Cele mai noi articole · Știri de ultimă oră · Politică internațională · România

LIVE Israel & Ucraina contraatacă – cele mai noi știri- săptămânile 32 & 33

Asediul fâșiei Gaza va continua până la eliberarea ostatecilor, au declarat autoritățile israeliene, reluați de agenția Reuters. Oficialitățile agresatului stat evreu sunt criticate de ONU pentru că nu permit complicilor teroriștilor să-i alimenteze prin ”ajutoare umanitare” pe asasinii în masă islamiști.

Președintele SUA, Biden, a cerut autorităților israeliene să ”limiteze în lupta contra Hamas numărul civililor morți său răniți”.

Teroriștii Hamas și Jihadul Islamic din Gaza au omorât peste 1300 de oameni, de la bebeluși la bătrâni și au răpit și violat femei, luând ostatice și mame tinere și supraviețuitoare ale Holocaustului. Sunt peste 3.300 de răniți în Israel. Au transformat sate și localități întregi, precum Be’eri, în cimitire.

Noul guvern israelian de uniune naționakă și-a ibtrat în pîâine, după 5 zile de negocieri complexe între premioerul Beniamin Netanyahu și fostul șef al opoziției centriste, Benny Gantz.

În luptele cu teroriștii au căzut aproximativ 169 de militari israelieni, ofițeri și soldați.

Update 02:00 Israelul se confruntă cu tiruri de rachete și mortiere din Gaza, Liban și Siria. Statul evreu a ripostat la tirul sirian, întorcând focul de artilerie și mortiere înspre sursa atacului.

Update 22:00 Președintele Zelenski vizitează marți Bucureștiul, a invitația omologului său român Klaus Iohannis. E de presupus că s-au adoptat măsuri de securitate extrem de severe. Liderul ucrainean ar urma să țină o cuvântare în plenul Parlamentului.

O majoritate consistentă, de 57 la % a germanilor cere alegeri anticipate. E o revendicare fără precedent pentru Germania, o țară cu o populație în genere foarte obedientă. Dar impopularitatea guvernului Scholz și a coaliției lui de partide de stânga e de o amploare și la cote istorice și fără egal, după cum au documentat alegerile de duminică din landurile Bavaria și Hessa, soldate cu o alunecare de teren catastrofală pentru cancelarul, ministra sa de interne social-democrată, pentru SPD și verzi.

Se pare că patru persoane sunt rănite, relatează Ukrainska Pravda.

Rusia a indicat, potrivit Reuters,se îndreaptă spre o revocare (unilaterală) a ratificării Tratatului de interzicere a testelor nucleare. Dictatorul rus, Vladimir Putin, evocase posibilitatea reluării lor.

Șeful Consiliului European, Charles Michel, s-a pronunțat pentru cooptarea Ucrainei la UE până în 2030.

3 octombrie 2023 – anul 2 – a 221 a zi a războiului (ziua 587 a războiului de la invazia din 24 februarie 2022)

Update 18;30 Șeful diplomației maghiare, Péter Szijjártó, a discutat cu omologul său de la Moscova, Lavrov manualul de istorie al Rusiei, aprobat la cel mai înalt nivel, care califică revoluția pentru libertate, anticomunistă și antitotalitară, din Ungaria, din 1956, drept ”fascistă”. Într-un interviu acordat ziarului Magyar Nemzet, Péter Szijjártó a afirmat că a califica revoluția ”eroilor” maghiari din 1956 drept ”fascistă” e ”inacceptabil” și că există chestiuni pe care guvernul său ”nici nu vrea să le discute”. Lavrov a declarat că Rusia consideră ca fapt cu autoritate deplină ce a susținut șeful său de la Kremlin. Putin a încercat să-i împace pe unguri, afirmând recent că invazia sovietică din Ungaria, din 1956, precum și cea din Cehoslovacia, din 1968, ar fi fost ”greșeli”.

Update 18:30 SUA cer Ucrainei, printr-un demers diplomatic oficial, să-și intensifice lupta împotriva corupției la nivel înalt. Eșecul contracarării ei ar risca să atragă sistarea ajutoarelor americane care nu vizează forțele armate ucrainene, relevă CNN din surse guvernamentale de la Washington.

Update 13:50 Marea Britanie va interzice accesul ”femeilor transgender” în saloanele pentru femei ale spitalelor britanice. Intenția transpunerii măsurii menite să combată ideologia woke și unul din efectele ei cele mai pernicioase a fost anunțată de ministrul britanic al sănătății, reluat de The Telegraph.

