Cele mai noi articole · Politică internațională

Israel, nu-ți face rău cu mâna ta

7 gânduri despre „Israel, nu-ți face rău cu mâna ta

 1. Imi permit sa nu fiu intru totul de acord cu dv. in chestiunea ofensivei terestre acum, cu sublinierea pe acum. Saptamana trecuta eram exact de parerea dumneavoastra.
  Citind diverse opinii, am stat si m-am gandit mai atent si am ajuns la urmatorul fir logic:
  1. cine a ajutat si instigat teroristii Hamas sa faca crimele astea ingrozitoare? R: Iran.
  2. ce anume asteapta Iranul sa castige, dincolo de sabotarea unor intelegeri intre Israel si Arabia Saudita si alte state musulmane? R: Eu cred ca Iranul urmareste sa obtina presiune din partea populatiei sunite pe guvernele tarilor sunite de a se alatura Iranului in formarea unui pol musulman unit, in jurul Iranului. Iranul, prin crearea si inflamarea unui inamic comun (Israelul), incearca sa se pozitioneze in fruntea tarilor musulmane (inclusiv sunite) si sa creeze un pol de putere care sa conteze.
  3. cum poate Iranul starni atata revolta/ura in populatiile musulmane incat acestea sa isi forteze guvernele (inclusiv sunite) sa urmeze o linie politica fixata de Iran? R: provocand o reactie “disproportionata” a Israelului (evident, dispoportionata in ochii musulmanilor manipulati), prin interventia terestra in Gaza, unde inveitabil nu numai foarte multi soldati israelieni isi vor pierde viata intr-un “Mogadishu 2”, dar cu siguranta si “civili” din Gaza vor fi ucisi (termenul de “civil” in Gaza in ziua de azi e un termen relativ, parerea mea civili au plecat in sudul fasiei, cei ce au ramas sunt in mare majoritate cel putin sustinatori Hamas).

  Urmarind acest fir (logic pentru mine, alte persoane pot avea alta parere), mi-am pus intrebarea ce poate face statul Israel sa nu joace asa cum ii canta Iranul, in acelasi timp insa sa nu isi dezamageasca poporul (pe care l-a dezamagit odata, cand nu a putut impiedica atacul terorist).

  Pentru ca daca israelienii vor juca dupa partitura facuta la Teheran, mi-e teama ca din toata situatia Iranul va avea mai mult de castigat.

  E o intrebare la care nu am raspuns.

  M-am gandit doar ca, tinand cont de cine este instigatorul si organizatorul atacului terorist din 7.10, poate in faza asta nu invazia térestra in Gaza este solutia, ci lovirea instigatorului si organizatorului ei, inainte ca Iranul sa apuce sa isi faca arma nucleara (e clar ca americanii nu ii vor opri sa faca rost de arma). Evident ca a lovi Iranul in mod eficient este ceva extrem de dificil, habar nu am daca se poate. Dar cred ca si reactia lumii musulmane (sunite) nu ar fi atat de negativa ca in situatia unei interventii terestre in Gaza. Iar dupa ce au rezolvat problema organizatorului si instigatorului, statul Israel poate rezolva si problema unui Hamas ramas fara principalul sau sponsor.

  Referitor la situatia ostatecilor. Am plans ascultand marturia unui tata care povestea de eliberarea ce a simtit-o, afland ca fiica sa de 12 ani nu fusese rapita de teroristi, ci ca murise. E cutremurator si ma apuca plansul doar amintindu-mi cuvintele lui. Riscand sa fiu cinic, situatia ostatecilor o vad asemanatoare pisicii lui Schrödinger: sunt morti si vii in acelasi timp, pana la proba contrarie sau finalizarea situatiei. Mai rau chiar, suferinta ostatecilor si a familiilor lor este de neimaginat.

  1. Premiza e corectă, raționamentul nu. Iranul e de vină și trebuie pedepsit. Dar teroriștii continuă să fie problema cea mai acută, fiindcă se află la poarta statului evreu și pot repătrunde în casa pe care parțial au devastat-o, astfel încât trebuie opriți înainte de a putea repeta figura. Apoi, dacă Israelul n-a avut puterea de abombarda instalațiile nucleare ale Iranuluii până acum, va avea acum această forță, careăi trebuie ca să se apere pe cel puțin două fronturi,. în sud și în nord? Să fim serioși. Uniunea șiito-sunită nu se va produce mai mult decât s-a întâmplat, sub conducerrea frăpției Musulmane, pentru că arabii nu-i mai simpatizeză de fel pe palestinieni și, cu atât mai puțoin, pe Hamas-ISIS-al Qaida.În privința ostaticilor șio a pisicii lui Schrödinger vă dau dreptate.

   1. ”arborele libertății are, din când în când, nevoie să fie udat cu sângele patrioților și al tiranilor”. Infricosator de adevarat. De cate ori a trecut Israelul prin asta? Nu mai am degete la maini sa mai enumar. Din pacate asta-i adevarul si Ucraina asta face, varsa sange. Cum au facut si Finlanda cu stalin. Pana la urma au trebuit sa dea peninsula Kola si Karelia mujicilor. Pe de alta parte Romania n-a tras un glonte si a pierdut Basarabia umilitor.

Scrie un comentariu