CITIȚI CELE MAI NOI ȘTIRI despre războiul din Ucraina AICI
28 iulie 2023 – anul 2 – a 154-a zi a războiului (ziua 520 a războiului de la invazia din 24 februarie 2022)
Update 23:50 Un tribunal local l-a condamnat pe un călugăr din regiunea rusă Belgorod la cinci ani de închisoare pentru că a distribuit pe contul său TikTok clipuri în care critică invadarea Ucrainei. Nikolai Shatkovsky, în vârstă de 59 de ani, care postează sub numele de Ilarion, a fost condamnat pentru două acuzații de terorism, retrăgându-i-se și dreptul de a folosi internetul timp de patru ani.
Update 23:30 Orașul Dnipro a fost lovit în această seară de mai multe rachete Iskander, cu rază lungă de acțiune. Atacul a vizat o clădire înaltă, care adăpostea un centru al Serviciului de Securitate al Ucrainei, potrivit anunțului făcut de președintele Zelenski, dar și apartamente rezidențiale.
Cel puțin cinci oameni au fost răniți, a declarat primarul orașului, Borys Filatov, citat de Kiev Independent. Momentan, nu s-au înregistrat morți, însă misiunile de salvare își continuă căutările. Bucăți din clădire au căzut și în preajma unui loc de joacă pentru copii.
Update 21:15 Alarma aeriană a răsunat în întreaga Ucraină. E pericol de bombardament cu rachete de croazieră.
În Rusia s-a înzecit pedeapsa pentru neprezentarea la oficiul de recrutare sau mobilizare, relevă DLF.
Analiză: Demersul absolut draconic al înzecirii pedepsei pentru refuzul prezentării la armată se adaugă recentei extinderi fără precedent a limitei de vârstă (până la 70 de ani pentru generali) pentru bărbații ruși care ar putea fi mobilizați sau recrutați. Ambele măsuri demonstrează, indirect, ce pierderi imense a suferit Rusia și ce disperată e conducerea de la Moscova să-și procure o nouă cantitate de carne de tun, pentru a nu fi obligată să se recunoască învinsă. Deși în raport cu țelurile ei fie și limitate la Donbas, e clar învinsă.
Au avut loc explozii în localitatea Taganrog, la Marea de Azov, la 40 de kilometri de granița ucraineană. Nu e clar încă ce s-a aruncat în aer, dar sunt certe pagube materiale mari și arde. Sunt cel puțin 15 răniți.
România vrea să-i extindă capacitățile de tranzit al grâului ucrainean, relevă azi Bloomberg. Măsura e necesară în contextul denunțării, de către Rusia, a acordului pe exportul ucrainean de cereale în Marea Neagră.
Update 14:15 Potrivit ziaristului Mircea Marian, ”motivarea ICCJ în sentința în care cei care l-ar fi ucis în bătaie pe disidentul Gheorghe Ursu au fost achitați este un lung eseu politic în care se face apologia Securității și ceaușismului”.
Securitatea americană la Marea Neagră. Senatul SUA a aprobat joi seara legea privind autorizarea bugetului apărării americane fiind aprobat și proiectul de lege Black Sea Security Act, printr-un amendament introdus de senatorii Jeanne Shaheen și Mitt Romney”, se arată într-o informare a Ambasadei România în SUA, reluată de Hotnews.ro. Potrivit ei, Senatul SUA confirmă statutul Mării Negre de regiune de importanță geostrategică critică și deschide calea unei noi ere a angajării SUA în zonă. De asemenea, Senatul american exprimă, în premieră, prin aprobarea legii menționate, susținerea puternică pentru un angajament comprehensiv al SUA în regiunea Mării Negre, împreună cu aliații și partenerii, în domenii strategice precum: securitate și apărare, economie, energie sau reziliență democratică” a precizat Andrei Muraru, ambasadorul României la Washington.
Update 12:00 Putin le-a spus liderilor africani de la Moscova că Rusia ”ar studia cu grijă planul lor de pace”.
Dictatorului rus îi ține isonul premierul maghiar Viktor Orban, Care a cerut Ucrainei ”să negocieze”. Orban repetă cu plăcere și replica preferată a propagandei ruse, potrivit căreia Vestul ar ”lupta contra Rusiei până la ultimul soldat ucrainean”.
În răstimp, forțele ucrainene au continuat să avanseze, contraofensiva lor fiind frânată de imensele câmpuri de mine instalate de ruși, relevă Sky News. Unele mine avansate, de tip nou, au senzori de mișcare și pot distruge vehicule de la zeci sau sute de metri distanță. Pentru a le neutraliza e nevoie de eforturi inginerești extraordinare. Fatale sunt și bombele neexplodate. de pildă cele cu dispersie sau fragmentație. O astfel de muniție rămasă neexplodată a sărit în aer în regiunea Nikolaev și a omorât o persoană, rănind alta.
Președinții, cum îi știm. În timp ce Putin era umilit de președintele egiptean al Sisi, pe care liderul de la Kremlin s-a văzut silit să-l aștepte mult, ca pe omologul lor turc, Erdogan, acum câteva săptămâni, Zelenski a vizitat Odesa, pe militarii și civilii săi răniți din spitale și catedrala Schimbării la Față, o biserică ortodoxă celebră, bombardată recent de ruși.
Zelenski a împărțit de asemenea ordine și medalii spre a marca ziua statalității ucrainene. Prilej cu care a subliniat necesitatea ca Ucraina să învingă în acest război, nu doar să reziste, dat fiind ”pericolul ca Rusia să se întoarcă și să/și reia agresiunea”.
Ucraina a extins recent legea marțială și reglementările care interzic călătoriile externe ale bărbaților aflați la vârsta mobilizării. au avut loc ieri peste 30 de ciocniri armate între forțele ruse și cele ucrainene. s-au semnalat încercări de asalt rusești susținute de artilerie, dar respinse de ucraineni, pe fronturile de la Lîman și Bahmut, precum și la Avdiivka și Marinka. În sud, ucrainenii își consolidează pozițiile, după ce au recucerit Staromaiorske. Forțele aeriene ucrainene ar fi efectuat 7 raiduri de bombardament. ar fi fost distruse 13 drone ruse, din care 8 iraniene, de atac, precum și alte 5 de recunoaștere.
Numărul militarilor ruși uciși de la invazie încoace se apropie vertiginos de 245.000 de militari, din care potrivit Statului Major ucrainean, care furnizează aceste cifre, au fost scoși din luptă de ieri 560 de combatanți ai Moscovei. Ar mai fi fost distruse aproape 4200 de tancuri, peste 8.100 de alte blindate de luptă 7.240 de vehicule și autocisterne, aproape 700 de lansatoare multiple de rachete, 457 de sisteme antiaeriene, 315 avioane, 311 elicoptere, peste 4.000 de drone și 18 nave.
Un al 13-lea grup de mercenari Wagner a pătruns în Belarus, relevă Ukrainska Pravda. Potrivit grăncierilor ucraineni, mercenarii din țara condusă de satrapul lui Putin, Lukașenko, amplifică tensiunile de la frontieră, dar nu constituie un pericol pentru Ucraina. Sunt circa 5.000 de mercenari Wagneri în prezent în Belarus, cu tot cu blindatele, autobuzele și armele lor.
Economia germană stagnează după două trimestre de recesiune.
AFD și-a organizat congresul cu privire la chestiuni europene în orașul german Magdeburg. AFD cere dizolvarea Parlamentului European. Sondajele indică o întărire masivă a extremei drepte aorpae în întreaga Germanie, cu excepția orașelor Berlin și Hamburg, media intențiilor de vot ajungând la circa 20%.
Update 00:30 Forțele ucrainene au eliberat Staromaiorske, localitate strategic importantă din sudul Ucrainei.
SUA descoperă ajutorul militar chinez pentru Rusia. Serviciile secrete americane au descoperit într-un târziu că Beijingul furnizează ajutor tehnologic utilizat de militarii ruși în războiul împotriva Ucrainei. Ar fi vorba de ”tehnologie de uz dublu, militar și civil”. Raportul serviciilor le afirmă incapabile ”să evalueze” pe baza informațiilor de care dispun, dacă China încalcă deliberat controalele de export ale SUA sau nu.
Rușii au bombardat orașul Zaporijjea. În Crimeea, rușii au arestat abuziv 13 tătari din peninsula ucraineană ocupată și anexată de Moscova, între care doi jurnaliști.
Rusia mituiește Africa. Iar Nigerul își oferă un puci antioccidental. Debarcarea președintelui pro-occidental al Nigerului convine de minune Rusiei și deranjează puternic Germania, care are militari în această țară din Sahel, considerată de Berlin ”o ancoră de stabilitate africană”, dixit ministrul berlinez al apărării, Pistorius. La Moscova, la summitul Rusia-Africa, Putin i-a mituit pe liderii statelor continentului negru oferindu-le 50.000 de tone de cereale gratis, ca să-i facă să ”uite” că blocada impusă de Rusia cerealelor ucrainejnne înfomtează lumea. Și, mai ales, Africa.
27 iulie 2023 – anul 2 – a 153-a zi a războiului (ziua 519 a războiului de la invazia din 24 februarie 2022)
Update 18:10 Contraofensiva ucraineană a intrat într-o nouă fază și dovezile video o confirmă. Unitățile ucrainene au avansat cel mai probabil la doar 2,5 km est de Robotyne, în sudul țării, zonă care se află în centrul actualei contraofensive, precizează Sky News. Această evaluare a venit de la Institutul pentru Studierea Războiului și se bazează pe două materiale video geolocalizate din prima linie și pe postări ale bloggerilor militari. Clipul a fost postat ieri de canalele rusești și arată un blindat ucrainean țintit de o dronă.
Rusia susține că trei batalioane de soldați ucraineni au efectuat un „asalt masiv” asupra primei linii de apărare ruse din regiunea Zaporojjea, care a inclus peste 80 de blindate ucrainene.
Invadatorii ruși atacă în nord-estul Ucrainei, în timp ce Kievul înregistrează succese tactice limitate în est. Forțele armate ale Ucrainei avansează treptat spre sud de orașul Bahmut din regiunea Donețk, respingând simultan atacurile rusești din nord, asupra a 3 localități, a declarat viceministra apărării, Hanna Maliar. Sunt lupte grele, a explicat Maliar.

Update 17:40 Comitetul Internațional Olimpic a decis să nu invite Rusia și Belarus la Jocurile Olimpice de la Paris, care vor avea loc în 2024. Cele două state angajate direct și indirect în războiul din Ucraina, precum și Guatemala, nu au primit invitațiile formale trimise de organizația olimpică, după presiunea multor alte state. Mulți sportivi ruși sunt angajați în cluburi militare, ori susțin deschis invazia rusă din țara vecină. Atleții au opțiunea de a participa sub steag alb, însă Moscova anunțase anterior că sportivii săi nu sunt interesați de varianta participării fără a-și reprezenta țara.
În replică la măsura anunțată de CIO, Rusia a declarat că va organiza anul viitor o competiție la care invită statele BRICS, relatează Sky News.
Update 16:00 Decizie halucinantă în procesul uciderii disidentului Gheorghe Babu Ursu: inculpații au fost achitați definitiv. A fost ultimul termen al procesului, judecat de Curtea Supremă de Justiție, prin care Andrei Ursu, fiul disidentului anticeaușit omorât în arestul Securității, spera să se facă dreptate.
Potrivit Hotnews, inginerul Gheorghe Ursu a murit în 17 noiembrie 1985, la Spitalul penitenciar Jilava, în urma bătăilor pe care le-ar fi primit de la Marin Pîrvulescu şi de la alţi ofiţeri de securitate, dar şi în urma agresiunilor din partea unor deţinuţi de drept comun. Regizorul Tudor Giurgiu a catalogat momentul drept „o zi a Rușinii Naționale”.
Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a anunțat că își exprimă „tristețea, stupoarea și revolta” față de achitarea lui Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiș, iar decizia „contravine tuturor valorilor pe care se întemeiază statul de drept, precum și ideii de justiție în România”. Și ministra justiției, Alina Ghorgiu a reacționat, afirmând că și-ar fi dorit, ca simplu cetățean, să nu fie „martorul validării oricărei forme de represiune, de tortură, al legitimizării instrumentelor de forță care aruncă în obscur drepturi și libertăți fundamentale”.
Update 15:30 Evgheni Prigojin, pozat alături de un lider al Republicii Central Africane, la Summitul Rusia-Africa de la Sankt Petersburg. Fotografia a fost realizată în Hotelul Trezzini Palace și publicată de șeful operațiunilor grupării Wagner în CAR, Dimitri Sytyi, informează Sky News. În Rusia, au sosit 16 delegații africane. Grupul Wagner are numeroase operațiuni pe continentul african, pentru actori statali, dar și entități private.
Imaginea pare să releve că Prigojin nu este deloc persona non grata, după puciul condus de el la 24 iunie, crede corespondenta Sky la Moscova, Diana Magnay.

Update 11:30 Rusia și-a întărit forțele din sudul ocupat al Ucrainei, adăugându-le noi elicoptere de atac, relevă serviciile secrete britanice. E vorba de elicoptere de atac Ka-52 modernizate. Britanicii notează că, deși rușii au pierdut de la invazie circa 40 din aceste elicoptere, aparatele de zbor cu pricina au provocat mari pierderi Ucrainei.
Rusia a atacat din nou un port în regiunea Odesa, ucigând un om. Șansele Rusiei de a reuși să instituie o blocadă la Marea Neagră sunt, potrivit ISW, reduse. Forțele ucrainene au doborât în cursul nopții opt drone iraniene lansate de ruși împotriva Ucrainei. Rusia a distrus în ultimele nouă zile 26 de instalații și infrastracturi din porturile ucrainene și au avariat cinci vase, afirmă autoritățile locale, citate de Bild.
Contraofensiva ucraineană continuă, totuși, a afirmat Casa Albă din Washington. Potrivit purtătorului de cuvânt al Consiliului de Securitate al Casei Albe, John Kirby, ofensiva forțelor ucrainene continuă să progreseze. New York Times afirmă că de acum încolo trupele Kievului angajează în luptă unități instruite și echipate în Vest, care au fost ținute până acum în rezervă și participă la un atac pe scară mare în sudul ocupat al Ucrainei. O operațiune ucraineană de amploare anunțaseră ieri, în sudul controlat de ruși a Ucrainei, și bloggerii militari ruși. În est, ofensiva rusă ar fi ptutu fi oprită grație între altele întăririlor ucrainene, relevă ziaristul german Julian Röpcke. Potrivit lui, pe frontul din sud, la nord de Robotyne, Rusia a reușit să atace cu succes blindate ucrainene din pricina lipsei de apărare antiaeriană a Ucrainei.
Președintele Zelenski s-a consultat la Dnipro cu principalii săi comandanți. S-au discutat ofensiva, apărarea și apărarea antiaeriană, relevă Kiev Independent.
Potrivit lui Andrii Kovalov, purtător de cuvânt al Statului Major ucrainean, reluat de Kiev Independent, forțele Kievului și-au continuat înaintarea lângă Staromaiorske și derulează operațiuni ofensive la nord și sud de Bahmut. Numărul rușilor uciși de la invazie încoace ar fi depășit, potrivit acestei surse, 244.000 de oameni, între care circa 590 de militari ar fi fost scoși din luptă în ultimele 24 de ore.
