Cele mai noi articole · Știri de ultimă oră · Politică internațională

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 19 & 20

CITIȚI CELE MAI NOI ȘTIRI despre războiul din Ucraina AICI

13 iulie 2023 – anul 2 – ziua a 139-a zi a războiului (ziua 505 a războiului de la începutul său)

Update 19:30 Prigojin: mort sau în pușcărie. Șeful mercenarilor Wagner (dispărut la 24 iunie) e îndoielnic că va mai fi văzut în public vreodată, crede generalul în rezervă Robert Abrams, fost comandant al forțelor americane din Coreea, citat de Sky News. Abrams crede că Prigojin e mort.

Thinktankul american ISW îl reia pe colonelul FSB Girkin/Strelkov, terorist și figură cheie a războiului secesionist rusofon și rusesc din estul Ucrainei din 2014, care vede o conspirație anti-Putin a unei părți a cleptocrației moscovite, cu participarea unor intimi ai lui Putin și personalități din administrația prezidențială. Între ale figurează Serghei Kirienko, șef adjunct al administrației prezidențiale, miliardar ca bancherul lui Putin, Iuri Kovalciuk și frații Rotenberg.

Aceștia ar fi susținătorii lui Prigojin și ai rebeliunii lui și își doresc să-l împingă pe Putin să accepte înfrângerea în război pentru a-l debarca. În acest scop, grupul Kirienko et comp, numit de Girkin ”Cooperativa Ozero”, ar fi implicat în sabotarea operațiunilor militare ruse în război și a industriei de apărare, plănuind de asemenea să-i înlăture pe ministrul apărîării, Șoigu și pe Nikolai Patrușev, șeful Consiliului de Securitate al Rusiei.

Putin a făcut declarații după summitul din Vilnius, evitând să numească NATO. Dictatorul a spus totuși că posibila cooptare a Ucrainei ca stat membru (al NATO) ar provoca ”tensiuni suplimentare pe scena lumii”.

Update 19:15 Președintele Ucrainei, Zelenski, s-a văzut criticat de propriul său ambasador la Londra. Anterior, Zelenski se arătase iritat de pretenția ministrului britanic al apărării, ca guvernul de la Kiev și cetățenii săi să fie recunoscători pentru armele livrate de britanici și de occidentali (în loc să tot ceară noi tupuri de arme). Zelenski, aflat la cârma unui stat ai cărui fii își varsă zilnic sângele pe câmpul de luptă și pentru apărarea valorilor Vestului, ale NATO și ale Regatului Unit, a replicat că Ucraina e foarte recunoscătoare, dar a adăugat, sarcastic, că s-ar putea trezi în fiecare dimineață să-i mulțumească personal ministrului.

Președintele SUA, Biden, vrea să-l răscumpere printr-un schimb cu spioni ruși pe nevinovatul jurnalist american Evan Gershkovich, deținut de regimul Putin după o arestare pe acuza de spionaj și demersuri judiciare rusești înscenate. Biden a mai spus la Helsinki, potrivit AFP, că Rusia a pierdut deja războiul, dat fiind că Moscova se confruntă cu o penurie de resurse și e în necaz economic. În plus, potrivit lui Biden, nu sunt riscuri ca Rusia să folosească armele nucleare împotriva Ucrainei și Vestului.

19:00 Critici occidentale extrem de aspre la adresa abuliei guvernelor din Washington și Berlin, care s-au arătat la summitul din Vilnius tremurând în fața Rusiei. Ziarele occidentale Wall Street Journal și Financial Times consideră că lipsa fermității afișate la summit va conferi încredere Rusiei lui Putin. Excesiva prudență germano-americană a fost criticată și de Kurt Volker, un diplomat americand e rang înalt, dar și de influentul șef al Conferinței de Securitate de la München, Heusgen. Primul a asociat reuniunea la vârf a NATO din capitala Lituanei cu dezastrul retragerii militarilor americani din Afganistan și a subliniat că din unghiul lui Putin, s-a arătat la Vilnius mai ales nevolnicie în privința aderării Ucrainei la NATO”. Cel de-al doilea s-a articulat mai moderat, dar nu mai puțin critic la adresa eșecului NATO de a promite Ucrainei invitarea la aderare, care să aibă loc cel târziu la finele războiului. Heusgen a evidențiat că frica de ”escaladare” și de ”al treilea război mondial” a Vestului e irațională, cât timp Putin e cel care escaladează în permanență.

Președintele Biden a spus că nu există o perspectivă reală ca Putin să recurgă la arme nucleare împotriva Ucrainei sau a Vestului, relevă Kiev Independent. Ministrul de externe al Rusiei, Lavrov, afirmase că livrarea de F 16 Ucrainei ar constitui ”o amenințare nucleară”.

Parlamentul European a aprobat proiectul amplificării producției de muniție și rachete întru compensarea penuriei ucrainene de proiectile de artilerie.

Update 16:15 Generozitate americano-germană post-festum. Ucraina a primit muniția cu fragmentație promisă de americani. Bombele cu dispersie au ajuns la destinație, a afirmat generalul Oleksandr Tarnavskyi, comandantul trupelor ucrainene din sud. Și nemții par să se simtă cu musca pe căciulă pentru eșecul summitului NATO din Vilnius. Au trimis Ucrainei noi tancuri antiaeriene Gepard., muniție de artilerie, rachete pentru sistemul antiaerian IRIS-T SLM și alte bunătăți militare.

ONU a cerut Rusiei să extindă acordul pe cereale în schimbul accesului bancar la SWIFT.

În zorii zilei de azi, rușii au bombardat insula Șerpilor cu o bombă de mare putere explozivă.

Update 13:45 NATO ar face bine să se pregătească de un război iminent cu Rusia, a reliefat fostul comandant al fostul comandant al trupelor SUA în Europa, generalul Ben Hodges, reluat de Telegraph. Potrivit lui, descurajarea e mai puțin costisitoare decât un război. Or, statele europene au mari deficiențe în materie de apărare adecvată și de investiții militare, nu exercită, prin urmare, o disuasiune suficientă, fiind ”îndeajuns să observăm războiul în plină derulare din Ucraina, care dezvăluie ce se întâmplă când descurajarea militară eșuează”.

Olanda a urmat Spaniei și se va alătura garanțiilor securitare pe termen lung pentru Ucraina ale țărilor G 7.

Consiliul de Securitate al Ucrainei cere statelor NATO informații despre averile oligarhilor ucraineni suspectați de corupție.

La Vilnius, întru compensarea neinvitării Kievului să adere la pactul defensiv nord-atlantic, fostul ”comitet NATO-Ucraina” a fost ”upgradat” și a devenit un ”Consiliu NATO-UCRAINA”. Diferența? Ucraina poate convoca oricând acest Consiliu, iar Ungaria nu mai poate bloca interacțiunea ucrainenilor cu NATO.

Bombardamentul rus asupra Hersonului s-a soldat cu moartea unui bătrâne.

Update 12:00 Ministrul român al muncii, Budăi, a demisionat în siajul scandalului legat de azilele groazei. I-a preluat atribuțiile vicepremierul Marian Neacșu. Conform premierului Ciolacu, care, ca și Gabriela Firea, ministrul familiei, încă n-a demisionat, retragerea din funcție a lui Budăi ar fi un gest de onoare și o ”reacție firească a unui decident politic într-o asemenea criză“. Nu e clar de ce premierul n-a cerut public aceeași reacție firească Gabrielei Firea.

În cursul nopții rușii au scos din bombardatul hotel Duna din Berdiansk cadavrele militarilor ruși uciși, pe care i-au încărcat în camioane, relevă Ukrainska Pravda. În hotel a fost omorât și generalul-locotent Oleg Țokov, adjunctul comandantului districtului militar sudic al rușilor. În orașele ucrainene ocupate, rușii caută asiduu luptători din rezistență. Potrivit Ukarinska Pravda, au sigilat intrările și ieșirile din localități din sud, spre a-i depista pe ”trădători”.

Update 11:30 Rusia și-a mai trecut în rezervă un general, demis pentru că a spus adevărul despre maniera în care ștabii trădează interesele militarilor de pe front. Sky News reia mesajul transmis de generalul Ivan Popov, care a comandat armata a 58-a despre ”situatia grea de pe frontul ucrainean”. Apoi a fost dat afară. Generalul înfierase moartea militarilor ruși sub loviturile artileriei ucrainene din lipsă de (foc de) contra-baterie și a unei recunoașteri adecvate. Alți generali au dispărut, între ei Surovikin, fostul comandant al trupelor din Ucraina. Nici despre Prigojin nu se știe unde este. Efectul puciului său n-ar fi fost resorbit, Putin n-are situația sub control și e expus, pentru că a devenit evidentă știrbirea autorității sale prin rebeliunea șefului mercenarilor Wagner, afirmă la Sky News Mihail Zygar.

În reacție la summitul NATO, încheiat la Vilnius cu umilința Americii și aliaților ei, în special a Germaniei, în fața lui Putin, căruia Alianța i-a alocat practic un neformulat drept de veto asupra aderării Ucrainei la NATO, Rusia s-a burzuluit. NATO s-ar întoarce la războiul rece, afirmă propaganda moscovită. Vestul ar încerca, potrivit Kremlinului, să-și protejezehegemonia globală”.

Rusia continuă să-ncerce intimidarea Vestului. Într-un interviu, șeful diplomației ruse, Lavrov, a calificat transferul de avioane F 16 Ucrainei ca ”amenințare nucleară”.

Președintele Zelenski s-a întors la Kiev, după critici britanice dure. Ucrainenii ar trebui, potrivit ministrului britanic al apărării, Ben Wallace, ”să fie recunoscători” pentru ajutorul dat de Vest. ”Regatul Unit nu e o platformă de furnizări online de arme de tip Amazon, iar ucrainenii trebuie ”să-i convingă pe politicienii de peste ocean și din alte capitale apusene că ajutorul militar occidental e profitabil”. Wallace a replicat astfel unei întrebări jurnalistice vizând scăderea moralului trupelor ucrainene din pricina refuzului NATO de a remite o Kievului o invitație de aderare la Alianță.

Analiză: Wallace fusese negociat ca viitor secretar general al NATO și fusese refuzat. Fusese pesemne găsit prea pro-ucrainean, motiv pentru care simte poate nevoie să-și corecteze cursul și să-l facă mai docil și pro-american.

Președintele Ucrainei, Zelenski, a declarat că angajamentul G 7 pentru ajutor militar pe termen lung pentru Ucraina ar liniști toate dubiile legate de accesul Ucrainei la NATO”. Potrivit fostului premier britanic, Boris Johnson, una din cele mai mari probleme legate de războiul din Ucraina (după pericolul reprezentat de ruși) este ”oboseala ucrainană”. Ex-premierul britanic a reliefat în context, într-un interviu acordat publicației Ukrainska Pravda, cât de important e ca SUA să livreze arme constant Ucrainei.

În cursul nopții, forțele ucrainene au doborât 20 de drone iraniene de tip Shahed lansate de ruși, precum și două rachete de croazieră de tip Kalibr. Doi civili ucraineni au fost uciși. Atacul de ieri al rușilor asupra orașului Zaporijjea s-a soldat cu 20 de persoane rănite, între care opt copii.

Numărul rușilor uciși de la invazie încoace în Ucraina ar fi depășit, potrivit Statului Major ucrainean, 236.000 de militari. Rusia ar mai fi pierdut în acest răstimp peste 4.000 de tancuri, 8.000 de blindate de luptă, precum și alte aproape 7.000 de vehicule, autocisterne și vehicule speciale. Rusia a mai pierdut în acest răstimp 4.425 de sisteme de artilerie, 678 de lansatoare multiple de rachete, 421 de sisteme antiaeriene, 315 avioane, 310 elicoptere, 3.752 drones și 18 nave.

Exportul chinez s-ar fi prăbușit în iunie. Autoritatea vamală chineză anunță o reducere cu 12,4% a mărfurilor exportate. În special comerțul cu americanii s-ar fi redus masiv luna trecută, relevă DLF. Motivul pierderilor rezidă, potrivit autorităților chineze în dinamica slabă a economiei mondiale și pe piața internă, în inflație, dobânzi și pețuri inclusiv la energie mult sporite.

Update 00:00 Spania s-a alăturat G7 spre a oferi Ucrainei un angajament de securitate pe termen lung, informează Kiev Independent. Grupul G 7 a adoptat o declarație, potrivit căreia securitatea Ucrainei este parte integrantă din securitatea euro-atlantică. Cei 7 mari s-au angajat să coopereze pe termen lung cu Ucraina ca s-o ajute să-și edifice forțele armate și să-i livreze armament terestru naval și aerian modern. Se va prioritiza un arsenal din care să facă parte apărarea anti-aeriană, artileria, rachetele cu rază lungă de acțiune, blindatele de luptă și capacități de luptă aeriene. Ar urma să i se acorde Ucrainei și noi ajutoare financiare și militare pentru cazul unor viitoare agresiuni armate ale Rusiei.

Și aliații NATO au promis amplificarea ajutoarelor militare destinate Ucrainei. Coaliția pentru avioane s-a oficializat la summitul din Vilnius, relevă Kiev Independent. Potrivit acestei publicații, Canada va aloca 419 milioane de dolari Ucrainei și consolidării securității transatlantice. Franța s-a angajat să livreze Ucrainei rachete de croazieră de tip  SCALP cu o rază de acțiune de peste 250 kilometri. Australia va expedia Ucrainei 30 de blindate de tip Bushmaster. Iar Norvegia un sistem avansat de rachete sol-aer de tip NASAMS, din care Ucraina a mai primit două de la SUA, în noiembrie trecut, precum și 1.000 de drone de tip Black Hornet.

12 iulie 2023 – anul 2 – ziua a 138-a zi a războiului (ziua 504 – a războiului de la începutul său)

Update 23:30 Nu vom negocia niciun singur sat ucrainean pentru ca să obținem statutul de stat-membru al NATO, a reliefat clar și fără echivoc președintele Ucrainei, Zelenski. Liderul de la Kiev a exclus orice compromis teritorial în schimbul apartenenței la NATO. Varii experți occidentali i-au sfătuit pe liderii de la Washington și Berlin să le sugereze ucrainenilor să procedeze la oferta de concesii teritoriale și transformarea aderării la NATO în masă de negocieri cu Rusia.

Forțele ucrainene au cucerit un nou cap de pod lângă Bahmut. Potrivit Statului Major al trupelor comandate de generalul Zalujni, unitățile ucrainene au avansat la Bahmut și au ținut în loc tentativele ofensive ale rușilor de la Kupiansk, Lîman, Avdiivka și Marinka. Se dau în aceste zone lupte grele. În schimb s-a avansat, ca la Bahmut, și în sud.

Președintele SUA, Biden, crede că Putin s-ar fi înșelat în privința Alianței Nord-Atlantice, un pact care, potrivit spiciului rostit la Vilnius de președintele american, ar fi acum ”mai unit decât oricând”. Și că ”NATO” ar mai fi ”un pilon al stabilității și securității globale”.

Analiză: În realitate, dată fiind frica de Rusia, o țară căreia, sub conducerea președintelui SUA, Biden, NATO i-a recunoscut și dăruit de facto, la Vilnius, un drept de veto asupra extinderii Alianței, ”pilonul stabilității” evocat de Biden tremură rău. Și stă să se prăbușească dintr-o clipă în alta. Pentru că Moscova nu mai are nevoie de finlandizarea Ucrainei. A izbutit, în fine, să finlandizeze chiar NATO. Căruia îi dictează, grație unor Scholz și Biden, politica externă.

Update 15:30 Presat să se arate prietenos în ciuda faptului că Ucrainei ”i s-a dat țeapă” în chestiunea aderării la NATO, relegată într-un viitor incert și condiționată de americani și nemți, deși se promisese că va fi necondiționată, Zelenski s-a arătat ”înțelegător”. Liderul de la Kiev și lupta Ucrainei pentru existență și independență depind de livrările de arme ale americanilor și aliaților, așa că Zelenski s-a văzut, pentru compatrioții săi, silit să se arate rezonabil și mărinimos și să nu exprime întreaga sa oroare față de lașitatea americană și germană.

Așa că Zelenski a spus că ”are toată înțelegerea” că aliații lansează ”un semnal tactic prin arme, garanții de securitate și promisiunea aderării Ucrainei ca stat membru”, (semnal pe care ei în realitate nu l-au lansat) ceea ce, potrivit liderului de la Kiev, ar trebui să contracareze dezamăgirea societății ucrainene. În realitate, nimic n-are cum să compenseze deziluzia și demoralizarea provocatăe de nemți și americani nu doar Ucrainei, ci întregii Europe răsăritene și centrale care a fost sub cizma Rusiei și nu mai vrea pentru nimic în lume să mai fie.

Update 09:00 Premieră istorică menită să compenseze un summit NATO care aduce zero barat? O declarație G7 pe tema securității ar avea menirea, potrivit britanicilor, să asigure Ucrainei ajutor militar pe termen lung. Aranjamentul de securitate urmează să fie adoptat în culisele summitului NATO din Vilnius. Summit care, din pricina SUA și Germaniei, i-a refuzat Ucrainei o cale rapidă de acces la Alianță, cerută imperativ ori sotto voce de baltici, polonezi și de alții, și susținută de englezi și francezi. Acest refuz american și german (din frică de ”escaladare”) a lăsat pactul defensiv notdatlantic, în fața amenințării ruse, în stadiul nesatisfăcător în care a fost plasat de Angela Merkel în 2008. Ca și cum Rusia n-ar fi declanșat întrre timp repetate războaie de agresiune: între altele împotriva Georgiei și, în repetate rânduri, împotriva Ucrainei. Decizia SUA și Germaniei au dezamîgit puternic nu doar Ucraina, ci și țările lucide est- și central-europene.

Președintele SUA, Biden, meditează în prezent la a da Ucrainei rachete ATACMS, refuzate până în prezent de frica Rusiei și a ”escaladării”.

