Cele mai noi articole · Știri de ultimă oră · Politică internațională

Cum vede presa internațională conflictul ruso-ucrainean?

Sancțiunile internaționale sunt o ”catastrofă pentru Rusia” e de părere The Telegraph, din Londra, trimițând la distanța de Putin luată de unii oligarhi, după cum reiese dintr-o revistă a presei internaționale întocmite de postul național de radio german, Deutschlandfunk.

Cotidianul nipon Asahi Shimbun, reluat de DLF, se arată consternat de amenințarea atomică rusă, una ”ultimativă” pentru omenire. ”Rusia ia omenirea ca ostatec”, iar ”comunitatea internațională trebuie să acționeze în comun ca să arate că nu se va accepta niciodată amenințarea nucleară pentru încălcarea suveranității alteia”. Cotidianul canadian Calgary Herald cere condamnarea Rusiei în Adunarea Generală a ONU și e de părere că numic nu mai e imposibil de când UE trimite arme în Ucraina. Alte ziarele apusene (între care suedezul Dagens Nyheter) salută ”spectaculoasa” voltă, de 180 de grade, a diplomației și politicii militare a Germaniei, (inclusiv, cum scrie un cotidian din Zürich, ”a trecerii (Berlinului) la fapte”), după ce îndelungatul refuz al Germaniei de a ajuta (în chestiunea sancțiunilor impuse Rusiei) ”pusese în pericol UE”.

DLF semnalează că și ziarul chinez Jifang Ribao s-a arătat uluit de schimbarea de macaz a Germaniei și de hotărârea ei de a-și suplimenta bugetul militar cu 100 de miliarde de euro. Ziarul din China lui Xi Jinping vede ”NATO întărit și mai important decât oricând”. Dar egipteanul Daily News se teme că Beijingul va lua invazia în Ucraina ca model de cotropire a Taiwanului.

”China știe însă că reacția americană la un atac asupra Taiwanului ar fi mai dură, afirmă T24, un ziar din Istanbul”, iar un cotidian indian, Hindustan Times critică hotărârea Indiei de a chema Rusia la respectarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei.

Ziarul ultraprogresist american, New York Times și spaniolul El Pais consideră că Putin s-ar fi ” supraestimat” și ar fi reușit să se transforme într-un ”paria internațional”, Putin nefiind, potrivit NYT, ca lider ”megaloman”, ”primul dictator brutal care se marginalizează astfel, dar cel dintâi din fruntea unui regim cu o economie puternic dependentă de comerțul internațional”.

Cotidianul arab Al Quds din Londra opinează că Putin ar fi ”subestimat unitatea ucrainenilor, o greșeală tipică a dictatorului care decide singur” și îl compară pe tiranul rus cu Saddam, cu sirianul Assad, cu mulllahii iranieni și cu dictatorul venezuelean Maduro.

DLF reia și ziarul rusesc Nezavisimia Gazeta, potrivit căruia Moscova ”ar putea împinge Ucraina în brațele UE mai repede decât dorește” .

Absolut excelent și remarcabil comentariul unui jurnalist conservator austriac. Karl-Peter Schwarz e un excelent cunoscător al României, editorialist al cotidianului vienez Die Presse și fost specialist al ziarului Frankfurter Allgemeine Zeitung pentru spațiul carpato-danubian. Potrivit lui, ”Putin, se spune, s-ar fi retras în timpul molimii de covid spre a citi cărți despre istoria Rusiei și a Europei. Nu le-a înțeles, de vreme ce nu știe că popoarele europene se unesc când sunt amenințate. Asta au făcut la Lepanto, în1571, la Kahlenberg în 1683, în lupta împotriva lui Napoleon, în contra lui Hitler și a Uniunii Sovietice, în Războiul Rece. Acum, o fac din nou. Căci, altfel decât după anexarea Crimeei și intervenția de partea separatiștilor estucraineni din 2014, acum miza e mai mare decât un atac încălcînd dreptul internațional asupra suveranității și integrității teritoriale a unei țări din mijlocul Europei. Putin își trimite în bătălie soldații ca să edifice o nouă ordine mondială. E de fapt cea veche, aceea anterioară prăbușirii Uniunii Sovietice”.

Scrie un comentariu