Rușii au bombardat Avdiivka cu rachete, distrugând o fabrică de băuturi răcoritoare, și un bloc înalt din regiunea Harkiv cu bombe ghidate, ucigând un civil.
Grupul mercenarilor Wagner, din Belarus, recrutează bieloruși gata să lupte împotriva Poloniei și a Lituaniei, relevă Ukrainska Pravda.
Evreii se reculeg azi, ținând doliu în memoria distrugerii Templului de la Ierusalim. A dublei lui distrugeri.
26 iulie 2023 – anul 2 – a 152-a zi a războiului (ziua 518 a războiului de la invazia din 24 februarie 2022)
Update 19:45 Kremlinul a reacționat la decizia reducerii personalului diplomatic rus la Chișinău, acuzând de ”rusofobie” conducerea Republicii Moldova. Moldova a cerut retragerea a 45 de ruși de la ambasada de la Chișinău, în speță a 22 de ”diplomați” ruși acreditați în capitala basarabeană și a 23 de angajați ai staffului ”tehnic”.
Serviciile secrete ucrainene și-au asumat aruncarea în aer a Podului Crimeei, la 8 octombrie 2022.
Pedepse draconice. Aparatul represiv al Rusiei l-a condamnat pe instalatorul Serhii Belavin, din Sloviansk, la 22 de ani de închisoare pentru aruncarea în aer, în noiembrie 2022, a căii ferate din regiunea rusă Briansk, pe ruta Robcik–Pișcianka.
Update 19:30 Încă un scandal judiciar românesc. Gabriel Oprea a fost achitat definitiv, de Curtea de Apel București, în procesul pentru uciderea polițistului rutier Bogdan Gigina. Polițistul fusese accidentat mortal pe când, în răspăr cu legea, fusese obligat să însoțească pe motocicletă automobilul ministrului de interne Oprea, circulând spre domiciliul său, din ordinul ministrului-general cu patru stele, cu o viteză care depășea mult limita ei legală.
Update 19:15 Rușii au lansat azi după-amiază, din bombardiere Tu-95MS, rachete de croazieră. Bombrdierele survolau Marea Caspică. Apărarea antiaeriană, ucraineană, doborât cel puțin două.
Arderile de Coranuri din țările scandinave a reintensificat pericolul terorist în special în Suedia și Danemarca. Arderile sunt în genere opera unor extremiști de dreapta, iar o democrație care se respectă nu le poate împiedica, în genere, acțiunea, decât restrângând, cu efecte pernicioase asupra ei și a libertății, dreptul la opinie și protest.
Update 11:45 Consiliul NATO-Ucraina dezbate azi, la Bruxelles, securitatea porturilor ucrainene. Expertul militar al Sky News e de acord că bombardamentele ruse asupra portului Reni, la o aruncătură de băț de granița României, un stat NATO, sunt ”profund îngrijorătoare”.
Update 11:15 Republica Moldova a decis să limiteze numărul diplomaților ruși acreditați la Chișinău. Nu e clar câtor diplomați ai Rusiei li se va permite să rămână în Moldova. Șeful diplomației moldovene, Nicu Popescu, a anunțat decizia, reliefând că Republica Moldova fost timp de decenii „ținta unor tipuri de activități și politici destul de ostile din partea Federației Ruse”, din care ”o seamă din ele erau realizate prin intermediul Ambasadei Federației Ruse. Am văzut recent și aceste informații cu un număr excesiv de antene”, a amintit ministrul, reluat de Europa Liberă Moldova. Ambasadorul Rusiei, Oleg Vasnețov, a fost convocat la ministerul de externe moldovenesc, unde i s-au cerut explicații privind numărul enorm de antene de pe acoperișul ambasadei ruse, folosite, foarte probabil, de serviciile secrete ruse și i s-a adus la cunoștință decizia autorităților moldovene privind reducerea numărului diplomaților ruși.
Ministrul de război al Rusiei, Serghei Șoigu, vizitează azi Coreea de Nord, la aniversarea a 7 decenii de la finalul războiului corean, conflict în care stalinistul regim de la Fenian a rezistat datorită ajutorului primit de la regimurile comuniste rus și chinez. Moscova a ajuns să ceară în prezent ajutor militar nordcoreean, ca săși completeze arsenalul epuizat în bătăliile cu ucrainenii.
Update 10:40 Intelligence-ul britanic anunță că Moscova a trimis în Marea Neagra o corvetă modernă din flota ei militară, denumită Sergey Kotov, ceea ce poate indica o creștere a riscurilor de violență în Marea Neagră, relatează Ukrainska Pravda.
Nava de luptă se află în sudul Mării Negre, în apropierea strâmtorii Bosfor, ceea ce sugerează, se tem analiștii militari britanici, că Rusia intenționează să intercepteze vasele comerciale care circulă în zonă.
Update 09:55 Situația militară. Vești bune de pe frontul de sud: Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că militarii săi au câștigat teren în proximitatea localității Staromaiorske, din regiunea Donețk, notează Ukrainska Pravda. În același timp, rușii au făcut încercări nereușite de a restabili poziția pierdută la nord-est de Robotyne, regiunea Zaporojjea, tot pe frontul de sud, potrivit aceleiași surse. Invadatorii ruși continuă să opună o rezistență puternică, să mute unități și să își folosească în mod activ rezervele, a explicat purtătorul de cuvânt al Statului Major de la Kiev, Kovalev.
În ultima zi, forțele armate ucrainene au respins cu succes atacurile rusești de lângă Avdiivka, la est de Stupociky și lângă Dyliivka pe frontul de la Bahmut, sub focul puternic al aeronavelor și artileriei rusești.
În nord-est, pe frontul de la Kupiansk, apărătorii ucraineni au reușit să-și mențină pozițiile, relatează Ukrainska Pravda.
Rata de soldați uciși în luptă este de 8 ruși la 1 ucrainean, în zona Bahmutului, a anunțat în această dimineață viceministra Apărării, Hanna Maliar. Doar în ultima zi, 460 de militari ruși au pierit în războiul din Ucraina, în timp ce forțele ucrainene au distrus un elicopter al Moscovei, 22 de sisteme de artilerie, 16 drone și alte echipamente aparținând rușilor.
Update 09:45 Mitropolitul ortodox Agathangel al Odesei, unul dintre cei mai pro-ruși episcopi ai Patriarhiei Moscovei din Ucraina, a denunțat atacurile ruse, afirmând că “este un adevărat genocid asupra poporului ucrainean”, informează portalul Orthodox News. “Asta este nebunia tuturor celor care dau ordine să bombardeze Ucraina, să ne omoare soldații și poporul nostru. Ne apărăm pământul nostru natal ucrainean, apărăm granițele statului nostru suveran independent. Ne dorim să fim lăsați în pace, având posibilitatea de a trăi sub un cer liniștit în țara noastră natală”, a declarat ierarhul.
Update 09:30 Mai multe drone rusești de proveniență iraniană au atacat regiunea Harkiv noaptea trecută, distrugând infrastructură industrială, relatează Kiev Independent. Un incendiu uriaș a izbucnit la fața locului și mai multe autospeciale de pompieri au intervenit, dar numărul victimelor nu se cunoaște încă, a informat primarul localității vizate, Pervomaisk, pe Telegram.
Doi civili morți la Herson. Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare din regiunea Herson, a declarat că forțele ruse au atacat zona de 55 de ori în ultima zi, ucigând două persoane și rănind încă trei.
25 iulie 2023 – anul 2 – a 151-a zi a războiului (ziua 517 a războiului de la invazia din 24 februarie 2022)
Update 22:30 NATO, unde ești? De ce taci la atacul asupra României, stat membru al alianței? Căci bombardamentul rus de la Reni nu a fost un atac doar asupra unui port ucrainean (situat la 200 de metri de teritoriul românesc) ci și asupra intereselor și economiei României, deci asupra NATO! România, în speță șeful CSAT, Iohannis, trebuie în orice caz să riposteze la atacul rusesc asupra portului Reni, care a avariat o navă românească.
În context, contraamiralul Constantin Ciorobea a reliefat, potrivit Adevărul, că, ”pentru ca bombardamente precum cele care au avut loc, zilele trecute, la câteva sute de metri de România să nu se mai repete, autoritățile de la București trebuie să reacționeze urgent.”
Deși atacul nu a reprezentat un pericol militar major direct, pentru România, bombardamentul Rusiei asupra portului Reni a reușit să-și atingă obiectivul de a omorî traficul fluvial românesc din zonă, de vreme ce, potrivit contraamiralului în rezervă, armatorii nu-și mai riscă echipajele și ambarcațiunile în Ucraina. Iar Rusia n-a vrut doar să pună la pământ acest trafic, ci și potrivit justei analize a lui Ciorobea, să sprijine prețul cerelalelor vândute de Rusia, care cresc pe măsură ce sunt distruse ale Ucrainei.
Update 21.30 SUA au pus fundă unui nou și substanțial pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 400 de milioane de dolari. Conține, între altele, rachete NASAMS și HIMARS, rachete Patriot, rachete Stinger și proiectile antitanc Javelin, 32 de transportoare blindate Striker, obuze de 155 și 105 mm, c și de mortar, de 120 și 60 de mm, nano-drone de spionaj de tip Hornet, rachete TOW, rachete Hydra-70 pentru aeronave, sisteme tactice de navigație aeriană, muniție pentru înlăturarea de obstacole și de mine, zeci de milioane de gloanțe și grenade, sisteme de vedere nocturnă și termală. Pachetul NU conține avioane F 16 și rachete ATACMS, de care Ucraina are mare nevoie.
Ucraina va mai primi echipament pentru deminare în valoare de un sfert de miliard de dolari de la americani și de la aliați.
Americanii s-au arătat, în fine, alertați de impactul negativ asupra războiului, pe care-l va avea fabrica de drone iraniene care se edifică acum în Rusia. Fabrica ar urma să devină funcțională la începutul anului viitor.
Update 21:15 Atenție nave din Marea Neagră! Rusia ar putea ataca nave civile în Marea Neagră, ca parte a escaladării campaniei Moscovei de a distruge exporturile agricole ucrainene, a reliefat azi șeful diplomației britanice, James Cleverly, reluat de Kiev Independent.
Estonia a cerut Occidentului să se abțină de la a dicta Ucrainei viteza contraofensivei, în răspăr cu logica militară.
Disidentul și deținutul de conștiință rus, Alexei Navalnîi, supus de aparatul represiv al lui Putin unui regim dur de detenție într-o colonie penitenciară, a calificat azi reținerea recent arestatului Igor ”Strelkov” Girkin drept abuzivă și, textual, ”ilegală”. Girkin a devenit astfel un ”deținut politic, aflat ilegal în detenție”, a precizat Navalnîi.
ONU a respins dezinformarea rusească, potrivit căreia ucrainenii și-ar fi bombardat, chipurile, militarii proprii, ținuți prizonieri de Moscova la Olenivka, în teritoriul ocupat și controlat de ruși. În închisoarea administrată și controlată de ruși au fost exterminați acum un an, în acest masacru, prin bombardarea celulei lor, nu mai puțin de 53 de prizonieri de război ucraineni.
Update 19:00 Rusia are timp și pentru destabilizarea Israelului, nu doar a țărilor occidentale și nu doar pentru devastarea Ucrainei și înfometarea lumii. Potrivit ziarului israelian Yediot Ahronot, statul evreu ”a avertizat Rusia” să nu se implice în acutizarea, prin rețelele sociale, a conflictului intern, israelian, cu privire la reforma justiției.
Update 15:00 Dictatorul Chinei comuniste, Xi Jinping, și-a dat afară ministrul de externe, pe Qin Gang. Șeful diplomației chineze n-a mai fost de mult văzut în public, înainte de a fi, mai nou, destituit.
Analiză: Ca în alte dictaturi, motivul demersului e secret. Pe Gang îl înlocuiește Wang. În speță, Wang Yi. Ultima misiune publică a lui Qin Gang? Întâlnirea sa de la 25 iunie cu viceministrul rus de externe Andrei Rudenko. De la care e probabil să i se fi tras căderea în dizgrație. Apoi, după cum relevă televiziunea publică germană, ARD, i s-au anulat lui Gang diverse întâlniri programate ”cu șeful diplomației europene, Josep Borrell și cu participanții la summitul ASEAN”. S-a pretextat la Beijing că anulările întâlnirilor lui Gang s-ar datora unor ”probleme de sănătate”. Ale ministrului. Când, de afpt, sunt adesea consecințele bolii la cap a dictatorului. ”Din motive de sănătate” e sintagma preferată a demiterilor de dregători căzuți în dizgrație, în regimurile comuniste. În realitate, nu e clar nici măcar dacă mai e în viață, necum motivul revocării sale din funcție. Poate pentru că n-a vrut să-i dea lui Putin tot ce-și dorea dictatorul rus, la a cărui perpetuare în funcție ține în mod deosebit Xi, tovarășul său comunist de la Beijing. Concomitent, propaganda și poliția politică răspândesc de zor zvonuri discreditându-i pe politicienii destituiți de Marele Frate. În cazul lui Gang, circulă rumori și bârfe legate de prezumtiva sa legătură de amor cu o jurnalistă a televiziunii chineze. Disparițiile de personalități sunt frecvente în China. Înainte de a fi silită să-și pună cenușă în cap pentru că l-a demascat pe un activist de partid lubric și violator, a dispărut tenismena Peng Șuai. Și șeful chinez al Interpol, Meng Hongwei a fost făcut dispărut, înainte să reapară judecat și condamnat într-un proces însceneat pe model stalinist, pentru o presupusă ”mituire”.
Update 12:00 Deci se poate. Noua șefă a diplomației române, Luminița Dobrescu, a adăugat România statelor alăturate grupului G7 care a hotărât susținerea militară pe termen lung a Ucrainei. Doamna Dobrescu l-a informat pe șeful diplomației americane, Anthony Blinken, că România aderă la declarația G7 (adoptată între timp de multe țări din afara grupului) privind garanțiile de securitate (pe termen lung) oferite Ucrainei. Discuția a abordat, potrivit Ukrainska Pravda și evoluțiile recente din Marea Neagră, precum și măsurile adoptate de România spre a ajuta Ucraina pe termen scurt și mediu să-și exporte produsele agricole.
Update 11:30 Trupele ucrainene au avansat la Andriivka, în est, unde au dislocat unitățile ruse din pozițiile lor, precum și în sud, la Staromaiorske, afirmă Andrii Kovaliov, purtător de cuvânt al Statului Major al forțelor armate ale Ucrainei. Forțele ucrainene anunță uciderea a 600 de militari ruși în ultimele 24 de ore. În acest răstimp ar mai fi distrus între altele 12 tancuri, alte 13 blindate de luptă, 30 de sisteme de artilerie rusești, un lansator multiplu de rachete și 14 drone. Numărul total al militarilor ruși scoși din luptă de la invazie încoace ar depăși 243.000 de oameni.
