove, Pokrovske and Dolomitne, near Bahmut în regiunea Donețk.

Parlamentarii ucraineni au dat-o afară pe Ludmila Denisova, ombudsman al Ucrainei. Avocata poporului fusese acuzată de prezumtivă ”lipsă de sensibilitate” față de victimele violurilor în masă comise de militari ruși în Ucraina.

Update 13:00 Ce speră rușii în actuala situație militară? Ca după succesele militare ale Moscovei în Donbas, armata ucraineană să se dezintegreze, iar țara întreagă să fie ușor de cucerit. Dar ideologii Rusiei au pofte și mai mari. Adevărul. ro o reia pe Olga Skabeyeva, moderatoare a televiziunii de stat ruse. Potrivit ei, ar fi ”venit timpul să admitem că operaţiunea specială a Rusiei în Ucraina s-a încheiat, în sensul că a început un adevărat război. Mai mult, este Al Treilea Război Mondial. Suntem obligaţi să demilitarizăm nu doar Ucraina, ci şi întreaga Alianţă NATO”.

Update 12:30 Lupte în centrul orașului Severodonețk. Luptele pentru Severodonețk au continuat, rușii afirmând că ar controla o treime din oraș. Autoritățile ucrainene, reluate de Ukrainska Pravda afirmă că nu mai controlează decât o jumătate din oraș, iar bătălia s-a mutat din suburbii în centrul urbei. Tactica actuală a concentrării de forțe le oferă rușilor succese militare pe care nu le-au obținut în debutul războiului, relevă serviciile secrete britanice.

Ucrainenii afirmă de asmenea că au respins mai multe ofensive în sud, rușii pierzând 78 de militari și o cantitate mare de arme și de echipament, inclusiv tancuri, vehicule blindate și obuziere.

Situația militară aproximativă azi dimineața:

Trupele ruse ar fi pierdut până acum:

 • 30,500 de militari
 • 1,358 tancuri
 • 3,302 blindate
 • 649 sisteme de artilerie
 • 207 lansatoare multiple de rachete
 • 93 piese de artilerie antiaeriană
 • 209 avioane
 • 174 elicoptere
 • 515 drone
 • 120 de rachete de croazieră
 • 13 nave
 • 2,275 alte vehicule și autocisterne
 • 48 de piese de echipament special

Președintele Zelenski acuză Rusia de șantaj alimentar și de tentativă de destabilizare a Vestului printr-o criză provocată cu foamete. Autoritățile ucrainene acuză și jaful comis de ruși prin exportarea de oțel prădat la Mariupol. O navă rusă cu tablă laminată jefuită a părăsit portul Mariupol.

Update 12:00 Embargoul petrolier parțial convenit de statele UE a ridicat prețul barilului de petrol la peste 123 de dolari, prețul cel mai ridicat din ultimele luni. Șefa Comisiei, von der Leyen, a declarat că ar urma să se reducă importurile de petrol din Rusia cu 90% până la finele anului. Ambasadorul Uraine la Berlin, Melnyk, a salutat al șaselea pachet de sancțiuni dar nu-l consideră suficient, de vreme ce nu seacă total veniturile Rusiei din exporturi energetice.


30 mai – Ziua 96 de război

Update 21:30 O bombă rusă ale cărei schije au trecut de parbrizul unui camion transportând evacuați l-a omorât pe jurnalistul francez Fréderic Leclerc-Imhoff în apropiere de Severodonețk. Atacul asupra camionului e încă o crimă de război. În răstimp, Suedia a supărat rău Rusia. Primăria capitalei Stockholm a numit piața de lângă ambasada rusă ”Ucraina Liberă”.

Update 18:40 Statele UE nu s-au înțeles încă în privința unui embargo petrolier. Ungaria blochează o înțelegere și soluția de compromis avansată de Comisia Europeană. Potrivit liderului de la Budapesta, Ungaria ar avea nevoie de ”garanții suplimentare”.

Update 18:30 Luptele din estul Ucrainei au atins ”intensitate maximă”, afirmă forțele armate ale Kievului. Care au doborât din nou un avion rusesc de tip SU 25. Potrivit ministerului ucrainean al apărării, reluat de Ukrainska Pravda, trupele invadatoare ”conduc operațiuni ofensive non-stop în vederea ocupării întregului Lugansk și Donețk și creării unei legături rutiere neîntrerupte între regiunea Rostov din Rusia și Crimea, precum și în vederea blocării ieșirii Ucrainei la partea de nordvest a Mării Negre”.

Update18:15 SUA îi refuză Ucrainei sisteme de rachete cu bătaie suficient de lungă să aterizeze în Rusia. O declarație a președintelui american exclude o astfel de opțiune, deși Ucraina a cerut disperat arme (artilerie și rachete) cu bătaie lungă.

În Ucraina va fi tradus în justiție primul militar rus acuzat de viol în țara invadată de armata rusă. Lângă kiev, militarul lui Putin a pătruns într-o casă, a omorât un bărbat și i-a violat repetat, împreună cu un camarad, soția.

Update 14:25 Parașutiști din Lviv ar fi recurs la artilerie spre a distruge un pluton al Regimentului 104 de Asalt Aerian de Gardă al Rusiei, anunță forțele ucrainene, reluate de Ukrainska Pravda. Același ziar relevă că serviciile secrete ruse ar fi montat o acțiune de kompromat împotriva ofițerilor OSCE din sudul ocupat al Ucrainei, spre a-i înfățișa ca spioni ai Kievului. Iar numărul celor uciși de invazia rusă la Mariupol ar putea să depășească 22.000 de oameni. S-au găsit până acum peste 21.000 de cadavre.

Update 11:30 Furtul de grâne ucrainene de către invadatorii ruși a fost confirmat de agenția moscovită TASS, notează Jerusalem Post. TASS informează printr-un articol publicat astăzi că Hersonul pro-rus a început exportul de grâne către Federația Rusă.

“Avem destul spațiu ca să stocăm noua recoltă, dar încă mai avem destule grâne disponibile, astfel că am stabilit înțelegeri cu cumpărătorii ruși”, a declarat așa-zisul adjunct al adminsitrației locale, Kirill Stremousov, o conducere marionetă instalată de ocupanții ruși, după capturarea orașului. Stremousov a mai spus că ar putea trimite și semințe de floarea soarelui către fabricile din Rusia.

Ieri, presa ucraineană a anunțat că un vas sub pavilion rusesc, plin cu grâne ucrainene furate din stocurile țării, a ajuns în portul sirian Lattakia, unde Moscova are o bază militară.

Update 11:20 Forțele ucrainene au reușit o contraofensivă limitată lângă Herson și Nicolaev, chiar la granița dintre cele două regiuni din sudul țării, anunță Institul pentru Studierea Războiului de la Washinton, citat de Kiev Independent. Trupele ruse forțează frontul sudic pentru a putea avansa spre Odesa și cuceri cât mai multe teritorii pe care ulterior să le negocieze la eventuale discuții cu partea ucraineană.

Operațiunea armatei ucrainene în această zonă este în curs, iar informațiile de la Statul Major al Kievului sunt momentan limitate, din motive de securitate.

Institutul pentru Studierea Războiului -Washington

Update 11:00 NATO nu mai este legată de angajamentele față de Rusia, pe care ambele părți le agreaseră în ultimele două decenii, dar pe care Moscova le-a încălcat agresându-și vecinii, a declarat Mircea Geoană, Secretar General Adjunct al Alianței Nord-Atlantice, într-un interviu la AFP, preluat de Kiev Independent.

NATO are dreptul de a desfășura trupe în Europa de Est, a lăsat să se înțeleagă oficialul român, care a precizat că acțiunile Kremlinului au golit de sens Tratatul NATO-Rusia, semnat în 1997 între Javier Solana și ministrul rus de externe de atunci, Primakov. Alianța a suspendat încă de la 1 aprilie 2014 acest act, după ce Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea și a pornit un război prin interpuși în estul și sud-estul Ucrainei.

“(Rușii) Aveau o obligație de a nu-și agresa vecinii și se angajaseră să facă acest lucru – ceea ce clar nu mai fac acum- și să aibă consultări periodice cu NATO. Așadar, în acest moment, Alianța nu mai are nicio restricție în privința mărimii numărului de trupe staționate pe flancul ei estic, pentru că trebuie să ne asigurăm că fiecare centimetru din teritoriul NATO va fi apărat, conform Articolului 5”, a declarat Mircea Geoană de la Vilnius, unde are loc o întrunire a Aliaților. Nu au fost oferite detalii cu privire dimensiunea unităților de pe flancul estic al NATO, care include și România, însă oficialul de la Bruxelles a precizat că prezența trupelor va fi “robustă, flexibilă și sustenabilă”.

Update 10:30 Trupele ruse au pătruns în suburbiile din estul Severodonețkului și avansează, potrivit autoritățile locale, militare, ucrainene spre centru. În oraș se dau lupte grele. Și pentru Lisiciansk se dau lupte grele. Trupele ruse au aruncat în luptă tot ce au. Potrivit autorităților ucrainene, au fost uciși de la începutul invaziei, la 24 februarie, peste 30.000 de militari ruși.

În ciuda acestui avans, conform ministerului britanic al apărării, pierderi extrem de grele a suferit ofițerimea rusă, ținută să obțină rezultate pentru care nu e calificată, trupele ruse fiind afectate de un nivel scăzut al moralei, de răzvrătiri și indisciplină.

Update 02:15 Forțele ucrainene ar fi respins, potrivit armatei, 14 atacuri, ar fi doborât două rachete de croazieră de tip Kh-59MK și trei drone. Ar mai fi distrus, potrivit Kiev Independent, două sisteme de artilerie, 11 blindate de luptă și alte 10 vehicule militare.

Unde ajung navele cu grâul furat de ruși? Între altele în Siria. Maxar Technologies a reperat nava cargo Matros Pozynich în portul sirian Latakia unde a ancorat la 27 mai, având la bord 30.000 de tone de grîu ucrainean. Nu e prima navă care face asta, Ucraina a reliefat că rușii au furat 400.000 de tone de grîu din teritoriile ocupate.

Update 02:00 ”Prioritatea absolută” a Rusiei? ”Donețk și Lugansk”. Așa a spus textual șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat canalului tv francez TF1.

Prioritatea absolută a Ucrainei e să facă rost de arme. Hanna Maliar, viceșefa ministerului apărării de la Kiev a reliefat că Ucraina a obținut prin acorduri toate armele posibile, rămânând doar ca înețelegerile să se materializeze. Ea le-a cerut ucrainenilor să aibă răbdare, scrie Ukrainska Pravda. Micuța Cehie a anunțat prin vocea ministrei apărării, Cernohova, că va da Ucrainei noi ajutoare militare în valoare de până la 28 de milioane de euro, care se adaugă, potrivit DLF, altor furnituri de arme în valoare de peste 140 de milioane de euro.

29 mai Ziua a 95-a de război

Update: 23:30 Președintele Zelenski l-a dat afară din funcție pe șeful serviciului secret ucrainean din Harkiv. Roman Dudin și-ar fi exercitat activitatea ”neglijent”, iar procuratura îl va investiga.

Update 21:30 Trupele ruse încearcă să avanseze din nordestul Severodonețkului spre centru orașului și să înconjoare și să izoleze Severodonețk și Lisiciansk spre a pecetlui cucerirea Luganskului. Potrivit Statului Major ucrainean, forțele invadatoare au lansat și o ofensivă respinsă asupra Slovianskului.

Aceeași sursă relevă că rușii au retras unități din Lyman, oraș ocupat în regiunea Donețk Oblast. Pare că rușii încearcă să treacă iar râul Siverski.

Rușii au bombardat masiv și regiunile Sumî și Cernihiv, precum și orașul Bahmut, la sudest de Kramatorsk. Președintele Zelenski a vizitat azi pozițiile militarilor din regiunea Harkiv.

Update 21:20 Comisia Europeană propune un compromis în privința embargoului petrolier. Ar urma să se interzică doar importurile navale, prin intermediul petrolierelor, nu și cel prin oleoductul Drujba, prin care curge o treime din țițeiul exportat de concernele rusești în țările UE. Ungaria se opune acestui embargo. Iar Germania se opune opririi importurilor de gaze. Mâine va avea loc un summit al UE la Bruxelles.

Potrivit Euronews, președintele sârb, Vucici, șeful unui stat care vrea să adere la UE, a stat de vorbă îndelung cu liderul de la Kremlin Putin și a convenit cu el un acord pe trei ani privind importuri de gaze rusești pecuniar ”foarte favorabile”, care ar urma să fie semnat de Lavrov la Belgrad, în iunie. Vucici nu s-a alăturat sancțiunilor impuse Rusiei și n-a condamnat invazia Moscovei în Ucraina. Air Serbia încă operează zboruri spre și dinspre Moscova.

11:30 Severodonețk e perla coroanei pentru ruși în Lugansk. Bătălia pentru acest oraș ucrainean continuă. Rușii au realizat în ultima vreme mici progrese teritoriale care i-a determinat pe unii observatori să vorbească despre o subtilă schimbare în război. Ucraina a lansat un nou apel urgent pentru arme, în special pentru lansatoare multiple de rachete și rachete antinavale. Situația militară azi, pe hartă:

0045: Severodonețk, oraș strategic cheie ân Lugansk, e încă sub flamură ucraineană. Dar trupele ruse au ocupat hotelul Myr și împrejurimile. La Mariupol e pericol de epidemii, a reliefat primarul orașului, Boicenko, din cauza zecilor de mii de cetățeni uciși în oraș și îngropați superficial și în gropi comune improvizate. Potrivit edilului, 22.000 de cetățeni ai orașului au fost uciși în agresiunea rusă, iar în oraș mai sunt o sută de mii de cetățeni pe care rușii îi țin captivi, fiindcă nu le dau drumul să plece. La Kryvyi Rig, o rachetă rusească a distrus o fabrică și a provocat un incendiu puternic.

00:40 Ieri, în a 94-a zi de război, Putin a stat de vorbă cu Scholz și Macron. Liderul de la Kremlin și-ar fi semnalizat apetența pentru ”discuții” despre deschiderea porturilor ucrainene în vederea exportării grâului blocat, dar i-a avertizat pe vesteuropeni să nu le mai dea arme ucrainenilor. Scholz, care a promis mult dar a ținut puțin, i-ar fi recomandat lui Putin să negocieze direct cu Zelenski și să-și retragă trupele (invadatoare) din Ucraina. Nu se știe ce alte chestii s-a discutat în 80 de minute între liderii unor țări cu pretenții de stat de drept democratic și un dictator totalitar care comite crime de război.

28 mai 2022 a 94-a zi de război

Update 23:00 Prietenul la nevoie se cunoaște: lituanienii de rând au strâns în numai 4 zile, din sume mici, 5 milioane de euro pentru a cumpăra o dronă turcească Bayraktar TB2 prietenilor lor ucraineni, informează Euromaidan Press. Campania de donații a fost organizată de postul TV Laisves de la Vilnius, care își propusese să strângă acești bani în nu mai puțin de 3 săptămâni.

Banii vor fi transferați ministerului lituanian al Apărării care va trimite reprezentanți în Turcia, de unde aceștia vor achiziționa o dronă Bayraktar TB2, precum și muniția necesară, notează aceeași sursă.

Aceste drone turcești s-au dovedit decisive încă de la începutul războiului, reușind să ajute forțele armate ucrainene în distrugerea unor obiective cheie al trupelor invadatoare, precum și a blindatelor rusești, sisteme anti-aerine inamice, chiar și tancuri. O aeronavă fără pilot Bayraktar a fost implicată și în operațiunea de scufundare a crucișătorului Moskva.

Ucrainenii apreciază atât de mult dronele Bayraktar încât le-au dedicat un cântec, cu videoclip filmat în rândul forțelor armate ucrainene.

Update 22:50 Rusia fură oțel din Azovstal, uzina oligarhului Rinat Ahmetov, devenită bastion al rezistenței ucrainene din Mariupol, acuză Avocata Poporului de la Kiev, citată de Kyiv Independent.

3000 de tone de oțel de la Azovstal au fost transportate pe cale maritimă, de ruși la Rostov pe Don, anunță Denisova, citând informații guvernamentale. Și proprietarul acestui colos industrial a anunțat zilele trecute că va da Rusia în judecată pentru distrugerile însemnate provocate deliberat asupra uzinei sale și pentru furturile pe care le operează acolo. Anterior căderii orașului Mariupol, Ahmetov declarase răspicat că el este patriot și nu va colabora cu ocupanții ruși, din contră, promițând că va dona sume uriașe pentru reconstrucția țării sale.

200.000 de tone de oțel și fier în valoare de 170 milioane de dolari avea Mariupolul înainte de invazia rusă, din 24 februarie 2022.

Update 22:40 Cel puțin un om a murit și 6 au fost răniți în atacul rusesc de astăzi asupra orașului Nicolaev (Mykolaev), pe care forțele Moscovei încearcă să îl cucerească de la începutul războiului, datorită poziției strategice din sudul Ucrainei. Prin capturarea acestui oraș condus de celebrul guvernator, Vitaly Kim, trupele inamice ar putea pătrunde terestru spre Odesa, portul mult-râvnit de Kremlin. Obiectivul final ar fi tăierea completă a accesului Ucrainei la Marea Neagră.

Update 22:15 Cum tratează Rusia prizonierii ucraineni de război? Prin tortură, umilințe și bătăi, susțin cei eliberați în schimburile de prizonieri dintre Kiev și Moscova. Lyudmyla Denisova, Avocata Poporului, a declarat că cei mai noi soldați eliberați din centrele de detenție pe care armata rusă le are chiar în zonele ocupate din regiunea Donețk, au povestit cum au fost bătuți, amenințați cu moartea și umiliți de inamicii ruși, în ciuda convenției internaționale care împiedică aplicarea acestor tratamente pentru deținuți. În aprilie, femeile-soldat din armata ucraineană care au fost eliberate, au povestit cum au fost rase în cap cu forța, bătute și agresate sexual.

Update 18:30 Liderii de la Paris și Berlin au discutat telefonic cu Vladimir Putin, continuând propria lor abordare cu privire la rezolvarea conflictului deschis de Rusia în Ucraina. Dictatorul rus le-a dat asigurări lui Scholz și Macron că Rusia este pregătită să participe la o nouă rundă de discuții cu Kievul, în vederea unor negocieri de pace, notează Sky News.