Rusia a atacat în cursul nopții capitala ucraineană, trimițând drone împotriva Kievului, care au fost doborâte de apărarea antiaeriană. Forțele ucrainene au doborât 11 din 15 drone iraniene trimise de ruși să bombardeze structurile civile și militare ale Ucrainei.

Continuă lupte dintre cele intense. În ciocnirile ruso-ucrainene, agresorii ar fi pierut, potrivit Statului Major al Kievului, aproximativ 510 de militari invadatori. Cele două armate s-au ciocnit în ultimele 24 de ore de 29 de ori pe 5 fronturi diverse. Ar fi fost uciși ori scoși din luptă, de la invazie încoace, peste 235.000 de militari ruși.

Potrivit ISW, ministerul rus de război și propaganda Moscovei exagerează, pretinzând că ucrainenii ar fi eșuat în contraofensiva lor.

Update 01:30 Toți știau. Vrei să le spui asta? Și să le ceri demisia? Poți s-o faci sâmbătă, 15 iulie, în Piața Victoriei. Pentru că toți știau.

11 iulie 2023 – anul 2 – ziua a 137-a zi a războiului (ziua 503 – a războiului de la începutul său)

Update 22.00 Încă un general rus ucis. Un atac cu rachete britanice de tip Storm Shadow a nimerit cartierul general al rușilor din armata a 58-a, din Berdiansk și l-a ucis pe generalul locotent Oleg Țokov.

Forțele ruse și ucrainene s-au ciocnit azi de 17 ori în estul Ucrainei, unde rușii tot încearcă să lanseze ofensive pe direcțiile Kupiansk, Lîman, Bahmut, Avdiivka și Marinka, La Bahmut ar fi fost respinse, potrivit Kievului, asalturile ruse de la Grîgorivka și de la răsărit de Orihovo-Vasîlivka. Potrivit Ucrainei, ofensivele ruse de la Lîman, Kupiansk și Avdiivka ar fi fost oprite. Ar fi fost împiedicate înaintările ruse la Avdiivka, Pervomaiske și Nevelske, de lângă Avdiivka, precum și, lângă Marinka, cele de la Peremoga, Novomîhailivka și Marinka. La fel, ar fi fost respinse mișcările de trupe ruse la Blagodatne, pe frontul Șahtarsk. Pe frontul din sud ucrainenii și-ar consolida apărarea în pozițiile cucerite.

Update 21: 45 Ministrul german al apărării, Pistorius a confirmat la Vilnius refuzul țării sale de a livra Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune de tip Taurus. Cancelarul Germaniei, Scholz și subalternii săi nu pierd niciun prilej să afirme că Germania ar avea de gând ”să ajute Ucraina atâta timp cât este (sau are) nevoie”. Asta în timp ce Germania s-a impus la summitul din Vilnius astfel, încît MAP, obstacolele birocratice și condiționările multiple despre care s-a promis că urmau să dispară din planul de aderare la NATO al Ucrainei, au rămas unde erau, la locul lor. Germaniei are Ucraina a-i mulțumi.

Franța își va majora ajutorul militar furnizat Ucrainei cu aproape 200 de milioane de dolari.

Primele antrenamente ucrainene de pilotaj pe avioane F 16 vor avea loc în Danemarca, începând din august. Printre țările care vor organiza asemenea instructaje se numără și România. Coaliția celor 11 pentru avioane F 16 destinate Ucrainei e condusă de danezi și olandezi.

Încă o lovitură germană aplicată armatei ucrainene. Update 21:30 Deținut de conștiință mort în Gulagul din Belarus în condiții neelucidate. Ales Pușkin, un artist bielorus deținut politic în pușcăriile politice ale satrapului lui Putin din Minsk, Lukașenko, a murit după gratii în condiții neclare, a spus soția lui, Janina Demuch.

Update 19:00 Bla bla în loc de invitație de aderare. Potrivit agenției Interfax, Ucrainei nu i se va remite la summitul din Vilnius o invitație la aderarea la NATO. În schimb, i se va ”avansa” oferta ”generoasă”, conținută într-un ”comunicat”, potrivit căruia ar urma ca Ucraina să fie ”invitată mai târziu, când toate statele vor fi de acord și condițiile o vor permite”.

Analiză: Ca în 2008, la București. Ucraina vi fi adică invitată, pesemne, să adere cândva ”la sfântul așteaptă”. Rusia dictatorului bate din palme, fericită. Putin și putiniștii exultă. Vestul, America și Germania se blamează.

Update 17:15 Președintele Ucrainei, Zelenski, a sosit la summitul NATO din Vilnius. Anterior, liderul de la Kiev s-a arătat extrem de iritat de negocierile derulate în spatele țării sale, dar nu despre aderarea ei la Alianță, ci despre formularea ”invitației” de a deveni cândva stat-membru al NATO.

Update 12:45 Din cauza opoziției Germaniei și SUA nu i se va remite Ucrainei o invitație de aderare la NATO, propusă și recomandată de celelalte state membre ale Alianței. Guvernele de stânga de la Washington și Berlin se tem că a i se remite Kievului o invitație ar duce la aderarea Ucrainei, care ar putea la rândul ei genera, cândva, într-un viitor incert, activarea articolului 5 de într-ajutorare militară din Tratatul NATO. Ambele țări blochează ca atare, sub varii pretexte autodegradante, o declarație comună acceptabilă a statelor pactului defensiv Nord-Atlantic.

Update 12:15 Edilul din Voluntari și soțul Gabrielei Firea răspândește la televiziune teorii ale conspirației. Cum se apără Florentin Pandele de evidențe? Prin teorii ale conspirației. Primarul Voluntariului a recunoscut la Realitatea TV luni seara că primăria din subordinea sa era la curent cu problemele din azile, dar i-ar fi ascuns tocmai lui, Pandele, adevărul. Pandele sugerează existența unui complot al anchetatorilor împotriva lui. Or, potrivit unor martori credibili, e neverosimil să se fi mișcat ceva în Voluntari (și cu atât mai puțin la Primărie) fără știrea edilului pesedist Pandele (și a soției lui, ministra pesedistă, fostă jurnalistă antenistă, Gabriela Firea). Pandele mai afirmă că i s-ar fi plastografiat semnătura.

Update 12:00 Bătaia de joc de la Vilnius a continuat cu încercarea de a escamota refuzul adresat Kievului sub masca ”upgradării”, de ochii lumii, a relației dintre NATO și Ucraina, prin transformarea (oarecum) cosmetică a ”Comisiei NATO-UA” într-un viitor ”Consiliul NATO-UA(Ucraina)”

Update 10:30 La Vilnius a început summitul NATO dedicat pericolului rusesc și cooptării Ucrainei, a cărei aderare rapidă, favorizată de puteri europene ca Franța și Regatul Unit (după un eventual armistițiu) e blocată de guvernele de stânga ale SUA și Germaniei. Încă nu e clar ce i se va oferi Ucrainei în materie de integrare în alianță. Dacă e după liderii de la Washington și Berlin – mai nimic. Biden a pus în discuție un soi de ”model israelian”, prin care Ucraina să fie ținută la distanță de Alianță, dar bine înarmată spre a face față armatei ruse. Consilierul de securitate al lui Biden, Sullivan, a presupus, fără argumente solide, că o cooptare imediată a Ucrainei ar conduce la un război al NATO cu Rusia.

Președintele Ucrainei, Zelenski, vrea și cere aderarea rapidă, susținută de majoritatea membrilor alianței, precum și garanții de securitate pentru țara sa. Casa Albă a confirmat întâlnirea la vârf, la Vilnius, a președintelui Biden, cu omologul său ucrainean, Zelenski.

Șeful NATO, Stoltenberg vede Alianța întărită, dată fiind decizia Turciei de a permite aderarea Suediei și a calificat summitul dreptistoric”.

Analiză. Stoltenberg e însărcinat să găsească și o cosmetizare retorică adecvată a refuzului acceptării Kievului în NATO, prin formularea unui ”mesaj puternic”. NATO continuă istoria ei catastrofală de inadecvare la amenințarea rusă, care a început în 2008 la București prin refuzul integrării Ucrainei, Moldovei și Georgiei. Frica de Rusia, lașitatea și inepția fac și azi, după un an și jumătate de război fierbinte cu o Rusie imperialistă, încurajată de această afișată frică occidentală, ravagii între liderii de stânga din Vest. Pare că i se pregătește Ucrainei varianta cea mai vagă a unei promisiuni neclare de ”aderare” într-un viitor incert, refuz de facto al cooptării îndulcit de făgăduieli nu mai puțin imprecise de înarmare, deși soldații ucraineni își varsă sângele pe câmpul de luptă și pentru securitatea, libertatea și prosperitatea statelor Alianței Nord-Atlantice.

Premierul britanic Sunak a cerut statelor membre să-și majoreze cheltuielile militare.

Numărul militarilor ruși uciși de la invazie ar fi depășit, potrivit Statului Major ucrainean, 235.000 de oameni. Între ei ar fi fost scoși din luptă ieri 540 de militari.

O controversată reformă a justiției israeliene, care a provocat ample manifestații de protest în statul evreu a trecut de prima lectură din Knesset.

În cursul ultimelor 24 de ore, forțele antiaeriene ale Ucrainei au doborât zeci de obiecte aeriene inamice. Între cele 35 de ținte erau 29 de drone iraniene, drone de atac și de recunoaștere, precum și un elicopter. portul odesa a fost atact de drone rusești care au bombardat portul, provocând pagube instalațiilor destinate încărcării de cereale în cargouri.

Bombardamentele ruse s-au soldat în ultimele 24 de ore cu cel puțin 3 victime civile în regiunea Donețk.

Update 02:30 Într-un bloc neterminat din Tunari au fost găsiți ascunși 11 bătrâni ai azilului groazei din comuna primarului Pandele, Voluntari. Potrivit Newsweek.ro, care transmite știrea, era un bloc în construcție nefinisat. Pacienții, între care unii cu dizabilități, fuseseră plasați în imobilul din Tunari ca să nu fie găsiți de autorități. Niște jurnaliști au sesizat poliția. Premierul Ciolacu a fost informat. Nimeni n-a fost arestat și n-a demisionat, nimeni n-a fost dat afară din guvern sau de la cârma unor autorități locale.

10 iulie 2023 – anul 2 – ziua a 136-a zi a războiului (ziua 502 a războiului de la începutul său)

Update 23:15 Șeful NATO, Stoltenberg a anunțat intrarea Suediei în NATO. Președintele Turciei, Erdogan, a deblocat accesul Suediei în Alianță. Nu e clar ce concesii a mai făcut Stockholm în replică la șantajul turcesc.

Update 22:45 Numărul victimelor crime de război rusești de la Orihiv s-a ridicat la 7.

La Vilnius, președintele Ucrainei, Zelenski, va conferi, în doi, cu președintele Biden și cu alți lideri prezenți la summitul NATO care începe marți dimineața.. Foștii lideri ai Lituaniei au cerut NATO să adreseze Ucrainei o invitație la aderare. SUA și Germania se opun. Decizia finală nu s-a formulat încă. Premierul britanic Sunak a discutat Ucraina cu oaspetele său, Biden, și i-a spus președintelui SUA că locul de drept al Ucrainei este în NATO.

Update 22:15 Florentin Pandele știa de groaza din azilele groazei. Sau ar fi trebuit să știe. Deși afirmă că n-ar fi știut. Și dă vina pe secretara Primăriei, care i-ar fi ”ascuns informațiile” și i-ar fi ”falsificat” semnătura. Primăria Voluntari, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială, Autoritatea  Națională de Plăți și Inspecție Socială, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copiilor și Adopții, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Direcția de Sănătate Ilfov, Inspectoratul de Poliție al Județului Ilfov, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Garda de Mediu și alte instituții aveau date clare despre cele întâmplate în azilele din Ilfov, relevă ancheta Centrului de Investigații Media și Buletin de București. Vecinii azilului s-au adresat repetat Primăriei, fără să primească răspuns și au dat-o în judecată, iar instituția edilului consort al Gabrielei Firea a replicat pe cât pare nu prin investigarea inumanei situații și curmarea ei, ci prin contestarea calității procesuale, ca și cum primarul nicio treabă n-ar fi avut cu chestiunea și nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase. Nu e clar dacă secretara Primăriei e de acord să plece la pușcărie pentru Primar.

Update 20:00 Ministrul de externe ucrainean, Kuleba, a cerut Germaniei să nu mai blocheze calea de rapidă aderare la NATO a Ucrainei și să nu mai repete greșeala guvernului Merkel comis la București, la summitul NATO din 2008. Care e diferența dintre poziția Germaniei (și parțial ale SUA) și cea a unor țări mari din NATO ca Marea Britanie, Franța și Polonia? Acestea din urmă vor să scutească Ucraina de ”MAP”, planul de acces pentru membri” care presupune complicate și laborioase reforme, netezindu-i o primire rapidă după un armistițiu cu Rusia, în vreme ce Germania lui Scholz și America lui Biden se opun.

Bilanțul crimei de război comise de ruși prin bombardarea unui spital din Orihiv unde se împărțeau ajutoare umanitare s-a agravat. Au fost ucise cinci persoane.

Update 14:00 SUA sunt sub o mare presiune a aliaților să deschidă mai larg porțile NATO pentru Ucraina. Financial Times citează oficial implicați în negocieri, potrivit cărora SUA și Germania nu acceptă nici măcar să formuleze un sprijin deplin pentru aderarea Ucrainei la NATO, darmite să i se adreseze o invitație de aderare.

Kadîrov a mințit. Forțele ucrainene n-au văzut încă vreun luptător cecen din grupul de forțe speciale Ahmat pe lângă Bahmut, a relevat un ofițer al Gărzii Naționale, ucrainene, reluat de Ukrainska Pravda. De altfel, aceste forțe kadîrovite nu sunt de luat în serios, a spus comandantul, explicând că ”luptătorii” ceceni sunt o poliție personală bine înarmată (a dictatorului), dar nu o unitate militară dotată cu specialiști, capabilă să lanseze operațiuni coordonate cu artileria.

Satrapul lui Putin de la Groznîi afirmase că batalionul de elită cecen Ahmat ar lupta la Klișciivika. De altfel, Update 13:00 Fostul Comisar European, Corina Cețu, a dezavuat clar pretențiile emise de cuplul Pandele-Gabriela Firea, pretenții potrivit cărora cei doi ”nu ar fi știut nimic” despre azilurile groazei. ”Nu poți să spui chiar că nu știi nimic”! – a reliefat fostul comisar european și europarlamentar. Potrivit Corinei Crețu, citată de news.ro, ”toată lumea ştie că acolo nimic nu se întâmplă fără să ştie domnul Pandele”. Crețu care a explicat situația la televiziune, a fost colegă și prietenă cu Gabriela Firea.

Update 12:15 Crima de război comisă azi de Rusia prin bombardarea unei școli din Zaporijjea în care se distribuiau bunuri umanitare s-a soldat cu cel puțin patru victime omenești.

Update 10:15 Cine se umilește pe moment, în Vest, în fața Rusiei, blocând de frica Moscovei aderarea Ucrainei la NATO? SUA și Germania. Cele două state și, mai ales, liderii lor de stânga, Biden și Scholz, sunt frânele majore ale cooptării Ucrainei în alianță, relevă surse credibile, reluate de ziarul german Bild. Și ziarul britanic The Telegraph informase despre blocada germană, după cum a semnalat acest blog. Atât SUA cât și Germania exercită presiuni asupra altor state să se alăture poziției americano-germane de blocare a aderării Ucrainei.

Update 10:00 Guvernul olandez s-a prăbușit. Motivul colapsului cabinetului Rutte se datorează mult prea generoasei politici de azil olandeze, care a făcut ca granițele Țării de Jos să fie luate cu asalt de migranți.

Update 09:30 Președintele Ucrainei, Zelenski, nu e sigur că vă mai participa la summitul din Vilnius. Prea slabă se arată Alianța în chestiunea aderării Ucrainei la NATO. Pe care actori principali ai Pactului Defensiv Nordatlantic o sabotează. Nici măcar aderarea Ucrainei la NATO după război nu mai e certă, întrucât, potrivit președintelui SUA, Biden, ”discuția despre aderare” ar fi ”prematură” înaintea sfârșitului războiului. Biden, care se confruntă acasă cu masive acuze de corupție, a introdus în discuție (la CNN) o foarte imprecisă și neclară ajutorare a Ucrainei pe modelul asistenței militare americane pentru Israel, care să ofere superioritate tehnologică armatei ucrainene. Șeful diplomașției americane, Blinken, a conferit la telefon cu omologul său ucrainean Kuleba, pentru a încerca să aplaneze supărarea crescândă a ucrainenilor. Kuleba a calificat discuția drept ”productivă” și s-a arătat ”optimist””în 48 de ore” se va mai putea ajunge la soluția nădăjduită de Kiev: un semnal clar de aderare a Ucrainei la NATO.

Regulile NATO nu împiedică Alianța să invite o țară să adere la pactul defensiv nordatlantic dacă se află în război. Întregul flanc estic al NATO – apărat acum de ucraineni – își dorește aderarea Ucrainei la NATO.

Șeful Conferinței de Securitate de la München, Christoph Heusgen, un prieten al Kievului, a estimat în interviuri acordate presei germane că summitul NATO de la Vilnius ar trebui ”să semnaleze Ucrainei că face parte din familia euro-atlantică și s-o invite ”să adere la Alianță de îndată ce se poate”.

Ucraina a garantat SUA că nu va utiliza bombele cu dispersie livrate de aliații ei pe teritoriul Rusiei, notează site-ul ”Brennpunkt UA”, specializat pe știri ucrainene. Care deduce (nu neapărat corect) din formula acestei garanții că nu doar America îi va furniza Ucrainei astfel de arme cu fragmentație.

Nouă crimă de război rusească. Rusia a bombardat Orihivul în timpul distribuirii de ajutoare umanitare, ucigând patru oameni.

