Cele mai noi informații din săptămâna în curs, AICI
24 aprilie 2022 – a 60-a zi de război
Update 22:40 Deși Congresul Partidului Liberal german (FDP) a adoptat cu mare majoritate o rezoluție care cere livrarea de arme grele Ucrainei, șeful SPD, Klingbeil nu crede că alianța guvernamentală este în criză. Or, cancelarul social-democrat, Scholz, e criticat dur și la unison, de partenerii liberali și de cei ecologiști ai coaliției sale de stânga, pentru refuzul de a exporta tancuri și alte arme ofensive cerute de ucraineni. O rezoluție a Bundestagului în acest sens urmează să introducă în Parlament și opoziția creștin-democrată. se desprinde din toate acestea o progresivă izolare a șefului executivului berlinez.
Update 21:00 Macron a câștigat clar, cu aproape 58%, alegerile prezidențiale. Doar un sfert din electoratul comunistului Melenchon a votat pentru Marine Le Pen. Pentru ea s-au mai pronunțat alegătorii lui Eric Zemmour. Cu ajutorul presei și al demonizărilor sistematice ale candidaților dreptei, ca ”rasiști”, ”fasciști” și ”extremiști de dreapta”, dar și din pricina propriilor lor erori și inadvertențe, în special a complicității dreptei radicale cu Putin, Macron a reușit să câștige în ciuda contraperformanțelor lui multiple din ultimii cinci ani. În dreapta spectrului politic domnește o mare dezamăgire, după ce mulți conservatori și populiști de dreapta au crezut că vor putea evita dușul rece din precedentul scrutin, când Marine Le Pen, ”candidata lui Putin” cum i s-a spus, nu fără temei, nu și-a adjudecat, ca acum, 42% din voturi, pierzând chiar și mai jalnic. Se poate anticipa că e ultima ei încercare de a cuceri președinția Hexagonului, chiar dacă în discursul ei de după vot s-a manifestat încrezătoare pentru viitor și a anunțat o opoziție viguroasă, precum și perpetuarea activității ei politice, înaintea alegerilor legislative de peste câteva săptămâni. Europa franco-germană, în pericol dacă ar fi învins Marine Le Pen, în pericol și așa, se vede confirmată, dar riscă să continue pe drumul greșit pe care a pornit de ani de zile, pășind din criză în criză. Emmanuel Macron n-a fost ales cu entuziasm, ci, din perspectiva multor francezi, ca un soi de rău mai mic. Două treimi din francezi optaseră pentru partide calificate de presă drept extremiste în primul tur de scrutin. Iar abținerile în actualul scrutin de balotaj au atins proporția record de 28%. Ceea ce îi reduce enorm legitimitatea președintelui și anunță un Parlament foarte împărțit, care l-ar putea obliga pe Macron la coabitare.
Update 20:55 Forțele ruse au încercat în zadar să avanseze în raionul Harkiv. Rezistența a reușit să le provoace pierderi și să le oblige să se retragă, afirmă Statul Major ucrainean. Pe de de altă parte, Financial Times, reluat de Kiev Independent, afirmă că dictatorul rus nu mai are niciun interes într-o soluție negociată, ci vrea să cucerească cât mai mult tărâm ucrainean.” Vrea o mare victorie.
Update 16:45 Sărbătoare pascală prin omor de civili. În ajunul celei mai mari sărbători creștine bombele și rachetele rusești au continuat să plouă asupra orașelor ucrainene și să ucidă oameni. Avocata poporului, Lyudmyla Denisov, a reliefat că, (sub schijele rusești), au murit opt oameni în raionul Lugansk, patru în raionul Donețk, trei în raionul Zaporojie precum și alți doi în raionul Harkiv.
Update 12:00 Bilanțul pierderilor ruse în Ucraina în două luni de război:
Atacul trupelor ucrainene asupra punctului de comandă rus de la Herson s-a soldat cu uciderea a doi generali ruși și rănirea gravă a unui al treilea. Alți șapte generali ruși fuseseră uciși până la 16 aprilie. În rest, forțele invadatoare au mai pierdut:
21.800 militari uciși în lupte
873 de tancuri
2.238 vehicule blindate armoured combat vehicles
408 tunuri (sisteme de artilerie)
147 sisteme de lansare multiplă de rachete
69 de sisteme de apărare antiaeriană
179 de avioane
154 de elicoptere
1,557 de echipament automotiv
8 nave și vedete
76 de cisterne de combustibil
Update 11:45 Nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase. Austria se opune primirii rapide a Ucrainei în UE, după cum sunt interpretate recente declarații ale cancelarului austriac Schallenberg, singurul lider occidental care l-a vizitat la Moscova pe Vladimir Putin, după declanșarea de către Rusia a războiului de agresiune și genocidar din Ucraina. Nici Germania nu e la adăpost de ample și stăruitoare osândiri interne și externe, dat fiind refuzul cancelarului Scholz de a acorda Ucrainei armele grele cerute, refuz criticat nu doar de opoziție, ci și de o bună parte din partidele coaliției guvernamentale germane.
În răstimp, Republica Federală nu e în stare să scape nici de o fundație publică sub fațadă ecologică, creată în Mecklenburg Pomerania Inferioară cu scopul declarat al finalizării gazoductului Nordstream II și evitarea de sancțiuni americane, nici de șefa de guvern regional social-democrată, Schwesig, care a demarat-o cu fonduri publice și banii Gazprom. Social-democrata Schwesig, protejată de noul șef al partidului, Klingbeil, declarase că ar regreta înființarea fundației și ceruse desființarea ei, care însă, potrivit unei ”expertize”, nu s-ar putea face ”legal”, deși o cere și guvernul, și parlamentul regional.
Update 11:40 Rusia încearcă să ascundă efectele economice ale sancțiunilor. Wall Street Journal relevă că Moscova a încetat să mai publice date privind datoria guvernamentală, statistici comerciale, producție de petrol, spre a îngreuna analiza occidentală a efectelor sancțiunilor și calibrarea unor viitoare măsuri punitive.
Update 11:30 Trupele invadatoare ale Rusiei au omorât și rănit până acum peste 600 de copii ucraineni, relevă Ukrainska Pravda. La Odesa a fost ucis ieri un bebeluș de 3 luni. În explozia unei mine din orașul Nikolaev au fost răniți o adolescentă și un băiat de 9 ani. S-au numărat până acum 213 copii omorâți în invazie. Forțele ruse au lansat și un atac asupra raionului Pavlograd, din regiunea Dnipropetrovsk omorând o persoană. În raionul Lugansk bomardamentele, afiurmă guvernatorul zonei, s-a soldat cu opt victime omenești și două răniri. Ucrainenii au recucerit opt localități în raionul Herson, afirmă Kiev Intependent, trupele invadatoare retrăgându-se spre suburbiile orașului Herson.
Update 11:00 Va avea loc un atac nuclear? ”Nimeni nu-l poate exclude”, afirmă Victoria Nuland, subsecretar de stat american, date fiind ”atrocitățile și crimele de război infernale comise de Putin”. Ar putea fi folosite diferite arme catastrofale, a mai spus ea, textual, adăugând: am ”conștientizat foarte agresiv Rusia lui Putin că (utilizarea unor astfel de arme) ar fi catastrofală nu doar pentru Ucraina și restul lumii, ci și pentru Putin și Rusia lui Putin”, a adăugat ea.
În a 60-a zi a războiului Rusia, bătută în prima rundă a războiului, își continuă tactica măcinării forțelor ucrainene care așteaptă armele grele cerute de Kiev și promise de unele țări. De aceste arsenale ofensive ar fi nevoie pentru demararea de operațiuni de recucerire a teriitoriilor aflate sub ocupația invadatorilor ruși. SUA, care și-au majorat sumele investite în ajutoarea Ucrainei la 4 miliarde de dolari, trimit Ucrainei, potrivit subsecretartei de stat Nuland, armele stringent necesare acum, în speță ”obuziere, tunuri cu bătaie lungă, arme antitanc și vehicule, inclusiv blindate care să amplifice mobilitatea trupelor”. Nuland a acordat un interviu publicației European Pravda. Potrivit ei, americanii mai ajută Ucraina cu lansatoare de rachete multiple și fac eforturi de (re)abilitare și recondiționare a aviației ucrainene.
În rest, se constată că nici în noua ofensivă Rusia nu izbutește să facă progrese spectaculoase.
23 aprilie 2022 a 59-a zi de război
Update 23: 40 Rusia amenință Odesa cu un atac chimic, în timp ce acuză Ucraina și serviciile ei secrete că ar planifica un atac chimic. Tirul de rachete al Rusiei asupra Odesei s-a soldat cu cel puțin opt morți. Președintele Zelenski a anunțat că Ucraina își va elibera teritoriile ocupate de îndată ce va dispune de armele necesare ăn cantitate suficientă.
Update 23:30 Președintele Ucrainei, Zelenski e de părere că un atac rusesc asupra Moldovei e posibil, după cum a reliefat el la conferința sa de presă de azi, reluată de Evropeyska Pravda. Zelensli a declarat că mariupols e poate repeta în Moldova și Transnistria.
Update 21:00 Vizite la nivel înalt, duminică 24 aprilie, la Kiev: Anthony Blinken, secretarul de stat american, și Lloyd Austin, secretarul apărării, vor ajunge mâine în Ucraina, unde sunt așteptați de președintele Volodymyr Zelenski, a anunțat Kyiv Independent. Știrea a fost dată presei chiar de liderul ucrainean, în timpul unei conferințe de presă pe care a susținut-o…la metrou.
Update 20:00 Turcia și-ar fi închis spațiul aerian pentru toate aeronavele rusești civile și militare care transportă soldați din Siria, ca să împiedice transferul de mercenari, anunță jurnalistul Ragip Soylu, de la Middle East Eye. Soylu citează chiar surse din ministerul turc de externe, care subliniază că a notificat Moscova înainte de a lua această decizie. Nu este clar cum se va face distincția între avioanele care transportă civili și cele care au la bord și militari.
Poziția Ankarei este în continuare cel puțin controversată, dacă nu chiar duplicitară, scriu analiștii internaționali, iar mesajele pe care le transmite regimul Erdogan față de NATO, din care face parte, Ucraina și Rusia, sunt contradictorii.
Update 19:30 Între cele 6 victime ale atacurilor cu rachetă de la Odesa, se află și un bebeluș de numai câteva luni. Numărul răniților nu este cunoscut momentan. Armata ucraineană a avertizat că rușii se pregătesc de o ofensivă dură în raionul Lugansk, înspre Sievierodonețk.
Lângă Herson, alți doi generali ruși ar fi fost uciși în luptă, ceea ce ar ridica numărul militarilor de rang înalt morți în războiul din Ucraina, la câteva zeci.
Update 17:45 Rușii ar fi deportat forțat tocmai la Vladivostok, 308 rezidenți din Mariupol, incluzând 90 de copii, acuză administrația locală a orașului, prin vocea consilierului local, Petro Andryushchenko, citat de Kyiv Independent. Copii vor fi înscriși la școală și obligați să studieze rusa, iar conform noilor directive de la Kremlin, toți școlarii din Rusia vor începe ziua cântând imnul de stat, salutând drapelul și vor învăța istoria țării după o programă coordonată de Moscova, în acord cu marile realizări ale țării.
Update 17:00 Un atac cu rachete a avut loc în această după-amiază asupra municipiului Odesa, fiind lovit un bloc de locuințe și infrastructura din oraș , informează forțele armate ale Ucrainei, citate de Euromaidan Press. Cel puțin 5 oameni au fost uciși, notează Sky News. Rachetele ar fi fost lansate din aeronavele rusești TU-95, informează Forțele Aeriene ucrainene.
Oamenii și-au părăsit în fugă casele și se află în adăposturi și buncăre. O jurnalistă ucraineană din Odesa a scris pe Twitter că făcea pregătiri de Paște, iar acum se află într-un subsol cu alți locuitori din Odesa, speriați că au devenit noile ținte ale atacurilor rusești, chiar în Sâmbăta Mare.
Update 15:00 Doi civili au fost uciși în Lugansk, după un raid aerian, anunță Seghey Haidar, guvernatorul regiunii. Și la Dnipro s-au auzit mai multe explozii în această după amiază, în timp ce la Mariupol au fost ucise două fetițe actrițe, a anunțat ministerul ucrainean de externe.
Operațiunea de evacuare a civililor din Mariupol a eșuat, deoarece trupele invadatoare ruse nu au asigurat condițiile necesare și s-ar pregăti de un asalt asupra punctelor în care s-au refugiat membrii rezistenței, potrivit presei din Ucraina.
De cealaltă parte, forțele ucrainene au reușit să elibereze 3 localități din raionul Harkiv, notează Kyiv Independent: Bezruky, Slatine și Prudianka.
Update 11:30 Berlinul și Viena din nou împreună în chestiunea embargoului pe gazul rusesc: nu credem că ar opri războiul, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, în timp ce ministrul austriac de finanțe a menționat că țara sa este de acord cu orice sancțiune, în afară de oprirea importurilor hidrocarburilor. Magnus Brunner, ministrul al Finanțelor în cabinetul cancelarului Karl Nehammer, a subliniat la CNN că țara sa ar fi foarte afectată dacă ar opri gazul rusesc, mai mult decât Moscova, drept urmare Austria nu va accepta discuția despre un embargo.
Șeful guvernului de la Berlin s-a întors din nou la motivația standard germană dinaintea războiului provocat de Rusia, afirmând pentru Der Spiegel, că aceasta este un lucru ce ține de sfera economică și Putin nu ar răspunde la un asemenea embargo, întrucât el a început invazia din alte motive, citează Hromadske.
Update 11:20 Trupele rusești nu au reușit nicio cucerire teritorială majoră în ultimele 24 de ore, în ciuda atacurilor intense și a a luptelor pe care le desfășoară în estul și sudul Ucrainei, a anunțat în briefingul de dimineață, Ministerul britanic al Apărăii. Mai mult, la Mariupol continuă luptele de gherilă, chiar dacă Moscova a anunțat de acum 2 zile că ar fi cucerit orașul, notează oficialii englezi.
Contra-atacurile forțelor ucrainene au fost eficiente și au putut bloca și încetini avansul armatei rusești în zona Donbass, fapt ce provoacă o mare frustrare în rândul acesteia, informează Londra.
Update 11:00 Singurii vorbitori de ruși de care ar trebui să se ocupe Moscova sunt cei de la ea de acasă, a declarat președintele Zelenski, după ce ieri, un comandant al districtului militar central rus, a anunțat că obiectivele fazei a 2-a din război includ ocuparea estului și sudulului Ucrainei, pentru a ajunge până în Transnistria unde rusofonii ar fi oprimați.
Chișinăul a primit cu maximă îngrijorare aceste declarații care anunță clar intențiile Kremlinului, iar Ministerul de Externe al Moldovei l-a convocat pe ambasadorul rus, Oleg Vasnetov, pentru a da explicații. Acuzațiile sunt complet nefondate, a declarat diplomația moldoveană, scrie Kyiv Independent.
Update 10:30 În ultimele 24h, forțele ucrainene au reușit să provoace din nou pierderi importante trupelor invadatoare ruse, care își continuă ofensiva a 2-a, dezlănțuită în estul și sudul Ucrainei. Armata Moscovei a pierdut încă 400 de oameni, 16 tancuri, 1 avion, 1 elicopter, 43 de blindate, 5 lansatoare multiple de rachete, 10 drone și 20 de camioane, informează Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene.
Soarta țării noastre se decide pe fronturile de la Izium (regiunea Harkiv), Donbas, zona Mării de Azov, Mariupol, și raionul Herson, a declarat președintele Volodymyr Zelensky. Scopul inamicilor este să ucidă cât mai mulți oameni și să distrugă orice văd cu ochii, la Sloviansk, Kramatorsk, în zona Donețk, la Popasna și Lugansk, Mariupol, în Harkiv și împrejurimi, a mai precizat liderul ucrainean.
Numai Harkivul a fost lovit de 56 de ori, în ultimele 24 de ore. 2 oameni au fost uciși, iar 19 sunt răniți, în raidurile aeriene rusești care nu s-au oprit în orașul nord-estic al Ucrainei. Și Popasna, în zona Lugansk, a fost bombardată intens, fiind înregistrate două victime.
Update 10:00 Ucraina va primi în sfârșit armele de are nevoie, a declarat președintele Zelenski într-o adresare video postată pe rețelele sociale, noaptea trecută. Liderul de la Kiev a anunțat că în sfârșit, apelurile disperare ale poporului său au fost auzite, iar mii de vieți vor fi salvate și invadatorii ruși vor fi nevoiți să se retragă.
Președintele a cerut populației din zonele ocupate să nu colaboreze cu invadatorii și să facă tot ce le stă în putință să le cauzele pierderi. Antreprenorilor ucraineni le-a spus să își folosească afacerile pentru a ajuta țara și pe concetățeni. Forțele armate sunt fundația apărării noastre. Dar e nevoie întotdeauna ca o forțăreață bine sudată să se ridice pe această fundație, a încheiat președintele Ucrainei.
22 aprilie – A 58-a zi de război
Update 23:00 Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, merge la Moscova, marți, 26 aprilie, pentru a încerca să obțină restabilirea păcii în Ucraina. Șeful Națiunilor Unite – organism ce a fost incapabil să împiedice războiul din Ucraina ori să schimbe evoluția lui, prin sancționarea statului agresor, Rusia – se va întâlni cu Vladimir Putin, dar și cu ministrul rus de externe, Lavrov, sperând să influențeze o încetare a focului. Biroul de presă al Secretarului ONU a precizat că atât partea rusă, cât și partea ucraineană, au primit scrisori oficiale prin care s-au cerut audiențe cu liderii celor două țări. O vizită la Kiev a înaltului oficial ONU nu a fost anunțată încă.
Update 22:00 Rusia și Ucraina au avut discuții online, la 21 și 22 aprilie, a confirmat șeful delegației ucrainene, David Arakhamia, citat de Ukrainska Pravda. Kievul i-a dat Moscovei un ultimatum, avertizând că dacă forțele ruse organizează un referendum forțat la Herson, localitate aflată sub ocupația rusă de peste 6 săptămâni, atunci va înceta orice discuție bilaterală.
Ocupanții ruși încearcă de mult timp să însceneze un referendum la Herson, însă rezidenții orașului sudic au organizat proteste și nu au vrut să colaboreze cu ei. Informațiile pe care le au autoritățile ucrainene notează că inamicii ruși ar încerca să desfășoare șarada duminică, de Paști.
De cealaltă parte, șeful diplomației de la Moscova, Serghey Lavrov, a declarat că negocierile au intrat într-un impas, de cinci zile, pentru că oficialii ucraineni nu ar fi răspuns propunerilor trimise de Rusia.
Update 20:00 Cu mai puțin de 48h înainte de alegerile prezidențiale pe care speră să le câștige din nou în fața lui Marine Le Pen, Emmanuel Macron anunță că va trimite Ucrainei arme grele, precum rachete anti-tanc și obuziere Caesar autopropulsate, scrie Kyiv Independent. Macron a oferit un ultim interviu pentru revista franceză Quest, adăugând promisiunea că Franța va continua pe acest drum. Nu a oferit însă niciun calendar pentru aceste livrări.
Este probabil o ultimă încercare pentru liderul de la Elysee să se distanțeze de politica pro-putinistă a contracandidatei sale, după ce a fost mult criticat pentru pozițiile soft față de Vladimir Putin – cu care obișnuia să vorbească la telefon aproape zilnic – și lipsa sprijinului militar solid pentru Ucraina.
Update 18:00 Forțele ruse au înregistrat câteva avansuri terestre în zona Herson, ocupând localitățile Velykolepetyska și Hornostaivska, informează Ukrainska Pravda. Oamenii au fost informați că vor începe percheziții și controale ale documentelor, avertizează autoritățile locale citate. Teama s-a răspândit în rândul rezidenților, care cunosc detaliile petrecute în alte zone ocupate de ruși, precum Irpin; astăzi, o fetiță din această localitate martir de lângă Kiev a povestit cum a asistat la violarea și apoi uciderea mamei și surorii sale mai mici, au informat oficialii ucraineni, care se ocupă de dosarele crimelor de război.
În Harkiv, lângă Izyum, localitate intens disputată, situată pe linia frontului, soldații ucraineni au descoperit trupurile torturate și incendiate ale unor localnici, notează aceeași sursă.
Update 13:00 Donbass, sudul Ucrainei și Transnistria! Moscova și-a prezentat țintele pentru următoarele săptămâni de război.
Kremlinul a anunțat oficial, prin vocea comandantului adjunct al districtului militar central rus, că obiectivul forțelor sale în a doua fază a operațiunii speciale desfășurate în Ucraina, este să stabilească controlul total asupra regiunii Donbass și a sudului Ucrainei, notează agențiile ruse TASS și RIA Novosti, citate de Ukrainska Pravda.
“Controlul asupra Donbassului va stabili un coridor terestru spre Crimeea, care să asigure facilități vitale pentru forțele noastre armate”, se arată în declarația oficialului militar rus. “Controlarea întregului sud al Ucrainei ne va oferi posibilitatea de a avea acces în Transnistria, unde s-au înregistrat cazuri de opresiune a populației rusofone”, a ținut să precizeze comandantul-adjunct.
Reamintim că regiunea transnistreană se află sub control rusesc prin proxy, dar și prin trupele armate staționate acolo, din 1992, iar limba oficială este rusa, astfel încât nu poate fi vorba despre oprimarea populației rusofone. Cu capitala la Tiraspol, Transnistria face parte din Republica Moldova, însă este un teritoriu separatist care se autoguvernează, păstrând legislația și însemnele sovietice. Aproximativ jumătate de milion de oameni locuiesc în regiunea aflată în estul Moldovei și învecinată cu Ucraina.
Update 11:00 Niciun coridor umanitar nu va fi deschis astăzi, a anunțat viceșefa cabinetului ministerial, Iryna Vereșciuk, rugând oamenii să aibă răbdare, întrucât autoritățile ucrainene nu le pot asigura momentan evacuarea în siguranță.
Situația este dramatică întrucât, forțele ruse s-au dezlănțuit în estul și sudul Ucrainei, astăzi, în Vinerea Mare, în ciuda rugăminților președintelui Zelenski adresate lui Putin de a înceta focul de Paști. Targetul lui Putin este să aibă ce victorii să anunțe la parada de 9 mai, spun analiștii britanici și alți europeni, iar comandanții de pe teren încearcă cu disperare să îi livreze dictatorului ce își dorește: teritorii din Ucraina.
