Cele mai noi articole · Politică internațională

Ce va fi? O nouă cotropire a Ucrainei? Sau finlandizarea ei?

Ce a fost invazia în estul Ucrainei și anexarea Crimeei? Ceea ce au fost și în trecut alte cuceriri ale Rusiei.

O ”cucerire”, scrie Leo Strauss în ”Dreptul natural și istoria”, e ”a lua (cu japca) teritoriul altora”. Ceea ce ”nu e drept. Iar o societate care se respectă, spre deosebire de o bandă de tâlhari, nu se poate împăca, (desigur) cu ideea că a fost întemeiată pe crimă”.

Ca șef mafiot și polițist politic, Putin poate. Și știm ce înseamnă pentru o cleptocrație precum cea rusă, în raport cu etica, ”să putem”. A zis-o în clar Codrin Ștefănescu în epoca nu definitiv apusă a regimului Dragnea. Întrebat de ce guvernul Dăncilă nu exclude penalii, ci le oferă ministere, sluga lui Dragnea a răspuns: “pentru că putem”. Dragnea și lacheii lui n-aveau armate ca ale Rusiei. Și nici un popor complet anesteziat.

Prin urmare, Putin poate net mai mult. Cum ripostam, pe contul unui prieten, unor mostre de subtilă propagandă rusă (care e mereu antiamericană) până una alta, nu Biden a masat trupe la granița cu Rusia, ci Putin le-a concentrat pe pământ, în aer și pe uscat la frontierele ucrainiene. Ca să șantajeze. Ori ca să invadeze.

Moscova ține, clar, să îngurgiteze (direct sau indirect, prin finlandizare) acest teritoriu, violând cu impunitate, din cauza unor lideri occidentali lași, dreptul internațional. Care stipulează dreptul la autodeterminare al popoarelor. Aceasta e situația pe teren. Restul sunt povești.

După ce a interzis Memorial, semnalizând că pune capăt oricărei forme de destalinizare, regimul putinist e pregătit să refacă imperiul stăpânit cândva de criminalul ”corifeu al tuturor geniilor”, cum i se spunea sângerosului tătuca. Tiranul știe că, având la Washington cel mai slab președinte din toate timpurile, cum just l-a caracterizat fosta ambasadoare a SUA la ONU, Nikki Haley, dacă vrea să cotropească, acum e momentul s-o facă.

O va face? Într-un fel sau altul, cu siguranță. Dacă e lăsată, Rusia va cuceri sau va finlandiza Ucraina. (Finlandizarea e încătușarea politică externă a unei țări, așa cum a fost îngenuncheată Finlanda de către bolșevicii sovietici). Rusia va rade independența țării vecine, dacă poate, fie la masa verde, (folosindu-se de panica creată întru demoralizarea Ucrainei și a vestului) fie cu armele, pretextând probabil, ca Hitler în 1939, înaintea agresiunii împotriva Poloniei, un imaginar ”atac” al țării cotropite. Sau vreo ”infiltrare teroristă”, implicând necesitatea unui atac preventiv rusesc.

Dar Putin nu va avea nevoie de tancuri la Kiev, dacă vestul, așa cum dă semne, din lașitate, să facă, îi oferă Ucraina pe tavă, iar ucrainienii refuză să lupte. (LE) Iată ce par să-și dorească agenții de influență ai Kremlinului, lașii, precum și manipulatorii din vest.

Mostră de manipulare? ”The Economist” sponsorizează un articol pe FB, potrivit căruia ucrainienii fie ar ignora amenințarea unui război cu Rusia, fie s-ar pregăti să fugă: ”Some Ukrainians ignore the prospect of war. Others are fleeing”. Se implică, sugestiv și manipulativ, din titlu: toți. Tertium non datur. Ca și cum n-ar mai exista acea parte a națiunii care e gata să lupte, asumându-și toate riscurile.

Scrie un comentariu