Cele mai noi articole · Știri de ultimă oră · Politică internațională

LIVE Israel & Ucraina contraatacă – cele mai noi știri- săptămânile 34 & 35

21 octombrie 2023 – a 605 a zi a războiului ucrainean, a cincisprezecea a celui israelian

Update 20:00 Aproximativ 3000 de oameni, în majoritate palestinieni, sirieni, turci şi familiile lor din România, au protestat astăzi în Piaṭa Universităṭii, pentru Palestina şi împotriva “genocidului asupra palestinienilor din Gaza“, informează Libertatea. Oamenii au scandat că nu susṭin Hamas, ci poporul palestinian. Măsurile de securitate au fost ample pentru prevenirea incidentelor. Mai mulṭi ambasadori ai statelor arabe la Bucureṣti s-au pozat purtând eşarfe cu steagul palestinian, în semn de susṭinere, potrivit jurnalistului Costin Andrieş de la ILD.

Mitinguri ample pro-palestiniene au avut loc la Londra (cu 100.000 de participanți, potrivit unei estimări) şi la Roma, dar ṣi în India, unde protestatarii au mărşăluit cu steagurile Italie în loc de cel palestinian, provocând o serie de reacṭii hilare în spaṭiul virtual.

Incidentele antisemite sunt totodată, în creştere, atât în Europa, cât şi în SUA. La Barcelona, un bărbat s-a urcat pe balconul unui hotel al cărui proprietar este, se pare, evreu, şi a vandalizat steagul Israelului, în uralele publicului. Mai multe alerte cu bombă au avut din nou loc în Franṭa, Palatul Versailles fiind evacuat pentru a şase oară.

  • Ucraina a înregistrat suscese militare, pe malul stâng al râului Nipru din regiunea Herson, potrivit analizei ISW. Imaginile geolocalizate publicate joi, 19 octombrie, indică faptul că forțele ucrainene au avansat în partea de nord-est a Krînkî, un sat la 35 de kilometri est de Herson și la doi kilometri sud-est de râul Nipru.
  • Forțele armate ale Ucrainei au eliberat Hersonul și alte așezări regionale de pe malul de vest al râului Nipru în noiembrie 2022. Trupele ruse au fost împinse pe malul de est, de unde atacă de atunci, prin focuri de artilerie și alte metode, teritoriile eliberate de ucrainene.
  • Putin se laudă cu rachetele hipersonice Kinjal din motive strategice, însă performanța lor s-a dovedit sub așteptări, estimează ministerul britanic al apărării. Liderul rus a declarat în timpul vizitei sale în China că Forțele Aeriene Ruse vor începe să patruleze Marea Neagră cu avioane MiG-31 înarmate cu rachete balistice „hipersonice” Kinjal.
  • Rachetele Kinjal au o rază de acțiune de până la 2000 km, iar Putin a făcut acest anunț cu aluzie la navele americane din estul Mării Mediterane care au fost trimise să apere Israelului și să descurajeze grupări ca Hezbollah sau inamici precum Iran ori Siria, estimează ministerul de la Londra.
  • Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că Rusia a pierdut 292.850 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă din 24 februarie 2022. Acest număr include 790 de victime suferite de forțele ruse doar în ultima zi.

Comisia Internațională Independentă de Anchetă a ONU privind Ucraina a publicat vineri, 20 octombrie, un raport privind violurile și tortura asupra populației civile din teritoriile ucrainene ocupate. Comisia a găsit noi dovezi că autoritățile ruse au comis o serie de crime de război, inclusiv uciderea intenționată, acte de tortură, violuri și alte violențe sexuale, precum și deportarea copiilor în Federația Rusă, citează Kiev Independent.

Mega-atentatele teroriste comise de Hamas în Israel s-au soldat și cu moartea a cel puțin 19 ruși. Rusia este aliatul Iranului, principalul sponsor și comanditar al Hamas.

Vom distruge Hamasul. Nie wieder/never again nu e doar o lozincă”, i-a spus ministrul israelian al apărării,Yoav Gallant, omologului său german Boris Pistorius, venit în vizită de solidaritate în Israel. Galant a subliniat cu acest prilej că ”vom demola Hamas”. Germania a întrebat statul evreu de ce ajutoare militare ar avea nevoie.

Update 19:00 Cancelarul german Scholz, un social-democrat, a cerut în Bundestag o ripostă dură a statului împotriva antisemitismului și antisionismului din Germania. Și șeful opoziției creștin-democrate, Merz, a revendicat în Bundestag, o atitudine cât se poate de tranșantă a justiției germane în dosarele de antisemitism și de vrăjmășie față de statul evreu. 65 de polițiști germani au fost răniți ieri la manifestații anti-israeliene și antisemite.