În ceea ce privește blocada rusească asupra exporturilor de grâne din porturile ucrainene, Putin a cerut mai întâi ridicarea sancțiunilor impuse Moscovei.

Președintele Franței și cancelarul Germaniei au pledat telefonic pentru eliberarea celor peste 2000 de militari ucraineni de la Azovstal, luați ostatici de forțele rusești, notează Sky News, cerându-i lui Putin să accepte un schimb de prizonieri.

Tot la telefon a discutat 45 de minute liderul de la Kremlin, vineri seara, cu amicul său Karl Nehammer, cancelarul Austriei, pe care l-a asigurat că Gazprom va livra Vienei toate gazele promise prin contract. În timp ce alte state europene își declară independența față de gazul rusesc, Nehammer și-a asigurat bunele relații cu Moscova din aprilie, când a întreprins o vizită chiar la Moscova, spre surprinderea partenerilor europeni, după e tocmai vizitase…Kievul. Austria nu susține un embargo energetic european.

Update 18:20 Fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko a fost împiedicat să părăsească țara pentru a merge la o întâlnire NATO, în Lituania, unde avea programată o discuție și cu președintele statului gazdă, Gitanas Nauseda, afirmă Sky News. Partidul pe care îl conduce – Solidaritatea Europeană – a transmis o declarație de presă în care susține că fostul lider la Kiev primise permisiunea de a merge la Vilnius, chiar de la ministerul de Externe, întrucât conform legii marțiale în vigoare, bărbații ucraineni cu vârste între 18 și 60 de ani nu pot părăsi țara.

Poroșenko are 56 de ani și a condus Ucraina după anexarea Crimeii, timp de 5 ani. El este anchetat într-un dosar de trădare și corupție, vizând o posibilă finanțare indirectă a separatiștilor pro-ruși din Donețk între 2014 și 2015.

Cu toate acestea, în ianuarie 2022, Regele Ciocolatei – cum este supranumit fostul om de afaceri, patron al fabricii Roshen și actual deputat în Rada de stat – a obținut în instanță, investigarea sa în stare de libertate. A rămas la Kiev încă de la începutul războiului și a pledat activ, mai ales în mass media internațională unde are legături foarte bune, pentru susținerea parcursului european al țării sale, aderarea la NATO și înarmarea Ucrainei. Poroșenko acuză o vendetă personală a actualului președinte Zelenski, însă autoritățile ucrainene susțin că s-a produs doar o eroare tehnică, din cauza căreia ofițerii vamali nu i-au permis demnitarului să iasă din țară.

Update 17:45 Uniunea Europeană va discuta la summitul de luni, 30 mai, trimiterea unei misiuni navale, pentru a debloca exporturile de grâne ale Ucrainei, din Marea Neagră, informează cotidianul spaniol El Pais, citat de Kyiv Independent. Statele membre vor încerca să găsească o soluție la blocada rusească asupra porturilor ucrainene, unde se află peste 25 milioane de tone de grâne, care trebuiau să ajungă la statele din Africa, Asia sau Europa.

Vladimir Putin a refuzat să aprobe crearea unui coridor pentru vasele comerciale încărcate cu cereale, șantajând direct comunitatea internațională. Dictatorul rus vrea ridicarea sancțiunilor impuse țării sale după invazia rusă în Ucraina, începută la 24 februarie.

Update 17:30 Ucrainenii au nevoie disperată de lansatoarele multiple de rachete, insistă președintele Volodymyr Zelenski, iar mass media americană susține, citând surse guvernamentale, că acestea ar putea sosi din SUA chiar la începutul lunii iunie. Un anunț în acest sens ar putea fi confirmat oficial de Pentagon săptămâna viitoare. Avansurile mici dar constante ale trupelor invadatoare ruse în est au îngrijorat cancelariile de la Washington și Londra, care sunt presate să ofere armele necesare pentru ca armata ucraineană – în dezanvantaj numeric și logistic – să poată respinge atacurile rusești din Donbas.

Numai astăzi au avut loc bombardamente și atacuri în aproape 50 de localități din regiunea Donețk și Lugansk, iar jurnaliștii de pe front atrag atenția că Severodonețk riscă să devină următorul Mariupol.


Bilanțul pierderilor rusești la 28 mai:

Ministerul ucrainean de Externe

Update 17:00 Ocuparea orașului Lyman și a podului său strategic le va oferi forțelor ruse un avantaj tactic în următoarea etapă a ofensivei militare pe care o desfășoară în estul Ucrainei, avertizează analiștii de informații ai Marii Britanii. Cel mai probabil, trupele rusești vor forța o cucerire a podului și o înaintare dincolo de râul orașului Lyman, unde se află și un nod feroviar de importanță majoră, notează briefingul ministerului Apărării de la Londra. Oficialii englezi estimează că armata rusă se va concentra pe avansarea spre Sloviansk și Kramatorsk,localități cheie, aflate la câțiva zeci de kilometri distanță.

Update 08:00 15 camioane rusești KAMAZ încărcate cu semințe de floarea soarelui au plecat din satul Borova spre Lugansk, acuză administrația comunei din regiunea Harkiv. Ocupanții, spun localnicii, fură cerealele din recolta de anul trecut, în cantități masive, scrie Ukrainska Pravda.

Din Crimeea au fost surprinse nave rusești încărcate cu stocuri de grâne, plecând spre Federația Rusă, la începutul săptămânii. Ucrainenii acuză Rusia de furt masiv al cerealelor, în timp ce aceasta își continuă blocada porturilor ucrainene, cu precădere al Odesei, provocând o criză alimentară în regiunea Africii și a Asiei.

Update 00:20 Rușii avansează în Donbas pentru că au schimbat tactica și acționează cu unități mult mai mici, suple, care pot menține căile de aprovizionare, a declarat Pentagonul în această seară, citat de Kyiv Independent. Purtătorul de cuvând al Apărării de la Washington, John Kirby, a anunțat că se discută livrarea unor lansatoare multiple de rachete, dar nu s-a luat o decizie încă. Ele au fost cerute cu insistență de președintele Zelenski, pentru a putea contracara ofensiva rusească din estul țării.

De la Kiev, ministrul de externe ucrainean, Kuleba, a spus că SUA au în curs mai multe livrări de arme pentru țara sa, și că livrarea de arme grele este prioritară pe agenda Casei Albe, notează aceeași sursă.

În urmă cu scurt timp, Statul Major al Armatei Ucrainene a lansat un comunicat de presă, anunțând că avansul forțelor invadatoare în Donbas continuă puternic. Guvernatorul Luganskului, Serhii Haidai, unde situația este critică, a scris pe rețelele de socializare că armata țării sale ia în calcul retragerea trupelor ucrainene din Lugansk, pentru a evita încercuirea lor. Haidai a insistat totuși că forțele ucrainene nu vor permite căderea Luganskului în mâinile inamicului și vor face tot posibilul să asigure rezistența.

Update 00:00 Biserica Ortodoxă Ucraineană care ține de Patriarhatul Moscovei s-a delimitat public de șeful Bisericii Rusie, Kiril, anunțând explicit că denunță poziția acestui față de războiul Rusiei în Ucraina, anunță Kyiv Independent citând un comunicat de presă al instituției.

Un alt cotidian important din Ucraina, Kyiv Post, informează că această biserică și-a anunțat independența față de conducerea clericală de la Moscova, din acest moment, ca urmare a pozițiilor patriarhului Kiril de susținere a războiului, care încalcă comandamentele Domnului nostru. BOU aparținând de Patriarhatul Moscovei și-a exprimat regretul cu privire rănile provocate de orice schismă de acest fel, însă a acuzat și Patriarhatul Constantinopolului de susținere a Bisericii Ucrainene autocefale, nerecunoscute de restul patriarhiilor. Aceasta din urmă este majoritară în Ucraina, însă Rusia a făcut presiuni masive în ultimii ani pentru a împiedica recunoașterea autocefaliei ei la nivel mondial.

27 mai 2022 – A 93-a zi de război

Update 21:00 Ce speră Rusia în Ucraina? Kievul. Și victoria totală. Potrivit postului de investigație rusesc Meduza, care citează surse anonime și e reluat de Kiev Independent ”Kremlinul discută despre un posibil atac asupra Kievului și nutrește chiar speranțe într-o victorie totală până în toamnă. Conducerea Rusiei nădăjduiește că Europa va obosi să mai ajute Ucraina și se vor înțelege înainte de sezonul rece cu Rusia cu privire la petrol și gaze”.

Update 12:00 SUA consideră Rusia pe termen lung o amenințare mai mică decât a Chinei comuniste. În acest sens s-a exprimat mai nou și șeful diplomației americane, Blinken.

Update 11:50 Un grup de comando rus a pătruns într-un hotel din Severodonețk, relevă un oficial ucrainean reluat de Kiev Independent. Forțele ucrainene încearcă să-i neutralizeze. SUA au refuzat propunerea Rusiei de a se anula sancțiunile impuse Moscovei. La Mariupol s-au mai descoperit în ruine o groapă comună cu 70 de cadavre.

Update 11:00 Trupele ruse își continuă ofensiva spre Severodonețk și Lisiciansk, încercând ”să încercuiască forțele ucrainene din punga de aici, după ce au capturat câteva localități la nord-vest de Popasna”, relevă ministerul britanic al apărării.

Între timp au căzut Lyman și Ilovaisk, iar trupele ucrainene s-au retras dincoace de râul Siverski. Iată harta de azi:

În sudul Ucrainei, forțele ruse au aruncat pe front tancuri vechi de tip T 62, extrem de vulnerabile la armele antitanc, relevă aceeași sursă.

SUA și Marea Britanie au semnat un acord de intensificare a cooperării militare pe tărâmul inteligenței artificiale.

Update 10:30 Comandanții-șefi ai regimentului Azov nu s-ar fi predat, afirmă satrapii Rusiei din ”republicile” separatiste, sub al căror control se află prizonierii ucraineni capturați la oțelăria de la Mariupol, ultimul punct al rezistenței ucrainene din oraș. Ieri s-ar fi predat, potrivit ministerului rus de război 694 de luptători ucraineni inclusiv 29 de răniți și membri ai regimentului Azov. Între ei nu ar fi și ofițerii comandanți, potrivit lui Denis Pușilin, autoproclamatul lider separatist al ”republicii Donețk”.

Pe frontul diplomatic, ambasadorul Ucrainei la Berlin, Melnyk, i-a învinuit pe cancelarul federal și guvernul german de a fi părăsit la greu Ucraina, neajutând-o militar. Sperase, a spus Melnyk, ca Olaf Scholz să includă în cuvântarea pe care a rostit-o la Davos măsuri concrete de ajutorare (militară) a Ucrainei, dar această nădejde s-a dovedit zadarnică.

Update 10:00 În Severodonețk, bombardamentele ruse au provocat moartea a 1500 de ucraineni, a spus primarul orașului, Stryuk. Blocurile de locuințe din oraș sunt în majoritatea lor distruse, a adăugat el, precizând că, din cei 100.000 de locuitori ai orașului, mai sunt în urbea furibund atacată de trupele invadatoare aproximativ 12.000. ”Încetați flirtul cu Rusia și impuneți-i sancțiuni”, a cerut Zelenski liderilor vesteuropeni, care mai ezită să-i impună Moscovei un embargo energetic și s-i decupleze toate băncile de la sistemul SWIFT, deși regimul Putin încasează miliarde din exporturile de petrol și gaz.

”Ucraina va rămâne independentă”, a reliefat Zelenski, ”singura întrebare fiind: cu ce preț.” El a acuzat Rusia că săvârșește un genocid în Donbas.

Pierderile armatei ruse sunt enorme. Potrivit părții ucrainene, au fost uciși de la 24 februarie încoace aproape 30.000 de militari ai trupelor ruse.

Update 00:00 A 93-a zi de război a debutat cu forțele ucrainene supuse unei presiuni fără precedent. Bombardate au continuat să fie orașele-țintă ale ofensive ruse, Severodonețk și Lisiciansk, în timp ce trupele Ucrainei sunt în pericol să fie încercuite.

27 mai 2022 Ziua a 92-a de război

Update 23:30 În Donbas se dau bătălii extrem de îndârjite. Rusia aruncă în luptă mai tot ce are. Iar președintele Rusiei își continuă șantajul alimentar la adresa lumii și, mai ales, a Africii, Putin condiționând deblocarea porturilor ucrainene de ridicarea sancțiunilor impuse Moscovei. ”Oferta” s-a produs într-o convorbire telefonică purtată de dictatopr cu premierul italian Draghi. Din teritoriile ucrainene ocupate și declarate independente de separatiști ruși se anunță că luptătorii de la Azovstal sunt ținuți acolo prizonieri. S-au predat Rusiei 2400 de combatanți ucraineni care au rezistat luni la rând în oțelăria Azovstal din Mariupol.

Update 22:30 A-i cere Ucrainei să cedeze teritorii e absolut inacceptabil. De ce? A explicat șeful diplomației lituaniene, Gabrielius Landsbergis, respingând ”sfaturile” unor dregători occidentali aparent ”pragmatici” care i-au sugerat Kievului să facă Moscovei concesii teritoriale. Or, potrivit lui Landsbergis, asemenea cedări ar ”da lumină verde și altor potențiali agresori”.

Între timp, armata rusă își continuă bombardamentele, de pildă în regiunea Sumî și își antrenează rezerviștii în Rusia, în regiunile Voronej și Belgorod, la frontiera cu raioanele ucrainene Harkiv și Lugansk spre a-și relua, apoi, ofensiva, după cum estimează Statul Major al armatei ucrainene.

Update 22:20 Președintele Franței, Macron, a intervenit pe lângă omologul său turc, cerându-i lui Erdogan să accepte aderarea la NATO a Suediei și Finlandei. Ankara le reproșează celor două state că ar susține ”terorismul kurd”.

Update 19:00 Rusia atacă furibund, pe toate fronturile. Luptele au atins o intensitate maximă, a spus adjuncta ministrului ucrainean al apărării, Hanna Maliar, potrivit căreia rușii iau cu asalt, acum, pozițiile ucrainene pe mai multe fronturi simultan. Situația s-ar putea înrăutăți și e inevitabil ca partea ucraineană să sufere pierderi, a precizat ea, reliefând că Rusia și-a aruncat în luptă toate fporțele și încearcă să încercuiască forțele ucrainene și să captureze cât mai mult teritoriu.

Update 18:50 Rusia bombardează orașul Harkiv. Cel puțin cinci persoane au fost ucise de bombardamente. Trupele ruse au deschis focul asupra unor femei care-și păzeau vacile aflate la pășune. Una din ele a fost ucisă pe loc, cealaltă rănită și spitalizată.

Update 18:45 Cancelarul Scholz s-a felicitat la Davos pentru ceea ce a calificat drept ”eșecul războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei”. Putin, a spus el la forumul economic mondial din stațiunbea elvețiană Davos ”și-a ratat încă de pe acum toate țelurile strategice”, de vreme ce se găsește mai departe de o cucerire a întregii țări decât în debutul războiului. Scholz, reluat de DLF, a subliniat că Putin a greșit și subapreciind unitatea și forța G7, a NATO și a UE, dar a avertizat că pericolul extinderii războiului n-ar fi fost înlăturat prin eșecul rusesc.

Putin, a repetat el o poziție mai veche și neclară, ”nu trebuie să câștige acest război”. Alți lideri politici, între care șefa Comisiei Europene, von der Leyen, au spus că ”Rusia trebuie înfrântă”. La adresa Chinei comuniste, cancelarul a mai declarat că lumea nu trebuie să ignore ori să tolereze încălcările chineze ale drepturilor omului

Update 18:30 Rusia a respins acuzele apusene și învinuiește Vestul și sancțiunile occidentale pentru blocada grânelor ucrainene. Șefa diplomației britanice, Liz Truss, a acuzat Rusia că tâlhărește lumea, șantajând-o prin blocarea exproturilor de alimente ucrainene, după ce (Putin) ”a militarizat foamea și a transformat în armă inaniția în rândul celor mai sărace popoare ale lumii.” Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Peskov a întors acuza, afirmând că acțiunile Vestului (sancțiunile occidentale) ar fi creat actuala situație. Șeful diplomației americane, Antony Blinken a respins declarația Moscovei. El a subliniat, în reacție, că Vestul n-a sancționat produse agricole, alimente, semințe și îngrășăminte. Dimpotrivă SUA ar face tot ce pot ca să le asigure comercializarea.

Update 15:10 Comandantul operativ al armatei ucrainene, Valerii Zalujnyi, a cerut azi statelor occidentale să trimită urgent arme cu rază lungă de acțiune, de care e extrem de mare nevoie pe front. ”Livrările acestor arme care să ofere Ucrainei posibilitatea de a trage în inamic de la mare distanță nu mai pot fi amânate”, a spus el.

Pe frontul diplomatic, Ankara afirmă că ar negocia cu Moscova eliberarea a 20 de milioane de tone e grâu blocate de ruși în porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Update 15:00 Rusia așteaptă ca Ucraina să accepte cuceririle teritoriale ale Rusiei, după cum reiese din declarațiile purtătorului decuvânt al Kremlinului, Peskov. Potrivit lui, această acceptare nu ar fi efectuarea de ”concesii teritoriale”, ci ”recunoașterea unei situații de facto”, relevă Ukrainska Pravda.

Ucraina a subliniat în reptate rânduri că nu va admite rapturi teritoriale rusești și că un armistițiu va surveni abia după retragerea trupelor ruse din teritoriile ucrainene invadate și ocupate.

Ministrul de externe ucrainean, Kuleba, a stat pentru prima oară de vorbă cu noua șefă a diplomației franceze, Colonna, cu care a căzut de acord asupra necesității amplificîării sancțiunilor impuse Rusiei, a salutat constantul sprijin francez pentru Kiev și a invitat-o în Ucraina.

