Cele mai noi articole · Politică internațională · Spiritualitate

Cum va fi oprit războiul? Dar Putin?

Nu neapărat prin mercenari. Nu doar și nu atât prin forța armelor. Ci prin puterea gândului nostru. Forța fanteziei va pune capăt pericolului rusesc. Dacă imaginația ne ajută, se va întâmpla în curând.

Mi se va replica, desigur, că sunt naiv. Că nu știu despre ce vorbesc. Că e nevoie de armate. Conced. Dar rog să fiu lăsat să-mi depăn gândul, așa naiv cum pare a fi, până la capăt.

Gândești ”pentru ca gândul tău să poată muri în locul tău”. În gând, zice psihologul canadian Jordan Peterson, ”există un spațiu în care are loc un avatar al acțiunii tale”, un avatar al persoanei tale.

Dacă acțiunea e nebunească, moare ea. Moare acțiunea din gând, iar nu tu, cel care, dacă n-ai gândi, ai pieri. Ba chiar, dacă evocăm ideea dostoievskiană, potrivit căreia noi toți suntem, ca oameni, răspunzători unul pentru celălalt, ai trage după tine în infern și familia, comunitatea, națiunea, ba chiar și specia ta.

Nu vrei s-o faci? Gândește! Gândește cu propriul tău cap! Și vorbește și acționează responsabil, după ce ai gândit.

Iată problema cu inși ca Putin (Stalin, Ceaușescu, Mao. Ori Hitler). Ei fie nu gândesc, fie nu fac diferența dintre a gândi monstruos și a acționa genocidar, căci pentru psihopați omenirea din jur nu contează. La fel văd lucrurile promotorii actuali ai mișcării woke, ai ideologiilor de extremă stângă transformate, dimpreună cu ideea ecologică, într-o religie fundamentalistă, cu tot cu confesiunile ei demente.

Ar fi absolută nevoie de un filtru care să țină departe de putere indivizi precum conducătorii regimurilor totalitare și extremiștii de stânga care distrug în aceste zile democrațiile occidentale.

E urgentă nevoie să ne întoarcem la realități. La acceptarea realității, ca realitate. E imperativ să revenim la adevărurile etice universale. În acest scop avem nevoie de curaj pentru a le rosti răspicat în răspăr cu totalitarismele și cu modele, doctrinele și ideologiile progresiste, pentru a apăra libertatea de gândire și de exprimare (ce trebuie protejată de cenzura ”urii”, la modă astăzi) între altele și pentru că exprimarea le înlocuiește multora gândirea. Și e obligatoriu să gândească. Nimic altceva nu poate opera terapeutic într-o omenire bolnavă.

Căreia tocmai îi piere speranța. Pentru că n-are puterea de a-i pune la punct pe sociopații ucigași. Pe psihopații asasini. Fiindcă, după cum reliefa I.P. Culianu, mergând pe firul înțelepciunii zoharice, talmudice și biblice, mintea este la originea realității. Nu invers. Spațiul mental o produce. Nici măcar timpul (pe care Culianu nu-l vedea ireversibil) nu-l poate bloca.

Dar dacă mintea e bolnavă, realitatea se va îmbolnăvi. Dacă mintea se lipsește de adevărurile etice fundamentale, conținute în textul biblic, globul se va betegi, iar umanitatea se va contamina. Febra, beteșugurile și delirul vor tot lua proporții. Când mintea unor lideri ca Putin se infectează de virusul autoimun al totalitarismului genocidar, va curge sângele în valuri. Iar spațiul nostru mental va cere, se va ruga, va implora, în numele acestei ființe extrem de echivoce și fragile care este omul creat după chipul și asemănarea Sa, să fie oprit.

Iar spațiul nostrul mental, din care, dacă-L lăsăm, face parte și El, îl va opri. Nu trebuie decât să ne și concentrăm un pic. Iar apoi să trecem la fapte.

6 gânduri despre „Cum va fi oprit războiul? Dar Putin?

 1. Ce sa faci Dom Iancu? O pusca cu luneta in Moscova? Prea putin. Natia asta trebuie adusa cu picioarele pe pamant. Ciubarul numit rusia trebuie batut pana iese untul din el. Poate cu untul poti face ceva.
  Cat despre artcolul pe care l-ati scris, tot respectul. Sunteti un scriitor adevarat. Putini mai sunt, zilele astea.

  1. Nu ajuta si sunt interzise, Haideti Doamna Daniela, aveti nostalgii comuniste?
   Numai bine.

 2. Apropo de pusca cu luneta. Am un coleg la serviciu al caru-i tata a decedat anul asta. Emigrant polonez si soldat lunetist in armata poloneza in WW2. A facut curat in casa parintilor si spune a gasit multa memorabilia din razboi. Deasemenea mi-a spus ca cu 2 ani inainte de sfarsitul razboiului, tatal lui l-a avut in luneta pe Hitler. N-a putut trage focul deoarece ar fi fost pierderi colaterale civile; in special copii. Pana la urma a evadat dintr-un lagar de POW si a ajuns in Canada.
  Va spun asta deoarece mi-ati relatat povestea bunicului Dvs din Iasi.
  Numai bine, sper sa nu va plictisesc.

Scrie un comentariu