Cele mai noi articole · Spiritualitate

Credința care nu-și ajunge sieși

Am impresia că face parte dintre minunile credinței circumstanța că, precum rațiunea, ea nu-și ajunge sieși (dacă vrea să fie altceva decât superstiție, ideologie, pe scurt: idolatrie). Cere ceva ce-o poate încorona. Ceva ce-i furnizează consistență, validitate, sens: credința-mi pare că are nevoie de fapta bună, de fapte de lumină, de fapta și zicerea de adevăr și de iubire de aproape, ca să dea viață, să rămână în viață și să confere vieții izbânda asupra minciunii, întunericului și a morții.

Cei ce se așează la masă spre a-și devora friptura, sarmalele, gogoșile și cozonacul în duhul dragostei și păcii să nu-i uite pe frații lor ucraineni luptând în tranșee sau martirizați în aceste ceasuri, zile, săptămâni și luni de război și de crime în masă rusești.

Și neuitarea să se traducă în fapta bună. Ce faptă? Câte? Oricare. Și o binecuvântare. Atâtea cât pot fi făcute de fiecare. Și, slavă Domnului, neputincioși încă nu suntem!

N-avem bani să adoptăm vreun orfan? Ori să le cumpărăm o armă celor care-și apără nevestele, copiii și părinții de barbaria și bombele oștirii de mercenari a ticălosului tiran? OK. Dar o haină de dat mai avem? Dar un coltuc de pâine de împărțit mai este?

Nu e nici acela? Atunci să ne dăm mâna. Să ne uităm în ochii celui de lângă noi. Să povestim la focul sobei noastre adevărul. Să evocăm acest război și genocidul pe care tiranul încearcă să-l pună în operă în Ucraina, spre a-și satisface dementele ambiții. Să le întărim celor care spun adevărul glasul cu care-l rostesc. Să-i dezavuăm pe mincinoșii care, pentru că aburesc și înșală, deși văd răutatea, hula și crima în masă pe care n-o denunță, pun veseli umărul la marele omor.

Avem de ales? Desigur. Putem fi credincioși adevărului, cum ne putem destrăbăla mințind. Dar hai să nu ne amăgim. Decizia noastră schimbă lumea, putându-i dărui un pic de bine, de lumină, de dreptate și de viață, ori, dimpotrivă, e în stare să dea tenebrelor, fie și doar vremelnic, câștig de cauză. De noi depinde ce ne decidem să sărbătorim.

Ce bine ar fi dacă am putea cu toții celebra minunea credinței care nu-și ajunge sieși!

Scrie un comentariu