Cele mai noi articole · Știri de ultimă oră · Politică internațională

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 48, 49 & 50

Citiți cele mai noi informații AICI

Update 10:35 Președintele Biden a declarat într-un interviu acordat PBS Newshour că Putin ”a și pierdut Ucraina”, ajutorul militar pentru Kiev nefiind limitat, scrie Ukrainska Pravda. Și mai semnificativ e acordul britanic pentru ajutorarea militară a Ucrainei.

Ieri, vizita lui Zelenski la premierul Sunak s-a soldat la Londra cu semnarea unei declarații de unitate UK-Ucraina și acceptul britanic pentru livrarea unui număr semnificativ de blindate de luptă, de arme cu bătaie lungă, precum și pentru instrucția piloților ucraineni astfel încât să poată mânui avioane militare occidentale.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) citat de Kiev Independent relevă că forțele ruse au început acțiuni ofensive majore în Lugansk, oprite însă de forțele defensive ucrainene. Ofensivele ruse continuă, așadar, în estul Ucrainei, pe fronturile din apropiere de Kupiansk, Lîman, Bahmut, Avdiivka și Novopavlivka, în vecinătatea localităților Kremina, Bahmut, Avdiivka, Opîtne, Marinka și Vuhledar, unde trupele ruse se folosesc, potrivit Ukrainska Pravda, de drone și de aviație pentru a bombarda pozițiile curainene. Potrivit Statului Major ucrainean, au fost uciși de la invazie până acum peste 135.000 de militari ruși din trupele invadatoare.

Update 10:30 Numărul victimelor în zona sinistrată de cutremurele de luni a crescut la peste 16.000. Doar în Turcia și-au pierdut viața cel puțin 12.400 de oameni. Sunt peste 63.000 de răniți. UE organizează o conferință a donatorilor. Regimul Assad și Rusia restricționează accesul la zona sinistrată din Siria, aflată parțial sub controlul guvernului de la Damasc, parțial sub controlul rebelilor. Siria lui Assad încearcă să profite de seism pentru a obține ridicarea sancțiunilor internaționale impuse regimului genocidar susținut de Moscova.

Update 10:15 Președintele Zelenski ia parte la summitul special al UE, care se desfășoară la Bruxelles. Ieri a conferit cu liderii Marii Britanii, Franței și Germaniei la Londra și la Paris, care i-au dat asigurări de sprijin. Șeful statului ucrainean și-a consacrat turneul european principalei nevoi a forțelor armate ucrainene care se confruntă cu agresiunea rusă: avioane militare. Alt subiect central al summitului este reducerea imigrației în prezent debordante în spațiul european.

Update 00:30 Macron l-a primit pe Zelenski cu fanfară militară la palatul Elysee, unde se află și cancelarul german, Olaf Scholz. ”Ne plasăm alături de Ucraina, hotărâți s-o însoțim spre victorie”, a declarat șeful Hexagonului, care s-a afirmat fericit să-l primească pe Zelenski. ”Ucraina poate conta pe Franța și pe aliații săi europeni pentru a câștiga războiul” a spus liderul francez. Macron a evocat între altele ”restabilirea în drepturi a Ucrainei și spațiul de securitate pe care-l merită.”

Rusia nu trebuie să câștige războiul.”, a spus din nou liderul german, care n-a adăugat nimic pozițiilor sale mai vechi.

Franța și Germania au potențialul de a schimba jocul”, a opinat Zelenski care s-a arătat recunoscător celor doi lideri vesteuropeni și a precizat că Ucraina are nevoie ”de arme cu rază lungă de acțiune și de avioane moderne”.

8 februarie 2023 – a 350-a zi de război

Update 23:55 Rusia și-a trimis ambasadorii să amenințe Occidentul. Ambasadorul Moscovei la Londra a amenințat Regatul Unit care se gândește la eventualitatea livrării de aparate de zbor militare, afirmând că ”guvernul britanic ar purta răspunderea pentru vărsări de sânge, următoarea rundă de escaladare și consecințele politice și militare rezultând din acest demers, pe care le va avea pe continentul european și în toată lumea.” Ambasadorul Rusiei la Berlin a criticat anunțul livrării de tancuri Leopard 1 și a afirmat că Germania ar fi ”încălcat toate liniile roșii”.

În Regatul Unit, președintele Ucrainei a cerut avioane, a primit promisiunea instrucției piloților săi și verificarea posibilității furnizării de aparate de zbor militare britanice, declarând că e timpul să se întoarcă foaia cu așteptarea ofensivei ruse: ”e cazul să-i facem pe ruși să aștepte ofensiva ucraineană”.

Update 22:20 În timp ce Marea Britanie ”verifică în prezent dacă are avioane militare de dat Ucrainei”, președintele Zelenski se întâlnelte în această seară cu omologul său francez, Macron, la Paris, care l-a invitat și pe cancelarul Scholz la întrevederea cu liderul din Kiev. Semn că Germania, care după ce a dat cu greu tancuri leopard a exclus libvrarea de avioane, nu mai este prima adresă diplomatică pentru șeful statului ucrainean.

Update 19:20 Siria și Turcia. Peste 11.000 de oameni au murit în urma devastatorului seism de la 6 februarie, anunță postul Deutschland Funk, iar căutările continuă, în ciuda șanselor tot mai mici de găsire a unor supraviețuitori. Președintele Erdogan a fost criticat pentru reacția lentă și insuficientă a autorităților turce, în timp ce țara sa a primit asistență umanitară specializată de la statele Uniunii Europene, Moldova, Israel, SUA, Taiwan, Japonia și alte țări. Șeful de la Ankara a recunoscut că reacția inițială a fost problematică.

Accesul în regiunile afectate de cutremur din Siria, controlate de rebelii sirieni, este îngreunat, din pricina autorităților de la Damasc. Cel puțin patru membri ai echipelor de salvare locală din Siria, Căștile Albe, au murit, în urma seismului. O misiune de salvare din Emiratele Arabe Unite a sosit în zonele sinistrate din Siria.

Zeci de mii de oameni au rămas fără case în plină iarnă, și sunt nevoiți să doarmă în mașini, sau în adăposturi improvizate atât în Siria, cât și în Turcia. Temperaturile au scăzut dramatic și în regiunile afectate.

Ambasada Turciei la București a făcut un apel umanitar, pentru strângerea de ajutoare – haine, pături și alte produse de imediată necesitate pentru sinistrați.

Update 19:05 Bombardante rusești în centrul Ucrainei. Cel puțin doi oameni au fost răniți și alții se află sub dărâmături la Semenivska, în regiunea Cernihiv din Ucraina, după un atac al armatei ruse din această seară.

Update 18:55 De la Londra la Bruxelles via Paris. Președintele Ucrainei sosește în această seară în capitala Franței, anunță surse ale cotidianului Kiev Independent, unde se va întâlni cu omologul său, Macron. Zelenski speră să obțină alte arme grele și aeronave de luptă pentru țara sa, spun analiștii militari.

Joi, 9 februarie, liderul ucrainean va participa în calitate de invitat special la summitul UE de la Bruxelles, la care a fost invitat de către președintele Consiliului European, Charles Michel.

Update 18:15 Președintele Rusiei, Putin, pare a fi fost implicat el însuși, activ, în crima în masă a doborârii de către ruși ”separatiști” a avionului de pasageri MH17 în iulie 2014, în estul Ucrainei, relevă anchetatorii internaționali. Există în acest sens ”indicii puternice că Putin a aprobat utilizarea sistemului de arme prin care a fost doborât avionul”, relevă un raport prezentat azi la Haga, scrie DLF.

Update 18:00 Spre a-și umple visteria golită de război și de embargo, Rusia încearcă să dijmuiască la sânge marile concerne. Aflată în dificultăți de plată, lovită de sancțiuni, Rusia lui Putin are de gând, potrivit DLF, să impună o ”taxă specială” marilor companii. Ar fi un soi de ”suprataxă pe profit”, se afirmă. În ciuda imenselor venituri ale regimului Putin din petrol și gaze, Rusia a avut anul trecut un deficit de (cel puțin) 43 de miliarde de euro. Anul acesta, deficitul bugetar rusesc riscă să crească net.

Update 17:30 ”Avem libertatea, dați-ne aripi s-o putem apăra”. Sub acest cuvânt de ordine, înscris pe casca unui pilot ucrainean pe care Volodimir Zelenski a făcut-o cadou, la Londra, speakerului forului legislativ britanic, Sir Lindsey Hoyle, s-a derulat discursul rostit de președintele Ucrainei în primul Parlament și în prima capitală liberă din istorie.

Zelenski a cerut Regatului Unit și Vestului arme, în special avioane de luptă, reliefând că Ucraina va învinge. Concomitent, a cerut sporirea sancțiunilor impuse Rusiei, astfel încât Moscova să nu mai poată finanța războaie. Britanicii proiectează furnizarea de arme cu bătaie mai lungă decât au ucrainenii acum și instrucția altor zeci de mii de militari ucraineni.

Germania lui Scholz se opune livrării de avioane militare Ucrainei. Scholz a avertizat azi în Bundestag ”împotriva unei competiții a supralicitărilor” în privința ajutorării Ucrainei. Șeful opoziției creștin-democrate, Merz, i-a bătut obrazul. Merz i-a amintit că Berlinul a frânat până în ultima clipă la tancuri și i-a pus în vedere cancelarului că ar vrea ”să nu se spună într-o bună zi că Germania a făcut prea puțin, prea tîrziu” (pentru ajutoarea militară a Ucrainei). Scholz pleacă la Paris unde se va vedea diseară cu președinții Franței și Ucrainei, Macron și Zelenski.

Update 14:30 Președintele Ucrainei, Zelenski, s-a întâlnit cu premierul britanic, Sunak. Regatul Unit va antrena piloții Ucrainei pe avioane de luptă occidentale moderne, mai ales F-16, un indiciu că ar putea fi livrate Kievului.

Serviciile secrete britanice sunt de părerere că Rusia nu va îndrăzni să trimită trupele invadatoare proprii să ia cu asalt celălalt mal al râului Nipru, întrucât ar fi o operațiune prea costisitoare pentru armana Moscovei. Kiev Independent reia estimarea ministerului britanic al apărării în această chestiune.

Forțele ruse au bombardat iar zonele de locuințe din Harkiv, rănind un copil de zece ani și alți trei oameni, relevă Ukrainska Pravda.

Violare a Convenției de la Geneva comisă asupra unor copii ucraineni de un austriac însărcinat să apere drepturile omului? Avocatul ucrainean al poporului, Lubineț, s-a retras public, în semn de protest, din Organizația Europeană a Avocaților poporului. Secretarul general al organizației, austriacul Dr. Josef Siegele, dispusese anterior comiterea unei posibile crime, prin transferul în Rusia a doi copii ucraineni. Fapta lui Siegel e investigată oficial de autoritățile austriece, scrie Ukrainska Pravda. Lubineț a reliefat că ”deportarea de copii în Rusia e un semn al genocidului”.

VIDEO-ul zilei

O cățelusă și-a căutat cu disperare puii sub dărâmături. Imagini emoționante în a 3-a zi după devastatoarea tragedie cauzată de seismul din Turcia și Siria.

https://twitter.com/Kirst23x/status/1623249569688563713

Update 11:45 Numărul victimelor seismului de luni se apropie vertiginos de 10.000. Echipele de salvare lucrează frenetic, la 48 de ore de la seism, să mai scoată oameni vii, de sub dărâmături. Sunt zeci de mii de militari turci care ajută la acest efort. Regimul sirian, unul terorist și genocidar, pune bețe în roate eforturilor de salvare, în timp ce revendică ridicarea sancțiunilor internaționale.

Update 11:30 În ultimele 24 de ore, apărătorii Ucrainei afirmă a fi ucis 910 militari ruși și ar fi distrus 15 blindate de luptă, 8 tancuri, un avion și un elicopter al invadatorilor, scrie Ukrainska Pravda.

Update 11:00 Președintele Ucrainei, Zelenski, e așteptat azi la Londra. Liderul de la Kiev se va întâlni cu piloții ucraineni instruiți în Regatul Unit și va discuta importul de arme grele și cu bătaie lungă. După cea din SUA e a doua sa vizită externă de la invazia rusă încoace.

În cuvântarea sa asupra stării națiunii, președintele american Joe Biden a reiterat că ”SUA vor sta alături de Ucraina cât timp e nevoie.” Cum anume îi va sta alături, militar, urmează să discute vicepreședinta SUA, Harris, la Conferința de Securitate de la München, care începe săptămâna viitoare. Ucraina cere avioane și rachete cu rază lungă. Danemarca, Olanda și Germania vor trimite tancuri vechi de tip Leopard 1.Germania va mai expedia 14 Leopard II, Marea Britanie niște tancuri Challenger, iar SUA M1Abrams.

În fața ofensivei ruse de amploare care urmează să i se adauge celei din aceste zile de la Bahmut, Lîman și Avdiivka ar fi nevoie de avioane F-16 și F 35, dar liderii occidentali, înfricoșați de spectrul lui Putin, le refuză.

(Or, acest blog e de părere că tocmai frica riscă să antreneze escaladarea de care se tem dregătorii apuseni. După cum reliefează explicit analiza: ”Războiul prelung, narativul rusesc și frica occidentală”. )

Dacă Ucraina e înfrântă, resursele ei vor fi acaparate de ruși, întoarse și ”folosite împotriva noastră” , a Vestului” a avertizat șeful serviciilor secrete externe estone, Kaupo Rosin. El a reliefat că, dacă războiul nu se sfârșește cu victoria Ucrainei, astfel încât să se restabilească un minim sentiment de securitate (în estul Europei) Rusia ar urma să investească resurse enorme spre a-și reface capacitățile militare și va trebui ținută în frâu, pe teritoriul ei. În revanșă, dacă învinge și ”Ucraina pierde, vom avea o catastrofală situație a securității, căci în acest caz resursele ucrainene vor fi luate și îndreptate împotriva Occidentului, Rusia constatând că războiul este profitabil.

Rușii continuă să atace furibund, dar, după cum estimează ISW, comandamentul rus ordonă avansuri nerealiste unei armate fără suficientă forță ofensivă ca să determine rezultatul războiului. Rușii înregistrează pierderi grele, Potrivit Statului Major al armatei ucrainene au fost uciși de la invazie încoace peste 134.000 de militari ucraineni.

Statele scandinave se opun planurilor șefului neamț al Comitetului Olimpic Internațional, Thomas Bach, de a permite Rusiei și Belarus revenirea în circuitul competițional olimpic.

7 februarie 2023 a 349-a zi de război

Update 22:25 Serghei Lavrov nu ar putea fi luat în serios, crede șeful diplomației europene Josep Borrell. La întâlnirea cu premierul Moldovei, Gavrilita, în contextul Consiliului de Asociere UE-Republica Moldova, Borrell a reacționat la noile amenințări ale șefului diplomației ruse la adresa Moldovei, pe care Lavrov o vede următoarea victimă a Rusiei, după Ucraina, întrucât, conform diplomatului rus, ”Vestul” i-ar fi ”atribuit acest rol”, iar președinta țării, ”Maia Sandu, urmărește să anexeze Moldova de România”.

Borrell a spus, în context, că ”e păcat că domnul Lavrov, cândva un diplomat respectat, umblă pe drumul discreditării sale intelectuale. Nu e nimic serios în aceste considerații (ale sale)”.

Update 21:55 Forțele ucrainene au bombardat din nou mai multe aglomerări de trupe ruse. În ultimele 24 de ore, forțele aeriene ale Kievului ar fi lovit ”șapte baze ruse temporare și două poziții antiaeriene”, afirmă Statul Major ucrainean, reluat de Kiev Independent. Ar fi fost doborâte o aeronavă militară rusă de tip SU-25 attack și o dronă Orlan-10. De cealaltă parte, concernul rus Gazprom are intenția de a-și forma propriile unități militare.

Update 21:45: Între victimele cutremurului de luni din Turcia și Siria sunt confirmați peste 6.200 de morți. Mulți continuă să fie dispăruți.

Update 19:30 Ministrul german al apărării, Pistorius, s-a deplasat neanunțat la Kiev, unde a anunțat că vor ajunge cândva – nu se știe prea bine când – în Ucraina, ”100 de tancuri” Leopard 1 din țările europene. Cândva, într-un viitor parțial foarte îndepărtat. ”Până în vară” ar urma să sosească 20-25 de astfel de tancuri de luptă. Iar până la finele acestui an, maximum 80. Industria germană are dreptul să exporte în Ucraina maximum 178 de tancuri Leopard 1.

E posibil ca Pistorius să spere să-și convingă gazdele să renunțe și la cererea de avioane militare occidentale (a căror livrare o exclusese șeful său, Scholz, imediat după ce a promis tancuri Leopard). Pistorius a declarat după o întrevedere cu omologul său ucrainean, Reznikov, că ”nu e voie””existe dubii” că ”Germania și alți parteneri sunt și vor fi și pe viitor puternic alături de Ucraina”

Update 19:00 La Mariupol au avut loc cinci deflagrații puternice. Portul ucrainean de la Marea Azov e ocupat de ruși. Exploziile s-au auzit în zona portului, unde rușii au debarcat recent echipament militar și sisteme de apărare antiaeriană.

Ucraina a criticat incomprehensibila decizie a unui tribunal din Tbilisi de a ignora avizul medicilor și a perpetua detenția grav bolnavului ex-președinte al Georgiei, Saakașvili. Cetățean ucrainean, Saakașvili pare să fi fost masiv torturat după gratii la ordinul ori cu aprobarea oficialilor gruzini.

Update 15:55 În zona sinistrată din sudul Turciei se semnalează jafuri. Ziarul german Bild publică imagini cu inși care pradă un supermarket din Iskenderum. Unii oameni cară cu sacul mărfurile din magazine.

Update 15.50 Război cu adevărul? Devoalat ca plagiator de Emilia Șercan, ministrul român de interne, Lucian Bode, n-a tradus-o în justiție pe jurnalista care i-a dovedit furtul de idei. Bode a dat din nou în judecată Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj cerând anularea hotărârii prin care Comisia de Etică s-a autosesizat pentru a-i anula teza de doctorat. În mod curios pentru o țară care se pretinde stat de drept, Bode continuă să fie în funcția sa de dregător și ministru de interne, căruia îi e subordonată poliția.

Update 13:15 Noul ministru de interne e Ihor Klymenko. Fostul șef al poliției îl înlocuiește pe predecesorul său, Monastirski, decedat recent într-un accident de elicopter. A fost confirmat în funcție și noul șef al serviciului secret intern SBU, Vasil Maliuc.

Update 13:00 De cutremur au profitat 20 de teroriști ai statului islamic care, potrivit AFP, s-au răsculat și au evadat din închisoarea lor din Raio, localitate situată în nordul Siriei, în apropierea frontierei turcești.

Update 12:30 Sunt peste 5.000 de morți din care peste 3400, confirmați, în Turcia. Sunt aproape 25.000 de răniți. Au avut loc aproape 240 de replici ale seismului de luni, cu o intensitate de 7,9 pe scra Richter. Una din replici a avut și ea 7,5 grade. Iar operațiunile de salvare avansează cu mare greutate din pricina vremii rele. Nu mai puțin de 11.000 de clădiri turcești sunt avariate, s-a spus. Conform CNN, ar lucra la salvarea oamenilor prinși sub dărâmături zeci de mii de persoane. În speță, aproape 25.000. Timpul presează, fiecare secundă contează. Temperatura e glacială, se așteaptă zăpada. Multe străzi au devenit inaccesibile.

Update 11:55 ”Dezintegrarea Rusiei este în interesul Ucrainei”, consideră Oleksii Danilov, șeful Consiliului Național de Securitate și Apărare din Kiev, reluat de Ukrainska Pravda. ”Vrem ca anul 2023 să fie anul victoriei asupra Rusiei, dar trebuie să fim realiști. Vestul nu știe ce să facă cu Rusia”, a mai spus Danilov. Strategia țării sale ”e simplă, să-și procure arme, să lichideze ruși”, a precizat el.

Avem nevoie de tancuri să ne apărăm și să lansăm contraofensive. Ne mai trebuie tunuri, obuze, rachete, avioane și aveam nevoie de ele ieri”, a adăugat Danilov, care cere Vestului să-și ”depășească în fine frica, pentru că dacă te temi ai și fost învins. Noi nu ne temem de acești barbari, de aceea îi vom învinge”, a reliefat Danilov.

Update 11:00 E improbabil ca rușii să poată întoarce soarta războiului în următoarele săptămâni pentru că nu vor putea acumula forțele necesare, consideră serviciile secrete britanice, reluate de Ukrainska Pravda. În ianuarie, trupele invadatoare n-au reușit să avanseze decât câteva sute de metri pe săptămână, fiind grevate de lipsa de muniție și de unități capabile să efectueze manevrele necesare. În schimb, trupele ruse bombardează și ucid civili. În regiunea Herson arde spitalul bombardat de ruși la  Vovciansk.

În regiunea rusă Briansk s-a înregistrat un atac cu dronă. Doi soldați ruși au fost răniți.

Trupele ruse s-au regrupat și conduc operațiuni ofensive pe cinci fronturi, afirmă partea ucraineană, reluată de Ukrainska Pravda. E vorba de Kupiansk, Lîman, Bahmut, Avdiivka și Novopavlivka. Rușii, care suferă pierderi grele, se folosesc și de civili ca scuturi umane, afirmă armata Kievului.

În ultimele 24 de ore forțele ucrainene anunță uciderea în lupte a peste 1.000 de militari ruși. Pierderile totale ale trupelor invadatoare ar fi depășit 133.000, potrivit Statului Major ucrainean. Nouă așezări ucrainene din Dniepropetrovsk au rămas fără apă, în urma bombardamentelor rusești.

Numărul confirmat al victimelor cutremurului din zona de graniță turco-siriană a crescut la cel puțin 4.700. Sunt zeci de mii de răniți. Echipele de salvare au căutat toată noaptea supraviețuitori. În zona sinistrului operează mai mult de zece echipe de salvare europene. Ucraina a propus Turciei trimiterea câtorva zeci de oameni spre a ajuta la operațiunile de salvare.

Doar în Turcia s-au prăbușit peste 6.000 de clădiri. 8.000 de oameni au fost scoși vii de sub dărâmături. Primul seism a avut o intensitate de 7,9 pe scara Richter.

Update 00:49 Continuă investigațiile privind balonul chinezesc de spionaj, doborât de americani într-un târziu, în largul coastelor Carolinei de Sud. Obiectul avea greutatea unui avion de linie și înălțimea de 60 de metri. Balonul e recuperat de la o adâncime a apei mării de 15 metri.

Update 00:45 Numărul confirmat al oamenilor decedați în devastatorul cutremur din Turcia și Siria a crescut la peste 3.800. Numai în Turcia s-au înregistrat 2.379 de decese.

Nu e clar ce echipe umanitare îi ajută pe sirieni să facă față urmărilor sinistrului, în afară de israelieni. Ambasadorul Siriei a mulțumit pentru ajutor dar a subliniat că orice asistență trebuie să nu fie transfrontalieră, ci aprobată de guvernul sirian.

Or, Alep și Idlib sunt aproape de granița turcă. Oficialii dictaturii au anunțat că nu vor permite ajutoare directe sinistraților decât prin intermediul autorităților de la Damasc. Potrivit Căștilor Albe, clădirile din nordul Siriei au fost puternic șubrezite de bombardamentele masive ale sirienilor și rușilor împotriva opoziției din zonă, construcțiile afectate căzând astfel la cutremur ca popicele. Cea mai afectată de seism e provincia Idlib, centrul rezistenței rebelilor sirieni, care a fost și ceazona cea mai puternic bombardată de regimul sirian și aliații lui ruși.

6 februarie 2023 a 348-a zi de război

Update 23:00 Bahmut – cronica unei morți anunțate? Orașul, admite cu regret Ukrainksa Pravda, reluând o estimare de ieri a serviciilor secrete britanice, ”devine tot mai izolat, în timp ce foprțele ruse progresează în efortul izolării lui”. Mercenarii Wagner avansează și spre Vuhledar. S-a spus recent că ar fi rămas aproape 6.000 de civili și 200 de copii. Zonele cele mai crâncen disputate sunt, pe moment, Bahmut, Vuhledar și Lîman, oraș abia eliberat în toamnă.

Update 22:40 Adio, aluminiu rusesc! SUA plănuiesc să impună o taxă de 200% pentru aluminiul de fabricație rusă, care urmează să fie anunțată „săptămâna aceasta”, a relatat Bloomberg reluat de Kiev Indepedent, citând surse anonime din administrația de la Washington. Rusia este al doilea cel mai mare producător de aluminiu din lume, după China, și este sursa a 10% din importurile de aluminiu ale Statelor Unite.

În septembrie 2022, Reuters informase că atât SUA, cât și Uniunea Europeană, își crescuseră importurile de aluminiu și nichel din Rusia, de la invazia armatei roșii în Ucraina, atingând o valoare de 1,9 miliarde de euro, în decurs de 6 luni.

