Cele mai noi articole

Ancheta în dosarul azilelor horror: informații vechi și întrebări noi

S-au aflat între timp varii detalii despre unii din cei mai proeminenți profitori ai foametei din azilurile groazei. Dar rămân deschise întrebări presante.

Azilurile în care erau schingiuți bătrânii au fost gestionate de fostul șofer al pesedistei Gabrielei Firea și de cea mai apropiată consilieră a ei. Unde? În Voluntari, unde, nu fără temei, se afirmă că nu mișca nimic fără știrea primarului.

Care, ați ghicit, e chiar soțul mult iubit al aceleiași Gabriela Firea. Concomitent, potrivit profesorului Cristian Preda, ”asociația ce patrona tortura (în orașul oraș controlat de pesedistul Florin Pandele) era finanțată cu bani virați de primăria pesedistului Robert Negoiță”, fapte care ”vădesc un singur lucru: PSD are o uriașă problemă…Nu de imagine, ci politică”.


S-a aflat între timp că se fura în aziluri nu doar ceea ce plătea statul pentru oamenii internați. Și averile bătrânilor. Ci și mâncarea pe care aparținătorii le aduceau rudelor lor transformate în schelete ambulante cu plăgi și bube pe tot corpul.

Unii dintre principalii făptași prezumtivi

Ștefan Cristian Godei – șoferul primăriței Bucureștiului, Firea – e, potrivit procuraturii, numele unuia din patronii azilurilor groazei, ai căror pacienți erau supuși unui program de exterminare prin înfometare (și uneori schingiuire), după ce alimentaseră casele de bani ale rețelei cu pensiile și banii pe apartamentele și casele lor. Citim, în context, în ”Ziariștii”: ”Ștefan Godei a fost șofer la Primăria Capitalei în mandatul Gabrielei Firea (2016-2020). El a pornit afacerea cu ”azilele morții” în asociere cu consiliera Gabrielei Firea, Ligia Gheorghe, pe care „Vrăjitoarea din Voluntari” a luat-o după ea, ca ”mână dreaptă”, și la Primăria Capitalei, și la Ministerul Familiei, după ce o avusese ca producător al emisiunii sale la Antena 1.”

Ligia Gheorghe ar fi trebuit să controleze azilurile horror. Ca să nu fie horror. Nu e limpede de ce nu le-a controlat.

Cum nu se înțelege prea bine ce anume făcea Nela Vica Andrieș (fostă Vrânceanu), sora Gabrielei Firea (fostă Vrânceanu), care, de asemenea, ar fi trebuit să verifice activitatea respectivelor stabilimente ale groazei, dată fiind funcția ei de șefă a Serviciului de Asistență Socială Voluntari. Unde, potrivit site-ului ”Ziariștii”, se blocau toate reclamațiile și plângerile legate de ororile din azile”.

Conform procurorilor, Godei, ca șef al grupului infracțional organizat, ar fi încasat aproape 3.800.000 de lei în perioada cuprinsă între 25 noiembrie 2021 și iunie curent.

Cum ar fi cheltuit mare parte din această sumă? În orgii cu ”prostituate, lăutari și droguri”.

Coordonator al unui grup patronat de Cristian Ștefan Godei e acuzat că a fost fratele său, Daniel Godei. Potrivit Hotnews.ro ar fi vorba, în cazul făptașilor, de ”două grupuri infracţionale organizate conduse de Ștefan Godei și respectiv de Cristina Dumitra”, care ”au încasat milioane de lei de la instituțiile publice care erau însărcinate să aibă grijă de oamenii din azilele groazei și de la aparținătorii beneficiarilor. În schimbul banilor luați au bătut și înfometat vârstnicii pentru a se îmbogăți pe seama suferinței celor 98 de persoane” găsite încă în viață de autorități.

Ovidiu Vanghele și Biancu Abu, sunt jurnaliștii de la Centrul de Investigații Media și Buletin de București care au marele merit de a fi dezvăluit, între altele, numele prezumtivilor făptași. Tot ei au început a rostogoli bulgărele informațional. Oare de ce presa de investigație și nu autoritățile?

Potrivit Hotnews.ro, Godei a fost arestat preventiv pentru 30 zile și Dumitra se află sub control judiciar pentru că este însărcinată în luna a 7-a. Cristina Dumitra pare, potrivit unei convorbiri interceptate, că urmărea să-și însușească apartamentul unui ”beneficiar” al azilului ei cu probleme psihice, pentru care obținuse tutela. De ce i s-a atribuit oare acest drept de tutelă și de ce n-a fost controlat modul în care era exercitat?

Se știe că ambii au beneficiat de ajutorul unor inși de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului care i-au ajutat să pună mâna pe contractul de servicii sociale. Jaful se producea cu banii contribuabililor. Făptașii anunțau, în schimbul unor sume, servicii pe care nu le prestau. O asociație cu angelic nume de sfânt ”controla” azilele, avându-i ca membri fondatori pe Voicu Ecaterina Adriana, Godei Daniel și Godei Aurică. Mai aflăm din aceleași surse că La D.G.A.S.P.C. Ilfov se făceau presiuni să se urgenteze plata serviciilor ”furnizate” de Asociația „Sfântul Gabriel cel Viteaz”.