Update 18;45 Parlamentul European a condamnat cu maximă fermitate atentatele organizației teroriste islamiste Hamas, (numite teroriste, spre deosebire de BBC, și de premierul britanic Sunak). Dar Parlamentul a cerut nu doar ”eliminarea Hamas” și ”eliberarea imediată a tuturor ostaticilor” israelieni capturați de teroriștii Hamas și deportați în Gaza, ci și ”o pauză umanitară”. De ea ar beneficia nu atât ostaticii israelieni și familiile lor, cât teroriștii islamiști din Gaza. Încetări ”umanitare” ale focului au cerut și liderii iordanian și egiptean, care au contramandat summitul cu președintele SUA, înjosindu-l pe aliatul lor american. P.E. mai crede că ar fi nevoie de o investigație internațională independentă a incidentului din parcarea spitalului din Gaza, de parcă n-ar fi dovedită vinovăția teroriștilor pentru acel incident.

Update 18:15 Premierul britanic Sunak susține ”absolut” apărarea Israelului (în ofensiva din Gaza), în condițiile exercitării ei în baza dreptului internațional. ”Sunt mândru să mă alătur Israelului în ceasul cel mai întunecat al existenței sale”, a spus liderul executiv al Regatului Unit.

Gazda sa, premierul israelian Netanyahu, a avertizat că va fi ”un război lung și greu” și a comparat situația Israelului cu a Marii Britanii când s-a văzut nevoită să se confrunte singură cu Hitler și mașinăria sa de război, precum și cu necesitatea combaterii teroristului stat islamic (ISIS). Între cei 1400 de israelieni masacrați la 7 octombrie de circa 2500 de teroriști islamiști din Gaza sunt și șase cetățeni britanici, 9 fiind dați dispăruți. Aceși 9 ar putea să se găsească între cei 203 ostateci răpiți de teroriști și duși în Gaza.

Hamas cifrează pierderile palestiniene din Gaza la 3,785 și numărul răniților la peste 12.500.

Între timp, grupările teroriste palestiniene și islamice s-au activat împotriva statului evreu în toate punctele cardinale. Pe malul apusean al Iordanului, ciocnirile israeliano-palestiniene s-au soldat cu rănirea în parte gravă, a 10 militari israelieni și cu moartea a 7 palestinieni. au fost arestați 500 de suspecți.

Din Gaza dominată de grupările teroriste de obediență iraniană, Hamas și Jihadul Islamic și din Libanul controlat de Hezbollah s-au lansat simultan rachete asupra statului evreu. In nordul Israelului, la Kiriat Shmona și Naharia, s-au dat repetate alarme, informează Times of Israel. În nord au fost uciși în ciocnirile cu Hezbollah, de duminică încoace, un civil și 5 militari israelieni, precum 18 teroriști, dintre care 5 palestinieni. Șeful Statului Major israelian a avertizat gruparea șiită că dacă atacă Israelul se va confrunta cu distrugerea. SUA exercită presiuni asupra Israelului, să nu se confrunte cu Hezbollah, brațul prelungit al Iranului, care conduce Libanul.

Premierul israelian Netanyahu a vizit soldații israelieni concentrați la frontiera cu Gaza. Ministrul israelian al apărării și-a asumat eșecul opririi teroriștilor la 7 octombrie. La fel făcuseră anterior șefii statului major, Halevi, și cel al serviciului secret intern, Shin Bet, Ronen Bar.

Update 13:15 Potrivit unor surse credibile, președintele SUA, Biden, exercită presiuni asupra Israelului, ca armata statului evreu să nu se confrunte cu Hezbollah, organizația teroristă șiită teleghidată de iranieni.

Premierul britanic Sunak, primit azi de președintele statului evreu Herzog și de premierul Netanyahu, a declarat gazdelor sale israeliene că ”Regatul Unit este cu voi”.

Sunak reliefase în Camera Comunelor, în ajunul actualei sale vizite de solidaritate în Israel, că ”declarațiile Hamas nu sunt mai de încredere decât ale Kremlinului. Sunak și-a exprimat, ca anterior președintele SUA, Biden, precum și cancelarul Germaniei, Scholz, condoleanțele ”pentru teribilele pierderi de vieți omenești din Israel și Gaza”. Sunak și Herzog au subliniat ceea ce au calificat drept ”necesitatea evitării escaldării conflictului” din regiune. Pentru că, potrivit șefului guvernului Regatului Unit, (și) ”palestinienii sunt victimele Hamas”. Sunak a încurajat continuarea ajutorării umanitare a palestinienilor din Gaza. Or, aceste ajutoare întăresc organizațiile teroriste.

