Cele mai noi articole

Predicțiile lui Medvedev și lumea apud Putin

În ce stare psihică se află liderii Rusiei? Ce-și doresc? Pentru ce se strofoacă? Și cum ar arăta lumea dacă li s-ar face voia în Ucraina și dincolo de ea?

Dar putem noi, oare, ști? Putem, dacă stăm strâmb și judecăm drept. E chiar ușor. Trebuie doar să-i citim atent pe ștabii regimului de la Moscova. Și să avem vagi cunoștințe de zoologie.

Cum se comportă regnul canin? În funcție de starea psihică a stăpânilor. Dacă animalul de companie are un jupân neurastenic se nevrozează și patrupedul urgent. Cățelul unui anxios psihotic care se teme și de umbra lui, devenind ca atare agresiv la orice pas, va lătra la rândul său, isteric, la orice trecător care, deși inofensiv, i se va părea o terifiantă și belicoasă amenințare.

Medvedev în cotețul totalitar

Nu altfel stau lucrurile în regimurile totalitare. Când stăpânul lor o ia razna, crezându-se mesia, slujitorii lui înnebunesc și ei, subit. Cazul Dimitri Medvedev e edificator. A-i analiza predicțiile înseamnă a psihanaliza dorințele inavuabile ale liderului Rusiei. E edificatoare chiar și o privire superficială aruncată listei de previziuni pe 2023 a pudelului tiranului, Medvedev, ce se străduiește din răsputeri, de când l-a surprins invazia stăpânului său în Ucraina, să pară un dulău fioros.

Nu-i prea iese. Fostul președinte și premier de schimb al Rusiei obișnuiește să fie trimis la murdare când șeful său kaghebist, Putin, își dorește, ca rufă spălată și curată, întoarcerea sa la Kremlin.

Dar pentru că e un animăluț de companie cât se poate de loial, Medvedev e răsplătit din când în când, generos. I se aruncă atunci o ciozvârtă sau câte-un ciolănaș mai gras, ca funcția cu titulatură sovietică de ”prim vicepreședinte al comisiei militaro-industriale”, pe care a primit-o ieri.

Oracolul rusesc din Delhi, cică:

În replică, micuțul Medvedev și-a emis după Crăciun schelălăiturile entuziasmate, semnalizând eternă recunoștință. Pentru că altfel nu se poate, ele trebuiau să însoțească un lins abundent al mâinii și al tălpilor dictatorului prin intermediul emiterii de predicții cât mai negre la adresa celor percepuți de vasali ca inamicii publici principiali ai conașului suveran. În speță la adresa britanicilor, a americanilor și, nu în ultimul rând, a balticilor, polonezilor, nemților și vesteuropenilor.

Între cele 10 presupuse ”proorociri” menite să-i bucure inima lui Putin la finele unui an dezastruos pentru dictator, patrupedul său de companie anunță un preț al țițeiului de 150 de dolari, costuri exorbitante pentru gaze, descompunerea UE, crearea celui de-al 4-lea Reich în Germania, un război civil în SUA, la președinția căreia ar accede Elon Musk, și secesiunea Californiei și Texasului. Medvedev nu se poate abține să nu sară să muște gamba britanică, prezicând revenirea în UE a Londrei, ori picioarele țărilor baltice și Poloniei, care ar urma să fie înghițite de ”Reichul” nemțesc.

Elon Musk a reacționat ironic scriind: ”epic thread”.

Alte lătrături nervoase. Și unde n-a glumit Medvedev.

Ceea ce le-a dat imbecililor incapabili să înțeleagă sarcasmul, ori detractorilor putiniști, de extremă stânga și din alte extreme, prilejul să-l atace furibund pe Musk, pe pretexul că patronul Twitter nu l-ar fi criticat, ci ”lăudat” pe Medvedev.

Ceea ce e clar că Elon Musk n-a făcut și nu putea face, așa cum nici Medvedev însuși nu și-a luat predicțiile demente chiar 100% în serios, de vreme ce le-a introdus printr-un pasaj prin care se distanța de ele, ca fiind ”o contribuție modestă” la alte ”ipoteze de viitor…absurde”.

Dar nu adevărul, realitatea, informația îi interesează pe calomniatori, denigratori, defăimători. Ci hula, bârfa și ponegrirea celui care a pus capăt cenzurii progresiste aplicate conservatorilor pe Twitter.

În ciuda presupusei distanțe mimate față de propriile previziuni, Medvedev e clar că a investit sentimental în ele și se defulează, sub maximă presiune fiind, depănându-și visul umed. În care și-a inventariat dorurile și aleanul. Lista lui e sumarul celor mai fierbinți dorinți ale stăpânului său de la Kremlin, e configurarea geopolitică și geoeconomică a lumii după Putin, a globului cum ar ajunge să fie, dacă luptătorii ucraineni nu l-ar împiedica, în aceste clipe, să-l reformateze, nimicindu-i armata.

Și încă un element cheie: un asemenea delir sub formă de ”predicții” e rarisim în comunicațiile publice ale unor oficiali. Faptul că Medvedev nu s-a putut abține să-l exeteriorizeze, umplându-se, predictibil, de ridicol, indică starea absolut deplorabilă, de mare derută și criză psihică în care, după un an de înfrângeri militare, care le-au mărunțit sensibil armata, au ajuns să fie capii regimului de la Moscova

Un gând despre „Predicțiile lui Medvedev și lumea apud Putin

  1. Ursuletzul lui Putka…….. sa-l ia dracu.

    Dom Iancu, o ascult pe Doamna Monica Lovinescu si pe Domnul Ierunca. Cred ca stiti, doar o amintire:

Scrie un comentariu