Cele mai noi articole · Știri de ultimă oră · Politică internațională

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 34, 35, 36, 37

CITIȚI CELE MAI NOI INFORMAȚII DESPRE RĂZBOIUL DIN UCRAINA AICI

13 noiembrie – a 263-a zi de război

Update 23:30 Americanii par a se pregăti să compromită victoria Ucrainei, cu aceeași frivolitate cu care i-au permis Rusiei lui Putin să invadeze țara vecină. ”Oficialii occidentali sunt divizați cu privire la exercitarea de presiuni asupra Ucrainei în vederea amorsării de negocieri cu Rusia”, afirmă Wall Street Journal, reluat de Kiev Independent. Potrivit ziarului conservator american, consilierul de securitate al lui Biden, Jake Sullivan, crede că misiunea ”noastră e să-i plasăm pe ucraineni în cea mai bună poziție pentru negocieri” că și ar exista acumo oportunitate pentru diplomație”. Doi dregători europeni anonimi sunt citați supunând că Sullivan i-ar fi recomandat președintelui Zelenski să-și ”reconsidere poziția privind recapturarea Crimeei”. Mai aflăm din aceste surse că unele state occidentale ar fi, chipurile, îngrijorate că stocurile lor de arme ar fi golite într-un ritm ”nerezonabil” de rapid.

Ucrainenii au eliberat între timp Makiivka, din Lugansk, oraș situat lângă Lîman. Pe frontul din sud, ucrainenii au eliberat 180 de orașe. În recent eliberatul Snigurivka, ucrainenii au descoperit noi camere de tortură și gropi comune, relevă Ukrainska Pravda.

Update 23:00 Șapte regiuni din Ucraina se află parțial sau total sub ocupație rusă. Iată harta explicativă. În estul țării, potrivit președintelui Zelenski, luptele continuă cu o mare intensitate. Este vorba de linia de front din regiunile Donețk și Lugansk, unde acționează și sângeroasele grupări de mercenari Wagner și cecenii de sub comanda lui Kadîrov.

Update 22:45 Execuția difuzată online, a unui mercenar al grupării Wagner care dezertase din trupele rusești și dorea să se alăture ucrainenilor în lupta lor pentru eliberarea țării a provocat un val de reacții în spațiul public. Evgheni Prigojin, liderul grupului Wagner, mercenar cu o istorie sângeroasă mai ales în Siria, dar și în țări africane, a declarat că execuția a fost neplăcută, dar necesară, deoarece câinii trebuie să moară asemenea câinilor.

Asasinarea brutală a mercenarului a fost filmată și lansată în mediile online în mod asemănător cu execuțiile grupării jihadiste ISIS. Jurnaliști ucraineni ca Iuliia Mendel, dar și alți internauți, au întrebat de ce această grupare care este implicată de aproape un deceniu în omoruri, torturi, răpiri și atentate asupra vieții omenești, nu este clasifiată drept o grup terorist.

Grupul Wagner acționează în special în estul Ucrainei, fiind format dintr-o proporție semnificativă de pușcăriași ruși, recrutați chiar de către Prigojin, în vara acestui ani, în schimbul promisiunii eliberării după război,

Update 22:30 Trupele ruse au început să sosească în orașul ocupat Melitopol, în ceea ce pare să fie o regrupare militară și relocarea cartierului general al armatei roșii, responsabil pentru operațiunile din sudul Ucrainei, potrivit declarației primarului Ivan Fedorov, aflat în exil. Soldații ruși vin din două direcții, informează aceeași sursă reluată de Kiev Independent: dinspre Herson, dar și din orașul Tokmak, aflat în regiunea învecinată, Zaporijea.

Update 18:15 Numărul morților atentatului de la Istanbul s-a ridicat la 6. Sunt cel puțin 53 de răniți.

Update 17:00 O explozie a avut loc în urmă cu scurt timp, la Istanbul, într-o zonă pietonală aglomerată, Istiklal, fiind soldată cu cel puțin 4 morți și 38 de răniți, a anunțat agenția Associated Press. Cauzele nu se cunosc încă, iar la fața locului au fost delegați cinci procurori pentru a derula investigațiile. Potrivit Belaaz News care a prezentat imaginile video de pe camerele de supraveghere, explozia ar fi fost cauzată de o geantă lasată pe o bancă.

Update 15:30 Parlamentul suedez i-a urmat celui olandez și a dat un vot negativ aderării României la Schengen. Social-democrații din opoziție și Democrații Suedezi, o formațiune de dreapta, care susține guvernul conservator de la Stockholm și-au exprimat anterior îngrijorarea în legătură cu infracționalitatea din Schengen.

Update 15:15 Războiul ruso-ucrainean ”n-ar avea soluție militară”, crede generalul de brigadă german, Erich Vad, fostul consilier al Angelei Merkel, care considera la începutul conflictului militar, în februarie curent, că Rusia va cuceri și distruge Ucraina în câteva zile, dată fiind presupusa superioritate militară uriașă a Moscovei. Vad nu crede că retragerea din Herson e o mare înfrângere militară a lui Putin.

Vad, tot mereu reluat de agenția rusă Tass și de putiniști, s-a opus în repetate rânduri exportului de arme grele în Ucraina, Mai nou, a salutat decizia SUA de a nu livra Ucrainei drone high tech, de tip Gray Eagle. Vad îi ține isonul împăciuitoristului general Milley, care, ca șef al statelor majore reunite ale SUA, îi recomandă Ucrainei negocieri cu Putin.

Update 14:45 Autoritățile ruse se pregătesc să introducă în școlile din Federație până la finalul anului, un program de instrucție militară a elevilor, a anunțat ministerul britanic al Apărării, reluat de Kiev Independent. Programul este similar celui sovietic care a fost scos din curriculum, în 1993, și va viza acordarea primului ajutor, instrucție în caz de atac militar sau nuclear, precum și mânuirea unui Kalașnikov. Ar urma să fie alocate 140 de ore per an școlar. Oficialii britanici cred că prin acest program, Rusia încearcă să crească nivelul de calificare al viitorilor recruți, care în acest moment este foarte scăzut.

Update 14:15 Raza de acțiunea a rachetelor HIMARS care vor putea fi lansate din Herson poate atinge acum și peninsula Crimeea, dar și Mariupol și Melitopol, în ceea ce va putea constitui o strategie de mare efect pentru distrugerea bazelor militare rusești din aceste zone, crede gen. Ben Hodges. Fostul comandant al forțelor armate americane din Europa estimează că dacă Melitopol și Mariupol vor fi putea fi eliberate până în ianuarie, atunci ar putea debuta și faza decisivă, a eliberării Crimeii. Mai mult, Hodges a cerut vocilor care spun că forțele ucrainene vor trebui să facă o pauză în timpul iernii, să ia în considerare că nu ne mai aflăm în secolul al 18-lea și nu trebuie să li se de trupelor ruse niciun moment de respiro, ci este necesară presiunea constantă.

Update 14:00 Generalul Ben Hodges, fostul comandant al armatei americane din Europa, le-a cerut generalului Milley și factorilor de decizie din leadershipul militar al SUA care au acces la informațiile serviciilor secrete, să înceteze presarea unei așa-numite soluții de negociere cu Rusia, întrucât Ucraina și-a eliberat deja mai mult de 50% din teritoriul ocupat de forțele Moscovei. Hodges denunță pe Twitter, explicația actualului comandant militar american, care le cere ucrainenilor să “își securizeze câștigurile teritoriale”.

Milley se află într-un conflict, potrivit surselor citate de presa americană la finalul acestei săptămâni, și cu consilierul pe probleme de securitate al președintelui Biden, Jake Sullivan, care pe baza situației de pe teren și a informațiilor de care dispune, nu consideră că ucrainenii ar trebui să se oprească din a-și elibera teritoriilor, iar o așa-zisă negociere ar fi avantajoasă doar pentr Kremlin, care pierde vizibil teritorii.

MAE rus a încercat în ultima săptămână să împingă în față disponibilitatea Rusiei de a discuta și de a negocia soluționarea conflictului ucrainean, în condițiile dorite de Kremlin. Moscova susține că Vestul nu dorește negocieri și că doar acesta poate convinge Kievul să discute, însă statisticile autorităților ucrainene arată clar că națiunea invadată nu dorește compromisul, ci eliberarea tuturor teritoriilor ocupate.

Potrivit revistei american Newsweek, Rajan Menon, profesor emerit de științe politice la Universitatea City din New York, afirmă că în ciuda presiunior venite din anumite cercuri de la Washington sau de la Londra, pentru o negociere, ucrainenii nu au încredere în Putin și sunt conștienți că înregistrează victorii militare. “Este cel mai prost moment pentru un armistițiu. Ar lăsa mari părți din teritoriul ucrainean în mâinile Rusiei”, a spus politologul Menon.

În total, SUA a oferit Ucrainei ajutor militar în valoare de 28 miliarde de dolari și 15 miliarde ajutor financiar, precum și 10 miliarde de dolari asistență umanitară, potrivit Statista. Președintele Zelenski a mulțumit joi președintelui SUA și poporului american pentru solidaritatea sa și pentru toate pachetele militare care ajută la ocrotirea civililor și obținerea victoriei finale.

Update 11:45 În Ucraina au răsunat azi peste tot sirenele, dând alarme antiaeriene. Președinția Ucrainei consideră că Rusia se va așeza la masa negocierilor după eliberarea regiunilor Donețk și Lugansk. În acest sens s-a exprimat consilierul prezidențial, Podoliak, reluatd e Ukarinska Pravda.

Rusia mizează pe moment pe represiune.”Meduza”, site ruso-leton susține că Putin a amendat legea, astfel încât pentru prezumtiva ”răspândire de informații false despre război”, pentru ”insultarea drapelului sau stemei”, pentru ”separatism”, aderare la ”organizații indezirabile” și ”atentat în contra oamenilor de stat” să poată fi confiscate pașapoartele rusești ale cetățenilor. E vorba de actele de identitate pe care le-au primit în urma accesului trupelor ruse în teritoriile ocupate, afirmă Meduza, reluată de Kiev Independent.

Update 11:00 În Congresul SUA democrații își păstrează cu ajutorul vicepreședintei Harris majoritatea extrem de subțire în Senat, după victoria lor din Nevada, unde s-a văzut confirmată în funcție senatoarea Cortez Masto. Vicepreședinta SUA le poate oferi această majoritate în caz de pat politic, cu câte 50 de senatori de fiecare partid. Politica americană față de conflictul ruso-ucrainean nu e probabil să se schimbe.

O lovitură de ”mare precizie” împotriva forțelor ruse din regiunea Herson s-ar fi soldat cu uciderea multor militari din trupele de ocupație. Potrivit Statului Major ucrainean, bombardamentul a nimerit în satul Dniprianî o clădire în care se aflau 500 de militari ruși. Mai multe camioane cu cadavre ar fi fost duse la Tavriisk, în raionul Kahovka, la 80 de kilometri est de Herson, relevă aceeași sursă, reluată de Kiev Independent. Conform Statului Major al Kievului, au fost uciși până acum, în total, în Ucraina, 80.860 de militari ruși, distruse fiind, între altele, 2.840 de tancuri, 5.742 de blindate de luptă, 1.837 de sisteme de artileri, 393 de lansatoare multiple de rachete, 206 de sisteme de apărare antiaeriană, 261 de elicoptere, 278 de avioane, 1,507 drone și 16 nave.

În Donbas, luptele continuă și au provocat moartea a doi civili. Alți doi morți au fost descoperiți în regiune. În Herson, ucrainenii au dezamorsat 2.000 de mine și continuă această muncă. Retrgerea rusă din Herson a divizat tabăra rusă pro-război, îndepărtând una din facțiuni de președointele rusiei, Putin, relevă thinktankul american ISW. Conform Institutului pentru Studiul Războiului, retragerea rusă din oraș a erodat încrederea în dictator și în capacitatea lui de a-și îndeplini promisiunile de război. Ieri, așa-zisul ”creier al lui Putin”, ideologul stalinisto-nazisto-ortodoxist, Dughin, ”l-a criticat deschis pe președintele Rusiei, calificat drept autocrat, căruia i-a reproșat retragerea, implicând incapacitatea lui de a susține la Herson ideologia rusă”, notează ISW, reluat de Kiev Independent.

Organizația ecologică WWF a condamnat uriașele pagube ecologice provocate de războiul de agresiune al Rusiei în vaste porțiuni ale Ucrainei. Premierul britanic, Sunak, l-a criticat dur, potrivit DLF, pe președintele Rusiei, Putin. Războiul lui Putin, a spus liderul de la Londra înaintea summitului G 20 din Indonezia, a provocat ”devastări de dimensiuni globale, a distrus vieți și a iscat turbulențe economice pe plan internațional”.

Iranul a respins ca ”amestec în treburile interne” criticile cancelarului Scholz la adresa violențelor aplicate de regimul islamist de la Teheran demonstranților din Iran. Germania și-ar risca prin ”lipsă de diplomație” și ”atitudine provocatoare” relațiile cu Iranul, afirmă regimul ayatolahilor. Condamnări net mai clare și mai aspre ale acestui regim totalitar au formulat partenerii de guvernare ai cancelarului.

Șeful de origine iraniană al ecologiștilor germani, Nouripour, a cerut ”plasarea pe lista mișcărilor teroriste” a organizației teroriste a Gărzilor Revoluționare Iraniene (care asigură partea leului din represiunea sângeroasă, cu sute de crime, dezlănțuită împotriva protestelor anti-islamiste pașnice, din Iran) și înghețarea conturilor ei. Regimul a inculpat o serie de manifestanți (între care și o femeie) pentru proteste numite la fața locului , de ciracii ayatolahilor, ”crime împotriva lui Allah”, delict pasibil în Iran de pedeapsa capitală.

12 noiembrie – a 262-a zi de război

VIDEO-ul zilei

În sfârșit, LIBERTATE! – corespondentul televiziunii britanice Sky surprinde atmosfera euforică care a continuat să anime locuitorii din Herson, în această după-amiază.

Update 23:40 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat în adresarea sa din această seară că ocupanții ruși au avut grijă să distrugă intenționat toată infrastructura critică a orașului Herson, lăsându-i pe oameni fără apă potabilă, electricitate și încălzire. Au vrut să îi umilească, a adăugat liderul de la Kiev, care le-a dat totodată asigurări rezidenților din Herson că autoritățile ucrainene vor lucrat cât se poate de rapid pentru a restabili condiții normale de trai.

Poliția lucrează pentru identificarea capcanelor lăsate în urmă de invadatorii ruși, identificând până acum, potrivit președintelui ucrainean, peste 2000 de mine și proiectile neexplodate. Un lanț național de produse alimentare a început de astăzi aprovizionarea magazinelor din Herson, iar căile ferate ucrainene au anunțat că sunt în curs de restabilire a legăturii feroviare din Herson cu restul țării.

Update 22:30 La Herson ieșirile și intrările din oraș sunt restricționate. Și ”Crimeea” eliberată ”îi va primi pe militarii eliberatori cu sute de drapele ucrainene”, crede liderul de la Kiev, Zelenski. El a promis și eliberarea localităților din Donbas. Președintele statului le-a mulțumit luptătorilor săi din Donețk pentru rezistența lor în ”bătălii de o brutalitate infernală”, în special la Pavlivka, Marinka, Pervomaiske și Avdiivka, după cum s-a exprimat Zelenski, reliefând că li se datorează acestor soldați și curajului lor capacitatea altor unități ale armatei ucrainene de a recuceri teritoriul ocupat de ruși. Generalii care s-au distins pe frontul din sud sunt, potrivit ministerului apărării, reluat de Ukrainska Pravda:

 • generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskyi
 •  generalul maior Andrii Kovalchuk
 •  generalul de brigadă Andrii Hrytskov
 •  generalul de brigadă Mykhailo Drapatyi
 • și generalul de brigadă Andrii Hnatov.

Update 19:30 Administrația ucraineană din orașul și din regiunea Herson și-a început activitatea, relevă Ukrainska Pravda. Rușii au evacuat și Kahovka, pe malul estic al Niprului.

Din Herson rușii au jefuit, între altele, și neprețuita colecție de scrieri vechi, prerevoluționare, din biblioteca orașului. Potrivit rezistenței ucrainene, rușii au prădat din greu la Herson, de unde au furat 15.000 de opere de artă. A fost jefuit, între altele, muzeul de artă Oleksiy Șovkunenko din Herson, relevă Kiev Independent.

În Zaporijjea s-au auzit, potrivit aceleași publicații, explozii. Apărarea antiaeriană ucraineană a interceptat în zonă rachete rusești. Iranul și Rusia pregătesc semnarea unui acord pe rachete balistice iraniene de livrat Moscovei.

În interesul apărării de pericolele chinez și birman, SUA vor să-și intensifice relațiile cu țărrile din sudestul Asiei. Președintele Biden s-a întreținut cu omologii săi din Asean în capitala Cambogiei, Pnomh Penh. O temă a discuțiilor la care a fost prezent și șeful diplomației ucrainene, Kuleba, a fost potrivit DLF, războiul ruso-ucrainean. Kuleba a cerut statelor asiatice să exercite presiuni pentru ca Moscova să prelungească acordul pe cereale cu Ucraina și să nu șantajeze lumea cu foametea.

Kuleba, care s-a întâlnit la Pnomh Penh și cu Blinken, și după cum transmite DLF, a primit promisiuni de perpetuare a ajutorului american, n-a exclus eventualitatea de a purta discuții cu omologul său rus, Lavrov. O temă recurentă a discuțiilor liderilor din sudestul Asiei sunt testele balistice ale Coreei de Nord, care iscă îngrijorare în întreaga regiune. Diplomații UE și Marii Britanii își pregătesc ieșirea din sala summitului G 20 când vor începe să vorbească rușii.

Update 17:30 Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat că ţara sa şi restul statelor membre UE vor adopta sancţiuni faţă de regimul iranian, ca urmare a livrării de drone şi armament pentru Rusia și a represiunii protestelor pașnice din Iran. Scholz a precizat că decizia va fi adoptată la 14 noiembrie.

Update 12:20 Rușii au distrus complet sistemul energetic din Herson, a declarat CEO-ul companiei DTEK, cel mai mare operator privat de electricitate din Ucraina, citat de Kiev Indepedent. Dmytro Sakaruk a precizat că pentru restabilirea curentului electric în părțile ce fuseseră ocupate de armata rusă în regiunea Kievului au fost nevoie de 30 de zile și estimează că va fi nevoie de un timp egal pentru refacerea rețelei în Herson.

Update 12:10 Conflicte între noii recruți ai armatei ruse și cecenii mercenari ai lui Kadîrov au izbucnit ieri în estul Ucrainei, la Makiivka, regiunea Donețk, potrivit Statului Major de la Kiev, relatează Ukrainska Pravda. Trei oameni au fost răniți, după ce o ceartă ar fi luat amploare între cele două grupuri care luptă tot în solda Moscovei.

Update 12:05 Pierderile umane suferite de armata rusă din februarie până la această dată se ridică la 80.210 soldați, anunță Statul Major al armatei ucrainene, reluat de Ukrainska Pravda. În ultimele 24 de ore au fost uciși 810 soldați ruși, în timp ce pierderile logistice se ridica la: 24 de tancuri, 34 de blindate,12 sisteme de artilerie și 1 dronă.

Update 11:45 Retragerea forțelor ruse din Herson, singur capitală regională ocupată din februarie până acum, este o recunoaștere publică a dificultăților pe care armata Moscovei le are pe malul stâng (vestic) al Niprului, se arată în cel mai nou raport al ministerului britanic al Apărării. Mai mult, spun oficialii britanic, retragerea a adus cu sine o lovitură importantă reputației armatei ruse.

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat în această dimineață că țara sa și Aliații vor continua să sprijine Ucraina, iar lupta cu Federația Rusă nu trebuie subestimată. “Retragerea anunțată a rușilor din Herson marchează un alt eșec strategic al lor. În februarie, Rusia și-a ratat toate obiectivele majore cu excepția capturării Hersonului. Acum că și aici au capitulat, oamenii din Rusia probabil se întreabă: la ce bun totul? Armata rusă a suferit pierderi de vieți omenești uriașe ca urmare a invaziei sale ilegale și tot ce a obținut a fost izolare internațională și umilință”, a afirmat Wallace.

Update 11:15 Mai multe imagini din satelit, precum și camerele de supraveghere din apropiere au dezvăluit mari distrgeri la barajul Nova Kahovka, din sudul țării, amplasat pe râul Nipru, după retragerile rusești de ieri, informează Kiev Independent. Presa ucraineană a publicat și imagini video cu explozii care ar fi avut loc în timpul nopții. Media rusă a reluat și ea aceste videouri, acuzând forțele ucrainene de comiterea uor acte de distrugere intenționată asupra barajului.

La Nova Kahovka, se află una dintre cele mai mari hidrocentrale ale Ucrainei, care, potrivit Kievului, ar fi fost înțesată de mine în urmă cu mai bine de o lună. De cealaltă parte, Kremlinul susținea că Ucraina vrea să își arunce în aer propriul baraj, alimentând timp de săptămâni întregi această narațiune.

11 noiembrie – a 261-a zi de război

Update 22:50 Euforia continuă în Ucraina, după ce armata ucraineană a redobândit controlul asupra orașului Herson, eliberându-l după mai mult de 8 luni de ocupație. Președintele Zelenski a numit această zi drept una istorică, felicitându-i pe locuitorii din orașul sudic că nu au cedat și au crezut mereu în țara lor.

Din păcate, primele semne ale masacrelor rusești au început să iasă la iveală în localitățile eliberate în ultimele zile, inclusiv în Herson, unde au fost găsite cadavrele mai multor civili, uciși se pare, în masă, după ce încercaseră să împiedice intrarea tancurilor rusești în oraș, la începutul lunii martie. Oamenii pregătiseră cocktailuri Molotov sperând să împiedice ocupația, însă ar fi fost lichidați. Pentru toate cadavrele găsite în zonele inspectate de militarii ucraineni se va deschide o anchetă specială, a anunțat biroul Procurorului General al Ucrainei, reluat de Kiev Independent. Aproximativ 1000 de trupuri au fost exhumate în teritoriile eliberate de armata ucraineană în săptămânile precendente.

Update 22:30 Regiunea Nicolaev este eliberată aproape în întregime, a anunțat guvernatorul militar Vitaly Kim, citat de Kiev Independent. Sub ocupația rusă ar fi rămas, potrivit oficialului ucrainean, doar localitatea Kinburnska. Părțile regiunii Herson de pe malul vestic al Niprului au fost și ele complet eliberate, potrivit autorităților de la Kiev.

Update 16:30 BREAKING NEWS: ARMATA UCRAINEANĂ A INTRAT ÎN HERSON! E un moment istoric. Hersonul, singura capitală regională ucraineană capturată de ruși revine sub steagul Ucrainei. Pentru ucraineni e, incontestabil, o victorie epocală. Și o înfrângrere dintre cele mai usturătoare pentru Rusia, pentru forțele ei armate, precum și, personal, pentru tiranul ei, Putin, care a decis singur, în februarie, invadarea Ucrainei, în răspăr cu sfaturile și rugămințile liderilor occidentali.

Update 13:30 Armata rusă anunță că și-ar fi ”retras toți militarii și întregul echipament din Herson”. Ucraina și o seamă de experți n-o cred. În mod curios, dacă nu delirant, dat fiind că, îndeobște, granițele unei țări coincid în principiu și cu frontierele pe care armata ei le poate apăra, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Peskov, a declarat că Herson ”rămâne parte a teritoriului statului rus”. Peskov a mai afirmat că nu vede șanse de negocierid e pace și a declarat că ”operațiunea militară specială continuă”.

Ucraina a avansat doar de miercuri încoace șapte kilometri în teritoriul ocupat până acum de ruși. Potrivit DLF, au fost eliberate în regiunea Herson 41 de localități ocupate în prealabil de invadatori.

Armata germană nu e mai bine echpată acum decât la 24 februarie, a criticat șeful trupelor terestre germane, inspectorul armatei federale, Alfons Mais. Reechiparea forțelor militare cu cele trebuincioase va mai dura, potrivit lui, ”ani de zile”. La izbucnirea războiului total ruso-ucrainean, Mais a afirmat că oștirea germană e ”mai mult sau mai puțin” în ”izmenele lui Mihalache”.

Ungaria exercită un șantaj, blocând pachetul de ajutoare european, de 18 miliarde de euro, propus de Comisia Europeană pentru Ucraina, estimează Politico, reluat de Kiev Independent, care citează diplomați europeni de rang înalt. Șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, le-a recomandat oficialilor maghiari de la Budapesta să renunțe la cacealmale (textual: la ”a juca poker/pocher”) când ”în joc sunt vieți omenești.

Șeful Pentagonului, Lloyd Austin va găzdui săptămâna viitoare, o reuniune a grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, (zis grupul Rammstein), care se va ocupa de ajutorarea țării atacate de Rusia. La întrunire vor lua parte reprezentanți din 50 de țări. Potrivit ziarului ameriucan Wall Street Journal, reluat de DLF, ”SUA vor să cumpere muniție în Coreea de sud ca s-o dea Ucrainei”.

Uriașele pierderi în militari căzuți suferite de Rusia în campania ei ucraineană se apropie, potrivit surselor militare de la Kiev, de 80.000. Forțele ucrainene ar fi reușit să ucidă doar în ultimele 24 de ore 710 invadatori, relevă aceste surse, reluate de Ukrainska Pravda. Potrivit lor, au fost uciși în total, de la 24 februarie încoace, ”aproximativ 79.400 de soldați” și ofițeri. Statul Major ucrainean mai informează că rușii au pierdut în acest conflict militar și 2.814 de tancuri, alte 5.696 de blindate de luptă, alte aproximativ 4.500 de vehicule utilitare și autocisterne, 1.817 sisteme de artilerie, 393 de lansatoare multiple de rachete, 205 sisteme de apărare antiaeriană, 278 de avioane, 261 de elicoptere, aproape 400 (mai exact: 399) de rachete de croazieră, 1205 drone și 16 nave.

Update 10:45 Un atac sângeros cu rachete rusești a avut loc noaptea trecută la Nicolaev, fiind distrus un bloc cu cinci etaje, conform guvernatorului militar regional, Vitaly Kim, reluat de Ukrainska Pravda. Șase oameni au murit și alți doi sunt răniți, notează aceeași sursă. Kim a denunțat barbaria și terorismul armatei rusești care lovește intenționat ținte civile.

Președintele Zelenski a publicat video-ul cu blocul distrus de forțele rusești în cursul nopții, afirmând că “acesta este răspunsul cinic al succesului nostru de pe front. Rusia continuă cu metodele ei malefice. Noi ne continuăm lupta. Fiecare crimă pe care au comis-o va fi trasă la răspundere”.

Update 10:35 Serviciile de intelligence ale Regatului Unit avertizează: Moscova încearcă să distrugă moralul oamenilor, după ce timp de săptămâni întregi a țintit cu bombele și dronele sale cele mai importante centre și rețele de infrastructură energetică care asigură inclusiv încălzirea. În prag de iarnă, când cererea pentru încălzire a crescut și va crește semnificativ, aceste acțiuni ale Rusiei au rolul clar de a afecta moralul civililor din Ucraina. Armata Kremlinului continuă să prioritizeze bombardarea acestor obiective în detrimentul celor militare, notează briefingul oficialilor englezi.

Update 10:20 Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a anunțat pe Twitter că retragerea armatei ruse din Herson ar fi un progres extraordinar, însă trebuie abordată cu precauție. Șeful guvernului de la Londra a declarat însă că țara sa va trimite încă 1000 de rachete sol-aer și 25.000 de echipamente militare de iarnă extremă pentru soldații ucraineni.

10 noiembrie – a 260-a zi de război

Update 23:00 Nou atac terorist, probabil islamist, în Belgia. Un polițist a fost înjunghiat. Atentatorul se afla ilegal în Belgia și, deși anunțase că are de gând să asasineze polițiști, fusese pus în libertate după interogarea la o circă din capitală. Imigrantul a strigat, potrivit mai multor corespondenți, ”Allahu Akbar” și s-a repezit să împlânte cuțitul în victima sa, care patrula împreună cu un coleg pe străzile metropolei europene. Celălalt polițist a fost rănit înainte ca o altă patrulă să-l împuște pe terorist. Procuratura n-a putut confirma substratul islamist al atentatului.

Update 22:30 America a anunțat un nou pachet de ajutoare de securitate pentru Ucraina, în valoare de 400 de milioane de dolari. Alte ajutoare în valoare de 144 de milioane de dolari proiectează, pentru Ucraina. Iar Spania vrea să expedieze la Kiev două noi sisteme de apărare antiaeriană de tip Hawk.

Trupele invadatoare demolează Hersonul înaintea evacuării lor pe malul răsăritean al Niprului. Astfel, au distrus parțial televiziunea locală și aprovizionarea energetică a orașului.

Președintele SUA, Biden, vrea neapărat să se întâlnească la summitul G 20 din Indonezia cu dictatorul chinez Xi Jinping. Proaspăt instalat, în răspăr cu prevederile constituționale chineze, ca dictator pe viață, președintele Chinei comuniste, un bun prieten și aliat strategic al Rusiei putiniste, l-a primit recent la Beijing și pe cancelarul german Scholz.

Update 21:05 Amnesty International acuză Rusia de comiterea unor crime de război, potrivit declarației făcute în această seară de șefa ONG-ului, Agnes Callamard, reluată de Kiev Independent. Acțiunile Rusiei de deportare și relocare forțată a oamenilor sunt comdamnabile și constituie o crimă de război, anunță Amnesty.

Update 20:55 Bilanțul localităților eliberate de armata ucraineană în sudul țării, de la 1 octombrie până în prezent, este de 41, a declarat generalul Zalujnîi, care a precizat că forțele de sub comanda sa au avansat în total 36,5 km, scrie Kiev Independent. Comandantul șef al armatei ucrainene a mai spus că anunțul retragerii rusești se datorează distrugerilor pe care trupele Kievului le-au provocat rutelor de aprovizionare și depozitelor armatei roșii.

Soldații ucraineni au fost întâmpinați cu mari urale, emoție, lacrimi și bucurie în cele 12 localități eliberate numai ieri, unde rezidenții rămași, în mare parte bătrâni și copii, așteptau cu sufletul la gură plecarea militarilor ruși.

Update 17:30 Centrul ucrainean pentru Rezistență Națională acuză Rusia de furtul unor icoane de secol 18, respectiv 19, foarte valoroase, dintr-o biserică ortodoxă aflată în orașul ocupat, Enerhodar, informează Ukrainska Pravda. “Este vorba despre șapte icoane de patrimoniu, din zestrea bisericii. Ocupanții ruși susțin că ei au împiedicat o relocare ilegală a icoanelor, însă ele aparțin comunității religioase ucrainene locale”, se arată în comunicatul centrului.

Autoritățile de la Kiev au acuzat ocupanții ruși de jefuirea mai multor muzee din Crimea, Donețk, Herson, Lugansk și Melitopol, pe baza mărturiilor locale.

Update 14:00 Iranul, aliatul Rusiei lui Putin, a anunțat dezvoltarea și producția primei rachete hipersonice a regimului islamist al ayatolahilor de la Teheran, se afirmă. Știrea, transmisă de Ukrainska Pravda, a fost anunțată de Amir Ali Hajizadeh, comandantul forțelor aeriene ale Gărzirilor Revoluționare iraniene, care nu crede că vor exista timp de decenii antidoturi militare la tehnologia acestei arme. Agenția Reuters, îndeobște bine informată, nu știe ca Iranul să fi testat această armă și experții apuseni știu că Iranul obișnuiește să-și exagereze capacitățile militare.

Update 13:30 Ucraina a eliberat 12 așezări ieri, lângă Herson ori în regiunea Herson, relevă Ukrainska Pravda despre operațiunile militare ale trupelor lui Valeri Zalujni de la 9 noiembrie. Sursa e chiar Zalujni. Statul major al Ucrainei a refuzat să confirme ori să infirme știrea retragerii trupelor ruse din Herson. Contraofensiva ucraineană continuă.

Update 12:15 Rusia vrea să transforme Hersonul într-un oraș alș morții, după ce a minat totul, de la străzi la apartamente, acuză consilierul prezidențial, Mykhailo Podolyak, reluat de Sky News. Așa arată Lumea Rusă: venit, furat, celebrat, omorât martorii și lăsat totul în ruină, a spus oficialul ucrainean.

Update 12:05 Presa rusă a reacționat și ea la anunțul retragerii, prezentând pe canalele oficiale de televiziune, situația ca fiind foarte neplăcută, dar decizia necesară, potrivit corespondentului Sky News la Moscova. Unii au numit-o chiar un act curajos, în timp ce alți bloggeri naționaliști au fost șocați și au acuzat leadershipul militar de trădare. Vladimir Putin nu a făcut nicio declarație și nu a apărut în media pentru a comenta situația, ceea ce indică, spun analiștii britanici, o dorință a Kremlinului fie de a se disocia de acest eșec, fie de a-l scuti pe dictatorul rus de umilința publică.

Update 11:55 “Ar putea foarte bine să fie o capcană, a declarat fostul comandant adjunct al forțelor aliate din NATO, generalul Richard Shirreff, citat de Sky News. Shirreff avertizează mai ales cu privire la modul în care s-a desfășurat anunțul, un spectacol de pantonimă cum l-a numit generalul, ceea ce indică că trebuie să fie o “șmecherie ascunsă pe undeva“. “Încă au un număr semnificativ de trupe pe malul vestic al Niprului“, a precizat Sir Richard.

Update 11:50 “Peste 100.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în războiul din Ucraina, a declarat Gen. Mark Milley, șeful Statului Major al armatei americane, citat de Kyiv Independent. Kievul a anunțat astăzi că cifra militarilor ruși uciși a ajuns la 78.690 de oameni, în timp ce pierderile logistice sunt:  2804 tancuri, 5682 blindate, 1805 sisteme de artilerie, 393 lansatoare multiple de rachete, 205sisteme de apărare antiaeriană, 278 avioane, 260 elicoptere, 1499 drone și 16 vase și ambarcațiuni maritime.

Update 11:30 Retragerea trupelor ruse din Herson și de pe malul răsăritean al Niprului sub acoperirea artileriei va dura mai multe zile, dat fiind numărul redus al punctelor de trecere, sunt de părere serviciile secrete britanice, reluate de Kiev Independent. Odesa e la adăpost, având în vedere întreruperea unei legături terestre directe între grosul trupelor ruse și acest oraș, cred analiștii acelorași servicii.

9 noiembrie – a 259-a zi de război

Update 20:00 Germania și-a sporit ajutoarele militare pentru Ucraina. Potrivit informațiilor de pe site-ul ministerului federal al apărării de la Berlin, reluate de Ukrainska Pravda, Germania va mai expedia Ucrainei rachete pentru sistemul antirachetă Iris-T furnizat mai de mult, 30 de blindate de tip Dingo, alți patru sensori și aparate de blocat drone, pe deasupra celor 14 livrate săptămâna trecută și 5 camioane grele cu remorcă de tip M1070 Oshkosh.

Update 18:55 Time relevă că toți ochii se îndreaptă în SUA spre alegerile din Arizona și Georgia, care încă rămân deschise și ar putea decide ce tabără va controla Sentaul. Rezultatele parțiale ale scutinului legislativ american, la ora actuală, potrivit Bloomberg:

Pentru Camera Reprezentanților, republicanii ar fi obținut 202 de locuri față de 175 ale democraților, majoritatea va fi decisă de ce partid va reuși să obțină cel puțin 218 locuri. Mai sunt în joc 58 de mandate.

La Senat, democrații au momentan 48 de locuri, în timp ce republicanii, 47. Republicanii conduc în cursa pentru guvernatori: au 24 de state, în timp ce democrații au obținut victoria în 21 de state. Cursa pentru un loc în Senatul american rămâne încă indecisă în următoarele state: Georgia, Wisconsin, Nevada și Arizona.