Update 22:25 Zelenski va călători la Bruxelles, pentru a participa la Summitul UE din 9-10 februarie, a anunțat agenția Flash, citând agenția Belga. Programul vizitei este secret, din motive de securitate. Liderul de la Kiev a fost invitat la această reuniune de președintele Consiliului European, Charles Michel, care a vizitat în urmă cu câteva zile capitala ucraineană. Va fi a doua vizită externă a lui Volodimir Zelenski în străinătate, de la invazia rusă din 24 februarie 2022.

Update 22:10 Ucraina își schimbă tactica. Oleksii Danilov, Secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a anunțat că forțele armate ale țării sale au decis o schimbare radicală de tactică. Ucraina se va baza pe tehnologie militară cât mai avansată, în detrimentul cantității. Citat de agenția Flash, Danilov a declarat că armata inamică rusă a început să primească armament de o calitate slabă și care nu beneficiază de o acuratețe bună, ca efect al sancțiunilor occidentale în vigoare.

Update 21:50 Echipele de salvare și intervenție din România a plecat spre Turcia în această după-amiază, fiind alături de cele din Olanda, primele misiuni de salvare europene din cadrul Mecanismului de Protecție Civilă activat la prima oră a dimineții, după devastatorul cutremur Gaziantep și Siria. Ambasadorul turc la București a publicat imagini cu echipele românești de la baza aeriană 90, transmițând un mesaj emoționant poporului român.

Situația rămâne dramatică în sudul Turciei, dar și în Siria, unde medicii au cerut cu disperare ajutor internațional, pentru oamenii prinși sub dărâmături și valul de răniți care sosește în spitale. Bilanțul morților continuă să crească și este estimat un total de 3000 de victime, potrivit BNO News, dintre care 1700 numai în Turcia. Sunt cel puțin 15.000 de răniți în ambele țări. Temperaturile scăzute, zăpada din unele zone și lăsarea nopții îngreunează la această oră misiunile de salvare.

Blocurile s-au prăbușit ca piesele de lego, au spus martorii oculari despre tragedia de astăzi, urmată de mai multe replici dintre care cea mai puternică la ora prânzului: un nou seism de 7,5 grade pe scara Richter. În Siria, sunt familii întregi prinse sub ruinele caselor și blocurilor, pe care nu are cine să le salveze. Zona este deficitară la capitolul intervenție din cauza celor 12 ani de război civil.

Israelul a anunțat că a pregătit și trimite ajutoare fără discriminare, atât în Turcia, cât și în Siria. Operațiunea de salvare a Ierusalimului se numește Ramura de măslin. Au plecat echipe de intervenție rapidă din mai multe state, inclusiv Grecia și Suedia, pe care președintele turc le-a șantajat și amenințat în mai multe rânduri. La rândul lor, SUA, Elveția, Taiwan, Japonia, Liban, Austria, Cehia, Georgia, Marea Britanie, Polonia, Croația, Italia și Franța și-au mobilizat departamentele pentru situații de urgență.

Update 18:30 Bilanțul morților din sudul Turciei și nordul Siriei nu încetează să crească. S-au numărat și confirmat peste 2400 de victime, între care peste 1500 în Turcia. În partea siriană administrată de guvern s-au înregistrat 430 de victime, în cea controlată de opoziție 390. Epicentrul cutremurului de la 4 dimineața, cu o intensitate de 7,8 pe scara Richter (care a fost urmat de 120 de replici în parte extrem de puternice) și a durat 100 de secunde s-a situat la Gaziantep.

Doar în Turcia s-au prăbușit, potrivit autorităților, 3000 de clădiri. Sky News, care reia știrile agențiilor de presă relevă că s-au dărâmat clădiri într-o zonă situată între orașele siriene Hama și Alep și orașul kurd Diarbakir, aflat la peste 330 de kilometri nord de primele. Undele de șoc au fost resimțite până la Beirut și Cairo.

Siria a dezmințit informația furnizată de premierul Netanyahu, potrivit căreia Damascul a cerut Israelului ajutor spre a face față urmărilor seismului.

Update 16:22 Bilanțul seismului din sudul Turciei și nordul Siriei s-a agravat mult. Sinistrul s-ar fi soldat cu cel puțin 1.800 de morți. Motivul frecvenței cutremurelor în această zonă ține de onformația geologică într-o zonă ăn care se întâlnesc trei plăci tectonice: cea arabă, din sudest, placa anatoliană, în nordvest și cea africană din sudvest. În cutremurul din 1999 au murit 17.000 de oameni.

Update 15:15 Războiul hibrid împotriva Occidentului a continuat cu un masiv atac cibernetic global inclusiv împotriva întreprinderilor germane. Pagube în parte foarte mari au suferit multe mii de întreprinderi germane atacate cu programe de tip ”ransomware”, spionaj și șantaj, afirmă presa germană. Oficialitățile italiene avertizaseră ieri în legătură cu un proxim val de atacuri cibernetice și revendicaseră ca organizațiile de profil să ia măsuri, relatează DLF.

Războiul Rusiei și tiranofilia unor dregători germani riscă să omoare și sportul. Șeful german al Comitetului Olimpic Internațional, Thomas Bach, vrea să pună capăt excluderii din competiții a sportivilor ruși și bieloruși. Potrivit planurilor neamțului, menite să se satisfacă revendicările Moscovei, acești sportivi ruși ori bieloruși ar fi urmat să participe fără drapel și însemne naționale la concursuri, de parcă totul ar fi fost în mare măsură în cea mai bună ordine. Or, între acești sportivi sunt militari care ucid în aceste zile civili ucraineni complet nevinovați. Ucraina a avertizat, firește, că, cazul transpunerii intențiilor lui Bach, ar putea boicota Olimpiada din 2024. Iar alte state ar putea s-o urmeze. Bach nu e la prima decizie tiranofilă. În China, la Olimpiada de Iarnă, birocratul german Thomas Bach a tăcut mâlc în chestiunea genocidului comis de regimul comunist chinez în frunte cu Xi împotriva populației uigure.

Update 14:00 Kadâroviții întrețin în teritoriile ucrainene ocupate un stat în stat în care își defulează barbaria. Rusia a refuzat să investigheze violarea, la Melitopol, a unei ziariste ruse de la NTV, de către nepotul lui Kadârov și maltratarea de către ceceni a cameramanului ei, scriu mai multe surse, între care Myukraineis.org. Făptașul se afirmă a fi Hasan Ibrahimov, nepotul satrapului lui Putin în Cecenia.

Update 13:45 Unele surse estimează la peste 1500 numărul victimelor seismului din zona siro-turcă (cu o intensitate de 7,8, urmat de replici între care una de 7,5 grade pe scara Richter). Numărul răniților e estimat la peste 7000.

Update 13:25 Seismul din Turcia și Siria a făcut cel puțin 1300 de victime și aproape 6.000 de răniți potrivit un bilanț încă provizoriu.

Update 13:15 Potrivit serviciilor secrete britanice, rușii plănuiesc organizarea de alegeri trucate la 10 septembrie, în teritoriile ocupate, spre legaliza prezența coloniștilor în zonă.

Update 13:00 Polonia insistă ca Vestul să adopte încă de săptămâna viitoare, la Conferința de Securitate de la München, o decizie privind trimiterea de avioane de luptă cerute de Ucraina.Politica ezitărilor și tergiversărilor de felul celei care a precedat decizia privind tancurile (Leopard) e contraproductivă”, a reliefat, potrivit DLF, ambasadorul polonez Pavlos, într-un interviu acordat presei germane.

Update 12:45 În regiunea sinistrului (un cutremur de 7,8 pe scara Richter) sunt cel puțin 1200 de victime omenești, relevă Sky News. Ultimul cutremur de asemenea dimensiuni a avut loc în regiune în 1872.

Puterea lui destructivă deosebită s-ar fi datorat, potrivit experților, și faptului că zguduirile au avut loc la relativă înălțime, în speță la numai 16 kilometri adâncime. În asemenea cazuri, relevă Tom Clarke, la Sky News, energia seismului se descarcă mai destructiv asupra infrastructurii și clădirilor de la suprafață.

Au mai avut loc replici puternice, între care una recentă de 7,5 (semnalată de RUETRS) după seismul care a zguduit și devastat azi la patru dimineața nordvestul Siriei și sudul Turciei. Cutremurul și replicile lui au făcut clădiri una cu pământul. Președintele Turciei, Erdogan, vorbea de 920 de victime. Toate statele NATO și-au semnalat disponibilitatea trimiterii de echipe de salvare. Românii și olandezii au plecat din capul locului spre zonele sinistrate.

Update 12:30 Critică e zona de la Ivanivske, la sudvest de Bahmut, care asigură comunicațiile cu trupele ucrainene și trebuie neapărat protejată, relevă un blogger militari. Potrivit relatării neconfirmate a unui blogger militar finlandez, mercenarii Wagner ar fi intrat în nord-estul și estul Bahmutului și au loc lupte de stradă, forțele ucrainene făcând din clădiri și străzi fortărețe ucigașe. Rușii au pierderi uriașe, dar și cele ucrainene ar fi destul de mari. Invadatorii ar fi reușit să taie aprovizionarea din nord a ucrainenilor.

Update 12:10 China comunistă a reacționat foarte iritată la doborârea, de către forțele aeriene americane, a balonului de spionaj chinezesc. Balonul ar fi fost unul ”civil” și ”meteorologic”, insistă să afirme China, în răspăr cu informațiile americane, care l-au declarat ”de spionaj”. Viceministrul chinez de externe, Xie Feng, a declarat, potrivit DLF, la Beijing că american ar fi reacționat exagerat și ”au fost prejudiciate serios progresele realizate în Bali la întrevederea la vârf dintre șefii de stat XI și Biden”.

Update 12:05 Forțele israeliene care căutau, potrivit armatei, să aresteze doi teroriști ai Hamas, au replicat unui atac și au ucis lângă Ierihon, în schimbul de focuri care a urmat, cinci palestinieni. Cei doi suspecți ar fi încercat să comită un atentat asupra unui restaurant din așezarea evreiască Vered Ierihon.

Update 12:00 Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Ryabkov, a declarat luni că șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, va vizita Moscova în această săptămână, relatează Nikkei Asia. Întâlnirea se va concentra pe crearea unei zone de siguranță în jurul centralei nucleare Zaporijjia din Ucraina, a spus el, adăugând că Moscova mizează pe o discuție profundă și profesională.

Update 11:30 Președintele Zelenski a introdus două noi legi în Rada. Parlamentul ucrainean urmează să aprobe extinderea legii marțiale și mobilizarea în Ucraina.

Update 11:15 Numărul celor uciși de pustiitorul cutremur (de 7,8 pe scara Richter) care a zguduit sudul Turcia și nordvestul Siriei depășește 600 de oameni. Unele știri afirmă că e vorba de peste o mie de victime. Și alte peste 5.000 de răniți.

Întrucât cutremurul a avut loc înainte de zorii zilei și oamenii erau toți acasă, dormind, e probabil să fi fost un seism mai devastator, mai cumplit și sângeros decât altele, de aceeași intensitate și cu același impact asupra clădirilor, afirmă un analist al postului britanic Sky News. Echipele de salvare încearcă să localizeze și să salveze supraviețuitori. Turcia a declarat starea de urgență, dar operațiunile de salvare se vor dovedi extrem de dificile în nordul Siriei, o zonă masiv afectată de îndelungatul război din regiune,

Comisia Europeană a transmis că a trimis echipe de salvare din România și Olanda care sunt pe drum.

Update 11:00 Ofensiva rusă de mare amploare e așteptată în următoarele zece zile, afirmă șeful administrației militare ucrainene din Lugank, Haidai. Potrivit lui, forțele ruse ar putea ataca oricând după 15 februarie, de vreme ce-și tot adună tot mai multe rezerve și echipament pe front. În aceste zile se încheie și cele două luni de instrucție ale rușilor mobilizați, care au nevoie de vreo zece zile ca să ajungă pe front.

Și ministrul ucrainean al apărării, Reznikov, care urmează să fie mutat în altă funcție, a declarat că se așteaptă la o ofensivă declanșată înainte de 24 februarie, când se împlinește un an de la invazie.

În acest răstimp, Rusia ar fi pierdut, potrivit Statului Major ucrainean, peste 132.000 de militari uciși. Rusiei i s-au mai distrus sau luat, între altele 3.231 de tancuri, 6.415 de blindate de luptă, alte 5.104 vehicule și autocisterne, 2.231 sisteme de artilerie, 461 de lansatoare multiple de rachete, 227 sisteme antiaeriene, 294 airplanes, 284 de elicoptere, 1.958 de drone și 18 nave, afirmă același raport, reluat de Kiev Independent. 

Primele tancuri Leopard canadiene au ajuns în Polonia.

La Enerhodar nu mai e nici curent nici căldură.

La Melitopol, în sudul ocupat al Ucrainei, rușii au perchiziționat locuințele unor dascăli și le-au confiscat aparatura electronică pentru a-i împiedica să predea de la distanță.

5 februarie a 347-a zi de război

Update 23:30 Bombardamentele rusești cu rachete asupra Hersonului și Harkivului s-au soldat cu morți și răniți în rândul civililor, relevă DLF. Asupra Hersonului a plouat un potop de 40 de rachete. Împotriva orașului Harkiv au pus în funcțiune lansatoarele multiple de rachete. Potrivit președintelui Ucrainei, Zelenski, invadatorii încearcă ”facă ceva simbolic” și ”să se răzbune pentru eșecul lor militar din februarie trecut.

Update 23:15 Rusia și Iranul progresează în proiectul construcției unei fabrici de drone iraniene în Rusia, relevă Wall Street Journal. Potrivit publicației cosnervatoare americane, ar fi vorba de drone mai rapide, care să pună probleme mai mari apărării ucrainene.

”Înarmarea Ucrainei e cel mai rapid – și de fapt singurul – drum spre pace”, a reliefat șeful diplomației britanice. Noul șef al Foreign Office, James Cleverly, și-a expus opinia într-un editorial publicat de Times of Malta, fiind reluat de Kiev Independent.

Lituanienii de rând au strâns 6 milioane de euro pentru a cumpăra aparate radar pentru apărătorii Ucrainei, relevă Kiev Independent.

Update 21:55 Rușii avansează perceptibil la Bahmut, potrivit unor relatări încă neconfirmate, oficial. Un corespondent al ziarului Bild, militarii ruși ar fi pătruns din trei direcții în oraș și avansează spre interiorul localității în mare parte distruse din est, nord și sud.

Update 21:30 Aeroportul german Frankfurt Hahn (unul de importanță strategică) a fost cumpărat de un oligarh rus din industria farmaceutică, relevă presa germană. E vorba de Viktor Charitonin, un apropiat al lui Putin. Aeroportul din Hunsrück era falimentar. Se pune întrebarea de ce are nevoie un magnat rus de un aerport falimentar. Răspunsul l-ar putea da permisul acestui aeroport falimentar de a opera pe timp de noapte. În mod curios, Charitonin a reușit să scape de sancțiuni. Cum? Un mister.

Update 20:30 Situația militară. Trupele ruse își concentrează eforturile în cinci sectoare – Kupiansk, Lîman, Bahmut, Avdiivka și Novopavlivka, invadatorii continuând să își sporească prezența militară în zonele de la granița cu Ucraina, din Rusia și Belarus. Situația în estul țării devine tot mai grea și tensionată, a afirmat președintele Zelenski, reluat de BBC.

Unitățile ucrainene de rachete și artilerie au lovit două zone de concentrare a trupelor ruse și un depozit de muniții, relatează Ukrinform, citând cel mai nou raport al Statului Major al Ucrainei.

Trupele ruse au lansat duminică patru lovituri cu rachete. Două dintre ele au lovit infrastructura civilă din Harkov. O clădire cu cinci etaje a unei universități din Harkiv, situată în centru, a fost complet distrusă și cinci civili au fost răniți. Celelalte două rachete rusești au lovit Drujkivka, localitate din regiunea Donețk, distrugând patru blocuri de locuințe și o grădiniță. Patru oameni au fost răniți.

În plus, trupele ruse au lansat peste 40 de atacuri folosind lansatoare multiple de rachete, asupra obiectelor civile din Herson. Bombardamentele inamice au avariat clădiri rezidențiale, fiind înregistrate victime în rândul populației civile.

Update 20:20 “Vom avea avioane de luptă. Întrebare este de care“, a declarat în cadrul conferinței de presă din această seară, ministrul apărării de la Kiev, în fața unui grup mare de jurnaliști, notează Ukrinform. Reznikov s-a declarat “optimist cu privirea la livrările de aeronave de vânătoare, subliniind că partenerilor li se vorbește încontinuu despre nevoia Ucrainei de a avea o avioane și rachete cu rază lungă. Forțele noastre aeriene ar putea primi F-16, dar și alte aeronave, conform ministrului.

Reznikov se află într-un moment delicat, după ce s-a aflat în presa ucraineană că ar putea fi înlocuit din funcție în foarte scurt timp. Despre acest lucru, ministrul apărării de la Kiev, a afirmat că nimeni nu rămâne în același loc pentru totdeauna, iar meseria sa de avocat îi permite o paletă largă de oportunități.

Update 20:10 Israelul, la un pas de a livra Ucrainei un sistem avansat de apărare antiaeriană. Ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat în timpul unei conferințe de presă la Kiev, duminică 5 februarie: “E adevărat. Ne-au promis asta”, a spus Reznikov. Oficialul nu a oferit mai multe detalii despre momentul în care ar putea avea loc transferul, informează Kiev Independent.

Potrivit publicației Times of Israel, „sistemul de avertizare al Israelului folosește o combinație de dispozitive radar și electro-optice pentru a detecta lansările de rachete, rachete și drone, pentru a clasifica dimensiunea și amenințarea pe care o reprezintă și pentru a indica pe o hartă zonele care se află în pericol.”

Tot astăzi, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat postului de televiziune francez LCI că Israelul va lua în considerare posibilitatea de a livra Ucrainei sistemul său de apărare antirachetă Iron Dome. Noul prim-ministru de la Ierusalim a precizat însă că deciziile Israelului ar trebui să fie „în conformitate cu interesele noastre naționale”, iar contribuția pentru ajutorarea Ucrainei s-ar manifesta mai degrabă „probabil în alte domenii”.

Sâmbătă, același cotidian anunța citând surse din apropierea premierului israelian, că Netanyahu i-ar fi declarat președintelui Franței, Macron, că este dispus să susțină și militar Ucraina, ceea ce Israelul nu a dorit să facă până acum, în ciuda rugăminților Kievului.

Update 15:00 Unități ucrainene de comando operează în Rusia, afirmă publicația britanică The Guardian, care a stat de vorbă cu prezumtivi membri ai acestor forțe. Conform lor, guvernul de la Kiev ar nega existența lor dacă ar fi capturați sau uciși. Misiunea lor ar fi răpirea de oficiali ruși de rang înalt, distrugerea de infrastructură militară importantă și doborârea de avioane pe teritoriul rus. Divulgarea existenței lor ar servi informării conducerii ruse că nu e la adăpost de focul războiului iar ucrainenii pot trece ușor granița rusă.

Update 14:50 Forțele anti-aeriene ucrainene au început instrucția pentru mânuirea sistemului italo-francez SAMP/T-Mamba. Ucrainenii le-au mulțumit italienilor și francezilor pentru acest sistem menit să le ajute țara și forțele armate să facă față terorii rachetelor rusești.

Update 14:30 Putin ar fi ordonat întocmirea de planuri de cucerire a Kievului, afirmă Moscow Times, o publicație rusă din exil, reluată de Adevărul.ro. Militarii ruși ar fi de părere că e vorba de o ”sinucidere”, iar starea de spirit a ofițerilor cu care ar fi stat de vorbă sursa publicaței, o persoană ”apropiată de Ministerul rus de război”, ar fi ajuns ”în stadiul de panică”.

VIDEO-ul zilei

Soldați buriați din armata Rusiei, folosiți de kadîroviți drept carne de tun în Donbas: nu mai avem gloanțe, deci cu ce să ne ducem, cu lopeți, nu? În fața tancurilor care trag?!Vreți să murim, nu? Un grup de buriați a fost filmat în timp ce se ceartă cu comandamentul kadîrovit cecen, care le refuză militarilor retragerea, obligându-i să înfrunte tancurile ucrainene, chiar și fără muniție. Acesta este doar unul dintre multiplele cazuri de discriminare din cadrul forțelor armate aflate în solda Moscovei.

Buriații sunt un grup etnic mongol, concentrat în Siberia, într-o zonă săracă din punct de vedere economic. De la începutul invaziei ruse, Kremlinul a recrutat masiv forță umană din rândul buriaților, dar și din alte grupuri etnice din zona asiatică a Rusiei, cu precădere musulmani.

Update 12:30 Rocadă în instituțiile de forță ucrainene. Ministrul apărării, Reznikov, va demisiona și va fi înlocuit de șeful serviciilor secrete militare, Kirilo Budanov, relevă Ukrainska Pravda, care a stat de vorbă cu cel dintâi. Nu e clar, încă, motivul acestei rocade. Reznikov ar urma să fie păstrat în guvern, eventual ca ministru al justiției.

Recent au fost demiși mulți dregători ucraineni, inclusiv din ministerul de interne, vamă și varii alte ministere, acuzați fie de corupție, fie de incompetență. Acum cinci zile a avut loc o acțiune anticorupție a SBU, care a constat din varii raiduri în toată țara, pentru descoperirea unei rețele de corupție și evaziune fiscală care a pricinuit pagube de 1,2 miliarde de dolari.

Între suspecți, a fost percheziționat fostul ministru de interne, sub a cărui conducere s-a achiziționat elicopterul francez cu care a căzut urmașul său, Monastirski. A fost sub acuzare, pentru fraudă, abuz, obstrucționarea armatei și proastă gestiune, fostul șef al achizițiilor de echipamente militare din ministerul apărării, care cumpărase la suprapreț veste antiglonț defectuoase. În percheziții s-au găsit sume uriașe de valută în bani peșin.

După ultima reuniune Ramstein, Reznikov se declarase mulțumit de ajutorul militar occidental, deși Germania încă refuza livrarea de tancuri Leopard.

Pe front, Statul Major ucrainean anunță uciderea a 700 de militari ruși și distrugerea a două tancuri și a două sisteme antiaeriene rusești.

Update 12:00 Fostul premier israelian Bennett afirmă într-un interviu acordat site-ului Novosti Israelya că, în martie trecut, când a încercat să medieze un acord ruso-ucrainean (încălcând, ca evreu credincios, shabbatul). Putin i-ar fi declarat (răspunzându-i la o întrebare, dacă vrea să-l omoare pe președintele Ucrainei) nu-l va ucide pe Zelenski. Bennett adaugă că l-ar fi informat pe șeful statului ucrainean, care s-ar fi adăpostit, în epocă, într-un buncăr. Discuția cu Putin ar fi avut loc la 5 martie 2022.

Povestea lui Bennett cu buncărul pare parțial exagerată, de vreme ce, așa cum relevă Ukrainska Pravda, Zelenski, premierul Șmyhal și consilierii președintelui, David Arahamiia, Andrii Yermak și Mihailo Podoliak, au înregistrat, la Kiev, din fața palatului prezidențial, un video în care se anunța lumii că guvernul Ucrainei nu fuge nicăieri.

În discuțiile sale de ieri cu premierul britanic, Sunak, președintele Zelenski i-a mulțumit pentru debutul instrucției tanchiștilor ucraineni care vor conduce tancuri britanitce de tip Challanger II și a cerut accelerarea livrărilor de arme occidentale, Sunak s-a arătat de acord că e nevoie această grăbire a exportuluid e arme.

De azi au intrat în vigoare în spațiul UE noi sancțiuni privind mărfurile petroliere rusești. E interzis (cu excepția Croației) importul de produse ale rafinăriilor rusești precum motorina.

Update 00:00 Președintele Zelenski a revocat cetățeniile ucrainene ale unor politicieni cu cetățenie rusă. Între ei, dregători ai fostului regim pro-rus Ianukovici.

4 februarie 2023 – a 346-a zi de război

Update 23:30 ”Situația pe front e dură”, a spus președintele Zelenski în mesajul său video zilnic. Potrivit șefului statului ucrainean, se dau lupte crâncene la Bahmut, Vuhledar, Lîman și în alte zone, unde rușii aruncă spre apărători tot ce au. Lupte grele au loc întru resăpinegerea ofensivelor ruse Kupiansk, Avdiivka și Novopavlivka în Donețk. În răstimp, Vestul ”se străduiește” să trimită arme cât mai grabnic. Premierul britanic Sunak a declarat că e concentrat să le trimită pe ale lui cât mai rapid. Iar Canada a și îmbarcat primul Leopard pentru ucraineni.

Update 18:00 China, ajutor de nădejde pentru Rusia în războiul din Ucraina. O investigație Wall Street Journal a descoperit cum guvernul comunist chinez oferă armatei roșii susținere și asistență militare, în ciuda sancțiunilor internaționale în vigoare, citează Kiev Independent.

Companiile de stat chineze furnizează Moscovei echipamente de navigație, tehnologie de bruiaj și piese pentru avioane de luptă, arată înregistrările vamale. Echipamentele cu dublă utilizare care pot fi folosite în scopuri civile și militare par să provină în principal din China, conform analizei a peste 84.000 de transporturi.

