Cele mai noi articole · Politică internațională

A opta zi de război – bomba atomică și psihologia unui criminal totalitar

Ce e în creierul dictatorului? Alerta declanșată de propaganda rusă prin ridicarea stării de alarmă a forțelor nucleare ale Moscovei îi mai îngrijorează pe mulți. Pe drept?

Majoritatea experților consideră eventualitatea recursului rusesc la arma nucelară foarte improbabilă. Dar presa românească reia obsesiv – voluntar sau nu – teme dragi propagandei ruse.

Cea mai importantă e gogorița cu un posibil duel nuclear. Speculația cu privire la cea din urmă, care se face și în Europa occidentală și SUA, a fost declanșată de Putin, prin ridicarea stării de alertă a forțelor nucleare ruse, la cea de-a doua treaptă a alarmei, dintr-un total de patru.

Apoi, a început și continuă să fie alimentată neîncetat de panicarzii de serviciu și nu doar de agitprop, în frunte cu Lavrov, adjunctul său și satrapul lui Putin din Belarus, Lukașenko, ci și de amplificatorii conștienți sau inconștienți ai dezinformărilor ruse menite să răspândească panica și să dezamorseze rezistența la planurile Moscovei.

Așa că se cântă de zor pe claviatura unor spaime și angoase firești într-o lume totuși nucleară, în care prea puțini înțeleg modul veritabil de a gândi al unui psihopat care e și un lider mai degrabă totalitar decât autoritar.

Frica noastră cea de toate zilele

Ce-o fi în capul ”nebunului”? – se întreabă mulți. Putem noi ști ce e în mintea lui? Va apăsa el butonul? Discuția se intensifică periodic după intervenții imprecise, parțial iresponsabile, ale unor experți americani precum Fiona Hill, citată pe larg, dar inadecvat de parte mare din presa românească.

Fiona Hill a deplâns, pe bună dreptate iluziile pe care și le mai fac mulți politicieni în lume în legătură cu imaginarele motive de frustrare ale dictatorului rus. În opinia ei, „Ucraina a devenit prima linie într-o luptă, nu doar între democrații și autocrații, ci și într-o luptă pentru menținerea unui sistem bazat pe reguli în care lucrurile pe care le doresc unele țări nu sunt luate cu forța… Pericolul crește. Putin operează din ce în ce mai mult emoțional și probabil că va folosi toate armele pe care le are la dispoziție, inclusiv pe cele nucleare. Este important să nu vă faceți iluzii, dar la fel de important să nu vă pierdeți speranța”. Hill, reluată de Ziare.com, a reliefat că mulți se gândesc că Putin n-ar face o anumită chestie.

Ce e și ce pare în stare să facă Putin

”Ei bine, da, ar face-o”, a spus Hill. „Și el vrea să știm asta, desigur. Nu că ar trebui să fim intimidați și speriați. Trebuie să ne pregătim pentru aceste situații neprevăzute și să ne dăm seama ce vom face pentru a le înlătura,” a avertizat Fiona Hill. ”Putin este de obicei mai cinic și mai calculat decât a arătat în cele mai recente discursuri ale sale. Există o emoție viscerală evidentă în lucrurile pe care le-a spus în ultimele săptămâni, justificând războiul din Ucraina. Adică, a cere armatei ucrainene să-și răstoarne propriul guvern sau să depună armele și să se predea”, pentru că are șefi naziști și drogați. ”Această emoție viscerală este nesănătoasă și extraordinar de periculoasă, deoarece există puțin control și echilibru în jurul lui Putin. Acesta s-a văzut în timpul ședinței Consiliului Național de Securitate, unde a devenit foarte clar că aceasta a fost decizia lui. Într-un fel și-a asumat întreaga responsabilitate pentru război, și chiar și șefii serviciilor sale de securitate și informații păreau că ar fi fost luați prin surprindere de cât de repede se mișcau lucrurile.”