Update 07:30 Toți ochii sunt îndreptați la începutul acestei săptămâni spre actorii principiali ai alianței nordatlantice, care și-au programat de mîine summitul din capitala Lituaniei, Vilnius: Tema principală: amenințarea rusă și aderarea Ucrainei. În chestiune e și aderarea Suediei, blocată încă de neratificarea invitației de intrare în Alianță de către Turcia și Ungaria. Președintele Zelenski a spus că nu se duce la Vilnius să se distreze, iar Ucraina așteaptă garanții de securitate din partea partenerilor ei occidentali. ”Ar fi”, a precizat el la canalul american de televiziune ABC, ”un mesaj important că NATO nu se teme de Rusia”.

Analiză: Summitul e precedat de frenetice discuții între decidenții alianței, despre cum să facă să nu accepte aderarea Ucrainei fără ca acest inept refuz să arate rău. (Vezi și analiza mai amplă a acestui blog).

Trupele ucrainene au realizat progrese pe frontul din Bahmut. Potrivit oficialilor din Kiev, forțele proprii au reușit să avanseze în flancul sudic al Bahmutului ocupat de ruși.

În cursul nopții, rușii au atacat Nikolaevul cu o rachetă S 300. Au fost bo,bardate și două localități ucrainene din regiunea Sumî.

Primarul legal al orașului ucrainean, în prezent ocupat de ruși, Melitopol, afirmă că rușii minează infrastructura critică din Zaporijjea.

Wizz Air și-a cerut iertare pentru îndepărtarea abuzivă dintr-un avion a unui veteran ucrainean cu dizabilități dintr-o cursă decolând la Tel Aviv.

9 iulie 2023 – anul 2 – ziua a 135-a zi a războiului (ziua 501 a războiului de la începutul său)

Update 22:30 Piesă cheie în schema înfometării bătrânilor în azilurile groazei pare să fi fost, potrivit Diicot, Andrei Răzvan Țicu, șef serviciu management de caz și monitorizare servicii sociale pentru persoane adulte cu dizabilități în cadrul DGASPC Ilfov. Țicu, proprietar al multor terenuri (18), case (6) și mașini (3), lua cadouri de la șeful grupului criminal organizat, Godei. Pe care Țicu îl numea: ”boss”. Hotnews reia investigațiile procurorilor Diicot, potrivit cărora Țicu și subalterna sa, Bianca Popa, le spuneau celor de la Asociața „Sfântul Gabriel cel Viteaz” ce să facă ”pentru a trece cu bine peste controale”, și ”cum să completeze actele care să arate că au tot personalul necesar”.

Un Putin ”furios” pare să-l fi debarcat de la cârma armatei pe generalul colonel Gherasimov. Mai mult canale de știri între care Daily Mail anunță demiterea putinistului în vârstă de 67 de ani. Demersul n-a fost confirmat oficial la Moscova. Dictatorul nu e la primul scurt-circuit mental. Putin i-a mai dat afară, în trecut, pe ”măcelarul din Mariupol”, generalul-colonel Mizințev, ca și pe generalul Rustam Muradov. Pare că Putin îi trece comanda forțelor ruse din Ucraina comandantului trupelor aeropurtate, Teplinski, în vîrstă de 54 de ani.

Practic, Putin îi cedează în acest punct lui Prigojin. Șeful mercenarilor Wagner criticase masiv establiushmentul militar și, nu înb ultimul rând, pe ministryul apărării, Șoigu, ca și pe șeful trupelor ruse din Ucraina, Gherasimov.

Update 22:00 Forțele ucrainene și-au continuat operațiunile în ciuda intenselor bombardamente rusești. Ar fi avut azi loc, potrivit Statului Major ucrainean, 27 de raiduri aeriene rusești și 37 de bombardamente de artilerie, de mortiere și din lansatoare multiple de rachete ale trupelor Moscovei, care au provocat morți și răniți în rândul populației civile. Bătălii crâncene au avut loc în zonele în care rușii își concentrează eforturile ofensive, în speță lângă Lîman, Bahmut, Avdiivka și Marinka. 

Analiză: așa cum arată lucrurile acum, Rusia a reușit să oprească în mare măsură contraofensiva ucraineană. Sau cât din ea a avut loc. Iar Ucraina riscă să-și piardă inițiativa pe câmpul de luptă și să ajungă iar vânatul trupelor lui Putin. Între altele pentru că nu are suficientă muniție, iar SUA și țările occidentale nu parvin s-o producă. Motiv pentru care SUA îi dau Ucrainei bombe cu dispersie, în ciuda vociferărilor agresive ale stângii progresiste de peste tot. Și pentru că Ucrainei nu i s-au dat arme esențiale, cum ar afi aviația, astfel încât Rusia se bucură de o superioritate aeriană pe care n-ar mai fi trebuit de mult s-o aibă. În plus, din inepție sau lașitate, Ucrainei nu i se va lansa o invitație clară de aderare la NATO, ceea ce trage perceptibil la pământ moralul eroicilor militari ucraineni. Înseamnă toate acestea că Ucraina va pierde războiul? Câtuși de puțin. Dar înseamnă că Vestul ar trebui să-și revizuiască urgent poziția, renunțând la abulie.

Update 21:30 SUA au declarat azi că au ucis vineri un lider al grupării teroriste statul islamic în Siria prin intermediul unei drone de tip Reaper, hărțuite de forțele ruse din zonă. Americanii l-au ucis pe Usama al-Muhajir, deși dronele lor au fost hărțuite de trei ori în tot atâtea zile, relevă oficialii din Washington, reluați de CNN.

Președintele SUA, Biden, e așteptat la Londra să confere cu premierul Rishi Sunak pe marginea contraofenivei ucrainene și a cererii ucrainene de garanții occidentale de securitate.

BBC, al cărei moderator rămas anonim solicitase imagini sexuale de la un adolescent și-a suspendat jurnalistul acuzat.

Update 17:15 O înfricoșătoare armă de foc rusească, TOS 1 – capturată de ucraineni e pusă la lucru împotriva rușilor:

Update 16:00 Premierul României, Ciolacu, a anunțat efectuarea de controale în toate centrele sociale. Nu am nicio milă pentru ticăloșii care au creat aceste azile ale groazei”, a spus premierul și liderul PSD, fără să sufle un cuvânt despre colega lui de partid și cabinet. Gabriela Firea e în aceste zile în gura presei și a unei mari părți a societății românești, de vreme ce unul din azilurile în discuție se afla în localitatea în care locuiește și în care primar e – nu de azi de ieri – soțul ei. În plus, propria ei soră, precum și o persoană extrem de apropiată din anturajul ei sunt suspectate de a-și fi încălcat flagrant datoria cu privire la aceste stabilimente, transformate în lagăre ale foametei, torturii și morții. Cu toate acestea, Gabriela Firea nu și-a asumat încă nicio răspundere și nu și-a dat demisia.

Update 13:00 Șoc în Germania. Un grup de circa 20 de tineri, în genere musulmani imigrați sau din familii de imigranți, a atacat cu sticle sparte oamenii dintr-o discotecă în care se derula, în Saxonia, o serbare a absolvenților examenului de bacalaureat. Au fost rănite mai multe persoane. Poliția a interpelat ulterior 12 bărbați cu vârste cuprinse între 19 și 35 de ani, care proveneau, potrivit cotidianului german Bild, din Siria, Turcia, Irak și Liban. Zece dintre ei au rămas în arest. Un incident similar s-a produs la Berlin, la alt bal de absolvire, unde au fost rănite opt persoane.

Update 12:00 Atacul rusesc criminal de ieri s-a soldat la Lîman cu cel puțin 9 victime omenești. Sunt cel puțin 12 răniți. Bombardamentul fusese executat cu lansatoare multiple de rachete.

În urma bombardamentelor rusești a izbucnit un incendiu de pădure în regiunea Harkiv.

Ucraina insistă ca la summitul NATO să i se ofere o invitație la aderare. Kievul stăruie că rușinea de la summitul Alianței din București, din 2008, când cancelara Angela Merkel și președintele Franței, Sarkozy, au blocat aderarea Ucrainei, Moldovei și Georgiei la NATO, propusă de președintele SUA, George Bush.

Rusia a recomandat summitului NATO să se ocupe de Centrala Nucleară de la Zaporijjea (care e sub controlul forțelor armate rusești), Moscova afirmând că, dacă s-ar ”întâmpla ceva” reactoarelor atomice, ar avea de suferit țările NATO din proximitate. Purtătoarea de cuvânt a ministerului lui Lavrov, Zaharova, a acuzat Ucraina că i-ar ”provoca sistematic pagugube” Centralei.

Polonia ar fi livrat recent Ucrainei, în secret, o duzină de elicoptere militare sovietice de tip Mi-24, relevă Wall Street Journal.

Forțele ucrainene realizează progrese la Bahmut”, a spus comandantul trupelor terestre ale Ucrainei, generalul Oleksandr Syrskyi. militarii săi continuă să avanseze, iar trupele ruse sunt pe alocuri izolate, a precizat generalul.

Serviciile secrete britanice ilustrează schimbările efectuate în timp în narațiunea serviciilor de propagandă și dezinformare ale Rusiei în siajul insurecției suspendate a lui Prigojin. Astfel, massmedia rusă a fost inițial surprinsă de puciul lui și a refuzat să transmită altceva decât programul obișnuit. După o vreme a început să vrea să ”corecteze”, respectiv să anuleze impresia, corectă, a pasivității forțelor armate ruse. Într-o a treia fază a început să-l discrediteze pe șeful mercenarilor Wagner.

BBC e implicat într-un nou scandal sexual de proporții. Un ”bine cunoscut” jurnalist de la BBC ar fi plătit din 2020 un adolescent pentru imagini sexuale. E vorba de zeci de mii de lire sterline.

Update 7:30 În timp ce Rusia e foc și pară din cauza eliberării și repatrierii prizonierilor ucraineni de la Azovstal ținuți captivi mai întâi de ruși, apoi, în baza unui acord cu Moscova și Kiev, de Turcia, luptele crâncene din estul și sudul Ucrainei au continuat. Rețelele semnalează în special ciocniri lângă Robotyne, în sud, precum și o revoltă a unor militari ruși de lângă Avdiivka. Soldații ruși se plâng de lipsă de hrană, apă și muniție.

Update 07:00 Germania se pregătește să blocheze accesul Ucrainei în NATO, afirmă Kiev Independent citând un înalt oficial al Alianței Nord-Atlantice reluat de publicația londoneză The Telegraph. Motivul sau pretextul acestui demers ar fi spaima că accesul Ucrainei în alianță ar antrena un război între Rusia și NATO.

Ce e în joc în războiul declanșat de Rusia preciziează șefa guvernului eston, Kaja Kallas:

Ieri, în 500-a zi de război. președintele Ucrainei, Zelenski, a decernat aproape 300 de titluri de erou al Ucrainei. Au fost, mai precis, 298.

Comandanții apărătorilor din Azovstal reveniți din Turcia, după ce au fost în prizonierat în Rusia, au anunțat că se întorc pe front.

Președintele Zelenski l-a numit pe Oleksii Pivnenko ca nou Comandant al Gărzii Naționale.

Godei Ștefan Cristian e, potrivit procuraturii, numele  patronului azilelor groazei, ai căror pacienți erau supuși unui program de înfometare și exterminare, după ce alimentaseră casele de bani ale rețelei prin pensiile și banii pe apartamentele și casele lor.

8 iulie 2023 – anul 2 – ziua a 134-a zi a războiului (ziua 500 a războiului de la începutul său)

Update 21:10 Polonia masează 1000 de militari la granița cu Belarusul, din cauza îngrijorărilor de securitate privind relocarea mercenarilor Wagner, în această țară vecină, notează Sky News, citând guvernul de la Varșovia.

Primii piloți ucraineni își vor începe instrucția pe avioane de luptă F-16, luna viitoare, în Marea Britanie.

Update 21:00 Faimosul cățel genist, Patron, a fost surprins astăzi de un bombardament rusesc, în timp ce demina o zonă de lângă Balakalia, regiunea Harkiv. Din fericire, colegul său uman a reușit să îl ducă la adăpost. Patron, decorat anterior de președintele Ucrainei, nu a fost rănit.

Update 20:45 SITUAȚIA MILITARĂ. Trupele ruse au încercat să avanseze în cinci direcții în regiunile Donețk și Lugansk, a informat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, în comunicatul de seară. Direcțiile de ofensivă ruse au inclus zonele Lîman, Bahmut, Avdiivka, Marinka și Șahtarske. Armata Moscovei a efectuat lovituri aeriene și a bombardat mai multe așezări din zonă.

Bilanțul civililor uciși în urma bombardamentului rus de sâmbătă dimineață, la Lîman, a ajuns la 8 morți și 13 răniți, a afirmat guvernatorul regional, Pavlo Kyrylenko.

Forțele ucrainene au înregistrat câștiguri teritoriale la nord și sud de Bahmut, a anunțat ministerul britanic al apărării, precizând că în ultimele șapte zile cele mai intense lupte din Ucraina, au avut loc în acest oraș din regiunea Donețk. Deși soldații ruși de la Bahmut se confruntă, cel mai probabil, cu un moral scăzut, și lipsă de coordonare tactică, Moscova ar putea trimite întăriri în zonă, deoarece pierderea Bahmutului este văzută drept inacceptabilă pentru Rusia, notează raportul oficialilor militari de la Londra.

Secretarul de stat britanic responsabil cu forțele armate, James Heappey, a declarat în Parlamentul britanic că pierderile umane înregistrate de armata rusă în războiul din Ucraina, au atins 220.000, incluzând soldați uciși și răniți.

Update 20:20 Decizia SUA de a trimite bombe cu dispersie Ucrainei a provocat un val de reacții în mediul online, dar și în cancelariile aliate. Marea Britanie și Spania au anunțat că nu pot accepta livrarea acestei muniții controversate și interzise printr-o Convenție în vigoare. Margarita Robbes, ministra apărării de la Madrid, a explicat că țara sa spune NU muniției interzise și DA, oricărui sprijin militar legal, acordat Ucrainei, relatează Kiev Independent.

Rishi Sunak a afirmat că Regatul Unit este semnatar al Convenției de la Dublin din 2008, care interzice utilizarea bombelor cu dispersie și nu poate susține decizia Washingtonului. SUA și Rusia nu se află între cele 108 țări care au semnat acordul. Nici România sau Ucraina nu figurează printre semnatare. Kievul a dat asigurări că nu va folosi bombele cu dispersie în zone aglomerate.

Aceste arme sunt extrem de eficiente împotriva fortificațiilor greu de pătruns, însă sunt deosebit de periculoase pentru populația civilă, mai ales când nu explodează la impact, ci ulterior, explică corespondentul internațional al Sky News, Alex Rossi.

Update 20:00 Cinci eroi ucraineni care au apărat Uzina Azovstal la Mariupol, în primăvara anului 2022, s-au întors acasă, după ce s-a aflat din septembrie, în Turcia. Potrivit Kiev Independent, 215 luptători de la Azovstal au fost eliberați din prizonieratul rus, la începutul toamnei trecute, fiind obligați, conform unei înțelegeri cu Ankara, să nu se întoarcă în Ucraina până la finalul războiului cu Rusia. Soldații au fost întâmpinați chiar de președintele Zelenski și echipa sa, după vizita liderului ucrainean la Istanbul și au călătorit în avionul prezidențial.

Kremlinul a răspuns violent sâmbătă după-amiază la anunțul trimiterii în Ucraina a celor cinci luptători ucraineni, acuzând Turcia că și-a încălcat promisiunea, relatează Sky News.

Update 13:15 La Istanbul, președintele ucrainean s-a rugat împreună cu Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, în Catedrala Sfântului Gheorghe, din cartierul Fanar. Zelenski a publicat pe Twitter imaginile din biserica ortodoxă și i-a mulțumit călduros Patriarhului Bartolomeu pentru susținerea spirituală a poporului ucrainean și a Ucrainei și pentru rugăciunile sale pentru pace și întreaga lume. În mod tradițional, patriarhul Constantinopolului este considerat primus inter pare în lumea creștin ortodoxă.

În cursul mandatului său, Patriarhul Bartolomeu a susținut aucefalia Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, înființată cu binecuvântarea sa, în 2018. Mai mult, înaltul prelat ortodox a avut poziții clare de condamnare a Rusiei și a bisericii sale care susține războiul din Ucraina. PF Bartolomeu este de ani de zile țința unor atacuri furibunde din partea propagandei ruse, venite pe filieră religioasă, care încearcă să îi erodeze autoritatea.

VIDEO-ul zilei

8 iulie 2023. Ziua 500 de război. 8700 de civili uciși, între care peste 400 de copii, fără a putea evalua numărul persoanelor omorâte în teritoriile ocupate. 700 de atacuri asupra unităților medicale, spitale și clinici. Ministerul britanic al apărării a lansat un clip video care comemorează cele 500 de zile ale războiului din Ucraina.

Update 13:00 În cea de-a 500 zi de război, președintele Ucrainei a vizitat Insula Șerpilor din Marea Neagră, devenită un bastion al libertății și luptei împotriva invadatorilor ruși, după rezistența eroică a militarilor ucraineni de anul trecut, care au refuzat să se predea. Zelenski a fost însoțit de șeful său de cabinet, Yermak. După patru luni de ocupație, trupele invadatoare ruse s-au retras de pe insulă, abandonând obiectivul.

“Sunt recunoscător tuturor celor care au luptat aici împotriva ocupanților. Am comemorat eroii care și-au dat viața în această bătălie – una dintre cele mai importante din timpul războiului. Glorie tuturor celor care luptă pentru securitate în Marea noastră Neagră!”, a scris pe Twitter, liderul de la Kiev.

Update 12:45 Furioasă pe iminenta aderare a Suediei la NATO, Moscova amenință. “Armele Rusiei pot fi îndreptate spre Suedia dacă aceasta se alătură NATO”, a declarat ambasadorul rus la ONU și fostul ministru adjunct de externe, Ghenadi Gatilov,într-un interviu pentru ziarul Svenska Dagbladet. Diplomatul care a lansat amenințarea asupra Stockholmului, din partea guvernului său, a mai spus că “aderarea Suediei la NATO este o greșeală”. “Nu ne vom uita la Suedia cu aceiași ochi ca înainte”, a avertizat Gatilov.