Rusia poate importa în continuare cipuri, camere cu infraroșu și echipamente radar foarte necesare din China și din alte țări care nu s-au alăturat eforturilor conduse de SUA de a împiedica accesul Moscovei la tehnologie militară. Între cei care facilitează eludarea sancțiunilor de către Rusia se află, spune publicația new-yorkeză, Turcia și Emiratele Arabe Unite, acuzate de oficialii occidentali că ocolesc sancțiunilor.

Update 17:50 Forțele ruse au bombardat garnizoana de apărare ucraineană de lângă Siversk, un oraș la nord de Bahmut din regiunea Donețk, cu artilerie și mortare peste noaptea de 3 februarie, a informat serviciul de Grăniceri de Stat, reluat de Kiev Independent. În cursul zilei de azi, trupele ruse au încercat apoi să treacă linia de apărare pentru a efectua recunoașteri în zonă, dar Forțele Armate ale Ucrainei le-au respins.

Armata rusă pare să accelereze ritmul în partea de nord a raionului Donețk, după ce a capturat orașul minier de sare Soledar, care se află la aproximativ 15 kilometri nord-est de Bahmut, săptămânile trecute.

Update 15:30 Ucraina și Rusia au încheiat un schimb de prizonieri, mediat se pare, de Emiratele Arabe Unite. 116 soldați ucraineni, între care apărători ai Mariupolului, Hersonului și ai zonei Bahmut, s-au întors acasă, în timp ce în Federația Rusă au ajuns peste 60 de militari ruși.

Au fost returnate și rămășițele pământești ale soldaților britanici voluntari, Andrew Bagshaw și Chris Parry, precum și ale lui Yevhen Kulyk, membru al Legiunii Străine din Franța, reîntors în Ucraina după 24 februarie 2022 pentru a-și apăra țara.

În teritoriile ocupate de ruși sau în Rusia, au mai rămas în captivitate 3392 de militari și civili ucraineni, potrivit autorităților de la Kiev. 

Update 15:20 Ministerul britanic al apărării lucrează la adunarea probelor juridice care să permită Londrei desemnarea grupării de mercenari Wagner, condusă de Evgheni Prigojin, drept organizație teroristă, informează agenția NEXTA.

Update 15:00 Se înmulțesc trupele ruse din jurul orașului – port ocupat, Mariupol, anunță consilierul local al primarului, Petro Andriușcenko, reluat de blogul militar NOEL. Numărul soldaților care au sosit în localități din jurul Mariupolului a depășit 30.000, spune oficialul ucrainean, care avertizează că în unele sate, au venit și kadîroviți, estimați la 2-3 mii. Numai în ultimele 7 zile, spune Andriușcenko, numărul trupelor invadatoare ruse a crescut cu 10-15 mii de soldați, ceea ce indică pregătirea unei ofensive.

Update 12:10 Rusia a încorporat teritoriile ocupate și anexate ilegal din sudul și estul Ucrainei în districtul său militar de sud, ca parte a reformelor structurale majore în armata rusă, a anunțat ministerul britanic al apărării, în cel mai recent raport al său, citat de Kiev Independent.

Londra a atras atenția asupra raportului din 3 februarie al agenției moscovite TASS, controlată de guvernul rus, care susținea că părțile ocupate de ruși din regiunile Donețk, Lugansk, Zaporijjia și Herson „sunt plasate sub un comandament cu sediul la Rostov-pe-Don”.
Anunțul vine după ce ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a susținut că „extinderea militară” a Rusiei ar include înființarea de „grupări de forțe autonome” în Ucraina.

Această mișcare realizată de Kremlin „indică că armata rusă probabil aspiră să integreze teritoriul nou ocupat într-o poziție strategică pe termen lung”, se arată în briefingul britanicilor.

Update 12:00 Sirenele antiaeriene au sunat timp de două ore, sâmbătă dimineață, în toate regiunile Ucrainei, potrivit presei locale. Din fericire, nu s-au înregistrat atacuri, însă fuseseră detectate MIG-uri 31 cu rachete Kinjal. Marina ucraineană a raportat că nu au fost identificate nave rusești încărcate cu rachete de croazieră Kalibr în Marea Neagră.

Update 11:45 Ofensive ruse pe patru fronturi. Trupele invadatoare ale Moscovei și-au continuat acțiunile ofensive în direcțiile Lîman, Bahmut, Avdiivka și Novopavlivka, notează Ukrainska Pravda, citând Statul Major ucrainean. Unitățile de apărare ale Kievului au reușit să respingă atacurile ruse în apropierea a nouă localități din regiunile Lugansk – Hrekivka, Nevske, Kreminna Dibrova – și Donețk – Verhnokamianske, Krasna Hora, Paraskoviivka, Bahmut și Ivanivske.

În ultimele 24 de ore, armata rusă a lansat 20 de lovituri aeriene și 3 atacuri cu rachete, țintind infrastructură civilă în Harkiv și Nicolaev, a declarat aceeași sursă. Invadatorii ruși au lansat, de asemenea, și 90 de atacuri folosind lansatoarele multiple de rachetă (MLRS).

Opt adolescenți cu vârste între 14 și 17 ani au suferit răni ușoare și grave după ce au declanșat o mină antipersonal, în Izyum, notează Ukrainska Pravda. În ciuda eforturilor serviciilor ucrainene de intervenție, în nord-estul țării, au rămas încă zone cu mine anti-personal plantate de armata rusă în timpul ocupației de primăvara trecută. Autoritățile le cer oamenilor să evite zonele marcate și să nu atingă fragmente ale minelor antipersonal.

Update 11:20 Pierderile armatei ruse au depășit 130.000 de soldați, în cele aproape 12 luni de război în Ucraina, relatează Statul Major al forțelor ucrainene, citat de Ukraine World. În ultimele 24 de ore, trupele Kievului au reușit să distrugă 3 sisteme anti-aeriene, 4 drone, 5 sisteme de artilerie, 3 tancuri și 6 blindate.

3 februarie 2023 a 345-a zi de război

Update 23:25 Washingtonul a anunțat un nou pachet de asistență militară în valoare de de 2,175 miliarde de dolari pentru Ucraina. Pentagonul a anunțat că această nouă tranșă va include sisteme de apărare aeriană, rachete convenționale și dar și cu rază lungă, relatează Sky News.

Pachetul complet

23:15 Președintele Zelenski a declarat în adresarea sa de seară că a discutat cu partenerii occidentali și se lucrează la o soluție ca tancurile de luptă, Leopard 2, Challenger 2 și Abrams, să ajungă cât mai repede pe linia frontului pentru a ajuta trupele care rezistă de mai multe săptămâni. Luptele sunt cumplite, a spus liderul de la Kiev, care a ținut să le mulțumească nominal unităților de pe frontul de est, în special, afirmând că este încrezător în că țara sa își va atinge obiectivele: libertate și victorie.

La rândul său, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat într-un briefing de presă cu omologul său polonez că proviziile occidentale de artilerie de 155 mm sunt vitale pentru țara sa, pentru a respinge atacurile Rusiei din sud și din est. Despre coaliția de tancuri ale țărilor NATO, Reznikov a declarat: avem nevoie de aceste tancuri pentru contraofensivă. Le vom folosi ca o pumn de fier pentru a sparge liniile defensive ale inamicului”. Ministrul polonez de resort,  Mariusz Blaszczak, a anunțat că instrucția soldaților ucraineni pe noile tancuri occidentale va dura câteva săptămâni, nu câteva zile, dar nici câteva luni, informează Sky News.

Update 23:00 Ne apropiem de ultimul stadiu al bătăliei pentru Bahmut, care durează de aproximativ 6 luni, crede analistul militar și de securitate consultat de Sky News, Michael Clarke, după ce echipa jurnaliștilor britanici a geolocalizat poziția trupelor ruse. Forțele Moscovei au susținut astăzi pe canalele de Telegram că ar fi încercuit orașul situat în regiunea Donețk.

Potrivit verificărilor realizate pe baza imaginilor din satelit și a celor publicate în spațiul virtual, se pare că armata invadatoare ar deține controlul în nordul și sudul orașului, dar nu se poate vorbi despre o încercuire. Profesorul Clarke avertizează însă că o luptă din casă în casă prin mijlocul Bahmutului ar fi extrem de dificilă pentru ruși, iar aceștia înțeleg acest lucru, de aceea, scenariul cel mai probabil va fi încercarea unei învăluiri.

În acest caz, spune analistul, forțelor ucrainene le rămân doar două variante, ambele dificile: fie să încerce împiedicarea împrejmuirii, ceea ce ar implica resurse uriașe, mai ales din punct de vedere logistic, fie să decidă retragerea și regruparea, pentru un alt moment al războiului.

Update 17:15 ”Ucraina nu se retrage din Bahmut!” Președintele Zelenski i-a replicat șefului serviciilor secrete militare estone, ”Nimeni nu va ceda Bahmutul. Vom lupta cât timp putem”, a spus textual președintele Ucrainei după ce colonelul eston, Margo Grosberg, a remarcat că ”forțele ucrainene au câștigat mult timp rezistând la Bahmut așa că e probabil să se retragă în viitorul apropiat”.

Update 17:10 Lituanienii au donat 1 milion de euro pentru a cumpăra radare pentru Ucraina. Cetățeni lituanieni au donat pe 3 februarie peste 1 milion de euro în doar o oră pentru a cumpăra radare tactice multifuncționale pentru Ucraina, ca parte a Radarom!, o campanie de strângere de fonduri, a declarat pe Facebook Andrius Tapinas, fondatorul unei televiziuni din Lituania.

Update 17:00 Germania și Suedia ar putea acorda rachete sol-aer Ucrainei, scrie Bloomberg, reluat de Kiev Indepedent. Berlinul și Stockholmul sunt în discuții cu privire la un nou pachet de arme, în baza căruia Suedia ar furniza Ucrainei rachete sol-aer și lansatoare pentru sistemele germane de apărare aeriană IRIS-T, a informat publicația de business, citând persoane familiare cu chestiunea. Germania a hotărât să dea ucrainei și tancuri de tip Leopard 1.

Update 16:25 Guvernul de la Berlin răspunde acuzațiilor lansate ieri de Vladimir Putin, la comemorarea a 80 de ani de la finalul bătăliei pentru Stalingrad. 

„Am ținut cont de cuvintele președintelui Vladimir Putin al Rusiei. Au fost făcute o serie de comparații pentru a justifica invadarea Ucrainei… Dar nu sunt în niciun caz justificate, este un război de agresiune, motiv pentru care un număr de națiuni, inclusiv Germania, susțin cu fermitate Ucraina în lupta sa. Și acest lucru este, desigur, complet de înțeles de către președintele rus”, a afirmat Steffen Hebestreit, purtătorul de cuvânt al guvernulu Scholz, citat de Ukrinform.

Hebestreit a precizat că Olaf Scholz intenționează să îl sune pe Putin în săptămânile următoare, pentru că, spune oficialul german, ”este important ca cancelarul să mențină acest contact”.

Update 12:15 Cheia războiul e pe câmpul de luptă și va fi găsit, potrivit CIA, în următoarele șase luni. În acest sens s-a exprimat șeful serviciului secret american, Burns, reluat de DLF, care a cerut ”zdruncinarea trufiei lui Putin, astfel încât să realizeze nu doar că nu avansează în Ucraina, ci riscă tot mai mult, pe măsură ce trec lunile, să piardă teritoriul pe care l-a smuls până acum Ucrainei.” Potrivit lui Burns, Putin nu vrea să negocieze în mpod serios.

Șeful Consiliului European, Michel a dat Ucrainei asigurări că ”susținem Ucraina pe drumul ei spre integrarea în Comunitatea Europeană”. Azi are loc summitul UE-Ucraina, cu participarea a 15 comisari și a șefului diplomației, Borrell.

Cum poate fi judecat Vladimir Putin pentru crime de război, în conformitate cu propunerea avansată ieri, la Kiev, de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen? Prin traducerea lui în fața Curții Penale Internaționale de la Haga. Așa cum au mai fost judecați (foști) șefi de stat. Ceea ce ar presupune însă un vot al Consiliului de Securitate ONU, pe care Rusia sau China îl pot bloca datorită dreptului lor de veto în forul suprem al organiozației mondiale. O a doua posibilitate este crearea unui tribunal special printr-un vot al Adunării Generale ONU, e de părere liberalul german Thomae, reluat de DLF.

Update 11:30 Luganskul și Donețkul, cerute și vrute de Putin, rapid. Un oficial al serviciilor secrete ucrainene, Andriy Cernyak, a declarat pentru Kiev Post, că Putin ar fi ordonat armatei sale să captureze regiunile Donețk și Lugansk până în martie 2023, relatează Institutul pentru Studierea Războiului de la Washington. ISW precizează că afirmațiile acestui reprezentant al Directoratului de Informații Militare de la Kiev confirmă analizele pe care specialiștii americani ai Institutului le-au realizat, în ultimele săptămâni.

Crește numărul de trupele ruse în zonă. Cernyak a mai declarat că forțele ruse au suplimentat grupurile de asalt, unitățile, aducând și mai multe arme și echipamente militare suplimentare nespecificate în zone din estul Ucrainei nenumite de oficialul ucrainean, probabil în zona raionului Lugansk.

Telecomunicațiile mobile blocate de ruși în regiunea Lugansk. Ordinul a fost dat de ministerul rus pentru dezvoltare digitală, comunicații și mass media, și a întrerupt funcționarea singurului serviciu rus de telefonie și date mobile din Lugansk, începând de joi, 2 februarie. Moscova încearcă să oprească, prin această acțiune, scurgerea de informații despre mișcările trupelor lor în regiune. Ucrainenii din aceste zone ocupate ofereau armatei detalii despre trupele ruse.

Motivație scăzută de a lupta în Ucraina. Potrivit analizei ISW, oficialii ruși nu ar fi reușit nici de această dată să convingă bărbații ruși să se înroleze voluntar pentru a lupta în țara vecină, în ciuda campaniilor de publicitate desfășurate din decembrie până acum. Serviciul de stat rus a anunțat că începând din 2 februarie, nu se mai acceptă solicitări noi pentru eliberarea de pașapoarte. MAI rus a raportat o creștere cu 40% a eliberărilor de pașapoarte în 2022, față de anul precedent.

Update 11:20 Situația militară. În ultimele 24 de ore, Forțele de Apărare ale Ucrainei au respins atacurile rusești în vecinătatea a 10 așezări, relatează Ukrainska Pravda, citând Statul Major.

„Inamicul a efectuat patru atacuri cu rachete, dintre care două au lovit infrastructura civilă din orașul Kramatorsk din regiunea Donețk și cinci atacuri aeriene. Rușii au utilizat, de asemenea, lansatoare multiple de rachete și au tras de peste 70 de ori asupra instalațiilor civile din regiunile Herson și Nicolaev. Mai mulți civili au fost uciși și răniți de loviturile inamice.”

Armata Kievului relatează că, în ciuda unor pierderi grele, trupele rusești continuă să desfășoare operațiuni ofensive pe fronturile Lîman, Bahmut, Avdiivka și Novopavlivka.

Statul Major al Ucrainei a raportat că Rusia a pierdut în ultimele 24 de ore aproximativ 840 de soldați, atingând cifra totală de 129.870 de militari uciși. Forțele ucrainene au distrus o aeronavă, patru tancuri, șase blindate de luptă și două lansatoare multiple de rachetă, în ultimele 24 de ore.

Bombardamente asupra civililor. Bilanțul victimelor de la Kramatorsk, unde ieri o rachetă balistică a lovit un bloc de locuințe a ajuns la patru persoane și zeci de răniți.

Doi frați au fost uciși, iar tatăl lor în vârstă a fost rănit în urma unui atac rusesc de dimineață asupra orașului Barvinkove din regiunea nord-estică, Harkiv, relatează aceeași sursă. Casa lor a fost distrusă complet. Alte locuințe au luat foc, fiind parțial avariate. Au continuat bombardamentele asupra unor localități din regiunea Herson, în timpul nopții, în timp ce regiunea Sumîi a suferit 120 de atacuri în ultimele 24 de ore.

2 februarie 2023 a 344-a zi de război

Update 23:45 Regatul Unit nu exclude să livreze Ucrainei avioane militare. Dar ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a cerut să se aibă răbdare.

Finlanda și Suedia (care încercând să îmbuneze Turcia și-a înăsprit azi legislația antiteroristă) insistă în continuare să adere împreună la NATO. Turcia și posibil Ungaria se opun. Un grup bipartizan de congresmeni americani – în speță 27 de senatori republicani și democrați – a semnat, potrivit CNN, o scrisoare prin care îi solicită președintelui Biden să amâne vânzarea avioanelor F-16 râvnite de Turcia, până când această țară va permite aderarea Suedia și Finaldei la NATO.

Ucraina a mulțumit comunității europene pentru cele 18 miliarde acordate. Premierul Șmyhal a mai cerut UE un ajutor 15 miliarde de euro pentru repararea infrastructurii distruse de bombardamentele rusești.

VIDEO-ul zilei

Stalinismul a reînviat joi, 2 februarie, în Rusia, unde orașul Volgograd a fost redenumit Stalingrad și un bust al dictatorului sovietic a fost inaugurat cu mare fast, la 80 de ani de la încheierea bătăliei din orașul cu același nume.

Update 23:15 Putin s-a folosit de o cuvântare aniversând 80 de ani de la victoria de la Stalingrad împotriva trupelor naziste pentru a bate obrazul Germaniei, ale cărei ”tancuri, incredibil”, ar ”amenința din nou Rusia”, care ar fi ”gata să facă uz de întregul ei arsenal”, după cum scrie Reuters.

Cancelarul Scholz a declarat, la rândul său, că negocierile cu Rusia vor putea începe abia cînd Rusia se declară gata să/și retragă trupele de ocupație din Ucraina.

SUA au anunțat că vor livra Ucrainei proiectile inteligente, capabile să distrugă ținte situate la 150 de kilometri, deci la distanța dublă față de cea în care se află obiectivele nimerite în prezent de armele aflate în posesia Kievului. E vorba de ”Ground Launched Small Diameter Bomb (GLSDB)” care vor pune probleme trupelor din Crimeea și depozitelor lor de muniție.

Update 16:30 În canapeaua fostului ministru adjunct ucrainean al apărării, Mironiuc, s-a descoperit o avere de aproape un milion de dolari în bani peșin, relevă Ukrainska Pravda.

Update 16:15 Austria expulzează patru ”diplomați” ruși cu activități considerate incompatibile cu statutul diplomatic (ceea ce înseamnă de regulă spionaj).

Rusia își continuă crimele, bombardând zone rezidențiale. Mai nou, din nou, într-un sat din regiunea Herson, unde invadatorii au omorât o femeie. Între cei 5 răniți e și un copil.

Potrivit Ukrainska Pravda, trupele de ocupație anunță că au ordin să invadeze și să captureze în februarie Zaporijjea și Vuhledar.

Update 16:00 Escaladare semnificativă a conflictului azer cu Iranul. După atentatul terorist iranian soldat la ambasada azeră de la Teheran cu moartea șefului serviciului de securitate al reprezentanței diplomatice a guvernului de la Baku și rănirea altuia, Azerbaigianul a anunțat ”arestarea a șapte membri ai unei rețele de spionaj iraniene”.

E vorba de angajați lucrând la două site-uri de știri pro-iraniene. Teheranul acuză fără probe Azerbaigianul, care a deschis o ambasadă în Israel, de complicitate cu ”regimul sionist” (israelian) inclusiv în atacul cu drone asupra fabricii iraniene de drone de la Isfahan, iar azerii se așteaptă la o dramatică escaladare a conflictului cu regimul islamist de la Teheran, precum și la noi provocărio persane în Azerbaigian.

Șefa diplomației franceze, Colonna, aflată în capitala saudită Riad, consideră că prin colaborarea iraniană cu Rusia și escaladările din Orientul Mijlociu, Iranul face imposibilă perpetuarea negocierilor privind JCPOA – zis și ”Iranian Deal”, care este acordul Teheranului (denunțat de America sub Trump) cu SUA, Rusia și puterile europene, pe tema programului său nuclear.

UE pregătește un al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, a reliefat la Kiev șefa Comisiei Europene, von der Leyen. Potrivit ei, pachetul ar urma să fie adoptat înaintea împlinirii unui an de la invazie și ar conține noi interdicții de circulație pentru responsabili ruși, precum și noi înghețări de averi rusești. Sancțiunile de până acum ar fi provocat pagube importante Rusiei, care ar pierde zilnic doar din capacul pus prețului țițeiului 160 de milioane de euro, afirmă von der Leyen.

UE va extinde și instrucția acordată militarilor ucraineni. Numărul lor, relevă DLF, care transmite știrea, se va dubla, ajungând la 30.000 de militari. Și ucrainenii care vor mânui scutul antirachetă Patriot au sosit în Germania și au început instrucția la ultramodernul sistem antirachetă occidental.

Update 14:15 Numărul total al invadatorilor uciși în Ucraina din 24 februarie 2022 până acum se apropie, potrivit Statului Major ucrainean, de 130.000 de militari ruși. Potrivit serviciilor secrete ucrainene, ar lupta acum, în Ucraina, în oștirea lui Putin, circa 325.000 de ruși,

Update 14:00 ”Ajutorul UE pentru Ucraina însumează de la începutul războiului Rusiei până acum 50 de miliarde de euro. Europa s-a plasat alături de Ucraina din prima zi și vom fi cu voi întru victorie și reconstrucție”, a spus șeful diplomației europene, Borrell, pe Twitter, ajungând la Kiev.

Update 12:45 Potrivit ”Politico”, Pentagonul nu ar crede că Ucraina ar fi în stare să recucerească rapid (sau ”în curând, sau ”pe termen scurt”) Crimeea și ar fi comunicat această estimare congresmenilor Statelor Unite într-o ”informare secretă”. În termeni similari s-a exprimat în trecut și șeful Statelor Majore reunite, generalul Mark Milley. Nu e clar nici cum s-a ajuns la această concluzie, nici de ce informarea congresmenilor din Comisia de Apărare a Camerei Reprezentanților a trebuit să fie secretă.

Update 12:30 Rusia continuă să amenințe Republica Moldova. Șeful diplomației ruse, Lavrov, a afirmat că Occidentul ar fi atribuit Republicii Moldova ”rolul următoarei Ucraine”, în timp ce Maia Sandu, ar fi pregătită, practic, ”pentru aproape orice, inclusiv pentru unirea cu România”, reiese din informațiile funizate de TVR Moldova și RADOR.

Militarii ucraineni își încep azi, în Germania, instrucția la sistemul anti-rachetă Patriot. Nu e clar de ce nu l-au început acum un an. Sau acum șase luni. Sau acum trei luni. Și de ce nu a început și instructajul piloților pe avioane F-16.

Update 10:35 Moscova își plănuiește ofensiva pentru aniversarea de la 24 februarie, a avertizat ministrul apărării de la Kiev, Reznikov, reluat de BBC. Oficialul ucrainean a declarat că este foarte probabil ca Rusia să își lege declanșarea noii ofensive de o dată semnificativă – fie 24 februarie, fie 23 februarie, care marchează Ziua Patriei – Mamă.

Între timp, ministra adjunctă al apărării din Ucraina, Hanna Malyar, a declarat că luptele intense continuă în regiunea Donbas, unde forțele ruse și mercenarii Grupului Wagner au încercat să încercuiască și să cucerează orașul Bahmut. Ea a adăugat că trupele Moscovei încearcă, de asemenea, să pună mâna pe Lîman – fostul centru logistic rus pe care trupele ucrainene l-au eliberat în octombrie, aflat mai la nord.

„Trupele ruse încearcă în mod activ să ajungă la granițele regiunilor Donețk și Lugansk, a scris ea pe Telegram. „Soldații noștri apără fiecare centimetru de pământ ucrainean”, a afirmat Malyar, reluată de BBC.

Update 10:30 Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a sosit în această dimineață geroasă de februarie la Kiev, pentru a patra oară, așa cum a declarat pe Twitter, aducând cu ea o echipă de comisari UE din cabinetul său. Cu președinta CE se află și șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, care a declarat e Twitter că asistența Uniunii pentru Ucraina a ajuns la 50 miliarde euro de la declanșarea invaziei ruse, iar spijinul continuă. Urmează să fie discutate teme precum ajutorul financiar și umanitară acordat de Europa, Ucrainei și un mesaj de solidaritate pentru țara lovită de război.

Update 10:20 Cel puțin trei oameni au fost uciși și 21 răniți în timpul nopții la Kramatorsk, unde o rachetă balistică, din primele estimări Iskander, a lovit direct un bloc de locuințe, anunță Kiev Independent. Președintele Zelenski a condamnat acest nou atac asupra civililor ucraineni, catalogându-l drept terorist rus și afirmând că singura cale ca acești teroriști să fie opriți este prin tancuri, avioane de luptă, rachete cu rază lungă. Andriy Yermak, șef adjunct al Cancelariei prezidențiale de la Kiev, a declarat după atac că „regimul criminal rusesc care vizează civilii din Ucraina trebuie pedepsit aspru”.

