Cele mai noi articole · Știri de ultimă oră · Politică internațională

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 5 și 6

Update 10:20 Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și șeful diplomației UE, Josep Borrell, călătoresc astăzi la Kiev, pentru a se întâlni cu președintele Ucrainei și omologii lor din guvernul ucrainean. Este o vizită simbolică pentru întărirea susținerii acordate de Uniunea Europeană țării distruse de războiului declanșat de Moscova la 24 februarie. Primul oficial de rang înalt de la Bruxelles care a vizitat Kievul a fost președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, care a venit cu un mesaj puternic de solidaritate față de Ucraina.

Update 09:30 Regiunea Sumîi din nord-estul țării a fost eliberată în întregime de trupele ucrainene, a anunțat în această dimineață, șeful administrației militare locale, Dmytro Zhyvyțkyi, citat de Ukrainska Pravda. Se mai aud încă explozii care sunt din cauza misiunilor de salvare și deminare, a ținut să precizeze Zhyvyțkyi. Rușii au minat drumuri și terenuri adiacente de aceea locuitorii sunt avertizați să nu conducă încă în anumite localități, până ce armata ucraineană nu își va încheia misiunea de curățare.

Update 00:00 Aproximativ 26 de trupuri neînsuflețite au fost recuperate dintre dărâmăturile a 2 blocuri de locuințe din orașul distrus de ruși, Borodyanka, situat în apropierea Kievului, relatează Hromadske. După mai bine de o lună de ocupație rusă, echipele de salvare au putut interveni abia de două zile, pentru a căuta cadavrele printre ruinele a 10 blocuri și alte câteva zeci de case bombardate de ocupanții ruși.

La un adăpost de căței din același oraș, au fost descoperite 262 de patrupede care au murit de deshidratare. Localnicii supraviețuitori au declarat că unii câini au fost împușcați de trupele ruse, care îi foloseau pentru antrenamente. Relatările din Borodyanka sunt cutremurătoare, iar autoritățile ucrainene se tem că și alte localități au suferit de pe urma atrocităților comise de trupele invadatoare.

„Situația din Borodyanka este și mai groaznică decât la Bucha, a declarat președintele Zelenski, citat de agenția AFP, după ce misiunile de salvare ucrainene au început să descopere crimele comise de trupele ruse în orașul din zona Kievului.

La Mariupol, rușii ar fi evacuat forțat pacienți dintr-un spital, care au fost duși la o adresă necunoscută, au denunțat oficialii orașului-martir, parțial ocupat de forțele Kremlinului. Administrația locală estimează cel puțin 5000 de morți, dintre care aproximativ 200 de copii, însă numărul exact nu este cunoscut întrucât oamenii nu pot să adune cadavrele de pe stradă, din locuințe, subsoluri sau grădinițe de bloc. Există și mai multe gropi comune.

7 Aprilie – Ziua 43 de război

Update 23:45 Prezent la reuniunea miniștrilor de externe ai NATO, Dmytro Kuleba a cerut Aliaților înarmarea țării sale „nu peste săptămâni, ci acum, în zilele acestea; altfel, ajutorul va veni prea târziu și vor muri tot mai mulți oameni, iar alții vor rămâne fără case, a spus șeful diplomației ucrainene, citat de Reuters.

De la Londra, comandantul Forțelor Aeriene Regale, Sir Mike Wigton, a avertizat că următoarea bătălie majoră a forțelor ruse ar putea fi devastatoare, întrucât sunt indicii clare potrivit cărora Moscova își pregătește trupele să atace zone din est și sud-est, în speranța că va putea captura aceste teritorii, notează Sky News.

„Toate informațiile primite de la intelligence-ul nostru ne sugerează că Rusia se repoziționează pentru un not atac masiv. Care ar putea fi mai brutal, mai barbar și mai ilegal decât tot ce am văzut până acum”, a spus șeful RAF, citat de aceeași sursă. „În calitate de comandant al RAF sunt pregătit să fac tot ceea ce trebuie și ceea ce decide guvernul nostru că va fi necesar”, a mai afirmat Sir Mike Wigton.

Șeful Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Hruzevych, a sugerat că după ce trupele invadatoare ruse vor încerca să cucerească complet raioanele Donețsk și Lugansk, forțele Moscovei ar putea relasa și un atac asupra Kievului, scrie Hromadske.

Update 22:00 La New York, Adunarea Generală a devenit scena primei excluderi a Rusiei dintr-un organism al Națiunilor Unite. 93 de state membre au adoptat recomandarea țărilor occidentale și au suspendat Rusia din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului în urma războiului de agresiune declanșat de Moscova și, mai ales, a masacrului din Bucea, săvârșit de trupele ocupante rusești. 24 de țări au votat în favoarea Rusiei, alte 58 s-au temut să aprobe excluderea și s-au abținut. Printre țările care au votat cu Rusia sunt China comunistă, Iranul și Siria, foste republici sovietice și dictaturi islamice, africane și marxiste, sud- ori centralamericane ca Nicaragua.

Update: 21:45 Rușii încearcă să împiedice evacuarea populației civile din estul Ucrainei. Bombele ruse au avariat și blocat drumurile și calea ferată, prevenind ieșirea din zonă a trenurilor evacuând civili ucraineni din Sloviansk și Kramatorsk, relevă Ukrainska Pravda. Din Melitopol, trupele invadatoare au răpit peste 100 de persoane, informează într-un mesaj video primarul orașului din sudul Ucrainei, ocupat de ruși. În răstimp, trupele ruse încearcă să atace pe mai multe fronturi, afirmă Statul Major ucrainean. Potrivit lui, trupele ruse încearcă să străpungă frontul în Tavriia și Sievierodonețk, precum și la Harkiv și Pivdennyi Bug. Altă tentativă de străpungere a frontului urmează să aibă loc la Mariupol, unde forțele ruse au adus întăriri în vederea unui nou asalt asupra portului asediat. Liniile de aprovizionare rusești trec în parte prin portul ucrainean Berdiansk.

Update 20:45 Rusia a fost exclusă vremelnic, prin vot al Adunării Generale a ONU, din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului. Între timp, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Peskow, a admis că Rusia a suferit pierderi grele. Până acum nu recunoscuse decât 1300 de soldați uciși.

Update 15:15 Comandanții ruși au ordonat militarilor din subordine să omoare civili. Revista germană Der Spiegel, reluată de Kiev Independent, publică informații din convorbiri interceptate de spionajul german, potrivit cărora militarilor ruși li s-au dat ordine scelerate, de suprimare a civililor. Aceeași publicație relevă că, potrivit unor soldați ruși, prizonierii ucraineni au fost împușcați după interogatorii. Sursele ucrainene, citând autoritățile locale relevă, totdată, că 90 la sută de ucrainenii uciși la Bucea au murit de gloanțe, nu de răni provocate de șrapnel din proiectilele tunurilor utilizate de artileria rusă.

Update 15:10 Guvernatorul raionului Lugansk, Gaidai, a cerut locuitorilor civili să se evacueze din ținutul său cât timp se mai poate. E vorba, a spus el, textual, de o ”ultimă șansă”.

Update: 15:00 Ungaria ajută Rusia: Guvernul din Kiev a acuzat Budapesta de susținere a lui Putin în războiul împotriva Ucrainei. Ungaria e gata să plătească importurile ei de gaze rusești în ruble, ceea ce nu e doar un gest neprietenesc față de Ucraina, ci și o spargere a unității UE în domeniul sancțiunilor impuse Rusiei. Kievul a condamnat și ideile diplomatice ale prietenului lui Vladimir Putin de la Budapesta. Propunerea organizării de negocieri de pace la Budapesta este, textual, ”cinică, s-a declarat oficial la Kiev. Viktor Orban nu e la primul său derapaj antidemocratic.

Update 11:00 Marea Britanie urmează să trimită blindate de luptă în Ucraina. Potrivit ziarului Times, se fac planuri de expediere către forțele ucrainene unor vehicule blindate de patrulare și de recunoaștere de tip Mastiff și Jackal. Potrivit Londrei, următoarele trei săptămâni vor fi, pe plan militar, decisive. Un comandant rus a cerut într-o convorbire intercpetată militarilor săi să tragă asupra civililor în apropierea asediatului port Mariupol, de la Marea Azov. Iar premierul britanic Johnson a sugerat, potrivit Kiev Indpendent, că masacrul din suburbia Kievului, Bucea, constitutie genocid.

Update 10:45 Situația militară: atacurile rusești se concentrează asupra estului Ucrainei cu probabila intenție de a se înconjura și izola forțele de apărare ucrainene din Donbass. În cursul nopții au fost bombardate literalmente fără încetare așezările Zolote și Hirske din raionul Lugansk. Bombele rusești au căzut, potrivit Ukrainska Pravda, și asupra unui spital din Sievierodonețk precum și a unor case din Lisiciansk. Între timp, ministrul de interne ucrainean, Denis Monastirski a declarat jurnaliștilor în timpul unei vizite la fața locului, că Borodianka e unul din orașele cu cele mai ample distrugeri din regiunea Kiev. Localnicii sunt martori oculari ai primelor raiduri rusești, în cursul cărora forțele invadatoare au lansat rachete de la joasă înălțime asupra clădirilor de locuințe, apoi au tras în echipele de salvare venite să scoată oameni de sub dărâmături.

Update 10:30 Adunarea Generală a ONU votează azi în chestiunea excluderii pasagere a Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului. SUA și Marea Britanie au avansat propunerea. Excluderea ar avea nevoie de două treimi din voturi. Nu e clar de ce nu se votează și excluderea (provizorie, sau cu referire la Ucraina a) Rusiei din Consiliul de Securitate.

6 aprilie 2022 – A 42-a zi de război

Update 23:45 SUA și-au extins sancțiunile impuse Rusiei. Ele vor afecta alte două din cele mai mari bănci rusești și pe copiii adulți ai liderului rus Vladimir Putin.

Update 23:35 O parte din statele anglofone și-au intensificat cooperarea în domeniul rachetelor hipersonice. E vorba de SUA, Marea Britanie și Australia, care vor colabora mai intens și în alte compartimente ale tehnologiei militare spre a crea un bastion antichinez eficient în spațiul indo-pacific.

Update: 23:00 A murit de corona fascistul Vladimir Jirinovski. Îndelungatul deputat al Dumei cunoaștea, aparent, planurile de război ale stăpânului său, Putin, de vreme ce, într-un discurs rostit în decembrie, insul a prezis izbucnirea conflictului în februarie 2022. S-a înșelat cu doar două zile. „La ora 4 Uhr la 22 februarie veți simți noua politică. …Anul 2022 nu va fi pașnic. Va fi un an în care Rusia va redeveni mare”, a spus atunci extremistul rus.

Update 22:40 Rusia continuă să blocheze accesul umanitar la Mariupol. Președintele Ucrainei, Zelenski, a subliniat că Moscova încearcă să ascundă astfel situația reală de la fața locului. ”Armata rusă și leadershipul ei politic, toți cei care au dat ordinele, toți cei care le-au îndeplinit, toți sunt criminali de război” a spus Zelenski, citat de Kiev independent, adăugând că ”fiecare dintre ei trebuie tras la răspundere.”

Update 22:10 Regruparea forțelor ruse din regiunile Briansk și Kursk se apropie de finalizare, relevă Statul Major al armatei ucrainene, reluat de Ukrainska Pravda. Armata ucraineană se așteaptă la o amplă ofensivă rusă în Donbass.

Update 21:30 ”Se estimează că aproximativ 5.000 de oameni și 210 copii au fost uciși într-o lună de blocadă” a portului Mariupol, a subliniat primarul orașului, Boicenko, vorbind într-un mesaj video spre a le cere europenilor să renunțe la importurile lor de gaze și petrol. ”Trupele teroriste, ruse, au lansat bombe grele pe spitalul de pediatrie și au distrus o clădire a spitalului numărul 1 al orașului Mariupol. Aproape 50 de oameni au ars de vii. La Teatrul orașului au fopst bombardați 900 de oameni care se adăpostiseră în incinta lui. Acestea sunt doar câteva exemple de asasinate deliberate de civili la Mariupol”, a mai declarat primarul orașului, reluat de Ukrainska Pravda.

Update 19:25 Detalii cutremurătoare și din localitate Borodyanka, aflată la doar 30 km de Kiev, după ce a fost eliberată de armata ucraineană. Autoritățile au dat publicității imagini dintr-o dronă care surprinde dezastrul: din oraș, nu a mai rămas aproape nimic, clădirile fiind bombardate, casele distruse și jefuite de invadatorii ruși. O bătrână de 74 de ani a povestit plângând cum sora ei, în vârstă de 84 de ani, a fost ucisă de soldații ruși pe strada, unde ieșise să caute de mâncare. Oamenii au stat în subsoluri de frica militarilor ruși, iar unii au murit de foame sau din pricina bolilor care nu au mai putut fi tratate.

Într-o altă localitate din zonă, Ivankiv, viceprimărița Mariana a povestit pentru postul britanic ITV, plângând în hohote, ororile la care au fost supuse fetele și femeile: Au violat fete de 15 și 16 ani. Luau femeile de păr, căutându-le în subsoluri, și le abuzau. Fetițele începuseră să își taie părul scurt pentru a nu fi violate de invadatori. Într-o casă, proprietarul ucis zace fără suflare, după ce soldați ruși l-au împușcat și apoi s-au instalat în locuința sa. Furturile au fost la ordinea zilei. Cine ieșea pe strada risca să fie împușcat, indiferent dacă era copil, bătrân sau femeie. Oamenii au răsuflat ușurați să vadă sosirea militarilor ucraineni, însă traumele la care au fost supuși i-au marcat pe viață.

Update 18:50 ”Asasinii își acoperă urmele”. Consilierii locali din Mariupol semnalează că invadatorii ruși au instalat la Mariupol crematoriile lor mobile, spre a arde în ele trupurile neînsuflețite ale oamenilor uciși în portul asediat de la Marea Azov. ”Lumea n-a văzut o tragedie la această scară după lagărele de concentrare naziste” a reliefat primarul Mariupolului, Vadim Boicenko. ”Rușii”, a adăugat el, reluat de Kiev Independent, ”au transformat întregul nostru oraș într-un lagăr al morții”.

Update 18:35 Adresându-se Parlamentului Irlandez, Președintele Ucrainei, Zelenski, s-a arătat extrem de critic față de nehotărârea Vestului și față de ”deficitul său de integritate”, manifestat în tranzacțiile lui energetice cu Rusia.

Update 18: 30 Rusia își perpetuează și își amplifică crimele de război. După ce autoritățile ucrainene locale le-au cerut civililor din raionul Lugansk și din raionul Donețk să se evacueze, Rusia a bombardat blocurile de locuințe din Sievierodonețk, incendiindu-le. Potrivit Kiev independent, zece blocuri ardeau azi în zonă. Nu se știe câte victime a făcut acest bombardament. În raionul Zaporojie, ocupanții ruși au răpit-o pe soția unui militar spre a exercita presiuni asupra lui să-și încalce jurământul militar și să trădeze, prin amenințarea că o vor tortura.

Update 18:20 Secretarul general al NATO, Stoltenberg, crede că e posibil ca războiul din Ucraina să mai dureze luni de zile, sau chiar ani. Alianța crede că trupele ruse retrase din nord vor fi utilizate pentru o mare ofensivă în est. Din Lugansk au început să se evacueze mulți civili. La Bruxelles s-au întâlnit azi șefii diplomației din statele NATO. Tot în capitala Belgiei, președintele consiliului European, Charles Michel, a lansat militarilor ruși un apel, cerându-le să dezerteze. ”Dacă nu vreți să fiți criminali, aruncați-vă armele”, a spus el.

Update: 18:00 Cad măștile. Republica Federală se poziționează de partea adevărului. Germania confirmă că Rusia e de vină pentru masacrul din Bucea. Cancelarul federal Scholz a învinuit în Bundestag armata rusă pentru măcelul comis de trupele invadatoare în suburbia din nordul capitalei ucrainene. A spune, cum face Rusia, că ar fi vorba aici de o ”înscenare” e ”cinic”, a spus șeful guvernului german, textual. Președinta Parlamentului, Bas, a declarat la rândul ei că Rusia comite ”crime de război”, iar Bundestagul ”condamnă în termenii cei mai duri” aceste crime. Referindu-se la Bucea și alte localități, șefa forului legislativ german a admis că Rusia a declanșat teroarea împotriva întregului popor” (ucrainean). Fără adevăr nu există dreptate, a mai spus ea. Viceșeful grupului parlamentar CDU, Wadephul a cerut Germaniei să livreze armament greu Ucrainei, ”inclusiv, eventual tancuri de luptă” și alte blindate. ”Trebuie făcut totul ca Rusia să nu câștige acest război”, a afirmat el.

Update 14:35 Rușii încearcă să își acopere urmele, în Mariupol, folosind crematorii mobile pentru a incinera cadavrele celor uciși, avertizează pe Telegram, Consiliul Local al orașului, citat de Ukrainska Pravda. O parte din orașul – martir, asediat de trupele ruse de o lună, a fost ocupat de trupele invadatoare, după săptămâni întregi de bombardamente și atacuri neîncetate asupra civililor. Cu greu s-au putut evacua din oraș câteva zeci de mii de locuitori. Numărul celor morți este estimat la 5000, însă bilanțul real ar putea fi mult mai mare, întrucât există multe gropi comune – primele au fost descoperite acum 3 săptămâni – cadavre descompuse pe străzi, oameni îngropați în grădinițele blocurilor sau ale caselor. Sunt cazuri de rezidenți care au murit de foame, iar numărul celor care se ascund în subteranele clădirilor de frica atacurilor rusești rămâne estimat la aproximativ 100.000, conform autorităților locale.

„Invadatorii ruși nu se grăbesc să dea undă verde misiunii turcești de salvare sau altora pentru că se tem că va fi descoperită dimensiunea catastrofală a dezastrului pe care l-au făcut. Potențialii martori ai atrocităților sunt căutați, identificați și uciși”, a mai scris autoritatea locală din Mariupol.

Update 12:50 Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat că de la începutul războiul rus în Ucraina, Uniunea Europeană a plătit Moscovei 35 miliarde de euro pentru livrările de energie, în timp ce doar 1 miliard de euro a ajuns la Kiev, ca ajutor militar în arme și alte bunuri, scrie corespondenta Guardian la Bruxelles, Jennifer Rankin. Înaltul Reprezentant UE a cerut sancțiuni mai dure pentru Moscova, după masacrele descoperite la Bucea și în alte zone din care rușii s-au retras. Marți noaptea, Borrell a anunțat că mai mulți oficiali ai Misiunii Permanente Ruse la Bruxelles au fost declarați persona non grata. Se va lua în considerare inclusiv sancționarea fiicelor lui Putin, care trăiesc în Occident, informează Sky News.

Update 12:15 Papa Francisc a sărutat un steag ucrainean adus chiar dintr-o localitate de lângă Kiev, devastată de trupele ruse invadatoare, notează Associated Press. Suveranul Pontif a primit astăzi la Vatican un grup de copii ucraineni refugiați din acea zonă grav afectată de război. Micuții au fost binecuvânțați și ascultați de liderul Bisericii Catolice, care s-a implicat activ în încercările de a pune capăt acestui război declanșat de Rusia.

Vaticanul a condamnat invazia rusă și a deplâns atrocitățile comise de trupele invadatoare, fără a-l numi însă explicit pe Vladimir Putin. „Încă odată, unii potențați, prinși în revendicări anacronice cu privire la interese naționaliste, au provocat și întreținut conflicte, în timp ce oamenii de rând simt că trebuie să construiască un viitor care ori va fi alături de alții, împreună cu ei, sau nu va fi deloc.”, a declarat papa într-un discurs recent.

O vizită a Papei Francisc la Kiev se conturează după ce acesta a anunțat săptămâna trecută că ia în considerare invitația președintelui Ucrainei, de a vizita țara sa.