208 copii au fost uciși de la începutul războiului, iar aproape 400 au fost răniți, anunță biroul procurorului general al Ucrainei, menționând că cifrele real sunt probabil mult mai mari, însă autoritățile nu au acces în unele lorcuri ocupate, precum zone din Mariupol, Herson și localități din est. Aceeași autoritate de stat a anunțat că au fost deschise 7500 de dosare privind crime de război comise de forțele ruse în Ucraina, până în acest moment. Alte 3652 de crime rusești împotriva securității naționale a Ucrainei sunt investigate, notează Kyiv Independent.
Cazul micuțului Elisei, de doar 13 ani, ucis cu sânge rece de trupele ruse în timp ce se evacua cu mama sa, Iryna, de lângă Kiev, a făcut înconjurul lumii. Ne-a spus drum bun și ne-au făcut cu mâna, apoi, când mașina noastră s-a îndepărtat, au tras asupra convoiului în care eram!, a declarat îndurată mama. Femeia a fost nevoită să își îngroape de două ori copilul: o dată singură, în grădina casei, și a doua oară, după eliberare, într-un cimitir normal.
Update 10:10 Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a sosit astăzi la București pentru a se întâlni cu omologul său român, Aurescu, dar și cu premierul Nicolae Ciucă. Șeful diplomației de la Kiev a făcut în Săptămâna Mare, o vizită oficială și la Sofia, în Bulgaria.
România a susținut fluxul mare de refugiați sosiți din Ucraina, încă din prima zi a războiului, printr-o mobilizare exemplară a societății civile. Ulterior, la presiunea publicului și autoritățile au început să se implice activ. Punctele Vama Siret, Vama Isaccea și Sighetul Marmației au fost cele mai solicitate.
Bucureștiul susține aderarea Ucrainei (precum și a Republicii Moldova și a Georgiei) la Uniunea Europeană, însă nu a arătat disponibilitatea de a oferi sprijin militar. Mai mult, niciun oficial român nu a vizitat capitala Ucrainei până acum.
Update 09:00 42 de localități din raionul Donețk au fost ocupate de forțele ruse, a anunțat consiliera președintelui Zelenski, Olena Symonenko, citată de Kyiv Indepedent. Administrația de la Kiev estimează că cel puțin 3500 de oameni din acele zone se află sub ocupație rusească, iar ajutorul umanitar nu poate ajunge la ei.
Atacurile intense au continuat în timpul nopții în estul și sud-estul Ucrainei și s-au înregistrat 50 de raiduri în raionul de nord-est Harkiv, conform informațiilor anunțate de guvernatorul Oleh Synehubov. 8 oameni au fost răniți la Zaporijie, în Insula Khortiția, după atacuri rusești cu rachete.
Ministerul britanic al Apărării a confirmat avansul trupelor rusești în Donbass, cu o determinare clară de a cuceri localitățile Krasnyy Lyman, Buhayikva, Barvinkove, Lyman și Popasna, notând însă că și pierderile armatei invadatoare sunt pe măsură. Au luat decizia de a căra echipamentul avariat pentru a-l trimite înapoi în Rusia, la reparat, deoarece au înregistrat multe pierderi, scrie informarea de dimineață a ministerului de la Londra.
Decizia luată de Putin de a nu lua cu asalt uzina Azovstal unde se află rezistența militară din Mariupol, dar și civili, inclusiv sute de răniți, indică dorința acestuia de a-i ține blocați acolo pe soldații ucraineni, și de a-și elibera trupele proprii din alte zone ale estului Ucrainei, analizează britanicii.
21 aprilie – A 57-a zi de război
Update 23:30 Între 3 și 9 mii de oameni din Mariupol ar putea fi îngropați la Manhush, localitate situată la doar 20 de km în apropierea portului, informează administrația locală, după ce analizarea unor imagini din satelit, puse la dispoziție de compania MAXAR, indică o uriașă groapă comună. Numărul total al oamenilor uciși de forțele ruse în două luni de asediu și de atacuri asupra Mariupolului se ridică la aproximativ 22.000, spun autoritățile locale.
Update 23:00 Rușii își întăresc trupele de pe frontul de est, anunță CNN, citat de Kyiv Independent. Un oficial de rang înalt de la Washington a fost citat de postul tv, sub anonimat, declarând că Moscova are acolo 85 de grupuri de batalioane tactice, din care cele mai multe sunt în regiunea Donbas, din estul Ucrainei, unde continue o ofensivă puternică.
8 persoane au fost rănite la Zaporijie, după un a atac aerian al forțelor ruse, notează Ukrainska Pravda. Acest oraș este punctul în care ajung cei mai mulți dintre refugiații care reușesc să scape din Mariupol sau din alte orașe sud-estice. Mai mulți adolescenți au sosit astăzi în Zaporijie, din Mariupol, și au oferit informații despre catastrofa umanitară: orașul nostru nu mai există, au spus copiii cu vârste între 14 și 17 ani, care au afirmat că rușii i-au dezbrăcat, percheziționat și au vrut să îi înroleze forțat în armata rusă, însă nu aveau 18 ani.
La Harkiv, doi oameni au murit după ce mașina lor a fost lovită de o rachetă rusească, notează cotidianul ucrainean. Al doilea cel mai mare oraș din Ucraina, situat în nord-estul țării, este sub atac neîncetat de câteva zile, iar asediul asupra sa continuă de două luni de zile. Oamenii sunt devastați. Analiștii notează că atât Harkiv, cât și Mariupol, aveau o populație semnificativă de etnici ruși sau rusofoni, care de la 24 februarie sunt omorâți fără discriminare de trupele “eliberatoare” ale lui Vladimir Putin.
Update 22:30 Parlamentarii ucraineni au votat de-sovietizarea legislației naționale astăzi, informează pe Twitter, președintele Radei de la Kiev, Ruslan Stefanciuk. Peste 1200 de legi și articole de lege din perioada URSS și terminologia sovietică sunt de acum inaplicabile, a declarat oficialul ucrainean. Legislatorii din Rada de stat, care au rămas la Kiev încă de la începutul invaziei ruse, vor lucra la înlocuirea articolelor necesare. Ucraina și-a recăpătat independența față de Uniunea Sovietică, la 24 august 1991, după ce prima republică națională a țării a fost declarată în 1917.
Update 22:00 Unitățile de mercenari ceceni s-au filmat în această după-amiază la Mariupol, printre ruine, anunțând “eliberarea orașului” și strigând entuziasmați: Allahu Akbar, potrivit video-ului postat de liderul cecen Ramzan Kadîrov, pe Telegram și reluat de corespondentul Financial Times la Moscova. Imaginile au provocat un val de stupoare pe internet, din cauza impactului pe care o astfel de cucerire o are: credincioșii ortodocși din Ucraina și din întreaga lume, inclusiv Rusia, sărbătoresc astăzi Joia Mare, un moment cu profundă încărcătură emoțională.
Orașul Mariupol a fost fondat de grecii fugind din Imperiul Otoman, de frica persecuțiilor musulmane, potrivit jurnalistului WallStreet Journal, Yaroslav Trofimov, și a primit numele Fecioarei Maria, care a devenit și sfânta-protectoare a portului ucrainean.
Update 18:20 Președintele SUA, Biden, a mai apobat un pachet de ajutoare militare în valoare de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina. Livrarea anumitor arme va fi secretă. Biden, reluat de Kiev Independent, i-a transmis de asemenea, la 21 aprilie, lui V. Putin un ”mesaj indubitabil”, potrivit căruia liderul de la Kremlin ”nu va fi niciodată în stare să domine și să ocupe toată Ucraina”. Navelor rusești le este interzisă pătrunderea în porturile americane. Și Spania și-a majorat ajutoarele și va livra Ucrainei 200 de tone de echipament militar, între care muniție și camioane grele de transport.
Între timp, cele două tabere beligerante au efectuat un nou schimb de prizonieri. Rusia a pus în libertate 19 ucraineni, între care doi ofițeri, opt soldați și nouă civili. Viceșefa guvernului ucrainean, Vereșciuk, a refuzat să precizeze câți ruși au fost repatriați în schimbul prizonierilor ucraineni eliberați. Războiul din Ucraina a provocat între timp un val fără precedent de refugiați. Potrivit ONU, sunt aproape 13 milioane de oameni care s-au văzut forțați să-și părăsească locuințele și casele. Dintre ei, cinci milioane s-au refugiat în străinătate.
Update 18:00 Rusia a mai pierdut un elicopter. Aparatul de zbor al invadatorilor a fost doborât la Zaporojie. E vorba de un elicopter rusesc de luptă de tip K-52 Alligator. Ucrainenii au mai doborât un avion de atac de tip “Su-25”, precum și o dronă rusă marca Orlan-10. Tot cu un lansator portabil de rachetă antiaeriană s-a provocat prăbușirea în teritoriul ocupat al unui avion SU 34. Alte pierderi, mai importante, înregistrează Rusia acasă. La Tver, în nordvestul Moscovei, flăcările mistuie clădirea principală a Institutului de Cercetări al Ministerului rus al Apărării.
Update 17:20 Rusia comite un genocid în Ucraina. Parlamentul leton a adoptat azi, 21 aprilie 2022, o rezoluție care afirmă că regimul Putin comite un genocid în Ucraina. Deputații au evidențiat amploarea mărturiilor și probelor dovedind crimele brutale săvârșite în masă de armata rusă și au cerut Europei să pună capăt tuturor importurilor de petrol și gaze din Rusia. Șefa diplomației germane, Baerbock a cerut insistent scoaterea oamenilor asediați din Mariupol, iar colega ei de la apărare, Lambrecht, a propus livrări de tancuri în Ucraina prin troc cu Slovacia, căreia Germania ar urma să-i livreze blindate mai vechi de tip Marder și Fuchs, dacă Bratislava le furnizează ucrainenilor tancuri de fabricație sovietică. Guvernanții germani, acerb criticați pe plan internațional pentru refuzul lor de a livra arme grele Ucrainei, pretinde că n-ar avea tancuri de dat fără ”a pune în pericol misiunea Germaniei în NATO și apărarea națională”. Or, industria militară se oferise să livreze, cu aprobarea cancelarului, tancuri de tip Leopard I Ucrainei, în răstimp de câteva săptămâni. Iar experții germani au subliniat în repetate rânduri că apărarea Germaniei începe acum în Ucraina.
Update 17:00 Putin și-a precizat planurile în Ucraina. Alexey Polișciuk, de la Ministerul rus de Externe a declarat că războiul se va termina când Moscova își va fi ”atins obiectivele” de a ”proteja populația pașnică din Donbass, de a demilitariza și denazifica Ucraina”, precum și ”de a elimina amenințarea decurgând din colonizarea Ucrainei de către NATO”. Tass, care difuzează aceste afirmații, reia propaganda Kremlinului, potrivit căreia Putin n-ar plănui ocuparea teritoriului ucrainean”. Ca și cum n-ar fi ocupat deja mare parte din acest teritoriu.
Update 13:00 Ucraina cere un coridor umanitar pentru oamenii asediați la ruinele uzinei de oțel Azovstal. Printre ei sunt cel puțin 500 de civili cu tot cu femei și copii, alcătuind, în majoritatea lor, familiile militarilor încercuiți acolo. Concomitent, în ciuda situației lor grele, la Mariupol, apărătorii orașului asediat și ocupat în mare parte de ruși au reușit în ultimele două zile să distrugă trei tancuri și alte vehicule blindate. Ministrul rus al apărării, Șoigu, a raportat șefului său, Putin, ”eliberarea” orașului Mariupol. Or, în portul asediat se mai află 2000 de militari ucraineni cu arma în mână. Putin ar fi cerut să fie supuși unei blocade totale.
Update 12:00 Harkivul se află în aceste momente sub bombardamente intense, a anunțat primarul orașului, citat de Sky News.
Rusia vrea să obțină niște victorii demonstrative până la parada anuală de 9 mai. Acest lucru va afecta rapiditatea și modul în care își vor desfășura operațiunile – notează ministerul britanic al Apărării, în informarea de presă despre războiul din Ucraina. S-a observat o intensificare masivă a activității aeriene rusești, care încearcă să profite de superioritatea numerică și să distrugă cât mai multe obiective în Donbass. Trupele ruse avansează puternic în zona Kramatorsk, care este lovit de tiruri de rachete, notează oficialii britanici.
Update 11:45 Putin i-a ordonat ministrului Apărării din Rusia, Serghey Șoigu, să organizeze o blocadă atât de strânsă în jurul uzinei Azovstal din Mariupol, încât nicio muscă să nu poată ieși de acolo, notează agenția rusă Interfax. Șoigu i-a raportat în această dimineață liderului de la Kremlin că Mariupolul este eliberat de armata rusă și de milițiile Republicii Populare Donețk, iar naționaliștii se ascund în uzina de oțel a orașului, scrie aceeași sursă.
Vladimir Putin, citat de Interfax, a declarat că nu e cazul ca băieții noștri să ia cu asalt uzina, riscându-și viețile și sănătatea prin catacombele acestei uriașe platforme industriale.
Aproximativ 2000 de luptători și soldați ucraineni, alături de civili, inclusiv răniți, s-ar afla în Azovstal, de unde mențin rezistența orașului Mariupol, asediat de la începutul războiului. Situația este cumplită și a fost relatată de militarii brigăzii 36, care au implorat liderii lumii să spargă asediul asupra orașului și să îi ajute.
Mesajul lui Putin este receptat a fi deosebit de dur, implicând că nu va avea milă de cei refugiați în Azovstal, ucraineni care deja au respins toate ultimaturile rușilor și au anunțat că nu au încredere să se predea forțelor invadatoare.
Zelenski a propus noaptea trecută Moscovei schimbe prizonierii de război ruși pe militarii și civilii de la Mariupol, însă nu a primit un răspuns de la Kremlin.
Update 09:45 Forțele de ocupație rusești plănuiesc, potrivit Statului Major ucrainean, să treacă la mobilizarea forțată a locuitorilor din zona Herson. Regiunea ucraineană e sub controlul forțelor invadatoare. Aceeași sursă afirmă că, în ultimele 24 de ore, au fost respinse în Donețk și Lugansk 9 atacuri rusești.
Update 09:30 La Severodonețk rușii au distrus toate depozitele de mâncare. afirmă autoritățile local. Potrivit guvernatorului regiunii Serhiy Haidai, locuitorii nu mai au ce mânca dacă nu primesc ajutor umanitar. Rușii au distrus și mai multe blocuri de locuințe din Rubijme și Novodrujk. Rusia a respins propunerea unei încetări a focului de Paște, notează cotidianul ucrainean Kiev Independent. La Herson rușii organizează la 27 aprilie un pseudoreferendum menit să consfințească ocupația rusă. La Mariupol, ucrainenii au propus negocieri pentru scoaterea de sub asediu a civililor și forțelor militare din perimetrul uzinei Azovstal. E vorba de aproxiamtiv 500 de civili cu tot cu femei și copii.
Update 09:20 Mari părți ale raionului Lugansk se află sub controlul rușilor. Potrivit guvernatorului regiunii, trupele invadatoare controlează 80% din teritoriu. Postul național german DLF îl citează afirmând că, după cucerirea orașului Krimena, unități rusești ar fi ocupat și părți ale localităților Rubijne și Popasna, unde au loc lupte intense. În cursul nopții rușii au bombardat orașele ucrainene Harkiv, Selenodolsk și velika Kostromka. La Harkiv bombardamentele s-au soldat cu incendierea a cel puțin doouă blocuri de locuințe.
20.04.2022 a 56-a zi de război
Update 23:23 Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, a cerut lumii civilizate să declare oficial Rusia sponsor al terorismului. Armata rusă, a mai spus el, trebuie calificată ca organizație teroristă.
Update: 22:45 Crearea unui coridor umanitar pentru Mariupol a dat iar greș, a admis viceșefa guvernului din Kiev, Vereșciuc. Potrivit ei, rușii au blocat evacuarea. La Kiev, șeful Consiliului European, Charles Michel, a anunțat organizarea unui conferințe a donatorilor pentru Ucraina, care ar urma să aibă loc la 5 mai. SUA au procedat la noi sancțiuni care afectează banca comercială Transkapital, pe oligarhul Constantin Malofeiev, zeci de alte persoane, precum și firma Bitriver, specializată în criptomoneda Bitcoin, relevă postul național german DLF. Potrivit aceleași surse, secretarul general al ONU, Guterres a cerut președinților Rusiei și Ucrainei întrevederi la Moscova, respectiv Kiev, în ideea că ar fi urgent necesare demersuri de restabilire a păcii în Ucraina.
Update 22:30 Revoluția putinistă își devorează fiii și părinții. Putin îi arestează, închide, îmbolnăvește și omoară pe foștii săi ciraci de maximă încredere. ”Epurările lui Vladimir Putin”, având în prim plan o listă tot mai mare a aliaţilor ce sfârşesc arestaţi, închişi sau mor în condiţii neclare sunt evocate de Cristina Ene în Adevărul.
Potrivit unor surse, reluate de Cristina Ene,”la începutul acestei luni, Vladimir Putin a pus pe tuşă cel puţin 150 de oameni de rang înalt din cadrul Serviciului al 5-lea al FSB (serviciul de securitate externă) despre care se presupune că ar fi avut sarcina de a destabiliza Ucraina înaintea invaziei”. Între victime s-ar înscrie Serghei Şoigu, victima unui foarte suspect infarct masiv; Vladislav Avaiev un relativ tânăr bancher rus…fost vice-preşedinte al Gazprombank, a treia bancă din Rusia, găsit împușcat alături de soția și una din fiicele sale; generalul Valeri Gherasimov, şeful Statului Major rus, cunoscut pentru doctrina sa militară, conceptul de „război nonliniar, crearea planurilor pentru invazia Crimeei şi Donbasului și planificarea operaţiunii militare din Siria, care ”ar fi fost dat la o parte în favoarea colonelului-general Alexander Dvornikov, actual comandant al noii ofensive din Ucraina”; Serghei Beseda, ex-șeful FSB, arestat la domiciliu şi apoi încarcerat în închisoarea de maximă securitate Lefortovo, căzut în dizgraţie după eşecul formării unei opoziţii pro-Kremlin în Ucraina; Vladislav Surkov, ex-consilier apropiat al lui Putin, considerat părintele „putinismului”; și generalul Roman Gavrilov, adjunctul şefului Gărzii Naționale.”
Update 22:00 Germania îi refuză Ucrainei armele grele. Guvernul federal a șters de pe lista armelor pe care Ucraina le poate achiziționa în Germania tancurile de tip Marder. Lista a fost epurată și de tancul Leopard I și de obuzierele pe care le oferise industria de armament germană. Ordinul înlăturării acestor arme de pe listă a fost remis ministerului apărării de către cancelar. Potrivit ambasadorului Kievului la Berlin, Melnyk, din listă lipsesc armele care trebuie urgent Ucrainei. Partenerii de coaliție liberali și ecologiști ai cancelarului socisal-democrat îl criticaseră frecvent pe Scholz și îi ceruseră în repetate rânduri, tot mai apăsat, să livreze Ucrainei arme grele.
Update 21:50 Mai multe autobuze cu civili din Mariupol se îndreptau mai devreme spre Zaporojie, pe ruta convenită de ucraineni cu partea rusă. Informația provine de la șeful administrației militare regionale Donețk, Pavlo Kyrylenko, reluatd e Ukrainska Pravda.
Update 19:00 Președintele Ucrainei, Zelenski, i-a cerut liderului Consiliului European, Charles Michel, aflat în vizită la Kiev, ca al șaselea pachet de sancțiuni să includă un embargo petrolier împotriva Rusiei, ca să ”nu fie vid”.
Update 18:30 Spectaculoasă acțiune de comando ucraineană la Mariupol. Pușcași marini ai celebrei brigăzi 36 și alți militari ucraineni precum și ai Gărzii Naționale au salvat grăniceri și polițiști asediați în port, pe care i-au escortat la bordul unor vehicule blindate la uzina de oțel Azovstal, aflată încă sub controlul forțelor ucrainene. În timpul ”operațiunii speciale” li s-au pricinuit ”ocupanților ruși pagube semnificative”, afirmă surse ucrainene, reluate de Ukrainska Pravda.
Update 16:00 Șeful diplomației ucrainene, Kuleba, s-a întâlnit la Sofia cu președintele Bulgariei, Rumen Radev, și cu premierul Cyril Petkov. Rumen Radev a ieșit în evidență prin poziții filoruse, care l-au determinat să afirme că ”Crimeea” ar fi ”rusă”, ceea ce a tulburat perceptibil relațiile bilaterale, iscând proteste la Kiev. Alături de România și Ungaria, Bulgaria e țara esteuropeană care a făcut cel mai puțin pentru ajutorarea militară a Ucrainei.
Update 14:40 Ocupanții ruși au cerut administrației locale din Berdiansk, oraș din regiunea Zaporijia, capturat în martie de forțele Moscovei, să înceapă pregătirile pentru festivitățile de 9 mai, ziua victoriei – celebrată în Federația Rusă anual cu mare fast. Primarul Oleksandr Svidlo a scris pe Telegram, citat de Ukrainska Pravda, că vor un concert și ar fi numit ilegal un director de festival. Oamenii sunt revoltați de această cerință și nu vor să execute ordinele trupelor invadatoare. La Berdiansk au continuat să fie proteste împotriva ocupației, în fiecare săptămână. De cealalată parte, în Melitopol, unde a fost instalată o primăriță marionetă a forțelor ruse, se va organiza o parada a Victoriei de 9 mai.
Update 14:10 Forțele aeriene ucrainene au anunțat că NU au primit niciun avion de vânătoare, din cele anunțate de Pentagon noaptea trecută, informează corespondentul de război al ziarului Kyiv Independent, Illia Ponomarenko. Comandamentul de la Kiev a mai declarat că într-adevăr au fost primite componente și piese de rezervă, așa cum anunțase purtătorul de cuvânt american, John Kirby.
Update 12:00 Zeci de mii de oameni au fost uciși la Mariupol. Taberele beligerante s-ar fi înțeles asupra unui coridor umanitar pentru femei, copii și bătrâni din acest port asediat la Marea Azov. În trecut, invadatorii au încheiat tot mereu asemenea înțelegeri pentru a le încălca apoi. Rusia afirmă că a atacat peste 1300 de obiective în Ucraina. SUA și Marea Britanie confirmă că Rusia aduce întăriri în estul Ucrainei.