Update 18:20 Reacțiile la anunțul făcut de Șoigu și Surovikin privind retragerea trupelor din Herson și împrejurimi sunt pline de entuziasm în tabăra ucraineană. Corespondentul de război al Kiev Independent, Illia Ponomarenko, a declarat: Rusia părăsește Hersonul! Victorie ucraineană absolută! Vreau să le transmit felicitările mele tuturor celor care spuneau că o victorie a Ucrainei pe câmpul de luptă nu este un plan realist. Așadar, Ucraina se pregătește să reia controlul asupra singurei capitale regionale cucerite de Rusia de când a lansat cea mai mare invazie din Europa, de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial încoace!

VIDEO-ul zilei

Comandantul șef al forțelor ruse din Ucraina îl informează pe ministrul Apărării de la Moscova despre situația de la Herson, propunând retragerea din motive tactice, pe malul estic al râului Nipru. Cei doi au apărut în această seară împreună într-o adresae televizată, reluată de agenția moscovită TASS.

Update 18:00  Anunțul oficial de retragere din Herson a forțelor ruse a fost făcut într-o adresare televizată în această seară la Moscova, de către ministrul Apărării, Serghei Șoigu și reluat de Sky News: 

“Nu mai este posibilă aprovizionarea orașului Herson și a altor părți de pe malul vestic al Niprului. Propunem mutarea liniilor defensive pe malul estic al râului”. 

Declarația marchează una dintre cele mai importante retrageri ale Rusiei, dat fiind că orașul Herson a fost anexat în primele săptămâni ale războiului, fiind principalul centru urban din care ocupanții ruși își dirijau operațiunile, în sudul țării.

Update 17:30 Media rusă (Novaia Gazeta) dă retragerea rușilor din Herson la Nipru ca fiind ordonată de ministrul rus al apărării, Șoigu.

Update 17:20 Steagul ucrainean a fost fotografiat fluturând la Snigurivka, localitate aflată în apropiere de Herson. Canalele rusești de Telegram au raportat încă de ieri noapte un atac puternic al forțelor ucrainene, însă informațiile au rămas puține în cursul zilei de astăzi. Președintele Zelenski a confirmat noaptea trecută că există într-adevăr, un embargo de știri care acoperă operațiunile armatei pe fronturile active și a promis că niciun centimetru din țară nu va fi cedat invadatorilor.

În cursul zilei de astăzi, agențiile ucrainene au raportat distrugerea de către trupele ruse a podului care leagă Snihurivka de drumul spre Herson, afirmând că mai multe sate din jur ar fi fost elibeate de armata Kievului.

Update 16:50 “Rămânem deschiși negocierilor. Nu am renunțat niciodată la această opțiune. Suntem gata să participăm la negocieri, luând în considerare, desigur, realitățile curente”, a declarat ministerul rus de externe, prin purtătoarea sa de cuvânt, Maria Zaharova. 

MAE rus susține că ”deși presa occidentală a promovat tot mai des în ultima vreme necesitatea revenirii la negocieri, autoritățile din SUA, Canada și alte state vest-europene fac tot ce le stă în putință să prelungească războiul”.

Declarația Zaharovei a fost interpretată de unii analiști și jurnaliști ca fiind o semnalizare a slăbiciunii Rusiei, pe fondul înfrângerilor de pe câmpul de luptă cu precădere în sud, pe malul vest al Niprului în regiunea Herson. 

Zvonuri neconfirmate vorbesc și despre o vizită a generalul Patrușev la Teheran, unde ar fi călătorit pentru a obține mai multe arme de la guvernul iranian.

Update 12:30 Podul Kerci din Crimeea nu va putea fi complet operațional până în luna septembrie a anului viitor, informează o analiză a serviciilor britanice, care demontează anunțul făcut de Vladimir Putin. Dictatorul rus anunțase că podul Crimeii (Kerci) va fi operațional din martie 2023, iar traficul va fi restricționat până atunci.

Avarierea puternică a podului a produs mari probleme de aprovizionare pentru armata rusă, fiind singura legătură terestră directă cu Federația Rusă. Pe Podul Kerci exista și o linie ferată utilizată tot pentru transportul de armament și echipamente militare, care acum este distrusă.

Update 12:00 Luptele cele mai grele se dau în aceste ore pe frontul de est, în regiunea Donețk, potrivit președintelui Zelenski, citat de Kiev Independent. Liderul ucrainean a declarat noaptea trecută că “nu vom ceda niciun centrimetru din teritoriul nostru și vreau să le mulțumesc tuturor eroilor noștri care luptă în Donbas”.

Statul Major al Armatei ucrainene a anunțat distrugerea a două depozite de muniție și armament în sudul țării, regiunea Herson, precum și doborârea a nouă drone rusești, Orlan și Lancet în est, la Lugansk. Mai mult, au fost respinse atacurile terestre ale trupelor ruse în jurul localităților Bilohorivka și Novoselivske din regiunea Luhansk și Bahmut, Bahmutske, Bilohorivka, Vesele, Klișchiivka, Maiorsk, Novomyhailivka, Opytne, Pavlivka, Pervomaiske, Soledar și Yakovlivka în regiunea Donețk.

Trei civili au fost uciși în aceste localități din Donețk, în urma atacurilor rusești, a anunțat guvernatorul local, Kîrîilenko.

Bilanțul soldaților ruși uciși în Ucraina se apropie de 78.000, conform cifrelor prezentate de Ministerul ucrainean al Apărării.

Situația militară pe câmpul de bătaie din Ucraina, prezentată de Ministerul britanic al Apărării

Update 11:30 Valul republican nu pare să fi acoperit până acum decât Camera Reprezentanților, care va trece la republicani. În importanta cursă pentru Senat din Pennsylvania s-a impus candidatul democrat Fetterman. Se mai numără și calculează în multe zone ale Americii.

8 noiembrie 2022 a 258-a zi de război

Update 23:15 Starea de spirit în rândul democraților americani este destul de deprimată, a declarat pentru televiziunea britanică Sky, fostul consilier de securitate națională, John Bolton. Acesta crede că va fi o noapte de bun augur pentru republicani, care sunt în cărți pentru obținerea unor majorități în Congresul american. Primele rezultate ale alegerilor legislative din SUA vor sosi în cursul acestei nopți.

Update 22:50 Canelele rusești de Telegram ale ocupanților ruși raportează probleme mari pentru trupele Moscovei în jurul localității Snihurivka, în regiunea Nicolaev. Ar fi vorba din primele estimări, de o ofensivă posibil frontală, a forțelor ucrainene. Alte surse discută despre un atac de artilerie care să pregătească confruntarea terestră. Partea ucraineană nu a confirmat momentan aceste știri.

Update 22:30 ”Două milioane de hectare din pădurile ucrainene au fost distruse de bombardamentele și atacurile rusești în mai puțin de șase luni”, a anunțat președintele Zelenski într-o intervenție video la summitul climatic de la Cairo, scrie Ukrinform. ”Nu știu câte țări au o asemenea suprafață de păduri, iar a noastră a fost pârjolită de bombele rusești (…) nu poate exista o politică climatică eficientă fără pace pe pământ, în primul rând”, a declarat liderul de la Kiev.

Anterior, agenția ucraineană NEXTA a anunțat că 20% din suprafața protejată a Ucrainei a fost afectată grav de război, în timp ce 8 rezervații naturale și 10 parcuri ocrotite de lege se află momentan sub ocupație rusă. Țara avea până la izbucnirea războiului, potrivit WWF, zeci de mii de hectare de pădure virgină, parte a celor mai vechi suprafețe împădurite din Europa.

Update 22:00 Echipamente militare americane și britanice de ultimă generație ar fi picat în mâinile rușilor, fiind transportate cu un avion militar al Moscovei, la Teheran, în dimineața zilei de 20 august, anunță în exclusivitate Sky News, citând surse din securitate care au vorbit sub anonimat. Sursele televiziunii britanice au precizat că în aeronavă se aflau și 140 milioane de euro cash. Cele 3 tipuri de armament ar fi: o rachetă antitanc britanică NLAW, o rachetă Javelin și un Stinger, ambele de fabricație americană. Motivul pentru care ar fi fost duse în capitala iraniană este încercarea de a copia tehnologia, lăsată pe mâna Gărzilor Revoluționare islamice, notează aceeași sursă.

Moscova și Teheranul ar fi semnat de asemenea, în ultimele zile, un nou acord privind livrarea de drone iraniene armatei ruse, în valoare de 200 milioane de euro, susțin sursele citate de Sky News. Guvernele Iranului și al Federației Ruse au refuzat să comenteze acuzațiile.

Update 18:30 Propaganda Moscovei îi dă o mână de ajutor lui Șoigu la apărarea imaginii lui grav șifonate de insuccesele militare ale Moscovei și de acuzele șefului mercenarilor, Prigojin, ca și ale liderului cu voie de la Moscova al Ceceniei, Kadârov. Ministrul rus al apărării e înfățișat într-un video care-l prezintă pe Șoigu vizitând nu se știe exact unde și când trupe ruse dislocate în Ucraina. Lui Șoigu i se ”explică” în film ”situația”.

Update 18:00 Cum are loc rusificarea? În Ucraina, între altele, prin metode ”educative” de spălare de creier al copiilor, scoase în evidență de documente descoperite la Izium, localitate recent eliberată de sub ocupația rusă. Unde se plănuia îndoctrinarea elevilor și studenților prin profesori, scriitori și ”istorici” ruși, capabili să le ofere o ”educație patriotică”, precum și prin măsuri ”recreative”. Între documente s-au găsit “materiale pentru sprijinirea și dezvoltarea sistemului de învățământ”, afirmă Ukrainska Pravda. Publicația citează din aceste hârtii ale ministerului rus al educației, care plănuia pe lângă instrucția patriotică a elevilor, eliberarea de certificate școlare rusești și înrolarea absolvenților școlilor în facultăți din Rusia.

Update 16:50 O navă rusească încărcată cu echipament militar, medicamente și materiale de construcție pentru armata roșie, a intrat în portul Mariupol, pentru prima dată de la capturarea orașului, a declarat consilierul ucrainean al primarului din Mariupol, Andriușcenko.

În ciuda eforturilor ocupanților ruși de a masca dezastrul umanitar din Mariupol, prin reconstrucția unor clădiri, orașul-port, scena unui asediu sângeros în primăvară, arată în continuare devastat. Oamenii se află la mila Crucii Roșii pentru a primi alimente și medicamente de bază, sau chiar apă. Cifra celor uciși este estimată la 25.000 de persoane, între care mii de copii.

Update 16:45 Germania va aloca 7,6 milioane de euro unui fond care se ocupă de găsirea ucrainenilor dispăruți după invazia rusă de la 24 februarie, anunță Kiev Independent. Berlinul va acorda Ucrainei și asistență criminalistică pentru depistarea urmelor care pot duce la descoperirea persoanelor.

Update 15:30 Speranțe iluzorii într-o normalizare a raporturilor Vestului cu Rusia. În așteptarea rezultatelor alegerilor americane, oficialii ucrainenii își fac întemeiate griji privind apropiatul summit G-20. Rușii alimentează, potrivit presei de la Kiev, speranțe false legate de o improbabilă întrevedere, la această reuniune din Indonezia, care se va derula peste o săptămână. S-a vorbit de o întâlnire Biden – Putin (în condițiile în care, spre deosebire de Zelenski, liderul de la Kremlin nu e probabil să participe la această întâlnire, după ce liderii occidentali au refuzat să-l scoată din izolare).

S-a mai evocat o imaginară aplanare negociată a războiului ruso-ucrainean, aranjată de Moscova în cooperare cu cancelariile occidentale. Potrivit Ukrainska Pravda, și conducerea ucraineană a exagerat ridicând prea sus ștacheta așteptărilor când a cerut eliminarea din G-20 a Rusiei. Ceea ce e alarmant e însă tentativa proiectului de declarație a liderilor G-20, circulat în prezent, care propune practic normalizarea relațiilor cu Rusia și trece sub tăcere realitatea, escamotând-o.

Update 12:45 Rusia se pregătește să facă față amenințării străpungerii frontului de către ucraineni, estimează serviciile secrete britanice, reluate de presa germană. Potrivit serviciilor secrete ale Londrei, invadatorii și-au instalat obstacole de beton antitanc la Mariupol, între orașul-port deosebit de important, strategic, pe drumul spre Crimeea și satul Nilkolske. Alte obstacole menite să frâneze avansul blindatelor ucrainene au fost instalate de ruși în regiunile Herson și Zaporijjea. Ministerul britanic al apărării menționează și fortificațiile pe care grupul mercenarilor Wagner afirmnă că le-ar fi edificat. Aceste măsuri semnalează preparative menite să încetinească ofensiva ucraineană.

Update 12:30 Europa își dă economic cu stângul în dreptul din rațiuni ideologice. Fabrici nerelocate în China își închid porțile din pricina politicii extremist-ecologiste a UE. În ciuda profiturilor obținute în al treilea trimestru al anului, furnizorul de piese de automobile Scheffler, din Germania, proiectează lichidarea a 1300 de loccuri de muncă, dintre care 1000 în Germania, din cauza legii care va interzice vânzările de noi autoturisme și vehicule utilitare ușoare echipate cu motoare pe ardere internă începând din 2035. Interdicția, având scopul accelerării tranziției la autovehicule electrice şi al combaterii mai eficiente a schimbărilor climatice va avea efecte dezastruoase pentru pesiajul industrial european.

Între China și UE au apărut noi conflicte. Un litigiu vizează cenzurarea, la Târgul Comercial de la Shanhai, a unui discurs al președintelui Consiliului European, Charles Michel. Liderul UE criticase Rusia pentru războiul ei de agresiune din Ucraina și ceruse Chinei comuniste (aliate cu Moscova) să ”facă mai mult spre a pune capăt vărsării de sânge”, după cum notează DLF. Mesajul video înregistrat de Charles Michel n-a fost însă transmis, iar partea chineză (care include organizatorii Tîrgului și Ministerul chinex de Externe) a refuzat să-și justifice demersul cenzurii. De curând, proaspăt reinstalat la Congresul Paertidului Comunist, dictatorul pe viață Xi a avut satisfacția de a-l primi la Beijing pe cancelarul Germaniei, Scholz, care a insistat să-l viziteze în ciuda avertismentelor interne de la partenerii săi europeni, a aliaților săi din arcul guvernamental și ale opoziției, precum și în pofida genocidelor de care e acuzat regimul condus de aliatul lui Putin.

Update 09:30 Trădarea Ucrainei? Administrația Biden a semnalizat unor mari bănci americane, între care și JPMorgan și Citigroup, să continue să facă afaceri cu rușii. Ar fi vorba, potrivit Bloomberg, care citează surse ”anonime”, reluat de Kiev Independent, de ”anumite firme strategice rusești”. Ceea ce, potrivit Bloomberg, ar semnaliza ”un efort al administrației Biden de a realiza un echilibru între a împiedica pe de o parte cucerirea Ucrainei, iar pe de alta de a evita un impact advers al sancțiunilor menite să pedepsească Rusia”.

Trădare, trădare onorabile, dar s-o știm și noi? Tradus în termeni comuni, ceea ce se produce la Washington pare a fi să se contracareze ceea ce face cu sacrificii enorme și ajutor american, Ucraina. Care salvează onoarea lumii libere și îi înfrânge pe ruși, dacă cei din urmă n-ar fi sprijiniți însă, neașteptat, de obiceiul sofisticatei administrații Biden de a-și da sistematic cu stângul în dreptul și de a-și contracara eficient propriile eforturi.

Update 09:00 Președintele Zelenski a elogiat ajutorul militar internațional și a scos în evidență succesul trupelor sale pe fronturile din est și sud, unde forțele invadatoare sunt împise înapoi. În Donețk, a spus Zelenski, sunt uciși zilnic sute de militari ruși. Moscova a respins aceste informații negând pierderile ruse anunțate de partea ucraineană. În ultimele 24 de ore, trupele celei din urmă ar fi respins în Donbass o serie de acțiuni ofensive, și ar bombardat, potrivit Kiev Independent, 17 zone cu concentrări de trupe ruse, precum și cinci cartiere generale precum și un depozit de muniție rusesc. ISW afirmă că numărul mare de ruși uciși pe front a răzbătut dincolo de blogosfera militară iși a provocat un strigăt de furie din partea familiilor soldaților de pe front, cu multe mame și neveste atrezându-se autorităților spre a le cere reîntoarcerea fiilor sau soților lor.

Coreea de Nord a negat, potrivit DLF, informațiile americane potrivit cărora Fenianul livrează Rusiei muniție de artilerie. Informația fusese furnizată de purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Kirby, potrivit căruia nordcoreenii încearcă să escamoteze acest export, trimițînd muniția Moscovei pe căi întortocheate, via Orientul Mijlociu. Regimul stalinist nordcoreean a acuzat SUA că ar defăima Coreea de Nord.

Update 07:30 ”Rusia trebuie silită în mod serios să revină la masa negocierilor”, a declarat președintele Ucrainei, Zelenski, reluat de DLF. Potrivit lui Zelenski, Rusia confruntă lumea cu o influență destabilizatoare, cu război și crize energetică și alimentară, precum și cu distrugerea relațiilor internaționale alcătuind sistemul de norme mondiale. Și agenda climatică are de suferit, dar nu poate fi înghețată, a precizat Zelenski, solicitându-le celor care iau în serios ecologia să pună capăt imediat agresiunii rusești, să refacă integritatea Ucrainei și să oblige Rusia să se întoarcă la masa tratativelor ca să negocieze serios pacea. DLF adaugă că, potrivit consilierului său prezidențial, Podolyak, Ucraina e gata să negocieze cu Rusia, dar nu și cu Putin, ci doar cu succesorul său.

7 noiembrie 2022 a 257-a zi de război

Update 23:30 Ministrul Apărării de la Ankara, Hulusi Akar, a anunțat că țara sa va propune extinderea cu încă un an a acordului pentru exportul cerealelor ucrainene, scrie Kiev Independent, citând presa turcă. Inițiativa a fost semnată la 22 iulie 2022, de către Ucraina și Rusia, în prezența ONU și sub girul Turciei, însă la 29 octombrie, acordul a fost denunțat de Moscova, care a blocat temporar exporturile. Ulterior, după o discuție cu liderul autoritar de la Ankara, Putin și-a revizuit poziția.

Update 23:15 Se întrezăresc noi alianțe bilaterale în Europa: prim-ministra Italiei, Giorgia Meloni, și noul premier al Marii Britanii, Rishi Sunak, au avut o întrevedere pe marginea summitului climatic de la Cairo, relatează publicația online Ukrinform. Cei doi lideri de guvern au avut în centrul discuțiilor, războiul din Ucraina și au discutat despre modalități noi de contracarare a agresiunii rusești. Meloni a insistat că este important pentru comunitatea internațioanlă să le ofere Moscovei și violențelor ruse un răspuns ferm și unit. Ambii premieri au precizat că doresc o colaborare mai strânsă a țărilor lor în cadrul NATO, dar și în G7, pentru consolidarea relațiilor transatlantice.

Update 23:00 Un grup întreg de soldați ruși proaspăt mobilizați s-a predat forțelor ucrainene din Brigada Mecanizată 92, pe frontul din direcția Svatove, regiunea Lugansk, anunță Ukrinform. Cei 21 de militari sunt originari, în majoritate, din Moscova și împrejurimi, informează aceeași sursă. Oamenii au precizat că au fost recrutați în cursul campaniei de mobilizare parțială, lansată de Vladimir Putin la 30 septembrie.

“Comandanții noștri ne-au abandonat. N-am mâncat de 3 zile, am stat uzi în tranșeele pe care tot noi le-am săpat. Nu putem comunica cu familiile noastre. Timp de trei zile ai noștri trăgeau spre noi. Totul e defect. Nu există comandă. Vă spunem ce este, care este realitatea văzută cu ochii noștri, nu ceva ce ni s-ar fi spus. Ne-au mobilizat de doar o lună și am fost trimiși, Dumnezeu știe unde. Pe front! Nouă ne-au spus că mergem în Belgorod”, a declarat unul dinrte soldații ruși care a vorbit în numele celorlalți.

https://twitter.com/wartranslated/status/1589693089459077120

VIDEO-ul zilei

Imagini inedite de pe străzile Teheranului, capitala Iranului, unde femeile umblă cu capul descoperit și în haine moderne, sfidând obligativitatea – pedepsită în caz de nerespectare, cu închisoarea – de a purta hijab și îmbrăcăminte așa-zis, modestă. Regimul fundamentalist continuă să reprime puternic protestele, cerând recent, prin adoptarea în parlament a unei legi noi, pedeapsa capitală pentru participanții la mitinguri. Iranienii însă nu se mai tem și sfidează complet aparatul represiv, aflat la putere din 1979, odată cu revoluția islamică a ayatolahului de atunci, Khomeini.

Update 18:00 Rușii fură copii. Nu mai puțin de 6.000 de copii ucraineni au fost răpiți de invadatorii Moscovei din Ucraina și deportați în Rusia ori în teritoriile ocupate. Rusia are mari probleme demografice, agravate serios de războiul din Ucraina și totodată are mare nevoie de carne de tun. Autoritățile de ocupație răpesc prin urmare copii ucraineni. De la debutul invaziei ruse la 24 februarie curent încoace ar fi fost răpiți din Ucraina exact 6.032 de copii, afirmă oficiul ombudsmanului ucrainean, Recent au fost răpiți de ocupanți 12 copii ucraineni dintr-un internat al regiujnii Herson și duți într-un spital psihiatric de la Simferopol, în Crimeea. Deportările de copii constituie crime de război, și încălcări ale Convenției ONU privind Drepturile Copiilor și ale Convenției de la Geneva.

Update 15:30 Noi imagini din satelit, obținute de BBC, dezvăluie că lângă Mariupol, există un număr de 1500 de morminte noi, care nu erau acolo înainte de luna iulie. 

Televiziunea britanică estimează că aproximativ 25.000 de locuitori ai orașului – port ar fi fost uciși în decursul asediului rusesc din primăvară și ulterior, sub ocupația Moscovei, care continuă și în prezent.

Autoritățile ucrainene estimează că între 5000 și 7000 de oameni au murit numai între dărâmături, după bombardamentele lansate zilnic fără discriminare. Cel mai revoltător caz este distrugerea Teatrului din Mariupol unde se refugiaseră cel puțin 1000 de oameni, între care sute de copii. 

Instituția a fost rasă de pe fața pământului, iar buldozerele ocupanților ruși au șters în această vară, urmele.

Update 15:00 Șeful mercenarilor Wagner bagă bățul prin gard. În ajunul alegerilor americane, Prigojin afirmă, fără să prezinte probe, că Rusia s-ar fi ”amestecat în alegerile prezidențiale americane din 2016”, câștigate de Donald Trump. Prigojin, supranumit bucătarul lui Putin, mai susține că Rusia se amestecă în continuare și se va mai amesteca și pe viitor în alegerile americane.

Adunarea parlamentară franco-germană se reunește azi, într-o sesiune, la Berlin.

Secretarul general al ONU, Guterres, pune paie pe foc. ”Omenirea ori cooperează ori va sucomba”, a proorocit el la conferința de la Cairo privind Schimbările Climatice, unde portughezul a cerut în terrmeni dramatici, dacă nu isterici, o cooperare intensificată în domeniul ecologiei.

Zeci de șefi de stat și de guvern s-au întâlnit în capitala Egiptului. Mâna dreaptă, germană, a Gretei Thunberg în materie de schimbări climatice, Lisa Neubauer, a bătut obrazul guvernului german, cerându-i să se arate ”decent” și să plătească sumele cerute ca despăgubire (pentru pagube pricinuite de schimbările climatice) de țările în curs de dezvoltare. Or, cei mai mari emițători de emisii de bioxid de carbon sunt China comunistă, India și SUA.

Update 14:15 Importante sisteme de arme americane au ajuns în Ucraina. Potrivit ministrului ucrainean al apărării, Reznikov, reluat de Ukrainska Pravda, Kievul a primit sisteme antiaeriene de tip NASAMS și Aspide.

Deasupra regiune Herson a mai fost doborât un avion militar rusesc de tip SU-25. În ultimele 24 de ore, rușii ar fi pierdut, potrivit Statului Major ucrainean, ”alți 530 soldați” (uciși), 6 tancuri și alte 19 blindate.

Potrivit serviciilor secrete ucrainene, invadatorii și-au epuizat în mare parte stocurile de rachete. De pildă cele de tip Iskander, din care, după folosirea a 80% din arsenal, ar mai fi rămas 120.

În schimb, rușii mai au din abundență schingiuitori. Ocupanții regiunii Herson și-0au intensificat măsurile represive împotriva populației ucrainene invadate. Potrivit serviciilor secrete ucrainene, în căutarea rezistenței locale, rușii și-au înmulțit și operațiunile de așa zisă ”filtrare”, deportare și torturare a cetățenilor din zona pe care o controlează în regiunea Herson. Astfel, civilii reținuți la Nova Kahovka au fost expediați în ”lagărul de filtrare din Ciaplînka, unde sunt interogați și torturați” pentru ca să divulge, potrivit Ukrainska Pravda, informații privind rezistența din teritoriile ocupate de ruși.

Update 14:00 Ucraina a naționalizat 4 concerne ale unor oligarhi ruși, între care Igor Kolomoisky.

În ultimele 24 de ore, militarii ucraineni au respins operații ofensive rusești lângă opt așezări din estul Donbasului, relevă Kiev Independent.

Serviciile secrete britanice remarcă absența superiorității aeriene ruse. Ele afirmă că nu e probabil ca lipsa de control asupra cerului ucrainean, datorată proastei instrucții, experiențe și calități a piloților, care i-au înlocuit pe predecesorii lor mai bine antrenați și mai experimentați, să se atenueze în curând.

Update 7:30 Discuții diplomatice între Washington și Moscova. Consilierul de securitate al Casei Albe, Jake Sullivan, ar fi stat de vorbă cu demnitari din subordinea lui Putin, afirmă cotidianul conservator american Wall Street Journal, reluat de Kiev Independent. Ar fi vorba de consilierul de politică externă al dictatorului, Iuri Ușakov, precum și de secretarul Consiliului de Securitate ale Rusiei, Nikolai Patrușev. Nu se știe ce s-a discutat. Casa Albă a făcut valuri într-o relatare a ziarului Washington Post care a reliefat că administrația Biden cere Ucrainei să se arate deschisă negocieriloor ca să nu se supere partenerii obosiți de război ai Americii.

În partea ocupată de ruși din Donețk a bubuit puternic în cursul nopții, relevă Kiev Independent. Nu se știe dacă exploxiile au produs fatalități și câte anume.

Oficialii ruși au lăsat-o mai moale cu retorica nucleară. La Moscova nu se prea mai amenință cu bomba atomică, e de părere ISW, studiind declarațiile din ultima vreme ale politicienilor ruși. În schimb invadadtorii bombardează masiv localitățile diferitelor regioni. Sumî a încasat ieri 200 de proiectile, care au omorât un om. În răstimp continuă și altercațiile din sud. Ieri, ucrainenii afirmă a fi ucis pe frontul din sud 14 militari ruși. Ar fi fost distruse trei blindate, o stație terestră de comandă a dronelor în raioanele Berîslav și Herson.

Update 00:15 Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-ar fi informat, potrivit presei germane, pe președintele Zelenski în legătură cu noi ajutoare al UE. Von der Leyen i-a promis Ucrainei aceste ajutoare, sub formă de credite avantajoase, în volum de 18 miliarde de euro, care ar urma să fie furnizate Kievului sub formă de tranșe lunare, de câte 1,5 miliarde. Planul acestor ajutoare ar urma să fie supus săptămâna viitoare aprobării instituțiilor comunitare.

6 noiembrie 2022 – a 256-a zi de război

Update 23:50 4,5 milioane de locuitori ai Kievului și ai regiunii capitalei au rămas fără curent în urma războiului declanșat de Rusia și a bombardamentelor trupelor invadatoare. Între timp, în Rusia, patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kiril, reluat de agenția rusă Interfax, a decretat că Rusia însăși ar fi ”în pericol”, în conformitate cu doctrina nucleară a Moscovei. ”Pericolele” cu care se confruntă rușii ar amenința, potrivit lui, ”însăși existența” statului rus, a spus el la târnosirea bisericii Gărzii Naționale a Rusiei.

Update 18:35 Pedeapsa cu moartea – asta au votat astăzi 229 de parlamentari iranieni, din totalul de 290 membri ai adunării legislative de la Teheran, ca pedeapsă pentru protestatarii arestați, informează portalul disident Iran International. Prin acest vot, parlamentarii iranieni, în majoritate susținători fervenți ai regimului ayatolahului Khamenei și a Gărzilor Revoluționare, cer sistemului de justiție să aplice pedeapsa capitală asupra celor arestați, pe care i-au catalogat ca fiind ‘moharebeh’ – războinici, în arabă, dar și inamici al lui Allah în legea Sharia. Aparatul represiv a ucis peste 300 de protestatari. Peste 14.000 de iranieni au fost aruncați de poliția politică islamistă după gratii.

Update 18:20 Ursula von der Leyen a discutat cu Maia Sandu la telefon și și-a anunțat vizita la Chișinău săptămâna viitoare, afirmă NewsMaker citând-o pe șefa Comisiei Europene. Se vor discuta nevoile de electricitate și gaze naturale pe care Republica Moldova le are.

Update 18:00 Ministra de Interne a Republicii Moldova, Ana Revenco, acuză: Rusia orchestrează protestele de astăzi și din ultimele săptămâni, de la Chișinău, informează portalul Ukrinform, citând publicația de peste Prut, NewsMaker. “Sunt infractori care încearcă să fugă de justiție și anumite partide. Moscova este, după cum se poate observa, în spatele lor”, a spus Revenco, subliniind că “scopul este destabilizarea republicii, a societății și a guvernului, pentru ca oamenii să devină foarte vulnerabili în fața propagandei și a știrilor false”.

Un alt protest al Partidului Șor a avut loc astăzi la Chișinău, iar participanții au aprins fumigene, ceea ce a determinat forțele de ordine să opereze mai multe rețineri, scrie NewsMaker. Mulți protestatari au fost aduși cu autocarele din provincie: ei cer demisia președintei Maia Sandu, dizolvarea Parlamentului și alegeri anticipate.

Ar fi fost mai puțin de 2.000 de demonstranți potrivit poliției moldovene. Care i-a cifrat pe prot3statari la 1700 de persoane. Ziarul german TAZ reliefa zilele trecute cât îi costă pe organizatorii demonstrațiilor o participare la un protest: ”20 de euro.” Alte surse vorbesc de 150 de la moldovenești, deci 40 de lei românești.

Ilan Șor are doar 35 de ani dar o activitate substanțială pe scena politică a Republicii Moldova, după ce afacerile sale considerate ilegale l-au propulsat la cârma unui partid întemeiat de el, Partidul Șor, și în scaunul de primar al orașului Orhei. Este rusofon, a fost condamnat în 2017, în dosarul dispariției miliardului de dolari din băncile moldovenești, iar de două săptămâni a fost oficial pus pe lista sancțiunilor SUA, pentru ”campanii persistente de influență malignă și corupție sistemică în Moldova”.

Potrivit Europa Liberă, „la doar două zile după ce Trezoreria SUA a anunțat sancțiunile, pe 28 octombrie, The Washington Post a publicat un articol în care arăta că Shor nu era doar pe statul de plată al FSB, ci era și veriga cheie a unui lanț de oligarhi pro-Kremlin din Moldova.„

Update 17:45 Ca să ajute trupele ucrainene să facă față repetatelor ofensive din Donețk ale unităților invadatoare, între care și mercenarii Wagner, președintele Zelenski și-a trimis în prima linia regimentul de gardă, prezidențial.

Trupele ruse se tem, la rândul lor, de o coloană de tancuri ucrainene care se îndreaptă spre Herson, singura capitală regională ucraineană capturată de invadatori. Imagini ale acestor tancuri circulă în rețelele de socializare, părînd a fi o țintă ușoară pentru bombele rusești.

Update 16:05 Rușii și-au intensificat atacurile distructive pe frontul de est, în regiunea Donețk, avertizează governator militar local, Pavlo Kyrylenko, reluat de Sky News. Distrugerile se produc zilnic, dacă chiar de la oră la oră, a precizat Kyrylenko. Condițiile pentru locuitorii rămași în zonă s-au înrăutățit teribil de la decretarea anexării ilegale a regiunii și impunerea legii marțiale rusești, iar în ultimele zile, atacurile inavdatorilor ruși au distrus aproape total, centralele electrice care asigura energie și încălzire pentru orașele Bahmut și Soledar, a mai declarat guvernatorul ucrainean.

Update 15:55 Agenția rusă TASS susține că orașul Herson, ocupat de trupele rusești, nu mai are electricitate după ce, spun ziariștii moscoviți, forțele ucrainene ar fi bombardat centrala hidroelectrivă Kahovka, de pe râul Nipru, informează Sky News. Kievul neagă orice implicare, reamintind că de mai multe săptămâni, Moscova a lansat aceeastă teorie, pregătind o operațiune de tip false flag.

Ria Novosti scrie și ea că șase rachete HIMARS aflate în zestrea armatei ucrainene ar fi lovit, în această dimineață la ora 8 a.m.GMT, barajul pe care se află centrala.

Update 11:30 Posibil blackout la Kiev. Primarul Kievului, Kliciko, le-a cerut concitadinilor săi să se pregătească să facă față unei sistări a aprovizionării cu apă, curent și căldură și să-și facă provizii, ori să părăsească vremelnic capitala Ucrainei. Bombardamentele rusești au provocat daune majore și sistemului energetic al Kievului.

Atacurile și tentativele ofensive ale rușilor continuă. Statul Major al Ucrainei, reluat de Kiev Independent, anunță că, în ultimele 24 de ore, forțele ucrainene au respins 14 atacuri în varii regiuni, între care Zîbîne din Harkiv, Bilogorivka în Lugansk, Andriivka, Bahmuțke, Berestove, Maiorsk, Makiivka, Marinka, Ozarianivka, Opîtne, Pavlivka, Yakovlivka și Yampolivka in Donețk și Șcerbakî în Zaporijjea. Rusia a mai lansat și patru atacuri cu rachete,19 raiduri aeriene, precum și alte 75 cu lansatoare multiple der rachete.

Rușii au răpit 75 de copii din regiunea Herson, afirmă Ukrainska Pravda. E vorba, potrivit comisarului ucrainean pentru drepturile omului, Dmytro Lubinets, despre transferul de copii cu vârste cuprinse între 9 și 17 ani de la internatul din Oleșkiv la un spital psihiatric din Simferopol, în Crimeea. Acest transfer reprezintă o crimă de război, o încălcare flagrantă a Convenției ONU privind Drepturile Copiilor, precum și o violare a Convenției de la Geneva, privind protecția civililor pe timp de război.

Ukrainska Pravda reia datele Statului Major ucrainean, potrivit căruia rușii au pierdut în ultimele 24 de ore aproximativ 500 de militari, uciși. Doar la Basan, în regiunea Zaporijjea, bombardarea de către ucraineni a unui post de comandă rusesc s-ar fi soldat cu ”moartea a aproximativ 50 de militari” ai trupelor de ocupație.

Potrivit aceleași surse, forțele ruse au pierdut, de la invazia de la 24 februarie încoace, aproape 76.000 de militari, 2.765 de tancuri, aproape 1.800 de sisteme de artilerie, alte peste 5600 de blindate, aproximativ 4.300 de alte vehicule, între care și autocisterne precum și 155 speciale, aproape 400 de lansatoare multiple de rachete, 277 de avioane, 260 de elicoptere, aproape 1500 de drone, aproape 400 de rachete de croazieră, 16 nave.