Update 10:00 Situația militară. Ucraina în defensivă. În ultimele 24 de ore, armata ucraineană a respins atacurile rusești în apropierea a 14 așezări din regiunile Donețk și Lugansk în estul Ucrainei, a raportat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, reluat de Kiev Independent.

Forțele ucrainene au respins atacurile din apropiere de Novoselivske, Ploșanka, Nevske, Cervonpopivka, Dibrova, Kuzmyne și Bilohorivka din regiunea Lugansk și Spirne, Bilohorivka, Vasyukivka, Blahodatne, Krasna Hora, Bahmut și Klishchiivka. Statul Major General a confirmat informațiile conform cărora Rusia efectuează în mod activ activități de recunoaștere și se pregătește pentru o ofensivă în anumite zone de pe frontul de est. În ciuda pierderilor grele, forțele ruse continuă să încerce operațiuni ofensive în apropiere de Lîman, Bakhmut, Avdiivka și Novopavlivka din regiunea Donețk, a afirmat Kievul.

Ce spune Moscova

Moscova a susținut pe 31 ianuarie că forțele sale au capturat Blahodatne, un sat la nord de Bahmut, și că trupele sale au lansat noi atacuri în apropierea orașului Vuhledar. Informațiile occidentale sugeraseră deja că trupele ruse inițiază un asalt „mai concertat” în acea zona. Kievul nu a confirmat pierderea lui Blahodatne.

Separatiștii controlați de ruși din regiunea Donețk au susținut mai târziu, pe 1 februarie, că forțele ruse s-au apropiat de Bahmut, acel oraș industrial pe care Moscova a încercat să îl ocupe în ultimele șase luni, ca să preia controlul asupra întregii regiuni a Donețk.

Update 01:15 În Bahmut au rămas 5.000 de civili, semnalează Kiev Independent. Lupte crâncene se dau în estul Ucrainei, iar Bahmut rămâne, în Donețk, unul din orașele asupra cărora trupele invadatoare exercită presiuni maxime. Președintele Zelenski a admis că ciocnirile și situația de pe linia de contact cu inamicul rus au devenit mai dure. Trupele ruse și-au extins aria în care lansează atacuri și ofensive tot mai susținute și bine organizate, iar Ucraina continuă să aștepte tancurile occidentale promise și să ceară, deocamdată în zadar, avioane de luptă de tip F-16.

Continuă și crimele rusești. În Kramatorsk o rachetă rusă a distrus un bloc de locuințe, ucigând doi civili.

1 februarie 2023 a 343-a zi de război

Update 23:20 ”Rusia încearcă să extindă geografia atacurilor ei și să rupă frontul ucrainean la Lîman”, afirmă pe Telegram ministrul adjunct al apărării ucrainene, Hanna Maliar. Lîman se află în nordul regiunii Donețk, “Se dau lupte crâncene, în est”, a reliefat ea. În ciuda pierderilor grele suferite, rușii încearcă, potrivit ei, să-și ”continue operațiunile ofensive și pe fronturile de la Bahmut, Avdiivka și Novopavlivka”.

Update 23:15 SUA se pregătesc să anunțe vineri exportul de bombe inteligente cu bătaie lungă în Ucraina, afirmă surse ucrainene. Bombele cu pricina vor face parte dintr-un nou pachet de ajutoare militare. La rândul ei, Spania va livra Ucrainei douăzeci de blindate de luptă de tip APS M113.

Update 23:00 Președintele Braziliei Lula da Silva și gazda sa germană, Scholz, au condamnat atacul rus asupra Ucrainei și anexarea ori ocuparea de teritorii ca încălcare flagrantă a dreptului internațional, dar șeful statului brazilian atribuie și Ucrainei vină pentru război. Concomitent, da Silva a refuzat cererea Germaniei ca Brazilia să dea Ucrainei muniție pentru tancurile Gepard.

Update 22:40 Ezitări la Londra în privința livrării avioanelor de luptă. Ministrul britanic al apărării Wallace a răspuns apelului lui Boris Johnson ca Marea Britanie să trimită avioane de luptă în Ucraina – și se pare că nu este încă dispus să ia o decizie în acest sens, relatează Sky News.

Sunt implicat destul de mult timp în asta. Și am învățat două lucruri: niciodată nu excludeți nimic și nu excludeți niciodată nimic, a spus Ben Wallace reporterilor pe această temă. Oficialul britanic a afirmat că, deși nu a fost luată nicio „decizie concretă”, nu crede că deocamdată „abordarea corectă” este aceea de a trimite avioane.

Fostul premier britanic a cerut arme și avioane pentru Ucraina, acum, atrăgând atenția că dacă Ucraina este capabilă să preia înapoi controlul asupra fâșiei de pământ din sudul Ucrainei situată între orașul port, Mariupol, Donbas și peninsula Crimeea, acest lucru va ajuta la încheierea războiului.

Dacă pot lua înapoi Melitopol, Berdiansk și Mariupol, să recupereze acele zone, jocul s-a terminat pentru Putin. Game over”, spune Johnson, unul dintre cei mai mari susținători ai Ucrainei, atât cât a ocupat funcția de premier, cât și după. Recent, fostul lider conservator a vizitat din nou Ucraina, întâlnindu-se și cu președintele Zelenski.

Update 22:25 Două sau trei săptămâni până la noua ofensivă rusă. Aceasta este estimarea făcută de generalul britanic Sir Richard Barrons, fost șef al Statelor Majore Reunite, cu privire la iminenta acțiune majoră a Moscovei. Rusia știe cât de important este să lovească prima și să mențină Occidentul și Ucraina într-o poziție constant defensivă, a motivat fostul comandant într-o analiză militară a evoluției războiului din Ucraina, remisă de Sky News. Barrons a avertizat că trupele ruse vor porni cât de repede se poate și, indiferent de realele carențe logistice și strategice ale armatei ruse, ele nu trebuie sub nicio formă subestimate.

Ucraina poate rezista numai dacă se menține actualul ritm al livrărilor de arme, muniție și bani, însă situația actuală, atrage atenția generalul de la Londra, lungește situația de remiză din acest moment și, implicit, războiul. Numai dacă Vestul se decide să își amplifice eforturile militare și angajamentele, rapid, față de Kiev, Rusia poate fi înfrântă total” , a subliniat Sir Barrons.

Update 19:00 Au avut azi loc ample și numeroase percheziții în locuințele și birourile unor oficiali și oligarhi ucraineni, între care șefii fiscului și vămii. Șefului serviciului de securitate ucrainean, Vasyl Maliuk, a declarat că aceste operațiuni privesc persoane suspectate de delicte afectând ”securitatea Ucrainei, de acte de trădare, de acte de spionaj pentru Rusia, de corupție, de cleptocrație subminând economia națională și o industrie militară funcțională”.

Bulgaria a recunoscut drept genocid Holodomorul (înfometarea în masă a Ucrainei, de către regimul stalinist, rus, de la Moscova, în anii 30 ai veacului trecut, soldată cu milioane de morți). Parlamentul Bulgar a urmat în această chestiune Parlamentului European, care de asemenea a recunoscut Holodomorul expresis verbis ca genocid. Parlamentul de la Sofia relevă că ”orice act de negare, justificare sau trivializare a acestei crime în masă reprezintă o ”dezonorare a memoriei milioanelor de oameni care au pierit în Holodomor”.

În contra deciziei adoptate cu 134 de voturi s-au ridicat deputații partidului naționalist pro-rus Renașterea, iar postcomuniștii Partidului Socialist nu au participat la vot. Declarația Parlamentului României în aceeași chestiune, din noiembrie 2022, nu conține termenul cheie de ”genocid”, deplângând doar, mai vag, Holodomorul, ca ”crimă comisă împotriva poporului ucrainean şi a umanităţii”.

Update 18:30 Dictatorul rus vrea oprirea ”bombardamentului” asupra provinciei ruse Belgorod, situată la granița cu Ucraina. Potrivit lui Vladimir Putin, oprirea acestor bombardamente este ”o prioritatate” a forțelor amrate ruse.

Update 18:00 Germania nu-i invită pe oficialii ruși la Conferința de Securitate de la München. Șeful Conferinței, Heusgen, a deplâns faptul că Rusia nu vrea să pună capăt prin negocieri războiului de agresiune pe care l-a declanșat în Ucraina.

În locul reprezentanților regimului de la Moscova au fost invitați la München doi dintre cei mai celebri și convingători dintre criticii lui Putin. E vorba de fostul campion mondial de șah, Gary Kasparov, și de fostul deținut politic al lui Putin, Mihail Hodorkovski, cel mai prosper om de afaceri rus până l-a expropriat regimul de la Moscova în urma unor procese-spectacol de tip stalinist.

Guvernul ucrainean i-a demis din funcții pe șeful Vămii și Fiscului și pe doi din locțiitorii săi. Demiterea a fost semnbalată de Ekonomichna Pravda.

Update 13.15 Rusia pregătește o ofensivă de amploare din mai multe direcții, afirmă Oleksii Danilov, Secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, reluat de Sky News. Ofensiva, potrivit lui, ar putea avea loc simultan din nord, est și sud, și ar putea coincide cu ”aniversarea” invaziei de la 24 februarie 2022.

Update 13:10 Presiunea militară pe Bahmut continuă să fie enormă. Rușii au atacat în ultimele 24 de ore acest oraș strategic din Donețk, precum și zonele din apropiere de nu mai puțin de 150 de ori. Au fost cel puțin 13 ciocniri directe în zonă, lângă Soledar, între trupele celor două părți, afirmă Ukrainska Pravda. Potrivit Statului Major au suferit atacuri Yampolivka, Spirne, Rozdolivka, Blagodatne, Krasna Gora, Bahmut, Klișciivka, Paraskoviivka.

Update 13:00 Ce rost au masivele bombardamente rusești asupra orașului Herson și a altor așezări din regiune? Potrivit ministrului britanic al apărării, rușii încearcă să-i demoralizeze prin bombardamente pe ucraineni și să prevină astfel contraatacuri dincolo de Nipru, relevă Kiev Independent.

Președintele Zelenski și-a anunțat intenția de a continua să combată corupția la nivel înalt și să-i scoată din funcții pe dregătorii care se lasă mituiți. Poliția și procuratura au percheziționat casa lui Arsen Avakov, fost Ministru de Interne al Ucrainei, încercâdn să obțină informații în dosarul accidentului de elicopter în care și-a pierdut viața ministrul de interne Monastirski. A fpost percheziționtă și casa oligarhului Kolomoiski, considerat susținătorul financiar al candidaturii la președinție a lui Zelenski. Kolomoiski e acuzat de evaziune fiscală și fraudă.

Președintele Cehiei, Petr Pavel, a estimat că Ucraina trebuie să fie admisă în NATO imediat ce ia sfârșit războiul.

Israelul ar putea să-și schimbe poziția în materie de livrări de arme Ucrainei. Premierul Netanyahu a declarat la CNN că se gândește la această alternativă. SUA exerecită presiuni în acest sens asupra Israelului, căruia administrația Biden îi cere să susțină activ efortul militar ucrainean. Israelienii se tem să nu pună în pericol comunitatea evreiască din Rusia și aranjamentele de securitate cu Moscova în spațiul sirian. Șeful de guvern al statului evreu s-a oferit și ca mediator, relevă DLF.

America are propriile ei restanțe. Administrația din Washington care a refuzat să dea Ucrainei avioane F-16, întârzie să ofere firmei General Atomics aprobarea de a livra Ucrainei drone ultramoderne de tip Reaper MQ-9, contra sumei simbolice de un dolar bucata, așa cum s-a oferit să le furnizeze concernul american.

Germania și Austria încearcă să semnalizeze apropiere de Ucraina. Președintele Austriei, Van der Bellen și președinta Bundestagului, ecologista Göring-Eckardt s-au deplesata la Kiev, pentru o întrevedere cu președintele Ucrainei, Zelenski și pentru a semnaliza apropierea în materie de ”valori europene” a celor trei state . Germania cancelarului Scholz a exclus livrarea avioanelor de luptă cerute de Zelenski.

31 ianuarie 2023 – a 342-a zi de război

Update 18:30 326.000 de militari ruși luptă în prezent în Ucraina. Estimarea îi aparține șefului Comunității ucrainene de Informații, Kirilo Budanov, care i-a acordat un interesant interviu ziarului ”Washington Post”. Potrivit lui, ”Putin e bolnav de un cancer în stadiu terminal” și nu e clar dacă mai ia decizii, dacă mai e, sau cine e. O analiză a unora din afirmațiile lui Budanov, a profilului lui Putin și a corolarului acestui profil și al aserțiunilor lui Budanov pentru războiul din Ucraina, vă așteaptă în cursul serii, pe acest blog.

Update 18:15 Rusia își continuă crimele asupra copiilor ucraineni. Bombardamentele asupra orașului Bahmut s-au soldat cu moartea a doi civili, între care un copil.

Update 18:00 Joe Biden își continuă ezitările, retractările și căciulirile în fața lui Putin. Președintele SUA s-a aliat cu cancelarul Scholz, împreună cu care s-a pliat dorinței Rusiei și i-a refuzat Ucrainei avioane F-16. Nici britanicii nu vor să furnizeze Kievului avioane Typhoon, sau F-35, care sunt, potrivit Londrei, foarte sofisticare și presupun luni de zile de instrucție pentru piloți.

Ministrul francez al apărării, Lecornu, s-a arătat mai demn și a declarat că la astfel de cereri ”nu pot exista tabuuri”. Franța a anunțat de asemenea că va livra Ucrainei în curând 12 noi obuziere Caesar, autopropulsate de camioanele pe care sunt montate, relevă Kiev Independent.

Ucraina așteaptă ca în următoarele săptămâni să primească între 120 și 140 de tancuri occidentale, iar șeful diplomației ucrainene, Kuleba, a cerut Vestului și aviație militară.

Update 14:15 Diplomație contra putinofilie. Sau onoarea și dezonoarea. Președintele ales al Cehiei, Petr Pavel, și-a început cariera de șef al statului conferind, telefonic, cu omologii săi din Ucraina, Polonia și Taiwan, spre furia dictatorului comunist chinez, Xi. Ministerul ucrainean de externe s-a văzut silit să critice afirmația violând normele dreptului internațional articulată de președintele Croației, Zoran Milanovici, care a afirmat că Crimeea nu ar mai ”reveni niciodată la Ucraina”.

Update 14:00 Comuniștii (sau extrema stângă) vor să medieze în conflictul dintre Rusia și Ucraina. Propunerea a avansat-o noul președinte de stânga al Braziliei, Lula da Silva. Lula ar vrea să medieze în conflict împreună cu dictatorul pe viață al Chinei comuniste, Xi. ”E nevoie de un grup de state respectate” a afirmat Lula, aflat lângă cancelarul german Scholz în capitala braziliană, Brasilia.

Update 12:00 SUA și Coreea de Sud își întăresc cooperarea și exercițiile militare încercând să descurajeze agresivitatea regimului stalinist de la Fenian. În Coreea de Sud se înmulțesc solicitatările staționării de arme nucleare tactice, menite să facă față amenințării nordcoreene.

Greva generală franceză de protest împotriva reformei sistemului de pensii a pus pe butuci transportul în Hexagon. Franța vrea să ridice vârsta pensionării de la 62 la 64 de ani.

În Germania, se va repeta scrutinul local berlinez, dată fiind catastrofala dezorganizare a alegerilor derulate sub administrația de stânga a capitalei.

Update 11:30 Unde vor ataca rușii concentrat? Ofensiva rusă urmează să aibă loc în proximitatea orașelor Pavlivka și Vuhledar, situate la 50 km sudvest de Donețk, afirmă Ministerul britanic al apărării. Conform acestei surse, reluate de Kiev Independent, rușii au avansat cierca 700 de metri în fața liniei frontului de la râul Kașlahah.

Update 10:05 O persoană a fost ucisă și încă una a fost rănită în atacurile rusești asupra regiunii Harkiv din 30 ianuarie, a declarat Oleh Syniehubov, șeful Administrației militare din regiunea nord-estică Harkiv, citată de Ukrainska Pravda.„Ocupanții ruși au tras în ultimele 24 de ore asupra localităților Kupiansk, Vovciansk, Strilecia, Dvoricina și a altor așezări de graniță din districtele Harkiv, Chuhuiv și Kupiansk. Din păcate, un civil în vârstă de 62 de ani a fost ucis în urma bombardamentelor la Vovciansk. O femeie de 83 de ani a fost rănită și dusă la spital în stare gravă”, a precizat Syniehubov. Au fost distruse sau avaritate mai multe locuințe private și infrastuctură de transport.

Update 09:55 Epurări etnice și intimidări în Crimeea împotriva comunității tătare. După aproape 9 ani de măsuri represive față de comunitatea tătară din Crimeea, care a denunțat ocupația rusă, forțele moscovite și autoritățile de ocupație identifică și arestează tătarii din Peninsulă sub acuzațiile că aceștia se asociază cu o organizație politică panislamistă interzisă în Rusia, scrie ISW.

Centrul de Rezistență Ucrainean a raportat la 30 ianuarie că trupele ruse au percheziționat 25 de case tătare și au arestat nouă persoane sub acuzația că se asociază cu Hizb ut-Tahrir (o organizație politică pan-islamistă care a fost activă istoric în Asia Centrală și în Crimeea). Centrul a mai relatat că forțele ruse desfășoară o campanie de curățare etnică împotriva tătarilor din Crimeea sub pretextul luptei împotriva terorismului.

Autoritățile de ocupație ruse au vizat în mod special comunitățile tătare istorice din Crimeea pentru a consolida controlul social asupra Peninsulei ocupate, promovând ideea că sentimentul anti-rus este o activitate extremistă sau teroristă prin afilierea acestuia cu Hizb ut-Tahrir. ISW a raportat anterior că Serviciul Federal de Securitate de Stat (FSB) rus a efectuat raiduri similare asupra gospodăriilor tătarilor din Crimeea din Dzankoi, Crimeea ocupată, pe 24 ianuarie.

Update 09:40 Donbas – terenul de luptă al Rusiei. Șeful Consiliului Rezerviștilor forțelor terestre ucrainene, Ivan Timociko, a declarat că forțele ruse își întăresc regruparea în Donbas, ca parte a unei ofensive anticipate și a menționat că armata rusă trebuie să lanseze o ofensivă din cauza presiunii interne în creștere pentru victorie, subliniază ISW.

Declarațiile lui Stoltenberg și Timociko susțin prognoza anterioară a analiștilor militari și nu numai, conform cărora forțele ruse stabilesc condiții pentru a lansa un efort ofensiv, probabil în regiunea Luhansk, în lunile următoare.

Ce se zvonește în spațiul online rusesc

Bloggerii ruși au continuat să indice că în spațiul informațional rusesc se anticipează o iminentă și majoră ofensivă rusă. Potrivit monitorizării ISW, aceste voci influente au amplificat o declarație făcută de un canal rus Telegram conform căreia ritmul și natura actuală a operațiunilor rusești indică faptul că principalele forțe ale ofensivei anticipate și ale progresului promis nu au „intrat încă în bătălie.

Situația militară

Forțele ruse au continuat atacurile la sol pentru a recâștiga pozițiile pierdute la vest de Kremina, în timp ce armata ucraineană a efectuat operațiuni contraofensive la nord-vest de Svatove. Forțele de apărare ale Kievului au continuat să lovească concentrările de forțe rusești în zonele din spate din regiunea Lugansk.

De cealaltă parte, trupele invadatoare au continuat să efectueze atacuri la sol peste linia frontului din regiunea Donețk, reușind să obțină câștiguri teritoriale marginale lângă Bahmut. Soldații Moscovei nu au efectuat niciun atac la sol confirmat în regiunea Zaporojjea, mai la sud de Donețk, unde forțele ucrainene au lovit din nou, cu rachete HIMARS, puncte ale infrastructurii logistice rusești.

Update 09:20 Pericol iminent de ofensivă rusă. “Surse occidentale, ucrainene și ruse continuă să indice că Rusia se pregătește pentru o ofensivă iminentă, susținând evaluarea ISW că o ofensivă în lunile următoare este cea mai probabilă cale de acțiune”, indică cel mai recent raport al Institutului pentru Studierea Războiului de la Washington. ISW reamintește că Secretarul NATO Jens Stoltenberg a declarat la 30 ianuarie că nu există indicii că Rusia se pregătește să negocieze pentru pace și că toți indicatorii arată contrariul.

Iranul și Coreea de Nord – aliații militari ai Moscovei

Stoltenberg a remarcat că Rusia poate mobiliza până la 200.000 de soldați și continuă să achiziționeze arme și muniție prin creșterea producției interne și parteneriate cu state autoritare precum Iranul și Coreea de Nord. Înaltul oficial NATO a subliniat că președintele rus Vladimir Putin își păstrează obiectivele maximaliste în Ucraina.

Presa de stat iraniană a relatat că Iranul și Rusia au stabilit canale de comunicare financiară directă între băncile iraniene și peste 800 de bănci rusești pe 29 ianuarie, prin semnarea unui Memorandum de Înțelegere între ele, ceea ce practic le va permite schimbul de mesaje financiare imediat, în scopul eludării sancțiunilor occidentale în vigoare pentru Moscova și Teheran.

30 ianuarie – a 341-a zi de război

Update 22:35 Polonia devine un exemplu. Guvernul de la Varșovia a reacționat la pericolul rusesc hotărând să încerce, potrivit premierului Mazoviecki, să-și sporească drastic bugetul militar, de la 2,5% la 4 procente din PIB. Niciun stat NATO n-are un buget militar atât de mare. BBC amintește în context că Polonia va importa din primăvară 116 tancuri americane de tip Abrams. Și Franța și-a sporit masiv cheltuielile militare de la 295 la 413 miliarde de euro. Britanicii și românii au bugete reprezentând 2,5% din PIB, ceea ce, potrivit americanilor, nu ajunge pentru ca Regatul Unit să-și păstreze statutul de forță militară redutabilă. (Vezi informația de la ora 11 a acestui blog).

De ani de zile ”încearcă” și Germania să-și ofere un buget militar corespunzător cerințelor NATO și propriilor aangajamente, de 2% din PIB – evident insuficient – în fața actualei amenințări ruse, dar nu reușește. Nici măcar acum.

Update 22:30 Secretarul general al ONU, Guterres, a condamnat atentatul terorist comis azi la prânz asupra unei moschei pakistaneze din Peshawar, în care au fost asasinați de un terorist sinucigaș aproximativ 60 de oameni și răniți circa 157, în majoritate polițiști. Talibanilor li se atribuie atentatul, care urmează altuia, săvârșit în decembrie și soldat cu 33 de victime. Moscheea atacată de islamiști era într-o zonă extrem de bine păzită, afirmă BBC. În reacție, premierul pakistanez Shehbaz Sharif a încercat să-i disocieze pe atentatori de religia islamică, afirmând că ”n-ar avea nimic de-a face cu credința mahomedană”, ci ”încearcă să-i distrugă pe cei care apără Pakistanul”. În martie a căzut victimă la Peshawar o moschee șiită, în care au fost uciși eci de credincioși. Nu e clar de ce teroriștilor li se permite să continuă să pătrundă în incinta unor lăcașe de cult cu mari cantități de explozibil la ei.

Update 22:00 Franța și Australia au pus pe picioare o coproducție de muniție de artilerie destinată Ucrainei, relevă Kiev Independent.

Kremlinul a negat că Putin a amenințat Regatul Unit cu o lovitură de rachetă înaintea invaziei din februarie. Premierul britanic Boris Johnson o furnizase postului britanic BBC.

Ucraina se teme de rachete balistice iraniene ajunse în posesia Rusiei. E vorba de proiectile împotriva cărora apărarea ucraineană actuală e ineficientă, a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, colonelul Yurii Ihnat. Azi, forțele aeriene ucrainene au efectuat patru raiduri de bombardament asupra unor aglomerări de trupe ruse și au tras asupra unui grup de trei puncte de comandă și două depozite de muniție, informează Ukrainska Pravda.

Update 20:00 Rusia și-a întărit prezența militară în Kursk, o regiune rusă situată la granița cu Ucraina. Concomitent, potrivit analiștilor ucraineni, forțele defensive se așteaptă la o ofensivă rusă înainte de ajung tancurile occidentale pe front.

De cealaltă parte, șefa executivului danez, Mette Frederiksen, însoțită de gazda ei, președintele Ucrainei, Zelenski au vizitat Nikolaevul. Danemarca și-a asumat patronajul reconstrucției orașului. Belgia a acordat un semnificativ ajutor militar Kievului, iar Elveția a permis reexportarea armelor ei în ucraina.

Update 19:55 Iranul islamist proiectează noi măsuri legislative de întărire draconică a cenzurii. În Parlamentul de la Teheran se dezbate o lege pe model rusesc, care pedepsește cu 15 ani de închisoare ”informațiile false”. În Rusia se iau tot atâți ani de pușcărie pentru numirea războiului din Ucraina ”război”.

Cele două țări și-au aliniat și sistemele bancare, afectate de sancțiuni occidentale, relevă Kiev Independent.

