Cele mai noi articole

Vestul asistă comod la crâncena bătălie. Ar putea ajuta mai mult

Regimul Putin și-a medaliat duminică militarii care afirmă că ar fi distrus tancuri germane Leopard și blindate de luptă americane de tip Bradley. Nu e clar dacă ordinele decernate sunt meritate sau nu. Dar da, e clar că ofensiva e grea, dureroasă, costă vieți de eroi. Iar apărarea e, pe alocuri, mai lesnicioasă decât atacul, dacă unitățile luate cu asalt se apără disciplinat și tactic înțelept.

Mai ales debutul ofensivei e o operație ca foarte foarte multe nașteri foarte grele ce au loc simultan, în timp ce chirurgii duc lipsă de asistenți și de surori și nu au în rezervă destule instrumente sterile, destul anestezic, apă fierbinte și ață de cusut. Slavă celor care, totuși, pătrund dincolo de primele tranșee și linii defensive ale unor combatanți atacați, care se apără dârz.

Active și pasive? Dar curge sânge în valuri! Și nu se poate altfel.

Atacul ucrainean pe mai multe segmente de front din est și sud fusese așteptat de Moscova. Care a avut timp să se pregătească intens ca să-l respingă. Surpriza ofensivei a lipsit, ceea ce reprezintă un imens dezavantaj pentru forțele trimise să ia cu asalt masiv fortificatele poziții adverse.

Cu atât mai importante sunt câștigurile teritoriale, fie ele și limitate, realizate în zonele Bahmut și Orihiv de forțe ucrainene ale căror blindate provin din Vest. În special din Germania și Statele Unite.

Ucrainenii au reușit să recucerească Blagodatne, din regiunea Donețk. în plus, Forțele de asalt ucrainene au străpuns pe mai multe fronturi primele linii de apărare rusești, după cum au reliefat serviciile secrete britanice. Potrivit cărora, au avut loc în ultimele zile operațiuni ”de anvergură” în mai multe sectoare ale fronturilor din sud și din est. În anumite zone s-ar fi ”efectuat un progres ucrainean perceptibil, în altele e mai lent”, a mai estimat ministerul de război britanic. Care a evidențiat că forțele ruse se comportă inconsistent, de vreme ce unele unități luptă bine, altele fug de mănâncă pământul, în timp ce în sudul, țării aviația rusă și-a intensificat activitățile.

Ceea ce amplifică, probabil, pierderile ucrainene. Iar viețile oamenilor nu au preț. Nu se pot trece la active, sau pasive. Pentru că nu au preț. Dar ar face bine să ne doară tare fiecare ucrainean căzut în luptă. Duminică, ziarul Tagesspiegel din Berlin afirma că, ”încă din primele ore ale ofensivei ucrainene s-a vădit cât de ample vor fi pierderile în această luptă. Și nu se pierd doar oameni. În câmpurile minate de ruși din Zaporijjea s-au pierdut mai mult de 12 tancuri Leopard și blindate Bradley”.

Toamna se numără bobocii. Sună cinic, dar aceasta e trista realitate a războiului. Nu se pot prăji ochiuri fără să se spargă niște ouă. Cu prețul piperat pe care l-au plătit și îl vor mai plăti, ucrainenii au avansat într-o regiune ocupată și anexată de ruși.

Miza bătăliilor și schimbări importante petrecute pe front. Utilitatea detonării unui baraj

Ceea ce nu are importanță doar militară, ci și politică și morală. Politică, pentru că ajută la perpetuarea ajutorului occidental, probând că banii cheltuiți de contribuabilii apuseni nu se aruncă pe geam.

Și morală, fiindcă s-a văzut cu vârf și îndesat în ultimul an și jumătate de crime de război, de jaf, teroare, genocid și ecocid comise de mașinăria de război a colonialistului și criminalului regim Putin ce infamii fără egal și fără precedent e în stare să săvârșească fascismul rusesc.

Mai nou, au putut constata prin satelit și americanii, britanicii, francezii și nemții, la ce le-a folosit militar rușilor aruncarea în aer a barajului hidrocentralei Nova Kahovka. Care a scurtat sensibil frontul rusesc, apără flancul trupelor ruse din Herson, astfel încât generalul rus Gherasimov a putut muta trupe de elită din zonă în regiunile în care ucrainenii atacă.