Ucraina a primit avioane de vânătoare de tip Mig 29, precum și piese de schimb pentru consolidarea aviației sale militare, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului. John Kirby a refuzat să precizeze țările din care provin aparatele de zbor și piesele, dar e clar că e vorba de state esteuropene din fostul lagăr comunist care mai au asemenea avioane vechi, de fabricație sovietică.
În discuția privind livrările de arme grele cerute de Kiev, fostul șef al SPD, Sigmar Gabriel a recidivat. L-a atacat din nou, virulent, pe ambasadorul Ucrainei la Berlin care a criticat politica Germaniei în domeniu și mai ales prestația social-democrată din trecut și a susținut poziția retractilă a actualului cancelar, care refuză practic exportul de tancuri și de piese de artilerie, întrucât, în opinia lui Gabriel, asemenea furnituri ar implica ”pericolul” ca Rusia să reacționeze împotriva lor ”cu lovituri nucleare tactice”. Experți germani și liderii multor state occidentale care livrează și blindate, și avioane Ucrainei contrazic și reduc la absurd pretențiile lui Gabriel.
Update 11.30 Șeful Consiliului European, Michel, a sosit la Kiev într-o vizită neanunțată. ”Mă aflu în inima Europei libere și democrate”, a spus el, textual. Nu e clar dacă a fost auzit și la București și la Berlin, dată fiind reținerea extremă cu care sunt tratate în România și Germania apelurile ucrainene disperate cerând ajutor și arme grele. În răstimp, șefa diplomației germane, Baerbock, vizitează țările baltice, cărora le-a promis noi ajutoare germane.
Update 11:20 Trupele ruse continuă să se întărească la granița de est a Ucrainei și să încerce să ia cu asalt pozițiile fortificate ale forțelor de apărare, relevă serviciile secrete britanice. Invadatorii atacă u mare fast. și linia de reaprovizionare cu arme și muniții ale apărătorii ucraineni din est.
Upate 10:30 Cele două tabere beligerante s-au înțeles asupra unui coridor umanitar la Mariupol. Potrivit viceșefei guvernului de la Kiev, Vereșciuc, ar urma ca femei, copii și bătrâni să fie duși la Zaporojie. La Mariupol mai sunt circa o sută de mii de oameni. Comandantul garnizoanei care apără uzina siderurgică Azovstal a cerut lumii ajutor pentru evacuarea sutelor de oameni răniți din perimetrul ucrainean pe care-l apără de invadatori și care a fost masiv bombardat de ruși. Serhii Volynskyi (Volyna), comandantul celei de-a 36-a brigăzi de pușcași marini a Ucrainei a cerut țărilor străine să organizeze o rapidă ”extracție” a oamenilor asediați la Mariupol și să evacueze civili și militari, spre a-i duce într-un loc sigur. Pentru o salvare n-ar mai fi ”timp decât câteva ore, cel mult câteva zile”, a spus el.
Update 10:00 Un număr de 20.000 de mercenari din Libia și Siria ar fi adus grupul Wagner în Ucraina, pentru a se alătura forțelor rusești în ofensiva lansată luni noaptea, informează britanicii de la Guardian, citând surse de securitate. Marți, soldații ucraineni au publicat imagini cu libieni uciși în luptă în Donbass, care făceau parte din trupele Moscovei.
Update 09:50 “Dacă am fi avut acces la toate armele de care aveam nevoie și pe care le-am cerut de la partenerii noștri, războiul era deja încheiat”, a declarat noaptea trecută președintele Zelensky, într-o adresare video, în timp ce trupele sale luptă pe viață și pe moarte în estul și sudul Ucrainei.
CNN informează citând surse guvernamentale că SUA pregătesc un pachet adițional de ajutor militar și umanitar în valoare de alte 800 milioane de dolari, care ar putea fi anunțat în următoarele 36 de ore, scrie Kyiv Independent.
Comandantul Brigăzii 36 de pușcași marini, Serhey Volyna, care conduce rezistența de la uzina de oțel Azovstal a declarat că situația este critică după peste 24 de ore de atacuri continue ale forțelor ruse, între care și ceceni, asupra Mariupolului și platformei industriale, notează în exsclusivitate, corespondenta CNN, Clarissa Ward. Volyna a făcut un apel către președintele Biden și SUA să îi ajute, adăugând că nu știu dacă mai pot rezista încă câteva zile, în actualele condiții.
Update 09:30 Ucraina a primit din partea Statelor Unite, aeronave și componente aeronautice necesare, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, citat de Kyiv Independent. Administrația de la Washington a luat această decizie pentru a ajuta Kievul să își crească capacitățile de luptă aeriană, notează aceeași sursă. Nu au fost oferite detalii despre ce aeronave este vorba.
Producătorul american de drone, AeroVironment, va livra Ucrainei 100 de astfel de aparate de zbor fără pilot, separat de cele oferite armatei ucrainene anterior și de alte echipamente ale guvernului SUA.
Update 01:00 Rușii pregătesc derulări de false referendumuri în zonele ocupate din sud, în speță în raioanele Herson și Nikolaev, pentru a justifica smulgerea acestor teritorii din trupul Ucrainei, relevă serviciile secrete ale Kievului, reluate de presa locală. La rândul lor, americanii și britanicii au de gând să le trimită ucrainenilor artilerie, după cum a declarat parlamentarilor săi premierul londonez Boris Johnson.
Update 00:55 Evacuările ucrainene din Lugansk au continuat sub bombe și în mijlocul unor ciocniri intense, relevă guvernatorul raionului Lugansk, Serghiy Haidai. Potrivit lui, evacuarea locuitorilor din Kreminna ocupată de invadatorii ruși a devenit imposibilă, dar continuă eforturile de relocare din alte așezări amenințate. În raionul său, teatru de operațiuni al recent lansatei ofensive ruse, mai sunt 70,000 civili, a precizat el, fiind reluat de Kiev Independent.
19 aprilie 2022 – a 55-a zi de război
Update 21:00 Lista de arme din arsenalele Germaniei, din care ar urma să poată alege ucrainenii, pe baza banilor dați lor de către germani, nu conține tancuri, ci aceleași arme defensive livrate și până acum, în speță, între altele, aruncătoare de grenade antitanc și rachete protabile antiaeriene. Această ”listă de arme” i-ar putea face să zâmbească pe comandanții armatei cotropitoare. În schimb, Olanda va trimite arme grele, inclusiv blindate, Ucrainei.
În răstimp, trupele invadatoare au minat spații uriașe în zona Herson. Au fost minate câmpuri, drumuri și poteci de-a lungul șoselei Herson-Snihurivka.
Update 20:55 Uzina de oțel Azovstal a fosat aproape în întregime distrusă de bombardamentele rusești. Potrivit comandantului adjunct al regimentului Azov, Sviatoslav “Kalyna” Palamar a declarat că uzina a fost bombardată în întregime iar acum soldații săi scot oamenii de sub dărâmături.
Update 20:30 La videoconferința G7 au luat parte, pe lângă reprezentanți ai NATO și UE, și președinții Poloniei și României. G7 și NATO au convenit să continue să ofere ajutor militar și financiar Ucrainei. Dar NATO nu vrea să intervină direct în război. Ucraina le-a cerut statelor occidentale un ajutor în valoare de 50 de miliarde de euro. Potrivit cancelarului Scholz, la conferința G7 ”s-au făcut promisiuni care acoperă o parte amplă din această sumă”.
Update 19:50 Cinism la nivel înalt: cancelarul german Olaf Scholz laudă schimbarea de politică strategică a țării sale, după invazia Rusiei în Ucraina, dar anunță că va lăsa țările din estul Europei să livreze Kievului armament, întrucât acestea ar deține arme mai potrivite pentru armata ucraineană, informează corespondentul BILD, Julian Roepcke.
Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă pe care șeful guvernului de la Berlin a ținut-0 în această seară cu jurnaliștii din țara sa. Scholz a fost întrebat dacă va livra tancurile Leopard forțelor armate ucrainene, care cer cu disperare arme. Răspunsul a fost că și alte state NATO, precum Spania, Franța sau Italia, au ajuns la aceeași concluzie: e mai bine să fie lăsate statele est-europene să ofere arme mai potrivite, scrie Roepcke pe Twitter. Cancelarul german a ținut să precizeze că țările care vor livra armele de proveniență sovietică sau mai vechi, vor primi altele mai noi în schimb.
Analiștii ucraineni sunt șocați de declarațiile lui Scholz și acuză că șeful de guvern german ar fi spus de fapt: sunteți prea proști să folosiți tancurile noastre, ceea ce crede și Ron Heimer, corespondentul BILD de la Kiev, că ar fi fost mesajul disprețuitor al lui Scholz.
Timp de 8 ani, Germania – sub conducerea creștin-democratei Angela Merkel și apoi a social-democratului Scholz- nu a avut nicio problemă să fie, alături de Franța, principalul exportator european de arme către Federația Rusă, eludând sancțiunile din 2014, impuse de Comisia Europeană după anexarea Crimeii. Cifrele au fost publicate de agenția Reuters în urmă cu câteva zile, fiind confirmate de Bruxelles, care a eliminat vidul legislativ datorită căruia Franța și Germania livrau senine armament și muniție Moscovei. Mai mult, potrivit raportului european, în 2021, livrările de arme europene către Rusia se dublaseră. Au mai livrat echipament militar în diverse forme, către Rusia, în ciuda sancțiunilor: Italia, Croația, Austria, Bulgaria, Finlanda, Cehia, Slovacia și Spania.
Update 19:10 Forțele ucrainene nu se lasă! Statul major al Ucrainei anunță că armata țării a recucerit tot orașul Marinka. Mica urbe e situată în sud-vestul raionului Donețk, pe care rușii vor să-l ”elibereze în întregime”. Recucerirea face parte, potrivit jurnalistului BILD, Julian Roepcke, din ceea ce se anunță a fi o contra-ofensivă lansată de Kiev după atacurile masive ale invadatorilor ruși. Inamicul a suferit pierderi grele și bate în retragere, a declarat comandamentul ucrainean, citate de aceeași sursă.
Update 17:45 Olanda nu se lasă intimidată. Guvernul de la Haga va trimite arme grele în Ucraina. Ar fi vorba de blindate. Premierul Rutte și deținătoarea portofoliului apărării Kajsa Ollongren i-au promis sprijinul lor președintelui Zelenski, cu care Rutte s-a întreținut telefonic. Liderul de la Kiev l-a informat pe premierul olandez în legătură cu situația agravată din Donbass și a mulțumit Olandei pentru susținerea acordată.
Ambasadorul Olandei la Moscova a fost convocat astăzi la Ministerul Afacerilor Externe rus pentru a i se comunica expulzarea a 15 diplomați olandezi, a anunțat chiar acesta pe Twitter.
Update 17:00 Rușii atacă pe front larg. Rușii afirmă că ar fi avansat în estul Ucrainei. Potrivit unor declarații reluate de postul național german, DLF, trupele invadatoare ar fi cucerit localitatea Kremina din raionul Lugansk. Statul Major de la Kiev informează că trupele invadatoare încearcă străpungeri aproape pretutindeni în Donbass. În Kremina ofensiva rusă s-ar fi soldat cu sute de victime civile. Satrapul cecen al lui Putin, Kadîrov, anunță luarea cu asalt, în cursul zilei de zi, a uzinei de oțel care e unul din ultimele puncte de rezistență ucraineană din Mariupol. Anterior, apărătorii Ucraineni au ignorat și un al treilea ultimatum rusesc care le cerea militarilor apărând portul asediat de invadatorii ruși la Marea Azov să-și predea armele până la amiază.
Update 16:45 Președintele Zelenski a propus parlamentului din Kiev prelungirea legii marțiale până la 24 iunie.
Update 16:40 În anumite domenii negocierile bilaterale funcționează admirabil. Ucrainenii au repatriat 76 de prizonieri deținuți de Rusia. Viceșefa guvernului ucrainean, Vereșciuc, care a anunțat schimbul, n-a precizat câți prizonieri ruși au fost puși în libertate în schimbul acestei reptrieri. E vorba de al cincelea schimb de prizonieri convenit și transpus fără probleme de cele două părți.
Update 16:30 Peste o mie de civili și-au pierdut viața doar în regiunea Kiev, uciși fiind în invazia rusă, relevă poliția ucraineană, reluată de Ukrainska Pravda. Forțele ucrainene afirmă că au eliberat mai multe așezări din jurul localității Izium, în raionul Harkiv, raion puternic atacat de forțele ruse. Ieri, ministerul apărării de la Kiev informase că la Izium și în împrejurimi sunt concentrate masive forțe ruse.
Update 16:00 Serghei Lavrov neagă intenția utilizării de arme nucleare în Ucraina. Potrivit agenției Interfax, șeful diplomației ruse ar fi afirmat că Rusia ar avea intenția să se rezume ”la folosirea de arme convenționale”. Același demnitar al regimului Putin reluat de Ukrainska Pravda afirmă că ”Rusia începe noua fază a ”operației ei speciale””, care ar avea drept scop ”eliberarea completă a republicilor Donețk și Lugansk”.
Update 13:00 Germania nu s-ar opune livrărilor de arme grele, de felul tancurilor, Ucrainei, de vreme ce nu i-a împiedicat pe cehi să le furnizeze ucrainenilor tancuri (T 72, de fabricație sovietică) din arsenalul fostei RDG, (deci a Germaniei comuniste), susține șefa SPD, Esken.
La putere, în Germania, e SPD. Partidul social-democrat guvernează la Berlin în alianță cu liberalii și ecologiștii. Și unii și alții sunt tot mai critici la adresa șefului executivului de la Berlin. La fel, opoziția creștin-democrată. Cancelarul Scholz e social-democrat. Șefa lui de partid, Esken, o activistă din aripa radical progresist-stângistă a partidului, apărut din aceeași rădăcină marxistă ca și partidul comunist se află la originea unei forme subtile de fake news. Șefa SPD se resimte din pricina notelor catastrofale date partidului ei și cancelarului (de partenerii din alianță și de opoziție) ca urmare a ezitărilor interminabile privind livrările armelor cerute de ucraineni, precum și condamnărilor ambasadorului ucrainean la Berlin, osândit repetat pentru că i-a criticat dur, dar la obiect și pe președintele Steinmeier și pe alți social-democrați culpabili pentru politica sistematic greșită a Berlinului față de Rusia lui Putin, ca Sigmar Gabriel.
În reacție, Germania a hotărât să rezolve chestiunea cu bani, sporind cu un miliard de euro ajutorul dat Ucrainei, în speranța nemărturisită, că nu i se vor mai cere și arme. Iar Esken a trecut la o contraofensivă de imagine. Ea a publicat pe Twitter o poză cu ea, colegul ei de la cârma SPD, Klingbeil, și ambasadorul Ucrainei, Melnyk, dând falsa impresie că ar fi avut loc o discuție amiabilă, de împăcare, (calificată de Esken drept ”deschisă și de încredere”) cu trimisul diplomatic al Kievului. Or, imaginara ”discuție”, aparent conciliatoare, nu avusese loc. Fotografia era veche, de la 6 aprilie. Agenția de presă DPA a răspândit pe loc știrea fals împachetată, preluată de alte medii și dezmințită într-un târziu de Bild.
”Dată fiind lansarea ofensivei ruse din est, decizia (exportului de arme grele) trebuie adoptată rapid întrucît Ucraina are nevoie de ajutor concret”, a evidențiat desemnatul secretar general al Partidului Liberal, Djir-Sarai. Potrivit lui, drumul necesar de parcurs este să se livreze Ucrainei aceste arme grele. În mod similar s-a exprimat în repetate rânduri și colega sa de partid, Strack-Zimermann, care conduce Comisia pentru Apărare a Bundestagului, și demnitarul ecologist Anton Hofreiter, șeful Comisiei parlamentare pentru afaceri ale UE.
Update 12:00 Neurochirurgul și scriitorul Henry Marsh a reliefat că Ucraina este frontiera dintre sclavia rusească și libertatea occidentală. Orice altceva în afară de o victorie ucraineană înseamnă, potrivit lui, izbânda minciunii, a crimei în masă, a violului, a deportărilor forțate, a jafului, pe scurt, a răului. Potrivit lui, Putin e perfect rațional, doar rău și ticălos. Nimic nu-l va opri în afară de o înfrângere în Donbass, mai estimează Marsh. Nu mai puțin sugestiv s-a exprimat premierul italian Draghi la adresa liderilor occidentali care-i refuză Ucrainei arme grele. Potrivit liderului de la Roma, termenii chestiunii sunt clari: pe de o parte e un popor atacat, pe de alta, armata agresorului. (A nu le da arme) e a le spune ucrainenilor: capitulați, acceptați sclavia și subjugarea, ujn mesaj contrar valorilor noastre de solidaritate europeană”.
Update 11:40 Bătălia pentru Donbass a început noapte trecută, cu lupte intense în zona Lugansk, unde numai la Kremina și în împrejurimi au fost bombardate 12 clădiri de locuințe, informează Ukrainska Pravda. Localitățile Kremina și Popasna rămân totuși sub autoritatea forțelor ucrainene. Serhey Haidai, guvernatorul raionului, i-a somat din nou pe localnici să părăsească zona sau vor muri.
Rachete Grad au lovit și Dnipropetrovsk, precum și alte localități din zona Hersonului, ocupat de trupele rusești. Nicolaiev-ul a fost și el atacat cu multiple rachete, a anunțat administrația militară locală. Nici zona Harkivului nu a fost ocolită de atacurile aeriene ale trupelor invadatoare, care numai ieri au făcut 5 victime, rănind alți 15 oameni.

Update 11:30 Șase milioane de oameni din Ucraina au acces limitat la resurse de apă, în ceea ce se arată a fi o cumplită criză umanitară, avertizează ONU, reluat de Kyiv Independent. UNICEF Ucraina a postat un mesaj pe Twitter, luni, prin care avertiza că bombardamentele rusești au țintit infrastructură esențială, privând alte 4,6 milioane de persoane de acces la apă.
Update 11:00 Forțele ruse au început să bombardeze zonele rezidențiale din jurul platformei industriale Azovstal, unde sunt refugiați peste 1000 de civili, în majoritate mame cu copii, și de unde este coordonată rezistența militară a orașului, a avertizat consilierul primarului din oraș, Petro Andryushchenko, citat de Kyiv Independent. Armata rusă susține că nu există civili în subteranele uzinei deținute de oligarhul ucrainean, Rinat Ahmetov, indicând, spun autoritățile ucrainene, că s-ar pregăti să ia cu asalt fabrica.
Primarul Vadym Boycenko a anunțat în această dimineață, că un număr de aproximativ 40.000 de civili ucraineni din Mariupol ar fi fost evacuați forțat în Rusia sau în zone controlate de armata rusă, în scopuri propagandistice.
Update 10:30 Italia trimite arme Ucrainei, anunță Corriere de la Sera, citat de Kyiv Independent, după ce premierul Mario Draghi a semnat luni seară un decret aprobat de parlamentul italian prin care se face posibilă livrarea de armament și muniție.
“Situația e foarte clară: pe de o parte, există oameni caresunt atacați, și de cealaltă parte sunt agresorii care au arme. Să nu îi ajutăm pe cei care se apără ar fi egal cu a le spune: capitulați, acceptați sclavia și subjugare – un mesaj care contrazice valorile europene”, a declarat Draghi, reluat de aceeași sursă. Nu au fost oferite detalii despre ce arme ar fi vorba.
Update 01:00 SUA îi vor antrena pe ucraineni la utilizarea unor arme grele, sau complexe, precum radarul sau obuzierele, afirmă agenția Reuters, citând înalți oficiali americani. Antrenamentuil ar urma să aibă loc în afara Ucrainei, dat fiind că americanii se tem să trimită personal militar propriu în țara atacată și invadată de ruși.
Update 00:55 În marea bătălie din Donbass, ucrainenii știu ce-i așteaptă dacă nu își apără bine orașele. Potrivit poliției ucrainene, nu mai puțin de 269 de oameni au fost ucși de militarii ruși la Irpin. Serghei Pantelieiev, viceșeful Departamentului de Investigații al poliției, a reliefat că s-au descoperit în oraș șapte locuri de execuții folosite de ruși. Între timp 16 țări și-au retrimis diplomații la Kiev. Între ele, Moldova. Lipsește, iar, România.
Update 00:30 Marea ofensivă în Donbass a început. După cum a reliefat președintele Ucrainei, Zelenski, în această seară marea ofensivă rusă așteptată în estul țării a început. ”Rușii au demarat bătălia din Donbass, pentru care s-au pregătit atât de mult”, a spus textual Zelenski.
18 aprilie 2022 A 54-a zi de război
Update 22:50 Mariupolul poate fi salvat! Suntem pregătiți să luptăm până la ultima picătură de sânge, dar avem nevoie de ajutorul vostru. Să știm că s-a făcut tot ce e necesar, iar apoi noi vom încerca imposibilul, este apelul disperat al comandantului Brigăzii 36 Mykhailo Belinsky de pușcași marini de la Mariupol, Serhiy Volyna, din editorialul său, publicat în această seară de Ukrainska Pravda:

“De mai bine de 50 de zile, apărătorii orașului se apără cu eroism, deși au venit asupra noastră forțe în număr copleșitor și ne confruntăm cu bombardamente aeriene neîncetate, focuri de artilerie și atacuri cu rachete. Mariupol este încă un oraș ucrainean, indiferent de ce vă spune propaganda rusă. Luptăm bătălii crunte în fiecare zi și respingem atacurile a mii de soldați inamici, împiedicându-i să avanseze. Toate acestea au un cost supraomenesc și este plătit cu pierderi teribile.
Dar avem nevoie de ajutorul vostru! Inamicii au încercuit orașul și au luat ostatici sute de mii de localnici. În buncărele noastre militare, aici, sunt femei care se ascund cu copilașii lor, dintre care unii sunt bebeluși. Multe sunt rude de militari și asta înseamnă că sunt vânate de inamici. Nu avem căldură, apă sau mâncare.
Oamenii noștri răniți mor în chinuri groaznice zilnic, pentru că ne lipsesc medicamentele, dezinfectanți, iar anestezie nu mai avem de foarte mult timp.
Autoritățile ucrainene au negociat coridoare umanitare cu rușii, inclusiv prin președintele Turciei, Erdogan. Dar partea rusă nu și-a ținut cuvântul și toate eforturile au fost în zadar!
Implorăm lumea să ne ajute să evacuăm răniții, copiii, femeile și trupurile celor morți.