Update 12:30 Bombardament sângeros asupra civililor din Lîman. Cel puțin șase persoane au fost ucise și cinci au fost rănite într-un atac rusesc asupra orașului Lîman, a declarat guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko. O zonă rezidențială din micul oraș estic, aflat pe linia frontului, a fost lovită, iar poliția este încă la fața locului, informează Sky News. În urma atacului au fost avariate o casă și un magazin.

„În jurul orei 10 dimineața, rușii au lovit orașul folosind lansatoare multiple de rachete, vizând sectorul privat”, a scris Kyrylenko pe Telegram.

Tot în regiunea Donețk, o persoană a fost ucisă și alte două sunt date dispărute, după ce acoperișul unei centrale termice s-a prăbușit, notează Ukrainska Pravda, precizând că locul suferise avarii anterioare din pricina bombardamentelor rusești.

Update 12:00 Aflat vineri seara la Ankara, unde s-a întâlnit cu șeful statului turc, Recep Tayyip Erdogan, Volodimir Zelenski a declarat că a discutat prelungirea Acordului privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, reconstrucția Ucrainei, dar și aderarea țării sale la NATO. În conferința de presă de după reuniunea celor doi președinți, Erdogan a afirmat textual că Ucraina merită să facă parte din Alianța NordAtlantică, fără a da alte detalii.

Marți, 11 iulie, la Vilnius debutează Summitul NATO unde Suedia speră să primească undă verde de la Turcia, pentru aderare, în timp ce Kievul dorește un plan clar de securitate și intrare în Alianță. În ciuda apelurilor președintelui Zelenski din ultimele zile către Joe Biden, acesta din urmă a afirmat noaptea trecută că Ucraina nu este pregătită să intre în NATO.

Erdogan a anunțat că Vladimir Putin va vizita Turcia în august pentru discuții privind invazia rusă în Ucraina și Acordul pentru cereale, girat de Turcia, relatează Ukrainska Pravda.

7 iulie 2023 – anul 2 – ziua a 133-a zi a războiului

Update 21:00 O explozie de proporții a avut loc la o fabrică de explozibile din Rusia provocând morți și răniți. Deflagrația s-a soldat cu cel puțin 6 morți și doi răniți, relevă Ukrainska Pravda, citând agenția rusă de știri, TASS, o oficină a Kremlinului.

La Washington, perplexitate: s-a găsit cocaină la Casa Albă. Și anume în aripa de vest, unde locuiește și Hunter Biden. În mod bizar, presa mainstream occidentală trece în mare măsură știrea sub tăcere.

Update 19:10 Obuziere slovace Zuzana de la Zuzana, președinta Slovaciei. Lidera de la Bratislava a anunțat livrarea a 16 sisteme de artilerie Zuzana forțelor ucrainene, relatează Ukrainska Pravda. Mai mult, cele două țări vor începe o colaborare în domeniul producerii de obuziere, a mai spus Zuzana Čaputová în timpul unei conferințe de presă comune cu președintele Zelenski, care a sosit în Slovacia, vineri după-amiază.

Update 19:00 Un atac cu rachete rusești S-300 a vizat un obiectiv de infrastructură din orașul Zaporijjea, declanșând un incendiu, a anunțat guvernatorul regional, Yurii Malașko, reluat de Kiev Independent. Din fericire, nu s-au înregistrat victime și nici persoane rănite, relatează aceeași sursă. Echipele de intervenție se află la fața locului pentru stingerea focului.

Update 17:30 NATO cosmetizează refuzul primirii Ucrainei. Ar urma, potrivit șefului Alianței, Stoltenberg, să se adopte la summitul de la Vilnius, un ”pachet în trei părți”, menit să apropie Ucraina (de NATO)”. Nu e clar ce înseamnă acest pachet, în afară de faptul că Ucraina nu va fi invitată la Vilnius să adere.

Update 16.30 Germania a semnalizat înțelegere pentru livrarea de bombe americane cu dispersie, cerute de Ucraina. Germania ratificat interdicția acestor arme cu fragmentație. SUA nu. Purtătorul de cuvânt guvernamental, german, Hebestreit, a spus că Rusia folosește de mult această muniție (într-un război de agresiune), iar Ucraina ar folosi-o, dacă o primește, pentru apărarea teritoriului și poporului ei. Șefa ecologistă a diplomației germane, Baerbock, se pronunțase negativ în reacție la eventualitatea furnizării de asemenea bombe.

Elita politică de stânga germană se arată șocată de faptul că partidul populist de dreapta, AFD, a depășit în sondaje principalul partid guvernamental, SPD, și talonează CDU cu aproximativ 20% în întreaga Germanie (și conduce detașat partidele, cu aproximativ 34-35%, de pildă în Turingia) , principalul partid al opoziției germane. pe creștin-democrați îi scindează întrebarea dacă e cazul sau nu să coopereze cu acest partid. Șeful CDU, Merz, a exclus această colaborare, dar ample segmente ale partidului judecă această poziție ca fiind o eroare.

Update 16:15 Experții IAEA continuă să nu primească de la ruși dreptul de a inspecta acoperișul reactorului 4 al Centralui Nucleare de la Zaporijjea.

Analiză: Pe acest acoperiș forțele de ocupație au instalat pachete suspecte, vizibile din satelit. Estimp Moscova, care controlează toată Centrala și teritoriul din jur, pretinde că ucrainenii ar ”pregăti un atentat terorist“ (împotriva propriului teritoriu și propriei populații). Or, regula notorie a regimului de la Kremlin (ca și a altor executive totalitare) este, din timpuri comuniste, că, dacă Moscova își acuză inamicii de vreo faptă rea, vor s-o comită chiar stăpânii Rusiei.

Președintele Ucrainei vizitează Slovacia. Zelenski s-a aflat la Praga, înainte de a pleca la Bratislava.

Update 16:00 SUA suspectează existența mai multor ”Prigojini”. Pare că șeful mercenarilor Wagner are sosii, afirmă un reprezentant al Pentagonului, citat de New York Times. Nu se știe unde e acum. E probabil ca dictatorul rus să-l vâneze. Satrapul lui Putin din Minsk, care ar fi trebuit să-l găzduiască, s-a ”spălat pe mâini” (ca Pilat, dacă Prigojin ar fi fost mesia, iar el procurator roman) luând distanță de protejatul său și a declarat că șeful mercenarilor nu e în Belarus, ci la Petersburg sau Moscova.

Update 12:30 Premierul Marcel Ciolacu a solicitat demiteri și demisii în lanț în chestiunea azilelor groazei. Groază, nu în ultimul rând pentru familiile românești cu vârstnici: ”cred că acest grup infracțional organizat, cu complicitatea unor funcționari, trebuie să răspundă cât mai repede”, a spus el.

Analiză: Nu e clar deloc dacă Ciolacu i-a cerut demisia și colegei sale de cabinet, Gabriela Firea, respectiv anturajului ei, persoane bănuite de implicare puternică în acest extrem de scandalos dosar al azilelor de bătrâni care și-au torturat, flămânzit, îmbolnăvit și exterminat cu zile pacienții, luându-le banii spre a se căpătui. Și dacă, așa cum pare, premierul României care e și liderul PSD, din care fac partea Firea și soțul ei, primarul localității implicate, Voluntari, nu a cerut aceste demisii, se pune problema: de ce nu le-a cerut?

Update 11:30 Unitățile ucrainene au avansat un kilometru pe frontul de la Bahmut, relevă Serhii Cherevatyi, purtătorul de cuvânt al forțelor armate răsăritene ale Ucrainei. Militarii ucraineni mențin presiunea pe trupele defensive rusești existente în zonă, a spus el. La Bahmut sunt staționate în special trupe de elită rusești, aeropurtate. Luptele cele mai aprige se dau în suidul și nordul Bahmutului. În răstimp, forțele ucrainene și-au consolidat apărarea în zonele în care au avansat lângă Bahmut, la Kișciivka.

Potrivit unor surse ca Brennpunkt UA, ucrainenii au eliberat în iunie 200 de kilometri pătrați. Rusia mai ocupă 15,5% din nteritoriul ucrainean, afirmă această sursă, citând War_Mapper.

Numărul rușilor uciși sau scoși din luptă de la invazie încoace în Ucraina se apropie, potrivit Statului Major ucrainean, reluat de Kiev Independent, de 233.000 de oameni. Militarii ruși au mai pierdut peste 4000 de tancuri, aproape 8.000 de blindate de luptă, alte aproape 7.000 de vehicule militare și speciale, aproape 4.400 de sisteme de artilerie, aproape 700 de lansatpare multiple de rachete, peste 400 de sisteme antiaeriene, 315 avioane militare, 309 elicoptere, aproape 3.700 de drone și 18 nave.

Ieri, serviciile secrete britanice au semnalat dislocarea în sudul și estul Ucrainei, a unor unități din întreaga Rusie, în special ale armatei a 58-a, care e staționată de regulă în Caucaz, ca să facă față contraofensivei ucrainene din Zaporijjea. În apropiere de Bahmut, în regiunea Donețk, se află trupe de pușcași marini și militari ai Armatei a 5-a combinate.

Cehia va livra Ucrainei elicoptere de luptă și muniție, precum și simulatoare de zbor pentru instrucția piloților. Nexta transmite știrea difuzată de președintele Cehiei, Petr Pavel.

Tot Nexta semnalează deschiderea, în România, a unui ”centru de antrenament pentru piloții de F16 ai țărilor NATO și partene, inclusiv ai Ucrainei”.

Estonia cere un ”roadmap clar”, o foaie clară de parcurs pentru accesul Ucrainei în NATO, a reliefat ministrul eston al apărării, Hanno Pevkur.

Numărul victimelor crimei de război comise de Rusia prin bombardarea celor 50 de case din Lviv (Lvov/Lemberg) în vestul Ucrainei a crescut la 10. Alți patru civili au fost uciși în cursul nopții , 17 oameni fiind răniți de atacurile cu drone ale Rusiei. Apărarea a doborât 12 din cele 18 drone iraniene expediate de ruși să omoare civili și militari ucraineni.

Imagini din satelit, publicate de Sky News, documentează obiectele misterioase amplasate de ruși pe acoperișul unui reactor atomic al Centrale Nucleare de la Zaporijjea (CNZ). Imaginile acoperișului celui de-al 4-lea reactor pe care sunt obiectele suspecte au relansat revendicările adresate Rusiei să permită accesul neîngrădit al experților IAEA la întreaga Centrală.

Președintele Ucrainei, Zelenski, urmează să se întâlnească la Istanbul cu omologul său turc, Erdogan. În prim plan e acordul pe cereale, care va expira în curând și pe care Rusia dă semne să nu-l prlungească deși știe că interdicția exporturilor de grâne ucrainene va amplifica o foamete mortală în lume.

Parlamentul olandez a recunoscut Holodomorul, înfometarea sistematică și exterminarea de către Moscova, sub Stalin, a milioane de ucraineni, ca genocid.

Ministrul german al sănătății intenționează să impună prin lege o nouă interdicție. Ar urma să fie interzis fumatul în mașini în care se află copii sau femei gravide.

Update 02:30 Lupte grele în Ucraina. ”Avem inițiativa” în ciuda progresului lent, pe front, a insistat Președintele Ucrainei, Zelenski, la conferința de presă comună ținută cu omologul său ceh, generalul Petr Pavel. Înaintăm, spre deosebire de ruși, care se retrag, a precizat la Praga liderul din Kiev.

6 iulie 2023 – anul 2 – ziua a 132-a zi a războiului

Update 22.30 Masiv atac ucrainean aparent pe toată lățimea frontului la Robotyne, în sud, pe direcția Tokmak, localitate din regiunea Zaporijjea pe drumul spre Melitopol și Berdiansk, relatează bloggeri militari ruși.

Update 22:00 Rusia face eforturi uriașe să-i disloce pe apărătorii ucraineni din pozițiile lor defensive de la Lîman. Concomitent, trupele de ocupație au lansat azi, potrivit Statului Major ucrainean, 41 de raiduri aeriene și 42 de atacuri și bombardamente asupra forțelor armate și civililor Ucrainei. Atacuri masive ar fi avut loc asupra regiunilor Herson și Harkiv, efortul militar principal al forțelor ruse concentrându-se în ofensivele de la Lîman, Bahmut, Avdiivka și Marinka, un de s-au produs 20 de ciocniri directe între combatanții celor două părți.

SUA vor livra Ucrainei și bombe cu dispersie. Aceste arme cu fragmentație fac parte, potrivit agenției Reuters și postului NPR, din noul pachete de ajutoare militare pregătite de Pentagon pentru Ucraina.

Turcia islamistă a lui Erdogan slăbește în continuare Alianța Nordatlantică, întrucât blochează și pe mai departe aderarea Suediei la NATO. O întâlnire a miniștrilor de externe și șefilor serviciilor de informații ai Suediei, Turciei și Finlandei la cartierul general al NATO de la Bruxelles s-a terminat fără rezultate pozitive. Ankara insistă că n-ar ști dacă aderarea Suediei ar întări Alianța sau nu”, dixit ministrul de externe turc Hakan Fidan.

Regatul Unit trece la sancționarea Iranului pentru ajutorul militar acordat Rusiei. Nu e clar de ce măsura anunțată de Londra împotriva regimului islamist de la Teheran se ia abia acum.

În Renania de Nord Vestfalia, cel mai întins și populat land din Germania, au fost arestați șapte prezumtivi teroriști islamiști din fosta URSS. Resortizanții Kîrgistanului, Turkmenistanului și Tadjikistanului ar fi plănuit atacuri teroriste.

Update 21:00 După vizita efectuată în Bulgaria (nu însă, aparent, și în România) Președintele Zelenski a plecat, surprinzător, la Praga, semnalează presa ucraineană. Zelenski a afirmat azi, în Bulgaria, că nu ar fi uimitor ca un șef de trupe ca fondatorul grupului Wagner, sau liderul cecen Ramzan Kadîrov, să mărșăluiască spre capitala Rusiei și să pătrundă în ea. Pentru că ”actualul lider al Rusiei, Putin, e prea slab ca să-și mai poată apăra capitala de propriii lui combatanți.” Zelenski mai crede că s-a produs o sciziune în societatea rusă, că verticala puterii s-a năruit, dictatorul e anemiat și că a sosit timpul ca lumea să exercite presiuni mai ample asupra lui.

În timpul vizitei la Sofia, Zelenski s-a văzut nevoit să-l pună la punct pe omologul său bulgar, pro-rus. Președintele Rumen Radev afirmase anterior, referindu-se la războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina că nu ar ”exista soluție militară la acest conflict”. Zelenski l-a întrebat, în replică, de ce numește războiul ”conflict” și ce ar face el dacă rușii ar lua cu asalt și ar invada Bulgaria? I-ar spune: ”Putin, te rog înșfacă teritoriul bulgăresc?”. Zelenski a răspuns în locul lui Radev: ”Nu, ca președinte adevărat, sunt sigur că n-ați permite ca independența țării dvs să facă obiectul unor compromisuri”.

”Ocean Gate Expeditions“, firma al cărei submersibil ”Titan” a implodat cu cinci oameni la bord în apele Atlanticului, lângă epava Titanicului, și-a încetat activitatea.

Update 18:15 Unde e Prigojin acum? Pare a fi din nou în Rusia. În speță la Petersburg, ori poate iar la Moscova, cel puțin conform declarației articulate joi de satrapul din Minsk al lui Putin, Lukașenko. Potrivit lui, nu e clar dacă mercenarii Wagner se vor instala în Belarus. Televiziunea de stat rusă, un hub al propagandei Kremlinului, a declanșat la canalul Rossia 1 un masiv atac la adresa prezumtivei corupții și bogății (sporite de lăzi de bani și de lingouri de aur) ale șefului mercenarilor Wagner.

Update 18:00 BBC și-a cerut iar iertare, după un nou derapaj antisemit al postului britanic. O jurnalistă pesemne pro-palestiniană sugerase anterior, într-un interviu cu fostul premier Naftali Bennet, enormitatea, potrivit căreia ”forțele israeliene” ar fi ”fericite să omoare copii”.

Update 17:30 Bulgaria și Ucraina și-au intensificat masiv cooperarea militară. Și cu România ce e? Bulgaria și Ucraina și-au ameliorat net colaborarea în domeniul militar și al relațiilor dintre ministrele apărării și serviciile secrete. Asta reiese dintr-o notă apărută în Ukrainska Pravda, pe marginea detaliilor furnizate de președintele Ucrainei Zelenski, despre convorbirile sale cu premierul bulgar Nikolai Denkov. Ministerul sofiot al apărării a anunțat recent că Bulgaria prepară un pachet de ajutoare militare pentru Ucraina.

Experții IAEA sunt tratați de ruși ca ostateci la Central Nucleară de la Zaporijjea și nu primesc decât informații controlate, exclusiv de la ocupanții Moscovei din Centrală, relevă un angajat al CNZ acordat site-ului Suspilne. Accesul lor la varii zone și libertatea lor de mișcare sunt limitate de ruși, a precizat el, cerând să nu i se divulge identitatea, după cum relevă Ukrainska Pravda.

Update 16:20 Negocieri secrete între SUA și Rusia privind Ucraina ar fi avut loc în aprilie, dezvăluie televiziunea americană NBC, reluată de Sky News. Oficialii și experții americani implicați în aceste discuții secrete cu partea rusă condusă de Serghei Lavrov, au refuzat să comenteze știrea. Întâlnirea ar fi avut loc în luna aprilie, la New York, și ar fi vizat un potențial acord pace, în Ucraina.

Alături de ministrul de externe al Rusiei, Lavrov, a stat Richard Haass, un fost diplomat și președintele în exercițiu al Council on Foreign Relations, au declarat sursele diplomatice citate sub anonimitate de NBC. Grupului i s-au alăturat expertul în afaceri europene, Charles Kupchan, și expertul pe Rusia, Thomas Graham, ambii foști oficiali ai Casei Albe și ai Departamentului de Stat care sunt membri ai instituției conduse de Haass.

