Nu vrei terorism, ruscism și comunism, America? Nu vrei nihilism, rasism, nazism? Convinge-i pe Biden și pe Trump să facă pasul îndărăt.
Dacă America bolnavă vrea să se facă bine, prima ei doctorie ar fi să-l condamne tare, cu vigoare, pe Joe Biden. Să-l osândească fără drept de apel pentru ineptul și nedreptul său schimb de prizonieri cu Rusia, într-o epocă în care imperiul lui Putin e în război fierbinte cu Ucraina și în altul, hibrid, cu democrațiile, cu America și cu Vestul, iar americanii sunt grav scindați.
SUA i-au făcut Rusiei, mai nou, un inestimabil cadou. În fapt, chiar mai multe cadouri. America lui Biden i l-a expediat pe negustorul morții, Viktor Bout, proaspăt pus în libertate de americani, deși e unul dintre cei mai oribili, siniștri și periculoși teroriști și comercianți de arme și genocid pe care l-a văzut fața pământului.
Odată revenit în Rusia, Bout va putea trece din nou la treabă, procurându-i lui Putin armele pe care, din cauza sancțiunilor, armata lui nu poate pune mâna acum.
Politicile identitare la lucru
Rusia a pus-o în schimb în libertate pe baschetbalista Brittney Griner. Femeia, vinovată, fusese prinsă recent cu marijuana la ea. Teroriști, cum sunt, oficialii ruși i-au aplicat o disproporționată pedeapsă cu închisoarea. Au sechestrat-o infam, ca mijloc de presiune. Administrația Biden a recuperat-o, în schimbul lui Bout, lăsându-l pe Paul Whelan, un pușcaș marin american înfundând nevinovat închisorile rusești din 2018 încoace, să zacă în continuare după gratiile monstruosului imperiu al lui Putin.
Această opțiune, dictată probabil de politicile identitare, rasiste și nominal antifasciste, dar de inspirație nazistă ale extremei stângi americane, care preferă albilor persoanele de culoare, bărbaților femeile și heterosexualilor lesbienele, nu e doar inechitabilă și, deci, imorală. E politic dezastruoasă. Pentru că e o căciulire lașă în fața netrebniciei politicilor teroriste ale unei Rusii care ia ostateci pentru a-i folosi apoi ca monedă de schimb pentru a extorca eliberarea spionilor și asasinilor ei prinși.
O atare politică de cedări în fața terorismului e o invitație făcută extremiștilor, Rusiei, Iranului și altor regimuri totalitare, să-l perpetueze. Să continue să captureze și să ia prizonieri, să ia ostateci cât mai mulți nevinovați, spre a-i schimba apoi și a obține eliberarea ucigașilor și tâlharilor lor de drumul mare.
Administrația Biden își demonstrează astfel, odată în plus, deopotrivă incompetența, neghiobia și nevrednicia. Iar rezultatul alegerilor de la mijloc de mandat îi dau posibilitatea de a continua să schimbe în rău fața Americii, prin majoritatea obținută de partidul de stânga al lui Biden în Senat.
Trump, ca autogol repetat al republicanilor
Dacă America sănătoasă la cap nu vrea socialism, comunism și o decădere de tip venezuelean sau nicaraguan, va avea de luptat din greu pentru alegerile prezidențiale din 2024. Va trebui să-l convingă pe Donald Trump să facă un pas în spate. Iar dacă nu vrea, cum e probabil, pe susținătorii lui din baza conservatoare a Statelor Unite să-l facă ei.
Pentru că Trump a pierdut pe mâna lui – după 2020 – nu doar scrutinul decisiv pentru Senat din 2022, ci o întreagă serie de alegeri. Candidații susținuți de el au eșuat, în varii state, între care Philadelphia și Georgia. Trump susține că ar fi câștigat confruntarea pentru președinție din 2020. Care, în mod cert, a fost viciată, fie și numai pentru că presa și rețelele sociale au suprimat informații cruciale despre fiul corupt al președintelui Biden, pentru ca tăticul unei republici parcă bananiere să câștige confruntarea pentru Casa Albă.
