Cele mai noi articole · Politică internațională

Ce i-a rămas? Arsenalul nuclear. Și bau baul atomic.

Ce vrea Putin la Mariupol? Dar propaganda lui? Cum mai poate evita o catastrofă militară și politică, după ce la Curtea Penală Internațională s-a emis un mandat de arestare pe numele său și a devenit, în toată lumea, un paria?

Armata rusă pierde vizibil, de vreme ce îi mor sute de oameni zilnic, pe front, iar liderul mercenarilor Wagner – singura trupă rusă cât de cât eficientă, pe front – anunță că are nevoie de alte până la 30.000 de militari.

Prigojin nu e decât ecoul tardiv al lui Putin, care, în a 209-a zi de război, deci în toamna anului trecut, s-a recunoscut implicit învins, de vreme ce a anunțat ”mobilizări parțiale”. De care în mod vădit n-ar fi avut nevoie, dacă n-ar fi fost înfrânt pe câmpul de bătaie.

Replica lui Putin sau a sosiei lui la decizia CPI

Colac peste pupăză, Curtea Penală Internațională l-a pus sub acuzare. Pentru crima de război a furtului de copii, una dintre cele mai odioase care se pot comite, Instanṭa de la Haga a emis un mandat de arestare pe numele lui, care l-a prefăcut pe Vladimir Vladimirovici Putin în paria internațional.

Ceea ce, de fapt, ar fi trebuit să fie din clipa în care a îngropat democrația, trimițându-și opozanții după gratii, otrăvindu-i, împușcându-i și defenestrându-i. Pentru că Vestul a ezitat să-l trateze în conformitate cu meritele faptelor lui sinistre, ba l-a mai și cocoloșit și i-a făcut, sub Merkel și Obama, concesii foarte rușinoase, l-a încurajat să invadeze mai întâi Georgia, apoi Siria și Ucraina.

Mandatul de arestare al CPI pune capăt definitiv acestui alint ticălos rezervat unui criminal în masă. În semn de sfidare, Putin, ori mai degrabă sosia lui, căci dictatorul e extrem de fricos și e notoriu că se ascunde cu plăcere în buncăr, a plecat, în drum spre gratiile viitoarei sale închisori, în Ucraina invadată și ocupată. Mai întâi la Sevastopol, în Crimeea, iar apoi la Mariupol.

Dar această simbolică sfidare nu schimbă nimic. Mandatul de arestare s-a emis, ștampilarea lui ca criminal de război s-a făcut, drumul spre ocnă a debutat, iar oștirea lui e prăjită la Bahmut.

Remaiatul de povești rusești rupte şi caduce

În aceste condiții, narativul rusesc e în colaps. Ca să-l cârpească, propaganda Kremlinului a revendicat și a și obținut de la aparatul represiv înăsprirea represiunii, în speță a pedepselor draconice cu închisoarea, în țara Gulagului, pentru criticii ”operațiunii speciale”, cum îi zice eufemistic agitpropul lui Putin războiului de agresiune jalnic și rușinos pierdut de Rusia în Ucraina.

Asta, pe plan intern. Pe plan extern, Rusiei nu i-a rămas, în afară de prietenia incertă a Chinei și de slugărnicia iraniană și nordcoreeană, decât să se încrunte fioros și să se zborșească la occidentali, încercând să le bage frica în oase cu arsenalul ei nuclear. Asta fac propaganda și dezinformarea totalitară. Încearcă să convingă cât mai mulți că albul e negru și invers.

Așa de pildă, spre a răspândi ceața după ce a devenit practic consensuală teoria că virusul pandemic a scăpat dintr-un laborator militar chinezesc, agenții de influență ai regimului comunist Chinei răspîndesc mai nou, în SUA, povești despre un presupus studiu, care ar sugera că un bursuc s-ar fi aflat, chipurile, la originea germenului fatal din Wuhan.

La rândul său, agitpropul Rusiei încearcă să împiedice lumea să vadă imperiul lui Putin învins militar și s-o oprească să-și sporească ajutoarele militare destinate Ucrainei prin narative rusești generatoare de frică, angosă, teamă și spaimă.