Update 09:50 Tensiuni crescânde în alianța guvernamentală germană. Partenerii liberali și ecologiști de coaliție ai cancelarului Scholz critică tot mai intens prestația insuficientă a șefului executivului berlinez în materie de ajutorare militară a Ucrainei. Șefa liberală a Comisiei de Apărare a Bundestagului, Strack Zimmermann i-a atras atenția lui Scholz că ”nu e acceptabil ca, la finele războiului, Germania să facă în lume figură de frânar (al exporturilor de arme grele) și de loser (de perdant) total”. Și eurodeputata ecologistă von Cramon a osândit fără drept de apel prestația guvernamentală germană, notificând executiovul că ”nu observă că izolează complet Germania”, că ”Europa are nevoie de o țară care s-o conducă, dar Republica Federală e, în această privință, un eșec total.”

Upate 09:30 Trupele ruse încearcă din nou să cucerească Sloviansk, în regiunea Donețk. Potrivit autorităților militare ale țării atacate, plouă cu bombe și obuze rusești pe toate localitățile (peste 40) din zona fronturilor din estul Ucrainei. Au fost uciși civili, s-au bombradat școli.

ISW, Institutul american pentru Studiul Războiului estimase ieri că intensitatea tirurilor de artilerie și concentrarea de trupe sugerează că forțele ruse vor încerca o ofensivă terestră asupra Severodonețk înaintea tăierii comunicațiilor ucrainene.

Serviciile secrete britanice au dat o notă proastă competențelor tactice ale forțelor aeropurtate ruse, care au eșuat la Gostomel, aeroportul de lângă Kiev în martie, pe frontul de la Izium, precum și în multiple tentative de trecere a râului Siverski Doneț. Serviciile de informație trag concluzia că investițiile lui Putin în armată au dezechilibrat forțele ruse.

Situația militară azi dimineață, pe hartă:

Update 00:30 Ucrainenii au doborât două rachete de croazieră rusești. În Donbas, forțele ucrainene au respins zece atacuri rusești, trupele invadatoare recurgând la rachete de croazieră care aterizează în cartiere rezidențiale, la aviație, lansatoare multiple de rachete, artilerie de calibru mare, tancuri și mortiere pentru a pisa liniile defensive ucrainene, afirmă statul major al Kievului, reluat de Ukrainska Pravda.

Potrivit premierului ucrainean Shmychal, reluat de Kiev Independent, rușii au distrus peste 200 de fabrici și concerne ucrainene, 12 aeroporturi, peste 1000 de școli și 300 de poduri.

Update 00:20 Germania e criticată sever de europarlamentari germani inclusiv din tabăra guvernamentală. Ecologista Viola von Cramon a reliefat că alianța ”semafor” de la Berlin (alcătuită din social-democrații cancelarului, ecologiști și liberali) ”nu realizează că a izolat complet Germania, se laudă că Berlinul ar face și ar drege și, de conivență cu presupuși parteneri, nu ar putea face mai mult, când de fapt acești parteneri și prezumtivele aranjamente cu ei nici nu există!” Von Cramon, reluată de DLF, a reliefat că ”dacă SUA nu ajuta Ucraina, această țară cotropită de Rusia ar fi încetat de mult să existe, că Europa ar fi avut nevoie de o țară care s-o conducă dar Germania a eșuat, în această privință, ”total”.

25 mai 2022 Ziua a 91-a de război

Update 22:30 ”Incursiunea militară a lui Putin în Ucraina e și războiul lui Merkel” a spus, textual, George Soros, la Davos. Magnatul a precizat că ”politica mercantilistă” a Angelei Merkel și trambulina creată regimului Putin de Germania ultimilor ani au creat ”în mare măsură dependența energetică europeană” de Rusia. În termeni similari s-a exprimat și omul de afaceri britanic Bill Browder, un excelent cunoscător al Rusiei lui Putin, citat de ziarul german Bild. Potrivit lui, 5% din vina acestui război, pentru care Putin poartă 95% din răspundere, revine Germaniei.

Update 21:20 Situația militară e marcată de tentativele Rusiei de a avansa spre Bahmut. Potrivit Statului Major ucrainean, armata invadatoare îți concentrează eforturile în încercarea de a înainte pe linia Bahmut, atacă Lyman și Komișuvaca în regiunea Donețk, ca și Severodonețk Novozvanica în Lugansk.

Pe frontul Avdiivka trupele ruse au lansat ofensive eșuate în zonele Krasnogorivka, Kamianka, Avdiivka and Pisky. Potrivit Ukrainska Pravda, care reia informațiile statului major ucrainean, trupele ruse au bombardat raioanele Marinka, Mykilske, Poltavka și Orihove. Rușii pregătesc operații ofensive și în regiunile Novopavlivka și Zaporijia. Tentative de atac ruse eșuate ar fi avut loc și la Dovghenke în Harkiv și la Bogorodycine în regiunea Donețk. Iar în regiunea Harkiv ca și la Sumy au tras din toate tunurile din dotare în forțele ucrainene. În fine, în sud încearcă să ajungă la granița dintre regiunile Herson și Nikolaev.

Update 21:00 Viceșeful Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a cerut oprirea imediată a importurilor energetice din Rusia, relevă DLF. Comisarul pentru comerț a reliefat la Davos absurditatea situației unei Europe care, pe de o parte, susține Ucraina în lupta ei împotriva invaziei rusești, pe de alta dă Rusiei bani ca să continue războiul. Comisarul a pus degetul pe rană, considerând situația intenabilă.

În regiunea Dnipropetrovsk rușii au tras în raionul Kryvyi Rig de mai multe și au distrus parțial o grădiniță, o biserică și o casă cu locuințe.

Update 16:10 Putin a semnat un decret de facilitare a procedurii de acordare a cetățeniei ruse pentru localnicii din regiunile Herson și Zaporijie (parțial ocupate de trupele invadatoare ale Moscovei), anunță publicația ucraineană Hromadske. O lege asemănătoare intrase în vigoare din 2019, pentru cetățenii ucraineni din așa-zisele republici populare Donețk și Lugansk.

Update 16:10 Nu putem vorbi despre un schimb de prizonieri decât după pronunțarea sentințelor în instanță, a anunțat ministerul rus de externe, cu privire la soldații ucrainene de la Azovstal, care se află acum în custodia autorităților ruse, într-o locație neconfirmată încă, informează Hromadske. Se pare că aceștia ar fi în zonele ocupate de ruși în Donețk, unde ar urma să fie judecați de un tribunal al…poporului.

Update 15:50 Ucraina va începe de urgență construcția EURORAIL, o infrastructură feroviară la standarde europene, pentru a putea conecta rețeaua sa națională de trenuri cu cele din Uniunea Europeană, a anunțat premierul Denys Șmyhal, citat de Hromadske. Măsura a fost luată în mod special pentru transporturile de bunuri, care în acest moment suferă întârzieri de luni de zile, din cauza blocadei rusești din Marea Neagră. 

Proiectul va fi realizat în mai multe etape, prima dintre ele vizând joncțiunile dintre marile orașe, urmând să se extindă apoi în întreaga țară, a mai spus șeful guvernului de la Kiev. 

Kremlinul a declarat la prânz că este pregătit să facă un coridor în Marea Neagră, prin care să se reia exporturile de grâne ucrainene, numai dacă statele occidentale vor ridica sancțiunile impuse ca urmare a devastatorului război declanșat de Rusia la 24 februarie. 

Update 15:00 Rusia a reintrodus comunismul și colectivizarea forțată în teritoriile ocupate. De unde fură și tineri și recoltele fermierilor. Potrivit ocupanților teritoriilor ucrainene invadate, țăranii de sub jurisdicția lor au a se recolectiviza. Din recolta rezultată la gospodăriile agricole de producție 70% urmează să fie luate, dimpreună cu tinerii ucraineni și duse în Rusia, 30% fiind rezervate țăranilor recooperativizați, după cum reiese dintr-un interviu acordat postului Europa Liberă – Libertatea de Vadym Skibitsky, de la serviciul secret al armatei ucrainene.

Update: 14:45 Bilanțul celor trei luni de crime rusești în Ucraina: în acest interval ar fi fost semnalate aproximativ 20.000 de crime de război. Poliția a înregistrat 13.500 de cazuri, a spus ministrul de interne ucrainean Monastirski. Potrivit lui, Ucraina cooperează cu experți și procuraturi din străinătate spre a aduna probe de remis curților penale internaționale.

Update 14:30 Șefii conferințelor epicopale catolică și ortodoxă din Germania condamnă atitudinea patriarhului Kiril. La întâlnirea de la 24 mai a mitropolitului Augoustinos cu episcopul catolic Bätzing, au lansat un apel dregătorilor politici și ierarhilor bisericilor, cerându-le să acționeze astfel încât să se realizeze un armistițiu în războiul din Ucraina. Cei doi clerici au condamnat atitudinea patriarhului ortodox rus, care favorizează războiul de agresiune al Rusiei, deși ”orice tentativă de legitimare a războiului e lipsită de orice temei”, după cum a reliefat liderul conferinței episcopale catolice din Germania.

Între timp, 400 de comunități ortodoxe ucrainene s-au desprins de patriarhatul rus.

Update 13:30 Ce distinge primul trimestrul al războiului rus-ucrainean în afara materializării unei tentative de genocid, a eroicei rezistențe ucrainene în fața unui dușman mult mai mare, mai bogat, mai bine înarmat și mai puternic, precum și a orașelor ucrainene transformate de bombe și rachete în mormane de moloz? Un edificator bilanț al primelor trei luni de război întocmește profesorul Ioan Stanomir în Contributors.ro.

El scrie, între altele, nu fără ironie:

Cele trei luni de război au retrezit memoria adormită a unei Europe răsăritene ce cunoaşte prea bine umanismul eliberatorilor ruşi. Ororile de acum nu sunt decât ecoul ororilor de acum şaptezeci de ani. Brutalitatea armatei ruse o prelungeşte, dialectic, pe aceea a Armatei Roşii. Doctrina de luptă este aceeaşi: indiferenţa  faţă de viaţa umană şi dezlănţuirea instinctelor de pradă şi de crimă ale celor care servesc sub arme. Federaţia Rusă rafinează tactica aplicată în Afganistan, Cecenia şi Siria:  distrugerea este  singura formă de imaginaţie militară a oficialilor ruşi. Linia de separere dintre civili şi combatanţi este abolită, deliberat. Este reţeta terorii ce are ca scop transformarea războiului într-un pretext pentru genocid şi crime împotriva umanităţii. Cele trei luni de război au însemnat şi ocazia dezvăluirii laşităţii şi curajului definind natura umană. A existat, pe de o parte, un reflex de acomodare  odios,  ce  evoca  apetitul pentru conciliere al anilor treizeci în raport de Germania nazistă. Dar s-a simţit, pe de altă parte, un curaj al demnităţii şi al rezistenţei, hrănit de credinţa patriotică în dreptul naţiunilor de a-şi decide singure soarta. Şi poate că tocmai această imagine a  curajului şi devoţiunii patriotice a fost cea mai importantă fotografie simbolică a  lunilor de război. Lupta Ucrainei a devenit lupta pentru libertatea Europei…

Update 11:00 Miliardarul George Soros a dezvăluit la Davos, unde liderii lumii s-au reunit pentru a discuta problemele curente, cum a reușit Kremlimul să câștige și mai mulți bani din gaz, înainte de a începe războiul în Ucraina: “anul trecut, Moscova și-a făcut stocuri mari de gaz, micșorând semnificativ exporturile către Europa, pentru a reuși creșterea prețurilor la energie – ceea ce s-a și întâmplat – iar acest lucru i-a adus lui Putin o groază de bani. Soros spune că Putin este obișnuit să șantajeze Europa, însă deși pare că nu îi pasă de posibilele sancțiuni asupra gazului și petrolului rusesc, îl afectează destul de mult.”

“Vine luna iulie, facilitățile de stocare vor fi pline ochi, iar Kremlinul va trebui să exporte gaz. Unde? În Europa, singura piață care are infrastructura necesară”, a precizat miliardarul britanic de origine maghiară, insistând că Bătrânul Continent are o poziție mult mai bună în acest conflict, decât Rusia și de cât își dă seama.

Soros a criticat-o dur pe Angela Merkel pentru afacerile sale cu Rusia lui Putin, care au creat o dependență uriașă a Germaniei și a Europei, implicit, de Moscova. Nonagenarul s-a declarat pesimist cu privire la soara umanității: s-ar putea ca civilizația să nu supraviețuiască războiului din Ucraina, a concluzionat el, cerând partenerilor săi să își unească forțele pentru a ajuta Ucraina și a înfrânge forțele rusești.

Update 10:30 Blocada Moscovei asupra portului Odesa și a altor orașe cheie de pe coasta ucraineană a Mării Negre a dus la o creștere a prețurilor produselor de bază la nivel mondial și riscă să continue exacerbarea acestei crize, informează serviciul de intelligence al ministerului britanic însărcinat cu Apărarea.

Niciun vas comercial încărcat cu cereale nu a mai părăsit portul Odesa încă din prima zi de război, anunță oficialii de la Londra. Ucraina nu a reușit să găsească o alternativă viabilă pentru exportul de grâne, notează aceeași sursă în briefingul din această dimineață.

Danemarca ar urma să trimită Kievului rachete anti-navă Harpoon și lansatoare de rachete pentru a putea dezmembra blocada rusească asupra porturilor sale, scrie Washington Post, precizând însă că manevra ar putea dura câteva luni, întrucât soldații ucraineni vor trebui instruiți pentru a le folosi. O rachetă Harpoon care poate distruge vase de război costă 1 milion de dolari, iar SUA au livrat astfel de arme în timpul războiului rece, notează cotidianul american. Ele se află și în arsenalul Taiwanului, stat democratic din Pacific, amenințat tot mai intens de China, dar protejat de SUA.

Ministrul danez Morten Bødskov a refuzat să dea detalii despre livrare, precizând: “Da, nu este un secret pentru nimeni că donăm arme Ucrainei și ne coordonăm cu SUA, precum și cu Ucraina, însă nu voi face declarații despre o livrare specifică“, notează Euractiv, în această dimineață,

Update 10:00 A 91-a zi de război găsește Ucraina în lupte grele pentru Severodonețk, unde rușii sunt în ofensivă. Pe frontul Bahmut trupele invadatoare au lansat atacuri respinse și s-au retras după ce au înregistrat pierdieri, afirmă partea ucraineană, semnalând ofensivele de la Komișuvaha, Yakovlivka și Troițke.

La Zaporojie, regiune asupra căreia rușii au lansat 4 atacuri cu rachete de croazieră, un militar ucrainean a doborât al doilea său avion rusesc de tip Suhoi 25 în interval de o lună.

Institutul pentru Studierea Războiului de la Washington apreciază că forțele ruse au renunțat la tactictile care presupuneau mari încercuiri în estul Ucrainei și s-au repliat pe unități mult mai mici, cum este cazul în Severodonețk. Autoritățile ucrainene avertizează că sirenele care anunță raiduri aeriene se aud în aproape toată țara, inclusiv în regiunile centrale și de vest.

Sursă: Ukraine War Map

Pe frontul diplomatic, Turcia așteaptă sosirea a unor delegații din Finlanda și Suedia care vor încerca să risipească obiecțiile regimului islamist de la Ankara împotriva aderării celor două state scandinave la NATO.

24 mai 2022 A 90-a zi de război

Update 23:10 In Donețk, într-o singură zi, rușii au ucis 12 rezidenți civili, relevă autoritățile locale. Alți 10 au fost răniți. În Lugansk situația e critică, anunță autoritățile militare locale. În Lugansk, rușii au covârșit regiunea cu arme și unități și atacă sălbatec Severodonețk și Lisiciansk, precum și zonele adiacente, la Ghirske, din direcția Zolote and Katerynivka, lângă Popasna dinspre Komișuvaha și Bilogorivka.

Polonia a dat Ucrainei un mare număr de tancuri sovietice de tip T 72, dar, potrivit președintelui Duda, n-a primit în schimb promisele tancuri germane. Duda a acuzat Germania de încălcare a propriului cuvânt. Șefa diplomației germane, Baerbock, a anunțat clarificarea cu Polonia a neînțelegerilor pendinte.

Update 21:20 Premierul maghiar, Viktor Orban, a anunțat introducerea stării de urgență în țara sa, începând din această noapte, ca urmare, a declarat liderul FIDESZ, a tulburărilor economice și de securitate provocate de războiul din Ucraina.

Decizia a fost anunțată într-un mesaj video postat pe Facebook, unde Orban, îmbrăcat într-un stil casual, cu o cămașă albă deschisă la gât și mâneci suflecate, a vorbit concetățenilor săi, la doar câteva ore de la învestirea noului său guvern. Prim-ministrul de la Budapesta a acuzat că sancțiunile Bruxelles-ului – cu care se află în mari conflicte de mai mulți ani – afectează economia națională. Adițional, Orban a precizat că vrea să țină Ungaria cât mai departe de războiul din țara vecină, pe care nu îl estimează a se termina în curând.

Viktor Orban s-a opus sancțiunilor mai aspre față de Rusia, nu a aprobat ca țara sa să accepte un embargo european energetic față de hidrocarburile rusești și nici nu a denunțat invazia rusă decât în termeni evazivi. Mai mult, Budapesta – un vechi aliat al regimului Putin – a interzis chiar și tranzitul de arme de la Aliații săi din NATO către forțele ucrainene, iar la începutul războiului a tergiversat intrarea refugiatelor ucrainence pe teritoriul său.

Poziția Ungariei lui Orban este controversată și în cadrul aderării Suediei și Finlandei (singura națiune europeană care împărtășește un trunchi lingvistic comun cu maghiarii), pentru care ar pretinde avantaje materiale.

Update 20:10 ”Libertatea e mai importantă decât comerțul liber”, a spus, la Davos, secretarul general al NATO, Stoltenberg, cerând marilor manageri și lideri politici adunați la forumul economic mondial din stațiunea montană elvețiană să admită să se facă sacrificii (la profituri) în lupa pentru valori. Stoltenberg s-a referit în context și la China comunistă, cerând să nu i se cedeze controlul asupra rețelelor de comunicație telefonică.

Update 19:45 Azi dimineața rușii au capturat Svitkidarsk în regiunea Donețk.

La Davos, în Elveția, șefa Comisiei Europene, a promis sprijin Kievului în materie de investiții, de reformă juridică, judiciară și a administrației și de luptă împotriva corupției. Ea a declarat, mai clar decât cancelarul Scholz, care a spus că Rusia nu trebuie să triumfe, că ”Ucraina trebuie să învingă”. ”Vom face totul că să ajutăm Ucraina să se impună și să-și configureze singură viitorul”. Ucraina” va fi ajutată se ridice din cenușă”, a mai spus ea, textual.

