Pofta de profituri ale familiei Biden pare a fi insațiabilă. În timp ce actualul șef al statului american dădea, ca vicepreședinte, sfaturi etice cleptocrației de la București, familia Biden se căpătuia, aparent, prin trafic de influență, reiese din investigații Comitetului de Control și Responsabilitate al Camerei Reprezentanților.
Înainte de a intra în detalii, e de consemnat că această chestiune, vizând activitățile foarte probabil ilegale, din anii 2015-2017, ale lui Joe Biden nu sunt nici pe departe singurele sale probleme de integritate. S-au ivit și altele, mai serioase.
Probleme majore pentru democrația americană, care tind să facă zob credibilitatea președintelui Biden
Și el și fiul său Hunter par, potrivit unor informații de la whistle-bloweri adunate în mai multe articole publicate de Newsweek (citat de ziarul german FR), să fi fost mituiți din greu de un oligarh ucrainean (de la concernul energetic Burisma), de la care ar fi ”extorcat câte cinci milioane de dolari”. (Așa descrie situația și ziarul german de stânga, Frankfurter Rundschau, trimițând la Newsweek: ”Es steht der Vorwurf im Raum, der 80-Jährige und sein Sohn Hunter Biden hätten je fünf Millionen US-Dollar vom ukrainischen Gaskonzern Burisma erpresst. Das US-Portal Newsweek schreibt in diesem Zusammenhang ebenfalls in Anführungsstrichen von „Nötigung“.”)
Apoi, Biden și echipa lui au convins rețelele de socializare și presa americană să suprime știri privind datele conținute în laptopul pierdut de Hunter Biden, informații care incriminează întreaga familie Biden.
În acest scop au mințit publicul american într-un an electoral că ar fi vorba de o ”dezinformare rusă”. Iar FBI-ul a convins Big Tech și presa mainstream să pună batista pe țambal și să boicoteze, respectiv să cenzureze prin shadow banning și închideri de conturi informațiile circulând în presa de opoziție pe acest subiect.
Ingerințe politice în treburile justiției
În plus, justiția americană îl tot face scăpat, prin ministru, pe Hunter, cum relevă doi whistle bloweri, (Gary Shapley, un ”supervisory special agent” și investigatorul penal, Joseph Zielger, ambii cu o experiență îndelungată în serviciul public) potrivit cărora oamenii președintelui au intervenit politic pentru ca Hunter să beneficieze de o acuzație net mai îngăduitoare decât merita pentru delictele sale fiscale grave.
În răstimp, autoritățile se așarnează să-l dea în judecată pentru te miri ce pe principalul contracandidat al lui Biden, republicanul Trump.
Ministrul american al justiției, Merrick Garland, e acuzat personal de abuz de putere și intervenție politică în treburile justiției în chestiunile privindu-l pe Hunter Biden. În cauză sunt procurorul general al statului Delaware, David Weiss și asistenta lui, Lesley Wolf, care au luat repetate decizii favorizând familia Biden, astfel încât să-l scutească pe Hunter de pedeapsa cu închisoarea pe care o merita.
Potrivit mărturiilor existente, executivul democrat a intervenit politic prin Departamentul (ministerul) Justiției spre a bloca anchetatorii să fructifice dovezile găsite, a divulgat informații secrete avocaților lui Hunter și a permis tergiversarea anchetei spre a împiedica punerea lui sub acuzare, citim într-un raport al Comitetului (permanent) de Supraveghere (financiară) și Responsabilitate al Camerei Reprezentanților din Congresul SUA.
Familia Biden și afacerile ei românești
Potrivit cronicii traficului de influență a familiei Biden publicată de acelaşi Comitet de Control al Camerei Reprezentanților, familia și asociații ei au derulat activități oneroase și în România.
Aceste activități sunt marcate, după cum citim în raportul Comitetului, ”de indicii clare ale unei scheme de trafic de influență din 2015 până în 2017 ”.
În timp ce vicepreședintele SUA, Joe Biden, dădea lecții de anticorupție și de morală României, ”familia Biden primea prin asociați peste un milion de dolari de la concernul controlat de Gabriel (Puiu) Popoviciu, individ acuzat de corupție”.
Mai precis, Biden și-a ținut sforăitorul discurs anticorupție în 2014, când, pompieristic, a declarat corupția ”un cancer” și ”o formă de tiranie”. Pentru ca apoi, Puiu Popoviciu, condamnat pentru corupție în 2016, să-i mituiască fiul.
Reiese din informațiile stocate în laptopul său, că Hunter l-a reprezentat pe magnatul român în întâlniri cu oficialii americani, după cum relevă Daily Mail. Potrivit cotidianului britanic, Popoviciu l-a angajat pe Hunter ca ”parte a unei campanii de influențare, menită să-i convingă pe procurori să negocieze ori să claseze dosarul”. În 2016, Popoviciu a plătit familiei Biden, printr-o firmă cipriotă, peste un milion de dolari. Ulterior, mogulul român a fost prins că a mituit un oficial ca să achiziționeze sub preț un teren public. Hunter Biden a colaborat cu ex-șeful FBI, Louis Freeh, ca să-l scoată basma curată pe Popoviciu.
Acesta a fost condamnat în primă instanṭă la 9 ani, în cazul Ferma Băneasa, şi ulterior, definitiv la 7 ani de închisoare. Înaintea pronunțării sentinṭei, Popoviciu a fugit în Marea Britanie, care a refuzat să îl extrădeze.
Freeh fusese silit în 2001 să-și dea demisia din funcția de șef al FBI după varii nefăcute, inclusiv suprimarea de probe în dosarul WACO. Cât se aflase el la conducerea poliției federale americane, rușii au primit abundente informații strict secrete de la subalternul său, Robert Hanssen, care a spionat timp de 15 ani pentru Moscova, din poziția de agent al FBI. Conform Daily Mail, Hunter Biden și Louis Freeh își propuseseră să exercite presiuni prin articole de presă, în marile ziare americane, sugerând că mogulul român corupt ar fi fost tratat nedrept. Laura Codruța Kövesi pare să fi rezistat cu brio presiunilor exercitate, aparent și asupra ambasadorului american la București, Klemm.
Democrația pusă pe butuci
Acesta să fi fost oare motivul pentru care, doi ani mai târziu, America oficială n-a sărit ca arsă când Kövesi a fost dată afară abuziv de președintele Iohannis, din funcția ei de șefă a DNA, în reacție la presiunile cleptocrației dragniote și la amenințarea cu suspendarea din funcție a șefului statului?
Acuzele la adresa familiei Biden și a actualului președinte al SUA sunt net mai grave decât toate învinuirile aduse fostului președinte Trump. Într-o democrație normală, Biden ar face pasul în spate ca să lase autoritățile să ancheteze fără frică de represalii personale şi repercusiuni politice și ar lăsa-o pe vicepreședintă să conducă statul american. Că n-o face, împovărează și mai grav credibilitatea masiv afectată a Americii.
Pentru o democrație liberală care se respectă și pentru un stat de drept funcțional, toate aceste acuze, suspiciuni, mărturii, indicii și constatări sunt aiuritoare. Și de-a dreptul devastatoare, chiar dacă nu s-ar găsi probe concludente, de vreme ce o democrație nu funcționează, dacă i se năruie credibilitatea. Devine, altfel spus, o simplă republică bananieră, dacă i se discreditează liderii, dacă se afișează cu o conducere coruptă, cu o independență a justiției găunoasă și cu o libertate a presei găurită și iluzorie.
2 gânduri despre „SUA, republică bananieră? Președintele și afacerile lui românești”