Întrebări presante

Dar multe nu sunt clare. Câte din victimele făptașilor n-au mai fost salvate? Câte vor mai deceda din pricina suferințelor îndurate? Își pune oare procuratura aceste probleme?

Or, e probabil ca suma indicată să fie doar un pic din vârful iceberg-ului.

Apoi, nu e clar de ce autoritățile au intrat în acțiune abia la șase luni după ce presa a dezvăluit ororirile din ”lagărele” ilfovene.

Nu e clar, concomitent, ce sume se plăteau în chip de mită politicienilor sau poliției, ca să închidă ochii la crimele comise.

La fel de neclar e de ce Metropola TV, canalul de televiziune din Voluntari, a închis ochii la ororile care aveau loc în directa sa vecinătate și o face în continuare: Pe 9 iulie, ultima notă pe subiect data din 6 iulie, când site-ul publicase ”declarația guvernmentală” a Gabrielei Firea, plângându-se că ”se încearcă intimidarea mea, compromiterea imaginii mele, scoaterea din viața politică!”. Și că ”Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, consideră că este ținta unei campanii de denigrare care are ca scop eliminarea sa din viața politică. Declarația Gabrielei Firea survine în contextul în care numele său a fost vehiculat, tangențial, în scandalul ”Azilurile groazei” din județul Ilfov.

Or, pe 4 iulie, când localitatea Voluntari era luată literalmente cu asalt de poliție și procurori, Metropola TV, o televiziune plătită de Consiliul Local al orașului condus de edilul Pandele, se prefăcea că n-ar fi observat nimic ieșit din comun pe străzile din vecini. Și tăcea mâlc, timp de două zile și nopți. Până să publice îngrijorările soției lui Pandele. Iar apoi?

Nicio vorbă de atunci încoace nu s-a mai suflat, timp de trei zile, pe site-ul televiziunii din Voluntari, despre infernul din proximitatea postului. Despre care se aude, în schimb, din alte surse.

O martoră, fostă angajată a azilului din Afumați, a afirmat la Digi 24 că n-a mai rezistat și a demisionat, fiindu-i frică să se ducă la poliție sau să divulge altora nenorocirea pentru că ”soția patronului de acolo este polițistă”.

Ce spuneți, domnilor procurori? E limpede că aveți mult de lucru. Dar aveți oare și libertatea de a o face profesionist, inclusiv să-i investigați pe eventualii beneficiari din elita politică?

Bătălia dintre credincioși și hipercredincioșii pesediști

Între timp a continuat și bătălia pe narațiunea prevalentă în Biserica Ortodoxă, pe care protipendada politică (pesedistă) din Voluntari și din guvernul României pretinde că ar fi slujit-o cu maximă abnegație. Și mai ales cu bani mulți.

Potrivit G4Media, ministrul familiei, ”Gabriela Firea a avut o ieșire publică în care a acuzat că ”se dorește” scoaterea ei ”din viața politică și din cursa pentru Primăria București”. În același timp, Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea, a cerut vineri intervenția Patriarhului Daniel, iar fostul primar a declarat într-o intervenție la România TV că au fost ”stupefiați” de reacția (exprimată de purtătorul de Cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu) și că ”nu le venea să creadă” că vorbele vin ”de la purtătorul de cuvânt al BOR” și ”nu de la un politician USR”. În aceeași seară, tot la RTV, Pandele a amintit de banii dați de Firea pe vremea când era primar pentru biserici și Catedrala Mântuirii Neamului, în timp ce ”hashtagiștii cereau spații mici și biserici din lemn””.

De unde până unde atâta obidă, ură și furie? Bănescu îndrăznise să critice ipocrizia unora care-și afișează creștinismul, dar își bat joc de etica lui. Unii s-au simțit vizați.

Spre lauda sa, Vasile Bănescu a înfierat, în nume personal, iar nu ca purtător de cuvânt al Patriarhiei, ”monstruoasa banalizare a răului” și neomenia totală. El a mai denunțat ”hăul de indiferentism sinistru în fața suferinței umane”, și a condamnat ”apărarea disperată a imaginii publice” de către politicieni, fără să uite ”diavolul travestit ca om cu intenții bune”, doar ca să fie ”girat, votat și urmat”.

Nu se știe altă ciocnire mai dură între un angajat al BOR și iresponsabila castă politică. În frunte cu PSD, ”un partid cariat și de mafie, și de disprețul față de demnitatea umană”, cum just îl descrie Cristian Preda.

În răstimp, reprezentanții cleptocrației românești fac tot ce știu mai bine. Responsabilitate? Ei, aș! La declarații sforăitoare nimeni nu-i întrece. Dar la fapte? Sau la întrebări de bun simț, privindu-le neomenia din bostănăria lor sau, cel puțin, de sub ochii lor? Îl iau, în reacție la critici, pe ”nu știam, n-am văzut, n-am auzit în brațe”. Și contraatacă virulent, la intimidare.

4 gânduri despre „Ancheta în dosarul azilelor horror: informații vechi și întrebări noi

  1. Crima cu premeditare, asta este Dom Iancu. Din pacate am mai avut dintr-astea in istorie. Pedeapsa si mai ales NU uitare.

Scrie un comentariu