Ursula von der Leyen a condamnat Rusia pentru că se folosește de alimente ca de armă de război, așa cum se folosește și de exporturile ei de energie. Ea a cerut depistarea de rute alternative de export al mărfurilor ucrainene. La acest capitol ar trebui să se activeze românca Adina Vălean, comisarul pentru transporturi. Șefa Comisiei a anunțat că se vor folosi la rigoare și averile rusești înghețate spre a se finanța reconstrucția Ucrainei. Rusia va fi reprimită în Comunoitatea Internațională când va începe să respecte dreptul internațional.

Update 19:15 Sfidare moldoveană. Pupila lui Putin, Dodon, ex-președintele socialist și rusofil al Republicii Moldova a fost arestat pentru corupție. Procurorii anticorupție, împreună cu ofițerii SIS și CNA, au descins, marți dimineață, cu percheziții la Igor Dodon bănuit de coruperea pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de Patrie și îmbogățire ilicită, anunță Deschide MD, reluat de Pro Tv. Petru Merineanu, cumnatul lui Igor Dodon, a fost prins chiar în momentul în care mânca un document.

Update 12:10 Imagini din satelit obținute de la firma privată Maxar arată cum la 19 și 21 mai, două vase aflate sub pavilion rusesc sunt încărcate cu grâne ucrainene, în portul Sevastopol din Crimeea, în ceea ce CNN estimează a fi un furt pe față a sute de tone de cereale, anunță Kyiv Independent.

Ucraina a acuzat în trecut Moscova că îi fură grânele, pe baza informațiilor obținute de la serviciile de intelligence și a imaginilor din satelit. În același timp, Kremlinul contiuă blocada vaselor ucrainene în Marea Neagră, împiedicând exportul cerealelor către statele din Africa și Asia unde riscul de foamete devine acut și este estimat că va afecta cel puțin 260 milioane de oameni.

Update 12:00 Ocupanții își vor înființa o bază militară la Herson, informează presa ucraineană, citând agenția rusă Ria Novosti, care a precizat că decizia a fost luată de administrația militară a orașului. Herson este primul oraș mare ocupat de ruși încă din martie, iar invadatorii încearcă – până acum fără succes – să stabilească o ocupație funcțională, însă localnicii se opun prin diverse acte de dizidență. A fost adoptată rubla ca monedă și se tot încearcă organizarea unui referendum care să anexeze Hersonul de Federația Rusă, după instalarea unei administrații – marionetă.

La Melitopol, ocupanții ruși cer spăgi de la oameni ca să îi lase să părăsească orașul, informează Kyiv Independent. În același timp, la Nicolaev (Mykolaiv) situația este tot mai grea – orașul guvernatorului Vitaly Kim rezistă atacurilor tot mai mari ale rușilor, în ciuda lipsei apei, notează aceeași sursă.

Sursă: Ministerul britanic al Apărării

Update 11:50 Microsoft va asista Ucraina în identificarea crimelor de război comise de forțele ruse, a anunțat ministrul pentru Digitalizare, Mykhailo Fedorov, citat de Sky News. El a mai spus că guvernul țării sale are o cooperare mai veche cu Microsoft, care a susținut în mod activ Ucraina în războiul declanșat de Rusia în urmă cu fix 3 luni.

“Au fost printre primii care și-au suspendat produsele și operațiunile în Rusia la începutul invaziei și au oferit ucrainenenilor servicii de stocare cloud gratuite, până la finalul anului”, a precizat tânărul ministru Fedorov, după ce a avut o întâlnire la Davos cu gigantul tech. Tot el a obținut și sprijinul masiv al lui Elon Musk, care a decis activarea sateliților săi Starlink pentru Ucraina, la o jumătate de oră după ce Fedorov i-a scris pe Twitter, în martie. Ulterior, Musk a devenit un mare susținător al luptei ucrainenilor împotriva forțelor invadatoare, menținând o legătură strânsă cu guvernul de la Kiev.

Update 11:34 Se pare că Putin încearcă să extermine o cultură întreagă, a declarat președintele american, Joe Biden, la summitul Quad din Japonia, desfășurat între liderii țării gazdă, SUA, Australia și India. “Nici măcar nu mai lovește ținte militare, ci distruge fiecare școală și biserică întâlnită…ca și cum încearcă să șteargă de pe fața pământului cultura ucraineană. Lumea trebuie să gestioneze acest lucru și o facem”, a mai spus șeful de la Casa Albă.

În același timp, SUA și-a reconfirmat angajamentul de a apăra Taiwanul în cazul unei agresiuni a Chinei, prin vocea președintelui Biden și, mai apoi, a secretarului pentru Apărare, Lloyd Austin. Nici între Japonia și Rusia lucrurile nu sunt mai calme: Kremlinul a anunțat că Insulele Kurile – pierdute de Tokyo după al doilea război mondial și revendicate de Țara Soarelui-Răsare – trebuie să rusifice denumirile topografice din zonă, ceea ce a agitat spiritele în capitala niponă.

De la Moscova, șeful diplomației ruse, Lavrov, a declarat că țara sa va dezvolta cooperarea cu Republica Populară Chineză, ca răspuns la izolarea de pe scena mondială, acuzând Occidentul că s-ar comporta ca un dictator în chestiunea ucraineană. Ministrul lui Putin a declarat însă că Rusia este dispusă să reia dialogul cu țările occidentale, dacă acestea ar decide să își schimbe abordarea.

Update 11:30 Trupele ruse încearcă să încercuiasă forțele ucrainene la Severodonețk, Rubijne și Lisiciansk, ceea ce ar duce la cucerirea controlului total asupra întregii regiuni Lugansk. Potrivit ministerului britanic alk apărării în ciuda intensificării atacurilor ruse, rezistența ucraineană continuă să fie puternică și să mențină opozițiile, împiedicând avansarea frontului.

Bătălia pentru Severodonețk, afirmă serviciile secrete britanice, începe să fie un punct cheie în acest război, Severodonețk fiind unul din puținele mari orașe din estul Ucrainei aflate încă sub control ucrainean.

Sursă: Ukraine War Map

Update 11:20 De la ucigaș la ucigaș: șeful statului filipinez, Duterte, l-a luat la refec dur pe Vladimir Putin. Rusia n-a declanșat o ”operație militară specială”, cum pretinde ”Moscova, ci a dezlănțuit un război împotriva unei națiuni suverane”. El însuși, a precizat Duterte, ”trece drept criminial, dar el, Dutere, nu ucide decât criminali, nu copii și bătrâni ca Putin”.

23 mai 2022 Ziua a 89-a de război

Update 23:00 Ce aduce Rusia și ce duce: În Donbas, rușii au adus de 20 de ori mai multe arme și echipament militar decât cantitatea deținută de ucraineni, a spus președintele Zelenski. În timp ce exportă în Ucraina uneltele morții, Rusia fură din Ucraina viitorul vieții. Potrivit consilierului prezidențial Andriy Yermak, șeful oficiului lui Zelenski, reluat de Kiev Independent, Moscova – se afirmă la Kiev pe bază de surse rusești – a deportat forțat în Rusia, de la debutul invaziei, la 24 februarie curent, 232.000 de copii ucraineni, din care peste 2.000 de orfani sau copii despărțiți de părinți.

Update 19:45 ”N-avem tancuri”? Germania minte de îngheață apele. Ziarul Bild a prins guvernul Scholz cu minciuna. Oficialii berlinezi au pretins că n-ar avea tancuri disponibile. În realitate, ministerul german al apărării, condus de Christine Lambrecht, care nu-i iese din cuvânt cancelarului Scholz, a ascuns de ucraineni 32 de tancuri de tip Marder, care stau degeaba și ruginesc, putând fi lesne și urgent recondiționate. La fel, concernul Rheinmetall dispune de 100 de tancuri de acest tip, dar în ciuda promisiunilor făcute Ucrainei de către Berlin, nu primește aprobarea să le livreze, deși le-ar putea exporta în cel mult șase săptămâni.

Update18:45 Ocupanții ruși continuă să se folosească de arme interzise. Potrivit autorităților ucrainene, rușii au lansat bombe cu fragmentație asupra regiunii Kryvyi Rig. S-a deschis o investigatie, relatează Ukrainska Pravda. Altă crimă de război a avut loc în Lugansk, unde, potrivit autorităților militare locale, rușii au deschis focul asupra unuui autobuz cu evacuați lângă orașul Vrubivka.

18:40 Între cei mai influenți oameni din lume sunt trei ucraineni. Revista Time i-a inclus în primii 100 pe președintele Ucrainei, Zelenski, pe șeful operativ al armatei ucrainene, Valerii Zalujni (la categoria lideri) și pe tânăra tătăroaică Sevgil Musaeva, care a crescut în Crimeea, redactoarea șefă a publicației Ukrainska Pravda, la categoria inovatori.

Update 18:30 Ucraina a respins afirmațiile franceze potrivit cărora aderarea Kievului la UE ar dura ”15-20 de ani”. Ucraina – susținută de statele central și esteuropene – insistă să primească statutul de candidat până în iunie. Purtătorul de cuvînt al șefului diplomației ucrainene, Oleg Nikolenko le-a amintit foarte suficienților francezi că ”doar cetățenii ucraineni apără în prezent valorile europene cu prețul vieții lor.

Update 16:45 Un diplomat rus de rang înalt de la Geneva a demisionat în semn de protest față de regimul Putin. Boris Bondarev s-a declarat rușinat de războiul de agresiune declanșat de Rusia în Ucraina. Un Watch le-a cerut și altor diplomați ruși să-i urmeze exemplul. Experimentatul Bondarev, aflat în serviciul diplomatic al Rusiei de două decenii, a explicat că acest război de agresiune ”provocat de Putin împotriva întregii lumi occidentale” e o ”crimă nu doar împotriva poporului ucrainean, ci și poate cea mai serioasă împotriva celui rus, căruia i se șterg cu un Z temer speranțele și perspectivele unei societăți libere și prosperenîn țara noastră”. După cum a mai reliefat diplomatul disident, ”cei care au provocat acest război nu vor decât să rămână veșnic la putere, să trăiască în palate pompoase, lipsite de gust, să navigheze pe iahturi cun tonaj și un preț comparabile cu ale întregii marine rusești, să se bucure de putere discreționară și impunitate totală”. În ”acest scop sunt gata să sacrifice oricât de multe vieți. Pentru nimic altceva au murit mii de ucraineni și ruși.

Update: 16:30 Potrivit președintelui Zelenski, 87 de militari ucraineni au fost uciși la 17 mai într-un atac rusesc cu rachetă asupra unui centru de instrucție al armatei ucrainene de la Desna, în regiunea Cernihiv.

Atentat eșuat asupra lui Putin: conform serviciului secret ucrainean, acum două luni ar fi avut loc un atentat asupra președintelui Rusiei, Putin, care ar fi dat greș, atentatorii provenind din Caucaz.

Update 16:25 Războiul ruso-ucrainean ar fi fost evitabil. Putea fi prevenit și infernul pe care l-a creat, e de părere președintele Ucrainei, Zelenski.

Liderul de la Kiev, contectat prin video la Davos, , în Elveția, le-a explicat participanților și ce trebuie făcut pentru contracararea lor. Războiul, consecințele lui și modalitățile de a-i pune capăt vor fi temele principale ale discuțiilor purtate la forumul economic mondial care a început azi la Davos.

La discuții vor participa și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și secretarul general al NATO, Stoltenberg, și cancelarul și vicecancelarul Germaniei, dimpreună cu mii de manageri și dregători politici de top din toată lumea.

Zelenski le-a cerut liderilor lumii adunați la Davos să-și abandoneze expectativa, să nu aștepte primul atac chimic, ci să protejeze libertatea, adoptând sancțiunile cele mai severe, inclsuiv embargoul energetic, snacționarea sectorului bancar și excluderea de la comerț a Rusiei. Zelenski a mulțumit pentru sprijinul primit, dar a regretat și omisiunile politice care au făcut acest război posibil.

Update 11:00 Polonia a reziliat înțelegerea interguvernamentală cu Rusia privind gazoductul YAMAL, semnată în 1993, a declarat de la Varșovia ministra Mediului, Anna Moskwa, citată de Sky News.

“Agresiunea Rusiei asupra Ucrainei a confirmat justețea hotărârii luate de guvernul nostru de a deveni complet independenți de gazul rusesc. Am știut întotdeauna că Gazprom nu poate fi un partener de încredere”, a mai spus Moskwa.

Moscova a suspendat încă de luna trecută livrarea de gaz pentru Polonia prin gazoductul Yamal și pentru Bulgaria, după ce aceste țări au refuzat șantajul Rusiei de a plăti în ruble pentru gazul primit, în ciuda obligațiilor contractuale, care specifică plata în dolari sau euro. Nici Finlanda nu mai primește gaz din Rusia, de câteva zile, după decizia de aderare la NATO, iar țările baltice au decis de mai multe luni să își obțină independența energetică, condamnând cel mai ferm invazia rusă în Ucraina.

Update 10:50 Ucraina pierde până la 100 de soldați zilnic pe frontul de est, a anunțat cu tristețe președințele țării, Volodymyr Zelenski, citat de Sky News. Ultimul bilanț oferit de liderul ucrainean a fost în aprilie, când a declarat că între 2500 și 3000 de militari ai armatei sale și-au pierdut viața în războiul declanșat de Rusia, în timp ce 10.000 erau răniți.

Zelenski a cerut liderilor europeni să acorde de urgență Ucrainei statutul de stat candidat la aderarea în Uniunea Europeană, iar acest lucru se va discuta, se pare, la summitul UE de la Bruxelles, la sfârșitul lunii iunie.

30 de militari neo-zeelandezi au fost trimiși în Marea Britanie pentru a antrena 230 de soldați și ofițeri ucraineni cu privire la folosirea unor arme ușoare de luptă, L119 105mm, a anunțat prim-ministra țării, Jacinda Ardern, notează Sky News.

Update 10:40 Guvernatorul Luganskului, Serheii Haidai, avertizează că Rusia folosește tactica pământului pârjolit la Severodonețk, bombardând fără discriminare localitatea pentru a o distruge complet, în încercarea de cuceri acest punct cheie.

De cealaltă parte, ministerul britanic al Apărării, anunță că pierderile rusești în materie de soldați sunt egale cu 9 ani de război al URSS în Afganistan, ceea ce va provoca probabil o tot mai mare nemulțumire a publicului rus. Analiza intelligence-ului militar britanic argumentează că și în trecut, inclusiv în perioada sovietică, cetățenii ruși au fost sensibili la pierderea propriilor soldați, fii și soți, în războaiele purtate de conducerea țării.

De ce pierderi atât de mari? Oficialii britanici susțin că în armata rusă are loc o combinație nefericită de management prost, flexibilitate redusă, tactici eronate la nivel micro, apărare aeriană limitată și, mai ales, o conducere dispusă să înlocuiască permanent oamenii pierduți, fără a schimba nimic, repetând aceleași greșeli.

Update 10:30 Bătălia pentru Ucraina se concentrează în prezent la Severodonețk. Orașul e atât de intens bombardat, încât unii observatori se tem că va deveni noul Mariupol, iar autoritățile locale afirmă că e amenințată îngrijirea medicală a oamenilor. Nu mai există decât un spital cu trei medici.

Autoritățile ucrainene anunță, de asemenea, concentrarea trupelor Belarus la frontieră. Armata ucraineană anunță respingerea a 11 atacuri rusești și distrugerea unui nou pod de pontoane rusesc prin intermediul căruia trupele invadatoare intenționau să traverseze râul Siwerskyj Donez în regiunea Lugansk.

Sursa: Ukraine War Map

Update 08:00 Uite Germania, Austria și Ungaria că se poate! Țările Baltice au pus capăt importurilor de energie rusească. Potrivit lor, e vorba de o cezură importantă, stoparea importurilor din pricina războiului din Ucraina fiind potrivit ministrului energiei lituanian Kreivys ”un aport la stoparea finanțării agresorului și la cucerirea independenței energetice proprii”.

Update 00:22 Duminică, bilanțul civililor uciși de ruși în Donețk se ridica la un moment dat la cel puțin cinci. Potrivit autorităților ucrainene reluate de Ukrainska Pravda doi au fost omorâți la Lyman, unul la Dacini, încă unul la Klînov și altul la Avdiivka. Alt bilanț, mai recent, publicat de Kiev Independent, cifra numărul civililor uciși doar în Donețk la 7, după bombardamente asupra unui număr de 45 de localități din Donețk și Lugansk în care au fost distruse de obuze, bombe și rachete 116 obiecte civile și 106 clădiri de locuințe. Concomitent, invadatorii lui Putin au continuat să bombardeze Nikolaev cu interzisele bombe cu fragmentație.

22 mai 2022 Ziua a 88-a de război

Update 21:00 Pierderi ucrainene în intensele bătălii din est. Potrivit președintelui Ucrainei, Zelenski, trupele ucrainene suferă zilnic pierderi de zeci de militari. Cad în est zilnic, potrivit lui Zelenski, între 50 și 100 de militari ucraineni în zonele cele mai dificile, angrenate în lupte cu inamicul rus.

Update 19:15 Președintele Poloniei, Duda, a criticat ”vocile îngrijorătoare ale celor care-i cer Ucrainei să cedeze revendicărilor lui Putin”. Or, ”numai Ucraina are dreptul să-și determine viitorul”, a precizat șeful statului polonez, primul lider al unei țări străine care vorbește în Parlamentul de la Kiev.

Update 17:30 ”Denazificarea” efectuată de ruși îi privește și pe copii. 313 de oameni, din care 55 de copii au fost deportați din Mariupol și expediați în lagăre de filtrare la 21 mai, în timp ce, potrivit Ukrainska Pravda, care reia autoritățile locale, 245 de persoane, inclusiv, 29 children, au fost deportați din port, respectiv din lagărele de filtrare de lângă port, în Rusia.