Update 11:50 Tot mai multe state europene aleg să expulzeze diplomați ruși sau spioni lucrând sub acoperire la ambasadele Moscovei din Uniunea Europeană. Italia și Suedia s-au alăturat și ele acestor măsuri, pe lângă Germania și Franța, iar România a anunțat marți seară ca expulzează 10 membri ai misiunii diplomatice ruse la București. România rămăsese tot mai singură și izolată în stăruința liderilor ei, în frunte cu Klaus Iohannis, de a nu-i expulza pe spionii aciuiați în masă, sub mască diplomatică, la ambasada rusă din București. Alte țări, ca Germania, precum și comunitatea europeană s-au descotorosit cu zecile și sutele de ei.

Un incident soldat cu moartea unui om s-a petrecut în capitală la primele ore ale dimineții: o mașina rulând cu viteză pe bulevardul Kiseleff din București s-a izbit în gardul Ambasadei Rusiei. Mașina a luat foc, iar șoferul a decedat. Anchetatorii români analizează circumstanțele producerii acestui accident, fără a oferi momentan concluzii.

Update 11:40 Peste 400 de oameni din Hostomel, lângă Kiev, sunt dispăruți, a declarat șeful administrației militare locale, Taras Dumenko, la postul de radio Hromadske. Oficialul ucrainean a spus că o parte din acești locuitori s-ar putea să fi fost uciși, iar alții răpiți și mutați de trupele invadatoare, întrucât între morții de la Bucea au fost găsiți și rezidenți din localitatea Hostomel, de lângă Capitală, care a fost ocupată de ruși la începutul războiului. Dumenkon crede că forțele ruse și-ar fi acoperit mai bine urmele, întrucât localitatea era puțin mai departe de linia frontului.

Vișegrad 24 a prezentat imagini video cu echipamentul militar distrus al rușilor, lăsat în urmă la Hostomel, după lupte grele cu armata ucraineană.

Update 11:30 Conform ONU, citat de Ambasada Kievului la București, Ucraina este țara cu cel mai mare teritoriu minat din lume: o suprafață de aproximativ 80.000 km pătrați este plină de mine antipersonal sau resturi de muniție, includiv obuze neexplodate. Suprafața de teritoriu compromis este aproape egală cu dimensiunea unei țări precum Austria, au mai spus oficialii diplomației ucrainene.

Update 11:00 Forțele ucrainene se pregătesc să înfrunte o amplă ofensivă rusă în Donbass. Autoritățile din Lugansk, ar fi cerut, potrivit Reuters, civililor să se evacueze ”cât timp mai e sigur”, folosind cinci coridoare umanitare. Președointele Zelenski a admis că forțele sale sunt mai puțin numeroase și mai puțin bine înarmate decât inamicul, dar s-a arătat încredințat că vor rezista unui atac. Secretarul general al NATO, Stoltenberg, a subliniat că rușii plănuiesc cucerirea întregului Donbass și crearea unui coridor în sud care să lege regiunea de Crimeea.

Miniștrii de externe ai Alianței discută situația la Bruxelles. Că rușii comit crime de război reiese și dintr-un video verificat independent, care înfățișează asasinarea, din tancuri invadatoare, a unui biciclist circulând normal pe stradă. În Belarus, s-a blocat site-ul organizației Human Rights Watch. Bundestagul german se ocupă azi de crimele de război rusești de la Bucea. UE proiectează adoptarea de noi sancțiuni împotriva Rusiei. În raionul Dniepropetrovsk bombardamentele rusești au distrus un depozit de combustibili și au incendiat o fabrică din regiune, relevă Kiev Independent.

5 aprilie 2022 – Ziua 41 de război

Update 22:15 Ucraina nu va putea fi mult timp ca Elveția, a spus președintele Zelenski. Potrivit liderului din Kiev, țara sa va fi mai degrabă ca Israelul. Securitatea, a mai estimat el, va fi tema dominantă în următorii zece ani.

Update: 21:30 Cehia sfidează Rusia: guvernul de la Praga trimite Ucrainei zeci de tancuri de tip T 72 și alte vehicule de infanterie. Pe de altă parte, Rusia a mai comis o crimă de război. A bombardat Nikolaev cu bombe cu fragmentație. Bombardamentul care a avut loc ieri s-a soldat la Nikolaev cu 12 victime civile și rănirea altor 41, relevă Kiev Independent. Între timp, trupele ruse continuă regruparea și practică recrutări secrete, în vederea unei noi tentaive de cucerire a întregii zone Donețk și Lugansk, afirmă statul major ucrainean reluat de Ukrainska Pravda

Update 20:50 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus Consiliului de Securitate ONU, în timp ce atacurile trupelor invadatoare au continuat, că ”Rusia duce o politică deliberată de creare a condițiilor care să ducă în teritoriile ocupate și în timpul invaziei la moartea unui număr cât mai mare de civili”.

Rusia, a mai spus președintele, condamnând crimele de război comise de militarii Moscovei în suburbiile Kievului, ”vrea să-i transforme pe ucraineni în sclavi tăcuți”.

Rusia ”distruge și preface în cenușă, în bombardamente de artilerie sau aeriene, orașele ucrainene, blochează deliberat orașele, duce o politică de înfometare în masă, nimicește diversitatea etnică și religioasă a Ucrainei”, a precizat liderul din Kiev, reluat de Sky News.

Rusia lui Putin a respins toate acuzele privind comiterea de crime de război, în ciuda dovezilor zdrobitoare, probând fără putință de tăgadă comiterea lor. Secretarul general al ONU, Guterres, a admis că ”războiul din Ucraina e una din cele mai ample provocări la adresa ordinii internaționale și a arhitecturii globale de pace, din cauza naturii, intensității și consecințelor lui”

Update 18;45 ”Harkiv e bine apărat” și va rezista, a declarat edilul orașului, Igor Terehov. Primarul metropolei din estul Ucrainei le-a cerut locuitorilor orașului să nu le facă rușilor plăcerea de a se panica. Trupele invadatoare s-au concentrat după retrgarera din zona Kiev în estul Ucrainei.

Ministrul de externe ucrainean, Kuleba, a cerut între timp Vestului să introducă ”mama tuturor sancțiunilor”, embargoul energetic și oprirea tuturor importurilor de gaze, petrol și cărbune din Rusia, ”spre a se evita un nou Bucea”. Comisia Europeană a propus interdicția importurilor de cărbune din Rusia. În plus, Ursula von der Leyen recomandă stoparea tuturor tranzacțiilor efectuate cu patru bănci rusești, blocarea porturilor europene pentru ambarcațiunile ruse și a intrării în UE a operatorilor de transporturi din Rusia și Belarus.

Update 18:30 Germania continuă să-și pună cenușă în cap. Angela Merkel a fost masiv criticată azi de urmașul ei la șefia CDU, Merz, pentru dependența energetică de Rusia în care cancelara a plasat Germania. Debutul autocriticilor l-a făcut ieri președintele Germaniei, Steinmeier, care, în loc să se enerveze pe criticile dure, dar justificate adresate lui, ca filo-putinist cu ștate vechi, de ambasadorul Ucrainei la Berlin, Melnyk, i-a dat dreptate. Azi, Steinmeier, și-a reiterat și întărit pe programul doi al televiziunii publice germane, ZDF, declarația de căință, reliefând că ”nu va exista o normalizare cu Rusia lui Putin”, al cărei lider este un ”instigator belicos încuiat în buncărul său”.

Președintele Germaniei, care a regretat ieri mai ales greșeala sa, care a fost susținerea îndelungată acordată proiectului Nord Stream II, a mai afirmat că ”nu știe dacă Rusia are un viitor în Europa” și că e de părere că ar fi existat doi Putini, cel actual fiind diferit de acela care, ”în 2001, a vorbit în Bundestag, părând că ar exista posibilitatea unui drum comun spre democrație, libertate și respect față de drepturile omului”.

Steinmeier și-a admis greșelile comise ca ministru de externe în guvernul Merkel, când ”a refuzat să asculte de avertismentele esteuropenilor” și a crezut că ”Putin nu-și va asuma ruinarea morală, politică, economică a țării sale de dragul nebuniei lui imperialiste”. Nu am fost capabili ”să oprim dezvoltarea a ceea ce are loc acum și s-a descărcat în acest război”, a mai regretat șeful statului german. În reacție, ambasadorul ucrainean la Berlin a estimat acest mea culpa ca fiind ”un prim pas”, dar a cerut fapte și, mai ales, arme grele, cu care Ucraina să-și poată în fine recuceri teritoriile ocupate de invadatori.

Update 17:30 Republica Moldova a ajuns, în fine, datorită războiului din Ucraina, în centrul atenției germane. Berlinul i-a aprobat un credit imediat de 50 de milioane de euro. Pentru că mica țară lipită de România și de sudvestul Ucrainei se confruntă cu uriașe provocări, Germania va spori cu 5 milioane de euro și ajutorul de dezvoltare de 35 de milioane aprobat anterior. Banii s-au aprobat la o conferință a donatorilor, organizată la Berlin de Germania, Franța și România. Moldova a primit aproape 400.000 de refugiați ucraineni, mai mult decât orice altă țară raportat la numărul locuitorilor ei. Aproximativ o sută de mii mai sunt în Republica Moldova.

Update 13:25 „Vrem să facem o Eurasie deschisă de la Lisabona la Vladivostok”, a declarat fostul președinte al Rusiei, Dmitry Medvedev, citat de agenția NEXTA. Apropiatul lui Putin a declarat pentru presa rusă că acest lucru ar fi în beneficiul ucrainenilor, care ar dobândi o pace lăuntrică. Medvedev a mai spus că Bucea este un exemplu clar de propagandă cinică născută din imaginația Ucrainei. Afirmațiile lui Medvedev sunt în răspăr cu dovezile irefutabile privind datele la care forțele ruse au comis masacrele din suburbia Kievului, confirmate de martori, de sateliți și de sutele de cadavre găsite după eliberarea orașului de ocupanții ruși.

Dmitry Medvedev este în prezent șef-adjunct în Consiliul de Securitate al Fedrației Ruse, funcție ce implică coordonarea operațiunilor militare și de securitate ale forțelor ruse în Ucraina. El a mai vorbit despre necesitatea curățării mentalității sângeroase a ucrainenilor, care, potrivit lui, se roagă de 30 de ani pentru Al Treilea Reich și au fost învățați o pseudoistorie. Declarațiile sale au fost catalogate de analiștii internaționali drept un alt apel la genocid și purificare etnică, în sprijinul articolului publicat ieri de agenția rusă, portavoce a Kremlinului, Ria Novosti, articol citat de președintele Zelenski în adresarea video în Parlamentului României.

Update 13:10 Trupele ruse avansează rapid în raionul Harkiv încercând să încercuiască forțele ucrainene care mai sunt în Donbas, anunță Statul Major al armatei Ucrainei, citat de Julian Roepcke de la BILD. Militarii ucraineni au fost înconjurați și se află sub atac la Kramatorsk și Sloviansk, notează aceeași sursă.

Sursă – Statul Major al Armatei Ucrainei via Roepcke

Update 12:50 Spania se alătură Poloniei în denunțarea masacrelor de la Bucea, din Ucraina, drept un posibil genocid, anunță Al Jazeera, o poziție asumată oficial doar de aceste două guverne din Uniunea Europeană. „Vom face tot ce ne stă în putință ca cei responsabili de aceste oribile crime să fie aduși în fața justiției, pentru ca ele să nu rămână nepedepsite. Trebuie să răspundă pentru aceste presupuse crime de război și, de ce să nu spunem, pentru genocid”, a declarat premierul spaniol Sanchez.

Președintele ucrainean Zelenski a cerut ieri României și statelor europene să condamne genocidul din Ucraina și să ajute la prinderea celor vinovați de masacrele comise la retragerea forțelor ruse. Estonia a condamnat și ea atrocitățile de la Bucha cu masacrele comise de sovietici și naziști.

Update 10:30 Unele surse media ucrainene și europene afirmă că răspunderea pentru măcelul comis de trupele ruse în rândul locuitorilor civili ai localității Bucea, o suburbie a Kievului, ocupată până acum câteva zile de forțele invadatoare ale regimului Putin îi revine brigăzii 64 de artilerie motorizată, comandată de locotenent-colonelul Omurbekov Asanbekovici

Update 10:15 Cel puțin 165 de copii au fost uciși de trupele invadatoare, relevă autoritățile ucrainene, citate de Kiev Independent. Alți aproape 270 de copii au fost răniți. Aceste cifre ”nu includ victimele făcute de agresiunea rusă între cei mici în zone ca Mariupol și Donețk, la Kiev, Cernihiv și în raionul Lugansk”. Cadavre de civili ucraineni torturați și asasinați s-au găsit, potrivit aceleași surse, și în raionul Sumî.

Update: 09:50 Borodianka e încă un caz special. Orașul deține probabil tristul record de victime ale ocupației ruse în regiunea capitalei. Așa reiese din numărul crimelor de război semnalate. La Borodianka, afirmă procuratura generală ucraineană, s-au semnalat 7000 de crime de război. Sunt cele mai multe în zona Kiev, relevă ziarul german Bild. Președintele Ucrainei, Zelenski, a promis elucidarea fără rest a crimelor de război comise. La Nikolev, bombarda,entele asupra infrastructurii civile a orașului s-au soldat cu noi vicitme. Potrivit guvernatorului regiunii, Vitali Kim, e vorba de 11 oameni, alți 62 fiind răniți. La Mariupol, trupele ruse le-au cerut din nou apărătorilor ucraineni ai orașului să capituleze și să-și depună armele, caz în care li s-ar asigura un ”coridor sigur” pe care să se retragă spre Kiev și teritoriile controlate de forțe ucrainene. Asemenea promisiuni, făcute în trecut de ruși, au fost încălcate și au rezultat băi de sânge.

Update 09:45 Rusia se vede demascată: în răspăr cu afirmațiile Moscovei, potrivit cărora masacrul din Bucea ar fi fost ”pus în scenă”, cadavrele fotografiate și filmate în această martirizată suburbie a Kievului zăceau pe străzi în zilele prezenței ocupanților ruși în oraș, după cum relevă imagini din satelit. Le-a publicat firma americană Maxar Technologies, iar New York Times le-a comparat cu pozele și peliculele video puse în circulația de oficiali ucraineni și de massmedia internațională, confirmând autenticitatea tuturor. Ceea ce probează că afirmațiile propagandei ruse, potrivit căreia aceste imagini ar fi fost ”falsificate” și ”regizate” sunt false. Ambasadorul rus la ONU, Nebenzia, a reiterat luni aceste minciuni, calificând imaginile din Bucea drept ”provocare” și ”înscenare”.

04.04.2022 a 40-a zi de război

Update 23:40 Polonia îl taxează dur pe președintele Franței, Macron. ”Ați trata cu Hitler?” – l-a întrebat pe liderul de la Elysee premierul polonez Mateusz Morawiecki. Șeful statului francez s-a conversat în repetate rânduri, cu orele, cu Vladimir Putin, în ciuda războiului de agresiune declanșat de Rusia în Ucraina, a crimelor de război săvârșite de oștenii agresori și a lipsei de rezultate a eforturilor diplomatice întreprinse la Kremlin sau în discuții cu Putin. ”Nimeni nu a negociat vreodată cu Hitler”, i-a amintit lui Macron dregătorul polonez

Franța a cerut, ca și Germania, noi sancțiuni în reacție la descoperirea masacrului din Bucea, dar Berlinul oficial ezită încă să pună capăt importurilor ruseștid e petrol, gaze și cărbune, care/i aduc lui Putin sute de milioane de euro pe zi.

Update 22:40 Cenușă germană în capul Germaniei: Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a recunoscut, în fine, că a greșit. Șeful de stat al Republicii Federale, fusese criticat dur de ambasadorul Ucrainei la Berlin, Melnyk, pentru îndelungatul lui flirt cu Vladimir Putin. Pe care Steinmeier l-a curtat atât din poziția de șef al cancelariatului și coordonator al serviciilor secrete germane, sub Gerhard Schröder, cât și în calitate de ministru de externe. În reacție, Melnyk a fost puternic criticat de o mare parte din presa mainstream germană. Acum, Steinmeier îi dă, indirect, dreptate, regretându-și pentru prima dată erorile. E o premieră cu totul remarcabilă în context german, în care mai niciun om politic nu admite vreodată vreo greșeală proprie dacă nu e forțat de împrejurări. În fața jurnaliștilor, Steinmeier și-a deplâns mai ales anii de stăruitoare susținere a gazoductului Nord Stream II. Acest proiect, a spus președintele Germaniei, ”a fost neîndoielnic o greșeală. Ne-am cramponat de punți în care rușii nu mai credeau și față de care prietenii noștri ne-au avertizat”.

Update 21:40 Președintele SUA, Biden, l-a calificat pe omologul său rus, Putin, în reacție la masacrul din Bucea ”criminal de război care trebuie tradus în justiție”. Trupele invadatoare au părăsit raionul Jitomir. Altundeva, cotropitorii supun populația civilă ucraineană la munci, folosind-o la ridicarea de fortificații. De pildă în Hersonul ocupat, relevă Kiev Independent. Același ziar relatează despre rechiziționarea de automobile ucrainene de către ocupanți.

Update 20:25 Germania expulzează zeci de ”diplomați” ruși. Șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, a reacționat la masacrul din Bucea și l-a convocat la minister pe ambasadorul Rusiei la Berlin. După care s-a anunțat că vor fi declarați personae non grate și vor trebui să părăsească Germania aproximativ 40 de spioni probabili, care-i pun în pericol, în Republica Federală, pe imigranții ucraineni, cum relevă ziarul Bild, citând surse ale serviciilor secrete. În fapt, aceiași spioni, sau alții ca ei îi amenință de ani de zile și pe opozanții ruși din Germania, din care unul a și fost asasinat la Berlin, de către un asasin plătit din Rusia, acum câțiva ani. Spionilor și diplomaților considerați agenți care vor fi expulzați li s-a dat un răstimp de cinci zile spre a părăsi Germania.

Update 19:15 Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, se adresează Parlamentului României, într-o alocuțiune live de la Kiev. Prima parte a discursului nu s-a putut auzi la București din cauza lipsei sonorului și traducerii. Sabotaj pro-rus? Incompetență? Nu e clar. Masacrul de la Bucha este în centrul discuției. Liderul de la Kiev a amintit de situația securitară precară a Republicii Moldova și de necesitatea apărării ei, nu doar a Ucrainei. Spre a explica poporului român în termenii propriei istorii răul confruntând Ucraina din pricina dictatorului rus, Zelenski a amintit de răul făcut românilor de Nicolae Ceaușescu.

Referindu-se la regimul de la Moscova, liderul de la Kiev a reliefat că „vor să distrugă întreaga națiune, acesta este scopul Rusiei. Rușii apelează la genocid pentru că sunt convinși că liderii europeni nu vor putea să îi oprească, pentru că ei cred că fiind slavi, nu pot fi înfrânți de europeni. Trebuie să ne unim ca să oprim acest regim, pentru că Rusia nu se va opri la Ucraina. Rușii vor să treacă de Nicolaiev, ca să ajungă la Odesa și apoi la Republica Moldova. Poporul român s-a apărat și a doborât în 1989 un regim tiranic, care nu avea nimic sfânt, condus de Ceașescu și soția sa. Acei oameni nu voiau să plece. Cum este și cazul regimului de la Moscova acum.

Sunt convins că România și Europa vor susține în totalitate tot ce trebuie ca să fie investigate crimele de război ale Rusiei, pentru a fi pedepsiți cei care le-au comis și toți cei care le-au comandat.

Sunt convins că firmele românești și România vor ajuta la reconstrucția Ucrainei. Suntem puternici, dar avem nevoie de ajutorul și sprijinul vostru. Mulțumesc poporului român pentru cum i-au primit pe refugiații noștri. Generozitatea și bunătatea susținerii românilor sunt o punte pentru națiunile noastre în mare familie europeană.

Vreau să încep un dialog cu România, imediat ce situația va permite, ca să asigurăm toată susținerea pentru minoritatea română din țara noastră și sper ca în curând să mă adresez dvs și cu mulțumiri pentru susținerea Ucrainei în a face parte din marea familie a Uniunii Europene. Glorie României, Glorie Ucrainei!

