Cele mai noi articole · Politică internațională

A cincea zi de război: Germania dă tonul în vest, reinventându-se

Ar face bine Statelor Unite să ia aminte la ce se întâmplă în aceste ore și zile nu doar în Ucraina ori Rusia, ci, în acest context, și în Germania. Care s-a reinventat, întorcând pagina istoriei.

Ce se va scrie în această pagină nu e clar. În schimb, e cert că ne aflăm în Europa la o cotitură istorică. Nu doar în Ucraina unde, la Kiev, președintele Zelenski a anunțat că e vânat în capitală de 400 de mercenari ai Rusiei din grupul Wagner, infiltrați în capitală, spre a-l captura pe șeful statului ucrainean și a instala un guvern marionetă.

În vest, țara care anunță cotitura și va modela realitatea în următorii ani este ultima din cele care au hotărât să i se opună lui Vladimir Putin, stăpânul și comanditarul acestei trupe de asasini plătiți. Care știe că timpul lucrează în favoarea Ucrainei. Căci Europa e angrenată, cu Germania în frunte, într-o revoluție de proporții nemaivăzute din 1945 încoace.

Istorica schimbare de macaz germană: o adevărată revoluție politică

Reticențele berlineze sunt de domeniul trecutului. Aparent definitiv și irevocabil. În curs e o veritabilă revoluție nu doar politică și militară, ci eminamente morală. Germania a adoptat decizia de a răspunde bărbătește provocării ruse. Și a apăsat pe butonul istoriei. Principala putere economică a Bătrânului Continent vrea, vădit, să se schimbe din temelii. Șocată de Vladimir Putin, Germania, o țară traumatizată de înfrângerea în cea de-a doua conflagrație mondială și, ca atare, o țară din 1945 încoace programatic pacifistă, s-a hotărât să redevină dacă nu războinică, în orice caz o putere militară.

Nici cancelarul nici șeful opoziției n-au folosit cuvinte drastice, dar în esență s-au arătat de acord, în istorica sesiune specială a Bundestagului german, în care a fost aplaudat la scenă deschisă ambasadorul Ucrainei la Berlin, Melnyk, să relanseze ceea ce ar putea să se materializeze relativ rapid într-o redutabilă mașinărie de război europeană.

Germania nu se va rezuma să expedieze – fapt de neconceput în era Merkel și chiar până la finele săptămânii trecute – arme letale în Ucraina; arme, din care prima tranșă avea luni la prânz toate șansele să fi ajuns la destinație. Germania nu s-a raliat doar celor mai aspre sancțiuni adoptate vreodată de UE. Germania a anunțat că investește imediat 100 de miliarde de euro în armata sa decrepită, lăsată să moară de elita pacifistă care a condus-o în ultimii 20 de ani.

Dar metamorfoza omidei inerte care se transformă într-un fluture bătăios e mai ușor de anunțat decât de făcut. În siajul nazismului, vestul, și mai ales Germania și-au creat un cocon mental.

Greutățile revoluției

Din interiorul lui realitatea a părut să fie alta, departe, neimportantă și disociabilă de viața interioară a țării, a Europei și a lumii, o realitate, culmea, lesne de schimbat la comandă mentală, în urma dorințelor pioase ale doritorului de pace și a unor schimburi comerciale cât mai libere.

Putin și războiul său de agresiune fierbinte, nu doar hibrid, complet și total nejustificat, primul astfel de război terestru lansat în Europa civilizată împotriva unui stat pașnic de la Hitler încoace i-a siderat pe nemți. I-a trezit la realitate. După ce l-au curtat, adulat și răsfățat ani la rând pe tiranicul și sângerosul președinte al Rusiei, pe care fostul cancelar Schroeder îl calificase drept un ”democrat fără prihană”, fără ca ex-liderul SPD să fie scuipat, ridiculizat de la un cap la altul al țării și reclus din partidul său și din elita politică, nemții s-au deșteptat șocați. Trauma cea mai profundă rezidă în realizarea faptului că au cotizat vreme de peste o jumătate de veac la amăgiri împăciuitoriste în asemenea hal, încât abia acum, deșteptați în pumni și frică, au realizat urgența schimbării.

Dar instrumentele și elitele în stare s-o transpună lipsesc. Și, mai ales, lipsește capacitatea mentală, morală și spirituală necesară metamorfozei, după degenerarea și damblagirea programatică, progresistă, indusă de secularizare, de degradarea valorilor, de opțiunea pentru ideologie și idei frivole.

După reunificarea Germaniei și prăbușirea imperiului sovietic ”iluzia sfârșitului istoriei” a determinat vestul să pună, progresist, de o revoluție și politică și culturală care a cultivat cu grijă nu doar pacifismul și disocierea de propriile rădăcini, valori și atașamente, ca dragostea de libertate și patriotismul.

S-a promovat masiv ștergerea granițelor intelectuale, morale și biologice, globalizarea minților obnubilate și a nongândirii sentimentale, efeminarea societății de natură să le răpească bărbaților bărbăția, iar femeilor feminitatea. S-a favorizat antiamericanismul și antisemitismul mascat ca antisionism. S-a stimulat antioccidentalismul și anticapitalismul. Sub faldurile judecății critice și a flamurii ”justiției sociale” s-au deschis structural toate drumuri menite să scurteze drumul unor tirani ca Putin, sau Xi și ayatolahii până la ținta anihilării civilizației apusene.

Toate acestea au alimentat ample mutații psihologice, demografice, economice, sociale și politice. Pe scut s-a ridicat iluzia că orice impulsuri agresive și belicoase, orice idee de război, orice fanatism, orice sete de sânge ar putea fi, chipurile, îmblânzite, domesticite și în final lichidate cu magia vorbelor bune, cu șamanismul căciulirilor, dialogului smerit, negocierilor maraton, sancțiunilor formale și mituirii interlocutorilor neoimperialiști și belicoși.

Schimbarea la față mentală și militară

Elitele care au promovat acest ”declin al Occidentului” trebui să-și realizeze subit naufragiul și să se convertească brusc, ori să predea instantaneu ștafeta. Căci e nevoie urgentă nu doar de arme și de militari, de modernizarea capacității de luptă a vestului și de recuperarea rapidă a celor care nu și-au pervertit gândirea și instinctul moral în aceste decenii. E nevoie de o nouă generație de profesori și de oameni politici. Or, aceste elite nu-și vor admite falimentul decât silite. Rezistențele și inerția la modernizarea rapidă vor fi, probabil, enorme.

Dar dacă vor să supraviețuiască, Germania și Vestul n-au încotro. Acum, vorba Angelei Merkel, femeia care, laolaltă cu stânga germană, poartă cea mai mare parte a culpei handicapului cu care are de luptat Germania în aceste zile, schimbarea radicală care trebuie grabnic făcută, chiar ”nu are alternativă”. Spre paguba lumii, își vor spune mulți, cărora o Germanie pașnică și demilitarizată le-a plăcut mult.

Dar nu conducerii de la Berlin au a mulțumi pentru metomorfoza Republicii Federale. Ci slăbiciunii ramolitei Americi a lui Biden și a elitelor lui de stânga declasate, ca și agresiunii imperialiste complet lipsite de sens a unui tiran neostalinist deloc nebun, doar sângeros, prost și diabolic, care a crezut în trufia lui că poate reface globala putere sovietică, dar s-a trezit că aventura externă în care s-a lansat îi va irosi și lui, și Rusiei tot ce au agonisit în ultimele decenii.

Scrie un comentariu