Ucraina a prelungit legea marțială cu 90 de zile. Iar președintele Poloniei, Duda, e primul șef de stat străin care a vorbit în Parlamentul din Kiev. Duda a invocat unitatea polono-ucraineană și a semnat cu omologul său, Zelenski, un acord care va simplifica tranzitul la frontiera comună. E a doua vizită de solidaritate, pe care o efectuează la Kiev președintele Poloniei. Șeful de stat al României, Iohannis, n-a vizitat Kievul niciodată de la izbucnirea războiului actual, la 24 februarie curent.

Update 17:20 Rusia s-a apucat să-i denazifice pe peștii din râurile ucrainene. Aprecierea îi aparține lui Pavlo Reznicenko, șeful administrației militare Dnipropetrovsk, după atacul rusesc cu racheta care a aterizat în râul Samara.

Update 11:15 Președintele Poloniei, Duda, aflat din nou în vizită la Kiev, e azi primul șef de stat străin care vorbește în capitala Ucrainei după invadarea țării de către trupele rusești ale regimului Putin. Duda cere rapida integrare în UE a Ucrainei. Președintele Zelenskli a cerut înăsprirea și extinderea sancțiunilor impuse Rusiei.

Update 11:00 Rusia aplică în Donbas tactica covorului de bombe. Potrivit Sky News, trupele invadatoare demolează total localități pentru ca să poată avansa și cuceri teren. Conform ministerului britanic al apărăii, în Donbas, pe axa Severodonețk, ocupanții au introdus, se pare, tancurile de tip BMP-T Terminator. Rușii au zece asemenea blindate, insuficiente, spre a schimba esențial datele războiului, estimează britanicii.

Iată situația militară de la 22 mai, a 88- zi de război, pe hartă:

Președintele SUA a semnat legea acordării de ajutoare Ucraine în valoare de 40 de miliarde de dolari. Ajutorul american pentru Kiev crește, astfel la suma de 54 de miliarde.

Turcia își continuă șantajul, copndiționând aprobarea aderării Finaldeni și Suediei la NATO de asistemța celor două țări în lupta contra ”terorismului” (”kurd”, ”gülenist”) știut fiind că, pentru regimul islamist de la Ankara, orice opoziție politică e cotată drept ”terorism”.

Update 02:30 Autoritățile locale anunță un bombardament cu bombe cu fragmentație – arme interzise – la Nikolaev. Presiunea asupra trupelor ucrainene a crescut considerabil în Donbas. Președintele Ucrainei, Zelenski, a cifrat la 700.000 numărul militarilor – bărbați și femei – din forțele armate ucrainene.

La întâlnirea APEC de la Bangkok reprezentanții Canadei, Noii Zeelande, SUA, Japoniei și Australiei au părăsit încăperea când a început să vorbească ministrul rus al economiei Reșetnikov.

Zelenski a acuzat Rusia pentru distrugerea a peste 1800 de școli și alte instituții de educație.

Update 00:10 Forțele ucrainene au respins nouă atacuri rusești și au distrus varii vehicule și arme ale trupelor invadatoare, inclusiv cinci tancuri, patru tunuri, zece vehicule blindate și alte două vehicule cu motor. În Donbas, ucrainenii au doborât și o dronă.

21 mai 2022 Ziua a 87-a de război

Update 23:20 Rusia ar fi dispusă să îi schimbe pe luptătorii ucraineni de la Azovstal pe oligarhul pro-rus Viktor Medveciuk, finul lui Vladimir Putin, a anunțat un membru al echipei de negocieri din partea Kremlinului, Leonid Slutsky, scrie Kyiv Independent. Schimbul ar implica și alți prizonieri de război ruși, însă parlamentarul fugitiv, arestat de forțele de securitate ucrainene în aprilie și acuzat de trădare națională, ar fi trofeul acestui schimb.

Este primul semnal pozitiv dat de Moscova în chestiunea soldaților ucraineni evacuați din uzina de la Mariupol, care se află în acest moment într-o locație necunoscută. Numărul lor este estimat între 1700 și 2300, din care cel puțin 500 sunt răniți. Kievul nu a comentat până la această oră declarația oficialului rus Slutsky.

Update 23:00 Saga aderării Finlandei și Suediei la NATO continuă: președintele turc, Erdogan, i-a transmis Secretarului General Stoltenberg că țara sa nu va susține cele două candidaturi dacă nu va fi ajutată în lupta împotriva terorismului, notează Sky News. De cealaltă parte, șeful Alianței a declarat pe Twitter că șeful statului turc înțelege importanța politicii Open Door a NATO și miza aderării celor două state nordice, iar îngrijorările Aliaților vor fi luate în considerare, pentru a se găsi o soluție.

De la Helsinki, președintele finlandez, Sauli Niinistö, a declarat în cursul zilei de astăzi că menține o comunicare strânsă cu Ankara, în privința integrării țării sale în NATO.

Nu este clar ce solicită mai exact Erdogan, întrucât pozițiile sale duplicitare și volatile au devenit deja bine cunoscute, atât între Aliați, cât și în regiunea Orientului Apropiat al cărei lider spera să fie, odată cu extinderea influenței politicii sale neo-otomane, în zorii Primăverii Arabe.

Numai în ultima săptămână, liderul de la Ankara și-a schimbat declarațiile aproape zilnic, spre iritarea partenerilor săi de Alianță, cu excepția Ungariei și Croației care au considerat oportun să pună și ele un preț pe aderarea celor 2 state nordice.

Update 18:00 Liderul de la Kiev speră că țara sa va obține un număr suficient de lansatoare multiple de rachete luni, de la cele 40 de state care se reunesc luni, 23 mai, în Germania, la baza militară americană Ramstein, pentru a discuta sprijinul militar și logistic pe care îl vor acorda Ucrainei, informează Kyiv Independent. Zelensky a făcut un apel liderilor acestor state să livreze țării sale lansatoare multiple de rachetă, argumentând că această iniațivă ar putea schimba soarta războiului.

Aflat la Seul într-o vizită de stat, președintele american Joe Biden a semnat legea care prevede un ajutor financiar în valoare de 40 miliarde de dolari pentru Ucraina, incluzând echipamente militare, sprijin umanitar, logistic și altele. Este cel mai mare pachet de asistență oferit Kievului până în prezent, reprezentând inclusiv 5 miliarde ajutor pentru combaterea crizei alimentare mondiale.

Update 17:40 Ucraina a lansat o linie verde telefonică pentru soldații ruși care vor să dezerteze, notează Kyiv Independent. Numărul gratuit 2024 va putea fi apelat de cei ce au fost forțați să lupte în acest război. Inițiativa este susținută și implementată cu sprijinul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU).

Update 17:00 Numărul militarilor ucraineni care luptă în acest moment pentru apărarea țării este de 700.000, bărbați și femei, a anunțat președintele Volodymyr Zelenski, pentru cotidianul Ukrainska Pravda.

În urmă cu două zile, marele campion la șah, legendarul Garry Kasparov, afirma după o întâlnire cu premierul polonez Morawiecki, că zeci de mii de ucraineni care lucrau în Polonia, și-au lăsat slujbele și s-au întors în țară să lupte contra invadotorilor ruși.

Update 13:10 Gazprom și-a oprit livrările de gaz către Finlanda, a anunțat operatorul local, Gazgrid Finland, informează Sky News. Compania rusească susține că motivul este diferendul legat de plata în ruble cerută de Kremlin în aprilie, și pe care Finlanda a refuzat să o accepte, invocând contractul în vigoare, care specifică că plățile se fac doar în dolari sau euro.

La mijloc ar fi însă decizia clară a Finlandei, susținută de majoritatea populației și aprobată în Parlamentul de la Helsinki, de a adera cât de curând la NATO, alături de Suedia. Prim-ministra țării, Sanna Marin, a declarat că țara sa nu se lasă intimidată de Kremlin, deoarece decizia de a se integra în Alianța Nord-Atlantică aparține numai cetățenilor finlandezi și nu Rusiei.

Update 12:10 Moscova susține că a distrus un centru militar cu armament occidental în regiunea Jîtomir, notează Sky News, preluând o știre a agenției Interfax. Aceasta anunță că armata rusă a folosit rachete de croazieră Kalibr, lansate de pe mare. Zona se află la vest de Kiev.

Update 11:00 Dronele (UAV) sunt folosite atât de armata rusă, cât și de cea ucraineană în acest război, însă ambele părți au suferit pierderi multiple ale acestor aparate de zbor fără pilot, anunță cea mai nouă analiză a Ministerului britanic al Apărării. Conform informațiilor analizate de analiștii englezi, rușii au încercat să implementeze conceptul Lovituri de recunoaștere, utilizat anterior în Siria – ceea ce înseamnă folosirea dronelor pentru identificarea țintelor care ar urma să fie lovite de artilerie sau de aviația militară. Cu toate acestea, forțele ucrainene au doborât până acum 460 de drone rusești, conform cifrelor oferite de Statul Major al Armatei Ucrainei.

Comandamentele rusești au evitat folosirea avioanelor cu pilot, de teama sistemelor anti-aeriene ale ucrainenilor, preferând în acest sens, aeronavele tip drone, informează britanicii din domeniul apărării. 204 avioane au pierdut trupele Moscovei de la începutul războiului, notează Kievul. Londra avertizează că în ritmul acesta, armata rusă își va degrada serios capacitatea de a organiza cu succes misiuni de recunoaștere, afectând astfel și aspectul operațional al ofensivei sale.

Update 10:45 “A doua armată a lumii” are echipament sovietic fără rezerve și muniție. Să-i mulțumească lui Șoigu și iachtului său pentru lipsa resurselor militare, a declarat sarcastic, Serhii Haidai, guvernatorul militar al regional, ca răspuns la anunțul ministrului Apărării de la Moscova, care a declarat că “în curând” trupele sale vor cuceri tot raionul Lugansk. Haidai a ironizat estimarea evazivă a lui Șoigu, care arată lipsa de pregătire militară și strategică a ministrului lui Putin, aflat la comanda armatei, notează Ukrainska Pravda.

Update 10:00 Luptele au continuat peste noapte în estul și sudul Ucrainei, fără a se înregistra schimbări majore pe front, deși forțele ruse au avansat ușor în apropierea localității Popasna ( în regiunea Lugansk), în timp ce trupele ucrainene au stabilit un cap de pod peste râul Donețk.

Armata rusă a bombardat din raionul Sumy, aflat la granița cu Rusia, în această dimineață, dar nu s-au înregistrat victime, notează Kyiv Independent.

Update 00:45 Nu vom ști niciodată câți oameni au fost uciși în bombardamentul asupra Teatrului din Mariupol, de la 16 martie, a avertizat consilierul administrației din oraș, Petro Andriushchenko, citat de Kyiv Independent. Oficialul a anunțat că rușii au curățat zona de tot molozul, îndepărtând urmele și făcând astfel imposibilă identificarea numărului real al victimelor.

Atacul asupra Teatrului din Mariupol în care se adăposteau peste 1000 de oameni, între care numeroși copii, a avut lor la mijlocul lunii martie, în timpul unor atacuri sângeroase menite să terorizeze populația și să grăbească cucerirea portului de la Marea Azov.

În ultimele 2 luni, administrația locală a identificat mai multe gropi comune uriașe, inclusiv lângă oraș. Estimarea civililor uciși de forțele ruse la Mariupol, depășește 20.000 de oameni, spun oficialii din oraș, iar atrocitățile prin care au trecut oamenii – înformetare și lipsa accesului la apă, împușcături fără discriminare, și altele – sunt documentate de supraviețuitori.

Update 00:25 Nicio grabă: ministra germană a apărării, Christine Lambrecht, a anunțat într-o conversație cu omologul ei ucrainean, Reznikov, că mult-așteptatele tancuri Gepard vor fi livrate Ucrainei în luna iulie, informează Sky News. 15 tancuri va primi inițial armata ucraineană, echipate complet cu muniție suficientă, a ținut să precizeze ministra de la Berlin.

Germania a promis aceste tancuri în aprilie, după lungi tergiversări, care i-au atras oprobiul public, însă de atunci, livrarea lor a fost amânat din cauze procedurale, după cum au susținut oficialii guvernului Scholz. 7 sisteme de artilerie grea (howitzer) au fost oferite Ucrainei din partea Germaniei până în prezent, notează televiziunea britanică Sky.

20 mai 2022 – A 86-a zi de război

Update 20:30 Rușii au bombardat cu rachete Odesa și centrul cultural din Lozova, în regiunea Harkiv. ”Doar cretinii sau ticăloșii absoluți își aleg asemenea ținte”, a spus președintele Ucrainei, Zelenski.

Grupul țărilor G7 ai căror reprezentanți s-au întâlnit la Königswinter, lângă Bonn, a aprobat pentru acest an ajutoare în valoare de aproape 20 de miliarde de dolari, relevă DLF. Sunt aproape 10 miliarde mai mult decât se convenise inițial.

Update 19:00 Rusia vrea să-și sporească bazele militare în vestul țării. În reacție la solicitata aderare la NATO a Finlandei și Suedia, Moscova anunță că ar urma să creeze 12 noi baze în vestul Federației. Concomitent, Rusia își sistează de mâine livrările de gaz în Finlanda. În schimb, se anunță amplificarea producției de gaz a emiratului Qatar.

Update 18:15 Rușii au bombardat o școală la Severodonețk, ucigând oameni care se adăpostiseră în ea. Potrivit guvernatorului ucrainean al regiunii Lugansk, Serghiy Haidai, au fost omorâți în școală trei oameni.

Update 17:30 Comandantul regimentului Azov a capitulat. Potrivit mesajului său video, conducerea armatei i-a ordonat să pună capăt apărării orașului Mariupol, întrucât viața și sănătatea soldaților au prioritate. 1700 de militari din oțelăria Azovstal se predaseră anterior.

Update 17:25 Fostul cancelar german Schröder ar urma să demisioneze din postul său de președinte al Consiliului de Administrație la Rosneft, anunță concernul de stat rusesc aflata sub controlul regimului Putin. Parlamentul European a cerut plasarea lui pe lista sancțiunilor UE. Tovarășul lui din SPD și urmașul lui la cancelariatul berlinez, Scholz, a declarat că se opune includerii lui Schröder pe lista acestor sancțiuni.

Update 17:00 Nave cu rachete de croazieră de tip Kalibr în Marea Neagră, lângă Odesa. Potrivit ministerului ucrainean al apărării, reluat de Ukrainska Pravda, ”rușii au pregătit două nave de război în Marea Neagră având la bord 16 rachete de croazieră de tip ‘3M-54 Kalibr’” gata de lansat. Marina rusă blochează în continuare porturile ucrainene, în timp ce presa relevă că SUA se gândesc să ofere Kievului rachete antinavale întru deblocarea lor.

Update 14:00 Unității ucrainene care mai luptă la Mariupol i s-a ordonat potrivit Sky News să înceteze rezistența și apărarea orașului. Reuters afirmă că soldaților din Regimentul Azov li s-ar fi ordonat să se rezume la a salva viețile soldaților. Ar fi un moment istoric pentru epopeea apărării eroice a unui oraș mult râvnit de regimul Putin.

Update 12:00 Flota rusă din Marea Neagră în vizorul SUA. Americanii ar lucra la un plan de contracarare a flotei Mării Negre care blochează porturile ucrainene și exporturile de grâne ale Ucrainei, scrie Newsweek, citând un oficial ucrainean. Blocada rusă amenință rezervele de alimente ale lumii. Azi, consilierul ministrului ucrainean de interne, Anton Gerașcenko, a transmis un tweet potrivit căruia SUA plănuiesc distrugerea Flotei (ruse) a Mării Negre. E vorba să li se transfere ucrainenilor puternice rachete antinavale americane fie direct, fie prin aliați europeni.

Perspectiva ca alimentele să putrezească în porturile ucrainene a iscat alarmă în întreaga Comunitate Internațională, scrie Newsweek, astfel încât șeful alimentar al ONU, David Beasley, a lansat președintelui rus un apel, cerându-i, ”dacă are inimă” să deschidă porturile, ”pentru ca să nu moară milioane de oameni în lume din cauza blocadei”.

Update 10:40 Forțele ocupante ruse încearcă să își instaleze o administrație-marionetă la Mariupol, a declarat consilierul local, Petro Andriushchenko, citat de Kyiv Independent. La 19 mai, FSB-ul rusesc ar fi căutat simpatizanți ai Rusiei pentru a-i numi la conducerea orașului port, capturat de Moscova, după un asediu catastrofal de peste 80 de zile, a mai informat oficialul administrației locale.

Și Institutul pentru Studierea Războiului, cu sediul la Washington, a avertizat că forțele de securitate ale Kremlinului încearcă impunerea unei administrații locale favorabile în portul de la Marea Azov.

La Herson, oraș sudic, ocupat de trupele ruse din luna martie, conducerea-marionetă instalată de ruși a anunțat din nou că Hersonul va deveni în curând parte a Federației Ruse, notează Kyiv Independent. Guvernatorul autoproclamat și susținut de ruși, Volodymyr Saldo, a mai declarat că noul buget al orașului a fost calculat și votat în ruble, precizând că noi vedem Rusia ca fiind patria noastră.

Localnicii sunt ostili acestei guvernări impuse și fac acte mici de dizidență, protestând sau lipind afișe pe care scrie Herson este Ucraina, pe zidurile din oraș. De mai bine de o lună, se duce o campanie dură de intimidare a vocilor anti-ocupație, coordonată, se pare, de forțele de securitate ruse.

Update 10:30 Harta militară a zonelor angrenate în lupte intense:

Update 10:00 Trupele ruse sunt în ofensivă pe fronturile din Lisiciansk și Sievierodonețk. Bombardamentele rusești au făcut în estul Ucrainei noi victime civile. În Lugansk au fost ucise de bombe și rachete 13 persoane în ultimele 24 de ore. Concomitent, trupele invadatoare îi împiedică pe civili să se refugieze în partea liberă a Ucrainei, între altele în regiunea Zaporijia, unde rușii blochează trecerea a peste o mie de automobile.

Presiunea asupra Donbasului riscă să crească prin eliberarea forțelor rusești de la Mariupol de obligația asedierii uzinei Azovstal. Potrivit ministerului britanic al apărării, 1700 de ucraineni din Azovstal s-au predat rușilor. Nu e clar câți combatanți continuă să reziste în ruinele combinatului siderurgic de la Mariupol.

