Cele mai noi articole · Politică internațională

Unde nu e cap, vai de inițiativa lui Musk

Nu ajunge să fii deștept. Sau putred de bogat. E bine să ai și un pic de bun simț. Și foarte multe informații. În special istorice. Ca să nu plonjezi cu bolidul informațional pe care-l conduci, într-o prăpastie din care nu te mai scoate nici mama diplomației.

Elon Musk, un prieten al Ucrainei, a dat-o rău în bară, ba pare să plonjeze-n hău, punând pe Twitter niște propuneri care au toate motivele să entuziasmeze cleptocrația rusă și pe toți adepții colonialismului mafiei kaghebisto-naziste a lui Putin. Patronul concernului Tesla, a uitat că, în calitate de cel mai bogat om din lume, are și răspunderi pe potrivă. El a recomandat un aranjament ”de pace” care să consfințească și să legitimize raptul teritorial al Crimeei, peninsula anexată ilegal de Putin în 2014 (când dictatorul rus s-a jurat că n-are și alte pretenții teritoriale).

Concomitent, Musk crede că ar fi bine ca locuitorii din teritoriile ocupate să fie chemați din nou la urne, de această dată sub auspiciile Națiunilor Unite, ca să decidă dacă vor să fie ruși sau ucraineni, Rusia părăsind ținuturile ocupate, dacă această e voința poporului, iar Ucraina să rămână neutră.

În susținerea aberației sale, Musk afirmă că ar trebui corectată ”greșeala” dictatorului sovietic poststalinist Hrușciov, care a atribuit Crimeea Ucrainei, în 1954, deși aparținea din 1783 Rusiei.

Or, în 1783, Rusia a smuls prin infamă cucerire colonialistă peninsula tătarilor. Le dăm lor Crimeea înapoi? Și dacă nu, de ce Rusiei? Pentru că are mușchi? Și bombe atomice? Atunci de ce să nu-i dăm Rusiei și Moldova? Țările baltice? Polonia? România? Lisabona? Tesla? Planeta Marte?

Dacă Musk ar fi continuat, cum i-ar fi stat bine unui ignorant în materie de istorie, să câștige bani cu automobilele sale electrice, sau cu extragerea, de la Twitter, a unor daune care chiar s-ar putea să i se cuvină multimiliardarului înșelat probabil de mai-marii rețelei, ar fi fost minunat.

Dar el s-a aventurat pe un teren al doxei și al științei de carte, pe care nu e clar deloc de ce-și imaginează că ar avea dreptul să emită păreri întemeiate, mai ales când în cauză e un conflict care costă de opt ani câteva zeci de mii, sau poate chiar sute de mii de morți și care inflamează o bună parte din globul pământesc.

Fapt e că, Musk seamănă cu românul care se pricepe la toate. Și nu doar la fotbal. Sau cu maestrul Coroiu. Musk se crede și expert militar și politic. În opinia lui, Rusia n-are cum pierde conflictul. Văzând enorm și simțind monstruos, patronul american crede, asta dacă el e autorul mesajelor sale Twitter, și în inevitabilitatea unui atac nuclear rusesc. Ce n-are, sunt informații de elementare.

De pildă că, în 1991, ucrainenii au votat pentru sau contra independenței (de URSS, care era, în primul rând, Rusia). Și în Crimeea au votat pentru desprinderea de Moscova 54% din oameni. În alte regiuni majoritățile antirusești au depășit 90 la %. Iar Donbasul în care Putin pretinde că ar fi trebuit să-i apere pe ruși (cum Hitler a pretins că-i protejează pe nemții din Sudeții Cehiei, procentajul celor care n-au vrut cu Rusia a depășit net 80 la sută.

Între lacunele lui Musk se numără și știrea esențială privind Memorandumul de la Budapesta, unde în 1994, Rusia postsovietică, americanii și britanicii au garantat independența Ucrainei și inviolabilitatea teritoriului ei, cu tot cu Crimeea, (precum și nonintervenția militară sau coerciția economică împotriva ei) în schimbul acceptului Kievului de a renunța la arsenalul ei atomic.

Actul a continuat să fie valabil în sfera de drept internațional. Putin l-a încălcat flagrant. Iar America și britanicii n-au întreprins suficient, spre a forța Rusia să se abțină de la această încălcare.

Pe ce se bazează credința stupidă a lui Musk că se poate ajunge la un aranjament diplomatic cu Rusia lui Putin? Sau că neutralitatea poate apăra o țară atacată de un agresor, deși victima i-a semnalizat clar Moscovei că Ucraina poate accepta neutralitatea, dacă Rusia se abține de la o ofensivă? Sau că ONU ar avea puterea și autoritatea să garanteze alegeri libere în teritorii controlate de mafia kaghebistă a lui Putin? Și de armata lui colonialistă, de ocupație?

Dar oare cum de a ajuns Musk, mai nou, dintr-un om onorabil, adoratul abject al propagandei de la Russia Today?

Are omul interese economice în Rusia ori China, de unde își ia cipuri, de a ajuns, vai, să legitimeze jaful teritorial înscenat de un regim totalitar și criminal ca al lui Putin? E el șantajat, din est, cum s-a presupus, prin intermediul materiilor prime ca să provoace guvernul ucrainean?

Poate că nu. Cine știe. Poate că răsfățat de succes la buzunar, i s-a urcat la scăfârlie. Dar dependența sa de chinezi pare plauzibilă. Mai degrabă manifestă însă, întrucât chiar are ce pierde, sminteala indusă omului de frică. (1) Frica de a pierde ce-a agonisit. Fapt este că omul și-a dat rău cu stângul în dreptul. Căci unde nu-i cap, vai de roți. Plănuiam să-mi cumpăr o Tesla. M-am răzgândit.


NOTE (1) Această ipoteză a fost ulterior confirmată de evaluarea foarte bine informatului ministru de război lituanian: ”Elon Musk a înghițit nada nucleară” a Moscovei, consideră ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anušauskas. Potrivit lui, miliardarul american a îngurgitat ”momeala Kremlinului constând în a șantaja lumea cu armele nucleare ale Rusiei.” După ce Putin ”a început să agite steagul armelor nucleare, a pătruns și circulă dezinformarea în massmedia occidentală cu privire la prezumtive ”convoaie nucleare”. Care ”nu există”, dar ”temperatura nucleară” indusă ”de Kremlin își oferă dividendele fricii, iar Musk e primul care a căzut în această capcană”, a precizat ministrul lituanian al apărării.

Un gând despre „Unde nu e cap, vai de inițiativa lui Musk

Scrie un comentariu