Au fost prea puține momente când am fost ajutați!
Rugăm politicienii lumii, personalitățile publice și religioase să NU fie indiferente la oamenii care au căzut într-o capcană, la Mariupol, fără vina lor. Acum noi, militarii, suntem forțați nu numai să luptăm cu aceste forțe dușmane care ne domină numeric, ci și să îngrijim peste 1000 de civili.
Să nu credeți promisiunile Rusiei cu privire la coridoarele verzi pentru armată. Nu este nicio îndoială că este doar o capcană ca să distrugă armata ucraineană fără nicio luptă!
Nu vom ceda și vom lupta până la capăt! Dar loialitatea noastră față de jurământ nu este suficientă ca să eliberăm Mariupolul. Orașul trebuie deblocat imediat.
Pentru asta avem nevoie de arme grele! Stă în puterea UE și SUA să ne ofere aceste arme. Arme grele pentru apărătorii Mariupolului vor salva grupul militar ucrainean.
Mariupolul poate fi salvat. Suntem gata să luptăm până la ultima picătură de sânge. Dar trebuie să știm că lumea a făcut tot ce a putut să ne ajute. Apoi, noi vom fi gata să facem chiar și imposibilul pentru țara noastră!”
Update 22:00 De unde provine evidenta inadecvare a României în chestiunea ajutorării Ucrainei? Potrivit unei analize efectiate de Sabina Fati, nu este exclus ca nehotărârea care se manifestă la București, unde autoritățile se situează, alături de Ungaria și Viktor Orban și de Bulgaria printre țările europene cele mai reticente sau ostile ajutorării militare a Ucrainei se datorează analizei serviciilor secrete interne și externe, SRI și SIE.
Update 19:15 Vladimir Putin a acordat Brigăzii motorizate 64, care s-a ocupat de masacrul de la Bucea, titlul de Gardă, o distincție prin care liderul de la Kremlin își premiază soldații, scrie corespondentul The Guardian la Moscova, prezentând documentul oficial publicat de administrația rusă. Sute de localnici au fost uciși la Bucea, într-o lună de ocupație a trupelor ruse, fiind împușcați fără discriminare, torturați, femeile violate și animale omorâte cu sânge rece.
Update 19:00 Forțele ruse ar putea pregăti atacuri în noaptea de Înviere, au avertizat serviciile de securite ucrainene, referitor la Paștele ortodox, sărbătorit de 67% din populația Ucrainei, în noaptea de sâmbătă 23 aprilie, spre duminică. Datele obținute de instituțiile de spionaj ale țării indică și posibilitatea unor înscenări care să fie atribuite ulterior de propaganda rusă, forțelor ucrainene, pentru a se încadra în narațiunea generală promovată de Moscova că armata Rusiei poartă un război sfânt, de curățare a elementelor malefice.
Autoritățile de la Kiev au dispus deja menținerea interdicțiilor de circulație în noapte de Paști, iar bisericile vor fi închise, de frica bombardamentelor. Cu toate acestea, se va face tradiționala binecuvântare a bucatelor pentru masa de Paști, însă organizarea acestui eveniment rămâne să fie anunțată de oficialii ucraineni.
Update 18:00 Peste 1 milion de oameni s-au întors în Ucraina, în ultimele 2 săptămâni, fiind pentru prima oară de la izbucnirea războiului, când mai mulți cetățeni au intrat în țară, decât cei care au plecat, a anunțat Serviciul de Frontieră național, citat de Kyiv Independent. Dornici să fie cu cei dragi și să se întoarcă la caselor lor, ori să lupte pentru țara natală, ucrainenii reîntorși în țară speră că sfârșitul războiului va veni în curând. Ucraina se confruntă cu o criză a locuințelor, după ce peste 70.000 de case, apartamente și blocuri au fost distruse de bombardamentele trupelor ruse invadatoare.
Primarul Kievului, Vitaly Kliciko, precum și alți oficiali din administrația țării, i-au avertizat în repetate rânduri pe ucrainenii refugiați să nu se întoarcă încă la casele lor, deoarece atacurile continuă, chiar și în zonele din care forțele ruse s-au retras. Numai astăzi au murit 7 oamenii, într-o serie de atacuri care a zguduit orașul vestic, Liov.
Situația se prezintă dramatic în estul țării, unde sunt lupte intense. Guvernatorul Luganskului le-a cerut oamenilor să fugă cât mai reușesc: vă vrem în viață și avem nevoie de voi! Infrastructura electrică este distrusă în mai multe zone, oamenii nu mai au gaze, lumină, și tot mai puține alimente, iar accesul la apă este limitat.
Update 12:30 Pierderile rusești cresc. Forțele defensive ale Ucrainei au provocat pierderi grele trupelor invadatoare. Potrivit Statului Major ucrainean au fost uciși 20.600 de militari ruși. Inamicul a mai pierdut:
-aproape 800 de tancuri (790)
-peste 2000 de blindate (2041)
-aproape 400 de sisteme de artilerie (381)
-130 de lansatoare multiple de rachete
-aproape 70 de echipamente de apărare antiaeriană (67)
-aproape 170 de avioane (167)
-aproape 150 de elicoptere (147)
-8 vedete rapide
-aproape 80 de vehicule de combustibili
-155 de drone
-27 de unități de echipament special
-4 complexe operațional-tactice de rachete
Update 12:15 Rusia a declarat că a atacat peste 300 de obiective ucrainene (între care capitala, Kiev, orașul Lviv, din vest, unde au fost uciși 6 oameni sub bombe, precum și Dnipropetrowsk). Viceșefa guvernului ucrainean, Vereșciuk, a reliefat că nici astăzi nu se vor deschide coridoare umanitare în estul țării. Rușii nu permit deschiderea lor. Nu puțini civili s-au refugiat în ruinele uzinei de oțel din Mariupol, aparent ultimul punct al rezistenței ucrainene din portul asediat de aproape două luni de trupele invadatoare, la Marea Azov. La Kremnina (în raionul Lugansk) rușii au deschis focul asupra unui automobil civil. Fapta, o crimă de război, s-a soldat cu patru victime omenești și un rănit.
Update 11:30 În cea mai nouă informare de presă, ministerul britanic al Apărării a declarat că situația Mariupolului este comparabilă cu ceea ce Rusia a comis în 1999, în Cecenia, și în Siria (Alep), în 2016, notează Sky News.
În 1999, armata rusă a invadat Cecenia, o micuță republică majoritar musulmană din sudul Rusiei, care se revoltase împotriva administrației de la Moscova și își cerea independența. În cursul a câteva luni, războiul provocat de Kremlin a ucis zeci de mii de oameni, iar capitala Groznîi a fost practic rasă de pe fața pământului. Acest război a constituit începutul domniei lui Vladimir Putin, numit de un Elțîn bolnav, drept succesor al său.
Cât privește Siria, Moscova a ajutat activ din punct de vedere militar, răstunarea de situație în războiul civil debutat cu protestele din timpul Primăverii Arabe, în februarie 2011. Deși pierdea războiul, Bashar Al Assad a primit un adevărat boost rusesc în 2015, prin sprijinul primit de la partenerii săi ruși, cu care a reușit să niveleze oraș milenar, Alep, prin bombardamente aeriene lansate fără discriminare. Rusia a rămas cu 2 baze navale militare în Tartus și Latakia și are o prezență permanentă în Siria.
Update 11:20 Șase morți și cel puțin 8 răniți, între care și un copil, la Liov după cele 5 bombardamente rusești care au lovit orașul, a anunțat guvernatorul regional, Maksym Kozytsky, citat de Daily Mail. Orașul se află în apropierea graniței cu Polonia și nu mai fusese targetat cu rachete, de câteva săptămâni. Cu o majoritate catolică, Liovul celebra astăzi a doua zi de Paști.
Update 10:40 Uzinele Azovstal au devenit un refugii și pentru femeile, copiii și alți adulți înfometați, speriați și însetați care nu au putut fugi din Mariupol, a declarat la un post TV ucrainean, șeful poliției din oraș, Mykhailo Vershynin, citat de cotidianul Ukrainska Pravda. Oamenii se află în buncărele plantformei industriale sau în depozitele de la Azovstal, de frica bombardamentelor, iar condițiile sunt oribile: nu au medicamente, mâncare, a mai spus comanantul poliției din oraș. Sunt mulți copii, bebeluși și bătrâni, femei disperate – situația este teribilă, a relatat din orașul-port asediat și distrus de forțele ruse, Vershynin.
Update 10:00 Armata rusă nu a reușit să înainteze nici măcar un centimentru în regiunea Lugansk, a anunțat Statul Major al Ucrainei, afirmând însă că trupele inamice au bombardat mai multe locuri, ucigând 2 persoane și distrugând complexul sportiv Olimp, scrie Ukrainska Pravda.
Sunt lupte în continuare pe frontul Siverskyi, în nord – estul țării, informează armata ucraineană, deoarece rușii încearcă să își consolideze pozițiile teritoriale de la granița dintre Ucraina și Rusia. Comandamentul de la Kiev a anunțat ieri că s-au observat date potrivit cărora, rușii își masează trupe din Belarus și alte zone centrale, spre frontul de nord-est și est al Ucrainei, ceea ce poate indica pregătirea unei ofensive majore.
5 rachete au tras forțele invadatoare ruse asupra Lvivului (Lvov/Lemberg), orașul cel mai vestic al Ucrainei, a anunțat în urmă cu scurt timp primarul Andriy Sadovyi, citat de Ukrainska Pravda. Echipele de salvare s-au îndreptat spre zonele afectate, iar numărul de victime și daunele provocate de acest atac vor fi evaluate în curând, a mai spus edilul. Bombardamentul s-a produs chiar în această dimineață.
17 aprilie – A 53-a zi de război
Update 20:45 Din această noapte, începând cu ora 12, niciun vas militar, comercial sau civil, aflat sub pavilion rusesc NU va mai putea acosta în porturile țărilor din UE, inclusiv din România. Măsura se aplică și navelor care și-au schimbat steagurile după 24 februarie pentru a fenta sancțiunile europene. Singura excepție va fi acostarea în caz de urgență.
Update 20:30 “Încep să cred că este inutil să se mai vorbească cu Putin” – este concluzia la care a ajuns premierul Italie, Mario Draghi, după ce i-a cerut liderului de la Kremlin să declare o încetare a focului, iar acesta i-ar fi replicat: “nu a venit timpul“, scrie Kyiv Independent, citând Corriere Della Serra. Șeful guvernului de la Roma a făcut aceste afirmații în cadrul unui interviu acordat cotidianului din peninsulă. Răbdarea pare să se fi epuizat chiar și în rândul dregătorilor italieni, cunoscuți ca având relații cordiale cu Moscova…din rațiuni economice, desigur.
Update 19:45 Mariupolul nu a căzut, a anunțat premierul ucrainean, Denys Șmyhal, citat de Sky News, după ce rezistența ucraineană din oraș a refuzat să dea curs ultimatumului lansat de ruși, în această dimineață.
Vom lupta până la moarte, ar fi declarat militarii din Brigada 36 de pușcași marini, Batalionul de Azov și alți membri ai forțelor ucrainene, refugiați pe platforma industrială a uzinelor Azovstal, deținute de oligarhul Ahmetov. Aceste uzine de fier și oțel sunt printre cele mai mari din Europa și au fost deja parțial distruse în bombardamentele rusești. Cu toate acestea, luptătorii ucraineni s-ar folosi de o adevărată rețea subterană, un oraș sub oraș, cum a fost numită de jurnaliștii ucraineni, astfel încât reușesc să împiedice capturarea totală a orașului.
Prim-ministrul guvernului de la Kiev a declarat că economia țării sale funcționează cel mult pe jumătate și Ucraina are mare nevoie de finanțare, scrie aceeași sursă. Șmyhal a anunțat că va avea întâlniri atât cu FMI, cât și cu Banca Mondială în zilele ce urmează pentru a obține fonduri de asistență și reconstrucție.
Update 17:20 Ministrul german al Agriculturii, Cem Özdemir, a avertizat că lumea s-ar putea confrunta cu o criză masivă de alimente, după ce au apărut indicii clare, spune înaltul oficial de la Berlin, că forțele ruse targetează în mod intenționat infrastructura agriculturii și depozitele cu provizii din Ucraina, conform Kyiv Independent. Özdemir a declarat că din acest motiv este neapărată nevoie ca Ucraina să primească mai multe arme din partea Vestului și echipamentul militar care îi va fi de folos pentru a contracara invazia rusă.
Update 17:10 Ucrainenii încearcă să elibereze Hersonul, oraș sudic ocupat de ruși, încă de la începutul invaziei, dar unde rezistența localnicilor a fost deosebit de puternică, manifestându-se prin refuzul colaborării cu inamicii și organizarea de proteste, cu mâinile goale.
Markian Lubkivskyi, consilierul ministrul apărării din Ucraina, a declarat sâmbătă, citat de Guardian, că forțele ucrainene desfășoară o operațiune specială de eliberare a orașelor capturate de ruși și crede la Hersonul va putea fi eliberat astăzi, după 3 zile de lupte. Rușii pierd controlul asupra orașului Herson. Ar fi prima victorie de acest tip pe care o înregistrăm de la 24 februarie, a mai spus consilierul ministerial, citat de ziarul britanic.
Update 17:00 În Lugansk, unde se dau lupte între trupele ucrainene și armata rusă invadatoare, 100.000 de localnici au rămas fără electricitate și gaz, a declarat guvernatorul regional, Serhei Haidai. Oficialul ucrainean a precizat pe Telegram că este vorba de 37 de localități care nu au gaz și 32 în care nu este nici curent electric, după avariile produse de atacuri.
La Severodonețk, din aceeași regiune, au fost săpate 400 de morminte numai de la începutul invaziei, ceea ce indică omucideri, notează Kyiv Independent, citândul pe guvernator. Haidai le-a cerut celor 20.000 de rezidenți care sunt încă în oraș să se evacueze de urgență. Oficialul a declarat că 70% din localitate este distrusă.
Update 16:30 Scene dramatice la Harkiv, surprinse în timpul operațiunilor de salvare, după atacurile de dimineață. Orașul a fost bombardat de mai multe ori ieri și astăzi, în ziua Paștelui catolic și al Floriilor pentru ortodocși. Ucrainenii din Harkiv, oraș asediat de la începutul războiului, nu s-au putut bucura de nicio clipă de respiro, deoarece forțele rusești au lovit cât se poate de dur municipiul – al doilea ca mărime din Ucraina.
Sunt cel puțin 5 morți și 13 răniți până la această oră, iar guvernatorul raionului Harkiv, Oleh Synehubov, a anunțat că armata rusă a lovit orașul de 23 de ori numai în ultimele 24 de ore.
Update 15:30 Calm în majoritatea țării, în afară de regiunile Herson, Nikolaev, Lugansk și Donețk, a precizat ministerul ucrainean al apărării, citat de Ukrainska Pravda. Lupte grele și bombardamente masive au lovit în special Harkivul, unde sunt mai multe victime.
Se luptă puternic pe frontul de la Izyum, în estul Ucrainei, unde rușii încearcă din răsputeri să spargă rezistența ucraineană, de mai multe zile. Forțele armate ucrainene au anunțat că ofensiva rusească în Donbass nu a putut debuta la turație maximă, așa cum era plănuit, grație defensivei solide, care a reușit să respingă atacurile.
“S-au pregătit de zile întregi, cu acumulare de trupe, muniție, regrupări, dar au eșuat în această a doua etapă a războiului lor, pentru că forțele noastre au răspuns ferm și puternic. Au aflat la fața locului că soldații lor mor de foame aici.“, a informat ministerul Apărării de la Kiev, citat de Ukrainska Pravda.
Update 13:00 Ocupanții ruși au lansat un ultimatum către rezistența ucraineană din Mariupol, în special cea organizată în uzinele Azovstal din oraș, cerându-le militarilor și civililor să se predea astăzi, 17 aprilie, fără arme sau muniții, conform declrației Ministerului rus al Apărării.
Moscova le cere naționaliștilor – pe care propaganda rusă de pretutindeni îi numește neo-naziști – să se predea din motive umanitare, ca orașul să poată fi salvat de forțele ruse, notează Ukrainska Pravda, citând ministerul Apărării rus. Li s-a promis cruțarea vieții, dacă vor da curs acestui ultimatum. Ucrainenii nu au răspuns acestui ordin.
Niciun coridor umanitar nu a fost deschis astăzi, a anunțat viceprim-ministra, Lyudmyla Denisova, care a avertizat că 100.000 de oameni suferă de foame și sete la Mariupol, potrivit cifrelor autorităților locale și rapoartelor primite de ONU. Invadatorii ruși s-au lăudat cu acordarea unor ajutoare umanitare astăzi în orașul port asediat de peste 7 săptămâni, însă oamenii au specificat că au primit doar pâine și apă. Propaganda din Rusia prezintă de peste o lună faptul că armata rusă acordă asistență umanitară și ajutoare ucrainenilor.
Update 11:30 Forțele ruse au mai pierdut 200 de oameni, în ultimele 24 de ore, informează autoritățile de la Kiev, care anunță că bilanțul soldaților inamici uciși a ajuns la aproximativ 20.300. Armata Ucrainei a reușit doborârea a 2 aeronave rusești, precum și distrugerea a 20 de blindate, 11 tancuri, 10 drone, 1 elicopter și mai multe lansatoare de rachete, în ultima zi, informează Kyiv Independent.

16 aprilie – A 52-a zi de război
Update 20:20 Italia își închide porturile pentru orice vas sub pavilion rusesc, începând de duminică, 17 aprilie, informează Kyiv Independent. Măsura face parte din pachetele de sancțiuni europene aprobate în ultimele 6 săptămâni și vizează inclusiv navele care și-au schimbat steagul după 24 februarie pentru a eluda sancțiunile.
Kremlin amenință Cehia cu consecințe grave dacă mai livrează arme grele Ucrainei, însă guvernul de la Praga a răspuns că nu se lasă intimidat de șantaj. Mosocva a pretins că republica cehă nu ar avea voie să livreze armamentul de origine sovietică pe care îl deține, fără permisiunea sa. Ministra Apărării, Jana Cernochova, a reacționat rapid, declarând că aceasta este o dezinformare, precum și un șantaj, iar țara sa nu acceptă aceste lucruri.
Update 19:30 Oligarhul ucrainean, Rinat Ahmetov, supranumit regele oțelului, a promis într-un interviu pentru agenția Reuters că va reconstrui orașul Mariupol, dar se va implica și în reconstrucția restului țării. Uzina sa, Azovstal, din acest oraș port, a fost bombardată zilele trecute de forțele ruse, însă Ahmetov continuă să fie cel mai bogat om din Ucraina. Compania lui Ahmetov, Metinvest, a declarat ieri că niciodată nu va opera sub ocupație rusească, mai scrie aceeași sursă.
Rinat Ahmetov este proprietarul celei mai de succes echipe de fotbal din Ucraina, Șahtior Donețk, la care a activat ca antrenor 12 ani, Mircea Lucescu, cu rezultate foarte bune la nivelul Ligii Campionilor, dar și în campionat. Lucescu antrenează acum rivala de o viața a lui Șahtior, Dinamo Kiev, având o afinitate specială pentru Ucraina. Antrenorul, în vârstă de 76 de ani și cotat ca cel mai de succes selecționer român la nivel european, a rămas la Kiev în primele săptămâni de război, declarând că va sta alături de echipa sa și nu va pleaca la greu. Din 2009, Mircea Lucescu este “Cetățean de onoare al orașului Donețk”.
Update 18:00 Situația devine tot mai tensionată la Mariupol, unde administrația locală a obținut informații că forțele invadatoare ruse se pregătesc ca de luni, 18 aprilie, să interzică libera circulație a persoanelor și să îi oprească prin decret pe toți bărbații peste 18 ani să părăsească localitatea. Consilierul local, Petro Andryushchenko, a declarat că rușii vor să îi înroleze forțat în armata lor pe unii dintre aceștui băieți și bărbați, care nu au reușit să părăsească Mariupolul, iar pe alții își propun să îi folosească la curățarea orașului.
Portul Mariupol este distrus, după o lună și jumătate de asediu și atacuri neîncetate al trupelor ruse, pentru care acest oraș este vital în legarea terestră a Crimeii de regiunea Donbass. Oamenii au murit de foame sau din lipsă de medicație, iar mulți au fost uciși în bombardamente sau împușcați în timp ce căutau mâncare ori încercau să se evacueze din oraș.
Președintele Volodymyr Zelenski a avertizat Rusia să nu îndrăznească să se atingă de ucrainenii din rezistența de la Mariupol, ori altfel capitolul negocieri va fi închis definitiv. Anunțul vine după ce militarii ucraineni și civilii din rezistența orașului ar fi primit din partea Moscovei apeluri de a se preda, scrie Kyiv Independent. Zelenski a declarat că ucrainenii nu uită faptul că în Rusia nu se poate avea încredere, mai ales după un episod asemănător din 2014, de la Ilovaisk, când forțele locale din Ucraina au acceptat oferta de a se preda, ca imediat după ce au lăsat armele jos să fie masacrați de separatiștii dirijați de Moscova.
Update 16:30 Zece mii de voluntari s-au înscris pentru a reconstrui Ucraina, spune Serviciul de Urgență al țării. În acest moment, majoritatea lucrează în raionul Kiev, curățând străzile, ajutând la îndepărtarea molozului și prin participarea la misiunile de salvare, care din păcate sunt mai mult operațiuni de scoatere a cadavrelor de sub dărâmături.
Un bilanț de acum 2 zile al oficialilor ucraineni, anunțau că cel puțin 900 de oameni au fost uciși în împrejurimile capitalei, însă căutările nu s-au finalizat. În bombardamentul din această dimineață de la Kiev și-a pierdut viața o persoană și alte câteva sunt rănite, citează Kyiv Independent.
Update 13:30 După o absență de câteva zile de la declarațiile ciudate privind borșul ucrainean (n.r. ca motiv de invazie), Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, s-a întors astăzi cu o declarați din partea guvernului său: Germania, SUA și aliații lor au finanțat și asistat logistic 30 de laboratoare cu arme biologice, pe teritoriul Ucrainei.
Nu este prima oară când Moscova face asemenea declarații nefondate despre așa-zisele laboratoare cu arme biologice, de la începutul invaziei ruse în Ucraina. În martie, ambasadorul Rusiei la ONU a avertizat că va prezenta imediat dovezi, iar mai apoi a renunțat să discute acest subiect. Acuzația nu are niciun fundament, dar pare să fie folosită pentru propaganda internă și pentru susținătorii guvernului rus din diasporă.