Nu se știe dacă partea ucraineană a știut că o astfel de reuniune privind soarta sa a avut loc, chiar în timp ce Kievul cerea insistent asistență militară pentru a începe contraofensiva, în scopul eliberării teritoriului său.

Update 16:00 Toți ochii s-au îndreptat spre Bahmut, unde soldații ucraineni au înregistrat succese în cucerirea unor poziții ruse. Iată cum se prezintă situația militară din Ucraina, în ultimele 24 de ore:

  • Potrivit raportului ISW de astăzi și a bloggerilor militari, armata Kievului a cucerit înălțimile localității Klișciivka, aflată la doar 7 km sud-vest de Bahmut.
  • Se dau bătălii grele în tranșeele de la Klișciivka, implicând, potrivit cifrelor obținute de jurnalistul Julian Roepcke, aproximativ 200 de soldați.
  • Forțele de apărare ale Kievului au efectuat operațiuni contraofensive în cinci sectoare ale frontului – Bahmut, Lîman, Avdiivka, Donețk și Zaporijjea – în cursul zilei de miercuri, 5 iulie, reușind să înregistreze câștiguri în unele zone.
  • Armata ucraineană a efectuat o serie de lovituri cu rachete vizând pozițiile rusești aflate de-a lungul întregului front. Operațiunile au avut loc noaptea trecută, conform Institutului pentru Studierea Războiului.
  • Trupele ruse au continuat operațiunile ofensive de-a lungul liniei Kupiansk-Svatove, în timp ce unități ruse și ucrainene se înfruntă în jurul Kreminnei.

Update 15:30 Rusia va organiza „alegeri” în partea ocupată a regiunii sudice, Herson. Potrivit Kiev Independent, alegerile ilegale se vor desfășura în perioada 8-10 septembrie, după cum a avertizat Iurii Sobolevskyi, viceșeful Consiliului Regiunii Herson.

Update 15:15 Ce se întâmplă în Ucraina nu este război, este un lucru malefic, a declarat fostul vicepreședinte republican, Mike Pence, în emisiunea Hugh Hewitt Show. Reluat de Kiev Independent, Pence, care aspiră la un mandat de președinte al Statelor Unite, a afirmat că țara sa va fi nevoită să lupte, cu soldați pe teren, împotriva Rusiei, dacă Ucraina va fi înfrântă. „Nu am nicio îndoială că, dacă Vladimir Putin ocupă Ucraina, nu va trece prea mult timp… până când armata rusă va trece o frontieră, unde va trebui să ne trimitem bărbații și femeile să lupte împotriva lor”, a spus Mike Pence, făcând referire la articolul 5 din tratatul de apărare colectivă a NATO.

Pence a vizitat Ucraina, inclusiv Bucea și Irpin, la 29 iunie, și a deplâns crimele comise de armata rusă, precum și copiii răpiți de Moscova, al căror număr este estimat la 19.500. Candidatul republican susține continuarea sprijinului militar pentru Ucraina și face parte din grupul conservatorilor care susțin Kievul.

Update 15:00 Moscova continuă bombardamentele asupra Ucrainei. O gară din regiunea Harkiv a fost distrusă în jurul orei locale 11, de obuzele armatei rusești. Atacul rusesc a distrus gara „Odnorobivka” din districtul Bohoduhiv (regiunea Harkiv), a informat Procuratura regională, citată de Kiev Independent. Din fericire, nu s-au înregistrat victime.

Update 14:45 Dictatorul belarus Alexander Lukașenko susține că fondatorul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, s-a întors în Rusia, a informat Reuters pe 6 iulie. “În ceea ce îl priveşte pe Prigojin, el se află la Sankt Petersburg. Nu se află pe teritoriul Belarusului”, a declarat Lukaşenko reporterilor. El a precizat, totuși, că oferta sa anterioară către mercenarii Wagner de a veni în Belarus rămâne încă valabilă.

Miercuri, 5 iulie, presa rusă relatase că șeful mercenarilor Wagner ar fi sosit la Sankt Petersburg la 4 iulie pentru a-și primi înapoi armele confiscate în timpul raidului asupra casei sale. Între ele, figurau mai multe puști și arme semi-automate, inclusiv un pistol Glock primit cadou de la Serghei Șoigu.

Întrebarea momentului: de ce ar fi devenit Putin atât de generos cu un om pe care l-a acuzat de terorism și care a organizat un puci pentru a-l da jos din funcție? Dictatorul rus este recunoscut pentru numărul uriaș de asasinate și tentative de asasinat asupra jurnaliștilor, disidenților, oameni de afaceri și alte persoane, pe care Rusia l-a dobândit sub conducerea sa de peste 2 decenii.

Update 11:15 Uite bomba, nu e bomba. Propaganda Kremlinului pare să fi inventat noi viclenii. Rușii au instalat noi obiecte suspecte pe acoperișurile reactoarelor Centralei Nucleare de la Zaporijjea, alimentând îngrijorările ucrainenilor care dau alarma. Când apar inspectorii IAEA, pachetele au dispărut ca prin farmec, dacă nu cumva se dovedesc inofensive. Astfel, oficialii ucraineni strigă lupul ca Petrică, iar sătenii globali dau semne să se plictisească rău și să nu mai răspundă apelurilor unor autorități din Kiev aparent ”iresponsabile”. Ca ciobănașul din poveste.

Update 10:45 Devastările criminale de dimensiuni fără precedent de la Lviv au fost efectuate de ruși cu 10 rachete de croazieră, din care apărarea ucraineană a doborât șapte. Sunt patru morți și 34 de răniți confirmați. Secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović-Burić, a condamnat atacul asupra civililor din Lviv.

Mai puțin se vorbește de pisarea cu bombe și obuze ruse a regiunii Sumî, bombardată în ultimele 24 de ori de ruși de nu mai puțin de 279 de ori! Deasupra Nikolaevului, apărarea antiaeriană a doborât 8 drone ruse de fabricație iranină.

Președintele Ucrainei, Zelenski, a reliefat că ofensiva ucraineană e frânată de puternicele instalații defensive ale Rusiei și și-a exprimat regretul că armele occidentale n-au venit mai rapid, astfel încât contraofensiva să fie lansată mai devreme.

Pentru a avansa în contraofensiva din sud, frânată considerabil de câmpurile de mine și tranșeele construite eșalonat, pe o adâncime de până la 40 de kilometri, Ucraina ar avea mare nevoie de bombe cu dispersie. Potrivit presei americane, SUA ar putea decide în această săptămână dacă aprobă cererea Ucrainei de a i se da astfel de proiectile.

Numărul militarilor ruși uciși în Ucraina ar fi depășit, potrivit Statului Major ucrainean, 232.000 de oameni. Din aceștia, 600 ar fi fost scoși ieri din luptă, pe fronturile ucrainene.

Putin a mințit iar. Mai nou, s-a răzgândit. Dictatorul rus îi promisese lui Prigojin solemn că se închide investigația în nefăcutele lui. Potrivit Sky News, canalul tv Rossiya-1 TV a lansat furioase atacuri la adresa lui Prigojin, înfățișând lăzi de bani și lingouri de aur, despre care propaganda moscovită pretinde, pe drept sau pe nedrept, că i-ar aparține șefului mercenarilor Wagner, acuzat de reporter de ”ipocrizie” pentru că inamicul lui Putin a acuzat de corupție ministerul de război al lui Șoigu. Comentariul documentarului difuzat afirmă că nici vorbă nu este să se fi închis investigația în dosarul șefului mercenarilor Wagner.

Update 10:30 Nouă și devastatoare crimă de război rusă la Lviv, nu departe de granița polono-ucraineană. Un atac rusesc cu rachete de croazieră a distrus ori avariat peste 50 de apartamente, provocvând mulți morți și răniți în rânduril civililor din locuințe. Bombardamentul a avut loc la ora 7 dimineața, ora locală. Un bilanț provizoriu anunță 4 decese confirmate.

Societatea Nucleară Americană, reluată de Sky News, nu vede posibilitatea scăpării de radiații, indiferent cât de rău ar scenariul unei avarieri a Centralei Nucleare de la Zaporijjea care s-ar materializa. IAEA a cerut rușilor care ocupă perimetrul accesul la reactoarele 3 și 4 ale Centralei Atomice de la Zaporijjea, după rapoartele privind instalarea de explozibile pe acoperișurile lor. Potrivit IAEA, accesul la reactoaare ”e esențial”.

5 iulie 2023 – anul 2 – ziua a 131-a zi a războiului

Update 22:45 ”Summitul NATO de la Vilnius e decisiv pentru securitatea Europei, a spus președintele Ucrainei, Zelenski. Italia și Polonia cer ca NATO să-i acorde la apropiatul summit din Vilnius Ucrainei garanții reale de securitate. Și în Germania lucrurile au început să se miște. Șeful Comisiei de Politică Externă al Bundestagului, social-democratul Roth, a lansat o propunere nouă. El a ironizat ideea de a i se condiționa Ucrainei accesul în NATO de o ”pace perfectă”. Pentru o admitere în Alianța Nordatlantică ar fi suficientă cooptarea în NATO a acelor părți ale teritoriului controlate în mod cert de Kiev și doar ele ar beneficia de activarea articolului 5 al într-ajutorării militare, stipulat de Tratatul pactului defensiv occidental, a declarat Roth săptămânalului Die Zeit.

Analiză: Condiționarea accesului Ucrainei la NATO și consecințele eventualei ei aderări

Norvegianul Stoltenberg, secretarul general al Alianței, căruia i s-a prelungit pentru a doua oară mandatul de șef al pactului defensiv nordatlantic, a rămas cantonat în vechea mantră. El a declarat, inexplicabil, că aderarea Ucrainei la NATO n-ar fi, chipurile, ”posibilă”, decât după sfârșitul războiului de agresiune al Rusiei.

Ceea ce ar însemna că i s-ar acorda Moscovei un drept de veto asupra accesului Ucrainei în alianță. Ar fi suficient ca Rusia să nu înceteze războiul, spre a împiedica aderarea Kievului.

Implicit, i s-ar aloca de bunăvoie Rusiei un drept de veto nu doar asupra deciziilor Ucrainei suverane, ci și asupra hotărârilor NATO, ceea ce ar reduce la ridicol și ar decredibiliza profund și durabil Alianța, Vestul și democrațiile lui, slăbind capacitatea tuturor de a descuraja viitoare agresiuni.

În fine, ar fi o rețetă sigură de eternizare a războiului ruso-ucrainean. Stoltenberg n-a adoptat însă această atitudine absurdă de capul lui. L-au forțat unele state ale alianței, între care, mai ales, SUA.

E greu de înțeles cum poate o administrație americană să fie atât de lașă, sau de ineptă, încât să nu înțeleagă un adevăr elementar: continuarea condiționării aderării Ucrainei la NATO de sfârșitul războiului iscat de ruși nu promovează securitatea nimănui, ci dimpotrivă. O compromite, potențial, pe a tuturor, prelungind inutil un război care s-ar termina a doua zi după aderarea necondiționată a Ucrainei la NATO. Pentru că, slăbită cum e, Rusia lui putin nu ar îndrăzni să mai tragă un singur foc de armă.

Update 22:30 Spionii ruși în Transnistria. Există cazuri în care „persoane sub statut de diplomaţi ai Federaţiei Ruse, repede ajung pe malul stâng al Nistrului, în Transnistria, şi acolo numai de diplomaţie nu se ocupă”, a afirmat miercuri preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, agenți Agerpres. De ce nu sunt expulzați? Potrivit lui Grosu, ”…noi ştim despre lucrul ăsta şi ei ştiu că noi ştim despre lucrul ăsta. Acuma, da, noi o să facem bineînţeles o evaluare a volumului de lucru pe care îl au ei aici şi o să venim cu o decizie în acest sens”. Fapt este că autoritățile Republicii Moldova nu controlează decît parțial propriul teritoriu, ocupat în parte de rușii Armatei a 14-a.

Update 18:00 The Economist a publicat o listă cu țările europene care, deliberat sau fără să știe, devin complicii Rusiei. Lista se numește „Idioții utili ai lui Vladimir Putin”. Între acestea figurează la loc de cinste: Ungaria, Austria, Grecia, Turcia, Serbia și Elveția. Rolul politicienilor pro-ruși precum Marine Le Pen, Robert Fico, Matteo Salvini și alții a fost evidențiat separat, în articolul publicației financiare. The Economist a ridicat și problema politicienilor și a altor figuri publice, care atât în Germania, cât și în Anglia (n.r. dar și în România) au participat cu entuziasm, chiar și în această primăvară la recepțiile date de ambasadele ruse în capitalele europene, cu ocazia zilei naționale a Rusiei.

Update 17:30 IAEA afirmă că n-ar fi găsit indicii privind minarea Centralei Nucleare de la Zaporijjea, dar le-a recomandat locuitorilor din zonă să ”rămână vigilenți”, relevă Ukrainska Pravda.

Update 15:00 Armata ucraineană întărește apărarea din nordul țării. Comandamentul rus a efectuat ample masări de trupe în nordestul Ucrainei. Președintele Zelenski s-a întâlnit azi cu șefii instituțiilor sale de forță și principalii comandanți ai armatei, dând ordin să se acorde prioritate Centralei Nucleare de la Zaporijjea. Concomitent, președintele vrea sporirea producției ucrainene de arme și muniții și accelerarea reparării echipamentului și blindatelor occidentale.

Ieri, artileria ucraineană a distrus, după cum informează Julian Röpcke de la Bild, un uriaș arsenal rusesc la Makiivka, într-un bloc neterminat, din partea ocupată de ruși a regiunii Donețk, la 11 kilometri în spatele frontului. La ce arme e obligată să recurgă Rusia, între timp, date fiindu-i pierderile uriașe din Ucraina? La străvechi tancuri sovietice:

Update 14:00 Consilierul președintelui Zelenski, Podolyak, a criticat fără echivoc IAEA. Munca instituției nucleare internaționale conduse de Rafael Grossi e fără efect, a spus el. Potrivit guvernului din Kiev, reluat de DLF, Grossi are la dispoziție pârghii prin care să exercite influență asupra Rosatom – agenția atomică a statului rus – și să silească Rusia să-și retragă trupele de la Centrala Nucleară din Zaporijjea, forțând și eliminarea minelor amplasate în zonă.

Update 11.30 Măsură anticenzură a justiției americane. Un judecător federal de peste ocean a ordonat guvernului american și instituțiilor din subordinea administrației de stânga din Washington, ca FBI-ul, să-și limiteze contactele pe teme de ”online content”, de conținut online, cu rețelele sociale. Poliția federală americană a determinat aceste rețele să introducă măsuri de limitare a liberei expresii și opinii. Guvernului Biden i se cere să nu mai facă o anticonstituțională poliție (politică) în rețele.

Update 11.00 Președintele Ucrainei, Zelenski, a avertizat din nou că Rusia proiectează ”o provocare”, în speță avarierea Centralei Nucleare de la Zaporijjea. Potrivit șefului statului ucrainean, rușii au plasat explozibile pe acoperișuri.

Forțele aeriene ucrainene anunță că au doborât 26 de drone rusești (de fabricație iraniană) în cursul nopții trecute. Ieri, trupele Kievului afirmă că ar fi înaintat 2 kilometri în diverse direcții ale fronturilor, scrie Kiev Independent.

Update 10:00 Israelul și-a încheiat oficial operațiunea anti-teroristă din Jenin. Luptele s-au soldat cu moartea unui militar israelian și a 12 teroriști palestinieni. Ar fi fost răniți, potrivit părții palestiniene, 120 de oameni. Acțiunea a încercat să pună capăt transformării taberei de refugiați din orașul de pe malul apusean al Iordanului în bastion terorist. Sute de palestinieni strigând Alahu Akbar au ieșit în stradă după retragerea forțelor evreiești și au celebrat ceea ce afirmă a fi fost ”victoria” lor și a ”Batalionului Jenin”, o grupare finanțată de formațiunea teroristă pro-iraniană, Islamul Jihadic, în fața israelienilor. Ieri, Comisarul ONU pentru drepturile Omului, austriacul Türk, aplaudat de stânga germană, a cerut ”ambelor părți” să ”renunțe la violență”. Din Gaza, teroriștii au lansat cinci rachete asupra populației civile a statului evreu. Al cărui scut anti-rachetă le-a interceptat.

Cancelarul german Scholz a promis României sprijin pentru aderarea anul acesta la Schengen. Scholz i-a spus premierului pesedist Ciolacu că Germania va discuta cu austriecii, al căror veto a împiedicat accesul României la Schengen. Ciolacu a declarat că România speră în întărirea flancului răsăritean al NATO.

Avioane Typhoon ale forțelor aeriene britanice au interceptat deasupra Estoniei, deci în spațiul aerian al NATO, un avion militar rusesc. E vorba de un aparat de zbor de tip Tu-214, însoțit de două avioane rusești de tip Su-30M, care zburau în spațiul dintre Rusia și Kaliningrad. 

Armata rusă e divizată. Absența din scenă, de la rebeliunea lui Prigojin, a generalului Surovikin (șeful forțelor ruse din ucraina) și a camaradului său, generalul Yunus-bek Yevkurov, a determinat serviciile secrete britanice să estimeze că sistemul de securitate al Rusiei e scindat. Potrivit Bloomberg, Rusia plănuiește să mai trimită pe front ceceni și deținuți, ca să evite mobilizarea generală.

Forțele ucrainene realizează, potrivit ministerului apărării din Kiev, progrese în flancul sudic al Bahmutului. Potrivit purtătoarei de cuvânt al ministerului, Hanna Maliar, se dau lupte extrem de grele în nord, unde ucrainenii sunt în defensivă.

ISW consideră că, în contextul ritmului actual al înaintărilor în contraofensivă, nu se poate vorbi de un ”pat” al forțelor ruse și ucrainene.

