Cele mai noi articole · Politică internațională

Ameliorare decisivă în situația Ucrainei, după schimbările majore din SUA


Un gând despre „Ameliorare decisivă în situația Ucrainei, după schimbările majore din SUA

  1. Cine l-a convins pe Trump sa dea verde ajutorului pentru Ucraina e greu de spus, poate vom afla la un moment dat din cartile de istorie. Ceea ce cred eu ca ne arata acesta situatie sunt urmatoarele:
    – dl. Trump controleaza din scurt GOP (s-a vazut si din alte situatii)
    – exista oameni in preajma dlui. Trump care il pot consilia si influenta, chiar si intr-o situatie atat de dificila, cunoscuta fiind „afectiunea” dlui Trump pentru ucraineni si pentru Zelenski in special.
    – exista speranta ca, in eventualitatea unui al doilea mandat, dl. Trump sa aiba in jurul lui oameni care sa ii explice avantajele unei colaborari cu Europa, chiar daca va fi dificil cu un Scholz la Berlin, dispus sa sa accepte de la chinezi orice pentru a le putea vinde niste carne porc…
    Cat despre perspectivele razboiului din Ucraina, parerea mea este ca raman sumbre. Teama adiministratiei ucrainene de a forta aducerea sub arme a unui numar mai mare de barbati pare sa indice o erodare a popularitatii presedintelui Zelenski (sau a capacitatii lui de a-si mobiliza poporul) iar lipsa voluntarilor mi-e teama ca arata si scaderea increderii populatiei in sansele victoriei si nemultumirea fata de cum a fost gestionata armata in ultimii doi ani de razboi. Dincolo de lipsa munitiei si a armamentului, cred ca ucrainenii ar trebui sa faca o analiza transparenta a motivelor pentru care se afla in situatia actuala, fara analiza aceasta mi-e teama ca ajutorul occidental va continua sa scada. Asta cu toate ca in ultimele luni mai multe guverne europene par sa fi constientizat riscurile ce le aduce o victorie rusa in Ucraina.
    Continui sa cred ca pericolul rusesc este pericolul imediat pentru Europa, dar pericolul chinez este cel care va da desfasurarea lucrurilor in urmatorii ani. Ajutorul dat de chinezi rusilor (si iranienilor si n. coreenilor) arata clar politica PCC. Insa in continuare exista destui europeni (germani) care cred ca politica Wandel durch Handel functioneaza cu China. A se vedea si articolul CEO-ului VW China in die Zeit, asta dupa ce saptamana trecuta a aparut stirea furtului de date de la VW de catre chinezi.

Scrie un comentariu