De cealaltă parte, liderul de la Kiev a avertizat că Putin ar putea folosit arme nucleare în Ucraina, din cauza situației de pe teren și a rezistenței ucrainenilor. Momentan, atacurile ruse s-au întrerupt în zona Donețskului, a informat la prânz, Serghei Haidai, din cauza ploilor. Oficialii militari ucraineni au avertizat însă că sunt atenți la mișcările forțelor navale ruse în Marea Neagră, unde rușii mai dispun de 3 nave care au inclusiv rachete de croazieră Iskander și Kalibr.
Update 13:30 Premierul britanic Boris Johnson și aproape tot cabinetul său de miniștri, precum și fosta șefă de guvern, Theresa May, au fost puși pe lista interdecției de intrare în Rusia, a anunțat Moscova. Internetul a reacționat rapid, făcând glume despre faptul că bieții demnitari englezi nu se vor mai putea bucura de vacanțele siberiene.
Prim-ministrul de la Londra este de mult timp ținta acuzelor Kremlinului, deranjat de faptul că Marea Britanie susține militar Ucraina, încă dinainte de invazia rusă, fiind vârful de lance occidental al suportului logistic și informațional acordat Kievului. Boris Johnson a fost blamat de oficialii de la Moscova ca fiind rusofob, acuză folosită de Rusia în ultimii 8 ani pentru a eticheta astfel orice critică la adresa politicii sale agresive și expansioniste.
Update 11:30 Slujbele de Paști nu se vor ține în noaptea de 24 aprilie, au informat autorițile de la Kiev, invocând siguranța ucrainenilor. Pe timp de noapte, restricțiile rămân în vigoare, iar oamenii sunt sfătuiți să stea în adăposturi, în timp ce bisericile vor fi închise de Paștele ortodox.

Se va face însă binecuvântarea coșurilor cu bucate, în timpul zilei, dar nu au fost oferite detalii precise despre cum se va desfășura acest ritual.
Ucraina este o țara majoritar ortodoxă, cu un procent de 67,8 credincioși, conform datelor oficiale din 2018 – în creștere față de anul 2000, în timp ce 1% sunt credincioși romano-catolici, 9,4% greco-catolici, 1,2% protestanți – în scădere masivă față de acum 2 decenii.
Catolicii și protestanții sărbătoresc Paștele în această noapte.
Între 100 și 300 de mii de cetățeni ucraineni sunt evrei, cu o concentrație mare în sudul țării, precum zona Odesa, unde există o veche populație autohtonă. Ei însumează între 0,3 și 0,5% din populația întreagă a țării. Astăzi, evreii din întreaga lume celebrează Pesah, Paștele evreiesc, sărbătoarea eliberării din robia egipteană.
În Ucraina, există și un procent de 0,6% credincioși musulmani, din rândul comunităților băștinașe de tătari, dintre care cea mai mare se afla în peninsula Crimeea, unde după anexarea de către Federația Rusă, această comunitate a fost supusă intimidării și unor acțiuni de epurare etnică: încarcerări, deportări.
Update 11:20 Kiev-ul a fost din nou bombardat în această dimineață, a precizat primarul Vitaly Kliciko pe Telegram, citat de Ukrainska Pravda. Atacurile s-au produs asupra cartierului mărginaș Darnyția, a mai spus edilul, care avertizase populația în urmă cu 10 zile, să nu se întoarcă în capitală, întrucât există informații credibile că rușii vor mai lansa atacuri. Nu există încă informații despre victime și distrugeri.
Președintele Zelenski a anunțat că un număr de minim 3000 de soldați ucraineni au fost uciși în luptă, de la începutul invaziei rusești, și zeci de mii sunt răniți, însă doctorii nu pot estima câți vor supraviețui.
Update 09:30 Forțele ruse ar fi dislocat în zona localității Izyum, 21 de batalioane tactice de luptă, a anunțat Statul Major al Armatei Ucrainei, care apreciază că această mișcare ar putea fi interpretată ca o pregătire de a ataca unitățile ucrainene de la Sloviansk, din spate, informează Ukrainska Pravda.
În regiunea Donețsk, armata rusă încearcă să își mențină pozițiile, au mai spus oficialii militari de la Kiev. La Harkiv, continuă atacurile neîncetate ale trupelor rusești asupra orașului, care rezistă, fiind asediat de la începutul războiului. Forțele Moscovei se regrupează și se întăresc în zona Harkiv, spune Statul Major ucrainean.

15 aprilie – A 51 – a zi de război
Update 23:10 Mai multe bombardamente rusești au avut loc în Ucraina astăzi, cu 8 victime la Harkiv, între care un bebeluș de numai 7 luni, și cel puțin 42 de răniți, informează Kyiv Post. 3 atacuri cu rachete au fost înregistrate și în raionul Kiev, a informat administrația locală, fără să precizeze locurile vizate. Și la Chernihiv, la nord de capitală, forțele ruse au lansat atacuri cu rachete, fără a se înregistra victime, citează aceeași sursă.
Zonele păreau mai sigure după retragerea de săptămâna trecută a trupelor ruse din jurul Kievului și din toată partea de nord a țării, însă armata ucraineană a avertizat încă de zilele trecute că se așteaptă la noi bombardamente asupra capitalei.
Update 22:45 Prima tranșă din echipamentul militar în valoare de 800 milioane de dolari, pus la dispoziție de SUA, va sosi în Ucraina în maxim 24 de ore. Este vorba despre 11 elicoptere, 18 tunuri Howitzer și 300 de drone Switchblade.
Nimic nu ne va convinge să renunțăm la strategia pe care am adoptat-o, a declarat purtătorul de cuvând al Departamentului de Stat, după ce Washington Post susține că ar fi primit o copie după o notă diplomatică trimisă de Moscova Casei Albe, avertizând că vor exista consecințe neașteptate dacă SUA livrează aceste arme Ucrainei.
Update 22:00 Fondul Monetar Internațional se pregătește pentru reconstrucția masivă a Ucrainei, a declarat șefa FMI, Kristalina Georgieva, notează Kyiv Independent. FMI și-a mărit la 1,4 miliarde de dolari fondurile alocate pentru țara aflată în război și urmează noi planuri și finanțări, a mai spus fosta comisară UE, Georgieva.
Autoritățile ucrainene au primit deja peste 70.000 de plângeri legate de distrugerea locuințelor, însă proporția dezastrului este mult mai mare, cu localități pur și simplu rase de pe fața pământului, sute de spitale avariate și câteva zeci distruse, sute de școli distruse, precum și infrastructura rutieră, feroviară și aeriană afectată.
Update 18:45 Zeci de străzi, piațete, stații de metrou și locuri simbol din Kiev care amintesc de Rusia, vor fi redenumite, a declarat primarul Capitalei, Vitaly Kliciko, menționând că decizia a fost aprobată în consiliul local. Spre exemplu, a afirmat edilul, Piața Prieteniei se va numi Eroii Mariupolului, notează Sky News. Ucrainenii nu mai vor să aibă nimic de a face cu amintirea agresorului, spun oficialii de la Kiev, după războiul declanșat gratuit împotriva țării lor și atrocitățile comise față de localnici.
Autoritățile din orașul-port Mariupol acuză invadatorii ruși, care ocupă părți din oraș, că s-ar fi apucat de exhumat cadavrele localnicilor uciși, ca să își acopere urmele. Ucrainenii susțin că trupele ruse au adus la Mariupol 13 crematorii mobile.
Update 18:30 Aproximativ 2900 de oameni au fost evacuați astăzi, din zonele ocupate de ruși, inclusiv 363 din Mariupol, au anunțat autoritățile ucrainene, reluate de Sky News. Oamenii au fost salvați din orașele Mariupol, Berdiansk, Tokmak, Enerhodar și Sievierodonetsk. Luptele intense continuă în zona Harkivului și la Mariupol, dar aceste două orașe martir nu au căzut în mâinile rușilor iar rezistența militară și civilă continuă.
Update: 17:00 SUA au ignorat o amenințare rusă ”cu consecințe imprevizibile” conținută într-o notă diplomatică a Moscovei, remisă marți oficialităților din Washington, pentru cazul perpetuării ajutoarelor militare americane acordate Ucrainei. Americanii au anunțat ulterior un nou pachet de ajutoare militare, cu tot cu elicoptere, destinate forțelor armate ale Kievului.
Update 16:30 În Rusia conștiința publică pare scufundată în pseudorealitate și delir. Dintr-un reportaj al ziarului elvețian Neue Zuercher Zeitung, intitulat ”Război? Care război? Populația Rusiei trăiește într-o lume paralelă”, reiese că propaganda și represiunea n-au rămas fără efect asupra rușilor de rând. Care cred că în Ucraina ar avea loc un ”război civil”, că ”de vină” pentru acest conflict ar fi ”Zelenski” și, mai ales, ”americanii”, care ar fi împresurat și amenințat Rusia și care ar trebui alungați de la Kiev.
Rușilor, mai-marii din Parlament și propagandiștii de la televiziuni le spun că Rusia ”își va atinge, în liniște, toate obiectivele”, că ”americanii trebuie siliți să vină la masa negocierilor”, că ”se speră că războiul nu va avea loc”, că ”statul lui Zelenski practică terorism, iar diplomația nu mai e practicabilă”. De faptul că Moscova a declanșat un război de agresiune nu pare să fi auzit cineva. ”Ucraina atacă” iar ”operațiunea specială” a Rusiei (una eminamente ”defensivă”, se înțelege) s-ar derula integral ”conform dreptului internațional”.
Update 16:00 Cancelarul german Scholz, ezitant în continuare, e supus unei presiuni interne crescânde. Și partenerii săi liberali și ecologiști din coaliția guvernamentală și chiar și voci din Biserica Evanghelică cer ajutorarea mai consistentă a eforturilor militare defensive ale Kievului și – sau – manifestă o atitudine favorabilă exportului de arme grele, precum tancurile, în Ucraina. La rândul său, ministru de externe ucrainean, Kuleba, și-a reînnoit solicitarea acestor arme germane, vitale pentru recucerirea de teritorii caputurate de ruși.
Refuzul livrării acestor arme e în continuare poziția extremiștilor de stânga, postcomuniști, de felul însărcinatului cu afaceri al grupului parlamentar al Partidului ”Stânga”/”Die Linke”, din Bundestag, Korte. La fel gândesc militanții pacifiști din Republica federală și unii lideri politici de dreapta și de extremă dreapta din filorusa Germanie răsăriteană, un teritoriu ocupat, sugrumat, violat și maltratat timp de aproape o jumătate de veac de trupele armatei roșii.
Update 15:50 Se estimează că aproximativ 40-50.000 de locuitori ai Kievului se întorc zilnic în capitală, în ciuda avertismentelor primarului. Vitali Kliciko atrăsese atenția asupra pericolului persistent al unor bombardamente și tiruri cu rachete rusești.
Update 15:30 Forțele ucrainene anunță distrugerea unui elicopter de luptă de tip K – 52. Aparatul de zbor fusese forțat anterior să aterizeze. Rușii au bombardat cartiere de locuințe la Nikolaev. Șapte civili au fost uciși ieri și alți 27 răniți, potrivit aceleași surse, în tirul îndreptat de militari ruși asupra unor autobuze lângă localitatea Borova în raionul Izium.
Update 12:30 Rusia afirmă că a cucerit uzina siderurgică Ilici, aflată în centrul ultimelor lupte din asediatul Mariupol. Ucrainenii n-au comentat. Sergiy Volina, comandant al celei de-a 36-a brigade ucrainene de marină a fost reluat la ora 10 dimineața de Kiev Independent declarând că ”situația din Mariupol e critică”. Orașul e asediat de la finele lunii februarie. În reacție la scufundarea navei lor amiral, Moskova, trupele invadatoare afirmă că ar fi bombardat o uzină din Kiev care ar repara rachete de tipul Neptun, cu care forțele ucrainene afirmă că au scufundat crucișătorul lansator de rachete, a cărui muniție a explodat în Marea Neagră. În capitala ucraineană s-au auzit azi cele mai ample explozii de când trupele ruse s-au retras din suburbiile capitalei, în care au comis numeroase crime de război și ceea ce unii experția firmă a fi un genocid.
Update 11:05 Uniunea Europeană s-ar pregăti să introducă un embargo la nivel comunitar, asupra petrolului rusesc, după 24 aprilie, anunță ziarul New York Times, citând surse de la Bruxelles, care spun că documentul se pregătește deja, însă nu va fi publicat înainte de rezultatul alegerilor prezidențiale din Franța. Marine Le Pen se va înfrunta cu președintele în exercițiu, Emmanuel Macron, duminica viitoare, pentru a doua oară. Ecartul dintre cei doi este de doar câteva procente, iar analiștii nu cred că aceasta va fi o victorie ușoară pentru liderul de la Elysee.
Șefa Adunării Naționale a declarat recent că nu susține embargourile pe produsele energetice din Rusia și ar vrea ca NATO să aibă o relație apropiată cu Rusia. Le Pen este o admiratoare și amică a lui Vladimir Putin, fiind decorată de Kremlin și susținând încă din 2014, anexarea Crimeii.
Nici președintele Macron nu are relații foarte reci cu omologul său de la Moscova, cu care întreține o discuții cordiale, menținând un contact telefonic cu acesta, în fiecare zi. De altfel, Franța lui Macron nu s-a arătat foarte dispusă să livreze arme grele Ucrainei, oferind însă o asistență umanitară – cum sunt, de pildă, 24 de vehicule speciale și 50 de tone de echipament pentru operațiunile de salvare, anunțate astăzi.
Update 10:25 Directorul CIA, William J. Burns, a declarat că nu există nicio dovadă care să indice că Putin s-ar pregăti să folosească arme nucleare în războiul din Ucraina, însă, lipsa de rezultate de pe teren l-ar putea tenta să le utilizeze ca să își asigure o victorie tactică, scrie New York Times, preluat de Kyiv Independent.
Pușcașii marini care țin rezistența Mariupolului, alături de Batalionul de Azov, cere administrației de la Kiev să spargă asediul orașului, notează aceeași sursă. Comandanții forțelor armate ucrainene au declarat joi noaptea că nu pot dezvălui detalii ale operațiunii care implică eliberarea Mariupolului, din motive evidente.
Update 09:50 85% din cadavrele pe care le-am găsit la Bucea au gloanțe în ele, a declarat primarul localității martir de lângă Kiev, Anatoliy Fedoruk, pentru un post local, citat de Interfax. Edilul a precizat că autoritățile și voluntarii au făcut săpături în parcuri, grădinile caselor, pe marginile drumurilor, unde au găsit dovezi clare că este vorba despre crime cu premeditare.
Update 09:40 Președintele Zelenski le-a mulțumim ucrainenilor pentru rezistența lor curajoasă în cele 50 de zile de război, într-o adresare video postată noaptea trecută pe social media. Îmi amintesc primele zile, când liderii occidentali îmi spuneau să plec din Kiev. Ce n-au știut ei este cât de viteji sunt ucrainenii, cât de mult își iubesc țara și libertatea și posibilitatea de a trăi cum vor ei, a declarat liderul Ucrainei, vizibil emoționat.
Update 9:00 Crucișătorul Moskva s-a scufundat noaptea trecută, a confirmat Ministerul rus al Apărării, după ce se deplasa, fumegând, spre Sevastopol, în peninsula Crimeea. Cauza distrugerii navei este încă necunoscută: ucrainenii susțin că au lovit-o cu o rachetă, în timp ce rușii afirmă că un incendiu a izubucnit la bord, în timp ce nava se afla în apropierea portului Odesa. Marinarii ar fi fost evacuați înainte de scufundare, spun autoritățile Kremlinului, în expertul în politică internațională, Sergej Sumlenny, informează că doar 54 de oameni ar fi fost evacuați, în timp ce crucișătorul avea un personal format din 500 de persoane.
Scufundarea acestei nave impresionante este un dezastru pentru flota Rusiei, deoarece Turcia nu îi mai permite introducerea altui crucișător în Marea Neagră, prin strâmtorile sale, iar Moskva dispunea de un sistem anti-radar vital pentru forțele ruse. Mai mult, conform lui Sumlenny, este cea mai mare pierdere maritimă a Rusiei, de la distrugerea vasului Marat, în 1941, tot în Marea Neagră (fără a include nava de război Novorossiysk, scufundată în 1955). Marea Neagră pare că nu este o mare prea favorabilă Rusiei, scrie fostul director al Fundației Boell.
Dat fiind numele său, Moskva, crucișătorul este fără îndoială un simbol al Federației Ruse, iar distrugerea sa de către forțele ucrainene, dacă se confirmă, este și o uriașă lovitură de imagine. Crucișătorul este o navă de război de clasa întâi, rapidă, care servește ca avantgardă în misiunile de recunoaștere, spre exemplu.
14 aprilie 2022 – A 50-a zi de război
Update 22:30 Batalionul de Azov, unul dintre principalele regimente care apără Mariupolul, a declarat pentru Radio Svoboda, citat de Ukrainska Pravda, că asediul asupra orașului poate fi spart. Comandantul adjunct, Sviatoslav Palomar, susține că așteaptă ordine de la forțele armate ucrainene.
Experții britanici, estimau dimineață la Sky News, că Mariupolul va cădea în câteva ore, din cauză că trupele ruse ocupă deja o parte din portul ucrainean și unitățile de apărare nu mai au nici muniție, nici mâncare, după cum informaseră pușcașii marini din Brigada 36, marți. Militarii au reușit să fie salvați de Batalionul de Azov și au înregistrat ieri noapte un video comun, ca să infirme anunțul forțelor ruse că s-ar fi predat lor.
Primarul Boycenko estimează un număr de 21.000 de morți, ca urmare a celui mai crunt asediu desfășurat în Ucraina de la începutul războiului. Este remarcabil pentru întreaga lume că Mariupolul nu fost capturat nici până în prezent. Imagini cu spațiile verzi de pe bulevardele orașului, în care sunt morminte improvizate cu cruci și diverse obiecte, au circulat ieri pe rețelele de social media.
Update 19:30 Bombardamentele și atacurile rusești au distrus de la începutul războiului 24 de spitale și au avariat 324, a anunțat ministrul sănătății din Ucraina. Autoritățile se bazează în prezent pe spitalele mobile, care au fost asigurate de alte state, precum este cel mai mare dintre ele, pus la dispoziție și dotat de Israel. Există planuri de reconstrucție însă din cauza războiului ele rămân la stadiul de proiecte.
Forțele armate ucrainene ar fi distrus un pod care traversa râul Dnipro, în dreptul localității Izyum, chiar în momentul în care un convoi militar rusesc îl traversa, anunță Sky News, citând anunțurile oficialilor de la Kiev, care au fost însoțite de fotografii. Autoritățile ucrainene se tem de un atac masiv în zona Harkiv, după ce un canal Telegram de propagandă rusă ar fi anunțat acest lucru, în mod similar cu atacul de la Kramatorsk, a informat pe Twitter deputata ucraineană, Lesia Vasylenko, din Rada de stat. Aceeași sursă informează că la Herson, oraș ocupat de forțele invadatoare în urmă cu o lună, rușii ar fi făcut o închisoare pentru ucraineni, arestând deja 150 de oameni, care s-au opus ocupației.
Update 18:30 Uniunea Europeană a eliminat vidul legislativ care permitea livrarea de arme către Federația Rusă, informează Kyiv Independent. Potrivit datelor furnizate de Comisia Europeană, statele europene au vândut Rusiei arme și muniției în valoare de 39 milioane de euro, numai în 2021, cu 50% mai mult decât în anul precedent. Cei mai mari exportatori de arme către Federația Rusă: Franța și Germania, informează agenția Reuters, citând datele Bruxelles-ului.
UE a interzis exporturile de arme către Rusia, după anexarea ilegală a Crimeii în 2014, însă un vid legislativ a permis țărilor europene să facă în continuare afaceri cu Moscova în domeniul militar, livrând anual echipament în valoare de zeci de milioane de euro: exista o clauză care permitea exporturile în baza contractelor încheiate înainte de august 2014.
Update 18:15 Germania a reținut cel mai mare super-iacht din lume, deținut de sora oligarhului rus, Alisher Usmanov, informează marile agenții internaționale. Tot astăzi, un tribunal din Jersey, considerat paradisul fiscal al Marii Britanii, a dispus înghețarea fondurilor și bunurilor în valoare de 7 miliarde de dolari ale lui Roman Abramovici, fostul patron al echipei Chelsea. Guvernul britanic a anunțat în urmă cu scurt timp sancționarea lui Eugene Tenenbaum, director al echipei londoneze, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, anunță BBC. Chelsea a ratat marți calificarea în semifinalele Ligii Campionilor, după un meci dramatic cu super-campioana, Real Madrid.
Update 16:30 Moscova reacționează cu amenințări la anunțul privind deciziile Suediei și Finlandei de a adera la NATO. Fostul președinte, Medvedev, actual șef-adjunct al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a avertizat că nu va mai exista regiune baltică fără arme nucleare, făcând referire la desfășurarea unor arme nucleare în enclava rusească Kaliningrad. Medvedev a mai anunțat că țara sa își va întări granițele și va aduce număr semnificativ de forțe navale în Golful Finlandei.
Expertul în securitate și cooperare, Samuel Ramani, a demontat amenințările Kremlinului, dezvăluind că Rusia are deja rachete nucleare la Kaliningrad, așadar prezența unor arme nucleare în regiune nu este deloc ceva nou și că ar fi doar un bluf al lui Medvedev. Ramani, membru al think-thankului RUSI, a atras însă atenția că rușii ar putea crea probleme traficului maritim civil și comercial, dacă își sporesc prezența în Golful Finlandei.
Ministrul lituanian al Apărării a răspuns amenințărilor venite de la Moscova: Că Rusia amenință nu e nimic nou pentru noi. Au arme nucleare, vehicule și depozite în Kaliningrad. Comunitatea internațională știe foarte bine acest lucru.
Update 11:45 Imagini dintr-un subsol de școală în care 300 de oameni, între care zeci de copii, au fost ținuți ostatici timp de aproape 1 lună, au fost publicate de Associated Press, citat de Ministerul ucrainean al Apărării. Oamenii au scrijelit numelor celor care au murit acolo, la Yahidne, pe pereți – este vorba de 18 persoane, decedate în acel iad. Mărturiile celor care au supraviețuit, între care și profesori, sunt devastatoare și vor fi înregistrate pentru procesele împotriva forțelor ruse invadatoare.