Update 13:15 Pentagonului i se termină banii pentru Ucraina. Auditorul Pentagonului, McCord, a adresat o scrisoare celor două Camere ale Congresului american, reliefând că lipsa fondurilor amenință realimentarea cu arme a Ucrainei. Totuși, SUA pregătesc un nou pachet de ajutoare militare pentru Ucraina.

Update 12.30 Diribau” pe front, de partea Rusiei. Moscova se folosește de batalioane disciplinare, pline de militari delincvenți, bețivi, violenți în cele mai dificile sectoare ale frontului. Soldații, trimiși la ataca, sunt tratați precum carnea de tun, relevă pentru agenția Reuters surse din interiorul unei astfel de unități, reluate și de Sky News. Tradiția batalioanelor de pedeapsă rusești e lungă și provine de la Stalin. Un militar dintr-un astfel de batalion a declrat agenției că din unitatea s-a de 120 de oameni n-ar fi supraviețuit decât 15.

Nu ar exista planuri de mobilizare noi, în Rusia, afirmă ministerul lui Șoigu, o sursă imposibil de confirmat, reluată de Ukrainska Pravda și de Sky News, iar ucrainenii consideră că ar exista o ”descreștere semnificativă a numărului de militari ruși mobilizați” pe front.

Numărul militarilor ruși uciși din februarie 2022 încoace e estimat de Statul Major ucrainean la 279.440. În ultimele 24 de ore ar fi fost uciși 360 de militari ruși și ar fi fost distruse, între altele, 15 tancuri, 8 lte blindate, 40 de sisteme de artilerie, 28 de varii vehicule, între care 5 speciale.

Potrivit unor surse neconfirmate provenind de la bloggerii militari ruși, Moscova l-ar fi tras pe linie moartă pe generalul care a comandat trupele ruse la sud de Bahmut. E vorba de Andrei Sicevoy ale cărui unități s-au văzut înfrânte la Klișciivka și Andriivka.

Ucraina a învins, practic, (funcțional) flota rusă a Mării Negre, obligând-o să înceteze să funcționeze, e de părere ministrul britanic al armatei, James Heappey.

Ucraina a doborât în cursul nopții o rachetă și 29 din 31 de drone rusești, lansate într-un atac care a durat trei ore.

Ucraina construiește la Harkiv prima ei școală subterană. Copii ar urma să învețe la adăpost de bombe.

Germania își celebrează ziua națională sub semnul recesiunii (fiind singura putere economică în regres) al nostalgiei pentru dictatura comunistă redegistă și al apropiatelor alegeri din Bavaria și Hessa, care vor da probabil câștig de cauză opoziției de dreapta. Germania a acordat anul acesta Ucrainei un ajutor militar în valoare de 3,3 miliurde de euro.

Update 12:00 Pompierii britanici și-au petrecut noaptea luptând cu succes împotriva flăcărilor de la Oxfordshire, de lângă Yarnton. Un rezervor digestor al unei fabrici de procesare de alimente fusese trăznit în timpul furtunii.

Update 00:00 Autorităṭile locale au cerut oamenilor din zona Oxford să rămână în case şi să ṭină ferestrele închise. O bucată de autostradă a fost închisă, informează Sky News.

2 octombrie 2023 – anul 2 – a 220 a zi a războiului (ziua 586 a războiului de la invazia din 24 februarie 2022)

Update 23:30 Lovitură de trăznet? O explozie uriașă a avut loc în această seară lângă Oxford. Deflagrația pare să fi fost iscată de sau după o furtună cu fulgere și arată ca un glob uriaș de foc sau ca o ciupercă nucleară. Înaintea exploziei, se dăduse o alertă de furtună în zonă, care ar fi rămas un timp, după globul de foc, fără electricitate. Ambulanțele s-au repezit la locul incendiului. Potrivit poliției, accidentul pare să fi fost provocat de un fulger care ar fi trăznit un container de gaze.

Update 21.15 Dictatorului de la Baku nu i-a ajuns epurarea etnică a enclavei Karabah. Trupele azere le-au atacat pe cele de graniță ale Armeniei. Erevanul anunță victime în propriile rânduri, după ce forțele azere au deschis focul asupra unui vehicul care transporta mâncarea grănicerilor armeni.