Update 19:30 SUA au dat Israelului asigurări de solidaritate americană deplină cu statul evreu. La Ierusalim, șeful diplomației americane, Blinken, a fost primit de premierul israelian Beniamin Netanyahu. Poporul israelian se poate bizui, potrivit Secretarului Departamentului de Stat din Washington, pe hotărârea Statelor Unite de a apăra securitatea statului evreu. Blinken a lansat însă gazdelor sale israeliene un apel, cerându-le să nu abandoneze ”soluția celor două state”, întrucât doar ea ar garanta viitorul securițății țării și identității ei evreiești”. Palestinienii al căror lider, Abbas, se va întâlni mâine cu Blinken, au reliefat că nu investesc mari speranțe în această întrevedere și vizită. Ambelor părți Blinken le-a solicitat să ”restaureze calmul” și ”să nu inflameze tensiunile”.

Update 11:30 Dreapta a câștigat alegerile din Austria inferioară. Partidul conservator ÖVP a înregistrat cel mai slab scor obținut în regiune din 1945 încoace, dar continuă, cu 39%, să fie cea mai puternică formațiune din regiune, fiind talonat de populiștii de dreapta de la FP Ö. Pe locul trei se situează social-democrații, cu 20,8%, verzii cu 7,5%, iar noii liberali din ”NEOS” cu 6,5 procente. Scorul enorm obținut de populiști și catastrofa stângii se datorează între altele grijilor pe care și le face electoratul din pricina imigrației masive. Cancelarul Nehammer consideră că de vină pentru degradarea popularității partidului său sunt crizele generând ample nemulțumiri, în vreme ce populiștii afirmă că ar fi câștigat pentru că ar lupta ”împotriva corupției”. FP Ö a înregistrat cel mai bun rezultat din istoria acestui partid radical.

Update 11:15 Președintele Ucrainei, Zelenski, a cerut urgent occidentalilor să trimită armele furnizate țării sale mai repede, relevă Sky News. Potrivit șefului statului ucrainean, situația e extrem de grea la Bahmut, Vuhledar și în alte zone.

Update 11:00 Europenii trebuie să se înarmeze mai rapid și masiv, spre a face față provocărilor securitare actuale. Britanicii nu mai sunt considerați de americani a dispune de o forță militară de top, a fost avertizat ministrul londonez al apărării, Ben Wallace, de către un general al SUA cu funcții importante, reluat de Sky News. În reacție la amenințarea rusă, premierul britanic, Rishi Sunak, ar face bine să inverseze grabnic un trend care a determinat în ultimele decenii tot mai multe economisiri în domeniul apărării și tăieri ale bugetului militar, s-a aflat, din surse ale ministerului britanic al apărării, că ar fi de părere americanii.

Update 10:50 Reținerea Vestului în a livra Ucrainei arme de mare calitate împietează, potrivit ISW, asupra capacității Ucrainei de a lansa ofensive de amploare. În cauză nu e doar lentoarea cu care ajung armele în Ucraina, ci și calitatea și capacitatea sistemelor livrate.

Update 10:45 Ucraina trebuie să adere la UE și NATO și în scopul ”slăbirii sistematice Rusiei”, e de părere șeful serviciilor secrete ucrainene, Kyrylo Budanov, într-un interviu acordat site-ului polonez de știri ”Wirtualna Polska”. Potrivit lui Budanov, în spațiul informațional rusesc se răspândește ideea că doar Putin și clica lui sunt de vină pentru invazie. Budanov consideră că ”Ucraina e în război cu o țară a cărei populație a susținut în proporție de două treimi acțiunile lui Putin.

Update 10:40 Amenințările lui Putin. Liderul de la Kremlin a amenințat înaintea invaziei din februarie 2022 Marea Britanie, condusă pe atunci de Boris Johnson, cu ”un atac de rachetă”, a reliefat textual fostul premier britanic. Pe liderul londonez l-a reluat BBC într-un documentar intitulat ”Putin împotriva Vestului”.

Update 10:30 Trupele ruse au lansat ân ultimele 24 de ore atacuri asupra unor zone din nouă regiuni ucrainene, ucigând cinci persoane și rănind 13. Atacurile au afectat regiunile Donețk, Herson, Harkiv, Sumî, Nikolaiev, Cernihiv, Zaporijjea, Dniepropetrovsk și Lugansk. Ar fi fost respinse asalturi rusești în Bilohorivka, în Lugansk, la Yampolivka, Rozdolivka, Vasiukivka, Paraskoviivka, Bahmut, Ivanivske, Klișciivka, Kurdiumivka și Ozarianivka.

Forțele ucrainene ar fi ucis în ultimele 24 de ore aproximativ 500 de ruși. Potrivit Statului Major ucrainean ar fi fost distruse și patru tancuri. Ar fi fost uciși în total, de la debutul invaziei ruse în februarie, 126.650 de militari ruși, peste 3.200 de tancuri, 2.196 sisteme de artilerie și 6.369 blindate de luptă ale forțelor invadatoare, relevă Ukrainska Pravda.

Cancelarul, aflat în Chile, într-un turneu în America Latină, s-a arătat supărat foc că i se atrage atenția că Ucraina are nevoie de avioane de luptă. Scholz a declarat că discuția ar fi ”încheiată” și că este ”obstinată”, de parcă dezbaterea pe o astfel de temă s-ar putea încheia prin ucazul țarului (sau cancelarului) sau, cum se spune în germană, ”par ordre du mufti”, prin porunca indiscutabilă a decretului clericului musulman. Șeful Conferinței de Securitate de la München, Heusgen, subliniase anterior necesitatea avioanelor militare pentru Ucraina, favorizând livrarea lor.

29 ianuarie – a 340-a zi de război

Update 23:30 Masivele bombardamente rusești au provocat la Herson 5 incendii și scurgerea de petrol în Nipru, relevă administrația militară a regiunii, reluată de Ukrainska Pravda.

Update 23:00 Mercenarii Wagner clamează un avans în nordul Bahmutului și cucerirea localității Blahodatne, situată la vest de Soledar, revendicări respinse de Ucraina. Statul Major a afirmat, dimpotrivă, că forțele ucrainene au respins ofensiva de la Blahodatne. Potrivit serviciilor secrete ucrainene, reluate de Ukrainska Pravda, Prigojin NU îi comandă militar pe mercenarii care luptă.

Președintele Zelenski a reliefat o dată în plus cât de importantă e viteza livrărilor de arme occidentale, dat fiind că Rusia încearcă să lungeaască războiul spre a-i epuiza pe ucraineni. La Herson bombardamentele rusești s-au soldat cu trei victime ucrainene.

VIDEO-ul zilei

Câteva imagini dintr-un cutremurător interviu pe care micuța Angelina, supraviețuitoare a asediului rusesc asupra Mariupolui, l-a oferit mass-mediei. Cu ochii marcați de tragedia la care a fost părtașă și cearcăne adânci, fetița povestește cum toți prietenii săi și bunicii i-au fost uciși în bombardamentele rusești. “Războiul m-a schimbat mult. Aproape nu mai pot râde“, a spus Angelina. Victimele bombardamentelor rusești care au nivelat orașul-port Mariupol sunt estimate de aproximativ 22.000.

Update 18:30 Nouă palmă răsunătoare pe obrazul cancelarului. Și al altor dregători germani. Șeful Conferinței de Securitate de la München, Heusgen, s-a pronunțat în favoarea livrării de avioane cerute de Ucraina. Potrivit lui, e nevoie de avioane pentru mai buna apătrare a Ucrainei de atacurile ruse. În discuție, în opinia sa, reluată de DLF, ar trebui să fie avioanele americane F-16 și aparatele de zbor militare de fabricație sovietică din arsenalele redegiste.

Coreea de Nord a dezmințit, potrivit DLF, că livrează arme mercenarilor Wagner. Dezmințirea e mincinoasă. SUA au publicat imagini ale vagoanelor trenurilor ruse încărcând rachete nordcoreene spre a se întoarce încărcate cu ele în Rusia.

Update 18:00 La 28 ianuarie ar fi fost uciși, potrivit forțelor ucrainene, circa 650 de militari ruși. Ar fi fost distruse și opt tancuri. Într-un sat din Lugansk medicii ar fi refuzat să-i tratateze pe cei 300 de mercenari Wagneri internați acolo. În aceeași regiune, a fost doborâtă o dronă rusească. În regiunea rusă Kursk, din apropierea graniții ucrainene, s-ar fi semnalat bombardamente care au lăsat varii localități fără electricitate. Și regiunea Herson și-a văzut centrala termică avariată și închisă după bombardamente.

Update 17:30 Bombardament rusesc masiv asupra orașului Herson cu multe victime. Partea ucraineană anunță mulți morți și răniți. Pare că rușii au țintit în spitalul regional și în cartiere de locuințe.

Update 15:45 Riposta israeliană la teroare: o politică de mână forte.Israelul nu urmărește escaladarea tensiunilor, dar suntem pregătiți pentru orice eventualitate” a reliefat textual șeful executivului israelian, reluat de presa internațională. Potrivit premierului statului evreu, casele atentatorilor vor fi demolate, familiile lor vor pierde dreptul la cetățenie, rezidentă și alocații sociale. Gardieni israelieni au dejucat încă o tentativă de atentat, împușcând un ins înarmat cu un pistol. Vineri și sâmbătă au avut loc două sângeroase atentate teroriste comise de tineri palestinieni, aclamați de grupările teroriste islamice și de segmente ale populației arabe. Cel asupra sinagogii din Neve Iaacov s-a soldat cu moartea a șapte enoriași. Israelul a reliefat că se vor extinde așezările din teritorii. ”Să știe teroriștii care încearcă să ne dezrădăcineze de aici, că ne aflăm la fața locului ca să rămânem și nu plecăm nicăieri”, a Netanyahu.

Update 14:00 Microcipuri produse în Olanda au ajuns în Rusia, eludând sacțiunile în vigoare, dezvăluie o investigație comună a publicațiilor neerlandeze Nos și Nieuwsuur. Milioane de microcipuri a fost livrate de companii olandeze Moscovei, de la debutul invaziei ruse în Ucraina, în ciuda sancțiunilor occidentale severe. Exporturile s-au făcut prin intermediari, informează aceeași sursă, mai ales printr-un anume grup de companii chineze.

Aceste componente sunt vitale pentru armata rusă, în producerea de obuziere și elicoptere de luptă, relatează Nos, care precizează că microchipurile olandeze au fost identificate pe câmpurile de luptă din Ucraina. Unele componente s-au găsit și în dronele kamikaze iraniene Shahed-136.

Chipurile olandeze care merg în Rusia provin în principal de la producători importanți de chipuri, cum ar fi NXP din Eindhoven și Nexperia din Nijmegen.

Update 13:15 Explozii în Iran. Fabrica militară din Isfahan, responsabilă între altele și cu producerea de drone kamikaze Shahed-136, a fost masiv avariată, după un atac cu drone, noaptea trecută, informează CNN și Jerusalem Post. Potrivit martorilor locali, citați de cotidianul britanic, s-au observat clar patru explozii, în ciuda declarațiilor regimului fundamentalist de la Teheran, care susține că doar o explozie ar fi avut loc și nu ar fi fost afectat decât acoperișul facilității militare.

Agenția de stat iraniană IRNA, a relatat că ar fi fost vorba despre drone mici care au vizat fabrică militară aparținând ministerului apărării, însă tentativa de distrugere a eșuat. Cu totul altfel arată imaginile surprinse de localnicii din acest oraș milenar persan, aflat în centrul țării.

Toți ochii s-au îndreptat spre Israel, care nu a făcut nicio declarație pe acest subiect, însă surse oficiale consultate de Jerusalem Post în exclusivitate au afirmat că operațiunea a fost un succes fenomenal, fiind realizată în colaborare cu serviciile secrete occidentale și alte surse externe.

În urmă cu scurt timp, canalul saudit Al-Hadath a relatat că operațiunea din Iran a fost realizată de Statele Unite în colaborare cu o altă țară care nu este Israelul, și ar fi vizat un depozit cu rachete balistice, citează jurnalistul israelian Amichai Stein.

Iranul este principalul furnizor de drone kamikaze Shahed-136 pentru Rusia, care le folosește cu succes de peste 5 luni în războiul său din Ucraina. Aceste drone sunt foarte ietfine, fiind realizate din componente ale aeronavelor civile, având un preț mediu de câteva zeci de mii de dolari și o eficacitate bună. Regimul islamist de la Teheran este cel mai important partener militar al Moscovei, cu care întreține relații strânse, dezvoltându-și aria de cooperare în acest domeniu, inclusiv pe segmentul balistic, ceea ce reprezintă un uriaș pericol la adresa Israelului și a regiunii.

Update 11:45 Ucraina a supus sancțiunilor și a expropriat 182 de firme și persoane din Rusia și Belarus, care au participat la acțiuni de ajutorare a inamicului.

Procuratura ucrainană a înregistrat, potrivit informațiilor ei, 66.500 de crime de agresiune și de război rusești împotiva Ucrainei.

Update 11:30 Armata regulată rusă pare a-i înlocui pe mercenarii epuziați de la Bahmut, afirmă ISW. Potrivit thintankului american, în zona frontului de la Bahmut au fost localizați militari din trupele aeroportate ruse.

Potrivit Statului Major ucrainean, ar fi fost uciși în Ucraina, de la invazia din februarie încoace, peste 126.000 de militari ruși. În ultimele 24 de oare, forțele ucrainene afirmă a fi respins 16 atacuri rusești în varii zone din Donețk și Lugansk.

Ucraina negociază cu țări partenere importul de rachete cu rază lungă de acțiune. E vorba în speciald e rachete americane cu o rază de 300 de kilometri. Importul e necesar pentru a împiedica Rusia să mai distrugă orașele ucrainene, s-a reliefat la Kiev, potrivit DLF.

Concernul militar german Rheinmetall se declară gata să-și sporească producția de arme și să producă și rachete HIMARS. Concomitent, potrivit ziarului german Tagesspiegel, citat de Kiev Independent, cancelarul Scholz vrea să continue să vorbească cu Putin. Argentina a exclus livrarea de arme în Ucraina. În acest sens s-a exprimat actualul ei președinte, Fernandez, în prezența cancelarului Scholz.

28 ianuarie 2023 339-a zi de război

Update 23:15 Rusia își continuă operațiunile ofenssive în trei zone, relevă Kiev Independent citând surse ale armatei ucrainene. E vorba de fronturile spre Bahmut, Avdiivka și Novopavlivka, în regiunea Donețk. În sud, Rusia își întărește forțele.

Update 23:00 După cel mai sângeros atentat terorist comis în Israel în ultimii ani, au fost arestate zeci de persoane. Șapte israelieni între care un copil de 14 ani au fost uciși vineri seara, alți trei fiind răniți la o sinagogă din cartierul Neve Iaacov. Asasinul a fost împușcat. Sâmbătă, alt atentator palestinian, de această dată de numai 13 ani, a tras într-un tată și fiul său, rănindu-i. Cabinetul de securitate israelian s-a întâlnit sâmbătă spre a dezbate sigilarea caselor teroriștilor și expluzarea familiilor lor. ”Cine ne face rău, îi vom face rău lui și celor care-l ajută”, a spus premierul Netanyahu. Între măsurile discutate este și înarmarea civililor, căci ”și în acest sfârșit de săptămână, și în trecut, civilii înarmați s-au dovedit salvatori de vieți omenești”, a spus premierul.

Update 20:15 SUA au creat o instituție anti-fraudă de supraveghere a banilor și ajutoarelor acordate Ucrainei. Congresul SUA i-a alocat până acum Ucrainei ajutoare în valoare de 113 miliarde de dolari. Spre a împiedica fraudraea importantelor fonduri, s-a creat ”Ukraine Oversight Interagency Working Group”, un grup de lucru inter-ministere în care lucrează inspectori-generali de la Pentagon, Departamentul de Stat și USAID.

Update 20:00 Președintele Zelenski l-a felicitat pe câștigătorul algerilor prezidențiale cehe, Petr Pavel, un general în retragere, Adversarul său, Babiș, s-a recunoscut învins.

Update 17:00 Una dintre victimele ucise în atacul sângeros lansat vineri seară asupra unei sinagogi din Ierusalim este o refugiată ucraineană, a anunțat poliția israeliană, reluată de Ukrainska Pravda. Teroristul era un tânăr palestinian în vârstă de 21 de ani. Locuia în Ierusalimul de Est. Printre răniți se numără un băiat de 15 ani, operat noaptea trecută.

Update 15:40 Atac rusesc soldat cu trei civili morți în regiunea Donețk. Mica localitate Kostyantynivka din raionul Donețk a fost ținta unui bombardament rusesc, care a lovit un bloc de locuințe, provocând uciderea a trei persoane și rănirea altor două, informează Kiev Independent.

Update 15:25 Rusia încalcă drepturile fundamentale ale copiilor în teritoriile pe care le-a ocupat în Ucraina, a declarat Filippo Grandi, comisar special al Agenției ONU pentru Refugiați, citat de Sky News. “Să le schimbi naționalitatea și să-i pui pe lista adopțiilor sunt lucruri care contravin total normelor în vigoare privind protecția copiilor în vremuri de război”, a declarat Grandi, care a afirmat că nu are cifra exactă a copiilor supuși acestor tratatement.

Oficialul Națiunilor Unite s-a plâns că Moscova nu permite echipelor sale să aibă acces în zonele pe care le-a ocupat. Președintele ucrainean l-a rugat pe comisarul ONU să facă “mai mult” pentru ocrotirea minorilor aflați în teritoriile ocupate de Rusia.

De cealaltă parte, MAE rus s-a plâns că Filippo Grandi nu acordă atenție presupuselor crime comise de ucraineni asupra copiilor din Donbas, din 2014 încoace, relatează Sky News. Una dintre cele mai răspândite narațiuni false ale Kremlinului este existența unui genocid al Kievului asupra locuitorilor din regiunile Donețk și Lugansk, după ce separatiștii pro-ruși coordonați de colonelul FSB Igor Girkin au decis secesiunea de Ucraina în primăvara anului 2014. Nu există probe în acest sens.

Oficial, 459 de copii au fost uciși de la începutul invaziei ruse în Ucraina, și 917 răniți, mulți dintre acești suferind amputări de membre sau mutilări pe viață. Cifrele nu includ proporțiile dezastrului din teritoriile ocupate de ruși, cu precădere Mariupol.

Update 14:00 Primul tribunal special pentru crimele de război comise de Rusia în Ucraina ar putea fi înființat în această vară, crede Victoria Nuland, subsecretara de stat pentru afaceri politice a Statelor Unite, notează blogul NOEL. SUA lucrează cu statele din G7 și cu Ucraina pentru stabilirea procedurilor, a mai spus oficiala de la Washington.

Update 13:25 Teroare la Ierusalim. Un tată și fiul său au fost împușcați de un băiat de numai 13 ani pe străzile Ierusalimului, anunță Jerusalem Post, în cel de-al doilea atac care însângerează, de Șabat, Orașul Sfânt. Atacatorul a deschis focul, rănindu-i grav pe cei doi, chiar la intrarea de pe strada Ma’alot în Cetatea lui David. Doi trecători care purtau arme l-au împușcat, înainte de a mai face și alte victime, notează aceeași sursă. Poliția israeliană a anunțat că băiatul trăiește și a fost dus la spital pentru tratarea rănilor. Victimele, în vârstă de 22 și 45 de ani, sunt în stare moderată, respectiv gravă.

Noaptea trecută, palestinienii din Jenin, Nablus și alte localități au celebrat pe străzi cu focuri de artificii și tăvi pline de baclava, atacul terorist de la sinagoga din Ierusalim. Purtătorul de cuvânt al grupării Hamas, Hazem Qassem, a lăudat atacurile, numindu-le “acte eroice ale rezistenței față de ocupație și crimele comise asupra oamenilor noștri”, relatează cotidianul israelian.

Update 13:00 Situația militară pe fronturile din Ucraina. Forțele ruse continuă să desfășoare operațiuni ofensive pe fronturile Bahmut, Avdiivka și Novopavlivka, în regiunea Donețk. Armata rusă este în defensivă și își apără pozițiile în zonele Kupiansk, Lîman, Zaporojjia și Herson.

Trupele de apărare ale Ucrainei au respins atacurile rusești din vecinătatea orașelor Bilohorivka (regiunea Lugansk) și Rozdolivka, Krasna Hora, Bahmut, Ivanivske, Klișchiivka, Druzhba, Vodiane, Marinka, Pobieda, Vuhledar și Prechystivka (Donețk).

Oficialii militari ai Kievului au avertizat în urmă cu scurt timp că forțele ruse încep să își înmulțească prezența în partea de sud a Ucrainei. Momentan, nu există riscul debutului unei ofensive majore ruse în această parte a țării, deoarece sunt probleme cu liniile de aprovizionare și cu resursa umană insuficientă, notează Institutul pentru Studierea Războiului de la Washington. Ce se poate observa, scrie ISW, este că trupele rusești se concentrează pe întărirea prezenței lor în localitățile ocupate.

Update 12:30 În ultimele 24 de ore, forțele de apărare ale Ucrainei au respins mai multe atacuri rusești și au lovit 13 zone în care erau concentrate trupele rusești, țintind și echipamentele rusești de apărare aeriană, sistemele de rachete antiaeriene și alte ținte militare. Armata Kievului a doborât un avion Su-25, un elicopter M-8 și 2 drone rusești Supercam.

Potrivit Statului Major al armatei ucraienene, forțele de ocupație ruse au efectuat 10 lovituri cu rachete, inclusiv una asupra infrastructurii civile din Zaporojjia, 26 de atacuri aeriene și 81 de atacuri folosind lansatoare multiple de rachetă (MLRS), inclusiv mai multe asupra zonelor civile din Oceakiv. Există victime și decese între civili.”

Update 12:15 Patru oameni au fost uciși și alți șapte răniți, în timpul atacurilor rusești care au vizat regiunea Donețk, în ultimele 24 de ore, relatează Ukrainska Pravda. La Ceasiv Iar, un bloc de locuințe a fost bombardat seara trecută, în timp ce zeci de case au fost distruse în zona Soledar, Paraskoviivka. La Bahmut, câteva persoane au fost rănite, după ce artileria rusă a lovit o clădire administrativă și o casă privată.

Update 12:00 Ceața care învăluie astăzi zona Mării Negre apără Ucraina de cele două nave cu rachete de croazieră Kalibr, pe care armata roșie le-a pregătit pentru un nou atac, anunță purtătoarea de cuvânt a Comandamentului ucrainean Sud, Natalia Humeniuk, reluată de Ukrainska Pravda. Cele două nave rusești poartă cu ele 12 rachete Kalibr, pe care Moscova le folosește pentru a lovi ținte îndepărtate, precum Kievul sau centrul Ucrainei. Vremea nefavorabilă include puternice rafale de vânt și, pe alocuri furtuni, ceea ce, spune Humeniuk, reduce inclusiv posilitatea ca forțele inamicilor ruși să utilizeze în schimb, drone kamikaze.

27 ianuarie – a 338-a zi de război

Update 22:30 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că situația de pe front se prezintă „extrem de intensă”, în special în partea de est a regiunii Donețk. În discursul său de seară, liderul de la Kiev a afirmat că forțele ruse nu doar iau cu asalt pozițiile ucrainene, ci și distrug orașele și satele din jurul lor.

Zelensky a anunat că bătălii majore se dau pentru Vuhledar, la sud-vest de Donețk, și Bahmut, la nord-est și a spus că în regiunea cu același nume, Rusia intensifică ofensiva. Zona este epicentrul unor lupte aprige în ultimele luni, mai ales în jurul orașului Bahmut.

Update 22:15 Sora dictatorului nord-coreean admonestează Occidentul. Kim Jong-Un și-a trimis unica soră la înaintare, pentru a transmite un mesaj agresiv Statelor Unite și întregii lumi apusene, care susțin Ucraina în fața invadatorilor ruși. Potrivit Sky News, Kim Yo Jong a criticat cu înverșunare decizia trimiterii de tancuri Leopard și Abrams, pe care a catalogat-o drept “o încălcare a liniilor roșii”.

„Nu mă îndoiesc că orice echipament militar cu care se laudă SUA și Occidentul va fi distrus în bucăți și va păli în fața spiritului de luptă și a puterii nesfârșite ale armatei și eroicului popor rus”, a spus ea, adăugând că țara sa “va fi întotdeauna în aceeași barcă cu Rusia. Doar Coreea de Nord și Siria recunosc așa-numitele republici Donețk și Lugansk, iar Phenianul a fost acuzat recent de Washington că înarmează armata privată a grupării Wagner, care a spus că are dovezi în acest sens.

Update 22:00 Relațiile dintre Ucraina și Ungaria ating un nou minim. MAE de la Kiev îl va convoca pe ambasadorul maghiar în Ucraina, pentru o discuție directă și clară, despre cele mai noi declarații ale prim-ministrului maghiar, Viktor Orban. Acesta le-a declarat reporterilor că Ucraina este țara nimănui, ca un fel de Afganistan.

Ministerul ucrainean de externe a anunțat că își rezervă dreptul de a lua măsuri în cazul vecinei sale, singurul stat UE care a adoptat fățiș o poziție pro-rusă, refuzând să acorde asistență sau ajutor Ucrainei. Mai mult, Budapesta a precizat deja că nu va susține adoptarea unui nou pachet de sancțiuni față de Rusia și nici nu acceptă prelungirea celor în vigoare până la mijlocul anului 2023.

