Cele mai noi articole · Știri de ultimă oră · Politică internațională · România

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 23 & 24

Update 10:00 Arestarea unui militar german care și-a oferit Rusiei serviciile de spion a determinat-o pe Nancy Faeser, care conduce ministerul federal de interne, să afirme că pericolele planând asupra securității Germaniei (cu ”au atins o nouă dimensiune”. Recent a fost arestat și un agent secret de rang înalt care spiona în Germania pentru Rusia.


Sursă hartă: ISW

5 august 2023 – anul 2 – a 162-a zi a războiului (ziua 528 a războiului de la invazia din 24 februarie 2022)

Update 23:20 “Bombă aeriană ghidată a Rusiei împotriva unui centru de transfuzii de sânge din Ucraina“, a scris pe Twitter, în urmă cu scurt timp, preşedintele Volodimir Zelenski. Postarea a foat însoṭită de imagini cu clădirea în flăcări. “În această seară, comunitatea Kupiansk, regiunea Harkiv. Sunt morți și răniți. Condoleantele mele! Salvatorii noștri sting incendiul. Această crimă de război spune totul despre agresiunea rusă. Fiare care distrug tot ceea ce pur și simplu îngăduie viaṭa. Învingerea teroriștilor este o chestiune de onoare pentru toți cei care prețuiesc viața”, a fost mesajul dur al liderului de la Kiev pentru Moscova şi întreaga lume.

Update 21:00 Tensiuni în creştere la graniṭa polono-bielorusă. Guvernul de la Varşovia a anunṭat că ameninṭarea dinspre Belarus, unde s-au relocat wagneriṭii, este cât se poate de reală, iar autorităṭile sunt pregătite să adopte orice măsuri necesare, inclusiv închiderea frontierei. Anterior, miniştrii apărării din Polonia şi Lituania au semnat o declarație comună după ce au anunṭat că au închis două puncte de trecere cu Belarusul. Tot astăzi, şeful Pentagonului a discutat cu omologul său de la Varşovia despre criza în curs. Există temeri că Rusia încearcă să provoace un incident cu statele de pe flancul estic al NATO ca să atragă Belarusul în război.

Update 20:45 Marina ucraineană a declarat 6 porturi rusești de la Marea Neagră „zone cu risc de război”, incluzând Novorossiysk şi a emis avertismente pentru aceastea, în vigoare de la 23 august. Celălate porturi ruseşti la Marea Neagră, de pe lista Kievului, sunt Anapa, Novorossiysk, Gelendjik, Tuapse, Soci şi Taman.

Portul Novorossiysk este responsabil cu până la 30% din exporturile maritime de petrol brut ale Rusiei. Acest volum se expediază în principal Turciei și Europei de Sud.

Mai mult, potrivit ministerului britanic al apărării, Rusia a încasat cu siguranṭă o lovitură uriaşă după atacul cu drone marine asupra navei Olenegorskiy Gornyak, de vineri. Este cel mai mare vas militar al Flotei Ruse după distrugerea crucişătorului Moskva de anul trecut, au precizat oficialii britanici, având 3.600 tone şi 113 metri lungime. Rusia îşi relocase majoritatea Flotei la Novorossiysk, din cauza ameninṭărilor asupra portului Sevastopol din Crimeea.

Update 20:30 Toată Ucraina este în alertă de atac aerian chiar în aceste minute, după ce Forțele Aeriene ale ṭării au avertizat public populaṭia că sunt aşteptate rachete Kinjal din Rusia. Oamenii sunt îndemnaṭi să se adăpostească de urgenṭă, relevă canalul de Telegram unde sunt publicate anunṭurile Forṭelor aeriene ale Kievului. Rachetele par a se îndrepta spre centrul Ucrainei, notează aceeaşi sursă.

ONU a condamnat atacul cu drone asupra unor ”instalații civile de la Moscova”.

Update 23:30 Un vas israelian cu destinaṭia Ucraina via Sulina, a spart blocada rusă din Marea Neagră, înaintând în cursul după-amiezii de luni din Strâmtoarea Bosfor spre braṭul Dunării, relatează agenṭia Flash. Nava Ams 1 plecată din portul Ashdod a fost urmată de alte 4 vase, care nu au ṭinut cont de amenințările ruseşti.

În zona orașului Bahmut, ucrainenii au recucerit, săptămâna trecută, potrivit propriilor informații, 12,6 kilometri. În total ar fi fost eliberați în zonă 37 de kilometri pătrați.

Toate informațiile despre primul an de război și primele luni din anul II, AICI:

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 19 & 20

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 16, 17 & 18

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 12, 13, 14 & 15

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 9, 10 & 11

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 5, 6, 7 & 8

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi știri– anul 2 – săptămânile 1, 2, 3 & 4

ȘTIRI: (LIVE) Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 51 & 52

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 48, 49 & 50

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 42, 43, 44 & 45

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 38, 39, 40 & 41

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 30, 31, 32 & 33

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 25, 26, 27, 28 & 29

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămâna 21, 22, 23 și 24

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 16, 17, 18, 19 & 20

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 12, 13, 14 & 15

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 9, 10, 11

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 7 și 8

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 5 și 6

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 3 și 4

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – primele 14 zile

13 gânduri despre „LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 23 & 24

  1. Ba este, sunt de acord, o ambiguitate. Aparent, E vorba, evident, de discuții de pace cu Rusia. care însă nu participă la ele. Asta a fost formularea Wall Street Journal, preluată și de Sky News și de noi, textual.

   1. Nu vor fi discutii intre rusi si ucrainieni. Ura e mult peste poate. Criminalii astia trebuie sa mearga-n iad. Dupa aia discutii, cu cine ramane afara.

 1. Ce bine ar fi sa atace Polonia, waw. Sigur n-au nici o sansa dar ar fi casus belli. Interdictie aeriana si mai colo. Abia astept ca NATO sa-si gaseasca un motiv sa intervina. Rusi se pisa pe coaie, scuzati-mi expresia.
  Cred ca nu va mai dura mult.

 2. Apropos de rusi si de putika, sunt scupati din dreapta si sanga. Flegme mari. Ei spun ca ploua. Ca o curva. Dom Iancu, vreau sa-l vad pe asta in leat. Nu cred ca puteti ajuta.
  Scuzati-mi emfaza, va rog.

 3. Din pacate cred ca vestul lasa Ucraina de izbeliste. Le este frica de China. Daca Rusia se duce de pamant, China va avea de castigat. Pana la urma NATO a aratat ce poate si cred ca asta a si vrut. Acum e doar carca Ucrainei sa se salveze. Tare as vrea sa n-am drepte Dom Iancu!

 4. Repostez:

  Din pacate cred ca vestul lasa Ucraina de izbeliste. Le este frica de China. Daca Rusia se duce de pamant, China va avea de castigat. Pana la urma NATO a aratat ce poate si cred ca asta a si vrut. Acum e doar carca Ucrainei sa se salveze. Tare as vrea sa n-am drepte Dom Iancu!

Scrie un comentariu