Cele mai noi articole · Știri de ultimă oră · Politică internațională · România

României i s-a cerut să ajute. Se va ajuta pe ea însăși?

Ungaria a refuzat, potrivit agenției Reuters, să admită tranzitarea de arme letale spre Ucraina. Din câte înțeleg, Bucureștiului i s-a cerut, din vest, ca România să permită tranzitarea spre nord, spre Ucraina, a armamentului occidental.

În timp ce o coloană lungă de 64 de kilometri de blindate, tancuri și autovehicule auxiliare rusești se îndreaptă spre Kiev, pregătindu-se să ia capitala ucraineană cu asalt se pune o întrebare. Se va dovedi oare România la înălțime?

Până acum a făcut-o. România a declarat că va expedia în Ucraina ajutoare în valoare de trei milioane de euro pentru combustibili, veste antiglonț, căști, muniție și alt echipament militar”. Dar nu e nici pe departe de ajuns.

E eminamente important, e vital pentru libertatea Europei, a României, a Vestului, a lumii libere, ca armele occidentale să ajungă la apărătorii ucrainieni în timp util.

Și anume, să ajungă la ei înainte ca invadatorii tiranului să fi cucerit marile orașe ale țării lui Zelenski. Sau să le fi încercuit complet.

În acest scop e imperativ ca România să permită și să faciliteze accesul la erocii luptători ucrainieni al acestor livrări de arme occidentale, cât timp și dacă aceste furnituri militare nu pot ajunge la destinație pe calea aerului sau pe ruta occidentală. Rută, pe care unitățile de atac ale trupele cotropitoare au tot încercat s-o blocheze.

E vorba de o cursă contra cronometru, de vreme ce armada lui Putin, oprită eroic de ucraineni, și-a schimbat în disperare de cauză tacticile și încearcă să treacă la asediul capitalei și al marilor orașe ale țării.

Concomitent, regimul Putin comite crime de război și răspândește propagandă de groază și aberante amenințări nucleare, ce-i drept prea puțin materializabile, menite să terorizeze vestul și, mai ales, populația ucraineană, determinând-o să abandoneze lupta și să fugă.

Polonia ajută din răsputeri, fiind principala poartă a tranzitului terestru de arme spre Ucraina. NATO și SUA au refuzat instituirea unei zone de interdicție de zbor asupra Ucrainei, pentru a evita riscul unei escaladări a conflictului cu Rusia.

Putin nu va obține înfrângerea militară a Ucrainei, dacă trupele lui Zelenski primesc ajutorul cuvenit și așteptat. Înfrângerea, care s-ar solda potrivit unei interpretări plauzibile a amenințărilor lui Putin cu aneantizarea ucrainenilor ca popor, (de vreme ce tiranul rus nu-l consideră o națiune, ci doar o anexă a Rusiei și rușilor) ar fi o tragedie imensă pentru întreaga lume liberă. Și, nu în ultimul rând, ar fi o tragedie, deschizând calea și pericolul altora, pentru țări ex-sovietice precum Republica Moldova și pentru statele alianțelor occidentale situate în bătaia puștilor rusești, de la republicile baltice și Polonia, până la România și Bulgaria.

Scrie un comentariu