Israelul continuă lichidarea șefilor teroriști. Una din căpeteniile Hamas, Jamila Al-Shanti, din conducerea grupării sunite, palestiniene, ghidate de șiiții iranieni, a fost ucisă azi, în zori de zi, într-un raid israelian, relevă Times of Israel. Al-Shanti, văduva fondatorului organizației islamiste, teroriste, Abdel Aziz al-Rantisi, e prima femeie care a făcut carieră escaladând ierarhia până a fost aleasă în 2021 în biroul politic al Hamas, un soi de CPEX al teroriștilor islamiști.

Update 11:30 Şeful Opoziṭiei germane, creştin-democratul Merz, i-a elogiat pe cancelar şi pe şefa diplomaṭiei de la Berlin pentru vizita lor de solidaritate în Israel. Merz l-a criticat însă pe Olaf Scholz, pentru refuzul acestuia de a autoriza livrarea de rachete Taurus cu rază lungă către Ucraina. Liderul CDU a explicat că victoria Ucrainei asupra terorismului rusesc de stat şi a Israelului asupra terorismului islamic sunt esenṭiale pentru Europa, notează presa germană.

Liderii Egiptului și SUA s-ar fi înțeles asupra unor constante livrări umanitare pentru populația din Gaza.

18 octombrie 2023 – a 602 a zi a războiului ucrainean, a douăsprezecea a celui israelian

Update 23:30 Sfatul adresat de Biden Israelului: ”faceți dreptate, dar nu lăsați mânia să vă determine deciziile în război.” După decolarea lui, s-au intensificat bombardamentele din nord și sud asupra statului evreu, relevă Jerusalem Post. Hezbollah anunță uciderea, în contralovituri israeliene, a doi din ”jihadiștii” săi.

Teroriștii islamiști circulă în continuare în deșertul Neghev (din sudul statului evreu), estimează IDF. Armata semnalează existența în regiune a unor celule ale Hamas, informează Jerusalem Post.

17 octombrie 2023 – a 601 a zi a războiului ucrainean, a unsprezecea a celui israelian

Update: 21:30 Prima doamnă a Ucrainei, Zelenska a sunat-o pe soția președintelui Israelului, Herzog, și i-a oferit ajutorul ei. ”Ucrainenii pot înțelege prin ce treceți” i-a spus ea primei doamne a statului evreu. Teroriștii palestinieni au asasinat 13 ucraineni în Israel, la 7 octombrie. Ucraina a evacuat 13 locuitori din Avdiivka asaltată de ruși. Forțele ruse au atacat pe 6 fronturi dar au fost respinse, afirmă Statul Major ucrainean, reluat de Ukrainska Pravda. Președintele Rusiei, Putin, i-a spus ieri, la telefon, premierului statului evreu, Netanyahu, că el, liderul de la Kremlin, ar putea pune capăt conflictului din Israel. Ucraina a primit cele 31 de tancuri americane ABRAMS.

Update 18:30 Scholz și-a manifestat în Israel solidaritatea cu statul evreu, a fost primit de președintele Herzog și a conferit cu omologul său israelian, Netanyahu. Șeful guvernului german a avertizat Iranul și Hezbollah să nu intre în război. Cancelarul german și-a programat ulterior o vizită în Egipt. Ajutoarele umanitare pentru palestinieni, asupra cărora insistă dregătorii statelor din UE, au ajuns la granița egipteană a fâșiei Gaza, dar n-au fost lăsate să treacă frontiera. Israelul se teme că vor ajunge să îngrașe Hamas.

SUA au livrat Ucrainei, în secret, rachete de tip ATACMS. Au fost azi folosite în atacurile asupra bazelor ruse din Lugansk și Berdiansk, în Ucraina ocupată.

Președintele Serbiei, Vucici, a stat de vorbă cu dictatorul rus Putin la Beijing. Putin părea foarte încrezător, a spus Vucici după întrevedere.

Update 15.15 Avertisment: Conținut BRUTAL ȘI GREU DE SUPORTAT: cum au fost asasinați unii din copii și adulții israelieni măcelăriți de teroriști la 7 octombrie? Potrivit medicilor legiști israelieni, în cel mai sălbatic mod cu putință. Medicii au găsit între altele două ființe umane legate împreună cu sârmă ghimpată: un adult cu un copil pe care îl strângea în brațe. Nu au fost împușcați, ci arși, probabil de vii, în timp ce erau îmbrățișați. Medicilor le e greu să extragă ADN din cadavrele calcinate. Au fost examinați 950 de saci mortuari. În multe s-au găsit rămășițe pământești ale mai multor persoane. S-au găsit potrivit I24News, care-i citează pe medici, cadavre cu gloanțe în mâinile cu care încercau să apere trupul, precum și bebeluși arși sau fără cap.