Potrivit ISW, Iranul ayatolahilor se folosește de dependența Rusiei de rachetele și dronele kamikaze iraniene spre a cere și a obține ajutor rusesc la dezvoltarea programului nuclear (probabil militar) al Teheranului.

5 noiembrie – a 255- zi de război

Update 23:00 Președintele Ucrainei i-a replicat Iranului după noile minciuni ale Teheranului privind dronele trimise de ayatolahi Moscovei. ”Dacă Iranul continuă să mintă despre ce e evident, înseamnă că lumea va face și mai multe eforturi pentru a studia colaborarea teroristă dintre regimurile rus și iranian și ce plătește Rusia Iranului pentru o astfel de cooperare”, a reliefat Zelenski, citat de Reuters. ”Au transferat zeci de drone doar în această vară și au personal militar în Ucraina ocupată, care ajută Rusia să le folosească”, a amintit șeful de stat al Ucrainei. Și SUA au demascat minciuna iraniană.

Update 22:00 În Iran au continuat azi, în special în orașele universitare, protestele antiregim islamist.

În Germania, au avut loc numeroase demonstrații de solidaritate cu revoluționarii antiislamiști iranieni și cu iraniencele oprimite de zbirii ayatolahilor. La Köln s-a demonstrat concomitent și în favoarea Ucrainei, cerându-se sporirea ajutoarelor acordate țării atacate și invsadate de ruși. Mii de oameni au ieșit în stradă și în capitala elvețiană Berna. Elveția a interzis de curând Germaniei să livreze Ucrainei muniție fabricată în confederația helvetă pentru tancurile Gepard, chipurile ca să nu-și încalce neutralitatea.

Update 20:45 Deminarea părții ocupate a Luganskului va cere, potrivit guvernatorului regiunii, zece ani de muncă. În ultimele 24 de ore, forțelke ucrainene ar fi atacat concentrările de trupe ruse din Radensk, un sat din regiunea și ar fi bombradta nouă alte poziții cu militari și echipament al Rusiei, afirmă Statul Major ucrainean, reluat de Kiev Independent.

Jurnaliștii ruși de investigație au lansat o acțiune publică cerând fiilor ștabilor regimului rus să plece să lupte în Ucraina. Între ei, fiul fostului președinte Dmitri Medvedev, actual secretar al Consililui de Securitate al Rusiei și ginerii ministrului apărării, Șoigu, care a fugit în Nepal, precum și Serghei Kirienko, secretar adjunct al Consiliului de Securitate, insul negociat ca unul din posibilii pretendenți la tronul țarului Putin, actualul dictator de la Kremlin.

Judecătorul separatist rusofon Olexander Nikulin, care i-a condamnat la moarte pe niște militari britanici luați prizonieri după ce au luptat în rândul forțelor ucrainene, a devenit ținta unui atentat. Împușcăturile l-ar fi rănit grav. Nikulin s-ar afla în condiție critică.

Update 20:30 Militarii francezi trimiși în România fac foame și frig la Cincu. Soldații Hexagonului, dislocați la Cincu să-i apere pe români de ruși, se plâng de condițiile oribile în care sunt obligați să trăiască, în frig și fără hrană suficientă. Oficialii români dau vina pe guvernul de la Paris. Potrivit militarilor francezi, nemulțumiri generează și numărul insuficient de toalete, construcțiile prefabricate trimise murdare din Mali, gunoiul necolectat, șobolanii.

Update 20:00 Scholz reciclează manevra rusă de înfricoșare a Vestului cu bomba atomică. Cancelarul și-a apărat vizita masiv criticată în China comunistă, efectuată după autoinstalarea ca dictator pe viață a tiranului comunist al Chinei, Xi Jinping. Șeful executivului berlinez a afirmat, în context, că opoziția lui Xi la recursul la arme nucleare în Ucraina ar fi justificat ea însăși vizita sa la Beijing, prima a unui lider apusean după Congresul Partidului Comunist Chinez care l-a consfințit pe șeful de partid chinez în funcția de dictator pe viață.

Scholz, reluatd e DLF, a mai declarat la o manifestare berlineză a partidului social-democrat, că Germania își va continua relațiile economice cu China, dar ar urma, potrivit lui, să-și reducă dependentă de ea, Șefa partenerilor lui de guvernare ecologiști, Ricarda Lang, l-a criticat clar pe cancelar, a cerut reducerea dependenței industriale a Germaniei de China, dezvoltarea relațiilor cu Taiwanul și, în genere, inaugurarea unei ere noi în raporturile Germaniei cu Beijingul. Și mai aspre sunt criticile la adresa lui Scholz din rândurile opoziției de centru-dreapta și a unora din partenerii Republicii Federale.

Update 17:10 Nouă și rizibilă minciună iraniană. După mai multe luni în care au negat cu vehemență aprovizionarea cu arme și drone kamikaze a armatei ruse, autoritățile de la Teheran au recunoscut astăzi livrarea lor către Moscova, dar susțin că aceasta s-a petrecut înainte de momentul invaziei de la 24 februarie, relatează Sky News. Anunțul a fost făcut de ministrul iranian de externe, Hossein Amirabdollahian, care a precizat și că a fost vorba de un număr limitat de drone. Mai mult, șeful diplomației iraniene a spus că țara sa nu știa ce va face Rusia – aliatul său cel mai important- cu aparatele de zbor fără pilot furnizate.

Armata ucraineană a spus noaptea trecută că arsenalul de aproximativ 300 drone Shahed 136 al trupelor ruse a fost epuizat. Iranul a livrat însă și alt tip de aeronave fără pilot, Rusiei, iar SUA și aliații occidentali i-au cerut lui Antonio Guterres să ceară investigarea în Consiliul de Securitate ONU a implicării Teheranului în război, în ciuda sancțiunilor în curs.

Ambasadorul Iranului la ONU, Amir Saeid Iravani, a respins acuzațiile ca fiind complet nefondate.

Update 17:00 Conducerea Muzeului de Artă Oleksiy Șovkunenko din Herson a acuzat ocupanții ruși de jefuirea artefactelor, în perioada 31 octombrie – 3 noiembrie, mascată sub pretextul evacuării ordonate de la Moscova, scrie Kiev Independent. Muzeul are o colecție de 10000 de piese de artă. Într-o postare pe pagina de Facebook a instituției, conducerea a precizat că invadatorii ruși, îmbrăcați în haine civile, au “cărat cu ei toate lucrurile pe care au putut pune mâna”, fără să aibă grijă la modul în care le transportă.

Update 16:00 Mai multe explozii ar fi avut loc astăzi, în jurul prânzului, la Herson, potrivit televiziunii ucrainene Suspilne, reluată de Kiev Independent. Vineri seară, Kirill Stremousov, șeful ocupanților ruși din oraș a anunțat că nu mai există nicio restricție de circulație pe timpul nopții pentru localnici, după ce anterior, se impusese o stare de asediu. De asemenea, în ultimele 2 săptămâni rușii și-au intensificat eforturile de a “evacua” populația din Herson, cu precădere ocupanții și familiile acestora, anticipând intrarea forțelor ucrainene și bătălia pentru eliberarea orașului.

De cealaltă parte, Kievul se teme, potrivit declarațiilor de ieri ale ministerului Apărării ucrainean, de o capcană pe care rușii ar putea să le-o pregătească forțelor din Comandamentul Sud, atrăgându-i într-un oraș aparent părăsit.

Update 10:40 14 atacuri terestre ale rușilor au fost respinse de forțele ucrainene în regiunile Lugansk și Donețk, pe frontul de est, anunță Statul Major al Armatei Kievului, precizând că au fost distruse depozite de muniție ale trupelor ruse și două posturi de comandă. Nu sunt schimbări notabile pe fronturile de est sau de sud.

În regiunea Nicolaev, din sudul țării, armata ucraineană a distrus șase stații de alimentare cu combustibil pentru vehiculele rusești.

Update 10:30 De cealaltă parte a spectrului militar rusesc, gruparea de mercenari Wagner și-a deschis primul sediu public, în orașul Sankt Petersburg, informează Kiev Independent. Noul sediu este o clădire cu mai multe etaje.

Cândva o grupare aproape secretă, grupul Wagner condus și fondat de Evgheni Prigojin a devenit un element important în războiul din Ucraina, unde are o prezență vizbilă pe frontul de est. Prigojin este de câteva luni tot mai critic la adresa armatei ruse convenționale și mai ales a lidershipului militar de la Moscova, criticând lipsa de resurse, organizare, precum și corupția. Tot Prigojin alimentează constant canalele de Telegram și bloggerii pro-război, ultranaționaliști ruși, cu o propagandă care îi denunță pe oligarhii ruși că nu ar susține războiul.

Mercenarii Wagner sunt acuzați de asasinate și tortură în mai multe țări, precum Siria, Republica Central-Africană, Sudan și Mozambique.

Update 10:15 Ministerul britanic al Apărării: recruții ruși ajung pe frontul din Ucraina cu o instruire minimă sau chiar fără instrucție. Analiza oficialilor britanici relevă că Moscova întâmpină mari dificultăți în asigurarea instrucției corespunzătoare pentru cei mobilizați recent, având probleme și la nivelul campaniei de încorporări anuale pentru serviciul militar, care ar trebui să suplimenteze armata rusă cu 120.000 de tineri. În prezent, instrucția recruților se face în Belarus, din cauza unor lipsuri în rândul personalului militar și a resurselor de armament.

4 noiembrie – a 254-a zi de război

Update 22:00 Cea mai mare platformă de schimb pentru cryptomonede, Binance, a ajutat Iranul să eludeze sancțiunile americane, tranzacționând peste 8 miliarde de dolari din 2018 până în prezent, anunță un raport al agenției Reuters. Sancțiunile au fost impuse în timpul adminstrației Trump având ca obiectiv, limitarea accesului la sistemul global financiar pentru regimul fundamentalist de la Teheran, după ce acesta și-a continuat programele nucleare care vizează obținerea unor arme atomice.

Departamentul de Justiție din SUA investighează în prezent posibila implicare a gigantului crypto în acțiuni globale de spălare a banilor. Binance domină piața de cryptomonede la nivel mondial, estimată la peste 1 trilion de dolari și 120 milioane de utilizatori.

Update 21:25 Vladimir Putin a anunțat că în urma mobilizării parțiale au fost recrutați 319.000 de soldați ruși, dintre care 49.000 se află deja pe câmpul de luptă în Ucraina, relatează Sky News, citând agenția TASS. Dictatorul rus s-a adresat în această seară unei mulțumi adunate la Moscova cu ocazia Zilei Unității Naționale, justificând războiul din Ucraina drept o inevitabilă confruntare cu regimul neonazist de la Kiev. Ne vom apăra patria-mama, a spus Putin, afirmând, din nou, că puterile occidentale se amestecă în politica internă a Ucrainei.

Update 21:00 SUA a aprobat un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina, în valoare de 400 milioane de dolari, informează Bloomberg, citând un anunț al Departamentului Apărării de la Washington. Banii vor fi folosiți pentru recondiționarea și livrarea a 45 de tancuri T-72 sovietice, de care se va ocupa guvernul de la Praga, dar și pentru înzestrarea forțelor militare ucrainene cu 1100 de drone Phoenix Ghost și mai multe sisteme de apărare antierienă, HAWK.

De la începutul războiului provocat de Moscova, Statele Unite au trimis ajutoare militare în valoare de 18,3 miliarde de dolari.

Update 17:00 Teroriștii de extremă stânga ecologiști din gruparea Last Generation, s-au făcut vinovați de moartea unei bicicliste accidentate în Germania. Salvarea nu a ajuns la timp la femeia rănită, pentru că militanții blocau străzile care asigurau accesul la ea. Tot ei și-au repetat revoltătoarea faptă de la Londra și au aruncat supă de mazăre pe un tablou al pictorului olandez Van Gogh, expus la Roma.

Update 16:45 Adevărata față a separatiștilor rusofoni din Ucraina? Milițienii regimului de la Moscova au spânzurat o femeie care criticase Rusia. Victima demersului terorist și criminal al execuției a fost sora de caritate Tatiana Mudrenko, în vârstă de 56 de ani. Execuția a fost, ca în evul mediu, publică și a avut loc pe o stradă a localității ocupate Skadovsk din regiunea Herson, relevă, Financial Times reluate de Kiev Independent, care o citează pe sora victimei și pe martori. Vina doamnei Mudrenko? Denunțase polițiști care colaborează cu Rusia și strigase că ”Skadovsk este Ucraina”!

Potrivit președintelui Putin, Rusia ar fi încorporat în cadrul mobilizării parțiale 318.000 de rezerviști, din care 49.000 ar lupta deja în Ucraina. Potrivit agenției Tass, care transmite știrea, Putin a aprobat o lege care permite criminalilor să fie recrutați și încorporați. În Harkiv ucrainenii au lansat obuze cu mesaje informându-i pe militarii ruși și pe separatiștii rusofoni cum să facă să se predea trupelor ucrainene.

Update 16:30 Liderul chinez XI a cerut în discuția cu oaspetele său, Scholz, negocieri cu Rusia. Dar dictatorul chinez pare că s-ar opune (și el, ca și cancelarul) amenințărilor nucleare. Cancelarul ar fi cerut condiții egale pentru investiții mutuale (îngreunate unilateral de către regimul de la Beijing, în China, pentru investitorii occidentali), Șeful guvernului de la Berlin, care s-a întreținut și cu premierul Li Keqiang, ar fi cerut Chinei să-și exercite influența asupra Moscovei. DLF, care transmite știrea pretinde că Scholz ar fi abordat de asemenea, la Beijing, necesitatea respectării drepturilor omului și ar fi avertizat ”împotriva unei intervenții militare în contra Taiwanului”.

Scholz e masiv criticat în Germania și în Europa pentru vizita lui, efectuată la scurt timp după congresul partidului comunist chinez, în cursul căruia tiranul de la Beijing s-a lăsat transformat de tovarășii din subordinea sa în dictator pe viață. Și partenerii săi de coaliție liberali, și cei ecologiștii-au cerut cancelarului să intervină foarte clar în favoarea respexctării drepturilor omului în China.

Din cercuri apropiate cancelarului se pretinde că politica oficială chineză, de ”zero covid” ar fi împiedicat, chipurile, întâlniri ale cancelarului cu reprezentanți ai societății civile chineze. Predecesoarea lui Scholz, Merkel, a avut grijă, cel puțin în debutul carierei ei de cancelară, să nu viziteze capitala Chinei fără să se întrețină și cu disidenți chinezi din țară.

În Xinjiang are loc un genocid împotriva uigurilor. Tibetul e de asemenea supus de mult unei epurări etnice.

Update 14:30 Arsenal rusesc în reactoarele nucleare. Rusia se folosește de Centrala Nucleară din Kursk pentru ca să depoziteze în ea arme și rachete, relevă Ukrainska Pravda, citând surse ale serviciilor secrete.

Pe frontul ucrainean, trupele invadatoare încearcă să străpungă liniile de apărare ucrainene lângă Svatove-Kreminna, relevă același ziar. Autostrada Svatove-Kreminna reîncăpuse recent sub control ucrainean, după cum relevase acum o săptămână guvernatorul militar al Luganskului, Serhii Haidai.

Dictatorul rus, Putin, le-a cerut civililor din Herson să se evacueze. ”Toți cei care trăiesc în Herson să fie scoși din zona periculoasă”, afirmă Ria Novosti că ar fi ordonat liderul de la Kremlin. Rusia, scrie DLF, care transmite știrea, a anexat Hersonul. Alipite Rusiei au fost și alte trei regiuni ucrainene pe care nu le controlează integral. Ucraina, Vestul și Comunitatea Internațională n-au recunoscut anexările.

Ca să amelioreze moralul scăzut al soldaților ruși, Putin a decretat să li se dea celor din Ucraina o soldă suplimentară de 3.200 de euro destinați, potrivit decretului prezidențial ”susținerii sociale” a militariulor.

Președintele Ucrainei, Zelenski, a anunțat că țara sa primește prima tranșă de tancuri din partea Greciei. Zelenski le-a cerut ucrainenilor să reziste. Circa 4,5 milioane de cetățeni, îndeosebi ai capitalei, vor fi afectați de periodice opriri ale curentului, a spus el. De azi dimineață, 500.000 de gospodării ucrainene din Kiev sunt lipsite de curent electric, a reliefat primatul capitalei, Kliciko.

În capitala Ucrainei a sosit, între timp, ministrul german al justiției, Marco Buschmann, care a promis să ajute Ucrainei în procesul accesului la UE.

În timp ce 80% din refugiații ucraineni au primit joburi în Olanda, în Ucraina numărul angajaților ucraineni este de 650.000, a reliefat ministerul polonez al muncii.

Update: 12:00 Propaganda Moscovei își continuă retorica jihadistă și ultracontondentă, frizând chemarea la genocid. ”Rusia” s-ar lupta ”în Ucraina“ ” nu doar cu ”nebuni, drogați și naziști”, susținuți de occidentali cărora, de ”degenearați” ce ar fi, ”le-ar curge salivă pe bărbie“, ci și cu ”conducătorul suprem al Iadului, indiferent de numele pe care îl folosește…”, a declarat fostul președinte și actualul vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev. Potrivit căruia, Rusia ar avea capacitatea de a-și expedia (toți) ”vrăjmașii în focurile Gheenei”.

Update 11:15 Cancelarul Germaniei, Scholz, a fost primit cu onoruri militare de un președinte XI, proaspăt instalat dictator pe viață, zâmbind cu gura până la urechi. Vizita în bârlogul lupului dictatorial și comunist, aliat al Rusiei lui Putin, al satrapilor săi din Minsk și Damasc și al Iranului islamist a suscitat vii critici în Germania, inclusiv în interiorul coaliției guvernamentale.

Șefa diplomației germane, Baerbock, i-a amintit expresis verbis liderului social-democrat ”de tratatul de coaliție” încheiat de social-democrați, verzi și liberali”, care prevede reașezarea raporturilor sino-germane pe baza respectării drepturilor omului.

Opoziția l-a acuzat pe cancelar că întreprinde un ”egotrip”, că-și ”satisface ambițiile personale” prin ”demersuri unilaterale”. Ori că ar fi trebuit să asculte de președintele Macron, care-i propusese lui Scholz o vizită comună în China.

Șeful executivului german a ignorat și avertismentele unui grup impresionant de aproape 200 de disidenți chinezi. Care au reliefat că dictatura chineză a început să devină ”una nazistă”. Unii din acești disidenți sunt vânați în Europa de spionii Beijingului cu ajutorul unor circi ilegale și neoficiale de poliție chineză, edificate în metropolelele occidentale și tolerate, culmea, până în prezent, de autoritățile multor țări europene.

Update11:00 Rușii pierd în continuare, mase de militari. Potrivit statului major ucrainean, reluat de Ukrainska Pravda oir de Kiev Independent, au fost uciși, în ultimele 24 de ore, 800 de militari ruși.

Cei mai mulți au căzut pe fronturile de la Avdiivka și Lîman, unde rușii încearcă în dipserare și în van să străpungă apărarea ucraineană și să înregistreze un prim succes militar după o serie lungă de înfrângeri usturătoare. Ucrainenii au respins 6 asalturi ruse în Donețk și au lansat 21 de raiduri aeriene proprii. Doar pe frontul din sud, comandamentul regional ucrainean raportează uciderea, în ultimele 24 de ore, a 32 de soldați ruși, precum și distrugerea a două depozite de muniție ale invadatorilor, a unui tanc și a altor nouă blindate.

În total, forțele ruse ar fi pierdut până acum aproximativ 75.000 de militari. Care ar fi fost uciși, potrivit Statului Major ucrainean, de la 24 februarie curent.

Invadatorii au mari probleme și cu dezertorii din propriile rânduri, care părăsesc în număr mare frontul, fugind. Ca să-i împiedice să abandoneze lupta, Moscova a trimis ”forțe de blocare”, în speță trupe anti-dezertare să păzească propriile unități din linia întâi să nu se retragă fără permisiune, ori să se predea inamicului. Potrivit serviciilor secrete britanice, practica rusă de a-i împușca pe dezertori evidențiază că ”și calitatea, și moralul trupelor invadatoare sunt la pământ”.

Trupele ruse suferă și din cauza unei apreciabile pierderi de material scump. Ieri, ucrainenii le-au distrus 28 de blindate. În regiunea Dniepropetrovsk, ucrainenii ar fi doborât opt drone iraniene de tip Shahed-136. Altă dronă iraniană kamikaze a fopst doborâtă în regiunea Lviv, din vestul țării.

Din cauza golirii depozitelor lor de muniție de precizie, rușii recurg la improvizații. Asupra localităților din Zaporijjea au lansat din nou rachete S 300, destinate de fapt apărării antiaeriene, care suplinesc rezerve lipsă de muniție de precizie.

3 noiembrie – a 253-a zi de război

Update 21:30 Germania va împiedica ”planul președintelui Rusiei, Putin, de a-i ucide pe ucraineni prin foame, sete și frig”, în urma atacurilor (ruse) asupra infrastructurii ucrainene”, a spus șefa diplomației germane, Baerbock, reluată de DLF. Reprezentând țara gazdă a întâlnirii, ea a anunțat sprijinul G7 pentru Ucraina în cursul acestei ierni. La Münster se derulează până mâine întâlnirea miniștrilor de externe ai G7 care se întrețin și pe tema Chinei comuniste. Țară pe care cancelarul Scholz o vizitează, începând de vineri, în ciuda avertismentelor disidenților chinezi, a instaurării dictaturii de tip nazist la Beijing și în pofida avertismentelor experților occidentali, între care și ale unor membri ai partidelor coaliției guvernamentale germane.

Update 20:30 Trupele ruse se retrag din Herson, însă autoritățile ucrainene se tem că ar putea fi atrase într-o capcană, anunță Sky News, citând-o pe Natalia Humeniuk, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Sud al forțelor ucrainene. Foarte multe imagini au circulat astăzi în spațiul virtual, arătând clădirea abandonată a administrației din Herson, pe care nu mai flutura steagul Rusiei.”Ar putea fi și o manifestare a unui anumit tip de provocare, care să lase impresia că zonele au fost părăsite, ca este în regulă să intri în clădiri, în timp ce ei se pregătesc de fapt să se lupte pe străzi”, a explicat Humeniuk.

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a declarat în urmă cu scurt timp, că este convins de capacitatea forțelor ucrainene de a elibera orașul și întreaga regiune Herson.

Update 20:20 ”Știm exact că specialiști britanici au participat în antrenarea, prepararea și executarea violențelor comise asupra flotei ruse de la Marea Neagră și a infrastructurii ruse”, a declarat ambasadorul Moscovei în Marea Britaniei, Andrei Kelin, într-un interviu acordat televiziunii Sky. Presat să ofere dovezi ale declarației sale incendiare, diplomatul a declarat că ele vor fi publice în câteva zile.

Kelin a ținut să declare însă, că țara sa nu va recurge la arme nucleare în niciun caz și că Rusia își va menține acest angajament. Anterior, miercuri seara, ambasadoarea Marii Britanii la Moscova a fost convocată de MAE rus pentru a da explicații legate de acest subiect.

Guvernul britanic a dezmințit acuzațiile Kremlinului, afirmând, notează Sky News, că aceste informații false sunt menite să distragă atenția de la eșecurile militare ale Rusiei pe câmpul de luptă.

Update 16:45: Guvernul de la Berlin le-a cerut cetățenilor germani să părăsească de urgență Iranul. Altfel riscă arestarea arbitrară, interogările și detenția îndelungată, se arată în comunicatul emis pe Internet de ministerul federal de externe, reluat de DLF. Oficialii germani evidențiază violențele la care recurge aparatul represiv iranian spre a combate protestele pașnice ale iranienilor, iscate de uciderea, de către poliția islamistă de moravuri, unei tinere kurde care nu respectase strict ordinele ayatolahilor privind basmaua islamică, iar apoi a altor sute de protestatari.

Rusia și Ucraina ar fi procedat, potrivit Moscovei și separatiștilor rusofoni, la un amplu schimb de prizonieri. Ar fi vorba, potrivit DLF, care citează surse ruse, de peste 200 de militari capturați de cele două părți. Or, Ucraina n-a confirmat încă știrea.

Șefii diplomației din țările G 7 discută la Münster, în Germania, războiul Rusiei în Ucraina. Elveția a interzis Germaniei exportul de muniție (fabricată în Elveția) pentru tancurile germane Gepard livrate Ucrainei.

Update 16:00 Rusia a mințit din nou. Ucraina nu și-a asumat obligații noi în materie de acord privind exportul de cereale, cum a pretins Kremlinul, relevă o declarație a prtătorului de cuvânt al ministrului de externe ucrainean, Oleg Nikolenko.

Dictatorul rus, Putin, declarase anterior că Ucraina ar fi oferit ”garanții”. De altfel, Statul Major ucrainean e de părere că Rusia blufează și în Belarus, mimând o amenințare din nord menită să determine Ucraina să-și retragă forțe din est și sud.

Acest blog a publicat cu săptămâni în urmă o analiză identică.

Și Sviatlana Țihanuskaya, câștigătoarea alegerilor prezidențiale din belarus și șefa mișcării pentru democrație din patria ei a estimat că, ”dacă, sub presiune fiind, dictatorul Alexander Lukașenko emite ordinul atacării Ucrainei, acest demers ar însemna pentru el sinuciderea politică. Armata beilorusă, a estimat ea, n-ar lupta ci ”ar fugi sau s-ar preda imediat”.

Update 15:45 Rusia încearcă să contecteze Centrala Nucleară ucraineană de la Zaporijjea, aflată încă sub control rusesc, la rețeaua energetică a Crimeei și la zonele invadate din Donbas, relevă Energoatom, autoritatea nucleară ucraineană.

Update 15:30 ”Acest război va distruge Rusia”, a spus comandantul operativ al forțelor ucrainene, Valeri Zalujni, reluat de Ukrainska Pravd. Zalujni a amintit că trupele sale au doborât (în mai putin de nouă luni) de două ori mai multe avioane decât au pierdut sovieticii în zece ani de război în Afganistan. 278 de avioane rusești, față de 118, pierdute de Moscova în Afganistan. Potrivit lui Zalujni, ”ambele războaie sunt, pentru Rusia, ”o rușine”.

Steagul Rusiei a dispărut de pe clădirea administrației din Herson, relevă UP. La Moscova, secretarul Consiliului de Securitate, fostul șef al FSB, Patrușev, a lansat acuze xenofobe, anti-anglo-saxone. Potrivit lui, ”anglo-saxonii” ar încerca să se foloseacă ”de Ucraina, spre a fractura grupul etnic rus”. Patrușev, citat de UP, a reluat vechea teorie genocidară a Rusiei, potrivit căreia rușii și ucrainenii ar fi unul și același grup, în speță, textual ”același popor unic și indivizibil, cu cultură și o soartă împărtășite.”

Patrușev n-a explicat de ce unul și același popor e în situația de a ”împărți” o soartă și o cultură, de vreme ce o națiune are, prin natura ei, aceeași limbă, aceeași cultură, același destin și nu are nevoie să le ”împartă”, sau să le ”împărtășească”.

Procentajul refugiaților ucraineni care și-au găsit slujbe în Olanda e de 80%. Prin comparație, în iulie intraseră în România peste 1,5 milioane de refugiați, din care, potrivit Newsweek, aproape 5.400, deci doar un procent de 0,36%, se angajaseră înainte de luna august cu contracte.

Update 11:00 Explozii la Melitopol, în partea ocupată de Rusia a Ucraina. Potrivit autorităților locale, e probabil să fi fost aruncată în aer un fabrică folosită de invadatori ca bază militară și cartier general. Ucraina anunță distrugerea în ultimele 24 de ore, a cinci depozite de muniție rusești pe frontul din sud. Ieri rușii au suferit pierderi mai mari decât în alte zile de război în materie de vieți de militari.

Update 10:45 Cancelarul Germaniei, Scholz, ignoră apelul disidenților chinezi din Germania, între care și scriitorul Li Yiwou, laureat al premiului Păcii, al librarilor germani și a trecut și peste obiecțiile experților occidentali care l-au avertizat să nu se deplaseze în China comunistă. Șeful guvernului german zboară vineri la Beijing.

Scholz e primul oaspete occidental și străin care vizitează China după ce tiranul de la Beijing, Xi Jinping, s-a instaurat ca dictator pe viață la ultimul congres al Partidului Comunist chinez.

Între cei 185 de intelectuali chinezi refugiați în Vest care îi ceruseră lui Scholz să nu legitimeze cu prezența sa la Beijing represivul și totalitarul regim chinez se află Ju Fengsuo, membru al conducerii studenților chinezi a căror mișcare pentru democrație a fost înăbușită în sânge în iunie 1989. Disidenții chinezi au confirmat faptul că, ”încetul cu încetul, China alunecă într-o dictatură de tip nazist”.

Semnatarii scrisorii adresate cancelarului reliefaseră, ieri, potrivit DLF, că regimul chinez condus de Xi Jinping comite nu doar numeroase și sistematice încălcări ale drepturilor omului, ci săvârșește mai multe genocide, în Xinjiang (asupra uigurilor) în Tibet, asupra tibetanilor, în sudul Mongoliei asupra populației locale. În plus, ”politica Beijingului de ”Zero-Covid” e ”absurdă și crudă”.

Călătoria cancelarului a suscitat și aspre critici interne, în Germania. ”E o vizită nepotrivită la timpul nepotrivit” a estimat demnitarul ecologist Bütikofer, expert în politici europene. Guvernul federal nu poate admite ca Germania să devină dependentă de un regim autoritar.

Expertul diplomatic liberal Lechte a evidențiat la DLF că e lipsit de noimă să se adâncească acum relațiile Germaniei cu China. Ideea ameliorării (dictaturilor) prin comerț e caducă, a mai explicat el, amintind de încoronarea pe viață a dictatorului chinez Xi.

Update 10:25 De data asta e diferit, scrie Wall Street Journal într-un articol despre revoluția din Iran. Publicația americană anunță, după o analiză a ziarelor de la Teheran și a declarațiilor recente făcute de înalți oficiali ai dictaturii fundamentaliste islamice, că regimul Khamenei începe să se clatine, întrucât liderul suprem și măsurile luate de el sunt criticate deschis din interior. Fostul președintele Hassan Rouhani, fostul și cel mai longeviv președinte al Parlamentului iranian, Take Ali Larijani, precum și alte câteva nume mari din interiorul regimului, au afirmat public că este necesar dialogul cu oamenii, hijabul nu trebuie neapărat impus, forțele de ordine trebuie să protejeze viețile cetățenilor, nu să le distrugă și alte asemenea poziții.

Ziarul Jumhuriya Islami, al cărui prim director a fost chiar Ali Khamenei, a publicat un articol controversat pentru regim, în care analizează în mai multe puncte modul în care dezastrul economic, seceta, inflația i-au împins pe oameni să iasă în stradă. Punctul 11 se adresează chiar autorităților și se initulează: Nu mințiți despre ce se întâmplă cu adevărat.

Analiștii WSJ consideră că protestele de anul acesta, cauzate de moartea tinerei Mahsa Amini, sunt echivalente cu revoluția din 1979, care a dus la alungarea shahului Iranului și instaurarea regimului totalitar islamist al lui Ali Khomenei. Ele depășesc în amploare și abordare, Mișcarea Verde din 2009, când milioane de iranieni au protestat pentru democrație și au fost brutal reprimați.

Update 10:10 Soldații ruși sunt tot mai frustrați că trebuie să lupte în “cutii de aluminiu”, relevă cel mai nou raport al ministerului britanic de Apărare. Pierderile de tancuri se ridică la peste 2700 de vehicule, potrivit Ukrainska Pravda, iar ritmul distrugerii lor de către forțele ucrainene este tot mai ridicat, spun britanicii, precizând că acest lucru a determinat Moscova să achiziționeze cel puțin 100 de tancuri din Belarus. Vehiculele sunt de proveniență sovietică, nemulțumindu-i pe tanchiștii nevoiți să le utilizeze. Se estimează că trupele ruse pierd în medie, 40 de tancuri pe zi.

Nici la nivelul resursei umane, armata Kremlinului nu stă mai bine: numai miercuri, 2 noiembrie, aceasta a suferit pierderea a 700 de soldați, informează Ukrainska Pravda, citând Statul Major al țării.

Cum ajung tancurile bieloruse la armata rusă din Ucraina:

Update 10:00 Cea mai mare centrală nucleară a Europei, Zaporijjea, este complet deconectată de la rețeaua de energie electrică locală, după ce această a fost avariată grav de bombardamentele rusești, a anunțat compania națională de energie atomică a Ucrainei, Energoatom. Citată de Kiev Independent, instituția a precizat că centrala Zaporijjea, ocupată de ruși de luni bune, se bazează acum pe cele 20 de generatoare cu motorină, care au fost activate total, încă de noaptea trecută. Potrivit Energoatom, aceste generatoare au combustibil pentru maximum 15 zile.

2 noiembrie 2022 – a 252-a zi de război

Update 20:00 Medvedev propune reintroducerea pedepsei capitale în Rusia. Șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a solicitat ”executarea pe loc” a ”sabotorilor” ucraineni (ori aflați în solda Ucrainei) care operează ca ”teroriști” în Rusia, relevă Kiev Independent.

Potrivit aceluiași ziar, Marea Britanie a introdus sancțiuni împotriva unui grup 4 oliharhi ruși, care susțin prin investiții industriale efortul de război al Rusiei lui Putin. UE, SUA, Japonia și Marea Britanie, îi oferă pe de altă parte Ucrainei 25.5 milioane de euro pentru rezolvarea problemelor ei energetice.

Spania oferă Ucrainei un pachet de ajutoare militare, pachet care include o baterie de sisteme antirachetă de tip Aspide șin rachtele aferente, patru sisteme antiaeriene de tip Hawk, sisteme de rachete antitanc, obuze și muniție, precum și alte echipamente militare.

ONU a salutat revalidarea de către Rusia a acordului privind exportul de grâne ucrainene. Ministerul rus al apărării a pretins că revenirea s-ar datora garanțiilor scrise, ucrainene, recepționate de Moscova. La Ankara, președintele Turciei, Erdogan, reluatd e Ukrainska Pravda, a declarat că exporturile se vor relua din după amiaza zilei de 2 noiembrie ”ca înainte”.

Conform New York Times, liderii ruși au discutat eventualitatea unui recurs la arme nucelare și condițiile lui, ceea ce, potrivit administrației Biden, arată cât de frustrată e conducerea de la Moscova cu privire la evoluțiile de pe front. Oficialii SUA au declarat, în reacție, (prin John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe) că nu văd ca rușii să facă pregătiri în vederea utilizării de arme nucleare.

Fenianul neagă și încearcă să-și escamoteze exportul de muniție furnizată Moscovei, dar SUA nu acceptă declarațiile Coreei de Nord și o critică pentru livrări de obuze de artilerie Rusiei lui Putin. Țară din care, potrivit ONU, au fugit de mobilizarea parțială decretată de dictator circa 400.000 de ruși, după cum relatează DLF.

În partea ocupată a regiunii Herson, unde s-au auzit azi explozii, autoritățile de ocupație au restricționat vânzarea de vodcă solicitată de militari ruși. Invadatorii au afirmat că Ucraina ar fi lansat 18 rachete asupra regiunii, iar 6 rachete HIMARS ar fi lovit zona podului Antonivka.

Update 16:33 Rusia se declară angajată ferm pe calea evitării unei ciocniri nucleare. O declarație a ministerului rus de externe reluată de Jerusalem Post afirmă că Moscova ar asuma ”pe deplin prevenirea unui război nuclear și evitarea unei ciocniri nucelare între puterile nucelare ale lumii”. Ne reafirmăm ”pe deplin anagajamentul asumat prin declarația comună a liderilor celor cinci puteri cu arme nucleare cu privire la prevenirea unui război nuclear și evitarea unei curse a înarmărilor, de la 2 ianuarie 2022”, se mai spune în declarația ministerului lui Serghei Lavrov. Câtă încredere se poate avea în acest minister și în angajamentele, declarațiile sau semnăturile lui se știe nu de azi de ieri.