Amiralul Antony Radakin, șef al Statului Major al armatei britanice, a respins criticile formulate în legătură cu prezumtivul caracter ”prea lent” al contraofensivei ucrainene, al cărei efort principal încă nici n-a avut loc. Potrivit amiralului Radakin, ”Rusia și-a pierdut aproape jumătate din capacitățile ei combatante în Ucraina”.

Trupele ucrainene afirmă că au ucis în ultimele 24 de ore 670 de militari ruși și le-au distrus 88 de vehicule de luptă, între care 3 tancuri, 9 alte blindate de luptă, 36 de obuziere și alte sisteme de artilerie, 9 lansatoare multiple de rachete și un sistem antiaerian, precum și 12 drone. Numărul total al militarilor ruși uciși de la invazie s-ar ridica la peste 231.000.

În Germania se semnalează masiva represiune la care e supusă Biserica catolică de regimul marxist-vrăjitoresc nicaraguan al cuplului dictatorial Ortega-Murillo și de familia lor. Episcopul Rolando Alvarez a fost arestat, ”judecat” și condamnat la 26 de ani de închisoare pentru presupusă ”subminare a integriutății naționale” citește: a disciplinei totalitare ordonate de cupul dictatorial Ortega, fostă icoană a extremei stângi și Murillo, preoteasă a unei religii magico-vrăjitorești personale. Brutalitatea regimului de tip ceaușist edificat de Ortega e fără precedent în America Centrală. Papa a tăcut mult timp, înainte de a reacționa critic, dar fără să-l numească pe dictator. Francisc a comparat regimul de la Managua cu dictatrua bolșevică din 1917 și cu regimul nazist.

4 iulie 2023 – anul 2 – ziua a 130-a zi a războiului

Update 21:15 Atentat terorist palestinian la Tel Aviv. Cel puțin 10 persoane au fost rănite de un terorist care a încercat să-i calce într-o stație de autobuz cu vehiculul său utilitar. După care a început să înjunghie oamenii din jur, înainte de a fi împușcat. Jihadul Islamic, o grupare teroristă susținută de Iran, aliatul Rusiei putiniste și al Chinei, a elogiat actul terorist, asociindu-l de operațiunea antiextremistă, israeliană, din Jenin. Trei dintre răniți sunt într-o stare serioasă.

Update 20:15 Nu mai puțin de 43 de persoane au fost rănite de bombardamentul rus asupra localității Pervomaiskîi din Harkiv, efectuat azi la 18:30 după amiază. Un copil de 12 ani, e vorba de Iryna Hubarieva, a fost găsită moartă în satul Respublika din partea ocupatăd e ruși a regiunii Donețk. se bănuiește că a fost ucisă de soldații ruși.

Rusia pregătește propria ei contraofensivă la Kreminna, în nord, afirmă analistul militar britanic, Michael Clarke, reluat de Sky News. Potrivit lui, Rusia a masat zeci de mii de militari spre a ataca Harkivul. Iar lipsa de avioane de care suferă ucrainenii îi ajută pe ruși să le atace din aer convoaiele care se luptă să treacă de câmpuri minate.

În sud, ofensivele în direcția Melitopol și Berdiansk au continuat, în timp ce rușii încearcă să dea peste cap apărarea ucraineană în zonele Bahmut, Lîman, Marinka și Avidiivka, afirmă Statul Major ucrainean.

A fost ucis în închisoare, în Belarus, Serghei Țihanowski, soțul șefei din exil a opoziției bieloruse, Sviatlanei Țihanovskaya, el însuși disident și om politic din opoziție? Sviatlana Țihanovskaya afirmă că a primit un mesaj anonim care face această afirmație.

Italia a înghețat active rusești în valoare 2,5 miliarde de dolari, notează Kiev Independent.

Update 20:00 Câtă democrație e în Germania lui Scholz, vizitată de Ciolacu? Enorm de multă, după standardele pesediste. Tinzând spre zero, după ale democrațiilor autentice. Partidele guvernamentale germane, de stânga, au blocat dimpreună cu liberalii, prin vot, pe bază de pretexte procedurale și ”constituționale”, instituirea unei comisii de anchetă parlamentare, care să investigheze rolul foarte sulfuros jucat de cancelarul Scholz, pe atunci ca premier al landului Hamburg, în afacerea de escrocherie de amploare de tip Cum-Ex a băncii Warburg. Guvernul regional, condus de Scholz, renunțase în mod inexplicabil și, deci, în chip extrem de suspect, să revendice rambursarea unei datorii de aproape 50 de milioane, între timp prescrise, precum și a alteia în valoare de aproape tot atât, cerută înapoi în ultima clipă de autoritățile financiare. Este una din chestiunile ”inexplicabile” ale trecutului lui Scholz, despre care cancelarul pretinde că nu și-ar mai ”aminti” ce și cum. Comisia de anchetă fusese solicitată de opoziția creștin-democrată.

Update 14:30 Lupte grele în estul Ucrainei. La Bahmut forțele ucrainene realizează, potrivit propriilor afirmații, progrese și avansează, exerctând presiuni mari asupra unităților ruse din oraș, care opun o rezistență dârză. Concomitent, forțele ruse încearcă să-i ia cu asalt pe apărătorii ucraineni de la Lîman, Avdiivka și Marinka, zone în care trupele ucrainene rezistă.

Pericolul rusesc, tot mai mare. Potrivit fostului ministru german de externe, Joschka Fischer, ”de la o Rusie instituțional înspăimântător de slăbită”, cum s-a devoalat în timpul puciului lui Prigojin,emană riscuri mari”. Fischer consideră potrivit comparația cu 1917 făcută de înfricoșatul Putin în dimineața rebeliunii. Or, cu cât se apropie finalul războiului, cu atât mai mare e, potrivit lui Fischer, pericolul unui gest irațional al dictatorului, ca recursul la arme nucleare. Fischer afirmă că orice e posibil acum, inclusiv dezintegrarea Rusiei ori accesul la putere al unui nou regim ultranaționalist, rămas prizonier al trecutului, de care europenii vor trebui să se apere generații la rând.

Update 13:45 Ambasadorul Georgiei a fost trimis de ministerul de externe al Ucrainei înapoi acasă, la consultări cu guvernul său, în semn de protest împotriva tratamentului inuman aplicat de Tbilisi deținuțului de conștiință Mihail Saakashvili. Fostul președinte al Georgiei, care este și cetățean ucrainean, e ținut de autoritățile pro-ruse ale Georgiei în condiții deplorabile după gratii, deși viața prizonierului politic Saakashvili e în acut pericol din cauza inacceptabilului tratament care i se aplică. Articolul 4 al Cartei UE a Drepturilor Fundamentale ale omului interzice clar și fără echivoc tortura și pedepsele sau tratamentele inumane sau degradante”. Oficialii gruzini de la Tbilisi își bat joc de această interdicție și se dedau unei crime împotriva umanității. Șeful partidului guvernamental georgian, Irakli Kobakhidze, a calificat justificata îngrijorare și indignare a președintelui Ucrainei, Zelenski, în legătură cu soarta lui Saakașvili, ca fiind ”ofensatoare”.

Barbarie în Cecenia. În țara comandată de satrapul cecen al președintelui Rusiei, Ramzan Kadîrov, au fost bătuți și maltratați sălbatic o jurnalistă și avocatul care o însoțea. Jurnalistei ruse Yelena Milașina, de la Novaya Gazeta indivizi mascați i-au rupt degetele și i-au ras părul din cap, distrugându-i actele și echipamentul. Milașina și Nemov erau pe drum spre tribunal, spre a depune mărturie în dosarul Zaremei Musayeva, care fusese răpită de forțele de securitate ale lui Kadîrov, un proces care-și așteaptă azi verdictul, relevă Ukrainska Pravda.

Update 13:15 Secretarul general al NATO, Stoltenberg, rămâne în funcție. În lipsă de candidat asupra căruia să se fi înțeles europenii, lui Stoltenberg i se prelungește mandatul încă un an. Comandantul militar al NATO, americanul Rob Bauer, a declarat că Ucraina nu va primi avioane de luptă occidentală până la finele actualei contraofensive. Situația de câmpul de luptă ucrainean a constituit subiectul unei conversații a președintelui Zelenski cu premierul suedez Ulf Kristersson.

Un război paralel: moartea soldaților ruși din Mariupol. Potrivit autorităților locale ucrainene din exil, în portul Mariupol, ocupat de ruși, au fost găsiți morți, în ultimele 2 săptămâni, nu mai puțin de opt militari ruși. Toți au fost uciși, fiind fie înjunghiați, fie împușcați în cap. Autoritățile ruse ascund aceste execuții, ca să nu se stârneascăî panica în rândul forțelor de ocupație, afirmă oficiali ucraineni, reluați de Ukrainska Pravda.

Atacurile ruse asupra infrastructurii civile a Ucrainei au ucis 9 civili ucraineni în ultimele 24 de ore, relevă Kiev Independent. Din regiunea Herson se semnalează, mai nou, două victime omenești ale bombardamentelor ruse. Ucraina și-a majorat cu 85% importurile de energie în luna iunie, scăzându-și exportul.

Update 12:30 SUA își celebrează ziua națională. La 4 iulie 1776, Congresul a semnat Declarația de Independență a coloniilor americane, care consfințea despărțirea de stăpânirea britanică.

În Franța revoltele, culise pentru jaful generalizat și atacuri asasine asupra unor primari și a familiilor lor, precum familia lui Vincent Jeanbrun, au încetat. Pe moment.

Pe malul apusean al Iordanului continuă vasta operațiune antiteroristă a forțelor de ordine ale statului evreu împotriva hubului extremist de de la Jenin. Unde, potrivit Jerusalem Post, s-a descoperit o ascunzătoare de arme și explozibile sub o moschee. Mii de militari israeliani iau parte la o acțiune soldată până acum cu ciocniri armate, zece palestinieni morți, 120 arestați, precum și cu rănirea altor 100, potrivit unui bilanț provizoriu palestinian. Circa 3000 de locuitori ai Jeninului s-ar fi refugiat din zona de conflict de la marginea orașului și ar fi fost instalați, potrivit Crucii Roșii, în școli și alte adăposturi publice. Șeful autonomiei palestiniene, Abbas, a suspendat cooperarea cu instituțiile de forță israeliene. ONU s-a declarat alarmată de dimensiunea operațiunii aeriene și terestre. S-ar putea ca operațiunea să dureze, conform israelienilor, alte câteva zile.

Update 11:30 Moscova acuză un atac ”terorist” ucrainean cu drone. Trei dintre ele ar fi fost interceptate în drum spre capitala Rusiei. Numărul victimelor atacurilor ruse cu drone asupra orașului Sumî: 5 ieri, 3 azi.

Update 10:55 Situația militară. Potrivit analiștilor militari de la ISW, forțele ucrainene au efectuat operațiuni contraofensive în cel puțin patru sectoare ale frontului și au făcut progrese marginale în cursul zilei de 3 iulie. Imaginile geolocalizate confirmă că forțele ucrainene au avansat la sud-vest de Bahmut, după ce viceministra Hanna Maliar anunțase că au fost eliberați 9 kilometri de teritoriu în estul țării.

Armata Kievului a continuat atacuri terestre limitate în vestul regiunii Donețk, în apropiere de granița administrativă Donețk-Zaporijjea și în vestul regiunii Zaporijjea.

Grupul Wagner suspendă temporar recrutarea regională, în timp ce ministrul apărării, Serghei Șoigu, a condamnat rebeliunea fără a numi gruparea de mercenari a lui Prigojin, declarând că loialitatea soldaților față de armata rusă a dus la eșecul acestia. Șoigu a mai susținut că forțele sale au distrus cel puțin 2500 de echipamente militare ale Ucrainei, în numai o lună de zile, încercând astfel, susține ISW, să erodeze încrederea partenerilor în Kiev.

Update 10:45 Rusia și-a intensificat metodele supraveghere, folosind instrumente și tehnici extinse pentru a-și monitoriza populația internă, a informat Institutul pentru Studiul Războiului, în cea mai nouă analiză publicată.

Kemlinul ar fi oferit instituțiilor de forță din Rusia, inclusiv Serviciului Federal de Securitate (FSB), tehnologii de supraveghere mai avansate, care pot fi folosite „pentru a monitoriza locația telefoanelor, a sparge conturile personale și a urmări activitatea în aplicații criptate, cum ar fi Telegram. WhatsApp și Signal”, potrivit ISW.

Moscova ar fi trimis tehnologie de recunoaștere facială și aliatului său de la Teheran pentru reprimarea protestatarilor, în schimbul dronelor pe care le primește pentru războiul din Ucraina. Rusia și Republica Islamică au încheiat anul trecut un memorandum, care inclusiv și schimbul de tehnologie.

Update 10:40 Cinci drone ar fi fost lansate asupra Moscovei în această dimineață, susține agenția rusă TASS, citată de Kiev Independent. Toate ar fi fost interceptate și distruse de apărarea antiaeriană a capitalei ruse, notează aceeași sursă. Canalul de Telegram Baza, afiliat Kremlinului, a susținut că o dronă s-a prăbușit pe teritoriul unei instalații militare de lângă Kubinka, un oraș aflat la est de Moscova, în jurul orei 4 a.m. Potrivit TASS, nu au existat cauze sau pagube din cauza atacului. Primarul Moscovei, Serghei Sobanin, a afirmat că dronele au fost lansate de Ucraina. Kievul nu a comentat încă incidentul.

Tot lângă Moscova, la Himki, a luat foc în această dimineață depozitul unei foste fabrici de mobilă, conform anunțului făcut de televiziunea rusă Moscow24. Incendiul s-a extins și la o altă fabrică, din apropiere. Ria Novosti a relatat că 2500 metri pătrați au fost cuprinși de flăcări.

Update 10:30 Într-un interviu acordat televiziunii CNN, Volodimir Zelenski i-a cerut președintelui SUA, Joe Biden, să invite Ucraina să se alăture Alianței Nordatlantice imediat. Liderul de la Kiev a explicat că Biden este „cel care decide” dacă Ucraina va fi în NATO și că sprijinul său este crucial pentru aderarea Ucrainei. Președintele ucrainean a transmis poporului american că sprijinul lui președintelui Biden va fi o motivație foarte puternică pentru soldații ucraineni.

Update 10:10 Ucraina nu va primi avioane de luptă occidentale până când contraofensiva sa nu va fi finalizată, a declarat Rob Bauer, șeful Comitetului Militar NATO, relatează Ukrainska Pravda. Într-un interviu pentru postul LBC, Bauer a explicat că livrarea de aeronave F-16 către Ucraina nu se întrevede pe termen scurt, dar că instruirea piloților ucraineni din timp este necesară. Publicația Politico anunțase recent că avioanele militare cerute insistent de Kiev ar putea ajunge în Ucraina, abia la început de 2024.

Cu toate acestea, armata condusă de generalul Zalujni a fost criticată, se pare, de partenerii externi, pentru un ritm lent al contraofensivei, deși îi lipsește aviația, după cum au explicat și autoritățile militare ucrainene. Potrivit analiștilor internaționali, ritmul este de fapt optim, în condițiile în care forțelor ucrainene le lipsește aviația, nu au primit multe din armele promise și se confruntă cu 180.000 de soldați ruși dislocați pe frontul de est și sud. Ministrul german al apărării, Pistorious, a declarat seara trecută pentru o publicație poloneză, că tancurile Leopard 2 vor sosi în Ucraina, în următoarele săptămâni.

Update 10:00 Două persoane au murit la Herson și alte două au fost rănite, după ce ocupanții ruși au bombardat orașul, în această dimineață, anunță administrația locală, citată de Ukrainska Pravda. Și în regiunea Donețk, un civil a decedat în urma unui atac al forțelor ruse, informează aceeași sursă.

Update 09:50 Un atac rusesc sângeros cu drone asupra unui bloc de locuințe din orașul Sumîi a avut loc în această dimineață și s-a soldat cu cel puțin trei civili morți și mai mulți răniți, potrivit primarului Lysenko, reluat de Ukrainska Pravda.

De asemenea, cinci oameni au fost uciși în regiunea nord-estică Sumîi, de atacurile armatei rusești, în cursul zilei de 3 iulie, a relatat Kiev Indepedent, citând autoritățile locale. S-au înregistrat peste 170 de explozii și zeci de răniți, potrivit sursei citate, iar regiunea învecinată cu Federația Rusă rămâne ținta zilnică a atacurilor.

3 iulie 2023 – anul 2 – ziua a 129-a zi a războiului

Update 23:50 Apel disperat al preşedintelui ucrainean Zelenski cu privire la viaṭa fostului lider al Georgiei şi, ulterior, guvernator al Odesei.

“În acest moment, Rusia îl ucide pe cetățeanul ucrainean Myhailo Saakaşvili, aflat în mâna autorităților georgiene. Am cerut în mod repetat oficialilor de la Tbilisi să oprească acest abuz și să convină asupra întoarcerii lui Saakașvili în Ucraina. Partenerii noștri, în coordonare cu Ucraina, au oferit și diverse opțiuni de salvare. Astăzi, am instruit Ministerul Afacerilor Externe să-l cheme pe ambasadorul Georgiei în Ucraina, să exprime protestul nostru ferm și să-i cerem să părăsească Ucraina în termen de 48 de ore pentru a purta consultări cu capitala sa.

Încă o dată, solicit autorităților georgiene să predea Ucrainei cetățeanul ucrainean Myhailo Saakaşvili pentru tratamentul și îngrijirea necesare. Și îi îndemn pe partenerii noștri să abordeze această situație și să nu o ignore și să salveze acest om. Niciun guvern din Europa nu are dreptul de a executa oameni, viața este o valoare europeană de bază.”

Sursă: Volodimir Zelenski

Update 23:30 Pe frontul de est, numărul trupelor rusești este de peste 180.000 de oameni, a declarat purtătorul de cuvânt al Grupului de Est al Forțelor Armate ale Ucrainei, Serhii Cerevatyi. “Acolo (pe direcția Lîman-Kupiansk) s-a strâns un grup destul de puternic – peste 120.000 de trupe inamice…iar în toată zona noastră sunt peste 180.000 de soldați ruși. La Bahmut sunt în jur de 50.000“, a explicat el.