Toate acestea par riguros exacte. La fel, faptul că „Putin nu arată atât de grozav, este destul de umflat. Știm că s-a plâns că are probleme cu spatele”. Ori speculația potrivit căreia ar lua ”doze mari de steroizi sau…altceva“, mai spune Hill. De asemenea, e adevărat că ”președintele Putin a spus destul de explicit în ultimele zile…că, dacă cineva intervine în Ucraina, va primi un răspuns pe care „nu l-a avut niciodată în istoria lor”.

Dar Putin n-a pus forțele nucleare ale Rusiei în alertă maximă. Ci pe treapta a doua din patru. Ceea ce e, totuși o diferență. Iar fizionomia lui umflată s-ar putea să se datoreze injecțiilor cu botox.

Pe de altă parte, mai spune Hill, și are dreptate, Putin ”a spus foarte clar că nucleara este pe masă.” Dar a făcut-o clar din rațiuni propagandistice și dezinformatoare, ținând de războiul hibrid și psihologic pe care-l poartă nu de azi de ieri și împotriva ucrainenilor, și împotriva Occidentului.

O istorie cu bucluc

În opinia lui Hill, Putin a avut un plan metodic care datează „cel puţin din 2007”, atunci când Rusia a notificat lumea, şi mai ales Europa, că Moscova nu va accepta ca NATO să se mai extindă….Putin vrea să restabilească dominaţia a ceea ce consideră Imperiul Rus, el formulând ideea de „Lumea Rusă” şi referindu-se în eseul publicat recent la Ucraina şi Rusia ca fiind „un singur popor”.

E adevărat. Plauzibil mi se pare și ceea ce experta conservatoare din SUA afirmă a fi ”problema cu Putin”. Și-anume ”că, dacă are un instrument, vrea să-l folosească. De ce să-l ai dacă nu-l poți folosi? A folosit deja o armă nucleară în unele privințe. L-a otrăvit pe Aleksander Litvinenko cu poloniu radioactiv și l-au transformat într-o bombă murdară umană, iar poloniul a fost răspândit în toată Londra în fiecare loc pe care l-a vizitat bietul om. În consecință, a murit de o moarte îngrozitoare…Rușii au folosit deja…Noviciok. L-au folosit probabil de mai multe ori, sigur de două ori. Odată ajuns în Salisbury, Anglia, unde a fost plasat pe clanța ușii fostul agent rus Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia, care de fapt nu a murit; dar agentul neurotoxic a contaminat orașul Salisbury și pe oricine altcineva care a intrat în contact cu acesta s-a îmbolnăvit. Noviciok a ucis un cetățean britanic…pentru că asasinii l-au depozitat într-o sticlă de parfum…”Era suficientă otravă…pentru a ucide câteva mii de oameni. A doua oară a fost pus în chiloții lui…Navalnîi”.

Așa că, ”dacă cineva crede că Putin nu ar folosi ceva neobișnuit și crud pe care îl are, mai gândiți-vă. Nu spun asta pentru că ar trebui să fim intimidați și speriați. Exact asta vrea el. Trebuie să ne pregătim pentru aceste situații neprevăzute și să ne dăm seama ce vom face pentru a le înlătura“, subliniază Fiona Hill. Potrivit căreia ”al Treilea Război Mondial a început deja…iar sancțiunile nu vor fi suficiente…Trebuie să existe un răspuns internaţional pe scară mare care să forţeze Rusia să-şi oprească acţiunea militară. Unele ţări se simt incomod şi speră că toate astea se vor sfârşi de la sine – nu este aşa, pentru că Putin stabileşte un precedent ca ţările să revină la genul de comportament care a aprins cele două războaie şi potrivit căruia teritoriile sunt la dispoziţia tuturor să fie luate”.

Realistă e și estimarea ei, potrivit căreia ”Putin nu se va opri la Ucraina, care a devenit doar frontul unei străduinţe de a menţine un sistem bazat pe reguli în care ţările nu iau prin forţă ce doresc. Toate ţările ar trebui să acorde atenţia cuvenită acestui fapt“, concluzionează ex-directoarea pentru Rusia şi Europa la Consiliul Naţional de Securitate al SUA, reluată de Ziare.com.

