Cele mai noi articole · Politică internațională

Chestiuni de leadership: ce hram poartă summitul americano-japonezo-coreean?

5 gânduri despre „Chestiuni de leadership: ce hram poartă summitul americano-japonezo-coreean?

  1. Articolul e în mod cert interesant și bine scris.

    C-a s-o fac totuși un pic pe avocatul diavolului:

    Nu cred însă că Rusia e în momentul ăsta și-n următorii ani un pericol real pentru Extremul Orient. E mult prea vlăguită și umilită. Presupunând că regimului putlerist îi va urma ceva făcătură similară, tot vor fi necesare decenii ca urmele umilinței din Ucraina (oricum s-ar încheia) să se șteargă și ca Rusia să-și poată încropi o forță militară cu adevărat amenințătoare. Atât sud coreenii cât și japonezii au în teren forțe militate mult peste tot ce putea stoarce Rusia chiar și-n zilele ei bune.

    Pericolul a fost și rămâne China și sluga ei din Coreea de Nord. Xi ar putea fi într-adevăr tentat să agite un pic apele prin intermediul nord coreenilor. Taiwanul e nucă mult prea tare din motive de relief imposibil și nu cred că va risca o umilință directă. N-a riscat-o Mao ce avea o autoritate mutt peste orice poate visa Xi la cei deja 70 de ani ai săi.

    În altă ordine de ide, legat de Siria, Irak și Afganistan: În opinia mea Siria a fost un model strălucit de implicare americană. Trump a promis în campania electorală din 2016 că va termina ISIS în primul an de mandat. În primele 6-7 luni ăia pierduseră 99% din teritoriu și gorsul „combatanților” erau în lagăre. Implicarea americană a fost de sub 3000 de oameni în teren. Fără circ în media. S-a lucrat prin lovituri aeriene și aliați mai mult sau mai puțin dubioși. „Mission accomplished boys let’s go home!” 👍 Încercarea de răsturnare a regimului Assad ar fi fost o greșeală fatală. Așa cum s-a vădit a fi fost răsturnarea regimului lui Saddam în Irak și a talibanilor în Afganistan.

    Marea eroare din Irak și Afganistan a fost tocmai exercițiul futil de „nation building”.O ocupație îndelungată și încercări infantile de construire a unor țări civilizate cu oameni scufundați în Evul Mediu. Așa ceva nu se poate. Sigur că retragerea lui Obama din Irak cu anunțarea unei date limită în ziare sau cea în „panic mode” a lui Biden din Afganistan au fost amândouă catastrofale. Dar așa rele cum au fost ele, menținerea ocupației ce nu avea nicio noimă și niciun obiectiv clar și tangibil era o prostie și mai mare.

    În cazuri din astea e suficient să-i dai tiranului o lecție. Îl bombardezi până-i sună apa-n cap și asta-l potolește. Măcar o vreme. Era exact ceea ce trebuia să facă Bush în 2001-2003. Bush sr. mult mai lucid și mai înțelept ca juniorul s-a oprit în 1991 atunci când și-a atins obiectivul militar și politic de alungare al lui Saddam din Kuweit. Nimeni și nimic nu l-a putut aburi să intre în viesparul din Irak. Nu știu cât e de adevărat, dar un cunoscut ce lucrat în administrația Bush jr. susținea că Bush sr. a făcut eforturi imense în toamna 2001 să-l oprească pe junior de la o acțiune terestră și că relațiile dintre ei ar fi ajuns din cauza asta extrem de tensionate.

    E o prostie fenomenală să-l răstorini pe tiranul de la butoane fără a avea în buzunar un alt tiran binevoitor cu care să te poți înțelege. „Democrația” în lumea musulmană înseamnă în cazul fericit ceva ca Mubarak sau al Sisi (în Egipt) și în varianta cea mai proastă Khomeini în Iran. Opțiunea unei democrații așa cum o înțelegem noi pur și simplu nu există. Orice alegeri cât de cât oneste aduc la putere teroriști islamici fanatici.

    1. Mulțumesc pentru apreciere. Enunțați multe judecăți interesante, dar speculative și problematice. Unele țin de înțelepciunea convențională care e prea adesea deficitară. De pildă ”Rusia nu e un pericol acum pentru Extremul Orient”. La prima vedere așa este. Nu pare un pericol. Dar la o privire mai atentă? China e cu ochii cât ceapa pe aventura ucraineană a Rusiei, care, dacă Putin izbutește, va stimula puternic tentația cotropirii Taiwanului, nutrită de Xi. Rusia e apoi parte a unei alianțe globale care mai cuprinde, între altele, Iranul. Ca atare, pericolul ei nu se poate gândi și discuta (doar) regional, în termeni de ”Extremul Orient”, ci e de analizat global, ca pilon central al dictaturilor aflate în război contra Vestului și modelului de societate occidentală. În acest context, America nu-și mai înțelege menirea și valorile care au făcut-o mare, motiv pentru care comite greșeli mult mai mari decât tentativa lăudabilă și firească de nation buiding. Care a reușit în Japonia și Germania, dar n-avea cum să izbutească în Irak sau Afganistan, fără eforturi net mai susținute, net mai îndelungate și sistematice și fără investiții net mai mari, decât cele făcute.

Scrie un comentariu