Dar modul lamentabil în care s-a comportat apoi Trump n-a rămas fără devastatoare efecte. Se aștepta ca bilanțul catastrofal al administrației Biden să-i coste rău în alegerile de la mijloc de mandat prezidențial pe democrați. Așa ar fi fost normal.
Or, republicanii și-au pierdut și acest pariul electoral. Pe mâna lui Trump. A cărui președinție a fost net mai bună, pentru America, decât a avut presa puterea să admită, dar ale cărui revanșism fățiș și conspiraționism descătușat nu mai conving decât marginile dreptei. Iar asocierile lui antisemite cu inși precum Kanye West, de pildă, îl discreditează definitiv în rândurile segmentelor de centru ale societății, esențiale pentru victorii în alergeri.
Întrucât republicanii și-au ratat unde conta mai mult, la senatori și la guvernatori, victoria prospectiv covârșitoare în fața unui establishment de stânga subminat de politicile identitare ale revoluționarilor culturali postmoderni, activiștii taberei progresist-extremiste dindărătul actualei administrații Biden își vor putea numi la discreție judecătorii federali. Și îi vor lua din rezervorul de juriști ai radicalilor de stânga, punând pe butuci ultimul bastion al Americii libertății.
America republicanilor și democraților la răscruce
Nu e Trump, desigur, unicul vinovat al situației tot mai jalnice în care se prezintă SUA. Constanta sa demonizare în rețele de socializare n-avea cum să rămână fără efect. Așa cum n-a rămas fără consecințe răsfățul nemeritat de care au avut și au parte de decenii candidații stângii. Inclusiv cei ai stângii extremiste, nu mult mai puțin periculoasă decât Putin, islamiștii, comuniștii și naziștii.
Dar în această situație, dreapta are obligația de a se adapta rapid și de a se adecva. Trebuie să înțeleagă că nu se poate așarna să retrimită în cursă un ins care, din câștigător de alegeri, s-a dat de trei ori peste cap și s-a contaminat de o cronică incapacitate de a și le mai adjudeca.
Ceea ce nu înseamnă că dreapta ar trebui să se dispenseze și de toate elementele programului și valorilor lui. Ori de voința de pune stavilă revoluției culturale, politicilor identitare și mccarthyismului de stânga care au acaparat și controlează copios ample segmente ale vieții publice și universitare ori școlare și ale elitei politice și intelectuale americane.
Republicanii nu stau în Donald Trump. Conservatorii dispun de cel puțin doi câștigători și candidați remarcabili, apărători ai democrației veritabile, care, deși aparținând minorităților, ar putea fi îmbrățișați de majorități. Ambii au toate datele și calitățile necesare să parvină la Casa Albă, să vindece rănile Americii, să-i restabilească unitatea, s-o tămăduiască de ură și să conducă eficient întreaga lume liberă. E vorba de guvernatorul Floridei, Ron deSantis, care și-a reînnoit recent, printr-un impresionant triumf electoral, mandatul, precum și de fosta ambasadoare a Statelor Unite la ONU, Nikki Haley.
Iar democrații nu stau în Joe Biden și extrema stânga din ”the squad”. Dacă nu vor să piardă pariurile lor politice viitoare, bazându-le invariabil pe Trump, democrații ar trebui să se reorienteze. Căci lumea liberă e în război. Nu mai are timp și răbdare pentru lux, aberații ideologice și frivolități identitare, ci nevoie de o stimulare a capacității ei de a se apăra și de a lupta, de eroi și de un tratament adecvat onorându-i pe luptătorii ei anonimi, nu favorizând stelele showbizului și politicile teroriste ale diverselor regimuri și mișcări totalitare, de care s-a umplut globul.