Update 12;30 Ministerul rus al apărării, reluat de agenția turcă Anadolu ar anunța revalidarea acordului privind exportul de cereale ucrainene. Pare că informația e urmarea unei medieri a Turciei în chestiunea acestpor exporturi. Vedeți, în context, analiza acestui blog ”Rusia, Turcia și misterul exporturilor ucrainene de cereale”.

Șeful mercenarilor Wagner, Prigojin, afirmă că forțele sale ar avansa (în Donețk) 100-200 de metri pe zi. Or, doctrina militară rusă cere ca forțele armate să cucerească zilnic 30 de kilometri, relevă ministerul britanic al apărării. Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât trei rachete rusești de croazieră de tip Kh-59, trase de un avion militar de tip SU -30.

Update 09:00 Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, pare să fi fost trimis la înaintare cu un mesaj video, adresat Vestului, în care partenerul lui Putin spune că războiului din Ucraina este o veche dispută între slavi și doar o ceartă de familie. El cere Occidentului să stea deoparte și să lase aceste triburi care se luptă de mult timp. ”De ce amenințați Rusia cu o anatemă? Ce v-a speriat: entuziasmul bătăliei? Lăsați-o baltă. E o dispută între slavi. O dispută internă care s-a tranșat demult. S-au clătinat de mai multe ori în fața furtunii și apoi au fost cu noi. Izvoarele slave se vor revărsa tot în marea rusă! Voi nu înțelegeți.”

Update 08:50 În timpul nopții, apărarea antiaeriană a Ucrainei a reușit să doboare 12 din cele 13 drone trimise de Moscova, scrie Ukrainska Pravda, precizând că numai la Dnipropetrovsk au fost neutralizate 6 drone kamikaze Shahed 136.

Update 08:35 Aviația ucraineană a lansat în ultimele 24 de ore, 33 de lovituri asupra trupelor ruse, reușind să țintească pozițiile acestora și, mai ales, depozite de muniție și armament, în 26 de zone, a anunțat Statul Major al armatei de la Kiev. Citat de Ukrinform, comandamentul suprem al Ucrainei a precizat că forțele sale a bombardat și șapte poziții de apărare antiaeriană a rușilor. ”Inamicul se concentrează pe păastrarea teritoriilor ocupate și pe forțarea liniilor ucrainene de apărare în estul țării, direcția Bakhmut, Avdiivka, și Novopavlivka”, precizează comunicatul oficial.

De cealaltă parte, invadatorii ruși au lansat șapte rachete, 47 de atacuri aeriene, inclusiv cu drone, și 90 de atacuri cu lansatoare multiple de rachetă, în ultimele 24 de ore, provocând distrugeri în 25 de localități din Kramatorsk, Nicolaev, Poltava, Zaporijjea și Donețk. 

1 noiembrie 2022 – a 251-a zi de război

Update 22:00 Bibi Netanyahu câștigă această ultimă rundă de alegeri, potrivit unor exitpolluri. Ynetnews îi dă blocul învingător cu 61 de mandate. Stânga a pierdut semnificativ. Mai mulți israelieni decât oricând în ultimii ani s-au prezentat azi la urne spre a alege un nou Knesset.

Participarea la vot depășea la ora opt 66%, ceea ce a făcut-o nu doar net mai intensă decât în ultimele cinci scrutine, terminate toate nu tocmai concludent, ci din ultimele decenii. Netanyahu pare a fi obținut un al treilea mandat de premier, blocul său de dreapta obținând, se pare, potrivit Jerusalem Post 62 de mandate. Partidul Likud, de dreapta, al lui Netanyahu pare să devansat formațiunea de centru a lui Yesh Atid al actualului premier Lapid cu aproximativ 8 mandate. Majoritatea guvernamentală trebuie să controleze în Israel cel puțin 61 din cele 120 de mandate parlamentare.

Predicţia locurilor în Knesset:

Likud – 30

Yesh Atid – 22

Partidul Sionist Religios – 15

Partidul Unităţii Naţionale – 13

Shas – 10

Iudaismul Tora Unită – 7

Partidul Muncii – 5

Meretz – 5

Ra’am – 5

Yisrael Beytenu – 5

Hadash Tal – 4

Israelul va întări forțele armate ucrainene. Potrivit ziarului Jerusalem Post, care reia jurnaliști de investigație, statuil evreu ar urma să livreze ucrainei sisteme de comunicații militare. E vorba , potrivit UVDA, de la canalul N 12, de sisteme cerute de israelieni cu luni de zile în urmă, chiar înainte ca oficialii din kiev să solicite sisteme de apărare antirachetă israeliene. Uvda a stat de vorbă cu președintele ucrainei, Zelesnki. Potrivit lui, reticența israeliană în materie de furnizare de arme Ucrainei n-ar avea legătură atât cu securitatea națională a statului evreu, cât ”cu atitudinea față de Vladimir Putin”.

Update 21:15 ”Rusia va fi înfrântă și își va pierde imperiul, după ce va fi devenit inamicul tuturor.” În reacție la amenințările cu bomba atomică proferate de Dmitri Medvedev, șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, omologul său ucrainean, Oleksii Danilov, l-a invitat ca, ”înainte și după ce-și consumă rația zilnică de alcool să-și repete că:

 1. Rusia va fi definitiv și inevitabil înfrântă.
 2. Kremlinul însuși și-a lansat procesul de dezintegrare a imperiului…
 3. Toate teritoriile ocupate de Moscova inclusiv în Georgia, Moldov, Japonia și alte țări vor fi eliberate…Inclusiv Belarus”

Update 20:30 Kievul cere lumii să recunoască Iranul ca fiind complicele agresorului rus. Iranul trebuie trecut pe lista complicilor la agresiune ai Rusiei, de vreme ce exportă rachete despre care știe că trupele Moscovei le folosesc spre a ataca infrastructura civilă a Ucrainei, a reliefat consilierul prezidențial Podoliak, reluat de Kiev Independent. În plus, iranienii îi instruiesc pe ruși să folosească drone cu care să bombardeze sectorul energetic al Ucrainei, provocând noi valuri de refugiați în Europa.

Potrivit Kiev Independent, care transmite această știre, Rusia și-a mutat administrația din Herson mai la sud, la Skadovsk. Atacul masiv cu rachete de la 31 octombrie a costat Rusia 760 de milioane de dolari, estimează Forbes, punând cap la cap prețurile pentru rachetele balistice antiaeriene și de croazieră, precum și pentru dronele lansate ieri de Moscova în contra infrastructurii civile, ucrainene.

Zelenski a reliefat că Rusia a distrus 40% din infrastructura energetică a Ucrainei și propune un ”Ramstein” în acest sector, Ramstein fiind baza americană din Germania la care se derulează conferințe internaționale de ajutorare a Kievului, Iar Franța lui Macron i-a promis președintelui Zelenski întărirea capacității antiaeriene a Ucrainei.

Update 12:30 Plagiatori în poziții cheie din guvernul României. Teza de doctorat a ministrului de Interne al României, Lucian Bode, include “erori de citare” și “unele fragmente plagiate”, a constatat Comisia de etică a Universităţii ”Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj. N-ar fi clar, potrivit Comisiei, dacă ”plagiatul a fost intenţionat sau…a derivat din necunoaşterea sau neaplicarea tehnicilor de citare. Altfel spus: nu e cert că Bode a furat cu bună știință. E posibil să fi furat involuntar, din ignoranță.

Trei nave cu cereale au lăsat azi în urmă, potrivit agenției Reuters, porturile ucrainene aflate sub controlul Ucrainei, pornind în larg pe apele Mării Negre, în ciuda denunțării, de către Rusia, a acordului prin exportul de grâne ucrainene.

Președintele Putin a declarat că ”suspendă” dar ”nu pune capăt” participarea Rusiei la acordul care permite transportul în siguranță al cerealelor ucrainene. Nu e clar ce înseamnă sintagmele cu pricina. Dar e clar că Turcia a obținut ca exporturile de cereale ucrainene, (fără de care lumea ar flămânzi) să continue.

Update 12:15 În ultimele 24 de ore forțele ruse ar fi pierdut, potrivit Statului Major ucrainean, reluat de Ukrainska Pravda, aproximativ 600 de militari, care au fost uciși, un avion și patru elicoptere. În acest răstimp, rușii au lansat 60 de atacuri cu rachete și 15 raiduri aeriene, precum și 45 de alte atacuri prin intermediul lansatoarelor multiple de rachet. Au fost bombardate peste 50d e localități ucrainene. În șapte regiuni ale Ucrainei, aprovizionarea cu energie electrică e restricționată.

Update 12:00 Potrivit serviciilor secrete britanice, Rusia încearcă prin parcarea de avioane Mig 31 în Belarus, cu rachete balistice de tip Killjoy, să transmită Vestului și Kievului mesajul implicării tot mai puternice a Minskului în război și a complicității regimului Lukașenko cu Rusia lui Putin în lupta împotriva Ucrainei.

Ucraina respinge învinuirile speculative ale Rusiei. După ce rușii au anunțat extinderea evacuărilor din regiunea Herson asupra unei zone de alți 15 kilometri, care includ șapte așezări din cauza unui prezumtiv ”pericol de atac ucrainean” asupra barajului de la Kahovka, generator de inundații, oficialitățile de la Kiev au respins insinuările ruse. Potrivit Ucrainei, afirmaţiile reiterate ale Rusiei potrivit cărora Kievul ar pregăti un atac asupra barajului, care asigură aprovizionarea cu apă a peninsulei Crimeea şi a centralei nucleare din Zaporojie, ambele aflate sub ocupație rusă, ”e un semn că armata rusă însăşi are în vedere efectuarea unui astfel de atac, ca apoi să dea vina pe armata ucraineană şi pe susţinătorii ei din Vest. 

Bombardamentul de aseară asupra Niloaevului s-a soldat cu moartea unei femei vârstnice, relevă Kiev Independent. În capitală s-a refăcut complet aprovizionarea cu apă și curent a locuitorilor, relevă același ziar.

Update 10:30 Germania promite noi ajutoare Ucrainei. Cancelarul Scholz i-a făgăduit la telefon președintelui Zelenski între altele că Republica Federală nu-și va slăbi ajutorul politic, financiar, umanitar și militar acordat Ucrainei întru ”apărara suveranității și integrității ei teritoriale”, scrie DLF. Cancelarul a condamnat bombardarea de către ruși a infrastructurii civile, ucrainene. La rândul său, președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier a mulțumit și Japoniei și Coreei de Sud pentru solidaritatea cu partenerii lor occidentali în chestiunea confruntării agresiunii Rusiei în Ucraina și a sancționării regimului de la Moscova.

Între timp au sosit în Ucraina și inspectorii AIEA, însăecinați să verifice acuzele Moscovei privind o presupusă ”bombă murdară”, radiologică, la care ar năzui ucrainenii să recurgă.

Update 09:10 ISW anunță că trupele ruse își continuă retragerea de pe malul vest al râului Nipru, în zona Herson, iar forțele ucrainene de apărare sunt în plină operațiune de eliberare a teritoriului. De asemenea, notează Institutul de la Washington, Moscova și-a schimbat din nou retorica cu privire la barajul și hidrocentrala de la Kahovka, pentru a încerca să își acopere prin vorbe masiva retragere de pe frontul de sud. Mai exact, autoritățile ruse anunță că evacuează 15 km din perimetrul barajului pentru a ”evita” punerea în pericol a oamenilor și a trupelor în cazul unor inundații masive. Dezinformarea rusă menține tensiunea cu privire la Kahovka, pentru a masca situația militară din zonă.

Prigojin a lansat atacuri și mai dure asupra oligarhilor și elitelor ruse, după cum le-a numit, acuzându-le de dezastrul militar din Ucraina, notează ISW, citând canalele rusești pro-război și ultra naționaliste din Rusia. Fondatorul grupului Wagner caută chiar să îl pună sub acuzație pentru corupție pe primarul din St. Petersburg. El îi denunță pe miliardarii ruși că trăiesc în confort și liniște în timp ce alții mor în tranșee.

Update 09:05 Poltava a fost scena principală a atacurilor rusești noaptea trecută, înregistrându-se mai multe victime după ce patru drone au lovit ținte civile, informează Kiev Independent. Autoritățile ucrainene spun că apărarea anti-aeriană interceptase deja 3 drone, fără a le putea opri și pe celălalte. La nord-est, în regiunea Sumîi, trupele ruse au folosit nu mai puțin de 46 de proiectile pentru a lovi două localități. Nu s-au înregistrat victime.

Update 08:55 Spionii britanici au jucat un rol-cheie în apărarea Ucrainei de atacurile cibernetice la care a fost supusă, anunță Sky News în exclusivitate, citând un oficial al ministerului britanic de externe, Leo Docherty. Acesta din urmă a declarat că daunele pe care Rusia le-ar fi putut produce Kievului prin intermediul spațiului virtual ar fi fost semnificative, dacă Ucraina nu ar fi beneficiat de asistența Londrei și a serviciilor ei.

Docherty a precizat că nu a fost necesar ca ministerul din care face parte să dezvăluie această latură a războiului și asistență cibernetică oferită părții ucrainene, din motive de securitate. Acțiunea inițiată de intelligence-ul britanic se numește Ukraine Cyber Programme și are un buget de 6,35 milioane de lire sterline. Susținerea tehnică este asigurată de National Cyber Security Centre (NCSC), parte a serviciului britanic GCHQ.

Update 08:30 ”Luptăm cu o țară de 28 de ori mai mare decât a noastră, a cărei populații e de 4 ori mai mare și care are capabilități militare mult mai impresionante decât ale noastre. Suntem în acest război nu doar de 8 luni, ci de 8 ani și 8 luni”, a declarat comandantul șef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, noaptea trecută.

”Ce state ar mai rezista la așa presiune? Numai astăzi (n.r. luni, 31 octombrie) dușmanul a folosit 55 de rachete Kh-101 de croazieră și o rachetă ghidată Kh-59, 22 de rachete anti-aeriene din sistemul S300, 4 drone Shahed 136 și o dronă Lancet-3, pentru a lovi ținte civile în Ucraina”, a mai spus comandantul. ”Obținem foarte greu victoria, dar cu siguranță o vom avea!”, a concluzionat Zalujnîi.

31 octombrie 2022 a 250-a zi de război

Update 22:15 In multe apartamente din Kiev continuă să lipsească apa ori curentul. Potrivit primarului capitalei, Vitali Klicico, 250.000 de locuințe mai așteptau în cursul serii să li se restabilească aprovizionarea cu electricitate. 40% din consumatori n-avea apă la robinet. În cursul dimineții fuseseră 80% dintre locuitorii Kievului.

Update 22:00 Șeful senatorilor USR Radu Mihail a cerut, azi, ca Forul Legislativ românesc să declare Rusia lui Putin „regim terorist”.

Alt atac dur declanșase anterior șeful de partid al lui Radu Mihail. Potrivit liderului opoziției și al USR, Cătălin Drulă, președintele Klaus Iohannis este ””Iuda de la Grivco, marele patron al corupției”.

Pe Facebook, Drulă a adăugat, sâmbătă: ”Klaus Iohannis a vândut România unei mafii, care a destabilizat Justiția și vrea să o controleze politic. Prețul: 1,2 miliarde de euro în prejudicii din cele 557 de dosare de mare corupție, care urmează să fie clasate. Opt ani de regim Iohannis au distrus economia, bunăstarea și, acum, ultima speranță de dreptate a românilor. A fost metodic, a pozat în campion al cinstei, dar acum vedem clar ce a urmărit: un parteneriat toxic cu PSD, pentru a alimenta camarila de firme și pile cu impunitate. Între timp, oamenii cinstiți din România trăiesc mai prost și se uită cum clasa de privilegiați a Marelui Trădător de la Cotroceni se îmbuibă cu nemiluita. Și oricât își dorește acest dictator închipuit, Opoziția e aici și nu pleacă nicăieri. Ne vom lupta cu sistemul lui mereu și peste tot. Iar în 2024, regimul Iohannis va fi istorie. Ne revine responsabilitatea de a repara dezastrul după ei”.

Update 21:15 Compania maghiară low-cost Wizz Air a anunțat căîși închide baza de la Chișinău pe o ”perioadă nedeterminată”. Motivul pentru care societatea aeriană maghiară se retrage s-ar lega, potrivit Wizz Air și canalului telegram Runway09 de ”incertitudinile din spațiul aerian moldovean create de invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina.

Update 19:30 La Kiev a avut loc prima sesiune comună a guvernelor ceh și ucrainean. Premkierul Fiala s-a deplasat împreună cu mai mulți miniștri în capitala Ucrainei, aflată sub atacul raidurilor rusești de bombardamente cu rachete. 80% din locuitorii capitalei ucrainene sunt lipsiți de apă potabilă și curent electric, a spus primarul capitalei, Vitali Kliciko.

Din Ucraina au plecat azi, fără accept oficial rusesc, 12 nave încărcate cu cereale ucrainene, majoritatea îndreptându-se spre Istanbul. La Moscova s-a afirmat că Rusia nu le poate garanta securitatea. Pare că le-o poate garanta Turcia. (Vezi comentariul acestui blog: ”Rusia, Turcia și misterul exportului ucrainean de cereale”.

Elon Musk n-a fost în România. Mare parte a presei și a rețelelor sociale a căzut victimă dezinformării privind presupusa prezența la Bran a antreprenorului american.

Update 19:00 Forțele invadatoare au atacat două șlepuri civile, ucrainene, ocupate în port cu un transport de grâne, rușii ucigând două persoane în zona de sud a Ucrainei, relevă comandamentul militar ucrainean din sud, reluat de Ukrainska Pravda.

Moldova reacționează diplomatic la bombardamentul rusesc cu rachete de azi, care a produs prejudicii basarabenilor. Un diplomat rus va fi expulzat;”…Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene informează că a decis declararea drept persoană non grata pe teritoriul țării noastre a unui reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, acesta fiind obligat să părăsească teritoriul Republicii Moldova. Acest fapt a fost comunicat părții ruse în după-amiaza zilei de 31 octombrie, cu prilejul convocării la sediul MAEIE a Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov”, se mai afirmă în comunicatul Ministerului de Externe de la Chișinău.

Update 17:00 ”Liderii PSD l-au desemnat, cu unanimitate, pe Angel Tîlvăr drept candidat al partidului pentru funcția de ministru al Apărării, potrivit surselor G4Media. Decizia a fost luată luni în Consiliul Politic Național (CPN) al partidului”. Tilvăr e parlamentar pesedist din 2004. Tatăl lui Tilvăr a fost securist comunist. Noul ministru ar fi fost ofițer în serviciul de contrainformații ceaușist. Potrivit G4Media, ”Tîlvăr a fost promovat în PSD Vrancea de fostul baron local Marian Oprișan. În 2020 însă, Tîlvăr l-a susținut pe Marcel Ciolacu la șefia partidului, motiv pentru care a intrat în conflict politic cu Oprișan”, potrivit acelorași surse.

Update 16:00 Elicoptere rusești distruse. Serviciile secrete ucrainene au confirmat că, pe aerodromul din regiunea Pskov, din nordvestul Rusiei, au avut loc în cursul nopții trecute explozii soldate cu distrugerea a două elicoptere rusești de atac de tip Ka-52 Alligator, precum și avarierea serioasă a altor două.

Update 15;45 „În regiunea Cernăuți, infrastructura critică a fost deteriorată ca urmare a unui atac cu rachete (rusești)”, a anunțat Ruslan Zaparanyuk, guvernatorul regiunii, reluate de Newsweek. Resturi dintr-una din rachetele rusești lansate azi în contra Ucrainei au căzut în Republica Moldova în satul Naslavcea, provocând pagube mai mult clădiri – a reliefat ministerul moldovean de interne. Forțele ruse țintiseră în hidrocentrala nistreană din regiunea Cernăuți, care se află în vecinătatea Basarabiei.

Autoritățile locale au raportat un atac cu rachete asupra centralei hidroelectrice Kremenciuk. Potrivit Kiev Independent, care/l citează pe premierul ucrainean Șmihal și conform autorităților regionale și locale, ucrainene, bombardamentele rusești de azi dimineața au provocat 13 răniri și au afectat 18 situri de infrastructură civilă critică. Atacurile au lăsat și cea mai mare parte din Kiev fără aprovizionare cu apă potabilă.

Ucraina anunță că ar fi doborât 44 din cele 50 de rachete rusești lansat azi asupra teritoriului ucrainean. Numărul militarilor ruși uciși până acum în confruntarea militară directă, ruso-ucraineană se apropie de 72.000 de oameni. Potrivit Ucrainei, ruișii au mai pierdut până azi apăroape 2.700 de tancuri tanks,5.485 de blindate de luptă, alte 4.128 de vehicule și autocisterne, 1.728 de sisteme de artilerie, 383 de lansatoare multiple de rachete, 197 de sisteme antiaeriene 275 de avioane, 253 de elicoptere, 1.413 drone și 16 nave.

Update 11:30 Autoritățile ucrainene anunță introducerea unor întreruperi de curent majore în întreaga țară, ca urmare a avariilor produse la rețelele electrice naționale și locale, în urma bombardamentelor din această dimineață, notează Kiev Independent.

Update 11:15 Franța se implică în scandalul exporturilor de grâne ucrainene, anunță Sky News. Ministrul agriculturii, Marc Fesneau, a declarat că țara sa investighează posibilitatea livrării de cereale ucrainene pe rute terestre prin România și Polonia. Vom lucra la un sistem care să nu ne mai lase la mâna și bunăvoința lui Vladimir Putin, a spus Fesneau.

Update 11:00 În ciuda deciziei ruse de a se retrage din acordul cu cereale, mai multe cargoboturi ucrainene, încărcate cu aproximativ 354.000 tone de grâne, au părăsit porturile ucrainene, astăzi, informează DLF, citând site-ul Marine Traffic. Potrivit Centrului de Coordonare din Istanbul, care supraveghează acordul, urmează să părăsească porturile ucrainene un total de 12 cargouri. Nu se știe cum va reacționa Moscova la această continuare a exporturilor ucrainene, convenită de Ucraina cu Turcia și Națiunile Unite.

Update 10:45 Ucraina a fost lovită de bombardamente masive în această dimineață, care au vizat inclusiv capitala Kiev, anunță BBC, citând autoritățile locale ucrainene. Două explozii s-au produs la Kiev, provocând avarii rețelei de energie electrică care afectează 350.000 de oameni. Cel puțin un cartier nu are în acest moment curent electrică, potrivit locuitorilor. Și la Harkiv a fost lovită infrastructură critică, notează aceeași sursă.

Rachetele rusești au lovit alte trei regiuni: Vinița, Dnipropetrovsk și Zaporijjea. Au fost raportate atacuri și asupra celui mai vestic oraș ucrainean, Lviv.

Update 01:00 Cu peste 99% din voturi numărate alegerile prezidențiale braziliene au fost câștigate de candidatul socialist Lula de Silva cu 50,9% din voturi. S-au înregistrat însă aproape 6 milioane de voturi albe sau invalide.

Update 00:00 Lula da Silva se desprinde în câștigător. Conduce cu 50.5% din voturi după numărarea a peste 90% din voturi.

Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât un avion militar rusesc de tip SU-25 în sudul țării. Rușii bombardează fără încetare Nikopol din Enerhodarul ocupat, în care se află Centrala Nucleară, știind că ucrainenii nu vor riposta ca să nu pună în pericol reactoarele. Conxomitent, foprțele de ocupație plantează masiv mine în jurul Severodoneșkului, în regiunea Lugansk, oraș în care și-au întărit și prezența militară.

Președintele zelenski a calificat conducerea rusă drept ”bolnavă” după ce Moscova a emis suspiciunea potrivit căreia atacul asupra Flotei Mării Negre ar fi avut loc pornind de la o navă comercială ucraineană.

30 octombrie 2022 a 249-a zi de război

Update 23;50 Conduce da Silva cu câteva mii de voturi. După numărarea a 75% din voturi, conduce candidatul socialist cu 50,2%.

Update 23;45 Bolsonaro – da Silva 51,1% – 49,9 % după numărarea a peste 60% din sufragii.

Update 23;30 Bolsonaro – da Silva 50,3 la 49,7 după numărarea a 50% din voturi.

Update 22:45 50,4 la 49,6 după aproape 50% din voturi. Cursa e extrem de strânsă. Bolsonaro mai conduce dar ecartul s-a redus.

Bolsonaro e, potrivit Bloomberg, în față, cu 51,6 %, față de 48,4% pentru Lula da Silva după numărarea a peste 18% din voturile exprimate, în speță după ce s-au numărat 21,801,229 sufragii valide. Lula câștigă clar în nordestul țării, în care se află metropolele, Bolsonaro în rest.

Update 21:30 În Brazilia au loc azi alegeri decisive pentru democrație. Se confruntă în scrutinul de balotaj candidatul dreptei, actualul președinte Bolsonaro, din Partidului Liberal, cu fostul președinte socialist Luiz Ignacio Lula da Silva, absolvit de un judecător după condamnarea sa, cu executare, pentru corupție, pe care-l susține în special populația săracă din nordestul țării și intelectualitatea de stânga și extremă stângă.

Update 21:15 Rușii se pregătesc să-și retragă artilerie de pe malul drept al Niprului, relevă Statul Major ucrainean, reluat de presa ucraineană. În Harkiv a mai fopst doborât un elicopter ucrainean. Pe de altă parte, Moscova condiționează prelungirea acordului prvind exportul de cereale ucrainene de o investigare a atacului asupra flotei Mării Negre de la Sevastopol. Turcia s-a declarat optimistă în privința capacității ei de a media prelungirea acordului cu privire la exportul grânelor ucrainene.

Update 21:00 În Iran au continuat protestele de stradă împotriva regimului islamist al teocrației, Potrivit DLF, au avut loc demonstrații de protest și atacuri ale regimului ayatolahilor asupra manifestanților pașnici în varii orașe și la varii universități, în special în Kurdistan și în capitala provinciei, Sanandagi.

Potrivit apărătorilor drepturilor omului, aparatul represiv al islamisștilor a recurs în special la atacuri cu gaze lacrimogene, dar s-a și tras asupra protestatarilor. Cel puțin 250 de manifestanți anti-0regim au fost masacrați de serviciile secrete și de poliția islamistă iraniană. Șeful Gărzilor Revoluționare care terorizează populația iraniană încercase ieri să-i timoreze pe protestatari cerându-le oamenilor să nu mai iasă în stradă. La Berlin, poliția antiteroristă a preluat investigațiile atacului unor inși înarmați asupra unui pichet al exilaților itranieni, e căror veghe într-o rulotă atrăgea germanilor din capitală atenția asupra revoluției care are loc în Iran. Doi bărbați din grupul celor trei iranieni răniți pichetând la Berlin au fost spitalizați.

Turcia încearcă să medieze astfel încât Rusia să-și dea din nopu acordul pentru exportul de cereale ucrainene.

Update 19:15 Rusia blochează 218 vase comerciale care fac parte din programul exportului de grâne garantat anterior și de Moscova, a anunțat într-o postare pe Facebook, ministerul Infructurii din Ucraina, reluat de Ukrinform. Navele sunt nevoite să rămână în aceeași poziție, neavând asigurarea că pot naviga fără incidente prin Marea Neagră, din port Odesa spre Strâmtoarea Bosfor, informează aceeași sursă.

Vasul comercial IKARIA ANGEL încărcat cu 40.000 tone de cereale pentru Etiopia nu a putut pleca astăzi din portul Odesa, scrie Ukrinform. “Aceste grâne sunt pentru etipionii care se află în pragul foametei. Dar din cauză că Rusia blochează coridorul verde, exportul este practic imposibil“, a declarat ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov.

Care sunt țările cele mai dependente de exporturile cerealelor din Ucraina: China, Egiptul, India, Olanda și Spania., conform datelor analizate de una dintre agențiile Națiunilor Unite. Turcia are o dependență și mai mare de grânele rusești.

Update 16:30 Retragerea Rusiei din acordul privind exportul de cereale e o nouă dovadă că Rusia nu are intenția de a respecta vreun acord internațional” a reliefat ministrul de externe al Poloniei. Varșovia s-a arătat gata să ajute Ucraina să-și exporte mărfurile.

La rândul ei, Moscova s-a declarat gata, prin Serghei Lavrov, ”să negocieze cu Vestul”, dacă ”Vestul ține cont pe deplin de interesele Rusiei și oferă abordări serioase care să dezamorseze tensiunile”, relevă, în federația rusă, Ria Novosti, reluat Kiev Independent. Ucraina a răspuns acestei oferte: ”singura propunere realistă pentru negocieri posibile cu Rusia este oprirea imediată a războiului și retrgarea trupelor ruse dincolo de granițele din 1991.”

Italia trimite Ucrainei între 20 și 30 de obuziere autopropulsate, americane, de tip M109, anunță ziarul italian la Reppublica, reluat de Kiev Independent. Italia are o nouă conducere, de dreapta, dar livrarea obuzierelor fusese aprobată de guvernul precedent, Draghi.

La rândul ei, Rusia importă pe căi întortocheate ustensile casnice pe care le folosește, potrivit canalului tv Bloomberg, la fabricarea de arme. Televiziunea americană semnalează creșterea masivă a importurilor de astfel de obiecte în țările vecine Rusiei,

Update 11:00 Ieri, raidurile Rusiei s-au soldat cu omorârea a cinci civili ucraineni în regiunea Donețk, notează Kiev Independent.

În răstimp, au crescut notabil pierderile Rusiei în materie de militari. Potrivit Statului Major ucrainean, ar fi fost uciși de la 24 februarie încoace 71.200 de militari ruși. Aceeași sursă cifrează și pierderile de material și armament la 2.672 tancuri, 5.453 de blindate de luptă, alte 4,120 de vehicule și autocisterne, 1.724 de sisteme de artilerie, 383 de lansatoare multiple de rachete, 197 de sisteme antiaeriene, 274 de avioane, 252 de elicopter, 1.412 drone și 16 nave.

Ieri, o dronă maritimă a avariat trei nave de război rusești la Sevastopol, între care vasul amiral al flotei ruse, ”Amiral Makarov”.

Între timp, Rusia și-a instalat în Herson, în locul deținuților unei colonii penitenciare, militari proprii, inclusiv din Garda Națională a capitalei cecene. ISW afirmă că Rusia dislocă populația locală din Herson spre a instala militari ruși în locul ei. Thinktankul american relevă că Rusia le-a dat note de expulzare cerând plecarea spre Crimeea în termen de maximum două zile a localnicilor din Herson, Alte relocări silite și substituiri de civili cu militari ruși îmbrăcați în civil ar fi avut loc la Nova Kahovka și în orașul Berîslav. Totuși, trupele ruse înregistrează în zonă pierderi notabile. Chiar grele. Comandamentul sud al Ucrainei a anunțat că ieri ar fi fost uciși în zona sa de operațiuni 57 de militari ruși și ar fi fost distrus un sistem antiaerian Tunguska, un sistem de rachete Panțir, mai mai multe mortare ași obuziere autopropulsate, un tanc și șapte vehicule blindatre.

În total, în zilele de 29 și 30 octombrie, trupele ucrainene afirmă a fi ucis aproape 1.000 de militari ruși, relevă Ukrainska Pravda. Cele mai grele pierderi ar fi fost provocate trupelor rusești pe fronturile Donețk și Lîman.

ONU încearcă să convingă Rusia să se facă mai bună în chestiunea exporturilor de grâne ucrainene. Întrucât ”acordul asigură supraviețuirea a milioane de oameni a,mbele părți să facă bine să se abțină de la acțiuni care îl pun în pericol”, a declarat la New York un purtător de cuvânt al organizației mondiale, reluat de DLF. Președintele SUA, Biden, a condamnat denunțarea acordului de către Rusia. Lituania le cere aliaților să asigure militar convoaiele transportând cerealele ucrainene, ”de vreme ce a negocia cu Rusia nu funcționează”, după cum s-a exprimat ministrul lituanian de extrerne, Gabrielius Landsbergis.

Lituania i-a retrimis Ucrainei două obuziere reparate. E vorba de arme trimise Ucrainei de Germania și Olanda. Alte două obuziere sunt reparate de lituanieni.

Update 03:30 Paul Pelosi e tratat într-un spital din San Francisco unde se recuperează după ce a fost rănit în casa sa de un atentator care-o căuta pe soția sa, Nancy, șefa majorității democrate din Camera Reprezentanților din Washington. Atentatorul David DePape, ex-soțul unei activiste de stânga, pare a fi autorul unui blog plin de apropo-uri conspiraționiste și antisemite, după cum reiese din relatări ale presei americane între care și dintr-un articol publicat de Washington Post. New York Post reproduce mărturia fiicei sale vitrege care-l acuză pe DePape a-și fi abuzat sexual copiii.

Update 00:50 Serviciul cel mai important de telecomunicații din Rusia – Telegram – a fost blocat pe teritoriul Federației Ruse, în această noapte, anunță corespondentul Kiev Post, Jason Jay Smart, citând Moskva24. ”La solicitarea Procuraturii Generale, guvernul Federației Ruse a restricționat accesul la Telegram”, se arăta în știrea din mediile ruse. Cu toate acestea, scrie Ria Novosti, deși pe site-ul Serviciului Federal de Supervizare a Telecomunicațiilor, Roskomnadzor, Telegram nu figurează pe lista celor blocate, el nu funcționează nici până în prezent.

Update 00:30 Paul Pelosi, soțul șefei majorității democrate din Camera Reprezentanților, Nancy Pelosi, e în spital. New York Post anunțase la un moment că ar fi sucombat rănilor suferite în atacul efectuat asupra sa de David DePape, un ins cu ieșiri extremiste contradictorii, care a pătruns prin efracție în casa soților Pelosi din San Francisco. DePape e descris chiar de rudele sale ca un monstru care și-ar fi abuzat sexual (potrivit fiicei sale vitrege) copiii. Alte medii americane, afirmă că victima lui DePape, Pelosi, are șanse bune de a fi salvată.

Politicienii democrați l-au descris pe atentator ca pe un militant rasist de extremă dreapta, ceea ce e contestat de o seamă de observatori. Ucigașul, arestat, trăia împreună ”cu o parteneră cunoscută ca activistă a nudismului local în Berkeley, exhiba în casa sa un steag LGTBQ, un simbol marijuana și un afiș Black Lives Matter”, scrie New York Post, evidențiind elemente care nu indică un militant al extremei drepte, ci al extremei stângi. Potrivit NYP, vecinii l-ar fi descris pe DePape ca un ”toxicoman până nu de mult de extremă stânga, ale cărui opțiuni politice erau secundare față de comportamentul său psihotic și paranoid”.

29 octombrie 2022 a 248-a zi a războiului

Update 23:10 Telefonul personal fostei prim-ministre britanice, Liz Truss, ar fi fost ținta unui atac cibernetic rusesc, prin care i s-ar fi extras mesaje private, inclusiv cu alți membrii ai cabinitelul sau colegi parlamentari, scrie Daily Mail, într-un articol în exclusivitatea. Atacul s-ar fi produs în această primăvară când Truss era încă ministra de Externe, în cabinetul lui Boris Johnson și ar fi fost acoperit de fost șef de la Downing Street. Între mesaje se aflau și conversații pe Whatsapp cu alți lideri străini despre războiul din Ucraina și date cu caracter confidențial, privind livrările de armament, scrie tabloidul britanic care citează surse apropiate guvernului. Hack-ul ar fi fost descoperit încă din vară.