Update 21:30 Teroare de Șabat la Ierusalim. Cel puțin 7 persoane au fost ucise și alte 10 rănite într-un atac armat din cartierul Neve Yaakov, după ce un bărbat a deschis focul asupra oamenilor aflați la o sinagogă locală, anunță ministerul israelian de externe. Tragedia s-ar fi petrecut după serviciul divin de vineri seară, la început de Șabat. Paramedicii se află la fața locului și acordă primul ajutor. Atacatorul ar fi fost neutralizat de poliție.

Potrivit imaginilor video postate de localnici, unii palestinieni din Ierusalimul de est celebrează cu focuri de artificii atacul terorist de la sinagoga din același oraș, în timp pe canalul de Telegram al grupării Hamas, curg mesajele de felicitare și imaginile de la fața locului, potrivit jurnalistei Joyce Haram.

Update 15:00 Pofta de teritorii a Moscovei și cursa pentru metale rare dintre Rusia și Norvegia. Vladimir Putin a convocat astăzi Consiliul de Securitate al țării sale pentru a discuta granițele Rusiei și pretențiile sale în zona Oceanului Artic, informează Sky News. La începutul zilei de astăzi, 27 ianuarie, Norvegia – cu care Rusia împarte o frontieră în acea zonă – a anunțat descoperirea unui alt zăcământ substanțial de metale, între care cupru și pământuri rare, în partea extinsă a platformei sale continentale. Guvernul de la Oslo a mai spus că ia în considerare să permită exploatarea minieră de adâncime mare în apele sale teritoriale. 

Norvegia și-a crescut producția de gaze și petrol în 2022 pentru a compensa nevoile statelor europene, care au decis desprinderea de importurile rusești. Țara scandinavă, care nu este membru al Uniunii Europene, va menține o producție mai mare și în 2023, pe platforma continentală norvegiană (NCS) pentru a furniza Europei exporturi mari de gaze, consolidându-și astfel securitatea energetică, potrivit economedia.ro. Acest ritm poate fi menținut aproximativ 4-5 ani, notează aceeși sursă, însă guvernul norvergian a anunțat deja o deschidere față de investiții și proiecte noi, inclusiv unul de racordare submarină cu continentul.

Update 3:00 Comemorând victimele Holocaustului, președinta Bundestagului german, Bas, a lansat un apel împotriva antisemitismului și un avertisment celor mulți care cred, în Germania, că s-ar fi vorbit ”destul” despre exterminarea evreilor europeni de către naziști. Or, iluzia că s-ar fi învățat suficient din Șoa – cum se numește în ebraică exterminarea evreilor de către mașinăria de ucis a lui Hitler și a aliaților lui – (o iluzie împărtășită și de mulți urmași ai complicilor europeni la genocid ai naziștilor) ”e periculoasă, a reliefat Bas. Și cancelarul Scholz a evocat, pe Twitter, răspunderea Germaniei pentru Holocaust și neuitarea suferințelor celor șase milioane de evrei nevinovați asasinați, ca și ale familiilor lor”.

Update 12:45 Competiția mercenarilor capătă noi proporții în Rusia, scrie Institutul pentru Studierea Războiului. Igor Girkin și Evgheni Prigojin își dispută supremația în rândul baronilor războiului din frunta taberei ultra-naționaliste, pro-război din Rusia, ocupând spațiul public și rețelele de socializare cu apariții tot mai dese și critici acerbe privind situația trupelor ruse de pe front.

Fost agent FSB, Girkin concurează puternic cu șeful mercenarilor Wagner, care l-a și invitat, ironic, să vină în Donbas, în rândul trupelor sale ca să le conducă el. Ambii critică puternic conducerea militară de la Moscova și, mai nou, lansează acuze voalate și la adresa lui Vladimir Putin. Girkin a fost artizanul mișcărilor separatiste pro-ruse din primăvara anului 2014, când Rusia a ocupat ilegal Crimeea și a lansat un război prin proxy în estul Ucrainei.

Update 12:40 Japonia a adoptat un nou pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, incluzând exportul de bunuri și tehnologie care ar putea fi folosite în industria militară, relatează Kiev Independent. Este vorba de tunuri de apă, pudră pentru detectarea amprentelor, explozibile, vaccinuri, mașinării cu laser, echipament pentru extracția de gaz și petrol, roboți și altele, a anunțat ministerul economiei și comerțului de la Tokyo. 22 de persoane și 3 companii au fost puse pe lista sancțiunilor și li se vor îngheța activele.

Update 12:35 Soldați ucraineni au sosit în Germania pentru instrucția pe blindatele Marder, scrie Kiev Independent. Berlinul a promis Ucrainei 40 astfel de vehicule blindate, cunoscute și sub numele de tancuri ușoare, la 6 ianuarie anul curent. Washingtonul a trimis deja Ucrainei 50 de blindate Brandley, echivalentul american al celor Marder (Jder).

Update 12:30 Ca să completeze viitoarele efective de tancuri Leopard 2, Polonia pregătește alte 60 de tancuri sovietice vechi modernizate, inclusiv cele PT-91 Twardy, pentru forțele armate ucrainene, a declarat prim-ministrul de la Varșovia, Mateusz Morawiecki, potrivit cotidianului Ukrainska Pravda. Polonia i-a trimis deja Ucrainei, anul trecut, 250 de tancuri sovietice T-72. Șeful guvernului polonez a avertizat că Rusia dispune de mii, dacă nu mai mult, de tancuri.

Update 12:15 În ciuda pierderilor enorme, dictatorul rus Vladimir Putin plănuiește o nouă ofensivă în Ucraina, pregătindu-și în același timp țara pentru ani de confruntare cu SUA și aliații săi, scrie Ukrainska Pravda, citând publicația financiară Bloomberg. Noua ofensivă a trupelor ruse este estimată a începe la final de februarie sau început de martie. Bloomberg afirmă că Ucraina se pregătește să respingă trupele ruse și să-și elibereze teritoriile. Aliații se tem însă că acțiunile rușilor ar putea începe înainte ca Kievul să primească provizii proaspăt promise de tancuri de luptă americane și europene.

Dar atacurile brutale și zdrobitoare ale Rusiei în locuri precum Bahmut, un oraș estic care are o valoare strategică limitată, au uzat forțele ucrainene, deturnând trupele și subminând capacitatea Kievului de a organiza operațiuni ofensive în altă parte, notează aceeași sursă.

Update 12:00 Statele Unite și Franța nu exclud livrarea de avioane militare Ucrainei, măsură pe care ar sprijini-o și Polonia. În schimb, Germania s-a grăbit, prin vocea cancelarului Scholz, să anunțe că nu va oferi avioane de vânătoare. Liderul berlinez a exclus imediat după anunțul livrării tancurilor germane Leopard furnizarea aviaonelor occidentale cerute, dimpreună cu rachete cu bătaie lungă de președintele Ucrainei, Zelenski.

Update 11:45 Cum ajută tancurile ofensive pe câmpul de luptă? Ministerul britanic al apărării a lansat un videoclip de prezentare, care răspunde la această întrebare.

Update 11:40 Pentagonul a confirmat că va trimite în Ucraina cea mai modernă și sofisticată variantă a tancurilor sale de luptă Abrams – M1A2, nu varianta A1, așa cum s-a crezut ințial, relatează Ukrainska Pravda. Aceste tancuri au un sistem de țintire de ultimă generație. Purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh, a precizat însă că țara sa estimează livrarea lor în luni de zile, nu săptămâni, însă Washingtonul va continua să ofere Ucrainei sprijin militar cât timp va fi nevoie.

Update 11:25 Fabrică britanică de armament greu pentru Ucraina în Polonia. Președintele Comisiei de Apărare și Securitate din Parlamentul de la Londra, Tobias Ellwood, a declarat că țara sa trebuie să ajute Ucraina să se apere singură pe termen lung, iar livrarea de armament în cantăți mari nu este întotdeauna sustenabilă.

Ellwood a declarat, scrie Ukrainska Pravda citând The Telegraph, că soluția cea mai potrivită ar fi construirea unei fabrici de armament britanice în Polonia, la cele mai înalte standarde, care ar urma să aprovizioneze țara vecină cu armele pe care le necesită, precum și piese de schimb.

Update 00:30 Rușii par a se plânge de situația de la Svatove, în Lugansk, unde trupele ruse de pe front sunt în mare dificultate din pricina atacurilor ucrainene. Nu puțini soldați s-ar defula în convorbiri cu nevestele, criticându-și comandamentul calificat drept ”dezorientat” și incapabil, afirmă blogul pro-ucrainean Noël. Azi, potrivit unor surse anglo-saxone, ucrainenii ar fi atacat pozițiile ruse cu HIMARS-uri și M270.

Polonia s-a pronunțat în favoarea livrării de avioane militare occidentale Ucrainei. Varșovia ar vota pentru ea, dar cere ca NATO să adopte o decizie în acest sens.

26 ianuarie – a 337-a zi de război

Update 22:00 Canada livrează Ucrainei patru tancuri Leopard. Britanicii își vor expedia tancurile Challenger ”până la finele lunii martie”, polonezii ”în câteva săptămâni” și germanii ”până la începutul lunii aprilie.” Franța încă n-a aprobat livrarea de tancuri Leclerc dar vrea, potrivit publicației Ukrainska Prvada, să ajute cu întărirea sistemului antiaerian al Ucrainei.

SUA fac Rusiei cu ochiul. Potrivit subsecretarei de stat Nuland, Rusia ar putea conta pe o relaxare a sancțiunilor dacă-și retrage trupele din Ucraina. În mod straniu și, din unghiul Ucrainei contraproductiv, Victoria Nuland, care a vexat și UE, și Kievul cu inadecvările ei, între altele în revoluția Euromaidan din 2104, pare a promite Moscovei marea cu sarea. Ea a afirmat textual că “în contextul deciziei ruse de a negocia serios și de a-și retrage trupele din Ucraina, retrocedând teritorii(iar nu: teritoriile) ”aș susține cu siguranță” (ușurarea sancțiunilor)…”Cred că Secretarul Departamentului de Stat, Blinken, ar face la fel”, a mai estimat ea, textual.

Update 18:10 Președintele american, Joe Biden, ar putea întreprinde o vizită specială în Europa, la 24 februarie, când se împlinește un an de la invazia Rusiei în Ucraina, anunță în exclusivitate postul NBC. Printre statele unde liderul de la Casa Albă ar putea poposi se află Polonia, afirmă televiziunea americană, citând surse din administrația Biden.

Update 18:00 Bombardamentele rusești lansate în această dimineață asupra Ucrainei au lăsat în urmă cel puțin 11 morți, a anunțat serviciul de urgență al țării, informează Sky News.

Update 17:50 Statele Unite au desemnat în mod oficial grupul Wagner drept “organizație criminală transnațională”, relatează Sky News. Activele aparținând acestei organizații de mercenari, care se definește drept o companie militară privată, au fost înghețate în SUA.

„Personalul Wagner s-a implicat într-un tipar continuu de activități criminale grave, inclusiv execuții în masă, violuri, răpiri de copii și abuz fizic în Republica Centrafricană (RCA) și Mali”, a declarat Trezoreria SUA într-un comunicat, reluat de publicația britanică.

Update 17:30 Asasinul palestinian care a înjunghiat doi adolescenți într-un tren german cu destinația Frankfurt era un recidivist violent, bine cunoscut de poliție. Cu doar câteva zile înaintea crimelor, în cursul căreia făptașul a ucis cele două persoane și a rănit alte cel puțin cinci, criminalul fusese eliberat dintr-un arest preventiv. Nu se știe din ce țară a imigrat în 2014.

Update 17:00 Președintele Israelului, Herzog, s-a declarat îngrijorat de creșterea antisemitismului în Europa și de complicitatea Iranului la asasinarea de ucraineni.

Șeful statului evreu a vorbit în Parlamentul European, în ajunul comemorării victimelor Holocaustului. Ziua de 27 ianuarie marchează aniversarea eliberării lagărului nazist de la Auschwitz. La Berlin se comemorează și extermințarea romilor. UE, a spus Herzog, trebuie să asigure evreilor, prin legislație și educație, capacitatea de a trăi în siguranță pe Bătrânul Continent și ar face bine să ia în serios și să recunoască semnalele de avertisment privind amploarea antisemitismului și simptomele lui.

Holocaustul nu s-a produs în vid. Nu trebuie uitat niciodată că mașinăria nazistă a morții nu ar fi reușit să funcționeze, materializându-și coșmaresca viziune, terenul n-ar fi fost fertilizat de ura împotriva evreilor, una veche de când lumea” a spus Herzog textual. Președintele Israelului a fost primit de Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola și s-a întâlnit cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Herzog a ținut să amintească faptul că Iranul acționează în Europa, ajutând la exterminarea de ucraineni.

Update 16:15 Fostul șef al serviciilor de contraspionaj germane, Hans Georg Maaßen a acuzat stânga (inclusiv ecologistă și social-democrată) de ”rasism eliminatoriu” îndreptat împotriva albilor și de dorința ca ”Germania să crape”. Maaßen se arată convins, în context, că stânga (sau o parte a celei extremiste) îi consideră pe albi o rasă inferioară și pe germani după nazism irecuperabili și nereformabili, motiv pentru care insistă să promoveze imigrarea unor mase de bărbați din afara Europei și vrea distrugerea Germaniei,

Fostul șef creștin-democrat al serviciului german de protecția constituției s-a referit la declarațiile rasiste, anti-albe și anti-germane, ale lui Axel Steier, un activist progresist, fondator al organizației ”Lifeline”, calificată de unii drept grupare de ”salvamari”, salvând în Mediterana migranți care vor să parvină în Europa, de alții drept una de călăuze și complici ai traficanților de persoane. Insul milita pe Twitter, la 12 ianuarie, pentru desființarea Germaniei, ”care n-ar putea fi reformată” (cât timp există) și ar fi o patrie a rasismului. El mai jubila că extrema stângă e la putere și că migranții trebuie neapărat aduși în Germania ”pentru că așa vrem noi”. Căci în curând ”se va termina în Germania pâinea albă”, o aluzie clară la germanii albi. Aceștia ar urma ”să dispară în 50 sau 100 de ani”.

Maaßen și alții consideră această poziție un nazism răsturnat. Unii dregători de stânga din CDU, ridicați în partid sub Angela Merkel și sensibili la acuzele progresiste, potrivit cărora Maaßen ar fi ”depășit” o linie roșie spre extrema dreaptă, își manifestă dorința excluderii lui din partid și verifică legalitatea unui atare demers.

Update 16:00 Bombardamentele ruse asupra Zaporijjei s-au soldat cu trei morți și șapte răniți.

Update 15:15 Germania a respins cererea de avioane militare a Ucrainei. Șefa Comisiei de Apărare a Bundestagului, Strack-Zimmermann, care a insistat în favoarea livrării de Leoparzi a refuzat ideea de a se da avioane Ucrainei.

Update 14:45 Noi demascări de spioni ruși în Ucraina și Germania. Serviciile secrete ucrainene au arestat un locotenent colonel din propriile rânduri care transfera Moscovei informații confidențiale. Și serviciile de contraspionaj germane au depistat un probabil complice al agentului BND arestat nu de mult, care spiona de asemenea pentru ruși. Poliția l-a arestat pe suspect.

Update 14:30 Bravo, Polonia. Când ajung tancurile Leopard pe front? Germania le va livra, zice mai nou ministrul german al apărării, Pistorius, ”până la sfârșitul lui martie”. Anterior se afirmase la Berlin că transportul ”va dura trei luni”. Polonia, mai iute, vrea să le livreze în câteva săptămâni. Pe moment, încep să fie instruiți ucrainenii să le mânuiască.

Șefa diplomației franceze, Catherine Colonna, a sosit la Odesa bombardată azi de ruși.

Potrivit Statului Major al armatei ucrainene, reluat de Kiev Independent, numărul militarilor ruși uciși în Ucraina se apropie de 124 de mii de oameni. Ar mai fi fost distruse 3.175 de tancuri și 6.334 de alte blindate de luptă, precum și alte arme și vehicule militare.

Update 14:30 Forțele speciale ale regimentului Azov s-au transformat în brigadă de asalt și s-au integrat unităților terestre ucrainene care luptă la Bahmut.

Facebook i-a redeschis contul lui Donald Trump. Concernul Meta îi urmează concernului Twitter, care l-a reintegrat primul pe fostul președinte american și lider conservator republican.

Update 14:15 Rușii au lansat 55 de rachete de tip KH 101/555, KH 47 Kinjal, Kalibr și KH 59, din care 47 au fost doborâte de antiaeriana ucraineană relevă șeful armatei lui Zelenski, Zalujni. Potrivit tweetului său, 20 au fost doborâte în zona Kiev.”The enemy fired 55 air & sea-based missiles (Kh-101/555, Kh-47 Kinzhal, Kalibr, Kh-59). 47 cruise missiles were shot down by the assets of

🇺🇦

Air Defence, 20 of them in the area of Kyiv.”

Update 11:30 Președintele Zelenski solicită partenerilor Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune și aviație militară. Cu cât ajutorul vine mai rapid cu atât mai grabnic se poate pune capăt agresiunii ruse, a reliefat el în alocuțiunea sa video zilnică.

În atacuri asupra Odesei au fost bombardate și distruse două obiective infrastructurale energetice. În timpul nopții trupele ruse au țintit și în sistemul energetic din Zaporijjea.

Un sondaj a descoperit că majoritatea germanilor consideră justă decizia de a se da tancuri grele Ucrainei, relevă DLF. În sondajul FORSA, despre care e vorba, 53% dintre germani ar fi opinat că e bine să se livreze Leoparzi, în vreme ce 39% se opun. Net mai mulți rusofili sunt în estul fost comunist al Germaniei. În fosta RDG se opun 65% dintre cetățeni. Nu doar comuniștii, ci și extrema dreaptă refuză livrarea de tancuri. 86% dintre adepții AFD s-au declarat împotriva livrărilor de tancuri Ucrainei. La verzi nu sunt decât 17%.

Update 11:00 Un om a fost ucis la Kiev, după ce un fragment de rachetă ar fi lovit un bloc din cartierul Holosiivskyi, scrie Ukrainska Pravda. Alte două persoane au fost rănite și transportate la spital.

S-au înregistrat explozii și în regiunile Herson și Nicolaev. Nu sunt momentan informații despre posibile victime sau distrugeri.

Update 10:45 Atacuri cu rachete balistice la Kiev. În jurul orei 9.35 a.m., capitala Ucraina a fost ținta unui atac masiv al Rusiei, care însă a fost respins cu succes de apărarea antiaeriană a orașului, a anunțat primarul local, Vitali Kliciko. Acesta a precizat, potrivit agenției NEXTA, că cele 15 rachete lansate de forțele ruse au fost interceptate și distruse în proporție de 100% de sistemele de apărare.

Un total de 30 de rachete au fost lansate asupra Ucrainei în această dimineață, relatează Ukrainska Pravda, fiind atacate raioanele Kiev și Vinița. Șase bombardiere rusești Tu-95 s-au ridicat cel mai probabil din regiunea Murmansk, din Rusia, conform purtătorului de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Yurii Ihnat. Oficialul a declarat că bombardamentele rusești s-au concentrat de această dată pe zona centrală a Ucrainei, dar situația este volatilă și trebuie ca oamenii să rămână în adăposturi, deoarece a fost identificată o prezență masivă a navelor de război moscovite cu rachete de croazieră Kalibr, în Marea Neagră.

25 ianuarie – a 336-a zi de război

Update 23:45 Biden îl ajută pe Scholz să iasă din izolare. Președintele american a lăudat Germania pentru liverarea de tancuri Leopard și ajutorul dat Ucrainei. Biden a participat anterior, potrivit DLF, la o conferință telefonică a liderilor puterilor occidentale la care au luat parte, pe lângă cancelar, șefa guvernului italian, Meloni, premierul britanic Sunak și președintele Franței, Macron. Cei 5 au convenit să continuă să se sfătuiască în privința ajutorului dat Ucrainei. La adresa președintelui rus, Biden a reliefat că putin s-a înțșelat, crezând în dezbinarea aliaților occidentali.

Noul pachet de ajutoare american care conține între altele 31 de tancuri grele de tip M1Abrams și vehicule de sprijin și de recuperare de echipament, precum și ajutor financiar pentru instrucție și mentenanță are o valoare de 400 de milioane de dolari.

Update 23:30 Președinte Zelenski a cerut, ca și comandantul armatei sale, Zalujnîi, ca Ucraina să primească avioane de luptă. În scandalul de corupție, Zalujnîi i-a luat apărarea ministerului apărării, cerând vinovaților să nu se derobeze de răspundere prin învinuirea șefilor lor.

Odesa a fost trecută de UNESCO pe lista siturilor periclitate ale patrimoniul universal. Rușii bombardează sistematic Odesa.

Update 23:00 Nouă baie de sânge comisă în Vest de un imigrant din Orientul Mijlociu. Un arab palestinian apatrid s-a repezit în pasagerii unui tren regional german, îndreptându-se din Kiel spre Hamburg, și a înjunghiat oameni, omorând doi și rănind alți șapte.

Rusia vede în livrarea de tancuri occidentale o ”escaladare” a conflictului și o voltă punând capăt ”răspunderii istorice a Germaniei față de Rusia, reieșind din crimele naziste”. Insolența rusă e monumentală, de vreme ce Moscova uită nu doar de crimele Uniunii Sovietice față de poporul german și față de alte națiuni, ci și de răspunderea istorică a Germaniei pentru Ucraina, izvorând din crimele naziste.

Scholz consideră că războiul din Ucraina va dura ”mai degrabă mult”.

Update 22:45 Norvegia va livra mai multe tancuri Leopard 2 Ucrainei, a declarat ministrul apărării de la Oslo, Bjorn Arild Gram, reluat de Kiev Independent. Țara are 36 de astfel de tancuri germane și se pare, potrivit comentatorilor norvegieni, că ar urma să ofere 8 vehicule. În scurt timp, în brigada Leoparzilor s-ar putea alătura 18 tancuri, conform premierul olandez, Mark Rutte, și alte câteva trimise de Spania și Suedia, care și-ar fi declarat intențiile.

Momentan, Ucraina a strâns pe hârtie aproximativ 100 de tancuri Leopard 2 și M1 Abrams și speră, spune șeful diplomației de la Kiev, că vor ajunge cât mai repede pe câmpul de luptă.

Update 22:35 Elveția pare să își schimbe timid atitudinea față de Rusia. Consiliul Confederației Elvețiene a anunțat printr-un comunicat de presă că se alătură statelor occidentale și va implementa cel de-al 9-lea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, relateză agenția Flash. De la Berna vin și zvonuri care afirmă că Elveția s-ar fi răzgândit după decizia Germaniei de a permite livrarea de tancuri Leopard 2 Ucrainei și ar urma ca și ea să dea undă verde re-exportării armelor și echipamentelor producție proprie.

Update 22:25 Israelul a refuzat cererea Statelor Unite de a-i livra Ucrainei sistemele de rachetă anti-aeriene Hawk, informează site-ul Axios. Acest echipament american a fost creat în anii 60 și achiziționat de Israel pentru a face față atacurilor din Egipt și Siria. Hawk este un precursor al scutului de apărare antiaeriană Patriot, produs tot de SUA. Deși Israelul are în prezent sisteme mult mai avansate, considerate printre cele mai eficiente din lume – Arrow, Iron Dome și Patriot, guvernul de la Ierusalim a respins solicitarea Washingtonului.

Update 19:15 SUA oferă Ucrainei 31 de tancuri de luptă M1Abrams, a anunțat în urmă cu scurt timp președintele american, Joe Biden. Acestea sunt cele mai eficiente tancuri ofensive din lume, depășindu-le de departe pe cele rusești, dar și pe cele de proveniență germană Leopard 2, ori britanică, Challenger 2.

Potrivit Euronews, M1 Abrams este principalul tanc de luptă al Statelor Unite, fiind în serviciu din 1980. Versiunile moderne ale acestuia includ un blindaj superior care transformă tancul M1 Abrams într-unul dintre cele mai puternice vehicule de acest fel din lume.

De asemenea, notează Euronews, tancul german este ceva mai ușor (55-60 de tone) decât tancul american (70 de tone) și funcționează cu motorină, în timp ce motorul multicarburant al tancului american funcționează de obicei cu combustibil pentru avioane, care poate fi mai dificil de achiziționat. Ambele tancuri au un tun de calibrul 120 mm. Totodată, M1 Abrams este ceva mai rapid (72 km/h) decât tancul Leopard 2 (66 km/h). Nu în ultimul rând, ambele tancuri au un echipaj compus din 4 oameni.

Update 18:00 Cancelarul Scholz pretinde ”un rol permanent conducător al Germaniei în susținerea militară a Ucrainei”, dar a exclus în Bundestag statisfacerea cererii ucrainene de avioane militare. Scholz a exclus de asemenea expedierea de trupe ale NATO ori transformarea Germaniei în tabără beligerantă.