Update 19:15 ”În UE s-a ajuns la un consens cu privire la aderarea Ucrainei. Singura chestiune deschisă ține de timp”, a spus șeful diplomației ucrainene, Kuleba, în culisele reuniunii de la Kiev a miniștrilor de externe ai Comunității, prima de acest fel derulată în afara țărilor UE.

Rușii au bombardat Kupiansk cu o bombă ghidată. Se anunță victime civile.

Update 19:00 Probă de iresponsabilitate, de brutalitate și de lipsă de stăpânire de sine a liderului AUR George Simion, care a insultat și a atacat fizic un cetățean pentru că l-a întrebat ”cum e să țină cu rușii.

Dialogul s-a derulat așa: Întrebare: ”cum e să fii rusofil? Sunteți live pe Facebook!”

În replică George Simion îi recomandă să mănânce mici. I se spune că s-au mâncat și e reîntrebat cum se simte și de ce ține cu rușii?:

George Simion ”Bravo, foarte bine. A venit un prost la mine să mă întrebe de ce țin cu rușii ...“

Întrebare: ”...faceți un român prost?”

George Simion: ”Păi, tu ești român?”

Interlocutor: ”da, get-beget”.

George Simion: ”Bravo, păi avem și deștepți și proști.

Interlocutor: ”a, ce frumos, și rușii cum sunt?”

Replica lui George Simion: lovirea telefonului celui care-l filma.

Interlocutorul atrage atenția asupra încălcării violente a regulilor dialogului.

La care George Simion, agresiv: ”Vrei să mai pun o dată mâna pe tine?”

Update 18:30 Potrivit Spotmedia, ”un militar ucrainean a capturat un tanc defect de la inamici și a sunat la fabrica din Rusia: “Faceți-le mai bine, să le putem folosi!”. Ucraineanul s-a filmat în timp ce suna la fabrica Uralvagonzavod din Rusia, cerând sfaturi pentru rezolvarea problemelor tehnice, relevă această sursă.

Update 17.45 Papa se opune ideologiei gender. Potrivit trimisului Vaticanului, nunțiul apostolic Nikola Eterović, Biblia ne învață că există două sexe: bărbătesc și femeiesc.Cine predă altă doctrină comite”, conform lui, un act de ”colonizare ideologică” a spus Eterovic la conferința episcopatului catolic german. Geneza afirmă că Dumnezeu l-a făcut pe om după chipul și asemănarea Sa, ”parte bărbătească și parte femeiască i-a făcut”. De alte genuri nu e vorba în textul sfânt. Dar și Papa s-a distanțat unilateral de clare precepte biblice, de pildă cel prescriind, pentru anumite delicte, pedeapsa capitală.

Update 17:30 Serbia afirmă că și-ar fi redus trupele masate la granița kosovară. Potrivit autorităților de la Belgrad, Serbia ar mai avea la frontieră 4.500 de militari, ceea ce ar corespunde efectivelor ”normale”. Șefa diplomației kosovare, Donika Gervalla-Schwarz, chemase anterior în ajutor Uniunea Europeană și ceruse instituirea de sancțiuni împotriva Serbiei, care, potrivit ei, s-ar comporta ca Puitin înaintea invaziei în Ucraina.

Update 12.45 Șeful grupului social-democrat din Bundestag, Mützenich, acuză Rusia și Belarus pentru creșterea nemăsurată a cererilor de azil din Germania. E vorba de măsuri de război hibrid luate de ruși împotriva Germaniei, a explicat el, reliefând că Moscova adună migranți din Siria și alte locuri spre a-i trimite în Germania. Între timp, opoziția creștin-democrată s-a raliat, azi, cererilor mai vechi dar de bun simț ale Italiei, ale acestui blog și ale multor germani, și a cerut guvernului federal să oprească subvenționarea ONG-urilor (de extremă stânga) care fac jocul traficanților de persoane și pescuiesc, la bordul navelor lor, migranți din Marea Mediterană, spre a-i debarca în masă în porturile italiene și a fi răspândiți apoi, pretutindeni, în Europa.

Update 12:40 Deriziunea lui Elon Musk, care și-a bătut joc de președintele Volodymyr Zelenski, înfățișându-l pe Președintele Ucrainei ca ”cerșetor care întinde mâna la miliardele americane” a iscat reacții critice dure în rețelele de informare. Lui Musk i s-a amintit că banii ceruți sunt meniți să apere ucraineni de asasinat și viol și că miliardarul american încaseazî sume uriașe de la Ucraina.