De la Moscova, Maria Zaharova i-a declarat jurnalistei CNN Emma Burows că ar mereu se dă vina pe Rusia, în tabloidele britanice, când este vorba despre un incident de securitate. Mai bine să ne arătați niște dovezi. Zaharova a continuat ceea ce pare a fi o serie de afirmații sarcastice, dat fiind că Truss a fost ținta multor acuzații și atacuri verbale din partea Kremlinului: E fata mea. E un star! De neuitat, de necrezut și imcomparabilă! Ea e alegerea mea. Nu am văzut niciodată pe cineva mai bun. Am regreta că a fost înlăturată, a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

La Londra, biroul de presă al cabinetului Sunak a afirmat că nu poate comenta chestiuni de securitate ce țin de persoane private, dar a ținut să precizeze că guvernul are sisteme de securitate foarte bune împotriva atacurilor cibernetice, iar miniștrii sunt instruiți periodic cu privire la cum să-și protejeze datele private.

Update 22:55 Elon Musk a închiriat întregul Castel Bran pentru a da o petrecere uriasă de Halloween, la care ar urma să participe miliardari și vedete, precum Angelina Jolie, Larry Page sau cofondatorul PayPal, Peter Thiel. Cel mai bogat om al planetei s-ar afla în România în acest weekend, la numai două zile după ce a preluat oficial compania Twitter.

Update 22:15 Satrapul cecen al Moscovei, Kadârov, a obținut ce-a vrut: demiterea generalului-colonel rus Alexander Lapin, fost comandant al Districtului Militar Central. Teroristul cecen îl acuzase pe Lapin de ”lipsă de” eficiență și ”talent” pentru pierderea Lymanului.

Update 22:00 China comunistă întreține secții de poliție ilegale în orașele occidentale, care-i terorizează pe disidenți și îi îndeamnă pe emigranți să se repatrieze, amenințându-i între altele cu măsuri represive împotriva familiilor lor din China. Scandalul, despre care scrie ziarul elvețian Neue Züricher Zeitung, a izucnit în Olanda, dar privește cel puțin 30 de țări și toate metropolele occidentale.

Germania a pus la dispoziția Ucrainei 16 generatoare de curent electric, menite să ajute Kievul să facă față penuriei provocate de atacurile teroriste ruse asupra sistemului energetic ucrainean.

Potrivit DLF, rușii și ucrainenii au procedat la un nou schimb de prizonieri. 50 de ucraineni ar fi fost repatriați.

Update 20:25 MAE rus acuză Londra de terorism și a semnalat că va ridica problema în Consiliul de Securitate al ONU, informează Sky News. Conform purtătoarei de cuvânt al ministerului, Maria Zakharova, “vrem să atragem atenția comunității internaționale față de o serie de atacauri teroriste și să subliniem implicarea Marii Britanii”. Kremlin susține că o navă a Marinei Regale britanice se face vinovată de exploziile cauzate gazoductelor NordStream.

Londra a respins acuzațiile ca fiind “afirmații false de proporții epice” și a acuzat Moscova că vrea să distragă atenția de la eșecul răsunător al invaziei sale ilegale din Ucraina.

Update 20:15 Rusia a anunțat suspendarea acordurilor privind livrarea în siguranță a cerealelor ucrainene, după atacurile cu drone de noaptea trecută, care au vizat mai multe vase rusești de război din portul Sevastopol. Potrivit Sky News, care citează agenția rusă TASS, anunțul a fost făcut de ministerul Apărării de la Moscova, în această seară, care acuză și Marea Britanie de implicare în atacurile aeriene.

“Luând în considerare actele teroriste săvârșite împotriva Flotei ruse din Marea Neagră, de regimul de la Kiev cu participarea experților britanici, partea rusă își suspendă participarea la implementarea așa-numitului coridor verde, care asigura exportul de grâne”, se arată în comunicatul de presă al ministerului rus.

Update 20:00 Moscova a declarat că va livra 500.000 tone de grâne celor mai sărace state din lume, cu ajutorul Turcie, notează Sky News, citând agenția rusă TASS. Ministrul Agriculturii de la Moscova, Dmitry Patrușev, a acuzat țările occidentale că sunt responsabile pentru că doar 3% din cerealele ucrainene, negociate sub acordul coridorului verde, au mers la cele mai sărace națiuni.

Update 17:25 Potrivit Institutului pentru Studierea Războiului de la Washington, forțele ruse nu înregistrează niciun avans pe fronturile din Ucraina, în ciuda informațiilor lansate în cercurile rusești, că există un succes la Bahmut, în estul țării. Însuși liderul grupării de mercenari Wagner a recunoscut la 23 octombrie, se arată în comunicatul ISW, că trupele sale avansează cu 100 – 200 m pe zi, ceea ce, spune el, ar fi un ritm normal în războaiele moderne. Analiștii ISW spun că această concluzie este eronată, însă Prigojin încearcă să ridice moralul soldaților săi, care stagnează de săptămâni întregi, în estul Ucrainei.

Evgheni Prigojin continuă să divizeze comunitatea pro-război din Rusia, continuându-și criticile asupra conducerii armatei de la Moscova. De cealaltă parte, se remarcă o tentativă a lui Vladimir Putin e restabilire a autorității ministrului său pentru Apărare, Serghei Șoigu, menționează raportul think-thank-ului de la Washington. În ultimele zile, Șoigu a fost tot mai prezent în spațiul public, având inclusiv discuții cu omologii său din China sau Turcia, ori cu cei occidentali. Putin încearcă ca prin aceste acțiuni să contrabalanseze influența tot mai mare a facțiunii pro-război siloviki.

Siloviki sunt acei oameni din Rusia care au influență în cercurile apropiate lui Putin, care controlează mișcările de trupe din Ucraina. Rivalii siliovki ai lui Șoigu, spre exemplu, sunt dirijați de Prigojin și dețin o uriașă influență asupra canalelor de Telegram. Mai mult, ei nu sunt constrânși, precum este Șoigu, de aprobarea lui Putin, și vorbesc liber. Și Kadîrov este unul dintre aceștia, foarte critic la adresa armatei ruse. Ca și liderul grupării Wagner, cecenul are propriile trupe angajate în Ucraina și este disprețuitor cu privire la eșecul militarilor ruși din armata convențională.

Update 17:15 “Este important ca lumea să vadă că Rusia pierde“, a afirmat președintele Volodimir Zelenski într-un discurs video ținut pentru Universitatea Yale, scrie Kiev Independent. “Putin și cercul lui întreprind acțiuni agresive care distrug națiunea rusă. Leadershipul rus are de ales acum cât timp își va izola propria națiune: 10, 20, 100 de ani. Când ai mâinile pătate de sânge, nimeni nu vrea să le strângă!“, a spus liderul de la Kiev.

Update 17:00 Uniunea Europeană a înghețat active rusești în valoare de 17 miliarde euro, de la invazia Rusiei în Ucraina, a anunțat astăzi, comisarul UE pentru Justiție, Didier Reynders, reluat de ziarul The National. Înaltul oficial al Comisiei von der Leyen a precizat că sancțiunile occidentale au dus până acum la înghețare unor rezerve federale ale Băncii Centrale a Rusiei, estimate la aproximativ 300 miliarde euro la nivel mondial, notează aceeași sursă.

Peste 90 de entități, oligarhi și instituții rusești cu legături strânse cu Kremlinul, au fost sancționate în Europa, cu active înghețate în mod special în cinci state, dintre care 2,2 miliarde euro numai în Germania, spune Reynders. Belgianul a declarat că din punctul său de vedere, aceste active ar putea fi ținute ca garanție până ce Rusia va plăti pentru reconstrucția Ucrainei.

Potrivit unei declarații anterioare a ministrului ucrainean de Finanțe, Serhii Marcenko, Ucraina ar avea nevoie de cel puțin 38 miliarde de euro pentru reconstrucție, scrie Kiev Independent. Cancelarul german Scholz și președinta Comisiei Europene au afirmat în această săptămână că întrevăd un adevărat Plan Marshall pentru refacerea Ucrainei.

Update 16:40 Ocupanții ruși din Crimeea au anunțat că după atacul cu drone de noaptea trecută – probabil realizat de armata ucraineană – au fost avariate doar un dragor (navă mică de război, folosită pentru îndepărtarea sau detonarea minelor) și un baraj din Sevastopol, scrie Kiev Independent.

Ministerul rus al Apărării acuză Kievul că ar fi trimis nouă drone pentru atacarea portului Sevastopol. Autoritățile ucrainene nu au comentat acuzațiile și nici nu au recunoscut atacul direct. Indirect însă, ministerul ucraiean de Război a prezentat videouri cu atacul asupra unei nave ruse.

Update 13:45 Operațiunea de eliberare a Hersonului va dura cel mai probabil până la sfârșitul lunii noiembrie, a declarat șeful serviciului de informații din armata ucraineană, Kyrylp Budanov într-un interviu pentru publicația The Drive, reluat de agenția Flash. Budanov spune că cele mai bine pregătite și bune unități de comando ale rușilor se află chiar în interiorul orașului. Este vorba despre trupele de elită ale armatei ruse, întărite de cei mai recenți soldați mobilizați, a precizat șeful spionajului militar. Potrivit declarațiilor sale, sunt aproximativ 40.000 de militari ruși în toată regiunea Herson, ocupată de forțele Kremlinului.

Budanov nu crede că aruncarea în aer de către Rusia, a barajului Kahovsk, de pe râul Nipru va împiedica trupele țării sale să elibereze regiunea Herson, însă ar întârzia, cu siguranță, avansul acestora spre oraș.

Update 13:00 Ministerul Apărării de la Kiev a oferit imagini video cu presupusul atac cu drone asupra navei rusești Admiral Makarov, aflată în portul Sevastopol, cel mai mare oraș din peninsula Crimeea, situat în sud-vestul acesteia.

Update 12:45 Mai multe explozii puternice au avut loc în această noapte spre dimineață în portul Sevastopol, din peninsula Crimeea, au anunțat agențiile ruse Ria Novosti și TASS, reluate de Ukrainska Pravda. Potrivit Moscovei, vasele sale ar fi fost atacate cu drone, însă marina rusă a respins această acțiune. Consilierul ministrului de interne ucrainean, Gerașcenko, afirmă însă că mai multe nave de război rusești, între care și o fregată, ar fi fost distruse, conform unor surse.

Cursele feriboturile care plecau din Sevastopol au fost suspendate, iar în oraș nu mai circulă pentru transportul public decât autobuzele, notează Ukrainska Pravda.

Update 00:10 Polonia a ales Statele Unite ca partener pentru construirea a șase centrale nucleare, care vor include și participarea companiei sud-coreene Hydro Nuclear Power (KHNP) pentru proiecte adiacente, notează Vișegrad 24 și Deutsche Welle. Este un plan care vizează construirea acestor centrale atomice până în 2040, pentru asigurarea a 25-36% din necesarul de energie a țării. Primele reactoare au ca dată de finalizare anul 2026, notează DW.

Update 00:00 SUA a aprobat un nou pachet de asistență militară în valoare de 275 milioane de dolari, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh, citată de portalul media Voice of Belarus. Pachetul va include: muniție pentru sistemele HIMARS, 125 de blindate Humvee, muniție pentru artilerie, sisteme antitanc, muniție pentru alte arme, precum și patru antene de conectare prin satelit.

28 octombrie – A 247-a zi de război

Update 23:25 Patru regiuni din sudul și estul țării au fost vineri, ținta bombardamentelor rusești, conform datelor furnizate de armata ucraineană. Este vorba 30 de localități din Herson, Nicolaev, Donețk și Harkiv. Trupele ruse au folosit 3 rachete, 14 atacuri aeriene și 50 de lovituri cu lansatoare multiple de rachete, notează aceeași sursă.

Ministerul ucrainean pentru Reintegrare a anunțat că va livra locuitorilor aflați pe linia frontului, lemne pentru foc, informează agenția Flash. Lemnele vor fi trimite în 8 regiuni: Donețk, Zaporijjea, Nicolaev, Sumîi, Harkiv, Herson, Dnipropetrovsk și Cernihiv. Ucrainenii se confruntă nu numai cu lipsurile cauzate de război și teroarea zilnică a bombardamentelor, dar și cu lipsa condițiilor minime de supraviețuire în prag de iarnă, după ce Moscova a avut ca obiectiv de la 10 octombrie încoace, distrugerea infrastructurii electrice a țării. Oamenii nu au curent, apă potabilă în unele zone, iar căldura este o problemă acută.

Update 23:10 Rusia își întărește trupele la Herson, aducând cel puțin 1000 de noi recruți pe malul drept al râului Nipru, a avertizat Statul Major ucrainean reluat de Kiev Independent, care a precizat că militarii ruși ocupă din nou casele oamenilor.

Update 23:00 Ministrul rus al Apărării, Șoigu, a declarat în această seară că mobilizarea s-a încheiat și 80.000 de soldați au fost instruiți și trimiși deja în Ucraina, scrie Kiev Independent, citând agenția moscovită Ria Novosti. Oficialul de la Kremlin susține că au fost recrutați în total 300.000 de bărbați cu vârsta medie 35 de ani, cifră pe care Moscova o anunțase ca obiectiv la declanșarea mobilizării. Potrivit lui Șoigu, 41.000 de militari sunt chiar pe linia frontului, în Ucraina.

Vladimir Putin nu a semnat însă decretul de încetare a mobilizării, așa cum anunțase încă de săptămâna trecută.

Update 22:40 Bilanț cutremurător al revoluției iraniene, care continuă în forță, în ciuda represiunii: cel puțin 235 de oameni, între care mulți tineri și aproximativ 34 de copii, au fost uciși de brutalele forțe ale regimului fundamentalist de la Teheran, scrie jurnalistul kurd, Mutlu Civiroglu. Disidenții iranieni cer ONU să ia atitudine față de conducerea ayatollahului Khamenei.

Tot mai multe femei au renunțat la vălul islamic, în ciuda riscurilor de încarcerare până la 16 ani, potrivit legislației. Mai mult, unii tineri au fost fotografiați ținându-se de mână, acesta fiind doar unul dintre lucrurile banale interzise de regimul totalitar islamist. Conducerea de la Teheran trece printr-un adevărat cutremur, care pare să conducă spre căderea sa, la 43 de ani de la instalarea la cârma Iranului.

Update 18:00 Șeful diplomației americane, Blinken, a calificat drept ”terifiantă” utilizarea de către ruși a dronelor iraniene și a anunțat că SUA vor încerca să blocheze astfel de transporturi. Potrivit lui, Rusia a folosit dronele pentru „a ucide civili ucraineni și a distruge infrastructura pe care se bazează pentru electricitate, pentru apă, pentru căldură. Este îngrozitor”, a declarat textual Blinken la 27 octombrie, în timpul unei vizite la Ottawa”, relevă Europa Liberă.

Blinken, reluat de Europa Liberă Moldova, a declarat că Statele Unite și Canada ”vor continua să coopereze cu aliații și partenerii noștri pentru a demasca, pentru a descuraja și pentru a contracara furnizarea de către Iran a acestor arme”. Ucraina a anunțat că a doborât până acum 300 de drone rusești de producție iraniană, relevă DLF.

În Germania inflația a continuat să crească prețurile și costul vieții depășind în medie 10,3 % (a ajuns oficial la 10,4%) și, prin urmare toate nivelele scumpirilor din 1951 încoace. Potrivit unor experți, la anumite mărfuri de bază ar fi atins 30%. În landurile cele mai populate, Renania de Nord Vestfalia (NRW) și Bavaria rata medie a inflației a ajuns la 11 procente. Președintele Germaniei, Steinmeier, a admis că sancțiunile impuse Rusiei costă, dar le-a justificat, reliefând că n-au alternativă în condițiile unei ”agresiuni criminale”.

Update 17:00 Rusia recunoaște implicit că practică terorismul de stat. Dmitri Medvedev, șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, a condiționat oprirea atacurilor asupra sistemului energetic al Ucrainei de satisfacerea revendicărilor Kremlinului, (în speță recunoașterea anexărilor teritoriale operate de Moscova) relevă Ukrainska Pravda, reluând și analiza de bun simț a afirmațiilor demnitarului rus, efectuată de președinția Ucrainei.

Aceeași publicație informează că Turcia a arestat, la cererea Rusiei, o jurnalistă din minoritatea tătară a Crimeei. E vorba de Gulsum Halilova, o comentatoare a televiziunii tătare.

În schimb Nikolai Patrușev s-a grăbit să dreagă busuiocul și să ”ceară cititorilor iertare” pentru un articol virulent antisemit al adjunctului său de la secretariatul Consiliului de Securitate al Rusiei, Alexei Pavlov. În “Argumenty i Fakty”, Pavlov calificase mișcarea hasidică Habad, de care aparține Rabinul-Șef al Rusiei, Berel Lazar, drept ”o sectă” implicând că ar fi, chipurile, ”satanistă” și că prin apropiații ei, oligarhi ucraineni precum Kolomoiski, ar proba de ce ar fi ”urgentă desatanizarea Ucrainei”.

Potrivit fostului șef al KGB, rebotezat FSB, Patrușev, părerea lui Pavlov ar fi ”doar a lui” și ”nu” ar ”reflecta poziția Consiliului de Securitate al Rusiei”, motiv pentru care el, Patrușev, a cerut ”iertare cititorilor”. În tentativa de a aplana indignarea perfect justificată a Israelului și a lumii evreiești, Patrușev a adăugat că afirmațiile lui Pavlov ”sunt false” și că s-ar fi și ”luat măsuri” împotriva autorului articolului. Rabinul-Șef Lazar, care n-a ieșit în evidență în deceniile trecute prin critici la adresa regimului Putin, dar care nici n-a susținut războiul de agresiune împotriva Ucrainei, ceruse condamnarea declarațiilor lui Pavlov și reliefase că ele insultă milioane de evrei.

Update 16:15: Rusia și-a întărit prezența militară în regiunea Herson, relevă forțele armate ucrainene, reluate de Kiev Independent. Concomitent, ziarul relevă că propaganda rusă devine din ce în ce mai agresivă și sângeroasă, ceea ce confirmă, astăzi, diagnosticul de la 27 decembrie al acestui blog. S-a anulat în Rusia și tabuul privind utilizarea cuvântului ”război”.

Agitpropul Kremlinului zugrăvește acum ceea ce era doar o ”operațiune specială” ca ”război sfânt”, ori ”jihad”, în limbajul islamist al satrapului musulman, cecen, al Moscovei, Kadârov, ca ”război total”, ca ”luptă existențială contra Vestului” și ca o repetare a ”Marelui Război Patriotic”, termenul sovietic pentru lupta militară contra inamicului nazist.

Update 16:00 La Twitter, revoluția reinstalării democrației continuă. Potrivit Daily Wire, inginerii de la concernul Tesla, patronat tot de Elon Musk, care a devenit de joi șeful rețelei de socializare, au preluat controlul asupra algoritmilor Twitter care puneau pe butuci conversația, cenzurând opiniile conservatoare. Musk a declarat că platforma pe care a preluat-o și al cărei CEO este, nu va tolera inși care încalcă legea.

Update 14:00 Măsuri revoluționare pentru democrația occidentală. Noul patron și director general al Twitter, Elon Musk, a demis de la Twitter dregători importanți, vinovați pentru cenzurarea importantei rețele sociale. Între cei dați afară e Vijaya Gadde, vinovată pentru cenzurarea, în campania electorală prezidențială, a istoriei privind acuzele de corupție confruntându-l pe Hunter Biden, fiul celui care avea apoi să fie ales în fruntea statului american, precum și pentru ”deplatformarea”, în speță anularea contului președintelui american Trump.

Între demiși sunt și alți juriști sau directori ai Twitter, care au pus umărul la cenzurarea comunicațiilor de pe platforma lor, între care fostul CEO, Parag Agrawal, Ned Segal și Sean Edgett, șeful jurisconsulților firmei americane. Pe Twitter se celebrează măsurile anticenzură adoptate de Musk.

Lui i se cere acum să redeschidă conturile oamenilor de știință puși la index de inchiziția postmodernă în ultimii trei ani și, mai cu seamă, în timpul pandemiei, pentru că nu s-au conformat dictatelor ”gândire” politic corectă, nongândirea impusă de conducerile ultraprogresiste ale unor concerne americane și occidentale.

Musk a explicat că a achiziționat Twitter pentru a edifica o piață liberă a informațiilor publice, în care să încapă o gamă largă de opinii, apte să se confrunte fără violență, ”astfel încât (în goana după clicuri a mediilor tradționale), societatea americană să nu se dezbine” și să se fărâmițeze ”în bule controlate de extrema stângă și extrema dreaptă, care ”generează și mai multă ură și încă și mai multă dezbinare ăn societatea noastră”.

Update 12:30 În reacție la acuzele rusești privind o prezumtivă ”bombă murdară” ucraineană, IAE va trimite în curând o delegație de observatori în Ucraina.

Update 12:00 În ultimele 24 de ore, forțele ucrainene au respins, potrivit Ukrainska Pravda, atacuri ruse în vecinătatea a 13 localități din regiunile Lugansk și Donețk. Aceeași publicație citează Statul Major ucrainean, potrivit căruia, în ultimele 24 de ore, forțele ruse au pierdut aproximativ 480 de militari, nouă tancuri, 14 blindate, două elicoptere, un avion și 3 drone. La 24 octombrie, focul de artilerie al Ucrainei a ucis într-o cazarmă din regiunea Herson 23 de combatanți ceceni luptând de partea Rusiei, a declarat satrapul lui Putin la Groznâi, Ramzan Kadârov. Forțele ucrainene cifraseră numărul cecenilor uciși la circa 100.

Trupele ruse, incapabile să mai susțină operațiuni ofensive (de amploare), au trecut mai peste tot în Ucraina în defensivă pe termen lung, relevă serviciile secrete britanice, potrivit cărora forțele de ocupație rămân, totuși, vulnerabile.

Potrivit Statului Major ucrainean, ar fi fost uciși până acum în Ucraina 69.700 de militari ruși. Trupele invadatoare ar mai fi pierdut 640 de tancuri, 5.378 de blindate, alte 4.088 de vehicule și autocisterne, 1.698 de sisteme de artilerie, 379 de lansatoare multiple de rachete, 192 de sisteme antiaeriene, 272 de avioane, 251 de elicoptere, peste 1,400 de drone și 16 nave. În ultimele 24 de oare raidurile ruse au ucis 4 civili și au rănit alți 9 în regiunea Donețk, informează Kiev Independent. Potrivit publicației, rușii au recurs la artileire și rachete grad spre a bombarda intens, în regiunea Dniepropetrovsk, localitățile Nikopolska, Marganețka și Cervonogrîgorivska, iar în oraș Nikopol, au avariat mai multe linii de curent, blocuri de locuințe și reședințe particulare. O rachetă S 300 a distrus, potrivit Ukrainska Pravda, o clădire administrativă la Nikolaiev, rănind un civil.

Hersonul ar fi fost vizitat de aghiotantul lui Putin, șeful adjunct al adminiistrațției prezidențiale ruse, negociat de unii ca posibilul succesor al tiranului de la Kremlin, Serghei Kirienko, dimpreună cu Serghei Axionov, șeful autoproclamatei administrații ruse a Crimeei, relevă Ukrainska Pravda.

Update 01:00 Iranul a reacționat la vagile măsuri punitive adoptate de europeni pentru sălbăticia represiunii aparatului polițienesc al islamiștilor de la Teheran prin plasarea mai multor oameni politici și instituții media pe lista sancțiunilor persane. Între ele sunt redacțiile Farsi ale Deutsche Welle și RFI, precum și pe redactorul șef al ziarului german de mare tiraj, Bild, Johannes Boie, precum și pe colega lui Alexandra Würzbach.

Update 00:30 Campania rusă de distrugere a infrastructurii energetice a Ucrainei a continuat. Autoritățile ucrainene au fost nevoite să anunțe înreruperi de curent mai mari, pentru patru regiuni ale țării: Kiev, Jitomir, Cerkasîi și Chernihiv. Din cauza avariilor uriașe la rețelele de distribuție, adjunctul cancelariei prezidențiale, Kyrylo Timoșenko, a precizat că întreruperile operate de stat sunt de cel puțin patru ore. Situația este tot mai grea pentru cetățenii ucraineni: ziua s-a scurtat, temperaturile sunt tot mai scăzute, iar lipsa curentului provoacă probleme de aprovizionare cu mâncare sau buna funcționare a vieții cotidiene.

Update 00:15 Casa Albă a reacționat la argumentația defensivă a lui Putin din această seară, informează Sky News. Remarcile lui nu sunt noi și nu indică nicio schimbare a strategiei și obiectivelor sale în Ucraina, a precizat Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a președinției americane.

Nici John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național pentru Securitate american, nu crede în schimbarea de atitudine a liderului rus ”Nu credem că obiectivele strategice ale Moscovei s-au schimbat. Putin nu vrea ca Ucraina să fie un stat independent și suveran”.

Update 00:00 ”Nu avem nevoie să folosim arme nucleare. Nu ar fi niciun motiv, nici militar, nici politic ca să facem asta”, a declarat în această seară dictatorul rus, Vladimir Putin, aflat la o conferință cu experți în securitate, notează Sky News. Anterior, ambasadorul Moscovei la Londra, afirmase în timpul unui interviu acordat jurnalistei Christiane Amanpour, că Rusia nu a intenționat niciodată să folosească arme nucleară și că niciun om politic rus nu a spus vreodată așa ceva.

Liderul de la Kremlin și-a justificat declarațiile anterioare privind disponibilitatea forțelor sale armate de a folosi orice mijloace, inclusiv nucleare, drept un răspuns defensiv la presupusa intenție a Occidentului de a utiliza arsenalul atomic. Putin a dat apoi vina chiar pe fosta prim-ministră a Marii Britanii, Liz Truss, despre care a spus că ar fi insinuat așa ceva. ”Ce era să credem? Am văzut o poziție coordonată, o încercare de a ne șantaja”, a motivat dictatorul.

”Noi suntem pregătiți pentru negoceri. Problema nu e la noi. Liderii de la Kiev nu vor să discute cu noi, s-a plâns Putin în fața membrilor Clubului de Discuții Valdai din Moscova. ”E foarte simplu să rezolvăm problema dacă Washingtonul dă Kievului semnalul să își schimbe poziția și să soluționeze problema pașnic”, a spus Putin.

Concluzia lui Vladimir Putin la Valdai: ”Numai Rusia ar putea fi garantul suveranității și integrității statale a Ucrainei. Rusia, cea care a creat Ucraina de astăzi.

27 octombrie 2022 – a 246-a zi de război

Update 22:00 Noul premier britanic, Rishi Sunak, s-a exprimat, în primele sale convorbiri la vârf, în favoarea continuării ajutorării Ucrainei. Sunak s-a întreținut cu președinții SUA și Ucrainei, precum și cu cancelarul Germaniei, lideri cu care a căzut de acord asupra acestei necesități.

Update 21:00 N-ajunge să constatăm răul pe care-l face Ucrainei, Europei și lumii libere cleptocrația kaghebistă rusă care l-a produs pe Vladimir Putin. Și care nu e defel foarte departe de cleptocrația securisto-kaghebistă moldo-românească. Alt Vladimir, în speță, Plahotniuc, a ajuns pe lista de sancțiuni americană. De ce tac autoritățile române? Mai e România un stat captiv? Se pun o serie de întrebări dogoritoare, care trebuie adresate urgent președintelui Iohannis, premierului, liderilor partidelor guvernamentale și serviciilor secrete românești, precum și presei. Și care-și așteaptă răspunsul cu atât mai presant, cu cât privesc securitatea națională a României. Pe unele dintre cele mai importante le-a formulat Sorin Ioniță, pe FB:

Cine l-a adus pe Plahotniuc la începutul anilor 2000 la Cotroceni, în anturajul preşedintelui Ion Iliescu, apoi l-a aprobat ca reprezentant al Petrom, companie 100% de stat (era înainte de privatizare), la ora aia el fiind un mărunt interlop basarabean cu experienţă de business doar în trafic de femei? Ce au însemnat campaniile electorale comune PD-PSD mai târziu şi cu ce legături personale s-au soldat, ce avantaje reciproce s-au generat în acea perioadă, care din liderii de partid sau demnitarii români au stat la notoriul hotel Nobil din Chişinău şi în ce ipostaze au fost filmaţi? Cine din statul român a susţinut până în pânzele albe linia pro-Plahotniuc, practic până la fuga acestuia din ţară in 2019, şi care au fost motivele? Cum a obţinut Plahotniuc cetăţenia română? In general domnu’ ambasador din Cipru e ok, relaxat? Există azi în aparatul preşedintelui sau premierului României oameni care au luat bani de la Plahotniuc? În conducerea partidelor parlamentare? În mass media?”

Ar fi de mirare să nu se depisteze astfel de oameni, căpătuiți de Plahotniuc. Sorin Ioniță mai observă, pe drept, că e vorba de un ”subiect evitat cu conştiinciozitate la noi…; cel al legăturilor lui Vladimir Plahotniuc în clasa politică şi de business din România, plus instituţiile statului, cu epoleţi sau fără….Există o reţinere majoră în presa centrală de a investiga această latură exotică şi spumoasă a politicii bucureştene din ultimii 20 ani.“ Iată poate cel mai tulburător mister românesc…

Update 19:15 Putin își continuă erorile de calcul. Dictatorul rus a afirmat că, ”mai devreme sau mai târziu, Vestul va fi silit să negocieze cu noi” (rușii). Nu e clar dacă tiranul rus chiar crede ce spune, ori încearcă să-și încurajeze tot mai puținii fani. Clar e că doar un vest care în loc să-și vadă de interese și supraviețuire se sinucide îi va mai oferi creditul necesar unor negocieri serioase unui dictator extrem de periculos pentru întreaga lume liberă.

Ucraina și-a întărit trupele din nord spre a face față unui eventual pericol din Belarus. Deși nu sunt semne ale unui atac din Belarus, Ucraina a preferat să facă față amenințărilor, a afirmat Olexij Hromow, din partea armatei Kievului, reluat de DLF.

”Update 19:00 Germania ar mai putea deschide o poartă esențială comuniștilor chinezi. După ce le-a oferit accesul la portul Hamburg, guvernul de stânga de la Berlin condus de Olaf Scholz examinează, în ciuda avertismentelor serviciului de contraspionaj german, posibilitatea de a permite achiziționarea de către chinezi a firmei Elmos, un producător de cipuri din Dortmund, firmă pe care vrea neapărat s-o achiziționeze filiala suedeză Silex, controlată de Beijing, a concernului Sai Microelectronics,

Update 12:40 Israelul ar fi trimis Ucrainei sistemul anti-drone Smart Shooter pentru doborârea dronelor kamikaze iraniene, Shahed 136, scrie Kiev Post.

Update 12:00 În această dimineața, ucrainenii anunță doborârea unui elicopter Ka-52 attack helicopter și a unui avion militar de tip Su-25, după cum notează Ukrainska Pravda. Rusia a bombardat între altele, în cursul nopții, rețeaua energetică principală a Ucrainei, precum și zone ale capitalei, Kiev. Ocupanții ruși ai Crimeei au anunțat, pe de altă parte, potrivit DLF, că o dronă ar fi atacat o centrală energetică de la Sevastopol, provocând incendierea unui transformator.

În recent eliberatele teritorii ucrainene, autoritățile au exhumat aproximativ 1.000 de cadavre, informează Kiev Independent. Pe de altă parte, potrivit aceleași publicații, numărul militarilor ruși uciși în război din februarie încoace se apropie de 70.000. În ultimele 24 de ore ar fi fost scoși din luptă, pe frontul din sud, 53 de militari ruși. În est, ucrainenii afirmă a fi respins atacuri ruse lângă Bilogorivka în regiunea Lugansk și lângă Bahmut, Ivangrad, Soledar, Maiorsk, Krasnogorivka și Marinka în regiunea Donețk. 60 de ocupanți ruși ar fi fost uciși după distrugerea barăcilor lor în raionul Svatove din regiunea Lugansk.

Update 11:40 Putin nu este interesat de negocieri, după cum relevă cele mai noi declarații ale sale, ci vrea să își mențină controlul asupra teritoriilor anexate ilegal și caută chiar să înregistreze o victorie în Ucraina, consideră analiștii de la Institutul pentru Studierea Războiului, reluați de Kiev Independent. Prezent recent la o întâlnire cu fostele state din CSI, dictatorul rus a declarat că “Ucraina și-a pierdut suveranitatea“, iar teza sa a fost reluată de afirmații președintelui Dumei de stat, Viaceslav Volodin. “Ucraina și-a pierdut dreptul de a exista ca stat…Ucraina este ocupată de NATO“, a spus textual Volodin.

Între timp, pe Tik Tok, dictatorul cecen Kadîrov s-a lansat ieri seară într-o serie de declarații belicoase. Potrivit lui, toată Ucraina este teritoriu rusesc, iar următoarele cuceriri vor fi Harkiv, Odesa și Kiev. Aliatul lui Putin a mai precizat că trupele sale nu vor mai lua prizonieri de război ucraineni ci îi vor arde direct pe acești demoni.

Update 11:20 Rusia amenință Occidentul: putem să lovim și sateliți comerciali, notează Jerusalem Post, în ediția de astăzi a ziarului. Konstantin Voronțov este director adjunct al departamentului de non-proliferare a armelor nucleare din cadrul MAE rus și a declarat că sateliții comerciali ai SUA și ai altor state vestice care ajută Ucraina ar constitui ținte legitime pentru Moscova, dacă aceste țări nu încetează să acorde asistență militară Kievului. Voronțov nu a numit sateliții, dar între ei s-ar putea afla inclusiv cei deținuți de Elon Musk, care a decis în urmă cu 2 săptămâni să continue finanțarea programului Starlink pentru Ucraina – estimat la jumătate de miliard de dolari -din buzunarul propriu.

26 octombrie 2022 – a 245-a zi de război

Update 23:00 Nou și puternic conflict ruso-evreiesc. În reacție la noile și abjectele atacuri antisemite ale oficialităților ruse la adresa mișcării Habad și a Agenției Evreiești, fostul rabin-șef al Moscovei, Rabinul Pinhas Goldschmidt, care a acordat nu de mult un interviu acestui blog, a cerut evreilor ruși, din partea Conferinței Rabinilor Europeni, să-și părăsească țara, emigrând în masă din Rusia.

La Moscova, rabinul-șef al Rusiei, Berel Lazar, care e membru al grupării hasidice Habad, a cerut Kremlinului, potrivit ziarului israelian Haaretz, să-l condamne pe secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Alexei Pavlov. Cerând ”desatanizarea urgentă” a Ucrainei, Pavlov citase marți ”sectele neo-păgâne” care ar fi acaparat țara atacată de Rusia, precum și oameni de afaceri evrei, din Ucraina, ca Igor Kolomoiski și Viktor Pinciuk, asociați mișcării Lubavici-Habad, mișcare al cărei principiu suprem ar fi, potrivit oficialului rus, ”superioritatea membrilor ei față de toate națiunile și popoarele”. Ceea ce ar spori ”urgența desatanizării Ucrainei”.

Berel Lazar a osândit fără echivoc acest comentariu ”vulgar și antisemit” care, după cum a subliniat Rabinul-Șef al Rusiei, plasează ”în mare pericol comunitatea evreiască”. Predecesorul său, Goldschmidt, s-a văzut, potrivit rudelor sale, nevoit să părăsească în grabă Rusia, în martie, după ce a fost avertizat că viața sa este în pericol fiindcă refuzase să susțină războiul lui Putin în Ucraina. Deși considerat apropiat de Kremlin, nici Berel Lazar nu a susținut agresiunea militară a Rusiei în Ucraina, refuzând să-l imite pe patriarhul kaghebist Kiril.

Update 18:15 Americanii sancționează oligarhi moldoveni. Potrivit Maiei Sandu, ”corupția mare și finanțarea ilegală a partidelor politice din Republica Moldova poate fi, totuși, sancționată! SUA au desemnat 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție, care au adus prejudicii grave Republicii Moldova și cetățenilor ei.

Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a constatat că Vlad Plahotniuc se face responsabil de corupție în proporții deosebit de mari. Acesta a fost inclus în lista de sancțiuni Global Magnitsky Act. Autoritățile americane au confirmat că Vlad Plahotniuc a capturat și corupt instituțiile judiciare și ale statului de drept din Republica Moldova. Plahotniuc a folosit banii din corupție și a influențat politicul pentru a elimina rivalii politici și pentru a-și subordona justiția din țară.

Concomitent, OFAC a constatat că Ilan Șor, care este și el printre beneficiarii furtului miliardului, este complice la acțiunile de subminare a statului de drept, în beneficiul Federației Ruse. Șor, împreună cu alți oligarhi corupți și cu implicarea unor entități străine, întreprinde acțiuni de destabilizare a situației politice din Republica Moldova. Susținut de entitățile menționate, Șor a întreprins eforturi de subminare a procesului de obținere de către Republica Moldova a statutului de țară candidată la UE.

Ca urmare a acestei decizii, toate proprietățile și activele în proprietatea persoanelor desemnate sunt blocate și trebuie raportate la OFAC”, notează Maia Sandu pe Facebook.

Update 15:30 Guvernul Scholz a trecut peste avizele negative ale serviciilor secrete și ale ministerelor germane, care avertizau împotriva controlului Chinei comuniste asupra infrastructurii critice, germane, și a aprobat accesul firmei chineze de armatori, Cosco, la acțiunile portului Hamburg. Această participare s-a limitat însă la 24,9 % din acțiuni, astfel încât chinezii să nu dispună de o minoritate de blocaj. Cosco s-a infiltrat și în cele mai mari porturi europene, care concurează cu portul Hamburg, în speță la Rotterdam și Anvers, precum și în alte porturi europene din sudul continentului, de pildă din Spania și Grecia.

Update 15:15 Rușii au lansat zeci de atacuri cu rachete asupra Ucrainei și în special asupra regiunii Dniepropetrovsk. Conform Statului Major au fost vizate 40 de localități ucrainene din această regiune, precum și din Herson și Harkiv. În orașul Dnipro au fost ucise două persoane, între care o femeie gravidă și rănite alte două.

Update 15:00 Președintele Israelului, Herzog, aflat în vizită de stat la Wasgington, a prezentat administrației conduse de omologul său american, Biden, dovezi de implicare a Iranului în războiul ruso-ucrainean și în atacurile Moscovei asupra civililor din Ucraina.

Isaac Herzog s-a întreținut anterior cu șeful diplomației americane, Blinken, care și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu nivelul ridicat al tensiunilor israeliano-palestiniene. Recent a avut loc o amplă operațiune antiteroristă, israeliană, soldată cu împușcarea unui faimos lider de grup terorist. Blinken a cerut ambelor părți să contribuie la ”dezescaladarea” situației.

SUA s-au arătat încântate de acordul israeliano-libanez (mediat de americanul Amos Hochstein) privind granița maritimă comună și extrracția de gaze din zonă. Americanii și israelienii doresc de asemenea să-și intensifice cooperarea bilaterală și colaborarea cu țările arabe.

La 40 de zile de la asasinarea Mahsei Amini, mulțimi de protestatari s-au adunat la mormântul tinerei kurde ucise de poliția de moravuri islamistă, după ce fusese arestată pentru că nu purta basmaua islamică ”regulamentar”. Protestatarii au cerut debarcarea regimului islamist al ayatolahului Khamenei.

Regimul teocratic de la Teheran a dislocat forțe speciale în întreaga țară pentru a reprima în sânge protestele la scară națională așteptate de dictator. Jandarmii și serviciile secrete au luat cu asalt mai ales orașul natal al tinereu martire Mahsa Amini, dar sunt concentrați și în orașe mari, în capitala Teheran și în la Tabriz și Rașt, în nord, afirmă martori oculari reluațid e ziarul israelian Jerusalem Post.

Autoritățile au închis toate școlile și universitățile din Kurdistan, pretextând ”un val de gripă”. Ziarul de la Ierusalim amintește de joncțiunea studenților și muncitorilor de la o rafinărie din capitală care au intrat în grevă și au transformat actualul val de proteste în cea mai amplă provocare la adresa regimului totalitar islamist al Iranului, de la izbucnirea revoluției islamice în 1979 încoace.

Update 12:45 Ofensiva din sud a Ucrainei s-a frânat din cauza ploilor, dar continuă, afirmă Ukrainska Pravda. iar Mercedes Benz se retrage din Rusia. Între timp, atacurile rusești cu rachete au provocat două pierderid e vieți omenești în Zaporijjea, alte cadavre de ucraineni asasinați de ruși fiind găsite în zone eliberate din regiunea Donețk.

Update 12:30 Rușii se confruntă cu grija sabotajelor. Bunăoară în Belarus, după cum evidențiază serviciile secrete britanice, semnalând încă o sabotare a căilor ferate bieloruse, asumată de grupul bielorus antirăzboi ”Opriți vagoanele”, care a aruncat în aer șinele la 24 octombrie, pe drumul ferat principal care leagă Rusia de Belarus.

Nu puțini experți se întreabă dacă Putin va reuși să atragă Belarus în război, după ce s-a anunțat staționarea în țara tiranizată și terorizată de dictatorul Lukașenko a circa 9.000 de militari ruși. La Varșovia, un politician al opoziției bieloruse afirmă că Rusia ar vrea să deschidă un front nou, din Belarus, în primăvara viitoare, după ce va concentra în țara vecină 120.000 de mii de militari.

E posibil ca aceste cifre, de nimic confirmate, să fie dezinformare voluntară sau involuntară, menită să atragă trupe ucrainene din sud și est spre zona din nordul Kievului, în proximitatea graniței bieloruse, căci ”NATO nu vede semne că Lukașenko s-ar pregăti să intre activ în război”, după cum notează DLF.

Vestul consideră în genere că trupa ruso-bielorusă comună care, potrivit Minskului, ar avea misiunea de a face față ”terorismului” ucrainean e o tentativă (a regimului Putin) de deturnare a atenției și de determinare a relocării de trupe ucrainene întru delestarea forțelor de ocupație ruse din sudul și estul Ucrainei.

Update 12:00 După ce a pierdut, potrivit ucrainenilor, aproape 69.000 de militari uciși de la 24 februarie încoace, Rusia e în mare penurie de militari. Moscova ar încerca să recruteze soldați de elită din trupele de comando afgane instruite de americani, relevă Foreign Policy, reluat de Kiev Independent, pe baza mai multor surse din forțele armate din Afganistan.

Concomitent, potrivit ISW, oficialii ruși încearcă să-și rearanjeze retoric ideologia astfel, încât să fie compatibilă și cu creștinii și cu musulmanii, semn că e vorba să fie acomodate grupurile minoritare din interiorul armatei ruse.

Kievul a primit două sisteme antiaeriene NASAMS de la americani. Ieri, forțele ucrainene ar fi ucis, potrivit propriilor informații, pe frontul din sud, 26 de militari ruși, precum și o cantitate apreciabilă de material, echipament și armament, între care patru mortare, un complex antirachetă TOR, șase blindate și un depozit de muniție, doborând, în regiunea Herson, două drone. În total, rușii ar fi pierdut ieri 480 de militari, 17 tancuri, 30 de blindate, 12 sisteme de artilerie, 2 lansatoare multiple de rachete, două sisteme de apărare antiaeriană și șapte drone.

25 octombrie 2022 – a 244-a zi de război

Update 22:15 Rușii încearcă să întoarcă mâna la spate, energetic și politic, Republicii Moldova. Separatiștii își încalcă flagrant contractul cu autoritățile de la Chișinău. Le-au stins practic lumina moldovenilor întrucât au redus la 27% livrările de gaz pentru partea dreaptă a Nistrului, pe baza unei prezumtive ”defecțiuni”.

Spre a-și echilibra situația energetică, Moldova a făcut recurs la contractele de avarie cu Bucureștiul, iar România a livrat Chișinăului gaze la un preț uriaș. Acest preț e de cinci ori mai mare decât tariful perceput de Tiraspol. Nici separatiștii de la Tiraspol nu par însă fericiți, în măsura în care presimt prăbușirea regimului Putin.

Motivul șantajului energetic pare clar. În vizor e Maia Sandu și întoarcerea ei cu fața spre Europa. ”Obiectivul lui Putin în raport cu Moldova este să submineze actuala guvernare, pentru că el își dorește instaurarea unui regim-păpușă care va executa întocmai ordinele administrației de la Kremlin. De aceea el încearcă să provoace aici o criză. Tiraspolul înțelege tot mai mult că unica scăpare deja nu mai este Moscova și ei cumva încearcă să colaboreze cu autoritățile de la Chișinău”, susține expertul în energie Sergiu Tofilat, reluat de Vitalie Călugăreanu pentru DW.

Update 22:05 Ben Wallace a fost reconfirmat în funcția de secretar britanic al Apărării în guvernul lui Rishi Sunak. Demnitarul a mulțumit noului său șef pentru încredere și a promis să lupte în continuare, împreună cu acesta pentru siguranța și prosperitatea Regatului Unit. Wallace a trecut prin 3 guverne conservatoare numai anul acesta: Boris Johnson, Liz Truss și Rishi Sunak. Are o relație excelentă cu autoritățile de la Kiev, ceea ce indică menținerea politicii de susținere maxime față de Ucraina în actualul cabinet.

Update 22:00 Reuniune de urgență la Varșovia: președintele Andrej Duda a organizat în această seară, o întâlnire pe teme de securitate cu premierul țării, Morawiecki, ministrul Apărării, Błaszczak, ministrul de Interne, Kamiński și câțiva generali de top ai armatei poloneze, scrie Vișegrad24. În centrul discuțiilor pare a fi o amenințare din zona Kaliningrad, teritoriu rusesc învecinat cu Polonia.

Update 21:15 SUA teren de joacă al spionajului chinezesc? Doi cetățeni chinezi au fost arestați sub acuzația de tentativă de mituire a unor oficiali din departamentul justiției cu misiunea de a obstrucționa anchetarea unui mare concern de telecomunicații. Pare a fi vorba de Huawei, deși firma n-a fost oficial numită.

Beijingul a respins acuzațiile și afirmă că SUA ar încerca ”să defăimeze” China comunistă prin învinuiri fabricate. Alți 11 cetățeni chinezi au fost puși sub acuzare în alte două procese de spionaj, relevă BBC. Potrivit informațiilor existente, China încearcă să recruteze oficiali americani și să convingă chinezi emigrați în Vest să se repatrieze ori să renunțe la participarea de proteste antichineze.

Update 21:00 Propaganda rusă continuă cu acuzele tari, cantonate ideologic în ortodoxism, la adresa Ucrainei. Acum, Moscova cere ”desatanizarea” Ucrainei. Potrivit secretarului adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Pavlov, Ucraina ar fi ”un conglomerat de secte” și o ”hipersectă totalitară” care s-ar fi disociat de ortodoxie, ar fi ”abandonat valorile ortodoxiei” și ar trebui urgent ”desatanizată”.

La Kiev, președintele Zelenski crede că abia ”eliberarea Crimeei va aduce pacea adevărată”.

Update 18:30 Promisiuni multe, fapte puține. Ucraina nu a primit până acum niciun ban pentru redresarea sa de urgență în valoare de 17 miliarde de dolari, s-a plâns, marți, președintele Ucrainei, Zelenski, pe video, Conferinței de reconstrucție ucraineană cu participarea unor experți internaționali, care s-a deschis la Berlin.

Regele Carol al III-lea l-a investit în funcția de premier pe Rishi Sunak, care a promis să plaseze stabilitatea economică în centrul programului său. Predecesoarea sa liberală, Truss, a eșuat în tentativa impunerii unui program de reduceri fiscale. Sunak a fost felicitat de președintele american și de liderii europeni, care au emis însă la adresa lui și pretenții de rezolvare rapidă a conflictului vamal privind Irlanda de Nord.

Update 13:15 Războiul energetic declanșat de Moscova nu mai progresează conform dorințelor Kremlinului. Prețul gazului a scăzut la nivelul de dinaintea invaziei ruse în Ucraina.

Update 13:00 Rușii avansează în est spre Bahmut și Avdiivka și își consolidează pozițiile în Herson, relevă Statul Major ucrainean, reluat de Ukrainska Pravda. Moscova a lansat 15 atacuri cu rachete asupra Ucrainei în ultimele 24 de ore. Ucrainenii afirmă că s-au apărat cu succes, în acest răstimp, respingând atacuri rusești la ori lângă așezări precum Bilogorivka în Lugansk) și Bahmut, Bilogorivka, Verhniokamianske, Ivangrad, Klișciivka, Spirne, Soledar, Mariinka și Nevelske în regiunea Donețk. Concomitent, presa ucraineană anunță lansarea de drone iraniene Shahed, de către ruși, din Belarus.

Șefii diplomației americană și ucraineană, Blinken și Kuleba s-au întreținut pe tema ”bombei murdare” figurând la loc de frunte în propaganda rusă privind prezumtivele intenții ucrainene. SUA și-au exprimat sprijinul ”de nezdruncinat” pentru Ucraina ”în fața agresiunii ruse, a atrocităților și a retoricii (Moscovei) din jurul așa-zisei ”bombe murdare”, după cum a reliefat, textual, Blinken.

În deschiderea unei conferințe de reconstrucție a Ucrainei, organizate la Berlin, cu particparea unor experți internaționali, cancelarul Germaniei, Scholz, i-a promis Kievului sprijin european coordonat cât va fi nevoie, chiar și după terminarea războiului. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a cerut punerea pe picioare a unui Plan Marshall pentru Ucraina. Banca Mondială ajută Ucraina cu alte 500 de milioane de dolari. Șeful Băncii, Malpass, a evocat teribilele pagube provocate de agresiunea rusă infrastructurii ucrainene. Instituția sa a acordat până acum Ucrainei credite în valoare de aproape 12 miliarde de dolari. DLF, care transmite aceste știri notează că organizația anticatastrofe a Germaniei a livrat Ucrainei și 101 generatoare de curent de diferite puteri, alte 108 fiind comandate de ucraineni.

Melitopol, oraș ucrainean ocupat de ruși în regiunea Zaporijjea, a fost zguduit în ultimele ore de câteva puternice explozii. Aproximativ șapte au cutremurat Svitlodolînske, de lângă urbe, alta, în cursul dimineții, orașul propriu-zis.

Update 10:50 Președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a sosit în această dimineață la Kiev, anunță Ukrainska Pravda. Se va întâlni cu omologul său ucrainean, Zelenski. Steinmeier a declarat că țara sa va continua să asigure sprijin militar Ucrainei. Vizita surpriză are loc la aproape 6 luni după ce șeful statului german a fost informat că nu este binevenit în Ucraina și a renunțat să mai călătorească alături de alți lideri occidentali.

La izbucnirea agresiunii ruse din 2014, Steinmeier era ministru de externe în guvernul Angelei Merkel și a mediat o poziție pe care Kievul nu a considerat-o în avantajul său, favorizând acordurile Minsk II cu Rusia, care s-au dovedit caduce. Anul acesta, președintele german a declarat public că regretă erorile făcute de el și țara sa în raport cu Moscova și Ucraina, spre deosebire de fosta sa șefă, Merkel.

Pierderile totale ale armatei ruse în Ucraina, la 25 octombrie, potrivit Ministerului de Externe de la Kiev: 68420 de soldați uciși, 248 elicoptere, dintre care unul model Ka-52, în această dimineață, 271 de avioane și 5611 tancuri. În sudul țării, forțele ucrainene au distrus 3 depozite de muniție și armament în ultimele 24 de ore.

Update 10:45 La cererea Ucrainei, Agenția Internațională pentru Energie Atomică cu sediul la Viena, va trimit inspectori pentru a verifica dacă două dintre centralele nucleare ale acestei țări au stocate reziduri care ar permite fabricrarea unei bombe radiologice, numită bomba murdară, scrie Kiev Independent. În ultimele zile, Moscova a lansat în spațiul public această teorie, acuzând Ucraina și Vestul că împreună vor să utilizeze o asemenea armă.

Rafael Grossi, șeful AIEA, a precizat că echipele din subordinea sa au inspectat deja, la începutul toamnei, aceste centrale, negăsind nicio urmă de reziduuri suspecte, însă, la solicitarea Kievului și pentru a se înlătura îndoielile, se va trimite alte echipe pe teren.

Update 10:40 Un grup de 30 de membri democrați ai Congresului american au semnat o scrisoare deschisă în care îi cer președințelui Biden să își reconsidere strategia față de Ucraina, accentuând mai mult “eforturile unei soluții de pace”, notează Vișegrad 24. În traducere, legislatorii semnatari, între care și faimoasele Rashida Tlaid, Ilhan Omar și AOC, cer reducerea livrărilor de arme și a implicării miliare a SUA în conflict, o poziție preferată inclusiv de unii pro-ruși europeni. Cei 30 solicită și discuții directe cu Moscova și un “aranjament de securitate ok pentru toate părțile, cu o Ucraină suverană”.

Update 10:30 Bilanțul victimelor războiului Rusiei în Ucraina a ajuns la 16.150 de oameni, informează un raport al Organizației Națiunilor Unite, reluat de Kiev Independent. Este vorba de 6.374 civili uciși și cel puțin 9.776 răniți, însă, scrie ONU, numărul ar putea fi mult mai mare, din cauza lipsei accesului în zonele ocupate.

Update 10:00 Atacurile rusești asupra infrastructurii energetice a Ucrainei au fost atât de precise și distructive, încât oficialii de la Kiev și cancelariile occidentale au motive să creadă că ele sunt coordonate chiar de specialiști în domeniul energiei, care indică armatei roșii exact unde să lovească pentru a obține maximum de avarii. Teza a fost avansată de Washington Post, care îl citează și pe ministrul ucrainean pentru Energie, German Galușcenko.

“Toate dronele și rachetele pe care le folosesc au ca țintă infrastructura energetică. Au un fel de hartă cu instrucțiuni privind locul exact unde să bombardeze, iar dacă ratează, revin a doua sau a treia zi, lovind în aceași țintă“, a spus Galușcenko. Șeful Ukrenergo, Volodimir Kudrîți, spune că rușii sunt familiarizați cu sistemul ucrainean de energie întrucât infrastructura este construită pe baza celei sovietice, existente și în Rusia. Kudrîți a declarat ziarului american că este ca și cum au, și probabil chiar au, oameni care nu fac decât să arate unde se poate lovi pentru a deconecta cât mai mulți cetățeni de la curent electric și căldură. “La ritmul actual de distrugeri, stocurile actuale nu o să mai țină prea mult timp“.

Olena Pavlenko, președinta grupului Dixi de consultanță în energia electrică de la Kiev, consideră că scopul este lăsarea Ucrainei fără nicio sursă de energie electrică – black-out total, spune ea.

24 octombrie – a 243-a zi de război

Update 22:30 Noi succese militare ucrainene. Forțele Kievului i-au expluzat pe ocupanți din patru noi așezări recucerute în Donbas. Potrivit Ukrainska Pravda, e vorba de Karmazînivka, Mîasojarivka și Nevske din regiunea Lugansk Oblast, precum și Novosadove in Donețk.

Aceeași sursă citează calculele Mediazone, un site rusesc privat, potrivit căruia regimul de la Moscova ar fi mobilizat până la o jumătate de milion de militari. Calculul ar fi o estimare pe bază de număr de căsnicii care, în cazul militarilor încorporați, pot fi contractate fără o așteptare prealabilă de o lună.

Președintele Zelenski a cerut Israelului să se decidă de partea cui este și să ofere arme Ucrainei. Vorbind la Conferința Haaretz pentru Democrație, Zelenski a mulțumit pentru premiul pentru democrație cu care s-a recunoscut în Israel valoarea luptei Ucrainei. El a sugerat însă că a venit timpul ca statul evreu să opteze și să fie de partea lumii democratice”, care ”combate o amenințare existențială la adresa sa, nu de partea celor orbi la teroarea rusă, în timp ce prețul acestui terorism în formă continuată e distrugerea completă a securității globale.

Îi mulțumesc poporului lui Israel pentru înțelegere și ajutor, în special pentru ajutorul medical pe care l-am primit de la societatea voastră”, a mai spus președintele Ucrainei. Care a mulțumit și ”presei israeliene pentru răspândirea adevărului despre…război” și națiunii „care a ieșit în stradă când a început conflictul militar deplin și a susținut din Țara Sfântă Ucraina……Cred că vom vedea sprijinul (ei) și pe cer”, a conchis Zelenski, reluat de Ukrainska Pravda.

Update 18:30 Biserica ortodoxa rusă nu e manipulată. Manipulează. Serghii Kîslîția, reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU l-a contrazis pe președintele Franței, Macron, care a estimat că BORusă s-ar lăsa manipulată de stat, spre a justifica războiul din Ucraina. Macron, reluat de Ukrainska Prava, a cerut bisericii ruse să ”reziste presiunilor” (statului rus).

Oficialul ucrainean l-a contrazis. Biserica (rusă), a spus el, ”nu se lasă manipulată, ci e parte complice a regimului”.

Cine investește în Ucraina, investește într-o țară a UE”, a spus cancelarul german Scholz la o conferință economică germano-ucraineană, în cursul căreia a îndemnat la ajutorarea țării atacate de ruși, căreia i-a cerut însă și transpunerea de ample reforme în vederea edificării statului de drept. Potrivit DLF, premierul ucrainean Șmîhal a estimat că Ucraina are nevoie de ajutoare de reconstrucție în valoare de 750 de miliarde de dolari. La Berlin a fost primit și noul ambasador al Ucrainei, Makeiev.

Update 17:00 Noul premier britanic va fi Rishi Sunak. Descedentul unei familii de imigranți din India e un om de afaceri prosper și de succes și fost ministru de finanțe în guvernul de la Londra.

După retragerea din cursă a fostului premier, Boris Johnson, ca și a contracandidatei Penny Mordaunt, precum și după susținerea pe care a primit-o de la  Kemi Badenoch și fosta ministră de interne Suella Braverman, ambele demnitare de la aripa dreaptă a partidului conservator, aflat la putere, s-a deschis calea lui Sunak către funcția executivă supremă în Regatul Unit. Sunak va încerca să unifice facțiunile diverse și aparent ireconciliabile ale partidului conservator britanic, a cărui popularitate s-a degradat perceptibil din pricina gâlcevilor interne. Sunak trece drept un gospodar harnic, ponderat și echilibrat.

La 42 de ani, Sunak a studiat filosofie, politică și economie la Universitatea Oxford, al cărei absolvent este. Are și un masterat în economie la Stanford. Cunoașterea acumulată la prestigioasele universități ale lumii anglo-saxone îi vor fi, poate, de mare folos la câștigarea pariurilor foarte dificile cu inflația enormă și cu deficitul bugetar uriaș, cuplate cu penuria energetică și de materii prime, cu războiul ruso-ucrainean și cu conflictul economic cu Europa, care a impus Regatului Unit o graniță (vamală) internă, pe mare, cu Irlanda de Nord.

Update 15:00 Israelul a bombardat aeroporturile siriene Damasc și Dima, unde par a fi fost asamblate dronele iraniene utilizate de ruși spre a distruge infrastructura civilă ucraineană, relevă Obozrevatel, o publicația ucraineană, reluată de Adevărul. ro., care citează centrul de monitorizare al Observatorulului Sirian pentru Drepturile Omului (SOHR). Radarul și pista ar fi fost, de asemenea, grav avariate de rachetele israeliene, afirmă aceeași sursă. Israelul ar fi oferit informații secrete Ucrainei cu privire la dronele iraniene, elaborate pentru a penetra puternica apărare antiaeriană a statului evreu.

Statul Major ucrainean, reluat de Ukrainska Pravda, a lansat recurților ruși un apel, cerându-le să refuze să fie carne de tun pentru regimul de la Moscova: “vă aflați într-un teritoriu străin și sunteți complici la crimele de război ale autorităților ruse. Sunteți cinduși zilnic la măcel. Pentru comandanții voștri nu sunteți decât un deșeu. Nimeni nu numără pierderile. Întrebați-vă: pentru ce lupt? Pentru frica liderilor voștri de a-și pierde puterea, pentru stilul lor de viață, finanțat cu banii pe care i-au furat de la voi și de la familiile voastre, pentru stupiditatea și incompetența lor?

Un recent sondaj de opinie ucrainean relevă că 86 % din ucraineni sunt în favoarea continuării rezistenței în fața inamicului rus, în ciuda bombardamentelor armatei de ocupație, doar 10 procente favoirizând negocierile.

Update 12:00 Vasile Dîncu a demisionat din funcția de ministru al Apărării Naționale. demnitarul pesedist și-a motivat ”gestul prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei”.

Dîncu scrie, textual, pe FB: ”consider necesară retragerea mea din această funcție pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă și pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române.

Domnule Prim Ministru, vă mulțumesc pentru colaborarea onestă și deschiderea de care ați dat dovadă pe tot parcursul activității guvernamentale comune și vă asigur de tot sprijinul meu pentru toate proiectele și programele Ministerului si Armatei Române, din calitatea de senator, membru în Parlamentul României.
Vasile DÎNCU
București, 24 octombrie 2022”.

Potrivit forțelor ucrainene, trupele ruse au pierdut în ultimele 24 de oare aproape 500 de militari, precum și nouă drone. Numărul total al militarilor ruși uciși (de la 24 februairie încoace) se apropie, potrivit Statului Major ucrainean, de 68.000 de militari.

Update 11:50 Rușii nu se retrag din Herson, cum se prefac, ci își consolidează pozițiile în oraș, pregătindu-se să apere regimul de ocupație, afirmă serviciile secrete ucrainene, reluate de Ukrainska Pravda. În răstimp, se înmulțesc (pe rețele clipuri video greu de confirmat, reluate de Kiev Post) conținând plângerile recruților ruși adresate Kremlinului din cauza echipamentului de calitate proastă pe care l-au primit și a lipsei soldelor promise.

Update 11:45 Propaganda rusă scârbită de ea însăși? Șefa redactorilor de la postul de propagandă rus, Russia Today, Margarita Simonian, a anunțat că ar fi încetat ”pe moment” colaborarea cu jurnalistul Anton Krasovsky. Ea a declarat “sălbatică și dezgustătoare” declarația lui Krasovski cerând ”înecarea (în râu) sau arderea copiilor ucraineni”, afirmă agenția TASS. Ucraina ceruse țărilor civilizate să scoată Russia Today (RT) în afara legii.

Update 09:30 Motivul clamării de către propaganda rusă a proximei folosiri de către ucraineni a unei presupuse ”bombe murdare”? Să răspândească frica și să obțină, potrivit ISW, ca Vestul să-și oprească livrările de arme către Ucraina. Puterile nucleare occidentale SUA, Marea Britanie și Franța, la care ”s-a plâns” ministrul rus al apărării, Șoigu, clamând un viitor ”atac” ucrainean cu o ”bombă radiologică” au respins cu indignare afirmațiile Rusiei. Potrivit lor, Ucraina nu se pregătește să detoneze o astfel de bombă, și au avertizat Rusia împotriva oricărei escaladări a războiului în baza unor pretexte, după cum scrie Kiev Independent. Ucraina consideră că Rusia pregătește o operațiune ”sub steag fals” ca pretext pentru o escaladare.

Potrivit forțelor ucrainene, circa 30% din dronele iraniene lansate de ruși își ating ținta, celelalte fiind interceptate și distruse anterior.

23 octombrie – a 242-a zi de război

Update 23:15 Fostul premier britanic, Boris Johnson pare să se fi retras din cursa pentru șefia Partidului Conservator. Rishi Sunak e âncrezător că va câștiga.

Update 23.00 Președintele Ucrainei, Zelenski, a respins insinuările acuzatoare ale Rusiei privind o așa-zisă bombă radiologică, ”murdară” pe care ar fi ”intenționat” s-o detoneze Kievul. Zelenski a acuzat Moscova de răspândire de fakle-news în convorbirile ministrului de război al Rusiei, Șoigu, cu omologii săi occidentali.

Potrivit Kiev Independent, s-a reluat aprovizionarea cu curent electric a tuturor regiunilor ucraine lovite de bombardamentele rusești asupra infrastructurii energetice.

Update 20:45 Ar putea intra America în război împotriva Rusiei? Adevărul. ro reia declarațiile înregistrate de publicația franceză L’Express ale fostului șef al CIA și al forțelor SUA și NATO din Afganistan, generalul în rezervă David Petraeus. Petraeus ”nu exclude ca un contingent militar multinațional sub conducerea Statelor Unite să poată lua parte la război de partea Ucrainei. Acest lucru se poate întâmpla dacă Federația Rusă trece „linia roșie” în agresiunea armată împotriva Ucrainei”, a declarat el textual într-un interviu pentru L’Express.

E posibil ca declarația unui fost oficial american de top, ca Petraeus, să fie un avertisment american indirect menit să determine Rusia să renunțe la un eventual recurs la arme de distrugere în masă.

Update 20:30 Un grup anonim de hackeri a provocat o pagubă de proporții greu calculabile regimului islamist iranian. Agresorii cibernetici, care solicitaseră anterior regimului de la Teheran să-i pună în libertate pe toți deținuții politici, au obținut și publicat 50 de GB de date confidențiale și nenumărate emailuri legate de producția nucleară a teocrației iraniene, informează ziarul israelian Jerusalem Post.

Update 20:00 Apel jurnalistic rusesc la uciderea de copii ucraineni. Șeful ministerului ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a cerut interzicerea postului de propagandă rusesc RT, canal al cărui moderator a cerut recent ”înecarea în râuri sau arderea copiilor ucraineni.”

Ministrul rus al apărării, Șoigu, a stat azi de vorbă și cu omologul său american, Lloyd Austin, (nu doar cu cel francez) anunță agenția Reuters. E a doua astfel de convorbire cu șeful Pentagonului în trei zile.

Forțele ucrainene anunță că au respins atacuri ruse la Bahmut, Marinka, Avdiivka, Pervomaiske, Nevelske, Novomîhailivka și Klișciivka.

Ucraina anunță de asemenea că forțele ruse răspesc copiii cu dizabilități din Herson și îi deportează, potrivit șefului administrației prezidențiale, Yermak, la un spital din Crimeea. 12 copii ar fi avut, mai nou, această soartă anunță Kiev Independent, citându-l. O persoană a fost ucisă, alte trei rănite în explozia automobilului unui colaboraționist. Potrivit unor surse interne, din Herson, nu civilii, ci colaboraționiștii ruși au fost evacuați din Herson.

Update 19:45 Dictatorii între ei. Președintele Rusiei, Putin, a fost printre primii tirani care l-au felicitat pe colegul lor chinez, Xi, după ce liderul de la Beijing a încălcat flagrant constituția țării sale și și-a acordat un al treilea mandat prezidențial, instalându-se ca dictator pe viață.

Update 19:30 Ce pregătește Rusia, plângându-se la francezi, ca ministrul rus al apărării, Șoigu, la omologul său francez, Lecornu, în legătură cu o prezumtivă bombă radiologică, ”murdară” pe care s-ar pregăti ucrainenii s-o detoneze? Pare exclus să fie în interesul Kievului o asemenea detonare. E posibil ca Moscova să pregătească încă o operațiune ”sub steag fals” pe care s-o atribuie Ucrainei, spre a justifica noi crime de război? Pe moment, e imposibil de răspuns cu certitudine la această întrebare,

Update 18:30 Armata ucraineană a avansat pe frontul de sud țării, în direcția Herson, anunță postul Hromadske, citând Comandamentul Sud, în timp ce trupele rusești par să se regrupeze pe malul stâng al râului Nipru, în aceeași zonă.

Generalul-maior în rezervă, australianul Mick Ryan, susține într-o analiză largă pe Twitter că ultimele 48 h au arătat clar intenția rușilor, venită probabil de la un comandant superior, de retragere spre est, traversând râul Nipru și părăsindu-și astfel pozițiile actuale. Trimiterea pe front a unor recruți proaspeți nu ajută în această situație care trebuie gestionată cu mare atenție, pentru a limita pierderile de oameni și echipament spune gen. Ryan. Ca să te regrupezi cu succes, pentru a relua ulterior o ofensivă, ai nevoie de un spate puternic, de forțe care să te asigure în timpul retragerii, a precizat fostul comandant al armatei australiene. Potrivit lui, forțele ruse nu par să fie capabile în această situație de o astfel de evoluție a retragerii.

Sursă: Ukraine War Mapper

Update 18:20 Retorică periculoasă care pare să indice că Moscova pregătește un atac: într-o discuție telefonică cu omologul său francez, Sébastien Lecornu, ministrul Apărării rus, Șoigu, s-a plâns că Ucraina se pregătește să lanseze “bomba nenorocită“, scrie Ukrainska Pravda. Șoigu, reluat de presa de casă a Kremlinului, a precizat că ucrainenii vor, prin acest lucru să provoace Rusia.

Ria Novosti scrie de câteva zile despre așa-zisul plan al Ucrainei de a folosi arme atomice asupra forțelor ruse, pe care sunt în proces să le obțină cu ajutorul partenerilor occidentali. Teza are deja susținători în rândul propagandiștilor de la Moscova, care susțin că ucrainenii vor să își atace propriul teritoriu cu arme nucleare, ca să dea vina pe Rusia și să escaladeze războiul. Ucraina nu deține arme nucleare, renunțând complet la ele prin Memorandumul de la Budapesta, din 1994, garantat de Rusia, Marea Britanie și SUA, cu girul Franței și al Chinei.

Update 18:00 Portul Odesa operează la doar 20, respectiv 30%, din capacitatea sa de exporturi de grâne, din cauza obstrucționării din partea Rusiei, a anunțat ministerul de Infrastructură al Ucrainei, reluat de Ukrainska Pravda. De la 1 august 2022, au părăsit Odesa și porturile adiacente , 380 de vase comerciale având la bord 8,5 milioane de tone de cereale, precizează aceeași sursă.

Update 17:45 Forțele Navale ucrainene au declarat astăzi că Moscova își menține o prezență activă, însumând 17 nave și ambarcațiuni de luptă, în Marea Neagră, Marea de Azov și Marea Mediterană, scrie Ukrainska Pravda. În prezent, la 23 octombrie, pe două nave de război din Marea Neagră există două lansatoare pentru rachetele de croazieră Kalibr, încărcate cu 24 de unități. “Sunt folosite pentru atacarea Ucrainei”, au avertizat Forțele Navale ucrainene.

Potrivit Departamentului Apărării de la Washington, aceste rachete au o rază de acțiune de 1400 km și au fost utilizate pentru prima dată în luptă, la sfârșitul anului 2015, când au fost lansate din Marea Caspică către ținte din Siria, opuse dictatorului Assad.

Update 15.30 Iranul ayatolahilor s-a hotărât să livreze Rusiei și rachete, nu numai drone kamikaze, relevă publicația elvețiană NZZ reluând surse americane citat de Washington Post. La două întâlniri derulate la Moscova s-ar fi convenit, potrivit acestor surse, livrarea de rachete iraniene cu rază scurtă de acțiune de tip Fateh-110 și Zolfaghar. Ambele rachete ar fi relativ precise. Motivul pentru care Iranul ajută Rusia cu arme (semn că Moscova și-a cam epuizat stocurile) e ideologic, scrie NZZ. Iranul vrea să împiedice Occidentul să obțină o victorie în Ucraina (care a aderat la valorile occidentale).

Update 14:30 Prestigiosul premiu al librarilor germani revine la finele Târgului de carte din Frankfurt pe Main scriitorului și poetului ucrainean, Serhij Zhadan. I s-a dat premiul ”pentru opera sa ieșită din comun” și ”pentru atitudinea sa umanitară (față de compatrioții lui, pe care încearcă să-i ajute și cu riscul vieții sale).