Update 00:00 Președintele Ucrainei, Zelenski, a calificat actualul conflict militar inițiat de Rusia, drept războiul de independență amânat al țării sale. Unul, în care Ucraina va învinge, după cum s-a declarat convins președintele, dar care, în opinia lui, ”va costa zeci de mii de vieți”, fiind amânat din 1991, sau poate chiar de o sută de ani.

20 mai 2022 Ziua a 85-a de război

Update 23:55 Președintele SUA, Biden a anunțat un pachet de ajutoare militare pentru Ucraina în valoare de o sută de milioane de dolari. Pachetul include artilerie, radare, alt echipament, scrie Kiev Independent, citând CNN.

Update 23:30 ”Rusia trebuie umilită!” Aceasta e opinia, solid argumentată, a istoricului Serghei Radcenko în The Spectator. Pentru că nu s-a învățat în Rusia din colapsul URSS. Pentru că prea mult a fost îndoctrinată lumea toată cu ideea că ”Rusia n-ar trebui în nici un caz înjosită, ca nu cumva să facvă cine știe ce”. Pentru că prea li s-a băgat rușilor în cap ideea că imperiul sovietic nu s-a prăbușit din trufie imperială și gestiune defectuoasă, ci ar fi fost chipurile, ”trădat”. Pentru că, în numele redobândirii forței și ordinii, ”prea i s-au tolerat lui Vladimir Putin  abuzurile de putere, coruptia, violarea drepturilor omului și erodarea instituțiilor democratice”. Și pentru că prea s-a pus cu plăcere botul, în Rusia, la narativul măreției naționale, pe care Ucraina l-a găurit mai nou și care trebuie distrus pentru ca ”bătăușul să se dezumfle, să-și admită păcatele, să-și asume trecutul și să redobândească, încetul cu încetul, încrederea” celor pe care i-a năpăstuit, cum mai consideră, între altele, istoricul rus. Potrivit căruia, ”adevărata sursă a umilirii Rusiei este mereu Rusia însăși, în speță liderii ei aroganți și autocrați și o populație șovină, care-i adulează ca sclavii pe stăpâni”.

Update 22:05 Statele din grupul G7 vor aloca Ucrainei aproape 19 miliarde de dolari. Potrivit unui document studiat de Reuters, suma de 18,4 miliarde de dolari include aproape 10 miliarde (9,2) din partea SUA.

Update 22:00 Comandanții regimentului Azov au reapărut. Sunt la Azovstal și sunt bine merci. Sviatoslav Palamar, adjunctul comandantului regimentului a anunțat, reluat de Ukrainska Pravda, că și el și comandantul său, Serhyi Volyna se află, azi, în a 85-a zi de război, în perimetrul uzinei de la Mariupol. Palamar a mulțumit întregii lumni și a declarat că mulțumește și Ucrainei. ”O operațiune e în curs, ale cărei detalii nu le pot divulga”, a mai spus el.

Update 21:00 Rusia a demis doi noi comandanți de rang înalt ai trupelor invadatoare. E vorba, potrivit Sky News, care citează ministerul britanic al apărării, de generalul-locotent Sergi Kisel pentru eșecul capturării Harkivului și de probabila suspendare a viceamiralului Igor Osipov, din cauza scufundării crucișătorului Moskva. Potrivit ministerului, nu e clar dacă șeful Statului Major al armatei ruse, generalul Gherasimov, se mai bucură de încrederea președintelui Rusiei.

Update 20:40 Putin a răspuns Națiunilor Unite condiționând contracararea foametei: Rusia va debloca porturile ucrainene, astfel încât Ucraina să exporte grânele necesare combaterii foametei în lume, abia după ce se vor fi ridicat sancțiunile impuse Rusiei.

Update 18:40 Spre a susține economia ucraineană, Parlamentul European a anulat, pe timp de un an, vama pe importurile europene din Ucraina. Măsura va lichida taxele plătite de ucraineni pentru exportul de produse industriale și agricole, ca și taxe anti-dumping…

Update 18:30 Forțele ucrainene au recucerit în ultimele două săptămâni 23 de localități și orașe în regiunea Harkiv, relevă generalul de brigadă Olecsi Gromov, din directoratul operativ al Marelui Stat Major ucrainean.

La Severodonețk, forțele ucrainene au evacuat sub intens foc inamic 37 de persoane, între care cinci copii, relevă autoritățile din Lugansk, reluate de Kiev Independent.

17:30 Comisia bugetară a Bundestagului german a lichidat o parte a privilegiilor pecuniare ale ex-cancelarului Schröder. Actualul oligarh putinist nu va mai beneficia de birou cu subalterni în Bundestag. Își va păstra în schimb pensia și protecția personală de VIP, cu bodyguarzi. ”Comisia va reforma legea reglementând veniturile foștilor cancelari. Care-și vor păstra privilegiile doar în măsura în care îndeplinesc sarcini compatibile cu funcția. La rândul său, Parlamentul European s-a pronunțat cu o mare majoritate pentru impunerea de sancțiuni ale UE împotriva fostului cancelar german și a altor foști oameni politici slujind firmelor de state rusești” scrie DLF.

Update15:15 Ucraina critică aspru reținerea manifestată de Franța și Germania în privința primirii Ucrainei în UE. Ideea ”ambiguității strategice” cu privire aderarea la UE a Ucrainei ”a eșuat”, a reliefat, textual, șeful diplomației ucrainene, referindu-se la susținerea poziției Franței (Parisul estimând că ar putea dura decenii pînă la integrarea Ucrainei în Comunitate) de către cancelarul german Scholz (potrivit căruia nu ar ”exista scurtături pe acest drum spre UE”. Or, ”nu avem nevoie de un surogat de statut de candidat la aderare”, a subliniat Dmytro Kuleba, atrăgând atenția că această atitudine (franco-germană) ”îi umilește pe ucraineni”, care sunt tratați ca și cum ar aparține ”unei clase inferioare”. Această atitudine (eșuată) a fost cea care l-a încurajat pe dictatorul rus, a precizat Kuleba.

Update 15:00 Războiul Rusiei în Ucraina este unul ”fascist”, admite, textual, Timothy Snyder, în New York Times, confirmând definiția dată din 2014 regimului rus de autorul acestui blog. După cum reia Cristina Ene în Adevărul.ro ideile profesorului de istorie de la Universitatea Yale, esența fascismului (care a luat mai multe forme) este ”triumful voinţei cuiva asupra raţiunii. Rusia îndeplineşte azi criteriile: cultul liderului unic, cultul morţii în jurul celui de-al Doilea Război Mondial, respectiv mitul unui trecut glorios al măreţiei imperiale ce poate fi restaurat abia cu un război distructiv, dar mântuitor, cum pretinde Rusia că duce în Ucraina.”

După cum citim în continuare: ”Ucraina a mai fost ţinta unui război fascist – a fost obiectivul principal al lui Hitler în 1941, când şi-a propus să cucerească Uniunea Sovietică pe care o considera un stat evreu. Planul lui era să instaureze regimul său şi să acapareze pământurile fertile ale Ucrainei. Populaţia urma să moară de foame, iar Germania devenea un imperiu. În mintea lui era o sarcină uşoară întrucât URSS era un stat artificial iar ucrainenii populaţie de colonizat.  Asemănările cu războiul actual al lui Vladimir Putin sunt izbitoare. În concepţia Kremlinului, Ucraina este un stat artificial, drept dovadă chiar preşedintele său care este evreu. Raţionamentul este…: după eliminarea unei elite restrânse, vor apărea mase care vor fi bucuroase să primească noua conducere”.

Timothy Snyder, reluat de Cristina Ene în Adevărul, mai relevă că, ”în Rusia secolului XXI, anti-fascismul s-a transformat în dreptul liderului rus să-şi definească inamici ai ţării sale. Fasciştii reali ai Rusiei precum Alexandr Dughin şi Alexandr Prohanov au primit spaţiu în mass-media. Şi Putin însuşi s-a inspirat din opera unui fascist dintre cele două războaie, Ivan Ilin. În concepţia preşedintelui rus, un fascist sau un nazist e doar cineva care i se opune lui sau respinge planul său de a distruge Ucraina. Ucrainenii sunt nazişti doar pentru că nu vor să accepte faptul că sunt ruşi şi opun rezistenţă.”

Update 13:30 ”Putin se înșală dacă mai crede că va dicta prin bombe pacea”, a declarat cancelarul german, Scholz, în declarația sa guvernamentală, rostită azi în Bundestag. Liderul rus ar fi ”subestimat”, potrivit șefului exectuviului german, fermitatea (hotărârea de a lupta) a ucrainenilor. La fel se amăgește dacă subestimează unitatea alianțelor noastre, a precizat el. ”O pace dictată nu va exista, pentru că ucrainenii n-o acceptă și nici noi”, a mai reliefat, textual, cancelarul. Potrivit lui ”Putin va fi gata să negocieze pacea în mod serios abia când va realiza vă nu poate sparge capacitate de a se apăra a ucrainenilor.”

Scholz a subliniat decizia Berlinului de a ”livra arme inclusiv grele Ucrainei”, de vreme ce ”a da arme unei țări brutal atacate nu constituie o escaladare, ci o contribuție la apărare și la oprirea violențelor.” Ceea ce ”ne unește pe toți”, după cum a mai spus cancelarul în Bundestag (este convingerea) că ”Rusia nu trebuie să învingă în acest război. Iar Ucraina trebuie să dăinuie”.

Update 11:30 Prețul plătit de ruși pentru cuceririle lor din est și sud? Conform Statului Major ucrainean, au fost uciși de la 24 februarie încoace:

28.500 de militari, 1254 de tancuri, 3063 de blindate de luptă, 595 de piese de artilerie, 199 de lansatoare multiple de rachete, 93 de rachete sol-aer, 167 de elicoptere, 203 avioane militare și 13 nave.

Update 11:25 Potrivit Statului Major ucrainean, trupele ruse au lansat fără succes mai multe atacuri și ofensive în est, asalturile concentrându-se în regiunea Donețk. Harta situației militare în Ucraina în a 85-a zi de război:

Update: 11:15 Președintele Zelenski vrea prelungirea legii marțiale pe alte 90 de zile, ceea ce indică un război lung în pregătire. Întrucât Ucraina are nevoie de bani, Kievul a cerut Vestului miliarde de euro pentru a se finanța în următoarele trei luni și, potrivit ministrului și liderului liberal german Lindner, G7 i le va acorda. Congresul SUA votează azi pachetuld e ajutoare ucrainene de 40 de miliarde de dolari. Iar la New York, șefa diplomației germane, Baerbock, a acuzat Rusia de ”transformare a grâului în armă de război”. E o militarizare și ”un război al grâului, purtat prin blocarea porturilor ucrainene, distrugerea de silozuri, căi ferate și rutiere, ca și de câmpuri ale țăranilor Ucrainei, un război care implică riscul foametei globale”, a spus ea tezxtual.

Update 10:45 “Vă rog, președinte Putin, dacă aveți un pic de inimă, deschideți porturile (n.r. din Ucraina) ca să îi putem hrăni pe cei mai săraci din lume și să evităm foametea, așa cum am mai făcut în trecut, când națiunile au colaborat pentru a realiza acest lucru”, a fost apelul disperat al lui Antonio Gutteres, Secretar General al ONU, după ce a avertizat că 260 milioane de oameni nu mai au siguranța hranei de bază, din pricina războiului din Ucraina.

Guttteres a vorbit la o reuniune a liderilor mondiali, avertizând că foametea a crescut cu 500% la nivel global în ultimii 6 ani, afectând acum jumătate de milion de oameni, ca urmare a crizei corona și a războiului din Ucraina, grânar al Europei și exportator important pentru Africa și Asia. Liderul ONU a mai declarat că ține legătura cu Moscova, încercând să convingă partea rusă să deblocheze porturile ucrainene de la Marea Neagră, pentru a permite exportul de grâne.

Navele sunt blocate în porturi ca Odesa și nu pot naviga în siguranță. Se încearcă redirecționarea prin infastructura feroviară a vagoanelor cu grâne, însă aceasta este îngreunată de bombardamentele rusești care au țintit intenționat căile ferate în estul, sudul și centrul Ucrainei.

Sursă: Statista.com via FAO UN

Update 10:30 “Nu ne oferiți o încetare a focului, până nu se retrag toate trupele rusești! Ucraina nu este interesată de un nou acord MINSK, ca mai apoi, peste câțiva ani, războiul să înceapă din nou”, a declarat Mykhailo Podolyak, negociator al părții ucrainene, pe Twitter, citat de Sky News.

Până ce Rusia nu este gata să părăsească complet toate teritoriile ocupate, echipa noastră de negocieri este formată din arme, sancțiuni și bani.

Mykhailo Podolyak

Oficialul ucrainean a făcut referire la defunctul Acord Minsk, mediat de Franța și Germania în 2015, după anexarea de către Moscova a Crimeii și războiul proxy al rușilor în estul Ucrainei.

Poziția lui Podolyak indică o revigorare a Ucrainei în raport cu Federația Rusă, care de săptămâni întregi se chinuie să cucerească Donbasul, fără succes. Forțele ruse au capturat, însă, Mariupolul, după o campanie de distrugere completă a portului, începută în ziua 1 a războiului.

Update 00:30 Ce înseamnă exact victoria militară a Ucrainei asupra Rusiei? Șeful diplomației ucrainene, Kuleba, a definit-o. Potrivit lui, implică eliberarea tuturor teritoriilor ocupate de ruși, inclusiv Crimeea și Donbasul, plata de reparațiid e război de către Rusia, procese intentate criminalilor de război ruși, precum și integrarea Ucrainei în Europa.

Știrea prezumtivei distrugeri de către ”artileria ucraineană a postului de comandă al brigăzii Flotei ruse în Marea Neagră”, atribuită miercuri de site-ul Adevărul. ro Centrului pentru Comunicaţii Strategice al Ucrainei nu s-a confirmat.

18.05.2022 Ziua a 84-a de război

Update 23:20 Bombardarea Azovstalului ar putea provoca o catastrofă ecologică. Potrivit Consiliului Municipal de la Mariupol, miile de tone de chimicale din combinatul siderurgic ar putea contamina apele și ucide viața marină. N-ar fi exclusă, prin urmare, transformarea Mării Azov într-o Mare Moartă și afectarea Mării Negre și Mediteranei.

Update 22:45 Ambasada SUA de la Kiev și-a reluat activitatea. Rusia a expluzat 34 de diplomați francezi, ca represalii pentru mazilirea a 40 de membri ai ambasadei ruse de la Paris. Rusia a mai trimis acasă 27 de diplomați spanioli și 24 de italieni.

Tot azi, primul rus inculpat pentru crime de război în Ucraina și-a admis vina de a fi asasinat (potrivit lui, la ordin) un civil care observase furtul autombilului în care se afla ucigașul.

Update22:20 Rusia bombardează Ucraina masiv. O alertă antiaeriană acoperă aproape întreaga Ucraină. Iar în regiunile Sumî și Cernihiv trupele invadatoare au lansat tiruri masive de artilerie, de aruncătoare de grenade și mitraliere.

Update 18:45 Turcia pune condiții noi. Guvernul islamist de la Ankara pretinde că nu va aproba aderarea la NATO a Finlandei și Suediei, decât dacă cele două țări scandinave îi extrădează pe ”teroriștii” kurzi (care au primit azil în statele candidate). Turcia ar fi cerut ”repatrierea” a 33 de persoane din cele două țări și ar fi fost refuzată.

Update 18:30 Germania va livra 15 tancuri Ucrainei, prin intermediul Cehiei. Blindatele germane vor fi remise cehilor, care le vor da tancuri proprii ucrainenilor, s-a anunțat la Berlin. Praga va primi nu doar tancuri. Ca să nu i se reducă defel capacitatea de a se apăra, Cehiei i se vor livra pe lângă tancurile de tip Leopard și muniție, și piese de schimb, și ajutor la instrucția tanchiștilor.

Update 18:15 Rusia afirmă că ar folosi în Ucraina arme cu laser. Armele acestea ”ard ținte”, a susținut vicepremierul rus, Borisov. Potrivit lui, laserul Peresvet ar fi în funcție şi ar putea orbi sateliţii de până la 1.500 km deasupra pământului, după cum scrie G4Media. Oamenii Moscovei pretind, de asemenea, că liderii regimentului Azov nu s-ar afla între cei 960 de soldați din Azovstal care s-au predat Rusiei. 694 de luptători ucraineni s-au predat în ultimele 24 de ore Rusiei, iar Kievul afirmă că au fost duși la o colonie penitenciară, relevă Sky News.

Update 17:40 Gherila ucraineană de la Melitopol a lovit din nou. Potrivit unor surse ucrainene, ar fi aruncat în aer un tren rusesc blindat încărcat cu soldați și echipament. Atacul, relatat de presa locală, reluată de Ukrainska Pravda, s-a produs lângă o fabrică de împachetat carne. Oamenii din zonă au auzit explozii și împușcături. Anterior s-a relatat despre un ofițer rus de rang înalt (sau ofițeri) ucis (uciși) de gherila ucraineană și despre controale tot mai severe efectuate de ruși în oraș.

Update 17:30 Ocupanții ruși ar vrea să șteargă Azovstal de pe fața pământului. Potrivit lui Denis Pușîlin, liderul autoproclamatei ”republici populare Donețk”, reluat de Ukrainska Pravda, rușii ar vrea să creeze un parc tehnologic sau un parc de recreație pe locul pe care e acum combinatul siderurgic Azovstal, cel apărat eroic de regimentul Azov.

Update 11:00 Finlanda și Suedia pun azi capăt îndelungatei lor neutralități. Speriate de agresiunea imperialistă și fascistă a Rusiei în Ucraina, ambele țări scandinave și-au depus azi cererile lor de aderare la NATO. Turcia le-a acuzat de simpatii teroriste de stânga și a anunțat că se opune integrării lor în NATO. Aderarea trebuie să fie acceptată unanim. Vetoul unei țări poate împiedica o cooptare, care necesită unanimitatea voturilor și ratificarea aderării de către parlamentele statelor membre.

În răstimp, Rusia a început să atace și zone de la granița poloneză. Bombardamente permanente și tiruri de rachete se semnalează nu doar din Lviv, în vest, ci și din multe zone din est.