Demers semnalat de ministerul ucrainean al apărării, potrivit căruia rușii au început să-și disloce unitățile de elită ale pușcașilor marini, ale forțelor aeroportate și ale armatei a 49-a, mutându-le din Hersonul apărat de ape în apropierea Bahmutului și în Zaporijjea, unde sunt în toi bătăliile contraofensivei ucrainene.

În răstimp, semn al bestialității rusciste, trupele ruse au deschis focul asupra puținilor salvatori, toți ucraineni, trimiși să ajute nefericita populație ucraineană sinistrată să scape de viitură și de apele acoperind zeci de localități. Unii salvatori au fost împușcați, în condițiile în care indignarea nu e foarte perceptibilă, în Vest, sau chiar lipsește cu desăvârșire, în reacție la indiferența și pasivitatea demne de o cauză mai bună, manifestate zile în șir, față de sinistru, de ONU și de Crucea Roșie.

Sensul conflictului. Și aportul Vestului

În ce lume trăim? În ce lume vom trăi, dacă Ucraina nu triumfă în actuala încleștare militară? Vai de capul lumii libere, dacă se impune în Ucraina ruscismul Moscovei și regimul totalitar al lui Putin.

Iată de ce ziarul berlinez citat face bine să ceară Vestului să înlocuiască rapid tancurile și blindatele pierdute de ucraineni pe câmpul de luptă, și ”să lanseze astfel Rusiei un semnal puternic.” Pentru că cele petrecute după distrugerea barajului dezvăluie cât de lipsită de conștiință și de repere morale elementare, cât de cinică este Rusia, când încearcă să-și impună propriile obiective.

Ce scrie Tagesspiegel e perfect adevărat. Dar nu e defel vreo noutate. Și acum un și jumătate, ori ulterior, se știa ce-i poate pielea regimului Putin. Și cum s-a comportat la Bucea, Irpin, Mariupol.

De cât timp mai are oare Vestul nevoie ca să ajute efectiv Kievul să se impună, nota bene: cu prețul vieții propriilor soldați, pe tot mai însângeratul câmp de luptă din estul și sudul Ucrainei? Să fi uitat administrația Biden de la mână până la gură că ucrainenii aprără Vestul și NATO și îi scutesc pe americani de a interveni în bătălie cu soldați ai Statelor Unite? Să li se fi șters din memorie europenilor că n-au sacrificat încă niciun militar propriu în ciocnirile care protejează flncul răsăritean al NATO și țări ca republicile baltice, Polonia, Slovacia, România și micuța Moldovă?

N-au uitat? Ce bine. Ce bine că blindatele apusene livrate ucrainenilor dispun de sofisticate sisteme optice nocturne, care le dau, noaptea, militarilor ucraineni un avantaj asupra mai înapoiatei armate ruse. Ce bine că nu suntem cu toții abulici, amnezici sau bezmetici, precum Tucker Carlson. Care răspândește, nerușinat, cea mai deșănțată, cea mai abjectă și nocivă propagandă rusă. Cot la cot cu Șoșoacă și cu alte specimene asemenea. Dar nu ajunge. Acum este nevoie maximă de ajutorul prietenilor libertății. Acum, ori niciodată? Acum și de acum înainte.

4 gânduri despre „Vestul asistă comod la crâncena bătălie. Ar putea ajuta mai mult

  1. La BBC WN, ieri seara, un general în retragere (UK), care a deținut o funcție de comanda înalta în NATO, a pus degetul pe rană, arătând ca NATO nu are o strategie clara în privința Ucrainei, ca tot ce s-a făcut pentru Ucraina a avut un caracter ad hoc si fost rezultatul unor aranjamente bilaterale. Concluzia: a ajuta mai mult înseamnă a ajuta în mod coordonat și conform unui plan detaliat.

    1. Și avea perfectă dreptate. Întrebarea la care se cere răspuns: de ce NATO nu are această strateie clară? Pentru că o conduce cine o conduce (nu Geoană) ci SUA, a cărei
      administrație e bizar de confuză.

Scrie un comentariu