SUA vor livra Ucrainei, în următorul pachet de ajutoare militare, nano-drone. E vorba de drone pitice de tip Black Hornet, folosite pentru culegerea de informații secrete. Pachetul va mai include HIMARS și rachete antiaeriene NASAMS, nu însă și rachete cu rază lungă de tip ATACMS.
Departamentul de Stat s-a văzut nevoit să-l corecteze pe șeful său, Anthony Blinken, care se hazardase să afirme, greșit, că Ucraina ar fi ”eliberat deja 50% din teritoriul ocupat de ruși”. În realitate, potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului, Matthew Miller, Ucraina n-a eliberat decât 45% din teritoriu, pentru că Crimeea se mai află sub ocupație rusă.
Rusia ar stărui să atace porturile precum cel de la Odesa ori de la Ciornomorsk și de pe Dunăre, la Reni, precum și centrul istoric al Odesei pentru că și-ar închipui că forțele ucrainene și-ar ascunde în ele echipamentul militar, cred serviciile secrete britanice.
Update 00:00 O centrală de spionaj a Rusiei în spațiul românesc și moldovenesc? Ambasada rusă de la Chișinău și acoperișul ei, pe care FSB, GRU și celelalte servicii au instalat 28 de antene ale spionilor Moscovei la Chișinău, în speță ”un sistem sofisticat de recepție de pe acoperișul ambasadei ruse”, după cum scrie Jurnal.Md.
Dispozitivele instalate pe pe acoperișurile celor două clădiri ale misiunii diplomatice de pe bulevardul Ștefan cel Mare (sunt de) aproape de două ori mai mult decât la Bruxelles, unde se află multe dintre subdiviziunile Uniunii Europene și stafful NATO. Echipamentele pot colecta informații sensibile pentru securitatea țării, avertizează experții, citim în Jurnal Md.
Oare pentru ce motiv i se permite Rusiei să întrețină la Chișinău această centrală de spionaj?
24 iulie 2023 – anul 2 – a 150-a zi a războiului (ziua 516 a războiului de la invazia din 24 februarie 2022)
Update 23.55 Rusia a atacat direct și indirect România și Republica Moldova, bombardând portul Reni. Căci scopul acestui bombardament este, între altele, dezorganizarera traficului fluvial și feroviar din România și Republica Moldova, după cum a reliefat istoricul Cosmin Popa la Europa Liberă: ”un eventual succes al Rusiei privind dezorganizarea sistemului de transport fluvial și feroviar din țările vecine Ucrainei, și aici mă refer în primul rând la Moldova și România, nu este o chestiune care să pună în pericol doar aprovizionarea Ucrainei, este o chestiune care să pună în pericol aprovizionarea și lanțurile logistice din România și din Republica Moldova, iar acesta este un atac direct”, a precizat el. prin ”contagiune, bombardamentul rus ar putea avea efecte și asupra transportului rutier, a apreciat Popa.
Istoricul a criticat indirect reacția prea moale a guvernanților de la București: ”din punctul ăsta de vedere cred că lucrurile sunt foarte clare. Acum, dacă un guvern sau altul preferă să se facă că nu vede efectele imediate ale acestor atacuri e deja o altă discuție”, a spus el.
Update 19:00 China comunistă vinde masiv Rusiei, în secret, arme. În speță drone. Potrivit Politico, Beijingul, care cheamă la ”pace”, exportă simultan arme letale decisive la Moscova. Dictatura lui Xi I-a transferat Rusiei lui Putin drone în valoare de 100 de milioane de dolari, relevă publicația. În plus, chinezii și-au sporit cu aproape 70% exporturile de ceramică în Rusia, de care e nevoie la confecționarea de de veste. S-au amplificat la un nivel fără precedent și livrările de astfel de veste anti-glonț, ca și de căști care iau drumul Rusiei lui Putin.
Lângă Bahmut a fost rănit un ziarist al agenției franceze de știri, AFP. Potrivit Kiev Independent, jurnalistul video Dylan Collins a fost rănit de un atac rusesc cu dronă în timp ce relata despre artileria ucraineană.
În sud, forțele ucrainene anunță că au avansat între 350 de metri și aproape un kilometru și jumătate în direcția Berdiansk.
Update 17:00 Președintele României, Klaus Iohannis, a reacționat printr-un mesaj pe Twitter, la atacul rusesc cu drone, din apropierea graniței cu România. „Condamn ferm recentele atacuri ale Rusiei împotriva infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre, foarte aproape de România. Această escaladare recentă prezintă riscuri serioase pentru securitatea din Marea Neagră. De asemenea, afectează în continuare tranzitul cerealelor ucrainene şi, prin urmare, securitatea alimentară globală”, a scris șeful statului, citat de Ziarul de Iași.
De la Palatul Victoria, Marcel Ciolacu a transmis și el un mesaj de condamnare, cerând Moscovei să oprească atacurile aeriene, informează aceeași sursă.
„Aceste acţiuni continuă seria atacurilor aeriene ale forţelor armate ruse asupra obiectivelor civile din regiunea Odesa, intensificate după decizia unilaterală a Federaţiei Ruse de a-şi suspenda participarea la Iniţiativa privind Cerealele la Marea Neagră. Facem apel la Federaţia Rusă să înceteze atacurile aeriene asupra infrastructurii portuare ucrainene”, a transmis premierul român.
Update 16:50 Vladimir Putin a promulgat o lege care mărește limita superioară de vârstă cu cinci ani pentru anumite categorii de rezerviști militari. Acest lucru înseamnă că militarii din mai multe grupe ar putea fi mobilizați pentru încă cinci ani. Legea vizează perioada 2024 – 2028. Pentru ofițerii superiori, limita de vârstă în rândul rezerviștilor eligibili pentru mobilizare va deveni 65 de ani, în timp ce subofițerii vor putea pleca pe front până la 60 de ani. Modificările permit, de asemenea, armatei Rusiei să semneze contracte cu cetățeni străini sub 52 de ani, anunță The Moscow Times, citat de Sky News.
Update 16:20 Italia s-a oferit să ajute la reconstruirea Catedralei Ortodoxe Schimbarea la Față din Odesa, distrusă de bombardamentele rusești, duminică noaptea, relatează Kiev Post. Anunțul a fost făcut de prim-ministra Italiei, Giorgia Meloni. „Italia, care are o competență unică de restaurare la nivel global, este pregătită să reconstruiască catedrala și alte obiective culturale ucrainene”, a spus șefa guvernului de la Roma. Clădirea era un monument istoric de secol 18 și cel mai important lăcaș de cult creștin-ortodox din orașul port.
Delegația italiană condusă de Lia Quartapelle Procopio și ambasadorul Italiei în Ucraina, Pier Francesco Zazo au inspectat deja centrul istoric al orașului, care a fost afectat de atacurile rusești repetate din ultimele zile.
Update 16:10 Polonia trimite întăriri masive la granița cu Belarus. Potrivit portalului de știri Intermarium24, autoritățile poloneze au decis să desfășoare încă 200 de echipamente militare, între care și blindate, în localitatea de frontieră Podlaskie Voivodeship, pe fondul intensificării tensiunilor cu statul vecin și Rusia.
Oficialii germani au ajuns la un acord cu omologii lor polonezi privind crearea unui centru de reparații pentru tancurile Leopard 2A4 folosite de Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului german al apărării, Mitko Müller, reluat de agenția Ukrinform.
Update 16:00 Israelul a adoptat controversata reformă a justiției. Knesetul a votat cu 64 la zero noua lege restrângând drepturile foarte largi ale justiției, întrucât opoziția de centru și de stânga a boicotat votul final. Votul a urmat unei dezbteri care a durat 26 de ore.
Update 15:00 Atacul ucrainean cu drone asupra capitalei ruse pare să fi țintit, potrivit mediilor ruse, clădiri din complexul militar-informațional, în speță clădiri ale GRU și ministerului rus al apărării de la sau de lângă Komsomolsky Prospect 17. O dronă ar fi lovit un zgârie-nor de pe șoseaua Zagorodnoye. Cealaltă a provocat pagube directoratului cibernetic al GRU.
Președintele României a reacționat în fine la insolența bombrdamentelor rusești la o aruncătură de băț de granița românească. ”Condamn ferm recentele atacuri ale Rusiei împotriva infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre, foarte aproape de România. Această escaladare recentă prezintă riscuri serioase pentru securitatea din Marea Neagră. De asemenea, afectează în continuare tranzitul cerealelor ucrainene și, prin urmare, securitatea alimentară globală” a spus Klaus Iohannis pe Twitter.
Update 11:30 Rusia a continuat să atace și să bombardeze Odesa și infrastructura ei civilă și culturală. Patru oameni au fost răniți de un atac cu drone asupra unui depozit de cereale. Ucrainenii semnalează șase persoane rănite în raidul asupra Odesei.
Alt atac cu drone ar fi avut loc asupra unui depozit de muniție rusesc din Crimeea. Depozitul ar fi fost aruncat în aer în raionul Djankoi. Autoritățile ruse au anunțat evacuarea locuitorilor din zonă într-un cerc cu un radius de 5 kilometri. Ar fi fost lansate și doborâte ori făcute inofensive, prin mijloace electronice, 11 drone ucrainene.
Moscova afirmă că ar fi fost atacată cu drone și capitala Rusiei. Potrivit autorităților ar fi fost vorba de două aeronave fără pilot.
Analiză: Acesta ar fi al treilea atac cu drone asupra Moscovei și pare a fi realmente semnificativ, pentru că a reușit să provoace pagube în centrul capitalei Rusiei asupra unor clădiri nerezidențiale. Atacul e remarcabil și pentru că serviciile secrete ucrainene și l-au asumat deschis.
Serviciile secrete britanice au înregistrat cererea senatorului rus Artem Șeikin, ca elevilor să li se includă în programa școlară cursuri de drone. Faptul indică importanța perenă, din unghiul autorităților ruse, a războiului dronelor, relevă serviciile britanice.
Trupele ucrainene au recucerit săptămâna trecută, potrivit propriilor informații, 16 kilometri pătrați.
Numărul rușilor uciși de la invazia din februarie trecut încoace s-ar ridica, potrivit Statului Major ucrainean, la peste 242.500 de oameni, între care 660 de militari ruși ar fi fost scoși din luptă în ultimele 24 de ore. Ar mai fi fost distruse, între altele, în acest răstimp, un sistem antiaerian, 11 tancuri, 17 sisteme de artilerie, 13 blindate de luptă și transportoare blindate de personal (TAB-uri) și 5 drone. Ar fi fost doborâte 9 rachete de croazieră rusești.
Președintele Rusiei, Putin, a cărui țară fură sistematic grâul Ucrainei ocupate, a declarat că poate înlocui exporturile de cereale ale Ucrainei.
Analiză: Putin se pregătește pentru summitul Rusia-Africa, știind că țările africane sunt amenințate de foamete datorită ordinelor criminale blocând exporturile agricole ale Ucrainei. Expertul organizației ”Pâine pentru lume”, Mari, a reliefat într-un interviu acordat DLF, că multe state africane dependente de livrări de cereale se abțin de la a condamna Rusia și războiul ei de agresiune. Europarlamentarul ecologist Lagodinsky a reliefat la DLF că ”stăruitoarele atacuri ruse asupra portului Odesa evidențiază că pe Putin nu-l interesează continuarea cooperării internaționale în chestiunea exportului de cereale ucrainene și e hotărît să distrugă în continuare infrstructura civilă și patrimoniul mondial din Ucraina.”
Ieri ar fi avut loc atacuri rusești la o aruncătură de băț de granița română, relevă Monitorul Expres. Rachete și drone ar fi lovit ”porturile Reni și Ismail, situate pe Dunăre, în apropierea graniței româno-ucrainene. Potrivit corespondenților militari, au fost atacate rezervoare petroliere, depozite cu arme și echipamente NATO.” Portul ucrainean dunărean Reni e la circa 200 de metri de teritoriul României și la aproximativ 10 kilometri de orașul-port Galați.
Incendiile din Grecia au luat proporții fără precedent, au cuprins și alte zone, între care Corfu, și au obligat autopritățile să procedeze la evacuări de dimensiuni fără egal.
Knesetul, Parlamentul israelian dezbate și ar putea adopta azi controversata reformă a justiției, care a provocat demonstranții de protest în masă, în ultimnele luni.
În Spania, dreapta conservatoare a câștigat alegerile, dar n-a obținut cât să poată face un guvern fără colaborarea adversarului politic.
23 iulie 2023 – anul 2 – a 149-a zi a războiului (ziua 515 a războiului de la invazia din 24 februarie 2022)
Update 22:45 Administrația Biden continuă să refuze Ucrainei rachete de tip ATACMS, cu rază lungă de acțiune, relevă Washington Post. Refuzul Americii lui Biden face fericită Rusia, care-și poate ascunde arme și parte din armata agresoare la mare distanță de ucraineni, în timp ce Moscova dispune de rachete cu rază lungă, inclusiv hipersonice, spre a devasta infrastructura civilă a Ucrainei. Potrivit președinției de la Kiev, rachetele ruse au distrus ori avariat 25 de clădiri istorice la Odesa, inclusiv muzee, consulatul Greciei și catedrala ortodoxă a Schimbării la Față, care ține de Patriarhia Moscovei, precum și alte 25 de clădiri.
Lituania refuză slăbirea sancțiunilor impuse Rusiei spre a se determina Moscova să accepte prelungirea acordului pe cereale, ceea ce ar echivala cu a ceda șantajului unui dictator. Astfel de demersuri de cedare în fața dictatului sunt, potrivit Lituaniei, extrem de pernicioase.
Update 20:45 Continuă să aibă loc lupte grele în estul și sudul Ucrainei. Au avut loc zeci de bombardamente și 27 de ciocniri. În timpul zilei, forțele ruse au lansat 17 rachete de croazieră și alte două balistice asupra Ucrainei, din care apărarea antiaeriană afirmă că a interceptat și distrus 9 rachete de croazieră. Au avut alte 26 de raiduri aeriene rusești și 35 de atacuri din lansatoare multilpe de rachete. Infanteria rusă s-a concentrat pe ofensive în direcția Kupiansk, Lîman, Bahmut, Avdiivka și Marinka, fără să dea peste cap apărarea ucraineană. În sud, rușii încearcă în continuare să oprească înaintarea ucraineană și bombardează așezările recucerite cu tiruri de artilerie.
Update 19:15 Probleme majore de credibilitate pentru democrația americană și președintele Biden. Și el și fiul său Hunter par, potrivit Newsweek, să fi fost mituiți din greu de un oligarh ucrainean (de la concernul petrolier Burisma), de la care ar fi extorcat câte cinci milioane de dolari.
Apoi, Biden și echipa lui au convins rețelele de socializare și presa americană să suprime știri privind datele conținute în laptopul pierdut de Hunter Biden, informații care incriminează întreaga familie Biden. În acest scop au mințit publicul american într-un an electoral că ar fi vorba de o ”dezinformare rusă”. În plus, justiția americană îl tot face scăpat, prin ministru, pe Hunter, cum relevă doi whistle blower-i, (Gary Shapley, un ”supervisory special agent” și investigatorul penal, Joseph Zielger, ambii cu o experiență îndelungată în serviciul public).