Update 11:35 Austria poate continua să își plătească gazul important din Rusia, în euro, a declarat cancelarul de la Viena, Karl Nehammer, dezvăluind că a fost chiar propunerea lui Vladimir Putin, pe care l-a vizitat luni, la Moscova, citează Sky News.
Anunțul a luat prin surprindere Occidentul, pe care Putin l-a șantajat, cerând ca gazul din Rusia, vital economiilor europene, să fie plătit în ruble. Statele europene au refuzat la unison întrucât contractele cu companiile rusești specifică clar plata în euro sau dolari,
Update 11:15 Washingtonul furniza Kievului mult mai multe informații despre pozițiile forțelor ruse din Donbass, pentru a ajuta armata ucraineană să le tințească eficient, în contextul intensificării luptelor pe frontul de est, anunță WallStreet Journal, citat de Hromadske.
Anunțul vine în contextul a aceea ce analiștii numesc o schimbare de abordare a cancelariei americane (dar și a celor occidentale) față de Ucraina, după masacrele și atrocitățile ieșite la iveală în ultimele două săptămâni. SUA va acorda Ucrainei și un pachet de asistență militară în valoare de aproximativ 800 milioane de dolari, pentru a contracara ofensiva trupelor invadatoare ruse, scrie aceeași sursă.
Update 10:30 Moskva arde. Nava amiral a flotei de război rusești din Marea Neagră, crucișătorul lansator de rachete Moskova, care a participat la capturarea Insulei Șerpilor, arde după un atac cu rachetă navală, afirmă ucrainenii, după ”un incendiu izbucnit la bord” care ar fi aruncat în aer muniția de pe navă, zic rușii.
Ucrainenii au mai aruncat în aer un convoi rusesc de vehicule militare cu tot cu podul pe care circulau în raionul Harkiv, pe drum spre Izium, unde urmau să întărească garnizoana locală a forțelor invadatoare. Care au început în sudul Ucrainei, potrivit Kievului, să recruteze ucraineni ca să participe de partea Rusiei la război. Concomitent, la Harkiv, rușii și-au continuat crimele de război, bombardând un cartier de locuințe. Raidul s-a soldat cu cel puțin patru victime omenești și numeroși răniți.
Pe frontul politic, Kievul a negat că Ucraina ar fi anulat vizita șefului statului german, iar asupra conducerii germane se exercită ample presiuni să pună capăt litigiului cu Kievul pe tema vizitei la Zelenski a președintelui Steinmeier și pe subiectul furniturilor de arme grele, cu tot cu tancuri, pe care cancelarul Scholz continuă încă să ezite să le aprobe. Critici aspre la adresa lui au formulat parteneri din coaliția guvernamentală germană, care, ca și mulți comentatori, l-au calificat drept ezitant, șovăitor și nehotărât.
13 aprilie – A 49-a zi de război
Update 23:35 Moscova amenință că va bombarda din nou Kiev-ul, dacă ucrainenii nu încetează acțiunile subversive și atacurile, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerul rus al Apărării, Igor Konashenkov. Comandanții armatei ucrainene nu au exclus posibilitatea ca forțele ruse să atace din nou Kiev-ul, nici după retragerile acestora și regruparea spre est și sud, unde se pregătesc de o ofensivă majoră.
Update 23:20 Bombardamente rusești în această noapte la Harkiv, în cartierul Nemyshlianskyi: trei persoane au fost ucise și patru rănite, într-un atac asupra clădirilor din oraș, au anunțat oficialii locali, citați de Ukrainska Pravda. Autorității au lansat și astăzi un apel către populație să rămână în adăposturi și să nu se întoarcă acasă – dacă mai există locuințele lor – întrucât rușii își continuă campania de bombardamente.
Situația de pe front a fost prezentată de Ministerul britanic al Apărării prin harta de mai jos. Se poate observa că sunt concentrări masive de trupe în est și sud, însă trupele ruse nu au înregistrat un avans în punctele cheie, precum Mariupol sau Nicolaiev, ori Harkiv și Kramatorsk.

Update 21:00 Două treimi din refugiații ucraineni din capitală s-au întors acasă, a reliefat primarul Kievului, Vitali Kliciko. Primarul, reluat de Kiev Independent, îi avertizase pe concitadinii săi să-și amâne repatrierea ca să nus e expună riscului bombardamentelor.
Update: 20:50 Trupele ruse încearcă să încercuiască forțele ucrainene din Donbass, a declarat ministrul ucrainean al apărării, Reznikov. El a cerut să li se dea ucrainenilor arme cu bătaie lungă, cu care, potrivit lui, planul rusesc de împresurare a militarilor ucraineni va putea fi zădărnicit.
Update 20:45 La Melitopol, oraș ocupat de trupele invadatoare, forțe ucrainene clandestine au ucis 70 de militari ruși, relevă Ukrainska Pravda, citând surse ale serviciilor secrete ale armatei Ucrainei. Indivizii uciși, între care și ceceni din trupa lui Kadârov au fost omorîți în timp ce patrulau în oraș.
Update 16:00 Zece vase rusești care staționau în portul Odesa au fost rechiziționate de autoritățile ucrainene, informează publicația Kyiv Independent citând serviciul de frontieră. Este vorba despre 8 nave cargo și 2 petrolifere, care vor fi acum folosite de forțele navale ucrainene.
Update 15:50 Cel puțin 100 de oameni au fost uciși de forțele ruse în raionul Sumy, în timpul ocupației, a anunțat șeful administrației militare a regiunii din nord-estul Ucrainei, citat de postul Hromadske. Oficialul ucrainean a precizat că misiunile de căutare vor continua. În regiunea Kievului au fost ucise 720 de persoane, conform cifrelor furnizate astăzi de autoritățile locale, care se așteaptă la o creștere a numărului pe măsură ce voluntarii avansează printre dărmâturi. Nu au fost scoase toate cadavrele în orașe ca Borodianka, unde bombe de jumătate de tonă au lovit blocurile de locuințe în timp ce oamenii se aflau acasă.
Localitățile Jitomir și Poltava au fost bombardate de forțele ruse, în cursul zilei de astăzi, au anunțat autoritățile locale, citate de Kyiv Independent, fără a se înregistra victime.
Update 13:15 Aflat între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidențiale, Emmanuel Macron refuză să folosească termenul de genocid cu privire la acțiunile armatei ruse în Ucraina, motivând că ucrainenii și rușii sunt frați, notează Kyiv Independent. Voi rămâne în continuare foarte atent în ceea ce privește termenii folosiți, a spus președintele în exercițiu, care se va înfrunta în turul 2 cu eterna sa adversară, Marine LePen. Macron a fost criticat dur după ce a anunțat că vorbește aproap zilnic ore întregi la telefon cu președintele Putin. Despre o vizită la Kiev, liderul de la Elysee a spus că o va face dacă va fi nevoie, nearătând prea mult entuziasm cu privire la această perspectivă.
Liderii Poloniei și ai țărilor baltice – Letonia, Lituania și Estonia- se află astăzi în capitala Ucraina într-o vizită de solidaritate cu poporul ucrainean. România nu a dat niciun semnal că șefii de stat și guvern ar dori să viziteze Kiev-ul. Președintele Iohannis s-a aflat astăzi la baza militară de la Kogălniceanu.
Update 11:40 Pentagonul analizează posibilitatea de a trimite Ucrainei un echipament militar divers, care să inclusiv vehicule Humvee, elicoptere Mi-17, tunuri howitzer, drone de apărare și costume de protecție în cazul unor atacuri chimice sau biologice, a anunțat purtătorul de cuvânt John Kirby, citat de Washington Post. Acestea vor face parte dintr-un nou pachet militar de 750 milioane de dolari, destinat apărării Ucrainei.
Surse diplomatice au declarat ieri că SUA nu se va opune unui transfer de avioane de vânătoare MIG-29, din Slovacia în Ucraina, însă informația nu este momentan confirmată. Reamintim că Slovacia și-a donat singurul sistem anti-aerian S-300, țării vecine, săptămâna trecută, și va primi la schimb din partea Alianței, un sistem Patriot.
Noaptea trecută, forțele ruse au bombardat din nou orașul Harkiv, dar și o stație de tren din centrul țării, distrugând infrastructură esențială. Trupele ruse sunt concentrate pe zona de sud și est, în încercarea de a sparge rezistența ucraineană și a cuceri teritorii. În această ecuație, orașul martir Mariupol este un punct esențial, întrucât leagă Crimeea de Donbass.
Update 11:30 România și Bulgaria se află de astăzi sub protecția forțelor aeriene britanice și olandeze, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Alianței Nord-Atlantice, Oana Lungescu. Acestea vor asigura spațiile aeriene ale celor două state NATO, preluând misiunea de la italieni și spanioli.
Update 11:20 Îmbarcându-se la bordul aeronavei sale Airforce 1, în Iowa, președintele american Joe Biden a declarat că își menține afirmația conform căreia ceea ce face Rusia în Ucraina este genocid. Liderul de la Casa Albă a folosit acest termen nu o dată, ci chiar de două ori, iar noaptea trecută a ținut să precizeze că nu își va retrage niciuna din declarații, dat fiind că dovezile devin din ce în ce mai clare.
Îi spun genocid pentru că devine tot mai clar că Putin vrea să radă toată Ucraina. Dovezile sunt grăitoare!
Președintele Biden
Niciun coridor umanitar nu va fi disponibil astăzi, au anunțat oficialii ucraineni, după ce autobuze pline de oameni care încercau să ajungă la Zaporijie, sunt blocate de ieri și nu pot înainta spre orașul liber.
La Mariupol, primarul Boycenko a vorbit ieri despre un număr de minim 10.000 de morți, a anunțat Associated Press, subliniind însă că oamenii săi estimează din nefericire o cifră care s-ar apropia de 20.000 de localnici uciși în cele peste 6 săptămâni de asediu. Pușcașii marini ucraineni care nu mai aveau ieri nici muniție, nici mâncare, s-ar fi predat, anunță Sky News, însă informația nu a fost confirmată de guvernul de la Kiev. Este vorba despre 1000 de militari care au ținut rezistența orașului, parțial ocupat de trupele ruse.
Update 11:10 O ofertă de nerefuzat: asta îi propune liderul de la Kiev, omologului său rus, Vladimir Putin, după ce noaptea trecută, serviciile secrete ucrainene l-au prins de finul fugar al dictatorului de la Kremlin. Oligarhul pro-rus, Viktor Medvedciuk, ar putea fi dat la schimb rușilor, pentru mai mulți prizonieri de război, informează Sky News, citându-l pe Zelenski care a declarat că forțele sale iau în calcul această posibilitate din motive de securitate.

Update 11:00 Refuzul președintelui Zelenski de a-l primi la Kiev pe președintele Steinmeier, care ar fi vrut să se alăture vizitei în Ucraina a președintelui Duda și a liderilor baltici a stârnit în Germania mai puțină înțelegere decât critici și condamnări. Un val de osândiri care mai de care mai dure s-a abătut asupra lui Zelenski. Deși majoritatea comentatorilor înțeleg motivele, rezervele și justificările liderului ucrainean, mulți cred că vexarea unui președinte german care și-a asumat în parte greșelile grave comise în trecut fie singur, fie alături de Gerhard Schröder și Angela Merkel, vădește lipsă de tact diplomatic, e contraproductivă din punctul de vedere al furniturilor de arme și o greșeală tactică și în războiul informațional împotriva propagandei ruse.
12 aprilie – A 48-a zi de război
Update 23:50 Ucraina nu și-a schimbat poziția în negocieri, afirmă șeful negociatorilor ucraineni. David Arakhamiia a declarat că, la Kiev, se aderă în continuare la Comunicatul de la Instanbul, dar spre deosebire de partea rusă, care-l interpretează altfel, ”Ucraina nu mai acceptă luarea în considerare a unor întrebări suplimentare, care n-au fost incluse în Comunicatul de la Istanbul”.
Update 23:40 Britanicii au respins afirmațiile ruse, potrivit cărora în războiul din Ucraina totul s-ar derula ”conform planului”. Potrivit Londrei situația e la antipod. ”Planul rusesc dă greș” cu 6 generali ruși uciși pe front, mari distrugeri de echipament și soldați ruși care-și atacă propriii comandanți.
Update 22:15 Autoritățile ucrainene l-au arestat pe omul lui Putin din Ucraina, Viktor Medvedciuk. Cel mai mare oligarh pro-rus al Ucrainei și tatăl finei lui Putin a fost prins în uniformă militară ucraineană, după ce fugise din arest la domiciliu la 28 februarie. Insul capturat de SBU – serviciile secrete ucrainene, e un magnat, politician și agent de influență pro-rus căutat pentru trădare, ajutorarea dușmanului și transmitere de informații militare. Potrivit autorului americano-scandinav Anders Aslund, Medvedciuk a fost unul din primii oligarhi ucraineni, în anii 90, și-a făcut averea cu gaz rusesc, apoi a intrat ăn politică, devenind foarte influent ca șef de cabinet al președintelui pro-rus Kucima și patron al cenzurii draconice a presei. După revoluția portocalie din 2004 a început să facă bine orchestrate campanii pro-ruse și să devină pupila tiranului de la Kremlin, care l-a răsplătit cu o companie petrolieferă rusească. Apoi a controlat diverse posturi tv în Ucraina, devenind probabil și unul din principalii consilieri ai lui Putin pe chestiuni ucrainene.
Update 22:10 SUA dețin ”informații credibile” că Rusia ar putea utiliza agenți chimici în ofensiva sa asupra orașului asediat Mariupol. Declarația, scrie Telegraph, aparține șeful diplomației americane, Blinken.
Update 20:00 2.600 de oameni au fost evacuați azi în Ucraina, inclusiv 208 din Mariupol, scrie Ukrainska Pravda. Potrivit ziarului, rușii au blocat convoaie de autobuze care urmau să evacueze civili din Berdiansk, Tokmak și Enerhodar spre a-i duce la Zaporijia.
Update 19:35 Ucraina nu uită: președintele german Steinmeier, care în 2014 a condus negocierile de la Minsk în calitate de șef al diplomației de la Berlin, nu este binevenit la Kiev, a informat ziarul BILD, citat de agenția est-europeană NEXTA. Aflat astăzi la Varșovia, după ce săptămânile trecute și-a recunoscut greșelile de abordare a politicii față de Rusia și Ucraina, Steinmeier a confirmat că ar fi vrut să meargă la Kiev, să se întâlnească cu omologul său ucrainean, pentru a transmite un mesaj de solidaritate, dar că acest lucru nu se va întâmpla.
Zelenski nu a dorit vizita social-democratului Steinmeier, care în 2014, odată cu anexarea Crimeii de către Rusia, a condus o politică împăciuitoristă față de Moscova, în detrimentul națiunii ucrainene. Spre deosebire de el, fosta cancelară a Germaniei, cândva șefa de guvern a lui Steinmeier, nu și-a renegat politicile față de Ucraina și favoritismul arătat Rusiei în repetate rânduri. Este un moment de tensiune între Kiev și Berlin, deși președintele german are doar un rol simbolic în afacerile statului și ale guvernului, condus de colegul său de partid, Olaf Scholz.
Update 19:15 Putin omoară speranțele într-o soluție negociată a conflictului. Tratativele sunt într-un punct mort a spus el, reluat de Bloomberg. Liderul de la Kremlin a anunțat continuarea operațiunilor militare. Negocierile par să se fi împotmolit o dată ce s-au descoperit crimele de război ale Rusiei.
Update 16:30 La Bucea au fost asasinați de forțele ruse peste 400 de oameni. E vorba de civili, a precizat șeful administrației militare regionale, Oleksandr Pavliuk, reluat de Kiev Independent.
Update 16:10 Președintele Zelenski avertizează că regimul Putin ar putea pregăti o nouă eră a terorii, cu atacuri chimice. Potrivit lui, la Mariupol au fost uciși cel puțin zece mii de oameni. S-au vehiculat acuze privind un atac chimic la Mariupol. Șefa diplomației britanice a declarat că se verifică dacă un astfel de atac a avut loc. În acest caz, ”toate opțiunile (militare) sunt pe masă”, a reliefat textual șeful Statului Major britanic. Victimele substanței despre care s-a spus că a fost răspândită la Mariupol de invadatori se află ”în condiții satisfăcătoare”, relevă Ukrainska Pravda. Separatișltii au negat că ar fi folosit arme chimice. Președintele Putin afirmă că Rusia nu va putea fi izolată și că ”operațiunea” sa din Ucraina era inevitabilă, din unghiul securității ruse, dat fiind prezumtivul ”antirusism” din Ucraina. Potrivit OMC, comerțul mondial s-ar putea înjumătăți din pricina războiului din Ucraina.
Update 12:40 Mesaj video emoționant înregistrat în această dimineață de trupele ucrainene din Marină, care conduc rezistența armată a Mariupolului. Este vorba de Brigada 36 din Marină, care anunță, printr-o înregistrare video publicată de jurnalista Natalia Nahorna, că nu mai au nici mâncare, nici muniție și sunt înconjurați de forțele ruse.
”Slavă Ucrainei! Noi suntem apărătorii Mariupolului, din Brigada 36 a Marinei ucrainene, care am apărat și apărăm orașul de invadatori. Nu am cedat niciodată și nu am dat înapoi. Vom apăra fiecare centimetru din acest oraș și o vom face până la sfârșit! Dar adevărul este că orașul este încercuit, blocat – nu mai avem nici muniție, nici mâncare.
Am ținut frontul până la sfârșit. Le suntem recunoscători fiecărui ucrainean care a avut încredere în trupele de marină și care are încredere în Marină! Încrederea voastră în noi, ne-a dat putere să rezistâm atât de mult! Nu am cedat. Rămânem loiali. Loiali pentru totdeauna. Fiecare ucrainean trebuie să știe costul acestei rezistențe și să termine treaba: LUPTAȚI PÂNĂ LA VICTORIA FINALĂ! Ucraina, Europa, lume…noi credem în victorie și vom fi mereu loiali, până la sfârșit.”
Update 11:00 Procuroarea generală a Ucrainei, Lyudmila Denysova, a strâns mărturiile a 25 de femei care au fost violate la Bucha, după ce se refugiaseră într-un subsol. Unele erau fete de numai 14 ani. Denysova a anunțat că victimele erau scoase periodic de soldații ruși, care spuneau că le vor viola până când nu vor mai putea să facă copii ucraineni. Nouă dintre fete sunt însărcinate, a mai spus Denysova, citată de BBC. Nu sunt singurele detalii despre agresiunile sexuale ale militarilor ruși în localitățile ocupate. O femeie a fost violată după ce soțul ei a fost ucis de ruși în fața sa. Acestea constituie crime de război și sunt documentate pentru a putea servi la aducerea vinovaților și celor care le-au ordonat, în fața justiției.
Update 10:35 Ministra de Externe a Regatului Unit a dispus verificarea de urgență a rapoartelor privind posibila folosirea a armelor chimice de către forțele ruse, noaptea trecută la Mariupol, informează Sky News. Facem tot posibilul să verificăm. Dacă au folosit arme chimice ar fi o escaladare masiv și Putin trebuie să fie tras la răspundere pentru acest lucru, a adăugat Lizz Truss, șefa diplomației britanice.
Toate opțiunile sunt pe masă, dacă Rusia a utilizat arme chimice, a declarat în urmă cu scurt timp, actualul șef al Statului Major britanic, James Heappey, citat de presa din Regat.
Fostul șef al Statului Major al Armatei britanice, Lord Richard Dannatt, a declarat pentru Sky News că este posibil ca trupele Moscovei să fi folosit arme chimice la Mariupol, întrucât generalul Dvornikov, aflat acum la comanda forțelor ruse, a susținut pe deplin utilizarea armelor chimice în Siria.
Practic tot ce fac trupele ruse acum este în afara regulilor unui război convențional.
Lord Dannat
Update 10:30 Peste 1700 de soldați ucraineni și civili sunt prizonieri ai forțelor ruse, dintre care 500 sunt femei, a anunțat viceprim-ministra Iryna Vereșciuk, citată de Kyiv Independent. Sunt bătuți, umiliți dincolo de demnitatea umană și s-au înregistrat cazuri de violuri, a mai spus ministra de la Kiev. Soldatele eliberate acum 2 săptămâni într-un schimb de prizonieri erau tunse la zero și spuneau că au fost tratate inuman, ceea ce contravine Convenției de la Geneva, din 1949, pentru tratamentul prizonierilor de război.
Update 10:15 Rusia ar folosi în Ucraine arme de contrabandă, obținute din Iran, informează ziarul The Guardian, după o investigație care i-a dus tocmai în Irak. Regimul fundamentalist de la Teheran, vechi prieten al Moscovei, ar fi obținut arme din Irak, de tipul lansatoarelor de rachete RPG și alte arme anti-tanc, și ar fi reușit să le livreze Rusiei pentru a fi folosite în războiul din Ucraina. Iranul ar fi obținut aceste arme de la milițiile irakiene șiite pe care le susține de ani de zile.
Surse din cadrul lor, scrie Guardian, ar fi demonstrat cum un sistem iranian Bavar 373, similar cu sovieticul S-300 ar fi fost donat Kremlinului, alături de un alt sistem S-300 pe care Teheranul l-a returnat partenerului său rus. Rușii au mai primit și un sistem anti-rachetă de proveniență braziliană tot de la milițiile irakiene, prin intervenția Iranului. Este primul caz documentat de trafic de arme în războiul din Ucraina și ar putea atrage sancțiuni pentru Irak, dar și altele suplimentare pentru Iran.
Update 09:45 O persoană a murit, mai multe sunt rănite, după bombardamentele rusești asupra a cinci localități din raionul Lugansk, care au continuat toată noaptea, a anunțat guvernatorul militar al regiunii, Serhyi Haidai, citat de Kyiv Independent. 12 blocuri, precum și infrastuctură, au fost avariate în Severodonetsk, Lysychansk, Kreminna, Novodruzhesk și Rubizhne.
Ministerul Apărării de la Londra a informat în această dimineață, că forțele ruse și-au concentrat eforturile în ultimele 24 de ore, asupra regiunilor Lugansk și Donețsk, atacând ținte din aceste zone, în încercarea de a le cuceri. Britanicii estimează că trupele rusești își vor intensifica atacurile asupra zonelor din est și sud-est în următoarele 2-3 săptămâni, în încercarea de a obține câștiguri teritoriale.