Poziția Ucrainei a fost susținută în termeni foarte clari și, aparent călduroși, dar aparent prefabricați, de intervențiile oficialilor români prezenți. Premierul Ciucă a condamnat crimele comise de armata rusă în Ucraina.

Update 17:35 Comisarul ONU pentru drepturile Omului, Bachelet, care s-a arătat consternată de imaginile cu trupuri neînsuflețite de pe străzi a cerut să se facă totul pentru strângerea de probe privind ”prezumtivele crime de război” de la Bucea. Bachelet a recomandat să fie exhumate identificate și cercetate cadavrele din Bucea. Președintele Franței, Macron, a solicitat și el ”traducerea în justiția internațională a Rusiei pentru crime de război”. Human Rights Watch afirmă că deține probe penru comiterea lor și altundeva în Ucraina.

Update 16:45 Serviciile secrete britanice confirmă consolidarea trupelor invadatoare ale Rusiei în estul Ucrainei. Ucraina anunță depistarea altor civili uciși de trupele invadatoare. Experți germani consideră că rapiditatea investigațiilor la fața locului e esențială pentru traducerea în justiție a criminlilor de război. S-ar fi format în martie o echipă a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului. Dar acest for, doldora de tiranii, e foarte rău famat.

Update 15:25 Angela Merkel a justificat decizia ei din 2008 de a refuza Ucrainei, spre a ”menaja Rusia”, intrarea în NATO. Or, aderarea le fusese promisă în zadar și Kievului și moldovenilor și gruzinilor. Președintele Ucrainei, Zelenski, o invitase pe ea și pe fostul președinte al Franței, Sarkozy, care susținuse atunci poziția Berlinului, să viziteze Bucea și să vadă cu propriii lor ochi ce rezultate concrete a avut politica lor față de Rusia.

Update 15:20 UE va acorda Republicii Moldova un ajutor de 150 de milioane de euro, din care 30 de milioane nerambursabili, ca să întărească una dintre cele mai sărace țări din Europa. Una situată în proximitatea Ucrainei. Ajutorul ar fi menit ”să-i sporească rezistența”, dat fiind războiul din Ucraina.

Update 14:35 Autoritățile ucrainene au publicat numele, gradele și detalii din pașapoartele militarilor aparținând Brigadei a 64-a motorizată, de pușcași, staționată la Bucea până la 31 martie. Și Ucraina și Vestul cer arestarea și judecarea criminalilor de război ruși. Ucraina promite condamnarea lor.

Update 14:30 Rusia a pierdut în Ucraina, potrivit Kievului, peste 18.000 de militari uciși, 650 de tancuri și 150 de avioane, multe tunuri și sisteme de artilerie, precum și alt echipament sau armament special. Potrivit experților militari citați de ziarul Bild, bătălia decisivă pierdută de Rusia în zona Kiev a fost cea pentru controlul aeroportului Hostomel, situat la 20 de kilometrui nord de capitală.

Update 14:25 China a atacat Ucraina cibernetic: Potrivit serviciilor secrete ucrainene, China a lansat un atac cibernetic masiv, însoțit de tentative de pătrundere în fișierele guvernamentale ale Kievului, notează cotidianul britanic Times și cel israelian, Jerusalem Post. În vizorul hackerilor chinezi s-au aflat sute de site-uri ale ministerului ucrainean al apărării. Scopul agresiunii ar fi fost, potrivit Ucrainei, furtul de date și punerea pe butuci a infrastructurii militare ucrainene. Informațiile furnizate de Kiev par a fi confirmate de serviciile secrete americane.

Update 12:40 Bilanțul copiilor ucraineni uciși în război a ajuns la 161, în timp ce numărul răniților minori este de 264, informează biroul Procurorului General al Ucrainei, citat de Kyiv Independent. Kiev-ul avertizează că numărul real este mult mai mare, mai ales în orașe asediate ca Mariupol, în care autoritățile ucrainene nu au putut avea acces, dar și în localități precum Bucha, unde civilii au fost uciși cu sânge rece de forțele ruse, în retragere. Între ei, spun oficialii Ucrainei, se află și copii, găsiți împușcați și cu mâinile legate.

Update 12:30 Invadatorii ruși ar fi pregătit gropi comune la Bucea (Bucha) încă de la 10 martie, afirmă agenția Reuters, după o analiză a unor imagini surprinse de sateliții Maxar, scrie Nexta. Orașul se afla atunci complet ocupat de forțele ruse. Premierul polonez Morawiecki a cerut înființarea unei comisii speciale pentru investigarea crimelor împotriva umanității, comise de trupele ruse la Bucha.

Sursă: Reuters via sateliții MAXAR

Update 12:20 Agenția ucraineană NEXTA a publicat un grafic video cu evoluțiile teritoriale din Ucraina, din ultimele 7 zile, după ce în ultimele zile, forțele ruse și-au continuat retragerile din zonele Kiev și Cernihiv, continuând însă bombardamentele în estul, centrul și sudul țării. În urma lor, trupele ucrainene au eliberat zeci de localități, descoperind masacre asupra populației civile, precum și mine plantate de ruși în curțile caselor, pe drumuri și în alte locuri.

La Harkiv, 7 oameni au fost uciși și 34 răniți, în urma unui raid aerian al forțelor ruse asupra cartierului Sloboda, noaptea trecută, informează agenția NEXTA, citând autoritățile locale.

Update 11:00 În reacție la masacrul din Bucea și alte crime de război liderii Franței și Germaniei, Macron și Scholz au cerut noi sancțiuni împotriva Rusiei. Se înmulțesc indiciile potrivit cărora se va institui un embargou la importurile de gaze și petrol din Rusia. Moscova acuză NATO, SUA și Vestul de manipulări și dezinformări. Din Mariupol, invadatorii ruși au dat voie unor oameni să se evacuze cu automobilul. Alte evacuări s-au produs din Severodonețk, Popasna, Lîsîciansk, Rubijne și Nijne în raionul Lugansk, a declarat viceșefa guvernului ucrainean, Vereșciuk.

În ciuda atrocităților comise la Bucea de cotropitorii Rusiei, președintele Zelenski afirmă că va continua negocierile de pace cu Moscova. “It’s difficult to say how, after all what has been done, we can have any kind of negotiations with Russia. That’s on the personal level. But as a president, I have to do it. Any war has to end,” President Volodymyr Zelensky told CBS.

Update 10:50 la Bucea s-au găsit până acum 340 de cadavre. Căutarea de civili asasinați de invadatorii ruși continuă. Trupele ruse au bombardat din nou Nikolaev. A continuat și bombardarea Odesei. Azi se încearcă iar evacuarea de civili din Mariupol și Lugansk. Rusia a început să mobilizeze rezerviști, sperând să recruteze 60.000 de militari, afirmă statul major ucrainean.

Update 10:30 Șeful comisiei europene a Bundestagului, Hofreiter, a cerut un embargo energetic împotriva Rusiei. În reacție la masacrul comis de ruși la Bucea politicianul ecologist a subliniat că a continua importul de gaze și petrol din Rusia iscă impresia că Germania finanțează războiul împotriva Ucrainei. Hofreiter a revendicat de asemenea noi livrări de arme, inclusiv tancuri, pentru Ucraina.

3 aprilie 2002 a 39-a zi de război

Update 23:40 Cel puțin șapte persoane au murit după un nou bombardament rusesc abătut în cursul după amiezii de duminică asupra unui cartier de locuințe din Harkiv. Alte 34 de persoane au fost rănite. Între răniți sunt și trei copii. Forțele ucrainene reluate de Kiev Independent anunță că au distrus azi 43 de vehicule militare rusești. Ar fi fost distruse două unități de vehicule blindate și doborâte două aparate de zbor, între care o dronă și un avion de tip Iliușin II-22.

Update 23:30 Cu referire la baia de sânge soldată cu sute de civili omorîți de soldații ruși la Bucha (Bucea) președintele Zelenski a spus statului rus: ”așa vei fi perceput de acum încolo. Aceasta e imaginea ta. Cultura ta și omenia ta au murit alături de cetățenii Ucrainei în țara cărora ai venit.” Zelenski s-a adresat și foștilor lideri ai Franței și Germaniei, Sarkozy și Merkel, invitându-i să facă o vizită la Bucea (Bucha) spre a se confrunta în suburbia Kievului zguduită de ororile crimelor comise de ruși cu eșecul politicii lor față de Rusia din anii trecuți.

23:10 În reacție la masacrul din Bucha (Bucea) Germania propune noi sancțiuni de impus Rusiei, a declarat cancelarul Scholz fără să dea detalii. E vorba de a opri livrările de gaze din Rusia. Asasinatele de civili sunt crime de război care trebuie elucidate, a spus el. Înăsprirea sancțiunilor va constitui de mâine subiect de consultații, a spus ministrul german de finanțe, Lindner. Premierul britanic, Johnson, a spus că ”va face totul pentru a pune pe butuci mașinăria de război a lui Putin, amplificând sancțiunile și sprijinul militar acordat Ucrainei.”

Update 11:30 Ambasadorul Israelului în Ucraina, Michael Brodsky, a condamnat asasinarea de civili la Bucha, o suburbie a Kievului. Diplomatul s-a arătat ”profund șocat de imaginile din Bucha. Uciderea de civili nu se poate justifica” a scris el pe Twitter. Se relatează despre zeci de civili uciși în localitate și despre cadavrele lăsate pe străzi de trupele rusești în retragere de lângă Kiev. Potrivit primarului orașului, în gropile comune zac 280 de alte cadavre.

Update 11:15 Moralul rusesc: la pământ. Potrivit statului major al armatei ucrainene, mai mulți comandanți ai celei de-a treia divizii de pușcași motorizați ai unei armate din districtul militar apusean ar refuza să ia parte la operațiuni de luptă și nu puțini ofițeri își dau demisia. Același refuz și l-ar fi asumat militari din două grupuri tactice de batalion de la a patra bază militară a armatei a 58-a, din districtul sudic, afirmă Ukrainska Pravda.

Update 11:00 De ce mai există, în ciuda atrocităților Rusiei lui Putin, o minoritare românească pro-Putin? Potrivit profesorului Ioan Stanomir, ”există mai multe explicații posibile. Prima este fascinația pentru liderul puternic. Pentru mulți, Putin a întruchipat aceasta versiune de lider providențial. A doua explicație ține de anti-occidentalismul afișat de Putin, deși regimul putinist are la baza sa oameni care-și plasează iahturile în vest, nu pe marea Azov. Unii dintre români adoră anti-occidentalismul, deși apartenența la occident este ceea ce această țară, prin părțile ei componente – Țara Românească și Moldova – și-a dorit de la 1830 încoace, tocmai pentru că au avut experiența întâlnirii cu Imperiul Rus. A treia variantă de răspuns este ortodoxismul. Atenție! Nu ortodoxia. Ortodoxismul. Există la noi o linie foarte puternică în istoria intelectuală și politică, o linie pe care o putem numi legionar-ortodoxistă și care e ilustrată de două nume: Nae Ionescu și Nichifor Crainic. Ambii, dacă ar fi trăit, cu siguranță ar fi fost admiratori ai lui Vladimir Putin, fără niciun fel de îndoială, pentru că ambii au fost admiratori ai unor personalități încă și mai impulsive si mai genocidare decât Vladimir Putin, de tipul lui Hitler si Mussolini. Au fost și admiratori ai lui Corneliu Zelea Codreanu. Deci există aceste trei filiere prin care se poate explica admirația față de putinism”.

Update 10:50 Spre Mariupol a mai pornit un convoi umanitar spre a evacua civili din portul asediat de mai bine de o lună. Potrivit guvernului ucrainean, autobuzele trimise să-i evacueze pe civili sunt însoțite de vehicule ale Crucii Roșii. Dar șansele de a-și îndeplini misiunea sunt extrem de reduse. Trupele invadatoare, ruse, au tot oprit și blocat progresul convoaielor care încercau să scoată locuitorii orașului din infernul bombardamentelor permante.

Update 10:40 În urma trupelor ruse în retragere din localitățile ocupate lângă Kiev sau în alte zone s-au găsit multiple urme de atrocități, crime împotriva umanității și crime de război. Până și Human Rights Watch a admis că a intervievat o persoană care a asistat la Bucha la cel puțin o ”execuție sumară, în ceafă, comisă de soldați ruși la 4 martie”. Alte orori includ șanțuri și gropi comune pline de oameni uciși cu sau fără mâinile legate la spate, femei violate, omorâte, arse, copii asasinați bestial, case jefuite și distruse, animale părăsite și lăsate să moară.

Update: 09:45 În bombardamentul asupra orașului Kryvyi Rih trupele invadatoare au atacat zone rezidențiale. Potrivit autorităților locale, reluate de presa ucraineană, în cartierul Inhulets au fost lovite 10 clădiri de locuințe și instituții de educație. Rușii au bombardat și Odessa, oraș pe care premierul britanic Johnson vrea să-l înarmeze cu rachete antinavale, ca să se poată apăra. Rusia a continuat să bombardeze și Severodonețk, Lisiciansk și Rubijne în regiunea Lugansk. Potrivit autorităților locale, Rusia încearcă să rupă frontul în zonă, motiv pentru care pisează regiunea cu artileria.

Update 09:40 În orașul-erou s-a mai sfârșit un om de un rar curaj: vestitul cineast lituanian Mantas Kvedaravičius a fost ucis în asediatul Mariupol, relevă Ukrainska Pravda.

Update 09:30 Degetul pe rană: ambasadorul Ucrainei la Berlin, Melnyk, a lansat critici puternice la adresa președintelui Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. Fostă mână dreaptă a ex-cancelarului Gerhard Schröder, Steinmeier și-a început de curând al doilea mandat prezidențial. Potrivit diplomatului ucrainean, Steinmeier vede în relația cu ”Rusia un raport fundamental, chiar sfânt” și ”pare a împărtăși ideea președintelui Putin, potrivit căruia ucrainenii nu ar fi, de fapt, un popor. Ca șef al cancelariei federale, iar apoi ca ministru de externe, Steinmeier a țesut o întreagă pânză de contacte cu Moscova” în care, potrivit lui Melnyk, sunt ”înfășurate multe personalități cheie din actuala coaliție guvernamentală germană”. Postul național german, DLF, care publică aceastî informație relevă că și vicepremierul polonez, Kaczynski, a învinuit guvernul federal german de o puternică tendință filorusă, din pricina căreia n-a vrut mult timp să vadă ce se întâmplă în Rusia, sub Putin.

Update 00:30 Președintele Zelenski a declarat că Moscova intenționează să păstreze teritoriile de miazăzi și răsărit al țării sale invadate. Liderul de la Kiev, scrie Sky News, a avertizat că ”Rusia vrea să acapareze estul și sudul Ucrainei” și s-a plâns că Vestul n-a dat Ucrainei suficient mijloace de apărare antirachetă. În mesajul său video nocturn, Zelenski a elogiat forțele sale care apără Mariupol, oferind timp prețios altor unități ale rezistenței.


2 aprilie – ziua a 38-a de război

Update 22:10 Aproximativ 200 de persoane ar fi fost reținute în Rusia, după ce un val de proteste a cuprins 17 orașe ale țării, în ciuda vremii de iarnă și a represiunii regimului Putin, anunță Hanna Liubakova de la Atlantic Council, citând ONG-ul OVB.

Update 21:30 Trupele ruse execută mișcări în Belarus, unde s-a înregistrat trecerea unor convoaie de vehicule militare grele. Obuzele rusești au distrus parțial un spital în orașul Balaklia, din raionul Harkiv, ocupat de trupele invadatoare, autoritățile cerând evacuarea imediată a pacienților și medicilor. La Nikolaiev, în crima de război a bombardării de către ruși a clădirii administrației locale, numărul victimelor se ridică la 36.

Lituania a devenit prima țară europeană care interzie importul de gaz rusesc. Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda a declarat că țara sa nu mai importă, din aprilie, gaz rusesc. Decizia reducerii dependenței lituaniene de importuri energetice rusești a fost adoptată în mica republică baltică cu ani în urmă.

Update 21:00 Trupele au început să se concentreze pe sudul și și sudestul Ucrainei. Se retrag din zona Kiev și din zona Cernihiv, în nord, dar au bombardat ieri, în sud, Odessa, apoi Dnipro und Krywyj Rih. Din Mariupol au reușit să evadeze 3.000 de oameni, iar Crucea Roșie, masiv criticată pentru prestația ei în Ucraina și Rusia, a declarat că ar încerca să ajungă cu un convoi – oprit, ieri, de ruși – la Mariupol, portul asediat la Marea Azov.  

Trupele invadatoare au lansat bombardamente de rachete asupra orașului Mirgorod din raionul Poltava. Ucrainenii ar fi reușit să intercepteze două rachete rusești, afirmă Uktainska Pravda.

Update 09:45 Cel puțin zece explozii au fost auzite noaptea trecută la Dnipro, anunță Kyiv Independent, oraș lovit intens de trupele rusești în ultimele 24 de ore. Forțele au mai bombardat noaptea trecută și în această dimineață, alte două orașe din centrul Ucrainei: Poltava și Kremenciuk, distrugând infrastructură și clădiri, a declarat guvernatorul local, Dmytro Lupin.

Update 09:40 Un număr de 53 monumente istorice și de patrimoniu au fost distruse în Ucraina, de la începutul războiului, a anunțat UNESCO, dintre care 29 sunt biserici, sinagogi, moschei și alte situri religioase, 4 muzee, 16 clădiri istorice și 4 monumente. Agenția ONU și-a întemeiat raportul, reluat de Kyiv Independent, pe baza imaginilor din satelit și a mărturiilor de la fața locului. Orașul Harkiv, cu o istorie impresionantă, a pierdut cele mai multe clădiri de patrimoniu, 18 la număr, între care Memorialul Holocaustului Dobrițki Iar și Academia Națională de Operă și Balet.

Update 09:15 Forțele ruse își continuă timid retragerea din zonele Kiev și Cernihiv, lăsând însă în urmă cadavre pe străzi și un dezastru total, a declarat într-o adresare publică, președintele ucrainean, Volodymyr Zelenski, informează presa locală. Autoritățile ucrainene avertizează cetățenii că trupele invadatoare în retragere ar planta mine antipersonal pe drumuri, ceea ce poate provoca adevărate tragedii. Minele antipersonal sunt interzise de convențiile internaționale în vigoare, iar una dintre cele mai mari personalități care au luptat împotriva folosirii acestui tip de armament în războaie, a fost prințesa Diana, în timpul războiului din Bosnia.

În raionul Cernihiv, armata ucraineană a eliberat satul Șestoviția, anunță Euromaidan Press, citând comandanții militari locali. Un total de 30 de localități din nordul țării ar fi fost recapturate de sub control rusesc, vineri, 1 aprilie, notează aceeași sursă.


1 aprilie – A 37-a zi de război

Update 17:30 China își bate joc de Europa. Regimul comunist de la Beijing refuză ralierea la poziția Europei. ”Nimeni n-are dreptul să-i forțeze pe alții să îi ia partea”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministeraului de externe, Jao Lian, la Beijing, avertizând ”împotriva unei mentalități de război rece”. Ca și cum UE și nu Rusia lui Putin ar fi invadat Ucraina ca pe vremea lui Hitler. Potrivit lui Lian, China ar respinge sancțiunile și pentru că ar ”prejudicia inutil comerțul”.

Update 17:00 Forțele rezistenței ucrainene au recapturat azi, în a 37-a zi de război, aproape 30 de localități ucrainene, afirmă statul major ucrainean. Potrivit căruia rămân încă blocate Cernihiv și Harkiv, care continuă să fie bombardate. Aceeași sursă, reluată de Ukrainska Pravda, afirmă că forțele rusești se regrupează spre a-și concentra principalul efort asupra reluării ofensivei în zona de operațiuni răsăriteană.