Consilierul ministrului de interne de la Kiev, Gheranşcenko, a reacṭionat pe Twitter la anunṭul comandantului Cervatyi. “Luptăm împotriva unui inamic puternic și periculos, cu resurse limitate și fără superioritate în aviație. Și totuși, apărătorii ucraineni reușesc în continuare să elibereze teritoriul ṭării”, a spus oficialul ucrainean.

Sursă: Anton Gheraşcenko

Update 17:15 Cooperare militară sino-rusă. China comunistă speră în derularea regulată de exerciții și patrulări navale ruso-chineze. Ministrul chinez al apărării, Li Shangfu, curtat recent de mulți la Conferința de Securitate asiatică Shangri-La, din Singapore, și-a exprimat speranța în aceste manevre și patrulări navale comune și în derularea lor sistematică, relevă Kiev Indepeendent.

Cooperare economică ruso-maghiară. Ungaria a cerut UE să-i accepte în continuare tratamentul preferențial în materie de import de petrol rusesc. Budapesta și Moscova beneficiază de excepții în materie de comerț cu țiței.

Update 17:00 Un mesaj, care, dacă e autentic, îi aparține unui Prigojin vădit descurajat, circulă în rețele sociale și afirmă ”marșul pentru justiție” s-ar fi îndreptat ”împotriva trădătorilor și a mobilizării societății noastre. Cred că am obținut mult din toate acestea…Azi, mai mult decât oricând, avem nevoie de sprijinul vostru…” Prigojin, sau un părelnic Prigojin mai promite ”viitoare victorii, pe front”.

Pe front, în Ucraina, a fost ucis comandantul trupei de elită cecene, Ahmat, aservite Rusiei lui Putin. E vorba de Yevgeny Pisarenko, care a fost omorât în Donbas. I-a urmat, la șefia batalionului cecen, Apta Alaudinov.

La Sumî, o dronă iraniană kamikaze, lansată de ruși, a lovit o clădire de locuințe și a omorât un civil.

Update 13:30 Șeful SRI, Eduard Hellvig, și-a dat demisia. El a fost numit director al SRI în 2015. Hellvig pretinde că și-a dat demisia pentru că nu crede că e bine ca șeful unei instituții ca serviciul secret să se eternizeze la putere până e dat aafară. El a spus textual: ”este o cutumă greşită la noi, ca cei care dețin funcții de putere să nu plece din ele decât în ultima clipă, eventual forțați. Majoritatea celor care dețin puterea nu renunță la ea când își îndeplinesc obiectivele, din diverse motive. Eu personal, cred că este nevoie de un astfel de pas. Este în primul rând un gest de sănătate democratică, pe care l-am argumentat fără echivoc încă din primul an de mandat. Este sănătos pentru democraţie, pentru echilibrul puterilor în stat, ca un director de serviciu de informaţii să aibă un mandat limitat în timp.

Comentariu: Nu e clar dacă președintele Klaus Iohannis l-a dat afară pe Hellvig, dându-i timp șefului SRI să demisioneze singur, dacă el a prevenit demiterea, anticipând-o, sau chiar e o demisie voluntară. Hellvig, un apropiat al șefului statului, Iohannis, a tot pretins, de-a lungul anilor, că instituția din subordinea președintelui, pe care o păstorea, e un serviciu secret intern care s-ar fi ”despărțit de Securitate și de moștenirea ei”. Faptele îl contrazic flagrant. Nici măcar toate dosarele Securității n-au ajuns, până azi, la CNSAS, deși Hellvig afirmă că nu din cauza lui, ci a altor instituții care, altfel decât SRI, n-au predat complet dosarele din arhivele lor. Nenumărate crime comise de securiști au rămas neelucidate și nepedepsite până azi, inclusiv, până la 3 iulie 2023, cea asupra lui Gheorghe Babu Ursu, disidentul asasinat în beciurile Securității, sub oblăduirea și la comanda cuplului dictatorial și cu participarea directă a ofițerilor Securității. Pentru acest asasinat au fost trimiși în judecată de ani de zile, fără să fie condamnați definitiv, ofițerii de Securitate Vasile Hodiș și Marin Pârvulescu, în favoarea cărora justiția a permis să depună mărturie dezpovărătoare alți generali și ofițeri de Securitate. România e departe de a se fi disociat realmente de trecutul ei de împărăție a poliției politice comuniste.

Update 11:00 Rusia a admis că a luat 700.000 de copii din Ucraina, relevă Sky News.

Scriitoarea Victoria Amelina este a 13-a persoană care a fost ucisă în crima de război comisă de ruși prin bombardarea unui restaurant din orașul ucrainean Kramatorsk. Între cei omorâți de ruși aici se numără și trei copii.

La Haga s-a deschis o investigație consacrată punerii sub acuzare a Rusiei pentru declanșarea agresiunii ei armate împotriva Ucrainei. Centrul International de urmărire penală a crimei de agresiune, un for nou înființat, va conlucra cu CPI spre a colectaa probele necesare traducerii în justiție a armatei și a liderilor ei politici răspunzători pentru războiul din Ucraina.

Potrivit acestei surse, FSB afirmă că ar fi salvat viața satrapului Rusiei din Crimeea, Serghei Aksionov, arestându-l pe atentatorul trimis de ucraineni să-l lichideze.

Ucraina ar fi recuperat săptămâna trecută aproape 40 kilometri pătrați de la forțele ruse care le ocupau în sudul și estul țării. Potrivit vice-șefei ministerului ucrainean al apărării, Hanna Maliar, din această suprafață 28 de kilometri pătrați au fost recuceriți în sud.

În ultimele 24 de ore, trupele ucrainene anunță, conform Ukrainska Pravda, că au ucis aproximativ 600 de militari ruși, că au doborât un elicopter și au distrus între altele cinci tancuri, 11 alte blindate de luptă, 32 de sisteme de artilerie, 4 lansatoare multiple de rachete, 16 drone și 3 rachete de croazieră. În total ar fi fost uciși de la invazia rusă încoace peste 230.000 de militari ruși.

O amplă operațiune antiteroristă israeliană derulată la Jenin, pe malul apusean al Iordanului, s-a soldat cu moartea a cel puțin șapte palestinieni.

La desfășurarea forțelor de ordine israeliene participă 2.000 de militari și cele aeriene, care au bombardat un obiectiv din lagărul de refugiați din Jenin. Autoritățile statului evreu au descris obiectivul bombardat, potrivit Sky News, ca fiind ”un centru de observare și recunoaștere avansat, adunându-i pe teroriști în avanpremiera acțiunilor teroriste și o placă turnantă pentru înarmare și dotare cu explozibile, pentru coordonare și comunicații între teroriști.”

Un pompier și-a pierdut viața, în Franța încercând să stingă un incendiu provocat de răzvrătiții nordafricani din suburbiile franceze. Forțele de ordine din Hexagon au arestat 150 de persoane în cursul nopții, net mai puține decât în nopțile trecute. În total au fost interpelați și reținuți aproximativ 3.000 de inși implicați în extinsele violențe, incendieri și jafuri care zguduie de o săptămână Franța.

Austria neutră și-a exprimat dorința de a adera la inițiativă defensivă aeriană, europeană din spațiul Uniunii Europene. Inițiativa, adoptată de germani, vizează apărarea antiaeriană a Europei de rachete rusești sau altele, inamice, prin intermediul scutului antirachetă israeliană, Arrow 3.

Vizita trimisului papa în capitala Rusiei n-ar fi implicat discuții de pace. La Moscova, cardinalul Zuppi ar fi discutat, potrivit Vaticanului, exclusiv chestiuni umanitare.

O recepție a ambasadorului Rusiei la Londra, Kelin, s-a bucurat de prezența unor membri ai Camerei Lorzilor. Cei doi rusofili din camera superioară a Parlamentului britanic sunt lorzii Richard Balfe și Robert Skidelsky. Primul și-a confirmat prezența pentru ziarul The Guardian. Potrivit lui Balfe, reluat de Ukrainska Pravda, Ucraina ar fi ”o mizerie de țară”, creată ”de Churchill și Stalin la finele celui de-al Doilea Război Mondial“, iar ”Crimeea ar fi hotărât rusă”. Skidelsky a afirmat că s-ar fi opus invaziei Rusiei în Ucraina, dar ar fi vrut să-și exprime respectul și simpatia pentru poporul rus de ziua lui națională ”în special în actualele condiții”.

2 iulie 2023 – anul 2 – ziua a 128-a zi a războiului

Update 22:30 Armata ucraineană avansează în mai multe direcții pe fronturile de sud, a declarat în această seară, ministra adjunctă a apărării, Hanna Maliar. Potrivit ei, forțele ucrainene au avansat în direcția Berdiansk și Melitopol în regiunea Zaporijjea, deși întâmpină o puternică rezistență a armatei ruse, precum și câmpuri minate, relatează Kiev Indepedent. “Trupele noastre creează în mod persistent și neîncetat condiții pentru cea mai rapidă mișcare înainte“, Hanna Maliar.

Kiev Post informează că soldații ucraineni au avansat 1.300 de metri pe frontul Berdiansk, 1.200 de metri pe frontul Klișchiivka și 1.500 de metri pe frontul Kurdiumivka, din sud.

În același timp, Maliar a raportat că trupele ruse au avansat în regiunea Donețk, în direcțiile Lîman, Avdiivka și Marinka.

Update 22:20 Președintele Joe Biden va vizita Marea Britanie, Lituania și Finlanda în perioada 9-13 iulie, a informat agenția NEXTA. În Marea Britanie, liderul de la Casa Albă se va întâlni cu regele Charles al III-lea și cu prim-ministrul Rishi Sunak. În Lituania, Biden va participa la summitul NATO, iar în Finlanda, va participa la summitul nordic dintre SUA și Scandinavia.

Update 19:15 Propaganda rusă afirmă că Prigojin și mercenarii lui ar fi beneficiat de contracte cu statul rus în valoare de aproape 900 de miliarde de ruble (10 miliarde de dolari). Curios e mai ales că realizează și li se pare prea mult abia acum. Între timp, i s-a pus pe butuci lui Prigojin imperiul media din Rusia.

Forțele ucrainene avansează în flancurile Bahmutului. Unele unități de elită ar opera din oraș, afirmă Serhii Cherevatyi, purtător de cuvânt al trupelor răsăritene.

Președintele Ucrainei, Zelenski, s-a deplasat la Odesa de Ziua Marinei spre a felicita forțele navale în formare ale Ucrainei. Potrivit lui, rușii se vor teme să se apropie de Crimeea și de coastele ucrainene de la Marea Neagră și Marea de Azov.

Update 14:00 Repetatele încercări ruse de distrugere a capului de pod ucrainean de la podul Antonivski au eșuat, anunță bloggerii militari ruși. Potrivit lor, situația e serioasă pentru comandamentul rus.

Update 12:30 Cenzură la Twitter. Elon Musk a limitat numărul postărilor vizionabile de către useri. Conturile verificate au acces la 6000 de tweets, cele neverificate la de 10 ori mai puține postări, iar conturile noi neverificate la doar 300.

CIA vrea să profite de nemulțumirea rușilor iritați de războiul din Ucraina pentru a recruta spioni în Rusia. Au fost instruiți și încurajați pe Telegram rușii să contacteze prin ”darknet” (zona obscură, necontrolată a Internetului) serviciile secrete americane.

Update 11:30 Au loc lupte crâncene în zona podului Antonivski, din sudul Ucrainei, relevă purtătoarea de cuvânt a trupelor ucrainene din sud, Natalia Humeniuk, reluată de Ukrainska Pravda. E vorba, în primul rând, de un duel de artilerie. Ieri, ISW a reliefat că forțele ruse n-au putut distruge capul de pod creat de 70 de ucraineni în estul podului Antonivski.

Probleme generază comandamentului rus și avansul trupelor ucrainene de la Bahmut, o înaintare care, potrivit ISW, provoacă dilema dislocării de trupe ruse din alte zone, în care e nevoie de ele. Potrivit generalului ucrainean Oleksandr Tarnavsky, comandantul trupelor ucrainene din Donețk și Zaporijjea, unitățile sale înaintează pe fronturile din sud.

Apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât 8 drone iraniene de tip Shahed și trei rachete de croazieră Kalibr. Au fost doborâte toate proiectilele lansate de ruși, pentru prima oară în ultimele 12 zile, asupra capitalei ucrainene, Kiev.

Ieri seară o puternică explozie a zguduit portul Melitopol, ocupat de ruși.

Ieri, ar fi fost uciși, potrivit Statului Major ucrainean, circa 800 de militari ruși, cărora li s-ar fi distrus aproximativ 100 de vehicule de luptă, între care 10 tancuri, alte 20 de blindate de luptă, 26 de obuziere și alte sisteme de artilerie și 5 lansatoare multiple de rachete. La acestea se adaugă 25 de varii vehicule speciale, autocisterne, un sistem antiaerian și 12 drone.

Numărul total al cotropitorilor ruși uciși de la 24 februarie 2022 încoace se apropie, potrivit acestei surse, de 230.000 de militari.

Din motive de securitate, rușii au contramandat showul lor aerian MAKS.

In Franța violențele comise de protestatarii și delincvenții de origine nordafricană din suburbii au luat amploare, deși ministrul de interne Darmanin i-a felicitat pe cei 45.000 de polițiști, grație fermității cărora noaptea trecută ar fi fost, potrivit lui, ”mai liniștită”. Or, a fost atacată locuința și familia primarului localității L’Haÿ-les-Roses, Jeanbrun, a cărui soție și ai cărui copii au fost răniți după ce li s-a izbit cu un automobil și incendiat casa.

Forțele de ordine s-au folosit de gaze lacrimogrene spre a face față bandelor de răzvrătiți care dau foc la mașini, aruncă pietre, dărâmă, distrug și atacă cu artificii. S-au produs mii de incendii. La Marsilia, răufăcătorii au spart un magazin de arme și au furat întregul arsenal.

Azi au fost arestați 700 de răsculați violenți. Ieri, 1300. Răzmerița se leagă de împușcarea unui tânăr delincvent care a refuzat, marți, să se supună unui control de circulație și și-a pornit mașina în trombă, după ce fusese oprită de o patrulă. Polițistul care trăsese fusese arestat, pus sub acuzare și-și ceruse iertare familiei, fiind în detenție, fără ca aceste măsuri să calmeze situația. Dimpotrivă, a degenerat, iar răsculații se dedau sistematic la stricăciuni, prădăciuni și jafuri în metropolele franceze. De pildă în metropolele Paris, Marsilia și Lyon.

Președintele Franței, Macron, s-a văzut silit să-și contramandeze vizita de stat în Germania, programată să aibă loc astăzi.

1 iulie 2023 – anul 2 – ziua a 127-a zi a războiului

Update 23:35 Ministrul francez de interne, Gérald Darmanin, a anunțat sâmbătă mobilizarea a 45.000 de polițiști care vor fi dislocați în toată țara, informează France 24. Marile nume ale industriei de lux din capitala Franței au decis să își închidă magazinele mai devreme, înainte de lăsarea serii, acoperindu-și fațadele cu panouri improvizate, pentru a preveni distrugerile. Cele mai importante orașe afectate de revolte au fost Paris, Marseille, Lyon și Grenoble, unde clădiri istorice, magazine și automobile au suferit avarii semnificative, în urma violențelor. Președintele Macron a rămas la Palatul Elysee, anulându-și vizita de stat în Germania, dar nu a decretat starea de urgență.

Memorialul martirilor deportării din Nanterre care îi onorează pe cei 200.000 de oameni trimiși din Franța regimului de la Vichy, în lagărele de concentrare germane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost vandalizat în cursul zilei. De altfel, din prima noapte de revolte, unii tineri strigau moarte evreilor.

  • Peste 1300 de persoane au fost arestate oficial în cele patru zile de tulburări.
  • 200 de supermarketuri, 12 centre comerciale, 250 de magazine de tutun și tot atâtea sucursale bancare au fost vandalizate și jefuite, potrivit cifrelor oferite de autoritățile franceze.

La Marseille, poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea de tineri violenți, în urmă cu scurt timp. Forțele de ordine au fost atacate și de fete musulmane care au aruncat cu pietre în polițiști, după cum se observă în multe imagini video suprinse de corespondenții Sky și martorii locali. A existat și o încăierare cu bâte între protestatari și alți tineri, care au încercat să apere unele magazine. Cei din urmă au fost identificați de stânga franceză ca fiind naționaliști.

Update 23:30 Forțele ucrainene fac progrese și avansează de-a lungul liniei de sud a frontului, a informat generalul Oleksandr Tarnavsky, comandantul trupelor militare ale Ucrainei din regiunile Donețk și Zaporijjea, relatează Kiev Independent.

Update 20:35 Îngrijorări la Kiev cu privire la Centrala Nucleară Zaporijjea. Președintele ucrainean se teme că rușii ar putea provoca un accident nuclear, după ce ar preda centrala ucrainenilor. Kievul anunțase anterior că orice act terorist asupra acestui obiectiv atomic va fi tratat drept atac nuclear. Serviciile de informații ale Ucrainei au remarcat în ultimele zile o retragere graduală a lucrătorilor Rosatom – compania nucleară de stat a Rusiei, care administra Centrala Zaporijje după ocuparea și naționalizarea sa de către Moscova. Retragerile nu au fost comentate de Kremlin.

Expertul militar al televiziunii britanice Sky, Sean Bell, a explicat ce ar putea însemna acest lucru pentru Moscova dacă forțele acesteia vor fi reduse treptat. „Rapoartele despre forțele ruse care părăsesc centrala nu au fost verificate și ar putea fi pur și simplu un semn că rușii se pregătesc de luptă și scapă de orice personal străin. Cu toate acestea, ar putea fi, de asemenea, un semn că Rusia își redistribuie rezervele militare din Ucraina pentru a-și spori securitatea internă.