Update 13:00 Rusia încearcă să se apere în adâncime, ca să evite contraofensivele ucrainene, afirmă serviciile secrete britanice, comentând declarații ale liderului mercenarilor Wagner, Prigojin. Insul a publicat recent o hartă cu sisteme defensive antitanc la sudest de Kreminna, în regiunea Lugansk, spre a descuraja un asalt ucrainean. Potrivit ISW, rușii atacă infrastructura civilă, ucraineană și pentru a sili Kievul să investească mai mult în reparații decât în contraofensiva din sud și din est.

Numărul rușilor uciși de la 24 februarie în Ucraina se apropie, potrivit Statului Major ucrainean, de 67.500. Ieri ar fi fost uciși 400 de invadatori șiu doborâte două elicoptere, 21 de rachete de croazieră și 20 de drone. Doar deasupra regiunii Nikolaiev ucrainenii au doborât în noaptea trecută 14 drone iraniene de tip Shahed.

Invazia rusă nu e fatală doar pentru ucraineni și ruși. De la debutul ei au fost uciși, din pricina navelor de război rusești, circa 50.000 de delfini în Marea Neagră, după cum relevă asociația pentru protecția animalelor UAnimals.

22 octombrie 2022 a 241-a zi de război

Update 23:00 Rușii îngheață și înfometează oameni nu doar în Ucraina. Mai nou au luat în vizor Republica Moldova. ”Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat că, începând de luni, 24 octombrie, Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan va livra malului drept al Nistrului doar 27% în loc de 70%, volum contractat anterior de autoritățile de la Chișinău”, aflăm din Adevărul.ro. Reducerea masivă a livrărilor de gaz va tăia moldovenilor lumina, care în loc de convenitele cantități de energie vor primi de la separatiștii rusofoni din Tiraspol doar 27% din consumul de curent contractat de statul moldovean. Rușii duc de mulți ani de zile o politică șantajului cu energia.

Update 22:00 Multe zeci de mii oameni au participat la Berlin la o demonstrație de solidaritate cu poporul iranian, reprimat sălbatic de regimul islamist al ayatolahilor. Potrivit DLF, aproximativ 80.000 de oameni, între care mulți exilați iranieni, au participat la manifestația de protest din capitala Germaniei.

Update 21:30 Președintele Ucrainei, Zelenski, a cerut lumii să avertizeze Rusia că va fi atacată direct dacă atacă nuclear perimetrul guvernamental ucrainean de la Kiev. Potrivit Ukrainska Pravda, care transmite știrea, președintele Zelenski e convins că Rusia trebuie avertizată direct pentru cazul unui atac atomic asupra strădii Bankova, din Kiev (unde sunt localizate multe oficiii și clădiri guvernamentale).

În rest, continuă cuceririle de teren ucrainene în regiunea Herson, (ocupanții părăsind Charivne și Chkalove, iar administrația pro-rusă a orșaului a anunțat evacuarea totală a orașului Herson) dar și atacurile criminale cu rachete rusești, care au aruncat Ucraina în frig, beznă și catastrofă umanitară.

Nu tot Vestul e pasiv. Personajul Luke Skywalker (Mark Hamill) a trimis Ucrainei 500 de drone, după ce a organizat o camopanie de strângere de fonduri, anunță Bloomberg.

Update 18:40 Președintele Volodimir Zelenski a anunțat în această seară că 1,4 milioane locuitori ai țării nu mai au energie electrică, după distrugerile provocate de bombardamentele rusești de sâmbătă dimineața. Doar câteva grade peste 0 vor fi în Ucraina, în această noapte. Moscova a vizat direct, după cum a anunțat și anterior, infrastructura energetică a țării.

În orașul Luțk din vestul Ucrainei, întreaga rețea de energie electrică a fost complet distrusă de atacurile cu rachetă, a anunțat primarul Ihor Poloșciuk, reluat de Kiev Independent. Regiunile cele mai afectate sunt Volîn și Rivne din vestul țării, Cerkasî și Kirovohrad din centrul țării, și în sud, Odesa și Nicolaev.

VIDEO-ul zilei

Fostul președinte chinez, Hu Jiantao, în vârstă de 79 de ani, care a deținut funcția de lider suprem al RPC între 2003 și 2013 pare să fi fost înlăturat cu forța de la Congresul al 20-lea al partidului comunist chinez, care se desfășoară de 6 zile la Beijing.

În stânga lui se află actualul șef al statului chinez, Xi Jingping, care și-a asigurat un mandat pe viață, încă din 2018, înlăturând limita de 2 mandate. Duminică, la finalul Congresului, Xi, de 69 ani, va fi reconfirmat de către cei 205 de membri seniori comuniști, în cel de-al treilea mandat la conducerea Chinei.

Update 16:00 Germania își va reduce semnificativ dezvoltarea militară, din cauza inflației mari și a dolarului tare, anunță agregatorul de știri Vișegrad24, citând publicația germană Handelsblatt. Mai multe proiecte în curs ar urma să fie anulate sau limitate. Între acestea figurează, potrivit sursei citate: tancurile Puma, obuzierele cu autopropulsie, corvetele, fregatele, avioanele de vânătoare Eurofighter și programul aeronavelor F-35.

Handelsblatt citează surse din industria militară și din rândul politicenilor de la Berlin. Curtea Federală de Audit s-a plâns că proiectele listate mai sus, care vizează o dezvoltare pe 5, respectiv 7 ani, necesită un buget suplimentar, peste cel anunțat de guvernul Scholz în iunie și estimat la 100 miliarde de euro.

Update 14:40 Jumătate de milion de oameni nu au curent, cel mai probabil nici căldură, în orașul și regiunea Nicolaev, după bombardamentele cu rachete din această dimineață, au anunțat corespondenții de la fața locului, reluați de jurnalistul BILD, Roepcke. Plouă și temperatura maximă astăzi este de 15 grade.

Update 14:05 Boris Johnson s-a întors. Nu la Downing Street 10, dar la Londra, unde a decis să revină de urgență în această dimineață, din vacanța pe care o petrecea în Republica Dominicană, anunță Sky News. Fostul premier britanică a declarat ieri că este dispus să intre în cursa pentru șefia Partidului Conservator și că ar avea asigurată susținerea a cel puțin 100 de membri seniori, așa cum cere statutul formațiunii britanice.

Dominic Raab și Rishi Sunak – fostul contracandidat al lui Liz Truss – se opun public revenirii lui Johnson la cârma guvernului britanic. O anchetă care vizează petrecerile private organizate de fostul prim-ministru în timpul lockdown-ului va face obiectul unei comisii parlamentare, anunță The Times în exclusivitate, iar mai mulți membri ai fostului Cabinet Johnson vor depune mărturie. Acest lucru, susține cotidianul londonez, ar putea încheia din nou un mandat de premier al conservatorului.

Update 14:00 Imagini oferite de sateliții privați ai comapniei americane Maxar Tehnologies, înregistrate la 17 octombrie, arată un set de fortificații antitant lung de aproape 2 km, realizat de gruparea Wagner în zona localității ocupate Hirske, aflate la aproximativ 53 km est de Bahmut. Este vorba de patru șiruri de piramide de beton, care pot împiedica avansul trupelor ucrainene, și în spatele lor, au fost săpate tranșee.

CNN a numit acest set de fortificații, Linia Wagner. Un tabloid rusesc a scris că mercenarii Wagner continuă construirea acestor sisteme antitanc, însă televiziunea CNN susține că sateliții nu arată niciun indiciu că se mai lucrează la ele.

Continuă bătăliile la Bahmut și Avdiivka, în estul țării, unde operează gruparea de mercenari ai magnatului Prigojin, aliat al lui Putin. Este singurul punct unde forțele ruse au înregistrat chiar și mici avansuri terestre.

Update 13:15 Șeful diplomației de la Kiev a făcut un apel direct liderilor lumii, după atacurile din această dimineață, cerând de urgență acordarea sistemelor de apărare antiaeriană Ucrainei.

“Sâmbata a debutat în Ucraina cu o rafală de rachete rusești care au vizat infractura civilă esențială. Am interceptat o parte dintre ele, dar altele și-au atins țintele. Apărarea antiaeriană salvează vieți. Nu ar trebui să mai fie nici măcar un minut de întârziere din partea cancelariilor (n.r. occidentale) cu privire la decizia de a oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană”, a scris Kuleba pe Twitter.

Update 12:45 Atacurile cu rachete de croazieră rusești produse în această dimineață au provocat avarii cel puțin egale, poate chiar mai mari, decât bombardamentele sângeroase din 10-11 octombrie, a declarat compania națioanlă ucraineană de energie, Ukrenergo. Citată de Ukrainska Pravda, Ukrenergo a precizat că zone importante din următoarele regiuni au rămas fără curent electric: Kiev, Cernihiv, Cerkasy, Jitomir, Sumîi, Harkiv, Poltava, Dnipropetrovsk, Zaporijjea și Kirovohrad.

Update 12:30 Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât în această dimineață, 18 rachete de croazieră lansate asupra teritoriului său: 12 rachete X-101 și 5 rachete Kalibr, însă alte 12 au lovit ținte din mai multe regiuni, a anunțat Statul Major al armatei de la Kiev, reluat de Ukrainska Pravda. Au fost vizate centre și clădiri ale infrastructurii esențiale, inclusiv cele energetice, precizează aceeași sursă.

Update 00:25 Premierul ucrainean Denys Șmihal a cerut Uniunii Europene și ONU să trimită de urgență misiuni de monitorizare în regiunea Herson, pentru a împiedica detonarea de către forțele Moscovei a barajului Kahovka, de pe râul Nipru, scrie Kiev Independent. Aruncarea în aer a barajului și a centralei hidroelectrice aferente ar inunda 80 de localități, între care și orașul Herson, putând afecta zeci de mii de oameni, a spus prim-ministrul de la Kiev.

Noaptea trecută, președintele Zelenski a avertizat că trupele Moscovei au minat zona barajului și s-ar pregăti să provoace o tragedie de proporții în zonă, pentru a împiedica avansul trupelor ucrainene în sudul țării. Operațiunea ar urma ulterior, să fie pusă pe seama Kievului, de către propaganda rusă. În 1941, NKVD-ul a executat o operațiune similară, tot pe Nipru, în zona orașului Zaporijjea, catastrofă care a ucis, spun istoricii, între 20.000 și 100.000 oameni, inclusiv militari sovietici în retragere.

21 octombrie 2022 – A 240-a zi de război

Update 23:45 Zece instructori iranieni pentru utilizarea dronelor ar fi fost uciși în teritoriile ocupate de către forțele ucrainene, raportează un post de radio israelian, Kan, citând surse anonime de la Kiev. Oamenii regimului de la Teheran ar fi fost delegați în peninsula Crimeea, dar și în părți din regiunea Herson, notează aceeași sursă.

Marea Britanie, Franța și Germania cer Națiunilor Unite, printr-o scrisoare comună, să investigheze folosirea de către Rusia a dronelor-kamikaze de producție iraniană, Shahed-136, scrie Kiev Independent, citând agenția Reuters.

Cele 3 membre permanente ale Consiliului de Securitate ONU atrag atenția că utilizarea lor încalcă o rezoluție ONU din 2015 privind armamentul Iranului, care a permis aprobarea Acordului nuclear, cunoscut sub numele de Iran Deal. Semnarea sa a permis ridicarea sancțiunilor impuse Teheranului pentru cursa nucleară pe care o desfășoară de mai mult de un deceniu, pentru obținerea unor arme atomice.

Update 18:30 În Belarus au fost staționați mii de militari ruși, dotați cu tancuri și alte arme grele. Ei constituie o unitate comună cu militarii Belarus iar comandanții trupei invocă unitatea celor două forțe, după cum relevă DLF, citându-l pe comandantul adjunct al trupei, Smejan. Iderea Moscovei e să silească Ucraina să retragă forțe din sud și est ca să apere nordul amenințat de acești militari. Președintele Belarus, Lukașenko, a negat că țara s-ar alătura Rusiei spre a ataca împreună Ucraina.

Președintele Letoniei, Karins, a propus edificarea unui tribunal al UE pentru crimele Rusiei. Ministrul de stat german Tobias Lindner, de la ministerul federal de externe a declarat că ”Rusia comite un genocid în Ucraina”.

Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, s-a întreținut cu omologul său rus, Șoigu și a declarat apoi că ”e important să se mențină deschise canalele de comunicare bilaterale.” Iar Iranul i-a sfătuit pe cetățenii iranieni din Ucraina să părăsească țara.

Update 12:30 Premierul israelian, Lapid, s-a întreținut cu șeful diplomației ucrainene, Kuleba, care a reiterat cererea țării sale de a primi arme defensive. Ministrul ucrainean i-a descris, potrivit DLF, ”suferința indicibilă, pierderile de vieți omenești și distrugerile provocate de rachetele rusești și de dronele iraniene”. Kievul dorește ca Ierusalimul să pună la dispoziția Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană și anti-rachetă, precum și tehnologia israeliană corespunzătoare. În ciuda atacurilor ruse cu drone iraniene Israelul a refuzat până acum să furnizeze Ucrainei arme.

Update 12:00 Rușii încearcă să-i atragă pe ucraineni să-și retragă trupele din est și sud spre a le plasa în nord, ca să facă față unei părelnice amenințări crescânde din Belarus. Această estimare, de acum câteva zile, avansată de blogul de față, e articulată azi de serviciile secrete britanice, reluate de Kiev Independent. Pe moment, rușii și-au consolidat pozițiile și avansează la Bahmut și Avidiivka, în Donețk și au întărit trupele apărând Hersonul amenințat, din unghiul Moscovei, să fie recapturat de ucraineni.

Update 11:00 Oficiali americani citați de New York Times susțin că Ucraina are șanse mari să realizeze avansuri importante pe câmpul de luptă, cât timp vremea mai permite. Aceștia consideră că armata ucraineană are oportunitatea de a recâștiga Hersonul și de a înregistra eliberarea de teritorii pe frontul de est.

La Washington, Departamentul de Stat pentru Justiție a anunțat punerea sub acuzare a zeci de indivizi cu cetățenie străină și entități comerciale care participau în scheme ilegale de transferare de tehnologie militară către Rusia, anunță Kiev Independent, citând CNN. Anumite componente au fost regăsite pe frontul din Ucraina.

VIDEO-ul zilei

La televiziunea rusă, comentatorii de serviciu pledează pentru înfometarea și lăsarea fără căldură a populației civile ucrainene, pentru a forța plecarea lor în exil. Rusia pur și simplu nu are altă opțiune, este concluzia unuia dintre parlamentarii chemați în platou.

Update 10:50 Armata ucraineană a respins atacurile rusești terestre în următoarele localități: Bilohorivka (regiunea Lugansk), Opytne, Bahmut, Pobieda și Marinka (regiunea Donețk), informează Statul Major de la Kiev, citat de Ukrainska Pravda.

Forțele ruse au lansat peste 24 de atacuri aeriene, folosind și 3 rachete, precum și lansatoare multiple, notează aceeași sursă. Cel puțin 20 de drone iraniene Shahe-136 au fost utilizate de ruși noaptea trecută, precum și rachete de croazieră, fiind atacate localități din Nicolaev, Harkiv, Zaporijjea și Donețk, unde 2 oameni au fost uciși.

Trupele ruse își mențin avansul în estul țării la Bahmut și Avdiikva, precizează militarii ucraineni.

Update 10:40 Un număr de 2000 de soldați, proaspăt mobilizați, a fost trimis în regiunea Herson, în ultimele zile, a declarat Statul Major al Armatei ucrainene, reluat de Ukrainska Pravda. Aceste trupe încearcă să suplinească pierderile invadatorilor ruși.

Între timp, ocupanții din Herson au întocmit liste pentru evacuarea lucrătorilor medicali, profesori și alți ruși care fuseseră relocați acolo, odată cu capturarea orașului în martie.

Update 10:30 Antonivka, cel mai important pod de pe Nipru, din zona orașului Herson, a fost bombardat din nou, noaptea trecută, anunță Ukrainska Pravda. Atacul a vizat limitarea transferului echipamentelor militare ale forțelor ruse în retragere, vizând și un alt punct de trecere din apropiere, construit de invadatorii ruși. Armata roșie utiliza acest pod inclusiv pentru a-și retrage trupele, tot mai grav amenințate de contra-ofensiva ucraineană din sudul țării. Miercuri, podul Antonivka fusese inspectat chiar de trimisul lui Putin în teritoriile ocupate – Sergey Kirienko, ajunct al cancelariei prezidențiale ruse, și de guvernatorul rus al Crimeii.

20 octombrie 2022 – A 239-a zi de război

Update 23:00 Președintele Ucrainei refuză asumarea exploziei care a avariat podul Kerci legând Crimeea de Rusia. ”În mod hotărît, nu noi am ordonat această explozie pe cât știu”, a spus președintele Zelenski, textual. Șeful statului ucrainean a sugerat că deflagrația ar fi putut fi rezultatul unui conflict interne între serviciile secrete și armată, relevă Ukrainska Pravda.

Ucrainenii încă mai găsesc cadavre de civili uciși în timpul ocupației ruse în regiunea Kiev.

Rusia aduce militari și muniție din Extremul Orient în Belarus, relevă aceeași publicație.

În ce privește bombardamentele ruse asupra infrastructurii civile, Ucrainene, președintele Zelenski este de părere că Moscova încearcă să declanșeze prin aceste raiduri un nou val emigraționist spre țările Uniunii Europene. Într-o discuție telefonică purtată cu omologul său de la Kiev, președintele Germaniei, Steinmeier, a promis Ucrainei ajutor german în vederea reconstrucției instalațiilor de aprovicionare cu apă, curent și căldură, relevă DLF.

Update 21:35 Președintele Zelenski a avertizat că trupele invadatoare ar fi plantat bombe la centrala hidroelectrică de pe Nipru, Kahovska, scrie jurnalistul Illia Ponomarenko. Detonarea ei ar putea inunda peste 80 de localități, inclusiv orașul Herson. Distrugerea centralei aflate pe un baraj de mari dimensiuni ar împiedica, spune consilierul Podoliak, contra-ofensiva în curs a forțelor ucrainene, însă acesta este un plan diabolic.

Scenariul pare tras la indigo după o acţiune similară executată de NKVD-ul sovietic în 1941, tot în sudul Ucrainei. Atunci, poliţia politică a lui Stalin a dinamitat un baraj de pe Nipru, din zona oraşului Zaporijjea, provocând o catastrofă şi uciderea a zeci de mii de oameni, inclusiv trupe sovietice. Istoricii estimează că au murit între 20.000 şi 100.000 de oameni. NKVD-ul a executat ordinele lui Stalin care a vrut să oprească cu orice preţ avansul trupelor germane ale regimului nazist.

Update 21:25 Secretarul de Stat american, Anthony Blinken nu crede că Rusia este interesată într-o diplomație serioasă, scrie Kiev Independent. Șeful diplomației de la Washington a spus la televiziunea ABC ca Vladimir Putin “este rațional, dar deciziile pe care le ia, obiectivele lui, nu sunt raționale”.

Update 21:15 Cadavrele a 146 de ucraineni, dinrte care 111 civili, au fost deshumate dintr-o groapă comună, la Lîman, a anunțat poliția regiunii Donețk. Oamenii au fost îngropați în tranșee.

Parlamentul olandez a aprobat înființarea unui tribunal special pentru investigarea și pedepsirea crimelor agresiunii ruse, a anunțat forul legislativ de la Haga, reunit astăzi. Este vizată conducere de la Kremlin și cei care au ordonat comiterea de masacre, crime de război, tortură, acte de genocid, epurare etnică, violuri și alte infracțiuni imprescriptibile.

Update 21:00 Rusia ar urma să îi lase pe frontul de sud, în regiunea Herson, doar soldații proaspăt mobilizați, retrăgându-și trupele experimentate, crede Statul Major al armatei ucrainene, citat de Kiev Indepedent. “Ei știu că nu pot rezista avansului forțelor noastre pe malul de vest al Niprului“, a declarat Oleksiy Hromov, ofițer superior în cadrul acestei instituții.

Update 15:45 După doar 6 săptămâni de la învestirea în funcția de prim-ministră a Marii Britanii, Liz Truss a demisionat astăzi, anunță mass media britanică. Ultimele zile au fost marcate de mari tulburări în cabinetul conservatoarei Truss, cu demisii și acuze în Parlamentul britanic, care au ducsla reducerea autorității sale în rândul colegilor de partid. Politicile economice și financiare anunțate de Truss fără a fi total susținute de alți membri ai cabinetului său ar fi dus, spune presa insulară, la debarcarea ei de la cârma guvernului.

Liz Truss a devenit cel mai puțin longeviv premier din istoria Marii Britanii.

Update 14:30 Elefantul european și-a născut șoricelul. UE a hotărât să adopte împotriva Iranului sancțiuni (în viitor, după ce vor fi publicate în MO al UE) din pricina cărora ar urma să sufere 3 inși, precum și o firmă, cărora li se ”îngheață” conturile, transmite președinția cehă a Comunității.

UE ar urma să mai extindă și pedepsele pentru alte nume de pe lista mai veche de sancțiuni. Nici elefantul american nu poate, aparent, prea mult. Ce pot SUA? Să avertizeze. America a avertizant că ”va implenta sancțiuni împotriva oricui implicat în livrarea de drone kamikaze Rusiei”.

Update 13:30 ”Ucraina a și distrus 50% din amenințarea la adresa NATO”, a reliefat Andrii Yermak, șeful administrației prezidențiale ucrainene. Consilierul președintelui Zelenski s-a arătat convins că Ucraina ar fi un bun membru al Alianței Nordatlantice.

SUA au avertizat că nu vor ezita ”să sancționeze toate părțile implicate” în transferul de drone kamikaze iraniene în Rusia.

Președintele Confederației Helvetice (Elvețiene) a ajuns la Kiev. Șeful de stat elvețian, Ignazio Cassis, a sosit în capitala Ucrainei la 20 octombrie, după ce președintele Germaniei, Steinmeier, și-a contramandat călătoria la Kiev de frica unui atentat, după ce a fost avertizat de ministerele german de interne și de externe.

âUpdate 11:45”Rusia ia în considerarea o eventuală retragere din sudul țării”, susține cel mai recent raport al ministerului britanic al Apărării, care precizează că o astfel de acțiune ar fi însă foarte problematică pentru trupele de acolo.

”Este foarte neobișnuit că rușii insistă pe canelele media (oficiale) pe știrile negative cu privire la operațiunea specială, cum o numesc ei. Acest lucru indică cel mai probabil că autoritățile ruse iau în considerare o retragere masivă a trupelor lor de la vest de râul Nipru, în sud”, notează oficialii Apărării de la Londra.

”O provocare majoră pentru ei ar fi retragerea cu succes a trupelor și a echipamentului militar peste cei 1000 de metri lățime ai râului Nipru. Cu podurile distruse, Rusia ar trebui să se folosească de un șlep temporar, pe care l-a asamblat în ultimele zile, în apropierea Hersonului, și pe câteva feriboturi militare”, se arată în raportul britanic.

Update 11:35 ”Ceva se întâmplă sigur la Herson”, a declarat analistul de securitate, Michael Clarke, citat de Sky News. ”Există o penurie de informații cu privire la operațiunea din sudul țării, însă din datele pe care le avem, deși rușii au susținut că Brigada 63 Mecanizată a armatei Ucrainei a fost distrusă complet, credeți-mă, este întreagă și foarte bine”, a spus fostul director al RUSI. ”Intrăm într-o fază nouă a războiului: ucrainenii încearcă să câștige cât mai mult, să împingă frontul cât pot de mult, înainte de venirea iernii”, a precizat Clarke.

”La Herson, vedem clar cum ocupanții își își retrag oamenii, probabil colaboraționiștii și alții. Sunt două posibilități: ori vor să se retragă complet; ori vor să rămână și să lupte”, a concluzionat analistul.

Update 11:25 Localnicii din Enerhodar, regiunea Zaporijjea și orașul celei mai mari centrale nucleare din Europa, susțin că ocupanții ruși par să se retragă din oraș. Mai multe fotografii au fost postate pe rețelele sociale. Nu există încă o confirmare oficială a Moscovei, însă compania ucraineană responsabilă cu energia nucleară, Energoatom susține aceste informații. Energoatom a afirmat că rușii au și jefuit hotelul și alte locuri în care au fost cazați, în cursul nopții, înainte să plece cu bunurile furate.

Update 11:15 Rusia se gândește serios la o ”retragere de amploare” de pe malul occidental al Niprului, (lăsând Hersonul pe mâna Ucrainei), reiese din analiza declarațiilor de la 18 octombrie ale comandantului-șef al trupelor ruse din Ucraina, Surovikin, efectuată de serviciile secrete britanice. Surovikin evidențiase tensiunile din zonă, atacurile ucrainene și relocarea de civili.

Erori de calcul rusești.Rusia nu-și va atinge obiectivele” în acest război, e de părere cancelarul Germaniei, Scholz. Cancelarul a dat o ”declarație guvernamentală” în Bundestag pe marginea summitului UE de azi. Potrivit lui, Putin, care ”terorizează Ucraina și amenință lumea deschis cu recursul la arme nucleare”, a plasat Germania și UE în fața unor ”pietre de încercare mai dificile decât tot ce-a fost în ultimele decenii”, dar ”s-a înșelat”, bazându-se ”pe slăbiciunea noastră”. Căci ”Germania și Europa au rămas împreună, iar Putin nu-și va atinge obiectivele de război”. Scholz s-a felicitat, în context, că s-a spulberat și speranța lui Putin ca Vestul să se arate șantajabil prin reducerea exporturilor de gaze rusești. Și în acest punct liderul rus ar fi eronat, potrivit cancelarului, în calculele sale.

Șeful executivului german a reliefat, conform DLF, că Germania și Europa vor continua să ajute Ucraina politic, financiar, umanitär și cu arme, ajutor care constituie subiectul summitului UE de azi și de mâine. Scholz a evocat și necesitatea reconstrucției Ucrainei, o misiune herculeană, ce va reclama, în visiunea lui, eforturile unei întregi generații.

Update 11:00 Forțele ruse au lovit o școală din regiunea Zaporijjea, anunță Kyrylo Tymoșenko, adjunctul șefului cancelariei prezidențiale de la Kiev, reluat de Sky News. Atacul s-a produs în jurul orei 7.20 în această dimineață. Nu se cunoaște numărul victimelor.

19 octombrie 2022 – A 238-a zi de război

Update 23:30 La Belgorod, în Rusia, arde din nou. Furioase pe activitățile subversive, ucrainene, din zona de graniță rusă, autoritățile regimului Putin ar vrea să ia măsuri. Potrivit șefulului mercenarilor Wagner, Prigojin, reluat de Kiev Independent, Rusia ar fi creat în regiune ”o miliție populară” menită să stabilească ”linii defensive” și să consolideze securitatea din regiunea de frontieră cu Ucraina, unde au loc, cu regularitate, atentate.

Update 22:00 Scopul legii marțiale în teritoriile ocupate de ruși? Un mai riguros control al populației locale și, potrivit oficialităților ucrainene ”suprimarea rezistenței excercitate de această populație”, după cum s-a exprimat ministrul ucrainean de externe.

Același minister a respins afirmațiile cinice ale Chinei comuniste, al cărei minister de externe a pretins că n-ar fi la curent cu atacurile rusești cu drone asupra Kievului. ”E incorect să se afirme că la Beijing nu s-ar ști despre aceste raiduri (cu drone)”, cât timp China are un ambasador la Kiev care-și poate informa țara și ”toată lumea vorbește despre aceste atacuri”, a comentat purtătorul de cuvânt al șefului diplomației ucrainene. Kievul așteaptă o atotudine mai ”proactivă” a Chinei ca membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, a mai spus Oleh Nikolenko.

Președintele Germaniei a contramandat o vizită în Ucraina. Frank-Walter Steinmeier se plânsese în primăvară că fusese ținut la distanță de Kiev, unde se aștepta o tot mereu amânată decizie a Berlinului de livrare de arme necesare Ucrainei. Acum șeful statului german a contramandat o vizită proiectată pentru că oficialitățile din ministerele de interne și de externe de la Berlin l-au pus în gardă în legătură cu ”situația încordată a securității”, după cum scrie DLF.

Președinția ucraineană încearcă să obțină, parțial cu ajutor străin, înlocuirea centralelor electrice avariate sau distruse de ruși prin ”surse mobile de energie” pentru infrastructura critică a localităților urbane și rurale ucrainene, s-a reliefat în oficiul lui Zelenski. Președintele Ucrainei s-a arătat recunoscător și Parlamentului European care i-a acordat Premiul Zaharov poporului ucrainean.

Update 18:30 Crime oribile comise probabil de imigranți pun Franța și Germania pe jar. Un asasinat de o cruzime rară pare să fi săvârșit o algeriană de 24 de ani asupra unui copil de 12 ani. Tânăra elevă fusese răpită într-o pivniță, torturată, violată, sugrumată iar apoi ciopârțită și plasată într-o valiză. Nu puțini francezi sunt furioși între altele din pricina faptului că suspecta n-avea de mult dreptul de a se afla în Franța, dar nu fusese totuși expulzată.

La Ludwigshafen, în Germania, un imigrant somalez de 25 de ani aflat se pare în amoc a ucis cu macheta cel puțin două persoane, rănind alte două grav. Extrema dreaptă din ambele țări europene se prevalează cu plăcere de asemenea atrocități evitabile, spre a trage spuza pe turta ei.

Update 17:40 Președintele Volodimir Zelenski și poporul ucrainean au fost desemnați drept câștigătorii Premiului Saharov pentru libertatea de gândire, oferit de Parlamentul European anual, începând din 1988.

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este cea mai importantă recunoaștere acordată de Uniunea Europeană pentru activitatea desfășurată în domeniul drepturilor omului. Este considerat echivalentul Premiului Nobel pentru Pace și se acordă în funcție de nominalizările și voturile eurodeputaților, într-o ceremonie care are loc toamna, la Strasbourg.

“Nimeni nu merită mai mult! Felicitări curajosului popor ucrainean!”, a scris pe Twitter, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Update 17:00 În timp ce Rusia a decretat legea marțială în teritoriile ucrainene ocupate și ”anexate”, UE a relieft că dețșine suficiente probe de implicare iraniană în crimele de război din Ucraina pentru a trece la sancțiuni împotriva Teheranului. Și Departamentul de Stat american a anunțat măsuri de pedepsire a țărilor implicate în programul de drone iranian.

Update 12:05 Ucrainenii au doborât în timpul nopții, 12 drone iraniene Shahed-136, lansate de ruși. Conform forțelor ucrainene au fost respinse 11 atacuri rusești asupra a 11 localități diferite, iar trupele ruse ar fi pierdut până acum peste 66.000 de militari uciși. Ar mai fi fost distruse, în total, peste 2550 de tancuri și 269 de avioane rusești.

Update 12:00 Rușii se pregătesc să lanseze tiruri de artilerie asupra Hersonului, în timp ce așteaptă intrarea forțelor ucrainene în oraș, relevă Vitaly Kim, guvernatorul militar al Nicolaevului. Potrivit ucrainenilor, ocupanții ruși încearcă să evacueze, respectiv să deporteze, între 50 și 60 mii de rezidenți din patru raioane ale regiunii Herson.

Evacuările sunt și prilej de propagandă. Ele sunt folosite pentru a băga spaima în locuitori, în ideea că ucrainenii ar urma să îi bombardeze fără milă.

Update 11:55 Scandal în armata britanică: ministerul Apărării de la Londra a deschis o anchetă după ce 30 de piloți de vânătoare britanici, în rezervă, au fost angajați de comuniștii chinezi ca instructori militari. Ben Wallace a anunțat că acest lucru constituie o mare problemă de securitate pentru Marea Britanie și se va investiga fiecare caz în parte.

Update 11:40 Ministrul Apărării de la Ierusalim, Benny Gantz, declarat că Israelul nu a livrat și nu va livra arme Ucrainei, indiferent ce spune un ministru al cabinetului israelian. ”Eu sunt ministrul Apărării și eu sunt cel responsabil pentru exporturile de arme”, a precizat Gantz citat de jurnalistul Amichai Stein.

Oficialul israelian a ținut să precizeze că țara sa este e partea Vestului în problema ucraineană, dar nu va vinde arme. ”Din motive motive evidente, nu vrem să ne implicăm în situația de pe câmpul de luptă. Aceasta a fost politica noastră până acum. Am oferit ajutor umanitar, am avut grijă de refugiați și verific în fiecare săptămână ce mai putem face ca să ajutăm Ucraina”, a conchis Benny Gantz.

Duminică, ministrul pentru Diaspora, Nachman Shai, a declarat că a venit timpul ca Israelul să aleagă partea Vestului și să livreze Ucrainei sprijin militar, mai ales din cauza implicării Iranului în livrarea de armament către Moscova. Răspunsul Kremlinului a venit prompt, prin vocea lui Dmitry Medvedev care a amenințat Israelul cu distrugerea relațiilor diplomatice dintre țara sa și statul evreu.

Update 11:30 Iranul a trimis în Crimeea, instructori pentru mânuirea dronelor, care să îi instruiască pe militarii ruși, anunță Deutschlandfunk, potrivit căruia Ucraina ia în considerare întreruperea relațiilor diplomatice cu Teheranul, din cauza suportului militar acordat Rusiei de Iran.

Reuters anunță, citând surse diplomatice, că SUA, Franța și Marea Britanie, ar urma să discute situația dronelor iraniene, într-o reuniune cu ușile închise a Consiliului de Securitate a ONU, astăzi.

Update 11:15 Uniunea Europeană califică atacurile rusești asupra rețelei energetice a Ucrainei drept crime de război. ”Este vorba despre distrugeri țintite ale infrastructurii civile, cu intenția clară de a-i decupla pe bărbați, femei și copii, de la aprovizionarea cu apă, curent și căldură, ceea ce le face să fie acte teroriste pure”, a spus șefa Comisiei Europene von der Leyen, la Strasbourg. Tot ea a calificat aceste acte drept crime de război, și a cerut statelor membre să nu-și slăbească ajutorul pentru Ucraina.

Potrivit președintelui Zelenski, reluat de DLF, atacurile rusești cu rachete și drone din ultimele 10 zile, au pus pe butuci o treime din centralele electrice ale țării.

Update 11:00 Elemente importante din conducerea armatei ruse sunt din ce în ce mai disfuncționale, apreciază ministerul Apărării de la Londra, citat de Kiev Independent. Comunicatul britanicilor precizează că de la începutul războiului au fost schimbați 4 din 5 generali aflați la comanda directă a trupelor de front, iar înlocuitorii lor nu au reușit să îmbunătățească situația operațională.

18 octombrie 2022 – A 237-a zi de război

Update 23:55 ”Apelul Rusiei la ajutorul Iranului e o recunoaștere a falimentului Federației Ruse”, a declarat președintele Ucrainei, Zelenski. ”Au cheltuit timp de decenii miliarde pe complexul lor industrialo-militar și au ajuns la mâna Teheranului care le furnizează drone mai degrabă simple și rachete. Strategic, nu-i va ajuta oricum,” a adăugat șeful statului ucrainean.

Update 21:30 Cybersecuritatea germană sub control rusesc? Guvernul Germaniei l-a eliberat din funcție pe șeful Oficiului Federal pentru Securitatea Tehnicii Informanționale, Schönbohm. Ministerul federal de interne a comunicat informația explicând că demiterea s-a datorat erodării încrederii în președintele instituției, căruia i se reproșează contactele cu o asociație de profil, înființată de el cu un deceniu în urmă, care a întreținut până de curând contacte cu firme ruse și agenți secreți ruși, decorați de Putin. Schönbohm conducea oficiul din 2016. Eliberarea din funcție a intrat în vigoare imediat.