Update 15:05 Statutul postbelic al fâșiei Gaza va fi o chestiune de negocieri globale, a spus un purtător de cuvânt al IDF. Israelul a cerut Libanului să se gândeascîă dacă vrea să se pună în pericol din cauza Hezbollah, care pare să fie împinsă de Iran spre o confruntare cu statul evreu. În cursul zilei, aviația israeliană a continuat să bombardeze zeci de ținte în Gaza, în timp ce contraofensiva terestră se amână.

Update 19:10 Declaraṭii halucinante la întâlnirea dintre Secretarul american de stat, Anthony Blinken, şi liderul de la Cairo, Sisi. Acesta din urmă i-ar fi spus lui Blinken: “ai spus că eşti evreu. Eu sunt egiptean şi am crescut lângă evrei în Egipt. Nu au fost niciodată oprimaṭi sau targetaṭi, nu s-a întâmplat asta în regiunea noastră”, notează pe Twitter/X, corespondentul Washington Post, John Hudson.

Update 19:00 Israelul a reluat alimentarea cu apă în Fâşia Gaza, anunṭă AFP, citând autorităṭile de la Ierusalim.

Motivul este umanitar, deşi este clar că o entitate teroristă, precum Gaza, trebuie să înceteze să funcṭioneze normal, dacă vrea să scape de regimul ei terorist.

Update 12:30 Hezbollah a lansat o rachetă antitanc omorând un om, într-un sat israelian din nord, situat în apropierea frontierei libaneze. Alți patru săteni din kibuțul Ștula au fost răniți, Autoritățile le ceruseră locuitorilor din zonă să rămână în adăposturi. Armata israeliană a creat o zonă de securitate lată de 4 kilometri în nord, spre a preveni asasinatele de civili de către organizația teroristă islamistă Hezbollah, aflată, ca și Hamas, la cheremul Iranului. A crescut notabil pericolul deschiderii unui al doilea front, pe lângă cel sudic, din Gaza, în nordul Israelului.

Aproape o treime din ucraineni e amenințată de minele rusești, a reliefat președintele Ucrainei, Zelenski.

207 ucraineni s-au evacuat din Israel.

  • IDF a distrus 1000 de locații strategice Hamas în Gaza de când a început Operațiunea Săbii de Fier, a declarat sâmbătă dimineața generalul de brigadă al armatei israeliene, Daniel Hagari, citat de Jerusalem Post.
  • De asemenea, zeci de teroriști Hamas au fost eliminați, în special teroriștii „Forței Nukhba”, care au fost în primul rând responsabili pentru masacrul acum o săptămână, care a ucis peste 1300 de israelieni și a rănit alți 3000.
  • Printre alții, IDF l-a asasinat pe Merad Abu Murad, șeful Sistemului Aerian Hamas din Gaza City, responsabil pentru coordonarea teroriștilor în timpul atentatelor.
  • Generalul israelian Hagari a subliniat că aproximativ 600.000 de palestinieni din Gaza ar trebui să se mute în sudul enclavei. În acest sens ar fi fost deschise două culoare care nu vor fi bombardate, între 10 a.m. și 4 p.m. sâmbătă, nota Vișegrad24, anterior.
  • IDF face apel la toți locuitorii orașului Gaza să-și evacueze casele, să se deplaseze spre sud pentru protecția lor și să se stabilească în zona de la sud de râul Gaza”, se arată într-un comunicat al IDF citat de Jerusalem Post. „Această evacuare este pentru siguranța dumneavoastră. Întoarcerea în orașul Gaza după o notificare care confirmă [siguranța] va fi posibilă. Nu vă apropiați de gardul de frontieră cu statul Israel”.

Toate informațiile despre primul an de război și primele luni din anul II din Ucraina și știri din Israel, AICI:

LIVE Israel & Ucraina contraatacă – cele mai noi știri- săptămânile 32 & 33

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 29, 30 & 31

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 27&28

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 25 & 26

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 23 & 24

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 21 și 22

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 19 & 20

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 16, 17 & 18

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 12, 13, 14 & 15

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 9, 10 & 11

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi știri- anul 2 – săptămânile 5, 6, 7 & 8

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi știri– anul 2 – săptămânile 1, 2, 3 & 4

ȘTIRI: (LIVE) Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 51 & 52

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 48, 49 & 50

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 42, 43, 44 & 45

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 38, 39, 40 & 41

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 30, 31, 32 & 33

LIVE Ucraina contraatacă – cele mai noi informații – săptămânile 25, 26, 27, 28 & 29

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămâna 21, 22, 23 și 24

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 16, 17, 18, 19 & 20

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 12, 13, 14 & 15

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 9, 10, 11

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 7 și 8

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 5 și 6

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – săptămânile 3 și 4

LIVE Ucraina sub atac – cele mai noi informații – primele 14 zile

Scrie un comentariu