Cele mai noi articole

Aderarea Finlandei: căderea Rusiei. Triumful Vestului

Bătăliile cele mai crâncene e posibil să nu se fi dat încă. La Bahmut și Avdiivka se dau lupte cumplite, iar sângele curge în valuri. Mii de copii se mai află în captivitate. Teroarea domnește nestingherită de la granița de răsărit a Rusiei la cea occidentală a Belarus. Și totuși: ziua de 4 aprilie 2023 marchează un triumf al Occidentului și o cumplită înfrângere a Rusiei și a aliaților ei.

Căci Rusia și aliații ei sunt agrenați într-un război hibrid cu Vestul și cu NATO, nu doar într-unul fierbinte împotriva Ucrainei. Iar în acest război, NATO a obținut azi o imensă victorie.

Finlanda a ieșit de sub tutela Moscovei. Care, sub comuniști, ”a finlandizat-o”, dictându-i, timp de aproape un secol politica externă. Și impunându-i o ”neutralitate” oneroasă.

De azi, Finlanda e al 31-lea membru al Alianței Nordatlantice. Și odată cu accesul statului scandinav la pactul defensiv occidental se va dubla granița NATO cu Rusia. Încât aderarea Finlandei e semnul vizibil al eșecului monumental al strategiei declarate a Rusiei lui Putin, de a combate, prin cotropirea Ucrainei, extinderea spre răsărit a NATO.

Din nefericire, lăsate din mână de americani, Turcia și Ungaria au avut grijă ca triumful Occidentului să nu fie complet: Guvernele islamist și populist de la Ankara și Budapesta au împiedicat accesul concomitent al ambelor țări scandinave. Or, și aderarea Suediei ar constitui un clar și categoric câștig pentru forța militară și valorile NATO.

Rusia lui Putin, care înainte de invazie era pe cai mari și-și bătea joc de liderii ocidentali veniți la Kremlin să-l implore pe marele mahăr mafiot și kaghebist să nu cotropească țara vecină s-a făcut de rușine și de rahat, s-a auto-blamat, s-a auto-stigmatizat. Dictatorul s-a devoalat ca un criminal în masă, dar de duzină, ca un lider de doi bani și ca un strateg de toată jena.

Până și aliații săi chinezi au ajuns să-l disprețuiască pe față. După cum afirma ziarul chinezesc Lianhe Zaobao din Singapore, ”geopolitica din nordul Europei s-a reconfigurat, ceea probează că Vladimir Putin a apreciat complet greșit situația din regiune”.

Dezastruos de greșit, se poate spune, de vreme ce doar Finlanda aduce alianței un sfert de milion de noi militari extrem de bine pregătiți. Și, spre norocul ei, Finlanda a urmat Suediei și și-a ales un guvern de dreapta, care nu va mai fi dispus să arunce cu banii, întru bifarea unor aberante puncte de program ideologic progresist, ci se va concentra să-și întărească armata.

Iar faptul că, după două veacuri Suedia a hotărât la rândul ei să-și pună la naftalină neutralitatea și să adere la NATO probează, o dată în plus, ce politică imbecilă, trădând interesele rușilor, practică Putin și clica de netrebnici degrabă vărsători de sânge care-l susține pe ineptul dictator.

Căci Rusia e mai departe decât oricând să-și refacă râvnitul control asupra republicilor baltice, de vreme ce aderarea Finlandei la NATO le oferă celor trei republici ex-sovietice din nordestul Rusiei o adâncime teritorială și defensivă pe care n-o avuseseră, cât timp Moscova mai dicta la Helsinki.

Dar ar fi fost triumful lor și al Vestului complet dacă intra și Suedia în alianță? Din păcate, nu.

Cât timp Ucraina mai are de luptat pentru reîntregirea teritoriului ei, iar dictaturi totalitare, expansioniste, continuă să nutrească ambiția unor aventuri militare și cuceriri teritoriale nu doar statele NATO vor continua să fie în acut pericol, ci întreaga lume civilizată.

3 gânduri despre „Aderarea Finlandei: căderea Rusiei. Triumful Vestului

  1. Saracuta stangista a Finlandei; tin minte cum s-a dus in Noua Zeelanda la alta stangista plangacioasa.
    Sper sa se piarda in ceata curentul asta. Acum e momentul.
    Putika asta asa “mare strateg” a luat-o in bot de nedescris. Finlanda in NATO; guvern conservator in Finlanda; Suedia in NATO curand; etc.
    Pur si simplu a dat foarte greu cu capul de stalp. Acum se invarte in jurul lui si spune ca e incercuit.
    Numai bine Dom Iancu

Scrie un comentariu