Știm curios de ”multe” amănunte despre personajele pretins principale ale dramei din cafeneaua lui Prigojin, ”Cyber Z Front”, din Petersburg. Localul a devenit scena morții popularului blogger militar al Rusiei, Vladlen Tatarsky, pe numele său real Maxim Fromin, care avea peste o jumătate de milion de urmăritori pe net. Fapt foarte important pentru decorticarea realității dindărătul asasinării lui.
Entuziastul propagandist al războiului lui Putin și-a găsit moartea în cafenea, în explozia bombei, care, potrivit anchetatorilor, s-ar fi aflat într-un bust predat lui de femeia pe nume ”Nastya”, alias Darya Trepova. E vorba de o tânără anti-război de 26 de ani, aflată pe listele negre ale FSB, întrucât fusese arestată și condamnată la pușcărie, în debutul războiului, pentru că participase la proteste împotriva ”operațiunii speciale” declanșate de regimul Putin, la 24 februarie 2022, în Ucraina.
FSB și poliștiștii ruși (în speță așa-numitul ”Comitet National Anti-Terrorist” al Federației Ruse) au fost rapizi în a o aresta pe Darya. Care, după atentatul soldat cu moartea unui ins și rănirea altor 30 s-a dus cuminte și cu sânge rece acasă. La fel de grăbiți au fost în a acuza pentru asasinarea propagandistului rus Fomin alias Tatarsky serviciile secrete ucrainene și pe Alexei Navalnîi, disidentul rus încarcerat și supus de dictatura Putin unui regim de exterminare. De loc întâmplător. Trepova susținuse organizația anti-corupție a lui Navalnîi, declarată de regimul Putin ”teroristă”.
Trepova i-ar fi dat propagandistului un bust reprezentându-l pe el însuși, înainte să se declanșeze explozia fatală. Întrucât după presupusa faptă, Trepova s-a dus liniștită acasă, a putut fi lesne arestată. O persoană, martor ocular, pe nume Alisa Smotrova, afirmase că o femeie, care s-a prezentat ca ”Nastya”, i-ar fi înmânat bustul bloggerului, depus inițial la ușă, înainte ca ”Nastya” și ”Tatarsky” să fi râs și să fi glumit pe tema gardienilor care nu admiseseră inițial introducerea sculpturii în interiorul localului (pentru că ”ar putea fi o bombă”). ”Nastya” s-ar fi întors la ușă, revenind apoi cu bustul. Propagandistul l-ar fi pus alături. Apoi ar fi explodat.
E plauzibilă această versiune efesbistă a execuției publice căreia i-a căzut victimă propagandistul Tatarsky?
Am citit, sub semnătura lui Sorin Ioniță că statul rus s-ar fi ”întors de unde a plecat în sec 19, după un lung ocol istoric şi false schimbări înşirate pe mai bine de un secol: la o autocraţie agresivă în exterior, retrogradă cultural şi care militarizează societatea, închizând orice canal de protest, chiar simbolic. Şi grupuscule milenariste de tineri studenţi care pun bombe, pentru că altă ieşire din închisoarea politică anti-modernă nu mai văd. Au înviat Dostoievski şi Bakunin. Anarhiştii. Doamne fereşte. Urmează Sotniile (Sutele) Negre şi Pavel Kruşevan?”
Dar parcă ar fi bine să stăm strâmb și să judecăm drept.
Ce sânge rece incredibil, de asasin plătit cu zeci de crime la activ trebuie să fi avut studenta cea idealuri înalte și caș la gură? Mai tare decât biblicele Yael și Iudith trebuie să fi fost ea să ducă bomba (fără mască, fără măsuri de precauție) la cafenea, să nu poată intra cu ea din cauza bodyguarzilor lui Prigojin, aliatul lui Tatarsky, să râdă și să glumească lejer și frivol cu insul care urma să fie făcut ferfeniță cu ajutorul mâinii ei și apoi să/i aducă de la ușă instrumentul morții și să i-l plaseze în brațe?
Iar toate acestea într-un stat nu autoritar, cum îi zice Sorin Ioniță, ci totalitar și represiv, în care și o discuție la telefon te poate trimite în Siberia sau la defenestrare? Un monstru mitologic poate face așa ceva, Minotaurul, o femeie ajunsă la sencetute după o viață de crime în NKVD, o tovarășă colonel Rosa Klebb, o maior Anya Amasova din James Bond, agentul 007. Dar o studentă activistă anti-corupție? Care omoară fără să clipească iar apoi se duce apoi acasă cu conștiința împăcată ca și cum ar fi predat un pachet de prăjituri?
Nu zău?
Hai să fim serioși. Comploturi studențești cu explozibile atât de bine calibrate încât să omoare fix un singur ins într-o încăpere cu alți 100, spre a i se transmite un mesaj prietenului său, Prigojin? Doar dacă Darya e agentă FSB. Îndelung instruită. Sau a fost masiv amenințată cu cine știe ce nenorociri indicibile. Caz în care nu pare să mai aibă mult de trăit.