Update 18:30 Cel mai puternic partid din Germania? Al extremei drepte. Ar fi vorba de AFD, afirmă un expert citat de Bild. E o lovitură grea nu doar pentru CDU, ci pentru întreaga suflare democratică din Germania.
În Israel au continuat protestele în masă împotriva proiectatei reforme a justiției, reformă care ar urma, între altele, să restrângă drepturile Justiției și ale Curții Supreme de a invalida legile și deciziile adoptate de guvern, respectiv de majoritatea din Kneset, parlamentul de la Ierusalim. Aceste drepturi ar aloca Justiției o putere excesivă, afirmă premierul și partidele guvernamentale. Protestatarii afirmă că reforma ar distruge sistemul de controale mutuale ale sistemului democratic și ar aloca guvernului puteri excesive. Până miercuri reforma ar putea fi adoptată.
Update 18:00 Dregătorii americani și ruși se ceartă pe tema contraofensivei ucrainene. Ea ”n-ar exista” a afirmat la Moscova satrapul din Minsk al lui Putin, Lukașenko. Stăpânul său rus l-a contrazis pe dictatorul din Belarus. ”Ba există”, dar ar fi ”eșuat”. Le-a dat replica șeful diplomației americane, Blinken. ”Ucraina și-a recuperat deja 50% din teritoriul confiscat inițial de ruși”, a spus Blinken textual.
Update 16:00 Secretarul general al NATO, Stoltenberg, s-a conformat, cum cer regulile, cererii președintelui Zelenski și a convocat Consiliul NATO-Ucraina, care va avea loc miercuri la nivel de ambasadori și va aborda denunțarea de către Rusia a acordului pe cereale și urmările ei.
Rușii au bombardat orașul ucrainean Ciasiv Yar cu muniție cu fragmentație, a reliefat azi guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kirienko. Patru civili au fost ucișid e ruși în alte orașe ale regiunii, în apeță la Sofiivka, Avdiivka, Torețk și Fedorivka.
Lukașenko amenință Polonia. Satrapul lui Putin din Minsk, care-și vizitează stăpânul la Moscova, i-a amenințat mai nou pe polonezi cu mercenarii Wagner. Mercenarii ruși, a afirmat el, l-ar stresa cu dorința lor de mărșălui spre Vest, ”într-o ”excursie” dincolo de granița bielorusă, ”spre Varșovia și Rzeszóv“.
Șeful diplomației europene, Josep Borrell a condamnat ultimele bombardamente ruse asupra centrului Odesei, inclusiv asupra catedralei Schimbării la Față, un sit al Patrimoniului Mondial, calificându-le drept ”terorism” și ”o crimă de război”.
Rusia dă vina pe Ucraina. Regimul Putin pretinde că nu rachetele ruse de croazieră cu care duminică forțele Moscovei au bombardat catedrala patriarhiei ruse din Odesa, a Schimbării la Față, ar fi distrus biserica, ci eventual, o rachetă anti-rachetă ucraineană. Rachetele ruse nu ar fi țintit în catedrală, ci într-un atelier de producție de ambarcațiuni fără pilot, relevă Kiev Independent. Președintele Zelenski s-a angajat să riposteze.
Numărul militarilor ruși de la invazie încoace se apropie, potrivit Statului Major al Ucrainei, de 142.000. Între aceștia au fost scoși din luptă în ultimele 24 de ore 630 de militari ruși.
Update 10:00 Președintele Ucrainei, Zelenski, a cerut convocarea Consiliului NATO-Ucraina în legătură cu denunțarea de către Rusia a acordului pe cereale. În reacție la distrugerea de muzee, condamnată de UNESCO și avarierea catedralei Schimbării la Față prin noua bombardare a Odesei, care, ca și portul Nikolaev, a devenit din nou ținta bombardamentelor cu rachete rusești și scena uciderii de civili, Zelenski a promis represalii ucrainene.
Update 9:45 Arestarea fostului colonel FSB Girkin a stârnit, potrivit serviciilor secrete britanice, furie în rândul serviciilor secrete și a bloggerilor militari ruși, fiind, conform thinktankului american ISW, un semn de schimbare și reașezare a puterii în culise. Girkin, un ultranaționalist pur și dur, îl acuzase pe Putin de lipsă de hotărîre și de fermitate în invaizia din Ucraina. Arestarea lui e un demers de slăbire a puterii serviciilor, mai ales a FSB, crede ISW.
Ucraina a atacat cu drone obiective militare din Crimeea. Ar fi fost distrus un depozit de muniție din peninsulă.
Polonia și-a edificat și inaugurat un atelier de reparații și întreținere a tancurilor germane Leopard II, destinate Ucrainei.
30.000 de oameni au fost evacuați spre a fi puși la adăpost de incendiile de pădure din insula elenă Rhodos.
Update 09:30 Între clădirile distruse la Odesa în noaptea de duminică prin bombardarea cu armele ”binecuvântate” de patriarhul ortodox al Rusiei, ofițerul KGB numit acum Kiril, figurează și catedrala Schimbării La Față din orașul-port martir. Iată catedrala distrusă de terorismul anticreștin al Rusiei:
Update 09:15 Distrugerea criminală a Odesei, de către ruși, a continuat. Orașul-port a fost bombardat de Moscova cu cinci tipuri de rachete diferite, între care Kalibr, Oniks – rachete hipersonice, antinavă -, KH 22 hipersonice, Iskander-K și Iskander-M. Ucrainenii au doborât o mare parte din proiectilele asasine ale Rusiei, fără să poată împiedica moartea unui om, rănirea altor 20, între care patru copii și pagube, nu în ultimul rând materiale, apreciabile. Au fost avariate sau distruse 6 clădiri rezidențiale, între care blocuri de locuințe, instalații portuare, biserici. Au fost avariate zeci de automobile. S-au format cratere în oraș.
22 iulie 2023 – anul 2 – a 148-a zi a războiului (ziua 514 a războiului de la invazia din 24 februarie 2022)
Update 22:00 Guvernul suedez va aloca 522,6 milioane de euro pentru reconstrucția Ucrainei, notează Kiev Independent. Pachetul de asistență financiară a fost anunțat în cadrul unei întâlniri dintre Johan Forsell, ministrul suedez pentru cooperare internațională pentru dezvoltare, și ministrul economiei din Ucraina, Iulia Svyrydenko. Fondurile vor viza sectoare precum refacerea infrastructurii, energia verde, antreprenoriat, comerț, deminare și inițiative media.
Update 21:45 Dictatorul Alexander Lukașenko a sosit în această seară la Sankt Petersburg pentru discuții cu omologul său rus, Vladimir Putin, a relatat Pul Pervogo, canalul Telegram al președinției bieloruse, reluat de Ukrainska Pravda. Pe agenda discuțiilor, se află teme precum „probleme de securitate, situația internațională, interacțiunea economică, implementarea programelor aliate, opoziția comună la presiunea sancțiunilor și multe altele”, informează aceeași sursă. Reuniunea va debuta duminică, 23 iulie.
Update 21:30 Incident straniu lângă Moscova, în casa de vacanță unde a locuit fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici, apropiat al lui Putin. În satul elitelor ruse, „Sherwood”, un bărbat înarmat cu un Kalașnikov a ocupat casa în care a locuit anterior Ianukovici. Omul a lăsat impresia unei persoane cu probleme mentale, relatează agenția NEXTA: a strigat că a luptat în Ucraina și că acea vilă este a lui Dumnezeu. Forțele de securitate ruse au luat cu asalt casa, însă bărbatul a tras înapoi și a aruncat cocktail-uri Molotov înspre ele. Incidentul este în desfășurare, la ora publicării știrii.
Update 20:00 Lupte grele continuă pe 5 fronturi, potrivit Statului Major al forțelor armate ucrainene, citat de Ukrainska Pravda. În cursul zilei de sâmbătă, 22 iulie, au avut loc 30 de confruntări între invadatorii ruși și trupele Kievului. Forțele ucrainene desfășoară operațiuni ofensive pe frontul de sud al țării, în direcțiile Melitopol și Berdiansk.
De cealaltă parte, trupele Moscovei și-au concentrat eforturile ofensive pe zona de est, în zonele Kupiansk, Lîman, Bahmut, Avdiivka și Marinka, unde se dau bătălii intense.
Rușii au efectuat 4 lovituri cu rachete și 36 de atacuri aeriene, precum și 23 de atacuri folosind lansatoare multiple de rachete asupra pozițiilor trupelor ucrainene și a zonelor populate. Există victime în rândul populației civile, în timp ce mai multe clădiri rezidențiale și infrastructură civilă au fost distruse.
Update 12:10 Bilanțul atacurilor ruse asupra Ucrainei, în ultimele 24 de ore: mai mulți copii uciși, inclusiv la Odesa, alți civili omorâți, de asemenea, infrastructură și case distruse după ce Moscova a lansat 16 atacuri cu rachete și 20 de lovituri aeriene, relatează Sky News, reluând raportul Statului Major de la Kiev.
Update 12:00 Trafic blocat pe Podul Kerci din Crimeea, mai apoi reluat. Confuzii cu privire la traficul pe podul care leagă peninsula Crimeea de Federația Rusă, potrivit presei de la Moscova, reluate de Sky News. Participanții la trafic s-au trezit blocați pe pod, în cursul dimineții, deși primiseră undă verde să îl poată traversa cu mașina. Ulterior, autoritățile ruse au declarat că podul a fost ținta unui atac nereușit cu drone ucrainene. În urmă cu scurt timp, fără alte explicații, șoferii au primul ok-ul pentru a traversa Podul Kerci.
Update 11:45 Ministerul britanic al apărării a sugerat că arestarea lui Igor „Strelkov” Girkin în Rusia s-ar putea să-i enerveze pe susținătorii săi, între care și alți bloggerii militari, deoarece pentru mulți acesta are imaginea unui patriot care nu s-a temut să-l critice pe Putin, citează Ukrainska Pravda. Girkin are un canal de Telegram cu 880.000 de urmăritori. În fața tribunalului din Moscova unde a fost adus vineri seară, s-au adunat mai mulți suporteri ai săi care au protestat față de arestarea sa. Intelligence-ul militar de la Londra avertizează că tabuul criticării lui Putin fost slăbit și mai mult prin această mișcare.
Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) spune că demersul de arestare a lui Girkin ar putea fi o manifestare publică a schimbării echilibrului de putere în interiorul Kremlinului, posibil în detrimentul FSB-ului. Surse din interiorul Rusiei susțin că arestarea lui Girkin face parte din eforturile administrației prezidențiale ruse de a reprima ultranaționaliști ruși selecționați în urma rebeliunii armate a finanțatorului Grupului Wagner, Evgeny Prigojin, notează Sky News, citând ISW.
Update 11:30 Primele tancuri britanice Challenger 2 au fost văzute pe câmpul de luptă, în Ucraina, anunță cotidianul Ukrainska Pravda. Printre cele mai moderne tancuri din lume, Challenger 2, se află în arsenalul forțelor aeropurtate ale Kievului, după cum relevă imaginile video publicate. Militarii ucraineni au declarat că tancurile britanice se comportă excelent atât în timpul instrucției, cât și în luptă.
Anterior, la concursul NATO Iron Spear de anul acesta, care testează fiabilitatea tancurilor occidentale, Challenger 2 a ocupat primul loc, devansând Leopardul german și Abramsul american. Potrivit Defense Romania, “tancul Challenger 2, este un tanc unic din punct de vedere al caracteristicilor sale tehnice. (…) Deși tunul său principal are un calibru tipic pentru majoritatea tancurilor occidentale, și anume 120 mm, Challenger 2 trebuie să folosească o muniție diferită de cea a Leopard 2, Leclerc sau Abrams. Acest lucru se datorează faptului că tancul britanic nu are un tun cu țeavă lisa, ci un tun ţeava ghintuită, ceea ce obligă la utilizarea unei muniții speciale. Eficacitatea sa în luptă este confirmată de un record neobișnuit – echipajul unui Challenger 2 a fost creditat cu distrugerea unui tanc inamic de la o distanță de 5100 de metri.”
Update 11:00 Aproximativ 5000 de mercenari Wagner se află în taberele din Belarus, puse la dispoziție de dictatorul Lukașenko, scrie Kiev Independent, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Serviciului de Frontieră ucrainean, Demcenko.
Forțele aeriene ale Ucrainei au distrus cinci drone kamikaze Shahed-136 și alte nouă drone de recunoaștere, în cursul nopții. Aparatele de zbor fuseseră lansate din sud-vestul Rusiei. Între timp, regiunea Sumîi, aflată în nord-estul Ucrainei, a fost din nou ținta a șapte bombardamente rusești. Din fericire, nu s-au înregistrat victime.
Numărul soldaților ruși uciși în războiul din Ucraina a ajuns la 241.330, potrivit Statului Major de la Kiev, cu 640 de pierderi pentru Moscova, numai în ultimele 24 de ore. Trupele de apărare ucrainene au reușit distrugerea a șapte tancuri rusești, 16 vehicule blindate, opt sisteme antiaeriene, 19 sisteme de artilerie și multiple ale echipamente militare, inclusiv logistice, notează Ukrainska Pravda.
Atac sângeros în Donețk. Patru civili au fost uciși în localitatea New York din regiunea Donețk, în seara zilei de vineri, 21 iulie, după un atac rusesc cu bombe FAB-250, potrivit primelor rapoarte ale autorităților militare. Între victime se află și un cuplu. Președintele Zelenski a anunțat bombardamentul, jurând că va exista un răspuns dur pentru cei care ucid civili în Donețk, Odesa și Cernihiv.
21 iulie 2023 – anul 2 – a 147-a zi a războiului (ziua 513 a războiului de la invazia din 24 februarie 2022)
Update 20:15 Girkin arestat: imaginile video cu cel supranumit Strelkov, în boxa acuzațiilor, la Moscova, au făcut deja înconjurul rețelelor sociale. Girkin întreținea un canal de Telegram, precum și o emisiune de tip podcast, de unde lansa critici masive față de establishmentul militar al Rusiei, dar mai ales față de mersul războiului rus din Ucraina. Igor Girkin face parte din cei care se opun grupării Wagner și a șefului lor, Evgheni Prigojin, pe care l-a insultat în repetate rânduri. Căutat pentru terorism de autoritățile ucrainene, Strelkov este recunoscut pentru rolul său în invazia rusă din estul Ucrainei în primavara anului 2014, când a coordonat din Donbass, mișcările secesioniste ale pro-rușilor din regiune.