Cea mai nouă evoluție din ultimele zile este avansul forțelor rusești spre Kramatorsk, pentru a sparge frontul ucrainean și a lega Donbassul de regiunea aflată sub controlul lor între Harkiv și Izyum.
Tot ministerul britanic al Apărării avertizează că Moscova își retrage trupele din Belarus pentru a le aduce în noua zonă de interes, mai sus menționată.

Update 09:30 ”Președintele Rusiei, Putin, e un criminal de război și un măcelar” a spus textual șeful comisiei de politică externă a Bundestagului, Michael Roth. La Berlin se manifestă o schimbare politică de 180 de grade. Tot mai mulți demnitari germani cer trimiterea de arme grele, ofensive, Ucrainei. În favoarea acesetui export s-a pronunțat nu doar social-democratul Michael Roth, care l-a criticat dur pe cancelarul austriac Nehammer pentru vizita sa la Moscova și discuția cu Putin, ci și șefa diplomației germane, Baerbock.
La rândul său, președintele Zelenski și-a reînnoit cererea de furnituri militare care să conțină și arme grele, cu ajutorul cărora ucrainenii să poată recuceri orașe ocupate, ca Mariupol. De unde nu s-a confirmat încă atacarea portului de la Marea Azov cu arme chimice, cum s-a afirmat ieri seara.
11 aprilie a 47-a zi de război
Update: 23:10 Atac chimic al Rusiei? Din Mariupol forțele de apărare ucrainene anunță că trupele ruse ar fi împrăștiat în cursul serii o substanță chimică toxică necunoscută asupra civililor și militarilor din oraș. Substanța ar fi declanșat insuficiență respiratorie și sindrom vestibular, relevă surse ucrainene de la Ukrainska Pravda și Kiev Independent. În cursul zilei de azi se răspândise vestea că separatiștii rusofoni din Donețkul învecinat amenință Mariupolul cu un atac chimic. E posibil ca substanța să fi fost împrăștiată dintr-o dronă.
Update 21:30 Din direcțiile Donețk și Tavria trupele invadatoare au încercat să ia cu asalt Severodonețk dar au fost respinse, relevă surse militare ucrainene, citate de Ukrainska Pravda. Și alte încercări rusești de pătrundere mai adâncă pe teritoriul ucrainean ar fi dat greș. La Mariupol au loc atacuri rusești în anumite zone ale orașului. Harkiv continuă să fie parțial blocat și bombardat de pe lansatoare de rachete multiple. La Izium rușii încearcă să țină teritoriul capturat.
Update 20:45 Cancelarul austriac, Nehammer, a declarat că discuția lui la Kremlin, cu V. Putin, ar fi fost ”foarte directă, deschisă și dură”. Ceea ce în limbaj diplomatic înseamnă că cei doi lideri și-ar fi sărit, practic, la beregată. Sau ar fi fost foarte aproape. Nehammer e criticat în Vest pentru că a spart și solidaritatea liderilor statelor din UE și izolarea diplomatică la care e supus liderul Rusiei, după declanșarea războiului de agresiune în Ucraina și comiterea de atrocități în țara atacată. Cancelarul austriac a declarat că ar fi ”abordat cu Putin crimele de război din Bucea și alte localități și ar fi subliniat că toți cei responsabili pentru ele trebuie trași la răspundere”. Războiului din Ucraina ”trebuie să i se pună capăt întrucât nu are decât perdanți” ar mai fi spus el, la Moscova. Nu se știe cum a reacționat Putin în întâlnirea lor care ar fi durat o oră. Potrivit DLF, care a difuzat această știre, unitățile rusești și-au continuat atacurile în Ucraina, între altele la Mariupol, unde separatiștii rusofoni afirmă că ar fi cucerit portul asediat de la 1 martie. Rezistența ucraineană din oraș a anunțat că se pregătește de ultima bătălie, pentru că i se termină muniția.
Update 19:50 Armata federală germană a trimis un avion cu care a transportat răniți ucraineni la trsatament, în Germania. Între ei sunt și copii. Militarii germani i-au preliat din sudestul Poloniei la bordul unui avion de tip Airbus A310 cu aparatură necesară îngrijirii răniților.
Update 19:25 Publicația americană New York Time a realizat o hartă cu masacrele din Bucea, documentând informațiile primite de la corespondenții locali și autoritățile ucrainene. Rezultatul este deopotrivă emoționant și impresionant. La Makariv, au fost descoperite până acum cadavrele a aproximativ 130 de civili masacrați de forțele ruse.
Update 19:15 Comisia Europeană a adăugat 21 de linii aeriene rusești pe lista celor interzise în Uniunea Europeană, totalizând 117 companii, inclusiv Aeroflot, a anunțat Adina Vălean, comisara europeană pentru transporturi, citată de Reuters. Nu este o măsură care are legătură cu pachetele de sancțiuni adoptate de UE, ci din rațiuni de siguranță aeriană pe care aceste companii rusești le încalcă în mod flagrant, a spus Vălean. Cele mai multe din aceste companii nu au certificatele internaționale necesare, notează Reuters.
Update 18:50 România lipsește. Șefa guvernului lituanian, Ingrida Simonyte, și omologul ei ucrainean, Denys Șmihal, au vizitat Borodyanka, localitate situată la 40 kilometri nordvest de Kiev, unde rușii au distrus zeci de clădiri. ”Vom face dreptate la toată lumea care e vinovată de aceste atrocități”, a spus ea, textual. La Kiev, la Bucea și în alte localități ucrainene s-au perindat în ultimele zile mulți lideri de stat și de guvern europeni. Între ei, premierul britanic Boris Johnson, premierii Poloniei, Cehiei, Sloveniei și Slovaciei, șefa Parlamentului European, Metsola, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, șeful diplomației europene, Borrell. Din fosta Europă comunistă, care știe ce înseamnă ocupația sovietică, numai liderii României și Ungariei mai rămân să facă vizite în Ucraina atacată de regimul Putin.
Update 18:45 Comandantul forțelor armate ucrainene, Valerii Zalujnîi a declarat că autoritățile au contact cu apărătorii Mariupolului. Forțele armate ucrainene fac, potrivit lui, tot ce le stă în puteri să-i ajute să apere Mariupol.
Update 18:40 Rusia se folosește de copii pentru acțiuni de recunoaștere a pozițiilor militare ucrainene, afirmă Ukrainska Pravda. Un astfel de băiat ar fi fost recrutat de ruși pe Telegram cu promisiuni de a-i plăti informațiile pe care le adună.
Update 18:30 Șefa diplomației germane, Baerbock, s-a pronunțat în favoarea livrării de arme grele Ucrainei. Aceste exporturi sunt necesare, le-a spus ea colegilor ei din UE, la reuniunea miniștrilor de externe desfășurată în Luxemburg. Omologul ei rus, Lavrov, a declarat că negocierile cu Ucraina continuă, fără ca Rusia să-și oprească atacurile. El a negat că Rusia comite crime de război în Ucraina. Franța va trimite o echipă de specialiști pentru a investiga crimele de război comise în Ucraina. Echipa va începe să lucreze de mâine, 12 aprilie. Autoritățile din Kiev și-au întărit avertismentele privind ofensiva rusă în est.
Update 17:55 Rusia amenință cu un atac chimic. Lideri seperatiști din așa zisa republică Donețk, reluați de Ukrainska Pravda, afirmă că rezistența ucraineană concentrată cu un efectiv de 1.500 de militari în jurul uzinei de oțel (distruse) Azovstal nu trebuie atacată direct, ca să nu iște pierderi prea grele forțelor rusești proprii, ci dislocată cu arme chimice.
Update 17:45 Președintele Zelenski a cerut din nou Comunității Internaționale să livreze Ucrainei arme grele, ofensive. ”Nu se poate spera ca Rusia să se oprească de la sine”, a reliefat el în discursul rostit în Parlamentul sudcoreean. ”Avem nevoie de sisteme de apărare antiaeriană, avem nevoie de avioane, de tancuri, de blindate, de sisteme de artilerie și de muniție”, a mai precizat președintele Ucrainei, subliniind că Moscova nu poate fi decât silită să accepte pacea, motiv pentru care sancțiunile adoptate până acum sunt insuficiente. Zelenski, reluat de DLF, a cerut izolarea completă a băncilor rusești de sistemul financial global.
În răstimp, aceeași sursă relevă că, în Germania, concernul militar Rheinmetall a oferit Ucrainei tancuri de tip Leopard 1, livrabile în răstimp de 6 săptămâni cu acordul guvernului german. Ucrainei i s-ar putea furniza 50 de astfel de vehicule de luptă, dacă executivul berlinez le aprobă. E vorba de tancuri returnate după folosire de varii armate. Pe moment, Rheinmetall le verifică în ce măsură funcționează.
Update: 17:00 Rusia e, parțial, în incapacitate de plată. Potrivit agenției de rating S&P, Rusia a intrat în insolvabilitate parțială față de datoria sa externă, căci a încercat la 4 aprilie să-i plătească în ruble în loc de dolari pe deținătorii de obligațiuni. Investitorii nu sunt capabili să convertească rublele în dolari ca să acopere suma întreagă a debitului relevă experții, reluați de CNN. Incapacitatea parțială de plată se declară când un debitor nu-și poate îndeplini o parte din obligații față de creditori.
Update 15:00 Rusia a trecut la răspândirea de operațiuni de dezinformare militară legate de armele primite de Ucraina. Potrivit consilierului prezidențial ucrainean, Andriy Yermak, rușii ”au înțeles că pierd războiul, că rămân în urmă și încearcă să întrerupă cu orice mijloace furniturile de arme” destinate Ucrainei. Un astfel de fake vizează sistemul de apărare antiaeriană S-300, livrat ucrainei de slovaci, despre care s-a afirmat că ar fi fost distrus. premoerul slovac Eduard Heger a dezmințit el însuși această dezinformare, a reliefat Yermak. Potrivit lui, agitpropul rus va încerca să acrediteze că armele occidentale ar cădea în mâna Rusiei.
Pe de altă parte, Rusia a deplâns dorința Finlandei și Suediei de a adera în curând la NATO. Aceste demersuri nu ar ”contribui la stabilitate în Europa”, au afirmat oficialii ruși. Speriate de războiul de agresiune al Rusiei, cele două țări scandinave vor să adere la alianța nordatlantică încă din această vară.
La rândul ei, UE propune prin șeful diplomației europene Borrell un nou ajutor de 500 de milioane de euro pentru Ucraina. Iar ministrul de externe al Luxemburgului, un bun prieten al Berlinului, care a avertizat împotriva opririi importurilor germane de gaz rusesc, a declarat că ”mai importante decît embargoul petrolier” propus spre a fi impus Rusiei ar fi ”livrările de arme” destinate Ucrainei.
Update 14:50 La Harkiv s-au găsit pe străzi și în curți bombe cu explozie întârziată. Știrea e transmisă de Ukrainska Pravda, care îl citează pe șeful administrației militare regionale, Oleg Sîniegubov.
Update 14:45 Banca Mondială prevede un dezastru economic în Ucraina. Potrivit prognozei Băncii, din cauza războiului, PIB-ul ucrainean ar urma să se înjumătățească în acest an. Cea mai grea situație e la Mariupol, portul de la Marea Azov asediat de ruși de la 1 martie, unde, potrivit președintelui Zelenski, care a vorbit în Parlamentul coreean, fiind reluat de Kiev Independent, au fost uciși zeci de mii, orașul e distrus, iar rușii își continuă ofensiva. zelenski a reliefat că rușii au lansat 2.000 de rachete asupra Ucrainei, până acum.
Update 10:50 Este oficial: Finlanda și Suedia își vor depune candidaturile pentru aderarea la NATO cel târziu până în iunie, după ce cetățenii care susțin apartenența la Alianța Nord-Atlantică au devenit majoritari în ambele țări nordice, scrie The Times, citat de Kiev Independent. Timp de peste 7 decenii neutre, aceste două state au înțeles pericolul rusesc care pândește chiar la granițele lor (în cazul Finlandei) și au decis că securitatea și integritatea lor teritorială nu se va mai putea menține decât în cadrul NATO, în contextul noilor realități.
Update 10:40 “Rușilor le e frică să recunoască că întreaga politică a țării lor față de Ucraina, a fost greșită de decenii întregi și nu a făcut decât să distrugă tot ce aveau în comun în trecut”, a spus președintele Zelenski într-o adresare video postată pe Telegram și reluată de Ukrainska Pravda. “Le e frică să admită că de decenii nu au făcut decât pariuri eronate și și-au irosit resurse enorme pentru a susține niște non-entități, despre care ei credeau că vor fi viitorii eroi ai prieteniei ruso-ucrainene. Toate aceste non-entități nu au știut decât să își umple buzunarele cu bani din Rusia, numai ca să nu recunoască cât de greșit este totul. Nu au vrut să renunțe la ambiții nerealiste și de aceea au preferat să declanșeze un război“, a mai spus liderul de la Kiev.
Când lașitatea ia proporții, totul devine o catastrofă. Când oamenii refuză să recunoască că au greșit și să se adapteze la noile realități, se transformă în niște monștri. Și când lumea ignoră ce fac, deci că ea trebuie să se adapteze la ce fac ei.
Volodymyr Zelenski
Update 10:20 Statul Major al Armatei de la Kiev a avertizat că rușii s-ar pregăti să realizeze provocări în Transnistria, dând vina pe Ucraina, potrivit unui comunicat de presă redat de Ukrainska Pravda. Vor să ne acuze de agresarea unei țări vecine, precum Moldova, folosind tactici de provocare în regiunea transnistreană, scrie Statul Major ucrainean. Moscova continuă să adune trupe pentru a lansa un atac în regiunea Slobozhanskyi, cel mai probabil în următoarele zile, notează ziarul de la Kiev.
Trupele ruse au echipament militar și arme la Monastyryshche, în zona central-vestică a Ucrainei, unde staționează permanent Brigada 60 de Infanterie Motorizată Separată din a 5-a Armată a districtului militar de est. Rușii încearcă să recruteze în mod special șoferi pentru a transporta echipamentul militar către est, unde pregătesc ofensiva asupra zonei Donețsk și Lugansk. Armata rusă targetează în mod special infrastructura pentru a îngreuna și regruparea și aprovizionarea trupelor ucrainene în acea zonă.
Update 10:00 Bombardamentele rusești au continuat noaptea trecută și dimineață în raioanele Lugansk și Donețk din mult-disputata regiune Donbass. Șeful administrației militare din Donețsk, Pavlo Kyrylenko, a anunțat că în urma atacurilor 2 persoane au murit și 4 au fost rănite, în patru localități diferite, scrie Ukrainska Pravda. Aceeași sursă a mai anunțat decesul a încă 5 persoane rănite în odiosul bombardament de la gara din Kramatorsk.
În Lugansk toate orașele au fost bombardate de forțele ruse în ultimele 24 de ore, a declarat Serhiy Haidai, șeful administrației militare locale. Soldații ruși au luat cu asalt orașul Zolote, dar forțele noastre au reușit respingă atacul, a mai spus Hadai, citat de Ukrainska Pravda. Clădirile de blocuri înalte din orașele Lysychansk, Sievierodonetsk, Zolote, și Kreminna au fost ținta atacurilor rusești, iar un câmp din Kreminna a luat foc din cauza atacurilor, însă infrastructura nu a fost distrusă în niciuna din aceste localități, a precizat oficialul ucrainean.
10 aprilie – A 46-a zi de război
Update 23:55 ”Rușii ar putea să încerce să mai cucerească o dată Kievul în două zile”, a spus primarul capitalei, ucrainene Kliciko, pe Telegram, fiind citat de Ukrainska Pravda. Numărul victimelor actului de genocid de la Kramatorsk, unde invadatorii ruși au lansat o rachetă cu rază scurtă de acțiune asupra unei mulțimi de civili așteptând trenul să se evacueze, a crescut la 57.
Update 23:50 Rusia continuă cu asasinatul de civili. Potrivit guvernatorului militar regional, Oleg Sîniegubov, bombardamentele abătute azi asupra raionului Harkiv s-au soldat cu zece morți, între care și un copil. Alți 11 au fost răniți.
Update 23:25 Rușii îi forțează pe ucraineni să primească pașapoarte rusești, a reliefat avocata poporului, Denisova, reliefând ilegalitatea acestui demers aplicat deportaților din Rusia. Pe de altă parte, mii de persoane au fost evacuate azi din localitățile ocuptate în sudul Ucrainei de trupele invadatoare.
Update 23:15 Polonia vrea să se adreseze unui tribunal internațional pentru masacrul de la Katyn comis de regimul sovietic, stalinist și de asasinii săi NKVD-iști acum opt decenii. Rusia a sistat sub Putin investigațiile privind acest genocid comis de serviciile secrete ale Moscovei asupra a mii de ofițeri polonezi.
Update 21:05 Primele exit-polluri de la alegerile franceze anunță un procent de 29% pentru președintele în exercițiu, Macron, 24% pentru Marine Le Pen, 20% pentru Jean-Luc Melenchon și doar 7% pentru Eric Zemmour, potrivit OpinionWay. Absenteismul la vot a fost mai mare cu 4 procente decât la precedentele alegeri prezidențiale din 2017, cu 26% din francezii eligibili, alegând să nu se prezinte la urne.
Update 21:00 Ocupanții ruși au furat material radioactiv de la Cernobîl, au anunțat autoritățile ucrainene, după inspecția făcută de oficialii companiei de stat Energoatom, la situl nuclear. Abia astăzi au reintrat în ture normale angajații centralei, după mai bine de o lună de zile de lucru sub amenințarea forțelor ruse. O parte din muncitori au fost sechestrați 3 săptămâni în subsolul centralei, timp în care armata rusă și-a făcut de cap în zona centralei nucleare, săpând tranșee și ridicând nori de praf radioactiv în Pădurea Roșie.
Update 20:20 Forțele ruse își concentrează eforturile pe zonele de est și sud-est, unde s-au regrupat după retragerile din nordul Ucrainei, pentru a obține cuceririle teritoriale dictate de noua strategie impusă de la Moscova și implementată de generalul Alexander Dvornikov.
Autoritățile de la Kiev au avertizat astăzi populația din est să se evacueze de urgență, în așteptarea marelui atac pe care serviciile de intelligence ucrainene, dar și britanice, îl anticipează.
Orașul Izyum este complet distrus după săptămâni de asediu și bombardamente, iar acum se află, potrivit presei ucrainene, sub control rusesc.

Update 20:00 Cancelarul austriac Nehammer a confirmat că se va deplasa luni la Moscova. E prima vizită făcută de un lider european la Kremlin de la războiul de agresiune și invazia declanșate la 24 februarie curent de Vladimir Putin în Ucraina. Scopul vizitei ar fi ”promovarea dialogului” dintre taberele beligerante, s-a afirmat la Viena. Potrivit unui diplomat al UE, e vorba de o acțiune de PR al liderului de la Viena. Liderul de guvern de la Viena a fost ieri, primit de președintele ucrainean Zelenski, la Kiev.
Update 18:00 Noi morți și gropi comune. În localitățile eliberate de ocupantul rus din jurul Kievului s-au găsit până acum peste 1200 de cadavre de ucraineni uciși. E vorba, mai precis, de 1222 de cadavre a declarat procuroarea generală, Irina Venedictova. O nouă groapă comună au descoperit autortățile ucrainene în localitatea Busova. Încă nu se știe câte trupuri neînsuflețite conține. La Herson, trupele rusești au dispersat un protest pașnic al locuitorilor orașului, adunați în apropiuerea cinematografului din localitate.
Update 17:50 Sute de oameni au demonstrat în diverse orașe germane în favoarea Rusiei. Protestele de la Frankfurt pe Main și Hanovra s-ar fi îndreptat, potrivit participanților ”împotriva discriminării populației ruse”, ori a ”concetățenilor ruși”. Autoritățile le-au impus protestatarilor condiții, cum ar fi interdicția arborării anumitor însemne ca litera Z, care exprimă aprobarea pentru războiul declanșat de Rusia în Ucraina.
Update 17: 35 Cancelarul Germaniei Scholz s-a întreținut la telefon cu președintele Ucrainei, Zelenski. Scholz, reluat de DLF, i-a promis liderului de la Kiev ”deplinul sprijin și solidaritatea Germaniei”. Cancelarul a condamnat ”abominabilele crime de război comise de trupele ruse” la Bucea și altundeva. Guvernul federal ar urma să facă, ”împreună cu partenerii lui internaționali, totul, spre a-i identifica pe făptași și a-i trage la răspundere în fața unor tribunale naționale și internaționale.
S-ar fi discutat de asemenea despre procesul negocierilor ruso-ucrainene. Potrivit președintelui Zelenski, s-a discutat și ”despre sancțiuni de impus Rusiei și sprijin militar și financiar pentru țara sa.”
Update 17:30 Forțele ruse ”își continuă lupta cu populația civilă din Harkiv. Raioanele Dergachi and Harkiv au fost atacate duminică. Atacurile s-au soldat cu doi civili morți”, a declarat pe FB șeful administrației militare locale, Oleg Synegubov, reluat de Ukrainska Pravda. Potrivit lui, trupele ruse au lansat de aseară 66 de lovituri de tun și de obuze asupra suburbiilor Saltivka, Piatihatki, Oleksiyivka și centrul orașului. Nouă persoane au fost rănite de bombardarea Harkivului. “Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a cerut cercetătorilor să studieze motivele pentru care Rusia a comis ”masacrul din Bucea. Care nu a avut loc într-o singură zi. De-a lungul anilor, elita politică rusă și propaganda au instigat la ură, i-au prezentat pe ucraineni ca fiind dezumanizați, au hrănit un sentiment de superioritate rusească, au pus bazele acestor atrocități”, a mai spus el.
Update 17:00 Rușii continuă să bombardeze aeroportul distrus de pe Nipru pe care l-au mai bombardat și răsbombardat. Deși l-au distrus, continuă să trimită rachete, se plângea guvernatorul raionului Dniepropetrovsk., Valentin Reznicenko. Președintele Ucrainei, Zelenski, a admis, pe de altă parte, într-un interviu acordat agenției Associated Press, că, în ciuda crimelor comise, vor continua efoturile diplomatice.