Altfel e mai puțin probabil ca Darya să fi făcut toate acestea, decât să-i cadă lui Putin peste o oră cerul în cap. Dar FSB știe că, după decenii de propagandă kaghebisto-comunistă, de doctrină woke, de relativism cultural și de neomarxism, ca și de substitute ideologice de tip ecologist pentru vechile religii, o bună parte din lume e decerebrată, cretinizată, imbecilizată. Li să dă oamenilor o momeală bine preparată, cu tot cu filme perfecte ale ”faptelor”, minunat de întâmplător perfect filmate, în care figurează o criminală rece ca gheața care n-are probleme să-și arate chipul pe stradă, și un sfert din omenire, ba chiar și analiști altminteri serioși, cad în capcană.
Dar de ce să intre în acțiune, ucigaș, FSB?
Poate ca să-i învețe minte pe naivii care, ca Fomin, credea că-și poate permite să-l ia pe Putin la refec?
Tatarsky l-a întrebat, după vizita la Herson al lui Zelenski, ”de ce Rusia și-a permis să irosească șansa de a-l ucide cu o dronă” pe președintele Ucrainei, în orașul proaspăt eliberat de trupele Kievului?
Pentru cei mai puțini naivi, FSB a pregătit și o versiune mai complexă a asasinatului, potrivit căreia Darya (care a mai participat la manifestări organizate de Tatarsky) ar fi fost ”folosită fără știința ei” în calitate de cărăuș al ucigașului bust. Dar această versiune poate fi oricând amendată, desigur. Așa cum și persoana utilizată de FSB pentru această înscenare se poate metamorfoza. Ori poate, după nevoi, dispărea.
Conform ISW, care amintește de asasinarea Dariei Dughina, altă mare propagandistă, uciderea lui Tatarsky ar putea fi un semnal de avertisment lansat lui Prigojin în legătură cu criticile sale la adresa Kremlinului și cu ambițiile prezidențiale, pe care șeful mercenarilor le semnalizează indirect. Nu altfel crede că stau lucrurile echipa lui Navalnîi. ai cărei oameni din străinătate, Ivan Jdanow și Leonid Volkov arată cu degetul spre FSB. Nici Prigojin însuși nu e atît de fraier încât să înghită versiunea serviciilor lui Putin! ”Cred că e vorba de un grup radical care abia dacă are legături cu guvernul (de la Kiev)”, ar fi fost de părere, în reacție la asasinat, șeful mercenarilor Wagner.
Ce victimă convenabilă e, pentru FSB, tânăra Darya, care face parte, împreună cu soțul ei, susținători ai Fundației lui Navalnîi pentru Combaterea Corupției, din rândul unor opozanți cunoscuți, aflați pe listele negre ale poliției ruse, cu ”activități ilegale”, la activ! Comitetul ”Antiterorist” al Rusiei are toate motivele s-o rețină și s-o condamne pe Darya, de vreme ce Navalnîi se confruntă cu perspectiva unui nou proces pentru extremism, iar regimul încearcă de mult să găsească ”probe” prin care să-l poată acuza pe el, eventual via mișcarea lui anti-corupție, de ”terorism”, după cum sugerează Jdanov.
Cui Prodest punerea lui la punct și lichidarea viitorului său ministru cu propaganda, Fromin?
Și cine e Tatarsky alias Fomin? Ca influencer, Tatarsky își anunțase sutele de mii de urmăritori din interioriul Kremlinului (de parcă ar fi fost președintele Rusiei) care e programul războiului Rusiei în Ucraina, într-un video reliefând că (noi, Rusia) „vom învinge pe toată lumea, vom ucide pe toată lumea, vom jefui pe toată lumea, după cum este necesar. Așa cum ne place nouă”. Iar apoi îl tămâiase și-l ridicase tot mereu pe scut pe Prigojin, liderul de mercenari cu vădite, doar vag disimulate ambiții prezidențiale?
Liderului mafiot cu fumuri mesianice și trecut kaghebist, care, din 1999 încoace, tot omoară în masă în Rusia și în afara ei, din Cecenia până în Georgia, și din Siria în Ucraina, de la Berlin la Londra, și de la Moscova, iată, la Sankt Petersburg. Și care nu suportă să fie criticat (mai ales de inși ca Prigojin, care-i reproșează Kremlinului că nu-i dă muniție și nu-i admite meritele) sau să i se amenințe poziția de lider absolut al Rusiei. L-ați recunoscut? Se numește, în viața civilă, Vladimir Vladimirovici Putin. Nu Darya Trepova. Sau Navalnîi.
Agenția Tass anunță că Darya Trepova și-ar fi recunoscut crima. ”Eu am fost cea care a introdus în cafenea statuia care a explodat”, ar fi spus ea, afirmând că ar fi fost arestată pentru că ”s-a găsit la locul faptei unde a avut loc asasinarea lui Vladen Tatarski”. Dar ea a refuzat să spună cine i-a înmânat statuia. Nimic din aceste afirmații nu este o asumare credibilă a unei crime. Poate însemna orice. Nu e ceea ce se cheamă o recunoaștere autentică a culpei și a răspunderii pentru o crimă.
Se omoara intre ei, lucru bun!!! Urrrraaaa
Da, dar nu fără să atace simultan pieziș pe inamicii interni și externi.
Buna dimineata Dom Iancu. Va doresc o zi buna.
De curiozitate, de unde luati pozele astea atat de reprezentative?
Buna ziua! Ar putea fi mai bune, dar asta am platit (la site) asta luăm.