Președintele Ucrainei, Zelenski, i-a mulțumit cancelarului ”și prietenilor noștri din Germania” pentru decizia acordării acestui ajutor. Oficialii ucrainenii au cerut partenerilor europeni care au asemenea blidate de luptă să livreze cât mai multe tancuri cât mai repede. Rusia a calificat acest ajutor drept ”extrem de periculos”. Președintele SUA Biden a anunțat pentru azi la ora 5 p.m. GMT, un important discurs privind între altele și livrarea de tancuri Abrams.

Ucraina a confirmat oficial retragerea trupelor ucrainene din Soledar.

Update 17:50 Comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, generalul Valerii Zalujnîi a donat armatei sale o moștenire abia primită, în valoare de 1 milion de dolari, anunță New York Times, citat de Kiev Independent. Moștenirea i-a fost lăsată prin testament de un Gregory Stepaneț, un american de origine ucraineană.

“Mi-am dedicat toată viața Forțelor Armate. Și nu aveam nicio îndoială cu privire la ce ar trebui să fac cu moștenirea. Ultima dorință a domnului Grigorie a fost evident să sprijine armata ucraineană prin persoana mea”, a spus Zalujnîi.

Update 15:30 Calitățile tancurilor Leopard: în ciuda greutății lor mari (de 60 de tone) și a lungimii de 10 metri ca și a blindajului lor gros, sunt vehicule extrem de iuți și de manevrabile, cu o putere de foc considerabilă, datorată unui tun de 122 de mm, care poate distruge din mers ținte situate la mai mulți kilometri distanță a reliefat la televiziunea publică istoricul militar Ralf Raths.

Update 15:00 Germania a confirmat oficial livrarea a 14 tancuri Leopard 2. În trei luni. Cancelarul a afirmat în Bundestag că livrarea lor Ucrainei a fost ”rezultatul unor consfătuiri intense”. Scholz nu recunoaște că a greșit și a fost prea ezitant, deși era cât pe ce să-și piardă majoritatea și funcția.

Primele tancuri germane ar urma să ajungă în Ucraina, potrivit noului ministru al apărării, Boris Pistorius, fost ministru de interne în Saxonia Inferioară și fost membru al unei asociații de prietenie Rusia-Germania, ”în trei luni”. Pistorius a declarat, potrivit DLF, că se va începe imediat cu instruirea de militari ucraineni care vor mânui acest tancuri. El a declarat decizia livrării lor ca fiind ”istorică”, a susținut că are ”mare înțelegere” pentru grijile (celor care nu vor ca nemții să intervină) iar el unul ”va avea grijă” ca ”Germania să nu devină tabără beligerantă”. În total, Ucraina ar urma să primească 80 de tancuri din Europa.

Potrivit DLF, Polonia a mulțumit Germaniei. premierul britanic a reliefat că tancurile vor întări Moscova a reacționat afirmând că relațiile bilaterale (cu Germania, UE și NATO) ar fi ajuns la punctul lor cel mai de jos. Și că nu mai există un dialog substanțial cu Germania, UE și NATO.

Update; 12:45 Numărul rușilor uciși de la debutul invaziei încoace ar fi depășit, potrivit Statului major al Ucrainei, 123.000 de militari.

Update 12:30 Americanii vor trimite 30-50 de tancuri Abrams în Ucraina. CDU a salutat decizia cancelarului de a accepta și autoriza trimiterea de tancuri Leopard în Ucraina. Dar opoziția creștin democrată din Germania a criticat durata lungă a procesului decizionar al șefului executivului. Președintele Ucrainei, Zelenski, a reacționat ieri seara prudent și a evidențiat nevoia apărătorilor ucrianeni de un număr mare de tancuri, iar nu de ”10-15”.

Viceministrul ucrainean de externe, Andrii Melnyk, fost ambasador la Berlin, a calificat decizia Germaniei de a trimite tancuri Leopard Ucrainei drept una ”istorică”.

Ambasadorul ucrainean la Berlin, Makeiev, s-a arătat entuziasmat de ”coaliția tancurilor” occidentale care vor ajuta Ucraina să obțină victoria, în speță să respingă ofensiva rusă și să recucerească teritoriile ocupate. Tancurile ajută la salvarea de vieți omenești a ținut diplomatul să precizeze, reluat fiind de DLF. Ucraina solicită și avioane de luptă moderne, dar reacțiile germane la această solicitare sunt sceptice.

Represiunea rusă înainte de orice. Invadatorii ruși au promit ordin de la Moscova să edifice în teritoriile ocupate 25 de colonii penitenciare.

Update 11:15 Jurnalistul Radu Hossu, implicat de mai multe luni în strângerea de fonduri pentru a oferi asistență umanitară Ucrainei, din partea românilor, a anunțat pe Twitter livrarea a 33 de generatoare electrice, deosebit de utile, care vor asigura buna funcțiune a mai multor spitale și alte cenrte esențiale din Ucraina. Săptămânile trecute, Hossu prezentase o mașină de pompieri nouă cu toate dotările necesare pentru serviciul de urgență din zona frontului de est al Ucrainei, achiziționată tot din donații.

Update 11:00 Gruparea Wagner recrutează deținuți ucraineni care se află în penitenciarele din Federația Rusă, spune un raport al Statului Major al armatei ucrainene, reluat de cotidianul Ukrainska Pravda. S-a înregistrat o activitate crescută de recrutare a pușcăriașilor ucraineni deportați în Rusia, mai ales în regiunea Krasnodar, situată pe coasta de nord-est a Mării Negre. Deținuții ucraineni s-ar fi plâns de rele condiții în penitenciarele ruse și mai ales de un tratament discriminatoriu al colegilor de celulă ruși.

Moscova a început să încorporeze și cetățeni ucraineni din teritoriile ocupate, care au fost deportați în Federație, informează aceeași sursă. Acesta ar fi fost motivul pentru care au păcălit și forțat populația din aceste teritorii să accepte pașapoarte rusești, estimează autoritățile de la Kiev.

Update 10:40 Raiduri aeriene au sunat alarma în toate regiunile Ucrainei, în această dimineață, în jurul orei 09.07, informează Ukrainska Pravda, indicând pericolul unor atacuri cu rachetă sau lovituri aeriene. Forțele aeriene ucrainene au identificat o activitate suspectă la bazele ruse din Belarus, de unde la aproximativ 08.30 s-au ridicat în aer avioane de vânătoare MiG-31K și AWACS. Mig-urile 31K pot avea pe ele rachete hipersonice rusești Kinzhal.

Situația militară

Aparentă acalmie la nivel public, însă atacurile trupelor invadatore ruse continuă în Ucraina: Statul Major al armatei de la Kiev anunță respingerea forțelor moscovite în 8 localități de pre fronturile de est, nord și sud, avertizând că deși rușii au suferit pierderi umane uriașe, nu și-au diminuat operațiunile la Lîman, Bahmut, Avdiivka (regiunea Donețk) și Novopavlivka (regiunea Herson).

Statul Major ucrainean avertizează asupra riscului ridicat de producere a unor atacuri cu rachetă, notează Ukrainska Pravda. Aceeași sursă militară afirmă că în ultimele 24h au avut loc 4 atacuri cu rachetă și 26 lovituri aeriene ale Moscovei. Peste 100 de atacuri au fost lansate de trupele ruse cu lansatoare multiple de rachetă. O activitate crescută a artileriei ruse s-a înregistrat și în regiunea Zaporojjea și Herson, unde 40 de localități, sate și orășele, au suferit avarii și distrugeri, inclusiv o maternitate, un spital și o policlinică.

Apărătorii Ucrainei au distrus un avion Suhoi-25, aflat la sol, trei elicoptere de asalt Ka-52, trei drone de tip Orlan, o dronă Merlin și una Lancet. Pierderile suferite de armata roși au depășit 123.000 soldați, potrivit Kievului.

Update 10:25 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, împlinește astăzi, 25 ianuarie, vârsta de 45 de ani. Născut la Krîvîi Rih, în raionul Dnipropetrovsk, într-o familie de evrei ucraineni de limbă rusă, actualul lider al Ucrainei este licențiat în drept la Universitatea din Kiev. Imediat după încheierea studiilor, alege să își urmeze pasiunea și începe o carieră în domeniul artistic, alegând să fie comedian. Alături de soția sa, Olena Zelenska, cu care este căsătorit din 2003, va realiza spectacole și emisiuni TV comice de succes, alegând, în mod neașteaptat, să candideze la președinție în alegerile din 2019, învingându-l pe președintele ucrainean de atunci, Petro Poroșenko.

Odată cu invazia Rusiei în Ucraina, Zelenski se ridică la înălțimea rolului său și alege să nu părăsească Ucraina, deși Kremlinul trimisese inclusiv criminali Wagner pentru a-l asasina, la Kiev, și a decapita întreaga conducere a țării. S-a remarcat prin curaj și mai ales printr-o comunicare cu lumea externă și cu propriul popor, care a motivat soldații și națiunea să rezistă și să înfrunte invadatorii ruși. În toamna anului trecut, primește alături de națiunea ucraineană, premiul Saharov pentru drepturile omului acordat de Uniunea Europeană.

24 ianuarie 2023 – A 335-a zi de război

Update 22:45 Germania pare că va livra Ucrainei tancuri Leopard. În orice caz va da lumină verde altor state care vor să le furnizeze Kievului pe ale lor. Știrile nu s-au confirmat oficial, dar par certe, fiind vehiculate de mai multe publicații.

Update 22:00 Schimbări pe axa Ierusalim – Amman. Noul prim-ministru al Israelului, Beniamin Netanyahu, a întreprins prima sa vizită de la învestirea în funcție în Iordania, unde a fost primit de regele Abdullah al-II-lea, anunță Jerusalem Post. Vizita a vizat problemele regionale, dar și, în mod special, anunță comunicatul biroului de presă al Ierusalimului, cooperarea strategică, de securitate și economică dintre cele două țări vecine, care să contribuie la stabilitatea în zonă. Întâlnirea a avut loc pe fondul unor tensiuni între regatul hașemit și Israel, după vizita unui ministru israelian pe Muntele Templului din Ierusalim, unde se află și autoritatea iordano-palestiniană WAKF, care administrează lăcașurile islamice. În urma deciziei adoptate în 1967 de ministrul israelian al apărării, Moshe Dayan, care a adoptat-o la câteva ore după recucerirea de către israelieni a părții răsăritene a Orașului Sfânt, azi, parte a capitalei reunificate a statului evreu, nici evreilor, nici creștinilor nu le e permis să se roage pe această esplanadă, în ciuda importanței locului pentru religiile monoteiste,

Jerusalem Post reamintește că relațiile Israelui cu Iordania se răciseră serios în timpul mandatelor lui Netanyahu din perioada 2009-2021, iar vizita acestuia din urmă la Amman, ca primă deplasare oficială în noua postură, ar putea fi un semnal de apropiere diplomatică și strategică. Cele două state au semnat un tratat de pace în 1994, care a început să normalizeze relațiile dintre ele, Iordania fiind alături de Egipt, până la Acordurile Abraham, încheiate în 2020, singurele țări arabe sau musulmane care au recunoscând statalitatea Israelului.

Între timp, la Abu Dhabi, în Emiratele Arabe Unite, a avut loc un eveniment cu adevărat dificil de imaginat înainte de 15 septembrie 2020, când a fost anunțat Acordul Abraham: s-au pus bazele primei școli evreiești din regiune.

Update 21:00 Comisia Europeană îi acordă Republicii Moldova noi ajutoare în valoare de 145 de milioane de euro pentru a face față crizei energetice și refugiaților ucraineni.

Update 20:55 Turcia islamistă a contramandat o întâlnire programată si aibă loc cu reprezentanții Suediei și Finlandei la Bruxelles, în luna februarie. Anterior, un militant radical suedez a ars public un exemplar din Coran. Cele două state scandinave se simt la cheremul Turciei lui Erdogan, o dictatură care refuză să ratifice aderarea celor două democrații la NATO.

Update 20:00 A clacat Scholz. Așa reiese din ceea ce pare a crede revista Der Spiegel. Potrivit publicației de stânga din Hamburg, cancelarul a decis în fine să trimită Ucrainei Leoparzi și să dea voie și altora să-i furnizeze tancurile lor de producție germană.

Der Spiegel e o publicație care a dat-o de multe ori în bară, în ultimii ani, dar e de regulă bine informată cu privire la deciziile elitei progresiste din Germania. Unul din locotenții lui Scholz de la extrema stângă a partidului social-democrat, Mützenich, care conduce grupul parlamentar al SPD și a fost constant împotriva furnizării de tancuri grele Kievului, a cerut ca decizia să fie adoptată de Consiliul de Securitate federal, iar nu de Comisia Coaliției reunind reprezentanții partidelor din alianța guvernamentală, care, spre, deosebire de SPD, au fost din capul locului de acord să dea Ucrainei Leoparzi.

Șefa grupului parlamentar ecologist, Haßelmann, a anunțat că se așteaptă la o aprobare rapidă a exportului de tancuri de tip Leopard. Și opoziția creștin-democrată e de acord cu livrarea lor. Împotrivă e extrema dreaptă și parte din partidul comunist, precum și majoritatea germanilor. ”Bloomberg News“ anunță că decizia executivului german va fi adoptată în cursul acestei săptămîni. Și ministrul german al apărării, Pistorius, a semnalizat că e probabilă o decizie rapidă.

Potrivit DLF, și SUA se arată ”eventual” gata să expedieze în Ucraina tancuri M1Abrams. Postul național german citează Reuters care invocă ”insideri” ai guvernului american. Conform Wall Street Journal, decizia are putea surveni în cursul acestei săptămâni.

Polonia a solicitat oficial Germaniei să aprobe exportul în Ucraina a unor tancuri Leopard de tip 2 A4, fabricate de mult, în anii 80 și 90, din care Germania nu mai are exemplare.

Update 18:45 Forțele ucrainene au doborât un avion militar rusesc de tip SU-25. Avionul s-a prăbușit în Donețk. În Zaporijjea a sărit în aer automobilul unui colaboraționist local. Americanii și occidentalii le cer ucrainenilor să-și mute accentul de la Bahmut către o ofensivă în sud, care să facă uz în mod profitabil de armele mondere, americane și apusene furnizate Ucrainei.

Nu mai puțin de 12 țări sunt gata să dea Ucrainei aproximativ 100 de tancuri Leopard II proprii, relevă postul tv american ABC, reluat de Kiev Independent. Toate așteaptă aprobarea Germaniei. Una din ele e Finlanda, al cărei președinte s-a deplasat la Kiev. Finalndezii sunt gata să dăruiască Ucrainei propriile tancuri Leopard II, deși au enormă nevoie de ele în apărarea unei ganițe cu Rusia extrem de vulnerabile, de peste 1300 de kilometri lungime.

Update 18:30 Ucraina a dat afară din funcții un mare număr de dregători acuzați, în majoritatea lor de corupție. Sau de incompetență. Și-au pierdut posturile viceministrul apărării, cel al dezvoltării și cel al politicilor sociale, apoi ajunctul procurorului general și miniștri adjuncți ai teritoriilor și comunităților Ivan Lukerya și Viaceslav Negoda, apoi șefii adjuncții ai transportului maritim și naval Anatoliy Ivankevici și Viktor Vișniov, precum și 5 guvernatori ai regiunilor Dnipropetrovsk, Zaporijjea, Sumî, Herson și Kiev. E cea mai amplă remaniere guvernamentală efectuată în Ucraina de la invazie încoace. UE a salutat remanierea.

Update 15.00 Ucraina l-a sfătuit pe dictatorul din Belarus, Lukașenko, să nu pornească un război împotriva țării vecine. Ucraina n-are intenții belicoase față de Belarus, i s-a pus în vedere liderului din Minsk. Oleh Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, a reliefat că Ucraina ”nu are intenții agresive împotriva Belarus”, în contextul convingerii diplomației de la Kiev că Rusia face tot ce-i stă în puteri să atragă Belarus în războiul împotriva Ucrainei. Satrapul lui Putin din Minsk, Lukașenko, a declarat (fără să prezinte probe) că Ucraina ar fi propus Belarus un pact mutual de neagresiune, dar că ”Vestul ” ar ”antrena militanți și extremiști în Ucraina (spre a răsturna regimul din Minsk). Ulterior, avioane de vânătoare sovietice de tip MIG au decolat în Belarus și au declanșat alarmă aeriană în Ucraina.

Recunoaștere internațională a debutului războiului Rusiei împotriva Ucrainei în 2014, iar nu în 2022. PACE a admis, oficial, acest debut al războiului când Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei și-a asumat un raport și o rezoluție cu privire la ”violența sexuală pe timp de război. Actul amintește, în amendamentul 4, de ”începutul revenirii războiului pe continentul nostru”, deci al agresiunii militare împotriva Ucrainei, ”în 2014”, iar nu în 2022, cum fusese redactat documentul inițial de austriaca Petra Bair.

La sesiunea PACE, șefa diplomației germane, Baerbock, a explicat că țara ei nu ar fi împotriva livrării de tancuri (Leopard) Ucrainei, darGermania ar dori extinderea coaliției celor care le furnizează. În reacție la întrebarea unei deputate norvegiene care voia să afle când anume are Germania de gând să livreze tancurile (Leopard) de care are urgentă nevoie Ucraina, Baerbock a replicat că Berlinul ar fi de părere că ”Ucraina ar avea nevoie de mai mult ajutor, dar nu doar de la Republica Federală, ci de la toate țările. De aceea apelăm ca tancurile să fie date de un grup larg de state”, a spus ea textual, fără să explice și când ori cum să se întâmple toate acestea. Și de ce, până acum, Germania nu s-a învrednicit să dea lumină verde altor țări europene să livreze tancuri Leopard. Polonia și Finalnda s-au declarat gata de mult să le dea ucrainei pe ale lor. Varșovia a avansat chiar și o cerere oficială Germaniei, care însă nu a fost încă aprobată.

Update 13:00 De ziua Unirii, ieșenii i-au huiduit pe premierul-general Ciolacu și partenerul său pesedist Ciolacu. Cei doi stâlpi ai ”guvernului meu”, după cum l-a numit președintele Iohannis și-au ținut cuvântările în fluierături și alte zgomotoase dezaprobări manifestate de ieșeni. Mulți moldoveni se văd nevoiți să muncească în străinătate, infrastructura, în pofida promisiunilor ditirambice ale puterii, e departe de a corespunde unui stat modern și dezvoltat, cu autostrăzi și stadioane, ori cu spitale noi (construite, nu făgăduite, sau ”nefinanțabile”). Iar centralismul românesc iscă ample nemulțumiri în toate provinciile țării.

Ca atare a avut loc la Iași, în același timp cu discursurile oficialilor și în reacție la prezența demnitarilor bucureșteni în capitala Moldovei, un protest la care au chemat între altele asociaţiile civice „Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”, „Împreună pentru A8″ şi Reset.

Update 12:55 Guvernul ucrainean proiectează eliberarea din funcție, pentru corupție, a cinci șefi de administrații militare regionale, relevă Ukrainska Pravda.

Update 12:30 Confruntat cu acuze de corupție, a demisionat și viceministrul ucrainean al apărării, Șapovalov. Ministerului i se reproșase achiziționarea la prețuri excesive a alimentelor pentru militari. Șapovalov a respins categoric toate acuzele, dar a estimat că menținerea sa în funcție ar pune în pericol aprovizionarea forțelor armate. Și Procurorul General Andrii Kostin l-a destituit pentru acuze de corupție pe adjunctul său, Oleksiy Symonenko, scrie Kiev Independent. 

Concernul militar german Rheinmetall ar putea livra rapid Ucrainei (dacă i s-ar da lumină verde) 139 de tancuri Leopard 1 și 2. Ucraina a anunțat că ar avea nevoie de ”câteva sute de tancuri” și a cerut Germaniei Leoparzi.

Șeful NATO Stoltenberg s-a arătat diplomat și încrezător că problema livrărilor de Leoparzi se va rezolva. Stoltenberg a ținut o conferință de presă comună cu noul ministru german al apărării, Pistorius, și a declarat că alte state NATO sunt libere să pregătească propriile tancuri Leopard pentru livrarea lor Ucrainei și să-i instruiască pe militarii ucraineni în mânuirea lor.

Update 12:15 Comuniștii, stânga radicală, antiamericanii, împăciuitoriștii și rusofilii putiniști au sărit în apărarea lui Scholz. Deputata (post)comunistă Wagenknecht, din partidul Die Linke, care a adoptat în trecute poziții apropiate de extrema dreaptă, a acuzat Ucraina că ar vrea să atragă NATO în conflict și a estimat că Rusia n-ar ”putea fi învinsă militar”, pentru că ar avea mult ”potențial de esacaldare”. De ce crede Wagenknecht că ”știe” toate acestea și pe ce se bazează nu e clar defel. ”Cancelarul” n-ar fi ”chiar așa de izolat în UE cum se afirmă în presa germană”, a declarat și ministrul de externe luxemburghez Asselborn, un dregător de altfel mereu rapid în a arăta înțelegere față de dușmanii Occidentului și ai Statelor Unite.

Update 12:10 Varșovia a solicitat Germaniei printr-o cerere oficială, acordul pentru re-exportarea de tancuri grele Leopard 2 de fabricație nemțească către ucraina, anunță Deutsche Welle, citându-l pe ministrul apărării din Polonia, Mariusz Błaszczak.

Update 12:05 Propunere tentantă de la Washington pentru Belgrad. SUA a anunțat că este gata să ofere Serbiei, susținere diplomatică și asistență economică, inclusiv mediere în favoarea sârbilor în tensiunile cu Kosovo, dacă alege să se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, informează Euronews. Declarația a venit de la Gabriel Escobar, șeful convoiului special al SUA în Serbia și Kosovo.

Serbia are o alegere importantă de făcut, care să semnalizeze – dacă vrea – prin sancțiuni (împotriva Rusiei). Toată lumea în Europa a impus sancțiuni, pe baza a ce se întâmplă în Ucraina. Arată destul de rău faptul că până acum Serbia a rămas în afara liniei mainstream a continentului”, a adăugat Escobar.

Mai mult, SUA ar dori ca Bruxellesul să avanseze mai rapid cu integrarea în UE a vecinului nostru din Balcani, scrie Euronews. Cererea de aderare a Serbiei a fost depusă în decembrie 2009, însă negocierile de aderare stagnează. Și Kosovo a depus o cerere de aderare oficială la UE, în decembrie 2022, deși 5 țări între care și România, nu îl recunosc ca stat.

Aliatul principal al Rusiei în Europa, Serbia a cunoscut sub președintele naționalist Vucici o și mai vizibilă apropiere de Moscova, păstrând inclusiv rutele de zbor către Federație, precum și o retorică pro-rusă. Cu toate acestea, în ultimele două săptămâni, șeful statului sârb a părut să semnaleze o schimbare de macaz, făcând afirmații pro-ucrainene, între care că peninsula Crimeea și regiunea Donbas aparțin Ucrainei și trebuie returnate ei.

Update 11:55 Pericol iminent venit de pe axa Moscova – Teheran. Experții ISW spun că, potrivit informațiilor ucrainene, forțele ruse se pregătesc pentru o ofensivă majoră în primăvara sau începutul verii anului 2023, confirmând parțial evaluarea permanentă a Institutului de la Washington, care afirma că trupele ruse se pregătesc să întreprindă o acțiune decisivă în lunile următoare.

Rusia continuă să aprofundeze relațiile militare și economice cu Iranul în efortul de a se angaja în evaziunea sancțiunilor reciproc avantajoase, avertizează ISW în cel mai recent raport publicat. Președintele Dumei Ruse, Veaceslav Volodin, s-a întâlnit la Teheran pe 23 ianuarie cu președintele Parlamentului iranian, Mohammad Bagher Ghalibaf, și cu președintele iranian, Ebrahim Raisi, pentru a extinde cooperarea bilaterală.

Ghalibaf a remarcat că Moscova și Teheranul ar trebui să depună eforturi pentru a consolida legăturile în sectoarele bancar, energetic și de comerț cu mărfuri pentru a face front comun în fața sancțiunilor americane, pe care Volodin le-a creditat ca motiv pentru apropierea celor două țări. Surse din cadrul Gărzilor Revoluționare Islamice Iraniene (IRGC) au speculat în plus cu privire la eforturile de cooperare militară viitoare dintre Teheran și Moscova, scrie ISW, reluat de Ukrainska Pravda.

Update 11:45 Opt regiuni din sudul, estul și nordul Ucrainei au fost ținta atacurilor rusești în ultimele 24 de ore, informează Statul Major de la Kiev, precizând că cel puțin cinci oameni au fost uciși și alți șase au fost răniți. Bombardamentele și atacurile de artilerie au vizat Donețkul, Hersonul, Kharkiv, Sumîi, Nicolaev, Cernihiv, Zaporijjea și zona Luganskului.

La Ceavi Iar, în regiunea Donețk, forțele rusești au bombardat un bloc de nouă etaje, provocând moartea unui civil și rănirea altor doi. Un cartier întreg a rămas fără electricitate și căldură, în urma bombardamentului. Alte 2 persoane au fost ucise în localitățile Novopokrovsk și Paraskoviivka, din aceeași regiune estică.