”Nimeni nu vrea să negocieze cu persoane sau oameni care au torturat această națiune. E de înțeles. Ca bărbat, ca tată, înțeleg asta foarte bine. Dar nu vrem să pierdem nicio ocazie, dacă apare, pentru o soluție diplomatică” a spus, textual, Zelenski. ”Mariupol e inima acestui război”, a mai spus el. Dacă va înceta să bată, poziția noastră va fi mai slabă”, a mai spus liderul de la Kiev, reliefând că tenacitatea apărătorilor portului de la Marea Azov a atras și legat numeroși militari inamici care ar fi putut altminteri ataca altundeva.
Update 13:10 O coloană de vehicule militare rusești, lungă de 13 kilometri, a fost surprinsă de sateliții privați americani MAXAR, îndreptându-se spre Harkiv, orașul martir, din estul țării, asediat și bombardat de forțele Moscovei zilnic în cele 45 zile de război, arată agenția est-europeană NEXTA. Încă din această dimineață, forțele ruse au încercat să avanseze pe la Izyum, tot în raionul Harkiv, a anunțat Statul Major al Ucrainei, fără succes momentan, însă.
Autoritățile militare de la Kiev afirmă că rușii încearcă să obțină controlul întregului Mariupol, în timp ce presa rusă a prezentat ieri imagini cu refugiați ucraineni ajutați de soldații ruși să părăsească acest oraș. Televiziunile rusești susțin că armata distribuie ajutoare umanitare în orașele din Ucraina și salvează oamenii, iar că masacrul de la Bucea a fost o înscenare a militarilor ucraineni. Astăzi, a fost prezentat un video, cu imagini se pare dintr-o filmare mai veche, pentru un serial din Santk Petersburg, care ar arăta – potrivit autorităților ruse – că ucrainenii ar fi ”înscenat totul”.
Detalii despre masacrele de la Borodyanka și Irpin sunt încă în curs de clarificare, însă sunt asemănătoare cu cele de la Bucea: oameni uciși în subsoluri, copii mici violați de soldații armatei ruse, civili uciși sub dărămâturi sau în timp ce ieșeau să caute mâncare.
Update 12:45 Spionajul britanic avertizează că Moscova a început recrutarea soldaților din regiunea transnistreană, pentru a-i trimite să lupte în Ucraina, scrie Kyiv Independent. 19.300 de militari au pierdut forțele rusești de la debutul războiului ucrainean, anunță oficialii de la Kiev, în timp ce peste 1000 sunt prizonieri de război, potrivit datelor furnizate de Ukrainska Pravda.
Armata ucraineană a reușit să distrugă în ultimele 24 de ore, mai multe avioanede vânătoare ruseșți, 1 elicopter, 7 drone, 17 tancuri, 16 blindate și 21 de camioane cu echipament militar, notează aceeași sursă.
Invadatorii ruși continuă să semene teroare în localitățile ocupate din est și sud-est, în timp ce la Herson încearcă să proclame o republică populară. Rezistența civilă încă este puternică, în ciuda răpirilor și raidurilor asupra locuințelor care au simpatii pro-ucrainene.
Update 11:15 Ucraina a anunțat deschiderea a nouă coridoare umanitare destinate evacuării civililor din estul Ucrainei atacate de Rusia. Kievul cere însă o încetare a focului rapidă pentru evacuarea lor.
Update 10:00 ”Catastrofa folosirii forței de către Rusia nu privește doar Ucraina, căci ținta (Moscovei) e întregul proiect european” a spus ieri liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, reluat de agenția Reuters. Zelenski a spus că forțele ucrainene sunt gata să facă față izbiturii ofensivei ruse în est, dar a cerut din nou, Vestului, să-i livreze armele suplimentare de care Ucraina are nevoie spre a se apăra și să instituie un embargo energetic împotriva Rusiei.
Războiul de agresiune declanșat de Rusia în Ucraina s-a soldat până acum cu moartea a 177 de copii și rănirea altor 336, relevă Kiev Independent. Separatiștii rusofili din Donețk au dat afară din regiunea pe care o controlează misiunea de monitorizare a situației de către OSCE.
În răstimp, forțele speciale ucrainene anunță noi ținte militare rusești distruse. Apărarea antiaeriană ar fi distrus 13 obiective, care includ 3 avioane, un elicopter, 5 drone și patru rachete de croazieră. Forțele terestre din grupul operațional est s-a confruntat cu trei atacuri rusești și anunță uciderea a 80 de militari inamici și distrugerea a trei tancuri, 5 taburi, 6 tractoare de artilerie grea, un elicopter și o dronă.
10 aprilie – A 45-a zi de război
Update 21:40 Londra va oferi Ucrainei 120 de vehicule blindate și sistemul de rachete anti-navă Harpoon, a confirmat guvernul britanic, după vizita de astăzi a premierului Boris Johnson la Kiev, a anunțat Euromaidan Press.
Prim-ministrul britanic a fost primit cu multă căldură de președintele Zelenski, care a spus despre el că este unul dintre cei mai buni prieteni ai Ucrainei. Cei doi s-au plimbat prin centrul Kievului, însoțiți de mai mulți oficiali și gărzile ucrainene. Oamenii l-au strigat pe Boris Johnson și i-au mulțumit pentru susținerea țării lor.
Update 21:30 Ambasadele europene se întorc la Kiev! Italia este prima țară UE care își va redeschide misiunea diplomatică din capitala Ucrainei, anunțând că a fost printre ultimele care a plecat și printre primele care se întorc. Șeful diplomației europene, Josep Borrell, anunțase anterior că Uniunea Europeană își va redeschide ambasada din Kiev.
Dimineață, șeful statului ucrainean a primit vizita cancelarului Austriei, Karl Nehammer, care a dat asigurări că țara sa va sta alături de Ucraina bilateral dar și în cadrul Uniunii Europene.
Update 20:45 Marea Britanie va livra rachete Harpoon anti-navă Ucrainei, anunță jurnalistul Politico, Paul McLeary, citând surse guvernamentale de la Londra. Acestea sunt arme care pot provoca mari distrugeri navelor rusești, ajutând forțele armate ucrainene în special în zona de sud a țării, unde rușii și-au concentrat efectivele și se pregătesc să lovească inclusiv Odesa. Aceste rachete Harpoon se pot lansa de pe avioane cu aripi fixe, nave de suprafață, submarine sau din baterii de apărare costieră.
Trupele ruse au atacat în această după-amiază orașul Harkiv, prin bombardarea unui complex rezidențial din care au fost salvați până la ora actuală 12 oameni, dar și zona Lugansk, unde au lovit din nou, un depozit cu acid nitric, lângă Rubizhne, informează Ukrainska Pravda. Fumul degajat este deosebit de periculos pentru oameni, a anunțat administrația militară din Lugansk, denunțând iresponsabilitatea trupelor ruse. Un om a murit și 4 au fost răniți. Primul atac asupra unui depozit cu acid nitric a fost lansat la 5 aprilie, tot în Rubizhne.
Update 17:10 Surpriză de proporții anunțată de ambasada ucraineană în Marea Britanie: premierul Boris Johnson se află chiar acum la Kiev, într-o vizită neanunțată publică și dezvăluită abia în această după-amiază, după sosirea sa. Șeful guvernului de la Londra se află într-o întâlnire cu președintele Zelenski.
Vineri seara, New York Times a publicat un articol în care anunța că prim-ministrul Regatului Unit încearcă să își convingă Aliații din NATO să ofere Ucrainei armele mult-dorite, pentru a opri masacrele comise de forțele ruse și a înfrânge armata criminală a regimului Putin.
Ziarul american cita surse diplomatice, anunțând că Johnson face un lobby puternic pentru Kiev, înainte de lansarea atacului major pe care trupele ruse ar urma să îl desfășoare în estul și sud-estul Ucrainei.

Update 17:00 Datele obținute de Ministerul Britanic al Apărării confirmă regruparea trupelor rusești la est și sud-est, pe teritoriul Ucrainei, în ceea ce se așteaptă a fi un atac masiv pentru obținerea unor câștiguri teritoriale.
Update 16:45 Rusia a desfășurat 1000 de soldați și 60 de echipamente militare pentru un exercițiu la Kaliningrad, enclava rusească de la Marea Baltică, notează Sky News citând agenția Interfax. În timpul nopții, 20 de avioane de vânătoare Sukhoi 24 și 27 au simulat atacuri asupra unor ținte la sol, ca parte a exercițiului militar din Kaliningrad. Adjunctul ministrului rus de externe, Alexander Grushko, a amenințat statele europene să nu se joace cu focul, în ceea ce privește enclava rusă. Nu a fost oferit niciun motiv pentru desfășurarea acestui exercițiu militar.
Kaliningrad, cunoscut sub numele german de Konigsberg, este un oraș medieval fondat de cavalerii teutoni, la Marea Baltică. În prezent are aproximativ 440.000 locuitori și se află în componența Federației Ruse, după ce a fost anexat de Uniunea Sovietică în 1945. Un an mai târziu, i se schimbă numele în Kaliningrad, iar în 1947, începe deportarea etnicilor germani, aproximativ 150.000 la acea vreme. Este un punct strategic al Rusiei în Europa, fiind situat între Polonia și Lituania.

Update 16:10 Ucraina va primi statutul de țară–candidat la Uniunea Europeană în iunie, a anunțat ministra pentru Integrare Europeană și Euro-atlantică, Olga Stefanishina, citată de Ukrainska Pravda. Declarația vine la o zi după ce șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a înmânat președintelui Zelenski, formularul oficial de aderare, în timpul vizitei oficiale pe care aceasta a întreprins-o la Kiev, alături de Josepp Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii. Stefanishina a dat asigurări că țara sa a făcut mari eforturi pentru a îndeplini criteriile birocratice care să ducă la deschiderea oficială a procedurii de aderare.
Oficialii europeni au vizitat și Bucea, alături de primaruș localității și premierul Ucraineni, Denys Șmyhal, au aprins lumânări și au văzut măsura dezastrului lăsat în urmă de forțele ruse. La Bucea, a fost astăzi dezgropat un mormânt cu 67 de cadavre, care prezentau urme de împușcare și răni provocate de șrapnel, a informat adjuncta ministrului de externe, Emine Dzheppa.
Dacă ce s-a comis la Bucea nu este crimă de război, atunci chiar nu mai știu ce înseamnă o crimă de război, a declarat astăzi, președinta Comisiei Europene, Von der Leyen, care a subliniat că a fost informată de prim-ministrul ucrainean cu privire la tot ce s-a întâmplat acolo, a văzut imagini, a vizitat locurile masacrelor.
Update 14:40 După eșecul forțelor ruse de a cuceri Kiev-ul, Putin l-ar fi numit la comanda trupelor angajate în războiul din Ucraina pe nimeni altul decât temutul general Alexander Dvornikov, care are la activ crime odioase în Siria, notează Sky News, citând cele mai noi rapoarte privind această mutare. Fostul ambasador britanic la Moscova, Sir Roderic Lyne pare să confirme această numire: Au numit un general cu un palmares devastator în Siria pentru a încerca să câștige ceva în zona Donețsk, după eșecul de la Kiev. Vor să obțină niște teritorii în est și sud-est pentru a i le prezenta lui Vladimir Putin drept victorii.
Diplomatul britanic a mai declarat pentru televiziunea Sky News că se așteaptă la încă câteva săptămâni de lupte intense în zona mai sus numită, pentru ca Putin să aibă șansa de a anunța în fața propriului său popor că și-a îndeplinit obiectivele militare, deși este foarte clar că și-a schimbat strategia, recent. “În termeni tactici, Rusia a pierdut pe teren”, a concluzionat Sir Lyne, ambasador la Moscova între 2000 și 2004.
Update 11:30 Forțele ruse nu au reușit să avanseze în interiorul orașului, anunță primăria din Mariupol, citată de Euromaidan Press, însă continuă să adune cadavrele de pe străzi și le duc spre crematoriile mobile pe care le-au instalat într-o zonă industrială. Administrația locală a declarat că trupele inamice nu îndrăznesc să se arate pe străzile orașului, de frica batalionului de Azov, însă au instalat check-pointuri la intrarea în localitate, pentru oricine are peste 18 ani. Aproximativ 5% dintre cei chestionați de soldații ruși nu trec testarea, pentru că au poziții pro-ucrainene, și dispar, a avertizat consilierul primăriei, Petro Andryushchenko, citat de aceeași sursă.
Update 10:45 Ucraina și Rusia au decis deschiderea a 10 coridoare umanitare în raionul Donețsk, cu precădere pentru evacuarea Mariupolului, a declarat viceministra de la Kiev, Iryna Vereșciuk, citată de Kyiv Independent. Civilii vor fi evacuați din orașele ocupate de ruși Berdyansk, Tokmak, Enerhodar și Melitopol, aflate în raionul Zaporijia, precum și din localitățile Sievierodonetsk, Lysychansk, Popasna, Hirske și Rubizhne din raionul Lugansk.
Autoritățile ucrainene sunt sceptice cu privire la securitatea acestor cordoane verzi, neavând încredere în partea rusă, după masacrele comise asupra gării din Kramatorsk, vineri, 7 aprilie, când mii de oameni așteptau evacuarea sau cel de joi, când trupele ruse au distrus singura rută feroviară de salvare din nord-est.
Cu toate acestea, este singura soluție în acest moment pentru acești civili prinși în orașe capturate de forțele ruse, unde teroarea s-a instituit de săptămâni întregi: se fac arestări, răpiri, torturi, furturi și se încearcă distrugerea rezistenței civile. Mai mult, rușii deportează oameni în Federație, susținând că îi salvează.
8 aprilie – A 44-a zi de război
Update 23:25 “Uniunea Europeană a alocat 1 miliard de euro asistență militară Ucrainei și vrem să mai deblocăm încă 500 milioane de euro pentru ca forțele armate ucrainene să aibă cu ce să lupte“, a declarat în urmă cu puțin timp, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, abia întoarsă de la Kiev.
“Nu vom putea niciodată să răsplătim sacrificiul ucrainenilor. Dar ne vom mobiliza forțele economice pentru a-l face pe Putin să plătească. Am impus deja sancțiuni masiv și va urma o a 6-a rundă de sancțiuni. Rusia va descrește, în timp ce Ucraina va înainta către un viitor european!” a declarat pe contul său de Twitter, Von der Leyen.
Poporul ucrainean poartă torța libertății pentru noi toți!
Ursula von der Leyen
Update 23:15 Premierul britanic, Boris Johnson, a anunțat că țara sa va aloca un nou pachet de asistență militară Ucrainei, în valoare de 100 milioane de lire sterline, pentru ca aceasta să se poată apăra în fața invaziei rusești. Este vorba de 800 de rachete antitanc, sisteme anti-tanc Javelin, echipament militar non-letal, de tipul armurilor de corp, ochelari cu infraroșu și căști, precum și sistemele de apărare aeriană Starstreak.

Update 22:00 La Makariv, într-o localitate din zona Kievului, soldații ucraineni au descoperit 132 de oameni morți, împușcați de trupele ruse, anunță Ukrainska Pravda, citându-l pe primarul comunei, Vadym Tokar. Aproximativ 40% din localitate este distrusă.
Atrocitățile comise de forțele invadatoare ruse apar în majoritatea orașelor și localităților din care acestea s-au retras, zilele trecute, după săptămâni întregi de lupte și ocupație. Detaliile sunt înfiorătoare, precum într-o localitate din zona Harkivului unde o familie a fost arsă de vie în beci, după ce militarii ruși au aruncat o grenadă și i-au blocat înăuntru. Autoritățile au descoperit astăzi rămășițele oamenilor, inclusiv ale unui copil.
Avocata poporului, Lyudmila Denysova, strânge miile de dovezi cu privire la crimele de război și acte de genocid comise de trupele ruse, declarând că la Irpin și în Bucea, au fost violate două fete de 14 ani, respectiv 20. Secretarul de stat american, Anthony Blinken, a declarat vineri seara că există dovezi credibile despre torturi, violuri și ucideri în masă efectuate de armata rusă în Ucraina.
Update19:00 La Kramatorsk au fost omorâți nu 30, sau 39, ci cel puțin 50 de persoane, între care și cinci copii, relevă guvernatorul raionului Donețk, Pavlo Kyrylenko. Alte aproape 100 de persoane au fost spitalizate, după atacul cu o rachetă de tip Tochka U asupra gării din Kramatorsk, unde aștepta o mulțime de civili să se urce în tren spre a se evacua din calea bombelor și crimelor. Liderii europeni au vizitat Bucea.
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și șeful diplomației UE, Josep Borrell, precum și premierul Slovaciei, Eduard Heger, au vizitat suburbia transformată în scenă de măcel în masă de soldații ruși. Borrell a anunțat că UE va aloca 7.5 million de euro investigației crimelor de război comise la Bucea și în alte suburbii ale capitalei, relevă Kiev Independent.
Update 13:30 Situație dramatică la Kramatorsk, oraș din raionul Donețsk, unde în această dimineață forțele ruse ar fi lansat un atac cu rachete asupra gării centrale, loc în care se aflau mii de mamei, copii și adulți civili care așteptau să fie evacuați. Peste 30 de oameni au fost uciși și peste 100 răniți, anunță postul Hromadske, citând autoritățile ucrainene.
Atacul a avut loc în această dimineață cu o rachetă balistică, Tochka-U, pe care, spun forțele armatei ucrainene, era scris: «За детей» (n.r. pentru copii). Jurnaliștii britanici au surprins la fața locului, cu puțin înainte de bombardament, imagini în care sute de oameni se înghesuiau în gara din Kramatorsk, disperați să poată fugi din calea trupele rusești.
Ieri, forțele invadatoare ruse au bombardat calea ferată din dreptul localității Barvinkove, din raionul Harkiv, provocând blocarea celor 3 trenuri pline cu refugiați. Acea cale ferată era singura rută feroviară de evacuare pentru regiunile controlate de ruși din Donbas, Sloviansk, Kramatorsk și Lyman.
Update 11:45 Un număr de 12.000 de ucraineni a primit de urgență cetățenia rusă potrivit viceministrului Migrației, Oleg Kadochnikov, scrie Ukrainska Pravda, citând agenția TASS. Autoritățile din Federația Rusă susțin că aproximativ 25.000 de ucraineni, între care 10.500 numai copii, au fost nevoiți să se refugieze aici, și sunt cazați în 800 de unități. Moscova a anunțat că pot lucra fără necesitatea unui permis de muncă.
De cealaltă parte, autoritățile de la Kiev au denunțat politica forțelor rusești de a evacua forțat cetățeni ucraineni în Rusia pentru a pretinde că au fost salvați. Guvernul ucrainean estimează că numai din Mariupol au fost luați cu forța între 20.000 și 30.000 de oameni. Un caz celebru este al gravidei Marianna, care a supraviețuit atacului asupra maternității din Mariupol, a născut o fețită sănătoasă, iar în urmă cu o săptămână a apărut într-un video de propagandă rusă, în care anunța că se află în Federație și că asupra spitalului nr. 9 nu a avut loc niciun bombardament.
Kremlinul și întreaga presă rusă pretind în continuare că armata rusă salvează oameni în Ucraina.
Update 11:30 Pierderile trupelor rusești au ajuns aproape de 19.000 de oameni, precum și 14 tancuri, 30 de vehicule blindate, 15 drone și 34 de camioane, potrivit informării Forțelor Armate ucrainene, scrie Ukrainska Pravda. Aproximativ 1000 de soldați ruși sunt prizonieri de război, mai spune aceeași sursă.
Avocata Poporului, Lyudmila Denysova, a avertizat într-un interviu pentru The Telegraph că armata rusă recrutează forțat bărbați din zona Mariupolului și din alte zone ale raionului Donețsk. Autoritățile ucrainene se așteaptă la o ofensivă majoră a trupelor inamice ruse în această zonă de est și sud-est a țării, după toate informațiile primite în ultimele 48 de ore.

Update 10:20 Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și șeful diplomației UE, Josep Borrell, călătoresc astăzi la Kiev, pentru a se întâlni cu președintele Ucrainei și omologii lor din guvernul ucrainean. Este o vizită simbolică pentru întărirea susținerii acordate de Uniunea Europeană țării distruse de războiului declanșat de Moscova la 24 februarie. Primul oficial de rang înalt de la Bruxelles care a vizitat Kievul a fost președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, care a venit cu un mesaj puternic de solidaritate față de Ucraina.
Update 09:30 Regiunea Sumîi din nord-estul țării a fost eliberată în întregime de trupele ucrainene, a anunțat în această dimineață, șeful administrației militare locale, Dmytro Zhyvyțkyi, citat de Ukrainska Pravda. Se mai aud încă explozii care sunt din cauza misiunilor de salvare și deminare, a ținut să precizeze Zhyvyțkyi. Rușii au minat drumuri și terenuri adiacente de aceea locuitorii sunt avertizați să nu conducă încă în anumite localități, până ce armata ucraineană nu își va încheia misiunea de curățare.
Update 00:00 Aproximativ 26 de trupuri neînsuflețite au fost recuperate dintre dărâmăturile a 2 blocuri de locuințe din orașul distrus de ruși, Borodyanka, situat în apropierea Kievului, relatează Hromadske. După mai bine de o lună de ocupație rusă, echipele de salvare au putut interveni abia de două zile, pentru a căuta cadavrele printre ruinele a 10 blocuri și alte câteva zeci de case bombardate de ocupanții ruși.
La un adăpost de căței din același oraș, au fost descoperite 262 de patrupede care au murit de deshidratare. Localnicii supraviețuitori au declarat că unii câini au fost împușcați de trupele ruse, care îi foloseau pentru antrenamente. Relatările din Borodyanka sunt cutremurătoare, iar autoritățile ucrainene se tem că și alte localități au suferit de pe urma atrocităților comise de trupele invadatoare.
„Situația din Borodyanka este și mai groaznică decât la Bucha„, a declarat președintele Zelenski, citat de agenția AFP, după ce misiunile de salvare ucrainene au început să descopere crimele comise de trupele ruse în orașul din zona Kievului.
La Mariupol, rușii ar fi evacuat forțat pacienți dintr-un spital, care au fost duși la o adresă necunoscută, au denunțat oficialii orașului-martir, parțial ocupat de forțele Kremlinului. Administrația locală estimează cel puțin 5000 de morți, dintre care aproximativ 200 de copii, însă numărul exact nu este cunoscut întrucât oamenii nu pot să adune cadavrele de pe stradă, din locuințe, subsoluri sau grădinițe de bloc. Există și mai multe gropi comune.
Toate informațiile despre cele 6 săptămâni de război AICI:
https://petreiancu.com/2022/02/24/live-ucraina-sub-atac-cele-mai-noi-informatii/
14 gânduri despre „LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 7 și 8”