Update 12.30 Bombardamentele ruse s-au soldat în ultimele 24 de ore cu cel puțin cinci civili ucraineni uciși. Trei au fost omorâți doar în regiunea Donețk. În Herson au fost răniți 4 oameni, între care doi polițiști. Ucrainenii au doborât 4 din cele 7 drone lansate de ruși asupra Ucrainei în timpul nopții.

Dronele ucrainene au bombardat o fabrică de rachete rusești aer-sol de tip KH 59 din Smolensk. 3 din cele 4 drone ar fi lovit ținta, provocând fabricii pagube apreciabile, afirmă Ukrainska Pravda, citând serviciile secrete militare ale Ucrainei.

Numărul militarilor ruși uciși de la invazia din februarie trecut încoace se apropie vertiginos de 280.000. Conform Statului Major ucrainean ar fi vorba, pe moment, de 279.080. Potrivit acestei surse, în ultimele 24 de ore ar fi fost uciși 510 militari ruși.

Update 10:50 Moment istoric. Toṭi miniştrii de externe ai celor 27 de state UE se află la Kiev pentru a participa la primul Consiliul al Afacerilor Externe desfăşurat în afara spaṭiului comunitar, relatează presa ucraineană. În discuție sunt, potrivit DLF, ajutoare militare pe termen lung pentru Ucraina, – care să fie acordate indiferent de situația de pe câmpul de luptă – precum și deschiderea unei perspective ade aderare pentru Kiev.

1 octombrie 2023 – anul 2 – a 219 a zi a războiului (ziua 585 a războiului de la invazia din 24 februarie 2022)

Cițiți aici cel mai nou articol publicat pe blog despre tema migrației.

Concernul german Rheinmetall, care produce arme, a primit de la Berlin aprobarea de a face un joint-venture cu ucrainenii, ridicând la Kiev o întreprindere comună, care va fabrica în Ucraina tancuri și blindate de luptă și le va întreține și repara pe cele folosite pe front.

Rușii au bombardat din nou nocturn, cu rachete și drone, Ucraina. Forțele ucrainene au doborât 34 din 44 de drone kamikaze de tip Shahed, precum și 6 drone de recunoaștere. Potrivit Statului Major ucrainean, ar fi fost uciși în ultimele 24 de ore 330 de militari ruși. Ar fi fost distruse, în acest răstimp, 38 de sisteme de artilerie, 4 tancuri, 12 alte blindate de luptă, 1 lansator de rachete și un sistem antiaerian, alte 25 de vehicule diverse, înte care 2 speciale.

În regimentul motorizat de pușcași 42 ar fi apărut, potrivit ISW, tensiuni interetnice. Un oset din această unitate a postat un video în care era bătut, împreună cu alți militari, de poliția militară a regimentului 70. În timp ce erau maltratați, polițiștii își acuzau victimele, fals, de viol de copii, spunându-le celor bătuți că ”Rusia este pentru ruși”. Victima și-a exprimat nedumirerea. Crezuse că ”naziștii sunt în tabăra ucraineană, dar se pare că i-am descoperit în rândul noastre”.

Tensiuni îl amenință și pe satrapul cecen al lui Putin, Ramzan Kadîrov, al cărui fiu minor, Adam, e criticat dur în Rusia, dar lăudat de liderul de la Groznîi pentru maltratarea unui om acuzat de arderea Coranului.


Toate informațiile despre primul an de război și primele luni din anul II, AICI:

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 29, 30 & 31

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 27&28

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 25 & 26

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 23 & 24

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 21 și 22

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 19 & 20

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 16, 17 & 18

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 12, 13, 14 & 15

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 9, 10 & 11

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 5, 6, 7 & 8

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi știri– anul 2 – săptămânile 1, 2, 3 & 4

ȘTIRI: (LIVE) Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 51 & 52

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 48, 49 & 50

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 42, 43, 44 & 45

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 38, 39, 40 & 41

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 30, 31, 32 & 33

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 25, 26, 27, 28 & 29

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămâna 21, 22, 23 și 24

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 16, 17, 18, 19 & 20

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 12, 13, 14 & 15

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 9, 10, 11

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 7 și 8

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 5 și 6

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 3 și 4

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – primele 14 zile

Scrie un comentariu