Cele mai noi articole · Politică internațională

A cincea zi: crimele de război ale lui Putin

Ce vrea Putin cu nivelarea actuală, sub bombe și rachete, a orașului Harkiv și transformarea lui într-un ghetou al Varșoviei, după răscoala și zdrobirea lui de către unitățile SS în 1943?

Putin transformă Harkivul în Alep? Așa reiese. Sau în Varșovia sub cizmă nazistă? Așa pare. E acesta motivul pentru care Putin îi acuza de ”nazism și genocid” pe ucrainieni spre a-și justifica războiul de agresiune?

Și cum ar trebui să reacționeze Vestul? E imperativ ca Ucraina să învingă în acest război. Care nu e doar unul istoric de apărare a teritoriului ucrainean și a independenței sale. Ci și o luptă a fostelor popoare sovietice, a Europei și a lumii libere pentru libertate și împotriva nazismului simbolizat de mercenarii lui Wagner, infiltrați la Kiev pentru a-l asasina pe eroicul președinte Zelenski, spre a-l substitui cu o marionetă. Și începe să fie și un război al civilizației contra barbariei. Precum lupta cu Hitler în a doua conflagrație mondială.

Căci Rusia pare gata să treacă la genocid. Pentru că Putin e deznădăjduit. Și pentru că atâta înțelege – limbajul brut al forței. Și pentru că atâta știe să facă, ori de câte ori se confruntă cu un popor care luptă curajos, precum cecenii. Sau acum ucrainenii. Comite masacre.

În acest context mi se pare obligatoriu nu numai ca UE și România să combată dezinformarea și propaganda de război rusească. Ci, mult mai important, ca președintele Rusiei și acolitul său din Belarus să fie arestați și deferiți justiției internaționale pentru a fi judecați pentru crime de război la Haga.

Altfel nu văd cum s-ar mai putea reface încrederea în justiție, în dreptul internațional și în ordinea mondială. Dar până atunci curge sânge în valuri.

În fond, în timp ce delegațiile ucraineană și rusă negociau la granița Belarus retragerea trupelor ruse și un armistițiu, ori, din unghi moscovit, ”un acord în interes bilateral”, Harkiv era targetat de tiruri de rachete Grad. Iar Rusia ucidea civili în masă. După cum scria Ilia Ponomarenko de la Kiev Independent, forțele lui Putin au asasinat până acum 352 de civili și au rănit 2040. Dar azi regimul Putin a întrecut orice limite la Harkov.

Încât bilanțul trist, anunțat de corespondentul Kiev Independent la prânz, pe Twitter și împovărat în mod și mai trist de președintele Zelenski, între morți, releva el luni ”sunt 16 de copii”. Acum sunt mult mai mulți. La Harkov se derulează scene de groază. În centrul orașului: ”cadavre peste tot, femei fără picioare…”

E clar că rezistența extraordinar de dârză și inteligentă a ucrainienilor l-au șocat și umplut de disperare pe dictatorul rus. Care știe că fiecare clipă, fiecare ceas și fiecare zi de rezistență ucraineană în fața asaltului său barbar, unul de apărare a unui regim totalitar în fața ispitei libertății și demnității, galvanizează și Ucraina și lumea întreagă.

Iată motivul pentru care Putin a făcut ridicole și ineficiente gesturi de terorizare nucleară, o amenințare menită să umple de groază și terorare și Ucraina și vestul, în ideea că mulți vor crede că ar fi, chipurile, în stare și de barbaria finală, o spaimă care-i va dezbina și dezarma pe adversarii tiranului. Putin n-a reușit să timoreze nici vestul nici Ucraina, în ciuda grijilor legitime iscate și în Occident, fiindcă orice om cu scaun la cap știe că arsenalele atomice nu se pot utiliza decât în imaginarul bolnav al unor dezaxați paranoici sau schizofrenici. Iar Putin e un dictator moralmente depravat și jegos, dar nu e psihotic.

Mi se pare clar că Rusia și Belarus violează legile războiului și au demarat acțiuni care s-ar putea lesne transforma în debutul unui genocid.

Nu știu cum va avea de gând să reacționeze la toate acestea lumea civilizată, dar propunerile de medieri, precum cea avansată de Vatican, nu cred să poată ajuta. Cum nici negocierile ruso-ucrainiene nu par să aibă potențialul de a duce la vreo rezolvare a litigiului.

Care e un conflict pe viață și pe moarte, miza fiind chiar ființa națională ucraineană, pe care Putin și complicii săi din agitprop au și indicat că nu o recunosc ca legitimă, ucrainienii fiind în ochii lor nu ceea ce sunt, ci, chipurile, ”ruși” rătăciți, smintiți, manipulați, inconștienți, rău conduși și rău sfătuiți, care ar trebui, pasămite, readuși la prezumtiva ”matcă” fie și prin violență totală.

Reiese că repetarea de către Putin, în Ucraina, a asaltului hitlerist de la 1 septembrie 1939 asupra Poloniei, pe care a dezmembrat-o atunci Führerul cot la cot cu Stalin, nu e doar o tulburătoare, dar întâmplătoare asemănare. Drumul pe care s-a angajat totalitarul lider rus are toate semnele a fi o cale a genocidului și nu văd cum ar putea lumea civilizată să asiste cu mâinile în sân sancțiuni și sporadice livrări de arme unui genocid.

Înseamnă că trebuie să ne așteptăm la un război mondial sau termo-nuclear? Defel. Arsenalele atomice sunt inutilizabile. Dar nu e tolerabil să se repete crima comisă de puterile occidentale și mai ales de americani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când, spre rușinea ei eternă, administrația Roosevelt a refuzat bombardarea șinelor de tren ducând spre fabrica de exterminare a evreilor de la Auschwitz.

Rusia trebuie avertizată clar și categoric, că vestul nu va tolera un genocid; că supraviețuirea Ucrainei nu e negociabilă, ci imperativă; că anumite acțiuni nu sunt admisibile și că există și în acest război linii roșii a căror încălcare ar antrena intervenția unităților NATO de partea forțelor defensive ucrainene.

Eroismul națiunii ucrainene și al conducerii ei inspiră lumea liberă să le ajute. Demonstranții spontane de solidaritate cu Ucraina au izbucnit peste tot în lume și chiar și guvernele europene care nu voiau să ajute, ba chiar și Germania…, și-au schimbat radical poziția și ajută acum activ, trimițând arme Ucrainei. Iar în inima Moscovei, ruși onești înfruntă viteji arestarea, protestând împotriva acestui război” scrie Nikki Haley. Are perfectă dreptate fosta ambasadoare americană la ONU.

Istoria, datoria și imperativul moral ne bat pe umeri. Nu putem rata întâlnirea cu ele.

Scrie un comentariu