Update 15.15 Dictatorul rus amenință Polonia, un stat NATO. Putin a reacționat cu noi amenințări împotriva unui stat NATO la decizia Varșoviei de a se apăra, prin întărirea apărării frontierei polono-bieloruse, de mercenarii Wagner instalați la ordinul Moscovei în Belarus, unde execută ”exerciții” militare în apropierea graniței poloneze. În ripostă, liderul de la Kremlin a afirmat că Polonia ar avea ”ambiții teritoriale” în fosta URSS și că orice atac asupra Belarus ar fi considerată ”o agresiune împotriva Rusiei”…împotriva căreia, dixit Putin, vom reacționa cu toate mijloacele pe care le avem la dispoziție”. Polonia a negat clar că ar pofti la teritorii din Belarus. URSS a furat, sub Stalin, ample teritorii poloneze care cuprindeau de pildă orașul Lemberg/Lviv/Lvov, precum și vaste ținuturi înglobate în Belarus și Ucraina sovietică. În compensație, Poloniei comuniste i s-au înglobat teritorii din Prusia orientală, luate Germaniei după înfrângerea lui Hitler și capitularea Reichului său de o mie de ani. Potrivit lui Putin, aceste teritorii din estul Germaniei ar fi fost ”un cadou al lui Stalin pentru care Polonia ar avea datoria ”să fie recunocătoare”.
Update 15:00 Aparatul represiv al Rusiei l-a arestat pe Girkin, potrivit propriul său canal pe Telegram și presei ruse, reluate de Kiev Independent. E vorba de colonelul din FSB Igor “Strelkov” Girkin, fost lider militar și politic ”separatist” și, ca atare, un terorist și un criminal de război rus . Girkin e un critic vehement și necruțător al erorilor majore comise de regimul Putin în războiul din Ucraina, război pe care ”Strelkov” l-a susținut.
Președintele Ucrainei, Zelenski, l-a demis pe ambasadorul său de la Londra. Diplomatul se scăpase, recent, afirmând că ”sarcasmul” cu care Zelenski ripostase pretențiilor ministrului britanic al apărării, Ben Wallace, de a se arăta ”recunoscător” pentru ajutorul militar primit de la britanici și de la occidentali (mai degrabă decât să avanseze noi solicitări), n-ar fi fost ”sănătos”.
La Odesa s-au produs noi deflagrații.
Update 12:15 Ungaria se opune propunerii UE de a i se acorda Ucrainei ajutoare militare în valoare de 20 de miliarde de euro. Premierul maghiar Orban, a cărui țară e dependentă energetic și economic de Rusia lui Putin, s-a distins în repretate rânduri în trecut prin atitudini putiniste, antieuropene și antioccidentale. Ungaria exercită un șantaj, condiționând acceptul ei de ștergerea unui sponsor al terorismului rusesc, în speță a băncii maghiare OTP, de pe lista sponsorilor războiului de agresiune al Rusiei
Update 12.00 Rusia a continuat să se așarneze să provoace foamete lumii, ucigând prin bombardamente tone de cereale și legume la Odesa. Peste noapte, rușii au mai lansat asupra Odesei două rachete Kalibr, rănind două persoane.
Masivele atacuri ale Rusiei asupra porturilor ucrainene sunt menite să extorcheze concesii de la Vest, relevă ISW.
Concomitent, unități de sabotaj rusești au trecut granița la Sumî și Cernihiv, dar s-au văzut confruntate de forțele ucrainene. Care afirmă, potrivit Kiev Independent, că ar fi ucis ori scos din luptă în ultimele 24 de ore aproximativ 680 de militari ruși, numărul total al celor uciși de la invazie încoace ajugând la 240.690.
Numai Wagner să nu fi. Mercenarii Wagner din Belarus au fost reintegrați în forțele armate ale Rusiei, relevă Pentagonul. Din pricina lor, Polonia și-a întărit prezența militară în apropierea graniței bieloruse. Potrivit serviciilor secrete britanice, au fost uciși în Ucraina 20.000 de mercenari recrutați de Wagner dintre deținuții din pușcăriile rusești, ceilalți fiind trimiși în curând la vatră.
Atacurile ruse au ucis în ultimele 24 de ore 7 civili ucraineni, rănind alți 9. În zonele ocupate, rușii au continuat să-i amenințe pe locuitori cu deportarea, dacă nu acceptă pașapoarte rusești.
Franța a reliefat că Rusia primește ”masive” livrări de ajutoare militare declarate ”neletale” din partea Chinei comuniste. Care-i dă Moscovei căști, veste antiglonț, blindaje și produse de dublă utilizare, militară și civilă. E vorba, după cum au declarat oficialii francezi, în speță consilierul președintelui Macron, Emmanuel Bonne, de un ajutor militar masiv.
Ucraina va primi avioane F-16 înainte de finele acestui an, a promis John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate de la Casa Albă.
O parte din armele furnizate de americani Ucrainei, anul trecut, au fost furate de intermediari, traficanți, bandiți și mafioți, relevă un raport oficial american ajuns în posesia CNN.
Șeful CIA, Burns, s-a arătat încredințat că Ucraina ”va putea avansa în ofensiva ei” împotriva Rusiei, înregistrând progrese și datorită slăbiciunilor structurale ale armatei lui Putin. Care țin de moralul scăzut al trupelor ruse, de porstul lor comandment și de dezorganizarea leadershipului politic și militar al Rusiei, devoalat și de puciul lui Prigojin. Burns a promis să ajute Ucraina cu tot ce poate să ofere agenția lui (de spionaj) pentru ca forțele ucrainene să progreseze. Nu e însă clar ce cuprinde acest ”poate să ofere”, date fiind înțelegerile lui Burns, ale CIA și ale SUA cu Rusia lui Putin.
20 iulie 2023 – anul 2 – a 146-a zi a războiului (ziua 512 a războiului de la invazia din 24 februarie 2022)
Update 23.00 Șefii operativi ai armatelor americană și ucraineană s-au întreținut azi, telefonic. Comandantul-șef al armatei ucrainene, generalul Zalujni, a discutat cu generalul Milley, șef al Statelor Majore reunite ale forțelor armate americane detalii despre situația de pe front și l-a informat în legătură cu nevoile ostașilor săi combatanți. Pe care Zalujni i-a calificat drept ”eroi”. Forțele armate ale Ucrainei, a spus el, ”elimină metodic forțele inamice, în ciuda câmpurilor de mine ale dușmanului, sistemelor sale de tragere și obstacolelor lui anti-tanc. Ucrainenii”, a adăugat el, ”își continuă operțiunile ofensive și recucerirea de teritorii, obținând câștiguri teritoriale pe mai multe fronturi”. Zalujni le-a mulțumit lui Milley și Statelor Unite pentru ”sprijinul constant” acordat Ucrainei și ”pentru dialog”.
La Kupiansk, ucrainenii rămân în defensivă și continuă să respingă asalturile rusești.
Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a precizat că Regatul Unit a furnizat Ucrainei 200.000 de obuze de artilerie, de 15 ori mai multe, decât fusese planificat.
Concernul militar german, Rheinmetall, nu se lasă intimidat de ruși. Potrivit Bild, șeful concernului, Armin Papperger, a promis să continue construcția unei fabrici de armament în Ucraina, împreună cu Ukroboronprom, în ciuda amenințărilor ruse cu bombardarea ei. Purtătoarea de cuvânt a lui Lavrov, propagandista Maria Zaharova, a declarat că, odată construită, fabrica va fi ”o țintă legitimă în Ucraina”. (Ca și cum războiul Rusiei în Ucraina ar fi legitim).
UE propune crearea unui cont de 20 de miliarde de euro pentru ajutorarea militară a Ucrainei. Miniștrii de externe ai UE au dezbătut crearea acestui fond ca braț separat al Instrumentului european pentru pace, relevă Ukrinska Pravda.
Update 21.15 Blocada navală a Rusiei a ridicat probleme de asigurare pentru nave. La care se adaugă amenințările directe ale Rusiei la adresa navelor sub orice pavilion navigând spre Ucraina. Problema teroriștilor Moscovei (care au distrus zeci de mii de tone de grâne destinate Chinei, precum și infrastractură la Odesa), e portul (cândva românesc) de la Ismail, de lângă teritoriul României și portul Constanța, care, spre deosebire de Odesa și Nikolaev, continuă să fie foarte activ.
La Bahmut rușii tot dislocă întăriri, spre a împiedica încercuirea ocupanților Bahmutului, cucerit de mercenarii Wagner. Lupte grele au loc și la Robotyne, în sud, asediat de ucraineni.
Potrivit Bild, se întărește tot mai mult și forța aeriană a Ucrainei, care se bucură de bombele ”inteligente”, JDAM, americane, dotate cu aripi și sistem GPS, care pot efectua lovituri de mare precizie, dacă nu sunt bruiate cu succes. Washington Post semnalează utilizarea de către ucraineni a bombelor cu dispersie spre a străpunge liniile defensive rusești și a distruge sistemele ei de tranșee. Astfel de muniție se poate utiliza cu succes și în Bahmutul ocupat de ruși,
Update 21:00 SUA au introdus noi sancțiuni împotriva unor oficiali ruși și a unor acoliți ai lui Prigojin, afirmă Ukrainska Pravda.
După un an în care dronele iraniene furnizate Moscovei au marcat războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina, Uniunea Europeană s-a hotărât în fine să adopte vagi sancțiuni împotriva Iranului. Sancțiunile interzic exportul de componente utilizate în construcția de drone, șase iranieni implicați fiind supuși înghețării de fonduri și unor retsricții de circulație.
Analiză: E vorba nu doar de sancțiuni tardive, ci și hilare, din unghiul lipsei severității lor. În plus, dronele de fabricație iraniană folosite de ruși spre a martiriza poporul ucrainean sunt pline de piese occidentale. Iar UE a răsfățat regimurile teroriste, islamiste, ale Iranului ayatolahilor timp de ani și decenii, când n-a impus un anemic embargo, spre a convinge regimul de la Teheran, unul terorist și genocidar, să renunțe la producția de bombe atomice.
Update 20:45 În cursul zilei de azi, forțele ruse au încercat repetat să-și recupereze pozițiile pierdute la nord de Piutine, în regiunea Zaporijjea. Potrivit ucrainenilor, n-au reușit, relevă Ukrainska Pravda.
Moscova a restrâns libertatea de mișcare a diplomaților britanici din Rusia. Actualul însărcinat cu afaceri al Regatului Unit a fost informat că restricțiile s-ar fi luat în ripostă la ”acțiuni ostile ale Londrei”, în speță ale piedicilor impuse diplomaților ruși din Marea Britanie. Diplomații vor fi siliți de acum încolo să anunțe cu 5 zile înainte orice plănuită călătorie la destinații situate la mai mult de 120 de kilometri. Rusia mai afirmă că li s-a pus în vedere britanicilor că e ”inacceptabil să sprijine terorismul regimului din Kiev”, cum numește dictatura Putin executivul democratic al Ucrainei, fără ca Moscova să precizeze ”ce anume consideră că ar fi acțiuni specific teroriste”, după cum notează European Pravda.
Update 13:45 Atac rusesc asupra Chinei comuniste? Rachetele lansate de ruși împotriva Odesei au provocat avarii Consulatului Chinei din orașul-port la Marea Neagră.
Președintele Ucrainei, Zelenski, a transmis condoleanțe familiilor îndoliate de masivele bombardamente rusești. El a reliefat că ”voința noastră de a rezista e mai puternică decât rachetele terorismului rusesc”.
Update 13:15 Principalul subiect al (ultimului consiliu informal înainte de vacanță al) miniștrilor de externe europeni, care conferă azi la Bruxelles, este denunțarea de către Rusia a acordului pe cereale și războiul din Ucraina. Evidențiind stăruința cu care Rusia atacă de trei nopți încoace infrastructura portuară ucraineană (de la Odesa) și nimicirea a mii de tone de grâne, șeful diplomațiiei europene, Josef Borrell, a reliefat că aceste acțiuni depășesc simpla blocare a exporturilor de cereale și a înfierat ”barbaria atitudinii” ruse.
În reacție, UE își va amplifica ajutoarele acordate Ucrainei. Comunitatea propune Ucrainei o sensibilă extindere a programului de instrucție militară acordat de europeni forțelor ucrainene. Sprijinul militar ar urma să includă o amplificare a capacităților antiaeriene livrate Kievului, precum și crearea unui cadru de susținere financiară solid și pe termen lung, pe baza sporirii resurselor din ”Instrumentul european pentru pace”.
În plus, invalidarea acordului pe cereale reclamă necesitatea creșterii exporturilor de grâne și alte produse agricole prin ”rute de solidaritate”, solicitate de Borrell, dar refuzate de Polonia dacă nu se prelungește interdicția de exporturi de grâne, cerută de fermierii esteuropeni. Aceste rute de solidaritate privesc îndeaproape România și Republica Moldova, zonele dunărene, portul Constanța, legăturile rutiere moldovene, românești și europene.
Update 13:00 Bahmut în curând recucerit? Forțele ucrainene se apropie de încercuirea orașului, afirmă șeful trupelor terestre, ucrainene, Oleksander Sirski. Potrivit lui, s-ar fi creat condițiile recapturării orașului Bahmut, singura cucerire importantă a rușilor (în fapt a mercenarilor) în ofensiva lor de iarnă.
Premierul român Ciolacu vrea demiterea a opt șefi de agenții pentru plăți și inspecție socială. Premierul afirmă că s-au descoperit ”situații intolerabile”. ,Potrivit Hotnews.ro liderul PSD ar fi depistat ”o situație de netolerat – centre fără autorizație, centre care funcționau clandestin sub ochii funcționarilor statului român, plus alte centre cu probleme grave închise sau cu activitatea suspendată”. Potrivit lui Ciolacu, cele mai mari probleme au fost descoperite în centre din București, mai ales în sectorul 1, și din județele Arad, Giurgiu, Constanța, Maramureș, Hunedoara, Teleorman și Vrancea. ”Să începem să desfiinţăm instituţii cu totul”.
Analiză: Premierul Ciolacu pare foarte surprins. Chiar șocat de neomenia din azile. Ce noutate reconfortantă pentru un lider al PSD! Mare trebuie că-i sunt uimirea, uluirea, traumatismul. Pare că a aterizat în partidul pe care-l conduce direct de pe Marte. De unde nu se puteau inspecta azilele groazei. N-a aterizat Ciolacu din cer? În acest caz nu e clar defel: de unde atâta nedumerire, stimate domnule Ciolacu? Unde a fost PSD în anii și deceniile în care partidul lui Ion Iliescu și al infractorilor de felul lui Adrian Năstase s-a aflat la butoanele țării și a permis accesul la guvern al unor pesediști ca Budăi și Firea, ori preluarea unor primării, precum aceea din Voluntari, de către edili pesediști de felul lui Florentin Pandele?
Update 11:00 Odesa, oraș-erou. Nikolaev, oraș-erou, unde rușii au luat ostatece șapte nave și le împiedică să părăsească portul, bombardându-l. 19 civili răniți. Iar Odesa? Pentru a treia noapte consecutivă invadatorii ruși s-au așarnat să distrugă portul ucrainean de la Marea Neagră. Imagini ale unora dintre distrugeri:
Numărul rușilor uciși de la invazia militară a Rusiei din februarie 2022 ar fi crescut la peste 240.000 de militari, relevă Statul Major ucrainean. În ultimele 24 de ore ar fi fost uciși sau scoși din luptă 530 militari ruși.