Primarul orașului Mariupol, Boicenko, a estimat costurile reconstrucției infrastructurii portului său distrus de ruși la 10 miliarde de dolari și a cerut autorităților din Kiev să se aigure că Moscova va plăti reparații și concitadinilor săi pentru suferințele îndurate din pricina invadatorilor.

Update 16:45 O viitoare misiune pace în Ucraina ar avea drept condiție esențială să nu înghețe conflictul, a spus șeful diplomației ucrainene, Kuleba, presei, în Polonia. Poziția Ucrainei este de a cere Rusiei să-și retragă forțele armate în pozițiile deținute la 23 februarie curent.

Update 16:30 Ucraina a dezmințit că e obiectul presiunilor occidentale menite s-o determine să ofere Rusiei concesii. Șeful diplomației ucrainene, Kuleba, a replicat negativ și întrebării care menționa Germania și Franța ca puteri care ar exercita astfel de presiuni. Toate aceste țări ajută Ucraina, a spus el. Pe de altă parte, primarul orașului ocupat de ruși, Melitopol, Ivan Fedorov, a declarat că azi la prânz au plecat în fine autobuze cu oameni evacuați.

Update 12:45 Rusia îi acuză pe ucraineni de incendierea depozitului de combustibili din Belgorod. Guvernatorul raional din localitatea rusă Belgorod (situată la nordest de Harkiv, în apropierea frontierei ucrainene) a declarat că unul din cele mai mari depozite de combustibili din Rusia ar fi explodat după ce ar fi fost atacat și lovit de elicoptere ucrainene. Deflagrația s-a soldat cu rănirea a doi muncitori și a provocat un mare incendiu. Partea ucraineană n-a confirmat atacul.

Update 10:30 UE și China și-au programat azi un summit prin video, cu participarea șefei Comisiei Europene, von der Leyen, cu șeful Consiliului European, Michel și diplomatul-șef al UE, Borrell, relevă DLF. China refuză să condamne războiul de agresiune al Rusiei și s-a plasat politic de partea Moscovei, acuzând SUA și pe aliații Americii de ”provocare a crizei”. Liderii UE afirmă că ar spera că Beijingul și-ar putea exercita influența asupra Kremlinului să pună capăt războiului.

Update 09:15 Rusia nu omoară doar oameni nevinovați în bombardamente asupra infrastructurii civile a Ucrainei, ci și prin înfometare. SUA au confirmat oficial că trupele invadatoare ruse au aruncat în aer depozite de grâu din estul Ucrainei, după repetate atacuri țintite asupra lor, ”înrăutățind astfel o potențială foamete globală”. Ucraina e cel de-al patrulea exportator de grâne din lume. Prețul grâului s-a dublat de la începutul cotropirii Ucrainei de către forțele armate agresoare ale regimului Putin.

Update 09:00 Rușii au împiedicat din nou evacuarea civililor din Mariupol, oprind la circa 75 de km vest de oraș cele 45 de autobuze trimise să-i scoată pe oameni din portul de la Marea Azov. Mâine, sâmbătă, ar urma să fie făcută o nouă tentativă de salvare a acestor oameni. Rusia a pronunțat interdicții de intrare în țară pentru oameni politici și jurnaliști de frunte din UE. E vorba de liderii statelor comunitare și de parlamentarii din PE, precum și de gazetari. Nu s-au specificat numele lor. Georgia a anunțat că se va ralia sancțiunilor internaționale impuse Rusiei.

Pe plan militar, ziarul german Bild citează surse ucrainene, potrivit cărora forțele de apărare au recucerit 11 așezări ucrainene din raionul Herson. La Nikolaev, numărul victimelor bombardamentului asupra sediului administrației locale s-a ridicat la 24. Forțele ucrainene au respins șapte înaintări ruse în regiunile Donețk și Lugansk. Australia a anunțat că va expedia în Ucraina autovehicule blindate de tip Bushmaster, după ce președintele Zelenski s-a adresat parlamentului de la Canberra, cerând ajutor împotriva agresiunii ruse.


31.03.2022 A 36-a zi de război

Update 22:00 Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat că va arunca pe piață o mare cantitate de țiței. Întru aplanarea crizei prețurilor la pompe, America va livra piețelor, din rezervele ei, circa un milion de barili de petrol în medie pe zi, timp de 6 luni.

Update 18:35 Stop al importului german și occidental de gaze și petrol din Rusia. Kremlinul insistă asupra plății în ruble a furniturilor ei de petrol și gaze. V. Putin ar fi semnat un decret în acest sens care prevede stoparea livrărilor pentru cazul în care nu se trece la plata în ruble, relatează postul național german, DLF. Germania a anunțat inițial că nu se va supune solicitării Moscovei, apoi că ”va studia” noile cereri. Ieri, cancelarul îi spusese liderului rus că nu va accepta plata în ruble.

Acestea contravin obligațiilor contractuale ale părților, iar plata în ruble ar întări moneda rusească și ar implica încălcarea de către statele occidentale importatoare a regimului sancțiunilor. Vicecancelarul și ministrul german al economiei, Habeck, subliniase că Germania nu se va lăsa șantajată. În termeni similari s-au pronunțat și ministrul german al finanțelor, liberalul Lindner și oaspetele sau francez, Bruno Le Maire, la Berlin. Potrivit lor, cele două țări nu vor acționa astfel încât să umple visteria de război a Rusiei. Ambele țări se pregătesc de oprirea exporturilor rusești de gaze, în conformitate cu o decizie a G7 care respinsese în debutul săptămânii plata în ruble a importurilor de hidrocarburi.

Update 17:00 Numărul victimelor crimei de război a bombardării, de către trupele ruse, a clădirii administrației din orașul ucrainean Nikolaev a ajuns la 20. La Mariupol, un lider rebel din autoproclamata republică separatistă Donețk ”decretează” instaurarea unei ”administrații” noi în portul de la Marea Azov.

Update 16:15 Delictul de trădare? Patru membri ai Parlamentului României conduși de senatoarea Diana Șoșoacă au purtat, fără mandat parlamentar sau guvernamental, ”negocieri” la ambasada Rusiei de la București, unde s-au întâlnit cu ambasadorul rus Valeri Kuzmin, pe tema ”Neutralității României, Pacea de la București”, cum au numit un ”memoriu” remis puterii străine. Șoșoacă și deputații Dumitru Coarnă, Mihai Lasca și Francisc Tobă, au prezentat ceea ce, fără vreo împuternicire, au intitulat ”poziția de neutralitate, în sensul neimplicării României în războiul dintre cele două state beligerante: Federația Rusă și Ucraina, astfel cum o solicită majoritatea românilor…”. Această pretinsă ”solicitare” nu pare a corespunde nici unei realități documentate credibil, fiind ca atare, până la proba contrarie, o minciună. Ambasadorul Rusiei le-a mulțumit ”pentru implicare” parlamentarilor români.”Pacea de la București” contravine alianțelor și intereselor României, așa cum sunt ele definite de oficialii români și de acordurile și tratatele internaționale. Prin urmare, demersul celor patru parlamentari constituie, potrivit unor observatori, un delict de trădare, care se cere pedepsit conform legii. Infracțiunea de trădare e reglementată de art 394, Cod penal, lit c: „aservirea față de o putere străină” și se pedepsește cu închisoare de la 10 la 20 de ani, relevă jurnalista Ondine Gherguț. Ar fi de resortul Senatului, serviciilor secrete și al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție să coopereze în vederea deschiderii unui dosar penal. De resortul oficialităților române ar fi și expluzarea ”diplomaților” ruși care sunt de fapt spioni. Multe țări vecine au expulzat zeci de agenți secreți ai Moscovei acreditațiu ca ”diplomați”. România nu le-a urmat exemplul.

Update 16:00 SUA lichidează în mare măsură speranțele unei înțelegeri negociate între Rusia și Ucraina, fiindcă refuză să-i acorde Kievului garanții de securitate. Cu toate acestea, americanii au, potrivit unui sondaj efectuat de Pew Research, net mai multă încredere în Zelenski decât în orice lider internațional. Sau al SUA. Nu mai puțin de 72% dintre americani îi acordă lui ”Zelenski încredere sau foarte multă încredere”. Cam tot atâția americani (71%) consideră că SUA se îndreaptă spre direcția greșită. Iar președintele Biden nu se mai bucură decât de încrederea unei minorități tot mai restrânse (cifrate acum câteva zile la 40% de un post tv de stânga, ca președintele: CNBC)

Update 15:45 Propaganda rusă a contrazis versiunea occidentală, potrivit căreia Putin ar fi rău sfătuit de consilierii săi. Serviciile secrete americane și britanice nu ar dispune de informații reale despre ce se întâmplă la Kremlin și ar fi ”îngrijorător că nu l-ar înțelege pe Vladimir Putin și stilul muncii lui”. Căci incomprehensiunea ”ar conduce la interpretări și decizii greșite”. De cealaltă parte, președintele ucrainean Zelenski a dat afară doi ambasadori (din Georgia și Maroc) întrucât n-au obținut ca țările în care sunt acreditați să se ralieze sancțiunilor impuse Rusiei.

Update 15:40 NATO nu vede semne că trupele ruse s-ar retrage. Potrivit secretarului general al NATO, Stoltenberg, ”trupele ruse nu se retrag din zona Kiev, ci se formează din nou. Regruparea e menită să întărească ofensiva din Donbas, a spus el.

Marea Britanie instituie sancțiuni împotriva propagandiștilor ruși. E vorba de un pachet de 14 sancțiuni menite să-i afecteze pe indivizii din conducerea sau rotițe importante din funcționarea unor posturi ca RT și Sputnik.

Update 14:45 Pierderile Rusiei iau proporții. Potrivit estimărilor armatei ucrainene de astăzi, rușilor le-au fost uciși 17.500 de militari. Moscova a mai pierdut 1735 de taburi, 614 tancuri, 311 piese de artilerie, 96 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 131 de elicoptere, 135 de avioane și șapte nave.

Update 14:40 Serviciile secrete britanice estimează ca foarte probabilă izbucnirea de lupte grele în suburbiile Kievului, în ciuda anunțului Rusiei că-și va ”reduce semnificativ activitățile militare” din zonă și de la Cernihiv. La La Dniepropetrovsk, potrivit autorităților locale, conduse de guvernatorul raionului, Valentin Reznicenko, trupele ruse au atacat baza militară din localitate, ucigând două persoane. Kiev Independent, care transmite știrea, relevă pe de altă parte că oficialitățile ucrainene apelează în prezent la Polonia și la țările baltice să-și închidă frontierele cu Rusia și Belarus.

Update 14:15 În Ucraina luptele continuă. Dar și eforturile de salvare de civili. Se încearcă din nou evacuarea celor prinși în capcană în asediatul Mariupol. Ucrainenii au trimis 45 de autobuze spre portul de la Marea Azov, după ce Moscova s-a declarat de acord să deschidă un coridor umanitar supravegheat de Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați. Alte două culoare umanitare ar fi fost deschise la Melitopol și Enerhodar, localități aflate sub ocupație rusă. Ciocnirile celor două părți s-au perpetuat în regiunea Cernihiv, relevă DLF. De asemenea, potrivit președintelui Zelenski, se semnalează concentrări de trupe ruse în Donbass.

Update 14:00 fratele primarul Kievului, Vitali Kliciko a aterizat în Germania. Misiunea lui Vladimir Kliciko: o ofensivă a șarmului care să-i asigure patriei sale nu doar ajutor umanitar și financiar, ci și militar, suplimentar. Frații boxeri sunt extrem de apropiați, iar celui mai tânăr nu i-a fost ușor să-și părăsească familia și să vină în Germania. Dar după recriminările ultimelor săptămâni și luni care au deteriorat parțial imaginea ambasadorului ucrainean la Berlin, Melnyk și a șefilor săi de la Kiev, Ucraina simte nevoia de a mai demara o tentativă diplomatică de a obține armele grele, ofensive cu care ucrainenii să-și poată lansa contraofensiva împotriva invadatorilor și ocupanților ruși.

Update: 11:30 Ucraina ar trimite 45 de autobuze pentru evacuarea civililor din portul asediat Mariupol, după ce Crucea Roșie a confirmat că Moscova va asigura accesul în oraș, afirmă The New Arab, o publicație arabă din Regatul Unit. Rușii, relevă surse ucrainene, au bombardat regiunea Donețk cu bombe cu fosfor și au distrus la Harkiv o conductă de gaz, a cărei reparare nu e pe moment posibilă.

Update 09:45 Președintele Ucrainei, Zelenski, a declarat că nu dă ”crezare nimănui și nici unei lozinci frumoase” în legătură cu retragerea trupelor ruse din zona Kiev. Doar un contingent mic de militari ruși ar fi fost retrași, afirmă Pentagonul. Moscova a oferit o încetarea a focului la Mariupol, care, supravegheată de Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați, să intre în vigoare de la ora zece. Iar negocierile bilaterale urmează să fie reluate mâine, prin video. Între timp, Germania a cerut din nou Rusiei să respecte dreptul internațional umanitar și să permită crearea de coridoare umanitare pentru evacuări, respectiv să dea voie să se acorde ajutor umanitar civililor.

Update 09:05 Directorul GCHQ, britanicul Sir Jeremy Fleming a declarat la un summit din Australia că Putin a calculat greșit cum va evolua războiul din Ucraina, crezând că va fi scurt și ușor de cucerit întregul teritoriu al țării vecine, însă acum se confruntă cu eșecuri militare vizible, notează Sky News. Șeful telecomunicațiilor speciale din Regatul Unit a mai afirmat că anturajul liderului de la Kremlin este prea speriat să îi mai comunice lui Putin problemele grave de pe teren, precum dezertările, soldați care refuză să îndeplinească ordinele, greșelile tactice, moralul scăzut.

Update 08:55 Ministerul rus al Apărării a propus o încetare a focului în scopul evacuării civililor din Mariupol spre Zaporijia, începând cu ora 10.00, scrie Ukrainska Pravda. Parta ucraineană, prin vocea viceprim-ministrei, Iryna Vereșciuk, a declarat pentru publicația de la Kiev că nu are o confirmare că vor putea fi efectuate evacuări în siguranță, în această dimineață. Kiev-ul așteaptă o garanție de la Crucea Roșie Internațională, după ce timp de mai multe săptămâni, coridoarele umanitare au fost atacate de forțele ruse, deși mașinile civililor afișau pe geamuri cuvântul copii – pentru a-i împiedica pe aceștia să tragă.

Situația rămâne catastrofală la Mariupol, unde sunt estimați mii de morți – dintre care o parte îngropați în gropi comune, alții în grădinițele blocurilor din cartierele rezidențiale. Localnicii speră să plouă ca să adune apă, iar pentru mâncare, vânează porumbei. Mărturiile celor care au scăpat din Mariupol sunt cutremurătoare. Orașul rămâne sub control ucrainean, deși este asediat de trupele invadatoare ruse, fiind un punct esențial în legarea peninsulei Crimeea de zona Donbass.

Situația pe front la 31 martie – sursă Institute for the Study of War via Sky News

Update 08:35 Un număr de șapte autobuze cu soldați ruși suferind de Sindromul Radiație Acute ar fi sosit la un spital din Belarus, anunță agenția UNIAN, după ce ar fi săpat tranșee în Pădurea Roșie din zona Cernobîlului. Știrea a fost confirmată de Yaroslav Yemelyanenko, membru în consiliul public al Zonei de Excludere de la Cernobîl, aria contaminată după dezastrul nuclear din 1986. Ieri, publicația britanică Daily Mirror informa că trupele ruse par să se retragă de la centrala atomică Cernobîl, ocupată de trupele Moscovei luna trecută.

La 28 martie, Reuters nota că forțele ruse și-au condus blindatele prin Pădurea Roșie – o zonă extrem de contaminată – provocând ridicarea unui nor de praf radioactiv, conform declarațiilor unui lucrător la centrală. Ucraineanul a declarat că ceea ce fac trupele ruse prin aceste acțiuni, este sinucidere, a mai scris agenția Reuters.


30 martie – A 35-a zi de război

Update 23:00 Slovacia expluzează o mică armată de spioni ruși. Nu mai puțin de 35 de ”diplomați” ruși au fost declarați personae non gratae în Slovacia. Alți peste 40 de ”diplomați” ruși au fost trimiși acasă din Olanda, Belgia și Cehia. Anterior, suspiciunile de spionaj au determinat SUA, Polonia, – care a trimis înapoi la Moscova nu mai puțin de 45, – Bulgaria, Muntenegru și țările baltice să expulzeze la rândul lor prezumtivi spioni ruși. În trecut, aventurile teritoriale ale lui Putin se soldau cu câte un spion rus, sau doi repatriați. Numai România pare să nu aibă nici sămânță de spion rus.

Update 22:50 Ce anume au cedat ucrainenii la masa verde? Ce au înțeles rușii lui Putin și Lavrov greșit? În timp ce forțele ruse se disting prin noi crime de război, noi utilizări de muniție cu fosfor în Marynka, în raionului Donețk, și noi obstrucționări ale evacuării de copii și de civili la Enerhodar, după ce le-au acceptat, se ivesc și neclarități privind negocierile celor două părți. Un purtător de cuvânt al Ucrainei a declarat că șeful diplomației ruse, Lavrov, ar afișa o ”înțelegere greșită a procesului de negocieri”. Lavrov salutase anterior ”progresele pozitive” rezultate din negocierile de la Istanbul, unde, ”deși nu s-a ajuns la un rezultat final”, el consideră ”că negociatorii ucraineni au confirmat nevoia ca Ucraina să aibă un stat de țară nealiniată, non-nucleară aflată în afara NATO”. Ceea ce, potrivit lui Lavrov, ar constitui un ”progres semnificativ”. Lavrov a mai spus, textual, că el consideră ”înțelegerea de către colegii noștri ucraineni că s-a dat o soluție finală problemelor Crimeei și Donbasului ca pe un progres”. Purtătorul de cuvânt al diplomației ucrainene, Oleg Mykolenko, l-a contrazis, estimând că ministrul rus de externe n-ar fi înțeles ce s-a negociat.

Update 21:20 Putin îl momește pe Scholz. Pe tema plății în ruble a livrărilor de gaze rusești s-au întreținut azi, la telefon, liderii Rusiei și Germaniei. Vladimir Putin i-a dat asigurări șefului guvernului de la Berlin că ”plata în ruble a gazului rusesc nu va afecta interesele Germaniei”. Germania refuză plata în ruble a gazului rusesc, care ar însemna o încălcare a preverderilor contractuale și o violare a sancțiunilor impuse Rusiei. Liderul de la Kremlin și cancelarul au mai discutat, potrivit DLF, despre negocierilor ruso-ucrainene încheiate ieri la Instanbul. Putin a vorbit și cu premierul italian, Draghi.

De cealaltă parte, președintele Zelenski l-a informat pe omologul său american Biden cu privire la situația de pe front, de la negocieri și despre nevoile de asistență militară defensivă specifică ale Ucrainei. Precum și despre noi sancțiuni și asistență umanitară. Casa Albă ar urma să dea un ajutor bugetar direct Ucrainei de de jumătate de miliard de dolari.

Update 17:00 Maia Sandu critică Rusia. Potrivit șefei statului moldovean, Rusia nu respectă statutul de neutralitate al țării ei, pentru că nu-și retrage trupele din Transnistria.

Update 16:55 Numărul oamenilor uciși prin crima de război a bombardării clădirii administrative din Nikolaev se ridică la cel puțin 12. Șeful administrației locale, guvernatorul Vitali Kim, pe care e probabil ca atacul rus să-l fi avut ca țintă a scăpat cu viață.

Update 16:25 Kremlinul cedează. Germania plătise cacialmalei sec. Or, Rusia nu și-a oprit livrările de gaze destinate Republicii Federale, în ciuda refuzului Berlinului de a plăti importul energetic din federație cu ruble. Un atare demers ar fi însemnat ca Germania să accepte încălcarea termenilor contractului bileteral și să violeze prevederile sancțiunilor occidentale impuse Rusiei. Moscova afirmă acum că livrările și plata sunt două lucruri diferite.