Profilul psihologic real al dictatorului și de ce nu va folosi bomba atomică

Fiona Hill știe multe, are experiență, gândește bine și spune o grămadă de adevăruri, dar nu trage concluzia psihologică justă.

Putin e un lider totalitar filetist, un psihopat, umflat de hybris, frustrat, însingurat, eventual derutat de steroizi sau de alte stupefiante. Dar nu e clinic bolnav, cum admite și fostul oligarh, Hodorkovski, care-l cunoaște foarte bine, personal, pe dictator, Putin fiind nemesisul său, căruia i s-a opus foarte puternic și iritant, plătind cu mare parte din avere și zece ani de pușcărie grea opoziția sa.

Ca și Hitler, Putin îi desconsideră pe oameni, iar viețile lor și a națiunii sale nu contează nici cât o ceapă degerată în ochii acestui ins degenerat. Își disprețuiește și compatrioții, a căror moarte în masă, la Harkiv sau în Donbas și-a asumat-o mereu cu lejeritatea cu care a ordonat asasinarea sălbatică a unor ruși din toate categoriile sociale doar pentru că i s-au opus, ori a militarilor săi, sacrificați acum în Ucraina cu mult mai multă cruzime decât în nemiloasa campanie cecenă. Îi place mult să știe că oamenii care i se opun mor înaintea lui. Ceea ce reprezintă o atitudine tipică oricărui șef totalitar și, evident, idolului său, Stalin. Al cărui coleg nazist, amețit ca Stalin sau Ceaușescu, ori mai nou Putin, de propriul său cult al personalității, ar fi vrut, în final, când și-a văzut în primăvara lui 1945 înfrângerea cu ochii, să sacrifice și poporul german, după cum reiese din ultimele sale ordine scelerate și din testamentul său. Pentru că nemții nu se ridicaseră chipurile la înălțimea lui, a lui Hitler, a Führerului, un ”geniu” care nu s-ar ”naște decât la o mie de ani”.

Ar avea Putin, prin urmare, probleme să folosească arme de distrugere în masă împotriva rezistenței ucrainene? Arme chimice sau bacteriologice? Probabil că, dacă i s-ar părea necesar, le-ar folosi. Dar bomba atomică? Dar arme nucleare? Nu! Virtual imposibil.

De ce? Pentru că, deși îi urăște pe ruși, iar pe ucraineni de două ori mai mult, se crede naționalist și adulează Maica Rusie. Iar Ucraina, în ochii săi, e Maica Rusia.

Or, dictatorul știe că a o bombarda nuclear ar face-o nelocuibilă. Ceea ce nu înseamnă că n-ar putea recurge la alte arme de distrugere în masă, care să nu fie de natură să nimicească durabil țara pe care o consideră Rusia, infestând-o radioactiv pe termen lung.

Dar Putin nu e singur pe lume. Chiar dacă ar înnebuni clinic, în jurul său există oameni care, deși l-au susținut până acum pentru că a avut succes, nu mai sunt înclinați să meargă cu el până la capăt, de când a devenit un paria și e clar că a și pierdut, orice strategie ar mai alege de acum încolo.

Cu atât mai puțin vor fi dispuși unii dintre ei să-l însoțească până în infern și să-și jertfească și viața de apoi, sacrificându-și nu doar propria viață și pe a familiilor lor, ci și sufletele și conștiințele, cu un omor în masă, ordonat de un dictator care a înnebunit și a ajuns de pus în cămașă de forță.

Toate acestea nu înseamnă că nu ar fi nevoie de o mobilizare exemplară, inclusiv și mai ales militară, financiară, energetică și economică a lumii civilizate spre a-l înfrânge cât mai grabnic în Ucraina și a-l elimina rapid de la butonul nuclear pe acest dictator apucat, deraiat și criminal. Hodorkovski se înșală grav, dacă crede că lumea mai poate aștepta unu sau doi ani ”pecetluirea căderii lui Putin”. Dacă nu vor să compromită pe veci istoria țării lor.

Scrie un comentariu