Update 18:25 Peste 1100 de orașe și sate nu au curent electric, după 10 zile de bombardamente rusești constante care au vizat rețelele electrice ale Ucrainei, notează Sky News, citând Serviciul ucrainean pentru Situații de Urgență. Regiunile afectate sunt: Dnipropetrovsk, Kirovograd, Jitomir, Harkiv, Donețk, Zaporijjea, Lugansk, Nicolaev și Herson.

Peste 70 de oameni au fost uciși și 240 răniți, în atacurile cu rachete și drone-kamikaze pe care forțele rusești le lansează (în acest răstimp de zece zile) zi și noapte, inclusiv la orele de vârf.

190 de atacuri ale Moscovei au fost înregistrate în 16 regiuni ale țării, în ultimele 10 zile, fiind utilizate rachete balistice, rachete de croazieră, drone Shahed-136, rachete sovietice S-300, precum și artilerie grea.

Update 18:10 Iranul a căzut de acord cu Moscova să trimită forțelor care luptă în Ucraina, mai multe drone și rachete sol-sol, inclusiv modelul Zolfaghar cu rază de acțiune între 300 și 700 de kilometri, anunță agenția Reuters în exclusivitate.

Informația a fost obținută de la doi oficiali iranieni de rang înalt și doi diplomați ai regimului de la Teheran, care au spus că înțelegerea s-a parafat la Moscova, în data de 6 octombrie, când o delegație a Gărzilor Revoluționare și un oficial al Consiliului Suprem de Apărare s-au întâlnit cu partea rusă pentru a parafa livrarea de arme.

Rușii ar fi cerut în mod special cât mai multe drone și rachetele balistice cu acuratețe avansată, în mod special modelele Fateh și Zolfaghar, susține unul dintre diplomații iranieni citați de Reuters.

Update 13:50 De ce preferă forțele ruse atacurile cu drone-kamikaze? Analistul de securitate și apărare, prof. Michael Clarke, a declarat la Sky News că prețul face cea mai mare diferență: “în timp ce o dronă Shahed-136 produsă de iranieni costă aproximativ 20.000 de dolari, o rachetă este estimată la cel puțin un milion de dolari”.

Shahed-136 nu este, desigur, o armă sofisticată: atinge maxim 160 km/oră, zboară la altitudini joase și poate lovi doar ținte fixe, nu și pe cele în mișcare, nefiind foarte precisă, a precizat Clarke. Însă la un cost atât de mic, rușii pot folosi câte vor”, crede profesorul britanic.

“Chiar dacă forțele ucrainene susțin că au interceptat 80% din ele, rămân 20% care provoacă destule daune. Nu fac o diferență strategică din punct de vedere militar, însă aduc multă suferință civililor”, a precizat analistul.

Update 13:40 Gruparea de mercenari Wagner, care luptă pentru Moscova în Ucraina, se arată tot mai critică cu privire la armata rusă și conducerea sa, pe rețelele sociale, anunță raportul analiștilor americani de la Institutul pentru Studierea Războiului. ISW sugerează că această atitudine tot mai revoltată poate semnala începutul subminării autorității regimului Putin.

Evgheni Prigojin, șeful grupări Wagner, susține tot mai des în spațiul public, că el este cel care finanțează complet trupele de mercenari care luptă pe frontul de est, în regiunea Donețk, sugerându-le cercurilor ultra-naționaliste ruse să pună presiune pe oligarhii ruși pentru ca și aceștia să finanțeze forțele militare. Mai mult, Prigojin își încurajează gruparea să critice lipsa de transparență a armatei ruse cu privire la situația reală de pe front și la eșecurile pe care comandanții numiți de Moscova le-au înregistrat.

Update 13:30 Mai multe centrale de energie electrică au fost ținta bombardamentelor rusești astăzi, a anunțat Kiev Independent, citând autoritățile locale. Este vorba de atacuri asupra infrastructurii energetice din regiunea Kiev, Jitomir și Dnipropetrovsk. Sute de localități nu mai au curent și, în anumite cazuri, nici apă. În Jitomir și Dnipropetrovsk, fiecare centrală a fost lovită de câte două ori în această dimineață, fiind grav avariate. În raionul Kiev, au fost înregistrate 3 explozii, potrivit primarului Kliciko.

Peste noapte, Nicolaevul a fost din nou ținta atacurilor cu rachete sovietic S-300, care au lovit o casă cu două etaje, provocând moartea unui om.

Update 13:00 Moscova vrea să cauzeze distrugeri masive rețelei de distribuție electrică a Ucrainei, anunță analiștii ministerului britanic al Apărării, în cel mai recent briefing de astăzi. Pe măsură ce forțele ruse au înregistrat constant înfrângeri pe câmpul de bătaie din august până în prezent, Kremlinul și-a intensificat atacurile cu rachete cu rază lungă de acțiune și drone-kamikaze asupra țintelor din întreaga Ucraină, afirmă oficialii de la Londra. Este clar că au ca obiectiv distrugerea rețelei de distribuție electrică a țării, se arată în raport.

Din 2 iulie 2022, Ucraina a devenit furnizor de energie electrică și pentru statele europene, folosind o interconexiune cu România, prin susținerea oferită de Departamentul american de Stat. Atacurile Rusiei lovesc atât sistemul de energie electrică, inclusiv încălzirea locuințelor, al ucrainenilor, cât și în cel al europenilor de rând, deoarece limitează capacitatea Kievului de a livra partenerilor.

17 octombrie 2022 – A 236-a zi de război

Update 21:40 Moscova amenință Israelul, după ce acesta s-a arătat dispus să livreze ajutor militar Ucrainei, ca măsură de contracarare a Iranului. Dmitry Medvedev a declarat că dacă guvernul de la Ierusalim va îndrăzni să trimită arme Ucrainei, atunci relațiile diplomatice Rusia-Israel vor fi distruse.

Mai mult, fostul președinte al Rusiei, actual viceșef al Consiliului de Securitate, a scris ironic într-un mesaj pe Telegram, că Israelul ar trebui de asemenea să îl declare pe Stepan Bandera, un erou, făcând aluzie la controversatul lider ucrainean fascist din al doilea război mondial. Medvedev a uitat, desigur să precizeze, că Ucraina are un președinte și un premier de origine evreiască.

Moscova este aliatul principal al celor două regimuri dușmane ale Israelului: Siria lui Bashar al-Assad și Iranul regimului totalitar islamist, care își declară periodic, public, intenția de a distruge micul stat evreu.

Update 21:15 Liderul separatist al regiunii Donețk, Denis Pușilin, a declarat că astăzi a avut loc un schimb de prizonieri cu Kievul, care a vizat eliberarea a 220 de oameni: 110 ucraineni, dintre care majoritatea femei, în schimbul al 80 marinari civili ruși și 30 de militari.

Potrivit celor mai recente informații venite de la Kiev, este vorba despre cel mai mare schimbi de prizonieri de până acum, implicând eliberarea unui total de 218 persoane, dintre care 108 femei ucrainene. Andriy Yermak, șeful cancelariei prezidențiale, a precizat că 12 sunt civili, iar 37 sunt femeile capturate la Azovstal. “A fost un schimb care a implicat doar femei“, a precizat Yermak.

De cealaltă parte, ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că au fost returnați Rusiei, 72 de marinari civili reținuți din februarie, și 36 de militari.

Update 21:00 Cel puțin doi oameni au murit și alți 15 sunt răniți în orașul rusesc Eisk, lângă Marea de Azov, după ce un bombardier Suhoi 34 s-a prăbușit peste un bloc de locuințe, provocând o explozie uriașă. Avionul avea rezervorul plin, ceea ce a agravat daunele. Pilotul a reușit să se catapulteze, după cum se poate observa în videourile care au surprins momentul tragediei. Ministerul rus al Apărării a anunțat că aeronava Su-34 efectua un antrenament, când unul dintre motoare a luat foc la decolare, informează Sky News.

Eisk este un oraș mic, cu 90.000 de locuitori, care găzduiește însă una dintre bazele militare importante ale Rusiei, de unde aceasta a lansat numeroase atacuri asupra Ucrainei. Suhoi 34, bombardier supersonic, are două motoare și beneficiază de o tehnologie militară avansată, fiind o aeronavă de bază în flota Moscovei.

Updat 16:40 Nicio zi fără un mesaj de negare a suportului militar acordat Moscovei, de la Teheran: Iranul susține și astăzi că nu a trimis drone Rusiei sau rachete balistice, precum și alte echipamente militare, așa cum a dezvăluit ieri o anchetă a cotidianului Washinton Post. “Ultimele știri sunt publicate de surse vestice, în scopuri politice. Noi nu am susținut militar niciuna dintre părțile implicate în război”, a declarat MAE iranian.

Bilanțul civililor uciși de dronele-kamikaze iraniene, Shahed 136, la Kiev, în această dimineață, a ajuns la 3 persoane, în timp ce 9 oameni sunt răniți. Apărarea ucraineană a reușit să distrugă 11 drone din toate cele lansate astăzi asupra mai multor regiuni din Ucraina.

Moscova preferă aceste drone create de iranieni cu componente ale aeronavelor civile, fiind un produs mult mai ieftin decât rachetele sau dronele de ultimă generație.

Update 16:35 Uniunea Europeană își va crește ajutorul militar pentru Ucraina la 3,1 miliarde de euro și va lansa Misiunea pentru Asistență Militară, responsabilă cu instrucția forțelor ucrainene, a anunțat șeful diplomației europene, Josep Borrell, citat de Kiev Independent.

“Ultimele atacuri lansate de Rusia fără discriminare nu ne vor clătina hotărârea de a sprijini Ucraina, ci din contră, o vor consolida”, a spus Înaltul Reprezentant al UE.

Update 12:45 Trei drone-kamikaze au distrus un complex industrial din Nicolaev, care se ocupa cu prelucrarea și stocare uleiului de floarea soarelui, noaptea trecută, informează Sky News.

Președintele Zelenski a declarat în această dimineață, că întreaga țară este targetată de drone-kamikaze și rachete. “Toată noaptea și dimineața, inamicul terorizează populația civilă. Dar nu vom ceda”, a spus șeful statului.

Update 12:30 Un atac rusesc cu o rachetă Kh-59, lansată din Marea Neagră, a vizat distrugerea infrastructurii din regiunea Odesa, a anunțat Comandamentul Sud citat de Ukrainska Pravda. Și în orașul-port, sirenele au sunat de 4 ori între 7 și 10 dimineața, precizează aceeași sursă, însă nu s-au înregistrat avarii sau victime.

La Dnipropetrovsk, forțele aeriene ucrainene au doborât 3 rachete de croazieră, însă o a patra a lovit o centrală electrică, lăsând orașul Dnipro și împrejurimile fără curent.

În nord-est, la Sumîi, un atac cu rachete rusești a avut loc la 5 a.m., fiind distrusă infrastructura. Se pare că sunt și victime, scrie Ukrainska Pravda, fără a da mai multe detalii.

Update 12:20 Centrala Zaporijjea a fost din nou deconectată de la sistemul național de energie electrică, a anunțat compania de stat Energoatom, citată de Sky News. Cea mai mare facilitate nucleară a Europei rămâne sub ocupație rusă, dar lucrătorii sunt ucraineni care operează sub amenințarea armelor.

Update 11:45 Atac mortal cu drone-kamikaze asupra orașului Kiev, a anunțat primarul Vitali Kliciko, citat e Sky News. “Trupul neînsuflețit al unei femei a fost scos de sub dărămâturi, însă operațiunea de salvare continuă. A fost distrusă o casă din cartierul Șevcenkivskîi”, a mai spus edilul. Cel puțin o altă persoană este prinsă sub moloz, iar trei oameni au fost deja spitalizați, iar pompierii au reușit să salveze inclusiv o pisică.

Momentul în care dronele iraniene au apărut pe cerul capitalei ucrainene a fost suprins în imagini video. Atacul s-a produs în această dimineață și au fost folosite patru drone kamikaze, lansate din sud, a precizat armata ucraineană.

Update 00:30 “Ne pregătim să ne apărăm țara-mamă“, a declarat ministrul bielorus pentru Situații de Urgență, într-un interviu pentru mass-media de stat a Belarusului. Vadim Sinyavsky a anunțat că forțele aflate sub comanda ministerului său “au primit deja arme și sunt pregătite să lupte“, înțelegând că “poate apărea oricând o situație în care sunt nevoite să acționeze rapid”.

Update 00:15 Site-ul Vreau să trăiesc, creat de guvernul de la Kiev pentru rușii care vor să dezerteze, a fost blocat de autoritățile ruse, informează Kiev Independent. Platforma primise, în decurs de 12 zile de la lansare, nu mai puțin de 2000 de solicitări ale unor militari și recruți ruși care nu voiau să lupte în Ucraina.

Update 00:05 Se dau lupte grele în Donbas, în jurul orașelor Soledar și Bahmut, a anunțat în adresarea sa nocturnă, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Armata ucraineană se luptă cu aproximativ 2000 de soldați ruși, proveniți din rândul pușcăriașilor cărora le-a fost promisă amnistirea, a precizat liderul de la Kiev, citat de Kiev Independent.

16 octombrie 2022 – A 235-a zi de război

Update 19:00 Ministrul israelian pentru Diaspora, Nahman Shai, s-a declarat în favoarea acordării unui sprijin militar Ucrainei, mai ales în contextul în care se vehiculează că Iranul transferă rachete balistice Rusiei, scrie publicația Ukrinform.

În această dimineață au apărut primele rapoarte despre livrarea de către Teheran a unor rachete balistice Rusiei. Nu există niciun dubiu cu privire la poziția pe care Israelul trebuie să o ia în acest conflict sângeros. A venit timpul ca Ucraina să primească sprijin militar, așa cum îi oferă statele NATO și SUA“, a declarat oficialul israelian.

Washington Post a relatat mai devreme despre posibilitatea ca Moscova să își refacă stocul de rachete, apelând la aliatul său iranian, de la care cumpără și dronele-kamikaze Shahed 136. Teheranul a negat încă odată astăzi că acordă orice fel de suport militar Rusiei, în ciuda evidențelor.

Update 13:30 Recruții tadjici care, furioși fiind, din rațiuni prezumtiv religioase, au comis ieri baia de sânge între militarii ruși din Belgorod au fost la rândul lor uciși, afirmă surse reluate de Reuters. Cei doi militari din Tadjikistan au împușcat mortal 11 persoane și au rănit alte 15 într-un poligon de tragere din regiunea rusă Belgorod.

Update 11:50 Bloggerii militari ruși, notează ISW, se plâng că ar există liste negre întocmite de chiar de ministerul Apărării de la Moscova, pentru cei care au relatat până acum despre războiul din Ucraina. Una dintre cele mai proeminente voci este Semyon Pegov, de la WarGonzo, care a declarat la 14 octombrie pe canalul său de Telegram, că există liste negre pentru bloggeri ca el, din cauza criticii vizând problemele pe care armata țării sale le are în Ucraina. Pegov și alți bloggeri militari s-au plâns de posibilitatea instituirii unei cenzuri în mediu lor ultra-naționalist, informează think-thankul de la Washington.

Update 11:30 Forțele ruse din Herson și alte regiuni ocupate în sudul Ucrainei fac deportări forțate, care par să facă parte dintr-o campanie amplă de epurare etnică, scriu analiștii Institutului pentru Studierea Războiului, precizând că mii de copii sunt deja în Rusia, conform vicepremierului rus, Marat Khusnullin.

Aceste deportări în masă sunt o încălcare a Convenției ONU privind prevenirea și reprimarea crimei de genocid, adoptată la New York în 1948. Cele mai multe deportări au loc acum în regiunea sudică Herson și Zaporojjea, fiind confirmate de partea rusă, care susține că sunt evacuări.

Între timp, sursele ruse anunță pe canalele de Telegram că ucrainenii ar fi lansat în această noapte o contraofensivă puternică la nord de orașul Herson, scrie ISW. Iar grupul Wagner continuă să se impună în fața armatei ruse convenționale, denigrând acțiunile unităților coordonate de ministerul Apărării de la Moscova și susținând că mercenarii lor sunt singurii care țin piept cu adevărat trupelor ucrainene atât în sud, lângă Nipru, cât și în regiunea Donețk.

Trupele ruse își continuă atacurile terestre la vest de Kreminna, în regiunea Lugansk, însă bloggerii militari ruși discută o posibilă contraofensivă a ucrainenilor asupra acestui oraș și a localității Svatove. Lupte intense au avut loc și în regiunea Donețk, unde rușii își mențin pozițiile terestre.

Update 11:20 Violul a fost utilizat în mod intenționat de armata rusă, ca parte a unei strategii militare de dezumanizare a ucrainenilor, a anunțat Pramila Patten, reprezentanta ONU pentru investigarea actelor de violență sexuală în conflicte, scrie Ukrinform.

“Când femeile sunt ținute zile întregi și violate, apoi se trece la violarea băiețeilor și a bărbaților; când vezi o serie de cazuri de mutilare genitală; când auzi mărturiile femeilor despre faptul că soldații ruși aveau la ei Viagra, este clar o strategie militară“, a spus Patten. Aceasta a făcut apel la voință politică pentru a trage la răspunde armata rusă pentru această tactică a terorii.

15 octombrie 2022 a 234-a zi de război

Update 00:30 Cel puțin 11 persoane ar fi murit ”sâmbătă și alte 15 au fost rănite într-un schimb de focuri pe un poligon militar rusesc din regiunea Belgorod, la granița cu Ucraina”, a anunțat Ministerul rus al Apărării, care a calificat incidentul drept un „atac”, afirmă Le Figaro, citat de G4Media.

Update 22:50 Ecologiștii germani au aprobat, la congresul lor, continuarea livrărilor de armament destinate Ucrainei. În răstimp, șefa AfD, Weidel, care conduce un partid tot mai pronunțat de extremă dreapta și de obediență moscovită, a cerut ”negocieri imediate de pace”, reluarea importurilor de gaze ruse și a declarat la DLF că împărțirea Ucrainei i se pare acceptabilă, nefiind de interes vital pentru Germania. Care ar pierde (în Ucraina și prin prețul mare al energiei, ca și din incompetența liderilor germani) războiul dintre marile puteri

.Update 21:30 Elon Musk s-a răzgândit. Vrea să finanțeze în continuare programul Starlink, anunță revista Forbes. Ieri, oficialii ucraineni au cerut să i se acorde respect și credit pentru ajutorul pe care l-a dat prin Starlink, un program în valoare de o jumătate de miliard de dolari. Ucraina își solicitase partenerii să găsească o soluție de finanțare, pe care Musk ceruse anterior Pentagonului să și-o asume. Starlink le furnizează ucrainenilor un serviciu de comunicații vital și securizat, precum și internet de mare viteză.

Update 21:00 Israelul oferă informații secrete Ucrainei cu privire la dronele iraniene și, printr-o firmă privată, imagini din satelit documentând mișcările de trupe ruse, relevă ziarul israelian Jerusalem Post.

Update 20:10 Nu vă trimiteți copii în vacanță în Rusia. S-ar putea să nu îi mai vedeți!, este avertismentul pe care Dmytro Orlov, primarul orașului Enerhodar, ocupat de ruși, l-a lansat localnicilor, potrivit cotidianului Ukrainska Pravda. Edilul orașului din regiunea Zaporijjea s-a adresat inclusiv colaboraționiștilor, avertizându-i că deși linia frontului este aproape și războiul este în toi, să trimiți copiii într-o destinație necunoscută dintr-un stat terorist este o nebunie. Ocupanții s-au oferit să evacueze copiii în regiunea rusă, Krasnodar Krai.

Update 20:00 Soldații ruși sunt nevoiți să își cumpere singuri și vestele antiglonț 6B45, anunță ministerul britanic al Apărării citat de Sky News. Prețurile la aceste echipamente militare esențiale au crescut de la 12.000 ruble (aprox. 190 dolari) la 40.000 ruble (aprox. 700 dolari), pe fondul cererilor mari, notează aceeași sursă. Nemulțumirile sunt tot mai mari în rândul noilor recruți, precizează briefingul oficialilor de la Londra. Militarii încorporați acum după mobilizare sunt mult mai prost echipați decât predecesorii lor, susține ministerul britanic.

VIDEO-ul zilei

La Galeria Națională din Londra, 2 activiste ecologiste au vandalizat astăzi celebrul tablou al pictorului olandez, Van Gogh, Vază cu cincisprezece flori, aruncând bulion pe opera de artă.

Update 16:50 Congresmanul democrat Steve Cohen, co-președinte al Comisiei Helsinki din legislativul american, a anunțat inițierea unei proceduri bipartizane care cere înlăturarea Federației Ruse dintre membrele permanente ale Consiliului de Securitate ONU. Apelul a fost transmis secretarului de stat american, Anthony Blinken.

Cerința este foarte greu de pus în practică, întrucât nu există o procedură care specifică eliminarea unui membru permanent din cele 5 state cu drept de veto -SUA, Franța, Marea Britanie, China și Rusia – însă, articolul 6 din Carta Națiunilor Unite semnată în 1945, precizează că: “Un Membru al Naţiunilor Unite care încalcă în mod persistent principiile cuprinse în prezenta Carta poate fi exclus din Organizaţie de Adunarea Generală, la recomandarea Consiliului de Securitate.”

Ar fi nevoie însă și de votul Rusiei ca să se excludă pe sine, așadar, în ciuda apelurilor repetate de înlăturare a ei din Consiliul de Securitate ONU, există șanse slabe ca acest lucru să se întâmple.

Update 16:40 SUA trimite Ucrainei un nou pachet de asistență militară, în valoare de 725 milioane de dolari, anunță ministrul Apărării de la Kiev, Oleksii Reznikov. Pachetul include în premieră, rachete antiradiație de mare precizie, HARMs, potrivit Washingtonului. Suma totală a ajutorului de securitate oferit de SUA în cele 8 luni de război se ridică momentan la 17,5 miliarde dolari, scrie Sky News.

Lista completă a pachetului

Sursă: Ministerul ucrainean al Apărării

Update 16:30 Arabia Saudită va oferi Ucrainei un sprijin umanitar în valoare de 400 milioane de dolari, după o convorbire între liderul de facto al regatului arab, Mohammed bin Salman (MbS), și președintele Zelenski, scrie pe Twitter, analistul Foreign Policy, Samuel Ramani.

După implicarea în schimbul de prizonieri între Moscova și Kiev, care a vizat eliberarea luptătorilor de la Azovstal și predarea finului lui Putin, Viktor Medveciuk, Riadul pare că dorește să se poziționeze ca mediator, poziție pe care o râvnește și Turcia lui Erdogan.

Update 16:20 “Au venit să ne ofere sprijin frățesc”, spune ministerul bielorus al Apărării, după ce a publicat imagini video și fotografii cu sosirea primelor trupe ruse care vor face parte din așa-numitele unități regionale de luptă.

Situația militară în ziua 234 a războiului declanșat de Rusia în Ucraina

Pe hărțile redate de Sky News, zonele hașurate cu galben reprezintă eliberările de teritorii, realizate de armata ucraineană în ultima lună.

Update 13:00 Mortalitatea în rândul soldaților ruși răniți grav depășește 50%, a precizat astăzi, Statul Major al armatei ucrainene. Motivele sunt în primul rând calitatea scăzută a îngrijirilor medicale la care au acces militarii ruși, precum și reticența comandanților lor de a-i evacua pe cei în stare gravă în Rusia. Mulți militari ai armatei roșii a fost internați în spitalele din teritoritoriile ocupate, în detrimentul civililor bolnavi, din cauza numărului insuficient de paturi, se arată în declația Statului Major ucrainean.

Bilanțul pierderilor ruse a ajuns la 64.700 de morți, potrivit aceleiași surse.

Update 12:50 Cel puțin patru posturi de comandă ale armatei ruse din Donbas au fost distruse de trupele ucrainene în ultimele 24 de ore, a declarat ministerul Apărării de la Kiev, care a precizat, de asemenea, că în au fost distruse echipamente militare și echipament în 15 zone controlate de ruși.

Update 12:40 Un atac cu rachete rusești lansat în această dimineață asupra regiunii Kiev, a produs distrugeri masive asupra infrastructurii energetice locale, a anunțat compania națională de resort Ukrenergo, citată de Kiev Independent. Potrivit ministrului ucrainean de externe, Kuleba, nu s-au înregistrat victime.

Update 12:30 Sirenele au sunat în aproape toată țara, în jurul orei 7 a.m., cu excepția peninsulei Crimeea, a raportat Ukrainska Pravda. Forțele aeriene ucrainene au reușit să intercepteze 5 drone-kamikaze deasupra regiunii Dnipropetrovsk. La Nikopol, au fost rănite cel puțin două persoane în timpul nopții, a declarat administrația militară locală, după ce un bombardament rusesc a distrus un bloc de 10 etaje și mai multe clădiri civile din jur.

14 octombrie 2022 – A 233 a zi de război

Update 18:25 “Nu mai e nevoie acum de bombardamente masive pentru că au fost atinse obiectivele propuse, iar noi nu ne-am propus să distrugem Ucraina”, este declarația dictatorului rus, Vladimir Putin, aflat în capitala kazahă, pentru o întrunire a fostelor state din CSI și o întâlnire bilaterală cu omologul său turc, informează Radio Europa Liberă. Mai mult, liderul de la Kremlin, a lăsat să se înțeleagă că vede chiar și o încheiere a mobilizării în aproximativ 2 săptămâni, scrie aceeași sursă.

În replică, fostul președinte eston, Toomas Hendrik Ilves, a scris pe Twitter că acesta este modul lui Putin de a spune nu mai avem rachete.

În ce privește încetarea mobilizărilor, e probabil ca până și Putin să fi înțeles între timp că, departe de a-l ajuta, de vreme ce nu-i aduc soldați motivați și competenți, mobilizările i-au ridicat o substanțială parte a poporului în cap. Soldații mobilizați în nu pot fi folosiți în mare măsură decât ca poliție politică în Rusia și Belarus.

Update 18:15 Bilanț cutremurător al protestelor din Iran, anunțat de președintele ONG-ului UN Watch, Hillel Neuer:

 • 244 de persoane ucise
 • 898 de răniți
 • 5974 de civili arestați

În același timp, răspunsul Națiunilor Unite este de 0 rezoluții, 0 sesiuni de urgență, 0 comisii de anchetă, scrie pe Twitter avocatul Neuer.

Update 18:10 În următoarele zile, unități ale armatei ruse vor sosi în Belarus pentru a lua parte la crearea unor grupări militare regionale, a anunțat ministerul bielorus al Apărării, reluat e agenția Flash. Minskul susține că acest grup va reprezenta o forță de menținere a păcii pe teritoriul său.

Update 18:00 Forțele ruse împiedică evacuarea civililor din teritoriile ocupate, acuză primarul orașului Melitopol, Ivan Fedorov, care a precizat că 4000 de oameni sunt blocați într-un checkpoint al armatei roșii la Vasîlivka, regiunea Zaporijjea. Localnicii se deplasează spre partea aflată sub controlul statului ucrainean, însă ocupanții ruși nu permit trecerea a mai mult de 20, maxim 30, de mașini, spune Fedorov, citat de Kiev Independent. La 8 octombrie, edilul Melitopolului, a denunțat reținerea a 6000 de civili în același checkpoint, timp de 10 zile.

Update 15:00 Legea cenzurii în Turcia. Regimul islamist Erdogan a adoptat cu majoritatea voturilor parlamentare o lege a presei care este una a cenzurii intensificate. Cenzura funcționa prin intimidare și înainte, de vreme ce statul turc a încetat de ani de zile să aibă mai mult decât un simulacru de justiție independentă. Dar forul legislativ de la Ankara a adoptat acum o reglementare care pedepsește cu până la trei ani de închisoare dacă se publică știri prezumtiv ”false ori de natură să inducă în eroare,” ceea ce va amplifica masiv autocenzura.

Update 12:05 Elon Musk a cerut Pentagonului să finanțeze programul Starlink pentru Ucraina, anunță CNN, motivând că nu își mai poate permite întreținerea sa. În martie, Musk a răspuns promt cererii, scrise pe Twittee de ministrul ucrainean pentru digitalizare, de acordare a sateliților Starlink – un program foarte scump – pentru Ucraina, după ce bombardamentele rusești, lăsaseră țara fără internet.

Cel mai bogat om al lumii, Musk a șocat întreaga lume, în urmă cu 2 săptămâni, când a propus un plan de pace, tot pe Twitter, care semăna izbitor cu propaganda rusă.

Update 11:55 La Zaporijjea, oamenii sunt din nou obligați să rămână în adăposturi, după ce armata rusă a lovit orașul în timpul dimineții, cu rachete S-300. Capitala regională este terorizată de mai multe săptămâni, fiind atacată zilnic, mai ales în timpul nopții.

Trupele ruse au atacat regiunea Harkiv, rănit în ultimele 24 de ore, 8 oameni, între care și un adolescent de 16 ani. Și regiunea Donețk a fost ținta bombardamentelor rusești, care au provocat rănirea altor 6 civili.

La Herson, forțele ucrainene din Comandamentul Sud au reușit să provoace distrugeri importante armatei ruse: un lansator multiplu de rachete, Uragan, 2 drone Orlan-10, un lansator de rachete Grad și unul TOS-1 Solntsepyok, precum și alte echipamente de luptă ale armatei a 35-a ruse. Tot mai multe indicii relevă faptul că această fază a războiului se apropie de bătălia pentru orașul Herson, așa cum au estimat ieri, serviciile militare britanice.

Update 11:45 Mobilizarea statelor europene pentru apărarea antiaeriană a Ucrainei continuă. Spania va trimite 4 sisteme Hawk, potrivit ministrului ucrainean al Apărării, Reznikov, care a avut o discuție cu omoloaga sa, Margarita Robbles.

“Sunt și mai multe Hawk pe drum. Astăzi, apărarea antiaeriană este o prioritate pentru întreaga Europă, nu numai pentru Ucraina”, a precizat Reznikov, citat de Kiev Independent.

Update 11:30 Intensificare a tensiunilor cu Belarusul: ministrul de externe al țării, Vladimir Makei, a declarat într-un interviu acordat ziarului rus Izvestia și reluat de Kiev Independent, că în țară a fost “declanșată o operațiune antiteroristă”, iar “armata țării și serviciile secrete ar fi pregătite să contracareze orice provocare venită de la alte țări”.

Media bielorusă independentă susține, de asemenea, că dictatorul de la Minsk, aliatul loial al lui Vladimir Putin, ar fi declanșat deja procedurile necesare pentru o “mobilizare ascunsă“, căutând să încorporeze soldați pentru anumite unități gata de luptă, scrie aceeași sursă.

13 octombrie 2022 – A 232 a zi de război

Update 21:00 NATO va furniza Ucrainei armament special de combatere a dronelor, a anunțat azi secretarul general al alianței, Stoltenberg, după reuniunea miniștrilor apărării din alianță, derulată la Bruxelles. Același Jens Stoltenberg a avertizat Rusia, că natura conflictului ”se va schimba fundamental”, dacă Moscova s-ar folosi de arme nucleare, iar rușii se vor confrunta cu ”consecințe severe”.

Update 18:20 Jurnalista loială Kremlinului, Anastasia Kașevarova, și-a exprimat indignarea față de dovezile tot mai multe ale trimiterii de noi recruți direct în linia întâi de pe frontul din Ucraina, anunță Sky News. Kașevarova, o mare admiratoare a lui Putin, a scris pe Telegram: “Cealîabinsk, Ekaterinburg, Moscova – sosesc deja sicrie de zinc. Ne-ați promis că nu vor fi trimiși direct în luptă! Ați mințit din nou?“ 

Ziarista moscovită dă vina pe comandanții locali care nu ar respecta, spune ea, ordinele celor de sus, care sunt “adevărați ofițeri“.

La Moscova, informează canalul independent rus, Mediazona, reluat de Sky News, oamenii străzii ar fi luați de pe stradă și încorporați. Mai multe video-uri, filmate de localnici, au apărut în spațiul public cu bărbați fără case luați cu japca de pe străzile capitalei ruse. Unii au fost eliberați, din cauză că nu îndeplineau criteriul de vârstă. Mediazona susține că ofițerii de la centrele de recrutare au efectuat vizite și prin căminele de tineri, în încercarea de a găsi migranți dispuși să plece la luptă.

Update 16:30 Ucraina și-a restabilit în mare măsură aprovizionarea cu energie electrică. Dar Rusia își continuă atacurile teroriste cu drone iraniene, despre care regimul ayatolahilor minte că nu le-ar fi expediat Moscovei. Obiectul acestor drone, relevă oficialii ucraineni, reluați de Ukrainska Pravda, sunt infrastructura critică a Ucrainei. Atacurile sunt menite să-i ”lase pe oameni fără apă, căldură și curent”.

Kremlinul se arată furios la culme. Rusia a condamnat ca ”teroristă” și ”antirusească” rezoluția Adunării Generale ONU de condamnare a anexărilor de teritoriu ucrainean hotărâte de Moscova. Rezoluția, scrie DLF, care transmite știrea, a fost adoptată cu mare majoritate de voturi. Moscova a mai protestat oficial, convocându-i pe ambasadorii Germania, Suediei și Danemarcei la ministerul de externe, cele trei țări au refuzat să coopteze Rusia la investigațiile privind aruncările în aer ale gazoductelor Nord Stream I și II.

Forțelor ruse li s-a dat ordin să oprească ofensiva în anumite porțiuni ale frontului, între care și cele din Donețk. Cauzele acestui ordin ar fi, potrivit Statului Major ucrainean, reluat de Kiev Independent, ”moralul extrem de scăzut al militarilor, condiția psihologică a recruților, numeroasele dezertări și refuzul soldaților de a executa ordinele.

Germania vrea rapida ameliorare a apărării de rachete mai ales balistice și mai ales rusești a Europei. Până acum, responsabililor germani nu le-a dat prin cap că ar trebui apărat continentul de rachetele rusești. Mai bine mai târziu decât niciodată. La inițiativa germană s-au alăturat peste zece țări.

Update 11:30 Trupele ruse anticipează că va urma o confruntare cu forțele ucrainene, la Herson, avertizează serviciile de informații britanice, citate de Kiev Independent. Ocupanții ruși au început evacuarea unor civili din oraș, ceea ce indică “extinderea luptelor chiar în orașul Herson”, spus analiștii de intelligence ai Londrei.

Sursă: Institutul pentru Studierea Războiului

Update 11:20 Regiunile Harkiv și Nicolaev au fost ținta unor atacuri cu rachete sovietice S-300, în timpul nopții, fiind înregistrate victime, între care și un copil de 11 ani, notează Kiev Independent. S-au înregistrat 2 persoane rănite în regiunea Harkiv, în timp ce la Nicolaev, unde un bloc a fost avariat, un om a decedat.

Update 11:10 “Franța nu-și va folosi arsenalul nuclear împotriva Rusiei, dacă aceasta va ataca nuclear Ucraina”, a declarat șeful statului francez, într-un interviu acordat televiziunii France 2.

Update 11:00 Franța și Marea Britanie vor livra Ucrainei, cât mai rapid, sisteme de apărare antiaeriană, scrie Kiev Independent, după anunțurile făcute de președintele Emmanuel Macron și secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace. De la Londra, vor sosi în Ucraina, sistemele defensive AMRAAM cu rază medie de acțiune, în timp ce Hexagonul a anunțat livrarea de sisteme antiaeriene, radare și rachete, fără a da detalii suplimentare. Mai mult, Macron a confirmat trimiterea de urgență a șase obuziere Caesar pentru trupele ucrainene.

Toate informațiile despre cele 33 săptămâni de război AICI:

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 30, 31, 32 & 33

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 25, 26, 27, 28 & 29

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămâna 21, 22, 23 și 24

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 16, 17, 18, 19 & 20

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 12, 13, 14 & 15

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 9, 10, 11

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 7 și 8

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 5 și 6

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 3 și 4

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – primele 14 zile

43 de gânduri despre „LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 34, 35, 36, 37

Scrie un comentariu