Update 16:00 Pe frontul ucrainean au continuat bombardamentele la Kiev și Cernihiv, în ciuda falselor anunțuri ruse de ”reducere semnificativă a activităților militare” pe cele două fronturi. Pentagonul a lansat un avertisment legat de o nouă ofensivă rusă în Ucraina, iar trupele lui Putin au atacat un aeroport militar din vestul țării cotropite. Forțele ruse l-au răpit din Herson pe un preot ortodox din localitate. E vorba de Serghei Ciudinovici, cunoscut ca personalitate publică în orașul ocupat de ruși. Ukrainska Pravda a depistat în Dubai vila lui Kadârov, satrapul terorist din Cecenia al lui Putin. Iar Națiunile Unite cifrează numărul refugiaților ucraineni la 4 milioane.

Update 15:45 Prognozele economice pentru spațiul european sunt tot mai sumbre. Războiul din Ucraina și masivele creșteri ale prețului energiei vor agrava problemele nesoluționate ale piețelor, iar economia germană nu va crește, cum s-a estimat, cu aproape 5% ci doar cu 1,8, estimează așa-numiții ”Wirtschaftsweisen”, grupul celor mai importanți economiști germani, reluați de DW. Germania întreprinde în prezent eforturi considerabile spre a-și contracara dependența energetică de Rusia.

Update 15:30 Rusia și China comunistă se apropie și mai mult. Miniștrii de externe ai celor două țări, Serghei Lavrov și Wang Yi, s-au întâlnit în sudestul Chinei și au elogiat stadiul relațiilor bilaterale, anunțând intenția dezvoltării lor. China a condamnat sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, calificându-le, ca și Rusia, drept ”ilegale” și ”contraproductive”, afirmă diplomația rusă. China refuză să condamne invazia rusă în Ucraina.

Update 14: 10 Rusia a înregistrat pierderi grele, motiv pentru care-și retrage unele unități. Aceasta este estimarea serviciilor secrete britanice. Potrivit ministerului britanic al apărării, rușii intenționează să încerce să compenseze slăbiciunile forțelor lor terestre prin intensificarea tirurilor de rachete. Anterior, oficialii ruși anunțaseră ”reducerea” luptelor în zona capitalei și orașului Cernihiv, din nord, a cărui infrastructură, bombardată și în noaptea trecută, e distrusă, conform autorităților ucrainene locale.

Update 11:15 Germania se pregătește pentru eventuala oprire a livrărilor de gaze rusești. Ministrul economiei, Habeck, a anunțat activarea primei trepte a planului de urgență energetică, pentru cazul în care Moscova oprește exportul gazelor în baza revendicării ruse de a i se plăti furniturile de hidrocarburi în ruble. Planul conține trei astfel de trepte.

Update 11:00 Și Ucraina și vestul au reacționat sceptic la declarația Rusiei, potrivit căreia trupele invadatoare își vor reduce acțiunile de luptă la Kiev și în alte zone din nord. Pentagonul și ministerul britanic al apărării manifestă un scepticism similar celui din faza în care Rusia anunța că nu va invada Ucraina și-și va retrage forțele de la graniță, doar spre a cotropi țara vecină după câteva zile de la anunțul întoarcerii trupelor masate la frontiere în cazărmi. Ar fi vorba doar de ”o rotație a unităților menită a induce în eroare”, a estimat Pentagonul, reluat de DLF, în concordanță cu opinia conducerii militare a Ucrainei. Rusia reacționase la tratativele derulate ieri în Turcia anunșând că-și va reduce activitatea militară din jurul capitalei și de la Cernihiv, în nord, ca măsură de venire în întâmpinarea taberei adverse. Președintele Zelenski a declarat că Ucraina nu va accepta decât ”acorduri concrete”.


30 martie – a 34-a zi de război

Update 16:40 Rusia insistă asupra plății exporturilor ei de țiței și gaze în ruble. Condițiile ar urma, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Peskov, să fie fixate până joi, de vreme ce ”nimeni nu va beneficia de aceste importuri pe gratis.”. Or, a plăti hidrocarburile ruse în ruble înseamnă nu doar a le cumpăra de la Banca Centrală de la Moscova și, prin urmare, ca statele occidentale să-și încalce propriile sancțiuni. Ci și ca Vestul să accepte violarea de către Rusia a prevederilor contractelor în vigoare, care stipulează clar plata în euro sau dolari. Or, statele G 7 au refuzat categoric, la unison, plata în ruble. Iar vicecancelarul și ministrul german al economiei, Habeck, a lansat întreprinderilor germane apelul de a nu se conforma.

Update 15:30 Întâlnirea din runda a patra a negocierilor dintre Ucraina și Rusia s-a încheiat, după aproximativ 5 ore de discuții intense la Istanbul. Partea rusă susține că ar fi dispusă să se retragă din zona Kievului și a orașului nordic Chernihiv. Ucrainenii au înaintat Moscovei o propunere pentru un tratat internațional de securitate care să garanteze suveranitatea și integritatea teritorială a țării, în schimbul neutralității militare, notează BBC.

Printre puterile garante, ucrainenii au propus o serie de nume, precum: SUA, China, Polonia, Israel, Canada, Turcia, Italia, Franța. O parte din aceste state și-ar fi dat consimțământul pentru a fi parte a acestei propuneri. 

Șeful delegației ucrainene, Vladimir Medinsky, a declarat că a fost o rundă de negocieri constructive și așteaptă ca liderul de la Kremlin să primească documentul, mai anunță BBC. O posibilă întâlnire între Zelenski și Putin ar fi și ea în cărți, a precizat șeful delegației ucrainene.

Update 09:15 Forțele ucrainene au desfășurat contra-ofensive de succes în localități din apropierea Kievului, la Irpin, Bucha și Hostomel, anunță Ministerul britanic al Apărării, notând însă că, deși au fost vizibil împinse înapoi, trupele ruse continuă să fie o amenințare majoră, se arată în informarea de presă publicată în această dimineață pe Twitter. Armata rusă încearcă să își mențină pozițiile și să se reorganizeze.

Președintele Zelenski a mulțumit militarilor săi pentru eliberarea Irpin-ului, oraș de lângă Kiev, distrus de armata rusă, unde s-au comis nenumărate atacuri asupra civililor. Liderul ucrainean a avertizat însă că pericolul nu a trecut, deși forțele țării sale au înregistrat misiuni de succes.

La Mariupol, trupele invadatoare bombardează în continuare orașul, de unde ieri s-au putut evacua numai aproximativ 500 de persoane, notează ministerul britanic, care a precizat că orașul este încă sub control ucrainean. Mariupol s-a transformat, după cum spun martorii și autoritățile portului sud-estic, într-un mare cimitir.

Sursă: Ministerul Apărării din Marea Britanie

Update 09:05 Procuroarea generală a Ucrainei, Irnya Venediktova, a declarat pentru Sky News că investigează aproximativ 3000 de posibile crime de război comise de forțele ruse în țara sa, de la declanșarea războiului. 200 de ruși sunt vizați de aceste anchete până în prezent, a mai spus demnitara ucraineană, care în urmă cu mai multe săptămâni, a primit vizita la Kiev și sprijinul Laurei Codruța Kovesi, procuroare generală Uniunii Europene.

Update 08:50 La Istanbul au debutat în această dimineață discuțiile dintre delegațiile ucraineană și rusă, conduse de miniștrii de externe ai celor două state: Dmytro Kuleba și Serghey Lavrov, găzdute de omologul lor turc. Prima rundă a negocierilor a avut loc, fără succes, la Antalya, la 10 martie. Șeful diplomației de la Kiev și-a avertizat membrii delegației să nu mănânce și să nu bea nimic în timpul întâlnirilor, după ce un raport publicat de Wall Street Journal luni, a dezvăluit cum Roman Abramovici și alți câțiva negociatori ucraineni au prezentat semne de otrăvire după vizite la Moscova și la Istanbul cu partea rusă. Abramovici i-ar fi trimis lui Putin un bileț de mână scris de președintele Ucrainei, scrie RFI, înfuriindu-l pe șeful de la Kremlin. Acesta din urmă i-ar fi declarat oligarhului rus, patron sancționat al echipei Chelsea, că îi va distruge.

Ucraina are propria sa istorie de otrăviri celebre, dintre care cea mai renumită a fost desfigurarea fostului președinte Viktor Iuscenko, în 2004, în timpul Revoluției Portocalii, cu o substanță numită dioxină, care i-a atacat și organele interne.

Update 08:30 ONU va face o propunere de mediere între Rusia și Ucraina, pentru o încetare a focului, a anunțat Secretarul General al Națiunilor Unite, Antonio Gutteres, citat de Kyiv Post. Liderul ONU i-a înaintat o cerere oficială secretarului pentru Afaceri Umanitare, Martin Griffiths, în care îi solicită acestui să discute propunerea unei încetări a focului cu părțile implicare, pentru a asigura un armistițiu umanitar în Ucraina.

Update 08:00 Forțele armate ucrainene au doborât 17 țințe rusești, în ultimele 24 de ore, anunță autoritățile de la Kiev, reluate de presa ucraineană. Au fost doborâte 8 avioane de vânătoare, 4 drone, 3 elicoptere și 2 rachete.


28 martie – A 33-a zi de război

Update 23:30 Cât va mai dura războiul? Cel mult două luni, prezice consilierul președintelui Zelenski, Olexi Arestovici, unul dintre cei mai bine informați demnitari ucraineni. dar potrivit lui s-ar putrea încheia și prin negocieri, în curând. Pare însă că va dura mai mult, judecând după eforturile rusești semnalate de statul major ucrainean, reluat Ukrainska Pravda. Potrivit statului major al armatei ucrainene, rușii fac eforturi de regrupare și împrospătare a efectivelor și arsenalelor trupei invadatoare, inclusiv cu merceneri din pușcării, cu voluntari sau din Osetia de Sud, precum și de întărire a forțelor din proximitatea Kievului, semn că Rusia lui Putin nu a renunțat încă la cucerirea capitalei ucrainene.

Update 23:15 Ucraina a recucerit complet suburbia Kievului, Irpin. Potrivit statului major al armatei ucrainene, trupele ruse se regrupează în vederea relansării unor ofensive. SUA dislocă în Germania trupe și avioane suplimentare.

Update 23:OO Cel puțin 5.000 de morți la Mariupol. Din pricina războiului ar fi fost uciși în portul asediat la Marea Azov între 5000 și 10.000 de locuitori, relevă autoritățile. Mai sunt în oraș aproximativ 160.000 de oameni. Ditirambic anunțata evacuare pe care ar fi vrut s-o organizeze Franța împreună cu Turcia și Grecia a eșuat, pentru că organizatorilor potențiali le-a lipsit acordul Kremlinului. Al lui Putin personal. Așa că în oraș civilii vor continua să moară pe capete, de vreme ce primarul Boicenko a avertizat că portul și locvuitorii lui se află în pragul unei catastrofe umanitare.

Update 19:15 Odesa se pregătește de atacuri de pe mare și de un asediu de tipul celui de la Mariupol. Nave de război rusești se apropie de splendidul oraș ucrainean din apropierea hotarelor Moldovei. Autoritățile locale ar fi minat și plaja, de teama unei invazii terestre a trupelor ruse.

Update 19:00 Doi negociatori ucraineni și oligarhul rus Roman Abramovici, care s-a întâlnit cu ei la începutul acestei luni la Kiev au suferit ușoare simptome de otrăvire, relevă Wall Street Journal, reluat de Times of Israel. Potrivit ziarului, cei trei s-au plâns de ochi roșii, lăcrimări și descuamarea pielii. Nu e clar cine i-a otrăvit și de ce dar sunt suspectați rușii. Fostul președinte ucrainean Iușcenko a fost desfigurat de o otrăvire efectuată de serviciile secrete ale Rusiei în 2004, sub actualul președinte Putin.

Update 17:30 În Ucraina, forțele invadatoare se regrupează spre a se reaproviziona, a-și repara parcul de mașini, a-și completa efectivele și a-și redobândi capacitatea ofensivă, relevă statul major ucrainean. Concomitent, inamicul a continuat să bombardeze infrastructura militară și civilă a Ucrainei, relevă aceleași surse, reluate de Ukrainska Pravda.

Update 17:20 Negocierile de la Istanbul nu au produs, potrivit Moscovei, niciun progres în privința unui summit Putin-Zelenski. Aceasta e informația dată publicității de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Peskov. Potrivit lui, schimburile de prizonieri nu au constituit subiect al negocierilor.

Update 17:15 La Herson, ocupanții ruși au început să împartă ruble, relevă Ukrainska Pravda. Oamenilor li se dau câte 10.000 de ruble. Mulți le schimbă pe loc în grivne, moneda națională ucraineană. 10.000 de ruble au valoarea aproximativă a unei sute de dolari. Oficialitățile ucrainene le-au semnalat oamenilor că a nu coopera cu ocupantul înseamnă accelerarea victoriei ucrainene.

Update 15:10 Deși dezavuat în privința liderului rus Putin de propria sa administrație, președintele SUA, Joe Biden, e susținut de însuși Șeful Conferinței de Securitate de la München. Christoph Heusgen a admis că ”Rusia are nevoie de un nou președinte”, ceea ce validează și poziția net mai veche, dar mereu clară a acestui blog.

Update 14:15 Serviciile secrete ucrainene au dat publicității o listă că 620 de nume de agenți secreți ruși activi în Europa, relevă Ukrainska Pravda. Între timp delegațiile celor două părți au sosit la Istanbul pentru negocieri.

Update 14:00 Harkiv a fost bombardat de trupele invadatoare ale Rusiei de 200 de ori în ultimele 24 de oare, afirmă surse ucrainene, potrivit cărora aproape o treime din oraș s-a refugiat. Azi nu vor fi coridoare umanitare, afirmă aceleași surse. SUA nu vor livra Kievului avioanele militare sovietice de tip MIG, cerute de Ucraina, a spus ambasadoarea americană la NATO, U.S. Julianne Smith, calificând propunerea în acest sens a Poloniei ca ”intenabilă”.

Update 13: 50 Potrivit USR, ”directorul interimar al Teatrului Național București, Mircea Rusu, numit în funcție de PSD, a transformat Teatrul Național într-o platformă a propagandei rusești. Acest lucru este inadmisibil și trebuie oprit.‼️ USR îi solicită ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, să-l demită de urgență. Astăzi! ‼️

❌ Solicitarea USR vine în contextul în care spectatorii care au fost duminică la teatru au primit la intrare exemplare dintr-o publicație naționalistă, revanșardă, rasistă și antieuropeană, intitulată „Certitudinea”. Totul, sub privirea atentă a directorului interimar al TNB, Mircea Rusu, prezent în sală.

❌ Propaganda rusească s-a petrecut la câteva zile după ce directorul a acceptat găzduirea unui spectacolul al lui Dan Puric, cunoscut susținător al Rusiei lui Vladimir Putin, dar a refuzat derularea unei campanii umanitare pentru Ucraina.

❓ E nevoie de mai multe dovezi ale simpatiei pe care Mircea Rusu i-o poartă dictatorului de la Kremlin? Demiterea de urgență e singura soluție. În caz contrar, vom depune moțiune simplă împotriva lui Lucian Romașcanu și acesta va da socoteală în Parlament”, mai afirmă comunicatul USR.

Update 11: 45 Primarul portului Mariupol a lansat un strigăt de alarmă, cerând lumii ajutor. Orașul său e în buza catastrofei umanitare, a spus primarul Boicenko, reluat de postul național de radio german, DLF. Peste 160.000 de mii de oameni asediați sunt izolați și lipsiți de curent. Boicenko a cerut completa evacuare a orașului. Autobuzele sunt pregătite, a spus el, dar forțele ruse refuză crearea de rute sigure pemntru scoaterea oamenilor din oraș. Partea rusă neagă însă că i-ar pune ăn pericol pe civili.

Update 11:40 Potrivit autorităților ucrainene, armata rusă a înregistrat pierderi extrem de grele. Ar fi fost uciși circa 17.000 de militari și distruse aproap 600 de tancuri, aproape 1700 de blindate, peste 300 de piese de artilerie, aproape 100 de sisteme de lansare de rachete, aproape 55 de sisteme de apărare antiaeriană, 123 de avioane, 127 de elicoptere și șapte nave de război. Sursele oficiale britanice relevă că armata rusă se confruntă cu diverse forme de penurie din pricina lipsei de moral și de elan a militarilor ruși, precum și a rezistenței agresive a ucrainenilor. Estimarea ministerului britanic al apărării a fost reliată de Liev Independent.

27 martie – A 32-a zi de război

Update 23:40 Cel puțin 36 de jurnaliști și lideri ai societății civile au fost răpiți, arestați sau dispăruți, în zone ocupate de forțele ruse, precum orașele Kakhovka, Melitopol, Berdyansk, Kherson, Slavutych, a avertizat Euromaidan SOS, centrul pentru libertăți civice din Ucraina, informează jurnalista Olga Tokariuk. Activiștii ucraineni cer OSCE, ONU și Crucii Roșii să pledeze de urgență pentru eliberarea lor, dar și pentru protejarea jurnaliștilor care activează pe front.

Update 23:15 Președintele Turciei, Recep Tayip Erdogan, vrea o încetare a focului între Rusia și Ucraina, anunță Daily Mail. Liderul de la Ankara l-a sunat pe Vladimir Putin în această seară, căruia i-ar fi cerut un armistițiu, dar și o îmbunătățire a situației umanitare din zonă, spune aceeași sursă. Președinții celor două țări au confirmat că delegațiile rusă și ucraineană se vor întâlni la Istanbul pentru noi discuții de pace. Partea rusă susține că negocierile ar urma să înceapă luni, 28 martie.

Erdogan a declarat că ideea președintelui Zelenski de a organiza un posibil referendum cu privire la teritoriile ocupate de ruși ar fi o mișcare foarte deșteaptă. Întrebat dacă Turcia va implementa sancțiuni pentru Moscova, Erdogan a răspuns că nu, deoarece este necesar ca țara sa să mențină o colaborare cu Rusia. Conducătorul autoritar de la Ankara s-a poziționat încă de la începutul războiului într-o așa-numită neutralitate, încercând un balans riscant între statutul său de membru NATO și favoritismele arătate Kremlinului. De câteva săptămâni, Ankara încearcă să se erijezeze într-un mare mediator, găzduind discuții de pace: prima a avut loc în Antalya, fără succes, în ciuda show-ului mediatic pus în scenă de ministerul turc de externe, iar a doua va începe între 28 și 30 martie la Istanbul.

Update 22:40 Ucrainenii cer lumii să nu mai doneze Crucii Roșii Internaționale. Organizația nu ajută în crearea de coridoare umanitare. Apoi, CRI continuă să numească războiul de agresiune al Rusiei așa cum vrea Moscova, un ”conflict”. Și mai problematică e ”dorința” Crucii Roșii Internaționale de a deschide un oficiu la Rostov-pe-Don, oficial întru ajutoarea refugiaților ucraineni, în fapt, cum relevă Transparency International Ukraine, reluat de Ukrainska Pravda, pentru ca să legtimeze deportările în masă ale civililor ucraineni în Rusia.

Update 20:10 Președintele Franței, Macron, îl tratează cu mănuși de mătase pe Vladimir Putin. În timp ce omologul său american, Biden, l-a calificat pe liderul de la Kremlin, în asentimentul multora, drept ”măcelar, dictator sângeros, mafiot și criminal”, Macron a afirmat că n-ar folosi astfel de termeni, pentru că ”mai stau de vorbă cu președintele Putin”. Ceea ce ”Macron nu realizează este că problema nu e a-l numi pe Putin ceea ce liderul de la Kremlineste. Ci faptul că stă la discuții cu el, indiferent câte crime de război comite”, a reliefat, în context, scriitorul și fostul campion mondial de șah, Garry Kasparov. Potrivit lui Kasaparov, ”dictatorii sunt narcisiști și sociopați. Văd doar ce le convine. ”Am bombardat orașe întregi, pline de nevinovați și le-am făcut una cu pământul, iar liderii străini continuă, (totuși) să vină să mă roage să-i ajut. Sunt puternic și trebuie să continui să bombardez”, scrie Kasparov pe Twitter despre modul de a gândi al criminalului de război de la Kremlin.

