Cele mai noi articole · România

Tom Șora despre Mihai, familie și ”calomnierea lui Andrei”

S-a scris și s-a vorbit mult și, în genere, prost și foarte mincinos despre Mihai Șora și despre fiul lui, Tom, la catafalcul părintelui său, depus în Biserica Albă, acum câteva zile, în prezența Luizei Palanciuc Șora. Cum din cauza celei din urmă se scrisese și mai jenant la moartea lui Andrei Șora, fiul cel mare al lui Mihai, decedat nu de mult.

Ce s-a întâmplat în Biserica albă? Mahala, cum s-a afirmat în mai multe rânduri? Dacă facem abstracție de intervenția intempestivă a unui preot, care i-a luat fiului microfonul înainte de a fi terminat de vorbit, defel. Dorința de publicitate, cum i s-a mai reproșat lui Tom? Nici atât.

Dacă asta ar fi vrut, echipele de televiziune erau afară, puteau fi oricând abordate. Ce s-a văzut a fost un fragment de Ciné-Vérité, de cinema direct, amestecat cu o explozie spontană de cotropitor prea plin, cu și despre oameni care s-au schimbat, au derapat, s-au înstrăinat, deși s-au iubit. Și s-au iubit profund. Și deși s-au certat – fără cuțite – la cuțite. O familie celebră, dar îndoliată, ce și-a pierdut patriarhul, care pare a-și fie rătăcit vremelnic busola, înainte a-și încheia viața la o vârstă pe cât de venerabilă, pe atât de fragilă.

Dar în prea frivola noastră lume nu există gesturi de autenticitate maximă care să nu fie bârfite, ponegrite, târâte în noroi și măsluite. Ori transformate în prilejul tentativelor de a se profita vicios și crapulos de pe urma lor. În urma unui gest profund emoțional, contestabil din unghiul fanaticilor etichetei, dar profund igienic, moral, doi gânditori, tată și fiu, au ajuns în gura celei mai imunde prese.

Iar elita intelectuală românească s-a împărțit. Gruparea care nu aderase anterior la oștirea detractorilor filosofului, s-a divizat între muți, adepții în genere necondiționați ai Luizei Șora (cu aluzii calomnioase la adresa compozitorului din München), și ceilalți. Cei care, cunoscând îndeaproape familia Șora, sau unele persoane din interiorul ei, au înțeles că în cauză nu sunt în primul rând chestiuni materiale (de pildă ”averile”, în realitate inexistente, evocate ”pe surse” de posturi tv de toată jena, ca să mă exprim elegant), ci mari frustrări ivite din adâncuri, dureri iscate de relații eșuate și febra rănilor deschise, în parte încă pline de puroi, provocate de naufragiul lor.

Înainte de a analiza aceste răni, de a măsura febra și a diagnostica boala pe care au provocat-o și înainte de a contempla persoanele și personalitățile implicate, precum și istoria veacului pentru care Mihai Șora rămâne un extrem de important martor și insubstituibil reper, nu în ultimul rând moral, să-i dăm voie fiului său, Tom, să se explice. Iar în acest proces să spele și renumele fratelui său Andrei, acuzat fără probe, (după cum afirmă compozitorul din München, că reiese din vizita sa la CNSAS) de către Luiza Șora, a fi fost ”turnător”. Ba chiar ”turnător al tatălui său”.


Tom Șora, primul interviu după înmormântarea tatălui său

Invitat la Gândul Exclusiv, mezinul filosofului Mihai Șora și-a prezentat povestea și a oferit detalii despre ce s-a întâmplat cu tatăl său în ultimul deceniu din lunga sa viață.

Detalii despre cine a fost Mihai Șora și cum s-au desfășurat funeraliile, puteți citi AICI și AICI.

8 gânduri despre „Tom Șora despre Mihai, familie și ”calomnierea lui Andrei”

 1. Va multumesc. Clarifica o suma de “necunoscute”.
  Sunt totusi uimit cat ati fost de aproape de familia Sora. Tom va mentioneaza ca prieten de familie. Va mai si face public numele.
  Ma intreb cum? Dar la urma urmei, mi-ati mai spus de prietenia dintre bunicul Dvs. si Teodoreii. Cred ca e din familie….
  Numai de bine Dom. Iancu si sunt onorat sa pot schimba idei cu Dvs.

 2. Asta lamureste cam tot ce era de lamurit. Nu stiam despre calomnia la adresa lui Andrei Sora și nici despre faptul ca nu au fost măcar pomeniți în Biserica la înmormântare, eu credeam ca cel mai rău lucru a fost ca nu au fost anunțați copiii ca tatal lor a murit. Respect pentru Tom Sora care și-a menținut calmul și a reușit sa vorbească despre toate astea într-un mod civilizat, nu cred ca eram în stare s-o fac. Eu cred ca pentru toată lumea, cu excepția familiei, ultimii 10 ani din istoria dlui. Mihai Sora trebuie pur și simplu ignorați. Sunt o parte din viața domniei sale care nu privește publicul.

  1. Așa eram și eu înclinat să zic. Doar că e mai complicat, întrucât, în ultimii 10 ani, a fost permanent nu doar un tată foarte contestabil, ci și un important reper al societății civile.

 3. Salut, acesta este Bing. Pot să vorbesc fluent română. Întrebarea ta este dacă Mihai Șora a fost informator al Securității. Din rezultatele căutării mele, nu am găsit nicio dovadă oficială care să confirme sau să infirme această acuzație. Există doar niște articole care susțin că fiul lui Mihai Șora, Andrei Șora, ar fi fost informator și ar fi denunțat activitatea tatălui său12, dar acestea sunt contestate de alt fiu al lui Mihai Șora, Tom Șora2. Mihai Șora a fost un filosof și eseist român, care a murit la vârsta de 106 ani34. A fost membru al Partidului Comunist Român și a lucrat în Ministerul de Externe condus de Ana Pauker5.

  1. Mai Bogdan, hai linistete-te. Mai ai si nume de cuman asiatic. Incearca sa faci si tu ceva, de exemplu, recomand, defenestration.

Scrie un comentariu