Apar, ca ciupercile după ploaie, ”analiștii” cu ștate de plată la FSB, ori cei prostiți de ei, potrivit cărora situația ar fi ”gravă”, ori chiar ar prezenta ”semne că războiul lui Putin se îndreaptă spre o escaladare terifiantă”, cum înfricoșător titra, pentru cât mai multe clicuri, ziarul Adevărul, pe baza estimărilor foarte probabil eronate ale lui Robert Clark, de la thinktankul britanic Civitas.

Scopul manevrei îl explica ediția duminicală a ziarului german Frankfurter Allgemeine Zeitung: ”când aparatul de propagandă al Moscovei își intensifică retorica escaladării și sugerează iminența unui al treilea război mondial, pe mulți occidentali îi ia cu frig pe șira spinării. Conform calculului rusesc, această frică sporește în vest numărul ”dușmanilor războiului” într-atât, încât forțează guvernele apusene să pună capăt susținerii militare a Ucrainei…Putin mizează pe fisurarea frontului (solidarității) occidentale și pe lărgirea fisurilor. Guvernele europene au datoria să-și convingă cetățenii că e nu în ultimul rând în interesul lor să ajute Ucraina, de a cărei victorie depinde menținerea unei ordini de pace în Europa. O ordine întemeiată pe subjugarea Ucrainei nu ar fi niciodată liberă sau dreaptă”, mai reliefează cotidianul conservator german din Frankfurt.

Maia Sandu n-a așteptat să fie invitată. ”Vreau să-i asigur pe cetățenii noștri că Republica Moldova nu este acum în pericol de război. Armata rusă nu poate ajunge aici atât timp cât Ucraina rezistă – și, astfel, protejează Moldova”, a declarat textual președintele Republicii Moldova.

Ce ar fi de făcut

Dar nu ajunge ca absolventa universității Harvard care coinduce statul moldovean să fie dumirită. N-ajunge ca Moldova să adopte, cândva în viitor, niște anemice sancțiuni împotriva unui ”grup de 25 de inși, dintre jumătate cetățeni ruși”, după ce i-au avertizat să-și retragă banii din băncile moldovene care spală bani.

Nu ajunge să fie convocat ambasadorul rus din SUA la Departamentul de Stat american ca să i se înmâneze o notă de protest în contra doborârii unei drone Reaper în apele internaționale, în care avioanele militare ale Moscovei nu au ce căuta. E obligatoriu să i se pună în vedere Kremlinului că orice nouă provocare va avea urmări contondente. E nevoie mare de o descurajare autentică și, deci, peste tot și, nu în ultimul rând la București și în capitalele puterilor occidentale, de mai mult curaj și de măsuri realmente ferme de ajutorare militară fără rezerve a Ucrainei, fără frica de un arsenal nuclear rusesc pe care Moscova n-are cum să-l folosească. Orice altceva, bătătorește drumul inutil al lumii libere către sclavie. În condițiile în care Rusia e înfrântă.

Niciun om de bun simț n-ar înțelege așa ceva. În condițiile în care emoționalizarea excesivă, propaganda și dezinformarea discreditează democrațiile galopant, șubrezindu-le prin false narative, declarații sau măsuri ale politicienilor care le subminează unde te uiți cu ochii, trimițând protestatari din te miri ce motive pe stradă, Rusia nu mai deține decât cartea fricii stupide. Dacă ținem la viața, libertatea și demnitatea noastră, nu trebuie pentru nimic în lume lăsată să joace acest atu și să câștige.

3 gânduri despre „Ce i-a rămas? Arsenalul nuclear. Și bau baul atomic.

  1. Cum am mai spus Dom. Iancu, putin e Golemul iar locul unde-si va frange picioarele de lut e Bahmut.

  2. Pe CNN, Peskov, culmea machiavelismului. Putin, noaptea in Mariopol adera la toate regulile de circulatie fiind la volan. Delir complet. Si nici macar nu-i betiv cu delirium tremens.

    “There was a very compact group of cars with the president. In one of them, he himself was a driver. And the cars drove around Mariupol — and the president drove around the city, looked at everything — completely adhering to all the traffic rules,” Peskov said.

Scrie un comentariu