Update 20:01 Rușii contaminează radioactiv Europa: la Cernobîl 10.000 de hectare de pădure din zona de excludere ard, din cauza războiului și nu pot fi stinse pentru că zona e ocupată de ruși. ”Incendiul amenință să contamineze Ucraina, Belarus și alte state europene”, avertizează autoritățile din Kiev, reluate de Kiev Independent. Pompierii care sting în mod normale aceste incendii nu pot interveni, fiindcă zona e ocupată de ruși. Kiev Independent citează și Insider, potrivit căruia Rusia ar fi tras ieri un număr record de rachete interceptate și distruse în majoritate de apărarea antiaeriană ucraineană.

Update 19:55 Delegațiile Ucrainei și Rusiei se vor întâlni la negocieri în Turcia de mâine și până miercuri, a anunțat deputatul David Arakhamia, membru al delegației ucrainene, citat de Kiev Independent.

Update 19:50 La Bonn sute de protestatari veniți din toate colțurile Germaniei cu drapele ale Federației Ruse, cu lozinci și efigii leniniste, cu un drapel sovietic au ieșit să demonstreze astăzi în favoarea Rusiei lui Putin și a războiului ei din Ucraina. Manifestația, care n-a ocolit un monument în cinstea ostașului sovietic e un unicat în Germania contemporană. De săptămâni în șir zeci de mii de germani demonstrează în toate marile orașe, uneori și în orașe mici ori sate, în semn de solidaritate cu Ucraina, atacată de Rusia lui Putin care a dezlănțuit primul război de agresiune de amploare pe teritoriul european de la invazia hitletistă în Polonia încoace.

Update 15:00 Șeful spionajului militar din Ucraina, Kyrylo Budanov, a avertizat că Rusia ar putea încerca un scenariu de tip coreean, lansând un război de gherilă pentru a obține partiția țării sale, scrie Sky News.

Vor încerca să rupă Ucraina în două și să creeze o zonă controlată de Moscova, în stilul Coreea de Sud și Coreea de Nord, a declarat Budanov.

Ministerul britanic al Apărării a declarat astăzi că situația pe front se prezintă statică, iar forțele ruse fac eforturi să își consolideze pozițiile în est și sud est și mai ales să încercuiască orașele din aceste zone. Oficialii de la Londra au mai declarat , în comunicatul de presă lansat, trupele ucrainene au înregistrat contra-ofensive locale de succes, ceea ce i-a împiedicat pe ruși să se regrupeze.

Update 13:30 Mișcări în zonele ocupate de trupele ruse, precum Melitopol, unde s-a încercat fără succes organizarea unui miting pro-ocupație, scrie Ukrainska Pravda. Localnicii au refuzat să colaboreze, iar cei 30 de cetățeni din Crimeea nu fost prea convingători, spun autoritățile orașului care se luptă de câteva săptămâni să nu cedeze administrația localității.

În Lugansk, autointitulatul lider al Republicii Populare Lugansk, Pasechnik, a declarat că un referendum privind alipirea la Federația Rusă ar putea fi organizat în curând, scrie agenția rusă TASS, citată de presa ucraineană.

Potrivit legii marțiale în vigoare de la 24 februarie, referendumurile sunt interzise în Ucraina. La 25 aprilie, Rada ucraineană va vota eliminarea sau prelungirea legii marțiale, în funcție de evoluția situației din țară.

Update 12:00 Mai multe zboruri de recunoaștere au fost efectuate noaptea trecută la Odesa, de către aviația rusă, fiind interceptate de forțele ucrainene, anunță administrația militară regională, citată de Ukrainska Pravda. Sirenele au sunat în orașul port de mai multe ori în noapte de sâmbătă spre duminică, iar oamenii au fost nevoiți să se adăpostească. Autoritățile militare ucrainene spun că nu exclud ca trupele ruse să lovească orașul dinspre mare, unde au staționate mai multe nave de război.

Armata rusă invadatoare a efectuat astăzi puține atacuri, însă ucrainenii au fost avertizați să nu lase garda jos, fiind încă posibil un atac concertat, dacă Moscova își reface proviziile logistice.

Update 09:45 Frica păzește bostănăria: În reacție la ploaia de rachete rusești lansate asupra orașelor ucrainene Germania meditează la edificarea unui scut antitachetă. Subiectul a figurat în discuțiile dintre cancelar și șeful armatei, Zorn. Președintele SUA Biden a chemat ieri la unitate împotriva Rusiei (lui Putin) și a prezis o luptă lungă și grea, dar omologul său ucrainean solicită în continuare ceea ce nu i se dă: arme grele, ofensive, cu care să-și recucerească orașele ocupate de trupele agresoare și invadatoare.

Update 07:00 E nevoie de tancuri și de avioane! Președintele Zelenski a mai lansat un apel Comunității Internaționale, cerându-i arme cu care Ucraina să se poată apăra de agresorii și ocupanții ruși. Într-o conferință video cu omologul său polonez Duda și în alt mesaj video transmis în cursul nopții, liderul din Kiev a cerut lumii din nou să-i dea armele grele și ofensive cu care să poată trece la contraofensive și elibera Mariupol. ”Nu se pot lua de pe cer rachetele rusești cu puști cu alice și mitraliere”, a spus Zelenski. Rachete rusești au aruncat în aer un depozit de combustibili din Dubno, în regiunea Rivne. Primăria din Bucha, reluată de Ukrainska Pravda, își avertiza concetățenii ieri să nu dea curs unei propuneri false de evacuare lansată de inamic, care vrea să-i ducă pe oameni în Belarus. Ieri, relevă același ziar, trupele ruse au intrat în Slavutici, un oraș satelit al Cernobîl, l-au răpit pe primar și au tras în aer și cu grenade incapacitante în locuitorii care protestau împotriva prezenței lor.

Update 00:10 Invadatorii au fost împinși la peste 70 km de Kiev, iar în unele zone la aproximativ 35 km, a declarat Ministerul Apărării ucrainean, avertizând însă că armata Ucrainei rămâne pregătită pentru orice scenariu. Forțele armate ucrainene se tem de o posibilă ofensivă majoră a rușilor, însă afirmă că pentru acest lucru trupele Moscovei ar avea nevoie de resurse masive pe care nu le au în pozițiile din care sunt în acest moment.

Sursă: Institute for the Study of War

26 martie – A 31 -a zi de război

Update 23:00 Toate cele 10 coridoare umanitare deschise astăzi în Ucraina au funcționat, a anunțat viceprim-ministra Iryna Vereșciuk, reluată de Euromaidan Press. 5208 oameni au fost evacuați, inclusiv din Borodyanka și zonele adiacente Kievului, a mai spus ministra. O coloană cu aproximativ 4000 de localnici din Mariupol, blocată de două zile de forțele ruse, a reușit să ajungă în siguranță la Zaporijia.

Update 21:30 De la Varșovia, președintele american Joe Biden a declarat că Putin nu mai poate rămâne la putere, indicând că relațiile cu Rusia nu se vor putea normaliza decât după încheierea războiului și plecarea dictatorului rus de la Kremlin. Remarca a stârnit un val de reacții de susținere pe internet, Garry Kasparov sugerând chiar să fie lansat un tricou cu mesajul lui Biden, pentru ca toți liderii occidentali să înțeleagă: Putin cannot remain in power.

Update 19:30 Deportări forțate la Mariupol, în rândul pacienților din spitale, acuză consiliul orașului, citat de presa ucraineană. Pacienții și personalul medical de la Spitalul nr. 1 din oraș au fost luați pe sus de către trupele invadatoare ruse. Nu știm unde au fost duși!, a anunțat administrația orașului devastat de ruși.

Autoritățile ucrainene acuză Rusia că ar fi deportat forțat zeci de mii de oameni din regiunea Donețk de la începutul războiului, notează New Voice of Ukraine. Viceprim-ministra Iryna Vereșciuk a cerut Crucii Roșii să preseze Rusia pentru a oferi publicității numele celor deportați forțat. Moscova susține că a salvat peste 400.000 de oameni din zonele afectate de război, evacuându-i în Federație.

Update 19:00 Exploziile care au avut loc această după-amiază la marginea Lvov-ului, cel mai vestic oraș al Ucrainei, au fost cauzate de un atac cu rachetă, a anunțat primarul orașului, citat de corespondenta SKY NEWS, Sally Lockwood, aflată la fața locului. Edilul a mai spus că este vorba despre un depozit cu combustibili, distrus acum în urma bombardamentului rusesc. Oamenilor li s-a cerut să meargă de urgență în adăposturi și să nu iasă pe străzi. 5 persoane au fost rănite.

Lvov se află la doar 25 de km de granița Ucrainei cu Polonia, unde în această seară, președintele american Joe Biden se întâlnește cu omologul său polonez, Duda. Liderul de la Casa Albă le-a vizitat astăzi pe refugiatele ucrainene, mame și copii, declarând că Putin este un măcelar.

Update 18:00 Au apărut cei doi generali căzuți în dizgrație sau cel puțin așa susține Kremlinul, după lansarea unui video de la o sedință prezidată de ministrul Apărăriii de la Moscova. Serghey Șoigu, dispărut de pe 11 martie, discută, citind de pe o foaie, cu alți generali, despre rezervele armatei ruse. În imagini este observat și general Valery Gherasimov, șeful Statului Major al Armatei Ruse, care ar fi fost reținut la domiciliu, la aceeași dată.

Update 17:15 Orașul Chernihiv este complet distrus, a declarat Vladyslav Atroshenko, primarul orașului nordic, aflat în apropiere de granița cu Belarus. Aproximativ 200 de civili au fost uciși, informează aceeași sursă citată de Kyiv Independent. Ne este mai ușor să numărăm clădirile care stau în picioare. Mai mult de jumătate din populația de 285.000 locuitori a orașului nostru a plecat, a mai spus Atroshenko.

Update 15:20 Primarul din Slavutych, Yuri Fomichiv, reținut în această dimineață, a fost eliberat. Omul a povestit pentru Ukrainska Pravda că trupele ocupante cer retragerea poliției ucrainene din oraș și colaborarea cu trupele ruse. El le-a dat asigurări invadatorilor că nu sunt arme în oraș și le-a cerut să nu terorizeze populația, umblând din casă în casă.

Le-am spus că nu este armată aici și vrem doar să fim lăsați în pace să lucrăm. Nu colaborăm decât cu cei care ne asigură asistența umanitară. Avem nevoie de ajutor umanitar, a spus edilul.

Update 15:00 Într-o adresare prin video la Forumul de la Doha, președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski a cerut Qatarului și celorlalte națiuni arabe mari exportatoare de petrol să își crească producția de țiței, scrie Kyiv Independent. Liderul de la Kiev a precizat că statele europene încearcă să își reducă dependența de petrolul și gazul rusesc, de aceea, Qatarul ar putea fi, alături de alte națiuni din Peninsula Arabă, o sursă potrivită și necesară în îndeplinirea acestui obiectiv.

Update 13:15 Forțele ruse au cucerit orașul satelit al centralei de la Cernobîl, Slavutych, răpindu-l pe primar și trăgând în localnicii adunați să protesteze față de invazie, a declarat Oleksandr Pavliuk, șeful administrației militare regionale. Oamenii au desfășurat în centrul orașului un mare steag al Ucrainei și au scandat: Slavutych este Ucraina! La 18 martie, oficialii orașului anunțau că proviziile de mâncare și medicamente s-au epuizat, după un asediu lung al trupele ruse. La 23 martie, rușii începuseră asaltul asupra checkpointurilor ucrainene și avansul spre capturarea orașului. Centrala de la Cernobîl se află complet sub controlul rușilor, iar angajații lucrează sub amenințarea armei.

Update 12:00 La Varșovia are loc prima întâlnire în format 2+2 dintre SUA și Ucraina, a anunțat Euromaidan Press, citând ministerul Apărării de la Kiev. Miniștrii de Externe și Apărare, Dmytro Kuleba și Oleksii Reznikov, se află de mai multe ore într-o discuție formală cu omologii lor americani, secretarul de stat Anthony Blinken și secretarul Apărării, Lloyd J. Austin. Șeful Apărării ucrainene a declarat că delegația țării sale va participa în această seară la discursul președintelui Joe Biden din Polonia, unde se află pentru o vizită oficială, de ieri.

Sursă: ministrul Apărării, Oleksii Reznikov

Update 09:55 Rușii și-au trimis unitățile Rosgvardia, staționate în Crimeea, să ocupe zonele Herson, Zaporijia și Donețk, pentru a suprima rezistența civilă a ucrainenilor, a avertiza Statul Major al Ucrainei, citat de Euromaidan Press. Mai mult, spun autoritățile ucrainene, trupele ocupante ruse au anunțat introducerea rublei ca monedă, în Herson și Zaporijia, începând cu 4 aprilie. Ocupanții încearcă să suprime puternica opoziție civilă din Melitopol, prin mituirea oamenilor cu 1400 ruble (14$) pentru a participa la mitinguri pro-ruse. Administrația locală din Melitopol a declarat că se desfășoară o adevărată vânătoare de naziști, în oraș, unde forțele invadatoare au lansat o campanie intitulată Unde locuiesc naziștii, prin care încearcă să aresteze așa-zișii naziști, în fapt liderii rezistenței ucrainene.

Update 09:00 Forțele armate ucrainene au reușit să distrugă în ultimele 24 de ore: 3 avioane rusești, 1 elicopter, 5 rachete de croazieră și 3 drone, conform anunțului oficial al instituției, citată de Ukrainska Pravda. Ministerul Apărării de la Kiev a anunțat că 4 nave de război rusești au pătruns în Marea de Azov, prin Strâmtoarea Kerci, în timp ce mai multe unități de luptă ale Moscovei au sosit în Belarus, notează Kyiv Indepedent.

De la Londra, spionajul militar britanic a informat că se observă clar cum forțele ruse preferă bombardamentele din aer și de la sol, asupra clădirilor militare sau civile, pentru a demoraliza populația, refuzând să se implice în lupte terestre urbane, scrie Sky News. Este foarte probabil ca Rusia să continue cu această strategie, ceea ce va face și mai multe victime civile, se arată în comunicat.

Orașele Mariupol, Chernihiv și Harkiv rămân asediate de trupele invadatoare, în timp ce și în raionul Sumîi bombardamentele sunt neîncetate, lovind chiar și o conductă de gaze. Administrația locală a avertizat că localitățile sunt distruse, iar oamenii nu mai au căldură, aprovizionarea nu se mai poate face în siguranță și li se vor epuiza în curând alimentele.

Iată cum arată o operațiune de evacuare din Chernihiv, filmată de reporterii de la SkyNews.

Update 08:30 Aproximativ 900 de persoane au fost evacuate din raionul Lugansk, vineri, 25 martie, potrivit șefului administrației militare locale, citate de Kyiv Independent. Situația nu a fost atât de fericită pentru locuitorii din Mariupol, unde cordonul umanitar deschis pentru salvarea lor a fost din nou atacat de forțele ruse. Cu toate acestea, armata ucraineană a anunțat public că deține controlul complet al orașului, în ciuda mesajelor trupelor ruse de pe Telegram, care susțineau că au cucerit portul sudic.

Viceșefa guvernului de la Kiev, Iryna Vereșciuk, cere Crucii Roșii să obțină de la Moscova lista cu persoanele deportate în Rusia din Mariupol, după ce primarul orașului și autoritățile locale au avertizat că aproximativ 15.000 de localnici ar fi fost obligați să se evacueze acolo. Kremlinul a afirmat joi că a salvat aproximativ 400.000 de persoane, dintre care 85.000 numai copii, din Ucraina, ceea ce pare să confirme deportările forțate.


25 martie – A 30-a zi de război

Update 22:15 Macron a anunțat că Franța, Grecia și Turcia vor coordona împreună un coridor umanitar special pentru evacuarea civililor ucraineni blocați în Mariupol, informează diplomatul Pierre Morcos, citând Palatul Elysee. Operațiunea a fost discutată cu primarul localității, iar președintele Franței va discuta la telefon în noaptea aceasta cu Vladimir Putin, pentru a-l determina pe acesta din urmă să garanteze evacuarea în siguranță a locuitorilor din orașul-port, asediat de trupele ruse. Situația din oraș este descrisă drept apocaliptică, iar numărul de morți nu se cunoaște încă. Sunt cadavre pe străzi, gropi comune și oameni ascunși în subsoluri.

Update 21:45 Șefa misiunii speciale a ONU pentru Ucraina a declarat că a primit informații credibile și imagini din satelit care ar confirma existența mai multor gropi comune la Mariupol, dintre care una cu aproximativ 200 de cadavre, scrie CNN. Matilda Bogdner a ținut să precizeze că nu se poate ști încă dacă sunt civili sau militari. Cu toate acestea, primele gropi comune au fost identificate de primarul orașului Mariupol, în urmă cu două săptămâni, iar de atunci au fost documentate și altele, inclusiv video.

Orașul-port, distrus de atacurile neîncetate ale forțele ruse, nu a fost încă ocupat de acestea, deși se duc lupte intense în interiorul său. Administrația locală a avertizat joi seară că au apărut primele cazuri de moarte prin înfometare, deoarece oamenii se ascund în subsoluri și nu mai au apă, mâncare, medicamente sau căldură de săptămâni întregi.

Update 20:00 Generalul Oleksandr Hruzevych, comandant adjunct al Statului Major Terestru ucrainean a respins declarațiile despre epuizarea resurselor logistice și umane ale trupelor ruse, vehiculate în ultimele zile, notează Ukrainaska Pravda. ”Mai are inamicul destul personal? Bineînțeles că are. Toate declarațiile acelea că li se termină rachetele…noi vedem foarte clar după intensitatea bombardamentelor, că nu e cazul! Inamicul trage tot mai mult. Mai ales în obiectivele noastre militare. Însă trebuie să înțelegeți că e nevoie de timp ca toate resursele lor să ajungă la destinație. Au nevoie de timp să ajungă la Kiev. Nu apar din senin”, a subliniat generalul ucrainean.

Update 18:00 Rusia și-ar fi ”schimbat obiectivele operațiunii speciale” cum i se spune eufemistic, în Rusia războiuluid e agresiune declanșat de trupele regimului Putin acum o lună în Ucraina . Potrivit ministerului rus de externe, ”potențialul combatant al armatei ucrainene” ar fi fost ”redus semnificativ, ceea ce ne permite să ne concentrăm principalele eforturi pe principalul obiectiv, eliberarea Donbasului”. Schimbarea e crucială, de vreme ce, până acum, era vorba de octive ca ”denazificarea” și ”cucerirea Kievului în două zile”, după cum scrie Ukrainska Pravda. Pe de altă parte, în trecut, oficialii ruși au mințit regulat ori de câte ori au anunțat intenții militare, sau prezumtiva lor absență. Pe frontul energetic, parte a celui securitar, eforturile germane de a-și reduce dependența de livrările energetice din Rusia urmează a fi sensibil înlesnite de intenția SUA de a ajuta și de a livra cantități importante de gaz lichid Germaniei.

Update 17:40 O problemă a embargoului german sunt semiconductorii și diverse minereuri și materii prime importate de Germania din Rusia. De unde provin cantități importante pentru schimbările climatologic-energetice și pentru producția industrială de metale, de nichel, cupru, de paladiu, dar și de gaze nobile.

Update 17:20 Rusia a reușit să creeze un coridor terestru între Crimeea și Donbas și adună trupe să-și întărească pozițiile în nordestul și estul Ucrainei, relevă surse ucrainene, citate de Kiev Independent. Au continuat și bombardamentele asupra cartierelor de locuințe din Harkiv și Sumî. La rândul lor, ucrainenii l-au ucis pe generalul locotent Yakov Riezanțev. Comandantul diviziei 49 a fost ucis la Ciornobaivka la nord de Herson unde s-au dat lupte grele, a declarat unul din consilierii președintelui Zelenski, Olexi Arestovici. Alți 6 generali au fost uciși în ultimele săptămîni. Serviciile secrete ruse au arestat 350 de sabotori ruși de la începutul conflictului, afirmă aceleași surse.