Update 10:30 (Dictatorul rus) Putin ”a devenit pe plan internațional un paria”, a relevat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, comentând incapacitatea liderului de la Kremlin de a se deplasa în Africa de Sud, la summitul BRICS, de frica arestării. Putin poate fi reținut în baza mandatului de arestare al CPI, emis de Curtea de la Haga pe numele lui Vladimir Putin pentru răpirea de copii ucraineni. Putin, reprezentat în Africa de Sud de Lavrov, ar urma să ia cuvântul la summit prin legătură video.
SUA pregătesc un pachet separat, nou, de ajutoare militare în valoare de 400 de milioane de dolari, afirmă CNN.
Australia și-a sporit sancțiunile impuse Rusiei și Belarus, adăugându-le 35 de entități și 10 indivizi implicați în ajutorarea militară a Moscovei, în industria ei nucleară și extractivă.
Rușii au atacat din nou, masiv, teritoriul ucrainean cu rachete de croazieră precum și cu drone. Din cele 19 rachete de croazieră (de tip Kalibr, Onik, KH 22 și Iskander) și 19 drone (kamikaze) de fabricație iraniană, de tip Shahed, constituind țintele aeriene rusești, Ucraina afirmă că a doborât 18. Bombardamentele au vizat între altele Odesa și Nikolaevul, unde rușii au rănit zeci de civili, precum și regiunea Cernihiv, unde au distrus locuințe, provocând victime.
În apropierea porturilor ucrainene, rușii au amplasat noi mine. Potrivit serviciilor secrete britanice, decizia lui Putin de a denunța acordul pe cereale e veche, fiind adoptată pentru că Moscova a hotărît că înțelegerea nu-i mai slujește intereselor. Ca s-o ascundă, Rusia a răspândit dezinformare, pretinzând, fără probe, că navele ar fi periclitate de mine ucrainene și că Ucraina s-ar folosi de acord spre a se întări militar, relevă analiștii britanici.
Polonia a declarat că nu-și va deschide granițele pentru tranzitul de grâne ucrainene, dacă UE nu prelungește interdicția de export de cereale ucrainene în cinci țări ale Comunității, între care România.
Potrivit Casei Albe, rușii se pregătesc să atace nave în Marea Neagră, spre a da apoi vina pe ucraineni.
La rândul lor forțele ucrainene au bombardat în ultimele 24 de ore 20 de ținte militare rusești. Între obietive: aglomerări de forțe militare șid e echipament.
19 iulie 2023 – anul 2 – a 145-a zi a războiului (ziua 511 a războiului de la invazia din 24 februarie 2022)
Update 21.30 În pachetul de ajutoare militare americane în valoare de 1,3 miliarde de dolari pentru Ucraina se găsesc și patru sisteme de rachete sol-aer NASAMS cu rază medie de acțiune, cu tot cu rachete, precum și sisteme aeriene fără pilot. E vorba, potrivit Kiev Independent, de drone de tip ”Phoenix Ghost” și ”Switchblade”.
Pachetul mai conține, între altele, obuze de artilerie de 152 mm, aruncătoare de grenade antitanc de tip TOW și muniție de aviație de mare precizie, după cum relevă Ukrainska Pravda.
Cât teritoriu e recucerit Ucraina în ultimele patru săptămâni? ”Mai mult, într-o lună, decât a capturat Rusia într-un an de război”, a reliefat șeful MI 6, Sir Richard Moore.
Update 20:30 Forțele ucrainene din sud anunță succese militare și o înaintare. Potrivit comandantului frontului Tavriia, Oleksandr Tarnavskyi, ucrainenii ar fi lichidat efective rusești echivalente cu două companii și ar fi distrus între altele opt depozite de muniție și opt blindate de luptă, trei obuziere 2A65 Msta-B, o dronă Orlan-10, un sistem de artilerie autopropulsat 2S3 Akatsiya, două tunuri de tip 2S5 Giatsynt-S și alte două de tip 2A36 Giatsynt-B, precum și varii alte vehicule și tancuri.
Apariție din cea lume? Prigojin le-ar fi transmis pe Telegram un mesaj video mercenarilor Wagner din Belarus. Șeful grupului Wagner, care, dacă era el, părea să fie în Belarus, le-a spus mercenarilor săi că-i vor instrui pe militarii țării gazdă. Dar nu e clar dacă e vorba de el sau dacă el se află unde părea a fi. Forțele ucrainene au întărit paza graniței de nord a țării, spre a face față amenințării reprezentate de prezența mercenarilor în Belarus.
Zeci de europarlamentari au cerut liderilor țărilor UE să livreze Ucrainei cât mai rapid avioane militare de tip F 16. Instructajul piloților ucraineni începe în luna august, amintește Ukrainska Pravda.
Rusia amenință toate navele îndreptându-se de la miezul nopții spre porturi ucrainene, considerându-le, indiferent de pavilionul lor, ca fiind ”implicate în conflictul militar”. Așa s-a exprimat ministerul rus de război al lui Șoigu, reluat de propaganda rusă. La Ciornomorsk, Odesa, bombardamentele rusești de azi au distrus 60.000 de tone de grâu.
Ucraina ar putea aplica ”măsuri în oglindă” țărilor care impun restricții importurilor de cereale ucrainene. E vorba de Polonia, România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia. Cele cinci țări central și esteuropene au cerut la 19 iulie, în comun, Uniunii Europene, să prelungească dincolo de 15 septembrie interdicția de exporturi de grâne ucrainene.
USAID va acorda Ucrainei un ajutor agricol în valoare de un sfert de miliard de dolari.
Premierul Irlandei, Leo Varadkar, a sosit într-o vizită de stat la Kiev și a efectuat o călătorie la Bucea.
Vizita premierului maghiar Viktor Orban la București a clarificat că omologul său român, Marcel Ciolacu, ”are palat”. Conform G4Media, Orban ar fi fost primit ”la Palatul Primului Ministru”.
Update 14:00 Putin va renunța la prezența la summitul BRICS din Africa de Sud. Vestea cea bună (mult așteptată de autoritățile sudafricane, ca să nu fie silite să-l aresteze pe dictatorul rus înm baza mandatului CPI) a fost anunțată de președintele sudafrican Cyril Ramaphosa, reluat de Kiev Post. Ieri Moscova îi pusese în vedere lui Ramaphiosa că arestarea lui putin ar ”echivala cu o declarație de război”.
Bloggerii militari ruși anunță, potrivit unei surse ucrainene, uciderea (posibil de către o dronă kamikaze) a colonelului Denis Ivanov de la Brigada motorizată de pușcași 123.
Update 13:00 Forțele ruse au bombardat 14 regiuni în ultimele 24 de ore, ucigând o persoană civilă și rănind alte 19, relevă Kiev Independent.
Unitățile Moscovei au fost împinse înapoi, fiind silite să-și părăsească pozițiile de lângă Orihovo-Vasîlivka, la nordvest de Bahmut, afirmă Statul Major ucrainean.
Forțele antiaeriene, ucrainene, anunță doborârea, în cursul nopții, a 37 de ținte aeriene rusești, între care rachete de croazieră Kalibr, folosite în atacul rusesc de mari proporții lansat mai nou. Rușii lansaseră 30 de rachete de croazieră, una aeriană și 32 de drone iraniene de tip Shahed. Din acestea au fost doborâte 14 rachete și 24 de drone. Ținta principală a atacului: Odesa.
O foarte lungă serie de explozii au zguduit ore în șir un câmp de instrucție rusesc din Crimeea.
Ucraina și-a evidențiat azi operaţiunea izbutită, prin incendiul izbucnit la terenul militar de antrenament din raionul Kirov, în Crimeea, unde rușii au fost nevoiți să evacueze din localitățile învecinate peste 2.000 de civili.
Șeful MI 6, Sir Richard Moore, le-a propus rușilor îngroziți de războiul de agresiune purtat de regimul Putin să spioneze pentru Marea Britanie, fiind reluat de Sky News. Șeful serviciul secret extern al Regatului Unit iese rar să facă declarații publice. Potrivit lui, sunt mulți ruși oripilați de crimele regimului Putin, ”de pulverizarea de orașe, de evacuarea silită de oameni din casele lor, de răpirea de copii ucraineni, de atacul asupra unui popor slav, fratern, despre care știu în inima lor că e o agresiune ilegitimă”. Britanicii ar vrea să recruteze în special agenți secreți, militari, polițiști și, în genere, oficiali ruși.
Unde e Prigojin? ”Pare că plutește prin aerul din jur, după ce a băut ceai cu Vladimir Putin”, a afirmat Sir Richard Moore, șeful serviciului secret extern al Marii Britanii. Care a amintit că e interesant că Prigojin ”a fost invitat la acest ceai după ce președintele Putin l-a calificat drept ”trădător”. Ar fi, potrivit lui Moore, procedee ”misterioase chiar și pentru el”, (ca șef al MI 6). Căci ”șeful grupului mercenarilor Wagner a fost calificat drept trădător la micul dejun, iertat la prânz și invitat la ceai după doar câteva zile”.
SUA pregătesc sancțiuni împotriva Kirghiziei pentru fentarea sancțiunilor impuse Rusiei. Nu e clar de ce nu e sancționată și China comunistă.
Croația și-a oferit porturile și sistemul de căi ferate pentru transportul de cereale ucrainene.
18 iulie 2023 – anul 2 – a 144-a zi a războiului (ziua 510 a războiului de la invazia din 24 februarie 2022)
Update 21:30 ”Ucraina și-a recuperat inițiativa militară pe frontul din Kupiansk”, afirmă ministerul apărării de la Kiev, reluat de Ukrainska Pravda.
Rusia și-a retras aproape toate trupele din Belarus.
Președintele Ucrainei, Zelenski, a semnat o lege de scutire de armată a militarilor cu rude apropiate ucise, ori dispărute în conflict.
SUA pregătesc un nou pachet de ajutoare militare, în valoare de 1,3 miliarde de dolari. Alt sfert de miliard va fi investit de americani Statele Benelux (Olanda, Belgia, Luxemburg) vor trimite Ucrainei TAB-uri. E vorba de transportoare blindate de tip M113.
Arabia Saudită și Turcia se vor interpune spre a mijloci repatrierea de copii ucraineni răpiți de ruși.
Summitul UE-America Latină s-a terminat în coadă de pește, pentru că dictatura nicaraguană a blocat până și o declarație edulcorată cu privire la războiul de agresiune al Rusiei din Ucraina. Și celelalte dictaturi comuniste sau național-comuniste gen Cuba și Venezuela au cerut înmuierea condamnării Rusiei, dar de blocat a blocat declarația soft până la urmă tirania lui Ortega de la Managua.
Update 16:45 Parlamentul European a cerut Curții Penale Internaționale să emită un mandat de arestare pe numele satrapului din Minsk al lui Putin, Alexander Lukașenko.
Summitul G 20 s-a încheiat fără o declarație finală, din cauza Ucrainei și a divergențelor cu privire la război.
Update 14:00 Rușii ar fi avansat pe direcția Kupiansk, potrivit propriilor informații, 2 kilometri. Afirmă agenția sovietică TASS, reluată de Bild.
Update 12:25 Forțele antiaeriene ale Ucrainei au doborât 32 de drone și 6 rachete rusești în cursul nopții și dimineții. Atacurile ruse din varii regiuni ale Ucrainei s-au soldat cu 6 civili uciși. În sud, forțele ucrainene care susțin contraofensiva au avansat pe direcțiile Mala Tokmacika-Novopokrovka și Velyka Novosilka-Urojaine. În sud, forțele ruse sunt puternic grevate de avarierea podului Kerci, una din cele două linii cheie pentru aprovizionarea lor, cealaltă trecând prin zonele ocupate ale regiunilor Donețk și Zaporijjea, după cum relevă ISW.
Numărul rușilor uciși ori scoși din luptă pe câmpurile de luptă ucrainene a crescut în ultimele 24 de ore la 710, afirmă Statul Makor ucrainean, reluat de Kiev Independent. Potrivit acestei surse, ar fi fost scoși din luptă, de la debutul invaziei din februarie 2022 nu mai puțin de 239.010 militari ruși în Ucraina.
UE a lansat Rusiei un apel, cerându-i prelungirea acordului pe cereale.
Update 12:00 La Staromaiorske, în sudul ocupat al Ucrainei, continuă, potrivit Ukrainska Pravda, lupte grele. Ciocnirile ar evolua în avantul Ucrainei, care face eforturi de recunoaștere, deminare și contra-baterie, afirmă această publicație. Potrivit unuia din experții căreia, Rusia câștigă războiul în materie de producție și import de drone, în special cu ajutorul Chinei comuniste.
Englezii demontează și studiază armamentul rusesc capturat de ucraineni pe câmpul de luptă, spre a descoperi cum pot fi contracarate mai bine, relevă Ukrainska Pravda.
Trupele ruse și-au redus și limitat consumul de muniție de artilerie în sudul Ucrainei, afirmă serviciile secrete britanice. Totuși, potrivit lor, trupele ucrainene n-au reușit pe două axe de atac să dea peste cap apărarea rusă. Din est se anunță concentrări de forțe rusești enorm, care ar putea fi exagerate de propaganda Moscovei spre a determina Ucraina să mute unități din sud pe frontul de est, spre a dezpovăra apărarea rusî din Zaporijjea ocupată.
Bloggerii militari discută posibile (dar neconfirmate) înaintări rusești la sud-vest de Svatove. Nici vizual nici din Ucraina aceste înaintări nu sunt confirmate.
Update 11:30 Rusia și Ucraina acuză mutual de atacuri cu drone. Cele ucrainene ar fi fost lansatae asupra Crimeei anexate. Cele 30 de aparate de zbor fără pilot ar fi fost doborâte sau scoase electronic din funcțiune, afirmă ocupanții ruși ai peninsulei. Dronele rusești ar fi provocat prejudicii portului Odesa. Care a fost bombardat și cu șase rachete Kalibr, toate doborâte, potrivit Kievului, de apărarea antiaeriană a Ucrainei. Alte atacuri rusești cu drone au afectat între altele regiunile Herson și Donețk. În sudul Ucrainei, dronele rusești ar fi atacat în valuri. Ar fi fost distruse 25 de drone iraniene de tip Shahed, lansate de ruși. În total ar fist fost distruse, potrivit armatei ucrainene, 38 de obiecte aeriene rusești.
17 iulie 2023 – anul 2 – a 143-a zi a războiului (ziua 509 a războiului de la invazia din 24 februarie 2022)
Update 23:00 SUA au expediat, potrivit OSINT DEFENDER, escadrile de F 35 și F 16 pentru a păzi Strâmtoarea Ormuz, după incidente ”alarmante, continue” provocate de forțele militare iraniene în ultimele săptămâni. Americanii au mai trimis recent o escadrilă de F 16 să păzească de pirateria iraniană navele care circulă în zonă.
Update 22:45 Rusia atacă dezlănțuit și cu o imensă oștire ofensivă Ucraina. Moscova a concentrat forțe impresionante, cu efective de 100.000 de oameni în regiunea Harkiv, pentru ofensiva pe direcția Lîman-Kupiansk.