O zonă rezidențială din orașul Kupiansk, regiunea Harkiv, a fost bombardată în această dimineață, informează Ukrainska Pravda. Un bărbat a fost rănit, iar câteva clădiri, între care o instituție de învățământ și un centru comunitar distruse. Localitățile din jur sunt ținta tot mai multor atacuri rusești în ultimele zile, are terorizează populația civilă, relatează aceeași sursă.

Update 11:40 Vin tancurile ofensive occidentale, a declarat ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, noaptea trecută. Potrivit Kiev Independent, șeful diplomației de la Kiev a anunțat că tancurile Leopard vor sosi în curând și ar mai fi de făcut doar “jumătate de pas”. ”Am primit deja tancurile britanice Challenger. Primim și tancurile ușoare franceze. Am auzit chiar că Parisul ia în considerare livrarea de tancuri principale Leclerc. Nu mă îndoiesc că le vom primi și pe cele Leopard. Ne aflăm în faza finală”, a afirmat Kuleba.

Update 11:30 Numărul civililor ucraineni uciși de la începutul războiului declanșat de Moscova este de aproximativ 7068, fără a putea fi luate în considerare regiunile aflate sub ocupația rusă, anunță ONU, reluat de Kiev Independent. Cel puțin 11.415 oameni au fost răniți în bombardamente și atacuri, informează Națiunile Unite.

23 ianuarie 2023 a 334-a zi de război

Update 23:50 După scandaloasele afirmaţii de astăzi, prin care şeful diplomaṭiei europene anunța că nu va desemna Gărźile Islamice Revoluţionare din Iran (IRGC) drept organizaṭie teroristă, jurnalista şi activista persană Masih Alinejad, i-a atras atenṭia liderului EU că greşeşte.

Sancționarea indivizilor este importantă, dar nu suficientă, Josep Borrell. Trebuie să ne auziți, pe noi iranienii, spunându-vă că IRGC este sursa terorismului pentru oamenii nevinovați din Iran, din regiune și dincolo de ea! Nu este o chestiune de antipatie, este o problemă de viață!”, a scris pe Twitter disidenta, ea însăşi victima unei tentative de asasinat pe teritoriul american, a regimului Khamenei, dejucată iarna trecută de FBI.

În încercarea de a compensa acuzaṭiile disidenţilor, Borrell a anunṭat în aceasta seară sancţionarea a 18 iranieni şi 19 entităṭi din Iran, inclusiv din IRGC. Înaltul Reprezentat al politicii externe şi de securitate a UE a refuzat prin decizia de astăzi, să implementeze decizia forului legislativ de la Bruxelles, care a votat săptămâna trecută desemnarea IRGC drept grupare teroristă.

Update 22:00 Ucraina anunță că are nevoie de sute de tancuri pentru recucerirea teritoriilor ei în prezent ocupate. ”Orice tanc în stare de funcționare trebuie să ajungă pe front”, a spus pe telegram Andrii Yermak, consilierul și șeful administrației prezidențiale din subordinea președintelui Zelenski. Or, fără recuperarea teritoriilor până la granițele din 1991 nu poate fi nici pedepsită Rusia, nici refăcută ordinea mondială ori revenit la stabilitate, a reliefat Yermak pe Telegram.

Polonia a anunțat că adresează o cerere Germaniei să dea lumină verde exportului de tancuri poloneze Leopard de fabricație germană. Și Finlanda e gata să dea din Leoparzii ei. Estonia a livrat Ucrainei toate obuzierele blindate și autopropulsate cu muniție de 155 de mm din posesia guvernului din Talinn.

Update 19:00 Partidele coaliției guvernamentale au în mână scoaterea din izolare a Germaniei. Tot mai mulți membri ai coaliției tripartite, social-ecologist-liberale, formate sub conducerea SPD, se arată clar sau chiar virulent nemulțumiți de refuzul cancelarului social-democrat Scholz de a livra Ucrainei tancuri Leopard, în pofida repetatelor și stăruitoarelor rugăminți ucrainene și aliate. CDU a lansat partidelor liberal și ecologist chemarea de a denunța alianța cu SPD și de a forma un nou arc guvernamental cu creștin-democrații.

Update 16:45 Polonia a anunțat că va cere Germaniei acordul formal pemntru exportul de tancuri Leopard în Ucraina. Premierul polonez Morawiecki consideră aprobarea germană de importantă secundară. În răstimp principalul partid guvernamental german, SPD urlă ca din gură de șarpe. Purtătorul de cuvânt al cancelarului, Hebestreit, afirmă, în reacție la amploarea tot mai notabilă a criticilor la adresa refuzului Germaniei de a da Ucrainei tancuri Leopard, că Germania ”nu” ar fi ”izolată”.

Update 16:30 Estonia l-a expulzat pe ambasadorul rus, după ce Rusia l-a obligat pe cel eston să părăsească țara până la 7 februarie. În contextul războiului de agresiune declanșat de imperiul rus, mica republică baltică anunțase că vrea micșorarea ambasadei ruse de la Talinn. Moscova acuză și Estonia de rusofobie.

Update 16:25 Moscova a amenințat iar Chișinăul. Vicepreședintele Comitetului pentru Afaceri Internaționale din Consiliul Federației Ruse, Andrei Klimov a avertizat Republica Moldoiva cu „repetarea scenariului ucrainean”, relevă deschide.md. Klimov a atacat-o și pe Maia Sandu, întrebând dacă șefa statului moldovean vrea să facă din Republica Moldova ”o provincie a României, cea mai înapoiată țară din NATO”. Despre trupele de ocupație ruse din Trransnistria, care au blocat până acum dezvoltarea acestui colț de lume controlat de mafia postcomunistă, în loc să fie libere să-și autodetermine viitorul, Klimov n-a suflat niciun cuvânt.

Update 15:20 Leoparzi din Norvegia. Guvernul de la Oslo se reunește astăzi, într-o întâlnire secretă, despre care cotidianul local Dagbladet a aflat și despre care spune că ar fi fost convenită pentru discutarea livrării de tancuri germane Leopard 2 către Ucraina. Ziarul norvegian citează surse guvernamentale, care ar fi precizat că se vor discuta și alte detalii sensibile despre securitate și apărare, în contextul războiului rus din Ucraina. Potrivit aceleiași surse, forțele armate ucrainene ar avea nevoie de aproximativ 300 de tancuri grele, de tip Leopard, pentru a conduce o contraofensivă de succes în estul Ucrainei și nu numai.

Update 14:50 Gărzile Revoluționare Islamice (IRGC) ale regimului fundamentalist de la Teheran nu pot fi desemnate organizație teroristă de către UE, până nu există o decizie a instanțelor de judecată dintr-o țară europeană condamnându-le pentru terorism, a anunțat șeful diplomației europene, Josep Borrell, spre disperarea disidenților persani și a opiniei publice europene, care presează Bruxellesul de săptămâni întregi pentru această decizie.

“Nu poți să spun că te consider terorist doar pentru că nu te plac”, a afirmat textual Înaltul Însărcinat cu politica externă și de securitate al UE.

Declarația lui Borrell vine la numai o zi după ce ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, se lăuda jurnaliștilor internaționali că UE nu va desemna Gărzile Revoluționare din țara sa drept organizație teroristă. Organizația a fost întemeiată de ayatollahul Khomeini în 1979, și are cel puțin 50.000 de recruți, precum și alți 60.000 ca forțe paramilitare.

Update 14:40 Ungaria se opune adoptării celui de-al 10-lea pachet de sancțiuni față de Rusia, scrie agenția Flash, citând MAE ungar. Acest pachet ar urma să fie anunțat chiar pe 24 februarie, în ziua comemorării unui an de la invazia Rusiei în Ucraina. Șeful diplomației maghiare, Peter Sijarto, a declarat că aceste sancțiuni economice, politice și de securitate aruncă Europa într-un punct mort.

Update 14:25 Scandal diplomatic între Rusia și Estonia. Ministerul rus de externe a anunțat expulzarea ambasadorului eston la Moscova, Margus Laidre, și degradarea relațiilor diplomatice între cele două state de la nivel de ambasadori la însărcinați cu afaceri, relatează Radio Free Europe/Liberty. Laidre trebuie să părăsească țara până la 7 februarie. Decizia vine pe fondul reducerii numărului de diplomați ruși în Estonia, la 8 persoane, lucru solicitat de guvernul de la Tallinn la 11 ianuarie, pentru a echivala numărul diplomaților estoni la Moscova.

De la invazia Rusiei în Ucraina, Estonia a expulzat trei diplomați ruși, notează aceeași sursă. Comunicatul de presă al MAE rus acuză Estonia de rusofobie, distrugerea intenționată a relațiilor cu Federația Rusă și cultivarea ostilității față de această țară, precizând că o evoluție pozitivă a relațiilor celor două state stă doar în mâinile leadershipului de la Tallinn.

Lituania a sărit imediat în ajutorul Estoniei, printr-o declarație pe Twitter a ministerului său de externe, care afimă că principiul parității în relațiile diplomatice trebuie respectat de Rusia, iar decizia de expulzare a ambasadorului eston este un act de disperare.

Update 12:30 Prietenul la nevoie se cunoaște. Estonia a hotărât să dea Ucrainei toate obuzierele ei cu muniție de 155 de mm. Vrem să creăm un precedent, astfel încât nicio țară să nu aibă scuze să nu dea Ucrainei toate armele necesare să învingă“, a spus ambasadorul eston la Kiev, Kaimo Kuusk, reluat de Kiev Independent. 

Update 11:00 Președinte Zelenski a anunțat măsuri împotriva corupției la nivel înalt. Șeful statului ucrainean a promis transparență. Viceministrul prins că a luat mitp a fost demis.

Forțele ucrainene anunță atacuri rusești în șapte regiuni, soldate cu moartea unui om și rănirea altor opt ucraineni. Numărul copiilor ucraineni uciși de război a ajuns la 459, se afirmă, potrivit Kiev Independent, în Ucraina.

Statul Major ucrainean afirmă că ar fi fost uciși în ultimele 24 de ore 720, iar de la invazie încoace peste 121.000 de militari ruși. La pierderile de echipa,ent și armament ruse se adaugă, conform Ukrainska Pravda care citează Statul Major ucrainean: 5 noi tancuri, alte opt blindate, alte 4 vehicule, două noi drone, două noi sisteme de artilerie, două noi lansatoare multiple de rachete, o nouă navă (18 în total, din februarie 2022 încoace).

Aceeași sursă afirmă că rușii își întăresc prezența în zone ale regiunii Herson. Ar fi fost aduse efective noi la Vynogradove and Brylivka. Potrivit ISW, ascensiunea șefului mercenarilor Wagner s-a oprit și imaginea lui se șifonează la Kremlin, pentru că nu și-a ținut repetatele promisiuni de a cuceri Bahmutul.

Update 10:45 E nevoie urgentă de tancuri Leopard! Deputații britanici i-au adresat o scrisoare deschisă ministrului german al apărării, Pistorius, cerându-i grabnica livrare de tancuri Leopard Ucrainei.

Britanicii au reliefat că înțeleg motivele istorice ale reținerii (menite probabil să prevină ca tancurile germane să înainteze din nou pe pământ rusesc), ”dar în acest moment al necesității urgente, ministrul e rugat să-și revizuiască poziția și să admită ca tancuri de tip Leopard 2 din propriul arsenal și din ale altora să fie livrate Ucrainei”, relevă DLF. Zeci de deputați ai ambelor partide principale din Regatul Unit și toți șefii Comisiilor Parlamentare britanice au semnat scrisoarea.

Președintele Letoniei, Levits, a mai dat o mână de ajutor Germaniei să iasă din aberația izolării în chestiunea livrării de tancuri Leopard explicând (Berlinului) situația. Levits a reliefat că democrația ucraineană are nevoie de aceste arme ca să se poată apăra de agresiunea rusească. El a sugerat că Germania distruge și unitatea Europei când a subliniat că aliații europeni sunt de acord să ajute Ucraina la apărarea ei, iar dacă o țară refuză să pună umărul apare ”o problemă”. Secretarul general al CDU, Czaja, a criticat ezitările cancelarului, reliefând că ”ele costă vieți de ambele părți” și a cerut, potrivit DLF, instruirea militarilor ucraineni ca să poată mânui tancuri Leopard. Iar deputatul social-democrat Arlt a deplâns tonul tot mai dur al gâlcevii dintre partide în interioriul coaliției guvernamentale germane (în care numeroși liberali și ecologiști sunt de cu totul altă părere decît cancelarul).

Update 00:15 Scholzirea continuă, dar dă semne să se atenueze. Liderii Germaniei se contrazic și se împleticesc spre o rezolvare a problemei tancurilor Leopard. În timp ce șefa diplomației germane, Baerbock, a declarat că Germania nu se va opune unei cereri poloneze de livrare de tancuri Leopard, sau solicitărilor similare ale altor state care vor să le ofere pe ale lor Ucrainei, cancelarul a rămas la Paris în rezervă și a susținut, fără acoperire, că ”se va lua o hotărâre concertată cu aliații”. În termeni similari s-a exprimat și Macron.

Or, aliații Germaniei, de la baltici și polonezi și de la britanici și scandinavi la americani, au izolat Republica Federală clar în această chestiune. Nici pomeneală de concert. Iar cererea invocată de Baerbock a fost formulată cel puțin verbal de mult.

Noul ministru german al apărării pare să fi realizat urgența unei revizuiri a poziției germane, (care izolează Republica Federală) de vreme ce Boris Pistorius a declarat la televiziunea publică germană că ”se va adopta curând o decizie la cancelariat”, că ”e clar că Ucraina are nevoie de tancuri”, că ”(singura) chestiune hotărâtoare e cine ce livrează” și că ”se va adopta o decizie concertată”. Concomitent, ar fi ”nevoie și de evaluarea consecințelor, din care face parte securitatea populației proprii și de exigența de a nu deveni tabără beligerantă”. Pe scurt: scholzisme și proxima retractare în trepte și în pregătire a unei poziții iraționale și intenabile, pe bază de pseudojustificări.

22 ianuarie 2023 a 333-a zi de război

Update 23:40 Germania nu va opri Polonia să trimită tancuri Leopard de fabricație germană în Ucraina, în cazul în care Polonia va cere aprobarea Germaniei, a declarat ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, în interviul său cu LCI, informează Euromaidan Press.

Polonia nu ar fi cerut încă aprobarea pentru a trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina, potrivit lui Baerbock, membră a Partidului Verde ecologist. Cu toate acestea, dacă Polonia sau alte ţări vor cere aprobarea, Germania nu va sta în cale, a asigurat ministrul de externe al Germaniei.

Suntem conștienți de faptul că aceste tancuri sunt foarte importante. De aceea, discutăm această problemă cu partenerii noștri. Trebuie să ne asigurăm că viețile oamenilor sunt salvate și că teritoriul Ucrainei este eliberat”, a spus Baerbock.

Update 20:00 Forțele ruse au atacat din nou infrastructură critică din Zaporijjea și cea civilă din Herson, unde au bombardat o școală, precum și regiunea Harkiv, unde au omorât o femeie vârstnică.

Update 18:30 Forțele ucrainene au bombardat un fost dispensar al unei fabrici de construcții de mașini adăpostind trupe ruse, în special oamenii satrapului cecen al Moscovei, Kadîrov. Clădirea e situată în Kadiivka, localitate din Lugansk. Oamenii Rusiei din regiunea ucraineană ocupată au confirmat atacul cu rachete HIMARS.

Forțele ruse din Herson au jefuit complet un spital al regiunii. E vorba de spitalul central din Skadovsk. Un atac rusesc asupra Harkivului s-a soldat cu moartea unei persoane.

Update 16:45 În masacrul din California, insul care a mitraliat 10 oameni continuă să fie fugitiv. Alți 10 oameni sunt tratați în spitale. Atacul din Parcul Monterey a avut loc în contextul celebrării noului an chinezesc.

Update 16:00 Ucrainenii resping ”limitatele” atacuri rusești din Zaporijjea, iar invadatorii nu au lansat aici, potrivit Kievului, ”o ofensivă activă și de amploare”, după cum s-a exprimat purtătorul de cuvânt al frontului sudic al Ucrainei.

Rusia anunță schimbări majore în structura forțelor ei armate, inclusiv sporirea lor la 1,5 milioane de militari. Dar schimbările care care urmează să fie făcute în următorii trei ani, se vor ciocni de mari probleme, în special de obstacolul găsirii oamenilor necesari să asigure efectivele viitoarelor unități, cred serviciile secrete britanice. Planul lui Șoigu evidențiază că rușii calculează cu un îndelungat război convențional.

Pe moment, invadatorii au cucerit Soledarul nu doar cu ajutorul mercenarilor și altor unități de elită, ca și al greșelilor și lipsei de arme și muniție care-i grevează pe apărătorii ucraineni, ci aruncând în luptă val după val de militari ruși, din care au pierdut multe mii.

Ucraina și Europa vor câștiga acest război cu sau fără ajutorul Germaniei”, iar ”Polonia nu va sta cu mâinile în sân asistând pasiv la exsanguinarea Ucrainei”, a spus premierul polonez Morawiecki, reluatd e Kiev Independent. Șeful guvernului de la Varșovia calificase drept ”inacceptabilă” poziția Berlinului, care, în ciuda cererilor tot mai presante ale aliaților occidentali, continuă să refuze să dea Ucrainei tancuri Leopard, ori să lase alte țări să le dea pe ale lor. Între timp, forțele ucrainene au format noi unități de luptă, înzestrate cu echipament militar occidental.

Ex-premierul britanic Boris Johnson a efectuat o vizită la Kiev și s-a întâlnit cu președintele Zelenski. Fostul lider de la Londra e unul dintre cei mai buni consilieri ai șefului statului ucrainean. Johnson e sub atac la Londra, din pricina relațiilor sale cu șeful BBC, care ar fi fost cocoțat la cârma postului cu ajutorul fostului premier, după ce a recomandat efectuarea unui împrumut bancar de care a beneficat ex-liderul britanic. Actualul premier, Rishi Sunak, a susținut vizita lui Johnson la Kiev, unde oaspetele a reliefat că Ucraina trebuie să câțtige acest război și trebuie să i se dea tot ce-i trebuie în materie de ajutor militar. ”Cu cât mai repede cade Putin, cu atât mai bine pentru Ucraina și restul lumii”, a spus Boris Johnson, textual.

Update 15:45 Netanyahu se conformează sentinței supreme și îl demite pe Arie Deri. Premierul israelian l-a exclus din cabinet pe șeful partidului religios, sefard, Shas, după o sentință a Curții Constituționale care îl consideră incompatibil cu funcția de ministru de interne pe omul politic condamnat definitiv pentru corupție, care promisese să nu revină în viața politică, dar a condiționat majoritatea guvernamentală israeliană de introducerea sa în guvern. Ministrul justiției, Levin, care-l consideră pe Deri nedreptățit, vrea adoptarea proiectului său de lege, care ar slăbi decisiv Curtea Supremă. Zecii de mii de oameni au protestat ieri, la Tel Aviv, în contra acestei tentative de anemiere a puterii judecătorești.

Update 13:40 La celebrarea a 60 de ani de la Acordul franco-german de la Elysee, cancelarul Scholz a promis Ucrainei ”susținerea durabilă a europenilor” și a scos în evidență necesitatea motorului franco-german, ca ”dătător de impulsuri”. Scholz a repetat mantra doar vag modificată, sunând tot mai găunos din prespectiva criticilor săi, care-l acuză pentru că refuză tancuri Leopard Ucrainei, potrivit căreia ”vom susține Ucraina cu tot ce e nevoie, cât timp are nevoie”)

Update 13:30 O mare masă de israelieni a ieșit după Șabat în stradă, la Tel Aviv, spre a protesta în contra planurilor guvernului de dreapta al lui Netanyahu de restructurare a justiției israeliene, planuri care, odată transpuse, ar putea provoca, potrivit protestatarilor, o slăbire masivă a puterii judiciare și, prin urmare, o răsturnare antidemocratică. Guvernanții afirmă că judecătorii Curții, dominate de stânga, iau decizii politice, invalidând hotărârile majorității democratice. Zeci de mii de oameni au participat sâmbătă seara la protest.

Update 13:15 Președintele Ucrainei crede în victorie. Zelenski și-a felicitat compatrioții săi de ziua unității Ucrainei, exprimându-și încrederea în victoria în război a Ucrainei.

Update 12:45 În Ucraina a fost prins cu mâța în sac și arestat ministrul adjunct al dezvoltării, care a luat o mită de 400.000 de dolari. Iar ministerul ucrainean al apărării a negat că ar fi cumpărat alimente pentru militari la prețuri nejustificat de mari.

Știrile militare

În ultimele 24 de ore, rușii au bombardat regiunile Donețk, Lugansk, Harkiv, Zaporijjea, Herson, Nikolaev și Sumî. Conform analiștilor militari, pierderea Soledarului vulnerabilizează masiv pozițiile militarilor ucraineni de la Bahmut. Continuă însă luptele cu ferocitate.

Pare, potrivit unor informații independente, că trupele ruse au declanșat o ofensivă puternică în sud, în regiunea Zaporijjea. Știrea, transmisă acum o zi de medii germane, nu e deocamdată confirmată de surse oficiale. În Zaporijjea, frontul a fost timp de multe luni înghețat. Acum e în mișcare.

Potrivit unor surse, ucrainenii pierd și ei, zilnic, sute de militari. Conform Statului Major ucrainean, care nu publică date privindu-i pe cei căzuți din propriile rânduri, ar fi fost uciși ieri 600 de militari ruși. În total, ar fi fost ucși de la începutul invaziei peste 120.000 de militari ai trupelor invadatoare. Rusia ar mai fi pierdut între altele 3145 de tancuri, din care 5 ieri, alte 6268 de blindate, dintre care 12 ieri, 2144 de sisteme de artilerie, din care 9 ieri, 445 de lansatoare multiple de rachete, aproape 2.000 de drone și 17 nave.

Update 12:30 Premierul polonez Morawiecki l-a criticat dur pe cancelarul Scholz pentru atitudinea sa cu privire la tancuri. ”Atitudinea Germaniei în această chestiune (a livrării tancurilor Leopard necesare Ucrainei) este inacceptabilă”, a spus șeful guvernul de la Varșovia. 

Dacă Germania persistă în poziția ei cu privire la aceste arme, ”Polonia va realiza o coaliție mică de țări” care să furnizeze Ucrainei ”armament modern, inclusiv tancuri moderne” din propriile arsenale, a spus el, textual, conform DLF. Potrivit aceeași surse, ministerul german al apărării a refuzat să ia atitudine la o relatare a revistei Der Spiegel care evidențiază că noul ministru german de război, Boris Pistorius, nu a spus adevărul când a anunțat că va dispune inventarierea tancurilor Leopard din Germania. Această listă de tancuri disponibile exista la ministerul german al apărării de la începutul verii trecute.

Update 02:45 Statele baltice au cerut Germaniei să furnizeze imediat tancuri Leopard Ucrainei. E nevoie de ele pentru stoprarea agresiunii ruse, a spus ministrul de externe leton Edgars Rinkevics în numele său și al colegilor săi eston și lituanian. ”Voice of America” afirmă că ministrul ucrainean al apărării, Reznikov, ar fi ”foarte satisfăcut” de rezultatul reuniunii de la Ramstein, unde țara sa nu a primit tancurile Leopard cerute.

Update 02:00 Lista sutelor de tancuri Leopard II diponibile în Germania există, potrivit presei germane, de la începutul verii trecute. Iată dovada că guvernul Germaniei, în speță ministrul german al apărării, din două una: ori minte de îngheață apele, ori nu știe ce vorbește, când afirmă că ar fi”ordonat să se inventarieze tancurile Leopard disponibile în Germania”. Un ordin, iată, inutil de aproximativ trei sferturi de an.

Informația transmisă de revista Der Spiegel va avea darul să provoace noi dificultăți de explicare rațională a pretextelor executivului berlinez, invocate de cancelarul Scholz și de subalternii lui, spre a ”justifica” refuzul irațional al livrării de tancuri Leopard Ucrainei. Lista era considerată ”secretă”, dar a ajuns la ziariștii de la Der Spiegel. Potrivit ei, Germania posedă 312 tancuri Leopard-2 de varii tipuri, din care 99 au ajuns la reparat anul trecut. Rămân cel puțin 212 modele de Leopard-2 funcționale. Destul pentru Ucraina. Dacă nu se dorește la Berlin înfrângerea ei.

Minciuna pare să fi devenit endemică în ministerul german al apărării. Jurnaliștii de la Business Insider au fost ”informați” de ”surse” din ministerul berlinez de război, că ministra demisionară, Lambrecht, ar fi dat chipurile ”ordin să nu se inventarieze tancurile Leopard, ”posibil” ca să nu se creeze presiune pe guvernul Scholz” să lea dea, relevă Ukrainska Pravda.


Toate informațiile despre cele 47 săptămâni de război AICI:

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 45, 46, 47

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 42, 43, 44 & 45

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 38, 39, 40 & 41

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 30, 31, 32 & 33

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 25, 26, 27, 28 & 29

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămâna 21, 22, 23 și 24

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 16, 17, 18, 19 & 20

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 12, 13, 14 & 15

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 9, 10, 11

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 7 și 8

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 5 și 6

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 3 și 4

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – primele 14 zile