Update 17:15: Luptele în Ucraina continuă. Cernihiv și încă un orășel din nord sunt încercuite. Ministrul rus al apărării ar fi declarat că prima fază a operațiunii speciale s-a încheiat iar Rusia se va concentra pe consolidarea pozițiilor din Donbas. În trecut, oficialii ruși au mințit regulat ori de câte ori au anunțat intenții militare, sau prezumtiva lor absență. Întrebat ce va face Polonia în cazul unui atac (de bunăseamă rusesc) președintele Poloniei a declarat că țara sa e un pașnică, dar ”e destul de mare să aibă unde-i îngropa pe agresori”. Elita germană vrea un embargou energetic total. Un grup relativ mare de zeci de manageri, de experți economici și politici, de savanți, istorici și artiști, între care și celebrul istoric britanic Timothy Snider, au cerut guvernului de la Berlin să procedeze la oprirea imediată a importurilor germane de gaze și petrol din Rusia. Între semnatari e fostul șef al Conferinței pentru Securitate de la München, Ischinger, ex-șeful Airbus Enders, deputatul CDU Röttgen, șefa Comunității Evreiești din capitala Bavariei, Knobloch și pianistul Igor Levit.

Update 16:55 Dur atac retoric și politic antiisraelian al Rusiei: ambasadorul Moscovei la Damasc a declarat că ”Israelul ne provoacă să reacționăm”, bombardamentele israeliene ”având obiectivul de a escalada tensiunile și de a permite Vestului să desfășoare activități militare în Siria”, informează Jerusalem Post. Pentru a menaja sensibilitățile Rusiei cu care are o înțelegere în Siria care le-a permis israelienilor să bombardeze furnituri iraniene pentru organizația teroristă Hezbollah, sponsorizată de Teheran, statul evreu a adoptat o poziție ambiguă în conflictul ruo-ucrainean. Iar premierul israelian Bennett a evitat să osândească deschis războiul de agresiune declanșat de Rusia în Ucraina. Ministrul de externe Lapid l-a condamnat ferm.

Update 15:55 Rusia a admis azi uciderea militarilor ei în Ucraina. Dar le-a estimat numărul la doar 1.351 de militari uciși și la alți 3.825 răniți”, după cum a afirmat adjunctul șefului de stat major al Rusiei, Serghei Rudskoi, citat de presa internațională. Or, potrivit estimărilor independente sau ale Ucrainei, Rusia are pierderi de cel puțin zece ori mai mari. Ar fi fost scoși din luptă, potrivit surselor britanice, 40.000 de militari ruși uciși, răniți, sau luați prizonieri. Rusia a mai spus că ”a primit” aproape 420.000 de refugiați din Ucraina. În fapt, Ucraina acuză Rusia de deportare a acestor oameni în Rusia, împotriva voinței lor.

Update 15:30 Cernihiv, în nordul Ucrainei, cu cei aproape 300.000 de locuitori ai săi e asediat, dar în nordestul Ucrainei trupele ruse au fost împinse înapoi și au suferit pierderi grele, retrăgându-se parțial și din cauza problemelor de aprovizionare, relevă statul major ucrainean, reluat de DLF. Surse ale ministerului britanic al apărării relevă că trupele ucrainene au recucerit poziții și orașe pe o distanță de 35 de kilometri de Kiev. Lângă Kiev și aeroportul internațional din apropierea capitalei un primar le-a cerut civililor să se evacueze pentru a înlesni operațiunile de apărare. Autoritățile ucrainene relevă că în teatrul plin de refugiați civili și de copii bombardat de ruși săptăm,âna trecută la Mariupol ar putea să fi fost uciși 300 de oameni. Partea ucraineană cere deschiderea unui coridor umanitar din oraș. Ucraina și statele occidentale acuză Rusia de a deschide focul în mod deliberat împotriva civililor, săvârșind crime de război. Rusia acuză Ucraina de a abuza de civili utilizați ca ”scuturi umane”. Pe de altă parte, Rusia se gândește să aplice din nou pedeapsa capitală, relevă ziarul german Bild. Iar dictatorul turc Erdogan anunță că ar vrea să-l convingă pe dictatorul rus, Putin, să ”fie artizanul păcii în Ucraina”. Potrivit liderului de la Ankara, Moscova și Kievul ar fi căzut de acord asupra 4 din 6 puncte ale negocierilor, în speță neaderarea Ucrainei la NATO, retragerea piedicilor din calea folosirii limbii ruse în Ucraina, dezarmarea şi garanţii de securitate.” Or, dezarmarea Ucrainei și neutralitatea ei ar echivala cu renunțarea la suveranitate. Iar Rusia n-a respectat nici în trecut acordurile și tratatele pe care le-a semnat.

Update 13:00 Polonia, Slovenia și Cehia au prezentat un plan în 10 puncte pentru salvarea Ucrainei, anunță Politico Europe, citând declarația oficială a șefilor de stat și guverne din cele 3 state. Premierul polonez, Mateuz Morawiecki, a scris pentru Politico Europe că măsurile luate împotriva agresiunii rusești din Ucraina nu sunt suficiente. Am vizitat Kievul în urmă cu 10 zile – am văzut acolo o inimă rănită, dar care încă bătea. Bătea puternic, cu o forță mare, a mai spus șeful executivului polonez. Împreună cu omologii săi din Cehia și Slovenia, prezenți și ei la Kiev, acum 10 zile, Polonia propune următoarele:

  1. Decuplarea tuturor băncilor rusești din sistemul SWIFT; altfel, economia rusă se va adapta la noile condiții în doar câteva săptămâni.
  2. Stabilirea unei politici comune de azil pentru soldații ruși care refuză să aplice ordinele criminale.
  3. Interzicerea completă a propagandei ruse în Europa. Libertatea de opinie nu înseamnă libertatea de a minte.
  4. Interzicerea accesului vaselor rusești în porturile noastre.
  5. Aceeași blocadă pentru transporturile rusești pe drumurile europene.
  6. Impunerea sancțiunilor nu doar pentru oligarhi ci pentru tot mediul de afaceri.
  7. Suspendarea acordării de vize UE pentru cetățenii ruși. Poporul rus trebuie să înțeleagă și să suporte consecințele acțiunilor guvernului de la Moscova. Poate acest lucru îi va face să-i întoarcă spatele lui Putin.
  8. Sancțiuni pentru toți membrii partiduluii lui Putin, Rusia Unită.
  9. O blocare totală a accesului Rusiei la tehnologiile care o pot ajuta în război.
  10. Excluderea Rusiei din toate instituțiile internaționale. Nu putem sta la aceeași masă cu criminalii.

Update 12:40 Președintele american, Joe Biden, și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au declarat într-o conferință comună desfășurată la Bruxelles, că SUA va ajuta Uniunea Europeană să reducă dependența de gazul rusesc, prin alocarea a încă 15 miliarde de metri cubi de gaz lichefiat (LNG), anul acesta, notează Sky News. Von der Leyen a prezentat situația curentă a surselor energetice din UE (n.r. grafic), afirmând că lucrează împreună cu liderul de la Casa Albă la un plan comun pentru europeni, cu implementare imediată. Piața europeană ar avea nevoie de aproximativ 50 miliarde metri cubi de gaz lichefiat din SUA anual ca să putem încheia importurile de rusești până în 2030, a declarat Biden.

Graficul prezentat pe Twitter de președinta Comisiei Europene este o medie a celor 27 de state membre. Von der Leyen a precizat însă că fiecare stat are propriul său mix, iar el diferă mult: unele țări (precum Germania) au o dependență de peste 50% față de gazul rusesc, iar altele (precum România), sub 20%.

Sursă: Comisia Europeană

Update 12:10 Bilanțul militarilor ruși uciși în războiul de agresiune declanșat de Moscova în urmă cu o lună a depășit 16.000, informează Forțele Armate ale Ucrainei. Ce au mai pierdut trupele ruse în ultimele de ore: 7 avioane, 1 elicopter, cea mai mare navă de debarcare, 31 de tancuri, 28 blindate, 3 drone și multiple sisteme de rachete.

Sursă: Kyiv Independent via Forțele Armate ale Ucrainei

Update 12:00 Forțele ocupante ruse se poartă oribil, s-a plâns primarul orașului Ivan Fedorov, răpit de ruși și salvat de ucraineni săptămânile trecute. Fedorov, citat de Radio Svoboda, a povestit teroarea prin care trec locuitorii din orașul său, ocupat de ruși. „Este o criză umanitară severă în oraș, mai ales de mâncare și de medicamente. A fost trimis ajutor umanitar de la Zaporijie, dar blocat de checkpointurile ruse timp de 8 ore. Nu știm ce ajunge la oameni, pentru că rușii se poartă oribil. Răpesc oameni din administrația locală, îi caută pe oamenii de afaceri. Au început să forțeze profesorii să predea numai în rusă. Înainte de invazie exista și învățământ în limba rusă, iar oamenii care vorbeau rusă nu erau sub nicio formă oprimați”, a declarat primarul, care acum se află în exil la Kiev. Locuitorii din Melitopol au protestat în mai multe zile, refuzând categoric să colaboreze cu ocupanții ruși.

Update 11:55 Situație critică la Chernihiv, a anunțat Viacheslav Chaus , guvernatorul regional, la televiziunea națională ucraineană. Orașul este efectiv încercuit de trupele invadatoare ruse. Se lansează tiruri de artilerie și suntem sunt atac continuu, a declarat Chaus. Imaginile cu bombardamentele rusești asupra orașului au fost publicate de Sky News.

Chernihiv sub atac rusesc – sursă: Sky News

Update 11:45 Cel puțin 300 de oameni, între care copii, bătrâni și persoane care necesitau îngrijiri speciale, au fost uciși în bombardamentul asupra Teatrului din Mariupol, la 16 martie, unde se adăposteau peste 1000 de oameni, anunță Consiliul local din oraș, citat de media ucraineană. Atacul a îngrozit o lume întreagă, mai ales după ce imagini din satelit au arătat că ucrainenii scriseseră cuvintele copii pe asfaltul din fața și din spatele teatrului pentru ca forțele ruse să nu lanseze atacuri.

Operațiunile de salvare au fost aproape imposibile întrucât, în Mariupol, se trăgea încontinuu asupra grupurilor de oameni care se aflau pe străzi, după cum au relatat atât autoritățile, cât și nenumărate mărturii ale localnicilor scăpați din orașul asediat.

Update: 11:15 Potrivit unor mărturii din Kiev, reluate de postul național de radio german, o serie de refugiate ucrainene, dezabuzate de viața în refugiu, fără bărbații lor, s-au reîntors și se mai reîntorc împreună cu copiii lor în patrie. Pe străzile din Kiev e mai multă lume decât în trecut. Pe de altă parte, președintele Ucrainei, Zelenski, ”doarme 4-5 ore pe noapte”. Șeful statului ucrainean muncește, potrivit consilierului său, Andrii Yermak, circa 20 de ore pe zi. E ”foarte energic. Vorbește zilnic cu aproximativ 10 lideri internaționali, se întâlnește cu ofițerii și comandanții săi din serviciile secrete” și ignoră amenințările la viața sa. ”În ciuda amenințărilor, îi vizitează în spital pe soldații ucraineni răniți”, a reliefat Yermak. ”Nu se teme niciodată, nu e niciodată îndoit”, a mai spus textual Yermak, reluat de Times of Israel.

Update 11:00 ”Rusia se pregătește probabil să atace Polonia și își acoperă urmele”, crede ambasadorul ucrainean la Varșovia. Diplomatul a atras atenția asupra fumului de deasupra ambasadei ruse din capitala polonă. Vălătuci similari s-au observat și deasupra amabsadei ruse de la Kiev înaintea invaziei trupelor lui Putin, a mai afirmat diplomatul ucrainean, reluat de Ukrainska Pravda.

Pe de altă parte, nava de desant a marinei ruse scufundate joi după o explozie în portul Berdiansk este, potrivit ziarului Guardian, ”Saratov”. Vasul transporta 65 de tancuri și transportoare blindate și 400 de militari, potrivit surselor ucrainene. Alte două nave au luat-o la sănătoasa. Forțele ucrainene relevă că au continuat apoi să atace navele rusești, relevă DLF, fără să poată confirma informațiile.

Update 10:30 Ucrainenii îi bat măr, pe alocuri, pe invadatorii ruși. Forțele armate ale Ucrainei au eliberat de ocupanți orașul Lukianivka, de lângă Kiev, distrugând un bastion inamic în care au ucis 40 de militari ruși, afirmă Ukrainska Pravda, care-l citează pe Petro Kuzik, șeful apărării teritoriale din capitală. Potrivit lui, ”inamicul a fost împins îndărăt. O ofensivă încununată de succes a avut loc pe malul stâng, lângă Barîșivka, acțiune care a dus la eliberarea localității Lukianivka.” Potrivit lui, o parte din soldații ruși au fugit în pădurile din jur și sunt căutați și eliminați în prezent. Numărul tancurilor de care dispune Ucraina acum e mai mare decât la începutul războiului, a mai afirmat el, reliefând că ucrainenii capturează tancuri, ori le repară și le recondiționează pe cele stricate sau abandonate de ruși.

Statul major al armatei informează de asemenea că Ucraina a atacat din nou marina de război a Rusiei. În cursul nopții s-a anunțat distrugerea unei nave de debarcare și avarierea altor două. De cealaltă parte, trupele invadatoare au continuat bombardarea orașelor ucrainene. ”Ucraina poate încă opri războiul lui Putin, dar are nevoie de mai mult ajutor din Vest”, a reliefat jurnalistul germano-ucrainean Roman Gonciarenko, de la Deutsche Welle, din a cărui analiză puteți citi extrase mai jos.

Update 10:20 Germania și-a și redus în parte dependența de gazul rusesc, de la 55 la 40%. Gazul acoperă peste un sfert din necesarul energetic al Germaniei, care a renunțat și la energia nucleară.

Update 08:40 O serie de militari ruși nu se mulțumesc să dezerteze pe frontul ucrainean. Unii dintre ei trec de partea Ucrainei și luptă alături de forțele ei, afirmă serviciile secrete ucrainene, reluate de Ukrainska Pravda.

”Ucraina poate încă să-l oprească pe Putin, dar are nevoie de ajutoare mai mari şi mai rapide din Vest”, afirmă la DW Roman Gonciarenko, un jurnalist originar din Ucraina. Potrivit lui, ”majoritatea experţilor occidentali, precum şi conducerea ucraineană se aşteptau doar la un atac limitat în estul Ucrainei şi nu la o invazie totală, în stilul celei desfăşurate de Germania nazistă asupra Poloniei în 1939. De ce a fost subestimat războiul Rusiei? Astăzi, lucrurile sunt clare: Kievul ar fi trebuit să ordoneze mobilizarea generală şi evacuarea oamenilor mult mai devreme. Estimarea greşită a situaţiei din partea liderilor de la Kiev poate fi pusă pe seama impresiei că acest război, început cu anexarea Crimeei în 2014, ar fi urmat să rămână unul regional. Majoritatea ucrainenilor nu-şi puteau măcar închipui ce înseamnă să fii bombardat brutal. Amploarea pericolului a fost subestimată”.

Dar, potrivit lui Gonciarenko, ”cu greu pot fi ucrainenii traşi la răspundere pentru această greşeală. Nimeni nicăieri în lume nu a vrut să accepte că…Putin şi armata sa sunt capabili de o asemenea barbarie. La fel de greu de imaginat pentru mulţi a fost şi ideea că majoritatea ruşilor vor aproba acest război. O astfel de constatare tristă poate fi cu greu acceptată şi la patru săptămâni de la începerea războiului. Numeroase analize, în Ucraina şi în Vest, conchid deja că blitzkrieg-ul lui Putin ar fi eşuat. Moscova insistă însă că totul ar decurge conform planului. Ambele afirmaţii sunt corecte, doar că războaiele decurg rareori aşa cum le-au planificat generalii. Sigur că Kremlinul s-a aşteptat la o victorie mai rapidă şi cu pierderi proprii mai mici. Dar este greu de crezut că Putin s-a aşteptat de la bun început la o capitulare în câteva zile a Ucrainei. Este o ţară prea mare pentru un astfel de deznodământ rapid. Planul de război al lui Putin prevede distrugerea pas cu pas a ţării vecine – pornind de la premisa că Rusia are mai mulţi soldaţi, mai mult armament, mai mulţi bani…(dar)…Ucraina poate încetini şi chiar opri marea armată rusă. Există două motive în acest sens: în primul rând, spiritul de luptă ucrainean. Este valabil şi pentru civili, care se pun în faţa tancurilor ruseşti cu steaguri ucrainene în mâini, inclusiv în zonele deja ocupate, precum în oraşul Herson, din sudul Ucrainei. Al doilea motiv are mai multe nume: de exemplu, Javelin, NLAW sau Stinger”. Războiul lui Putin, mai estimează jurnalistul german, ”poate încă să eșueze, dar are nevoie (și)de un embargo urgent pe importurile de gaz şi ţiţei din Rusia”.

Update 00:10 „Cum să pornești și să furi un tanc rusesc” – este noul manual online de instrucțiuni pus la dispoziție de armata ucraineană pe site-ul său, a anunțat Euromaidan Press. Este vorba despre instrucțiuni care vizează modelele T72 și T90 folosite de trupele ruse în Ucraina.

De la începutul invaziei, rușii au pierdut 530 de tancuri, dintre care majoritatea distruse de forțele ucrainene, o parte abandonate, dar și câteva zeci capturate de localnici. Imagini video cu tractoare care trag după ele tancuri rusești au devenit virale pe internet, iar autoritățile ucrainene anunțaseră la începutul lunii martie că localnicii le pot păstra fără a fi supuși impozitării.

Revista Forbes relatează că deși armata ucraineană a pierdut și ea 74 de tancuri, a câștigat prin capturare, 117 tancuri rusești.


24 martie – a 29 – a zi de război

Update 23:45 În afara bombardamentelor, forțele ruse s-ar ocupa și cu distrugerea cărților și manualelor despre istoria Ucrainei, limbă, tradiții și cultură, în regiune ocupate de ei, din raioanele Chernihiv, Sumy, Donetsk și Luhansk, afirmă serviciul de spionaj al armatei ucrainene, citat de jurnalista Olga Tokariuk. Tactica nu este nouă. Rușii au procedat la fel și în Crimeea, după referendumul ilegal din martie 2014, urmat de anexarea peninsulei la Federație.

Update 23:25 Contraofensivă de succes a forțelor ucrainene în sudul țării: toate orașele și satele ocupate de ruși (n.r. marcate cu bleu) în raionul Nicolaiev au fost eliberate, anunță jurnalistul BILD, Julian Roepcke. Autoritățile ucrainene au anunțat că au pornit o contraofensivă și în raionul Herson (n.r. marcat cu galben), capturată de trupele invadatoare ruse la începutul lui martie.

Sursă: Julian Roepcke

Update 23:00 Antonov, fabricantul ucrainean de avioane, a propus înființarea unui fond internațional care să adune suma necesară realizării unui nou An-225 – cel mai mare avion din lume, distrus de un bombardament al forțelor ruse, informează Kyiv Independent. Producerea acestui avion An-225 costă aproximativ 3 miliarde de dolari.

Update 21:50 A început rusificarea forțată în zone ocupate de trupele invadatoare, informează analistul Mattia Nelles, anunțând că la Melitopol a fost introdus învățământul exclusiv în limba rusă. Primarul orașului – Ivan Fedorov – a dezvăluit că rușii le-au impus profesorilor din localitate să predea numai în limba rusă. Nelles reamintește că aceeași abordare a fost folosită și în peninsula Crimeea și în regiunea Donbass, începând cu ocuparea acestor zone în 2014.