„Este interesant de remarcat faptul că Centrala Nucleară Zaporijjea se află la granița de nord a teritoriului ucrainean ocupat de ruși, iar dacă Ucraina ar reuși să străpungă apărarea stratificată rusească la est, ar pune forțele ruse din zona centrale într-o poziție foarte vulnerabilă, a atras atenția analistul militar.

Update 20:25 O persoană a fost ucisă și șase au fost rănite după ce forțele ruse au bombardat regiunile Zaporijjea și Harkiv în cursul zilei de azi, au raportat oficialii locali, reluați de Kiev Independent.

Update 20:15 Buni pentru armata noastră și cei mai pregătiți militari – în acest mod i-a descris dictatorul bielorus pe mercenarii Wagner care vor sosi în țara sa. Vorbind liber la un eveniment dedicat Zilei Independenței Belarusului, Lukașenko, aflat în funcție de trei decenii, a declarat că trupele Wagner au experiență în lupte din întreaga lume și vor avea un impact pozitiv pentru armata țării sale. Aliatul lui Putin a mai spus că lumea îi numește degeaba pușcăriași pentru că majoritatea deținuților din gruparea Wagner au fost uciși în Ucraina, subliniează Sky News.

Update 20:00 Avioanele de luptă nu sosesc, iar instruirea piloților ucraineni întârzie. Președintele Zelenski s-a declarat îngrijorat de întârzierea pregătirii piloților săi pe aeronavele militare F-16, notează Kiev Independent. Declarația a fost făcută în timpul conferinței de presă comune alături de premierul spaniol Pedro Sánchez. Jurnaliștii ucraineni scriu că liderul de la Kiev sugerează voalat lipsa de voință a partenerilor occidentali cu privire la continuarea programului de înarmare și asistență militară pentru țara sa. Mai multe țări vestice promiseseră Ucrainei că vor deschide programe de instruire a piloților pe avioanele de luptă americane F-16, aflate în dotarea multor state NATO.

Până acum, Ucraina a primit 14 avioane de luptă sovietice MiG-29 din Polonia și 13 din Slovacia, dar a făcut eforturi diplomatice pentru a primit avioane mai avansate. Ministerul apărării ucrainean declarase anterior că are nevoie de cel puțin 48 de avioane de luptă F-16 pentru a-și elibera teritoriul de trupele ruse.

Update 19:45 Directorul CIA l-a sunat pe șeful spionajului de la Moscova, după puciul de sâmbătă, pentru a asigura Kremlinul că SUA nu au jucat niciun rol în această revoltă, relatează Sky News. William Burns i-a telefonat directorului serviciului rus de informații externe SVR săptămâna aceasta, au informat New York Times și Wall Street Journal.

Update 16:10 Violențele au continuat în Franța, atât noaptea trecută, cât și în cursul zilei de sâmbătă, extinzându-se în mai multe orașe din nordul Franței, dar și în zonele de sud. Masele de băieți mascați s-au axat în principal pe incendierea de clădiri, școli și mașini. Au fost înregistrate și atacuri asupra poliției, precum și furturi din magazine.

Peste 1300 de persoane au fost arestate după o a patra noapte de proteste violente în toată țara, după moartea tânărului de 17 ani Nahel Merzouk, care a fost împușcat de poliție în timpul unui opriri în trafic într-o suburbie din Paris, marți. Adolescentul a fost înmormântat în această după-amiază. Fotbalistul Mbappe, care îl numise înger, a făcut un apel ca violențele să înceteze.

Autoritățile franceze au declarat că au avut loc 2500 de incendieri și zeci de jafuri asupra magazinelor din orașele țării. Mai mult, la Marseille, vandalii au reușit să pătrundă într-un magazin cu arme, plecând cu armamentul găsit.

Președintele Emmanuel Macron și-a anulat vizita în Germania, a anunțat în urmă cu câteva minute, agenția AFP.

Update 16:00 Liderul Autorității Palestiniene, în funcție de două decenii, și-a exprimat sprijinul deplin pentru conducerea Rusiei după revolta eșuată a grupului Wagner de weekendul trecut, într-o discuție telefonică cu Vladimir Putin, a anunțat Kremlinul, citat de Sky News. Mahmoud Abbas este un vechi prieten al dictatorului rus.

Update 15:50 Doi copii au fost răniți, după un bombardament rusesc asupra unei case din regiunea Herson, relatează Ukrainska Pravda. Este vorba despre o fetiță de 9 ani și un băiat de 15 ani, care se aflau în casa distrusă de atacul trupelor ruse.

Trei civili au fost uciși, în ultimele 24 de ore, în regiunea Donețk, potrivit aceleiași surse, în timp ce alți 10 oameni au fost răniți de bombardamentele Moscovei.

Update 15:40 Spania va aloca 55 de milioane de euro pentru școlile ucrainene și ca asistență pentru întreprinderile mici și mijlocii din Ucraina, a anunțat premierul iberic, Pedro Sánchez, aflat într-o vizită la Kiev. Potrivit Ukrainska Pravda, șeful guvernului spaniol a ținut un discurs de susținere a Ucrainei, în plenul Radei de stat, adăugând că țara sa va aloca încă 4 milioane de euro printr-un Programul de Dezvoltare al ONU, pentru a oferi școlilor energie regenerabilă.

Update 14:30 Directorul CIA, William Burns, s-a aflat într-o călătorie secretă în Ucraina, unde i s-a comunicat planul pentru finalul războiului, relatează în exclusivitate, Washington Post, citând surse oficiale. În timpul întâlnirilor de la Kiev cu Zelenski și alți oficiali de rang înalt, lui William Burns i s-a vorbit despre obiectivul ambițios al Ucrainei de a-și elibera teritoriul și de a împinge Moscova la masa tratativelor, până la sfârșitul anului. Sursa citată de cotidianul american a dezvăluit că șeful intelligence-ului american a întreprins cu regularitate vizite în Ucraina, de la începutul războiului.

În mod public, oficialii ucraineni și-au exprimat frustrarea față de criticile privind ritmul în care s-a desfășurat până acum contraofensiva. Dar în privat, strategii militari ai Kievului i-ar fi transmis lui Burns și altora, încrederea în obiectivele lor de a elibera un teritoriu substanțial până în toamnă; de a muta sistemele de artilerie și rachete în apropierea liniei de graniță a Crimeei ocupate de ruși și de a împinge trupele moscovite mai departe în estul Ucrainei. Toate aceastea, ca mai apoi să deschidă negocieri cu Moscova pentru prima dată din martie 2022, deoarece, spun sursele Washington Post, Rusia lui Putin nu negociază decât când se simte amenințată, după cum s-a văzut și în cazul puciului condus de Prigojin.

Update 13:30 Situația militară de pe frontului din Ucraina

  • Ministerul britanic de apărare confirmă:aproape sigur” că Ucraina desfășoară personal militar pe malul de est al râului Nipru. Este vorba despre mutările de trupe din ultima săptămână, din regiunea ocupată a Hersonului, în zona podului Antonivka, distrus anterior.
  • Raportul informațiilor militare de la Londra indică și o intensificare a luptelor cu trupele ruse, pe malul stâng al Niprului. Institutul pentru Studierea Războiului indicase anterior, că trupele ruse nu au reușit să-i alunge pe ucraineni, numărând până la 70 de oameni, din pozițiile lor fortificate de sub travee estică a podului Antonivka.
  • Forțele ucrainene avansează în estul și sudul țării în ciuda lipsei de resurse esențiale”, au raportat analiștii militari de la ISW, citați de Sky News. În evaluarea asupra a ceea ce se întâmplă pe teren, think tank-ul de la Washington a mai spus că armata ucraineană a efectuat ieri operațiuni contraofensive de-a lungul a cel puțin trei sectoare ale liniei frontului.
  • Operațiunile au continuat în direcțiile Melitopol și Berdyansk în regiunea Zaporijjea din sudul Ucrainei, în timp ce trupele au obținut un „succes parțial” la granița dintre Donețk și Zaporijjea și la nord de orașul devastat din est, Bahmut, a adăugat ISW.
  • Potrivit ministrei adjuncte a apărării din Ucraina, Hanna Maliar, forțele ucrainene „înaintează cu încredere” pe flancurile lui Bahmut, iar trupele ruse au transferat un număr mare de trupe în zonă.

Update 12:45 Ucraina vrea să arate rezultate înainte de summitul NATO, dar fiecare avans costă vieți”. a declarat președintele Volodimir Zelenski pentru televiziunea spaniolă, reluată de Kiev Independent. Ucraina vrea să arate rezultate pe câmpul de luptă înainte de viitorul summit NATO de la Vilnius, dar fiecare kilometru costă vieți omenești, a explicat liderul de la Kiev. Se confirmă presiunile liderilor occidentali asupra conducerii ucrainene de a livra rezultate în contraofensivă.

În ultimele 24 de ore, forțele de rachete și unitățile de artilerie ucrainene au lovit un centru de control și comandă rusesc, șase grupuri de personal militar, arme și echipamente, trei puncte de depozitare a muniției, 24 de unități de artilerie de câmp și un sistem de război electronic, a anunțat Statul Major de la Kiev. Numărul soldaților ruși uciși a ajuns la 228.870, potrivit comandamentului ucrainean, citat de Euromaidan Press.

21.000 de mercenari Wagneri au fost uciși în războiul din Ucraina, a declarat Volodimir Zelenski, potrivit Kiev Independent. Liderul ucrainean a declarat că alți 80.000 de wagneriți au fost răniți. O tabără pentru aproximativ 8.000 de mercenari Wagner a fost înființată în Belarus, potrivit grupului OSINT din Belaruski Gayun, citat de Euromaidan Press. Noi imagini din satelit realizate de Planet Labs PBC arată aproximativ 300 de corturi în presupusa locație a unei tabere înființată pentru mercenarii Wagner.

30 iunie 2023 – anul 2 – ziua a 126-a zi a războiului

Update 21:30 Crimă și neglijență pe aeroportul din Chișinău. Un cetățean posibil de origine tadjică, căruia autoritățile moldovene i-au refuzat, pe motive de securitate, intrarea în țară, a împușcat mortal doi ofițeri de frontieră. Fapta s-a petrecut în timp ce era escortat spre zona de unde urma să fie deportat. Ucigașul a sustras arma de foc a unuia dintre ofițeri. A fost rănit și un pasager. Criminalul venea din Turcia. Nu e clar de ce unul din ofițerii moldoveni a fost atât de neglijent încât să-l lase pe suspectul de terorism să-i fure arma și să și tragă cu ea.

Update 18:30 Din motive nelămurite, eventual dintr-o inexplicabilă și endemică slăbiciune, guvernul SUA nu a calificat încă Rusia ca ”stat terorist”, ori măcar ca ”stat sponsorizând terorismul”, deși realitatea e clară. Și bate la ochi: Rusia e un stat terorist. Iar Europa a avut măcar puterea de a declara imperiul neocolonialist al regimului Putin, omul căutat cu mandat de arestare pentru furt de copii de către CPI, ”stat sponsor al terorismului”. Or, e nevoie de etichetarea oficială, cerută de altfel guvernului din Washington de ambele Camere al Congresului, pentru ca cetățenii americani să poată da Rusia în judecată dacă sunt victimizați de terorismul ei și să poată revendica despăgubiri în fața Curților SUA.

Liderii UE au cerut Chinei să intervină pentru ca Rusia să pună capăt agresiunii ei în Ucraina cu tot cu retragerea tuturor trupelor ei de ocupație. Summitul UE a decis că Europa vrea cooperarea cu Beijingul și reducerea concomitentă a dependenței Europei de economia chineză.

Rușii au bombardat o școală din regiunea Donețk și au omorât doi civili, rănind șase persoane.

Contraofensiva progresează statornic, în ciuda înarmării deficitare a trupelor ucrainene, a reliefat comandantul lor, Zalujni, reluat de Kiev Independent. Generalul a subliniat, într-un interviu acordat Washington Post, că unitățile sale de asalt înaintează zilnic cel puțin o jumătate de kilometru, în pofida faptului că nu dispun de arme cruciale, precum avioanele de vânătoare F-16. Azi, forțele ucrainene afirmă că au bombardat și distrus un cartier general rus și un depozit de combustibili al armatei invadatoare în orașul ocupat Berdiansk din Zaporijjea, regiune din sudul cotropit al țării.

Update 18:15 Epocală sentință în favoarea libertății a Curții Supreme a SUA. Instanța finală a puterii judecătorești americane a decis, cu o majoritate de 6 din 9 voturi, că un designer web nu e obligat să-și violeze conștiința, libertatea religioasă, de opinie și de exprimare și să programeze pagini pentru o pereche homosexuală.

Statul Colorado a pierdut în instanța supremă. Administrația din Denver ar fi vrut să oblige petenta și pe toți ceilalți ca, în numele legii antidiscriminare, care interzice discriminarea unor oameni de afaceri, să se lase discriminați, dacă sunt credincioși creștini și nu găsesc munca pentru clienți homosexuali compatibilă cu convingerile lor religioase. Curtea Supremă a evidențiat, în context, prioritatea ce revine libertății de conștiință, de religie și de exprimare și a primului amendament al Constituției Statelor Unite care, cum notează cu vădit regret DLF, ”fac din America o țară complexă, în care toți oamenii sunt liberi să gândească și să vorbească așa cum doresc ei, nu cum dorește guvernul”.

Update 18:00 Polonia dorește să amplaseze arme nucleare pe teritoriul ei. Premierul polonez Mateusz Morawiecki, a reliefat că țara sa vrea să participe la programul de schimburi nucleare ale NATO, dată fiind staționarea de arme nucleare ruse pe teritoriul Belarus.

Update 15:15 Forțele ruse au început să părăsească pozițiile din jurul Centralei Nucleare ucrainene de la Zaporijjea, iar angajaților de la reactoare li s-a spus să părăsească perimetrul în răstimp de 5 zile. Primii care au plecat au fost oamenii Rosatom, instituția de stat rusă pentru energie nucleară care dictau politicile la fața locului. A început numărătoarea inversă pentru un atentat terorist rusesc asupra Centralei? Rușii au ocupat-o în martie trecut.

Forțele ucrainene au primit ordin de la președintele Zelenski, să întărească apărarea din nord. Mișcarea urmează instalarea unora din mercenarii Wagner în Belarus.

Imaginile zilei: suburbiile franceze ard

Update 09:00 Suburbiile franceze continuă să ardă. Focurile s-au aprins și în a treia noapte după împușcarea unui tânăr delincvent care s-a opus unui control de circulație. Polițistul care a tras în el după ce adolescentul a redemarat automobilul la volanul căruia se afla, a cerut iertare familiei lui și a declarat că n-a vrut să-l ucidă.

A continuat totuși să ardă și chiar a luat amploare revolta la Paris, Lyon, Toulouse, Marsilia și Lille unde masele de imigranți nordafricani din suburbii s-au revoltat, incendiază, comit violențe. Potrivit ministrului de interne, Darmanin, reluat de DLF, au fost arestate cel puțin 667 de persoane. Autoritățile au scos în stradă, ca să facă față răzmeriței, 40.000 de polițiști. În Franța, în ciuda ample desfășurări de forțe, cu echipe SWAT și elicoptere, în anumite zone, poliția s-a văzut nevoită să cedeze controlul străzii bandelor de tineri răsculați, relevă reporterul Sky News. Tulburările s-au extins asupra capitalei belgiene, Bruxelles, unde au fost arestați 30 de turbulenți.

Forțele ucrainene au doborât în cursul nopții 10 din cele 13 drone iraniene lansate de ruși dimpreună cu rachete S 300 asupra teritoriului ucrainean.

În ultimele 24 de ore ar fi fost uciși 560 de militari ruși. Numărul total al militarilor armatei ruse uciși din 24 februarie trecut încoace ar depăși, potrivit Statului Major ucrainen 228.000.

ISW e de părere că declarațiile oficiale ucrainene semnalizează că Ucraina ar fi preluat inițiativa în luptele de la Bahmut, vrea să se știe de această preluare și ar începe să recucerească teritoriul pierdut în fața mercenarilor Wagner.

Grupul Wagner continuă să recruteze mercenari pentru războiul din Ucraina, relevă Ukrainska Pravda. Pentagonul continuă să vadă prezența mercenarilor în Ucraina. Șeful serviciilor secrete militare, ucrainene, Budanov, afirmase că mercenarii lui Prigojin (grupul Wagner) nu vor mai lupta în Ucraina.

Banca Mondială a aprobat un împrumut destinat refacerii Ucrainei, gospodăriilor individuale și pieții, de 15 miliarde de dolari.

Fostul președinte Trump e de părere că nu e exclus ca Ucraina să fie nevoită să cedeze o parte teritoriului ei, ca să facă pace. Trump i-a acordat un interviu agenției Reuters, în care a opiniat că după puciul Wagner Rusia e oarecum slăbită, iar administrația Biden ar face bine să profite și să negocieze un acord de pace.

29 iunie 2023 – anul 2 – ziua a 125-a zi a războiului


Toate informațiile despre primul an de război și primele luni din anul II, AICI:

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 16, 17 & 18

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 12, 13, 14 & 15

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 9, 10 & 11

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 5, 6, 7 & 8

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi știri– anul 2 – săptămânile 1, 2, 3 & 4

ȘTIRI: (LIVE) Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 51 & 52

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 48, 49 & 50

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 42, 43, 44 & 45

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 38, 39, 40 & 41

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 30, 31, 32 & 33

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 25, 26, 27, 28 & 29

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămâna 21, 22, 23 și 24

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 16, 17, 18, 19 & 20

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 12, 13, 14 & 15

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 9, 10, 11

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 7 și 8

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 5 și 6

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 3 și 4

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – primele 14 zile

11 gânduri despre „LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 19 & 20

  1. Ma uit la Zelinski cum cere ajutor…mi se rupe inima pentru poporul ala. Ca un om care se ineaca si ceilalti stau pe mal si se uita indiferenti.
    180 000 de sodati rusi sunt adusi de cuarand pe front.

Scrie un comentariu