Rușii au dislocat în regiune peste 900 de tancuri, 555 de sisteme de artilerie și 370 de lansatoare multiple de rachete, afirmă Serhii Cerevatîi, purtător de cuvânt al comandamentului militar răsăritean. Pe moment, ucrainenii reușesc să-și mențină pozițiile. Generalul Sîrski, comandantul forțelor terestre, ucrainene, a confirmat ofensiva rusă pe direcția Kupiansk, reliefând că Rusia încearcă să câștige teren în timp ce, pentru ucraineni, situația operațională e foarte dificilă.
Sîrski a adăugat că Moscova își concentrează trupe tot mai numeroase și pe direcția Bahmutului, pentru a încerca să prevină înaintarea ucraineană. Kupianskul a fost eliberat de ucraineni în septembrie 2022, iar Lîmanul (din regiunea Donețk) câteva săptămâni mai târziu.
Update 18:30 Șeful ONU, Antonio Guterres, și-a manifestat regretul pentru denunțul, de către Rusia, a acordului pe cereale, care era “o linie vitală pentru securitatea alimentară globală, într-o lume tulburată”. O lume amenințată de foamete și de creșterea costului vieții va plăti, potrivit lui Guterres, prețul.
Suedia va aloca Ucrainei o jumătate de miliard de dolari ajutor de reconstrucție pentru deminare, infrastructură, antreprenoriat, dezvoltare verde și susținerea democrației. Președintele Zelenski i-a mulțumit Suediei pentru solidaritatea ei ”adevărată”.
Un avion de atac rusesc de tip SU-25 s-a prăbușit în Marea de Azov.
”Singura modalitate de a salva Rusia (de ea însăși) este dezmembrarea Rusiei”, ultimul imperiu al lumii, a opiniat juristul George Monastiriakos, de la Centrul pentru Securitate din Geneva.
Imperiu care, după cum scrie Gary Kasparov, se tot ”regrupează și se reîncarcă” spre a invada și anexa alte țări. ”Dilema rusă” a Vestului (care nu știe dacă să salveze Rusia, ori s-o urmărească autodistrugându-se) a devenit, mai nou, după un secol, ”problema Comunității Internaționale”, e de părere Monastiriakos, care-l citează pe Kasparov într-un articol publicat de Kiev Independent. Articol, din care aflăm că, ”prea mult timp, Vestul a tot încercat să scoată agresiunile Rusiei basma curată, în detrimentul propriilor valori și a fost umilit”. Occidentul ar mai avea acum, pentru a treia oară în istoria ultimului secol și ceva, ocazia de a recupera ce a omis să facă în 1917 și 1991, în speță, să salveze Rusia de ea însăși. Dar n-o va putea face ”decât dacă înfrângerea lui Putin e decisivă”, subliniază gânditorul de la Geneva.
Update 18:15 Rusia a anunțat, oficial, retragerea ”garanțiilor de securitate” pentru cargoboturile navigând pe baza Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră”. În reacția la denunțul rusesc unilateral al acordului, Președintele Zelenski a cerut o replică a Turciei și a ONU pentru continuarea fără Rusia a exportului de grâne ucrainene, continuare pe care Kiev s-a arătat dispus să și-o asume.
Update 12:30 Gabriela Firea a fost suspendată de la conducerea PSD București. Șeful ei de partid, premierul Ciolacu, a refuzat să indice dacă îi mai susține Gabrielei Firea candidatura la Primăria capitalei. În locul ei, PSD vrea să-i încredințeze portofoliul pesedistei Natalia Intotero, ex-ministru pentru ”Românii de Pretutindeni”. La ministerul muncii, partidul apărut din PCR a propus-o și validat-o pe Simona Bucura-Oprescu, care, absolventă a rău famatei Academii (de plagiatori) a SRI, a lăudat, potrivit G4Media, China comunistă și a propus înființarea unui institut (de propagandă chinez) Confucius la Pitești. Aceeași publicație o califică pe Simona Bucura-Oprescu drept ”protejată a fostului baron de Argeș Constantin Nicolescu”.
Între timp, mare parte din presa românească rămâne arondată și dependentă de contractele cu partidele aflate la putere, între care, în primul rând, cu PSD, ori cu instituțiile conduse de funcționari publici aparținând acestor formațiuni politice. La Buzău a intrat azi în greva foamei, jurnalistul și scriitorul George Lixandru, autor al unui mare număr de volume de proză și poezie și redactor șef al publicației Expres Sud-Est. Lixandru revendică desecretizarea și rezilierea contractelor cu presa locală ale Primăriei și Consiliului Județean Buzău și returnarea banilor ”încasați până acum aiurea” de această presă.
Update 11:45 Rusia acuză serviciile secrete americane și britanice de a fi pus umărul la bombardarea podului Kerci (cu două drone de suprafață). Traficul rutier de pe pod s-a oprit. Avarierea lui, care provoacă din nou (după bombardarea din octombrie trecut) pagube notabile mașinăriei de război a Rusiei lui Putin, s-a soldat cu moartea a doi civili. E vorba de un cuplu într-un camion și rănirea copilului celor doi. Lung de 19 kilometri, podul e cea mai importantă arteră de legătură cu Crimeea a trupelor agresoare ale Rusiei lui Putin.
Update 11:00 Acordul pe cereale ruso-ucrainean ar putea expira diseară. Purtătorul de cuvânt de politică externă al CDU, Norbert Röttgen a deplâns manevra dictatorului rus, Putin, de a șantaja Occidentul prin intermediul acorului cu Kiev. E, potrivit lui Röttgen obiceiul liderului de la Kremlin de a lua, prin amenințarea inaniției, ”ostateci în Africa pentru a extorca bani din Vest”, folosindu-se de pârghia foametei pe continentul negru.
Săptămâna trecută, forțele ucrainene au eliberat 18 kilometri pătrați de teritoriu în contraofensivă, a reliefat Hanna Maliar, adjunct al ministrului ucrainean al apărării. Totalul teritoriului eliberat în contraofensivă depășește 210 kilometri pătrați.
Numărul rușilor uciși în ultimele 24 de ore pe câmpul de luptă ucrainean e estimat de Statul Major ucrainean la 620 de oameni, totalul celor scoși din luptă de la invazie încoace depășind 238.000 de militari. Ucraina ar fi distrus în ultimele 24 de ore și opt tancuri, alte opt blindate de luptă, 23 de sisteme de artilerie și opt drone.
Röttgen a deplâns și ”irosirea șansei istorice a NATO” de a remite o invitație la aderarea la Alianță a Ucrainei după război. Nimeni (nici Ucraina) n-ar fi vrut aderarea ei la NATO în timpul războiului, crede Röttgen. Potrivit lui, ”menținerea Ucrainei în zona gri, (a incertitudinii), între NATO și Rusia e o invitație adresată lui Putin, ori succesorului său, (să pună securitatea în pericol) și ”să declanșeze campanii de răzbunare în următorii ani”. Războiul va dura mult din pricina durabilei penurii de muniție de care suferă Ucraina ca și din cauza lipsei avioanelor și altor arme, a estimat el.
Update 10:40 În timpul nopṭii, armata rusă a lansat patru rachete S-300 asupra Harkivului, a informat Administrația Militară Regională, citată de Kiev Post. Două rachete au explodat în aer, iar alte două căzut pe un stadion din oraș și pe drum. Din fericire, nu au fost victime.
Update 10:25 În urmă cu exact 9 ani, secesioniştii pro-ruși conduși de Igor Strelkov-Girkin au doborât avionul de pasageri Boeing 777-200ER al companiei Malaysia Airlines (zborul MH17), pe cerul de deasupra regiunii Donețk.
Este unul dintre cele mai mari dezastre aeriene din Europa, la bord aflându-se 283 de pasageri, în mare parte turiṣti olandezi și 15 membri ai echipajului. Toți cei 298 au fost ucişi. Printre victime s-au numărat 80 de copii. Avionul decolase de la Amsterdam şi se îndrepta spre Kuala Lumpur. Era plin de turiști anticipând, bucuroși, vacanța.
Curtea Internațională de Justiție de la Haga a constatat că Boeing-ul a fost doborât de militanții așa-numitei „Republici Populare Donețk” cu o rachetă rusă, antiaeriană de tip Buk. Oamenii lui Girkin au sugerat că ar fi comis o greșeală, iar avionul de pasageri ar fi fost confundat cu o aeronavă militară. La acea vreme, Rusia controla pe deplin acțiunile militanṭilor săi în Donbas și este responsabilă pentru acțiunile lor, relevă agenţia NEXTA. Curtea de la Haga i-a condamnat în contumacie la pedepse pe viață pe Igor Girkin, Leonid Harcenko și Serghei Dubinsky.
Update 10:00 Podul Kerci care face legătura dintre peninsula Crimeea şi Rusia a fost bombardat în cursul dimineţii, iar o parte a sa s-a prăbușit, afirmă Ukraine Battle Map, conform videoclipurilor publicate pe reṭelele sociale. Au fost raportate două atacuri, iar administraṭia rusă a anunṭat oprirea circulaṭiei. Potrivit martorilor locali, nici feribotul nu circulă în această dimineaṭă.
Este a doua oară când Podul Kerci – inaugurat cu fast de Putin în 2018 – este atacat și avariat în timpul războiului. Ar putea fi vorba de rezultatul lansării unor rachete britanice Storm Shadow, cu rază lungă de acṭiune, însă surse nenumite din administrația militară a Kievului sugerează că ar fi fost utilizate drone de suprafaṭă.
“Nu comentăm. Se pot cita doar cuvintele șefului Direcṭiei de Informații Militare, Kyrylo Budanov, că podul din Crimeea este o construcție inutilă“, a declarat Andriy Yusov, purtătorul de cuvânt al instituṭiei de la Kiev, despre situația podului, relatează Suspilne.
16 iulie 2023 – anul 2 – ziua a 142-a zi a războiului (ziua 508 a războiului de la invazia din 24 februarie 2022)
Update 17:00 Trupele Wagner au început să treacă granița spre Belarus din Rusia, potrivit poliției de frontieră ucrainene, citate de Sky News.
„Grupuri separate de mercenari din companiile militare private ruse au început să fie observate în Belarus”, a declarat direcṭia poliției de frontieră a Ucrainei, pe rețelele de socializare.„Grănicerii noştri continuă să monitorizeze situația pentru a înțelege locația, numărul și sarcinile militanților”.
Autoritățile din Belarus au declarat vineri, 14 iulie, că mercenarii Wagner au început să antreneze luptători bieloruşi, informează Sky News.
Update 16:50 Armata ucraineană a anunṭat distrugerea sistemului rusesc de rachete S-400, folosit de armata Moscovei în bombardamentul devastator asupra pizzeriei din Kramatorsk de la 27 iunie, care a ucis 13 persoane, inclusiv trei copii şi o scriitoare de succes. Peste 60 de oameni au fost răniṭi atunci în atacul asupra centrului oraşului.
Potrivit Comandamentului Operațional Nord, un sistem HIMARS furnizat de americani a fost folosit pentru a distruge cu precizie ținta rusă, notează Kiev Independent.
Update 16:30 Bombardamentele rusești au ucis un tânăr de 33 de ani în regiunea Harkiv, relatează Kiev Independent. Guvernatorul regional, Oleh Syniehubov, a anunṭat că un bărbat de 33 de ani a fost ucis și altul a fost rănit într-un sat de lângă granița cu Rusia.
Mai multe atacuri ale trupelor ruse au avut loc în cursul nopṭii de vineri spre sâmbătă asupra unor localităṭi din Nicolaev şi Zaporijjea. Forțele ruse au lansat atacuri cu drone și au bombardat orașele și satele din sudul Ucrainei în 24 de ore, provocând rănirea unui om, au informat autoritățile locale citate de Kiev Independent.
Update 16:00 În timpul primei sale vizite la Kiev, sâmbătă, 15 iulie, președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a anunțat că ṭara sa va crește ajutorul pentru Ucraina la 150 de milioane de dolari, faṭă fe 100 milioane de dolari în 2022. Cuplul prezidenṭial de la Seul a vizitat localitatea Bucea, alături de procurorul general al Ucrainei, fiind ulterior îmtâmpinat la Kiev de Volodimir Zelenski şi soṭia sa, Olena. Şeful statului coreean a adăugat că a discutat cu omologul său de la Kiev şi o viitoare asistenṭă financiară pentru reconstrucṭia Ucrainei, în domeniile educaṭiei şi infrastructurii.
Update 10:35 Putin vrea să-i păstreze pe luptătorii Wagner, dar să-l scoată din joc pe Prigojin, anunṭă cel mai nou raport al Institutului pentru studierea războiului de la Washington, citat de Kiev Independent.
Dictatorul rus Vladimir Putin speră să țină forțele mercenare Wagner împreună sub un nou comandant și să întrerupă legăturile grupului cu Evgheni Prigojin. Vineri, 14 iulie, cotidianul rus Kommersant a publicat un rar şi neobişnuit interviu cu liderul de la Kremlin, în care acesta dezvăluia că s-a întâlnit cu peste 30 de wagneriṭi, pentru a discuta continuarea utilizării lor în luptele din Ucraina.
Update 10:20 Vom lovi inamicul pe teritoriul său, dar cu propriile noastre arme, a afirmat generalul Zalujni, comandantul forṭelor armate ale Ucrainei, pentru Washington Post. Reluat de Ukrainska Pravda, interviul a dezvăluit că Ucraina efectuează bombardamente peste graniṭă, folosindu-şi armele proprii, deoarece se confruntă cu o penurie de echipament aviatic şi alt armament, precum şi cu condiṭiile impuse de partenerii occidentali pentru rachetele cu rază lungă de acṭiune (fără lovituri pe teritoriul Rusiei). Zalujni s-a arătat indignat de faptul că trebuie să ceară permisiune pentru a lupta cu Rusia, în condiṭiile în care Moscova omoară copii, şi se află în plin război de agresiune.
Comandantul ucrainean a declarat că îl afectează pierderile zilnice de vieṭi omeneşti, pe care încearcă să le reducă, utilizând strategiile potrivit e.
Update 10:00 Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat vineri seara, că ṭara sa va oferi Ucrainei asistenṭă militară în valoare de 17 miliarde de euro, până în 2027, relatează European Pravda. Şeful guvernului de la Berlin a precizat că suma include şi ajutorul militar acordat până acum Kievului, de la începutul războiului în februarie 2022. Social democratul a explicat că războiul Rusiei “ne afectează vieṭile şi ne îngrijorează foarte mult”.
14 iulie 2023 – anul 2 – ziua a 140-a zi a războiului (ziua 506 a războiului de la începutul său)
Update 20:00 Uite acordul, nu e acordul. Rusia și Turcia se contrazic. Președintele Turciei, Erdogan, afirmase azi că Moscova a acceptat în discuția cu el prelungirea acordului pe cereale (necesar combaterii foametei în lume). Câteva ore mai târziu: dezmințirea rusă. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, afirmă că Rusia nu s-ar fi pronunțat cu privire la prelungirea acordului.
Germania își adoptă strategia chineză: un monument al confuziei și neclarității. În ideea că lumea în care trăim e complexă, Germania și-a adoptat trinitara ”strategie chineză”, potrivit căreia China comunistă ar fi, concomitent, și ”partener”, și ”competitor”, și ”rival strategic”.