Update 21:40 Rusia susține că a ‘evacuat‘ 402.000 de ucraineni în Rusia, inclusiv 84.000 de copii, a anunțat șefa comisiei pentru drepturile omului din Rada Ucrainei, Lyudmila Denisova, citată de Kyiv Independent. Deputata ucraineană a avertizat că țara sa nu a putut însă verifica afirmațiile făcute de Moscova.

La Mariupol, s-au înregistrat rapoarte despre deportările coordonate de forțele ruse, dar și în alte zone din sud ocupate. În ultimele săptămâni, la Mariupol s-a tras zilnic asupra convoaielor umanitare, inclusiv asupra mașinilor particulare care aveau inscripționate pe geamuri, cuvântul copii. Locuitorii care au scăpat din iadul de la Mariupol povestesc despre cum forțele ruse trăgeau asupra lor și în timp ce se evacuau, dar și când ieșeau să caute de mâncare, să adune lemne pentru foc, ori să îngroape cadavrele ce zăceau pe stradă.

Update 21:00 Ca răspuns la decizia Minskului de a expulza diplomații ucraineni, Ucraina a expulzat la rândul său aproape tot personalul diplomatic al Belarusului, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de externe de la Kiev, Oleg Nikolenko, citat de agenția NEXTA. La ambasada bielorusă de la Kiev au mai rămas doar 5 oameni, a informat aceeași sursă.

Update 20:50 Imagini emoționante de la Sankt Petersburg, unde Yelena Osipova, supraviețuitoare a cumplitului asediu de la Leningrad și disidentă anti-Putin, continuă să protesteze prin propriile sale desene și picturi. În urmă cu 2 săptămâni, Osipova a fost reținută de mascați în centrul orașului, pentru că manifesta pașnic împotriva războiului.

Update 20:45 Trupelor ruse din Ucraina li se spune că războiul trebuie să fie gata până pe 9 mai, dată la care Rusia sărbătorește anual cu cea mai mare paradă militară, Ziua Victoriei în Marele Război Patriotic – așa cum este denumită a doua conflagrație mondială în propaganda istorică sovietică. Declarația a fost făcută Statul Major ucrainean pe baza informațiilor primite de la serviciile secrete, citează Ukrainska Pravda. Avem informații despre o campanie de propagandă intensă lansată în rândul forțelor rusești, care insistă că războiul trebuie să termine până la 9 mai, se arată în comunicatul de la Kiev.

Update 20:30 Reuniți la Kiev pentru a susține Ucraina, în ziuă comemorării unei luni de la declanșarea invaziei ruse, șefii parlamentelor din țările baltice – Estonia, Letonia și Lituania – au semnat împreună cu omologul lor ucrainean, o declarație pentru reinstaurarea securității în Europa, anunță Euromaidan Press.

Președinții adunărilor legislative baltice au cerut între altele, mai multe sancțiuni, livrarea de arme către Ucraina și creșterea asistenței umanitare, economice și militare pentru Kiev. Semnatarii au fost șeful Radei ucrainene, Ruslan Stefanchuk, președinta Seimului lituanian Viktorija Cmilyte-Nielsen, conducătoarea Seimului de la Riga Inara Murniece și președintele Riigikogu-ului estonian, Jüri Ratas.

Sursă: Euromaidan Press

Update 20:10 Trei oameni au murit și alți 13 au fost răniți într-un bombardament rusesc, în raionul Nicolaiev, anunță Kyiv Independent, citând consiliul administrației locale. Atacul a avut loc în această seară asupra satului Yavkyne.

Update 19:45 SUA se opun în continuare livrării avioanelor cerute de președintele Ucrainei, Zelenski. Liderul de la Kiev lansase un apel, solicitând de la occidentali ”un procent din miile lor de avioane”, dar un oficial american a declarat la CNN că America nu și-a schimbat poziția (refractară) în acest domeniu.

Update 19:30 Ucraina și Rusia au efectuat azi un schimb de prizonieri. Potrivit viceșefei guvernului ucrainean, Irina Vereșciuc, ar fi fost schimbați câte zece militari luați prizonieri de fiecare din cele două tabere. În plus ar fi fost repatriați 11 marinari civili ai Rusiei. În schimbul lor s-au întors acasă 19 ucraineni din marina militară capturați de trupele invadatoare. Pe frontul militar, Rusia pare să fi cucerit Izium, în vreme ce trupele ucrainene au reușit să respingă mai multe atacuri rusești. Bombele rusești au omorât 6 locuitori ai orașului ucrainean Harkiv rănind alți 15, în timp ce oamenii stăteau la coadă spre a primi ajutoare umanitare. Tirurile rusești au ucis 10 oameni la Cernihiv, mai semnalează Ukrainska Pravda, informând și despre avarierea unor case la Kiev de către bombardamentele ruse.

Update 18:00 NATO a aprobat dislocarea a patru noi grupuri de luptă pe frontul estic. Germania ar fi trimis noi ajutoare militare în Ucraina. Canada a avansat o generoasă propunere de preluare fără limite a refugiaților din Ucraina care doresc să se instaleze în nordul continentului american. Alți 100.000 ar urma să fie preluați de SUA, Adunarea Generală a ONU a cerut un armistițiu imediat în conflictul ruso-ucrainean.

Update 17:20 Kremlinul pretinde, implicit, că ministrul rus al apărării, Serghei Shoigu, care a dispărut acum două săptămâni, ar fi în viață și bine mersi, căci i-ar fi ”raportat” lui Putin despre ”operațiunea specială”. Dar nici imaginile pe care le-a dat publicității Kremlinul, ca să susțină această pretenție, nici declarațiile purtătorului de cuvânt al lui Putin, Peskov, nu sunt convingătoare, ci, dimpotrivă, de natură să amplifice speculațiile despre soarta foarte probabil tristă a demnitarului moscovit. Care, la un moment dat, era negociat ca posibil succesor al lui Putin. Shoigu are prea multe pe cap ca să aibă timp să se ocupe de presă, a pretins Peskov, deși, înainte de invazie, nu era loc de Shoigu în fața microfoanelor și camerelor de luat vederi. Jurnaliștii de investigație mai notează că ministrul rus al apărării n-a mai scris articole pe site-ul ministerului din ziua dispariției sale, la 11 martie, când s-a evaporat și șeful marelui stat major al armatei ruse, Valeri Gherasimov.

Oficialii militari americani, între care șeful Pentagonului, Lloyd Austin și șeful statelor majore combinate, generalul Mark A. Milley au încercat intens, dar în zadar, miercuri, să intre în contact cu amândoi. Wall Street Journal relevă că, potrivit oficialilor americani, sunt credibile rapoartele privind recluderea în arest la domiciliu a comandantului pentru Ucraina a serviciilor secrete FSB, iar ministerul apărării și serviciul de informații își pasează reciproc vina pentru împotmolirea invaziei ruse.

Update 17:00 Războiul din Ucraina reprezintă o amenințare la adresa securității globale, a constatat azi și alianța nordatlantică, repetând înțelepciunea convențională, așa cum se articula ea mult înainte de invazia rusă. Președintele Zelenski reliefase în deschiderea summitului NATO că Ucraina așteaptă un sprijin necondiționat de la pactul defensiv nordatlantic. Care însă a promis Ucrainei noi arme antiaeriene și antitanc. Și a ”amenințat” Rusia cu neconcretizate ”consecințe de amploare și severe” pentru cazul recursului la arme chimice. Aliații apuseni din G 7 au impus totodată o restrângere a accesului Rusiei la rezerve de aur, limitând comerțul cu metalul galben. Orice tranzacții cu aur încheiate cu Banca Centrală a Rusiei va antrena sancțiuni, a subliniat azi un oficial american.

Update 16:00 NATO va suplimenta ajutoarele militare destinate Ucrainei și își va spori masiv prezența militară în flancul estic al alianței, care include România.

Despre ce sisteme este vorba? Nu despre cele cerute de președintele Ucrainei, Zelenski. Liderul din Kiev solicitase, ba nu, implorase Alianța să-i dea avioane și tancuri ca să poată pune capăt invaziei ruse din țara sa. Alianța îi va trimite ca și până acum niște sisteme de arme câtuși de puțin ofensive. Aceste mijloace defensive includ arme antiaeriene și antitanc. Alianța l-a confirmat în funcție pe secretarul general Stoltenberg, căruia i s-a prelungit mandatul pe răstimp de un an.

În declarația lor finală, șefii de stat și de guvern din alianță au subliniat că, dacă Rusia va recurge la atacuri chimice sau biologice se va confrunta cu ”consecințe severe”. Un astfel de recurs la arme chimice ar schimba radical natura conflictului, a estimat Stoltenberg fără să detalieze la ce se poate aștepta Rusia în replică. S-a așteptat de pomană și o replică a NATO la amenințările nucleare ale Rusiei. În Ucraina, NATO refuză să se implice mai mult, ba respinge și cererea edificării unei zone de interdicție de survol în Ucraina, care i se pare ”prea riscantă”, pentru că purtăm, potrivit lui Stoltenberg, ”răspunderea ca acest conflict să nu escaladeze dincolo de frontierele Ucrainei. Căci aceasta ar provoca mai multe suferințe, morți și distrugeri”.

Update 15:25: NATO a amenințat Rusia cu ”consecințe grele” dacă forțele Moscovei recurg la arme chimice.

Update 15:15 China a respins acuzele NATO. Potrivit informațiilor alianței, China comunistă ar putea sprijini material Rusia lui Putin. In plus, secretarul general al NATO a evidențiat că regimul chinez pune l îndoială dreptul națiunilor independente de a-și urma propriul drum. Beijingul afirmă că NATO ar proceda la ”dezinformare”.

Update 14:50 Marea Britanie a cerut și a transpus amplificarea sancțiunilor impuse Rusiei. Londra a înghețat aproape 60 de averi aparținând oligarhiei ruse, între care și pe a fiicei amantei lui Serghei Lavrov, ”ministrul de externe” al lui Putin. Premierul britanic Johnson s-a pronunțat, potrivit DLF și în favoarea utilizării rezervelor de aur ale Rusiei spre a se exercita presiuni suplimentare asupra liderului de la Kremlin.

Update 14:45: NATO discută expedierea de rachete antinavale în Ucraina, după ce țara lui Zelenski a fost în repetate rânduri atacată de vasele de război rusești navigând în Marea Neagră. Ar exista dificultăți tehnice în calea acestui export.

Update 14:20: Președintele Ucrainei, Zelenski, s-a adresat azi prin video omologilor săi din alianța nordatlantică, cerându-le avioane și tancuri. Liderul de la Kiev solicită sprijinul necondiționat al Vestului, inclusiv livrarea armelor necesare, spre a respinge invazia. El a vorbit în deschiderea sesiunii derulate la Bruxelles fără telefoane mobile și în spatele ușilor închise. NATO a respins cererea Kievului de edificare a unei zone de survol în Ucraina, mai afirmă DLF, care informează că șeful alianței, Stoltenberg, a anunțat reorganizarea ”pe termen lung” a forțelor pactului defensiv apusean pe flancul său estic. Premierul britanic Johnson a reliefat că ”Rusia a trecut de mult pragul barbariei” și a cerut adoptarea de noi sancțiuni împotriva Moscovei. Șeful statului lituanian, Nauseda, a avertizat statele NATO în legătură cu o posibilă invazie rusă în Polonia sau statele baltice.

Update; 14:00 SUA și-au chemat la datorie experții din ”Tiger Team”, specialiști în securitate însărcinați să elaboreze planuri de răspuns după analizarea repetatelor amenințări nucleare ale Rusiei. Echipa, afirmă New York Times, va monitoriza ce face Rusia și va elabora replicile necesare unei eventuale lărgiri a invaziei care să implice statele NATO, bunăoară prin atacarea convoaielor cu ajutoare militare pentru Ucraina. Echipa urmează să ”analizeze” și posibile acțiuni rusești în Moldova și Georgia, relevă relevă Republicworld.com. Președintele american Biden s-a întreținut azi cu colegii săi din NATO îndărătul ușilor închise și fără telefoanele lor mobile în încăpere, folosindu-se de rezultatele analizelor acestei echipe. Președintele american a lansat ca și secretarul general al NATO, Stoltenberg, avertismente că Rusia, frustrată de incapacitatea eid e a avansa în Ucraina, evaluează posibilități de utilizare a arsenalului ei nuclear, chimic sau biologic. NATO va acorda ajutor, inclusiv cibernetic, Ucrainei și întru protejarea de amenințări cu arme de distrugere în masă, a afirmat șeful alianței.

Update 13:40 Epurări etnice? Ocupanții ruși îi capturează și îi deportează în masă pe locuitorii portului Mariupol, ducându-i în Rusia, afirmă Ukrainska Pravda. Locuitorii de pe malul stâng, din Livoberejni, au început să fie adunați și transportați în masă pe teritoriul Rusiei, conform autorităților locale, citate de ziarul ucrainean. Potrivit căruia nu mai puțin de 15.000 de rezidenți ai orașului de la Marea Azov au fost deportați în țara invadatoare.

Update 12:30 Pierderile militare rusești sunt mai ample decât cele înregistrate de Moscova ”în ambele războaie cecene”, a reliefat președintele Ucrainei, Zelenski. Numărul elicopterelor doborâte va trece de sute, a spus el. Rusia a mai pierdut și 80 de avioane, precum și sute de tancuri.

Update 12:25 Forțele ucrainene au reușit să oprească și să captureze în nordul Ucrainei un convoi de reaprovizionare a trupelor invadatoare rusești, anunță Ukrainska Pravda. Bombardamentele rusești asupra locuințelor și infrastructurii civile, între care și Politehnica din Cernihiv s-au soldat cu zece decese, iar procuratura a deschis o anchetă penală pentru violarea legilor și cutumelor războiului. La Hostomel, trupele ruse au deschis focul asupra unui convoi cu evacuați, ucigând o femeie.

Update 11:30 Liderii celor 30 de state NATO au sosit la Bruxelles unde vor participa la un summit special dedicat războiului din Ucraina. Pe masa discuțiilor va fi posibila crearea a unei misiuni NATO de menținere a păcii în Ucraina, propunere venită din partea Varșoviei, precum și întărirea flancului estic al Alianței. Este o zi decisivă pentru relația Alianței cu Kievul, care a cerut insistent armament de apărare, avioane, dar și sisteme ofensive pentru a putea înfrânge armata rusă invadatoare. Forțele Moscovei și-au intensificat atacurile în această dimineață.

Update 11:25 Centrul orașului Harkiv, situat în nord-estul țării, a fost atacat cu rachete de croazieră Caliber, lansate de ruși din Marea Neagră, anunță guvernatorul raionului, Oleh Synyehubov, citat de Kyiv Independent. Potrivit oficialului, numai astăzi regiunea Harkiv a suferit nu mai puțin de 44 atacuri ale forțelor invadatoare ruse.

Update 11:15 În ultimele 24 de ore, armata rusă a pierdut nu mai puțin de 7 aeronave, 18 drone, 2 vehicule cu combustibil, 13 sisteme de artilerie și 17 tancuri, informează Statul Major al Ucrainei, citat de Kyiv Post. Oficialii de la Kiev se tem că Putin va ordona în curând atacuri cu arme chimice, îngrijorare împărțășită și de serviciile secrete ale capitalelor occidentale.

Sursă: Kyiv Post

Update 11:00 Trupele ruse nu și-au ridicat cadavrele soldaților proprii de la începutul războiului, lăsându-le pe străzi, s-a plâns administrația locală a raionului Sumy, citată de publicația Hromadske. Descompunerea lor este un pericol de sănătate. Pot apărea contaminări, a adăugat aceeiași sursă. Ieri, NATO a estimat la 40.000 numărul soldaților ruși uciși, răniți, luați prizonieri de război sau dispăruți în luptă. Moscova refuză în continuare să discute acest subiect, deși un ziar moscovit loial regimului Putin citase ministerul Apărării rus, în urmă cu 2 zile, anunțând 10.000 de militari ruși uciși în războiul Ucraina. Informația a fost retrasă a doua zi, ziarul invocând o…problemă tehnică.

Statul Major al Ucrainei a anunțat astăzi un că bilanțul soldaților ruși uciși într-o lună de război a ajuns la 15.800. Partea ucraineană ar fi pierdut 1500, dar înregistrează mai multe victime din rândul populației civile.

Update 10:50 În orașul port Berdiansk, ocupat de trupele ruse de mai multe săptămâni, marina ucraineană a raportat distrugerea celei mai mare nave de război din flota rusă aflată în Marea Neagră, informează Ukraine World, citând declarația oficială a Kievului. Localnicii au auzit în această dimineață o explozie puternică în port și mai multe video-uri au circulat pe internet, până la confirmarea oferită de Marina ucraineană, potrivit căreia este vorba despre nava rusească Orsk.

Update 10:30 Situația tragică în raionul Lugansk, unde miercuri, 23 martie, trupele ruse ar fi bombardat și atacat cu rachete 31 de clădiri, case și blocuri de locuințe, distrugându-le complete, informează Euromaidan Press, citând șeful administrației locale. Autoritățile ucrainene acuză forțele invadatoare ruse că ar fi folosit bombe cu fosfor, interzise de Convenția de la Geneva. Patru civili au fost uciși, dintre care doi copii, iar alți șase au fost răniți, mai spune aceeași sursă.

Update 09:30 La ONU, reprezentantul Moscovei a declarat că țara sa ”își rezervă dreptul de a recurge la arme nucleare” dacă ”NATO provoacă Rusia”. Trupele celor două părți sunt încleștate în ciocniri în apropiere de Kiev. Marea Britanie va livra Ucrainei, potrivit Kiev Independent, 6.000 de rachete defensive, inclusive arme antitanc și foarte explozive. Londra va dona forțelor ucrainene și 33 de milioane de dolari. Alt pachet de ajutoare se va îndrepta spre ucraina din partea altor state europene, membre ale NATO și ale G7.

Update 08:30 La o lună de la debutul agresiunii ruse, președintele Ucrainei, Zelenski, a cerut întregii lumi să iasă în stradă și să protesteze împotriva unui război care se îndreaptă nu doar împotriva țării sale, ci e și expresia încercării Rusiei de a distruge libertatea tuturor. Azi au loc consfătuiri la vârf ale NATO, G 7 și UE. Ucraina va primi noi ajutoare militare de la europeni. Rusia a declarat mai mulți diplomați americani personae no gratae și vor trebui să părăseacă țara condusă de Vladimir Putin.

Pe frontul militar rușii au continuat să atace pe multe fronturi, dar în capitală au fost opriți. Pe moment domnește pe teren un soi de acalmie militară întreruptă de raiduri aeriene. Luptele cele mai grele se dau în est, în regiunea Donețk. Iar forțele ucrainene efectuează repetate contraofensive și operațiuni de izolare sau de întrerupere a liniilor de aprovizionare rusești. Mii de civili au fost uciși de invadatori, iar SUA și UE acuză Rusia că săvârșește crime de război.

Ucraina deplânge moartea a 1500 de militari proprii, pierderile Rusiei fiind, potrivit Kievului, de peste zece ori mai mari. Moralul trupelor ucrainene e bun, chiar excelent, cel al inamicului rus lasă, din unghiul Moscovei, de dorit. Ucraina ar avea nevoie de arme ofensive pentru a arunca inamicul invadator și ocupant din țară și a-l înfrânge decisiv, dar Vestul nu i le dă sau ezită să i le dea de frica unei escalade și a amenințărilor rusești cu arsenalul nuclear și cu al treilea război mondial.

Update 00:00 Oksana Baulina, o jurnalistă din Rusia lucrând pentru ‘The Insider’, a fost ucisă de compatrioții ei într-un atac cu rachetă la Kiev. Ukrainska Pravda a transmis această informație.


Toate informațiile despre săptămânile 3 și 4 se pot regăsi AICI: https://petreiancu.com/2022/03/10/live-ucraina-sub-atac-cele-mai-noi-informatii-saptamana-4/

Toate informațiile despre primele 2 săptămâni de război aici – LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații

22 de gânduri despre „LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 5 și 6

Scrie un comentariu