La Bruxelles, Comisia Europeană vrea să reducă masiv dependența Bătrânului Continent de energia rusă. Ar urma ca, până în 2030, Europa să-și asigure 45% din energie din resurse regenerabile, iar nu 40% cum fusese prevăzut. Concomitent, ar urma să se propună să se reducă și consumul cu 13 procente, în loc de 9 și să se dezvolte, în plus, relațiile cu țările producătoare de petrol din Golf, anunță DLF.

Update 10:50 Rusia se confruntă și cu gherila ucraineană. Potrivit Ukrainska Pravda, ocupanții încearcă să ascundă uciderea de către luptători de gherilă a unui ofițer rus de rang înalt la Melitopol. Orașul ucrainean e ocupat de ruși. Despre acțiunea gherilei informează administrația militară regională din Zaporijia. Potrivit ei, trupele invadatoare și-au sporit ieri controale de automobile.

Update 10:20 Avocata Poporului de la Kiev, Lyudmyla Denisova, a declarat în această dimineață că aproximativ 3000 de civili evacuați anterior din Mariupol s-ar afla într-un fost lagăr de detenție din zona ocupată de ruși în regiunea Donețsk, notează Sky News. Între ei s-ar afla și 30 de voluntari, care livrau ajutoare umanitare în orașul asediat, a mai spus Denisova, care a precizat că toți acești oameni sunt acolo de o lună de zile și nu se cunosc detalii despre cum sunt tratați.

Ieri, au fost evacuați 250 de luptători ucraineni din uzina Azvostal, bastionul rezistenței din portul Mariupol, care au devenit prizonierii rușilor. Îngrijorările cresc cu privire la soarta lor, deși operațiunea a fost agreată cu Moscova și garantată de organizațiile umanitare, precum Crucea Roșie.

Pe Telegram, bloggerii și influencerii ruși au transmis mesaje controversate despre scoaterea militarilor ucraineni din Azovstal, declarându-se nemulțumiți că s-a negociat cu oficialii ucraineni pentru ei, notează Kyiv Independent. Ei se întreabă de ce inamicii lor de la Azovstal nu au fost distruși complet de forțele ruse, ceea ce indică gradul ridicat de îndoctrinare împotriva soldaților ucraineni din Mariupol, considerați naziști de către propaganda rusă.

Update 10:00 Mariupol este pe punctul de fi capturat complet de trupele invadatoare rusești, după evacuarea rezistenței militare ucrainene de la uzina Azovstal, anunță Ministerul britanic al Apărării, citat de Sky News. Oficialii de la Londra consideră că soldații ucraineni au întârziat cât s-a putut de mult cucerirea orașului-port, asediat de peste 2 luni, provocându-le rușilor pierderi umane și de resurse considerabile.

La Mariupol acționează în principal unități cecene de câteva mii de soldați, aflate, spun britanicii, cel mai probabil, sub comanda directă a dictatorului Ramzan Kadîrov, care l-a trimis acolo chiar pe vărul său, Delimkhanov. Acest fapt indică lipsa de personal militar a Moscovei, au concluzionat oficialii apărării din Regatul Unit, adăugând că tot unități de mercenari acționează și în orașul Lugansk.

Update 00:20 Putin amenință din nou. Pentru cazul în care Europa adoptă un embargo petrolier, sistând toate importurile de țiței rusesc, continentul european s-ar confrunta cu cele mai mari costuri energetice din lume, a spus dictatorul rus. Ungaria lui Orban blochează pe moment, spre fericirea Moscovei, impunerea embargoului.

Update 00:00 Tancuri ruse de ultimă generație trimise pe front. Comandamentul rus, sub presiune mare din cauza constantenlor eșecuri ale mașinăriei putiniste de război trimite pe frontul ucrainean tancurile rusești de ultimîă generație T-90. Uralvagonzavod ar fi expediat un tren încărcat cu tancuri de tip T-90M ”Proryv“, afirmă Ria Novosti.

Franța ar urma să-și sporească ajutoarele militare pentru Ucraina în următoarele zile. Iar în debutul marii manifestări cinematografice de pe Coasta de Azur a Franței, președintele Zelenski s-a adresat prin video participanților la festivalul de la Cannes. Zelenski a evocat în context, din pricina asemănării cu situația din Ucraina, geniala ecranizare a lui Joseph Conrad, Apocalypse Now, o peliculă din anii 70 regizată de Francis Ford Coppola, precum și magnifica satiră și capodopera antihitleristă a lui Charlie Chaplin, Marele Dictator.

17 mai 2022 Ziua a 83-a de război

Update 22:30 Autoritățile ruse au de gând să inculpe militari evacuați din Azovstal, scrie Kiev Independent citând ca sursă Comitetul de Investigații al Rusiei. Potrivit acestui for, ar urma să fie ”identificați naționaliști” și ”verificată implicarea lor în crime împotriva populației din Donbas”. Ceea ce ”reprezintă linia propagandei Kremlinului”, scrie ziarul din Kiev. Ieri au fost evacuați din uzina siderurgică din Mariupol 264 de militari ucraineni, din care peste 50 grav răniți. Azi au părăsit combinatul din portul de la Marea Azov nu mai puțin de șapte autobuze cu soldați, relatează Reuters. Unii dintre militarii ucraineni evacuați spre Rusia nu păreau răniți.

Pe de altă parte, trupele rusești au lansat mai multe ofensive în Donbas. Potrivit Statului Major ucrainean, au ”încercat să avanseze spre Sloviansk, în regiunea Donețk, precum și la Severodonețk, în regiunea Lugansk. Trupele invadatoare au lansat tiruri de rachete din bombardiere SU-35 lângă Bahmut, Soledar, Kalînove și Vovchoiarivka.

Update 18:50 Replică adecvată dată Rusiei lui Putin și Chinei comuniste: SUA și-au testat la finele săptămânii prima rachetă hipersonică. Racheta a fost lansată în California de la bordul unui bombardier american de tip B 52, care a fost folosit intens și în războiul vietnamez. America dobândește astfel paritate cu principalii ei rivali și inamici în domeniul armamentului hipersonic. Rusia și-a testat rachetele hipersonice în războiul declanșat în Ucraina.

Update 18:30 Medieri pe spinarea Ucrainei. Președintele Ucrainei, Zelenski, l-a criticat la televiziunea italiană RAI pe omologul său francez, Macron. Șeful de stat al Hexagonului a vrut să-i ”salveze fața lui Putin” cu prețul teritoriilor ucrainene, o propunere care, potrivit liderului de la Kiev, ”nu cred că este corectă”, ci „timp pierdut”. Macron e frecvent condamnat și pentru insistența lui de ”a media”, vorbind ore în șir cu dictatorul rus, deși aceste convorbiri de natură să legitimeze războiul de agresiune și crimele de război ale regimului Putin, nu s-au soldat, practic, niciodată cu vreun rezultat realmente pozitiv pentru Ucraina sau pentru Vest.

Update 17:10 Speranța ucraineană, după capitularea de la Azovstal, (numită la Kiev ”misiune încheiată”) privind un proxim schimb de prizonieri care să-i aducă acasă pe eroii de la Azovstal, s-ar putea dovedi iluzorie. Purtătorul de cuvânt al Dumei, aflate complet sub controlul tiranului, Viaceslaw Volodin, a cerut ca ”criminalii naziști” (eroii luați prizonieri la Mariupol) ”să nu facă obiectul unui schimb” de prizonieri, ci ”să fie deferiți justiției”. Altul a cerut să li se aplice ”pedeapsa capitală.”

Update 16:30 Negocierile ruso-ucrainene au fost sistate. Rusia acuză Ucraina pentru suspendarea lor. Parlamentul finlandez s-a pronunțat pentru aderarea Finlandei la NATO, pe care Turcia a anunțat c-o va bloca.

Update 16:20 Rusia a bombardat pentru a cincea oară podul de peste estuarul Nistrului, de lângă Odesa. Podul, relevă Kiev Independent, e grav avariat.

Update 16:15 Capitulare la Mariupol. Ucraina și-a încetat rezistența la Azovstal. Capitularea ei e pecetluită prin evacuarea curajoșilor militari ucraineni din ruinele fostului combinat siderurgic din Mariupol. 52 dintre cei grav răniți urmează să fie tratați în spitale controlate de ruși. Ieri au fost luați prizonieri 265 de ucraineni. Kievul refuză să califice procedura drept ”capitulare”, preferând termenul eufemistic de ”încheiere a misiunii”. Dar realitatea e aceeași. Iar pentru eroii rezistenței din portul de la Marea Azov, ca și pentru susținătorii lor din toată lumea, e o înfrângere și o tragedie fără pereche în aceste 83 de zile de război. Vitejește a apărat timpd e aproape trei luni regimentul Azov ultimul bastion al rezistenței ucrainene de la Mariupol.

Rușii au plasat după gratii circa 3.000 de ucraineni din Mariupol. Oamenii sunt deținuți într-o ”închisoare de filtrare” din satul Olenivka, în regiunea Doneșk, informează Kiev Independent.

Update14:50 Operațiunea de extragere din Azovstal a militarilor ucraineni răniți continuă, afirmă autoritățile de la Kiev, potrivit cărora 52 de soldați în stare gravă au ajuns pe mâna Rusiei și ar urma să fie obiectul unui schimb de prizonieri după ce li se stabilizează starea sănătății.

Continuă și războiul în a 83-a sa zi. Inclusiv cel aerian. Opt oameni au fost uciși iar alți 12 răniți azi dimineața de un bombardament rusesc asupra satului ucrainean Desna, din regiunea Cernihiv.

Potrivit autorităților locale, reluate de Ukrainska Pravda, în alt bombardament, la Nikolaev, rușii au recurs din nou la barbarele bombe cu fragmentație.

Update 11:30 Bilanțul pierderilor rusești se agravează considerabil. Potrivit Statului Major ucrainean, au fost uciși de la 24 februarie încoace aproape 28.000 de militari ruși. Mai precis: 27.900. Rusia ar fi pierdut de asemenea

-1235 de tancuri

-peste 3000 (3009) TABuri

-peste 2100 de vehicule și autocisterne (2109)

-578 de sisteme de artilerie (tunuri)

-aproape 200 de lansatoare multiple de rachet (198)

-90 de tunuri antiaeriene

-167 de elicoptere

-201 avioane

-436 de drone

și 13 nave

Update 11:15 Forțele ucrainene au doborât cinci rachete balistice ruse în regiunile Lviv și Nikolaev. Alte cinci rachete rusești au explodat în regiunea Sumî și s-au soldat cu cel puțin cinci răniți, potrivit Ukrainska Pravda.

Update 10:20 Aproximativ 260 de luptători ucraineni blocați în uzina Azovstal, dintre care 53 grav răniți, au fost evacuați azi-noapte, printr-o operațiune de salvare agreată cu Moscova, a informat adjuncta ministrul Apărării, citată de Sky News. Imagini video oferite de ruși au circulat pe internet, prezentând scoaterea din subteranele platformei industriale de la Mariupol a răniților ucraineni, după ce Kremlinul a anunțat încetarea focului.

Kievul s-a ferit să folosească termenul de capitulare pentru această operațiune de salvare, anunțând, prin ministerul Apărării, că luptătorii noștri și-au încheiat misiunea, și nu mai este nicio posibilitate de eliberare a lor prin mijloace militare. Apeluri disperate au fost făcute de soțiile luptătorilor asediați de peste o lună în uzina Azovstal, care au rezistat eroic, mulți cu prețul vieții, atacurilor neîncetate ale forțelor ocupante ruse, reușind, cel puțin tehnic, să le smulgă rușilor plăcerea de a considera orașul – port o cucerire completă.

Soldații ar fi fost evacuați în teritorii controlate de forțele Moscovei și nu se știe încă dacă vor fi considerați prizonieri de război și cum se va putea efectua schimbul cu militarii ruși. Președintele Zelenski a declarat că se fac eforturi pentru salvarea tuturor și acest lucru implică tact și timp.

Avem nevoie de eroii noștri în viață. Este principiul după care ne ghidăm.

Volodymyr Zelenski

Update 10:00 Trupele ruse și-au concentrat eforturile pe frontul din regiunile Donețk și Lugansk, anunță Statul Major al Armatei ucrainene, citat de Ukrainska Pravda, notând însă că acestea au suferit deja și înfrângeri. 11 atacuri au fost respinse în total de militarii ucraineni, pe fronturile acestea, numai în ultimele 24 de ore, fiind distruse 5 tancuri, 1 sistem de rachete Tor, 6 sisteme de artilerie și 12 blindate. Rușii au mai pierdut ieri și în noaptea precedentă, 3 drone, 1 avion Sukhoi 25 și o rachetă de croazieră.

La Sievierodonetsk, unde în ultimele 3 săptămâni s-au dus lupte grele, invadatorii au fost respinși de forțele ucrainene și forțați să se retragă. La Sirotyne și Zolote, apărătorii ucraineni i-au alungat pe soldații ruși, după ce aceștia au încercat să ia cu asalt localitățile, notează guvernatorul Luganskului, Serheii Haidai.

Oficialii militari de la Kiev au anunțat că inamicul se concentrează pe lovituri aeriene, folosind bombardamente intense pentru a distruge infrastructura strategică în aceste zone.

La Chernihiv, un atac cu rachete a lovit satul Desda în această dimineață, lăsând în urmă mai mulți morți și răniți, a anunțat guvernatorul regional, Viacheslav Chaus, preluat de Ukrainska Pravda. Forțele Moscovei au atacat și o localitate din regiunea Odesa, continuându-și campania de intimidare în regiunea numită de ucraineni, Basarabia.

Update 01:10 Ieri forțele de ocupație ruse ar fi ucis, potrivit Ucrainei, 9 civili, din care 3 la Lyman, alți 2 la Avdiivka, și au rănit 6 în regiunea Donețk.

Update 01:00 Unii ofițeri ruși își împușcă militarii din subordine răniți. Ziarul american New York Post reia mărturiile filmate și difuzate de ucraineni înfățișând tineri militari ruși luați prizonieri care relatează cum ofițeri îi întreabă pe soldații răniți pe câmpul de luptă dacă mai pot merge. În reacție la răspunsuri negative ar fi scos pistolul și i-ar fi asasinat pe răniți. Presiunea pe trupele invadatoare a crescut sensibil.

În ultimele 24 de ore forțele ucrainene au doborât cinci ținte aeriene rusești, între care un avion de tip SU-25. Au mai fost doborâte o rachetă și trei drine, relevă kiev Independent.

Vladimir Putin le spune liderilor lumii (în replică la cererea lor de a amorsa tratative) că n-ar fi venit încă timpul negocierilor cu președintele Zelenski în vederea terminării războiului, afirmă viceșeful administrației prezidențiale, Igor Jovkva, reluat de Ukrainska Pravda.

16 mai 2022 Ziua a 82-a de război

Update: 23:55 Turcia va bloca prin veto aderarea Suediei și Finlandei în NATO, reiese din declarațiile președintelui turc Erdogan. Care s-a mai sucit o dată. Potrivit lui, cele două țări scandinave ar fi ”incubatoare” de ”terorism” (kurd și gülenist) și reprezentanții lor ar face bine să nu se obosească să se deplaseze la Ankara să încerce să convingă guvernul Turciei să se răzgândească.

Update 23:00 Șantaj și nesolidaritate maghiare. Ungaria continuă, egoistă, să refuze un embargo petrolier de impus Rusiei și să blocheze astfel al 6-lea pachet al sancțiunilor UE. În fapt, e chestiune de șantaj. Viktor Orban vrea niște zeci de miliarde de euro de la UE. Mai precis, între 15 și 18 miliarde. Atât ar face, potrivit șefului diplomației ungurești, Péter Szijjártó, ”modernizarea infrastructurii energetice” a Ungariei. Dar până acum de ce n-a modernizat-o regimul Orban? Nu e la putere de destulă vreme? Cât oare mai avea de gând să aștepte? Nu e un pic nesimțit? Szijjártó ne rămâne dator cu răspunsuri de bun simț la aceste întrebări.

Update 22:00 Solidaritate scandinavă: Norvegia, Danemarca și Islanda oferă garanții de securitate și de ajutor militar Suediei și Finlandei, dacă ar fi să fie atacate de Rusia înaintea accesului lor la NATO.

Update 21:30 Moscova pretinde că s-a înțeles cu Kievul asupra ”evacuării” militarilor ucraineni răniți din Azovstal spre o localitate controlată de separatiștii ruși. Kievul n-a comentat. Postul național german care transmite știrea afirmă că răniții ar urma să fie tratați în spitalul din Novoazovsk, controlat de oamenii lui Putin în estul Ucrainei. Din afirmația autorităților de la Kiev, că Ucraina nu comentează știrea spre a ”nu periclita procedura”, pare a reieși că acordul ruso-ucrainean invocat e real.

Update 21:30 Pe frontul de la Slobojanski, trupele invadatoare încearcă să oprească o ofensivă ucraineană la nord de Harkiv, ca să nu ajungă la frontiera cu Rusia, afirmă Statul Major ucrainean. Concomitent, ocupanții ar vrea să declanșeze o ofensivă la Izium. În oraș, rezistența ucraineană a distrus un amplu stoc rusesc de muniție.

Pe frontul diplomatic și economic, Kievul cere UE ca al șaptelea pachet de sancțiuni pregătit de Comunitate împotriva Rusiei care să intre în vigoare la scurt timp după adoptarea celuio de-al șaselea, să lichideze exporturile ruse. ”Ucideți exporturile Rusiei”, a spus textual șeful diplomației ucrainene, Kuleba, la Bruxelles.

Update 13:55 Uniunea Europeană mai are nevoie doar de câteva zile pentru a redacta noul pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, care va include se pare, și un embargo asupra petrolului rusesc, a anunțat ministra de externe a Germaniei, Annalena Baerbock, citată de Sky News. Aflată la Bruxelles pentru o reuniune cu omologii săi europeni, șefa diplomației de la Berlin, a afirmat că pentru germani nu este ușor să facă acest pas (n.r. al embargoului petrolifer), iar anumite chestiuni mai trebuie încă discutate și rezolvate, însă este încrezătoare că în următoarele zile se va ajunge la un acord.

Veștile proaste curg pentru Kremlin, după ce McConnell, președintele Senatului american, a declarat de la Helsinki, unde se află într-o vizită oficială și a fost primit de șeful statului finlandez Niinisto, că SUA va încerca să ratifice aderarea Finlandei la NATO, înainte de vacanța de vară a legislativului american, adică luna august.