Analiză: în realitate, China comunistă și sclavagistă nu e partener deloc. Nici competitor nu poate fi numit, de vreme ce plagiază și fură de rupe pământul. În fine, rival strategic este, dar se comportă mai degrabă ca inamic pur și dur. Partea bună e că șefa diplomației germane a înțeles că Germania și Europa au nevoie să-și reducă dependența economică extrem de pernicioasă de o Chină totalitară, tot mai represivă pe plan intern și tot mai imperialistă pe plan extern.
SUA cumpără din Taiwan, pentru Ucraina, rachete Hawk scoase din uz. Ucraina a avansat în această săptămână 1700 de metri înspre Melitopol, a afirmat colonelul Mykola Urșalovîci de la Garda Națională.
Președintele Africii de Sud i-a cerut Rusiei să se abțină de a fi reprezentată la summitul BRICS de președintele Putin (căutat cu mandat de arestare de CPI). Liderul sudafrican, Cyril Ramaphosa, i-a solicitat Moscovei să-l trimită în locul lui Putin pe șeful diplomației ruse, Lavrov.
Nu e clar de ce Lavrov și ceilalți membri ai guvernului lui Putin, executiv care se face vinovat de un război de agresiune și de multe crime de război și împotriva umanității, nu sunt căutați cu mandat de arestare de CPI.
În mesajul în care și-a anunțat demisia, Gabriela Firea dă vina imprecis pe toată lumea, mai puțin pe ea și soțul ei. Firea se afirmă ”complet nevinovată” și se califică pe mai departe drept ”victimă”. Ea susține că s-ar fi purtat un ”război total pentru demolarea” ei. Potrivit Gabrielei Firea (al cărei soț afirmă că ”totul” în chestiunea demisiei ar fi ”fost regizat”) prietna și consiliera ei, Ligia Gheorghe l-a susținut pe (patronul azilului groazei,) Godei să își facă o asociație, dar ”nu” ar fi ”știut” despre acele nereguli, la fel cum ”nu” ar fi ”știut” nici ea.
Update 17:00 Premierul Marcel Ciolacu afirmă că ”îi este foarte clar că Gabriela Firea în calitate de ministru nu are nicio legătură directă” cu cazul azilelor groazei. Asta după ce tot el i-a cerut demisia. Premierul a precizat că apreciază gestul voluntar pe care l-a făcut Gabriela Firea de a demisiona și așteaptă acum ca și primarii, șefii de Consilii Județene, directorii de instituții publice locale sau șefii din poliție care au avut o legătură cu azilele groazei să își asume pe deplin responsabilitatea și să facă un pas în spate.
Analiză: Or, ”lipsa legăturii directe”, invocate hazardat de premierul pesedist Ciolacu, nu e defel foarte clară. Mai ales dacă, așa cum convingător argumentează în G4Media Dan Tăpălagă, patronul azilului groazei din Voluntari, localitatea în care e primar soțul pesedist al pesedistei Gabriela Firea, Pandele, e doar un interpus, un paravan al afacerilor altora. Căci e puțin probabil ca Ștefan Godei, un patron de azil cheltuind averi de zeci de mii de lei, pe noapte, pe droguri și prostituate, să fie simultan și un biet șofer, angajat la stat. E bine să se clarifice relațiile exacte între Ștefan Godei, Ligia Gheorghe, Gabriela Firea, sora și soțul ei, înainte să se declare cu gura plină lipsa unei legături directe între ministrul demisionar și azilele groazei.
Update 12:50 Gabriela Firea continuă, inexplicabil, să fie ministru în guvernul de la București. Or, la 10 zile de la izbucnirea scandalului cu bătrânii jefuiți și omorâți cu zile prin înfometare și la multe luni după lansarea primelor semnale de alarmă, presa scoate în evidență foarte strânsele ei relații cu cei doi inși, angajați ai ei, aflați în vizorul legii pentru probabila lor implicare masivă în ororile azilelor groazei.
Astfel, Fanatik scoate în evidență că Firea a participat la petreceri împreună cu consiliera ei, Ligia Gheorghe, și cu Ștefan Godei, patronul și, teoretic, principalul profitor de pe urma suferințelor, torturii și foametei din azilul din Voluntari, tustrei apărând în poze, pe rețelele de socializare, din 2014, inclusiv la bairamurile organizate de ziua ei de Ligia Gheorghe.
Diverse prietene ale Gabrielei Firea sau ale cuplului Firea-Pandele au declarat că e imposibil ca ea sau ei să nu fi știut de cele ce se întâmplau în Voluntari, unde ”nimic nu mișca” fără știrea primarului localității, Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea. Dan Tăpălagă semnează un editorial care argumentează convingător în favoarea ipotezei că Ștefan Godei, șoferul și angajatul Gabrielei Firea atât la Primăria București, cât și la cabinetul ei senatorial, n-a fost decât un interpus, un om de paie. Unul care nu putea fi concomitent și șofer sau angajat și patron de stabiliment care-i permitea să organizeze petreceri cu prostituate și droguri în care să cheltuiască 25.000 de lei pe noapte.
Update 11:30 Putin s-ar fi întâlnit cu Prigojin și alți circa 35 de membri ai grupului său de mercenari la 5 zile după puciul suspendat. Iar șeful grupului Wagner ar fi refuzat o ofertă a președintelui Rusiei de a rămâne și a lupta împreună ca până atunci, sub comanda lui Andrei “Sedoy” Trocev, după cum reiese dintr-o stranie convorbire a lui Putin cu ziarul rusesc Kommersant. ”Wagner nu există” a mai spus Putin, textual, ziarului citat și reluat de Sky News.
La Pentagon se afirmase anterior că se consideră că grupul Wagner nu mai joacă un rol militar ”semnificativ” în război. În mod bizar, Putin a declarat că nu există nicio lege privin organizațiile militare private”, a mai spus Putin. Curioasă descoperire, după ce anterior dictatorul a autorizat, fără-de-lege, plata a aproape un miliard de dolari pentru achitarea soldelor mercenarilor și alte miliarde de ruble pentru bonusurile lor și varii alte averi gigantice alocate asigurărilor și compensațiilor pentru morți și răniți. Ca de obicei, Putin nu și-a numit inamicul.
Șeful serviciilor secrete militare, ucrainene, Kirilo Budanov, afirmă că ar dispune de surse apropiate de Putin, a cărui țară ar pierde războiul informațional.
America finlandizată. SUA declară că acum ”n-ar fi ideale condițiile de livrat Ucrainei avioane militare de tip F 16)”. În acest sens s-a exprimat generalul locotenent Douglas Sims, director de operatiuni a Statelor Majore reunite ale SUA. Potrivit lui ”rușii mai dețin niște capacități antiaeriene și numărul de avioane F 16 livrate ar putea să nu fie perfecte pentru ce se întâmplă acum”. Vaga declarație pare a fi menită a pregăti supunerea în fața amenințărilor Rusiei lui Lavrov care a declarat că livrarea de avioane F 16 (arme convenționale) ar fi considerată, chipurile, ”o amenințare nucleară”.
Forțele ucrainene reușit ieri să distrugă trei unități de cercetași și sabotori ruși la gura Niprului, afirmă surse militare ale trupelor Kievului din sudul țării. Potrivit Statului Major ucrainean, forțele proprii ar fi continuat să avanseze la sud de Bahmut, în sectorul Bila Gora-Andriivka a frontului. Numărul militarilor ruși uciși de la invazie încoace a fost estimată de această sursă la peste 236.000.
Potrivit ultimei evaluări a ISW, apărarea rusă e ”casabilă” (sfărâmicioasă, fragilă). Forțele ucrainene ar fi avansat în cel puțin trei sectoare ale frontului inclusiv în vestul regiunii Zaporijjea și la Bahmut.
Rușii au bombardat ieri 10 regiuni ucrainene, omorând 4 civili. Ucrainenii au distrus în cursul nopții 23 de drone iraniene lansate de ruși.
Autoritățile ruse anunță doborârea mai multor drone (ucrainene) în Kursk și la Voronej.
Rusia a interzis operațiile chirurgicale de schimbare de sex.
13 iulie 2023 – anul 2 – ziua a 139-a zi a războiului (ziua 505 a războiului de la începutul său)
Toate informațiile despre primul an de război și primele luni din anul II, AICI:
LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 19 & 20
LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 16, 17 & 18
LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 12, 13, 14 & 15
LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 9, 10 & 11
LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 5, 6, 7 & 8
LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi știri– anul 2 – săptămânile 1, 2, 3 & 4
ȘTIRI: (LIVE) Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 51 & 52
LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 48, 49 & 50
LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 42, 43, 44 & 45
LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 38, 39, 40 & 41
LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 30, 31, 32 & 33
LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 25, 26, 27, 28 & 29
LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămâna 21, 22, 23 și 24
LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 16, 17, 18, 19 & 20
LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 12, 13, 14 & 15
LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 9, 10, 11
LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 7 și 8
LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 5 și 6
LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 3 și 4
LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – primele 14 zile
Dom Iancu, bombele cu fragmentatie sunt diferite de alea cu dispersie. Primele arunca schije cand explodeaza, celelalte arunca bombite mai mici care explodeaza la randul lor. Va spun asta pentru ca am intalit confuzia asta des. Numai bine va doresc.
Mulțumesc pentru informație! Care e foarte utilă. Dar cum știm noi care din cele două feluri de bombe a folosit Rusia la Kramatorsk și ce bombe le-au dat americanii ucrainenilor?
Rusii in Kramatorsk au folosit bombe cu dispersie dar si de alea clasice cu fragmentatie.
Dovada folosirii bombelor cu dispersie e documentata. Poze si filmari. Cratere mici in pavaj, de exemplu, sunt un exemplu a exploziilor submunitiei din bombele cu dispersie.
Din cate am inteles, americanii le-au dat ucrainienilor proiectile de 155 mm cu dispersie. Astea sunt trase cu tunul si deasupra tintei programate se deschid si elibereaza o suma de submunitii (bomblets). Ce-i mai interesant apropo de aceste proiectile e ca au o mica racheta in spatele obuzului pentru a inbunatati aerodinamica si mari raza de actiune. In engleza se cheama “base bleed”
https://en.wikipedia.org/wiki/Base_bleed
Mersi, dom Robert, acum înțeleg net mai bine cum funcționează ambele feluri de arme!
Sper ca nu v-am inebunit cu explicatiile. Deformatie profesionala aici. Inginer si artilerist in armata.
Numai bine va doresc!
dincolo de aceste lucruri , vad sursa “crimei”
poate una dintre surse , dar eu cred ca , e SURSA ! in prima linie sunt zeci de miii de tineri si cei recent “maturizati” ! in majoritate covârsitoare tot ei au platit cu sânge pentru agresiunea , in care au fost de la inceput carne de tun si asa vor fi pana la sfarsit !
stiti ce simt dl. Petre Iancu ? o legatura , ca un fel de condamnare , dintr-o anumita seara de Februarie 2015 , cand pe un pod al capitalei “tariii lor” , a fost inchis “mesajul vietiii” ! ca sa lase loc doar “mesajului mortiii” ! adevar contra neadevar … corect ?
ce au vazut si au simtit atunci , tineriii soldati de azi , cei educati , dar cred eu si multi fara educatie ?
si-au simtit parintiii “doborâti” sub “gloantele”
propriilor … cum sa le spun , nepasari ?
care gloante le-au ranit copiii … sperante distruse , viitor de condamnati !
copiii aceia , sunt recrutiii de azi !
abandonati de … (imi e greu sa spun) , merg
in partea cealalta ! ce mai au de pierdut ?
au fost condamnati mai demult , in acea seara de Februarie 2015 doar a pornit sa curga termenul de “apel” – DEGEABA –
Pārintiii copiiilor au , n-au … etc.
Mi-e greu sa va inteleg, puteti detalia?
Respect, va vad prins in ceva trauma.
voi detalia : un copil care îsi vede , simte pārintiii sub teroarea neputintei , nu îi va mai respecta ! in copil energia este pe trend crescator si neputinta … DOARE !
trauma care o simtiti , este suma sutelor de miii si poate milioane de traume , din fosta Iugoslavie pâna in acest Est , unde
agresiunea este acum la vedere , dar planul acelasi dintotdeauna !
ca sa cunosti , ce vrea balaurul , nu-i nevoie sa-i spargi emailurile , cunoaste-i “puiii” !
AM FOST CLAR ?
multumesc de interes !
Dom Florin ma bulversati. Unde sunteti? Unde va sunt copii de care vorbiti? Sincer, daca pot sa va ajut cu ceva, spuneti!
Am un coleg la serviciu refugiat din Serbia; inteleg trauma lor. Cum inteleg trauma refugiatilor din Ucraina. Razboiul asta nu are nici un sens. E un GOLEM.
Ce-i cu Februarie 2015?
27.02.2015 – si din respect pentru acel moment nu îl mai comentez !
copiii de-atunci , recrutiii de azi au priceput mesajul : sunteti ai mei !
am fost si eu copil si am inghitit repetat acelasi fel de mesaj ! restul e natural !
NU STIU , CE-I GOLEM !
dar mi-aduc aminte clar si limpede ca , intre 2012-2015
am aflat cum se pregateste agresiunea singurei organizatiii teroriste de pe continentul numit Europa !
o altā Europa nu exista si cred
AM PLATIT SCUMP IMPREUNA CU ALTIII !
(Oct. – Nov. 2015)
despre fosta Iugoslavie … scrieti c-aveti un coleg si v-a spus anumite lucruri ! eu stiu “poveste” de la fata locului !
(Sept. – Oct. 1991) … s.a.m.d.
nu imi place sa numesc tari , natiuni si religiii , când risc sa pun majoritatile pasive langa grupuri “active” si nu imi pare corect , dar Iugoslavia este azi
numele unei foste tari !
Sa m-ajutati ?
D-le , ati mai auzit asta : IMPREUNA , CÂTI SUNTEM ?
(as vrea sa le spun copiiilor)
Sincer imi pare rau ca treceti printr-o trauma ca asta. Nu va inteleg deplin doar ca va vad in suferinta. Ma doare, urasc suferinta. A mea ori ai semenilor mei. Numai bine va doresc dom Florin!
Un articol concludent. Dece NATO ar trebui sa intre in Ucraina:
https://www.contributors.ro/de-ce-sunt-necesare-zonele-de-interdictie-aeriana-deasupra-ucrainei-patru-interese-nationale-occidentale-de-a-ajuta-kievul-sa-si-securizeze-spatele/
Aveți dreptate dom Robert. e un articol excelent. am pledat și eu, repetat, în 2022 pentru edificarea unei zone de interdicție de survol rusesc în Ucraina. Degeaba.
Ce-i interesant in acest articol, dom Iancu, e ca autorul desfiinteaza barierele legale ale NATO, ele pot fi trecute, din varii motive. Articolul 5 poate fi invocat. Acest razboi aduce pierderi NATO si nu e nici pe departe unul local. Ma stuchi eu cu vecinu’ de la un stalp de gard dar asta e infinit mai mult.
Nu va mai cheltui timpu dar ca sa concluzionez, articolul lui Umland pune bazele legale trimiterii de avioane si antiaeriana cu personal vestic in Ucraina.