Cele mai noi articole · România · Spiritualitate

Dezinformare, defăimare și teroare: Vasile Bănescu și biserica roșie

Vrem să știm cine are dreptate când sunt bălăcărite în România personalități? Ce hram poartă campaniile abjecte menite să desființeze intelectualii publici? Și cine sunt agresorii, când sunt plasați sub concentrate tiruri de lături oamenii cu greutate ai cetății?

Nimic mai simplu. Dacă e vorba de oameni credincioși care nu revendică desființarea de libertăți și au luat poziție în apărarea democrației și civilizației iudeo-creștine, întrucât n-au acceptat securismul, ca H.R Patapievici, sau războiul de agresiune, terorismul și genocidul declanșate de regimul Putin, ca purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Bănescu, iar în tentativa asasinării lor în efigie le sunt atacate la pachet și familiile, vă puteți scuti de îndoieli și de ample investigații.

Cercetările elaborate sunt inutile, pur și simplu pentru că puteți fi siguri că, îndreptate fiind împotriva unor domni distinși tocmai prin mariajul inteligenței lor cu credința, manifestată în maniera categorică și indubitabilă în care prețuiesc libertatea și claritatea morală, atacurile de acest fel aparțin, invariabil, acelorași inamici ai libertății și ai celor mai bune tradiții și valori etice și religioase europene.

Pe baricadele dezinformării

Detractorii lor sunt securisto-legionari și comuniști îmbătrâniți în rele. Sunt colectiviști și dezinformatori în slujba oricui detestă democrația, libertatea, drepturile individuale. Sunt cozi de topor care au înțeles să se alăture dezinformării potrivit căreia războiul declanșat de Putin, ar fi, chipurile, ”întru protecția lumii creștine”, când e orice altceva. Sunt zeloși combatanți pe meterezele bisericii roșii, create cândva de bolșevici, iar în ultimii ani de comuniștii chinezi, ca să contracareze bastioanele reale ale credincioșilor creștini.

Site-urile bisericii roșii pun umărul din plin la dezinformarea rusă. În acest scop îngroașă rândurile celor care, ca activenews, amplifică strident narativele anti-occidentale spre a prezenta ”țărișoara” nu ca mare beneficiar al securității și prosperității furnizate de NATO și UE, ci ca victimă inocentă a imaginarei ”răutăți” americane și europene, care ar ”marginaliza” și ”jefui” România.

Acest narativ absurd, susținut de extremiste și extremiști, posedate și posedați, smintite și smintiți marca AUR, e masiv trâmbițat și de publicații infecte, care intoxică de peste 30 de ani spațiul mediatic românesc cu ”contribuții” ca ale fraților Roncea, sau, de la o vreme, ale unui Andrei Pătrușcă.

Cine sunt autorii gazetelor de perete ale ”bisericii purpurii”? La ”activenews”, un site cu pronunțate tendințe putinofile-tiste și ortodoxist-securiste, semnează foști turnători ai Securității ca Ion Cristoiu și Sorin Roșca Stănescu, (informatorul poliției politice comuniste la ziarul căruia a lucrat în anii 90, Victor Roncea), precum și autori gen Bogdan Tiberiu Iacob (In Politics) și Cora Muntean.

Spune-mi cu cine te-nsoțești, ca să-ți spun cine ești

Potrivit Iuliei Stănoiu și unor ziariști europeni de investigație, activenews ”amplifică și propagă teorii ale conspirației și narațiuni ale Kremlinului”, fiind parte a unei ample ”rețele a minciunilor” (putinofil-dezinformatoare, n.m.) din Europa.

Să fie oare întâmplător că același site s-a repezit, retoric, nu doar la beregata purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, ci și, denigrator, la soția lui Vasile Bănescu, despre care, după patentatul obicei legionar și securist, site-ul menționaților Roncea și Pătrușcă (care se autocalifică drept ”securiști răi”) răspândește cele mai negre și nerușinate minciuni, profitând de o coincidență de nume?

Să fie întâmplător că mizeriile și defăimările se bucură de girul cel puțin prezumat al unor autori și profesorași de doi lei, intelectuali și influenceri cu pretenții de directori de conștiințe, care, supărați pe opțiunea lui Bănescu pentru claritate morală și condamnarea crimelor regimului Putin, l-au jignit, ultragiat și osândit repetat pe purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, cerând demiterea lui?

Taberele care se înfruntă. Și miza luptei lor

Nu toate site-urile în chestiune (pe care le-am numit gazete de perete) sunt populate doar de securiști, legionari, putiniști. Unii sunt doar profitori. Vor bani, răzbunare și putere, sau toate la un loc, și mizează pe cartea totalitară, estimând-o pe cea democratică a fi prea slabă. Dar nu. Nu sunt întâmplătoare aceste atacuri, în condițiile actualului război ruso-ucrainean.

Care e și un conflict politic, al dictaturilor contra valorilor democratice, libertare, occidentale, pentru care au optat liber ucrainenii, dar și unul religios, derulat în interiorul creștinătății, între o concepție creștin-democrată, pe de o parte și alta fundmentalistă, naționalistă și colectivistă a bisericii, de cealaltă.

Ca purtător de cuvânt al Patriarhiei și, implicit, al BOR, Bănescu blochează un canal religios esențial al propagandei ruse. Unul folosit decenii la rând, pro domo, de ierarhii turnători, legionari și securiști din România, ca faimosul și odiosul zis ”Mache”.

Pe toți i-a scurtcircuitat, scos din grote și propulsat în febre și delir filetist trâmbița patriarhului kaghebist. Cu goarna lui în frunte, agitpropul Kremlinului inundă globul cu o nouă ideologie totalitară, de tip legionar, centrată în jurul mitului ”apărării” creștinătății, când de fapt cea din urmă e atacată la baionetă, dimpreună cu democrațiile lumii iudeo-creștine, de creștini părelnici, ex-polițiști politici ai fostului imperiu comunist,

Au ajuns ei în fruntea bucatelor la Moscova? Slugile lor din statele satelit îi ajută din răsputeri, sperând să ajungă și ei la butoane.

În acest proces, teologi onești ca Vasile Bănescu și Teodor Baconschi, sau gânditori articulați și viguros angajați eclesial ca Adrian Papahagi îi deranjează rău, pentru că sunt un exemplu de creștinism fervent, dar luminat, ca și de autentic conservatorism, în contrast cu cel mimat și ipocrit (în fapt revoluionar-totalitar) al extremei drepte provenind din neonazism sau extrema stângă și teleghidate, ca mai toate extremele, de ruși.

Pe scurt, conflictul nu e între stânga și dreapta, sau est și vest. E între apărătorii credinței, libertății și demnității garantate de democrații și extremiștii oportunismului, dezinformării și imposturii în slujba colectivismului totalitar. Care e versatil. Se ascunde te miri unde. În genere îi place să mimeze ceea ce atacă mai virulent: patriotismul, democrația și credincioșia. Se pitește deci, cu maximă plăcere, sub faldurile judecății critice, ale rasei preoțești și călugărești a inchizitorilor noii biserici roșii, ca și ale celui mai strident naționalism.

Armele lor? Cât nu sunt la putere: mistificarea, răsturnarea adevărului, dezinformarea și intimidarea prin defăimare și terorizare. A le acorda credit, a le răspândi mesajele, a tăcea în replică la atacurile lor imunde e a le fi complice lor și stăpânilor lor.

Scrie un comentariu