Update 13:45 Forțele vamale ucrainene au respins cu succes încercarea unor trupe ruse de sabotaj și recunoaștere, în regiunea de nordest, Sumy, informează Sky News, citând oficiali ai Kievului. Aceste unități pătrunseră dinspre teritoriul rusesc, acoperite de focuri de arme și artilerie, însă trupele ucrainene le-au depistat și le-au împins înapoi, a anunțat pe Telegram, guvernatorul regional, Dmytro Zhyvytsky. Controlul asupra regiunii a fost restabilit la sfârșitul lunii aprilie.

Update 09:10 Belarus dislocă forțe speciale la granița ucraineană, relevă Sky News. Aceeași sursă relevă că partidul guvernamental suedez s-a pronunțat pentru aderarea țării la NATO, punând în capăt unei politici de neutralitate foarte îndelungate. Finlanda s-a pronunțat de asemenea pentru aderarea la Alianță, ceea ce constituie o lovitură grea pentru Rusia.

Update 09:00 Forțele ucrainene au atacat trupele invadatoare în regiunea Herson, la Ciornobaivka, relevă Statul Major ucrainean, reluat de Ukrainska Pravda. În est, trupele ruse atacă în special pe frontul din Donețk. Pe frontul de la Slobojanski rușii se apără de o contraofensivă ucraineană de la nord de Harkiv și pregătesc o ofensivă lângă Izium. Potrivit Sky News, Rusia ”atacă poziții în est, încercând să încercuiască forțele ucrainene din Donbas și să respingă o contraofensivă ucraineană la Izium.

15 mai 2022 Ziua a 81-a a războiului

Update 22:00 Rușii trimit întăriri în Ucraina. Potrivit Statului Major al armatei ucrainene, trupele invadatoare ar urma să primească 2.500 de militari proaspeți, instruiți acum în regiunile rusești Voronej, Belgorod și Rostov. 

În Donețk, rușii au ucis azi 3 civili și au rănit alți 13 la Drobîșevo și Torețk. Alți 3 civili ar fi fost uciși mai devreme la Siversk și Vilne Pole, afirmă sursele ucrainene, reluate de Ukrainska Pravda.

Update 21:00 Palmă istorică pe obrazul lui Scholz după ezitările și meandrele lui rușinoase cu privire la Rusia și Ucraina. In cel mai important test electoral german, creștin-democrații și ecologiștii s-au impus mai clar decât se așteptaseră social-democrații și sociologii. Iar SPD, partidul cancelarului, al președintelui Steinmeier și al ex-cancelarului Schröder, sluga prea plecată a lui Putin, pierd net mai serios decât scontaseră, înregistrând o înfrângere de proporții istorice.

Și CDU și ecologiștii vicecancelarului Habeck și ai șefei diplomației germane, Baerbock, (care și-au ameliorat zestrea de sufragii colosal, cu aproape 12 procente) s-au distins în ultimele săptămâni și luni prin intermediul presiunilor credibile exercitate pentru ca guvernul Scholz să livreze Ucrainei ajutoare militare consistente. La rândul său, șeful executivului german a promis aceste ajutoare, le-a refuzat, le-a făgăduit din nou, le-a reținut și tergiversat, ”uitând”, de asemenea, să dea curs repetatelor invitații ale președintelui Zelenski să-l viziteze la Kiev. Scholz încasează prin urmare, în alegerile renane, în care temele regionale par să fi jucat un rol mai puțin important, o înfrângere meritată și-o lecție pentru viitor pe cât de usturătoare, pe atât de binevenită.

Update 18:25: SUA au livrat deja aproape toate obuzierele Howitzer M-777 promise Ucrainei. Aceste arme de artilerie au ajuns pe front și fac parte din pachetul de asistență militară americană de 800 de milioane de dolari destinat armatei Kievului.

Update 18:15 Șefa diplomației germane a constatat denunțarea unilaterală, de către Moscova, a Actului fondator NATO-Rusia din 1997. Annalena Baerbock, gazda reuniunii miniștrilor de externe ai NATO reuniți azi la Berlin a precizat că ”guvernul rus a demonstrat foarte clar că Actul Fondator NATO-Rusia nu mai valorează nici cât o ceapă degerată. Drept urmare trebuie să luam act de faptul că acest document de bază a fost invalidat unilateral de Rusia, nu de către Alianța Nordatlantică”.

Înțelegerea dintre Alianță și Rusia fusese menită să sporească încrederea mutuală și cooperarea bilaterală și să a reducă ori să limiteze prezența militară a ambelor părți în Europa de est. După anexarea Crimeii de către Rusia, în 2014NATO și-a suspendat colaborarea strânsă cu Moscova.

Update 18:00 Turcia nu are de gând să blocheze prin veto aderarea la NATO a Suediei și Finlandei. Secretarul general al pactului nordatlantic, Stoltenberg, a anunțat știrea cea bună la consfătuirea informală de la Berlin a miniștrilor de externe ai alianței.

Potrivit lui, ”aderarea la NATO – un proces care se va accelera și va fi însoțit de amplificarea prezenței alianței nordatlantice în regiune – va face ambele țări scandinave mai sigure”. Stoltenberg a mai declarat că Ucraina poate câștiga acest război după ce Rusia a eșuat, pierzând bătălia pentru Kiev și Harkiv și stagnează în Donbas.

La Berlin, șeful diplomației ucrainene Kuleba s-a întâlnit cu omologul său american, Blinken, și a declarat că-i e recunoscutăro și lui și SUA pentru ajutoarele militare supliomentare, aflate în drum spre țara sa. Cei doi, a spus el, au convenit să coopereze pentru a se asigura că exporturile de hrană ucraineană ajung la consumatorii din Africa și Asia.

Soțiile militarilor ucraineni din ruinele combinatului siderurgic Azovstal au lansat lumii un apel, în care cer salvarea întregii garnizoane, nu doar a soldaților răniți, date fiind condițiile atroce în care se zbat toți, afectați de lipsa aproape totală de apă, de hrană și de medicamente.

În Ucraina a debutat primul proces pentru crime de război intentat unui militar rus. Ieri trupele invadqtoare au bombardat și o fabrică chimică și un spital din Sievierodonețk, rănind 9 civili.

Update 12:15 Rusia bombradează combinatul Azovstal din Mariupol cu bombe cu fosfor sau incendiare. Incendiile declanșate cu astfel de muniție nu se pot, în genere, stinge. Moscova acuză pe de altă parte Ucraina că ar fi atacat din nou orașul Belgorod, din Rusia.

Update 10:30 Putin pierde grav în Ucraina. Moscova a fost înfrântă în bătălia pentru Harkiv, releva ieri thintankul american Institute for the Study of War, ISW. Nici britanicii nu văd trupele rusești într-o situație de invidiat. ”Rusia pare să fi pierdut în campania ei militară din Ucraina o treime din forțele terestre (rusești) alocate invaziei”, relevă serviciile secrete ale Regatului Unit.

Potrivit Ministerului britanic al Apărării, reluat de Sky News, trupele invadatoare ruse ”și-au pierdut suflul” în tentativa cuceririi Donbasului”. Ele ar fi ”mult în urma planului ofensiv”, chinuite ”de un moral perpetuu scăzut” și ”n-au reușit (în ultima lună) să obțină câștiguri teritoriale substanțiale”. Conform acestor ultime estimări ale ministerului de război britanic, rușii ”nu mai sunt probabil în stare să-și accelereze dramatic avansul în următoarele 30 de zile”.

Statul Major ucrainean anunță că forțele defensive au reușit să doboare în acest război, de la 24 februarie încoace, peste 200 de avioane rusești. Aceeași sursă relevă că trupele ruse conduc în prezent ofensive pe patru fronturi: la Lyman, Sievierodonețk, Avdiivka și Kurahove.

Update 10:20 Ucraina câștigă pentru a treia oară premiul Eurovision. Toate aceste succese par a se fi legat de agresiunile rusești împotriva statului vecin.

Update 09:30 Mai multe explozii s-au înregistrat la Lviv, în vestul Ucrainei, unde, potrivit autorităților locale, rușii ar fi bombardat infrastructură militară. Potrivit Statului Major ucrainean, în estul țării, unitățile rusești se regrupează și avansează, în ciuda pierderilor suferite, spre Lyman, Sievierodonețk, Avdiivka și Kurahiv. Ucraina ar fi respins 12 atacuri în zonă, în ultimele 24 de ore, și ar distrus 8 tancuri, 5 sisteme de artilerie (tunuri) 9 blindate de luptă și alte cinci vehicule ale trupelor invadatoare ruse.

Update 00:30 În a 81-a zi a războiului, rușii par din nou a se pregăti să treacă râul Siverski Donețk nu departe de Bilogorivka, relevă administrația militară regională. Din Popasna, ocupanții ruși i-au deportat în masă pe locuitori și încearcă să-i forțeze să se recruteze și să ia parte la război de partea Rusiei.

14 mai 2022 Ziua a 80-a a războiului

Update 22:00 În timp ce ucrainenii atacă spre Izium și rușii bat în retragere din zona Harkiv, forțele invadatoare își continuă ofensivă în zonele din est. Inamicul e activ, potrivit Statului Major ucrainean, îndeosebi pe fronturile Slobojansk and Donețk și se regrupează pe fronturile de la Lyman and Sievierodonețk.

Update 21:50 Putin e un dictator fascist. La ”putere e în Rusia fascismul modern”, a declarat, textual, președintele leton, Levits. ”NATO”, a precizat el, ”trebuie să manifeste forță și decizie căci numai așa se poate evita o confruntare militară cu Rusia”. În interviul pe care l-a acordat postului național german DLF, Levits a reliefat că ”liderii Rusiei nu sunt sinucigași, ci caută prăzi ușoare pentru obiectivele lor imperialiste”.

Update 19:50 Rușii ar fi pierdut bătălia pentru Harkiv, după 80 de zile de asediu și bombardamente neîncetate asupra celui mai mare al doilea oraș din Ucraina, susțin forțele militare ucrainene, citate de Sky News. Unități ruse bătând în retragere au fost observate la circa 110 kilometri de Harkiv, înspre zona de nord, notează aceeași sursă.

În această seară, armata ucraineană a anunțat că a pornit o contraofensivă la Izyum, oraș cheie, aflat pe linia frontului de est.

La Herson, administrația militară de ocupație a anunțat că va cere Federației Ruse să includă acest oraș din sudul Ucrainei în componența sa, printr-un referendum, anunță informarea de presă a serviciilor secrete britanice. Acestea avertizează că rezultatele vor fi cel mai probabil trucate, întrucât până acum rușii nu au reușit să obțină colaborarea localnicilor care au protestat multe săptămâni pe străzile din Herson. Este încă o demonstrație a eșecului Moscovei de a-și impune ocupația în singurul oraș de mărime medie capturat de la începutul războiului.

Mariupol încă nu a căzut, militarii fiind încă captivi și rezistând în uzina Azovstal. Turcia s-a oferit să evacueze răniții de la Azovstal pe mare, însă un răspuns în acest sens nu a fost primit de la partea rusă care a încercuit platforma industrial. Zilnic, mor membri ai rezistenței militare și civile refugiați acolo, însă președintele Zelenski a promis astăzi că armata țării sale va elibera localitățile și nu va lăsa pe nimeni în urmă.

13 mai 2022 – A 79-a zi de război

Update 19:45 Forțele ruse răpesc ucraineni. Din Popasna ocupată, de pildă, sub amenințarea armelor. Sau din Mariupol, de unde rușii au expediat 308 oameni, din care 90 de copii, la Vladivostok, la aproape 10.000 de kilometri distanță, după cum relevă Ukrainska Pravda. Același ziar informează că din regiunea Zaporijie au fost răpiți 271 de rezidenți, din care peste 100 continuă să fie ținuți ostateci.

Update 19:30 Zvonurile privind starea sănătății lui Putin s-au intensificat. Potrivit unor speculații puțin credibile, dar aparent ”crezute” de ”mulți” agenți ai poliției lui politice, FSB, dictatorul ar ”suferi” de o ”formă de leucemie” și ar fi ”pe moarte”. Agenților li s-ar fi cerut într-o circulară internă a serviciului secret să nu dea crezare acestor zvonuri, ceea ce ar fi avut, potrivit Sky News, care transmite știrea publicată de New Lines magazine, ”efectul contrar”.

Pe de altă parte, țările G7, ai căror miniștri de finanțe se vor întâlni săptămâna viitoare, ar putea oferi Ucrainei alte 30 de miliarde de euro, afirmă revista germană Der Spiegel. La rândul său, ziarul Bild relevă că guvernul german se gândește să ofere Ucrainei rachetele sol-aer ale sistemului de apărare antiaeriană Iris-T.

Update 19:20 Președintele Ucrainei, Zelenski, e gata în continuare să vorbească personal cu liderul rus Putin, cu condiția să fie un dialog nemijlocit și nu pe bază de ultimatum. Ucrainenii nu văd însă cu ochi buni o asemenea întâlnire, a admis el.

Update 19:15 Primul proces pentru crime de război va debuta în Ucraina la 18 mai. Inculpatul, un rus de 21 de ani a împușcat un civil din automobilul furat în care se afla. Civilul fusese martor al furtului.

Update 19:00 Guvernul federal german n-a aprobat până acum nici o livrare de arme grele cerute de Ucraina. Concernul Rheinmetall mai așteaptă și acum să i se dea lumină verde măcar pentru exportul de tancuri Gepard, dacă nu și pentru cele cu adevărat importante acum, din punct de vedere militar, pentru Ucraina, care ar fi tancurile Leopard. Kievul a cerut membrilor grupului G7 livrarea de arme suplimentare pentru a ține piept ofensive rusești.

Update 14:55 Turcia pare a se opune aderării la NATO a Finlandei și Suediei. El nu vede aderarea lor ”pozitiv” a declarat vineri, la Istanbul, președintele Recep Tayip Erdogan. Șeful statului turc a motivat decizia sa, din cauza faptului că aceste două state nordice au avut poziții pro-kurde în trecut, notează Bloomberg. Pentru aderarea unui stat la Alianța Nordatlantică este nevoie de unanimitate, iar Turcia este membră a NATO din 1952.

Update 10:45 Au avut loc atacuri rusești cu rachete, soldate cu mai mulți morți în orașul Donețk (cel puțin șapte victime) potrivit autorităților locale, precum și Kremenciuk, cu pagube mari produse rafinăriei și la Harkiv (două victime) unde a fost parțial distrusă o instalație umanitară, cu săli de operație.

În răstimp, a fost bombardată masiv, din nou, uzina siderurgică Azovstal, după cum reiese din imagini din satelit. Guvernul ucrainean încearcă să-i evacueze măcar pe militarii răniți care apără combinatul, ultima redută ucraineană de la Mariupol. Potrivit oficialităților de la Kiev, negocierile menite să ducă la un schimb cu prizonieri ruși aflați în custodia Ucrainei sunt mediate de turci, ONU și Crucea Roșie. Ar fi vorba, potrivit viceșefei guvernului, Irina Vereșciuk, de peste 1000 de militari ucraineni care se mai află în complexul industrial din portul de la Marea Azov. Prioritate ar avea 38 de persoane care ar putea fi obiectul unui schimb cu rușii, ori ar putea fi transportați într-o țară terță.

Update 10:10 Are loc de azi și până mâine o întâlnire G7 în Germania, la Weissenhäuser Strand, la care participă Ucraina și Moldova. ”Este foarte important acum să menținem presiunea pe Vladimir Putin prin livrarea mai multor arme către Ucraina și prin sporirea sancțiunilor, a reliefat, înainte de întâlnire, șefa diplomației britanice, Liz Truss. Potrivit ei, ”unitatea G7 a fost și este vitală în această criză, în scopul protejării libertății și democrației și vom continua să lucrăm împreună ca să atingem acest obiectiv”.

Din G7 fac parte SUA, Marea Britanie, Canada, Germania, Franța, Italia și Japonia. Între temele discutate figurează și securitatea alimentară. Șefa diplomației germane, Baerbock, a avertizat că ”25 de milioane de tone de grâne sunt blocate în prezent în portul Odesa, pericolul foametei afectând în special Orientul Mijlociu și țările africane”. Germania a promis ajutor Ucrainei în vederea exportului de produse agroalimentare. Transferul lor ar trebui să poată avea loc prin Republica Moldova și România. De la Constanța au plecat în trecut vapoare încărcate cu grâne ucrainene.

Update 10:00 SUA și-au declarat sprijinul pentru aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Secretarul general al NATO, Stoltenberg, a declarat ieri că cele două țări scandinave ”sunt binevenite”. Amenințările proferate în reacție de Rusia sunt ”goale”, a spus fostul comandant suprem al armatei finlandeze, Terras, reluat de DLF. Rusia, a precizat el, nu e de crezut că are potențialul de a-și pune în aplicare amenințările.

Forțele ucrainene au atacat în sudul țării peste 100 de poziții rusești, relevă Statul Major ucrainean, reluat de Ukrainska Pravda. Bombardamentele rusești din regiunea Harkiv s-au soldat la Șebelinka cu trei morți și cinci răniți. Potrivit administrației militare regionale Donețk, forțele de apărare au rezistat mai multor tentative rusești de trecere a râului și de asalt rusesc la Lyman, unitățile invadatoare suferind pierderi ”devastatoare”.

E posibil ca rușii să abandoneze axa Izium, sunt de părere experții americani de la Institute for the Study of War, reluațide Kiev Independent. E posibil ca trupele din zonă să fie redislocate lângă Severodonețk și Lisiciansk. Se relatează că moralul trupelor e scăzut. La fel, forța lor combativă.

Pe de altă parte, se anunță atacuri ucrainene asupra forțelor ruse de la Insula Șerpilor. Noi imagini de satelit confirmă pagube la instalațiile rusești de pe insulă, precum și avarierea unei nave de desant, efectuate probabil cu drone de tip Bayraktar.

Toate informațiile despre cele 11 săptămâni de război AICI:

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 9, 10, 11

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 7 și 8

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 5 și 6

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 3 și 4

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – primele 14 zile

15 gânduri despre „LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 12, 13, 14 & 15

Scrie un comentariu